zaterdag, april 10, 2004

Mini geflitst aan Mach 3

Wat het het supersonische vliegtuig X-42 van NASA niet gelukt is, blijkt voor een Mini geen probleem. Een Belgische chauffeur had een boete aan zijn been nadat hij in zijn Mini geflitst werd aan 3381 km/u, of drie keer de snelheid van het geluid.
Het parket van Brussel nam contact op met de politie over de boete. "We hebben nog met de politie gebeld. We wilden weten op welke hoogte het geflitste vliegtuig op de Lambermont Boulevard vloog," grapte het parket.
De politie heeft inmiddels haar excuses aangeboden aan de chauffeur. Ze beloven dat ze de radar nog eens grondig zullen nakijken.
(Bron)
Dronken Nijmegenaar fietst het water in

Een Nijmegenaar met een slok te veel op zag zijn woensdagavond in het water vallen, letterlijk. Hij fietste over de Waalbrug, toen zijn gsm afging. Om die aan te nemen remde hij af, maar met zijn voorwielrem. Daardoor schoot hij in volle vaart over zijn stuur, over de reling van de brug en pardoes de Waal in.
Het Korps Landelijke Politiediensten kreeg die avond via 112 driemaal bericht over een man die van de Waalbrug was afgesprongen. Het was de 19-jarige man uit Lent zelf, die in het water nog met het bewuste mobieltje 112 wist te bellen. Uiteindelijk werd de man gevonden toen hij op een woonboot wist te klimmen en de bewoners de politie belden.
Van de fiets, voor het laatst op de Waalbrug gezien, is geen spoor meer gevonden.
(Bron)
TT 401 De liefde voor een huisdier gaat soms wel erg ver. Het baasje van de Duitse kat Mikesch verwende zijn troetelbeest zo erg, dat het eigenlijk onverantwoord was.
Toen de eigenaar van de kat naar een verzorgingshuis moest, werd Mikesch in een dierenopvang opgenomen. Daar deden de medewerkers de schokkende ontdekking dat de waggelende kat zes keer zwaarder was dan een gemiddelde kat...
18,5 kilo schoon aan de haak. Niet zo raar als je bedenkt dat hij twee kilo vlees per dag opgediend kreeg. Het dieet waarop Mikesch nu gezet is, bevalt hem overigens niet: hij is in hongerstaking!
Studenten storen strijd tegen spieken

ROTTERDAM - Een gsm-verbod of stoorapparatuur in de tentamenzaal; het heeft allemaal geen zin in de strijd tegen het spieken met behulp van een mobieltje. Een verbod is lastig te handhaven en slimme studenten vinden altijd wel weer wat om eventuele stoorapparatuur mee te verstoren.
Dat blijkt uit een rondgang van Erasmus Magazine, het tijdschrift van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Vooral de opkomst van de mobiele telefoon heeft het spieken gemakkelijk gemaakt. Studenten spieken met behulp van sms'jes, of smokkelen de gsm mee het toilet in. De examencommissies schatten het percentage frauderende studenten nu tussen de 10 en 15. Elk jaar registreert de commissie enkele honderden gevallen. Fraudeurs kunnen erop rekenen dat het tentamen ongeldig wordt verklaard, in het ergste geval mogen ze een jaar lang niet meer meedoen aan tentamens.
De maatregelen die de Rotterdamse universiteit heeft genomen, hebben nog niet veel uitgehaald. Een verbod op elektronische apparatuur is lastig te controleren en het is praktisch onmogelijk om bij elke student een surveillant neer te zetten.
Een poging om het spieken tegen te gaan met apparatuur die het mobiele telefoonverkeer stoort, is mislukt. "Al snel werden de signalen van deze apparaten ook weer verstoord. Overigens liep het toiletbezoek wel aanzienlijk terug", aldus J. Schildt, hoofd van de studentenadministratie.
Hij pleit voor detectiepoortjes, maar die zullen ook wel weer snel achterhaald zijn als er mobieltjes op de markt verschijnen waar nauwelijks metaal meer in zit.
(Bron)

Ik zal wel een suf ei zijn (beetje link in deze dagen), maar als je iets wilt leren, wat is dan de zin van spieken? Je studeert toch om een vak te leren?

vrijdag, april 09, 2004

Negenjarig meisje in de boeien na diefstal konijntje

NEW PORT RICHEY - Een negenjarig meisje uit de Amerikaanse staat Florida is vrijdag in de boeien geslagen na de diefstal van een konijntje uit het hok bij de buren. Volgens lokale media pakte een sheriff haar op en las haar haar rechten voor. Daarop werd ze afgevoerd.
Ze zou volgens de politie ook 10 dollar hebben gegapt, maar tijdens het verhoor heeft ze dat feit ontkend. Het kind is intussen weer op vrije voeten.
De politie motiveerde haar harde optreden met de mededeling dat kinderen van negen dondersgoed weten wat wel en niet mag.
(Bron)
Update: Tientallen gewonden door traangasongeluk in Sofia

SOFIA - Minstens zeventig mensen hebben medische hulp moeten inroepen na een ongeluk met een busje traangas vrijdag op een kantoor van de verkeerspolitie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat hebben de Bulgaarse autoriteiten bekendgemaakt. Aanvankelijk werd uitgegaan van een aanslag, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er geen opzet in het spel was.
Van de gewonden moesten er 48 in het ziekenhuis worden behandeld. Vijf gewonden zijn er slecht aan toe, maar geen van hen verkeert nog in levensgevaar, meldden de ziekenhuizen in Sofia.
Het busje traangas zat in de zak van een 51-jarige man die op het kantoor was om zijn rijbewijs op te halen. Hij heeft verklaard dat het busje uit zijn zak viel toen hij zich bukte. De man is aangehouden. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het om het gas chloropicrin, ook wel nitrochloroform genoemd. Het is een pesticide die tijdens de Eerste Wereldoorlog ook wel werd gebruikt als traangas voor militaire doeleinden. Het irriteert de ogen en tast de longen en de lever aan.
Artsen hebben iedereen die op het moment van het ongeval in het gebouw bevond opgeroepen zich medisch te laten onderzoeken. Veel symptomen kunnen pas uren later optreden als het gif op de kleding doordringt tot op de huid.
(Bron)
TT 401 Een Kroatische vrouw is donderdag veroordeeld omdat ze de rust verstoorde op vliegveld van Düsseldorf toen ze opbelde met de mededeling dat er een bom op de luchthaven lag. De reden: ze probeerde onder de vakantie met haar vriend uit te komen.
Ondanks protesten van haar ouders, die de vriend niet zagen zitten, besloot de 28-jarige toch met hem op vakantie te gaan. Een paar uur voor vertrek kreeg ze spijt van haar beslissing en besloot daarop een telefoontje te plegen.
60.000 passagiers liepen hierdoor uren vertraging op. De vriend kon deze actie niet waarderen en dumpte haar.
TT 192 Terpstra op bres voor olympisch dak

ROTTERDAM Voorzitter Erica Terpstra van het NOCNSF heeft vergeefs geprobeerd het olympische zwembaddak in Athene te redden. In maart schrapte de organisatie de bouw ervan, omdat onzeker was of het dak vóór de Spelen klaar zou zijn.
Daarop benaderde Terpstra een bouwer in Alkmaar, die samen met een architect tot de slotsom kwam dat een betaalbaar dak binnen de gestelde tijd zou kunnen. Met haar voornemen ging Terpstra naar het IOC, maar de Griekse organisatie hield uiteindelijk vast aan een open bad.
"Natuurlijk kunnen zwemmers daar best tegen", aldus de oud-zwemster Terpstra, "maar toch is het jammer".

Ja, stel je voor dat ze natregenen ;-)
Zaterdag treden cabaretier Vincent Bijlo, zanger Ad Visser, columnist Jan Mulder en kinderboekenschrijfster Carry Slee op bij de grote landelijke demonstratie op De Dam die gericht is tegen het plan van minister Verdonk om duizenden vluchtelingen het land uit te zetten. De politici Femke Halsema, Tineke Huizinga, Jan Marijnissen en Klaas de Vries staan ook op het programma. De internationaal bekende Iraanse zanger Dariush komt speciaal over uit Parijs voor een optreden.

Voor de demonstratie "Stop de uitzettingen, van harte pardon!" zaterdag om 13 uur worden tenminste tienduizend mensen verwacht in Amsterdam. Uit maar liefst 42 plaatsen verspreid over het hele land komen demonstranten met bussen naar Amsterdam. [Info over die bussen op de site]
Bovendien worden nog eens duizenden mensen verwacht die per trein naar Amsterdam reizen.

De demonstratie wordt georganiseerd door platform Keer het Tij waar 400 organisaties bij zijn aangesloten. Bovendien wordt het protest ondersteund door: BCN, CMC, COS, IKV, Humanitas, Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS), Stichting Vluchteling, Van harte Pardon, Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) en Vluchtelingenwerk Nederland.
'Prostituees discrimineren NAVO-soldaten'

AMSTERDAM - De honderd Belgische en Noorse NAVO-soldaten die in Litouwen zijn gestationeerd, zijn het slachtoffer van discriminatie door Litouwse prostituees. Dat heeft de politiecommissaris van de stad Siauliai, waar de NAVO-soldaten zijn gestationeerd, donderdag gezegd.
Commissaris Vytautas Grigaravicius legde op een persconferentie uit dat de komst van de NAVO-troepen prostituees naar Siauliai heeft gelokt. Litouwse klanten betalen de dames dertig euro per uur, NAVO-soldaten moeten honderd euro per uur betalen. Een duidelijk geval van discriminatie, zei de commissaris. Litouwen is sinds eind vorige maand lid van de NAVO. Prostitutie is er illegaal.
(Bron)
Tienjarige Rotterdammer leidt zakkenroller naar politie

AMSTERDAM - Een zeer pienter tienjarig jongetje uit Rotterdam heeft woensdagmiddag in zijn woonplaats een 24-jarige zakkenroller met een slimme list in de handen van de politie gedreven. Hij zag op een roltrap de 24-jarige dievegge iets uit een tas van een vrouw in een rolstoel halen. Omdat hij het niet vertrouwde, besloot de jongen achter de vrouw aan te rennen en tegen haar te zeggen dat hij was verdwaald.
Het jongetje vertelde de zakkenroller dat hij bij een boekwinkel moest zijn, maar niet meer wist hoe hij daar moest komen. De vrouw besloot hem daarop te begeleiden. Zij reden via metrostation Beurs, waar het jochie de aandacht wist te trekken van RET-personeel. Zij overmeesterden daarop de vrouw en waarschuwden de politie.
(Bron)
Wetenschappers en publiek denken anders over natuur

AMSTERDAM - Het ideaalbeeld van de natuur van de gemiddelde Nederlander staat haaks op dat van ecologen. De meeste Nederlanders verstaan onder natuur een bos, waar ze bij voorkeur op de fiets naartoe kunnen.
Andere natuurgebieden als heide, moerassen, rivieren of duinen vinden zij minder aanlokkelijk. Ecologen vinden juist de gevarieerde natuur in zulke oernederlandse landschappen interessant. In hun visie zijn bossen saai. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders van het onderzoeksbureau Team Vier in opdracht van De Volkskrant.
Ongeveer de helft van de ondervraagden wil in de buurt van hun huis een bos. Op de tweede plaats staan rivieren en meren met 18 procent. Als derde komen duinen met 14 procent.
Niemand wil een veengebied of een moeras in de woonomgeving. Ook de heide scoort slecht. Deze natuur is alleen in trek bij een kleine groep 65-plussers.
Ruim 70 procent van de ondervraagden ziet geen verband tussen natuur en boerenland, terwijl volgens ecologen die wel degelijk met elkaar te maken hebben. Veel boeren doen aan agrarisch natuurbeheer.
Uit de enquête blijkt verder dat niemand wil betalen voor de toegang tot natuurgebieden.
(Bron)

Ik ben bevooroordeeld - doe mij maar wat van alles in de buurt. En ja, dat moet onderhouden worden: een heide waar je niets aan doet wordt bos, een veen waar je niets aan doet wordt rietland of broekbos. Ik vind Nederland juist zo mooi omdat je in een klein gebied bijna alles kunt vinden. Als ik hier op de fiets stap, kan ik in 1 fietstocht bos en hei en rivier bekijken - geweldig toch?
Nepagenten beroven Nederlands echtpaar in België

LUIK - Een Nederlands echtpaar is donderdag op een Belgische autosnelweg E25 ter hoogte van Harzé (Aywaille) opgelicht door valse politieagenten. De bedriegers gingen er met een "smak" geld vandoor, aldus de echte politie.
De Nederlanders hadden geld afgehaald in een bank in Luxemburg. Ter hoogte van Harzé werden ze ingehaald door een donkerblauwe Golf met een blauw zwaailicht. De inzittenden maanden de Nederlanders op de vluchtstrook te parkeren, wat ze ook deden.
Twee mannen toonden een politiebadge en vonden in de wagen de grote geldsom. Die namen ze "in beslag". De bedriegers vroegen de "overtreders" daarop om hen te volgen naar het politiebureau. De "agenten" gingen er echter supersnel vandoor met het geld. De slachtoffers dienden een klacht in. De politie wil niet meedelen om welk bedrag het gaat.
(Bron)
Spammer probeert USB-stick op te eten

AMSTERDAM - Een spammer die op heterdaad werd betrapt in een internetcafé in Dublin, heeft geprobeerd bewijsmateriaal te vernietigen door een USB Memory-stick in zijn mond te stoppen, zo meldt Webwereld . De spammer probeerde op grote schaal zogenoemde '419'-spam te versturen. Ook wel bekend als de beruchte Nigeriaanse oplichtersmailtjes.
Het externe ip-adres van het internetcafé was al eerder op een zwarte lijst gezet, toen de man eind maart e-mailtjes verstuurde aan 'de rest van de wereld'. Toen de man op 2 april hetzelfde weer probeerde in het café werd de man aangehouden door de politie.
De aanhouding verliep alles behalve soepel. De Nigeriaanse e-mailoplichter verzette zich hevig. Het kostte de agenten maar liefst tien minuten om de man te overmeesteren.
Toen de man de agenten zag probeerde hij gelijk zijn USB memory-stick door te slikken. "Daarna zei hij steeds dat hij wilde meewerken, om vervolgens naar zijn laptop te rennen om te proberen om de gegevens te vernietigen die daarop stonden," aldus Steffen Higel, medewerker van het café.
(Bron)
Een op de veertien werknemers vreest verlies baan

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Van alle werknemers verwacht 7,4 procent binnen een jaar werkloos te worden. Dat heeft onderzoeksbureau Intelligence Group vrijdag laten weten op basis van een onderzoek onder 4384 personen. Vooral jongeren en mensen die op VMBO-niveau werken, zijn onzeker. Respectievelijk 15 en 13 procent verwacht het werk te verliezen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen een goede werksfeer steeds belangrijker vinden, als zij voor een baan moeten kiezen. Van de ondervraagden vindt 67 procent dat cruciaal tegen 59 procent in 2003. Het aantal mensen dat zegt een groot belang aan de hoogte van het salaris te hechten, is met 1 procentpunt, van 55 naar 54 procent, gedaald.
(Bron)
Schotse moordenaar per abuis vrijgelaten

LONDEN - De tot levenslang veroordeelde moordenaar James McCormick is in het Schotse Hamilton per abuis vrijgelaten. Dit heeft de Britse politie vrijdag laten weten. Een particulier bedrijf waaraan het gevangenenvervoer is uitbesteed, had de man voor een ander vergrijp naar de rechtbank gebracht.
De bewakers van het particuliere bedrijf Reliance Custodial Services lieten de moordenaar vrij, waarschijnlijk nadat deze had beweerd dat hij voorwaardelijk op vrije voeten moest komen. Volgens de politie is de man gevaarlijk. Er waren al eerder klachten over het particuliere bedrijf.
(Bron)
Bestuurder met 207 km/uur over B-weg

DEVENTER - Een 25-jarige man uit Rijssen is donderdagavond in Lettele (gemeente Deventer) door de politie van de weg gehaald vanwege zijn 'absurde rijgedrag'. Hij negeerde enkele keren het rode verkeerslicht en reed 207 kilometer per uur waar tachtig is toegestaan.
De automobilist reed met hoge snelheid door de bebouwde kom van Deventer en kon pas na diverse overtredingen aan de kant gezet worden.
De officier van justitie besloot dat de man zijn rijbewijs en auto voorlopig kwijt is, aldus de politie.
(Bron)
Tientallen gewonden door aanval met gifgas in Sofia

SOFIA - Meer dan veertig mensen hebben medische hulp moeten zoeken na een aanval met gifgas vrijdag op een kantoor van de verkeerspolitie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat meldde de BBC. Verscheidene mensen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Een persoon zou in levensgevaar verkeren. Vier anderen zouden er ernstig aan toe zijn, aldus de Britse omroep.
De dader, die inmiddels gearresteerd is, gooide de bom met het giftige gas in de bezoekersruimte van het bureau. De politie heeft een man rond de vijftig gearresteerd. Over het motief is nog niets bekend.
(Bron)

donderdag, april 08, 2004

Directeur Flesseman op non-actief

De directeur van verzorgingshuis De Flesseman op de Nieuwmarkt is op non-actief gesteld. De man heeft geld uit de kas van het verzorgingshuis weggenomen. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.
De bewoners en werknemers van de Flesseman zijn woensdag ingelicht over de zaak. De directeur zou zijn zakelijke uitgaven en privé-uitgaven niet goed hebben gescheiden.
Het bestuur van De Flesseman laat de zaak onderzoeken. Inmiddels is er een interim-directeur aangesteld.
(Bron)
Endeavour bezoekt Vlissingen

In Vlissingen is donderdagmiddag de HM Endeavour aangemeerd, een replica van het beroemde zeilschip van ontdekkingsreiziger James Cook.
Het prachtige zeilschip verscheen om vier uur in de middag op de rede van Vlissingen en werd tegemoet gevaren door een aantal historische zeilschepen, waaronder de Ierseke (bouwjaar 1900) en de Alcyon (bouwjaar 1923).
De HM Endeavour vuurde ter begroeting een aantal saluutschoten af, dat met saluutschoten werd beantwoord door door kanonniers van schietvereniging 'De Fles'.
James Cook (1728-1779) verwierf wereldfaam als ontdekkingsreiziger, cartograaf, navigator, landmeter en astronoom.
Hij bracht onder meer de kusten van Nieuw Zeeland en Australië in kaart, ontdekte vele eilanden in de Stille 0ceaan (waaronder Hawaï) en was één van de grondleggers van het British Empire door het openleggen van talrijke handelsroutes. Ook voor de wetenschap verrichtte de zeeman, die onder meer in dienst trad van de Royal Society, talrijke ontdekkingen op velerlei gebied.
De befaamde wereldreis van Cook die in 1768 startte, maakte de zeeman met de HM Endeavour, een voormalig kolenschip. Het schip dat momenteel in Vlissingen te bewonderen is, is een exacte replica van het origineel. Ook aan boord is alles minutieus nagebouwd aan de hand van de originele tekeningen.
De 42 meter lange replica is in een tijdsbestek van zes jaar gebouwd aan de hand van de originele bouwtekeningen. In 1994 werd het schip in Sydney, de thuishaven van de HM Endeavour, te water gelaten.
Sindsdien vaart De Endeavour als museumschip de wereld rond. Dit voorjaar bezoekt de driemaster verschillende steden aan de Belgische en Nederlandse kust.
Van 9 t/m 18 april ligt het schip aan de Piet Heinkade te Vlissingen, van 19 t/m 25 april kunnen liefhebbbers De Endeauvour in Antwerpen bezoeken en van 28 april t/m 2 mei is het schip in Rotterdam te bezichtigen.
Naast bezoek is het ook mogelijk om met de Endeavour mee te varen.
(Bron)
'Salaris ministers met 30 procent omhoog'

DEN HAAG - Het salaris van ministers moet met 30 procent omhoog. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Het salaris van ministers bedraagt nu een kleine 9500 euro bruto per maand. Dat zou naar ruim 12000 moeten, zo meldde RTL Nieuws donderdag.
De discussie over de hoogte van de beloning van ministers loopt al jarenlang. Het salaris van ministers loopt achter bij dat van veel topambtenaren, die dus meer verdienen dan hun 'baas'. Volgens de commissie-Dijkstal is dat een ongewenste situatie. Het streven zou moeten zijn dat alle ambtenaren minder verdienen dan hun minister.
Ook stelt de commissie vast dat het salaris van Kamerleden de afgelopen jaren is gestegen, terwijl de ministers er niet op vooruit zijn gegaan. Dat is volgens de commissie niet terecht. Minister Zalm van Financiën acht het "nu niet de tijd om ministerssalarissen met 30 procent te verhogen". "Het is tijd voor een pas op de plaats. Ook voor ministers", aldus de bewindsman in RTL Nieuws.
Ook de SP is tegen verhoging. Volgens Tweede-Kamerlid Kant verdienen ministers niet te weinig. "Het probleem is dat sommige topmabtenaren veel meer ontvangen dan ze verdienen. Als bijna heel Nederland in de min wordt gezet, kan het kabinet niet de eigen zakken gaan vullen. Het kabinet moet de salarissen van topambtenaren terugbrengen naar normale proporties."
De offici?le presentatie van het advies van de commissie-Dijkstal is volgende week dinsdag. Dat zal veel breder zijn dan alleen de beloning van ministers. Ook staatssecretarissen, Kamerleden, commissarissen van de koningin en andere regionale bestuurders komen aan bod.
(Bron)
Papegaai zaait onrust in Tilburg

Een papegaai heeft de Tilburgse politie maandagmiddag behoorlijk op het verkeerde been gezet. Het dier maakte zulke vreemde geluiden dat eerst werd gedacht dat er een mens in nood was. Later bleek het geluid veroorzaakt te worden door de schreeuwlelijk.
Vanuit de Simpelveldstraat in Tilburg kreeg de politie de melding dat er uit een huis een kermend geluid van een mens kwam. Omdat van buitenaf niet te zien was of er in die woning daadwerkelijk iemand in nood was, besloten agenten het pand in te gaan. Aan de achterkant van het huis werd een ruit van de keukendeur geforceerd om binnen te komen. In het pand bleek niemand in nood te zijn, maar veroorzaakte een papegaai het kermende geluid. Agenten hebben een glasbedrijf de verbroken ruit laten herstellen.
(Bron)
Piranha in de kindertank

Het personeel in het Berlijnse Aquarium was wel erg verrast. In de tank waar kinderen de vissen mogen strelen, zwom een piranha om zijn dooie gemak rond.
De piranha had al enkele hapjes uit andere vissen genomen tegen de tijd dat hij ontdekt werd. Hem overbrengen naar een ander aquarium bleek niet zo simpel: de bijtgrage vis was veel te snel om te vangen, zodat het personeel eerst de tank moest leegmaken.
Voor de beheerder Rainer Kaiser is het een raadsel hoe de piranha in de kindertank terechtkwam. "Wat hier wel vaker gebeurt, zijn mensen die hun schildpad of ander exotisch waterdier hier dumpen, omdat ze er geen blijf meer mee weten."
De piranha heeft vlijmscherpe tanden van bijna een centimeter lang, en kan tot 60 centimeter groeien. Normaal leeft de vis in rivieren en meren in Zuid-Amerika, maar hij wordt in Duitsland in gespecialiseerde dierenwinkels verkocht.
(Bron)
Gedetineerde in VS rukt oog uit

AMSTERDAM - Een gedetineerde die zijn zoontje, echtgenote en stiefdochtertje vermoordde en het hart uitsneed, heeft vorige week een van zijn ogen uitgetrokken op grond van een bijbelcitaat. Dat hebben de gevangenisautoriteiten dinsdag gemeld.
Andre Thomas zat vrijdag in zijn cel toen hij met zijn handen een van zijn ogen uit zijn kas rukte. De 21-jarige Thomas citeerde daarbij een vers uit het evangelie van Marcus (9:47): "En indien uw oog u tot zonde zou verleiden, ruk het uit. Het is beter, dat gij met een oog het Koninkrijk Gods binnengaat, dan dat gij met twee ogen in de hel geworpen wordt."
Thomas werd naar een ziekenhuis gebracht maar zijn oog, dat in ijs bewaard was, kon niet meer opnieuw vastgemaakt worden. Hij zit inmiddels weer in de gevangenis, in een dwangbuis. Thomas zou op 26 maart zijn 4-jarig zoontje, zijn 20-jarige echtgenote die hem had verlaten en haar 1-jarig dochtertje vermoord hebben. De harten van de slachtoffers waren weggesneden. Twee ervan werden in het huis van Thomas gevonden. Hij gaf zichzelf aan bij de politie.
(Bron)

Zo zie je, als je maar gek genoeg bent kun je alles wel als 'rechtvaardiging' aanvoeren.
Overleden man urenlang achterin bus

AMSTERDAM - Een streekbus in België heeft urenlang een man vervoerd die achterin de bus is overleden.
De passagier was rond zes uur ingestapt, meldde La Meuse, maar is pas even voor middernacht opgemerkt. Hij zat achterin de bus. Volgens bewakingscamera's is hij rond zeven uur overleden aan een hartaanval. Geen enkele passagier heeft er iets van gemerkt. De bus reed in de omgeving van Luik.
(Bron)
Man gijzelt kunstgebit van vriendin

In Duitsland moest de politie er bij gehaald worden om een gijzeling van een kunstgebit tot een goede einde te brengen.
Een 60-jarige vrouw uit Hildesheim ging naar het nabij gelegen Braunschweig waar ze bij haar vriend ging slapen. Het paar ging normaal gezien samen de nacht doorbrengen en de vrouw had al haar kunstgebit uitgedaan. Maar tot slapen kwam het niet, er ontstond een hevige ruzie tussen de vrouw en haar vriend.
De man gooide de vrouw na enige tijd buiten. Haar kunstgebit lag nog binnen, maar dat weigerde de man terug te geven. De vrouw was ten einde raad en belde dan maar de politie. Toen die aangekomen was, startten de onderhandelingen met de "gijzelnemer". Die hadden succes want na enige tijd gaf hij het kunstgebit in ongeschonden staat terug. Hij werd niet aangehouden.
(Bron)
Spookrijder tegen politie: "Iedereen rijdt hier in de verkeerde richting!"

Een bejaarde man van 86 uit Bern in Zwitserland, die aan het spookrijden was, stopte zelf toen hij een politiepatrouille tegenkwam. Tegen de politieagenten klaagde hij dat "iedereen hier in de verkeerde richting aan het rijden is."
De man verklaarde zelfs dat hij "met zijn lichten knipperde naar de tegenliggers, om hun zo op hun fouten te wijzen."
De politieagenten namen de contactsleutel van de man in beslag en brachten hem huiswaarts. Een andere agent volgde de patrouille met de auto van de spookrijder. Er wordt nu onderzocht of de man zijn rijbewijs moet indienen.
(Bron)
Zalm: 'Elastiek niet oneindig'

DEN HAAG - Vice-premier Zalm heeft donderdag de sociale partners gewaarschuwd dat ze niet moeten verwachten dat het kabinet hen tegemoet blijft komen bij de afspraken over vroegpensioen en verlof van werk. Hij benadrukte dat minister De Kneus (Sociale Zaken) het aanvankelijke voorstel daarover al op een aantal punten heeft verzacht. "Het elastiek is niet oneindig."
Het kabinet wil stoppen voor het 65e jaar zo onaantrekkelijk mogelijk maken, omdat het zoveel mogelijk werknemers nodig heeft om de vergrijzing te kunnen opvangen. Om die reden schafte het eerder de fiscale faciliteiten voor de VUT af. Om de ingrepen te verzachten, stond het kabinet vervolgens al toe dat de levensloopregeling, sparen voor vrije tijd, ook mocht worden ingezet voor eerder stoppen met werken.
Bovendien kwam De Kneus eerder deze week met een naar eigen zeggen ultieme handreiking om een beperkt collectief prepensioen in stand te houden. Werknemers mogen met vroegpensioen als zij 61,4 jaar oud zijn. Hiervan wordt 1,5 jaar betaald uit de prepensioenregeling en 2,1 jaar uit de spaarpot die werknemers kunnen opbouwen via de levensloopregeling. Als voorwaarde stelt het kabinet wel dat de werknemers niet verplicht zijn aan de collectieve regeling mee te doen.
Donderdag bleek tijdens een overleg tussen kabinet en sociale partners dat er nog lang geen overeenstemming is maar dat er wel ruimte is om verder te praten. Desondanks constateerde ook vice-premier Zalm na de ministerraad dat er weinig enthousiasme is bij de sociale partners voor het kabinetsvoorstel. Hij sprak van een "royale regeling", omdat iemand nog steeds vrij is eerder te stoppen met werken. Zalm noemde het een "belangrijke stap vooruit" dat daarentegen mensen ook de vrijheid hebben door te werken.
(Bron)

Weet Zalm al dat dat elastiek twee kanten oprekt, en dat het aan de andere kant ook niet oneindig is?
Ontbossing Amazone weer gestegen

BRASILIA - De ontbossing van de Braziliaanse Amazone is vorig jaar met 2,1 procent gestegen ten opzichte van 2002. Van de grootste jungle ter wereld werd in 2003 23.750 vierkante kilometer gekapt, dat wil zeggen ruim de helft van de oppervlakte van Nederland.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Braziliaanse ministerie van Milieu. In 1995 bereikte de verwoesting van het natuurgebied een dieptepunt met 29.059 vierkante kilometer. Vorige maand ontvouwde de centrum-linkse regering langverwachte plannen om aan de vernietiging van de "longen van de wereld" een einde te maken.
(Bron)
Marechaussee-lid deed bommelding bij afscheid Juliana

DEN HAAG - Een paleiswacht van de Koninklijke Marechaussee heeft op een van de dagen dat het publiek afscheid kon nemen van prinses Juliana voor de grap een bommelding aan zijn collega's doorgegeven.
Dat stelde een woordvoerster van de marechaussee donderdag. Er loopt een procedure voor schorsing van de bewaker. Op zondagavond 28 maart, de laatste dag dat het publiek afscheid kon nemen van Juliana, meldde de 27-jarige bewaker van paleis Noordeinde dat er een bom in de paleistuin lag.
Hij deed dat via een interne telefoonlijn bij een collega-bewaker. "Het was meteen duidelijk dat het om een grap ging", aldus de woordvoerster.
"Maar omdat het geen gepaste grap was, hebben we wel nagetrokken wie hierachter zat. De dader was binnen twee uur achterhaald. De marechaussee heeft zichzelf aangemeld."
(Bron)

Ze worden niet aangenomen om hun gevoel voor humor, da's wel weer duidelijk.
Moskee-lectuur: vrouwen moeten besneden

AMSTERDAM - In de lectuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam staat dat 'meisjes besneden moeten worden'. Het is volgens gezondheidscentrum voor vluchtelingen Pharos voor het eerst dat deze oproep in een Nederlandse moskee gedaan wordt, zo bericht Trouw.
De moskee heeft onlangs een open dag georganiseerd, in een poging van het slechte imago af te komen. Dat imago is onder meer opgeroepen door uitspraken van een imam uit de moskee, die niet-moslims 'brandhout voor de hel' noemde en vrouwen verbood zonder toestemming van hun man het huis te verlaten.
In de lectuur die El Tawheed aanbiedt, staat vrouwen weliswaar dezelfde rechten hebben als mannen, maar 'de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens'. Daarom zou het 'onrechtvaardig' zijn om vrouwen dezelfde 'verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man'.
Vrouwen moeten volgens de lectuur luisteren naar haar man. Ongehoorzaamheid is ontoelaatbaar. Wanneer een vrouw seks weigert of haar huis verlaat, vervalt de zorgplicht van de man voor zijn echtgenote. Een vrouw die liegt verdient 'minstens 100 slagen'.
(Bron)

Prima regels natuurlijk. Als ze tenminste twee kanten op werken: een man die een vrouw dwingt tot seks, wordt gestraft met verwijdering van bepaalde onderdelen. Een man die het huis niet verlaat en geen centen binnenbrengt om zijn gezin te onderhouden, verliest zijn aanspraken op de getrouwde staat. Een man die liegt verdient ook minstens 100 slagen.
Als je dit soort regels rechtvaardig vindt - ga dan in een land wonen waar ze gelden.
'Van der Hoeven betrokken bij HBO-fraude'

DEN HAAG - Minister Van der Hoeven is bestuurslid geweest van een van de onderwijsinstellingen die in de zogeheten HBO-fraude waarschijnlijk miljoenen moeten terugbetalen. Toen Van der Hoeven nog lid van de Tweede Kamer was, was zij tevens bestuurslid van een stichting die het bevoegd gezag heeft over de Technische Hogeschool Rijswijk.
Volgens de commissie-Schutte, die de vermeende fraude met de bekostigingsregels in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs heeft onderzocht, hebben de Rijswijkse TH en de Haagse Hogeschool in de jaren 1998 tot 2002 2.287.920 euro ten onrechte ontvangen.
Schutte publiceerde vorig week zijn eindrapport. Van der Hoeven was van april 1999 tot juni 2002 bestuurslid van de Stichting Katholiek Hoger Onderwijs Zuid-Holland, waar de TH onder valt, heeft haar voorlichter donderdag bevestigd.
(Bron)

Zijn er nog onverdachte, onbesmette, niet om de waarheid heen kletsende bewindslieden over eigenlijk?
Justitie wil porno en voetbal op tv in cel weren

DEN HAAG - In een poging de kosten van gevangenissen te beperken overweegt het Ministerie van Justitie abonnementen op betaalzenders op te zeggen. Dat zou betekenen dat gevangenen in hun cel niet langer naar Canal+ zouden kunnen kijken.
Een woordvoerder van het ministerie liet donderdag weten dat nog geen beslissing is genomen. Het ministerie heeft een contract als grootverbruiker met de betaalzender. Gedetineerden kunnen tegen betaling de beschikking krijgen over de diensten van de betaalzender, die veel sport, speelfilms en porno biedt.
(Bron)

Als grootverbruiker krijg je meestal korting, en de gedetineerden betalen er zelf voor - dus waar zitten die kosten voor de gevangenissen precies?
'Alzheimer al vroeg waarneembaar'

ROTTERDAM - De ziekte van Alzheimer kan al heel vroeg worden vastgesteld door een MRI-scan. Met die methode is verschrompeling van de hersenen, atrofie, te zien. Dat zou dan op Alzheimer kunnen duiden. Dat schrijft Tom den Heijer in zijn proefschrift waarop hij volgende week promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De ziekte van Alzheimer is verantwoordelijk voor 65 procent van de gevallen van dementie. De oorzaak van de ziekte is grotendeels nog onbekend. Uit onderzoek is gebleken dat schade aan de hersenen al lang aanwezig is voordat de symptomen waarneembaar zijn.
Den Heijer heeft zijn studie uitgevoerd onder ruim 1100 ouderen die ten tijde van de MRI-scan geen klinische kenmerken van dementie vertoonden. Daaruit bleek dat atrofie al zes jaar voordat Alzheimer werd gediagnosticeerd op de scan zichtbaar was.
Het ontstaan van atrofie blijkt samen te hangen met een hoge bloeddruk, suikerziekte en erfelijke factoren. Mogelijk geven de uitkomsten van het onderzoek richting aan vervolgonderzoek naar de oorzaken van de ziekte van Alzheimer.
Woordvoerder Fred Balvert van de Erasmus Universiteit wil nog niet spreken van een doorbraak in het onderzoek naar Alzheimer, maar noemt de studie wel 'een belangrijke stap'. Hij verwacht dat de studie er binnen enkele jaren toe zal leiden dat Alzheimer tijdig herkend kan worden, zodat de gevolgen van de ziekte uitgesteld kunnen worden.
Dat dementie ooit geneesbaar wordt, acht Balvert uitgesloten. "Maar als we de gevolgen tien of vijftien jaar kunnen uitstellen, verbetert wel de kwaliteit van leven van de patiënten". Op 14 april promoveert Den Heijer op zijn studie.
(Bron)
TPG: postbode moet in Staphorst te ver lopen

STAPHORST - TPG Post dreigt de bezorging van poststukken in grote delen van Staphorst te staken. Volgens het postbedrijf moeten de brievenbussen langs de openbare weg staan, wat bij veel huizen in het dorp niet het geval is. Hierdoor dreigen duizenden inwoners van post verstoken te blijven, meldde de gemeente Staphorst donderdag.
Door de lintbebouwing in Staphorst moeten postbodes nu de vele lange lanen afgaan om de post te bezorgen. Enkele inwoners in het dorp hebben inmiddels een brief ontvangen dat TPG de bezorging staakt, meldde het postbedrijf.
"Een oplossing zou zijn als bewoners gezamenlijke brievenbussen langs de weg zetten. Maar dat wordt niet fraai in een beeldbepalende streek", zei wethouder W. Bron. Als inwoners van het dorp naar de rechter stappen, krijgen ze juridische ondersteuning van de gemeente.
(Bron)

woensdag, april 07, 2004

Zzzzzzzzzzzz...
Rasti Rostelli 'bedreigde' vader Marchal

AARLEN - Paul Marchal zegt dat de Nederlandse hypnotiseur Rasti Rostelli hem met gerechtelijke stappen heeft gedreigd als hij nog langer verkondigt dat diens hypnoseshows schadelijk zijn voor de gezondheid. Hij zei dat woensdag in Aarlen tijdens het proces tegen Marc Dutroux, die onder meer wordt verdacht van de moord op zijn dochter An.
Volgens Marchal had de bedreiging enkele jaren geleden plaats, na afloop van een Nederlands televisieprogramma waarin hij en Rostelli te gast waren. "Hij heeft mij toen na afloop bedreigd en gezegd dat hij heel veel geld had om mij gerechtelijk te laten vervolgen als ik door zou gaan te zeggen wat ik altijd heb gezegd", aldus Marchal. An werd ontvoerd na een show van Rostelli, waarin zij twee uur onder hypnose was geweest.
Eerder ontving Marchal naar eigen zeggen al een brief van een advocaat van Rostelli waarin werd gedreigd dat hij zelf voor de rechter moest komen als hij door zou gaan met het verkondigen van zijn mening over de hypnotiseur.
An en haar eveneens vermoorde vriendin Eefje woonden vlak voor hun ontvoering in augustus 1995 aan de Belgische kust de show van Rostelli bij. Zij waren gedurende twee uur gehypnotiseerd. Vader Marchal beweerde in de jaren negentig dat de meisjes daardoor zo van streek waren dat zij een lift van Dutroux accepteerden. An, die sterk tegen liften was gekant, zou dat anders nooit hebben gedaan, aldus haar vader.
Vrienden die met de meisjes aan de kust waren, getuigden dinsdag al dat enkelen van hen een dag eerder de show bijwoonden en na hypnose langdurig verward waren. Een technisch assistent van Rostelli zei echter dat er "geen enkel gevaar" aan het Rostelli-programma verbonden was. Ook de Belgische gerechtspsychiater Deberdt stelde eerder dat een gehypnotiseerd persoon na tien minuten weer volledig bij zinnen moet zijn.
Vader Marchal wilde Rostelli aanvankelijk ook laten dagvaarden op het proces. Justitie in België zag daar echter van af. Ook hoefde Rostelli uiteindelijk niet als getuige op het proces te verschijnen. Dat is het gevolg van het feit dat Rostelli's advocaat in België, Vercraeye, ook raadsman is van de vader van Ans vriendin Eefje. Door Rostelli te laten getuigen, zou belangenverstrengeling kunnen ontstaan. Marchals advocaat Quirynen zag daarom af van een getuigenoproep voor Rostelli.
(Bron)
Vrouw dupe van nep-arts in Rotterdam

AMSTERDAM - In Rotterdam is een nep-dokter actief. Hij sloeg dinsdag toe bij een 79-jarige vrouw die last had van haar voet. Na een bezoekje van de nep-arts, was ze 250 euro armer.
De man belde bij het huis van de vrouw aan op de Kralingseweg en gaf zich uit als assistent van de dokter. De vrouw had last van haar voet. De man adviseerde haar op bed te gaan liggen en bood aan een zalfje te gaan halen. Op aanwijzing van de vrouw pakte de nep-dokter een envelop met 250 euro en nam de benen. Hij is niet meer gevonden.
De politie raadt aan iedereen die zich uitgeeft als een vertegenwoordiger van een instelling of organisatie altijd naar een legitimatiebewijs te vragen.
(Bron)
Nederland breidt afluistercapaciteit flink uit

DEN HAAG - Het kabinet streeft er naar de capaciteit van het afluistercentrum in het Noord-Groningse Zoutkamp fors uit te breiden. Waar nu twee satellietschotels staan, moeten het er uiteindelijk 22 worden. Met de schotels kunnen onder andere telefoongesprekken worden afgeluisterd.
Het kabinet besloot al snel na 11 september 2001 dat de inlichtingendiensten van Defensie (MIVD) en van Binnenlandse Zaken (AIVD) hun afluistercapaciteit moesten uitbreiden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde woensdag naar aanleiding van een televisieuitzending van Twee Vandaag dat het streven is te komen tot 22 schotels en dat de locatie Zoutkamp daarbij "voor de hand ligt".
De Britse onderzoeker Duncan Campbell, ontdekker van het Echelon-netwerk, noemt de uitbreiding zeer verrassend voor een klein land als Nederland: "Van een van de kleinste op het gebied van afluisteren wordt Nederland een van de grootste." Het grote aantal schotels is volgens Defensie nodig, omdat er in de ruimte inmiddels veel meer satellieten hangen. Een schotel kan maar een satelliet tegelijkertijd bestrijken.
Het is volgens Defensie uitdrukkelijk niet de bedoeling dat telefoonverkeer in Nederland wordt afgeluisterd. De inlichtingenverzameling is bedoeld voor terrorismebestrijding en voor de veiligheid van Nederlandse militairen op buitenlandse missies in landen als Irak, Bosnië of Afghanistan.
(Bron)
Amsterdam wil hennepteelt legaliseren

AMSTERDAM - De meeste Amsterdamse gemeenteraadsfracties willen dat Nederland een stap verder gaat in het softdrugsbeleid. De fracties, met uitzondering van het CDA, willen dat ook de hennepteelt wordt gelegaliseerd. Transparante teelt is volgens hen het beste middel om de aan softdrugs gerelateerde criminaliteit uit te drijven.
De fracties ondertekenen woensdagmiddag een gezamenlijk manifest Open De Achterdeur. Dit manifest leggen zij ter ondertekening voor aan gemeenteraden in andere grote steden.
Zij hopen dat de collega's hen zullen steunen in het cannabisdebat met de landelijke politiek, aldus de lokale PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66, Leefbaar Amsterdam, Amsterdam Anders/De Groenen en Mokum Mobiel.
De bestuurders roepen de Tweede Kamer op om na dertig jaar gedoogbeleid ook de achterdeur van de coffeeshop open te zetten. De politici: "Het huidige beleid, hoe goed bedoeld ook, bijt in de eigen staart."
De fracties stellen dat zij als lokale bestuurders worden geconfronteerd met de schade van het actuele gedoogbeleid. "Door de illegale teelt kunnen criminelen vrijelijk hun gang gaan, met veel overlast tot gevolg."
De georganiseerde misdaad heeft de productie in zijn greep, zodat de coffeeshophouders zaken moeten doen met criminelen, stellen de politici. De prijs van een joint is kunstmatig hoog, omdat de productie in een clandestien circuit plaatsvindt. Illegale teelt in woningen levert bovendien gevaar en overlast op, aldus de fracties.
Zij zien niets in het plan van de ministers Donner van Justitie en Laager van Volksgezondheid om de verkoop van nederwiet te verbieden. De ministers vermoeden dat het werkzame bestanddeel tetrahydrocannabinol (THC) in de softdrugs zo krachtig is geworden dat er sprake is van harddrugs.
"Een algemeen verbod is niet realistisch en maakt honderdduizenden Nederlanders onnodig tot criminelen en leidt tot nieuwe problemen", aldus de Amsterdamse fracties. Bij een gecontroleerde teelt zou een te hoog THC-gehalte voorkomen kunnen worden, beweren de raadsleden.
(Bron)
Echtgenoot Peijs betrokken bij bouwfraude

AMSTERDAM - De echtgenoot van minister Karla Peijs, van Verkeer en Waterstaat is betrokken geweest bij verboden kartelafspraken tussen Europese cementbedrijven. In 2000 zijn de belangrijkste deelnemers aan dit kartel veroordeeld tot 110 miljoen euro boete. Rinus Platschorre was voorzitter van de Nederlandse cementbranchevereniging (VNC).
Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire commissie bouwfraude eist opheldering van minister president Balkenende en van Peijs, zo schrijft de Volkskrant woensdag.
Balkenende moet uitleggen of hij van de betrokkenheid van Platschorre op de hoogte was toen hij Peijs aanstelde als minister. Vos vraagt zich af of dit de schijn van belangenverstrengeling kan oproepen. Peijs is immers als minister verantwoordelijk voor de modernisering van de bouwsector.
Platschorre beweert te zijn gescreend toen zijn vrouw tot minister werd benoemd. Hij zou zijn vrijgesproken omdat het bedrijf waar hij directeur van was, de ENCI in hoger beroep werd vrijgesproken. Uit documenten van de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie blijkt nu dat de branchevereniging die hij vertegenwoordigde wel betrokken was.
(Bron)
Honger lijden vergroot kans op borstkanker

AMSTERDAM - Vrouwen die de hongerwinter meegemaakt hebben, lopen bijna 50 procent meer kans om borstkanker op te lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC in Utrecht onder vrouwen die tijdens de hongerwinter van 1944-1945 kind of jong-volwassen waren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
De vrouwen werd in de jaren 80 gevraagd naar hun ervaringen tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Daarna werden ze twintig jaar gevolgd. De vrouwen die in de oorlog ernstig honger geleden hebben, blijken vaker borstkanker te krijgen dan andere vrouwen.
Conclusie uit het onderzoek is dat een korte periode van ernstige ondervoeding vóór de puberteit langdurige effecten kan hebben. Volgens M. Rookus, epidemoloog bij het Nederlands Kanker Instituut en gespecialiseerd in borstkanker, is het onderzoek 'belangrijk' omdat het aantoont dat ontwikkelingen in de vroege jeugd effect hebben op de latere lichamelijke conditie.
(Bron)
Gezondheidsraad: Nieuw vaccin tegen kinkhoest

DEN HAAG - Het huidige vaccin tegen kinkhoest heeft teveel bijwerkingen en werkt onvoldoende. Dit heeft de Gezondheidsraad geschreven in een advies dat deze week aan minister Laager van Volksgezondheid wordt gepresenteerd.
De raad wil dat het ministerie betere vaccins in het buitenland koopt. Dit zou ongeveer 10 miljoen euro per jaar kosten. Volgens de raad zou dit een tijdelijke kwestie zijn, omdat Nederlandse wetenschappers zelf aan de ontwikkeling van een beter vaccin kunnen werken. Dit zou ongeveer drie jaar duren.
Zuigelingen krijgen in Nederland de zogenoemde DKTP-coctail, een inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Volgens de Gezondheidsraad stijgt het aantal kinderen dat, ondanks de inenting, toch kinkhoest krijgt. Per jaar lijden 4000 tot 8000 kinderen aan de ziekte.
Ook zijn er steeds meer bijwerkingen van de prik. Volgens de Gezondheidsraad zijn ze niet levensbedreigend of gevaarlijk, maar wel erg lastig. Kinderen kunnen bijvoorbeeld plotseling flauw vallen of een lichte aanval van stuipen krijgen.
(Bron)
'Controles Suriname bolletjesslikkers succes'

DEN HAAG - De drugscontroles op de vliegtuigen uit Suriname zijn een groot succes. Volgens het ministerie van Justitie zijn binnen anderhalve maand ongeveer tweehonderd bolletjesslikkers aangehouden. Sinds anderhalve maand worden alle passagiers en de bagage die vanuit Suriname op Schiphol aankomen gecontroleerd op drugs. Volgens een woordvoerder lijkt de aanvoer hiermee tot stilstand gebracht.
Bij de eerste controle werden ongeveer 26 drugskoeriers aangehouden. Nu zijn dat er volgens Justitie nog één a twee per vlucht.
Eerder werden vluchten vanuit de Antillen grondig op drugs gecontroleerd. Ook hier werden in het begin grote aantallen smokkelaars betrapt. Daarna steeds minder.
(Bron)

Als de aanvoer vermindert en de vraag gelijk blijft, stijgt de prijs. Dus blijft het lonend om datspul hierheen te krijgen, via welke weg dan ook. Wees dan stoer en pak óók die types aan voor wie die slikkers dat risico lopen.
Woerden doet eurocent in de ban

WOERDEN - De munten van 1 en 2 eurocent gaan in Woerden zes weken lang nog maar in beperkte mate over de toonbank. In die gemeente wordt van maandag 26 april tot en met zondag 6 juni een proef gehouden met het betalen in ronde bedragen. Het experiment leidt mogelijk tot landelijke invoering van de afrondingsregel.
De proef houdt in dat het totaalbedrag op de kassabon bij contante betaling wordt afgerond op 5 cent. Initiatiefnemer is het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), dat onder voorzitterschap staat van De Nederlandsche Bank.
(Bron)

Dat deden we met de gulden op het laatst ook. En de prijzen zouden daar niet van stijgen, weet u nog? Zoals de prijzen door de euro ook niet hoger zouden worden. Dus wat kunnen we verwachten als we de europrijzen op vijf cent gaan afronden?
Ze maken bij de super maar een 'stuiverkassa' voor degenen die liever meer betalen voor het idee sneller klaar te zijn.
Jongen opgepakt voor valse bommeldingen

HAARLEM - De politie in Haarlem heeft woensdagochtend een 17-jarige jongen gearresteerd voor twee valse bommeldingen. Hij belde twee keer naar de politie dat er ergens in de stad een bom lag, maar beide meldingen waren vals.
De politie onderzoekt nog of de jongen ook verantwoordelijk is voor de valse bommelding dinsdagavond op de Botermarkt in Haarlem. Daar bleek een vermeende bom een schoenendoos met rommel te zijn. De omgeving werd gedurende enkele uren ontruimd. Een 64-jarige vader en zijn 37-jarige zoon weigerden een restaurant te verlaten, waarna ze werden aangehouden.
(Bron)
JSF-programma valt 22 procent duurder uit

WASHINGTON - De ontwikkeling en de productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF, waarbij de Nederlandse defensie-industrie is betrokken, valt 22 procent duurder uit dan aanvankelijk was berekend. Dat heeft The New York Times dinsdag gemeld op gezag van bronnen binnen het Pentagon.
Door onder meer hogere arbeidskosten en vertraging in het JSF-ontwikkelingsprogramma stijgen de kosten van het project met bijna 38 miljard euro (22,6 procent) tot 206 miljard euro.
Het kabinet besloot in juni 2002 voor een bedrag van 800 miljoen euro mee te doen met de verdere ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. De ontwikkelingsfase van de JSF eindigt in 2010 en vanaf 2006 worden de eerste opdrachten voor de productie gegeven.
Volgens het ministerie van Defensie hebben de prijsstijgingen geen gevolgen voor de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het toestel. Het bedrag dat Nederland heeft gereserveerd voor deelname ligt vast in een overeenkomst met de Amerikanen en kan in principe niet worden overschreden.
De kostenoverschrijdingen lijken vooral te worden veroorzaakt door de speciale versie van de JSF die bijna verticaal kan landen en stijgen. Lockheed heeft problemen het gewicht van het toestel onder controle te krijgen. Nederland is vooral geïnteresseerd in de 'conventionele' jager die van een normale landingsbaan gebruikmaakt.
Maar de kostenstijgingen voor het zogeheten STVOL-versie drukken ook op de programmakosten van de meer conventionele jager, erkende Defensie. En dat zal weer gevolgen hebben voor de uiteindelijke stuksprijs van de 'Nederlandse' versie. Het kabinet wil nog deze regeerperiode een besluit nemen over de aanschaf van de JSF ter vervanging van de F16's. Hoe de stuksprijs uiteindeljk gaat uitvallen en wat de invloed is van de duurdere euro ten opzichte van de dollar is nog niet bekend.
Voor GroenLinks en SP is het nieuws over de stijgende kosten van de ontwikkeling van de JSF een extra reden om de regering te vragen uit het project te stappen. Beide fracties vrezen dat er nog meer kostenstijgingen zullen volgen en zijn bang dat het project uiteindelijk op een financiële ramp zal uitdraaien.
Ook de PvdA ziet liever dat de regering nog vandaag de stekker uit het project trekt en het gereserveerde geld aanwendt om de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten. Bovendien heeft de partij er een hard hoofd in dat de Nederlandse defensie-industrie wel voldoende orders kan binnenslepen.
(Bron)
Proef met riksja's in binnenstad Dordrecht

DORDRECHT - Dordrecht gaat experimenteren met riksja's. De gemeenteraad is akkoord gegaan met een startsubsidie van 16.000 euro voor een proef met drie van deze fietstaxi's. Van mei tot september rijden ze door de Dordtse binnenstad.
De riksja's gaan dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur door het centrum rijden. Passagiers betalen in mei een kennismakingstarief van 50 eurocent tot 1 euro per rit. Er komen vaste opstapplaatsen bij het centraal station, bij het Scheffersplein en bij de afmeerplaats van de Fast Ferry en de Waterbus aan de Merwekade.
In Amsterdam rijden sinds vorig jaar zomer riksja's. Dit experiment wordt deze zomer voortgezet.
(Bron)
Arbeidskracht uit lagelonenland verdringt Nederlander

KAATSHEUVEL - Bijna 30 procent van de werkgevers verwacht dat Polen, Tsjechen en arbeidskrachten uit andere lagelonenlanden de komende zes jaar Nederlandse werknemers in hun eigen bedrijven verdringen. Binnen industriële ondernemingen ligt dit percentage op 43 procent.
Tijdens het congres De Arbeidsmarkt 2010: Liggen We Op Koers? in Kaatsheuvel confronteert de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) woensdag minister De Kneus (Sociale Zaken), FNV-voorzitter L. de Waal en voorzitter J. Schraven van VNO-NCW met deze onderzoeksresultaten. De BZW heeft voor het onderzoek 3000 Brabantse en Zeeuwse werkgevers ondervraagd.
Van de industriële werkgevers verwacht 70 procent in 2010 mensen uit lagelonenlanden in dienst te hebben. Momenteel is dat nog ruim een kwart. In het totale Brabants en Zeeuwse bedrijfsleven denkt gemiddeld 42 procent over zes jaar goedkopere arbeidskrachten uit het buitenland op de loonlijst te hebben staan. Nu is dat percentage nog 14.
Bovendien geeft 40 procent van de industriële ondernemers aan, de komende jaren activiteiten over te plaatsen naar landen waar tegen een lager tarief kan worden geproduceerd. Volgens BZW is de politiek nog onvoldoende doordrongen van de ernst van de situatie en moeten "de bakens flink worden verzet". Van de ondervraagde ondernemers is 86 procent van mening dat de huidige regering geen beleid voert om de marktindustrie in Nederland te behouden.
Bovendien noemt 88 procent van de werkgevers de Nederlandse werknemer te duur. Zo klaagt 82 procent over de hoeveelheid verlof en zegt 98 procent dat zieke arbeidskrachten veel geld kosten. Verder vindt 91 procent dat het in Nederland lastig is om medewerkers te ontslaan en zouden regels over arbeidsomstandigheden volgens 86 procent te streng zijn ten opzichte van de andere Europese landen.
Bijna driekwart van de ondernemers verwacht overigens dat in 2010 het voordeel van de huidige lage lonenlanden in Europa een stuk minder is geworden. Volgens de werkgevers zullen de lonen in deze landen stijgen en zal er een Europese arbeidsmarkt ontstaan. Het merendeel (70 procent) vindt ook dat Nederland niet de grenzen moet sluiten voor werknemers uit nieuwe lidstaten van de Europese Unie.
(Bron)

Als je tegen ondernemers zegt dat hun producten/diensten te duur zijn, beginnen ze over kwaliteit die betaald moet worden. Maar dat werkt blijkbaar maar één kant uit.
Rijbewijs

Een 18-jarige man uit Den Helder moest dinsdag net na het behalen van zijn rijbewijs, het roze papiertje weer inleveren bij de politie. Na het afhalen van zijn rijbewijs op het gemeentehuis reed hij terug naar huis. Op de Huisduinerweg overschreed hij de snelheidslimiet met 67 kilometer per uur. In plaats van de toegestane 50 kilometer per uur reed hij 117 kilometer per uur. De politie nam de auto niet in beslag, omdat die van de ouders van de jonge automobilist was.
(Bron)
Enquêtevraag:

"Stelt u zich voor dat een van de personen die hieronder staat vermeld een eigen politieke partij zou oprichten en aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen mee zou gaan doen. Welke van deze personen geeft u dan een kans op uw stem (MAG MEERDERE ANTWOORDEN)
Johan Cruyff
Guus Hiddink
Mart Smeets
Peter R. de Vries
Frits Barend
Ayaan Hirsi Ali
DJ Tiesto
Dolf Janssen
Rob Oudkerk
Linda de Mol
Joop van de Ende
Reinout Oerlemans
Jan du Bouvrie
Wendy van Dijk
Paul Witteman
Paul Cliteur
Jeroen Pauw
Sonja Barend
Jack Spijkerman"

dinsdag, april 06, 2004

Mexicaanse voert keizersnede op zichzelf uit

LONDEN - Een vrouw in een dorpje in Mexico heeft met een keukenmes een keizersnede bij zich zelf uitgevoerd en een levend kind ter wereld gebracht. Dit hebben artsen, naar wie de vrouw later werd gebracht, dinsdag gemeld. Het is voor zover bekend het eerste geval van een zelf toegepaste keizersnede waarbij zowel het kind als de moeder zijn blijven leven.
De 40-jarige vrouw woonde in een dorp zonder elektriciteit en stromend water. Het dichtst bijzijnde ziekenhuis, in de plaats San Pablo, lag op een afstand van acht uur autorijden. Bij een vorige zwangerschap verloor zij haar kind omdat de baby er niet op een natuurlijke manier uitkwam.
Toen ook dit nieuwe kind moeite bleek te hebben geboren te worden, nam de vrouw drie glazen sterke drank in en sneed vervolgens zelf haar buik open. Het nieuwgeboren jongetje ademde direct en zette het op het huilen.
Vlak voordat de moeder het bewustzijn verloor, kon zij nog aan een ouder kind vragen om een plaatselijke verpleegster te waarschuwen. Deze naaide de wond met een katoenen draad dicht en regelde vervoer naar het ziekenhuis.
(Bron)
Computervirussen bestoken nu ook elkaar

UTRECHT - Op internet lijkt nu ook een virusoorlog te zijn uitgebroken. De producenten van netsky- en bagle-virussen hebben in korte tijd een groot aantal varianten ontworpen. De ene volgt de andere direct op. Daarbij schakelen bagle-virussen netsky-varianten uit, maar ook andere soorten. Tenslotte worden in de viruscodes regelmatig berichten aan de 'vijand' gevonden. Dat heeft antivirusleverancier Trend Micro dinsdag laten weten.
Computervirussen zijn een groeiend probleem. Het van oorsprong Amerikaanse Trend Micro signaleerde in maart 1200 nieuwe schadelijke codes. In februari waren dat er 925, in januari 550 en in december vorig jaar vierhonderd. Trend Micro gaf vorige maand zesmaal een ernstige waarschuwing aan e-mailgebruikers, een record.
(Bron)
Meerderheid Amerikanen tegen Irak-beleid Bush

WASHINGTON - Een meerderheid van de Amerikanen (53 procent) heeft zich nu tegen het Irak-beleid van president Bush gekeerd. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Pew Research Center. Dat stelde in januari nog vast dat maar 37 procent van de Amerikaanse bevolking het beleid afkeurde.
Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt dat Bush geen duidelijk plan heeft voor het oplossen van de problemen in het bezette Arabische land. Een minderheid van 44 procent vindt dat de situatie aanleiding geeft om de troepen terug te halen. Het besluit om Irak binnen te vallen heeft overigens nog altijd de steun van 57 procent.
De uitkomsten zullen een tegenvaller zijn voor Bush die zijn Irak-beleid tot een belangrijk punt heeft gemaakt in de verkiezingscampagne. Van de ondervraagden in dit onderzoek is 47 procent in zijn algemeenheid ontevreden over het presidentschap van Bush, 43 procent is wel content.
De Democratische uitdager van Bush, John Kerry, kreeg beter nieuws. Volgens een onderzoek van de krant The Miami Herald kan hij rekenen op de steun van een ruime meerderheid van de grote Spaanstalige gemeenschap in de VS. Bijna 60 procent van de 'Hispanics' zegt voor Kerry te stemmen, 33 procent wil dat Bush aanblijft. De Spaanstaligen maken 13 procent uit van de Amerikaanse bevolking en ze zijn de grootste minderheidsgroep.
Bij de vorige verkiezingen in 2000 kreeg de toenmalige Democratische kandidaat Gore ook de meeste stemmen van de Spaanstaligen. De zeer krappe winst van Bush destijds werd evenwel deels toegeschreven aan het feit dat hij uiteindelijk veel traditioneel Democratisch stemmende 'Hispanics' toch aan zijn kant kreeg.
(Bron)
Onveilig Winamp populair bij hackers

DEN HAAG - In de populaire muziekspeler Winamp zit een ernstige fout waardoor hackers de controle over computers eenvoudig kunnen overnemen. Dat heeft de Waarschuwingsdienst, een ICT-afdeling van de Nederlandse overheid, gemeld.
Hackers dringen de computer binnen als de gebruiker van het afspeelprogramma een hyperlink aanklikt. Dan wordt een programma opgestart, dat daarbij Winamp als intermediair gebruikt. Hierdoor kan de hacker in de computer virussen en internetwormen installeren en starten.
Dit probleem doet zich voor bij de Winamp-versies 2.91 tot en met 5.02 met Windows als besturingsprogramma. Bij de nieuwste versie 5.03 is de fout hersteld.
De hyperlinks worden ongevraagd toegestuurd per e-mail of kunnen als pop-up op een site tevoorschijn komen. Behalve virussen installeren kunnen de hackers ook bij persoonlijke gegevens van de computergebruikers komen, zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Verder is het mogelijk om bestanden te herschrijven zodat ze onbruikbaar worden.
Winamp is een van de meest gebruikte afspeelprogramma's. Het is in zijn verschillende versies wereldwijd al tientallen miljoenen keren gedownload.
(Bron)
Geheim van de kok

Een topkok uit de Zuid-Chinese provincie Guangdong heeft zijn baas voor de rechtbank gedaagd omdat die een verborgen camera in de keuken had geplaatst met de bedoeling hem zijn geheime recepten te ontfutselen. De kok, een expert in de gastronomie, ontdekte de camera en eist nu 10.000 euro schade-vergoeding, aldus de South China Morning Post. De restaurant-eigenaar zegt dat hij geen recepten wilde stelen, maar lui personeel in de gaten wilde houden, aldus de krant.
(Bron)

maandag, april 05, 2004

Fik in Den Haag, en dit krijg je dan op een chat als verklaringen:

Balkenende trekt rookgordijn op
Zalm nog steeds niet gestopt met roken
Beatrix overgestapt op zware shag
Balkenende rookt zware pijp tijdens debat
Rook uit het torentje... een nieuwe premier?
Gerookte Zalm groot succes in Den Haag
Normen en waarden... Terra-college uitgerookt!
Schaatsen met vuursteen geen succes
Zalm loopt het vuur uit z'n sloffen voor Balkenende
Broeierig debat in Den Haag
Juliana in privé-kring alsnog gecremeerd
Eindelijk pakketje MET bom gevonden
Experiment met revolutionaire nieuwe schaats leidt tot uitslaande brand in de Uithof
Net ligt plat - over op rooksignalen
Explosief einde schaatstraining Verheyen
Proef met gebakken ijs in Den Haag geen succes
Ouderen boos over no-claim in de zorg

UTRECHT - Ouderenorganisaties ANBO, PCOB en de Unie KBO zijn boos over de no-claimteruggave die minister Laager (Volksgezondheid) volgend jaar voor ziekenfondsverzekerden wil invoeren. "Een lichaam is geen auto", stellen zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens de no-claimregeling krijgen mensen alles wat zij minder dan 250 euro per jaar bij het ziekenfonds declareren, aan het eind van het jaar terug. In ruil daarvoor betalen zij 5,25 euro per maand extra premie. Dat is leuk voor gezonde mensen, maar ouderen worden daardoor onevenredig zwaar getroffen, stellen de bonden.
(Bron)
Allochtonen krijgen eigen bos

BEEK - Het Geldersch Landschap en de Beekse stichting wAarde gaan samen een zogenoemd Bos om van te Smullen aanplanten op de Nijmeegse heuvelrug. Het bos vol noten- en vruchtenbomen is vooral bedoeld om meer allochtonen van de natuur te laten genieten, heeft wAarde-directeur Th. van Slobbe maandag gezegd.
Volgens de beide natuurorganisaties komen allochtone mensen heel weinig in de natuur. Een verklaring daarvoor is volgens de buitenlanders zelf, dat de bossen in Nederland saai zijn. "In hun eigen land is overal in de natuur iets te eten", aldus Van Slobbe. "Daar willen we nu aan tegemoetkomen door smulbossen aan te planten. In de komende jaren planten we bij een aantal grote steden in het land dergelijke bossen aan."
wAarde is al enige tijd bezig met een door het ministerie van VROM gesteund project Multiculturele waardering van natuur en milieu in Nederland. Volgens de stichting is de relatie met de natuur in de eigen omgeving van belang voor integratie en inburgering. De Beekse stichting wil zodra de bomen in het smulbos gegroeid zijn elk najaar voor allochtonen en autochtonen een picknick organiseren, waarbij de rijpe noten en vruchten kunnen worden opgegeten.
Volgende week dinsdag trekt de eerste groep allochtone Nederlanders met vertegenwoordigers van wAarde en Het Geldersch Landschap de bossen in om te bepalen welke bomen en struiken zullen worden aangeplant. "Er komen alleen eetbare gewassen in het Bos om van te Smullen te staan. Te denken valt aan appel- en perenbomen, frambozen- en bessenstruiken en notenbomen. Ook paddenstoelen zijn waarschijnlijk populair", aldus Van Slobbe.
Het is de bedoeling dat deze groep mensen in het najaar meehelpt met de aanplant van het bos. In 2005 en 2006 volgen smulbossen op andere plekken in het land. De Pluk-de-Dag-picknick moet een jaarlijks terugkerend, landelijk evenement worden.
(Bron)

Verderop in het park staan notenbomen, die weten de mensen heel goed te vinden :-)
Hevige brand op Uithof-complex Den Haag

DEN HAAG - Op het sportcomplex Uithof in Den Haag woedt sinds maandagmiddag rond 16 uur een enorme brand. Volgens ooggetuigen vond kort voor 16 uur een explosie plaats. Een grote zwarte rookpluim trekt over Den Haag. Over de exacte oorzaak is nog niets bekend. Hulpdiensten zijn met groot materieel ter plaatse.
Op het sportcomplex is onder meer een schaatshal gevestigd. Het is vooralsnog onbekend of er mensen gewond zijn geraakt.
(Bron)
Werkloze Amsterdammer krijgt gratis breedband internet

AMSTERDAm - NV Werk in Amsterdam gaat in samenwerking met netwerkbeheerder UPC-Nederland langdurig werklozen een gratis breedbandverbinding aanbieden. Via e-learning moeten de werklozen in staat worden gesteld sneller cruciale kennis en vaardigheden op te doen om de arbeidsmarkt te betreden.
Dat werd maandag bekendgemaakt tijdens een congres van het platform Nederland Breed, dat als doel heeft het stimuleren van maatschappelijk georiënteerde breedbandprojecten.
Om het project in goede banen te leiden gaat NV Werk cursussen van zes maanden aanbieden. In de eerste twee maanden leren de deelnemers basisvaardigheden op de computer en het internet. De laatste vier maanden van het traject worden de deelnemers meer beroepsgericht opgeleid. Alle deelnemers krijgen een computer in bruikleen van NV Werk.
(Bron)
Beeldverslag van de trein met het verdachte pakketje in Utrecht.
'Vijftien procent houdt zich aan snelheid in 30-zone'

AMSTERDAM - Automobilisten negeren massaal de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op de plaatsen waar dit wel verplicht is. Volgens het Algemeen Dagblad blijkt uit metingen van 3VO dat 85 procent te snel rijdt. Vijftien procent houdt zich wel aan deze snelheid. Bijna zeven op de tien mensen zouden meer dan tien kilometer per uur te hard rijden.
De verkeersveiligheidsorganisatie reageert ontzet op de onderzoeksresultaten. "Je suggereert dat je kinderen in zo'n gebied zorgeloos kunnen spelen. Maar dat maken we zo niet waar", meent woordvoerder Heleen Rijnkels. 3VO deed op 36 plekken in het land onderzoek, waarbij in totaal 17.500 automobilisten langskwamen.
Volgens de verkeersorganisatie rijden veel mensen te hard omdat er nauwelijks gecontroleerd wordt in de 30-zones. De top van Justitie acht dit niet nodig, omdat verkeersremmende maatregelen als drempels en plantenbakken automatisch zouden voorkomen dat mensen te hard rijden.
(Bron)

Ga eens kijken op een woonerf...
PvdA wil diplomaplicht invoeren

AMSTERDAM - Leerlingen die dreigen de school voortijdig te verlaten, moet de verplichting worden opgelegd een diploma te halen voordat zij 23 jaar zijn. Dat staat volgens het Algemeen Dagblad in de voorstellen van de PvdA over het vmbo. Doel van het voorstel is het voortijdig bestrijden van schooluitval. De voorstellen worden maandag gepresenteerd door PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos.
De plicht zou voor iedere leerlingen moeten gaan gelden, maar vooral voor de vmbo-scholieren. Onder deze groep is de voortijdige uitval het grootst. Scholen moeten volgens de sociaal-democraten de leerlingen 'vasthouden' door ze een combinatie aan te bieden van werken en leren.
Volgens de PvdA is het gat tussen de basisschool en het vmbo momenteel te groot. Leerlingen zouden vooral moeite hebben met de hoeveelheid verschillende docenten die zij opeens voorgeschoteld krijgen. Door vakken samen te voegen en één docent meerdere vakken te laten geven, moet dit probleem worden opgelost, aldus de oppositiepartij.
(Bron)

Te hard rijden is ook verboden, en toch doen mensen het. Dus: wat als die jongeren _toch_ uitvallen? Wat heb je ze dan te bieden?
Al-Qaeda dreigt met nieuwe aanslagen

MADRID - In een fax aan de Spaanse krant ABC is voor nieuwe aanslagen in Spanje gewaarschuwd. De brief is opgesteld in het Arabisch en is ondertekend door een groep die zich Abu Nayaf al-Afghani noemt, aldus ABC maandag. De groep zou met het terreurnetwerk al-Qaeda zijn verbonden.
Medewerkers van veiligheidsdiensten hebben het epistel tegenover ABC "zeer relevant" en "in principe voldoende geloofwaardig" genoemd. De brief moet nog wel nader worden onderzocht. Abu Nayaf al-Afghani stelde Madrid een ultimatum. Als Spaanse militairen zich afgelopen zondag niet voor het middaguur uit Afghanistan en Irak zouden hebben teruggetrokken, zouden er nieuwe aanslagen volgen.
Bronnen bij de Spaanse inlichtingendienst CNI lieten weten dat het taalgebruik in de brief aan ABC lijkt op dat in de videoband die kort na de aanslagen in Madrid opdook bij een moskee in de Spaanse hoofdstad. Op die band stelde de vermoedelijke Marokkaan Abu Duham al-Afghani, die zich presenteerde als "de militaire woordvoerder van al-Qaeda in Europa", dat de terreuracties waren uitgevoerd om Spanje te straffen voor de "steun aan de VS en andere criminelen".
De CNI is er zeker van dat Abu Nayaf al-Afghani of Abu Duham al-Afghani banden onderhield met de cel die de aanslagen op de forensentreinen pleegde. De veiligheidsdiensten doen ook onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van een andere islamitische groepering, Abu Hafs al-Masri, bij de aanslagen. De Abu Hafs al-Masri Brigades dreigden onlangs in een brief aan de Spaanse ambassade in Egypte met aanslagen tegen Spaanse doelen in onder meer Noord-Afrika.
(Bron)
Man twee weken dood in zorgwoning

TILBURG - Een 43-jarige Tilburger die vrijdag dood werd gevonden in zijn woning aan de Tilburgse Noordstraat, is ruim twee weken niet opgemerkt door hulpverleners. De man woonde in een huis waar mensen onder begeleiding wonen. Een woordvoerder van het Buro Begeleid Wonen in Tilburg sprak maandag van 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden'.
Tegen de man was gezegd dat hij bij problemen telefonisch contact kon opnemen. De begeleidster van de man was echter al drie weken ziek. De man is volgens de politie een natuurlijke dood gestorven.
Wethouder H. Backx van maatschappelijke zorg heeft maandag een gesprek met het Buro Begeleid Wonen. "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar het is onmogelijk te voorkomen. Het is een incident. De wethouder gaat praten met de begeleiders, hij wil ze een hart onder de riem steken: het is hard aangekomen", aldus een woordvoerder van Backx.
In het pand aan de Noordstraat wonen elf mensen. De medebewoners merkten de dood van de Tilburger niet op. Ook op het werk van de man werd geen alarm geslagen. Hier was hij drie weken geleden ziek gemeld. De Tilburger zat in de eindfase van het project begeleid wonen.
Buro Begeleid Wonen heeft de zorg over zeventig individuelen en eenoudergezinnen. In de panden van de organisatie is geen permanente begeleiding aanwezig.
(Bron)
TT 105 Opnieuw verdacht pakketje bij spoor

UTRECHT Voor de derde keer in 24 uur is er een gebied in Nederland ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Aan het eind van de morgen werd het station Utrecht-Lunetten ontruimd en werden de treinen tussen Utrecht en Culemborg stilgelegd vanwege een mogelijke bom.
Eerder op de dag werd een deel van het centrum van Nijmegen afgezet vanwege een verdachte koffer. Later bleek dat een studente de koffer vergeten was.
Gisteravond laat werd Amsterdam CS ontruimd vanwege een verdacht pakje. Het werd tot ontploffing gebracht, waarbij vrijwel zeker kwam vast te staan dat het ook hier loos alarm was.
TT 120 HILVERSUM Amsterdam CS is zondagavond tweeënhalf uur ontruimd geweest nadat er een verdacht pakketje was gevonden. Het treinverkeer liep daardoor volkomen vast. Onduidelijk is wat er precies in het pakketje zat. Dat wordt onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst en de technische recherche.

zondag, april 04, 2004

Voorstel voor de integratiecursus: onderzoek eerst alle autochtonen op kennis en vaardigheden met betrekking tot taal, cultuur, politiek, bestuur et cetera.
De resultaten schaal je. Wie in de bovenste helft van de schaal valt zit goed, het kwart eronder krijgt een bijscholing en het onderste kwart heeft een probleem.
Is alleen de vraag waar we dat onderste kwart van de autochtonen laten.
TT 510 APELDOORN Megapool, de electronicaketen met 126 winkels in Nederland en België vraagt uitstel van betaling aan. Dat heeft de directie van het bedrijf vanavond per brief aan alle werknemers laten weten. Megapool kan zijn schulden niet meer betalen.
Alle winkels van de electronicaketen in Nederland en België zullen per direct tijdelijk worden gesloten en zullen extra worden beveiligd. De 47 franchisezaken blijven open.
TT 120 HILVERSUM Amsterdam CS is ontruimd na een bommelding. Ook hotels in de directe omgeving zijn ontruimd. Zolang het alarm van kracht is, rijden er geen treinen van en naar het station.


TT 751 22:41 uur

Amsterdam Centraal

Op last van de politie rijden er van en naar Amsterdam Centraal geen treinen.

Vertraging: meer dan 60 minuten.

Reisadvies:
* Reizigers van en naar Amsterdam Centraal wordt geadviseerd dit station te mijden.
Ik wil dat mooie weer terug!
TT 120 MUIDERBERG Bij rellen in Muiderberg zijn gisteren drie gewonden gevallen. Vijf Marokkaanse jongens werden volgens de politie door een skinhead beschoten. Hij maakte deel uit van een groep van twintig. De dader is voortvluchtig, maar de politie kent zijn identiteit.
Deskundige voorspelt grote rupsenplaag

WAGENINGEN - De kans op een explosieve groei van het aantal eikenprocessierupsen is het komend voorjaar erg groot. Dat heeft H. Stigter van de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen gezegd. Hij houdt er rekening mee dat de plaag groter zal zijn dan in 1996. In dat jaar was de overlast tot nu toe het ergst.
Stigter wijst erop dat de rupsen zich de afgelopen jaren ook razendsnel hebben verspreid boven de grote rivieren. Aanvankelijk kwamen ze alleen in delen van Noord-Brabant en Limburg voor. Elke rups heeft duizenden brandhaartjes, die kunnen de huid, de ogen en de luchtwegen irriteren. In extreme gevallen kan zelfs blijvend letsel ontstaan. Ook na het verpoppen blijven die haartjes hinder veroorzaken.
De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. De beestjes danken hun naam aan de manier waarop ze zich in de bomen verplaatsten. Dat doen ze in langgerekte collones. De komende weken wordt pas duidelijk hoe omvangrijk de plaag wordt, aldus Stigter. "Als het weer een beetje beter wordt en de eitjes en de eikenbladeren komen op hetzelfde moment uit, moeten we het ergste vrezen.''
De bestrijding van de rups wordt niet vanuit een centraal punt gecoördineerd en dat is een groot probleem, aldus Stigter. Sommige gemeenten doen al het mogelijke om de beesten te verbranden of weg te zuigen, anderen zijn veel terughoudender. Ook in particuliere tuinen blijven veel rupsen zitten.
Vorige week kondigde de provincie Gelderland en enkele gemeenten aan dat ze de komende weken de rupsen gaan bestrijden met Xentari, een biologisch middel. "Dat is goed spul, maar zeker geen wondermiddel'', zegt Stigter. Bovendien doodt het ook allerlei andere insecten. "In een eikenboom leven 450 verschillende soorten. Je loopt het risico dat die ook allemaal worden verdelgd.''
Het is niet bekend hoeveel mensen in het verleden daadwerkelijk last hebben gehad van de brandhaartjes. De meesten gaan er niet mee naar de huisarts. Het aantal mensen dat dit wel doet is nooit geteld.
(Bron)
Kinderen gooien met stenen naar auto's

TERNEUZEN - Drie jongens van 12, 13 en 14 jaar uit Terneuzen zijn zaterdag in Hoek betrapt op het gooien van stenen naar auto's. Het drietal gooide de stenen vanaf een viaduct op de rijbaan van de N62 waar een maximumsnelheid geldt van 100 kilometer. Dat heeft de politie zondag gezegd.
Volgens de politie hebben ze meer dan vijftig stenen naar passerende auto's gegooid. Een automobilist, wiens voorruit door een steen werd beschadigd, wist samen met een getuige het drietal in de kraag te vatten. Ze werden overgeleverd aan de politie.
(Bron)
Bemanning ISS verontrust over trommelgeluiden

WASHINGTON/MOSKOU - Raadselachtige geluiden hebben de twee bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS verontrust. De geluiden klonken als trommelslagen, meldde de Russische kosmonaut Alexander Kaleri aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Dergelijke geluiden zijn ook in november waargenomen, verklaarde de NASA zondag. Alle apparatuur aan boord van het ruimtestation werkt nog. De tweekoppige bemanning van de ISS, met naast Kaleri de Amerikaan Michael Foale, wordt deze maand vervangen door de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Michael Fincke. De Nederlander André Kuipers reist met de nieuwe bemanning mee naar de ISS, om daar gedurende negen dagen aan boord van het ruimtelaboratorium wetenschappelijk experimenten uit te voeren. Kuipers komt daarna terug naar de aarde, in gezelschap van de huidige ISS-bemanning.
(Bron)
Molotovcocktails gevonden bij NAC - Feyenoord

BREDA - De politie in Breda heeft zondag voorafgaand aan de voetbalwedstrijd in de eredivisie NAC - Feyenoord enkele molotovcocktails gevonden in een geparkeerde auto. De eigenaar van de auto is nog niet aangehouden. In een andere geparkeerde auto lagen enkele slagwapens.
De politie hield drie NAC-supporters aan voor verboden wapenbezit, het gooien van een blikje bier en een poging iemand te lijf te gaan met een paraplu. De drie kregen een boete. Voor de wedstrijd leek de situatie even uit de hand te lopen toen enkele tientallen supporters van beide clubs elkaar op straat troffen. Door snel optreden van de mobiele eenheid van de politie en politie te paard kon dit worden voorkomen.
Tijdens en na de wedstrijd deden zich geen incidenten voor. Uit voorzorg was de afgelopen dagen een naast het stadion gelegen parkeerterrein in aanleg afgezet met zeecontainers omdat er veel losse stenen lagen.
(Bron)
Tiener met eigen naaktfoto's opgepakt ivm kinderporno

Een 15-jarig meisje is belast met een aanklacht voor kinderporno. De tiener heeft foto's van haar zelf genomen en deze via het internet verzonden.
Volgens de politie, waarvan men niet weet hoe ze over het meisje te weten zijn gekomen, fotografeerde het meisje zichzelf naakt en met enkele kledingstukken aan. Ook deed ze op de foto's diverse seksueel getinte 'acts'. Daarna zond ze de foto's naar mensen die ze ontmoet had via chatrooms.
(Bron)
Breezers slecht voor prestatie's bij het pijpen

Een Roemeense onderzoeker beweert dat de zogenaamde mixdrankjes : Breezers, slecht zijn voor de pijpprestatie's van de vrouwen/meisjes.
Degene die meer dan 2 breezers in de week drinken, hebben een stuk meer moeite om een goede pijpbeurt te geven, dan vrouwen die nooit breezers drinken.
De onderzoeker verklaar dit als volgt: In Breezers zit een bepaald element, waardoor de tong als ware verlamd raakt. Iets wat je zelf niet kan merken, maar tijdens het pijpen, is dit voor de man wel degelijk te merken.
De fabrikant van de populaire mixdrankjes, heeft nog geen commentaar gegeven.
(Bron)

Vraag ik me gelijk af: _hoe_ hebben ze dat onderzocht? Of is dit wederom een begin-april-nasleep?
Vibrerend condoom ster van uitvindersbeurs

De uitvindersbeurs in Geneve stelt een paar interessante nieuwe gadgets voor. Vooral het vibrerende condoom en de anti-aambeien stoel trekken veel belangstellenden.
Een condoom met een ingebouwde vibrator, van een Taiwanese ingenieur, bleek het meeste volk te trekken. Ook populair was een Zuid-Koreaanse anti-aambeienzetel. Een ‘wolkje’ van medicijnkruiden, opgewarmd door een kaars, wordt door de zetel gestuurd. Dat zou constipatie, aambeien en opstopping voorkomen.
Tussen de 675 andere uitvindingen, uit 42 landen, zijn onder meer een vliegtuig op zonne-energie, en een ‘Gekke Helper’, die gehandicapten helpt aankleden.
(Bron)
Teller in Madrid staat op vier doden, en er zou 1 verdachte ontsnapt zijn.