zaterdag, maart 29, 2003

De Engelstalige site van Al-Jazeera lijkt nog steeds uit de lucht. Bij de start maandag werd de site direct door hackers platgelegd, en blijkbaar loopt het nog niet helemaal lekker.
Aldi ontketent prijzenslag met aanbieding computer

AMSTERDAM - De Duitse supermarktketen Aldi heeft met het aanbieden van een spotgoedkope computer een prijzenslag ontketend.
Computerketen Dixons zou vanaf volgende week computers aanbieden voor een nog lagere prijs. Ook een concurrerende supermarktketen bezint zich naar verluidt op een vergelijkbare aanbieding.
(Bron)

Van mij mogen ze nog even doorstunten. Hoewel ik nog steeds denk dat ik eerder een componentencomputer zou kopen dan een computer waar 10 dingen op, in en aan zitten die ik niet gebruiken zal.
De Aldifolder meldde bijvoorbeeld juichend dat het toetsenbord vele extra toetsen bezat. Ik heb nu een toetsenbord met die Windowstoetsen die ik nooit gebruik. Ik ben zo iemand die koppig vasthoudt aan hoe ik het eerder deed. Soms heeft dat voordelen - ik wilde heel lang een videorecorder. Maar ik wilde 'm niet hard genoeg om er ook daadwerkelijk een te kopen.
Nu heb ik een DVD-speler - die inmiddels fors goedkoper was geworden. Bevalt prima. Alleen denk ik nog steeds wel eens: dat programma zou ik wel willen opnemen. Maar een DVD-recorder is te duur, en om nu alsnog een videorecorder te kopen...
En dus is een computer-met-DVD-speler een computer die voor mij geen extra waarde ontleent aan die DVD-speler.
Hoewel ik eigenlijk graag een computer zou willen met een (veel) grotere harde schijf (nu 5,5 Gb verdeeld over twee comps, en niet uit te breiden). En dan ben ik dus ook zo iemand die gewoon Windows 98 wil houden.
Brief versturen wordt duurder

HOOFDDORP - Een brief versturen wordt duurder. Monopolist op het gebied van briefpostverwerking TPG maakte zaterdag bekend dat versturen van een brief tot 20 gram 1 cent in prijs stijgt. Daarmee komt het tarief op 40 eurocent.
Aangezien er nog veel postzegels van 39 eurocent in omloop zijn, wordt er een speciale postzegel van 1 eurocent uitgegeven. Deze bijzondere serie postzegels verschijnt in een beperkte oplage en is vanaf dinsdag verkrijgbaar bij de postkantoren.
Volgens TPG is de prijsverhoging noodzakelijk door stijgende kosten. Door technische storingen heeft de levering van de nieuwe postzegels van 40 eurocent enkele weken vertraging opgelopen. De tarieven voor partijpost en pakketpost blijven ongewijzigd.
Jaarlijks wordt minder post verstuurd. TPG verwacht dat in 2020 het postvolume 20 procent is gedaald. Om deze klap op te kunnen vangen, moet TPG jaarlijks 320 miljoen euro besparen. Om dit voor elkaar te krijgen, gaat het bedrijf de komende jaren negenduizend postbodebanen vervangen door ongeveer 21.000 deeltijd-postbezorgers.
(Bron)

En die postzegel van 1 cent in beperkte oplage komt op 1 april uit? Hm.
Digitale schandpaal blijkt 1-aprilgrap

AMSTERDAM - De Amersfoortse website waarop allerlei criminelen virtueel aan de schandpaal worden genageld, blijkt een vervroegde '1-aprilgrap' te zijn, schrijft Webwereld op haar site. De projectgroep Veilig Amersfoort heeft dat vrijdag bevestigd, zo zegt een woordvoerster van de gemeente Amersfoort.
De digitale schandpaal zou een initiatief zijn van de projectgroep Veilig Amersfoort die de stad veiliger wilde maken door criminelen op een website te publiceren. Op de site zouden onder andere verkrachters, autodieven en drugsdealers worden afgebeeld.
De website waar dit alles geplaatst zou worden (www.veilig.amersfoort.nl) is inmiddels uit de lucht gehaald. Veel Nederlandse media zoals het ANP, enkele ochtendkranten en ook WebWereld berichtten eerder vandaag over 'Veilig Amersfoort'.
De burgemeester van Amersfoort, Van Vliet-Kuiper, reageerde verontwaardigd toen ze hoorde dat het om een uit de hand gelopen grap gaat. "We vinden het een zeer misplaatste grap", vertelt een woordvoerster van de gemeente. "Het is vooral misplaatst omdat het op 27 maart al is aangekondigd en er geen enkele verwijzing is naar 1 april."
(Bron)
Mijnenvegende dolfijn bij Irak deserteert

LONDEN - De Amerikaanse strijdkrachten zijn in verlegenheid gebracht door de ontsnapping van een dolfijn. Takoma, die samen met andere dolfijnen op zeemijnenjacht moest bij de Iraakse havenstad Umm Qasr, is er vandoor gegaan.
Dat meldt de Britse krant The Times zaterdag.
De Amerikanen presenteerden eerder trots de speciaal afgerichte dolfijnen die in het water vrij baan moesten maken voor Britse schepen met hulpgoederen. Bij zijn eerste zoektocht is Takoma echter verdwenen. Ook na 48 uur is de 22-jarige dolfijn nog niet teruggekeerd.
Takoma kreeg net als zijn collegamijnenveger Makai een speciaal dieet, werd regelmatig medisch onderzocht en had een eigen slaapruimte. De dolfijnen hebben veel meer luxe dan de meerderheid van de militairen.
De verzorger, Whitaker, tartte het lot twee uur voor de dolfijn verdween door te zeggen: "Waarom zou een van de dolfijnen er van door gaan als ze zo goed verzorgd worden?" Whitaker zegt dat het niet abnormaal is als de dolfijn 24 uur weg blijft. "Misschien komt hij wel anderen tegen."
Takoma is nu 48 uur kwijt en Whitaker was gisteren te zien aan het water, aldus The Times. De verzorger riep de naam van de dolfijn en bood zijn lievelingskostje aan. Vooralsnog heeft het dier niet gereageerd.
(Bron)

vrijdag, maart 28, 2003

Maximaal 100 e-mails per dag versturen bij Hotmail

AMSTERDAM - Mensen met een Hotmail-account kunnen vanaf nu maximaal honderd berichten per dag versturen, zo schrijft WebWereld. Hotmail probeert zo het aantal spamberichten te verkleinen. MSN had al eerder een maatregel doorgevoerd om spammers tegen te gaan. Hotmail-gebruikers kunnen al een tijdje niet meer dan vijftig mensen tegelijkertijd mailen.
Volgens een woordvoerder van MSN zou slechts 1 procent van de 110 miljoen gebruikers er hinder van ondervinden.
Spam is e-mail afkomstig van (meestal obscure) bedrijven en heeft als hoofdkenmerk dat de ontvanger er niet om heeft gevraagd. Het gaat hier dus vaak om reclame.
Spam mailings worden vaak naar duizenden e-mailadressen tegelijk verstuurd. Internet providers houden elkaar op de hoogte van wie spam verstuurt, en filteren het merendeel van deze zogenaamde bulk e-mail. De spammers zijn echter zeer vindingrijk en verzinnen iedere keer weer nieuwe manieren om hun reclame toch te verspreiden.
De opkomst van ongewenste e-mails is schrikbarend hoog te noemen. Volgens e-mailspecialist MessageLabs werd in januari 2002 nog één op de 199 e-mailtjes betiteld als 'spam'. In juni 2002 was dit al één op de 36 mailtjes en in november 2002 één op de 8. MessageLabs verwacht dat dit verschijnsel alleen maar erger wordt. Halverwege 2003 verwacht de specialist dat één op de 3 mailtjes spam is.
(Bron)

Misschien moet er een soort filter komen op mail die gericht is aan a@xx.xx, aa@xx.xx, aaa@xx.xx, b@xx.xx enzovoorts. De kans dat een natuurlijk persoon een mail wil sturen aan mensen die toevallig allemaal alfabetisch opeenvolgende namen hebben zonder één 'gaatje', lijkt me nihil. Hoewel - zo'n filter is weer snel te omzeilen door de letters om-en-om op te nemen in de adressering.
Het voordeel van mail (snel, makkelijk, goedkoop) werkt hier gewoon tegen. Je stuurt massa's mensen een mail in een handomdraai, en blijkbaar wordt er toch genoeg op gereageerd dan wel geklikt om het lonend te maken.
Kind per sms in de gaten te houden

AMSTERDAM - Ouders kunnen voortaan via de mobiele telefoon nagaan waar hun kind heengaat. Alcatel brengt een systeem op de markt die ouders direct per sms waarschuwt wanneer de nazaat afwijkt van de van tevoren geprogrammeerde route. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.
Het systeem, Guardian Angel genaamd, is bedoeld om in de gaten te houden of kinderen wel de afgesproken route van school naar huis lopen. Als daar van af wordt geweken of als ze door iemand anders worden meegenomen kan de ouder meteen contact opnemen.
Ook ouderen die enigszins verward zijn kunnen in de gaten gehouden worden of ze de weg niet kwijt raken. Wanneer de telefoon wordt uitgezet krijgt de ouder een sms'je met de laatst bekende locatie toegestuurd.
(Bron)
Man steelt op slinkse wijze pinpas

AMSTERDAM - Een 34-jarige vrouw uit Ommen heeft aangifte gedaan nadat een man op slinkse wijze haar bankpas stal. De man stond toen zij aan het pinnen was ongeveer tien meter van haar vandaan. Vervolgens vroeg de verdachte in gebrekkig Engels of zij geld kon wisselen, hij toonde daarbij een biljet van 20 euro en een muntstuk van 2 euro.
Toen de vrouw aangaf niet te kunnen wisselen, waarbij zij de inhoud van haar portemonnee toonde, stopte de man plotseling het biljet in haar portemonnee. De vrouw reageerde verbaasd en gaf de man zijn geld weer terug. Later bleek haar pasje weg te zijn. De vrouw heeft direct daarna haar pas laten blokkeren, maar ’s avonds bleek dat er voor het blokkeren al drie maal gepind was met de gestolen pas. De politie heeft een onderzoek naar de man ingesteld.
(Bron)
Kater
Een politieman uit Australië heeft een boete gekregen voor het doorknippen van telefoonkabels tijdens zijn dienst. De man had een glaasje teveel gedronken voordat hij aan zijn nachtdienst begon en wilde de hele nacht slapen. Toen dit werd ontdekt kreeg de man 2000 euro boete en hij werd geschorst. Het politiebureau was de hele nacht onbereikbaar voor noodgevallen, terwijl de man 'lekker' zijn roes aan het uitslapen was.
(Bron)
Bos en Balkenende samen naar de Kuip, volgens Teletekst.
Balkenende met een oranje petje, zeker?
Het is in de tuin ruin boven de 20 graden. Ik wil helemaal niet geloven dat het volgende week nog maar 10 graden wordt :-((
TT 401

Scheiden is lijden. Dat moet een stel uit China ook gedacht hebben toen ze een einde besloten te maken aan hun huwelijk, dat dertig jaar geduurd had.
Het koppel probeerde elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Uiteindelijk moest er een rechter aan te pas komen om het kibbelende stel tot de orde te roepen en toen was het nog niet over.
In de rechtszaal ontstond hevige ruzie over de verdeling van hun spullen en met name over een opdienschaaltje. De rechter had er op een gegeven moment zo genoeg van dat hij besloot om het zelf te kopen, voor vijftig cent, en hij beval hun het geld eerlijk te verdelen.
TT 192 Criminele Amersfoorters op het net

AMERSFOORT Een moderne versie van de schandpaal. Zo noemt de projectgroep Veilig Amersfoort de internetsite met criminele stadgenoten, die vanaf vandaag te bezoeken is. De groep wil met de site voorkomen "dat ook in Amersfoort een stille tocht moet worden gehouden".
Dieven, verkrachters, kinderlokkers, ze komen allemaal in aanmerking voor de site,als ze maar veelplegers zijn en met justitie in aanraking zijn geweest.
Hun adres wordt echter niet vermeld.
[Wat coulant!]
De burgemeester van Amersfoort heeft geschokt gereageerd. Veilig Amersfoort kreeg duizenden euro's gemeentesubsidie en die wil ze, zo mogelijk, terug hebben.

Vraag 1: komen privacyschenders ook op de site?
Vraag 2: hoe komt de projectgroep aan de gegevens?
Vraag 3: kent de projectgroep het spreekwoord van die eerste steen? In Keistad mag je dat toch wel verwachten.
Vraag 4: hoe komt het toch dat de site uit de lucht is?
TT 155

Umm Qasr dreigt een twistpunt te worden tussen Londen en Washington. Volgens de krant The Guardian zijn de Britten boos omdat de VS al een Amerikaans bedrijf de order schonk voor de wederopbouw.
Nog een winkelgrief: de Blokker hier.
Vier mensen in de rij bij de kassa, één dame achter de kassa, twee buiten aan het kletsen (de zon schijnt, dat moet je even meepikken), één vult vakken (dat gaat hier door alles vol te bouwen met dozen zodat je nergens meer langs kunt) en één is de chef en doet dus niks behalve een ongelofelijk kreng zijn.
Ik was vorige week langsgegaan voor iets, maar nee, dat was niet geleverd. Nu weer langs, en inderdaad, u voelt 'm al komen: nee, ze dachten dat dat niet geleverd was. Op mijn vraag of ze dat konden nakijken, kreeg ik de standaardreactie: een glazige blik die langzaam plaatsmaakt voor een beledigde uitdrukking. Intussen waren de buitendames weer naar binnengegaan, ze riepen vanuit het magazijn: 'Koffie!', en de kassadame sloot af. Vijf minuten later kwam er een andere dame om haar werk over te nemen.
Het is niet zo verwonderlijk dat op de cheffin na er elke paar weken andere meiden in die winkel werken.
Heeft u wel eens teksten van liedjes verkeerd verstaan? Op deze site staan hilarische vergissingen. Zoals de vrouw die tegen haar man zegt dat er weinig songs zo ronduit over sex gingen als 'I like it kinky' van Simple Minds (oftewel: 'Alive and kicking'). Of de man die gepikeerd was over de grove tekst van 'La isla bonita' van Madonna - hij wist zeker dat ze 'Doggie style for Lisa' zong.
Zo heb ik me een tijd afgevraagd waarom De Dijk dat foutje in de plaat had laten zitten. Als je 'Bloedend hart' hoorde, zat ergens in het midden een geluid alsof er een deur dichtging. Dat moest een studiofout zijn, maar waarom hadden ze dat nou niet even weggepoetst? Het heeft lang geduurd voor ik besefte wat het was ;-)

donderdag, maart 27, 2003

Oh ja: zoals het blijkbaar min of meer geaccepteerd is dat er bij de supermarkt bordjes hangen met teksten als: 'niet meer dan drie scholieren' en 'niet meer dan één asielzoeker tegelijk', zo wil ik graag bordjes met 'niet meer dan één babybuggy tegelijk'.
Paniek in de tent: vriendje probeert mij te bellen, telefoon gaat over maar ik neem niet op. Vriendje vreest na herhaaldelijk bellen dat ik een aanval heb gehad en komt op de fiets hierheen. Waar ik verbaasd constateer dat de telefoon gewoon keurig in het contact zit, een kiestoon geeft enzovoorts.
Hoop gedoe, andere telefoon proberen, mobieltje proberen, naar buiten gaan want mijn mobiel heeft binnen geen bereik.
Resultaat: als vriendje mijn mobiel belt, krijgt ie hetzelfde als bij het bellen van mijn vaste telefoon: hij hoort de telefoon over gaan, maar ik niet. Daarnaast krijgt hij drie rare toontjes te horen. Nog raarder: als ik zijn mobiel bel, krijg ik een bericht dat zijn nummer niet bekend is.
Als ik een dichtbij wonende vriendin bel, hoor ik de telefoon overgaan, maar hoor ik ook diezelfde toontjes in de verte die vriendje hoort als ie mijn mobiel belt. Er wordt niet opgenomen, maar ik betwijfel ook sterk of de telefoon daar wel echt overgaat.
De storingslijn van KPN is wel bereikbaar. Na alsmaar keuzes te hebben gemaakt krijg ik Patricia aan de lijn, die meldt dat er vannacht werkzaamheden zijn. Blijkbaar begint de nacht voor KPN om een uur of acht. Ze denkt dat de storing daarmee te maken heeft, maar ze zal het voor de zekerheid doorgeven. Als ik morgenavond nog niet te bellen ben, moet ik de storingslijn weer bellen.
Een half uur later probeert vriendje het weer, en gaat de telefoon keurig over.

Soms merk je plotseling dat die telefoon toch erg vanzelfsprekend is.
Handig vertaalprogramma: Ergane.
TT 401

Frederic Mestdach uit het Belgische Izegem is een brave borst, maar toch ook weer niet. Braaf, omdat hij keurig een uurtje vrij vroeg aan zijn baas om 'even een boodschap' te doen.
Niet zo braaf, omdat hij in dat uurtje de naburige Axa Bank beroofde. Wel weer aardig is dat Mestdach na de overval gewoon terugfietste naar zijn werk en binnen het uur weer aan het werk was.
Jammer maar helaas. Een uur later kwam de politie hem arresteren, omdat hij door verschillende mensen was herkend.
Het gestolen geld zat in de laden van zijn bureau. Woensdag werd de Belg tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Categorie: beetje dom...
Het Nederlandse leger bereidt zich voor op Irak: ze leren luiers verschonen.
Okee, okee, het gaat om de noodhulpeenheid, maar toch.
Het beruchte V-woord is ook al gevallen. Vietnam, die andere oorlog die een fluitje van een cent zou zijn.
TT 152 "Burgers mogen Bagdad niet uit"

BAGDAD De Iraakse Republikeinse Garde verhindert burgers de hoofdstad Bagdad te verlaten, meldt de correspondent van het Iraanse persbureau IRNA. Gardisten zouden mensen terugsturen die uit angst voor de bombardementen willen vluchten.
Volgens IRNA willen de Iraakse leiders burgers als menselijk schild gebruiken.
Als er veel burgerslachtoffers vallen, zou dat de druk op de aanvallers om de oorlog te staken, kunnen vergroten.
In Bagdad doen ook geruchten de ronde dat de explosies op een drukke markt, gisteren, veroorzaakt kunnen zijn door de eigen troepen, uit propagandistische overwegingen.
TT 121 WHO: reizigers op SARS screenen

GENEVE De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat alle reizigers uit landen waar de longziekte SARS voorkomt, worden gescreend, voordat ze aan boord van een vliegtuig mogen. Het gaat om drie vragen over hun conditie en of ze mogelijk symptomen van SARS hebben (gehad).
In Hongkong zijn 1080 mensen die met de ziekte in aanraking zijn geweest, in quarantaine geplaatst. Alle scholen, met uitzondering van universiteiten, zijn voorlopig gesloten. Zo moet verspreiding van de ziekte worden voorkomen.
In de hele wereld zijn vermoedelijk 53 mensen aan de ziekte bezweken, vooral in China en andere Aziatische landen.
Groot nieuws:

TT 110 "Bij lange oorlog krimpt economie"

DEN HAAG Het Centraal Planbureau (CPB) brengt dit jaar twee voorspellingen van de economie.In de meest gunstige groeit de economie dit jaar met 0,75% en in 2004 met 1,75%. Als de oorlog in Irak echter doorgaat tot in juni, krimpt de economie dit jaar met 0,5 procent.
Dat is te wijten aan een hoge olieprijs en minder vertrouwen in de economie. De werkloosheid loopt volgend jaar op naar 6,25% van de beroepsbevolking, maar in het sombere scenario van een langdurige oorlog wordt het zelfs 7,25 procent.
De raming voor vier jaar die het CPB voor de kabinetsformatie maakte, hoeft vooralsnog niet te worden bijgesteld.
Mja.

woensdag, maart 26, 2003

TT 157 High-tech-divisie VS naar Irak

WASHINGTON De VS stuurt nog eens 30.000 militairen naar de Golf, om de invasie in Irak te ondersteunen. Daaronder is ook de 4de Infanterie Divisie uit Fort Hood, die bekend staat als een van de modernste militaire gevechtseenheden.
De eenheid zou onder meer beschikken over ultramoderne crowd-control-wapens. Daaronder vallen onder meer een mobiele magnetron-straal, die van grote afstand bij mensenmassa's pijn veroorzaakt.
De divisie was eigenlijk voorbestemd om via Turkije een noordelijk front tegen Irak te beginnen, maar Ankara weigerde Amerikaanse militairen toestemming te geven om in Turkije bases te vestigen.
TT 371

Niet alleen mensen hebben last van allergie, ook dieren kunnen er last van hebben. Een Gronings paard kan geen gras verdragen. Dat is een zeldzaam fenomeen.
De 18-jarige ruin Sven vertoont de laatste jaren allergische reacties als hij groen gras eet. De neus, keel en neusholtes van Sven zwellen dan op. Hij krijgt nu muësli en hooi, maar nu zijn stembanden ook verlamd raken, wil de eigenaar van het paard hulp in gaan roepen. Dit kost alleen erg veel geld. Er is daarom een sponsoractie gestart om de ruin te laten onderzoeken bij de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.
TT 105 Beeld Fortuyn bij Schielandshuis

ROTTERDAM Het beeld van Pim Fortuyn komt tegenover het Historisch Museum Het Schielandshuis in het centrum van Rotterdam te staan. Dat hebben B&W van de havenstad besloten. De buste wordt op 6 mei, de sterfdag van Fortuyn, onthuld.
De buste wordt geplaatst op een zuil van 3,5 meter. In totaal is het beeld 4,5 meter hoog. De sculptuur van Corrie Ammerlaan kost ongeveer 90.000 euro. De stichting 'Beeld van Pim' betaalt dit. Met de verkoop van replica's hoopt de stichting de kosten te dekken.
De stichting had zijn zinnen gezet op het Hofplein als locatie. Dat stuitte echter op praktische bezwaren bij B&W.
Stel je voor: je hebt een tuin in een buitenwijk van een stad. Gewoon, gras, struiken, een boom, planten. Je bent er nu ruim twee jaar mee aan het klussen en dat werpt z'n vruchten af: je ziet steeds meer insekten en meer vogels, en vooral: meer soorten.
Je bent weer bezig geweest met dood spul weghalen, takken van de wilg zo leiden dat ie niet de halve tuin overneemt, kijken of de lisdoddes het goed doen en dat soort dingen.
Dan even pauze. Op het terras zit je te denken dat je die aucuba nog steeds niet mooi kunt vinden - hij staat op een ruime meter van het terras en okee, hij is wintergroen, maar in de winter zit je doorgaans weinig op het terrasje en vanuit de huiskamer kun je 'm niet zien. Misschien toch maar weghalen en die nieuwe vlinderstruik daar neerzetten.
Plots komt er een luid piepende mus aanvliegen die z'n snavel houdt zodra ie in de aucuba zit, de kat gaat er tegelijkertijd achteraan en schrikt van wat er achter die mus aanzat - een vogel die ik pas zie als ie op de schutting boven de aucuba zit. Een sperwer.
Ja, die heb ik vaker gezien. Nee, die is niet zeldzaam of zo. Nee, het is niet heel erg verbazingwekkend om een sperwer hier te zien.
Maar wat een verpletterende ervaring als zo'n beest op een meter of anderhalf voorbij komt knallen.
Meer tomaten: de tomatenpureeblikjesverzameling van Erik van de Wiel. Da's trouwens een mooi woord voor de toekomst, als Lingo toe is aan 30-letterwoorden.
Op de site vind je ook een Engelstalig verhaal over drop (handig als je probeert uit te leggen wat drop is en waarom Nederlanders dat eten) en een praktisch maar ook humoristisch deel over leven als Nederlander in Frankrijk.
Bent u ook tegen tomaten?
Ik maak me nog steeds druk om dat bericht dat sexwerk niet als passende arbeid aan vrouwen mag worden aangeboden door een CWI. Ik vind het best als ze het aanbieden, maar zodra het 'passende arbeid' heet, mag het niet geweigerd worden. Vandaar dat het dus niet als zodanig aangeboden mag worden. En blijkbaar wordt het sowieso niet aan mannen aangeboden.
Ik zocht weer op de site van het CWI (ja, dat moet eens in de twee weken, zin heeft het niet want er staat minder op en het zoekt minder prettig dan andere vacaturesites). Eens kijken bij callcenter - daar heb ik tenslotte ervaring in, dus wie weet. En jawel - als je call intypt, kun je ook kiezen voor callgirl. Zoeken op die functie of of prostituée/medewerker bordeel levert zowaar 1 vacature op. (Je krijgt eerst een beveiligingswaarschuwing, en oh ja, die postcode in de zoekopdracht is fictief.)
'De werklocatie is in Voerendaal.
Het werk
Als prostituée stel je jezelf uit vrije wil ter beschikking in een besloten ruimte, open voor publiek waarin bedrijfs matige sexuele handelingen worden verricht.
Uren én werktijden geheel in overleg.
Aantal uur per week : 38
Dienstverband : vast
Werktijden : normale uren, dagdienst.'

Wat zouden 'matige sexuele handelingen' zijn? O nee, da's m'n andere stok paardje, die spaties in samen stellingen.

Overigens is die functie voor de Roemeens-Nederlands-Engelssprekende telefonist voor kwiskandidaten nog niet vervuld, en daarbij wordt er ook een drietalige redactiechef met HEAO-CE voor datzelfde programma gezocht.

dinsdag, maart 25, 2003

Marten Fortuyn mag de verklaring van Van der G. inzien, om te weten hoe hoog de schadevergoeding die hij wil eisen moet worden.
Hangt zijn schade dan af van de motivatie van Van der G.??
Klassieke fout:

Schoonmaakwoede leidt tot explosie
AMSTERDAM - Een inwoner van Almere is maandag met de schrik vrijgekomen bij een explosie in de badkamer van zijn woning. De explosie vond plaats nadat hij verschillende schoonmaakmiddelen door elkaar had gegooid. Er raakte niemand gewond, zo laat de politie Flevoland dinsdag weten.
De bewoner had tijdens een schoonmaakbeurt van de badkamer diverse reinigingsmiddelen in het doucheputje en de afvoer van een wasbak gegooid. Toen hij later in de woonkamer zat, hoorde hij een enorme knal. Het vermengen van de middelen had een chemische reactie met een explosie tot gevolg. De ramen aan de voorkant van de flat zijn eruit geslagen, en de binnenmuren zijn ontzet. De flat is tijdelijk onbewoonbaar verklaard.
(Bron)

In ieder geval kan ie ook opnieuw gaan schilderen en/of behangen, als de muren er weer staan. Ramen lappen zal minder hard nodig zijn, alleen de vingerafdrukken van de glaszetters er even afpoetsen.
Samenvatting op Nu.nl

REPUBLIKEINSE GARDE (RG):
Deze speciale elite-eenheid beschermt het regime van Saddam tegen zijn eigen leger. Naar schatting zijn er 50.000 van deze gardisten. De RG komt voort uit de Paleis Garde van Saddam. Tijdens de oorlog tegen Iran groeide deze brigade uit tot een onderdeel met dertig tot 33 brigades, verdeeld over zeven divisies.
De RG is een van de best uitgeruste en opgeleide eenheden binnen Saddams leger. De gardisten hebben een beter salaris, krijgen bonussen, nieuwe auto's en gesubsidieerde huizen. De soldaten zijn uiterst gemotiveerde vrijwilligers, over het algemeen geen dienstplichtigen.
In mei 1995 ontstond er een scheuring in de elitetroepen van Saddam. Een aantal officieren van de al-Dulaymi-stam in het westen van Irak pleegde een coup. Saddam Hussein liet de opstandelingen martelen en executeren en stuurde hun verminkte lichamen naar huis.
Daarop viel een bataljon van de RG onder leiding van officieren van de al-Dulaymi-clan de gevangenis in Abu Gharayb aan. De opstand werd onderdrukt. De Iraakse president was woedend over deze dwaling van zijn doorgaans loyale troepen. In juli volgde een zuivering van de Republikeinse Garde.

SPECIALE REPUBLIKEINSE GARDE (SRG, al-Haras al-Jumhuri al-Khas):
De Speciale Republikeinse Garde is afgezien van de militaire inlichtingendienst de enige militaire eenheid die Saddam nog in Bagdad toelaat. De SRG wordt vaak verward met de RG, maar staat daar geheel los van. De speciale eenheid bestaat uit vier brigades en recruteert de leden voornamelijk uit Saddams familieclan al-Bu Nasir en verwante clans in de buurt van zijn geboortestad Tikrit.
Saddams jongste zoon Qusay staat aan het hoofd van deze troepen. De SRG telt naar schatting 20.000 soldaten. Ook zij hebben speciale privileges, zoals een hoger salaris en voorrang bij de uitreiking van voedsel en medicijnen. Hun taak is het de president en zijn regime te beschermen. Ook vormt de SRG een brug tussen het 'gewone' leger en de veiligheidsdienst.

SPECIALE VEILIGHEIDS ORGANISATIE (Jihaz al-Amn al-Khass):
Deze organisatie vormt een tweede veiligheidsring om Saddam. De veiligheidsdienst moet de orde in Bagdad handhaven en een opstand de kop indrukken. De ongeveer 2000 leden zijn ook verantwoordelijk voor de massavernietigingswapens.

PRESIDENTIELE GARDE (al-Himaya al-Ra'is):
De leden beschermen Saddam, zijn familie en zijn naaste medewerkers. De recruten worden op 15 of 16-jarige leeftijd al naar het presidentiële paleis gebracht. Daar volgen ze een opleiding van ongeveer drie jaar tot lijfwacht. Ook worden ze ingezet bij het executeren van militairen en 'risicofactoren' binnen de veiligheidsdiensten.
Binnen deze groep van enkele duizenden vormt een groepje van 40 jonge mannen, bekend als de al-Murafiqin (de gezellen), de lijfwacht van Saddam. Deze mannen zijn goed getraind, maar hebben verder geen enkele opleiding gevolgd. Hierdoor hebben ze weinig hoop op een andere carrière. Om deze lijfwachten aan zich te binden laat Saddam ze vaak misdrijven plegen. Ze hebben daarom vaak dezelfde vijanden als de president en zijn compleet afhankelijk van hem.
De Presidentiële Garde zal de Amerikanen en Britten niet veel tegenstand kunnen bieden, maar zal misschien burgers als levend schild gebruiken. De hoop is dat zij zich overgeven zodra Saddams regime wankelt.

SADDAMS MARTELAREN (Fedayeen Saddam):
Aan de onderkant van Saddams leger hangen de paramilitaire Fedayeen. Zijn oudste zoon Uday richtte dit legertje van lichtbewapende en slechtgetrainde vrijwilligers in 1995 op. De meesten zijn arm en komen van het platteland.
De ongeveer 20.000 paramilitairen zijn een binnenlandse terreurbrigade. Ze arresteren en executeren tegenstanders van het regime. Ook zouden ze vrouwen die van prostitutie worden verdacht, onthoofden en kritische mensen de tong uitsnijden. Volgens de laatste berichten gebruiken ze in de stad Nassiriya vrouwen en kinderen als levend schild.
Koel
Jerome Anthony Dobbey dacht de politie te slim af te zijn. De 24-jarige drugsverdachte uit de Amerikaanse stad Burlington had zich op een wel heel vreemde plaats verstopt. Niet onder een bed, in een kast of op het dak, maar in een koelkast troffen agenten hem aan. Echt slim was Dobby niet te werk gegaan. Hij had de koelkast uitgeschakeld en etens- en drinkwaren voor de koelkast geplaatst.
(Bron)
TT 160

HILVERSUM De publieke omroepen hebben besloten om schokkende, rechtstreekse oorlogsbeelden uit Irak niet zonder meer te vertonen.

[Dus krijgen we niets rechtstreeks te zien? Je weet nooit wanneer er iets schokkends komt en je kunt er donder op zeggen dat de schokkendste dingen nu pas gaan komen.]

Er kwamen veel vragen van kijkers binnen.Volgens NOS Actueel zijn de reportages geen live sportduel.

[Wat een misselijkmakende vergelijking. Hoewel, ik kan me nog een voetbalwedstrijd in België herinneren... En hier lopen de kindertjes al te roepen: 'Ik ben Amerika, en ik heb 100000 kogels en ik maak jullie allemaal dood, en jij bent Irak en jij hebt gif.']
Ik vraag me af hoe lang die formatie nog gaat duren. Als over elk punt zo onderhandeld moet worden als over de 'politieke steun aan de VS en GB', dan zijn we straks vier jaar verder, en is het kabinet nog steeds demissionair. Heeft JPB in een klap een dubbel record: het langstzittende kortstzittende demissionaire kabinet.

maandag, maart 24, 2003

Die Iraki schoot de Apache neer met een geweer.
Ik sta met een stuk electriciteitspijp en papieren pijltjes klaar voor de volgende Chinook.
Die Chinooks mogen van mij wel een ander rondje gaan vliegen. Of desnoods alleen iets hoger, zodat mijn ruiten niet bijna uit hun sponning trillen, en mijn hart niet uit mijn lijf.
TT 157 Humanitaire hulp Irak komt op gang

DEN HAAG Het Internationale Rode Kruis is in Irak begonnen met de distributie van drinkwater. Ziekenhuizen in Bagdad hebben duizenden literzakken gekregen.
Ook elders in Irak komt de noodhulp op gang. In Kirkuk en Arbil zijn kachels en dekens uitgereikt. Het Nederlandse Rode Kruis is actief in een tentenkamp in Jordanië, waar honderden vluchtelingen uit Irak worden opgevangen .De verwachte vluchtelingenstroom naar de buurlanden van Irak is tot nu toe uitgebleven.
Het Internationale Rode Kruis heeft de VS en Irak gemaand geen beelden van krijgsgevangenen uit te zenden en zich te houden aan de Conventie van Genève.

Ik vraag me steeds af wat ik zou willen in zo'n geval - die beelden dus. Zou ik liever willen dat iemand 'missing in action' was, of dat ik hem/haar zo op tv zag? In het laatste geval heb je wel zekerheid: dat diegene in ieder geval ten tijde van de opname nog leefde, en misschien juist door die beelden wel in leven blijven omdat de ander niet kan zeggen: die hebben we nooit in handen gehad.
TT 156 VS: Irak krijgt Russische steun

WASHINGTON De Verenigde Staten denken dat Russische technici Irak helpen om satellietsignalen te verstoren. Ook zou Irak onder meer anti-tankwapens van Rusland kopen.
De VS heeft protest aangetekend over de Russische samenwerking met Bagdad. De reactie van Moskou stelde Washington niet tevreden.
Volgens Washington zijn de Russen bezig met het ontwikkelen van een hoogwaardig systeem die het 'geleiden' van raketten en bommen verstoort. De Irakezen zouden door de Russen worden geholpen bij het uitproberen van het gecompliceerde systeem.

Handel is handel. En de Koude Oorlog is nog niet helemaal voorbij, blijkbaar. (En hoeveel handel op dit gebied dreven de VS niet met Irak?)
YACCS (commentaarfunctie) is vermoedelijk even een dutje doen.

zondag, maart 23, 2003

Cursus.
Schietende militairen jagen familie stuipen op het lijf

BOIJL - Even dacht het echtpaar Bommerson uit het Friese Boijl dat het verzeild was geraakt in een oorlog. Terwijl ze de aanval van het Amerikaanse leger op Irak op televisie volgden, werden ze overdonderd door schietende pantservoertuigen op het terrein naast hun camping. Bommerson is laaiend en heeft een klacht ingediend bij de landmacht in Havelte.
Volgens een woordvoerder van Defensie is het mitrailleurvuur waarschijnlijk onderdeel van een oefening van de Luchtmobiele Brigade. De campinghouder vindt het absurd dat de schietoefeningen in deze periode van oorlog gewoon doorgaan. “Vooral mijn vrouw is zich kapot geschrokken van het mitrailleurvuur”, aldus Bommerson vrijdag.
De defensiewoordvoerder geeft toe dat de schietoefening ’ongepast’ was. “We proberen te achterhalen wie er achter deze actie zit. De betrokken militairen hadden hier rekening mee moeten houden.” Bommerson wil het er niet bij laten zitten. “Ik weet nog niet hoe, maar ik ga hier werk van maken.”
(Bron)

'De campinghouder vindt het absurd dat de schietoefeningen in deze periode van oorlog gewoon doorgaan.'
Wat moet je daar nou nog van zeggen. En dan heet dat arme stel nog Bommerson ook.
Russen mogen gratis naar Bush bellen

Een Russisch telecombedrijf laat iedereen die telefonische scheldkannonades wil afvuren op Bush, gratis naar het Witte huis bellen. Het bedrijf, Excom, zal voor de telefoontjes geen kosten in rekening brengen, dat schrijft Planet op haar site.
Al bijna 1000 bellers zouden al van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om het Witte Huis te laten weten wat ze van de oorlog vinden. De telefoongesprekken zouden tussen de twee en twintig minuten duren. Een telefoonoperator laat weten dat sommige Russische mannen om de tien minuten bellen en eisen dat ze Bush direct aan de lijn krijgen.
Wie zomaar het Witte Huis belt en begint te schelden of bedreigingen uit, kan in Nederland de politie op de stoep verwachten. Bedreigingen aan een Amerikaanse president worden niet licht opgevat. Vanochtend werden nog vijf demonstranten gearresteerd omdat ze voor de Amerikaanse ambassade een vlag verbrandden: dat is een belediging van een bevriende staat, zoals omschreven in artikel 118 en 119 van het Wetboek van strafrecht. De maximale straf op belediging van een bevriend staatshoofd is twee jaar gevangenisstraf en een geldboete.
(Bron)

Bush molenaar. Sommige oude kreten blijven helaas actueel.
Toch maar wel gedaan.

'Iraakse officier verraadde verblijfplaats Saddam'

WASHINGTON - Een Iraakse officier heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA verraden op welke locatie de Iraakse leider Saddam Hussein in de nacht van woensdag op donderdag verbleef. President Bush besloot daarop nog diezelfde nacht Bagdad te bombarderen in en poging om Saddam uit te schakelen. Dat heeft het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zondag gemeld op gezag van bronnen bij de CIA. De Iraakse officier zou Saddam hebben verraden omdat hij nog banger was voor de Amerikanen dan voor zijn president.
De Britse krant The Daily Telegraph meldde zondag dat de Iraaakse president bij de eerste reeks bombardementen Bagdad zwaargewond is geraakt. Ook de Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer heeft gezegd over aanwijzingen te beschikken dat Saddam Hussein zwaargewond of zelfs dood is.
(Bron)

(Trouwens weer zo'n sterk werkwoord dat zwak vervoegd wordt: verried wordt verraadde.)
Schroefjes indraaien kan erg vermoeiend zijn. 12 schroefjes, van de scharnieren van de tuindeur, omdat ik geen zin had langer te wachten. Keurig voorgeboord met een fretboortje, bovenste scharnier deels vastgezet. Volop commentaar van schuinbovenbuurman Bert (van het type: ik zit hier met een pilsje en ik vind het heerlijk om naar mensen te kijken die werken - en dat zegt ie dan ook gewoon).
Deur intussen vasthoudend op de juiste hoogte klemmend, in een rare bocht gaan staan om plek voor het onderste scharnier te bepalen en gaatjes te prikken met de fretboor.
Deur loslaten, gaatjes voorboren, commentaar van Bert: dat scharnier moet naar boven hoor, bij het vierde draadje, niet het derde. Waarop buurvrouw van vierhoog geïrriteerd riep: als je het zo goed weet Bertus, doe jij het dan effe.
Bert even stil, ik draai door met de fretboor, schroefjes in m'n mond, deur weer optillen, scharnier op z'n plek, schroefjes erin. Vooral de schroefjes waarbij je eigenlijk helemaal geen plek hebt om de schroevendraaier om te draaien zijn vervelend (diegenen die helemaal
tegen de rand van de schutting zitten).
Beide scharnieren op hun plek, deur draait fantastisch.
Enige probleem is dat ie niet dicht wil. Ik denk dat het onderste scharnier te strak staat. In ieder geval geen zin om weer aan dat scharnier te gaan prutsen. De deur sluit nu niet met een schuifje, maar met een baksteen tegen de onderkant.
Morgen kijk ik wel weer verder.
Mental note: als het raam open staat, niet hard met muziek meezingen. Er stonden net geschrokken kinderen te kijken.
Ik betrap mezelf erop dat ik het nieuws mijd. Normaal kijk ik regelmatig op Nu.nl, maar op dit moment is het even Nuniet.nl.
Ik bewonder de krokussen (veel), tel dotterknoppen (stuk of 30), kijk naar de narcissen, ruim rotzooi op die in de tuin gevallen of gegooid is, haal dode takken weg, zie dat de poes zich een soort nest gedraaid heeft in de wirwar van irisstengels, kijk naar de vogels die overvliegen (scholeksters, aalscholvers, meeuwen). Koel binnen weer af met een muziekje.
Ik zie het niet gebeuren, maar even later ben ik een kat kwijt. Tijger banjert rond, maar waar is Tom gebleven?
Even later vliegt er iets met een rotvaart over de vensterbank. Tom is dus toch maar eens buiten gaan kijken, en dat is blijkbaar nog heeeeel eng.
Teletekst voorspelt trouwens over 4 dagen een temperatuur (gemiddeld!) van 18 graden...
Ik snap die katten niet. Allebei zitten ze te harken als het raam op een kier staat. Heb ik die tuindeur af (al moet ie nog netjes opgehangen worden en zo, maar hij staat nu in de deuropening geklemd), raam open, kunnen de katten naar buiten.
Tijger sjeest naar buiten, maakt een inspectieronde, en klimt direct bovenop de schutting. Ja, dat wist ik wel, maar moet ze het nou net doen op het moment dat die deur af is? ;-)
Tom, de drukste pootje-tussen-raam-en-sponning-ik-wil-d'r-uit, durft dus niet in de buurt van het raam te komen als dat open staat. Hem op de vensterbank zetten en aanmoedigend toespreken en aaien, resulteert in een enorm gebrom. Dus hij zit nu weer op de bank.

Het is overigens in de zon eigenlijk niet vol te houden, zelfs niet niksend in een shirtje. Geen idee wat de temperatuur op dat mini-terrasje van mij is, maar ik verlep er helemaal. Dat je gaat overwegen toch maar een zwembad aan te leggen. Verderop in de tuin is
wat wind, en daar is het goed te doen, en in de schaduw fris als je niks doet. Maar van mij mag het wel zo blijven tot oktober :-)