donderdag, april 22, 2021

Update soos. Ik kreeg een brief. Was dat een reactie op mijn mail over hoe het nou zat met die 6 euro?

Nope. Ergens vorig jaar ontving ik teveel aanvullende bijstand. Want UWV deed er twee maanden over om de toeslag op mijn ZW te berekenen, en pas toen ik dat wist, kon ik het doorgeven aan de soos. Dus: teveel ontvangen.

In oktober, november, december kreeg ik geen aanvulling. Ik nam aan dat dat een verrekening was van de teveel ontvangen bijstand. Niet dat ik ook maar enig bericht daarover kreeg. Geen brief, geen berekening. Ik was nog te slap na de operatie om daar achteraan te gaan en ben het later vergeten, dat is mijn fout. Maar je hoort natuurlijk geïnformeerd te worden over zo'n beslissing en over de berekening. Niets dus.

Tot nu. 240 euro terugbetalen. Heel coulant, in termijnen van ruim 50 euro. Mocht ik intussen uit die uitkering raken, moet de rest binnen 6 weken betaald worden.

Geen berekening, alleen dat het om dat bedrag gaat. Dat is voor mij niet te controleren.

Bellen, naar het nummer bovenaan de brief. Nee, dan moest ik Team Beheer hebben. Ja, dat nummer belt u nu, maar die zijn er tot 12 uur. Nou, ja, tot half een, en eigenlijk tot 5 uur, maar in de middag alleen voor hulpverleners en spoedgevallen. Waarom we niet vermelden dat het nummer tot 12 uur bereikbaar is en de hulpverleners inseinen dat ze ook in de middag kunnen bellen? Ehm...

Morgenochtend weer bellen.


Vervolg:

Soos gebeld. Doorverbonden en doorverbonden, tot ik een specialist sprak.
Samengevat: het klopt dat ik 270 euro moet terugbetalen. En daarom krijg ik de komende 5 maanden geen 6 euro bijstand, maar 31. Logisch toch?
In aug/sept kreeg ik een aanvulling op mijn ZW die te hoog was. Dit omdat UWV pas op 30 sept de berekening van de toeslag op mijn ZW (ingaande 17 juni...) rond had. Die gaf ik direct door aan de soos, die mij een week later een brief stuurde dat ik 723 euro moest terugbetalen.
Die brief kreeg ik nooit. (Soosdame: 'Dat gebeurt vaak, ze doen maar wat op de postkamer.' Die had er echt zin in.)
In okt/nov/dec kreeg ik niets. Ik nam aan dat mijn UWV-uitkering te hoog was voor aanvulling. Had ook iets anders aan mijn hoofd in die tijd ;p Mijn volledige aanvulling werd toen verrekend.
In jan/feb/mrt bleef er na de verrekening 6 euro over. Aha!
Hoe dan ook, we zijn nu zes maanden na oktober. Dan gaat de invordering naar een andere afdeling. Dus krijg je een nieuwe brief (die ik nu wél kreeg) met de vermelding van het openstaande bedrag. Zonder vermelding dat het een restantschuld is, waardoor er alleen staat: in aug/sept kreeg u teveel, wij gaan dat nu verrekenen, en je denkt: huh? Wat zitten ze daar te doen, dat ze daar nu pas mee komen?
Er moet nog 270 euro terugbetaald worden. Ik moet per maand 5% van de bijstandsnorm inclusief vakantiegeld terugbetalen (norm: 1021,67, vakantiegeld 53,77 = 1075,44), ofwel 53,77.
Ik heb recht op 85,05 bijstand, min 53,77, wordt 31,28.
Ik wist wel dat die 6 euro niet kon kloppen. Maar niemand kon me uitleggen hoe dat zat. Nu is het in elk geval duidelijk.