zaterdag, augustus 02, 2008

Nationale recherche pakt 19-jarige hacker

SNEEK - De nationale recherche heeft dinsdag een 19-jarige hacker opgepakt, toen hij een omvangrijk besmet computernetwerk verkocht.
Het gaat volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) om een zogenoemd 'botnet', een netwerk van in dit geval tienduizenden geïnfecteerde computers.
Criminelen gebruiken botnets om op grote schaal spam te versturen, creditcard- of bankgegevens te onderscheppen of om aanvallen op websites uit te voeren. Het netwerk in dit onderzoek werd afgeleverd aan een 35-jarige Braziliaan. Deze man werd ook gearresteerd.
Het onderzoek van de nationale recherche begon in juli op verzoek van de Amerikaanse justitie. Uit onderzoek van de Amerikaanse federale politie FBI bleek dat de 19-jarige man uit Sneek over een botnet van ongeveer 100.000 geïnfecteerde computers zou beschikken.
Na een geslaagde test van het botnet vond dinsdagavond op een terras in Sneek de overdracht van het netwerk plaats. De man uit Sneek kreeg uiteindelijk 25.000 euro voor het door hem geleverde botnet.
Dit netwerk wordt nu ontmanteld, laat het OM weten. Uit het onderzoek van het Team High Tech Crime van de nationale recherche blijkt dat het botnet in ieder geval uit minimaal 40.000 geïnfecteerde computers bestaat, waaronder 1100 computers in Nederland.
De verdachte uit Sneek is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De opgepakte 35-jarige Braziliaan wordt aan de Verenigde Staten uitgeleverd.
(Bron)
Bericht van gisteren:

Stroomstoring treft centrum Amsterdam

AMSTERDAM - Een stroomstoring heeft vrijdag een deel van het centrum van Amsterdam getroffen. Het betreft de wijk Oostelijke Eilanden nabij Artis. Oorzaak is een uitgevallen stroomkabel, laat een woordvoerder van energiebedrijf Nuon weten.
Tegen 17.45 uur was het grootste deel van de 2401 getroffen huishoudens weer aangesloten.
De kabel viel rond 15.45 uur uit. Mogelijk is 'oude graafschade' de oorzaak, zegt de woordvoerder. De kabel zou recent bij werkzaamheden kunnen zijn geraakt. Het gaat om een kabel waarop tienduizend volt staat.
Rond 18.00 uur zijn nog 206 aansluitingen verstoken van stroom. Nuon plaatst aggregaten om ook deze Amsterdammers weer op het elektriciteitsnet aan te sluiten. De woordvoerder verwacht dat dit nog zeker tot 20.30 uur duurt.
(Bron)

Dus inmiddels alweer oud nieuws. Maar. Is Nuon nou zo oneveer het enige energiebedrijf, of is het echt toeval dat het vrijwel altijd om Nuon gaat?
Bewijzen voor extreem snelle klimaatverandering

POTSDAM - Een internationaal team wetenschappers zegt bewijzen te hebben voor een extreem snelle klimaatverandering in West-Europa. Binnen een tot drie jaar daalde 12.700 jaar geleden de temperatuur met drie tot vijf graden.
Dat maakte een woordvoerder van het Duitse wetenschappelijk instituut GFZ vrijdag bekend. De klimaatverandering vond veel eerder plaats dan de eerste veranderingen in de atmosfeer die door mensen zijn veroorzaakt.
De wetenschappers vonden de bewijzen in bezinksels van het kratermeer Meerfelder Maar in de Duitse Eifel. Uit de samenstelling van de zeer dunne laagjes kon de klimaatverandering worden afgeleid.
De drastische afkoeling volgde op een instabiele periode van enkele tientallen jaren. De temperatuur daalde door een verandering van windrichting en door een toename van de windsterkte.
(Bron)
Zwaarlijvigheid beïnvloedt hersenen kinderen

AMSTERDAM - Bij kinderen met zeer ernstig overgewicht werken de hersenen anders dan bij hun slankere leeftijdsgenoten.
Uit een onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam blijkt, dat zwaarlijvigheid al op jonge leeftijd aantoonbaar invloed heeft op de hersenfunctie.
Dat maakte het VUmc vrijdag bekend. Al eerder was bekend dat fors overgewicht op latere leeftijd verband houdt met veranderingen in de hersenen en achteruitgang van de hersenfunctie. De onderzoekers tonen nu voor het eerst aan dat deze veranderingen ook al op jonge leeftijd aanwezig zijn.
De onderzoekers vergeleken de hersenactiviteit van een groep van elf zeer zware meisjes met een groep meisjes met een 'normaal' gewicht. De hersengebieden bij zwaarlijvige kinderen bleken anders met elkaar te communiceren dan bij de andere kinderen.
Wat de oorzaken van de veranderde hersenfunctie zijn, weten de wetenschappers nog niet. Evenmin is duidelijk of de veranderingen omkeerbaar zijn door af te vallen. Daarvoor is verder onderzoek nodig.
(Bron)

Of werken de heresenen anders en worden mensen daardoor zwaarlijvig? Of een combinatie?
Zestien zwemmers uit zee gered

SCHEVENINGEN - Bij het Scheveningse strand zijn vrijdagmiddag zestien zwemmers gered uit de zee. Dat heeft de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) gemeld.
De reddingen vonden plaats in minder dan een uur tijd. De zwemmende recreanten werden verrast door een aanhoudende sterke zuidwestenwind in combinatie met een vloedstroom. Door de sterke stroming konden zij niet meer op eigen kracht naar de kant zwemmen.
De HVRB en de kustpolitie voerden in totaal zeven reddingsacties uit. De reddingsbrigade heeft op het Zuiderstrand vier drenkelingen uit het water gehaald. Op het Noorderstrand werden twaalf mensen uit het water gered.
De HVRB waarschuwt zwemmers om de komende dagen rekening te houden met een sterke vloedstroom vanwege springtij. Zij adviseert recreanten niet te ver de zee in te gaan.
(Bron)

Als je verrast wordt door die stroming, ben je wel dom bezig. De zee is geen zwembad, altijd even controleren hoe de wind staat en of er waarschuwingen zijn. Op veel plekken staan ook vlaggen die aangeven of je wel of niet veilig kunt zwemmen.
Eerste Belgische mosselen maken ziek

MIDDELKERKE - De eerste mosselen die in Belgische wateren zijn gekweekt, blijken niet bepaalde de beloofde lekkernij te zijn. De zogeheten Belgica-mossel blijkt de gifstof DSP te bevatten die maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Producent Reynaert-Versluys uit het Vlaamse Middelkerke haalt de mosselen terug uit de winkels, meldde het bedrijf. De onderneming had de stof zelf ontdekt bij eigen controles. "Wie recent Belgische mosselen heeft gegeten en klachten heeft, moet contact opnemen met zijn huisarts", aldus het bedrijf.
De mosselen werden gekweekt op pontons voor de kust van Nieuwpoort. Het proefproject loopt al een aantal jaren. Dat resulteerde nu in mosselen van gemiddelde grootte die voor het eerst op de markt werden gebracht.
Bij komende oogsten worden opnieuw testen gedaan. Het plan was om tot midden augustus totaal 15.000 à 20.000 kilo mosselen aan te voeren.
(Bron)
Bonnie St. Claire maakt filmdebuut

AMSTERDAM - Bonnie St. Claire maakt binnenkort haar filmdebuut. De zangeres heeft een rolletje bemachtigd in 'Eddie the movie', een film over horrorclown Eddie, die bezoekers van een pretpark de stuipen op het lijf jaagt. Dat heeft producent Rudy Hellewegen zaterdag bevestigd.
De 58-jarige zangeres is maar heel kort te zien in de film, waarvan de opnamen volgende week zondag beginnen in amusementspark Walibi World in Biddinghuizen.
(Bron)

Bonnie gaat in een horrorfilm spelen. Wat zouden daar voor grappen over gemaakt gaan worden...
Vanmiddag liep ik te zweten in de zon. Nu is het bijna zeven uur, het is nog net 20 graden buiten, het drupt af en toe een beetje, de zuidzuidwestenwind wappert door de tuin en ik heb een herfstgevoel.
Vier ton voor acceptatie homo's op de werkvloer

AMSTERDAM - Minister van Emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) stelt de komende drie jaar vier ton beschikbaar om de sociale acceptatie van homoseksuelen op de werkvloer te verbeteren. Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend tijdens een internationale bijeenkomst over dit onderwerp.
Nederland scoort dan wel relatief hoog op het gebied van homotolerantie, homoseksualiteit mag niet te dichtbij komen. "Op hun werk zijn homo's vaak op hun hoede om 'uit de kast te komen' vanwege het risico op pesten, uitsluiting en discriminatie.
Daarom voelen zij zich niet veilig." De sociale acceptatie van homoseksuele werknemers op de werkvloer moet daarom beter, stelt de bewindsman.
Het geld gaat naar de organisator van de conferentie Company Pride Platform (CPP). Het CPP gaat samen met vakcentrale FNV proberen een 'mentaliteitsverandering' binnen bedrijven teweeg te brengen.
Gedragscodes en 'trainingen op maat' moeten homoseksualiteit makkelijker bespreekbaar maken op de werkvloer. Grote bedrijven als ING, TNT en IBM hebben zich inmiddels aangesloten bij het 'roze bedrijfsnetwerk' CCP.
Plasterk maakte zijn besluit om de positie van homoseksuele werknemers te verbeteren bekend tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De bewindsman neemt zaterdag deel aan de Canal Parade met zijn 'OC&Gayboot'.
Behalve Plasterk monsteren nog vier PvdA-bewindslieden aan op de regeringsboot, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.
(Bron)
Politie arresteert chattende nep-zanger

PERPIGNAN - De politie heeft in Frankrijk een 18-jarige man opgepakt omdat hij zich op internet voordeed als lid van de Duitse poprockband Tokio Hotel. Op die manier probeerde hij meisjes te verleiden naaktfoto's naar hem op te sturen.
De man uit de Zuid-Franse plaats Perpignan introduceerde zichzelf in chatrooms als Bill Kaulitz, de zanger van Tokio Hotel waarvoor vele tienermeisjes in zwijm vallen.
Via chatsessies knoopte hij contacten aan met 11 tot 17-jarigen. Een aantal daarvan stuurden naakfoto's van zichzelf, die de nep-ster op internet plaatste.
Tokio Hotel heeft zijn eerste album uitgebracht in mei 2006. De band werd daarna een groot succes in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en ook Nederland.
(Bron)
Bejaard echtpaar zwaar mishandeld in eigen woning

AMSTERDAM - Twee bejaarden zijn woensdag bij een overval op hun woning in het Gelderse Zelhem zwaar mishandeld. De 75-jarige man en de 69-jarige vrouw zijn in een ziekenhuis opgenomen.
De overval op het paar gebeurde volgens de politie rond 21.30 uur in het buitengebied aan de Heijinkweg. Toen de man een auto zijn erf op zag rijden, liep hij naar buiten om de bestuurder aan te spreken. Twee mannen stormden vanuit de auto de woning binnen en eisten geld. Ze zouden het paar hierbij hebben mishandeld en bedreigd.
De man hield een hoofdwond over aan de overval en brak zijn kaak op meerdere plaatsen. Zijn vrouw liep verschillende kneuzingen op.
(Bron)
Single heeft meer kans op Alzheimer

Alleenstaanden lopen een groter risico op het ontwikkelen van Alzheimer, dan mensen met een partner. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.
Getrouwd zijn of het hebben van een partner halveert het risico op het ontwikkelen van Alzheimer. Gescheiden mensen die single blijven hadden een driemaal zo hoog risico. Voor mensen die op jonge leeftijd weduwe of weduwnaar zijn geworden, is het risico zelfs zes keer groter dan bij getrouwde stellen.
De wetenschappers van het Karolinska Instituut denken dat de sociale interactie tussen stellen de ziekte afweert. Ze ondervroegen 1449 personen van middelbare leeftijd naar hun relatiestatus. 21 jaar later werd opnieuw gekeken naar hun relationale status en werden ze onderzocht op Alzheimer.
In totaal bleken 139 van hen een cognitieve stoornis te hebben. En 48 personen van de groep hadden Alzheimer gekregen. Zelfs nadat de andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van Alzheimer waren uitgesloten, bleek dat mensen met partners minder vatbaar zijn voor Alzheimer.
(Bron)
Man dreigt met explosieven in Tilburg

TILBURG - De politie heeft een nog onbekende man aangehouden in het kantoor van de gerechtsdeurwaarder aan de Abeelstraat in Tilburg. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De man is zelf uit het kantoor gekomen en had op dat moment geen explosieven bij zich. De politie heeft bovendien een 19-jarige man uit Tilburg aangehouden die bijna gelijktijdig uit het kantoor kwam gelopen.
De explosieven- en opruimingsdienst (EOD) heeft het kantoorpand en de geparkeerde auto van de man doorzocht, maar geen explosieven gevonden. Het deurwaarderskantoor en het aangrenzende pand van verzekeringsmaatschappij CZ zijn door de politie weer vrijgegeven.
De 34-Tilburger wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rol van de 19-jarige plaatsgenoot wordt nog onderzocht.
(Bron)
Politie spoort dief op via gsm

HEINENOORD - Een dief die dacht een slimme truc te hebben gevonden door zogenaamd hulp te bieden door zijn mobiele telefoon uit te lenen, bleek toch niet zo bijdehand.
De politie spoorde hem op via het handige hulpmiddel en hield hem aan voor diefstal. Dat heeft een woordvoerder van de vrijdag gezegd.
De 29-jarige inwoner van Schiedam stopte bij de gestrande auto van een Duits gezin, langs de A29 bij Heinenoord. Hij leende de onfortuinlijken zijn gsm, zodat ze om hulp konden bellen.
Daarna ging hij ongevraagd in de auto zitten, stapte even later weer uit en zei toch niet te kunnen helpen. Toen hij wilde wegrijden, kwam de Duitse vrouw erachter dat haar tas met ongeveer 1000 euro was verdwenen. De politie spoorde de Schiedammer op via zijn mobieltje.
(Bron)
'Elektronisch patiëntendossier direct achterhaald'

DEN HAAG - Het systeem voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat minister Klink wil invoeren, is al bij voorbaat verouderd.
Dat schrijven twee adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het blad Medisch Contact, dat vrijdag verschijnt.
Het wetsvoorstel dat Klink bij de Tweede Kamer heeft ingediend, moet volgens hen worden aangepast, omdat het initiatief zoals het er nu ligt, uitgaat van het pre-internettijdperk.
"Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt", stellen RVZ-adviseurs Leo Ottes en Onno van Rijen.
Volgens de experts maakt de in de wet beschreven infrastructuur geen gebruik van internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. Op deze manier is het moeilijk patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier en is het systeem niet "toekomstbestendig".
Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over de patiënten uit te wisselen, zodat fouten bij de overdracht van gegevens worden voorkomen.
Klink heeft eerder dit jaar het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Dat schrijft voor dat in september 2009 alle zorgverleners bij het landelijke EPD moeten zijn aangesloten.
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel na het zomerreces.
(Bron)
Naaktrijder rijdt rond in provincie Luik

LUIK - Een 25-jarige inwoner van België is opgepakt omdat hij naakt rondreed in zijn auto. Hij had op zijn wagen nummerplaten bevestigd die gestolen waren in Nederland.
De man wilde op die manier ontsnappen aan de politie. De nummerplaten waren verschillend.
De exhibitionist reed rond in de provincie Luik. De man uit de buurt van Visé werd betrapt toen hij weer Belgische nummerplaten op zijn wagen aanbracht.
(Bron)

Nah, wie ziet dat nou, dat ie naakt rijdt? Dan moet je wel erg in de auto gluren, of toevallig een erg hoge auto hebben.
Drenkelingen staan al met bakkie leut aan wal

AMSTERDAM - Drie reddingsboten zijn donderdagnacht in Stavoren uitgerukt om te speuren naar twee drenkelingen die achteraf al lang en breed op straat liepen. Het tweetal had van een behulpzame man zelfs al koffie en droge kleren gekregen.
De Friese politie kwam poolshoogte nemen en zag dat de reddingsboten uit Stavoren, Hindeloopen en Lemmer al aan het zoeken waren. Op de Stationsweg zagen de agenten even later drie personen lopen. Dat bleken de twee drenkelingen en hun barmhartige Samaritaan te zijn.
De politie had een melding gekregen dat de opvarenden van een losgeslagen schip van boord waren gesprongen. Met een krabbend anker strandde het schip op een zandplaat. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft het schip terug naar een haven gesleept.
(Bron)
Man aangehouden voor opruiing via internet

ROTTERDAM - De zeehavenpolitie heeft dinsdag een 32-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden voor opruiing via internet. De man riep 'lotgenoten' op om met zijn allen de A15 bij Rotterdam af te sluiten uit protest tegen de in zijn ogen hoge belastingen in Nederland. Dat liet een woordvoerder van de politie in Rotterdam vrijdag weten.
De man wilde in navolging van het goederenvervoer over de weg onder meer actie voeren tegen de hoge brandstofprijzen. De bedoeling was dat de A15 op 21 juli voor alle verkeer dicht zou gaan om de goederenstroom van en naar de haven te belemmeren.
Volgens de woordvoerder van de Rotterdamse politie komt het niet vaak voor dat mensen een dergelijk oproep doen en een aanklacht van opruiing achter hun naam krijgen. In dit geval ging het om een oproep die gevaar of hinder op de weg tot gevolg zou hebben en dat is een strafbaar feit.
(Bron)

Wat een domme druiloor.
Man overleeft sprong met ongeopende parachute

WUPPERTAL - Met onwaarschijnlijk veel geluk heeft een 44-jarige man donderdagavond een val van 105 meter hoogte overleefd. Toen de man met twee anderen bij Wuppertal van de hoogste spoorbrug van Duitsland sprong, opende zijn parachute zich niet.
Hij hield aan de klap wonderlijk genoeg alleen een gebroken been over, meldde de politie.
Het trio had de historische Müngstener Brücke in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijnland-Westfalen uitgekozen voor een stuntsprong. De twee andere zogenoemde base jumpers landden veilig in het dal.
Basejumpers maken er een sport van om op hoge gebouwen, bruggen, bergen of rotsen te klauteren en dan een parachutesprong te maken.
(Bron)
Meer diersoorten door traag botsende aardschollen

LEIDEN - Zeegebieden met een grote verscheidenheid aan dieren en planten zijn zo rijkelijk bedeeld, omdat ze op plaatsen ontstaan waar aardschollen langzaam tegen elkaar schuren.
Die conclusie publiceerde de Leidse wetenschapper Willem Renema vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Renema, die voor het natuurhistorisch museum Naturalis werkt, bestudeerde met een internationaal team van geologen en biologen drie plaatsen op aarde waar de biologische variëteit ongekend hoog is, of waar in het verleden een grote rijkdom aan dieren- en plantensoorten is geweest.
"Een van deze 'hotspots' bevond zich veertig miljoen jaar geleden in Zuid-Europese zeeën. Hier was de soortenrijkdom net zo groot als tegenwoordig in Indonesië, waar nu de enige overgebleven 'hotspot' is."
Volgens Renema werd vaak gedacht dat de soortenrijkdom pas in de laatste twee miljoen jaar is ontstaan en voortkwam uit sterke zeespiegelbewegingen tijdens de recente ijstijden. "Uit ons onderzoek blijkt dat er al minstens twintig miljoen jaar geleden een hoge diversiteit aanwezig was", aldus Renema.
De 'hotspots' ontstonden allemaal in tropische gebieden, waar aardschollen zachter tegen elkaar schoven dan elders. Hierdoor ontstond een landschap van ondiepe zeeën met veel eilanden. Die gevarieerde gebieden vormen de ideale randvoorwaarde voor een grote biodiversiteit.
Volgens Renema is het belangrijk dat de 'hotspots' nader onderzocht worden. Te meer omdat koraalriffen die vaak in gebieden met een grote bioversiteit te vinden zijn, bedreigd worden. "Als we deze gebieden willen beschermen, moeten we goed weten wat we gaan beschermen. Dat kan alleen door meer kennis over de biodiversiteit te vergaren."
(Bron)
Eurlings verwacht geen vertraging snelle treinen

DEN HAAG - Treinreizigers op vier trajecten in Nederland kunnen over enkele jaren met een snelheid van 160 kilometer per uur over het spoor gaan, 20 km harder dan nu het geval is.
Dat Brussel een van de drie beveiligingssystemen voor dergelijke baanvakken heeft afgewezen, zal naar verwachting geen vertraging in de plannen opleveren.
Dat zei een woordvoerster van minister Camiel Eurlings (Verkeer) vrijdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.
De Nederlandse Spoorwegen wilden graag het goedkopere ATB-beveiligingssysteem gebruiken, maar de Europese Commissie staat dat definitief niet toe.
De minister gaat nu met de NS, Pro Rail en het goederenvervoer praten over de invoering van de twee overgebleven systemen (Ertms en Atbl-nl), aldus zijn woordvoerster. De hogere kosten hiervoor hoeven volgens haar vooralsnog geen belemmering te vormen.
Eind 2009 kunnen de treinen tussen Amsterdam en Utrecht al harder rijden. Daar wordt het Europese beveiligingssysteem Ertms ingevoerd, waar Nederland op de lange termijn al naartoe werkt. Voor de andere trajecten (Schiphol-Den Haag, Lelystad-Weesp, Boxtel-Eindhoven) was nog geen termijn vastgelegd.
Daar moet de keuze worden gemaakt tussen Ertms en Atbl-nl. Dit laatste systeem geldt ook voor de Thalys tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Mariahoeve, die al 160 mag rijden.
De versnelling van 20 kilometer per uur moet reizigers enkele minuten winst opleveren.
(Bron)

"Eurlings verwacht geen vertraging snelle treinen". Geweldige kop.

vrijdag, augustus 01, 2008

Pa en ma meerkoet hebben de grootgegroeide jongen er op een bepaald moment uitgegooid (ongeveer gelijk met het vernietigen van het nest door de baggeraars).
Inmiddels is er een nieuw nest gebouwd, waar alweer groen uitgroeit, en de twee nieuwe kuikens peddelen opgewekt achter hun ouders aan, met die aandoenlijke rooie koppies.
Aad schreef in een commentaar: "Was even klooien met paar ouwerwetse negatieven voor de lens :-))" Maar dat klooien leverde wel een mooie foto op!
Weer een kleffe nacht, met onweer en regen, maar ik heb heerlijk doorgeslapen.
Ik werd wakker in een erg bewolkte wereld, maar tegen de tijd dat de zonsverduistering begon, brak de bewolking meer en meer, en het meeeste heb ik goed kunnen bekijken.
Inmiddels heb ik twee woeste fladderaars binnen die zich niet willen laten vangen om weer naar binnen gebracht te worden. Maar omdat er eentje in de badkamer rond de lamp begon te vliegen, kon ik eindelijk zien wat ik daarvoor niet zag: de kleur van de vleugels. Oranje - dus inderdaad een huismoeder , en die coconnen ken ik ook uit de tuin.

donderdag, juli 31, 2008

Beer met emmer op hoofd neergeschoten

AMSTERDAM - Een beer is door parkrangers in de Amerikaanse staat Minnesota neergeschoten nadat hij met een emmer op zijn hoofd de stad St. Paul is was gelopen.
De rangers probeerden gedurende zes dagen het beest te bevrijden van de plastic emmer om zijn nek, maar slaagden daar niet in. Toen de beer het plaatsje St. Paul naderde waar een groot festival plaatsvond, besloten zij de beer neer te schieten.
De beer is waarschijnlijk klem komen te zitten toen hij op zoek was naar voedsel. "We moesten deze beslissing nemen toen de beer de stad naderde", legt een woordvoerder van het nabijgelegen Park Rapids uit aan CNN.
De beer kon nog goed ademen maar had al dagen niet meer kunnen eten en drinken. "Daarom ben ik er zeker van dat het beest gefrustreerd rond liep", aldus de woordvoerder. "Je wilt niet dat hij een kind omver loopt of op de weg wordt aangereden."
(Bron)

En nu? Revalidatie, traumahulp en weer uitzetten? Want ze hebben het over NEERgeschoten, niet over DOODgeschoten.
Vieze onderbroek funest in zwembad

DRIEBERGEN/DELFT - Zwembaden in Nederland zijn verdeeld als het gaat om de aanpak van hygiëne. "Ieder bad heeft een ander reglement, ze bepalen zelf wat ze toestaan als het gaat om zwemkleding", aldus voorzitter Ronald ten Hoeven van het Nationaal Platform Zwembaden.
Ten Hoeven reageert daarmee op nieuws over zwembaden die het dragen van onderbroeken onder zwemkledij verbieden.
Op diverse plaatsen in het land verweren zwembaden zich tegen de trend onder jongeren, die ook tijdens hun badgang willen laten zien dat ze beschikken over een hippe Björn Borg-onderbroek.
"Zwembaden hebben groot gelijk dat ze proberen om hier een stokje voor te steken", vindt Maarten Keuten, een onderzoeker van de TU Delft die bezig is met een groot onderzoek naar het zwembad van de toekomst.
"Voor de hygiëne in zwembaden is het funest als mensen erin stappen met een onderbroek die ze al de hele dag hebben gedragen."
Keuten publiceert na de zomer aanbevelingen voor hygiëne in zwembaden, op basis van een deelonderzoek, waaraan 31 personen meededen. "We hebben in een afgesloten doucheruimte allerlei tests gedaan om te bekijken hoeveel vuiligheid mensen meenemen naar het zwembad", aldus Keuten.
"We vingen het afvoerwater op en hebben dat geanalyseerd. Gebleken is dat de verschillen enorm zijn. De meest vieze bezoeker bracht twintig keer meer vuiligheid met zich mee dan de meest schone."
Volgens Keuten is er een aantal mogelijkheden om de hygiëne in zwembaden te verbeteren. Wie doucht voor het betreden van het bad, brengt gemiddeld 50 tot 60 procent minder vuiligheid met zich mee.
"Douchen helpt, maar je kunt ook denken aan verplichte badmutsen of verplicht naakt douchen voordat mensen hun zwemkleding aantrekken en een duik nemen", zegt Keuten.
De Partij voor de Vrijheid stelde al Kamervragen over het weren van de hippe onderbroeken. De partij vindt het vreemd dat de zwembroek niet door de beugel kan, terwijl de burkini, die het lichaam van moslima's vrijwel volledig bedekt, wel is toegestaan.
Volgens Keuten loopt die vergelijking mank. "De burkini is dun en bedoeld als badkleding. Boxershorts en onderbroeken zijn veel slechter voor de hygiëne in zwembaden."
(Bron)

Vroeger trok je je zwemgoed al thuis aan, voor je zwetend naar het zwembad fietste. Wie zegt dat al die zwemkleding fris gewassen is?
Ik voorzie wasstraten waar je als zwembadbezoeker verplicht door moet voor je in het water kunt plenzen.
En de Partij Van de Vrezers ziet weer een kansje.
De tsjirrups tsjirpen, dan is het onder 25 graden, en ik ruik de geuren die nu weer loskomen uit de tuin. Ademen de planten nu eindelijk uit, een zucht van verlichting na die hitte?
Politie bevrijdt peuter (1) uit snikhete auto

ENSCHEDE - De politie heeft woensdag op een parkeerplaats in Enschede een Duitse peuter van een jaar uit een snikhete auto bevrijd. De politie moest het portierraam van de afgesloten auto inslaan. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De 39-jarige moeder kwam ter plaatse toen het ambulancepersoneel van plan was het kind voor observatie naar het ziekenhuis mee te nemen. De vrouw verklaarde het kind een uur alleen in de auto te hebben achtergelaten.
Ze had zich niet gerealiseerd welk effect de zomerse warmte zou hebben. Na enige verkoeling en een slok water werd het kind volgens de politie rustiger.
Eind mei van het vorig jaar bezweek in Baarle-Nassau een achtergelaten baby in een auto door oververhitting. De moeder wordt verdacht van dood door schuld.
(Bron)

Misschien dat uit de ouderlijke macht ontzetten juridisch niet kan, maar de auto afpakken, kan dat wel?
Nederland wordt zonniger met tropische buien

DE BILT - Soms lijkt het er niet op, maar Nederland heeft steeds vaker blauwe luchten met minder wolken en meer zon. De lucht boven Nederland is schoner. Daardoor wordt Nederland zonniger en hebben we warmer weer.
Dat blijkt uit 'De toestand van het klimaat in Nederland 2008', het klimaatrapport van het KNMI over de afgelopen vijf jaar dat donderdag werd aangeboden aan staatsecretaris Tineke Huizinga (Verkeer).
Uit het verslag blijkt dat Noordwest-Europa, waaronder Nederland, de afgelopen vijftig jaar 2,2 keer sneller opwarmde dan het mondiale gemiddelde.
Volgens Huizinga leidt het rapport tot de nodige commotie en bevestigt het dat de klimaatverandering Nederland voor een grote uitdaging stelt.
Tot 1985 nam de hoeveelheid zonnestraling in Nederland nog licht af, maar daarna nam die juist sterk toe. "Mede hierdoor zijn de lente- en zomertemperaturen tot midden jaren tachtig nauwelijks toegenomen en daarna dubbel zo snel gestegen", aldus het KNMI.
De extra zonneschijn zou goed zijn voor een halve graad van de totale opwarming van ongeveer anderhalve graad. Het veronderstelde broeikaseffect doet de rest.
In de jaren zeventig en begin jaren tachtig weerhielden meer stofdeeltjes in de lucht de zonnestraling ervan de grond te bereiken. Dankzij de schonere lucht lukt dat steeds beter.
Ook de afname van de bewolking speelt waarschijnlijk een rol. De metingen van het KNMI geven die afname nog niet weer, die in de ons omringende landen wel. Dat de bewolking afneemt, is vooral te danken aan meer zuidelijke wind.
Meer zonnestraling speelt een grote rol in de opwarming van Nederland. Een andere reden is dat Nederland meer westenwind kent, vooral in de late winter en het vroege voorjaar.
Dat Nederland opwarmt, staat inmiddels buiten kijf. De opwarming, onder andere van de Noordzee, brengt behalve hogere temperaturen ook andere effecten met zich mee.
Zo regent het in de kustgebieden tegenwoordig meer dan in het binnenland. En als het regent, dan regent het ook goed. "De laatste jaren is er sprake van een groot aantal dagen met zware neerslag."
Goed nieuws voor mensen die slecht tegen de regen kunnen: de regenperiodes in Nederland worden korter van duur en in de zomer zullen er minder regendagen zijn. De buien die we in de zomer krijgen, zullen net zoals het weer zelf, tropisch aandoen.
(Bron)
Passagier onthoofd in Canadese bus

AMSTERDAM - Aan boord van een Greyhound-bus is woensdagavond in Canada een passagier onthoofd door de man die naast hem zat. Dat hebben getuigen van het gruwelijke incident donderdag gezegd.
Het slachtoffer, een man van rond de 19, werd volgens een getuige veertig à vijftig maal gestoken met een mes en vervolgens sneed de moordenaar bij de man het hoofd af. De bus, onderweg van Edmonton naar Winnipeg, was inmiddels gestopt.
Na verloop van tijd liep de moordenaar naar de deur van de bus om het afgesneden hoofd te laten zien aan de andere passagiers. Daarna liep hij terug naar het verminkte lijk om het verder aan stukken te snijden.
Volgens de getuigen was de moordenaar opvallend kalm tijdens het incident. Over een aanleiding is niets bekend; de moordenaar gedroeg zich ogenschijnlijk geheel normaal, totdat de passagiers plotseling een huiveringwekkend geschreeuw hoorden.
Een aantal passagiers wist te voorkomen dat de moordenaar de bus verliet voordat de politie arriveerde. De man is gearresteerd.
(Bron)
Kippenplaag in Haagse Schilderswijk

DEN HAAG - Tientallen loslopende kippen veroorzaken sinds enige tijd grote overlast in de Haagse Schilderswijk. Het gaat om ongeveer zeventig kippen, aldus een woordvoerster van Woningbouwcorporatie Haag Wonen donderdag.
De woningcorporatie kreeg meerdere klachten van bewoners van huizen aan de Parallelweg en de Wouwermanstraat. Volgens de bewoners vernielen de kippen hun tuinen. Ook klagen de bewoners over geluidsoverlast. Vooral vroeg in de ochtend kakelen de kippen er lustig op los, zei de woordvoerster. Hoe de kippen op die plek komen, is niet bekend.
De woningcorporatie probeert de dieren te vangen in kooien met voedsel. Als alle kippen gevangen zijn, begint Haag Wonen met een opknapbeurt van de tuinen. Hoelang het duurt om alle kippen te vangen is nog niet te zeggen.
(Bron)

Gratis wekkers en onkruidbestrijders, en dan is het nog niet goed?
Vrouw vermist na erotisch verstoppertje

AMSTERDAM - In het Belgische plaatsje Walem is de politie ongewild onderdeel geworden van een spelletje 'erotisch verstoppertje'.
Een echtpaar vond het spannend om naakt in de bossen verstoppertje te gaan spelen, maar toen de man zijn echtgenoot na twee uur nog niet had gevonden schakelde hij de politie in.
Dit meldt de Telegraaf. De politie zette een speurhond in om de vrouw te gaan zoeken, maar dit had geen succes. Uiteindelijk belde de vrouw zelf op om te zeggen waar ze zich had verstopt.
Het echtpaar kan een boete tegemoet zien.
(Bron)
Het valt me al wat langer op. Sperziebonen, die haalde je af: puntjes eraf, eventuele draad verwijderen. Tegenwoordig heb je in de supermarkt voorverpakte sperziebonen, waarbij de puntjes er vrijwel allemaal af zijn (de draad is er al uitgekweekt). Je hebt ook 'gebroken sperzies', als je ze hapklaar op mondbreedte wilt.
En nu zie ik in steeds meer eettijdschriften en hippe receptendingen sperziebonen waarbij uitdrukkelijk staat: 'puntje bij de steelaanzet afsnijden, laat het puntje onderaan zitten'.
Ik geef toe, het is niet zo'n cultuurschok als mijn oma kreeg toen ze ineens geconfronteerd werd met bloemkool als rauwkost, maar toch.

woensdag, juli 30, 2008

TT 410 Broodje wordt orang-oetan fataal

In een dierentuin in Hamburg is een orang-oetan verdronken in de gracht rond het apenterrein. Een bezoeker had een broodje in de gracht gegooid, waarna de 10-jarige Leila probeerde het te pakken te krijgen.
Bezoekers sloegen meteen alarm toen ze zagen dat Leila in de gracht lag, maar toen de verzorgers toesnelden was ze al verdronken. Ze konden niets anders doen dan haar lijkje uit het water halen.
De dierentuin denkt erover om aangifte te doen tegen degene die het broodje gooide, maar het is nog niet bekend wie het was. Bij het apenterrein hangt een bord waarop staat dat voeren niet mag.
Nevel in heelal vernoemd naar Heerlense schooljuf

HEERLEN - Een onlangs door de 25-jarige Heerlense schooljuf Hanny van Arkel ontdekte astronomische nevel, wordt naar haar vernoemd.
De reflectienevel staat sinds de ontdekkking in het astronomische wereldje in wetenschappelijke publicaties te boek als Hanny's Voorwerp, liet de onderwijzeres woensdag weten na berichtgeving door Elsevier.
Van Arkel deed als amateurastronoom mee aan een project van Galaxy Zoo dat vrijwilligers uitnodigt sterrenstelsels te classificeren. "Bij toeval ontdekte ik daarbij ten zuiden van het sterrenstelsel IC 2497 een diepblauw onregelmatig gevormd vlekje.
Dat bleek een 700 miljoen lichtjaar verwijderde, tot nog toe onbekende reflectienevel te zijn, een lichtecho die ooit door een naburig sterrenstelsel is opgelicht", vertelde Van Arkel woensdag. De Hubble Space Telescoop gaat binnenkort Hanny's Voorwerp bestuderen, heeft ze uit Baltimore vernomen.
"Eigenlijk is alles heel toevallig gegaan", vertelde Van Arkel woensdag. "Ik houd van de rockgroep Queen. Gitarist Brian May van Queen is doctor in de astronomie. Zo raakte ik geïnteresseerd en gaf me op voor een cursus astronomie en voor een project van Galaxy Zoo."
Daar werd ze aan het werk gezet, en kreeg ze een klein stukje hemel voorgelegd dat ze moest classificeren. "Op een gegeven moment zag ik iets dat ik niet thuis kon brengen. Daarom vroeg ik aan iemand van Galaxy Zoo wat dat eigenlijk voor een puntje was en Galaxy Zoo ging dat onderzoeken. Vervolgens bleek die nevel nog nooit eerder gezien te zijn."
Talloze wetenschappelijke publicaties en discussies over de nieuw ontdekte nevel volgden en daarin werd op onder meer weblogs en Engelstalige geschriften de nevel steevast Hanny's Voorwerp genoemd. Hanny zegt uiterst vereerd te zijn. Maar half augustus staat ze weer gewoon voor de klas, relativeerde ze.
(Bron)
Daten op basis van je DNA

Bij de website van GenePartner kun je op basis van je DNA op zoek naar de ware. GenePartner onderzoekt het DNA van haar klanten op basis van wangslijmvlies. Aan de hand daarvan berekenen ze wie goed bij elkaar past.
Het bedrijf beweert het genetisch patroon te hebben gevonden voor een succesvolle relatie. Hiervoor zeggen ze honderden koppels te hebben onderzocht. Op basis van je DNA zoeken zij de persoon waarmee je de meeste kans hebt op een geslaagde en langdurige relatie.
Als je een leuke man of vrouw hebt ontmoet, kun je ook zíjn of haar DNA naar GenePartner sturen. Op basis daarvan berekenen ze de slaagkans voor je relatie. Je moet er wel wat voor over hebben om je ware liefde te vinden; het kost zo'n tweehonderd dollar per persoon.
(Bron)
IOC wist van Chinese internetcensuur media

PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag toegegeven dat het van tevoren wist dat China niet van plan was journalisten ongecensureerde toegang tot internet te verlenen.
Volgens internationale media zou het IOC hierover zelfs een overeenkomst met China hebben gesloten.
In de aanloop naar de Spelen hadden de Chinezen beloofd dat de ongeveer 20.000 journalisten die tussen 8 en 24 augustus verslag doen van het sportevenement volledige toegang zouden krijgen tot het internet. Die belofte braken zij eerder op woensdag.
Volgens IOC-woordvoerster Giselle Davies had het organiserend comité van de Spelen het IOC meerdere keren duidelijk gemaakt dat sommige websites niet beschikbaar zouden zijn voor de verslaggevers.
Het IOC en de organisatie overleggen regelmatig om goede werkomstandigheden voor de buitenlandse pers te creëren, aldus de woordvoerster.
Een Chinese woordvoerder van de organisatie van de Spelen stelde eerder woensdag dat journalisten in het mediacentrum voldoende toegang zullen krijgen tot het wereldwijde netwerk.
Maar websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falungong zijn afgesloten. Ook andere internetpagina's zijn niet toegankelijk. De woordvoerder gaf daarbij geen verdere voorbeelden.
Journalisten in het olympische perscentrum hebben geklaagd dat zij internetpagina's niet konden bereiken van onder meer mensenrechtengroepering Amnesty International, de Britse omroep BBC en de Duitse zender Deutsche Welle.
"Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken", aldus de zegsman. "We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven."
De Falungong is een van de religieuze stromingen die door het communistische regime zijn verboden. Het is in de ogen van Peking een kwaadaardige sekte.
De autoriteiten hebben veel leden opgepakt. Honderden aanhangers zouden tijdens hun gevangenschap zijn omgekomen.
China blokkeert al jaren delen van het internet en behoort tot de landen met de strengste webcensuur ter wereld.
(Bron)
NASA kiest plek voor permanente maanbasis

AMSTERDAM - De NASA is dichtbij een definitieve keuze voor de locatie van de eerste permanente maanbasis. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de beoogde plek - een krater bij de zuidpool van de maan - veel ouder is dan altijd werd aangenomen. De kans is daardoor groter dat er ijs ligt.
De zogenaamde Shackleton-krater wordt al jaren gezien als een van de meest geschikte plekken voor een maanbasis. Op de top van de krater schijnt de zon onafgebroken, zodat woon- en onderzoeksruimtes in theorie kunnen worden voorzien van zonne-energie.
De bodem van de krater ligt permanent in de schaduw. Dat is een belangrijke voorwaarde voor de vorming van ijs, waaruit water kan worden gewonnen.
Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek naar gegevens van de Europese ruimtesonde Smart-1 dat de Shackleton-krater ook nog eens veel ouder is dan gedacht: 3,6 miljard jaar in plaats van 1 miljard jaar. Volgens ruimtedeskundigen is de kans op het vinden van ijs daardoor extra groot.
Het ijs zou een overblijfsel moeten zijn van komeetinslagen op de maan. "Er is daar veel meer tijd voorbij gegaan,dan we dachten", zegt onderzoeksleider Ben Bussey van Applied Physics Laboratory in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. "Het is dus aannemelijk dat er in de loop van miljarden jaren een aanzienlijke ijsvoorraad is blijven liggen na komeetinslagen in de krater."
De NASA lijkt dan ook dichtbij een definitieve keuze voor de Shackleton-krater als de locatie van een 'maanstad', die in 2024 zou moeten verrijzen. Op een persconferentie liet een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie vorige week weten dat de blauwdruk voor de permanente basis al in de maak is. De stad zou een 'menselijk' uiterlijk moeten krijgen.
"Hoe meer het gebied straks lijkt op een stad met straten en huizen, hoe beter dat is voor de mensen die er straks mogelijk zes maanden zullen wonen", aldus NASA-woordvoerder Matt Leonard in de Britse krant The Times.
"Voor de eerste astronauten zal het er misschien nog eenzaam zijn. Maar uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er entertainment komt. We onderzoeken zelfs of het mogelijk is om televisiekabels door de ruimte te trekken, zodat ze hun favoriete soaps kunnen blijven volgen."
(Bron)

Tv-kabels door de ruimte. Tuurlijk.
Amerikaans huis maakt excuses voor slavernij

AMSTERDAM - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin zwarte Amerikanen verontschuldigingen wordt aangeboden voor de misdaden die onder de slavernij en de segregratiewetten tegen hen zijn begaan.
De resolutie werd ingediend door een Democraat uit Tennessee, Steve Cohen, die momenteel als enig blank Congreslid een overwegend zwart district vertegenwoordigt. Cohen werd in 2006 de eerste blanke die in ruim dertig jaar in Memphis won.
Cohen moet zijn zetel volgende week verdedigen tegenover zwarte rivalen en met het indienen van de resolutie hoopte hij kennelijk kiezers op zijn hand te krijgen. De resolutie werd met handopsteken aangenomen. Voorzitster Carolyn Cheeks Kilpatrick van de Black Caucus, de vereniging van zwarte Congresleden, sprak van 'een mijlpaal in de inspanningen van de natie de fouten uit het verleden te herstellen'.
Vijf Amerikaanse staten boden eerder verontschuldigingen voor slavernij aan, maar het was woensdag de eerste keer dat dit gebeurde door Congresleden. In het verleden struikelden moties van deze aard door bezorgdheid over mogelijke eisen voor herstelbetalingen.
Het bureau van Cohen zei dat de resolutie pas in stemming was gebracht in het Huis, nadat was vernomen dat een gezamenlijke resolutie in het Huis en de Senaat onhaalbaar was. In Cohens resolutie wordt niet ingegaan op de kwestie van compensatie. Wel wordt gesteld dat het Huis zich verplicht de gevolgen van de misdaden tegenover zwarte Amerikanen te rectificeren.
(Bron)

Poepoe.
Wetenschappers buigen zich over hommelpootjes

WAGENINGEN - Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben de afgelopen jaren pootjes van talloze hommels bekeken. De onderzoekers keken zelfs naar de pootjes van honderden hommels die zijn geconserveerd in musea.
De wetenschappers waren op zoek naar stuifmeel, aldus de Wageningen Universiteit woensdag.
In Nederland komen 22 soorten hommels voor. Daarvan komen er zeven vaak voor; de overige vijftien soorten worden steeds zeldzamer.
De onderzoekers keken naar het stuifmeel op de pootjes van hommels om de oorzaak daarvan te achterhalen. Uit het stuifmeel blijkt welke plantensoorten hommels gebruiken.
(Bron)
Aboriginals krijgen groot stuk kustlijn terug

AMSTERDAM - Het hoogste hof in Australië heeft woensdag een belangrijke uitspraak gedaan waardoor Aboriginals weer in het bezit komen van een groot stuk kustlijn in het noorden van het land.
De uitspraak schept mogelijk een precedent voor gebieden in de rest van Australië.
De uitspraak betekent dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied anderen de toegang tot een deel van het strand kunnen ontzeggen. Maar volgens een woordvoerder van de betrokken Aboriginals zal van dat recht in ieder geval het komende jaar nog geen gebruik worden gemaakt.
Er zal eerst worden onderhandeld over een vergunningensysteem voor de vissers die nu gebruik maken van het strand en de rivieren in het gebied, dat zo'n negentigduizend vierkante kilometer groot is.
De woordvoerder sprak van een historische overwinning voor de oorspronkelijke eigenaars en bewoners van het gebied, waarvoor dertig jaar juridische strijd is geleverd.
De Aboriginals hebben nu ongeveer de helft van het uitgestrekte Northern Territory terug in handen.
Een onderzoeker van de Australian National University zei dat de uitspraak een morele steun in de rug is voor Aboriginals in andere delen van Australië. Aboriginals die aanspraken maken op de grond van hun voorouders worden sinds de jaren negentig steeds vaker in het gelijk gesteld.
Toen maakte het Australische hooggerechtshof het voor Aboriginals mogelijk aanspraak te maken op land dat in hun bezit was voordat het continent in 1788 door blanken werd gekoloniseerd.
(Bron)
Weer Kamervragen over vakantieproject kroonprins

AMSTERDAM - De SP heeft woensdag opnieuw Kamervragen gesteld over het vakantiehuis in Mozambique dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá willen laten bouwen.
Volgens weekblad HP/De Tijd zijn plaatselijke bestuurders omgekocht met een gratis huis.
Er worden vakantiehuizen en een vijfsterrenhotel gebouwd. Voor de plaatselijke bevolking komen er onder meer scholen en een haven.
Om hen gunstig te stemmen zouden het lokale stamhoofd, diens assistent, de lokale regeringsbeambte en de politiechef ieder een huis cadeau hebben gekregen van de projectontwikkelaar, een Zuid-Afrikaans bedrijf.
Volgens een woordvoerder van de anticorruptieorganisatie Transparency International is dat weliswaar niet ongebruikelijk in Afrika, maar blijft het omkoping.
SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) weten of het prinselijk paar inderdaad betrokken is bij het project op Machangulo. Volgens Irrgang zou dat onverstandig zijn.
"Dit riekt aan alle kanten naar corruptie en omkoping", stelt het Kamerlid. "Als westerse bedrijven de Afrikaanse cultuur als excuus gebruiken om smeergeld te betalen, wordt de corruptie in Afrika alleen maar erger." Samen met zijn fractiegenoot Harry van Bommel heeft Irrgang al eerder vragen gesteld over de betrokkenheid van het prinselijk paar bij het bouwproject in Mozambique. Die zijn nog niet beantwoord. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kon woensdag geen commentaar geven.
(Bron)
Trein vat vlam in Bussum

AMSTERDAM - Op station Bussum-Zuid heeft woensdagmiddag een passagierstrein in brand gestaan. Volgens de brandweer zijn vermoedelijk de remmen oververhit geraakt en zijn er geen wagons getroffen.
Het brandje kon snel worden geblust. Tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden geen treinen, meldt spoorbeheerder ProRail.
De melding van het vuur kwam rond 14.45 uur bij de brandweer binnen. Niemand raakte gewond. Het station en perron werden tijdelijk afgezet en de passagiers zijn even uit de trein gehaald.
(Bron)
Russen bereiken bodem Baikalmeer

MOSKOU - Wetenschappers hebben dinsdag met een Russische minionderzeeër de bodem van het 1680 meter diepe Baikalmeer in Siberïë bereikt.
De organisatoren van de expeditie hebben dat laten weten, aldus Russische media.
De expeditie is een initiatief van Arthur Tsjilingarov, een aanhanger van premier Vladimir Poetin in de Doema, het Russische parlement. Tsjilingarov leidde vorig jaar het Russische team dat een Russische vlag op de bodem van de Noordelijke IJszee plantte.
Wetenschappers willen tijdens de expeditie monsters nemen op diverse dieptes om de effecten van de klimaatverandering op het meer in Siberië te onderzoeken.
Tevens willen ze de aandacht van het Kremlin vestigen op de noodzaak van betere milieubescherming.
Het Baikalmeer staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bevat ongeveer een vijfde van de totale hoeveelheid zoet water ter wereld.
In het meer leven ruim 2500 verschillende dieren en planten, waaronder enkele unieke soorten zoals de baikalrob, een zoetwaterzeehond.
Mogelijk worden tijdens de expeditie nieuwe planten- en diersoorten ontdekt.
(Bron)
Blauwe walvis zingt toontje lager

AMSTERDAM - De toonhoogte waarmee de blauwe walvis -het grootste dier dat op aarde leeft- communiceert, is in de laatste 40 jaar een stuk lager geworden.
De immense zoogdieren, met maximaal dertig meter lengte en een gewicht van 150 ton, blijken in bepaalde groepen maarliefst 30 procent lagere tonen te produceren dan voorheen. Die bevindingen deden onderzoekers van het Scripps Institution of Oceanografie.
De eerste onderzoeksresultaten zijn terechtgekomen bij de New York Times. Het onderzoek is gedaan met hydrophones, geavanceerde microfoons die gemaakt zijn voor onderwater-gebruik.
De lage tonen zouden vooral onder mannelijke walvissen gebruikt worden om zich populair te maken bij potentiële partners. De communicatie bevat tonen die te laag zijn om met het menselijke oor waar te nemen. Waarom de tonen bij walvissen lager zijn geworden is nog onduidelijk.
John Hildebrand, hoogleraar oceanografie van het Scripps-instituut, vermoedt dat de daling kan wijzen op het groeiende aantal blauwe walvissen, waardoor de mannetjes meer moeten doen om zich te onderscheiden.
Sinds de jaren '70 is de commerciële walvisvangst verboden, waardoor de populatie fors is toegenomen.
(Bron)
Topdrukte bij brandwondencentrum door barbecues

AMSTERDAM - Het brandwondencentrum in Beverwijk krijgt deze zomer veel patiënten te verwerken door ongelukken bij barbecues en kampvuren.
Hierdoor moeten slachtoffers soms uitwijken naar de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen, zegt chirurg Roelf Breederveld woensdag.
Het centrum ontving deze zomer tientallen patiënten met letsel als gevolg van incidenten met barbecues en kampvuren. Met de andere twee brandwondencentra wordt continu overlegd.
Het centrum in Beverwijk heeft 25 bedden ter beschikking. In geval van hoge nood kunnen plaatsen elders in het Rode Kruis Ziekenhuis worden vrijgemaakt.
De 'pieken in het aanbod' hebben hier volgens Breederveld deze zomer nog geen aanleiding toe gegeven. Het brandwondencentrum krijgt elke zomer meer patiënten te verwerken als de vakantie gepaard gaat met mooi weer.
(Bron)
TT 108 Meer lawaai van Awacs dan gedacht

De Limburgse gemeente Onderbanken is geschrokken van de herrie die de Awacs-vliegtuigen van de NAVO maken. De grens van 100 decibel wordt elke dag een paar keer overschreden en er zijn pieken gemeten van 107 decibel. Dat is veel meer dan werd aangenomen.
Volgens wethouder Stevelmans komt de geluidsbelasting op Schiphol niet boven de 90 decibel. De permanente metingen worden sinds januari gedaan op twaalf plaatsen rond Onderbanken en Brunssum.
De metingen worden gebruikt in een GGD-onderzoek naar de gezondheid van de
omwonenden. De Awacs zijn gestationeerd op de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen.

Mja, dat is precies wat de bewoners al heel lang zeggen, maar die werden voor gek verklaard.
Om kwart over zes vanochtend was het heerlijk buiten. Ik ben speciaal te vroeg naar de bushalte gewandeld om er van te genieten.
Morgen wordt het warmer, stikbenauwd en maken we weer kans op spookbuien (er wordt nu al gewaarschuwd voor wateroverlast).
De halve middag wist ik het zeker: ik zou een jeugdsentimentsalade maken, zo'n salade als mijn moeder maakte op dit soort dagen. In elk geval met sla, tomaat, augurk en gekookte eieren, en als het echt moest vullen met flink wat aardappels en eventueel erwten en/of worst.
Mijn gemakzuchtige manier: kropsla, lèkkere tomaatjes*, magnetronkrieltjes, ui en eieren of een blikje zalm of soms een blikje bonen of een bakje huzarensalade. Waardoor het niets meer heeft van de thuissalade, maar toch erg lekker is.
Op zoek naar krieltjes en twijfelend aan de kwaliteit van de sla, koos ik dus voor een magnetronmaaltijd: Surinaamse rijsttafel. Ach ja. Die smaakte ook goed ;-)

*Tomatentip: koop gewoon regelmatig zo'n bakje kleine tomaatjes. (Biologische) kerstomaatjes, pruimtomaatjes, Tasty Toms, romaatjes - anything goes, zolang het geen grote onrijpe dingen zijn. Die worden niet rijp, maar gaan rotten, en smaken zelfs al voor die fase niet naar tomaat. Niet gelijk gebruiken, maar een week laten staan, minstens. Tijdsduur afhankelijk van de warmte in je keuken uiteraard, tenzij je dol bent op fruitvliegjes.
Nieuwe kopen voor de oude op zijn, anders kunnen ze niet doorrijpen. Ook al zijn ze zo uit de winkel wel redelijk lekker, na een tijdje zijn ze lekkerder.

dinsdag, juli 29, 2008

Het weer blijft me fascineren. Gisteren tegen half tien brak er geelzucht uit, de hele wereld was geel in het licht van de aankomende bui - die uiteindelijk voorbij waaide.
Vanochtend: redelijke temperatuur maar mistig. De hele ochtend was het grauw, tot het flink ging regenen. Heel langzaam klaarde het op, en laat in de middag werd het zonnig, zo zonnig zelfs dat ik nu al aan m'n armen kan voelen dat ik vrij lang op de bus heb zitten wachten, genietend in de zon, maar mijn vel vindt zon eigenlijk helemaal niet zo prettig. Ook weinig kans om het voorzichtig op te bouwen als het alles of niks is, zo heet dat je het wel uit je hoofd laat om in de zon iets te gaan uitspoken, of zo nat en kil dat je je stevig inpakt.
En de mens, z/hij klaagde voort.

maandag, juli 28, 2008

Exploitant draait door op Tilburgse kermis

TILBURG - De politie in Tilburg heeft maandagochtend vroeg een 36-jarige kermisexploitant uit Enschede aangehouden voor poging tot doodslag. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De man wilde met zijn vrachtwagencombinatie naar zijn attractie op de Tilburgse kermis om deze af te breken. Hij reed daarbij achteruit een straat in die nog vol stond met kermisbezoekers.
Bij deze actie werden enkele bezoekers bijna aangereden en werd terrasmeubilair vernield. Het publiek keerde zich daarop massaal tegen de chauffeur die extra gas gaf en opnieuw bijna enkele personen aanreed.
Agenten hielden de exploitant aan die zich uit zelfbescherming had ingesloten in zijn cabine. Twee personen deden aangifte bij de politie.
(Bron)
'Biobrandstof winnen uit Europese bossen'

WAGENINGEN - De Europese bossen lenen zich uitstekend voor het winnen van energie voor tweede generatie biobrandstoffen. Dat concludeert onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit na onderzoek dat maandag is gepubliceerd.
De hoeveelheid biomassa in de bossen is de afgelopen decennia verdubbeld. Van de jaarlijkse bijgroei wordt maar de helft geoogst. "Hierdoor heeft zich veel biomassa opgebouwd."
Volgens Alterra worden tweede generatie biobrandstoffen een steeds aantrekkelijker alternatief voor fossiele brandstoffen en eerste generatie biobrandstoffen. Want de fossiele brandstoffen worden steeds duurder en de eerste generatie biobrandstoffen zijn veelbesproken omdat de voedselprijzen daardoor zouden stijgen.
De huidige Europese bossen zouden in zo'n 4 procent van de totale energiebehoefte van Europa kunnen voorzien.
(Bron)
Duits Stonehenge ontdekt

MAAGDENBURG - Bij archeologische opgravingen in het oosten van Duitsland zijn restanten van een complex ontdekt dat wetenschappers vergelijken met het Britse Stonehenge.
In tegenstelling tot de cirkels van steen in Engeland, was de ruim 4000 jaar oude constructie bij Maagdenburg van hout gemaakt.
Het monument wordt beschouwd als een van de belangrijkste vondsten in Europa uit het derde millennium voor onze jaartelling.
Het vermoedelijke cultusoord zou ongeveer 250 jaar zijn gebruikt voor offer- en dodenrituelen.
(Bron)
Honderdplusser doet zelfmoordpoging

FLORENCE - In Florence heeft een 103-jarige man een zelfmoordpoging gedaan door van een brug in de rivier de Arno te springen. Agenten van een patrouille te paard sprongen hem in het water achterna en redden hem.
Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag gemeld. De voormalige boer woonde al 39 jaar in een bejaardentehuis en was het leven zat, verklaarde hij na zijn redding.
De nonnen die de ex-boer al jaren verplegen, kunnen het gebaar niet begrijpen. Volgens zuster Elisabetta is de 103-jarige bewoner een geestige, actieve persoon die veel leest.
(Bron)

Dat laatste garandeert niet dat ie het niet zat kan worden.
Bijna alle overbodige ICT-apparatuur gerecycled

WOERDEN - Vrijwel alle overbodige ICT-apparatuur wordt in Nederland gerecycled. Het afgelopen jaar brachten we met zijn allen bijna 21 miljoen kilo aan oude pc's, monitoren en mobieltjes naar de milieustraat of een ander inzamelpunt.
Een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerste ICT-Milieumonitor die ICT-Milieu maandag naar buiten bracht.
Van alle ingezamelde spullen wordt 97 procent hergebruikt. Per hoofd van de bevolking werd 1,25 kilo ingeleverd. Meer dan de helft van het 'afval' bestaat uit printplaten en elektronica. Het wordt gesmolten en daar worden de (edel)metalen uit teruggewonnen.
Vorig jaar hadden Nederlandse huishoudens in totaal bijna 49 miljoen ICT-apparaten in huis, 6 miljoen meer dan een jaar eerder. Van al die apparaten ligt 11 procent werkloos te wezen.
"Zo'n 4 procent van de apparaten die niet gebruikt worden zijn defect, de rest wordt gewoon niet gebruikt", zegt een woordvoerder. Het gaat dan om mobieltjes die zijn afgedankt maar (nog) niet weggebracht zijn en oude computermonitoren.
De afgedankte mobieltjes die nog op zolder of in een kast liggen zijn talrijk in aantal, de grote ouderwetse computermonitoren springen eruit qua gewicht.
De gemiddelde leeftijd van de ICT-apparatuur die we in huis hebben is 4,1 jaar. De leeftijd waarop het spul wordt afgedankt is gemiddeld 7 jaar.
Pc's en monitoren leven gemiddeld wat langer met respectievelijk een leeftijd van 8,1 jaar en 8,5 jaar.
(Bron)
'Babyboom' in Chinees pandacentrum

PEKING - In een pandafokcentrum in het zuidwesten van China zijn binnen veertien uur vier reuzenpanda's geboren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
Het is een zeldzaamheid in de fokgeschiedenis van panda's, aldus Xinhua.
De geboortes hadden plaats in het fokcentrum in Chengdu in de provincie Sichuan. Dat werd in mei nog getroffen door een zware aardbeving waarbij 70.000 doden vielen. In China leven nog ongeveer 1590 panda's in het wild. Reuzenpanda's staan bekend als seksueel inactief.
(Bron)
Peperdure limousine geplet door trein

DÜSSELDORF - Een 70-jarige Duitser stond erbij en keek ernaar toen zijn gloednieuwe limousine uit zichzelf het spoor opreed en geplet werd door een trein. De man had zijn wagen verlaten om een slagboom te openen, maar vergat de limo op de handrem te zetten. Dat heeft de politie maandag laten weten.
Het incident gebeurde op een spoorweg nabij Düsseldorf. De limousine werd geraakt door een regionale trein en meer dan 20 meter meegesleept.
Het voertuig kwam in de bosjes terecht. De trein maakte een noodstop en stond 200 meter verder stil.
Door het ongeval raakte niemand gewond. De politie schat de schade aan de auto op 40.000 euro.
(Bron)

Een peperdure limousine die geplet wordt door een trein en dan 40000 euro schade heeft? Hm.
Vijf Nederlanders verkracht tijdens werkvakantie

AMERSFOORT - Vijf Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 17 tot 25 jaar zijn tijdens een werkvakantie in Kenia afgelopen donderdag verkracht door een groep van zo'n tien Keniaanse mannen.
De vrouwen maakten deel uit van een groep die bezig was met welzijnswerk in het Afrikaanse land. Ze waren uitgezonden via Livingstone uit Amersfoort. Een woordvoerster van de organisatie bevestigde maandag een bericht hierover van het Reformatorisch Dagblad.
Medewerkers van Livingstone, dat al tientallen jaren werkvakanties in verschillende Afrikaanse landen, Oost-Europa en Zuid-Amerika organiseert, zijn "ontzettend geschokt".
Een groep van twaalf Nederlanders was in het Keniaanse Kakamega bezig met het opknappen van een school. Zij waren juist het project aan het evalueren toen een groep Keniaanse mannen het terrein op kwam.
Het terrein was beveiligd, maar de mannen hadden een buurman gegijzeld om zich toegang tot het terrein te verschaffen.
Op het moment dat de mannen binnenkwamen waren ook enkele Kenianen, onder wie een aantal baby's, aanwezig. De overvallers brachten alle aanwezigen naar een kamer.
Daar werden ze gedwongen hun waardevolle bezittingen af te geven en werden ze aan handen en voeten vastgebonden en moesten op hun buik gaan liggen. "Als ze even bewogen werden ze geslagen. De overvallers hadden behalve een vuurwapen allerhande wapens als harken en speren bij zich."
De Keniaanse overvallers namen vijf vrouwen mee naar een andere ruimte, waar ze verkracht zijn. "Ze hebben ook nog geprobeerd lokale vrouwen te verkrachten, maar die werden uiteindelijk met rust gelaten omdat zij baby's bij zich hadden."
Meteen daarna maakten de overvallers zich uit de voeten. De Keniaanse politie heeft meteen dertig mensen op de zaak gezet. Inmiddels zouden al honderd mensen zijn verhoord.
De vrouwen zijn in Kenia in een ziekenhuis onderzocht en via Naïrobi zo snel mogelijk teruggevlogen naar Brussel, waar zij zaterdag zijn aangekomen. Daar werden zij opgewacht door familie en mensen van Livingstone. De vrouwen krijgen in Nederland nog medische en psychische zorg.
Livingstone stopt per direct met het project in Kenia. "Ook al kan het projectteam hier natuurlijk niets aan doen." Livingstone schat de veiligheid van een project altijd van tevoren in en zorgt voor bewaking.
(Bron)
Nieuwe planeet ontdekt

AMSTERDAM - Astronomen hebben een nieuwe planeet ontdekt. Het hemellichaam heeft dezelfde omvang als Jupiter en heet CoRot-Exo-4b. Dat bericht de Daily Mail vrijdag.
CoRot-Exo-4b werd ontdekt tijdens een Europese ruimtemissie en bestaat volgens astronomen voornamelijk uit gas. Het ligt op ongeveer 3000 lichtjaren afstand van het zonnestelsel.
Wetenschappers zeggen dat de planeet bezoeken onmogelijk is. Buiten het feit dat het er veel te heet is en het hemellichaam met name bestaat uit gas, is het te ver weg.
(Bron)
Terreur treft woonwijk Istanbul

ISTANBUL - Bomaanslagen in Istanbul hebben zondagavond zeker aan zestien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.
De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de Turkse metropool is nog niet opgeëist, maar analisten en de politie wijzen in de richting van de Koerdische terreurorganisatie PKK. De PKK heeft maandag alle betrokkenheid ontkend.
De eerste bom ging tegen tien uur af in een telefooncel in een druk voetgangersgebied in het district Güngören, een woonwijk in het westelijke deel van de stad.
De kleine explosie leek vooral bedoeld om nieuwsgierigen te trekken. De eerste ontploffing werd gevolgd door een tweede, veel zwaardere bom.
In de omgeving bevonden zich inmiddels ongeveer duizend mensen toen het explosief afging in een vuilnisbak niet ver van de telefooncel.
Volgens ooggetuigen zat er tussen de aanslagen tien minuten tijd. "Hoofden en armen vlogen door de lucht", aldus een getuige. Reddingsdiensten waren druk in de weer alle gewonden die zich nog op straat bevonden, hulp te verlenen.
In het ziekenhuis zijn tientallen zwaargewonden binnengebracht. De Turkse autoriteiten lieten weten dat de toestand van zeven gewonden slecht is.
De politie van Istanbul heeft een onderzoek ingesteld en bekijkt onder meer de banden van veiligheidscamera's in de buurt. Volgens gouverneur Muammer Güler van Istanbul is er geen sprake van een zelfmoordaanslag. "Het is zeker een terreuraanslag", aldus Güler.
De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar "het zou niet de eerste keer zijn dat de PKK zo te werk gaat", aldus een anonieme politiebron. Güler wilde daar nog niet van spreken.
De PKK vecht voor een autonoom thuisland voor Koerden in het zuidoosten van Turkije. Die strijd heeft sinds 1984 meer dan 37.000 mensen het leven gekost.
Istanbul wordt de laatste jaren geregeld getroffen door aanslagen. Begin juli beschoten vier mannen in Istanbul het Amerikaanse consulaat. Zij zouden lid zijn van een radicaalislamitische organisatie. Drie agenten en drie aanvallers kwamen om.
De laatste jaren wordt Turkije met enige regelmaat opgeschrikt door aanslagen. Meestal zijn Koerdische opstandelingen of islamitische extremisten verantwoordelijk voor het geweld.
(Bron)

Het is een geniale manier om veel slachtoffers te maken, maar waarom wil iemand dat? Wat hebben die bewoners daar met welke strijd dan ook te maken? Hoeveel sympathie denken de daders hiermee te winnen?
Man belaagt fietster met steen

AMSTERDAM - Een vrouw is zaterdagochtend vroeg in Amsterdam op haar fiets ernstig mishandeld door een nog onbekende jongeman. Het slachtoffer reed nietsvermoedend met haar hondje voorop in een mandje, toen ze ineens een slag in haar nek kreeg, vermoedelijk van een steen. Dat maakte de politie maandag bekend.
De vrouw kwam ten val en liep behalve een bloedende wond in haar nek, schaafwonden en kneuzingen op. De dader, in de leeftijd van 17 tot 25 jaar, ging er op een zwarte herenfiets vandoor.
Het incident gebeurde rond kwart voor zeven op de Burgemeester Roellstraat in Amsterdam-West. De dader vluchtte richting Louis Couperusstraat.
(Bron)
Treinverkeer rond Hilversum deels plat

UTRECHT - Het treinverkeer van en naar Hilversum heeft maandagmiddag grotendeels plat gelegen vanwege de vondst van een verdacht koffertje bij het station.
De perrons werden, op dat van spoor 1 na, ontruimd. Het Explosieven Opruimingscommando onderzocht het pakketje. Er bleek onder meer een fietsreparatiesetje in te zitten, zo meldt de politie.
Inmiddels is het treinverkeer van en naar Hilversum weer op gang gekomen.
(Bron)
Na 30 jaar weer ruigpootuil geboren in Nederland

SCHOONLOO - Voor het eerst in ruim dertig jaar zijn in Nederland ruigpootuiltjes geboren. Dat heeft Staatsbosbeheer maandag bekendgemaakt.
Een ruigpootuil is ongeveer even groot als de steenuil, die wel vaker in Nederland voorkomt. In 1971 is eens een dood ruigpootuiltje gevonden en in 1974 en 1977 waren er nesten waarvan de jonkies nooit het levenslicht hebben gezien.
Sinds medio jaren tachtig werd af en toe wel een roepend mannetje gehoord. Een groep vogelaars liet zich daardoor inspireren en ging op onderzoek uit.
Nadat eerst een en later twee ruigpootuilen en wellicht ook vrouwtjes werden gehoord, heeft Staatsbosbeheer het betreffende stuk bos afgezet. In april kwam een nestje uit.
Maar de twee kuikens die daar uitkwamen zijn door roofvogels opgegeten. In juni werd een tweede nest gesignaleerd waaruit ten minste vier kuikens zijn geboren. Een stierf in het nest en een werd slachtoffer van een roofvogel. Twee jongen moeten het overleefd hebben.
In Duitsland komen de ruigpootuilen vaker voor. Maar omdat dit land een slecht muizenjaar kent en de uilen gek zijn op muizen, zou het zomaar kunnen dat de ruigpootuil Duitsland voor Nederland verruilt.
Of dat verblijf tijdelijk is of permanent moet nog blijken.
(Bron)
Wietteler gepakt door vakantieservice politie

TILBURG - Veel politiekorpsen houden als extra service toezicht op woningen van vakantiegangers. Die laten de politie weten met vakantie te zijn en agenten houden vervolgens een oogje in het zeil.
Een 52-jarige Tilburger maakte ook gebruik van deze dienstverlening, maar bij controle van zijn woning stuitte de politie op een kleine hennepplantage.
De politie ontdekte de wietplanten vrijdag tijdens het rondje in het kader van het vakantieproject. In een van de woningen zagen agenten beweging. Er waren twee mensen binnen die de post deden en de plantjes water gaven.
De agenten namen poolshoogte en roken een scherpe hennepgeur. Op zolder stuitten ze op een kleine wietplantage. De twee zogenoemde sleutelhouders, onder wie de dochter van de verdachte, hebben volgens de politie te goeder trouw gehandeld.
De bewoner mag bij thuiskomst meteen naar het bureau voor verhoor.
(Bron)

Categorie 'beetje dom'?

zondag, juli 27, 2008

Geen onweer tot nu toe, wel zon, later lichte bewolking en vooral véél getsjirp in de tuin.
En zodra het onder de 25 graden wordt, ruik je het groen.
Dertien aanhoudingen voor zware mishandeling

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De Rotterdamse politie heeft dertien mensen aangehouden wegens zware mishandeling van een 16-jarige jongen. Het gaat om twaalf jongens en mannen in de leeftijd van 16 tot 20 jaar en een 19-jarige vrouw.
Dat heeft een woordvoerder vrijdag meegedeeld.
De jongen liep op zondag 6 juli op de Meeuwensingel in Capelle aan den IJssel zware verwondingen op aan een oog en aan zijn gezicht toen hij door een groep jongeren werd mishandeld.
Korte tijd daarvoor was hij ook al geslagen op een feestje, toen hij ruzie kreeg met een aantal jongeren.
Het feestje van een 15-jarig meisje eindigde toen de ouders thuiskwamen. Het slachtoffer fietste weg, maar hij werd ingehaald door een groepje feestgangers in een auto. Ze spraken de jongen aan en mishandelden hem. De aanleiding voor het incident is onduidelijk, aldus de politie.
(Bron)

Dertien tegen één? Was die jongen zo groot, sterk en handig en/of waren de aanvallers zo laf?
'Toestel met gat in romp had zware corrosie'

LONDEN - Maanden geleden is gewaarschuwd voor de onveiligheid van het passagiersvliegtuig dat vrijdag een noodlanding in Manilla moest maken nadat er een gat in de romp was ontstaan.
In maart ontdekten monteurs corrosie tijdens een onderhoudsbeurt in Australië, meldde de BBC zaterdag.
De twijfels over de veiligheid van de Boeing 747 van de Australische maatschappij Qantas werden op een online luchtvaartforum geplaatst. Daarin wordt gesproken over "ernstige corrosieproblemen" op de romp.
Een woordvoerder van Qantas zei in een reactie dat het toestel destijds inderdaad is gecontroleerd, maar dat er toen niets bijzonders is gevonden.
Volgens luchtvaartdeskundigen kan corrosie het gat van 2,5 bij 3 meter in de romp bij de rechtervleugel hebben veroorzaakt. Australische specialisten zijn in Manilla aangekomen om de zaak te onderzoeken.
Directeur Geoff Dixon van Qantas ontkende zaterdag dat verwering de oorzaak is. "Uit de eerste onderzoeken is gebleken dat er nergens corrosie was in de buurt waar het gat is ontstaan", aldus Dixon.
Het toestel van Qantas met aan boord 346 passagiers en negentien bemanningsleden was vrijdag op weg van Londen naar Melbourne.
Net na een tussenlanding in Hongkong hoorden passagiers een harde knal waarna het toestel snel hoogte verloor.
Een anonieme functionaris die bij het onderzoek naar het incident is betrokken zei zaterdag dat de inzittenden "heel veel geluk" hebben gehad dat de piloot het toestel veilig aan de grond wist te krijgen.
(Bron)
Italië breidt noodtoestand rond immigratie uit

ROME - De Italiaanse regering heeft vrijdag in het hele land de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van illegale immigratie. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
De noodtoestand was al van kracht in drie zuidelijke provincies. De uitbreiding moet de autoriteiten in staat stellen in heel Italië sneller opvangcentra voor de immigranten te bouwen, verklaarde de Italiaanse minister van Defensie.
De linkse oppositiepartijen uitten echter kritiek op de beslissing. Zij spraken van "een politiestaat" en noemden het besluit "betreurenswaardig".
Italië kampt momenteel met een immigratiegolf. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn meer dan 10.000 illegale immigranten, voornamelijk uit Afrika, geland op de Italiaanse kusten. Dit is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.
Eerdere plannen van de regering van premier Silvio Berlusconi rond immigratie kwamen zwaar onder vuur te liggen.
Zo noemde het Europees Parlement een plan om de vingerafdrukken van Roma-zigeuners te nemen, discriminerend.
(Bron)
Duitse politie-inspecteur overvalt bank

MÖNCHENGLADBACH - Een hoofdinspecteur van de politie heeft in het Duitse Mönchengladbach een bank overvallen. Rechercheurs herkenden hun collega op video-opnames van de overval aan zijn opvallende horloge en zijn manier van lopen.
De 53-jarige inspecteur was met een doek gemaskeerd. Hij bedreigde bankmedewerkers met een geweer. Hij maakte enkele duizenden euro buit. De man vluchtte met een fiets die kort daarvoor bij het hoofdbureau van de politie was gestolen.
De hoofdinspecteur was 31 jaar in dienst. Hij gaf na zijn arrestatie geen motief voor zijn daad, die hij op zijn eerste vakantiedag pleegde.
(Bron)