zaterdag, juli 14, 2007

Toegegeven, misschien is het vreemd, maar ik zit weleens lang op de plee. Omdat Tijger direct mee gaat naar de badkamer, op de wasmachine springt en dan een tijd wil kroelen: gezellig.
Vanmiddag, Tijger rolde zich fijn op, en na een tijdje zag ik dat ze droomde: trekken met de snorharen, smekken, pootjes en oren bewegen, een mauwtje.
Waarna ze verslapte, en doodstil lag. Daarna zag ik dat haar ogen half open gingen (die binnenste vliezen bleven wel dicht), en vervolgens zakte haar koppie van de wasmachine af zodat ze half ondersteboven hing en naar beneden dreigde te glijden - zonder enige reactie.
Hand onder de kat, andere hand op de kat, en dan zou ze toch wakker moeten worden.
Toen ze dat niet deed werd ik pas echt bang, maar even later (zal ongetwijfeld veel minder lang geduurd hebben dan het leek) kwam er een verontwaardigd mauwtje en deed ze haar ogen echt open, waarna ze weer gewoon óp de wasmachine ging liggen.
Pff, zo'n beest heeft negen levens zeggen ze, maar de baas/het personeel kan er ook wel een paar extra gebruiken. Ik dacht echt dat ze dood aan het gaan was :-(

vrijdag, juli 13, 2007

Epipactis helleborine, brede wespenorchis. Nogal variabel, en niet erg opvallend aan die slootkant:







Stip-streeppaard hoopte op wat lekkers:

Paard langs het spoor, met vliegen op de neus.

Naast de scheit: kippen, dolle kippen zelfs. De grote rooie lijkt de baas, maar die heeft wel opvallend bloederige poten :-(



Is dit nou een schaap of een geit? Of een gaap of een scheit?

*Update*: het is toch een schaap ;-)

donderdag, juli 12, 2007

Vanochtend heel vroeg, het werd net licht. Ik schrok ergens van wakker. Dat gebeurt wel vaker als ik met de deur open slaap - omdat er bijvoorbeeld iemand met een kliko op het pad achter de tuin loopt (ja, mensen halen dan wel brengen zo'n ding ook weleens om vier uur 's nachts). Denk je dat het onweert, maar nee, het is een kliko.
Maar deze keer hoorde ik wat anders. Kat op muizenjacht? Hm, het klonk op twéé plekken, vlakbij de deur en in een hoek van de tuin - ik heb twee katten en een ervan zat zeer geïnteresseerd te luisteren op m'n bed.
Toen ik iets wakkerder was wist ik ook wat ik hoorde. Inmiddels ging het om 3 plekken: gesnuif en geknor en hoe noem je dat - zwaarder dan geritsel, nog net geen geschraap. Ik ging naar buiten, Tijger liep stoer mee en sprong voor de zekerheid toch maar direct op het tafeltje.
Toen het lichter werd, werd het stil. Als egels eenmaal slapen hoor je ze niet meer ;-)

woensdag, juli 11, 2007

Tausi kai. Kipfilet in zwartebonensaus met paprika, champignons en wortel.
Ook goedgekeurd door T&T (de kipstukjes dan).
Rechter wijst klacht tegen God af

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Roemenië heeft een klacht afgewezen van een Roemeen die God wilde aanklagen wegens oplichting en misbruik van vertrouwen. De 40-jarige man rekent het God aan dat zijn gebeden niet zijn verhoord.
Dat meldt het Gazet van Antwerpen woensdag.
De Roemeen zit momenteel een celstraf van twintig jaar uit wegens doodslag. "Toen ik gedoopt werd heb ik een contract met God gesloten, waarin hij me zou behoeden van het kwade", zo stelt de aanklager.
Hij diende de klacht in tegen "de genaamde God, gevestigd in de hemelen en in Roemenië vertegenwoordigd door de orthodoxe kerk."
Het Openbaar Ministerie besloot de klacht af te wijzen, omdat God geen "rechtspersoon is en geen adres heeft."
(Bron)
Slaapmiddelen nog slechts beperkt vergoed

DEN HAAG - Slaap- en kalmeringsmiddelen worden per 1 januari 2009 nog maar beperkt vergoed. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil deze middelen alleen nog maar in het basispakket voor bepaalde aandoeningen. Zo wil hij het chronische gebruik van deze benzodiazepinen terugdringen.
Klink neemt daarmee een advies van het College voor Zorgverzekeringen over (CVZ), heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Het advies om rollators en krukken te schrappen uit het basispakket van de zorgverzekering legt de minister naast zich neer. Hij vindt dat daar nu geen aanleiding voor is.
Het schrappen van de rollators had ook maar 10 miljoen euro opgeleverd, de beperking van de slaap- en kalmeringsmiddelen scheelt ruim 100 miljoen.
Volgens het CVZ gaat het om de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland, terwijl ze volgens de richtlijnen alleen bestemd zijn voor kort gebruik.
De middelen tegen erectiestoornissen die nu nog in het basispakket zitten, worden straks ook niet langer meer vergoed.
Klink deelt de overweging van het CVZ dat andere medicijnen tegen dit ongemak ook niet in het pakket zitten. Over vergoeding van bekkenfysiotherapie tegen incontinentie, denkt de minister nog na.
Verder maakte Klink woensdag bekend dat de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) volgend jaar in het basispakket van de zorgverzekering komt.
Tot nu toe werd dit betaald uit de volksverzekering AWBZ. Acht zittingen bij een psycholoog worden vergoed, met een eigen bijdrage van 10 euro per zitting.
Voor zwaardere psychologische hulp zoals een therapie bij een ggz-instelling, geldt hetzelfde regime als onder de AWBZ.
Hier bestaat dan geen beperking op het aantal zittingen en een eigen bijdrage van ruim 15 euro per consult.
De zorg voor patiënten die langer dan een jaar in een ggz-instelling zitten, blijft wel via de AWBZ vergoed. Deze zorg sluit goed aan bij de AWBZ, die is bedoeld voor langdurige, continue zorg.
De overheveling van de ggz van de AWBZ naar de zorgverzekering zat er al twee jaar aan te komen maar de zorgverzekeraars zaten er tegenaan te hikken, omdat de invoering van het nieuwe zorgstelsel hen ook al veel hoofdbrekens bezorgde.
(Bron)
Japan in ban van 'toiletgeld'

TOKIO - In tal van mannentoiletten van overheidsgebouwen in Japan zijn de afgelopen dagen enveloppen met in elk 10.000 yen (55 euro) aangetroffen. In het Aziatische land wordt druk gespeculeerd wie de gulle gever is en waarom hij of zij dit doet.
De geldpakketjes werden voor het eerst aangetroffen in twee kleine steden op het Japanse hoofdeiland Honshu en daarna in het hele land.
In de enveloppen zaten ook steeds briefjes met de tekst 'Maak alstublieft gebruik van dit bijgevoegde geld van 10.000 yen om uw zelfverrijking te financieren'.
In totaal is nu omgerekend voor ruim 11.000 euro gevonden. Als niemand binnen zes maanden het geld claimt mag de gelukkige vinder het houden, meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag.
(Bron)
Boete voor 'bommelding' Bright

AMSTERDAM - Een 'bommelding' bij kabelmaatschappij UPC door twee redacteuren van Bright wordt afgedaan met een boete van driehonderd euro voor 'vernieling in vereniging'. Dat meldt het magazine woensdag op zijn website.
Redacteuren Erwin van der Zande en David Lemereis sloegen in een filmpje in maart een mediabox van UPC kort en klein, overgoten de brokstukken met benzine en staken het apparaat daarna in brand. De smeulende resten bezorgden ze in de originele doos terug bij de klantenservice van het bedrijf.
De 'Paybackparty' was bedoeld als ludiek protest tegen de verkoopmethoden van het kabelbedrijf. Dat lag destijds onder vuur omdat het de decoders voor digitale televisie ongevraagd onder zijn klanten zou verspreiden. Wie de mediabox niet terugstuurde, zat vast aan een abonnement.
UPC kon niet om de actie lachen. Toen "twee nors kijkende mannen" een "naar benzine stinkende doos met uitstekende draadjes" kwamen bezorgen, werd het pand van de kabelaar bij Amsterdam-Sloterdijk ontruimd en werd een bommelding gedaan.
Aanvankelijk onderzocht Justitie of Van der Zande en Lemereis, die van alle ophef weinig hadden gemerkt, zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling en bedreiging. Uiteindelijk kregen ze beide een boete van 150 euro voor 'vernieling in vereniging'.
(Bron)
Chinese stad looft geld uit voor dode vliegen

AMSTERDAM - Een Chinese stad looft geld uit voor het inleveren van dode vliegen. Een bewoner van de stad Xigong streek zo ruim 90 euro op, toen hij 2000 vliegen inleverde.
Met de actie wil de stad haar bewoners er toe zetten hygiënischer te leven, zo meldt Reuters.
Al eerder werden in China opmerkelijke methodes gebruikt om ongedierte te bestijden. Mao Zedong legde de Chinese bevolking in de jaren '50 op om vliegen, muggen, ratten en mussen te doden.
(Bron)

Dan zou ik ze juist gaan kweken...
Hartklep vervangen na tongpiercing

MAASTRICHT - Het laten zetten van een tongpiercing kan hartproblemen veroorzaken. Die waarschuwing uitten twee chirurgen van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) woensdag.
Een 30-jarige vrouw die een tongpiercing had laten zetten, moest vier weken later een nieuwe hartklep krijgen in het azM nadat er complicaties waren opgetreden. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigde woensdag dit bericht uit de Limburgse kranten.
De azM-chirurgen Jos Maessen en Geoffrey Kloppenburg leggen in het vakblad Journal of Heart Valve Disease uit dat bij het zetten van de piercing de streptokokbacterie in de bloedbaan kwam, waardoor de hartklep ontstoken raakte.
De vrouw kwam daardoor in ademnood, waarna in een spoedoperatie de ontstoken hartklep door een kunstklep vervangen moest worden. Als mensen koorts krijgen na het zetten van een tongpiercing, moeten ze volgens de chirurgen snel actie ondernemen, want het kan goed mis zijn.
(Bron)
Mega-paddenstoel gevonden in Mexico

AMSTERDAM - In de Mexicaanse deelstaat Chiapas zijn onderzoekers gestuit op een reuzepaddenstoel. Het gevaarte, dat gevonden werd in een bos, weegt maar liefst ruim 20 kilogram en is 70 centimeter groot.
Het is nog niet bekend wat onderzoekers met de reuzepaddenstoel willen gaan doen.
(Bron)
Justitie vervolgt fraude met biologische champignons

DEN HAAG - Justitie vervolgt een grote Gelderse champignonkweker wegens omvangrijke fraude met biologische champignons. Het bedrijf heeft in 2005 en 2006 ongeveer 400.000 kilo gangbare champignons als biologische op de markt gebracht, blijkt uit de beschuldigingen.
Formeel worden het bedrijf en de 49-jarige directeur verdacht van valsheid in geschrifte. Dat meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.
Het vermoeden van fraude ontstond vorig jaar nadat was gebleken dat het bedrijf veel meer biologische champignons op de markt had gebracht dan volgens de boekhouding officieel was ingekocht en gekweekt. Bij hoge uitzondering schakelde certificaatverlener SKAL justitie in.
Uit onderzoek van de Algemene Inspectie Dienst (AID) en justitie is gebleken dat orderbonnen, weekoverzichten en afleverbonnen werden vervalst om de hoeveelheden op te krikken. De zogenaamd biologische champignons werden 'geleverd' aan een ander bedrijfje van de verdachte.
Afgaande op het prijsverschil tussen biologische en normale champignons leverde dat per kilo 1 euro meer op. De strafzaak dient op 23 augustus bij de rechtbank in Arnhem.
(Bron)
Man vliegt negen uur lang rond in tuinstoel

AMSTERDAM - Een man uit de Amerikaanse staat Oregon heeft zijn kinderdroom waargemaakt: hij vloog negen uur lang op een tuinstoel vol ballonnen in de lucht. De man legde zo 310 kilometer af.
Aan de stoel had de avonturier Kent Couch 105 grote heliumballonnen in verschillende kleuren opgehangen. Couch bestuurde het 'voertuig' met vier plastic waterzakken, zo meldt CNN. Ook had hij meetapparatuur mee en een gps-systeem.
"Wanneer je als kind in het gras ligt om een zomerse dag, en je ziet de wolken, dan wou je dat je op ze kon springen", zo verklaarde de man zijn motivatie. "Dit is hoe je hier het dichtst bij kunt komen."
Het was de tweede vlucht die Couch maakte. In september was hij al zes uur in de lucht, maar moest toen landen met een parachute.
De man wilde dit maal vliegen naar de staat Idaho maar haalde dit net niet. Hij landde met zijn stoel in Union, vlakbij de grens.
(Bron)
Tuinders tillen fiscus voor miljoenen

AMSTERDAM - Tuinders in het Westland zijn betrokken bij een miljoenenfraude. De fiscus is enkele tientallen miljoenen euro's misgelopen, laat het Openbaar Ministerie vandaag weten.
Twintig verdachten zijn aangehouden naar aanleiding van een onderzoek van de opsporingsdienst Fiod-ECD. Vier van hen zitten nog vast. Zij komen vrijdag voor de rechter.
De tuinders worden ervan verdacht dat ze hun producten zwart verkochten aan twee groothandels. Deze betaalden contant, waarna ze valse facturen gebruikten om de leveringen te verantwoorden.
Justitie heeft in de loop van het onderzoek al voor 'een aanzienlijk bedrag' aan auto's en boten in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op enkele bankrekeningen.
De vier hoofdverdachten zitten sinds 1 april vast, meldt het OM. Zij worden verdacht van witwassen, medeplichtigheid aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.
Tijdens de eerste zitting vrijdag wordt bepaald of de verdachten langer vast blijven zitten. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, behandelt de rechtbank de zaak pas later inhoudelijk.
De overige verdachten moeten later dit jaar voorkomen. Hen wordt belastingfraude ten laste gelegd.
(Bron)
Lokagentes in strijd tegen intimidatie van vrouwen

AMSTERDAM - Lokagentes moeten in Rotterdam worden ingezet in de strijd tegen jongeren die vrouwen lastig vallen. De fracties van de PvdA en Leefbaar Rotterdam melden woensdag in De Telegraaf heil te zien in dat middel in de strijd tegen geweld en seksisme.
De fracties komen met het idee naar aanleiding van de mishandeling van twee meisjes door een groep jongeren in de Rotterdamse binnenstad.
Volgens PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst moet het stadsbestuur een offensief beginnen om intimiderend gedrag zo snel mogelijk in te dammen. Hij stelt dat vooral vrouwen en meisjes zich geïntimideerd voelen en het gevoel hebben in de steek te worden gelaten door de politie en het stadsbestuur.
"Laat vrouwelijke agenten in burgers over straat lopen en als die etters dan onoorbare opmerkingen maken, kunnen ze direct in hun nekvel worden gegrepen. Over en uit moet het zijn met dit wangedrag", zegt Leefbaar-raadslid Hennie van Schaik.
De Rotterdamse politie heeft eerder agentes ingezet als 'lokhoer'. Zij moesten hoerenlopers in de val lokken op plaatsen waar prostitutie verboden is.
Een mishandeling die zaterdagnacht plaatsvond, is de aanleiding voor het initiatief van beide fracties. Twee meisjes werden aangesproken door een groepje Marokkanen. Toen een van de meisjes reageerde op de seksistische opmerkingen, kreeg ze een klap in het gezicht. Ook haar vriendin kreeg klappen.
(Bron)
Bliksem vernielt tientallen modems

AMSTERDAM - Kabelmaatschappijen hebben hun handen vol aan de vervanging van modems, die de afgelopen dagen door blikseminslagen zijn vernield. Het onweer maakte tientallen modems onklaar.
Modems die zijn aangesloten op het lichtnet kunnen bij een blikseminslag kapot gaan. Een stroomkabeltje met een zekering kan dat overigens voorkomen.
Volgens woordvoerder Mark Zellenrath van kabelmaatschappij UPC rukken de monteurs van het bedrijf ruim vijf procent meer uit dan normaal. In veel gevallen gebeurt dat automatisch: UPC kan op afstand vaststellen dat een modem niet meer goed werkt, en biedt dan een vervangend apparaat aan.
Bij een blikseminslag is vaak een hele wijk getroffen, zodat het probleem niet lang onopgemerkt blijft, aldus Zellenrath.
Ook Casema krijgt de laatste weken zo'n dertig tot vijftig meldingen per dag over kapotte modems. Volgens woordvoerder Gradus Vos kan de bliksem zowel via het lichtnet als via de kabel in de modems slaan. Omdat Casema de modems aan zijn klanten verhuurt, vervangt het bedrijf de beschadigde apparatuur kosteloos.
Volgens Vos is het bij hevig onweer verstandig de kabels even uit de apparatuur te trekken - net als tijdens de vakantie.
(Bron)
Salaris ministers naar 145.000 euro

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil het salaris van ministers verhogen met 10 procent. Zij zal dat vrijdag in het kabinet voorstellen, zo lekte dinsdagavond uit.
Maar wat verdient een minister precies? In de media circuleren hierover uiteenlopende bedragen. De verschillen zijn te verklaren doordat in sommige gevallen toeslagen en pensioenbijdragen wel worden meegeteld en in andere gevallen niet.
Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het bedrag dat gehanteerd dient te worden als het huidige ministerssalaris 132.000 euro per jaar.
Dat bedrag bestaat uit het basissalaris, de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering. Na een verhoging met 10 procent komt het ministerssalaris dus uit op 145.000 euro.
(Bron)
Reuzeninktvis spoelt aan in Tasmanië

AMSTERDAM - Een enorme reuzeninktvis is op het strand van het Australische eiland Tasmanië aangespoeld, hebben de autoriteiten woensdag gemeld. Het dier heeft een lengte van acht meter, op het breedste punt een doorsnede van een meter en weegt 250 kilogram.
Reuzeninktvissen komen onder meer voor in de wateren ten zuiden van Australië. In februari vingen Nieuw-Zeelandse vissers daar het tot dusver grootst bekende exemplaar, met een lengte van tien meter en een gewicht van bijna vijfhonderd kilogram.
De aangespoelde inktvis is voor onderzoek naar een lokaal museum gebracht, waar het dier mogelijk tentoongesteld gaat worden.
(Bron)
Inbrekers stelen duizenden dollars met hulp Google

AMSTERDAM - Een partycenter voor kinderen in het Amerikaanse Colorado Springs is twaalfduizend dollar armer. Twee inbrekers wisten het geld met hulp van zoekmachine Google uit de kluis te stelen.
Volgens de plaatselijke krant probeerde het duo eerst de beveiligingscamera onklaar te maken door er smeerolie op te spuiten, maar dat zorgde er alleen voor dat de lens schoon werd.
De camera legde in de daaropvolgende vijf kwartier dan ook nauwgezet vast hoe de inbrekers tevergeefs trachtten de kluizen open te maken. Uiteindelijk verliet een van de twee de ruimte, om even later terug te keren. De kluis ging vervolgens relatief gemakkelijk open, en de dieven gingen er vandoor met twaalfduizend dollar, een laptop en een Playstation.
De volgende dag bleek dat een van de twee op een computer in een naastgelegen kamer zoekmachine Google had geraadpleegd. Hij had gezocht op "How to open a safe" en "How to crack a safe".
De daders zijn nog voortvluchtig. De autoriteiten houden er rekening mee dat (oud-)werknemers bij de kraak betrokken zijn.
(Bron)

dinsdag, juli 10, 2007

25 centimeter. Dat lijkt niet veel, tot je het ontdekt in de bek van een kat van 3 kilo. Eén merel minder in de tuin :-(
'Taxipassagiers beperkt verzekerd bij ongeval'

AMSTERDAM - Taxipassagiers zijn bij een ongeluk maar beperkt verzekerd voor eventueel letsel. Dat komt door een wet uit 1983 die een schadevergoeding in het personenvervoer aan een maximum van 137 duizend euro per persoon bindt, meldt Trouw.
Een man die door ongeluk met een taxi waarin hij zat tot aan zijn hoofd verlamd raakte, gaat de zaak aankaarten bij de Hoge Raad.
De 27-jarige man liep een zogeheten hoge dwarslaesie op. Maar zijn schadeverzekeraar Achmea beroept zich op de wet en keert slechts 137 duizend euro uit, meldt Trouw. "Dat is onredelijk en onbillijk", stelt Geertruid van Wassenaer, de advocaat van het slachtoffer. "Je betaalt je blauw aan een taxirit. Dan denk je als passagier dat daar wel een behoorlijke verzekering bij inbegrepen is. Nee dus. Dat valt niet te snappen."
Limitering is ooit ingevoerd omdat grootschalig personenvervoer anders onverzekerbaar zou zijn. Van Wassenaer zegt dit nog wel te kunnen begrijpen. "Een trein-, scheepvaart, of busongeluk kan zo catastrofaal uitpakken, dat een verzekering tegen dit soort risico's onbetaalbaar zou worden. Maar is dat risico zo groot bij taxi's?"
"De rare situatie doet zich voor dat de overstekende voetganger die wordt geschept door een taxi en daarbij ernstig letsel oploopt, in de praktijk twee miljoen euro kan krijgen. Gaat het om de passagier in die taxi, dan houdt het op bij 137 duizend euro. Dat is niet uit te leggen."
Van Wassenaer wil dat de hoogste rechter zich uitspreekt over de zaak van haar cliënt. Achmea zou aan die procedure meewerken. Volgens Trouw houden beide partijen donderdagochtend pleidooien voor de rechtbank in Den Haag. Ze hopen op een snelle uitspraak, waarna - ongeacht de uitkomst - zogeheten sprongcassatie wordt ingesteld bij de Hoge Raad, dus zonder tussenkomst van het gerechtshof.
(Bron)
Jacht op zandhagedissen Noordwijk begonnen

LEIDEN - De zandhagedis in de duinen bij Noordwijk wacht een roerige periode. Hoogheemraadschap Rijnland begint binnenkort met de versterking van de Noordwijkse kust.
Het Hoogheemraadschap mag echter in het leefgebied van de beschermde zandhagedis niets doen wat de dieren kan hinderen. Daarom zet Rijnland een grootse volksverhuizing op touw.
Deze week begint het hoogheemraadschap met de voorbereidende werkzaamheden voor de tijdelijke verhuizing van de diertjes. Om hoeveel hagedissen het gaat weet niemand, maar ze moeten allemaal worden gevangen en uitgezet in een naastgelegen gebied.
Rijnland neemt de hele operatie uiterst serieus. Zo worden op de plekken waar de hagedissen veel komen geulen gegraven met daarin lage hekjes. Langs het hek worden emmers ingegraven om de reptielen in te vangen. Drie keer per dag worden de emmers gecontroleerd, net zolang totdat er geen dieren meer inkomen. "Dan weten we dat we ze allemaal te pakken hebben", aldus een woordvoerder van Rijnland dinsdag.
De gevangen hagedissen worden uitgezet in een gebied ten oosten van hun huidige leefgebied. Om te voorkomen dat de diertjes teruglopen, wordt het terrein met schermen afgezet. Als de werkzaamheden aan de kust in maart 2008 zijn afgerond, wordt de afzetting verwijderd en trekken de hagedissen zelf terug naar hun oorspronkelijke verblijfplaats.
(Bron)

Ze mogen niet gehinderd en dus worden ze gevangen en verplaatst. Ach ja.
EU bant kwik uit barometers

STRAATSBURG - Kwik mag na ruim 350 jaar definitief niet meer in nieuwe barometers. De stof is te gevaarlijk voor het milieu en de gezondheid, oordeelde het Europees Parlement dinsdag.
Het besluit maakt een einde aan enkele ambachtelijke fabrikanten, zoals het Barometeratelier in Lelystad en Rose Barometers in Schiedam.
Het Europees Parlement had eerder nog voor vrijstelling van deze bedrijven gepleit. Maar onder druk van EU-landen ging het parlement overstag. "De milieudrammers hebben het pleit gewonnen", reageerde VVD-Europarlementariër Jules Maaten teleurgesteld.
"Het verbod op nieuwe kwikbarometers heeft geen enkele milieuwinst. De fabrikanten gebruiken namelijk gerecycled kwik. De maatregel helpt slechts een eeuwenoud ambacht om zeep."
PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey is blij met het verbod. "Ik vind de ambachtelijke barometers heel mooi, maar ze kunnen kapot vallen en kwik verspreiden. Kwik tast het zenuwstelsel aan en maakt mensen minder intelligent", aldus Corbey. Ze vindt dat er genoeg alternatieven zijn en de bedrijfjes genoeg tijd hebben om een alternatieve stof te vinden.
Het Barometeratelier in Lelystad bestrijdt dat er een alternatief voor kwik bestaat. "Geklets van politici die dat beweren! Iedereen die op de mavo is geweest weet dat er geen andere stof is met hetzelfde soortelijk gewicht als kwik", zei eigenaar Jan van Agteren in november rond een eerdere stemming over dit onderwerp.
Barometers meten de luchtdruk, om zo de kans op zon of regen te voorspellen. De Italiaan Evangelista Torricelli maakte in 1644 het eerste instrument. Kwik bleek daarvoor de beste stof. Het Europees Parlement besloot wel tot enkele uitzonderingen in de medische sector. Zo mogen apparaten voor bloeddrukmeting de stof nog bevatten.
Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) noemde het verbod een goede zaak. "Kwik is zeer giftig. Dit verbod scheelt 30.000 kilo kwik per jaar dat in omloop zou komen", zei hij. "Het is niet waar dat fabrikanten verdwijnen. Ik heb hier een catalogus met ambachtelijke barometers met een alternatieve stof voor kwik."
De EU-landen en Europees Parlement kwamen eerder al overeen om kwik te verbieden in nieuwe koortsthermometers. Vorige maand besloten de EU-landen om geen kwik meer te exporteren vanaf juni 2011.
(Bron)
‘Tienerzwangerschappen schuld van internet’

AMSTERDAM - Volgens de Chinese staatsmedia is er een rechtstreeks verband tussen het aantal tienerzwangerschappen en internet.
China en internet blijft een moeizame combinatie. Bijna de helft van alle zwangere tieners in Shanghai zouden hun partners via internet hebben ontmoet, zo meldt persbureau Reuters op basis van berichten in de Chinese media.
Het zou gaan om maar liefst 20.000 tieners die de afgelopen twee jaar een speciale hotline hebben gebeld. Het merendeel van de partners verdwijnt compleet van het toneel nadat zij van de zwangerschap van hun internetdate te horen kregen.
Een van de aan de hotline verbonden doktoren legt de schuld van deze situatie onder meer aan de opkomst van adultsites in China.
(Bron)

Hoe kwamen wij vroeger, in het net-loze tijdperk, toch in vredesnaam aan partners??
Arts op non-actief na fouten spataderingreep

ROTTERDAM - Na tweemaal een 120 centimeter lange metalen draad in het lichaam van een patiënt te hebben achtergelaten, is een vaatchirurg van de Rotterdamse polikliniek De Blaak op non-actief gezet.
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de incidenten waarbij na een laserbehandeling tegen spataderen levensgevaarlijke situaties ontstonden.
Paul Snelders, locatiemanager van de polikliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van spataderen, bevestigde dinsdag een bericht hierover in het AD.
Twee patiënten moesten na een laserbehandeling door de arts met spoed worden geopereerd aan hun hart. Bij beiden was na de spataderbehandeling een dunne metalen draad in een ader achtergebleven, door het lichaam gaan zwerven en uiteindelijk in het hart beland.
De Blaak heeft naar aanleiding van het tweede incident een externe deskundige ingehuurd voor een onderzoek naar de gang van zaken. "De betreffende arts is op non-actief gesteld en daarmee is de kans op herhaling uitgesloten", aldus Snelders. "Het gaat hier om een menselijke fout."
Bij de laserbehandeling wordt met behulp van een 120 centimeter lange 'geleidedraad' een katheter in de te behandelen ader geschoven. Vervolgens wordt de metalen draad vervangen door een draad van glasvezel. Met korte laserimpulsen door het glasvezel wordt de ader dichtgeschroeid. De betreffende arts vergat de geleidedraad te verwijderen voordat hij de glasvezeldraad inbracht.
(Bron)
Grote brand bij Nedap Eibergen

EIBERGEN - Bij een nevenvestiging van stemcomputerfabrikant Nedap in Eibergen woedt dinsdag een grote brand. Volgens een medewerker van het bedrijf zijn zeker zeshonderd stemcomputers in vlammen opgegaan.
Rond 12.30 uur brak de brand uit in het pand aan de Nijverheidsweg in Eibergen. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor de overige panden op het bedrijventerrein. Het gebouw is ontruimd. Niemand raakte gewond.
(Bron)

Stemcomputers, hmm...
Zeven Nederlanders gewond in Uruzgan

KANDAHAR - Door een zelfmoordaanslag in Deh Rawod in het zuiden van de Afghaanse provincie Uruzgan zijn dinsdag zeven Nederlandse militairen gewond geraakt. Een van de militairen verkeert in kritieke toestand, de rest is stabiel, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.
Door de aanslag zijn volgens ISAF zeker zes burgers gedood en vijftien tot twintig omstanders raakten gewond. De gewonden zijn overgebracht naar het militaire ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt. De politiecommandant van Uruzgan en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken repten evenwel van zeker zeventien doden en dertig gewonden.
De aanslag had plaats om 10.15 uur lokale tijd op de bazaar in Deh Rawod. Op het moment van de aanslag waren veel burgers op de bazaar. Volgens de politie hebben zeker twaalf kinderen de dood gevonden door de klap. Ook zouden er vrouwen onder de slachtoffers zijn.
Nederlandse militairen zijn ter plaatse om gewonde burgers te behandelen. Enkelen van hen zijn door militairen ondergebracht in ziekenhuizen in de omgeving.
Defensie betreurt het dat de familie van de betrokken Nederlandse militairen nog niet op de hoogte was toen het nieuws naar buiten kwam. Het ministerie werd overvallen door de internationale media die het bericht bekend maakten.
(Bron)

'Aanslagen tonen aan dat Nederlanders goed werk leveren'

DEN HAAG - De zelfmoordaanslagen op Nederlandse militairen in Afghanistan laten zien dat de Nederlanders goed werk leveren. De militairen onderhouden een goed contact met de lokale bevolking.
De Taliban zijn er daarom op gebrand de Nederlandse troepen weg te krijgen. Dat heeft de militaire vakbond VBM/NOV dinsdag gezegd.
Volgens VBM/NOV proberen de Taliban met de aanslagen de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden. "Klaarblijkelijk willen ze ons weg hebben. Dat zie ik als een compliment. De zelfmoordaanslagen dienen geen enkel militair doel", aldus een zegsman van de bond.
(Bron)

Dus elke gewonde dan wel dode NL-militair daar is een compliment.
Beetje vreemde redenatie.
Kleurstof voor vlees blijkt kankerverwekkend

PARMA - Een rode kleurstof voor hamburgers en worstjes blijkt kankerverwekkend. Het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding heeft dat maandag gemeld aan de Europese Commissie.
De stof om vlees mooi rood te kleuren blijkt in het lichaam te worden omgezet in aniline. Dierproeven hebben aangetoond dat aniline kanker kan veroorzaken.
Het EFSA-panel weigert daarom een nieuwe maximumlimiet te adviseren voor de kleurstof. Momenteel staat de EU maximaal 20 mg per kilo toe.
Het oordeel over de stof Red 2G is de eerste in een reeks herzieningen van voedseltoevoegingen. Sommige stoffen zijn dertig jaar geleden toegelaten.
Sindsdien is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan. [Tss...]
(Bron)
Vrouwen liegen over winkelgedrag

AMSTERDAM - Vrouwen verzwijgen massaal nieuwe kledingaankopen voor hun partner. Dat blijkt uit onderzoek van Shopgirl. Zo'n 70 procent van de vrouwen liegt binnen haar relatie wel eens over haar winkelgedrag.
Vooral nieuwe schoenen (ruim 30 procent) en shirts (12 procent) worden vaak achter in de garderobekast verstopt. Ook verzwijgen vrouwen met enige regelmaat aankopen als sieraden, jurkjes en tassen.
Volgens Shopgirl hebben vrouwen een heel scala aan smoezen om hun nieuwe aanwinsten te verantwoorden aan hun partner. Leugentjes over de prijs blijken hierbij favoriet. Meer dan de helft van de vrouwen (56 procent) zegt dat hun nieuwe aankoop erg goedkoop was. Vijftig procent zegt dat ze het artikel voor de helft van het geld gekocht hebben.
Daarnaast maken de dames (44 procent) hun partner ook vaak wijs dat nieuwe kledingstukken helemaal niet nieuw zijn.
Voor het onderzoek ondervroeg Shopgirl 1.500 vrouwen in de leeftijd van 18 t/m 30 jaar.
(Bron)

En kerels, het ergste is: het is jullie eigen schuld. Koopt ze iets goedkoops, dan zien jullie het niet. Dus koopt ze iets duurders, maar als ze eerlijk is over de prijs gaan jullie lopen mieren.
(Dit is geheel ongenuanceerd, ja, ik weet het.)
Politie in actie door zweetvoeten

AMSTERDAM - De politie in Duitsland heeft na een inval een man aangetroffen met enorme zweetvoeten. De agenten kwamen in actie nadat de buren hadden geklaagd over de stank.
Een echtpaar in Kaiserslautern ervoer overlast van een vieze geur en schakelde de politie in. De opgeroepen agenten troffen een huis met gesloten ramen en uitpuilende brievenbus aan. Gevreesd werd dat de man was overleden.
Binnen ontdekten ze geen lijk, maar een slapende man met sterk ruikende voeten en een berg ongewassen kleren.
(Bron)
Japanners werken aan stressvrije tonijn

Wetenschappers in Japan zijn bezig een plan te ontwikkelen om gevangen tonijn minder stress te bezorgen. De spanning zou ervoor zorgen dat de vis minder lekker smaakt.
De hevige spartelingen van de tonijn bij de vangst laat zijn lichaamstemperatuur stijgen en dat heeft nadelige gevolgen voor de versheid van het dier als hij wordt opgediend.
Hoewel harde conclusies nog niet uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, lijkt de oplossing simpel: het direct doden van de vis.
(Bron)

Ach ja, de smaak is het belangrijkst. Wat dondert het of die beesten lijden bij het vangen en verwerken.
Gewonden door blikseminslag bij molens Kinderdijk

KINDERDIJK - Vier personen zijn dinsdag bij de molens van Kinderdijk gewond geraakt toen ze vermoedelijk werden getroffen door een blikseminslag. Twee van hen zijn ernstig gewond, meldde een politiewoordvoerder.
Zij waren met een groep van zes personen bij de beroemde molens. Twee anderen bleven ongedeerd. De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde op het fietspad van de Molenstraat.
(Bron)
'Kwart gehandicapten snapt subsidieregelingen niet'

DEN HAAG - Ongeveer een kwart van de gehandicapten zegt niemand te kennen die hen kan adviseren bij het aanvragen van hulp voor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat dinsdag wordt gepresenteerd.
De gehandicapten vinden de regels voor het aanvragen van hulp vaak veel te ingewikkeld.
Ondanks diverse regelingen van de overheid om de achterstand van gehandicapten op het gebied van wonen, werk, inkomen en vrije tijd te verkleinen, ervaart de groep nog steeds veel problemen, zo blijkt uit de rapportage.
Zo is de achterstand in sociale en maatschappelijke deelname van de groep tussen 1995 en 2003 niet kleiner geworden.
Mensen met gezondheidsbeperkingen hadden bijvoorbeeld in 2005 minder vaak een betaalde baan dan in 2002. Werkende gehandicapten of chronisch zieken (in de leeftijd van 18 tot 64 jaar) verdienden in 2003 gemiddeld 21.800 euro, terwijl mensen zonder beperkingen van dezelfde leeftijd per jaar gemiddeld 35.500 euro aan salaris kregen.
Ook hebben gehandicapten en chronisch zieke kinderen nog steeds problemen bij de integratie op school. Nog altijd komen kinderen met lichamelijke problemen veel vaker bij het speciaal onderwijs terecht. Veel scholen weigeren kinderen met gezondheidsproblemen binnen het reguliere onderwijs.
(Bron)
Eeuwenoude mammoet in zeer goede staat ontdekt

AMSTERDAM - Een babymammoet die in mei dit jaar is gevonden in het noorden van Siberië, blijkt verbluffend goed intact te zijn gebleven. Dat zeggen de onderzoekers van het zes maanden oude vrouwtje dat zo'n tienduizend jaar geleden moet zijn overleden. Zo schrijft de BBC dinsdag.
Het kadaver kon de tand des tijds doorstaan doordat het was ingevroren in Siberisch ijs. "De mammoet is grotendeels onbeschadigd, er mist alleen een stukje van haar staart", zo zegt Alexei Tikhonov van het Russisch Zoölogisch Instituut. Zelfs de ogen van het dier zijn nog intact.
Het mammoet-kalf is 130 centimeter hoog en weegt vijftig kilo. Vermoedelijk leefde ze aan het einde van de laatste ijstijd. Het dier werd in mei per toeval ontdekt door een Russische herder.
Het is voor het eerst dat onderzoekers een mammoet onder ogen krijgen dat zo goed bewaard is gebleven. "Gezien de staat waarin het dier verkeert, is het in zijn soort de meest waardevolle ontdekking ter wereld", aldus Tikhonov.
De mammoet is een uitgestorven olifantachtige. Het permafrostgebied van noordelijk Europa, waar deze mammoet gevonden is, was een van de leefgebieden van het soort.
(Bron)

maandag, juli 09, 2007

Motorrijder gebruikt provinciale weg als racebaan

WADDINXVEEN - Een 27-jarige man uit Waddinxveen heeft een provinciale weg in zijn woonplaats afgelopen weekeinde als racebaan gebruikt. De motorrijder scheurde met 188 kilometer per uur over de weg, waar 80 kilometer het maximum is.
Zijn pech was dat de politie langs deze weg juist een snelheidscontrole hield. De man is aangehouden en moest zijn rijbewijs inleveren. Dat maakte de politie maandag bekend.
De officier van justitie gaat een passende straf voor de man vaststellen.
(Bron)
Meerdere waterhozen boven Nederland

TEXEL - Boven het IJsselmeer, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren zijn maandag meerdere waterhozen gesignaleerd. Het verschijnsel komt enkele tientallen keren per jaar voor, vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar, aldus het KNMI.
Waterhozen zijn trechtervormige slurven die worden veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is te vergelijken met een windhoos, alleen ontstaat die boven land. Waterhozen ontstaan vooral wanneer het relatief warme zeewater de vorming van harde buien bevordert. Als er niet veel stroming is, blijven de buien hangen, waaruit waterhozen zich kunnen vormen. Als er veel wind is, komen waterhozen dan ook bijna niet voor.
Een waterhoos verliest meestal zijn kracht zodra die boven land komt. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende sterkte om langs de kust schade te veroorzaken. Het KNMI geeft vooraf geen speciale waarschuwingen voor wind- of waterhozen, omdat ze niet te voorspellen zijn en alleen zeer plaatselijk voorkomen.
Op 17 augustus 1953 zijn boven het IJsselmeer in anderhalf uur tijd achttien waterhozen waargenomen.
(Bron)
Geknapte waterleiding Ede aangetast door weer

EDE - Weersomstandigheden hebben er naar alle waarschijnlijkheid toe geleid dat zondagmorgen vroeg een hoofdwaterleiding in Ede knapte. Door de storing hebben ruim 70.000 huishoudens in Ede, Bennekom en Lunteren urenlang zonder water gezeten.
Volgens woordvoerder Dick Jonker van waterbedrijf Vitens ligt de geknapte hoofdwaterleiding twee meter onder een groenstrook met een sloot en hele hoge bomen, die dus ook diep wortelen.
De kans is groot dat de leiding bij de grote storm van 19 januari van dit jaar al beschadigd is geraakt door boomwortels. De overvloedige regenval van de laatste tijd heeft de grond door en door verzadigd, waardoor de druk op de buis steeds groter is geworden.
Zondagmorgen werd een onzichtbaar scheurtje volgens Jonker binnen 3 seconden een hele grote scheur met alle gevolgen van dien. De storingsdienst van Vitens merkte het incident iets na 02.00 uur op.
Vrijwel meteen melden ook al verzorgingshuizen uit de omgeving en ziekenhuis Gelderse Vallei zich bij Vitens. Die hebben de daarop volgende uren gebruik gemaakt van een noodwatervoorziening.
Vitens schakelde wegens de omvang van de storing ook gemeente, brandweer en politie in voor calamiteiten. Maar die hebben zich volgens Jonker nergens voorgedaan. Vanaf 10.00 uur zondag kregen de eerste aansluitingen weer water.
Rond 12.30 uur waren alle problemen voorbij. De geknapte hoofdwaterleiding wordt deze week gerepareerd, maar Vitens verwacht daardoor geen nieuwe storingen, aldus de woordvoerder.
(Bron)

Dus de waterleiding is geknapt door de regen...
Hevige onweersbui zorgt voor problemen op het spoor
Uitgegeven: 9 juli 2007 11:46
Laatst gewijzigd: 9 juli 2007 14:53

UTRECHT - Hevig onweer zorgt maandag in verscheidene delen van het land voor overlast op het spoor. Door blikseminslagen is er op meerdere trajecten geen treinverkeer meer mogelijk.
Het gaat volgens spoorbeheerder ProRail om de stukken tussen Delft en Den Haag, Heerhugowaard en Hoorn en tussen Purmerend Overwhere en Hoorn. Ook tussen Leiden en Hoofddorp reden geen treinen. Om 13.00 uur was die storing voorbij.
In alle gevallen zorgden de blikseminslagen voor stroomstoringen, waardoor de seinen, wissels of overwegen niet meer kunnen worden bediend.
Door de blikseminslag bij Den Haag worden ook reizigers tussen Gouda en Voorburg gedupeerd. Op dit traject is deze week door werkzaamheden geen treinverkeer mogelijk. Maar de intercity's, die tussen Gouda en Den Haag worden omgeleid via Rotterdam, kunnen maandag ook niet meer rijden tussen Den Haag en Delft.
(Bron)
School wijst jongen met 'duivelse' naam af

SYDNEY - Een Australische school heeft een jongen met een 'duivelse' naam afgewezen als leerling. De jongen, zoon van een Oostenrijkse immigrant, heet Max Hell.
Die in het Duits gebruikelijke achternaam, stuitte de leiding van de Heilige Apostel Petrus-school in Melbourne echter tegen de borst.
Zij wilden de jongen (5) alleen aannemen als zijn ouders hem aanmeldden onder de meisjesnaam van de moeder. "We handelen in de belang van het kind", verdedigde de schooldirecteur zich maandag tegen het persbureau AAP. Hij zei bang te zijn dat het kind wordt gepest.
De ouders van de jongen willen echter niets van de "middeleeuwse" voorwaarden weten. Zij zoeken een andere school.
(Bron)

Zucht.
Op de radio allemaal enge verhalen over noodweer, op Teletekst berichten over blikseminslagen en treinstremmingen.
Ik was voorbereid op een natte dag met zware buien.
Ik heb een paar keer een buitje gehoord en wel 4 druppels gekregen toen ik naar huis ging. Verder alleen maar zon en af en toe wat stapelwolken.
Vreemd als je allemaal waarschuwingen hoort terwijl je alleen maar zon ziet...

zondag, juli 08, 2007

Zo. Heeft u gisteren ook iets voor het milieu gedaan? Zoals de hele dag en nacht de tv aan?