zaterdag, januari 26, 2008

Ik kreeg zowaar een paashaas vanavond :-)
Bijna 12 graden, en als je dan in de zon zit is dat erg comfortabel voor januari.
Her en der al veel bollen in bloei, vogels zingen, je krijgt de lente in je kop, en dan lees je:
"vrijdag 01 februari tot en met maandag 04 februari 2008
Kans op een overgang naar een guur weertype met buien, mogelijk met een winters karakter."
Ho effe! Doe nou gewoon nog even fikse sneeuw in maart, en verder lente. Zodat we met z'n allen opvrolijken, en we in de tuin kunnen werken, en zonder plu de deur uit kunnen, en niet vernikkelen als we erg vroeg of laat op pad zijn...

vrijdag, januari 25, 2008

TT 108 Dubbeldekker uitgebrand in Leiden

Op het station Leiden Centraal is vannacht een nieuwe dubbeldekstrein uitgebrand.Een van de treinstellen moet als verloren worden beschouwd. Er vielen geen gewonden. Alle inzittenden konden de trein ongedeerd verlaten.
In een coupé van de dubbeldekker waren twee zittingen van een bank in brand gestoken. De brand-, rook- en waterschade wordt geschat op een miljoen euro.
De Spoorwegpolitie verdenkt twee jonge mannen van de brandstichting. Ze stapten gisteravond laat in de trein, mogelijk in Woerden, en stapten uit in Alphen aan den Rijn. Ze waren al opgevallen door hun luidruchtige gedrag.

Luidruchtig zijn is niet helemaal hetzelfde als brandstichter zijn.
Politie vindt groot wapenarsenaal in woonhuis

LELYSTAD - In een woning aan de Klip in Lelystad heeft de politie vrijdagochtend een groot aantal wapens gevonden. Het gaat om geweren, pistolen, revolvers, automatische wapens, verschillende soorten steekwapens en munitie.
De bewoners van het pand, een man en een vrouw van 57 jaar, zijn aangehouden.
Na een anonieme tip troffen agenten door het hele huis een enorme collectie wapens en munitie aan. De bewoner is in het bezit van een vergunning voor vijf wapens. Hij had echter zestig wapens in huis en duizenden stuks munitie. Nagenoeg alle vuurwapens, munitie en ander wapentuig lagen voor een 16-jarige zoon voor het grijpen.
Het arsenaal bevatte ook enkele gevaarlijke automatische machinepistolen als een UZI en een Scorpion. Voor deze wapens wordt in Nederland zelfs geen vergunning afgegeven. Verder trof de politie levensgevaarlijke schietpennen en een sleutelhanger waarmee geschoten kan worden aan.
De vrouw is na verhoor weer vrijgelaten, de man zit nog vast. Volgens de politie lijkt het erop dat de hobby van de man uit de hand is gelopen. Alle wapens zijn in beslag genomen en worden vernietigd.
(Bron)
Bussen op waterstof doorstaan proef in Amsterdam

AMSTERDAM - Een proef van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB met stadsbussen die op waterstof rijden, is succesvol verlopen. Dat zei directeur Gertjan Kroon vrijdag bij de afsluiting ervan.
Hij reed samen met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) en wethouder Marijke Vos (milieu) van de hoofdstad een laatste rondje in een van de bussen.
Het GVB gebruikte in het kader van een Europees project de afgelopen vier jaar drie van deze voertuigen, die slechts schoon water uitstoten. Elke bus reed in totaal 90.000 kilometer, waarbij technische problemen uitbleven. Enquêtes wijzen bovendien uit dat passagiers en mensen die in buurt van bushaltes wonen zeer enthousiast zijn.
De voertuigen maken namelijk nauwelijks lawaai en trillen bijna niet.
Kroon zei dat er echter nog heel wat moet gebeuren om waterstofbussen op grote schaal en op rendabele wijze in te zetten. Zo gaan de brandstofcellen, die de waterstof omzetten in energie, nog niet lang genoeg mee. Ook moet er meer vraag komen voordat de auto-industrie de voertuigen op grote schaal gaat produceren.
Het GVB heeft dan ook samen met openbaarvervoerbedrijven in onder meer Londen en Hamburg de Hydrogen Bus Alliance opgericht. Deze organisatie wil autofabrikanten ervan overtuigen dat er voldoende belangstelling is voor waterstofbussen.
Volgens Huizinga speelt het GVB "een voortrekkersrol" in de zoektocht naar milieuvriendelijke transportvormen. "U heeft aangetoond dat het mogelijk is met deze bussen in een normale dienstregeling te rijden. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst."
Wethouder Vos liet weten dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol moet gaan spelen in Amsterdam, onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom gaat de hoofdstad onderzoeken hoe de stof op grote schaal kan worden geproduceerd en welke toepassingen ervoor zijn. Zo zou waterstof niet alleen stadsbussen, maar ook veer- en rondvaartboten kunnen aandrijven.
(Bron)
Dat vuurwerkidee is echt belachelijk. Ik houd niet zo van vuurwerk, maar het hoort erbij. En dat gedoe van niet overdag afsteken, ach, dat zijn meestal kids die een beetje rommelen. De echte zware dreunen hoor je in de dagen, of beter: nachten, ervoor.
En centrale plekken?? Afvuurplekken ipv afwerkplekken, ik weet het niet...
Grote vissen trekken weg uit Noordzee

WAGENINGEN - Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat er meer kleinere vissen komen in de Noordzee.
Volgens visserijbioloog Remment ter Hofstede (Wageningen Universiteit) trekken vooral kleine vissoorten de Noordzee binnen uit het zuiden, terwijl de grotere en commercieel interessante soorten juist naar het noorden opschuiven.
Ter Hofstede analyseerde met zijn collega Jan Geert Hiddink soortenverschuivingen tussen 1985 en 2006. De twee stelden vast dat de bodemtemperatuur die periode anderhalve graad was gestegen en het aantal vissoorten met de helft was toegenomen van zestig tot negentig.
De zeewolf, doornhaai en schelvisachtige leng trokken weg, terwijl de ansjovis en mul hun opwachting maakten.
(Bron)
Bos wil niet altijd opdraven in de Kamer

DEN HAAG - Minister van Financiën en vicepremier Wouter Bos vindt dat zijn aanwezigheid bij debatten met de Tweede Kamer niet altijd zinvol is.
Hij zei dat vrijdag naar aanleiding van boosheid bij de oppositiepartijen die donderdag zijn aanwezigheid eisten bij een debat over ouderenbeleid.
"Ik heb het idee dat ik wel wat beters te doen had", zei Bos. Hij vindt dat zijn drie aanwezige collega-bewindslieden alle vragen van de Kamer prima konden beantwoorden. Hij verwees ook naar zijn eerdere ervaring met debatten waar hij als minister van Financiën weinig aan toe te voegen had.
Tweede Kamer en kabinet zouden wel iets doelmatiger met elkaar om kunnen gaan, vindt Bos. "Niet overal waar rekensommetjes gemaakt worden, is de minister van Financiën nodig."
Hij erkende dat er een zekere spanning bestaat tussen de regel dat een minister moet komen als de Kamer dat wil en het uitgangspunt dat het kabinet met een mond spreekt. Dan zou ook een collega voor hem het woord kunnen doen.
Donderdag dreigde bijna de voltallige oppositie weg te lopen bij het debat over ouderenbeleid omdat Bos ontbrak. Zijn collega-bewindslieden Jet Bussemaker (Volksgezondheid), Ella Vogelaar (Wonen) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kwamen wel uitgebreid aan het woord.
De oppositie nam uiteindelijk genoegen met uitstel van het tweede gedeelte van het debat, waarbij Bos dan wel zal aanschuiven. De vicepremier zei de zaak niet onnodig op de spits te willen drijven. Maar hij voegde eraan toe zich niet voor te kunnen stellen dat er vragen zijn blijven liggen waarop zijn collega's het antwoord schuldig moesten blijven.
SP-Kamerlid Agnes Kant, die de kwestie aankaartte, noemt het onbeschoft dat Bos het niet de moeite waard vond aan het debat deel te nemen. "Dat is een schoffering van het werk van de Kamer." De Tweede Kamer praatte over een rapport dat ze zelf had opgesteld. Verder vermoedt ze dat Bos weg bleef omdat hij geen trek had te worden ondervraagd over zijn plannen 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW.
(Bron)

Bij elke baan horen dingen waarvan je denkt 'moet dat nou?' - en ja, dat moet. Niet zaniken.
Terborg moet varens bewaren

TERBORG - De uiterst zeldzame steenbreek- en tongvarentjes, die zijn aangetroffen in de muur van een slooppand in het Gelderse Terborg, moeten bewaard blijven.
Woningbouwvereniging Wonion, die op de plek van de slooppanden nieuwe woningen en winkels wil bouwen, moet de stukken muur waarop de varens groeien in de nieuwbouwplannen opnemen.
Dat heeft het ministerie van Natuur deze week besloten volgens directeur Henk Veerman van Wonion. Het ministerie heeft ook bepaald dat er in de nieuwe bebouwing vier zogenoemde vleermuisstenen opgenomen moeten worden voor de beschermde dwergvleermuizen, die ook in het krot huizen. En Wonion moet wachten met bouwactiviteiten totdat de kraamperiode van de eveneens beschermde steenmarter voorbij is. In maart, zo schat Veerman.
Over de verkrotte panden in het centrum van het Gelderse plaatsje is jaren geklaagd. Inwoners van Terborg waren dan ook blij dat er dit jaar nieuwbouw zou verrijzen. In november vorig jaar ontdekten inspecteurs van het ministerie echter dat er uiterst zeldzame, zwaar beschermde varentjes uit de te slopen muur groeiden. Daarmee kwam het bouwplan stil te liggen.
Woedende inwoners van de plaats rukten nog dezelfde week plantjes uit de muur. Daarop gelastte de Algemene Inspectiedienst AID dat er hekken rondom de krotten geplaatst moesten worden om de plantjes te beschermen.
Tevergeefs, want enkele weken later was er geen varentje meer te bekennen. Inmiddels steken nieuwe loten de kop op. Het ministerie wil dat Wonion vier stukken muur met varens spaart bij de sloop.
"Ze moeten vochtig blijven door hemelwater. En als we ze opnieuw in zouden willen metselen is de windrichting en de zonnestand ook nog van belang. Dat is dus niet te doen. Ik stel voor dat er een mooi kunstwerkje van wordt gemaakt met een fonteintje en dat plaatsen we dan bij de nieuwbouw", aldus Veerman.
(Bron)

Tis maar goed dat sommige mensen niet weten waar die woedende inwoners precies wonen. Als ze een tuin zouden hebben die niet bestaat uit tegels, dan zouden bepaalde mensen er zomaar over kunnen denken hun tuin effe leeg te trekken. Wat zij kunnen, kunnen anderen ook. Desnoods de kamerplanten, echt of plastic.
Buschauffeur zet aangelijnde vrouw uit bus

AMSTERDAM - Een Britse buschauffeur heeft de 19-jarige Tasha Maltby de toegang tot zijn bus ontzegd, omdat ze was aangelijnd door haar vriend. "We laten freaks en honden zoals jij niet toe", zou de chauffeur gezegd hebben, meldde de Daily Mail woensdag.
De vrouw zei tegen de buschauffeur dat ze het huisdier was van haar 25-jarige vriend.
De busmaatschappij Arriva heeft inmiddels haar excuses aangeboden aan de vrouw. De chauffeur zou zich zorgen hebben gemaakt over de veiligheid van de andere passagiers en de vrouw zelf. "Als de bus een ongeluk krijgt, kan de vrouw niet zomaar weg", aldus een woordvoerder van de busmaatschappij.
Arriva raadt Maltby aan voortaan zonder halsband de bus te pakken. De vrouw lijkt hier geen gehoor aan te willen geven. "Ik gedraag me als een huisdier en heb een erg makkelijk leven", zei Maltby tegen de Engelse krant.
"Ik kook niet, maak niets schoon en ga altijd met mijn verloofde Dani mee. Het komt misschien vreemd over, maar wij voelen ons er gelukkig bij. We doen niemand kwaad."
(Bron)
'Nederlandse vrouwen eeuwenlang de beste rekenaars'

UTRECHT - Vrouwen uit Nederland en Vlaanderen zijn eeuwenlang de beste rekenaars ter wereld geweest. Ze konden soms beter rekenen dan mannen. In andere gevallen waren ze net zo goed als mannen.
Dat concluderen de economisch-historici Tine de Moor en Jan Luiten van Zanden van de Universiteit Utrecht in een onderzoek dat donderdag 31 januari in Antwerpen wordt gepresenteerd.
De inwoners van de lage landen konden al sinds de late vijftiende eeuw heel goed rekenen, blijkt uit het onderzoek. Hoewel de scholing van vrouwen in die tijd sterk achterliep, vinden de wetenschappers hun 'gecijferdheid' opvallend.
(Bron)
Herfkens ontving ten onrechte kwart miljoen van overheid

DEN HAAG - Oud-minister Eveline Herfkens heeft ten onrechte meer dan een kwart miljoen dollar van de overheid ontvangen toen zij van 2002 tot en met 2006 werkte voor de Verenigde Naties in New York.
Dat blijkt uit antwoorden die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
De ministers stellen dat Herfkens het geld, waarvan de huur voor haar appartement in New York is betaald, niet in ontvangst had mogen nemen. Het departement steekt echter ook de hand in eigen boezem. Het ministerie stelt vast dat het de tegemoetkoming niet had mogen betalen.
Herfkens meldde in een schriftelijke verklaring "dat ik slechts gevraagd had om logistieke steun van het ministerie bij het vinden van een appartement en verhuizer, en dat betaling daarvan mij vervolgens werd aangeboden, als zijnde conform Nederlands beleid terzake."
"Mijn omissie was het na te laten voor de acceptatie van deze betaling toestemming van de VN te vragen." Ze liet verder weten te betreuren dat ze tegen de VN-regels handelde.
Op dit moment onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of het departement het geld kan terugvorderen van Herfkens. Verder stelt het ministerie een onderzoek in naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.
Naast de huur ontving Herfkens tijdens haar tijd in New York van de overheid ook een vergoeding voor haar Nederlandse pensioenopbouw. Het pensioengeld dat zij in die periode van de Verenigde Naties ontving, heeft zij terug overgemaakt aan Buitenlandse Zaken.
Het is echter niet duidelijk of dat bedrag de kosten van de Nederlandse overheid volledig dekt.
Eerder op vrijdag stelde vicepremier Wouter Bos dat de gang van zaken schade heeft berokkend aan de PvdA, de partij waarvan zij beiden lid zijn, en aan haar eigen naam, de reputatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en aan de Verenigde Naties.
Binnen de PvdA-fractie bestaat veel irritatie over Herfkens, temeer omdat zij zich in een interview over de zaak arrogant had uitgelaten. Ze zou het te druk hebben gehad om zich te verdiepen in de huurtoeslag.
Verder noemen de ministers Verhagen en Koenders de woorden van Herfkens dat de commotie rond de huurvergoeding een 'ontstellend provinciaal Nederlands debat' zou zijn 'een kwalificatie voor rekening van mevrouw Herfkens'.
De oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Lomp, arrogant en uitzuigerig.
Slopers breken het verkeerde huis af

AMSTERDAM - Een vrouw uit de Russische stad Niznji Novgorod kwam bij terugkeer uit haar datsja tot de onaangename ontdekking dat haar huis was verdwenen. Bouwvakkers die een terrein bouwklaar moesten maken hadden het per ongeluk gesloopt, zo bleek.
"Er stond niets meer, zelfs geen blok hout", zei de vrouw, Ljoedmila Martemjanova, tegen de televisiezender NTV. Volgens de officier van justitie in Nizjni Novgorod had een nabijgelegen pand gesloopt moeten worden, in plaats van het huis van Martemjanova.
De baas van de bouwvakkers heeft de vrouw schadevergoeding aangeboden, maar dat was volgens haar zo weinig dat ze er niet eens een kamer van zou kunnen huren. Martjemanova is nu naar de rechter gestapt. Voorlopig woont ze afwisselend bij haar dochter en haar zus.
(Bron)
Zorgen over lot Afghaanse journalist overgebracht

KABUL - De Nederlandse ambassadeur in Afghanistan heeft donderdag in Kabul de grote bezorgdheid van Nederland overgebracht over de terdoodveroordeling van de 23-jarige journalist Sayed Parvez Kambakhsh.
In een ontmoeting met de Afghaanse viceminister van Justitie Qasim Hashimzai benadrukte de ambassadeur dat Nederland principieel tegenstander is van de doodstraf.
Er is bovendien op gewezen dat juridische bijstand voor de journalist ontbreekt en het proces achter gesloten deuren plaatsvindt.
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) had de ambassadeur donderdagochtend opdracht gegeven voor het gesprek. Vanuit Syrië liet Verhagen eerder al weten zeer bezorgd te zijn over de veroordeling.
De journalist is door een rechtbank in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif wegens godslastering ter dood veroordeeld. Hij zou on-islamitische artikelen hebben verspreid, wat strafbaar is in Afghanistan.
Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft premier Jan Peter Balkenende donderdagavond een ontmoeting gehad met de Afghaanse premier Hamid Karzai.
Volgens een woordvoerder van de minister-president heeft Karzai in dat gesprek toegezegd dat hij zich persoonlijk in de kwestie zal gaan verdiepen.
(Bron)
Buschauffeur rijdt door na aanrijding

EINDHOVEN - De politie heeft donderdag in Eindhoven een buschauffeur van een lijnbus aangehouden nadat hij was doorgereden na een aanrijding.
In plaats van te stoppen en te controleren wat er precies gebeurde, reed de 43-jarige Bosschenaar door. Dat maakte de politie bekend.
De bus met passagiers raakte ter hoogte van de kruising Nood Brabantlaan met de Tilburgseweg Oost een scootmobiel.
De 74-jarige Eindhovenaar die dit voertuig bestuurde, werd met verwondingen aan zijn hoofd en hand naar het ziekenhuis gebracht.
Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt. Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend.
(Bron)
Kleine planetoïde mist aarde 'op haar na'

RIJSWIJK - Een kleine planeet, met de naam 2007TU24, scheert op dinsdag 29 januari vlak langs de aarde. Hij passeert op een afstand van ongeveer 500.000 kilometer. In kosmische termen betekent dit dat hij de aarde op een haar na mist.
Dat heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.
"Dat is overigens twee keer de afstand van de aarde naar de maan", relativeert hij meteen. "Dus veel merken we er uiteindelijk niet van."
De planetoïde is een paar kilometer groot, "oftewel de doorsnede van een klein Nederlands dorp".
Het gebeurt regelmatig dat planeten de aarde passeren. "In 1908 was het laatste incident met grote gevolgen", vertelt Jurriëns. In dat jaar schampte een planeetje de aarde en stortte neer boven Siberië. Het hemellichaam ontplofte toen op 10 kilometer hoogte.
"De schokgolf die dat teweeg bracht, had het effect van een modale atoombom", aldus de sterrenkundige. "Gelukkig vond de explosie plaats boven onbewoond gebied."
Statistisch gezien, slaat er volgens de wetenschapper eens in de 100 à 200 jaar daadwerkelijk een planetoïde in op aarde. De meeste brokken uit de ruimte die op aarde dreigen te belanden, verpulveren in de dampkring.
(Bron)
Automobiliste (81) rijdt trap af naar parkeerplek

ALMELO - Een 81-jarige vrouw uit Borne is donderdag haar rijbewijs kwijtgeraakt nadat ze op originele wijze naar een vrije parkeerplek wilde rijden. De vrouw zocht een parkeerplek bij de rechtbank in Almelo toen haar oog viel op een lege plek op een lager gelegen terrein.
Vervolgens reed zij hortend en stotend een betonnen trap af om daar te komen.
De auto raakte flink beschadigd en moest worden weggesleept. Het rijbewijs van de bejaarde is ingenomen 'omdat er twijfels bestaan omtrent de rijvaardigheid van de 81-jarige', aldus de politie.
(Bron)

Zou dat laatste ook gebeurd zijn als het een jongen van 18 was geweest?
TT 126 Macabere claim na dodelijk ongeluk

In Spanje wil een man die een fietser doodreed de schade die zijn auto heeft opgelopen verhalen op de ouders van het 17-jarige slachtoffer.
De Spanjaard reed de fietser aan met 160 kilometer per uur, waar hij maar 90 mocht rijden. Omdat de fietser geen helm en reflecterende kleding droeg, bepaalde een rechtbank dat de automobilist en de fietser beiden schuldig zijn aan het ongeluk.
De verzekeraar van de Spanjaard weigert de schade aan de luxe auto te betalen, daarom is de man een rechtszaak tegen de ouders begonnen. Die reageerden in een Spaanse krant geschokt op de claim.

donderdag, januari 24, 2008

En dan zit je te mieren over een gaatje in je voet, en vijf minuten later hoor je dat iemand gisteren is overleden - ik kende haar niet echt, maar juist omdat ze een jaar geleden opgegeven was, zoemde haar naam weer flink rond, als mensen herinneringen ophaalden aan het skydiven met haar, bijna een jaar geleden.
Het leek me een bijterdje, als dat niet te oneerbiedig klinkt. Iemand die niet snel zou opgeven. Dinsdag ging ze naar een hospice, woensdag overleed ze.
Dag Tika.
Over bloedrood gesproken: daar begon het vandaag ook mee. Ik stond op het punt van vertrekken, nog even m'n schoenen aan en dan op pad.
Hmm... die sok kleefde net toch nog niet aan de bovenkant van m'n voet vast? Vreemd. Even kijken. Gaatje in de bovenkant van m'n voet, precies op een klein adertje, geen idee waardoor, maar het had snel en overdadig gebloed. Sok in het sop, voet in het sop, wondje geïnspecteerd. Er zat niets in, het was een klein wondje en het bloedde nog maar een beetje.
Goeie gelegenheid om de pleisterspray te proberen, want een plakpleister in m'n schoen leek me geen goed idee.
"Neveneffect: Er kan bij gebruik kortstondig een prikkend gevoel optreden."
Daar sta je dan, om kwart voor zeven 's ochtends, jodelend op één been. (Sorry buren...) Dat was inderdaad even gevoelig. Maar het werkt wel. En als je dan toch de bus al mist kun je net zo goed even wachten tot alles echt opgedroogd is voor je sok nummer twee aantrekt en je je voorzichtig in je schoen wurmt. Alles goed vastzetten, jezelf wijsmaken dat de druk op het wondje eventueel verder bloeden zal voorkomen en dan niet echt je schoenen uit durven trekken als je thuis komt ;-) Maar het valt mee.
Ik snap alleen nog steeds niet waar dat gaatje nou vandaan komt.
Geen idee of het andere regio's ook zo was, het lijkt me van wel, maar toch...
Ik stond te stuiteren op m'n werk, ik wou naar buiten (ben ook wat eerder weggegaan) en ik wou dat ik m'n camera bij me had gehad en ik wou dat ik bovenin de Dom stond en ik wou en ik wou - maar uiteindelijk stond ik alleen maar ademloos te kijken.
Wat een zonsondergang... Bloedrood, knalrood, de hele wereld werd rood, roze, oranje, goud. Als je het op een foto of in een film zou zien, zou je zeggen: 'Die special effects hadden wel iets minder gekund'.
Vanuit mijn werkplek zie ik (in dit seizoen) de zon opkomen, vaak als een oranje bol die opduikt uit een wolkenband, soms alleen als stralen die achter de wolken opduiken en vaak jammer genoeg alleen als 'Het wordt toch wel iets eerder licht hè?' - zonder dat je de zon zelf ziet.
Als er een kleurige zonsondergang is zie ik dat prachtig gereflecteerd in de gebouwen om ons gebouw heen. Voldoende glazen hoogbouw om dat allemaal te volgen. En dan is het meestal tijd om even bij een collega aan de andere kant te gaan buurten, een collega die uitzicht op het westen heeft - weliswaar met gebouwen die in de weg staan, maar de kleur van de lucht kun je daar wel zien.

woensdag, januari 23, 2008

Prijs spruitjes en boerenkool ingezakt

RIJSWIJK - Door het zachte winterweer is de prijs van de wintergroenten spuitjes, boerenkool en prei ingezakt. De telers ontvangen een bedrag dat 30 tot 40 procent onder de kostprijs zit.
Dat heeft Wim van de Wiel, relatiemanager van tuinbouwcoöperatie The Greenery, woensdag gezegd.
Toen het aan het eind van het vorige jaar koud was, holden mensen naar de winkel om typische wintergroenten in te slaan, maar nu het al weken niet vriest, hebben zij veel interesse voor tuinbouwproducten uit Spanje.
IJsbergsla, komkommers, tomaten en andijvie worden in grote hoeveelheden uit dat Zuid-Europese land geïmporteerd.
(Bron)

Flink inslaan, blancheren, invriezen: er komt nog wel een kouperiode ;-)
Ik ben net bekeerd tot de spruit, maar boerenkool en prei mag je me het jaar door voorzetten.
Spontane mensen zijn vaak dikker

Sociale, extraverte mensen zijn vaak dikker dan mensen die terughoudender of verlegen zijn.
Dat blijkt uit onderzoek onder 30.000 Japanners tussen de 40 en 64 jaar. De scores van hun persoonlijkheidstests zijn naast hun BMI gelegd en daaruit bleek dat spontane mensen vaak zwaarder zijn. Een groot deel van de extraverte mensen had een BMI hoger dan 25 en lijdt daarmee aan overgewicht.
Vooral mannen die een extravert karakter hadden, bleken vaak zwaar of te zwaar te zijn. Bij vrouwen was dit iets minder vaak het geval. Degenen die verlegen waren en een angstig karakter hadden, bleken twee keer zo vaak een laag of te laag gewicht te hebben als hun extraverte leeftijdsgenoten.
Uit het onderzoek is niet gebleken waarom dit het geval is. De wetenschappers gaan de mogelijke oorzaken nog bekijken.
(Bron)
Schoonmakers gaan langs de deur met geldtransportwagen

UTRECHT - Schoonmakers gaan donderdag met een geldtransportwagen langs bij de eigenaren van drie grote schoonmaakbedrijven. Zij willen bij hen geld ophalen voor een goede cao, zo heeft FNV Bondgenoten woensdag aangekondigd.
Donderdag worden de cao-onderhandelingen voortgezet. "De werkgevers komen ons tot nu toe onvoldoende tegemoet", vindt vakbondsbestuurder Eddy Stam. Volgens de schoonmaakbedrijven is er onvoldoende ruimte om de lonen te verhogen naar 10 euro bruto per uur, aldus Stam.
"Daarom gaan we het geld maar halen. We weten dat ze het hebben, want de eigenaren van drie grote schoonmaakbedrijven staan allemaal in de Quote 500."
(Bron)
Hofstadverdachten vrijgesproken van terrorisme

ROTTERDAM - Het Haagse gerechtshof heeft woensdag zeven veronderstelde leden van terreurnetwerk de Hofstadgroep vrijgesproken van het vormen van een terroristische organisatie.
Het hof verklaarde in het geval van een van de hoofdverdachten, Jason W., dat hij zich wel heeft schuldig gemaakt aan vijfvoudige poging tot moord. Daarbij was volgens het hof geen sprake van een terroristisch motief.
W. gooide op 10 november 2004 handgranaten naar leden van een arrestatieteam dat hem en zijn kompaan Ismaïl A. wilde arresteren in een woning in het Haagse Laakkwartier.
De rechtbank veroordeelde W. destijds tot vijftien jaar cel, in hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie (OM) achttien jaar. Het hof legde W. vijftien jaar op.
Ismaïl A. kreeg van de rechtbank dertien jaar cel. In hoger beroep eiste het OM achttien jaar.
Het hof veroordeelde hem tot vijftien maanden, want het rechtscollege achtte hem niet schuldig aan het medeplegen van de vijfvoudige moordpoging, wel aan het bezit van de handgranaten. A. kwam woensdag direct op vrije voeten.
Het OM ging in 2006 in beroep tegen het vonnis van de rechtbank, die tegen de vermeende leden van de Hofstadgroep nog straffen tot vijftien jaar cel oplegde. Volgens justitie wilden de verdachten terreuraanslagen plegen en een islamitische staat in Nederland vestigen.
De rechtbank achtte toen ook niet bewezen dat de groep jonge mannen daadwerkelijk aanslagen aan het voorbereiden was. Wel was er volgens de rechtbank voldoende bewijs dat de Hofstadgroep een terroristische organisatie vormde, gericht op haat zaaien, opruien en bedreigen.
Het hof kan zich in die laatste conclusie dus niet vinden. "Het OM heeft niet kunnen bewijzen dat er sprake was van een gestructureerd samenwerkingsverband", motiveerde het rechtscollege woensdag.
Alle verdachten kwamen bij de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., thuis. Maar het was niet verplicht om te komen.
Ook alle geschriften over Jihad en andere uitlatingen en bijeenkomsten waren niet zodanig georganiseerd dat je volgens het hof kunt spreken van het bestaan van een terroristische organisatie.
Tevens zijn er onvoldoende aanknopingspunten dat de verdachten het gedachtegoed van Mohammed B. aanhingen. Het hof: "Daarvoor zijn aanwijzingen, maar niet meer dan dat. Je kunt niet van een gemeenschappelijke ideologie spreken."
Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld in de uitspraak. "Het hof stelde wel vast dat de verdachten een netwerk vormden, maar niet dat er sprake was van een strafbare vorm", zei Astrid Rijsdorp van het OM in een eerste reactie. "Wij zijn van mening dat het wel zo is."
Het OM gaat de uitspraak eerst bestuderen en beslist daarna of het de beslissing van het hof gaat aanvechten bij de Hoge Raad.
(Bron)
Voedselvergiftiging maakt jaren later ziek

Een voedselvergiftiging kan jaren later leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vooral een besmetting met de e.coli-bacterie kan gevaarlijk zijn.
Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat wie ooit een zware voedselvergiftiging heeft gehad, tien tot twintig jaar later vaak bepaalde kwalen krijgt. Zo lopen mensen die een e.coli-bacterie hebben gehad later regelmatig nierproblemen op, die soms zeer ernstig zijn.
Salmonella geeft een verhoogde kans op artritis, een ontsteking aan de gewrichten. Wie besmet is geweest met campylobacter kan op den duur onverklaarbare verlammingsverschijnselen krijgen, melden de onderzoekers.
Een voedselvergiftiging door e.coli, salmonella en campylobacter kan optreden als vlees niet goed gaar is. Jaarlijks belanden honderdduizenden Nederlanders in het ziekenhuis met een voedselvergiftiging.
(Bron)
Nederland onvoldoende voorbereid op rampen

AMSTERDAM - Nederland is onvoldoende voorbereid op rampen en terroristische aanslagen. De informatie-uitwisseling tussen de verschillende organisaties bij een calamiteit kan beter.
Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag naar aanleiding van de rampenoefening in de Rotterdamse haven in oktober.
Verschillende deelnemers aan de oefening hadden niet hetzelfde beeld van wat er aan de hand was. Dat kwam doordat de bestuurslagen op lokaal, provinciaal en nationaal niveau niet gelijktijdig beschikten over dezelfde informatie.
Ook de uitwisseling van informatie tussen de verschillende ketens, de rampenbestrijding en de terrorismebestrijding liet volgens het ministerie te wensen over.
De besluitvorming tijdens de oefening noemt het ministerie deels positief. Er werden duidelijke prioriteiten gesteld, maar besluiten werden niet altijd even duidelijk geformuleerd en waren daardoor op verschillende manieren op te vatten.
De communicatie met de bevolking verloopt volgens het ministerie goed. De snelheid van communicatie richting de media is nog wel voor verbetering vatbaar.
De minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) komt volgens haar woordvoerder binnen enkele maanden met concrete voorstellen om de informatie-uitwisseling te verbeteren.
De rampenoefening Voyager in Rotterdam was de tweede oefening in Nederland die zo groot van opzet was. De eerste vond onder de naam Bonfire plaats in de Amsterdam Arena in 2005. Daarbij ging veel mis, gaf toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) toe.
In Drenthe wordt woensdag en donderdag een rampenoefening gehouden. De eerste dag is de gemeente Assen aan de beurt, Meppel volgt de dag daarop.
Aan de oefening werken vierhonderd vrijwilligers mee. De nadruk ligt op de samenwerking tussen de verschillende gemeenten.
(Bron)

Gek toch dat elke keer dezelfde uitslag blijkbaar weinig oplevert.
Conducteurs kunnen geweldstraining krijgen

DEN HAAG - NS heeft toegezegd om hoofdconducteurs die dat willen een opleiding te laten volgen waardoor ze geweldsbevoegdheid krijgen. Dat zei staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) woensdag in de Tweede Kamer.
Vrijwel de hele Tweede Kamer was verontrust doordat hoofdconducteurs van de NS sinds 1 januari van dit jaar de bevoegdheid hebben verloren om geweld te gebruiken tegen raddraaiers in de trein.
Ze mogen nu alleen nog maar geweld gebruiken uit zelfverdediging en moeten mobiele teams inschakelen om agressieve klanten tot de orde te roepen.
De minister van Justitie kondigde in 2005 al aan, dat hoofdconducteurs alleen geweld mogen gebruiken nadat zij daarvoor een speciale training hebben gehad, maar NS kreeg een ontheffing tot 1 januari 2008.
De toezegging van NS om conducteurs een geweldstraining te geven stelde de Kamer niet helemaal gerust. Tot dusver bestaan de mobiele teams uit ongeveer 300 buitengewoon opsporingsambtenaren met geweldsbevoegdheid, die werken vanuit een twintigtal plekken in het land, maar dat is niet voldoende.
Dit jaar zou die groep moeten groeien tot 600 à 700 speciaal opgeleide medewerkers.
(Bron)
Meer aardappelen door GPS

WESTHOEK - Door inzet van het navigatiesysteem GPS kan de aardappelopbrengst in euro's per hectare met 4 à 5 procent omhoog. Dat blijkt uit een twee jaar durende proef van acht Friese boeren verenigd in de stichting Precisielandbouw De Wadden.
Dat meldde voorzitter en boer Ate-Jo Oosterhof uit Westhoek woensdag.
Oosterhof heeft zogenoemde bonte grond; dat zijn akkerbouwpercelen met zowel zware als lichte grond. Op zware grond kunnen meer aardappelen worden geteeld dan op lichte grond. Tot nu toe werd in bonte grond een grote gemene deler gehanteerd en op basis daarvan ging het pootgoed de grond in.
De Friese boer heeft echter een digitale kaart van zijn land laten maken. Daardoor is precies te zien over welke grond hij tijdens het poten rijdt. Door de pootmachine aan het navigatiesysteem te koppelen, wordt in elke grondsoort precies het goede aantal aardappelen gepoot, dus in zware grond meer dan in lichte grond.
(Bron)
Planetoïde voor 'meisje met het rode haar'

HAARLEM - Er zijn planetoïdes vernoemd naar twee beroemde Nederlanders, verzetshelding Hannie Schaft en vader des vaderlands Willem de Zwijger. Dat heeft de Internationale Astronomische Unie dinsdag bekendgemaakt.
Een kleine planeet, voorheen bekend als nummer 85119, zal voortaan Hannieschaft heten. Hannieschaft werd in 1972 ontdekt door de Amerikaanse astronoom prof. dr. Tom Gehrels.
Tegelijkertijd met de Haarlemse verzetsheldin is ook 'vader des vaderslands' Willem van Oranje vereeuwigd in de ruimte. De planeet met nummer 12151 draagt vanaf deze maand de naam Oranje-Nassau.
Planetoïde Hannieschaft heeft een doorsnede van ongeveer twee kilometer en draait tussen de banen van Mars en Jupiter. Het rotsachtige object doet twee jaar en bijna acht maanden over een volledige omloop om de zon.
Hannie Schaft, ook wel van boek en film bekend als 'het meisje met het rode haar', werd vlak voor de bevrijding in 1945 door de nazi's in de duinen bij Bloemendaal vermoord. Ze staat sinds de Tweede Wereldoorlog symbool voor het nationale verzet tegen de Duitsers.
Hannie Schaft en Willem de Zwijger komen met hun vereeuwiging in het zonnestelsel terecht in een select gezelschap van Nederlandse wetenschappers, ontdekkingsreizigers en schrijvers.
(Bron)
Directeuren verdacht van fraude asielsubsidie

RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee directeuren van een stichting aangehouden vanwege fraude met subsidie die was bestemd voor de huisvesting van asielzoekers.
Dat heeft het OM in Den Haag woensdag laten weten. Het gaat om de stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens (SHAM). Behalve de twee directeuren is ook een andere leidinggevende gearresteerd.
Het OM vermoedt dat de drie met valse facturen geld hebben overgemaakt aan privé-ondernemingen die op hun naam staan. Daarmee zou 600.000 euro gemoeid zijn. De fraude zou vanaf 2002 hebben plaatsgevonden.
Onder leiding van het functioneel parket zijn dinsdag diverse panden in Den Haag doorzocht. Daarbij is administratie in beslaggenomen. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldde dat deze organisatie heeft meegewerkt aan het onderzoek door informatie te verstrekken.
Hij bevestigde dat het onderzoek zich richt op fraude die te maken heeft met geld dat bedoeld is voor het huren van woonruimte voor asielzoekers.
(Bron)

Meer SHAME dus.
24 Doden bij Nederlands wetenschappelijk onderzoek

UTRECHT - Bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking zijn in de periode 2004-2007 24 Nederlandse patiënten omgekomen.
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Volgens het ziekenhuis had een aantal van de overledenen waarschijnlijk nog geleefd als ze de probiotica niet toegediend hadden gekregen. Het ziekenhuis kan niet aangeven om hoeveel mensen het daarbij gaat.
Probiotica zijn goede darmbacteriën die de groei van schadelijke bacteriën tegengaan. Aan het onderzoek namen in totaal 296 patiënten deel. Ze werden behandeld in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waaronder alle acht de Universitaire Medische Centra.
De nabestaanden zijn dinsdag ingelicht over het dramatisch verlopen onderzoek. Volgens het UMC zijn de onderzoekers zeer aangeslagen. Op basis van kleinschalige onderzoeken in het buitenland hadden ze juist verwacht dat de probiotica de ontsteking juist zou verminderen.
Een woordvoerster van het UMC kon woensdag niet zeggen of de nabestaanden in aanmerking komen voor een schadevergoeding.
Alle patiënten die aan het onderzoek hebben deelgenomen hebben vantevoren een contract ondertekend. Op zich is er volgens haar bij het onderzoek niets misgegaan. "Alleen de uitkomst is dramatisch anders dan was verwacht."
De onderzoekers kregen in oktober vorig jaar door dat de probiotica gevaar konden opleveren. Volgens de woordvoerster zijn toen onmiddellijk collega's in Tsjechië gealarmeerd die met een soortgelijk onderzoek bezig waren. Het onderzoek daar werd meteen stopgezet.
Volgens de woordvoerster van het UMC zit probiotica ook in producten als Yakult die gewoon in de supermarkt te krijgen zijn. De producten zouden de darmwerking bevorderen.
De woordvoerster verwacht niet dat het middel bij gezonde mensen kwaad kan. "Maar ernstig zieken op een intensive care, zouden het middel niet moeten gebruiken."
Biotechnologiebedrijf Winclove, dat de probiotica heeft geleverd voor het mislukte onderzoek stelt "ontdaan" te zijn over wat heeft plaatsgevonden.
"We volgen het advies van de onderzoekers, in bepaalde omstandigheden gebruiken we het product niet meer", aldus directeur Luuk van Duijn van het in Amsterdam gevestigde bedrijf. Van Duijn doelt op drie situaties waarin gebruik van het voedingssuplement kwalijk kan zijn: bij mensen met orgaanfalen, mensen op de afdeling intensieve zorg en toepassing samen met sondevoeding.
"Wij werken voorlopig niet mee aan onderzoek waarin een van deze drie punten aan de orde is", aldus Van Duijn.
Van Duijn benadrukt dat probiotica een verzamelnaam is voor voedingssuplementen die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. "Dit product hebben we samen met het ziekenhuis ontwikkeld, met specifieke eigenschappen.
Het is alleen maar in deze situatie gebruikt." De kwalijke werking geldt dan ook niet voor andere probiotica en andere omstandigheden, aldus Van Duijn. "Voor zover we nu weten."
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat zich oriënteren op het onderzoek naar de werking van probiotica. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.
(Bron)
Rebellen Congo sluiten vrede met regering

KINSHASA - Rebellen in Congo hebben vrede gesloten met de regering van het Afrikaanse land. Een van de sleutelfiguren bij de opstandelingen, de muitende generaal Laurent Nkunda, tekende woensdag in Goma als eerste een principeovereenkomst voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de regio Kivu.
Daarna volgden leiders van andere bewapende bewegingen. President Joseph Kabila was bij de ceremonie aanwezig.
Het akkoord, dat begin deze week was bereikt, moet een einde maken aan de bloedige strijd die al sinds 1994 woedt in het noordoosten van het land. De oorlog heeft zeker 400.000 mensen op de vlucht gedreven en vooral burgerslachtoffers gemaakt.
De onderhandelingen in Goma waren twee weken geleden begonnen. De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten steunden het overleg.
In de straatarme regio Kivu heerst al lange tijd anarchie. Er woedt een bittere en chaotische strijd tussen lokale stamhoofden, losgeslagen regeringssoldaten, opstandelingen van de plaatselijke Tutsi-stam en eenheden van het regeringsleger.
Nkunda beweerde het op te nemen voor de Tutsi's in Kivu. Zijn volgelingen zullen zich van een aantal posities terugtrekken en de Verenigde Naties zouden dan met blauwhelmen een bufferzone kunnen vormen.
De regering zegt amnestie toe aan onder anderen muiters en strijders van Nkunda en de leden van de gevreesde Mai Mai-milities.
(Bron)
Eyak-taal Alaska uitgestorven

FAIRBANKS - Met de dood van de 89-jarige Marie Smith Jones uit Alaska is de Eyak-taal uitgestorven. De vrouw was de laatste die de eigen taal van haar volk vloeiend beheerste, bevestigde een taalkundige van de universiteit van Alaska in Fairbanks.
De wetenschapper werkte jarenlang met Smith Jones samen om de taal vast te leggen voor het nageslacht. Eyak behoort tot de zogenoemde Athabaskische familie, waaronder ook het Apache en Navajo vallen.
Jones had negen kinderen die geen van allen Eyak leerden. Bijna twintig andere talen van de oerinwoners van Alaska dreigen eveneens te verdwijnen, meldden media woensdag.
(Bron)
De eerste narcisknop is er nu ook.

dinsdag, januari 22, 2008

Energieraad kritisch over stroomvoorziening

DEN HAAG - De stroomvoorziening in Nederland blijft voorlopig mager scoren op betrouwbaarheid, betaalbaarheid en milieu. Dat schrijft de Energieraad in een rapport, dat dinsdag is aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.
De CDA-bewindsvrouw komt in mei met haar energierapport en dan moet duidelijk worden hoe Nederland de doelstellingen rond energiebesparing en duurzame energie denkt te halen.
De Energieraad stelt vast dat Nederland naar verhouding veel gebruik maakt van kolen en gas om stroom op te wekken. In de periode tot 2020 is het niet mogelijk om grote veranderingen aan te brengen in deze 'brandstofmix'.
De gasvoorraden in Nederland slinken en dat maakt dat Nederland slecht scoort in betrouwbaarheid. Een hoog aandeel van kolen en gas leidt tot uitstoot van het broeikasgas CO2 en betekent een slechte score als het gaat om milieu.
Het geringe percentage kernenergie en waterkracht maakt dat Nederland slecht scoort in betaalbaarheid.
De raad stelt voor om in het beleid besparing van energie voorrang te geven boven duurzame energie, zoals stroom uit wind of biomassa. Energiebesparing is vooral te bereiken door de produktie van de stroom te bezien in samenhang met de levering van warmte.
De raad pleit voor meer zogeheten warmte-kracht-koppeling bij de opwekking van stroom en meer gebruik van restwarmte.
Het kabinet is gebonden aan het coalitie-akkoord en daarin staat dat er in deze regeerperiode geen nieuwe kerncentrales komen. De Energieraad denkt dat de "veiligheidsaspecten van kernenergie beheersbaar" zijn.
De raad vindt dat "voortvarend gewerkt moet worden aan de optie kernenergie om een volgend kabinet is staat te stellen op een verantwoorde wijze en tijdig de verschillende opties tegen elkaar af te wegen".
(Bron)
Kabinet wil geen algemeen boerkaverbod

DEN HAAG - Het kabinet zal geen algemeen boerkaverbod invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Wel wil het gezichtsbedekkende kleding verbieden op scholen en voor ambtenaren.
Bronnen rondom het kabinet hebben een bericht van RTL Nieuws van die strekking dinsdag bevestigd.
Naar verwachting neemt de ministerraad volgende week vrijdag officieel een besluit over de kwestie.
De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om een verbod op het dragen van boerka's. Later werd nog eens een soortgelijke motie aangenomen. Omdat de bewindslieden in het vorige kabinet-Balkenende verschillend dachten over zo'n verbod, werd er uiteindelijk geen besluit genomen.
De huidige regering heeft al laten merken geen voorstander te zijn van een algeheel verbod op gelaatsbedekkende kleding. Minister Ella Vogelaar (Integratie) zei kort na haar aantreden niet tegemoet te willen komen aan het verzoek van de Kamer. Ze noemde een dergelijk verbod juridisch ingewikkeld en merkte op dat hooguit 150 vrouwen in Nederland een boerka dragen.
De politieke partijen PVV en VVD hebben inmiddels elk afzonderlijk een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd om gelaatsbedekkende kleding te verbieden. De partij van Geert Wilders wil een verbod op het dragen van een boerka of nikab op straat, op straffe van een fikse boete.
VVD'er Henk Kamp bepleit een algemener verbod op gezichtsbedekking, waar ook bivakmutsen en integraalhelmen onder vallen. Volgens de VVD schaadt de boerka de integratie van minderheden, is het slecht voor de emancipatie van vrouwen en vormt de kleding een gevaar voor de veiligheid.
Volgens een woordvoerder is het eigen wetsvoorstel van de partij volgende week klaar. Hij noemt het wetsvoorstel van Wilders "een beetje voor de bühne", omdat de PVV'er weet dat zijn plan in strijd is met internationale verdragen.
(Bron)
Douane neemt reuzenkat in beslag op Schiphol

KERKRADE - De douane heeft vorige week op Schiphol een door een Nederlands echtpaar geïmporteerde reuzenkat in beslag genomen.
De Algemene Inspectie Dienst (AID) onderzoekt of de in de Verenigde Staten gefokte asherakat kenmerken van een wild dier vertoont. Als dat het geval is, is invoer verboden. Dat heeft de AID dinsdag gezegd.
Ook bekijkt de AID of alle documenten in orde zijn. De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan de officier van justitie die uiteindelijk beslist wat er met de kat gaat gebeuren. Zolang het onderzoek duurt, blijft het dier vastzitten. Het beest is ondergebracht bij een opvangadres.
De asherakat is een kruising tussen een Afrikaanse serval en een Aziatische luipaardkat. Een volwassen exemplaar kan zo'n 15 kilo wegen en heeft het formaat van een forse hond.
(Bron)
Fietsersbond niet gelukkig met verplicht dimlicht

AMSTERDAM - De Fietsersbond is geen voorstander van het plan om dimlicht overdag verplicht te stellen voor bestuurders van motorvoertuigen. Automobilisten zien fietsers sneller over het hoofd, zo vreest de bond. "De ogen van de automobilist worden naar de lichten toe getrokken", legt een woordvoerder uit.
De Fietsersbond ziet weinig heil in het plan van Eurlings. Vooral in gebieden waar veel auto's rijden en in de bebouwde kom zouden fietsers sneller over het hoofd worden gezien.
De Europese Commissie had soortgelijke plannen, maar zag daarvan af omdat het niet duidelijk was of motorrijders en fietsers hierdoor slechter te zien zijn. De Commissie bekijkt nu of minder felle dagrijlampen een optie zijn. "Maar nu wil Eurlings hetzelfde afgekeurde plan juist in een land met heel veel fietsers invoeren", zegt de woordvoerder van de Fietsersbond.
In Oostenrijk is volgens de zegsman ook een experiment gehouden met het verplicht voeren van dimlicht. "Daar is het stopgezet omdat het geen effect bleek te hebben. In drukke gebieden vielen zelfs meer slachtoffers dan voorheen." In andere landen, waaronder Finland, geldt de verplichting wel. "Maar dat is niet vergelijkbaar met Nederland. Daar heb je veel minder fietsers, de wegen zijn minder druk en overdag is het daar donkerder dan hier."
De bond gaat proberen de minister en Kamerleden te overtuigen het plan aan te passen. "Of die dagrijlampen een goed alternatief zijn, weet ik niet. Dat is nog niet onderzocht." Eurlings wil niet op de speciale lampen wachten, omdat hij zo snel mogelijk 'tientallen doden per jaar' wil besparen.
(Bron)

Ik ga maar es zo'n ENORME zonnebril kopen. Want als ik straks ook overdag tegen dat rotlicht van die "oh wat ben ik stoer"-auto's in moet kijken, word ik of blind of platgereden.
Modder wordt vrouw met rollator fataal

AMSTERDAM - Een 75-jarige vrouw uit Hoogeveen is overleden nadat ze een nacht lang met haar rollator vast had gezeten in de modder. Een bouwvakker vond de vrouw maandagochtend in onderkoelde toestand.
In de middag is zij in het ziekenhuis overleden, meldt een politiewoordvoerder.
De vrouw was zondagavond in haar woonplaats gaan wandelen en is op een bepaald moment in de modder vast komen te zitten. Door hevige regenval was het pas aangelegde terrein rond appartementencomplex Maas en Waal, aan de Schutlandenweg, veranderd in een modderpoel.
Rond het terrein zijn nu waarschuwingslinten geplaatst.
(Bron)
Vogelaar erkent mislukken Antillianenprojecten

AMSTERDAM - Het resultaat van de projecten voor Antilliaanse risicojongeren in Nederland is volstrekt onvoldoende. Dat antwoordde minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dinsdag op vragen van de VVD in de Tweede Kamer.
Vogelaar komt daarom begin volgende maand met een aanvalsplan om de resultaten van de projecten, die zo'n twintig miljoen euro hebben gekost, te verbeteren.
Vogelaar stelt samen met de 21 zogenoemde Antillianengemeenten een aanvalsplan op. Antillianengemeenten zijn steden waar Antilianen een aanzienlijk deel van de lokale bevolking uitmaken. Behalve de grote steden gaat het om bijvoorbeeld Den Helder, Capelle aan den IJssel en Schiedam.
De VVD stelde vragen nadat bestuurders van Antilliaanse organisaties in Nederland zich hadden beklaagd over de resultaten van bepaalde projecten.
Deze zijn gericht op het op het rechte pad houden van Antilliaanse jongeren, en dan vooral op het tegengaan van criminaliteit, vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid onder risicojongeren.
De 21 Antillianengemeenten kregen de overheidssteun van in totaal twintig miljoen sinds 2005. Dit jaar eindigt de steun.
(Bron)
Anglicaanse Kerk wil af van 'crematoriacowboys'

LONDEN - De Anglicaanse Kerk in het Verenigd Koninkrijk wil af van 'crematoriacowboys', geestelijken die voor een bedrag van 96 pond per keer tientallen uitvaarten in crematoria leiden.
De anglicaanse synode bespreekt volgende maand het rapport 'Vier begrafenissen en een huwelijk', waarin wordt voorgesteld vergoedingen voor uitvaarten direct aan de bisdommen uit te betalen. Dat meldde de Britse krant The Times dinsdag.
De kerk wil voor het eerst ook tarieven vaststellen voor andere diensten waarvoor de belangstelling de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het gaat daarbij onder meer om herdenkingsdiensten en inzegeningen van een huwelijk.
De titel van het rapport is ontleend aan de statistiek: in 2005 stonden in de Anglicaanse Kerk tegenover 57.200 huwelijken 207.200 uitvaarten.
In het rapport wordt voorgesteld dat het beleidsorgaan van de kerk de tarieven vaststelt. Iedere anglicaan heeft recht op een huwelijksinzegening en uitvaart in de parochie waarin hij woont.
De geestelijken kunnen onder meer 120 pond voor een huwelijksinzegening vragen, 36 pond voor een begrafenis en 96 pond voor een uitvaartdienst in een crematorium.
In 2002, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, leverden huwelijken en uitvaarten meer dan 37 miljoen pond op. Daarvan was 14 miljoen bestemd voor de salarissen van de predikanten. De rest ging naar de parochies.
(Bron)
'Hackers veroorzaakten stroomuitval'

AMSTERDAM- Hackers zouden er in geslaagd zijn om met behulp van internet stroomstoringen in regio's buiten de VS te veroorzaken.
Dat meldde een medewerker van de CIA vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst van beveiligingsprofessionals in New Orleans.
Hij vertelde dat de CIA er weet van heeft dat een verstoring van de stroomtoevoer door cybercriminelen meerdere steden getroffen heeft. De criminelen braken daartoe in op de computernetwerken van de nutsbedrijven.
Ook maakte hij bekend dat de storingen gepaard gingen met afpersingen.
De CIA zegt niet te weten wie er achter de hacks zitten en ook niet waarom die gepleegd zijn. "We denken, maar kunnen niet bevestigen dat sommige hackers het voordeel hadden van kennis van binnenuit", vertelde de medewerker in een verklaring die de organisator van de conferentie publiceerde.
De Amerikaanse veiligheidsdienst zegt een afweging te hebben gemaakt tussen het openbaar maken van deze gebeurtenissen en het publieke belang dat er mee gemoeid is.
Een deelnemer aan de conferentie vertelde het blad Computerworld anoniem dat er een hoop beveiligingsexperts waren die voor het eerst van deze manier van hacken hoorden. De bron bevestigde dat er "een aantal incidenten waren waarbij afpersers de stroomvoorziening van verschillende steden afkapten met een bepaalde aanval op het elektriciteitsnetwerk."
Volgens hem was er toen geen sprake van fysieke sabotage.
In Amerika neemt men nu maatregelen om te voorkomen dat cybercriminelen van buitenaf de computers van de nutsbedrijven kunnen bereiken.
(Bron)

Is het waar, of is het een manier om computeraars beter in de gaten te kunnen/mogen houden, of waren het de opnames van Die Hard 4?
Verliefd stel daagt metrobedrijf om Youtubefilmpje

AMSTERDAM - Een verliefd stelletje in de Chinese stad Sjanghai werd een internethit tegen wil en dank. Een bewakingsvideo waarop te zien is hoe de twee elkaar zoenen in een metrostation, belandde op Youtube en trok vele duizenden bezoekers.
De twee kusten in september hartstochtelijk met elkaar bij de tourniquetten van station Youyi. Beelden daarvan werden vaastgelegd door een beveiligingscamera, en doken afgelopen week op bij Youtube en de Chinese videosite Ku6.com. Daar werden de beelden vele duizenden keren bekeken.
Het stel is niet blij met die aandacht. "Ik voel me enorm ongemakkelijk elke keer dat ik in de metro stap", tekent de China Daily op uit de mond van het mannelijke slachtoffer. Hij denkt dat de beelden door medewerkers van het vervoerbedrijf op internet zijn gezet.
De twee hebben een advocaat in de arm genomen en willen het metrobedrijf van de Chinese havenstad voor de rechter slepen. "We doen dit niet alleen uit eigenbelang, maar ook om op te komen voor de rechten van andere metropassagiers", aldus de man.
In China nemen bewakingscamera's in hoog tempo bezit van de openbare ruimte. Volgens critici is de regelgeving op het gebied van cameratoezicht en privacybescherming echter gebrekkig.
(Bron)
Overval legt tweede stad van Zweden plat

GÖTEBORG - Een overval op een postsorteercentrum in Göteborg heeft in de nacht van maandag op dinsdag de tweede stad van Zweden lamgelegd.
Aan de overval deden zeker tien personen mee, maakte de politie dinsdagochtend bekend.
Om hun aftocht te dekken staken de daders minstens vijf personenauto's in brand, lieten ze zeker vier bomachtige pakketjes achter en strooiden ze kraaienpoten om een achtervolging door politieauto's te voorkomen.
De politie evacueerde in de nachtelijke uren circa 120 mensen. Ze moesten hun woningen uit in verband met de verdachte pakketjes, waarvan er ook een voor een politiebureau was achtergelaten.
Pas tegen 11.00 uur kwam het sein veilig. De ochtendspits veranderde door de overval in een chaos.
De politie wilde dinsdagochtend niet aangeven hoe groot de buit van de overval was. Geschoten is er volgens de politie niet en gewonden vielen er niet, hoewel het personeel in het postsorteercentrum wel geschokt is door de gebeurtenis.
Het gaat volgens de politie om de meest spectaculaire overval in de geschiedenis van de stad, meldden Zweedse media.
(Bron)

Zó uit het boekje, zou je zeggen.
Mishandeling gehandicapte jongen op YouTube

AMSTERDAM - Vier tieners hebben een gehandicapte jongen jarenlang mishandeld en filmpjes hiervan op YouTube geplaatst.
Twee van de vier jongens tussen de 13 en 19 jaar moeten deze week voor de rechter in Arnhem komen, meldt tv-programma EénVandaag maandag.
De mishandelingen van de nu 17-jarige jongen hebben naar schatting twee jaar geduurd.
Op de zes filmpjes is te zien hoe de autistische en verstandelijk gehandicapte jongen wordt geschopt en geslagen.
In een van de filmpjes zou de jongen zo hard op zijn schedel worden geslagen dat er gekraak te horen is. Ook zou hij seksueel zijn misbruikt.
De jongens wonen volgens het actualiteitenprogramma bij elkaar in de buurt en zijn samen opgegroeid. De vader en pleegmoeder van het slachtoffer hebben vorig jaar aangifte gedaan nadat ze de filmpjes op YouTube ontdekten. Daarop verwijderden de daders de filmpjes.
(Bron)

maandag, januari 21, 2008

'Kabinet steekt kop in zand over recessie'

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte vindt dat het kabinet "zijn kop in het zand steekt" over de dreigende economische recessie.
Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën "bedrijven struisvogelpolitiek" met hun stelling dat de financiële crisis in de Verenigde Staten aan Nederland voorbijgaat.
Rutte zal Balkenende en Bos maandag tijdens een spreekbeurt in 's-Gravenzande oproepen de belastingverhogingen die per 1 januari zijn ingegaan terug te draaien. Ook moeten ze een topoverleg organiseren met hoogleraren en ondernemers.
Rutte reageert op uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), die zich zondag in het tv-programma Buitenhof een stuk somberder toonde over de Nederlandse economie dan Balkenende en Bos een week eerder.
Wellink noemde het niet verstandig als het kabinet het financieringstekort op zijn beloop zou laten. "De inflatie neemt toe, de AEX keldert, de Verenigde Staten glijden naar een recessie en de president van DNB roept op tot actie", aldus Rutte. "Hoeveel waarschuwingen heeft dit kabinet nog nodig?"
De VVD-leider waarschuwde de premier en de vicepremier dat ze "uit de ontkenningsfase" moeten komen. "Als het kabinet niets doet, zijn Balkenende en Bos zelf verantwoordelijk voor de economische gevolgen."
Tweede Kamerlid Frans Weekers van de VVD heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan Bos over de uitspraken van Wellink. Hij wil weten wat de bewindsman met diens adviezen doet.
Minister Wouter Bos van Financiën vindt de kritiek van onder anderen VVD-leider Mark Rutte op het economisch beleid van het kabinet onzorgvuldig, inconsistent en opportunistisch. Bos schrijft dat maandag op zijn weblog.
Volgens Bos zegt de VVD altijd dat de belastingen omlaag moeten. "Dus is het vooral een opportunistisch gelegenheidsargument. Zeker ook in het licht van het feit dat ze zelf in het kabinet destijds de lasten helemaal niet verlaagden (zelfs verhoogden) toen het economsich slechter ging."
Bovendien neemt de VVD met de linkerhand terug wat ze met de rechterhand geeft door zich tegelijk af te zetten tegen gratis schoolboeken, aldus Bos.
Bos gaat ook in op de oproep van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, zonder diens naam overigens te noemen.
Wellink zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat het "niet verstandig" zou zijn als het kabinet een stijging van het financieringstekort op zijn beloop zou laten.
De begrotinsgregels schrijven voor dat er niet meteen extra bezuinigd wordt bij een economische teruggang, onderstreept Bos.
"Deze begrotingsregels zijn altijd breed gesteund. Door economen, door De Nederlandsche Bank, de Europese Commissie en ook door de VVD toen ze zelf nog in het kabinet zaten."
Volgens Bos laat de VVD die begrotingsregels, opgesteld door zijn liberale voorganger Gerrit Zalm, nu "als een baksteen vallen".
Bos wijst erop dat ook Zalm vorige week zei dat de Nederlandse economie door de problemen in de VS "een tikkie krijgt", maar dat van een recessie nog lang geen sprake is.
De VVD'er sloot daarmee aan bij eerdere uitlatingen van Bos zelf en van premier Jan Peter Balkenende.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wees er maandag op dat de "uitgangspositie van de Nederlandse economie niet slecht is."
Ze wees voor BNR Nieuwsradio op de bereidheid van het bedrijfsleven om te investeren en op de lage werkloosheid in ons land. Van der Hoeven vindt wel dat we de kredietcrisis in de Verenigde Staten "niet moeten bagatelliseren" en dat het verstandig is "de vinger aan de pols te houden."
De minister van economische Zaken raadde beleggers aan hun aandelen nu niet hals over kop van de hand te doen en verder te kijken dan de korte termijn.
(Bron)
'Nederland moet kinderrechten beter naleven'

DEN HAAG - Nederland leeft de rechten van het kind nog onvoldoende na. Illegale kinderen worden uitgesloten van allerlei voorzieningen, aanpak van kindermishandeling schiet nog tekort en de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn te lang. Het wordt hoog tijd dat er in Nederland een kinderombudsman komt.
Dat stellen Unicef Nederland en Defence for Childeren International Nederland in hun eerste Jaarbericht Kinderrechten dat ze maandag overhandigen aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin.
Een panel van vijf deskundigen deelde rapportcijfers uit voor de manier waarop Nederland omgaat met kindermishandeling, jeugdzorg, jeugdstrafrecht, illegale kinderen en jeugdgezondheidszorg. Drie van de vijf terreinen scoorden in de ogen van het panel een onvoldoende.
Dat komt onder meer omdat er nog te vaak illegale kinderen in de cel belanden en families op straat worden gezet. Als het gaat om gezondheidszorg wijst het jaarbericht op meisjesbesnijdenis en het tekort aan jeugdpsychiaters.
Ook constateren de organisaties een verharding van de aanpak van jeugdcriminaliteit, waardoor steeds meer jongeren achter de tralies belanden.
Op al deze punten schiet Nederland tekort in de naleving van de rechten die zijn vastgelegd in het kinderrechtenverdrag dat de Verenigde Naties in 1989 aannamen. In 2002 stelde het Kinderrechtencollectief, waarvan de Nederlandse afdelingen van Unicef en Defence for Children deel uitmaakten, ook al dat Nederland het verdrag niet goed naleeft.
In het panel dat de cijfers uitdeelde zaten naast voormalig commissaris jongerenbeleid Steven van Eijck onder meer Eerste Kamerlid en voormalige kinderrechter Ineke Quick-Schuit, en een beleidmedewerker van de Nationale Jeugdraad.
(Bron)
Moskeeën zetten deuren open na film Wilders

RIJSWIJK - Op de dag dat de Koranfilm van Geert Wilders uitkomt, zetten alle Marokkaanse moskeeën van Nederland de deuren wagenwijd open voor iedereen, vooral voor autochtonen. Dat heeft woordvoerder Brahim Bourzik maandag namens het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) gezegd.
"Of op de dag zelf, of anders de dag erna." Ook willen de Marokkaanse organisaties samen met andere moslim- en niet moslimorganisaties een manifestatie organiseren, vlak na het uitkomen van de film.
Dat zijn een paar van de uitkomsten van een bijeenkomst van 225 vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap uit heel Nederland, die zondag bijeen zijn gekomen. Het LBM geeft donderdag 24 januari een persconferentie om een toelichting op de plannen te geven.
De Marokkaanse gemeenschap wil vooral oproepen tot kalmte. "Wij laten ons niet gek maken door de heer Wilders", zegt Bourzik. "We wachten af wat voor film het wordt, maar hem kennende zetten we het draaiboek in gang."
Volgens de woordvoerder wil de Marokkaanse gemeenschap aan de politiek laten zien dat zij niet stilstaan in de hoop dat het overwaait. "We vinden dat de politiek ook kleur moet bekennen."
De Marokkanen zijn er vooral op uit de boel bij elkaar te houden, zegt de woordvoerder. "We willen niet dat er vlaggen in brand worden gestoken, dan zou Wilders aan de champagne gaan. Wij hebben hem liever aan de Marokkaanse thee."
Maandag waarschuwde een Iraanse parlementariër de Nederlandse regering over de film van Wilders. Het Iraanse parlement zal de Iraanse regering oproepen haar betrekkingen met Nederland te heroverwegen als Den Haag de vertoning niet voorkomt.
Volgens de afgevaardigde Alaeddin Boroujerdi, die voorzitter is van de parlementaire commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid, kan de film leiden tot "uitgebreide negatieve reacties" van moslims over de hele wereld.
(Bron)

Hij roept wat en de halve wereld staat al op z'n kop, wat moet die gast daar op kicken :-(
Heffingen waterschappen lopen verder uiteen

WOERDEN - De verschillen in verontreinigingsheffingen tussen de waterschappen nemen fors toe. In 2007 rekende het duurste waterschap 70,5 procent meer dan het goedkoopste.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Verenging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) maandag presenteert.
Bewoners in Hoogheemraadschap Delfland betalen het meest. Een eenpersoonshuishouden betaalt in Den Haag, dat onder Delfland valt, per jaar 70,18 euro aan afvalwaterbelasting. Eenzelfde eenheid in Waterschap Rijn en IJssel in Gelderland betaalt 41,15 euro.
Een huishouden van twee of meer personen betaalt standaard drie eenheden per jaar.
Volgens directeur Henk Brons van VEMW zijn de verschillen tussen de waterschappen niet te verklaren. "De burger moet maar hopen dat hij in een waterschap met een adequaat bestuur woont", licht hij de resultaten van het onderzoek toe. Brons pleit voor meer transparantie en beter toezicht op de heffingen.
Bovendien vindt de VEMW-voorzitter dat de waterzuivering die met de verontreinigingsheffingen wordt bekostigd, verzelfstandigd zou moeten worden. Dit zou op de kosten besparen. In 2007 ontvingen waterschappen in totaal 1,3 miljard euro aan verontreinigingsheffing. De heffing biedt geen inzicht in de achterliggende kosten.
(Bron)
Kortere treinreis gaat meer kosten

DEN HAAG - De reistijd met de trein tussen de Randstad en andere delen van het land kan omlaag, maar het gaat meer kosten en langer duren voordat het zover is. Dat blijkt uit een brief die minister Camiel Eurlings (Verkeer) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Eind 2006 kondigde Karla Peijs, de voorganger van Eurlings, aan dat ze 70 miljoen euro wilde investeren in een reeks maatregelen om in de periode 2007-2009 de reistijden van en naar Groningen, Eindhoven en Zuid-Limburg te verbeteren.
Daarmee voerde ze een motie uit van de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Sharon Dijksma (PvdA, tegenwoordig staatssecreatris Onderwijs). De snelheid moet op een aantal trajecten omhoog naar 160 kilometer per uur (nu maximaal 140). Daarnaast investeert het ministerie miljoenen euro's in extra perrons, inhaalsporen en aanpassingen van 'spoorbogen', bochten in het spoornetwerk.
Spoorbeheerder ProRail schat de kosten van met name de aanpassingen van de spoorbogen "aanzienlijk hoger" in dan in een raming die in 2006 werd gemaakt, aldus Eurlings. De CDA-bewindsman maakt niet duidelijk welk budget ProRail hiervoor nodig denkt te hebben en hoeveel meer dat is in vergelijking met de oude prognose.
Eurlings verwacht dat de treinverbinding tussen de Randstad en Groningen er eind dit jaar fors op vooruit gaat. ProRail gaat bij Beilen een wachtspoor aanleggen voor goederentreinen, zodat intercity's niet langer worden opgehouden.
Reizigers pakken daardoor zeven minuten tijdwinst en er ontstaat ruimte voor een tweede snelle intercitydienst tussen Zwolle en Groningen.
Medio 2009 kunnen treinen 160 kilometer per uur rijden tussen Utrecht en Amsterdam Bijlmer. Dat levert een minuut reistijdvermindering op.
De minister wil 30 miljoen euro uitgeven aan een nieuw spoorbeveiligingssysteem tussen Almere Oostvaarders en Lelystad, zodat treinen daar vanaf 2012 ook 160 kilometer per uur kunnen rijden. Tegen die tijd moet ook de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) klaar zijn en neemt de reistijd van en naar het noorden nog verder af. Op de Hanzelijn wordt de maximumsnelheid ook 160.
(Bron)
Aantal melkkoeien in kwart eeuw bijna gehalveerd

VOORBURG - Het aantal melkkoeien in Nederland is sinds de invoering van de melkquotering in 1983 met 1,1 miljoen gedaald tot een kleine 1,5 miljoen. Dat is een daling van 42 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld.
In Limburg en Noord-Brabant kromp de veestapel het sterkst. Daar nam het aantal melkkoeien tussen 1983 en 2007 met de helft af. In Flevoland was de daling met 15 procent het kleinst.
(Bron)
Greenpeace belemmert walvisjacht Japan

AMSTERDAM - Dankzij actievoerders van Greenpeace kunnen Japanse walvisvaarders al tien dagen geen walvissen vangen. Dat heeft Greenpeace maandag laten weten.
Greenpeace achtervolgt sinds tien dagen het zogeheten fabrieksschip van de walvisvloot en belemmert daarmee de jacht. "Alleen op dit schip kunnen de walvisjagers geharpoeneerde walvissen binnenhalen en hun vlees verwerken en invriezen", aldus Greenpeace.
Toen actievoerders van Greenpeace vrijdag probeerden het woord 'research' op de boeg van het schip door het woord 'nep' te vervangen, werden zij vanaf het schip bespoten met ijskoud water.
Volgens Greenpeace zouden de Japanse media zich mede dankzij hun actie ook steeds meer roeren. De grootste Japanse krant zou zich tegen de walvisvaart hebben uitgelaten.
Op een persconferentie maandag heeft de Japanse onderminister van Visserij gezegd dat zolang Greenpeace in de wateren aanwezig is, de walvisjacht niet hervat zal worden. Greenpeace roept Japan andermaal op een einde te maken aan de jacht, nu voor eens en voor altijd.
Ook heeft de milieuclub een brief gestuurd naar grote Japanse bedrijven waarin ze hen wijzen op de imagoschade die de bedrijven oplopen zolang Japan doorgaat met de jacht. "De Nieuw-Zeelandse divisie van Toyota heeft al laten weten de vangst te veroordelen."
(Bron)
Wilde zwijnen rennen woonkamer in

SCHWENNINGEN - Wilde zwijnen zijn op de vlucht voor jagers een Duits woonhuis binnengedrongen. In paniek sprongen twee dieren door gesloten ramen en terrasdeuren, maakte de politie van Baden-Württemberg zondag bekend.
Niemand raakte gewond en de dieren renden uit eigen beweging weer naar buiten.
De twee maakten deel uit van een kudde wilde zwijnen die in paniek door een wijk van het dorpje Schwenningen, ten zuiden van Stuttgart, rende.
De verantwoordelijke jagers hebben beloofd de schade te vergoeden. Die loopt in de honderden euro's.
(Bron)

En hoe ging het verder met ze?
Koninklijke onderscheiding voor Frits Spits

LAREN - Radiopresentator Frits Spits is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Loco-burgemeester Leo Janssen van Laren reikte de koninklijke onderscheiding maandagmiddag aan de dj uit tijdens de KRO-uitzending Tijd voor Twee.
Tijdens een speciale jubileumuitzending zette de KRO de presentator in het zonnetje. Tijdens het programma vierde de omroep dat Spits afgelopen zaterdag 60 jaar is geworden en dit jaar liefst 35 jaar in het vak zit als dj en radiopresentator.
Janssen roemde Spits (echte naam Frits Ritmeester) vanwege het feit dat hij al die jaren een groot pleitbezorger is geweest voor het Nederlandstalig product op de radio. "Hij zet zich in voor een goed en creatief gebruik van het Nederlands en verdedigt met grote inzet het gebruik van onze moedertaal."
Sinds 1973 heeft Spits een grote invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse publieke radio, stelde Janssen. "Hij vervult een voorbeeldfunctie en is een inspiratiebron voor collega-radiomakers. Hij oefent een grote invloed uit op de muziekbeleving bij luisteraars en is een belangrijke stimulator van de Nederlandse popmuziek."
Het bleef niet alleen bij de koninklijke waardering. Kort na de uitzending ontving Spits uit handen van zendercoördinator Kees Toering ook de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007 vanwege zijn lange staat van dienst.
(Bron)

Daar is nog een tijdje oorlog om gevoerd vroeger thuis. De radio aan tijdens het eten, dat kon echt niet. Maar ja, we aten om 6 uur en dan begon Avondspits ook...
Al snel was het traditie: radio aan, aan tafel :-)
Sandwichspread door ruit Amsterdams politiebureau

AMSTERDAM - Een verwarde man heeft zondagavond een pot sandwichspread door een ruit van een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Oud West gegooid.
Na een korte achtervolging werd hij aangehouden. De politie heeft niet bekendgemaakt wat de gevolgen voor de man zullen zijn.
Aanwezige agenten namen onmiddellijk actie toen zij rond 21.30 uur hoorden dat een ruit aan diggelen ging, licht de politie toe. Onderzoek leerde dat de ruit was vernield door een pot met het hartige broodbeleg.
Het politiebureau in de 2e Constantijn Huygensstraat liep volgens de politie zeer geringe schade op. Er zijn geen gewonden gevallen.
(Bron)

Dan komen er toch vragen bij je op... Welke smaak was het? Was het een grote of een kleine pot? Was ie nieuw, of was er al van gegeten?
Duitse politie publiceert foto's vondeling

HEINSBERG - De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft maandagmiddag foto's gepubliceerd van het pasgeboren baby'tje, dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt (Limburg).
Ook publiceerde de politie foto's van de kleding die het jongetje droeg in de hoop dat die worden herkend. Het kind is inmiddels opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg, maakte de politie maandag bekend.
Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor.
Op de foto lijken de handjes van het baby'tje enigszins uitgedroogd. Volgens de politie is het jongetje overigens in goede gezondheid. Het kind was gekleed in een rompertje, had sokjes en een shirtje aan. "Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en misschien een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien", zei de woordvoerder van de Duitse politie. "Maar wellicht herkennen mensen de kleding van het kind".
De politie Limburg Noord verspreidt maandag via de regionale omroep L1 een extra politiebericht. Dinsdagavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, liet de politie maandagmiddag weten.
De mensen die het kind op de stoep voor hun deur vonden zijn volgens de politie erg geëmotioneerd. Ze krijgen geestelijke bijstand.
De Duitse en Nederlandse politie werken samen bij de opsporing van de moeder van het kind. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu afgeslankt is en geen kind heeft", zei een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg maandag.
Mensen die kind of kleding menen te herkennen of andere informatie hebben, kunnen bellen met 0800-2552552.
(Bron, met foto)
Spruiten en krieltjes even voorgaren in de magnetron, wok opstoken, spekreepjes uitbakken, gehakte noten erbij, uitgedampte spruiten en krieltjes erbij, roer, bak, schud, bak, jammie! Opeten met een flinke schep grove mosterd, hmmmmmmmmmmmm.

zondag, januari 20, 2008

Mijn allergrootste vroege-lente-vriend duikt ook weer op: het speenkruid.