zaterdag, oktober 14, 2006

Een beetje rondscharrelen in je rommel blijft leuk. Wat je al niet terugvindt...
Testresultaten bijvoorbeeld.
Ik ben heel stabiel. Ik ben gemiddeld extravert. Ik sta niet erg open voor nieuwe werkwijzen. Ik kan me goed aanpassen aan eisen van anderen en zoek naar compromissen. Ik ben makkelijk af te leiden. Ik heb graag gemakkelijke doelen. Ik ben erg eerlijk over mezelf. Ik kan met wat moeite wel klantgericht zijn. Ik kan geen problemen signaleren. Ik leg geen verbanden tussen gegevens. Ik ben niet nieuwsgierig naar oorzaken van eventuele problemen. Ik kan slecht leren. Ik ben verbaal niet begaafd. Ik kan niet luisteren. Ik kan geen belangrijke gegevens oppikken uit algemene informatie. Ik ben inflexibel. Ik voeg me heel makkelijk naar de heersende discipline. Ik heb geen enkele moeite met autoriteit.
Ik blijf erbij dat het maar goed is dat ze me daar niet aangenomen hebben ;-)
Gevangenismedewerker geschorst na kritiek op beleid

HAARLEM - Een gevangenisbewaarder uit Haarlem is door zijn leidinggevende voor drie maanden geschorst, nadat hij vrijdag voor de camera van het NOS journaal zijn zorgen had geuit over plannen voor een nieuw gevangenisregime. Dat meldde de NOS zaterdag in het journaal.
Het ministerie van Justitie spreekt in een reactie tegen dat de medewerker zou zijn geschorst. "Daar is geen sprake van", aldus een woordvoerder. "De Dienst Justitiële Instellingen is met betrokkene in gesprek."
Verschillende politieke partijen zijn woedend over de gang van zaken en eisen opheldering van minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. PvdA, GroenLinks en VVD hebben dinsdag een debat aangevraagd met de minister.
De Vereniging van Gevangenisdirecteuren liet de NOS weten de schorsing onacceptabel te vinden. De medewerker wilde zijn zorg uiten over de plannen van Justitie om het aantal gevangenisbewaarders terug te brengen.
(Bron)
Achmea schrapt 1200 banen

ZEIST - Bij zorgverzekeraar Achmea, eigenaar van onder meer Zilveren Kruis, gaat een derde van de 3600 banen verloren. De invoering van het nieuwe zorgstelsel begin dit jaar heeft de verzekeraar veel geld gekost. Reorganisatie is onvermijdelijk. Dat blijkt zaterdag uit een vraaggesprek met Jeroen van Breda Vriesman, directievoorzitter van de afdeling zorg, in NRC Handelsblad.
Volgens Van Breda Vriesman hebben vooral het aanpassen van computersystemen en omscholen van werknemers veel geld gekost. Ook had het bedrijf dure reclamecampagnes in de aanloop naar het nieuwe stelsel.
Om klanten te winnen zette Achmea daar een zorgpremie tegenover die niet kostendekkend is. Daardoor lijdt het bedrijf gemiddeld 15 miljoen euro verlies per maand.
De reorganisatie zal ruim twee jaar duren. Afgelopen week is het personeel van Achmea geïnformeerd over de reorganisatie.
Personeel dat weg moet krijgt nog een aantal maanden doorbetaald en wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Achmea is met 3,5 miljoen klanten een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland.
(Bron)
Ongeval op A4 door zoektocht naar voorwiel

VOORBURG - Een 29-jarige Hagenaar heeft zaterdag op de A4 een ongeval veroorzaakt tijdens zijn zoektocht naar een verloren voorwiel. De bestuurder raakte het wiel van zijn jeep kwijt ter hoogte van Voorburg en liep de snelweg op om het op te halen. Twee auto's moesten zo hard remmen voor de man dat ze op elkaar botsten.
Dat maakte het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekend. Een 26-jarige vrouw uit Zoetermeer is met nekletsel naar het ziekenhuis gebracht.
De jeep bleek onverzekerd en ongekeurd. De Haagse bestuurder en de eigenaar van de wagen, een 28-jarige man uit Rumpt, zijn aangehouden.
(Bron)
Hui en zijn moeder uit de cel

DEN HAAG - Aan de detentie van het 8-jarige Chinese jongetje Hui en zijn moeder Chen is zaterdag een einde gekomen. De bewaring van moeder Chen is zaterdag opgeheven, zo heeft een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) desgevraagd meegedeeld. Moeder en zoon zaten vast in Zeist.
Aanleiding voor de opheffing van de detentie is nieuwe informatie die bij de autoriteiten is binnengekomen. De politie heeft op basis van deze informatie een onderzoek ingesteld. De resultaten daarvan waren reden om de vreemdelingenbewaring van de vrouw op te heffen, aldus de woordvoerder.
Haar zoontje Hui kwam daarmee automatisch ook op vrije voeten. Over de aard van de nieuwe informatie en over de huidige verblijfplaats van Hui en Chen kan de IND geen mededelingen doen.
Wel zegt de woordvoerder dat de informatie van Chen zelf afkomstig is en dat deze naar voren is gekomen tijdens zogeheten terugkeergesprekken die de vrouw voerde met de IND en andere instanties. Deze informatie was niet eerder op tafel gekomen, aldus de woordvoerder. De politie is uit overwegingen van zorgvuldigheid het onderzoek begonnen.
De advocaat van Chen, Michel Collet, kon evenmin ingaan op de aard van de informatie, omdat hij door de IND nog niet officieel op de hoogte was gesteld van de vrijlating. Volgens de raadsman verblijven Hui en Chen voorlopig in een opvanghuis voor vrouwen en kinderen in het Oosten van het land.
Collet wil zo snel mogelijk opvang voor ze regelen in Amsterdam, zodat Hui terug kan naar zijn school. Daarna wil hij de IND ervan overtuigen dat uitzetting naar China niet mogelijk is, omdat Chen daar niet staat geregistreerd.
Chen is een uitgeprocedeerde asielzoekster die sinds 1998 in Nederland verblijft. Volgens de IND houdt het opheffen van de van de bewaring geen verband met de procedures waarin Chen verwikkeld is geweest, noch met de discussie rond het in detentie houden van jonge kinderen.
Sinds bekend werd dat het jongetje Hui samen met zijn moeder vastzat, is die discussie flink opgelaaid. De reden voor de detentie was dat Hui's moeder onvoldoende meewewerkte aan haar terugkeer naar China.
De vrouw koos ervoor samen met haar zoon te blijven. Hui, die in Nederland is geboren, had ook naar familie, vrienden of een pleeggezin gekund. Hij en zijn moeder hebben ruim drie weken vastgezeten.
Op radio- en televisie werd voor het jongetje actiegevoerd. Ook de Tweede Kamer vroeg aandacht voor zijn lot en in Amsterdam was een demonstratie op het Museumplein.
(Bron)
Echtpaar houdt zoon drie jaar gevangen

JACKSONVILLE - Een Amerikaans echtpaar heeft zijn kind drie jaar lang in zijn eigen kamer opgesloten. De nu 9-jarige jongen mocht een keer per dag naar het toilet. Ook moest hij zijn eigen eten bereiden. De ouders hielden hem in de gaten met een videocamera.
De moeder is zaterdag voorgeleid na haar aanhouding vrijdag. De vader was woensdag gearresteerd. Justitie wil het echtpaar uit Jacksonville (Florida) vervolgen voor ernstige kindermishandeling, meldden Amerikaanse media.
Volgens de moeder sloot haar man de jongen op om hem te beschermen tegen een familielid dat hem seksueel had misbruikt. De jongen is inmiddels onder de hoede van de kinderbescherming.
(Bron)
Wal-Mart moet miljoenen betalen om niet toestaan pauzes

AMSTERDAM - Een jury in de Amerikaanse stad Philadelphia heeft de winkelketen Wal-Mart vrijdag veroordeeld tot het betalen van 78 miljoen dollar schadevergoeding aan een groep voormalige werknemers die tijdens hun dienstverband ten onrechte vaak geen lunchpauze kregen.
Wal-Mart weigerde jarenlang structureel gevolg te geven aan een wet die bepaalt dat werknemers die op een dag langer dan zes uur werken recht hebben op een (onbetaalde) werkonderbreking van minstens een half uur. Ook werden werknemers vaak gedwongen onbetaald over te werken als ze hun baan wilden houden.
De zaak in Philadelphia is er een in een hele reeks van vergelijkbare zaken tegen Wal-Mart verspreid door de hele VS. De advocaten van de winkelketen, de grootste ter wereld, hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling. Er lopen ook nog civiele zaken tegen Wal-Mart wegens het ongelijk belonen van mannen en vrouwen.
(Bron)
Leidsestraat Amsterdam dicht om krakers

AMSTERDAM - Een deel van de Leidsestraat in Amsterdam is zaterdagmiddag op last van de politie afgesloten. Een groep krakers viert een feestje, omdat hun pand in de Leidsestraat dinsdag ontruimd gaat worden.
De politie heeft de straat afgezet uit 'veiligheidsoverwegingen', omdat de feestvierders spullen uit hun ramen gooien. In de drukke winkelstraat veroorzaakt de afsluiting hinder voor het winkelend publiek. Enkele tientallen winkels zijn niet meer bereikbaar. Ook het tramverkeer in de straat is stilgelegd.
Volgens de politie veroorzaakt een groep van ongeveer honderd krakers overlast, omdat ze het duidelijk niet eens zijn met de aanstaande ontruiming. De politie spreekt van een onrustige sfeer.
Er zouden waterzakjes, rommel en zelfs vuurwerk naar het winkelend publiek zijn gegooid. De feestvierders hebben in het midden van de straat een 'huiskamer' ingericht, compleet met stoelen, banken en tafels. Ook wordt er muziek gemaakt.
(Bron)
Ophef over anti-joods incident in Duitsland

BERLIJN - In Duitsland is opschudding ontstaan over een incident op een school, waarbij neonazi-jongeren een klasgenoot hebben vernederd. Het 16-jarige slachtoffer was gedwongen om een bord om zijn nek te hangen met daarop de tekst: "Ik ben het grootste varken, ik mag alleen omgaan met joden", zo verklaarde de openbaar aanklager in Saksen-Anhalt vrijdag. Justitie heeft de zaak in onderzoek.
Het incident speelde zich enkele dagen geleden af op een middelbare school in de oostelijk gelegen deelstaat. Een leraar zou aangifte bij de politie hebben gedaan, meldden Duitse media, die het nieuws vrijdag prominent brachten. Politieke kopstukken van verschillende partijen reageerden vol afschuw.
Met name in de oostelijke deelstaten die vroeger de DDR vormden is het aantal extreem rechtse incidenten de laatste jaren sterk toegenomen.
(Bron)

Toch moet het heerlijk zijn als je zo met de vinger kunt wijzen. Als je weet wie de schuld heeft voor alles wat je aan jouw leven en jouw leefomstandigheden niet bevalt.
Vreemd dat die gasten niet inzien dat ze daarmee ook zeggen dat die 'schuldigen' blijkbaar oppermachtig zijn.
Moeder Maasmeisje wist niets van vermissing

AMSTERDAM - De moeder van het zogenoemde Maasmeisje wist niet dat haar kind vermist was. Zij wist ook niet waar haar dochter de afgelopen maanden woonde en dat zij bijstand kreeg van de Jeugdzorg. Dat heeft de moeder gezegd in het televisieprogramma Vermist vrijdagavond.
Deze week werd de identiteit van het Maasmeisje bekend. Het gaat om de 12-jarige Gessica uit Rotterdam.
Volgens de moeder was de 12-jarige Gessica van haar afgepakt door de vader. De vader van het kind zou haar al die tijd aan het lijntje hebben gehouden. Het zou goed met Gessica gaan. Haar moeder sprak haar in juni dit jaar voor het laatst. Ook de broer van het vermoorde meisje was niet op de hoogte van haar dood, meldt Vermist.
Het lichaam van Gessica werd deze zomer in de Maas gevonden. De inspecties voor Onderwijs, Gezondheidszorg en Jeugdzorg gaan de situatie rond het vermoorde meisje onderzoeken. De vader, een 46-jarige Rotterdammer, is vorige week aangehouden en wordt verdacht van moord op zijn dochter.
(Bron)
Sneeuwstormen leiden tot chaos in noordoosten VS

WASHINGTON - Ongewoon vroege sneeuwstormen hebben in het noordoosten van de Verenigde Staten tot chaotische toestanden geleid. In Buffalo in het westen van de staat New York viel zeker 60 centimeter sneeuw.
Meer dan 300.000 huishoudens en bedrijven in het getroffen gebied kwamen zonder stroom te zitten, meldden Amerikaanse media vrijdag. De sneeuwstormen, die worden aangewakkerd door de hoge watertemperaturen van Lake Erie in het noorden, begonnen donderdag.
Door omgewaaide bomen zijn auto's, woningen en elektriciteitspalen beschadigd. Drie mensen kwamen om het leven in de staat New York, waar de ergste sneeuwstormen woedden van de afgelopen tien jaar.
Wegen zijn afgesloten. In de autostad Detroit is nog nooit eerder zo vroeg de eerste sneeuw gevallen.
(Bron)
Jongen (8) mist vingertoppen door vuurwerk

AMSTERDAM - Een 8-jarige jongen is in Volendam twee vingertoppen kwijtgeraakt toen een stuk vuurwerk in zijn hand ontplofte. Hij had donderdag op een schoolplein achtergelaten vuurwerk gevonden, dat niet was ontploft. Achter zijn woning explodeerde het vuurwerk alsnog, meldt de politie vrijdag.
De politie wijst erop dat de laatste weken in Volendam herhaaldelijk zwaar en minder zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Het risico dat kleine kinderen niet afgegaan vuurwerk vinden is daardoor groot.
De politie laat weten extra aandacht te geven aan vuurwerkoverlast en roept getuigen op zich te melden.
(Bron)
Jongeren lokken Franse politie in hinderlaag

PARIJS - Een bende gemaskerde jongeren in een voorstad van Parijs heeft een politiepatrouille in een hinderlaag gelokt. De criminelen wilden de agenten vermoorden, stelde een Franse politievakbond zaterdag. Een agent raakte zwaargewond.
De patrouille rukte vrijdagavond uit na een melding over een overval. Toen de agenten op de aangegeven plek arriveerden, blokkeerden ongeveer vijftig jongeren hun voertuig en belaagden zij het team met stenen en traangas.
Het was de derde keer binnen korte tijd dat jongeren in Parijse voorsteden een klaarblijkelijk geplande aanval op agenten uitvoerden. Een jaar geleden waren in talrijke Franse probleemwijken met veel allochtonen rellen uitgebroken.
(Bron)

vrijdag, oktober 13, 2006

TT 110 Militairen aangehouden om wangedrag

Zes militairen zijn aangehouden omdat ze vannacht tegen de regels in naar een disco in 't Harde waren gegaan. In de omgeving van het Veluwse dorp hadden ze aan een oefening meegedaan. Onderzocht wordt of de militairen betrokken zijn geweest bij een vechtpartij.
De commandant heeft de zes overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, die de zaak onderzoekt. Het is de tweede keer in korte tijd dat militairen ongunstig in het nieuws komen. Onlangs misdroegen mariniers zich in Noorwegen.
Ook zij zouden in een discotheek hebben gevochten en spullen hebben gestolen in een nachtwinkel.

Best een goed idee, om zich misdragende jeugd het leger in te dwingen. Wie weet wat beide groepen van elkaar kunnen leren.
Je gelooft het toch niet. In Afghanistan staat veel Nederlands legermaterieel stil wegens geen goede luchtfilters, en hé, Uruzgan is zanderig, en hé, zand in de motor is niet handig.
Tis wel een beetje alsof je naar een Pool gaat en daar ontdekt dat sokken en wanten meenemen best een slim idee was geweest.
Eén op drie sollicitanten liegt

AMSTERDAM - Bijna dertig procent van alle sollicitanten heeft wel eens gelogen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit een online onderzoek van de vacaturesite JobTrack.nl. De helft van de ondervraagden kwalificeert het weglaten van bepaalde informatie niet als liegen.
"Er wordt wel gesuggereerd dat sollicitanten zich beter voordoen dan ze zijn", zegt Marco de Weerd van JobTrack.nl. "Maar sollicitanten zijn doorgaans eerlijker dan werkgevers denken. Ruim zeventig procent van de ondervraagden heeft immers nog nooit gelogen."
Een leugentje om eigen bestwil is voor een kwart van de ondervraagden gerechtvaardigd. Zo'n zes procent geeft aan er op los te liegen als zo de gewenste baan kan worden verkregen. Dat geldt overigens vaker voor mannen dan voor vrouwen.
(Bron)

Hoeveel procent van de bedrijven doet zich beter voor dan ze zijn? Spiegelt de functie positiever voor? Vergeet iets te melden?
Eric Clapton en J.J. Cale samen op cd

NEW YORK - Eric Clapton en J.J. Cale bewonderen elkaar al jaren, maar hebben eindelijk samen een cd gemaakt: The Road to Escondido. Oorspronkelijk zou het een Clapton-album worden, maar het klikte zo goed in de studio dat beiden een even grote rol spelen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Binnen een maand nam het duo vorig jaar zeventien songs op, waarvan eentje geschreven door singer-songwriter John Mayer. In één van de nummers is er een glansrol voor toetsenist Billy Preston, die deze zomer overleed.
Clapton (61) speelt al jaren veel nummers die J.J. Cale (67) schreef, zoals After Midnight en Cocaine.
(Bron)
Fiscus in de fout met voorlopige aanslagen

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft afgelopen week ongeveer 70.000 verkeerde belastingaanslagen verstuurd. Het gaat om voorlopige aanslagen inkomstenbelasting, gebaseerd op de over 2005 ingediende aangifte.
In ongeveer 70.000 van de in totaal 340.000 verstuurde aanslagen is een fout gemaakt. Zo is bijvoorbeeld ten onrechte een bedrag voor privégebruik van de auto van de zaak meegenomen. Ook is in een deel van de aanslagen geen rekening gehouden met aftrek wegens geen of geringe eigen woningschuld.
Bij artiesten en beroepssporters is geen rekening gehouden met de ingehouden loonheffing bij inkomsten uit overige werkzaamheden. De fiscus stuurt de betrokken belastingplichtigen een excuusbrief.
(Bron)
Zoekmachines voor programmacode tonen schuttingtaal

AMSTERDAM - Zoekmachines voor programmacode zorgen opnieuw voor opschudding. Programmeurs strooien tussen de coderegels kwistig met vulgair taalgebruik, ontdekte The Register.
"De gebruiker is een domme rukker", verzucht een programmeur bij Sun bijvoorbeeld in een commentaarregel in de software. Een andere it'er noemt de browser van Microsoft "fucking IE". De voorbeelden werden gevonden via Koders.com, een code-zoekmachine die al langer bestaat.
Na de lancering van Google Code Search, eerder deze maand, waarschuwden beveiligingsbedrijven dat de zoekmachines misbruikt konden worden door softwarepiraten en computercriminelen, die zo gemakkelijk beveiligingslekken zouden kunnen vinden.
(Bron)
Weggebruikers zetten dronken trucker aan de kant

GORINCHEM - Een taxichauffeur en een vrachtwagenbestuurder hebben er donderdagmiddag voor gezorgd dat een dronken Britse trucker geen brokken kon maken. De 49-jarige Engelsman reed met zijn truck met oplegger slingerend over de A15. Hij had zoveel gedronken dat hij zelfs geen blaastest meer kon afleggen, aldus de politie vrijdag.
Een taxichauffeur die de slingerende vrachtwagen opmerkte ging voor de wagen rijden waardoor deze vaart moest minderen. Een Nederlandse vrachtwagenbestuurder ging naast de Brit rijden. Op die manier leidden ze de Engelsman naar een parkeerplaats langs de A15.
De politie stopte de dronken man ter ontnuchtering in de cel met wat eten en drinken. Daarna kreeg hij een rijverbod van 24 uur.
(Bron)

Krijgen die 2 bestuurders een bedankje?
Ten Cate wil dat spelers voor Jong Oranje bedanken

AMSTERDAM - Als het aan trainer Henk ten Cate van Ajax ligt, dan stellen spelers als Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Urby Emanuelson zich niet meer beschikbaar voor Jong Oranje. "Die jongens spelen al drie jaar zonder rust door. Zij worden vermoord. Op deze manier zijn ze op hun 25e levensjaar helemaal opgebrand. Wie is daar bij gebaat?"
Ten Cate heeft inmiddels met zijn drie spelers over Jong Oranje gesproken. Voor Babel en Emanuelson was de discussie op dit moment niet actueel. Zij maakten deel uit van de selectie van de A-ploeg voor de interlands met Bulgarije en Albanië. Maduro ontbrak bij Jong Oranje. Hij meldde zich geblesseerd bij bondscoach Foppe de Haan af. "Het is aan de jongens of ze bedanken. Maar ik vind dat ze aan zichzelf moeten denken", stelde Ten Cate. "Dan weer in Oranje, dan weer in Jong Oranje. Geef ze lekker rust. Dat hebben ze nodig."
Ten Cate beseft dat hij voor eigen parochie preekt. "Ik verdedig de belangen van Ajax. Dat is volgens mij ook de club die de jongens iedere maand betaalt. Het liefst zou ik iemand als Maduro vandaag nog drie weken naar de Canarische Eilanden sturen."
"Dat kan niet. Ik heb hem nodig. Ik besef dat Foppe de Haan hem er ook graag bij heeft. Die wil met een zo'n sterk mogelijk team naar de Olympische Spelen. Na die Olympische Spelen komt er echter weer een toernooi. Maduro moet rust nemen. Hetzelfde geldt voor Emanuelson. Die jongen slaapt en voetbalt bijna aan een stuk door. Dat kan toch niet."
Ten Cate is niet de eerste clubtrainer die zich kritisch over de overvolle interlandkalender uitlaat. Trainer Rafael Benitez van Liverpool schrok afgelopen week zo van de enkelblessure van Dirk Kuyt dat hij voorspelde dat de nationale bonden maar gedeeltelijk op moesten draaien voor het loon van de voetballers.
Bondscoach Marco van Basten van het Nederlands elftal toonde begrip voor dat standpunt. "Maar denk maar niet dat ze bij Ivoorkust het loon van bijvoorbeeld twee spelers van Arsenal kunnen betalen", reageerde hij. "Ik snap dat de clubtrainers klagen, maar ik wil natuurlijk ook zo vaak mogelijk met mijn jongens werken."
Ten Cate: "Natuurlijk dient de bondscoach een ander belang dan de clubtrainer. Maar het is nu half oktober en ik heb mijn internationals dit seizoen al 25 dagen moeten missen. Bij een club als Ajax gaat dat om zo'n twaalf spelers. En dan moet ik maar hopen dat ze fit terugkeren. Anders ben ik ze nog langer kwijt."
"Ik trainde vrijdag voor het eerst sinds twee weken met meer dan zes spelers. Toch spelen we zaterdag alweer tegen FC Groningen. Neem maar van mij aan dat die zich wel lekker hebben voorbereid. Dat maakt allemaal niet uit. Maar ik vind Jong Oranje een ander verhaal dan Oranje. Je moet namelijk ergens een grens trekken. Geef vermoeide spelers gewoon rust."
"Dat geldt niet alleen voor spelers van Ajax maar ook voor een voetballer als Afellay van PSV. We moeten dat eigenlijk van geval tot geval bekijken. Onze doelman Kenneth Vermeer heeft een veel rustiger programma. Voor hem is het juist goed dat hij voor Jong Oranje wordt opgeroepen. Hij kan daar juist internationale ervaring opdoen. Jongens als Maduro, Babel, Emanuelson en Afellay leren al voldoende bij hun club. Dat meen ik echt."
(Bron)
Utrecht gaat burgemeester kiezen

UTRECHT - In Utrecht wordt waarschijnlijk volgend jaar een burgemeestersreferendum gehouden. Een vertrouwenscommissie uit de raad gaat twee kandidaten selecteren, waarna de bevolking mag bepalen wie de opvolger van Annie Brouwer-Korf wordt. Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad sprak zich daar donderdag voor uit.
De voorstanders van een volksraadpleging zijn PvdA, GroenLinks en D66. Tegenstanders spraken onder meer van een fopspeenreferendum omdat er geen sprake zal zijn van een volledig democratisch gekozen burgemeester, zoals in veel landen gebruikelijk.
Burgemeester Brouwers termijn zit er eigenlijk eind dit jaar op, maar eerder ging de raad ermee akkoord dat zij nog een jaar langer aanblijft. Wanneer het referendum precies gehouden wordt, is nog niet duidelijk.
(Bron)

Kiezen uit twee. Wauw.
Scooterrijder rijdt met hoge snelheid in op agent

AMSTERDAM - Een 34-jarige Hagenaar is vrijdagochtend op een scooter met hoge snelheid op een politieagent ingereden bij een verkeerscontrole in zijn woonplaats. De 45-jarige Haagse agent raakte daarbij ernstig gewond.
Dat heeft de politie Haaglanden bekendgemaakt. Vermoedelijk negeerde de scooterrijder een stopteken van de politieman.
Het incident gebeurde om 09.40 uur aan de Erasmusweg. De agent is met zwaar hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De scooterrijder is aangehouden en zijn voertuig is in beslag genomen. Hij beschikt volgens de politie niet over een bromfietscertificaat of een rijbewijs.
(Bron)

Weer zo'n gek. Het komt niet eens in ze op dat je daar niet mee wegkomt. Je kan geen controle hebben want je hebt geen papieren, dus gassen maar, dondert niet dat er iemand in de weg staat. En nu zit ie dan echt in de shit.
Muhammad Yunus geeft geld Nobelprijs weg

DHAKA - De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Bengaal Muhammad Yunus, geeft zijn deel van het prijzengeld van 1,1 miljoen euro weg. Dat heeft Yunus vrijdag gezegd.
Yunus en de door hem in het leven geroepen Grameen Bank hebben samen de Nobelprijs gewonnen. Het geldbedrag zal formeel gezien gelijkelijk over de twee winnaars worden verdeeld en 10 december worden uitgereikt in Oslo.
Yunus zei dat hij zijn geld beschikbaar wil stellen voor uiteenlopende projecten. Het gaat onder meer om een oogkliniek en om een bedrijf dat goedkoop maar voedzaam eten voor de armen produceert.
(Bron)
Dronken man dwingt tussenlanding af

AUGSBURG - Een dronken man heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een vliegtuig dat van Amsterdam op weg was naar het Duitse vliegveld Hof in Beieren, een niet-geplande tussenlanding laten maken in het Duitse Augsburg.
De 55-jarige man drong de cockpit binnen en eiste dat de piloten het vliegtuig aan de grond zetten in zijn woonplaats.
Het chartertoestel was met 27 medewerkers van een Duitse firma met uren vertraging vertrokken waardoor een tussenlanding in Augsburg niet meer mogelijk was. De dronken man pikte dat echter niet. Op het vliegveld werd hij gearresteerd door de Beierse politie. Die constateerde een alcoholpromillage van 1,8 in zijn bloed.
(Bron)
Kamer woedend over schrappen Lingo

DEN HAAG - Het CDA is woedend over de beslissing van netcoördinator Ton F. van Dijk (Ned. 1) om de woordquiz Lingo de nek om te draaien. CDA-Kamerlid Joop Atsma bevraagt dinsdag tijdens het vragenuurtje in het parlement minister Maria van der Hoeven (Media) over de kwestie. Dat meldde hij vrijdag.
Volgens Atsma raakt de beslissing van Van Dijk het hart van het publieke bestel. De coördinator wil het spelletje van presentatrice Lucille Werner stoppen omdat er te veel oudere kijkers naar kijken. Van Dijk wil een spel voor zowel jonge als oude kijkers.
"Wat is dat voor raar soort discriminatie? Donderdag keken er iets meer dan 800.000 kijkers. Blijkbaar zijn dat veel ouderen, maar is dat erg? Ons publieke omroepbestel is niet gemaakt voor dit soort overwegingen, maar dat alle groepen in de samenleving moeten worden bereikt."
Het CDA wil dat Van der Hoeven bekijkt hoe Hilversum met pluriformiteit omgaat en dat ze ingrijpt. De politieke partij was altijd al een tegenstander van het in september ingevoerde programmeringsmodel, waarin op de publieke zenders programma's naar genre over de netten worden verspreid. Door dit model is de macht van de omroepen zeer verkleind en dat zint het CDA niet. Atsma vindt het daarom absurd dat één man een programma als Lingo kan stoppen, tegen de wil van de TROS.
De volksvertegenwoordiger noemt de beslissing een dictaat van de coördinator. Hij plaatst ook vraagtekens bij de doelgroep die Van Dijk in kaart heeft gebracht. Volgens de CDA'er kijken er ook veel allochtonen en lager opgeleiden naar het spelletje.
Premier Jan Peter Balkenende wil zich niet mengen in de discussie over de stopzetting. "Het kabinet gaat niet over de programmering van de omroepen", aldus de minister-president. Wel "voelt hij mee met alle mensen die het programma zullen missen".
"Uit menselijk oogpunt" kan Balkenende zich de "teleurstelling voorstellen": "Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner", zei hij na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad.
PvdA-woordvoerder Martijn van Dam vindt het net als Atsma schandelijk dat Lingo om deze reden moet verdwijnen. Hij zal daarom stevig van leer trekken in het voorgenomen debat dinsdag in de Tweede Kamer. Maar hij zal dan ook zeker het CDA voorhouden dat die partij in het verleden heeft ingestemd met het verlenen van meer macht aan de raad van bestuur Publieke Omroep.
"Wij hebben daar destijds tegen gestemd, juist om dat soort problemen te voorkomen", aldus Van Dam. Hij ziet niet direct een oplossing ontstaan na het vragenuurtje met de minister. "Het enige wat zou kunnen is dat er een spoedwet komt, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Ik denk dat een actie van boze kijkers eerder effect sorteert."
Voorzitter Karel van Doodewaerd van de TROS heeft zijn spelletje, dat al sinds 1989 bestaat, al vaker door woelige wateren geloodst. Hij hoopt dat dat nu ook weer zal lukken, liet hij vrijdag weten. Hij is blij met de politieke ophef.
Omroep MAX heeft op zijn site een register geopend waar mensen hun steunbetuigingen kwijt kunnen. De seniorenomroep vindt de stopzetting een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Driekwart van de kijkers is 50 jaar of ouder, stelt de omroep.
(Bron)

Als dat programma populair is, en het zit volgens de nieuwe indeling op de verkeerde zender, dan verplaats je het toch? Nog niemand is gewend aan die nieuwe indeling, dus dat maakt nu nog niet uit. En als ze in Hilversum echt slim zijn, maken ze een speciaal seniorennet.
Vertragingen door ontsporing werktrein

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Rotterdam en Den Haag en Utrecht was vrijdagmorgen ernstig ontregeld. In de nacht van donderdag op vrijdag ontspoorde tussen Woerden en Vleuten tijdens werkzaamheden een werktrein, meldde ProRail.
Reizigers moesten rekening houden met een vertraging tot een uur. Tegen half tien waren alle belemmeringen voorbij.
(Bron)
Beloning voor 24 uur niet roken

DEN HAAG - Rokers die op 2 november de sigaret 24 uur laten liggen, krijgen een beloning. Stivoro en tien GGD'en houden op die dag de actie Rokers verdienen 'n beloning. Deelnemers moeten zich aanmelden en de dag erna een vragenlijst invullen.
Door deelname aan de actie groeit het vertrouwen dat ze kunnen stoppen met roken, aldus de initiatiefnemers. Met de actie willen Stivoro en GGD'en aantonen dat stoppen met roken weliswaar lastig, maar niet onmogelijk is.
"Als je een dag lang geen sigaret aanraakt, kan dat wellicht ook een langere periode", aldus Lies van Gennip, directeur van Stivoro. Alle rokers die zich opgeven en achteraf hun ervaringen kenbaar maken op de website of per sms, krijgen een tijdschrift naar keuze. Bovendien maken ze kans op een lcd-tv.
Vrijdag bleek uit een nog niet gepubliceerd literatuuronderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat tabak suikers bevat die het roken aantrekkelijker maken. Ze neutraliseren de scherpe bittere smaak en het irriterende effect van tabaksrook.
Vooral jongeren zouden bovendien de zoete smaak waarderen. Bovendien komen bij de verbranding van die suikers giftige stoffen vrij. De suikers zitten van nature in tabak, maar worden ook vaak toegevoegd.
Het onderzoek verschijnt volgende maand in het internationale vakblad Food Chem Toxicol.
(Bron)
Britse legerleider wil troepen snel uit Irak

LONDEN - De Britse legerleider Sir Richard Dannatt vindt dat de Britse militairen snel uit Irak moeten worden gehaald. Dannatt meent dat de Britten met hun militaire aanwezigheid de onveiligheid in het Arabische land verergeren.
Dannatt zegt dat in een interview met de krant Daily Mail, dat vrijdag wordt gepubliceerd. "We zijn in een moslimland en het is duidelijk op welke wijze moslims naar buitenlanders in hun land kijken", aldus Dannatt. "Als buitenlander kun je welkom zijn als gast in een land, maar wij werden destijds zeker niet uitgenodigd."
De Britten vielen samen met de Amerikanen in 2003 Irak binnen zonder expliciet mandaat van de VN-Veiligheidsraad.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de Derde Golfoorlog daarom 'illegaal' genoemd. Volgens een eerder deze week gepubliceerde Amerikaanse studie zijn als gevolg van de Amerikaans-Britse invasie al naar schatting 655.000 Irakezen om het leven gekomen.
Groot-Brittannië heeft ongeveer 7000 militairen in Irak. Ze zijn vooral in het zuiden van het Arabische land gelegerd.
(Bron)

Hij heeft het alweer flink afgezwakt, maar toch.

donderdag, oktober 12, 2006

Je wordt helemaal niet op je kop gezeten door katten. Jij bent de baas. Toch?
Dus na een paar dagen geroosterd brood en steeds aanhoudender en nadrukkelijker gemauw en aandacht en zeer duidelijke hints van Tijger, denk je eens diep na over een variant.
Geroosterd brood met tonijn! Lekker! En het smaakte mij ook wel.
Tijger is echt slimmer dan goed voor haar is, en goed voor mij, want hoe kom ik nou toch aan het idee dat ze uitstraalt dat die paar stukjes tonijn het gemiddelde aan lekkers van de afgelopen dagen nog maar nauwelijks opkrikken?
Reclame van een busbedrijf: "Nieuw in ons programma: dagtochten zonder verkoopdemonstraties".
Ambtenaren slaan digitaal terug

RIJSWIJK - Ambtenaren die willen klagen over lastige burgers kunnen dat doen op de website www.lastvandeburger.nl.
Initiatiefnemer is Steven de Jong, coördinator van de Burgerraad voor het Regeringsbeleid (BRR). De Jong, overigens zelf geen ambtenaar, begon met de website als tegenhanger van www.lastvandeoverheid.nl, waarop burgers hun klachten over het ambtelijke apparaat kwijt kunnen.
Volgens de Jong trekt het gedrag van burgers een grote wissel op het functioneren van de overheid. Volgens hem rust in politieke en ambtelijke kringen een taboe op het direct aanspreken van de burger.
(Bron)

"Volgens de Jong trekt het gedrag van burgers een grote wissel op het functioneren van de overheid." Sja, zonder burgers zou het veel eenvoudiger zijn. Zonder ambtenaren ook ;p
Commissarispet politiechef Leeuwarden gestolen

LEEUWARDEN - De pet van de Leeuwarder politiechef Marc Jacobs is gestolen. De baas van de politie in de Friese hoofdstad was woensdagavond bij een informatiebijeenkomst voor burgers over een gebruikersruimte voor heroïneverslaafden.
"Ik had mijn pet op een stoel gelegd en na afloop van de avond liep ik met een paar buurtbewoners de gang op. Toen ik terugging om mijn pet te halen was hij weg", aldus Jacobs donderdag.
De chef ging meteen op zoek. "Ik heb een zoektocht door het gebouw op touw gezet, ik heb de mensen van de techniek gevraagd en in prullenbakken gekeken." Jacobs vermoedt dat de emoties bij de buurtbewoners wel eens aanleiding kunnen zijn geweest om de pet mee te nemen. "Dat is speculeren, maar het zou me niets verbazen."
Jacobs roept de dief op het hoofddeksel ongeschonden op het politiebureau af te leveren. "Dan schaar ik het onder een niet geslaagde grap en wordt de persoon niet vervolgd."
Jacobs' secretaresse heeft inmiddels een nieuwe commissarispet besteld.
(Bron)
Hoger opgeleide allochtoon sterker op arbeidsmarkt

DEN HAAG - Hogeropgeleide allochtonen hebben in slechte economische tijden hun positie op de arbeidsmarkt verstevigd. Zo was de werkloosheid onder hbo- en universitair afgestudeerden met een niet-westerse achtergrond in 2003 ruim vier keer zo hoog als onder hoogopgeleide autochtonen.
Vorig jaar was de werkloosheid onder de beter geschoolde allochtonen met ruim 6 procent twee keer zo hoog.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Volgens het adviesorgaan van de regering, waarin werkgevers, vakbeweging en gemeenten zitten, is opleiding een zeer bepalende factor voor een succesvolle positie op de arbeidsmarkt.
De werkloosheid onder lager en middelbaar geschoolde allochtonen is ongeveer twee tot drie keer hoger dan onder diegenen met een hbo- of universitair diploma. Bij deze cijfers kijkt de RWI alleen naar groepen van Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse afkomst. Overige niet-westerse allochtonen scoren vaak slechter, omdat in deze groep ook veel vluchtelingen zitten.
Vooral de hoogopgeleiden tussen de 15 en 65 jaar van Surinaamse en Antilliaanse afkomst doen het beter. In 2003, 2004 en 2005 was van hen gemiddeld 70 procent aan het werk. Dat is niet veel minder dan de 78 procent van de autochtonen. Turken, Marokkanen en andere niet-westerse allochtonen doen het beduidend minder. Van hen werken er bijna zes op de tien.
Volgens de RWI lijkt de achterstand op de arbeidsmarkt "in mindere mate veroorzaakt te worden door factoren die samenhangen met huidskleur of afkomst, maar meer door opleiding en motivatie".
Er lijkt volgens de raad sprake van een structurele verbetering van de arbeidsmarktpositie, maar de achterstand op autochtonen is nog wel "onnodig groot".
De RWI schrijft dit toe aan een samenspel van factoren, zoals mindere taalbeheersing, bescheidener opstelling van allochtonen tijdens sollicitatiegesprekken en problemen om aan een (goede) stageplek te komen.
"De sociaal-communicatieve achterstand komt ook doordat allochtonen minder meedoen in het studentenleven en minder nevenactiviteiten verrichten. Daardoor hebben ze als starter op de arbeidsmarkt een minder imposant CV en netwerk, evenals een mindere presentatie", aldus de raad.
(Bron)
Commotie over internetfilmpje met 'Disneyseks'

AMSTERDAM - De hoge bazen van Euro Disney zijn woedend over een internetfilmpje waarin Disney-figuren seksuele handelingen simuleren. Het filmpje is opgenomen achter de schermen in het Franse themapark en circuleert op het internet, zo meldt The Sun donderdag.
Op de video is onder meer te zien hoe Goofy de borsten van Minnie Mouse vastgrijpt. Ook vinden er suggestieve seksuele handelingen tussen Mickey Mouse en een sneeuwman plaats. Na al het gedartel achter de schermen gaan de Disney-karakters doodleuk het themapark weer in, om vervolgens honderden kinderen te vermaken.
Een woordvoerder van Disney laat weten dat de video gemaakt is op een plek die niet toegankelijk is voor gasten van het park. Hij denkt dat de video met een verborgen camera gemaakt is.
Het pretpark betreurt het incident en zegt actie te gaan ondernemen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. De directie zegt in de krant het gedrag niet ongemoeid te laten. Of het internetfilmpje tot ontslagen zal leiden wilde Disney niet zeggen.
(Bron)
Vakbond wil paasdag ruilen voor Suikerfeest

AMSTERDAM - CNV is voorstander van een erkende islamitische feestdag. De bond denkt bijvoorbeeld aan het ruilen van tweede paasdag of Pinksteren voor het Suikerfeest of offerfeest.
Dat blijkt volgens de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) uit het programma De Horizon dat zaterdag op Radio 5 wordt uitgezonden.
Vice-voorzitter Rienk van Splunder van CNV wil dat er snel een erkende feestdag voor moslims komt, ondanks de weerstand die hij verwacht uit christelijke hoek. "De feestdagen in Nederland stammen uit de christelijke traditie."
Volgens de FNV is dit niet realiseerbaar omdat er te weinig moslims lid zijn van een vakbond. Beide bonden hopen dat islamitische werknemers zich aansluiten bij bestaande bonden.
Zowel de FNV als de CNV zijn tegen de komst van een islamitische vakbond. Mocht er toch een islamitische vakbond worden opgericht, dan zijn zij wel bereid tot samenwerken, meldt de NIO donderdag.
Vorig jaar noemde CNV de pinkstermaandag nog een groot goed en wilde de bond die dag niet ruilen tegen het Suikerfeest. De bond zei toen dat godsdiensten tegen elkaar zouden worden opgezet als een vrije dag zou worden geruild.
(Bron)

Waar blijven de Joodse feestdagen?
Privacywaakhond wil bescherming bij invoering chip

AMSTERDAM - Overheden moeten er niet op uit zijn met een chip in mensen over steeds meer gegevens te kunnen beschikken. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag in een discussiestuk. Volgens het CBP moet bij gebruik van Radio Frequency Identification (RFID) rekening worden gehouden met de privacy.
RFID maakt het mogelijk met behulp van chips in goederen, dieren of mensen grote hoeveelheden data op te slaan. Zo kunnen bezoekers van de Baja Beach Club in Rotterdam een onderhuidse chip laten implanteren, die privileges als gratis entree biedt voor de chiphouder.
Systeemontwikkelaars moeten RFID-toepassingen niet alleen op technische aspecten toetsen, maar ook op privacybestendigheid. Burgers hebben volgens het CBP recht te weten wat voor informatie de chips over hen verstrekken. Alle partijen die het aangaat, zowel consumenten als bedrijven en overheid, moeten bovendien weten welke rechten, plichten en mogelijkheden voor hen gelden.
De discussie staat volgens het CBP los van de discussie die onlangs werd gevoerd over het plaatsen van chips bij tbs'ers met proefverlof. Tbs-deskundige en hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle zei dinsdag in het Algemeen Dagblad dat tbs'ers op proefverlof een onderhuidse chip geïmplanteerd moeten krijgen, zodat bij ontsnappingen altijd duidelijk is waar ze uithangen. Hij reageerde daarmee op de ontsnapping van een tbs'er in Rotterdam, die in korte tijd enkele gewelddadige misdrijven pleegde.
(Bron)

We doen niet aan discriminatie, we geven gewoon iedereen een chip.
Kamer worstelt met werkloze jongeren

DEN HAAG - De Tweede Kamer worstelt met de aanpak van werkloze jongeren met onvoldoende opleiding. Het CDA wil hen aanpakken via de leerwerkplicht tot 23 jaar en desnoods met sancties in een scholingstraject of aan werk helpen.
Maar de VVD meent dat je niet iedereen tot 23 jaar over één kam kan scheren, omdat er ook jongeren zijn die "gewoon" op wereldreis gaan. De PvdA vindt weer dat gemeenten te weinig geld krijgen om de jongeren "echt te helpen".
Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Volgens Van Hoof is de Kamer te ongeduldig. Hij wees erop dat diverse ministeries en gemeenten nog maar net begonnen zijn met het opzetten van projecten.
Zo onderzoekt het ministerie van Justitie welke drang of dwang kan worden toegepast op onwillige jongeren die niet werken en ook niet naar school gaan. Daarbij wordt gedacht aan een boete op ontduiking van de leerwerkplicht tot 23 jaar en als deze niet betaald wordt desnoods detentie.
De bewindsman zelf kijkt samen met zijn collega's van Onderwijs en gemeenten aan de hand van proefprojecten wat wel en niet nodig is om het perspectief op een baan en een diploma voor werkloze jongeren te vergroten. Daarvoor komt 20 miljoen euro beschikbaar.
Maar dat is volgens de PvdA niet genoeg. "Bijvoorbeeld met de pilot in Deventer kunnen maar vijftien tot twintig jongeren geholpen worden, terwijl de gemeente al 150 probleemgevallen in het vizier heeft", aldus PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker.
Zij vindt samen met het CDA dat er meer drang op werkloze jongeren uitgeoefend moet worden, ook al vragen ze geen uitkering aan en hebben ze nooit een criminele misstap begaan.
Zo wordt er ook door gemeenten gewerkt aan het idee van voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid om onwillige jongeren tot 23 jaar zonder werk of opleiding in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen.
Van der Sande vreest echter voor schending van het recht op privacy. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Berenschot dat er een groep van 12.000 tot 14.000 ongemotiveerde jongeren is en dat zij min of meer ongrijpbaar zijn.
"Pas als deze jongeren hun hand ophouden en bijstand aanvragen, kun je ze in een scholingstraject stoppen", aldus de VVD'er. Daarop verweet Bussemaker de liberalen "wel jongeren tot 27 jaar bijstand te ontzeggen, maar ze geen perspectief te bieden".
(Bron)

Mooi idee, jongeren die niet werken of leren opsluiten. Er staan nog wel wat asielzoekerscentra leeg.
Chronisch zieke krijgt 1 euro terug van no-claim

UTRECHT - Chronisch zieken krijgen over 2007 gemiddeld 1 euro terug van het no-claimbedrag van 255 euro van hun ziektekostenverzekering. Dat heeft de Vektis becijferd. Vektis is het centrum voor informatie voor de zorgverzekeraars.
De gegevens over kosten van de gezondheidszorg in Nederland worden door Vektis verzameld en geanalyseerd. De voorspelling is gemaakt op basis van statistische gegevens. Mensen ouder dan 65 jaar ontvangen gemiddeld 37 euro terug, uitkeringsgerechtigden 65 euro en werknemers en zelfstandigen 117 euro.
Vektis zegt, in reactie op een bericht in De Telegraaf, dat er nogal wat mensen zijn die tot hun schrik weer iets moeten inleveren van het teruggeven no-claimbedrag over 2005. Dat zijn de ziekenfondspatiënten, die deze bedragen onder voorbehoud terugkregen. Ze hebben er veelal geen rekening mee gehouden dat de ziekenhuizen nu nog over 2005 declareren en de verzekeraars moeten terugkomen op hun eerdere no-claimbeschikkingen.
(Bron)
Oktober blijft bovengemiddeld warm

DE BILT - De temperaturen in Nederland lagen de afgelopen dagen opvallend hoger dan normaal. Woensdag liep de meter in het Limburgse Beek op tot 22,8 graden. Volgens de verwachtingen van het KNMI blijft de maand oktober bovengemiddeld warm.
Woensdag 11 oktober is in de statistieken bijgeschreven als 'warme dag' nummer 109 van dit jaar. Het KNMI merkt een dag als warm aan, wanneer de temperatuur in De Bilt boven de 20 graden Celsius komt. Normaal telt een jaar 77 warme dagen.
Het jaar 2003 is recordhouder, met 116 warme dagen. Of 2006 dat record zal breken is nog niet te zeggen, maar een woordvoerder van het KNMI acht dat niet waarschijnlijk.
(Bron)
Orhan Pamuk krijgt Nobelprijs literatuur

STOCKHOLM - De Nobelprijs voor literatuur is gewonnen door de Turkse schrijver Orhan Pamuk. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag meegedeeld. "In zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad heeft Pamuk nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen ontdekt", aldus de Academie.
Pamuk is geboren en getogen in Istanbul. Hij werpt in zijn veelal historische romans licht op de spanningen tussen oost en west. Voorts gaan zijn verhalen ook over de indruk of gevoelens van identiteitsverlies in de cultuur van de zowel oriëntaalse als westerse Turkse metropool Istanbul.
Pamuk kan zich geen leven in een andere stad voorstellen. Hij deed weliswaar een poging en vestigde zich met zijn echtgenote in de VS maar dat experiment eindigde drie jaar later in een woning in Istanbul.
Pamuk groeide op in een bemiddeld gezin in deze stad en studeerde architectuur en journalistiek. Op 24-jarige leeftijd begon hij geïnspireerd door moderne Europese romans boeken te schrijven. Het duurde evenwel jaren voor een uitgever iets in Pamuks schrijfsels zag en Cevdet Bey ve Ogullari (Cevdet Bey en Zonen) uitgaf.
Onder zijn inmiddels negen romans zijn in talrijke talen vertaalde werken zoals De witte vesting, Het zwarte boek, Mijn naam is rood, Het huis van de stilte en Het nieuwe leven.
Pamuk haalde zich de gramschap van radicale Turkse nationalisten op de hals door in een vraaggesprek te stellen dat Turkije een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden van het leven heeft beroofd. Hij deed dat in een gesprek naar aanleiding van het boek dat hij zijn eerste en zijn laatste politieke roman heeft genoemd, Sneeuw.
Een eind 2005 aangespannen proces wegens 'belediging van het Turkendom' bezorgde de schrijver extra internationale bekendheid. Hij krijgt de prijs van 1,1 miljoen euro 10 december is Oslo uitgereikt.
Het Turkse ministerie van Cultuur heeft donderdag opgetogen gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan de Turk Orhan Pamuk. "Ik ben zeer gelukkig en feliciteer hem", zei onderminister Mustafa Isen tegen de televisiezender NTV.
Isen zei te hopen dat de bekroning van Pamuk de aandacht vestigt op andere Turkse schrijvers. Hij wilde zich niet uitlaten over het feit dat Pamuk in eigen land omstreden is door zijn opvattingen over de 'Armeense kwestie'. "Ik houd me alleen bezig met Pamuk als auteur. Zijn andere bezigheden interesseren me niet", zei hij.
(Bron)
Werkstraf voor stelen miljoen

DEN HAAG - De 36-jarige Rotterdamse Sonja van Z. is donderdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld voor het stelen van één miljoen euro uit het zeiljacht van een vermeende wapenhandelaar.
De vrouw kreeg 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.
De Rotterdamse kende de eigenaar van het zeiljacht goed omdat deze vaak op bezoek kwam in haar café in Rotterdam. De man werd gezocht door de politie wegens wapenhandel en het witwassen van crimineel geld.
Daarom had hij het plan opgevat om er vanuit België met zijn boot vandoor te gaan. Hij had Van Z. toevertrouwd dat zich op het zeiljacht een miljoen euro bevond. Toen de vermeende wapenhandelaar door de politie werd gearresteerd, zag Van Z. haar kans schoon.
Op 5 november ging ze naar de ligplaats van de boot in het Belgische plaatsje Nieuwpoort en haalde het geldbedrag uit de vloer. Vervolgens verdeelde zij de buit onder vrienden die haar bij de actie hadden geholpen.
Vier medeverdachten van de vrouw werden door de politierechter veroordeeld tot straffen oplopend tot zesentachtig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Sommigen van hen hadden slechts een gedeelte van het gestolen geld in bewaring gehouden, zonder zelf in de buit te delen.
Tegen de vrouw en haar medeverdachten was tot twintig dagen gevangenisstraf en 140 uur werkstraf geëist. Het volledige bedrag is door de politie in beslag genomen.
(Bron)
Baby mag achttien jaar gratis vliegen

KOEWEIT-STAD - Een meisje dat is geboren aan boord van een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Jazeera Airways mag tot haar achttiende gratis met die maatschappij vliegen. Dat maakte de maatschappij donderdag bekend.
Het meisje werd geboren aan boord van een toestel dat van Koeweit-Stad onderweg was naar Alexandrië. Vijftig minuten voor de aankomst vertelde de moeder een bemanningslid dat ze op het punt stond te bevallen.
Met behulp van een gynaecoloog, die onderweg was naar zijn vakantiebestemming, werd de voorkant van het vliegtuig in hoog tempo omgebouwd tot een verloskamer. Twintig minuten later kwam baby Nancy ter wereld. Moeder en baby zijn direct na aankomst naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
'Beest van Harkstede' geeft anderen de schuld

AMSTERDAM - Op school, in het Zuid-Hollandse Ter Aar, ging het al mis met Willem van Eijk. Hij leerde er niks en haalde eigenlijk alleen maar rottigheid uit. De juf, "dat rotwijf", had "een schurfthekel" aan hem en sloeg hem om het minste of geringste met haar zegelring voor zijn "harses".
Kleine Willem vond het normaal, het stelen, vechten, mishandelen. "Ik denk dat daar de oorzaak ligt van mijn latere misdrijven. Ze hebben me daar bewust naar de klote laten gaan. En ik weet zeker dat het ertoe heeft bijgedragen dat ik hiero ben terechtgekomen", zegt Van Eijk in een van de 25 gesprekken die hij in de gevangenis voerde met Sytze van der Zee, schrijver en voormalig hoofdredacteur van dagblad Het Parool.
Van der Zee schreef het boek 'Anatomie van een seriemoordenaar', dat donderdag verschijnt, over het bewogen en gruwelijk misdadige leven van de nu 65-jarige Willem van Eijk, die de afgelopen jaren in de media de bijnaam 'het beest van Harkstede' kreeg. Van Eijk vermoordde in de jaren zeventig een meisje van 15 en een vrouw van 44. Hij werd gepakt en kreeg een langdurige celstraf en tbs (toen nog tbr) opgelegd.
In 1990 kwam hij vrij, mede door een relatie die hij tijdens zijn verblijf in - onder meer - de Van Mesdag-kliniek met een vrouw had opgebouwd. In het boek van Van der Zee komt uitvoerig naar voren dat Van Eijk eigenlijk helemaal niet 'uitbehandeld' was. Hij was, welbeschouwd, al die tijd nagenoeg onbehandelbaar gebleken, een zeer lastige man, die zelf nergens schuld aan had. Alles was altijd de schuld van anderen. Ook dat hij later weer aan het moorden sloeg.
In die zin zijn zijn woorden over zijn schooltijd exemplarisch. Na zijn schooljuf volgden er nog vele schuldigen, die zijn leven in de vernieling hebben geholpen. Van Eijk was dan misschien de moordenaar, maar de oorzaak daarvan lag niet in hemzelf. Iedereen krijgt er in de bajesgesprekken van langs, van zijn familie, zijn advocaten, zijn (ex-)vrouw Adri tot aan zijn behandelaars in de tbs-klinieken. Vooral de laatste groep moet het ontgelden.
Drie jaar na zijn ontslag uit de Van Mesdag pleegde Van Eijk opnieuw een moord. In 1995 en in 2001 sloeg hij nogmaals toe. Van Eijk woonde toen inmiddels in het Groninger gehucht Harkstede, met Adri. De slachtoffers waren telkens tippelaarsters. In 2003 kreeg 'het beest' levenslang voor deze moorden.
De kiem voor de moorddadige neigingen van Van Eijk liggen in de sadistische dromen die hij als jongeling al had. Hij droomde ervan vrouwen te verminken en te doden. Zij lagen ten grondslag aan de moorden in de jaren zeventig. De latere moorden in Groningen omschrijft Van Eijk consequent als ongelukken, dingen die hem overkwamen terwijl hij in een staat van vernauwd bewustzijn verkeerde. De lugubere dromen had hij toen naar eigen zeggen niet meer.
Over Van Eijk is vaak gedacht dat hij meer moorden op zijn geweten moet hebben. Aan schrijver Van der Zee benadrukt hij, "met de hand op mijn hart" dat het er niet meer dan vijf zijn geweest. "Twee toen en drie later, die ongelukken in Groningen." Als hij ergens niet over wil praten, zegt hij dat tegen Van der Zee, die eerder een boek schreef over de Haagse meervoudige moordenaar Koos H. . Maar liegen zal hij niet, zo bezweert Van Eijk hem.
Van der Zee worstelt hardop met de vraag of hij zijn gesprekspartner wel kan vertrouwen. Hij schrijft echter nooit het gevoel te hebben "dat hij de volle waarheid spreekt. Of dat er tenminste een kern van waarheid in zit."
(Bron)
Nog steeds slachtoffers in wrakstukken Franse trein

AMSTERDAM - Hoewel reddingswerkers de hele nacht aan het werk zijn geweest om de mensen die nog vastzitten in de wrakstukken van de Franse passagierstrein die woensdag frontaal op een goederentrein botste, te bevrijden zitten er nog altijd slachtoffers beklemd. Er is geen hoop meer dat er nog overlevenden zullen worden gevonden.
Tot dusverre zijn de resten van vijf slachtoffers geborgen, onder wie de machinisten van beide treinen. "De kans dat we overlevenden vinden, wordt met het uur kleiner", aldus een brandweerman. Pas als alle treinwagons zijn opengesneden, kan worden vastgesteld hoeveel slachtoffers er zijn.
Verder zijn zestien mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar, zei de politie. Het ongeluk voltrok zich ter hoogte van het Franse Zoufftgen, ongeveer twee kilometer ten zuiden van de grens met Luxemburg.
De passagierstrein was van Luxemburg op weg naar Nancy en moest vanwege reparatiewerkzaamheden aan de rails van spoor wisselen. Op dat andere spoor reed de goederentrein in tegengestelde richting. Meer dan driehonderd reddingswerkers zijn op de plaats van het ongeluk aan het werk. Er is een mobiel hospitaal ingericht om de gewonden zo snel mogelijk zorg te kunnen verlenen.
De Franse president Jacques Chirac heeft een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk gelast. De Franse premier Dominique de Villepin heeft woensdag samen met minister van vervoer Dominique Perben persoonlijk poolshoogte genomen. Ook de Luxemburgse minister van vervoer, Lucien Lux, is naar Zoufftgen afgereisd.
(Bron)
Steunverklaringen partij Nawijn gestolen

BREDA - Een medewerker van de Partij voor Nederland is woensdag bestolen van een tas met steunverklaringen voor de partij. Dat heeft de partij van Hilbrand Nawijn woensdag bekendgemaakt.
De medewerker was op weg om de verklaringen in te dienen bij het stadhuis in Tilburg, voor het gelijknamige kiesdistrict. Onbekenden stalen rond het middaguur zijn tas op een parkeerplaats bij Breda.
De deadline voor het inleveren van de verklaringen was 15.00 uur. Volgens de PVN heeft de gemeente al gezegd dat het hier een uitzonderingsgeval betreft en dat de partij de verklaringen alsnog mag indienen.
De Kiesraad moet daar nog wel een besluit over nemen. De verklaringen zijn nodig om mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november.
(Bron)
Tientallen personen onwel in Zaandam

ZAANDAM - Tientallen personen hebben donderdag in Zaandam last gekregen van brandende ogen en misselijkheid. Volgens een gemeentewoordvoerder hebben 18 leerlingen van het Regio College en 29 medewerkers van een filiaal van ABN Amro zich bij de GGD gemeld.
Vermoedelijk is de oorzaak een dampwolk die vanuit het Westelijk Havengebied in Amsterdam over Zaandam trok.
De leerlingen van het Regio College werden rond half twaalf onwel. De brandweer liet uit voorzorg het hele schoolgebouw ontruimen. Ook zijn de medewerkers uit het ABN-filiaal en dat van de Sociale Verzekeringsbank gehaald. Eén persoon is naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Deze kon na behandeling naar huis.
Rond 15.00 uur kreeg de brandweer nog ongeveer tien meldingen binnen van mensen in het centrum van Zaandam die last hadden van de lucht, meldde de gemeentewoordvoerder. Het is nog niet duidelijk welke stof de klachten heeft veroorzaakt.
(Bron)

Behalve dat het uiteraard iets is dat helemaal geen kwaad kan.
'Allerlaagst schoffeert Kamerleden'

DEN HAAG - Het CDA en de linkse oppositiepartijen zijn boos op minister Hans Allerlaagst (Volksgezondheid). Zij voelen zich geschoffeerd door zijn opmerkingen over hun bezorgdheid over de medische zorg voor asielzoekers en eisen betere toegang tot de huisarts voor asielzoekers.
De minister zei donderdag dat hun zorg gebaseerd was op incidenten en Netwerkuitzendingen. Het gaat volgens hem om mensen met grote medische belangen, omgeven door juristen.
Die opmerking ging er bij de Kamer niet in. "Dit is een frontale aanval op asielzoekers die weggezet worden als berekende figuren die misbruik maken van hun ziekten", zei Naima Azough van GroenLinks. Ook de PvdA en het CDA waren niet gecharmeerd. Zij voelden zich niet serieus genomen en stelden dat de minister de problemen bagatelliseert.
Volgens Allerlaagst en minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) is de toegang tot huisartsenzorg voor asielzoekers beter geregeld dan voor de inwoners van Nederland en kost die ook veel meer.
Hij benadrukte dat de zorg voor asielzoekers 10.000 euro per persoon kost dit jaar. Voor een Nederlander kost alle zorg 4300 euro en dat is inclusief bijvoorbeeld ziekenhuiskosten. Hij wil uitzoeken of het niet goedkoper kan.
Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, GroenLinks en SP liet zich echter niet overtuigen door de ministers. Het gaat in de praktijk vaak fout. Er gaan mensen onnodig door dood, memoreerden de SP en de PvdA. Bovendien constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit jaar problemen die in 2003 ook al aan de orde waren.
De Kamer wil dat asielzoekers rechtstreeks toegang krijgen tot de huisarts. Daar mag geen verpleegkundige van de MOA (medische opvang asielzoekers) of een beveiliger tussen zitten die als een filter de toegang tot de huisarts belemmert.
Daarnaast eist de Kamer dat zieke asielzoekers niet meer zoek raken voor specialisten of andere zorgverleners. V. zei daar aan te werken. Verder zal ze kijken of de MOA opgeheven kan worden. Maar zij benadrukte dat er een opzegtermijn van twee jaar gold in het contract met de MOA.
(Bron)
McDrive geeft klant per ongeluk 15.000 euro

WATERLOO - Een hongerige Belg keek zondagavond vreemd op bij de McDrive in het Belgische Waterloo. In de papieren zak met zijn bestelling vond hij tussen de hamburgers een envelop met 15.000 euro.
"Even heb ik getwijfeld of ik het geld zou houden. Geef toe, wie zou dat niet doen? Maar mijn ouders hebben me geleerd om altijd eerlijk te zijn", zei Marco Parra-Martinez (23) donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Marco heeft de envelop terugbezorgd. Het geld was de omzet van enkele dagen, die per ongeluk tussen de bestellingen was beland. McDonalds heeft de eerlijke klant een mooi geschenk beloofd.
(Bron)

woensdag, oktober 11, 2006

Mooi verslag van de Jamie Oliver-kookwedstrijd tussen lijsttrekkers.
Treinkaartjes opnieuw duurder

AMSTERDAM - Treinkaartjes gaan in 2007 gemiddeld 1,5 procent meer kosten dan nu. Daarmee volgen de Nederlandse Spoorwegen volgens een NS-zegsman de inflatieverwachting van het kabinet, die op Prinsjesdag met 0,25 procent werd verhoogd tot 1,5 procent.
Eind juli had NS de tariefwijzigingen voor volgend jaar al bekendgemaakt. Destijds was de verwachting dat de inflatie 1,25 procent zou bedragen.
Veel enkele reizen en retours worden 0,7 procent duurder. Maand- en jaarabonnementen voor langere afstand gaan relatief het sterkst in prijs omhoog. Verder wordt de eerste klasse 4 procent duurder en stijgen ook de jeugdabonnementen meer dan gemiddeld.
(Bron)
Moderne crimineel aast op argeloze internetter

SAN FRANSISCO - De nieuwste generatie criminelen combineert computerkennis met traditionele misdaden, zoals bijvoorbeeld geld witwassen. Dat meldde de Britse krant The Financial Times woensdag.
Dankzij opkomende 'computerbedrijven' in de onderwereld kunnen ook digibete gangsters zich in toenemende mate wagen aan het kaalplukken van argeloze internetters. Ze kopen gebruikersvriendelijke programma's van hackers en gebruiken die bij het stelen van bijvoorbeeld wachtwoorden of creditcardnummers.
Ook zou er een groeiende markt zijn voor de verkoop van de gestolen informatie. "De mensen die de informatie stelen zijn niet langer de mensen die het gebruiken", aldus een analist.
Populair onder criminelen zijn ook de online spelletjes waarin duizenden gamers de strijd met elkaar aangaan. Criminelen azen op de wachtwoorden van spelers, waarna de digitale bezittingen van de gamer worden geplunderd en voor honderden euro's van de hand worden gedaan op veilingsites.
De criminelen richten zich volgens een veiligheidsexpert liever op onlinespelletjes dan op poker- of banksites, omdat de drempel om aangifte te doen voor slachtoffers hoger ligt. "Probeer maar eens een politieformulier in de vullen over de diefstal van je goud in World of Warcraft. Erg ver kom je niet", aldus de specialist.
(Bron)
Munitie gestolen van militair terrein

AMSTERDAM - De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de diefstal van een hoeveelheid oefenmunitie, afgelopen weekeinde van een militair terrein in de buurt van het Gelderse 't Harde. Dat laat een Defensiewoordvoerder woensdag weten.
De hoeveelheid oefenmunitie die is ontvreemd is te dragen door één persoon, zegt de woordvoerder. Hij wil niet zeggen of de munitie is gestolen door vreemden of door iemand die toegang had tot de opslagruimte.
Defensie waarschuwt voor het gevaar dat mensen lopen als zij gaan experimenteren met de oefenpatronen, 'rotjes' en explosie-nabootsers. De munitie bevat namelijk een kleine hoeveelheid kruit. De zegsman roept mensen op het spul naar de politie of de kazerne te brengen.
(Bron)
Belastingaangifte alleen nog met DigiD

DEN HAAG - Belastingplichtigen moeten bij hun aangifte inkomstenbelasting via internet vanaf volgend jaar gebruikmaken van de digitale overheidshandtekening DigiD. Deze vervangt de elektronische handtekening waarmee belastingplichtigen nu nog documenten konden ondertekenen.
DigiD (digitale identiteit) is een inlogcode waarmee burgers behalve met de Belastingdienst ook kunnen communiceren met bijvoorbeeld de gemeente of het Kadaster.
Dit jaar was het voor het eerst mogelijk belastingaangifte met DigiD te doen. Ruim 530.000 belastingplichtigen deden dat. Aanvankelijk was het de bedoeling pas in 2008 de Digid-inlogcode verplicht te stellen.
(Bron)
'Madonna adopteert Afrikaans jongetje'

AMSTERDAM - Madonna heeft een eenjarig jongetje uit Malawi geadopteerd. Dat beweert de vader van het kind. De man zegt gelukkig te zijn, omdat zijn zoon David nu een kans krijgt om aan de armoede in het land te ontsnappen. Dat meldden verschillende media woensdag, waaronder Reuters.
Volgens The Sun is het jongetje 13 maanden oud en is zijn moeder is een maand na de bevalling overleden aan complicaties. De krant toonde woensdag een foto van de zangeres met een donker jongetje op haar rug. Volgens de krant zou dit het jochie zijn dat Madonna heeft uitgekozen.
De vader van het jongetje zegt Madonna nog niet ontmoet te hebben. "Ik weet dat David gelukkig worden zal in Amerika en ze hebben me verzekerd dat hij later zal terugkomen, misschien ooit wel eens met de Madonna."
Madonna zou tot twee keer aan toe het weeshuis hebben bezocht, waar David verbleef. "Madonna kreeg een aantal foto's van weesjes te zien en viel onmiddellijk voor David. Ze speelde met hem en en ze nam hem mee naar de kerk", vertelt een bron tegen The Sun. "Ze droeg hem ook in een doek op haar rug, een traditie onder moeders in Malawi."
Madonna en haar man Guy Ritchie verblijven nog even in Malawi en zouden naar verluidt de adoptieformaliteiten zo snel mogelijk afronden. De 48-jarige popster is van plan om het kind op te voeden in Groot-Brittannie.
Er is nog niet officieel gereageerd op het bericht. Vorige week ontkende een woordvoerder van de popster dat Madonna in Malawi was om een kind te adopteren.
De popdiva is al moeder van twee kinderen. De 10-jarige Lourdes werd geboren uit de relatie met haar fitnesstrainer Carlos Leon. De 6-jarige Rocco kreeg ze met Ritchie.
(Bron)

Mooi verhaal. Helaas is de bron, Sun, wat in de war: in Malawi kunnen westerlingen geen kinderen adopteren. En kinderen 'uitzoeken' is sowieso brr, maar dat kan mijn eigen geadopteerden-tic zijn.
Seksuele voorlichting voor kleuters

NEW DELHI - Indiase schoolkinderen krijgen vanaf volgend schooljaar al in de kleuterklas voorlichting over seks en drugs. Zo willen de autoriteiten hen beter wapenen tegen de gevaren van de moderne maatschappij. Dat berichtte het dagblad The Times of India woensdag.
Volgens de Indiase onderwijsraad krijgen kinderen vanaf 5 jaar les over de gevaren van drugsgebruik en seksueel overdraagbare ziektes als aids. In het conservatieve India ontbreekt het jongeren vaak aan kennis van deze zaken. Dat maakt hen volgens deskundigen kwetsbaar. India heeft wereldwijd het hoogste aantal besmettingen met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.
(Bron)
Handel in Nigeriaanse meisjes ontdekt

LEEUWARDEN - De politie van Friesland heeft acht alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) van Nigeriaanse afkomst uit het illegale mensenhandelcircuit gehaald. Dat meldde de politie woensdag. De politie verdenkt twee Vlaardingers van deze mensenhandel, maar sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
De man en de vrouw zijn zondag aangehouden en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. De man wordt er tevens van verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van twee Nigeriaanse meisjes die eerder uit Friese opvangcentra zijn verdwenen.
De zaak kwam aan het rollen toen een speciaal prostitutieteam twee minderjarige Nigeriaanse meisjes vond op een opvangadres in Friesland. Via deze meisjes kwam de politie de twee verdachten op het spoor. Bij onderzoek in hun woning in Vlaardingen werden vervolgens nog drie Nigeriaanse meisjes aangetroffen, evenals de adressen van drie andere meisjes. Twee van hen zaten in Zeeland, de ander in Flevoland.
Alle slachtoffers zijn door de politie aangehouden en ingesloten op verdenking van het onder valse voorwendselen aanvragen van asiel. Omdat ze allemaal reisden met valse identiteitspapieren is niet met zekerheid vast te stellen hoe oud ze zijn.
De politie schat hun leeftijden tussen de veertien en zestien jaar. Als de meisjes niet waren ontdekt, zouden ze volgens de politie vrijwel zeker in ergens in Europa in de prostitutie zijn beland.
(Bron)

Van wie zijn die valse voorwendselen?
Doden door treinbotsing Frankrijk

METZ - Door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in de omgeving van Zoufftgen, in Noordoost-Frankrijk nabij de grens met Luxemburg, zijn woensdag zeker twaalf mensen om het leven gekomen.
Dat heeft een functionaris van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF bekendgemaakt. Volgens de brandweer raakten circa twintig mensen gewond.
Volgens de SNCF ging het om een Luxemburgse passagierstrein die onderweg was van Luxemburg naar Nancy, en een vrachttrein van Thionville naar Luxemburg. De treinen botsten frontaal op elkaar.
Het ongeluk gebeurde op een plek waar door werkzaamheden maar één spoor in gebruik was. De autoriteiten onderzoeken hoe de treinen tegelijk op dat spoor terecht konden komen.
Meer dan honderd reddingswerkers zijn op de plaats van het ongeluk aan het werk. Er is een mobiel hospitaal ingericht om de gewonden zo snel mogelijk zorg te kunnen verlenen. De Franse premier Dominique de Villepin is samen met minister van vervoer Dominique Perben op weg naar de plaats van het ongeluk om persoonlijk poolshoogte te nemen.
(Bron)
Concurrenten KPN krijgen toegang tot glasvezelnet

AMSTERDAM - KPN geeft concurrerende telecomaanbieders toegang tot zijn straatkasten, de laatste schakel tussen het netwerk en de huisaansluiting. Toezichthouder OPTA had het bedrijf daartoe eerder deze maand opgeroepen.
KPN gaat het huidige koperdraadnetwerk vanaf volgend jaar vervangen door een netwerk van glasvezel. Daarbij worden de huidige dertienhonderd wijkcentrales vervangen door tweehonderd meer geavanceerde centrales. Andere telecomaanbieders, zoals Tele2 en Orange, hebben echter in vierhonderd wijkcentrales apparatuur opgesteld om hun klanten te verbinden. De OPTA had KPN gevraagd de concurrenten een alternatief te bieden.
Aan die wens komt KPN nu tegemoet. Het bedrijf heeft woensdag een tarievenlijst gepubliceerd voor toegang tot de straatkasten.
(Bron)
Kinderslaven in World of Warcraft

AMSTERDAM - Criminele bendes in China hebben een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen. Ze dwingen kinderen ertoe het populaire spel World of Warcraft te spelen. Dat meldt Webwereld woensdag. Het virtuele geld wordt vervolgens afgepakt.
De kinderen worden gedwongen om World of Warcraft onafgebroken te spelen, soms langer dan 12 uur per dag. De bedoeling is dat ze tijdens het spel zoveel mogelijk virtueel geld verzamelen. Pauzes zijn niet toegestaan.
De bendes stellen de kinderen veel geld in het vooruitzicht, maar ondertussen pakken de bendes de verkregen goederen en het virtuele geld af en verkopen ze dat door via sites als eBay.
Het Duitse actualiteitenprogramma Tagesthemen bracht de wanpraktijken aan het licht. Het programma wist beelden te bemachtigen die zijn gemaakt met een verborgen camera.
De maker van World of Warcraft, Blizzard, verbiedt het verkopen van virtueel geld. De spellenmaker sluit alle accounts af van spelers die virtueel geld verkopen.
World of Warcraft telt bijna 7 miljoen spelers en is daarmee de succesvolste online 'role playing game' ooit. Spelers kunnen een eigen karakter creëeren en vrij rondlopen in een virtuele wereld. Hoe vaker je het spel speelt, hoe sterker je karakter wordt.
(Bron)
Nederlandse militair in Uruzgan pleegt zelfmoord

DEN HAAG - Een Nederlandse militair heeft zichzelf op Kamp Holland in Uruzgan waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, werd woensdagochtend dood aangetroffen door collega's.
Het ministerie van Defensie heeft dat woensdag bekendgemaakt. Zijn familie is inmiddels ingelicht. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de dood van de man. Alles wijst erop dat het om zelfdoding gaat.
De woordvoerder van Defensie wil verder niets zeggen over de gebeurtenis en de betrokkene. Verslaggevers van RTL4, die momenteel op de basis in Tarin Kowt aanwezig zijn, melden dat de man is gevonden in een dienstvoertuig.
Het is nog niet bekend wanneer het stoffelijk overschot van de man naar Nederland wordt overgebracht. Defensie volgt dezelfde ceremonie als bij militairen die omkomen door gevechtshandelingen of een ongeval. Het is aan de familie van de betrokkene te bepalen hoe de gang van zaken in Nederland verder verloopt.
Op de basis in Tarin Kowt verblijven ongeveer duizend Nederlandse en enkele honderden Australische militairen. De ISAF-missie is opgezet om de Afghanen te helpen bij de wederopbouw van hun land.
Volgens Defensie komen zelfmoorden bij de organisatie een paar keer per jaar voor. Soms gebeurt dat tijdens de diensttijd of op een missie in het buitenland. Voor zover de woordvoerder bekend, gebeurde dat de laatste keer in Bosnië in 2002.
(Bron)
Schietpartij op Mount Everest

KATHMANDU/LONDEN/SYDNEY - Chinese diplomaten in Kathmandu pogen westerse bergbeklimmers over te halen geen ruchtbaarheid te geven aan de beschieting van een groep Tibetanen bij Mount Everest. De berg staat op de grens van Nepal en door China ingelijfd Tibet. Het Britse dagblad The Independent meldde dit woensdag.
Een groep bergbeklimmers in een kampement ten westen van de Mount Everest was er getuige van hoe op geringe afstand van hun kamp Chinese soldaten het vuur openden op circa zeventig Tibetanen, onder wie zeker vijftien kinderen.
De groep wilde de wijk nemen naar Nepal over de 5700 meter hoge pas Nangpa. Tibetaanse bronnen in Nepal berichtten dat een 17-jarig meisje en 13-jarige jongetje werden doodgeschoten. Het incident beroerde woensdag ook de Australische pers. Een van de ooggetuigen, een Australische bergbeklimmer, zei woensdag in de The Sydney Morning Herald dat de Chinezen de Tibetaanse vluchtelingen "als ratten of konijnen afschoten".
Een van de vluchtende Tibetanen zei dat de Chinezen ongeveer een kwartier lang schoten. Van de naar schatting vijftien kinderen wist slechts een zevenjarig meisje Nepal te bereiken met de ongeveer veertig Tibetanen.
Kort nadat de verbouwereerde bergbeklimmers de schietpartij hadden waargenomen, trokken Chinese militairen bovendien dwars door het bergbeklimmerskamp Cho Oyu met negen gevangen genomen kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. Die marcheerden angstig star voor zich uitkijkend achter elkaar met hun bewakers door de kolonie bergtoeristen.
Van hen denken sommigen met walging terug aan zowel de beschieting als aan het feit dat geen van hen ook maar een mond durfde open te doen tegen de Chinese militairen, laat staan enige hulp aan de slachtoffers te bieden.
De bergbeklimmers maken zich net als mensenrechtenorganisaties grote zorgen over het lot van de negen weggevoerde kinderen, maar geen van de alpinisten zag naar verluidt verder van de bergexpeditie af. Dat droeg er mede toe bij dat het incident traag naar buiten kwam. Voorts beklimmen nog steeds leden van de groep bergen op Chinees grondgebied. Ooggetuigen die de Volksrepubliek inmiddels hebben verlaten zijn mede daarom uiterst behoedzaam. Een expeditie naar de Mount Everest kost een serieuze bergbeklimmer in China bijna 45.000 euro.
Enkele ooggetuigen zijn in hun hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu door de Chinese ambassade benaderd. Een Amerikaanse alpinist zei dat hij het krankzinnig vond dat hij een berg beklimt terwijl anderen een paar meter verderop wreed worden vervolgd.
(Bron)

Als het aan China ligt, wordt heel Tibet doodgezwegen.
GroenLinks lanceert FemFem-navigatie

AMSTERDAM - "Ga aan het einde van de weg linksaf. Kom op Wouter, jij ook!", zegt Femke Halsema. Het is de FemFem, de laatste aanwinst in de stapel met campagnemateriaal voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.
De stem van de GroenLinks-fractievoorzitter leidt de bezitter van een TomTom-navigatiesysteem naar hun plaats van bestemming. De FemFem is gratis te downloaden op de website van GroenLinks en vervangt de normale stem van de TomTom door die van de GroenLinks-fractievoorzitter.
Vervolgens leidt Halsema, net als het normale systeem, de autorijder naar de juiste plek, met af een toe een politieke uitspraak. "Je bent op de plaats van bestemming gearriveerd. Zie je wel, links kan best goed leiden!"
Volgens een woordvoerder van GroenLinks moet de FemFem voornamelijk beschouwd worden als een ludieke actie. "Maar het is ook om aan te geven dat GroenLinks geen anti-autopartij is."
(Bron)

dinsdag, oktober 10, 2006

Overigens is een deel van de shag al prima opgedroogd en goed rookbaar. Een deel is nog erg klam en droogt verder.
Kots... Eerdmans over de incidenten rond de ontsnapte TBS-er: het ging om een "boomlange Surinamer". Tuurlijk, als het een schriel polderjoch is kan ie geen kwaad.
'Geef tbs'er onderhuidse chip'

ROTTERDAM - Tbs'ers op proefverlof zouden moeten worden voorzien van een onderhuidse chip zodat altijd duidelijk is waar zij zijn. Dat bepleit hoogleraar forensische psychiatrie en tbs-deskundige Hjalmar van Marle dinsdag in het AD.
"Zeker gezien de geschiedenis van misdrijven door tbs'ers tijdens verlof zou het goed zijn ze, net als honden en katten, van een chip te voorzien als ze naar buiten gaan", zegt Van Marle. De deskundige is overigens voorstander van proefverloven voor tbs'ers.
Vrijdag ontsnapte in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet een tbs'er die vervolgens elders in de stad een serie misdrijven pleegde. De man was met begeleid verlof. De Tweede Kamer roept minister Ernst Hirsch Ballin (Jusitie) over deze zaak ter verantwoording.
De ontsnapte tbs'er beroofde en bedreigde na zijn ontsnapping twee mensen en verkrachtte een 20-jarige vrouw. Hij werd 's avonds opgepakt bij metrostation Hoogvliet.
(Bron)

Overigens was die ene man al 135 keer eerder met verlof gegaan, zonder problemen. Het blijft moeilijk in te schatten blijkbaar.
Grote rampoefening op station Utrecht Centraal

UTRECHT - Op station Utrecht Centraal vindt volgende week woensdagavond een grote rampoefening plaats. Op een van de perrons wordt een explosie in scène gezet. Hulpverleners proberen slachtoffers uit de wrakstukken van een door terroristen opgeblazen trein te bevrijden en eerste hulp te verlenen.
In totaal doen, inclusief acteurs die de gewonden spelen, ongeveer vijfhonderd mensen aan de oefening mee, meldde de gemeente Utrecht dinsdag. De oefening richt zich niet alleen op de directe hulpverlening. Zo oefenen in het stadhuis van Utrecht communicatiemedewerkers met pers- en publieksvoorlichting; ambtenaren van Burgerzaken oefenen met de registratie van slachtoffers en mensen die informatie zoeken.
Doel van de oefening, genaamd 'Opgespoord', is volgens de gemeente Utrecht ervaring op te doen bij "het bestrijden van de gevolgen van een calamiteit met terroristische oorzaak en het verbeteren van het multidisciplinair samenwerken in praktijksituaties".
Tijdens de oefening, die van 18.00 tot 24.00 uur duurt, is Utrecht Centraal gewoon toegankelijk. Treinen die normaal van spoor 18 en 19 vertrekken, rijden die avond vanaf een ander perron. De aan de oefening deelnemende instanties en bedrijven zijn politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht, het Openbaar Ministerie, ProRail, NS, eigenaar Corio van het nabijgelegen winkelcentrum Hoog Catharijne en de vervoersbedrijven GVU en Connexxion.
(Bron)
'Allochtoon moet bicultureel gaan heten'

NOORDWIJK - Een allochtoon is geen allochtoon, maar een bicultureel. Tenminste, als het aan De Baak ligt, het opleidingscentrum van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het woord bicultureel moet de positieve tegenhanger van het woord allochtoon worden.
"Bicultureel ben je als je je hebt verrijkt met minstens één andere cultuur", aldus De Baak dinsdag. Het opleidingscentrum wil dat 'biculturele inspirators', oftewel succesvolle allochtonen, jongeren uit minderheidsgroepen stimuleren om hogerop te komen.
De Baak is niet de eerste die een poging doet om de term allochtoon te wissen. Vorig jaar drongen enkele fracties in de Tweede Kamer er bij het kabinet op aan om het begrip te schrappen, omdat het een negatieve betekenis zou hebben. Het kabinet liet echter weten het woord te blijven gebruiken.
In het gewone spraakgebruik zijn de afgelopen veertig jaar verschillende benamingen gebruikt om migranten aan te duiden, zoals gastarbeiders, buitenlanders, immigranten, medelanders en nieuwe Nederlanders. In de jaren tachtig gebruikte de overheid nog vooral de term etnische minderheden. Vanaf het begin van de jaren negentig raakte het begrip allochtonen steeds meer ingeburgerd.
(Bron)

Maakt het uit welk plakkertje erop zit?
Kinderhandjes worden cavia's fataal

GRONINGEN - Al te enthousiaste kinderhandjes zijn een aantal cavia's fataal geworden tijdens de opening van Caviastad op de Groningse kinderboerderij Wegafarm.
Volgens de directeur van de kinderboerderij waren de kinderen te hardhandig aan het knuffelen en ging een aantal van de kleuters zelfs per ongeluk op de beestjes zitten. "Drie van de tien cavia's overleefden het niet", aldus de directeur dinsdag.
Voor Caviastad had de kinderboerderij het afgelopen weekeinde een apart hok ingericht waar kinderen de beestjes konden vasthouden en knuffelen. "Een moeder waarschuwde ons dat de kinderen wel heel hardhandig met de beestjes omgingen, waarop we de cavia's direct in hun hokjes hebben teruggezet."
Ze waren niet meteen dood. "Je zag wel dat een aantal cavia's niet zo lekker in hun vel zat. Enige tijd later zijn ze doodgegaan, vermoedelijk aan inwendig letsel."
De kinderboerderij heeft 'Caviastad' opgeheven en de zeven cavia's die de dag overleefd hebben, teruggebracht naar de fokker.
(Bron)

Ukkies hou je toch in de gaten als ze met dieren spelen? Sowieso voor de dieren, maar ook omdat die weleens HAP kunnen doen als waarschuwing?
Docente ontslagen na museumbezoek

DALLAS - Het ontslag van een 51-jarige docente heeft in de Amerikaanse staat Texas voor veel commotie gezorgd. De vrouw zegt te zijn ontslagen nadat ze haar klas tijdens een schoolreisje in een museum een tweeduizend jaar oude sculptuur van een naakt persoon toonde.
Dat meldden Amerikaanse kranten dinsdag. De school heeft woedend gereageerd en beschuldigt de vrouw van het "misleiden van het publiek".
In de media vliegen de beschuldigingen over en weer. "Geen enkele lerares is ooit ontslagen voor een bezoek aan het museum van Dallas. We hebben daar in het verleden leerlingen mee naar toe genomen en zullen dat in de toekomst opnieuw doen", aldus een woordvoerder voor de school. "Als dat zo is, waarom is ze er dan een dag later voor berispt", reageerde de advocaat van de docente.
(Bron)

Ja, bloot, dat kan niet. Die kindertjes gaan ook met een blinddoek om in bad en onder de douche. Hoe doen ze dat met plassen en zo?
En ik neem aan dat in de hele staat geen blootbladen verkrijgbaar zijn, of alleen in van die winkels waar je pas na tonen van je ID binnenkomt?
'Gevaarlijke tuberculose rukt op in Oost-Europa'

GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie, het Rode Kruis en andere instellingen die zich bezig houden met de volksgezondheid hebben maandag gezamenlijk in Genève Europa opgeroepen tot actie tegen tuberculose.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is tuberculose voor Europa niet zo gevaarlijk geweest. De vorm van de ziekte die nu in Oost-Europa rondwaart, is immuun voor geneesmiddelen die de ziekte moeten bestrijden.
"Onze boodschap aan Europese leiders is wakker te worden en geen uitstel te plegen, laat dit probleem niet verder uit de hand lopen," aldus Markku Niskala van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.
De gevaarlijkste concentraties van geneesmiddelenresistente tuberculose staan op Europa's drempel, aldus een zegsman van de Wereldgezondheidsorganisatie. De ziekte moet hoger op de agenda komen.
Het verkeerd gebruik van medicijnen en onder meer de verspreiding van aids in Rusland en Oekraïne verergeren het probleem. Een besmetting met het virus dat aids veroorzaakt ondermijnt de weerstand waarmee tuberculose meer kans maakt.
Ieder jaar worden in oostelijk Europa en Centraal-Azië al 450.000 mensen tuberculose patiënt. Bijna 70.000 overleven de ziekte niet volgens gegevens van het Rode Kruis.
(Bron)
Grote verschillen in prijs drinkwater

RIJSWIJK - De prijs van drinkwater verschilt sterk per regio. In sommige regio's, zoals Groningen, is de prijs daarbij de afgelopen jaren gedaald, terwijl in andere gebieden, zoals Zeeland, Friesland en Flevoland de prijs juist is gestegen.
Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant dinsdag heeft gepubliceerd. Vooral waterbedrijven die als commerciële onderneming dividend uitkeren aan de aandeelhouders hebben hun prijs de afgelopen jaren flink verhoogd. Drinkwater is daardoor soms duurder dan absoluut noodzakelijk, stelt de krant.
Een gemiddeld huishouden in Groningen heeft de uitgaven voor water de afgelopen vier jaar met bijna tien procent zien dalen tot bijna 117 euro per jaar. De Zeeuwen zagen daarentegen hun wateruitgaven in dezelfde periode met ruim 5 procent stijgen tot 167 euro.
Volgens de Volkskrant is dat verschil deels terug te voeren op een verschil in bedrijfsvoering: het Groningse drinkwaterbedrijf wil geen winst maken, het Zeeuwse wel, want dat is onderdeel van een commercieel bedrijf. Consumenten hebben overigens geen keuze in hun drinkwaterleverancier; die wordt bepaald door de woonplaats. De markt voor drinkwater is niet vrij.
(Bron)
Internetters gokken op Nobelprijs Ayaan Hirsi Ali

AMSTERDAM - Ayaan Hirsi Ali maakt een aardige kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Althans, als men de bookmakers van online wedkantoor Unibet moet geloven. Die betalen veertig keer de inzet uit als het voormalige Kamerlid in december wordt gelauwerd.
De grootste kanshebber is volgens het gokkantoor de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, met een notering van 3,00. Oprah Winfrey (150,0) en de Amerikaanse president George W. Bush (1000,0) maken ook een kansje.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt vrijdag bekend gemaakt. In december volgt de prijsuitreiking. Vorig jaar ging de prijs naar het Internationaal Atoomagentschap en zijn directeur Mohamed El Baradei.
(Bron)

Geen commentaar...
'Duizenden kankerpatiënten krijgen geen revalidatie'

UTRECHT - Duizenden patiënten krijgen geen revalidatie na een kankerbehandeling, terwijl ze daar wel bij gebaat zouden zijn. Revalidatie voorkomt restklachten zoals emotionele instabiliteit en vermoeidheid. Dat stelt de Vereniging van Integrale Kankercentra dinsdag.
Volgens de vereniging zouden jaarlijks ongeveer 7000 mensen voor het speciaal voor kankerpatiënten ontwikkelde revalidatieprogramma Herstel & Balans in aanmerking komen. Maar de vijftig adressen waar het drie maanden durende revalidatieprogramma wordt aangeboden, krijgen er maar 1200 tot 1500 per jaar binnen, zegt een woordvoerster.
De eerste resultaten van nog niet afgerond wetenschappelijk onderzoek duiden er op dat mensen met revalidatie fysiek, sociaal en emotioneel beter af zijn dan mensen die geen revalidatie hebben gehad. Maar volgens de vereniging wijzen artsen kankerpatiënten na hun behandeling relatief weinig door naar revalidatieprogramma's.
Patiënten weten zelf ook niet de weg naar de revalidatie te vinden. De Vereniging van Integrale Kankercentra lanceert daarom dinsdag een voorlichtingsfilm over het programma.
De programma's worden in tegenstelling tot hartrevalidatie niet vergoed uit de basisverzekering en zijn ook niet altijd opgenomen in aanvullende verzekeringen. Een drie maanden durend revalidatieprogramma voor kankerpatiënten kost zo n 1100 à 1200 euro, stelt de vereniging die zich al tijden voor vergoeding uit het basispakket hard maakt.
Op dit moment leven ongeveer 400.000 mensen met de gevolgen van kanker en dit aantal zal volgens de vereniging de komende tien jaar bijna verdubbelen. De Vereniging van Integrale Kankercentra, Revalidatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen begeleiden en coördineren de ontwikkelingen van Herstel & Balans.
(Bron)
'Historische informatie op internet onbetrouwbaar'

DEN HAAG - Historische informatie op internet is onoverzichtelijk, heeft niet genoeg diepgang en is niet altijd betrouwbaar. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.
Aan de andere kant waarderen gebruikers het grote aanbod, de permanente beschikbaarheid en de relatief lage kosten van de informatie.
De conclusies staan in de SCP-publicatie 'Klik naar het verleden', die dinsdag verschijnt. De onderzoekers geven in het rapport een beeld van het publiek van het 'digitale erfgoed'. Hieronder valt alle informatie die over historische gebouwen, voorwerpen en kunst en over archiefstukken aangeboden wordt op internet.
Het publiek werd door de onderzoekers in vijf groepen verdeeld: allrounders, kunstminnaars, verenigingsleden, verzamelaars en snuffelaars. Gebruikers van digitaal erfgoed brengen ook regelmatig een echt bezoek aan musea, archieven, monumenten en archeologische instellingen.
De gebruikers zijn hoogopgeleid en onder hen bevinden zich relatief veel ouderen. De verenigingsleden en de verzamelaars maken het minst gebruik van internet.
De ondervraagden vinden dat het bekijken van een schilderij of historisch voorwerp op het scherm niet te vergelijken is met het bekijken 'in het echt'. Een kunstwerk of historisch gebouw van nabij bekijken maakt volgens hen meer indruk.
(Bron)

En van regen word je nat.

maandag, oktober 09, 2006

Anderhalf jaar cel voor seks in moskee

NAIROBI - Een paar dat is betrapt op seks in een moskee tijdens de heilige islamitische maand ramadan is maandag door een Keniaanse rechtbank veroordeeld tot achttien maanden cel.
De man verdedigde zich met de verklaring dat hij dronken was en dacht dat hij in een hotel was. Zijn partner gaf toe dat ze zoveel had gedronken dat ze geen idee had wat er gebeurde. De rechter wees hun excuus echter van de hand en noemde het gedrag van het niet-islamitische paar walgelijk. De twee hebben veertien dagen om in hoger beroep te gaan.
(Bron)
De bruggen in deze wijk zijn gevaarlijk, hoewel deze maar twee opgetimmerde planken heeft, en maar weinig en kleine gaten:

Photobucket - Video and Image Hosting
Daar zijn de eersten:

Photobucket - Video and Image Hosting
De vlieren doen het ook goed:

Photobucket - Video and Image Hosting
In het kanaal groeien pijlkruid en winkelwagentjes:

Photobucket - Video and Image Hosting
De dukdalven rotten weg:

Photobucket - Video and Image Hosting


Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
De blikjes vallen, en dat ligt niet aan de herfst - dit is onderaan een brug.

Photobucket - Video and Image Hosting
Op de Beneluxlaan wordt iets gemeten - vervuiling? Of iets anders?

Photobucket - Video and Image Hosting
Als je in Utrecht op de Europalaan fietst, fiets je pal naast een drukke doorgangsweg. En dan zie je dit:

Photobucket - Video and Image Hosting


Mooie afscheiding lijkt het. Maar het heeft een reden:

Photobucket - Video and Image Hosting


Grappig dat er ook een UWV-kantoor zit.
Ik wilde ook nog een foto maken van de bordjes voor de hapbus en de artsen, maar ondanks het parkeerverbod stond er een grote truck met een hele grote chauffeur. Ik had niet zo'n zin om te moeten uitleggen dat ik geen foto van hem maakte, dus ik ben maar doorgefietst.