zaterdag, april 18, 2009

Kijk aan, het stikt in mijn tuin van de segrijnslakken, en wat vind ik hier: een compleet recept voor Escargots petit gris, oftewel segrijnslakken.
Nou heeft het idee van slakken eten me nooit aangesproken. Dus ik laat ze toch maar voor de egel en de lijster...
De hommelkoningin heeft het reuze druk, ze vliegt steeds maar heen en weer. Dat nest in de spouwmuur zit daar goed - Tijger weet inmiddels dat ze niet naar die beestjes moet harken, al kijkt ze er gefascineerd naar. Maar hommels doen weinig kwaad, ze bijten in diepe bloemen een gaatje om bij de nectar te komen, en dat is het wel.
Wat me meer zorgen baart, is dat het ook weer flink wespt hier. Dat nest zit er helaas ook nog steeds/weer.
Ik heb op zich niet zoveel tegen wespen, maar wespen zijn een stuk agressiever dan hommels, en ik ben allergisch voor hun gif. De eerste steek was geen enkel punt, liever een wespensteek dan een dazensteek vond ik toen. Dazensteken leverden me harde bulten op ter grootte van een ontbijtbord, die verschrikkelijk jeukten tot je ze aanraakte: dan ging het branden.
De tweede wespensteek vond plaats op het postkantoor: ik deed m'n rugzak af en er kwam een wesp klem tussen m'n schouderband en mij: PRRRRRRRRRRIKKKKK! Begrijpelijk vanuit het standpunt van die wesp, en ach, een wespensteek, dacht ik, dat geeft niet zo. Maar terwijl ik dat dacht, zag ik mijn arm zowat ontploffen: tot aan de oksel (lymfeklieren?) zwol de boel op tot groteske afmetingen.
Gelijk door naar de huisarts, die vaststelde dat ik allergisch reageerde. Als ik ooit in gezicht of hals gestoken word, kan dat levensgevaarlijk zijn, en niemand weet precies of ik bij een volgende steek weer 'beperkt' reageer (dus alleen in het lichaamsdeel dat geraakt is) of dat ik in shock kan raken. Ze vond het nog niet erg genoeg om een EpiPen voor te schrijven - bovendien: een EpiPen bevat adrenaline, en dat is weer niet zomaar te gebruiken als je epilepsie hebt. Hoewel een stuip te verkiezen is boven stikken omdat je luchtweg volledig afgekneld wordt door opgezwollen weefsel.
Voorlopig dus liefst uit de buurt blijven bij wespen en zeer voorzichtig omgaan met ze als ik ze toch tegenkom. En dat laatste, sja, dat gebeurt vaak als je een nest in de muur hebt. De gemeente kan er wel iets tegen doen - als het nest in de weg zit. Dat is niet zo, dus kan ik het alleen op eigen kosten laten verwijderen (een euro of 100), waarna er waarschijnlijk heel snel een nieuw nest zit, want die nestelplek is ideaal.
Maar flink wat wespenvallen ophangen als het echt druk begint te worden.
Het meerkoetnest bevat nu 5 eieren.

vrijdag, april 17, 2009

Gisteravond ging het even mis met de kleurcodering op de windkaart van het KNMI:

Photobucket

woensdag, april 15, 2009

Webcamgirls gezocht door belastingdienst Zweden

De Zweedse belastingdienst is op zoek naar de naakte waarheid over het inkomen van webcamstrippers. De dienst vermoedt dat honderden Zweedse vrouwen in deze branche de belasting ontduiken.
Om inkomstenbelasting van de strippers te innen gaan belastinginspecteurs op het internet zoeken naar Zweedse webcamgirls. Ze gaan proberen de gevonden dames te identificeren, waarna de verschuldigde inkomstenbelasting geïnd kan worden. Het project is onderdeel van een groter onderzoek, waarbij ook online pokeraars en handelaren gezocht worden.
De belastingdienst denkt dat ze jaarlijks ongeveer 3,7 miljoen euro misloopt. Volgens projectleider Dag Hardyson zijn inmiddels tweehonderd vrouwen gevonden. Hij verwacht op een totaal van vijfhonderd uit te komen. "Het zijn jonge meisjes, dat zien we op de foto's. We denken dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de regelgeving," zegt Hardyson.
Volgens Hardyson kunnen de belastingaanslagen oplopen tot ongeveer de helft van het inkomen van de strippers. In tegenstelling tot prostitutie is het strippen voor de webcam in Zweden wel legaal. De projectleider meent dat veel strippers ook een reguliere baan hebben. Ze moeten ook hun striptease-inkomsten opgeven aan de belasting, ook al zien ze het als hobby.
Het opsporen van de strippers is volgens Hardyson niet echt een probleem. De belastingdienst bezoekt de bedrijven achter de websites om de benodigde gegevens te krijgen. Ook hebben ze tips gekregen van de Nederlandse autoriteiten, die ook een dergelijk onderzoek uitvoeren. Volgens Hardyson is handmatig zoeken de beste methode, omdat zoekprogramma's eerder al gefaald hebben Zweedse strippers te vinden.
(Bron)
Urinesproeier veroordeeld tot negen jaar cel

AMSTERDAM – Een man uit Gloucester, Groot Brittannië heeft negen jaar celstraf gekregen voor het besmetten van eten en wijn in supermarkten met zijn eigen urine en uitwerpselen.
De overtredingen vonden plaats in mei 2008, meldt de BBC. De rechter noemde de man tijdens het proces “een potentieel erg gevaarlijke man.”
De dader ontkende alle aanklachten, maar vanwege getuigenverklaringen is hij toch veroordeeld.
De schade die de vier winkelketens leden als gevolg van de overtredingen van de man wordt geschat op 785.000 euro (700.000 pond).
Toen de politie het huis van de dader doorzocht vonden ze daar voorraden van de mix tussen uitwerpselen en urine en plannen om ook winkels in andere steden te besmetten. De man was onder andere van plan naar Bristol en Birmingham te gaan.
Ook had de man een voorliefde voor biologische wapens en vond de politie een katapult in zijn huis.
“Uw acties getuigen van desinteresse voor de publieke veiligheid en u heeft een reëel gevaar veroorzaakt met uw acties”, aldus de rechter in de rechtszaal.
Ze sloot af met de opmerking de man het liefst voor altijd op te sluiten, maar dat de wet dat niet toestond.
(Bron)
Geen verandering inkomenskloof mannen en vrouwen

DEN HAAG - Het inkomen van vrouwen is nog altijd aanzienlijk lager dan dat van mannen. De inkomenskloof is de afgelopen jaren ook niet kleiner geworden.
Dat blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.
In 2007 ontvingen vrouwen 56 procent van wat mannen kregen. Mannen hadden in 2007 een inkomen van gemiddeld bijna 37.000 euro, vrouwen van ruim 20.000 euro.
Sinds 2003 is de inkomensongelijkheid vrijwel onveranderd gebleven. Dat vrouwen minder verdienen dan mannen wordt deels verklaard doordat vrouwen relatief vaak in deeltijd werken.
Daarnaast is de beloning van vrouwen gemiddeld lager dan die van mannen.
(Bron)
Trekvogels langer onderweg door klimaatverandering

LONDEN - De klimaatverandering blijft ook voor trekvogels niet zonder gevolgen. Sommige trekvogels, zoals de grasmus, zullen tot 400 kilometer verder moeten vliegen om in de lente in Europa te kunnen broeden.
Vogels die normaal al afstanden tussen 4500 tot 6000 kilometer afleggen om te kunnen overleven, zullen daardoor behoorlijk op de proef worden gesteld. Dat staat in het dinsdag verschenen Britse tijdschrift Journal of Biogeography.
Onderzoekers van de Universiteit van Durham in het noorden van Groot-Brittannië hebben simulatiemodellen gebruikt om de gevolgen van de klimaatverandering voor vooral de grasmus te onderzoeken.
Volgens professor Stephen Willis is de klimaatverandering slecht nieuws en een bedreiging voor enkele van de kleinere trekvogels. Grasmussen overwinteren ten zuiden van de Sahara en moeten de voedselarme woestijn oversteken. De uitbreiding van de woestijn blijft voor die kleine zangvogels niet zonder gevolgen.
(Bron)

De Sahara breidt zich niet over de hele breedte uit, er zijn delen waar de woestijn juist smaller wordt.
Man bijt python

NAIROBI - Hoe bevrijd je jezelf uit de dodelijke greep van een python? Flink bijten. Dat althans is de redding geweest voor een man in Kenia, meldden lokale media woensdag.
Ben Nyaumbe was op zijn boerderij in Malindo aan het werk, toen een wurgslang zich om hem heen kronkelde en hem in een boom hees.
Nyaumbe, die dreigde te stikken, zette intuïtief stevig zijn tanden in het beest. Ook slaagde hij erin zijn mobiele telefoon uit zijn zak te pakken om hulp in te roepen.
Door het aanhoudende gebijt van Nyaumbe en de hulp van anderen verslapte de greep van de python en viel de boer op de grond. Hij kwam er met wat builen en schrammen van af.
(Bron)

Slimme kerel.
Burgemeester Utrecht ontkent inbreuk persvrijheid

UTRECHT - Volgens burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft zijn bemoeienis met een editie van de huis-aan-huiskrant Ons Utrecht niets met beperking van persvrijheid te maken. ''Ik heb alleen maar gevraagd aan de betrokkenen of zij nog eens naar de feiten wilden kijken.''
Wolfsen ontkent dat hij de journalist, hoofdredacteur of de uitgever onder druk heeft gezet.
''Maar als een journalist zo vrijmoedig mijn integriteit in twijfel trekt dan kan ik niet anders doen dan de telefoon pakken. Dat ben ik aan mijn eigen geweten verplicht.''
Volgens de hoofdredacteur van het weekblad Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, heeft de burgemeester van Utrecht de publicatie van een artikel over zijn pensionkostenvergoeding proberen tegen te houden omdat het onjuist was en zijn imago zou schaden.
Wolfsen geeft toe de journalist en de hoofdredacteur gesproken te hebben over het artikel. ''Anderen, journalisten en ambtenaren, hebben mijn vergoeding ook onderzocht en het bleek allemaal te kloppen.''
In het bewuste artikel werd een bepaalde sfeer rond mijn persoon neergezet en dat kon ik niet laten gebeuren.''
Wolfsen legde uit dat hij bij de journalist en de hoofdredacteur bot ving en daarom de uitgever gebeld heeft. ''De uitgever is verantwoordelijk voor de verspreiding van de krant en moet weten wat er op de deurmat valt.''
Wolfsen ontkent dat hij heeft gevraagd om het artikel te schrappen. ''Ik heb de uitgever gebeld en gevraagd of hij zich in de feiten wilde verdiepen. Dat heeft niets met persvrijheid te maken.''
Uitgeverij Holland Combinatie liet de oplage van 120.000 exemplaren van Ons Utrecht herdrukken zonder het bewuste artikel.
(Bron)

Als het om de inhoud van een artikel gaat, zul je toch bij de auteur en/of de hoofdredactie moeten zijn. De uitgever heeft daar niets mee te maken - en mag zeker niet op eigen houtje artikelen gaan schrappen.
Het effect is nu dat iedereen ervan weet, en wat het verhaal nog wat merkwaardiger maakt, is het feit dat de hoofdredacteur gisteren nog her en der meldde dat het gewraakte artikel op de site te lezen was, maar dat die site nu plots 'bijgewerkt' wordt en allerlei deeplinks ineens helemaal niet meer werken. Toevallig hoor.
Visvangst is voor 40 procent bijvangst

ZEIST - Ruim 40 procent van de wereldwijde visvangst is bijvangst. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag op basis van schattingen van vangsten die niet worden gebruikt of waarvoor geen regels zijn opgesteld.
Volgens het WNF gaat het jaarlijks om zeker 38 miljoen ton vis. De cijfers staan in een wetenschappelijke publicatie, die eind april in het tijdschrift Marine Policy verschijnt.
Met de publicatie doet de natuurbeschermingsorganisatie een voorzet voor een betere definitie van bijvangst. Volgens oude definities bedraagt de bijvangst wereldwijd 7 tot 27 miljoen ton vis.
Van veel bijvangst is onder meer sprake bij het vissen op tropische garnalen in Azië. Deze visserij gebeurt met trawlers die hun fijnmazige netten over de bodem slepen en zo alles meenemen wat in de netten komt.
Voorheen zetten de vissers de bijvangst overboord, maar door tegenvallende garnalenvangsten wordt ook de rest maar aangeland.
Hetzelfde gebeurt in de tonijnvisserij, waar vissers steeds vaker de bijgevangen haaien aanlanden, omdat ze steeds minder tonijn vangen.
(Bron)
VS wijdt top aan bedwants

AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid gaat het probleem te lijf van de bedwants, een in beddengoed en bekleding van banken huizend beestje dat in Nederland vroeger bekend stond als wandluis.
Na bestrijdingscampagnes leek het kleine, roodbruine insect uitgebannen, maar sinds enkele jaren is het in de VS weer helemaal terug.
Van New York tot Chicago tot Washington worden studentenhuizen, ziekenhuizen, opvanghuizen en ook pretentieuze hotels geplaagd door bedwantsen, die zich voeden met mensenbloed.
Na talloze klachten besloot de Dienst voor Milieubescherming (EPA) een top aan de bedwants te wijden. Die vindt dinsdag en woensdag plaats in het Sheraton Crystal City Hotel in Arlington, een voorstad van Washington, en wordt bijgewoond door ongeveer driehonderd deskundigen. Volgens een online klachtenbureau is het hotel bedwants-vrij.
In 2002 riep de EPA de bedwants officieel tot plaag uit, maar bestrijding is moeilijk omdat er weinig effectieve bestrijdingsmiddelen bestaan die op matrassen mogen worden gespoten.
Chemicaliën als DDT, die er voor zorgden dat de slapende mens vijftig jaar lang geen last had van de diertjes, mogen om redenen van gezondheid en milieu al lang niet meer gebruikt worden.
Een beet van een bedwants prikt en veroorzaakt een bult. Hij is doorgaans niet gevaarlijk, maar kan bij sommigen een allergische reactie opwekken.
(Bron)
Twee mensen gedood om parkeerplaats

VALENCIENNES - Een 65-jarige man heeft een jong echtpaar doodgeschoten omdat ze hun auto voor zijn huis hadden geparkeerd. Noord-Franse media meldden dit woensdag.
De man stak maandagavond in het dorp Douchy-les-Mines, niet ver van Valenciennes, eerst banden van de geparkeerde auto lek. Toen de eigenaar van de auto hem hierover kwam aanspreken, schoot de man onmiddellijk met een karabijn op de klager.
Diens vrouw verscheen enkele seconden later en onderging hetzelfde lot. Het echtpaar was in het dorp om hun twee weken oude baby te tonen aan verwanten.
De schutter vestopte zich in zijn huis en gaf zich na telefoongesprekken met de politie over. Hij zei dat hij dronken was.
(Bron)
V. wil capuchons bij jongeren verbieden

AMSTERDAM - Jongeren moeten hun capuchon verplicht af doen als zij een winkel of andere openbare ruimte binnengaan. Het moet voorkomen dat zij onherkenbaar zijn op de beelden van beveiligingscamera's. Dat bepleitte onafhankelijk Kamerlid Rita V. woensdag tijdens een kamerdebat over de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren.
"We hebben overal camera's hangen, maar we kunnen nooit een dader herkennen, omdat ze hun capuchon allemaal zo ongeveer tot op de navel hebben hangen", aldus V.. "Je moet gewoon je gezicht laten zien als je in een winkel of een andere publieke ruimte komt."
Het voorstel van V. wekte de hoon van D66-Kamerlid Boris van der Ham. "Bij koud winterweer draag ik ook een capuchon. Wat is daar mis mee?"
V. stelde dat Van der Ham een 'fatsoenlijke Nederlander' is. "U doet uw capuchon af als u in een winkel komt."
Het kabinet ziet niets in het voorgestelde capuchonverbod van V.. "Lang niet alle jongeren die capuchons dragen, veroorzaken overlast," zegt minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA).
Van der Laan wilde eerst niet serieus ingaan op het idee van V. voor een verbod op capuchons. "Als de capuchon andersom wordt gedragen, valt het onder het verbod op gelaatsbedekkende kleding," grapte Van der Laan, doelend op het boerkaverbod.
V. sprong daarop uit haar vel. "Ik verwacht geen lullige grapjes, ik verwacht dat u overtuigd bent van de ernst van de problemen. Misschien kijkt u nooit naar Opsporing Verzocht, maar ik wel. En wat zie ik dan? Overal Marokkanen met een capuchon!"
Van der Laan legde daarop uit dat heel veel jongens een capuchon dragen, en dat die lang niet allemaal crimineel zijn. Daarom wil hij de capuchon niet verbieden. "Ik heb zelf een zoon van 19, en ik sta er niet voor in dat hij in elke winkel zijn capuchon afzet."
(Bron)
Mama-eend op de kant, met kuikens die zo te zien net opgedroogd zijn (wat wel mee zal vallen want mama heeft beslist niet op die plek gebroed). De frummeltjes zijn een centimeter of vijf lang, krioelen door elkaar en over elkaar heen, happen naar grassprietjes of zitten lekker in de zon. Vijftien mini-eendjes. Daar zullen waarschijnlijk heel wat eenhapseendjes bij zitten...

maandag, april 13, 2009

Pure dierenmishandeling: bouillon maken. En dan heb ik het niet eens over de inhoud van die bouillon. Er drentelen hier twee katten wanhopig snuffelend rond, en dat zal nog een hele tijd duren...

zondag, april 12, 2009

TT 121 Deze Eerste Paasdag was de warmste in 25 jaar. In het oosten werd het zelfs 22 graden. Het contrast is groot met Pasen vorig jaar. Toen viel Pasen bijna drie weken vroeger en lag er op sommige plaatsen tien centimeter sneeuw.
Ik vind het maar niks dat er al zoveel wespen rondvliegen...