zaterdag, december 11, 2010

Leger Sudan valt groep aan die vrede sloot

KHARTOEM - Het Sudanese leger heeft vrijdag en zaterdag een rebellengroep aangevallen die een vredesakkoord met de regering heeft gesloten. Mogelijk 250 burgers zijn als gevolg van de aanvallen op de vlucht gedreven.
Er viel zeker een dode en voorts vielen er meer dan vijftien gewonden. Sudanese militairen hebben woningen van mensen in brand gestoken. Dit hebben leden van de militaire missie in Sudan van de Afrikaanse Unie en van de Verenigde Naties bekendgemaakt.
De aanval was gericht op strijders die trouw zijn aan Minni Arcua Minnawi. Hij tekende namens de Sudanese Bevrijdingsbeweging in 2006 een vredesakkoord. Het was de enige rebellengroep die de overeenkomst tekende.
Minnawi kreeg een regeringspost in Khartoem na de ondertekening, maar hij verloor die in april. Het leger heeft naar eigen zeggen Minnawi's strijders doelwit gemaakt omdat ze het staakt-het-vuren schenden.
(Bron)
Nieuwe cao bij Nederlandse Spoorwegen

UTRECHT - Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen heeft een nieuwe cao. Dat hebben de NS en FNV Spoor zaterdagochtend bekendgemaakt.
De cao heeft een looptijd van 27 maanden, van 1 november 2010 tot 1 februari 2013.
De ongeveer 15.000 werknemers zien in die tijd hun salaris drie keer verhoogd worden, per 1 november 2010 met 1,8 procent, per 1 januari 2012 met 1,5 procent en een jaar later 0,5 procent. De onregelmatigheidsvergoeding gaat met 10 procent omhoog.
Verder is afgesproken dat er een 'Spoorcollege' komt, een vakschool voor mbo-functies.
''Werken op en rond het spoor is een vak apart en NS doet er goed aan in de toekomst hun mensen zelf op te leiden met de specifieke kennis die nodig is om goed en veilig reizigers te vervoeren. Ik ben dan ook blij dat ons voorstel om een spoorwegvakschool op te zetten, gehoor heeft gekregen'', aldus Roel Berghuis van FNV Spoor.
NS gaat de mogelijkheden voor de oprichting van het college onderzoeken. Het is de bedoeling dat het een opleiding wordt ''voor en uiteindelijk van de hele spoorwegbranche'', aldus NS. Het onderzoek moet eind 2011 leiden tot besluiten.
(Bron)
Explosies in centrum Stockholm

AMSTERDAM - Het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm is zaterdag opgeschrikt door twee explosies. Volgens nog onbevestigde berichten is één persoon om het leven gekomen en zijn verscheidene mensen gewond geraakt. Er was ook veel paniek.
Een auto ontplofte op Drottninggatan, een drukke winkelstraat. Kort daarna deed zich verderop in de straat een tweede explosie voor. De ontplofte auto bevatte volgens een woordvoerder van de hulpdiensten gasflessen.
Een ooggetuige zei dat mensen na de tweede explosie in paniek door de straat renden.
(Bron)
'Glasvezel veel langzamer dan beloofd'

AMSTERDAM – Kabelabonnementen van UPC en Ziggo presteren veel beter dan glasvezel van KPN en VDSL (de opvolger van ADSL) als het gaat om het waarmaken van de beloofde snelheid.
Dat concluderen Breedbandwinkel.nl en hostingprovider True na metingen bij negenduizend internetabonnementen.
UPC levert gemiddeld 65 procent van de snelheid die beloofd wordt, bij Ziggo is dit 64 procent. KPN scoort slechts 44 procent van de beloofde snelheid. VDSL, dat onder meer aangeboden wordt door KPN, XS4all en Tele2 behaalt slechts 36 procent.
De relatief slechte prestatie van het glasvezelnetwerk van KPN is opvallend omdat bij glasvezel de snelheid juist een van de belangrijkste advertentiepunten is. Bovendien wordt glasvezel niet langzamer wanneer een langere afstand moet worden afgelegd, wat bij ADSL en VDSL wel zo is.
Het snelheidsverlies bij KPN zou te wijten zijn aan opstartproblemen van het glasvezelnetwerk. Ook de hardware die bij KPN-klanten aanwezig is zou voor problemen zorgen. Volgens Breedbandwinkel.nl en True zijn veel routers niet in staat gebruik te maken van de hoge snelheden die glasvezel te bieden heeft.
In de nabije toekomst zou het behaalde percentage van de beloofde snelheid bij glasvezelabonnementen dus een stuk hoger moeten liggen.
Eind november bleek uit een onderzoek van Telecompaper al dat het verschil tussen de aangeboden snelheid van internetverbindingen in Nederland en de snelheid die daadwerkelijk gehaald wordt, vergeleken met het eerste kwartaal flink is toegenomen.
In het eerste kwartaal boden de verschillende providers internet met een snelheid van 16,2 Mbps, in het derde kwartaal was dit 24,5 Mbps. Ook de daadwerkelijke internetsnelheid steeg, maar wel een stuk minder hard: van 10,2 Mbps naar 14,2 Mbps.
(Bron)
'Blauwe vinvis vult zich met één hap'

AMSTERDAM – De bek van blauwe vinvissen is uitrekbaar, waardoor de dieren zich met één hap volledig kunnen vullen met water. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
Als een blauwe vinvis zijn bek opent, kan er een hoeveelheid water naar binnen stromen die gelijk is aan zijn eigen lichaamsmassa. Uit deze watervoorraad filtert het dier vervolgens zijn voedsel in de vorm van krill.
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
Volgens de wetenschappers wordt het slokvermogen van de blauwe vinvis vergroot door vleesplooien aan de onderkant van zijn bek. Deze plooien vullen zich met water en kunnen uitzetten tot ver in zijn buik.
“Het is een soort zak onder zijn huid die gigantisch kan uitrekken tot een soort bolvormige ballon”, verklaart onderzoeker Robert Shadwick op BBC News.
“Het zou hetzelfde zijn als je je hand in je mond kon steken en onderhuids tot aan je navel kon reiken”, aldus Shadwick. Door dit mechanisme kan een walvis van 90 ton zich volgens hem vullen met 90 ton water.
De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking bij een onderzoek dat zich toespitste op de vraag hoe veel calorieën een blauwe vinvis – het grootste dier op aarde - verbruikt bij een voedingsduik.
Ze brachten 200 duiken in kaart door sensoren aan te brengen op het lichaam van enkele dieren. Ook werd de gemiddelde inhoud van de bek van een blauwe vinvis gemeten met behulp van skeletten uit musea.
Uit het onderzoek bleek dat een blauwe vinvis tijdens een voedingsduik met gesloten mond naar een diepte van 200 meter zwemt om vervolgens met opengesperde mond weer omhoog te zwemmen en zo een grote hap water te nemen.
De wetenschappers hebben berekend dat de dieren ongeveer 1900 calorieën verbruiken tijdens deze uitstapjes. Maar het voedsel dat ze naar binnen werken tijdens een duik is goed voor maar liefst 457.000 calorieën, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.
“Ze doen iets dat veel energie kost, maar ze krijgen er een enorme beloning voor”, aldus Robert Shadwick.
(Bron)
Over drie weken is het al volgend jaar!
Hoe laat je katten rauwe spinazie eten? Maak een salade van spinazieblad, uitgebakken spekjes, kaasflinters; maak een dressing van azijn, beetje olie, mosterd, peper; hussel de dressing door de spinazie. Het blad gaat een beetje naar spekjes smaken en dan zie je ineens een kat kauwen op en spinazieblad, steeltje nog uit de bek stekend. En ze komen terug voor meer ;p
Acties bij distributiecentra Albert Heijn

UTRECHT - Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn gaan komende week actievoeren vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen met het supermarktconcern. Albert Heijn liet vrijdagmiddag een ultimatum van de vakbonden om met een beter bod te komen zonder reactie verlopen, meldde vakbond FNV Bondgenoten.
De onderhandelingen over de nieuwe cao bij Albert Heijn zitten muurvast. Het supermarktbedrijf wil meer flexibele arbeidskrachten inzetten, terwijl de bonden juist meer vaste contracten eisen.
''De werknemers willen dat driehonderd flexbanen worden omgezet in vaste banen. Dat lijkt mij niet teveel gevraagd'', aldus FNV-bestuurder Murat Sekercan.
Nu het ultimatum is verstreken volgen er in de komende week acties, liet de vakbond weten. Een vertegenwoordiger van de werknemers benadrukte dat de overlast voor klanten en winkelmedewerkers zoveel mogelijk wordt beperkt.
(Bron)
Vermeend slachtoffer blijkt brandstichter

ZUTPHEN - Een 18-jarige Zutphenaar die de politie had verteld slachtoffer te zijn van een aanval met een brandende vloeistof, blijkt het verhaal te hebben verzonnen. Hij blijkt bovendien zelf de brandstichter te zijn, meldde de politie vrijdag.
De man meldde zich op een nacht in juli in een ziekenhuis met brandwonden in zijn gezicht.
Een onbekende voorbijganger had hem een brandende vloeistof in zijn gezicht gegooid en hij was er zelf in geslaagd de vlammen te doven, aldus zijn verhaal tegen de politie. De zaak zorgde voor veel beroering in Zutphen. Een getuigenoproep leverde niets op.
Uit onderzoek is nu vast komen te staan dat deze jongen samen met twee vrienden diezelfde nacht een auto in de brand heeft gestoken in Apeldoorn. Daarbij had hij de brandwonden opgelopen. Het drietal moet zich voor de rechter verantwoorden.
(Bron)

vrijdag, december 10, 2010

Vijf mensen onwel door koolmonoxide

AMSTERDAM - Vijf mensen hebben donderdagavond in Amsterdam een zeer ernstige koolmonoxidevergiftiging opgelopen. De vijf volwassenen zijn met spoed in een ziekenhuis opgenomen. Dat liet de politie weten.
Het incident had plaats op de bovenste verdieping van een flat aan de Jan van Beersstraat. Volgens een woordvoerster van de politie was er iets mis met de afvoer van het verwarmingssysteem van de onderliggende flatwoningen waardoor alle schadelijke gassen in de bovenste woning terechtkwamen.
De bewoners in de flat hebben een stookverbod opgelegd gekregen. De woningcorporatie moet het probleem van de afvoer van schadelijke gassen eerst oplossen voordat de kachel weer aan kan, aldus de politie.
(Bron)
'Roodharigen blijken gewone mensen'

BAARN - Patiënten met rood haar blijken niet veel te verschillen van andere patiënten. Dat concluderen vier chirurgen na een korte studie.
Jaarlijks publiceert the British Medical Journal in het kerstnummer een grappige bijdrage. Dit jaar gaat het over oude 'fabels' die over roodharige patiënten de ronde doen.
Zo zouden roodharige patiënten meer bloeden, een verlaagde pijndrempel hebben en een groter risico lopen op het krijgen van een hernia. Maar dat blijkt dus allemaal niet waar.
Roodharigen mogen pijn misschien iets scherper voelen, maar de feiten ondersteunen niet de reputatie die mensen met rood haar hebben.
De chirurgen vonden namelijk geen aanwijzingen dat roodharige patiënten meer zouden bloeden en meer kans zouden hebben op een hernia. Wel werd gevonden dat mensen met rood haar gevoeliger zijn voor kou en hitte.
(Bron)
Strooizout nu al op rantsoen

AMSTERDAM - Strooizout is vanwege het vroege winterweer al op rantsoen. Zoutproducent AkzoNobel vraagt zijn klanten om naar hun verbruik te kijken en zegt de leveringen te gaan uitsmeren.
AkzoNobels zoutfabrieken draaien al een jaar op volle kracht, maar slechts 5 tot 7,5 procent van de totale zoutproductie van bijna 6 miljoen ton per jaar is strooizout.
''We kunnen nu nog vooruit, maar voor hoe lang is afhankelijk van het weer. De voorspellingen voor de komende veertien dagen zijn winters'', aldus Huub Verbeeten van AkzoNobel Industrial Chemicals.
Mochten extra voorraden nodig zijn, dan moeten die van ver komen. ''Een groot deel van Europa kampt met de vroege winter, dus is er in de omringende landen ook behoefte aan strooizout'', aldus Verbeten.
Het bedrijf haalde eind november een scheepslading van duizenden tonnen zout uit Egypte.
(Bron)

Tip: sla keukenzout in en ga speculeren.
Kratten vol claims bij NS na brand Utrecht

RIJSWIJK - Bij de NS hebben zich tot nu toe 16.500 mensen gemeld die onkosten claimen nadat een brand in Utrecht op 19 november het treinverkeer in die regio had lamgelegd.
Een woordvoerder verwacht, mede door de poststaking, dat dat aantal nog kan oplopen tot rond de 25.000. Alle klachten die tot nu toe binnenkwamen, zijn afgehandeld.
De claims variëren van een paar euro tot veel meer. Mensen vragen schadevergoeding voor het niet kunnen uitchecken en voor gemaakte taxi- en kilometerkosten. Ook komen declaraties van maaltijden binnen.
Het treinverkeer was vrijdag 19 en zaterdag 20 november ernstig ontregeld, nadat brand was uitgebroken in de verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht. Duizenden reizigers raakten daardoor in de problemen.
Het spoorbedrijf is van mening dat de brand buiten zijn schuld ontstond en dat er dus in feite sprake is van overmacht.
''Maar er waren zoveel reizigers gedupeerd dat we daar coulant mee om willen gaan.'' De woordvoerder kon nog niet aangeven hoeveel geld tot nu toe aan claims is vergoed. Dat bedrag wordt later bekendgemaakt.
Overigens zijn naar aanleiding van treinproblemen op zaterdag 4 december ook ruim 1600 klachten binnengekomen. Ook dat aantal zal nog stijgen, verwacht de NS-woordvoerder.
(Bron)

In elk geval wil de baas geen bonussen dit jaar:

TT 111 Topman ProRail ziet af van bonussen

Topman Bert Klerk van ProRail wil geen bonussen over dit jaar. Hij vindt het na de problemen van de laatste tijd ongepast om extra premies te krijgen.
Het is overigens niet zeker of Klerk wel een bonus had gekregen. Daarover neemt het bestuur later een beslissing.
Prorail had de afgelopen tijd te maken met veel storingen, onder meer door een brand in een verkeersleidingspost. Na de brand was het treinverkeer ruim een dag ernstig ontregeld.
Ophef over omstreden 'homotest' Tsjechië

AMSTERDAM - Het Europees Agentschap voor de Grondrechten (FRA) heeft felle kritiek op Tsjechië, dat asielzoekers heeft onderworpen aan een omstreden 'homotest'.
Vluchtelingen die in hun asielaanvraag zeggen in hun land van herkomst te vrezen voor vervolging wegens hun homoseksualiteit, zouden worden aangesloten op een apparaat dat de bloedtoevoer naar de penis meet. Vervolgens krijgen de asielzoekers heteroporno te zien. Indien ze daardoor opgewonden raken, zou hun aanvraag worden afgewezen, aldus de BBC.
Volgens het FRA handelt Tsjechië daarmee mogelijk in strijd met de Europese mensenrechtenverdragen: de test betekent een inbreuk op de meest intieme privacy van mensen. Ook zet het agentschap vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de methode.
De zaak kwam volgens de BBC aan het licht nadat een Duitse rechter weigerde een Iraanse asielzoeker uit te zetten naar Tsjechië, omdat die daar aan de omstreden test vreesde te worden onderworpen.
De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Radek John vindt de ophef overdreven. Volgens hem is de test minder dan tien keer gebruikt, en uitsluitend met toestemming van de asielzoekers. Toepassing van de test zou begin dit jaar zijn gestaakt.
(Bron)
Woning vol explosieven onschadelijk gemaakt in VS

WASHINGTON - De explosievenopruimingsdienst heeft bij de Amerikaanse stad San Diego (Californië) een woning vol explosieven onschadelijk gemaakt.
De autoriteiten repten van de grootste opslag van dergelijke zelfgemaakte bommen ooit gevonden op één locatie in de VS, berichtten Amerikaanse media vrijdag.
Vlammen en rook stegen op uit het huis, nadat explosievenexperts de woning van afstand in brand hadden gestoken. Een paar uur later was er alleen nog puin en as over.
Volgens politie en brandweer raakte er niemand gewond en hadden nabijgelegen woningen geen zichtbare schade opgelopen. Zeker zestig omliggende huizen waren uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd.
Het huis ten noorden van San Diego werd gehuurd door George Jakubec, een 54-jarige werkloze computerprogrammeur. De politie arresteerde hem vorige maand toen ze erachter kwam dat zijn woning vol zat met bommaterialen, granaten en munitie. Een tuinier was zwaargewond geraakt toen hij op een explosief stapte op Jakubecs terrein.
De autoriteiten vonden het te gevaarlijk om de woning te ontruimen, waardoor er geen andere mogelijkheid overbleef dan het pand plat te branden. Waarom Jakubec zoveel explosieven had verzameld, was niet bekend. Uit juridische documenten blijkt dat de Serviër die al 20 jaar in de VS woont, zeker drie bankovervallen heeft gepleegd.
(Bron)
Woning Kerkrade tot de nok gevuld met wapens

AMSTERDAM - Bij een inval in een woning in Kerkrade heeft de politie donderdagochtend honderden wapens aangetroffen. De 39-jarige bewoner en zijn 38-jarige vrouw zijn aangehouden.
In de woning aan de Pannesheiderstraat lagen onder meer een raketwerper, automatische geweren, revolvers, pistolen, messen en bijlen. Ook werd geld en een paar kilo harddrugs gevonden.
De politie had een tip gekregen dat er een wapen in de woning zou liggen, maar trof dus een compleet arsenaal aan. In bijna alle ruimten in het pand lagen wapens. Politiemensen zijn tot laat in de avond bezig geweest de boel te inventariseren en weg te halen.
De 14-jarige dochter is ook meegenomen voor verhoor, maar mocht later op de dag weer naar huis.
(Bron)

Zit die dochter nu alleen thuis dan?

donderdag, december 09, 2010

Tijgers in India steeds kleiner en lichter

KOLKATA - De Bengaalse tijger wordt steeds kleiner. Dat komt volgens onderzoekers omdat de dieren veel stress hebben. Het leefgebied van de tijger wordt in India de laatste jaren steeds kleiner en de dieren hebben daar zichtbaar last van.
De wetenschappers onderzochten de tijgers in het grensgebied tussen India en Bangladesh. In vergelijking met tien jaar geleden zijn de roofdieren kleiner en lichter.
''We waren verrast dat er dieren waren die maar 98 kilo wogen'', aldus de directeur van het tijgerreservaat Sunderbans. Het gemiddelde gewicht van een volwassen tijger hoort rond de 140 kilo te liggen.
Niet alleen de ontbossing speelt een rol, maar ook het stijgende zeeniveau. Doordat het water hoger staat, worden de mangrovebossen waar de tijgers leven steeds zouter. Daardoor zijn er minder zoetwaterpoelen waar de dieren kunnen jagen op hun prooi.
''De tijgers zijn psychisch gestrest en trekken nu, geleid door ondervoeding en honger, het door mensen bewoonde gebied in op zoek naar geiten en koeien'', aldus onderzoeker Pranabesh Sanyal. Volgens de laatste telling van 2001-2002 leven in het gebied ongeveer 274 tijgers.
Op een internationale top spraken de dertien landen die nog tijgers hebben recentelijk af maatregelen te nemen om het dier te beschermen. Stropers, illegale handel en ontbossing zullen worden aangepakt zodat in 2020 de populatie tijgers is verdubbeld tot minstens zevenduizend exemplaren. Een eeuw geleden leefden er nog 100.000 tijgers in het wild.
(Bron)
Oproep vanochtend in verband met het spitsalarm: werk thuis of reis met het openbaar vervoer.
Maar veel mensen kunnen niet thuis werken, en als al die automobilisten met het OV zouden gaan krijg je pas echt ellende (en dat OV heeft net zoveel last van extreem weer).
Dus wat daar nou de zin van was?
Donner ziet geen heil in stemmen op zondag

DEN HAAG - Een groot deel van de Tweede Kamer neigt naar stemmen op zondag, maar minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) ziet er weinig heil in.
Dat liet hij donderdag weten tijdens een debat over de organisatie van de verkiezingen.
De bewindsman denkt dat de kosten voor het organiseren van verkiezingen op zondag veel hoger zijn. Dat de opkomst erdoor zou stijgen moet hij ook nog zien. Een bepaald deel van de bevolking zal juist niet gaan, omdat dit deel de zondag heiligt en ook wil dat anderen dat doen. ''Zijn het dan eerlijke verkiezingen?'', vroeg Donner zich af.
Hij suggereerde ook dat sommige mensen helemaal geen zin zullen hebben om juist een gezellige familiezondag te onderbreken met een gang naar de stembus, terwijl ze op werkdagen tussen de bedrijven door wel even het rode potlood pakken.
Donner bestreed dat Nederland alleen zou staan met verkiezingen op zondag. Hij wist acht andere EU-lidstaten te noemen waar op zondag stemmen eveneens ongebruikelijk is.
(Bron)
Kippenvel bij luisteren muziek verklaard

AMSTERDAM – De mate waarin mensen kippenvel krijgen als ze naar muziek luisteren, wordt waarschijnlijk bepaald door hun persoonlijkheid. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.
Muziek veroorzaakt vaker kippenvel bij mensen die door hun persoonlijkheid erg open staan voor nieuwe ervaringen. Zij ervaren het gevoel regelmatig, omdat ze over het algemeen meer waarde hechten aan muziek dan mensen met andere karaktertrekken.
Dat schrijft hoofdonderzoekster Emily Nusbaum van de Universiteit van North Carolina in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological and Personality Science.
“Mensen ervaren veel dingen op dezelfde manier, maar ze krijgen niet altijd op hetzelfde moment kippenvel van muziek”, verklaren de onderzoekers op nieuwssite ScienceDaily. “Sommige mensen ontwikkelen bijna nooit kippenvel bij het luisteren naar muziek, terwijl anderen het bijna elke dag wel een keer ervaren.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een grote groep studenten te ondervragen over de momenten waarop ze kippenvel en rillingen kregen van muziek. Ook werd de persoonlijkheid van de proefpersonen gemeten aan de hand van karaktereigenschappen als extraversie, toegeeflijkheid en openheid voor nieuwe ervaringen.
Uit het onderzoek kwam een sterk verband naar voren tussen karaktertrekken en de lichamelijke reactie op muziek. Mensen wiens persoonlijkheid werd gekenmerkt door openheid voor nieuwe ervaringen, ontwikkelden veel vaker kippenvel tijdens het luisteren een liedje.
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten worden verklaard door de manier waarop meer avontuurlijke mensen omgaan met muziek.
Zo zouden personen met deze karaktertrek vaker naar muziek luisteren en vaker zelf een muziekinstrument bespelen. Kortom: muziek speelt vaker een belangrijke rol in hun leven en maakt daardoor ook vaker grote indruk.
(Bron)
'Afghanistan handhaaft vrouwenrechten niet'

KABOEL - Bijna tien jaar na de verdrijving van het Talibanregime zijn nog altijd miljoenen Afghaanse vrouwen en kinderen slachtoffer van onderdrukkende tradities.
Dat concluderen de Verenigde Naties (VN) in een rapport dat donderdag gepubliceerd werd.
Volgens de VN lukt het de Afghaanse autoriteiten niet om de wetten te handhaven die de vrouwen en kinderen moeten beschermen tegen traditionele gebruiken als verkoop van vrouwen, kinderhuwelijken en eermoorden.
De Unama-missie van de VN concludeerde dat in heel Afghanistan de rechten van vrouwen en kinderen worden geschonden.
In augustus 2009 werd de Wet voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen van kracht. Hierdoor zijn veel vrouwonvriendelijke gebruiken verboden. Maar volgens de VN zijn veel Afghaanse autoriteiten niet op de hoogte van het bestaan van de wet of niet bereid deze toe te passen.
(Bron)
VS vroegen Duitsland CIA'ers niet te arresteren

WASHINGTON -De Amerikaanse regering heeft er bij Duitsland op aangedrongen geen CIA-agenten te arresteren die in 2003 een Duitser hadden ontvoerd.
Dat blijkt uit Amerikaanse diplomatenberichten die donderdag zijn onthuld door website WikiLeaks.
De Amerikaanse geheime dienst had Khaled el-Masri, een Duitser van Libanese origine, opgepakt op oudejaarsdag 2003. De man was meegenomen naar een geheime locatie waar hij naar eigen zeggen werd gemarteld. De CIA-agenten beseften toen dat hij onschuldig was. De man was verwisseld met een naamgenoot.
In januari 2007 vaardigde de Duitse justitie dagvaardingen uit tegen dertien verdachten. Een maand later vroeg de Amerikaanse ambassade aan de Duitse regering om de vervolging te staken ''omdat dat de relatie tussen onze landen negatief zou beïnvloeden.'' Duitsland staakte de vervolging inderdaad.
(Bron)
Vaarverbod IJsselmeer om harde wind en ijs

AMSTERDAM - Een harde noordwesten wind en schuivend ijs veroorzaakten donderdagochtend grote problemen voor de scheepvaart op het IJsselmeer en Markermeer.
Om de veiligheid van opvarenden te waarborgen heeft Rijkswaterstaat rond 08.00 uur een vaarverbod afgekondigd voor deze belangrijke waterwegen. Dat liet een woordvoerster donderdag weten.
Nadat enkele schepen in de vroege ochtend door het schuivende ijs vast kwamen te zitten, verbood de dienst al het varen. Drie ijsbrekers rukten uit om de schepen te ontzetten en de hoofdvaarroutes op het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren richting Harderwijk ijsvrij te maken.
Hoe lang het vaarverbod blijft gelden kon de woordvoerster donderdag aan het einde van de ochtend niet zeggen. ''Dat hangt van het weer af. We houden de situatie van minuut tot minuut in de gaten.''
Schepen die de verboden wateren niet op kunnen, liggen voor anker bij onder meer de Oranjesluizen bij Amsterdam, de Prinses Margrietsluizen bij Lemmer en de Houtribsluizen bij Lelystad.
(Bron)
Man bijt vriendin stuk uit neus

GELEEN - De politie heeft woensdag in Geleen een 21-jarige man uit Kerkrade gearresteerd die eerder die dag een stuk uit de neus van zijn vriendin zou hebben gebeten.
De 21-jarige vrouw moest met het afgebeten stuk, dat nog aan een dun stukje vlees vastzat, naar het ziekenhuis, waar ze werd geopereerd.
Dat maakte de politie donderdag bekend. De man had de vrouw volgens de politie ook gegijzeld in haar woning aan de Breitnerstraat in Geleen. Na de neusbeet ging de man weg en sprong op straat bij een toevallig passerende 63-jarige vrouw in de auto.
Hij dwong haar te rijden, maar een paar straten verderop trapte de vrouw abrupt op de rem en sprong ze de auto uit om hulp te halen. De Kerkradenaar ging er te voet vandoor maar kon door agenten worden opgepakt.
(Bron)

Hoe komen mensen toch zo gek?
Weer onderzoek naar alternatief Hedwigepolder

DEN HAAG - Kennisinstituut Deltares gaat het alternatief van de Zeeuwse waterschappen voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder opnieuw bekijken.
In die zoektocht wordt ook gekeken of andere projecten kunnen bijdragen aan de verplichting tot natuurherstel.
Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) in een gesprek met de PZC. Eerder gaf Bleker aan dat hij geen nieuwe, lange, kostbare studie wilde naar een mogelijk alternatief voor het onder water zetten van de Hedwigepolder.
Dit nader onderzoek wordt daarom medio februari verwacht, zodat in juni bekend is hoe het verder gaat met de Zeeuwse polder.
Na veel heftige discussies besloot het vorige kabinet dat de polder onder water moet om zo natuurverlies, ontstaan door onder meer het verdiepen van de vaargeul van de Westerschelde, te compenseren.
(Bron)

Wel - niet- wel - niet... Kunnen ze niet beter een lootje trekken en het daarbij houden?
Papegaai aapt doodskreet bejaarde na

AMSTERDAM - Tijdens een huiszoeking maandag in het ronduit smerige huis van een verwaarloosde bejaarde vrouw in de Amerikaanse staat South Carolina werd de politie op het verkeerde been gezet door spookachtige kreten om hulp, gevolgd door een krakerig lachen.
De 98-jarige Anne Copeland verkeerde in de laatste uren van haar leven - ze zou de volgende dag overlijden - maar haar doodskreten werden herhaald door haar papegaai.
Het huis stonk naar rottend vlees en uitwerpselen van dieren. Copeland lag met doorligplekken in haar bed in een dorp op tachtig kilometer afstand van de stad Charleston.
"De vrouw had al lange tijd geen medische hulp gehad", zei politieagent Eric Bonnette. Naast de papegaai liepen er in de woning nog zeven honden en diverse katten rond.
Gedacht wordt dat het lachen van de vogel een imitatie was van de lach van de dochter van Copeland, Gloria Park Clark (62). Zij werd ingerekend en aangeklaagd voor mishandeling en nalatigheid, met de dood van een kwetsbare volwassene tot gevolg.
Clark had een ambulance gebeld toen haar moeder moeite kreeg met ademen. Het ambulancepersoneel schakelde na het zien van de situatie in het huis de politie in.
(Bron)
Poolse agent bekeurt zichzelf

WARSCHAU - Een Poolse politieagent heeft zichzelf een bekeuring gegeven, om zo het verplichte minimumaantal bonnen te halen.
De man in de noordwestelijke stad Bialogard gaf zichzelf een boete van 20 zloty (5 euro) voor het lopen op een spoorlijn.
Agenten in de stad moeten minstens één bekeuring per dag uitschrijven op straffe van loonsverlaging, meldde de Poolse krant Gazeta Wyborcza donderdag.
(Bron)
Ziekenhuis laks met foto's doelman

AMSTERDAM - Het Medisch Centrum Alkmaar heeft een cd met foto's van de MRI-scan van AZ-doelman Joey Didulica naar een journalist gestuurd.
Om de gevoelige patiëntgegevens te bemachtigen hoefde de onderzoeksjournalist zich alleen maar voor te doen als de fysiotherapeut van de doelman, schrijft De Telegraaf.
Omdat hij de de naam en de geboortedatum van de patiënt wist, kreeg hij de cd binnen enkele dagen opgestuurd. Het ziekenhuis kondigt aan de zaak 'tot op de bodem' uit te zoeken.
"We doen er alles aan om te zorgen dat met de grootste zorgvuldigheid met patiëntgegevens wordt omgegaan", zegt een woordvoerder. "Onze medewerkers worden hier voortdurend op getraind." Zonder toestemming van een patiënt zouden dit soort gegevens nooit worden verstrekt.
Alleen behandelaars die bij het ziekenhuis bekend zijn, kunnen via een digitaal netwerk patiëntgegevens opvragen. Bij incidentele aanvragen moet de aanvrager aantonen dat hij toestemming heeft van de patiënt.
Het ministerie van Volksgezondheid vindt volgens de krant dat de informatie nooit had mogen worden verstuurd. AZ zegt het voorval te betreuren. Een woordvoerder van de club kondigt in De Telegraaf aan dat de technisch directeur en de clubarts contact met het ziekenhuis opnemen.
Het is niet de eerste keer dat blijkt dat patiëntgegevens gemakkelijk te bemachtigen zijn. Een redacteur van het toenmalige tv-programma Nova wist in 2008 al inlogcodes voor het informatiesysteem van een ziekenhuis te bemachtigen door zich voor te doen als medewerker van de computerdienst.
Nova had de proef op de som genomen na een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen liet destijds in een reactie weten ervan overtuigd te zijn dat ziekenhuizen de informatiebeveiliging nog voor de introductie van het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen garanderen.
(Bron)
Een op de vier laat zieke kennis in de steek

HILVERSUM - Een op de vier Nederlanders laat het contact met een dodelijk zieke kennis verwateren. Daarnaast zou een derde een dodelijk zieke vriend of vriendin eigenlijk vaker willen zien, maar doet dat niet.
Van deze groep geeft 20 procent aan daar spijt van te hebben. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde resultaten van een onderzoek naar het contact met dodelijk zieken, in opdracht van SIRE (Stichting Ideële Reclame).
SIRE begint donderdag haar nieuwe campagne Ik ben er nog, gericht op het sociale contact met zieken.
Hoewel de meeste Nederlanders weten dat dodelijk zieken behoefte hebben aan contact en vaak te kampen hebben met eenzaamheid, wordt het contact toch vaak uitgesteld, constateerde onderzoeksbureau Synovate.
(Bron)
Rosenthal neemt afstand van PVV-standpunt Palestina

DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft donderdag afstand genomen van het pleidooi van de PVV dat Jordanië de Palestijnse staat moet worden. Hij heeft de regering van Jordanië ook duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering deze opvattingen niet deelt.
Rosenthal zei dat donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.
Wilders stelde zondag in een toespraak in Israël dat Palestijnen het recht moeten krijgen om zich vrijwillig in Jordanië te huisvesten. Dat land zou zich dan kunnen omvormen tot Palestina en de Palestijnen kunnen er dan in vrijheid hun eigen regering kiezen, aldus de PVV-leider.
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans sprak in het overleg van ''hersenspinsels en idiote ideeën'' en riep de minister op ''om onzin onzin'' te noemen.
(Bron)
Rolex verkocht voor 6600 keer de vraagprijs

AMSTERDAM - Een Amerikaan zette onlangs zijn horloge op veilingsite Ebay te koop met een startprijs van 10 dollar, ofwel iets meer dan 7 euro. De verkoper was zich er niet van bewust dat het om een exclusieve Rolex ging, tot het klokje werd verkocht voor meer dan 50.000 euro.
Het gaat om een vintage Rolex Submariner, een duikhorloge dat ook door Sean Connery in de vroegere Bond-films werd gedragen. Verkoper Bob was zich totaal niet bewust van de waarde van het klokje en zette hem op Ebay te koop met een startbedrag van 7 euro, zo meldt MSNBC.
"Dit is een horloge dat ik in 1958 kocht bij Navy Exchange in Kwajalein Atoll", zo luidde de omschrijving. "Het heeft zijn werk voor mij altijd goed gedaan, maar 'Vader Tijd' heeft me ingehaald en ik duik niet meer. Het ligt nu al een paar jaar in mijn kast en het is tijd dat iemand anders hem van me overneemt", zo schreef Bob in de advertentie.
Toen Bob zag dat de biedingen al snel boven de 20.000 euro zag stijgen, was hij stomverbaasd. "Ik dacht dat het een fout was", zo vertelt hij aan Hodinkee, een website voor horlogeverzamelaars.
Bob kwam er achter dat het horloge een collectors item is, waar vele horlogefans naar op zoek zijn. In 2008 werd er al eenzelfde horloge, maar met een ander bandje, op Ebay verkocht voor 75.000 euro.
(Bron)
Verhagen vindt dat klantenservice beter moet

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat bedrijven aanspreken op de kwaliteit van hun klantenservice. Hij doet dat naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden en een landelijke actie van cabaretier Youp van 't Hek.
Verhagen nodigt de Klantenservice Federatie op korte termijn uit voor een gesprek. Volgens de minister is er al wel het een en ander gebeurd de afgelopen tijd, maar moet de klantenservice verder worden verbeterd. "Dit moet echt beter", schrijft hij in een brief aan de Kamer.
Youp van 't Hek legde wat Verhagen betreft "de vinger op de zere plek met zijn actie". Van 't Hek was die begonnen nadat zijn zoon het aan de stok had gekregen met telecombedrijf T-mobile. De slechte service van helpdesks noemde hij het "legaal naaien van klanten". Van 't Hek beëindigde zijn actie met het uitbrengen vorige week van het eenmalige magazine De Help.
Verhagen constateert in de brief aan de Kamer dat het belangrijk is dat "consumenten met hun voeten kunnen stemmen als ze ontevreden zijn over de service; dat zij bedrijven afrekenen op slecht presteren".
Maar tegelijk blijkt dat consumenten vooral op de prijs letten bij de keuze voor een aanbieder en "niet zozeer op kwaliteit van de service". "Het is dan ook deels aan consumenten zelf om hier scherp(er) op te kiezen."
Ondanks het gesprek dat Verhagen aangaat met de Klantenservice Federatie voelt hij niet meteen voor het opstellen van wet- en regelgeving. Uiteindelijk gaat de overheid niet over de serviceverlening van bedrijven in een concurrerende omgeving, aldus de minister.
Youp van 't Hek is blij met de reactie van Verhagen. "Het is goed dat de politiek nu ook iets doet." Van 't Hek is opgetogen dat zijn actie iets heeft losgemaakt. "Nu hopen dat het niet inzakt en dat de mensen niet in gaan tukken."
De cabaretier hoopt dat er weer normale helpdesks in Nederland komen. "Gewoon met goeie service en tegen normale prijzen." Van 't Hek heeft via via gehoord dat zijn actie ook bedrijven aan het denken heeft gezet. "Het zijn natuurlijk trotse pikkies dus ze zullen nooit naar buiten treden om mij gelijk te geven. Maar ik heb ze in ieder geval wakker geschud."
(Bron)
Museum vist eerste hyenakeutel uit Noordzee

ROTTERDAM - Een vissersschip heeft half augustus voor het eerst een hyenakeutel opgevist uit de Noordzee. Het uitwerpsel is naar schatting tussen 30.000 en 40.000 jaar oud en kwam 15 kilometer ten westen van Hoek van Holland boven water.
Daar laat het Havenbedrijf Rotterdam zand opzuigen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Dat meldt Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, donderdag in het decembernummer van het eigen blad Straatgras. Het vissersschip viste in opdracht van het museum naar fossiele zoogdierresten.
Het museum ziet de vondst als het derde bewijs dat de hyena in het gebied tussen Nederland en Engeland leefde. Eerder werden al botten van hyena's gevonden.
Ook zijn mammoetbotten met vraatsporen opgevist. In de Oosterschelde werden eerder wel uitwerpselen van een uitgestorven hyenasoort gevonden. Die resten waren veel ouder, circa twee miljoen jaar.
Tijdens verschillende ijstijden bestond de Noordzee niet, maar was het gebied een steppeachtig landschap.
Daar leefden onder andere kudden wolharige mammoeten. Vorig jaar oktober vonden wetenschappers al eens een 132 centimeter lang dijbeen van deze reuzenolifant. Ook kwamen al eens gebeenten van reuzenherten, wilde paarden, rendieren, steppewisenten en edelherten boven water.
Volgens Reumer is de keutel goed bewaard gebleven omdat hyena's botknagers zijn waardoor in hun uitwerpselen veel kalk zit.
''Waarschijnlijk is de drol vrijwel direct onder een zandlaag bedekt'', verklaarde Reumer nader. De nu gevonden keutel wordt tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum.
Reumer hoopt snel een nieuwe drol in handen te krijgen, dan kunnen wetenschappers dit uitwerpsel nader onderzoeken.
''Op die manier kunnen we het ecosysteem beter reconstrueren. Wat groeiden daar voor planten? Wat aten de hyena's? We kunnen dan een beeld schetsen hoe het gebied eruit moet hebben gezien.''
(Bron)
Man mishandeld door sneeuwballengooiers

UTRECHT - De politie in Utrecht is op zoek naar een groep sneeuwballengooiers. De jongens hadden het afgelopen zaterdagavond voorzien op voorbijgangers op de 't Goylaan.
Ook een man in een scootmobiel werd bekogeld, waarop een 25-jarige fietser de man te hulp schoot en verhaal ging halen. Vervolgens keerden de ballengooiers zich tegen hem: de fietser werd in elkaar geslagen en geschopt, en bovendien beroofd van zijn mp3-speler.
De zaak komt nu pas in het nieuws, omdat het slachtoffer een paar dagen heeft gewacht met zijn aangifte. De daders zijn ongeveer 17 jaar oud en hebben allemaal een getinte huidskleur.
(Bron)

Geweldig signalement, daar heb je wat aan.
'Plan strengere bijstand is symboolpolitiek'

DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer noemt de kabinetsplannen om een tegenprestatie te vragen van mensen in de bijstand symboolpolitiek.
PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie wezen er woensdag tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken op, dat gemeenten al werken aan sociale activering en dat mensen al met behoud van hun uitkering aan het werk kunnen worden gezet.
VVD-Kamerlid Malik Azmani wil juist dat het kabinet zo snel mogelijk het regeerakkoord uitvoert en wettelijk regelt dat aan mensen die bijstand ontvangen, kan worden gevraagd koffie en thee te schenken in een bejaardentehuis.
Azmani stelde dat gemeenten dat inderdaad al doen, maar door een wettelijke regeling worden ze volgens hem gestimuleerd meer te doen.
Sociale activering wordt volgens de VVD'er nu vooral gedaan in het kader van een re-integratietraject om iemand in de bijstand aan een 'normale' baan te helpen en hem alvast werkritme en ervaring te laten opdoen. Azmani vindt dat bijstandsgerechtigden ook gebeld kunnen worden om sneeuw te ruimen voor de deur van een bejaardentehuis.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer vroeg zich af hoe de VVD dat wil regelen. ''Wordt straks de bijstandsmoeder 's avonds gebeld om de volgende morgen sneeuw te ruimen?'', vroeg zij.
Azmani stelde dat gemeenten de regeling zelf kunnen invullen en maatwerk kunnen toepassen. ''Mensen kan een tegenprestatie naar hun vermogen worden gevraagd. In het geval van een bijstandsmoeder moet wel worden gekeken of er kinderopvang is'', stelde hij.
Het VVD-Kamerlid vraagt het kabinet binnen drie maanden met een wetsvoorstel te komen dat de Kamer nog voor de zomer kan behandelen. Dan zou de wet per 2012 kunnen ingaan.
Ook de hardere aanpak van bijstandsfraude die PVV-Kamerlid Léon de Jong als een belangrijk nieuw punt van het kabinet aanhaalde, werd door de oppositie met hoon ontvangen.
''Dit is stoere taal voor de bühne en voegt verder niks toe'', aldus D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. ''Wat is nieuw?'', vroeg ook haar PvdA-collega Hamer over de aanpak van uitkeringsfraude door het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.
(Bron)

Ik wil als ik fit ben best zulk werk doen, mits ik daarvoor minimaal het minimumloon krijg, en dat verrekenen we dan wel weer met de uitkering. Dan hebben we gelijk meer mensen nodig bij de sociale dienst om dat allemaal te berekenen, goed geregeld toch?
'Chronisch zieken hard geraakt'

UTRECHT - Chronisch zieken en gehandicapten hebben de afgelopen jaren veel koopkracht verloren. Ook volgend jaar hebben zij naar verwachting weer fors minder te besteden, zo blijkt uit een rapport, dat het Nibud heeft opgesteld in opdracht van de CG-Raad.
Een woordvoerster van de belangenorganisatie heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Vergeleken met 2008 gaan mensen met een chronische ziekte of handicap en een laag inkomen er volgend jaar in veel gevallen honderden euro's per jaar op achteruit.
Het verschil in koopkracht met huishoudens zonder extra zorgkosten groeit dramatisch, aldus de CG-Raad.
De belangenorganisatie roept het kabinet daarom op de groep bij de komende bezuinigingen te ontzien.
Zo heeft een alleenstaande chronisch zieke met minimumloon volgend jaar 528 euro minder uit te geven dan in 2008. Een alleenstaande WAO'er gaat er 300 euro op achteruit. Een chronisch ziek paar met minimumloon levert 1272 euro in, of 768 euro als zij kinderen hebben.
De sterke koopkrachtdaling wordt vooral veroorzaakt doordat de mogelijkheden tot fiscale aftrek van zorgkosten zijn beperkt. Daardoor wordt het verzamelinkomen hoger, wat weer leidt tot lagere huur- en zorgtoeslagen en hogere eigen bijdragen voor bijvoorbeeld hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
(Bron)
Studenten boos om rattenkop in kipcurry

DHAKA - Studenten van de Rajshahi Universiteit in Bangladesh hebben verbijsterd gereageerd nadat een student een rattenkopje had gevonden in zijn kom met kipcurry. Dat meldde een woordvoerder van de universiteit.
De student at zijn curry in de kantine van de universiteit en werd meteen ziek na zijn onappetijtelijke ontdekking. De verantwoordelijke kok is ontslagen en werd overgedragen aan de politie, aldus de woordvoerder.
''We onderzoeken waarom knaagdiervlees aan onze studenten werd geserveerd.'' De kantine werd tijdelijk gesloten.
Het voorval leidde tot protesten van de studenten. Onderzoekers van een andere universiteit in Bangladesh stelden recentelijk al vast dat het voedsel van de publieke universiteiten in het Aziatische land vaak van slechte kwaliteit is en onder onhygiënische omstandigheden wordt bereid.
(Bron)
Belg loopt jaar rond met twee scharen in buik

BRUSSEL - Een man uit Antwerpen heeft na een operatie in een ziekenhuis een jaar rondgelopen met twee scharen van 16 centimeter in zijn onderbuik.
De scharen waren vergeten bij een darmoperatie die de man in een ziekenhuis in Wilrijk had ondergaan, zo meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws woensdag.
Na de ingreep klaagde de patiënt voortdurend over helse pijn, maar zijn chirurg vond het niet nodig een röntgenfoto te laten maken. Hij schreef alleen wat medicijnen voor.
Uiteindelijk kwamen de scharen toch aan het licht. Ze zijn inmiddels via een spoedoperatie verwijderd. Het ziekenhuis biedt de Antwerpenaar een schadevergoeding van 5000 euro aan, maar daarmee neemt hij geen genoegen. De man eist een bedrag van 80.000 euro.
(Bron)
Gemeenten trekken op tegen zwarte rat

NEDERWEERT - Negen Midden-Limburgse gemeenten trekken samen ten strijde tegen de oprukkende zwarte rat. Dat maakten de gemeenten woensdag bekend. Ze gaan de rat te lijf in samenwerking met onder meer het Kenniscentrum voor Dierplagen (KAD).
De zwarte rat is blijkens een recente enquête opgerukt in heel Midden-Limburg, en laat zich zien in boerenbedrijven, dorpen en zelfs in steden bij mensen thuis. Van de ruim 1400 ondervraagden liet een kwart weten het beest dit jaar te hebben gezien.
Ongediertebestrijders beperken zich niet meer tot het perceel waar de rat is gezien, maar kammen ook gebouwen eromheen uit. Deze vorm van bestrijding bleek eerder in Nederweert succesvol.
De rat veroorzaakt schade aan gewassen en verspreidt ziektes als mond- en klauwzeer, varkenspest, Q-koorts en het Hantavirus.
(Bron)
Onbekende dodelijk ziekte duikt op in Uganda

KAMPALA - Een vooralsnog onbekende ziekte heeft in een maand tijd de dood veroorzaakt van zeker 38 inwoners van Uganda. Dat meldde een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid in het land woensdag.
Media in Uganda stelden eerder nog dat de sterfgevallen waarschijnlijk waren veroorzaakt door een uitbraak van de builenpest, zoals in het verleden al vaker gebeurde in het land.
Onderzoek door een wetenschappelijk instituut in de Verenigde Staten heeft echter uitgewezen dat hiervan geen sprake is.
De 'nieuwe' ziekte werd op 10 november voor het eerst geconstateerd bij een Ugandees, die in het noorden van het land woont. Op het moment kampen 91 mensen met symptomen van de ziekte, zoals hoofdpijn, koorts, diarree en braakneigingen.
Deskundigen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoeken de ziekte.
(Bron)
'Verschrikkelijke harige vlieg' herontdekt

AMSTERDAM - Wetenschappers in Kenia hebben één van de meest bijzondere soorten vliegen ter wereld voor het eerst sinds lange tijd weer gelokaliseerd.
De vlieg van de soort Mormotomyia hirsuta is herontdekt in een spleet van een grote rots ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi door wetenschappers van het International Centre of Insect Physiology and Ecology.
De zeldzame dieren zijn ongeveer een centimeter groot en hebben een harig lichaam. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
De bijzondere vliegensoort werd voor het eerst waargenomen in 1933 en was ondanks enkele wetenschappelijke zoektochten niet meer gezien sinds 1948.
In de volksmond wordt het insect de 'verschrikkelijke harige vlieg' genoemd. Ondanks zijn afschrikwekkende uiterlijk is het dier ongevaarlijk. Gek genoeg kan het insect ook niet vliegen.
De onderzoekers in Kenia hebben enkele exemplaren uit de rotsspleet meegenomen om in het laboratorium te kunnen bepalen tot welke familie de insecten behoren. Sommige wetenschappers twijfelen namelijk of de Mormotomyia hirsuta gezien zijn bijzondere uiterlijk wel echt een vlieg is.
“We hebben nieuwe exemplaren verzameld om met een moleculaire analyse vast te kunnen stellen waar vlieg past in het evolutionaire proces”, verklaart onderzoeker Robert Copeland op BBC News.
Over de leefwijze van het bijzondere insect is nauwelijks iets bekend. Zo is het nog de vraag of en hoe de vlieg zich over grote afstanden verplaatst zonder te kunnen vliegen.
“De vlieg heeft op het eerste gezicht geen tentakels waarmee hij zich kan vastklampen aan andere dieren. Maar misschien slaat hij zijn lange poten wel om een vleermuis om zo mee te liften”, verklaart Copeland.
“Aan de andere kant is het dier nog nooit op een andere plek gevonden dan in dit gebied. Dus misschien heeft dit insect gewoon maar een heel klein leefgebied”, aldus de onderzoeker.
(Bron)
Ontblote boswachters in actie op Binnenhof

Onder het motto ‘natuur wordt uitgekleed’ hebben ontblote boswachters van Natuurmonumenten actie gevoerd op het Binnenhof. Er werd een petitie overhandigd die door ruim 75.000 mensen is ondertekend.
In gezelschap van de schaars geklede boswachters overhandigde algemeen directeur van Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff op 8 december de petitie ‘Als je van natuur houdt’ aan fractievoorzitters van de Tweede Kamer.
De petitie is door meer dan 75.000 verontruste burgers ondertekend en een krachtig signaal aan de politiek om door te gaan met het verbinden van natuurgebieden. Het nieuwe kabinet stopt acuut met het aanleggen van deze belangrijke verbindingen en wil structureel 300 miljoen per jaar bezuinigen op natuur en landschap. Dat is 40 procent van het natuurbudget.
Natuurmonumenten heeft een 5-puntenplan opgesteld om door te gaan met de afgesproken plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden. De natuur in Nederland staat al jaren zwaar onder druk. De overheid en natuurbeschermingsorganisaties werken daarom al sinds 1990 aan een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden die met elkaar worden verbonden. Het vergroten van deze gebieden is goed voor planten en dieren, maar ook voor mensen die van de natuur willen genieten.
(Bron)
Poststaking kost Bol.com tonnen

RIJSWIJK - De staking van de postbezorgers kost webwinkel Bol.com honderdduizenden euro's. Het bedrijf heeft in TNT Pakketpost een andere vervoerder gevonden om bestellingen die normaal via de postbode worden bezorgd, toch op tijd bij de klant te krijgen.
''Maar die oplossing is wel duur en ingewikkeld'', zei algemeen directeur Daniel Ropers woensdag.
Het lukt Bol.com in vrijwel alle gevallen toch de belofte ''vandaag besteld, morgen bezorgd'' waar te maken.
Maar de actie bij TNT Post maakt wel pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de webwinkel is van TNT Post, aldus Ropers.
''TNT Post is de enige die dagelijks bezorgt. Wat dat betreft hebben zij nog een monopoliepositie.'' De nieuwkomers op de postmarkt zoals Sandd en Selekt Mail zijn geen optie omdat die niet iedere dag bezorgen.
(Bron)

Onzin, gewoon alles in een doosje doen -> pakketpost, wordt gewoon bezorgd.
'Reuzenooievaar at mogelijk Floresmensen'

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Flores de fossiele resten ontdekt van een reusachtige ooievaar die mogelijk in staat was om te jagen op de menselijke ‘hobbits’ die ook op het eiland leefden.
De resten van de prehistorische maraboe met de naam Leptoptilos robustus suggereren dat het dier vele malen groter was dan zijn moderne soortgenoten. De ooievaar kon waarschijnlijk een lengte bereiken van 1,8 meter en woog ongeveer 16 kilo.
Dat schrijven Nederlandse en Indonesische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Zoological Journal of the Linnean Society.
Volgens de wetenschappers valt niet uit te sluiten dat de vogel door zijn reusachtige formaat in staat was om zich te voeden met Floresmensen, een hobbitachtige mensensoort die ook op het eiland Flores leefde.
“We kunnen niet zeggen of dit dier hobbits heeft gegeten of niet, maar we kunnen het ook niet uitsluiten”, verklaart de Nederlandse onderzoekster Hanneke Meijer van het Smithsonian Instituut in Washington op BBC News.
De wetenschappers kwamen op het spoor van de reuzenooievaar door de ontdekking van botresten van twee poten in de Liang Bua grotten op Flores.
De botten behoorden waarschijnlijk toe aan één exemplaar van de ooievaar en zijn tussen de 20.000 en 50.000 jaar oud. De beenderen zijn zo zwaar dat de wetenschappers er vanuit gaan dat de ooievaar vooral op de grond leefde en maar weinig vloog.
Waarschijnlijk kon de Leptoptilos robustus evolueren tot een reusachtig dier door zijn woonplaats. Veel diersoorten die op een eiland leven, zijn in de loop van de evolutie namelijk tot reuzen uitgegroeid of juist ‘gekrompen’ tot dwergsoorten.
Deze zogenaamde ‘eiland-factor’ bepaalde volgens onderzoekster Meijer ook de ontwikkeling van andere dieren en mensachtigen op het eiland Flores.
“Grotere zoogdieren zoals olifanten en primaten werden kleiner, terwijl kleine dieren zoals ratten en vogels juist groter werden”, verklaart ze op BBC News. “De aanwezigheid van dieren als de reuzenooievaar komt dus overeen met de evolutie van de Floresmens.”
De wetenschappers vermoeden dat zowel de Floresmens als de reuzenooievaar uitstierf door een sterke klimaatsverandering die ongeveer 15.000 jaar geleden optrad.
(Bron)
Kamer bezorgd over kans op werk bij handicap

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer is bezorgd over de kansen van gehandicapten op een baan, met geplande bezuinigingen op onder meer de sociale werkplaatsen en de Wajong.
Naast oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP vroeg ook regeringspartij CDA woensdag het kabinet hoe het verwacht meer perspectief te bieden aan mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelde woensdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken dat er veel onrust is over een bezuiniging van 120 miljoen euro op het budget om werknemers van de sociale werkplaatsen aan een 'gewone' baan te helpen.
''Daar willen ook wij onze verantwoordelijkheid voor nemen, maar wij vragen ons wel af of deze ook niet via een andere weg bereikt kan worden'', stelde ze.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en haar SP-collega Sadet Karabulut hebben een amendement ingediend om de bezuiniging van 120 miljoen op de sociale werkplaatsen ongedaan te maken.
Maar CDA en SGP wezen erop dat de dekking van het voorstel niet deugt, omdat voor een structureel probleem eenmalig geld wordt vrijgemaakt.
Sterk vroeg staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) of er niet anders bezuinigd kan worden. Zij denkt dat er geld bespaard kan worden door de instroom in de sociale werkvoorziening (WSW) al te beperken tot mensen die alleen in de beschutte werkplekken aan de slag kunnen.
Daarmee zou vooruitgelopen worden op hervormingsplannen van het kabinet voor de onderkant van de arbeidsmarkt.
Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong (voor mensen met een handicap van jongs af aan) samenvoegen.
Het idee is dat zo veel mogelijk mensen in een 'gewone' baan aan de slag gaan en minder een beroep doen op uitkeringen en sociale werkplaatsen. Alleen gehandicapten die volledig zijn afgekeurd of enkel aan de slag kunnen in een beschutte omgeving, houden toegang tot aparte regelingen.
Ook oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP zijn voor samenvoeging van de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, maar dan wel anders.
Zo willen PvdA en GroenLinks mensen met een beperking die werken naar vermogen, beter belonen. De SGP wil werkgevers meer financieel stimuleren om mensen met een handicap in dienst te nemen.
(Bron)

woensdag, december 08, 2010

Schip raakt twee bruggen in Groningen

GRONINGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft op het Van Starkenborghkanaal in de provincie Groningen de kapitein van een Duits containerschip bekeurd, nadat hij twee keer met zijn schip een brug had geraakt.
Het schip was te hoog geladen, zo meldt het KLPD woensdag.
Het containerschip voer dinsdag tegen de onderkant van de Noordzeebrug in de stad Groningen, waarbij de brug lichte schade op liep.
Tegen de Waterpolitie verklaarde de schipper dat hij dacht dat het schip er net onderdoor zou kunnen.
De Waterpolitie zag dat de radarantenne op de stuurhut van het containerschip was afgebroken. Omdat dit niet bij de aanvaring met de Noordzeebrug gebeurd kon zijn, werd een nader onderzoek ingesteld.
Daaruit bleek dat het schip eerder die ochtend al de spoorbrug over het kanaal bij Zuidhorn had geraakt.
(Bron)
Vogelgids uit 19e eeuw brengt miljoenen op

LONDEN - Een zeldzame, Amerikaanse vogelgids uit de negentiende eeuw is dinsdag op een veiling in Londen voor 8,64 miljoen euro verkocht.
Het heeft daarmee als gedrukt boek een record aan geld opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Sotheby's laten weten.
De rijk geïllustreerde gids Birds of America van John James Audubon (1785-1851) is verkocht aan een handelaar uit Londen, Michael Tollemache.
Hij heeft nu een van de elf exemplaren die in particuliere handen zijn. Audubon heeft naar verluidt twaalf jaar aan het boek gewerkt.
Het bevat duizend tekeningen van ongeveer vijfhonderd soorten vogels. Het Teylers Museum in Haarlem, het eerste en oudste museum in Nederland, is ook in het bezit van een compleet exemplaar.
(Bron)
Wethouder Rotterdam wil sneller korten op uitkering

ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer wil mensen in de bijstand sneller en met een hoger bedrag kunnen korten op hun uitkering als ze niet willen werken.
Hij heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van het werk- en re-integratieplan van 2011 tot 2014.
Om een en ander mogelijk te maken wil Schrijer het sanctiebeleid aanpassen. Hij wijst op de Wet Investeren in Jongeren (WIJ). Daarin krijgen jongeren niet zonder meer een uitkering als ze niet werken. Die aanpak staat Schrijer ook voor bij mensen die een bijstandsuitkering krijgen.
''Nu komen we bij iemand binnen die een bijstandsuitkering heeft en zeggen we: hoe gaan we jou uit de bijstand halen. Straks komen we bij diezelfde persoon en stellen we voor: als je dit en dat gaat doen, krijg je van ons een uitkering’’, licht een woordvoerder van sociale zaken van de gemeente toe.
Met welke bedragen Schrijer mensen in de bijstand wil korten die niet willen ‘meewerken’, kan hij nog niet zeggen. Daarover wordt nog nagedacht.
Rotterdam is al langer strenger voor mensen met een bijstandsuitkering. Het devies in Rotterdam is: iedereen doet iets voor zijn geld. Wie dat om allerlei redenen niet kan, gaat voor twintig uur als vrijwilliger aan de slag.
De aanpak moet niet-werkende Rotterdammers weer actief maken. Schrijer stelt dat dit in allerlei opzichten goed is voor mensen.
(Bron)

"Als je dit en dat gaat doen krijg je van ons een uitkering" - maar als dat arbeid is, dan heb je daar fatsoenlijk voor te betalen, dus niet op uitkeringsniveau.
Hillen waarschuwt VS om oplopende kosten JSF

DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie is niet te spreken over de prijsverhogingen van de Joint Strike Fighter (JSF). Hij heeft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland in een gesprek gezegd er ''grote, grote moeite'' mee te hebben.
''De prijsverhogingen bevallen mij niet. U ziet hier een boze potentiële afnemer'', zei Hillen woensdag in het debat in de Tweede Kamer over zijn begroting voor 2011.
Vorige week meldde hij dat de kosten voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de beoogde opvolger van de verouderde F-16's, 1,4 miljard euro hoger uitvallen dan eerder was geraamd.
Dat is een stijging van 20 procent van de 6,2 miljard euro waar Nederland tot nu toe van uitging om 85 JSF-toestellen te kunnen kopen.
(Bron en meer)

Wat zal de VS bang zijn! En waarom wordt hier niet op bezuinigd?
NS ziet af van Sprinters zonder wc

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) schaffen geen nieuwe Sprinter-treinen meer aan zonder toiletten. Die toezegging deed het spoorbedrijf woensdag aan de vakbond FNV Bondgenoten, die aandrong op het afketsen van de voorgenomen aankoop.
In plaats van investeren in nieuwe Sprinters, gaan de NS een groter aantal dubbeldekkers dan gepland moderniseren.
In de nieuwe generatie stoptreinen, de zogeheten Sprinters, zit geen toilet. Dat zou de treinen veiliger moeten maken. De NS vonden wc's ook niet nodig, omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt.
FNV Bondgenoten stelde echter dat het treinpersoneel dat op de Sprinters moet werken, ernstige hinder ondervindt.
Dinsdag nam de Tweede Kamer al een motie aan dat in 2015 iedere trein een toilet moet hebben.
(Bron)

Dus als u in de trein nodig moet, moet u het even ophouden tot 2015.

dinsdag, december 07, 2010

Kamer wil etiket op halalvlees verplichten

AMSTERDAM - Consumenten moeten voortaan kunnen zien of vlees afkomstig is van dieren die op islamitische wijze zijn geslacht. De regering moet verplichte etikettering van halalvlees invoeren, vindt de Tweede Kamer.
Een motie van PVV'er Dion Graus met deze strekking kon dinsdag op instemming van een meerderheid van het parlement rekenen.
Graus wil met het verplichte etiket voorkomen dat consumenten zonder dat ze het weten vlees nuttigen dat mogelijk afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.
(Bron)

Alsof 'gewoon' geslachte beesten zoveel beter af zijn.
Meer berggorilla's in Midden-Afrika

KIGALI - Het aantal berggorilla's in hun belangrijkste leefgebied in Midden-Afrika is in zeven jaar tijd met een kwart gegroeid. Dat maakten regionale autoriteiten in Rwanda dinsdag bekend.
De iconische en zeer bedreigde berggorilla's komen voornamelijk voor in de wouden van het Virungagebergte, in natuurreservaten in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo.
In 2010 werden daar 480 apen geteld, in 2003 waren het er nog 380. Daarmee komt het totale aantal berggorilla's op 786. De telling werd gefinancierd door een aantal natuurbeschermingsorganisaties.
De vegetarische berggorilla is de grootste van de vijf bekende gorillasoorten. De berggorilla's worden bedreigd doordat vluchtelingen zich door gewapende conflicten in het leefgebied van de apen vestigden.
Ook stropers eisen nog altijd hun tol. De Amerikaanse biologe Dian Fossey maakte de berggorilla's wereldberoemd toen haar strijd om de apen te beschermen, werd verfilmd in Gorrillas in the mist.
(Bron)
Kamer eist toilet in iedere trein

DEN HAAG - Een toilet in elke trein is wat de Tweede Kamer betreft een vereiste. De Kamer stemde dinsdag in met een motie van SP'er Farshad Bashir waarin daarop wordt aangedrongen.
De NS heeft een aantal Sprinters in de dienstregeling die geen sanitaire voorzieningen hebben. De bedoeling was dat die voertuigen alleen op korte trajecten zouden worden ingezet.
De NS zet ze echter ook op langere ritten in, met klagende passagiers en treinpersoneel tot gevolg.
In de Kamer wordt al langer en door meerdere fracties geklaagd over die praktijk. Uiteindelijk diende Bashir de motie in. Die gaat ervan uit dat de NS een nieuwe concessie krijgt voor het vervoer op het zogenoemde hoofdrailnet.
Bij het gunnen van die concessie aan de NS moet de regering dat bedrijf verplichten om toiletten in elke trein te hebben.
Dat geldt dan voor nieuwe treinen, maar ook voor de voertuigen die de wc's nu niet hebben. In die treinstellen moeten ze, volgens de SP'er, worden ingebouwd.
Dat inbouwen is volgens de NS heel duur, maar het Kamerlid denkt dat dat best goedkoper kan.
Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent beijverde zich in het verleden voor de wc's. ''Het is toch van de gekke dat we straks in elke trein kunnen internetten, maar niet kunnen plassen'', schetste zij eerder de situatie.
Van haar komt volgende week een amendement in stemming over dezelfde kwestie. ''Die SP-motie is heel goed en wij hebben haar gesteund, maar die regelt de situatie pas vanaf 2015.In het amendement stel ik voor om aanbestedingsmeevallers van ProRail per direct voor dit doel te gebruiken. Met die 50 miljoen moet je een heel eind kunnen komen'', aldus Van Gent.
Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat de gesprekken over de nieuwe concessie nog moeten beginnen. Daarin wordt ook de kwestie wc's besproken.
(Bron)

NS heeft schijt aan de reizigers, misschien moeten de reizigers eens collectief schijt hebben aan NS. Poep wild!
Vondst arseenbacterie in twijfel getrokken

AMSTERDAM – De door de NASA geclaimde ontdekking van de bacterie die op arseen kan leven, wordt door Nederlandse wetenschappers in twijfel getrokken. De conclusie van het onderzoek zou zijn gebaseerd op een meetfout.
De bacteriestam Halomonadaceae uit Mono Lake in Californië zou volgens de onderzoekers van de NASA het element arsenicum kunnen inbouwen in zijn DNA op plaatsen waar andere levende wezens fosfor gebruiken. Maar mogelijk is die conclusie gebaseerd op proeven met vervuilde kweekjes.
Dat verklaart Jef Huisman, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam, in dagblad de Stentor.
"De wetenschappers hebben de bacterie uit een meer met veel arseen gehaald en in het lab opgekweekt”, verklaart Huisman in de krant.
“In de kweekvloeistof gebruikten ze 40.000 micromolair arseen, om te zien hoe de bacterie daar op reageert. Maar mét dat arseen blijkt drie micromolair fosfaat te zijn meegekomen", aldus de wetenschapper.
Volgens Huisman zijn de resultaten van het experiment daardoor onbetrouwbaar. “Ik weet uit eigen lab-ervaring dat een bacterie al genoeg heeft aan 0,03 micromolair fosfaat om zich te vermenigvuldigen", verklaart hij.
"De bacterie hoeft dus helemaal geen arseen te gebruiken. Er zat in de kweekvloeistof honderd keer meer fosfaatverontreiniging dan voor de bacterie nodig is om te overleven. Dat is geen grensgeval meer, maar een testfout”.
De bacterie uit Mono Lake in Californië werd vorige week door de NASA gepresenteerd als een ‘nieuwe levensvorm’ die van grote invloed zou zijn op de zoektocht naar buitenaards leven.
Maar Huisman twijfelt sterk aan die bewering. “Zij kunnen het verhaal niet waarmaken”, zegt hij. “De NASA heeft het opgeklopt.”
Ook Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht, gelooft niet dat de door de NASA ontdekte bacterie kan gedijen op arsenicum in plaats van fosfor.
“De bacteriën groeien alleen maar slechter als ze geen fosfor meer krijgen”, verklaart hij in dagblad Trouw. “Bij ons in het lab is dit onderzoek met hoongelach ontvangen.”
De wetenschappers van de NASA willen vooralsnog niet reageren op de kritiek. 'Ik ga me niet via de media mengen in een publieke discussie over een wetenschappelijke kwestie', schrijft NASA-onderzoeker Ronald Oremland in een mail aan de Volkskrant.
(Bron)
Onderbroek Queen Elizabeth II onder de hamer

AMSTERDAM - Het is binnenkort mogelijk de onderbroek van Queen Elizabeth II te kopen. De slip, die een man uit de Amerikaanse staat Florida veertig jaar in zijn bezit had, wordt geveild.
De Koninklijke onderbroek zou afkomstig zijn van een beroemde rokkenjager uit Miami, namelijk ‘Baron’ Joseph de Bicske Dobronyi. De man zou beter bekend zijn onder de naam Sepy.
Het verhaal gaat dat Sepy de onderbroek van een vriend kreeg. De onbekende vriend vond de onderbroek, nadat deze was achtergelaten in het privévliegtuig van de koningin, toen zij Chili bezocht in 1968. Florida heeft, na het overlijden van Sepy in juni eerder dit jaar, besloten de jaren ’60 slip veilen.

In 2008 werd er ook al een Koninklijke onderbroek geveild, namelijk die van Queen Victoria. Deze slip bracht bijna 6.200 euro op.
Hetzelfde veilinghuis zal nu ook het erfgoed van Queen Elizabeth II veilen en hoopt dat deze vondst net zoveel oplevert, zo meldt entertainmentwebsite TMZ.
Het verhaal krijgt een interessante wending wanneer blijkt dat het huis van Sepy het decor was voor een aantal scènes uit de pornoklassieker Deep Throat.
(Bron)
Geen havo meer zonder wiskunde

DEN HAAG - In de toekomst kan het niet meer zo zijn dat havo-scholieren geen eindexamen doen in wiskunde.
Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Tijdens dat debat werden haar vragen gesteld over het Actieplan Beter Presteren, dat de bewindsvrouw dinsdagochtend presenteerde.
Om Nederland niet meer terrein te laten verliezen op kennisgebied, wil de minister dat voortaan alle havo-leerlingen examen doen in wiskunde. Op dit moment kent de havo vier zogenoemde profielen, waarvan één zonder wiskunde (Cultuur en Maatschappij). Die vier profielen worden teruggebracht tot twee en in die beide profielen moet volgens de minister wiskunde zitten.
(Bron)

Goh, dan zou ik geen HAVO meer kunnen doen.
En dat "Het kan niet zo zijn dat" is nu echt ingeburgerd, maar ik ril er nog steeds van.
Kentekenvervalser maakt schrijffout

OOSTERHOUT - Een 25-jarige man uit Breda heeft op niet al te snuggere wijze de kentekenplaat van zijn auto vervalst. Hij had met gele verf de twee T's in zijn kenteken gewijzigd in één T.
Hierdoor ontstond een combinatie die niet in Nederland voorkomt. De man is aangehouden, maakte de politie dinsdag bekend.
In de nacht van maandag op dinsdag zag de politie de verdachte rijden op de A59. De vreemde kentekenplaat viel meteen op. De man werd aan de kant gezet. Behalve dat de kentekenplaat niet in orde was, mocht de Bredanaar geen auto besturen.
De rechter had het rijbewijs eerder ongeldig verklaard. Verder was de auto niet apk-gekeurd en niet verzekerd.
De politie vond ook inbrekersgereedschap in de auto.
(Bron)
'Nederland kouder dan West-Groenland'

DE BILT - Het was de afgelopen dagen in Nederland kouder dan in Canada en West-Groenland. Dat is opmerkelijk, maar de temperaturen in die gebieden lagen wel 10 tot 15 graden boven normaal.
In Nederland waren de maximumtemperaturen onder 10 graden onder normaal, meldde het KNMI zondag.
Het was bijzonder koud in Nederland en de omliggende landen, ook overdag. Op de eerste dag van de meteorologische winter, woensdag, vroor het de hele dag 6 tot 8 graden bij een krachtige tot stormachtige wind.
Dat leidde tot een gevoelstemperatuur van 16 tot 17 graden onder nul. Kouderecords zijn niet gebroken, maar het komt niet vaak voor dat het zo vroeg al zo koud is, aldus het weerinstituut.
(Bron)
Baby's niet vatbaar voor 'besmettelijke' geeuw

AMSTERDAM – Als baby’s of jonge kinderen andere mensen zien gapen, hebben ze in tegenstelling tot volwassenen niet de neiging om zelf ook te geeuwen. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld.
Jonge kinderen kopiëren bijna nooit een geeuw van iemand anders totdat ze de leeftijd van vijf jaar bereiken.
Vermoedelijk is hun brein voor die tijd nog niet genoeg ontwikkeld om de gevoelens van empathie te ontwikkelen die waarschijnlijk ten grondslag liggen aan een besmettelijke geeuw.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Stirling in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
“Mensen die hoog scoren op het gebied van empathie, vertonen veel vaker de besmettelijke vorm van gapen”, verklaart hoofdonderzoeker Jim Anderson in de Britse krant The Daily Telegraph. “En uit verschillende onderzoeken blijkt dat het deel van het brein dat ons in staat stelt om empathie te voelen nog in ontwikkeling is gedurende de kindertijd.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag te bestuderen van 22 baby’s en kinderen die naar filmbeelden van gapende mensen en dieren keken. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen bijna nooit een geeuw kopieerden van de gefilmde personen of dieren.
Kinderen die vijf tot elf jaar oud zijn, zijn volgens de onderzoekers soms al wel vatbaar voor een ‘besmettelijke' geeuw. “In elke leeftijdsgroep tot de leeftijd van 11 jaar neemt het aantal kinderen toe dat geeuwen overneemt van anderen”, verklaart Anderson.
“Op 11-jarige leeftijd zijn kinderen net zo gevoelig voor een besmettelijke geeuw als volwassenen”, aldus de wetenschapper.
(Bron)
Onderbroek Napoleon geveild voor 31.250 euro

PARIJS - Een zijden onderbroek die Napoleon Bonaparte heeft gedragen tijdens zijn ballingschap op Sint Helena, is zondag in Frankrijk geveild voor 31.250 euro. De ivoorkleurige onderbroek, waarop een N onder een kroon is geborduurd, was eerder geschat op 15.000 tot 20.000 euro.
Dat meldde het veilinghuis Osenat in Fontainebleau, net buiten Parijs.
Naast de onderbroek ging ook het manuscript van de memoires van de kleine keizer onder de hamer, dat hij zelf heeft gedicteerd en gecorrigeerd.
Verwacht werd dat het manuscript 20.000 tot 25.000 euro zou opbrengen. Uiteindelijk werd 125.000 euro betaald voor de Mémoires pour servir à l'histoire de France sous Napoléon.
In totaal worden 420 voormalige eigendommen van Napoleon geveild. Na zijn nederlaag bij Waterloo stuurden de Britten hem naar Sint Helena, waar hij in 1821 op 51-jarige leeftijd overleed.
(Bron)
Man tilt jongen bij de keel omhoog

KAPELLE - Een man heeft zaterdag in het Zeeuwse Kapelle een 10-jarige jongen met beide handen bij de keel gepakt en van de grond getild. Een andere man greep in en wist de jongen los te krijgen. Dat heeft een woordvoerster van de politie zondag meegedeeld.
De jongen was met vriendjes in de sneeuw aan het spelen op een terrein achter een zwembad.
Even later kwam een andere groep kinderen aan om ook te spelen, daarbij vergezeld door de man die de jongen even later vastgreep.
De twee groepen kinderen kregen ruzie, waarop de man verhaal bij de 10-jarige jongen ging halen en hem bij de keel pakte.
Een vriend van de jongen sprong de man op de rug. Op dat moment kwam de andere man aanlopen. Deze maakte een einde aan de mishandeling. De politie is op zoek naar beide mannen.
(Bron)
NS-personeel ontredderd na chaos op spoor

AMSTERDAM – Werknemers van de NS zijn ontevreden over het beleid van hun werkgever nadat afgelopen weekeinde door sneeuwval opnieuw chaos ontstond op het spoor.
Dit schrijft Roel Berghuis van FNV Bondgenoten namens het personeel aan het bestuur van het bedrijf in een vertrouwelijke brief in handen van de Telegraaf.
“Veel NS’ers berichtten mij dat ze totaal ontredderd waren en ook niet meer wisten wat te moeten doen.”
Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.
In de Randstad reden de treinen met een aangepaste dienstregeling. Zo reden er van en naar Utrecht alleen stoptreinen.
“De filmpjes op televisie van Prorail en NS beloofden heel wat. De reizigers dachten: nu zal het goed komen. Niets is minder waar”, aldus Berghuis over de reclame dat het spoorbedrijf winterklaar zou zijn.
“Uw personeel heeft alle zeilen moeten bijzetten en er ontstond grote verwarring over geen en onduidelijke logistieke informatie. De reizigers werden van perron naar perron gestuurd.”
De FNV vraagt zich in de brief af: “Waarom kan Prorail niet beloven dat de wissels verwarmd blijven? Waarom heeft u tussen de grote knooppunten geen pendeldienst kunnen opstarten? Is er nog wel sprake van samenhang op dit soort momenten tussen de spoorbedrijven? En waarom is geen nooddienstregeling opgestart waarmee op 10 oktober zo breed geoefend is?”
GroenLinks heeft zaterdag een spoeddebat aangevraagd over de nieuwe problemen op het spoor als gevolg van het winterweer. Dinsdag wordt bepaald of zo'n debat er ook komt.
(Bron)
Ik ben verbaasd dat de PVV nog geen Kamervragen heeft gesteld over Sinterklaas.
Een dooie Turk uit Spanje met zwarte knechten die onze jeugd vergiftigt met snoepgoed en leugens, dat kan toch helemaal niet?

maandag, december 06, 2010

Wethouder legt functie bij coffeeshop neer

LICHTENVOORDE/ALMELO - Wethouder Jos Wolterink (VVD) van de gemeente Oost Gelre heeft deze week zijn functie bij coffeeshop Jemig de Pemig Mozes Kriebel in Almelo neergelegd. Dat deed hij na overleg met zijn collega-wethouders en burgemeester Henk Heijman. Wolterink was voorzitter van de stichting Jemig de Pemig die de wietwinkel exploiteert.
Volgens Heijman is het college unaniem over het besluit. "Een bestuurder moet zich onthouden van nevenfuncties die het ambt kunnen schaden."
Dat Wolterink een dergelijke nevenfunctie had, werd in de zomer aan het college duidelijk, hoewel hij de functie bij zijn aanstelling heeft gemeld. De leden van de gemeenteraad die zijn aanstelling goedkeurden, zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de connectie met een coffeeshop. Jos Hoenderboom (CDA): "Anders hadden we de wenkbrauwen wel gefronst, want dit is op het randje. Misschien wel er overheen."
Wolterink is sinds 1 december geen voorzitter meer van de stichting. Voor 1 maart stopt hij als accountant van de coffeeshop. Hij zegt tijd nodig te hebben om die taak over te dragen.
(Bron)
Directeur NS biedt excuses aan en spreekt de onsterfelijke woorden:
"MENSEN MOETEN KUNNEN REKENEN OP DE TREIN"...
Warme vingers winnen het van mobieltje

Als het echt koud is, blijken we wel degelijk zonder ons mobieltje te kunnen. Vorige week daalde het gebruik van smartphones bij Vodafone met een vijfde ten opzichte van de week ervoor. Dat heeft Vodafone voor het ANP uitgezocht.
Uit een vergelijking van gegevens van Vodafone en het KNMI kan opgemaakt worden dat toen de temperatuur 10 graden lag onder normaal voor de tijd van het jaar, het gebruik van de smartphone met ruim 20 procent daalde.
Vanaf 1 december daalde het gebruik van de smartphone bij het tweede telecombedrijf van Nederland aanzienlijk. Het gebruik van Apple's iPhone liet in de koude week een daling tot bijna 40 procent zien.
Volgens klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI is de forse daling op 1 december goed te verklaren. ,,Toen was het snijdend koud met een gevoelstemperatuur van rond de min 15 graden. ,,Op dat moment is er gevaar voor bevriezing van lichaamsdelen, zoals de vingers.''
Anderzijds zorgde de eerste sneeuwval juist voor een toename van bellen en sms'en. Op 29 november, toen de eerste sneeuw viel, werd er tijdens de spits tot 19 procent meer gesmst en gebeld. ,,Het was toen al een paar dagen koud, maar iedere keer als de eerste sneeuw valt, is het even wennen'', stelt het KNMI.
Ook werd er volgens Vodafone meer thuisgewerkt, onderweg in de trein of op andere locaties vanaf de laptop of tablet toen de sneeuw eenmaal zijn intrede had gedaan. ,,Sinds maandag nam het gebruik van mobiel internetten via laptops met 45 procent toe vergeleken met de week ervoor.'' Dat gebruik bleef de hele week hoger.
(Bron)

Maar met bevroren vingers kun je die moderne mobieltjes niet eens meer bedienen ;-)
Bolkestein: ‘Joden, emigreer!’

Voor bewuste joden is er geen toekomst in Nederland, meent Frits Bolkestein. Reden: het antisemitisme onder Marokkaanse jongeren.
‘Bewuste joden moeten zich realiseren dat er voor hen geen toekomst is in Nederland’, aldus VVD-prominent Frits Bolkestein.
[...]
‘Met bewuste joden doel ik op joden die als zodanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden’, aldus Bolkestein. ‘Voor hen zie ik geen toekomst hier vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal blijven toenemen.’
Volgens de oud-eurocommissaris kunnen ze daarom hun kinderen maar beter aanraden om te emigreren naar Amerika of Israël.
(Bron en meer)

Die is volstrekt gek geworden.
En toch... Als je slaapt, word je niet wakker van die sirenes.

zondag, december 05, 2010

'Minder mensen uit bijstand door bezuiniging participatiebudget'

DEN HAAG – De Wet Werk en Bijstand (WWB) is een succes dankzij het budget voor participatie. De voorgestelde bezuinigingen op de participatiebudgetten brengen dat succes in gevaar waardoor meer mensen afhankelijk blijven van de bijstand.
Dat stelt de vereniging van directeuren van sociale diensten Divosa. Voorzitter Rene Paas waarschuwt tegenover NU.nl dat minder mensen aan het werk zullen gaan dan het kabinet hoopt.
Volgens Paas worden via de WWB elk jaar meer mensen aan het werk geholpen dan het Centraal Planbureau raamt.
“Dat is te danken aan het budget dat gemeenten krijgen om die mensen aan de slag te helpen. En juist daar wil het kabinet tweederde van het budget afhalen”, aldus Paas die in een brief naar de vaste kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn zorgen kenbaar heeft gemaakt.
Hij noemt de korting van 1,2 miljard op het participatiebudget 'exorbitant'. Volgens hem neemt het kabinet hiermee een enorme gok.
“De korting dwingt gemeenten om alleen nog de meest kansrijken te helpen en maakt het onmogelijk te investeren in mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt”, vreest de Divosa-voorzitter.
Hij zegt voorstander te zijn van het kabinetsplan om te komen tot één regeling voor de mensen die moeite hebben om werk te vinden, maar deze staat of valt bij de middelen die beschikbaar zijn voor participatie.
“Bijna een miljoen Wajongers, bijstandsgerechtigden en mensen die werken via de sociale werkvoorziening dreigen hierdoor de aansluiting bij de arbeidsmarkt definitief te verliezen. Zij blijven hierdoor de rest van hun leven aangewezen op een uitkering.”
Volgens Paas dreigt het kabinet hiermee een miljardenprobleem door te schuiven naar volgende generaties.
Voor veel bijstandgerechtigden geldt dat zij het wettelijk minimumloon voor een baas niet kunnen terugverdienen. Door het voor werkgevers mogelijk te maken om alleen te betalen voor hetgeen een werkzoekende daadwerkelijk bijdraagt, wil Divosa deze belemmering wegnemen. De gemeenten kunnen de uitkering dan gebruiken om het zelfverdiende loon aan te vullen.
Veel politieke partijen zien weinig in re-integratiebudgetten en willen er grotendeels vanaf. Komende week vergadert de Tweede Kamer over de begroting SZW.
(Bron)
Burgers krijgen meer verantwoordelijkheid

DEN HAAG - Veruit de meeste gemeenten in Nederland leggen de komende jaren veel meer verantwoordelijkheid bij hun burgers.
Ze kijken niet alleen naar wat zij hun inwoners kunnen aanbieden, maar vooral wat die burger zelf wil doen.
''Dat moet je niet negatief zien. Mensen willen in deze moderne samenleving zaken veel meer zelf opknappen dan vroeger'', aldus een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Als voorbeeld geeft hij een vuil plantsoen waar burgers bij de gemeente over klagen. ''In plaats dat de gemeente dat opruimt, zou je mensen geld kunnen geven. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld bezems aanschaffen om de buurt samen schoon te houden.''
[Een plantsoen vegen? Het gras ook?]
Een ander voordeel is volgens de VNG dat wanneer 80 procent van de burgers zelfredzaam is, gemeenten meer tijd en geld kunnen besteden aan de 20 procent die echt hulp nodig heeft.
De VNG schreef een visie over hoe gemeenten kunnen omgaan met de veranderende behoefte van mensen.
In Dienstverlening draait om mensen staat dat gemeenten de zelfredzaamheid van de burger meer moeten ondersteunen. In ruim driekwart van de gemeentelijke coalitieakkoorden is deze passage overgenomen, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
Burgers kunnen in de komende jaren gemakkelijker aankloppen bij gemeenten. ''Als jij als burger iets wilt, ga je altijd naar de gemeente. Het Rijk zet alleen nog maar de grote lijnen uit. Als je dat wilt, deelt de gemeente jouw gegevens. Wil je dan een uitkering aanvragen bij het UWV, hoef je niet twee keer te vertellen wie je bent.''
De dienstverlening van gemeenten moet de komende jaren wel flink op de schop; die moet veel persoonlijker en individueler.
Dat vergt volgens de visie van de VNG een belangrijke omslag in gedrag en houding van ambtenaren. Zij moeten reageren op de vraag van burgers en niet kijken wat zij zelf in de aanbieding hebben. Ook moeten regeltjes worden geschrapt.
Volgens de VNG gaat de burger op veel meer terreinen merken dat hij zelf de regie krijgt, bijvoorbeeld bij de Wet maatschappelijke ondersteuning.
''We zeggen niet meer: we geven iemand een rolstoel omdat hij gehandicapt is. We willen in gesprek achterhalen wat zo’n iemand echt wil. Misschien kan hij zich prima redden zonder rolstoel en heeft hij meer behoefte aan een boodschappendienst.’’
(Bron)
Kaddafi liet giftig nucleair afval slingeren

WASHINGTON - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft vorig jaar ruim 5 kilo zwaar giftig nucleair afval in gammele vaten en nauwelijks beveiligd in Libië laten liggen, omdat hij kwaad was op de Verenigde Staten.
Het materiaal, het restant van het geannuleerde nucleair programma van het Noord-Afrikaanse land, zou in Rusland worden opgeslagen, maar het vrachtvliegtuig dat het naar dat land zou brengen, vertrok op 25 november leeg.
De reden was dat Kaddafi kwaad was op de Amerikaanse autoriteiten, omdat hij tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten enkele maanden eerder zijn tent niet had mogen opslaan in de New-Yorkse wijk Manhattan.
Dat blijkt uit een bericht dat de Amerikaanse ambassade in Tripoli naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington stuurde en dat is gepubliceerd op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat meldde de krant The New York Times zaterdag.
De Amerikanen hadden Kaddafi onder druk gezet om het afval, dat in zeven vaten was opgeslagen, snel naar Rusland over te brengen.
Pas na wekenlange geheime onderhandelingen tussen Russische en Amerikaanse diplomaten toonde Kaddafi zich bereid het afval beter te bewaken. Kort voor Kerstmis werd het naar Rusland overgebracht.
In het bericht waarschuwt de ambassade dat de vaten kunnen breken en dat de radioactiviteit zich kan verspreiden, als niet binnen drie maanden een oplossing wordt gevonden. ''Alleen al de zorgen over de veiligheid vereisen dat wij alle onze middelen aanwenden om een tijdige oplossing voor dit probleem te vinden en elke vermelding van de zaak in de pers te voorkomen'', aldus de ambassade.
Kaddafi slaapt tijdens buitenlandse reizen altijd in zijn eigen tent. Hij was in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
(Bron)

Eigen woede gaat voor de veiligheid?
Grote brand bij oliebollenfabriek Beverwijk

BEVERWIJK - In een oliebollenfabriek in Beverwijk is zaterdag aan het einde van de middag brand ontstaan.
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland ging het om een grote brand.
De fabriek ligt op een industrieterrein aan de Randweg. Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer gaf rond zeven uur het sein brand meester.
Volgens de woordvoerder is de kans groot dat het pand als verloren moet worden beschouwd. ''Dat is moeilijk in te schatten, maar daar lijkt het wel op.'' De brand is ontstaan in een meterkast.
(Bron)
TT 104 Treinen NS defect door sneeuw

Veel treinen van de NS hebben door de de sneeuw defecten opgelopen. Zo gingen zekeringen kapot waardoor deuren niet meer werkten en de verlichting uitviel. Het kapotte materieel had niet veel invloed op de dienstregeling.
Tientallen monteurs werden ingezet om de treinen te repareren. Gisteren leed vooral het treinverkeer rond Utrecht, Amsterdam en Rotterdam onder de winterse omstandigheden.
GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd. Volgens Kamerlid Van Gent was het een "puinhoop" op de rails, ondanks toezeggingen van ProRail en de NS dat het spoor winterklaar is.
Er komt iets naar beneden dat op troebele regen lijkt. Eerst was het nog zo dat het, waar het op takken viel die in de wind hingen, een ijslaagje afzette op die takken, terwijl het op luwere plekken direct van de takken droop.
Normaal gesproken zie je dan gaatjes in het sneeuwdek ontstaan, maar dat was nu niet zo. Ook op straat bleef de sneeuwlaag gewoon wit.
Nu lijkt het natter te worden, minder ijs-/sneeuwachtig (het is ook minder koud, al dik 2 gaden), maar de sneeuwlaag wordt nog steeds niet aangetast.
Ik denk zomaar dat het spekglad is...