zaterdag, mei 27, 2006

Het schiet niet erg op met de epilepsie. In de winkel werd ik overvallen door een 'vlaag', officiële naam een subklinische aanval. Ik heb ooit een schaal van 1 tot en met 6 gemaakt, waarbij 1 zo'n paniekvlaag is die al weg is voor ik me realiseer dat ie er is, en 6 is een complete aanval. De fases er tussenin zijn dus steeds een graadje erger, variërend van nog wel bij tot echt even van de wereld zonder echt een stuip te krijgen. Die vlaag in de winkel was net niet erg genoeg om helemaal weg te raken, hoewel m'n omgeving wel ver weg was. Dus snel naar huis, medicijnen genomen en een paar uur buiten westen geweest. Nu voel ik me een stuk rustiger, net was er nog een vlaag, maar dan een klasse lager: wel overspoeld worden door een paniekaanval maar intussen in staat me ergens op te concentreren.
Dus hopelijk zakt dat weg, waarna het echt over is.
M'n tong is nog open rechts, een heel klein stukje dat ontstoken is. Hopelijk is dat morgen ook over.

vrijdag, mei 26, 2006

Zo'n zin in iets hartigs. Dus wat rijst gemaakt, heel klein beetje saus voor de smaak erbij. Heel voorzichtig met rechts eten - waar m'n tong nog stuk is, maar als ik met links eet gaat al die rijst in die kapotte kies zitten.
En veel water tussendoor en achteraf.
Tong is links alweer geheeld (wonden zijn dicht, slijmvlies is nog niet genezen), normaal eet ik dan met die kant. Maar met die gebroken kies lijkt dat me geen goed idee. Dus ik eet heel voorzichtig met rechts, flink naspoelen met water. Ik praat ook alweer wat verstaanbaarder - sommige letters zijn nog niet makkelijk te doen zoals de rrrrr, maar het klinkt al wel redelijk. En als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat die rrrr me altijd wel moeite kost. Of ik slik 'm in, of ik moet 'm overdreven laten rollen. Dat laatste is nu niet echt een optie. In elk geval klink ik nu niet meer zo dat onbekenden denken dat ik geestelijk gehandicapt ben.
TT 130 In Engeland is reggae-artiest Desmond Dekker op 64-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Dekker brak in de jaren zestig door met 'The Israelites' en bezorgde samen met Jimmy Cliff en Bob Marley de reggae een groot publiek.

donderdag, mei 25, 2006

Hemelvaart, en in het oosten zijn IKEA-afslagen gesloten wegens de te grote drukte.
Wat doe je jezelf toch aan als je vandaag naar zo'n winkel gaat...
'Zorgkosten niet altijd hoger door ongezond leven'

UTRECHT - Het verhaal dat ongezond leven leidt tot hogere zorgkosten klopt niet. Wie gezond leeft, maakt wellicht minder kosten per geleefd jaar, maar de totale zorgkosten kunnen uiteindelijk toch hoger zijn.
Dit komt doordat zij langer leven en tijdens deze 'extra' levensjaren relatief veel zorg consumeren. Zo blijkt uit onderzoek dat een rokende bevolking op termijn goedkoper is dan een niet-rokende bevolking.
Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM' in het vakblad Medisch Contact van deze week. Toch vinden zij dat preventie een zeer effectieve manier kan zijn om gezondheid te winnen. De onderzoekers verwerpen het idee dat preventie geld moet opleveren.
De onderzoekers schrijven dat de gevolgen afhangen van het soort ongezond gedrag. Het zou kunnen dat de preventie van suikerziekte veroorzaakt door overgewicht, wel leidt tot lagere zorgkosten op de langere termijn.
De kosten van obesitas zijn niet onderzocht; roken wel. De onderzoekers van het Erasmus halen studies aan waaruit blijkt dat rokers per levensjaar weliswaar duurder zijn dan niet-rokers, maar uiteindelijk goedkoper. Dat komt omdat rokers korter leven en omdat latere levensjaren (die rokers vaker missen) relatief duur zijn.
"Het volledig rookvrij maken van Nederland kan dus op korte termijn wel leiden tot besparingen in de gezondheidszorg (afgezien van de interventiekosten), maar leidt op langere termijn juist tot extra zorgkosten."
(Bron)

woensdag, mei 24, 2006

Bij-effect van een stuip: vla eten. Vla is zacht, en dat kun je met een aan rafels gebeten tong net hebben.
Tot er plots KRAAAAK iets heel hards in de vla zit. En ineens weet je hoe het kwam, die gevoelige kies. Je spuugt het afgebroken stuk uit - sja, vorige keer was het een kies rechts middenonder, nu een kies links middenonder. Degenen die de hardste klappen opvangen als je een stuip krijgt en dus heel hard je kaken op elkaar knalt.
Het is maar een klein stukje, maar het voelt in m'n mond natuurlijk als een gapend gat. De vulling staat nog fier overeind. En hé, nee, die kies is nu niet gevoelig meer.
Jammer genoeg is de tandarts op vakantie, en een gebroken kies zonder pijn is niet zo spoedeisend dat ik bij zijn collega terecht kan. Nou ga ik ook liever niet met een bloederige tong naar de tandarts, maar toch...

maandag, mei 22, 2006

Tom ligt ontspannen op de vensterbank. De vensterbank die vol vieze pootjes zit en die ik maar even zo laat, zolang het nat is buiten.
Maar die staart Tom, die verraadt je...

Photobucket - Video and Image Hosting
Het is 19 graden, het raam staat open. En het licht is aan, want het is erg donker. Elke keer als er een hoosbui losbarst rent Tijger luid mauwend naar binnen, met zo'n blik van: 'Dit kán toch niet zomaar?!' De wind bevalt ook maar matig geloof ik :-)
Ik ben blij dat ik niet naar de winkel hoef te fietsen. Alle grassen zwiepen in de wind, de bloeiende lis ziet er prachtig uit met al die druppels, maar het is me net even te nat om naar buiten te gaan voor een foto - misschien morgen.
De buurtkids spelen voor de deur, toch handig dat er een overdekt stukje uit de wind is. Ze spelen bloemenwinkel met stukken takken die afgerukt op straat liggen.

zondag, mei 21, 2006

Tijger heeft een nieuwe favoriete ligplek. De opgerolde Ikea-slang (hier een plaatje van net zo'n slang). Het groene beest krijgt nu dus grijze plekken van alle Tijgerharen...
Finland wint het songfestival, er bestaat nog humor.