zaterdag, februari 25, 2006

De afvalstoffenheffing. "De gemeete Utrecht wil de kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing verbeteren. Jaarlijks is er sprake van een kostenstijging die doorberekend wordt in het tarief. Dit leidt voor 2006 tot een tariefsverhoging van 3,92%. Voorts heeft de Gemeenteraad van Utrecht besloten een gedeelte van de afschaffing van het gebruikersdeel woningen OZB te compenseren door verhoging van het tarief. Hierdoor stijgt het tarief met 18,91% Totaal dus een stijging van 22,83% Door deze ontwikkelingen is het tarief van de afvalstoffenheffing 2006 vastgesteld op EUR 225,36"

Dus 42,62 betalen als compensatie voor een aanslag die ik niet hoef te betalen.
Dat zal ik onthouden 'Ja hallo, ik krijg geen bijstand meer, dus ik krijg geld van u als compensatie'- dat gaat vast werken.
'Afgehakte penis' leidt tot consternatie

Een winkelbediende in de Amerikaanse staat Pensylvannia kreeg donderdag de schrik van haar leven toen ze dacht een afgehakte penis in een magnetron te hebben verwarmd. De vrouw was door een klant gevraagd om een voorwerp gewikkeld in een doekje in de magnetron op te warmen. "Kunt u iets voor mij opwarmen? Het is een kwestie van leven of dood!", had de man, die samen met een vrouw de winkel was binnengekomen, haar gevraagd.
Uit nieuwsgierigheid keek de bediende voordat ze het pakketje teruggaf even naar wat ze nu precies in handen had gehad. Ze dacht tot haar afgrijzen een piemel te zien. Nadat het stel verdwenen was, schakelde ze de politie in. Toen het bericht vervolgens door de landelijke media in de Verenigde Staten werd opgepikt, meldde zich vrijdag echter telefonisch een vrouw bij de politie.
De penis was een prothese gevuld met urine, zo verklaarde ze. De vloeistof had ze nodig om een verplichte drugstest bij een sollicitatie door te komen. De urine diende te worden opgewarmd tot lichaamstemperatuur, om te voorkomen dat fraude zou worden vermoed. Volgens de politie heeft de vrouw toegezegd naar het politiebureau te komen om een nadere verklaring af te leggen. Waarom de urine in een piemelprothese zat en naar wat voor baan er precies werd gesolliciteerd is nog onduidelijk.
(Bron)
Vrouwen rijden veiliger dan mannen

Vrouwen rijden veiliger dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Heidelberg in opdracht van de Duitse autobond ADAC. Vrouwen gaan beter om met stress in het verkeer en maken zich minder schuldig aan agressief gedrag. Ze zijn wel weer vaker onzeker.
Zestig mannen en vrouwen moesten voor het onderzoek een route van 35 kilometer rijden. De deelnemers kregen een kwalificatie, uiteenlopend van ruziezoeker tot de overbezorgde automobilist. 70 procent van de ruziezoekers bleek man. Daarnaast kleven mannen ook meer aan de bumper en proberen ze de voorganger opzij te krijgen door met het licht te knipperen en te toeteren. Vrouwen laten die stress meer van zich afglijden.
De Nederlandse verkeerspsycholoog Cees Wildervanck zegt in een reactie dat mannen volgens hem beter rijden, omdat ze meer aanleg hebben voor het omgaan met mechaniek en meer rij-ervaring opdoen omdat ze meestal meer kilometers maken. "Mannen zouden daarom betere automobilisten moeten zijn, maar ze maken het niet waar," zegt hij. "Ze nemen meer risico's zoals te hard rijden. Bovendien rijden mannen twee keer zo vaak onder invloed van alcohol als vrouwen."
Overigens maken mannen en vrouwen evenveel brokken. Per miljard kilometer zijn mannen 140 maal betrokken bij een ernstig ongeval. Bij vrouwen is dat 139 keer.
(Bron)
Leefbaar R'dam woedend na bekladding verkiezingsaffiches

Leefbaar Rotterdam heeft aangifte gedaan bij de politie vanwege bekladding van haar verkiezingsposters. Op een aantal Leefbaar-affiches in de binnenstad werd lijsttrekker Marco Pastors afgebeeld met Hitlersnor. Bij raadslid Marianne van den Anker, recent nog in het nieuws vanwege omstreden abortusuitspraken, werd de tekst: "Haal het vergassen uit de taboesfeer" gevoegd.
Fractievoorzitter Ronald Sörensen is woedend over de bekladding van de verkiezingsposters van zijn partij. Ook burgemeester Ivo Opstelten (VVD) heeft zich over de kwestie uitgelaten. Hij sprak zijn afkeuring uit over de bekladdingen en riep alle Rotterdammers op, om de verkiezingsstrijd waardig en met fatsoen te laten verlopen.
(Bron)
Rotterdam meest kindonvriendelijk

De slechtste plaats voor kinderen om op te groeien is Rotterdam. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kinderen in Tel' van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de jeugdorganisaties. Daaruit blijkt dat grote steden met uitzondering van Utrecht, samen met de provincies Friesland en Groningen het laagst scoren. De beste plek voor een kind om op te groeien is het plaatsje Rozendaal in Gelderland.
Ook Harlingen doet het erg slecht. De stad met 16.000 inwoners staat tweede achter Rotterdam. Niet eerder werd de sociale situatie van kinderen per gemeente zo uitgebreid in kaart gebracht. Bij het onderzoek is bijvoorbeeld gekeken naar kindersterfte, jeugdcriminaliteit, kindermishandeling, schoolverzuim, tienermoeders en openbare speelruimte. In totaal werd er naar twaalf punten gekeken.
In grote steden woont ruim 60 procent van de jongeren in achterstandswijken, terwijl het landelijk gemiddelde bijna zestien procent is. De initiatiefnemers van het onderzoek hopen dat gemeenten aan de hand van deze cijfers meer hun best gaan doen voor kinderen en jongeren. Aanstaande dinsdag presenteren zij het onderzoek op een symposium in Amsterdam.
(Bron)
Crimineel doet zich tegoed aan geld

De politie van Eindhoven heeft woensdag een man aangehouden wegens een roekeloze autorit door de Lichtstad in een gestolen auto. Kennelijk had de man meer op zijn kerfstok, of hij had gewoon verschrikkelijke honger: op het moment dat de agenten hem te pakken kregen was hij namelijk net bezig om een prop papiergeld te verorberen.
Zijn rijgedrag was eerder op de dag de directe aanleiding voor de politieagenten om de man tot stoppen te brengen. Die bleek weinig trek te hebben in een babbeltje met de dienders en ging er met hoge snelheid vandoor. Na een wilde achtervolging door de stad, waarbij de man diverse voertuigen raakte, waaronder een politiewagen, stapte hij uit de auto, die eerder in Tilburg was gestolen, en probeerde te voet te ontkomen aan de agenten. Die troffen hem uiteindelijk aan in een tuin aan de Archimedesstraat terwijl hij zijn maaltijd aan het nuttigen was: hij had al enkele honderden euro's aan bankbiljetten naar binnen gewerkt.
(Bron)
Bible belt ent kippen niet in

Enkele tientallen pluimveehouders in de zogeheten Bible belt zullen hun dieren niet inenten tegen de vogelgriep. Het gaat om mensen die uit religieuze overtuiging bijvoorbeeld ook hun kinderen niet laten inenten tegen polio. ''Het is niet zwart-wit, maar veel pluimveehouders die principieel weigeren zichzelf of familieleden te laten vaccineren, hebben ook gewetensbezwaren tegen het inenten van dieren'', zo laat de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) vandaag in het NRC Handelsblad weten.
De meeste gewetensbezwaarden, vaak van protestants-christelijke huize, wonen in het gebied dat zich uitstrekt van Zeeland via Zuid-Holland en de Veluwe tot de kop van Overijssel; de zogeheten Bible belt. De religieuze bezwaren zijn volgens de NOP mede een reden geweest het inenten niet verplicht te stellen. De NOP gaat er wel van uit dat de streng gelovige pluimveehouders zich keurig houden aan de ophokplicht.
(Bron)
Nou had ik al zo'n 5 jaar 3 posters in huis. Beetje raar formaat, maar zowaar, anderhalf jaar terug lijsten voor gekocht, 40x40 cm.
En een half jaar terug of zo betonhaakjes gekocht.
Net uitgedacht hoe en waar op te hangen.
Aan de slag.
Nummer 1 hangt, aan twee haakjes waarvan er een niet echt helemaal erg degelijk zit. En aangezien het ding boven de bank hangt is dat geen goed idee.
Nummer 2: gepoogd op te hangen, maar als ik het haakje voorzichtig de muur in tik, _zie_ ik de boel gewoon verkrummelen en laat het haakje los.
Ik heb nog superlijm in de la liggen, maar ik moet eerlijk zeggen dat die er vooral nog ligt omdat ik steeds ruzie met dat spul had (dat zou toch moeten plakken, of ben ik slecht geïnformeerd?). Misschien dat ik dat vanmiddag uitprobeer. Er zitten nu toch al lelijke gaatjes in de muur.

Image hosting by Photobucket
Onderzoek naar drie vliegtuigen op één landingsbaan

De Amerikaanse burgerluchtvaartdienst FAA is een onderzoek gestart naar een incident dat afgelopen vrijdag op de internationale luchthaven van Los Angeles plaatsvond. Een verkeersleider gaf drie vliegtuigen toestemming om tegelijk gebruik te maken van dezelfde baan.
De verkeersleider liet een vertrekkend toestel van Skywest een baan op taxiën. Op dat moment had hij ook een toestel van Southwest toestemming gegeven om op diezelfde baan te landen. Tevens gaf hij een toestel van Air Canada permissie de baan over te steken naar de terminal. De piloot van Skywest zag het Southwest-toestel aankomen en wist zo een botsing te vermijden. Hij stopte nog voor de baan en de landing kon zonder problemen voltooid worden. Ook het Canadese vliegtuig liep hierbij geen gevaar, aldus een woordvoerder van de FAA.
Het is geen uitzondering dat vliegtuigen op het vliegveld in LA te dicht bij elkaar komen. Er wordt momenteel 328 miljoen dollar geïnvesteerd in de luchthaven om vliegtuigen op de grond meer ruimte te geven.
(Bron)
Rode oortjes in Italiaanse apotheken

ROME - Wie deze week in de Italiaanse hoofdstad Rome een apotheek binnenstapte, liep dikke kans met rode oortjes weer naar buiten te komen. Tussen de doosjes verbandgaas en flesjes hoestsiroop werden ook allerlei seksspeeltjes te koop aangeboden.
Na veel protesten hebben de apothekers toch besloten het pikante speelgoed meer uit het zicht te houden.
De verkoop van de seksspeeltjes is een initiatief van de apothekersketen Farmacap, die in handen is van het relatief progressieve stadsbestuur van Rome. Farmacap heeft er een contract over afgesloten met een van 's werelds grootste condoomfabrikanten, die adverteert met de slogan: "Het is tijd om eens van speelgoed te veranderen".
Het bedrijf meent dat de speeltjes, waaronder vibrators voor vrouwen en penisringen voor mannen, kunnen worden aangemerkt als geneesmiddelen voor mensen met een problematisch seksleven. De conservatieve oppositie is echter laaiend. Een rechts raadslid zei dat nu alleen nog een pornoster moet worden benoemd tot minister van Volksgezondheid om het drama compleet te maken.
(Bron)

Seksspeeltjes, sja, da's wel het begin van het einde van de wereld.
TT 402 Eerste hulp voor gedumpten

In Duitsland wordt liefdesverdriet erg serieus genomen. In München is een heuse kliniek opgericht voor mensen die zijn gedumpt. De kliniek in het Schwabing Ziekenhuis richt zich vooral op tieners die niet weten hoe ze met een gebroken hart om moeten gaan.
"Een gebroken hart kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische problemen", zegt Dr. Birgit Delisle,die de kliniek is begonnen. "Het varieert van minder eetlust tot ontzettende pijn, waardoor veel mensen dramatische dingen doen."
In de gratis kliniek leren experts de tieners ook omgaan met 't single leven.
TT 120 In Apeldoorn hebben drie mannen een pinautomaat van ABN Amro opgeblazen. De automaat werd uit de muur geslagen. De politie vond op straat 800 euro, in de automaat zat nog 22.000 euro. De omvang van de buit is niet bekendgemaakt. De laatste tijd worden vaker pinautomaten opgeblazen. Dat gebeurt met gas.
Nederland slaat massaal mondkapjes in

VOORBURG - Nederland wil zich goed beschermen tegen het vogelgriepvirus. Het aantal bestellingen van mondkapjes, handschoenen, ontsmettingsmiddelen en beschermende kleding is de laatste dagen fors toegenomen, meldde woordvoerder I. Platenburg van Thaly, groothandel in medische hulpmiddelen.
"Sinds minister Veerman een week geleden op tv zei dat de vogelgriep op komst is, is het een stuk drukker. Mensen zijn sindsdien meer gealarmeerd dan daarvoor." De afgelopen dagen is 30 tot 40 procent van de bestellingen bij Thaly gerelateerd aan de vogelgriep, schat de woordvoerder voorzichtig.
Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven slaan beschermende spullen tegen het virus in. Ook instellingen die straks direct te maken kunnen krijgen met de ziekte, zoals GGD's, plaatsen bestellingen.
Het bedrijf heeft de voorraad artikelen die met de strijd tegen de vogelgriep te maken hebben, inmiddels vergroot. Berichten in de Belgische media dat het bedrijf de vraag niet aan zou kunnen, wijst Platenburg van de hand. "We kunnen het nog steeds aan."
(Bron)

Tsjongejonge.
TT 192 Donner rapt battle tegen Leers

Minister Donner heeft na de gsm, de weblog en de podcast de rap ontdekt. Als De Don neemt hij het in een eigen rap op tegen burgemeester Leers van Maastricht,die eerder al rappend voor regulering van wietteelt pleitte.
Donner rapt: "Reguleren is te duur, gaan we toch van zoet naar zuur".
Ook wijst hij op de nadelen: "Van een blowtje word je duf".
En het refrein:
"Hier spreek Donner van justi-tie
Ik doe het samen met poli-tie
Schuif die dope maar aan de kant
Want een addict Nederland
Zijn zaken die ik liever niet-zie."

Verrassend; jammer van die taalmisser.
Hier te downloaden, het is alleen erg druk ;-)
De after dinner-poets:

Image hosting by Photobucket


De alert-stand:

Image hosting by Photobucket


De 'Hm, ik geloof dat ik niks meer krijg :-(('-stand:

Image hosting by Photobucket
Maniakken zijn het. Die katten hier. Je zou denken dat ze nooit te eten krijgen, of nooit eens iets lekkers.
'Kom, laat ik eens gek doen', blikje opentrekken. Blikje kattenvoer met vis, extra meurend zoals dat bij kattenvoer schijnt te horen.
Ze worden gek van blikjes openmaken, ze worden gek van blikvoer, ze worden gek van vis - stel je de combinatie voor.
Alles is weggeschrokt, ze hebben voor de zekerheid elkaars bakjes gecontroleerd - of ze wel echt, ècht leeg waren, er wordt nu druk gepoetst.
En ik kan nauwelijks een beweging maken zonder dat er twee paar ogen fel naar me kijken: 'Krijgen we nog meer? Ga je weer naar de keuken lopen? Ja toch zeker?!' Alsof ze uitgehongerd zijn! Okee, okee, het is omdat ze het zo lekker vinden. En volgens mij vinden ze het zo lekker omdat ze het niet zo vaak krijgen. Maar die blikken (in de ogen dan hè). Dan kun je je ineens heel goed voorstellen dat katten met hekserij verbonden zijn ;-)

vrijdag, februari 24, 2006

Politie bekeurt 60 procent automobilisten bij werk aan A2

EVERDINGEN - De verkeerspolitie heeft donderdagavond bij wegwerkzaamheden op de A2 bij Everdingen 3390 bestuurders bekeurd voor te hard rijden. Het aantal komt overeen met 60 procent van de passanten, meldde een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten vrijdagochtend.
Op het weggedeelte werden tussen 19.00 en 22.00 uur in beide richtingen 5660 bestuurders gecontroleerd. De hoogste gemeten snelheid was 140 kilometer per uur. Op het punt bedraagt de maximumsnelheid 70 kilometer per uur omdat de drie rijstroken er zijn versmald en de vluchtstrook ontbreekt.
De politie kondigde voor de komende weken meer snelheidscontroles aan op locaties waar aan de weg wordt gewerkt.
(Bron)
Onderzoek naar CIA-vluchten loopt vast

BRUSSEL - Het onderzoek naar de vermeende CIA-vluchten en -kampen in Europa loopt vast op een muur van passiviteit. Dat zei onderzoeksleider Dick Marty van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa donderdag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.
Hij verweet de regeringen in Europa dat ze bijvoorbeeld geen opheldering hebben gevraagd aan de Verenigde Staten over de beschuldigingen. "In ieder land moeten meer antwoorden worden gegeven", zei hij. Marty baseert zijn onderzoek nu noodgedwongen vooral op krantenartikelen.
Amerikaanse media en organisaties meldden in de zomer van 2005 dat de CIA verdachten van terrorisme in Europa oppakt en vasthoudt in geheime kampen, onder meer in Polen en Kosovo. Als het waar zou zijn, is dit zeer strijdig met Europese rechtsregels.
De Italiaanse aanklager Armando Spataro uit Milaan sprak tijdens de hoorzitting ook over geringe medewerking. Hij heeft een zaak rond van imam Omar in Milaan, die door de CIA is ontvoerd en naar Caïro gevoerd voor marteling. Hij wil daarvoor 22 Amerikanen, meest CIA-agenten, aanklagen. Hij wacht echter al 3,5 maand op een besluit van de Italiaanse minister van Justitie over een uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten, stelde een ontevreden Spataro.
Onderzoeksleider Marty, een Zwitserse politicus, noemde het geval van Omar een verontrustend voorbeeld van de passiviteit. "Ondanks al het bewijs heeft de Italiaanse regering niet eens geprotesteerd bij de VS. Terwijl de CIA hier een eigen Italiaans politieonderzoek frustreerde."
Hij stelde dat de CIA-zaak een politiek probleem duidelijk maakt. De zwijgzaamheid van regeringen over de geheime diensten kan namelijk soms inbreuken op mensenrechten verhullen. "Daar moet een antwoord op komen."
Marty hoopt dat het Europees Parlement de komende tijd ministers oproept voor ondervraging. Marty zet zijn eigen onderzoek de komende maanden wel voort. Zelf laat hij momenteel dozen vol vluchtgegevens van Eurocontrol uitpluizen door een expert. Onlangs ontving hij ook antwoorden op vragen die hij een reeks regeringen had gesteld, waaronder Nederland. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) had geantwoord dat hij geen aanleiding ziet voor een onderzoek.
Europees Parlementslid Sophie in 't Veld (D66) vindt dat de Nederlandse antwoorden de 'muur van rubber' bevestigen. "De ontvoering in Milaan is bewezen. Bovendien zijn er zo veel geruchten. Dan is er toch aanleiding voor onderzoek? Hoe kun je als mens verantwoorden dat je de andere kant op kijkt?", aldus In 't Veld, lid van de onderzoekscommissie in het Europees Parlement.
(Bron)
Zalm heeft weer meevaller van miljard

DEN HAAG - De schatkist heeft vorig jaar een extra meevaller gehad van 1 miljard euro. Het financieringstekort over 2005 komt daardoor uit op 0,5 procent. Dat blijkt volgens ingewijden uit een stuk van minister Zalm van Financiën, dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken.
Vorige maand meldde Zalm nog een meevaller van ongeveer 2,5 miljard, waardoor het tekort op 0,7 procent zou uitkomen. Dat blijkt nu dus 3,5 miljard te zijn. Zalm heeft al eerder gewaarschuwd dat het lang niet zeker is dat het kabinet dit jaar weer op dergelijke extraatjes kan rekenen.
(Bron)
Legionella in gevangenissen aangetroffen

DEN HAAG - Gevangenissen doen te weinig om besmetting van het water met de legionellabacterie te voorkomen. De VROM-Inspectie heeft in twaalf inrichtingen de gevaarlijke bacterie aangetroffen. Voor zover bekend zijn er geen mensen ziek geworden door deze besmetting, meldde de inspectie vrijdag. De dienst heeft in totaal onder 105 gevangenissen een enquête gehouden.
De VROM-Inspectie zoekt samen met de eigenaren en beheerders van de gevangenissen naar oplossingen waardoor besmetting met de bacterie kan worden voorkomen. De Rijksgebouwendienst, eigenaar van 85 van de onderzochte gevangenissen, heeft inmiddels maatregelen getroffen. De VROM-Inspectie zal in het tweede kwartaal controleren of de situatie in de inrichtingen is verbeterd.
De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een mogelijk dodelijke aandoening. Het inademen van de bacterie in heel kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt longontsteking.
Eigenaren van bijvoorbeeld ziekenhuizen, zwembaden, gevangenissen en asielzoekerscentra, zijn verplicht maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Bovendien moeten ze het leidingwater periodiek controleren.
De meest bekende legionella-uitbraak is die op de West-Friese Flora in Bovenkarspel in 1999. Daardoor kwamen uiteindelijk 32 mensen om het leven.
(Bron)
Lucht boven Nederland schoner dan gedacht

BILTHOVEN - De lucht boven Nederland is schoner dan gedacht. De vervuiling door roet en fijnstof is vooral een probleem van de Randstad en steden. Het platteland heeft veel minder last van luchtverontreiniging.
Een woordvoerder van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) sprak vrijdag van een "eerste globale raming" naar aanleiding van een bericht uit het AD. "We zijn nog volop aan het rekenen".
Daaruit moet blijken wat de verklaring is van het betere beeld. "Wij denken aan een combinatie van fijnere meetmethodes en maatregelen tegen vieze lucht."
De verschillen zijn het grootst in landelijk gebied. In Noord-Brabant en Limburg, die op eerdere kaarten helemaal rood ingekleurd waren, is de toestand minder ernstig. De vieze lucht concentreert zich op een aantal plaatsen, zoals varkenshouderijen.
Ook de lucht boven steden is minder vuil, maar nog steeds veel vuiler dan wettelijk toegestaan. Sinds twee jaar zijn plannen voor de aanleg van woonwijken (en wegen) stilgelegd omdat de lucht te vuil was. Het MNP, opdrachtgever van de metingen, komt op zijn vroegst dinsdag met de definitieve gegevens.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) reageerde via een woordvoerster al blij op de informatie, maar waarschuwt dat harde maatregelen nodig blijven in het stedelijk gebied.
(Bron)
Aantal Duitse neonazi's groeit

BERLIJN - Het aantal geregistreerde Duitse neonazi's is vorig jaar gegroeid, van 3800 tot 4100. Ook kwamen er in 2005 meer neonazistische organisaties bij: 105, tegen 87 in het jaar ervoor. Dat meldde het Duitse tijdschrift Focus vrijdag.
Het aantal rechtsextremisten daalde van 40.700 tot 39.000, blijkt volgens het magazine uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken nog bekend moet maken. Wel steeg vorig jaar het aantal rechtsradicalen dat bereid is geweld te gebruiken met vierhonderd tot 10.400.
(Bron)
Brand Haagse basisschool aangestoken

DEN HAAG - De brand van 16 januari in basisschool De Wereldwijzer in Den Haag is aangestoken. Dat maakte de politie vrijdag bekend. Uit onderzoek is gebleken dat een leerlinge van de school het vuur heeft veroorzaakt. Het meisje heeft bekend.
Half februari kreeg de politie nieuwe informatie over de brand.
Op de Heilig Hartschool, waar de leerlingen van de Wereldwijzer tijdelijk zijn ondergebracht, was een geval van brandstichting. Het meisje had geprobeerd een jas in brand te steken. Daarop heropende de politie het onderzoek naar de hevige brand die het monumentale schoolgebouw van de Wereldwijzer aan de Tasmanstraat volledig verwoestte.
Het meisje zit inmiddels in een gesloten inrichting waar zij psychische hulp en begeleiding krijgt, meldde de politie.
(Bron)
Alternatief voor schotels aan flatgebouwen

DEN HAAG - Voor de vele schotels op balkons en aan gevels van flatgebouwen om tv via de satelliet te ontvangen, komt nu een alternatief. Het kabinet neemt vrijdag een besluit, waardoor een schotel op het dak genoeg is om meerdere woningen draadloos van tv-beelden te voorzien.
Bovendien kunnen dan ook mensen in flats die ongunstig gelegen zijn ten opzichte van de satelliet, aan de noordkant van gebouwen, de beelden ontvangen. Kleine antennes in huis kunnen de signalen van de schotel op het dak oppikken.
Bij deze zogeheten satelliet repeatersystemen geldt als voorwaarde dat ze andere gebruikers niet storen. Daarom is er een vergunning voor nodig. Het kabinet besluit vrijdag het Nationaal Frequentieplan, dat de bestemming van etherfrequenties regelt, zo te wijzigen dat er ook een frequentieband is voor satelliet repeatersystemen.
(Bron)
Gelaatsscans alle Nederlanders in databank

AMSTERDAM - Een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken van alle Nederlanders wordt momenteel ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat wordt vrijdag bevestigd in de Volkskrant door deskundigen die zijn betrokken bij de aanleg van de computerinfrastructuur. Het ministerie passeert daarmee het parlement. Een wetsvoorstel over de databank is nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.
Directeur Fons Knopjes van ID-Management Centre spreekt in het dagblad van een 'dakpanconstructie'. "De procedures en de werkzaamheden overlappen elkaar." Een woordvoerder van het ministerie zegt in de ochtendkrant dat wordt gewerkt aan een wetsvoorstel. Voor de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer zou nog geen datum zijn geprikt.
De Europese Commissie wil dat lidstaten voor 28 augustus een nieuw paspoort met chip, met daarop een digitale pasfoto, hebben ingevoerd. Daarom zou het ministerie snel een databank willen aanleggen.
Hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt in de krant dat door de opslag van de gegevens de privacy wordt geschonden. "Vroeger was je eerst verdacht en werd daarna pas je privacy geschonden. Straks wordt ieders privacy geschonden, om pas daarna naar verdachten te gaan zoeken."
(Bron)

Dit land wordt steeds enger. We gaan echt naar (of zijn we er al?) 'U bent verdacht tenzij u het tegendeel kunt bewijzen'.
Babylijkje gevonden op NAVO-basis in Brunssum

BRUNSSUM - Op de NAVO-basis in Brunssum is dinsdag een babylijkje gevonden in het vrijgezellenverblijf van de Duitse NAVO-eenheid. Diezelfde dag nog heeft de Koninklijke Marechaussee een Duitse vrouwelijke militair en een Amerikaanse militair aangehouden. Dat maakte de marechaussee vrijdag bekend.
De marechaussee onderzoekt de relatie van de twee verdachten met het babylijkje. Een woordvoerder van de marechaussee kon nog niet zeggen of de opgepakte vrouw de moeder van het kind is, en hoe het kind gestorven is. "Dat moet allemaal nog onderzocht worden."
De Duitse vrouw wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht.
(Bron)
Omzet Nederlandse detailhandel omhoog

VOORBURG - De omzet in de Nederlandse detailhandel is in december met 3,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het cijfer werd wel beïnvloed door een gunstigere samenstelling van de koopdagen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd.
De stijging in december verstevigde de groei op kwartaalbasis.
In het vierde kwartaal van 2005 werd 3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2004. "Het herstel dat in het derde kwartaal begon, zet door", concludeert het CBS.
In het derde kwartaal was er op jaarbasis sprake van een groei van 0,8 procent. Die omzetgroei volgde op negen kwartalen met dalingen. Over heel 2005 bleef er nog wel een klein omzetverlies van 0,4 procent over ten opzichte van het jaar ervoor.
In het vierde kwartaal deden vooral winkels in de non-foodsector het goed. Vooral winkels in bovenkleding zetten relatief veel af. Alleen winkels in huishoudelijke artikelen zagen hun omzet afnemen, aldus het CBS.
(Bron)
Waterrantsoenering dreigt voor Britten

LONDEN - Britten moeten hun waterverbruik drastisch inperken of ze krijgen te maken met waterrantsoenering. Het land maakt de ergste droogte in honderd jaar mee, maakte het hoofd van het Britse milieuagentschap vrijdag bekend.
In sommige delen van het zuidoosten bevatten reservoirs maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid water terwijl ze in deze tijd van het jaar vol of bijna vol hadden moeten zijn. "We bevinden ons nu in een ernstige situatie waarbij zowel het milieu als onze watervoorraad worden bedreigd", aldus Barbara Young. "Het grondwaterpeil in sommige gebieden is nog nooit zo laag geweest."
Het bewateren van tuinen, het wassen van ramen en auto's moet op zijn laatst in april voorlopig worden verboden, aldus Young. Als waterleidingbedrijven niet nu al maatregelen nemen, moeten komende zomer mogelijk extreme maatregelen genomen worden, waarschuwt het agentschap. De Britse eilanden hebben een zeer droge winter achter de rug. Alleen in 1920/1921 viel er minder neerslag in de wintermaanden.
(Bron)
Optreden Rolling Stones ontaardt in rellen

BUENOS AIRES - Een optreden van de Rolling Stones in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is opnieuw uitgelopen op ongeregeldheden. Donderdag arresteerde de politie tijdens gewelddadige botsingen 87 rockfans. Dertig mensen raakten gewond in het treffen, maakte de politie bekend.
Een grote groep fans zonder kaarten probeerde het voetbalstadion binnen te dringen terwijl er nog 10.000 toeschouwers met kaartjes stonden te wachten om naar binnen te komen. De politie greep hard in en probeerde de relschoppers met waterkanonnen uit elkaar te drijven, schoot met rubber kogels en gebruikte de wapenstok.
Dinsdag was het ook al raak bij het eerste concert van de Rolling Stones in Buenos Aires. Toen raakten slechts enkele personen gewond in het treffen met de politie.
(Bron)
Google schendt auteursrecht pornoblad

AMSTERDAM - Een Amerikaanse federale rechter heeft besloten dat Google met de zoekservice voor afbeeldingen het auteursrecht van het pornografische blad Perfect 10 schendt. In november 2004 spande Perfect 10 een rechtzaak aan tegen Google Inc. omdat de zoekmachine thumbnails (kleine voorbeelden van afbeeldingen) publiceerde van foto's die op de betaalsite van het blad staan.
De rechtzaak kreeg veel belangstelling omdat het representatief is voor de groeiende kloof tussen technologische vooruitgang en het rechtssysteem. Gebruikers van Google konden gratis foto's van naakte vrouwen vinden omdat de zoekmachine hyperlinks toonde naar websites met illegale kopieën van de foto's.
Het is niet de eerste keer dat Google aangeklaagd wordt in verband met het mogelijk schenden van het auteursrecht. Met name de nieuws zoekmachine en de zoekservice voor boeken liggen regelmatig onder vuur. De rechter vond dat Google, ondanks zijn grote maatschappelijke diensten, niet zomaar deze regelgeving naast zich neer mag leggen.
De rechter concludeerde wel dat Google uiteindelijk niet verantwoordelijk is voor de foto's op normaal formaat. "Google toont enkel een verwijzing naar de foto's maar is niet degene die de gestolen foto's daadwerkelijk op het internet publiceert", aldus de rechter. Hierdoor hoeft de zoekmachine waarschijnlijk geen schadevergoeding te betalen aan Perfect 10.
Toch kan de uitspraak verregaande gevolgen hebben. Zo kan het mogelijk zijn dat Google in de toekomst geen thumbnails meer mag tonen op de website. De zoekmachine mag wel hyperlinks blijven tonen naar andere websites met daarop illegale kopieën.
(Bron)
Smartengeld voor Maikel na harde verhoren

ROTTERDAM - De overheid betaalt smartengeld aan Maikel, de jongen die in 2000 getuige was van de moord op het meisje Nienke in het Beatrixpark in Schiedam. Maikel, die het gebeuren maar net overleefde, is daarna door de politie hard aangepakt tijdens verhoren.
De onderhandelingen tussen de advocaat van de familie van Maikel, W. Trooster, en de politie en het ministerie van Justitie zijn nog gaande, maar "we zijn er op hoofdpunten uit", aldus Trooster vrijdag in de Volkskrant.
(Bron)
Japan sluit grenzen voor Nederlandse kip

RIJSWIJK - Japan sluit als eerste land de grenzen voor Nederlandse kippen en kipproducten zodra een begin wordt gemaakt met de vaccinatie van hobby- en vrije uitloopdieren tegen de vogelgriep. De sector is bang dat andere Aziatische landen dit voorbeeld zullen volgen, zei vrijdag een woordvoerder van de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE).
Het ministerie van Landbouw zou volgens hem "tot in alle uithoeken" moeten communiceren dat er niets mis is met de producten. Het departement is al druk bezig daarmee via zijn diplomaten, "maar het kan niet hard genoeg gaan". Minister Veerman zei woensdag te verwachten dat de eerste kippen in Nederland over twee tot drie weken worden gevaccineerd.
Nederland voert naar Japan voornamelijk eiwitpoeder uit voor de visindustrie, ongeveer 6000 tot 8000 ton per jaar (van ongeveer 1,5 miljard eieren) met een waarde van ongeveer 50 miljoen euro. Japan is de belangrijkste afzetmarkt voor dit product. "We kunnen dit niet in Europa kwijt. Als we die eieren in Europa moeten afzetten, heeft dat een prijsdrukkend effect", aldus voorzitter T. van Dijk van de Anevei, de vereniging van eierhandelaren.
"Wij proberen de Japanners nog op andere gedachten te brengen, maar dit land gooit veiligheidshalve meestal eerst de grenzen dicht."
(Bron)
Kritiek op nieuwe colafles

AMSTERDAM - Coca-Cola krijgt veel kritiek op zijn vorige maand ingevoerde nieuwe flessen. Consumenten vinden dat hij onhandig indeukt bij het inschenken en dat hij niet stabiel staat. Op internetfora spuien mensen hun ongenoegen.
De nieuwe flessen wekten al eerder ergernis op bij cola-liefhebbers. Consumenten reageerden gestoken op een prijsstijging van Coca-Cola met soms wel 40 procent. De aanpassingen in de productie van de nieuwe flessen worden door Coca-Cola doorberekend aan de consument. De oude statiegeldflessen werden opnieuw gebruikt terwijl de nieuwe flessen, waar ook statiegeld op zit, slechts voor eenmalig gebruik zijn.
"Dit zou allemaal voor de 'moderne consument' zijn. Wat is dat dan? Iemand die graag veel meer betaalt voor hetzelfde product in een onhandige slappe fles?",is een reactie op een internetforum. In een andere discussie zegt iemand: "Wil je een glas volschenken, dan knijp je die fles bijna in puin."
Coca-Cola erkent klachten te ontvangen over de nieuwe verpakking. Woordvoerder Guido van Alphen: "Maar dat worden er steeds minder. Nu ligt het aantal op ongeveer vijftig per dag. Dat moet je wel afzetten tegen een miljoen flessen die we per dag verkopen." De frisdrankfabrikant vindt dat de nieuwe fles goed past bij het merk en dat de consument er, net als in andere landen, snel aan zal wennen.
Een woordvoerder van supermarktketen Albert Heijn laat weten dat er zich bij de klantenservice geen mensen hebben gemeld met opmerkingen over de verpakking. "Er is wel wat moeite met de prijsverhoging", aldus de zegsman.
Sommige boze klanten zijn al op nieuwe ideeën gebracht. "Ik heb mijn man, een echte Coca-Cola-drinker, stiekem cola voorgeschoteld van de Lidl en hij proefde geen verschil toen ik het hem opbiechtte", wordt gemeld.
(Bron)

Het heeft voor deze hardcore Coca Cola-junk één groot voordeel: ik ben vrijwel afgekickt. En als ik nog cola koop, is die van het huismerk van de Appie - smaakt vrijwel net zo goed, maar dan wel met het idee dat je er een normalere prijs voor betaalt. De fles is beter, het enige nadeel van deze cola is dat je 'm voorzichtig moet openen omdat ie anders overloopt. Meer koolzuur?
Donner wenst sneller ingrijpen bij opvoedproblemen

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil dat er eerder ingegrepen kan worden in gezinnen die niet in staat zijn hun kinderen goed op te voeden. Hij komt met een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, zei hij vrijdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers.
Op dit moment kunnen kinderen pas onder toezicht worden geplaatst als de rechter oordeelt dat de zedelijke en morele ontwikkeling van het kind in gevaar is. Met het wetsvoorstel van Donner wordt een snellere aanpak mogelijk, namelijk als naar het oordeel van de Raad voor de Kinderbescherming het onbedreigd opgroeien van een minderjarige wordt belemmerd.
De ouders kunnen dan bijvoorbeeld de opdracht krijgen een opvoedcursus te volgen. Doen ze dat niet, dan kunnen sancties worden opgelegd of kunnen de kinderen alsnog onder toezicht worden geplaatst. Door eerder ingrijpen mogelijk te maken, hoopt Donner problemen als met de gedode peuter Savanna te voorkomen. "We moeten de problemen niet alleen aanpakken als ze te erg zijn geworden."
In gedwongen abortussen of anticonceptie, zoals bepleit door de Rotterdamse wethouder Van den Anker (Leefbaar Rotterdam), ziet Donner niets. "Dan schiet je je doel voorbij."
Donner bereidt ook nog een wetsvoorstel voor dat officieren van justitie in staat stelt eerder op te treden tegen overlast in buurten, zei hij vrijdag. De officier kan relschoppers aanwijzingen geven over hun gedrag. Hij kan eventueel een contactverbod of een straatverbod opleggen.
(Bron)
Jongeren vinden dat moslims gediscrimineerd worden

HILVERSUM - Ruim de helft van de jongeren tussen vijftien en 35 jaar vindt dat moslims vaker gediscrimineerd worden dan niet-moslims. Precies 50 procent is het helemaal of een beetje eens met de stelling dat discotheken hen vaker weigeren en 57 procent met de stelling dat niet-moslims kansrijker zijn bij sollicitatiegesprekken.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 538 jongeren door onderzoeksbureau Qrius in opdracht van BNN. Bijna een op de tien ondervraagden zegt bang te zijn voor de islam door wat hij of zij in de media hoort. Ruim een derde is er niet bang voor en vindt de angst van anderen overdreven.
De resultaten vormen de opmaat tot de Ali & Anitaweek die de jongerenomroep en FunX vanaf maandag op Radio 1 brengen. Jongeren met verschillende culturele achtergronden gaan daarin in gesprek over thema's als cultuur, extremisme, discriminatie en seksualiteit.
Uit het onderzoek blijkt verder dat dat bijna 40 procent het helemaal of een beetje eens is met de stelling dat moslims zich vaker dan niet-moslims achter een minderwaardigheidscomplex verschuilen.
Van de ondervraagden rekent 6 procent zich tot de islam. Bijna een derde zegt er te weinig van te weten om er een mening over te hebben.
(Bron)
'Slechte voorlichting pijnstillers bij drogist'

AMSTERDAM - Drogisterijen en supermarkten lichten klanten die een middel tegen hoofdpijn kopen niet goed voor. De Telegraaf presenteert donderdag de resultaten van een onderzoek dat de Consumentenbond heeft gedaan naar de kennis van geneesmiddelen onder verkopend personeel. De bond liet 97 drogisterijen en 50 supermarkten bezoeken om de farmacologische vakkennis van het personeel te testen.
Een aantal geneesmiddelen waarvoor geen recept van de huisarts nodig is, mag sinds een paar jaar in supermarkten en drogisterijen worden verkocht. Personeel hoort de klant bij het afrekenen te vragen of die nog advies nodig heeft over het gebruik van het middel. Uit het onderzoek blijkt dat die vraag 'regelmatig' niet wordt gesteld. Ook kregen de 'testklanten' niet altijd het juiste middel aangereikt.
De onderzoekers testten bij tien drogisterijen de reactie van het personeel wanneer een klant met tweehonderd pijnstillers van vierhonderd milligram ibuprofen wilde afrekenen. Bij vijf van de tien winkels werd deze hoeveelheid relatief zware pijnstillers zonder commentaar afgerekend. De Consumentenbond noemt de uitslag van deze test 'treurig'.
(Bron)
Ruim twintig kinderen verdacht van geweld en diefstal

HELDEN - De politie heeft in het Limburgse Helden 21 kinderen van 11 tot 15 jaar opgepakt die verdacht worden van openlijke geweldplegingen, vechtpartijen, diefstallen en vernielingen in de afgelopen twee maanden. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Met de aanhoudingen van de kinderen heeft de politie tot nog toe twaalf zaken in Helden en Grashoek opgelost. De kinderen, die in wisselende samenstelling tot wandaden overgingen, konden in de kraag worden gevat in samenwerking met het Bouwens van der Boijecollege in Helden-Panningen.
Volgens een woordvoerster van de politie komt het zelden voor dat kinderen van die leeftijd zich aan dit soort wandaden te buiten gaan. "Dit is meer dan alleen maar baldadigheid", aldus de woordvoerster van de politie.
Tegen veertien kinderen wordt proces-verbaal opgemaakt, zeven moeten naar Bureau Halt.
(Bron)
Veldslag dreigt op oorlogskerkhof Venray

VENRAY - Burgemeester Waals van Venray heeft politie en justitie gevraagd maatregelen te nemen om gewelddadige confrontaties op zaterdag 4 maart bij het Duitse oorlogskerkhof in zijn gemeente te voorkomen. Dat heeft zijn woordvoerster donderdag bevestigd.
In Venray doet de rechts-radicale NVU mee aan de raadsverkiezingen. Antifascistische organisaties willen daartegen demonstreren waardoor een confrontatie dreigt plaats te vinden tijdens de jaarlijkse kranslegging op 4 maart.
De gemeente vreest dat de confrontatie tussen de antifascistische Actiegroep Autonome Antifa (AAA) en de rechts-extremistische groep Blood and Honour dan uit de hand loopt. De woordvoerster van de burgemeester wil alleen kwijt dat de te treffen maatregelen "de-escalerend" zullen zijn.
(Bron)
Nieuwe website ontmaskert verkiezingsleuzen

AMSTERDAM - Het instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en Anno hebben woensdag een website gelanceerd die helpt met het 'lezen' van de verkiezingsleuzen. Op de site leuzendetector.nl willen de initiatiefnemers op een educatieve en speelse manier laten zien wat er achter de verkiezingsleus zit.
De Burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, heeft woensdag het officiële startschot gegeven voor de leuzendetector door de eerste poster van deze actie op te plakken.
Volgens IPP en Anno is het belangrijk je te verdiepen in het verhaal achter de verkiezingsleus. Pas dan kun je bewust kiezen voor de partij waarop je wilt stemmen. Centraal op de website staat het Leuzendetectorspel. Hierbij moet van een aantal verkiezingsleuzen worden geraden bij welke verkiezingsposter die horen.
Wie hierna denkt klaar te zijn voor de verkiezingen kan voor een vrijblijvend stemadvies terecht op de StemWijzer van het IPP. Ook kan zelf campagne worden gevoerd door een eigen verkiezingsposter op de virtuele LeuzenPlakPlaats te hangen en via de site een e-mail hierover te sturen aan vrienden en relaties.
Naast de website wordt er een uitgebreide postercampagne op poten gezet. In 40 gemeenten komen posters met historische verkiezingsleuzen tussen de 'normale' verkiezingsposters te hangen. Ook zenden regionale omroepen door het hele land de komende weken radiospotjes uit.
(Bron)
Britse politie pakt verdachten van miljoenenroof

LONDEN - De Britse politie heeft donderdagavond een man en een vrouw aangehouden die betrokken zouden zijn bij wat waarschijnlijk de grootste roofoverval in de Britse geschiedenis is. Dat meldden Britse media donderdagavond op gezag van de politie.
Bij de overval van woensdag op een gelddepot in Tonbridge in het zuiden van Engeland namen zwaarbewapende overvallers de directeur van een gelddepot en zijn gezin in gijzeling en hielden zij hen en personeel van het depot onder bedreiging met vuurwapens vast tot zij een vrachtwagen hadden gevuld met een bedrag van mogelijk 50 miljoen pond (ruim 73 miljoen euro) in oude en nieuwe biljetten.
De arrestanten zijn volgens de eerste berichten een man van 29 en een vrouw van 31. Zij zijn ingesloten op politiebureaus in Kent, nadat zij in de omgeving van Londen waren aangehouden. Of de twee ervan worden verdacht daadwerkelijk te hebben deelgenomen aan de overval, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of zij samen of apart zijn aangehouden.
Plaatsvervangend hoofdcommissaris Adrian Leppard van de politie van Kent wilde geen details geven, maar hij zei wel: "Wij zijn iedereen die onze hotlines met informatie heeft gebeld erg dankbaar." Dat zou kunnen betekenen dat de politie dankzij een tip achter de verblijfplaats van de verdachten is gekomen. De politie kreeg meer dan vierhonderd telefoontjes.
Dat er tips zouden komen wist de politie zeker, omdat de beroofde geldtransporteur Securitas en zijn verzekeraars een beloning van 2 miljoen pond (bijna 3 miljoen euro) hebben uitgeloofd voor aanwijzingen die leiden tot aanhouding van de daders of het vinden van de buit.
Het kan nog wel dagen duren voordat duidelijk is hoeveel geld de overvallers hebben meegenomen. Personeel van het beroofde depot is bezig een inventarisatie te maken. Kort na de overval deelde de politie mee dat er 25 à 40 miljoen pond was buitgemaakt. Donderdag stelde zij dat bedrag naar boven bij.
De Britse politie maakte honderd man vrij voor het onderzoek en een klopjacht op de daders van de overval. Zij zegt dat de omvang van het onderzoek en de jacht op de daders - van wie enkelen mogelijk al naar het vasteland van Europa zijn uitgeweken - gerechtvaardigd is en niet alleen omdat de buit zo groot is. "Het is belangrijk te bedenken dat dit een gevaarlijke gewapende bende is die een jong gezin, met inbegrip van een jongen van acht jaar, en veertien personeelsleden van het depot een angstaanjagende beproeving hebben laten ondergaan, waarbij zij voor hun leven vreesden."
De gemaskerde en gewapende overvallers deden zich voor als politieagenten en hielden de directeur van het geldkantoor van Securitas dinsdagavond tegen half zeven aan toen hij in zijn auto op weg naar huis was. De man werd vervolgens gekneveld en meegenomen. Vrijwel tegelijkertijd meldden zich twee handlangers bij de woning van de directeur, waar zij aan zijn vrouw vertelden dat haar man betrokken was bij een ongeval. Zij namen de geschrokken vrouw en haar zoontje mee.
Zowel de man als de vrouw en de jongen werden naar een boerderij in het westen van het graafschap Kent gebracht. De politie weet nog niet waar die boerderij zich bevindt. Aan het begin van de nacht werden de drie naar het depot in Tonbridge gebracht, waar de bendeleden de directeur dwongen een van hen binnen te laten.
Deze man dwong een van de personeelsleden onder bedreiging met een vuurwapen een poort te openen en de andere leden van de bende in een aantal voertuigen binnen te laten. De personeelsleden werden vastgebonden en samen met de directeur en zijn gezin opgesloten, terwijl de bendeleden het geld in een vrachtwagen laadden. Na meer dan een uur gingen de rovers ervandoor.
Dat andere mensen dan de rovers op de hoogte moeten zijn geweest van de plannen, staat voor de politie vast, omdat er veel voorbereidingen aan vooraf moeten zijn gegaan. Die hebben waarschijnlijk weken en mogelijk zelfs maanden geduurd. Een hoge functionaris van de afdeling zware criminaliteit van de politie van Kent zei donderdagmiddag dat de bendeleden waarschijnlijk het depot in Tonbridge en de directeur en zijn gezin geruime tijd hebben geobserveerd.
Een financieel deskundige zei donderdag tegen het zakenblad Forbes dat de overvallers niet eenvoudig hun buit zullen kunnen witwassen. Witwasexpert Peter Lilley van een Brits adviesbedrijf zei dat een optie is om uit te wijken naar "landen met soepelere monetaire regels", waar de rovers het geld op offshore-rekeningen zouden kunnen zetten of het voor langere tijd kunnen investeren in vastgoed om ontdekking te voorkomen. "Fysiek geld vormt een groter risico dan elektronisch geld of zelfs goud", aldus Lilley.
(Bron)
Politie lokt kinderlokkers in de val

LOS ANGELES - De politie in het Amerikaanse Laguna Beach (Californië) heeft dertien mannen gearresteerd die seks wilden hebben met 12- en 13-jarige meisjes. De arrestanten werden allen in de val gelokt door agenten die zich in chatboxen op internet uitgaven als jonge meisjes en die een afspraak maakten voor een ontmoeting in een appartement in Laguna Beach.
De mannen die arriveerden bij de woning, vaak met bloemen, chocolade, filmcamera's of seksspeeltjes, werden ontvangen door agenten. Volgens The Los Angeles Times van donderdag was een van de opgepakten een agent van de snelwegpolitie. De mannen zijn aangeklaagd wegens poging tot kindermisbruik, waarop een maximumstraf staat van vier jaar.
(Bron)

donderdag, februari 23, 2006

woensdag, februari 22, 2006

Ombudsman onderzoekt kindersmokkel

HILVERSUM - De Nationale Ombudsman gaat een verkennend onderzoek doen naar de smokkel van Somalische kinderen. Dat kondigde hij dinsdagavond aan in het tv-programma Netwerk.
Somalische vluchtelingen smokkelen jonge kinderen naar Nederland om kinderbijslag en rijksvergoedingen te innen. Later zetten ze de kinderen weer op het vliegtuig terug naar Somalië en nemen een paar 'nieuwe' kinderen mee, zo bleek uit een eerdere uitzending van Netwerk. De achtergelaten kinderen, vaak helemaal vernederlandst, worden in Somalië aan hun lot overgelaten en melden zich soms bij de Nederlandse ambassade.
De Nationale Ombudsman heeft besloten tot een oriënterend onderzoek naar aanleiding van "signalen in de media", aldus een woordvoerster van de ombudsman. Er volgen eerste gesprekken met onder meer de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken en de IND. "Het is een verkennend onderzoek. We gaan eerst bekijken of er genoeg aanleidingen zijn om een uitgebreid onderzoek te doen."
Na een eventueel onderzoek komt de Nationale Ombudsman met aanbevelingen. Deze zijn nooit dwingend. "Maar de ombudsman heeft in de loop van de jaren wel gezag gekregen. Aan zijn oordeel zit gewicht", aldus de woordvoerster.
De Tweede Kamer debatteert deze week nog over de Somalische smokkelpraktijken.
(Bron)
RET en Connexxion werken aan nieuw busbedrijf

ROTTERDAM - Het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET en streekvervoerder Connexxion gaan de haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe gezamenlijk busbedrijf in de Randstad. Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt. Vakbondsbestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten zei woensdagochtend te vrezen voor banenverlies.
Woensdag ondertekenen directeur P. Peters van RET en vice-voorzitter Groepsdirectie R. van Holten van Connexxion een intentieverklaring waarin de bereidheid wordt uitgesproken een eventuele samenwerking op korte termijn verder te onderzoeken. Woensdagmiddag geven RET en Connexxion een toelichting op de plannen. RET is inmiddels druk bezig het personeel in te lichten.
"Er is overigens geen sprake van verkoop van de busbedrijven aan elkaar, maar van onderzoek naar de haalbaarheid van het oprichten van een gezamenlijk nieuw busbedrijf. De uitkomsten van dit onderzoek worden voor de zomer van 2006 verwacht", aldus RET en de gemeente in een gezamenlijk persbericht.
Volgens FNV-bestuurder Van Baden komt het er waarschijnlijk op neer dat het busvervoer van RET bij Connexxion wordt ondergebracht. "Het is geen onlogische stap, maar vooral het niet-rijdend personeel moet zich ernstig zorgen maken." Hij hoopt dat de gemeente Rotterdam, als aandeelhouder van de RET, het banenverlies beperkt houdt.
RET verzelfstandigt op 1 januari 2007. Het bedrijf verzorgt het bus-,tram-en metrovervoer in de stad Rotterdam. Bij het besluit tot verzelfstandiging gaf het Rotterdamse stadsbestuur aan dat "samenwerkingsverbanden mogelijk moeten zijn om vooral de positie van het busbedrijf te behouden en waar mogelijk te versterken."
Het college van burgemeester en wethouders heeft wel aangegeven dat het behoud van de werkgelegenheid bij het busbedrijf voorop staat.
Uitbreiding in de grote steden is voor Connexxion van groot belang. Door aanbestedingen loopt het bedrijf het risico een deel van het regionale openbaar vervoer te verliezen. Al enige tijd wordt het OV in verscheidene regio's in Nederland aan de hoogste bieder gegund. Daardoor moet de concurrentie toenemen. Het is de bedoeling dat de reiziger daarvan profiteert. Groei binnen Nederland is voor Connexxion vrijwel alleen mogelijk in de grote steden.
(Bron)
Groen licht voor vaccinatie pluimvee

BRUSSEL - Nederland heeft toestemming gekregen om de hobbykippen te vaccineren tegen vogelgriep. Een comité van experts uit de 25 EU-landen ging woensdag in Brussel akkoord met een verzoek van minister Veerman (Landbouw).
Nederland is het eerste land in de Europese Unie dat pluimvee inent tegen de oprukkende dierziekte. Veerman overweegt later ook buitenlopende kippen van boerenbedrijven te laten vaccineren. Voorlopig vindt hij daar de ophokplicht voldoende.
De bedoeling is dat dierenartsen de eigenaren van hobbykippen bezoeken. Voor totaal 100 tot 150 euro krijgen de kippen dan een vaccinatie. De arts ringt ze ook, ter herkenning. Minister Veerman overlegt over de precieze uitvoering nog met de vereniging van hobbydierhouders.
Veerman is een groot voorstander van het vaccineren van dieren tegen dierziektes. Hij heeft zich daar diverse malen sterk voor gemaakt. Veerman ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Door de dieren te vaccineren hoeven ze tijdens de trekperiode van de wilde vogels niet meer naar binnen.
De commissie heeft woensdag een beschikking ingebracht met diverse voorwaarden. Zo mogen er geen gevaccineerde levende kippen over de grens worden gebracht. Gevaccineerd pluimvee moet in Nederland worden geslacht. Vlees van gevaccineerde dieren mag wel geëxporteerd worden.
Naar alle waarschijnlijkheid kan het vaccineren van pluimvee over circa twee weken beginnen. Er moet onder andere een vrijstellingsregeling gemaakt worden voor het op de markt brengen van een vaccin.
De Europese toestemming om Nederlandse hobby- en buiten lopende kippen uit voorzorg te mogen vaccineren tegen het vogelgriepvirus is een "fundamentele doorbraak". LTO Nederland en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) willen de nu opgehokte vrije uitloop- en biokippen snel kunnen inenten.
"Daar moet haast achter gezet worden, al moet eerst helderheid bestaan over mogelijke consequenties op handelsgebied", reageerden de twee organisaties woensdag. De pluimveesector wil vanwege de grote exportbelangen voorkomen dat de grenzen op slot gaan voor de Nederlandse eieren en kipfilets.
(Bron)
Vier jaar celstraf voor frauderende Aegon-directeur

ARNHEM - Een voormalig directeur van Aegon heeft een celstraf van vier jaar gekregen. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de gewezen financieel directeur P.V. woensdag tot deze straf wegens een miljoenenfraude. Zijn compaan H.T. kreeg een celstraf van 3,5 jaar.
Het tweetal heeft verzekeraar Aegon voor 18 miljoen euro opgelicht, en misschien zelfs wel een paar miljoen meer. Om de oplichting mogelijk te maken, stuurde de Twentse evenementenorganisator T. honderden rekeningen naar Aegon.
De meeste facturen waren verzonnen. Financieel directeur V. had de vrije hand bij de verzekeraar en kon de bedragen zonder problemen doorsluizen naar zijn compagnon. Op die manier ontstond een van de grootste bedrijfsfraudes uit de Nederlandse geschiedenis.
Het gerechtshof oordeelde dat de twee zich jarenlang hebben schuldig gemaakt aan een omvangrijke en professionele fraude. V. heeft naar het oordeel van het hof ernstig misbruik gemaakt van zijn sleutelpositie bij Aegon. Daarnaast heeft de fraude niet alleen Aegon in de portemonnee geraakt, maar ook het vertrouwen in de verzekeringswereld geschaad.
De opgelegde straffen komen overeen met de eis van de advocaat-generaal. De gewezen Aegon-directeur kreeg dezelfde straf in het voorjaar van 2004 al opgelegd door de rechtbank in Almelo. Voor zakenman T. valt de celstraf een half jaar lager uit.
De Aegon-directeur wordt harder aangepakt, omdat het gerechtshof hem ziet als het brein achter de miljoenenfraude. Omdat het een ernstige fraude betreft, kregen de twee fraudeurs een volledig onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De strafmaat houdt rekening met de gevolgen van de fraudezaak voor het privéleven van de verdachten. Ook heeft het gerechtshof meegewogen dat Aegon de verdwenen miljoenen zal proberen terug te halen bij de twee verdachten. De verzekeraar heeft dat al aangekondigd.
(Bron)
'Amerikanen vermoordden tientallen gevangenen'

LONDEN - Bijna honderd mensen die in Amerikaanse gevangenschap zaten in Irak en Afghanistan hebben daarbij het leven gelaten. Bij minstens 34 gevallen was er sprake van moord of doodslag, maakte de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights First dinsdag bekend, aan de vooravond van de publicatie van een rapport met die strekking.
In de rapportage wordt gesproken van 34 gevallen van "opzettelijk of roekeloos gedrag" die de dood van een gedetineerde tot gevolg had. Tussen de acht en twaalf mensen zouden zijn doodgemarteld. Human Rights First rept verder van elf verdachte sterfgevallen, bleek dinsdagavond in het BBC-programma Newsnight.
Een persoon zou zijn gedwongen van een brug over de Tigris te springen, een ander werd in een slaapzak gepropt en stikte. Voor de studie heeft de organisatie gebruik gemaakt van onderzoeksrapporten van het leger en Amerikaanse overheidsdocumenten. "We zijn overtuigd van het waarheidsgehalte en de betrouwbaarheid van de feiten", aldus de opsteller van het rapport Deborah Pearlstein.
(Bron)
Politie pakt internetoplichters op

AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam en Zaandam twaalf Nigerianen aangehouden die verdacht worden van oplichting. Een woordvoerder zei woensdagochtend dat bij de arrestaties dinsdag de Amerikaanse US Postal Service was betrokken. Veel slachtoffers van de oplichting komen uit de Verenigde Staten.
De zogeheten 419-fraude, genoemd naar het artikel over oplichting in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht, begint met een e-mail waarin de oplichters een grote geldsom beloven aan de ontvanger van de mail. Die moet dan wel een bedrag betalen om bijvoorbeeld administratieve kosten te dekken. Er zijn gevallen bekend waarbij slachtoffers voor honderdduizenden euro's het schip zijn ingegaan.
De Verenigde Staten hebben verzocht om de uitlevering van vier verdachten. De anderen worden in Nederland berecht, aldus de politie, die meer aanhoudingen niet uitsluit.
De politie begon het onderzoek in september vorig jaar. Het schadebedrag dat tot nu toe is vastgesteld, is 2 miljoen dollar, maar de politie vermoedt dat dat bedrag aanzienlijk hoger kan uitvallen.
De invallen van dinsdag vonden plaats in een woning in Zaandam en zeven huizen in Amsterdam. De politie nam onder meer ongeveer 25.000 euro, computerapparatuur en valse reisdocumenten in beslag.
Uit onderzoek bleek dat de oplichters vanaf verschillende computers soms meer dan 100.000 spam-mailtjes stuurden. In de berichten deden ze zich voor als een hooggeplaatst persoon of familielid, waardoor de slachtoffers gemakkelijker zouden toehappen. Ze stellen in hun mail grote sommen geld in het vooruitzicht, soms wel 20 miljoen dollar. Ondanks herhaalde publicaties en waarschuwingen tuinden mensen nog steeds in deze voorstellen.
(Bron)
Identiteitskaart verraadt inbreker

DEN HAAG - De politie heeft dinsdag een inbreker kunnen aanhouden, omdat hij per ongeluk zijn 'visitekaartje' had achtergelaten. De man had in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in een snackbar aan de Hortensiastraat in Den Haag. De politie vond na onderzoek in het pand een identiteitskaart met foto.
Toen dinsdagmiddag een 28-jarige Hagenaar op een nabijgelegen politiebureau aangifte kwam doen van verlies van zijn ID-kaart, herkenden agenten de man meteen. De verdachte werd aangehouden en bekende na verhoor de inbraak in de snackbar te hebben gepleegd.
(Bron)

dinsdag, februari 21, 2006

Almere staat winkeltjes aan huis toe

ALMERE - De gemeente Almere staat de komende drie jaar kleine winkels aan huis toe in meerdere woonwijken. De winkels mogen maximaal 25 vierkante meter groot zijn en de bewoner moet tevens de winkelier zijn. Verhuur van de winkelruimte is niet toegestaan, zo maakte Almere dinsdag bekend.
Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wordt detailhandel aan huis niet vaak toegestaan in Nederland. "Wij hebben er in elk geval nooit eerder van gehoord", liet P. Walraven van deze organisatie weten.
Almere wil met de proef het tekort aan vestigingsmogelijkheden voor starters in de detailhandel oplossen. De winkeltjes moeten bovendien de werkgelegenheid in de stad vergroten en zorgen voor meer levendigheid in de wijken. De proef geldt in vijf wijken in de stadsdelen Almere Stad, Almere Buiten en Almere Haven.
De winkeltjes moeten voldoen aan allerlei voorwaarden, naast de wettelijke eisen voor detailhandel. De zaak mag de woonomgeving en de openbare orde bijvoorbeeld niet nadelig beïnvloeden, onder meer door verkeersoverlast. Verder mag de winkel het woonkarakter van een straat niet verstoren. Horeca is uit den boze.
Inwoners die mee willen doen aan de proef, moeten wel eerst vrijstelling aanvragen van het bestemmingsplan voor hun wijk. Over drie jaar wordt besloten of de winkeltjes aan huis blijvend worden toegestaan in Almere.
(Bron)
Donner overweegt stichting voor opslag telecomgegevens

BRUSSEL - Minister Donner van Justitie overweegt de oprichting van een aparte stichting die alle gegevens over telecomverkeer moet gaan bewaren. Via zo'n stichting wil Donner voorkomen dat de overheid zich al meteen kan bemoeien met de feitelijke gegevens over wie met wie belt of chat. Donner stelde dat dinsdag in Brussel na overleg met zijn Europese collega's.
De EU-lidstaten kwamen eind vorig jaar overeen tot maximaal één jaar lang alle gegevens te bewaren over welke gesprekken burgers voeren of welke websites zij bezoeken. Daarmee denken zij politie en justitie een belangrijke opsporingsmogelijkheid te geven in de strijd tegen terrorisme. Daarbij gaat het overigens alleen om communicatiegegevens en niet om de feitelijke inhoud van gesprekken of internetchats zelf.
Via een stichting voor het beheer hiervan wil Donner de onafhankelijkheid waarborgen. "Anders denken mensen dat justitie er zelf al meteen aan zit, terwijl in alle gevallen een rechter-commissaris toestemming zal moeten geven of opsporingsambtenaren de bewaarde gegevens ook mogen raadplegen", aldus de bewindsman.
(Bron)
Geldautomaten slecht gevuld door perikelen transporteur

DÜSSELDORF - De Duitse Bundesbank vreest voor korte tijd problemen met de geldautomaten in het land, omdat de grootste Duitse geldtransporteur in zwaar weer is beland. Heros heeft uitstel van betaling aangevraagd, nadat eind vorige week aan het licht was gekomen dat medewerkers van de geldtransporteur gezamenlijk 300 miljoen euro achterover hebben gedrukt.
De Duitse zender MDR meldde dinsdag op de website dat tal van geldautomaten door de problemen bij Heros mogelijk korte tijd slecht zullen zijn gevuld. Heros vulde één op de twee geldautomaten in Duitsland. De Bundesbank riep zijn filialen daarom op langer open te blijven als dat nodig blijkt te zijn.
De afgelopen dagen heeft de Duitse politie in de fraudezaak vier personen aangehouden. Ook deed de politie 25 invallen bij vestigingen van Heros en dochteronderneming Nordcash in onder meer Hamburg en Hannover.
(Bron)
De Kneus wil onderzoek naar haalbaarheid 'kampementen'

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken laat onderzoeken of het juridisch haalbaar is internaten in te richten waar jongeren zonder werk of opleiding discipline en leer-werkervaring bijgebracht krijgen. Hij zei dat dinsdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers. Later op de dag zal hij de Tweede Kamer informeren over zijn voornemen.
Het is De Kneus te doen om een groep van ongeveer 30.000 tot 35.000 jongeren die geen werk of opleiding hebben en ook geen uitkering aanvragen. Wanneer zij aan hun lot worden overgelaten, dreigen zij een probleem te worden voor de maatschappij en ook voor zichzelf, meent De Kneus.
Het idee om dergelijke jongeren op te vangen in 'kampementen' werd begin jaren '90 al geopperd door toenmalig premier Lubbers. Maar volgens De Kneus strandde dat plan toen op de vrijblijvendheid ervan. Daarom wil De Kneus laten bekijken of er een juridische grondslag is voor een minder vrijblijvende aanpak. Het onderzoek moet in april af zijn.
(Bron)
Driekwart datingsurfers vindt partner

AMSTERDAM - Daten via internet werkt, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Love @ AOL', dat in opdracht van AOL door Opinion Research werd gehouden. Maar liefst 76 procent van de singles die een beroep doet op online datingsites vindt wat hij zoekt.
Hoewel het internet een gemakkelijke manier is om een nieuwe partner te zoeken is deze manier nog niet de meest gebruikelijke. Vrienden en familie worden nog steeds het vaakst ingeschakeld om de ideale partner te vinden (21 procent). Internet staat op de tweede plaats.
Daarmee verdringt het internet andere potentiële ontmoetingsplaatsen zoals het werk (15 procent), het café (11 procent) en school (8 procent).
Online daten blijkt vooral handig te zijn om een partner te vinden met dezelfde interesses of om iemand te vinden die dichtbij woont. Als ander voordeel wordt de ruime keuze aan potentiële dates genoemd. Ook de mogelijkheid om elkaar op afstand af te tasten voor de eerste ontmoeting wordt als voordeel ervaren.
(Bron)
'Helft Nederlanders schaamt zich voor Balkenende'

AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders schaamt zich voor premier Jan-Peter Balkenende (CDA). Dat schrijft de Volkskrant dinsdag naar aanleiding van een onderzoek van TNS Nipo en de Universiteit Leiden.
Van de ondervraagden zei 49 procent boosheid op te voelen komen bij het horen van de naam van de premier. Bijna een op de vijf van de ondervraagden is enthousiast over hem.
Uit het onderzoek blijkt verder dat Balkenende vertrouwen geniet onder de VVD-aanhang. Van de liberale kiezers heeft 62 procent vertrouwen in de minister-president.
Het vertrouwen in Balkenende is groter onder ouderen dan onder jongeren. Van de ondervraagde 55-plussers zegt 55 procent de premier te vertrouwen. In de groep tussen de 35 en 55 jaar heeft dertig procent vertrouwen in Balkenende.
(Bron)
China verdenkt Google van werken zonder vergunning

BEIJING - De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de internetonderneming Google. Zij verdenken Google ervan in China zoekdiensten aan te bieden zonder dat daarvoor de juiste papieren zijn aangevraagd. Dat meldden Chinese staatsmedia dinsdag. Google heeft de aantijgingen ontkend.
Volgens de Chinese overheid heeft Google zijn Chinese website gelanceerd zonder dat daarvoor de benodigde vergunning is afgegeven. Google zegt dat het gebruik maakt van de vergunning van de informatiesite Ganji.com en daarmee aan de wet voldoet. Google is een zakenpartner van Ganji.com.
De lancering van de Chinese zoekmachine Google.cn leidde tot veel ophef omdat Google akkoord ging met censuur door de Chinese overheid. Bepaalde politieke denkbeelden zijn daarmee verboden op de website. Ook andere Amerikaanse bedrijven zoals Yahoo en Microsoft gingen al akkoord met censuur door de Chinese overheid.
(Bron)
Drie op de tien werkgevers vinden moeilijk personeel

DIEMEN - Drie op de tien werkgevers in Nederland hebben moeite met het invullen van vacatures. Wereldwijd heeft 40 procent van de werkgevers problemen met het vinden van geschikte werknemers. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek door uitzendconcern Manpower onder bijna 33.000 werkgevers in 23 landen en regio's.
In ons land zet de schaarste op bepaalde functie door volgens directeur H. Leentjes van Manpower Nederland. De krapte op de arbeidsmarkt is vooral voelbaar voor werkgevers die op zoek zijn naar vaklieden, zoals gasfitters, lassers, metselaars, verpleegkundigen, juridisch personeel, leerkrachten, accountants en monteurs.
Tegelijkertijd constateert Manpower dat aan de onderkant van de arbeidsmarkt ongeschoold personeel moeilijker aan de slag komt, omdat het aanbod van werknemers daar juist groter wordt dan de vraag.
(Bron)

Bij sommige advertenties verbaast het me niets dat er geen geschikte reacties komen. Er zijn serieus weer van die advertenties die je vroeger ook zag: iemand met opleiding en ervaring gezocht, moet Nederlands, Engels, Frans, Duits spreken en daarnaast Portugees en/of Zweeds, rijbewijs vereist, maximaal 23 jaar.
Yahoo weert Allah uit emailadressen

AMSTERDAM - De Amerikaanse internetonderneming Yahoo verbiedt het gebruik van het woord Allah in emailadressen, ook als deze letters deel uitmaken van een ander woord of naam. Dat schrijft The Register.
Het verbod werd ontdekt door Ed Callahan, die een emailadres bij emaildienst Verizon wilde aanmaken voor zijn moeder, Linda Callahan. Nader onderzoek leerde dat Verizon samenwerkt met Yahoo.
Osama en Binladen kunnen ook niet gebruikt worden. God, Jezus, Jehova, satan en de combinatie priester en pedofiel blijken echter wel te kunnen.
Volgens een woordvoerder van Yahoo lijkt er sprake te zijn van een technische fout. Het bedrijf komt nog met een definitieve verklaring.
(Bron)
Laagst tempert angstgevoelens

DEN HAAG - Minister Laagst (Volksgezondheid) is niet bang dat de zorgpremies in 2007 de pan uit zullen rijzen. Zorgverzekeraars zullen dit jaar scherp onderhandelen bij het inkopen van zorg en ze bezuinigen op hun eigen administratiekosten. Dat zei de minister dinsdag in reactie op vragen van de PvdA over de voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB) dat de premies in 2007 met 10 procent zullen stijgen.
Zijn opmerking is opmerkelijk, omdat hij zelf ook zei dat de verzekeraars "overgangsproblemen" hebben bij het verwerken van overstappende verzekerden. Tijdens het debat vertelde de minister dat 25 procent van de verzekerden overstapt. Een cijfer dat de minister volgens zijn woordvoerder niet baseert op harde cijfers, maar op berichten in de media.
Hoewel huisartsen dinsdag nog eens aangaven dat de verzekeraars hun administratie nog lang niet op orde hebben en verzekeraars die overstappers nog niet allemaal hebben verwerkt, weigerde de minister te erkennen dat er sprake is van "chaos", zoals de PvdA suggereerde. Het zijn volgens Laagst "normale overgangsproblemen".
Laagst vindt dat de oppositiepartijen in de Tweede Kamer de burgers bang maken met hun verhalen over de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel. Volgens de minister is er geen reden voor angst.
De SP zei bang te zijn dat de chaos alleen maar groter zou worden rond de invoering van het nieuwe zorgstelsel en dat "mensen aan de keukentafel" steeds meer reden hebben om angstig te zijn over de toekomst.
Laagst was de verhalen van de oppositiepartijen beu. Volgens hem is tot nu toe keer op keer rampspoed voorspeld over het nieuwe zorgstelsel, en zijn die voorspellingen steeds niet uitgekomen.
Allereerst viel de premie dit jaar lager uit dan was voorspeld, zo memoreerde de minister. Vervolgens bleef de verwachte administratieve chaos uit, en bovendien blijken veel meer mensen, volgens Laagst ongeveer een kwart van alle verzekerden, te willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Juist als veel burgers van zorgverzekeraar wisselen, krijgen die een groot belang om hun klanten en potentiële klanten een verzekering te bieden die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Volgens Laagst kan deze 'marktwerking' er juist voor zorgen dat de ziektekostenpremies voor burgers betaalbaar blijven.
(Bron)
Onbekende stalker treitert ouders Vaatstra

ZWAAGWESTEINDE - De vader en moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra worden gestalkt. Al een jaar lang stuurt een onbekende hen krantenknipsels over moordzaken. In de enveloppen zitten ook kaartjes met seksueel getinte advertenties.
In de knipsels over moorden worden passages over doorgesneden kelen omlijnd. "En daar zitten we niet op te wachten", zei vader Bauke Vaatstra dinsdagochtend. De familie Vaatstra heeft aangifte gedaan, maar politie-onderzoek heeft tot nu toe nog niks opgeleverd.
Vaatstra weet voor negentig procent zeker wie de dader is. De voormalige politiepsycholoog Harrie Timmerman, die als er als klokkenluider voor zorgde dat de zaak rond de Schiedamse parkmoord werd heropend, zegt aan de brieven te kunnen zien wie de dader is.
De verdachte zou geestelijk niet honderd procent zijn. Bauke Vaatstra heeft de politie wel ingeschakeld, maar vindt niet dat de man moet worden opgepakt. "Als hij er maar mee stopt."
De 16-jarige Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. In totaal zijn vijf mensen ooit als verdachte aangewezen. Allen bleken onschuldig en van een dader ontbreekt elk spoor.
(Bron)

Stoere figuur die zoiets doet.
Amsterdamse tieners doen aan betaalde seks

AMSTERDAM - Sommige tieners in Amsterdam lijken het steeds normaler te vinden om seks aan te bieden in ruil voor een beloning of voor geld. Het verschijnsel komt niet alleen voor in Amsterdam-Zuidoost, maar ook in andere stadsdelen, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de GGD Amsterdam.
Tienerseks als tegenprestatie speelt zich vooral af in de beslotenheid. Wel werven de pubers klanten en bieden ze hun diensten aan op openbare plaatsen. De tieners waar het om gaat, zijn van verschillende etnische en geografische afkomst.
De GGD heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam een zogeheten quick scan gedaan naar beloonde of betaalde tienerseks na de publicatie afgelopen zomer van het rapport 'Tippelen na de zone'.
Dat rapport maakte melding van jonge meisjes, vaak afkomstig uit de Amsterdamse Bijlmer, die actief zijn in de prostitutie. Precieze cijfers over betaalde tienerseks zijn er nu nog niet, maar de GGD heeft de opdracht gekregen uitgebreider onderzoek te doen naar de omvang en de achtergronden van de problematiek.
De onderzoekers van het nu verschenen rapport willen niet spreken over 'tienerprostitutie', omdat het veelal gaat om een beloning, zoals een pakje sigaretten, een etentje bij McDonald's of een lift naar huis na een feest. De onderzoekers hebben voornamelijk volwassen mannen met tienermeisjes waargenomen. Het gaat vaak om mannen van dertig jaar en ouder, die goed gekleed gaan, opvallende sieraden dragen en over een dure auto beschikken.
Zij nemen de meisjes mee naar onder meer seksueel getinte feesten. De leeftijd van de tieners varieert van twaalf tot zeventien jaar. Jongere pubers van twaalf tot veertien jaar lijken seks voor een beloning of een tegenprestatie niet af te keuren. Oudere tieners zijn zich er meer bewust van dat seks mooie spullen of geld kan opleveren. Zij nemen, bewust of onbewust, risico's met onveilige seks.
Tienerseks als tegenprestatie komt volgens de onderzoekers voort uit een "subcultuur waarin tieners zichzelf weinig beperkingen lijken op te leggen in hun seksuele activiteiten". Tieners met een probleemachtergrond lijken makkelijker terecht te komen in de sfeer van betaalde seks en zien het als een manier om te overleven. Echter ook gewone, thuiswonende en schoolgaande pubers kunnen in situaties terechtkomen die leiden tot betaalde seks, signaleerden de onderzoekers.
(Bron)

"een pakje sigaretten, een etentje bij McDonald's of een lift naar huis na een feest" - en dat moet betaald worden met seks??
Ik wacht op het onderzoek naar de achtergronden van die "mannen van dertig jaar en ouder, die goed gekleed gaan, opvallende sieraden dragen en over een dure auto beschikken", want die lijken me nog gestoorder dan die meiden.
'Kauwgum helpt na darmoperatie'

LONDEN - Kauwen op kauwgum kan het herstel na een darmoperatie bespoedigen, heeft een Amerikaans team ontdekt. Na zo'n operatie zijn de darmen vaak erg van streek, maar het kauwen zou ervoor zorgen dat de spijsvertering sneller weer normaal is. Dat heeft de BBC dinsdag gemeld.
Een ingreep aan de ingewanden kan het functioneren van het darmstelsel erg verstoren en zelfs stilleggen. Dat veroorzaakt veel pijn en de patiënt moet langer in het ziekenhuis blijven.
De Amerikaanse onderzoekers bekeken 34 patiënten van wie de helft drie keer per dag een kauwgumpje nuttigde. Die groep kon het ziekenhuis gemiddeld twee dagen eerder verlaten dan de niet-kauwers. De artsen denken dat het kauwen dezelfde zenuwen stimuleert als gebeurt bij het eten van gewoon voedsel, waardoor meer hormonen vrijkomen die de spijsvertering regelen.
(Bron)
Verbod op kraken in stroomversnelling

DEN HAAG - Minister Dekker (VROM) zet vaart achter plannen om het antikraakbeleid aan te scherpen. Het CDA en haar eigen VVD pleiten deze dagen ervoor om daar eindelijk werk van te maken. De Tweede Kamer nam vorige maand nog een LPF-motie daarover aan. Het CDA verwijt Dekker (VROM) een lakse houding. VVD-collega Kamp (Defensie) zal woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Nijmegen een fors pleidooi houden voor het tegengaan van kraakpraktijken.
Minister Dekker kondigde vorig jaar zomer aan dat zij samen met minister Donner (Justitie) scherpere regels tegen het kraken uitwerkt. Kraakpanden en leegstaande gebouwen veroorzaken verloedering van wijken, was haar redenering. Bovendien lossen kraakpraktijken het tekort op de woningmarkt niet op.
Volgens een woordvoerster van Dekker zal zij de plannen op korte termijn aan de Kamer voorleggen. Details wist zij nog niet. In de eerste twaalf maanden dat een woning of kantoorpand leegstaat, is het momenteel verboden en strafbaar het pand te kraken. Daarna mag het volgens de wet nog steeds niet, maar wordt het juridisch gezien moeilijker de krakers te laten vertrekken.
CDA-fractiewoordvoerster Sterk zal woensdag in een debat over het huurbeleid Dekker aanspreken op haar lakse houding. Leegstand moet worden tegengegaan en het recht op wonen moet gegarandeerd blijven. Maar als het enige antwoord is dat Dekker wegkijkt bij de problematiek van het kraken, "dan vindt ze het CDA op haar weg".
Maar ook minister Kamp zou woensdag in 'krakersbolwerk' Nijmegen de aanval openen op de kraakbeweging. VVD-woordvoerders hielden dinsdag wel een slag om de arm vanwege de mogelijke arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal Mladic.
Verder heeft de LPF krakers de wacht aangezegd. Kamerlid Hermans zag vlak na het kerstreces een motie aangenomen. Hij wilde kraken strafbaar stellen, maar minister Donner vreesde een overbelasting van het Openbaar Ministerie. Hermans paste daarop de tekst aan om het kraken zo goed als onmogelijk te maken.
(Bron)

Als er dan ook maar een verbod op leegstand komt.
'Online chatten ontwikkelt sociale vaardigheden'

LONDEN - De stuurse tiener die urenlang op zijn kamer zit te internetten, is helemaal niet asociaal en teruggetrokken. Terwijl hij zit te chatten, ontwikkelt hij juist zijn sociale vaardigheden en zijn maatschappelijk bewustzijn. Dat blijkt uit recente onderzoeken, meldde het wetenschappelijk blad NewScientist dinsdag op zijn website.
Veel ouders zijn bang dat tieners door hun oeverloze bezoeken aan chatrooms en forums individualistisch en egocentrisch worden, dat zij een hekel krijgen aan sociale contacten en dat zij nooit maatschappelijke betrokkenheid zullen ontwikkelen. Maar dat klopt helemaal niet, zeggen Amerikaanse wetenschappers van de Northwestern University in de staat Illinois.
Uit twee onderzoeken van online ontmoetingsplaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, blijkt dat internet in de plaats is gekomen van plaatsen waar jongeren elkaar buiten ontmoetten. Zij komen leeftijdgenoten minder vaak tegen in winkelcentra en parken en veel vaker in chatrooms en op forums. De onderzoekers stellen dat regelmatige gebruikers van tienerchatrooms veel meer maatschappelijk betrokken zijn dan hun leeftijdgenoten die niet of minder online chatten.
Vaak doen berichten de ronde over meisjes die via internetcontacten het slachtoffer worden van seksueel misbruik door mannen die zich voordoen als tieners, maar daarbij gaat het om een zeer klein percentage van de internetgebruikers, zeggen de onderzoekers. De Californische onderzoekster Danah Boyd stelt daartegenover dat de meeste tieners op internet actief zijn om contact te krijgen met schoolgenoten en mensen die dezelfde belangstelling hebben. Contacten met vreemden zoeken zij meestal niet. En als vreemden ongewenst contact zoeken, negeren de meeste jongeren dat.
Een op de vijf Amerikaanse tieners heeft zelf een weblog. Het bijhouden van zo'n 'dagboek' is volgens David Huffaker van Northwestern University goed voor de communicatieve vaardigheden. Bloggers leren volgens hem beter hoe ze een verhaal moeten opbouwen en hoe ze contacten kunnen onderhouden met anderen.
De experts zeggen dat ouders hun kinderen moeten blijven waarschuwen voor pedofielen en stalkers op het internet. Maar zij doen er geen goed aan de internettijd van hun zoons en dochters drastisch te beperken omdat die dan allerlei mogelijkheden missen om hun eigen identiteit, hun sociale vaardigheden en leiderschapscapaciteiten te ontwikkelen.
(Bron)
Ik heb een tuin. Op het stukje tussen het kleine terras en het woonkamerraam staan 3 (vrij open) coniferen. Aan de andere kant van de tuin staan 2 sparren, een meter of 3,5 hoog, en nog een (hele dichte) conifeer.
Hang ik vanochtend uit het raam om te ontdekken wat nou toch zo hard aan het zingen was in de wilg. En even later vloog het pal voor m'n neus voorbij, en nog eens, en nog eens. Een goudhaantje. Ik ken ze van naaldbossen, en soms zie je ze in de winter wel op andere plekken. Maar deze vloog steeds met een sprietje in de snavel voorbij, zoef de coniferen in. Misschien heb ik straks een goudhaantjesnest pal bij het raam :-)

maandag, februari 20, 2006

Sociale aandacht te huur aangeboden

Een bedijf uit Oirschot biedt 'sociale aandacht' aan voor ouderen die zich eenzaam voelen. Senioren kunnen een gezelschapsdame of -heer inhuren voor een wandeling, een spelletje kaart of een goed gesprek. Hier zit wel een flink prijskaartje aan: het gezelschap kost de ouderen 28,75 euro per uur.
De directeur van het bedrijf denkt een gat in de markt te hebben ontdekt. "Onder ouderen is een nijpende, maar stille behoefte aan aandacht", verklaart hij. "Dus kun je bij ons voor 28,75 euro per uur iemand inhuren. Dat is niet veel, als je ziet wat de oudere ervoor terugkrijgt. Alles kan, zolang het binnen de grenzen van het betamelijke blijft".
Het bedrijf vindt het niet treurig dat nu zelfs gewoon sociaal contact te koop wordt aangeboden: "Het past in deze tijd. Het is misschien schrijnend dat het zo is. Ga maar eens in een verzorgingshuis kijken. Dan zie je hoe mensen leven van ontbijt naar lunch en van lunch naar avondeten. Onthutsend". Het bedrijf is ook van plan 'cadeaubonnen' uit te geven, waarmee kinderen hun eenzame moeder kunnen verrassen.
{Bron)
Schoolkinderen vinden fossiel reuzenpinguïn

Een groep Nieuw-Zeelandse schoolkinderen heeft de overblijfselen van een veertig miljoen jaar oude reuzenpinguïn gevonden. Een lokale krant verklaart dat als de soort nog zou leven, het de hedendaagse mens recht in de ogen had kunnen kijken. Wetenschappers hebben verklaard dat het dier zo'n honderd kilo moet hebben gewogen.
Het fossiel werd vorige maand gevonden in de buurt van Kawhi, aan de westkust van het Noordereiland, door kinderen die fossielen aan het zoeken waren voor een nabijgelegen natuurhistorisch museum. "Ik denk dat het erg spannend moet zijn geweest zoiets te vinden. Het is zeer opmerkelijk om een zo goed bewaard exemplaar aan te treffen. Veertig miljoen jaar is ten slotte een enorm lange tijd", verklaarde de conservator van het museum.
(Bron)
Marokkaanse tongval populair in Randstad

Het Marokkaanse accent is populair in de Randstad. En niet alleen onder Marokkanen, ook veel Turken, Grieken en zelfs autochtone Nederlanders gebruiken een Marokkaanse tongval graag. Tot die conclusie komen Margreet Dorleijn en Jacomine Nortier in een onderzoek dat ze vorig jaar op het congres van het Genootschap Onze Taal presenteerden. Het onderzoek werd deze maand in de uitgave van het blad Onze Taal gepubliceerd.
Voor Marokkanen van de eerste generatie is het niet raar dat ze een accent hebben. Voor tweede- en derdegeneratieallochtonen wel. Ze zijn hier immers opgegroeid. Ze blijken echter heel bewust te kiezen voor het Marokkaanse accent. Op die manier geven ze aan dat ze bij de Marokkanen horen en niet bij de autochtone Nederlanders, concluderen Dorleijn en Nortier. Wel hangt het erg af van de situatie. Bij een sollicitatie wordt geprobeerd het accent onhoorbaar te maken, maar toen bijvoorbeeld Ali B. optrad voor een overwegend Marokkaans publiek, dikte hij zijn licht Marokkaanse accent juist extra aan.
Ook Turken en andere allochtonen spreken inmiddels met een duidelijk Marokkaans accent. Volgens de onderzoekers heeft dit twee redenen: ze willen graag laten horen dat ze allochtoon zijn, waarbij het minder belangrijk is wat voor allochtoon precies, en het Marokkaanse accent wordt grappig gevonden: "Het is algemeen bekend dat Marokkanen een beetje leuk accent hebben." [Is er bewijs voor deze aanname?] Die laatste reden zou ook de oorzaak zijn dat tegenwoordig zelfs autochtone Nederlanders met een Marokkaans accent praten. Ook zou het mee kunnen spelen dat Marokkanen meer onderling Nederlands praten, terwijl Turken meer Turks spreken.
De onderzoekers verwachten overigens niet dat het accent het lang uit zal houden. Vijftien jaar geleden was bijvoorbeeld een Surinaamse 'W' ook heel populair en die is nu helemaal verdwenen. Bovendien gebruiken niet-Marokkanen een Marokkaans accent alleen in specifieke omstandigheden en zeker niet als er formeel gesproken moet worden.
De onderzoekers benadrukken dat bovenstaande conclusies alleen betrekking hebben op jongeren in stedelijke gebieden in het westen van het land. Daar werd het onderzoek namelijk verricht. In bijvoorbeeld Tilburg zijn veel minder allochtonen en Marokkanen die daar wonen hebben helemaal niet die harde 'G', die in het westen juist zo kenmerkend is en veel gebruikt wordt in het typische Marokkaanse accent. En ook een Marokkaanse Nederlander zal op een sollicitatiegesprek niet snel met "Ik ben in Utregt nar sjgol ggan", op de proppen komen.
(Bron)
'Verkrachting minder erg als vrouw geen maagd is'

De hoogste rechtbank in Italië heeft gisteren verklaard dat een verkrachting minder erg is als het slachtoffer geen maagd meer is. Het Hof van Cassatie bepaalde dat de man die terecht stond voor de verkrachting van zijn 14-jarige stiefdochter kon rekenen op verzachtende omstandigheden wegens de seksuele ervaring van het meisje.
Het effect van de verkrachting is minder verwoestend nu het slachtoffer geen maagd meer is omdat zij "veel meer ontwikkeld is dan normaal gesproken valt te verwachten van een meisje van haar leeftijd", aldus de rechters.
De uitspraak heeft tot grote ophef geleid in Italië. "Het voelt als een trap in de maag, alsof we vijftig jaar terug in de tijd zijn gegaan", aldus de directeur van een telefonische hulplijn voor mishandelde vrouwen. Minister Stefania Prestigiacomo voor Gelijke Kansen verklaarde 'sprakeloos' te zijn.
(Bron)

Onthoofding is minder erg als je toch geen hersens hebt?
Ik begrijp steeds minder van de wereld geloof ik.
Politie houdt bejaarde man aan na dreiging explosieven

THORN - De politie heeft vrijdagavond een 77-jarige man aangehouden in een verzorgingstehuis in het Limburgse Thorn. De man had zich op zijn kamer opgesloten en dreigde zichzelf en met hem het hele verzorgingstehuis op te blazen. Dat liet de politie vrijdag weten.
De man meldde de politie telefonisch dat hij explosieven bij zich had waarmee hij zijn plan ten uitvoer zou brengen. Politie, brandweer en ambulance rukten uit. Vervolgens slaagden onderhandelaars van de politie erin de man zijn actie te laten opgeven.
Later bleek dat de bejaarde niet in het bezit was van explosieven. Hij is aangehouden en zit vast op het politiebureau in Roermond. Volgens de politie waren de dreigementen van de man een schreeuw om aandacht.
(Bron)
Kraandrijver op grote hoogte gered

ZAANDAM - Een 24-jarige kraandrijver die in zijn kraan op 30 meter hoogte onwel was geworden, is maandag door een helikopter in veiligheid gebracht. Hij is met hartklachten naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam vervoerd.
Volgens de politie werd de man onwel tijdens het hijsen voor een bouwwerk aan de Westzijde. Eerst is met een hoogwerker geprobeerd hem uit zijn cabine te helpen. De grond bleek ter plekke echter te zacht om de hoogwerker stabiliteit te geven. De helikopter bracht vervolgens uitkomst door een brancard te laten zakken.
(Bron)
Vaticaan wil homohuwelijk een halt toeroepen

VATICAANSTAD - Het Vaticaan wil zich met een internationale bijeenkomst van vijf studiedagen bezinnen over de vraag hoe homohuwelijken gestuit kunnen worden.
Het Instituut Johannes Paulus II, dat zich met het gezin bezighoudt, organiseert de conferentie aan de Vaticaanse Universiteit van Lateranen. Onder de sprekers zijn eind deze maand de priester en psychoanalyticus Tony Anatrella, de Spaanse theoloog Juan José Pérez Sorba en de Amerikaanse jurist David Crawford. Het openbare gedeelte van de conferentie begint 23 februari.
Paus Benedictus XVI heeft wetten die een homohuwelijk mogelijk maken, "ernstige vergissingen" genoemd. Vijf landen hebben zulke wetgeving: België, Canada, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje. In andere landen zijn compromissen tot stand gekomen waarbij homoseksuelen als paar de rechten van gehuwden verwerven.
(Bron)

Nog een geloof dat zich op de fundamenten terugtrekt.
Zalm betreurt uitlatingen

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën betreurt het dat hij zondag voor de televisie de "suggestie" heeft gedaan dat burgers te hoge ozb-tarieven niet moeten betalen.
Zijn uitspraken over de gemeenten kwamen voort uit "persoonlijke motivatie en irritatie", gaf Zalm toe. "Als de informatie dan niet deugt dan sla je de plank volledig mis", zei Zalm dinsdag voor de NOS-televisie.
Hij schrijft in een maandag uitgeven verklaring: "Ik had die suggestie beter achterwege kunnen laten en in plaats daarvan mensen kunnen wijzen op hun mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen een te hoog ozb-tarief".
Zalm erkent dat maandag een inderhaast uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat de berekeningen over de te hoge ozb "niet absoluut eenduidig zijn". "Zo blijkt bijvoorbeeld dat door afrondingsverschillen sommige gemeenten net boven de wettelijk toegestane stijging van 2 procent uitkomen.
Het aantal gemeenten dat te hoge ozb-tarieven hanteert is hoogstwaarschijnlijk minder groot dan eerder aangenomen. Bovendien ziet het ernaar uit dat meer gemeenten ontheffing van de provincie hebben gekregen dan bekend was", aldus Zalm.
Hij wil samen met het ministerie van BZK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het COELO, dat onderzoek doet naar gemeentelijke financiën "absolute zekerheid en duidelijkheid krijgen" over de stijging van de OZB-tarieven in gemeenten. Hij acht dit "verstandig" omdat door reacties van gemeenten daarover twijfel is gerezen. "Ik betreur het dat ik gemeenten wellicht in een verkeerd daglicht heb gesteld," aldus Zalm.
Zalm zei maandag voor de camera van RTL, dat hij "veel protesten" had gehad over zijn uitlatingen en bood zijn verontschuldigingen aan aan de gemeenten. Hij noemde zijn uitspraken "minder gelukkig". "Dit was niet mijn beste dag," aldus Zalm.
Zalm verwacht dat "die gemeenten die een belastingverordening hebben in strijd met de wet, die zullen aanpassen."
Zalm zei maandagavond dat zijn uitlatingen voortkwamen uit irritatie. De VVD wil al jaren de ozb helemaal afschaffen, maar dat laten de overheidsfinanciën tot dusver niet toe. Nu het gebruikersdeel in de ozb op woningen dit jaar is afgeschaft, ontstond de indruk dat gemeenten de ozb-heffing "verschoven" naar eigenaren van woningen en bedrijfspanden, maar dat wordt dus bestreden.
CDA-fractieleider Verhagen vindt dat minister Zalm "grootmoedig erkent dat hij een stap te ver is gegaan" met zijn omstreden uitlatingen over de OZB. "Zo kennen we Zalm ook," aldus Verhagen maandagavond.
PvdA-fractieleider Bos noemt het ook na de excuses "verbijsterend dat Zalm zulke vergaande uitspraken deed op basis van verkeerde cijfers. Dit is een blamage voor de minister van Financiën. Hij heeft hiermee veel gezag verspeeld. Deze kwestie is slecht voor de minister van Financiën, het kabinet en de Nederlandse economie," aldus Bos.
(Bron)