zaterdag, oktober 16, 2010

Hoesten gaat al wel, met de nodige schrapzettingen. Niezen is niet leuk.

vrijdag, oktober 15, 2010

Ik kan inmiddels al in twee houdingen liggen. Gaan verliggen is een ramp, maar als ik eenmaal lig gaat het wel.

donderdag, oktober 14, 2010

Nog een fijne nawee van de stuip zondag: spierpijn in de bundel spieren die over het schouderblad loopt.
Erg confronterend: bij elke ademhaling een mes in je rug.

woensdag, oktober 13, 2010

UWV schrapt tweeduizend banen

AMSTERDAM – Uitkeringsinstantie UWV schrapt vanaf volgend jaar tweeduizend arbeidsplaatsen van werknemers met tijdelijke contracten. Dat meldt de NOS woensdag.
Het gaat om extra arbeidsplaatsen die ten tijde van de economische crisis werden gecreëerd om de toestroom van werklozen te verwerken.
Aangezien de werkloosheid is afgenomen, zijn de medewerkers niet meer nodig. De uitkeringsinstantie is inmiddels begonnen met het schrappen van banen, schrijft de NOS.
De ontslagen gaan op 1 januari in.
(Bron)
Eigen bijdrage langdurige zorg uitgesteld

DEN HAAG - Wie in 2011 langdurig in een zorginstelling verblijft, hoeft nog niet elke maand een eigen bijdrage van minstens 400 euro te betalen voor kost en inwoning.
Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) maakte woensdag op de valreep van zijn ambtstermijn bekend dat de maatregel is uitgesteld tot 1 januari 2012.
Volgens Klink is het niet verantwoord om deze maatregel, een van een heel pakket bezuinigingsvoorstellen, komend jaar al in te voeren. Probleem is dat mensen in de instelling na betaling van de eigen bijdrage in ieder geval nog voldoende zak- en kleedgeld moeten overhouden.
Ook na overleg met zijn collega Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kon Klink hier op korte termijn geen oplossing voor vinden. De 60 miljoen euro die het ministerie hierdoor niet binnenkrijgt, wordt voor deze keer elders op de begroting gevonden.
(Bron)
'Borende buurman storender dan verkeerslawaai'

AMSTERDAM - De mate waarin mensen zich ergeren aan geluiden is afhankelijk van de context waarin het geluid te horen is. Dat hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt.
De perceptie van geluidsoverlast wordt bepaald door de context van het geluid. Zo heeft de bestuurder van een scooter nauwelijks last van zijn eigen motorgeluid, terwijl iemand die rustig op een bankje zit te lezen het geluid wel storend vindt.
Hetzelfde principe gaat op voor burenoverlast. Wanneer de buurman met de boormachine aan de slag gaat, veroorzaakt dat veel eerder geluidsoverlast dan langsrijdende auto's die net zo veel geluid produceren.
Die bevindingen beschrijft cognitief wetenschapster Maria Niessen van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek naar automatische geluidsherkenning, waarop ze in november promoveert.
Niessen heeft een computermodel ontwikkeld voor de bepaling van geluidsoverlast, dat akoestische informatie combineert met contextinformatie. In de huidige methoden om geluidsoverlast te bepalen spelen alleen luidheidmaten zoals decibellen een rol.
Volgens de onderzoekster is dat een ontoereikende methode om geluidsoverlast te bepalen: “Alleen bij extreem hard geluid, zoals dat van een laag overvliegende straaljager, ervaart vrijwel iedereen het geluid als geluidsoverlast”, verklaart Niessen.
“Maar tot ongeveer 70 dB is de geluidscontext bepalend. Met een model dat context meeweegt, is veel beter inzicht te verkrijgen in de vraag of mensen een geluid daadwerkelijk als overlast ervaren”, aldus de onderzoekster.
Haar model is mogelijk ook toepasbaar in robots die zelfstandig door een onbekende omgeving bewegen, zoals robots die bewoners van een verzorgingstehuis helpen met huishoudelijke taken.
Niessen: 'In het onderzoek naar dergelijke robots gaat veel aandacht uit naar zicht, niet naar geluid. Terwijl geluid juist heel belangrijk is om de omgeving waar te nemen en daarop te reageren.'
(Bron)

dinsdag, oktober 12, 2010

'Nederland achterloper op internet'

AMSTERDAM - Net als veel West-Europese landen wordt Nederland op het gebied van internet ingehaald door opkomende markten zoals China en Brazilië. Dat concludeert TNS Nipo in een wereldwijd onderzoek naar online gedrag.
Het verschil is volgens de onderzoekers goed te zien in het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook.
Waar Nederlanders en andere West-Europeanen meer tijd besteden aan het aloude e-mail dan aan de relatief nieuwe mogelijkheid om via internet te netwerken, is dat in de opkomende markten juist omgekeerd.
Zo besteden Maleisiërs met internet gemiddeld negen uur aan sociale netwerken, Russen 8,1 uur en Turken 7,7 uur. Samen vormen deze landen gelijk de top 3. Nederlanders besteden 'slechts' 2,3 uur per week aan sociale netwerken.
Ook als het om het aantal online vrienden gaat staat Maleisië bovenaan. Zo heeft de gemiddelde Maleisiër met internet 233 vrienden. Brazilië volgt met 231. Japanners zijn met 29 vrienden het minst sociaal. Nederland is volgens de onderzoekers met 116 vrienden een middenmoter.
Volgens directeur technologie en media bij TNS Nipo Martin Warmelink is de wet van de remmende voorsprong van toepassing. "Bijna heel Nederland is actief op internet. We hebben een prima infrastructuur. Maar de grote massa blijft hangen in het passieve gebruik."
Innovatieve applicaties en websites zouden aan deze groep voorbij gaan. In de opkomende markten zou de bevolking de ontwikkelingen veel actiever volgen. "De digitale wereld verandert hun leven, de manier waarop ze zichzelf ontwikkelen en met elkaar omgaan."
Doordat de Nederlandse jongeren de ontwikkelingen ook volgen, zou Nederland niet 'helemaal in de achterhoede' belanden. Voor het onderzoek werden bijna vijftigduizend mensen in 46 landen ondervraagd.
(Bron)
Origineel eeuwenoud medisch handboek ontdekt

RIJSWIJK - In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is het oudst bewaarde medisch handboek uit de westerse wereld ontdekt. Het is een handschrift uit de tweede helft van de elfde eeuw en gold destijds als het eerste verzamelde handwerk voor artsen.
Dat schrijft Trouw dinsdag.
Auteur is Constantijn de Afrikaan, een monnik uit een klooster ten zuiden van Rome. In het boek staan beschrijvingen van slaapziekte, geheugenverlies, maar ook een gedetailleerde anatomie van het oog.
Boekhistoricus Erik Kwakkel ontdekte het werk bij toeval. De informatie is primitief, zegt hij, maar in grote lijnen correct. Eerder zijn al ruim honderd kopieën opgedoken, maar nu is het origineel boven water.
(Bron)

Dan ontdek je zoiets en dan heet je Kwakkel. Ach ja.
'Mannelijke medewerkers schamen zich voor chocolademelk'

AMSTERDAM – Nederlandse werknemers houden er opvallende (eet)gewoontes op na, die met name tijdens lunchtijd op kantoor de kop op steken. Zo schamen mannen zich voor hun bekertje chocolademelk en gedragen vrouwen zich alsof ze schoenen gaan kopen.
Dat concludeerde de Wageningen UR (universiteit van Wageningen), na hiervoor onderzoek te hebben gedaan onder de eigen werknemers.
Hiervoor werden de medewerkers met behulp van twintig camera’s drie jaar lang gemonitord tijdens het middageten in de kantine, aldus de Telegraaf die maandag over het onderzoek bericht.
Dat vrouwelijke werknemers hun lunch benaderen al ware het schoenen, betekent vooral dat ze uitgebreid te tijd nemen om het assortiment te bestuderen.
"Vrouwen blijken hun eten net zo te kiezen zoals ze schoenen kopen. Ze beginnen met winkelen, kijken eerst naar wat er allemaal is en beslissen daarna pas welke kleur en wat voor soort schoenen ze willen hebben", aldus kantinechef van de universiteit, Johan Verbon. "Ze kijken in het restaurant dan ook eerst uitgebreid wat er die dag allemaal te eten is, voordat ze hun keuze maken."
Wat bij de heren, naast hun schaamte voor chocolademelk, vooral opviel is dat zij het lunchgedrag van de chef kopiëren. Met name wanneer dit een vrouw is. "Als zij rauwkost eet, eten de mannen ook rauwkost", aldus Verboon.
Uit een onderzoek bleek eveneens dat de mens toch een gewoontedier in zich heeft. Een derde van de kantinebezoekers toonde zich in de drie onderzoeksjaren althans weinig avontuurlijk door dagelijks dezelfde lunch te kiezen.
Tot slot kwam naar voren dat ongeveer een kwart de meeste calorieën tijdens het middageten uit koolhydraten haalt. Nog eens een kwart haalt deze vooral uit vet. Jongeren en mannen krijgen tijdens deze maaltijd door de bank genomen de meeste calorieën binnen.
(Bron)
Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

BERN - Mensen die langdurig onder een luidruchtige vliegroute wonen, lopen een aanzienlijk hoger risico om te sterven door een hartaanval.
Volgens Zwitserse wetenschappers neemt het risico in sommige gevallen wel met 50 procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology.
De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig jaar in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15.000 mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidshinder ze van de vliegtuigen hadden.
Daaruit bleek dat mensen die dagelijks gemiddeld blootgesteld worden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartaanval dan mensen die dagelijks minder dan 45 decibel te verwerken krijgen. Mensen die meer dan vijftien jaar in de luide herrie zitten, kampen zelfs met een verhoogd risico van 50 procent.
Eerder was al vastgesteld dat geluidshinder slecht kan zijn voor de gezondheid. Het was onderzoekers echter nog niet gelukt te bewijzen dat het geluid echt de boosdoener is, en niet bijvoorbeeld de bijbehorende luchtvervuiling.
Voorheen werd altijd gekeken naar wonen nabij doorgaande wegen, waarbij ook een groter risico bestaat om te sterven aan een hartaanval. Door te kijken naar vliegroutes werd de factor luchtvervuiling grotendeels weggenomen.
Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico ook niet te verklaren door de sociale en economische situaties van de mensen die onder een vliegroute wonen. ''Het effect was vooral duidelijk bij mensen die blootgesteld worden aan hoge niveaus van geluid, en is afhankelijk van hoelang mensen in het lawaaierige gebied wonen'', aldus onderzoeker Matthias Egger van de universiteit van Bern.
De wetenschappers stellen dat mensen die onder een vliegroute wonen er goed aan doen hun huis te isoleren, zodat de geluidsoverlast afneemt.
(Bron)
Voorwaardelijke boetes wegens discriminatie AH To Go

DEN HAAG - De vier (oud)-werknemers van drie Albert Heijn To Go-vestigingen, die terechtstonden wegens opzettelijke discriminatie van Marokkaanse sollicitanten, hebben van de Haagse rechtbank voorwaardelijke geldboetes van 1250 euro gekregen, met een proeftijd van twee jaar.
Het Openbaar Ministerie (OM) had straffen van 700 euro onvoorwaardelijk en 500 euro voorwaardelijk geëist.
Drie bedrijfsleiders – twee uit Amsterdam en één uit Den Haag – en een voormalige personeelsfunctionaris besloten vorig jaar geen werknemers van Marokkaanse afkomst aan te nemen.
De rechtbank constateerde een verzachtende omstandigheid: de verdachten kregen ,niet of nauwelijks’ ruggensteun vanuit de organisatie bij het leren omgaan met problematiek binnen het personeelsbeleid.
De officier van justitie had tijdens de eerdere zitting al aangevoerd dat een lichte straf op z’n plaats was omdat er eerder conflicten op de werkvloer waren geweest, die tot spanningen en ontslagen hadden geleid.
De NS, waaronder de AH To Go-winkels op verschillende treinstations vallen, heeft meteen na het bekendworden van de zaak in de zomer van vorig jaar maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
''Onder meer in de vorm van workshops voor de managers over hoe zij zich dienen te gedragen. Deze zaak was een ongelukkig incident, maar dat laat onverlet dat NS het uiterste zal doen om dit probleem adequaat aan te pakken. Discriminatie op culturele achtergrond mag niet en kan niet’’, zei een NS-persvoorlichter maandag.
(Bron)
Hommels willen rode of gestreepte bloemen

NORWICH - Hommels bestuiven het liefste rode of gestreepte bloemen. Het zou dus goed zijn voor de recent fors gekrompen populatie hommels om in tuinen vooral deze kleuren bloemen te planten. Dat meldden Britse onderzoekers dinsdag.
De wetenschappers hebben op een veld in het Britse Norwich een aantal zomers bijgehouden welke kleuren leeuwenbekjes het meest in trek waren bij hommels.
Rode bloemen en bloemen met strepen in de richting van het hart werden aanzienlijk meer bezocht dan witte of roze bloemen.
Professor Cathie Martin van het John Innes Centre denkt dat de strepen voor de hommels een visuele aanwijzing zijn ''om de ingang van de bloem te vinden op weg naar de nectar en het stuifmeel''.
De strepen zijn bij rode bloemen niet nodig, omdat de hommels die bloemen toch al aantrekkelijk vinden, aldus Martin.
De afgelopen jaren gaat het niet goed met insecten die zorgen voor de bestuiving van planten. Het aantal bijen in West-Europa is massaal afgenomen. Ook met hommels, vlinders, motten en zweefvliegen gaat het niet goed. Mogelijk houdt de teruggang van alle bestuivers met elkaar verband.
Wetenschappers proberen de precieze oorzaak te ontdekken, maar volgens experts is veel meer onderzoek nodig om oplossingen voor het probleem te vinden.
Vooralsnog lijkt de achteruitgang te maken te hebben met meerdere factoren, waaronder de achteruitgang van de natuur, de toenemende bevolking en het gebruik van landbouwgif.
Minder of geen natuurlijke bestuiving kan leiden tot enorme problemen voor onze voedselvoorziening. Tevens zullen er minder verschillende soorten planten overblijven.
Ook zal er volgens onderzoekers veel economische schade worden geleden, bijvoorbeeld doordat boeren hun gewassen kunstmatig moeten bestuiven.
(Bron)
Hardrijder gepakt op digitale snelweg

JERUZALEM - Een Israëlische automobilist heeft ongetwijfeld spijt van zijn eigen trots. Een video op netwerksite Facebook, waarop te zien zou zijn hoe hij met 260 kilometer per uur over de snelweg rijdt, kwam bij de politie terecht. Die besloot de man aan te klagen.
Dat meldden Israëlische media dinsdag. Volgens het dagblad is de video-opname het enige bewijs tegen de 23-jarige man.
Agenten zouden niet weten wanneer de man te hard reed en in welke auto. Ook is niet vastgesteld dat de man daadwerkelijk te hard reed.
De snelheidsmeter geeft 260 kilometer per uur aan, maar die snelheid is niet officieel vastgesteld.
Vrienden van de hardrijder maakten de opname en moedigden hem aan om steeds sneller te rijden. Ook zij worden vervolgd. Op het stuk snelweg waar de man het gaspedaal te diep zou hebben ingetrapt, geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.
(Bron)
Veel illegale arbeid en fraude in Westland

DEN HAAG - In het Westland vinden bij tuinders en uitzendbureaus problemen met illegale arbeid, uitkerings- en belastingfraude nog op grote schaal plaats, ondanks intensieve controles en miljoenen euro's aan uitgedeelde boetes en terugvorderingen.
Dat blijkt uit het dinsdag verschenen Eindrapport Westland Interventieteam (WIT) over de jaren 2008 en 2009.
In twee jaar tijd werden gerichte controles uitgevoerd door het WIT, waarin de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten samenwerken, bij 641 bedrijven in het Zuid-Hollandse Westland.
In 152 gevallen, ofwel bijna een kwart, had de werkgever illegaal vreemdelingen aan het werk gezet. Ook bleek bij 137 ondernemers, ofwel ruim een op de vijf, sprake van uitkeringsfraude.
De Arbeidsinspectie heeft in totaal meer dan 2,3 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan tuinders en uitzendbedrijven; vooral wegens illegale arbeid. De fiscus legde tegelijkertijd voor ruim 10 miljoen euro aan boetes en correcties op wegens te weinig betaalde belasting.
Het UWV vorderde ongeveer 750.000 euro terug aan onterecht ontvangen uitkeringen voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.
In de glastuinbouw in het Westland wordt door het speciale inspectieteam al ongeveer tien jaar extra gecontroleerd om de belastingontduiking en illegale arbeid aan te pakken. Zo blijkt het probleem van illegale arbeid ruim twee keer zo groot in deze regio dan gemiddeld.
In 2008 en 2009 werd landelijk bij 10 procent van de gecontroleerde tuinders illegale tewerkstelling van vreemdelingen geconstateerd, tegen bijna 24 procent van de geïnspecteerde bedrijven in het Westland.
Door flinke boetes moet voorkomen worden dat werkgevers denken dat fraude loont en dat de positie van eerlijke ondernemers wordt ondermijnd. Zij hebben veel last van de oneerlijke concurrentie.
De sector heeft volgens de Arbeidsinspectie ook zelf initiatieven genomen om de problemen tegen te gaan.
Tuinders die netjes zaken doen, worden volgens de inspectiedienst bijvoorbeeld ontlast doordat ze via de brancheorganisatie LTO sneller een vergunning kunnen krijgen voor buitenlands personeel.
Ook zijn er certificaten ingesteld voor uitzendbedrijven en agrarische loonbedrijven, zodat werkgevers met betrouwbare partners in zee kunnen gaan.
(Bron)
'Tekort aan artsen voor gehandicapten'

NIJMEGEN - Er is een groot tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten (avg's). Op dit moment zijn er 22 vacatures. Zorgelijk is bovendien dat ruim de helft van de 175 geregistreerde gespecialiseerde artsen ouder is dan 50 jaar en op relatief korte termijn het vak zal verlaten.
Dat meldt Henny van Schrojenstein Lantman - de Valk, die donderdag haar intreerede houdt als hoogleraar Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Volgens Van Schrojenstein Lantman zitten tegenwoordig in elke huisartsenpraktijk tien tot vijftien mensen met een beperking.
Dat komt omdat dergelijke patiënten steeds vaker in kleinschalige woonvoorzieningen in een alledaagse woonomgeving gaan wonen in plaats van in grote instellingen.
In Nederland hebben ongeveer 115.000 mensen een verstandelijke beperking. ''Gewone mensen met bijzondere gezondheidsproblemen, of met gewone problemen die ze op een bijzondere wijze presenteren'', aldus de nieuwe professor.
Niet zelden mist een arts de juiste diagnose bij deze patiënten, omdat de klachten te snel worden toegeschreven aan hun beperking. Het echte gezondheidsprobleem blijft dan onbehandeld.
Mensen met een beperking komen vaker per jaar bij de huisarts, omdat ze minder goed in staat zijn zelf een oplossing voor een relatief eenvoudige klacht te bedenken. Daarnaast heeft de groep specifieke problemen als epilepsie, overgewicht, schimmelinfecties en diabetes.
Preventieprogramma's als de screening op baarmoederhalskanker en het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen bereiken hen niet, omdat ze folders niet begrijpen.
Bovendien zijn de patiënten vaak erg arm, omdat ze van een uitkering moeten leven maar veel extra kosten hebben door hun beperking.
Van Schrojenstein Lantman pleit voor avg's die op afroep beschikbaar zijn als de gewone huisarts twijfelt. De avg zou deel moeten uitmaken van een zorgketen, die begint met een speciaal opgeleide verpleegkundige die als medische vraagbaak voor deze patiënten optreedt.
De hoogleraar gaat een academische werkplaats inrichten die wetenschappelijke onderbouwing voor de zorgketen levert.
(Bron)
Oermens met hoogste leeftijd gevonden

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Spanje de overblijfselen gevonden van een oermens met een bijzonder hoge leeftijd.
De 500.000 jaar oude resten van de bejaarde man van de soort Homo Heidelbergensis zijn gevonden in de Spaanse regio Atapuerca. Het individu heeft heeft waarschijnlijk de leeftijd van 45 jaar bereikt. Daarmee is de man het oudste oermens dat ooit is beschreven.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Madrid Complutense in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De bejaarde man heeft de naam ‘Elvis’ gekregen. Hij was ongeveer 1,70 lang en woog 90 kilo. Vermoedelijk was hij tegen het einde van zijn leven echter zo gehandicapt dat hij niet meer zelf kon jagen.
“Zijn ruggengraat stond voorover gebogen”, verklaart hoofdonderzoeker Alejandro Bonmati in het Britse tijdschrift New Scientist. “Om rechtop te staan moest hij waarschijnlijk een stok gebruiken, zoals veel bejaarde mensen vandaag de dag nog steeds doen.”
De wetenschappers vermoeden echter dat jager-verzamelaars goed zorgden voor de zwakkere leden van hun groep. Ze geloven dan ook dat Elvis niets te kort kwam.
“Qua voedsel was hij afhankelijk van wat de rest van de groep”, aldus Bonmati. “Maar waarschijnlijk was hij geen last voor de anderen. Mogelijk beschikte hij over waardevolle kennis die de andere groepsleden hielp om te overleven.”
Eerder zijn er overblijfselen van een 12-jarig kind met een misvormde schedel gevonden uit dezelfde groep jager-verzamelaars. Ook die vondst suggereert dat de oermensen zich solidair gedroegen ten opzichte van gehandicapte groepsleden.
“We vinden steeds meer bewijs voor het vermoeden dat deze mensen een verzorgende kant hadden”, verklaart antroploog Christ Stringer in New Scientist.
“Het misvormde kind kon zich waarschijnlijk wel op eigen kracht bewegen, maar was niet in staat om voedsel te verzamelen. Dat suggereert dat hij sociale ondersteuning kreeg.”
(Bron)
Uitstoot broeikasgassen EU vermindert sneller

BRUSSEL - De Europese Unie stoot sneller minder broeikasgassen uit dan beloofd. Het afgesproken doel wordt al voor 2012 bereikt.
Dat meldde de Europese Commissie dinsdag over de resultaten van het internationale Kyotoprotocol, dat de klimaatveranderingen op aarde moet tegengaan.
De meeste EU-landen beloofden hun uitstoot in de periode 2008 tot 2012 gemiddeld met 8 procent te verlagen. Uitgangspunt is - in de meeste gevallen - het jaar 1990.
De vijftien oude lidstaten zullen in de jaren 2008-2012 de uitstoot gemiddeld met 14, 2 procent reduceren, verwacht de commissie. De staten die in 2004 en 2007 lid werden, liggen op schema of gaan het ook beter doen.
De lidstaten moeten dan wel al hun (milieu-)maatregelen uitvoeren en doorgaan met herbebossing. De commissie erkent dat een deel van de reductie ook te maken heeft met de economische recessie.
(Bron)
Amerikaanse familie 'zit' op Michelangelo

BUFFALO - De Amerikaanse familie Kober heeft ongemerkt 27 jaar bijna bovenop een heuse Michelangelo gezeten.
Kenners zijn ervan overtuigd dat het schilderij dat al jaren achter de bank stond van de hand van de Italiaanse meester (1475-1564) is. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
De familie uit de plaats Buffalo in de staat New York vermoedde al dat zij iets bijzonders in huis had. De Italiaanse Michelangelo-kenner Antonio Forcellino bevestigde dat vermoeden na röntgenonderzoek.
Het olieverfschilderij, een zogenoemde piëta, is waarschijnlijk miljoenen waard. Het schilderij toont Maria die het lichaam van Jezus vasthoudt.
Het schilderij is al generaties lang in de familie. Het hing tot de jaren zeventig aan de muur van de woonkamer. Toen de kinderen het kunstwerk keer op keer troffen met tennisballen, werd het onbeschadigd en ingepakt achter de bank gezet waar het tot voor kort stond.
(Bron)
Amsterdam test met geldvrije winkels

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam gaat een test uitvoeren met geldvrije winkelgebieden. In de hoofdstedelijke wijken De Pijp en Nieuw-West kan binnenkort in winkels alleen nog met pin of chipkaart worden betaald.
Doel is het aantal overvallen op winkels terug te dringen. Dat schrijft Het Parool dinsdag. Het overgrote deel van de winkeliers geeft vrijwillig gehoor aan de maatregel, zegt gemeentewoordvoerder Bartho Boer tegen de krant.
De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam kondigden begin dit jaar al aan het aantal overvallen terug te willen dringen. Vorig jaar waren er 547 van dit soort misdrijven in de hoofdstad, 11 procent meer dan in 2008.
Vorige week werd nog een juwelier doodgeschoten bij een overval op zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat.
''De buurten moeten volstrekt onaantrekkelijk worden voor overvallers, gewoon omdat daar voor hen niets meer is te halen. We hopen en verwachten dat klanten hierin meegaan”, aldus Boer.
Wanneer de maatregel een succes blijkt, zullen ook andere Amsterdamse buurten geldvrij worden gemaakt.
(Bron)
Bejaarde slaat tasjesdief van zich af

AMSTERDAM – Een bejaarde vrouw heeft van zich afgeslagen toen een man haar tas probeerde te stelen. De 78-jarige Hoogeveense kreeg daarbij enkele slagen in haar gezicht.
De tasjesdief probeerde voor de woning van de vrouw in het Drentse Hoogeveen haar tas uit een fietsmand te grissen. De vrouw greep haar tas meteen stevig vast en sloeg terug toen de dader haar in het gezicht sloeg.
Toen een passerende auto claxonneerde nam de man vervolgens de benen, zo meldt Dagblad van het Noorden dinsdag.
(Bron)
Nasi- en bamipakketten vaak niet vers

DEN HAAG - Consumenten kunnen nasi- en bamipakketten beter niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum bewaren. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Op de uiterste bewaardatum was slechts 10 procent van de onderzochte pakketten nog echt vers te noemen.
De Consumentenbond onderzocht van zeven merken nasi- en bamipakketten (verschillende mixen met kool, peen, prei en taugé) ieder tien pakketten.
De meest verse mix op de houdbaarheidsdatum bleek de biologische van het merk Proef, dat in natuurvoedingswinkels in de schappen ligt.
Vier van de tien pakketten van dit merk waren nog maar vers op de houdbaarheidsdatum, maar dit is altijd nog beter dan dat van de grote supermarktketens. Daar bleek hooguit één op de tien mixen op de uiterste houdbaarheidsdatum nog vers en bij Lidl was zelfs geen enkel getest pakket nog maar enigszins vers.
45 van de 70 onderzochte groentepakketten bevatten meer dan 10 miljoen melkzuurbacteriën per gram groente. Die bacteriën zijn een indicatie van de versheid van een product. Ze zijn niet ziekmakend, maar grote aantallen zijn een indicatie dat een product te lang bewaard is en dat de kwaliteit sterk verminderd is.
Op één pakket, van C1000, werd een flinke hoeveelheid darmbacteriën aangetroffen. Dit kan voedselinfecties veroorzaken, maar alleen bij onvoldoende verhitting.
(Bron)

Maar meestal bak je die groente niet compleet dood, dus toch risicovol als er iets in/op zit dat er niet hoort.
'Werklozen negatief over UWV'

AMSTERDAM - De banenmarkten van het UWV Werkbedrijf leveren werkzoekenden niet veel op. Iets minder dan de helft van de bezoekers zei althans iets aan banenmarkten te hebben. Het algehele beeld dat werklozen hebben van het UWV is al niet veel beter.
Dat concludeert FNV Bondgenoten uit onderzoek onder bezoekers van de Landelijke Banenmarkt, die het UWV donderdag hield.
Tijdens banenmarkten kunnen werknemers en werkgevers elkaar ontmoeten in vestigingen van het UWV. Volgens Maaike Zorgman van de FNV was het ontmoeten van andere werklozen volgens veel werkzoekenden het enige nuttige aan de banenmarkt van donderdag.
De baanlozen waren ook niet positief over het UWV zelf. Op de vraag of het UWV Werkbedrijf - voorheen Centrum voor Werk en Inkomen - helpt bij het vinden van werk, antwoordde bijna 60 procent van de ondervraagden ontkennend. Bijna 80 procent zei geen hulp te krijgen bij scholing.
Zorgman adviseert het UWV de focus te verleggen van het controleren van werklozen naar het gericht helpen bij het vinden van een passende baan. Veel werkzoekenden zouden 'meer last dan lust' hebben van het UWV.
Daarnaast zijn de banenmarken volgens Zorgman te druk en te slecht afgestemd op de wensen van de werkzoekende.
Het UWV vindt de kritiek van FNV onterecht. "Er waren ongeveer 111 duizend mensen op de banenmarkt afgekomen", reageert een woordvoerder. "Als minder dan de helft negatief is over de banenmarkten, dan is meer dan de helft er positief over. Dat zijn meer dan vijftigduizend mensen."
Ook is het volgens de woordvoerder niet waar dat het UWV vooral werklozen controleert en hen nauwelijks aan een baan helpt. "We zijn niet voortdurend bezig met controleren, maar doen er alles aan om mensen weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Natuurlijk moeten de werkzoekenden daarbij ook eigen inzet tonen", aldus de zegsman.
(Bron)
'Paddenstoelen houden van warm aanloopje'

ETTEN-LEUR - ''De paddenstoelen brullen de grond uit'', schrijft Staatsbosbeheer op de internetpagina. In nationaal park De Hoge Veluwe ''schieten de zwammen uit de grond'' en Natuurmonumenten spreekt van ''een uitstekend jaar.''
Er zijn deze herfst uitzonderlijk veel paddenstoelen, waaronder een aantal dat nog nooit eerder in Nederland de kop opstak.
''De weersomstandigheden zijn dit jaar bijzonder geschikt voor paddenstoelen'', zo verklaart Jac Gelderblom, secretaris van de Nederlandse Mycologische Vereniging de overdaad aan zwammen.
''Paddenstoelen houden van een warm aanloopje zoals we begin deze zomer hadden en daarna veel regen zonder hittegolven tussendoor. Het is goed dat het nu weer vochtig is, want die felle zon van de laatste dagen laat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen.''
(Bron)
Hoogste punt Nederland niet langer in Vaals

VAALS - Het hoogste punt van Nederland ligt niet langer in het Zuid-Limburgse grensplaatsje Vaals, maar op het bovenwindse eiland Saba.
Op initiatief van ondernemers op de Vaalserberg werd 'hun' hoogste punt zondagmiddag in het bijzijn van burgemeester Reg van Loo van Vaals symbolisch overgedragen aan de nieuwe Nederlandse gemeente Saba.
De Vaalserberg reikt 322,5 meter boven NAP uit. Saba is een vulkaaneiland en het hoogste punt is Mount Scenery, een vulkaan met een hoogte van 877 meter boven zeeniveau.
Met een korte ceremonie en saluutschoten werd in Vaals op ludieke wijze afscheid genomen van het hoogste punt. Een delegatie van ondernemers van het Drielandenpunt reist binnenkort naar Saba af om het hoogste punt aan dat eiland over te dragen.
(Bron)
VS-politicus poseert in nazi-uniform

WASHINGTON - Een Amerikaanse kandidaat-senator is in opspraak gekomen door foto's waarop hij een nazi-uniform draagt.
Meerdere foto's tonen de Republikein Rich Iott in uniformen van de Waffen-SS.
Zelf zegt de 59-jarige politicus uit Ohio dat hij deelneemt aan groep die veldslagen van de vijfde SS Panzer Division Wiking naspeelt.
Hij meldde de Britse omroep BBC maandag dat hij ook wel in Amerikaanse uniformen oorlogen naspeelt. Dat zou hij al doen sinds zijn schooltijd.
Toch heeft de Republikeinse partij moeite met dit gedrag van haar kandidaat in Ohio voor de verkiezingen op 2 november. Rich Iott behoort tot de zeer conservatieve Tea Party-beweging binnen de Republikeinse partij, waartoe ook de voormalige vicepresidentskandidate Sarah Palin behoort.
Onder de aanhangers bevinden zich verder kandidaten die geloven in heksen en iemand die gelooft dat wetenschappers menselijke hersens implanteren in muizen.
(Bron)

maandag, oktober 11, 2010

'Vrouw herkent liefdesrivalen aan stemgeluid'

AMSTERDAM – Vrouwen kunnen mogelijke rivalen in de liefde herkennen aan hun stemgeluid. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuw onderzoek.
Vrouwen kunnen feilloos inschatten of de stem van andere vrouwen aantrekkelijk is voor mannen, of juist niet. Vooral rivalen met hoge en jeugdige stemgeluiden worden door vrouwen vaak gezien als een bedreiging.
Volgens wetenschappers van Pennsylvania State University is dat ook terecht. Mannen blijken vrouwelijke stemmen met een hoge frequentie namelijk als het meest aantrekkelijk te beschouwen.
De bevindingen van de Amerikaanse onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences. “De resultaten ondersteunen onze voorspelling dat vrouwen de kenmerken van stemgeluiden gebruiken om potentiële concurrenten in de liefde te kunnen herkennen”, verklaart hoofdonderzoeker David Puts in de Britse krant The Daily Telegraph.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door mannen te laten luisteren naar verschillende vrouwenstemmen. De proefpersonen moesten op basis van het geluid aangeven met welke vrouw ze het liefste een one-night-stand zouden beleven.
Vervolgens kreeg een groep vrouwen dezelfde stemmen te horen. Zij slaagden er in om met succes in te schatten welke stemgeluiden door de mannen werden beschouwd als het meest verleidelijk.
Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat vrouwen hun stemgeluid ook aanpassen wanneer ze in aanraking komen met een aantrekkelijke man.
“Omdat mannen een vrouwelijke stem prefereren, kun je verwachten dat vrouwen de aandacht van een man proberen te trekken door de toonhoogte van hun stem een beetje op te schroeven”, aldus David Puts.
(Bron)
Politie schiet bij achtervolging in Utrecht

UTRECHT - De politie in Utrecht heeft maandag vier personen aangehouden na een achtervolging met verschillende politiewagens en een helikopter. Hierbij zijn ook schoten gelost, liet een woordvoerster weten.
Op de A2 zette de politie de achtervolging in. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn raakte de auto van de weg waarna de politie de vier kon arresteren.
Agenten hebben schoten gelost. Een verdachte werd in zijn schoen getroffen en raakte licht gewond.
De mannen kwamen vanuit Amsterdam. Voorbijgangers op de Cruquiusweg zagen mannen met bivakmutsen dozen in een auto laden, waarop ze de politie alarmeerden. In de auto van het viertal bleek een ''behoorlijke hoeveelheid'' hasj te liggen, aldus de politie.
(Bron)
Europa verbiedt fout hout

BRUSSEL - De Europese Unie heeft de import van hout van illegaal gekapte bomen (zogenoemd fout hout) definitief verboden. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) levert Europa daarmee een wezenlijke bijdrage aan de strijd tegen de wereldwijde ontbossing.
Importeurs van hout moeten voortaan kunnen aantonen dat er een vergunning was voor de kap, wat illegale ontbossing in landen als Indonesië of Brazilië moet tegengaan.
De lidstaten stemden maandag in met de wet, nadat het Europees Parlement in juli al akkoord was gegaan.
Volgens het WNF was in 2008 ruim 20 procent van het importhout in de EU afkomstig van illegaal gekapte bomen. Wereldwijd gaat het om 350 tot 650 miljoen kubieke meter fout hout per jaar.
Door de illegale kap blijft er meer broeikasgas CO2 in de lucht en verdwijnen dier- en plantensoorten.
Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) is ''ontzettend blij'' dat de handel in illegaal gekapt hout per 2013 in Europa is verboden. ''Dit is een geweldige stap voor de aanpak van grootschalige illegale houtkap. Het verbod in de Europese Unie helpt de ontbossing tegen te gaan.''
Ze ziet het ook als een steun in de rug voor landen die met de EU willen afspreken om uitsluitend legaal gekapt hout te leveren. Want: ''De inspanningen van landen als Ghana, Kameroen en Congo worden niet langer ondermijnd door het goedkopere illegaal gekapte hout dat op de markt wordt gebracht''.
Ook het Wereld Natuur Fonds reageerde ''na tien jaar campagne voeren'' verheugd. De organisatie benadrukt dat de wet nu snel moet worden geïmplementeerd en dat bedrijven hun verplichtingen moeten nakomen.
(Bron)
Ook regelmatige werkwoorden zijn stampwerk

NIJMEGEN - Lopen, liep, gelopen. De vervoegingen van sterke werkwoorden onthouden we door ze uit ons hoofd te leren. Maar voor de vervoegingen van regelmatige werkwoorden, bijvoorbeeld werken, werkte, gewerkt, geldt dat ook.
Dat blijkt uit onderzoek waarop taalkundige Wieke Tabak dinsdag promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij gaat in tegen veel vakgenoten die denken dat een soort 'taalmachine' in ons brein automatisch grammaticaregels toepast op basis van de stam van regelmatige werkwoorden.
In dat geval zou het brein volgens Tabak langer moeten doen over de vervoeging van regelmatige werkwoorden omdat daarvoor eerst de stam uit het geheugen moet worden opgevist, terwijl vervoegingen van sterke werkwoorden rechtstreeks uit het geheugen komen.
Die voorspelling bleek evenwel niet te kloppen. Tabak vond geen verschil tussen lopen en werken.
Wel ontdekte zij dat het brein langer doet over werkwoorden die minder vaak worden gebruikt. Dat wijst er volgens de promovenda op dat alle werkwoorden vervoegd en wel in ons geheugen zitten.
(Bron)
Congo land met grootse ondervoeding ter wereld

WASHINGTON - De Democratische Republiek Congo (DRC) heeft relatief de meeste hongerige inwoners ter wereld. Driekwart van de bevolking is ondervoed. Ook is de kindersterfte hoog.
Congo voert de lijst aan van de maandag gepubliceerde Wereld Honger Index (GHI) van onder meer het Internationale Onderzoeksinstituut Voedselbeleid (IFPRI). Het instituut onderzocht de voedselsituatie in 122 landen in de periode 2003-2008.
De index is berekend op basis van het aantal ondervoede personen in een land, het aantal kinderen dat te licht is voor zijn of haar leeftijd en de kindersterfte.
In vier Afrikaanse landen is sprake van een 'extreem alarmerende' situatie. Naast Congo staan Burundi, Eritrea en Tsjaad in dit rijtje. In deze landen is sprake van een sluimerend of open conflict.
In Congo hebben aanhoudende binnenlandse conflicten sinds eind jaren negentig geleid tot instorting van de economie, enorme mensenmassa's die op de vlucht sloegen en een chronische staat van voedselonzekerheid, zo staat in het rapport.
Voor 25 naties gelden 'alarmerende hongerniveaus'. Behalve Haïti en Jemen gaat het om landen in Azië en ten zuiden van de Afrikaanse Saharawoestijn.
In negen landen was de situatie verslechterd. Noord-Korea ging bijvoorbeeld omhoog van 16,2 punten in 1990 naar 19,4 punten dit jaar op een schaal van nul tot honderd, waarbij honderd de slechtste score is. Alleen Congo kwam boven de veertig uit.
Door armoede, conflicten en politieke instabiliteit lijden wereldwijd ongeveer 925 miljoen mensen honger. Dat betekent een daling ten opzichte van vorig jaar, toen het aantal ondervoede mensen boven het miljard uitkwam. De IFPRI noemt het huidige niveau desalniettemin ernstig.
(Bron)
Postorderbedrijf beboet voor misleiding

DEN HAAG - Postorderbedrijf Garant-o-Matic moet een boete betalen van 120.000 euro, omdat het misleidende reclame heeft rondgestuurd.
De Consumentenautoriteit heeft de boete opgelegd, nadat het bedrijf een eerdere toezegging om met de foutieve reclame te stoppen, niet had waargemaakt
Dat maakte de Consumentenautoriteit maandag bekend. Garant-o-Matic is een postorderbedrijf voor gezondheids-, schoonheids- en cadeauartikelen die via catalogi aan consumenten worden verkocht. Vooral oudere consumenten worden door het postorderbedrijf benaderd.
De consumenten kregen te horen dat zij een 'waardevolle prijs' hadden gewonnen, terwijl hiervan in werkelijkheid geen sprake is.
Pas na betaling van een 'symbolisch bedrag' zouden de gelukkigen voor de prijs in aanmerking komen, die uiteindelijk veel minder waardevol bleek te zijn dan was beloofd.
(Bron)

Dan mogen ze dat boetebedrag wel onder de klanten verdelen.
RIP Joan Sutherland.
'Computergebruiker kan veel energie besparen'

AMSTERDAM – Nederlanders kunnen nog veel energie besparen als het aankomt op computergebruik. Een zware downloader kan de energierekening zelfs met 110 euro per jaar zien afnemen.
Dat blijkt uit een rondgang door NU.nl langs energieleveranciers Nuon en Eneco en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Maandag werd bekendgemaakt dat bijna 40 procent van de Nederlanders de computer niet afsluit na het gebruik. Spamfighter ondervroeg ruim twaalfduizend Nederlanders om tot deze conclusie te komen.
Bijna 40 procent van alle respondenten die hun computer na gebruik niet uit zet doet dit omdat het te lang duurt om het apparaat weer aan te zetten. 32 procent sluit de pc niet af omdat de monitor na verloop van tijd automatisch uitschakelt.
Spamfighter wijst erop dat de computer wel blijft doordraaien en dat er dus nog steeds energie verbruikt wordt. “Hoewel we ons steeds meer bewust zijn van ons energieverbruik – we zetten de televisie niet op stand-by en doen lampen uit in ruimten waar we niet zijn - blijkt er voor de computergebruiker nog veel besparing mogelijk te zijn”, aldus het bedrijf.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ziet naast het niet uitzetten van de computer nog andere gebieden waar winst op behaald kan worden. Zo zouden veel mensen hun computer niet vaak genoeg op de slaapstand zetten en te lang laten aanstaan na het voltooien van een download.
De organisatie laat aan NU.nl weten dat er met de slaapstand op de computer gemiddeld 40 procent bespaard kan worden op de energierekening. Zware downloaders kunnen met het juiste gebruik zelfs 110 euro per jaar besparen.
“Veel mensen die een zwaar bestand zoals een film, serie of spel gaan downloaden, doen dit ’s avonds en ’s nachts. Ze zetten de download aan als ze naar bed gaan en dat betekent dat de computer de hele nacht blijft draaien”, aldus een woordvoerster van Milieu Centraal.
“Er zijn echter eenvoudige programma’s die ervoor zorgen dat je computer zich automatisch uitschakelt, wanneer de download voltooid is.” Ook kunnen mensen volgens Milieu Centraal beter een laptop dan een desktop gebruiken.
Energieleverancier Nuon geeft aan al jaren ook de computergebruiker aan te spreken op energieverspilling. “Een aantal jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar het energieverbruik in kinderkamers, waar tegenwoordig ook vaak een computer staat. Toen hebben we in onze bespaartips ook het uitzetten van de computer opgenomen”, aldus een woordvoerder.
Bij Eneco is er volgens een woordvoerder geen specifieke campagne voor computergebruikers. Wel wijst Eneco er op de website op apparaten zoals computers niet op stand-by te laten staan. Ook adviseert de leverancier, net als Nuon, een stekkerblok met schakelaar te gebruiken zodat er geen ‘sluipverbruik’ kan optreden.
(Bron)
Blogger beboet voor beledigen moslims

AMSTERDAM - Een 30-jarige weblogger is maandag veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro voor het plaatsen van beledigende teksten op zijn website.
Daar schreef hij onder meer dat moslims 'van bil gaan met kamelen'. De blogger kon het gerechtshof in Amsterdam er niet van overtuigen dat de uitzingen op zijn site misdefinitie.nl satirisch bedoeld waren.
In hoger beroep was veertig uur voorwaardelijke werkstraf en een boete van negenhonderd euro geëist. De rechtbank sprak de man eerder vrij.
Het hof oordeelde dat de man moslims en personen van Turkse afkomst heeft beledigd door deze aan te duiden als berberapen, kakkerlakken, ratten en verkrachters.
Volgens de verdachte sloegen deze aanduidingen louter op radicalen, extremisten en terroristen. Bovendien was het satirisch bedoeld en dienen de citaten het maatschappelijke debat, stelt de blogger, die vindt dat het hof 'niet begrijpt waar het om gaat'.
Volgens het hof zijn de uitlatingen 'onmiskenbaar beledigend voor moslims en Turken in het algemeen'.
"Het recht op vrijheid van meningsuiting gaat niet zover dat uitlatingen als die van de verdachte toelaatbaar zouden zijn." Het hof legde de man maast de onvoorwaardelijke boete ook een voorwaardelijke boete van vijfhonderd euro op.
(Bron)
'Pest definitief oorzaak van Zwarte Dood'

AMSTERDAM – Duitse wetenschappers hebben de pest aangewezen als definitieve oorzaak van de Zwarte Dood, de dodelijke epidemie die Europa tussen 1347 en 1351 in zijn greep hield.
Wetenschappers van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz hebben sporen van de bacterie Yersinia pestis aangetroffen in het DNA van skeletten uit massagraven in Nederland, Italië en Frankrijk, waarin slachtoffers van de Zwarte Dood zijn begraven.
Daarmee lijkt voor het eerst onomstotelijk te zijn bewezen dat de dodelijke epidemie werd veroorzaakt door de pest. De bevindingen van de Duitse onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PloS Pathogens.
Wetenschappers gingen er al langer vanuit dat de pest ten grondslag lag aan de Zwarte Dood. Tot nu toe was er echter geen overtuigend bewijs gevonden. Er bleef daardoor ruimte voor speculaties over andere oorzaken, zoals een Ebola-achtig virus of miltvuur.
Het Duitse onderzoek wijst niet alleen de bacterie Yersinia pestis aan als definitieve oorzaak van de epidemie die in Europa vele tientallen miljoenen slachtoffers maakte. De studie heeft ook nieuwe informatie opgeleverd over de manier waarop de Zwarte Dood zich over het continent verspreidde. De ziekte arriveerde volgens de onderzoekers namelijk op twee afzonderlijke plaatsen in Europa.
De pest bereikte waarschijnlijk in november 1347 de haven van Marseille, toen ratten uit een schip de plaatselijke bevolking besmetten. Maar in Nederland zijn in een massagraf pestbacteriën gevonden van een andere stam dan de bacteriën in Frankrijk.
De wetenschappers vermoeden daarom dat de ziekte Europa ook bereikte via een andere haven in het noorden, mogelijk in Noorwegen.
“Onze bevindingen wijzen er op dat de pest naar de Europa reisde via tenminste twee wegen, waar vanuit de ziekte zich vervolgens verspreidde”, verklaart onderzoekster Barbara Bramanti op Discovery News.
(Bron)
FNV-bond kijkt naar randen van de nacht

UTRECHT - FNV Bondgenoten begint een onderzoek naar werken in de ''randen van de nacht''. De vakbond wil weten hoe mensen die extreem vroeg of extreem laat beginnen hun werktijden ervaren, of zij zeggenschap over hun werktijden hebben en of zij gezondheidsklachten ondervinden.
Nachtdienst brengt gezondheidsrisico's met zich mee, aldus de bond. Bij bedrijven waar dag en nacht wordt gewerkt, wordt daar rekening mee gehouden en voorkomen dat mensen alleen maar nachtdiensten draaien.
Maar een grote groep werknemers, zoals bakkers, werknemers van een bloemenveiling of vrachtwagenchauffeurs, begint zo vroeg in de ochtend of zo laat in de avond dat een groot deel van hun werktijd in de nachtelijke uren ligt. Het onderzoek is op hen gericht.
Het onderzoek loopt tot maart en de bond hoopt in april het resultaat naar buiten te brengen.
(Bron)
Mini-planetoïde nadert aarde tot op 60.000 kilometer

AMSTERDAM - Dinsdag zal, om 13.14 uur onze tijd, de kleine planetoïde 2010 TD5 rakelings langs de aarde scheren. Rakelings naar astronomische maatstaven dan. De kleinste afstand zal ergens tussen de 50.000 en 65.000 kilometer liggen.
De afmetingen van het kosmische rotsblok zijn onbekend, maar schattingen komen uit op een meter of tien. Eigenlijk zijn zulke langs scherende mini-planetoïden al nauwelijks nieuws meer.
Dankzij geautomatiseerde zoekprogramma's worden steeds meer van deze objecten ontdekt. 2010 TD5 is opgespoord met de 1,8-meter telescoop van Spacewatch, een project dat al meer dan 33.000 planetoïden op zijn naam heeft staan.
(Bron)

zondag, oktober 10, 2010

Dronken tiener rijdt auto tegen boom

HEI EN BOEICOP - De politie heeft een 15-jarige jongen aangehouden die dronken in een auto tegen een boom was gereden. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.
Volgens de politie had hij zo veel gedronken dat als hij oud genoeg en ervaren was geweest, zijn rijbewijs ingevorderd zou zijn. Hij vluchtte voor de politie maar die kon hem telefonisch bewegen terug te komen.
De jongen uit Vianen knalde zaterdagochtend rond twee uur tegen de boom, op de Hei- en Boeicopseweg in Hei- en Boeicop (Zuid-Holland). Van wie de auto is, is onduidelijk. De jongen raakte licht gewond aan zijn gezicht.
In de auto zaten nog drie tieners, twee jongens van 16 en 17 jaar en een 16-jarig meisje, ook uit Vianen. Ook zij raakten gewond, maar geen van hen hoefde naar het ziekenhuis.
(Bron)

Waar haalt zo'n joch die auto vandaan dan?
Bacteriën kunnen 'rechtop lopen'

AMSTERDAM – Bacteriën kunnen zich ‘rechtop’ voortbewegen in de eerste fase van verspreiding op een nieuw oppervlak. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Tijdens de eerste fase van de formatie van een laagje bacteriën, oftewel een biofilm, kunnen de micro-organismen zich oprichten en ‘lopen’. Op die manier kunnen de eencelligen zich gemakkelijker verspreiden over een nieuw oppervlak.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“We hebben aangetoond dat verticale oriëntatie een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van biofilms”, verklaart hoofdonderzoeker Gerard Wong op HealthNewsDigest.com. “Verticaal georiënteerde bacteriën kunnen zich gemakkelijker losmaken van oppervlaktes en dat stelt ze in staat om zich beter te verspreiden.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de bewegingen van de bacterie Pseudomonas aeruginosa te filmen met behulp van een microscoop en de films vervolgens te analyseren met behulp van de computer.
Het micro-organisme bleek zich rechtop te kunnen voortbewegen door aanhangsels die bekend staan als pili te gebruiken als pootjes.
Pseudomonas aeruginosa is een bacterie die erg gevaarlijk kan zijn voor mensen bij verspreiding in het lichaam. Het organisme kan bijvoorbeeld een dodelijke infectie veroorzaken bij mensen met cystic fibrosis.
(Bron)
Gerd Leers onderzoekt ov-chipkaart

DEN HAAG - Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers gaat een onafhankelijke commissie leiden die de knelpunten met de ov-chipkaart in beeld moet brengen.
Dat de commissie zou worden ingesteld, was al langer bekend, maar de naam van de voorzitter kwam woensdag pas naar buiten. Kamerleden zien eigenlijk liever dat een bewindspersoon de regie in het chipkaartdossier ter hand neemt, maar Eurlings kiest voor deze weg.
De problemen vragen om een ''stevige en voortvarende aanpak en meer regie'', zei demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdag.
''Met Gerd Leers als voorzitter hebben we een stevige voorzitter die in staat is om ondanks de complexe materie op voortvarende wijze te komen tot oplossingen. Daarbij staat het reizigersbelang voorop."
''De ov-chipkaart moet het alledaagse reizen voor ov-gebruikers niet moeilijker, maar juist makkelijker maken. En dat vergt gewoon meer regie en een stevige aanpak", aldus Eurlings.
Eén van de grootste problemen met de ov-chipkaart is dat veel huidige gebruikers vergeten uit te checken. Dat kost ze geld. Daaruit zou blijken dat ze nog niet echt goed gewend zijn aan het systeem.
Mede daarom maakte Eurlings woensdag ook bekend dat in Oost-Nederland langer dan gepland de aloude strippenkaart geldig blijft. Die zou per 18 november worden afgeschaft, maar dat wordt nu 1 februari.
Per motie besloot de Kamer eerder dat mensen per mail of sms op de hoogte gesteld moeten kunnen worden dat ze vergaten uit te checken, maar volgens de indiener van die motie, Ineke van Gent (GroenLinks), is dat plan nog niet uitgewerkt.
Andere problemen zijn dat reizigers soms een dubbel opstaptarief moeten betalen, dat visueel gehandicapten extra hulp nodig hebben bij het gebruik van de kaart, dat mensen met een geanonimiseerde chipkaart niet in aanmerking komen voor kortingsacties en dat ov-reisgegevens te lang worden bewaard door de vervoerders.
Eerder op de dag werd al bekend dat de SP pleitte voor een opschorting van de afschaffing van de strippenkaart. De VVD en de GroenLinks sloten zich hierbij aan.
Naar verwachting kan de commissie-Leers haar werkzaamheden komend voorjaar afronden.
(Bron)

En wie gaat het doen nu Leers minister wordt?
Regering Israël stemt in met omstreden eed

JERUZALEM - De Israëlische regering heeft zondag een controversieel wetsontwerp goedgekeurd dat alle nieuwe niet-Joodse burgers dwingt trouw te zweren aan Israël als een ''Joodse en democratische staat''. Dat meldden Israëlische media.
Palestijnen die in Israël wonen en ongeveer een vijfde van de bevolking uitmaken, menen dat de eed racistisch is.
De grondrechten van de Palestijns-Israëlische minderheid worden met de wet ondermijnd, stelden eerder Palestijns-Israëlische parlementariërs.
Volgens sommige criticasters buigt premier Benjamin Netanyahu met de wet voor zijn ultranationalistische coalitiepartners. Binnen de centrumlinkse Arbeidspartij, die ook in de regering zit, bestaan bezwaren tegen de wet.
Uiteindelijk stemden 22 kabinetsleden voor de wet en acht tegen; alle vijf ministers van de Arbeidspartij stemden tegen evenals drie ministers van Likud, de partij van premier Netanyahu. Het parlement moet de wet nog goedkeuren, maar waarnemers verwachten daarbij geen problemen voor de regering.
Volgens Netanyahu hoeft niemand de nieuwe wet te vrezen: ''Joden en niet-Joden zijn volledig gelijk en hebben alle rechten.'' Maar minister van Minderheden, Avishai Braverman, noemde de wet ''een vreselijke fout''. Hij vroeg zich af waarom de Palestijnse minderheid in Israël met de wet moet worden opgehitst.
''Omdat Netanyahu Lieberman moet bevredigen'', voegde hij eraan toe. Lieberman is minister van Buitenlandse Zaken en leider van de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu. De eed was een belangrijk thema voor Lieberman tijdens de verkiezingscampagne in 2009.
De wet zal vooral Palestijnen treffen die willen trouwen met Palestijnse Israëli's, buitenlandse arbeiders of enkele andere speciale gevallen, aldus de BBC. De aantallen zullen niet zo groot zijn. Volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties wordt de Palestijnse minderheid in Israël stelselmatig gediscrimineerd.
Voor de stemming zeiden leden van de Arbeidspartij in ruil voor de eed een verlenging van de bouwstop in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied te verwachten. Dat is de eis van de Palestijnen om het vredesproces voort te zetten.
(Bron)
Rotterdammer rijdt in op mensen in Heerlen

HEERLEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Rotterdam opgepakt die vlak daarvoor bewust zou zijn ingereden op mensen op een parkeerplaats bij een discotheek aan De Beitel in Heerlen.
Daarbij zou hij verschillende mensen hebben omvergereden, maakte de politie zondag bekend.
Een van de aangereden slachtoffers moest met een bloedende hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht worden. Volgens een woordvoerder van de politie was aan de dollemansrit een ruzie vooraf gegaan.
De Rotterdammer scheurde vervolgens met zijn auto over de parkeerplaats. ''Hij heeft daar een aantal rondjes gereden en probeerde mensen te raken. Dat is hem ook gelukt'', aldus de woordvoerder.
De gealarmeerde politie blokkeerde de uitrit en wist de man uit de auto te halen. Hij is ingesloten.
(Bron)
'Volgen en afluisteren via internet bemoeilijken'

AMSTERDAM - De continue poging om burgers in de gaten te houden en te controleren, vormt een bedreiging voor de vrijheden. Een rechtenprofessor wil het vrije internet met de kennis van bejaarden redden en een doosje maken dat technische gelijkheid biedt.
Voor professor Eben Moglen vormt de constante bewaking in de maatschappij een urgente bedreiging waartegen actie moet komen.
De hoogleraar aan Columbia in de Verenigde Staten, die al een advocatenkantoor voor open-sourcesoftware heeft, komt met een stichting.
De stichting moet werken aan een goedkoop en goed uitziend apparaat, de Freedom Box, dat automatisch zoveel mogelijk internetverkeer versleutelt en een omweg biedt om eventueel gefilterde verbindingen toch mogelijk te maken. Het kastje moet mooier dan een iPhone zijn 'zonder dat Steve Jobs zich ermee bemoeit'.
Het apparaat, waarvan alle programmatuur gratis beschikbaar komt, moet weinig kosten, er goed uitzien en vooral veel functionaliteit bevatten. Belangrijk is dat sociale netwerken niet langer centraal werken maar decentraal. Dat maakt volgen en afluisteren van burgers moeilijker. Waar mogelijk gebruiken mensen de techniek in plaats van bijvoorbeeld Facebook zonder het te merken. "Je stapt dan geleidelijk naar iets privacyvriendelijks over."
Belangrijk is ook dat de technologie telefonie en opslag biedt. "je slaat je gegevens versleuteld op bij vrienden, zodat het bewaard blijft en jij er allen bij kunt", legt hij uit over het kastje. "Het is dus een gratis en veilige back-updienst."
Moglen, die eerder in Nederland woonde, heeft zich verbaasd over de OV-chipkaart en trekt de parallel met een Duitse soldaat die continu vraagt op het station en in de tram "Papiere bitte". Daarnaast wijst hij op alle andere vormen van controle door bij te houden wie met wie belt, mailt en hoe verbindingen tussen mensen zijn. "Nog nooit heeft een overheid zo controle over burgers gehad", vertelt hij dan ook.
"Politici hebben weldenkende mensen nodig die 'nee' zeggen. Jullie moeten duidelijk stellen dat jullie er verstand van hebben en het antwoord nee is", vertelt hij zijn toehoorders. Als idee wijst hij erop dat er nu "grootouders en overgrootouders zijn die nu nog leven en kunnen uitleggen waarom we voorzichtig moeten zijn." Hij roept op deze mensen met respect te benaderen en voor te leggen wat er allemaal wordt bijgehouden. Dat het vaak over internet gaat maakt niet uit: "Zij kunnen dan hun mening over de gevaren geven."
De professor zit in de raad van advies van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Zijn toespraak moet mensen enthousiast krijgen over het verzet dat ze bieden. Verwijzend naar de historie van Nederland stelt hij dan ook "Nederland nog altijd een vliegdekschip voor vrijheid in Europa kan zijn."
(Bron)
NS en ProRail tevreden over wintertest

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail zijn tot nu toevreden over de 'test voor extreme winterse omstandheden'. ''Alles loopt zoals voorzien", zegt een NS woordvoerder.
Alleen de NS-reisplanner werkt niet optimaal. ''Maar er zijn goede alternatieven. Via de website 9292ov.nl kunnen de reizigers hun reis plannen en de NS-medewerkers op de stations kunnen ook reisinformatie geven."
ProRail laat weten dat al het materieel overal op tijd was en dat zich geen verstoringen hebben voorgedaan.
De pendeldienstregeling die zondag wordt beproefd, is bedoeld om de dienstuitvoering ook bij extreme weersomstandigheden beheersbaar te houden. Daarom pendelen treinen tussen 26 zogeheten knooppuntstations.
Op stations heeft de NS extra personeel voor vragen van reizigers. De NS-woordvoerder zegt dat veel reizigers op de hoogte waren van de test en vaak een printje van hun reisschema bij zich hadden.
(Bron)
Agenten mishandeld in Drenthe

AMSTERDAM - In het Drentse Tiendeveen zijn zaterdagnacht vier mensen aangehouden omdat ze politie- en ambulancepersoneel hadden bedreigd en mishandeld. De medewerkers van de ambulancedienst en de politiemannen hebben aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling.
De politie neemt de zaak hoog op en heeft het viertal in een cel gezet. Het gaat om drie verdachten van 17, 19 en 23 jaar uit Nieuw Balinge en een 19-jarige man uit Hoogeveen.
De Hoogevener was 's nachts op de Berkenweg in Tiendeveen betrokken geweest bij een eenzijdig ongeluk en werd door ambulancepersoneel lichtgewond aangetroffen.
Hij had zijn auto verlaten en was overgebracht naar de auto van zijn zus, in gezelschap van de drie uit Nieuw Balinge.
Het ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer te helpen, maar werd agressief bejegend. Een van de mannen uit Nieuw Balinge stormde op een ambulancemedewerkster af en duwde haar hardhandig tegen de auto aan. Zij hield hier een pijnlijke schouder aan over.
De politie wist de man te overmeesteren, maar de drie en hun gewonde vriend kwamen vervolgens dreigend en zwaaiend met een ringsleutel en een zaklantaarn op de agenten af. Die gebruikten pepperspray en riepen de hulp van collega's in. De vier bleven zich volgens de politie echter dreigend gedragen.
Na de komst van een politiehond bonden ze wel in. Met hulp van de extra agenten kon het viertal worden aangehouden. De 19-jarige bestuurder bleek te veel te hebben gedronken.
(Bron)
77 Katten in twee auto's

AMSTERDAM - Twee vrouwen in de Amerikaanse staat Vermont zijn aangeklaagd wegens dierenmishandeling, nadat de politie in twee auto's 77 katten hadden aangetroffen. Dat heeft de krant Bennington Banner gemeld.
Eén van de katten werd vrijdag dood gevonden in de kofferbak. In de voertuigen lagen schalen voedsel, terwijl sommige katten klitten in hun vacht hadden zitten van hun eigen uitwerpselen.
Volgens de politie waren de vrouwen van 54 en 61 jaar eigenaar van twee katten en probeerden zij de andere dieren elders onder te brengen.
De politie stelde een onderzoek in, nadat zij melding hadden gekregen van iemand die zag dat er in de auto's mensen en katten lagen te slapen.
(Bron)
Meisje redt nichtje van ontvoering

ROOSENDAAL - Een 9-jarig meisje uit Roosendaal heeft zaterdagmiddag voorkomen dat haar nichtje van zes jaar door een man werd meegenomen. De politie kon de verdachte later aanhouden. Dat meldde de politie zondag.
De twee kinderen waren rond kwart voor zes in een park bij de Vrouwenhoflaan in Roosendaal.
Terwijl het oudste meisje haar hond aan het uitlaten was, rende het 6-jarige kind achter een eekhoorntje aan. De man verscheen, pakte het kind bij haar arm en trok haar mee.
Zij begon te gillen. Het gealarmeerde nichtje rende achter het tweetal aan waarop de man na ongeveer honderdvijftig meter het meisje losliet.
De politie slaagde er enkele uren later in de man elders in de Brabantse stad te arresteren. Het is een 25-jarige inwoner van Halsteren. Het motief van de man is nog onduidelijk, aldus een woordvoerster van de politie.
(Bron)
Gewonden door rellen Gay Pride Belgrado

BELGRADO - De politie in de Servische hoofdstad Belgrado is zondag slaags geraakt met groepen jongeren die fel gekant waren tegen de Gay Pride die in het centrum van de stad is gehouden. Zeker veertig agenten en enkele relschoppers raakten gewond.
Verder pakte de politie zeker tien tegenstanders van de homoparade op. Dat hebben de autoriteiten in Belgrado laten weten.
De Gay Pride trok circa duizend deelnemers. De zwaarbeveiligde manifestatie zelf verliep probleemloos, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Zij deed samen met andere Nederlanders mee uit solidariteit.
Na afloop werden alle deelnemers voor hun eigen veiligheid in politiebusjes naar politiebureaus vervoerd, waar zij moesten wachten tot de rust was weergekeerd.
De oproerkraaiers bekogelden de politie met stenen en molotovcocktails. Verder vernielden de opponenten van de Gay Pride voertuigen en stichtten ze brand in onder meer een gebouw waarin de regerende Democratische Partij (DS) is gevestigd.
De politie gebruikte traangas tegen de menigte. De autoriteiten hadden uit vrees voor rellen circa vijfduizend agenten op de been gebracht.
Het was zondag de eerste Gay Pride in Belgrado sinds 2001. De Gay Pride van negen jaar geleden liep volledig uit de hand. Extreme Servische nationalisten vielen toen deelnemers aan.
Vorig jaar zou er ook een Gay Pride in Belgrado worden gehouden. De autoriteiten schrapten die echter omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen.
GroenLinks-politica Cornelissen noemde de samenwerking met de autoriteiten zondag uitstekend. Servië wil toetreden tot de Europese Unie.
(Bron)
Vrienden laten comazuiper bewusteloos achter

DE RIJP - Een vijftienjarige jongen uit Purmerend is zaterdagavond door zwaar alcoholgebruik buiten bewustzijn geraakt en door zijn stapvrienden achtergelaten in het Noord-Hollandse De Rijp.
Later moest hij met spoed naar het Medisch Centrum in Alkmaar worden gebracht. Dat liet de politie zondag weten.
De jongen was voor het eerst met zijn vrienden op stap gegaan. Hij had zich helemaal laten vollopen met alcohol.
Op het Rolderspad in De Rijp raakte hij buiten westen. Zijn vrienden lieten hem daar achter. Buurtbewoners zagen de jongen liggen en waarschuwden een ambulance.
De Purmerender krijgt een bon aan zijn broek voor openbare dronkenschap.
(Bron)

Dan weet je gelijk dat het geen vrienden zijn.
RIP Solomon Burke.
Ook als je al 23 jaar epilepsie hebt, kan de ziekte je nog voor nare verrassingen stellen.
Vanochtend vroeg werd ik wakker: verstijfd, koud, en naarmate ik helderder werd, drong meer door dat ik op bepaalde plekken pijn had, en uiteindelijk besefte ik dat ik volstrekt oncomfortabel lag omdat ik naast mijn bed opgerold op de grond lag.
De combinatie van die dingen maakte het niet makkelijk om overeind te komen.
Ik zwabberde naar de badkamer om mezelf eens te inspecteren: m'n tong was deze keer redelijk onbeschadigd gebleven, maar dan had je de positieve kanten ook wel gehad: ik was duidelijk op m'n rechterzij uit bed gedreund. Ik gok dat dat gebeurd is terwijl ik nog aan het stuiptrekken was, want: m'n oor doet aan die kant zeer, een gedeelte van m'n schedel net boven dat oor, m'n schouder is bont en blauw, net zoals m'n elleboog, die ook vreemde schraperige schaafwonden vertoont waarvan ik niet kan achterhalen hoe ik die opgelopen heb, dat polsbotje rechts onder de hand is beurs, en aan een teen links (!) zit een flinke snijwond - been gestrekt en ergens tegenaan gekomen, maar ja, waar tegenaan?
Poetsen, verschonen, en snel weer terug naar bed.