zaterdag, december 18, 2010

Auto rijdt in op uitgaanspubliek

AMSTERDAM - Vijf mensen zijn vrijdagnacht in het centrum van Etten-Leur gewond geraakt nadat een auto inreed op uitgaanspubliek. Dat meldt de politie.
Een aantal slachtoffers liep botbreuken op en moest naar een ziekenhuis voor behandeling.
De automobilist had tot woede van enkele cafébezoekers rond 02.15 uur op de kruising van de Markt met de Lambertusstraat met een ontkoppelde motor een aantal keren flink gas gegeven.
Nadat hierover met de inzittenden van de auto ruzie was ontstaan, stapte een persoon uit de bewuste wagen en deelde klappen uit, waarbij een persoon gewond raakte.
Ook werd een 31-jarige cafébezoeker opzettelijk klemgereden tegen een hek. De man raakte hierbij lichtgewond. Vervolgens maakte het voertuig een draai, waarbij drie mensen werden geschept. Zij liepen onder meer botbreuken op.
Daarna reed de wagen via een voet- en fietspad terug de Markt op, keerde en reed vervolgens nog een vijfde persoon aan. Deze raakte niet gewond. De auto ging er hierna vandoor.
Hoeveel mensen in de auto zaten, is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
Defect toilet legt verkeer Bratislava plat

BRATISLAVA - Een defect toilet heeft vrijdag een verkeerschaos in de Slowaakse hoofdstad Bratislava veroorzaakt.
Van 's middags tot vroeg in de avond was de centrale toegangsbrug over de Donau in beide richtingen gestremd, omdat het toilet in het café van een 85 meter hoge uitkijktoren boven de brug overstroomde.
Daardoor ontstond een gigantische ijspegel en dreigde acuut gevaar.
Niemand mocht in de buurt van de almaar aangroeiende pegel bij de brug komen, aldus lokale media.
Pas toen de reddingsdiensten de pegel stukje voor stukje hadden weggehaald en een loodgieter de wc had gerepareerd, werd de brug weer vrijgegeven.
(Bron)
Gevoelstemp -10, sneeuw onderweg, ergens verderop wordt een lading vuurwerk afgestoken... Zo langzamerhand begint het decembergevoel wel te komen.
RIP Captain Beefheart.

vrijdag, december 17, 2010

'Zoutvoorraad loopt terug'

RIJSWIJK - Zoutproducent Frisia zegt dat zijn voorraad zout beperkt is. Door het winterweer is de vraag toegenomen.
''We proberen de partijen waar we een contract mee hebben, strooiend te houden'', zei vrijdag een woordvoerder.
Het bedrijf in Harlingen haalt per dag ongeveer 2000 ton zout naar boven. De helft daarvan gaat naar de veevoeder-, chemische en levensmiddelenindustrie. De andere helft gaat naar contractpartijen die het gebruiken voor het strooien van de wegen.
Frisia heeft nog geen plannen om extra zout uit de grond te halen. Om een zogeheten niet-operationele put in bedrijf te krijgen kost tussen de tien en veertien dagen. Er moeten onder meer leidingen en aansluitingen worden aangelegd.
Bij AkzoNobel kunnen ze nog steeds in voldoende zout leven aan hun contractpartijen. Wel is het zo dat er per week een portie wordt uitgeleverd.
''Zo kunnen we iedereen voorzien van zout'', zei een woordvoerster. Rond de jaarwisseling komt er nog schip uit Egypte met zout. ''Dan kunnen we weer verder.''
(Bron)

Niemand kon voorzien dat het winter werd natuurlijk.
Smokkelaar moet 10,6 miljoen euro terugbetalen

ARNHEM - De 36-jarige Yoran A. die tussen 1999 en 2004 ongekende hoeveelheden xtc-pillen naar de Verenigde Staten en Australië smokkelde, moet 10,6 miljoen euro illegaal gemaakte winst terugbetalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag bepaald.
Eerder veroordeelde de rechtbank A. tot het terugbetalen van 4,14 miljoen euro, maar daartegen ging de aanklager in hoger beroep.
Het Openbaar Ministerie vorderde 14 miljoen euro. Het hof acht 10,6 miljoen euro winst aangetoond.
In 2007 kreeg A. in hoger beroep elf jaar celstraf voor zijn leiderschap van een ongeveer tienkoppige smokkelbende.
Die smokkelde alleen al in negen maanden tijd 4,5 miljoen pillen naar de Verenigde Staten, verstopt in potplanten en cd-rekken.
Dat trok de aandacht van justitie, die A. aanhield toen hij juist twee miljoen pillen naar Australië wilde smokkelen in een kluis en een pizza-oven.
(Bron)

Die voornaam, in welke variant dan ook, zal toch iets minder populair zijn tegenwoordig...
Veel bouwvakkers moeten doorwerken in kou

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de bouwvakkers moet van zijn werkgever gewoon doorwerken bij een gevoelstemperatuur van onder de min zes graden. Dat blijkt uit een onderzoek onder leden van FNV Bouw. In de cao Bouwnijverheid is vastgelegd dat dit niet is toegestaan.
Bijna 51 procent van de deelnemers aan het onderzoek meldt dat het bedrijf niet goed voorbereid was op de naderende winter. Veel bouwplaatsen waren niet winterklaar gemaakt.
Bijna de helft, 45 procent, van de bouwbedrijven had wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Daarbij valt te denken aan het winddicht maken van werkplekken, hittekanonnen opstellen of tenten plaatsen. Ook is tijdelijk alternatief werk een mogelijkheid.
De overgrote meerderheid van de beroepsgroep, 80 procent, blijkt wel goed op de hoogte te zijn van de afspraken die in de cao Bouwnijverheid staan over stoppen met werken in winters weer.
Het gaat hierbij niet alleen om de kou”, verklaart woordvoerder Eric Baars. “Met sneeuw is het door gladheid ook niet aan te raden om bijvoorbeeld het dak op te gaan.”
FNV Bouw hield in de eerste winterweek van dit jaar een enquête onder honderden bouwvakkers.
(Bron)
70 km langzaam rijden en stilstaan tussen gorinchem en almere... Her en der files van tegen de 50 km... Ik hoop echt dat iedereen zo slim is geweest eten, drinken, deken, iets te lezen mee te nemen...
Tom stond vanochtend nog tot z'n enkels in de sneeuw, vanmiddag zakte ie tot aan z'n buik weg en op de een of andere manier vindt ie het nu niet leuk meer buiten.
Hij liep zo hoog mogelijk op z'n poten en zorgvuldig door de eerder gemaakte loopgaten in de sneeuw, waar alweer een laagje bovenop lag, maar ja.
En sindsdien is meer gevallen. Straks zal ie toch weer naar buiten willen en Heel Erg Zielig zijn ;-)
Laagje gemeten op een beschutte plek, waar zeker geen sneeuw opgewaaid is. Er waren veel plekken waar tot 15 centimeter lag, maar ja, dat kan opgewaaid zijn.

10 cm sneeuw
De kronkelwilg wordt wel erg mooi van die sneeuw:

Kronkelwilg

Kronkelwilg, klimop, sneeuw

Kronkelwilg, clematis, sneeuw
Okee dan, de sneeuw.

Tom tot enkels in de sneeuw

Dun laagje sneeuw

Al iets meer

Dikker laagje

En dikker
TT 107 Minder bussen, treinen door sneeuw

Door het winterweer zijn meerdere openbaarvervoerbedrijven gedwongen om hun dienstregeling aan te passen.
In de Randstad en Midden-Nederland laat de NS minder treinen rijden. De treinen rijden wel redelijk op tijd.
De website van NS is overbelast door een storing bij KPN. [Sneeuw in de telefoonwissels?]
In Amsterdam rijden geen bussen meer. In andere steden is een deel van de bussen naar de remises teruggekeerd.

TT 106 Sneeuw leidt tot chaos in Randstad

Door de sneeuwbuien is het in de Randstad een complete chaos op de wegen, zegt de ANWB. Door de sneeuw en gladheid staat het verkeer op veel plaatsen vast. In Amsterdam rijden geen bussen meer. In andere steden ligt het busverkeer deels stil.
De ANWB en Rijkswaterstaat roepen mensen op thuis te blijven als ze niet dringend de weg op moeten.
Het KNMI waarschuwde eerder op de dag voor extreem weer. Vooral in het westen heeft het vanochtend gesneeuwd en inmiddels sneeuwt het ook in het midden en zuiden van het land. Op sommige plekken viel meer dan tien centimeter.
Verkeerschaos in Duitsland door sneeuw

Zware sneeuwval heeft donderdagavond en vrijdagochtend chaos veroorzaakt in het Duitse verkeer. Op autowegen en autosnelwegen deden zich talrijke ongevallen voor en ontstonden kilometerslange files.
Op de luchthaven van Frankfurt moesten start- en landingsbanen sneeuwvrij worden gemaakt en werden tweehonderd vluchten geannuleerd. Op veel plaatsen bleven ook veel scholen gesloten omdat busbedrijven geen leerlingen konden vervoeren.
Ook treinreizigers ondervonden hinder. Tussen Hamburg en Lübeck zaten donderdagavond honderden passagiers urenlang opgesloten in een trein die door stroomuitval stil was komen te staan. Pas na twee uur konden de eerste 150 mensen door de brandweer uit de trein worden gehaald. Tweehonderd andere passagiers, onder wie twee klassen schoolkinderen, moesten nog twee uur geduld oefenen voordat de trein kon worden weggesleept.
(Bron)
Wit en witter en witterder. En het wordt lichter hoewel het dóórsneeuwt. En volgens Buienradar komt er nog veel, veel meer.
Straks maar m'n rondje lopen voor het niet meer kan ;p
Chinezen willen meer controle over het weer

PEKING - China gaat meer investeren in onderzoek naar technieken om het weer te kunnen beïnvloeden. Volgens een belangrijke Chinese meteoroloog wordt hard gewerkt om regen, zonneschijn en andere weersoorten te kunnen manipuleren.
Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.
Peking hoopt met de nieuwe technieken natuurrampen te kunnen voorkomen. Daarnaast zou de nieuwe kennis ook ingezet kunnen worden om akkers te beregenen in droge periodes of om mooi weer te garanderen bij grote evenementen.
China stelde in de eerste tien maanden van dit jaar 762 miljoen yuan (86 miljoen euro) beschikbaar voor onderzoek naar het beïnvloeden van het weer. Dat is een toename van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen voor het eerst geld werd weggezet voor dit onderzoek.
Tijdens de Olympische Spelen in 2008 en de nationale militaire parade in 2009 schoten meteorologen al chemische middelen de hemel in om het te laten regenen voor de wolken de hoofdstad bereikten.
(Bron)
Vier op tien meiden last van seksuele intimidatie

AMSTERDAM - Vier op de tien tienermeiden wordt lastig gevallen tijdens het stappen, zo blijkt uit een online enquête van meidenblad Fancy. Tijdens een avond uit drinken de pubers gemiddeld vier glazen alcohol en ook drugs is ze niet vreemd.
Vieze opmerkingen naar het hoofd, in de billen geknepen worden of zelfs aanrandingen zoals een hand in de slip, zijn voorbeelden van seksuele intimidatie waar de meisjes last van hebben.
Tijdens een avondje uit drinken meisjes gemiddeld vier glazen alcohol. 16 procent slaat tijdens een uitgaansweekend in totaal 12 alcoholhoudende drankjes achterover. Tweederde drinkt nog vóór het uitgaan. 14 procent doet dit ‘indrinken’ bijna altijd, 12 procent doet het vaak en 41 procent soms. Bij het indrinken, worden er gemiddeld drie glazen alcoholhoudende drank genuttigd.
Naast alcohol, zijn de jonge meisjes ook niet vreemd van drugs, zo gebruikt 7 procent wel eens wat tijdens het uitgaan, waarbij hasj of wiet het populairst zijn.
Een kwart van de tienermeiden die zelf geen drugs gebruikt, komt er wel mee in aanraking tijdens een avondje stappen. Zo gebruikt 24 procent van de vriendinnen of vrienden drugs en zelfs 35 procent die daar weer vrienden van zijn.
(Bron en meer)
'Eerste levensvormen overleefden zware ijstijd in zee'

AMSTERDAM – De eerste micro-organismen hebben één van de heftigste ijstijden op aarde waarschijnlijk overleefd in enkele oceaangebieden die niet bevroren waren. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers.
De vondst van specifieke sedimenten in Australië wijst er op dat het water van sommige oceanen 700 miljoen jaar geleden tijdens de Sturt-ijstijd in beweging was. Mogelijk konden micro-organismen in deze zeegebieden in leven blijven.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.
“Voor het eerst hebben we duidelijk bewijs dat stormen 700 miljoen jaar geleden invloed hadden op sommige delen van de zeebodem”, verklaart hoofdonderzoeker Dan Le Heron op BBC News. “Dat betekent dat er in deze tijd een soort oases op aarde zijn geweest die vrij waren van ijs.
De Sturt-ijstijd was één van de heftigste ijstijden op aarde. De periode wordt vaak genoemd in verband met de theorie van sneeuwbalaarde. Deze theorie stelt dat de aarde enkele malen volledig bedekt is geweest met ijs.
Bij opgravingen in het Australische nationale park Flinders Ranges stuitten Britse wetenschappers echter op 700 miljoen jaar oude afzettingen die de kenmerken dragen van oceanen met water dat in beweging was door de invloed van stormen.
De sedimenten suggereren dat sommige zeegebieden tijdens de Sturt-ijstijd ijsvrij waren en mogelijk microscopisch leven bevatten.
De ‘oases’ in zee kunnen volgens de onderzoekers verklaren hoe sommige micro-organismen de ijstijd overleefden en later evolueerden tot complexere vormen van leven.
“Dit was een ideale plek voor vroege organismen om op te bloeien en te beginnen met hun evolutie”, aldus Le Heron.
(Bron)
Auteur ontslagen na boek over carrière in prostitutie

AMSTERDAM - Roos Bachelier, in het dagelijks leven werkzaam als salesmanager, is ontslagen vanwege een boek dat zij schreef over haar carrière als prostituee.
Na het schrijven van het boek ‘Beminnen als beroep’ waarin de auteur openlijk verslag doet van haar baan als 'moderne courtisane in de duurste nachtclub van Nederland', besloot haar werkgever haar de deur te wijzen.
De schrijfster is verontwaardigd over haar ontslag. Ze schreef haar boek onder een pseudoniem, deed nooit tv-optredens en probeerde koste wat kost haar identiteit te beschermen. Toch hoorde een van haar collega's haar verhaal op de radio en lichtte het bedrijf in.
“Het is onrechtvaardig hierdoor mijn baan te verliezen. Ik ben salesmanager, mijn verkoopresultaten zijn goed. Daarop zou ik beoordeeld moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Kennelijk zijn ze te bang dat mijn andere werkzaamheden een smet op hun bedrijf werpen”, aldus een verbaasde Bachelier.
Bachelier heeft geen spijt over het schrijven van haar boek. “Ik vind het juist belangrijk dat men prostitutie gaat zien als een volwaardig vak, want dat is het. Ik ben niet zielig, ik word niet mishandeld. Hooguit word ik vernederd door de publieke opinie. Dat is pijnlijk en hypocriet. Ik betaal mijn belastingen, ik doe niets illegaals, ik ben een keiharde werker, en bovendien een goede moeder.”
Bachelier is bezorgd over haar toekomst. “Misschien moet ik nu wel fulltime als prostituee gaan werken en dat is echt loodzwaar. Daar zie ik wel tegenop. Maar als het moet, dan moet het. Een uitkering, dat nooit. Daar ben ik te trots voor.”
(Bron)

Die laatste twee zinnen zijn wel misselijkmakend.
TT 751

De beperkingen als gevolg van een stroomstoring van en naar Utrecht Centraal zijn voorbij.
Houdt u van en naar Utrecht Centraal nog rekening met vertraging en uitval van treinen.
Prognose: *treindienst normaal om 12:00 uur.

Het komt door de sneeuw.
Tip voor de bonus voor de directie: "WINTERKLAAR" in amandelroomboterletters, in één keer op te vreten.
Ierse man castreert hond buurman

AMSTERDAM - Een Ierse man moet zijn buurman 730 euro schadevergoeding betalen voor het castreren van diens hond. Dat heeft een rechtbank in Letterkenny bepaald.
De dierenbeul, Eddy Flood (43), beweerde tegenover de rechter dat zijn drie honden werden lastiggevallen door de terriër van zijn buurman, schrijft de Belfast Telegraph. Na het dier twintig keer tevergeefs uit zijn huis te hebben gezet, besloot hij de hond te castreren.
Daarvoor gebruikte Flood een ring die normaal gebruikt wordt om lammeren te castreren. Na enkele dagen vallen de testikels er vanzelf af.
De eigenaar van de driejarige terriër Rusty, Frank McGettigan, zag dat zijn hond zich ziek en lethargisch gedroeg. Hij was radeloos toen hij ontdekte dat de testikels van het beest waren verdwenen.
McGettigan vertelde de rechter in Letterkenny dat hij het voorval besprak met zijn buurman. Flood ontkende er iets mee te maken te hebben, maar heeft de daad later toegegeven. Volgens zijn raadsvrouw deed hij het, omdat de terriër constant probeerde te paren met zijn honden.
De rechtbank heeft Flood veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 730 euro aan zijn buurman. Daarvan is 230 euro voor de kosten van de dierenarts en 500 euro ter compensatie voor het verlies van de hond. McGettigan zag zich gedwongen Rusty weg te geven, omdat hij vreesde voor de veiligheid van de hond.
(Bron)
Paradijsvogel verleidt vrouwtje met 'spiegelveren'

AMSTERDAM – Mannelijke paradijsvogels hebben borstveren met een unieke structuur die ervoor zorgt dat het zonlicht op een bijzondere manier wordt teruggekaatst. Dat hebben Britse en Nederlandse wetenschappers ontdekt.
De borstveren van mannetjesparadijsvogels van de soort Parotia lawesii zijn opgebouwd uit baardjes (zijhaartjes) die een boemerangvorm hebben. Deze kleine onderdelen van de veren werken als een spiegel en weerkaatsen licht in drie verschillende richtingen.
De borst van de vogels kan daardoor op een unieke manier van kleur veranderen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Sussex en de Rijksuniversiteit Groningen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
“De veren van de Parotia zijn uniek in de zin dat de baardjes zo zijn gevormd dat ze blauw licht in twee verschillende richting reflecteren”, verklaart onderzoeker Daniel Osorio op Discovery News.“Het binnenste van de veren bevat een soort derde spiegel die geel licht reflecteert.”
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de borstveren van verschillende paradijsvogels te onderzoeken met een microscoop.
Ook werden de optische eigenschappen van de veren getest, zo meldt New Scientist. Uit het onderzoek bleek dat het verendek van de vogels een unieke structuur heeft, vergeleken met andere vogels.
Mannelijke paradijsvogels maken gebruik van hun bijzondere veren als ze een paringsdans uitvoeren. Hun veren lijken dan voortdurend van kleur te veranderen.
Ook keren de dieren zich soms bewust naar de zon, zodat er extra veel licht op hun lichaam valt en het effect van de 'spiegelveren' wordt versterkt.
(Bron)
Opa kan het smokkelen niet laten

WENEN - Een 77-jarige Oostenrijker kan het drugssmokkelen niet laten. Bij zijn 23e veroordeling beloofde hij de rechter nog dat hij nu echt zou ophouden. Maar nu heeft de 'drugsopa' weer de handboeien om gekregen.
De politie beschuldigt hem ervan dat hij vijftig keer drugs heeft vervoerd van Amsterdam naar Wenen. Bij zijn laatste reis is hij betrapt met een kilo cocaïne.
De bejaarde leverde de drugs af bij dealers. Maar hij had in Wenen ook zelf drugs verstopt in huizen, die hij had gehuurd onder de naam van componist Johan Strauss.
Bij het onderzoek heeft de politie elf mensen vastgezet. Ze zouden vele kilo's cocaïne en hasj hebben verhandeld.
De onvermoeibare man uit Wenen begon zijn criminele carrière als inbreker. Toen het inbreken wegens zijn leeftijd niet meer lukte, schakelde hij over op drugssmokkel.
''Een kilo cocaïne is makkelijk te dragen'', verklaarde hij tegen de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung.
De Oostenrijker zat al bijna veertig jaar achter de tralies. Zijn advocaat zei glimlachend: ''Hij maakt de theorie belachelijk dat de celstraf dient als afschrikking.''
Bij zijn veroordelingen zit zijn 20 jaar jongere vriendin Hanni steeds op de tribune. Het paar heeft slechts weinig tijd samen doorgebracht. Voor Hanni geen probleem: ''Dat houdt de liefde fris.''
(Bron)

donderdag, december 16, 2010

TT 122 Drinkwaterbedrijf Vitens bevriest de drinkwatertarieven. De prijs blijft tot 2013 0,13 cent per liter. Het bedrijf past 3 jaar geen inflatiecorrectie toe omdat er na fusies bespaard kan worden.
Door efficiënter werken kunnen verder 200 banen vervallen. Vitens is eigendom van lokale en regionale overheden in zeven provincies.
Bankpersoneel moet huidkleurige onderbroeken dragen

ZÜRICH - Personeel van de Zwitserse bank UBS mag volgens een strenge nieuwe gedragslijn alleen nog ondergoed dragen in huidskleur. ''Pronkerige en gekleurde'' kunstnagels zijn ook niet meer toegestaan.
UBS legt in een 40 pagina tellend document, van top tot teen, uit hoe het personeel zich dient te kleden.
Zo mogen vrouwen geen ''opzichtige'' juwelen of rokjes ''die achter te strak zitten'', dragen. Het ondergoed mag niet afsteken bij de kleur van de kleding en het is ook niet toegestaan dat het zichtbaar uitsteekt.
Werknemers die hun haar verven moeten ervan verzekerd zijn dat de natuurlijke haarwortels onzichtbaar zijn.
Voor de mannelijke werknemers geldt dat zij een ''klassiek en professioneel pak'' moeten dragen. Sokken met cartoons en schreeuwerige stropdassen moeten ze voor het weekeinde bewaren. ''De reputatie van UBS is ons belangrijkste bezit'', aldus de bank.
(Bron)
Massale arrestatie Moskou om etnisch geweld

MOSKOU - De Russische politie heeft woensdag meer dan duizend mensen gearresteerd in Moskou in een poging etnisch geweld te voorkomen. Ook is een aantal wapens in beslag genomen. Dat meldden Russische media op basis van politiebronnen.
In de buurt van het Kremlin bij metrostation Kievsky vochten dit weekeinde duizenden voetbalfans en rechts-extremisten met de politie nadat een voetbalfan eerder die week door een man uit de voornamelijk islamitische Noord-Kaukasus zou zijn doodgeschoten.
Groepen etnische moslims zouden voor woensdagavond een protestactie hebben gepland en nationalistische bewegingen zouden hun aanhang hebben aangespoord gewapend naar het metrostation te komen. Ook werden instructies gegeven om vrouwen, kinderen en ouderen van de straat te houden.
De autoriteiten wilden meer geweld voorkomen. Moskou zette circa drieduizend agenten in om rellen te voorkomen. Delen van het Rode Plein bij het Kremlin werden afgezet en tienduizenden mensen moesten op straat hun identiteitspapieren laten zien.
Ook in Sint-Petersburg ging extreem rechts de straat op. De politie arresteerde zestig personen. De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde dat rellen de stabiliteit van de staat bedreigen.
Zondag viel een groepje jongeren in Moskou vermoedelijk zonder reden een Kirgies aan en stak hem uiteindelijk dood.
Vooral in Moskou groeit de verbolgenheid over het grote aantal migranten uit de Kaukasus en Centraal-Azië dat in de stad werkt in onder meer de bouw en op markten. Het stadsbestuur staat onder druk om het aantal migranten te verminderen en dergelijke banen aan etnische Russen te geven.
Medvedev gooide nog olie op het vuur door er bij de vakbonden op te hameren dat het inhuren van buitenlanders ''onze burgers niet mag benadelen''.
(Bron)
Dienstwapen hoofdagent gestolen in Friesland

AMSTERDAM - Een of meerdere onbekenden hebben een dienstpistool, pepperspray en handboeien gestolen uit de kofferbak van een agent in Leeuwarden.
De agent had zijn complete koppel achtergelaten in zijn auto, terwijl agenten verplicht zijn thuis hun pistool in een versterkte wapenkluis op te bergen.
De inbraak werd vrijdagnacht gepleegd in de wijk Zuiderburen. In die wijk is diezelfde nacht bij nog een auto ingebroken. De politie vraagt eventuele andere slachtoffers zich te melden.
Het korps onderzoekt of de 29-jarige hoofdagent die zijn wapen kwijtraakte nalatig is geweest. Hangende het onderzoek mag de agent alleen administratief werk doen.
(Bron)
Jonge meisjes lopen 'stage' bij hoeren

LEEUWARDEN - Twee meisjes van veertien en vijftien jaar hebben in juni in Leeuwarden 'stage' gelopen bij de hoerenbuurt.
Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving hierover in de Leeuwarder Courant. Een 35-jarige man had seks met de meisjes.
''Om te kijken of ze geschikt waren voor het vak’’, aldus persofficier van justitie Petra Hoekstra. Tegen de man is een celstraf van vier jaar geëist.
Volgens Hoekstra hadden de meisjes bedacht om hun maatschappelijke stage op de Weaze, de hoerenbuurt van Leeuwarden, te doen.
''Ze hadden het bedacht als grapje en besloten later om dat ook echt te doen.’’ Op de Weaze kwamen de meisjes in contact met de 35-jarige man. Hij bood ze aan om na de testvrijpartij voor hem te gaan werken. Hij zou ze dan aan werk helpen als zij de helft van hun inkomen zouden afstaan.
De zaak kwam aan het licht toen de eigenaar van ’t Hofje, een van de bordelen in Leeuwarden, bij de politie aangaf dat twee minderjarige meisjes een kamer bij hem wilden huren.
Het bleken de twee meisjes te zijn, die na de eerste ontmoeting met de man een werkruimte zochten. Aan de politie biechtten de meisjes het hele verhaal op. De zogenaamde stage die de meisjes onder schooltijd deden, was niet door hun school goedgekeurd. ''De school was absoluut niet op de hoogte’’, zegt Hoekstra.
De man heeft volgens de persofficier later nog een paar keer met de meisjes afgesproken en seks gehad.
Hij wordt officieel verdacht van mensenhandel en seks met minderjarigen.
Het OM legt de man verder nog een ander geval van mensenhandel ten laste. Als het aan de openbare aanklager ligt, krijgen de meisjes allebei een schadevergoeding van 2250 euro. De rechtbank in Leeuwarden doet op 28 december uitspraak in de zaak.
(Bron)

Gelukkig dat die bordeeleigenaar alert was...
Voedselbank onderschrijft armoederapport

ROTTERDAM - ''Ik kan het Sociaal Cultureel Planbureau alleen maar gelijk geven. De armoede neemt toe. We zien het hier dagelijks'', reageert de Rotterdamse Clara Sies van de Stichting Voedselbanken Nederland.
Het SCP publiceerde woensdag een rapport waaruit blijkt dat steeds meer mensen in Nederland onder de armoedegrens leven.
''We zien hier steeds meer mensen die het niet redden. Daar heb je eigenlijk geen duur onderzoek van het SCP voor nodig'', zegt Sies, die aan de wieg stond van de eerste voedselbank van Nederland in Rotterdam. Ze ziet de aanvragen om voedselpakketten alleen maar toenemen. ''Ze rijzen de pan uit''.
De voedselbanken hebben het moeilijk. Tegenover meer vraag om hulp staat minder levering van etenswaren door de voedselindustrie. ''Het wordt steeds lastiger. Ik zie op dit moment nog geen oplossing'', aldus Sies.
(Bron)
Hagenaar slaat met kapmes in op vriendin

AMSTERDAM - Een Hagenaar heeft dinsdagavond meerdere keren met een kapmes op het achterhoofd van zijn 53-jarige vriendin geslagen.
Haar dochter probeerde in te grijpen, maar de 54-jarige man duwde haar een paar keer hardhandig weg, meldt de politie.
Het paar had rond 18.30 uur tijdens het koken ruzie gekregen in een woning aan de Steenwijklaan. Toen de ruzie uit de hand liep en de dochter er niet in slaagde de man tegen te houden, rende ze de straat op om hulp te halen.
Agenten hebben de man aangehouden voor poging tot moord. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht, maar kon na behandeling weer naar huis.
Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de man met de vlakke of de scherpe kant van het mes heeft geslagen. De zaak wordt onderzocht.
(Bron)
1 op 6 Amerikanen ziek door besmet voedsel

WASHINGTON - Jaarlijks worden 48 miljoen Amerikanen, oftewel een op de zes, ziek door het eten van besmet voedsel.
Ongeveer drieduizend Amerikanen overlijden hierdoor. Dat hebben de Amerikaanse voedselautoriteiten woensdag bekendgemaakt.
De meest voorkomende schadelijke bacterie in Amerikaans eten is het norovirus. Op nummer twee staat de salmonellabacterie.
Het Congres stemt deze week over nieuwe wetgeving die de autoriteiten meer macht moet geven om voedsel terug te roepen en meer inspecties uit te voeren in de voedselverwerkende industrie. Afgelopen jaren werden al grote hoeveelheden voedsel, van eieren tot pindakaas, uit de schappen gehaald.
(Bron)

woensdag, december 15, 2010

Premier Kosovo organiseerde handel in organen

PRISTINA/BELGRADO - De huidige premier van Kosovo Hasim Thaçi leidde in 1999 samen met andere leiders van het Kosovo Bevrijdingsfront (UÇK), een criminele organisatie die mensen ontvoerde om hun organen te kunnen verkopen.
Dat meldde omroep B92 in Belgrado dinsdagavond op basis van een rapport van de Raad van Europa.
Redacteuren van B92 hebben inzage gehad in het rapport dat donderdag zal worden behandeld in de Commissie voor de Mensenrechten van de Raad, die zetelt in Straatsburg en waarbij 47 landen zijn aangesloten.
Over deze kwestie deden al jarenlang geruchten de ronde maar tot nu toe waren er geen harde bewijzen.
Volgens Dick Marty van de Raad van Europa, voormalig officier van justitie in Zwitserland, geeft het door hem gevonden bewijsmateriaal aan dat onder leiding van Thaçi Serviërs en Albanezen in geheime gevangenissen in Noord-Albanië gevangen werden gehouden.
Vervolgens werden de organen van de gevangenen in geïmproviseerde klinieken door UÇK-artsen verwijderd en verdwenen de slachtoffers spoorloos.
Thaçi zou als één van de commandanten van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) de zogenaamde ''Drenica Groep'' hebben geleid.
Dick Marty schrijft daarover: ''De leiders van de Drenica Groep waren verantwoordelijk voor de geheime gevangenissen in Albanië en voor het lot van de mensen die er waren opgesloten. Velen van hen waren burgers die in Kosovo waren gekidnapt.''
De regering van Kosovo reageerde dinsdagavond woedend op de publicatie. De autoriteiten in Pristina zeiden het rapport ongefundeerd en lasterlijk te vinden en dreigden met juridische stappen.
In zijn rapport bekritiseert Marty ook het internationale bestuur over Kosovo. Dat beschikte volgens hem al in 2000 in deze zaak over bewijzen maar vond het omwille van de stabiliteit in het gebied niet wenselijk om de kwestie serieus te onderzoeken.
Ook de NAVO-troepenmacht beschikte volgens hem in over bewijsmateriaal zonder iets te ondernemen.
Marty schrijft dat veel getuigen van de gebeurtenissen inmiddels vermoord zijn. Degenen die nog in leven zijn weigerden uit angst te getuigen. Toch zegt hij over voldoende bewijzen te beschikken om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen.
Als de commissie voor de mensenrechten het rapport van Marty goedkeurt, wordt het in januari behandeld door de parlementaire assemblee van de Raad van Europa.
(Bron)

Lijkenpikkers.
Zeven fouten, waarvan 3 in 'thymotische'. Ik kende het woord niet en gokte op iets bijbels: Timotische.
Geperoxideerd gokte ik met een y ipv een i; Azhkenazim ipv Asjkenazim; Oekraïeners ipv Oekraïners.
De stress is al bijna gezakt, want het was flink schrikken toen het voor het eerst werd voorgelezen.
TT 112 Meer kinderen groeien op in armoede

Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in armoede. In 2009 steeg hun aantal voor het eerst in vijf jaar, naar bijna eentiende van de kinderen tot 17 jaar. Dat zijn er circa 311.000, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport.
Ook alleenstaanden onder de 65 jaar en eenoudergezinnen met alleen kinderen die minderjarig zijn, hebben een grote kans om onder de armoedegrens te komen. Van de bijstandshuishoudens leefde in 2009 zo'n 65 procent in armoede.
2010 werd uitgeroepen tot Europees jaar van de armoedebestrijding. De cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend.

De armoedegrens voor een alleenstaande is 1310 euro per maand. Een bijstandstrekker krijgt inclusief gemeentelijke aanvullingen 867,41. Als de regeringsplannen doorgaan, is dat over 20 jaar 166 euro minder (aanpassingen en dergelijke daargelaten, dus gebaseerd op het huidige bedrag).
'Rome in vlammen', honderd gewonden

ROME - Het aantal gewonden als gevolg van de ongeregeldheden in de Italiaanse hoofdstad Rome is opgelopen tot honderd: circa veertig betogers en bijna zestig agenten. ''Rome in vlammen'', kopte de krant la Repubblica dinsdagavond op zijn website.
De politie heeft meer dan veertig arrestaties verricht. De spanning in de historische binnenstad liep hoog op. Een zakenman die zich door de betogers bedreigd voelde, trok op een gegeven moment een pistool.
De relschoppers hebben een spoor van vernieling achtergelaten. Verbrande auto's, vernielde brommers, auto's met kapotgeslagen ruiten; schoenen uit geplunderde winkels liggen op straat.
Volgens burgemeester Gianni Alemanno heeft Rome al jaren niet meer zo veel zinloos geweld gezien. Ook in andere Italiaanse steden werd betoogd. In Palermo werd de landingsbaan van de luchthaven bezet.
(Bron)
Onderzoek naar tijd voor rondje postbezorger

DEN HAAG - Postbedrijven gaan op verzoek van de Arbeidsinspectie met hun bezorgers afspraken maken over het bijhouden van een ''tijdregistratie''. Vervolgens wordt gecontroleerd of de bezorgers voldoende tijd krijgen om de post te bezorgen.
Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Voormalig PvdA-Kamerlid Mei Li Vos had vorig jaar de regering gevraagd de Arbeidsinspectie te laten onderzoeken of in de postsector wel de Wet minimumloon wordt nageleefd.
Sinds de liberalisering van de postmarkt worden steeds meer bezorgers betaald op basis van stukloon. Volgens de inspectiedienst is een tijdmeting nodig om te kunnen vaststellen of het werk binnen de normen kan worden verricht.
De Arbeidsinspectie heeft tussen juli en december dit jaar onderzoek gedaan bij de postbedrijven. Een deel van de bezorgers zei binnen de tijd te kunnen werken die hun werkgever hun had gegeven. In deze gevallen kan volgens de inspectiedienst geconcludeerd worden dat op minimumloonniveau wordt beloond.
Maar volgens de Arbeidsinspectie verschillen de tijden die bezorgers krijgen, per wijk waar ze hun rondje doen. Bij bezorgers die aangaven niet binnen de gestelde tijd de post te kunnen rondbrengen, is volgens de inspectiedienst niet duidelijk of dit komt door de gegeven tijd of dat de werknemer minder snel dan gemiddeld werkt.
Op verzoek van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is bij postbedrijf TNT ook onderzoek gedaan naar de werkdruk van postbezorgers.
Het bedrijf heeft eerder dit jaar in overleg met toenmalig minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) besloten het onderzoek te laten uitvoeren door de eigen arbodienst wegens aanhoudende klachten.
Uit het onderzoek van ArboNed blijkt dat er sprake is van een werkdruk die tot gezondheidsklachten leidt. Dit komt onder meer door het werktempo, werkhoeveelheid en de reorganisaties bij TNT, die voor onzekerheid en conflictsituaties zorgen.
(Bron)
Vrouw in trein overvallen met hamer

AMSTERDAM - Een 21-jarige vrouw is dinsdagmiddag in de trein van Utrecht naar Den Dolder overvallen. Een groep van vijf personen heeft haar aangevallen met een hamer en daarna haar mobiele telefoon meegenomen.
De vier mannelijke overvallers zijn op de vlucht geslagen, maar een zeventienjarige vrouw is aangehouden. Dit laat een woordvoerder van de politie aan NU.nl weten.
De overvallers, in leeftijd variërend van vijftien tot twintig jaar, zijn op Utrecht Overvecht de trein binnengestapt.
Daar heeft een van de daders het slachtoffer met een hamer twee keer op het hoofd geraakt, om vervolgens er met haar mobiele telefoon vandoor te gaan.
De neergeslagen vrouw is door het ambulancepersoneel ter plekke behandeld. Ze maakt het goed en hoeft niet naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.
(Bron)
'Prehistorische mens voedde zich met soortgenoten'

AMSTERDAM – Oermensen aten waarschijnlijk af en toe het vlees van hun soortgenoten, vanwege de voedingswaarde. Dat blijkt uit een onderzoek naar de sporen van menselijke tanden op prehistorische botten.
Prehistorische mensen zoals Neanderthalers en de Homo antecessor bereidden waarschijnlijk maaltijden van het vlees van hun soortgenoten. Ze kloven het vlees met hun tanden van de botten van overleden medemensen.
Dat schrijven Spaanse onderzoekers van het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen in Madrid in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Human Evolution.
Volgens de wetenschappers was kannibalisme voor onze voorouders vooral een manier om te overleven. “Stel je voor dat je in die tijd leefde en een lid van je groep zou overlijden”, verklaart hoofdonderzoekster Yolanda Fernandez Jalvo op Discovery News.
“Het lichaam van de overledene kon je een dag vrij geven van het jagen, dat erg gevaarlijk was in die tijd. Ook was het nuttig om het lichaam op te eten, omdat het anders de aandacht zou trekken van roofdieren die de groep konden aanvallen.”
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door menselijke bijtsporen te bestuderen op prehistorische botten van mensachtigen die zijn opgegraven in Spanje, Groot-Brittannië en Rusland. De afdrukken van de tanden wijzen er op dat de botten zijn afgekloven.
Dit suggereert dat de prehistorische mensen hun best deden om zo veel mogelijk van het vlees van overleden soortgenoten te eten. Ze aten hun medemensen dus vermoedelijk op om zichzelf zo goed mogelijk te voeden en niet naar aanleiding van rituelen, zo concluderen de onderzoekers.
De studie naar bijtsporen van mensen kan volgens de wetenschappers in de toekomst ook nuttig zijn om te achterhalen welke soorten dieren onze voorouders aten.
(Bron)
'Homo's in leger gevaarlijk voor mariniers'

WASHINGTON - De bevelhebber van het Amerikaanse Korps Mariniers heeft zich in ongewoon harde woorden uitgesproken tegen het regeringsplan om homo's in het leger te laten dienen. Dat kan levens van mariniers in gevaar brengen, zei generaal James Amos dinsdag.
De geaardheid van collega-militairen leidt volgens Amos af van het werk. ''Als je leven op het spel staat en afhangt van het instinct van de jongens links en rechts van je, wil je niet dat iets je afleidt'', verklaarde de generaal. Volgens Amos kosten ''fouten, onoplettendheid en afleiding'' levens van mariniers.
President Barack Obama wil een einde maken aan het huidige beleid, 'don't ask, don't tell' genaamd. Homoseksuelen en lesbiennes kunnen alleen dienen in het leger van de Verenigde Staten als ze zwijgen over hun geaardheid. Afschaffing stuit op veel verzet binnen het leger en in de Senaat.
(Bron)

Het leidt af? Wat leidt dan af? Kunnen homo's hun werk niet doen? Gaan hetero's naar homo's kijken of zo? Wat een krankzinnig kortzichtig gedoe.
Lichamen op strand New York

NEW YORK - Op een strand ten oosten van de Amerikaanse miljoenenstad New York zijn de afgelopen dagen zeker vier lichamen aangetroffen. De personen zijn mogelijk slachtoffer geworden van een seriemoordenaar.
Dat heeft de politie op het eiland Long Island dinsdag laten weten aan lokale media.
De politie ontdekte de sterk ontbonden lichamen tijdens een zoektocht naar een vermiste prostituee. De 24-jarige vrouw werd in mei voor het laatst gezien, toen ze in de omgeving van het strand een afspraak had. Het is niet duidelijk of zij onder de gevonden lichamen is.
(Bron)
Blowboete bij ROC's in Rotterdam

ROTTERDAM - Rotterdamse ROC-leerlingen van achttien jaar en ouder krijgen in het vervolg een boete als ze blowen rond de school. Leerlingen onder de achttien jaar krijgen een zogeheten HALT-straf opgelegd, ofwel een cannabis-leerstraf.
Met een trits aan maatregelen wil het stadsbestuur in Rotterdam het blowen en alcoholgebruik onder leerlingen fors terugdringen.
Het college is geschrokken van de cijfers uit het leefstijlonderzoek onder ROC-leerlingen in de havenstad.
Daarom wil onderwijswethouder Hugo de Jonge ook een ''stevige aanpak'' van het probleem, zo kondigt hij dinsdag aan tijdens de presentatie van het aanvalsplan.
(Bron)
Overvaller supermarkt overleden aan wonden

MOERKAPELLE - Een 20-jarige Delftenaar die dinsdagochtend zwaargewond was geraakt tijdens een gewapende overval op een supermarkt in Moerkapelle, is dinsdagavond overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.
De overvaller was zwaargewond geraakt na een confrontatie met aanwezige winkelmedewerkers. De 20-jarige man drong met een 19-jarige plaatsgenoot rond half acht - voor opening – de supermarkt binnen. Zij bedreigden de vier aanwezige personeelsleden.
Hoe de man vervolgens gewond raakte, kon het OM nog niet zeggen omdat deze vraag deel uitmaakt van het onderzoek. Ook over de aard van de verwondingen kan de zegsvrouw in het belang van het onderzoek nog geen mededelingen doen.
De overvallers hadden het personeel gedwongen de kluis te openen. Hierbij werd twee keer geschoten met een vuurwapen. Een van de aanwezigen haalde geld uit de kassalades en gaf dit aan de overvallers. Vervolgens kwam het tot de confrontatie tussen de overvallers en het personeel.
Het duurde lange tijd voordat de politie de identiteit van de inmiddels overleden overvaller kon achterhalen, aldus de woordvoerster.
(Bron)

dinsdag, december 14, 2010

Vierdaagse kerststaking TNT in aantocht

AMSTERDAM - De kans dat de postbodes van TNT volgende week vier dagen staken neemt zienderogen toe. Zowel Abvakabo FNV als het postbedrijf wacht op een uitnodiging van de ander om weer om de tafel te gaan zitten.
(Bron en meer)
'Slaapfeestjes bij directeur kinderdagverblijf'

AMSTERDAM – In het huis van de directeur van het kinderdagverblijf Het Hofnarretje, Albert Drent, zouden regelmatig slaapfeestjes zijn gegeven voor kinderen. Deze feestjes werden georganiseerd door crèchemedewerker Edwin R.
R. zit momenteel vast op verdenking van ontuchtige handelingen op het internet. Dit meldt de Amsterdamse televisiezender AT5 dinsdag. Tijdens de informatiebijeenkomst voor ouders maandagavond hebben verschillende ouders vragen gesteld over de slaapfeestjes.
Er is niet duidelijk hoe vaak de feestjes werden gehouden en hoeveel kinderen erbij aanwezig waren. Volgens het Parool werden ouders en andere leidsters expliciet gevraagd niet aanwezig te zijn bij de feestjes.
Volgens een betrokken ouder stonden de slaapfeestjes onder de leiding van R., maar werden ze bij Drent in zijn huis in Enkhuizen gehouden.
Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de slaapfeestjes. "We nemen de signalen heel serieus’’, aldus een zegsman. Hij kan niet zeggen hoeveel ouders van slaapfeestjes hebben gesproken.
De directeur van het Hofnarretje is momenteel geen verdachte, beklemtoont Justitie.
Burgemeester Eberhard van der Laan stelde dinsdagavond in EenVandaag dat hij vindt dat de verhalen over de slaapfeestjes bij directeur Albert Drent ''niet goed klinken. Het getuigt van weinig professionaliteit.''
Van der Laan heeft besloten dat in elk geval tot het einde van de week op alle dependances van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje twee toezichthouders van de gemeente blijven.
R. zou de kinderen daarnaast mee uit wandelen hebben genomen en meegenomen naar zijn handboogvereniging. De feestjes daar zouden van twaalf uur 's middags tot acht uur 's avonds hebben geduurd. Hoofdverdachte in de zaak, Robert M. zou ook op deze feestjes aanwezig zijn geweest.
"Toen we hoorden van de logeerpartijtjes, liepen de rillingen over de rug bij iedereen in de zaal", aldus een moeder tegenover het Parool.
Volgens een woordvoerder van het kinderdagverblijf is er op de feestjes niets gebeurd wat niet door de beugel kan, zo zei hij tegenover AT5. Drent zelf wilde maandag niet reageren. "Ik blijf wachten tot ze me grijpen", is het enige wat hij tegenover de zender kwijt wilde.
Eerder op de dag maakte Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang al bekend dat er steeds meer signalen binnenkomen dat er veel mis was bij 't Hofnarrretje.
''Ze hebben het de hoofdverdachte wel heel erg gemakkelijk gemaakt'', zegt hij. ''Hij was veel te vaak alleen met de kinderen.''
Volgens hem is een aantal keren bij controles gebleken dat er volgens de voorschriften te weinig begeleiders waren op de groepen. ''Dat is kwaliteitscriterium numero één. Dat geeft echt aan dat er iets niet in orde is.''
Volgens hem moet de GGD, die in Nederland de kwaliteit van kinderdagverblijven controleert, bij een dergelijke constatering meteen ingrijpen. ''Dus een zware boete geven, en als het daarna nog niet goed is: kinderdagverblijf sluiten.''
In het geval van 't Hofnarretje bleef het bij waarschuwen. Volgens de voorzitter van de ouderorganisatie schortte het ook op andere terreinen aan kwaliteitsbesef bij het kinderdagverblijf. ''Dat wordt mij steeds meer duidelijk.''
(Bron)

Drent heeft inmiddels zijn taken neergelegd.
Vrees voor armoedeval bij werk na bijstand

DEN HAAG - Van de mensen in de bijstand geeft 60 à 65 procent aan niet te willen werken als het geen inkomensverbetering oplevert. Iets minder dan vier op de tien vrezen er ook echt op achteruit te gaan met een baan.
Van de mensen die daadwerkelijk vanuit de bijstand aan de slag zijn gekomen, geeft 42 procent aan dat ze er financieel niet beter van zijn geworden.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Krom benadrukt dat de beleving van mensen is onderzocht en niet of ze er daadwerkelijk in inkomen op voor- of achteruit zijn gegaan.
Het kabinet wil werk meer lonend maken en de zogeheten armoedeval terugdringen door onder meer belastingkortingen die mensen in de bijstand nu krijgen, de komende jaren af te bouwen.
(Bron)

Die armoedeval wordt vanzelf opgeheven als over een paar jaar de bijstand flink lager is.
TT 105 PVV: het Westen moet Iran aanvallen

De PVV wil dat de westerse landen Iran aanvallen. Het zou een preventieve oorlog moeten zijn, omdat de PVV bang is dat Iran over niet al te lange tijd de beschikking heeft over kernwapens.
"Via een aanval moeten we onze eigen vernietiging voorkomen", zegt PVV'er Kortenoeven. Hij vindt dat de rest van de Tweede Kamer veel te luchtig doet over de gevaren van de islam.
"Terroristen zijn geen eenlingen. Hun denkbeelden zijn in de islam geen uitzondering", zegt het PVV-Kamerlid.
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de oproep voor een oorlog tegen Iran.

Als je naar Al Qaida kijkt, kun je beter Saoedie-Arabië aanpakken. Maar dat zal ie niet durven zeggen.
TT 751 23:07 uur

Utrecht Centraal

Door een sein- en wisselstoring rijden er van en naar Utrecht Centraal geen treinen.
Later meer.

Later meer treinen? Dat mag je wel hopen...
Bus nemen naar een 'wijkstation' en daar een stopper nemen.
'Nederlanders niet handig met internet'

ENSCHEDE - Nederlanders zijn maar matig in staat hun weg te vinden op internet. Dat blijkt uit onderzoek waarop communicatiewetenschapper Alexander van Deursen vrijdag promoveert aan de Universiteit Twente.
Van Deursen liet driehonderd mensen een aantal taken uitvoeren op internet. Zij moesten onder meer een tweesterrenrestaurant opzoeken in Amsterdam en uitzoeken hoe zij het goedkoopst naar de hoofdstad konden reizen, met de auto of met de trein. Alle schermhandelingen van de proefpersonen werden opgeslagen en geanalyseerd.
De promovendus concludeert dat het zorgwekkend gesteld is met de internetvaardigheden van Nederlanders. Zo hadden veel proefpersonen moeite met het kiezen van de juiste zoekwoorden en verzuimden zij in 90 procent van de gevallen de betrouwbaarheid van de gevonden informatie te controleren.
Vooral jongeren hebben moeite de informatie die zij op internet vinden op waarde te schatten. Te vaak gaan zij uit van het eerste zoekresultaat.
Ouderen hebben vaker moeite met de technische vaardigheden, de zogenoemde 'knoppenkennis', maar als ze die wel onder de knie hebben, vinden zij inhoudelijk beter hun weg dan jongeren. Voor zowel technische als inhoudelijke vaardigheden geldt dat hoger opgeleiden handiger zijn dan lager opgeleiden.
(Bron)

maandag, december 13, 2010

Dronken hoofdcommissaris rijdt in gracht

DEINZE - Een Belgische hoofdcommissaris van de politie is afgelopen week in beschonken toestand in een gracht gereden in zijn woonplaats Deinze.
De 50-jarige Marc Guillemin was volgens Belgische media in de race om de Gentse politiebaas Peter de Wolf op te volgen. De Wolf moest aftreden omdat hij een ongeval veroorzaakte toen hij dronken achter het stuur zat.
Guillemin lichtte zaterdagochtend zijn bazen bij de scheepvaartpolitie in over het ongeluk. Hij besloot ook zijn kandidatuur voor de functie in Gent in te trekken. Er zijn nu nog vier anderen in de race.
(Bron)
Coffeeshopbeleid Rotterdam nog niet geslaagd

ROTTERDAM - De overlast rond de zestien coffeeshops in de buurt van scholen in Rotterdam die zijn gesloten mag dan zijn afgenomen, het softdrugsgebruik onder leerlingen is dat niet, blijkt uit een rapportage van onderzoeksbureau Intraval.
Het bureau deed in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek naar de effecten van het coffeeshopbeleid.
Uitgangspunt was kwetsbare groepen te beschermen en overlast op straat en normvervaging wat betreft softdrugsgebruik onder jongeren te bestrijden.
Zestien coffeeshops werden in 2009 gesloten omdat ze te dicht bij scholen stonden. De regel is dat coffeeshops die binnen een straal van 200 meter van scholen staan én shops die een loopafstand van 250 meter van scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs hebben, worden gesloten.
De aard en omvang van het softdrugsgebruik zijn niet of nauwelijks veranderd na de sluiting van de zestien coffeeshops, concludeert Intraval. Jongeren kopen nog steeds softdrugs. Ze komen meestal indirect aan softdrugs, onder meer via vrienden, woonadressen of gewoonweg op straat.
Hetzelfde beeld geldt voor het normbesef wat betreft het gebruik van softdrugs, constateren de onderzoekers. Er is weinig veranderd: ''Een ruime meerderheid van de jongeren (83 procent) denkt dat hasj- en wietgebruik een verslavende werking heeft.''
In het onderzoek stellen omwonenden van zowel opengebleven als gesloten coffeeshops dat soft- en harddrugsproblemen, buurtverloedering en vermogensdelicten zijn afgenomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is daar blij mee: ''De overlast is afgenomen en heeft zich niet verplaatst naar andere delen van de stad.’’
Wat betreft onveiligheidsgevoelens is er bij omwonenden en passanten nauwelijks wat veranderd. Rond de 30 procent van omwonenden en passanten voelt zich wel eens onveilig in de omgeving van een coffeeshop. ''Dit is nagenoeg gelijk aan de onveiligheidsgevoelens van bewoners in heel Rotterdam.''
Ruim zeshonderd omwonenden en zeshonderd passanten bij coffeeshops zijn voor het onderzoek ondervraagd over veiligheid en overlast rond coffeeshops. Ook zijn ruim tienduizend jongeren van 12 tot 18 jaar geënquêteerd over hun normbesef, softdrugsgebruik en verkrijgbaarheid van softdrugs.
Om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen, presenteert het stadsbestuur dinsdag 14 december een aanvalsplan met de ROC's. Het ROC is een samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen in het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO).
(Bron)
Zaak aanslag militairen geseponeerd

AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft de zaak tegen twee Nederlandse militairen, die werden verdacht van het plegen van een aanslag op een eigen Bushmaster-pantservoertuig, geseponeerd.
Dat zegt advocaat van de militairen Michael Ruperti maandag. Reden voor het staken van de zaak is volgens de raadsman gebrek aan bewijs.
Volgens de marechaussee zou de aanslag zijn gepleegd op 7 maart van dit jaar op de Nederlandse buitenpost Coyote ten noorden van Deh Rawod in Afghanistan.
De twee militairen hebben van het begin af aan ontkend. Er vielen geen doden of gewonden bij het incident.
Aanvankelijk ging Defensie er volgens Ruperti van uit dat lokale mensen op het kamp voor de explosie verantwoordelijk waren. De twee verdachten wisten namelijk net op tijd het militaire voertuig te verlaten, voordat het ontplofte.
De marechaussee begon direct een onderzoek en ondervroeg de twee militairen als slachtoffer.
Na een paar maanden moesten ze zich opeens opnieuw melden bij de marechaussee in Nederland. Toen tot hun grote verbazing als verdachte.
Uit het opsporingswerk zou volgens de marechaussee zijn gebleken dat de militairen de aanslag zelf zouden hebben gepleegd, aldus Ruperti.
De verdachte militairen waren daar zeer verontwaardigd, totaal verrast en woedend over. Eén van hen heeft nadat de aanklacht tegen hem werd bekendgemaakt, het leger verlaten.
''Mijn cliënten zijn heel blij dat ze niet verder worden vervolgd'', vertelt Ruperti. ''We gaan wel een verzoek tot schadevergoeding indienden, want de militairen vinden wel dat ze door deze beschuldiging beschadigd zijn. Eén is er dus zelfs door uit het leger gestapt.''
(Bron)
Aantal nieuwe Nederlanders blijft gelijk

AMSTERDAM - Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar bijna 23.000 mensen door naturalisatie Nederlander zijn geworden.
Een kwart van de genaturaliseerden is Turk of Marokkaan, meldde het CBS maandag.
Het aantal was in 2009 een paar honderd hoger dan in 2008. In 2003 werd de naturalisatietoets ingevoerd en sindsdien ligt het aantal naturalisaties stabiel op gemiddeld 21.000 per jaar.
Meer dan een miljoen Nederlanders hadden begin van dit jaar een dubbele nationaliteit. De helft van de Nederlanders met meer dan een paspoort, heeft de Turkse of Marokkaanse nationaliteit.
Kinderen van wie één van de ouders naast de Nederlandse tevens een niet-Nederlandse nationaliteit hebben, krijgen bij hun geboorte ook automatisch een meervoudige nationaliteit. In 2009 kregen zo ruim 22.000 kinderen een meervoudige nationaliteit.
(Bron)

Er zijn dus 500000 Nederlanders die óók de Turkse of Marokkaanse nationaliteit hebben. Dat zijn er niet eens zoveel.
Veel ongelukken in verkeer door gebruik ghb

AMSTERDAM - Bij een kwart van de verkeersongelukken die worden veroorzaakt onder invloed van drugs, heeft de bestuurder ghb gebruikt.
Onder invloed van de partydrug gebeuren rare ongelukken, schrijft Trouw.
Van de 750 bloedmonsters die vorig jaar drugsgebruik aantoonden, ging het in 172 gevallen om ghb. Dat blijkt uit een onderzoek dat de krant liet uitvoeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Dit jaar zijn tot november 131 bestuurders van de weg gehaald die ghb hadden genomen.
De politie wil aandacht voor het ghb-probleem omdat het kabinet van plan is agenten met een nieuwe speekseltest te laten werken. Deze test kan ghb niet waarnemen. Volgens deskundigen is het hoog tijd dat fabrikanten een test ontwikkelen die dat wel kan. Bloedonderzoeken komen vaak te laat omdat de drug snel uit het bloed verdwijnt.
Bij tien tot 25 procent van het aantal verkeersdoden is drugsgebruik de oorzaak. Rijden met ghb is gevaarlijk, omdat het feitelijk een slaapmiddel is en gebruikers ervan bewusteloos kunnen raken.
(Bron)
Planetoïde Scheila blijkt een komeet te zijn

AMSTERDAM - Ergens begin deze maand is 'planetoïde' 596 Scheila zich als een komeet gaan gedragen. Dat blijkt uit opnamen van de Catalina Sky Survey, die gisteren zijn vrijgegeven.
Dat er met Scheila iets bijzonders aan de hand is, bleek pas afgelopen zaterdag.
Het 113 kilometer grote hemellichaam, dat deel uitmaakt van de planetoïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter was opeens twee keer zo helder als normaal.
Op foto's was te zien dat hij zich had gehuld in een wolk van waterdamp en een kleine 'komeetstaart' had gevormd. Theoretisch is het niet onmogelijk dat de planetoïde in botsing is gekomen met een kleinere soortgenoot.
Maar het is waarschijnlijker dat Scheila geen normale planetoïde is - een object dat grotendeels uit gesteente bestaat -, maar een komeet die zich sinds zijn ontdekking in 1906 koest gehouden heeft.
Blijkbaar is de zon er pas nu weer eens in geslaagd om een hoeveelheid bevroren water onder het komeetoppervlak voldoende op te warmen om deze te laten verdampen. De afgelopen jaren zijn in de planetoïdengordel meer van die 'verdwaalde' kometen ontdekt. Zo gaat de voormalige planetoïde 1979 OW7 door het leven als komeet 133P/Elst-Pizarro.
(Bron)
Man koopt gestolen trompet terug op marktplaats.nl

GRONINGEN - Een 27-jarige Groninger heeft zaterdag zijn gestolen cornet (een soort trompet) terug weten te halen. De trompet werd door de dief op Marktplaats te koop gezet. Dat heeft de Groningse politie zondag bekendgemaakt.
De Groninger bood zelf op het instrument en maakte een afspraak met de verkoper. Toen de overdracht plaatsvond, stond de politie de man op te wachten.
Het koperwerk dat een waarde zou hebben van ongeveer 2500 euro werd enige tijd geleden gestolen, terwijl de Groninger de cornet van een instrumentenwinkel had geleend. De Groninger besloot om op Marktplaats te kijken of zijn instrument toevallig te koop werd aangeboden op internet.
Op advies van een vriend waarschuwde hij de politie. De dief, een 43-jarige Winschoter, zit nog in voorarrest.
(Bron)
Als het koud is, wil Tom toch naar buiten. Raam open, Tom weg, raam dicht.
Zodra hij weer naar binnen wil, krabt hij aan het raam, en schuif ik het weer open.
Tegenwoordig rent Tijger dan vast naar het raam omdat ze ook even naar buiten wil, wetend dat die krabgeluiden betekenen dat het raam zo open zal gaan.
Ze heeft alleen nog niet bedacht dat ze zelf ook aan het raam kan krabben, dus ik doe dan na een tijdje maar het raam open, waarna ze naar binnen sprint.
Chinese archeologen vinden eeuwenoude soep

XIAN - Chinese archeologen hebben een 2400 jaar oude ketel met soep gevonden in een graftombe in Xi'an in de provincie Shaanxi. Dat meldde de Engelstalige Global Times maandag.
De bronzen ketel is gevuld met botten en vloeistof. De inhoud is groen geworden door de verkleuring van het brons. ''De ketel is weer gesloten nadat we wat monsters hebben genomen'', aldus archeoloog Liu Daiyun.
''We hebben contact opgenomen met specialisten om de ingrediënten van de soep te laten analyseren.''
In de graftombe werd verder nog een bronzen pot gevonden, die mogelijk gevuld is met wijn. In de pot zaten gebroken stukken keramiek. Dat zou vroeger gebruikelijk zijn geweest, vanwege het bijgeloof dat de drank dan makkelijker te drinken zou zijn voor de doden.
Xi'an is bekend van het terracotta leger, bestaande uit meer dan 9000 beelden van krijgers die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China.
De stad is een van de oudste in China en diende meer dan 1100 jaar als hoofdstad van het keizerrijk.
(Bron)
Gemeente machteloos tegen strippende sint

BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe kan stripteaseshows in discotheek Lef in Beilen niet verbieden. Barbara Langenkamp van de lokale GroenLinksfractie is verontwaardigd over de stripact.
Twee strippers, verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet, hebben zich tijdens een themafeest ontkleed in de nabijheid van 16- en 17-jarigen.
Volgens Langenkamp was de naaktshow niet aangekondigd. ''Het ging om een verrassingsact. Daarom wisten ouders van niks en werden jongeren nietsvermoedend geconfonteerd met een stripshow.''
De gemeente kan niet optreden. Volgens de burgemeester zijn de stripshows een nevenactiviteit van de discotheek. Die hoeft daarom geen aparte vergunning aan te vragen, aldus Langenkamp.
Het raadslid laat onderzoek doen naar de wettelijke leeftijdsgrens voor het bijwonen van stripshows.
(Bron)

Het waren in elk geval geen gelovigen meer.

zondag, december 12, 2010

'Denken aan eten helpt bij afvallen'

AMSTERDAM – Het werkt averechts om alle gedachten aan voedsel uit te bannen als je op dieet bent. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Mensen die op dieet zijn, hebben er voordeel bij om veel aan eten te denken. Als je in je verbeelding veel van iets eet waar je naar verlangt, zul je er in werkelijkheid minder van nemen.
Dat schrijven onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten leiden tot een verandering van dieetprogramma’s, maar ook tot nieuwe manieren om te stoppen met roken.
“We hebben voor het eerst aangetoond dat je met verbeelding de aantrekkingskracht van aantrekkelijke stimulus kan doen afnemen”, verklaart hoofdonderzoeker Joachim Vosgerau in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Als je bijvoorbeeld stopt met roken, denk je veel aan sigaretten en probeer je die gedachtes vaak te onderdrukken”, aldus Vosgerau. “Maar volgens onze theorie zou je het tegenovergestelde moeten doen. Je moet je juist voorstellen dat je aan het roken bent, trekje voor trekje.”
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen tijdens een experiment waarbij proefpersonen zich moesten voorstellen dat ze 30 M&M’s aten, of slechts 3 M&M’s. Ter controle moesten andere proefpersonen in hun verbeelding 30 munten in een wasautomaat gooien.
Vervolgens werd bij alle deelnemers aan het experiment een bak met M&M’s voor hun neus gezet. Ze mochten zo veel eten als ze wilden.
Uit het onderzoek bleek dat de mensen die zich eerder al hadden voorgesteld om M&M’s te eten, veel minder van de met chocolade omgeven pinda’s wegwerkten dan de andere proefpersonen. De deelnemers die van tevoren niet aan eten hadden gedacht maar aan de munten van een wasautomaat, verorberden veruit de meeste M&M’s.
Het experiment bewijst volgens de wetenschappers dat mensen een voller gevoel krijgen als ze aan eten denken. Hoe meer voedsel ze in gedachten wegwerken, hoe meer hun honger wordt gestild.
De truc werkt echter alleen als mensen zich ook daadwerkelijk voorstellen dat ze voedsel opeten, zo bleek tijdens het onderzoek. Bij proefpersonen die alleen aan lekkernijen dachten en niet aan eten, nam de trek niet af.
(Bron)
TT 122 Een 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Gorinchem heeft dertig jaar gewerkt zonder het juiste rijbewijs. Hij bleek bij een alcoholcontrole, vrijdag in 's Gravendeel, bijna twee keer zoveel te hebben gedronken als is toegestaan. Toen agenten hem naar zijn rijbewijs vroegen bleek hij dat niet te hebben.

Kennelijk niet eerder problemen gehad.
TT 127 Schotse minister stapt op om sneeuw

De Schotse minister van Verkeer heeft ontslag genomen vanwege de problemen door het winterweer van vorige week. Door de zware sneeuwval ontstond chaos op de weg en moesten duizenden mensen de nacht in hun auto doorbrengen.
Minister Stevenson schrijft in zijn ontslagbrief dat hij de Schotten veel beter had kunnen voorlichten over het verwachte winterweer. Eerder deze week beschuldigde hij de weerdienst nog van het maken van slechte verwachtingen. Hij wilde toen geen excuses aanbieden.
Onder druk van zijn partijgenoten van de SNP heeft de verkeersminister nu alsnog zijn ontslag aangeboden.
TT 104 Politie in het nauw in Enkhuizen

In het centrum van Enkhuizen hebben agenten vannacht waarschuwingsschoten gelost, toen ze werden belaagd door zo'n 40 mannen. Die hadden eerder een man van 22 aangevallen op de Kaasmarkt. Toen twee agenten dat zagen en ingrepen, keerde de menigte zich tegen hen.
De agenten werden uit elkaar gedreven en onder de voet gelopen. Beide agenten losten een schot in de lucht. Andere politiemensen kwamen te hulp en wisten de mensen met de wapenstok te verjagen.
Er is nog niemand aangehouden maar de politie in Enkhuizen hoopt dat nog wel te kunnen doen.
'In 2013 slag gemaakt met wissels'

AMSTERDAM (ANP) – Spoorwegbeheerder ProRail wil in 2013 al een belangrijke slag hebben gemaakt met de vereenvoudiging van het systeem van wissels.
Dat zei Bert Klerk, president-directeur van ProRail, zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Klerk liet weten dat het Nederlandse spoorsysteem ''aan zijn grens zit'' en te complex geworden.
Daarom moet het aantal wissels sterk worden teruggebracht. Dat moet in 2013, als er een nieuwe dienstregeling wordt doorgevoerd, al voor een belangrijk deel zijn gebeurd, aldus Klerk.
De ProRail-topman werd ondervraagd over de chaos op het spoor bij sneeuwbuien, onder meer op pakjesavond. Ondanks eerdere beloftes dat ProRail ''winterklaar'' was, kwamen duizenden reizigers toch vast te zitten. Met name in en rond Utrecht. Klerk liet weten dat het wisselsysteem te complex was geworden. Hij zei het ''simpeler, robuuster en goedkoper'' te willen maken.
In Nederland zijn ruim zevenduizend wissels en uiteindelijk zou hier de helft van af moeten. Dat zal in 2013 nog niet zijn voltooid, zo liet een woordvoerder weten, maar dan moet er wel een belangrijke slag zijn geslagen.
Zo zou rond Utrecht ''het knooppunt van Nederland'', het aantal wissels in 2013 moeten zijn teruggebracht van 280 naar 70.
Klerk liet in Buitenhof verder weten de operatie rond de ''wisselvereenvoudiging'' aan te kunnen met het huidige budget van ProRail. Dat heeft nu circa 1 miljard euro voor het onderhoud van het spoor en 1 miljard euro voor projecten beschikbaar.
(Bron)
Verdwaalde hotelgast slaapt in koeienstal

TUBBERGEN - Een 56-jarige man uit het Duitse Pfinztal die na een avondje stappen zijn hotel niet kon terugvinden, heeft zaterdag de nacht in een koeienstal bij het Twentse Tubbergen doorgebracht.
Volgens de politie keek de boer rond half acht 's ochtends vreemd op toen hij in zijn stal licht zag branden. Toen hij op onderzoek uitging ontdekte hij de slapende toerist tussen de koeien.
De Duitser bood zijn excuses aan, waarna de politie hem naar zijn hotel terugbracht.
(Bron)
TT 105 Agente meegesleurd door drankrijder

Een agente doet aangifte van poging tot doodslag tegen een automobilist die in Vroomshoop wegreed terwijl zij de sleutel uit het contactslot probeerde te halen. De politievrouw werd een stuk meegesleurd, maar raakte niet gewond.
Agenten probeerden de auto te stoppen omdat de bestuurder dronken achter het stuur zat. Hij wisselde van plaats met een man die een rijontzegging heeft tot 2018 en die ook te veel had gedronken.
Toen de agente los wist te komen, zette de politie de achtervolging in. De auto kon in Geesteren worden aangehouden, nadat de bestuurder een klapband had gekregen en van de weg was geraakt.
Onduidelijkheid over link aanslagen Stockholm

STOCKHOLM - De politie in Stockholm wil nog niet bevestigen of de twee bomaanslagen zaterdagmiddag in Stockholm met elkaar in verband staan. Het is zelfs nog niet duidelijk of ze door dezelfde dader zijn gepleegd.
Säpo, de Zweedse AIVD, nam zondagochtend om 9.00 uur de leiding over het onderzoek naar de twee bomaanslagen over van de rijksrecherche.
Säpo zegt voor het onderzoek uit te gaan van terrorisme, maar wil niet bevestigen dat de bomaanslagen ook daadwerkelijk een terroristische aanslag waren.
Ook weigert de dienst informatie te verstrekken of de aanslagen verband houden met elkaar en over de berichten dat er een dreigbericht per e-mail tien minuten voor de explosie verstuurd zou zijn.
Volgens de Rijksrecherche is er vooralsnog geen verband met de bomdreiging in oktober in Göteborg. Toen verhoogde de Zweedse veiligheidsdiensten het terreuralarm en patrouilleerden veel extra agenten in het centrum van de tweede stad van Zweden.
De eerste hulpverlener die zaterdagmiddag ter plaatse was, was een toevallige voorbijganger. Pascal had juist de Zweedse variant op de Hema verlaten toen hij de tweede explosie hoorde op Bryggargatan. Hij snelde er naartoe en paste eerste hulp toe op de dader.
''De man had alleen zware schade in de maagstreek'', zei hij tegen de Zweedse kwaliteitskrant Dagens Nyheter. Zijn gezicht en overige lichaamsdelen hadden geen zichtbare schade.
Bij de man werden een metalen pijp van twee meter lang en een rode schoudertas aangetroffen. De ruiten van alle winkels direct bij de plek van de explosie zaten er gewoon nog in, aldus de hulpverlener in de krant.
De Zweedse autoriteiten doen zondag onderwijl hun uiterste best om onrust onder de bevolking weg te nemen. Er zou geen sprake zijn van verhoogde terreurdreiging en er wordt extra politie ingezet.
''De komende dagen zullen meer agenten patrouilleren in en rond de winkelcentra'', zei een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.Mensen kunnen gewoon doorgaan met hun kerstinkopen, is de gedachte.
De chef van de nationale veiligheidsdienst Säpo voegde er aan toe: ''Er is geen specifieke dreiging tegen Zweden, zelfs niet met terrorisme als uitgangspunt voor het onderzoek naar de bomexplosies'', meldt hij.
''Wij houden een oogje in het zeil, maar er is op dit moment geen aanleiding tot onrust noch een hogere alarmfase.''
Zweedse parlementariërs zijn boos op de regering en de veiligheidsdiensten van het land vanwege hun stilte rond de bomexplosies. Ze vragen zich zondag af waarom alleen een Twitterbericht met informatie naar buiten kwam en pas op zondagochtend een persconferentie plaatsvond, waarin nauwelijks nieuws is verstrekt.
(Bron)
Hoogleraren keren zich tegen kolencentrales

RIJSWIJK - Zestien hoogleraren hebben zich in een open brief gekeerd tegen de bouw van vijf kolencentrales. In de brief, onder meer gericht aan energiebedrijven en hun aandeelhouders, noemen ze steenkolen de meest vervuilende brandstof.
De centrales zouden volgens de hoogleraren evenveel CO2 uitstoten als 9 miljoen auto's, zo staat in de brief.
''Kolen en andere fossiele brandstoffen zijn niet de keus van de toekomst. Het wordt tijd de keus te maken voor een nieuwe economie rondom duurzame energie.''
Nederland wordt de vieze man van Europa, betogen de opstellers van de brief. ''Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt. Kolencentrales gaan minstens dertig jaar mee.
Dat betekent dat ons land zich vastlegt op een technologie waarvan we nu al weten dat die in de toekomst achterhaald zal zijn en waarmee we nog decennia lang zitten opgescheept.''
Voor de Nederlandse stroomvoorziening zijn de kolencentrales bovendien niet nodig omdat de stroom grotendeels zal worden geëxporteerd, stellen de ondertekenaars.
''Het is mogelijk om onze stroomvoorziening in 2050 volledig te laten draaien op duurzame energie. Door een innovatief klimaatbeleid kunnen we veel besparen op de toekomstige energierekening. Als we vasthouden aan fossiele brandstoffen zullen onze energiekosten de komende decennia aanzienlijk stijgen door toenemende schaarste en dus hogere prijzen.''
(Bron)