zaterdag, juni 23, 2007

vrijdag, juni 22, 2007

Stel, je hebt net een nieuwe giropas. Daar moet een krabbeltje op.
Krabbeltje zetten, en na een tijdje aan een randje van die krabbel even voelen of het niet afgeeft.
Da's dom.

Stel, je hebt net een nieuwe giropas. Op naar de winkel, ook voor van die dingen die je anders vaak vergeet: een lamp, wc-papier, vuilniszakken.
Over vergeten gesproken: je hebt het gevoel dat je iets vergeet... Maar wat?

Ach, het is best goed voor de conditie om twee keer heen en weer te fietsen naar de winkel omdat je - inderdaad - je giropas vergeten bent in je portemonnee te stoppen (want die had je even opzij gelegd zodat die krabbel kon drogen).

En ach, morgen verkopen ze vast ook nog wel lampen en pleepapier...

donderdag, juni 21, 2007

22.35, lichte bewolking en nog steeds niet donker :-)
(Neenee, niet zeggen dat vanaf nu de dagen weer gaan korten. De zomer begint net.)

maandag, juni 18, 2007

De Stopcontacttest van Essent: kijk wat je apparaten aan sluipverbruik hebben.
Volgens Essent kan ik wel 60 euro per jaar besparen door alles braaf uit te doen. Maar: dat ik een cd-speler heb, betekent niet dat ie dus altijd aan of standby staat, zoals Essent denkt.
Ook een leuke tip: als de wasmachine klaar is, haalt u de was uit de machine, maar die verbruikt dan nog steeds stroom. Trek de stekker uit het stopcontact.
Hm, ik gebruik het aan/uitknopje. Enne, als ik deze tip opvolg, komt Essent dan een nieuwe aansluiting maken? Want elke keer zo'n badkameraansluiting ruïneren gaat toch ook in de kosten lopen...
Storing legt treinverkeer rond Amsterdam stil

AMSTERDAM - Een storing in een wisselbediening heeft maandag het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol korte tijd stilgelegd. De problemen begonnen rond twaalf uur. Rond een uur zijn alle treinen weer gaan rijden, zo meldde spoorbeheerder ProRail.
De problemen deden zich voor tussen Schiphol en Amsterdam Centraal Station en Schiphol en Amsterdam Zuid. De vertraging liep voor sommige reizigers op tot een uur.
(Bron)
Vale gieren vliegen terug naar België

OOSTBURG - De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn teruggevlogen richting België. Volgens Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren trok de groep rond 15.00 uur de grens over.
"In het noorden zien ze donkere buien hangen. In het zuiden is het lichter. Dat betekent warmte van de zon en dus warmere lucht. Ze zijn daar beter in staat te zweven", aldus Wolf maandag. Hij denkt tevens dat de roofvogels terugkeren naar de plek waar ze hebben overnacht. "Ik sluit niet uit dat ze nog een keer naar Nederland komen op zoek naar voedsel."
Ongeveer tweehonderd mensen verzamelden zich bij Oostburg om naar de vale gieren te kijken. Ze zweefden in een groep van ongeveer zestig exemplaren in de thermiek boven Zeeuws-Vlaanderen. Een deel zette de daling in en landde in de buurt van Oostburg om vervolgens snel weer het luchtruim te kiezen. Volgens Wolf waren de vogels op zoek naar een thermiekbel, om verder te vliegen op zoek naar voedsel.
De dieren, ongeveer 7,5 kilo zwaar, zijn afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, waar ze grote moeite hebben eten te vinden. De gieren komen vooral voor in de Spaanse provincie Aragon, waar van oudsher in herdersdorpen kadavers van dode schapen werden achtergelaten.
Maar door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen de kadavers niet meer in de natuur achter worden gelaten. De gieren leggen gemakkelijk honderden kilometers per dag af op zoek naar voedsel.
Op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Waarnemers melden hun ontdekking op diverse internetfora. Verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden genoemd.
Zondag zijn vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en IJzendijke (Zeeland) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), zo valt bijvoorbeeld te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.
De Europese Commissie biedt wel degelijk mogelijkheden om vale gieren te voeren in hun eigen habitat. Een woordvoerder van de commissie uitte maandag zijn boosheid over de aantijgingen dat EU-regelgeving te streng zou zijn en de dieren daarom zouden verhongeren. "Lidstaten moeten alleen wel de EU-regels in eigen land doorvoeren", aldus de woordvoerder.
Zo'n honderd vale gieren zijn neergestreken in het zuiden van Nederland en in België. EU-wetgeving maakt het mogelijk voor vooral zuidelijke landen om kadavers in het veld te laten liggen voor de gieren. Er moet dan wel regelmatige controle op BSE plaatsvinden bij de levende dieren in dat gebied.
(Bron)
Man met filefrustratie maakt ritje met politieauto

HOOGMADE - Een man is maandagmiddag rond half twee op de A4 bij Hoogmade in een politieauto gestapt en daarmee weggereden. Na 100 meter kon hij worden aangehouden bij de afzetting door ongeval met een vrachtwagen en een gedetineerdenbusje dat maandagochtend had plaats gevonden. Bij de aanhouding raakte een agent lichtgewond. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten KLPD.
De man was met zijn auto in de file gekomen door de wegafzetting op de A4 richting Amsterdam. Hij vertoonde volgens getuigen vreemd rijgedrag en reed zich vervolgens vast in de berm. Vervolgens stapte hij in de surveillanceauto die op de rijbaan met zwaailichten stond en reed ermee weg.
Toen de man na 100 meter werd klemgezet, moest hij met pepperspray tot de orde geroepen worden voordat hij uit de auto kon worden getrokken en aangehouden.
De man is overgebracht naar een politiebureau. Zijn identiteit is nog onbekend. Er raakte verder niemand gewond en de politieauto raakte niet beschadigd.
Op de A4 stonden gedurende maandagochtend en -middag files door de wegafzetting bij Hoogmade. Om 15.00 was de weg vrij.
(Bron)
Eerste reuzenmanta in gevangenschap geboren

TOKIO - In een Japans aquarium is deze week voor het eerst een reuzenmanta in gevangenschap geboren. Het heugelijke feit deed zich voor in het Churaumi Aquarium op Okinawa.
Videobeelden tonen hoe een 1,9 meter brede manta ter wereld wordt gebracht, zich uitrolt en gracieus wegzwemt. De geboorte had zaterdag al plaats maar werd maandag pas wereldkundig gemaakt.
(Bron)
Vrouw krijgt 29.000 dollar om blote borsten

AMSTERDAM - New York moet 29.000 dollar betalen aan een vrouw die twee jaar geleden werd gearresteerd omdat ze met blote borsten door de stad liep.
De vrouw, een kunstenares, trok in 2005 tijdens een kunstvoorstelling het bovendeel van haar overall naar beneden omdat ze het warm had. Daarop werd de Amerikaanse in de boeien geslagen. De vrouw moest een dag in de cel doorbrengen. Na het incident sleepte ze de stad voor de rechter.
Sinds 1992 mogen Amerikaanse vrouwen met ontblote boezem rondlopen. Volgens de rechtbank had de vrouw dus nooit opgepakt mogen worden. De rechter heeft nu bepaald dat de vrouw 29.000 dollar (bijna 22.000 euro) schadevergoeding krijgt.
(Bron)

Volgens mij krijgt ze dat geld dan niet om haar borsten maar die dag in de cel, maar ja.

zondag, juni 17, 2007

Campagne ov-chipkaart misleidend

DEN HAAG - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) moet de landelijke campagne voor de ov-chipkaart stopzetten omdat deze misleidend is.
Dat stelt Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks zondag. Hij verwijst daarbij naar een uitspraak van de Reclame Code Commissie.
Die oordeelde vorige week dat op de website ov-chipkaart.nl onvoldoende duidelijk is dat de kaart pas op 1 januari 2009 in het hele land op tram, bus, trein en metro gebruikt kan worden.
Veel vervoersbedrijven verkopen nu verschillende chipkaarten. Alleen wie goed op de website doorklikt ontdekt dat het nog anderhalf jaar duurt voordat er een kaart bestaat die overal gebruikt kan worden.
Duyvendak vindt daarom dat de campagne moet worden stopgezet tot er echt één kaart voor tram, trein, bus en metro bestaat. Hij heeft de staatssecretaris daar schriftelijk om gevraagd.
(Bron)
'Ontvoering' blijkt erotisch spel

AMSTERDAM - Een erotisch spel is vrijdag in Vinkeveen door omstanders voor een ontvoering aangezien.
Zij zagen even voor 21.30 uur op een carpoolplaats dat een man, wiens ogen waren dichtgeplakt met tape, werd vastgebonden door een vrouw. Zonder broek moest hij de kofferbak in waarna de auto wegreed.
Nadat de omstanders alarm hadden geslagen, ontdekte de agenten op de parkeerplaats een auto met daarin onder meer een rol tape. De omgeving van de carpoolplek werd afgezet voor uitgebreid sporenonderzoek, zo laat de politie zondag weten.
De eigenaar van de auto werd getraceerd in Amsterdam. Het zou om een erotisch spel gaan, kregen agenten te horen. De kosten van het politieonderzoek zullen worden verhaald op de 'spelers'.
(Bron)

In elk geval een goed teken dat mensen de politie bellen.
GroenLinks pleit voor twee weken vaderverlof

AMSTERDAM - GroenLinks grijpt Vaderdag aan om te pleiten voor de verruiming van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken. Kamerlid Ineke van Gent dient zondag een initiatiefwetsvoorstel hiervoor in, zo laat de partij weten.
Als het aan GroenLinks ligt, krijgen vaders direct na de bevalling recht op twee weken betaald vaderverlof. Nu is dat twee dagen. Dat zou te kort zijn om te hechten aan de baby.
Nederlandse vaders zouden er in vergelijking met de rest van Europa maar slecht van afkomen: in Denemarken en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken verlof, in Finland achttien dagen en in Portugal twintig.
GroenLinks wordt gesteund door vakcentrales FNV en CNV. Op de website van FNV worden steunbetuigingen verzameld, die in het najaar aan het kabinet worden aangeboden.
FNV heeft het initiatief 'Superpapa' gedoopt. GroenLinks heeft voor premier Jan Peter Balkenende (CDA) en vice-premiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) een rompertje gemaakt met de opdruk 'Free papa'. Alle drie zijn ze papa, zo licht de partij het ludieke verzoek om steun te verlenen aan de initiatiefwet toe.
(Bron)
'Lockerbie-terrorist' mogelijk toch onschuldig

LONDEN - De Libiër Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi, die in 2001 tot levenslang is veroordeeld wegens zijn veronderstelde rol bij de aanslag van Lockerbie, is mogelijk toch onschuldig.
Dit zeggen hooggeplaatste bronnen bij de Britse geheime diensten en de Britse justitie op basis van nieuwe feiten, aldus de krant The Observer zondag. Een commissie zal later deze maand een rapport sturen naar het gerechtshof in Edinburgh.
De bronnen verwachten dat de rechters de veroordeling van Megrahi ongedaan maken en mogelijk een nieuw proces gelasten. Volgens hen zijn er "honderden onverenigbaarheden" geconstateerd in onderzoek naar de zaak tegen Megrahi.
Een PanAm-vlucht werd vlak voor kerst 1988 opgeblazen boven het Schotse Lockerbie, met 270 doden als gevolg.
Er waren sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van Libië en onder zware internationale druk leverde Tripoli uiteindelijk twee geheim agenten uit, onder wie Megrahi, die ervoor zouden hebben gezorgd dat een bomkoffer aan boord was gebracht van de Boeing 747.
Het Schotse proces tegen de twee verdachten werd gehouden op neutraal terrein, in Kamp Zeist bij Soesterberg. Begin 2001 werd Megrahi tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en de andere verdachte werd vrijgespoken.
De nu 54-jarige Megrahi, die in een gevangenis in Schotland zit, heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Zijn advocaten hebben een rapport geschreven met daarin namen van mensen die de aanslag op hun geweten zouden hebben.
Onder hen is een veroordeelde Palestijnse terrorist, Mohammed Abu Talb, die nu in Denemarken een levenslange gevangenisstraf uitdient wegens een bomaanslag op het vliegveld van Kopenhagen.
In eerste instantie richtte het onderzoek van de Schotse justitie zich ook op een radicale Palestijnse splintergroepering, die door Iran zou worden gesteund. Volgens justitie liep dat spoor echter dood.
(Bron)
'Haal baby na geboorte weg bij probleemouders'

AMSTERDAM - Een baby moet direct na de geboorte worden weggehaald als de ouders gevaarlijk zijn voor kinderen. Dat zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, donderdag in het AD.
Van Gennip doet de uitspraak naar aanleiding van een rechtszaak van 1 juni waarin een moeder van een dodelijk mishandelde baby terechtstond. Het Openbaar Ministerie eiste toen dat bij de vrouw wordt aangedrongen op haar sterilisatie.
De reclasseringsdirecteur beseft dat gedwongen anticonceptie, abortus of sterilisatie erg gevoelig ligt. Hij ziet meer in een andere maatregel. "Als deskundigen het erover eens zijn dat het onverstandig is van iemand om zwanger te worden, dan moet een net geboren kind meteen kunnen worden weggehaald. Het is niet ideaal, maar wel het beste in de situatie. Daar moet een regeling voor komen", zegt Van Gennip in het ochtendblad.
Die maatregel zou verder gaan dan de eis in de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie sprak toen over een reclasseringscontact met een proefperiode van drie jaar waarin de vrouw vrijwillig meewerkt om niet weer zwanger te worden.
"Eigenlijk moet zo'n contact voor veroordeelden net als bij tbs kunnen worden verlengd. Vaak genoeg weet de reclassering dat het met iemand slecht gaat aflopen, maar houdt de periode van hulpverlening op", verklaart de reclasseringsdirecteur.
De Raad voor de Kinderbescherming zegt in het AD meer te zien in vroegtijdige signalering, het tijdig opsporen van probleemgevallen.
(Bron)
21.000 Nederlanders dood door slecht milieu

GENEVE - Jaarlijks overlijden 21.000 Nederlanders als gevolg van het slechte milieu. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een woensdag gepubliceerd landenrapport.
Volgens de organisatie staat 14 procent van de sterfgevallen in Nederland in relatie tot het milieu in brede zin.
Als direct gevolg van de luchtvervuiling in Nederland sterven jaarlijks 3600 mensen, aldus de WHO. Het slechte milieu en de daarmee samenhangende sterftegevallen komt vooral tot uiting in het voorkomen van ziektes als hart- en vaatziekten, kanker, aandoeningen aan de luchtwegen en ongelukken.
Onderzoekers hebben bij de vaststelling van de milieugesteldheid niet alleen naar (natuur)vervuiling gekeken. Zij hebben ook arbeidsomstandigheden, UV-straling, geluidshinder, landbouwtechhnieken, klimaat, veranderingen in het ecosysteem, de mate van verstedelijking en menselijk gedrag meegewogen.
Op grond van deze uitgangspunten heeft de WHO becijferd dat er jaarlijks 13 miljoen mensen overlijden als gevolg van schade aan het milieu in brede zin. Vooral in ontwikkelingslanden vallen veel slachtoffers, met name door vervuild water.
Luchtverontreiniging is ook een belangrijke doodsoorzaak. Alleen al een internationale verbetering van de luchtkwaliteit zou jaarlijks het leven kunnen redden van 865.000 mensen.
Voor GroenLinks was het rapport reden woensdag aan te dringen op een spoeddebat in de Tweede Kamer. De Kamer werd het erover eens eerst een brief van het kabinet af te wachten.
GroenLinks reageerde geschokt en riep de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Jacqueline Cramer (Milieu) op het aantal dodelijke slachtoffers van milieuvervuiling deze kabinetsperiode te willen halveren.
Volgens fractiewoordvoerder Wijnand Duyvendak doet Nederland het volgens het rapport slechter dan de buurlanden België en Duitsland. Nederland loopt in zijn ogen dus achter in adequaat beleid en moet en kan een flinke inhaalslag maken.
(Bron)
TT 107 Treinen schampen elkaar bij Weesp

In Weesp zijn gisteravond rond tien uur twee reizigerstreinen op elkaar gebotst. De treinen hebben elkaar even buiten het station van Weesp geschampt. Er zijn geen slachtoffers.
De ene trein was vanuit Almere op weg naar Amsterdam; de ander vanuit Utrecht naar Leiden. De reizigers zijn uit de treinen gestapt en een paar honderd meter verderop naar station Weesp gelopen. Eén trein was gedeeltelijk ontspoord en stond naast de rails.