zaterdag, januari 22, 2011

Resten 'middeleeuwse' orka gevonden

DE KOOG - Tijdens opgravingen bij de ruïne van het middeleeuwse kasteel Brederode in het Noord-Hollandse Santpoort zijn onder meer de resten gevonden van een orka.
Waarschijnlijk is het volwassen vrouwtje in de middeleeuwen gestrand en heeft de Heer van Brederode het dier naar zijn kasteel laten vervoeren. Dat schrijft Ecomare vrijdag op haar website.
Ecomare vermoedt dat de resten van het zeezoogdier tussen de 14e eeuw en 1573 in de slotgracht zijn beland.
Ze sluit niet uit dat de familie ervan heeft gegeten, omdat het vlees van zeezoogdieren in die tijd een delicatesse was.
Bovendien waren orka's ook toen een zeldzaamheid in de zeewateren bij Nederland.
Tijdens de opgravingen werden vierhonderd dierlijke resten gevonden, waaronder die van vijftien soorten zoogdieren, negentien vogel- en vijf vissoorten, naast de wervels van de orka.
(Bron)
Vrouw bijna genekt door verlammende zuigzoen

WELLINGTON - Een zuigzoen is een Nieuw-Zeelandse vrouw bijna fataal geworden. Door een beroerte, die werd veroorzaakt door de zuigzoen, is ze tijdelijk deels verlamd geraakt. Dat schrijven doktoren vrijdag in het vakblad New Zealand Medical Journal.
De 44-jarige vrouw zat tv te kijken, toen ze bemerkte dat ze haar linkerarm niet meer kon bewegen. In het ziekenhuis bleek dat ze een lichte beroerte had gehad.
Artsen hadden in eerste instantie geen idee wat de oorzaak daarvan was, totdat ze een zuigzoen in de nek van de vrouw zagen.
Door de zuigkracht van de liefkozing was een bloedprop in de ader onder de huid van de vrouw ontstaan. Die prop kwam los en belandde in haar hersenen, waardoor de vrouw een beroerte kreeg.
Het is voor zover bekend de eerste keer dan een zuigzoen een beroerte heeft veroorzaakt, aldus de medici. De vrouw is inmiddels weer beter.
(Bron)
Tweemaal zoveel megastallen sinds 2005

AMSTERDAM - Het aantal megastallen in Nederland is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Er zijn op dit moment 242 'veefabrieken' met koeien en varkens, tegenover 95 vijf jaar geleden.
Dat heeft Milieudefensie vrijdag laten weten.
De organisatie heeft dat berekend op basis van de definitie voor megastallen van Alterra, het kennisinstituut van de Universiteit Wageningen. De gegevens zijn afkomstig van Alterra en het Bestand Veehouderij Bedrijven.
In meer dan de helft van de zeer grote veehouderijen zijn koeien ondergebracht (140). In de 95 megastallen van vijf jaar geleden waren de verhoudingen anders. Toen leefden in 64 veefabrieken varkens en in 31 koeien.
Het merendeel van de megastallen staat in de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland. De enorme stallen zijn niet alleen aan aantasting van het welzijn van de dieren, maar zorgen ook voor grote milieuoverlast door mest.
De gezondheid van omwonenden loopt gevaar door de uitstoot van fijnstof en door ziektekiemen, stelt Milieudefensie. Vorig jaar overleed een vrouw door besmetting met de resistente ESBL-bacterie. Deze is ongevoelig voor de meeste in Nederland gebruikte antibiotica.
De veefabrieken zijn een gevolg van schaalvergroting. Vorig jaar telde Nederland ruim 50.000 veehouderijen, tegen ruim 78.000 tien jaar geleden. Daardoor worden per bedrijf steeds meer dieren gehouden.
Per jaar worden in Nederland ongeveer 450 miljoen dieren geslacht, bijna 27 dieren per inwoner. Nederland is een van de meest 'veedichte' landen ter wereld.
De opkomst van de megastallen zorgt voor veel maatschappelijke beroering. Afgelopen voorjaar tekenden honderden hoogleraren en andere wetenschappers een manifest om de intensieve veehouderij om te vormen tot een dier-, mens- en milieuvriendelijke sector.
In Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht tekenden bijna 100.000 mensen provinciale burgerinitiatieven tegen megastallen.
(Bron)
Gletsjers Groenland smelten in recordtempo

NEW YORK/NUUK - De gletsjers op Groenland hebben afgelopen jaar ernstig te lijden gehad onder de hoge temperaturen.
Onderzoekers hebben in 2010 een smeltrecord vastgesteld, zo meldden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.
''Het afgelopen smeltseizoen was uitzonderlijk. In sommige delen van Groenland smolt het ijs vijftig dagen langer dan gemiddeld'', aldus onderzoeker Marco Tedesco van het City College in de Amerikaanse stad New York.
''Het smelten begon bijzonder vroeg, al aan het einde van april, en hield best lang aan, tot medio september.''
Groenland kampte onder meer met hogere temperaturen dan normaal, in de zomer tot wel 3 graden Celsius. Daarnaast viel er weinig sneeuw. Voor de hoofdstad van Groenland, Nuuk, betekende dat de warmste lente en zomer sinds de waarnemingen begonnen in 1973.
2010 was wereldwijd gezien een zeer warm jaar, meldde de Wereld Meteorologische Organisatie donderdag al. De eerste tien jaar van deze eeuw vormen het warmste decennium sinds de metingen in de 19e eeuw begonnen.
Dat bevestigt volgens de weerkenners de theorie dat mensen de opwarming van de aarde veroorzaken door veel broeikasgassen uit te stoten.
Ook volgens de WMO lijden de ijskappen zwaar onder de hoge temperaturen. Niet eerder lag er zo weinig ijs op de Noordpool als afgelopen december. Door het smelten van het ijs op de noordkant van de aarde stijgt de zeespiegel.
Het Wereld Natuur Fonds verwacht dat het zeeniveau in het jaar 2100 met een meter gestegen is door het smelten van de ijskappen. Dat zou voor veel landen, waaronder Nederland, tot problemen kunnen leiden.
Wetenschappers stellen dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen ten opzichte van de temperaturen voor het industriële tijdperk.
De onderzoekers vrezen dat door de opwarming van de aarde grote problemen zullen ontstaan, onder meer door het stijgen van de zeespiegel, het gebrek aan regen in droge gebieden en de hogere temperaturen.
Het onderzoek van het City College werd mede betaald door natuurbeschermingsorganisatie WNF en ruimtevaartorganisatie NASA.
(Bron)
'Zware' crimineel eist vrijlating

DEN HAAG – Een 240 kilo zware man, die gevangen zit in Krimpen aan den IJssel, eist dat zijn gevangenisstraf wordt omgezet in elektronisch toezicht.
De zwaarlijvige gedetineerde heeft door zijn gewicht allerlei gezondheidsklachten. Hij is naar de rechter in Den Haag gestapt.
Daar dient zijn kort geding aankomende donderdag, zo bevestigde een woordvoerster van de rechtbank.
''Hij is nogal groot. Hij kan in zijn cel niet gedijen’’, zei zijn advocaat Bas Martens vrijdag. ''In het gewone leven slaapt hij in een op maat gebouwd bed. In zijn cel is zijn bed te klein en zijn matras te zacht.'' De man heeft onder meer zware rugklachten.
De gedetineerde zit een straf van twee jaar uit. Daarvan heeft hij er inmiddels een maand of twee, drie opzitten, aldus Martens. Waarvoor de man precies vastzit wil de advocaat niet zeggen, maar het gaat om een economisch vergrijp.
(Bron)
Deel Senaat wil enquête naar privatisering

AMERSFOORT - De Eerste Kamerfracties van PvdA, SP en de ChristenUnie willen een parlementaire enquête naar twintig jaar privatisering in Nederland. De fractievoorzitters van de drie partijen gaan daarvoor de komende week pleiten bij hun collega's in de Senaat.
Het zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn dat de Senaat een parlementaire enquête houdt.
De Eerste Kamer heeft dat recht al sinds 1887, maar heeft het nooit gebruikt.
SP-fractievoorzitter Tiny Kox maakte de plannen zaterdag bekend tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Amersfoort.
''Privatisering was de afgelopen twintig jaar het grootste maatschappelijk proces dat we kennen, maar toch doen we er geen studie naar, terwijl we weten dat het naast positieve ook veel negatieve en onverwachte effecten heeft gehad.''
De plannen bevinden zich nog in een pril stadium en zijn alleen besproken tussen Kox, Han Noten (PvdA) en Egbert Schuurman van de ChristenUnie. Kox geeft zijn collega Schuurman alle eer voor het initiatief.
''Hij is degene die altijd heeft gezegd: ‘waarom gebruiken we ons enquêterecht niet?'' De 73-jarige Schuurman is met 27 jaar lidmaatschap de nestor van de Senaat. Hij is niet herkiesbaar dus zal een enquête, mocht het zover komen, niet zelf actief meemaken.
Kox hoopt op unanieme steun en wil ook de huidige regeringspartijen VVD en CDA overtuigen van het nut van de enquête.
''We denken dat de kwestie de politieke verschillen overstijgt.’’ Als alle partijen meedoen hoeft de enquête volgens Kox niet te verzanden in de vraag wie er schuldig is of moet aftreden. ''Wij zijn in de Senaat niet van het ministerie van koppensnellen.’’
Wat de SP betreft richt de enquête zich op de privatisering in sectoren als de zorg, het spoor en het loodswezen, maar ook op de verzelfstandiging van bedrijven als KLM en de PTT.
''Het moet geen antiprivatiseringsverhaal worden, we willen kijken naar de effectiviteit van het proces en daar ook de tevredenheid van de bevolking bij betrekken.’’
(Bron)
Jongen neergestoken die dief wilde aanhouden

AMSTERDAM – Een 18-jarige jongen is donderdagavond in Amsterdam neergestoken toen hij een dief wilde aanhouden. Dat heeft de politie vrijdag bekend gemaakt.
De 18-jarige Almeerder zat met zijn vriendin in een eetgelegenheid op het Damrak, toen zij werden bestolen. De dief rende weg, maar de jongen zette de achtervolging in.
Daarbij kreeg hij hulp van andere jongeren.
Even later kwam het tot een confrontatie met de crimineel. Die trok een mes en begon te steken. De jongen uit Almere raakte gewond en moest met steekwonden naar het ziekenhuis.
De dader wist te ontkomen. De politie roept getuigen op zich te melden.
(Bron)
Krokodil slikt telefoon in

AMSTERDAM - Krokodil Gena wil niet meer eten sinds hij vorige maand een mobiele telefoon van een bezoeker inslikte. De 14-jarige Gena, die in een aquarium in Oekraïne woont, is lusteloos en lijkt pijn te hebben.
Ook beweegt hij bijna niet meer, aldus medewerkster Alexandra van aquarium Dnipropetrovsk.
In eerste instantie geloofde ze de vrouw niet toen die vertelde dat de krokodil haar telefoon had ingeslikt. "Maar toen de telefoon overging en het geluid vanuit de buik van Gena kwam, begrepen we dat ze de waarheid vertelde."
Dierenartsen zullen volgende week röntgenfoto's van het dier maken om te kijken of de telefoon er nog steeds in zit. Een operatie zal alleen als laatste redmiddel worden uitgevoerd, zeggen de artsen.
De eigenaresse van de telefoon heeft aangegeven haar simkaart terug te willen, omdat er foto's en contactgegevens op staan.
(Bron)
Finland weigert Samen meer zeggenschap

HELSINKI - Finland ratificeert de VN-conventie voor de rechten van inheemse volkeren niet. Daarmee krijgen de Samen voorlopig geen zeggenschap over eigen land.
Dat meldde de Finse minister van Justitie Tuija Brax vrijdag in reactie op een eis die het Europese parlement een dag eerder had gesteld.
De Samen (scheldwoord: Lappen) zijn een landloos volk van tachtigduizend tot 135.000 mensen, die in het noorden van Scandinavië en het uiterste noordwesten van Rusland leven. In Finland leven ongeveer 9.000 Samen.
Het volk strijdt al jaren op vreedzame wijze voor meer zeggenschap over het grondgebruik in hun woongebied. Ratificatie van de conventie van de Verenigde Naties kan daarvoor de weg vrijmaken.
Volgens de Finse justitieminister ligt de grootste regeringspartij, de centrumrechtse Suomen Keskusta van premier Mari Kiviniemi, dwars bij het raticiferen van de internationale afspraken.De minister denkt dat er pas na de parlementsverkiezingen in april weer gedacht kan worden over ratificatie.
De Zweedse regering gaf de circa vijftienduizend Samen in het land vorig jaar wel veel medezeggenschap over het Unesco-werelderfgoed Laponia, een deel van Lapland, maar meer niet.
Zweden heeft grote economische belangen in het noorden van het land, waar belangrijke ijzerertsmijnen en waterkrachtcentrales zijn. Zweden heeft het VN-verdrag net als Finland nog niet geratificeerd.
Noorwegen gaf de Samen al in 1990 een officiële status, een eigen parlement en medezeggenschap over het grondgebruik.
Met zestig- tot honderdduizend leden leven verreweg de meeste Samen in Noorwegen.
(Bron)
Man zonder rijbewijs ramt politieauto's

DRUNEN - Een 23-jarige automobilist zonder rijbewijs heeft vrijdagmiddag in zijn woonplaats Drunen (Noord-Brabant) twee politieauto's in de prak gereden. Dat meldde de politie.
Agenten zagen de man, van wie zij wisten dat hij geen rijbewijs had, rijden op de A59. De verdachte negeerde een stopteken. Bij de achtervolging ramde hij een politieauto die als versperring op de weg was gezet.
De tweede politieauto raakte beschadigd bij het klemrijden van de verdachte op de Duinweg in Drunen. Beide voertuigen moesten worden weggetakeld. Niemand raakte gewond.
Tijdens de achtervolging reed de man onder meer met hoge snelheid op een fietspad waar een vrouw haar hond liep uit te laten. Zij kon de auto ternauwernood ontwijken. De politie is op zoek naar deze vrouw.
(Bron)
Nieuwe partners voor Galapagosschildpad

AMSTERDAM - Wetenschappers hopen met twee nieuwe partners Galapagosreuzenschildpad George te laten paren en zo de soort, officieel de Geochelone abingdoni, voor uitsterven te behoeden.
Dat heeft het Galapagos National Park vrijdag in een verklaring gezegd. Eerdere pogingen die de afgelopen twintig jaar zijn ondernomen, liepen op niets uit.
George is naar schatting tussen de 90 en 100 jaar oud en heeft nog ongeveer vijftig jaar te leven. De afgelopen twintig jaar leefde George samen met twee vrouwtjesschildpadden.
De vrouwtjes, van de soort Geochelone becki, hebben in 2008 en 2009 eieren gelegd, maar deze bleken niet levensvatbaar.
Volgens wetenschappers heeft George meer kans op het produceren van nageslacht met zijn twee nieuwe partners, twee vrouwtjes van de soort Geochelone hoodensis.
De twee schildpadden arriveerden donderdag op Santa Cruz, een van de Galapagoseilanden. Uit studies die zijn uitgevoerd door de Yale Universiteit blijkt dat de twee schildpadden genetisch meer overeenkomsten met George hebben dan zijn vorige partners.
(Bron)
'Artsen weten te weinig over lepra'

AMSTERDAM - Artsen in Nederland herkennen de symptomen van lepra vaak onvoldoende. Patiënten kunnen daardoor ernstig verminkt raken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Leprastichting.
Ondanks dat lepra sinds de middeleeuwen nauwelijks meer voorkomt in het westen, wonen in Nederland nog ruim vierhonderd patiënten en ex-patiënten.
Elk jaar wordt de ziekte, voornamelijk bij immigranten, nog vijf tot tien maal gesignaleerd.
Toch is de Leprastichting positief gestemd over de toekomst. Door effectieve bestrijding is de ziekte in de afgelopen veertig jaar in veel landen teruggedrongen.
De stichting verwacht dat lepra binnen twintig jaar geen verminkende ziekte meer is door betere medicatie.
(Bron)

Dat 'over twintig jaar is het opgelost' zeggen ze van zowat elke ziekte, en al vijftig jaar.
Dronken automobilist stuit op 'blokkade'

KAPELLE - De voorzorgsmaatregelen die een inwoner van Kapelle (Zeeland) had genomen nadat er bijna een auto zijn woonkamer was binnengereden, bewezen zaterdagochtend hun nut.
Een dronken automobilist (21) reed via een lantaarnpaal zijn tuin in en kwam tot stilstand tegen een houten verhoging en een boompje, na het eerdere incident speciaal aangelegd om erger te voorkomen.
De bestuurder, woonachtig in Kapelle, is aangehouden en zijn rijbewijs ingevorderd.
(Bron)
Tiener jaagt wolven weg met heavy metal

OSLO - Een 13-jarige Noorse jongen heeft een aanval van wolven afgeweerd met heavy metal-muziek. Dat berichtten verschillende media in Europa donderdag.
De jongen kwam al luisterend naar muziek via zijn mobieltje uit school gelopen in het plaatsje Rakkestad in Centraal-Noorwegen, toen vier wolven voor hem opdoken.
Hij bedacht zich geen moment, deed zijn oordopjes uit, zette het volume open waarop het nummer Overcome van de metalband Creed uit de speakertjes schalde.
Tegelijkertijd schreeuwde hij en zwaaide met zijn armen om de wilde dieren af te schrikken, wat hielp. De wolven sjokten weg, aldus de jongen.
''Het ergste wat je kunt doen is wegrennen'' zei hij later op de Noorse televisie. ''Want dan nodig je ze uit om achter je aan te komen.''
(Bron)
Na gevecht vlucht inbreker in politieauto

UTRECHT - In Utrecht heeft de politie vannacht meerdere malen geschoten in een poging twee vermoedelijke inbrekers aan te houden. Eén van hen was tijdens de achtervolging korte tijd op de vlucht in een gestolen politieauto.
Agenten kwamen de vermoedelijke inbrekers op het spoor omdat die in De Bilt rondreden op een scooter zonder kentekenplaten met een flatscreen in handen. Ter hoogte van de Berekuil stapte één van de agenten uit in een poging de scooter in te sluiten. Dat mislukte waarna de verdachten doorreden naar de Veemarkthallen.
Daar werd een poging gedaan het duo aan te houden maar dat ontaardde in een gevecht tussen een verdachte en een agent die alleen was. Na een gewelddadige worsteling, waarbij ook pepperspray werd gebruikt, wist één van de inbrekers achter het stuur van de politieauto te klimmen en weg te rijden. Hier werd voor het eerst door de politie geschoten.
Nadat groot alarm werd geslagen kon de politieauto worden klemgereden ter hoogte van Fort Blauwkapel. Iets eerder, op de Aartsbisschop Romerostraat, waren de banden al lekgeschoten door agenten. Bij het Fort reed de verdachte zich klem op een obstakel waarna hij werd ingerekend.
De tweede verdachte wist te ontsnappen maar werd later alsnog opgepakt.
(Bron)

vrijdag, januari 21, 2011

Slapen in een grote schuur, met veel mensen - later bleek de schuur ook een winkel.
Ik moest er weg, en dat lukte ook, als een soort ontsnapping, waarna ik dwars door Texel moest lopen om bij de boot te komen.
De laatste tijd ben ik weer vaak aan het lopen in m'n dromen, normaal ben ik me nauwelijks bewust van hoe ik me voortbeweeg. Maar Texel was wel erg mooi.
Frankrijk riskeert miljoenenboete om zwartbuikhamster

LUXEMBURG - Frankrijk blijft in gebreke bij het beschermen van de zwartbuikhamster. Door een lakse Franse houding wordt het diertje met uitsterven bedreigd.
Dat is het standpunt van advocaat-generaal Juliane Kokott bij het Europees Hof van Justitie, zo bleek donderdag.
''Als Frankrijk in 2008 al maatregelen heeft getroffen om het diertje te beschermen, zijn ze op dit moment niet toereikend'', aldus Kokott. Als het hof de mening van de advocaat-generaal overneemt, wat in de meeste gevallen gebeurt, kan dat Frankrijk op een miljoenenboete komen te staan.
De hamster wordt al sinds 1993 wettelijk beschermd, maar de populatie slonk de afgelopen jaren van ruim 1100 in 2001 tot een kleine tweehonderd in 2007. Het diertje, dat de helft van het jaar slaapt, gedijt slecht nu agrariërs vooral maïs verbouwen in plaats van gewassen als alfalfa.
(Bron)

Misschien wil Frankrijk ze liever uitzetten.
Automobilist drie keer langs flitser

NIJKERK - Een automobilist is woensdag in het Groningse Niekerk in korte tijd drie keer gesnapt door dezelfde flitser. Dat meldde de politie Groningen donderdag.
In de twee uur dat er in het dorp werd gecontroleerd op snelheid, zijn in totaal zeven snelheidsovertredingen gemaakt.
Drie daarvan waren afkomstig van de nog onbekende bestuurder. Op de betreffende provinciale weg geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
De bestuurder van de auto, die binnenkort drie bonnen op de mat vindt, reed op z’n hardst 107 kilometer per uur.
(Bron)
Amerikaanse lost eigen ontvoering op

NEW YORK - Een Amerikaanse vrouw die als baby was gekidnapt, heeft haar ontvoering opgelost. 23 jaar nadat Carlina White als negentien dagen oude baby uit een ziekenhuis in New York was meegenomen, heeft ze haar echte moeder in de armen gesloten.
White groeide op als Nejdra Nance in Connecticut, maar had altijd het gevoel dat ze niet bij de familie hoorde. Daarom begon ze zelf een onderzoek naar haar afkomst, berichtten Amerikaanse media donderdag.
Een DNA-test wees deze week uit dat Carlina de dochter is van Joy White. De politie is een onderzoek begonnen naar de vrouw die Carlina grootbracht.
In 1987 bracht Joy White haar dochtertje naar het ziekenhuis omdat ze koorts had. Twee uur nadat haar kindje was opgenomen, nam de moeder weer een kijkje in haar bedje, maar dat was leeg. Een groot opgezette zoektocht leverde niets op.
Nejdra Nance werd grootgebracht in Bridgeport (Connecticut), en verhuisde later naar Atlanta (Georgia). Carlina vond al langer dat ze op niemand in haar familie leek en verdacht haar 'moeder' ervan haar persoonlijke gegevens te hebben vervalst.
Carlina nam contact op met het Nationale Centrum voor Vermiste en Uitgebuite kinderen. Op de website ontdekte ze een foto van een baby, waarvan ze dacht dat zij dat zelf wel eens zou kunnen zijn.
''Ik ben volledig overweldigd. Ik ben gewoon blij. Het is net een film'', aldus Cartlina. Haar nieuwe 18-jarige halfzusje Sheena zei dat Carlina precies op haar moeder lijkt. ''Het voelt alsof we elkaar kenden nog voor we elkaar hadden ontmoet.''
(Bron)

Ik was 29 toen ik mijn biologische moeder ontmoette, en ook dat voelde als 'eigen'. Heel merkwaardig.
Maar een mooi verhaal, voor hetzelfde geld was het alleen een hersenspinsel geweest dat haar opvoedmoeder niet haar biologische moeder was.
En wat gebeurt er nu met die opvoedmoeder?

Update 23-01: TT 129 FBI pakt verdachte van baby-kidnap

In Amerika is de vrouw gearresteerd die 23 jaar geleden vermoedelijk een baby heeft ontvoerd uit een ziekenhuis in New York.
'Vijftigplussers zijn gelukkigst'

AMSTERDAM - Volgens onderzoekers hebben mensen die een halve eeuw geleden op de wereld zijn gezet de tijd van hun leven. Vijftig zou de leeftijd zijn waarop mensen het meest gelukkig zijn.
De 'gelukkigste leeftijd' werd ontdekt toen onderzoekers 1.500 vijftigplussers ondervraagden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Engelse verzekeringsmaatschappij. Vier op de tien ondervraagden gaf aan op dit moment gelukkiger te zijn dan ooit te voren, zo meldt Daily Mail.
Belangrijke factoren voor het 'geluk' zijn een succesvolle carrière achter de rug hebben en het trotse gevoel dat kinderen met een succesvolle carrière geven. Daarnaast hebben vijftigplussers volgens het onderzoek meer tijd om met familie en vrienden door te brengen.
(Bron en meer)

"Belangrijke factoren voor het 'geluk' zijn een succesvolle carrière achter de rug hebben en het trotse gevoel dat kinderen met een succesvolle carrière geven."
Dat lijkt me niet voor elke vijftigplusser opgaan, dus dat die groep het gelukkigst zou zijn hangt van hele andere factoren af.
Lichtgewonden stelen Belgische ziekenwagen

BRUSSEL - Twee mannen die lichtgewond naar een ziekenhuis in het Belgische Dendermonde waren vervoerd, zijn er vandoor gegaan met de ziekenwagen.
De twee waren woensdag betrokken bij een verkeersongeval bij Sint-Niklaas (tussen Antwerpen en Gent).
In het ziekenhuis bleek dat hun kwetsuren meevielen. Ze stalen daarop de handtas van een receptioniste en stapten in een toevallig klaarstaande ambulance.
Het signalement van het voertuig werd meteen verspreid, zodat het duo snel in de kraag kon worden gevat. Het gaat om twee Fransen van 30 jaar, aldus de woordvoerder van het parket in Dendermonde donderdag.
(Bron)
Russische vliegtuigen onderschept door F-16's

LEEUWARDEN - Twee Russische vliegtuigen zijn in de nacht van woensdag op donderdag onderschept door twee Nederlandse F-16's.
De Russen waren Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnengevlogen, zonder dat duidelijk was waarom. Dat meldt de luchtmacht donderdag.
De F-16's kregen opdracht om poolshoogte te gaan nemen bij de Russische vliegtuigen van het type Bear T-95. De Russen werden op dat moment al in de gaten gehouden door de Noorse en Deense luchtmacht.
De F-16's hebben de Russen begeleid, totdat de Britten de taak overnamen in het Britse luchtruim. Waarom de Russische vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim vlogen, zonder dat ze hun identiteit bekend maakten, is niet duidelijk.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie komt het wel vaker voor dat vliegtuigen, zonder zich te identificeren, het verantwoordelijkheidsgebied binnenvliegen.
''De afgesproken NAVO-procedure vanwege de terreurdreiging is dan dat F-16's de vliegtuigen oppikken. Als je geen contact heb, ga je kijken", aldus de woordvoerder. De afgelopen drie jaar is dat volgens het ministerie vier keer voorgekomen."
In november vorig jaar waren al eens Kamervragen gesteld na een soortgelijk incident met twee Russische bommenwerpers. Volgens minister Hans Hillen van Defensie overtrad de Russische luchtmacht destijds geen internationale regels.
Al was hij wel van mening dat de Russische vliegtuigen zich vanwege veiligheidsredenen moeten melden bij het binnenvliegen van het verantwoordelijkheidsgebied.
De op basis van nationale wetgeving bestaande meldingsplicht wordt tijdens dit soort vluchten echter doorgaans niet gerespecteerd.
(Bron)
WMO ziet opwarming aarde bevestigd

AMSTERDAM - De Wereld Meteorologische Organisatie ziet de trend naar opwarming van de aarde bevestigd. Het jaar 2010 evenaarde 1998 en 2005 als jaren met de hoogste gemiddelde temperatuur sinds de temperatuurregistratie in 1854 begon.
De gemiddelde temperatuur op aarde lag vorig jaar 0,53 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1961-1990, dat als vergelijkingsmateriaal dient. "De data van 2010 bevestigen de langetermijn-opwarmingstrend van de aarde", zegt WMO-directeur Michel Jarraud.
Hij voegt eraan toe dat de tien warmste jaren sinds 1854 allemaal na 1998 waren. De WMO-cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Britse meteorologische dienst, het Amerikaanse centrum voor klimaatdata en de NASA.
De recente opwarming deed zich volgens de WMO vooral voor in Afrika, delen van Azië en delen van het Noordpoolgebied. In Noord-Europa, delen van Rusland en het oosten van de Verenigde Staten was het tegen het einde van het jaar juist aanmerkelijk koeler.
De WMO stelt dat het extreme weer - zoals de hittegolf in Rusland en de overstromingen in Pakistan - zich dit jaar voortzet, met zware overstromingen in Sri Lanka, de Filipijnen, Brazilië en Australië.
(Bron)
Bedrijven verdacht van export zieke runderen

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt drie vee-exporteurs uit Friesland en Overijssel en een veearts uit Friesland van fraude met honderden runderen.
De exporteurs zouden bloedmonsters van gezonde koeien hebben gebruikt om een gezondheidscertificaat te krijgen voor met blauwtong besmette runderen.
De veearts zou de spil zijn in de oplichting, zo bleek donderdag tijdens een regiezitting van de zaak voor de rechtbank in Leeuwarden.
De runderen werden door exporteurs verhandeld naar Rusland, Slowakije, Roemenië, Georgië, Jordanië en Azerbeidzjan. In Roemenië werd bij een partij dieren blauwtong geconstateerd.
Een van de verdachte bedrijven haalde de koeien terug naar Nederland, waarop de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit onraad rook. Tijdens het onderzoek kwamen ook de andere exporteurs in beeld.
De advocaten van de exporteurs zeggen dat hun cliënten niet wisten van besmetting. De zaak wordt later inhoudelijk behandeld.
(Bron)
Eeuwenoude graftombe ontdekt in Peru

LIMA - Peruaanse archeologen hebben een eeuwenoude graftombe ontdekt van een edelman uit de tijd voordat de Europeanen voet zetten op het Amerikaanse continent. Dat hebben de onderzoekers donderdag bekendgemaakt.
De 1100 jaar oude graftombe werd gevonden in de regio Lambayeque in het noorden van Peru en behoorde toe aan een edele uit de Sicán-cultuur.
De dode was begraven, zittend op een draagstoel, met een masker, een kroon en andere gouden en zilveren voorwerpen die erop duiden dat hij veel aanzien genoot.
De Sicán-cultuur ontstond rond 750 en beleefde zijn hoogtijdagen tussen 900 en 1100. In 1375 werd het gebied van de Sicán ingelijfd door de Chimú, die een kleine honderd jaar later op hun beurt werden overwonnen door de Inca's.
(Bron)
Politie schiet op vluchtende bestuurder

NUTH - De politie heeft woensdagavond rond 23.00 uur op de Hunnecum bij het Limburgse dorp Nuth gericht geschoten op een auto, waarvan de bestuurder vlak daarvoor op agenten was ingereden.
Dat gebeurde toen de agenten de auto, die eerder woensdagavond zou zijn gestolen, wilden controleren.
Dat maakte de politie bekend. Aan de schietpartij was een inbraak in een woning aan de Op de Bies in Schimmert vooraf gegaan. Daarbij zouden twee auto's gestolen zijn.
Op de weg tussen Schimmert en Nuth wilde de politie een van deze auto's controleren, waarop de bestuurder gas gaf en op de agenten inreed. Die openden daarop het vuur, maar de bestuurder wist te ontkomen.
Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, zei een woordvoerder van de politie.
(Bron)
Pakje sigaretten 40 tot 50 cent duurder

BERGEN OP ZOOM - Een pakje sigaretten wordt met ingang van 1 maart 40 tot 50 cent per pakje duurder. Dat heeft marktleider Philip Morris, maker van onder andere Marlboro, donderdag gezegd.
Een pakje Marlboro kost voortaan 5,20 in plaats van de huidige 4,80 euro voor 19 sigaretten. Pakjes L&M, Philip Morris en Chesterfield gaan alle drie 50 cent in prijs omhoog. Een pakje Philip Morris kost voortaan 5,30 in plaats van 4,80 euro.
Gauloise, van fabrikant Imperial Tobacco, gaat net als Marlboro 5,20 euro kosten. De shag van Imperial Tobacco blijft gelijk in prijs, maar wordt weer 2,5 gram lichter.
Een pakje Drumshag kost nu 5,50 euro voor 42,5 gram, vanaf 1 maart kost een pakje van 40 gram 5,50 euro. JT International, van Camel, Winston en Benson & Hedges en BAT, van onder meer Lucky Strike, zijn er nog niet aan uit wat hun nieuwe prijzen worden.
Op Prinsjesdag maakte het demissionaire kabinet bekend dat de accijns op sigaretten omhoog zou gaan. Volgens een woordvoerder van Philip Morris drijft de accijns de prijs met 27 cent op en komt daar 13 cent voor de commercie bij.
''Van de totale commerciële verhoging blijft nog geen derde over voor de handel'', stelde een woordvoerder van brancheorganisatie NSO.
Eind 2008 werd een pakje sigaretten ook in één klap 50 cent duurder. Dat leidde volgens de branche destijds tot een verschuiving in het koopgedrag; verschillende fabrikanten hebben inmiddels ook goedkopere sigaretten op de markt gebracht.
(Bron)
'Werkdruk treinpersoneel te hoog'

DEN HAAG - Bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de winterperikelen op het spoor hebben de vakbonden gezegd dat het personeel onder zware en soms onacceptabele omstandigheden heeft moeten werken.
''Het personeel had vaak te weinig informatie om de reizigers goed te informeren. Het leek wel of er soms 'te weinig handjes' waren om de problemen op te lossen.''
FNV Bondgenoten vindt dat er geen samenhangend geheel is op het spoor en dat elke partij op het spoor zijn eigen belang groter vindt dan dat van een ander. ''Die belangentegenstellingen komen vooral bij calamiteiten aan het licht.
De bond wil dat de NS de concessie voor het hoofdnet krijgt, ook na 2015. Ook CNV Vakmensen is daar voor. ''Dat schept duidelijkheid en geeft rust.''
De FNV wil geen lappendeken van spoorbedrijven. Niemand heeft nu het totale overzicht, zei Roel Berghuis van de FNV.
(Bron)
Bloederige versie Wegmisbruikers in China

PEKING - Ontbijttelevisie in de Chinese hoofdstad Peking heeft er een nieuw programma bij: voetgangers die worden platgereden door vrachtwagens en fietsers die worden gelanceerd door te hard rijdende automobilisten.
Alles is tot in het gruwelijkste detail te zien, herhaald in slow motion. Een verkeersagent voorziet de levensechte beelden van deskundig commentaar en legt uit welke regels precies worden overtreden.
Het aantal autobezitters in de Volksrepubliek groeit explosief, en daarmee ook de onveiligheid op de weg. Dagelijks komen honderden verkeersdeelnemers om het leven door ongevallen.
De stadszender van Peking maakt daarom samen met de verkeerspolitie een bloederige variant op Wegmisbruikers.
Het programma, dat schokkende beelden van verkeersslachtoffers niet uit de weg gaat, is dagelijks te zien tijdens zowel de ochtend- als de avondspits.
''Soms kan een simpele vergissing tot grote spijt leiden, een beoordelingsfout kan het einde betekenen van een bruisend leven'', leidt presentator Fan Hongjun het programma in. Vervolgens is te zien hoe een vrachtwagen een fietser plet.
In een ander filmpje wordt een voetganger geschept door een bus. Uit de beelden blijkt hoe weinig Chinese weggebruikers zich aantrekken van zelfs de meest basale verkeersregels.
Volgens statistieken van de politie kwamen in China in 2009 bijna 70.000 mensen om in het verkeer. Dat zou neerkomen op gemiddeld 190 verkeersdoden per dag.
Uit een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek evenwel dat de autoriteiten een veel te rooskleurig beeld schetsen van het aantal dodelijke ongelukken.
Ook bleek dat Peking ten onrechte stelt dat het aantal slachtoffers de laatste jaren afneemt.
(Bron)

donderdag, januari 20, 2011

Nederlanders redden zich met SOS in sneeuw

PARIJS - Twee jonge Nederlandse snowboarders die in de Franse Alpen in de problemen waren geraakt, zijn gered, nadat zij de reusachtige letters SOS in de sneeuw hadden gestampt.
Personeel van een piste van een nabijgelegen skiplaats ontdekte bij toeval het noodsein, meldde de Franse krant Le Dauphiné Libéré donderdag.
De twee waren woensdag buiten de gemarkeerde piste onderweg, toen zij op een gletsjer in de problemen kwamen. De terugweg bleek door rotsen versperd.
Zij waren vergeten hun mobiele telefoon mee te nemen en besloten daarom de SOS-letters in de sneeuw te stampen.
(Bron)

Al die gasten die in de problemen komen, zijn altijd buiten de piste bezig. Je zou toch bijna gaan denken dat dat niet zo slim is.
Cel na betalen voor seks met 12-jarige

GRONINGEN - Een 40-jarige man uit Delfzijl die tien keer betaalde voor seks met een 12-jarige jongen, is daarvoor donderdag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Door deze uitspraak komt de man meteen al vrij, want hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten.
De jongen vroeg in 2009 op het station in Delfzijl sigaretten aan voorbijgangers toen hij het verzoek kreeg van de man 'om iets met seks te doen'. De jongen deed wat hem werd gevraagd omdat hij geld nodig had voor sigaretten.
De twee hadden vervolgens in totaal tien keer seks met elkaar. Eerst in de buitenlucht, later in het appartement waar de man samen met zijn moeder woonde. Volgens de rechtbank is er sprake van ontucht. De man komt in zijn proeftijd onder toezicht te staan van de Verslavingszorg.
(Bron)
Hond redt baasje bij rolstoelongeluk

ENSCHEDE - De hond van een 43-jarige Enschedeër heeft donderdag zijn baasje van de verdrinkingsdood gered. Dat heeft de politie gemeld.
De man reed in zijn elektrische rolstoel op een hellend pad en raakte de macht over het stuur kwijt. De Enschedeër belandde in een sloot en kon nog net zijn hoofd boven water houden.
De hond wist uiteindelijk hulp in te schakelen door luid te blaffen tegen een voetganger, die iets verderop liep. Deze 45-jarige man uit Goor lukte het niet om de rolstoeler uit zijn benarde situatie te redden.
Uiteindelijk slaagden de politie en ambulancepersoneel er in de man op het droge te krijgen. De Enschedeër ging voor controle naar het ziekenhuis. Baasje en hond zijn inmiddels weer met elkaar herenigd.
(Bron)
Defensie koopt voor miljoenen aan munitie

DEN HAAG - Defensie heeft een langlopend raamcontract getekend met het Duitse defensieconcern Rheinmetall voor de levering van munitie.
De waarde van het tienjarige contract kan oplopen tot 200 miljoen euro, zo werd donderdag bekendgemaakt.
Volgens Defensie gaat het om 44 soorten munitie met kalibers van 20 tot 155 millimeter. De munitie kan worden gebruikt voor onder meer snelvuurkanonnen en zwaar artilleriegeschut.
Ook rookgranaten en munitie voor granaatwerpers maken deel uit van het contract. De munitie is bestemd voor alle legeronderdelen.
De totale hoeveelheid munitie die Defensie van Rheinmetall koopt, is niet vooraf vastgelegd, maar afhankelijk van de vraag. ''Daar waar nodig is, wordt besteld en geleverd'', aldus een woordvoerder van het ministerie. De voorraad wordt opgeslagen bij Rheinmetall zelf.
Rheinmetall is al jaren een belangrijke leverancier van Nederland. Het Duitse bedrijf is naast munitieproducent ook fabrikant van pantservoertuigen zoals de Fuchs en de Puma, de Leopard-gevechtstank en de pantserhouwitser 2000.
(Bron)

Mooi voorbeeld van bezuinigen.
VWA ontdekt tientallen dode koeien

De Voedsel en Warenautoriteit heeft bij een veehouderij in de provincie Groningen 70 kadavers van dode koeien ontdekt. Meer dan tien kalveren waren zo ziek dat ze moesten worden afgemaakt.
De controleurs van de VWA hebben 240 koeien en kalveren weggehaald. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Ruim 200 gezonde dieren mogen voorlopig blijven.
Vorig jaar was er bij de Groningse veehouderij ook al sprake van verwaarlozing. De veehouder moest toen een verbeterplan opstellen. Volgens de VWA leek het erop dat de situatie was verbeterd, maar nu blijkt dat er toch veel mis is bij het bedrijf.
(Bron)

Dan zijn ze duidelijk te laat gaan hercontroleren :-(
Kwart Oostzee door verzuring dood

STOCKHOLM - Ruim een kwart van de Oostzee is door verzuring dood. Ondanks maatregelen van omringende landen om het tij te keren, was het sinds de jaren '60 van de vorige eeuw nog niet zo slecht gesteld met de zee in Noord-Europa.
Dat blijkt donderdag uit nieuw oceanografisch onderzoek van het SMHI, het Zweedse KNMI.
De landen rond de Oostzee - Denemarken, Zweden, Finland, Duitsland, de Baltische staten, Polen en Rusland - proberen al jaren hardere afspraken te maken over het beperken van onder meer industriële lozingen.
Scandinavische experts wijzen vooral naar Rusland als een grote vervuiler die zich niet aan banden wil laten leggen.
Lozingen van afvalwater van boeren en industrie zijn de belangrijkste veroorzakers van de verzuring. Algen leven er wel bij en versterken met hogere temperaturen door recente klimaatveranderingen het effect, aldus een verklaring van het SMHI.
Vissen als kabeljauw hebben door de verzuring minder te eten, waardoor hun aantallen zullen afnemen. Dit heeft weer gevolgen voor vissers die uit de Oostzee hun dagelijks brood halen.
Volgens het SMHI verslechterde de waterkwaliteit in de afgelopen twee decennia krachtiger dan in de periode daarvoor. Ongeveer 28 procent van het water bij de zeebodem (70.000 vierkante kilometer) kent een zuurstofgehalte van minder dan 2 milliliter per liter, waardoor planten- en dierenleven praktisch onmogelijk is.
Dat is in oppervlakte bijna de omvang van Nederland en België samen. In 1960 besloeg het dode deel van de Oostzee nog geen 15 procent van het totaaloppervlak.
(Bron)
Inbrekers snuiven as overledene

AMSTERDAM – Vijf mannen hebben tijdens een inbraak in de Amerikaanse plaats Silver Springs een snuifje genomen uit een urn met daarin de as van een gecremeerde man en diens honden. Zij dachten dat het een grote pot met cocaïne was.
Dat meldt de Engelse website Daily Mail.
De mannen namen de urn mee tijdens een inbraak die plaats had op 15 december vorig jaar. Zij waren ervan overtuigd dat er cocaïne in de pot zat en snoven eenmaal thuisgekomen een deel van de inhoud op.
Vorige week liep het vijftal tegen de lamp na een andere inbraak. Hierbij bekenden zij ook de diefstal van de urn en wat er met de inhoud was gebeurd.
Volgens de politie hadden de mannen kort na de diefstal ontdekt wat er werkelijk in de urn zat. Het deel van de as dat zij nog niet hadden opgesnoven, hadden zij in een meer gedumpt.
(Bron)

woensdag, januari 19, 2011

Neushoorn lijdt zwaar onder stroperij

JOHANNESBURG/ZEIST - Steeds vaker worden in Zuid-Afrika neushoorns gestroopt. Afgelopen jaar werd met de dood van 333 neushoorns een triest hoogtepunt bereikt.
Frans Schepers van het Wereld Natuur Fonds ziet de stijgende trend met lede ogen aan: ''Vooralsnog is de populatie niet in gevaar, maar dan moet deze ontwikkeling zich niet doorzetten.''
De neushoorn is een van de beste voorbeelden van geslaagd natuurbeheer in Afrika. Leefden er aan het einde van de 19e eeuw nog slechts honderd van deze dieren, inmiddels stappen er meer dan 20.000 witte neushoorns over de Afrikaanse steppen.
Met de zwarte soortgenoot, die zich liever in de bosjes ophoudt, gaat het wat slechter: daarvan zijn er nog ongeveer 4500, waarvan een kleine 1700 in Zuid-Afrika leven.
''Het is jarenlang heel goed gegaan met het beschermen van de neushoorn, maar nu er veel meer vraag is naar hoorns gaat het aantal gestroopte dieren jaarlijks omhoog'', aldus Schepers, die als programmamanager beschermde dieren en parken regelmatig de wildparken in Zuid-Afrika bezoekt.
''In Azië geloven veel mensen dat de hoorn van een neushoorn geneeskrachtige werking heeft. Dat slaat nergens op. Het is gewoon hetzelfde spul als van je eigen nagels. Dat kun je niet eens verteren, laat staan dat het je beter maakt.''
Vooral het bekende Zuid-Afrikaanse Krugerpark moest het afgelopen jaar veel neushoorns afstaan aan de illegale handel. Stropers kregen daar bijna 150 hoorns te pakken, de neushoorns werden gedood.
De strijd tussen de parkwachters en de stropers is oneerlijk, omdat de bendes die op neushoorns jagen zeer goed zijn uitgerust.
''Het gaat om organisaties die de beschikking hebben over helikopters, nachtkijkers, verdovingsapparatuur en geluidsdempers op de wapens. Daardoor kunnen ze de patrouilles ontwijken'', stelt Schepers.
Een hoorn levert op de Aziatische markt tienduizenden euro's op. Kopers en verkopers in Azië worden nog maar zelden opgepakt, maar de stropers in Afrika moeten er meer en meer aan geloven. ''Afgelopen jaar zijn in het veld bijna honderd stropers opgepakt. Ook zijn er 42 transporteurs gearresteerd'', stelt Schepers.
''De lui die achter de handel zitten en er dus veel geld mee verdienen, worden echter nog niet gepakt. Dat gaat in de toekomst hopelijk wel gebeuren, want we zijn ook intensief bezig met de aandacht voor de handelaars en hun netwerken in Azië.''
Ondanks het verlies van de gestroopte neushoorns gaat het versterken en uitbreiden van de neushoornpopulaties in Zuid-Afrika gewoon door. Het Wereld Natuur Fonds investeert onder meer in een aantal projecten in KwaZulu Natal, in het oosten van het land.
''Daar worden dieren uit bestaande reservaten verhuisd naar nieuw leefgebied, zodat de overblijvende dieren zich beter voortplanten. Met de verplaatste dieren kunnen we op andere plekken nieuwe populaties beginnen'', zegt Schepers.
''Inmiddels zijn er meer dan negentig zwarte neushoorns naar nieuwe gebieden verhuisd en zijn in enkele jaren zijn vijf nieuwe populaties gesticht.''
(Bron)
Monnik gepakt met botten non

ATHENE - Een monnik is aangehouden op de luchthaven van het Griekse Athene omdat hij overblijfselen van een non in zijn bagage had.
Hij wilde de botten en schedel van de vier jaar geleden overleden vrouw naar een klooster in Cyprus brengen, omdat ze heilig zou zijn. Dat meldden de Griekse autoriteiten.
De 56-jarige Cyprioot is aangeklaagd wegens diefstal en grafschennis.
De non is volgens Griekse en Cypriotische orthodoxe kerken geen heilige. De Cypriotische aartsbisschop Chrysostomos zei in een reactie dat er sprake lijkt te zijn van charlatans met financiële belangen.
(Bron)
Alle politieke gevangenen in Tunesie vrij

TUNIS - Tunesië heeft woensdag alle resterende politieke gevangenen vrijgelaten, inclusief de leden van de verboden islamistische beweging Ennahdha. Dat zei minister Najib Chebbi van Regionale Ontwikkeling.
''Alle politieke gevangenen zijn vandaag vrijgelaten'', zei Chebbi, die voor de val van president Zine al-Abidine Ben Ali lid van de oppositie was.
Ben Ali ontvluchtte vrijdag uit het Noord-Afrikaanse land na weken van protesten.
Ook woensdag gingen weer duizenden mensen in de hoofdstad Tunis de straat op om te betogen tegen de overgangsregering. Daarin zitten volgens de demonstranten te veel ministers van het oude regime.
Zeker 33 familieleden van de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali van Tunesië zijn opgepakt. Ze worden verdacht van ''misdaden tegen Tunesië'', berichtte een lokale tv-zender woensdag op gezag van een officiële bron.
De televisiezender liet beelden zien van in beslag genomen goud en juwelen. Wie er precies in de kraag zijn gevat, werd niet gemeld.
De centrale bank van het Noord-Afrikaanse land liet woensdag weten dat hij de activiteiten van de Zitouna Bank van een zwager van Ben Ali onder toezicht heeft geplaatst. De zwager, Mohamed Sakher el-Materi, is na het vertrek van Ben Ali vrijdag ook op de vlucht geslagen. Waarheen werd niet vermeld.
De in mei opgerichte Zitouna Bank lijdt sinds de val van het regime van Ben Ali dagelijks een verlies van omgerekend ruim een half miljoen euro. Het was de eerste islamitische bank van Tunesië.
(Bron)
Onderzoek preventief fouilleren politie

DEN HAAG - De Nationale ombudsman gaat de manier waarop de politie preventief fouilleert samen met de ombudsmannen van de gemeentes Amsterdam en Rotterdam onderzoeken.
Dat maakte de ombudsman maandag bekend.
Met het onderzoek willen de ombudsmannen duidelijk krijgen ''hoe de politie de mensen selecteert zonder te discrimineren bij het fouilleren en welke instructies de politie krijgt van de officier van justitie'', aldus de ombudsman.
Het onderzoek richt zich op Amsterdam, Rotterdam, Haarlemmermeer en Culemborg.
Om een goed beeld te krijgen is een meldpunt geopend op de website van de Nationale ombudsman, waar mensen hun ervaringen kwijt kunnen. Daarnaast gaan de ombudsmannen het veld in.
Het meldpunt blijft volgens de zegsvrouw in elk geval zes weken open. De ombudsmannen verwachten na de zomer een rapport hierover te kunnen presenteren.
Volgens een woordvoerster wordt het volgens haar ingrijpende middel steeds belangrijker. ''Dat vinden wij een goede reden om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.''
Bij de ombudsman liggen geen klachten over de manier waarop de politie het middel gebruikt. ''Daarom hebben we de input van burgers nodig.''
(Bron)
Yolanthe verkozen tot Dom Bontje

AMSTERDAM - Yolanthe Sneijder-Cabau is woensdag uitgeroepen tot Dom Bontje van 2010. De winnares krijgt de titel krijgt vanwege het slechte voorbeeld dat ze geeft door bont te dragen.
De stichting Bont voor Dieren organiseert de verkiezing elk jaar. De afgelopen twee edities won koningin Beatrix.
Yolanthe was dit jaar samen met Lange Frans, Kim Feenstra, Danie Bles en Victor & Rolf genomineerd. De presentatrice kreeg uiteindelijk 43 procent van de stemmen.
Iedereen die wilde kon stemmen op de website. Bont voor Dieren gaat de winnares een brief sturen waarin de stichting Yolanthe vraagt om nooit meer bont te dragen.
DJ Wannabeastar, presentatrice Andrea van Pol, actrice Mounira Hadj Mansour, actrice Karen van Holst Pellekaan en ontwerper Bas Kosters waren samen met de groep 'vrijwilligers' genomineerd voor de positieve titel Coole Bontgenoot.
De vrijwilligers kregen de meeste stemmen voor de symbolische titel.
(Bron)
Inbrekers blijken notenkrakers

DEN HAAG - Omdat zij inbraakgeluiden bij de buren hoorden, belden bewoners van een woning aan de Ketelstraat in Den Haag dinsdagavond tegen middernacht de politie.
Agenten stelden direct een onderzoek in.
Zij troffen in de woning echter geen inbrekers aan, maar wel de bewoners, die gezellig noten aan het kraken waren.
De politie meldde dit woensdag.
(Bron)
Gewonden bij schietpartij school Los Angeles

AMSTERDAM - Zeker twee scholieren zijn dinsdag zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht na een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse Los Angeles.
De politie heeft de vermeende schutter, vermoedelijk een scholier, in handboeien afgevoerd van de Gardena High School.
Een van de leraren schakelde de politie in met de melding dat er een schietincident was, waarop de school in Californië werd afgesloten. Verontruste ouders kwamen massaal naar de middelbare school toegesneld.
Volgens sommige mediaberichten gaat het mogelijk om een misverstand. Een geweer zou zijn afgegaan, toen de tas waarin het wapen zat, op de grond werd gezet.
(Bron)

En wie neemt er geen geweer mee naar school hè.
Tijger is een kat met vreemde voorkeuren. Ik heb inmiddels van meer katten gehoord die dol zijn op olijven. Andere katten die een moord doen voor een beetje loempiasaus (van die zoete chilisaus) ken ik niet.
Maar nu stond er een bord op een bereikbare plaats, met daarop nog een dot grofgemalen Zaanse mosterd. Dat bord stond op die bereikbare plaats omdat ik dàcht dat Tijger dat toch niet zou lusten. Dat moet je bij een Tijger dus nooit denken, dat blijkt maar weer.
De mosterd is op, daarna heeft ze flink wat gedronken, en nu zit ze tevreden te poetsen.
Dat beest is echt raar ;-)

dinsdag, januari 18, 2011

Man mishandeld en huis in brand gestoken

RIJSWIJK - De politie heeft zondag drie Achterhoekers aangehouden die worden verdacht van ernstige mishandeling van een 26-jarige Silvoldenaar en het in brand steken van diens woning.
Het slachtoffer ligt met hoofdletsel en gebroken handen in het ziekenhuis, zo deelde de politie zondag mee.
Omwonenden meldden de brand in de vroege ochtend bij de brandweer. Politiemensen troffen daarna op het parkeerterrein bij het flatcomplex de zwaargewonde bewoner aan.
De man verklaarde later door bekenden te zijn mishandeld. Daarover wil de politie niets zeggen. Wanneer het huis in brand is gestoken, is niet duidelijk.
De brandweer kon het vuur snel blussen. Bewoners van het appartement erboven zijn tijdelijk elders ondergebracht.
De drie verdachten zijn in de middag aangehouden in de gemeente Oude IJsselstreek.
(Bron)
Twee gewonden bij achtervolging

BRUSSEL - In het Belgische Wuustwezel zijn dinsdagochtend twee Nederlanders gewond geraakt bij een achtervolging. De Nederlandse politie achtervolgde de auto van de mannen over de grens in België.
In Wuustwezel, ten zuiden van Roosendaal, reed het voertuig tegen een boom. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT dinsdag gemeld.
De politie zette rond 5.00 uur de achtervolging in omdat de mannen verdacht werden van een diefstal. De mannen gingen er vandoor en reden met 120 kilometer per uur de bebouwde kom van de Vlaamse plaats in. Daar knalden ze tegen een boom.
De brandweer moest eraan te pas komen om de twee inzittenden te bevrijden. De bestuurder is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Zijn passagier raakte slechts lichtgewond.
(Bron)

Hoe is het met de boom?
'Sekspop is geen erkend vaartuig'

SYDNEY - De politie in de Australische deelstaat Victoria heeft gewaarschuwd dat opblaasbare poppen geen erkend vaartuig zijn.
Dit berichtte maandag The Sydney Morning Herald.
In het door overstromingen zwaar getroffen land moesten reddingswerkers ten oosten van de stad Melbourne uitrukken om een 19-jarige meisje te redden dat op een opblaasbare sekspop voer.
Ze dreef zondag samen met haar vriend, die ook op een latex pop te water was gegaan, stroomafwaarts over de uit zijn oevers getreden rivier de Yarra.
In onstuimig water ontplofte de pop en de jonge vrouw kon ternauwernood een drijvende boomstam grijpen.
Op de wal belden ooggetuigen de politie en de noodhulpdienst van Victoria. Die wisten de twee uit de wilde stroom van de Yarra te redden. De redders waren niet blij met de actie.
'Het is jammer dat we onze middelen hieraan moeten besteden, terwijl er nu zo veel mensen hulp nodig hebben'', aldus politieofficier Wayne Wilson.
(Bron)
'Vrouw Ben Ali nam anderhalve ton goud mee'

PARIJS - De echtgenote van de afgezette Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali, Leila Trabelsi, zou vrijdag in de Tunesische centrale bank voor 45 miljoen euro aan goud hebben opgehaald.
Dit meldt maandag het Franse dagblad Le Monde op gezag van bronnen bij de Franse geheime dienst.
De 53-jarige presidentsvrouw en voormalig kapster bezocht de gouverneur van de centrale bank en vroeg om anderhalve ton goud.
Toen de gouverneur dat weigerde, belde ze haar man die pas na lang aandringen instemde met de merkwaardige 'opname'. Het lijkt erop dat ze het goud meekreeg en meteen naar Dubai is gevlogen, aldus een Franse zegsman.
Ben Ali dacht toen kennelijk nog dat zijn val niet zo snel zou geschieden. Hij heeft nog een toespraak opgenomen, maar die is nooit uitgezonden, meldde Le Monde. Alles wijst erop dat Ben Ali vrijdagmiddag onvrijwillig is vertrokken.
De 74-jarige, belaagde president wist kennelijk bij zijn vertrek niet eens waar hij heen zou gaan. Over de vlucht, die hem uiteindelijk in Saudi-Arabië bracht, doen verscheidene verhalen de ronde.
Leila Trabelsi is in de ogen van veel Tunesiërs de duistere kracht achter het corrupte regime van haar echtgenoot. Haar familie zou in de stijl van maffioso criminele netwerken runnen en als een staat in de staat te werk gaan. Leila en haar clan zouden zich vermogens van de Tunesische staat hebben toegeëigend.
Bij recente demonstraties tegen de regering viel de haat jegens de Trabelsi's op door afkeurende kreten als ''het is de kapster die commandeert''. Ook hebben groepen jonge plunderaars in de afgelopen dagen kennelijk systematisch eigendommen van leden van de Trabelsi-clan geplunderd.
Leden uit de clan die vrijdagmiddag halsoverkop naar Frankrijk wilden vluchten, zouden door toedoen van een piloot van Tunis Air niet in hun opzet zijn geslaagd. Ze gingen op het laatste moment aan boord van een Tunesisch verkeersvliegtuig dat naar Lyon zou gaan.
De piloot, Mohamed Ben Kilani, weigerde toen echter met deze passagiers te vertrekken. Daarmee werd de vlucht vertraagd tot het leger de luchthaven overnam en de val van Ben Ali een feit was.
(Bron)
Bejaarde spookrijder omzeilt file

GRONINGEN - Een bejaarde automobilist die maandagochtend in een kilometerslange file op de A28 tussen Haren en Groningen belandde, besloot midden in de file rechtsomkeert te maken.
De spookrijder werd betrapt door agenten die hem vervolgens aan de kant zetten, zo meldde de politie Groningen dinsdag.
De bejaarde man had volgens eigen zeggen weinig zin om in een file te staan en zag geen andere mogelijkheid dan over de vluchtstrook terug te rijden naar de eerstvolgende oprit.
Tegenover de agenten die hem aanhielden, hield de man vol geen kwaad te zien in zijn actie. Zijn rijbewijs is ingenomen.
(Bron)
Colombiaanse politie onderschept 'narcoduif'

BOGOTE - In de Colombiaanse stad Bucaramanga is dinsdag een duif onderschept die cocaïne en basuco (de Colombiaanse variant van crack) vervoerde.
Dat meldde het radiostation Caracol op gezag van de politie.
De politie kreeg een tip en vond de duif op een van de muren die de gevangenis omringen. Het beest was te zwaar beladen om weg te kunnen vliegen. Op zijn rug zaten 40 gram cocaïne en 5 gram basuco.
De duif is overhandigd aan de milieupolitie. Wat er met de vogel gaat gebeuren, is onbekend.
(Bron)
'Giraffes kunnen zwemmen'

AMSTERDAM – Als een giraffe in het water valt, is het dier in staat om te blijven drijven. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.
Giraffes zouden door hun zware voorpoten en schouders een beetje naar voren kantelen in het water. Daardoor moeten de dieren hun nek in een vreemde hoek buigen om adem te kunnen halen.
Ook zinken hun poten waarschijnlijk zo diep, dat ze veel last hebben van stromingen in rivieren. Maar ondanks hun oncomfortabele positie zijn giraffes wel in staat om hun hoofd boven water te houden in het water en zich voort te bewegen.
Die bevindingen blijken uit een computermodel van onderzoeker Donald Henderson van het Royal Tyrell Museum in Alberta. “Giraffes kunnen drijven, maar ze zouden klunzig en onstabiel zijn in het water”, schrijft hij in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American.
Over het drijfvermogen van giraffen is veel geschreven vanwege hun ongebruikelijke postuur. De dieren zijn in het wild nog nooit zwemmend aangetroffen. Veel wetenschappers gingen er daarom vanuit dat de dieren niet kunnen drijven. Het computermodel bewijst nu echter het tegendeel.
Volgens Henderson is het onderzoek naar de vraag of giraffes kunnen zwemmen van groot belang voor het houden van giraffes in gevangenschap. Zo nemen sommige onderzoekers onterecht aan dat de dieren niet in staat zijn om rivieren of andere waterwegen over te steken.
Het computermodel waarmee het drijfvermogen van giraffes is berekend, werd eerder gebruikt om uit te zoeken of prehistorische dieren konden zwemmen.
(Bron)
Tienduizenden foute belastingaanslagen verstuurd

HARDERWIJK - Tussen de 20.000 en 30.000 huishoudens in Gelderland, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Drenthe hebben een fout aanslagbiljet voor de waterschapsbelasting gekregen.
Dat meldde belastinginner Lococensus-Tricijn dinsdag.
Het bedrijf int de waterschapsbelasting voor acht waterschappen. Van de 1 miljoen aangiften die zijn verzonden, staan in 2 tot 3 procent verkeerde cijfers. Onderzoek moet uitwijzen of nog meer mensen een nieuwe aanslag moeten krijgen, aldus een woordvoerster.
De belastinginner maakt gebruik van gegevens van drinkwaterbedrijf Vitens. In die gegevens bleken al fouten te zitten, aldus de zegsvrouw. Enkele duizenden bewoners met een foute aanslag hebben inmiddels een brief gekregen. Ze krijgen later alsnog de juiste gegevens opgestuurd.
(Bron)

maandag, januari 17, 2011

Medewerker besteelt Stadsarchief Amsterdam

AMSTERDAM - Een medewerker van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam heeft zijn werkgever bestolen.
De man nam zeventiende- en achttiende-eeuwse gelegenheidsgedichten mee uit het archief, bevestigde directeur Marens Engelhard maandag een bericht in de Volkskrant.
De diefstallen vonden plaats in 2009. De stukken waren een paar duizend euro waard. De man, die dertig jaar bij het Stadsarchief werkte, bood de documenten aan bij antiquariaten.
Hij liep tegen de lamp omdat een conservator van de afdeling bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam de zaak niet vertrouwde. Die zag de gedichten op sites van antiquariaten staan. De oud-medewerker stal ook enkele boeken en almanakken.
De medewerker is direct ontslagen toen de verduistering werd ontdekt en is later veroordeeld tot een taakstraf. Het Stadsarchief vreest echter dat de man nog meer heeft gestolen dan nu bekend is.
Na de zomer werd de instelling opnieuw benaderd met documenten die verdwenen bleken te zijn. Engelhard hoopt dat antiquariaten hem benaderen als zij een vermoeden hebben dat stukken uit het Stadsarchief afkomstig zijn.
De instelling heeft de gestolen gelegenheidsgedichten teruggekocht, ook voor een paar duizend euro. Deze gedichten werden in de zeventiende en achttiende eeuw gemaakt bij familiegebeurtenissen als een huwelijk, geboorte of overlijden. Ze zijn niet heel zeldzaam, maar wel gewild bij verzamelaars.
Het Stadsarchief plaatst op zijn website een lijst met vermiste stukken, al is volgens Engelhard niet één-twee-drie duidelijk als iets ontbreekt in het archief. ''Wij beheren veertig kilometer aan planken met materiaal.''
Medewerkers hebben autorisatie nodig om bij de archiefstukken te komen, maar ook diefstal is volgens de directeur nooit helemaal te voorkomen. Camera's ophangen is geen optie, zegt hij. ''We hebben vele gangen van honderd meter lang. Je kunt moeilijk bij elke archiefkast een camera ophangen.''
(Bron)
Geknevelde man in schuur bij brandende woning

KOOG AAN DE ZAAN – Een man uit Koog aan de Zaan is maandagochtend door zijn buurman gekneveld aangetroffen in een schuurtje achter zijn in brand staande woning.
Dat heeft de politie gemeld.
Een bewoner van het Troelstraplein in Koog aan de Zaan ontdekte rond half zes dat de woning van zijn buurman in brand stond. Hij hoorde ook gestommel en vond zijn buurman vervolgens vastgebonden in het schuurtje achter de woning.
De gealarmeerde brandweer had de brand snel onder controle, waardoor de schade in de woning beperkt bleef. Het slachtoffer raakte lichtgewond.
De politie verhoort hem om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. De technische recherche doet onderzoek in de woning.
(Bron)
Kat in VS opgeroepen voor juryplicht

AMSTERDAM – In de VS is een kat uit de stad Boston opgeroepen voor juryplicht. Eigenlijk is de oproep bedoeld voor de eigenaar van het huisdier.
In het verleden was het huisdier een keer op een formulier voor de volkstelling in de VS genoemd.
Door een administratieve fout van de rechtbank is die naam van de kat, Tabby Sal, nu op de brief gekomen.
De eigenaar, Anna Esposito, heeft officieel bezwaar aangetekend met als reden dat de genodigde niet kan opdagen omdat ‘ze geen Engels spreekt en begrijpt’.
Juryplicht in de Verenigde Staten betekent dat in principe iedere Amerikaan beschikbaar moet zijn om zitting te nemen in de jury. Deze plicht geldt echter alleen voor mensen en niet voor huisdieren zoals katten.
Toch is het bezwaar van Esposito om onduidelijke redenen afgewezen. Het zou dus heel goed mogelijk zijn dat haar kat echt in de rechtbank zal moeten verschijnen op 23 maart.
(Bron)
'Situatie in Uruzgan was gevaarlijker dan gedacht'

AMSTERDAM - De situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan was in 2006 voorafgaand aan de eerste Nederlandse missie veel gevaarlijker dan tot nu toe bekend was.
Dat blijkt maandag uit geheime diplomatieke telegrammen van Amerikaanse ambassades die zijn uitgelekt via NRC Handelsblad en RTL Nieuws.
Volgens de regering gingen de Nederlandse militairen zich vooral bezighouden met de 'wederopbouw' van Uruzgan en was er geen sprake van een gevechtsmissie.
Dat was een belangrijk argument voor de Tweede Kamer om in te stemmen met de missie.
Uit de 'cables' (pdf) blijkt dat de provincie in het voorjaar van 2006 in handen dreigde te vallen van de Taliban, schrijft de krant. De diplomatieke post van de VS in Kabul meldde in mei dat de situatie 'kritiek' was geworden.
Ook oud-minister van Defensie Henk Kamp (VVD) was geschrokken van de veiligheidssituatie, zou blijken uit de berichten.
Voorafgaand aan de missie voerden de Amerikanen een grootschalig offensief uit tegen de taliban. Daarbij werden ze geholpen door Australiërs, maar ook Nederlandse commando's waren betrokken bij die gevechten, zo blijkt volgens NRC Handelsblad uit de berichten.
Defensie zou pas laat openheid van zaken geven over de omvang van het geweld.
NRC en RTL publiceren sinds afgelopen vrijdag over de documenten die ze hebben gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250 duizend Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite Wikileaks.
(Bron)

zondag, januari 16, 2011

Vuurgevechten in Tunis

TUNIS - Op meerdere plaatsen in de onrustige Tunesische hoofdstad Tunis door het vertrek van president Ben Ali zijn zondag geweerschoten te horen.
Voor het hoofdkwartier van de belangrijkste oppositiepartij PDP in Tunesië was een vuurgevecht uitgebroken tussen politie, leger en onbekende gewapende mannen, meldde een partijfunctionaris, die de mannen als buitenlanders omschreef. Twee van de verdachte gewapende mannen hadden volgens de politie Zweedse paspoorten.
In de buurt van centrale bank voerden politie en leger vuurgevechten met gewapende mannen op daken van gebouwen. De staatstelevisie meldde dat één van de gewapende mannen is gedood.
In het centrum van Tunis stuitten de autoriteiten op drie taxi's die illegale wapens vervoerden. Rondom de hoofdstad stationeerde het leger tanks en militairen bewaakten openbare gebouwen om de wetteloosheid door het ontstane machtsvacuüm in de kiem te smoren.
(Bron)

Het heet inmiddels de Jasmijnrevolutie.
Providers sluiten extra betalen voor zware dienst niet uit

AMSTERDAM – T-Mobile, Vodafone en KPN sluiten niet uit dat de mobiele internetrekening in de toekomst afhankelijk is van de diensten die gebruikt worden. Mogelijk moeten gebruikers dan meer betalen voor bepaalde zware diensten.
Dat laten de providers desgevraagd weten aan NU.nl.
In Frankrijk wordt geopperd dat Google en andere internetbedrijven die veel gebruikmaken van het mobiele netwerk van providers, mee moeten gaan betalen aan het onderhoud en de ontwikkeling van dit netwerk.
Vodafone en T-Mobile sluiten dergelijke maatregelen in Nederland niet direct uit. Toch richt T-Mobile zich meer op de klant dan op de aanbieder: “Mobiele telefonie is een vitale infrastructuur en daarom is het van belang dat de kwaliteit van het netwerk en de diensten die daarop worden aangeboden, gewaarborgd worden.”
“Een manier om dat te doen en om het snel toenemende dataverkeer op het netwerk te managen, is prijsdifferentiatie op basis van het soort internetdienst dat een klant afneemt.”
Volgens T-Mobile gaat het er dan om dat verschillende diensten, bijvoorbeeld e-mail, algemeen browsen en video’s bekijken, verschillende prijskaartjes krijgen. “Hoe die prijsplannen er dan exact uit zouden kunnen zien, kunnen we nog niet aangeven.”
Vodafone laat weten: “Het kan best zo zijn dat er modellen ontstaan waarbij de aanbieders van content en applicaties een deel van de kosten voor hun rekening gaan nemen om ervoor te zorgen dat gebruikers hun applicatie blijven gebruiken.”
“Deze aanbieders verdienen immers ook geld met hun product. Het is een kwestie van het zoeken van een juiste balans”, aldus Vodafone.
De provider heeft nog wel enkele kanttekeningen: “Dergelijke modellen zouden transparant moeten zijn en er moet voldoende keuze zijn voor de gebruiker tussen verschillende aanbieders en abonnementsvormen.”
KPN is stellig en ziet geen noodzaak voor aanpassingen wat betreft de aanbieders van zware content: “Google en anderen ontwikkelen diensten, die getuigen hun populariteit duidelijk in een behoefte voorzien. De uitdaging is niet om die creativiteit en innovatiekracht te beteugelen of te bestraffen door een rekening te presenteren.”
De diensten van bepaalde aanbieders geven de diensten van internetproviders volgens KPN juist extra relevantie. Daarom acht KPN het de taak van providers om te komen met ‘gezonde business modellen’ waar iedereen baat bij heeft.
De provider laat echter weten dat verschillende soorten (prijs)differentiatie voor eindgebruikers wel mogelijk zijn. "Denk bijvoorbeeld aan differentiatie in serviceniveau's." Ook KPN wil dan, net als Vodafone, dat de gebruiker wel voldoende keuze heeft.
(Bron)
Man beschiet Alkmaarse jongeren

AMSTERDAM - Een man heeft zaterdagnacht in Alkmaar vier vluchtende jongeren beschoten, maar heeft niemand geraakt. Hij had even daarvoor een van de vier met het vuurwapen op zijn hoofd geslagen. De politie zoekt getuigen.
Het incident vond rond 00.05 uur plaats bij het tunneltje bij de Wielingenweg. De man kwam plotseling op het viertal aflopen, trok het vuurwapen en sloeg het 18-jarige slachtoffer uit Alkmaar.
In de daaropvolgende worsteling wist het slachtoffer het wapen uit de handen van de verdachte te slaan, waarna de jongeren op de vlucht sloegen. Toen de man van tussen de 20 en 25 jaar het wapen had opgeraapt, beschoot hij de jongeren.
Met hulp van een speurhond heeft de politie het wapen kunnen vinden, maar van de dader was geen spoor meer te bekennen. De man had volgens de politie een opvallend bleek gezicht.
(Bron)
TT 121 In Den Haag zijn twee kinderen (10 en 6) zwaargewond geraakt op een zebrapad. Een automobilist remde af en wenkte dat de kinderen konden oversteken, maar een 18-jarige bestuurder die erachter reed botste op zijn voorganger, die daarna de twee kinderen aanreed. Ze zijn met zwaar letsel naar het ziekenhuis gebracht.
TT 122 In het Geuldal in Limburg hebben zich definitief bevers gevestigd. Ze zijn vanuit de Maasvallei het Julianakanaal overgestoken. Dat is een verrassing omdat aangenomen werd dat het kanaal een te grote barrière voor ze was. Bij Meersenerbroek bouwen bevers onder meer een burcht.
12 graden! Het zou een prachtige dag zijn geweest om in de tuin te klussen...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket