zaterdag, juni 04, 2005

Ontvoerde AzG'ers in Congo maken het goed

GENEVE - De twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) die donderdag zijn ontvoerd in de Democratische Republiek Congo maken het goed. Dat heeft een woordvoerder van de hulporganisatie zaterdag gezegd.
Het gaat om een Fransman en een Congolees. Ze zijn gekidnapt in het noordoosten van het land (in het district Ituri) terwijl ze reden in een duidelijk herkenbare wagen. Onderweg werden zij aangehouden door gewapende mannen en meegenomen. Hun verblijfplaats is onbekend.
AzG heeft de actie scherp veroordeeld en eist onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de medewerkers. De organisatie werkt sinds juni 2003 in Ituri, waar het een ziekenhuis en aantal mobiele klinieken heeft.
(Bron)
Nederland op zes na rijkste land van Europa

LUXEMBURG/BRUSSEL - Nederland is het op zes na rijkste land van Europa. Dat blijkt uit een berekening van het Europese statistisch bureau Eurostat vrijdag.
Luxemburg is het rijkste, gevolgd door Noorwegen, Ierland, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk.
De verschillen binnen Europa zijn echter groot. De Luxemburgers hebben gemiddeld vijf keer meer te besteden dan de armste inwoners van Europa, de Letten.
De landen die kandidaat zijn om tot de Europese Unie toe te treden, zijn ongeveer zo arm als Letland: Roemenen, Bulgaren en Turken hebben nog minder koopkracht dan de Letten. Alleen Kroaten hebben iets meer te besteden.
(Bron)

Daarom moeten we allemaal inleveren en zo.
Geen gedwongen ontslagen bij NS Internationaal

UTRECHT - Internationale treintickets blijven op tien grote stations verkrijgbaar aan de balie. De dreigende sluiting van de verkoopbalies op de stations van Leiden, Groningen en Eindhoven is van de baan, liet een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen vrijdag weten. Van dreigende gedwongen ontslagen is ook geen sprake meer.
De internationale tak van het spoorbedrijf ondervindt scherpe concurrentie van prijsvechters in de luchtvaart. De aanvankelijke reorganisatieplannen van de NS-leiding zinden FNV Bondgenoten niet.
Volgens de woordvoerder is een akkoord gesloten tussen NS Internationaal en NS Stations, die het verkooppersoneel van NS Internationaal op de tien stations per 1 januari 2006 wil overnemen. Het gaat verder om Amsterdam CS, Rotterdam CS, Den Haag CS/HS, Schiphol, Utrecht, Arnhem en vanaf 2007 ook Breda, als de hogesnelheidslijn HSL-Zuid gaat rijden.
Voor NS Internationaal was het financieel onhaalbaar zelfstandig een distributieapparaat in stand te houden. Aanvankelijk stonden 150 banen op de tocht. Door reductie op stafniveau zijn dat er intussen honderd, "maar gedwongen ontslagen zijn door het akkoord van de baan", aldus de woordvoerder.
De omzet bij de internationale divisie van de NS zit volgens hem trouwens in de lift, maar precieze cijfers ontbreken. Door betere boekingsmogelijkheden is het aandeel van de internetverkoop in de totale verkoop tot dusver dit jaar, vergeleken met dezelfde periode van 2004, gestegen van 3 tot 7 à 8 procent.
Het akkoord binnen de NS moet nog door de ondernemingsraad en de vakbond worden bekeken. "We zijn erover geïnformeerd, maar we moeten ons oordeel nog vellen", zei een bestuurder van FNV Bondgenoten.
(Bron)
Jongen doodgebeten door eigen pitbulls

SAN FRANCISCO - Een 12-jarige jongen in San Francisco is door zijn eigen pitbulls aangevallen en gedood. Zijn moeder vond de jongen toen ze vrijdag thuiskwam, meldde de San Francisco Chronicle zaterdag.
Waarom Rex en Ella hun baasje aanvielen, is niet duidelijk. De moeder durfde het pand niet te betreden omdat de honden door het dolle waren. Een te hulp geschoten man schoot een van de beesten dood. Buren toonden zich geschokt. "Ze deden anders nooit wat", reageerden ze verbaasd.
(Bron)
Tachtig procent wil vaker referenda

DEN HAAG - Tachtig procent van de Nederlandse bevolking wil vaker geraadpleegd worden in een referendum. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. Daarbij geeft 59 procent de voorkeur aan een bindend referendum, terwijl 35 procent liever een adviserende volksraadpleging heeft.
Onderwerpen waarover de burgers hun mening willen uiten, zijn bijvoorbeeld de gekozen burgemeester, het zorgstelsel, de euro of de uitbreiding van de Europese Unie.
Minister Pechtold voor Bestuurlike Vernieuwing komt binnenkort met een notitie over referenda, heeft hij eerder aangekondigd. Voor RTL zei de D66-bewindsman zaterdag dat hij ook voorstellen zal doen voor referenda waarbij niet alleen met 'ja' of 'nee' geantwoord kan worden, zoals bij het referendum over de Europese grondwet. Pechtold vindt dat bevolking meer keuzes moet kunnen maken.
(Bron)
Postbank-phishing overspoelt Nederland

AMSTERDAM - Nederland wordt momenteel overspoeld met nep-mailtjes die afkomstig lijken van de Postbank. In de e-mail worden rekeninghouders van de bank opgeroepen om in te loggen op de website die staat vermeld in de nep-mail.
De e-mail heeft verschillende afzenders. Van AnnelieseByrd@postbank.nl tot DellyBennefeld@postbank.nl. De mails zijn zogenoemde phishingmails. Phishing-mails lokken internetgebruikers naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties. Zij worden vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.
Door een html-link op te nemen naar een goed gelijkende of professioneel ogende banksite zet men de lezer op het verkeerde been. Als de naam van de site ook nog lijkt op de echte bank is de verwarring optimaal en de kans van slagen het grootst.
De Postbank is inmiddels op de hoogte van de fraude en roept alle ontvangers op om niet in te gaan op de e-mail.
Hieronder de tekst van de valse mails:

Dear Postbank Customer,

This email was sent by the Postbank server to verify your e-mail address. You must complete this process by clicking on the link below and entering in the small window your Postbank online access details. This is done for your protection - because some of our members no longer have access to their email addresses and we must verify it.To verify your e-mail address, click on the link below: (link verwijderd)
(Bron)

Gelukkig maar dat die gasten niet de moeite nemen om de mail in het Nederlands te stellen - dat maakt mensen in elk geval alert.
Vlaamse bussen gaan op koolzaadolie rijden

BRUSSEL - Een aantal stads- en streekbussen in Vlaanderen gaat dit jaar rijden op pure koolzaadolie. Dit jaar worden twintig bussen omgebouwd, volgend jaar nog eens vijftig.
De 2000 andere bussen tanken vanaf 2006 een mengsel van diesel en 2,45 procent plantenolie. De Vlaamse verkeersminister Van Brempt heeft dat zaterdag aangekondigd. De maatregel voorkomt jaarlijks een uitstoot van 5000 ton van het broeikasgas CO2. Dat moet de opwarming van de aarde helpen beperken.
De minister vraagt de Vlaamse boeren om flink meer koolzaad te gaan telen. Elke bus die op koolzaadolie rijdt, verbruikt jaarlijks 10 hectare van deze plant. Nu staat op Vlaamse velden nog slechts 85 hectare koolzaad. De minister geeft voorrang aan boeren dichtbij garages van het Vlaamse busbedrijf De Lijn.
(Bron)
Bot vraagt Belgische ambassadeur om opheldering

DEN HAAG - Het kabinet vindt de manier waarop de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht zich over premier Balkenende heeft uitgelaten, onacceptabel. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal maandag de Belgische ambassadeur ontbieden voor opheldering. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat zaterdag gezegd.
De Gucht noemde in een interview met de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws Balkenende onder meer "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid". De Gucht heeft inmiddels schriftelijk tegenover Balkenende verklaard dat zijn woorden niet correct zijn weergegeven. Niettemin blijft het kabinet bij de kwalificatie 'onacceptabel'.
In het interview spuit De Gucht vooral kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet. Het "tart elke verbeelding" hoe slecht de grondwet in Nederland is verkocht, aldus de Belgische bewindsman. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de publieke opinie in Nederland "heel vluchtig en onberekenbaar is".
Dat bleek volgens hem bij de snelle opkomst van Pim Fortuyn een paar jaar terug. Daarna koos Nederland voor Balkenende, "een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren", aldus de Belgische minister. De Gucht, een liberaal, sprak een week geleden nog een VVD-congres in Groningen toe over de grondwet.
Tweede-Kamerlid Van Baalen (VVD) ziet geen aanleiding om zijn politieke geestverwant De Gucht op het matje te roepen als deze de gewraakte uitspraken ontkent. "We moeten niet overreageren en geen lange tenen hebben." Van Baalen wijst op de vriendschappelijke banden tussen Nederland en België. Die kunnen volgens hem tegen een stootje. "Dit lijkt me een storm in een glas water."
SP-Tweede-kamerlid Van Bommel noemt de uitspraken die De Gucht gedaan zou hebben "niet gebruikelijk in het diplomatieke verkeer". Als De Gucht echter zegt ze niet te hebben gedaan, is wat Van Bommel betreft "de kous af". "Ik denk dat Balkenende zich overgevoelig toont. Dat is contraproductief."
(Bron)
Vuurgevecht na ripdeal Potter-manuscript

Dat de Harry Potter-reeks immens populair in binnen- en buitenland is, zal vrijwel niemand zijn ontgaan. Enkele Britten waren zelfs bereid om letterlijk over lijken te gaan, nadat een journalist hen een gestolen manuscript van het - nog niet gepubliceerde - zesde deel van de reeks wist te ontfutselen, nadat het tegen betaling aan hem was aangeboden. Toen de journalist zonder te betalen er met het manuscript vandoor ging, besloten de 'gedupeerden' hem koste wat kost terug te halen; hierbij schoten ze onder andere met vuurwapens op hun opponent.
John Askill, een ervaren verslaggever van de Britse tabloid The Sun, ontmoette het tweetal nadat zij het immens populaire boulevardblad hadden ingelicht over hun handelswaar. De twee hadden een prijs van rond de 30.000 pond (circa 45.000 euro) op het oog, maar Askill was vastbesloten het manuscript zonder te betalen in handen te krijgen. Dit lukte hem, maar deze actie werd hem bijna noodlottig, aangezien de twee aanbieders hem daarop achtervolgden met slag- en vuurwapens.
Opvallend detail is dat The Daily Mirror, de grote concurrent van The Sun, al eerder in contact was geweest met de twee zwarthandelaars. Journalisten van The Mirror hadden het tweetal al eerder bezocht, en hadden de politie gewaarschuwd nadat ze vuurwapens hadden gesignaleerd in de flat van de wapentrekkers. Beide tabloids claimen nu het manuscript te hebben gered. Ook zeggen zowel The Sun als The Daily Mirror dat ze geen enkele intentie hadden stukken uit het boek te publiceren. Liefhebbers moeten dus nog even wachten op de officiële uitgave voordat ze zich kunnen storten op Harry Potter and the Half-blood Prince.
(Bron)
'Al-Zarqawi is dood'

BAGDAD - Een sjeik in de Iraakse stad Fallujah heeft tegen de Saudische internetkrant Al-Medina gezegd dat Abu Musab al-Zarqawi vorige week vrijdag is overleden. Het in Italië gevestigde internationale persbureau Adnkronos International meldde dat vrijdag op zijn website.
De soennitische sjeik Ammar Abdel Rahim Nasir vertelde Al-Medina telefonisch dat het lichaam van de Jordaniër al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak, op de begraafplaats van Fallujah ligt. In de vuurgevechten die zich de afgelopen dagen in die stad hebben afgespeeld, zouden opstandelingen het graf van hun leider hebben willen beschermen tegen Amerikaanse militairen die daar patrouilleerden.
Nasir vertelde dat al-Zarqawi ongeveer drie weken geleden zwaargewond was geraakt in Ramadi, waar hij was behandeld door twee artsen die hij uit Bagdad kende. De artsen hadden een ernstige bloeding in de ingewanden weten te stoppen, maar de afgelopen week verslechterde de toestand van al-Zarqawi en vrijdag overleed hij.
Al-Zarqawi had volgens Nasir de instructies nagelaten dat geen uitvaart voor hem moest worden gehouden. Het recht om zijn overlijden te melden moest worden voorbehouden aan het leiderschap van al-Qaeda in Afghanistan en Osama bin Laden.
Al-Medina meldde ook contact te hebben opgenomen met een schoolhoofd in Fallujah. Hij wilde anoniem blijven, maar bevestigde dat veel inwoners wisten dat al-Zarqawi onlangs naar de stad was gebracht.
Het verhaal van Nasir klopt met berichten van enkele weken geleden dat al-Zarqawi gewond was geraakt en naar een ziekenhuis in Ramadi gebracht. Twee artsen zouden hem hebben vergezeld. Amerikaanse troepen hebben daarna invallen gedaan in de ziekenhuizen van Ramadi, maar konden hem niet vinden.
Afgelopen week verscheen een audioboodschap op internet. Daarin zou al-Zarqawi zelf zeggen dat hij slechts lichtgewond was. De authenticiteit van de boodschap kon niet worden vastgesteld.
(Bron)
NS-conducteurs beschuldigd van nalatigheid

Twee conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen moeten dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen, na een beschuldiging van grove nalatigheid. Justitie wil de beide NS-medewerkers vervolgen voor een ongeluk in september 2003 op het station van Oss, waarbij een zwangere vrouw tussen de treindeuren bekneld raakte, en honderden meters werd meegesleurd.
Uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat de conducteurs na het vertreksein niet goed hebben gecontroleerd of er toch nog iemand probeerde in te stappen. Ze merkten daardoor niet dat de vrouw bekneld zat. Het ongeluk gebeurde doordat een schuifdeur van de trein niet goed sloot. De vrouw dacht nog veilig in te kunnen stappen, hoewel de conducteur al op zijn fluitje had geblazen. Ze liep een ernstig letsel op.
Volgens de NS is er sprake van een tragische samenloop van omstandigheden. Het bedrijf heeft echter na een aantal ongelukken bij het instappen de treinen en de vertrekprocedure aangepast. Schuifdeuren zijn inmiddels vervangen door gewone deuren, die beter in de gaten zijn te houden. Daarnaast vertrekken de treinen pas op het moment dat alle deuren dicht zijn.
(Bron)
Radioactieve stofdeeltjes ontsnapt in Petten

PETTEN - Door een menselijke fout is in de reactorhal van de kerncentrale in Petten donderdag een kleine hoeveelheid radioactieve stofdeeltjes ontsnapt. Dat gebeurde tijdens de inspectie van een onderzoeksexperiment. Volgens de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) zijn er geen stofdeeltjes buiten de hal terechtgekomen.
De betrokken werknemers en een aantal bezoekers die zich tijdens de gebeurtenis in de reactorhal bevonden zijn direct gecontroleerd. Uit deze controle blijkt dat de stralingsdosis zo gering was dat er geen gezondheidsrisico's waren. Wel begint de NRG een onderzoek naar het incident, zo deelde het bedrijf vrijdag mee.
Milieuorganisatie Greenpeace laat in een reactie weten dat het er al jarenlang aandacht is voor de veiligheidscultuur in Petten. "Tot nu toe heeft men altijd geprobeerd ons gerust te stellen, maar het is een goede zaak dat het incident goed wordt uitgezocht," aldus een woordvoerster. "We willen er graag zeker van zijn dat het veiligheidsniveau in de kerncentrale niet afneemt."
(Bron)
Nederlander bezuinigt op gezondheidszorg

DEN HAAG - Zestien procent van de Nederlandse bevolking heeft het afgelopen half jaar bezuinigd op gezondheidszorg omdat zij de kosten te hoog vindt.
Mensen zien vooral af van behandelingen die het ziekenfonds sinds begin vorig jaar niet meer vergoed, zoals tandartszorg en fysiotherapie.
Dat blijkt uit een onderzoek van zorgverzekeraar Achmea en de regionale kranten die zijn aangesloten bij de persdienst GPD. Aan de enquête namen ruim 12.000 lezers van deze dagbladen deel.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg van vorig jaar bleek dat 11 procent van de Nederlanders afzag van zorg wegens de kosten. Dat uit het nieuwe onderzoek een hoger percentage naar voren komt, betekent niet per definitie dat het aantal groeit. Elf procent zou een ondergrens kunnen zijn.
(Bron)

vrijdag, juni 03, 2005

Werkloze wil ziel aan duivel verkopen voor baan

Na drie jaar van werkeloosheid is Patricia Valazquez, een Chileense econome, ten einde raad. In een ultieme poging toch aan het werk tekomen, heeft ze via een internetveiling haar ziel aan de duivel te koop aangeboden. "Mijnheer Duivel, als u te voorschijn komt, hier hebt u een kostbare ziel en absoluut goedkoop", aldus de tekst in de advertentie.
De vrouw, tevens moeder van drie kinderen, vroeg als openingsbod van omgerekend zo'n 3500 euro. De duivel zelf heeft tot op heden nog niet gereageerd, wel kreeg de vrouw andere reacties. Zo vroeg iemand of 'er garantie werd bij geleverd', terwijl een ander haar ziel wel wilde hebben in ruil voor een tweedehands auto.
(Bron)
TT 115 Blikseminslag hindert OV in steden

AMSTERDAM In Amsterdam en Den Haag is het openbaar vervoer door blikseminslag verstoord. Sinds half zeven vanavond ligt het metrovervoer in Amsterdam stil omdat de wissels en seinen niet meer zijn aan te sturen. De metrostations zijn afgesloten voor reizigers.
Van en naar Den Haag Centraal konden vanavond de trams enkele uren niet rijden. De tramperrons zaten door blikseminslag zonder stroom.
Basejumpers springen van Euromast

ROTTERDAM - Zes basejumpers zijn vrijdagmiddag van de 104 meter hoge Euromast in Rotterdam gesprongen. Op het laatste moment trokken de springers hun parachute open en landden ze veilig in het park onderaan de toren. Twee basejumpers sprongen van het topje van de mast, vier anderen sprongen vanaf het panoramabalkon lager op de toren.
De sprong is volgens organisator Go Fast Sports bijzonder, omdat nooit eerder in Europa tijdens een evenement een basejump is uitgevoerd. Voor zo'n sprong is toestemming nodig en meestal wordt die niet verleend. Rotterdam is dit jaar 'European capital of sports' en besteedt op verschillende manieren aandacht aan sport.
Met de sprong opende de sporters de Go Fast X days. Het tweedaagse evenement besteedt aandacht aan extreme sporten, zoals abseilen, swoopen, wakeboarden en basejumpen.
In de loop van de dag zullen nog meer mensen van de Euromast springen. Ook wordt er getokkeld en kunnen mensen abseilen. Daarnaast maakt een aantal parachutisten een sprong vanuit een helikopter. De eerste parachutist die vrijdag een sprong maakte, landde in de Maas in plaats van in het park aan de voet van de toren.
Mensen die zelf kennis willen maken met abseilen, kunnen ook op het evenement terecht. De echte waaghalzen kunnen zelfs head down abseilen (ondersteboven jezelf aan een touw laten zakken) vanaf de Euromast.
(Bron)
Wapencontroles op NS-perrons

DEN HAAG - De politie moet wapencontroles kunnen houden op perrons van de stations van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Ook wil het kabinet dat de marechaussee voortaan op het hele terrein van Schiphol preventief kan fouilleren. Tot nu toe mocht dat slechts in een beperkt deel van de luchthaven.
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met deze en andere maatregelen om het illegale bezit van wapens aan te pakken. De verantwoordelijke ministeries moeten de plannen voor de uitgebreidere controles nog bespreken met de NS en Schiphol, omdat het om particuliere terreinen gaat.
Het kabinet zal een wetsvoorstel indienen om een en ander mogelijk te maken. De politie kan al preventief fouilleren in wijken, bij evenementen en bijvoorbeeld op snelwegen. De burgemeester heeft daarbij de bevoegdheid om gebieden aan te wijzen waar gecontroleerd kan worden.
De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) onderzoeken ook of er een algemeen verbod moet komen op stiletto's en vlindermessen. De politie mag dergelijke messen nu in beslag nemen als de eigenaar niet aannemelijk kan maken dat hij het wapen bij zich mag dragen.
Ook de lengte van het lemmet en het aantal snijvlakken spelen daarbij een rol. De ministers bekijken of de eisen voor andere messen aangescherpt kunnen worden, zonder dat mensen die beroepsmatig messen bij zich hebben, zoals koks, daarvan de dupe worden.
(Bron)
Elektriciteitsleiding mogelijk oorzaak leukemie

LONDEN - Kinderen die in de buurt van hoogspanningskabels wonen, hebben mogelijk een verhoogde kans op leukemie. Dit is de conclusie van een wetenschappelijke studie die vrijdag in the British Medical Journal verscheen.
Voor het onderzoek werden meer dan 29.000 kinderen uit Engeland en Wales, van wie 9700 met leukemie, onderzocht. Kinderen die 200 meter van de elektriciteitsleidingen vandaan wonen, bleken 69 procent meer risico te lopen om bloedkanker te krijgen dan kinderen die 600 meter van de leidingen wonen.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van Oxford University en medewerkers van het Britse elektriciteitsbedrijf National Grid Transco. De wetenschappers konden geen biologische verklaring vinden voor hun resultaten. Volgens hen zou een deel van de resultaten ook op toeval kunnen berusten.
(Bron)
Diploma maakt werknemers slimmer dan gedacht

DEN HAAG - De kennis van werknemers ligt vaak veel hoger dan wordt gedacht. Veel van de talenten en werkervaring van mensen wordt nu niet erkend. Door werknemers in te laten stromen in zogeheten leer-werktrajecten op mbo- en hbo-niveau willen de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken de ware kennis gaan vastleggen in internationaal erkende diploma's.
Hiervoor introduceerde staatssecretaris Rutte van Onderwijs vrijdag ook een speciaal traject in het hoger beroepsonderwijs.
Mensen kunnen zo via een korte, tweejarige opleiding tijdens het werk een 'associate degree' halen. Op die manier wordt voorkomen dat iemand die ooit in een mbo-functie is begonnen en zich heeft opgewerkt naar een positie op hbo-niveau, in de schoolbanken terechtkomt voor iets wat hij in praktijk al kan.
(Bron)
Kabinet lanceert snelle terreurdienst

DEN HAAG - Enkele speciale eenheden van politie en defensie gaan op in een nieuwe overkoepelende dienst. Deze zogeheten Dienst Speciale Interventies (DSI) komt in actie bij terreursituaties, grof geweld en in andere bijzondere gevallen. Ook gaat het budget voor alle bijzondere bijstandseenheden (BBE) samen omhoog van 900.000 euro jaarlijks tot bijna 4 miljoen euro.
Het kabinet heeft hiertoe vrijdag besloten op voorstel van de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Defensie). Doel is te komen tot een slagvaardiger organisatie waarin sneller kan worden besloten tot de inzet van speciale eenheden. Met de herziening van het stelsel van speciale eenheden volgt het kabinet een vertrouwelijk advies van professor C. Fijnaut en een rapport van het Openbaar Ministerie, politie en defensie.
De DSI gaat bestaan uit de BBE-Snelle Interventie Eenheid (BBE-SIE), een scherpschutterscapaciteit en een eigen staf met een eenhoofdige leiding. De DSI kan per situatie ook andere speciale eenheden aansturen, hoewel die onder de verantwoordelijkheid blijven vallen van de politie en Defensie. Het gaat dan om de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE) van de politie en van deBrigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), Koninklijke Marechaussee en de BBE-Mariniers.
De DSI kan worden ingezet na goedkeuring van de minister van Justitie en staat onder gezag van het Openbaar Ministerie. Als de marinierseenheid in actie moet komen, moet Donner wel eerst overleggen met zijn ambtgenoot op Defensie. De premier en de minister van Binnenlandse Zaken worden geïnformeerd.
Naast een eenduidige en snelle aansturing van de DSI, worden ook de procedures voor besluitvorming van de inzet van speciale eenheden simpeler gemaakt en worden eventueel wet- en regelgeving aangepast.
Ook kunnen de diensten de benodigde bewapening aanschaffen en moeten zij informatie beter uitwisselen tussen inlichtingendiensten, opsporingsdiensten en de eenheden. Verder kunnen zij met het viervoudige budget investeren in personele uitbreiding, expertise, bijscholing en opleiding.
(Bron)
Zalm verwerpt EU-voorstel voor lagere contributie

DEN HAAG/LUXEMBURG - Minister Zalm van Financiën verwijst het jongste voorstel van EU-voorzitter Luxemburg voor een lagere contributie van ons land naar de prullenbak. Premier Balkenende laat zich er milder over uit: "We zitten nog midden in de onderhandelingen".
Zalm gaf vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad te kennen niet tevreden te zijn over het voorstel. "Het is niet genoeg", aldus de vice-premier. Balkenende sprak over een "eerste stap in de goede richting." Hij herinnerde eraan dat Nederland de grootste "nettobetaler" is in de Europese Unie. Zalm vindt dat de Nederlandse bijdrage in lijn moet zijn met die van "andere lidstaten met eenzelfde welvaart."
Luxemburg presenteerde vrijdag nieuwe voorstellen voor de Europese begroting van 2007 tot en met 2013. Nederland zou vanaf 2007 kunnen rekenen op een korting op de bijdrage aan de Europese Unie van 350 tot 500 miljoen euro per jaar. Die korting zou gedurende zeven jaar gelden. Daarna dient Nederland opnieuw over een lagere EU-bijdrage te onderhandelen.
Groot-Brittannië krijgt in het voorstel verder een vaste korting van 4,5 miljard euro op zijn nettobijdrage aan Europa, in plaats van automatisch tweederde van de nettocontributie. Na een aanvankelijke bevriezing op dit niveau zou de korting zelfs verder naar beneden moeten gaan.
Naast Nederland zouden ook Duitsland en Zweden als grote nettobetalers een korting krijgen, die verloopt via een lagere afdracht van BTW aan de EU. Samen met Den Haag streven Berlijn en Stockholm echter naar een vast, permanent kortingssysteem op de EU-afdracht.
Het kabinet-Balkenende heeft van zo'n vast kortingsmechanisme de grootste prioriteit gemaakt in de begrotingsonderhandelingen. De hoge nettocontributie van Nederland aan de EU bleek woensdag ook één van de belangrijkste redenen te zijn voor veel stemmers om zich uit te spreken tegen de Europese grondwet.
De Europese regeringsleiders moeten over twee weken een besluit nemen over de nieuwe begrotingstermijn. De kans op een akkoord lijkt echter klein. Niet alleen moeten de EU-leiders op hun top een oplossing zien te vinden voor de impasse over de grondwet, Londen blijft ook mordicus tegen een aanpassing van de Britse korting op de Europese contributie of een bevriezing daarvan.
De Luxemburgse premier en huidig EU-voorzitter Juncker waarschuwde vrijdag al voor een grote crisis in Europa als er geen akkoord komt over de EU-begroting.
Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) reageerde vrijdag wel voorzichtig positief op het voorstel van Juncker. "Ze bewegen in de goede richting. We zullen het voorstel heel precies gaan bekijken."
(Bron)
Virus teistert Nederlandse MSN-gebruikers

AMSTERDAM - De Russische ontwikkelaar en producent van antivirussoftware Kaspersky Labs heeft begin deze week een nieuw virus ontdekt die erg effectief blijkt te zijn in Nederland. Kaspersky spreekt inmiddels van een epidemie.
Het gaat om malware (malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige programmatuur) welke zich voornamelijk via het MSN Messenger netwerk verspreidt, meestal als een link naar beach-pictures-packet.PIF. Deze malware, die door Kaspersky Lab als Backdoor.Win32.SdBot.gen gedetecteerd wordt, is een pakket met verschillende kwaadaardige bestanden.
Het hoofdbestanddeel is een IRCBot, een zogenoemde backdoor die commando's van een gebruiker op afstand via een IRC kanaal (chatkanaal) kan opvolgen. Bij de IRCBot zit een IM-Worm.Win32.Kelvir-variant welke berichten stuurt naar online contactpersonen van MSN Messenger. Dit is nu echter zo gedaan dat de kwaadwillende op afstand kan bepalen wat de worm zegt. Dit houdt in dat het aanzienlijk minder moeite kost om het bot netwerk in stand te houden en uit te breiden.
Het doel van deze malware lijkt het verdienen van geld te zijn. Er wordt namelijk AdWare op geïnfecteerde systemen geïnstalleerd, iets waar het brein achter deze operatie ongetwijfeld geld voor krijgt. Opvallend zijn Nederlandse verwijzingen in de Bot, dit samen met het feit dat deze malware voornamelijk in Nederland rond gaat kan er op duiden dat de persoon hierachter een Nederlander is.
Adware is een algemene term, gebruikt voor software die veelal ongevraagd reclame aan de internetter toont. Vaak gebeurt dit door middel van pop-ups.
Kaspersky heeft inmiddels een removal-tool online gezet.
(Bron)
Mogelijk chemische stoffen ontsnapt bij bedrijf

KOOG AAN DE ZAAN - Bij het bedrijf Tate & Lyle in Koog aan de Zaan zijn vrijdagmiddag mogelijk chemische stoffen ontsnapt uit een afvalcontainer. Dat liet de politie weten. Een nabij het bedrijf gelegen straat, De Lagedijk, is afgesloten voor verkeer. Op de achter het bedrijf gelegen rivier de Zaan geldt een vaarverbod. Om wat voor stoffen het gaat, is nog niet duidelijk.
"Er lijkt geen direct gevaar voor de omgeving te zijn. De afzettingen zijn enkel voorzorgsmaatregelen", aldus de politiewoordvoerder. De maatregelen zijn getroffen nadat in een container met afval op het terrein van Tate & Lyle een chemische reactie was ontstaan tussen chemicaliën die zich in het afval bevonden. "Hierbij kwam er rook uit de container", aldus de woordvoerder. De brandweer onderzoekt om wat voor stoffen het gaat en hoe de chemicaliën het beste verwijderd kunnen worden.
Tate & Lyle produceert ingrediënten op basis van voornamelijk maïs, tarwe en suiker. Deze ingrediënten worden verwerkt in diverse toepassingen waaronder voedingsmiddelen, papier, bouwmaterialen en huishoudelijke producten.
(Bron)
Binnengekomen mail:

"Het nieuwe zorgstelsel beperkt de keuzevrijheid van patienten. Daarom zijn apothekers en huisartsen gisteren gestart met een massale kaartenaktie onder patienten. De actiegroep Zorg geen Markt sluit zich daarbij aan en roept al haar ondertekenaars op mee te doen.
Kijk op Apotheek.nl. Op dinsdag 7 juni debatteert de Eerste Kamer over de nieuwe asolidaire zorgverzekeringswet, die naadloos past in het
streven van de regering om marktwerking te stimuleren in de zorg.
In een week tijd willen we een miljoen protestkaarten van patiënten verzamelen."
En daar is de officiële weerwaarschuwing van het KNMI.
Vriendje meldt dat er ruim 2 centimeter water op de weg stond in Noord-Holland-Noord, en de bui moest eigenlijk nog beginnen.

Blikseminslagen
Neerslagradar
'Pepermuntgeur goed voor rijvaardigheid'

LONDEN - Slechte automobilisten kunnen hun rijvaardigheid wellicht verbeteren door altijd te zorgen voor een frisse pepermuntgeur in hun auto. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van een Britse automobilistenvereniging, waarvan de resultaten vrijdag worden gepubliceerd.
Volgens psycholoog Conrad King - of hij familie is van de bekende pepermuntfabrikant is niet bekend - beïnvloeden geuren het rijgedrag. De geur van pepermunt, kaneel, citroen of koffie, zorgt voor een betere concentratie tijdens het rijden. Ook frisse zeelucht helpt de automobilist te ontspannen.
In de categorie 'gevaarlijke geuren' vallen onder meer fastfood, vers brood en gebak. De automobilist krijgt daarvan een hongergevoel en raakt geïrriteerd, waardoor hij eerder de neiging heeft te snel te rijden. Ook kamille, jasmijn en lavendel zijn geen aanraders. Die geuren werken te ontspannend en kunnen ervoor zorgen dat de bestuurder in slaap valt.
Aan een neutrale geur kleven ook nadelen. Uit onderzoek onder ruimtevaarders is gebleken dat een geurloze omgeving mensen prikkelbaar maakt en zelfs hallucinaties kan veroorzaken, aldus King.
(Bron)
Politie stuit op kinderlijken in vriezer

GRAZ - Een 32-jarige vrouw heeft tegenover de Oostenrijkse politie bekend dat ze haar drie kleine kinderen om het leven heeft gebracht. De politie vond deze week twee kinderen in een vriezer in een huis in de zuidelijke stad Graz. Het derde kind werd aangetroffen in een kist met cement.
Dat heeft de hoofdinspecteur van politie in Graz, Harald Gutschi, vrijdag gezegd. Hij zei dat de vrouw en haar 38-jarige vriend, die vermoedelijk de vader is, zijn gearresteerd.
Volgens de politie waren de kinderen geen drieling en waren ze de afgelopen drie jaar geboren.
(Bron)

Update 4 juni: Een vierde kind lag in de tuin van de woning onder bouwafval begraven.
Kinderen lezen slechter door vliegtuiglawaai

BILTHOVEN - Kinderen op basisscholen rond luchthavens lezen iets minder goed en kunnen zich slechter concentreren. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lawaai van het autoverkeer stoort de scholieren minder.
Gemiddeld leest 9 procent van de scholieren onder de maat. Op basisscholen rond luchthaven Schiphol lezen "naar schatting vijftig tot 3000" kinderen minder goed dan leerlingen in stillere scholen, stelden de onderzoekers van het RIVM vrijdag. In percentages betekent dit dat waarschijnlijk maximaal 2,5 procent scholieren extra ondermaats presteren op hun leestest.
Hoewel het om een 'relatief klein' effect gaat, vindt het instituut de bevindingen toch belangrijk. Het onderzoek laat "voor het eerst" zien dat de herrie van overvliegende toestellen effect heeft op de kennisontwikkeling van kinderen.
Bij het onderzoek is ook gekeken of herrie van autoverkeer de leerprestaties beïnvloedt. Opvallend is dat dat lawaai niet negatiever uitpakte bij de leestest. Bij de aandachtstest scoorden de leerlingen in het verkeerskabaal zelfs beter dan gemiddeld.
Leerlingen van basisscholen die op de aanvliegroutes van luchthavens liggen, maken juist wel meer fouten bij die aandachtstest. Bij het onderzoek rond Schiphol zeiden ongeveer 3400 kinderen dat ze "ernstig gehinderd" worden door het vliegverkeer.
Het RIVM heeft niet alleen leerlingen op scholen rond Schiphol getest. Ook basisscholen rond Heathrow Airport bij Londen en luchthaven Barajas bij Madrid hebben aan het onderzoek meegedaan. In totaal zijn 2844 kinderen van 9 en 10 jaar oud getest. Het onderzoek maakt deel uit het onderzoeksprogramma Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES).
(Bron)
Italiaanse minister denkt weer aan lire

MILAAN - Voor de Italiaanse economie zou het misschien beter zijn om de oude munt, de lire, tijdelijk te laten terugkeren. De munt zou dan naast de euro in het betalingsverkeer kunnen circuleren. Dat heeft de Italiaanse minister van Welzijn, Roberto Maroni, vrijdag gezegd in een vraaggesprek met de krant La Repubblica.
Volgens de bewindsman van Lega Nord heeft de euro de economische neergang in Italië niet tot staan kunnen brengen. Dat geldt ook voor de verslechterende concurrentiepositie van het land. Daarom zou het in zijn ogen "beter" zijn om de lire er weer tijdelijk bij te nemen.
In het verleden devalueerde Italië zijn munteenheid nogal eens als het economisch minder ging. Met de euro is dat niet meer mogelijk. Minister Maroni is vooral bezorgd over de toenemende concurrentie van China. De bewindsman voegde er aan toe dat zijn partij niet tegen Europese eenwording is en ook niet terugverlangt naar de lire. Een medewerker van de Europese Commissie wilde niet reageren op de uitlatingen van de minister.
(Bron)
Geel wil seks in Twentse disco

Discotheek New York in Hengelo gaat binnenkort speciale flirtnachten houden. Bezoekers kunnen dan middels een polsbandje aangeven of ze zin hebben in seks of al bezet zijn.
Er komen vier kleuren lichtgevende polsbandjes: Rood (zin om te flirten), Groen (ben homo), Blauw (heb al een relatie), Geel (zin in een seksdate). Bij binnenkomst kan de bezoeker zelf kiezen welke kleur bandje hij wil. [Da's wel handig...]
Het artikel (in de Telegraaf) vermeldt niet of homo's die zin in seks hebben twee bandjes om moeten (groen en geel). De eerste 'Flirt Night' staat gepland voor 11 juni.
Jacco Bijlsma, van het landelijke vakblad Nightlife Magazine, zegt in een reactie dat discotheekeigenaren steeds innovatiever worden in hun strijd klanten binnen te halen. Ze zullen ook wel moeten, meent Bijlsma, want tot een paar jaar terug was een kroeg of een disco de beste ontmoetingsplek van Nederland. Nu moet de horeca de concurrentie aangaan met internet.
(Bron)
Beverwijk wil uitleg van PWN over lekkage

AMSTERDAM - De gemeente Beverwijk en waterleidingbedrijf PWN voeren binnenkort een gesprek over de wateroverlast door een lekke leiding in februari vorig jaar. PWN ontkent dat sprake is geweest van een onverantwoorde test, zoals de Volkskrant vrijdag meldt. Door de lekkage stroomden miljoenen liters water over straat en ontstond een groot gat in het wegdek, waardoor een auto verdween. De schade bedroeg enkele tonnen.
De krant baseert zich op interne documenten en verklaringen van personeelsleden en ex-werknemers. Daaruit zou blijken dat de transportleiding kon springen door een serie blunders bij het voortijdig afbreken van een riskante test met de druk op de waterleiding. De test zou nodig zijn om een nieuw computersysteem te beproeven.
De gemeente wil van PWN weten waarom zij niet geïnformeerd is over de test en waarom niet is gemeld 'wat de echte toedracht is geweest', zegt gemeentewoordvoerder Sander van Schagen. Uit een onafhankelijk onderzoek van keuringsinstituut Kiwa zou zijn gebleken dat de lekkage was ontstaan door een zwakke plek in de leiding, waar een boomwortel op drukte.
Volgens PWN heeft het lek niets met testen te maken. "Dit soort lekkages kunnen gewoon gebeuren", zegt woordvoerder Jennie van Rijn. Volgens haar heeft de Volkskrant zich voornamelijk gebaseerd op emotie en minder op feiten. "Emoties zijn natuurlijk veel smeuïger." Het is volgens Van Rijn logisch dat het bedrijf het interne evaluatierapport niet met de gemeente heeft besproken, omdat 'de burgemeester daar helemaal niet op zit te wachten'. PWN heeft de schade aan individuen en de gemeente vergoed.
(Bron)
Bedreiging op scholen komt vaak voor

Uit een enquête die is gehouden onder 614 schooldirecteuren is gebleken dat geweld van ouders tegen personeel op basisscholen veelvuldig voorkomt. De afgelopen drie jaar zijn leraren op duizenden basisscholen door ouders bedreigd, terwijl op vele honderden scholen geweld is gebruikt.
Het geweld tegen docenten komt veel vaker voor dan uit cijfers van de Onderwijsinspectie naar voren komt, aldus de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), die het onderzoek uitvoerde. De inspectie gaat ervan uit dat niet meer dan twee procent van de basisscholen te maken heeft met fysiek geweld, en een kleine dertig procent met beledigingen en bedreigingen.
37 Procent van de ondervraagden gaf echter aan dat er de afgelopen drie jaar minstens één keer sprake is geweest van bedreiging door ouders, waarvan zeven procent vaker dan drie keer. Elf procent van de directeuren gaf aan te maken te hebben gehad met ouders die fysiek geweld gebruikten. Drie procent hiervan zei vaker dan één keer hiermee geconfronteerd te zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld duwen, stompen, schoppen en slaan, maar ook met voorwerpen gooien en het gebruik van honkbalknuppels wordt niet geschuwd. In de helft van de gevallen is aangifte gedaan bij de politie.
(Bron)
Taakstraf voor 'ontvoerde' bruid

WASHINGTON - Een 32-jarige Amerikaanse die eind april haar eigen ontvoering in scene zette om onder haar huwelijk uit te komen, is donderdag veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. Een rechter in Georgia legde haar ook 120 uur taakstraf op.
Jennifer Wilbanks 'verdween' vier dagen voordat zij zou trouwen met haar verloofde John Mason. Ze belde op om te zeggen dat ze was ontvoerd, waarna een grootscheepse zoekactie op touw werd gezet. In werkelijkheid was Wilbanks naar de andere kant van de Verenigde Staten gevlucht. Later bekende ze dat ze had gelogen.
(Bron)
Dievegge van opsporingsaffiches kampeerhal gepakt

RODEN - De politie Friesland heeft een vrouw gearresteerd die door de eigenaar van een kampeerhal in Roden via opsporingsaffiches werd gezocht voor een diefstal. De vrouw zou een voortent hebben gestolen bij kampeerhal De Vrijbuiter in de Drentse plaats.
De eigenaar van de hal hing na de diefstal opsporingsaffiches op met grote foto's van de vermeende dievegge. Volgens het Openbaar Ministerie overtrad hij daarmee de auteurswet, omdat de vrouw toestemming had moeten geven voor de publicaties. Omdat de vrouw geen aangifte deed, kon de politie evenwel niets doen.
De diefstal vond plaats op tweede pinksterdag. De vrouw werd aangehouden in haar woonplaats Sneek. Of ze tegen de lamp is gelopen door de affiches is onduidelijk. De posters zijn inmiddels verwijderd, aldus de politie vrijdag.
(Bron)
Luchtdoop voor 9-jarige 'piloten'

LELYSTAD - Enkele 9-jarige hoogbegaafde kinderen krijgen zaterdag hun luchtdoop als piloot. Ze maken in het bijzijn van een instructeur een vlucht boven luchthaven Lelystad en zitten daarbij zelf achter de stuurknuppel. De kinderen hebben met succes een vliegopleiding bij de Nationale Luchtvaartschool afgerond.
Initiatiefnemer van de vluchten is de stichting Facta, die onder andere buitenschoolse cursussen organiseert voor hoogbegaafde kinderen. Bedoeling is hen een uitdaging te geven omdat ze die volgens een woordvoerster van Facta in het normale onderwijs nauwelijks hebben.
In totaal gaan zaterdag dertien kinderen en twee vaders de lucht in. Onder de jeugdige 'piloten' zijn vier kinderen van 9 jaar. De rest is ouder.
(Bron)
Man met 12 kilo springstof in rugzak aangehouden

WARSCHAU - De politie van Chelm in het oosten van Polen heeft een man aangehouden die met 12 kilo springstof in zijn rugzak onderweg was. De 31-jarige wilde de TNT naar eigen zeggen verkopen, aldus een woordvoerder van de politie vrijdag tegen het persbureau PAP. Een halve kilo TNT kan een auto volledig vernietigen, zei de zegsman.
In de woning van de man, die in het verleden voor een beveiligingsbedrijf werkte, trof de politie munitie, ontstekingen en wapenonderdelen aan. Het TNT was vermoedelijk bestemd voor de georganiseerde misdaad. De Poolse maffia gebruikt graag explosieven bij het uit de weg ruimen van concurrenten.
(Bron)
Servische politie arresteert moordenaars moslims in Srebrenica

De Servische politie heeft donderdag zeker acht mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de massamoord op moslims bij het Bosnische Srebrenica in juli 1995. De mannen zouden te zien zijn geweest in opnamen van de executie van zes moslims bij de enclave die woensdag werden getoond in het Joegoslaviëtribunaal tijdens een zitting in het proces tegen Slobodan Milosevic.
De beelden werden woensdag en donderdag ook op verscheidene Servische tv-kanalen vertoond. Volgens de openbaar aanklager van de Verenigde Naties in het proces tegen Milosevic zijn op de opnamen leden te zien van de Servische paramilitaire groep de Schorpioenen. De groep zou zijn aangestuurd door de Servische politie in Belgrado, die destijds indirect onder leiding stond van de toenmalige Servische president Milosevic. De aanklagers hopen de beelden dan ook te kunnen gebruiken om de betrokkenheid van Milosevic bij de moorden in Srebrenica te bewijzen.
Nadat het departement voor samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal van Servië en Montenegro de arrestaties van de mannen had bekendgemaakt, verscheen de Servische president Boris Tadic op televisie. "Servië is diep geschokt", zei Tadic. "Deze beelden zijn de bewijzen van een monsterlijke misdaad gepleegd tegen personen met een ander geloof. En de schuldigen hebben al die jaren vrij rondgelopen." Hij zei dat alle verantwoordelijken voor dit soort wreedheden gepakt en gestraft moeten worden. "Anders hebben wij geen toekomst", zei hij.
Volgens een woordvoerder van het departement voor samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal is van alle arrestanten met zekerheid vastgesteld dat zij in de video, die door de Schorpioenen zelf is opgenomen, figureren. De politie zoekt nog naar meer voormalige paramilitairen die iets met de vertoonde executies te maken hebben, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Jongen (7) slaat baby dood

MIAMI - Een 7-jarige jongen in de Amerikaanse staat Florida heeft zijn zeven maanden oude halfzusje doodgeslagen met een plank. Dat heeft de politie in Tampa donderdag bekendgemaakt. De jongen was op bezoek bij zijn vader in Tampa.
Terwijl de vader buiten was met zijn vriendin verbleef de jongen in de woning, waar ook zijn zusje was. Opeens rende hij naar buiten met de mededeling dat de baby bloedde.
Aanvankelijk ontkende de jongen dat hij de baby iets had aangedaan. Geconfronteerd met de resultaten van de autopsie gaf hij uiteindelijk toe dat hij het kindje had geslagen.
De politie vermoedt dat de jongen jaloers was op zijn halfzusje. De agenten zeiden nooit eerder een 7-jarige gezien te hebben die in staat was tot zoveel geweld en zo weinig berouw toonde.
(Bron)
Verhuurder Amsterdam milder voor wanbetaler

De gemeente Amsterdam is een proef begonnen om het aantal mensen dat uit huis wordt gezet wegens achterstallige betalingen, terug te dringen. De gemeente hoopt dat minder mensen hierdoor dakloos worden en een beroep moeten doen op de maatschappelijke opvang. De verhuurders gaan onder meer in gesprek met de bewoner als deze uitgezet dreigt te worden.
Volgens de gemeente worden elk jaar ongeveer 1300 mensen in de hoofdstad uit hun woning gezet, van wie negentig procent kampt met een huurschuld. Het gaat vooral om alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen met kinderen en mensen met een laag inkomen. De pilot 'Er op af' moet hier verandering in brengen.
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de helft van de huisuitzettingen plaatsvindt zonder dat persoonlijk contact tussen huurder en verhuurder is geweest, zegt Amsterdam. De GGD heeft de gemeente geadviseerd het contact te intensiveren. Naar aanleidingen van het gesprek zouden dan passende maatregelen genomen kunnen worden.
De proef, waaraan naast woningcorporaties deurwaarders, gemeenteambtenaren en instellingen voor maatschappelijke dienstverlening aan deelnemen, loopt in vier Amsterdamse stadsdelen. Als blijkt dat de nieuwe aanpak geslaagd is, wordt deze volgend jaar in de gehele stad ingevoerd.
(Bron)

En wat gebeurt er dan concreet? Want alleen een gesprek genereert geen centen lijkt me.
John Williams stopt met RTL Boulevard

John Williams stopt binnenkort alweer als presentator van het showbizzprogramma RTL Boulevard. Williams volgde Beau van Erven Dorens op, die naar Talpa vertrok. Williams zegt zicht niet happy te voelen in de rol. "Hij heeft niet het gevoel dat hij in het programma honderd procent John Williams kan zijn", aldus een woordvoerder van RTL vandaag.
Williams heeft er zo'n genoeg van, dat hij niet eens wacht tot de zomerstop van het programma op 17 juni. In de laatste uitzendingen zal hij dus niet meer te zien zijn. Wel zijn hem andere programma's bij RTL in het vooruitzicht gesteld. Zo presenteert hij onder andere al House Vision bij RTL4.
Hoe het na de zomer verder moet met RTL Boulevard is nog onduidelijk. Steeds meer presentatoren haken af. Eerder gaf Wilfred Genee al aan naar de nieuwe zender van John de Mol te willen gaan. Ook Winston Gerschtanowitz lijkt hetzelfde te gaan doen. "Misschien dat we Boulevard daarom vanaf volgend tv-seizoen over een geheel andere boeg gaan gooien", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Rio de Janeiro bouwt kogelvrije muren langs wegen

RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse stad Rio de Janeiro gaat twee meter hoge muren bouwen langs een aantal wegen die door gevaarlijke buurten lopen. De muren moeten automobilisten beschermen tegen verdwaalde kogels. Het regionale parlement gaf donderdag het groene licht voor de bouw.
Rio de Janeiro staat, behalve om zijn zonnige stranden en extravagante carnavalsparades, vooral bekend om schrikbarende misdaadcijfers. Geregeld worden onschuldige voorbijgangers gedood of verwond door rondvliegende kogels tijdens vuurgevechten tussen drugsbendes en de politie.
De politie heeft er weinig vertrouwen in dat de muur automobilisten afdoende beschermt tegen dat gevaar. Andere critici denken dat de muren vooral bedoeld zijn om de arme sloppenwijken (favelas) te scheiden van de rest van de stad.
(Bron)
'Boze' school smijt examenboxjes weg

De voor eindexamenleerlingen bestemde gratis survivalpakketjes zijn door de Thorbecke Scholengemeenschap (TSG) in Zwolle allemaal weggesmeten. De 400 pakketjes waren aangeboden door de Nationale Studiebox en gevuld met diverse lekkernijen en promomateriaal.
Reden dat TSG de boel in de vuilcontainer heeft gestort ligt gelegen in het feit dat er verschillen zaten tussen pakketjes voor vmbo-scholieren en de box voor havo en vwo-leerlingen. Dat verschil was dermate groot dat de directie van TSG zelfs over 'stigmatiserende pakketjes' spreekt.
De vmbo-pakketjes bevatten alleen een zakje ijskoffie en een folder van 'Stop zinloos geweld'. De havo en vwo-pakjes bevatten daarentegen mentos, een potlood, een doosje snoep, een boekje met kortingsbonnen, een speciaal tijdschrift met info over scholen, een strandbal en verschillende kortingsbonnen van de ANWB en de ABN Amro.
TSG-woordvoerster Henrique te Kiefte: "We vinden dit zo'n grote tegenstelling en de vmbo'ers krijgen hiermee zo'n stempel opgeplakt, dat we hebben besloten alles weg te gooien."
De Nationale Studiebox in Maastricht, die de survivalpakketjes vulde, geeft toe dat de vmbo-pakketten in Overijssel slecht gevuld waren. Reden is dat weinig bedrijven bereid waren vmbo-boxen te sponsoren. Voor de havo en vwo-verrassingsdoos was wel veel belangstelling onder adverteerders en sponsors. Volgend jaar belooft de Nationale Studiebox beter hun best te doen voor de vmbo-pakketjes.
(Bron)
Beroemde Londense Tower Bridge zit vast

LONDEN - De wereldberoemde Londense Tower Bridge is donderdag vast komen te zitten. Dat heeft geleid tot enorme verkeersopstoppingen in de Britse hoofdstad, meldde de televisiezender Channel 4.
De brug over de rivier de Theems ging in de loop van de middag open om schepen door te laten, maar kon vervolgens niet meer dicht. Technici deden donderdagavond nog altijd verwoede pogingen om de 111 jaar oude brug weer aan de praat te krijgen.
(Bron)

donderdag, juni 02, 2005

Nederlanders willen vaker referendum

DEN HAAG - Nederlanders hebben na het "nee" tegen de Europese grondwet de smaak te pakken. Ze willen vaker een referendum bij belangrijke politieke beslissingen. Dit blijkt uit een peiling van Newcom, een bureau dat verbonden is aan de Universiteit Twente.
Van de Nederlanders wil 83 procent vaker een referendum en een meerderheid (58 procent) vindt bovendien dat de uitslag altijd bindend moet zijn. Uit het onderzoek komt ook naar voren, dat Nederlanders na het "nee" tegen de grondwet niet uit de Europese Unie willen stappen.
Zes op tien Nederlanders vindt dat er in de politiek geen koppen hoeven te rollen na het referendum over de grondwet, terwijl een kwart vindt dat het voltallige kabinet moet aftreden.
(Bron)
Tiener VS vast voor verkrachten hond

In Amerika moet een 17-jarige jongen terechtstaan wegens het verkrachten van de hond van de buren. Afgelopen weekend zag de buurvrouw tot haar schrik hoe de knaap haar 6 maanden oude hond aan het penetreren was.
De jongen in kwestie, Cory Michael Williamson, werd vorig jaar nog aangeklaagd wegens seksueel misbruik van twee meisjes van 4 en 13 jaar oud. Hij zit nu vast voor sodomie en zal vrijdag voor het eerst voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor het misbruik van de hond van de buren.
(Bron)
'Ontvoerde' bruid krijgt taakstraf

Een Amerikaanse vrouw is, wegens het in scène zetten van haar eigen ontvoering, door een rechter in de staat Georgia veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Ook moet ze een taakstraf van 120 uur vervullen.
De vrouw, de 32-jarige Jennifer Wilbanks, belde eind april haar verloofde John Mason op, vier dagen voordat de twee het huwelijksbootje in zouden stappen, en meldde hem dat ze was ontvoerd. Er werd meteen een grootscheepse zoekactie gestart, maar de vrouw werd niet gevonden.
Uiteindelijk bleek de aanstaande bruid de wijk te hebben genomen naar de andere kant van de Verenigde Staten. Ze gaf toe te hebben gelogen. Door de "ontvoering" wilde de vrouw onder haar huwelijk uitkomen.
(Bron)
Binnenkort ook domeinen met .xxx extensie

Volgens de Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) zullen er binnenkort ook domeinen verkrijgbaar zijn die op xxx eindigen. Het toplevel domein .xxx zal voor bedoeld worden voor websites met pornografische inhoud. Het bedrijf dat zich moet gaan bezighouden met de uitgifte van deze domeinen is ICM Registry.
Volgens datzelfde ICM zijn er in principe geen restricties aan de aanvraag van .xxx-domeinnamen. De enige voorwaarde is dat de .xxx-websites geen illegale content zoals kinderporno bevatten.
De ICANN heeft, naast .xxx, ook aanvragen op de plank liggen voor de toplevel domeinen .cat, .mobi en .post. Pas geleden werden de extensies .jobs en .travel in gebruik genomen.
(Bron)
Boeddhistische monniken op de vuist

In Thailand zijn vijf Boeddhistische monniken uit de orde gezet wegens een vechtpartij met monniken van een nabijgelegen tempel. Tussen de monniken van beide tempels zat het al jaren niet lekker. Ze scholden en vloekten al tijden op elkaar, maar tot een gewelddadig treffen was het nog nooit gekomen.
Eén van de monniken zei in een lokale krant: "Wanneer iemand een middelvinger naar je opsteekt, worden gewone mensen kwaad, en dus ook ik. En als senatoren in het parlement vechten, waarom zouden wij dat dan niet mogen?Normaal gesproken nam ik al een boksbeugel mee als ik 's ochtends uit bedelen ging." (Thaise monniken bedelen traditiegetrouw bij de bevolking).
De vijf opgepakte monniken (tussen de 15 en 28 jaar oud) kregen van de politie een boete van 1000 baht (circa 20 euro) en werden door oudere monniken de tempelorde uitgezet.
(Bron)
Rosenmöller stort deel vergoeding terug

Paul Rosenmöller stort een deel van zijn vergoeding terug die hij krijgt voor zijn werkzaamheden als voorzitter van de commissie Pavem. Het gaat om 25 duizend euro, die teruggaat naar het ministerie van Sociale Zaken. Dat laat een woordvoerder van minister Aart Jan de Kneus donderdag weten.
Rosenmöller raakte in opspraak toen bekend werd dat hij voor één dag werken in de week 1360 euro vergoeding kreeg. Hij ontving per maand bijna 5900 euro, waar maximaal 4150 euro toegestaan is. Dat is de helft van het maandinkomen van iemand uit de hoogste ambtelijke schaal.
Het ministerie van Sociale Zaken is bezig de regelingen over vergoedingen bij de verschillende departementen op een rij te zetten. Volgens De Geus wil Rosenmöller dat niet afwachten en wil hij een gebaar maken door geld terug te storten. "Dat is zijn persoonlijke keuze geweest."
De voormalig fractievoorzitter van GroenLinks is voorzitter van de tijdelijke commissie, die op 1 juli 2003 is ingesteld om de participatie van allochtone vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. De commissie, waarin ook prinses Máxima zit, wordt op 1 juli ontbonden, na het geven van een eindadvies. De Geus benadrukt dat de commissie goed werk heeft geleverd.
(Bron)
Schwarzenegger presenteert klimaatplan voor Californië

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft woensdag een klimaatplan gepresenteerd waarmee zijn staat Californië de uitstoot van broeikasgassen omlaag wil brengen. Daarmee neemt de Republikeinse gouverneur afstand van de regering Bush, die internationale oproepen om de klimaatverandering tegen te gaan naast zich neer heeft gelegd.
"Vandaag wordt Californië aanvoerder in de strijd tegen de opwarming van de aarde", zei Schwarzenegger. "Het behoeft geen debat meer. We kennen de feiten, we zien de dreiging en we weten dat het nu tijd is om in actie te komen."
Volgens het plan moet de uitstoot van broeikasgassen in Amerika's dichtstbevolkte staat de komende vijf jaar omlaag worden gebracht tot het niveau van 2000, in 2020 tot het niveau van 1990 en in 2050 tot 80 procent onder het niveau van 1990. Een speciale werkgroep onder leiding van het hoofd van de dienst milieubescherming wordt verantwoordelijk voor de verwezenlijking van de gestelde doelen.
Schwarzenegger presenteerde zijn ambitieuze plan bij de opening van de Wereldmilieudag-conferentie van de Verenigde Naties, die voor het eerst wordt gehouden in de Verenigde Staten.
(Bron)
Melkert door oog van naald na moord Fortuyn

In een nieuw boek over Paars II en de opkomst van Pim Fortuyn zegt Jeltje van Nieuwenhoven dat op de avond 6 mei de betogers op het Plein in Den Haag het vooral gemunt hadden op Ad Melkert. Volgens Van Nieuwenhoven wisten de betogers echter niet dat Melkert nog in Den Haag was in zijn werkkamer. Tijdens de betoging werden de zware gordijnen in de kamer van Melkert dicht gedaan waarna hij in zijn auto aan de andere kant van de Tweede Kamer stapte.
Nadat Melkert in zijn auto was gestapt, werd die bekogeld met eieren en tomaten. De politie sommeerde de PvdA-leider plat op de vloer te gaan liggen en achtte het veiliger om hem in Amsterdam te laten overnachten in plaats van Den Haag.
Dit schrijven prof. dr. Jouke de Vries en drs. Sebastiaan van der Lubben in hun boek 'Een onderbroken evenwicht'. In het boek wordt duidelijk dat de politici in de Tweede Kamer doodsbenauwd waren nadat Pim Fortuyn eerder op de avond op het Mediapark was doodgeschoten. Deze angst nam alleen maar toe nadat aanhangers van Fortuyn toestemming kregen om op het Binnenhof bloemen te leggen. Toen duidelijk werd dat er ook een extra vergadering van de ministerraad zou worden belegd, was dat voor veel onruststokers aanleiding om naar het Plein en het daaraan grenzende Binnenhof te gaan. Al snel ontstond er daarna brand in de parkeergarage onder het Plein.
In het boek worden details van de bewuste avond onthuld maar ook wordt de teloorgang van Paars II geanalyseerd. Bovendien worden er verbanden gelegd tussen de 'revolte' van Fortuyn en andere onrustige perioden in de historie van Nederland.
(Bron)
'Duitsland niet blij meer met euro'

Het Duitse weekblad der Stern komt in zijn nieuwste editie met een verhaal dat de Duitse minister van Financiën Hans Eichel en de chef van de Bundesbank, Axel Weber, de mogelijkheid hebben besproken van een uiteindelijk totaal ineenstorten van de Europese Monetaire Unie (EMU). Het blad zegt te beschikken over een vertrouwelijke notitie van Eichel waarin die zich beklaagt dat door de komst van de euro Duitsland de mogelijkheid kwijt is om zelf de economie te stimuleren met renteverlagingen.
Alle eurolanden zijn nu gebonden aan het niveau dat de Europese Centrale Bank voorschrijft. Onder andere Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje zouden veel voordeel hebben volgens de notitie, omdat die vroeger zeer hoge rentes kenden, en nu op een lager niveau zitten. Duitsland, als grootste euroland, moest economisch gezien juist op de rem trappen. Het voordeel voor Spanje bedroeg 3,1% van het totale BNP, Duitsland moest een negatief effect van 1,4% slikken.
Bert Rürup, de voorzitter van de raad van zeven 'economische wijzen' die de Duitse regering van advies dient, bevestigde tegenover Stern dat door de euro-invoering Duitsland zijn rentevoordeel is kwijtgeraakt. Hierdoor is de groei geremd: "De verwachting dat door de euro de groei zou aantrekken en er meer banen zouden komen, is een fata morgana gebleken".
Zowel het ministerie van Financiën als de Bundesbank gaven gisteren onmiddellijk een verklaring uit en noemden het verhaal van der Stern ''absurd''. Volgens de Bundesbank is chef Axel Weber totaal niet bezorgd over het voortbestaan van de monetaire unie.
Zowel Eichel als Weber zien in de euro een successtory en een belangrijke stap voorwaarts voor de eenwording van Europa, zo werd gemeld. Volgens Eichel is er ook totaal geen sprake van een crisis in de EMU en hij ziet ook geen redenen om de Europese Centrale Bank voor de voeten te lopen door interventies te eisen of actie met het rentewapen.
Het Financieele Dagblad schrijft dat een centrale bankier die nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van de EMU, zegt dat er géén procedures zijn afgesproken voor uittreding uit de muntunie. "Maar als een land het echt niet meer wil, kan het in de praktijk natuurlijk." Dat land kan dan wel schadeclaims verwachten.
Volgens juristen kan de muntunie worden opgeheven met instemming van alle deelnemers, of na vaststelling dat de oorspronkelijke fundamenten drastisch gewijzigd zijn.
De koers van de euro, die de laatste dagen flink onder druk stond, lijkt de Nederlandse afwijzing van de Europese Grondwet redelijk te doorstaan. De euro dook woensdagavond, toen het Nederlandse 'Nee' duidelijk was, op de internationale valutamarkten onder de 1,22 dollar. Vanochtend trok de euro echter weer aan. Om 09:30 uur noteerde de euro 1,2260, iets hoger dan aan het slot van de Europese effectenbeurzen op woensdagmiddag.
(Bron)
Verpakt water niet beter dan water uit kraan

Verpakt water uit de supermarkt is niet beter dan drinkwater uit de kraan. De consumentenbond heeft verschillende soorten water (zowel flessenwater als anderzins verpakt water en kraanwater) laten proeven door een smaakpanel. Die testten vooral op zuiverheid, zilte smaak en afwijkingen in de geur en smaak van het water.
De consumentenbond is naar aanleiding van het onderzoek van mening dat je dief van je eigen portemonnee bent, wanneer je verpakt water verkiest boven kraanwater. Kraanwater is met zo'n 0,14 eurocent per liter, 150 keer goedkoper dan verpakt water uit de supermarkt.
Verder vond het panel weinig verschillen in zout- en zuiverheid. De smaak van het geteste verpakte water was wat zouter dan die van kraanwater. Verpakt water wordt door sommige mensen graag gebruikt om babyvoeding mee aan te maken. Maar volgens het onderzoek is dat niet nodig, zolang er geen loden leidingen in huis zijn gebruikt.
Ook met het oog op het milieu is kraanwater de meest aantrekkelijke drinkoptie. Het zuiveren, transporteren en - in het geval flessenwater - produceren en hergebruiken of afdanken van verpakkingen kost energie. Dit heeft weer uitstoot van kooldioxide (CO2) tot gevolg wat weer een belasting voor het milieu is. In hoeverre verschillende verpakkingen het milieu schaden, is te lezen in het nieuwste nummer van de consumentengids.
(Bron)

Veel water is ook precies hetzelfde als wat je uit de kraan krijgt. Maar als het anders gaat smaken als je er meer voor betaalt, mja...
Talpa mag naam 'Tien' voor 5 miljoen kopen

NAARDEN - SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) heeft het bedrijf van John de Mol (Talpa) de naam 'Tien' te koop aangeboden voor 5 miljoen euro. Dit na een rechterlijke uitspraak donderdag waarin werd bepaald dat de rechten op de naam Tien bij SBS liggen.
Die zender wil binnenkort beginnen met een digitaal kanaal onder de naam TV 10 en heeft de rechten op die naam. Volgens de rechter lijkt die naam teveel op Tien en spande SBS terecht een juridische procedure aan.
Volgens Talpa-woordvoerder T. Notermans deed SBS donderdagavond het aanbod om de naam te verkopen. Niet alleen hangt er een duur prijskaartje aan, ook wil SBS dat Talpa het aangekochte programma Expeditie Robinson (vroeger Net5) een jaar lang niet op de buis brengt.
Volgens Notermans maakt het SBS-aanbod de hoger beroep-zaak die Talpa gaat aanspannen alleen maar sterker. "Wij denken dat wij gelijk hebben en de naam Tien gewoon moeten kunnen gebruiken. Dit aanbod sterkt ons in die mening want de naam is gewoon te koop. Zo heilig is de titel dus ook weer niet voor SBS. Wij nemen het aanbod dus niet in overweging en verzinnen ondertussen een andere naam voor de zender."
(Bron)
Zwitsers neigen naar ja voor pasvrij reizen

BASEL/BRUSSEL - De Zwitsers stemmen vrijwel zeker in met een plan om de paspoortcontrole grotendeels af te schaffen. Nederlanders kunnen dan hun pas op zak houden als ze naar of door het Alpenland rijden.
Een referendum zondag moet de doorslag geven. Een opiniepeiling van de Radio Suisse kwam eind mei uit op 55 procent voorstanders, 35 procent tegen en 10 procent wist het nog niet.
Voorstanders in Zwitserland vinden de afschaffing wel makkelijk. Ze kunnen dan zo doorlopen op het vliegveld of doorrijden aan de grens. De Zwitsers wonen op een soort eiland in de Europese Unie. Ze grenzen aan alle kanten met landen van de Unie.
Tegenstanders vrezen echter de overlast door extra binnenlandse controles, die voor de grenscontroles in de plaats komen. Bijvoorbeeld de linkse partijen stemmen daarom tegen.
De opheffing van de paspoortcontrole zou bijzonder zijn, omdat Zwitserland geen EU-land is. Binnen de Europese Unie is een paspoort nog zelden nodig. Dertien van de 25 landen hebben zich aangesloten bij het zogeheten Schengen-verdrag, dat de pascontroles afschaft. Ook Noorwegen en IJsland, die geen EU-lid zijn, hebben zich al aangesloten.
De opheffing van de Zwitserse controle zou in 2007 kunnen ingaan, als ook de EU er formeel mee instemt. Dat moment zou dan samenvallen met de open grenzen met Oost-Europa. Veel Oost-Europese landen kunnen naar verwachting in 2007 de pascontroles afschaffen.
Voor Zwitsers zijn referenda vrij normaal. De inwoners moeten regelmatig over allerlei zaken hun mening geven. Een volgende raadpleging over een soortgelijke zaak ligt al in het verschiet.
Als ze zondag 'ja' zeggen, krijgen ze in het najaar namelijk de vraag of Oost-Europeanen zich vrij mogen vestigen in het land. Deze vraag is nodig door de uitbreiding van de Europese Unie met tien Oost-Europese landen. De regeling geldt sinds 2002 alleen voor de vijftien West-Europese landen van de Europese Unie. Toelating van de Oost-Europeanen ligt echter vrij gevoelig onder de Zwitsers.
(Bron)
John de Mol gaat op zoek naar nieuwe zendernaam

UTRECHT - John de Mol gaat op zoek naar een andere naam voor zijn nieuwe zender. De kortgedingrechter in Utrecht verbood donderdag de naam Tien. De Mols bedrijf overweegt ook een bodemprocedure tegen de rechterlijke uitspraak, aldus een woordvoerster, maar realiseert zich dat dit veel tijd gaat kosten. De nieuwe zender begint in augustus.
Bij Talpa werd donderdag bijzonder teleurgesteld gereageerd. "We waren overtuigd van ons eigen gelijk. Voor ons is het vonnis onbegrijpelijk, maar de rechter heeft het laatste woord", aldus de woordvoerster van Talpa.
"Wij zijn buitengewoon verheugd", is de reactie van SBS6. De zender noemt het "niet meer dan terecht" dat de rechter in hun voordeel heeft besloten. "De naam TV 10 wordt nog steeds gebruikt, Veronica en Jetix zenden uit op dat kanaal", zegt de woordvoerder. SBS6 wil tevens de digitale zender TV 10 lanceren, met daarop vooral showbizznieuws.
De zendernaam Tien werd in april bekendgemaakt. John de Mol had daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Koen Jansen uit Tilburg was een van de bedenkers van de naam en ging met een auto naar huis.
Talpa voerde tijdens het kort geding aan dat SBS TV 10 nieuw leven inblies toen John de Mol met de naam Tien op de proppen kwam. Daarvoor zou Talpa van het bestaan niet hebben geweten.
SBS' advocaat J. van Manen noemt dat donderdag nog eens onzin. "De algemeen directeur van Talpa heeft destijds voor SBS TV 10 gekocht. Daar was 27 miljoen dollar mee gemoeid, dat zal hij zich toch wel herinneren. Een andere, nu bij Talpa werkzame medewerker, deed jaarlijks de belastingaangifte voor TV 10."
Van Manen stelt dat John de Mol weinig anders te doen staat dan een nieuwe naam te bedenken. "Hoger beroep kost drie maanden, dat duurt lang en tot de nieuwe uitspraak mag de naam Tien niet worden gebruikt", aldus Van Manen.
(Bron)
Voorlopig alleen opslag gegevens telefoonverkeer in EU

LUXEMBURG - Alleen telefoonmaatschappijen zouden minstens een half jaar alle gegevens over gesprekken via vaste lijnen en mobiele toestellen moeten opslaan. Internetproviders zouden voorlopig vrijgesteld blijven van het opslaan van gegevens over dataverkeer.
Tijdens overleg van de Europese ministers van Justitie, donderdag in Luxemburg, tekende zich een voorzichtig compromis af in die richting.
Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Zweden pleiten voor het bewaren van gegevens over het telefoonverkeer in de strijd tegen het terrorisme. De Spaanse politie zegt dat ze de daders van de bomaanslagen in Madrid vorig jaar juist op die manier heeft kunnen opsporen. Daarbij ging het ook om gegevens over gesprekken die zijn mislukt of niet tot stand konden komen.
Die gegevens willen de EU-ministers nog niet laten bewaren. In september praten zij in het Britse Newcastle verder over de verplichte dataopslag. Dan staat ook een mogelijke verlenging van de opslagtermijn tot vier jaar op de agenda.
(Bron)
160 orka's spoelen aan in Australië

Voor de kust van de Australische stad Perth zijn 160 orka's aangespoeld. Lokale media meldden dat de toestand van de walvissen snel verslechtert. Zeker één orka is om het leven gekomen. Honderden vrijwilligers proberen inmiddels om de beesten te redden.
De lokale autoriteiten hebben de hulpverleners gewaarschuwd dat ze moeten oppassen dat ze niet onderkoeld raken. Waarom de zwaardwalvissen zijn aangespoeld is niet duidelijk. Hoe de beesten weer terug naar zee moeten worden geduwd weet men ook nog niet.
(Bron)
MKB: meer buitenlandse arbeiders nodig

MKB Nederland, de organisatie van ondernemers van het midden- en kleinbedrijf, dreigt meer buitenlandse werknemers naar ons land te halen. Volgens MKB komt het vakmanschap van Nederlandse werknemers namelijk onder druk te staan als de prestaties van het beroepsonderwijs en de inzet van werknemers niet verbeteren.
MKB stelt dat de huidige arbeidsmarkt er niet klaar voor is als de economie aantrekt. Als de overheid en scholen er niet in slagen op korte termijn voldoende vaklieden af te leveren in het midden- en kleinbedrijf, dan zullen - afhankelijk van de omvang van de krapte - jaarlijks ongeveer 50.000 buitenlandse werknemers naar Nederland worden gehaald.
Volgens MKB-Nederland is "slechts" 40% van de ondernemers tevreden over het niveau van mbo-gediplomeerden en is 25% zelfs ontevreden. Het zou ook steeds moeilijker worden om nieuwe arbeidskrachten te vinden ter vervanging van vaklieden die met pensioen gaan.
Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat bedrijven in het midden- en kleinbedrijf steeds meer behoefte hebben aan hoger opgeleiden. Eén op de twee bedrijven met maximaal 250 werknemers in dienst, neemt steeds meer mbo'ers aan in plaats van vmbo'ers. Circa 30% stapt over van mbo'ers naar hbo'ers.
MKB Nederland stelt dat de arbeidsproductiviteit van werknemers omhoog moet door ze beter inzetbaar te maken. Het onderwijs moet zich daarom meer richten op werkenden. Verder moet de overheid het voor werkgevers fiscaal aantrekkelijker maken om te investeren in scholing en het creëren van stageplekken.
(Bron)
'Gevangenisbeleid Donner ten koste van veiligheid'

RIJSWIJK - De bezuinigingen van minister Donner (Justitie) op het gevangeniswezen en de reclassering hebben niet alleen negatieve gevolgen voor de veiligheid in gevangenissen, maar ook voor de samenleving. Dat constateren zowel gedetineerden zelf als bewaarders en medewerkers van de reclassering uit het hele land.
Hun conclusies zijn in een zwartboek opgenomen. Dat document is onder meer op initiatief van Tweede-Kamerlid De Wit van de SP tot stand gekomen.
De mensen die met de nieuwe situatie te maken hebben, benadrukken dat er bijna niets meer van resocialisatie terechtkomt. "Het straffen van criminelen is niet meer gericht op hun voorbereiding op terugkeer in de maatschappij", blijkt uit hun ervaringen.
Als gedetineerden worden vrijgelaten, wordt het merendeel van hen aan zijn lot overgelaten. In tegenstelling tot vroeger is bijvoorbeeld geen begeleiding voor onderdak, uitkering en werk meer geregeld. Daardoor storten de meesten zich direct na hun vrijlating weer in de criminaliteit om zich staande te houden. En dat levert weer onveiligheid voor de samenleving op, concluderen de mensen die aan het zwartboek hebben meegewerkt.
Ook de scholingsmogelijkheden van gevangenen zijn flink beperkt. "De regering lijkt niet geïnteresseerd in echte veiligheid, maar in veiligheidsgevoel", menen de samenstellers, verwijzend naar het gevangenisregime, dat sinds vorig jaar is versoberd.
De bezuinigingen van ongeveer 240 miljoen euro vorig jaar hebben ook ernstige gevolgen gehad voor de veiligheidssituatie binnen de gevangenismuren, vertellen de bewaarders en gedetineerden. Door het terugschroeven van de kosten is het dagprogramma van vijftien naar negen uur teruggebracht. Dat heeft een zeer grote invloed op het dagelijks leven van zowel de gedetineerde als de bewaarder. Een cipier uit Noord-Holland schrijft: "De contacten met gedetineerden zijn nagenoeg tot nul gereduceerd."
Ervaringen van gedetineerden bevestigen dat beeld. Uit Sittard melden gevangenen dat het contact met de bewaarders veel minder is geworden. "Nu hebben ze minder snel in de gaten dat er iets broeit."
Een gevangene uit Breda schrijft: "De afstand tussen gedetineerden en personeel wordt groter en groter. Alles wordt onpersoonlijker, wat veel meer agressie met zich brengt."
Een gedetineerdencommissie uit Friesland contateert dat het gros van de bewakers geen voorstander van het beleid is. "Zij hebben geen plezier meer in hun werk, omdat de contacten met gedetineerden beperkter zijn geworden en omdat zij geen enkele zekerheid meer hebben over wat de toekomst brengt. We verwachten dat het ziekteverzuim onder bewaarders drastisch zal stijgen, met als gevolg nog minder activiteiten, nog meer demotivatie en een toename van onrust en geweld."
Ook voor de gedetineerden brengen de bezuinigingen op het personeel risico's mee, schrijft een gedetineerde uit Rotterdam. "De personele bezetting tijdens de insluitingsperiode van vijf uur 's middags tot acht uur 's ochtends is teruggebracht tot een minimum. Bij mij betekent dat, dat er gedurende die uren vier bewaarders aanwezig zijn voor ongeveer 290 gedetineerden."
In deze periode wordt volgens hem onder geen beding de deur geopend. Hiervoor geldt een speciale procedure. "Er wordt dan een extra team bewaarders opgeroepen die van huis moeten komen", licht de Rotterdamse gevangene toe. "Het is een angstig idee wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld iemand getroffen wordt door een hartinfarct. Dit zou voor de bewaarder betekenen dat hij nooit een goede keuze kan maken en voor de gedetineerde dat waarschijnlijk alle hulp veel te laat komt."
Tenslotte constateren de betrokkenen bij het gevangenisbeleid dat de introductie van meer mensen op een cel tot veel extra geweld heeft geleid.
(Bron)
Supermarkten goedkoper dan bij introductie euro

DEN HAAG - De prijzen in de supermarkten zijn lager dan bij de introductie van de euro in 2002. De Nederlandse supermarkten behoren inmiddels tot de goedkoopste van Europa. Dat heeft de voorzitter van de branche Klaas van den Doel donderdag opgemerkt bij de presentatie van het jaarverslag van het CBL, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.
Uit onderzoek blijkt dat op jaarbasis een doorsnee huishouden 145 euro goedkoper uit is dan in oktober 2003.
In 2004 behaalden de gezamenlijke supermarkten een omzet van 25 miljard euro. Voor dit jaar verwacht Van den Doel een gelijke omzet. De prijsperikelen hebben volgens de CBL-voorzitter veel ophef gegeven in de relatie tussen de supermarkten en de industrie. Dat heeft zijn goede en slechte kanten. "Of twee olifanten nou vechten of vrijen, het laat het gras niet onberoerd", aldus Van den Doel.
Ook het verdringen door huismerken van de A-merken hebben supermarkten goedkoper gemaakt. Ze zullen alleen maar populairder worden, meent van den Doel. "Deze producten zijn aantrekkelijker geprijsd en leveren de detaillist meer marge op."
De meeste consumenten, circa 80 procent, hebben er volgens een onderzoek van het Erasmus Food Management Instituut alle vertrouwen in dat de prijzen laag blijven. "De supermarkten hebben hun prijsimago flink verbeterd", constateert Van den Doel.
Het onderzoek ConsumentenTrends 2005 toont eveneens aan dat het Nederlandse winkelpubliek zich in de supermarkten ergert aan lange wachttijden bij de kassa. Ruim driekwart wil meer snelkassa's. [En niet van die bla-borden: drie in de rij is een kassa erbij - want dat gebeurt toch niet.]
Bovendien is er behoefte aan mogelijkheden om extra geld te kunnen pinnen, aan goede fietsenstallingen, meer toiletten en klachten/servicebalies. Volgens het trendonderzoek zien consumenten in de schappen van de supermarkten graag sterke drank en geneesmiddelen. Bovendien pleit circa tweederde van de 1750 geënquêteerden voor kaart- en ticketverkoopbalies, kantoorartikelen en fotodiensten in de supermarkten.
Volgens Van den Doel is het "demagogie" om te beweren dat de Nederlandse levensmiddelenbranche alleen maar met lage prijzen bezig is. Hij wees op zaken als de verkoop van biologische producten en het aanpakken van overgewicht. De CBL-voorman meent dan ook dat er nog veel moet gebeuren. "Want een slapende garnaal komt in een cocktail terecht."
(Bron)
Getuige zit vast in vagina bruid

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) meldt dat in Kroatië een bruid en een getuige die voor de huwelijksinzegening nog even snel met elkaar vreemd wilden gaan, door doktoren van elkaar gescheiden moesten worden. De bruid kreeg tijdens de snelle wip namelijk een enorme door kramp verstijfde vagina, waardoor de getuige zijn penis niet terug kon trekken.
Niet lang daarna werd het duo in hun benarde positie betrapt door een vriend van de bruidegom. In afwachting van medische hulp kwamen toen alle uitgenodigde huwelijksgasten maar eens een kijkje nemen naar de in elkaar vastgeklonken bruid en getuige. Uiteindelijk werden ze door artsen naar het ziekenhuis vervoerd alwaar de vrouw een injectie kreeg toegediend, die haar spieren ontspande.
En eind goed al goed, want het huwelijk ging nog gewoon door ook aldus HLN, dat zich baseert op een artikel uit een Kroatisch dagblad.
(Bron)

HLN heeft zich wel gespecialiseerd in de meest bizarre verhalen, maar ja, het kan best waar zijn...
Vloeken verboden in Staphorst

STAPHORST - In het openbaar vloeken is voortaan verboden in Staphorst. De gemeenteraad heeft met ruime meerderheid ingestemd het verbod per direct op te nemen in de Algemeen Plaatselijke Verordening, meldde de gemeente Staphorst donderdag.
De gemeenteraadsleden stemden woensdagavond met dertien tegen vier stemmen in met een voorstel van ChristenUnie en SGP. De christelijke partijen geven hiermee een signaal af tegen taalverruwing. Meer dan een signaal is het niet, omdat het opleggen van sancties op het vloeken verboden is.
Van de partijen in de Staphorster raad stemden alleen PvdA en de combinatie VVD/Gemeentebelangen tegen.
De SGP wist eerder al met succes een vloekverbod in te voeren in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het verbod in Staphorst is een aanpassing van vloekverboden die onder meer op de Veluwe tot 1986 golden. Dat jaar werden de vloekverboden en de daarbij horende sancties strijdig verklaard met het recht op vrije meningsuiting.
(Bron)
Senaat verbiedt Donner te praten over bewaarplicht

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie mag van de Eerste Kamer donderdag in Luxemburg niet deelnemen aan het overleg met zijn Europese collega's over de voorgestelde bewaarplicht van internetdata. Hij moet eerst naar de Senaat komen om te praten over de kwestie, zo heeft de bijzondere commissie voor de zogeheten JBZ-Raad woensdag bepaald.
Deze raad van alle Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bereidt voorstellen voor om de telecommunicatiegegevens van 450 miljoen burgers in Europa een tot vier jaar op te slaan. De bewaarplicht, waarbij het surf-, e-mail- en belgedrag wordt geregistreerd, moet de opsporing van verdachten van ernstige misdrijven en terroristische activiteiten verbeteren.
(Bron)
Nederlandse vrouw wil geen topfunctie

HILVERSUM - Nederlandse vrouwen hebben niet de ambitie om door te stoten naar de top van de maatschappij. Over het algemeen zijn ze tevreden met hun huidige leven en de rolverdeling in het huishouden. Dat is gebleken uit een enquête van marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van tijdschrift Esta dat donderdag bekend is gemaakt.
Een kleine minderheid van 12 procent van de 3000 respondentes tussen de 35 en 55 jaar was ontevreden over de verdeling van zorgtaken met haar partner. Dit terwijl 59 procent meer van dat werk voor haar rekening neemt. Verder doet 69 procent meer aan het huishouden. Daar is maar 16 procent ontevreden over.
De Nederlandse vrouw werkt gemiddeld 23,5 uur per week. Dat is de kortste werkweek van alle Europese vrouwen. Volgens het onderzoek zijn de Nederlandse vrouwen daar juist erg blij mee, de meeste vrouwen willen helemaal niet voltijds werken. "Vrouwen in Nederland zijn allesbehalve zielig", zegt Henk Noort van Motivaction.
De meeste respondentes vinden wel dat meer vrouwen op topposities moeten komen, maar zouden zelf niet bereid zijn die in te vullen. Slechts 8 procent van de Nederlandse vrouwen ambieert zo'n hoge functie. "Vrouwen vinden hun sociale leven te belangrijk om zestig uur per week te werken. Dat moet wel bij zo'n functie."
(Bron)
Artsen Savanna waren nalatig

DEN HAAG - Niet alleen de jeugdzorg, ook artsen die wisten dat Savanna mishandeld werd waren nalatig. Signalen die wezen op kindermishandeling werden niet doorgegeven aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Volgens de richtlijnen van artsenorganisatie KNMG zou dat wel moeten. Dat blijkt uit een donderdag uitgelekt rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De artsen meldden hun bezorgdheid wel bij de gezinsvoogd, maar stapten niet zelf naar het AMK. De inspectie oordeelt tevens dat de huisarts van Savanna's moeder zijn coördinerende rol onvoldoende vervulde. Andere betrokken hulpverleners in de zorg hadden te weinig deskundigheid over de problemen in het gezin de risico's daarvan.
(Bron)
Kabinet trekt voorstel goedkeuring grondwet in

DEN HAAG - Het kabinet wil het wetsvoorstel over de goedkeuring van de Europese grondwet intrekken. Dat heeft premier Balkenende donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. De Kamer besloot donderdag om nog donderdagmiddag met premier Balkenende een debat te houden over het referendum over de grondwet. Herben (LPF) is blij dat de burgers niet gezwicht voor bangmakerij.
In het debat gaf premier Balkenende aan dat hij een dialoog wil met de Nederlandse bevolking over Europa. Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer is er niet blij mee dat het kabinet het wetsvoorstel intrekt. GroenLinks, SP en ChristenUnie wilden eigenlijk het wetsvoorstel behandelen om het zo volledig te kunnen verwerpen.
Maar PvdA-leider Bos en ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet erkennen dat het kabinet zelf beslist of het een wetsvoorstel intrekt of niet. "De PvdA heeft daar begrip voor. Maar toch moet het parlement een eigen oordeel formuleren", aldus Bos, die het debat heeft aangevraagd.
De eenmansfractie Wilders heeft donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Europese grondwet aangekondigd met een motie van wantrouwen te komen. Hij vindt dat het kabinet moet opstappen omdat het zich "volstrekt ongeloofwaardig heeft gemaakt."
Volgens Wilders heeft de bevolking duidelijk uitgesproken dat Nederland niet het vetorecht moet opgeven bij belangrijke onderwerpen als immigratie. [Het is mij niet opgevallen dat het over specifieke onderwerpen ging - volgens mij was een deel van het probleem dat het zo algemeen was.] Bovendien vinden de Nederlanders volgens hem dat het geld, dat nu naar de Europese Unie gaat, beter in Nederland besteed kan worden aan de ouderenzorg.
"Dit kabinet had lak aan de terechte zorgen van de burgers. Zelden is de kloof tussen politiek en burger zo pijnlijk duidelijk geworden."
GroenLinks-leider Halsema wilde ook minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) bij het debat betrekken, maar zij kreeg te weinig steun voor dat verzoek. Overigens beslist het kabinet zelf met welke delegatie het verantwoording aflegt in de Kamer.
Balkenende neemt minister Bot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) mee.
Premier Balkenende wil een dialoog met de Nederlandse bevolking over Europa. Hij erkent dat er veel onvrede is over de snelheid van de ontwikkelingen binnen de Europese Unie.
De premier zei dat hij begrip heeft voor de aarzelingen van de bevolking over de Nederlandse soevereiniteit en identiteit, en over de Nederlandse financiële bijdrage aan Brussel. "Dat verhaal is goed uit te leggen in Brussel", zei Balkenende.
Hij heeft daarover al contact gehad met dienstdoend EU-voorzitter Juncker, voorzitter Barroso van de Europese Commissie en met de premiers Blair (Groot-Brittannië) en Rasmussen (Denemarken). Ook deze landen hebben het grondwettelijk verdrag nog niet geratificeerd.
"De burgers hebben Europa gered van een verlichte dictatuur." Zo vatte Herben (LPF) de uitslag van het referendum over de Europese grondwet samen. Hij vindt dat Nederland en de Europese Unie niet langer de vraag uit de weg kunnen gaan "wat voor Europa ons voor ogen staat".
"Willen we een Europa van soevereine staten of koersen we aan op de Verenigde Staten van Europa ?", aldus Herben donderdag. Zonder een eensluidende visie op Europa heeft een grondwet geen enkele zin, zei Herben. Plannen om de Europese Unie uit te breiden moeten in de ijskast tot zo'n visie er is.
Hij vindt dat het referendum heeft blootgelegd dat de "kloof tussen politiek en burgers wijder is dan ooit". Herben had ook kritiek op de campagne zoals die door de overheid gevoerd is. "Gelukkig zijn de burgers niet gezwicht voor bangmakerij."
(Bron)
Er mag wel een etiketje op democratie: 'Kan gevolgen hebben voor de gezondheid'.
Ik heb spierpijn van gisteren, tijd geleden dat ik zo vreselijk gelachen heb.

Het andere deel negeer ik dan maar, het eerst dreigen met hel en verdoemenis en oorlog als het nee zou worden, het 'vaststellen' dat de nee-ers te dom zijn om te begrijpen waar het om gaat, het gedrein van JPB dat ie voor gek zou staan.
En dan staat ie blijkbaar voor gek, en nogal overtuigend ook - en dan krijg je plots allemaal mededelingen dat dit zo goed is, dat het volk zo wijs is, dat de burger het wel degelijk begrijpt maar aan de noodrem trekt omdat het te snel gaat en dat die burger daar helemaal gelijk in heeft.
Vandaar dat die neezegger eerst voor alles wat mooi en lelijk is, is uitgemaakt zeker?

woensdag, juni 01, 2005

Agent gewond na aanval hond in politiebureau

HARLINGEN - Een agent is gewond geraakt, nadat een man die nog een straf had openstaan, zich op het politiebureau in Harlingen had gemeld en zijn hond op de aanwezige dienders had afgestuurd. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
De man wandelde dinsdagmiddag het bureau binnen. Waarom hij op het bureau verscheen, is niet duidelijk. "Hij komt wel vaker voor niets op het bureau", aldus een zegsman van de politie. Toen echter bleek dat hij nog een celstraf van zestig dagen moet uitzitten voor een vernieling, werd de man kwaad.
"Pak ze", zo sommeerde hij de hond, wijzend naar de agenten. Een agent wist niet aan het dier te ontsnappen en raakte gewond aan zijn onderarm. Nadat de wond was verbonden en de agent een tetanusprik en een penicillinekuur had gekregen, kon hij naar huis. De eigenaar is opgepakt en in een cel opgesloten.
(Bron)
Gevaarlijke landing Schiphol door vechtpartij

SCHIPHOL - Een hevige vechtpartij heeft dinsdagavond de landing van een toestel van Austrian Airlines op Schiphol ernstig in gevaar gebracht. Twee broers uit Oostenrijk hadden zo'n erge ruzie, dat het cabinepersoneel hen niet meer in toom wist te houden en zich niet meer konden richten op de landingsprocedure.
Een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol zei woensdag in een reactie dat het om een "uiterst gevaarlijke situatie ging". "Passagiers moesten de bemanning tijdens de landing te hulp schieten om de twee mannen in bedwang te krijgen. Die vielen in een reactie daarop ook de bemanning en de passagiers aan. Er heerste daardoor grote paniek en wanorde tijdens de landing."
De vechtende Oostenrijkers zijn na de landing direct aangehouden en in verzekering gesteld. Zij verwondden bij hun arrestatie nog een marechaussee. Beiden raakten zelf ook gewond door het geweld. Het incident gebeurde dinsdagavond rond 22.00 uur op een vlucht van Wenen naar Schiphol. De achtergrond van de ontstane vechtpartij ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. Een van de broers bleek ook flink onder invloed van alcohol.
De marechaussee neemt dit incident "zeer hoog op". Zeker omdat de vechtende mannen het volle vliegtuig en dus ook alle inzittenden in groot gevaar hebben gebracht. De gezagvoerder van het vliegtuig deed na afloop van de vlucht aangifte tegen de twee passagiers uit Oostenrijk. De marechaussee heeft een rechercheteam op de zaak gezet.
(Bron)
Redding hond wordt man fataal

HOUTHEM - Het redden van een hond uit de Geul in Houthem (Zuid-Limburg) is een 37-jarige man woensdagmiddag fataal geworden. De man raakte in het water buiten bewustzijn en overleed later woensdagmiddag in een ziekenhuis in Maastricht, liet de politie weten. Het dier heeft het tragisch ongeval overleefd.
Rond 16.30 uur woensdagmiddag wandelde de man samen met een kennis en twee honden langs de Geul, toen een van de honden in het water terechtkwam en hulp nodig had.
Bij zijn reddingspoging raakte het slachtoffer zelf in nood, waarop de kennis ook de rivier inliep. De gealarmeerde brandweer en politie haalden beide mannen even later uit het water, maar voor het slachtoffer kwam hulp te laat. De kennis was onderkoeld geraakt, maar was aanspreekbaar.
(Bron)
Aardverschuiving treft dure villa's in Californië

LOS ANGELES - In een luxeoord aan de kust van de Amerikaanse staat Californië zijn woensdag twaalf kapitale villa's verwoest door een aardverschuiving. De helling waarop de huizen stonden, stortte in na zware regenval. Vijftien woningen raakten beschadigd. Andere villa's gleden naar beneden, maar bleven vrijwel intact, meldden Amerikaanse media.
De aardverschuiving was in Laguna Beach, een kustplaatsje ten zuiden van Los Angeles waar alleen welgestelden wonen. De meeste villabewoners waren van te voren in veiligheid gebracht. Slechts drie mensen zijn met lichte verwondingen in een ziekenhuis opgenomen, meldde de plaatselijke politie. In 1978 werden op dezelfde plek 24 huizen verwoest door een aardverschuiving.
(Bron)
Utrecht wijst meer koopzondagen af

UTRECHT - De bevolking van Utrecht heeft woensdag een forse uitbreiding van het aantal koopzondagen afgewezen. Tegen de uitbreiding stemde 66 procent, voor 34. Dat heeft de gemeente Utrecht woensdag bekendgemaakt.
Het raadplegend referendum viel samen met de volksraadpleging over de Europese grondwet, maar had met ruim 60 procent een lager opkomstpercentage.
(Bron)
Urk, 91,6% tegen. Wat zullen die voorstemmers zich eenzaam voelen.
De kiezers volgen Frans voorbeeld, nu de premier nog.
Goh, alle internationale zenders hebben het over hetzelfde, wat merkwaardig.
Exit polls volgens Nederland 2: ja/nee 37/63.
Handelaar betrapt op aankopen bij sportvissers

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft maandag ruim 1.630 kilogram kabeljauw en 400 kilogram zeebaars in beslaggenomen. Twee Zeeuwse sportvissers hadden de vis verkocht aan een handelaar uit dezelfde provincie, zegt woordvoerder Anita Douven van de AID woensdag. Het is voor vishandelaren verboden vis te kopen van sportvissers.
Op de Oosterscheldekering in Zeeland werd een sportvisser betrapt die dertig kilogram kabeljauw en negen kilogram zeebaars aan een handelaar afleverde. Eerder op de dag werd bij een controle in IJmuiden ruim 1.600 kilogram kabeljauw en 400 kilogram zeebaars aangetroffen bij dezelfde handelaar.
Hij had de vis in Zeeland gekocht en wilde het op de visafslag in IJmuiden verkopen. Nadat bleek dat hij niet over de juiste aankooppapieren beschikte, bekende hij de waar van een sportvisser te hebben gekocht.
Tegen de sportvissers en de handelaar is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Operatie Peruaanse 'zeemeermin' groot succes

Chirurgen in een ziekenhuis in de Peruaanse hoofdstad Lima zijn er woensdag in geslaagd de benen van een dertien maanden oud meisje dat werd geboren met het zogenoemde meerminsyndroom van elkaar te scheiden. De operatie, die 4,5 uur duurde, verliep zo voorspoedig dat de elf chirurgen de benen van het meisje volledig van elkaar scheidden, in plaats van vanaf de hielen tot onder de knieën, zoals de bedoeling was. De artsen spraken van een groot succes.
Verwacht was dat een belangrijke ader die dwars door beide benen van het meisje liep de grootste problemen zou opleveren bij de operatie. De artsen dachten dat ze een bypass zouden moeten uitvoeren, maar dat bleek niet nodig.
Volgens een van de artsen, Luis Rubio, zijn er momenteel in de hele wereld slechts drie kinderen met het meerminsyndroom, of sirenomelia, waarmee één op de 70.000 baby's geboren zou worden. Het Peruaanse meisje, Milagros Cerron, heeft sinds haar geboorte veelvuldig te kampen gehad met urineweginfecties. Als gevolg van haar afwijking heeft ze slechts één opening voor haar plasbuis, genitaliën en anus. Ook heeft ze een misvormde linker- en een slecht ontwikkelde rechternier. Het meisje weegt ruim zes kilo en is 63,5 centimeter lang. Dat zijn ongeveer het gewicht en de lengte van een kind van zes maanden. Op sociaal en intellectueel gebied ontwikkelt ze zich volgens de artsen opmerkelijk goed.
Milagros' ouders, de 20-jarige Sara Arauco en de 24-jarige Ricardo Cerron, volgden de operatie van hun dochter in het ziekenhuis rechtstreeks via de televisie. Het meisje zal de komende vijftien jaar nog talloze operaties moeten ondergaan voor het herstel van haar misvormde ingewanden.
(Bron)