zaterdag, maart 27, 2004

Puber probeert man te wurgen

In Heerhugowaard is vrijdag een 13-jarige jongen gearresteerd die een 51-jarige man probeerde te verwurgen. Het slachtoffer liep met zijn hond door winkelcentrum Middenwaard waar een groep van ruim tien jongeren met elkaar stond te dollen.
Op het moment dat de man de groep jongelui passeerde liep één van de jongeren tegen hem aan. De man kreeg direct een harde vuistslag in zijn gezicht waarop hij tegen de grond ging en even buiten bewustzijn raakte. Toen de man weer bijkwam probeerde de 13-jarige knaap hem te wurgen. Voorbijgangers wisten het slachtoffer te ontzetten. Terwijl de man wegvluchtte kwam de groep achter hem aan.
Uiteindelijk kon de man zich in een café in veiligheid stellen. Daar werd de politie gebeld die de 13-jarige puber aan wist te houden. Hij zit nog vast.
(Bron)
Revolutie! Post van het CWI, met een passende vacature. Da's voor het eerst.
Deel Haarlemse binnenstad afgezet na bommelding

HAARLEM - Een deel van de binnenstad van Haarlem is zaterdagmiddag rond drie uur afgezet na een bommelding. In de Smedestraat stond volgens de politie een verdachte koffer. Onderzoek van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) wees uit dat het pakketje geen bom bevatte.
Omstreeks vijf uur is de omgeving van de Smedestraat weer vrijgegeven. Ook de ontruiming van aantal winkels en een warenhuis is opgeheven.
(Bron)
Sms houdt vliegtuig zes uur aan de grond

BRUSSEL - Een Belg heeft zaterdag een vliegtuig met een simpel sms'je zes uur aan de grond op het vliegveld van Brussel gehouden. De man stuurde net voor het instappen in het al vier uur vertraagde toestel een boodschap naar een vriendin waarin hij zei dat de 'gijzeling' nog niet helemaal afgelopen was.
De vriendin raakte in paniek, dacht dat het om een echte kaping ging en belde meteen de politie. Agenten plukten de man uit Waals-Brabant uit het vliegtuig en namen hem mee voor verhoor. Al snel bleek dat de vriendin de boodschap verkeerd had begrepen.
Uiteindelijke steeg het vliegtuig richting Dominicaanse Republiek om 17.40 uur op, precies tien uur na het voorziene vertrek. Het parket van Brussel beslist volgende week over het lot van de man.
(Bron)
Snelheidsduivel zonder rijbewijs aangehouden

HAARLEMMERMEER - De politie heeft zaterdag een automobilist van de weg gehaald die zonder rijbewijs met 203 kilometer per uur over de A4 raasde. Op de snelweg geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. De 21-jarige bestuurder dacht niet harder te rijden dan 130 kilometer per uur.
De man uit Voorburg kon na een moeizame achtervolging over de A4, op de ring rond Amsterdam (A10) worden aangehouden. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs, het voertuig bleek geleend.
De politie heeft de auto in beslag genomen. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Zonder rijbewijs kun je dus blijkbaar de snelheidsmeter ook niet lezen?
Hij is terug! De kubusfotolijst!!
TT 192 Britse duif geëerd als oorlogsheld

LONDEN De Britse postduif Gustav zal in Londen officieel worden uitgeroepen tot oorlogsheld en "de grootste duif die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft gediend". Dat meldt de krant The Times.
Gustav was in de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Britse leger. Hij bracht op 6 juni 1944 het eerste bericht naar Engeland dat de geallieerde landing in Normandië was geslaagd. Bij zijn tocht over het Kanaal had Gustav te kampen met harde tegenwind en slecht zicht.
De duif krijgt een speciaal eerbetoon in het Imperial War Museum. Zijn dood was niet erg heldhaftig. Hij werd per ongeluk vertrapt door zijn eigenaar.
Wilde schietpartij in Vondelpark

AMSTERDAM - Meerdere personen hebben vrijdagmiddag in het Vondelpark in Amsterdam op elkaar geschoten. Een 38-jarige man is na een achtervolging door een getuige aangehouden in het Leidsebosje, bij het Leidseplein. Hij is overgebracht naar het politiebureau.
De schietpartij vond plaats rond 13:15 uur in het Vondelpark en werd daarna voortgezet in de Roemer Visscherstraat. Na de schietpartij is een auto weggereden in de richting van het Leidseplein.
Er zijn meerdere schoten gelost. De aanleiding voor de schietpartij is nog onbekend. Er zijn geen meldingen van gewonden. Diverse getuigen zijn naar het politiebureau overgebracht. De recherche is een onderzoek gestart.
(Bron)
Autostoelendief aangehouden op Noordwest-Veluwe

APELDOORN - De politie heeft op de Noordwest-Veluwe een 44-jarige man aangehouden, omdat hij tijdens proefritten stoelen stal uit personenauto's. Vervolgens verkocht hij de buit door.
[Goh!]
De man, zonder vaste woon en verblijfplaats, vroeg bij autoverkopers een wagen mee voor een proefrit. Tijdens de rit sloeg hij zijn slag en liet de stoelloze auto's achter. De man heeft dergelijke incidenten in Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn bekend, aldus de politie vrijdag.
De man had het vooral voorzien op auto's van het merk Renault. Volgens de politie was dit het geval omdat losse stoelen eenvoudig in wagens van het type Espace zijn te monteren. De stoelen zijn per stuk ongeveer 750 euro waard.
(Bron)
De katten hebben de keuze: een schone bak met water dat elke dag ververst wordt, een bak met redelijk vers regenwater, een bak met regenwater dat al groen wordt. Het groene water is duidelijk favoriet. Ze willen zelfs weleens naar buiten om dan direct koers te zetten naar die bak, waarvoor ze op hun tenen moeten staan en diep over de rand van die bak moeten buigen. Blijkbaar is het erg lekker.
Enschede komt illegale wietteler tegemoet

Mensen die thuis wiet illegaal kweken en in financiële nood zitten, kunnen zich in Enschede aanmelden voor een hulpverleningsprogramma. Het uitgangspunt van dit programma is de door de politie gepakte thuiskweker met een schuldsanering er bovenop te helpen. Dat meldt De Telegraaf.
De politie beschouwt deze illegale kwekers niet langer als criminelen, maar als 'zielige' figuren die vaak puur uit geldgebrek handelen. Volgens een woordvoerder gaan achter de thuiskwekerijen veelal belangrijker figuren schuil, die er louter op uit zijn om mensen in financiële nood te ronselen. De 'grote' jongens blijven op die manier buiten schot en laten hun handlangers de oogsten binnenhalen.
(Bron)

Je kunt mensen in financiële nood natuurlijk ook helpen vóórdat ze in handen vallen van die 'belangrijker figuren'.
Besneden mannen hebben minder kans op HIV-besmetting

AMSTERDAM - Onbesneden mannen hebben een bijna zeven keer zo grote kans om een HIV-besmetting op te lopen dan besneden mannen. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan het Britse medische tijdschrift The Lancet in zijn vrijdag verschenen nummer verslag doet. Acht eerdere onderzoeken toonden ook al aan dat het besneden zijn de kans op besmetting met het aids-virus verkleint.
De onderzoekers veronderstellen dat cellen in de voorhuid bijzonder vatbaar zijn voor besmetting met HIV. Voor het onderzoek werden 2.298 mannen gevolgd die onder behandeling stonden bij drie klinieken in Pune, India, en die aan het begin van het onderzoek niet met HIV waren besmet. Uit het onderzoek bleek ook dat besneden mannen evenveel kans lopen op gonorroe, herpes en syfilis als onbesneden mannen.
Het verband tussen besnijdenis en een verminderde kans op HIV-besmetting werd al in 1987 voor het eerst gelegd.
(Bron)
Ik ben moe, ga voor mijn doen vroeg slapen, en word dus vroeg wakker. En als je om drie uur wakker wordt ben je eigenlijk om elf uur alweer moe. Ik moet nog tot vanavond laat :/
Als ik nou morgen weer om drie uur wakker word is het tenminste al vier uur :-)

vrijdag, maart 26, 2004

Recht op andere werktijden te weinig bekend

DEN HAAG - Veel werknemers zijn er niet van op de hoogte dat ze een wettelijk recht hebben om meer of minder te gaan werken. Ook bij kleine werkgevers is dit recht, geregeld in de Wet aanpassing arbeidsduur, onvoldoende bekend. Dat concludeert het kabinet op basis van een onderzoek naar die wet, die dateert uit het jaar 2000.
Daaruit blijkt dat maar de helft van de werknemers weet dat ze het recht hebben korter te gaan werken. Van de kleine werkgevers is daar slechts een kwart van op de hoogte. Het recht op meer te werken is maar bij eenvijfde van werknemers en kleine werkgevers bekend.
Uit het onderzoek blijkt dat veel werknemers behoefte hebben aan verandering van arbeidsduur. Ongeveer een kwart wilde afgelopen jaar minder gaan werken. Vier van de vijf grote werkgevers kregen verzoeken van personeelsleden om minder te werken. Bij kleine werkgevers was dat een op de zes. Zo'n driekwart van de verzoeken werd ingewilligd.
De wens om meer te werken kwam bij een op de vijf vrouwelijke werknemers voor en bij een van de acht mannelijke. Drie van de vijf verzoeken werden gehonoreerd.
(Bron)
Nieuw stokje, voor Eline, en Foreality

1. Je moet verhuizen, en mag zelf kiezen waarheen - welke plaats (binnen Nederland), omgeving, wat voor huis - maakt niet uit. Waar kies je voor?
2. Stel je wint een miljoen euro. Wat doe je ermee?
3. Wat mag van jou onmiddellijk verboden worden?

En succes met het vinden van elk twee nieuwe slachtoffers (valse smiley).
TT 108 OR krijgt info over salarissen

DEN HAAG Grote bedrijven moeten hun ondernemingsraden verplicht gaan informeren over de beloningen van hun werknemers. Het kabinet is van plan deze maatregel in te voeren voor bedrijven die een jaarverslag moeten publiceren, dus niet voor kleinere bedrijven.
De nieuwe wet vloeit voort uit de lange discussie over de topsalarissen in het bedrijfsleven. Een oud advies van de Stichting van de Arbeid vormt de basis voor het wetsvoorstel.
Dat de wet er lijkt te komen, is een overwinning voor minister De Kneus. Hij moest zijn collega's Zalm en Brinkhorst overtuigen van de noodzaak ervan.
Stokje van Allerlei:

1. Welk land zou je graag nog eens naar toe willen en waarom?

Da's een moeilijke :-) Nieuw-Zeeland, terug naar de roots. En heel veel andere landen, ppuur uit nieuwsgierigheid.

2. Wat vind je de vervelendste eigenschap van het diersoort 'mens'?

De mogelijkheid tot berekening, in combinatie met egocentrisme. Wat kan leiden tot planning en uitvoering van akelige dingen :-(

3. Waarvoor kun je midden in de nacht wakker gemaakt worden?

Groot nieuws. Maar als ik een beetje wakker ben, vindt kater dat ie me best wakker mag maken voor een knuffel, en dat vind ik dan niet heel erg.

Ik denk na over de volgende slachtoffers :-)
De dotter bloeit iets opvallender:

De coniferen bloeien, zij het nu nog alleen aan de zuidwestelijke kant:

Vrouw aangehouden na bomalarm Roosendaal

ROOSENDAAL - Een van de passagiers van een stilstaande trein bij Oudenbosch is donderdagmiddag aangehouden in verband met de bommelding op het station in Roosendaal. De politie heeft een onderzoek naar de vrouw ingesteld.
Het station van Roosendaal werd donderdag ontruimd na een bommelding. Na onderzoek van de politie bleek het om loos alarm te gaan. De politie kreeg informatie op basis waarvan zij besloten niet alleen het station, maar ook een trein bij Oudenbosch stilgezet en ontruimd.
De aangehouden vrouw zat in deze trein. De overige, circa 130 passagiers waren toen al overgestapt in een andere trein en konden hun route vervolgen.
(Bron)
Dag begint frisser door zomertijd

DE BILT - Werknemers in de nachtdienst hebben in de nacht van zaterdag op zondag mazzel, mensen die slapen pech: om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit en begint de zomertijd. Vanaf dat moment begint de dag in het algemeen wat frisser met een grote kans op ochtendmist, aldus het KNMI.
Door de zomertijd wordt het volgens het weerinstituut in De Bilt niet in het holst van de nacht licht. Ook blijft het 's avonds een uur langer licht. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier 's morgens licht worden en tegen half tien 's avonds donker.
De hoogste temperatuur wordt meestal enkele uren na het middaguur bereikt. Door de zomertijd echter valt het warmste moment gemiddeld tussen vier en vijf uur. De laagste temperatuur van het etmaal doet zich daardoor ook later voor, zodat de dag wat frisser begint.
De zomertijd werd in 1977 vanwege de oliecrisis opnieuw ingevoerd. In alle landen van de Europese Unie is het begin en het einde van de zomertijd gelijk. De periode eindigt op de laatste zondag van oktober. Dat is dit jaar de 31e. Volgend jaar begint de zomertijd 27 maart en eindigt die 30 oktober.
Jaren geleden bleek uit onderzoek dat de meeste Nederlanders de zomertijd prima vinden. Een minderheid zei er een hekel aan te hebben om de klok te verzetten en klaagde over storingen van het bioritme doordat ze een uur korter slapen.
Voor wie maar niet kan onthouden of de klok voor- of achteruit moet bij de overgang naar de zomertijd, bestaat een ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
(Bron)
Amerikaanse foetussen krijgen rechtspersoonlijkheid

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft donderdag (plaatselijke tijd) een wet aangenomen waardoor ook ongeboren kinderen rechtspersoonlijkheid krijgen. Volgens de voorstanders is de wet bedoeld om strafvervolging te vergemakkelijken van geweld tegen zwangere vrouwen. De dader kan dan ook worden aangeklaagd voor moord of doodslag op een foetus.
De wet, die werd bevochten door religieus rechts, is reeds aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. President Bush, die nog zijn handtekening moet zetten, heeft al verklaard voorstander te zijn van de Unborn Victims of Violence Act (Ongeboren Slachtoffers van Geweldwet).
Democratische tegenstanders van de wet vrezen dat zij onderdeel is van een rechtse strategie tegen de abortuswetgeving die in 1973 is aangenomen.
(Bron)
'Bungalows vaak vies'

AMSTERDAM - De hygiëne in vakantiehuisjes in Nederlande bungalowparken laat nogal eens te wensen over, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waaruit De Telegraaf bericht. Vooral de toiletten worden slecht schoongemaakt, maar ook de woonkamers en de badkamers van veel bungalows zijn vies.
De bond onderzocht achttien huisjes van zes verschillende bungalowparkketens. Uit monsters die werden genomen van de wc-bril, de doorspoelknop en de deurgreep werd in slechts vier gevallen een acceptabele hoeveelheid bacteriën aangetroffen. Op twee wc-brillen werden zelfs poepbacteriën gevonden.
In een huisje werden in januari nog pepernoten gevonden en troffen onderzoekers maden aan in de stofzuiger. De Consumentenbond noemt de uitkomsten van het onderzoek onacceptabel. Het onderzoek wees verder uit dat er in veel bungalows geen rookmelder aanwezig is. Ook worden de voorzieningen in de brochures dikwijls schromelijk overdreven.
(Bron)
Unilever snijdt in beloningen topbestuur

ROTTERDAM - De top van levensmiddelenconcern Unilever heeft in 2003 fors aan beloning ingeleverd door het wegvallen van bonussen. Bestuursvoorzitter A. Burgmans zag zijn inkomen met ongeveer 37 procent dalen. Hij ging van 2,9 miljoen euro in 2002 terug naar 1,8 miljoen. Dat bleek vrijdag uit het jaarverslag en een toelichting daarop.
De beloning van zijn Burgmans' Britse collega N. FitzGerald werd meer dan gehalveerd. Hij kreeg in 2003 2,1 miljoen euro tegen 4,7 miljoen een jaar eerder. Het verschil is bij FitzGerald zo groot omdat er een flinke optiewinst in het beloning zat verwerkt.
Het basissalaris van beide topbestuurders is het afgelopen jaar veel harder gestegen dan de inflatie. Burgmans kreeg er ongeveer 8,2 procent bij en kwam uit op 1,3 miljoen euro, tegen 1,2 miljoen euro in 2002. FitzGerald ging er circa 8,5 procent op vooruit tot een bedrag van 1,5 miljoen euro.
Naast het basissalaris is er ook geld uitgekeerd wegens geleverde prestaties plus vergoedingen voor zaken als huisvesting en autogebruik.
(Bron)
'Jongeren kopen alcohol in opdracht van overheid'

LEIDSCHENDAM - Inspecteurs van de overheid "ronselen" jongeren om supermarkten op heterdaad te betrappen op de verkoop van alcohol en sigaretten aan jeugdigen. Deze "sterke vermoedens" heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag uitgesproken.
Het CBL heeft van winkeliers ook gehoord dat de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) jongeren valse identiteitsbewijzen zouden geven om supermarktpersoneel om de tuin te leiden. Volgens de Levensmiddelenkrant zal de branchevereniging van supermarkten de vermoedens vrijdag bij de VWA aankaarten.
Een woordvoerster van de VWA ontkent de beschuldiging. "Dat klopt absoluut niet. Het zou uitlokking zijn en dat doen wij niet." Zij bevestigt dat de twee partijen vrijdag met elkaar zullen praten.
Supermarkten zijn verplicht de leeftijd van jongeren te controleren als zij lichtalcoholische dranken en sigaretten willen verkopen. Dat is namelijk verboden aan mensen onder de 16 jaar.
Het CBL vindt het verder niet eerlijk dat supermarkten een boete kunnen krijgen als jongeren onder de 16 toch met alcohol en sigaretten naar buiten lopen, terwijl de jeugdigen zelf volgens het bureau niet strafbaar zijn.
(Bron)
Philips en Sony lanceren boek op elektronisch papier

EINDHOVEN - Philips en Sony lanceren volgende maand in Japan de elektronische boeken- en krantenlezer Librié, een eerste consumentenproduct waarbij gebruik is gemaakt van een compleet nieuwe beeldschermtechniek. De teksten en afbeeldingen zijn scherper dan op een computermonitor terwijl het scherm zelf nog geen millimeter dik is.
De techniek is ontwikkeld door E-Ink, die ook in het project participeert. De elektronicabedrijven verwachten dat veel van de bezwaren tegen het lezen van teksten vanaf computerschermen met de introductie van Librié zijn ondervangen. Het scherm heeft de grootte van een boekenpagina en de tekst is anders dan met de bekende LCD-schermen vanuit elke hoek en ook bij schemer of fel daglicht goed te lezen.
In de Librié kunnen honderden elektronische boeken of online kranten tegelijk worden opgeslagen, die met een USB-verbinding vanuit een computer kunnen worden gedownload.
(Bron, met foto's)
Arrestaties in afpersingszaak Franse spoorwegen

PARIJS - De politie in Parijs heeft drie mensen opgepakt, die worden verdacht van het dreigen met bomaanslagen op het Franse spoorwegnet. Dat heeft het Franse radiostation RTL gemeld. De dreigementen werden geuit door een schimmige groep, die zich AZF noemt.
Volgens RTL zijn de verdachten twee mannen en een vrouw. De zender meldde dat de drie donderdagavond zijn aangehouden. De drie hebben banden met vliegverenigingen. Ze zouden zijn gesignaleerd op plaatsen waar de Franse regering van AZF geld moest achterlaten om aanslagen door de organisatie te voorkomen.
AZF dreigde eerder met aanslagen op het spoorwegnet, als de Franse autoriteiten niet met 4 miljoen euro en 1 miljoen dollar over de brug zouden komen. De groep maakte donderdag bekend dat de acties door technische problemen voorlopig zijn opgeschort. De campagne zou wel spoedig worden hervat.
(Bron)
Viool

Een Japanse heeft bij het uitstappen uit de trein haar viool die 120.000 euro waard is, vergeten. Een zoektocht naar het waardevolle instrument had niets opgeleverd. De violiste van het Osaka Philarmonisch Orkest was in de trein ingedut en zag bij het wakker worden dat de trein al voorbij haar station gereden was. Gehaast stapte ze bij het volgende station uit, waarna ze te laat ontdekte haar handgemaakte Italiaanse viool in de trein te hebben laten liggen.
(Bron)

donderdag, maart 25, 2004

Heel gek: als je een paar nachten een paar uur slaapt, zzzzzak je soms zzzzzomaar door je hoeven.
Welterusten...
TT 401 De 56-jarige Duitser Karl F.Lentze heeft de nationale Zoo van Duitsland voor een moeilijke keuze geplaatst. Hij gaf aan dat hij na zijn dood graag aan de piranha's gevoerd zou willen worden.
Hij kwam op dit morbide idee nadat hij een artikel had gelezen over een Nederlander die na zijn overlijden door slakken verteerd wilde worden. Lentze varieerde daarop wat met dit thema.
Dierentuindirecteur Günther Nogge liet weten dat hij het een fantastisch idee vond, maar dat piranha's niet van dood eten houden en het feest dus niet door gaat. Karl stelde nog tevergeefs voor dat ze hem met stokken mochten poken...
TT 125 'AZF' schort terreurdreiging op

PARIJS De tot nu toe onbekende beweging AZF heeft in een brief aan president Chirac de dreiging van een bomaanslag op de Franse spoorwegen opgeschort. Het verband met de vondst, gisteren, van een bom op de spoorlijn Parijs-Bazel is nog onduidelijk. De bom is ontmanteld.
De groepering laat het dreigement in de lucht hangen van een terreuraanslag zoals die in Madrid. In de brief staat volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er geen "scherpe" bommen meer op het spoorwegnet liggen.
AZF eiste gisteren 5 miljoen euro in ruil voor inlichtingen over de locatie van tien bommen op het Franse spoor.

Dus de ene dag eis je vijf miljoen en de volgende dag schort je de acties op? Is er betaald dan?
TT 120 ROTTERDAM Huisartsen van instellingen voor daklozen in Rotterdam gaan vanaf april warme maaltijden voorschrijven aan dak- en thuislozen. Sommigen zijn door ondervoeding zo verzwakt, dat hun medicijnen niet meer aanslaan.
TT 109 Mariniers op Aruba gepakt met drugs

ORANJESTAD Vier Nederlandse mariniers zijn vorige week op Aruba aangehouden nadat bij invallen in huizen en auto's van de mannen cocaïne was aangetroffen. De vier zouden ook betrokken zijn bij de handel in cocaïne. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Twee van de vier, die met 200 anderen werken voor de Koninklijke Marine op Aruba, zijn voorlopig op vrije voeten gesteld. Zij worden gerepatrieerd en, als blijkt dat ze schuldig zijn, ontslagen.
Minister Kamp was op de Antillen, waar hij nog zei dat de mariniers uit ons land de Antilliaanse kustwacht zullen helpen de cocaïnesmokkel aan te pakken.

Misschien deden ze dat juist wel. Het ligt er maar aan hoe je 'aanpakken' definieert.
TT 105 DEN HAAG Tot op het moment dat Juliana is bijgezet in het familiegraf, wordt ze aangeduid als 'prinses'. Daarna wordt formeel weer van 'koningin' Juliana gesproken.
Onrust in Born over diefstal putdeksels

BORN/SITTARD-GELEEN - In Born is onrust ontstaan na de grootscheepse diefstal van gietijzeren putdeksels. De afgelopen weken gingen dieven aan de haal met zo'n dertig loodzware putdeksels in Born en Holtum. De gemeente Sittard-Geleen laat nu alle putdeksels in Born en bij het industrieterrein Holtum-Noord vastschroeven om diefstal te voorkomen, meldde een woordvoerder van de gemeente donderdag.
De diefstal van de 150 kilo wegende putdeksels zorgt voor levensgevaarlijke situaties, omdat er een gapend gat van ruim 2,5 meter diepte ontstaat. Temeer omdat er woensdag zes deksels zijn gestolen op een fietspad in Holtum noord. "Levensgevaarlijk voor de kinderen, die daar fietsen", zei een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente vermoedt dat de dieven de putdeksels als oud ijzer verkopen. "Daar levert een deksel acht euro schrootwaarde op, dus rijk worden de dieven er niet van." De gemeente heeft inmiddels aangifte bij de politie gedaan.
(Bron)
'Steeds langere telefonische wachttijden'

AMSTERDAM - Mensen die bedrijven of instellingen bellen voor vragen, moeten steeds langer wachten op een antwoord. Dat concludeert Algemeen Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek. De krant belde met veertig serviceafdelingen, waar zij gemiddeld 3,5 minuut in de wacht stond. Bij eenzelfde test vorig jaar was de wachttijd twee keer zo kort.
Absolute uitschieters zijn Dunnet Computers met een gemiddelde wachttijd van 18,07 minuten en Gemeentebelastingen Rotterdam, waar gemiddeld 16,16 minuten gewacht moest worden. Het gemiddelde werd uitgerekend na tien belpogingen. Dunnet scoorde bij één belletje een record: na 1 uur, 4 minuten en 49 seconden werd het wachten pas beloond.
Internetprovider Zon bleek het duurst te zijn om telefonisch om hulp te vragen. Een kwartier wachten kostte daar ruim tien euro, aldus de krant.
(Bron)
Politie ontruimt Amsterdam Centraal na bommelding

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagmiddag rond half twee opdracht gegeven Amsterdam Centraal te ontruimen naar aanleiding van een bommelding. Volgens ProRail is het treinverkeer van en naar Amsterdam stilgelegd.
Een politiewoordvoerder wilde alleen zeggen dat er naar aanleiding van een bommelding, die rond 13.15 uur is binnengekomen, onderzoek wordt gedaan op het station. De politie neemt de melding "zeer serieus", maar kan verder nog niets zeggen, aldus de zegsman.
De politie dirigeert grote drommen treinreizigers, winkel- en NS-personeel uit het station naar de kruising Prins Hendrikkade/Damrak. Niemand mag in de buurt van Centraal komen. Personeel van de mobiele eenheid houdt toezicht. Ook de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn nabij het station zijn stilgelegd. Trams, bussen en metro's stoppen niet op en nabij Centraal.
Tegen 13.45 uur lijkt de ontruiming, die rustig en snel verloopt, voltooid te zijn.
(Bron)

Inmiddels is ook duidelijk dat het loos alarm is.
Roosendaal wordt inmiddels ontruimd met hetzelfde probleem. En ergens denkt waarschijnlijk iemand dat dit grappig is.
TT 111 Politie zoekt hennep in Leeuwarden

LEEUWARDEN De politie in Friesland is in Leeuwarden massaal op zoek naar hennepplantages. De wijk Wielenpolle, met zo'n 140 woningen, is omsingeld. Alle in- en uitvalswegen zijn afgesloten en iedereen, inclusief kinderen, moet zijn tas openen als hij de wijk uit wil.
Er zijn al vijf plantages opgerold en vier verdachten aangehouden. Aanleiding voor de actie is een tip van Essent. De energiemaatschappij constateerde een zeer hoog energieverbruik in de wijk.
Met een helikopter zijn controles boven de wijk uitgevoerd. Infraroodbeelden toonden een verhoogde concentratie van warmtebronnen in De Wielenpolle aan.

Fijn dat je automatisch verdacht bent omdat je ergens woont :-(
Lijnbus in Vaassen beschoten

VAASSEN - Een lijnbus is in Vaassen woensdagavond door een onbekende met een vuurwapen beschoten. Niemand raakte gewond. Wel sneuvelde een ruit van de bus. Dat heeft de politie Noord- en Oost Gelderland woensdag laten weten.
Het incident deed zich rond kwart voor acht voor aan de Krugerstraat in Vaassen. De bus, die op weg was naar Apeldoorn, vervoerde naast de chauffeur zes passagiers. De politie is direct na het schietincident een sporen- en een buurtonderzoek gestart. Van de schutter ontbreekt ieder spoor.
(Bron)
Veel hinder van sneeuw in zuidelijk Duitsland

M?NCHEN - Het verkeer in de zuidoost-Duitse deelstaat Beieren ondervond donderdagochtend grote hinder door een overdaad aan sneeuwval.
Op sommige plekken viel tot 30 centimeter sneeuw. Bomen bezweken onder de last. Bij tal van ongelukken ontstond blikschade. Na een lawine werd een belangrijke grensovergang naar Oostenrijk gesloten.
(Bron)
Arrestaties na mishandeling docente

HELMOND - De politie heeft woensdag een echtpaar uit Helmond aangehouden dat een 48-jarige onderwijzeres had mishandeld. Het slachtoffer is met een hoofdwond en vermoedelijk een hersenschudding naar een ziekenhuis overgebracht. Een woordvoerder van de politie heeft dit donderdag gezegd.
Een van de leerlingen van het slachtoffer meldde de onderwijzeres dat een jongen hem had geslagen. Toen de vrouw de knaap daarop aansprak, bemoeiden diens ouders er zich mee. De moeder sloeg de schooljuf en de vader schopte tegen haar hoofd.
Daarna verdwenen ze. De jongen die de eerste mep uitdeelde, is geen leerling van de school. De politie kon de verdachten (31 en 35 jaar) op basis van verklaringen van getuigen aanhouden.
(Bron)

woensdag, maart 24, 2004

Agenten ontslagen na boete-wedstrijd

Twee agenten uit de Amerikaanse plaats Porterdale, in de staat Georgia, zijn ontslagen nadat ze in januari een wedstrijd boetes uitschrijven hielden. De burgemeester kon de actie namelijk niet waarderen. "Dit is onaanvaardbaar en gek, een stad als de onze onwaardig", aldus de burgervader.
De plaatselijke rechter zag echter niet in waarom de man zich zo druk maakte. "Het aantal was misschien overdreven maar op de bekeuringen valt niets af te dingen, ze waren terecht."De wedstrijd werd overigens gewonnen door 'officer' Erin Cox. Hij wist in een maand tijd 146 bekeuringen uit te schrijven, vier meer dan zijn collega Frank Jackson. Normaal gesproken worden er per maand ongeveer 100 boetes uitgeschreven in Porterdale.
(Bron)
Pinguïn en panda als koelkast

Het moet niet gekker worden: een koelkast in de vorm van een hond, een pinguïn, een papegaai of panda. Brandt, de Franse producent van wasmachines, koel- en ijskasten, denkt met deze uitvinding een nieuwe markt aan te boren.
,,Wat dacht u van kinderdagverblijven, kindertehuizen, of vakantiehuisjes? We krijgen ook van winkeliers heel veel aanvragen. Zij willen graag zo'n beest in de etalage zetten'', aldus Brandt.
De koelkasten uit deze zogenoemde Zoo-serie maken desgewenst ook nog geluid bij het openen van de deur. Tevens lichten de ogen van de dieren op. De adviesprijs van de koelkast, die over enkele weken op de markt komt, wordt 499 euro.
,,Of het een succes wordt? Nou, soms hebben we best onze twijfels. Kwalitatief is het een uitstekend apparaat, maar tijdloos is hij zeker niet. We verwachten geen verkoop van duizenden exemplaren, maar de eerste reacties zijn positief. De koelkasten hebben in ieder geval een hoge aaibaarheidsfactor.''
(Bron)

Ik wacht op de hippo-vriezer.
Dorpsgenoten wassen vieze man

De buren van een Keniaanse man die zich al tien jaar niet had gewassen, kregen zo genoeg van de stank, dat ze de viezerik overvielen, vastbonden en een stevige wasbeurt gaven.
Het kostte de dorpelingen vier uur om John Kasokong schoon te krijgen. Hij moest zelfs met zand worden 'gescrubd' om de dikke laag vuil die zich op zijn lichaam had gevormd er af te krijgen.
Volgens de krant Kenya Times nam het 52-jarige slachtoffers zijn buren de wasactie niet kwalijk. Achteraf beloofde hij zich voortaan iedere dag te wassen. Nu hij de frisheid zelve is, hoopt de vrijgezel ook een vrouw te vinden.
(Bron)
Trouwverbod

In een district van de Amerikaanse staat Oregon is het sinds dinsdag verboden te trouwen. De bestuurders van Benton County besloten tot die maatregel tot er in Oregon duidelijk is wie wel en wie niet mag trouwen. De maatregel komt voort uit de gecompliceerde situatie rond het homohuwelijk. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat paren van hetzelfde geslacht vanaf deze week in Benton konden trouwen.
(Bron)
Bom gevonden op spoor tussen Parijs en Basel

PARIJS - Op de Franse spoorlijn van Parijs naar het Zwitserse Basel is een bom met meerdere ontstekingen gevonden. Dat maakte de politie woensdag bekend.
Een groep genaamd AFZ heeft eerder met aanslagen op het Franse spoorwegennet gedreigd als de autoriteiten niet met 4 miljoen euro over de brug zouden komen.
(Bron)
Jongen (10) schiet postbode dood

PITTSBURGH - Een Amerikaanse jongen van tien heeft bekend dat hij in juni 2003 een postbode heeft doodgeschoten. Dit heeft de inspectie van de Amerikaanse posterijen dinsdag (plaatselijke tijd) meegedeeld.
De jongen zegt dat hij uit een raam van het ouderlijk huis op een boom mikte toen de postbediende Smith in zijn rug werd geraakt. De jongen zegt dat hij het wapen heeft gevonden.
Voor het opsporen van de dader was een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd. Het heeft politie en posterijen 17.885 mensuren gekost om de zaak op te lossen.
(Bron)
Britse regering wil muur om Big Ben

LONDEN - De Britse regering is van plan een hoge muur te bouwen rond de Houses of Parliament in Londen. Dit schrijft de krant Daily Mirror woensdag.
De muur rond het parlement in Westminster moet 4,6 meter hoog worden, met daarop nog eens prikkeldraad. De regering had al eerder gezegd te vrezen voor een terroristische aanslag in Londen.
Het paleis van Westminster, waar Lagerhuis en Hogerhuis zetelen, en zijn klokkentoren Big Ben zijn een van de bekendste toeristische trekpleisters van de Britse hoofdstad.
(Bron)
Light maakt niet slank

AMSTERDAM - De light-producten hebben mogelijk een averechts effect. De producten werden in grote hoeveelheid op de markt gebracht, om het overgewicht terug te dringen. Veel Nederlanders beseffen volgens het Voedingscentrum niet goed wat light voedsel nu eigenlijk inhoudt. Dat schrijft De Telegraaf.
"Sommige mensen denken dat ze van een light-product extra veel kunnen eten omdat er niet of nauwelijks calorieën in zouden zitten. Dat is een heel verkeerde gedachte," aldus voedingsdeskundige Ineke Volkers. Het Voedingscentrum wijst op de nieuwe light-ijsjes die Magnum en Solero dit voorjaar op de markt wil brengen. "De aanduiding 'light of '0 procent vet' wil niet zeggen dat er geen calorieën inzitten. Dat is erg verwarrend, vooral omdat in light-frisdrank echt geen energie zit," aldus het Voedingscentrum.
In een Magnum Light zit misschien 30 procent minder calorieën en 33 procent minder vet, maar het ijsje bevat toch nog altijd 170 calorieën. En dat is bijna net zoveel als in een kroket.
(Bron)

Da's toch niet zo moeilijk te bedenken? Een light ijsje, da's als je alleen op het stokje knaagt.
Nederland droomt van stoppen met werken

AMSTERDAM - Tweederde van alle Nederlanders met een baan droomt ervan om zo snel mogelijk te stoppen met werken. Dat meldt de Telegraaf woensdag na een onderzoek van wervingsbureau Stepstone onder Europese werknemers.
Zeker 52 procent van de Nederlanders wil liever vandaag dan morgen hun baan opzeggen om leuke dingen te gaan doen, terwijl 14 procent ontslag zou nemen om eindelijk van de dagelijkse stress af te zijn. Alleen Italianen, willen nog sterker dan de Nederlanders stoppen met werken en van meer vrije tijd genieten.
24 procent van de Nederlanders zou graag willen blijven werken, omdat men de uitdaging niet kan missen, terwijl de resterende 10 procent zich afvraagt wat zij in hemelsnaam moeten doen met zoveel vrije tijd. In een aantal andere landen blijkt werken duidelijk meer in trek. Zo wil van de Duitsers en Noren 'slechts' 47 procent zo spoedig mogelijk stoppen met werken.
(Bron)
Gratis software voor clubs en verenigingen verzameld

AMSTERDAM - Op de internetpagina disc.nl is vanaf dinsdag gratis rechtenvrije software te krijgen die speciaal is bedoeld voor kleinere maatschappelijke en culturele organisaties. Onder meer theatergezelschappen, sportclubs, brancheverenigingen kunnen er terecht voor bijvoorbeeld een gratis besturingssysteem, software voor webpaginabeheer, chatprogramma's en forumapplicaties.
De initiatiefnemers Stichting Nederland Kennisland en Waag Society, hebben de internetpagina dinsdag in Amsterdam gepresenteerd en geopend. Kennisland is een onafhankelijke denktank voor de informatiesamenleving en Waag is een kenniscentrum voor nieuwe media. De site is tot stand gekomen met 600.000 euro subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
(Bron)
Vingerafdrukken op bestelbusje en 'rugzakbom'

MADRID - De Spaanse politie heeft nieuwe aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van twee opgepakte Marokkaanse verdachten bij de aanslagen in Madrid. Zowel in een bestelbusje dat bij het station van Alcala de Henares, niet ver van Madrid, werd aangetroffen, als in een rugzak met niet ontplofte kneedbommen, zijn vingerafdrukken gevonden, aldus de Spaanse kranten El Mundo en El Periodico woensdagmorgen.
De vingerafdrukken op het busje zijn van Jamal Zougam, een Marokkaan die al eerder als een hoofdverdachte werd aangemerkt. Volgens de onderzoekers is het busje gebruikt om de explosieven te vervoeren. Op de rugzak zijn de vingerafdrukken van de Marokkaan Abderrahim Zbakh gevonden. Volgens El Mundo geldt deze man als degeen die dertien rugzakken van explosieven en ontstekers heeft voorzien.
(Bron)
Peuter leeft dagen naast overleden moeder

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft dinsdagmiddag in een woning het stoffelijk overschot gevonden van een 37-jarige vrouw. Haar nog in leven zijnde dochtertje van 1 jaar lag dagenlang naast haar in de slaapkamer. Na onderzoek van een politiearts bleek dat de vrouw een natuurlijke dood was gestorven en waarschijnlijk donderdag moet zijn overleden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Buren hadden alarm geslagen, nadat ze de bewoonster van het pand aan de Houdringeweg al een tijdje niet hadden gezien. De politie trof in de slaapkamer, naast de vrouw, het 1-jarige dochtertje in bed aan. De peuter is naar het Sophia kinderziekenhuis gebracht.
(Bron)
Hulpsinterklaas sleept Deventer voor gerecht

DEVENTER - Een hulpsinterklaas uit Deventer vecht het sinterklaasverbod uit die stad aan voor de bestuursrechter. Dat heeft de gemeente woensdag gezegd. In Deventer komt sinterklaas, in tegenstelling tot elders in het land, pas op 5 december aan. Voor die tijd mag de goedheiligman zich niet in de stad vertonen.
Hulpsinterklaas P. Westerbeek uit Deventer verzocht in november 2002 om een ontheffing op de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) om op te treden als sint. Het verzoek werd geweigerd door de gemeente Deventer.
In de APV staat dat het verboden is om 'op of aan de weg of zichtbaar vanaf de weg in een voer- of vaartuig zich verkleed als sinterklaas op te treden of zich te bevinden.' De zaak komt 10 juni voor de bestuursrechter in Zwolle.
(Bron)
MP3´s krijgen verbeterde geluidskwaliteit

MP3's krijgen betere geluidskwaliteit De kwaliteit van MP3-muziekbestanden zal er in de toekomst een stuk op vooruitgaan. Het Duitse technologie-instituut Fraunhofer heeft een nieuwe manier gevonden om MP-3 een ruimtelijk surround geluid mee te geven.
Normaal wordt het stereo geluid bereikt door drie of meer geluidskanalen te gebruiken, zodat het lijkt alsof de muziek van verschillende richtingen komt. Maar om meer kanalen te gebruiken, heb je ook meer digitale informatie nodig. Dat maakt het digitale bestand vaak ‘te zwaar’ om snel te downloaden.
De onderzoekers van Fraunhofer hebben nu een manier gevonden om de extra digitale informatie te behouden, zonder dat het muziekbestand te groot wordt. Een kleine hoeveelheid extra informatie wordt aan het MP3-bestand toegevoegd, zodat je een veel ruimtelijke geluid krijgt. Die MP3’s kunnen afgespeeld worden op bestaande spelers, maar om van het surround sound te kunnen genieten heb je wel een speciale speler nodig.
MP3 is een manier om muziek in digitaal formaat op te slaan door de bestanden te verkleinen. De onhoorbare informatie wordt weggelaten, zodat een normaal muziekbestand tot twaalf keer kleiner kan worden gemaakt, zonder dat de kwaliteit er minder op wordt.
(Bron)
Amerikaan wou hoofd zeehond meenemen op vliegtuig

Een Amerikaanse veertiger is in Boston gearresteerd omdat hij het vliegtuig opwou met het afgesneden hoofd van een zeehond.
Veiligheidsagenten van de luchthaven van Boston deden de lugubere vondst bij het inchecken. Het hoofd van de zeehond zat in een koeltas. De federale overheidsdiensten werden onmiddellijk gewaarschuwd.
De man vertelde dat hij professor biologie was. Hij had naar eigen zeggen een dode zeehond op het strand gevonden. Daarna sneed hij het hoofd van de zeehond eraf. Hij wou het mee naar Denver nemen en daar verder onderzoeken.
Na een verhoor van meer dan een uur kon hij beschikken, zonder het hoofd van de zeehond weliswaar. De man zal een boete moeten betalen die kan oplopen tot 20.000 euro. Er hangt hem ook een gevangenisstraf van maximum 1 jaar boven het hoofd.
(Bron)
Meisje levert acht uur strijd om reusachtige tijgerhaai te vangen

Een studente van 16 uit Australië ving deze week een bijna vijf meter lange tijgerhaai toen ze ging vissen met haar familie buiten Sydney.
Pasale Paton leverde een acht uur durende strijd met de tijgerhaai alvorens ze de vis kon vangen. De tiener deed mee aan een viswedstrijd. " Ik had wel schrik, want ik heb nog nooit zoiets groot gevangen. De haai kwam na 2 uren strijd even naar boven, en dat gaf me moed. Mijn benen begonnen pijn te doen, maar ik wou absoluut niet opgeven".
Volgens haar vader die al meer dan vijftig jaar werkzaam is in de visserij, is het een van de grootste haaien die ooit door een vrouw is gevangen.
(Bron)
Receptioniste op straat gezet door complimentje aan klant

Een Zweedse receptioniste zal in de toekomst wel tweemaal nadenken voor ze iemand een complimentje maakt. Ze werd ontslagen voor ongewenste intimiteiten. Haar baas hoorde hoe ze een mannelijke klant had gecomplimenteerd over zijn uiterlijk.
"Ik grapte alleen maar met een cliënt, over hoe knap hij wel niet was," zei de vrouw in een Zweedse krant. De man op zijn beurt zei dat hij niet beledigd was door de opmerking.
In Zweden worden vaak mannen aangeklaagd voor ongewenste intimiteiten. Het omgekeerde gebeurt echter zelden.
(Bron)
Maastricht populair onder 'zwemmers'

De politie in Maastricht is afgelopen weekend twee keer in actie moeten komen om mannen uit het water te vissen. Een spiernaakte Belg besloot zaterdagochtend in de historische binnenhaven in het water te springen. Vervolgens hield hij zich luid schreeuwend vast aan de loopsteiger. Toen agenten hem met behulp van een tuinslang op het droge wisten te krijgen, werd de Belg agressief en is hij aangehouden.
Een Maastrichtenaar moest niet veel later uit de Maas worden gehaald nadat hij in het water was gesprongen en niet meer aan de kant kon komen. Een aantal brandweerlieden was snel ter plaatse met een boot en redde de inmiddels onderkoelde Limburger van een verdrinkingsdood. Waarom beide mannen tot hun daad kwamen is nog niet duidelijk, aldus de politie dinsdag.
(Bron)
Jongens kweken marihuana tijdens tuinierles

Drie veertienjarige Tsjechische jongens zijn gearresteerd nadat ze hun tuinierlessen misbruikten om marihuana te kweken. De leraren dachten dat de jongens bezig waren met het kweken van een paar tomatenplantjes. De jongens werden zelfs geprezen vanwege hun nieuw verworven interesse, totdat ze werden betrapt bij het roken van wat blaadjes van hun 'tomatenplant'.
De Tsjechische politie meldt dat de jongens die marihuana puur voor eigen gebruik teelden. Ze worden niet aangeklaagd, maar kunnen wel een disciplinaire straf van hun school tegemoet zien.
(Bron)
Wiskundige formule berekent optimale hoogte hakken van vrouw

Een wiskundige formule helpt vrouwen de optimale hoogte van de hakken onder hun schoenen te berekenen. Uitgaande van de schoenmaat berekent de formule van het internationale Institute of Physics hoe hoog de hakken maximaal mogen zijn om de gezondheid van de vrouw niet te schaden.
De formule 'h = Q.(12+3s/8)' houdt rekening met nevenaspecten zoals de prijs van de schoenen, schoenhoogte of ervaring met het dragen van stilettohakken door het gebruik van de variabele Q.
"Hoewel de formule op het eerste zicht van de pot gerukt lijkt, is ze eigenlijk relatief eenvoudig. Ze baseert zich op de theorie van Pythagoras die iedereen op school heeft geleerd", zegt fysicus Paul Stevenson van de Britse universiteit Surrey.
De variabele Q beschrijft de sociologische factor. "Dit deel van de formule geeft weer wat vrouwen al langer wisten. Namelijk dat men schoenen niet alleen koopt omdat ze gemakkelijk zitten, maar ook omdat men ze zich kan veroorloven of omdat ze er goed uitzien. Er spelen dus verschillende variabelen een rol", aldus Stevenson.
Ook de hoeveelheid alcohol die een vrouw op een avondje uit tot zich wil nemen, speelt een rol in de variabele Q. Een aan het begin van de avond "veilige" hakkenhoogte, kan op het eindje van het avond een ware wankele nachtmerrie blijken.
De meer wiskundige uitleg is te vinden op de internetsite van het Institute of Physics.
Physica Laura Grant van de universiteit van Liverpool is alvast enthousiast: "Eindelijk kan ik de waarschijnlijkheid dat ik mijn voeten omsla, tot een minimum beperken". Naar eigen zeggen is Grant de trotse eigenares van meer dan honderd paar schoenen.
(Bron)
Londense theatergroep zoekt lijk als acteur

De toneelgroep 1157performancegroup uit Londen is op zoek naar een lijk voor haar nieuwe theatershow 'Dead: You Will Be'. Het stuk gaat over taboes rond de dood. Dat meldt de website van de BBC.
De toneelgroep heeft een vijftigtal Britse verpleeghuizen voor terminaal zieke patiënten aangeschreven en hoopt dat iemand zijn lichaam wil 'doneren' om in het toneelstuk op te treden. Het lichaam zal gebalsemd worden om het gedurende de voorstellingen in goede staat te bewaren.
Tot dusver hebben zich enkel mensen aangemeld die voor de rol in aanmerking willen komen als ze nog voor de voorstellingen onverwacht sterven, bijvoorbeeld bij een ongeval.
'Dead: You Will Be' gaat in première op 11 mei in Hackney (Londen).
(Bron)

dinsdag, maart 23, 2004

'Mars had ooit een zoutwaterpoel'

AMSTERDAM - Op het oppervlak van Mars heeft zich ooit een poel met zilt, stilstaand water bevonden waaromheen leven mogelijk was. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt.
Eerder deze maand meldde NASA dat de Mars-robot Opportunity sporen had ontdekt die erop duiden dat er ooit water was op Mars. Het was toen niet duidelijk of het om ondergronds water of oppervlaktewater ging. De nieuwe bevindingen wijzen in de richting van een zoutwaterpoel van minstens vijf centimeter diep.
De Opportunity onderzocht rotsachtige randen die een gegolfd patroon vertoonden en concentraties zout bevatten, duidelijke aanwijzingen dat de steenmassa zich in water heeft gevormd. We denken dat Opportunity nu geparkeerd staat bij wat ooit de rand van een zoute zee op Mars was, zei missieleider Steve Squyres.
Het onderzoek vertelt niets over de periode wanneer er zich water zou bevonden hebben en of er daadwerkelijk organismen op Mars hebben geleefd. Als dat het geval was, bevindt er zich mogelijk bewijs van biologisch materiaal in de steenmassa.
(Bron)
Nederland steeds meer bedreigd door spionage

LEIDSCHENDAM - Nederland heeft de laatste jaren steeds meer last van spionage van buitenlandse diensten gehad. Sinds het einde van de Koude Oorlog wordt volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog al eens gedacht dat spionage tot het verleden behoort. Niets is minder waar, constateerde de dienst in een maandag uitgegeven waarschuwingsbrochure.
De dreiging van spionage is de afgelopen jaren juist verbreed, concluderen de AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). "Verscheidene buitenlandse diensten blijken belangstelling te hebben voor een breed scala aan onderwerpen", schrijven de diensten in de brochure. In de loop der jaren hebben de AIVD en de MIVD vastgesteld dat de schade die buitenlandse diensten in Nederland aanrichten, nog altijd "aanzienlijk" is.
De diensten roepen de aangeschreven bedrijven en instellingen dan ook op zich bewust te zijn van het risico van spionage. Nederland is vanwege de hoogwaardige technologische kennis en de positie als knooppunt van logistiek en transport een aantrekkelijk doelwit. Doelwit voor landen die proberen in of via Nederland grondstoffen, productiemiddelen of kennis te verkrijgen voor het ontwikkelen van eigen massavernietigingswapens en raketprogramma's.
"Daarnaast pogen buitenslandse inlichtingendiensten in westerse landen, waaronder ook Nederland, heimelijk geavanceerde militaire of defensie-gerelateerde technologieën te verwerven", stellen de AIVD en MIVD vast. De diensten wijzen daarbij als voorbeeld op de spionageactiviteiten van de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan in de jaren zeventig bij een uranium-opwerkingsfabriek in Almelo. Die hebben eraan bijgedragen dat Pakistan de beschikking kreeg over nucleaire technologieën voor de ontwikkeling van een eigen kernwapenprogramma.
Ook hebben de Nederlandse diensten de laatste jaren herhaaldelijk vastgesteld dat mensen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU zich richtten tot medewerkers van het Nederlandse ministerie van Defensie. Zij vroegen zonder veel omhaal om informatie over militaire aangelegenheden.
Het weglekken van in Nederland ontwikkelde en gefinancierde technologieën door spionage kan de internationale rechtsorde en stabiliteit ondermijnen. Ook kan het de internationale concurrentiepositie van ons land aantasten, stellen de AIVD en de MIVD vast.
"Bedrijven en onderzoeksinstellingen in Nederland en andere westerse landen vormen een doelwit voor spionageactiviteiten uit landen die op deze manier hun economische en technologische achterstand willen inhalen", schrijven de diensten in de brochure.
"Maar ook technologisch geavanceerde staten schromen niet door middel van spionage de concurrentiepositie van het eigen nationale bedrijfsleven te bevorderen ten koste van buitenslandse concurrenten."
Volgens de AIVD en MIVD treden medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten nogal eens op als diplomaat, student of zakenman. Hierdoor krijgen zij eenvoudig toegang tot voor hen interessante politieke, zakelijke en wetenschappelijke kringen.
(Bron)
FBI jaagt op gestolen juwelen Elvis Presley

LAS VEGAS - De Amerikaanse federale recherche FBI heeft zich aangesloten bij het onderzoek naar de gestolen juwelen van Elvis Presley, meldde dinsdag de Amerikaanse zender CBS. De sieraden werden eerder deze maand buitgemaakt bij een brute overval op het Elvis-A-Rama museum in Las Vegas.
De dieven ramden met een takelwagen de achteringang van het museum en haalden in nog geen 5 minuten vrijwel alle tentoongestelde juwelen van de in 1977 overleden zanger uit de vitrines. Politieonderzoek heeft tot nu toe geen spoor naar de daders opgeleverd.
Onder de gestolen spullen bevindt zich een verguld pistool van Presley, een armband, horloge en diverse diamanten ringen. De beroemde bezongen blauwe su?de schoenen van de rocklegende zagen de overvallers over het hoofd. De waarde van de buit wordt geschat op 325.000 dollar (270.000 euro).
(Bron)
Kijken, kantelen, voelen. Dat moeten we doen met alle eurobiljetten die we in handen krijgen. Dus ook die uit de pinautomaat. En als bij je pingeld een vals biljet zit, kun je dat dat gewoon ruilen?
TT 108 FNV "klaar" met De Kneus over WAO

DEN HAAG FNV-voorzitter De Waal is "zwaar teleurgesteld" over de uitleg van minister De Kneus van het WAO-plan. Het kabinetsplan wijkt volgens de FNV op zes punten af van het SER-advies, waarvan De Waal er drie cruciaal noemt.
De kern van het herziene WAO-stelsel is dat alleen volledig arbeidsongeschikten een uitkering krijgen. FNV en CNV hadden gehoopt dat ook mensen met een geringe kans op herstel een uitkering houden.
De Kneus gaat nu eerst met de Kamer in debat over de nieuwe WAO. Hij vindt dat De Waal het geschil opblaast. Die plakte het predikaat "niet betrouwbaar" op De Kneus na overleg met hem vanochtend.
Vissers moeten dolfijnen afschrikken

BRUSSEL - Vissers moeten dolfijnen en bruinvissen beter wegjagen bij hun netten. Op hun visnetten in de Noordzee, Baltische zee en het Kanaal moeten daartoe vanaf 1 januari 2007 lawaaiige apparaatjes komen, zogeheten pingers.
Dat hebben de Europese ministers van Visserij maandag in Brussel besloten, op voorstel van de Europese Commissie. De visserijcommissie van het Europees parlement was in januari al akkoord gegaan met het voorstel.
Nu raken de dolfijnen en bruinvissen nogal eens verstrikt in de netten. Nieuw is ook dat de ministers uiterlijk in 2008 drijfnetten gaan verbieden voor schepen in de Baltische Zee, waar bruinvissen het meest bedreigd zijn. Bovendien stuurt de Europese Commissie waarnemers mee op sommige grote schepen. Voor Nederland komen ongeveer vier van de zeventien vriestrawlers in aanmerking.
Minister Veerman (Visserij) zei blij te zijn met de maatregelen. "Het is een sterk in Nederland levende wens om de verstikking van dolfijnen en bruinvissen te voorkomen", zei hij na de vergadering. Actiegroepen voor dierenwelzijn hadden sterk op de maatregelen aangedrongen, omdat eerdere acties onvoldoende bleken te werken. In de Middellandse Zee zijn de maatregelen al eerder genomen.
(Bron)
Russische kernkruiser 'staat op ontploffen'

MOSKOU - De Russische kruiser Peter de Grote, die wordt aangedreven door kernenergie, is met spoed teruggevaren naar de thuisbasis Severomorsk bij Moermansk omdat het schip "elk moment kan exploderen". Dat heeft het hoofd van de Russische marine, admiraal Vladimir Kurojedov dinsdag gezegd.
"Het schip verkeert in zo'n staat dat het elk moment kan exploderen", zei Kurojedov volgens het Russische persbureau Interfax tegen verslaggevers in Moskou. Hij heeft besloten het schip uit de vaart te nemen na een inspectie eerder deze week, tijdens een oefening in de Barentszzee.
De Russische marine heeft het schip in oktober 1995 in de vaart genomen. De kruiser kwam eerder in het nieuws door de ramp met de kernonderzeeër Koersk. Najaar 2000 meldde de Duitse krant Berliner Zeitung dat de Koersk was gezonken nadat ze tijdens een oefening was getroffen door een antiduikbootraket die vanaf de Peter de Grote was afgevuurd. De Russische marine wees dat bericht meteen van de hand.
(Bron)
Bierjam

Een Tsjechische bierbrouwer heeft een nieuw product voor de ontbijttafel in de maak: bierjam. De amberkleurige jam zal een heel klein beetje alcohol bevatten. De eerste lading bierjam zal later dit jaar beschikbaar komen voor bezoekers van het restaurant van de Chodavar Brouwerij in Chodova Plana.
(Bron)
Aangiftes kinderporno flink toegenomen

AMSTERDAM - Het aantal aangiftes van internetafbeeldingen van seksueel misbruik is in vergelijking met 2002 met 67 procent toegenomen naar vierduizend. De aard van de aangeboden kinderporno wordt steeds extremer. Meldpunt Kinderporno maakte dit maandag bekend. Honderd zaken zijn voor de rechter gekomen, maar dit betroffen buitenlandse websites.
De totale stijging van het aantal aangiftes bedraagt ruim 1600. In 208 aangiftes van Nederlandse verspreiding is aangifte gedaan bij Dienst Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten. Honderd zaken zijn voor justitie gekomen, maar de meeste meldingen betroffen buitenlandse websites. De aard van de aangeboden kinderporno wordt steeds extremer volgens het Meldpunt.
Het aantal aangiftes is vooral toegenomen door een sterke toename van klachten over spam e-mail, die vaak verwijzingen naar pornogetinte websites. Het wordt daarmee steeds makkelijker anoniem informatie over het net te verspreiden. De kinderpornografie lijkt volgens het Meldpunt een trend van de commercialisering te worden.
Het meldpunt is een 'voorportaal' van de politie en wordt ondersteun door het ministerie van Justitie en het Safer Internet Action Plan van de Europese Commissie. De werkzaamheden van het Meldpunt zijn van belang voor strafrechtelijk onderzoek.
(Bron)
Een op de vier taakstraffen mislukt

DEN HAAG - Een kwart van de taakstraffen is vorig jaar mislukt. Het merendeel van de veroordeelden die de werkstraf niet afmaakten heeft de rest van de straf in de gevangenis uitgezeten. Dat heeft minister Donner (Justitie) dinsdag geschreven in antwoord op Kamervragen van CDA'ers Van Haersma Buma en Jager.
Die wilden weten of criminelen die hun taakstraf niet afmaken, daar mee wegkomen. Dat is niet het geval, aldus Donner. Ze moeten allemaal hun straf voltooien. Doen ze dat ook niet in de herkansing, dan gaan ze de cel in. Wel is vorig jaar een aantal alternatief gestraften naar huis gestuurd omdat er geen cellen vrij waren. Die moesten later hun vervangende hechtenis alsnog uitzitten. Donner heeft inmiddels meer cellen laten reserveren voor arrestanten, waaronder ook de criminelen die hun taakstraf niet hebben voltooid: zeshonderd oplopend tot 1200 in de loop van dit jaar.
In 2003 werd ruim driekwart van de opgelegde taakstraffen wel afgemaakt, ondanks de explosieve groei van het aantal werkstraffen. In totaal legden de rechters er ongeveer 26.500 op.
De bewindsman ziet niks in het plan van de CDA'ers om in plaats van vervangende hechtenis een boete op te leggen. De sanctie op het mislukken van een taakstraf moet zwaarder zijn dan die taakstraf zelf, vindt hij. Een boete is dat niet.
(Bron)
E-mail verkeer werknemer massaal gecontroleerd

AMSTERDAM - Bijna zeven op de tien Nederlandse werkgevers controleren de e-mails die door het personeel worden verstuurd. Dat blijkt volgens Algemeen Dagblad uit een Europees onderzoek van IT-bedrijf Hitachi. Van alle Europese bedrijven kijkt ongeveer 56 procent van de werkgevers de elektronische post door.
Vakcentrale CNV zegt 'onthutst' te zijn door de cijfers. "We wisten dat er hier en daar gecontroleerd wordt, maar dat twee op de drie bedrijven dit doen, slaat echt alle verwachtingen", aldus bestuurder Rienk van Splunder. "Als dit met de post of de telefoon zou gebeuren, zou iedereen er schande van spreken."
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is veel minder kritisch. "Een werkgever mag best in de gaten houden of personeel niet te veel op internet zit te surfen of te mailen, want daar kleven gevaren en risico's aan. In de winkel wordt Playboy veel verkocht, dus dat soort zaken wordt ook via web en mail verspreid. Dat bekijken, doen mensen maar thuis."
(Bron)
Schoolrood!

Geen rode strepen meer op het proefwerk. Als het aan het Vlaamse vaktijdschrift voor onderwijzers Klasse ligt, moeten leraren voortaan met groene inkt aangeven wat de kinderen wél goed doen. "Met die rode doorhalingen benadruk je wat de leerlingen nog niet kunnen", zegt hoofdredacteur Bormans van Klasse dinsdag in dagblad De Morgen. Volgens het onderwijstijdschrift heeft een op de tien leerlingen last van faalangst. "Die rode doorhalingen werken enorm verlammend voor hun."
(Bron)
Balkenendeband nu gezien, maar dat is toch geen JPB-fout? Hij stopte omdat er geniesd werd (of zo), lijkt me heel verstandig als je een opname maakt.
Tis alleen bizar dat die band uitgezonden kon worden - je zorgt toch dat die banden niet verward kunnen worden?

maandag, maart 22, 2004

TT 106 Onveiligheidsgevoel stabiliseert

DEN HAAG De stijging van het aantal mensen in Nederland dat zich onveilig voelt, is in 2003 tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorig jaar gaf bijna een kwart van de bevolking aan zich wel eens onveilig te voelen. Zes van de tien personen lieten weten dat ze 's avonds niet zonder meer de deur opendoen als er wordt gebeld. Circa 15% past zijn uitgaansgedrag aan.
Vooral jongeren van 12 tot en met 24 jaar (29%) en ouderen vanaf 65 jaar voelen zich niet altijd veilig. Van de ouderen is 80% bang om 's avonds zonder meer de deur open te doen.

Ik doe m'n deur ook niet zonder meer open - het is hier te vaak gebeurd dat mensen op die manier overvallen werden.
TT 105 HILVERSUM De molens in Nederland staan tot de bijzetting van prinses Juliana op 30 maart in de rouwstand. De bovenste wiek staat daarbij net voorbij het hoogste punt.
Israël vermoordt Hamas-oprichter Yassin

GAZA-STAD - Sjeik Ahmed Yassin, oprichter en geestelijk leider van de Palestijnse Hamas-beweging, is in de nacht van zondag op maandag gedood tijdens een aanval van de Israëlische luchtmacht op Gaza. Dit heeft de Hamas-beweging maandag bevestigd. De bijna dove en halfblinde sjeik werd getroffen door Israëlische raketten toen hij in zijn rolstoel een moskee verliet.
De met bloed besmeurde restanten van de rolstoel van Yassin waren maandagochtend nog te zien in de straten van Gaza-stad. Zijn stoffelijk overschot is naar elders overgebracht. Medische bronnen hebben de dood van de 'blinde sjeik' eveneens bevestigd.
Een Israëlische helikopter vuurde drie raketten af op de auto van de sjeik. Behalve Yassin werden ook twee lijfwachten en een voorbijganger gedood. Dertien andere personen raakten gewond.
De Israëlische premier Sharon heeft persoonlijk toezicht gehouden op de operatie om sjeik Yassin te 'elimineren'. Dit heeft de Israëlische staatsradio maandagochtend gemeld.
Na de liquidatie van Yassin hebben de Verenigde Staten maandag alle partijen in het Midden-Oosten opgeroepen tot kalmte en terughoudendheid. Volgens een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt Washington de ontwikkelingen en is het in contact met zowel Israël als de Palestijnen.
Zijn hele leven vocht sjeik Ahmed Yassin (67) tegen Israël. Zijn tegenstander verdreef hem van huis en haard, gooide hem in de gevangenis en liquideerde hem uiteindelijk. De aan een rolstoel gekluisterde, bijna dove en halfblinde inwoner van Gazastad was een van de meest bekende symbolen van het gewelddadige Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting.
Zijn uiteindelijke doel was de ondergang van de joodse staat. Sjeik Yassin werd in 1938 in een vissersdorp nabij Ashkelon geboren. Dat viel toen nog onder het Britse mandaat. Na de stichting van de staat Israël in 1948 vluchtte hij met zijn familie naar de Gazastrook. Deze tragische gebeurtenis vormde zijn denkbeelden voor de rest van zijn leven.
Verlamd raakte hij op twaalfjarige leeftijd bij een partijtje voetbal in het vluchtelingenkamp Shati. Ondanks zijn lichamelijke beperking wist hij zijn middelbare school af te ronden. Hierna vertrok hij naar Egypte voor een universitaire studie.
In Caïro had het tweede belangrijke voorval van zijn leven plaats. Hij kwam in aanraking met de moslimfundamentalistische Moslim Broederschap. Na een jaar moest hij vanwege geldgebrek weer terug naar de Gazastrook, maar zijn toekomst lag voor hem vast. Terug in Gaza doceerde hij Islam en Arabisch en raakte hij betrokken bij de lokale afdeling van de Moslim Broederschap. In de jaren zeventig vormde hij zijn eigen fundamentalistische beweging. Israël steunde in deze tijd deze groeperingen als tegenhanger van al-Fatah van Yasser Arafat.
Onder invloed van de Iraanse islamitische revolutie in 1979 radicaliseerde ook sjeik Yassin. Hij werd vijf jaar later voor het eerst gearresteerd door de Israëli's wegens illegaal wapen- en explosievenbezit. Een jaar later kwam hij na een gevangenenruil weer op vrij voeten.
Na het uitbreken van de eerste intifada (opstand) in 1987 richtte hij de Islamitische Verzetsbeweging op. Het acroniem in het Arabisch hiervan is Hamas, dat ook ijver betekent. Hamas kent een politieke vleugel en een militaire tak, de Izz al-Din al-Qassam Brigade, die verantwoordelijk is voor veel zelfmoordaanslagen.
Hamas is ook een charitatieve instelling. Het heeft een uitgebreid sociaal program. Het bouwt scholen, ziekenhuizen en deelt voedsel uit. Financiering komt vooral van Arabieren uit de Golf-regio, maar volgens Amerikaanse inlichtendiensten ook van Iran.
Twee jaar nadat hij Hamas had opgericht, verdween Yassin weer in de gevangenis. Een Israëlische rechtbank veroordeelde hem tot levenslang. Hij zou opdracht hebben gegeven om twee Palestijnen die verdacht werden van drugshandel en collaboratie met de Israëlische politie, te vermoorden.
In de gevangenis groeide Yassin uit tot het symbool van het Palestijnse verzet. Hij kwam in 1997 vrij na een deal tussen Israël en Jordanië. Amman liet in ruil twee Israëlische geheim agenten vrij die hadden geprobeerd de vertegenwoordiger van Hamas in Jordanië te doden.
Hierna begon de ster van de fragiele Yassin te rijzen. Hij verscheen regelmatig met zijn hoge piepstem in de internationale media. Terwijl de populariteit van Arafat taande, nam die van de geestelijk leider van Hamas steeds verder toe.
De relatie tussen beide leiders kende zijn voor- en tegenspoed. Yassins verzet tegen Oslo en de zelfmoordaanslagen van Hamas leidden tot spanningen. Pogingen om hem onder huisarrest te plaatsen, liepen uit op confrontaties tussen de Palestijnse politie en aanhangers van Hamas.
Door corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit, het mislukken van de Oslo-Akkoorden, het Israëlische beleid van nederzettingen en liquidaties en de economische malaise in de Palestijnse gebieden groeide de aanhang en het aanzien van Hamas en daarmee van de 'sjeik van de intifada'.
Yassin liet zo nu en dan een verzoenende toon horen. Zo liet hij weten bereid te zijn tot een tijdelijk bestand als Israël concessies zou doen. Het moest volgens hem de bezette gebieden opgeven, nederzettingen ontruimen en Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van een Palestijnse staat maken.
Toch liet de sjeik iedere keer weten dat dit niet zijn uiteindelijke doel is. Israël moest wat hem betreft van de kaart verdwijnen, gaat het niet goedschiks dan kwaadschiks. Een opgaan van de joodse staat in Palestina was volgens hem de oplossing van het conflict.
Yassin, vader van elf kinderen, woonde in een bescheiden woning in een volkswijk van Gazastad. Begin september vorig jaar raakte hij lichtgewond door een Israëlische luchtaanval. Dat was de eerste keer dat Israël hem probeerde te doden.
(Bron)
Verkeerd bandje levert verkeerde verdachte op

AMSTERDAM - Het programma Opsporing Verzocht heeft onlangs een pijnlijke misser gemaakt, door toedoen van een politiekorps in Gelderland. De politie Noord Oost Gelderland had een verkeerde opname van een bewakingscamera doorgestuurd naar het programma. Daardoor werd een meisje uit het plaatsje Beltrum ten onrechte beticht van diefstal met een pinpas en misbruik daarvan. Een woordvoerder van de politie kon nog niets zeggen over de zaak.
Volgens de vader van het meisje heeft de politie wel haar verontschuldigingen aangeboden met een bos bloemen, maar het veroorzaakte leed is nog niet geleden. Voordat het slachtoffer eventueel besluit stappen te ondernemen, heeft het slachtoffer eerst nog een gesprek met de bank. Het meisje en haar omgeving waren in eerste instantie niet op de hoogte van de misser. Pas toen zij gebeld werd door de politie, ging de bal aan het rollen.
(Bron)
Hollywood-tafereel op Erasmusbrug

ROTTERDAM - Een 30-jarige man uit Rotterdam heeft zondagochtend voor een waar Hollywood-tafereel gezorgd door aan de Erasmusbrug te gaan hangen. Normaal gesproken is dit al gevaarlijk, maar in dit geval ging de brug juist op dat moment open, waardoor de 'stuntman' op een gegeven moment op 40 meter hoogte boven de grond hing.
De Rotterdammer besloot de spoorbomen die naar beneden kwamen en de knipperlichten die begonnen te knipperen te negeren en kroop rond kwart over vier onder de bomen door. Vervolgens zette hij het op een draf en sprintte naar de brugklep om daar uiteindelijk aan te gaan hangen.
Nadat de brug weer naar beneden was gehaald, werd de brughanger afgevoerd naar het politiebureau.
(Bron)
'Bush deed te weinig aan al-Qaeda'

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft de terreurdreiging die uitging van al-Qaeda maandenlang onder tafel geschoven. Bovendien deed hij te weinig om de aanslagen van 11 september 2001 te voorkomen. Dat heeft een voormalig regeringsmedewerker zondag gezegd.
De functionaris, Richard Clarke, stelde in een CBS-uitzending dat Bush in zijn reactie op terreurdreiging "onder de maat" heeft gehandeld. "Ik vind het ongelooflijk dat de president de verkiezingen ingaat met praatjes over wat hij heeft gedaan aan terrorisme. Hij negeerde het. Hij negeerde terreur maandenlang, terwijl misschien iets gedaan had kunnen worden om 11 september te voorkomen." Clarke was Bush' voornaamste adviseur inzake terrorisme totdat hij in februari 2003 opstapte.
Het Witte Huis noemde Clarkes beschuldigingen "sprookjes" en ontkende dat de president te weinig heeft gedaan om terreur door al-Qaeda aan te pakken.
(Bron)
'Oudere dames trouwen niet'

AMSTERDAM - Ongehuwde vrouwen ouder dan 40 trouwen vaak niet meer, maar sluiten met hun partner een samenlevingscontract af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren gaan steeds later samenwonen en beschouwen dat vaak als een informeel voorschot op het huwelijk.
Samenwonen gebeurt later, omdat veel vrouwen eerst zelfstandig in het leven willen staan, om daarna op basis van gelijkwaardigheid een partner te zoeken. "Ook zijn mensen langer jongere," stelt Jan Latten, sociaaldemograaf van het CBS. Mensen gaan later het ouderlijk huis uit, gaan later samenwonen en besluiten pas nog later te trouwen – of niet.
Jongeren besluiten vaak een samenlevingscontract af te sluiten, wanneer ze bijvoorbeeld samen een huis kopen of kinderen krijgen. Dan willen ze van te voren afspraken hebben opgesteld. Toch wil 80 procent van de 'jonge ongehuwde samenwoners' later meestal trouwen, maar zijn ze er op dat moment niet aan toe of weten niet of ze dat met de huidige partner willen doen. Latten: "Samenleven wordt steeds minder formeel."
Ouderen van boven de 50 grijpen ook vaak naar het samenlevingscontract, maar dan vaak 'omdat ze weten dat een huwelijk ook niet altijd de gewenste zekerheid biedt'. Slechts eenvijfde besluit toch te trouwen.
(Bron)

Ben je op je 40e al een 'oudere dame'??
Valsspelers lichtten casino op met omgebouwde gsm

LONDEN - De politie van Londen heeft drie Oost-Europeanen gearresteerd die met een omgebouwde mobiele telefoon meer dan een miljoen Britse pond (1,49 miljoen euro) in een Londens casino gewonnen zouden hebben. Bij de arrestatie werd een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen, meldde de politie.
De drie, een vrouw en twee mannen, trokken de aandacht toen zij vorige week een enorme som geld wonnen aan de roulettetafel in het casino van het sjieke Ritz Hotel. Volgens de Daily Mirror hadden zij een mobiele telefoon uitgerust met een laserscanner. Daarmee konden zij de snelheid van de bal in het roulettespel meten en berekenen waar die zou uitkomen. De politie zegt dat te onderzoeken.
De verdachten zijn vrijgelaten op borgtocht en moeten zich op 30 maart opnieuw melden.
(Bron)
Kamer wil heroïnehoerenlopers aanpakken

DEN HAAG - Hoerenlopers die willens en wetens gebruikmaken van ernstig verslaafde prostituees, zouden daarvoor moeten worden gestraft. Dat vinden CDA en PvdA in de Tweede Kamer.
Het PvdA-Kamerlid Wolfsen wil hoerenlopers aanpakken die bewust misbruik maken van verslaafden die "psychisch en lichamelijk aan de grond zitten". Hij wil dit onderbrengen bij hetzelfde wetsartikel dat seks met bewustelozen of psychisch gestoorden strafbaar stelt.
Het CDA wil ook maatregelen in deze richting. Daarmee is daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer.
(Bron)

Kun je dan ook licht verslaafd zijn? En: van mij mag je die types aanpakken, maar waar halen die meiden dan het geld vandaan? Krijgen ze hulp om af te kicken en een nieuw leven op te bouwen?
In Amsterdam heb ik in de jaren tachtig eens een tijdje staan kijken bij een brug met verslaafde vrouwen. Mannen liepen langs, vroegen de prijs, beoordeelden in een oogopslag hoe slecht de vrouw er aan toe was, en trokken zich nog even terug in een kroeg. Wat later liepen ze dan weer een rondje, en dan was de prijs gezakt omdat de ontwenningsverschijnselen erger waren. Waar de meiden eerst een geeltje vroegen, accepteerden ze later mannen voor een tientje zonder condoom. Ik stond erbij en keek er naar - en ik kon maar niet begrijpen wat nou de kick was van sex met een bibberend, kokhalzend gratenpakhuis met holle wangen en doffe ogen. Puur de macht misschien?
'Scholen dicht bij menselijke variant vogelgriep'

DEN HAAG - In gebieden waar onder mensen een variant van de vogelgriep uitbreekt, moeten scholen dicht en kunnen grote evenementen niet doorgaan. Zo kan massale besmetting worden tegengegaan. De wet biedt burgemeesters de mogelijkheid deze maatregelen te nemen.
Dat heeft minister Laager van Volksgezondheid maandag geschreven aan de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad over het indammen van een uitbraak van vogelgriep onder mensen.
Bij een grootscheepse besmetting van mensen, bestaat het risico dat huisartsen en ziekenhuizen de grote toestroom grieppatiënten niet aankunnen. Dan zou de ziekte het maatschappelijk leven kunnen ontwrichten, waarschuwde de Gezondheidsraad.
Laager neemt het advies van de raad vrijwel geheel over. Omdat de Nederlandse voorraad virusremmers beperkt is, moeten mensen met ernstige afwijkingen aan luchtwegen of het hart als eerste virusremmers krijgen. Dit geldt ook voor iedereen die bij de behandeling van de ziekte en bestrijding van de epidemie betrokken is. Grieppatiënten die niet tot deze groepen behoren, krijgen de virusremmers pas als ze met complicaties in het ziekenhuis belanden.
De virusremmer Tamiflu die Nederland in voorraad heeft, moet niet ingezet worden om besmetting te voorkomen. De minister wil het middel bewaren om de ziekte te kunnen behandelen. Nederland heeft nu ongeveer 225.000 doses Tamiflu klaarliggen. Pas als deze voorraad flink toeneent, zou het middel kunnen worden gebruikt om besmetting te voorkomen.
Laager denkt erover nog meer Tamiflu (oseltamivir) aan te schaffen, evenals het alternatief zanamivir (merknaam Relenza) voor patiënten die kunnen inhaleren. Het advies van de Gezondheidsraad om het Outbreak Management Team in bepaalde gevallen te laten beslissen over toedienen van virusremmers, legt de minister naast zich neer. Op dit punt houdt hij de touwtjes liever zelf in handen.
(Bron)
'Werkloze mijnwerker leverde explosieven'

MADRID - Een 27-jarige werkloze mijnwerker heeft de explosieven geleverd voor de aanslagen in Madrid. Het gaat om kneedbommen die zijn gestolen uit een steengroeve in de buurt van het Noord-Spaanse Tineo, aldus de Spaanse krant El Mundo. Het dagblad baseert zich op eigen bronnen en op berichten in de Noord-Spaanse pers.
De betrokken Spanjaard moest zijn baan als mijnwerker drie jaar geleden opgeven na een ongeval. Hij zou de springstof hebben geleverd aan de daders nadat zij hadden verzekerd dat de explosieven in de Marokkaanse mijnbouw gebruikt zouden gaan worden.
Eind vorige week werd al bekend dat de gebruikte explosieven uit de mijnbouw afkomstig moesten zijn. De onderzoekers leidden dat af uit onderzoek van een niet ontplofte bom, die samen met een daaraan gekoppelde mobiele telefoon werd gevonden in een rugzak. Het mobieltje had dienst moeten doen als ontstekingsmechanisme.
Op de gevonden springstof van het merk Eco waren nog registratienummers te lezen, die al snel wezen naar Noord-Spanje. Volgens El Mundo heeft de 27-jarige de kneedbommen steeds in delen gestolen. De politie onderzoekt momenteel verscheidene Noord-Spaanse steengroeven.
(Bron)

zondag, maart 21, 2004

Franse regering verliest in regionale verkiezingen

PARIJS - De Franse centrumrechtse regering heeft zondag in de eerste ronde van de regionale verkiezingen een verlies moeten incasseren. Dat blijkt uit de eerste peilingen na sluiting van de stemlokalen. De coalitieregering zou 34 procent van de stemmen krijgen, terwijl de gematigde linkse partijen (socialisten, communisten en groenen) goed zouden zijn voor 40,5 procent.
Grote winst boekte het extreem rechtse Front National van Jean-Marie Le Pen. Die zou in de beslissende volgende verkiezingsronde van aanstaande zondag in 19 van de 26 Franse regio's zijn vertegenwoordigd.
(Bron)
Uitslaande brand verwoest molen Hei- en Boeicop

HEI-EN BOEICOP - Een uitslaande brand heeft zaterdagavond een watermolen bij Kanaaldijk in Hei- en Boeicop verwoest. De brand ontstond rond 20.00 uur en kon pas na middernacht worden geblust. Dat meldde zondag een woordvoerder van de politie.
Ondanks de waarschuwingen van de KNMI voor zware windstoten waren de wieken niet vastgezet. De molen, die niet bewoond wordt, heeft wel een beheerder, aldus de woordvoerder, maar het is nog niet duidelijk waarom dit niet was gebeurd. Doordat de wieken te hard draaiden, ontstond door wrijving de brand.
Het blussen werd bemoeilijkt door de harde wind. De brand kon in het begin niet van dichtbij worden geblust doordat er gevaar bestond dat de wieken naar beneden vielen. De brandweer heeft waterkanonnen ingezet om de brand te blussen. Nadat de brandweer de wieken stil wist te krijgen, stond de rieten kap in lichterlaaie.
(Bron)
Balkenende door NOS in verlegenheid gebracht

AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende is door een fout van de NOS zaterdag in grote verlegenheid gebracht. Halverwege de bekendmaking van het overlijden van prinses Juliana op de publieke radio en televisie werd de premier plotseling afgebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil de garantie hebben van de NOS dat er in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt.
De NOS had een verkeerde opname van het in memoriam ingestart, waarop Balkenende niet meer uit zijn woorden kwam. Hij leek niet meer te weten tot wanneer Juliana koningin was geweest.
De RVD zal op de korte termijn een gesprek hierover aangaan met de NOS. Wanneer dit precies plaatsvindt, is nog niet bekend. "Ik wil zeker stellen dat kardinale fouten als deze in de toekomst niet meer gemaakt worden", aldus directeur-generaal Gerard van der Wulp van de RVD. "Waar gewerkt wordt vallen spaanders, maar bij dit soort gevallen moet ik de garantie hebben dat het goed gaat", stelt hij.
Zaterdagochtend was de rede even voor 10.00 uur opgenomen om de publieke en commerci?le zenders de gelegenheid te geven het tegelijkertijd uit te zenden. Dat is met een opname technisch makkelijker dan met een rechtstreekse uitzending. De tweede geslaagde opname had uitgezonden moeten worden, maar de NOS gebruikte per ongeluk de eerste tape.
De Telegraaf op zondag meldt dat medewerkers van de premier woedend zijn op de NOS. De premier wil niet publiekelijk reageren op de blunder, maar zou de fout als uiterst pijnlijk hebben ervaren. In een reactie noemde de NOS het incident 'betreurenswaardig'. Het is niet bekend of de NOS de premier en de koninklijke familie verontschuldigingen aanbiedt.
De rouwrede van Balkenende na het overlijden van prins Claus verliep ook al niet vlekkeloos. Veel critici vonden dat de premier toen te weinig emotie toonde.
(Bron)