zaterdag, juli 17, 2010

Eeuwenoude champagne gevonden in scheepswrak

HELSINKI - Duikers hebben in een scheepswrak in de Baltische Zee eeuwenoude champagne gevonden. De flessen dateren uit de jaren zeventig van de achttiende eeuw.
De champagne is nog goed te drinken, aldus duiker Christian Ekstrom zaterdag.
''Het was fantastisch. De drank had een zoete smaak, maar je proefde ook eikenhout en het rook sterk naar tabak'', aldus Ekstrom, die verder opmerkte dat er nog steeds bubbels in de champagne zaten. De gevonden flessen zijn naar specialisten in Frankrijk gestuurd, waar ze gedateerd werden.
Het gaat zeer waarschijnlijk om Veuve Clicquot, een soort champagne die vanaf 1772 gemaakt werd. Het schip was vermoedelijk onderweg naar Sint Petersburg om de drank af te leveren. De champagne is nu naar schatting 52.000 euro per fles waard.
Het scheepswrak ligt voor de kust van Aland, een autonoom deel van Finland. De overheid zal bepalen wat er met het schip en de champagne gaat gebeuren. De oudste nog drinkbare champagne tot nu toe is in handen van wijnhuis Perrier-Jouet, dat twee flessen heeft uit 1825.
(Bron)
Spelende egeltjes houden politie bezig

AMSTERDAM - Spelende egeltjes hebben de politie in Stadskanaal donderdagnacht beziggehouden.
Agenten gingen op onderzoek uit nadat omwonenden meldden dat in een leegstaand pand aan de Poststraat in de Groningse plaats rare geluiden te horen waren, meldt de politie vrijdag.
Na enig onderzoek werd duidelijk dat twee spelende egeltjes voor het nachtelijke rumoer zorgden. De twee maakten bij het spelen volgens de agenten veel kabaal.
De melder kon na de constatering in ieder geval weer rustig slapen, de dienders vervolgden hun surveillance, meldt de politie.
(Bron)

Een klassieker. En die term 'spelen' is ook een klassieker ;-)
Bijna augustus. De kastanjes hangen aan de bomen, de vogelconcerten zijn voorbij op die paar merels na die volhouden, en sinds een paar dagen knalt het hier.
Dat laatste is een teken dat ik binnenkort eens op de fiets moet stappen richting de kersenboomgaarden :-)

vrijdag, juli 16, 2010

Leuk om te lezen: Backstage Pass, welke eisen hebben muzikanten op tournee? Ik herinner me een verhaal over iemand die altijd een heel vreemde eis stelde met als argument: 'Als ze dat goed doen, zal de rest ook wel kloppen', en ik ben nu dus kwijt wie dat was.
De Stones willen weten op welk tv-net ze cricket kunnen kijken en geven precies door welke bloemen waar moeten staan; Ozzy Osbourne eist specifieke soorten thee en fruit; voor Björk moet een acupunturist beschikbaar zijn, dat soort dingen.
Volledige lijsten met wat er in de fruitschaal moet zitten, welke thee en koffie er moet zijn en welke drank, wat voor spiegels, enzovoorts.
'Seksistische' reclame Pamela Anderson verboden

AMSTERDAM - Een campagne van dierenrechtenorganisatie Peta met Pamela Anderson in de hoofdrol is verboden in Montreal. De Canadese autoriteiten vinden de advertentie seksistisch.
De 43-jarige Anderson snapt niets van alle ophef.
"Wat sneu dat een stad die bekend staat om haar exotische dansen, progressiviteit en durf een vrouw die haar lichaam inzet als politiek protest afwijst", meende de 'Baywatch'-ster volgens de Britse Daily Mail. Volgens Peta verwart Montreal 'sexy' met 'seksistisch'.
Op de foto staat Anderson afgebeeld in bikini. Op haar lichaam zijn vlakken getekend, die ieder voorzien zijn van een woord als borst, ribben en achterwerk. De slogan van de campagne luidt: 'Alle dieren hebben dezelfde onderdelen. Heb een hart, wordt vegetarisch'.

PETA Pamela Anderson


(Bron)
Bisdom schorst Oranjepastoor

HAARLEM - Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft pastoor Paul Vlaar van Obdam met onmiddellijke ingang van zijn priesterlijke taken ontheven en hem een bezinningsperiode opgelegd. Dat heeft het bisdom donderdag via zijn website bekendgemaakt.
Reden voor de schorsing is dat Vlaar afgelopen zondag, op de dag van de finale van het WK Voetbal, de eucharistie heeft gevierd in een oranje gewaad en ook ''in teksten en vormen onvoldoende recht heeft gedaan aan de heiligheid van de eucharistie''.
Volgens het bisdom hebben de beelden hiervan in binnen- en buitenland bij gelovigen verontwaardiging gewekt.
Bisschop Jozef Punt heeft Vlaar al eerder op het hart gedrukt de heilige eucharistie niet te vermengen met niet-kerkelijke evenementen. De pastoor heeft gezegd dit geheel te onderschrijven en heeft beloofd zich hieraan te zullen houden. De pastorale ijver en inzet van de pastoor staan volgens het bisdom overigens niet ter discussie.
(Bron)

Het hele probleem is dus dat het niet orthodox is. Want die kerk zat vol, en de mensen waren enthousiast.
Bromfietser rijdt in op agente

SCHIEDAM - Een 17-jarige bromfietser uit Bergschenhoek is donderdag in Schiedam op een agente ingereden. Hij kwam op een fietspad aan de Burgemeester van Haarenlaan hard aangereden in de richting van vier agenten te fiets.
De jongen kreeg een stopteken, maar reed gewoon door en raakte de politievrouw. Dat meldde de politie vrijdag.
De agente had last van haar nek en moest naar het ziekenhuis. Daar bleek dat zij niets had gebroken. De bromfietser is aangehouden voor agressief rijgedrag.
(Bron)
'BP moet rol Lockerbie-vrijlating uitleggen aan VS'

AMSTERDAM - De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat wil dat het olieconcern BP komt uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing van de Schotse regering om de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi vrij te laten. Dit heeft de Democratische senator John Kerry gezegd.
Kerry zei dat BP wordt uitgenodigd op 29 juli te verschijnen op een hoorzitting, waarbij Al-Megrahi's vrijlating uitvoerig aan de orde komt. Kerry noemde de beslissing om 'de enige die ooit veroordeeld is voor die vreselijke misdaad' vrij te laten, een foute beslissing.
Al-Megrahi is veroordeeld voor zijn rol bij de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen de dood vonden.
In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië.
Al-Megrahi werd vorig jaar augustus op een vliegtuig naar Tripoli gezet. De Schotse regering zei om humanitaire redenen - de Libiër zou aan kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben - tot vrijlating te hebben besloten. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is bijgesteld.
(Bron)
Grootste tonijn in kwart eeuw verkocht

TOKIO - Op een vismarkt in Tokio is vrijdag de grootste blauwvintonijn verkocht die Japanse vissers in 24 jaar hebben gevangen.
De vis woog 445 kilo en werd verkocht voor 3,2 miljoen Japanse yen (ongeveer 28.300 euro). Volgens de Japanse autoriteiten is een tonijn die meer dan 400 kilo weegt, zeldzaam.
De vis was al ontdaan van zijn kieuwen en ingewanden en zal daarom bij zijn vangst eerder deze week nog meer hebben gewogen. In 1986 werd er ook al een grote Japanse tonijn verkocht. Die woog 496 kilo.
Door vele decennia van overbevissing wordt de tonijn bedreigd in zijn voortbestaan. Westerse landen hebben daarom inmiddels een handelsverbod op de vis geëist.
Japan is verantwoordelijk voor driekwart van de wereldwijde tonijnconsumptie. Het land gebruikt de tonijn vooral als ingrediënt voor sushi.
(Bron)

Hoe meer je er vangt, hoe zeldzamer die grote worden...
Warmte zorgt voor bloei lichtgevende algen

WAGENINGEN - Het warme zomerweer van de afgelopen weken heeft geleid tot massale bloei van de zeevonk, een lichtgevende algensoort die de branding van de zee in het donker kan doen oplichten.
Dat heeft onderzoeksinstituut Imares, onderdeel van de Wageningen Universiteit, donderdag gemeld.
De zeevonk wordt vaak aangezien voor vervuiling van het zeewater, maar het is volgens Imares een natuurlijk verschijnsel dat vooral optreedt bij kalm en warm weer in juni en juli. Bij gunstige weersomstandigheden stijgen de algen massaal op naar het zeeoppervlak.
De zeevonk is een eencellige alg met een diameter van 0,5 tot 1 millimeter. Het breken van de golven op de kust brengt bij de alg een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af zoals bijvoorbeeld garnalen.
De onderzoekers troffen de zeevonk in groten getale aan in de Noordzee toen zij ten noorden van Terschelling vanuit de lucht bruinvissen aan het tellen waren. Belgische collega's meldden ook waarnemingen in het kustgebied tussen Oostende en De Panne.
(Bron)
Fossiele buideldieren ontdekt

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben in de Australische Outback een grot ontdekt die vol ligt met vijftien miljoen jaar oude skeletten van prehistorische buideldieren.
De zeldzame vondst heeft een aantal opvallende overeenkomsten blootgelegd tussen de creaturen, de Nimbadon lavarackorum genaamd, en de hedendaagse kangoeroes en koala's.
Onderzoekers vonden in de schatkamer uitstekend bewaard gebleven fossielen, waaronder 26 schedels van het uitgestorven, wombat-achtig buideldier.
Het dier is ongeveer zo groot als een schaap en heeft gigantische klauwen. De wetenschappers schreven een artikel over de vondst dat deze week in het Journal of Vertebrate Paleontology verscheen.
"Het is ongelofelijk opwindend voor ons", aldus paleontoloog en mede-auteur van het stuk Mike Archer. "Het geeft ons een inkijk in het verleden van Australië die we daarvoor simpelweg niet hadden. Het is een extra inzicht in een aantal van de raarste dieren die je je kunt voorstellen."
Onderzoekers graven al sinds 1990 op de vindplaats, in Riversleigh in het noordoosten van de Australische staat Queensland. In 1993 ontdekten ze de eerste schedels van de Nimbadon.
Onder de gevonden schedels, zijn ook schedels van baby's die nog in de buidel van de moeder zaten. Onderzoekers kregen hierdoor de mogelijkheid om te bestuderen hoe de dieren zich ontwikkelden.
Hieruit bleek bijvoorbeeld dat de Nimbadonbaby's zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen als kangoeroejongen. Ook werd duidelijk dat er overeenkomsten zijn tussen de Nimbadon en de koala: beide dieren hebben lange klauwen, waarmee ze in bomen kunnen klimmen.
De ontdekking van de fossielen is erg belangrijk, zo zei paleontologe Liz Reed. "Het is vrij uniek als je een compleet specimen vindt en ook nog eens zoveel van verschillende leeftijden.
Het geeft ons de mogelijkheid iets te zeggen over gedrag en groei en een hoop andere dingen, waar we normaal niet toe in staat waren", aldus Reed.
(Bron)
Motoragent houdt man aan ondanks gebroken polsen

AMSTERDAM - Een motoragent heeft donderdagavond zijn beide polsen gebroken, maar wist toch een verkeersovertreder in Maastricht in de kraag te vatten. Dat meldt de politie vrijdag.
De agent wilde op de Silexstraat een 19-jarige bestuurder van een motorscooter controleren, die rondreed zonder helm. Toen de man uit Maastricht de controle doorkreeg, maakte hij zich direct uit de voeten.
De agent zag later toch kans de man te controleren. Maar hierbij bleef de communicatiekabel van zijn helm steken, waardoor zijn motor op zijn armen viel.
Daardoor brak hij beide polsen. De 19-jarige Maastrichtenaar zag zijn kans schoon en probeerde weer weg te komen, maar een stuk verderop hield de agent hem toch nog aan.
De tiener bleek later geen rijbewijs te hebben. Ook was de motorscooter niet verzekerd. De politie vermoedt dat het voertuig is gestolen. Dit wordt nog nader onderzocht. Met de motoragent gaat het naar omstandigheden goed, meldt de politie.
(Bron)
Jonge ondernemer verzint straatroof

LEEUWARDEN - Een 23-jarige ondernemer uit Leeuwarden heeft geprobeerd zijn verzekering op te lichten door een straatroof te verzinnen. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.
Twee jongens op een scooter zouden onder andere zijn weekomzet van enkele duizenden euro's hebben afgenomen. Uiteindelijk bleek de man het geld zelf te hebben verloren onderweg naar huis.
De ondernemer stapte vorige maand naar de politie met het verhaal dat hij op het Zuiderplein van zijn fiets was getrapt.
De overvallers hadden hem beroofd van zijn weekomzet, een laptop en een mobiele telefoon. De ondernemer claimde de gestolen goederen en het geld bij zijn verzekeringsmaatschappij. Tijdens een nader onderzoek bleek zijn verhaal echter niet te kloppen.
De zogenaamde gestolen goederen zijn door de politie in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Chilipepers plotselinge hit in Engeland

AMSTERDAM – De Britten lijken pittig eten van de ene op de andere dag ontdekt te hebben. Spaanse pepers gaan er sinds kort althans als warme broodjes over de toonbank.
De Britse krant Express maakt zelfs melding van verkoopcijfers die met 600 procent gestegen zijn.
De Britten, die toch niet bekend staan om hun voorliefde voor pikant voedsel, pakken het meteen goed aan. Salvatore Genovese, verbouwer van de Dorset Naga chilipeper (volgens de krant een bijzonder pittige soort), verkoopt er op wekelijkse basis ruim een miljoen aan het land.
Hij meent dan ook dat het inmiddels gaat om een alledaags ingrediënt. "Het is geweldig om te zien dat Groot-Brittannië een chilicultuur heeft ontwikkeld", aldus Genovese. "Het is een flinke ommezwaai voor de Britse keuken."
Hoe het komt dat de behoefte aan scherp eten ineens zo toegenomen is, is onduidelijk.
Genovese is van Italiaanse komaf, maar woont inmiddels in Engeland. Hij verbouwt de pittige pepers, van nature rijk aan vitamine C en antioxidanten, er in kassen.
(Bron)

'De chilipeper is hot' is een flauwe grap hè?
Vrouw met grootste boezem met spoed geopereerd

AMSTERDAM – Het Braziliaanse model Sheyla Hershey (30), de vrouw met naar verluidt de grootste borsten ter wereld, heeft voorlopig afscheid moeten nemen van haar visitekaartje. Dokters besloten daartoe tijdens een spoedoperatie.
Vorige maand liet Hershey haar borsten nogmaals vergroten waarbij zij een bacteriële infectie opliep, die naar binnen kan slaan en daarmee levensgevaarlijk kan worden. Doktoren zagen zich genoodzaakt de implantaten te verwijderen. Mogelijk wordt ook haar echte borstweefsel weggehaald, aldus The Sun donderdag.
Hershey had zelf al aangegeven dat de bacterie het haar moeilijk maakte te ademen. "De pijn was ondraaglijk", aldus het rondborstige model, die met maat KKK de operatietafel opging.
De Braziliaanse liet zich voor de laatste operatie in Brazilië behandelen omdat Amerikaanse artsen hadden geweigerd deze uit te voeren. De ingreep was dit keer niet zozeer gericht op meer volume, maar op renovatie. Hershey zette vorig jaar een zoon op de wereld en vond haar borsten daarna niet mooi meer.
Sheyla Hershey liet haar voorgevel ruim tien keer vergroten en bereikte daar (volgens de Braziliaanse versie van het Guinness Book of Records) de status 'vrouw met de grootste borsten' mee. Vorig jaar zond het Engelse Channel 4 een documentaire over haar uit. Hershey werkt ook aan een boek.
Hershey zou momenteel van de operatie herstellen in Texas.
(Bron met filmpje van hoe het was)

Er staat één fout in het bericht. Dit is niet een vrouw met de grootste borsten, dit zijn borsten met een vrouw.
'Dwangarbeider' naar Europees Hof

RIJSWIJK - Een bijstandsgerechtigde stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij vindt dat de gemeente Amsterdam hem ten onrechte heeft gedwongen deel te nemen aan een re-integratieproject.
Dat maakte de Bijstandsbond vrijdag bekend. De Amsterdammer vindt dat er sprake was van dwangarbeid.
Eerder legde hij de zaak al voor aan de Centrale Raad van Beroep, maar daar ving hij bot. Volgens de raad was er geen fysieke of psychische dwang op de man uitgeoefend.
Toen de man in 2006 weigerde om aan het re-integratietraject deel te nemen, kortte de gemeente hem op zijn uitkering. De Amsterdammer zat achttien jaar in de bijstand, terwijl hij lichamelijk en psychisch wel in staat was te werken.
De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat hij op z'n minst een begin had kunnen maken met het traject.
De Amsterdammer daarentegen zei op dat moment net een stageplek met uitzicht op betaald werk te hebben gevonden. De werkbemiddelaar zou echter niet naar zijn argumenten hebben geluisterd.
De Bijstandsbond vindt de zaak van belang omdat nu op Europees niveau wordt bekeken of bijstandsgerechtigden mogen worden gedwongen om onder het wettelijk minimumloon te werken.
(Bron)

Hij had natuurlijk in dat traject kunnen stappen en daar weg kunnen gaan zodra hij werk had gevonden, ze zijn alleen maar blij als dat gebeurt want het is goed voor de deelnemer en het is goed voor de cijfermatige resultaten van het traject.
Dus zoals het hier beschreven staat lijkt hij me weinig kans te hebben.
Overigens kent Utrecht ook zo'n traject (Apprenti), waar je niet onder het minimumloon werkt omdat je de helft van de tijd 'training' krijgt.
TT 109 Bisdom schorst pastoor na oranjemis

Pastoor Vlaar uit Obdam is geschorst omdat hij afgelopen zondag een speciale 'oranjemis' heeft gehouden. Voorafgaand aan de WK-finale droeg hij een oranje gewaad, zong hij een oranjelied en hing de kerk vol met voetbalvlaggetjes. In het gebed vroeg hij om verbondenheid en teamgeest in het Nederlands elftal.
Bisschop Punt van Haarlem vindt de WK-mis ongepast. Hij heeft de pastoor van
zijn priesterlijke taken ontheven en hem een bezinningsperiode opgelegd.
Volgens het bisdom is pastoor Vlaar al eerder op het matje geroepen omdat hij de heilige eucharistie vermengde met profane (wereldse) evenementen.
Warmte en regen leiden tot vissterfte

DEN HAAG - De warmte, droogte en daarna hevige regenval van de afgelopen tijd is schadelijk geweest voor de vispopulatie in diverse waterschappen verspreid door Nederland.
Met name hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in Houten heeft veel last van vissterfte, zo heeft de Unie van Waterschappen woensdag laten weten.
Door de warmte van de afgelopen weken bevat het water minder zuurstof en door de flinke regenbuien is er op verscheidene plaatsen in Nederland rioolwater in het oppervlaktewater terechtgekomen, wat de vispopulatie ook geen goed doet.
De problemen zijn volgens de Unie door het hele land, zoals bij het hoogheemraadschap Delfland en waterschap Velt en Vecht. Bij Waalwijk is door de regen het rioolwater afgelopen weekeinde in de waterlopen terechtgekomen waardoor er veel vissen zijn gestorven en er ook de nodige stankoverlast is.
Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen liet weten dat de regionale waterschappen druk bezig zijn met het verversen van de wateren en ook met het verwijderen van kroos om verdere vissterfte te voorkomen.
Waterschap Groot Salland liet weten dat in Deventer vierhonderd dode vissen in een vijver zijn aangetroffen. Ook in Zwolle zijn dode vissen ontdekt, maar aantallen zijn daar onbekend. Volgens Groot Salland zijn waterschappen en gemeenten alert, maar oplettende burgers kunnen helpen dode dieren te traceren.
(Bron)
'Oliestroom Golf van Mexico gestopt'

NEW ORLEANS - BP lijkt er vooralsnog in te zijn geslaagd het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Voor het eerst sinds het ontstaan van het lek in april stroomt er geen olie de zee in.
Dat heeft Kent Wells, een van de bestuurders van de Britse oliemaatschappij, donderdag gezegd.
BP begon donderdag aan de 48 uur durende test van een nieuwe kap die over het lek was geplaatst. De kleppen van de koepel werden geleidelijk gesloten.
Uit metingen van de oliedruk moet blijken of het lek definitief dicht is. Als de druk zou dalen, betekent het dat de olie via een ander gat toch weglekt.
Het bedrijf waarschuwt dat er nog geen garantie is dat het olielek definitief is gedicht.
Sinds een explosie aan boord van het olieplatform Deepwater Horizon in april stroomden vele miljoenen liters olie de zee in. De ene na de andere poging om de vervuiling te stoppen, mislukte. De olieramp heeft BP al vele miljarden dollars gekost.
(Bron livefeed)
'Ontvoerde' Iraniër zegt geen atoomwetenschapper te zijn

TEHERAN/WASHINGTON - De Iraniër Shahram Amiri, die volgens Iran was ontvoerd door Amerikaanse geheim agenten, heeft donderdag ontkend dat hij een nucleair wetenschapper is.
Hij noemde zichzelf een ''eenvoudige onderzoeker'' die niets te maken had met de Iraanse complexen voor het verrijken van uranium, Natanz en Fordo.
Amiri is donderdagmorgen in zijn geboorteland aangekomen. Na de landing in Teheran werd hij opgewacht door zijn vrouw en andere familieleden en een Iraanse onderminister.
Amiri zei dat de Verenigde Staten hem ten onrechte een nucleaire wetenschapper hadden genoemd.
Maar volgens anonieme Amerikaanse functionarissen heeft Amiri wel degelijk veel kennis over het geheime Iraanse atoomprogramma en heeft hij zich daar flink voor laten betalen door de CIA.
De functionarissen reppen van een bedrag van 5 miljoen dollar (bijna 4 miljoen euro), ook al kan Amiri daar nu niet meer bij door de financiële sancties van de VS tegen Iran. Dat berichtte The Washington Post donderdag.
Iraanse staatsmedia meldden enkele dagen geleden dat Amiri toevlucht had gezocht in de Pakistaanse ambassade in Washington. Volgens de Amerikaanse regering was Amiri uit vrije wil in de VS en was hij vrij om te gaan en staan waar hij wilde.
Woensdag vertrok de Iraniër uit de Verenigde Staten met bestemming Iran.
Voor vertrek uit Washington gaf Amiri een interview aan een Iraanse staatszender. Hij zei dat hij vorig jaar in het Saudische bedevaartsoord Medina was benaderd door een aantal mannen in een auto.
Ze boden hem een lift aan naar een moskee, aldus Amiri, maar toen hij het portier opendeed zag hij dat een pistool op hem was gericht. ''Ze gaven me een injectie en toen ik weer bijkwam zat ik in een groot vliegtuig. Ik was geblinddoekt.''
Volgens The New York Times heeft Amiri lange tijd samengewerkt met diensten als de CIA. Amiri zou in een getuigenbeschermingsprogramma van deze inlichtingendienst zijn opgenomen.
Later zou hij zijn gaan twijfelen aan zijn verblijf in de VS onder de hoede van de CIA. Een oud-functionaris van deze dienst stelde in het dagblad dat hij ervan overtuigd is dat het Iraanse regime familieleden van Amiri heeft bedreigd en dat hij daarom had besloten terug te keren naar Iran.
(Bron)

Het verhaal wordt steeds vreemder.
Nieuwe link in evolutie mens

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een fossiele schedel gevonden die een nieuwe link kan vormen in de menselijke evolutie. De dierlijke schedel zou van een voorouder van de moderne mens zijn.
Met deze belangrijke vondst kan preciezer worden bepaald wanneer de overgang van onze voorouders tot de uiteindelijke mens zou hebben plaatsgevonden. Dit meldt onder andere BBC News donderdag.
De schedel is ongeveer 29 miljoen jaar oud. Dat geeft volgens de onderzoekers aan dat de scheiding miljoenen jaren later zou hebben plaatsgevonden dan altijd werd gedacht. Genetisch onderzoek zou het eerder op 30 tot 35 miljoen jaar geleden plaatsen.
Tot nu toe is er nog een groot grijs gebied in de menselijke evolutie, omdat er uit die periode maar weinig fossielen gevonden zijn. Dit wordt ook wel de 'missing link' genoemd, omdat er geen compleet beeld is van de evolutionaire overgang van aap tot mens. Fossielen uit die periode zijn dus cruciaal bewijsmateriaal.
Wetenschappers van de Universiteit van Michigan deden de ontdekking in Saoedi-Arabië. Ze omschreven de primaat, genaamd Saadanius hijazensis, in het vakblad Nature. “Het was een uitzonderlijke vondst”, aldus doctor William Sanders, die het onderzoek leidde.
De schedel van de nog onbekende soort heeft bepaalde kenmerken die gedeeld worden door zowel apen uit de Oude Wereld en de huidige primaten, waaronder ook de mens. Het zou dus een gemeenschappelijke voorouder kunnen zijn. “Saadanius zit dichtbij een soort die uiteindelijk tot ons leidde”, volgens Sanders.
“Als we iets wisten over de tijd en de omstandigheden waarin dit dier leefde, ontdekken we misschien wat voor de verandering zorgde die leidde tot de evolutie van apen en mensen.”
(Bron)
Ministers willen burgerlijke stand digitaliseren

AMSTERDAM – Binnenkort moet het mogelijk worden om elektronisch aangifte te doen van een huwelijk, geboorte of overlijden.
Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken.
Om het wetsvoorstel te realiseren zullen de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) op elkaar worden afgestemd.
Het kabinet streeft al langer naar een moderne en dienstbare overheid waarin procedures eenvoudiger worden. De digitale aangifte is daarin een nieuwe stap.
Mensen kunnen in het nieuwe wetsvoorstel via de computer aangeven dat ze willen trouwen, ook kan een uitvaartondernemer een overlijden via internet melden. Bij onduidelijkheden en vragen neemt de betreffende ambtenaar vanzelf contact op met de persoon die aangifte heeft gedaan.
Bestaande procedures worden door de invoering van digitaal aangifte doen vereenvoudigd. Zo is het niet meer nodig om een geboorteakte te overleggen bij de melding van het voornemen voor een huwelijk. De ambtenaar controleert deze en andere informatie zelf bij de GBA.
Nu moeten voor een huwelijksaangifte allerlei stukken, zoals een afschrift van de geboorteakte en een uittreksel GBA, aan de ambtenaar van de burgerlijke stand worden overgelegd. Deze gegevens moeten door de mensen zelf worden opgevraagd en dat moet vaak bij andere gemeenten.
DigiD gaat een belangrijke rol spelen in het digitaal aangifte doen. Het is volgens de ministers namelijk erg belangrijk dat identiteitsfraude, manipulatie of oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens voorkomen worden. DigiD zal ervoor moeten zorgen dat de identiteit van de burger in de elektronische omgeving zo goed mogelijk kan worden vastgesteld.
De ministers benadrukken dat een elektronische dienstverlening bij de burgerlijke stand pas wordt ingevoerd als dit “op een betrouwbare en technisch verantwoorde wijze kan plaatsvinden.”
(Bron)
Ster roostert planeet

HOUSTON - Amerikaanse wetenschappers hebben een planeet ontdekt die zo dicht bij zijn zon staat, dat de atmosfeer wordt weggeblazen.
Daardoor heeft de planeet een stofstaart achter zich, net als een komeet. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.
De planeet HD 209458b is ongeveer even groot als Jupiter en draait in iets meer dan drie dagen om zijn ster heen. Ter vergelijking: de snelste planeet in ons zonnestelsel, Mercurius, doet 88 dagen over een baan rond de zon.
De planeet staat zo dicht bij zijn zon dat de temperatuur in de dampkring bijna 1100 graden Celsius is, ongeveer drie keer zo warm als op Mercurius.
Ook al wordt de planeet 'geroosterd' door de ster, het duurt nog miljarden jaren voor de planeet volledig verdampt is, aldus de onderzoekers.
(Bron)
Vlies eierschaal goed voor de huid

WAGENINGEN - Het vlies aan de binnenkant van een eierschaal kan de menselijke huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Het vlies is daarom geschikt om er onder meer antirimpelcrème en brandwondenzalf van te maken.
''Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eiervlies gezondheidsbevorderende stoffen bevat'', aldus directeur Alex Fitié van het Wageningse kennisbedrijf Feed Innovation Services (FIS).
Zijn bedrijf heeft subsidie gekregen om uit te zoeken welke producten voor mens en dier op de markt gebracht kunnen worden. ''Het vlies is een restproduct, dat nu nog weggegooid wordt'', aldus Fitié.
FIS werkt samen met het eiverwerkende bedrijf Schaffelaarsbos uit Barneveld. Dit bedrijf vermaalt onder andere eierschalen tot veevoer. Schaffelaarsbos ontwikkelt nu een techniek om het eiervlies te scheiden van de harde schaal, zodat van het vlies een apart poeder kan worden gemaakt.
Ook de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer is bij het project betrokken, omdat van het nieuwe poeder naar verwachting ook producten kunnen worden gemaakt die gezond zijn voor dieren.
''Het vlies ofwel membraan beschermt het ongeboren kuiken tegen schadelijke invloeden van buitenaf, die door de poreuze schaal zouden kunnen dringen. Bewezen is nu dat de stoffen in het membraan micro-organismen afweren."
"Micro-organismen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor ontstekingen bij brandwonden. Een zalf op basis van eiervlies zorgt voor natuurlijke afweer, bijvoorbeeld ook tegen de vrije radicalen die rimpels veroorzaken'', stelt Fitié. De directeur verwacht dat de eierzalf in 2012 op de markt kan komen.
(Bron)
Kritiek op lichter maken Facebookfoto's

NEW DELHI - Een applicatie op het onlinevriendennetwerk Facebook, waarbij gebruikers digitaal de huid op hun profielfoto's lichter kunnen maken en donkere vlekken kunnen wegwerken, heeft in India tot veel kritiek geleid.
De applicatie met de titel 'Transfrom Your Face On Facebook' is onderdeel van een campagne van Vaseline om reclame te maken voor producten voor mannen die de huid lichter zouden moeten maken.
De obsessie met huidskleur speelt in de Indiase samenleving een grote rol: een lichtere huid wordt onder meer geassocieerd met de hoogste kaste, de Brahmanen.
''Het bericht dat zij overbrengen is dat je een goede baan zal krijgen, een promotie en een mooie en trouwe vrouw, als je een lichte huid hebt'', verklaarde Radhakrishnan Nair, redacteur van een Indiaans mannenmagazine en criticus van de reclames.
De culturele voorliefde voor een lichtere huid komt niet alleen naar voren in reclames. Zo wordt in de huwelijksadvertenties van de Indiase kranten veelal dezelfde voorkeur voor een toekomstige huwelijkspartner genoemd. Bij het maken van paspoortfoto's wordt er vaak een gratis ''lightening service'' aangeboden.
De markt voor crèmes die de huid lichter maken, beloopt in India volgens de internationale marktonderzoeksgroep Nielsen per jaar 500 miljoen dollar (ruim 388 miljoen euro). De verkoop van dit soort mannenproducten steeg vorig jaar met 25 procent. Voor vrouwenproducten was dit 17 procent.
Behalve de crèmes brengen ook speciale bleekmiddeltjes voor het gezicht en chemische behandelingen in India veel op.
(Bron)

Die middeltjes en behandelingen kunnen vreselijke gevolgen hebben (zalfjes met chloor erin en zulke dingen meer).
Oneigenlijk ziekteverzuim kost werkgever 3 miljard

AMSTERDAM - Oneigenlijk ziekteverzuim kost Nederlandse werkgevers jaarlijks 3 miljard euro. In Europa hebben werkgevers jaarlijks een kostenpost van 40 miljard euro doordat werknemers zich ten onrechte ziek melden.
Dat blijkt uit een onderzoek van Aon onder 7579 werknemers uit tien Europese landen waaronder 752 Nederlanders. Elk jaar worden volgens volgens het consultancybedrijf meer dan 120 miljoen ziektedagen opgenomen om andere redenen dan ziekte. In Nederland zijn dat er ruim negen miljoen.
Een op de zeven Europese werknemers (in Nederland een op de vijf) geeft toe dat ze de laatste keer dat ze zich een dag ziek meldden, deden alsof ze ziek waren, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Eén op de tien (in Nederland een op de zestien) meldde zich ziek om voor een gezinslid te zorgen.
“Hoewel het schrikbarende cijfers zijn, is het nog maar een voorzichtige schatting. Niet iedereen geeft toe wel eens te doen alsof ze ziek zijn. Verder zijn in de kostenberekening alleen de directe salariskosten opgenomen,” zegt Peter Abelskamp van Aon. “Het geeft aan hoe belangrijk het voor werkgevers is om verzuimvraagstukken aan te pakken.”
Invoering van ‘sociale dagen’ voor niet-medische, persoonlijke doeleinden en invoering van flexibele werktijden, kan het oneigenlijk ziekteverzuim terugdringen, stelt Aon.
(Bron)

En laten we dan gelijk de kosten van oneigenlijk ontslag eens gaan berekenen.
Werkzaamheden metrotunnel Amsterdam afgelast

AMSTERDAM - De werkzaamheden voor de verbetering van de brandveiligheid in de metrotunnel tussen Amsterdam Centraal Station en het Amstelstation gaan niet door.
De aannemer die de klus op zich zou nemen, was er nog niet klaar voor.
De gemeente gebruikt de sluiting van meer dan een maand nu voor andere werkzaamheden, liet een woordvoerster van wethouder Eric Wiebes (verkeer, vervoer en infrastructuur) donderdag weten.
Vervoersbedrijf GVB heeft de metrobestuurders al op vakantie gestuurd en chauffeurs ingehuurd voor pendelbussen.
Zo worden onder meer de dertien roltrappen op het traject vervangen en komt er een noodwaterkering in de tunnelbuis voor de Noord-Zuidlijn. De metrotunnel ging afgelopen weekeinde dicht en is vanaf 15 augustus weer in bedrijf.
De gemeente kijkt nu samen met de aannemer of ze het werk aan de brandveiligheid verplaatsen naar later in dit jaar of naar de volgende zomer.
Wiebes heeft, mede naar aanleiding van het feit dat de werkzaamheden moeten worden uitgesteld, aangekondigd dat hij onderzoek laat doen naar de professionaliteit van de gemeente bij grote renovatie- en herinrichtingsprojecten.
Hierin moeten onder meer de raming van kosten en tijdsbeslag, de aanbesteding, gunning, aansturing en de omgang met omwonenden en ondernemers onder de loep worden genomen.
(Bron)

Het lijkt Utrecht wel.
Wilders wil internationale 'vrijheidsalliantie'

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders werkt aan een internationale anti-islambeweging. De nieuwe organisatie moet eind dit jaar van start gaan in vijf landen. Dat heeft Wilders donderdag gezegd.
Hij streeft ernaar om de zogenoemde International Freedom Alliance (IFA) eind dit jaar te presenteren met geestverwanten in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.
Wilders wil de nieuwe organisatie gaan gebruiken om zijn boodschap dat de islam een gevaar is, verder uit te dragen in de westerse wereld.
De mensen die de IFA wil ondersteunen hoeven niet direct politiek actief te zijn. Volgens Wilders ontbreekt het in veel andere landen aan een geluid zoals de PVV uitdraagt, terwijl daar wel behoefte aan is.
Zo wees hij op de Franse en Britse politiek waar rechtse kiezers in zijn ogen de keuze hebben tussen conservatieve of ''geen frisse'' extreem-rechtse partijen.
De PVV-leider richt zich al langer op het buitenland. Zo heeft hij zijn anti-koranfilm 'Fitna' de afgelopen jaren vertoond in onder meer de VS, Groot-Brittannië en Israël. Van de film bestaat zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige versie.
(Bron)

Als ik dit op z'n Wilders' uitleg, zegt hij hier dus dat de PVV een extreemrechtse partij is maar een 'frisse'.
Zeldzame wrattenzwijnen geboren in Blijdorp

AMSTERDAM - In Diergaarde Blijdorp zijn twee zeldzame wrattenzwijntjes geboren. Het gaat om Visaya-wrattenzwijntjes, die ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd op de Filippijnen.
Blijdorp importeerde zes jaar geleden acht Visaya-wrattenzwijnen nadat met de Filippijnse regering een overeenkomst was gesloten om het voortbestaan van de zeldzame dieren te garanderen.
De Rotterdamse dierentuin coördineert sindsdien het Europese fokprogramma van de zwijnen. Inmiddels lopen er meer dan veertig van deze dieren rond in tien Europese dierentuinen, die overigens eigendom van de Filippijnse regering blijven.
(Bron)
Eindhovenaar dwingt vrouwen tot prostitutie

EINDHOVEN - De politie heeft dinsdag een 32-jarige Eindhovenaar aangehouden die ervan wordt verdacht vanaf maart 2007 vrouwen gedwongen te hebben voor hem in de prostitutie te werken.
Hij maakte de vrouwen afhankelijk door ze bij hem te laten inwonen en ze in korte tijd drugsverslaafd te maken.
Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Bij de politie zijn vier slachtoffers bekend.
De man liet de vrouwen werken vanuit zijn woning, op tippelzones of industrieterreinen of op parkeerplaatsen langs de snelweg. De vrouwen moesten het geld wat zij ontvingen afdragen aan de Eindhovenaar.
De man had het geld onder meer nodig voor zijn eigen drugsgebruik. De vrouwen woonden niet gelijktijdig bij de man.
(Bron)
Baantjer uitgegeven in eenvoudig Nederlands

AMSTERDAM - In de boekenserie Leeslicht is donderdag het boek Een Rus in de Jordaan van Appie Baantjer en Simon de Waal verschenen. In deze serie worden bekende romans hertaald in eenvoudig Nederlands.
Het boek is het twintigste deel in de reeks.
De verschijning was aanleiding voor een feestelijke presentatie in het Baantjer Museum in Amsterdam, waarbij presentatrice Catherine Keyl en Baantjeracteur Serge-Henri Valcke een taalquiz deden.
De serie Leeslicht is in 2007 ontwikkeld door de uitgeverij Eenvoudig Communiceren en Stichting Lezen & Schrijven. De reeks is speciaal bedoeld voor de 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven, zoals dyslectici en inburgeraars.
In de serie zitten onder meer boeken van Kluun, Tommy Wieringa, Renate Dorrestein en een boek over Anne Frank. ''We proberen alle groepen van literatuur te voorzien die aansluit bij hun ervaringswereld'', aldus de woordvoerster van de uitgeverij. ''We hebben deze keer gekozen voor Baantjer, omdat de tv-serie veel werd bekeken door mensen met een laag leesniveau.''
De roman Is er hoop van Dorrestein gaat over een jongen in een sociale werkplaats. Dit boek is vooral populair bij mensen die in een sociale werkplaats werken, aldus de woordvoerster. Ook het boek Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, dat over kanker gaat, doet het goed.
(Bron)

donderdag, juli 15, 2010

Jongen (12) doodgeschoten in Breda

BREDA - Een 12-jarige jongen is woensdagavond het slachtoffer geworden van een schietpartij bij een woonwagenkamp aan de Rijnauwenhof in Breda. Dat meldde de politie donderdag.
Het slachtoffer was in een van de woonwagens aanwezig waarop van buitenaf door vermoedelijk door meerdere personen is geschoten.
Het schietincident gebeurde rond kwart over elf woensdagavond. De jongen raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis.
Een poltiewoordvoerder bevestigt dat er in de omgeving van het woonwagenkamp een bestelbusje is aangetroffen dat mogelijk bij de schietpartij is gebruikt. Het voertuig wordt onderzocht.
De politie is op het terrein een grootschalig onderzoek gestart. Het terrein is afgezet met schermen waardoor het politieonderzoek grotendeels buiten het zicht van belangstellenden plaatsvindt. Van afstand is wel zichtbaar dat de ruiten van de voordeur van de grootste woonwagen kapot zijn geschoten of ingeslagen.
Een van de omwonenden heeft acht tot negen knallen gehoord en wist meteen dat het mis was. ''Het klonk anders dan vuurwerk."
"Na de knallen was het even stil en toen klonk er een enorm gegil'', zegt een van de omwonenden die het slachtoffer alleen van gezicht kende. ''Hij voetbalde altijd in de buurt.''
Een team van 25 rechercheurs werkt aan de zaak. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De politie doet geen inhoudelijke mededelingen over de zaak.
(Bron)
Schade noodweer tussen 50 tot 75 miljoen euro

DEN HAAG - Het noodweer dat de afgelopen dagen delen van Nederland teisterde, heeft voor een bedrag van ongeveer 50 tot 75 miljoen euro schade aangericht. Dat schatte het Verbond van Verzekeraars donderdag.
Agrariërs, particulieren en bedrijven in Brabant en Gelderland werden woensdag opnieuw getroffen door noodweer.
Glastuinders in Brabant hadden veel schade als gevolg van hevige hagelbuien. In Neerkant en Helenaveen viel de stroom voor enkele uren uit en kassen in de omgeving liepen grote schade op.
In Gelderland kwamen veel meldingen binnen van omgewaaide bomen op auto's en gebouwen.
Bij een Achterhoekse camping werden twintig caravans weggeblazen. Er viel een dode. Vier mensen raakten zwaar gewond.
(Bron)
Steekpartij Sjoerd Kooistra was verzinsel

AMSTERDAM - De eind juni overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra was niet neergestoken op Ibiza. Kooistra belandde begin mei in het ziekenhuis en zei in het Dagblad van het Noorden dat hij was neergestoken, maar dat verhaal klopt niet.
Zijn advocaat en goede vriend Oscar Hammerstein bevestigt tegenover Quote dat Kooistra een blindedarmontsteking had.
"Dat verhaal over die steekpartij was in de wereld gekomen, hij had geen zin om dat recht te zetten", verklaart Hammerstein tegenover het maandblad.
"Hij zei: 'laat het maar zo'." De uitspraak is opmerkelijk omdat Kooistra zelf over de steekpartij naar buiten was getreden.
Ook bevestigde Kooistra het verhaal later tegenover Quote, dat navraag bij de politie op Ibiza had gedaan. "Ja hoor, ik ben wel neergestoken. Dat jullie niks konden vinden is omdat het in Spanje anders gaat met aangiftes."
De verklaring bleek te rammelen omdat een horeca-ondernemer verklaarde dat Kooistra op de dag van zijn opname op de intensive care onderhandelde over de verkoop van cafés. "Hoe kun je nou op de intensive care liggen en ondertussen met Jan en alleman telefoneren?"
Hammerstein is donderdagmiddag niet direct beschikbaar voor een reactie.
Kooistra werd eind juni dood aangetroffen in zijn villa in Beek-Ubbergen. Hij bleek door zelfmoord om het leven te zijn gekomen. De zakenman en eigenaar van tientallen horecagelegenheden in Groningen en Amsterdam had forse schulden hij bierbrouwer Heineken. Volgens Hammerstein zag hij geen uitweg meer.
(Bron)
Steekpartij Sjoerd Kooistra was verzinsel

AMSTERDAM - De eind juni overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra was niet neergestoken op Ibiza. Kooistra belandde begin mei in het ziekenhuis en zei in het Dagblad van het Noorden dat hij was neergestoken, maar dat verhaal klopt niet.
Zijn advocaat en goede vriend Oscar Hammerstein bevestigt tegenover Quote dat Kooistra een blindedarmontsteking had.
"Dat verhaal over die steekpartij was in de wereld gekomen, hij had geen zin om dat recht te zetten", verklaart Hammerstein tegenover het maandblad.
"Hij zei: 'laat het maar zo'." De uitspraak is opmerkelijk omdat Kooistra zelf over de steekpartij naar buiten was getreden.
Ook bevestigde Kooistra het verhaal later tegenover Quote, dat navraag bij de politie op Ibiza had gedaan. "Ja hoor, ik ben wel neergestoken. Dat jullie niks konden vinden is omdat het in Spanje anders gaat met aangiftes."
De verklaring bleek te rammelen omdat een horeca-ondernemer verklaarde dat Kooistra op de dag van zijn opname op de intensive care onderhandelde over de verkoop van cafés. "Hoe kun je nou op de intensive care liggen en ondertussen met Jan en alleman telefoneren?"
Hammerstein is donderdagmiddag niet direct beschikbaar voor een reactie.
Kooistra werd eind juni dood aangetroffen in zijn villa in Beek-Ubbergen. Hij bleek door zelfmoord om het leven te zijn gekomen. De zakenman en eigenaar van tientallen horecagelegenheden in Groningen en Amsterdam had forse schulden hij bierbrouwer Heineken. Volgens Hammerstein zag hij geen uitweg meer.
(Bron)
Amputaties zonder verdoving in Noord-Korea

AMSTERDAM - De gezondheidszorg in Noord-Korea is een ramp. Het regime blijkt niet in staat zelfs maar basiszorg aan de bevolking te bieden.
Zo worden amputaties zonder verdoving uitgevoerd en vinden operaties bij gebrek aan elektriciteit vaak bij kaarslicht plaats.
Ook is er in de ziekenhuizen geen verwarming en zijn veel medicijnen doodeenvoudig niet beschikbaar. Dat staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
(Bron)
TT 123 Een Doetinchemmer heeft drie dagen onterecht in de cel gezeten. Hij werd maandag in Arnhem aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat. Dezelfde dag nog had hij moeten worden verhoord, maar dat gebeurde niet. Vandaag kwam de fout uit. De politie heeft hem excuses aangeboden en een bos bloemen gegeven.
ECB sluit nieuwe recessie uit

FRANKFURT - Er bestaat geen enkel risico dat de eurozone opnieuw in een recessie beland. Dat heeft het Luxemburgse ECB-bestuurslid Yves Mersch donderdag gezegd.
''We zien een veel sterker tweede kwartaal en we zien een bepaalde vertraging in de tweede helft van het jaar. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat het herstel dat halverwege 2009 is ingezet, zal doorzetten. Wij sluiten een dubbele-dip-recessie volledig uit'', aldus Mersch tegen The Wall Street Journal donderdag.
ECB-president Jean-Claude Trichet probeerde eerder deze maand de onrust onder investeerders ook al weg te nemen met de mededeling dat de economie niet veel zal verslechteren.
Hij sprak de veronderstelling van verscheidene economen tegen dat een sterk bezuinigingsbeleid, zoals veel Europese landen hebben ingezet, het economisch herstel zou schaden.
(Bron)

Waarom krijg ik nu onmiddellijk de drang om terug te gaan naar de winkel om bonen en dergelijke in te slaan? De voorraadkast even goed vullen voor het mis gaat?
ECB sluit nieuwe recessie uit

FRANKFURT - Er bestaat geen enkel risico dat de eurozone opnieuw in een recessie beland. Dat heeft het Luxemburgse ECB-bestuurslid Yves Mersch donderdag gezegd.
''We zien een veel sterker tweede kwartaal en we zien een bepaalde vertraging in de tweede helft van het jaar. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat het herstel dat halverwege 2009 is ingezet, zal doorzetten. Wij sluiten een dubbele-dip-recessie volledig uit'', aldus Mersch tegen The Wall Street Journal donderdag.
ECB-president Jean-Claude Trichet probeerde eerder deze maand de onrust onder investeerders ook al weg te nemen met de mededeling dat de economie niet veel zal verslechteren.
Hij sprak de veronderstelling van verscheidene economen tegen dat een sterk bezuinigingsbeleid, zoals veel Europese landen hebben ingezet, het economisch herstel zou schaden.
(Bron)

Waarom krijg ik nu onmiddellijk de drang om terug te gaan naar de winkel om bonen en dergelijke in te slaan? De voorraadkast even goed vullen voor het mis gaat?
Buschauffeur redt mensen van de dood

AMSTERDAM - Een Amerikaanse buschauffeur heeft maandag tien mensen van de dood gered.
De chauffeur zag rook uit een huis in de Amerikaanse stad Buffalo komen en zette direct zijn bus met passagiers aan de kant.
Hij bonkte op de deur en wekte de tien bewoners van het huis. Nadat iedereen uit het huis was, stapte Richard Lucas weer achter het stuur van zijn bus en vervolgde de rit.
Een vrouw die samen met haar drie kinderen en een neef op de eerste verdieping woonde zei dat ze allemaal dood hadden kunnen gaan als Lucas niet was gestopt.
Op de vraag waarom Lucas doorreed na zijn heldendaad antwoordde hij: "Mensen moeten naar hun werk. Daar zorgen wij voor."
(Bron)

(Er staat niet bij om welk Buffalo het ging, er zijn er 15 in de VS.)
Soms word je somber van het lokale nieuws:

Amersfoorter besteelt kennis van tas

AMERSFOORT - Een 20-jarige dief in Amersfoort is tegen de lamp gelopen.
De man kreeg maandagavond ruzie met een kennis op de Langestraat. De woordenwisseling werd al snel fysiek. Na wat duw- en trekwerk ging de 20-jarige Amersfoorter er op de bromfiets vandoor met de tas van zijn kennis.
Dankzij een goede beschrijving van de dader vonden agenten de dief op het Isoldepad. Daar is de man aangehouden.
Een 19-jarige medeverdachte die achterop de bromfiets zat tijdens de diefstal werd gisterochtend aangehouden. (Bron)

'Buuf' besteelt vrouw in Lombok

UTRECHT - In de Utrechtse wijk Lombok is een vrouw bestolen door haar buurvrouw.
De 27-jarige slachtoffer had haar sleutels in de voordeur laten zitten en belde daarom haar vriend om een kijkje te gaan nemen. Hij zag vervolgens de buurvrouw in de woning. Later bleek dat er sieraden en levensmiddelen waren gestolen.
De politie heeft deze spullen niet meer gevonden, maar de 41-jarige buurvrouw is wel voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. (Bron)

Gelukkig zijn er af en toe ook berichten die anders zijn:

Buurman redt Nieuwegeinse met gebroken heup

NIEUWEGEIN - Een 67-jarige Nieuwegeinse heeft gisteren enige tijd met een gebroken heup achter de voordeur gelegen.
De vrouw viel in haar woning aan de Sperwerlaan van de trap en brak haar heup. Omdat ze niet meer kon opstaan probeerde ze de aandacht te trekken door op de voordeur te bonken en te roepen.
Een buurman hoorde haar en wist vanaf zijn balkon in haar huis te komen. De Nieuwegeinse is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. (Bron)
Ik had nog nectarines liggen (altijd een paar dagen laten liggen want dan worden ze pas echt lekker), een zakje gemengde noten, en ik had net bospeen gehaald voor vanavond.
Eenmaal thuis had ik zin in een nectarine, en in wortels. Maar zou dat niet samen kunnen gaan?
Uiteindelijk nectarine en een paar wortels gecombineerd met een handje noten - het klinkt nergens naar maar het smaakte geweldig :-)

woensdag, juli 14, 2010

Onderzoek bij TNT naar werkdruk

DEN HAAG - Postbedrijf TNT laat op verzoek van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) onafhankelijk onderzoek doen naar de werkdruk voor het personeel.
Dat heeft Donner woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
De CDA-bewindsman reageert op een motie van de SP, waarin werd gevraagd om een onderzoek van de Arbeidsinspectie.
Een Kamermeerderheid stemde voor het voorstel. Volgens Donner heeft het echter geen zin om de Arbeidsinspectie het onderzoek te laten uitvoeren, omdat er geen klachten zijn ingediend over werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting bij TNT.
TNT zal daarom de arbodienst vragen breed onderzoek te doen. Dat wordt afgestemd met de ondernemingsraad en vakbonden.
De Arbeidsinspectie zal er volgens Donner ook bij betrokken zijn om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen.
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is teleurgesteld dat Donner ''blijft weigeren'' de Arbeidsinspectie het onderzoek te laten uitvoeren.
De SP vraagt al langere tijd om het onderzoek. De liberalisering van de postmarkt zou volgens de partij geleid hebben tot harde concurrentie op arbeidsvoorwaarden.
Ook zou de sfeer bij TNT daardoor onder druk zijn komen te staan en zou de werkdruk erdoor verhoogd zijn.
(Bron)
Vanmiddag komt m'n schuinbovenbuurman naar me toe. Hij vertelde hoe hij gisteren een pad of kikker had gezien die op het punt stond de weg over te steken. Dat leek hem niet zo veilig, dus hij heeft het beest opgepakt, is omgelopen en heeft hem/haar in mijn tuin gezet.
Bij de buren zijn mensen in de tuin bezig, die kwamen padden en kikkers tegen, dus: die hebben ze in mijn tuin gezet.
Nu ben ik bang dat dit allemaal om nieuwe generatie-beesten gaat die aan de wandel waren op zoek naar een nieuwe woonplek, hoe goed het ook toeven is in mijn tuin.
Intussen mogen ze hun buik rond eten aan de naaktslakken die weer overal tevoorschijn komen na die regen...
Apothekers gaan strenger geld innen

DEN HAAG - Apothekers hebben gezamenlijk een incassobureau ingehuurd dat achterstallige rekeningen gaat innen. Een woordvoerster van koepelorganisatie KNMP heeft woensdag een bericht daarover in het AD bevestigd.
Volgens de organisatie komt het steeds vaker voor dat klanten hun rekening bij de apotheker niet betalen. Mensen moeten steeds vaker een deel van de medicijnen zelf betalen.
De overheid hoopt dat burgers op die manier zuiniger omgaan met medicijnen. De KNMP zegt geen concrete gegevens te hebben over de wanbetalers, maar de signalen zijn duidelijk, zegt een woordvoerster.
Soms hebben mensen een ziektekostenverzekering waarbij ze de kosten van medicijnen moeten voorschieten en die vervolgens bij de verzekering kunnen declareren. Volgens de KNMP komt het nogal eens voor dat mensen geen geld bij zich hebben en de apotheker de medicijnen in vertrouwen aan hen meegeeft. ''Ze hebben de medicijnen immers nodig voor hun gezondheid.''
Het probleem wordt steeds groter, verwacht de organisatie. Het ziet ernaar uit dat het nieuwe kabinet meer eigen bijdragen van patiënten zal vragen.
(Bron)

Laat de farmaceutische industrie eens verplicht worden om medicijnen die soms tijdelijk worden gebruikt, ook in 'halve verpakkingen' te leveren.Ik moest een paar dagen voor ik kon stoppen met de antistolling een nieuw verpakking van 100 stuks halen. Tien pillen verder kon de rest terug naar de apotheek om vernietigd te worden. Zonde, en duur.
Steeds meer groene stoelen in vliegtuigen

Voor mensen die de effecten van hun vliegreizen zoveel mogelijk willen neutraliseren, is het boeken van een groene stoel een uitkomst. Het bedrijf GreenSeat biedt namelijk zogenaamde groene stoelen aan.
Voor een retourtje Amsterdam-Barcelona betalen consumenten € 6,50 extra om hun reis te ‘vergroenen’.
Het geld wordt ingezet om de bouw van een waterkrachtcentrale in Indonesië mogelijk te maken.
De waterkrachtcentrale voorkomt CO2-emissie door elektriciteit op te wekken uit de natuurlijke stroming van de rivier, in plaats van fossiele brandstoffen als kolen en olie te verbranden.
Steeds meer reisorganisaties bieden de keuze voor GreenSeat aan bij boeking.
(Bron)
Minuscuul gps-apparaatje volgt kleine trekvogel

HETEREN - Wetenschappers hebben een minuscuul gps-apparaatje ontwikkeld, dat op de rug van trekvogels kan worden geplakt. Het 'knoopje' maakt het mogelijk trekvogels voortdurend te volgen op hun tocht naar overwinteringsgebieden en weer terug.
Volgens het Vogeltrekstation, dat onderzoeksgegevens bijhoudt over de vogeltrek, zijn al twee Friese kieviten en een Britse nachtegaal met gps-zender en al teruggekeerd uit verre oorden.
Er bestonden al zogenoemde geolocators voor grote trekvogels als ooievaars, ganzen en visarenden.
Voor de kleine zangvogeltjes was dat apparaat echter veel te groot en te zwaar. Vogelbeschermingsorganisaties en wetenschappers zijn opgetogen over het nieuwe 'knoopje', dat mogelijk inzicht gaat verschaffen in de reden waarom het slecht gaat met broedvogeltjes die in Afrika overwinteren. Hun aantal is al met 40 procent teruggelopen in de afgelopen dertig jaar.
(Bron)
Dode en zwaargewonden door windhoos

VETHUIZEN - Op een camping aan de Kemperplas in het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland) zijn woensdag een dode en meerdere zwaar gewonden gevallen.
De kampeerplaats werd begin van de avond getroffen door een windhoos.
Een twintigtal caravans werden de lucht in getild om verderop op de Kemperplas neer te komen. Dat maakte de politie bekend.
Over de identiteit van de dode is nog niets bekend. Volgens Omroep Gelderland zou het gaan om een vrouw.
De woordvoerder van de politie kon niet zeggen of de slachtoffers in de caravans zaten toen die het water in werden geblazen.
''De situatie is momenteel onder controle. Er zijn veel hulpverleners aanwezig'', aldus de woordvoerder.
De lichtgewonden zijn ter plaatse behandeld. Ze zijn in speciale folie gewikkeld om onderkoeling te voorkomen.
Het kostte de hulpdiensten veel moeite om de plek van het ongeval te bereiken.
Wegen waren geblokkeerd door omgevallen bomen en afgewaaide takken en dakpannen. Veel woningen in de omgeving hebben schade opgelopen aan daken.
(Bron)

Caravans zijn over een pad gewaaid, een plas in en verder geblazen naar de overkant van de plas.
‘Kip kwam echt voor het ei’

AMSTERDAM – Wat was er nu eerst, de kip of het ei? Het eeuwenoude raadsel is nu dan toch eindelijk opgelost, althans dat claimen Britse wetenschappers. Zij zeggen het onomstotelijke bewijs te hebben gevonden dat de kip toch echt eerst kwam.
Dit melden diverse Britse media woensdag.
Onderzoekers aan de Universiteiten van Sheffield en Warwick hebben ontdekt dat een bepaald eiwit essentieel is voor de vorming van de eierschaal.
Dit eiwit wordt geproduceerd in de eierstokken van een zwangere kip, dus daaruit kan worden afgeleid dat de kip eerder kwam dan het ei. Helaas wijst het onderzoek niet uit hoe de kip die het eiwit produceert dan is ontstaan.
Met behulp van een hightech computer, genaamd HECToR, hebben de wetenschappers de moleculaire structuur van een eierschaal bekeken.
Hiermee ontdekten ze dat het eiwit, met de naam OC-17, werkt als een katalysator die de vorming van de eierschaal versnelt. Deze harde schaal is essentieel voor het kuikentje dat zich binnenin het ei ontwikkelt.
“Er werd lange tijd gedacht dat het ei eerst kwam, maar nu hebben we wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat de kip eigenlijk eerst kwam”, vertelt professor Colin Freeman van de Universiteit van Sheffield.
“Het eiwit was al eerder bekend en de link met de vorming van een ei was ook gelegd, maar door het nader te bestuderen hebben we kunnen zien hoe het eiwit het proces beheerst. Het is erg interessant om te zien dat verschillende vogelsoorten een variatie van het eiwit lijken te hebben dat hetzelfde werkt”, aldus Freeman.
Zijn collega John Harding voegde hieraan toe dat de ontdekking ook voor andere toepassingen zou kunnen worden gebruikt. “Begrijpen hoe kippen eierschalen maken is fascinerend op zich, maar het kan ook leiden naar het ontstaan van nieuwe materialen.”
De ontdekking werd onthuld in het essay Structural Control Of Crystal Nuclei By An Eggshell Protein.
(Bron)
NMa beboet Wegener voor 19 miljoen euro

AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) heeft boetes opgelegd aan uitgever Koninklijke Wegener en vijf leidinggevenden voor in totaal ruim 20 miljoen euro.
De NMa beboet de uitgever en de leidinggevenden, omdat zij een voorschrift van de NMa niet zijn nagekomen. Dat had betrekking op de overname van het dagblad BN/De Stem in 2000, zo maakte de NMa woensdag bekend.
Wegener krijgt een boete van 19 miljoen euro, de vijf leidinggevenden moeten samen 1,3 miljoen euro ophoesten. De NMa beboet ook hen ''gezien de rol die zij hebben gespeeld'' bij het niet nakomen van het voorschrift.
Het is de eerste keer dat de NMa leidinggevenden beboet voor overtreding van de concurrentieregels.
Wegener was al eigenaar van de PZC, toen het via de overname van VNU Dagbladen in 2000 ook BN/De Stem in handen kreeg.
Volgens het voorschrift van de NMa moest de onafhankelijkheid van de beide kranten gewaarborgd blijven, om de lezer keuzevrijheid te geven maar ook om prijsverhogingen en verschraling van het aanbod te voorkomen.
Na onderzoek vorig jaar komt de NMa nu tot de conclusie dat het voorschrift niet is nageleefd.
''Wij nemen deze zaak buitengewoon ernstig op, want het overtreden voorschrift is nota bene door Wegener zelf aangedragen waardoor wij de overname van BN/De Stem konden goedkeuren. Nu blijkt dat Wegener jarenlang, in ieder geval sinds 2002, het voorschrift niet heeft nageleefd'', aldus bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa.
Mede naar aanleiding van een klacht van een lezer begon de mededingingsautoriteit vorig jaar een onderzoek naar de naleving van de bepaling.
Daaruit is volgens de NMa gebleken dat er geen sprake is van onderlinge onafhankelijkheid. ''Er is sprake van één nieuwsorganisatie waarbij het redactioneel en commercieel beleid tussen BN/De Stem en PZC voor Zeeuws-Vlaanderen op elkaar is afgestemd'', aldus de NMa.
Terwijl het onderzoek al liep heeft Wegener bij de NMa een verzoek ingediend om het voorschrift op te heffen. Dat verzoek wordt nog beoordeeld.
Ondertussen heeft de NMa ook een last onder dwangsom opgelegd om Wegener er alsnog toe te bewegen zich binnen een jaar aan het voorschrift te houden.
Gebeurt dat niet dan verbeurt Wegener een dwangsom van 1 miljoen euro per kwartaal tot een maximum van 20 miljoen euro.
Wegener vindt de boete die mededingingsautoriteit NMa het bedrijf en vijf leidinggevenden heeft opgelegd ''onterecht en buitenproportioneel''.
Bovendien vindt Wegener dat het verbod van de NMa om twee krantentitels redactioneel te laten samenwerken ''een inbreuk betekent op de redactionele onafhankelijkheid en daarmee een inbreuk vormt op het beginsel van persvrijheid'', aldus Wegener woensdag in een verklaring.
Een beslissing om redactioneel samen te werken behoort volgens Wegener ''tot de uitsluitende competentie van ieder van beide hoofdredacteuren''.
Volgens Wegener dient de NMa zich ervan te onthouden zich hierover een oordeel te vormen ''aangezien de NMa zich daarmee bemoeit met de inhoud van beide dagbladen''.
(Bron)
Dode door noodweer in België

BRUSSEL - Door het noodweer is woensdag in België een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. Een omvallende boom kwam op zijn truck terecht in het Waalse dorp Montignies-Saint-Christophe, bij de grens met Frankrijk.
In de plaats Geldenaken, ten zuidoosten van Brussel, stortte het dak van een sportzaal in. Ongeveer vijftien mensen raakten lichtgewond, aldus de burgemeester.
De plaats Ciney in de Ardennen werd getroffen door een kleine tornado. Rond een voetbalveld in Ciney, waar de Belgische club Standard Luik en het Franse Valenciennes een oefenwedstrijd speelden, zijn bomen omgevallen.
Er wordt met honden gezocht naar eventuele slachtoffers. Het nabijgelegen Dinant zit volledig zonder stroom.
Bij de Waalse steden Charleroi en Namen moest het treinverkeer worden stilgelegd, omdat er bomen op de rails waren gevallen.
Twee tunnels in Brussel werden gesloten vanwege wateroverlast, aldus de publieke omroep VRT.
In Vlaanderen bleef de overlast beperkt tot omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen en blikseminslagen.
(Bron)
Het overzicht van Teletekst van Tv Gelderland meldt 'minstens 1 dode op camping Vethuizen', maar de bijbehorende pagina is nog niet bijgewerkt en de site van de omroep is onbereikbaar 'wegens werkzaamheden'.
Dronken man rijdt al 20 jaar zonder rijbewijs

BERKEL-ENSCHOT - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de St. Jorisstraat in Berkel-Enschot (gemeente Tilburg) een 51-jarige Tilburger aangehouden omdat hij dronken achter het stuur van zijn auto zat.
Bij zijn aanhouding bleek bovendien dat de man al ruim 20 jaar zonder geldig rijbewijs rijdt.
Het rijbewijs van de man is in 1988 ongeldig verklaard nadat hij ook toen was betrapt op dronken rijden. Dat liet de politie woensdag weten.
Volgens de politie heeft de man destijds niet de moeite genomen om zijn rijbewijs opnieuw te halen.
(Bron)
Groot alarm Limburgse brandweer om noodweer

VENLO - Limburg is woensdagavond getroffen door een hevig onweer. Daarbij zijn vooral in Zuid-Limburg talloze bomen geknakt en kwamen takken en bomen op wegen terecht. Dat maakte de brandweer bekend.
In Maastricht viel een boom door de gevel van hotel Stay Okay aan de Maasboulevard, meldde de politie. Het is onbekend of daarbij gewonden zijn gevallen.
In Roermond waaide een grote boom om en raakte een gasleiding. De vierbaans N280 tussen Baexem en Roermond is bezaaid met takken. Automobilisten rijden er stapvoets.
De A73 tussen Maasbracht en Nijmegen was korte tijd in beide richtingen afgesloten, maakte de ANWB bekend. Ook de A2 in Zuid-Limburg was gestremd door de hoosbuien, aldus de brandweer.
De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft woensdagavond na half zes groot alarm geslagen in verband met het noodweer.
Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden, waarschuwde de brandweer. Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen.
De epicentra van de storm lagen volgens de Zuid-Limburgse brandweer rond Maastricht en Sittard-Geleen. Vooral in die regio's zijn talloze bomen geknakt.
Reizigers met het openbaar vervoer moeten rekening houden met vertragingen door takken en bomen op de weg.
De brandweer in Limburg-Noord heeft vanmiddag crisisoverleg gevoerd over het extreme weer om zich goed voor te kunnen bereiden. De brandweer roept mensen op niet 112 te bellen, maar het nummer voor niet-spoedeisende zaken 0900-8844.
De telefoon van de politie in Nijmegen staat woensdagavond roodgloeiend door de vele meldingen van stormschade. Dat meldde de politie. Ook de politie in Arnhem heeft het druk.
De meeste meldingen hebben betrekking op omgewaaide bomen. ''Er is vooralsnog geen sprake van ernstige incidenten'', aldus een politiewoordvoerder in Nijmegen. De politie verwijst veel meldingen door naar de brandweer.
(Bron)
'Faillissementsfraude PVV'er'

AMSTERDAM - PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel wordt beschuldigd van faillissementsfraude. Volgens de curatoren zijn schuldeisers benadeeld en is er sprake van een economisch delict.
De brief van de curatoren aan Van Bemmel is in handen van de NOS.
Voor zijn muziekwinkel New Tech Partner in 2006 failliet ging, zou Van Bemmel de inboedel verkocht hebben en het geld hebben doorgesluisd naar andere bedrijven die op zijn naam staan. Ook zou zijn administratie niet op orde zijn.
Toen het bedrijf failliet ging was de boedel leeg en stond er nog 313 euro op de bankrekening. Crediteuren zouden nog dertigduizend euro van New Tech Partner tegoed hebben.
Het PVV-Kamerlid zegt tegenover de NOS dat hij de beschuldigingen kan weerleggen en dat hij hierover in overleg is met de curatoren. Van Bemmel stond op plaats 23 van de kandidatenlijst van de PVV.
(Bron)
Man zwemt van Terschelling naar Vlieland

VLIELAND - Een 19-jarige man is dinsdagmiddag van Terschelling naar Vlieland gezwommen. Een schipper die bijna over hem heen voer, alarmeerde de KNRM.
De reddingsmaatschappij rukte uit, maar de man weigerde zijn zwemtocht te staken en aan boord te komen.''Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt'', aldus een woordvoerder van de KNMR.
''Het is een wonder dat hij het kan navertellen. Door de gevaarlijke ebstroming had het heel anders kunnen aflopen.'' Het is onbekend hoeveel kilometer de man heeft afgelegd, omdat het niet duidelijk is waar hij zijn zwemtocht begonnen is.
Terschelling en Vlieland liggen op minimaal 7 kilometer afstand van elkaar.
De man had een radarreflector en een satelliettelefoon in een vuilniszak aan zijn been vastgebonden. Deze heeft hij afgegeven aan de KNRM die hem tot aan Vlieland achtervolgde. De man vertelde later aan de KNMR dat het om een weddenschap ging.
Hij zou 500 euro krijgen voor het goede doel als hij zijn zwemtocht afmaakte. De man is na zijn avontuur door de politie meegenomen voor verhoor.
(Bron)
Een flinke bui en het koelt 11 graden af. Flinke regen, veel gerommel, maar geen geflits. Tijger zit bij de tuindeur zeer geïnteresseerd te kijken, Tom is kletsnat naar binnengekomen, maar besloot toch op het favoriete plekje te gaan liggen in plaats van de kast in te vluchten.
Het ergste weer lijkt van Brabant via Gelderland naar het noordoosten te trekken.
Pinguïns ontsnappen uit Dierenpark Emmen

EMMEN (ANP) - De Humboldtpinguïns in Dierenpark Emmen hebben een manier gevonden om buiten het park aan de wandel te gaan. Zo dook begin deze week een jonge pinguïn op in de achtertuin van een woning ongeveer een halve kilometer buiten de diergaarde. De politie bracht het dier in de kofferbak ongeschonden terug, maakte het dierenpark woensdag bekend.
Dinsdag ondernam een andere pinguïn een ontsnappingspoging. Het dier werd gesignaleerd in de tuin van een woning en gevangen door verzorgers. Dierenpark Emmen heeft nog geen idee hoe de vogels uit hun verblijf ontsnappen. Ook durft het park niet uit te sluiten dat er nog meer pinguïns in Emmen en omgeving rondlopen.
(Bron)
Eland stormt supermarkt binnen

OSLO - Bezoekers van een supermarkt in het Noorse plaatsje Kongsvinger, ten noordoosten van Oslo, keken vreemd op toen zij een eland langs de schappen zagen rennen.
Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om wat afkoeling te zoeken. De Noorse televisiezender TV2 maakte melding van het incident.
De eland takelde de bloemen- en tuinafdeling van de supermarkt flink toe, waarna het zijn weg vervolgde naar de drankafdeling.
Voor een stapel met koele bierflesjes bleef het dier een tijdje staan en stormde via de ingang de winkel uit. Hierna verdween de eland in een bos.
(Bron, filmpje)
Merkwaardig: een bonsai-kers. Heb je dan elk jaar 25 kersen?
Schade noodweer al boven de 12 miljoen euro

TILBURG - Het noodweer dat de afgelopen dagen delen van Nederland teisterde, heeft al voor minstens 12 miljoen euro schade aangericht.
Dat meldde verzekeraar Interpolis dinsdag op basis van de meldingen van klanten. Het aantal schademeldingen bij deze verzekeraar, marktleider in dit segment, is opgelopen tot ruim zesduizend.
Volgens de verzekeraar kwamen de schademeldingen in het weekeinde en maandag uit het hele land en daarna vooral uit Groningen, de oostelijke provincies en Limburg.
Door overvloedige waterval en wind liepen gebouwen onder water, vlogen dakpannen van het dak en waaiden bomen om. Agrariërs liepen schade aan hun gewassen op en blikseminslag vernielde apparatuur en veroorzaakte branden.
Op het terrein van de Zwarte Cross in de Achterhoek alleen al werd voor 1 miljoen euro schade aangericht. Interpolis merkt op dat het noodweer dat de afgelopen dagen over ons land trok, een vreemd verschijnsel is voor de tijd van het jaar.
(Bron)

Het is het soort storingen dat je eerder in augustus verwacht, domweg omdat het dan vaak erg warm is. Maar dat was het nu ook.

dinsdag, juli 13, 2010

Twee woonboten in Amsterdam uitgebrand

AMSTERDAM - Aan de Diemerzeedijk aan het IJ in Amsterdam zijn dinsdagavond twee woonboten door een uitslaande brand verwoest. Dat meldde de brandweer dinsdag.
De brand brak even voor zes uur door nog onbekende oorzaak uit op een van de twee vaartuigen, waarna het vuur oversloeg naar het andere schip.
Volgens de brandweer zijn er geen mensen gewond geraakt. Tegen half zeven was de brandweer druk in de weer om te voorkomen dat het vuur zou overslaan op andere woonboten.
De Diemerzeedijk ligt overigens niet in de buurt van de route die het Nederlands elftal eerder dinsdag aflegde door de Amsterdamse wateren.
(Bron)
Allochtone moeders werken vaker niet

HAARLEM - Allochtone moeders hebben relatief vaak geen betaald werk. Dat geldt vooral voor moeders van Turkse en Marokkaanse afkomst. In de periode tussen 2006 en 2008 had ruim de helft van hen geen baan, tegen een kwart van de autochtone moeders.
Dat is een van de conclusies uit 'Alle hens aan dek', een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksorganisatie TNO.
Volgens de onderzoekers heeft dit niet alleen te maken met zorg voor de kinderen, maar spelen ook een lager opleidingsniveau en cultuurverschillen een rol.
Het rapport bevat gegevens over mensen die niet tot de beroepsbevolking behoren. Zo waren er vorig jaar honderdduizend jongeren tussen de 15 en 26 die geen onderwijs volgden, niet werkten en ook niet actief op zoek waren naar werk.
Een derde van hen zou wel willen werken. De andere 66.000 willen of kunnen niet werken. Een aanzienlijk deel - 43 procent van de jonge mannen en 34 procent van de jonge vrouwen - geeft aan ziek of arbeidsongeschikt te zijn. Ruim drie op de tien jonge vrouwen noemen zorgtaken als reden.
Vooral jonge vrouwen zonder diploma, jonge vrouwen met een niet-westerse herkomst en jonge vrouwen in grote steden zijn niet actief op de arbeidsmarkt. Beleid om de arbeidsdeelname te vergroten, zou specifiek op deze groepen gericht moeten zijn, aldus het rapport.
De arbeidsdeelname van jongeren zonder diploma ligt 10 tot 20 procent lager dan die van jongeren die wel een goede opleiding hebben. Het afronden van een opleiding is dan ook belangrijk om de kans op werk te vergroten.
Werkgevers kunnen door het aanbieden van stages en werkervaringsplekken eraan bijdragen dat meer jongeren met een diploma van school komen.
Met het oog op de vergrijzing is het belangrijk dat de de arbeidsparticipatie toeneemt, niet alleen van jongeren maar ook van ouderen. Steeds meer 50-plussers blijven inmiddels werken, stelden de onderzoekers vast.
Van de beroepsbevolking tussen 50 en 65 had in 2009 57 procent een baan. In 1996 was dat nog maar 40 procent. De gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, loopt op. In 2007 was de gemiddelde pensioenleeftijd 62 jaar.
Wel zijn er verschillen per bedrijfstak. Bij de overheid en de zorg lag het op gemiddeld 61, terwijl mensen die in de landbouw of de visserij werken gemiddeld met 64 jaar stopten met werken.
(Bron)
Opruiende twitteraar krijgt werkstraf

DEN HAAG - De 18-jarige Hagenaar die zondag werd opgepakt omdat hij op 6 juli via Twitter opruiende berichten had verspreid, moet een werkstraf van 100 uur uitvoeren.
Ook heeft de politierechter in Den Haag hem dinsdag volgens supersnelrecht een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd.
Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) gemeld.
De man riep op om te komen rellen op het Jonckbloetplein in de Haagse wijk Laakkwartier. Die dag speelde het Nederlands elftal de halve finale tegen Uruguay en na de wedstrijd was het onrustig op en rond het Jonckbloetplein. Mensen gooiden vuurwerk en andere voorwerpen naar de politie.
Ook afgelopen zondag na de verloren WK-finale was het in die omgeving onrustig. De politie hield tientallen personen aan. Dinsdag aan het einde van de middag staan twee van hen, mannen van 31 en 23 jaar oud, terecht voor het plegen van geweld tegen de politie en wegens de oproep aan omstanders stenen naar de politie te gooien.
Of en zo ja wanneer andere arrestanten voor de rechter moeten komen, is nog niet bekendgemaakt. Een proces via supersnelrecht is alleen mogelijk als een zaak helder en duidelijk is en er niet bijvoorbeeld getuigen hoeven te worden gehoord.
(Bron)
Zuid-Korea zet robot in om grens te bewaken

SEOUL - Zuid-Korea voert een test uit om indringers op de grens met Noord-Korea met behulp van robots te detecteren en te vermoorden.
Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag op basis van bronnen binnen het ministerie van Defensie. Als de test met twee robots een succes is, dan wil het leger meer van zulke apparaten inzetten in het grensgebied.
De machines kunnen surveilleren, opsporen, schieten en hebben een stemherkenningssysteem. Door het gebruik van warmte- en bewegingssensoren kunnen de robots mogelijke gevaren detecteren en het commandocentrum waarschuwen.
De testrobots kosten 400 miljoen won (bijna 263.000 euro). Ze werden vorige maand geïnstalleerd in een grenspost in een centraal district aan de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea.
Naast de grensrobot is Zuid-Korea ook bezig gevechtsrobots te ontwikkelen die in combinatie met militairen kunnen opereren.
(Bron)
Seksuele grenzen vaak overschreden

AMSTERDAM - Van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft 84 procent sinds haar veertiende een 'grensoverschrijdende' seksuele ervaring gehad. Bij jongens en mannen in deze leeftijd is dit 66 procent.
Dat staat in een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep, dat dinsdag is gepubliceerd.
De grensoverschrijdende seksuele ervaringen variëren van een ongevraagde seksuele opmerking tot gedwongen seks. Meisjes en homoseksuele jongens lopen vooral veel risico's hier het slachtoffer van te worden.
De grens wordt volgens de onderzoekers overschreden als iemand die geen seks wil wordt overgehaald, gemanipuleerd, gechanteerd of gedwongen om toch seksuele handelingen uit te voeren.
Bij seksuele ervaringen zonder fysiek contact wordt iemand ongevraagd geconfronteerd met porno, masturbatie, seksuele opmerkingen of bewegingen.
Het onderzoek wijst verder uit dat jongens vaak zelf andermans grenzen overschrijden. Dit geldt vooral voor lageropgeleide jongeren.
Deze groep maakt zich overigens eerder schuldig aan het overschrijden van grenzen zonder dat sprake is van fysiek contact, terwijl hogeropgeleide jongens vaker de grenzen overschrijden waarbij wel sprake is van fysiek contact.
Volgens de onderzoekers is goede preventie in de vorm van een 'samenhangend programma voor seksuele en relationele vorming' hard nodig.
Mede daarom wordt een vervolgonderzoek ingesteld, om te kijken wat er aan dergelijk gedrag voorafgaat.
Op basis van deze resultaten, die in de eerste helft van volgend jaar worden verwacht, moet duidelijk worden hoe het probleem het beste kan worden aangepakt.
(Bron)

Ik schrok een beetje van dit bericht - eigenlijk vooral omdat ik ineens besefte hoe gewoon het tegenwoordig is dat je bepaalde opmerkingen naar je hoofd krijgt of dat kneusjes die zich stoer willen vinden obscene gebaren of bewegingen maken.
Schadelijke boktor gevonden in Hoofddorp

HOOFDDORP - In een tuin in de nieuwbouwwijk Floriande in Hoofddorp is eind vorige week een Oost-Aziatische boktor aangetroffen. De boktor vormt een groot risico voor een groot aantal loofbomen en struiken.
Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer dinsdag bekendgemaakt.
Volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is er nog geen aanleiding om maatregelen te nemen in de wijk, zoals het verwijderen van struiken.
Wel wordt de komende dagen onderzocht of de boktor zich in de buurt heeft verspreid. Daartoe heeft de instantie 150 brieven verspreid in het gebied waar de boktor is opgedoken.
De boktor bevond zich in een esdoorn in de tuin van een particulier. Het schadelijke beestje komt oorspronkelijk niet voor in Europa, maar ondanks de strenge controle bij de import van planten duikt het soms toch in Nederland op.
De boktor kan veel schade veroorzaken aan bomen en planten. Daarom moet verspreiding van het insect worden voorkomen, zo stelt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.
Er zijn één jonge vrouwelijke boktor en twee uitvlieggaten in een esdoorn gevonden. Het is niet waarschijnlijk dat er bevruchting heeft plaatsgevonden of dat er eitjes zijn gelegd en de boktor zich verder heeft kunnen verspreiden in het gebied, meldde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag.
Maandag heeft demissionair minister Gerda Verburg (LNV) contact gehad met de locoburgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Maatregelen worden na overleg met de gemeente genomen. De nVWA gaat de komende weken de controles uitvoeren.
Kwekerijen en handelsbedrijven, zoals tuincentra, binnen 2 kilometer rond de vondst, mogen alle planten waarin de boktor zich kan voortplanten, pas weer in de handel brengen na een intensieve controle.
Ook wordt er in de bufferzone van 2 kilometer geïnspecteerd op de aanwezigheid van de boktor. Begin dit jaar werd het gevreesde beestje aangetroffen in Boskoop. Daar werd toen een handelsverbod ingesteld voor de ongeveer 450 boomkwekerijen in dat gebied.
(Bron)
Inktvisorakel Paul ereburger in Spanje

ORENSE - Het wereldberoemde inktvisorakel Paul krijgt een onderscheiding. Het dorp Carballiño in het noordwesten van Spanje heeft het 50 centimeter lange achtarmige dier tot ereburger uitgeroepen, aldus lokale media dinsdag.
Carballiño wil Paul op deze manier bedanken dat hij de zege van Spanje op het WK voetbal voorspeld heeft. De octopus van een zeeaquarium in het Duitse Oberhausen wist de winnaars van acht uit acht wedstrijden vooraf aan te wijzen.
Burgemeester Carlos Montes gaat persoonlijk naar Oberhausen om Paul de onderscheiding, een doorzichtige urn met het wapen van Carballiño, te geven.
Montes hoopt ook te kunnen regelen dat Paul een tegenbezoekje aflegt aan het Spaanse dorp, dat van de inktvisvangst leeft. ''De Duitsers hoeven niet bang te zijn dat we Paul opeten'', aldus Montes, die tevens een visfabriek runt.
Hij heeft het Duitse zeeaquarium al 35.000 euro geboden om Paul over te nemen en als toeristenlokkertje in Carballiño te plaatsen.
(Bron)
Meisjes aangerand in de Efteling

AMSTERDAM - Twee jongens van 14 en 15 worden ervan verdacht tijdens een schoolreisje in de Efteling drie meisjes te hebben aangerand.
Het duo zit vast, meldt de politie. De slachtoffers waren 12, 13 en 14 jaar oud en komen uit de omgeving van Echt.
Het tweetal was maandag op schoolreisje in de Efteling in Kaatsheuvel. Ze kwamen een groep scholieren van een andere school tegen. De jongens vielen de drie meisjes lastig, uitten obscene taal en betastten de billen en borsten van de tienermeisjes.
Beveiligingsmedewerkers vatten aanvankelijk drie jongens in de kraag en droegen hen aan de politie over. Uit onderzoek bleek dat een van hen niets met het incident te maken had. Hij is weer vrijgelaten. De drie meisjes hebben aangifte gedaan.
(Bron)
Tankink loopt blessure op bij doden mug

AMSTERDAM - Net als veel van z’n collega’s was Bram Tankink in de eerste week van de Tour betrokken bij enkele valpartijen.
De Tukker is fysiek niet honderd procent, maar dat is niet te wijten aan een incident tijdens de koers.
“Ik heb een snee in mijn pink van top tot kootje omdat ik eergisteren zo slim was een mug van een fotolijstje te slaan”, meldt de renner van Rabobank op zijn website.
“Het fotolijstje aan de muur is nu dus vervangen voor een dode mug. Maar het gezoem was wel ingeruild voor een kloppende vinger.”
(Bron)
Belgische agent zwaargewond bij achtervolging

BRUSSEL - In België is dinsdag een politieagent neergeschoten tijdens een achtervolging in het Luikse Dalhem. De man zou in levensgevaar verkeren. Dat heeft de Franstalige krant La Dernière Heure op zijn website gemeld.
Dinsdagochtend rond elf uur zagen politieagenten een auto passeren die werd gezocht. Ze zetten de achtervolging in, waarop de auto er vandoor ging.
De politiepatrouille slaagde erin de auto in het nauw te drijven maar de bestuurder opende vervolgens het vuur. Een agent werd in zijn gezicht geraakt. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Steeds meer kantoren leeg

AMSTERDAM - Ruim 13 procent van de kantoorruimte in Nederland staat leeg. Door de zwakke economische omstandigheden loopt de leegstand dit jaar alleen maar verder op, bleek dinsdag uit informatie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Nederland heeft ongeveer 47 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Hiervan wordt 6,3 miljoen vierkante meter niet gebruikt, zo werd eind vorig jaar gemeten.
Een bepaalde mate van leegstand is wenselijk, lichtte een woordvoerder van het EIB toe. Als ongeveer 4 á 5 procent van het totale aanbod oppervlakte leeg staat, kunnen bedrijven naar believen naar een ander pand verhuizen.
Het instituut schat dat er momenteel een structureel overaanbod is van zo'n 4 miljoen vierkante meter; hiernaar zal ook op lange termijn geen vraag meer zijn.
De bouwproductie in Nederland kent dit jaar een krimp, die mede-veroorzaakt wordt door de hoge leegstand. De bouwsector verwacht dit jaar 7,8 procent minder te bouwen en volgend jaar 1 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het economische bureau van ING.
Het EIB schat de vooruitzichten voor de markt somber in. ''Alleen door omvangrijke sanering keert het evenwicht terug'', meldde het instituut. Als er geen rem wordt gezet op de bouw van nieuwe kantoren, zou er in 2020 een overschot zijn van 10 miljoen vierkante meter, aldus de woordvoerder.
Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM gaf opdracht voor het onderzoek naar de leegstand.
(Bron)
Minder treinen naar Schiphol door kabelbreuk

AMSTERDAM - Bij Schiphol rijden dinsdag in de avondspits minder treinen als gevolg van een defecte bovenleiding. In plaats van vier sporen zijn er nog maar twee sporen beschikbaar.
Reizigers op de route van Amsterdam naar Den Haag moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een half uur.
Dit maakte een woordvoerder van Prorail dinsdag bekend. Hij kon niet aangeven hoe lang de problemen op het spoor zullen voortduren. De kabel brak om 16.45 uur.
Dat is een ongunstig tijdstip, want de Amsterdamse binnenstad puilt uit met Oranjesupporters die dinsdagmiddag getuige waren van de huldiging van het Nederlands elftal. Velen zijn al onderweg naar het Centraal Station om de trein terug naar huis te nemen.
(Bron)
Rukkende wielrenner gezocht

AMSTERDAM - De politie heeft maandag tevergeefs gezocht naar een masturberende wielrenner. De man stond zich rond 15.40 uur in Tilburg te bevredigen tussen de Gilzerbaan en het Belsjlijntje. Een vrouw zag het tafereel en waarschuwde de politie.
Volgens de meldster ging het om een corpulente man in een grijze fietsbroek en een wit t-shirt.
Hij had donker haar en droeg een zonnebril. Agenten zetten een zoektocht op touw, maar konden de schennispleger niet vinden.
(Bron)
Elftal geniet van vaartocht

AMSTERDAM - Dirk Kuijt is een trots man dinsdag. Trots op zijn medespelers van het Nederlands elftal en trots op Nederland. ''Het lijkt wel of heel Amsterdam oranje is vandaag.''
Lachend en met een biertje in zijn hand zit hij dinsdagmiddag op de boot die door Amsterdam vaart op weg naar het Museumplein.
''We hebben zes weken met elkaar in een tunnel gezeten, we zijn heel hecht met elkaar geworden. Dat moeten we koesteren.''
De spelers kwamen dinsdagmiddag uit Den Haag met de helikopter naar Amsterdam. Kuijt heeft geen last van vliegangst of misselijkheid ''Meneer Van der Vaart had wel een beetje problemen, maar hij ziet er nu weer een stuk beter uit'', lacht hij.
Bondscoach Bert van Marwijk is onder de indruk van de Oranjefans langs de vaarroute. ''Ik ken de beelden van vroeger, maar dit is onvoorstelbaar.'' Van Marwijk kreeg eerder dinsdag een lintje.
''Normaal ben ik er niet zo van, maar als je dan zelf zo'n lintje krijgt is het toch bijzonder.'' De bondscoach zei voor de NOS-camera dat koningin Beatrix ''fantastisch'' was. Ze spraken lang met elkaar.
Van Marwijk geniet zichtbaar van het onthaal, maar wil ook graag naar huis. ''Ik heb mijn familie gemist. We zijn negen weken onderweg. In 1974 en 1978 deden nog maar zestien landen mee aan het WK, nu 32, wij zijn veel langer van huis.'' Hij kijkt uit naar het weerzien met vrouw, kinderen en kleinkinderen in het Limburgse Meerssen.
''Heel Nederland is samen, zo mooi om dit te zien'', jubelt Robin van Persie. ''Ik was enorm teleurgesteld na de verloren finale zondag; vanochtend ook nog, maar nu is het helemaal goed'', zei hij dinsdag vanaf de boot in Amsterdam.
''Het lijkt wel of we gewonnen hebben en misschien is dat ergens ook wel zo.'' Hij spreekt van een onvergetelijke dag. ''Voor mij en voor het hele land.''
Op de schouders van Dirk Kuijt overzag Wesley Sneijder de ruim honderdduizend Oranjefans op het Museumplein in Amsterdam. Onder luid gejoel werden de voetballers dinsdagmiddag onthaald op het podium. Bondscoach Bert van Marwijk boog voor zijn fans.
''Dit is echt ongelooflijk'', zei Arjen Robben. ''Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de hele wereld.'' Met elkaar zongen de spelers Bloed, Zweet en Tranen, de hit van wijlen André Hazes.
(Bron)

En dan zitten ze met bier in de hand op de boot te twitteren en te filmen terwijl af en toe iemand roept: 'BUKKEN! BRUG!!' - heel eng.
Duitse spelers bieden fans excuses aan

FRANKFURT - De Duitse selectie heeft dinsdag middels een brief excuses aangeboden voor het feit dat ze maandag duizenden voetbalfans tevergeefs op het vliegveld heeft laten wachten.
De fans hadden zich op de luchthaven van Frankfurt verzameld om zo de spelers feestelijk te onthalen en te feliciteren met de behaalde derde plaats op het WK in Zuid-Afrika.
De spelers gingen echter na aankomst uit Zuid-Afrika linea recta en zonder zich maar even te laten zien naar huis.
''We begrijpen dat de fans als afsluiting van het toernooi de spelers nog eenmaal hadden willen zien, maar wij vinden niet dat een derde plaats gevierd moet worden. Wij wilden meer. Meer voor onszelf en meer voor Duitsland'', aldus de verklaring van de selectie.
Het Nederlands elftal laat zich dinsdag ondanks de nederlaag in de finale van zondag wel uitgebreid huldigen.
(Bron)
Webb had twee moeilijkste uren uit carrière

RIJSWIJK - De Engelse scheidsrechter Howard Webb heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op zijn optreden in de WK-finale tussen Nederland en Spanje (0-1).
De leidsman gaf in het bikkelharde duel twaalf gele kaarten en een rode kaart (voor John Heitinga, die twee keer geel kreeg).
''Dit waren de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan'', vertelde Webb. ''Ik ben fysiek en emotioneel helemaal op.''
De 39-jarige leidsman verbleef maandag in een onderkomen voor FIFA-officials, nabij Pretoria. Uit het zicht van de journalisten nam hij de tijd om uit te rusten.
''Gelukkig steunt de wereldvoetbalbond FIFA ons heel goed. Niet alleen naar aanleiding van de finale, maar vanwege ons optreden bij het hele WK'', zou Webb aan een vriend hebben verklaard.
Die zocht op zijn beurt contact met de Britse krant Daily Mail. De tabloid meldde dat Webb de WK-finale zou hebben beleefd als een rit door de hel.
De Engelsman kreeg na afloop van de wedstrijd - vooral uit Nederland - veel kritiek op zijn optreden. Hij zag niet dat Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot.
Oranje kreeg geen hoekschop, waarna in de daaropvolgende Spaanse aanval het enige doelpunt viel dat volgens Oranje wegens buitenspel had moeten zijn afgekeurd. De maker van die treffer, Andres Iniesta, was eerder al aan 'rood' ontsnapt nadat hij Mark van Bommel natrapte. Ook dat ontging Webb.
De Engelsman floot niet alleen in het nadeel van Oranje. Hij had ook Nigel de Jong (die een tegenstander een karatetrap gaf), Van Bommel en Arjen Robben van het veld kunnen sturen.
(Bron)

Het doelpunt op zich was niet buitenspel, maar de situatie direct er voorafgaand wel.
Hij was niet partijdig, hij kon het domweg niet aan.
Vrijend koppel belandt met auto in sloot

AMSTERDAM - Een stelletje dat het kennelijk wel erg gezellig had in hun auto is maandag met hun wagen in een sloot langs de A27 beland. Dat meldt een woordvoerder van de politie.
De auto stond stil op een rustig plekje langs de A27 ter hoogte van Maartensdijk, toen de wagen plotseling in beweging kwam en in de sloot belandde.
De man en vrouw in het voertuig bleven ongedeerd, maar hun auto moest door een takelwagen uit de sloot worden gehaald.
Waar het tweetal precies mee bezig was, weet de woordvoerder niet. "Ze zaten toen wij kwamen natuurlijk in een andere positie."
(Bron)
Dronken man ontsnapt aan krokodil

SYDNEY - Een dronken toerist in het noordwesten van Australië leek het wel een goed idee een ritje te maken op een krokodil, nadat hij een lokaal café uitgezet was. Hij klom over het hek van een krokodillenpark in Broome en klom op de 5 meter lange zoutwaterkrokodil Fatso.
Het dier was daar niet van gediend en beet de 36-jarige man in zijn been.
Volgens de eigenaar van het bedrijf heeft de man veel geluk gehad, want de krokodil had hem in een beet kunnen vermorzelen. De koude nacht maakte het koudbloedige dier vermoedelijk wat minder snel.
Het slachtoffer is urenlang geopereerd aan rijtwonden.
(Bron)
Oorzaak supernova-explosies blijft onduidelijk

AMSTERDAM - De exacte oorzaak van een veel voorkomend soort sterexplosies is onduidelijk. En de methode waarvan gehoopt werd dat deze duidelijkheid zou kunnen verschaffen, blijkt onbetrouwbaar.
Als een ster als supernova ontploft, geeft hij tijdelijk zo veel licht dat hij tot op afstanden van miljoenen lichtjaren te zien is.
De helderheid van een bepaald soort supernova - type Ia - gedraagt zich zo voorspelbaar, dat astronomen deze objecten kunnen gebruiken om grote afstanden in het heelal te meten. Maar wat is de oorzaak van deze supernovae?
De eerste mogelijkheid is dat een witte dwergster gas van een begeleidende ster opslokt, totdat hij een kritieke massa bereikt. De andere mogelijkheid is dat twee witte dwergen met elkaar in botsing komen. Hoe dan ook zou elk sterrenstelsel moeten wemelen van de witte dwergen die binnen afzienbare tijd tot ontploffing komen.
Verondersteld werd dat de gas-opslokkende witte dwergen zichzelf zouden verraden door relatief energie-arme röntgenstraling uit te zenden. Omdat er maar heel weinig van die 'zachte' röntgenbronnen te vinden zijn, meenden sommige astronomen dat de meeste supernovae van type Ia het gevolg moesten zijn van botsende witte dwergen.
Volgens onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) is die conclusie echter voorbarig. Uit het CfA-onderzoek blijkt namelijk dat twee om elkaar wentelende witte dwergen gas uitwisselen.
Ook deze dubbelsterren zouden dus een bron van zachte röntgenstraling moeten zijn. Met andere woorden: het gebrek aan zachte röntgenbronnen kan niet worden gebruikt om onderscheid te maken tussen de mogelijke voorlopers van supernovae van type Ia.
(Bron)