zaterdag, januari 17, 2009

Minder baby's door financiële crisis

DEN HAAG - Het is zeer waarschijnlijk dat er de komende jaren door de economische crisis minder kinderen worden geboren.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zaterdag een bericht daarover in het AD bevestigd.
''Het is inderdaad een trend dat het aantal geboortes terugloopt als het economisch minder gaat'', legt een woordvoerder uit. Zo daalde het aantal geboortes in de jaren zeventig, ten tijde van de oliecrisis, en aan het begin van de jaren tachtig en negentig, toen het economisch ook minder ging met Nederland.
''Kinderen krijgen wordt vaak gepland'', stelt de zegsman. ''Als mensen onzeker zijn over de toekomst, denken ze sneller: nu maar even niet.'' Tussen 1969 en 1979 daalde het aantal geboortes van 248.000 per jaar naar 175.000 per jaar. Een zelfde trend deed zich voor tussen 1980 (181.000) en 1983 (170.000) en tussen 1991 (198.000) en 1996 (189.000).
Daarentegen zijn mensen in tijden van economische voorspoed juist wel erg geneigd om kinderen te plannen, blijkt uit de cijfers.
In 2007 werden er in Nederland ruim 181.000 kinderen geboren. Demografen van het CBS voorspellen in het AD dat dit aantal de komende twee jaren zal dalen tot 175.000 in 2010.
(Bron)
Ophef over achterhouden kritisch Irak-advies

DEN HAAG - Zowel regeringspartijen PvdA en ChristenUnie als SP, VVD en D66 in de oppositie zijn ervan geschrokken dat een kritisch juridisch advies over de politieke steun aan de oorlog in Irak eind april 2003 zou zijn achtergehouden voor de toenmalige CDA-minister Jaap de Hoop Scheffer.
NRC Handelsblad berichtte zaterdag over een geheim memorandum waaruit dit zou blijken.
Volgens het advies dat op de website van NRC Handelsblad staat, schoot de onderbouwing van de steun aan de oorlog door het toenmalige kabinet-Balkenende juridisch tekort.
Nederland zou zelfs een eventuele procedure voor het Internationale Gerechtshof verliezen. Op het memo staat: ''Graag goed opbergen in de archieven voor het nageslacht. De discussie is hiermee voor dit moment gesloten.''
Premier Jan Peter Balkenende zei zaterdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA in Haarlem eerst de details te willen horen. Hij wilde nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Ook moest hij nog contact hebben met huidig minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, die op bezoek is in Australië en Nieuw Zeeland.
Volgens Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA bevestigt het stuk bij hem niet alleen dat de oorlog in Irak niet goed was, maar ook dat de juridische onderbouwing niet deugde. Met zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt hij het schokkend als de ambtelijke top het advies niet heeft doorgegeven.
De PvdA en ChristenUnie willen, net zoals oppositiepartijen SP, VVD en D66, zo snel mogelijk uitleg van het kabinet. Verhagen wordt pas vrijdag terugverwacht van zijn reis. Maar volgens Voordewind kan Balkenende ook in zijn eentje uitleg geven in de Kamer.
De twee regeringspartijen willen nog geen antwoord geven op de vraag of er een parlementair onderzoek moet komen naar de steun aan de oorlog in Irak. Zij willen eerst de reactie van het kabinet afwachten.
In de Kamer gaan al lang stemmen op voor een onderzoek. Toen de PvdA in de oppositie zat bij het vorige kabinet, waren de sociaaldemocraten daar ook voor. Maar CDA, PvdA en ChristenUnie hebben bij de coalitieonderhandelingen afgesproken dat ze zo'n onderzoek tegenhouden.
De premier zei dat hij ook nu geen behoefte heeft aan een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun in 2003 aan de Amerikaans invasie in Irak. En een meerderheid van de Kamer is het daarmee eens, aldus Balkenende.
D66-leider Alexander Pechtold riep regeringspartijen op om het regeerakkoord open te breken. Het zou volgens Pechtold ''democratisch onzedelijk'' zijn om nog vast te houden aan de afspraak geen onderzoek te doen.
Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel onderstreept de onthulling in NRC de noodzaak van een parlementaire enquête. Van Baalen zei dat het van de antwoorden van het kabinet afhangt of de VVD-fractie in de Tweede Kamer nu ook een verzoek tot een Irak-onderzoek steunt.
VVD-leider Mark Rutte waarschuwde eerder deze week al dat het kabinet te veel mist laat ontstaan rond de politieke steun voor de oorlog in Irak.
(Bron)

Hoe durft iemand nu nog een onderzoek tegen te houden?
'Grote toekomst voor rijden op afval'

GRONINGEN - Overheden, bedrijfsleven en wetenschappers proberen gezamenlijk het gebruik van biogas een duwtje in de rug te geven.
Zo komt Gasunie medio dit jaar met een nationaal certificeringsysteem voor biogas zodat duidelijk moet worden wanneer aardgas op milieuvriendelijke wijze opgewekt is. Dat bleek vrijdag op het symposium Mobiliteit en Duurzaamheid.
De bijeenkomst was georganiseerd door de provincies Groningen en Friesland, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie en een aantal andere bedrijven.
Biogas, of groen gas, kan gebruikt worden om het huis te verwarmen, maar ook om op te rijden.
Voor het certificaat gaat deels hetzelfde op als voor groene stroom. Als iemand biogas tankt, koopt die een mengsel. ''Maar hier geldt wel hoe meer vraag hoe meer aanbod'', lichtte een woordvoerder toe.
Het gas wordt opgewekt door de vergisting van gft-afval bij de vuilverwerking in Wijster. ''Het spreekt mensen aan om op afval te rijden en het stinkt niet.''
Biogas is geschikt voor alle voertuigen die nu ook al op gas rijden en zou voor minstens 70 procent minder CO2-uitstoot zorgen dan aardgas.
Op de bijeenkomst in Groningen werd ook bekendgemaakt dat het aantal aardgas-vulpunten dit jaar nog toeneemt van vijftien naar 55.
Ook gaat Gasunie binnenkort proberen om biogas door het gasnet te transporteren.
(Bron)
Den Haag krijgt eigen homoprijs

DEN HAAG - Den Haag gaat jaarlijks een prijs uitreiken aan een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor de homo-emancipatie in de stad. Dat heeft de gemeente zaterdag bekendgemaakt. De prijs wordt vernoemd naar de in 2006 overleden Haagse scheidsrechter John Blankenstein.
De eerste Blankensteinprijs wordt in juni uitgereikt op Roze Zaterdag. Aan de prijs is een kunstwerk en een bedrag van 2500 euro verbonden. De bekroning is ingesteld op initiatief van de SP-fractie in de gemeenteraad, die daartoe vorig jaar een motie indiende.
De gemeente Den Haag profileert zich de afgelopen tijd steeds meer als homovriendelijke gemeente. Volgens een zegsvrouw is de residentie de enige stad van Nederland met een eigen homo-emancipatienota.
Komende zomer vindt in Den Haag de landelijke viering van Roze Zaterdag plaats. En volgend jaar is de Hofstad gastheer voor de jaarlijkse conferentie van de internationale bond voor homo's.
(Bron)
Hondenkleding schadelijk bevonden door dierenbescherming

AMSTERDAM - Te krappe hondenkleding kan ernstige schade opleveren voor honden, dat meldt de Britse dierenbescherming (RSPCA).
De RSPCA wil stappen ondernemen tegen baasjes die hun huisdieren aankleden in te krappe kleding zoals laarsjes, broeken en truitjes. De dierenbescherming dreigt zelfs met juridische stappen.
Een woordvoerder van de RSPCA wijst de hondeneigenaren in de krant The Daily Mail op de dierenwelzijn-afspraken die in 2007 zijn gemaakt.
Daarin staat dat aan alle behoeften van huisdieren moet worden voldaan. Een van die behoeften is dat dieren zich normaal kunnen uiten en met te krappe kleren aan lukt dat niet.
Hondenmode is al een aantal jaar een trend, met sterren als Paris Hilton als fervent aanhanger. Zij hult haar huisdier graag in modische kleding en begon in 2007 een eigen kledinglijn voor dieren, genaamd Paris Hilton Pet Collection.
Luxewarenhuis Harrods houdt zelfs een modeshow genaamd ‘Pet-a-Porter’ waarin honden de nieuwste mode showen. Ook bestaat er sinds vorig jaar de puppypurse, een tas die gebruikt wordt om je hond gemakkelijk onder je arm mee te kunnen dragen.
(Bron)

Skinny jeans mag niet voor een hond?
Geen belastingaangifte met Windows 98

DEN HAAG - Mensen die nog werken met Windows 98, kunnen niet meer met hun computer belastingaangifte doen.
Een woordvoerder van de fiscus bevestigde zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf. Elektronisch aangifte is pas mogelijk met een besturingssysteem van Microsoft vanaf Windows 2000.
Volgens de woordvoerder is de Belastingdienst daartoe gedwongen, omdat Windows 98 door Microsoft zelf niet meer wordt ondersteund. Daarom is de veiligheid van de belastingaangifte met dat programma niet meer gegarandeerd.
(Bron)

Er bestáán echt waar ook nog andere systemen, waarmee het wèl lukt.
Familieagent helpt na dodelijk verkeersongeval

LEIDERDORP - Politie Hollands Midden gaat familieagenten inschakelen voor hulp aan nabestaanden van een dodelijk verkeersongeval. Zeventien agenten uit de regio zijn opgeleid en aangesteld voor deze functie.
Volgens het korps fungeren de familieagenten als aanspreekpunt voor nabestaanden. Die zitten vaak met vragen over bijvoorbeeld de toedracht en een eventuele rechtszaak. Dodelijke verkeersongevallen hebben een grote impact op de nabestaanden.
De agenten kregen tijdens hun opleiding ook een workshop van een uitvaartondernemer. Ze werken samen met bureau Slachtofferhulp.
(Bron)
Bestuurder vlucht voor controle en ramt fietsagent

ROTTERDAM - Een automobilist is zaterdagochtend in het centrum van Rotterdam ingereden op een fietsagent toen hij een alcoholcontrole wilde ontwijken.
De agent in kwestie kon net op tijd van zijn fiets afspringen, zodat slechts zijn tweewieler werd geraakt. De automobilist ging er met hoge snelheid vandoor, maar knalde op de Schiekade frontaal op een paal langs de weg.
Dat heeft de politie zaterdag gemeld. Een van de inzittenden wist uit de auto te komen en ging er te voet vandoor. Hij kon echter vrij snel door de politie worden aangehouden. De andere twee inzittenden raakten zwaargewond en moesten door de hulpverleningsdiensten uit het voertuig worden gezaagd.
Zij zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Daar wordt hen in elk geval alsnog een bloedtest afgenomen, verzekert een zegsvrouw van de politie.
(Bron)

Hoe gestoord zijn die gasten toch, die denken dat ze zo wel wegkomen? Misschien zou je ze gewoon moeten opsluiten. al die agressieve dombo's bij elkaar, zoek het lekker onderling uit, maak elkaar maar af.
Amsterdam krijgt Engelse taxi's op elektriciteit

AMSTERDAM - Als het aan taxibedrijf TCA ligt, rijden nog voor de zomer twintig karakteristieke Engelse 'black cabs' op elektriciteit rond in Amsterdam. Directeur Bas Vos van TCA bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.
TCA maakte afgelopen zomer bekend vanaf dit jaar met elektrische taxi's te willen gaan rijden. TCA kiest nu voor de Britse wagens, die ruim 150 kilometer op batterijen kunnen rijden.
In Londen rijden al enkele jaren elektrische taxi's rond. Vos hoopt dat voor het einde van dit jaar vijftig elektrische taxi's in Amsterdam rijden.
(Bron)
'Winter één na koudste van de eeuw'

DE BILT - Dankzij de lage temperaturen van de afgelopen weken is deze winter nu al de op één na koudste van deze eeuw. Alleen de winter van 2003 leverde meer kou op. Dat meldt het KNMI zaterdag op basis van het actuele koudegetal.
Het koudegetal wordt berekend uit de etmaalgemiddelde temperatuur. Op basis van deze informatie maakt het KNMI regelmatig een tussentijdse balans op van de winter. Het koudegetal van deze winter is inmiddels opgelopen tot 51,5.
In de laatste twaalf jaar haalde alleen de winter van 2003 een hogere score, namelijk 80,1. Met nog twee maanden te gaan acht het KNMI de kans zeer groot dat de huidige winter die score overtreft.
De winter van 1997 was de laatste met een score boven de honderd: toen eindigde het koudegetal op 131,6.
Het KNMI meet het koudegetal sinds 1901. Met nog twee maanden te gaan staat de huidige winter op de 55e plaats in de lijst met koudste winters sinds dat jaar. De koudste winters van de afgelopen 108 jaar blijven 1963, met een koudegetal van 345, en 1947 (342).
(Bron)

En flinke extra schade aan auto's door kapotte wegen, en aan mensen door 'gezonde' lichaamsbeweging, enzovoorts.
Duizenden mensen protesteren tegen snelwegplannen

UTRECHT - Duizenden mensen hebben zaterdag een menselijk lint tussen de bebouwde kom van Bunnik en Landgoed Rhijnauwen gevormd.
Ze protesteerden tegen de plannen voor een mogelijke verbindingsweg tussen A12 en A28 dwars door het landschap. Op de weilanden waar het tracé zou moeten komen, stonden bijna vijfhonderd basisschoolkinderen uit Bunnik.
Door het vormen van het menselijk lint wilden de actievoerders laten zien dat de geplande weg een litteken zal veroorzaken in het landschap.
De demonstranten zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat een natuurgebied dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt, doorkruist zal gaan worden door een weg.
Begin jaren tachtig waren de bossen bij Utrecht ook al het toneel van acties. Demonstranten hingen in bomen om te voorkomen dat de A27 door het gebied werd gelegd.
De actiebereidheid onder de aanwezige demonstranten was groot. Leden van GroenFront! deelden tijdens de actie flyers uit voor een klimworkshop volgende week. Daarmee refereerden ze aan de bosbezetting van twintig jaar geleden.
(Bron)

vrijdag, januari 16, 2009

Nederlandse toeriste verkracht in Nieuw-Zeeland

TUATAPERE - Een Nederlandse vrouw en haar vriend zijn deze week op een camping in Nieuw-Zeeland slachtoffer geworden van een gewapende overval. De 25-jarige dader maakte een geldbedrag buit en verkrachtte de 22-jarige vrouw voor de ogen van haar 25-jarige vriend.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vrijdag de overval op het stel. ''Ze zijn inmiddels goed opgevangen door de plaatselijke instanties'', zei hij.
De Nederlanders sliepen in hun camper op het Five Mountains Holiday Park in Tuatapere toen de overvaller gewapend met een mes binnenkwam.
De politie kon de man later aanhouden toen diens moeder foto's van het mes in de plaatselijke krant herkende. De verdachte is aangeklaagd voor verkrachting. Andere aanklachten zijn nog in voorbereiding.
In 2006 werden ook twee Nederlanders in Nieuw-Zeeland overvallen. Het Nederlandse echtpaar was op huwelijksreis. De daders waren verkleed als agent.
Ze bedreigden de Nederlanders met een pistool, bonden hen vast en verkrachtten de vrouw. Met de bankpasjes van de Nederlanders pinden ze geld.
Pas na twee dagen kwam er een eind aan het drama toen het echtpaar op een verlaten plek werd achtergelaten.
(Bron)
Twee jaar geëist tegen politieman

UTRECHT - De officier van justitie in Utrecht heeft vrijdag twee jaar gevangenisstraf geëist tegen de 48-jarige Marcel van E. uit Huizen. Volgens de aanklager heeft Van E., die politieman is, doelbewust een meisje gedrogeerd.
Het inmiddels 19-jarige meisje uit Den Haag logeerde twee jaar geleden bij haar oma in Baarn. Van E. was daar klusjesman.
Van E. heeft volgens de aanklager een glas sinaasappelsap gemengd met een grote hoeveelheid slaappillen. Het meisje moest in een ziekenhuis worden opgenomen.
Van E. bleek op diezelfde dag een voorraad van hetzelfde slaapmiddel bij een apotheek te hebben opgehaald. Het meisje vertoonde geen sporen van enig misbruik toen ze bijkwam.
Van E. kon zijn voorraad medicijnen desgevraagd niet aan de politie laten zien. Hij vertelde dat hij zo in paniek was geraakt door het onderzoek dat hij de pillen had weggespoeld.
Hij bleef ontkennen dat hij het meisje iets had misdaan. Zijn advocaat benadrukte dat het meisje ook een zelfmoordpoging gedaan kon hebben.
Volgens de officier zijn er in het dossier geen aanwijzingen voor een zelfmoordpoging. De officier nam het de verdachte kwalijk dat hij weigert iets te vertellen over zijn motief.
Het meisje weet daardoor niet wat er precies is gebeurd in de periode dat ze buiten bewustzijn was.
De rechtbank doet op 30 januari uitspraak.
(Bron)

Geweld tegen politieagenten wordt harder bestraft dan geweld tegen burgers. Ik neem aan dat geweld van agenten ook harder bestraft wordt.
Duidelijkheid voor vrijwilligers van poppodia

DEN HAAG - De belastingdienst heeft samen met uitvoeringsorganisatie UWV en de Nederlandse poppodia afspraken gemaakt over controles van de fiscus op de beloning van vrijwilligers bij poppodia.
In het verleden bestond er vaak onduidelijkheid over de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding en toegestane geschenken als consumptiebonnen en kaartjes voor medewerkers.
Dit leidde bij controles tot naheffingen en soms tot boetes, zegt een woordvoerster van de fiscus.
In een vrijdag in Groningen ondertekend convenant met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals wordt duidelijkheid geschapen. Vrijwilligers mogen in 2009 in totaal maximaal 1500 euro ontvangen.
De bovengrens voor geschenken bedraagt 44 euro maximaal per persoon. De ondertekenaars gaan dit jaar nog verder praten over festivals en het verminderen van de administratieve rompslomp.
In het convenant is al afgesproken dat de podia die zich aansluiten verplicht hun cijfers verwerken in een zogenoemd poppodiumanalysesysteem waaruit de belastingdienst dan gegevens krijgt aangeleverd.
Ze hoeven dat niet meer per persoon aan tegeven. Als dit gebeurt, hoeft de belastingdienst niet zo vaak meer te komen controleren. De dienst is al een tijdje bezig met het sluiten van vergelijkbare convenanten met andere sectoren.
(Bron)
Tom ligt op de bankleuning. Af en toe gaat ie verliggen, af en toe zie ik 'm dromen. En soms staat ie op, rekt zich uit, poetst hier en daar wat en dan is het weer tijd om te gaan slapen.
Wie zegt dat katten niet aan een winterslaap doen, heeft Tom nog niet meegemaakt (hoewel ie in de nacht wel enige activiteit vertoont: even naar buiten, wat eten, en weer de bank op).
TT 113 Burgemeester verzweeg inkomsten

De wethouders in Den Helder willen dat VVD-burgemeester Hulman opstapt. Hulman is in opspraak geraakt omdat hij van Den Helder 3200 euro krijgt voor dubbele woonlasten. Die ontstonden toen hij zijn Rotterdamse huis niet verkocht kreeg bij zijn aantreden in Den Helder.
Volgens de wethouders is nu gebleken dat Hulmans inkomen 30.000 euro hoger was dan hij had opgegeven. Na toekenning van de woonvergoeding bleek dat Hulman nog wachtgeld kreeg van de gemeente Rotterdam, en een uitkering van het ABP.
Ook heeft hij nog een huis in Spanje. De wethouders willen dat de gemeenteraad een afzettingsprocedure begint.
Brrrrrrrrrrrr.
"Carglass repareert, Carglass fèfangt".
Werken in kou mogelijk in cao

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten heeft tijdens de meldweek voor werken in de kou, die donderdag afliep, 270 reacties gekregen. De meldingen zijn voor de bond aanleiding nader te onderzoeken of verdere afspraken hierover in cao's moeten worden opgenomen.
Winkelpersoneel en werknemers in de metaal hebben de afgelopen weken het meest last gehad van de vrieskou. Ook mensen die werken in magazijnen en loodsen trokken aan de bel.
Volgens de bond geven de regels niet duidelijk aan wat de verantwoordelijkheden van werkgevers zijn als het gaat om de temperatuur op de werkvloer. De resultaten van de meldweek bevestigen die indruk, laat de bond vrijdag weten.
Zo kampen winkelmedewerkers soms met werkgevers die de winkeldeur de hele dag open laten staan, ook als het vriest. In magazijnen en loodsen staan de deuren vaak open voor vrachtwagens en heftrucks.
In de metaalsector wordt veel in de buitenlucht gewerkt, maar volgens de bond zijn in deze branche geen afspraken gemaakt over 'werkbare' temperaturen. Dat is in de bouw wel het geval, aldus FNV Bondgenoten.
"De vraag van werknemers is vaak: kan dat zo maar?", zegt adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten Jan Warning. "Duidelijke regelgeving kan dus veel problemen voorkomen."
(Bron)
Bejaarde automobilist rijdt over eigen arm en voet

NIEUW-VENNEP - Hij wilde even onder de wagen kijken of er een dier onder lag, maar reed per ongeluk over zijn eigen arm en voet heen. Dat overkwam een 77-jarige automobilist uit Nieuw-Vennep donderdagavond. Volgens de politie vergat hij zijn automaat in de parkeerstand te zetten.
De bestuurder reed op de Venneperweg ergens overheen. De man dacht dat het een dier was en wilde kijken of het nog leefde. Omdat de auto niet in de parkeerstand stond, reed die achteruit tegen de eigenaar aan.
Zijn eigen auto reed hem omver, waardoor hij op de grond viel. Daarna reed de auto over de rechtervoet- en arm van de onfortuinlijke bestuurder en vervolgens tegen een andere auto aan.
Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)
TT 133 In Breda heeft de politie vannacht een arrestant laten ontsnappen. De man van 19 had geklaagd over pijn aan zijn pols en werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar ging hij er vandoor, hoewel hij vastzat aan een handboei. De man was opgepakt voor een overval op een vrouw (36) in Breda.
Ermelo voert vloekverbod opnieuw in

ERMELO - De gemeente Ermelo voert het vloekverbod opnieuw in. Dit meldde de gemeente vrijdag. De gemeenteraad had om herinvoering van het verbod gevraagd.
Burgemeester en wethouders van de Veluwse gemeente schrapten het vloekverbod recent uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) als overbodig artikel.
Volgens het college is een dergelijk verbod simpelweg niet te handhaven, zei een woordvoerster vrijdag. Raadsleden verzochten echter het verbod opnieuw in de APV op te nemen vanwege het symbolische karakter.
Diverse gemeenten in het land, waaronder Putten en Staphorst, hanteren een vloekverbod. Vloeken in het openbaar kan wel beboet worden, maar de kans daarop is nihil, zei een woordvoerder van Ermelo. ''In zwaardere gevallen, als iemand bijvoorbeeld majesteitsschennis pleegt, is het wetboek van Strafrecht van toepassing.''
(Bron)

Ze doen maar. Utreg heeft een iets andere instelling.
Inbreker opgepakt met behulp van Facebook

AMSTERDAM – Een Nieuw-Zeelandse overvaller is opgepakt door de politie naar aanleiding van een signalement op Facebook. De politie postte op de populaire profielsite het inbraakfilmpje en screenshots van de beveiligingscamera.
Dit meldt Reuters vrijdag. De man werd herkend door diverse mensen die eerst zijn profiel hadden bekeken en daarna de beelden zagen.
De 21-jarige inbreker kreeg het waarschijnlijk warm want in het filmpje doet hij zijn bivakmuts af. Daardoor kwam hij herkenbaar in beeld.
Mel Kelly, assistentmanager van de bar waar de jongen inbrak, vindt het een domme actie. “Het is duidelijk dat hij pas op het laatste moment realiseerde dat er een camera was. Hij kijkt om en is zichtbaar in shock.”
Het barpersoneel vermoedt dat de jongen een ex-werknemer in de bar is omdat hij de weg zo goed wist.
(Bron)
'Een op de vijf luistert voicemail niet af'

AMSTERDAM – Ruim één op de vijf mensen luistert zijn voicemail niet af en bij één op de drie mensen staat de voicemail zelfs uitgeschakeld. Dit meldt de Telegraaf vrijdag.
Volgens de ochtendkrant bellen deze mensen direct terug zonder het bericht af te luisteren. Dit blijkt uit onderzoek van Vergelijk.nl naar het mobiele belgedrag van Nederlanders.
Daaruit blijkt verder dat een kwart van de mensen een e-mailtje of smsje verstuurt als iemand niet te bereiken is. Verder spreekt veertig procent alleen in een noodgeval een bericht in.
Ben Woldring van Bellen.com schrijft dit toe aan het feit dat telecombedrijven voor ieder gesprek minimaal één minuut in rekening brengen, zo meldt hij aan de Telegraaf. "Veel consumenten hebben de functie daarom uitgeschakeld. En als de aanbieders niet snel met nieuwe voicemailtoepassingen komen, zoals het langdurig archiveren of doorsturen naar e-mail van belangrijke berichten, denk ik dat zakelijke bellers dit voorbeeld zullen volgen en overschakelen op e-mail", aldus Woldring.
(Bron)

"Ruim één op de vijf mensen luistert zijn voicemail niet af en bij één op de drie mensen staat de voicemail zelfs uitgeschakeld." Mogen we dat nog zelf uitmaken?
Internetpokeraars krijgen aangifteformulieren

DEN HAAG - De belastingdienst heeft afgelopen najaar tientallen mensen achterhaald die poker spelen op internet. Zij hebben brochures en aangiftebiljetten gekregen.
Mensen die bij een buitenlandse aanbieder pokeren moeten zelf belasting betalen over de winst. Spelen ze bij een Nederlandse aanbieder, dan is deze verplicht die kansspelbelasting in te houden.
Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf. De maatregel volgt op een aanpassing van de wetgeving die in november vorig jaar inging.
De pokerspelers die op internet actief zijn, krijgen wel een speciale behandeling. Ze mogen van de fiscus de inzet in het spel aftrekken van de winst. Alleen over het restant zijn ze dan geld verschuldigd.
Internetpokeren is in Nederland verboden. De belastingdienst kijkt nog of ze dat in de brochure duidelijker moet aangeven.
(Bron)

Als internetpokeren verboden is, neem ik aan dat de Belastingdienst ook die Nederlandse aanbieders aanpakt?
Britse chauffeur rijdt niet in 'godloze' bus

LONDEN - Een christelijke chauffeur uit de Zuid-Engelse stad Southampton heeft het afgelopen weekeinde geweigerd in een bus te rijden waarin reclame voor het atheïsme werd gemaakt.
"Ik wilde juist in de bus stappen, toen ik de leus zag. Ik was eerst geschokt en ontzet. Ik voelde dat ik die bus niet kon besturen. Ik vertelde dat aan mijn bazen en ze zeiden dat zij geen andere bus hadden. Ik dacht dat ik maar beter naar huis kon gaan'', zei Ron Heather vrijdag voor de BBC-radio.
Sinds begin dit jaar rijden er in Groot-Brittannië bussen rond met de tekst: "Er is waarschijnlijk geen God. Maak je nu geen zorgen meer en geniet van je leven".
De reclamecampagne is een initiatief van de humanistische vereniging en de bekende atheïstische wetenschapper Richard Dawkins.
Haether ging maandag weer aan het werk. Het busbedrijf heeft hem toegezegd dat hij zo veel mogelijk in bussen zonder de atheïstische boodschap kan rijden.
(Bron)

Ik weet het niet met dat atheïsme. Als je niet gelooft in iets godachtigs, waarom dan moeite doen te ontkennen dat zoiets bestaat?
Ik geloof niet in de paarsgesterde driehoeksblub. Maar als een ander dat wel wil doen: prima, ze doen maar. Zolang ze mij niet er niet mee lastigvallen vind ik alles best. Maar vraag nou niet aan me om te bewijzen dat iets niet bestaat als ik er toch al niet in geloof - ik heb wel wat beters te doen.
(Overigens lijkt die boodschap in de bus me meer een agnostische, maar goed.)
Beweging goed voor seksleven mannen

WENEN - Tuinieren, dansen of welke vorm van beweging dan ook is goed voor het seksleven van mannen. Oostenrijkse onderzoekers hebben ontdekt dat vijf dagen per week een half uur bewegen de kans op impotentie vermindert.
De onderzoekers voerden hun onderzoek uit op 674 mannen tussen de 45 en 60 jaar. Daaruit bleek dat extra beweging waarmee je 1000 calorieën per week verbruikt de kans op impotentie kleiner maakt.
Een half uur dansen, lopen of tuinieren is al voldoende. Uit het onderzoek bleek ook dat mannen die per week meer dan 4000 calorieën verbranden de kans op impotentie halveren.
1 op de 10 mannen krijgt in zijn leven te maken met impotentie. Bij zo'n 70 procent komt dit door lichamelijke problemen.
Bekend was al dat gezond leven impotentie voorkomt, maar tot nu toe was nog niet duidelijk hoeveel beweging voldoende is.
(Bron)
Methaan verraadt mogelijk leven op Mars

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben bekend gemaakt dat er grote hoeveelheden van de stof methaan zijn waargenomen op Mars. Het gas verraadt mogelijk de aanwezigheid van kleine organismen op de planeet.
De aanwezigheid van methaan is ontdekt tijdens een meerjarige studie onder leiding van de NASA met telescopen in Chili en op Hawaï. De belangrijkste aanwijzingen werden gevonden in 2003. De onderzoekers namen toen verschillende pluimen van methaangas waar op het noordelijk halfrond van de rode planeet.
Eén van die pluimen bestond uit maarliefst 19.000 ton methaan. De hoeveelheid van het gas varieert sterk, want in 2006 was het merendeel van het methaan weer verdwenen uit de atmosfeer van Mars.
Op aarde wordt methaan vooral uitgestoten in lichaamsgassen van dieren zoals koeien, maar ook door rottende organismen zoals bladeren.
Volgens de onderzoekers wijst de ontdekking van het methaan daarom mogelijk op de aanwezigheid van kleine organismen op de planeet, zoals bacteriën die onder de grond leven.
“Methaan wordt snel vernietigd in de atmosfeer van Mars, dus onze ontdekking toont aan dat de gassen worden uitgestoten door een proces dat nu aan de gang is”, zo verklaart hoofdonderzoeker Michael Mumma op de website van de NASA.
De uitstoot van het methaan is geen definitief bewijs voor de aanwezigheid van leven. Het kan ook zijn uitgestoten door vulkanen of ontstaan bij een geologisch proces, waarbij koolstofdioxide, water en andere chemicaliën zich onder de grond met elkaar vermengen.
Tot nu toe zijn er op Mars echter geen aanwijzingen gevonden voor actieve vulkanen of ondergrondse processen waarbij methaan vrijkomt.
“Op dit moment hebben we niet genoeg informatie om te achterhalen of het methaan wordt geproduceerd door een biologische of geologische bron”, aldus Mumma. “Maar deze ontdekking verhoogt in ieder geval de waarschijnlijkheid dat er leven is op de planeet.”
(Bron)
Ingepakte camper van weg gehaald

AMSTERDAM - Een volledig in doorzichtige folie verpakte camper is vrijdag bij Vianen van de weg gehaald door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Het ingepakte voertuig veroorzaakte volgens het KLPD een 'iets vertekend beeld van de werkelijkheid op de weg' voor andere weggebruikers op de A27.
De 43-jarige bestuurder verklaarde dat hij de camper schoon en droog wilde houden om deze op een beurs tentoon te kunnen stellen. De Nieuwegeiner werd verder bekeurd voor het verkeerd aanbrengen van de kentekenplaat.
(Bron)
Exotische zeepok gesignaleerd in Oosterschelde

AMSTERDAM - In de Oosterschelde is zaterdag 3 januari een opvallende vondst gedaan. De knalroze zeepok Megabalanus coccopoma is aangetroffen door onderzoekers van Bureau Waardenburg.
Dat meldt de website Natuurbericht.nl vrijdag. Deze tropische soort is in Nederland nog niet eerder aangetroffen.
De niet-inheemse diertjes leven doorgaans in warme wateren, maar bleken geen hinder te ondervinden van hun koude verblijf in de provincie Zeeland.
Volgens de onderzoekers is de Oosterschelde vaker de plaats waar exoten voor het eerst worden aangetroffen.
De Megabalanus coccopoma (foto) is makkelijk te onderscheiden van de Nederlandse inheemse zeepokken. Het diertje, van origine afkomstig uit de tropische oostelijke Pacifische oceaan, is vaak opvallend roze en kan met zijn vier centimeter groter worden dan zijn Nederlandse soortgenoot.
(Bron)
Witte Huis op zoek naar miljoenen verdwenen emails

AMSTERDAM - Stafmedewerkers van het Witte Huis zijn naarstig op zoek naar miljoenen emails die kwijt zijn. Het gaat om berichten die verzonden zijn tussen maart 2003, het begin van de oorlog in Irak, en oktober 2005. Dat meldt de IT-website Zdnet.
George Bush draagt op 20 januari zijn Oval Office over aan Barack Obama en dan moet de administratie in het Witte Huis op orde zijn. Om de ontbrekende data op te sporen worden alle dragers van digitale media in het presidentiële onderkomen van onder tot boven doorgelicht.
Een rechter heeft daartoe opdracht gegeven. Het gerechtelijk bevel volgt op een aanklacht uit september 2007 van het National Security Archive, een onderzoeksinstituut dat de berichten wil bewaren.
“Er is niet zoiets als een deadline om deze situatie op te helderen”, legt Tom Blandon, hoofd van de organisatie, uit. “Binnen zes dagen is de Bush-regering weg, en zonder dit bevel kan het zijn dat de gegevens mee vertrekken.”
Volgens de Washington Post zijn inmiddels veertien miljoen mails weer boven water, al kostte het wel tien miljoen dollar om die te vinden. Hoeveel mails er nog ontbreken is niet bekend.
(Bron)
In een week tijd scheelt het al gauw 10 minuten, de daglengte. En dat begin je nu echt te merken: het is bijna half zes en nog steeds niet donker.
Ik merk het ook aan andere dingen: eerst hoorde ik tegen zonsondergang elke avond een merel tsjukken. Nu hoor ik veel merels tegelijk, driftig tegen elkaar in aan het tikken.
Zoals er ook verandering is in het gefluit en gezang van andere vogels, nog niet helemaal vol overtuiging maar het komt.
En in de sloot staan de eenden bij elkaar op de randen van het ijs, ijs dat op sommige plekken meer op dof craqueléporselein lijkt dan iets anders, en op andere plekken oogt als geperst wier.

donderdag, januari 15, 2009

Vliegtuig in Hudson-river New York

AMSTERDAM – Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways is donderdag met 148 passagiers en vijf bemanningsleden in de rivier de Hudson nabij Manhattan, New York terechtgekomen.
Een passagier vertelde tegenover CNN dat het om een noodlanding ging. Uit zeker één motor zou rook zijn gekomen. De Amerikaanse luchtvaart autoriteit meldde dat alle passagiers het hebben overleefd.
De temperatuur in New York ligt momenteel rond de -7 graden celcius. Reddingswerkers proberen daarom de overlevenden snel te evacueren om onderkoeling te voorkomen.
Op televisiebeelden is te zien hoe verschillende boten om het half gezonken toestel varen.
Volgens de Amerikaanse autoriteiten ging het om een Airbus 320 die was opgestegen van La Guardia en op weg was naar Charlotte in North Carolina. De piloot wilde mogelijk terugkeren nadat het toestel was geraakt door vogels.
(Bron)

Iedereen is van het vliegtuig af; en die piloten gaan we nog wel zien, want dit is een noodlanding uit het boekje zo midden in een stad.
Uitstoot moet méér dan 100 procent omlaag

UTRECHT - Om de ergste gevolgen van klimaatverandering nog te voorkomen moet de wereldwijde CO2-uitstoot in 2050 volledig zijn gereduceerd. Daarna moet de uitstoot zelfs negatief worden.
Dit stelt het gisteren gepresenteerde rapport State of the World 2009, van het in Washington gevestigde Worldwatch Institute, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie.
De publicatie oppert een diepere daling dan tot nog toe door klimaatexperts en beleidsmakers is voorgesteld. Zo heeft Obama een Amerikaanse uitstootverlaging van 80 procent in 2050 voorgesteld en wil de G8 de mondiale uitstoot de komende decennia slechts halveren.
Met de bestaande plannen kunnen de internationale klimaatdoelen waarschijnlijk niet worden bereikt. Het doel van het internationale klimaatverdrag is de wereldwijde temperatuurstijging niet voorbij de twee graden te krijgen. De beoogde emissiescenarios bieden echter slechts een kans van 50 procent dat de kritische grens niet overschreden wordt. En nu stelt een van de auteurs van Worldwatch dat de wereld ook bij twee graden al in de gevarenzone zit.
En van de redenen is dat het gebied rond de Noordpool door zogeheten positieve terugkoppelingen in het klimaatsysteem tot drie keer sterker zal opwarmen. De albedo in het gebied neemt af en mogelijk komen er grote hoeveelheden methaan vrij onder de smeltende permafrost. Dergelijke terugkoppelingen kunnen ook de mondiale temperatuurstijging nog aanzienlijk versterken.
En zelfs als het lukt de opwarming tot twee graden te beperken, zal dit al gepaard gaan met ernstige verzuring van de oceanen en leiden tot destabilisatie van de Groenlandse ijskap, verwoestijning en verminderde landbouwopbrengsten, betogen de auteurs.
"De wereldwijde opwarming moet zo snel mogelijk worden teruggebracht tot een piek van n graad", zegt William Hare tijdens de presentatie van State of the World 2009, het nieuwe Worldwatch-rapport.
"Op dat niveau kun je een aantal grote risicos doen vervagen", aldus Hare, die als klimatoloog is verbonden aan het gerenommeerde Postdam Insituut voor Klimaatonderzoek. Volgens Hare moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in uiterlijk 2020 pieken, om vervolgens scherp te dalen. De netto CO2-uitstoot moet na 2050 zelf negatief zijn, waarbij de wereldwijde CO2-opslag groter moet zijn dan de uitstoot.
Sinds 1850 is de wereld al met 0,8 graden opgewarmd. Volgens het KNMI verloopt deze temperatuurstijging in Nederland inmiddels zelfs twee maal zo snel. Wetenschappers nemen algemeen aan dat er, door vertragingen in het klimaatsysteem, nog een onvermijdelijke temperatuurstijging van tenminste n graad in de pijplijn zit. Zelfs wanneer de uitstoot van broeikasgassen per direct volledig zou worden gestopt, zou de grens voor twee graden in deze eeuw daarom nog erg dicht naderen.
Stephen Lincoln, een biochemicus verbonden aan de Universiteit van Adelaide, ziet een heldere boodschap in het rapport: "Als de wereld niet direct en adequaat in actie komt, zullen de gevolgen ons adaptatievermogen te boven gaan."
Dit jaar zal beslissend zijn, zegt medeauteur Robert Engelman. "Wetenschappers uiten zich beslister en bezorgder, het publiek is sterker betrokken dan ooit tevoren en in het Witte Huis voor het eerst iemand toegewijd om de ongebreidelde uitstoot te stoppen."
Engelman noemt ook de grote klimaattop in Kopenhagen, in december dit jaar. Wereldleiders moeten er een akkoord bereiken over het nieuwe internationale klimaatverdrag, de opvolger voor het Kyoto-protocol. Die top kan volgens Engelman een nieuwe financile structuur leveren, die uitstoot zal ontmoedigen en acties die koolstof uit de atmosfeer halen belonen.
(Bron)
Hersenenmechanisme maakt mensen volgzaam

AMSTERDAM - Als mensen een afwijkende mening hebben, worden ze door hun hersenen gestimuleerd om die opvatting bij te stellen, zo blijkt uit onderzoek aan de Radboud universiteit van Nijmegen.
De onderzoekers gaven proefpersonen de opdracht om pasfoto's van vreemden met een cijfer te beoordelen op aantrekkelijkheid.
Nadat iedereen zijn oordeel kenbaar had gemaakt, verscheen op een beeldscherm het gemiddelde cijfer dat de groep had gegeven.
Met een smoesje onderzochten de wetenschappers vervolgens of de proefpersonen zich lieten beïnvloeden door de groepsnorm. De onderzoeksleider deed net alsof er iets fout was gegaan bij het verwerken van de gegevens en liet iedereen zijn cijfer opnieuw invullen.
Al snel bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het experiment hun beoordeling onmiddellijk bijstelden in de richting van het groepsgemiddelde.
De verklaring voor het aanpassingsgedrag vonden de wetenschappers op hersenscans, die tijdens het onderzoek werden gemaakt van de proefpersonen.
Op het moment dat mensen beseften dat hun beoordeling niet overeenkwam met de groepsnorm, werd er een gebied in hun brein actief dat normaal gesproken waarschuwt bij het maken van fouten.
De resultaten van het experiment staan donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.
Volgens de onderzoekers zorgt de gemeten hersenimpuls ervoor dat mensen hun gedrag bijna automatisch aanpassen aan de sociale norm.
"Het onderzoek verklaart bijvoorbeeld waarom het hergebruik van handdoeken door hotelgasten toeneemt, als in hun kamer een kaartje hangt met de tekst '75 procent van onze gasten hergebruikt hun badhanddoek'", zo verklaart hoofdonderzoeker Vasily Klucharev in dagblad De Gelderlander.
"Het expliciet maken van de sociale norm geeft onze hersenen een sterke impuls om ons gedrag aan te passen."
Uiteraard zijn er wel individuele verschillen in volgzaamheid. "We zagen tijdens het onderzoek een variatie in de mate waarin mensen hun oordeel bijstelden", aldus Klucharev. "Maar er was niemand die niet op zijn minst een beetje bijdraaide."
(Bron)
Rechtszaak tegen Coca-Cola om gezondheidsclaims

WASHINGTON - Coca-Cola maakt misleidende gezondheidsclaims over zijn drankje VitaminWater. Dat meent het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest (CSPI).
De organisatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de frisdrankproducent, zo liet het donderdag weten.
''Coca-Cola vermarkt het drankje als een gezond alternatief voor frisdrank door er labels op te plakken als 'bescherming', 'redding', 'energie' en 'weerstand''', zo stelde de groep in een toelichting.
Het bedrijf claimt volgens CSPI verder dat het drankje het risico op oogziektes en chronische aandoeningen vermindert, bijdraagt aan gezonde gewrichten en de immuunfunctie ondersteunt.
''Volgens onze onderzoekers stimuleert de 33 gram suiker in elk flesje eerder overgewicht, diabetes en andere gezondheidsproblemen dan dat de vitamines de op het flesje geadverteerde voordelen waarmaken.''
(Bron)
Silvo staakt specerijenproductie in Nederland

PAPENDRECHT - Kruiden- en specerijenproducent Silvo sluit zijn enige fabriek in Nederland en neemt de kantoorfuncties op de schop. Daarbij zullen enkele van de circa honderd arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat heeft directeur Fiona McDonnell donderdag bekendgemaakt.
Sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden in Papendrecht specerijen gemaakt. De oorsprong van Silvo ligt in 1833, toen Cornelis Martinus van Sillevoldt begon met het maken van bakkerij-ingrediënten. Vanaf 1870 hield hij zich ook bezig met specerijen.
Met de maatregelen reageert het Amerikaanse moederbedrijf McCormick op de ''veranderde marktomstandigheden'' sinds de overname van Silvo in 2004. Silvo kampte de afgelopen jaren met toenemende concurrentie en leed onder exclusieve overeenkomsten van klanten met andere fabrikanten.
McDonnell wilde niet zeggen of Silvo winstgevend danwel verlieslatend is. ''Ik kan alleen zeggen dat de resultaten lager waren dan verwacht.'' De ingreep heeft volgens haar niets te maken met de financiële crisis.
Volgens McDonnell werkt een kwart van de ongeveer honderd medewerkers in de fabriek. De rest heeft commerciële functies. Silvo zal als merk blijven bestaan in Nederland, waarbij de kruiden en specerijen worden ingekocht bij Europese fabrieken van McCormick.
McDonnell noemt het donderdag aan het personeel meegedeelde nieuws een eerste stap. ''We willen de gevolgen voor de medewerkers zoveel mogelijk beperken.'' Daartoe zal Silvo met FNV Bondgenoten onderhandelen over een sociaal plan. Het concern hoopt de reorganisatie voor het eind van dit jaar af te ronden.
(Bron)
Rijkswaterstaat experimenteert met rubberen wegdek

APELDOORN - Rijkswaterstaat gaat dit voorjaar langs de A50 bij Apeldoorn een proef doen met een rubberen wegdek. De wegbeheerder denkt dat een rubberen wegdek zorgt voor minder geluidsoverlast. Dat staat in InnovatieNieuws van Rijkswaterstaat.
Eerder deed de wegbeheerder ,,een bescheiden proef'' in het Zeeuwse Kloosterzande. Rijkswaterstaat wil de komende jaren de geluidsoverlast van het wegverkeer omlaag brengen. ,,Het streven is in de komende jaren een vermindering te bereiken van 10 decibel.'' Ook tweelaags ZOAB zou de geluidsoverlast aanzienlijk verminderen.
,,Een rubberen wegdek maakt de weg nog stiller'', stelt Rijkswaterstaat. Het idee voor rubberwegen komt uit Japan. Daar bleek uit experimenten dat de duurzaamheid te wensen overliet. De Japanners zijn dan ook niet verder gekomen dan ,,een experimenteel stadium''.
Rijkswaterstaat vond de resultaten van het proefje in Zeeland dermate bemoedigend dat zij verder gaan experimenteren met het rubberen wegdek ,,tot een volwaardig alternatief voor asfalt''.
(Bron)
VWA onderzoekt vervuilde voedseltransporten

HILVERSUM - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelt een onderzoek in naar een transportbedrijf dat ondermeer maïs, rijst en suiker bestemd voor menselijke consumptie zou vervoeren in met chemicaliën vervuilde containers.
''Die rijst is bestemd voor de Nederlandse horeca'', zegt een redacteur van actualiteitenprogramma Netwerk dat de zaak aan het rollen bracht. Netwerk zendt donderdag een reportage hierover uit.
Volgens Netwerk gaat het om een transporteur die net over de Duitse grens zit en veel met Nederlandse chauffeurs werkt. Een aantal van die chauffeurs zegt in het programma dat ze van hun baas regelmatig moesten sjoemelen met de veiligheidsregels.
''Afgelopen juli werd de vergunning van dit bedrijf voor het vervoeren van diervoeder ingetrokken'', aldus Netwerk. De veiligheid van diervoeder zou door de transporteur in gevaar zijn geweest.
(Bron)
Krakers presenteren zichzelf in 'witboek'

DEN HAAG - Kraken mag niet verboden worden, vindt de kraakbeweging. Om tegenwicht te bieden aan een wetsvoorstel dat kraken strafbaar stelt, presenteerde de beweging donderdag een zogenoemd witboek.
Hierin wil zij laten zien dat kraken een belangrijke maatschappelijke functie heeft.
In het boek komen ruim tachtig panden in twintig steden aan de orde die de laatste jaren gekraakt zijn. ''Veel mensen denken dat krakers gebouwen alleen maar uitwonen'', schrijft een van de auteurs.
Met de voorbeelden wil de beweging aantonen dat krakers ook als monumentenbeschermers gezien kunnen worden, of als culturele ondernemers. En dat zij bijvoorbeeld gastarbeiders een handje helpen met het krijgen van woonruimte.
(Bron)
Bagagevoertuig ramt vliegtuig

LONDEN - Twee medewerkers van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) zijn gearresteerd omdat zij met een bagagevoertuig een vliegtuig hadden geramd.
De mannen reden na de botsing op het Londense vliegveld Heathrow gewoon door, meldden politie en BA woensdag.
De schade aan de Airbus 321 werd pas ontdekt tijdens de voorbereiding voor vertrek. Aan boord bevonden zich tachtig passagiers voor een binnenlandse vlucht naar Aberdeen.
Een woordvoerster van BA weigerde te vertellen hoe groot de schade aan de romp was door het incident vorige week vrijdag. De verdachten zijn op borgtocht vrijgelaten en door BA geschorst.
(Bron)
ME bestormt huis om geluidsoverlast

VIANEN - De ME is woensdagnacht in Vianen ingezet om een einde te maken aan geluidsoverlast. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
Agenten kregen een melding van geluidsoverlast op de Keizerstraat. Toen de politie een kijkje ging nemen, kwam er luide muziek uit de woning. De bewoner van het pand reageerde niet op de agenten, maar zette de muziek wel uit.
De politie vertrok, maar drie uur later kwam er weer een melding van geluidsoverlast uit hetzelfde pand. Agenten gingen er weer naar toe, maar deze keer bleef de muziek schallen. De politie wilde de geluidsapparatuur in beslag te nemen, maar de bewoner deed de deur niet open.
Omdat de woning van binnenuit zwaar gebarricadeerd was, werd een ME-eenheid opgeroepen om de deur te forceren. In afwachting van hun komst sprong de bewoner van het pand plots naar buiten, gooide een verfbommetje tegen de woning van de buren en verschanste zich weer in zijn woning.
Uiteindelijk wist de ME het pand binnen te dringen. De politie nam de geluidsapparatuur in beslag. De 33-jarige bewoner is aangehouden.
(Bron)
Naakte man met rauwe forel mishandelt schoenenverkoper

AMSTERDAM - Een schoenenverkoper in Weert is woensdagochtend in zijn arm gebeten door een naakte man met een forel in zijn hand. Surveillerende stadswachten konden de man vasthouden totdat de politie hem inrekende.
Het moet een bizar beeld zijn geweest voor Robert van Dooren, verkoopmedewerker bij Bob's Adventure Store aan de Maaspoort in Weert.
Een 25-jarige inwoner van de Limburgse stad parkeerde zijn fiets tegen de gevel en kwam, slechts gekleed in een muts en een paar schoenen, de zaak binnen.
"Hij droeg geen gebruikelijke outfit, zeker niet voor de tijd van het jaar", was de logische constatering van Van Dooren, die met een klant bezig was. "Bovendien had hij een rauwe forel in zijn hand waar hij af en toe in hapte. Ik vroeg hem nog of hij het niet koud had, maar dat was niet zo", zei de verkoper tegen dagblad De Limburger.
De schoenenverkoper lichtte twee surveillerende stadswachten in over het bezoek van de schaarsgeklede man. "Misschien kwam het door de uniformen, maar nu werd de man lastig en begon hij aan een rek in de winkel te trekken. Samen met een stadswacht en mijn klant werkte ik hem op de grond. Met klimmerstouw om zijn nek kreeg ik hem in bedwang, maar hij heeft me wel tot bloedens toe in mijn onderarm gebeten. Zijn tanden staan er nog in."
De man bleek ontsnapt uit een psychiatrische inrichting. Met een spuitje wist een dokter de patiënt de kalmeren. De man ligt momenteel op de gesloten afdeling van een ziekenhuis, tegen hem is aangifte gedaan.
(Bron)

woensdag, januari 14, 2009

Mensen hebben schakelaar in hersenen

AMSTERDAM - Hersenonderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben aangetoond dat onze hersenen tegelijk leren en herinneren.
Tijdens het luisteren naar een gesprek haal je herinneringen uit je geheugen, zodat je een passend antwoord kunt geven. Andere theorieën stelden eerder dat het menselijk brein niet tegelijk leert en herinnert.
De onderzoekers van de UvA zijn de eersten die duidelijk aantonen dat deze twee processen elkaar in de weg zitten. De activatie van een soort schakelaar in het brein kan dit oplossen.
Hersenscans toonden aan dat een gebied, in het linker frontale gedeelte van de hersenen, de twee wél samen kan voegen. Het gebied kan zorgen voor een snelle omschakeling tussen deze handelingen.
Patiënten met een beschadiging aan dit gebied, zoals ouderen, hebben moeite zich aan te passen aan nieuwe situaties en blijven volharden in oude patronen.
(Bron)
Warme gloed exoplaneet vanaf grond gemeten

LEIDEN - Astronomen hebben voor het eerst met een telescoop vanaf de aarde warmtestraling van twee exoplaneten waargenomen.
Een van de twee onderzoeksgroepen die die waarneming deden, was de Sterrewacht Leiden. Dat heeft de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) woensdag laten weten.
Exoplaneten zijn planeten die niet om de zon, maar om een andere ster draaien. De eerste werd pas in 1995 ontdekt. Inmiddels staat de teller op meer dan driehonderd.
De straling die Ernst de Mooij en Ignas Snellen van de Sterrewacht Leiden vaststelden, duidt erop dat op 'hun' planeet een temperatuur van meer dan 1700 graden Celsius heerst.
De twee onderzoeksgroepen schrijven deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics.
David Sing van het Observatoire de Paris en Mercedes Lopez-Moralez van Carnegie Institution of Washington voerden de tweede studie uit.
De Mooij en Snellen namen met behulp van de William Herschel-telescoop op La Palma, een van de Canarische Eilanden, een zogeheten secundaire eclips van de exoplaneet waar, die draait om de ster TrES-3.
Die staat op achthonderd lichtjaren afstand van de aarde in het sterrenbeeld Hercules.
De exoplaneet schuift eens in de 31 jaar precies voor de moederster langs en verduistert dan een klein beetje van het licht van TrES-3.
De Mooij en Snellen maten de secundaire eclips op het moment dat de planeet achter de ster schoof, waardoor het licht van de planeet wordt verduisterd.
De exoplaneet is zo warm omdat hij heel dicht bij de ster staat, veertig keer dichter bij zijn ster dan de aarde bij de zon.
(Bron)
Amerikaan verkoopt dochter voor bier en vlees

SACRAMENTO - Een Amerikaanse man heeft geprobeerd zijn 14-jarige dochter te verkopen. In ruil voor 16.000 dollar (ongeveer 12.000 euro), honderd kratten bier en een paar dozen vlees gaf hij het meisje weg aan een 18-jarige kennis.
Dat heeft de politie in de Californische plattelandsgemeente Greenfield, ruim 200 kilometer ten zuidoosten van San Francisco, dinsdag gezegd.
De zaak kwam aan het rollen toen de vader van het meisje zich bij de politie meldde, omdat de aspirant-bruidegom een deel van de bruidsschat niet had betaald.
De vader is aangehouden voor mensenhandel. De 18-jarige jongen wordt verdacht van seksueel misbruik.
(Bron)

Dit is niet eens bizar meer...
Mensen betalen meer als ze product mogen vasthouden

DELFT - Als klanten het koopwaar in een winkel langer dan een paar seconden vasthouden, zijn ze eerder geneigd om de spullen aan te schaffen tegen een hoge prijs. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.
Wetenschappers van de universiteiten van Ohio en Illinois lieten 144 proefpersonen bij wijze van experiment een koffiebeker in hun handen nemen. Sommige mensen mochten de beker 10 seconden vasthouden, anderen kregen de mok een halve minuut in handen.
Daarna moesten de proefpersonen in een fictieve veiling bieden op beker om zo te testen of het fysieke contact met het product effect had op hun koopgedrag.
De tijd die ze hadden gekregen om de koffiebeker vast te houden, bleek inderdaad van grote invloed, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Mensen die de beker 30 seconden in handen hadden gehad, hadden gemiddeld 3,91 dollar over voor de mok. Proefpersonen die de beker maar 10 seconden hadden vastgehouden, boden gemiddeld slechts 2,44 dollar voor het product.
De uitkomsten van het experiment bewijzen volgens de wetenschappers dat winkeliers aanzienlijk hogere prijzen kunnen vragen als ze hun klanten uitgebreid de gelegenheid geven om producten te betasten.
"Hoe langer mensen een object in hun handen hebben, hoe sterker ze ermee verbonden raken en hoe meer ze ernaar verlangen om het te houden", zo verklaart onderzoeker Waleed Muhanna van Ohio State University de resultaten van het experiment.
Muhanna: "Kortom: mensen raken snel gehecht aan een object en ze zijn daarna bereid veel te betalen om te voorkomen dat het kwijtraken."
(Bron)
Automobilist rijdt ijs op na tips navigatiesysteem

ZOETERMEER - Een 69-jarige automobilist nam de aanwijzingen van zijn navigatiesysteem maandag wel erg letterlijk. De bestuurder kwam met zijn auto op het ijs terecht en zakte daar doorheen. Dat liet de politie dinsdag weten.
De man uit Wassenaar reed op de Werflaan in Zoetermeer toen zijn apparaat aangaf dat hij ''nu'' rechtsaf moest slaan.
De automobilist volgde het advies, maar kwam op een helling terecht die speciaal is aangelegd om boten te water te laten. De man reed vervolgens zo het ijs op.
Voordat de man dat in de gaten had en kon keren, zakte hij met auto en al door het ijs, aldus de politie.
De Wassenaarder bleef ongedeerd, maar zijn auto en navigatiesysteem kan hij niet meer gebruiken.
(Bron)
Inbreker slaat bewoner met dildo

AMSTERDAM - In Australië heeft maandag een bizarre inbraak plaatsgevonden. Een man met een zwart leren masker drong een woning binnen in de kustplaats Mackay en mishandelde de 49-jarige bewoonster met een dildo.
Dat meldt de Courier Mail dinsdag. De inbreker, de 38-jarige Shaun Michael Burke, had het seksspeeltje verpakt in stevig tape. Met het in elkaar geknutselde wapen sloeg hij de geschrokken bewoonster tegen de vlakte.
Burke, die een 21-jarige vrouw had meegenomen om te helpen bij de inbraak, sloeg het slachtoffer meermalen in het gezicht en op het hoofd.
Na de mishandeling nam de inbreker de hond van de vrouw mee naar een park. Daar bond hij het beest met tape vast aan een boom, als gevolg waarvan de hond door verstikking overleed. De mishandelde bewoonster wist met haar 19-jarige zoon te ontkomen aan verdere mishandeling.
Burke is inbraak, een overval met ernstige mishandeling en moord op een dier ten laste gelegd. Woensdag moet de inmiddels ingesloten man verschijnen bij de rechtbank. Voor twee van zijn daden kan hij levenslang achter de tralies belanden.
Zijn 21-jarige hulpje is op borgtocht vrijgelaten.
(Bron)

Wat een idioot.
Buren strijden met megafoon en eieren tegen crèche

AMSTERDAM - De jonge kinderen van een kinderdagverblijf in de Amsterdamse wijk Oud-West krijgen regelmatig op onplezierige wijze te maken met boze omwonenden die hun ongenoegen over het geluid van de spelende kinderen duidelijk willen maken.
Zo scheldt een buurman de kinderen uit via een megafoon en wordt het schoolplein in avonden en weekeinden vaak vervuild met eieren, bloem en keukenafval.
Algemeen directeur Bettina Wolfenter van de crèche bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Parool.
Volgens haar klagen buren al sinds de crèche zich in 2004 vestigde in een oud schoolgebouw tussen de huizen over lawaaiige kinderen.
De kinderen schrokken volgens Wolfenter de afgelopen tijd vooral van de man met de megafoon, die vanaf zijn balkon dingen zou schreeuwen als ''stelletje kutkinderen, koppen dicht!''
De laatste keer dat het gebeurde, belde de crèche de politie. Wolfenter: ''Maar we wisten toen nog niet wie het was. Dat weten we nu wel, als hij het nog een keer doet kunnen we bij de politie aangeven wie dit doet.''
''Het probleem is: alle gebouwen zitten hier te dicht op elkaar. We proberen met de buurt afspraken te maken om de geluidsoverlast van schreeuwende kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar we kunnen de kinderen niet de hele dag binnen houden'', legt Wolfenter uit.
(Bron)

Klinkt een beetje alsof het maar één persoon is die op tilt is. Misschien dat een cursus 'Omgaan met stress' beter is voor diegene.
Pedofiel wint loterij voor slachtoffers verkrachting

JUNEAU - Een Amerikaanse loterij ten bate van slachtoffers van verkrachtingen heeft een opmerkelijke winnaar opgeleverd.
De hoofdprijs van een half miljoen dollar (ongeveer 373.000 euro) ging naar een veroordeelde zedendelinquent, meldde nieuwszender CNN dinsdag.
De winnaar was in 1993 en 2000 veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen. Volgens lokale media zal hij het geld uitgeven aan ''een huis, aan God en aan goede doelen''.
Een van de goede doelen zou de organisator van de loterij zijn, de steungroep voor verkrachtingsslachtoffers Standing Together Against Rape.
(Bron)
Frauderende piloot zet crash in scene

AMSTERDAM – Een piloot die gezocht werd wegens fraude, heeft geprobeerd zijn eigen dood in scene te zetten.
De man vloog zaterdagavond richting Florida. Ter hoogte van Alabama meldde hij dat de voorruit van zijn toestel kapot was en dat hij ernstige verwondingen had.
Vervolgens zette hij het vliegtuig op de automatische piloot en sprong er met een parachute uit, aldus onderzoekers.
Militairen grepen al snel in om te helpen, maar zagen dat de deur van het vliegtuig open was. Ze volgden het vliegtuig naar Florida, waar het neerstortte.
Op zondagavond ging de man naar de politie in Harpersville, Alabama. Hij zei een ongeluk te hebben gehad tijdens het kanoën. De politie bracht hem naar een hotel. Tegen de tijd dat de politie erachter kwam wie hij werkelijk was, was de man alweer vertrokken.
De 38-jarige zakenman wordt verdacht van het misleiden van klanten en financiële fraude.
(Bron)
Woestijneilanden in de Middellandse Zee

UTRECHT - Mediterrane eilanden zoals Cyprus dreigen in deze eeuw door een combinatie van steeds hogere temperaturen en minder neerslag ten prooi te vallen aan verwoestijning.
Studies laten zien dat het gebied deze eeuw twee tot vier graden warmer zal zijn dan in de periode tussen 1960 en 1990, vertelt geofysica professor Manfred Lange vrijdag.
"Ik vrees dramatisch toenemende verwoestijning", zegt Lange, directeur van het centrum voor energie, milieu en water van het Cyprus Instituut.
Tegen het eind van de eeuw kan Cyprus twee volledige extra maanden met temperaturen boven de 35 graden Celsius verwachten, buiten de huidige hete maanden van juni, juli en augustus.
Daarnaast wordt een afname van de neerslag verwacht en een toename van de verdamping, met droogte tot gevolg. Cyprus zal in feite meer gaan lijken op Abu Dhabi, of andere kleine woestijnstaten met structurele watertekorten, aldus Lange.
Het eiland gebruikt nu al ontziltingsinstallaties om een deel van het bestaande zoetwatertekort op te heffen.
Maar het proces om zout uit zeewater te extraheren is erg energie-intensief en de methode wordt alleen gebruikt om drinkwater te winnen en niet om akkers en natuur te irrigeren. De bevolking van een miljoen Cyprioten leeft op waterrantsoenen, terwijl tuinslangen er bijvoorbeeld verboden zijn.
Mensen willen water, maar als je de verwoestijning wilt tegengaan, moet ook de natuur zijn deel krijgen, zegt Lange, die pleit voor strengere restricties. Klimaatverandering kan worden afgeremd, maar niet meer worden gekeerd.
Het Cyprus Instituut kijkt nu naar mogelijkheden om gebruik te maken van geconcentreerde zonne-energie voor de ontzilting van zeewater. Als deze experimenten succesvol blijken kunnen ze ook elders worden toegepast, zegt Lange.
Naast Cyprus kampen ook andere Mediterrane eilanden, zoals Kreta, Malta en Sicili met toenemende watertekorten en, bij voortzettende klimaatverandering, het risico van verwoestijning.
Ook grotere landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, zullen volgens voorspellingen van het IPCC te maken krijgen met steeds grotere droogten, een toename van bosbranden en verminderende landbouwopbrengsten.
(Bron)
Vrouw sterft aan gevolgen koopverslaving

AMSTERDAM - Een koopverslaafde vrouw uit Manchester is dood aangetroffen in haar woning onder een enorme berg nog niet uitgepakte aankopen.
De vrouw, Joan Cunnane, was 77 jaar en had al zestien jaar last van een extreme verzamelwoede. Zelfs haar auto, een Rover 100, was tot de nok toe gevuld met spullen.
Joan kwam aan haar einde toen ze levend werd begraven onder een metershoge stapel volgepropte koffers.
Volgens The Daily Mail bestond de verzameling van deze kooplustige vrouw uit een enorme opslag uit elektronische apparaten, kleding, kaarsen, ornamenten en een verzameling paraplu's.
Een vriend van de vrouw verklaarde dat ze rond de driehonderd sjaaltjes bezat. Toen hij aan haar vroeg waarom ze er zoveel nodig had antwoorde ze: “Ze hebben allemaal een andere kleur.”
Binnenkort verschijnt er een film in de bioscoop over het leven van een koopverslaafde vrouw genaamd: 'Shopaholic the Movie'.
(Bron)
SWAT-team op gamers afgestuurd

Een bezorgde buurvrouw in Kopenhagen heeft de politie ingeschakeld nadat ze het geluid van vuurwapens en explosies in het naastgelegen appartement hoorde.
De Deense politie pakte het bericht direct serieus op en stuurde een compleet SWAT-team op de betreffende woning af.
Toen de politie buiten het appartement de bewoners met een megafoon verzocht het pand te verlaten, bleek het hier echter om twee vrienden te gaan die een avondje aan het gamen waren op hun PlayStation 3.
Het volume stond hierbij zo hard dat de buurvrouw in de veronderstelling was dat er een complete oorlog was uitgebroken bij haar buren.
De vrienden werden aangehouden op verdenking van het gebruiken van vuurwapens, en vervolgens werd het appartement grondig door het SWAT-team onderzocht.
Hier werden uiteraard geen vuurwapens aagetroffen en de gamers werden even later weer vrijgelaten. Welke game de jongens aan het spelen waren, wil de Deense politie niet vertellen.
(Bron)
Verkeerd uitchecken ov-chipkaart forse strop voor RET

DEN HAAG - De Rotterdamse vervoerder RET heeft in het afgelopen jaar 70.000 euro moeten toeleggen doordat reizigers verkeerd hebben uitgecheckt met hun ov-chipkaart.
Dat maakte Johan Taal, hoofd van de chipkaart bij de RET, woensdag duidelijk tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de invoering van het digitale vervoersbewijs.
De RET kreeg in totaal 480.000 euro te veel borg binnen. Ongeveer 330 duizend euro werd terugbetaald aan klanten die hun geld hadden teruggevraagd. Bovendien maakte de RET ruim twee ton aan administratiekosten.
Dinsdag werd duidelijk dat in Rotterdam het afgelopen jaar ruim 220.000 mensen verkeerd uitcheckten bij het verlaten van de tram, metro of bus.
(Bron)

Lijkt me dat die reizigers ook een strop hebben.
Wind brengt stenen op Mars aan het rollen

AMSTERDAM - Onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Arizona laat zien dat kleine stenen op het Marsoppervlak voortdurend in beweging zijn. Ze worden voortgedreven door de wind en vormen daarbij min of meer regelmatige patronen.
Deze conclusie is in strijd met de heersende gedachte dat de stenen in een ver verleden zijn verspreid, door winden die veel krachtiger waren dan nu, en sinds die tijd zijn blijven liggen.
De winden op Mars zijn nu inderdaad zwak - te zwak ook om kleine stenen te verplaatsen. Maar volgens de onderzoekers hoeft dat ook niet. De wind blaast het zand aan de voorkant van een steen weg, waardoor een kuiltje ontstaat. In de luwte aan de achterkant hoopt zich juist zand op, waardoor de steen vanzelf in het kuiltje rolt, tegen de wind in dus.
Een soortgelijk proces speelt zich ook af bij dicht bij elkaar liggende verzamelingen van stenen, alleen schermen de stenen aan de windkant de achterliggende stenen dan af. Hierdoor gaat zo'n verzameling stenen zich verspreiden.
Computermodellen laten zien dat dit inderdaad tot een regelmatige verdeling van stenen kan leiden.
(Bron)
Vanaf volgend jaar internet in de trein

UTRECHT - Vanaf volgend jaar komt er internet in de intercity treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat heeft de nieuwe NS-baas Bert Meerstadt woensdag gezegd.
''Of daarvoor betaald moet worden of niet weten we nog niet.'' Internet in de treinen vergt een grote investering van de NS, die dit dan ook graag samen met een partner wil doen.
Een eerder avontuur met KPN strandde. Maar ook dat bedrijf kan weer in beeld komen. ''We besteden het Europees aan. Er is al gebleken dat er genoeg belangstelling is'', aldus Meerstadt.
Het zal van de uiteindelijke kosten afhangen of internet in de trein gratis wordt of niet. ''We zullen het nooit kostendekkend kunnen krijgen, maar zien het ook als service.''
De aanbesteding loopt in de zomer af. ''Daarna kan het snel gaan. Begin 2010 zie ik wel gebeuren.''
(Bron)
Hond wekt zelfde emoties op als kind

AMSTERDAM - Als hondenbezitters met hun huisdier spelen, komt er een hormoon in hun lichaam vrij dat wordt geassocieerd met de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap met andere mensen. Dat blijkt uit een Japanse studie.
Wetenschappers van Azabu University in de Japanse stad Sagamihara lieten bij een experiment 55 hondenbezitters een halfuur lang ravotten met hun hond.
Sommige proefpersonen kregen de opdracht om ondertussen veel oogcontact te maken met hun huisdier, anderen mochten hun hond maar af en toe aankijken.
Na de speelsessie ondergingen de proefpersonen een urinetest om te bepalen of er een verhoogde hoeveelheid van het hormoon oxytocine in hun lichaam was aangemaakt.
Oxytocine komt voor in het lichaam van alle zoogdieren. Bij mensen speelt de stof een belangrijke rol bij emoties die te maken hebben met sociale binding, zoals de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap. Vooral oogcontact zou de aanmaak van het hormoon bevorderen.
De Japanse onderzoekers vermoedden dat contact met honden ook zou leiden tot een verhoogde productie van oxytocine in het menselijk lichaam. De eerste resultaten van hun onderzoek bevestigen die verwachting, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De hondenbezitters die veel oogcontact maakten met hun viervoeter produceerden tijdens de speelsessie 20 procent meer oxytocine dan normaal. En zelfs de proefpersonen die hun hond maar af en toe aankeken, hadden na afloop een iets hogere waarde van het hormoon in hun lichaam.
Volgens de wetenschappers verklaart de aanmaak van oxytocine waarom mensen na een speelsessie met een hond vaak in een betere stemming komen en zich minder depressief of eenzaam voelen.
Volgens onderzoeksleider Takefumi Kikusui heeft het hormoon mogelijk zelfs een rol gespeeld bij de domesticatie van honden. "Mensen en honden zijn in de loop van de evolutie waarschijnlijk dezelfde sociale signalen gaan gebruiken, zoals oogcontact en handgebaren", aldus Kikusui. "Daardoor konden honden zich gemakkelijk aanpassen aan de menselijke samenleving."
(Bron)
Inbreker op jacht in Haags politiebureau

DEN HAAG - Een 31-jarige inbreker nam maandagochtend een groot risico toen hij op stroperstocht was. Het Haagse politiebureau Segbroek was namelijk zijn doelwit.
De man werd onmiddellijk betrapt. Dat maakte de politie bekend.
Een agent die enkele processen-verbaal naar de administratie bracht, hoorde rond zes uur inbraakgeluiden. Hij riep er meteen twee collega's bij.
De agenten zagen en hoorden hoe een ruit uit de nooduitgang werd verwijderd.
Nietsvermoedend ging de inbreker het politiebureau binnen. In het trappenhuis liep hij in de armen van de politiemannen. De inbreker werd meteen aangehouden.
(Bron)
Natuur controleert op Ameland zeespiegelstijging

WAGENINGEN - Op Ameland heeft de natuur zelf een oplossing gevonden voor de zeespiegelstijging. Het oostelijk deel van het waddeneiland is de laatste tientallen jaren meer dan dertig centimeter gedaald.
Maar door opslibbing, de laagjes zand die de zee brengt, is die bodemdaling voor twee derde gecompenseerd. Dat zegt onderzoeker Pieter Slim deze week in Resource, het blad van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.
''Veel onderzoekers houden zich bezig met voorspellingen van de zeespiegelstijging door klimaatverandering. Maar wij hebben die werkelijkheid al bestudeerd.''
Op Ameland dopt de natuur voor een groot deel haar eigen boontjes, concludeert het blad.
De bodemdaling is een gevolg van de gasboringen die sinds 1985 op het eiland plaatsvinden. Al twintig jaar bestudeert Alterra, een onderzoeksinstituut dat deel uitmaakt van Wageningen Universiteit, de ecologische gevolgen daarvan.
''De clou is dat de effecten van bodemdaling overeen komen met die van zeespiegelstijging'', zegt Slim.
''We gebruiken de natuurlijke dynamiek om de kustveiligheid te vergroten'', legt hij uit. Opslibbing aan de oostkust van Ameland, waar geen dijken zijn, heeft ruim twee decimeter bodemverhoging opgeleverd.
Daarmee is de bodemverlaging goeddeels teniet gedaan. Dat was een verrassing voor de onderzoekers. ''We dachten dat dat deel van het eiland zou verdrinken'', zegt Slims collega Han van Dobben in een filmpje op opgewarmdnederland.nl en de website van Alterra.
Wat in Ameland is gebeurd, is vergelijkbaar met de voorspelling het Intergovernemental Panel on Climate Change. Rond het jaar 2100 is de zeespiegel anderhalve meter hoger, zei het IPCC vorig jaar.
Dat is zo ongeveer dertig centimeter in twintig jaar, de mate waarin de Amelandse bodem zakte.
Ameland is volgens Slim een realistisch model. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe dijken nodig zijn om op land droge voeten te houden, stelt hij.
Maar het experiment van Ameland wijst uit dat je het best van de natuurlijke dynamiek gebruik kunt maken. Suppletie van zand om strand aan te laten groeien, is daarbij volgens hem een mooie aanvulling.
(Bron)
Adolf Hitler weggehaald bij ouders

NEW YORK - De Amerikaanse kleuter Adolf Hitler Campbell (3) mag niet langer bij zijn ouders wonen. De kinderbescherming in de staat New Jersey heeft de jongen weggehaald uit zijn ouderlijk huis, meldden lokale media woensdag.
Ook de zusjes van Adolf, JoyceLynn Aryan Nation en Honszlynn Hinler, werden meegenomen. Een reden voor de ingreep is niet gegeven.
De ouders van Adolf, een jongen met blond haar en blauwe ogen, zijn fervente neonazi's. De zaak kwam aan het licht toen de vader van de kleuter vorige maand bij een plaatselijke supermarkt een taart wilde bestellen met het opschrift ''Fijne verjaardag, Adolf Hitler''.
De vader zei destijds niet in te zien wat het probleem was. Hij zou met de namen van zijn kinderen slechts zijn Duitse afkomst hebben willen eren.
(Bron)
'Oploskoffie verhoogt kans op waanideeën'

LONDEN - Mensen die zeven koppen oploskoffie per dag drinken, hebben drie keer zoveel kans spoken te zien of stemmen te horen dan mensen die maar een kop drinken. Dat blijkt uit een onderzoek waar de BBC woensdag over schrijft.
Een onderzoeksteam van de Durham Universiteit vroeg tweehonderd studenten hoeveel koffie ze dronken en hoe ze zich voelden.
Daaruit bleek dat mensen die veel cafeïne binnenkrijgen, meer kans hebben op hallucinaties.
Toch is het te vroeg om een echt verband aan te tonen, zeggen de wetenschappers. Volgens hen kan het ook zo zijn dat stress leidt tot hallucinaties. Gestreste mensen drinken mogelijk meer koffie.
(Bron)

Kortom: dit is geen nieuws want er is niets aangetoond.
Gewonde scooterrijder uur lang genegeerd

VELSEN - Een 21-jarige man uit Velserbroek (gemeente Velsen) heeft dinsdagmorgen vroeg zeker een uur lang gewond en vermoedelijk bewusteloos langs een fietspad in Velsen-Noord gelegen voordat een voorbijganger hulp inriep.
De politie denkt dat tientallen fietsers en bromfietsers de man zijn gepasseerd, maar geen actie ondernamen. Dat heeft de politie gezegd.
Het slachtoffer wist zich niet veel meer te herinneren dan dat hij in een flauwe bocht met zijn scooter door gladheid onderuit ging.
Uiteindelijk waarschuwde een voorbijganger alsnog de de politie. In het ziekenhuis bleek dat de man een hersenschudding had opgelopen.
(Bron)

dinsdag, januari 13, 2009

Naast 'bitter' proef ik nu ook 'zout', en zurige dingen geven een bepaalde sensatie in de mond hoewel geen zure smaak.

maandag, januari 12, 2009

Niet fijn: het gaat steeds wat beter, wat ook inhoudt dat de hoest loskomt. En dat geeft een barstende koppijn. Dus als ik moet hoesten, pak ik eerst m'n hoofd beet, flink drukken en dan maar hoesten. Zo blijft een mens bezig...
Die zanglijster is wel erg vroeg dit jaar...

zondag, januari 11, 2009

Vanochtend zag ik de eerste koperwiek in de tuin, kleumend in de kronkelwilg.