zaterdag, december 20, 2008

Consument fors meer kwijt aan energie

AMSTERDAM - De stroom- en gasrekeningen van consumenten bij de energiebedrijven Essent, Eneco en Nuon vallen volgend jaar fors hoger uit.
Dat blijkt uit een vergelijking van de nieuwe tarieven van de drie grote energiebedrijven van vergelijkingswebsite PrizeWize.
Bij een gemiddeld gebruik, gaan de uitgaven aan energie in 2009 op jaarbasis met 103 tot 191 euro omhoog. Essent verhoogt de prijs van gas en stroom met 9 procent.
Eneco rekent 15 procent meer voor gas en 20 procent voor stroom. De prijzen van Nuon gaan met 11 procent en 22 procent omhoog voor respectievelijk gas en stroom.
Hoewel de prijs voor een vat olie de laatste tijd fors is gedaald, is dit nog niet doorberekend in de nieuwe tarieven.
Energieleveranciers hebben de tarieven voor komend jaar afgelopen zomer vastgesteld, toen de prijs voor een vat olie een recordhoogte bereikte.
Toen kostte een vat olie 140 dollar, terwijl de prijs nu rond de 35 dollar zweeft.
Pas halverwege 2009 zullen de tarieven opnieuw worden berekend. Dan zullen klanten wel kunnen profiteren van de daling in de olieprijs.
(Bron)
Meer hulp voor startende ondernemer met handicap

DEN HAAG - Startende ondernemers met een handicap kunnen straks van de overheid structureel ondersteuning krijgen in de vorm van een doventolk, speciaal vervoer of een aangepaste werkplek.
Nu krijgen alleen gehandicapten met een uitkering die vanuit een re-integratietraject een bedrijf beginnen, in de opstartfase van hun onderneming deze steun.
Op voorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft het kabinet vrijdag besloten om de steun breder en structureel te verstrekken.
De nieuwe voorziening moet op 1 januari 2010 ingaan. De verwachting is dat jaarlijks ongeveer 150 gehandicapten gebruik gaan maken van de voorzieningen en dat de maatregel uiteindelijk circa 2 miljoen euro per jaar gaat kosten.
Donner hoopt met de steun de positie van gehandicapten op de arbeidsmarkt te versterken. Het kabinet wil tevens het ondernemerschap stimuleren.
Het is de bedoeling dat uitkeringsinstituut UWV aanvragen voor steun bij aanpassingen van bijvoorbeeld de werkplek gaat beoordelen en de voorzieningen gaat verstrekken.
Bij de regeling gaat een inkomensgrens gelden, maar die moet nog worden vastgesteld.
(Bron)
Traumaheli's mogen dag en nacht vliegen

DEN HAAG - De vier traumaheli's mogen volgend jaar dag en nacht erop uit. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) trekt 5,6 miljoen euro extra per jaar uit om voortaan ook nachtvluchten voor de vier Nederlandse heli's mogelijk te maken. Dat heeft de minister besloten naar aanleiding van een geslaagde proef met nachtvluchten in Nijmegen.
Een woordvoerder van Klink bevestigde zaterdag een bericht in het AD hierover. De Tweede Kamer wordt in januari geïnformeerd. Niet alle helikopters zullen meteen 's nachts kunnen gaan vliegen.
Dat is afhankelijk van de training van het personeel en eventuele noodzakelijke aanpassingen van de landingsplaatsen. Nijmegen kan in elk geval meteen door met de nachtvluchten.
Over de uitvoering zal nauw contact onderhouden worden met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Mochten er alsnog problemen komen, dan is het mogelijk dat de standplaatsen in Groningen, Amsterdam en Rotterdam gewijzigd worden.
(Bron)
'Minder ziekte bij goed personeelsbeleid'

UTRECHT - Als verpleeg- en verzorgingshuizen een goed verzuimbeleid hanteren, is het ziekteverzuim onder het personeel doorgaans laag. Dat concludeert onderzoeksbureau NIVEL in een studie die deze week is gepresenteerd.
De zorg is één van de sectoren in Nederland met het hoogste ziekteverzuim. Als managers zorgen voor een goede werksfeer, heldere regels en persoonlijke aandacht voor personeelsleden vertaalt zich dat volgens de onderzoekers in minder verzuim.
Als voorbeeld noemen ze een bedrijf dat in de zomermaanden voor de kinderen van het personeel een vakantiefeest organiseert.
Werkende ouders hebben dan geen oppasproblemen en hoeven zich dan ook niet ziek te melden.
(Bron)
CDA zit niet te wachten op 'staatsdenken' SP

DEN HAAG - Het CDA heeft zaterdag afwijzend gereageerd op toenadering van de SP. In een interview met de Volkskrant zei partijvoorzitter Jan Marijnissen samenwerking met het CDA niet langer uit te sluiten.
"Ik vind dat de SP er goed aan doet nu gesprekken te beginnen met het CDA", aldus de SP-leider.
Fractievoorzitter Pieter van Geel van de christendemocraten liet weten Marijnissen een aardige vent te vinden, "maar we denken totaal anders over belangrijke onderwerpen als de economie en overheidsfinancien. Bovendien zitten wij als CDA niet te wachten op het staatsdenken van de SP".
Van Geels partijgenoot minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) was zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed iets milder.
Hij zei dat de SP twee jaar te laat is met de toenadering, maar dat de deur voor alle partijen openstaat als daarmee tot verantwoord beleid kan worden gekomen.
De SP was in 2007 de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, maar zit in geen enkel college. Marijnissen noemt dit in het interview een schande.
"Ik merk dat veel CDA'ers verontwaardigd zijn over de wijze waarop de SP aan de kant is geschoven", zegt Marijnissen.
Volgens de partijvoorzitter is de samenwerking met het CDA op gemeentelijk niveau prima. "Op de hogere burelen van het CDA horen ze natuurlijk ook dat er wel met ons valt samen te werken. We zijn bereid tot compromissen en we zijn helder", aldus Marijnissen.
(Bron)
China blokkeert site van New York Times

AMSTERDAM - China heeft de website van de New York Times ontoegankelijk gemaakt voor internetgebruikers uit China, meldt de Amerikaanse krant zaterdag.
Het is nog onduidelijk of de blokkade tijdelijk is vanwege bepaalde inhoud op de site, of dat China terugkeert naar de strakke censuur van voor de Olympische Spelen van Beijing.
Het ministerie voor industrie en informatietechnologie dat in China internet reguleert was niet bereikbaar voor commentaar.
Het ministerie van buitenlandse zaken zei niet over websites te gaan. Wel liet het ministerie afgelopen week weten dat China zich het recht voorbehoudt om websites met 'illegale' inhoud te blokkeren.
In China waren afgelopen week ook de Chineestalige site van de BBC en websites van de Voice of America, Asiaweek en de in Hongkong verschijnende krant Ming Pao geblokkeerd.
Met uitzondering van die van Ming Pao waren de sites vrijdag weer gewoon toegankelijk.
China telt de meeste internetgebruikers ter wereld, namelijk 250 miljoen. Het land heeft echter ook een verfijnd systeem ingevoerd om de inhoud van websites te filteren. Sites die onafhankelijkheid voor Tibet of de Dalai Lama steunen zijn altijd geblokkeerd.
(Bron)
'Economie VS kan volledig instorten'

WASHINGTON - De toekomstige vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden, houdt het voor mogelijk dat de Amerikaanse economie volledig instort. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News.
Volgens Biden staat de VS er economisch veel slechter voor dan aanvankelijk werd gedacht. De komende president Barack Obama zal een tweede pakket maatregelen van 600 tot 700 miljard dollar (431 tot 503 miljard euro) nodig hebben om de economie uit het slop te halen, aldus Biden.
De toekomstige vicepresident zegt verder dat hij de mogelijke komst van een tweede pakket maatregelen heeft besproken met zowel de Republikeinse als de Democratische leden van het Congres.
"Iedereen die ik heb gesproken is het er over eens dat we moeten investeren in de economie."
Biden heeft nogmaals bevestigd dat de economie in het komende jaar de hoogste prioriteit krijgt van de nieuwe regering.
(Bron)
KLPD grossiert in rijverboden tijdens controle

DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft tijdens een vierdaagse controle van vrachtwagens en bussen 56 rijverboden opgelegd.
34 Chauffeurs van vooral vrachtwagens moesten direct met hun werk stoppen omdat ze de rusttijden niet in acht hadden genomen.
In 26 gevallen was er met de tachograaf geknoeid. "Een verontrustend aantal", aldus het KLPD zaterdag.
Een vrachtwagenchauffeur reed zonder rijbewijs, een andere bestuurder werd gezocht in verband met overtreding van de Opiumwet. Een Poolse trucker kon meteen aan de kant omdat hij een eerder opgelegd rijverbod negeerde.
Volgens de politie was de technische staat van de voertuigen redelijk tot goed.
De politiecontrole had plaats tussen donderdag en zaterdag op vier locaties: de A16 ter hoogte van de Moerdijk, de A67 op het douaneterrein Venlo, de A1 ter hoogte van Apeldoorn en de A4 bij Leiden.
De verkeerspolitie van het KLPD controleerde 273 vrachtwagens en 22 autobussen. Daarbij zijn 126 overtredingen geconstateerd.
(Bron)
Obama zet met klimaatspecialisten in op wetenschap

WASHINGTON - De toekomstige president van de VS, Barack Obama, heeft zaterdag vier klimaatspecialisten als topadviseurs aangesteld. Dat heeft Obama zaterdag op de radio gezegd.
John Holdren wordt wetenschapsadviseur op het Witte Huis. Holdren is een toonaangevende klimaat- en energiewetenschapper van de Harvard Universiteit.
Daarnaast zijn Jane Lubchenco, klimaatveranderingexpert, oud-Nobelprijswinnaar Harold Varmus en Eric Lander, specialist in onderzoek naar menselijke genen benoemd.
Bij de bekendmaking van de posten prees Obama Amerika's pioniersrol in het landen op de maan, onderzoek naar menselijke genen en het uitvinden van internet. Volgens Obama heeft de regering een belangrijke rol in deze doorbraken gehad en kan dat in de toekomst weer zo zijn.
(Bron)
Stoppen met roken kwestie van gewoon doen

HILVERSUM - Bijna 70 procent van de ex-rokers is 'cold turkey', zonder hulpmiddelen gestopt. Dat blijkt uit een enquête die het televisieprogramma Kassa heeft gehouden onder zevenduizend rokers en ex-rokers. De resultaten worden in de uitzending van zaterdagavond gepresenteerd.
Veel van de stoppers hebben eerst andere dingen geprobeerd, zoals nicotinevervangers, maar uiteindelijk hielp 'gewoon stoppen' volgens hen toch het best.
Als voordeel van het gestopt zijn noemen ze een betere gezondheid, maar ook het vermogen om beter te proeven en te ruiken.
Sommigen noemen de financiële winst die ze behalen door geen geld meer uit te geven aan tabak. Anderen zijn er trots op dat ze een verslaving hebben weten te overwinnen.
Ook Kassa komt tot de conclusie dat stoppen met roken niet eenvoudig is.
(Bron)

Nicotine is een van de meest verslavende stoffen die er is, en de pest is dat het bijna overal verkrijgbaar is. Na twee weken ben je lichamelijk wel over de afkick heen, maar... waar laat je je handen? Wat doe je na het eten? En bij de koffie?
En het terugvalgevaar blijft. Ik ben al eens twee jaar gestopt, en toch weer begonnen. Ik vind het smerig, het is duur, en uiteraard is het bijzonder schadelijk voor de gezondheid, zoals ik ook goed merk. En maar dóórroken.
(Wat me trouwens verbaast: regelmatig zeggen mensen die ik toch echt al een tijd ken tegen me: róók jij? Blijkbaar valt het niet erg op en/of ben ik geen rokerstype.)
Kaviaar met kerst voor armen Milaan

AMSTERDAM - De armen in Milaan krijgen met kerst kaviaar. Veertig kilo van de delicatesse die als smokkelwaar in beslag was genomen, is aan de liefdadigheid geschonken om bij de traditionele kerstmaaltijden voor daklozen en andere behoeftigen te worden geserveerd.
Kaviaar komt van de steur, een bedreigde vissoort waarvan producten in Italië niet mogen worden ingevoerd.
De partij van veertig kilo werd aangetroffen in de koelkast van een vrouw in Milaan. De vrouw en twee Polen die bij de smokkel betrokken zouden zijn geweest werden gearresteerd.
Juri Mantegazza van het Italiaanse staatsbosbeheer zei dat vorig jaar een in beslag genomen partij kaviaar werd vernietigd. Dat vond hij zonde, daarom kwam hij met het idee om de kaviaar weg te geven aan de armen.
(Bron)
Internet- en telefoonverkeer ernstig verstoord

AMSTERDAM - Het internet- en telefoonverkeer tussen Europa en het Midden-Oosten en Zuid-Azië is ernstig verstoord door de breuk van drie telecom-kabels onder de Middellandse Zee. Dat meldt de NOS.
De oorzaak wordt gezocht in seismische activiteiten rond Malta, maar ook scheepsankers of visnetten kunnen de kabels kapot hebben getrokken.
Egypte is een van de landen die zwaar is getroffen door de kabelbreuk. In het Afrikaanse land is tachtig procent van de internationale telefoon- en internetcapaciteit uitgevallen. In India is dit 65 procent.
De eigenaar van de kabels heeft inmiddels een schip vanuit Frankrijk gestuurd om de schade te herstellen. Wanneer de problemen verholpen zijn is onduidelijk. Dit kan mogelijk duren tot na de feestdagen.
Dat kan grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven omdat zij grotendeels afhankelijk zijn van telecomverbindingen.
(Bron)
Taxichauffeur rijdt dag lang met lijk naast zich

TAIPEI - Een Taiwanese taxichauffeur heeft een dag lang rondgereden in Taipei met een lijk in de bijrijdersstoel. Dat meldde de Taiwanese televisiezender TVBS zaterdag.
De chauffeur had woensdagavond een drugsverslaafde vriend opgepikt om hem naar een bekende te brengen.
Daar haalde de 35-jarige dronken man een pakketje op en plofte weer in de stoel naast de bestuurder. Tijdens de terugrit gebruikte de passagier drugs en raakte daarop buiten bewustzijn.
De chauffeur dacht dat zijn vriend ingedut was, reed naar huis en liet zijn gabber slapen. Toen de man de volgende ochtend nog steeds sliep, besloot de taxichauffeur toch maar gewoon door te werken.
Hij pikte verscheidene klanten op en bracht ze naar hun bestemming. Pas 's avonds kreeg hij door dat zijn vriend dood was en reed hij naar de politie.
Die betwijfelt of de man niet eerder heeft gemerkt dat zijn maatje zijn laatste adem had uitgeblazen.
(Bron)
Muizen verdacht van brand bij katten

TORONTO - De brandweer van het Canadese Oshawa verdenkt muizen ervan verantwoordelijk te zijn voor een grote brand waarbij bijna honderd katten omkwamen.
De brand woensdag in een dierenopvang ten oosten van Toronto heeft veel Canadezen geschokt.
De krant Toronto Star meldde dit weekeinde dat het onderzoek naar de enorme brand wijst op knagende muizen. Die hebben mogelijk elektrische bedrading doorgebeten en daarmee de brand ontketend.
Het complex is volledig verwoest. De schade bedraagt bijna 150.000 euro. Dierenliefhebbers uit de regio hebben giften toegezegd om het pand te herbouwen.
(Bron)

vrijdag, december 19, 2008

Meer bezwaren tegen patiëntendossier

DEN HAAG - Half december hebben ongeveer 330.000 mensen bezwaar gemaakt tegen deelname aan het elektronisch patiëntendossier (EPD).
Dat heeft minister Ab Klink (volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Begin december stond de teller nog op 170.000 bezwaren.
Volgens de minister was op grond van een proef met het elektronisch patiëntendossier te verwachten dat 1 à 2 procent van de bevolking niet zou willen meedoen. Het aantal bezwaren ligt nu op 2 procent.
Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Volgend jaar wordt aansluiting van artsen op het systeem verplicht.
Vanaf eind maart kunnen artsen en apothekers weer op het elektronisch patiëntendossier worden aangesloten. Dit was aanvankelijk gepland voor 1 februari, maar de verwerking van de bezwaren kost meer tijd.
Dat komt omdat een deel van de bezwaarmakers de formulieren niet goed had ingevuld of geen kopie van een paspoort had meegestuurd. Zij krijgen nu de kans om dit alsnog te doen. Overigens kan bezwaar maken ook nog als het EPD volledig in werking is.
Critici maken zich echter zorgen over de beveiliging van het systeem en de privacy van patiënten. Minister Klink kreeg eerder dit jaar forse kritiek van de Tweede Kamer, omdat hij burgers per brief over de invoering van het EPD informeerde, terwijl het parlement nog niet met de plannen heeft ingestemd.
(Bron)

Laten ze eerst maar eens een werkend systeem maken en aantonen dat het veilig is (zo veilig mogelijk). Tot die tijd doe ik niet mee.
AH beveiligt webwinkel

RIJSWIJK - Albert Heijn gaat zijn webwinkel beter beveiligen. De maatregelen moeten voorkomen dat criminelen persoonsgegevens van klanten onderscheppen.
Een woordvoerder van het supermarktbedrijf zei vrijdag dat de AH-website over "enkele dagen" zal zijn aangepast.
Albert Heijn besloot tot actie over te gaan, nadat een onderzoek van de krant AD had uitgewezen dat de veiligheid van de website te wensen overliet.
Dat gold ook voor de webwinkels van andere bedrijven, onder welke Free Record Shop, Overtoom en Kijkshop. Woordvoerders van deze drie bedrijven bevestigden vrijdag dat hun websites inmiddels veiliger zijn gemaakt.
(Bron)

Ah, vandaar dat op mijn spam-mailadres ineens een mail van FRS binnenkwam over beveiliging. Alleen kwam ie niet van FRS.
Europese vogelgeluiden via internet

AMSTERDAM - De stichting Xeno-canto heeft donderdag een nieuwe website gelanceerd waarop vogelliefhebbers geluiden kunnen plaatsen van Europese vogels.
Als de vogelaars niet kunnen herleiden van welke soort het gezang afkomstig is, kunnen andere vogelaars te hulp schieten. De vogelliefhebbers kunnen op de site ook aangeven op welke locatie ze het gezang hebben gespot.
Xeno-canto heeft al sites met vogelgeluiden uit andere werelddelen. De afdeling met geluiden uit Zuid-Amerika trok het afgelopen jaar tienduizend bezoekers. Er zijn binnen drie jaar 25.000 opnamen opgezet van vijfduizend vogelsoorten. Vijftig opnamen betreffen vogelgeluiden die nog nooit benoemd zouden zijn.
(Bron)
Bussemaker laat wijkverpleegkundige terugkeren

DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) trekt de komende jaren extra geld uit voor de terugkeer van de wijkverpleegkundige.
Ze vindt dat de zorg weer net als vroeger dicht bij de mensen moet worden georganiseerd.
Een woordvoerster van de staatssecretaris bevestigde vrijdag berichtgeving daarover in De Telegraaf.
De Tweede Kamer drong eerder aan op de komst van meer wijkverpleegkundigen. In de veertig probleemwijken komen er nu 250 bij.
(Bron)
Baby geboren met voet in zijn hoofd

WASHINGTON - Amerikaanse chirurgen zijn tijdens een hersenoperatie van een baby gestuit op een voetje en delen van een voet, een hand en een dij.
De artsen opereerden de drie dagen oude Sam Esquibel om een hersentumor te verwijderen, berichtte de BBC vrijdag.
"Het leek net een stuitbevalling vanuit de hersens", aldus neurochirurg Paul Grabb. Hij noemde het voorval "extreem uniek en ongebruikelijk".
Het kleine gezwel kan een geval zijn geweest van 'foetus in foetu' (baby in baby) waarin de ene helft van een tweeling in zijn broertje of zusje groeit.
Het medische team van het Memorial ziekenhuis in Colorado Springs zei echter dat dergelijke gevallen zich zelden voordoen in de hersenen. Sam is goed hersteld van de operatie, laten zijn ouders weten.
(Bron)
Kaartjes hsl-treinen 60 procent duurder

UTRECHT/DEN HAAG - Een kaartje voor de hogesnelheidstreinen die vanaf 1 juli volgend jaar tussen Amsterdam en Rotterdam gaan rijden, zal 60 procent duurder zijn dan een kaartje voor de gewone NS-treinen.
Verkeersminister Camiel Eurlings meldde dat donderdag aan de Tweede Kamer.
De eerste vier weken geldt wel een introductietarief dat 15 procent hoger ligt. Een enkeltje Amsterdam-Rotterdam kost dan 15,70 euro, een retourtje 28,50 euro.
Daarna komen er twee tarieven, want naast het standaardtarief introduceert exploitant HSA een superdiscount.
Het standaardtarief voor een enkeltje Amsterdam-Rotterdam is 21,10 euro, een retourtje 39,30. Een enkeltje volgens het superdiscounttarief kost 10,80 euro, een retourtje 21,60 euro, staat op de site van NS HiSpeed. Het gaat om tarieven in de tweede klasse.
De superdiscountkaartjes, volgens de NS ongeveer 15 procent van het totale aantal beschikbare kaartjes, zijn alleen via internet te reserveren. De Nederlandse Spoorwegen zit voor 90 procent in HSA, de KLM heeft de overige 10 procent.
De hsl-treinen rijden 160 kilometer per uur, 20 kilometer harder dan de normale intercity's, maar nog lang niet de voorziene snelheid van 250 kilometer over het gehele traject van de HSL-Zuid.
De HSL-Zuid moet doorrijden naar Parijs, maar de ingebruikname daarvan is door aanhoudende problemen met materieel en de beveiliging opnieuw vertraagd tot op zijn vroegst eind 2009, maakte Eurlings vorige maand bekend. De tarieven daarvoor zullen dan drie maanden daarvoor bekend worden.
De bewindsman kwam donderdag met de brief omdat de consumentenorganisaties advies over de tarieven hebben uitgebracht. Eurlings schrijft dat ze die 'acceptabel' vinden. Reizigers kunnen nog op de gewone, goedkopere treinen terecht.
NS Hispeed, het bedrijfsonderdeel voor alle hogesnelheidsproducten van NS, heeft de tarieven op de site gezet, zonder veel ruchtbaarheid. De treinen gaan pas volgend jaar rijden, aldus de zegsman.
Hij benadrukte de reistijdwinst, tussen Amsterdam en Rotterdam een derde, en tussen Schiphol en Rotterdam 45 procent (26 minuten tegenover 47 minuten nu).
(Bron)

Twintig kilometer harder en dan een derde sneller en 60% duurder. Sja.
'Maan bevat genoeg water voor maanbasis'

AMSTERDAM - De poolkraters op de maan bevatten vermoedelijk genoeg ijs om een toekomstige maanbasis van drinkwater te kunnen voorzien. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Britse wetenschappers.
De onderzoekers van de universiteit in Durham hebben een nieuwe analyse gemaakt van gegevens van de Lunar Prospector, een ruimtesonde die in 1998 naar de maan werd gelanceerd, onder meer om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van waterstof.
Ze zijn tot de conclusie gekomen dat waterstof in grote hoeveelheden voorkomt in diepe poolkraters op de maan. De temperatuur in die gebieden loopt uiteen van -110 tot -200 graden Celsius, omdat de zon er nooit schijnt.
Het is mogelijk dat er waterstofkernen op de maan terecht zijn gekomen door zonnestormen. Maar volgens de wetenschappers is het aannemelijker dat de waterstofatomen in de kraters deel uitmaken van watermoleculen in de vorm van ijskristallen.
"IJs kan op de maan miljarden jaren blijven liggen als er maar geen zonlicht op schijnt", zo verklaart hoofdonderzoeker Vincent Eke in de Britse krant Daily Telegraph.
Volgens Eke is er waarschijnlijk zelfs zo'n grote voorraad ijs op de maan te vinden dat een maanbasis met gemak van drinkwater zou kunnen worden voorzien. Maanwater zou daarnaast dienst kunnen doen als bestanddeel voor raketbrandstof.
"Als er ijs te vinden is", zegt de onderzoeker, "dan is het volgens onze bevindingen zo veel dat de bovenste meter ijs op de maan bestaat uit genoeg water om Kielder Water (een meer met een inhoud van 200.000 miljoen liter water in Groot-Brittannië, red.) mee te vullen."
(Bron)
Nederland blijft voorkeursdoelwit terroristen

DEN HAAG - Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland blijven een voorkeursdoelwit van internationaal opererende moslimextremisten.
Dit blijkt uit het nieuwste dreigingsbeeld dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vrijdag heeft uitgebracht.
De film Fitna van Geert Wilders blijft daarvoor de belangrijkste reden. "Moslimextemisten zien de film als een belediging en provocatie", aldus de NCTb. Daarom blijft het dreigingsniveau in Nederland substantieel.
De NCTb verwacht dat Nederland voorlopig ook nog op het netvlies van terroristen blijft staan. Daarbij richt de aandacht zich ook nadrukkelijk op personen die extremisten verantwoordelijk voor 'belediging' houden, zoals Geert Wilders.
Uit onderzoek van inlichtingendiensten blijkt dat steeds meer internationaal opererende jihadisten in hun propaganda de nadruk leggen op het treffen van westerse doelen.
Dit gebeurt omdat ze in brede islamitische kringen, maar ook in eigen kring, veel sympathie hebben verloren met aanslagen op doelen in islamitische landen. Daarbij vielen namelijk veel islamitische burgerdoden.
Acties van moslimextremisten in het buitenland illustreren de toegenomen dreiging van buiten voor het Westen, meent de NCTb. Volgens het uitgekomen dreigingsbeeld breiden al-Qaeda en daaraan gelieerde groepen hun activiteiten steeds verder uit richting Noord-Afrika.
Nederland werkt inmiddels samen met landen in deze regio om de dreiging het hoofd te kunnen bieden.
Het aantal bedreigingen vanuit al-Qaeda tegen Westerse bedrijven, personen en instellingen lijkt te groeien. Terroristische bewegingen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied opereren, bundelen hun krachten, wat een onverminderde dreiging betekent tegen Westerse (politieke) belangen in die regio.
Recente ontvoeringen en pogingen daartoe van Westerse diplomaten wijzen hierop, evenals bijvoorbeeld de bloedige aanslagen in Mumbai, eind november.
Er zijn ook nieuwe berichten over Duitse jihadisten die mogelijk in Europa aanslagen willen plegen. Zij zijn verbonden aan de Islamic Jihad Union uit de Pakistaans-Afghaanse regio en voeden de dreiging van jihadisten die daar getraind worden en dan terugkeren naar Europa.
(Bron)
Castro doet aanbod aan Obama

BRASILIA - President Raúl Castro van Cuba heeft de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama een aanbod gedaan: hij is bereid gedetineerde Cubaanse dissidenten en hun families te laten gaan, als Washington vijf Cubanen vrijlaat die in de VS wegens spionage zijn veroordeeld.
Castro sprak tijdens een bezoek aan Brazilië. Hij wil "gebaar voor gebaar" toenadering zoeken tot de VS, een land waarmee Cuba al decennia overhoop ligt.
De vijf Cubanen gelden thuis als helden. Zij moesten Cubaanse ballingen in Florida bespioneren om te voorkomen dat die een invasie in Cuba voorbereidden.
(Bron)
Schaapherder hoedt kudde met foto van wolf

AMSTERDAM – Een Chinese schaapherder houdt zijn kudde schapen in bedwang met een grote poster met daarop een wolf.
Dat meldt Ananova. De foto van de herder is een grote hit op internet in China. Een Chinese toerist maakte de foto per ongeluk. “Na mijn bezoek aan het Qinling Wild Animal Park, zag ik de herder achter een kudde schapen aanlopen met een foto”, aldus Du Hebing.
“Hij gebruikte de foto van de wolf om de schapen schrik aan te jagen zodat ze door zouden lopen. Het zag er heel grappig uit.”
Hebing: “Misschien probeerde hij wat geld te besparen door geen herdershond aan te schaffen. Maar hij was duidelijk een getalenteerde schaapsherder.”
(Bron)
Raad Amsterdam wil camera's rond homokroegen

AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond het stadsbestuur verzocht cameratoezicht in te voeren in de Reguliersdwarsstraat, het hart van de hoofdstedelijke homoscene.
Volgens een meerderheid in de raad is het toezicht nodig omdat in de uitgaansstraat regelmatig sprake is van geweld tegen homo's.
Volgens de VVD-fractie, die het verzoek om de camera's indiende, kan het toezicht helpen bij het terugdringen van anti-homogeweld.
Ook helpen volgens de VVD de beelden bij het opsporen en veroordelen van de daders. De gemeente houdt al een proef met cameratoezicht op het Leidseplein en Rembrandtplein.
De VVD deed haar verzoek, dat gesteund werd door PvdA, CDA en D66, tijdens de definitieve vaststelling van de begroting voor 2009. De raad nam ook enkele ander veiligheidvoorstellen van de liberalen aan.
Zo komt de hoofdstad komend jaar met maatregelen om de stad veiliger te maken voor senioren. Een voorstel voor een pleinverbod voor raddraaiers op de twee drukste uitgaanspleinen behaalde geen meerderheid.
(Bron)
Acteur ziek door te veel sushi

AMSTERDAM - Jeremy Piven heeft de afgelopen jaren zoveel sushi gegeten dat hij een kwikvergiftiging heeft opgelopen.
Dat heeft zijn dokter verklaard tegenover het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De Entourage-acteur moest zich afgelopen weekeinde wegens gezondheidsreden terugtrekken uit de Broadway-productie 'Speed-the-plow'.
De 43-jarige acteur, die de afgelopen jaren bijna elke dag sushi at, kon vorige week plotseling heel moeilijk zijn armen en benen optillen. Ook was hij duizelig en moe. Volgens zijn arts zijn dit allemaal symptomen van een kwikvergiftiging.
Piven moet voorlopig rust houden. Zijn rol van Bobby Gould wordt overgenomen door William H. Macy en Norbert Leo Butz.
(Bron)
Hongersnood dreigt in 33 landen

AMSTERDAM - Door oorlog, overstromingen en mislukte oogsten dreigt er hongersnood in 33 landen. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt.
De VN-voedsel- en landbouworganisatie UNFAO zei dat twintig van die landen zich in Afrika bevinden, tien in Azië en drie in Zuid-Amerika.
In Zimbabwe hebben 5,1 miljoen mensen dringend voedselhulp nodig, aldus een rapport van de organisatie. In Noord-Korea gaat het om 8,7 miljoen mensen, ofwel veertig procent van de bevolking.
Het totaal aantal mensen wereldwijd dat behoefte heeft aan voedselhulp bedraagt volgens de VN een miljard.
(Bron)
Intensief sporten kan astma veroorzaken

AMSTERDAM - Intensief sporten zou astma uit kunnen lokken. Dat komt onder meer doordat bij inspanningen onverwarmde, droge lucht wordt ingeademd langs de mond.
Ook stelt snel ademen sporters meer bloot aan allerlei vervuilende stoffen in de lucht, meldt Gezondheidsnet.nl.
Eén van de symptomen van astma is bronchiale hyperreactiviteit of overgevoeligheid van de kleine luchtwegen. Die overgevoeligheid treedt op bij 25 tot 79 procent van de duursporters en bij 20 procent van de snelsporters. Door het intensief sporten kan de structuur en de functie van de luchtwegen veranderen en zo hyperreactiviteit veroorzaken.
Ook andere factoren kunnen het optreden van astma beïnvloeden. Wanneer sporters bijvoorbeeld door de mond ademen, krijgen ze droge, onverwarmde lucht binnen, waardoor de longen worden afgekoeld en uitgedroogd.
Als de luchtwegen na de sportactiviteit opnieuw warmer worden, kan dit op termijn leiden tot vernauwing van de luchtwegen.
(Bron)
Opa worden op je 33e

AMSTERDAM – Twee ouders uit Brantgum, Friesland, zijn op wel heel jonge leeftijd opa en oma geworden.
De Telegraaf meldt dat Naomi (32) en René Ykema (33) de trotse grootouders van Bram Lucas zijn geworden. Moeder Aïda (16), hun oudste dochter, woont samen met haar vriend Oene Popma op een woonboot in Dokkum.
“Waarschijnlijk zijn we de jongste grootouders van Friesland”, aldus opa. “Niemand kent hier althans een jongere opa en oma. Het was een hele verrassing. Dit is natuurlijk heel opvallend - we krijgen echt veel reacties. Gelukkig allemaal leuk!"
Naomi zelf was er net zo jong bij. Op haar 16e beviel zij van Aïda. Het stel heeft nog vier dochters: Eva (14), Anne (12), Rebecca (10) en Demi (7).
(Bron)

Da's wel heel erg jong, maar het gaat blijkbaar allemaal goed. Tegen de tijd dat oma zo oud is als ik, zijn alle kids de deur uit en is dat kleinkind al 9.
Meeste mensen gehoorzamen opdracht tot martelen

AMSTERDAM - Mensen zijn ook in deze tijd nog zo volgzaam dat ze andere personen zonder aarzelen een elektrische schok toedienen, als ze daartoe de opdracht krijgen van hogerhand. Dat blijkt uit een nieuwe uitvoering van een omstreden experiment van psycholoog Stanley Milgram.
Onderzoeker Jerry Burger van Santa Clara University liet 29 mannen en 41 vrouwen een aantal mensen ondervragen die de rol van ‘verdachte’ speelden.
Als een van de verdachten een onbevredigend antwoord gaf, kregen de proefpersonen opdracht om hem een elektrische schok van 150 volt toe te dienen door op een knop te drukken.
Later werd hen ook gevraagd om hun gesprekspartners bloot te stellen aan stroomstoten van 450 volt, een sterkte die in theorie dodelijk kan zijn.
Het experiment werd in 1961 voor het eerst uitgevoerd door Stanley Milgram aan de universiteit van Yale. Maarliefst 82,5 procent van de proefpersonen bleek destijds bereid om stroomstoten toe te dienen tot een maximum van 450 volt.
De stroomsignalen waren niet echt, maar acteurs wekten met toneelspel steeds de indruk dat ze onder stroom werden gezet.
Het onderzoek werd nooit eerder herhaald, omdat de deelnemers achteraf psychische problemen kregen door het idee dat ze daadwerkelijk een persoon hadden blootgesteld aan 450 volt.
Jerry Burger besloot zijn proefpersonen daarom alleen bij de stroomstoot van 150 volt op de knop te laten drukken. Hij vroeg ze daarna om ook een schok van 450 volt toe te dienen, maar liet ze die marteling niet daadwerkelijk uitvoeren.
Tijdens het aangepaste experiment bleek de overgrote meerderheid van de deelnemers (70 procent) weer bereid om de schokken van 450 volt los te laten op hun gesprekspartner.
De onderzoekers probeerden nog een voorbeeld te stellen door een acteur op het toneel te brengen die demonstratief weigerde om stroomschokken van meer dan 150 volt toe te dienen.
Maar ook dat voorbeeld bracht de meeste proefpersonen niet op andere gedachten. Ruim 60 procent bleef bij hun voornemen om zware stroomschokken toe te dienen.
“Het resultaat was verrassend en teleurstellend”, verklaarde Burger tegen persbureau Reuters. “Er heerste een idee dat mensen in 1960 misschien meer gehoorzaam waren dan nu en dat het resultaat van het experiment dit keer misschien anders zou uitvallen. Maar het lag niet aan de proefpersonen, mensen reageren nog steeds hetzelfde.”
(Bron)

De mens is ook niet veranderd. Dus waarom zou de uitslag anders zijn?
Staartmezen, pimpelmezen, koolmezen, winterkoning, roodborst, merels, vinken, mussen, heggenmussen, eksters, spreeuwen, en een gaai.
En de meesten trekken zich hoegenaamd niets aan van de katten.
Ik begin nu echt een beetje in de war te raken. Checkjerekje.nl.
Kruidvat uitvaartverzekeringen en leningen.
Tips van een psycholoog om kerst 'leuk te houden'.
Hulp als je opziet tegen een eenzame kerst, geen relatie hebt of een baan moet kiezen (14,95 voor 10 'opdrachten'; als het achteraf niet bevalt krijg je na inhoudelijke toelichting je geld terug - 'huishouden op orde brengen' staat er ook bij maar ik doe het toch maar niet).
Prachtig, de waarschuwing op het pak C1000 Krokante muesli met ahornsiroop en pecannoten: 'gemaakt in een fabriek waar noten worden verwerkt'.

donderdag, december 18, 2008

De beurscrisis.

De economische hausse op de beurs in Wall Street eindigt. De beurskoersen zijn in de Verenigde Staten torenhoog opgeblazen. Ze zijn echter grotendeels gefinancierd op krediet, verstrekt door sterk aan elkaar gelieerde financiële instellingen. Als er één omvalt... Dat gebeurt. Als een kaartenhuis stort de beurs ineen. Daarmee bezwijken de banken, één voor één. Deze crisis leidt tot financiële en economische problemen die zich op wereldschaal nog nooit in die omvang hebben voorgedaan. (...)
Daling van lonen en prijzen, sterk oplopende werkloosheid en protectionisme zijn wereldwijd de gevolgen.

Klinkt bekend? Het is een citaat uit 'Het vaderlandse geschiedenisboek' (Waanders Uitgevers), over de beurscrisis van 1929.
Klimaatverzekering op de lange baan

AMSTERDAM - Woningeigenaren en andere vastgoedbezitters in overstromingsgevoelige delen van ons land hoeven voorlopig niet te rekenen op een particuliere verzekering tegen overstromingsschade.
In het Nationale Waterplan, dat donderdag verschijnt, wordt over zo'n klimaatverzekering niet gerept, bevestigt het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
De kwestie wordt opnieuw op de lange baan geschoven. Dit ondanks toezeggingen, eerder dit jaar, van staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie) aan de Tweede Kamer.
Het alternatief, een speciaal overheidsfonds voor klimaatschade, wordt afgewezen door het kabinet.
Nederlandse vastgoedeigenaren blijven aangewezen op beperkte, onzekere uitkeringen op grond van de Wet tegemoetkoming schade door rampen en zware ongevallen (WTS). Eén en ander wordt erkend door direct betrokken ambtenaren. Huizinga zelf wil desgevraagd geen commentaar leveren voordat morgen het Waterplan is gepubliceerd.
Anders dan onze buurlanden kent Nederland geen particuliere verzekering tegen overstromingsschade.
Dat komt doordat de schade hier dusdanig kan oplopen (tot wel 460 miljard euro) dat de verzekeraars weigeren om zelfstandig een 'klimaatschadepolis' aan te bieden. We zouden eraan failliet kunnen gaan, stellen zij.
Eerdere pogingen om tot een juridisch en politiek haalbare verzekeringsvorm te komen zijn mislukt. Daarom heeft het kabinet in 2006 de genoemde Task Force ingesteld.
Eind 2007 diende de werkgroep haar (nog steeds geheime) voorstel in. Het gaat om een gecombineerde schadepot van 2 miljard euro.
De helft zou overheidsgeld zijn, de andere helft moet komen uit een algemeen verplichte premieverhoging op onze inboedel- en opstalverzekering. Iedere verzekerde zou daarmee voortaan, boven een bepaalde eigenrisico drempel, automatisch meeverzekerd zijn voor klimaatschade.
Staatssecretaris Huizinga had de Kamer beloofd dat het voorstel zou worden "betrokken bij" in Nationale Waterplan, dat morgen verschijnt. Maar dat gaat niet door.
De ministeries onderhandelen nog over invulling van de rijksdeelname aan de regeling, zeggen bronnen rond het projectteam dat het Waterplan voorbereidde. In feite verwacht niemand dat er voorlopig meer duidelijkheid komt.
De belangrijkste aarzeling betreft de groeiende politieke argwaan tegenover marktoplossingen voor maatschappelijke problemen. De kredietcrisis heeft die twijfels nog versterkt.
Daar bovenop komen nog slechte ervaringen met verzekeraars bij de overstromingen van afgelopen jaren in New Orleans (orkaan Katrina) en Tsjechië.
(Bron)
Politie waarschuwt voor inbraken tijdens kerst

ROTTERDAM/UTRECHT - De politie in de vier grote steden waarschuwt voor inbraken tijdens de donkere dagen.
Doordat het langer donker is, kunnen inbrekers makkelijker zien of er mensen thuis zijn en of er waardevolle spullen in de woning staan. Diverse korpsen zijn de komende tijd extra alert en hebben zelfs een Woninginbraken Team geformeerd.
Volgens de politie Utrecht wordt er beduidend meer ingebroken tijdens de feestdagen. "Op eerste en tweede kerstdag als de mensen niet thuis zijn, neemt het aantal inbraken fors toe", aldus een woordvoerder.
De politie raadt aan het huis tijdens afwezigheid er bewoonbaar uit te laten zien. "Zet een tijdschakelaar op een lamp en vraag iemand de post uit de brievenbus te halen."
In de regio's Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond heeft het onderwerp "de hoogste prioriteit", stelt een zegsman.
Ook de politie Haaglanden bevestigt de trend. "In het donker is het voor inbrekers ook gemakkelijker om snel weg te komen", legt ze uit.
De Amsterdamse politie heeft in de donkere maanden eveneens extra personeel op straat ingezet om onder meer het aantal overvallen in de stad terug te dringen.
(Bron)
Ook C1000 stopt met blank kalfsvlees

AMSTERDAM - In navolging van Bas, Dirk en Digros stopt ook C1000 de verkoop van blank kalfsvlees. Dat heeft het bedrijf donderdag aan Wakker Dier laten weten, zo meldt de dierenwelzijnsorganisatie.
De groepering begon in september een campagne tegen blank kalfsvlees.
De kalfjes worden op een ijzerarm dieet gezet, waardoor ze bloedarmoede krijgen, is de boodschap daarvan.
Donderdag zou een radiospotje worden opgenomen waarin C1000 werd genoemd. ''We maken nog spotjes met Albert Heijn en twee andere supermarkten'', meldt de woordvoerster van Wakker Dier.
Ze hoopt dat nog voor de Kerst ook de andere supermarkten dit voorbeeld volgen. "Als er een schaap over de dam is, volgen er meer, toch? Hopelijk wordt dit echt de laatste blankwitte Kerst voor de kalfjes."
Wakker Dier deed eerder van zich spreken met soortgelijke campagnes tegen het castreren van biggen en het houden van kippen in de legbatterij.
(Bron)
Omstreden Franse omroepwet aangenomen

PARIJS - De Franse Nationale Vergadering heeft woensdag de omstreden nieuwe omroepwet aangenomen, die president Nicolas Sarkozy had ingebracht. Volgens de wet mag de president de baas van de publieke omroep benoemen.
Ook wordt de reclame op de publieke omroep na acht uur 's avonds afgeschaft. De socialistische oppositie hekelde de wet als stap terug naar een ver verleden, toen de regering nog de inhoud van nieuwsuitzendingen beïnvloedde.
Sarkozy zegt dat het hem te doen is om verbetering van de kwaliteit. De maatregel komt ten goede aan de commerciële zenders, die een groter deel van de reclamebudgetten van bedrijven zullen krijgen.
Sarkozy is nauw bevriend met Martin Bouygues, de baas van de grootste commerciële zender TF1.
(Bron)
Man en vrouw sterven bijna tegelijk

HAMONT - Een 93-jarige man en zijn 86-jarige vrouw in het Belgisch-Limburgse Hamont zijn enkele seconden na elkaar een natuurlijke dood gestorven.
De kinderen die zaterdag aan het sterfbed zaten, konden niet met zekerheid zeggen wie als eerste overleed.
Liza Bormans en Frans Habraken waren volgens hen als twee vergroeide bomen. Ze konden niet zonder elkaar. De vrouw had wel eens verzucht dat het mooi zou zijn als ze tegelijk zouden sterven.
"Hoeveel pijn het ook doet, we zijn tegelijk heel gelukkig voor hen", zegt zoon Roger donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
"Hoe vaak gebeurt zoiets? Op een natuurlijke manier. Ik kan het bijna niet geloven. Het dringt nog niet tot ons door wat een mooi liefdesverhaal dit is."
De begrafenisondernemer moest een speciale constructie bouwen in de dorpskerk om twee kisten naast elkaar te kunnen plaatsen.
(Bron)
Amerikaanse ambassades ontvangen poederbrieven

WASHINGTON - Op zestien Amerikaanse ambassades in Europa, onder meer in Den Haag, zijn enveloppen met wit poeder bezorgd. Ook meer dan veertig kantoren van gouverneurs in de VS kregen een dergelijke envelop in hun bus.
Vooralsnog is de inhoud ongevaarlijk gebleken, aldus de Amerikaanse autoriteiten woensdag.
Behalve in Den Haag werd de poederpost bezorgd bij de Amerikaanse ambassades in Berlijn, Bern, Brussel, Boekarest, Kopenhagen, Dublin, Luxemburg, Oslo, Parijs, Reykjavik, Riga, Rome, Stockholm en Tallinn.
De enveloppen zijn allemaal hetzelfde en zijn gepost in de Amerikaanse staat Texas. De eerste is op 8 december verstuurd. In 2001 kwamen vijf Amerikanen om het leven doordat ze via enveloppen met anthrax werden besmet, de bacterie die miltvuur veroorzaakt.
(Bron)

Beetje rare opvatting van een white Christmas?
Downloadbelasting moet staatskas New York vullen

NEW YORK - De gouverneur van New York, David Paterson, heeft bekendgemaakt dat hij met onder meer een downloadbelasting het begrotingstekort van de staat, ruim 15 miljard dollar (11 miljard euro), wil aanvullen. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.
De zogeheten download tax, door de media al omgedoopt tot iTax naar de muziekdrager van Apple, is een van de 88 belastingen en toeslagen die Paterson wil invoeren. Hij wil ook geld binnenhalen via bioscoopkaartjes, taxiritjes, bier, wijn, sigaren, massages en manicures.
Maandag kondigde Paterson al aan een 'overgewichtbelasting' op suikerhoudende frisdranken te willen introduceren.
Het gat in de begroting van de staat New York is ontstaan sinds de kredietcrisis, doordat Wall Street veel minder belastinggeld oplevert.
(Bron)
'Top politie krijgt forse bonussen'

HILVERSUM -Tientallen korpschefs krijgen per jaar tienduizenden euro's aan bonussen bovenop hun normale inkomen.
Korpschef Bernard Welten van Amsterdam-Amstelland spant de kroon met ruim 38.000 euro per jaar. In veel gevallen gaat het om premies van 25 procent van het salaris.
De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft dat woensdag bekendgemaakt in een uitzending van NOVA.
Voorzitter Han Busker van de NPB sprak woensdagavond schande van het beloningssysteem. Volgens hem is het oneerlijk omdat gewone agenten nauwelijks bonussen krijgen bij goed functioneren.
De toekenning van de bonussen is in veel gevallen goedgekeurd door de korpsbeheerders, de burgemeesters. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft volgens NOVA namens de korpsbeheerders aangekondigd kritisch naar het stelsel van bonussen te gaan kijken.
De tweede grootverdiener onder de politietopmensen is voormalig korpschef van het KLPD, Peter van Zunderd, met ruim 28.000 euro en als derde staat politiecommissaris Gerard Huijser van Reenen van de regio Zaanstreek-Waterland op de lijst met 23.000 euro.
De cijfers stammen uit 2006, maar het systeem bestaat nog steeds.
De laagste bonus die werd uitgekeerd aan een politiecommissaris bedroeg in 2006 4374 euro. Het ging om de topman van het korps Twente.
(Bron)
Toch kans op spoorlijn Breda-Utrecht

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings is bereid te kijken naar plannen voor een nieuwe spoorlijn tussen Breda en Utrecht.
ChristenUnie (CU) en SP zien daarom voorlopig af van een motie die een breed onderzoek eist naar de voors en tegens en de financiering van het spoorplan, liet CU-Tweede Kamerlid Ernst Cramer woensdag weten.
De Tweede Kamer zou donderdag over deze motie stemmen, die naar alle waarschijnlijkheid kon rekenen op de steun van een meerderheid.
De ChristenUnie pleit al langer voor de aanleg van de spoorverbinding gelijktijdig met de voorgenomen verbreding van de A27. Dat zou een kostenbesparing van zeker 700 miljoen euro opleveren.
Uit onderzoeken blijkt verder een te verwachten toeloop van reizigers, tot 90.000 per etmaal.
Eurlings vreest echter vertraging van de plannen met de A27, een belangrijke noord-zuidverbinding, als de motie wordt uitgevoerd.
ChristenUnie, SP en inmiddels ook de PvdA wilden het plan toch onder de loep leggen. Het CDA zag het niet zitten vanwege de totale en nog niet gedekte kosten van 3 miljard euro.
Eurlings' partij aanvaardde diens toezegging dat de Merwedebrug en andere nieuwe 'kunstwerken' zo breed worden dat er in de toekomst een trein over kan.
(Bron)

We noemen dit voortaan de Camiel-wals. Stapje vooruit, stapje achteruit, links, rechts, ja, nee, toch wel, toch niet, toch wel.
Louvre ontdekt mogelijke schetsen Da Vinci

PARIJS - Een curator van het Louvre-museum in Parijs heeft drie schetsen ontdekt op de achterkant van een belangrijk werk van Leonardo da Vinci.
Dat heeft het museum donderdag in een verklaring naar buiten gebracht. Mogelijk zijn de tekeningen van de Italiaanse kunstenaar en wetenschapper zelf.
De tekeningen werden ontdekt toen het olieschilderij 'Maagd en Kind met St Anne' (circa 1510) een routineonderzoek onderging in het laboratorium van het museum. De culturele instelling omschreef de ontdekking als "een exceptionele vondst".
De schetsen van een paardenhoofd, een halve schedel en het kindeke Jezus met een lam zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. De stijl van de tekeningen lijkt op die van Da Vinci.
(Bron)
Nederlanders onderschatten omvang tuberculose

Nederlanders onderschatten de omvang en ernst van tuberculose in eigen land en in de wereld nog steeds. Dit blijkt uit herhalingsonderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van KNCV Tuberculosefonds, naar het gevaar van tuberculose.
Ruim eenderde van de Nederlanders denkt dat het aantal tuberculosepatiënten in Nederland jaarlijks niet hoger is dan 500.
Ongeveer de helft van de Nederlanders schat het aantal tuberculosepatiënten jaarlijks in Nederland niet hoger dan 1000. In de praktijk is dit aantal groter dan 1000. In 2006 ging het om 1021 patiënten.
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (61 procent) is er niet van op de hoogte dat tuberculose in toenemende mate in Europa voorkomt.
Hoewel tuberculose door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig kan genezen, eist tuberculose wereldwijd jaarlijks nog altijd ruim anderhalf miljoen dodelijke slachtoffers.
(Bron)
Nederlander rijdt voetganger dood op Autobahn

HANNOVER - Een 23-jarige Nederlandse automobilist heeft woensdag op de Duitse snelweg een voetganger doodgereden. Het lichaam van het slachtoffer werd in tal van delen uiteengereten, die over een lengte van 200 meter over de Autobahn verspreid lagen.
Dit heeft de politie laten weten. Het is onduidelijk wat de voetganger, een dronken man, op de snelweg deed. Agenten hadden het slachtoffer eerder op een nabijgelegen rijksweg staande gehouden en gecontroleerd.
Omdat hij niet dronken leek, zich helder kon uitdrukken en niet verward overkwam, zagen de agenten geen aanleiding hem op te pakken. Een uur later was de man dood.
De Nederlander heeft nog geprobeerd de voetganger te ontwijken. De automobilist is licht gewond en in shock opgenomen in het ziekenhuis.
Het ongeluk gebeurde vlakbij Hannover, de hoofdstad van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen.
(Bron)

Het zal je overkomen, en: je zal de restjes bijeen moeten rapen :-(
IJsbeertweeling geboren in Ouwehands

RHENEN - In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is zondagavond een ijsbeertweeling geboren. De beestjes zijn kinderen van moeder Huggies, die sinds 1994 in de dierentuin woont.
Dierverzorgers ontdekten de kleine beertjes toen zij maandagochtend camerabeelden uit de kraamkamer bekeken. Huggies had zich al een paar weken in die kraamkamer teruggetrokken. Nadat zondag de bezoekers uit het dierenpark waren vertrokken, is zij bevallen.
Het blijft nog enkele maanden spannend of Huggies haar kinderen in leven laat. Tot die tijd zijn moeder en de tweeling op de website van Ouwehands te bezichtigen.
(Bron)
Youtube verwijdert gelekte kerstspecial

LONDEN - Beelden uit een kerstspecial van Wallace & Gromit die de BBC met kerst zou uitzenden, zijn van Youtube afgehaald.
De beelden uit A Matter of Loaf and Death waren gelekt. Dat meldt de BBC donderdag. Aardman Animations, de makers van de animatiefilms rond het duo, laat weten geen idee te hebben hoe delen uit de special op Youtube terecht konden komen.
De beelden waren erop gezet door iemand uit Canada. De stukjes film waren wel slecht van kwaliteit en vermoedelijk opgenomen met een mobieltje.
(Bron)
NASA gaat oude space shuttles verkopen

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat vanaf 2010 haar tweedehands space shuttles verkopen. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.
De vraagprijs per shuttle is 42 miljoen dollar. NASA hoopt met de verkoop extra geld binnen te halen om de economische crisis het hoofd te bieden.
Het is niet de bedoeling dat de koper met de shuttle gaat vliegen, het ruimteveer mag slechts gebruikt worden om ten toon te stellen. De hoofdmotoren worden er dan ook uit gehaald.
NASA heeft nog drie space shuttles over: de Discovery, Atlantis en Endeavour. De overige twee ruimteveren, Challenger en Colombia, zijn in 1986 en 2006 verongelukt. De shuttles hebben er gezamenlijk zo'n 86 vluchten op zitten.
Een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie benadrukt dat de shuttles niet zomaar aan iedereen verkocht zullen worden. Alleen inwoners van de Verenigde Staten komen in aanmerking om de ruimteveren aan te schaffen. "Daarnaast schrijven we alleen educatieve instellingen, zoals bijvoorbeeld musea, aan."
NASA begint in 2015 aan een serie nieuwe ruimtemissies met de Orion capsule en de Ares raket.
(Bron)

Mocht je nog een kerstcadeautje zoeken...

woensdag, december 17, 2008

‘Waterschapslasten hoger dan beloofd’

AMSTERDAM - Vrijwel alle huishoudens gaan vanaf 1 januari fors meer betalen aan waterschapsbelastingen. Vooral huizenbezitters en huurders in de regio's Den Haag en Amsterdam krijgen te maken met flink hogere lasten voor hen fors.
Dit blijkt woensdag uit onderzoek van de SP onder elf willekeurige waterschappen.
De lasten voor alleenstaanden stijgen in vrijwel alle waterschappen veel sterker dan voor gezinnen, zo blijkt uit het onderzoek. Ook zouden eigenaren van dure koopwoningen voordeel hebben ten opzichte van eigenaren van goedkopere woningen.
SP-Kamerlid Paulus Jansen zegt dat volgens staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) iedereen volgend jaar gemiddeld ongeveer dertien euro meer gaat betalen. "Maar volgens ons onderzoek is dit in sommige waterschappen het dubbele. De staatssecretaris moet ingrijpen om deze explosie in waterschapslasten te beteugelen."
Jansen kondigt aan Huizinga woensdag tijdens een debat over de Waterschapswet tot de orde te roepen. "Zij moet maatregelen treffen als in een waterschap de belastingen onacceptabel stijgen."
Door invoering van de nieuwe waterschapsbelastingen gaan volgens de SP boeren, bedrijven en natuurbeheerorganisaties per 1 januari minder betalen, en huizenbezitters en huurders juist meer.
Uit het onderzoek blijkt dat een gezin met een huurwoning in Den Haag volgend jaar dertien procent meer gaat betalen. Voor alleenstaanden met een koopwoning in Amsterdam is dit 31 procent. Volgens Jansen komt dit in beide gevallen neer op ruim dertig euro per jaar.
Uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van consumentenorganisatie de Waterbond bleek eerder dit jaar dat ruim driekwart van de Nederlanders aangeeft niet te weten wat de 27 waterschappen eigenlijk doen.
Deze houden zich onder meer bezig met waterkeringen, waterkwaliteitsbeheer en vaarwegenbeheer. Bijna zestig procent vindt dat per huishouden te veel wordt betaald, zo bleek uit de peiling.
(Bron)
Vriendelijke robot helpt je met winkelen

AMSTERDAM – In de enorme Japanse warenhuizen hoef je nu nooit meer te verdwalen. Zodra je de weg dreigt kwijt te raken, schiet een robot je te hulp.
‘Robovie II’ ziet aan de manier waarop je je beweegt of je bijvoorbeeld twijfelt een winkel binnen te gaan. De robot rolt in dat geval naar je toe en voorziet je ter plekke van aanwijzingen of een routebeschrijving.
Een andere robot die momenteel getest wordt is de Wakamura, die je daadwerkelijk helpt bij het winkelen. Hij registreert in welke winkel je bent, alvorens op zijn display te tonen wat hij voor die winkel belangrijke informatie acht.
“De Robovie en de Wakamura bieden je het hoogste niveau van service,” verzekert Takaati Akimoto, directeur van de ATR Intelligent Robotics, dat de 114 centimeter lange technische wonders ontwikkelde.
Japan geldt als pionier als het om het gebruik van robots gaat. Dit zou te maken hebben met het teruglopende geboortecijfer en het vergrijzingsprobleem van het land. Voor verschillende bedrijven aanleiding om extra onderzoek te doen naar de mogelijkheden van robots in het dagelijks leven.
Robovie II en Wakamura zijn vooralsnog alleen actief in Osaka. Het is nog onbekend wanneer ze de verkoop ingaan.
(Bron)
Skiërs gered na instorten liftmast

AMSTERDAM - Meer dan vijftig skiërs zijn door de brandweer uit liftcabines gehaald nadat een van de masten van de kabelbaan gedeeltelijk was ingestort. Het ongeluk gebeurde dinsdag in het Canadese skioord Whistler, waar in 2010 de Olympische Winterspelen zijn gepland.
De brandweer had ongeveer drie uur nodig om alle 53 mensen uit de ongeveer dertig cabines te halen. Hoewel vijf mensen naar het ziekenhuis werden gebracht raakte niemand ernstig gewond, zei de politie. De half ingestorte mast werd tijdens het reddingswerk door een kraan overeind gehouden.
Een man die in een cabine zat die op de grond terechtkwam deed voor de tv verslag van het angstige avontuur. Hij hoorde de toren instorten, vertelde hij. De cabine begon te zwaaien, stortte omlaag en viel op de grond. Via een door de val gebroken ruit konden de passagiers naar buiten klauteren. Sommigen klaagden over rugpijn en een man had een bebloed hoofd.
Er kwam ook een cabine neer op een overdekte busstandplaats. Andere cabines bleven boven de grond hangen.
De mast die instortte stond niet ver van het vertrekpunt van de skilift en de cabines bevinden zich daar normaal negen meter boven de grond, zei de leiding van het skioord in een persbericht. "We zijn heel dankbaar dat niemand ernstig gewond is geraakt."
Het skioord heeft pas een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen die de pieken van de berggebieden Whistler en Blackcomb met elkaar verbindt. Die hangt 435 meter boven de grond en is daarmee de hoogste ter wereld. Het ongeluk gebeurde met een andere lift.
(Bron)
Gapen koelt de hersenen

AMSTERDAM - Een geeuw laat de hersenen afkoelen als ze oververhit zijn, zo blijkt uit nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers.
De onderzoekers van Binghamton University voerden hun 'gaap-onderzoek' uit met kanaries, omdat gapen bij de vogels niet besmettelijk is zoals bij mensen. De oorzaak van een geeuw kan daardoor eenvoudiger worden vastgesteld.
De wetenschappers plaatsten de kanaries in verschillende kooien en speelden met de temperatuur in de vogelverblijven. In sommige kooien werd de temperatuur langzaam opgevoerd, in andere kooien was het voortdurend warm en in een paar verblijven was de temperatuur gemiddeld.
De kanaries gaapten aanzienlijk vaker als de temperatuur langzaam toenam. Volgens de wetenschappers ondersteunt dat resultaat de theorie dat een gaap dient om de hersenen te 'ventileren'.
"Als je uitgaat van de hypothese dat een gaap de hersenen laat afkoelen, zou er een kritieke temperatuur moeten zijn waarbij het gapen begint", zo verklaart onderzoeker Gordon Gallup op de Amerikaanse nieuwssite ABC.
"Als de buitentemperatuur je lichaamstemperatuur overstijgt werkt het alleen nog maar averechts om te gapen. En als het te koud is, zou het schadelijk kunnen zijn om te gapen, omdat hersenen door extreem koude lucht in shock kunnen raken."
Uit het experiment met de kanaries blijkt dat zoogdieren vaak beginnen te gapen op het moment dat hun hersentemperatuur iets hoger is dan de temperatuur van hun omgeving.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat slaapgebrek en vermoeidheid vaak leiden tot oververhitting van de hersenen. Dat is waarschijnlijk de reden dat mensen vaak gapen als ze moe zijn.
Een geeuw zou volgens de onderzoekers eerst de bloedsomloop in het hoofd en uiteindelijk ook de hersenen doen afkoelen. Daardoor zou het brein een korte opleving krijgen, wat volgens de onderzoekers ook verklaart waarom mensen 's ochtends vaak geeuwen - om hun hersenen op gang te helpen.
"Het brein is net een computer", aldus Gallup. "De hersenen opereren het beste als ze gekoeld zijn. Het lichaam is daarom zo geëvolueerd dat het brein steeds maximaal gekoeld wordt."
(Bron)
Pedofiel gepakt door wenslijstje kerstman

PHARR - Een wensenlijstje voor de Kerstman levert een Amerikaanse pedofilieverdachte mogelijk een celstraf van vijftig tot 198 jaar op. Dat meldde de krant The Monitor, die verschijnt in de staat Texas.
Andres Enrique Cantu, een 55-jarige computerhulp op een school, moest zich dinsdag voor de rechtbank in de plaats Pharr verantwoorden wegens het aanranden van twee meisjes van 9 en 10 jaar oud. De verdachte is familie van de slachtoffertjes.
Hij zou hen onzedelijk hebben betast over een periode van drie jaar. Zijn seksuele voorkeur kwam aan het licht toen het 9-jarige meisje in een wensenlijst voor de Kerstman had opgeschreven dat ze wilde dat Cantu zou stoppen met het betasten van haar en haar zus.
De leraar kreeg het lijstje onder ogen en informeerde de politie. Afgelopen donderdag werd de verdachte aangehouden.
(Bron)

Gelukkig dat dat meisje zoveel vertrouwen in de kerstman had.
'Helft vrouwen vreest kersttijd'

HOOFDDORP - De helft van de Nederlandse vrouwen ziet tegen de kerst op. Dat blijkt uit onderzoek van Libelle onder ruim duizend vrouwen, meldde het vrouwenblad dinsdag.
Familieverplichtingen, stil verdriet en bergen boodschappen veroorzaken veel stress. Libelle geeft in het blad tips om ergernissen met kerst te voorkomen. Ondanks de stress overheersen uiteindelijk de positieve gevoelens bij de respondenten.
Boodschappen doen in de uitpuilende winkels en sjouwen met loodzware boodschappentassen drukt voor veel vrouwen de pret (12 procent).
En dat er dan ook nog gekookt moet worden, vormt voor 6 procent de bekende druppel. Stil verdriet is voor 16 procent van de ondervraagde vrouwen reden waarom kerst wat hen betreft zo snel mogelijk weer voorbij mag zijn. In deze periode komt het gemis van dierbaren extra hard aan.
(Bron)

Vroeger bij ons thuis was kerst altijd leuk. Wij hadden Helemaal Geen Ruzie. Alles Ging Goed. Dus Was Het Gezellig!
En de verlossing kwam dan na kerst, als het gewoon gezellig mocht zijn zonder dat het Moest.
Tukker biedt seks met dochter aan op internet

AMSTERDAM - Een 47-jarige man uit Almelo heeft zijn 11-jarige dochter op internet aangeboden voor seks.
De man schreef in een advertentie haar te willen bedwelmen, zodat pedofielen haar daarna tegen betaling konden misbruiken, zo meldt dagblad TC/Tubantia. De vader moest zich dinsdag verantwoorden bij de rechter in zijn woonplaats, waar hij drie jaar cel tegen zich hoorde eisen - waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De man bleek bij een huiszoeking bovendien in bezit van een collectie harde schijven met kinderporno, een nepvuurwapen en een voorraad van verkrachtingsdrug GHB.
De verdachte zegt met de advertentie kindermisbruikers in de val te hebben willen lokken, die hij dan zou overdragen aan de politie. Zijn advocaat vroeg om zijn vrijlating, maar van de rechter moet de vader in voorarrest blijven. Op 30 december doet hij uitspraak.
(Bron)

De combinatie van dingen die hij in huis had, versterkt zijn 'alibi' niet echt.
En hoe moet die meid verder? 'Mijn pa zit in de bak want die wilde mij verhuren', lekker dan.
Groot gat ontdekt in magnetisch veld van aarde

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft met de gegevens van vijf satellieten aangetoond dat er onverwacht grote gaten kunnen ontstaan in het magnetisch veld van de aarde.
De zogenaamde THEMIS-satellieten maken een verkenningstocht langs het magnetisch schild dat de aarde beschermt tegen de straling van geladen deeltjes van de zon. Op 3 juni vorig jaar stuitten de kunstmanen op een groot gat in de magnetosfeer, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Sensoren aan boord van de satellieten registreerden een stortvloed van geladen deeltjes die bij een zonnestorm vaak richting de aarde worden geblazen.
De gegevens tonen volgens NASA-onderzoekers aan dat de zonnestraling in een gebied van ruim 6000 kilometer de magnetosfeer kon binnendringen.
Het is al langer bekend dat er soms gaten in het magnetisch veld van de aarde ontstaan. De straling die dan optreedt vormt geen gevaar voor mensen, maar kan wel de communicatie tussen satellieten en apparaten op aarde verstoren.
Het formaat en vooral de manier waarop het gemeten gat tot stand kwam, heeft de wetenschappers verrast. Tot nu toe gingen ze ervan uit dat grote gaten in de magnetosfeer alleen ontstonden als de magnetisch velden van de aarde en de zon in tegengestelde richtingen wezen.
Het grote gat dat de THEMIS-satellieten op het spoor kwamen, ontstond echter toen de magnetische velden dezelfde kant op wezen.
“Voor de gemiddelde persoon klinkt dat misschien als een onbelangrijk detail”, zegt hoofdonderzoeker David Sibeck van het THEMIS-project. “Maar voor ruimtewetenschappers is het van groot belang. De meeste van mijn collega’s kunnen het nauwelijks geloven. Het is alsof ik ze vertel dat de zon in het westen opkomt.
(Bron)
Man had 1700 parkieten in tweekamerwoning

BERLIJN - Een 60-jarige man heeft in een tweekamerwoning in Berlijn 1700 parkieten gehouden.
Dit bleek woensdag toen de autoriteiten al zo'n 1300 vogels uit de woning hadden gehaald en er nog zo'n vierhonderd over waren.
De autoriteiten grepen in nadat buren hadden geplaagd over lawaai en stank. Volgens een dierenbeschermer is er sprake van een geval van Bird Hoarding - een zeldzaam syndroom waarbij de patiënt op een ziekelijke en obsessieve manier vogels kweekt en verzamelt.
(Bron)
Met een groep op pad, collega's. Door een bos en dan een kronkelpad een flinke heuvel op, mooi groen, waarbij ik onderaan zeker wist dat ik dat niet zou gaan halen maar ik kwam toch boven. Verderop na nog een flink eind lopen, kijken we links van het pad ineens de diepte in. Op het laagste punt (uiteraard) ligt een fikse slotgracht, daarachter een donker kasteeltje, en van het pad tot aan de ingang van het kasteel hangt een brug. Een smalle brug, nog geen meter breed, van latten zoals je weleens op kermissen ziet. Die gaat geheid zwaaien als je je er op waagt, en er zijn geen touwen om je aan vast te houden. Daar hoeven we toch in vredenaam niet overheen?
Gelukkig moeten we naar een jeugdherberg nog wat verderop. Met een erf vol dingen die erop duiden dat het eigenlijk een boerderij is of was, en het gebouw is vele verdiepingen hoog. We worden naar onze kamers gebracht, trapje op, gang door, hoek om, verborgen deur door, nog een trapje, bocht, overloopje over, deurtje in een hoek, wenteltrap, enzovoorts. Allemaal een eigen kamer, verdeeld over het gebouw waar ook vele andere mensen zijn. Ze spreken geen taal die ik ken en ze kijken me wat angstig aan, ik begrijp niet waarom maar misschien is elk nieuw gezicht eng voor deze mensen.
Ik zet m'n tas neer in m'n kamer, ga dan op zoek naar een wc en kan daarna m'n kamer niet meer terugvinden, waarna ik eindeloos door dat gebouw met z'n vreemde gangen en trappen dwaal, ik kom geen collega meer tegen en niemand verstaat me of begrijpt wat ik daar uitspook.
Gelukkig werd ik toen wakker, domweg opgelucht dat het maar een droom was.
En ik waag me maar niet aan een psychologische duiding...
Als je opziet tegen kerstkoken: Gènag voah wènag plaatst lekkere en goedkope recepten, en legt ook nog eens uitgebreid en met foto's uit hoe je het aanpakt.
Jammie!

dinsdag, december 16, 2008

TT 134 In Amsterdam-Buitenveldert heeft personeel van een bank een overvaller overmeesterd en overgedragen aan de politie. De 28-jarige man bedreigde rond 17.00 uur vier medewerksters met een vuurwapen en eiste geld. Dat lag in een andere ruimte. Vier mannen die daar aan het werk waren wisten de overvaller te overmeesteren.
Krachttraining verlicht rugpijn het best

EDMONTON - Mensen die sporten om hun lage rugpijn te verlichten, kunnen het beste aan de gewichten gaan hangen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Canadese Universiteit van Alberta.
Mensen met chronische rugpijn die met gewichten trainen, hebben na 16 weken 60 procent minder last van hun pijn. De rug van de groep die begon met joggen en het lopen op een loopband verbeterde in dezelfde periode met slechts 12 procent.
Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat krachttraining helpt om beter met pijn om te gaan. Bovendien wordt je hele lichaam gesterkt, waardoor je de hele dag door minder moe bent. Conditietraining zoals hardlopen heeft voornamelijk effect op je onderlichaam.
Allebei de trainingen hadden ook andere gezondheidsvoordelen, zoals een lager gehalte aan lichaamsvet. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Journal of Strength and Conditioning Research.
(Bron)
Wereldtemperatuur ook dit jaar weer hoger

DE BILT - De wereldtemperatuur is ook dit jaar weer gestegen. Met een afwijking van 0,31 graden boven het langjarig gemiddelde staat 2008 op de tiende plaats op de lijst van warmste jaren in de afgelopen anderhalve eeuw. Dat heeft het KNMI dinsdag bekendgemaakt.
De lijst van warmste jaren wordt aangevoerd door 1998 met een afwijking van plus 0,52 graden. In dat jaar gaf El Niño, een hoge zeetemperatuur bij de evenaar op de Stille Oceaan, de wereldtemperatuur een extra zetje.
(Bron)
'Vondst van de eeuw' in Duitsland

AMSTERDAM - In het noorden van Duitsland, in de buurt van Hannover, is een slagveld ontdekt uit de derde eeuw na Christus. Dat hebben archeologen maandag bekendgemaakt.
Archeologen deden bij Kalefeld-Oldenrode op ongeveer veertig centimeter diepte zo'n zeshonderd vondsten, waaronder munten en wapentuig, zoals speren en pijlpunten. De vondst is belangrijk, omdat die nieuw licht werpt op de Romeinse aanwezigheid in het noorden van Duitsland.
Tot voor kort ging men ervan uit dat de Romeinen zich na de Slag in het Teutoburgerwoud hadden teruggetrokken in hun vestingen binnen de noordoostelijke grenzen van hun rijk, de Limes Germanicus. Die veldslag vond plaats in het jaar 9 na Christus.
Volgens regionaal archeologe Petra Lönne, die van 'de vondst van de eeuw' sprak, bewijzen de vondsten bij Kalefeld-Oldenrode echter dat er nog veel later door Romeinen en Germanen gevochten werd en dat die gevechten bovendien plaatsvonden buiten de grenzen van het Romeinse rijk.
De nieuwe vondst dateert volgens archeologen - die zich daarbij baseren op gevonden munten - namelijk uit de jaren 180-260 na Christus. En Kalefeld-Oldenrode ligt zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van het Teutoburgerwoud, ver buiten wat tot nu toe werd gezien als het gebied waarop de Romeinen zich na het jaar 9 hadden teruggetrokken.
Günther Moosbauer van de universiteit van Osnabrück zei te vermoeden dat de veldslag waar nu de sporen van zijn gevonden onderdeel was van een strafexpeditie tegen Germanen die in 235 Romeinse troepen nog verder hadden teruggedrongen.
De gepensioneerde amateur-archeoloog Rolf Peter Dix vond in 2000 al de eerste tien speerpunten op de vindplaats. Met een metaaldetector deed hij een aantal vondsten waarvan hij de meeste als waardeloos beschouwde.
Van een aantal voorwerpen dacht hij dat ze uit de middeleeuwen stamden. Pas nadat een andere liefhebber er een paar op internet had gezet, werd hem duidelijk dat er meer aan de hand was. Hij wendde zich tot Lönne.
Zich baserend op de hoeveelheid gevonden voorwerpen gaat Lönne ervan uit dat de Romeinse legermacht die zo'n achttienhonderd jaar geleden bij Kalefeld-Oldenrode vocht ongeveer duizend man sterk was. Onduidelijk is nog wie de veldslag won, maar Lönne vermoedt dat het de Romeinen waren.
Meer duidelijkheid daarover komt wellicht volgend jaar, als er dieper wordt gegraven op de vindplaats. Het gebied dat onderzocht wordt is anderhalve kilometer lang en zo'n vijfhonderd meter breed. Ongevaarlijk is het graafwerk niet. In het gebied liggen nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
(Bron)
'Hitlerpeuter' wordt verjaardagstaart geweigerd

AMSTERDAM – Het tweejarige jongetje Adolf Hitler Campbell krijgt voor zijn derde verjaardag geen taart met zijn naam erop. Zijn vader Heath Campbell vernoemde zijn zoontje uit bewondering naar 'der Führer'.
De vader wilde voor zijn zoontje een taart met Adolf Hitler erop maar werd dit geweigerd door de taartenwinkel, zo meldt The Express-Times. Hij voelt zich gediscrimineerd omdat de grote winkelketen WallMart de voorgaande jaren wel op dit verzoek in was gegaan.
Het aanbod van taartenwinkel ShopRite om een vlak vrij te laten op de taart waarop de ouders zelf de tekst konden zetten, vonden de ouders niet afdoende.
De andere kinderen van het gezin Campbell hebben ook aan het nazisme gerelateerde namen. Adolf Hitler heeft twee zusjes. Honszlynn Hinler, vernoemd naar SS-leider Himmler, en JoyceLynn Aryan Nation.
De ouders ontkennen dat de namen provocerend zijn. "Het zijn maar namen. Het zijn kinderen, ze zullen niemand pijn doen”, aldus moeder Deborah. Het gezin woont in een huis vol hakenkruizen en andere nazi-memorabilia. “Het hakenkruis draagt geen haat uit volgens mij. Het heeft geen echte betekenis, het is maar een symbool.”
(Bron)

Tuurlijk is het maar een symbool. Het gaat er om wat het symboliseert.
En wat doe je die kinderen aan zeg.
Man gepakt om duizend kilo vuurwerk

AMSTERDAM - Een 44-jarige inwoner van Rucphen is dinsdag opgepakt omdat hij duizend kilo illegaal zwaar vuurwerk in een bestelbusje in een loods midden in een woonwijk had staan.
Hij verklaarde dat het vuurwerk voor eigen gebruik was. Volgens vuurwerkexperts was de situatie 'zeer gevaarlijk'. De illegale waar is in beslag genomen, meldt de politie.
Eerder op de dag werden in dezelfde Brabantse plaats vierhonderd kilo vuurwerk en 7,5 kilo henneptoppen in beslag genomen. Dit lag in twee schuurtjes. De 43-jarige eigenaar van een bijbehorende woning is opgepakt. De politie vermoedt dat hij de eigenaar van het spul was.
(Bron)
Heesters verliest zaak om Dachau-kwestie

BERLIJN - De Duitse publicist Volker Kühn hoeft zijn bewering dat de Nederlandse zanger en acteur Johan Heesters in 1941 in concentratiekamp Dachau voor de kampleiding heeft gezongen, niet terug te nemen.
Dit heeft de rechtbank in Berlijn dinsdag bepaald. Heesters had geëist dat Kühn zijn uitlatingen terugnam. Hij zegt dat hij er wel heen moest, maar er nooit heeft gezongen.
De rechtbank kan over deze kwestie zelf geen uitsluitsel geven. Ze vindt echter dat Kühn in zijn beweringen niet over de schreef is gegaan.
De rechter had vorige maand al laten weten dat hij ook niet kan weten of Heesters in Dachau een lied heeft gezongen. Maar de vraag resteerde of Kühn dit op basis van een getuigenverklaring mocht blijven beweren. Volgens het Heesters-kamp zijn er geen bewijzen.
Er zijn veel foto's van het bezoek, maar niet één waarop Heesters, toen al een megaster, zingt of op een optreden gekleed is. Ook is een schriftelijk bewijs opgevoerd dat Heesters 's avonds in München speelde, terwijl Kühns getuige zou spreken van een voorstelling in Dachau in het donker.
Toch vindt de rechter dat Kühn het vermeende gezang van Heesters niet op een onrechtvaardige manier heeft aangekaart.
(Bron)
Zware snurkers verbranden meer calorieën

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Universiteit van Californië is gebleken dat mensen met zware snurk- en ademproblemen meer calorieën verbranden dan mensen zonder deze problemen. Dit meldt de BBC vandaag.
De mensen met de zwaarste vorm van apneu, een aandoening waarbij de luchtwegen gedeeltelijk of geheel geblokkeerd worden, verbranden 373 calorieën extra. Dit staat gelijk aan een halfuur work out in de sportschool.
Onderzoeker dr. Eric Kezirian denkt dat het verbranden van extra calorieën te wijten is aan de extra energie die deze mensen nodig hebben om in slaap te vallen. Opvallend is dat veel mensen met apneu ook aan obesitas lijden.
De andere kant van de medaille is dat mensen met apneu overdag veel slaperiger zijn dan andere mensen omdat ze last hebben van een verstoord slaappatroon. Ook is er voor deze mensen een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hartvaatproblemen.
(Bron)
Steeds meer maagbandoperaties

EINDHOVEN - Afgelopen jaar hebben drieduizend mensen zich laten opereren vanwege extreem overgewicht. In 2000 waren dit er nog maar vijfhonderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Meestal gaat het om een maagband, waardoor er minder in een keer kan worden gegeten. Maar in sommige gevallen wordt ook de dunne darm verkort, zodat er minder voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam.
Medici zien dit vaak als de enige oplossing voor mensen met extreem overgewicht, om te voorkomen dat ze zich dood eten. Extreem overgewicht heet ook wel morbide obesitas. Hiervan is sprake als de Body Mass Index (BMI) hoger is dan 40.
Volgens onderzoeker Gerbrand van Hout zal het aantal mensen dat zich laat opereren alleen maar toenemen. Volgens hem gaan er ook veel patiënten naar België.
In Nederland zijn er altijd psychologen betrokken bij dit soort ingrepen om ervoor te zorgen dat een patiënt ook zijn eetpatroon aanpast. In België gebeurt dit niet.
(Bron)
Man eet ingewanden moeder

MECHELEN - Een 21-jarige Kazachstaan in de Vlaamse stad Mechelen heeft zondagavond zijn moeder opengesneden en enkele van haar ingewanden opgegeten.
De man was onder invloed van drugs. De politie, die door een buurvrouw was gealarmeerd, heeft de jongeman ingerekend op beschuldiging van kannibalisme.
Toen de agenten binnenkwamen, troffen ze de man aan met de ingewanden nog in zijn mond. Hij stikte zelfs bijna in de ingewanden van zijn moeder.
De jongeman kampte wel met psychische problemen. Hij had in het verleden al meermalen agressief gedrag vertoond. Het motief van de moord blijft onbekend.
(Bron)
Werknemers buiten EU moeten land uit als werk ophoudt

DEN HAAG - Bulgaren, Roemenen en werknemers van buiten de Europese Unie moeten Nederland uit als hun werk hier ophoudt.
De overheid moet de regels daarover aanscherpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag hierover uitgesproken.
Mensen van buiten de Europese Unie en mensen uit Bulgarije en Roemenië mogen alleen in Nederland werken als zij een werkvergunning bezitten. Die krijgen zij alleen als er binnen de unie geen personeel voor dat werk te vinden is. Het parlement wil hun "verblijf beëindigen zodra het werk van deze arbeidsmigranten in Nederland ophoudt".
Op die manier moet worden voorkomen dat mensen naar Nederland verhuizen om hier van de bijstand te leven. De Tweede Kamer wil daarnaast dat werknemers uit de landen minder snel recht krijgen op een uitkering.
(Bron)
Sarcasme helpt diagnose dementie

SYDNEY - Fronto-temporale dementie (FTD) kan ook gediagnosticeerd worden door te beoordelen of de patiënt nog sarcasme snapt. Dit blijkt uit Australisch onderzoek dat verschijnt in het tijdschrift Brain.
Tijdens het onderzoek aan de University of New South Wales (UNSW) kregen FTD-patiënten kleine toneelstukjes te zien. Deze toneelstukjes hadden altijd dezelfde tekst, maar werden door acteurs oprecht of sarcastisch gespeeld. Sarcasme wordt gezien als de minst moeilijk te snappen vorm van humor.
Patiënten met FTD konden niet het verschil zien tussen de verschillende toneelstukjes en snapten de grap van het toneelstukje daardoor niet. Alzheimerpatiënten konden wel feilloos beoordelen of de acteurs sarcastisch waren of niet. Alzheimer is een andere vorm van dementie.
Mensen met FTD - ook wel de ziekte van Pick genoemd - zijn door hun aandoening minder goed in het oppikken van sociale signalen. Ze kunnen zich niet inleven in anderen en zijn hierdoor vaak onbeleefd, niet invoelend of seksueel ontremd. Ook verliezen ze hun gevoel voor humor.
De patiënten die de grappen niet snapten, bleken op de hersenscans inderdaad het beeld te laten zien dat hoort bij FTD. De onderzoekers hopen dat deze kennis kan bijdragen aan een vroege diagnose.
(Bron)
Paarden herkennen elkaars gehinnik

LONDEN - Paarden herkennen het gehinnik van een soortgenoot. Ze zijn in staat het geluid in verband te brengen met het uiterlijk van een ander paard.
Dit stellen Britse onderzoekers die 24 paarden hebben bestudeerd in een manege in Sussex. Het dagblad The Times meldde dit dinsdag.
"We hebben duidelijk wetenschappelijk aangetoond dat paarden de gave hebben een ander individu te identificeren met behulp van verschillende signalen", aldus onderzoekleidster Leanne Proops van de Universiteit van Sussex.
De onderzoekers registreerden het hinniken van paarden uit een groep op banden en speelden die in bepaalde situaties af. Een paard zag bijvoorbeeld een groepsgenoot achter een afscheiding verdwijnen.
Daar speelden de onderzoekers een bandopname van een ander paard af. Dan keek het proefpaard opvallend langer in de richting van de afscheiding dan wanneer daar het gehinnik klonk van het paard dat hij net had gezien.
Niet iedereen is verrast door de resultaten van de proef. Een medewerker van The Times die vier paarden bezit, wist dit naar eigen zeggen al lang. Hij schreef dat hij meer onder de indruk zou zijn geweest van een onderzoek dat stelt dat de zon 's ochtends opgaat.
(Bron)
Explosieven ontdekt in warenhuis Parijs

PARIJS - De Franse politie heeft dinsdag in een gerenommeerd warenhuis in het centrum van Parijs op vijf plaatsen dynamietstaven aangetroffen.
De autoriteiten meldden dat er geen ontstekingsmechanismen zijn gevonden in de onderdelen van het grote warenhuis Printemps.
Dat is over enkele panden verspreid aan de centrale Boulevard Haussman en de rue de Provence. Door het bomalarm werd het warenhuis ontruimd en moest de omgeving afgezet. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, zei dat er geen gevaar voor ontploffing is geweest. Ze sprak van relatief oude springstoffen.
Onbekenden hebben de politie getipt over de explosieven. Ze stuurden een brief naar het persbureau AFP. Daarin maakten ze bekend dat er bommen in het warenhuis lagen. Ze identificeerden zich als Afghaans Revolutionair Front, een tot dusverre onbekende groep. De Fransen moeten zich uit Afghanistan terugtrekken, stelde de brief.
Een maand geleden heeft een commandant van de extremistische Taliban in Afghanistan Frankrijk bedreigd. Hij zei volgens Franse media dat zijn beweging actie tegen Frankrijk onderneemt wanneer de Fransen zich niet snel uit Afghanistan terugtrekken. Frankrijk heeft ongeveer 2600 militairen ingezet in Afghanistan.
De Franse president Nicolas Sarkozy roept op tot waakzaamheid en tot vastberadenheid in de strijd tegen het terrorisme.
(Bron)
Atkins-dieet slecht voor geheugen

AMSTERDAM - Met het Atkins-dieet vliegen niet alleen de kilo's eraf. Ook je geheugen moet er aan geloven. Uit onderzoek van de Universiteit van Massachusetts blijkt dat mensen die het Atkins-dieet volgden al na een week geheugenverlies kregen.
Het Atkins-dieet is even omstreden als succesvol. Veel mensen zijn al afgevallen dankzij het dieet waarbij koolhydraten vermeden moeten worden, maar wel veel vet gegeten mag worden. Artsen zijn echter geen voorstanders van het dieet omdat het slecht is voor hart en vaten.
Nu blijkt dat het ook slecht is voor het geheugen. Een team van de universiteit van Massachusetts volgde negentien vrouwen tussen de 22 en 55 jaar die ofwel het Atkins-dieet met veel vet volgden, ofwel een traditioneel dieet met minder vetten.
Al na een week bleek dat de Atkins-groep problemen had met het geheugen. Ook hun reactievermogen ging achteruit.
Dat zou te maken hebben met de manier waarop onze hersenen glucose, de suiker die door koolhydraten in het voedsel vrijkomt, gebruiken als een soort brandstof. Glucose kan niet worden opgeslagen en moet dus constant worden aangevuld om onze hersencellen te doen werken.
Minder koolhydraten betekent minder glucose en dus minder stimulans voor de cellen. Overigens toont het onderzoek dat de geheugencapaciteiten weer toenemen als de afvaller stopt met het Atkins-dieet.
(Bron)
Duitsland mag geen buitenlanders registreren

LUXEMBURG - Duitsland moet stoppen met een aparte registratie van Nederlanders en andere EU-inwoners die langer dan drie maanden op Duits grondgebied blijven, oordeelde het Europees Hof van Justitie dinsdag.
De registratie was volgens de Duitse autoriteiten bedoeld voor statistiek en bestrijding van criminaliteit. Maar zo'n onderscheid tussen Duitsers en andere Europeanen om die reden is strijdig met EU-regels op discriminatie, vindt het Europees Hof.
De zaak was aangespannen door een Oostenrijker. Hij ging in 1996 in Duitsland wonen en verzette zich tegen de registratie. Hij vond het discriminatie, omdat de plicht niet geldt voor inheemse Duitsers.
(Bron)
OM eist 18 maanden cel voor webcamchantage

ALKMAAR - Officier van justitie Annette van Kooij heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar achttien maanden cel geëist tegen de 21-jarige M.W. uit Hoogeveen. De Hogevener deed zich van maart tot en met mei voor als 17-jarig meisje op verscheidene websites.
Hij verleidde mannen tot seksuele handelingen via de webcam en zei later dat hij de beelden op het internet zou zetten als ze niet betaalden.
De verdachte wilde op deze manier geld bij elkaar brengen om de schulden van zijn ouders af te lossen en om "pedofielen een lesje te leren".
Van de achttien maanden celstraf zijn zes maanden voorwaardelijk. De aanklaagster is bereid de voorwaardelijke straf te schrappen als de verdachte zich psychiatrisch laat onderzoeken. Justitie wil dit graag omdat W. al sinds zijn jeugd geregeld in aanraking is geweest met de politie.
In totaal hebben de gechanteerde mannen tien keer geld overgemaakt naar de rekening van de verdachte. Dat leverde de verdachte ongeveer 3500 euro op. Van alle slachtoffers deden er drie aangifte.
Uitspraak is op 30 december.
(Bron)
Aardbeving van 4,7 treft Zuid-Zweden

AMSTERDAM - Het zuiden van Zweden is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 4,7.
Hoewel dat geldt als een matige beving, komt zo'n magnitude in Scandinavië zelden voor.
Het epicentrum lag veertig kilometer ten oosten van Malmö en de beving werd ook gevoeld in de Deense hoofdstad Kopenhagen, aan de overzijde van de Sont.
Waarschijnlijk is het de zwaarste aardbeving in Zweden sinds 1904, zei seismoloog Reynir Bodvarsson van de universiteit van Uppsala.
(Bron)
Orgasmesyndroom hangt samen met rusteloze benen

UTRECHT - Een voortdurend gevoel van een naderend orgasme bij vrouwen met de aandoening Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) hangt samen met rusteloze benen en een overactieve blaas.
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Neuropsychiater Marcel Waldinger en zijn collega's onderzochten achttien Nederlandse vrouwen met de zeldzame en vooralsnog mysterieuze aandoening. Vrouwen met de PSAS hebben voortdurend genitale sensaties alsof zij op het punt staan een orgasme te krijgen.
De onderzochte vrouwen kregen verschillende medische onderzoeken, zoals MRI-scans van de hersenen en het bekken. De studie toonde aan dat de meeste vrouwen uit het onderzoek ook last hadden van onrustige benen, symptomen van een overactieve blaas en spataderen in het bekken. "Deze resultaten vormen een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar dit syndroom en tonen aan dat dit een lichamelijke aandoening is", zegt onderzoeker Waldinger.
In 2001 werd het PSAS voor het eerst beschreven in de medische literatuur. Er zijn tot nog toe slechts 22 gevallen bekend. Een belangrijk kenmerk van dit syndroom is dat seksueel contact niet tot een vermindering maar juist tot een verergering van de klachten leidt. De aandoening leidt vaak tot wanhoop en somberheid.
(Bron)

Wat moet dat uitputtend zijn.
Belastingkantoor ontruimd na bommelding

EINDHOVEN - Een gebouw van de Belastingdienst aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven is dinsdagmiddag ontruimd wegens een bommelding.
Voor zover bekend hebben ongeveer tweehonderd mensen hun werk moeten laten liggen en zijn niet meer teruggekeerd. Een bomverkenner stelde vast dat het loos alarm was, meldde de politie.
Het telefoontje van een anonieme beller kwam binnen in Apeldoorn. De verdachte zei dat tussen twee en vijf uur een bom zou afgaan. Bedrijfshulpverleners hebben het personeel geëvacueerd en schakelden daarna de politie in.
De politie onderzoekt de herkomst van het telefoontje.
(Bron)

Valse bommelding bank Wolvega

WOLVEGA - De bommelding maandagmiddag bij een vestiging van de Rabobank in Wolvega blijkt vals alarm. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De gemeente West-Stellingwerf, waar Wolvega onder valt, kreeg een telefoontje binnen met de mededeling dat er tussen drie en vijf uur een bom zou afgaan. Omdat er niets gebeurde, zijn bomverkenners van de politie rond half zes het pand voor onderzoek ingegaan.
Een naastgelegen videotheek werd doorzocht met een speurhond, maar ook daar werd niets aangetroffen. De politie had uit voorzorg dertig panden in de directe omgeving ontruimd, maar die zijn inmiddels weer vrijgegeven.
(Bron)

Zou het mode zijn?
Jongen doodt moeder na afpakken computerspel

AMSTERDAM - Een 17-jarige gamer uit de Verenigde Staten werd zo boos toen zijn ouders hem zijn favoriete computerspel afpakten, dat hij ze door het hoofd schoot.
Zijn vader overleefde de aanval.
De jongen werd door zijn ouders gesnapt nadat hij stiekem het huis uit was geslopen om het spel Halo 3 te kopen. Zijn vader pakte het spel daarop af en legde het in een kluis, waarin hij ook een wapen bewaarde.
De jongen verschafte zichzelf toegang tot de kluis, stal ook gelijk het wapen en schoot zijn ouders vervolgens neer. Zijn moeder was op slag dood.
De advocaten van de jongen stellen in zijn verdediging dat hij al ruim een jaar ziek thuis zat, waardoor hij zich moest vermaken met computerspellen en televisie.
(Bron)
Verbannen homopinguïns broeden

AMSTERDAM – Een homopaar pinguïns dat eind november is gescheiden van de andere pinguïns in hun dierentuin in China, mag nu zelf een ei uitbroeden.
Dat meldt de Britse krant Daily Mail. Het koppel was gescheiden van de kolonie omdat het de eieren van een heteropaar verving met stenen.
Boze bezoekers van de dierentuin waren het daar niet mee eens en streden voor gelijke rechten van het homopaar. Daarop besloten de dierenverzorgers het verliefde koppel twee eieren te schenken van een onervaren draagmoeder.
Volgens de verzorgers zijn ze de beste ouders van de hele dierentuin: “Het is heel aandoenlijk en als alles goed gaat, gaan we het proberen met kunstmatige inseminatie.” Ondanks het feit dat de twee homo zijn, hebben ze toch sterke vadergevoelens.
“Het was niet eerlijk om ze te onthouden van het ouderschap en ze weg te houden bij de andere vogels, alleen omdat de natuur ze zo heeft gemaakt”, aldus een demonstrant.
Volgens de verzorgers was het stelletje niet uit de groep gehaald om hun seksuele geaardheid, maar om de andere pinguïns rustig te laten paren.
(Bron)

Ik begrijp niet wat het homo-zijn te maken heeft met het vaderschap.

maandag, december 15, 2008

Oudste spinnenweb ter wereld ontdekt

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben draden van spinrag aangetroffen in een stuk barnsteen dat ongeveer 140 miljoen jaar oud is.
De onderzoekers van de universiteit van Oxford kwamen de resten van het spinnenweb op het spoor door met een geavanceerde microscoop foto’s te maken van de binnenkant van het barnsteen.
Veertig van die foto’s lieten ze in de computer ‘samensmelten’ om een goed beeld te krijgen van het spinrag. Het oeroude web heeft volgens de wetenschappers dezelfde structuur als het spinrag van de hedendaagse kruisspin, die met spiraalvormige webben zijn prooien vangt.
“Het spinrag is absoluut vergelijkbaar met dat van een kruisspin”, zo verklaart hoofdonderzoeker Martin Brasier in de Britse krant Daily Telegraph.
“De draden bestaan uit twee delen die zijn samen geweven net als bij een modern web. Het is ongelooflijk om te zien dat zoiets verfijnds als spinrag al die miljoenen jaren heeft overleefd.”
De ontdekking van het spinnenweb suggereert dat spinnen al langer bestaan dan tot nu toe werd aangenomen.
Het barnsteen waarin het spinrag is aangetroffen, werd gevonden bij een opgraving in de buurt van de Britse plaats Bexhill. Waarschijnlijk is het 140 miljoen jaar geleden ontstaan toen het hars van naaldbomen tijdens een grote bosbrand uit de bomen droop en uiteindelijk versteende.
“We weten dat bijna alle moderne vliegende insecten zoals muggen, bijen en wespen ook in die tijd ontstonden”, aldus Brasier.
Het oudste spinnenweb dat tot nu toe was gevonden, dateerde van ongeveer 130 miljoen jaar geleden.
(Bron)