zaterdag, maart 10, 2007

'Financier Partij voor de Dieren betrokken bij dierproeven'

DEN HAAG - Een belangrijk financier van de Partij voor de Dieren is betrokken bij dierproeven. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. De Partij voor de Dieren, die zich in haar programma een fel tegenstander van dierproeven toont, noemt het NRC-artikel 'onjuist' en 'tendentieus'.
De door NRC Handelsblad bedoelde financier heet Nicolaas Pierson. Hij verdient volgens de krant zijn geld met de verkoop van geïmpregneerde klamboes, waarvan de chemicaliën zijn getest op dieren. Zijn bedrijf werkt samen met het chemieconcern Bayer, dat op grote schaal dierproeven doet.
Pierson gaf vorig jaar 300.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Dat geld kwam volgens NRC Handelsblad uit zijn klamboebedrijf. De Partij voor de Dieren zou met het bedrag haar campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in november hebben gefinancierd. Ze haalde bij die verkiezingen twee zetels.
De Partij van de Dieren laat in een persverklaring weten met kracht afstand te nemen van het artikel, en noemt het 'niet gebaseerd op onderzoek, maar op reeds lang bekende gegevens'.
In een artikel in De Telegraaf van 31 december 2005 geeft Pierson aan zich jaren verzet te hebben tegen de gedachte muggen te doden, maar dat hij na afweging heeft gekozen voor het redden van levens van kinderen. De partij zegt op geen enkele wijze banden te hebben met bedrijven die zich met dierproeven bezighouden.
Directeur van Vereniging Proefdiervrij Marja Zuidgeest keurt de gang van zaken beschreven in het NRC-artikel af. "Als de partij zegt dat ze tegen dierproeven is, moet ze het goede voorbeeld geven en zuiver omgaan met het inkomen", aldus Zuidgeest.
(Bron)
Genitale Chirurgie

Penis: Besnijdenis
Schaamlippen Verkleinen
Schaamlippen Vergroten
Pubis Liposuctie
Pubis Lift
Vagina Anatomie
Maagdenvlies Herstel
Vagina Versmallen
Vagina: Verjongen
Vagina Littekens
Laser Behandeling
Vaginisme
Incontinentie
(Prijslijst)

En behalve de besnijdenis gaat het ALLEMAAL over vrouwen. De boel verjongen, vernauwen, verkleinen, vergroten.

Ook: "Door middel van verschillende chirurgische technieken, kunnen we het maagdenvlies - de hymenale ring - herstellen. In tegenstelling tot rituele vrouwenbesnijdenis in sommige culturen, is herstel van het maagdenvlies geen ritueel, maar een voorwaarde. De symbolische betekenis bestaat uit het verkrijgen van een plaats in een sociale categorie van de samenleving: een meisje wordt van sekseneutraal een geslachtelijk wezen. Niet deelnemen, kan verregaande represailles hebben voor het meisje en de familie."

Maagdenvlies reconstructie
Eenvoudige repair 1800
Alloplant reconstructie 2100
Hymen reconstructie 2100
Vaginale flap reconstructie 2475

"Wegens ethische redenen kunnen we geen voor & na' foto's van de genitale procedures tonen op onze website."

Maar deze staat er dan wel.

Met dank aan Chipo die de link postte naar aanleiding van Beperkt houdbaar.
En als u geen bezwaar heeft, ga ik nu even met mijn kop tegen de muur bonken.
Politie betaalt voor bloed en speeksel

AMSTERDAM - Automobilisten hebben zaterdagmiddag in Enschede van de politie geld gekregen voor bloed en speeksel. Er werd onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs en medicijnen door verkeersdeelnemers. Wie een bloedmonster afstond, ontving tien euro.
Wie speeksel liet afnemen, kreeg de helft. Ook werd gecontroleerd op alcoholgebruik, meldt de politie. Niemand van de 454 bestuurders die moesten blazen bleek te veel te hebben gedronken.
Zestig mensen werkten volgens de politie mee aan het onderzoek naar het gebruik van drugs en medicijnen. Dat werd verricht met medewerkers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Eén van de automobilisten bij wie werd bekeken of ze te veel hadden gedronken, bleek nog voor bijna 1200 euro aan boetes te moeten betalen.
(Bron)
Rattengif toch niet vernoemd naar hoge functionaris

AMSTERDAM - Een fabrikant van rattengif is er niet in geslaagd zijn producten de naam te geven van een hoge Chinese ambtenaar, bericht de BBC vrijdag.
Het Chinese gifbedrijf diende vorige maand een verzoek in om zijn verdelgers te vernoemen naar Zhen Xiaoyu, het ontslagen hoofd van het departement van voedsel en medicijnen. De Chinese autoriteiten vinden dat Zheng, ondanks dat hij wordt beschuldigd van corruptie, recht heeft op bescherming van zijn naam.
Een Chinees persbureau meldt, dat er mogelijk sprake is van een conflict tussen Zheng en het gifbedrijf. De ambtenaar keurde in 1999 een product van het bedrijf af.
(Bron)
'Streepjescode' voor verminkte Iraakse lijken

BAGDAD - Steeds meer mannen van de Iraakse middenklasse nemen een tatoeage - vroeger beschouwd als een kenmerk van criminelen en asocialen. Zij willen op die manier identificatie vergemakkelijken als zij worden vermoord.
Elke week worden in Irak honderden mensen het slachtoffer van sektarisch geweld. "Ik wilde een speciaal teken hebben zodat mijn familie mij kan herkennen als mij iets overkomt, als ik verminkt ben of in stukken gesneden", aldus de 32-jarige Abu Maisa zaterdag in de krant The Times.
Iraakse mannen die een tatoeage nemen, willen hun familie de ellende besparen dat zij lange rijen lijken moeten bekijken in mortuaria of in politiebureaus om hun vermoorde dierbaren terug te vinden.
(Bron)

Ligt het nou aan mij dat ik die titel luguber vind, nog los van het bericht?
Man in scheiding zaagt huis doormidden

BERLIJN - Een 43-jarige Duitser die in scheiding ligt met zijn vrouw, heeft de kettingzaag ter hand genomen om zijn helft van de boedel op te eisen.
Volgens de politie in de oostelijke stad Sonneberg zaagde de metselaar een houten zomerhuis doormidden. Zijn helft ging vervolgens op een vorkheftruck en werd afgevoerd. Het huisje van zes bij acht meter was gemeenschappelijk bezit.
"Ik denk dat zijn vrouw er niet zo blij mee was", veronderstelde een woordvoerder van de politie vrijdag.
(Bron)
Goddeloze dollarmunten in omloop

AMSTERDAM - In de Verenigde Staten zijn tienduizenden 'goddeloze' dollarmunten in omloop. Normaal gesproken staat het motto 'In God We Trust' op de zijkant van de schijfjes, maar door een fout bij het slaan van nieuwe dollarmunten ontbreken deze woorden.
Dat melden verschillende Amerikaanse media deze week. Volgens de Amerikaanse Nationale Bank gaat het mogelijk om 50.000 munten. Hoe de fout heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.
Op veilingsites wordt inmiddels grof geld geboden voor de goddeloze dollars. Het eerste exemplaar ging van de hand voor maar liefst 600 dollar. Inmiddels kun je ook voor 50 dollar aan een goddeloze munt komen.
(Bron)
Nederlandse meisjes voor prostitutie Antwerpen geronseld

ANTWERPEN - Van de 561 prostituees die vorig jaar in Antwerpen werden geregistreerd, zijn er 202 van Nederlandse komaf. De meeste Nederlandse meisjes werden als minderjarige geronseld door een loverboy.
Ze moeten de grens oversteken zodra ze meerderjarig zijn, meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag op gezag van de politie.
De politie stelde de afgelopen jaren een toeloop vast van Nederlandse meisjes. Wanneer ze in Antwerpen aan de slag gaan, zijn ze vaak net achttien jaar en daarmee meerderjarig. Het zijn slachtoffers van loverboys, jongens die meisjes verleiden om ze dan als prostituee in te zetten.
"Loverboys zijn doorgaans allochtonen, van Marokkaanse of Surinaamse komaf, terwijl hun slachtoffers autochtone Nederlandse meisjes zijn. Slechts af en toe zit er een Marokkaans meisje tussen", aldus hoofdinspecteur Jan Piedfort van de afdeling Prostitutie van de Antwerpse politie.
Het gaat volgens hem om een fenomeen dat, anders dan in Nederland, in België nauwelijks bekend is. "We behandelen de loverboys als gewone pooiers. Ze zijn een fenomeen waartegen we weinig kunnen doen. We kunnen de Nederlandse meisjes wel aanraden een klacht in te dienen als ze zich onder druk gezet voelen", aldus Piedfort.
De Antwerpse politie zegt extra aandacht te besteden aan Nederlandse prostituees die net achttien zijn geworden.
VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven noemde het zaterdag op Radio 2 een moderne vorm van mensenhandel. Hij vindt dat de Nederlandse en Belgische politie snel de handen ineen moeten slaan om hier een eind aan te maken. Hij gaat minister Hirsch Ballin van Justitie vragen actie te ondernemen.
(Bron)
Maggi 'koopt' hogedrukgebied

BERLIJN - Bouillonblokjesfabrikant Maggi heeft het hogedrukgebied 'gekocht' dat Duitsland dit weekeinde verwent, zo is zaterdag van meteorologen in Berlijn vernomen. Hoge- en lagedrukgebieden krijgen traditioneel namen.
Meteorologen op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen kwamen op het idee geld te verdienen met de namen die veelvuldig worden genoemd in het nieuws en tijdens het weerbericht. Een hogedrukgebied kost 299 euro, een lagedrukgebied is al voor 199 euro verkrijgbaar.
Maggi moest wel een concessie doen aan de regel dat dit jaar alle hogedrukgebieden vrouwelijke voornamen krijgen. Maggi moet daarom op z'n Engels worden uitgesproken, als Maggie.
(Bron)
Vandalen laten goederentrein op vuilcontainer botsen

REUVER - Een goederentrein is zaterdagochtend in Reuver tegen een huisvuilcontainer gebotst. Volgens spoorbeheerder ProRail zouden vandalen de container op het spoor hebben gezet. De machinist kwam met de schrik vrij.
ProRail sprak eerder nog van een puincontainer, maar dat bleek later niet te kloppen. De goederentrein heeft de container over een afstand van 200 meter meegesleurd, waardoor er wat zaken aan het spoor zijn beschadigd.
Het treinverkeer tussen Roermond en Reuver rijdt niet, op het traject zijn bussen ingezet. ProRail verwacht dat het treinverkeer rond het middaguur weer op gang komt.
(Bron)
Staatsloterij blundert met e-mailadressen

AMSTERDAM - De Staatsloterij is zaterdag op zijn website grof in de fout gegaan. Na het online bestellen van een Staatslot waren, door het veranderen van het ordernummer in de url, alle e-mailadressen zichtbaar van de mensen die hun lot via internet hadden gekocht. Dat meldt Webwereld zaterdag.
Nadat de ICT-nieuwssite met het bericht naar buiten kwam besloot de Staatsloterij de creditcard-verkoop stil te leggen. Waar de oorzaak van het lek zit, kon een woordvoerder van de Staatsloterij niet zeggen. "Het is een grote site. Bij de ontwikkeling is hier waarschijnlijk overheen gekeken."
(Bron)
Bijna veertien miljoen in de prullenbak

MUNSTER - De hoofdprijs van liefst 13,7 miljoen euro in de Duitse WestLotto is bijna voorbij gegaan aan de winnares. De 79-jarige was haar winnende lot kwijt. Ze haalde haar hele huis overhoop en uiteindelijk vond ze haar lot tussen de oude kranten in de prullenbak, aldus de organisatie van de loterij vrijdag.
De organisatie had al bekendgemaakt dat de winnaar zich niet had gemeld en ook wat details vrijgegeven over het lot. Daardoor ging er bij de vrouw een lampje branden, maar ze had vervolgens enkele spannende dagen nodig om het waardevolle stukje papier te vinden.
De winnares heeft gezegd het geld te zullen delen met haar kinderen en een seniorenwoning te zullen kopen met uitzicht op de bergen.
(Bron)
PvdA'er met kippen naar Europarlement

STRAATSBURG - PvdA'er Thijs Berman trekt woensdag met kippen naar het Europees Parlement. Berman wil met het pluimvee aantonen wat de plannen voor behuizing van kippen in praktijk betekenen.
De PvdA'er wil zelf hooguit zeventien kippen per vierkante meter toestaan. Nederland gaat volgens hem tot 25 kippen. Frankrijk wil helemaal geen maximum aantal kippen per vierkante meter afspreken in nieuwe EU-regels voor kippenhokken.
Berman is namens de 785 Europees Parlementsleden rapporteur over nieuwe EU-regels voor de ruimte van kippen die worden gehouden om hun vlees. "Dierenwelzijn wordt bij vleeskuikens vooral beïnvloed door het aantal kippen in de stal. Overbevolking levert stress en hogere sterfte op", aldus de PvdA.
(Bron)
Poes rijdt 90 kilometer mee op autodak

KASTERLEE - Een poes uit het Vlaamse dorp Kasterlee heeft een hachelijke tocht ondernomen, meldde de Gazet van Antwerpen vrijdag.
Het diertje, Francine genaamd, was op de imperiaal van een bestelbus geklommen. De kat bleef gewoon zitten, toen het busje de volgende ochtend over een afstand van negentig kilometer over de Belgische snelweg toerde.
Bij aankomst in Zellik verstopte het dier zich verschrikt. Maar het kon door het baasje toch gauw worden gevonden. De poes bleek ongedeerd.
(Bron)

Slimme kat, beter vastklampen dan springen.
'Comazuipen' nieuwe hobby Duitse tieners

BERLIJN - Door anti-alcoholcampagnes is de Duitse jeugd de afgelopen jaren gemiddeld minder gaan drinken. Maar een kleine groep die wel veel drinkt, drinkt des te meer, aldus verslavingsinstituut DHS.
Berlijn is opgeschrikt door het geval van een 16-jarige gymnasiast die al twee weken in coma ligt nadat hij in korte tijd 52 glazen tequila had gedronken. De jongen is nog steeds in levensgevaar.
De Berlijnse minister van Sociale Zaken, Heidi Knake-Werner, is bezorgd over een groep jongeren die "Kampftrinken und Komasaufen" (wedstrijddrinken en comazuipen) ziet als een soort sport, zo meldde het weekblad Der Spiegel zaterdag.
De trend wordt aangemoedigd door evenementen waar voor een vaste prijs onbeperkt gedronken mag worden, zogeheten "All you can drink"-party's of 'flatrate-party's', genoemd naar de internetabonnementen waarbij onbeperkt data kunnen worden gedownload.
Volgens een studie in 21 geïndustrialiseerde landen die het VN-kinderfonds Unicef heeft uitgevoerd, staat Duitsland op nummer 2 op de ranglijst van landen waar sommige jongeren excessief drinken, na Groot-Brittannië.
Volgens de DHS is het een bijkomend probleem dat alcoholconsumptie in Duitsland diep is geworteld in de traditie: "Wijn en bier gelden bij ons als cultureel erfgoed."
(Bron)

Je kunt ook redeneren dat een diepgeworteld gedrag juist niet meer tot excessen zou moeten leiden.

vrijdag, maart 09, 2007

FBI onder vuur wegens machtsmisbruik

WASHINGTON - De Amerikaanse federale recherche, FBI, heeft illegaal vertrouwelijke informatie bemachtigd over verdachten. Dit zei vrijdag de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie, Glenn Fine.
Hij heeft een rapport opgesteld waarin hij de werkwijze van de FBI met betrekking tot mensen die van onder meer terrorisme werden verdacht als "oneigenlijk en illegaal" omschrijft. De FBI verkreeg zonder enig rechterlijk bevel vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld telefoonmaatschappijen, financiële instellingen of internetproviders.
Democratische politici hebben aangekondigd het rapport onder de loep te nemen. FBI-chef Mueller beloofde beterschap en minister van Justitie Gonzales zei dat deze vergissingen worden rechtgezet.
(Bron)
Radicale partijen winnen in Noord-Ierland

BELFAST - Radicale partijen stevenen af op een verkiezingsoverwinning in de Britse provincie Noord-Ierland. De twee gematigde partijen lijden verliezen, meldde de Britse omroep BBC vrijdagmiddag.
De pro-Britse protestantse partij DUP van dominee Ian Paisley heeft meer dan 30 procent van de stemmen behaald. De jarenlange aartsrivaal, de Iers-katholieke Sinn Fein van Gerry Adams, kreeg ruim een kwart van de kiezers achter zich.
De gematige partijen SDLP (katholiek) en Ulster Unionist Party (protestants), die vroeger veruit het grootst waren, komen niet verder dan ongeveer 15 procent. Zij waren de architecten van het Goede-Vrijdagakkoord van 1998, waarmee een einde kwam aan een jarenlange burgeroorlog tussen protestanten en katholieken.
Groot-Brittannië en Ierland drongen er vrijdag bij de Noord-Ierse politici op aan voor 26 maart een stabiele regeringscoalitie te vormen. Anders dreigen Londen en Dublin het nieuwe parlement meteen te ontbinden, waardoor de provincie een vorm van zelfbestuur wel kan vergeten. Na de vorige verkiezingen slaagden de partijen er niet in een eigen bestuur op poten te zetten.
(Bron)
'Restaurants verspillen miljoenen euro's aan voedsel'

WAGENINGEN - Klanten die hun bord niet leegeten, koks die de aardappelen te dik schillen of voedsel dat bederft; restaurants in Nederland verspillen voor miljoenen door eten weg te gooien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum.
De universiteit berekende dat 51.000 ton voedsel wordt weggegooid. Dit heeft een waarde van 235 miljoen euro.
Een kwart van het ingekochte voedsel in een restaurant verdwijnt bij het afval, concludeert de onderzoeker. Het meeste worden groenten en fruit weggegooid (32 procent). Daarna volgen aardappelen, pasta en rijst (15 procent), vlees (8 procent) en vis (7 procent).
Het geldverlies voor de restaurants is het grootst bij vlees en vis. De inkoopprijs per kilo ligt aanzienlijk hoger dan bij groente en fruit.
De klant in een restaurant eet selectief en kiest vooral de kostbare onderdelen uit een gerecht, zoals vlees. Een buffet, waarbij elke gast zelf opschept naar eigen goeddunken, geeft echter meer verliezen dan à la carte, doordat de klant vaak meer opschept dan hij opkan.
Ook komt het voor dat de klant na een reservering niet komt opdagen, waardoor de restauranthouder met de ingekochte spullen blijft zitten.
In de keuken is met name de houdbaarheid van de verse producten een zorgenkindje. Het is voor veel koks moeilijk om goed in te kopen. Bovendien concludeert de onderzoeker, wordt er te weinig rekening gehouden met het weer. Als de inkoop beter wordt afgestemd met de keuken zou het rendement van een bedrijf toenemen.
Vorig jaar boog een platform, in opdracht van het ministerie van Landbouw, zich over de verliezen bij de consument en in de rest van de voedselketen. Daaruit bleek dat er jaarlijks in de totale keten voor zo'n 3 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid. Hiervan verdwijnt 2,1 miljard euro in de vuilnisbak bij de consument thuis.
(Bron)
Claim van de baas bij veroorzaken arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG - Veroorzakers van een verkeers- of sportongeval kunnen voortaan sneller schadeclaims van werkgevers verwachten, als daardoor iemand arbeidsgehandicapt is geraakt.
Voor werkgevers wordt het namelijk makkelijker om de kosten te verhalen die zij moeten maken om de zieke werknemer aan het werk te houden of weer aan het werk te krijgen. Op voorstel van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft het kabinet vrijdag besloten dat wettelijk mogelijk te maken.
De bewindsman hoopt dat werkgevers sneller beginnen met de re-integratie van werknemers, als duidelijk is dat ze de kosten daarvoor kunnen verhalen op de veroorzaker van de ziekte of handicap.
Om deels arbeidsongeschikten aan het werk te houden of weer te krijgen moeten werkgevers soms kostbare aanpassingen aan de werkplek aanbrengen. Werknemers moet vaak ook omgeschoold worden voor een andere functie, omdat ze hun oude werk niet meer kunnen doen.
Het komt nu regelmatig voor dat door juridisch geharrewar over de schuldvraag een persoon niet kan beginnen met bijvoorbeeld revalidatie. Volgens het ministerie is het van belang dat de persoon juist zo snel mogelijk op de been wordt geholpen en weer aan het werk gaat.
Snellere re-integratie beperkt bovendien het inkomensverlies van de betrokken werknemers en dat is ook in het belang van veroorzakers. Die hoeven dan minder inkomensschade te vergoeden.
Het wetsvoorstel gaat niet over de aansprakelijkheid van medewerkers zelf, als ze bijvoorbeeld door roekeloos sporten arbeidsongeschikt raken.
(Bron)
Als je 'Beperkt houdbaar' gisteren niet gezien hebt, kijk dan hier. Fascinerend en doodeng.
Duitsland verhoogt AOW-leeftijd naar 67

BERLIJN - Duitsland heeft de AOW-leeftijd met twee jaar tot 67 jaar verhoogd. De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd wordt vanaf 2012 geleidelijk ingevoerd.
Het parlement (Bondsdag) ging vrijdag akkoord, meldden Duitse media. De invoering moet in 2029 zijn afgesloten. Een uitzondering wordt gemaakt voor werknemers die 45 jaar AOW-premies betaalden. De jaargang 1947 is als eerste aan de beurt en zal in 2012 een maand langer moeten werken.
De Bondsraad (Eerste Kamer) moet zich nog over de wet buigen, maar een instemming geldt als zeker. De coalitie van christendemocraten en sociaaldemocratische SPD noemt de aanpassing dringend noodzakelijk.
Met de verhoging van de leeftijd wil de bondsregering de AOW betaalbaar houden. De minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Franz Müntefering, benadrukte dat de Duitse bevolking vergrijst. Ook stoppen veel werknemers steeds eerder met werken. De SPD-bewindsman wees op de verantwoordelijkheid van de huidige generatie "voor morgen en de komende generaties".
Ondanks zijn vurig pleidooi stemden elf SPD-afgevaardigden tegen, vier partijgenoten onthielden zich van stemming. De vakbonden uitten de afgelopen tijd al felle kritiek op de verhoging tot 67. Vrijdag demonsteerden tijdens de stemming in de Bondsdag nog enkele duizenden mensen in Berlijn tegen de wetswijziging.
(Bron)
Beurswaakhond VS legt handel spamaandelen stil

AMSTERDAM - De handel in 35 aandelen is donderdag op last van de Amerikaanse beurswaakhond SEC stilgelegd. De aandelen werden door middel van spam aangeprezen.
Een steeds groter deel van de spamgolf die wereldwijd e-mailboxen overspoelt, bestaat uit deze zogenoemde 'penny stock spam'. In de mailtjes worden spotgoedkope aandelen aangeprezen in kleine, onbekende bedrijfjes, die volgens de e-mails binnen enkele dagen 'groot nieuws' bekend gaan maken. De afzenders hopen de ontvangers zo te verleiden in het bedrijf te investeren, waardoor de koers stijgt.
In werkelijkheid gaat de koers alleen enkele dagen omhoog doordat goedgelovige ontvangers van de e-mail de aandelen kopen. De spammers, die zelf al eerder in het betreffende fonds hebben geïnvesteerd, kunnen dan snel verkopen en profiteren van de koerswinst. De slachtoffers worden er meestal niets wijzer van: het aandeel stort net zo hard weer in als het gestegen was.
Een van de fondsen waarin tien dagen niet meer gehandeld mag worden, Apparel Manufacturing Associates Inc., was volgens de SEC op 15 december zes dollarcent per aandeel waard. Door een spamactie steeg de koers binnen een week naar 45 cent, om vervolgens in enkele dagen weer te zakken tot tien cent.
Dergelijke 'pump and dump'-fraude is in de meeste landen strafbaar.
De SEC kwam tot zijn besluit omdat er "twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de informatie" die over de betreffende bedrijven de ronde doet. De bedrijven zijn niet genoteerd aan de grote effectenbeurzen op Wall Street, maar worden verhandeld via Pink Sheets, een systeem voor de handel in kleine bedrijfjes. Volgens de SEC behoren de aandelen tot 'de meest riskante' beleggingen.
De schorsing van de 35 bedrijven maakt deel uit van 'Operatie Spamalot', waarbij de SEC optreedt tegen aandelenspam.
(Bron)
'Hogescholen frauderen met cijfers studenten'

HILVERSUM - Hogescholen geven studenten voldoendes en studiepunten voor vakken die ze niet hebben gevolgd. Het televisieprogramma EenVandaag concludeert dat in een onderzoek dat vrijdag is gepresenteerd. De scholen zouden dat doen omdat ze zo veel mogelijk studenten willen laten slagen. Ze krijgen subsidie per afgestudeerde leerling.
De SP-fractie in de Tweede Kamer wil volgende week opheldering van minister Ronald Plasterk van Onderwijs over de kwestie.
Studenten verklaarden tijdens de uitzending een zes te krijgen voor vakken die ze nooit hadden gevolgd wegens ziekte van de docent.
(Bron)
Burgemeester verdenkt scholier van verkiezingsfraude

VLIJMEN - Burgemeester H. Willems van Heusden doet maandag aangifte tegen een 17-jarige VWO-scholier uit zijn gemeente wegens verkiezingsfraude. Willems heeft dat vrijdag gezegd.
De jongen uit Haarsteeg bracht woensdag een stem uit met de stempas van zijn 80-jarige opa. Daarop stond het geboortejaar 1927 vermeld, maar de leden van het stembureau zagen dat over het hoofd.
De jongen zocht daarna contact met De Telegraaf om te wijzen op de fraudegevoeligheid van de stempassen. Uit zijn verhaal bleek dat hij al voor de derde keer met de stempas van zijn opa was gaan stemmen.
Willems wil de fraude niet afdoen als een kwajongensstreek. De burgemeester heeft de scholier donderdag gebeld en gesproken. "Hij is geen domme jongen maar heeft bewust gehandeld en zijn daad herhaald. Hij had na de eerste keer ons kunnen inseinen, maar heeft dat niet gedaan."
De burgemeester gaat maandag praten met de leden van het betreffende stembureau en gaat bij minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aandringen op maatregelen om fraude met stempassen aan te pakken.
(Bron)
Royalties bedreigen internetradio

AMSTERDAM - Online muziekstations zoals Last.fm en Pandora maken zich ernstige zorgen over een verhoging van de royalties voor internetradio in de Verenigde Staten.
Dat meldt de BBC. Het Amerikaanse auteursrechtenbureau CRB wil de tarieven voor het streamen van muziek door commerciële partijen op internet meer dan verdubbelen.
Op dit moment betalen online radiostations 0,08 dollarcent per nummer. Dat bedrag moet oplopen tot 0,19 cent in 2010.
(Bron)
Onderzoek onthult ware gelaat pindakaas

DEN HAAG - In biologische pindakaas zitten meer verzadigde vetten dan in zijn industriële broertjes. Pindakaas 'met stukjes noot' blijkt vaak juist minder pinda's te bevatten dan de normale variant.
De lightversie is weliswaar minder vet, maar daar zit weer veel meer suiker in. In het Nederlandse pindakaasspectrum is niets wat het lijkt, zo bleek vrijdag uit een onderzoek dat de Consumentenbond voor de Gezondgids uitvoerde.
De bond onderwierp twintig potten aan laboratoriumonderzoek. Op basis van de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en zout kwam Calvé Creamy als beste uit de bus.
De stukjes-nootvariant van dat merk bevatte juist minder pinda's, in tegenstelling tot de huismerken met nootjes van Albert Heijn, C1000 en Super de Boer.
Pinda's zijn overigens peulvruchten. "Het is geen misstand, het leek ons gewoon goed om al die soorten eens met elkaar te vergelijken", aldus een woordvoerder van de bond.
(Bron)
Kliniek liet tbs'er Paul R. werken bij hennepteler

ENSCHEDE - Tbs'er Paul R. heeft tijdens zijn resocialisatie gewerkt bij Tom Arends, die is veroordeeld voor verboden wapenbezit en hennepteelt. Hij was de echtgenoot van de 44-jarige Edith Arends uit Enschede, die zondag door Paul R. zou zijn doodgeschoten.
De rechtbank in Almelo liet weten dat ze Arends vorig jaar heeft bestraft. Hij kreeg een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd. De echtgenoot is in 2004 aangehouden. Hij heeft eerder gezegd dat R. in 2005 in zijn zaak heeft gewerkt.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil de man ook het geld afnemen dat hij met de hennepteelt had verdiend. Het gaat om een vordering van 37.000 euro, waartegen Arends in hoger beroep is gegaan. Dat zei een woordvoerder van het gerechtshof in Arnhem. Het hof zou de zaak komende dinsdag behandelen, maar die is voor onbepaalde tijs aangehouden.
Tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken behandelde de 29-jarige R. De man zat in de laatste fase van zijn resocialisatietraject en woonde sinds begin dit jaar zelfstandig in Enschede. Inmiddels heeft de instelling wegens het misdrijf de verloven van alle patiënten opgeschort.
Justitie noch de tbs-kliniek wil inhoudelijk ingaan op deze kwestie.
R. werd in januari 2001 voor diefstal en wederrechtelijke vrijheidsberoving veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden en tbs met voorwaarden. De behandeling was een van die voorwaarden. Omdat R. zich daar niet aan hield, werd zijn tbs met voorwaarden omgezet in tbs met dwangverpleging, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) donderdag in het spoeddebat daarover met de Tweede Kamer.
Eind oktober 2002 ging R. naar Oldenkotte voor de tbs-behandeling. In juni 2003 werd zijn tbs met twee jaar verlengd en in juni 2005 gebeurde dat opnieuw. Na begeleid en vervolgens onbegeleid verlof werd R. in september 2005 overgeplaatst naar De Wiem, een afdeling van de kliniek waar tbs'ers leren weer zelfstandig in de samenleving te wonen en te werken. Uiteindelijk ging hij naar de woning in Enschede.
(Bron)
'KPN komt tegemoet aan eis Consumentenbond'

DEN HAAG - KPN komt tegemoet aan de eis van de Consumentenbond dat de problemen van duizend klanten met internetbellen worden opgelost. Dat zei een woordvoerder van het telecomconcern vrijdag.
De Consumentenbond had geëist dat voor vrijdagmiddag internetbellen bij duizend van zijn leden weer naar behoren zou werken, of dat KPN harde toezeggingen zou doen over de oplossing van de technische mankementen.
KPN zegt nu bij twee derde van de huishoudens de problemen te hebben opgelost. Een derde heeft een datum te horen gekregen waarop internetbellen het weer goed moet doen. KPN heeft een aantal klanten nog niet kunnen bereiken, aldus de zegsman.
De Consumentenbond had gedreigd met onder meer juridische stappen als KPN niet aan zijn eis zou voldoen. Een woordvoerder van de belangenorganisatie kon nog niet zeggen of het concern daadwerkelijk de duizend klanten heeft geholpen.
(Bron)
Bijna 3000 kunstvoorwerpen verdwenen bij overheid

DEN HAAG - Ruim 2800 kunstvoorwerpen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn uitgeleend aan andere ministeries en andere overheden, zijn verdwenen.
Op andere departementen verdwenen ruim 2055 stuks, bij gemeenten en onderwijs- en zorginstellingen zijn "enkele honderden" voorwerpen niet meer terug te vinden. Dit schrijft verantwoordelijk minister Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer.
Plasterk heeft met de ministeries een financiële regeling getroffen om de verloren kunstschatten te compenseren. Het gaat daarbij om een bedrag van bijna 3 miljoen euro. Onder de vermiste voorwerpen is ook een schilderij van Karel Appel. Het doek 'Crime II' heeft een waarde van 52.185 euro.
Ook met de verschillende instanties heeft Plasterk een regeling getroffen. Hier gaat het om een bedrag van 2 miljoen euro. Tussen de verdwenen voorwerpen zitten veel schilderijen, maar ook sculpturen, ledikanten, tafels en kasten zijn niet meer te vinden.
Twee jaar lang heeft het ministerie geprobeerd voorwerpen terug te vinden. Tweehonderd objecten konden teruggevonden worden. Minder dan 2 procent van de 2800 vermiste voorwerpen heeft een waarde boven de 10.000 euro. Om in de toekomst te voorkomen dat meer kunstvoorwerpen verdwijnen, heeft de minister de voorwaarden voor bruikleen verscherpt en betere controle op de contracten toegezegd.
Plasterk zei na afloop van de ministerraad dat "deze situatie zich niet kan herhalen". Volgens de bewindsman is er inmiddels een "waterdicht registratiesysteem", waarin wordt bijgehouden waar de kunstobjecten zijn en onder wiens verantwoordelijkheid ze vallen.
Het nieuwe systeem kost het ministerie een paar miljoen euro.
"Maar dat is het wel waard." Plasterk gaat het betalen met de gelden die hij ter compensatie van de verdwenen kunst van de verschillende overheden heeft gekregen.
(Bron)
Albert Heijn twijfelt over verkoop schol en tong

ZAANDAM - Albert Heijn stopt mogelijk met de verkoop van schol en tong. De supermarktketen is hard op zoek naar alternatieven, omdat de twee vissoorten worden overbevist. "We zijn hierin al heel ver", liet een woordvoerster van de onderneming vrijdag weten.
Albert Heijn verkoopt nu al geen tong en schol meer, maar dat heeft te maken met de paartijd van de vissen. De keten is in overleg met het Wereld Natuur Fonds over de verkoop van duurzame vissoorten. Een alternatief zou de vis pangasius kunnen zijn, een meervalsoort.
De supermarktketen uit Zaandam is naar eigen zeggen de grootste verkoper van vis in Nederland. De afgelopen jaren is de visverkoop fors gegroeid, passend in de trend van Nederlanders om gezonder te eten. Vooral de consumptie van zalm is sterk toegenomen.
Met kabeljauw, waarvan het voortbestaan ook wordt bedreigd door overbevissing, heeft Albert Heijn geen problemen. De keten haalt deze vis uit IJsland. Daar wordt de vis op een duurzame wijze gevangen, aldus de woordvoerster.
Ook zijn er mogelijkheden om kabeljauw te kweken. De onderneming is in gesprek met de Noorse overheid om de haring 'duurzaam' aan te kunnen bieden.
(Bron)
Belgische minister met heli naar milieufilm

BRUSSEL - De Belgische minister van Defensie blijkt een legerhelikopter te hebben gecharterd om tijdig de milieufilm van Al Gore te kunnen bezoeken.
Hij vloog daarmee van Brussel naar Hasselt. De vlucht van twee uur kostte twaalf tot twintig keer meer broeikasgas CO2 dan dezelfde afstand per auto.
De onthulling in de Belgische krant La Libre Belgique is het zoveelste schandaal rond minister André Flahaut. Een week geleden beloofde hij de Congolese president zomaar een eredoctoraat, een belofte die hij moest intrekken.
(Bron)
F-16's onderscheppen Belgische Hercules

DEN HAAG - Twee F16-jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben vrijdagmiddag een Belgisch militair transportvliegtuig, een Hercules, onderschept waarmee geen contact gemaakt kon worden.
De F-16's gingen daarbij boven het midden van Noord-Holland door de geluidsbarrière en veroorzaakten daarbij enkele harde knallen, meldde een woordvoerder van Defensie.
Bij de politie Noord-Holland Noord kwamen wegens de knallen een stuk of tien telefoontjes binnen van verontruste mensen. De F-16's stegen kort na 13.00 uur in Leeuwarden op om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning.
Nadat het radiocontact was hersteld keerden ze terug naar de thuisbasis. De Hercules was op weg van het Belgische Melsbroek naar het Noorse Oslo, maar keerde wegens motorproblemen over Nederland terug. Waarom het niet mogelijk was om radiocontact te maken, wordt nog onderzocht. Het vliegtuig is veilig in België geland.
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16's paraat voor dit soort onderscheppingen. Volgens een woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden komt het gemiddeld eens in de maand voor dat met een vliegtuig geen radiocontact mogelijk is.
(Bron)
"In balans, uit balans : Vrouwen en hun epilepsie". Een mooi boek geworden, met toch weer confronterende dingen. ('Hm... Wat zij beschrijft, en zij, en zij... Dat heb ik ook! Zou het dan toch door de epilepsie en/of de medicijnen komen?')
(Monica Warbroek en Wieke Gaus, Uitgeverij Kirja, ISBN 9789077764596)

Herkenning voor iedereen die met epilepsie te maken heeft: de lastige dingen die het oplevert, de vreemde reacties die je kunt krijgen, de praktische problemen, de mensen die denken dat epilepsie gelijk is aan krankzinnigheid of zwakzinnigheid, het frustrerende zoeken naar de juiste medicijnen, en ook de vragen rond zwangerschap en epilepsie/medicijnen.
Maar vooral de sterke vrouwen die ermee leren leven, die doorgaan, die ondanks dit alles toch een goed leven leiden.
Een boek met een prettige toon, veel informatie, en gek genoeg: zo'n boek was er nog helemaal niet.
Dus petje af voor Monica Warbroek en Wieke Gaus!
TT 125 Aantal miljardairs met 19% gestegen

Het aantal miljardairs op de wereld is in een jaar met 19 procent gestegen tot 946. Dat blijkt uit de lijst die het tijdschrift Forbes elk jaar publiceert. Het is de grootste stijging ooit.
Bill Gates is met 56 miljard dollar nog steeds de rijkste, gevolgd door Warren Buffett met 52 miljard. Gates staat al dertien jaar achter elkaar bovenaan. De Mexicaanse telecomgigant Carlos Slim staat met 49 miljard op plaats drie.
Op de lijst zijn veel Russen nieuw. De 53 Russische miljardairs zijn gemiddeld 46 jaar, terwijl dat wereldwijd 62 jaar is. De Russen zijn nummer twee Duitsland nu op twee miljardairs genaderd.

donderdag, maart 08, 2007

Er valt geen foto van te maken, want als ik in de buurt kom, springt ie van tafel. Maar wat ligt Tom daar artistiek rond de vaas met narcissen gekruld :-)
Dikke Mexicaan voor het eerst in vijf jaar buiten

AMSTERDAM - Een Mexicaan die ooit 560 kilo woog is woensdag voor het eerst in vijf jaar buiten geweest.
Omdat zijn gewicht, hij is sinds een jaar op dieet maar weegt nog altijd 380 kilo, hem het lopen belet werd de man, Manuel Uribe, op zijn bed met wieltjes naar buiten gereden, waar een orkest hem stond op te wachten.
"De lucht is prachtig en blauw en ik wil van de zon genieten", zei Uribe na een slokje van de champagne te hebben genomen die ter ere van de gelegenheid werd gepresenteerd.
Nadat hij met bed en al op een trailer was gehesen maakte hij, gevolgd door tientallen journalisten en fotografen, een rondrit door zijn woonplaats San Nicolas de los Garza, een voorstad van Monterrey. De 41-jarige Uribe is door zijn gewicht al vijf jaar bedlegerig.
Begin vorig jaar haalde Uribe de wereldpers toen hij op de Mexicaanse televisie om hulp vroeg. Een Italiaanse en een Spaanse arts boden aan een maagverkleining bij hem uit te voeren, maar hij koos ervoor om onder begeleiding van Mexicaanse diëtisten een eiwitrijk dieet te gaan volgen, dat hij zegt te zullen volhouden tot hij 120 kilo weegt.
Artsen denken dat het nog drie tot vier jaar zal duren voor Uribe op zijn streefgewicht is.
(Bron)
Taxichauffeur krijgt 'fooi' van overvallers

DEN HAAG - Twee overvallers die donderdag een taxichauffeur in Den Haag overvielen, streken met de hand over het hart toen hun 41-jarige slachtoffer over zijn kinderen vertelde.
Nadat de chauffeur zijn dagopbrengst onder dwang van een vuurwapen had afgestaan, zei hij tegen zijn belagers dat zijn kroost nu geen eten zou krijgen.
Hierop kreeg hij twintig euro van de overvallers terug, aldus de politie.
(Bron)
Niet veel ondernemers willen meer vrouwelijke managers

HILVERSUM - Nederlandse ondernemers zitten niet te wachten op meer vrouwen aan de top. Dat blijkt donderdag, op Internationale Vrouwendag, uit onderzoek van BNR Nieuwsradio en Intomart GfK.
Slechts 16 procent van de ondernemers zegt meer vrouwelijke managers in zijn (of haar) bedrijf te willen. Een derde geeft expliciet aan niet meer vrouwen aan de top te willen, en ruim 40 procent maakt het niet uit of mannen of vrouwen op managementposities zitten.
Een grote meerderheid zegt wel dat vrouwen ambitieus genoeg zijn om aan de top te komen. Maar aan de andere kant zegt de helft van de managers dat vrouwen die aan de top komen, dat vooral aan hun uiterlijk te danken hebben.
Internationaal onderzoek van Grant Thornton International Business Report toont aan dat Nederlandse bedrijven wat betreft vrouwen in de top, in negatieve zin de kroon spannen. Van de Nederlandse ondernemingen zegt slechts 27 procent vrouwen aan de top te hebben.
Alleen Japan doet het in dit opzicht nog slechter (25 procent). Behalve Nederland, staan ook Duitsland, Italië en Luxemburg in de onderste regionen wat betreft vrouwenparticipatie.
Uit de peiling, waaraan wereldwijd meer dan 7000 niet-beursgenoteerde privé-bedrijven meededen, komt verder naar voren dat firma's in drie Aziatische landen de meeste plaats inruimen voor vrouwen op hoge posities. Koploper is de Filippijnen met circa 97 procent, op de voet gevolgd door China (91 procent) en Maleisië (85 procent).
Minister Plasterk van OCW, die ook over emancipatie gaat, schrikt ervan dat maar 16 procent van de Nederlandse ondernemers meer vrouwelijke managers zou willen. Voor BNR Nieuwsradio zei hij dat het een "mentaliteitskwestie" is. "Een manager is in de beeldvorming een man in een pak, veelal grijs en blank. De mensen moeten echter zien dat het ook anders kan."
Om meer vrouwen in de top en daarmee meer vrouwelijke rolmodellen te krijgen zijn volgens hem flexibele werktijden en goede kinderopvang nodig, alsmede gelijke betaling. De minister vindt verder dat de overheid het goede voorbeeld moet geven door meer vrouwen op topposities aan te nemen. Hij ziet ook een rol weggelegd voor huidige vrouwelijke topondernemers "om elkaar te vinden."
(Bron)
'Elfje' aangeklaagd voor diefstal lingerie

AMSTERDAM - In Belfast is een man aangeklaagd omdat hij, verkleed als elfje, ondergoed heeft gestolen uit een lingeriewinkel in de Noord-Ierse hoofdstad. Dat meldt de BBC.
Volgens de man, de 45-jarige Robert Boyd, was de diefstal onderdeel van een rollenspel en speelde hij een elfje. De man ontkent zelf iets gestolen te hebben, maar zegt dat het elfje als schuldige moet worden aangewezen. "Mogelijk heb ik realiteit en fictie door elkaar gehaald", aldus Boyd.
Boyd laat weten niet te geloven dat hij de diefstal heeft gepleegd, maar volgens de aanklagers wist de man alleszins wat hij deed. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak.
(Bron)
Containerschip gekapseisd in Antwerpse haven

ANTWERPEN - Door een nog onbekende oorzaak is donderdagochtend rond 05.30 uur in de haven van Antwerpen een containerschip gekapseisd. Het gaat volgens de Vlaamse omroep VRT om de 216 meter lange Republica di Genova van de rederij Grimaldi Lines.
Het vaartuig lag in het Verrebroekdok en had containers en voertuigen aan boord. Enkele containers belandden in het water. Alle bemanningsleden konden het schip tijdig verlaten, maakte een woordvoerster van de havenautoriteiten bekend.
Het ongeluk heeft geen gevolgen voor het milieu, zegt de scheepvaartpolitie. Het schip stond op het punt te vertrekken uit de haven.
De losgeslagen lading ligt tussen de wal en het schip. Er zal donderdag vermoedelijk geen poging meer worden ondernomen het vaartuig recht te trekken. Het scheepvaartverkeer op de Schelde ondervindt geen hinder van het ongeluk.
(Bron)
Verfoplosser in Limburgs riool

BERINGE - In het riool van Beringe en Venlo is een onbekende hoeveelheid van de brandbare verfoplosser diisobutylketon terechtgekomen. De gezamenlijke hulpdiensten hebben dat donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.
De vloeistof is geloosd aan de Slootsekuilen in Beringe en via het riool ook naar Venlo gestroomd.
Dezelfde stof zat in een tankauto die eerder deze week werd gestolen in Helmond, maar het is vooralsnog onduidelijk of er een verband bestaat. "We onderzoeken dat", verklaarde waarnemend districtschef Paul de Rooy van Venlo. Hij benadrukte dat er geen acuut explosiegevaar bestaat.
Er is een beperkt aantal telefoontjes binnengekomen van mensen die klaagden over tranende ogen, hoofdpijn en geïrriteerde huid, maar volgens experts bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid.
Voor omwonenden heeft de politie twee informatienummers geopend.
De mate van brandbaarheid van diisobutylketon is te vergelijken met diesel. Explosiegevaar is er alleen als de vloeistof in de lucht verdampt bij een temperatuur hoger dan 25 à 30 graden.
Vrijdag hoort burgemeester Nol Kleingeld van Helden, de gemeente waaronder Beringe valt, hoeveel grond aan de Slootsekuilen is verontreinigd. De stof is op een half verhard terrein geloosd en van daaruit in het riool terechtgekomen. Volgens experts is de stof biologisch afbreekbaar.
De lozing werd woensdag al ontdekt na klachten van mensen over een stanklucht en irritaties aan huid en ogen. Metingen door de brandweer brachten toen geen direct gevaar aan het licht voor de volksgezondheid. Volgens Kleingeld was toen nog onbekend om welke stof het ging. Donderdag sloeg het waterschap alarm toen de chemische stof in de riolering werd ontdekt. Inmiddels is het spul volgens de hulpdiensten zodanig verdund, dat elk gevaar geweken is.
De tankauto gevuld met 27.000 liter van de vloeistof werd in de nacht van zondag op maandag gestolen vanaf industrieterrein de Varenschut in Helmond. De eigenaar van de oplegger sloot uit dat de wagen is gestolen om de inhoud. Hij denkt dat het de dieven om het voertuig ging.
De tankwagen is nog niet teruggevonden. De politie zoekt in binnen- en buitenland naar het voertuig.
(Bron)
Verlaging energietarieven Essent onzeker

ARNHEM - Het is niet zeker of Essent per 1 juli de energieprijzen verlaagt. Eerder gaf het grootste Nederlandse energiebedrijf nog aan dat de gasprijzen deze zomer omlaag zouden gaan.
"We moeten het nog zien, we melden dat altijd in mei en het is nu daarvoor te vroeg", zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.
Woensdag gaf concurrent Nuon aan dat de gasprijzen met 7 tot 10 procent zullen dalen per 1 juli. Boersma benadrukt dat Essent al enkele jaren alleen de stijging van de groothandelsprijzen doorberekent aan de klanten.
"Op 1 januari hebben we de prijzen heel voorzichtig verhoogd, daar halen we geen extra marge op", aldus Boersma. Essent zegt van alle aanbieders de meest concurrerende prijs te willen bieden.
Essent heeft vorig jaar 761 miljoen euro winst geboekt tegen 526 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van het energiebedrijf groeide van 5,89 miljard tot 6,44 miljard euro.
Essent profiteerde van groeiende volumes stroom en warmte. Ook verwerkte het bedrijf meer afval. De gestegen prijzen voor elektriciteit en gas droegen ook bij aan de omzetstijging. Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.
Deze week dienen Essent en Nuon hun fusieplan in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De afgelopen weken is er overleg geweest tussen de energiebedrijven en de NMa. In het fusieplan zullen Essent en Nuon voorstellen doen voor zogenoemde 'remedies', erkent bestuurslid Marc van 't Noordende. Deze maatregelen moeten voorkomen dat het fusiebedrijf te dominant wordt op de Nederlandse markt.
De NMa liet vorig jaar doorschemeren dat het fusiebedrijf een fors deel van de productiecapaciteit voor stroom en een miljoen klanten (tijdelijk) zou moeten afstaan. "We willen eerst begrijpen waarom we een miljoen klanten zouden moeten afstaan", zei Van 't Noordende.
(Bron)

"Het is niet zeker of Essent per 1 juli de energieprijzen verlaagt. Eerder gaf het grootste Nederlandse energiebedrijf nog aan dat de gasprijzen deze zomer omlaag zouden gaan."
Weet je gelijk wat je aan ze hebt.
Frauderen tijdens verkiezingen 'kinderlijk eenvoudig'

AMSTERDAM - Het is 'kinderlijk eenvoudig' meermalen te stemmen op een en hetzelfde stembureau. Dit ondervond een Metro-verslaggever woensdag. Zonder problemen kon de verslaggever met vijf verschillende passen stemmen, waarvan viermaal in één stembureau.
Officieel mogen kiezers alleen op een stembureau stemmen met een op naam gestelde kiespas. Ook is de voorzitter van een stembureau bevoegd te vragen naar een identiteitsbewijs. In de praktijk blijkt controle echter niet of nauwelijks te bestaan.
Volgens Henk Klijsen, de hoofdstedelijke coördinator van de verkiezingsbureaus, gaat het hier om een 'hiaat' in de kieswet. "Iedereen is tegenwoordig verplicht zich te legitimeren. Waarom dan niet bij de verkiezingen", aldus Klijsen.
(Bron)
Ik ben niet vóór Wilde Geertje, maar het is wel lachwekkend zoals ie alles waar ie het niet mee eens is 'schandálig!' noemt. Is zijn taalbeheersing zodanig dat hij geen synoniemen kent?
En wederom: te knallend geel om goed op de foto te krijgen, de winterakonieten:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De kerspruim is prachtig aan het uitlopen:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Jammer dat ie eigenlijk op een nare plek staat, bij een gangetje tussen twee huizen:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lieveheersbeestjes genieten van de zon, op de maagdenpalm. De blauwe vlekjes zijn (nog) verstopte bloemetjes.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Samen met het speenkruid mijn favorieten deze tijd: klein hoefblad. Zo knallend geel dat de camera noch het bewerkingsprogramma het trokken.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
En uiteraard lopen ook andere wilgen uit:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Een uitlopende treurwilg:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Mooi maar lastig fotoweer. Kleuren en/of licht net iets te fel, en geen tijd om veel te experimenteren want de camera is aan het haperen.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Wel leuk om dan weer eens te kijken wat je zoal kunt rommelen met de fotobewerking:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

woensdag, maart 07, 2007

Taakstraf voor wietrokende oma

LONDEN - Een 68-jarige Britse oma heeft een taakstraf van 250 uur gekregen omdat ze voor eigen gebruik als pijnstiller wiet verbouwde. Patricia Tabram teelde de cannabis in een inloopkast in haar woning, meldde de Britse omroep BBC woensdag.
De vrouw uit Humshaugh (Northumberland) verklaarde dat ze de wiet rookte tegen haar depressie. De vrouw kreeg het moeilijk na de dood van haar zoon en door pijn na twee auto-ongelukken. Met een beetje cannabis in een kop hete drank heeft de grootmoeder naar eigen zeggen vijf uur geen last van pijn.
In 2005 moest Tabram ook al terechtstaan voor het verbouwen van cannabis. Ze kreeg toen een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd omdat de rechter geen martelaar van haar wilde maken.
(Bron)
Aboutaleb: verbranden koran zou volgende stap zijn

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb ziet zichzelf als 'frontsoldaat' op de weg naar integratie. Dit maakt de PvdA-bewindsman automatisch tot een doel van aanvallen, zei hij woensdag, refererend aan de poging van de Partij voor de Vrijheid (PVV) om hem buiten het kabinet te houden vanwege zijn dubbele paspoort.
"Zelfs al verscheurde ik voor de camera mijn paspoort, het zal toch niet genoeg zijn", sprak Aboutaleb tegenover vertegenwoordigers van de buitenlandse pers. "De volgende stap die van Aboutaleb verwacht zal worden is dat hij de koran publiekelijk verbrandt."
Aboutaleb heeft behalve een Nederlands paspoort een paspoort van zijn vaderland Marokko. De Marokkaanse wet verbiedt onderdanen hun paspoort op te geven, maar volgens PVV-fractieleider Geert Wilders moet Aboutaleb dat probleem dan maar in Marokko oplossen.
Aboutaleb bestrijdt dat een dubbel paspoort ook een dubbele loyaliteit met zich meebrengt, zoals Wilders stelt. Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de nazi's hadden ook maar één paspoort, zei de staatssecretaris.
Volgens Aboutaleb ziet Wilders moslims per definitie als 'onbetrouwbare mensen die je niet in Nederland moet willen'. Wilders gaf eerder aan dat het hem niet om de persoon Aboutaleb te doen is. Als Aboutaleb een Zweed met blond haar was, zou hij hetzelfde hebben gedaan, verzekerde Wilders.
Aboutaleb zei voorts dat hij in de laatste tien jaar ongevraagd is uitgegroeid tot symbool van 'nieuwe Nederlanders'. Ook staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak, over wier dubbele paspoort Wilders zich ook boos maakt, is volgens Aboutaleb zo'n symbool.
"Daarom zijn we een soort frontsoldaten. Ik benadruk deze term omdat zij het meeste risico lopen te worden aangevallen. Je hebt niet altijd iemand die je in de rug dekt. Het debat over dubbele paspoorten is bedoeld om mij te beschadigen. Het is een persoonlijke aanval."
(Bron)
Turks-Griekse computeroorlog via Youtube

ISTANBUL - Een hevige strijd tussen Turkse en Griekse internetgebruikers heeft woensdag geleid tot de sluiting van het internetplatform Youtube in Turkije.
Een Turkse rechter bepaalde recent dat de grondlegger van de moderne Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), via Youtube was beledigd. Hij beval dat de toegang tot deze site werd afgesloten.
De beledigingen in kwestie waren afkomstig van Griekse gebruikers van Youtube die zo hun Turkse tegenpolen bestookten.
Aanvankelijk werd geopperd dat alleen het beledigende filmpje zou worden verwijderd, maar woensdag werd Youtube in Turkije geheel onbereikbaar.
(Bron)

Wel een erg radicale aanpak. Zoiets als alle boeken verbieden omdat er één titel is die fout is.
TT 125 Dodelijke ziekenhuisbacterie Israël

In Israël zijn tegen de 200 mensen overleden nadat ze besmet waren geraakt met de agressieve ziekenhuisbacterie Klebsiella. Die bacterie is resistent tegen antibiotica.
Tussen de 400 en 500 mensen zijn met de bacterie besmet. Klebsiella is vooral gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid. Israëlische media verwijten de regering dat die de zaak geheim heeft willen houden.
De minister van Volksgezondheid zegt dat hij er geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven om paniek onder de bevolking te voorkomen. Hij gaat met deskundigen overleggen over de beste aanpak.
Foute keuring mogelijk ten koste van 30.000 WAO'ers

ROTTERDAM - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken moet bekijken of een groep van circa 30.000 (deels) arbeidsongeschikten nu ten onrechte geen of een te lage uitkering heeft. Dat stelden Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA en zijn SP-collega Paul Ulenbelt woensdag na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Heerts heeft Donner inmiddels om opheldering gevraagd. Het hoogste rechtscollege op het gebied van de sociale zekerheid oordeelde vorige week dat uitkeringsinstituut UWV bij het (her)keuren van arbeidsongeschikten niet mag uitgaan van een standaard werkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 praktijk is. Deze uitspraak kan betekenen dat mensen met gemiddeld een langere werkweek sneller recht hebben op een (hogere) uitkering.
Aan de hand van het verschil tussen wat een werknemer 'normaal' aan inkomsten had en wat hij met zijn aandoening nog kan verdienen, wordt de arbeidsongeschiktheid bepaald. Maar in 2004 is door de invoering van het zogeheten Schattingsbesluit bepaald dat een werkweek van maximaal 38 uur als maatstaf geldt bij het vaststellen van een uitkering.
Die aanpassing is volgens de Raad niet rechtsgeldig, omdat de WAO (en de WIA) volgens de wet een verzekering is tegen inkomstenverlies door ziekte. Daarom staat volgens de rechter de feitelijke inkomensschade voorop en daarbij tellen alle gewerkte uren mee.
Volgens Ulenbelt moeten nu met terugwerkende kracht alle gedupeerden schadeloos gesteld worden. "Het zou toch sneu zijn als nu al die 30.000 mensen afzonderlijk naar de rechter moeten stappen", stelde hij. Heerts wil daarover nog niet praten en vindt dat eerst de reactie van Donner afgewacht moet worden.
(Bron)
Huishoudens langer zonder stroom

ARNHEM - Nederlandse huishoudens hebben afgelopen jaar gemiddeld langer zonder stroom gezeten. Dat meldde de brancheorganisatie voor energiebedrijven EnergieNed woensdag.
Een huishouden had gemiddeld 36 minuten geen stroom. Dat is zeven minuten meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.
EnergieNed wijt de toename aan acht grote storingen die Nederland afgelopen jaar troffen. Zo zat bijvoorbeeld een kwart miljoen huishoudens in Dordrecht in maart twee uur zonder stroom. Zo'n 16.000 klanten hadden in augustus gedurende dertien uur geen stroom op Goeree Overflakkee.
Volgens EnergieNed zijn zes van de 36 minuten stroomuitval het gevolg van deze twee storingen.
Nederland kende het afgelopen jaar bijna 19.000 stroomstoringen. Dat is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar van 16.700 storingen.
Bij het overgrote deel van de storingen gaat het om kleine incidenten, waarbij zo'n zestien huishoudens gedurende twee tot drie uur geen elektriciteit hebben.
Per storing werden gemiddeld 183 klanten getroffen, tegenover een gemiddelde in vijf jaar van 158.
EnergieNed telde in juli opvallend veel ondergrondse storingen. Die maand deden zich er honderden meer voor dan in andere maanden. Er zijn indicaties dat het warme weer daar iets mee te maken heeft.
Huishoudens gebruikten meer stroom voor bijvoorbeeld koelkasten of airconditionings. Bovendien zorgde de warme grond voor minder koeling voor de kabels. De netbeheerders gaan onderzoeken welke maatregelen hiertegen effectief kunnen zijn.
(Bron)
Spanje wil tunnel naar Marokko

AMSTERDAM - Spanje wil Europa en Afrika met een hogesnelheidslijn verbinden door een tunnel onder de Straat van Gibraltar door te graven naar het Marokkaanse vasteland. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero dinsdag meegedeeld.
Zapatero zei dat de Spaanse regering vastbesloten is om het project van de grond te krijgen en hij sprak van een historische verbinding, die beide continenten "groei, ontwikkeling en voorspoed" moet bezorgen.
De premier noemde geen tijdstip wanneer er over de tunnel besloten wordt. Wel zei hij dat de bouw van de tunnel, die de Spaanse stad Tarifa met het Marokkaanse Tanger verbindt, jaren in beslag zal nemen.
In het kader van het project was Zapatero met zijn Marokkaanse ambtgenoot Driss Jettou en andere afgevaardigden in overleg getreden over de beveiliging van de tunnel, om te voorkomen dat Afrikaanse emigranten hun kans schoon zien en via de tunnel naar Europa proberen te komen.
(Bron)
Woningen doorzocht wegens racisme op website

AMSTERDAM - De politie Amsterdam-Amstelland heeft dinsdagochtend enkele woningen en een bedrijfspand doorzocht. Ze deed dit naar aanleiding van racistische uitspraken op de extreem rechtse website Stormfront.
De politie heeft diverse documenten en computers in beslag genomen, maar verrichtte geen aanhoudingen, zo liet ze woensdag weten.
Stormfront zetelt in Florida. De internetpagina heeft echter ook een Nederlandse tak. De discriminerende uitlatingen bevonden zich op het Nederlandse deel. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de website. Justitie verdenkt de beheerders van Stormfront van het plaatsen van strafbare uitlatingen. Waar de huiszoekingen precies hebben plaatsgevonden, wilde de politie niet zeggen.
(Bron)
Politie lost met tien arrestaties reeks straatroven op

AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam tien verdachten aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor tientallen straatroven. De groep werkte steeds in een wisselende samenstelling. De politie betrapte in de nacht van donderdag op vrijdag drie mannen op heterdaad.
De politie arresteerde zes berovers vrijdag en de laatste verdachte meldde zich maandag op het bureau.
De jongens zijn tussen de vijftien en 22 jaar oud, maakte de politie woensdag bekend. Ze houdt hen verantwoordelijk voor zeker dertig straatroven, maar vermoedelijk hebben zij nog meer op hun kerfstok.
Een aantal verdachten heeft inmiddels bekend. Acht zitten er nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
De mannen opereerden vooral in de binnenstad en in Oud-Zuid. De politie hield de laatste tijd al een extra oogje in het zeil omdat het aantal straatroven in korte tijd behoorlijk was toegenomen. Ze roept slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld op om aangifte te doen.
(Bron)
Uitgestorven gewaand rietzangertje duikt op

CAMBRIDGE/BANGKOK - Ornithologen hebben per toeval in Thailand de grootbek-rietzanger ontdekt, een vogelsoort waarvan al 139 jaar gedacht werd dat die was uitgestorven.
Dat heeft de natuurbeschermingsorganisatie BirdLife woensdag in het Britse Cambridge bekendgemaakt.
Over het vogeltje (Acrocephalus orinus) is weinig bekend. Voor het laatst is in 1867 een exemplaar gevangen in Noord-India. De rietzanger werd vorig jaar maart ontdekt in de Thaise provincie Phetchaburi bij een rioleringssysteem.
(Bron)
Mannen stelen 700 kilo bliksemafleiders

HILVERSUM - De politie heeft dinsdag twee mannen aangehouden wegens het stelen van ongeveer 700 kilo koperen bliksemafleiders in Hilversum, Weesp, Huizen en Bussum. Dat heeft de politie woensdag gemeld.
De 22-jarige man uit Laren en de 43-jarige man uit Hilversum hebben woensdag bekend de diefstallen de laatste maanden te hebben gepleegd. Het tweetal zei dat zij 's nachts daken van bedrijven beklommen en de bliksemafleiders afknipten.
Een van de mannen is inmiddels weer vrijgelaten, de andere bleek nog een celstraf van 37 dagen te moeten uitzitten. Het tweetal moet zich later voor de rechter verantwoorden.
(Bron)

De uitdrukking dat iets goud waard is, kunnen we inmiddels wel aanpassen...
Rabobank helpt starter door deel woning te kopen

UTRECHT - Rabobank investeert in starters op de woningmarkt door deels eigenaar te worden van het nieuwe huis. Op die manier kunnen starters gemakkelijker een woning kopen. Als de klant meer gaat verdienen kunnen ze op termijn het resterende deel van de bank kopen. Dat zei bestuurslid Piet van Schijndel woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
Voor starters wordt het steeds moeilijker om een woning te kopen. Afgezien van de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren, kunnen consumenten sinds het begin van dit jaar minder hoge hypotheken krijgen. In sommige gevallen is de maximaal te verkrijgen hypotheeksom teruggevallen met 15 procent. "Voor starters is het steeds moeilijker een woning te kopen", aldus van Schijndel. "Dit is een serieus probleem, waar Rabobank een voordeel mee kan halen."
De coöperatieve bank uit Utrecht begint dit jaar met dit project.
Het risico dat de huizenprijzen in Nederland dalen, zoals nu in de Verenigde Staten, is volgens Van Schijndel klein. "Nederland is een klein land, met weinig grond en veel wettelijke procedures. Het geringe aanbod blijft en dus zullen de huizenprijzen niet significant dalen."
Het bestuurslid stelt dat het voordeel groter is. "Door een hypotheek te verstrekken binden we de koper voor langere tijd aan de Rabobank."
De Rabobank kwam drie jaar geleden al met de generatiehypotheek voor starters. Een hypotheekvorm waarbij ouders mededebiteur en dus mede-aansprakelijk zijn. "De nieuwe hypotheekvorm is een stapje verder. Het is vooral bedoeld voor starters van wie de ouders niet kunnen bijspringen."
De hevige concurrentie op de hypotheekmarkt zette de inkomsten van de Rabobank vorig jaar onder druk. Daardoor is er met hypotheken moeilijker geld te verdienen. Het marktaandeel van Rabobank steeg vorig jaar wel met 2,5 procentpunt tot 25 procent. Rabobank is daarmee marktleider in Nederlandse hypotheken.
(Bron)
Consumentenbond kraakt tegemoetkoming KPN

DEN HAAG - De Consumentenbond vindt de tegemoetkoming van KPN voor klanten van internetbellen onvoldoende. Huishoudens die klachten hebben over de dienst mogen twee maanden gratis bellen naar vaste nummers binnen Nederland. Dat staat volgens de Consumentenbond echter niet in verhouding tot de ellende die klanten hebben ervaren.
De belangenorganisatie verwacht niet dat consumenten blij zullen zijn met het aanbod van KPN. Ze kunnen zo'n twintig euro terugkrijgen van het concern, heeft een woordvoerder van de Consumentenbond berekend. Onbeperkt bellen bij KPN kost maandelijks tien euro. De bond voelt meer voor een regeling waarbij KPN bijvoorbeeld twee maanden abonnementsgeld kwijtscheldt. Dat levert de consument een besparing op van zeker zeventig euro.
"Het is altijd heel makkelijk om voor anderen geld uit te geven", reageerde een zegsman van KPN woensdag. Klanten klagen volgens hem over veel zaken, maar niet over de coulance van het concern. In individuele gevallen is bijvoorbeeld een schadevergoeding mogelijk.
De Consumentenbond ziet echter nauwelijks verbetering. Klanten van KPN kunnen sinds woensdag een klacht bij de bond indienen. Aan de hand daarvan gaat de organisatie bekijken hoe KPN met klachten omgaat. Mocht dat slecht voor het concern uitpakken, overweegt de Consumentenbond juridische actie.
Vrijdag loopt bovendien een ultimatum af dat de bond KPN heeft gesteld. Voor vrijdagmiddag moet de onderneming de problemen van duizend klanten hebben opgelost.
De Consumentenbond heeft sinds woensdag een klachtenlijn. Aan de hand daarvan gaat de organisatie bekijken hoe KPN met klachten omgaat. Mocht dat slecht voor het concern uitpakken, overweegt de Consumentenbond juridische actie. Vrijdag loopt bovendien een ultimatum af dat de bond KPN heeft gesteld. Voor vrijdagmiddag moet de onderneming de problemen van duizend klanten hebben opgelost. KPN zegt daar hard aan te werken.
(Bron)
Gratis internetbellen voor gedupeerde KPN-klanten

DEN HAAG - Klanten die klachten hebben over internetbellen van KPN mogen twee maanden gratis bellen naar vaste nummers binnen Nederland. Ook kunnen ze rekenen op een schadevergoeding. Zolang internetbellen niet werkt, hoeven ze niet te betalen.
Zo wil KPN tegemoet komen aan eisen van de Consumentenbond, die al lang vele klachten binnenkrijgt over internetbellen van het telecomconcern. Het succes van internetbellen heeft KPN verrast.
Inmiddels telt de dienst ruim een half miljoen klanten. Zo'n vijf procent daarvan kampt met ernstige technische problemen. Deze situatie is volgens KPN niet acceptabel, aldus de onderneming woensdag. Klanten van KPN hoeven niet zelf in actie te komen om van het aanbod gebruik te kunnen maken. Ze ontvangen binnen enkele weken bericht.
Om de problemen te verhelpen heeft KPN het aantal monteurs verhoogd van 350 naar 440. Ook zet de onderneming extra telefonistes in om de grote stroom telefoontjes af te handelen. Verder is de software van de modems vernieuwd, waardoor het aantal klachten van technische aard snel zal afnemen, belooft KPN.
Het concern krijgt inmiddels minder aanmeldingen voor internetbellen binnen omdat het heeft besloten geen reclame meer voor de dienst te maken. Zo lang internetbellen niet bij iedereen naar behoren werkt, verschijnen er geen advertenties in kranten of spotjes op televisie.
(Bron)
Ophef over boek van internetforum

AMSTERDAM - Op het internet is commotie ontstaan over een 'blook', een weblog in boekvorm, bestaande uit schrijfsels op het populaire jongerenforum Fok.nl. In 2005 startte ene Nadine een - al snel populaire - thread op dit forum over haar spannende liefdesleven. Onverwacht is daarvan nu een boek verschenen. Achter Nadine blijkt een Nederlandse schrijfster schuil te gaan, zo ontdekte Radio Online dinsdag.
Op het Fok!-forum zeggen veel bezoekers van de thread zich genomen te voelen omdat hun bijdragen nu in boekvorm verschijnen, zij het dan onder hun forumnaam. Ze vragen zich af hoe dat met copyright zit. Ook zijn er bij die zich bedrogen voelen omdat het de schrijfster, Karin Overmars, al meteen al zou zijn gegaan om de uiteindelijke publicatie van een boek.
Dat laatste ontkent Oscar van Gelderen, de uitgever. "Tot het laatst wisten we niet wie er achter zat. We vonden het wel een spannend verhaal over het dubbelleven van een kindermeisje, met een minnaar en een eigen familie." Op het Fok!-forum roepen bezoekers op de uitgeverij aan te klagen, wegens schending van copyright. Van Gelderen ziet eventuele claims graag tegemoet. "Dit boek sluit mooi aan bij het karakter van internet. Wat wil je, als je je commentaar op een openbaar forum zet.".
Eigenaar Danny Roodbol van Fok! heeft het boek inmiddels gezien en ziet van juridische stappen af. "De thread is deels herschreven, deels verzonnen en bewerkt. In eerste instantie was ik wel kwaad. De hele thread is in feite eigendom van Fok!, denk ik."
Het is voor zover hem bekend de eerste keer in Nederland dat een verhaallijn op een forum in boekvorm verschijnt. Roodbol blijft het onfatsoenlijk vinden dat de hele discussie is gebruikt voor een roman, zonder dat de Fok!-bezoekers en de eigenaar daarvan wisten.
"Maar we benadrukken altijd al dat alles wat iemand ooit op internet zet, altijd te vinden en dus te misbruiken is."
(Bron)
Vrouw (50) wordt onverwacht moeder

ROME - Een 50-jarige Italiaanse uit Benevento is totaal onverwacht moeder geworden. De vrouw had al een tijd last van een opgezwollen buik en hevige krampen.
Ze durfde in eerste instantie niet naar het ziekenhuis, omdat ze bang was ongeneeslijk ziek te zijn, aldus de Italiaanse media woensdag.
Toen de pijn haar teveel werd, besloot ze toch een arts te raadplegen. Die vertelde haar dat ze zwanger was. Kort daarna kwam het jongetje Angelo ter wereld.
Het echtpaar had vele jaren tevergeefs geprobeerd kinderen te krijgen en inmiddels de moed opgegeven. "Het is een wonder!", aldus de gelukkige moeder.
(Bron)
TT 104 ProRail erkent fout treinstoring

De treinvertragingen van vorige week donderdag in Amsterdam waren het gevolg van een menselijke fout. Volgens ProRail is per abuis de backup van een kapotte computer uitgeschakeld. Daardoor werkten de seinen en wissels niet meer waardoor er anderhalf uur geen treinen konden rijden.
De NS en de reizigersorganisatie Rover hadden veel kritiek op de werkwijze van ProRail. Om herhaling te voorkomen, gaat de spoorbeheerder de procedures voor computerstoringen aanscherpen.
ProRail is ook bezig om alle computers van de verkeersleiding te vervangen. Dat moet over een jaar zijn voltooid.
ProRail scherpt werkprocedures aan

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail gaat de procedures voor herstelwerkzaamheden met computers aanscherpen. Daardoor moet het risico op menselijke fouten en verstoringen van het treinverkeer verminderen.
Dat meldde een woordvoerster van ProRail woensdag. Aanleiding voor de maatregel is de situatie van vorige week donderdag in Amsterdam, waarbij het treinverkeer anderhalf uur volledig stil kwam te liggen door een computerstoring.
ProRail is al geruime tijd bezig met het verbeteren van de computersystemen. De 13 verkeersleidingposten in Nederland moeten in de zomer van 2008 allemaal zijn voorzien van een backup-systeem en de nieuwste (software)techniek. Daarmee is ProRail er nog niet.
In 2010 moeten ook de twee computercentrales klaar zijn, die elkaar kunnen vervangen bij grootschalige problemen.
(Bron)
Jonge vrouwen hoger opgeleid dan mannen

VOORBURG - Het opleidingsniveau van vrouwen is de laatste decennia hard omhoog gegaan. Vrouwen van 25-34 jaar zijn tegenwoordig hoger opgeleid dan mannen van die leeftijd. In het hoger onderwijs studeren meer vrouwen dan mannen en ook bij de afgestudeerden zijn vrouwen tegenwoordig in de meerderheid.
Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd. In het studiejaar 2005/06 bestond 56 procent van de afgestudeerden in het hbo uit vrouwen. Bij universiteiten was dat 53 procent. Vrouwen ronden hun studie ook sneller af dan mannen en zijn gemiddeld bij het afstuderen een jaar jonger dan mannen.
Van de vrouwen van 55 tot 64 jaar heeft slechts 17 procent een hoge opleiding, tegen 29 procent bij de mannen. Maar in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar is het aandeel hoog opgeleiden bij de vrouwen toegenomen tot 36 procent, terwijl de mannen zijn blijven steken op 32 procent.
(Bron)
'Zwangerschap stimuleren bij studentes'

DEN HAAG - Maak het studentes gemakkelijker om tijdens hun studie al kinderen te krijgen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), een adviesorgaan van de regering, geeft die suggestie aan de overheid in een rapport over 'laat ouderschap' dat woensdag is gepresenteerd.
Andere adviezen zijn om het jonge stellen gemakkelijker te maken een geschikt huis te vinden of maatregelen te nemen waarmee jonge ouders hun baan beter kunnen combineren met de verzorging en opvoeding van kinderen.
In Nederland krijgen vrouwen vaak laat kinderen; Bijna de helft, 45 procent, wordt na het dertigste levensjaar voor het eerst moeder. In 1970 kreeg ongeveer 10 procent van de vrouwen pas na hun dertigste het eerste kind.
Volgens artsen is het medisch gezien veel beter om op jonge leeftijd aan kinderen te beginnen. De RVZ stelt dat Nederlandse vrouwen eerst hun leven en carrière op poten willen hebben voordat ze kinderen nemen.
Volgens de voorzitter van de commissie die het rapport heeft opgesteld, gynaecoloog Didi Braat, weten veel mensen niet dat moeders veel meer kans hebben op een miskraam als ze na hun dertigste zwanger worden, of dat kinderen een grotere kans hebben op bijvoorbeeld het syndroom van Down.
Daarbij zijn ouderparen die op late leeftijd kinderen willen minder vruchtbaar. Ze komen regelmatig in het ziekenhuis terecht voor kunstmatige vruchtbaarheidsbehandelingen. Kinderen die via reageerbuisbevruchting worden geboren, komen vaak te vroeg ter wereld. Deze kinderen lopen later in hun leven grotere kans op leer- en gedragsstoornissen.
De raad wil in het rapport geen negatief oordeel vellen over het op late leeftijd krijgen van kinderen. Er zijn volgens voorzitter Rien Meijerink, immers ook argumenten die ervoor pleiten om pas laat aan kinderen te beginnen: ouders hebben dan vaak inmiddels een goed salaris, en een huis dat geschikt is voor kinderen. Ook kan het zijn dat ze mentaal beter in staat zijn kinderen op te voeden dan in hun jonge jaren.
De RVZ hoopt dat de regering meer aandacht besteedt aan het vraagstuk van kinderen krijgen. Als het kabinet wil dat mensen op jongere leeftijd aan nageslacht beginnen, zou studentenhuisvesting bijvoorbeeld ook voor kinderopvang kunnen zorgen. Jonge moeders kunnen op die manier beter hun studie met kinderen combineren. Ook zouden er speciale startershuizen kunnen worden gebouwd die geschikt zijn voor jonge gezinnen.
(Bron)
Tien schrapt uitzending over masturbatiemarathon

HILVERSUM - Tien schrapt een documentaire over een masturbatiemarathon. De zender was van plan de documentaire op 13 maart uit te zenden maar door de ontstane commotie ziet de zender van John de Mol af van de uitzending op tv.
Op de internetpagina van de zender is het programma volgende week wel te zien.
Volgens Tien heeft de ongelukkig gekozen titel van het programma ervoor gezorgd dat een onjuist beeld is ontstaan. Ondanks dat er geen expliciete beelden te zien zijn, wordt de uitzending toch geschrapt.
(Bron)
Serieaanrander actief rond Haarlem

HAARLEM - In en rond Haarlem is sinds november een serieaanrander actief. Vijftien vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, meldt de politie woensdag. De man volgde zijn slachtoffers op de fiets en pakte ze van achteren vast. Vervolgens probeerde hij ze in het kruis te grijpen.
De slachtoffers van de aanrandingen kwamen fietsend vanuit het centrum van Haarlem. De aanrander rijdt op een witte racefiets en heeft halflang blond haar. De politie vermoedt dat hij tussen de 30 en 40 jaar is.
(Bron)

dinsdag, maart 06, 2007

Ik heb een ouderwetse telefoon. Een Nokia 3310 waar ik heel tevreden mee ben, want ik gebruik 'm niet zo vaak, meer dan bellen en de tijd kijken doe ik er niet mee, ik hoef geen cam op m'n foon, en dit ding is nog van een formaat dat ik na enig zoeken kan vinden in m'n rugzak.
Hij moest weer eens opgeladen. Maar... Adapter in het stopcontact, prikkertje in de foon. Normaal zie je dan die blokjes stapelen, als teken dat ie oplaadt. Nu was het: BLIEP! KNIPPER! BLIEP! KNIPPER! Oh help, wat nu? Gewoon áán wilde ie niet. Was ie stuk? Zou ik, oh gruwel, aan een nieuwe moeten?
Na wat proberen en klooien bedacht ik dat de foon misschien helemáál leeg was en daarom niet meer aan ging. En dat ik maar eens moest kijken wat er gebeurde als ik dat BLIEP! KNIPPER! BLIEP! KNIPPER! even zou negeren.
Nu laadt ie zoet op. En ik veeg het zweet van mijn voorhoofd: ik hoef nog niet op zoek naar een nieuwe foon.
Psychische en fysieke marteling even schadelijk

CHICAGO - Psychische marteling is op de lange termijn net zo schadelijk voor de geest als lichamelijke marteling. Dat blijkt uit een onderzoek van het psychiatrische instituut van King's College in Londen, dat maandag in het tijdschrift Archives of General Psychiatry wordt gepubliceerd.
"Het slecht behandelen van mensen tijdens gevangenschap door psychologische manipulatie, vernedering en het laten aannemen van gedwongen stressposities lijkt niet erg te verschillen van fysieke marteling door het mentale lijden dat ze veroorzaken", aldus de wetenschappers.
De methodes staan gelijk aan marteling en vallen dus terecht onder het verbod in het internationaal recht, menen ze.
Pogingen van de Amerikaanse regering om mentaal zware verhoortechnieken buiten de definitie van marteling te laten vallen, worden hierdoor ondermijnd. Als gevolg van beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten in Irak, Afghanistan en Guantánamo Bay (Cuba) werd in 2003 in een memorandum van het Amerikaanse ministerie van Justitie gepleit voor een beperktere definitie van marteling.
Psychologische manipulaties zoals het blinddoeken van gevangenen of een kap over het hoofd van de gedetineerde trekken, eenzame opsluiting en het naakt vasthouden van gevangenen, zouden volgens die nieuwe definitie van marteling wel toegestaan zijn.
Het onderzoek van King's College werd gedaan onder slachtoffers van de Balkanoorlogen van eind vorige eeuw. De ervaringen van zowel soldaten als burgers liggen ten grondslag aan de bevindingen.
(Bron)
Turk leeft tien jaar met kogel in het hoofd

ISTANBUL - Zonder het te weten heeft een Turkse man tien jaar lang geleefd met een kogel in het hoofd. Na klachten over aanhoudende hoofdpijn onderzochten artsen hem in een ziekenhuis in Edirne en troffen het projectiel aan, meldde het Turkse persbureau Anatolië dinsdag.
Volgens het persbureau was de man op 14-jarige leeftijd tijdens een voetbalwedstrijd getroffen door een hard voorwerp. Artsen dachten destijds dat het om steen ging en verbonden de wond. De kogel zat een centimeter onder het schedeldak en is operatief verwijderd.
(Bron)
Droogste jaar in Los Angeles sinds mensenheugenis

LOS ANGELES - Los Angeles beleeft zijn droogste jaar sinds de meteorologische diensten het weer documenteren in de Amerikaanse miljoenenstad. Sinds 1 juli is er in het centrum van de metropool slechts 6,25 centimeter regen gevallen, meldde de krant Los Angeles Times dinsdag.
De extreme droogte droeg bij aan een lang seizoen van bosbranden en ook de traditioneel natte maand februari bood geen soelaas. Het enige jaar dat qua droogte in de buurt komt van de afgelopen periode is 1924. Toen viel er 6,35 centimeter neerslag.
Het gebrek aan regen levert vooralsnog geen problemen op voor de watervoorziening. De reservoirs zijn de afgelopen jaren goed gevuld zware sneeuwval afgelopen winter in de Sierra Nevada zorgt voor voldoende aanvoer van water.
(Bron)
Doden bij familiedrama Hengelo (Gld)

HENGELO - Politiewoordvoerder Anton de Ronde heeft dinsdag bevestigd dat zich aan de Oranjehof in Hengelo (Gld.) een "zeer traumatische gebeurtenis" heeft afgespeeld. Volgens hem zijn in een woning drie doden gevallen.
Het zou gaan om een moeder en haar twee kinderen. De vader is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft de straat in het kleine dorp afgezet. De recherche onderzoekt de woning en doet tevens technisch onderzoek.
De politie hoort buurtbewoners. Voor hen is slachtofferhulp geregeld, aldus de politiewoordvoerder. De Ronde verwacht pas later in de avond meer bijzonderheden over het drama te kunnen vertellen.
De tussenwoning ligt in een normale woonwijk uit de jaren '80 net buiten de dorpskern. Volgens Omroep Gelderland zouden de twee kinderen in respectievelijk groep 5 en groep 8 van de basisschool hebben gezeten. Het hoofd van de school verklaarde tegen de omroep verbijsterd te zijn, omdat het een heel normaal gezin was.
Volgens een overbuurvrouw woonde het gezin al langer dan zestien jaar in de straat. De vader komt uit Hengelo en is werkzaam bij een meubelfabriek, aldus deze buur. De moeder werkte volgens haar als verpleegster, de kinderen zijn twee jongens van 9 en 11 jaar. De politie vond de slachtoffers dinsdagmorgen, aldus de buurvrouw.
Al twee dagen was het stil in en rond de woning, zei ze. De kinderen zouden de laatste dagen ook niet op school zijn gekomen, weten buurtbewoners. De vader was ook niet op zijn werk verschenen.
(Bron)
Vrouwtjesspin krijgt kuisheidsgordel

HAMBURG - Een mannetjesspin doet zijn vrouwelijke partner na de seks een 'kuisheidsgordel' om. Op die manier wil hij zijn succes bij de voorplanting verbeteren. Hij voorkomt dat andere mannetjes de eicellen kunnen bevruchten.
Mannetjes blijken de geslachtsorganen van het wijfje te verstoppen, stellen biologen van universiteiten in Bonn en Hamburg. Zij publiceerden maandag hun bevindingen in het vakblad Behavorial Ecology.
Als een mannetje na de bevruchting loslaat, breekt in ruim 80 procent van de gevallen het topje van zijn geslachtsdeel af. Het stuk zit dan als een kurk in de opening van het vrouwtje.
(Bron)

Waarna meneer al dan niet wordt opgevreten ;-)
Bom uit Tweede Wereldoorlog legt treinverkeer plat

HOUTEN - Het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Culemborg is dinsdagmiddag door de politie stilgelegd omdat bij het station Houten Castellum een bom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. Rond 15.45 uur stuitte een kraanwagen op de bom, meldt de politie. Omdat het explosief vlakbij het spoor lag, werd direct het treinverkeer langs dit spoor stilgelegd. Na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bleek het te gaan om een zogeheten brisantbom. De EOD heeft het explosief meegenomen naar zijn basis in Culemborg, om het daar onschadelijk te maken.
(Bron)
'Stemwijzer slaat politieke voorkeuren op'

AMSTERDAM - De Stemwijzer registreert van alle bezoekers hun antwoorden op de stellingen en het uiteindelijke stemadvies. Dat stellen onderzoekers Wouter Teepe en Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
"Het probleem is dat de adviezen en meningen centraal worden opgeslagen," zegt Teepe. "Toch heeft de site geen privacybeleid, en ik ben bang dat de gegevens niet worden geanonimiseerd. Dat betekent dat opsporingsinstanties de informatie op grond van de Wet Invordering Persoonsgegevens kunnen opeisen."
Volgens Teepe is er geen technische noodzaak voor de opslag van de gegevens. De applicatie die het stemadvies geeft, werkt in de browser van de bezoeker, en hoeft dus niet met de systemen van de stemwijzer te communiceren. De gegevens worden niettemin teruggestuurd naar de server van de kieshulp, omdat Stemwijzer statistieken verzamelt over de verstrekte adviezen.
Teepe zegt niet te weten of instanties als de AIVD al gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de informatie op te vragen. "Maar ik weet wél dat ze het mogen, en dat ze het interessant vinden." Volgens Teepe is het technisch heel eenvoudig om de gegevens te anonimiseren. Ook zou de Stemwijzer een privacybeleid moeten vaststellen en publiceren, meent hij.
Volgens Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de initiatiefnemer van de Stemwijzer, worden de gegevens alleen gebruikt voor de statistieken, en worden ze voor onderzoeksdoeleinden geanonimiseerd verstrek aan de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). De Graaf betwijfelt bovendien of de informatie wel onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt., omdat geen andere persoonlijke informatie wordt verzameld.
De Graaf noemt de kritiek "een heleboel gedoe om niet zo veel." Volgens hem vragen veel andere online kieshulpjes veel meer persoonlijke gegevens van hun bezoekers, zoals mobiele telefoonnummers. Hij verdenkt Teepe, die zelf ook stemadviezen verstrekt, van belangenverstrengeling.
De Stemwijzer is voor de Provinciale Statenverkiezingen, woensdag, tot nu toe bijna 300 duizend keer geraadpleegd. Naar verwachting verbetert de site uiteindelijk de score van de laatste Statenverkiezingen, in 2003. Toen zochten in totaal 330 duizend mensen advies van de online kieshulp. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november verstrekte de site bijna 4,8 miljoen adviezen.
(Bron)
Websites kunnen hun CO2-uitstoot compenseren

AMSTERDAM - De CO2-uitstoot die websites veroorzaken, kan sinds vorige week ook gecompenseerd worden. Dat wil de site cleanbits.nl doen door bomen te laten planten.
Zo wordt de uitstoot veroorzaakt door websites, waarvan de servers stroom gebruiken, volgens Cleanbits gecompenseerd.
Wie de uitstoot van CO2 door zijn website wil compenseren, betaalt zo'n twaalf euro per jaar. Dat gaat naar de Klimaatneutraal Groep. "Die gebruikt het geld weer om bomen te planten", legt Cleanbits-oprichter Rene Post uit. Post gaat uit van gemiddelden. "Ik heb gekeken hoeveel stroom nodig is om een aantal servers draaiende te houden. Die hoeveelheid stroom deel je dan door het aantal websites dat op de servers staat."
Volgens Post is er niet veel besef van het stroomverbruik in de ICT-sector. "Sinds 2000 zijn de servers een stuk sneller geworden, maar nu verbruiken ze ook vijf keer zoveel stroom. Bovendien moeten die servers gekoeld worden met airconditioning. Dat kost ook weer stroom. Dat is de reden dat internetabonnementen weer duurder worden."
Wie de uitstoot door zijn website wil compenseren, zou ook zelf naar de Klimaatneutraal Groep kunnen stappen. "Maar dan zien de bezoekers van je site niet dat je compenseert. Onze klanten krijgen ons logo op hun site, zodat het zichtbaar is dat ze compenseren."
(Bron)
Conservatief Amerika lanceert eigen Wikipedia

AMSTERDAM - Conservatieve Amerikanen zijn een eigen variant van Wikipedia begonnen. De site moet tegenwicht bieden aan de vermeend "anti-Amerikaanse en anti-christelijke" inslag van de bekende internetencyclopedie.
De initiatiefnemers verwijten Wikipedia bijvoorbeeld dat het bij jaartallen geen gebruik maakt van de aanduiding "voor Christus", maar van het religieus neutrale "BCE" (Before Common Era). Ook zouden artikelen over omstreden onderwerpen als abortus een eenzijdig liberaal standpunt uitdragen.
Conservapedia daarentegen gaat uitvoerig in op de negatieve kanten, zoals een vermeend verband met het ontstaan van borstkanker of een hoger zelfmoordpercentage onder vrouwen die een abortus hebben ondergaan.
In artikel over kangoeroes schrijven de Conservapedia-auteurs dat de buideldieren "zoals alle dieren" uit het Midden-Oosten stammen, waar een paartje werd ingescheept op de Ark van Noach, en zo de basis voor de huidige populatie in Australië vormde.
(Bron)

Ik zeg niks.
Consumentenbond stelt KPN ultimatum over internetbellen

DEN HAAG - KPN moet voor vrijdagmiddag de problemen oplossen die duizend klanten hebben met internetbellen. Dat ultimatum heeft de Consumentenbond het telecomconcern gesteld.
De belangenorganisatie bemiddelt namens duizend van haar leden met KPN over hun klachten over internetbellen.
Als KPN niet aan de eis tegemoet komt, zal de bond een "juridische actie beginnen of consumenten mobiliseren", zei een woordvoerder maandag. Een kwart van de duizend leden kampt nog steeds met problemen met internetbellen van KPN.
Het concern ligt zwaar onder vuur van de Consumentenbond en televisieprogramma's als Kassa en Radar. Het regent klachten over internetbellen ondanks herhaaldelijke beloften van KPN om de problemen op te lossen, stellen zij. Volgens de zegsman van de Consumentenbond heeft KPN de dienst op de markt gebracht hoewel het bedrijf er nog niet klaar voor was. Dat gebeurde "uit angst om klanten kwijt te raken aan concurrenten".
KPN zelf stelt dat vijf procent van de ongeveer vijfhonderdduizend klanten klachten heeft over internetbellen. Er komen extra monteurs en telefonistes bij om de problemen op te lossen. Over een aantal maanden moet internetbellen voor het overgrote deel van de klanten naar behoren werken, verwacht KPN-topman Ad Scheepbouwer. Het concern is volgens hem verrast door het grote succes van internetbellen.
De Consumentenbond eist dat alle klanten die te maken hebben met een slecht werkende internetbeldienst een paar maanden geen abonnementsgeld hoeven te betalen. Deze eis heeft KPN volgens de woordvoerder van de bond nog niet ingewilligd.
(Bron)
Consumentenbond stelt KPN ultimatum over internetbellen

DEN HAAG - KPN moet voor vrijdagmiddag de problemen oplossen die duizend klanten hebben met internetbellen. Dat ultimatum heeft de Consumentenbond het telecomconcern gesteld.
De belangenorganisatie bemiddelt namens duizend van haar leden met KPN over hun klachten over internetbellen.
Als KPN niet aan de eis tegemoet komt, zal de bond een "juridische actie beginnen of consumenten mobiliseren", zei een woordvoerder maandag. Een kwart van de duizend leden kampt nog steeds met problemen met internetbellen van KPN.
Het concern ligt zwaar onder vuur van de Consumentenbond en televisieprogramma's als Kassa en Radar. Het regent klachten over internetbellen ondanks herhaaldelijke beloften van KPN om de problemen op te lossen, stellen zij. Volgens de zegsman van de Consumentenbond heeft KPN de dienst op de markt gebracht hoewel het bedrijf er nog niet klaar voor was. Dat gebeurde "uit angst om klanten kwijt te raken aan concurrenten".
KPN zelf stelt dat vijf procent van de ongeveer vijfhonderdduizend klanten klachten heeft over internetbellen. Er komen extra monteurs en telefonistes bij om de problemen op te lossen. Over een aantal maanden moet internetbellen voor het overgrote deel van de klanten naar behoren werken, verwacht KPN-topman Ad Scheepbouwer. Het concern is volgens hem verrast door het grote succes van internetbellen.
De Consumentenbond eist dat alle klanten die te maken hebben met een slecht werkende internetbeldienst een paar maanden geen abonnementsgeld hoeven te betalen. Deze eis heeft KPN volgens de woordvoerder van de bond nog niet ingewilligd.
(Bron)
Politie vindt lichaamsdeel in Amsterdamse gracht

AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond in het water van de Amsterdamse Herengracht het onderlichaam gevonden van een man. Een voorbijganger alarmeerde de politie toen hij iets verdachts in het water zag drijven, liet een woordvoerder dinsdag weten.
Duikers van de brandweer kwamen eraan te pas om het onderlichaam boven water te halen. Volgens de zegsman lag het deel van het lijk al enige tijd in de gracht.
Hoe de man precies om het leven is gekomen, is nog onduidelijk.
(Bron)