zaterdag, oktober 13, 2007

Another first: de weeswant. Ook in handschoenuitvoering. Eenzaam, verlaten, kwijtgeraakt, platgereden, natgeregend.
Huilt er nu een meisje ergens omdat ze haar mooie roze want kwijt is? Heeft iemand de pest in omdat die duidelijk zelfgebreide handschoen met Noors motief verloren is?
Kinderen willen zelf beslissen over orgaandonatie

HILVERSUM - Een ruime meerderheid van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar, namelijk 67 procent, wil zelf beslissen wat er met hun organen gebeurt na hun dood. Ook geeft een meerderheid van de Nederlandse kinderen (60 procent) aan donor te willen worden.
Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder 2629 kinderen, dat vrijdagavond is gepresenteerd.
Aanleiding voor het onderzoek is een stelling van Marion Siebelink, promovenda gezondheidspsychologie, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zij is voor het idee dat kinderen op jonge leeftijd zelf kunnen beslissen of ze bij overlijden orgaandonor willen zijn. Op dit moment mogen kinderen dat vanaf hun zestiende jaar zelf beslissen.
In het onderzoek is ook gevraagd waarom kinderen geen donor willen zijn. Van de 40 procent die dat niet wil, geeft de helft als reden: "Het idee dat ik niet heel blijf na mijn dood, vind ik niet fijn".
Eén op de vijf kinderen die niet van plan is organen te doneren, vindt het een eng idee dat hun organen uit hun lichaam worden gehaald. Ook is in het onderzoek gevraagd naar de bekendheid van orgaandonatie.
Van de kinderen geeft 93 procent aan bekend te zijn met orgaandonatie. Toch geeft de helft van alle kinderen aan er een keer les over te willen krijgen op school.
(Bron)
Bacteriën verklaren chocoladeverslaving

Kun je soms zo hunkeren naar een reep chocolade dat je wel verslaafd lijkt? Wetenschappers hebben nu een mogelijke verklaring voor die onweerstaanbare trek gevonden. Het type bacteriën in je darmen bepaalt of je chocoladeverslaafd bent.
Iedereen heeft enorme aantallen microben in zijn ingewanden. Maar mensen die dagelijks verlangen naar een stuk chocola hebben andere groepen bacteriën in hun spijsverteringskanaal dan niet-liefhebbers. Dat concluderen de onderzoekers op basis van een kleinschalig onderzoek onder 22 mannen: 11 mannen die nooit chocola eten en 11 die dagelijks een portie verorberen. Het onderzoek kon overigens pas met een jaar vertraging starten omdat er vrijwel geen ‘cacao-geheelonthouders’ te vinden waren.
Vijf dagen lang kregen de mannen precies hetzelfde te eten, waarna hun bloed en urine onderzocht werden. De wetenschappers vonden grote verschillen tussen de twee groepen in ondermeer de hoeveelheid glycine (aminozuur) en taurine (een actief ingrediënt in energiedrankjes). De waarden van die stoffen hebben te maken met het voorkomen van bepaalde typen bacteriën in het lichaam.
Mogelijk geldt de ontdekking niet alleen voor chocolade, maar ook voor ander eten. Dat zou dan kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor obesitas, waarbij de samenstelling van de bacteriën in de maag en darmen wordt veranderd.
(Bron)
Raadsfractie vraagt Ehsan Jami te vertrekken

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De PvdA-fractie in de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft raadslid Ehsan Jami gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen. Dat meldde fractievoorzitter Harry Oldersma zaterdag.
Volgens Oldersma is het verzoek aan Jami vrijdagavond gedaan. "Ehsan Jami heeft dit verzoek in beraad genomen en zal in de komende dagen aangeven wat zijn reactie is", aldus de fractievoorzitter. Oldersma verwacht dat de oprichter van het comité Ex-Moslims binnen een week zal reageren. Tot die tijd doet de fractie geen mededelingen over de stap.
Vorige week kwam de positie van Jami in de gemeenteraad onder druk te staan na een opinie-artikel dat Jami samen met Geert Wilders van de PVV schreef in de Volkskrant. Daarin vergeleken de politici de profeet Mohammed met Adolf Hitler.
De PvdA-fractie in Leidschendam-Voorburg is al enkele maanden in gesprek met Jami, die met zijn uitspraken over de islam de aandacht op zich vestigt. Oldersma zei vorige week met de situatie in zijn maag te zitten. "Natuurlijk, want de situatie is uit de hand gelopen." Volgens de PvdA'er trekt Jami vooral zijn eigen plan. "Ehsan is iemand die momenteel zijn eigen agenda volgt. Uiteraard staat zijn positie daardoor wel onder druk."
Jami was zaterdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.
(Bron)

De PVV zoekt mensen voor Europa, dus Jami kan zo doorstomen.
Na dertig jaar weer Chinese tijger gespot

PEKING - Voor het eerst in meer dan dertig jaar is er in China weer een wilde tijger gezien. Volgens de krant People's Daily heeft een boer in de noordwestelijke provincie Shaanxi zelfs enkele foto's kunnen maken van het roofdier.
Het gaat om een Zuid-Chinese tijger, een ondersoort waarvan wetenschappers dachten dat die was uitgestorven. In de jaren vijftig leefden er nog naar schatting 4000 exemplaren in Zuid- en Midden-China.
De laatste wilde Zuid-Chinese tijger in Shaanxi werd in 1964 gezien. Elders in China dook het dier daarna nog enkele malen op, maar in de afgelopen meer dan dertig jaar niet meer.
De fotograferende boer heeft nu een beloning van 20.000 yuan (circa 2000 euro) gekregen voor de melding en zijn fotoafdrukken. Dat is voor Chinese plattelandsbegrippen een zeer grote som geld.
In 2006 was er in het betrokken gebied al eens eerder gezocht naar de tijger na tips van de bevolking, maar toen leverde de zoektocht niets op.
(Bron)
Minima in problemen door collectieve zorgpremie

TILBURG - Door administratieve fouten is een collectieve zorgpremie uitgedraaid op een financiële nachtmerrie voor ruim negenhonderd Tilburgers met een minimuminkomen. Dat zei wethouder Gon Mevis (Werk en Inkomen) vrijdag.
De gemeente Tilburg en zorgverzekeraar CZ, samen verantwoordelijk voor de uitvoering, hebben besloten om alle incassorekeningen stop te zetten totdat duidelijk is voor welke inwoners zorgpremie is betaald.
Ongeveer 10 procent van de Tilburgse minima, voor wie de goedkope collectieve zorgpremie is bedoeld, zijn in de problemen gekomen doordat de administratie van gemeente en CZ niet op elkaar aansloten.
Als gevolg daarvan stuurde CZ in september van dit jaar naar een aantal inwoners een rekening over het jaar 2006. De bedragen variëerden van enkele tientjes tot meer dan 2000 euro.
Tegelijkertijd had de gemeente Tilburg al die tijd geld ingehouden op de uitkering om de zorgpremie te betalen.
Ook kwam het voor dat CZ declaraties voor medische behandelingen naar klanten terugstuurde omdat ze volgens de administratie geen zorgpremie hadden afgedragen, terwijl dat wel het geval was.
De gemeente Tilburg kreeg vorige week de eerste signalen binnen dat er iets niet in de haak was en nam daarop direct contact op met CZ. Mevis benadrukt dat iedereen van 2006 tot op heden wel verzekerd is geweest.
"We gaan nu eerst uitzoeken wie wat betaald heeft, wie nog een openstaande rekening heeft en wie niet. Dat onderzoek zal ongeveer twee weken duren."
Het college van B en W besluit dinsdag hoe de financiële chaos moet worden opgelost. Mevis: "Mensen mogen nooit de dupe worden van fouten in de uitvoering."
"We zullen zeker coulant zijn bij het invorderen van geld en ik sluit niet uit dat sommige schulden worden kwijtgescholden. Je kunt iemand na anderhalf jaar gewoon geen rekening meer sturen."
(Bron)
Kamer zet Eurlings onder druk om spoor

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat minister Camiel Eurlings van Verkeer eind november harde maatregelen presenteert om de capaciteit van het overbelaste Nederlandse spoor te verbeteren. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
De parlementariërs Diederik Samsom (PvdA), Ernst Cramer (ChristenUnie) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) verwezen nadrukkelijk naar 19 november, de dag waarop Eurlings zijn plannen ontvouwt. "Ik hoop dat de minister verstandig is, en met een goed verhaal komt", aldus Samsom. Hij kondigde alvast aan dat hij geen genoegen neemt met "klein bier".
De PvdA vindt dat Eurlings nog deze kabinetsperiode 2 miljard euro extra moet investeren in een beter spoornetwerk. Na 2011 moet daar volgens de partij nog eens 6 miljard euro bijkomen. Daarmee neemt de PvdA de prognose van de Nederlandse Spoorwegen over.
Eerder deze week gaf NS-topman Aad Veenman al aan dat Eurlings op 19 november niet kan volstaan met een visie zonder bedragen te noemen. "De tijd dringt, de minister moet nu echt met geld over de brug komen", aldus Veenman.
Het is dringen op het spoor. Spoorbeheerder ProRail kan dit jaar voor het eerst niet voldoen aan alle wensen van de vervoerders. Daardoor dreigt een groot aantal treindiensten te worden opgeheven, met name in de randen van de nacht en op enkelsporige trajecten.
Eurlings hoopt er met de Tweede Kamer op dat er zo min mogelijk treindiensten sneuvelen. De CDA-bewindsman zegde toe dat hij de betrokken partijen nog een keer "een signaal" gaat geven dat zij er uit moeten komen. Maar tegelijk wees hij erop dat zijn bevoegdheden beperkt zijn. In het verleden heeft de Kamer bepaald dat de verdeling van de spoorcapaciteit een zaak is van ProRail en de vervoerders.
Het CDA riep de minister op om nog eens kritisch te kijken naar de arbo-regels. Die zijn de laatste jaren fors aangescherpt om het aantal ongevallen met baanwerkers terug te dringen. Vooral op trajecten met enkel spoor moet het treinverkeer bij werkzaamheden vaker helemaal worden stilgelegd om de veiligheid van de baanwerkers te garanderen. Eurlings gaat praten met het ministerie van Sociale Zaken om te kijken of er ruimte zit in de arbo-regels.
Ook moest de bewindsman tijdens hetzelfde debat bekennen, dat er wekelijks een handjevol goederentreinen gebruik maken van de 4,7 miljard euro kostende betuwelijn. Vier maanden na de feestelijke openingshandeling door koningin Beatrix is de spoorlijn nog altijd een hoofdpijndossier.
"Ik moet constateren dat de minister de koningin voor niks heeft laten opdraven", smaalde GroenLinks-parlementariër Wijnand Duyvendak. "Er rijden nu alleen wat testtreinen heen en weer en dat is het wel zo ongeveer."
Eurlings wees er opnieuw op dat de Betuweroute bezig is met een ingroei-jaar en beloofde betere tijden na de jaarwisseling.
"Het beeld blijft dat we in 2008 een grote sprong gaan maken", aldus de minister. Volgens hem ligt het probleem van de Betuweroute vooral bij het gebrek aan locomotieven die overweg kunnen met de hypermoderne beveiligingssystemen. Hij riep onlangs nog de directeur van Bombardier, de leverancier van de loc's voor de Betuweroute, op het matje.
Op dit moment beschikken de goederenvervoerders slechts over zes geschikte locomotieven. De komende tijd groeit dat aantal fors en zal volgens Eurlings en marktleider Railion ook het aantal ritten toenemen. "De Betuweroute gaat zijn waarde bewijzen", voorspelde Eurlings.
(Bron)
Schiet- en steekpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM - Vier Rotterdammers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt tijdens een schietpartij en een steekpartij. Op de Rodezandhof kregen twee groepen mannen rond 02.00 uur ruzie.
Bij de woordenwisseling trok één van de mannen een pistool en schoot richting zijn opponenten. Hierbij raakte de schutter twee mannen in hun benen. Ze zijn overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum.
De politie heeft een verdachte aangehouden. Dit werd overigens vergemakkelijkt doordat de schietpartij achter een groot politiebureau plaatsvond.
Eerder die nacht raakte een groep vrouwen slaags met twee bewoners van een pand aan de Buitenhofstraat. Drie meiden belden aan bij een vrouw en haar dochter en begonnen het tweetal om onbekende reden verwensingen toe te schreeuwen. Daarop stormde de moeder, die hier niet van gediend was, met een mes naar buiten. In de worsteling die daarop ontstond, raakten twee meisjes lichtgewond. De bewoonster van het pand is aangehouden voor verhoor.
Het waren niet de eerste Rotterdamse schiet- en steekpartijen van vrijdag. Bij een schietpartij in de Abrikozentuin overleed in de loop van de avond een 20-jarige jongen nadat twee mannen hem belaagden in de tuin van zijn ouders.
Bij een incident in de Spanjaardstraat stak vrijdagmiddag een 15-jarige jongen een medeleerling en een 51-jarige adjunct-directrice van zijn school neer. Het motief was vermoedelijk een eerdere ruzie tussen de twee jongens. De beide slachtoffers verkeren niet in levensgevaar.
(Bron)
Kamer steunt kabinetsaanpak dubbele nationaliteit

DEN HAAG - Het kabinetsplan om het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit terug te dringen, kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer.
De rechtse oppositiepartijen vinden wel dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) erg voorzichtig te werk gaat.
PVV-leider Geert Wilders spreekt van een "kabouterstap" in de goede richting, want het voorstel komt volgens hem niet in de buurt van wat een echte oplossing zou zijn.
De PVV vindt dat buitenlanders uitsluitend Nederlander kunnen worden als zij hun originele nationaliteit opgeven. Wilders wil dinsdag een spoeddebat over het kabinetsbesluit aanvragen.
VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra vindt de reikwijdte van het wetsvoorstel eveneens te summier. "Dit is natuurlijk heel erg beperkt. We laten een groot aantal groepen ongemoeid."
De drie coalitiefracties reageren uitermate postief op het voorstel van Hirsch Ballin. De PvdA'er Jeroen Dijsselbloem is zeer content: "De wet van Verdonk, waarmee dubbele nationaliteit aan banden werd gelegd, gaat helemaal in de vuilnisbak. Belangrijk is dat dit kabinet weer op een nuchtere manier kijkt naar dubbele nationaliteit. De dubbele nationaliteit wordt nu helemaal uit de sfeer van loyaliteit en integratie gehaald."
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk spreekt van "een stevig pakket aan maatregelen dat de dubbele nationaliteit meer uitzondering dan regel maakt".
Jan de Wit (SP) betwijfelt die stelling. "Dit zal in de praktijk niet veel betekenen, te meer omdat de uitzonderingen om de tweede nationaliteit niet op te geven, overeind blijven."
Het wetsvoorstel kan wel rekenen op steun van de SP: "Wij vinden dat mensen die het Nederlanderschap aanvragen zo mogelijk hun andere nationaliteit moeten opgeven. Maar het hebben van twee nationaliteiten is voor ons geen principieel probleem."
De VVD en PVV vinden dat Nederland geen coulance moet hebben voor buitenlanders die door regelgeving in hun land van herkomst de nationaliteit niet kunnen opgeven.
"Dat is dan jammer voor hen", vindt de liberaal Zijlstra. "Wij moeten er eens anders tegenaan kijken en ophouden om problemen in de wetgeving van andere landen op te lossen. De Marokkanen lachen ons recht in het gezicht uit."
(Bron)

Laat ik eens net zo nuanceloos zijn: Zijlstra is gek.
Babylijkje op strand Oostende aangespoeld

BRUSSEL - Op het strand van de Belgische stad Oostende is vrijdagmiddag een babylijkje aangespoeld. Wandelaars vonden het naakte kind.
Het gaat om een jongetje van vier tot vijf dagen oud. De navelstreng was nog aanwezig. Justitie in België zoekt nog naar de ouders.
(Bron)
Complexe ecosystemen wél stabiel

AMSTERDAM- Door een goed georganiseerd voedselweb is een ver ontwikkeld ecosysteem net zo goed bestand tegen verstoringen als een ecosysteem dat zich net ontwikkelt.
Met deze conclusie, gepubliceerd in Nature van vorige week, maakt een internationaal onderzoeksteam een einde aan de discussie over de vermeende instabiliteit van complexe ecosystemen.
Onderzoekers van onder meer Alterra van Wageningen UR en de Nature Conservation and Plant Ecology Group van Wageningen Universiteit vergeleken de opbouw van organisch materiaal, schimmels, insecten en andere organismen in bodems van verschillende successiestadia, variërend van kaal zand van nog geen jaar oud tot bodems van meer dan vijftig jaar oud die bedekt zijn met bomen en struiken.
'Het heeft helemaal geen effect op de stabiliteit van een ecosysteem als een voedselweb meer groepen organismen heeft en de voedselketens langer zijn¿, concludeert onderzoeksleider prof. Peter de Ruiter, hoofd van het Centrum Bodem van de Environmental Sciences Group.
Tot de jaren zeventig gingen onderzoekers er vanuit dat hoe verder een ecosysteem zich had ontwikkeld, hoe beter het bestand zou zijn tegen verstoringen zoals natuurrampen en klimaatveranderingen. Theoretische modellen die volgden lieten echter iets heel anders zien. Volgens wiskundigen zou zo¿n ecosysteem juist veel labieler zijn, omdat meer soorten met elkaar in verband staan. De kans op een willekeurige onverwachte gebeurtenis met desastreuze gevolgen zou hierdoor toenemen.
Het internationale onderzoeksteam is nu echter op basis van gemeten gegevens tot de conclusie gekomen dat niet de ingewikkelde samenstelling van een ver ontwikkeld ecosysteem van invloed is op de weerstand, maar de sterkte van de interacties tussen soorten die als voedsel dienen voor andere soorten. 'Als een ecosysteem zich ontwikkelt neemt de hoeveelheid biomassa toe. Dit kan systemen destabiliseren. Omdat tijdens de successie zich echter tijdig predatoren aandienen, blijft de stabiliteit van het ecosysteem gehandhaafd', zegt De Ruiter.
Tenzij de keten zwak is. De onderzoekers hebben waarden weten toe te kennen aan het effect dat voedselsoorten en eters op elkaar hebben. Als rovers en prooien sterk van elkaar afhankelijk zijn, is de kracht die ze op elkaar uitoefenen na een verstoring groter dan wanneer ze relatief weinig met elkaar te maken hebben.
Sterk afhankelijke relaties vormen de zwakke plekken in een voedselweb, ontdekten de onderzoekers. Deze kunnen evengoed voorkomen in de meest simpele als de meest complexe ecosystemen. 'Het zijn deze zwakke plekken die bepalen of een ecosysteem stabiel is of niet', concludeert De Ruiter.
(Bron)
Burgers pakken dronken automobilist

DRACHTEN - Door daadkrachtig optreden van burgers heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag in Drachten een 30-jarige dronken automobilist op kunnen pakken. Dat meldde de politie vrijdag.
De verdachte botste tegen een geparkeerde auto, waarna hij snel doorreed. Een ooggetuige liet dat echter niet gebeuren en reed in zijn auto achter de verdachte aan.
Daarop knalde de ooggetuige tegen de auto van de verdachte, waardoor die niet meer verder kon. De verdachte stapte echter uit en ging te voet verder. Omstanders lukte het de man te pakken waarna ze hem overdroegen aan de politie.
(Bron)
Experiment met wave in De Kuip

ROTTERDAM/EINDHOVEN - Wetenschappers en voetbalsupporters doen tijdens de Open Dag van Feyenoord op 19 juli 2008 mee aan een experiment met de wave.
De wave gaat volgens literatuur in 90 procent van de gevallen met de klok mee door het stadion. De onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven denkt dat mensen de natuurlijke neiging hebben om op hun rechterbuurman te letten.
Van Heijst vergelijkt de wave met twee golven water die na een botsing hun gang voortzetten. De hoogleraar verwacht echter dat de wave stopt als die botst. Alleen als het publiek nadrukkelijk de opdracht krijgt om het blikveld te verruimen en op meer mensen links en rechts naast zich te letten, zou de wave na de botsing kunnen doorgaan, denkt Van Heijst.
Het experiment is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen die volgend jaar tweehonderd jaar bestaat en dat wil vieren met het publiek. Ook Feyenoord viert volgend jaar feest. De club bestaat dan honderd jaar.
(Bron)
Mexicaanse auteur verdacht van kannibalisme

MEXICO CITY - De Mexicaanse politie heeft een vermoedelijke kannibaal opgepakt die zijn ervaringen leek te verwerken in een nieuw boek.
José Luis Calva Zepeda, bekend als schrijver, dichter en toneelschrijver, werd door een auto aangereden toen hij probeerde te vluchten voor agenten die zijn appartement binnenstormden. Hij raakte lichtgewond, meldde het Openbaar Ministerie in Mexico-Stad.
In het appartement van de 40-jarige Calva Zepeda werd het aan stukken gesneden lijk van zijn tien jaar jongere vriendin in een koelkast gevonden. Op het fornuis stond een pan met menselijk vlees te sudderen.
Ook werd een onvoltooid manuscript met de titel 'Kannibaal Instincten' gevonden. Een grote poster van de Britse acteur Anthony Hopkins, die de kannibaal Hannibal Lecter speelde in de film The Silence of the Lambs, hing in de keuken.
De politie onderzoekt nog of Calva Zepeda zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan kannibalisme. In de Mexicaanse pers is zijn bijnaam inmiddels 'de dichterkannibaal'.
(Bron)
Wageningen Universiteit zoekt zweetvoeten

WAGENINGEN - Het laboratorium voor entomologie van de Wageningen Universiteit zoekt enkele tientallen mannen die de geur van hun voeten beschikbaar willen stellen voor onderzoek naar de malariamug.
De proefpersonen moeten op drie ochtenden in het laboratorium hun voetengeur afgeven aan speciaal daarvoor gemaakte knikkers.
Uit eerder onderzoek is bekend dat malariamuggen gelokt worden door zweetvoetenlucht. Onduidelijk is echter nog waarom de geurstof van de ene mens aantrekkelijker is voor de mug dan die van een ander mens. Het onderzoek van de Wageningse universiteit naar lokstoffen voor malariamuggen is wereldberoemd.
Elk jaar raken 300 tot 500 miljoen mensen besmet met de malariaparasiet. In Afrika is de ziekte de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge kinderen. Vrouwtjesmuggen brengen de besmetting over. Als vastgesteld kan worden welke geuren voor de mug het meest aantrekkelijk zijn, kunnen de beesten met geurvallen worden weggelokt voordat zij mensen steken.
Mannen die mee willen doen aan het onderzoek moeten gezond en tussen de 18 en 65 jaar zijn. Ze moeten drie keer naar Wageningen reizen. Een dag voor elk bezoek moeten zij zich aan was-, eet- en drinkinstructies houden. Aangezien de mannen niet in aanraking komen met de muggen, is malariabesmetting uitgesloten, zo verzekert de universiteit.
(Bron)
'Zwijnen brengen mensen in gevaar'

DRIEBERGEN - Op verschillende campings op de Veluwe zijn de afgelopen tijd wilde zwijnen afgeschoten die een direct gevaar vormden voor campinggasten. De beesten beuken tegen caravandeuren en morrelen aan tenten om bij voedsel te komen.
Dat stelt de organisatie voor recreatieondernemers Recron. De Recron heeft samen met LTO-Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit zaterdag een brandbrief aan minister Gerda Verburg van Natuurbeheer verstuurd om haar er nog eens van te overtuigen dat populatiebeheer echt nodig is om de aantallen zwijnen terug te dringen.
"De veiligheid van mensen is in het geding. Tot nu toe zijn alleen onder de dieren slachtoffers te betreuren", zo schrijven de organisaties.
Campinghouders constateren dat de wilde zwijnen steeds vrijer en brutaler worden op hun zoektocht naar voedsel. Ze lopen ook steeds vaker op de openbare weg. Op de Veluwe zijn dit jaar al meer dan vijfhonderd dieren aangereden.
In Limburg, waar een veel kleinere populatie zwijnen verblijft, zijn tot nu toe 19 aanrijdingen geteld. Een aanrijding met een volwassen zwijn van honderden kilo's kan ernstige gevolgen hebben.
Tegenstanders van jachtmaatregelen stellen dat campinggasten de zwijnen zelf lokken door hen te voeren. Een woordvoerster van de Recron bestrijdt dat: "Het is al jaren geleden dat ondernemers het leuk vonden als er zwijnen, en zeker biggetjes, op hun terrein liepen. Tegenwoordig nemen ze zelf alle mogelijke maatregelen om de dieren weg te houden. Ondernemers zijn er ook heel erg alert op dat gasten de varkens niet lokken, want het is gewoon gevaarlijk en veroorzaakt heel veel schade."
Dinsdag praat de Tweede Kamer verder met minister Verburg over het beheer van de wilde zwijnen.
(Bron)

Wie is nou een gevaar voor wie?
Dwergpinguïns vissen met vrienden

LONDEN - Dwergpinguïns in de krachtigste jaren van hun leven gaan wanneer mogelijk altijd met oude bekenden vissen. Elk jaar weer gaan ze met dezelfde maat op de visrijke wateren af om hun prooi te zoeken.
Dit hebben onderzoekers in het Australische natuurpark Philip Island vastgesteld dankzij de inplanting van microchips, zo meldt de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
De kameraadschap is echter niet door dik en dun. Erg jonge en oude dwergpinguïns worden niet gevraagd om mee te gaan vissen. Ook bij visschaarste neigen deze pinguïns ernaar niemand mee te nemen omdat de prooi dan gedeeld moet worden.
(Bron)
Driejarige crosst met speelgoedauto door stad

OMRO - Een driejarig Amerikaans jongetje is door de politie van de openbare weg gehaald in de plaats Omro (Wisconsin).
Hij reed daar met een vriendje in een speelgoeduitvoering van een Mustang GT met accu-aandrijving. Volgens lokale media vrijdag bleven beide jongens ongedeerd.
De peuterbestuurder hield zich volgens ooggetuigen zelfs aan de verkeersregels door te stoppen voor een rood licht.
Kort erop kon een toegesnelde agent de joyriders stoppen. De Mustang leidt intussen een acculoos bestaan, opdat de knulletjes niet opnieuw op stap gaan.
(Bron)
Raar trouwens. Uit het raam kijkend, naar de koolmezen die de Cotoneaster leegeten. Ganzen vliegen naar het zuiden. Herfst.
Op de vensterbank geniet een sprinkhaan van de zon. Koolmees ziet 'm. Koolmees duikt op de vensterbank, schrokt de sprinkhaan weg en fladdert weer terug.
Dagmenu: bessen met sprinkhaan. Herfst.
Coup de fouet. Zegt dat u wat? Waarschijnlijk kent u het beter onder de andere naam: zweepslag. Je doet iets, en ineens AUWWW! Inderdaad als een zweepslag, en als je pech hebt, dan klinkt het ook zo. Mijn linkerkuit is er nogal gevoelig voor, en onlangs ging het weer mis. Soort vervolgverhaal: de boel deed al zeer, waarschijnlijk als gevolg van het scheeflopen door de rugpijn (die is vrijwel over). Vervolgens verstapte ik me op zo'n fijne Utrechtse stoep bij een bushalte, waar een steentje compleet wegschoof - was nog mazzel hebben, als ik echt gevallen was had ik languit op de weg gelegen. Maar ja, je moet toch naar huis, dus eerst wachten tot je weer kunt staan, tranen wegvegen, en de bus pakken. Langzaam langzaam trapje op. Eenmaal thuis nog veel langzamer naar huis hompelen.
De volgende dag ging het al een stuk beter en maakte ik een klassieke fout. Die fout heet onderschatting. Buuv vroeg iets over haar tuin en ik stapte die tuin in. Dom. Heel dom. Want daar liggen houtsnippers, en die worden glibberig, en de tuin was een beetje ongelijk, dus ik gleed uit. Ik voelde het, ik hoorde het, en het enige dat ik kon bedenken was een rare mix van "Stom wijf DOE dat dan ook niet!!!" en "Niet hardop vloeken!" Buuv is gelovig, en op de een of andere manier gaf bedenken dat ik haar niet teveel moest shockeren nog een soort houvast.
Buuv bood hulp bij het weer uit de tuin komen en bij het zetten van de 3 stappen naar m'n voordeur.
Kuit gekoeld, en vervolgens alsof ik gek was toch maar weer op pad. Stemmen, en ik moest brood hebben. Het stemlokaal ligt halverwege de winkels, dus ach.
Op de fiets stappen viel niet mee. Fietsen wel, zolang ik niet te hard ging. Pas bij het stemlokaal had ik echt een probleem. Ik moest nadenken bij het afstappen. Want normaal zet ik m'n linkervoet op de grond, tenen eerst. Alleen kon ik nu die voet beslist niet belasten zolang ie niet plat stond, dus moest ik met rechts afstappen. Dat blijkt dan ineens erg ingewikkeld, gek genoeg.
Uiteindelijk zo gefietst dat ik tegen een lantaarnpaal kon leunen om af te stappen.
Stemlokaal in. Briefje openvouwen. Twee keuzes: Pans of Wolfsen. En een rood potlood. Gek genoeg raak je dan in de war. Hoe kun je nou toch blanco stemmen?? Op de stemcomputer zit daar een speciale knop voor.
Het duurde even voor ik bedacht waar dat vlanco stemmen eigenlijk vandaan kwam: van niks invullen. Een blanco biljet dus. Probleem opgelost, biljet weer opgevouwen in de stembus gedaan (gewoon een kliko met een gleuf bovenin).
Door naar de winkel, brood gehaald, terug naar huis, en met een coldpack op de kuit mezelf heel zielig vinden ;-)

Ik hompel rustig verder, maar het moet wel nodig zijn. Ik ga naar m'n werk, maar ik ga niet zomaar een stukje om, ook al is het zulk mooi weer (19 graden, normaliter zou ik een eind gaan fietsen en foto's maken en zo).

Vanavond rest Chinees van gisteren opwarmen (je kunt je voorstellen hoe dat gaat: MIAUUUWWW...).
Gepland boodschappen gedaan: allemaal van die dingen die je acuut kunt opeten maar ook kunt bewaren zoals zuurkoolstampbenodigdheden met knakworst, boerenkoolstamp met rookworst, enzovoorts. En lasagnespul dat wel redelijk rap op moet (gehakt en champignons niet al te lang bewaren). Veel brood en soortgelijk houdbaar spul, crackers bijvoorbeeld.
Theoretisch hoef ik dus zowat de komende week geen boodschappen meer te halen.
Ik had alleen het idee dat ik wat vergat, maar ik kon niet bedenken wat.
Eenmaal thuis wist ik het weer: pleepapier! Dat vergeet ik vaker, omdat ik doorgaans een flinke voorraad insla, zodat ik er zelden aan hoef te denken, met als gevolg dat ik het vergeet, waardoor ik dan de volgende keer maar gelijk ruim insla en...
Gelukkig bleek er nog zo'n enorm pak Euroshopperpapier in de gangkast te liggen.

Eigenlijk wil ik het vogelvoer aanvullen, maar nee, ik ga nu niet de tuin in, ik kijk wel uit. Er hangt en ligt nog allerlei ander voer, alleen het favoriete zadenmengsel is even op.
De muggenoverdaad (krabkrabkrab, en al die bulten, wel of niet aan gekrabd, gaan ontsteken, het zijn echt geen gewone ouderwetse steekmuggen) heeft de aandacht getrokken van diverse fladderaars, ik zag al twee verschillende types vleermuizen. Dat kan best één soort zijn maar dan in verschillende groottes, maar ik zag duidelijk een groot type en een kleiner type, waarbij de kleinere iets spitsere vleugels leken te hebben. Ik weet dat de dwerg- en watervleermuis hier veel voorkomen en dat de grootoorvleermuis ook gesignaleerd is (die was het in elk geval niet). Maar puur op formaat zou ik voor de grote exemplaren eerder op de laatvlieger gokken.
Welke soorten het ook zijn: ze zijn meer dan welkom :-) Hoe meer vleren, hoe minder muggen ;-)

vrijdag, oktober 12, 2007

Een weg, met aan één kant een berm. Dat daar nu nog vrolijk boterbloemen staan te bloeien, is niet zo gek, zeker niet als je bedenkt dat het 18 graden was vandaag. In december bloeien ze soms ook nog.
Maar het is wel wat verwarrend als je dan iets verderop, waar dat gisteren beslist nog _niet_ zo was, ergens in een huiskamer een kerstboom ziet staan, versierd en verlicht en wel.
Nou ja, ik was 2 weken terug op een verjaardag waar iemand nog paaseitjes had, decoratief in een mandje op tafel, 'Ik eet ze toch niet'.
Ik ga maar nieuwjaarskaarten versturen, of zal ik daarmee wachten tot juni?

woensdag, oktober 10, 2007

Opkomst: 9,4%...
RTV Utrecht meldt: "Referendumopkomst schrikbarend laag".

Eigenlijk is er nu maar één logische weg. Als de huidige burgemeester weggaat, komt er geen opvolger. Utrecht als eerste burgemeestervrije stad? Waarom niet?
Teletekst: "Referendum in Utrecht lijkt mislukt".
Lijkt????
Zo. In 'mijn' stemlokaal was ik wel helemaal nummer 104 van de 1600. Om zeven uur 's avonds.

dinsdag, oktober 09, 2007

Oh ja, en de eerste vreemde buisvormige dingen met stokje eraan in de bomen. Van die dingen waar waarschijnlijk alleen een Chinese gebruiksaanwijzing op staat. Van die dingen waarbij je automatisch denkt: tis maar goed dat het ziekenhuis om de hoek is, voor het geval dat ze te snel ontploffen...
Jawel. Jawel. Ik zag vandaag de eerste kerstverlichting aan een balkon.

maandag, oktober 08, 2007

Groot nieuws! En daarom integraal overgenomen van Bieslog - dit nieuws moet op zoveel mogelijk plekken bekend gemaakt worden.

DE Nederlander bestaat!

Volgens onbekende bronnen hebben medewerkers van de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, DE Nederlander gelokaliseerd en in veiligheid gebracht.

Al enkele dagen deed het gerucht de ronde dat DE Nederlander - in korte tijd uitgegroeid tot een onzer meest gezochte landgenoten - wel degelijk zou bestaan.
Een lid van het Koninklijk Huis had eerder voor grote commotie gezorgd met de stellige bewering dat DE Nederlander niet bestaat.

Of DE Nederlander een man of vrouw is, een vijftigplusser of een dertiger, is op dit moment niet bekend. De plaats waar hij of zij zich gedurende vele jaren verborgen moet hebben gehouden, is vermoedelijk te situeren in de gemeente Hummelo in de Gelderse Achterhoek. Inwoners bevestigen tegenover onze verslaggevers dat zij 'vreemde auto's' hebben zien rijden.

Een enkele Hummeloër koestert het vermoeden dat DE Nederlander wel eens de 104-jarige Gerrit B. zou kunnen zijn, een zonderling die al decennialang in een boomhut in de bossen rond Hummelo verblijft.

De RVD meldde zojuist dat DE Nederlander naar alle waarschijnlijkheid vanavond nog, in een extra tv-uitzending om 22.00 uur, gelijktijdig op de drie publieke netten zal worden getoond en geïnterviewd door een panel, bestaande uit Paul de Leeuw, Sven Kockelman, Jeroen Pauw en Andries Knevel.
En ook de wants die ik tegenkwam, zag er herfstig uit. Geen idee of dit een 'oude' groene wants is, of dat het een heel andere soort is.

Slecht belicht, maar toch: Timoteegras, bloeiend in oktober?

Tweemaal wingerd, de een wat ouder en groter dan de ander:



Tot je verder kijkt:

Maar als de zon schijnt, lijkt het soms ineens weer zomers:

De 'tuinpaddestoelen' zijn inmiddels wel zo ongeveer uitgebloeid:



Meelbes:

Paddestoel met vliegje:

Zaterdag foto's gemaakt van de krentenbomen hier, gelukkig maar, want na die koude nachten zijn ze inmiddels flink kaal geworden.





Zwaargewonden bij aanvaring op Noordzeekanaal

AMSTERDAM - Bij een aanvaring tussen twee boten op het Noordzeekanaal in Amsterdam zijn maandagochtend drie zwaargewonden gevallen. Vier anderen raakten lichtgewond, maakte de brandweer bekend.
Een vaartuig van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en een draagvleugelboot van vervoerbedrijf Connexxion botsten rond 8.15 uur ter hoogte van de Sicilieweg door nog onbekende oorzaak tegen elkaar. De boot van Connexxion voer op en neer tussen Amsterdam en Velsen en had naast de schipper ook 33 passagiers aan boord. Op het KMAR-vaartuig bevonden zich twee opvarenden.
Drie zwaargewonden zaten op de boot van Connexxion. Onder hen zijn de drie personen die er ernstig aan toe zijn en hebben ondermeer botbreuken en rugletsel opgelopen. De kapitein van het marechausseevaartuig raakte ook gewond. Twee anderen kregen later aan wal hartproblemen.
De hulpdiensten hebben alle opvarenden van boord gehaald. Degenen die niet naar het ziekenhuis hoefden, worden opgevangen in de kantine van een bedrijf in een van de havens langs het Noordzeekanaal.
De boot van Connexxion raakte flink beschadigd, aldus een woordvoerster van de brandweer. Het vaartuig heeft onder meer een gat in de romp, waardoor flink wat water naar binnen liep. De boot van de KMAR liep lichte schade op.
In 2003 was ook al een draagvleugelboot van de door Connexxion verzorgde sneldienst Amsterdam-Velsen betrokken bij een ernstig ongeval op het Noordzeekanaal. Daarbij vielen twintig gewonden. Het vaartuig botste tegen een betonnen kademuur in het westelijk havengebied van Amsterdam.
Justitie stelde toen dat Connexxion en de kapitein blaam troffen. Zij zouden onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de veiligheid van de passagiers en de bemanning te garanderen. Het kwam echter niet tot strafvervolging, omdat het bedrijf en de schipper een schikking troffen met het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Mbo-leerling haalt norm voor lezen niet

LIENDEN - Mbo-leerlingen lezen zo gebrekkig dat velen hun opleiding niet op het vereiste niveau zullen afronden. Ruim de helft van de mbo'ers kan bij het begin van de opleiding slechts korte eenvoudige teksten aan.
Dit blijkt uit een onderzoek van Bureau ICE, dat taaltoetsen ontwikkelt. Een woordvoerster van het bureau bevestigde maandag een bericht hierover in de Volkskrant. Vooral op regionale opleidingencentra (roc's) in het westen van het land is het slecht gesteld met het taalniveau.
Het middelbaar beroepsonderwijs is met circa 500.000 leerlingen de grootste schoolsoort in Nederland na de basisschool. Juist om het belang van taalbeheersing te onderstrepen, heeft de minister van Onderwijs vanaf dit jaar nieuwe normen vastgesteld die aan het eind van de opleiding dienen te worden gehaald.
Maar aangezien mbo's volgens de Onderwijsinspectie circa 2,5 uur in de week inroosteren voor taalonderwijs, is het onmogelijk aan het eind op het vereiste taalniveau te komen, zegt directeur Karen Heij van bureau ICE.
Zij vindt de nieuwe normen ook niet reëel. "In het voortraject - op de basisschool en het vmbo - is er steeds meer ruimte voor andere dingen dan taal en dat gaat zich blijkbaar wreken. Je kunt dan vervolgens niet tegen een roc zeggen, lossen jullie het maar op."
(Bron)
Deel Kamer even ontruimd door verdachte tas

DEN HAAG - Een deel van het Tweede Kamergebouw in Den Haag is maandagmiddag tijdelijk uit voorzorg ontruimd nadat op een bankje buiten een verdachte tas was gevonden. De politie sloot ook de winkelstraat Lange Poten, die langs het pand loopt, af.
De onbeheerde tas lag op een bankje dat tegen het Kamergebouw aan staat. Experts van de politie Haaglanden deden ter plaatse onderzoek, terwijl medewerkers van de CDA-fractie in de Tweede Kamer gevraagd werd hun kamers te verlaten. Ook twee ingangen van het Kamergebouw werden even afgesloten.
Al vrij snel meldde zich echter een vrouw, die verrast uitriep dat ze haar tas was vergeten. Nadat agenten gegevens van de vrouw hadden gecontroleerd, kon ze gaan.
(Bron)
Steeds meer twintigers in grote steden

VOORBURG - In de vier grote steden vestigen zich steeds meer twintigers. Zij gaan erheen voor opleiding of werk. De studenten en starters nemen de plaats in van migranten, die naar het buitenland vertrekken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat daarmee een eind is gekomen aan de jarenlange ontwikkeling dat veel immigranten zich in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vestigden, terwijl veel mensen de stad verlieten om ergens anders in Nederland te gaan wonen.
Sinds 2000 is het aantal mensen dat uit het buitenland naar de grote steden komt, langzaam afgenomen. Daarbij vertrekken sinds 2005 wel veel meer mensen uit de grote steden naar het buitenland.
Het aantal verhuizingen vanuit de vier steden naar andere Nederlandse gemeenten is de laatste jaren vrij constant, maar andersom is juist een stijgende lijn te zien. Dat komt volgens het CBS onder andere door de aanleg van nieuwbouwwijken als Leidsche Rijn in Utrecht en Leidschenveen in Den Haag.
Daar waar twintigers komen, zijn het vaak dertigers die gaan. De dertigers verkassen meestal nadat ze kinderen hebben gekregen.
(Bron)

Help! Ontgrijzing!
Zeldzaam protest in Iran tegen Ahmadinejad

TEHERAN - Op de Universiteit van Teheran is maandag een zeldzaam protest gehouden tegen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Dat meldde de BBC.
Het was voor het eerst in vele maanden dat opponenten van de regering zich in het openbaar lieten horen. Ze riepen "dood aan de dictator" en vergeleken Ahmadinejad met de Chileense dictator Augusto Pinochet. Ook riepen zij om de vrijlating van drie studenten die in mei zijn opgepakt om zij de islam in hun geschriften zouden hebben beledigd.
De president was voor een toespraak op de campus. Enkele honderden voor- en tegenstanders van de ultraconservatieve Ahmadinejad verzamelden zich voor het gebouw waar hij sprak. Het kwam daarbij tot enkele schermutselingen.
De politie zette traangas in om te voorkomen dat demonstranten de zaal binnendrongen waar de president zijn rede hield. Nadat Ahmadinejad de universiteit had verlaten, ging de protesterende menigte uiteen.
Ahmadinejad werd in december vorig jaar ook geconfronteerd met demonstrerende studenten. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan de Amir Kabir Technische Universiteit. Ook toen maakten de studenten de president uit voor dictator en staken ze zijn portret in brand.
(Bron)

Die hebben lef!
'Aantal doden Tweede Wereldoorlog fors hoger'

DEN HAAG - Het aantal Nederlanders dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gestorven, ligt fors hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens onderzoekers van de universiteit Utrecht zouden niet 210.000 Nederlanders door de oorlog het leven hebben gelaten, maar 280.000.
De geowetenschappers Jan Jaap Harts en Annelet Broekhuis hielden de statistieken uit de Tweede Wereldoorlog opnieuw tegen het licht en ontdekten dat gedeporteerden alleen te boek stonden als geëmigreerden.
In werkelijkheid betrof het echter joden en zigeuners die werden afgevoerd naar vernietigingskampen in Duitsland, waar ze na aankomst veelal direct naar de gaskamers werden gestuurd.
Door de statistieken anders te interpreteren, zou het jaar 1944 niet langer gelden als jaar met het hoogste sterftecijfer. "Het beeld dat in het laatste oorlogsjaar de meeste slachtoffers zijn gevallen, moet door deze zienswijze worden bijgesteld.
1943 blijkt het jaar met de grootste sterfte door de oorlogsomstandigheden", schrijven de onderzoekers in het laatste nummer van Demos, het tijdschrift van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.
(Bron)

Geëmigreerd. Sja, zo kun je het ook noemen...
Oudste geliefden van de wereld ontdekt

HAKEMI USE - De oudste geliefden van de wereld zijn ontdekt in het zuidoosten van Turkije bij archeologische opgravingen. Het stel dateert van 6100 voor Christus, zo meldde het Turkse dagblad Radikal maandag. De man en vrouw lagen in elkaar armen en hun benen waren verstrengeld.
Waaraan de 30-jarige man en zijn tien jaar jongere vrouw uit de Neolithische periode stierven, moet nog worden onderzocht. Turkse archeologen ontdekten in totaal ruim twintig tombes in de provincie Diyarbakir.
Zij braken met de vondst het record van Italiaanse collega's die vorig jaar het graf van twee geliefden blootlegden in de stad Verona. De Turkse minnaars zijn duizend jaar ouder dan de Italiaanse.
(Bron)
Stinkvoeten worden man fataal

AMSTERDAM - Een ruzie tussen twee dronken vrienden over zweetvoeten heeft een man uit Houston zaterdagnacht het leven gekost. Het slachtoffer werd neergestoken door zijn vriend met wie hij een kamer van drie bij drie meter deelde.
Dat meldde The Houston Chronicle zondag. Het duo huurde de kamer van een echtpaar dat in hetzelfde appartement woont. De twee vrienden waren al flink dronken toen ze ruzie kregen over de zweetvoeten van één van hen.
De eigenares van het appartement hoorde het geruzie en keek door het raam van de kamer. Toen de vrouw zag dat één van de twee met messen stond te zwaaien, waarschuwde ze de politie.
Voordat de politieagenten hem in de boeien sloegen, stamelde hij tegen de eigenares: "Dit was niet mijn bedoeling." Het is onbekend wie van de vrienden zweetvoeten heeft, maar de eigenares van het huis zegt wel dat het aardig stonk in hun kamer.
(Bron)

zondag, oktober 07, 2007

Stad in Darfur 'volledig afgebrand'

KHARTUM - Het stadje Haskanita in het zuiden van de Sudanese crisisregio Darfur is "volledig afgebrand en geplunderd". Meer dan 7000 mensen zijn op de vlucht geslagen, aldus een zondag verschenen verklaring van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie (AU).
In de betrokken plaats werden kortgeleden tien militairen van de AU gedood door vermoedelijk rebellen. Sinds de aanslag staat de plaats onder controle van regeringstroepen. De VN en AU wijzen in hun verklaring geen schuldige aan voor de verwoesting van Haskanita.
De regering van Sudan wordt er al geruime tijd van beschuldigd zeer gewelddadige Arabische milities te steunen in Darfur, die het hebben gemunt op de plaatselijke zwart-Afrikaanse stammen.
(Bron)
Vogelaar betreurt polarisatie rond rede Máxima

HILVERSUM - Minister Ella Vogelaar (Integratie) vindt het jammer dat de toespraak van prinses Máxima over de Nederlandse identiteit leidt tot polarisatie.
De prinses heeft volgens de minister willen zeggen dat de Nederlandse identiteit geen statisch gegeven is, maar dat er wel een aantal gemeenschappelijkheden zijn.
Vogelaar zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat zijzelf, minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en minister-president Jan Peter Balkenende Máxima's reactie op een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid van tevoren hebben gelezen.
De minister verwees naar de Nederlandse geschiedenis en taal als gemeenschappelijke kenmerken, maar voegde eraan toe dat deze voortdurend onderwerp van gesprek zijn. "Er is geen afgeronde Nederlandse identiteit."
Dat koningin Beatrix in een troonrede van een paar jaar geleden wel repte van de Nederlandse identiteit, is daarmee in Vogelaars ogen niet in tegenspraak. "Dat ligt in elkaars verlengde."
Identiteit is geen mal waar iedereen in past. "Alsof wij allemaal klonen van elkaar zijn."
(Bron)

Mensen doen alsof ze gezegd heeft dat NL-ers niet deugen - ze zei alleen maar dat NL-ers divers zijn en niet in 1 bepaald hokje passen. Waarom roept dat zo'n paniek op bij sommigen?
Onrust na schietpartij in Utrechtse probleemwijk

AMSTERDAM - In de Utrechtse wijk Zuilen zijn zaterdagavond zes schoten gelost. Aanleiding was een conflict tussen twee groepen. Niemand werd geraakt en de verdachten wisten te ontkomen, meldt de politie zondag.
Veel omstanders toonden interesse in het werk van de politie. Agenten hadden moeite de openbare orde te handhaven en voelden zich door de gespannen situatie genoodzaakt om in linie te gaan staan met getrokken wapenstok. Die werd in enkele gevallen ook gebruikt. Drie personen werden aangehouden.
De politie kreeg rond 18.25 uur een melding dat bij winkelcentrum Rokade zou zijn geschoten en trof in de omgeving sporen aan die daar op wezen. Een aantal getuigen is meegenomen voor verhoor.
Een 46-jarige Utrechter, die zei te zijn beschoten, meldde zich later zelf. Hij zou de daders kennen. De politie heeft de zaak, die zich afspeelde op de hoek van de Zwanenvechtlaan en de Prinses Irenelaan, in onderzoek.
Zuilen is een van de veertig 'aandachtswijken' die minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) probeert om te vormen tot 'prachtwijken'.
Drie andere aandachtswijken in Utrecht zijn Kanaleneiland, Overvecht en Ondiep. Ook deze kwamen de afgelopen maanden negatief in het nieuws.
(Bron)
Drankrijder maakt het politie makkelijk

AMSTERDAM - Een 18-jarige Brabander maakte het de politie zaterdagnacht wel heel makkelijk om hem te betrappen nadat hij met een glaasje op achter het stuur was gekropen. Toen de politie hem in zijn auto aanhield, had de man uit Hurwenen nog een glas sterke drank in zijn hand.
Een voorbijganger in Kerkdriel waarschuwde de politie over de benevelde bestuurder. Toen de politie achter de auto aan ging, bleek het voertuig slingerend over de weg te rijden.
In de Julianastraat kon de 18-jarige drankrijder worden stopgezet. Toen hij uitstapte, had hij het glas in zijn hand. Volgens de politie was hij erg onvast ter been en sprak hij met dubbele tong.
De vermoedens van de politie over het alcoholgebruik van de man werden na een blaastest bevestigd. Het rijbewijs van de man is ingenomen.
(Bron)
Voetafdruk dinosaurus gestolen in Zwitserland

AMSTERDAM - Onbekenden hebben in Zwitserland de voetafdruk van een dinosaurus gestolen. De voetafdruk werd waarschijnlijk al in de nacht van zondag op maandag ontvreemd van een archeologische vindplaats in Courtedou.
Dit deelde de beheerder van de vindplaats vrijdag mee. De wetenschappelijke waarde van de voetafdruk is groot, maar de geldelijke waarde is onduidelijk.
Niettemin zei een expert dat voor de voetafdruk mogelijk tienduizenden Zwitserse frank wordt betaald. Dertigduizend Zwitserse frank is ongeveer achttienduizend euro.
(Bron)
Stoofvlees. Dat maak ik altijd een beetje ad hoc, vaak begin ik met het idee dat het Indisch gaat worden, maar in de praktijk wil ik er dan groente-achtige dingen door en wordt het toch meer Fransig.
Uien bakken, knof erbij, veel knof, champignons, sucadelappen op kamertemperatuur in stukken snijden (MAAAAAUUUUUUUUUUUUUUUWWWWWWWWWW), bakken (MMMMMAAAAAAAAAAUWWWWWW!!!), tomaten erdoor, goed roeren, en dan hete vloeistof erbij - meestal water, kruiden, beetje bouillonpoeder, en als ik het in huis heb een flinke hoeveelheid rode wijn.
(Tijger zat niet-begrijpend te kijken: waarom moest ze nou wachten?)
Pruttelpruttelpruttel. Bij elke keer roeren stond Tijger strak - maar nee.
Een tijdje later hield ze het niet meer en sprong op het aanrecht. Ze weet dat het niet mag, er is nauwelijks plek voor haar, ik zat er notabene náást, maar ze moest en ze zou. Binnen driekwart seconde ("TIJGER!!!") wist ze weer dat dat niet slim was en sprong eraf. Waarna ze uitdrukkelijk met de kont naar me toe ging zitten snuiven: Beledigd. Erg Beledigd.
Na een tijdje even proeven (arme Tijger, ze werd bijna gek). Hm, beetje flauwig nog. Schepje sambal erbij. Potje pakken, dop eraf, even doorroeren, beetje sambal in de pan schuiven KWAK hele inhoud van het potje in de pan.
Ehm. Sja. Dat was niet de bedoeling. En zie maar eens rode drab uit rode drab te vissen, dat gaat niet. Deel van de sambal kunnen verwijderen, maar ja, wat dan - aardappels willen dan nog weleens uitkomst brengen, maar die had ik niet in huis.
Een vriendin tipte suiker, dus ik mikte er maar een bergje doorheen. Dat werkte goed - het bleef pittig, maar niet zodanig dat de tranen je in de ogen schoten.
Op het laatst twee paprika's in stukken erdoor, voor de kleur en nog wat beet. Nog heel even prutten, en toen werd het feest. De katten hebben braaf gekauwd op stukken vlees hoewel er weinig te kauwen viel, maar leg die het concept stoofvlees maar eens uit.
Morgen de andere helft wegwerken, ik vermoed dat de monsters dan ook graag komen helpen :-)