zaterdag, april 05, 2008

Natte lente
Heel nat
Geflitst worden terwijl je net je bek aflikt
Slecht licht...

Huismus in de veldesdoorn die door de kronkelwilg groeit
Nat
Tijger vindt het helemaal niks
Natte lente...

Natte lente
Mannen aangehouden voor handel in Bulgaarse vrouwen

GRONINGEN - De politie in Groningen heeft na uitgebreid onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel en uitbuiting. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De twee, een 41-jarige man uit Bulgarije en een 61-jarige Groninger, worden ervan verdacht zeker zeven jonge Bulgaarse vrouwen Nederland binnen te hebben gesmokkeld om ze vervolgens gedwongen in de prostitutie te laten werken.
De zaak kwam in januari vorig jaar aan het licht, toen een 16-jarig Bulgaars meisje zich als 23-jarige zelfstandige wilde inschrijven bij de belastingdienst. Na onderzoek bleek haar paspoort te zijn vervalst en bleek het meisje als prostituee werkzaam te zijn in Groningen.
Uit politieonderzoek kwam later naar voren dat ze met meer Bulgaarse vrouwen Nederland was binnengesmokkeld.
Het onderzoek leidde in november vorig jaar tot de aanhouding van een 41-jarige Bulgaar, de hoofdverdachte in de zaak. De man werd in februari overgeleverd aan de politie in Groningen en zit nu in voorarrest.
Begin maart volgde de aanhouding van een tweede verdachte, een 61-jarige Groninger.
De Groninger wordt ervan verdacht op verzoek van de hoofdverdachte gedurende meerdere jaren de vrouwen naar diverse plaatsen in Nederland te hebben vervoerd, voor het verrichten van gedwongen seks.
Ook controleerde hij of de vrouwen hun werk als prostituee bleven uitvoeren. De man heeft inmiddels bekend. Hij is in afwachting van de rechtszaak in vrijheid gesteld.
Volgens de politie zijn nu zeven slachtoffers bekend. "Het onderzoek gaat nog door. We verwachten meer aangiften binnen te krijgen en binnenkort meer verdachten aan te kunnen houden", aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)
Aantal meldingen over pesten op school gestegen

UTRECHT - Het aantal meldingen over pesten op scholen is in 2007 met 11 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.
Dat meldt Pestweb, een hulplijn voor kinderen, ouders en leerkrachten die met pesten te maken hebben, in het maandblad van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Het aantal meldingen dat vorig jaar bij Pestweb binnen kwam, steeg van 5816 in 2006 naar 6467 in 2007. De meeste meldingen komen van leerlingen uit het basisonderwijs en het vmbo. De top ligt bij kinderen van 12 jaar.
Volgens het expertisecentrum dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs komt dit deels doordat kinderen de hulplijn beter weten te vinden, maar ook doordat het aantal gevallen van pesten is toegenomen.
Bovendien biedt het internet, waar veel leerlingen contact met elkaar onderhouden, talloze nieuwe mogelijkheden om elkaar te treiteren.
(Bron)

Vroeger hadden mensen ook veel minder zicht op het pesten.
Vissers vragen Verburg om groot natuuronderzoek

EMMELOORD - De Nederlandse Vissersbond heeft een brandbrief gestuurd aan minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij vragen de minister om een grootschalig natuuronderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten van alle vormen van visserij op de natuur.
De Raad van State heeft mosselvissers onlangs verboden nog mosselzaad uit de Waddenzee op te vissen omdat niet zeker is dat dit geen schade kan opleveren voor de natuur.
De Vissersbond is heel bang dat binnenkort andere vormen van visserij om die reden ook worden verboden. Daarom pleit de sector voor een grootschalig onderzoek hiernaar, in samenwerking met de natuur- en milieuorganisaties.
Dat meldt het weekblad VisserijNieuws vrijdag. De brief is mede ondertekend door de Waddenverenging, Stichting De Noordzee en het Wereldnatuurfonds.
(Bron)
'Sarkozy stelt voorwaarden voor bijwonen opening Spelen'

PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking boycotten tenzij China aan een aantal voorwaarden op mensenrechtengebied en Tibet voldoet.
Dat zou de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, in een zaterdag gepubliceerd interview met de krant Le Monde hebben gezegd.
De Franse staatsecretaris van Mensenrechten Rama Yade ontkende later echter dat zij dat heeft gezegd. Ze reageerde zaterdag op het interview met haar in de Franse krant.
In een verklaring van Yade staat dat ze de term 'voorwaarden' op mensenrechtengebied en Tibet nooit heeft genoemd. Le Monde zegt in een reactie dat die woorden wel degelijk zijn opgetekend uit de mond van de staatssecretaris.
In Le Monde staat dat Sarkozy het einde van het geweld tegen de bevolking en de vrijlating van politieke gevangenen eist.
Ook wil hij duidelijkheid over wat in Tibet gebeurt en eist dat China een dialoog begint met de dalai lama, de spiritueel leider van de Tibetanen.
Deze voorwaarden zijn "essentieel" voor Sarkozy, zou Yade in het interview hebben gezegd. Sarkozy zal zijn uiteindelijke beslissing kenbaar maken "na overleg met onze Europese partners, omdat hij dan spreekt als voorzitter van de Europese Unie".
Frankrijk neemt in juli het stokje van Sloveniƫ over als EU-voorzitter. De Olympische Spelen in Peking beginnen op 8 augustus.
Protesten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa tegen de Chinese overheersing ontaardden afgelopen maand in rellen en plunderingen.
Ook in naburige provincies braken onlusten uit. Volgens China kwamen twintig mensen om, maar volgens Tibetaanse ballingen zouden 135 tot 140 doden zijn gevallen door keihard optreden van leger en politie.
Volgens Yade moet China een "echte constructieve dialoog" beginnen met de dalai lama over de erkenning van de Tibetaanse autonomie en de spirituele, religieuze en culturele identiteit van de Tibetanen.
"Op dit moment bedrijft China een politiek van assimilatie door het koloniseren van Tibetaanse gebieden, waardoor de bevolking is gemarginaliseerd."
Ook hekelde Yade de recente veroordeling van de prominente Chinese dissident Hu Jia. De 34-jarige mensenrechtenactivist moet 3,5 jaar de cel in omdat hij de Communistische Partij heeft bekritiseerd.
Yade roept op tot de onmiddellijke vrijlating van Hu. "China zonder mensenrechten zal nooit een echte wereldmacht worden", aldus de staatssecretaris.
(Bron)

Dus het is gezegd, maar toch niet. China huivert!
China intensiveert 'heropvoeding' Tibetanen

PEKING - China gaat het 'heropvoeden' van Tibetanen intensiveren om een einde te maken aan de onrusten, zo waarschuwden de autoriteiten zaterdag nadat deze week opnieuw rellen waren uitgebroken in een etnisch Tibetaanse regio.
De politie opende het vuur op betogers. Daardoor vielen acht doden, meldde de Amerikaanse zender CNN op basis van informatie van Tibetaanse bannelingen in India.
De Amerikaanse zender Radio Free Asia spreekt van minstens vijftien doden. Volgens de Chinese staatsmedia viel er slechts een gewonde.
Honderden boeddhistische monniken betoogden in de nacht van donderdag op vrijdag tegen lokale overheidskantoren in de plaats Donggu in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Ze waren woedend vanwege de 'heropvoeding' van honderden monniken in een nabijgelegen klooster.
Ook hebben ze de vrijlating geƫist van twee monniken die vastzitten omdat ze een foto van hun spirituele leider dalai lama in bezit hadden.
In Sichuan braken onlangs felle anti-Chinese protesten uit in vervolg op de demonstraties in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De Tibetanen betoogden tegen de decennia durende onderdrukking door de Chinese communistische regering.
Bij de rellen kwamen volgens de Tibetaanse regering in ballingschap tot dusver meer dan 130 mensen om het leven.
China is woedend en beschaamd over de onrusten in Tibet, die de voorbereidingen op de Olympische Spelen deze zomer in Peking overschaduwen en de aandacht vestigen op de mensenrechtensituatie in het land.
Onlangs werd bekend dat het Chinese parlement overweegt om het omstreden systeem van heropvoeden door arbeid af te schaffen, maar onder de volksvertegenwoordigers is nog veel verzet tegen de afschaffing.
Het systeem is bedoeld voor overtreders van lichte vergrijpen die zonder tussenkomst van een rechter vier jaar worden opgesloten.
De wet wordt echter vooral gebruikt om politieke tegenstanders, etnische minderheden en religieuze groepen op te sluiten, aldus mensenrechtenorganisaties.
(Bron)
'Wetswijziging voor euthanasie dementen'

DEN HAAG - Artsen moeten verplicht worden om euthanasie uit te voeren bij dementerenden als die tijdens hun leven een gedetailleerde euthanasieverklaring hebben opgesteld.
Een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) gaat volgende week van start om de euthanasiewet op dit punt aan te scherpen. Directeur Rob JonquiĆØre van de NVVE heeft dat zaterdag gezegd.
Hij verwacht dat het maatschappelijk debat over euthanasie bij mensen die niet meer wilsbekwaam zijn jaren nodig zal hebben. De NVVE hoopt dat de Tweede Kamer uiteindelijk akkoord zal gaan met een wijziging van de euthanasiewet.
Het komt volgens de NVVE regelmatig voor dat artsen weigeren euthanasie uit te voeren op een volledige demente persoon, ook als die persoon in goede dagen schriftelijk heeft aangegeven bij dementie niet meer te willen leven.
De artsen zijn zo terughoudend omdat ze geen gesprek meer met de patiƫnt kunnen voeren en dus ook niet weten of de persoon nog steeds achter zijn of haar stervensverzoek staat.
De NVVE wil dat mensen de mogelijkheid krijgen om, als ze nog wilsbekwaam zijn, een duidelijke grens te formuleren. JonqiuĆØre: "Dat ze vantevoren bijvoorbeeld aangeven: als ik mijn kinderen niet meer herken, vind ik mijn menselijke waardigheid zover aangetast dat ik niet meer wil leven."
De NVVE vindt dat die grens meetbaar moet zijn voor een arts. "Anders blijft die het gevoel houden dat hij of zij iets doet tegen de zin van de patiƫnt."
Veel artsen stellen dat dementen niet erg lijden. De NVVE bestrijdt dat.
(Bron)
Vrouwen bijna overal ter wereld gediscrimineerd

GENEVE - Vrouwen worden bijna overal ter wereld gediscrimineerd. En dat terwijl 185 VN-lidstaten pro-mannelijke wetten in 2005 zouden hebben afgeschaft.
Dat blijkt uit een VN-rapport, aldus de BBC zaterdag.
Circa zeventig procent van de armen in de wereld is vrouw, vrouwen bezitten slechts 1 procent van de privƩ-grond ter wereld en verkrachting binnen het huwelijk is in 53 landen geen misdaad. Daarnaast hebben veel vrouwen te lijden onder wetgeving op huwelijks- en echtscheidingsgebied.
"Veel staten hanteren verschillende leeftijden waarop een man of vrouw kan trouwen. Voor vrouwen is dat altijd lager", aldus de samensteller van het rapport. "Op jonge leeftijd trouwen heeft een enorme invloed op het leven van vrouwen."
De schrijvers van het rapport pleiten voor een nieuwe VN-expert die zich specifiek moet richten op wetten die kansen van vrouwen in het leven schaden.
Ook willen de samnstellers dat een 'nieuw mechanisme' wordt geĆÆntroduceerd tegen discriminatie, omdat bestaande VN- en internationale mensenrechten niet voldoende worden nageleefd.
(Bron)

vrijdag, april 04, 2008

Deen kan geen beroep doen op 'contract met seksslaaf'

KOPENHAGEN - Een Deense man is vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel wegens seksueel misbruik van zijn ex-vriendin. De man had verklaard geen misdrijf te hebben gepleegd, omdat de vrouw een contract had getekend waarin ze verklaarde zijn seksslaaf te zijn.
Volgens het persbureau Ritzau onderhield het koppel een sm-relatie, waarbij de vrouw ook geregeld werd verkracht en opgesloten in een kelder.
De vrouw heeft verklaard dat ze niets wist van een dergelijk contract en dat haar ex-vriend haar een kunstje heeft geflikt.
(Bron)
Rijke landen geven minder ontwikkelingshulp

PARIJS - Ontwikkelingslanden hebben het afgelopen jaar minder steun gekregen van rijke landen dan in het jaar daarvoor. De meeste donoren halen de door de VN en EU gestelde norm voor ontwikkelingshulp bij lange na niet.
Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, die vrijdag zijn gepubliceerd.
In totaal gaven de 22 landen die lid zijn van het comitƩ voor Ontwikkelingshulp van de OESO, de grootste donorlanden, 103,6 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. Dat is ruim 8 procent minder dan in het jaar daarvoor en komt neer op 0,28 procent van het gezamenlijk bruto inkomen (bni) van de OESO-landen. Nederland geeft als een van de weinige landen 0,81 procent van het bni uit.
Ook de landen van de Europese Unie blijven achter bij de norm van 0,7 procent die eerder als streefgetal door de EU is vastgesteld. De meeste EU-landen blijven steken onder de 0,5 procent. Griekenland presteert het laagst met 0,16 procent van het bni.
Binnen de Europese Unie komen behalve Nederland alleen nog Denemarken, Zweden en Luxemburg uit boven de norm van 0,7 procent.
De Europese Commissie riep de EU-lidstaten vrijdag opnieuw op de ontwikkelingshulp op te schroeven. De Commissie is niet te spreken over het feit dat de steun afkomstig uit de Europese landen voor het eerst sinds 2000 is afgenomen.
"Als wij proberen de ontwikkelingsdoelen van de VN te halen, kunnen wij ons niet veroorloven om de ontwikkelingshulp te verminderen", aldus voorzitter JosƩ Manuel Barroso.
Eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) zei in een verklaring dat de EU-landen hun beloftes uit 2005 moeten nakomen. Toen beloofden de Europese landen de ontwikkelingshulp op te trekken naar 0,7 procent van hun bni in 2015.
De EU-landen gaven vorig jaar in totaal een bedrag van 46,1 miljard euro uit aan hulp, 0,38 procent van het totale bni van de EU-landen. In 2006 was dat nog 47,7 miljard euro of wel 0,41 procent van het bni.
De afname is overigens gedeeltelijk te verklaren door het aflopen van programma's voor de verlichting van schulden van arme landen.
(Bron)
Te weinig animo voor anti-islamdemonstratie

DEN HAAG - De demonstratie tegen de 'islamisering van Nederland', die vrijdag op het Malieveld in Den Haag zou plaatsvinden, is afgelast, omdat er te weinig animo was.
Slechts een handjevol mensen hadden zich op het grasveld in het centrum van de hofstad verzameld.
Organisator Martin van der Hulst, van Stop Islamisation Of Europe (SIOE), blies de demonstratie kort na 13.00 uur af. Zijn plan was aanvankelijk om met zo'n honderdvijftig mensen in een optocht naar het Plein te trekken.
In tegenstelling tot de betogers, waren de politiemensen en journalisten wel in groten getale op het Malieveld aanwezig.
(Bron)

Sommige deelnemers hadden ook een heel opvallend snorretje, ik ken dat ergens van...
Amerikaanse bommenwerper explodeert bij landing

DOHA - Een Amerikaanse bommenwerper van het type B52 is vrijdag geƫxplodeerd tijdens de landing op een Amerikaans militair steunpunt in het oliestaatje Qatar.
Dat berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De oorzaak zou een technisch defect zijn geweest. Over slachtoffers is nog niets bekend.
(Bron)
Duitser transporteert silo met heftruck over de weg

AMSTERDAM - Duitse automobilisten wisten deze week niet wat ze meemaakten, toen er een 13-meter lang raketvormig object op hen af kwam over de autoweg.
De aluminium tank, met een breedte van 2,50 meter, werd door twee Duitse mannen vervoerd met een heftruck en een aanhangwagen, bij het plaatsje LĆ¼neburg in de Duitse deelstaat Neder-Saksen. Dat meldt de Duitse kant Express deze week.
Achter de heftruck reed een gele personenauto met zwaailicht op het dak. De aangesnelde politie sommeerde de heftruckbestuurder zijn vreemde vervoersactie direct te beƫindigen.
De Duitser verklaarde dat hij een silo op zijn heftruck had liggen, die naar een andere boerderij moest worden getransporteerd. Of het bij een vermaning is gebleven is niet bekend.
(Bron, kijk even naar de foto's...)
Temperatuur daalt door La NiƱa

AMSTERDAM - De Aarde wordt koeler door een koude zeestroming in de Stille Oceaan. La NiƱa zorgt er voor dat delen van China te maken hebben met extreem lage temperaturen.
Dat meldt de NOS op basis van uitspraken van Amerikaanse meteorologen. La NiƱa zou er ook voor zorgen dat er in Australiƫ ongewoon veel regen valt.
Het is voor het eerst dat er bewijs is voor de beĆÆnvloeding van La NiƱa op het wereldwijde klimaat.
De temperatuur is de afgelopen tien jaar niet gestegen, blijkt uit de Amerikaanse berekeningen.
De warme tegenhanger, El NiƱo, zou de temperatuur de komende vijf jaar weer doen stijgen. Dat is de verwachting van Britse weerkundigen.
(Bron)
Nachtje dakloos kost duizend euro

AMSTERDAM - Tegen betaling van duizend euro en tijdelijke inlevering van mobiele telefoon en portemonnee kunnen belangstellenden binnenkort een nacht op de Amsterdamse straat doorbrengen met professionele zwervers.
Daklozenorganisatie De Tweede Mijl daagt mensen uit hun normale leven voor een nacht in te wisselen voor een bestaan als dakloze, onder begeleiding van 'ervaringsdeskundigen'.
Gerard Geijtenbeek, directeur van een verhuisbedrijf, gaat 23 mei als eerste deelnemer de uitdaging aan.
"Ik denk dat veel mensen die menen hun leven onder controle te hebben, nauwelijks in staat zijn op straat te overleven. Waar slaap je? Hoe kom je aan eten? En hoe ga je om met reacties uit de maatschappij: afkeuring, walging en weggejaagd worden", zegt Geijtenbeek.
(Bron)
Rita V. gaat voor Nederland en de Nederlandse cultuur. Waarbij dan steeds iets aangehaald wordt over slavernijmonumenten, blijkbaar is het schandalig dat die geplaatst worden.
Ze kijkt liever naar de toekomst, en dat 'we' hele volken een poot hebben uitgedraaid, landen hebben leeggezogen en mede daardoor zo welvarend zijn geworden, ach, da's een detail.
Ik begrijp alleen niet waarom een slavernijmonument een bedreiging voor Rita V. zou zijn, en waarom ze niet doorheeft dat ze hiermee waarschijnlijk het grootste deel van de kiezers met wortels in de overzeese gebiedsdelen van zich vervreemdt (om het voorzichtig uit te drukken).

donderdag, april 03, 2008

Inktvissen zijn romantische wezens

LONDEN - Inktvissen zijn in tegenstelling tot wat tot dusverre werd aangenomen geen verlegen en lome voortplanters, maar zeer romantische en opgewonden wezens.
Met elk acht armen gaan ze zich te buiten aan buitenissige vormen van flirten waarbij het mannetje het vrouwtje geobsedeerd achtervolgt en soms en passant rivalen poogt te wurgen.
Dit hebben onderzoekers van de Universiteit van Californiƫ voor de kust van Sulawesi (Indonesiƫ) vastgesteld.
De wetenschappers stuitten ook op mannetjes die zich als vrouwtje 'uitdossen' en op een vrouwelijke manier zwemmen om zo dicht en onopvallend mogelijk bij een vrouwtje te komen. Het gaat dan meestal om een minder sterk exemplaar dat geen wrevel wil opwekken bij sterkere mannetjes in de buurt die met hun tentakels kunnen slaan en wurgen.
De seksuele gemeenschap duurt tussen de vijf en dertig minuten en put de betrokkenen uit.
Het mannetje en het vrouwtje dat tienduizenden eitjes legt, sterven binnen enkele maanden na dit opwindend samenzijn. Deze octopus, de Abdopus aculeatus, beleeft dat zo slechts een keer.
(Bron)

Een gewelddadige stalker - niet mijn idee van 'zeer romantisch'...
Duurzaamheid voor consument nog te vaag begrip

AMSTELVEEN - Duurzaamheid is voor veel mensen nog een te vaag begrip. Bedrijven gebruiken het te pas en te onpas om maar te laten zien dat ze mee doen in de 'goede groene trend', maar de consument vertrouwt het niet altijd of weet gewoonweg niet wat er met zo'n groene actie of campagne wordt bedoeld.
Dit blijkt uit een onderzoek dat marketingcommunicatiebureau DDB en onderzoeksbureau Intomart GfK donderdag onder de naam Dossier Duurzaam presenteerden. Aan 1500 consumenten zijn allerlei vragen gesteld over duurzaamheid.
Ruim 30 procent denkt bij duurzame producten in eerste instantie aan artikelen die langer meegaan en 16 procent van de ondervraagden verbindt duurzaamheid met producten die goed zijn voor het milieu.
'Groene campagnes' als CO2-compensatie voor vliegen staan wel bekend als duurzame acties, maar over de actie zelf bestaat veel scepsis onder het publiek.
Het zijn vooral de grote ondernemingen als Philips en Ikea en de energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco die bij het publiek het vaakst worden gezien als duurzaam. Ze staan in ieder geval in de top van bedrijven die worden geassocieerd met duurzaamheid.
De reacties van het publiek op wat die bedrijven dan doen zijn erg wisselend. Terwijl de een denkt dat Albert Heijn de smurfen duurzaam maakt, denkt een ander dat deze supermarktketen steeds meer gezonde producten levert die 'puur natuur' zijn.
De Aldi is volgens een van de respondenten duurzaam omdat het de winkels sober houdt, terwijl een ander de energiebedrijven als duurzaam bestempelt omdat ze groene stroom leveren.
Dennis van Aalst en zijn collega Pim van der Linden van DDB noemen het opvallend dat veel consumenten duurzaamheid, naast milieu, ook veelal direct associƫren met een goede behandeling van klanten en ethisch ondernemen, bijvoorbeeld door het stellen van grenzen aan de beloning van topbestuurders.
Ook al blijft duurzaamheid voor veel consumenten een vaag begrip, drie kwart vindt het wel 'zeer belangrijk' dat bedrijven duurzaam ondernemen. "Voor een derde van de consumenten is het zelfs een zeer belangrijk aankoopcriterium", aldus Van der Linden.
Van Aalst benadrukt dat duurzaam ondernemen een serieuze zaak is geworden. Volgens hem moeten bedrijven niet te makkelijk op de trend inspelen, maar eerst de kennis daarover moeten vergaren.
Dossier Duurzaam is dan ook een terugkerende studie om bedrijven sturing te geven aan het vertalen van duurzaamheid naar de consument. Het onderzoek wordt ieder kwartaal opnieuw uitgevoerd om te kijken hoe de consument reageert op nieuwe bedrijfsinitiatieven in de groene hoek.
(Bron)
Kamer pleit voor onderzoek spoorlijn Utrecht-Breda

DEN HAAG - De Tweede Kamer pleit bij verkeersminister Camiel Eurlings voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een spoorlijn tussen Breda en Utrecht langs de A27.
Een ruime meerderheid van ChristenUnie, CDA, VVD en SP wil de verbreding van die weg en andere voorziene werkzaamheden zoals aan de brug bij Gorinchem combineren met de aanleg van de spoorverbinding.
"Als je toch gaat sleutelen aan de brug en rivierverruiming, kan je dat combineren met zo'n spoorlijn", aldus CDA'er Jan Mastwijk. ChristenUnie-collega Ernst Cramer is benieuwd of de spoorlijn daardoor goedkoper wordt.
Blijkens een onderzoek van bouwbedrijf BAMRail en ingenieursbureau Goudappel Coffeng zou een nieuwe lijn tussen Utrecht en Breda dagelijks 45.000 'nieuwe reizigers' kunnen trekken. Dat zijn er veel meer dan duizend extra per dag, waar een onderzoek uit 1999 op rekende.
Cramer wil ook weten wat de effecten zijn van de lijn op de bestaande knelpunten op de noord-zuidverbinding, zoals de A16 (Moerdijkbrug) en de A2. Als de reizigerscapaciteit op de as Utrecht-Breda wordt vergroot, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de parallel lopende A16 en A2.
"De prijs van een nieuwe spoorlijn langs de A27 moet dus beoordeeld worden in samenhang met de kosten van de eventuele verbreding van de A2 of A16 in de toekomst."
BAMRail heeft geopperd dat de aanleg van de spoorlijn Utrecht-Breda zou kunnen worden uitgevoerd in publiek-private samenwerking, in combinatie met woningbouw.
Spoorbeheerder ProRail juicht het initiatief van BAMRail toe en is bereid mee te werken aan een haalbaarheidsonderzoek. De nieuwe spoorlijn kan een bijdrage leveren aan de strijd tegen de files op de snelweg A27.
Bestuursvoorzitter Bert Klerk van ProRail heeft in het verleden al gepleit voor publiek-private samenwerking bij het aanleggen van rails. Dat is volgens hem ook een optie voor de spoorlijn Utrecht-Breda.
De verladersorganisatie EVO is ook positief. Zij noemt het "van groot belang" dat de aanleg van de spoorlijn bestuurlijk apart van de verbreding van de A27 wordt uitgevoerd.
"Wanneer dit niet gebeurt, bepaalt het langzaamste project het tempo van de uitvoering", vreest de belangenorganisatie.
(Bron)
Schoonmakers gaan verplegers helpen

SCHIEDAM - Medewerkers van schoonmaakbedrijf Gom uit Schiedam gaan verplegers helpen. Dat heeft Herman Busch directeur Zorgsupport donderdag meegedeeld.
De schoonmakers gaan naast hun traditionele taak extra services bieden.
Busch denkt daarbij aan het begeleiden van cliƫnten in de geestelijke gezondheidszorg om hun eigen kamer schoon te houden, het vervoeren van patiƫnten in ziekenhuizen en het serveren van een kopje thee voor bewoners van zorginstellingen.
"We geven patiƫnten een extra stukje service en ontlasten bovendien het verplegend personeel", aldus Busch.
Bij Gom Zorgsupport werken momenteel zevenhonderd mensen. Naar verwachting zijn dat er voor het einde van het jaar duizend.
Het bedrijf heeft voor zijn medewerkers een training ontwikkeld om de communicatie met en service voor patiƫnten te verbeteren.
(Bron)

Vroeger had je daar activiteitenbegeleiders voor...
Rookverslaving erfelijk bepaald

Mensen die het al jaren niet lukt te stoppen met roken, hebben vanaf nu een goed excuus. Rookverslaving is volgens Europese wetenschappers namelijk genetisch bepaald.
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrijft Nature. De wetenschappers hebben ontdekt dat de erfelijke genetische verandering van invloed is op ons rookgedrag. Mensen met het 'rookgen' hebben daardoor 30 procent meer kans op longkanker.
Ongeveer de helft van de mensen in Europa bezit een variant van het 'rookgen'. Het gen zorgt er niet voor dat je sneller begint, maar maakt het wel moeilijker om te stoppen met roken. Jaarlijks sterven in de Europese Unie een half miljoen mensen aan de gevolgen van roken.
(Bron)
'Water helpt alleen bij kater'

LONDEN - Het drinken van veel water is alleen maar goed tegen een kater. Verder is het een illusie dat veel water drinken goed voor de gezondheid is. Het vormt eerder een gevaar. Dit stellen twee wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania.
Veel mensen in de westerse wereld denken dat het drinken van circa acht glazen water per dag voor bijvoorbeeld een gezondere huid zorgt of een goed middel is dat helpt bij een dieet of dat reinigend werkt onder de ledenen.
Dat is volslagen onzin, aldus de wetenschappers. Er is geen enkel bewijs dat veel water drinken goed voor een mens is. Het is een misvatting en wordt bevorderd door bedrijven die mineraalwater willen verkopen.
In 1945 werd een medisch rapport gelanceerd dat stelde dat volwassenen 2,5 liter water per dag zouden moeten drinken, ongeveer een milliliter voor elke geconsumeerde calorie.
Wat het rapport vervolgens beklemtoonde maar is genegeerd, is dat die hoeveelheid meestal al in de dagelijkse voeding voorkomt.
Die misvatting is in de loop der jaren nog groter geworden door de gedachte dat voor de 2,5 liter water andere dranken zoals thee, koffie, frisdrank of bier niet meetellen. Dat is ook lariekoek, menen de onderzoekers Dan Negoianu en Stanley Goldfarth.
Veel water is gevaarlijk bijvoorbeeld voor hardlopers die steeds vaker als gevolg van watervergiftiging ineenzakken. Het kan ook leiden tot een tekort aan zout in het lichaam, waarschuwen de Amerikaanse wetenschappers.
De Nederlandse drinkwaterbedrijven relativeren deze Amerikaanse bevindingen. Een mens moet nou eenmaal, afhankelijk van zijn gewicht en geslacht, vocht innemen, beklemtoonde donderdag woordvoerder Coen Sleddering van de drinkwaterbedrijven.
Het gaat om circa 1,5 liter. Het beste vocht in Nederland voor iemands lichaam is drinkwater omdat het van goede kwaliteit is en er geen calorieƫn inzitten, aldus Sleddering van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin).
(Bron)
Koopzondag aan banden

DEN HAAG - Het kabinet stemt vrijdag in met een wetsvoorstel om het aantal koopzondagen aan banden te leggen. Gemeenten, die meer dan twaalf koopzondagen per jaar willen, kunnen gebruik maken van een 'toerismebepaling'.
Van de 443 gemeenten maken daar 157 gebruik van. In het akkoord van de coalitie is een afspraak gemaakt over de koopzondagen, omdat er oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling zou worden gemaakt.
Gemeenten die de bepaling willen gebruiken, moeten voortaan een zorgvuldige afweging maken van de belangen die in het geding zijn. Belanghebbenden kunnen dan in beroep gaan bij de rechter.
De Raad Nederlandse Detailhandel noemt het besluit onbegrijpelijk. "Een enkele bezwaarmaker of predikant kan een koopzondag tijdenlang tegenhouden", aldus een woordvoerder.
Voor veel ondernemers is een koopzondag belangrijk, aldus de raad. "Gemeenten en winkeliers zouden dat gezamenlijk moeten kunnen regelen. In Engeland bijvoorbeeld werkt dat uitstekend."
(Bron)
Man door eigen auto overreden

WUPPERTAL - Een man uit het Duitse Wuppertal is door zijn eigen auto overreden en daarbij om het leven gekomen. De man had zijn voertuig uit de garage geduwd omdat de motor niet wilde starten.
Op het sterk hellende terrein bewoog de auto zich echter zelfstandig. Bij een poging zijn wagen tegen te houden, kwam de onfortuinlijke 35-jarige eronder terecht. Hij werd tientallen meters meegesleept.
Een arts kon nog slechts diens dood vaststellen, meldden Duitse media donderdag.
(Bron)
Jules Verne koppelt aan ISS

TOULOUSE - Het onbemande Europese ruimtevrachtschip Jules Verne is donderdag aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld. De Jules Verne is het eerste van een serie vrachtschepen, Automated Transfer Vehicle (ATV), die naar het ISS gaat.
De koppeling gold als cruciaal moment voor het 20 ton zware vrachtschip en als hoogtepunt van de missie. Het ATV kan drie keer meer vervoeren dan het Russsische onbemande vrachtschip Progress, dat eveneens het ISS van voorraden voorziet.
De koppeling gebeurde geheel automatisch, een novum voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De koppeling was op een hoogte van bijna 400 kilometer boven de aarde, terwijl beide voertuigen met een snelheid van 28.000 kilometer per uur door de ruimte scheerden.
De Jules Verne werd op 8 maart vanaf lanceerbasis Kourou in Frans Guyana met een Ariane 5 draagraket gelanceerd. Niet eerder bracht de ESA zo'n complex en groot ruimtevaartuig de ruimte in.
Het ATV vervoerde ruim vijf ton aan vracht. De huidige driekoppige bemanning van het ISS wordt voorzien van brandstof, water, kleren, voedsel en instrumenten.
Verder zal het schip dienen als extra opslagruimte voor het ISS. Ook moet de Jules Verne het ruimtestation een extra duwtje omhoog geven, zodat het weer in de juiste baan om de aarde terechtkomt.
"Het Space Station zakt heel langzaam", vertelde Ed Bongers, hoofd van de technologiedivisie van het bedrijf Dutch Space bij de lancering.
"Daarom blijft het ATV ook een half jaar gekoppeld aan het ruimtestation." Dutch Space in Leiden leverde voor het project de vier zonnepanelen die het vrachtschip van energie voorzien.
Als het ATV is volgeladen met afval zal het schip loskoppelen van het ISS om daarna in augustus volledig te verbranden in de dampkring. Het is te duur om het ATV zo uit te rusten dat het veilig kan terugkeren naar de aarde.
Nog zeker vier ATV's worden naar het ISS gestuurd. De Jules Verne kostte 1,3 miljard euro. Het 10,3 meter hoge en 4,5 meter brede vrachtschip kan 7,6 ton aan lading meenemen. Samen met het in februari gelanceerde ruimtelaboratorium Columbus is het ATV de belangrijkste bijdrage van ESA aan het internationale ruimtestation.
(Bron)

TT 718 Het ISS trekt vanavond tussen 22.41 en 22.45 uur over ons land als een heldere ster van west naar oost met de schijnbare snelheid van een vliegtuig.
In Utrecht bereikt het een hoogte van 83 graden, in het zuiden het zenit.
Integriteit politie Amsterdam laat te wensen over

AMSTERDAM - Pesterijen, racistische opmerkingen en seksuele intimidatie. Hoewel vrijwel alle korpsleden van de politie Amsterdam-Amstelland ervan overtuigd zijn dat dit niet kan, komt het toch regelmatig voor op de werkvloer.
Dat bleek donderdag uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) naar de integriteit binnen het hoofdstedelijke korps.
De politie had hiertoe zelf de opdracht gegeven. "Een zeldzaam initiatief", aldus professor dr. Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde.
De resultaten liegen er echter niet om. Hoewel 97 procent van de medewerkers pesterijen op het werk niet aanvaardbaar vindt, neemt 32 procent van hen dit wel waar.
Datzelfde geldt voor racistische grappen of opmerkingen; 91 procent vindt het niet kunnen, maar ook hier ziet 32 procent het gebeuren op de werkplek.
Verder accepteert 99 procent van de ondervraagden het niet dat er seksuele intimidatie op de vloer plaatsvindt, maar komt het volgens 12 procent van de medewerkers wel voor.
Overigens waardeert driekwart van de korpsleden het huidige preventieve integriteitsbeleid. Ongeveer hetzelfde aantal vindt dat de signalen over ongewenst gedrag van collega's serieus moeten worden genomen, blijkt verder uit het onderzoek.
De korpsleiding zegt de uitkomsten te betreuren, maar ziet hierdoor kans om het integriteitsbeleid nog verder te verbeteren. Commissaris Cor Gorissen liet weten het belangrijk te vinden wat voor effect het beleid van het korps heeft en wat de perceptie en ervaringen zijn van de medewerkers.
"We staan open voor de conclusies en aanbevelingen van het rapport en willen ons beleid vernieuwen en de werking ervan blijven monitoren."
(Bron)
'Nieuwe 2CV in het najaar'

Als sinds de Citroƫn 2CV uit productie is, gaan geruchten over een wedergeboorte van deze roemruchte auto. Het zestigjarig jubileum geeft weer extra voeding aan deze roddels.
De Duitse pers lijkt het zeker te weten. Op de Autosalon van Parijs, komend najaar, wordt een concept car van een nieuwe eend getoond. Da’s geen toeval want op die beurs in 1948 werd de allereerste 2CV getoond. Een moderne variant zou een mooi cadeau zijn. De CitroĆ«n 2CV is sinds 1990 uit productie. Toen kwam in Portugal na 5,1 miljoen exemplaren een einde aan de carriĆØre van de eend.
Er wordt voor het moderne studiemodel gerept over een moderne lijnvoering, maar toch een retro-uiterlijk. Oude kenmerken als een oprolbaar dak, dunne stoelen en een dun stuurwiel keren terug. Ze geven aan de nieuwe eend een puristisch karakter.
Een moderne 2CV zou goed passen in deze tijd, waarin het downsizen van motoren en het streven naar een laag verbruik belangrijk zijn. Bovendien zijn kleine budgetauto’s op het moment mateloos populair. CitroĆ«n is daar met de 2CV dik veertig jaar specialist in geweest. Naar verluidt wordt de nieuwe concept car van CitroĆ«n voorzien van de 68 pk sterke driecilinder uit de C1. Saillant detail: die motor is afkomstig van Daihatsu.
(Bron)

Zou ie dan nog wel naar Eend klinken?
Beter slapen door hogere huidtemperatuur

Een minimale verhoging van de huidtemperatuur kan een groot effect op de slaap van een persoon hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) in Amsterdam.
Aan het instituut doet een team onderzoek naar de hersenmechanismen van slecht slapen. Uit een experiment van teamlid Roy Raymann blijkt dat door de huid 0.40 graden te verwarmen, mensen dieper gaan slapen en minder vaak wakker worden. De normale huidtemperatuur van iemand die slaapt, is 35 graden.
Vooral bij oudere deelnemers waren de effecten opmerkelijk. Voor het onderzoek werden holle buisjes in een pyjama geweven en aangesloten op een systeem. Daarmee werd de huidtemperatuur van de slapende deelnemers aangepast zonder dat ze het merkten.
De kans dat een oudere deelnemer om zes uur 's ochtends wakker werd was 58 procent. Met de wijziging in de huidtemperatuur nam deze kans af tot 4 procent.
(Bron)
'Iraanse homo mag in Engeland blijven'

AMSTERDAM - De Iraanse homoseksueel wiens asielverzoek eerder was afgewezen, mag waarschijnlijk in Engeland blijven. Dat zei staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Albayrak heeft gesproken met haar Britse collega over de zaak. Nadat het verzoek van de 19-jarige Mehdi Kazemi werd afgewezen, week hij uit naar Nederland. Ook daar kreeg hij nul op het rekest, omdat hij eerder in Groot-Brittanniƫ asiel had aangevraagd. De Britse regering heeft inmiddels aangekondigd de zaak opnieuw te bekijken.
Een meerderheid van D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en PVV eiste donderdag dat de 19-jarige Mehdi Kazemi niet wordt teruggestuurd naar Iran. Iraanse homo's kunnen rekenen op '110 zweepslagen, soms tot de dood erop volgt', aldus Boris van der Ham.
Albayrak zou moeten afwijken van een Europees asielverdrag, zodat Kazemi in Nederland asiel kan krijgen. Dit weigerde de bewindsvrouw. Het zou ondermijnend werken voor zowel een gezamenlijk Europees asielbeleid als het Nederlandse omdat het 'asielshoppen' in de hand werkt. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat een asielzoeker wiens verzoek om asiel in een land is afgewezen, het niet in een andere EU-lidstaat opnieuw mag proberen.
Als hiervan wordt afgeweken, komen er meer asielzoekers naar Nederland komen. Hierdoor zou het specifieke Nederlandse beleid niet meer te handhaven zijn. "Dan snijden we onszelf in de vingers", zei Albayrak. In Nederland worden, in tegenstelling tot in Groot-Brittanniƫ, geen Iraanse homo's uitgezet.
Albayrak heeft vertrouwen in een goede afloop. Inmiddels is Kazemi zo bekend dat hij niet meer veilig zou kunnen terugkeren naar Iran. Ook de VVD en PVV zeiden te vertrouwen op de Engelse asielprocedure. Een Kamermeerderheid is sceptischer. Albayrak moet de Kamer op de hoogte houden van de nieuwe Britse procedure. Wordt Kazemi toch teruggestuurd naar Iran, dan volgt een nieuw debat.
(Bron)

En als ie wordt opgehangen, dan debatteren ze weer?
Tieners gebruiken nepwapen voor schoolopdracht

DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft woensdag vier tieners aangehouden die in een woning aan de Surinamestraat met een nepwapen in de weer waren.
Het kwartet in de leeftijd van 15 en 16 jaar verklaarde op het bureau dat ze het wapen nodig hadden voor een actiefilm die ze in opdracht van school moesten maken.
Dat heeft de politie donderdag laten weten. Omwonenden sloegen alarm nadat ze een van de jongeren met het namaakpistool aan het eind van de middag het huis zagen binnengaan.
De politie ontdekte binnen ook nog een plastic machinepistool met demper. De vier konden met een proces-verbaal op zak naar huis. Hun ouders, die werden ingelicht, waren volgens de politie niet onder de indruk.
(Bron)

Onwijs.
De eksters bouwen verder aan hun nest (het vorige, erg grote nest waaide de populier uit bij de eer-eervorige storm), de kastanjebomen hebben al bloemknoppen, er bloeit ook steeds meer in bermen en gazonnetjes, de vogels zingen bijna de hele dag door, in de sloten drijft zoals altijd rond deze tijd veel drabbig spul dat omhoog gekomen is van de bodem - dat zit straks vol afgevallen populierenaartjes en dan verdwijnt het ineens, waarna het water glashelder is.
De berm waar ik weer dagelijks langskom is nu bruin-wit-groen (bruin van de takken, wit van de bloesem hoewel er nog wat roze tussen gesmokkeld is, en groen van het uitlopend blad).
Ik zag het eerste bijna-bloeiende fluitekruid, een slootkant vol dotters, en ik wens niet te geloven dat we weer naar kou en regen gaan. Dat dat even genoteerd is.

woensdag, april 02, 2008

Trein ramt truck op overweg

AMSTERDAM - Een trein is woensdagochtend op een bewaakte overweg in Hoek van Holland op een vrachtauto gebotst. Daarbij is de trucker gewond geraakt.
Een traumahelikopter en de brandweer zijn ingezet om hulp te verlenen. Treinreizigers moeten tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Haven rekening houden met vertragingen van meer dan een uur.
De stoptrein botste rond 09.40 uur op de kleine vrachtwagen. Dat gebeurde op een overweg die met bomen is beveiligd, op de Slachthuisweg.
(Bron)
Weduwe Belgische hoerenloper eist schadevergoeding

BRUSSEL - Een weduwe van een man die vorig jaar in een bordeel overleed aan de gevolgen van drugsgebruik en electroshocks eist 1,4 miljoen euro van de hoeren die hem een sm-beurt hebben gegeven.
Dat schrijft het dagblad Het Nieuwsblad woensdag.
De man bezocht in de nacht van 23 op 24 december de twee prostituees die hem via tepelklemmen elektroshocks toedienden.
Ook nam hij in het bordeel een cocktail van cocaĆÆne, xtc en champagne. Tijdens de sm-sessie bezweek de man.
Zijn weduwe beschuldigt de twee prostituees van nalatigheid omdat ze hem alleen een natte handdoek in de nek hebben gelegd terwijl ze op de ambulance wachtten en bijvoorbeeld geen reanimatietechnieken hebben toegepast.
Ook zouden de meisjes volgens de advocaat van de vrouw te laks met het electroshocktoestel zijn omgesprongen.
(Bron)

Misschien hadden ze 'm nog een paar shocks moeten geven...
Te makkelijk werk maakt hersenen 'lui'

MAASTRICHT - Bij mensen die onder hun opleidingsniveau werken, verminderen op den duur de zogenoemde cognitieve vaardigheden: hun geheugen, uitdrukkingsvermogen, denksnelheid en flexibiliteit worden slechter.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Oxford Economic Papers.
Het onderzoek staaft de 'use it or lose it' hypothese: hersenfuncties verslechteren als ze niet worden gebruikt.
Ook het omgekeerde geldt volgens de onderzoekers. Wie op een hoger niveau werkt dan hij is opgeleid, loopt een kleiner risico dat zijn cognitieve vaardigheden aftakelen.
De economen en neuropsychologen gebruikten voor hun onderzoek testgegevens van 447 mensen.
(Bron)
Hulpverlening in nood door hoge voedselprijzen

KHARTUM - Het Wereld Voedsel Programma van Verenigde Naties (WFP) is nauwelijks meer in staat zijn werk goed te doen. De prijzen van voedsel zijn enorm hoog en de rijke landen die extra geld moeten geven doen dat niet of slechts mondjesmaat.
De hulpverlening in veel arme landen komt al zo in het geding dat grootschalige voedselrellen en politieke onrust dreigen. De eerste voortekenen daarvan zijn er al in Egypte, Pakistan en Indonesiƫ.
"Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", zegt de Belg Pascal Johannes in de jongste editie van The Los Angeles Times. Het hoofd inkoop van voedsel voor het WFP in Sudan heeft tegenwoordig de grootste moeite om de hulpverlening te regelen.
Van de hongerige vluchtelingen in de crisisregio Darfur tot schoolkinderen in het door geweld getraumatiseerde Zuid-Sudan, allen kampen met de haperingen in de internationale hulp.
(Bron)

Die mensen daar kunnen ons geen flikker schelen. Dat blijkt uit alles. Zolang ze maar niet hierheen komen.
Recordhoeveelheid peren geoogst

VOORBURG - Nederlandse fruittelers hebben in 2007 een recordhoeveelheid peren geoogst: 260 miljoen kilo. Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De groei werd onder meer veroorzaakt doordat er meer peren per boom werden geplukt.
Ook het aantal geoogste appels steeg. Vorig jaar haalden telers 391 miljoen kilo appels uit de bomen, 26 miljoen kilo meer dan in 2006. Door het goede weer groeide er gemiddeld 9 procent meer appels aan een boom.
40 Procent van de appels en peren komt uit de Betuwe en omgeving, 15 procent uit Flevoland en de kop van Noord-Holland.
(Bron)
Overstappen op station moet makkelijker

AMSTERDAM - Overstappen en wachten op trein-, bus- en metrostations weerhoudt veel Nederlanders ervan met het openbaar vervoer te reizen.
Daarom gaat de Stadsregio Amsterdam bij wijze van proef proberen het reizigers op station Amsterdam-Duivendrecht zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken.
Een woordvoerder van de Stadsregio bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf. Een projectmanager gaat de komende maanden kijken tegen wat voor ergernissen reizigers op het station aanlopen.
Zo wil hij weten hoe ver ze moeten lopen van bijvoorbeeld de bus naar de trein of hoe lang ze moeten wachten op hun aansluiting.
In het najaar komt deze onderzoeker met concrete aanbevelingen om het overstappen op Duivendrecht gemakkelijker en aangenamer te maken. Verbetering van reisinformatie en verkorting van looproutes behoren tot de opties.
(Bron)
Rapper aangehouden voor bedreigen Wilders

ROTTERDAM - De politie heeft woensdag een Rotterdamse rapper aangehouden omdat hij in een rap politicus Geert Wilders zou hebben bedreigd.
Dat heeft zijn advocaat Haroon Raza woensdag gezegd. Wilders heeft aangifte tegen Mo$heb gedaan. De Rotterdammer meldde zich in de ochtend voor verhoor op het politiebureau. Daarop werd hij aangehouden.
In de tekst van zijn nummer Wie Iz De Volgende, dat op internet is verschenen, zegt hij dat het "bam bam" is als hij de PVV-leider tegenkomt.
Volgens de rapper moet die dat "niet zien als een bedreiging, maar als een meningsuiting". Mo$heb wil vrede en rust. "Je veroorzaakt onrust."
Het nummer begint met dat Pim Fortuyn en Theo van Gogh over moslims hadden gepraat en vervolgens werden "afgeknald".
"Als je zo doorgaat, ben jij de volgende." Daaraan voegt hij snel toe dat dat niet door hem zal gebeuren. "Een echte moslim doet geen vlieg kwaad."
Wel maakt hij in Wie Iz De Volgende Wilders onder meer uit voor een etter, goorlap en arme stakker. Hij eist dat de PVV-voorman zijn abnormale uitspraken terugneemt.
De advocaat, die namens meerdere mensen aangifte deed tegen de politicus, is woedend. "Wilders loopt vrolijk buiten rond en mijn cliƫnt zit vast."
(Bron)
Boete in restaurant voor bord niet leegeten

WOERDEN - Koninklijk Horeca Nederland (KHN) juicht het toe om restaurantgasten te 'beboeten' met een bon van 10 eurocent, als zij hun bord niet leegeten. Het geld komt ten goede aan een project in het Afrikaanse Sierra Leone.
"Alle initiatieven voor het goede doel dragen we een warm hart toe. Zeker als het op vrijwillige basis gebeurt. Een boete vind ik dan ook zwaar uitgedrukt, ik zou eerder spreken van een maatschappelijke bijdrage", zei een woordvoerder van KHN woensdag.
Het idee om klanten te 'beboeten' komt van een medeoprichter van een Rotterdamse liefdadigheidsorganisatie.
Van 10 eurocent kan iemand in het straatarme Sierra Leone een dag eten. Mensen die hun bord niet leegeten en de boete niet willen betalen, mogen de bon weigeren.
KHN zal het initiatief niet ondersteunen. "We bestaan dit jaar 125 jaar en komen zelf met een actie voor het goede doel. We halen later dit jaar geld op voor zwervers in Nederland", aldus de zegsman.
(Bron)
Amsterdammer mag huis niet roze verven

AMSTERDAM - Een Amsterdammer die de voorgevel van zijn huis roze verfde, moet een dwangsom betalen als hij zijn woning niet overschildert. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
De man had hoger beroep aangetekend tegen de boete die het stadsdeel Oud-Zuid hem had opgelegd als hij het pand niet weer een matte, bruine kleur zou geven.
De inwoner van de hoofdstad nam de voorgevel van zijn huis in september onder handen, maar Oud-Zuid was daar niet blij mee.
De woning aan de Saenredamstraat zou te veel afwijken van naastgelegen panden en het negentiende-eeuwse karakter van de wijk. Ook zou de roze kleur in strijd zijn met de welstandseisen.
(Bron)

dinsdag, april 01, 2008

Het raam op de kattenkier is vandaag knap fris, en het is ook erg donker :-(
Meer microbloedingen in hersenen van ouderen

ROTTERDAM - Bij zestigplussers blijken drie tot vier maal meer microbloedingen in de hersenen voor te komen dan tot nog toe was aangenomen.
Ruim 20 procent van de ouderen heeft dergelijke kleine bloedingen. Dat blijkt uit onderzoek door het Erasmus MC in Rotterdam. De onderzoekers maakten de resultaten dinsdag bekend.
Microbloedingen lijken te wijzen op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. De onderzoekers konden ze zichtbaar maken door nieuwe beeldvormende technieken.
De microbloedingen beschadigen de hersenen. Die bestaan uit lichte ijzerafzettingen uit de rode bloedcellen. Het onderzoek kan helpen in de behandeling van beroertes en dementie.
Het Erasmus MC deed het onderzoek onder 1062 mensen van gemiddeld zeventig jaar. Het totaal aantal microbloedingen lag hoog en nam toe met de leeftijd. Bij mensen van zestig tot en met 69 lag het rond 18 procent en bij mensen boven de tachtig op 38 procent.
Mensen met een bepaalde genafwijking die een hoger risico op de ziekte van Alzheimer geeft, hebben een duidelijk hoger aantal bloedingen dan mensen zonder deze genvariant. Risicofactoren, zoals roken, bepalen de plaats van de beschadiging.
(Bron)
Grootschalig kindermisbruik in Australiƫ

SYDNEY - In Zuid-Australiƫ zijn de afgelopen tientallen jaren honderden pleegkinderen misbruikt. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport naar seksueel misbruik van kinderen.
Sommige pleegkinderen werden onder meer misbruikt op feestjes van pedofielen, aldus voormalig rechter Ted Mullighan, die drie jaar aan het onderzoek heeft gewerkt. Ook pleegouders, sociaal werkers, leraren en priesters waren bij de zaak betrokken.
"Ik was niet voorbereid op de horror van seksuele wreedheden en uitbuiting van kleine kinderen en kwetsbare jongeren in de staatszorg door mensen in vertrouwensposities", aldus Mullighan.
Volgens de politie is in 170 gevallen aangifte gedaan, waarbij 434 verdachten zijn betrokken. Tot dusver zijn twee arrestaties verricht.
De onderzoekscommissie heeft in totaal 792 mensen gehoord die sinds de jaren dertig seksueel zouden zijn misbruikt door in totaal 1733 verdachten. Zeker 240 mensen vielen onder de jeugdzorg op het moment dat ze werden misbruikt.
Volgens Mullighan bevonden de verdachten zich in alle mogelijke organisaties, waaronder kerkinstellingen, het Leger des Heils, pleeggezinnen en staatsinstellingen.
De Australische premier Mike Rann reageerde geschokt op het 600 pagina's tellende rapport. "Mijn maag draaide om, het maakte me fysiek ziek", aldus Rann. Hij zei dat de staat formeel zijn excuses zal aanbieden aan de slachtoffers en dat de overheid schadeloosstelling zou moeten betalen.
(Bron)
Nieuw wereldrecord onder-water-strijken

MELBOURNE - Een groep van 72 duikers heeft bij het Australische Melbourne het wereldrecord onder-water-strijken gevestigd. Ze sprongen in duikpak van een pier bij Melbourne uitgerust met strijkplanken en strijkijzers en het te strijken goed.
De eigenaardigheid is populair in Australiƫ en heet er 'extreme ironing'. Het vorige record stamt uit 2005 en stond op zeventig strijkende duikers of duikende strijkers.
Dat werd in een zwembad in Geelong gevestigd, ook in de buurt van Melbourne.
De groepering Extreme Ironing maakte het nieuwste record dinsdag bekend. Op hun website prijzen ze deze "nieuwste gevarensport" aan als "een combinatie van de sensaties van extreme activiteiten buitenshuis met de voldoening van een goed gestreken overhemd".
EĆ©n van de deelnemers, Debbie Azzopardi, zei dat de recordpoging afgelopen zaterdag op drie meter diepte is gedaan. De plaatselijke politie heeft geholpen het te registreren ten behoeve van het Guinness Book of Records.
"Het was geweldig, terwijl we streken kwamen er vissen voorbij waaronder en pijlstaartrog," aldus Azzopardi.
(Bron)

Tuurlijk.
Na ruim veertig jaar weer schop in de grond Stonehenge

LONDEN - Na meer dan veertig jaar hebben wetenschappers weer een spade in de grond gezet bij Stonehenge, de geheimzinnige 'stenencirkel' in het zuidwesten van Groot-Brittanniƫ.
Maandag begon volgens Britse onderzoekers een nieuw veldonderzoek, bedoeld om het mysterie van Stonehenge definitief te ontrafelen.
Het prehistorische monument stelt vorsers al lang voor raadsels. Niemand weet hoe het tot stand kwam, waarvoor het diende en wie het bouwden.
Het jongste onderzoek richt zich vooral op de binnenste cirkel van stenen, die als eerste ontstond en waar de sleutel tot mogelijke antwoorden ligt, aldus de BBC.
Deze omroep sponsort de werkzaamheden en via het programma Timewatch zijn de vorderingen van het onderzoek te volgen.
Volgens sommigen is Stonehenge door buitenaardse wezens gebouwd, anderen zeggen weer dat het een plaats was om de zon te eren of om dodenrituelen te houden.
De jongste theorie is dat Stonehenge werd gebruikt als een plaats waar lichaam en geest tot rust konden komen en waar zieken weer beter werden, een soort prehistorisch wellnesscentrum.
De laatste keer dat archeologen de schop ter hand namen was in 1964. Stonehenge staat sinds 1986 op de lijst van werelderfgoed van de Verenigde Naties.
(Bron)
Seks hoeft geen uren te duren

Therapeuten hebben een nieuwe standaard gezet voor de duur van de seksuele daad. Volgens hen is drie tot zeven minuten al bevredigend.
Onderzoekers vroegen vijftig leden van de Amerikaanse Society for Sex Therapy and Research om een vragenlijst over de daad in te vullen. Deze psychologen, relatietherapeuten en sociale werkers hebben samen duizenden patiƫnten met seksuele problemen gezien.
Volgens hen bestaat bij veel mensen het vooroordeel dat seks lang zou moeten duren. Liefst langer dan een half uur. Volgens de professionals leiden deze irreƫle ideeƫn tot teleurstellingen. Uit de vragenlijsten kwam een nieuwe richtlijn voor penetratie naar voren.
EĆ©n tot twee minuten is te kort, drie tot zeven minuten noemen de therapeuten bevredigend. Ideaal is volgens hen de werkelijke daad zeven tot dertien minuten te laten duren. Meer dan tien minuten tot een half uur vinden ze te lang.
Natuurlijk mag het voor- en naspel wel wat langer duren. De therapeuten hopen dat mensen hierdoor wat realistischer tegen hun seksleven aankijken en daarmee seksuele problemen kunnen voorkomen.
(Bron)
Steeds meer treinen op Betuweroute

DEN HAAG - Het transport over de Betuweroute zit driekwart jaar na de ingebruikname aan de maximale capaciteit. Sinds begin dit jaar rijden er wekelijks tussen de 75 en negentig treinen over de 4,7 miljard euro kostende goederenspoorlijn.
Dat meldde minister Camiel Eurlings van Verkeer dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De capaciteit van de spoorlijn is nog altijd beperkt wegens noodzakelijke veiligheidstesten met de systemen en de locomotieven.
Op dit moment kan er slechts om de anderhalf uur ƩƩn trein per richting rijden over het tracƩ.
Vanaf mei, als de testfase is afgerond, gaat de capaciteit fors omhoog. Tegen die tijd vervallen de beperkingen voor locomotieven en kan het aantal ritten verder worden uitgebreid.
Spoorbeheerder Keyrail verwacht met name een groeispurt met ingang van de nieuwe dienstregeling eind dit jaar. Dan moeten er dagelijks vijftig goederentreinen per richting over het spoor tussen de haven van Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland snellen.
Eind 2013 moet dat aantal zijn verdriedubbeld naar 150 per dag per richting. Om dat te halen, is het wel noodzakelijk dat Duitsland het voorgenomen derde spoor tussen de Duitse grens en Oberhausen tijdig oplevert.
De Betuweroute is sinds half juni vorig jaar in gebruik. De eerste maanden van het zogenoemde 'ingroei-jaar' reden er slechts mondjesmaat goederentreinen over de lijn.
(Bron)
Belgische kinderen van Italiaanse berg gered

CAVE DEL PREDIL - Italiaanse reddingswerkers hebben dinsdagochtend met helikopters een groep van 38 Belgische tieners van een berg gehaald.
De toeristen waren de dag ervoor in Sloveniƫ een berg opgegaan en op 1600 meter hoogte verdwaald in de diepe sneeuw.
Eerder meldden Italiaanse en Duitse media dat het om Nederlandse kinderen ging. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei dat het geen Nederlanders zijn, maar Belgen.
De jongeren konden met een sms de autoriteiten op de hoogte stellen van hun benarde situatie. Die konden in eerste aanleg alleen dekens, warme kleding en voedsel brengen.
Bij daglicht konden de tieners ongedeerd worden gered. Enkelen zouden alleen wat schaafwonden hebben overgehouden aan hun hachelijke avontuur, maakte de reddingsbrigade van het Italiaanse Cave del Predil bekend.
Het gaat om een groep meisjes in leeftijd variƫrend van veertien tot twintig, meldden Italiaanse media dinsdag. Aan de reddingsoperatie in Sella Mogenza namen Italiaanse en Sloveense helikopters deel.
(Bron)

Logisch om een berg op te gaan zonder noodspullen.
Soms krijg ik toch wat positievere gevoelens over kindermishandeling.
Vooral als ik Kees drie keer achter elkaar hoor. (En als je dit niet kunt volgen, wees blij.)

maandag, maart 31, 2008

Aantal paddenstoelen blijft dalen

VOORBURG - Het aantal paddenstoelen in de Nederlandse bossen blijft dalen. Vooral de soorten die gevoelig zijn voor stikstof zijn sinds 2000 in aantal gedaald, zo meldt het Centraal Bureau van de Statistiek maandag.
De laatste jaren is de neerslag van stikstof en zwavel uit de lucht wel afgenomen, maar dat heeft niet geleid tot een herstel van de paddenstoelen. Er komen in Nederland ongeveer 3500 soorten paddenstoelen voor. Daarvan staan er vijfhonderd op de "rode lijst". Dat betekent dat ze bedreigd of ernstig bedreigd worden. Bijna tweehonderd soorten zijn al verdwenen.
(Bron, artikel)
Twee jaar geƫist tegen politieman voor verkrachting

UTRECHT - Tegen een 40-jarige brigadier van de politie Utrecht is maandag twee jaar gevangenisstraf geƫist. De officier van justitie in Utrecht achtte bewezen dat de 40-jarige Mohamed K. uit Nieuwegein een vrouw heeft verkracht en zijn ambtsgeheim heeft geschonden.
De Utrechtse wijkagent sprak zijn mond voorbij over een moordonderzoek in Utrecht in september. Tijdens een afgeluisterd tapgesprek vertelde K. verder aan een vriend hoe hij de nacht ervoor in Breda op gruwelijke wijze een vrouw had verkracht.
De politie zocht de vrouw, die verklaarde dat er van het verhaal van K. niet veel klopte. Maar hij zou haar wel met een pistool tot seks hebben gedwongen.
K. hield in de rechtbank vol dat het verhaal dat hij aan de vriend had verteld totaal was verzonnen. Hij had geen seks gehad met de vrouw.
Zijn advocaat Peter Plasman hield de rechtbank in een urenlang pleidooi voor dat van de verklaringen van het slachtoffer niets klopte. De vrouw herinnerde zich de verdachte niet eens. De verkrachting was haar door de politie aangepraat, stelde de raadsman.
De officier van justitie vroeg daarop aanhouding van de zaak om op het uitgebreide pleidooi te kunnen reageren. Maar de verdachte vroeg om directe afhandeling.
De officier van justitie gebruikte een korte schorsing van de zaak om het politieverhoor van het slachtoffer nog eens te beluisteren. De officier kon zo de raadsman op een paar onjuistheden betrappen.
Hij noemde het pleidooi indrukwekkend, maar ook suggestief en op punten aantoonbaar onjuist. De officier bleef bij zijn eis.
(Bron)
Zes gewonden bij treinongeluk

ENKHUIZEN - Zes mensen zijn maandag lichtgewond geraakt doordat hun trein op het station van Enkhuizen tegen het stootblok reed. Dit heeft een woordvoerder van de politie maandagmiddag bekendgemaakt.
Volgens een woordvoerder van ProRail reed de stoptrein van Amsterdam naar Enkhuizen omstreeks 14.10 uur door nog onbekende oorzaak tegen het stootjuk op het eindstation.
Het overige treinverkeer ondervindt geen hinder van het ongeval.
(Bron)
Bijna geen duiven meer op de Dam

AMSTERDAM - Veel duiven op de Dam in Amsterdam hebben zich verplaatst naar andere delen van de stad.
Dat komt doordat hun til op de parkeergarage van de Bijenkorf in februari wegens een verbouwing weg moest, maar het stadsdeel Centrum nog geen nieuwe plek voor het onderkomen heeft kunnen vinden.
Dat zei een woordvoerster van de Dierenbescherming maandag. Volgens haar nemen de overlast en het aantal vogels hierdoor mogelijk toe. Ook is ze bang dat sommige duiven doodgaan.
Van de drie- tot vierhonderd beesten die voorheen op de parkeergarage nestelden, zijn er nog maar circa 75 over. De rest is op zoek gegaan naar andere plekken om een nestje te bouwen. In de til werden de eieren van de duiven vervangen door kalkeieren, waardoor de populatie afnam. Dat gebeurt nu niet meer.
Vrijwilligers mogen tot dinsdag wel nog voer strooien op de parkeergarage, maar daarna niet meer. De woordvoerster van Dierenbescherming noemt het "heel erg triest" dat er niet op tijd een nieuw onderkomen voor de vogels is.
Een woordvoerder liet weten dat Amsterdam-Centrum de zorgen van de Dierenbescherming deelt. Volgens hem is het stadsdeel "heel ver" met het vinden van een nieuwe locatie. Voor de winter moeten de vogels weer in hun til terecht kunnen.
De duiven in de Amsterdamse binnenstad veroorzaken jaarlijks flinke financiƫle schade. Ze poepen monumentale gebouwen onder en zorgen voor verstopte regenpijpen en dakgoten door daar nestjes te bouwen. Het stadsdeel zette daarom in 2004 een duiventil neer om de beesten daar naartoe te lokken. [En zodat die eieren vervangen konden worden.]
(Bron)
Man snapt flirtende vrouw niet

AMSTERDAM - Vrouwen verspillen veel tijd aan het versieren van mannen. Ze kunnen net zo goed gewoon aardig doen. Mannen zien namelijk dat verschil helemaal niet zo goed, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Mannen hebben veel moeite met subtiele gebaren die vrouwen maken. Ze vergisten zich met name tussen vrouwen die gewoon vriendelijk tegen ze doen met versierpogingen.
Vrouwen kunnen subtiele signalen veel beter onderscheiden. Toch zijn de verschillen tussen mannen onderling groot. Volgens de onderzoekers zijn er ook mannen die erg goed zijn in het lezen van lichamelijke signalen.
In totaal 300 mannelijke en vrouwelijke studenten van de universiteit van Indiana deden mee aan het onderzoek. Elke man kreeg 280 foto's te zien van vrouwen die hij moest beoordelen. Hij kon deze onderverdelen in vriendelijk, seksueel geĆÆnteresseerd, verdrietig of afwijzend.
(Bron)
Vandaag voor het eerst massaal: bijen en hommels.
Een basisschool hier heeft vandaag alle kids een brief meegegeven. Uit onderzoek zijn aanwijzingen gekomen dat netter kleden ook leidt tot nettere omgangsvormen. Dus zijn er nu kledingregels voor leerlingen en personeel.
De heren moeten een lange broek aan (geen driekwart), overhemd en spencer of jasje, en eventueel een stropdas.
De dames moeten een rok of jurk aan, met blouse, lang haar moet in strikjes of een vlecht. Spijkerstof is niet toegestaan.
De betreffende basisschool is een van de aangewezen scholen waar ze dus verder gaan experimenteren, en dat experiment begint morgen - de schoolinspectie stuurt ook een afvaardiging dus de ouders moeten wel meewerken.
Er waren al ouders overstuur geraakt, dat hun kind alleen maar spijkerbroeken heeft en dat hun dochter niet in een jurk te krijgen is en pertinent geen staartje wil.
Nu maar hopen dat ze voor schooltijd nog even op de kalender kijken.

zondag, maart 30, 2008

Veel meer bomen gekapt en bedreigd dan gedacht

HILVERSUM - Meer dan 100.000 bomen worden bedreigd door de zaag of zijn de afgelopen twee maanden al gerooid.
Dat bleek zondag uit een inventarisatie van het Meldpunt Kappen! dat zeven weken geleden van start ging.
Het meldpunt is een uitvloeisel van het Project Kappen! van het radioprogramma Vroege Vogels en de Bomenstichting.
Het aantal van 100.000 is veel meer dan de Bomenstichting verwacht had. Ook overtrof het aantal meldingen, 1100, de verwachtingen.
"Dat er zoveel bomen omgaan in het kapseizoen heeft ons onaangenaam verrast. Het zijn er meer dan we tot nu toe dachten of vreesden", zegt Edwin Koot van de Bomenstichting.
Steeds vaker worden oude bomen het slachtoffer van de kaplust van gemeenten. In de afgelopen 10 jaar is 10 procent van de monumentale bomen uit Nederland verdwenen.
Door menselijk ingrijpen bereiken steeds minder bomen de leeftijd van 100 jaar. En juist die oude bomen zijn ecologisch belangrijk. "Ze zijn hooguit een beetje ziek, te vergelijken met een verkoudheid. Er zijn maar weinig bomen terminaal ziek, dus kappen is veelal onnodig", aldus Koot.
De Bomenstichtig gaat de problemen aankaarten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Wanneer over een halfjaar het nieuwe kapseizoen begint, wordt het Meldpunt Kappen! weer actief.
(Bron)

Het verbaast me niks. Ik las in een lokaal krantje weer een mooi verhaal over uitbreiding van Utrecht, waarbij in een 'natuurrijk gebied' nu 75 huizen staan. Omdat steeds meer mensen in het groen willen wonen, gaan ze daar wat huizen bijzetten, 5000-7000, denken ze. Dan is het dus niet groen en polderig meer, en de gemeente Utrecht kennende wordt er in de bouwfase nog effe iets meer gerooid dan gepland en iets meer vernaggeld dan bedoeld.
En met wat mazzel gaat het zoals in Leidsche Rijn, waar eerst (veel) minder groen bleef dan bedoeld, en oh ja, vergeten, we leggen ook even een snelweg door uw wijk, is niet erg hĆØ, sja, waren we effe vergeten te vertellen.
Groen wonen op z'n Utregs, dat is groen van nijd...
TomTom nekt dronken automobilist

TILBURG - Een 24-jarige Tilburger zal in de nacht van zaterdag op zondag hebben gebaald van zijn dure navigatiesysteem.
Dankzij zijn TomTom wist de politie de dronken man te achterhalen, nadat hij een verkeersongeval had veroorzaakt.
De man, die reed in een auto van een kennis uit Limburg, gaf een taxichauffeur bij een kruising geen voorrang en reed pardoes op de taxi in.
Na het ongeval rende de veroorzaker te voet weg, in de hoop de politie te ontlopen.
Deze wist echter het woonadres van de man te achterhalen door de aanwijzingen in het geheugen van de TomTom te volgen. Op het laatst geprogrammeerde adres vond de politie de dronken man.
De verdachte is militair en is daarom overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.
(Bron)
'Spaarlampen hebben slechte invloed op epilepsiepatiƫnten'

AMSTERDAM - Energiebesparende gloeiampen zijn mogelijk schadelijk voor mensen die lijden aan epilepsie. Het licht dat een spaarlamp uitstraalt zou bij patiƫnten symptomen veroorzaken die overeenkomen met een beginnende aanval. Dit schrijft de Britse krant Daily Mail zondag.
Patiƫnten klagen ondermeer over duizeligheid, gezichtsverlies en een onbehaaglijk gevoel. De oorzaak van de verschijnselen is nog onbekend.
Spaarlampen zijn momenteel regelmatig onderwerp van klimaatcampagnes. Het alternatief voor de klassieke gloeilamp is energiebesparend en dus beter voor het milieu.
(Bron)
Duizenden Franse invaliden de straat op

PARIJS - Duizenden invaliden, zieken en sympathisanten hebben zaterdag in Parijs gedemonstreerd voor een menswaardiger inkomen. Veel betogers gingen in een rolstoel of met krukken de straat op.
De organisatie sprak over 30.000 deelnemers bij de "opstand van de gehandicapten". De demonstranten droegen leuzen mee als Invaliditeit Betekent Armoede of 628 Euro Per Maand Is Geen Koopkracht, Maar Niets.
Volgens belangengroeperingen leeft de grote meerderheid van de Franse gehandicapten onder de armoedegrens van 817 euro per maand. Een op de vijf invaliden die kan werken, heeft geen baan.
Hulporganisaties eisen het wettelijk minimumloon van 1280 euro. Zij vinden het aanbod van president Nicolas Sarkozy onvoldoende.
Hij kondigde vijf dagen voor de betoging aan de bijstand van 628 euro voor 810.000 gehandicapten met ongeveer 5 procent te verhogen.
Tijdens de verkiezingscampagne had Sarkozy nog een stapsgewijze stijging van 25 procent beloofd.
(Bron)
Boze automobiliste rijdt in op politiescooters

AMSTERDAM - Twee politiemensen zijn zaterdag aangereden door een 21-jarige automobiliste uit Amsterdam die boos was vanwege een bekeuring.
De scootersurveillanten raakten lichtgewond. De Amsterdamse is aangehouden, liet de politie weten.
De vrouw kreeg in eerste instantie een boete omdat zij had geparkeerd op een parkeerplaats voor invaliden. Na de afhandeling reed zij boos, tegen het verkeer in, weg.
De surveillanten gingen achter haar aan om haar daarop aan te spreken. De bestuurster stopte wel, maar gaf gas toen de agenten vroegen of ze aan de kant wilde gaan. Daarbij raakte zij de scooters en de agenten.
(Bron)

Waarna de agenten natuurlijk zeiden: 'Oh, u vindt het niet leuk dat we u beboeten wegens lomp en fout gedrag? En dat uit u door ons plat te willen rijden? Nah, laat die boetes dan maar zitten.'
Poederbrief blijkt uitnodiging strandfeest

LEIDEN - De 'poederbrief' die zaterdagmiddag voor veel commotie zorgde in verpleeghuis Zuydtwijck in Leiden blijkt een uitnodiging voor een strandfeest te zijn. Dat heeft de politie gemeld.
Personeelsleden van het verpleeghuis waarschuwden om 14.00 uur de politie nadat zij in een envelop een poederachtige substantie hadden aangetroffen.
Omdat de politie de mogelijkheid van een antraxaanval niet uit kon sluiten, werd het verpleeghuis direct afgesloten.
Na onderzoek bleek het echter om zand te gaan, die een uitnodiging voor een strandfeest begeleidde.
Zo'n tweehonderd mensen die de hele middag in het afgesloten gebouw moesten blijven, konden rond 18.00 uur het pand weer verlaten. Zij bleven de hele middag rustig onder de situatie, aldus de politie.
De politie heeft gesproken met de afzender van de brief en spreekt over een "ongelukkig misverstand". De organisator van het feest heeft ongeveer duizend uitnodigingen verstuurd.
(Bron)
Dronken vrouw opent fietsslot met bijl

OSS - De politie heeft zaterdagmiddag in Oss een dronken vrouw aangehouden die met een bijl op haar eigen fiets stond in te hakken.
De 54-jarige dame, die danig onder invloed van alcohol bleek, probeerde met een bijl en een hamer haar fietsslot open te krijgen. Zij trok met haar opmerkelijke actie de aandacht van twee agenten.
Deze vroegen de hakgrage vrouw zich te legitimeren, maar dat lukte haar niet, waarna ze naar het bureau werd meegenomen.
Hier bleek ze wel haar legitimatie bij zich te hebben. Na onderzoek bleek het om haar eigen fiets te gaan en werd de dronkaard weer vrijgelaten.
De bijl en de hamer zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Waarom de vrouw de werktuigen bij zich had, is niet bekend.
(Bron)