zaterdag, augustus 23, 2008

Automobilist op A58 gewond door ingooien ruit

TILBURG - Een 54-jarige automobilist uit Lage Zwaluwe is vrijdagavond op de A58 gewond geraakt, vermoedelijk doordat onbekenden een voorwerp tegen een zijruit van zijn auto gooiden. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De man reed rond middernacht over de rijksweg, komende uit de richting van Eindhoven, ter hoogte van Tilburg.
Hij hoorde plotseling een klap en raakte gewond aan zijn hals en gezicht door rondvliegende glassplinters.
Bij een tankstation waarschuwde hij de politie. Agenten hebben vervolgens tevergeefs bij verschillende viaducten over de A58 in de omgeving van Tilburg naar sporen gezocht.
Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.
(Bron)
Financiering rond van miljardeninvesteringen spoor

DEN HAAG - De benodigde 4,5 miljard euro aan extra investeringen in het spoor die verkeersminister Camiel Eurlings ambieert, zijn veiliggesteld.
Haagse bronnen bevestigden zaterdag een bericht in De Telegraaf dat de bewindsman de financiering rond heeft. Officieel wordt het nieuws bekendgemaakt op Prinsjesdag.
Eurlings presenteerde in november vorig jaar een actieplan voor het spoor voor de periode tot 2020, die een jaarlijkse groei van het aantal reizigers met 5 procent mogelijk moet maken.
Dat plan voorziet in extra capaciteit, vooral in de Randstad en op de verbindingen naar Arnhem en Noord-Brabant.
Eurlings wil mede zo Nederlanders verleiden om vaker de trein te pakken of een combinatie van trein en fiets/auto.
Het kabinet gaf zijn zegen aan het actieplan, maar de financiële dekking bleef lang een vraagteken.
De Nederlandse Spoorwegen zelf investeren de komende jaren miljarden in nieuwe treinen en ontwikkeling van stations.
Het Nederlandse spoornetwerk is een van de drukst bereden ter wereld. Verdubbeling van het spoor is op een aantal trajecten nodig, vooral in de Randstad. Op andere plaatsen moeten inhaalsporen worden aangelegd.
Verder wil Eurlings perrons verlengen, zodat er langere treinen kunnen stoppen. De ambitieuze plannen moeten op termijn het reizen zonder spoorboekje mogelijk maken.
Op de belangrijkste trajecten in en rondom de Randstad rijden dan zes intercity's en zes stoptreinen per uur, waardoor een soort metroachtig systeem ontstaat.
(Bron)
Laptop voor elk kind in Niue

ALOFI - Het piepkleine eilandstaatje Niue in de Grote Oceaan is het eerste land ter wereld waar alle kinderen een laptop hebben gekregen.
De kinderen hebben de gratis computers te danken aan de Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie 'Een Laptop Per Kind (OLPC)', berichtte de BBC vrijdag.
Afgelopen week werden de vijfhonderd laptops uitgedeeld aan leerlingen van basis- en middelbare scholen. De sterke en waterbestendige computers zijn speciaal ontworpen voor kinderen in ontwikkelingslanden.
Het is niet de eerste keer dat Niue vooroploopt in het technologische tijdperk. In 2003 was Niue het eerste land dat zijn inwoners gratis draadloos internet verschafte. Op het eiland in Polynesië wonen circa 1500 mensen.
(Bron)
Jonge tweeverdiener moet weg naar markt weer vinden

ENSCHEDE - Marktkooplieden willen niet langer voornamelijk grijzende klanten aan hun kraam zien, maar ook jonge tweeverdieners. De Amsterdamse wijk Zeeburg krijgt daarom volgend voorjaar een experimentele 'markt van de toekomst', die ook 's avonds is geopend.
De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) verwacht binnenkort het groene licht te krijgen voor de moderne markt, waarvoor volgens voorzitter Henk Achterhuis al veel gemeenten belangstelling hebben getoond. "We willen een markt met een bedrijfsleider en een marketingplan, die is afgestemd op de doelgroep en de omgeving van de betreffende markt."
De vereniging wil zich daarmee losweken van de opzet van traditionele markten, waar marktmeesters namens de gemeente toezicht houden op naleving van gemeentelijke regels. "We willen een professionalisering en gaan werken als een winkelcentrum."
De marktkooplui in Zeeburg brengen waarschijnlijk hun waren tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds aan de man, waardoor ook mensen die overdag werken de weg naar de markt kunnen vinden. De proef loopt twee jaar, "daarna gaan we kijken of het een is", aldus Achterhuis.
(Bron)

Zou wel ideaal zijn, een markt die langer open is.
Flatbewoners geëvacueerd na gasexplosie Doetinchem

DOETINCHEM - Bewoners van een appartementencomplex aan de Kapoeniestraat in Doetinchem zijn zaterdagochtend geëvacueerd na een gasexplosie in een van de flats.
De ontploffing vond plaats op de eerste verdieping van het gebouw met drie woonlagen. Daarop ontstond een kleine brand, maar die kon volgens de brandweer snel worden geblust.
De 43-jarige bewoonster van het appartement waar de ontploffing plaatshad, liep brandwonden op.
Zowel de voor- als de achtergevel van het complex is ontzet en verscheidene appartementen liepen schade op. In het zeventien woningen tellende complex wonen 25 personen.
De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen pand van de gemeente. Zaterdagavond wordt duidelijk welke bewoners terug kunnen naar hun woning.
De gemeente Doetinchem zoekt voor de anderen tijdelijk vervangende woonruimte.
(Bron)
Urine zwangeren gebruikt voor kunstmest

OPHEUSDEN - Met de urine van Moeders voor Moeders wordt de komende negen maanden bij wijze van proef kunstmest gemaakt. Als het experiment slaagt komt er mogelijk een inzameling van urine van meer Nederlanders voor kunstmest.
Een woordvoerster van GMB Watertechnologie, dat de proef uitvoert, bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.
Via Moeders voor Moeders leveren jaarlijks 36.000 zwangere vrouwen urine aan het farmaceutisch bedrijf Schering-Plough, voorheen Organon. Dat maakt daarmee medicijnen die de vruchtbaarheid bevorderen. Wat overblijft gaat normaal het riool in, maar wordt nu gebruikt voor de productie van kunstmest.
In urine zitten onder meer stikstof en fosfaten. Dat zijn belangrijke ingrediënten van kunstmest. Vooral fosfaat wordt steeds schaarser en dus duurder.
Onderzoekers denken dat de urine van alle 16 miljoen Nederlanders voldoende kunstmest oplevert voor 10 tot 15 procent van de Nederlandse vraag. Het experiment vindt plaats op het terrein van waterschap Rivierenland in Tiel.
Het plan is ook elders urine in te zamelen. Binnenkort gaat een proef draaien met hergebruik van fosfaat uit plaszuilen in het centrum van Den Haag.
(Bron)

Waar Organon dan weer extra aan verdient?
Politiebond wil opschorting zware conditietest

AMSTERDAM - Politiebond NPB wil een voorlopig verbod op een nieuwe, zware conditietest voor politiemensen. De zogeheten Fysieke Vaardigheids Toets heeft tot een aantal ernstige ongelukken geleid.
Agenten hebben onder meer ernstig rugletsel opgelopen. Bovendien, zo stelt de NPB, wordt de test gehanteerd als instrument van de zogenaamde testcultuur. Politiemensen ervaren de test als "een afrekenmodel".
De omstreden test wordt momenteel uitgeprobeerd, maar is vanaf 1 januari 2009 verplicht voor alle politiemensen. De NPB zegt steeds meer signalen te krijgen dat de test "op de werkvloer wordt gezien als een bedreiging en niet als de beoogde uitdaging om te gaan werken aan een beter fysieke gesteldheid".
(Bron)

En ze hebben last van de Engelse ziekte: spaties tussen samen stellingen.
Verkeersdode na hinderlijk rijgedrag

MOERDIJK - Door een ongeluk op de A16 (Rotterdam-Breda) bij Moerdijk is vrijdagavond om kwart over tien een inzittende van een personenauto om het leven gekomen.
Volgens de politie was mogelijk sprake van hinderlijk rijgedrag, waarbij ook een andere, onbekende auto was betrokken.
Het slachtoffer is een 36-jarige inwoner van het Limburgse Gronsveld. De auto raakte bij knooppunt Klaverpolder (het verbindingspunt met de A17) van de weg en sloeg enkele malen over de kop. Twee andere inzittenden raakten lichtgewond. De onbekende wagen reed door.
Tussen de beide auto's was kennelijk irritatie ontstaan over elkaars rijgedrag, zegt de politie. De twee hebben elkaar vermoedelijk enkele malen ingehaald om na een inhaalmanoeuvre weer vlak voor de ander te gaan rijden. De politie zoekt getuigen.
De verbindingsweg van de A17 naar de A16 richting Breda was de gehele nacht afgesloten. Zaterdagochtend heeft de politie de weg weer vrijgegeven.
(Bron)
Nederlanders zwaargewond door overval in Italië

ROME - Twee Nederlanders zijn zwaargewond geraakt door een gewelddadige roofoverval in de buurt van de Italiaanse hoofdstad Rome.
Dat heeft een agent van de militaire politie in Ostia, die de zaak onderzoekt, zaterdag laten weten.
Een 52-jarige vrouw was samen met haar 54-jarige mannelijke partner op fietsvakantie. Bij Ponte Galeria waren ze gaan wildkamperen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden ze door meerdere personen overvallen.
Het Nederlandse paar werd afgetuigd en de vrouw verkracht. Ze liggen met botbreuken in een ziekenhuis in Rome. De vrouw is in shocktoestand. Beiden zouden een maand nodig hebben om te herstellen.
De daders maakten 1500 euro buit. Italiaanse media meldden dat vermoedelijk illegale buitenlanders achter de roofoverval zitten. In de buurt is een opvangcentrum voor illegalen.
(Bron)

En iedereen weet dat inheemse Italianen nooit crimineel zijn.

Update: Twee Roemeense herders zijn gearresteerd voor de gewelddadige beroving van een Nederlands echtpaar in Italië, melden Italiaanse media zaterdag.
Stop op subsidie milieuorganisaties dreigt

DEN HAAG - Milieuorganisaties zoals het veel bekritiseerde Milieudefensie zijn gewaarschuwd. Milieuminister Jacqueline Cramer sluit niet uit dat zij de subsidiekraan dichtdraait, liet zij zaterdag weten.
Zij reageert op de aanhoudende stroom kritiek op de overheidssubsidiëring aan milieuorganisaties. Vooral Milieudefensie is de kop van Jut.
Regeringspartij CDA heeft onlangs Cramer gevraagd de steun aan milieuorganisaties onder de loep te nemen, na een onderzoek van Milieudefensie over 'fout hout'.
Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW betitelt in De Telegraaf van zaterdag de organisatie als een "dogmatische, ondemocratische actiegroep". Hij roept de overheid onomwonden op de steun aan Milieudefensie stop te zetten.
De PvdA-bewindsvrouw breekt in een verklaring een lans voor de steun aan milieuorganisaties door VROM. Volgens haar spelen zij een belangrijke rol als tussenpersoon om burgers te interesseren voor milieu en te betrekken bij het milieubeleid.
Volgens haar staat een merendeel van de bevolking achter dit beleid, met de subsidiëring van organisaties die kritisch zijn over het regeringsbeleid.
Maar Cramer, die geen namen van organisaties noemt, trekt wel een grens. Bij eenzijdige en onvolledige informatie en het op ondemocratische wijze voeren van het maatschappelijke debat "moeten we als rijksoverheid zeer kritisch zijn".
In dat geval zal zij dit met de milieuorganisatie waarom het gaat bespreken. "En uiteindelijk, als deze eenzijdigheid of onvolledigheid in het debat voortduurt, kan dit leiden tot stopzetting van de subsidie.
Volgens de minister zijn milieuorganisaties niet totaal afhankelijk van overheidssubsidies, zoals wel wordt gedacht.
De steun is vooral bedoeld voor specifieke projecten, en niet voor het in stand houden van de organisatie, schrijft Cramer.
Milieuorganisaties zijn naar haar zeggen voor hooguit 20 procent afhankelijk van VROM-subsidies. Het aantal leden en donateurs van natuur- en milieuorganisaties groeit daarnaast, waardoor er ook steeds minder noodzaak tot subidiering is.
Over de omvang van de VROM-subsidies aan de milieubeweging kon een woordvoerder van Cramer geen duidelijkheid geven.
Directeur Frank Köhler van Milieudefensie is het geheel met de minister eens. Organisaties die eenzijdige en onvolledige informatie geven en ondemocratische methodes hanteren moeten geen subsidie krijgen.
Milieudefensie maakt zich volgens Köhler daaraan nooit schuldig. De organisatie heeft al jaren geen serieuze wetenschappelijke kritiek op haar onderzoek gehad.
Wientjes heeft nooit contact met Milieudefensie opgenomen om te klagen. Evenals Cramer onderstreept Köhler dat Milieudefensie alleen subsidie krijgt voor specifieke projecten en programma's. De 35.000 leden en 60.000 donateurs betalen het bureau.
(Bron)

Wientjes is tegen iedereen die en alles dat een beetje kritisch is ten opzichte van ondernemers, waarmee ie de indruk wekt dat die ondernemers heel wat te verberegen hebben.
Belgische agenten sjoemelen met blaasproeven

BRUSSEL - Belgische politieagenten sjoemelen met alcoholcontroles. Om het minimumaantal controles te halen, blazen ze regelmatig zelf op de controleapparaten, zo blijkt uit een verslag van de algemene inspectie van de politiediensten.
De inspectiediensten waren het onderzoek begonnen na informatie van de politievakbond VSOA. De bond meldde in februari dat de politie wel vaker rommelt om de streefcijfers te halen, wegens gebrek aan mankracht.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft over de feiten inmiddels gesproken met zijn hoogste ambtenaar. Die heeft harde maatregelen aangekondigd.
(Bron)
Hightech vervoer in Almelo

ALMELO - De gemeente Almelo wil een geautomatiseerd indivueel vervoerssysteem aanleggen tussen het centrum en de zuidelijk gelegen wijken. Het bedrijf Heijmans Infra en de gemeente hebben dat bekendgemaakt.
Lasergestuurde persoonscabines rijden over een verhoogde betonnen rijbaan. De cabines zijn op afroep beschikbaar. Per uur kunnen er 4800 mensen worden vervoerd, berekende Heijmans Infra.
Almelo wenst een tracé van 8,5 kilometer lengte. Dat kost circa 40 miljoen euro. De gemeente heeft de hulp van het ministerie van VROM ingeroepen.
(Bron)
Karadzic zet taalstrijd met tribunaal voort

DEN HAAG - Radovan Karadzic heeft vrijdag beroep aangetekend tegen de beslissing van de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal om hem verslagen van zittingen in zijn zaak en in andere eerdere zaken alleen maar in het Engels ter beschikking te stellen.
De ex-president van Republika Srpska, die zich zelf verdedigt, wil de verslagen in het Servisch en in cyrillisch schrift. Zijn Engels is niet goed genoeg "om juridische zaken te begrijpen", aldus de psychiater Karadzic in een vrijdag gepubliceerde pleitnota.
Dat hij stukken in het Engels krijgt, vindt Karadzic "onaanvaardbaar, want het zal me ervan weerhouden mijn verdediging voor te bereiden en te voeren".
Het door het tribunaal voorgestelde alternatief - cassettebandjes in het Servisch - is volgens Karadzic ook niet goed: het zou "jaren kosten" om de bandjes van eerdere rechtszaken te beluisteren.
Daarnaast heeft hij de tijd noch het geld om de verslagen zelf uit te tikken of te laten tikken.
Karadzic botst met een probleem waarover ook anderen al jaren klagen: de letterlijke zittingsverslagen worden alleen opgemaakt in het Frans, de taal van de internationale diplomatie, en het Engels, de in het internationale verkeer meest gebruikte taal, maar niet in het Servo-Kroatisch, de taal van de meeste verdachten van oorlogsmisdaden, getuigen en slachtoffers.
(Bron)

Het zal deels wel een verzetstactiek zijn, maar het is ook vreemd dat iemand niet in eigen taal kan werken.
Automobiliste verzint kind na ongeluk

AMSTERDAM - Een 52-jarige automobiliste heeft de Zeeuwse hulpdiensten vrijdagavond flink extra werk bezorgd. Nadat ze bij Arnemuiden van de weg was geraakt en haar auto op z'n kop in een droge sloot terecht was gekomen, zei ze tegen de politie dat er een kind onder de auto lag.
Nadat de brandweer, ambulancepersoneel, politiehonden, een takelwagen en een traumahelikopter uit Nijmegen waren uitgerukt gaf ze toe dat er helemaal geen kind onder de auto lag, meldt de politie.
De vrouw, die een verwarde indruk maakte, is aangehouden. Een arts van de GGD onderzoekt of ze onder invloed was van alcohol, drugs of medicijnen.
(Bron)
Schapen ingezet voor verkeersveiligheid

EEKLO - Met grazende schapen langs wegen moet in België het verkeer veiliger worden. Door de dieren worden passerende voertuigen gedwongen af te remmen.
Het experiment begon vrijdag in Eeklo. Het is een initiatief van de vereniging Pro Natura en bedoeld voor landelijke wegen. Chauffeurs hebben vaak de neiging om op die wegen veel te hard te rijden en vormen een gevaar voor wandelaars en fietsers, aldus Pro Natura.
De schapen worden afgeschermd door speciale verkeersdrempels die de wagens moeten afremmen en de kudde bijeenhouden. Schapen kunnen veel breder worden ingezet dan enkel als grasmachine, aldus Pro Natura.
(Bron)

Arme beesten.
575.000 Belgen zoek

BRUSSEL - De Belgische overheden weten van ruim 575.000 van de 10,5 miljoen Belgen niet waar die zijn gebleven. Dat berichtten zaterdag Belgische media op gezag van Kamerleden.
Die kregen te horen dat het zogeheten rijksregister 575.222 personen telt "die ambtshalve geschrapt" zijn. Dat wil zeggen dat de gemeentes waar ze zich ooit hadden ingeschreven nu niet meer weten waar ze wonen of waar ze naar toe zijn. De Belgische Kamerleden Martine de Maght en Rob van de Velde vrezen dat veel adresloze Belgen misbruik maken van sociale voorzieningen.
Onder de Belgen zonder adres zijn personen die al heel erg lang spoorloos zijn. Er staan 2535 personen op die ouder zijn dan 110 jaar. De tien oudste adreslozen zijn op papier althans de leeftijd van 140 jaar reeds gepasseerd.
(Bron)

Kun je adresloos dan gebruik maken van sociale voorzieningen?
TT 130 Vakantiegangers in Oostenrijk zijn overvallen door uitzonderlijk vroege sneeuwval. De weg tussen Salzburg en Karinthië is alleen nog te berijden met sneeuwkettingen. Enkele auto's zijn al vast komen te staan in de sneeuw.
Wat zijn woorden soms ontzettend ontoereikend :-(
Raar: rommelend onweer bij mist. Geloof niet dat ik dat eerder heb meegemaakt.

vrijdag, augustus 22, 2008

TT 107 Protest schoonmakers Center Parcs

In Heijen, in Limburg, is een protest van Duitse en Nederlandse schoonmakers van Center Parcs grimmig verlopen. Ruim honderd schoonmakers en vakbondsmensen demonstreerden omdat de Duitsers minder betaald krijgen dan de Nederlanders.
Ze werken via een Duits bedrijf dat betaalt volgens de cao van het land van herkomst. De groep doorbrak een cordon van de politie en ging naar het gebouw van de receptie. Bij de betogers waren FNV-voorzitter Jongerius en SP-Kamerlid Ulenbelt.
Center Parcs heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk. Het bedrijf zegt dat het geen partij is in het conflict.
De Australische babywalvis kreeg ademhalingsproblemen en werd aangevallen door haaien - inmiddels is ie afgemaakt door een dierenarts...
CDA wil actie tegen 'tikfoutdomeinen'

AMSTERDAM - Met opzet verkeerd gespelde websites vormen een platform voor bijvoorbeeld dating en pornosites. Door een site als Sesamstaat.nl kunnen kinderen daardoor in contact komen met internetpagina's waar ze niets te zoeken hebben.
Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vraagt minister Rouvoet van Jeugd en Gezin daarom iets te doen aan de tikfoutdomeinen. Misbruik zou bijvoorbeeld strafbaar kunnen worden.
"Dit is echt ziek", zegt het kamerlid in de ochtendkrant. "Je kind wil een tekening downloaden op Sesamstraat.nl, en hij zit opeens op een site waar hij nog lang niet aan toe is. Wat bezielt mensen?"
Naast Sesamstaat.nl kwam het CDA ook jeugjournaal.nl (geen 'd'), nikkelodeon.nl ('kk' in plaats van 'ck') en BobtheBiulder.com ('u' en 'i' verwisseld) tegen in hun zoektocht naar URL's met tikfouten.
(Bron)
Beatrix nog steeds bij 14 rijkste vorsten

De 70-jarige vorstin bezit volgens Forbes een vermogen van 300 miljoen dollar (201 miljoen euro) en bekleedt daarmee de veertiende plaats in de illustere lijst.
Zij staat tussen sjeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah van Koeweit en koning Mswati III van Swaziland in. Vorig jaar bekleedde Beatrix ook al de veertiende plek in de lijst.
De jaarlijkse inventarisatie van Forbes wordt aangevoerd door koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Met een geschat vermogen van 35 miljard dollar (23,5 miljard euro) mag de 80-jarige Thai zich de rijkste soeverein ter wereld noemen.
(Bron)

Met zo'n schraal kapitaaltje is het logisch dat er een beetje aangerommeld wordt om onderhoud van een privébootje te laten betalen door je onderdanen en dergelijke.
'Overal gratis parkeren voor invalide'

GRONINGEN/DEN HAAG - Als het aan de PvdA ligt, moeten gehandicapte automobilisten, die daarvoor in het bezit zijn van een speciale parkeerkaart, op termijn in alle gemeenten gratis hun auto kunnen parkeren.
Tweede Kamerlid Marjo van Dijken heeft een initiatiefwet in petto, bevestigde zij vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.
Zij stoort zich aan de huidige willekeurige situatie, waarbij er zelfs gemeenten zijn die geld vragen voor een invalidenparkeerkaart terwijl in andere gemeenten zoals Groningen, Amsterdam, Utrecht en Den Haag het parkeren voor die automobilisten overal gratis is.
De situatie is daardoor zeer onoverzichtelijk. Van Dijken spreekt van een moeizame zoektocht op internet om achter het lokale parkeerbeleid te komen.
Gehandicapten hebben in haar ogen al genoeg hinder van hun beperking. Zij zijn immers al minder mobiel. "Op deze manier kunnen zij gemakkelijker deelnemen aan het maatschappelijke leven", meent Van Dijken.
Gemeenten die parkeerinkomsten derven, hoeven er niet financieel voor te bloeden, integendeel. Ze hoeven hun parkeerautomaten bijvoorbeeld niet meer 'invalideproof' te maken. "Gemeenten hoeven straks niet meer elk uur uit te rukken om fietsen los te knippen die in de weg staan."
Bovendien hoeven ze veel minder op te draaien voor vervoersvoorzieningen, omdat gehandicapten naar het Kamerlid verwacht daar minder een beroep op zullen doen als ze zelf beter uit de voeten kunnen.
De grootste oppositiepartij SP is enthousiast voorstander van de lang verwachte plannen. Kamerlid Emile Roemer hoopt dat de PvdA snel met het wetsvoorstel komt, maar hij zet ook in op gratis parkeren in particuliere parkeergarages.
"Gehandicapten maken ook daar veel gebruik van." Van Dijkens voorstel mikt op openbare parkeerplaatsen, via een kleine wijziging van de Gemeentewet. Volgens Roemer is er geen wetswijziging nodig, maar volstaan onderhandelingen met eigenaren van parkeergarages.
Het CDA steunt de PvdA echter maar voor een deel. Een discussie over het gelijktrekken voor de prijs van een parkeervergunning voor invaliden en dus over een uniform beleid van gemeenten op dit punt is prima, meent Kamerlid Ger Koopmans.
"Maar zo goedkoop mogelijk parkeren wensen wij iedereen toe. We zien niets in aparte tarieven voor gehandicapten. Inkomenspolitiek voeren via parkeerbeleid zien we niet zitten."
(Bron)
Verkeersborden taboe op Groningse studentenkamers

GRONINGEN - De politie in Groningen opent de jacht op de verkeersborden die de muren van Groningse studentenkamers sieren. Dat meldde de politie vrijdag.
De politie vermoedt dat studentenhuizen in de stad zeker enkele honderden borden herbergen. Vooral het roodwitte stopbord is populair als decoratie.
Studenten krijgen van 1 september tot en met 1 oktober de tijd de borden anoniem bij de politie in te leveren zonder daarvoor te worden vervolgd. Ook winkelwagentjes kunnen gedurende die periode zonder consequenties aan het politiebureau worden afgeleverd.
Studentenhuizen die na afloop van de actie nog steeds borden of wagentjes hebben rondslingeren, lopen kans agenten op bezoek te krijgen. Het gaat om huizen waarvan de politie, onder andere op basis van tips, vermoedt dat er verkeersborden aanwezig zijn.
"Maar ook is vaak vanaf buiten te zien wat er aan de muur hangt", weet de woordvoerder. Studenten die alsnog betrapt worden kunnen rekenen op een boete van minimaal 200 euro wegens heling of diefstal.
Volgens de zegsman vormen gestolen verkeersborden, die 45 euro per stuk kosten, een grote schadepost voor de gemeente. Bovendien kunnen er, aldus de woordvoerder, op plekken waar de borden zijn verdwenen levensgevaarlijke situaties ontstaan.
(Bron)
Nieuwe methode bij hevige menstruatieklachten

Het Franciscus Ziekenhuis (Roosendaal) biedt een nieuwe, vrouwvriendelijke behandelmethode tegen hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie. Maar liefst één op de vijf vrouwen heeft hier last van.
De Novasure-endometriumdestructie is een vrouwvriendelijke ingreep, die heel gericht het baarmoederslijmvlies verwijdert en vrijwel altijd de klachten wegneemt. Er wordt gewerkt met een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid energie, die wordt opgewekt door geluidsgolven.
De ingreep vindt plaats in een operatiekamer en duurt nog geen 10 minuten. Patiënten kunnen dezelfde dag nog naar huis. Bovendien is de herstelperiode kort. De behandeling is niet geschikt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben.
Van de zeventig vrouwen die behandeld zijn, heeft 60 procent helemaal geen bloedverlies meer gehad na de ingreep en is 90 procent tevreden met het resultaat.
(Bron)
Makaken nemen democratische beslissingen

AMSTERDAM - Makaken gebruiken een democratisch model om gezamenlijke beslissingen te nemen. De apen raadplegen elk groepslid voordat ze besluiten waar ze heen gaan, of wat ze gaan doen. Dat blijkt uit een studie van de Franse onderzoekster Odile Petit.
De biologe volgde met een camera twee groepen makaken in een afgesloten natuurpark in Indonesië. Ze filmde vier maanden lang hoe de apen zich gedroegen als er gezamenlijke beslissingen moesten worden genomen.
Al snel merkte Petit dat elke aap invloed uitoefende op het uiteindelijke besluit. Wanneer een groep besloot zich te verplaatsen naar een andere locatie, begon dat steeds met één aap die een paar meter bij de rest vandaan schuifelde en daarna omkeek.
Meestal volgden dan de andere apen. Maar soms bleven één of twee dieren achter, omdat ze bijvoorbeeld voedsel aan het zoeken waren, of liever wilden rusten.
Op zo'n moment ontstond er een soort democratisch proces, waarbij elk groepslid zich opstelde achter de makaak die hij als de leider beschouwde. Maar iedere aap hield zich aan de regel 'meeste stemmen gelden'.
Als het merendeel van de groep zich schaarde achter de aap die wilde verhuizen, dan volgden uiteindelijk alle makaken. Nooit splitste de groep zich op in tweeën.
Verder viel het Petit op dat elk lid evenveel invloed leek hebben op het groepsproces, ongeacht het geslacht of de sociale status. "Ook de jongen kunnen de complete groep in beweging krijgen, als ze maar genoeg aanhangers verzamelen", verklaarde de onderzoekster in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
Het gedrag van de makaken is opvallend, omdat de meeste dieren zich bij beslissingen laten leiden door een 'groepshoofd'. Zo volgen gorilla's altijd het voorbeeld van een dominant mannetje, de zilverrug. Maar ook wolven en zelfs paarden schikken zich naar het gedrag van één leider.
Petit stelt in haar studie echter dat het keuzesysteem van de makaken evolutionaire voordelen biedt. Het democratische model van de apen zou ervoor zorgen dat het inzicht en de ervaring van alle groepsleden maximaal wordt benut.
(Bron)
IJsberen steeds verder in het nauw

ANCHORAGE - IJsberen raken steeds vaker op drift op open zee. Tijdens een onderzoeksvlucht boven de zee van Alaska zagen Amerikaanse wetenschappers die op zoek waren naar locaties om olie te winnen in een week tijd maar liefst negen ijsberen ver uit de kust. Een dier zwom zelfs bijna 19 kilometer uit de kust.
Dat maakte het Wereld Natuur Fonds vrijdag bekend. Door het smelten van het poolijs zijn ijsberen steeds vaker gedwongen langere afstanden te zwemmen om voedsel en leefgebied te vinden.
Volgens de natuurbeschermers is dit gevaarlijk omdat de dieren door uitputting zouden kunnen verdrinken of door slecht weer te ver kunnen afdrijven. Ook voor jonge ijsberen is het lastig zich over grote afstanden te verplaatsen.
Wereldwijd leven nog tienduizenden ijsberen, maar de dieren zijn gevoelig voor menselijke activiteiten en veranderingen in hun leefklimaat. In 2007 was er het minste ijs in de noordelijke ijszeeën sinds mensenheugenis. Volgens experts wordt dat de komende jaren steeds minder.
(Bron)
Regering verliest gegevens Britse criminelen

LONDEN - De Britse regering is opnieuw persoonsgegevens van burgers kwijtgeraakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdagavond toegegeven dat het persoonlijke gegevens van alle criminelen in Engeland en Wales heeft verloren, berichtte dagblad The Guardian vrijdag.
Een ingehuurd consultancybedrijf informeerde het ministerie vorige week dat het een geheugenstick was kwijtgeraakt. Hierop stonden onder meer gegevens van 84.000 gevangenen en 30.000 criminelen met zes of meer veroordelingen.
Het Ministerie van Defensie gaf vorige maand toe dat ruim 700 laptops waren verloren of gestolen sinds 2004. In juni lieten functionarissen vertrouwelijke documenten in de trein liggen. In november bleek dat een koerier cd-roms was kwijtgeraakt met persoonsgegevens van 25 miljoen Britten. Premier Gordon Brown bood toen zijn verontschuldigingen aan.
(Bron)

Het lijkt bijna een vak te worden, dataverlies.
Man met mega-harem moet verplicht scheiden

LAGOS - Een gezaghebbende islamitische raad in het midden van Nigeria heeft bepaald dat tachtig echtgenotes toch echt te gek is. De invloedrijke raad Jamatu Nasril Islam heeft de ontbinding gelast van tientallen huwelijken gesloten door Mohammedadu Bello Masaba, berichtte vrijdag The Guardian vanuit Lagos.
Masaba mag vier echtgenotes houden, maar hij moet binnen vier dagen van de overige 76 vrouwen scheiden. Wanneer hij deze uitspraak negeert, dient hij de doodstraf te krijgen, volgens de raad.
Een man kan in islamitisch recht erg vlot van een vrouw scheiden, dus de tijdslimiet hoeft geen probleem te zijn.
Sinds de terugkeer in Nigeria van een burgerregering in 1999 zijn in meer dan tien overwegend islamitische deelstaten van het land islamitische rechtstelsels ingevoerd. Die worden er door veel Nigerianen gezien als doelmatiger, minder corrupt en minder bureaucratisch dan het gewone op het Britse stelsel geënte rechtssysteem.
De Nigeriaanse deelstaten die sharia hebben ingevoerd, beklemtonen dat er in Nigeria geen sprake is van wrede straffen.
(Bron)
Huisdier belangrijke oorzaak van snurken

AMSTERDAM - Het hebben van huisdieren heeft niet alleen voordelen. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met huisdieren, een grotere kans hebben om later te gaan snurken. Dat meldt de BBC vrijdag.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door universiteitsziekenhuis Umea, toonde aan dat baby's die opgroeien met bijvoorbeeld een hond in hun nabijheid, 26 procent meer kans hebben om te gaan snurken. Als oorzaak wordt een mogelijke allergische reactie genoemd, die de luchtwegen permanent kan aantasten.
In hetzelfde onderzoek worden meer factoren genoemd die bijdragen aan een verhoogd risico op snurken. Waaronder: herhaaldelijke oorontstekingen, ontstekingen aan de luchtwegen voor het tweede levensjaar en opgroeien in een groot gezin.
(Bron)

Ik dacht bij het lezen van de kop dat een huisdier dat je nú hebt, snurken in de hand kan werken, en was verbaasd: ex had alleen maar vissen ;-)

donderdag, augustus 21, 2008

Vijfduizend jaar oud kooktoestel gevonden in Alpen

BERN - Zwitserse archeologen hebben 5000 jaar oude prehistorische voorwerpen aangetroffen in het alpengebied. De voorwerpen zijn daarmee de oudste die tot nu toe in de regio zijn gevonden.
Zelfs de bekende ijsmummie Ötzi is duizend jaar jonger. Dat rapporteerden de wetenschappers van de Universiteit Bern donderdag.
Een prehistorisch kooktoestel, een pijl en rond de veertig andere objecten werden aangetroffen in een gletsjergebied nabij Bern. Met de zogeheten koolstofdateringsmethode konden de onderzoekers zeggen hoe oud de voorwerpen zijn.
De wetenschappers zullen hun onderzoeksresultaten presenteren op een internationale archeologenconferentie in Bern.
(Bron)
Geur van huidkanker vastgesteld

WASHINGTON - Amerikaanse scheikundigen hebben de chemische samenstelling van de geur die huidkanker afscheidt in kaart gebracht.
Een 'profiel' van de geur van kanker maakt het mogelijk om in de toekomst met een scanner de aanwezigheid van huidkanker vast te stellen in plaats van met een biopsie zoals nu gebeurt. Dat hebben de wetenschappers woensdag gezegd. Zij willen een 'geurprofiel' opstellen voor de drie vormen van huidkanker.
Eerdere onderzoeken wezen al uit dat honden huidkanker kunnen opsporen, omdat tumoren een andere geur afscheiden dan een gezonde huid.
(Bron)
Opta waarschuwt voor 0088-nummers

AMSTERDAM - Wie wordt gebeld door een 0088-nummer, moet niet zomaar terugbellen. De Opta waarschuwt voor mogelijke misleiding met deze nummers.
De telecomwaakhond heeft klachten binnengekregen van mensen die werden gebeld door een onbekend 0088-nummer en vervolgens niets hoorden. Toen ze terugbelden, kregen ze een onbegrijpelijk bandje aan de lijn en betaalden daarvoor vijf euro per minuut.
"De schade zal niet schokkend zijn", zegt een woordvoerder van de Opta. "Maar mensen houden er een onbehaaglijk gevoel aan over en het lijkt op misleiding." De woordvoerder probeerde de lijn zelf uit en hoorde een onduidelijk verhaal over 'happy voicemail', waarna ze een keuzemenuutje kreeg voorgeschoteld.
"We willen wel benadrukken dat je natuurlijk zelf beslist of je terugbelt en hoe lang je naar zo'n bandje luistert. Al willen veel mensen nu eenmaal graag weten wie er gebeld heeft, dat is logisch." De Opta weet niet om hoeveel gedupeerden het gaat.
De 0088-nummers zijn bedoeld voor satelliettelefonie. Dat maakt ook dat de kosten voor de gesprekken zo hoog zijn. De Opta heeft de klachten inmiddels doorgegeven aan de ITU, een internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de satellietnummers. "Deze nummers vallen niet onder de Nederlandse wet, zegt de woordvoerder. "Dus het is aan de ITU om hier iets mee te doen."
(Bron)
Franse overvallers stelen 1,6 miljoen euro

LILLE - Gewapende mannen hebben donderdagochtend een geldopslagplaats in Noord-Frankrijk overvallen en 1,6 miljoen euro buit gemaakt.
Ze baanden zich met explosieven een weg naar binnen en beschoten de politie voordat ze ontkwamen. Dat meldde de Franse politie donderdag.
De zes gemaskerde mannen beschikten over machinepistolen. Ze gebruikten explosieven om een metalen poort te openen. Zo kwamen ze bij het geld terecht. Drie bewakers van het complex in een buitenwijk van Douai wisten te vluchten en belden de politie.
Voordat de hulpdiensten arriveerden had de bende het geld al in voertuigen geladen. Ook hadden ze een aantal wapens van beveiligingsmedewerkers weten te ontfutselen.
De geldopslagplaats werd vorig jaar juli ook al bestolen. Hoeveel geld toen gestolen werd is niet bekend.
(Bron)
Man en vrouw zwaaien in nakie naar verkeer

AMSTERDAM - Voor een exhibitionistisch stel is op de A28 bij Zwolle naar eigen zeggen een wens in vervulling gegaan. In hun blootje stonden de Zwollenaren woensdagavond op een vluchtstrook enthousiast naar het verkeer te zwaaien, zo laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag weten.
De 22-jarige vrouw was poedelnaakt, de 35-jarige man was slechts gekleed in sokken en schoenen. De twee waren volgens het KLPD niet onder invloed, al hadden zij wel 'wat' alcohol gedronken.
Logischerwijs konden zij zich niet identificeren. Ook in de kleding die zij hadden laten liggen achter een geluidswal zat geen legitimatiebewijs.
De twee zijn aangehouden voor het mogelijk veroorzaken van gevaar op de weg en gekleed meegenomen naar een politiebureau. Ook het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs was reden hen aan te houden. De twee waren volgens het KLPD verontwaardigd dat zij geen lift naar huis kregen.
(Bron)
Toegegeven, er zaten niet zoveel gaten in de bewolking vanochtend, maar die paar gaten die er vielen onthulden zachtroze wolkjes die al snel verkleurden naar verblindend intens rozerood. En daar zit je dan tussen kwart over zes en half zeven met een paar mensen ademloos en doodstil naar te kijken.

woensdag, augustus 20, 2008

172 inzittenden, er zouden 40 gewonden zijn, officieel zijn er 'zeker 100' doden, maar het reddingsteam heeft het al over 150.
Toen ik aankwam op het station, zag ik het al: Heel Erg Veel mensen bij de bushalte. Geen goed teken. En vooral ook erg leesbare gezichten: frustratie, moeheid, ongeduld, berusting, kwaadheid. Bus na bus kwam en ging, behalve, uiteraard, de bus die wij wilden hebben. En de massa groeide aan.
Uiteindelijk dan maar een andere bus, halverwege zou ik kunnen overstappen op 'mijn' bus tegen de tijd dat die weer zou rijden. Wegens een open brug stond de bedoelde bus ineens achter de 'dan ben ik in elk geval vast halverwege'-bus.
Bus gewisseld, achterin ingestapt want dat was de enige kans: de rest stond aangestampt.
Later kwam er iets meer ruimte, zodat ik zag dat de twee jochies verderop ineens van de bank schoten, de een geschrokken, de ander echt bang. En jawel: wederom een huismoeder, zo'n nachtvlinder, een vrij klein exemplaar, maar net zo wild fladderend.
Toen het beestje op de raamsponning ging zitten, plofte het jong dat alleen maar geschrokken was van de bewegingen van het vlindertje, weer op de bank. Haalde uit. Plette de vlinder. En lachte eens heel dapper.
Ze stapten uit bij 'mijn' halte en ik vroeg waarom die vlinder doodgemaakt werd. Nou gewoon. Hij was eng. Toen ik zei dat ze er best _uitzagen_ als hele stoere jongens maar dat ze dat duidelijk niet waren - welke stoere jongen is nou bang voor een vlinder?! - betrokken de snoetjes wat. Tot de dappere een betoog begon dat het beest niet in de bus hoorde en dat ie zo rondvloog en en en... Mja.
Ik heb nog gezegd dat het beest vangen en buiten loslaten veel stoerder was. Maar hij griezelde duidelijk bij het idee.
Kortom: missie mislukt, ze weten nu zeker dat ik een gek oud wijf ben dat jongens lastigvalt die insecten verdelgen.
Onderzoek naar vroegste sterrenstelsels

LEIDEN - De Leidse astronoom Marijn Franx gaat sterrenstelsels bekijken die 13 miljard jaar geleden hun licht uitzonden. Dat is een half miljard jaar na de oerknal. Zo is woensdag op de site van de Universiteit Leiden te lezen.
De hoogleraar extragalactische sterrenkunde aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden wil gaan kijken tot bijna de rand van het zichtbare heelal. Hij hoopt zo informatie te vergaren over de allervroegste sterrenstelsels. Het heelal is 13,5 miljard jaar oud.
"Er is bewijs dat de vroegste sterrenstelsels 13 miljard jaar geleden ontstonden. Nu kunnen we deze fase eindelijk nauwkeurig onderzoeken", aldus Franx. Nieuwe telescopen en camera's voor het nabij-infrarood, ook wel bekend als warmtestraling, moeten het mogelijk maken.
Franx maakt voor dit onderzoek gebruik van een onderzoekssubsidie van 1,5 miljoen euro die hij onlangs kreeg van de European Research Council (ERC). Hij is een van de negen wetenschappers die de prestigieuze beurs ontving.
(Bron)
Koppel wint elk 350.000 dollar in loterij

AMSTERDAM - Een koppel uit de Amerikaanse staat Wisconsin wist afgelopen weekend niet wat hen overkwam. Verlyn Adamson en zijn vrouw Judith wonnen beiden 350.000 dollar in de loterij. Dat meldt persbureau AP.
Verlyn kocht zijn winnende lot bij een benzinestation, terwijl zijn vrouw haar lot bij een kruidenier in de plaats Barnevald kocht.
Verlyn, een accountant die naar eigen zeggen dol is op wiskundige puzzels, claimt dat hij een geheime formule heeft ontwikkeld die hem helpt bij het invullen van loten. Verlyn zegt al meerdere keren geld gewonnen te hebben in loterijen.
Wat het koppel met de in totaal 700.000 dollar gaat doen, is niet bekend.
(Bron)
Blogger voedt controverse rond Chinees turngoud

AMSTERDAM - De Chinese turnster He Kexin, die twee gouden medailles heeft gewonnen, is wel degelijk te jong om deel te nemen. Een weblogger beweert daarvoor online nieuw bewijs te hebben gevonden.
He Kexin maakte deel uit van het Chinese turnteam dat de landenwedstrijd op de Olympische Spelen wist te winnen. Individueel versloeg ze de concurrentie op de ongelijke leggers.
Al snel ontstond echter controverse over de leeftijd van He. Volgens de reglementen van de internationale turnfederatie FIG moeten deelneemsters tenminste 16 jaar oud zijn om deel te nemen aan wedstrijden op het hoogste niveau. Op verschillende officiële Chinese websites stond He echter vermeld dat zij in 1994 geboren zou zijn, wat haar 14 zou maken.
Op vragen van Amerikaanse kranten overlegde de Chinese turnbond een kopie van He's in februari afgegeven paspoort, dat 1992 als geboortedatum vermeldt. De Chinese webpagina's waarop iets anders werd beweerd, zijn inmiddels niet meer bereikbaar en een Britse journalist die de jong ogende He trachtte te fotograferen, werd het werken onmogelijk gemaakt.
Een weblogger zegt echter nieuwe bewijzen te hebben gevonden dat He twee jaar te jong is om aan de Spelen te mogen deelnemen. Via de cache van de Chinese zoekmachine Baidu vond hij een spreadsheet op de website van het Chinese ministerie van Sport. In dat document staat haar geboortedatum vermeld als 1 januari 1994.
Veel zoekmachines bieden links naar opgeslagen kopieën van online documenten, de zogenoemde cache. Die versies kunnen er voor zorgen dat informatie beschikbaar blijft als de originele documenten van internet worden verwijderd, of als de server waarop die staan niet bereikbaar is.
Opmerkelijk genoeg is hetzelfde spreadsheetbestand via de cache van zoekmachine Google niet meer terug te vinden. Volgens weblogger 'Stryde' kan dat er op wijzen dat het bedrijf de informatie door Chinese censoren heeft laten aanpassen.
(Bron)

A;s er zoveel moeite voor gedaan wordt, zou je haast denken dat er inderdaad iets te verbergen is...
Ekster herkent zijn spiegelbeeld

AMSTERDAM - Eksters zijn in staat hun eigen spiegelbeeld te herkennen. De vogels beschikken mogelijk over een mentaal vermogen dat tot dusver kenmerkend leek voor alleen mensen en apen.
Dat blijkt uit Duits onderzoek waarover het wetenschappelijk medium PloS Biology publiceert.
Het is voor het eerst dat er een vorm zelfherkenning is aangetoond bij een niet-zoogdier. De onderzoekers markeerden de diertjes en zagen vervolgens hoe ze daarop via de spiegel reageerden.
(Bron)
Duyvendak krijgt taart in gezicht

AMSTERDAM - Voormalig GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft woensdag bij de presentatie van zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek' een taart in zijn gezicht gekregen.
Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van het extreemrechtse Voorpost pamfletten met de kop 'terrorist' in het publiek.
De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd. Nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt, kon Duyvendak, die onlangs opstapte als Kamerlid, zijn toespraak vervolgen. Hij zei met iedereen in debat te willen gaan over klimaatverandering, zelfs met de taartgooier.
Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985.
Duyvendak bleef erbij het een goed idee te vinden een boek te schrijven over klimaatverandering, ook omdat het huidige kabinet veel te weinig doet om die tegen te gaan.
Over de commotie die ontstond door de aangekondigde publicatie van zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn.
Hij gaf aan dat te hebben onderschat. Hij stelde nogmaals dat acties zich altijd binnen de wet moeten afspelen. Maar tot zijn verbijstering geldt voor veel mensen het gezegde 'eens een dief, altijd een dief'.
Voorafgaand aan de presentatie had Duyvendak al gezegd actief te blijven voor zijn partij GroenLinks. Ook zal hij blijven strijden tegen klimaatverandering.
Hoe hij zich voor GroenLinks in blijft zetten, kon Duyvendak nog niet zeggen, maar hij gaf wel aan buiten de politiek actief te worden.
(Bron)

Voorpost, ja, dat is een lekker fris cluppie. Die mogen een ander wel de maat nemen.
Vriendschap hond en kat nader onderzocht

AMSTERDAM - Vriendschap tussen honden en katten heeft de grootste kans van slagen als de hond later zijn intrede doet in het huis dan de kat. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv in Israël.
Een goede relatie tussen de twee diersoorten blijkt ook makkelijker op te bouwen als de dieren elkaar op jonge leeftijd leren kennen. Volgens de onderzoekers Neta-Li Feuerstein en Joseph Terkel is dit het eerste onderzoek naar de band tussen de samenwonende hond en kat.
Net als kinderen staan puppies en kittens, veel meer dan hun oudere soortgenoten, open voor het gedrag van anderen, aldus professor Terkel tegen Discovery News.
De Israëliërs interviewden mensen die eigenaar zijn van zowel honden als katten en vroegen dierenartsen naar hun bevindingen. Tientallen huiselijke situaties werden geobserveerd om een goed beeld te krijgen van de hond-kat verhoudingen.
Bij elk bezoek rolden de onderzoekers een tennisbal tussen de hond en de kat om te zien of er een spel zou ontstaan tussen de dieren en welke van de twee de dominante partij was bij het experiment.
Daarna werd er tussen de dieren een blik kattenvoer gezet, waar honden doorgaans niet voor weglopen. Ook daar werd het gedrag nauwkeurig geobserveerd. Bij het derde deel van de test moest het baasje de dieren met elkaar laten spelen.
Lichaamstaal speelde een belangrijke rol in het onderzoek. Uit eerdere studies bleek dat bepaalde trekken in het gelaat en lichaamsbewegingen bij de kat het tegenovergestelde betekenen als bij de hond. Zo laten honden die met hun staart kwispelen zien dat ze het naar hun zin hebben, terwijl dat bij de kat een teken van stress of agressie kan zijn.
Het meest opmerkelijke resultaat uit het onderzoek is dat de hond die het huis later betrekt dan de kat, de beste relatie onderhoudt met de andere diersoort. Dat komt omdat de hond in dat geval accepteert dat de kat baas is in zijn territorium.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behavior Science.
(Bron)
Lijfstraffen gemeengoed op scholen VS

WASHINGTON - Meer dan 200.000 kinderen op Amerikaanse scholen hebben lijfstraffen gekregen in het schooljaar 2006-2007. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en American Civil Liberties Union.
Het rapport speelt in op een debat in de VS over de effectiviteit van lijfstraffen. In 21 staten zijn deze straffen op scholen toegestaan. Het gaat dan meestal om het slaan van een kind op het achterwerk met een lange lat. Zwarte scholieren worden vaker geslagen dan blanke.
"Door kinderen bloot te stellen aan disproportioneel geweld, creëren scholen een vijandige omgeving. Daardoor kunnen de getroffen scholieren juist minder goed gaan functioneren", aldus de schrijfster van het rapport. "Bovendien helpen lijfstraffen niet tegen slecht gedrag en bevorderen ze geweld."
(Bron)
'Vervelingsziekte op werkvloer ligt op de loer'

AMSTERDAM - Naast de burn-out is er ook de bore-out, waarbij werknemers zich doodvervelen. 15 Procent van de werknemers loopt rond met deze vervelingsziekte, zo blijkt uit Zwitsers onderzoek.
Directeur Dirk Gorthuis van het Nederlands Psychologen en Coaching Bureau zegt in de ochtendkrant DAG dat het fenomeen al langer bestaat.
"Dat slaat op een medewerker die jarenlang onder niveau werkt of alleen routinematig, en daardoor lusteloos wordt op de werkplek. De symptomen zijn hetzelfde als bij een burn-out: vermoeid, geagiteerd en soms zelfs depressief."
Het weekblad Intermediair kwam maandag met een artikel over de bore-out, waar de lezer met een zelftest uit kan vinden hoe vatbaar hij of zij is voor de vervelingsziekte.
(Bron)
Kwaadaardige Flashreclame kaapt klembord

AMSTERDAM - Speciaal geprepareerde Flashreclames zijn in staat het klembord van internetgebruikers te kapen. Ze plaatsen daarop een internetadres, dat wordt gebruikt om spyware te verspreiden.
De banners zouden zijn gesignaleerd op grote, legitieme websites, zoals nieuwssite MSNBC. De reclames maken gebruik van een functie in Flash die informatie kopieert naar het klembord van de computer.
In dit geval gaat het om een internetadres dat leidt naar een pagina waarop kwaadaardige software wordt aangeboden. De software doet zich voor als een virusscanner, maar is in werkelijkheid spyware.
De link is bovendien niet meer van het klembord te verwijderen, behalve door de computer opnieuw op te starten.
Omdat de banners gebruik maken van functionaliteit in Flash, zijn alle computersystemen waarop die populaire plugin is geïnstalleerd kwetsbaar. Het probleem kan zich daardoor voordoen op computers met Windows, Mac OS X of Linux, en bij gebruikers van alle webbrowsers.
(Bron)
Verdachte valkuilen Helden opgepakt

HELDEN - De politie heeft woensdag een 37-jarige man uit Helden (Limburg) opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het graven van valkuilen in de Heldense bossen. Dat liet de politie weten.
Na de aanhouding hield de politie twee huiszoekingen. Meer wil de politie hierover niet zeggen.
De valkuilen hadden op de bodem een betonnen blok met metalen pinnen. In maart, april en juni werden dergelijke vallen in bospaadjes aangetroffen.
(Bron)
Gevaarlijke aap in Kampen blijkt publiciteitsstunt

AMSTERDAM - De ontsnapte aap Scott, die al een week door het Overijsselse Kampen zou dolen, blijkt een verzinsel te zijn. Het blijkt een grap van twee mensen die aandacht willen genereren voor een benefietavond, waarvan de opbrengst naar een apenverblijf in Bolivia gaat.
"We hadden gehoopt dat er in Kampen over gepraat zou worden, maar we hadden niet verwacht dat het zoveel aandacht zou krijgen," vertelt de grappenmaakster aan regiokrant De Stentor.
(Bron)

Dat moest ook wel, het was een te vreemd verhaal.
Aap zet metrostation Tokyo op stelten

AMSTERDAM - Een Japanse aap heeft deze week een grote groep agenten flink beziggehouden. Het beestje, dat doorgaans alleen voorkomt in de bergen en heuvels buiten de grote stad, nam maandag zijn intrek in een metrostation in Shibuya, een stadsdeel van Tokio.
De politie neemt de vangst van de aap uiterst serieus, nadat hij acht dagen geleden voor het eerst was gesignaleerd in Koganei city en er daarna aap-meldingen uit Setagaya waren gekomen.
In de stationshal in Shibuya keek de aap vanaf aanwijzingsborden neer op de massaal toegestroomde menigte. Met grote netten en stokken probeerden dertig agenten de aap naar beneden te krijgen.
Toen de aap zich in het nauw voelde sprong hij op volle kracht over de groep agenten heen en verdween hij tussen de mensenmassa. Navraag leerde de Japanse politie dat er geen aap is vermist in dierentuinen of bij particulieren.
Een politiewoordvoerder waarschuwt de bevolking via Japanse media het beestje niet vast te pakken, omdat hij gevaarlijker kan zijn dan hij lijkt.
Diverse video's van de kolderieke situatie in het treinstation circuleren over Japanse weblogs en op YouTube. Op de site van Mainichi Daily News is een foto te zien van de aap in de stationshal.
(Bron)
Tientallen doden door vliegramp Madrid

MADRID - Door een vliegtuigongeluk woensdag op de Madrileense luchthaven Barajas zijn zeker 45 mensen om het leven gekomen. Er vielen ruim veertig gewonden, van wie vijftien er slecht aan toe zijn. Dat meldde de Spaanse regering.
Een bron bij de reddingsdienst zei dat slechts 25 van de 173 inzittenden de vliegramp hebben overleefd. "Ze halen de verbrande lichamen naar buiten. Het toestel is volledig verwoest", aldus de bron.
Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Spanair, vlucht JK 5022, zou naar Las Palmas op Gran Canaria vliegen. Aan boord waren 164 passagiers en negen bemanningsleden.
Op Barajas is een grote reddingsoperaties gaande. Op televisiebeelden was te zien dat dikke rook opsteeg op de plaats van het ongeluk, dat gebeurde toen het toestel van het type McDonnell Douglas tijdens de start niet van de landingsbaan kwam.
Waarschijnlijk is één van de motoren vlak voor het opstijgen in brand gevlogen, waarna het vuur zich snel uitbreidde. Al het vliegverkeer op Barajas is stilgelegd. Blushelikopters zijn ingezet om het vuur te doven. De rookwolken zijn tot in het centrum van de Spaanse hoofdstad te zien.
Spanair is een dochteronderneming van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Het is de tweede Spaanse vliegmaatschappij in grootte na Iberia. Sinds de oprichting in 1986 heeft Spanair meer dan 104 miljoen passagiers op Europese bestemmingen vervoerd.
(Bron)

De radio meldde net dat het enige zekere is dat er 26 mensen levend uit het vliegtuig gekomen zijn, en dat andere bronnen zeggen dat er ruim veertig gewonden zijn. Dat zou dan ruim veertig overlevenden zijn. Duimen maar.

De vermeldingen zijn nu "ruim 100 doden".

dinsdag, augustus 19, 2008

TT 120 Op het strand van Ouddorp wordt extra gesurveilleerd vanwege drijfzand. Vorige week zakten twee badgasten tot hun middel weg. De gemeente Goedereede heeft de modder weggegraven, maar het slib komt steeds weer terug.
Nieuw bodemdiertje ontdekt op terrein Naturalis

LEIDEN - Een bijzondere vondst op het terrein van museum Naturalis in Leiden. Daar vonden onderzoekers een springstaart (een insect) die nooit eerder in Nederland is aangetroffen. Dat liet het Nationaal Natuurhistorisch Museum dinsdag weten.
De springstaart is een bodemdiertje waarvan ongeveer tweehonderd soorten bekend zijn. "Deze kleine bodemdiertjes zijn in ons land nog relatief slecht onderzocht, maar om een nieuwe soort voor de fauna te ontdekken in zo'n stedelijk stukje natuur is wel erg bijzonder", aldus Naturalis.
Vanaf januari is het museum met allerlei specialisten het terrein rondom Naturalis onder de loep aan het nemen, op zoek naar soorten. Inmiddels zijn er al 880 soorten geïnventariseerd, van dieren, planten tot paddenstoelen.
De springstaart is het eerste nieuwe diertje dat is ontdekt.
(Bron)
Zestig schildpadden lopen restaurant in

AMSTERDAM – Klanten van een Italiaans restaurant in de regio Calabria hadden de schrik van hun leven toen zestig pas geboren schildpadjes onder hun tafels liepen. De jonge dieren waren in hun zoektocht naar de zee de verkeerde kant opgelopen.
Dit meldt Reuters. Ze werden waarschijnlijk aangetrokken door het felle licht van het restaurant.
Schildpadden leggen hun eitjes op het strand. Jonge schildpadden moeten na hun geboorte dan ook zelfstandig de zee in lopen, maar dat gaat nog wel eens mis.
De schildpadden zijn door ingeschakelde natuurconservatoren teruggebracht naar de zee.
(Bron)
Muggen vinden DEET ook stinken

WASHINGTON - Mensen wisten het al jaren, maar nu blijkt dat muggen het ermee eens zijn: DEET stinkt. Onderzoekers gingen er tot nog toe vanuit dat de insectenwerende chemische stof in veel muggenwerende producten het reukorgaan van muggen blokkeert.
Maar een Amerikaans onderzoeksteam van de Universiteit van Californië heeft nu ontdekt dat muggen de DEET wel ruiken.
Volgens de oude verklaring zou DEET de geur van de mens verbloemen, waardoor muggen niet langer roken waar ze moesten zijn voor hun maaltje.
Maar naar nu blijkt blijven de muggen simpelweg uit de buurt omdat iemand die zich met DEET insmeert volgens het insect een uur in de wind stinkt.
Volgens de wetenschappers kan de ontdekking ertoe leiden dat betere muggenwerende stoffen worden ontwikkeld. Dat zou kunnen helpen in de strijd tegen onder meer malaria.
(Bron)
17-jarige veroorzaakt ongeval met acht gewonden

RAAMSDONKSVEER - De 17-jarige bestuurder van een personenauto heeft dinsdagmiddag in een bocht op een industrieterrein in Raamsdonksveer een frontale aanrijding met een busje veroorzaakt. In totaal raakten daarbij acht personen gewond.
De jongen moest uit de auto worden bevrijd. Samen met zijn 17-jarige bijrijder uit Dongen is hij naar het ziekenhuis gebracht. De zes inzittenden van de bestelbus raakten lichtgewond. Twee van hen zijn eveneens in het ziekenhuis behandeld.
De jonge bestuurder reed vermoedelijk te hard en droeg geen autogordel.
(Bron)
'Arrogante sollicitanten rukken op'

AMSTERDAM - Het komt steeds vaker voor dat hoogopgeleide sollicitanten zich asociaal of arrogant gedragen. Dat meldt de gratis krant De Pers dinsdag. Vooral in sectoren met een groot tekort aan personeel, zoals in de financiële sector en de techniek.
Personeelsmanager Anne Wagenmans van accountantskantoor De Keijzer Nipius & Co zegt in het dagblad dat ze onlangs nog één voor zich had: "Hij zat nonchalant onderuitgezakt in een stoel, de armen over elkaar. Hij antwoordde op bijna elke vraag 'geen idee' en wilde alleen maar weten wat hij kon verdienen."
Volgens Wagenmans vertoont één op de drie sollicitanten lamlendig, ongeïnteresseerd gedrag. "Sommigen weten niet eens bij wat voor bedrijf ze op gesprek zijn."
De situatie die Wagenmans voorlegt, staat niet op zichzelf. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft tientallen vacatures, waaronder veel banen voor hoogopgeleide technici, maar moeten alle zeilen bijzetten het de kandidaten naar de zin te maken.
"Zat banen waar mensen gericht op kunnen schrijven. Die moeite nemen ze niet. Ze sturen algemene open brieven. Dan moeten wij er maar een passende vacature bij zoeken", aldus Tie Schellekens, woordvoerder van het havenbedrijf.
Een gebrek aan motivatie ligt ten grondslag aan het veranderende gedrag, denkt Hein Pieter Okker, manager bij werving- en selectiebureau Robert Half.
Tegenover De Pers zegt hij: "Veel mensen die nu solliciteren, zijn niet per se op zoek naar een nieuwe plek. Ze horen van anderen dat het gemakkelijk is om nu een nieuwe baan te vinden met een flink hoger salaris. Ze komen alleen aftasten of dat klopt. Logisch dat ze niet gemotiveerd overkomen. Acht van de tien sollicitanten zijn dat ook niet. De truc is om de mensen die wél graag willen eruit te vissen."
(Bron)
Aangereden verkeersregelaar Ikea overleden

AMSTERDAM - De 54-jarige verkeersregelaar die zondag bij Ikea in Amsterdam zwaargewond raakte door een aanrijding, is in het ziekenhuis overleden.
Dat maakte een woordvoerster van het woonwarenhuis dinsdag bekend. Een 25-jarige automobilist reed de man aan op het parkeerdek. De politie sluit niet uit dat de verkeersregelaar opzettelijk is aangereden.
Volgens Het Parool ging aan de aanrijding een ruzie vooraf. De bestuurder zou tegen het verkeer in zijn gereden en hebben getracht om zijn auto op een invalidenparkeerplaats neer te zetten.
De bestuurder van de betrokken auto is aangehouden en als verdachte gehoord. Hij is inmiddels weer vrijgelaten.
De man was niet in dienst van Ikea zelf, maar bij het door de winkel ingehuurde bedrijf Traffic Support.
(Bron)
Geslachtsverandering gratis in Brazilië

BRASILIA - Een geslachtsveranderende operatie is voortaan gratis in Brazilië. Volgens de overheid hebben mensen het recht van geslacht te wisselen als ze tenminste 21 zijn en slagen voor een aantal psychologische testen.
Het besluit stond dinsdag in de Braziliaanse kranten.
Mensen die van geslacht wilden veranderen zochten in het Zuid-Amerikaanse land tot nu toe hun heil in privéklinieken. Daar kost de operatie bijna 1700 euro. De chirurgische ingreep in openbare ziekenhuizen wordt nu vergoed.
De eerste gratis operaties zullen in 2010 uitgevoerd worden, verwacht de overheid. In Brazilië veranderden vorig jaar ongeveer driehonderd mensen van geslacht.
(Bron)
Walvisbaby ziet jacht aan voor moeder

SYDNEY - Een eenzame walvisbaby voor de Australische kust ziet een jacht aan voor zijn moeder. Het verdwaalde dier probeerde van de boot te drinken.
Het pasgeboren kalf was zondag voor de eerste keer ten noorden van Sydney opgemerkt, meldden Australische media maandag. Zij spreken over hartverscheurende taferelen.
Hulpverleners sleepten het jacht naar open zee in de hoop dat de bultrugbaby op zoek zou gaan naar zijn moeder. Het walvisje maakte zich weliswaar los van de boot, maar bleef wel in de buurt zwemmen.
Volgens media zou het dier een uitgeputte indruk maken. De vrees bestaat dat de baby zonder moedermelk verhongert.
(Bron)
'Agressieve kapucijnaap in Kampen'

AMSTERDAM - In Kampen (Overijssel) loopt sinds dinsdag 12 augustus een ontsnapte kapucijnaap rond. Het beest, Scott genaamd, ontsnapte vorige week uit zijn kooi en zou voor het laatst gezien zijn in het park aan de rand van de binnenstad.
Dat meldt de regionale omroep RTV Oost. Scott is afkomstig uit Bolivia en zou na een week buiten zijn vaste verblijf gestrest en agressief zijn.
De eigenaar waarschuwt mensen het dier daarom niet op te pakken. De politie heeft nog geen melding binnengekregen van de vermissing, zei een woordvoerder dinsdagochtend. "Er is ons niets bekend van een ontsnapte aap."
De kapucijnaap houdt zich het liefst op in bomen en zoeken hun voedsel voornamelijk aan de grond.
(Bron)

Wat doet zo'n aap daar dan ook? Wie heeft het beest geïmporteerd?
Minister Cramer druk bezig met snelwegpanorama's

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft negen locaties langs de snelweg in gedachte waar zij het vrije uitzicht op het Nederlands landschap wil veiligstellen.
Een woordvoerder van de bewindsvrouw bevestigde dinsdag een bericht in de Volkskrant dat Cramer een voorstel in de maak heeft voor negen zogenoemde snelwegpanorama's.
Vorig jaar kondigde Cramer al aan dat ze op deze manier wil voorkomen dat waardevolle en karakteristieke landschappen langs de snelweg verdwijnen achter een rommelig geheel van bedrijventerreinen en woonwijken. Vorig jaar werd ook een prijsvraag uitgeschreven onder Nederlanders over de mooiste snelwegpanorama's.
Het grootste deel van de gekozen locaties ligt in het westen van het land. Zo komen in het Groene Hart drie panorama's voor: langs de A12 bij Wiericke tussen Bodegraven en Woerden, langs de A4 ter hoogte van Wijk en Wouden tussen Den Haag en Leiden, en langs de A2 de locatie Venen-Vecht bij Abcoude en Vinkeveen.
Verder zijn nog twee locaties in Noord-Holland voorgesteld: langs de A7 bij Wijde Wormer-Oostzaan en langs de A9 Noord-Kennemerland. Langs de A1 zijn twee panorama's aangewezen: ter hoogte van Eemland en richting het oosten op de weg bij de IJsselvallei.
In het noorden is de Drentsche Aa langs de A28 geselecteerd en in het zuidwesten langs de A29 een locatie in de Hoeksche Waard.
(Bron)

En de rest kan volgeplempt worden? Met woonwijken en zo, lekker dicht bij de uitvalswegen en het fijnstof en de akoestische vervuiling.
Rondje drank het duurst in Amsterdam

LEIDERDORP - Voor het vijfde jaar op rij is Amsterdam de stad met de duurste terrassen. Voor een rondje drank (twee fluitjes, twee rosé en twee fris) is de bezoeker hier 15,50 euro kwijt. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar.
Dit meldde horeca-adviesbureau Van Spronsen & Spronsen uit Leiderdorp dinsdag. Het bureau onderzoekt sinds 2004 de drankprijzen op de meest toeristische plekken van de 21 grootste steden.
De hoofdstad wordt op de voet gevolgd door Rotterdam en Den Haag waar een rondje 15 euro kost. In Rotterdam steeg de prijs voor een rondje met 3,4 procent, in Den Haag met 6 procent. Het goedkoopst is Breda met gemiddeld 12,88 euro voor een rondje.
Een biertje is dit jaar gemiddeld 6 procent in prijs gestegen. Dit komt door duurdere grondstoffen en verpakkingsmaterialen, zegt het adviesbureau.
In Amsterdam kost een fluitje het meest, namelijk 2,35 euro. In Utrecht en Almere is de bierdrinker het goedkoopst uit met 1,93 euro voor een fluitje.
Roséliefhebbers zijn het voordeligst uit in Zoetermeer; een glas rosé kost daar gemiddeld 2,50 euro. Het duurste glas rosé drinkt men dit jaar in Den Haag met een gemiddelde prijs van 3,25 euro.
Gemiddeld steeg de prijs van een glas rosé met 4 procent.
De prijzen voor een glas fris lopen sterk uiteen. Zo kost een frisje in Amsterdam gemiddeld 2,25 euro, waar dit in Zwolle 1,84 euro is. Gemiddeld kost een glas fris 1,89 euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2007.
(Bron)
'Bob de Bouwer' moet zachter van politie

AMSTERDAM - De Nieuw-Zeelandse politie heeft vorige week gedreigd een eind te maken aan een feestje op een kleuterschool in Auckland, als de muziek niet zachter gezet zou worden.
Een boze buurman ergerde zich toen hij vrijdag aan het eind van de middag deuntjes als de begintune van 'Bob de Bouwer' en de 'Vogeltjesdans' uit de luidsprekers hoorde schallen en belde de politie, die de kleuters, hun ouders en het onderwijzend personeel kwam vertellen dat het afgelopen moest zijn.
Volgens onderwijzeres Jenny Skerritt hadden de agenten het schaamrood op de kaken. Ze noemde het ingrijpen dinsdag voor de radio 'absurd' en zei dat enkele aanwezige baby's gewoon door de muziek heen sliepen.
(Bron)
Friet bevat kankerverwekkende glycidamide

MÜNCHEN - Duitse wetenschappers hebben aangetoond dat friet en chips het kankerverwekkende bestanddeel glycidamide bevatten. Dat deelden de geleerden van de Technische Universiteit München maandag mee naar aanleiding van eigen onderzoek.
Glycidamide ontstaat bij het verhitten van aardappelproducten. De stof is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan acrylamide, een schadelijke stof die zes jaar geleden in patat werd vastgesteld.
Bij zoogdieren kan zelfs een geringe dosis glycidamide al leiden tot celmutaties in het lichaam, aldus de wetenschappers.
De onderzoekers vertelden niet of de liefhebbers massaal moeten stoppen met het consumeren van friet en chips.
(Bron)
Haai mogelijk vijand van ijsbeer

AMSTERDAM - Een Noorse onderzoekster heeft resten van een jonge ijsbeer gevonden in de maag van een Groenlandse haai. De ontdekking brengt mogelijk verandering in de theorie dat ijsberen geen natuurlijke vijanden hebben.
Biologe Kit Kovacs deed de opvallende vondst, terwijl ze de eetgewoontes van Groenlandse haaien op Spitsbergen onderzocht. De roofvissen worden soms meer dan zeven meter lang en staan erom bekend dat ze grote zeehonden, dolfijnen en zelfs rendieren kunnen verslinden.
Kovacs stuitte in de maag van een Groenlandse haai echter op het kaakbeen van een ijsbeer, een dier dat nooit als mogelijke prooi van een haai werd beschouwd.
"We kunnen niet bepalen of de jonge beer nog leefde of al dood was, toen hij werd opgegeten", verklaarde de onderzoekster tegen Discovery Channel . "De Groenlandse haaien eten dode dieren, maar ze jagen soms ook actief. We wisten alleen niet dat ze ook naar de oppervlakte zwemmen om te eten."
IJsberen hebben volgens de biologieboeken geen natuurlijke vijanden. De meeste wetenschappers geloven dan ook niet dat een Groenlandse haai het in zijn hoofd zou halen om een ijsbeer aan te vallen.
Wel wijzen recente rapporten zoals de Amerikaanse Endangered Species Act er op dat ijsberen door klimaatsverandering worden gedwongen om steeds grotere stukken te zwemmen en ook in het water te jagen.
De dieren zouden daardoor in theorie een gemakkelijkere prooi kunnen worden voor de Groenlandse haaien, die juist profiteren juist van de veranderende weersomstandigheden. Uit verschillende tellingen blijkt dat de populatie van de roofvissen in de Noordelijke ijszee de laatste jaren sterk is toegenomen.
Kit Kovacs sluit confrontaties tussen de twee diersoorten niet uit, maar benadrukt dat haaien geen serieuze bedreiging vormen voor ijsberen. "Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het jachtgedrag van Groenlandse haaien, maar ze leven al miljoenen jaren in de Noordelijke ijszee. Als er confrontaties tussen ijsberen en haaien voorkomen, dan is dat niet nieuw en van ondergeschikt belang. Het grootste risico voor de ijsbeer blijft de bedreiging van zijn leefgebied."
(Bron)
Gewonde na steekpartij in Haagse tram

AMSTERDAM - Een 27-jarige Hagenaar is dinsdagmiddag opgepakt nadat hij in een tram in zijn woonplaats een bekende van hem had neergestoken. Het slachtoffer is met buikletsel naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is volgens de politie zorgelijk.
De verdachte heeft verklaard dat hij en het slachtoffer elkaar kennen. Voorafgaand aan de steekpartij, rond 12.25 uur, hadden zij in de lijn 9 bij de Wouwermanstraat ruzie gekregen. Waarover zij mot hadden, is nog onbekend.
Over de identiteit van de gewonde man heeft de politie nog geen details naar buiten gebracht.
(Bron)
Genetische basis 'Volendamse ziekte' ontdekt

AMSTERDAM - Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en de Universiteit van Keulen hebben nieuwe genmutaties gevonden die aan de basis staan van de zeldzame hersenaandoening, die in Nederland bekend is als de Volendamse ziekte.
De ontdekking maakt een vroegere diagnose van de aandoening mogelijk. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.
In Volendam komt aandoening van de kleine hersenen, die in de wetenschap wordt aangeduid met pontocerebellaire hypoplasie type 2 bovengemiddeld vaak voor.
Via onderzoek in het Noord-Hollandse visserdorp is geprobeerd de oorzaak te achterhalen van de erfelijke ziekte. "Na ruim tien jaar speuren hebben we beet", zegt onderzoeksleider Frank Baas van de AMC-afdeling Neurogenetica.
"Samen met het Cologne Center for Genomics hebben we het DNA geanalyseerd van bijna zestig patiënten met pontocerebellaire hypoplasie, voornamelijk afkomstig uit Europa." In hun erfelijk materiaal hebben de onderzoekers bepaalde genetische veranderingen gevonden.
Volgens de moleculair geneticus maakt de nu gepubliceerde vondst een vroegere diagnose mogelijk. "Dit kan bijvoorbeeld via een vlokkentest, waardoor ouders tijdig voor een abortus kunnen kiezen", aldus Baas. "Bovendien kunnen we nu screenen of mensen drager zijn van de aandoening."
Volendam is van oudsher een besloten gemeenschap, waar relatief weinig gehuwd wordt met families van buiten. "Wat dat betreft bracht onze studie nog bijzondere historische informatie boven water", zegt Baas.
"De genetische afwijkingen die we aantroffen bij patiënten blijken identiek aan die van de meeste Europese patiënten met de aandoening. Zij hebben hoogstwaarschijnlijk één en dezelfde voorouder. Wij denken dat die ergens vóór 1700 geleefd moet hebben. De genetische afwijking is namelijk al zeker tien tot twaalf generaties oud."
(Bron)
Frogers gaan de bijstand in

AMSTERDAM - René en Natasja Froger gaan een maand lang leven op bijstandsniveau. Voor het nieuwe RTL-programma 'De Frogers: effe geen cent te makken' levert het stel al zijn luxe in.
"Behalve dat dit voor ons gezin een leerzame ervaring is, kunnen we hiermee ook aandacht vragen voor de Voedselbank", licht de zanger toe. Komend najaar komt het programma op de buis.
De Frogers willen zich met hun actie verplaatsen in mensen in de bijstand. "Voor mensen in zulke omstandigheden kun je alleen maar respect opbrengen", zegt René.
Speciaal voor het programma betrekken Natasja en hij een nieuw huis, dat ze moeten inrichten van een bedrag van duizend euro.
Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL 4, is trots op de Frogers. "Ik vind het van René en zijn gezin zeer moedig dat ze aan dit programma deelnemen en zich hiermee kwetsbaar durven opstellen."
De belevenissen van de Frogers zijn te zien in een achtdelige docusoap.
(Bron)

Goed idee, maar dan moeten ze wel beginnen met al wat achterstallige rekeningen en dergelijke, anders is het niet echt.
Vulkaanstof zorgt voor rode gloed boven Nederland

DE BILT - Vulkaanstof, afkomstig van de vulkaan Kasatochi voor de kust van Alaska, kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed boven Nederland.
Dat meldt het KNMI. De vulkaan die deel uitmaakt van de Aleoeten, een eilandengroep tussen de Verenigde Staten en Rusland, barstte in de nacht van 7 op 8 augustus uit.
Daarbij kwam zoveel zwaveldioxide (SO2) vrij, dat deskundigen de uitbarsting al vergelijken met die van de Pinatubo in de Filipijnen in 1991. Toen kwam veel stof in de stratosfeer terecht, dat zich vertaalde in rode schemeringskleuren.
De wolk zwaveldioxide van de Kasatochi is met de westenwinden vorige week meegenomen naar Nederland. Het eerste vulkaanstof heeft het KNMI hier op 16 augustus gemeten. De rode schemergloed kan een aantal dagen aanhouden.
(Bron)
Blote jogger gepakt na vlucht door brandnetels

AMSTERDAM - Een naakte hardloper uit het Brabantse Made is maandagmiddag in Terheijden door brandnetels het bos in gevlucht om aan de politie te ontkomen.
Zijn vluchtpoging was tevergeefs. De 30-jarige man is opgepakt voor openbare schennis. Drugs waren de oorzaak van zijn onbehoorlijke gedrag, verklaarde de naaktloper op het bureau.
De man liep rond 13.40 uur naakt te joggen toen hij vier minderjarige meisjes tegenkwam. Agenten probeerden daarop hem te arresteren.
In plaats van gewillig mee te gaan, nam de jogger een vechthouding aan en sprintte door de brandnetels het bos in. Op de Witte Brug kon hij alsnog worden gearresteerd.
(Bron)

maandag, augustus 18, 2008

Schadevergoeding Arriva voor gedupeerden staking

GRONINGEN - Vervoersbedrijf Arriva stelt 8000 gedupeerden van de busstakingen eerder dit jaar schadeloos. Reizigers krijgen van Arriva een gratis dagkaart, zo maakte het bedrijf maandag bekend.
Het gaat om mensen die naar aanleiding van de staking een restitutieformulier hebben ingevuld.
Buschauffeurs van verscheidene vervoersbedrijven legden in het hele land in mei en juni van dit jaar meerdere dagen hun werk neer uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Ook de bussen van vervoersbedrijf Arriva, dat in onder andere Groningen en delen van Friesland en Drenthe, het openbaar vervoer verzorgt, bleven tijdelijk in de remise.
Ook de passagiers in de andere delen van het land die met Arriva reizen worden schadeloos gesteld. Een woordvoerster van Arriva wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met de schadeloosstelling.
(Bron)
Microscopisch onderzoek naar 'bad hair day'

AMSTERDAM - Met één van de sterkste microscopen ter wereld hebben Duitse wetenschappers ontdekt waarom sommige mensen hun haardos af en toe met geen mogelijkheid in model krijgen. De studie zou moeten leiden tot effectievere haarproducten.
De wetenschappers van de universiteit in Bayreuth konden haarmonsters van proefpersonen maarliefst een miljard keer vergoten met de microscoop. Ze waren daardoor voor het eerst in staat om te bestuderen hoe individuele haarvezels op elkaar reageren tijdens het kammen.
Uit het onderzoek blijkt dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor een onhandelbare haardos. In de eerste plaatsen raken haarvezels vaak beschadigd bij het föhnen of tijdens kleurspoelingen.
Die beschadigde haren veroorzaken daarna meer wrijving bij het kammen, waardoor het haar op sommige plaatsen overeind blijft staan en niet meer in model is te krijgen.
Maar gek genoeg is ook gezond haar soms nauwelijks te kammen. Dat komt volgens de wetenschappers omdat haren die langs elkaar wrijven af en toe een negatieve lading opbouwen. De individuele haren stoten elkaar dan af en wijzen alle kanten op. Zelfs een kambeurt helpt in dat geval nauwelijks nog.
Haarconditioners worden soms al uitgerust met positief geladen moleculen die het effect van het negatief geladen haar zouden moeten compenseren. Ook is het mogelijk om stoffen aan haarmiddelen toe te voegen die de 'schubben' op beschadigde haarvezels verzachten.
Het is echter moeilijk om de juiste dosering van die stoffen te vinden. Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten van het microscopisch onderzoek daarbij helpen. "Gezien het toenemende aantal haarproducten is er een grote behoefte om haar er mooier en natuurlijk te laten uitzien", verklaarde hoofdonderzoekster Eva Max.
"Met dit experiment hebben we voor het eerst heel precies de fysieke en chemische krachten kunnen meten van haren die langs elkaar glijden of tegen elkaar aan worden gedrukt."
(Bron)
'Sterke daling woningproductie na 2008'

VOORBURG - De woningproductie zal de komende jaren sterk teruglopen en volgend jaar al zakken onder de doelstelling van 80.000 woningen van het ministerie van VROM. Dit zei directeur Nico Rietdijk van de branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers maandag.
Volgens Rietdijk worden dit jaar nog 81.000 woningen opgeleverd. Voor 2009 rekent de NVB op 72.000 nieuwe woningen, voor 2010 op 62.000 woningen en voor 2011 op 55.000.
De scherpe afname is het directe gevolg van een afname van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Uit cijfers van de NVB blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 14 procent minder nieuwe woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode in 2007.
"Op basis van de doorlooptijd verwachten wij dat de woningproductie snel naar beneden gaat", aldus Rietdijk. Tussen het moment van verkoop en het moment van oplevering van nieuwe woningen zitten enkele jaren.
De daling van de verkoop van nieuwbouwwoningen schrijft de NVB toe aan een combinatie van factoren waaronder de gestegen hypotheekrente, het afnemende consumentenvertrouwen en scherpere condities voor de leningverstrekking door banken.
Verder spelen ook de sterk stijgende kosten voor de bouw van woningen en hoge grondprijzen een rol. De gemiddelde prijs van een nieuwe huis is nu 7 procent hoger dan een jaar geleden. Volgens de NVB betekent dit dat nieuwbouwhuizen hierdoor "uit de markt worden geprijsd".
De woningproductie is volgens VROM "van groot belang voor een goede werking van de woningmarkt". Met de doelstelling van 80.000 woningen wil het ministerie het tekort op de woningmarkt, waar vooral starters, ouderen en lage inkomens het moeilijk hebben, terugdringen.
(Bron)
Burgemeester zoekt 'lelijke vrouwen'

CANBERRA - Een burgemeester in Australië heeft 'lelijke eendjes' opgeroepen naar zijn mijnstadje te komen om een tekort aan vrouwen op te lossen. Dat meldde de Australische krant Herald Sun maandag.
"Met vijf mannen voor elke vrouw, suggereer ik dat vrouwen die qua schoonheid in het nadeel zijn naar Mount Isa komen", aldus burgervader John Molony.
"Vaak zul je dan een niet zo aantrekkelijke vrouw zien lopen met een brede glimlach. Of dat nu komt door de vorige avond of het vooruitzicht op de komende avond, er is sprake van een bepaalde mate van geluk."
De oproep is bij velen echter in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeente in het noordwesten van Australië is overspoeld door telefoontjes van boze burgers. Molony weigerde maandag echter zijn excuses aan te bieden.
(Bron)
Nederlanders besteden miljarden op handelssites

ROTTERDAM - De Nederlander heeft in het laatste kwartaal van 2007 gemiddeld 365 euro uitgegeven via advertentie- en veilingsites.
De aankopen varieerden van tweedehands stripboeken voor enkele euro's tot de aankoop van een huis voor enkele tonnen.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Blauw Research in samenwerking met Marktplaats.nl onder 1500 consumenten.
Over geheel 2007 bedroeg de totale waarde van verhandelde goederen via online handelsplaatsen in Nederland naar schatting 4,6 miljard euro. Het gaat hier uitsluitend om transacties van consumenten onderling en niet om aankopen bij reguliere webwinkels.
Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat de omvang van deze markt in kaart is gebracht. De totale waarde valt hoger uit wanneer ook de verkoop van auto's en diensten via online handelsplaatsen wordt meegenomen. Dat is in dit onderzoek niet gebeurd.
(Bron)
Politie arresteert internetfraudeur

HOORN - De politie heeft met de aanhouding van een 30-jarige man uit het Noord-Hollandse Hoorn 75 zaken van internetfraude opgelost. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De man plaatste op internet advertenties waarin hij vooral computerspelletjes te koop aanbood. De slachtoffers betaalden de man uit Hoorn, maar ontvingen nooit hun bestelde goederen.
De slachtoffers van de internetfraudeur komen uit ten minste zeven politieregio's, aldus de politie Noord-Holland Noord.
Zij vermoedt dat de 75 zaken slechts een deel van het totaalaantal benadeelden vormen. "In de praktijk blijken veel mensen die voor enkele tientallen euro's zijn benadeeld, vaak geen aangifte te doen."
De man wisselde geregeld van IP-adres (het nummer van een computer), opereerde vanuit internetcafés en opende diverse bankrekeningen. Daardoor kon hij geruime tijd doorgaan met zijn oplichtingpraktijken.
Hoeveel de man precies binnenhaalde, is nog onduidelijk. Het gaat in ieder geval om enkele tienduizenden euro's, aldus de politie.
(Bron)
'Geweld tegen cipier steeds zwaarder'

AMSTERDAM - Het geweld van gedetineerden tegen gevangenisbewaarders lijkt zowel in omvang als intensiteit toe te nemen. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 263 gevallen van agressie gemeld.
Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag na berichtgeving in het AD. Het aantal meldingen in vier maanden tijd is daarmee bijna gelijk aan de helft van het aantal meldingen vorig jaar.
Vorig jaar waren er in totaal 557 meldingen van geweld tegen cipiers. In dat jaar was al sprake van een sterke stijging. In 2005 en 2006 kwamen respectievelijk 471 en 430 meldingen binnen.
De DJI stelt dat de verhoogde aandacht voor veiligheid van gevangenispersoneel heeft geleid tot meer meldingen. Maar de dienst denkt niet dat de stijging daar in het geheel mee kan worden verklaard. Er is ook daadwerkelijk sprake van meer geweld, zegt een woordvoerder.
Vakbond Abvakabo FNV verklaart de stijging door te wijzen op de zwaarte van het letsel dat cipiers oplopen. "Het aantal gevallen met zwaar letsel stijgt en dan doet een gevangenismedewerker altijd aangifte", aldus een woordvoerder. Bij lichtere verwondingen zouden bewaarders veel minder vaak melding maken.
De vakbond stelt dat de gevangenen van een 'zwaardere categorie' zijn dan vroeger. Ze zouden eerder geweld gebruiken. Ook wijst de bond op de bezuinigingen in het gevangeniswezen, waardoor er minder personeel is.
"Het contact tussen gevangenisbewaarder en gevangene is daardoor minder goed." Ook zijn activiteitenprogramma's voor gedetineerden hierdoor bekort, wat leidt tot meer irritaties, weet de woordvoerder.
De DJI komt nog voor het einde van de maand met een plan van aanpak om de veiligheid in gevangenissen te vergroten. Aanleiding voor dit plan was een onderzoek van de Arbeidsinspectie vorige maand waaruit naar voren kwam dat gevangenissen te weinig doen om agressie, intimidatie en werkdruk tegen te gaan. In twee op de drie geïnspecteerde gevangenissen worden daders niet of nauwelijks aangepakt. Uit dat onderzoek bleek overigens dat ook leidinggevenden bewaarders intimideren, evenals collega's.
In juni kwamen gedetineerden van de Bijlmerbajes in opstand vanwege de versobering van hun programma. Een deel van de gevangenen weigerde terug te gaan naar hun cel. Nadat de wijzigingen deels werden teruggedraaid, keerde de rust terug.
(Bron)
Britse geheime dienst wil homo's werven

LONDEN - De Britse geheime dienst MI5 is een campagne begonnen om meer homoseksuelen en lesbiennes te werven als spion. Dat meldde de Britse krant Sunday Times zondag.
"Mensen uit minderheidsgroepen weten hoe ze moeten omgaan met mensen die anders zijn," zei Ben Summerskill van de homolobbygroep Stonewall, die is ingeschakeld voor de wervingsactie. "Ze weten ook hoe ze iets moeten doen zonder op te vallen."
Tot de jaren '90 was het voor homoseksuelen strikt verboden om bij de Britse geheime dienst te werken, uit angst dat ze met hun geaardheid gechanteerd zouden kunnen worden.
(Bron)
Arnhemmers stelen spoorrails

ELST - Twee Arnhemmers van 26 en 27 jaar zijn zaterdag betrapt, nadat zij van de Eerste Weteringsewal in het Betuwse Elst spoorrails hadden gestolen.
Een getuige belde de politie, die de mannen in Arnhem kon aanhouden. Wat de mannen met de rails wilden doen, is volgens de politie niet duidelijk.
(Bron)
Helft jongeren test niet op soa's

AMSTERDAM - De helft van de jongeren die bang zijn een geslachtsziekte onder de leden te hebben, laat zich testen. De andere helft doet geen test, uit angst of met het excuus geen lichamelijke klachten te hebben. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Soa Aids Nederland.
Van alle mensen tussen 18 en 35 heeft een derde zich ooit laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening. Seksueel actieve jongeren tussen 15 en 17 laten zich veel minder vaak testen.
Ongeveer vijf procent van deze groep heeft ooit een test gedaan. Vrouwen laten zich vaker testen dan mannen, blijkt verder uit het onderzoek.
Soa Aids Nederland constateert verder dat jongeren die een nieuwe relatie ingaan, vaak na een tijdje ophouden condooms te gebruiken, zonder zich te laten testen. De organisatie lanceert maandag een nieuw televisiespotje dat jongeren ertoe aan moet zetten dat wel te doen.
(Bron)

En dan hoor je op de radio jongeren die toch echt niet achterlijk klinken, maar vol overtuiging zeggen dat je elkaar toch wel kent na een paar dates, dus dan is het wel veilig.
Honderden geëvacueerd uit Grand Canyon

WASHINGTON - Autoriteiten in de Amerikaanse staat Arizona hebben zondag enkele honderden mensen geëvacueerd uit het nationale park de Grand Canyon nadat een dam was doorgebroken.
Door hevige regenval ontstond er een breuk in de Redlands-dam, meldden Amerikaanse media. Delen van het plaatsje Supai zijn onder water komen te staan. Inwoners, leden van de Indiaanse Havasupai-stam, en enkele kampeerders moesten het gebied verlaten.
De evacués worden naar een nabijgelegen onderkomen van het Rode Kruis gebracht.
Supai telt circa vierhonderd inwoners en is 13 kilometer verwijderd van de dichtsbijzijnde weg. De enige manieren om Supai te bereiken zijn te voet, per ezel of per helikopter.
(Bron)
Vliegtuigje bungelt uren aan hoogspanningslijn

BERLIJN - Een Duits koppel is zondagavond door het oog van de naald gekropen toen hun sportvliegtuigje tegen een hoogspanningskabel botste en daarna drie uur lang aan één van de wielen op zijn kop bleef hangen. Dat meldde de politie in de Duitse plaats Durach maandag.
Omdat er 380.000 volt op de elektriciteitslijn stond, werd een reddingsactie met helikopters afgeblazen. Met een hydraulische lift konden reddingswerkers het paar uit hun netelige positie, zo'n twintig meter boven de grond, bevrijden.
De twee raakten slechts lichtgewond en kwamen met de schrik vrij.
(Bron)
Privébasisschool in Bussum van start

BUSSUM - Geen gespannen koppies op een vol schoolplein, maar vier kinderen in een klaslokaal in Bussum die worden onthaald met taart en champagne. De eerste privébasisschool in ons land is maandag van start gegaan.
Initiatiefnemer is oud-onderwijzer Peter van Kranenburg. Hij heeft de privéschool met hulp van een investeringsmaatschappij opgericht uit onvrede over het huidige onderwijssysteem.
Gerwin Kets is de leerkracht van Florencius. Kets was eerder directeur van een basisschool met honderden kinderen. Hij verheugt zich op het nieuwe schooljaar. "Ik hoop de kinderen weer plezier te geven in het onderwijs en ze te zien groeien."
Ouders die hun kind naar de privébasisschool in Bussum brengen, moeten een flink bedrag betalen: 12.500 euro op jaarbasis per kind. "Het is een hele hoop geld. We hebben er goed over moeten nadenken. Om dit te kunnen betalen zullen we zeker concessies moeten doen", zegt Saskia Leyds, moeder van Daan.
Voor haar is het van belang dat haar kind meer aandacht krijgt. "Hij is snel afgeleid, maar eigenlijk is dat logisch als je in een klas zit met dertig anderen."
De vier leerlingen hebben zeven mensen tot hun beschikking. Niet alleen de meester maar bijvoorbeeld ook een zorgcoördinator, twee onderwijsassistenten, een psycholoog, een gymleraar en een handenarbeiddocent. Muziekles wordt de eerste periode nog apart ingekocht.
Van Kranenburg vertelt de ouders op de eerste schooldag dat de eerste zes weken vioolles op het programma staat. Jullie weten nog niet waar jullie aan begonnen zijn, grapt hij. "De viool gaat straks mee naar huis, maar het drumstel ook."
Het gaat Kranenburg om beter onderwijs. Volgens Leyds was de schoolleiding van het begin af aan duidelijk over de doelstellingen van de school. "We kopen op deze manier geen VWO-diploma voor Daan. Ze gaan proberen het maximale uit Daan te halen."
De eerste leerlingen van de privéschool zijn allemaal acht of negen jaar. Van Kranenburg verwacht dat meer leerlingen zich op korte termijn aansluiten. Het is de bedoeling dat Bussum de eerste is in een keten van Florencius-scholen. In Haarlem en Arnhem wordt gezocht naar een geschikte locatie.
(Bron)
Vrachtwagen legt treinverkeer Zwolle-Amersfoort plat

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort ligt sinds vier uur maandagmiddag plat doordat een vrachtwagen in Ermelo de bovenleiding heeft geramd. Dat heeft spoorbeheer ProRail bekendgemaakt.
De vrachtwagen was vergeten zijn kraan naar beneden te halen toen hij een spoorwegovergang passeerde.
Het treinverkeer in beide richtingen ligt plat. ProRail denkt dat de stremming tot dinsdagmiddag gaat duren. Alle reizigers die van de Randstad naar het noorden en vice versa rijden, reizen over de lijn Zwolle-Amersfoort. De NS raadt reizigers aan om te rijden via Deventer en rekening te houden met vertraging van zeker een uur.
De stoptreinen op de route rijden nog wel, maar de stations Ermelo, Harderwijk en Putten zijn momenteel niet per trein bereikbaar. De NS heeft hier bussen ingezet.
(Bron)
Koeien rammen politiewagen

UTRECHT - Twee losgebroken koeien hebben in de nacht van zondag op maandag in Benschop een politiewagen vernield. Dat gebeurde toen agenten de runderen hun weiland weer in probeerden te jagen, zo meldde de politie maandag.
Toen de agenten de beesten even uit het oog hadden verloren, doken ze plotseling in vol galop op uit het donker. Een koe schampte de politiewagen waardoor een spiegel losschoot.
De andere koe ramde in volle vaart de achterkant van de auto. Die liep forse schade op, maar de koeien renden verder. Uiteindelijk slaagden de agenten er met de hulp van een aantal vrachtwagenchauffeurs in de beesten een weiland in te laten lopen.
(Bron)
Duizenden dakloos na brand sloppenwijk Zuid-Afrika

JOHANNESBURG - Ongeveer 3000 mensen zijn dakloos geworden na een grote brand zaterdag in een sloppenwijk in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse zender SABC zondag.
Bij de brand zijn meer dan duizend woningen verloren gegaan. Er is zeker één dode gevallen. De autoriteiten vrezen een uitbraak van ziektes.
De bewoners moeten nu waarschijnlijk in de open lucht slapen, terwijl het in Zuid-Afrika winter is en de temperaturen rond het vriespunt kunnen zakken.
Hoe de brand kon ontstaan, is niet bekend.
(Bron)