zaterdag, maart 19, 2005

Jongens steken banden rolstoel lek

Twee onbekende jongens hebben donderdagavond rond 20.00 uur de voorbanden van een elektrische rolstoel lek gestoken. Dit heeft de politie van Eindhoven bekend gemaakt.
Het 41-jarige slachtoffer, een vrouw, reed in haar rolstoel door de Johanna van Rochefortstraat in Eindhoven. Ineens sprongen er twee jongens voor haar rolstoel. Een van de twee hield de vrouw tegen, de ander stak de banden lek. Vervolgens ging het tweetal er vandoor. De vrouw wist ondanks de lekke banden thuis te komen en de politie te bellen. Ze was echter zo van slag, dat ze zich het signalement van de jongens nauwelijks nog kan herinneren.
(Bron)
NS-automaten gemanipuleerd: twintigduizend euro buit

Onbekenden hebben in de afgelopen twee weken ruim twintigduizend euro buit gemaakt uit gemanipuleerde pinautomaten van de NS-stations. Dit heeft politiewoordvoerder Bert Top van de politie Gelderland Noord-Oost vandaag bekend gemaakt. De NS heeft inmiddels maatregelen aangekondigd.
De daders hadden de kaartjesautomaat op station Ermelo zo bewerkt, dat de pingegevens konden worden afgelezen. Zo was de pingleuf voorzien van een kopieersysteem en werd er met een kleine camera meegekeken naar de pincode. Met de nagemaakte passen kon er vervolgens gepind worden. Dit is onder meer gebeurd in Parijs en Lille. De politie heeft inmiddels al 25 aangiftes van pinfraude in Ermelo binnen gekregen.
De NS overlegt inmiddels met de Nederlandse banken en Interpay, het verantwoordelijke bedrijf voor elektronisch betalingsverkeer in Nederland, over beveiligingsmaatregelen. Vorig jaar zijn de geldautomaten van banken al beveiligd, nadat ook daar de pinpasfraude aan het licht kwam.
(Bron)
Grote demonstratie voor socialer Europa

BRUSSEL - Tienduizenden betogers hebben zich zaterdagmiddag verzameld bij het station Brussel-Zuid voor een grote betoging voor een socialer Europa. Vakbondsleden uit diverse EU-landen trekken met ballonnen, vuurwerk en muziek door Brussel. Zij richten zich vooral tegen de zogenoemde dienstenrichtlijn van voormalig Europees commissaris Bolkestein.
Die richtlijn houdt in dat aanbieders van diensten overal in Europa terecht moeten kunnen, zonder dat zij de plaatselijke voorschriften hoeven na te leven.
Onder de betogers bevonden zich ongeveer 3500 FNV-leden, waarvan sommigen al zaterdagochtend om kwart over vijf uit Groningen waren vertrokken. Zij droegen spandoeken met zich mee met teksten als "Nederland verdient beter". Een delegatie van tweehonderd leden van de Internationale Socialisten had een spandoek bij zich met "Balkenende moet omver".
(Bron)
Hoera, het hoofd wordt rustiger.
Toch lastig, die 'vlagen'. Officieel: 'subklinische convulsies', dus wel een begin van een aanval, maar dan een die niet doorzet over groter hersenschorsgebied - waar ik bij een gewone stuip bewusteloos raak, verstijf en daarna ga stuiptrekken, is zo'n subklinische aanval alleen in de ergste gevallen merkbaar van buiten.
Ik maakte ooit voor vriendje een schaalindeling van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor: 'Hé, er gebeurt iets, herstel, gebeurDE iets', en 5 voor de echte aanval.
Die had ik dus donderdag, gisteren had ik 'vlagen' klasse 4 (waarbij ik dan ook even wegraak, maar de aanval niet dóórzet), vandaag zit ik op 2/3 denk ik: vlagen waarbij er wel van alles in m'n hoofd gebeurt alsof je je _bijna_ wat herinnert maar er nèt niet bij kunt. De ene keer blijft het daarbij (2), de andere keer voel ik de wereld om me heen vager worden (3).
Het blijft gelukkig bij die vlagen, die zijn al hinderlijk genoeg.
Ooit mocht ik ontdekken dat ik bij een vlaag klasse 4 soms nog wel kan praten, kan reageren op mijn omgeving - in zeer basaal Engels (terug naar de taal van mijn vroegste jeugd).
Ik weet inmiddels na 17 jaar ook wel dat wat er tijdens zo'n vlaag voor mijn geestesoog passeert, niet veel voorstelt, maar op het moment zelf voelt het alsof ik een hele bijzondere herinnering terugkrijg. Als de vlaag voorbij is, weet ik absoluut niet meer wat het was. Ik vermoed toch dat het ook hele basale herinneringen zijn - echte dus, maar verder niet zo essentieel als ze op dat moment voelen.
Het vervelendste van de 'lichte' vlagen: als ze overgaan, is mijn temperatuurregeling van slag. Ik heb het eerst heel heet en dan klappertandend koud, of andersom. Dat zal bij die zwaardere ook wel zo zijn, maar dan ben ik zo hard bezig om 'bij' te blijven dat ik dat nauwelijks merk.
Nou ja. Morgen zal het wel weer helemaal over zijn, maar het is nu knap hinderlijk.
Ik merkte al dat bovenbuurvrouw de lente in haar hoofd heeft: er wordt flink geschoven met meubels, langer gestofzuigd dan ooit en ik hoor allerlei kloppende, schuivende en vegende geluiden.
Even later wordt er op de voordeur geklopt (bel is stuk). Staat schuinbovenbuurman voor de deur: hij was zijn ramen aan het wassen en zijn spons en zeem zijn in m'n tuin gevallen.
Samen de spullen uit de tuin gevist, en nu pas besef ik dat ik m'n kans gemist heb - ik had altijd even kunnen vragen of ie, nou ie er toch was... ;-)
Maar ja, de vorige keer dat ik mijn ramen poetste, ging het daarna flink regenen, met als gevolg het halve raam vol zanderige vlekken, en daar doorheen de pootafdrukken van 'nu wil ik echt naar binnen'-Tom.
Blik in de straat: ja, de lenteschoonmaakkriebels slaan wel massaal toe. Ik beken dat ik ze ook had, ik wilde: ramen wassen, stofzuigen (en dan ook overal onder en achter en zo, normaal stofzuig ik erg op het oog vrees ik), tafels eens leegruimen (staan altijd vol, en na het leegruimen zullen ze weer vol staan maar dan met zaaigoed) - dingen die voor mij doen toch wel opvallend zijn. Alleen kwam de epilepsie er tussendoor, en zolang die 'vlagen, de subklinische stuipen, niet helemaal over zijn, ga ik niet aan de slag. Dus maar hopen op weer een paar zonnige dagen binnenkort :-)
Leger blaast scooter op uit angst voor bom

Het Engelse leger heeft donderdag in Ipswich de scooter van een 22-jarige vrouw opgeblazen uit angst dat het om een bom zou gaan. De scooter stond voor het bureau waar nummerplaten worden uitgedeeld. Op de scooter zaten nog geen nummerplaten, waardoor het niet duidelijk was wie de eigenaar was.
Heide Brown kwam met haar spiksplinternieuwe scooter van 999 pond (1.440 euro) net na sluitingstijd bij het bureau aan. Een beveiligingsmedewerker zou haar verteld hebben dat ze de scooter aan het hek vastgeketend kon achterlaten totdat het bureau weer open zou gaan, wat ze ook deed.
Na een tip van een aantal lokale winkeliers kwam de politie in actie. "De brommer was vastgeketend aan het hek om het gebouw heen. Omdat er geen nummerbord op zat, konden we niet vaststellen van wie het voertuig was", aldus een woordvoerder van de politie.
De politie haalde vervolgens het leger erbij. Drie wegen in de omgeving werden afgesloten en alle omringende kantoorgebouwen werden ontruimd, waarna de scooter werd opgeblazen.
(Bron)
Jongen (7) rijdt auto tegen huis in Dieren

Een 7-jarige jongen uit Dieren heeft donderdagmiddag met de auto van zijn vader een andere personenauto en een woonhuis geramd. Daarbij vielen geen gewonden. Dat heeft de politie vrijdag verklaard. De schade aan zowel de auto's als het huis bleek achteraf mee te vallen.
De vader van het jongetje kwam hem afhalen van school, maar raakte in gesprek met één van de leraren. Daarom gaf hij zijn autosleutels alvast aan het kind, zodat dat in de auto kon wachten. In plaats van alleen te wachten, startte de jongen de auto. Die reed vervolgens tegen een andere personenauto aan, om tot stilstand te komen tegen een woonhuis.
(Bron)
Ontsnapping slang leidt tot evacuatie

Een ontsnapte cobra heeft in de Zweedse stad Sundsvall voor de evacuatie van zo'n zestien gezinnen gezorgd. Zij moesten twee dagen elders doorbrengen omdat niet duidelijk was waar de giftige cobra zich bevond.
De 24-jarige eigenaar van het dier liet woensdag een doos met drie cobra's vallen in zijn appartementencomplex. Twee reptielen konden gevangen worden, het derde dier verdween spoorloos. De zestig centimeter lange cobra werd gisteren teruggevonden onder de vloer van het appartement van de slangenliefhebber.
(Bron)
Agenten mishandeld door Marokkaanse jongeren

In Eindhoven zijn enkele politieagenten door een groep van ongeveer twintig Marokkaanse jongeren mishandeld. Het voorval vond afgelopen donderdagavond plaats in de wijk Eckart. De Eindhovense politie neemt de zaak hoog op en heeft een onderzoek ingesteld.
De surveillerende agenten waren in de wijk, nadat een klacht was binnengekomen over jongeren die op een crossmotor door de wijk raasden. Toen ze na enige tijd de bestuurder aanspraken, een knul van Marokkaanse afkomst, kwamen twintig jongeren zich met de zaak bemoeien.
Al snel sloeg de vlam in de pan. De jongeren schopten de agenten en duwden hen in de bosjes. Vervolgens wisten ze te ontkomen, tezamen met de crossmotor.
(Bron)

Beetje dom, want nu is er kans dat ze de volgende keer gewoon standaard opgepakt en afgevoerd worden, en daar kunnen ze dan weinig bezwaar tegen maken.
Telegraaf wellicht ook op tabloid

De Telegraaf komt misschien binnenkort ook op tabloidformaat uit. De uitgeverij De Telegraaf kijkt naar de mogelijkheden om op het kleinere formaat te verschijnen. Er zit zelfs een kans in dat dat nog dit jaar zal zijn. "We kijken naar de marktontwikkelingen in Nederland en het buitenland", zegt bestuursvoorzitter Ad Swartjes van het Telegraaf-concern.
De kranten Het Parool en Trouw gingen onlangs al over op het kleinere formaat. Ook uitgever PCM liet donderdag weten dat de nieuwe fusiekrant van het Algemeen Dagblad en diverse regionale kranten een tabloid gaat worden.
(Bron)

Doen ze vast niet, want dan moeten die koppen ook kleiner worden.
Haai bijt zwemmer doormidden

SYDNEY - Een 26-jarige zwemmer is voor de westkust van Australië door een zes meter lange haai doormidden gebeten, meldden Australische media zaterdag.
De man, die als matroos werkte op een luxe charterschip voor toeristen, was met een groep opvarenden van zijn schip aan het snorkelen voor de kust van Pelseart Island. Hij overleed vrijwel direct, nadat de haai had toegeslagen. Zijn lichaam is nog niet geborgen, deelde de politie mee.
Het was de negende keer sinds 2000 dat een aanval van een haai in Australische wateren dodelijk afliep.
(Bron)
'Vergoeding als stimulans voor orgaandonatie'

HILVERSUM - Mensen die laten vastleggen wat na hun dood met hun organen moet gebeuren, moeten daarvoor een vergoeding krijgen. Ze kunnen een korting krijgen op hun ziektekostenverzekering of bij verlenging van hun paspoort of rijbewijs.
Dat bepleitte directeur B. Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) vrijdag in het tv-programma Netwerk. Ze hoopt dat daarmee meer mensen zullen aangeven dat ze na hun dood hun organen voor transplantatie willen afstaan. Momenteel is er een tekort aan organen voor transplantatie.
VVD en D66 lieten in Netwerk weten positief te staan tegenover het idee van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Volgens VVD'er Veenendaal is het redelijk een bijdrage van de verzekeraars te vragen omdat meer donororganen ertoe zullen leiden dat de ziektekosten dalen. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is niet voor premiekorting, als daar niet op korte termijn besparingen tegenover staan.
De Tweede Kamer verwierp vorige week een voorstel om alle Nederlanders automatisch donor te laten zijn, tenzij ze officieel aangeven dat niet te willen.
In Nederland staan ongeveer 1400 mensen op een wachtlijst voor orgaandonatie. De wachttijd is gemiddeld vier tot vijf jaar. Jaarlijks overlijden zeker tweehonderd patienten in afwachting van een transplantatie. Ongeveer 2,5 miljoen mensen staan nu geregistreerd als donor, van 8 miljoen mensen is niet bekend of zij na hun dood organen willen afstaan.
(Bron)
Londen beëindigt gedogen cannabisgebruik

LONDEN - De Britse regering overweegt een einde te maken aan het gedogen van cannabisgebruik. Minister Clarke van Binnenlandse Zaken laat uitzoeken of het nodig is om cannabis weer als ernstige drug te bestempelen.
De bewindsman reageerde op recente onderzoeken die suggereren dat er een duidelijk verband is tussen cannabisgebruik en geestesziekten. De bewindsman gaf een adviesraad opdracht te bekijken of cannabis nog wel als minder ernstige drug kan worden gekenmerkt, meldde de Britse omroep BBC zaterdagochtend.
Nadat cannabis begin vorig jaar een lichtere classificatie kreeg, steeg de vraag naar het spul explosief.
(Bron)

Wanneer verbieden ze roken? En sterke drank?
Leger des Heils wil soep verkopen in supermarkt

AMSTERDAM - Het Leger des Heils is van plan om soep te gaan verkopen in supermarkten. Van de opbrengst wil de welzijnsinstelling soepbussen aanschaffen voor zwervers. Het leger is voor het project nog op zoek naar een levensmiddelenfabrikant, meldt de website Zibb.nl van de voedingsbranche zaterdag.
De soep zou in de schappen moeten komen onder de merknaam 50/50. Die naam werd ook gebruikt voor een kledinglijn waarbij het Leger des Heils samenwerkt met De Bijenkorf. De afgeschreven kleding van het warenhuis bleek een gat in de markt. De opbrengst ging naar projecten voor zwerfkinderen.
(Bron)

vrijdag, maart 18, 2005

Kabinet aan de slag met schrijnende gevallen

DEN HAAG - Het kabinet neemt maatregelen om te voorkomen dat duizenden vreemdelingen alsnog proberen in Nederland te blijven met een beroep op een schrijnende situatie. Een nieuwe mogelijkheid daartoe is ontstaan door een recente uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 14-1-brieven.
Het kabinet vindt echter dat hiermee sprake is van een oneigenlijk gebruik van de asielprocedures. Op korte termijn worden nieuwe briefschrijvers onder de reguliere procedures gebracht, aldus het kabinet. Dat betekent dat zij leges moeten betalen en een machtiging voorlopig verblijf (mvv) in hun land van herkomst moeten aanvragen. De Tweede Kamer moet hier nog mee instemmen.
De Raad van State bepaalde op 19 november 2004 dat brieven die (uitgeprocedeerde) asielzoekers sinds begin 2003 hadden geschreven aan Justitie, moeten worden gezien als een officiële asielaanvraag. Na een afwijzing kunnen ze beroep aantekenen. De brievenstroom kwam op gang na een opmerking van oud-minister Nawijn op 14 januari 2003 dat hij goed zou kijken naar schrijnende gevallen.
Ministers kunnen een speciale bevoegdheid gebruiken om een verblijfsstatus te gunnen wegens schrijnend persoonlijke omstandigheden. Nawijns opvolger Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) kreeg tot eind 2004 ongeveer 17.700 brieven binnen. Verdonk beloofde 'met haar hart' te kijken. De meeste verzoeken werden afgewezen. Tot nu toe zijn ongeveer 2350 bezwaarschriften ingediend tegen een afwijzing. Verdonk ziet geen andere mogelijkheid dan om deze bezwaren conform de uitspraak van de raad te laten behandelen.
Het kabinet voorziet een extra belasting voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de rechterlijke macht. Zij moeten de zaken opnieuw gaan behandelen, hoewel volgens Verdonk vaak slechts sprake is van een herhaling van de eerdere procedures. De bewindsvrouw laat juridisch nog uitzoeken hoe zij op langere termijn deze gang van zaken kan terugdringen. Zij wil daar voor de zomer uit zijn.
VluchtelingenWerk Nederland stoort zich aan de suggestie dat asielzoekers misbruik maken van de asielprocedures. De organisatie laat vrijdag weten dat onjuist en kwetsend te vinden. Zij meent dat veel mensen die al jaren in Nederland zijn, met goede reden een uitgebreide brief hebben gestuurd. "Maar het ministerie wenste niet inhoudelijk op deze aanvragen te reageren en de betrokkenen kregen vaak een standaardafwijzing." Volgens VluchtelingenWerk mochten 349 mensen alsnog blijven.
(Bron)
Vrouw vermoord om zorgzaamheid

Een erg zorgzame vrouw: leuk voor sommige mannen zou je zeggen. Maar daar dacht de tachtigjarige Japanner Yoshifumi Aoki anders over. Hij vermoorde zijn vrouw omdat ze te veel gerechten voor hem had gekookt. Yoshifumi Aoki wurgde zijn 73-jarige echtgenote Setsuko met een handdoek in hun keuken.
Het paar had ruzie gekregen omdat de man zich beklaagde over de grote hoeveelheid schotels die waren klaargemaakt. De politie heeft de ondankbare man uit Sapporo inmiddels gearresteerd.
(Bron)
Belg had seks met honden 'uit liefde'

Een uiterst bizarre zaak in België. Daar blijkt een hondenliefhebber zijn werkzaamheden als vrijwilliger in een dierenasiel wel heel letterlijk te hebben genomen. Hij had namelijk jarenlang seks met honden, om naar eigen zeggen hen een 'pleziertje te gunnen.' De man moest zich gisteren voor de rechter verantwoorden.
Tijdens de zitting wist de man de rechtbank keer op keer te verbazen. Jarenlang botvierde hij zijn lusten op de beesten, terwijl niemand wat merkte. Ook niet toen hij zijn baan opzegde. Men kwam er pas achter toen hij duizenden van zijn foto's op het internet zette onder de schuilnaam Freki.
Toen dit bekend werd ging het balletje rollen. Bij een huiszoeking werden 30.000 afbeeldingen gevonden, waarop de man telkens in volle actie te zien was met vooral Duitse herdershonden.
Voor de rechtbank verantwoordde de man zijn praktijken. Zelf beweerde de man onschuldig te zijn en schoof de schuld af op het asiel. Omdat er veel ellende is in het asiel, wilde de man de honden een pleziertje doen door ze één keer in het leven seks te laten hebben. Toen de rechter vroeg of hij er dan nooit aan gedacht had om de teven bij de mannelijke honden te plaatsen, antwoordde hij: "Als ze dat in het asiel te weten komen, worden ze meteen gesteriliseerd. Dat is toch ook geen leven voor die beesten."
Maar de man kwam met nog extremere uitspraken. "Ik heb nooit een hond tot seksueel contact gedwongen. Een hond heeft zijn eigen lichaamstaal. Als ze niet wilden, drong ik ook niet aan. Ik heb ze nooit pijn gedaan. Als je naakt bent en je zoals een hond gedraagt, gaat het allemaal vanzelf", verduidelijkte de verdachte.
Tijdens de zitting kwam ook naar voren dat de man zich ergerde aan websites waarop vrouwen "honden als levende dildo" gebruiken. Eigenlijk wilde hij alleen maar "foto's van een ander type op het internet plaatsen." Het openbaar ministerie had de boodschap begrepen en stelde voor de man door een psychiater te laten behandelen. Daarop reageerde hij: "Ik denk niet dat een psychiater zal helpen."
Op zeven april zal het vonnis luiden. Tot nu toe riskeert de man een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 5.000 euro.
(Bron)
Balkenende hekelt negativisme Nederlanders

Volgens premier Jan Peter Balkenende moeten Nederlanders een stuk positiever in het leven gaan staan. Daarom roept hij in een vraaggesprek met de De Volkskrant op tot een nieuw positivisme in Nederland. "Negativisme leidt tot niets. Eigenlijk is Nederland een land waar je geweldig trots op kunt zijn", zo zegt hij.
De premier zegt zich in het vraaggesprek te ergeren aan de houding van de Nederlandse samenleving. "Het past ook niet bij Nederland. Dit was het land dat de wereldzeeën ging bevaren. We wilden verder komen en we hebben geweldige wetenschappers voortgebracht. Er zijn ook prachtige initiatieven. Dat wordt vaak vergeten. We moeten af van dat negativisme. Kies alsjeblieft voor positieve energie."
Volgens de premier is dit te realiseren. "Wij houden elkaar in Nederland soms zo bezig met de negatieve ontwikkelingen. Kleine verschilletjes, hypes, het opblazen van tegenstellingen. Ik geloof dat mensen langzamerhand door beginnen te krijgen dat we daarin doorschieten. Wat brengt het ons eigenlijk? Wat brengt het ons als we de tegenstellingen nodeloos vergroten?"
Hoewel de verdraagzaamheid binnen Nederland is afgenomen en radicaliserende moslims op het toneel verschenen, ziet de premier er het positieve van in. "Ik zie heus wel dat er heel kritische ontwikkelingen zijn. Om die reden zeggen wij: de verschillende groepen in het land, christenen, humanisten, islamieten en anderen, moeten één zijn in hun afwijzen van terreur en geweld."
Particuliere initiatieven om het tij te keren steunt Balkenende dan ook van harte. "We moeten de spiraal van het negativisme doorbreken. Het is nodig om respect voor elkaar ook echt zichtbaar te maken". Zo kocht de premier gelijk een hele doos polsbandjes om uit te delen in de ministerraad.
(Bron)

Meneer Balkenende is hier van harte welkom, laat ie hier maar wat positieve energie rondstrooien.
VN straffen personeel wegens seksueel misbruik Congo

NEW YORK - Wegens seksueel misbruik van minderjarigen in het Afrikaanse Congo hebben de Verenigde Naties (VN) een medewerker op staande voet ontslagen. Zes andere niet-militaire werknemers zijn geschorst en krijgen niet doorbetaald. Een medewerker stapte zelf op om een mogelijke straf te ontlopen. Dat maakte een VN-woordvoerder donderdagavond bekend.
De ontslagen persoon wordt in Frankrijk vervolgd. Franse autoriteiten sloten enkele maanden geleden al een VN-stafmedewerker op wegens verkrachtingen en het maken van pornografische video's van kinderen.
Het afgelopen jaar onderzochten de VN 150 aantijgingen van seksuele exploitatie van vrouwen en kinderen door VN-personeel. Blauwhelmen in Congo zouden zich aan groepsverkrachtingen hebben schuldig gemaakt.
De volkerenorganisatie neemt disciplinaire maatregelen tegen niet-militair personeel. De VN willen dat verdachte soldaten van de internationale troepenmacht in het land van afkomst worden vervolgd.
(Bron)
'18.000 verpleeghuisbewoners ondervoed'

HILVERSUM - Ondervoeding en uitdroging is een stille moordenaar. 30 procent verpleeghuisbewoners (18.000 mensen) is ondervoed of uitgedroogd en mensen sterven daar aan. Dat stelde bijzonder hoogleraar chronische zorg J. Schols donderdagavond in het televisieprogramma NOVA. Schols noemt het onacceptabel dat de landelijke richtlijnen niet worden nageleefd.
In de uitzending kwamen familieleden van drie mensen aan het woord die vorig jaar na een opname in een verpleeghuis voor revalidatie ondervoed en uitgedroogd waren. In twee gevallen overleed de patiënt. Het ging om een vrouw in verpleeghuis Innersdijk uit Groningen en een man die werd opgenomen in verpleeghuis Rijckehove in Capelle aan den IJssel.
Een patiënte van verpleeghuis Aeneas in Breda belandde met een beginnende maagzweer en uitgedroogd in het ziekenhuis en woont nu in een ander verpleeghuis. Het gaat goed met haar, zei haar dochter, die eerder van het personeel het aanbod kreeg om haar moeder te laten versterven omdat zij niet meer wilde eten, drinken en leven. De dochter, die overtuigd was dat haar moeder ziek was en niet levensmoe, nam daar geen genoegen mee.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de familie van de patiënt uit Capelle gevraagd om op de hoogte gehouden te worden van de uitspraak van de klachtencommissie van het verpleeghuis. Het verpleeghuis in Breda had de inspectie niet op de hoogte gebracht van de calamiteit tot dat duidelijk werd dat NOVA er aandacht aan zou brengen. De Inspectie heeft het verpleeghuis daarvoor op de vingers getikt.
Over het Groningse verpleeghuis zei een woordvoerster van de Inspectie dat in de gaten wordt gehouden of er een klacht is ingediend bij de klachtencommissie van het verpleeghuis. Als dat zo is, dan wil de inspectie dit in de gaten houden.
Daarnaast zit de Inspectie bovenop het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof. Daar overleed vorig jaar een vrouw, omdat ze niet volgens de regels was vastgebonden aan bed. De vrouw gleed uit het bed, raakte bekneld en overleed. De vrouw was vastgebonden, omdat er te weinig personeel in de nachtdienst zat.
Volgens de Inspectie mag dat nooit een reden zijn. De vrouw kon ook niet bij de alarmbel. Die was weggelegd, omdat ze er te vaak gebruik van maakte. De inspectie heeft het verpleeghuis op de vingers getikt en gaat deze maand nog twee keer langs om te kijken of de vereiste maatregelen zijn genomen om dit in de toekomst te voorkomen.
(Bron)
Politie zet per ongeluk krokodil uit

SYDNEY - De Australische politie heeft per abuis een 1,80 meter lange zoutwaterkrokodil uitgezet in de bij toeristen zeer populaire lagune van Lily Creek in het noordwesten van Australië. De politie meende aanvankelijk dat het om een minder gevaarlijke zoetwaterkrokodil ging, aldus de krant Herald Sun vrijdag.
De autoriteiten hebben gewaarschuwd kinderen niet bij het water te laten en honden aangelijnd te houden zolang de krokodil nog op vrije poten is.
Het dier was gevangen door een man die over een vergunning beschikt voor het vangen van krokodillen. De politie ontfermde zich over de krokodil en zette het dier uit nadat ze er enkele foto's van had gemaakt.
De nog jonge krokodil kan 6 tot 7 meter groot worden.
(Bron)
Gratis wonen op bouwplaatsen tegen diefstal

AMSTERDAM - De bouwsector wil met luxe wooncabines op bouwplaatsen vandalisme en diefstal van kostbare machines en materialen terugdringen. Voor de bewoners is dit gratis.
Sinds een paar maanden loopt er een proef met enkele wooncabines die geplaatst zijn op verschillende bouwlocaties in Nederland. Vandalisme en diefstal is een groeiend probleem op bouwlocaties. De schade loopt in de tientallen miljoenen per jaar.
Camelot Beheer uit Den Bosch, dat de wooncabines levert, denkt dat het wonen op een bouwplaats een gat in de markt is.
(Bron)
Britse vrouw valt broer aan met bos rabarber

LONDEN - Een Britse vrouw is donderdag veroordeeld tot een taakstraf, omdat zij haar broer heeft aangevallen met een bos rabarber. Dit meldden Britse kranten vrijdag. Ook moet zij zich zes jaar aan bepaalde gebodsregels houden wat betreft contact met haar broer. Doet zij dat niet, dan kan zij alsnog gevangenisstraf krijgen.
Margaret Porter (50) beschadigde het gezichtsvermogen van haar 72-jarige broer William, toen zij hem met de harde stengels te lijf ging. Zij leefde al twintig jaar in onmin met hem en andere familieleden, over de erfenis van haar vader.
Bij Porter, die haar broer zelden zag, sloegen de stoppen door toen hij langsreed in zijn Landrover en haar toelachte. Het was overigens niet de eerste keer dat Porter zich gewelddadig gedroeg. Eerder viel zij ook al familieleden aan en in de buurt zijn veel mensen bang voor haar.
(Bron)
Twee mannen mishandeld door 20 Marokkanen

Volgens twee mannen uit Huizen heeft de politie de zaak verzwegen van hun mishandeling door 20 Marokkanen. Ze hebben wel hun leven te danken aan de politie zeggen zij.
De mannen, 43 en 40 jaar oud, waren bij een plaatselijk uitgaanscentrum Graaf Wichman het doelwit geweest van een groep gewelddadige Marokkaanse jongeren en waren zij naar eigen zeggen zonder enige aanleiding inelkaar geslagen.
"Er was hoofdzakelijk publiek van rond de twintig, dus voelden wij ons niet zo thuis. We besloten na ongeveer een kwartiertje weg te gaan", vertelt de Huizer die anoniem wil blijven.
"Toen wij buiten kwamen, werden we aangesproken door een Marokkaans jongetje van circa zestien jaar. Terwijl we in gesprek waren, werden we omsingeld door ongeveer twintig Marokkaanse jongeren tussen de achttien en 25 jaar. Zonder enige aanleiding begonnen ze met z'n allen op ons in te slaan en te schoppen."
Dezelfde anonieme man gaat verder: "Ik ben op een gegeven moment gestruikeld. Dat was voor hen geen aanleiding om te stoppen. Ze probeerden mijn hoofd als voetbal te gebruiken, en namen aanlopen om me zo hard mogelijk tegen mijn hoofd te schoppen. Alsof ze penalty's namen. Ik probeerde mijn hoofd te beschermen door m'n armen er omheen te slaan."
De andere Huizer kreeg een bierfles in zijn gezicht en zag de Marokkanen pas wegrennen toen de politie er aankwam. Hij moest naar het ziekenhuis Gooi-Noord om diverse wonden in zijn gezicht te laten hechten. De andere Huizer heeft blauwe plekken en heeft naar eigen zeggen veel last van 'traumatische stress'.
(Bron)
Den Haag kort handweigerende uitkeringstrekker

De gemeente Den Haag trekt voor een maand de uitkering in van een islamitische man die uit geloofsovertuiging weigert vrouwelijke ambtenaren de hand te schudden. Dat bevestigde de Haagse PvdA-wethouder Pierre Heijnen (Sociale Zaken) via een woordvoerder.
De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) meent dat er geen werk te vinden is voor mensen die weigeren vrouwen de hand te schudden. Medewerkers van de SZW mochten onlangs aangeven hoe men dacht over het weigeren van een handdruk. Naar aanleiding daarvan werd de regel opgesteld dat er in dat geval een andere respectvolle vorm van begroeting plaats moet hebben. Gebeurt dat niet, dan mag de sociale dienst sancties opleggen in verband met belediging.
(Bron)
Tandarts injecteerde patiëntes met sperma

Een tandarts uit de Amerikaanse staat North Carolina wordt ervan beschuldigd vrouwelijke patiënten met sperma te hebben geïnjecteerd. De 44-jarige Richard Hall is aangeklaagd voor onder meer aanranding van de eerbaarheid. Eerder was hij al geschorst door de plaatselijke orde van geneesheren.
"Ik heb mijn patiënten nooit met sperma geïnjecteerd. Dit is te gek voor woorden. Ik heb een dochtertje van tien jaar", verklaarde Hall naar aanleiding van de beschuldigingen. Zes patiëntes hebben echter een klacht ingediend. Tijdens een behandeling kregen zij een substantie te slikken, die later sperma bleek te zijn.
De zaak kwam aan het rollen nadat assistentes van de man het idee kregen dat er iets niet in de haak was. Bij een huiszoeking werden vervolgens injectienaalden en spuiten met resten van sperma gevonden.
(Bron)
Marokkaans meisje (8) afgetuigd

In het Limburgse Venray is een meisje van acht jaar van Marokkaanse afkomst eind februari mishandeld en uitgescholden door drie jongeren met rechts-extremistische sympathieën. Dat kwam naar voren tijdens een uitzending van Premtime. Tevens werd ze door het drietal bedreigd met de dood indien ze het verder zou vertellen.
Het meisje, Sofia, is de dochter van de voorzitter van het Marokkaanse moskeebestuur, Hassan Najja. Uit een eerdere aflevering van Premtime werden spanningen tussen rechts-extremistische jongeren en de moskee getoond. De vader van Sofia wierp zich toen op als bruggenbouwer om de kloof tussen de jongeren en de moskeegangers te dichten.
Het aftuigen van het meisje bleek niet het enige incident van die dag. Zo werd een Marokkaans jochie mishandeld door jongeren toen hij van zijn basisschool naar huis ging. Presentator Prem Radhakishun sprak tijdens de aflevering met enkele jongeren. Eén van hen gaf aan er niet wakker van te liggen dat het meisje werd afgetuigd omdat ze buitenlands is.
De vader van Sofia wijt de spanningen in Venray deels aan het beleid van politici. Hij noemde onder andere minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie.
Venray staat bekend om haar spanningen. In januari haalde het 'Lonsdale Leo' het nieuws na het weigeren Prem Radhakishun een hand te geven. In november raakte een grote groep autochtonen en allochtonen met elkaar slaags. Eerder werd al een aanslag op de Marokkaanse moskee verijdeld.
(Bron)
Overval met banaan levert 7 jaar cel op

Een rechter uit Londen heeft gisteren een 24-jarige Brit veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor een mislukte overval met een banaan. Robert Downey had geprobeerd met de banaan een bookmaker te overvallen. Hij dreigde daarbij de bediende neer te schieten. Helaas voor hem was het overduidelijk dat hij geen wapen in zijn hand had.
Downey kocht de banaan bij een groenteboer, stopte hem in een blauwe - doorschijnende - zak, zette een bivakmuts op en liep het wedkantoor binnen. Hij duwde de banaan door het gat in het kogelvrije glas tussen hem en de medewerkers, en eiste al het geld. De medewerkers hadden echter door dat hij een banaan in zijn hand had, en weigerden hem geld te geven.
Daarop trok de man een schaar, wat ook al weinig indruk maakte. Terwijl de medewerkers de politie belden, ging Downey er vandoor. Het kostte de politie echter weinig moeite hem te arresteren. Hij werd namelijk vlak bij het wedkantoor teruggevonden met de bivakmuts nog op zijn hoofd, omdat hij die niet af had weten te krijgen.
Downey was net vijf maanden vrij na een gevangenisstraf van zes jaar voor een soortgelijke overval met een imitatiewapen. Volgens eigen zeggen pleegde hij de overvallen om zijn drugsverslaving te kunnen bekostigen.
(Bron)
Amsterdam scant radicalisme op basisscholen

AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam laat een kort onderzoek verrichten om te kijken of scholieren op basisscholen radicaliseren. De aanleiding is de jodenhaat op basisschool Het Mozaïek in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar enkele leerlingen de van der moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. vereren en de holocaust goedkeuren.
"We steken de thermometer in een paar scholen om te kijken of daar ook dat soort gevoelens spelen", aldus de woordvoerster van Cohen donderdag. "We weten niet of dit een incident is of dat het breder speelt."
Behalve in De Pijp neemt de gemeente ook een paar scholen in andere Amsterdamse stadsdelen onder de loep. Voor het Anne Frank Huis is dit de eerste keer dat zij signalen ontvangt over radicalisering op basisscholen, liet een woordvoerster weten.
Dergelijke signalen zijn wel al waargenomen op scholen in het voortgezet onderwijs. De gemeente Amsterdam en het Anne Frank Huis hebben al allerlei lesprogramma's ontwikkeld om deze leerlingen te onderwijzen over antisemitisme.
(Bron)
Sekspop veroorzaakt bomalarm postkantoor

BERLIJN - Een sekspop heeft paniek veroorzaakt in een Duits postkantoor. Dit heeft de politie woensdag laten weten. De pop zat in een pakket dat nog bezorgd moest worden. De opblaasbare pop begon plotseling te vibreren en maakte "merkwaardige geluiden", aldus een politiewoordvoerder.
Postmedewerkers dachten daarop aan een bom. De afzender van het pakket werd opgespoord en naar het postkantoor gebracht. Die verklaarde dat hij de sekspop naar de fabrikant terug had willen sturen omdat die altijd vanzelf aansloeg.
Na verwijdering van de batterijen mocht de man de pop alsnog verzenden.
(Bron)
Artsen verzwegen uitbraak geslachtsziekte

DEN HAAG - Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam heeft een uitbraak van de zeldzame geslachtsziekte LGV verzwegen. Artsen van de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen van het medisch centrum verzuimden de ziekte te melden aan de Rotterdamse GGD. Ze wilden er eerst over publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.
Dat stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. De inspectie dient een klacht tegen de betrokken specialisten in bij het medisch tuchtcollege.
In januari 2003 meldden zich de eerste patiënten bij de polikliniek. Pas eind dat jaar kwam de GGD Rotterdam achter de uitbraak door een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.
De specialisten van de soa-polikliniek spraken volgens de inspectie af de ontdekking van de ziekte geheim te houden, hoewel andere medewerkers erop aandrongen om de uitbraak toch te melden bij de GGD. De inspectie vindt dat de polikliniek de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht.
Het Erasmus Medisch Centrum ontkent dat de artsen van de soa-polikliniek de uitbraak bewust hebben verzwegen of de melding hebben vertraagd. Dit is gebleken uit intern onderzoek. Ook is de volksgezondheid niet in gevaar geweest, aldus het medisch centrum.
Volgens het Erasmus Medisch Centrum is ook niet duidelijk of artsen een geval van LGV verplicht moeten melden. De ziekte staat niet op een lijst met besmettelijke ziekten waarvoor dit wel geldt.
Het is goed dat de tuchtprocedure helderheid zal verschaffen over de meldingsplicht, hoe belastend die ook voor de betrokken medewerkers is, vindt het ziekenhuis.
Lymfogranuloma Venereum is een zeldzame infectieziekte die normaal alleen in de tropen voorkomt en al tien jaar niet meer in Nederland was opgedoken. Inmiddels is er in de Verenigde Staten en West-Europa een LGV-epidemie uitgebroken onder homoseksuele mannen.
In Nederland hebben zeker 101 mannen de ziekte opgelopen. Zij hebben een ernstige anale infectie. Klachten zijn verstopping, een pijnlijke ontlasting, darmkrampen en abcessen. LGV is goed te behandelen, maar kan chronisch worden als dit niet gebeurt.
(Bron)
KNMI: Superstorm in Nederland mogelijk

DE BILT - Nederland kan in de toekomst te maken krijgen met superstormen die zich tot nu toe nog nooit hebben voorgedaan. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van H. van den Brink aan de Universiteit van Utrecht. De KNMI heeft het onderzoek begeleid. De resultaten zijn woensdag gepresenteerd.
Superstormen zijn stormen met ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag. Ze ontstaan als twee stormdepressies samenkomen. Van den Brink kan niet exact aangeven hoe groot de kans is dat een dergelijke storm opduikt.
Volgens het onderzoek kunnen, door het broeikaseffect op luchtstromen, de superstormen in de toekomst naar Europa schuiven. De stormen hebben zich, aldus Van den Brink, in het verleden al voorgedaan in de Verenigde Staten. De onderzoeksresultaten zijn volgens de promovendus belangrijk om te bepalen hoe hoog de dijken in de toekomst moeten worden.
In Nederland geldt nu als norm dat een zeedijk zo hoog moet zijn dat de kans dat hij doorbreekt per jaar een op de 10.000 is. Volgens Van den Brink betekent dit vrij vertaald dat een Nederlander 1 procent kans maakt tijdens zijn leven een dijkdoorbraak mee te maken. Hij sluit niet uit dat waterschappen de dijken in de toekomst moeten verhogen.
(Bron)
Britse politie voorkomt bankroof van 328 miljoen euro

LONDEN - De politie in de Britse hoofdstad Londen zegt donderdag een van de grootste bankroven uit de geschiedenis te hebben voorkomen. De verdachten zouden van plan zijn geweest uit de Londense vestiging van de Japanse bank Sumitomo Mitsui 220 miljoen pond (327,6 miljoen euro) te stelen.
Volgens de Britse omroep BBC zou de spectaculaire roof geen feitelijke overval zijn geweest. Computerexperts moesten inbreken in de computer van de bank en het geld elektronisch wegsluizen naar tien rekeningen verspreid over de wereld.
In Israël is woensdag een verdachte van de roof aangehouden. Hij zou hebben geprobeerd om 13,9 miljoen pond (20,7 miljoen euro) over te schrijven op een rekening in Israël. De man is aangeklaagd wegens het witwassen van geld en misleiding.
De nationale politie-eenheid voor computercriminaliteit ontdekte het plan in oktober, toen bleek dat er was ingebroken in het computersysteem van de Britse vestiging van de bank. De daders konden rekeningnummers, wachtwoorden en andere gevoelige informatie achterhalen.
De Sumitomo Mitsui bank meldt dat het geen financieel verlies heeft geleden door de mislukte roof. Een woordvoerder verzekert dat de bank veiligheidsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen dat buitenstaanders alsnog in het systeem kunnen binnendringen. Banken in het Londense financiële centrum zijn gewaarschuwd voor soortgelijke computerroven.
In december vorig jaar was de Northern Bank in Belfast doelwit van bankrovers, die 38 miljoen euro buitmaakten. De bankoverval, waarvoor het Ierse republikeinse leger (IRA) verantwoordelijk wordt gehouden, is de grootste in de Britse geschiedenis.
(Bron)
Vrouw na drie dagen opsluiting vrij

TILBURG - De politie heeft woensdagavond een 38-jarige vrouw uit Dongen ontzet uit een woning aan de Veldhovenring in Tilburg. Een 34-jarige man hield de vrouw sinds maandag tegen haar zin vast.
De politie maakte donderdag bekend dat de man is aangehouden. De vrouw kon geen gebruik maken van haar mobiele telefoon om de politie te waarschuwen, omdat haar beltegoed op was. Ze wist niet dat 112 ook bereikbaar is zonder beltegoed. Een kennis van de vrouw belde de politie, nadat zij telefonisch contact had gehad met de Dongense.
De vrouw zat opgesloten in een kamer in de woning. De politie forceerde de deur om haar uit haar benarde positie te bevrijden. Daarna wachtten de agenten bij de kamer op de man die de Dongense had opgesloten.
Volgens de politie ligt de oorzaak van de gijzeling in de relationele sfeer.
(Bron)
Hakenkruis op voordeur uitgebrande woning

AMSTERDAM - Op de voordeur van de woning in Amsterdam waar woensdagnacht een man omkwam bij een explosie die werd gevolgd door een brand, staat een hakenkruis. De politie in Amsterdam wil niets zeggen over het 'teken' op de voordeur. De politie gaat uit van brandstichting.
De explosie in de woning aan het P. Cuypershof vond plaats omstreeks 02.15 uur. Het sein brand meester kon ongeveer een kwartier later gegeven worden. De buren werden uit voorzorg geëvacueerd. Zij konden direct nadat de brand geblust was terug naar hun woningen. Brandweerlieden vonden het slachtoffer in een slaapkamer op de eerste verdieping. Zij startten direct tevergeefs met reanimatie.
Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. De politie vermoedt dat het om de bewoner van het pand gaat. De oorzaak van de ontploffing is onbekend. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld en een uitgebreid buurtonderzoek is gestart.
(Bron)
Stomme epilepsie :-( Gisteren een aanval gehad en het is nog niet helemaal over :/

woensdag, maart 16, 2005

VN verlaten deel Darfur na bedreiging

KHARTOUM - De Verenigde Naties hebben al hun niet-Sudanese medewerkers teruggetrokken uit een deel van het westen van Sudan. Dat is gebeurd na bedreigingen van Arabische milities aan het adres van VN-konvooien en alle buitenlanders.
Dat heeft de speciale VN-gezant voor Sudan, Jan Pronk, woensdag gezegd. De Nederlandse oud-minister hamerde er tevens op dat de regering in Khartoum meer moet doen om de Janjaweed te ontwapenen. Deze Arabische milities houden onder de zwarte bevolking van Darfur huis met moorden, verkrachtingen, plunderingen en vernielingen.
"De Janjaweed-milities hebben gezegd dat ze nu alle buitenlanders en alle humanitaire konvooien van de VN zullen aanvallen", aldus Pronk. De VN hebben daarom al haar internationaal personeel in West-Darfur samengetrokken in de stad El-Geneina, aldus Pronk.
De bedreigingen zijn overgebracht aan de chauffeurs van beroofde VN-trucks. Mogelijk komen de dreigementen voort uit frustratie onder de militieleden, denkt Pronk. De strijders zijn boos omdat ze van de gouverneur van West-Darfur alle auto's die de overheid hen had verstrekt moeten teruggeven.
De VN maakten eerder deze maand bekend dat in de afgelopen anderhalf jaar in Darfur zeker 180.000 mensen zijn gedood. De volkerenorganisatie gaat nu uit van een gemiddelde van 10.000 doden per maand. De schatting is aanzienlijk hoger dan het getal 70.000, dat de VN tot vorige week gebruikten.
(Bron)
Tis geen denderende foto, maar toch - ze zijn er weer :-) Twee scholeksters, waarvan maar 1 met oranje snavel, die van de ander was zwart van de modder.

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Eén op de drie vaders probeert moedermelk uit

Eén op de drie mannen in Groot-Brittannië die net vader zijn geworden geven toe de moedermelk van hun partner uit te proberen.
Dit bleek na een opiniepeiling van Cow & Gate. Hierin hebben 1690 vaders vragen ingevuld over borstvoeding en wat zij ervan vinden. Cow & Gate zegt dat de resultaten de mythe teniet doen dat de vaders zich uitgesloten voelen van de partner wanneer deze de nieuwe baby borstvoeding geeft.
Niet alleen heeft 74 procent van alle mannen gezegd dat zij zich betrokken voelden, maar een derde gaf zelfs toe de moedermelk van hun partner uit te hebben geprobeerd. De meerderheid van hen die moedermelk hebben geproefd (69%) woont in East-Anglia. Hier is het aantal vaders meer dan het dubbele van het aantal dat gevonden wordt in Londen (25%) en in het Noorden (29%).
Dr. Natasha Bye, Hoofd van Wetenschappelijke Zaken van Cow & Gate, zei: "De Cow & Gate wordt aangemoedigd om te zien dat de vaders hun partners steunen in de keus om hun kind borstvoeding te geven omdat dat het beste is."
(Bron)
'Virussen leveren meer stress op dan een scheiding'

AMSTERDAM - Computervirussen leveren meer stress op dan een scheiding. Dit blijkt uit een onderzoek van Websense waarbij IT-managers van vijfhonderd Europese bedrijven zijn ondervraagd. Vooral het steeds opnieuw updaten van computersystemen levert een hoop stress op.
In de laatste 18 maanden hebben bedrijven steeds vaker te maken met dreigingen vanaf het internet. Nieuwe spyware, virussen en phising bedreigen de netwerken van bedrijven. Maar ook de werknemers zelf vormen een bedreiging.
Het onderzoek hield 25.000 werknemers in de gaten. In drie weken tijd ging 1 gigabyte aan data het internet op vol met informatie over de bedrijven door spyware. In dezelfde periode klikte 415 werknemers op zogenoemde phising-mails. Bij phising worden websites van bekende instellingen volledig of gedeeltelijk nagebootst om persoonlijke gegevens te stelen.
(Bron)
TT 492 Man graaft tank in tuin op

Een tank is wel zo'n beetje het laatste wat je verwacht aan te treffen in je tuin, dus ook Emanuel Hurley dacht daar niet aan toen hij in zijn tuin op een metalen voorwerp stuitte.
Al snel bleek het om een groot object te gaan, maar samen met een vastberaden vriend kreeg de Nieuw-Zeelander het stukje bij beetje boven de grond.
De vrouw van Emanuel fotografeerde de gestage vooruitgang van de twee. Toen ze de foto's aan een klant in hun winkel liet zien, wist deze haar te vertellen dat het om een tank ging. Hoe de tank in de tuin is beland, is onbekend.
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Nederlanders eten steeds meer vis

BAARN - Nederlanders hebben vaker vis op hun bord liggen. Ook de hoeveelheid geconsumeerde vis is vorig jaar gestegen naar gemiddeld 6,8 kilo per gezin. In 2002 was dat nog 5,7 kilo. Samen gaven de Nederlanders 380 miljoen euro uit aan vis, bleek woensdag uit de consumptiecijfers over 2004 van het Productschap Vis.
Negen op de tien gezinnen zetten vorig jaar samen gemiddeld zeventien keer vis op het thuismenu. Twee jaar geleden gebeurde dat vijftien keer. "Consumenten kopen dus één keer in de drie weken vis", aldus het Productschap.
Wat er op dat vismenu staat, is aan het veranderen. Respectievelijk mosselen, koolvis en haring in een potje voeren de ranglijst geconsumeerde hoeveelheden aan. In omzet staan verse haring en gerookte zalm als vanouds stijf bovenaan. Zalm uit de diepvries blijkt met een klim van de veertiende naar de derde plaats steeds geliefder. Maar ook andere concurrentie dient zich aan: verse tilapia (plus 68 procent) en tong (plus 66 procent) zijn de grote stijgers van 2004. Gerookte zalm en paling raken juist wat uit de gratie.
Voor de vissector is nog een wereld te winnen onder jonge consumenten tot 35 jaar. Zij kopen gemiddeld twaalf keer per jaar vis. De klanten zijn voornamelijk vijftig jaar en ouder: deze groep koopt gemiddeld twintig keer per jaar vis en schelpdieren. Volgens het productschap komt dit verschil vooral door de onbekendheid van vis en de bereidingswijze ervan bij jongeren. Met televisiereclames en receptenboekjes moet vis populairder worden onder een groter publiek.
(Bron)
'Jonge allochtone moeder wil aan de slag blijven'

DEN HAAG - De meeste jonge allochtone moeders willen graag blijven werken. Ze hebben daar nauwelijks andere opvattingen over dan autochtone vrouwen. Veel allochtone mannen zien liever dat hun vrouw stopt met werken als ze een kind krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Gezinsraad.
Ruim 80 procent van de Marokkaanse en 85 procent van de Turkse moeders van de tweede generatie vindt dat ze niet hoeven te stoppen met werken als ze een kind krijgen. Ongeveer 30 procent van de Turkse en 40 procent van de Marokkaanse mannen vindt juist dat een vrouw in dat geval wel moet stoppen. Volgens de Gezinsraad kan dit verschil van inzicht leiden tot spanningen.
Binnen de tweede generatie Turkse en Marokkaanse moeders werken al twee op de vijf vrouwen. Dat zijn er minder dan er willen werken, zei directeur E. Hooghiemstra van de Gezinsraad dinsdag. De opvattingen van de tweede generatie allochtone moeders verschilt sterk van de eerste generatie.
(Bron)
Geregeld dronken schippers aan het roer

DRIEBERGEN - Een dronken kapitein op een gastanker komt niet vaak voor. "Niet wekelijks, wel geregeld, bekeuren we een schipper die te veel op heeft; de recreatie- en binnenvaart meegerekend. Een dronken kapitien op een zeetanker met een lading propaangas aan boord, komt niet zo vaak voor", aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.
De beschonken Noorse kapitein op een gastanker op de Westerschelde die maandagmorgen tegen de lamp liep, had een alcoholpromillage van 0,97. Het maximaal toegestane op schepen is 0,8.
De man was plotseling onwel geworden en raakte zelfs buiten bewustzijn. De loods die aan boord was om de kapitein te adviseren bij zijn vaart over de Westerschelde naar Vlissingen, sloeg alarm. Ambulancepersoneel kwam aan boord om assistentie te verlenen. Pas na onderzoek bleek dat sprake was van overmatig drankgebruik. Daarop werd de waterpolitie gewaarschuwd voor een blaastest.
(Bron)
Bierbuik blijkt tumor van 25 kilo

Een Britse man die keer op keer was verteld dat hij te dik was, bleek al 9 jaar lang rond te lopen met een tumor in zijn buik. De kwaadaardige tumor woog maar liefst 25 kilogram. De man wil nu het ziekenhuis aanklagen vanwege nalatigheid, omdat ze zijn gewicht altijd aan te veel eten geweten hebben.
Volgens de 53-jarige Trevor Smithson was niemand in het Royal Berkshire ziekenhuis op het idee gekomen een scan van zijn buik te maken, ondanks dat hij er al sinds 1994 kwam. Hij was er zelfs drie keer geopereerd, maar toch werd de tumor niet ontdekt. "Niemand nam de moeite om een scan te maken en te ontdekken dat er een gigantische tumor in mijn buik zat", aldus Smithson.
In 2003 werd hij uiteindelijk doorverwezen naar het Royal Marsden ziekenhuis, waar de tumor binnen een maand werd ontdekt en werd verwijderd. Tijdens de operatie verloor hij een nier en een stuk darm.
Het ziekenhuis heeft verklaard de klacht te hebben ontvangen, maar wilde niet inhoudelijk op de zaak ingaan.
(Bron)
Zandvoort:

Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com


(Meer)
Tis nog maar heel kort geleden...

Image hosted by Photobucket.com

dinsdag, maart 15, 2005

ING-top verdient flink meer

AMSTERDAM - De Belgische topman van ING, Michel Tilmant, heeft over het afgelopen jaar een salaris ontvangen van 2,12 miljoen euro, 37,5 procent meer vergeleken met een jaar eerder.
De tweede man van de bankverzekeraar Cees Maas maakte een salarissprong van 24,8 procent. Daarmee verdiende hij 1,21 miljoen euro. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van ING.
De salarisstijgingen zijn voor het grootste deel toe te schrijven aan een bonusregeling voor het behalen van ING's doelstellingen en wegens hun benoeming tot voorzitter en vice-voorzitter vorig jaar. Het basissalaris voor de bestuursleden werd over 2004 bevroren overeenkomstig het sociaal akkoord, zo vermeldt het jaarverslag. In 2003 werd het basissalaris van de ING-top met 7,5 procent verhoogd.
(Bron)
Rijksweg N11 verzakt

BODEGRAVEN - De nieuwe Rijksweg N11 zakt ter hoogte van Bodegraven weg in de drassige veenbodem. Bij de aanleg van de weg zijn speciale technieken toegepast om verzakking te voorkomen, maar die hebben niet gebaat, zo liet Rijkswaterstaat maandag weten. De weg moet daarom nog geen jaar na opening al worden gerepareerd. Het gaat in totaal om 40 meter wegdek bij twee viaducten.
De belangrijke verkeersader in de Randstad, tussen Alphen aan den Rijn en de A12 bij Bodegraven, werd na meer dan 25 jaar voorbereidingen uiteindelijk in mei vorig jaar geopend. Het tracé voert door een gebied met een van de zwakste bodems van Nederland.
Speciale technieken moesten inklinking van de veenbodem tot het minimum reduceren. "Voordat we de weg aanlegden, is de zetting zeg maar al uit de grond gehaald", aldus projectleider Johan Tiemersma van Consortium N11.
Op een aantal plekken heeft de techniek gefaald. Ter hoogte van Bodegraven is de weg op een aantal plekken verzakt. Dat levert een groot gevaar op voor de verkeersveiligheid omdat de weg flinke kuilen vertoont.
De kosten voor de reparatie komen voor rekening van het Consortium N11, waarin bouwbedrijven Boskalis, BAM, Dura Vermeer en KWS zitten. Over de reparatiekosten doet het geen uitspraken. De laatste schakel van de N11 tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven heeft 65 miljoen euro gekost.
Tijdens het herstel, waarbij de weg van een dikkere laag asfalt wordt voorzien, is de N11 deze week gedurende drie nachten gedeeltelijk afgesloten. "We hopen we dat de weg niet nog meer wegzakt, maar daarover kunnen we geen harde garanties geven", aldus Tiemersma. "Het blijkt dat de bodem in ons land toch erg onvoorspelbaar is."
(Bron)
Zeven tbs'ers ongewenst uit kliniek

AMSTERDAM - Zeven mensen die om uiteenlopende redenen in een tbs-kliniek zijn geplaatst, zijn 'ongewenst afwezig'. Van deze zeven verblijven er waarschijnlijk zes in het buitenland. Dat heeft directeur tbs van het ministerie van Justitie Jacques Martini maandag gezegd in het tv-programma Nova.
De directeur vertelde dit aan de vooravond van de uitspraak in de zaak van de ontvoering van een 13-jarig meisje uit Eibergen. De nu 38-jarige tbs'er Michel S. hoort dinsdag of hij schuldig wordt bevonden aan de ontvoering en de verkrachting van het meisje. Hij zou zich vorig jaar aan haar hebben vergrepen toen hij op onbegeleid verlof was en daarvan niet terugkeerde. Ook zou hij een 14-jarig meisje uit Voorschoten hebben verkracht.
Volgens Martini is na de ontvoering opnieuw gekeken naar alle uitstaande en geplande verloven van tbs'ers. In 35 gevallen is besloten de voorwaarden voor het verlof aan te scherpen of het verlof helemaal in te trekken.
(Bron)
'Sudanees leger doodde duizenden olifanten'

NAIROBI - Het Sudanese leger heeft illegaal duizenden olifanten gedood en het ivoor naar China geëxporteerd. Daar werd het kostbare been uit slagtanden verwerkt in eetstokjes. Dat heeft milieubeschermer Esmond Martin maandag bekendgemaakt.
Het leger was verantwoordelijk voor slachtingen onder olifanten in het zuiden van Sudan, maar ook in de naburige Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Twintig jaar burgeroorlog in het zuiden van Sudan maakt het moeilijk om met exacte getallen te komen, aldus Martin.
Beschikbare gegevens wijzen echter op een enorme daling: in 1976 bestond de olifantenpopulatie in de regio uit 133.000 dieren en in 1992 nog maar uit 40.000. "Elke handelaar met wie we praatten zegt dat het Sudanese leger de dieren heeft gedood", aldus Martin. "Zij bezitten de benodigde vuurwapens en munitie en kunnen het ivoor transporteren."
Martin, die zijn rapport opstelde voor de natuurbeschermingsorganisatie Care for the Wild International, stelt dat Sudan het centrum van de ivoorhandel is. In souvenirwinkels in de hoofdstad Khartoum telde hij 11.000 voorwerpen die van ivoor waren gemaakt. Driekwart van het ivoor wordt opgekocht door Chinezen, ondanks een wereldwijd verbod daarop sinds 1990.
(Bron)
NS en KLM willen vele miljoenen van Staat

UTRECHT - De High Speed Alliance, het samenwerkingsverband van de Nederlandse Spoorwegen en KLM dat in 2007 over de hogesnelheidslijn gaat rijden, eist vele miljoenen euro's van de Staat. De HSA wil compensatie omdat de treinen acht minuten langer dan verwacht over het traject Amsterdam-Brussel zullen doen.
De Nederlandse en de Belgische overheid bereikten afgelopen vrijdag na lang steggelen een akkoord over de hogesnelheidslijn. Afgesproken is dat de trein enkele malen per dag Den Haag en Breda zal aandoen.
Ten opzichte van het oorspronkelijke reisschema zullen de treinen er acht minuten langer over doen om van Amsterdam naar Brussel te rijden.
Dit gaat de HSA vele miljoenen per jaar kosten, zei een woordvoerder dinsdag. Jaarlijks betaalt de combinatie 148 miljoen euro voor het gebruik van het HSL-spoor. De NS en KLM eisen nu een korting op deze zogenoemde infraheffing. Om welk bedrag het precies gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen. "We eisen een substantieel bedrag." Er zijn volgens hem vele miljoenen euro's mee gemoeid. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zei vrijdag nog te verwachten dat de HSA genoegen zou nemen met het akkoord met de Belgen.
De komende weken gaat de HSA met het ministerie overleggen over een schadevergoeding. De HSA heeft haast, omdat eind deze maand een optie op extra HSL-treinen bij de Italiaanse bouwer Ansaldobreda afloopt. Als de onderhandelingen lang gaan duren, kan de HSA de definitieve bestelling ook pas later plaatsen.
(Bron)
Historicus Loe de Jong overleden

AMSTERDAM - Dr. Loe de Jong is dinsdag overleden. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dinsdag meegedeeld. De auteur (90) van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog stierf na een kortstondig ziekbed in "alle rust", aldus het NIOD mede namens de familie van de historicus.
De Jong was van 1945 tot 1979 directeur van de voorganger van het NIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.
(Bron)
Afluisteren advocaten mag van rechter

DEN HAAG - Politie en justitie mogen blijven doorgaan met het tappen van telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten. De rechter in Den Haag bepaalde dinsdag dat zulke gesprekken niet per definitie onder het verschoningsrecht vallen. De Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA) had een kort geding aangespannen over de kwestie.
Het Openbaar Ministerie (OM) moet van opgenomen gesprekken bepalen of er informatie in voorkomt die onder het beroepsgeheim van advocaten valt. Die specifieke informatie mag vervolgens niet in het strafproces gebruikt worden.
De Nederlandse wet is op dat punt niet in strijd met de mensenrechten, oordeelt de rechter, en hoeft niet veranderd te worden. Verdachten hebben recht op vertrouwelijke communicatie met hun advocaat, zonder dat ze bang hoeven zijn voor openbaarmaking daarvan.
De strafrechtadvocaten spanden het geding aan omdat zij van mening zijn dat het OM structureel, en niet af en toe, fouten maakt. Niet alleen vinden zij het onrechtmatig dat gesprekken met cliënten worden opgenomen en afgeluisterd, maar ze menen ook dat deze informatie verwerkt en bewaard wordt.
Enkele advocaten stellen dat politie en justitie informatie die als 'geheimhoudersgesprekken' gezien zou moeten worden, gebruiken om onderzoeken te sturen. In de wet staat dat het OM dergelijke communicatie 'terstond' moet laten vernietigen.
Volgens de kortgedingrechter heeft de NVSA echter niet hard kunnen maken dat deze misstanden structureel voorkomen. Ook de zaak tegen twee personen die ervan verdacht worden in juni 2003 een gasexplosie te hebben veroorzaakt in Den Haag, toont dat volgens de rechter niet aan.
In die zaak doken veertien gesprekken tussen advocaten en cliënten op die, volgens justitie per ongeluk, ongeveer een jaar te lang waren bewaard.
(Bron)
Man zet chipszak op flitscamera

MIJNSHEERENLAND - De politie heeft een 60-jarige man aangehouden die een snelheidscontrole saboteerde. De man plaatste maandagmiddag op de Blaaksedijk in Mijnsheerenland een lege zak chips over de lens van een snelheidscamera, aldus de politie dinsdag.
De man, een wandelaar, was het niet eens met de snelheidscontrole die de politie op de dijk hield. De inwoner van de Hoeksewaardse gemeente Mijnsheerenland had echter niet in de gaten dat een onopvallende wagen van de politie van enige afstand toezicht hield op de camera. Agenten hielden de man aan. Hij bekende en betaalde ter plekke een boete van 250 euro.
(Bron)
Huren stijgen licht

DEN HAAG - De huren stijgen dit jaar gematigd. Huurders gaan gemiddeld 1,8 procent meer betalen, zo heeft minister Kwekker van VROM in een dinsdag verzonden brief aan gemeenten en woningcorporaties geschreven.
De toename van de huren is de laagste in jaren. Vanaf 1995 is de gemiddelde huurstijging niet onder de 2,5 procent uitgekomen. Afgelopen jaar waren Nederlanders 2,9 procent meer kwijt aan de huur, het jaar daarvoor was dat 3,1 procent.
De maximale huurstijging heeft minister Kwekker vastgesteld op 2,7 procent. Woningcorporaties mogen de huren voor hun zittende huurders met maar 1,6 procent verhogen. De beperkte huurstijging wordt mede veroorzaakt door een andere rekenmethode.
De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een nieuw huurbeleid vanaf medio 2006. Het is de bedoeling dat de huur van ongeveer 600.000 huizen, 20 procent van alle huurwoningen, de komende jaren geleidelijk stijgt. Daarbij zijn de prijzen gebonden aan een maximum van 5,4 procent van de zogenoemde WOZ-waarde (van 1999).
Het nieuwe plan waarborgt dat de verhuurders eerst voldoende huizen moeten bouwen. Het vrijgeven van de huurprijs van 20 procent van de woningen komt daarna aan de orde.
(Bron)
Tiener overleeft zelfmoordsprong van elfde etage

WARSCHAU - Een 18-jarige Pool heeft dinsdag een sprong van de elfde verdieping overleefd. Volgens de Poolse radio ging het om een zelfmoordpoging.
De jongen zou veel botten hebben gebroken en een beschadigde long hebben opgelopen nadat hij in het zuidwesten van het land uit het raam van zijn slaapkamer was gesprongen. Buren hadden hem gevonden.
(Bron)
Hacker legt computers Universiteit Twente plat

ENSCHEDE - Een hacker heeft ingebroken op een server van de Universiteit Twente (UT). Het incident had afgelopen weekeinde plaats, maar is pas dinsdag naar buiten gebracht. Als gevolg van de computerinbraak waren zaterdag en zondag ruim duizend computerwerkplekken buiten bedrijf. De UT heeft bij de politie aangifte gedaan.
De inbraak in een van de servers van de UT werd vrijdag ontdekt. "Uit veiligheidsoogpunt zijn toen ook de andere servers van de universiteit buiten bedrijf gesteld", zegt een woordvoerder van de UT. Er is verder geen schade aangericht en er zijn geen gegevens verloren gegaan.
De voorlichter zegt dat er bij de UT continue bewaking is om hackers buiten de deur te houden. "Maar 100 procent beveiligen kun je nooit." Desondanks gaat de universiteit onderzoeken of de beveiliging van het computernetwerk kan worden geoptimaliseerd.
(Bron)
Leeftijdsgrens in personeelsadvertenties verboden

UTRECHT - Werkgevers mogen in personeelsadvertenties in principe geen leeftijdsgrenzen stellen. Zij mogen alleen leeftijdseisen stellen als zij daarvoor een goede reden hebben. Die motivering moet ook in de advertentie staan. Dit heeft de Commissie Gelijke Behandeling dinsdag bepaald.
De Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd verbiedt uitdrukkelijk het openlijk aanbieden van vacatures met vermelding van leeftijdsgrenzen. Dit geldt zowel voor advertenties in kranten als op websites.
(Bron)

Vreemd dat ze dat zo ongeveer elk jaar opnieuw vaststellen, en dat er toch werkgevers zijn die volstrekt schijt hebben aan die regel - en er gewoon mee wegkomen. Pak die advertenties en de adverteerders dan ook eens aan!
Tis echt, helemaal, officieel lente!
Het speenkruid bloeit, en het klein hoefblad ook :-)

maandag, maart 14, 2005

Postbode wil niet meer bij nudisten bezorgen

De dertig bewoners van een nudistenkamp in Groot-Brittannië hebben enkele dagen geen post ontvangen omdat de plaatselijke postbode weigerde nog langer brieven te bezorgen. De vrouw werd 's ochtends vroeg om acht uur namelijk begroet door een naakte man, en daar was ze niet erg van gecharmeerd.
"Niet iedereen wil graag al zo vroeg naakte personen zien", verklaarde een woordvoerder van de Britse posterijen. De kampbewoners voelen zich desondanks beledigd: "Dat we naakt rondlopen betekent nog niet dat we een misdaad begaan."
Inmiddels is een andere postbode bereid gevonden de brieven te bezorgen in het kamp, dat het oudste permanente nudistenverblijf in Groot-Brittannië is.
(Bron)
Acht mensen met elkaar op de vuist in vliegtuig

ROTTERDAM - De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben zondagavond op de luchthaven Rotterdam Airport acht passagiers van een vliegtuig aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een vechtpartij in het toestel. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee zondag weten.
Het toestel van Transavia was onderweg van het Spaanse Gerona naar Rotterdam toen twee groepen passagiers met elkaar op de vuist gingen.
"De vechtpartij ontstond vermoedelijk nadat iemand van de ene groep handtastelijk was bij een vrouw die bij de andere groep passagiers hoorde", aldus de politiewoordvoerder. Volgens een woordvoerder van de marechaussee konden de acht aangehouden personen na verhoor weer naar huis. "Aan de hand van de verklaringen gaan we nu inventariseren wat er precies is gebeurd", aldus de woordvoerder.
Het toestel landde rond 19.00 uur op Rotterdam Airport.
(Bron)
Doden door schietpartij tijdens gebedsdienst in VS

BROOKFIELD - Een gebedsdienst in een hotel in het Amerikaanse Brookfield, vlakbij Milwaukee (Wisconsin), is zaterdag uitgelopen op een bloedbad. In totaal zijn hierbij acht mensen omgekomen.
Een 45-jarige man opende tijdens de dienst van de 'Living Church of God' plots het vuur en schoot zeker vier aanwezigen direct dood. Daarop doodde hij zichzelf. Drie gewonden bezweken later in het ziekenhuis.
Volgens Amerikaanse nieuwszenders raakten vier mensen gewond. De slachtoffers variëren in leeftijd van 15 tot 72 jaar. De achtergrond van de schietpartij is onduidelijk.
De Living Church of God hield al sinds enkele jaren sabbatdiensten in het hotel op zaterdag. Deze evangelische kerk heeft over de hele wereld vertakkingen, onder meer in Europa.
(Bron)
Agenten geschorst om wedstrijdje wegrijden

De twee agenten van het politiekorps Zuid-Holland-Zuid die vorige week werden geschorst, blijken een weddenschap met collegae uit een ander district te hebben gehad. Zo hielden ze een wedstrijd wie tijdens de nachtdienst zo ver mogelijk uit hun district kon wegrijden. Dat bevestigen bronnen binnen het korps.
Onlangs werden de twee betrapt toen hun wagen op de Amsterdamse ringweg werd geflitst. De bekeuring van hun snelheidsovertreding kwam bij hun leidinggevende terecht. Die nam resoluut maatregelen en zette de twee op non-actief.
De weddenschappen hadden tot doel om tijdens de nachtelijke dienstverbanden naar bekende plekken in Nederland te rijden. Gemaakte foto's dienden als bewijs. Volgens de bronnen in het korps zijn de wedstrijden al maanden aan de gang. Surveillerende agenten mogen een andere politieregio binnenrijden, maar dienen daar altijd toestemming voor te vragen.
(Bron)
Politiehonden tegen houseparty onder A28

ZWOLLE - De politie heeft zondagmorgen vroeg met charges en inzet van politiehonden ingegrepen bij een illegale houseparty in een voetgangerstunnel onder de A28, ten noorden van Zwolle.
De politie zei zondag dat zeven mannen van 19 tot en met 27 jaar uit Harderwijk en Zwolle zijn gearresteerd. De politie greep in na meldingen van automobilisten die zagen dat groepen voetgangers over de snelweg liepen. Ook klaagden omwonenden over geluidsoverlast.
Aanvankelijk verliep de ontruiming van het feest met tussen de vijfig en zeventig gasten rustig, totdat de bezoekers zich fysiek en verbaal tegen de politie keerden, zei een woordvoerder.
Drie agenten werden mishandeld, waarna de politie charges uitvoerde met de wapenstok en politiehonden. Enkele dansers raakten gewond door hondenbeten.
De politie beschuldigt de arrestanten van openlijke geweldpleging, belediging of bezit van verdovende middelen.
(Bron)
Pakistan weigert nucleaire controle

WENEN - Pakistan laat geen onderdelen van gebruikte centrifuges testen door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad sprak maandag meldingen tegen dat er een overeenkomst met het IAEA zou zijn. De woordvoerder van het Pakistaanse ministerie sprak over volkomen ongegronde en speculatieve berichtgeving.
Media meldden zondag dat een westerse diplomaat bij het IAEA had gezegd dat Pakistan bereid was zijn centrifuges te laten testen. De atoomwaakhond van de Verenigde Naties hoopte zo te achterhalen of de besmetting met hoogverrijkt uranium die op Iraans materiaal is aangetroffen, inderdaad afkomstig is uit Pakistan, zoals Teheran zegt.
Het IAEA ontdekte eind vorig jaar sporen van hoogverrijkt uranium, dat onder meer gebruikt kan worden voor kernwapens, bij een elektriciteitscentrale in Iran. Begin juni werd opnieuw hoogwaardig uranium gevonden bij een andere nucleaire installatie.
Volgens Teheran is het besmette materiaal geïmporteerd uit Pakistan en is dat land ook de bron van de besmetting. De Verenigde Staten zagen de vondst van hoogverrijkt uranium als bewijs dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt. Teheran spreekt dit ten stelligste tegen en zegt dat zijn nucleaire programma alleen is bedoeld om energie op te wekken voor civiele toepassing.
(Bron)
Leers: legaliseer productie softdrugs

MAASTRICHT - Burgemeester Leers van Maastricht wil dat niet alleen het kopen en het in bezit hebben van softdrugs gedoogd wordt, maar ook het produceren en leveren ervan. Dat heeft Leers zondag laten weten, vooruitlopend op een grote wietconferentie met de gemeenteraden van alle buurgemeenten van Maastricht in april.
Het gedogen van de wietteelt moet volgens Leers wel gepaard gaan met een strenge controle op de te produceren hoeveelheden en de kwaliteit van de wiet.
De productie gedogen betekent volgens hem winst op twee fronten: de teelt wordt grotendeels uit de illegaliteit en dus uit de criminaliteit gehaald. En de politie is niet veel tijd en menskracht meer kwijt aan de voortdurende klopjachten op telers, aldus Leers.
Het is Leers er vooral om te doen de criminaliteit terug te dringen. Drugs kun je, net zo min als alcohol, uitbannen, vindt hij. Dat is vechten tegen de bierkaai en daarom zal op den duur ook Europa het drugsbeleid moeten liberaliseren. Nederland kan dat niet alleen. Het huidige beleid in Nederland bevordert de criminaliteit, vindt Leers.
Nu mogen zeer beperkte hoeveelheden drugs wel door de voordeur de coffeeshops uit, maar er voor de bevoorrading door de achterdeur niet in en dat slaat volgens de burgemeester nergens op.
Leers wil de mogelijkheden voor die levering verruimen, om op die manier de criminaliteit terug te dringen. Dat kan door de wietteelt door de overheid te laten reguleren, denkt Leers. Bovendien kan de overheid zo toezicht houden op het THC-gehalte, het werkzame deel van de wiet. Dat mag niet te hoog zijn.
Ook wil Leers dat coffeeshops meer in voorraad mogen hebben dan nu het geval is, om zodoende de illegale shops waar kilo's tegelijk verkocht worden, terug te dringen.
Als coffeeshops meer in voorraad mogen hebben en de productie en levering wordtgedoogd, is de angel uit de criminaliteit gehaald, redeneert Leers. Maar hij waarschuwt wel dat Nederland dit niet alleen kan: ook de buurlanden moeten dit beleid gaan volgen, anders komt de halve aardbol hier drugs kopen.
Hij hoopt de buurgemeenten van dit voorstel te kunnen overtuigen, zodat Maastricht en buurgemeenten samen een signaal aan Den Haag en Brussel kunnen afgeven: gedoog en controleer de wietteelt, maar dan wel zowel in Nederland als in België en Duitsland.
Zolang er geen gezamenlijk gedoogbeleid is met België en vooral Duitsland, vindt de burgemeester dat Nederland keihard tegen drugsoverlast moet optreden.
(Bron)
Kleuter schiet 2-jarig broertje neer

Een vierjarige kleuter uit Houston in Texas heeft zaterdag met een pistool van zijn moeder zijn jongere broertje neergeschoten. De vierjarige was boos geworden op de peuter, en had vervolgens uit de slaapkamer van zijn moeder het wapen gehaald en tegen het hoofd van zijn broer gezet.
Mogelijk dacht het jongetje dat hij te maken had met een speelgoedpistool. De moeder had het vuurwapen in huis gehaald omdat er regelmatig werd ingebroken in de buurt. De peuter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
(Bron)
'Zomerhitte' massaal als treinkaartje gebruikt

UTRECHT - Meer dan 100.000 mensen hebben zondag gratis met de trein gereisd op vertoon van het boekenweekgeschenk 'Zomerhitte' van Jan Wolkers. Dat liet de NS zondag weten.
Voor het vierde jaar stelde het spoorbedrijf reizigers zondag in staat om gratis te reizen met het boekenweekgeschenk. "Op sommige langere trajecten reisde zelfs meer dan 80 procent van de reizigers met het boekje", verklaarde de NS.
"Hierdoor ontstonden hilarische situaties, omdat sommige conducteurs voortdurend het boek van Jan Wolkers overhandigd kregen."
(Bron)
Laagst bereid naar belasting vet eten te kijken

HILVERSUM - Minister Laagst (Volksgezondheid) is bereid te kijken of het toch mogelijk is belasting in te voeren voor vet voedsel. De Raad voor de Volksgezondheid pleit daar al jaren voor in de strijd tegen overgewicht.
Laagst denkt dat het moeilijk te verwezenlijken is, maar als het mogelijk is, staat hij er voor open, zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
In het programma zei voorzitter F. Sanders van de Raad voor de Volksgezondheid dat een zogeheten snack- of vettax veel meer zoden aan de dijk zet, dan de campagne van Postbus 51 die de overheid dezer dagen lanceert.
Hij vergeleek de maatregel met de accijnsverhoging op tabak en alcohol, die volgens hem heeft bijgedragen aan het verminderen van de alcohol- en tabakconsumptie.
Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) zei twee jaar geleden weinig voor een vettax te voelen.
Unilever-baas A. Burgmans is tegen, verklaarde hij een jaar geleden. Volgens hem was de prijsverhoging van tabak ook geen succes.
(Bron)
Europees onderzoek naar arrestaties door CIA

WASHINGTON - Europese landen onderzoeken of agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de wet overtreden door verdachten van terrorisme in Europa op te pakken en vervolgens over te brengen naar landen waar ze tijdens verhoor worden gemarteld. Dat heeft The Washington Post zondag bericht.
Volgens de krant hebben Zweden, Duitsland en Italië een onderzoek ingesteld naar de vraag of de CIA illegaal verdachten heeft gedetineerd en naar een ander land heeft overgebracht.
Het zou gaan om zeker vijf mannen die zeiden te zijn ontvoerd en in een ander land te zijn ondervraagd en gemarteld. Toen bleek dat ze niets met de terreurorganisatie al-Qaeda te maken hadden, zijn ze weer vrijgelaten.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Washington ervan dat verdachten worden overgebracht naar landen als Egypte, Jordanië, Pakistan en Afghanistan, waar ze op hardhandige wijze aan de tand worden gevoeld.
De CIA voert dergelijke "uitleveringen" doorgaans uit met hulp van bevriende lokale inlichtingendiensten. De Europese autoriteiten onderzoeken of deze praktijk een schending is van de soevereiniteit van hun land en mensenrechten, aldus de krant.
Ook zouden de autoriteiten de mogelijkheid onderzoeken of de CIA-agenten kunnen worden vervolgd of dat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten.
(Bron)
Politie komt onnodig 'aapjes kijken' op tippelzone

GRONINGEN - Straatprostituees in Groningen voelen zich onnodig in de nek gekeken door de politie. Dat heeft de stichting De Straatmadelief maandag namens de prostituees gezegd. Volgens woordvoerster G. Lemckert is het diverse keren voorgekomen dat binnen anderhalf uur tijd tientallen politiewagens langs de afwerkplek aan de Bornholmstraat in Groningen kwamen.
"In plaats van gericht te controleren komen ze aapjes kijken", zei Lemckert. "Als het rustig is in de binnenstad komen er tientallen auto's langs, als de politie echt nodig is, zie je echter niemand." De stichting heeft geklaagd bij burgemeester Wallage.
(Bron)
Stijging moorden grote steden na 1965

LEIDEN/VOORBURG - De meeste moorden worden gepleegd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar pas sinds 1965 is de kans slachtoffer te worden van moord of doodslag in de grote steden veel groter geworden dan in de rest van het land. In de periode 1965-1990 is die kans in de drie grootste steden verzevenvoudigd. Vanaf 1990 is het aantal slachtoffers gestabiliseerd.
Dat concluderen onderzoekers P. Nieuwbeerta (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) en I. Deerenberg (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een studie die maandag is verschenen.
Zij geven voor het eerst een overzicht van langetermijntrends in slachtofferschap van moord en doodslag in Nederland, op basis van gegevens van het zogeheten historische bestand slachtoffers moord en doodslag. Zij onderzochten de periode 1911-2002. In totaal zijn in die jaren 7493 mensen op Nederlands grondgebied overleden als gevolg van moord of doodslag.
(Bron)
Kleindochter Mussolini uitgesloten van verkiezingen

ROME - De Italiaanse kiescommissie heeft Alessandra Mussolini, de kleindochter van de voormalige dictator Benito Mussolini, uitgesloten van deelname aan lokale verkiezingen in april. Zij zou de handtekeningen die zij nodig had om mee te kunnen doen, hebben vervalst. Dat maakte de commissie zaterdag bekend.
Mussolini, de leider van de ultrarechtse partij Sociaal Alternatief, wilde een gooi doen naar het hoogste ambt in de provincie Lazio, een van de veertien regio's waar op 3 en 4 april verkiezingen worden gehouden. Zij heeft beroep aangekondigd tegen de beslissing van de kiescommissie.
"Dit is een belediging van de democratie. Als ze het Sociaal Alternatief gaan uitsluiten, moeten ze alle partijen uitsluiten want alle handtekeningenlijsten zijn vals", aldus Mussolini.
Mussolini richtte haar partij op in 2003, na haar breuk met de rechtse Nationale Alliantie. Zij verliet die nadat partijleider Gianfranco Fini tijdens een bezoek aan Israël publiekelijk het regime van haar grootvader veroordeelde.
De uitsluiting van de omstreden politica, die eerder een carrière als actrice en model ambieerde, kan doorslaggevend zijn in de nek-aan-nekrace tussen de zittende president van Lazio, Francesco Storace, en diens centrumlinkse uitdager Antonio Marrazzo.
Verwacht werd dat Mussolini stemmen zou wegkapen bij Storace. Die maakte er zaterdag dan ook geen geheim van dat hij in zijn nopjes is met haar diskwalificatie. "Tot ziens, Marrazzo", zei hij.
(Bron)
Verbod op snorfietsen bepleit

AMSTERDAM - Er moet een verbod komen op de snorfiets. Jonge beginnende automobilisten mogen niet meer 's nachts rijden of passagiers vervoeren. De snelheidslimieten moeten worden aangepast aan specifieke verkeerssituaties. Dat zijn enkele adviezen aan minister van Verkeer Karla Peijs die staan in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Verkeersveiligheid (SWOV). De Telegraaf bericht uit het rapport.
Een verbod op de snorfiets zou per jaar vijftien verkeersdoden, 304 zwaargewonden en 259 opnames bij spoedeisende hulp voorkomen. SWOV adviseert alleen nog de fiets met hulpmotor, de zogenoemde Spartamet, toe te staan. Brom- en snorfietsers vormen ongeveer 10 procent van het totaal aantal verkeersdoden en 15 procent van de ziekenhuisgewonden.
De stichting pleit ervoor snelheidsbegrenzers in te bouwen in auto's van notoire snelheidsovertreders. Door auto's uit te rusten met Systemen voor Intelligente Snelheids Aanpassing (ISA's) wordt het niet meer mogelijk op bepaalde plekken harder te rijden dan toegestaan. Bij het binnenrijden van een 30-km wijk bijvoorbeeld, wordt aan de hand van een navigatiesysteem bepaald dat het gaspedaal niet verder kan worden ingetrapt.
(Bron)

Alle verkeer verbieden helpt natuurlijk ook.
Verbod op snorfietsen bepleit

AMSTERDAM - Er moet een verbod komen op de snorfiets. Jonge beginnende automobilisten mogen niet meer 's nachts rijden of passagiers vervoeren. De snelheidslimieten moeten worden aangepast aan specifieke verkeerssituaties. Dat zijn enkele adviezen aan minister van Verkeer Karla Peijs die staan in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Verkeersveiligheid (SWOV). De Telegraaf bericht uit het rapport.
Een verbod op de snorfiets zou per jaar vijftien verkeersdoden, 304 zwaargewonden en 259 opnames bij spoedeisende hulp voorkomen. SWOV adviseert alleen nog de fiets met hulpmotor, de zogenoemde spartamet, toe te staan. Brom- en snorfietsers vormen ongeveer 10 procent van het totaal aantal verkeersdoden en 15 procent van de ziekenhuisgewonden.
De stichting pleit ervoor snelheidsbegrenzers in te bouwen in auto's van notoire snelheidsovertreders. Door auto's uit te rusten met Systemen voor Intelligente Snelheids Aanpassing (ISA's) wordt het niet meer mogelijk op bepaalde plekken harder te rijden dan toegestaan. Bij het binnenrijden van een 30-km wijk bijvoorbeeld, wordt aan de hand van een navigatiesysteem bepaald dat het gaspedaal niet verder kan worden ingetrapt.
(Bron)

Alle verkeer verbieden helpt natuurlijk ook.
Weerbericht: zaterdag 20% kans op neerslag, gemiddelde temperatuur 18 graden.
Gaat de goeie kant op.

zondag, maart 13, 2005

O ja: zee, meeuwen, zand, wind, molens, bollenvelden, bossen met sneeuwklokjesondergroei, scholeksters, kinderen die een snoepje van de conducteur krijgen en zeggen dat ze het niet lekker vinden en dat ze een andere willen, buizerds, rivieren, gabbers die van een feest komen en om half negen 's ochtends loeistrak met enorme ogen zoet op de trein naar huis wachten, hordes ganzen van allerlei soorten, de lelijke gsm-den, één (1) haas, torenvalken, veel middelbare mannen die doen of ze in training zijn voor de Tour en daar duidelijk lol aan beleven, ooievaars, een onder water gezet veld in de hoop op nog een vorstinval?, veel nieuwbouw, heel veel Zomerhitte, nog niet zo veel kieviten, veel mensen met hond(en) in de buitengebieden, een motorclub op toer en alleen maar vieze treinramen waardoor je niet kunt foto'en.
En nog veel meer.
Utrecht - Den Haag - Zandvoort - Utrecht - Geldermalsen - Utrecht.
Beetje moe nu.
Verdonkeremanen wil Antillianen sneller uitzetten

Als het aan minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie ligt, dan worden Antillianen die na drie maanden geen vast werk of huis hebben, of geen studie doen, Nederland uitgezet. Het plan van Verdonkeremanen zet de verhoudingen binnen het kabinet op scherp.
Zo zijn de Ministers Donner van Justitie en De Graaf van Koninksrijksrelaties tegen de voornemens van Verdonkeremanen. Omdat Antillianen een Nederlands paspoort bezitten, kunnen ze niet eenvoudig Nederland worden uitgezet.
Al langere tijd wil de Tweede Kamer dat er een strengere toelatingsregeling komt. Zo zijn Antilliaanse jongeren doorgaans vaker werkloos of crimineel. Het zou op dit moment gaan om enkele honderden Antillianen.
(Bron)