zaterdag, mei 29, 2010

Extra uitleg ov-chip voor laaggeletterden

AMSTERDAM - Amsterdam wil dat de informatievoorziening over de invoering van de ov-chipkaart ook laaggeletterden bereikt.
Vervoersbedrijf GVB heeft daarom een eenvoudig informatiepakket ontwikkeld voor deze doelgroep.
Presentatrice Dieuwertje Blok neemt maandag samen met enkele voormalig laaggeletterden het eerste pakket in ontvangst, maakte het GVB bekend.
In Nederland kampen ongeveer anderhalf miljoen mensen met problemen bij het lezen, schrijven of rekenen. Deze groep heeft vaak moeite met onze informatiemaatschappij, aldus het vervoersbedrijf.
In het informatiepakket zitten twee folders, eentje over wat de ov-chipkaart is en eentje over hoe je reist met het nieuwe vervoersbewijs, een powerpointpresentatie, een film en een uitleg over hoe je de kaart moet opladen met een abonnement of saldo.
Komende donderdag verdwijnt de strippenkaart voorgoed uit het openbaar vervoer in de regio Amsterdam. De verkoop ervan stopte vrijdag al. Na Rotterdam is Amsterdam straks de tweede stad in Nederland waar de ov-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs is in metro, tram en bus.
(Bron)

De strippenkaart was destijds ook lastig, vooral dat je altijd één strip extra moest stempelen was voor veel mensen nauwelijks te vatten.
Man rijdt in op groep mensen in Oude Pekela

GRONINGEN - De Groningse politie heeft vrijdagavond in Oude Pekela een 64-jarige man uit Winschoten aangehouden die ervan wordt verdacht op een groepje mensen te zijn ingereden. Hierbij raakte niemand gewond. Dat heeft de politie gemeld.
Toen een 29-jarige man uit Oude Pekela de autosleutels van de Winschoter wilde afpakken werd hij door de 64-jarige in zijn arm gebeten.
Agenten konden de man, die psychisch niet in orde is, even later aanhouden. Diverse mensen hebben aangifte gedaan tegen de Winschoter.
(Bron)
DNA-onderzoek 'Tripoli' met nieuwe methode

DEN HAAG - De slachtoffers van de vliegtuigramp in de Libische hoofdstad Tripoli worden geïdentificeerd met behulp van een nieuwe methode van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Het instituut heeft vrijdag laten weten gebruik te maken van software waarmee de stambomen van de slachtoffers in kaart gebracht kunnen worden, zodat de DNA-profielen met elkaar kunnen worden vergeleken.
Bij de ramp zijn in een aantal gevallen ouders en kinderen samen verongelukt, aldus het NFI. Het kan daardoor zijn dat er geen levende eerstegraadsbloedverwanten meer zijn van wie DNA-materiaal kan worden afgenomen om een vergelijking te maken.
Met de nieuwe software, die het NFI samen met de Radboud Universiteit Nijmegen heeft ontwikkeld, kan het identificatieteam ook gebruik maken van materiaal van verwanten die verder van een slachtoffer af staan.
''Het identificatieproces wordt zo aanzienlijk versneld'', aldus het NFI. Deze snelheid is in het geval van rampen zoals die van 12 mei met de Airbus van Afriqiyah van groot belang voor de nabestaanden. Identificatie via DNA speelt in het proces een grote rol.
Het NFI maakt deel uit van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), dat in Tripoli aanwezig is om de slachtoffers, onder wie zeventig Nederlanders, te identificeren.
Een LTFO-team in Nederland heeft bij nabestaanden onder meer DNA-materiaal verzameld ter vergelijking met gegevens uit Tripoli.
Bij nabestaanden zijn monsters van wangslijmvlies afgenomen. Als er niet genoeg verwanten beschikbaar waren, hebben de rechercheurs andere biologische monsters zoals haren en speeksel meegenomen van gebruiksvoorwerpen van slachtoffers.
Het NFI heeft van de monsters DNA-profielen gemaakt en deze aan het LTFO gegeven. Samen met andere gegevens moeten de profielen leiden tot identificatie van alle doden.
Donderdag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het LTFO in Tripoli de eerste slachtoffers heeft kunnen identificeren.
De lichamen liggen nog in de mortuaria van twee ziekenhuizen in de stad. Degenen van wie bekend is wie zij waren, worden zo snel mogelijk door de ANWB naar Nederland gehaald.
(Bron)
Weer overval in Europarlement

BRUSSEL - In het Europees Parlement in Brussel heeft opnieuw een overval plaatsgevonden. Overvallers zijn er vrijdag vandoor gegaan met geld van het enorme personeelsrestaurant, uitgebaat door cateringbedrijf Sodexo.
Een woordvoerster van het parlement heeft dat vrijdag gemeld.
Momenteel worden alle duizenden medewerkers van het parlement bij het verlaten van het gebouw gecontroleerd. Ze moeten hun tassen openen. Niemand mag het parlement in.
In februari vorig jaar vond een gewapende overval plaats op de ING Bank in het parlement. Daarbij werd 60.000 euro buitgemaakt.
Naar aanleiding daarvan zou de beveiliging worden verbeterd om te voorkomen dat er nog mensen met een vuurwapen het gebouw in kunnen.
(Bron)
Zware aardbeving in zuiden Grote Oceaan

PORT VILA - Het land Vanuatu in het zuiden van de Grote Oceaan is donderdag getroffen door een aardbeving. Het Pacifische Tsunamiwaarschuwingscentrum vaardigde een alarm uit, maar trok dat enige tijd later in.
Er is voor zover bekend geen tsunami geweest. Er zijn ook geen meldingen over schade of slachtoffers na de aardbeving.
De beving had een kracht van ongeveer 7,2 op de schaal van Richter, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer 36 kilometer.
Vanuatu ligt ten noordoosten van Australië. Het land is ongeveer drie keer zo groot als de provincie Overijssel en heeft bijna een kwart miljoen inwoners.
Samoa, een eilandenstaat ten oosten van Vanuatu, werd vorig jaar getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter.
Daardoor ontstond een tsunami die in Samoa, Amerikaans Samoa en Tonga aan bijna tweehonderd mensen het leven kostte.
(Bron)
Massale antilopensterfte in Kazachstan

ALMA-ATA - Ongeveer twaalfduizend bedreigde Saiga-antilopen zijn gestorven door een mysterieuze epidemie in Kazachstan. Een expert van het Wereld Natuur Fonds (WNF) sprak van een potentiële catastrofe voor de zeldzame dierensoort.
''Het is een natuurlijke catastrofe'', zei het hoofd van de epidemologisch centrum in de Centraal-Aziatische republiek. Testen wijzen uit dat de antilopen zijn gestorven door een infectie die de longen aantast.
De Saiga-antilope leeft op de steppen van Kazachstan en op die van Mongolië en Rusland. In de afgelopen twintig jaar is hun aantal gedaald van een miljoen tot circa 100.000.
(Bron)
Muurnavel gevonden op Het Stenen Hoofd

AMSTERDAM - Plantenonderzoekers hebben op Het Stenen Hoofd in het centrum van Amsterdam muurnavel gevonden.
Muurnavel is een vetplantje, dat thuishoort in mediterrane streken. Muurnavel is slechts eenmaal eerder in Nederland aangetroffen, ook in Amsterdam in 2004 op een walmuur van het Entrepotdok.
Dat heeft de stichting Floron, die het onderzoek naar wilde planten in Nederland coördineert, donderdag gemeld.
Volgens Floron doet de muurnavel op het Entrepotdok het uitstekend en heeft de plant zich ondertussen over een lengte van ruim honderd meter uitgebreid. In België komt muurnavel voor zover bekend op één plek voor.
Floron gaat nader uitzoeken hoe het vetplantje in Nederland is gekomen. Na de vondst op het Entrepotdok dachten de plantdeskundigen dat de plant mogelijk was meegekomen met een zending rotsplanten uit mediterrane streken, maar dat kan geen verklaring zijn voor het plantje op het Stenen Hoofd.
Een verklaring kan ook de klimaatverandering zijn, waardoor subtropische soorten nu in Nederland voet aan de grond krijgen.
(Bron)
Avonturier zweeft met ballonnen Kanaal over

LONDEN - De Amerikaan Jonathan Trappe is er vrijdag in geslaagd met een stel fel gekleurde ballonnen het Kanaal over te zweven.
De avonturier ging in Engeland op een stoel zitten die was vastgebonden aan tientallen ballonnen gevuld met helium. Na een vlucht van vier uur landde hij veilig in Frankrijk. Dat meldden Britse media.
''Ik denk dat iedereen deze droom heeft, een stel ballonnen wil vastpakken en dan wegzweven'' aldus de 36-jarige Trappe, die de eerste mens is die op deze manier het Kanaal oversteekt.
De Amerikaan had eerder dit jaar al het wereldrecord 'vrij rondzweven' met ballonnen verbroken. Hij zweefde in april veertien uur boven het landschap van de Amerikaanse staat North Carolina.
(Bron)
Brit verdacht van seriemoorden

BRADFORD - Justitie in Groot-Brittannië heeft donderdag een 40-jarige man aangeklaagd voor een reeks moorden in het noorden van Engeland.
Stephen Griffiths wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen maanden drie prostituees om het leven heeft gebracht. Dat heeft het Britse Openbaar Ministerie bekendgemaakt.
De rechercheurs waren de man op het spoor gekomen, nadat de derde moord was opgenomen door een bewakingscamera.
Op de beelden zou te zien zijn hoe de man zijn slachtoffer met een kruisboog doodschiet en een tijd later wegloopt met een aantal vuilniszakken.
De verdachte, die bij de rosse buurt van de stad Bradford woont, deed volgens zijn buren promotie-onderzoek naar Jack the Ripper, een nooit opgespoorde seriemoordenaar uit de negentiende eeuw. Jack the Ripper vermoordde prostituees in het centrum van Londen.
In Bradford en omgeving was enkele decennia geleden ook een seriemoordenaar actief. Peter Sutcliffe, bijgenaamd de Yorkshire Ripper, vermoordde tussen 1975 en 1980 dertien vrouwen.
Sutcliffe werd veroordeeld tot levenslang, maar probeert sinds enkele maanden gratie te krijgen.
(Bron)
Gevoelige informatie Justitie op internet

DEN HAAG - Er zijn deze week gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie op internet gepubliceerd.
Een woordvoerder van het ministerie zei vrijdag dat daar informatie bij is over de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB), de eenheid die optreedt als er problemen zijn in gevangenissen of huizen van bewaring. Hij zei dit naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.
Justitie onderzoekt de herkomst van de documenten en hoe die hun weg naar diverse websites hebben gevonden. Ook zijn maatregelen getroffen om risico's voor justitiepersoneel te beperken, aldus de zegsman.
In de documenten staat informatie over de organisatie van de LBB, waaronder een aantal telefoonnummers. Het departement heeft de beheerders van een aantal websites verzocht de informatie weg te halen.
(Bron)
ProRail gaat daders vandalisme uitkleden

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail wil daders van diefstal en vandalisme voortaan laten opdraaien voor alle schade die zij veroorzaken en niet meer alleen voor de directe materiële schade.
Dat zei president-directeur Bert Klerk van ProRail vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag.
''Wangedrag en vandalisme op en rond het spoor zorgen voor steeds meer vertraging van het treinverkeer en steeds hogere kosten'', aldus Klerk.
Het afgelopen jaar was bijna een derde van de vertraging op het spoor toe te schrijven aan spoorlopers, vandalisme, diefstal en ander wangedrag op en rond het spoor. ''We gaan de daders juridisch vervolgen voor alle schade, inclusief de treinuitval.''
ProRail kan nog niet zeggen wat voor prijskaartje precies aan de verschillende wandaden komt te hangen, maar denkt bij het verhalen van schade bijvoorbeeld ook aan het in rekening brengen van claims van reizigers die vertraging oplopen door wangedrag.
Volgens Klerk is afgelopen Koninginnedag, toen het treinverkeer uren stil kwam te liggen door spoorlopers, geen incident. Mensen realiseren zich volgens hem niet hoe gevaarlijk het is om op het spoor te springen. ''Daar helpt geen enkel veiligheidssysteem tegen, hoe innovatief ook.''
Verder krijgt ProRail ook steeds meer te maken met diefstal van koper en vandalisme waardoor het treinverkeer ''ernstig wordt ontregeld''.
Het aantal treinritten in het reizigersvervoer groeide in 2009 met 100.000; in 2010 kwamen daar nog 100.000 ritten bij. Sinds 2006 steeg het aantal ritten op het Nederlandse spoor van 2,6 miljoen naar 3,2 miljoen dit jaar.
(Bron)
Arrestaties na onrust in Utrecht

AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 21 aanhoudingen verricht in de Utrechtse wijk Ondiep, nadat na een stille tocht onlusten waren uitgebroken.
Er werden vernielingen aangericht, brandjes gesticht en met vuurwerk gegooid. De aangehouden relschoppers zijn inmiddels weer op vrije voeten.
Rond 02.00 kwamen bij de politie meldingen binnen over onlusten, vooral rond het Boerhaaveplein.
Tussen de dertig en veertig personen hadden zich daar verzameld en zorgden voor onrust. De ongeregeldheden hebben volgens een politiewoordvoerder waarschijnlijk te maken met frustratie vanwege de dood van twee jongens bij een verkeersongeval.
Donderdagavond vond in de wijk een stille tocht plaats om de 18- en 20-jarige jongens te herdenken. Deze tocht verliep volgens de politie rustig. Wel werd een camerateam van RTV Utrecht duidelijk gemaakt niet welkom te zijn.
(Bron)
Man bedolven onder veevoer

BARNEVELD - Een 41-jarige inwoner van het Friese Scherpenzeel is vrijdagmiddag overleden nadat hij werd bedolven onder een partij veevoer. Het ongeval gebeurde in Barneveld, aldus een politiewoordvoerder.
De man was bezig met het lossen van een partij veevoer uit een vrachtwagen. Toen hij een laadklep losmaakte, kwam plotseling een lading veevoer vrij.
De man overleed ter plekke. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in, meldt de politie.
(Bron)
Nieuwe oliewolk in Golf van Mexico

AMSTERDAM - Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Florida hebben op 35 kilometer afstand van de lekkende oliebron in de Golf van Mexico in de diepte een enorme nieuwe oliewolk ontdekt.
De oliewolk strekt zich uit van vlak onder de oppervlakte tot duizend meter diepte en is bijna tien kilometer breed.
De wetenschappers vrezen dat dergelijke oliewolken het gevolg zijn van de chemicaliën die gebruikt worden om de olie uit het lek op te lossen.
Volgens een van hen, David Hollander, is de olie opgelost in het water en niet langer zichtbaar. De oliedeeltjes vormen daardoor een gevaar voor vissenlarven en grote zeezoogdieren die hun voedsel uit het water filteren, zoals de blauwe vinvis.
(Bron)
Rel om Mussolini-citaat van Berlusconi

ROME/PARIJS - De Italiaanse premier heeft opnieuw een rel veroorzaakt door een in Parijs na een OVSE-bijeenkomst de fascistische dictator Mussolini aan te halen.
Op de vraag hoe het voelde aan de macht te zijn nu de markt het fiscale beleid bepaalt, citeerde hij de Italiaanse dictator: ''Hij zei: Het enige dat ik doen kan is mijn paard naar links of rechts sturen. Dat is mijn macht''.
Berlusconi zei dat hij sinds hij premier is nooit het gevoel heeft gehad dat hij macht heeft. ''Toen ik een zakenman was met duizenden werknemers, toen voelde ik macht'', aldus de premier.
De Italiaanse premier staat bekend om zijn pijnlijke of kwetsende blunders. Eerder noemde hij de Amerikaanse president Barack Obama zongebruind en Europarlementariër Schulz perfect voor de rol als kampbeul.
(Bron)

vrijdag, mei 28, 2010

Nieuwe beademing redt leven opgegeven patiënt

MAASTRICHT - Een nieuwe beademingstechniek heeft het leven gered van een 54-jarige patiënt die Mexicaanse griep had.
Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
De inwoner van Stramproy was medisch opgegeven omdat zijn longen het min of meer hadden begeven.
Als laatste redmiddel kreeg hij drie weken lang kunstmatig zuurstof toegediend, direct in zijn bloed. Zijn longen kregen daardoor rust. De man is uit het ziekenhuis ontslagen en revalideert nu.
Volgens het ziekenhuis is deze techniek niet eerder in Europa toegepast. Het Maastrichtse UMC heeft hem nu voor de tweede keer gebruikt.
Bij de methode wordt bloed uit het lichaam gehaald via een lange katheter. Vervolgens gaat het naar een kunstlong.
Daar wordt koolstofdioxide uit het bloed gehaald en de zuurstof erin geblazen. Via de kunstlong gaat het bloed weer terug in het lichaam van de patiënt.
(Bron)
Netwerkprobleem T-Mobile door smartphones

DEN HAAG - T-Mobile kampt met netwerkproblemen als gevolg van de populariteit van smartphones en dan met name de iPhone. Vooral in een aantal grotere steden en tijdens de spitsuren hebben klanten die gebruikmaken van het zogeheten 3G-netwerk met storingen te maken.
Dat zal nog weken duren, zei een woordvoerder van het telecombedrijf vrijdag.
Doordat het 3G-netwerk overbelast is, klagen klanten onder meer over gesprekken of internetverbindingen die worden verbroken.
Ook komt het voor dat als ze gebeld worden, de beller direct de voicemail krijgt. T-Mobile heeft honderden klachten gekregen.
T-Mobile investeert tientallen miljoenen euro's extra om het probleem te verhelpen. Dat geld wordt gestoken in extra antennes of extra 3G-apparatuur op bestaande masten, waardoor de capaciteit wordt verdubbeld.
''We zagen de extra drukte door de smartphones aankomen. Maar dat het zo'n grote vlucht zou nemen, hadden we niet verwacht'', aldus de woordvoerder.
(Bron)
'Jongen (13) doet poging tot verkrachting hoogbejaarde'

AMSTERDAM – Een jongen van dertien heeft in een Amsterdams verzorgingstehuis getracht een 91-jarige vrouw te verkrachten.
Dat meldt Het Parool. Het incident vond vorig jaar november plaats.
De jongen zou de vrouw ernstig hebben bedreigd. Ook liep ze verwondingen op bij het incident.
Ondanks dat er DNA is aangetroffen blijft de jongen ontkennen dat hij de vrouw iets heeft aangedaan. Volgens zijn vader is er sprake van een complot.
Momenteel loopt er een zaak tegen de jongen. Ondanks dat de rechtbank de poging tot verkrachting bewezen acht, wordt er nader onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid en de motieven van de jongen.
Voorlopig zit de jongen vast in een justitiële jeugdinrichting.
De jongen zou de bejaarde vrouw kennen. Hij kwam wel eens met een groepje langs om snoep te vragen of geld in te zamelen.
Hij zou zich in eerdere ontmoetingen wel al vreemd hebben gedragen. Zo werd al eens aan de politie gemeld dat de jongen oneerbare verzoeken deed. Zo zei hij bij een ontmoeting in augustus vorig jaar haar naakt te willen zien.
De jongen stelt een alibi te hebben. Zo zou hij op de bewuste dag Koranlessen hebben gevolgd in de moskee.
Ondanks een overweldigende hoeveelheid bewijs gelooft de vader van de jongen heilig in zijn onschuld. Hij wijst naar een medewerker van school als spil in het complot tegen zijn zoon.
De jongen heeft voor zijn leeftijd een aardig dossier opgebouwd. Zo was hij betrokken bij diefstal, vechtpartijen, vernieling en grensoverschrijdend gedrag richting meisjes.
(Bron)

In sommige kringen is het zo dat je domweg altijd volhoudt dat je iets niet gedaan hebt, ergens niet was, enzovoorts. Al word je op heterdaad betrapt: jij was het niet.
Maar dit klinkt toch naar een zeer onfrisse jongen.
Man toont geslacht bij opstootje

AMSTERDAM - Een 30-jarige man vond het donderdagavond tijdens een opstootje in Arnhem nodig om zijn geslachtsdeel te laten zien toen agenten de ruzie probeerden te sussen.
De man was beschonken, meldt de politie vrijdag.
De agenten waren op het opstootje afgekomen na een melding van de vechtpartij op de Volkerakerstraat in de wijk Presikhaaf.
Toen de politie aankwam, was de Arnhemmer slechts gekleed in ondergoed en t-shirt, terwijl hij verwikkeld was in een schermutseling.
Toen de agenten hem wilden pakken, vertoonde hij zijn geslachtsdeel ten overstaan van omstanders.
De man verzette zich heftig bij de aanhouding, reden voor de agenten om pepperspray gebruiken. De man is in een cel gezet.
(Bron)
Plafond valt op kaartende kroeggangers

BRUNSSUM - In café zaal Hofland aan de Schildstraat in Brunssum is donderdagavond een verlaagd plafond naar beneden gekomen. Het stortte neer op acht mensen die in het café zaten te kaarten.
Dat maakten de hulpdiensten bekend.
Twee kaarters moesten door de ambulancedienst worden bekeken, maar hadden volgens de woordvoerder geen noemenswaardige verwondingen.
Wel is in het café een grote ravage ontstaan.
(Bron)
Snelwegen bij Utrecht verbreed

AMSTERDAM - De snelwegen in de drukke verkeersdriehoek Hilversum-Amersfoort-Utrecht worden verbreed.
Het kabinet maakt vrijdag bekend achthonderd miljoen euro vrij te maken om de belangrijkste verbinding tussen de Randstad en het noorden en het oosten van Nederland te verbeteren.
Dat schrijft De Telegraaf. De verbreding van de wegen moet in 2015 klaar zijn.
Naast de extra rijstroken op de A1, de A27 en de A28 kom er 'een metamorfose' van het knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort. De verbetering van het knooppunt duurt tot 2020.
"Dit besluit maakt het centrale knooppunt van mobiel Nederland voor vele jaren bereikbaar", zegt demissionair Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) vrijdag tegen de krant.
De driehoek bij Utrecht is een belangrijke economische doorvoerroute. Een derde van het verkeer heeft geen bestemming in of in de buurt van de drie steden, maar reist verder.
(Bron)
Helikopter-piloten verblind door laserpen

LEEUWARDEN - De Koninklijke Marechaussee is op zoek naar een persoon die afgelopen weekend een Search And Rescue-helikopter van Defensie met een laserpen heeft beschenen.
Dit gebeurde vanuit de Leeuwarder wijk Westeinde. De piloten hebben aangifte gedaan bij de militaire politie, meldde de marechaussee vrijdag.
De helikopter vloog om half tien 's avonds over Leeuwarden toen de piloten werden verblind door het felle licht van een laserpen.
De piloten besloten zelf naar de dader op zoek te gaan en cirkelden een kwartier lang boven de wijk Westeinde. Ook surveillancewagens van de politie en de marechaussee speurden de wijk af, maar zonder resultaat.
Eerder dit jaar werden in Den Bosch, Amsterdam en Purmerend ook al helikopters van hulpdiensten beschenen met een laserpen.
Deze pennen schijnen soms kilometers ver en geven een zeer fel rood licht. Ze zijn verboden in Nederland.
(Bron)
New York en Boston sterk bedreigd door Groenland

UTRECHT - Voorspellen waar zeespiegelstijging het snelst zal verlopen wordt steeds lastiger. In het Noord-Atlantische gebied wordt het ‘gravitatie-effect’ mogelijk volledig gecompenseerd door stagnatie, als gevolg van zwakkere oceaanstromen.
Steden langs de Amerikaanse Noordoostkust moeten volgens nieuw onderzoek rekening houden met een zeespiegelstijging die voorspellingen voor de rest van de planeet overtreft.
De waterspiegel kan er 0,3 tot 0,5 meter sneller stijgen dan langs andere kusten, wanneer het afsmelten van de Groenlandse ijskap in het huidige tempo blijft versnellen.
Dit is ondanks het zogeheten gravitatie-effect, dat er juist voor zorgt dat kusten die relatief ver van Groenland (en Antarctica) verwijderd liggen de sterkste zeespiegelstijging krijgen. Grote steden als New York en Boston liggen relatief dicht bij de slinkende ijsmassa, waardoor de zwaartekracht lokaal vermindert en de zeespiegel minder snel stijgt.
Dit effect is echter kleiner dan een ander fenomeen, dat wordt veroorzaakt door het verzoeten van de oceaan als gevolg van de grote hoeveelheden smeltwater, stellen Amerikaanse onderzoekers gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.
Er kan zo veel zoet water vanaf Groenland in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan stromen, dat het de thermohaliene circulatie verstoort, waar onder andere de Golfstroom een onderdeel van is.
Het eerder gevreesde scenario van ‘stilvallen’ van deze Golfstroom wordt door de meeste klimatologen inmiddels onwaarschijnlijk geacht, maar ook kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Omdat het water in het natuurlijke afzinkgebied ten oosten van Groenland zoeter wordt – en dus lichter – zal er minder naar de oceaanbodem afzinken, en vervolgens weer zuidwaarts wegstromen.
De onderzoekers verwachten dat er zo een ophoping van zeewater zal ontstaan, resulterend in een structureel hogere zeespiegel in het hele Noord-Atlantische gebied.
“Als het ijs op Groenland versneld blijft smelten, zullen we deze eeuw aan de Amerikaanse Noordoostkust significante gevolgen van zeespiegelstijging zien”, zegt Aixie Hu, een wetenschapper van het National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado en hoofdauteur van de studie. In veel grote kuststeden dreigt dure infrastructuur, zoals het metronet, verloren te gaan.
“De grote Noordoostelijke steden liggen direct in het pad van de snelste stijging", aldus Hu.
Of ook Noord-Europese kusten rekening moeten houden met een extra zeespiegelstijging is nog niet bekend.
(Bron)
Brandweer onder vuur om orgie in kazerne

CHARLEROI - De brandweer in het Belgische Charleroi ligt onder vuur nadat foto's van een orgie in de kazerne op internet waren gezet. Een stel had op een website voor swingers een oproep geplaatst om hun ultieme fantasie te verwerkelijken: seks in een kazerne. Dat meldden Belgische media vrijdag.
Verschillende brandweerlieden kwamen zaterdag naar de kazerne voor het seksfestijn met het koppel.
De 41-jarige echtgenoot plaatste daarna tientallen foto's op internet waarop te zien is hoe zijn vrouw seks heeft met brandweerlieden in een brandweerwagen en de sportzaal van het gebouw.
De korpschef en burgemeester van Charleroi zijn inmiddels op de hoogte van de gebeurtenis. Brandweerlieden hebben te kennen gegeven dat er al eerder orgies plaatsvonden in de kazerne van de stad.
(Bron)
'Spionerende' duif opgepakt in India

NEW DELHI - De politie in India houdt een duif vast die verdacht wordt van spionage voor buurland Pakistan. De vogel wordt bewaakt door gewapende beveiligers. Dat meldden lokale media vrijdag.
De duif had een adres en telefoonnummer uit Pakistan op zijn lichaam gestempeld en een ringetje om zijn poot. De politie denkt dat het beest met een bericht over de grens vloog.
De duif werd gevonden door een bewoner van de Indiase provincie Punjab, gelegen aan de grens met Pakistan.
De vogel zou medisch onderzocht zijn. Het dier mag volgens functionarissen geen bezoek ontvangen.
(Bron)
'Ruimteafval kan communicatie op aarde verstoren'

AMSTERDAM –De grote hoeveelheid ruimteafval die in een baan rond de aarde zweeft, kan mogelijk communicatienetwerken op aarde bedreigen. Dat staat in een nieuw rapport van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
Volgens het zogenaamde Space Posture Review van het Pentagon zweven er op dit moment 1100 satellieten in een lage baan rond de aarde en maar liefst 370.000 stukjes ruimteafval, zoals rakettrappen, samengeklonterde brandstof en delen van opgegeven ruimtesondes.
Een botsing tussen satellieten en andersoortig ruimteafval zou volgens onderzoeker Bharath Gopalaswamy een kettingreactie kunnen veroorzaken. Bij elke botsing zouden namelijk duizenden nieuwe brokstukken ontstaan die mogelijk weer nieuwe schade aanrichten.
Uiteindelijk zouden internationale telefoonverbindingen, GPS en televisienetwerken kunnen worden bedreigd door het ruimteafval, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph. “Het keerpunt is bijna bereikt”, aldus Gopalaswamy. “Geen enkele satelliet kan worden beschermd tegen dit soort vernietigende krachten.”
Ook mensen lopen mogelijk een risico door de toenemende hoeveelheid ruimteafval. Het Pentagon vreest dat de bewoners van het Internationale Ruimtestation ISS gevaar lopen. Verder zouden reizen naar de ruimte minder veilig worden door het rondzwevende materiaal.
Afval in de ruimte verplaatst zich met een gemiddelde snelheid van 22.000 kilometer per uur. Zelfs een object met een doorsnede van slechts 1 centimeter zou met die snelheid in theorie een gat in een satelliet, ruimtevaartuig of het internationale ruimtestation kunnen slaan.
(Bron)
Katje overleeft machinewas

SYDNEY - Een Australische kat heeft een half uur durend wasje in een wasmachine inclusief centrifugeren overleefd. Dat meldden Australische media vrijdag.
De vier maanden oude Pers Kimba was ongezien in de machine gekropen. De eigenaresse zei tegen de Daily Telegraph blij te zijn dat ze een koude was had gedraaid.
Toen ze de deur van het apparaat opende stak Kimba haar kop naar buiten. ''Ik kon niet geloven dat ze het had overleefd'', aldus de vrouw uit Sydney.
De kat was na de wasbeurt in shock, onderkoeld en had last van ontstoken ogen, maar is inmiddels volledig hersteld.
(Bron)

Wat ik nou wil weten: heeft ze wasverzachter gebruikt en wat voor effect had dat op zo'n hoogpolige kat?
Dierenpark Emmen in financiële problemen

EMMEN - Dierenpark Emmen heeft grote financiële problemen. Het bedrijf heeft de gemeente Emmen daarom om steun gevraagd.
Het gaat om een bijdrage tussen de 2 en 3 miljoen euro. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt door directeur Hans Bosma van het dierenpark.
Volgens Bosma verkeert het park in zwaar weer door tegenvallende bezoekersaantallen. ,,De bodem van de schatkist is in zicht. We maken ons ernstig zorgen.''
De gemeente heeft toegezegd om samen met het dierenpark naar oplossingen te zoeken. Of de financiële steun beschikbaar wordt gesteld en in welke vorm, moet de gemeenteraad beslissen.
De financiële problemen hebben volgens Bosma geen gevolgen voor de verhuizing van het park naar het westelijke deel van de stad.
(Bron)
Creatief met kattenvoer...
Vriendin is een paar dagen weg en vraagt of ik de katten een keer kan voeren.
Da's geen enkel probleem, en ik heb een sleutel van de achterdeur, dus dat komt goed.
Zij zal de achterdeur alleen op slot doen, niet op de knip, het voer op het aanrecht leggen, ik zal de beesten even knuffelen en voeren (vóór het eten zijn katten altijd o zo knuffelig ;-)).
Voordat ik op de fiets stapte, dacht ik nog: zal ik voor alle zekerheid wat zakjes natvoer en wat brokken meenemen, en een bakje, maar dat deed ik niet.
Waarna al snel bleek dat mijn sleutel van de voordeur was - die wel op de knip zat. Dus ik kon niet naar binnen. Stom van me. De ene kat bekeek het allemaal vanaf de vensterbank binnen en vond het wel best.
Nou ja, dan maar op naar de supermarkt verderop, brokjes en zakjes kopen en iets waar die brokjes in kunnen. Kant-en-klare kipburger gekocht die in een bruikbaar bakje zat.
Terug naar het kattenhuis en toen ik de brokken pakte, kwam die vensterbankkat ineens heel rap naar buiten. De andere liet zich niet zien.
Gore burger opgegeten (warm zou ie niks beter hebben gesmaakt denk ik), en een zakje natvoer in dat bakje aan kat 1 voorgeschoteld. Die er eens aan rook en wegliep. Doe je daar die moeite voor.
Hij wandelde door de tuin, kwam wat aaien halen, liep nog wat heen en weer en jawel: hij begon aan de brokjes. Daarna at ie wat gras en kotste alle brokken weer uit op het terras.
De andere kat was nog steeds niet tevoorschijn gekomen.
Ik poetste het bakje schoon zo goed als het ging (ik had erop gerekend dat ze net als mijn katten zo'n bakje keurig schoon zouden eten), waarna ik het vulde met droge brokjes en door het kattenluikje schoof. Prompt kwam kat 2 aan rennen en die begon lekker te eten.
Survivalvoeren ;-)

donderdag, mei 27, 2010

TT 109 Jongen (11) in speeltuin mishandeld

In een speeltuin in Den Bosch is een jongen van 11 jaar gisteren mishandeld. Hij werd in het gezicht gespoten met brandende voeistof uit een spuitbus.
De jongen had ongeveer vijf jongeren van een jaar of 18 aangesproken toen die een prullenbak in brand staken. Toen de jongen zei dat dat niet mocht, spoot een van de daders de vloeistof in zijn richting. De jongen werd geraakt in zijn gezicht en liep brandwonden op. Omdat hij zijn ogen op tijd dicht deed, liep hij geen oogschade op.
Hij vroeg hulp aan een buurtbewoner. De daders gingen er op de fiets vandoor. De politie vraagt getuigen zich te melden.
Nou, via de rekenhulp op de site wordt het wel iets duidelijker. Drie kwartier zorg per week is per vierwekelijkse periode 2340 euro, ik betaal maximaal 17,60 minus 33% korting = 11,79 bijdrage per 4 weken.
Tenminste, voor de periode waarin alleen de zwachtelzusters kwamen. Daarna was er een periode dat zij kwamen en F., en nog later een periode dat F. wel kwam maar de zwachtelaars niet meer.
Ik wacht die acceptgiro maar af.
Post, van het 'CAK een duidelijke bijdrage'. Het Centraal Administratiekantoor stuurt mij een beschikking eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf.
"In deze beschikking leest u welke eigen bijdrage u in 2010 moet betalen voor Zorg zonder Verblijf.
Voor Zorg zonder Verblijf betaalt u elke 4 weken een eigen bijdrage. Dit is uw zogenaamde maximale periodebijdrage. U betaalt per periode van 4 weken nooit méér dan deze periodebijdrage. Voor periode 1 tot en met 13 van het zorgjaar 2010 hebben wij de volgende bijdrage voor u vastgesteld:
Uw periodebijdrage is maximaal E17,60 per 4 weken.
[...]
Binnenkort ontvangt u van ons de eerste factuur. Op deze factuur staat het bedrag dat u moet betalen voor Zorg zonder Verblijf. In 2010 betaalt u voor deze zorg E13,- per uur. Het bedrag dat u per periode moet betalen, is afhankelijk van het aantal uur zorg dat u ontvangt.
Is de eigen bijdrage voor de zorg die u heeft gekregen lager dan uw periodebijdrage? Dan betaalt u alleen de uren zorg die u heeft ontvangen.
Is de eigen bijdrage voor de zorg die u heeft gekregen hoger dan uw periodebijdrage?
Dan betaalt u de maximale periodebijdrage."

Dan zit er nog een folder bij met uitleg die het wat mij betreft nog veel onduidelijker maakt.
Ik had vanaf begin januari tot ehm... eind maart? drie maal per week een kwartier een zwachtelzuster over de vloer om m'n been te zwachtelen.
Vanaf half februari komt F. een of twee keer per week, om me te helpen m'n huishouden weer op orde te krijgen (gespecialiseerde thuishulp).
De folder zegt: "Zorg zonder verblijf is zorg die u thuis ontvangt. Als u thuis verpleging of verzorging ontvangt, betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Het CAK berekent welke eigen bijdrage u moet betalen. Het CAK int deze bijdrage ook. [...] Met de eigen bijdrage betaalt u zelf een deel van de kosten voor de zorg, hulp bij het huishouden of het gebruik van een hulpmiddel, voorziening of pgb."

Het inkomen waar het CAK vanuit gaat, is dat wat de de Belasting heeft vastgesteld voor 2008 ( logisch, want dat over 2009 zal in veel gevallen nog niet vastgesteld zijn).

"Wat betaalt u per periode van 4 weken? Wat u uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van: 1 Uw maximale periodebijdrage 2 De kosten van de zorg, hulp, hulpmiddelen en voorzieningen die u ontvangt.
Om uw eigen bijdrage te berekenen, wordt het aantal uren zorg in een periode vermenigvuldigd met het uurtarief. Het uurtarief voor Zorg zonder Verblijf is in 2010 E 13,-. U betaalt echter nooit meer dan de maximale periodebijdrage."

"De regeling buitengewone uitgaven voor aftrek van de eigen bijdrage is vanaf 2008 vervallen. Vanaf periode 1 van 2010 ontvangt u daarom een korting van 33% op uw eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf."

Die periodes 1 tot en met 13 omvatten de periode van 4 januari 2010 tot en met 2 januari 2011.
Dan staat er nog in de folder dat ik een kennisgeving krijg (niet gehad). En een beschikking (die heb ik nu). En een factuur (moet nog komen).
Als het inkomen in 2010 minstens 1816 euro lager zal zijn dan in 2008 is een aanpassing in de eigen bijdrage mogelijk. Dat moet ik dus aanvragen, die aanpassing.

Vragen: wat moet ik nou straks betalen? Is die 33% al verrekend in die 17,60 of die 13 euro? Wat gebeurt er als je een half uur zorg hebt gehad? Wat is het verschil tussen deze eigen bijdrage voor de zorg en de rekening voor het eigen risico waar (een deel van) deze zorg ook op stond?
Als ik hier al weinig van snap, wat moeten mensen die niet zo taalgevoelig zijn of zenuwachtig worden van dit soort brieven dan met zulke post?
'Aanpak BP vergrootte kans op explosie'

AMSTERDAM - Olieconcern BP had de explosie van het olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico kunnen voorkomen als het bedrijf niet belangrijke regels aan zijn laars had gelapt.
Tot die conclusie komt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal donderdag in een reconstructie van de aanloop naar de ramp. BP blijkt minder maatregelen te hebben genomen om een gaslek te voorkomen dan werd aangeraden door onderaannemer Halliburton, het Texaanse bedrijf dat de werkzaamheden op het in 2001 door Hyundai gebouwde platform uitvoerde.
Ook zou het gebruik van een enkele, in plaats van een dubbele pijp, 'ongebruikelijk' zijn in de oliebranche. Shell zegt in een reactie normaal gesproken een dubbele oliepijp te hanteren, die er voor zorgt dat explosieve gassen minder snel uit de leiding kunnen ontsnappen.
Om te controleren op de aanwezigheid van gas, zou BP 'normaal gesproken' minimaal een keer een uitgebreide test hebben moeten uitvoeren waarbij boorvloeistof door de leiding wordt gepompt. Bij BP duurde die procedure, zo blijkt uit de logboeken die de krant heeft ingezien, maar 30 minuten, tegenover een gemiddelde duur van 6 tot 12 uur.
Hierdoor is er op grote diepte waarschijnlijk gas achtergebleven. Toen er aan de randen van het boorgat vervolgens cement werd gegoten, werd het gas omhoog gedrukt door de leiding. BP zou ook hebben nagelaten om de kwaliteit van het cement te controleren, maar volgens het concern zelf is zo'n test alleen nodig in geval van onraad.
De werkers op Deepwater Horizon liepen door diverse problemen op het moment van de ramp 29 dagen achter op het schema van 51 dagen. Per dag verloor het olieconcern daardoor ongeveer 1 miljoen dollar, wat onzorgvuldigheid in de hand zou hebben gewerkt.
Een manager van BP die toezicht hield op het platform was 'onervaren'. Hij beschouwde zijn werk als "het opdoen van ervaring in diep water", zo blijkt uit gesprekken die de kustwacht met hem voerde.
De beslissing om de boorvloeistof te verwijderen werd uiteindelijk te vroeg genomen, waardoor het gas op de avond van 20 april omhoog schoot en aan de oppervlakte tot ontploffing kwam.
Het officiële overheidsonderzoek naar de oorzaken van de explosie laat nog op zich wachten.
(Bron)
Sleepboot in Amsterdamse haven gezonken

AMSTERDAM - In de Amsterdams haven is woensdagmiddag een sleepboot gezonken. De twee opvarenden wisten op tijd het zinkende schip te verlaten. Er zijn geen gewonden gevallen. Dit heeft een woordvoerster van de Haven Amsterdam woensdagavond bekendgemaakt.
De precieze oorzaak van het incident in de Vlothaven in het Westelijk Havengebied is vooralsnog onbekend.
Volgens de woordvoerster vormt het gezonken vaartuig geen belemmering voor het grote scheepvaartverkeer, alleen de binnenvaart ondervindt er lichte hinder van.
Omdat het schip gasolie lekt zijn de autoriteiten, waaronder Rijkswaterstaat, ter plaatse om voorzieningen te treffen om milieuschade te voorkomen.
(Bron)
Schoolkinderen minder fit dan 30 jaar geleden

AMSTERDAM - Nederlandse schoolkinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn aanzienlijk minder fit dan hun leeftijdgenootjes van dertig jaar geleden.
Dat blijkt uit onderzoek waarop Dorine Collard vrijdag promoveert bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
Tweeduizend kinderen hebben een fitheidstest gedaan die ook in 1980 werd afgenomen. De jeugd van tegenwoordig scoort fors lager op kracht, snelheid, lenigheid en motorische vaardigheden.
Er zijn nu meer kinderen met overgewicht, maar zelfs als die niet worden meegerekend, blijft het verschil bestaan.
Hoe het komt dat de huidige generatie 10- tot 12-jarigen minder fit is dan die van dertig jaar geleden, is niet precies onderzocht. Maar de promovenda denkt dat het zou helpen als kinderen meer gaan bewegen, om te beginnen op school.
''Sporten en bewegen zou op de basisschool weer meer aandacht moeten krijgen'', vindt Collard. ''Het is belangrijk dat kinderen leren bewegen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden zoals kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren.''
De promovenda voert nog een reden aan waarom kinderen meer beweging moeten krijgen. Ze lopen dan minder risico een blessure te krijgen als zij opeens wél gaan bewegen. Dat blijkt uit onderzoek dat zij deed naar een lesprogramma dat het VUmc heeft ontwikkeld om sportblessures bij kinderen te voorkomen.
(Bron)
Balkenende biedt excuses aan

AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zijn excuses aangeboden voor een opmerking richting RTL-interviewster Mariëlle Tweebeeke, woensdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Carré.
"U kijkt zo lief", zei Balkenende toen Tweebeeke hem lastige vragen stelde waarop hij geen antwoord wilde geven. Deze opmerking kwam Balkenende op veel kritiek te staan.
GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vond dat Balkenende 'een knietje' verdiende. Hoofdredacteur Margriet van der Linden van feministisch maandblad Opzij eiste excuses voor de in haar ogen seksistische opmerking.
Tweebeeke zelf zegt in Het Parool dat ze 'perplex' was. "Zoiets was me nog nooit gebeurd."
Tijdens een bezoek aan het dagblad Tubantia in Enschede kwam Balkenende donderdag terug op de kwestie.
"Als mevrouw Tweebeke zich onheus bejegend voelt, heb ik er geen enkele moeite mee om excuses aan te bieden", zei de premier volgens Tubantia.
(Bron)

Zeggen dat je er geen moeite mee hebt om excuses aan te bieden als de ander daarom vraagt, vind ik toch niet hetzelfde als excuses aanbieden.
Jongen moet slecht rapport opeten

PARIJS - Een Franse vader heeft zijn zoon na slechte schoolcijfers niet zonder eten naar bed gestuurd. De man sloeg de jongen en liet hem het rapport zelf opeten. Dat meldden de Franse media donderdag.
Leraren van het jochie alarmeerden de politie nadat de jongen op school was gekomen met een blauw oog en een kapotte lip.
Een rechter heeft de vader een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. Ook moet de man een een symbolische schadevergoeding van 1 euro aan zijn zoon betalen.
Hij zegt zijn zoon niet meer geslagen te hebben sinds het incident.
(Bron)
Oefening tegen terreur op Amsterdam Centraal

AMSTERDAM - Verschillende instanties houden donderdag op het Centraal Station in Amsterdam een grote oefening om verdacht gedrag van reizigers te leren herkennen.
Daarbij zijn circa 150 medewerkers van onder meer het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de politie Amsterdam-Amstelland en de NS betrokken. Doel van de oefening is het voorkomen van terreur en criminaliteit.
Dat liet een woordvoerster van het KLPD weten. Het Centraal Station is op vier ingangen na afgesloten. Daar staan zogeheten spotters van de politie, die kijken of reizigers zich verdacht gedragen. Als dat het geval is, moeten ze een aantal vragen beantwoorden. Zo nodig moet de verdachte persoon zijn legitimatie tonen of wordt hij zelfs aangehouden.
De oefening begon rond tien uur 's ochtends en duurt tot ongeveer twee uur 's middags. Rond half twee had de actie al tot twee aanhoudingen geleid. Waarom deze personen werden opgepakt, kon de woordvoerster nog niet zeggen.
(Bron)
Hooikoortsseizoen veel later dan normaal

WAGENINGEN - Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er nog nauwelijks pollen in de lucht zweven.
De instellingen moeten de patiënten donderdag dus teleurstellen: het seizoen is door de koude winter en de natte, koude meimaand met ruim drie weken vertraagd.
''Gewoonlijk krijgen patiënten begin mei last van tranende ogen, benauwdheid en jeuk door rondzwevende graspollen. We verwachten de start van het hooikoortsseizoen nu pas begin juni'', zegt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet van Allergieradar.nl.
Als het hooikoortsseizoen is, zitten er gemiddeld tussen de twintig en enkele honderden pollen van grassen in een kubieke meter lucht. In de periode van 1 januari tot 27 mei telt het LUMC gemiddeld 570 pollen. Nu heeft het LUMC er pas 16 per kubieke meter geteld.
Bij het Elkerliek ligt dat aantal iets hoger, wat vermoedelijk komt omdat het aan de zuidoostelijke kant van het land altijd iets warmer is.
(Bron)
Geen champagne voor Argentijnse voetballers

BUENOS AIRES - De Argentijnse voetballers mogen op de dagen zonder wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap voetbal seks hebben met hun partners. Teamarts Donato Villami heeft dit donderdag laten weten.
''Ze mogen seks hebben met hun echtgenotes en vriendinnen, alleen wel zonder champagne of andere drankjes'', verklaard Villami.
''Seks is een deel van het sociale leven. Het is geen probleem om dat tijdens het toernooi te doen. Er komen alleen problemen van als het wordt gedaan met andere vrouwen of tijdens de uren die zijn gereserveerd om te rusten'', aldus de dokter voor de Argentijnse radio.
Argentinië speelt tijdens het WK de eerste groepswedstrijd op 12 juni tegen Nigeria.
(Bron)
TT 116 Man vindt oud gangenstelsel in tuin

Een inwoner van Bergen op Zoom is bij het uitgraven van de kelder in zijn tuin op een gangenstelsel uit het begin van de 18e eeuw gestuit. Het 250 meter lange gangenstelsel maakte deel uit van de vestingwerken van de stad en is in uitstekende staat.
De gemetselde gewelven zijn 75 bij 75 centimeter en komen uit op diverse kamers. De gangen liggen ongeveer drie meter onder het huidige straatniveau en lopen kriskras onder de huizen door.
De gemeente Bergen op Zoom noemt de vondst van grote historische waarde maar doet er verder niets mee. Het gat wordt weer dichtgemaakt.
Dronken moeder met kind van de weg geplukt

HEEMSTEDE - De politie heeft woensdagavond bij een alcoholcontrole in Heemstede een automobiliste uit Haarlem van de weg geplukt die niet meer op haar benen kon staan doordat ze veel te veel had gedronken.
Het bleek om een moeder te gaan die haar 6-jarige zoontje in de auto bij zich had, zo heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De vrouw had ruim zes keer meer alcohol gedronken dan wettelijk is toegestaan. De beschonken moeder werd gearresteerd en moest direct haar rijbewijs inleveren.
De politie heeft zich over haar zoontje ontfermd. Familieleden hebben moeder en kind later op het politiebureau opgehaald.
(Bron)
'Olielek is gedicht'

AMSTERDAM - Deskundigen van het olieconcern BP zijn erin geslaagd de lekkage van olie en gas in de Golf van Mexico te stoppen. Dat meldde een woordvoerder van de Amerikaanse Kustwacht donderdag.
BP zelf is voorzichtiger. Een woordvoerder van het bedrijf zei in een reactie op de beweringen van de Kustwacht dat het nog tot en met vrijdag kan duren voordat er zekerheid is over het succes van de de zogeheten 'Top Kill'-operatie, die woensdag begon.
Kustwachtcommandant Thad Allen zei echter tegen het radiostation WWL First News dat er geen olie en gas meer uit de kapotte leiding naar de oppervlakte stroomt. Op rechtstreekse videobeelden op de website van BP was te zien dat er nog altijd bepaalde stoffen uit de leiding lekken, maar het gaat kennelijk niet om olie en gas.
Allen zei dat het nog te vroeg is om te spreken van een succes. BP pompt onder hoge druk heel zware boorvloeistof in het gat, waarmee het hoopt het olie- en gaslek te dichten. Later wordt de leiding mogelijk afgedekt met beton.
Deskundigen van de Amerikaanse overheid maakten eerder op de dag al bekend de omvang van de olielekkage in de Golf van Mexico veel hoger te schatten dan het Britse olieconcern BP. Dagelijks zou er ruim drie miljoen liter olie in zee stromen.
De specialisten van BP stelden op basis van eigen ramingen dat er op dagbasis bijna 800.000 liter olie in zee terecht zou komen. Ze gaven wel toe dat deze raming weinig precies was.
Als de inschatting van de overheidsdeskundigen klopt, dan zou er ongeveer honderd miljoen liter olie in zee zijn gestroomd sinds de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april. Daarbij vonden zeker elf mensen de dood.
(Bron)
Rogers Waters met The Wall live in Gelredome

AMSTERDAM - Roger Waters, het creatieve brein achter Pink Floyd gaat met zijn baanbrekende meesterwerk The Wall op tournee in Europa. Dat is zojuist op een persconferentie in Londen bekend gemaakt.
Om de 30e verjaardag van het album te markeren doet Waters, in wat mogelijk zijn laatste grote tournee is, meer dan 25 Europese steden aan. Als onderdeel van deze tour speelt hij op vrijdag 8 april in GelreDome in Arnhem.
Tot op heden is The Wall slechts 31 keer door zijn bedenker uitgevoerd en alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, inclusief de tournee van Pink Floyd ter ondersteuning van het album in 1980-1981.
Eerder was de show eenvoudig te groot om te kunnen touren, maar de nieuwe stadions en de vooruitgang van de technologie hebben die moeilijkheden opgelost.
De show bevat al het spektakel dat van Roger Waters verwacht mag worden met speciale effecten zoals een neerstortend vliegtuig, quadrafonisch geluid, vuurwerk, gigantische opblaasbare poppen, projecties, video mapping en de originele beelden van Gerald Scarfe die ook betrokken is bij de ontwikkeling van nieuw beeldmateriaal.
Waters is alle nummers langsgegaan en heeft bij elke nummer de nieuwste technologie en speciale effecten toepast om er zeker van te zijn dat The Wall in 2011 nog net zo relevant is als 30 jaar geleden.
De show begin met een afgebroken muur en gedurende de eerste helft worden de stenen opgebouwd. De tweede helft wordt gespeeld met de muur volledig opgebouwd. Waters ontwikkelt nieuwe, dynamische video graphics en visuals om het verhaal en de songs te illustreren, waarbij de muur fungeert als reusachtig scherm van ruim 700 m2.
Dankzij Pink Floyds klassiekers als Comfortably Numb, Another Brick in the Wall Pt. 2 en Mother, kreeg het album The Wall miljoenen fans over de hele wereld en werd het een van de bestverkochte albums ooit.
Direct succesvol bij de release was The Wall in 1980 het bestverkochte album in de Verenigde Staten waar het nog steeds in de top 5 bestverkochte albums aller tijden staat.
Tijdens de tournee wordt Waters bijgestaan door een band bestaande uit: Dave Kilminster (gitaar), Snowy White (gitaar), G. E. Smith (gitaar), Jon Carin (keyboards), Harry Waters (keyboards), Graham Broad (drums) en achtergrondzangers Robbie Wyckoff, Jon Joyce, Michael Lennon, Mark Lennon en Kipp Lennon.
De kaartverkoop voor dit concert start 4 juni om 10.00 uur.
(Bron)
Erg vaak denk ik er over om de Cotoneaster franchetii die rechts van het raam staat, weg te halen. Hij heeft geen mooie structuur, het blad stelt niks voor, de besjes zijn wel aardig en als de vogels echt bijna verhongeren eten ze er zelfs van, maar ja... Hij is lelijk!
En steeds als ik denk: dit jaar gaat ie echt weg, dan gebeurt het. Hij gaat bloeien. Met onooglijke bloemetjes van een paar millimeter groot. Niks aan - voor mij dan. Maar de hommels denken er heel anders over. De hele struik is omgeven door een wolk van allerlei soorten hommels die ineens op een paar meter van hun nest een overvloed van nectar en stuifmeel kunnen vinden. Niet meer 5 meter vliegen naar paardebloemen of Indische aardbei, nee, nest uit, hoek om, en hebbes.
Het zoemt en zwermt en het zijn echt honderden hommels.
Oh ja... Daarom staat ie er nog steeds.
'Meer gewelddadige overvallen'

AMSTERDAM - Het aantal gewelddadige overvallen is vorig jaar gestegen naar 2600. Dat zijn er vijfhonderd meer dan in het jaar daarvoor, concludeert het AD donderdag uit de eigen misdaadmeter die zaterdag wordt gepubliceerd.
De daders worden steeds jonger, zegt korpschef Midden en West-Brabant Frans Heeres in de krant. Hij is lid van de taakgroep Overvallen.
Ruim een kwart van de overvallers is jonger dan 21. De leeftijd daalt naar 15 en 16 jaar. Een overval is volgens Heeres tegenwoordig een 'beginnersdelict'.
"Vroeger begon je met het stelen van een rolletje drop. Nu doe je een overval om bij de groep te horen." Tankstations en banken zijn tegenwoordig goed beveiligd, daarom richten overvallers zich steeds meer op de detailhandel, woningen en de horeca.
Waar een overval vroeger nog goed werd voorbereid, gaan de daders tegenwoordig impulsief te werk, stelt Heeres. "Ze zitten bij wijze van spreken op een terrasje en besluiten tot een overval."
(Bron)
Caissière doorziet boevenplan met sigaretten

AMSTERDAM - Een winkeldief probeerde woensdag in Delft een sluw plan in de praktijk te brengen. Op bezoek bij een groothandelscentrum aan de Schieweg verstopte hij 51 sloffen sigaretten in de lege doos van een ander veel goedkoper product.
De bedoeling was dat de caissière de loodzware chipsdoos zonder nadenken af zou tikken, maar helaas voor de slimmerik was ze niet zo ingedut als hij wellicht had gehoopt.
Ze vertrouwde het gewicht niet en ontdekte de sigaretten.
De man is aangehouden en meegebracht naar een politiebureau. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden, meldt de politie.
(Bron)
Meer klachten discriminatie op de werkvloer

UTRECHT - Bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) zijn het afgelopen jaar 473 klachten ingediend. Dat is een stijging van 10 procent vergeleken met het jaar ervoor.
De meeste klachten hadden betrekking op discriminatie op grond van leeftijd (22 procent) en handicaps of chronische ziekten (17 procent). Dat blijkt uit het jaarverslag van de CGB dat donderdag is gepubliceerd.
Een woordvoerder van de commissie denkt dat de stijging voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan een voorlichtingscampagne, maar kan niet uitsluiten dat er sprake is van verharding van de verhoudingen op de werkvloer.
Volgens de CGB heeft discriminatie op de werkvloer een grote impact op werknemers. Werkgevers hebben hierbij een rol te vervullen, stelt de commissie.
''De rol van de leidinggevende is bepalend bij het realiseren van een discriminatievrije werkomgeving.'' Maar die zouden daar lang niet altijd op zijn toegerust, concludeert de commissie op basis van haar onderzoeken, oordelen en adviezen.
Het aantal verzoeken tot een oordeel van de commissie over discriminatie op basis van godsdienst nam in 2009 relatief af, van 8 (2008) tot 6 procent.
In 2009 bracht de CGB acht adviezen uit. Een ging over de ongelijke beloning van mannen en vrouwen in Nederland. De commissie is inmiddels met een uitgebreid onderzoek begonnen naar beloningsverschillen in ziekenhuizen.
In hetzelfde advies constateerde de CGB dat zwangere vrouwen moeilijk aan een baan komen, dat hun contracten niet verlengd worden of dat ze vanwege zwangerschapsverlof geen bonus krijgen. ''Ook hiernaar zal de CGB nader onderzoek verrichten.''
(Bron)
Google ontsluit verkiezingsprogramma's

AMSTERDAM - Internetbedrijf Google heeft donderdag een speciale zoekmachine gelanceerd, waarmee kiezers alle partijprogramma's voor de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen doorzoeken en vergelijken.
Op de site kunnen gebruikers de programma's van alle deelnemende partijen doorbladeren. Ook is er een zoekscherm beschikbaar, waarmee alle programma's kunnen worden doorzocht op passages over een bepaald thema, zoals 'onderwijs', 'veiligheid', 'AOW' of 'hypotheekrente'.
Het bedrijf waarschuwt wel dat de informatie in de dienst statisch is. De vergelijkingsdienst maakt gebruik van de programma's zoals die op 12 mei beschikbaar waren. Sindsdien paste bijvoorbeeld de PvdA een aantal passages in het programma aan.
Daarnaast lanceerde het bedrijf een dienst die inzicht geeft in zoektrends rond de verkiezingen. Die laat de populariteit zien van verschillende politieke termen bij de zoekmachine van Google, zoals de namen van de lijsttrekkers of de grootste partijen.
(Bron)
'Energieprijzen per 1 juli omhoog'

AMSTERDAM - De prijzen voor stroom en gas stijgen per 1 juli over de hele linie met 5 tot 10 procent. Dat stelt de vergelijkingssite Energieprijzen.nl woensdag op basis van marktonderzoek.
Vooral de kosten van gas gaan omhoog, omdat de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. De olieprijs is sinds begin van het jaar toegenomen naar een piek van boven 85 dollar per vat begin mei. Ook is de dollar, ten opzichte van de euro, de afgelopen maanden meer waard geworden.
Daarnaast zorgt de economische opleving voor meer vraag energie, wat de prijzen verder kan opdrijven.
Vooral de grote leveranciers, die veelal met een gespreid inkoopbeleid werken, zullen deze trend volgen, stelt de site. De kleinere leveranciers kunnen profiteren van de recente scherpe daling van de olieprijs, omdat die bij de inkoop "veel korter op de markt zitten".
De prijzen voor elektriciteit blijven bij de meeste energiebedrijven gelijk of worden zelfs licht goedkoper. Gasprijzen vormen echter driekwart van de energierekening van een gemiddeld huishouden.
Leveranciers die nu pas beginnen met inkopen voor het komende half jaar, kunnen nu zelfs goedkoper inkopen dan een half jaar geleden, weet Arjin van As van de vergelijkingssite.
"Die zouden mogelijk zelfs licht in prijs naar beneden kunnen gaan". Volgens hem wordt het aantrekkelijker voor consumenten om te veranderen van leverancier, omdat de prijsverschillen het komende half jaar zullen toenemen.
De vergelijkingssite is onderdeel van Sanoma Digital, uitgever van ondermeer NU.nl, Startpagina.nl en Kieskeurig.nl.
(Bron)
Inhoud van wereldzeeën berekend

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een poging gedaan om het totale volume van de wereldoceanen te berekenen op basis van satellietbeelden.
De onderzoekers van het Woods Hole Oceanografisch Instituut schatten dat de wereldzeeën in totaal 1332 miljard kubieke meter water bevatten. De berekeningen zijn gemaakt op basis van nieuwe satellietkaarten van de bodem van de oceanen.
De satellietbeelden geven een overzicht van kraters en gebergtes op de zeebodem. Aan de hand van die hoogteverschillen hebben de wetenschappers bepaald hoe veel ruimte er precies wordt ingenomen door water, zo schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Oceanography. De gemiddelde diepte van de oceanen is volgens de wetenschappers 3.682 meter.
Eerdere schattingen van de hoeveelheid water in de wereldzeeën vielen veel hoger uit. Dat komt volgens de wetenschappers omdat er veel meer gebergtes op de zeebodem zijn aangetroffen dan op voorhand was verwacht. Op die plaatsen bevindt zich dus geen water, maar gesteente.
De wetenschappers melden echter dat hun schatting nog verre van precies is. “We zien op de satellietbeelden alleen de grote bergen, omdat de foto’s erg vaag zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Walter Smith in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American. “De resolutie is 15 keer slechter dan onze plattegronden van Mars en de maan.”
(Bron)
Russisch parlement sjoemelt met stemmen

MOSKOU - Het parlement van Rusland is weer in opspraak. Op de website YouTube is een video geplaatst waarop te zien is hoe leden van de Doema massaal sjoemelen bij de stemming over een wetsvoorstel.
De opname is gemaakt op 19 mei, toen de Doema stemde over een nieuwe verkeersregel. Parlementsleden rennen door de zaal en drukken bij elke zetel op een knop, zonder dat de voorzitter ingrijpt.
Uiteindelijk stemden 449 van de 450 parlementsleden voor het voorstel, ook al waren maar 88 afgevaardigden aanwezig bij de stemming.
De leden van de Doema hebben twintig seconden om hun stem uit te brengen. Een fitte afgevaardigde kan in die tijd negen keer stemmen, rekende een Russische televisiezender uit.
De grootste partij in het parlement, Verenigd Rusland, legde de schuld niet bij de afgevaardigden die voor anderen stemden, maar juist bij de afwezigen voor wie ze stemden.
''We moeten een einde maken aan de schande dat afgevaardigden afwezig zijn. De Doema moet af van de spijbelende parlementariërs'', zei partijkopstuk Sergej Neverov woensdag.
(Bron)
Wat 'the Iceman' kan, kan niet

NIJMEGEN - Wim Hof is bekend als de man die in staat is om naakt vijf kwartier lang in een bak met ijs te blijven zitten. The Iceman, zoals zijn artiestennaam luidt, probeert zijn kouderecord steeds te verbeteren.
Twee Nijmeegse wetenschappers hebben vorige week tijdens de try-out voor een optreden zijn lichaamsreacties gemeten en komen woensdag tot de conclusie dat het medisch gesproken onmogelijk is wat the Iceman kan.
Hoogleraar fysiologie Maria Hopman: ''Hof lijkt zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden, wat normaal gesproken onmogelijk is.
Ook lijkt hij bewust zijn bloedvaten te kunnen openen en sluiten.'' Haar collegahoogleraar en internist Mihai Netea heeft vastgesteld dat de cellen in Hofs bloed zelfs na zes dagen in het laboratorium nog anders reageren dan gewone bloedcellen.
De hoogleraren zijn zo geïntrigeerd door wat er in het lichaam van the Iceman gebeurt, dat zij zo snel mogelijk samen met Wim Hof nader wetenschappelijk onderzoek gaan doen.
De meetgegevens hebben uitgewezen, dat de lichaamstemperatuur van the Iceman constant op 37 graden Celsius blijft, terwijl hij in het ijs zit. Ook blijft zijn hartslag laag en zijn bloeddruk normaal. Zijn metabolisme stijgt binnen enkele minuten, nadat hij in het ijs is gezakt, met 300 procent.
''Hof kan kennelijk zijn kachel wel drie keer zo hoog opstoken. Hij rilt en bibbert ook niet, wat het lichaam normaal gesproken doet om warm te worden. We begrijpen niet hoe dat kan'', aldus Hopman, die ook bekend is door haar onderzoek naar de fysiologie van Vierdaagselopers en hardlopers.
Netea onderzoekt in juni het bloed van Hof opnieuw, nadat er bepaalde stoffen aan zijn toegevoegd. Zij en Hopman hopen daarmee uit te vinden hoe the Iceman de weerstand van zijn boedvaten kan variëren, wat gewoonlijk geen bestuurbaar mechanisme is.
Een groep van tien mensen gaat onder leiding van Hof proberen om op dezelfde manier hun geest te beïnvloeden.
Hof zelf zegt: ''Het gaat mij niet om de ijscapriolen. Ik wil de mensheid helpen. We kunnen veel meer met ons immuunsysteem. Dat is belangrijk voor allerlei ziektes.''
The Iceman benadrukt dat hij het net zo koud zou hebben als iedereen als hij zich niet bovenmatig zou kunnen concentreren. Het Nijmeegse onderzoek is de eerste wetenschappelijke poging om vast te stellen in hoeverre iemand bewust kou kan weerstaan.
(Bron)
Meer klachten over politie Amsterdam

AMSTERDAM - Het aantal klachten over de politie Amsterdam-Amstelland is vorig jaar flink toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.
Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de Commissie voor de Politieklachten. In 2009 kwamen 570 meldingen binnen, tegen 499 in 2008.
De meeste klachten hadden betrekking op uitlatingen of bejegeningen, aanhoudingen en disproportioneel optreden.
Ook over de wijze van afhandelen van aangiften, de dienstverlening en niet optreden deden mensen hun beklag bij de commissie.
Het aantal meldingen ging over in totaal 1183 gedragingen, waarvan meer dan de helft zich op de openbare weg voordeed.
De stijging volgt na een afname van het aantal klachten in de vier jaren daarvoor. Een echte aanleiding voor de toename heeft de commissie niet.
''Er waren in 2009 geen megaklachten, zoals in het verleden rond voetbalrellen, die deze toename kunnen verklaren'', staat in het jaarverslag.
"Gelet op het aantal politieambtenaren en dus contacturen met het publiek is het waarschijnlijk toeval dat de aantallen klachten door de jaren heen zo fluctueren.''
Ook kan de wijze waarop agenten op het bureau met klagende burgers omgaan, volgens de commissie van invloed zijn op de cijfers.
(Bron)
Vissers ziek na opruimen olie BP-lek

NEW ORLEANS - De Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag 125 vissersboten met bemanning teruggeroepen nadat meerdere personen aan boord ziek waren geworden tijdens het opruimen van olie in de Golf van Mexico.
De vissers zijn ingehuurd door oliemaatschappij BP om olie te ruimen die zich uit een lekkende bron verspreidt over de Golf van Mexico.
De bemanningen van drie boten maakten melding van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en pijn op de borst, aldus de Amerikaanse kustwacht.
Zeker een persoon is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. De vissers zouden geen beschermende kleding en handschoenen hebben gedragen.
Half april ontstond na het zinken van een platform het lek waaruit enorme hoeveelheden olie stromen. Het is BP nog niet gelukt het lek te dichten. Woensdag startte het bedrijf met operatie Top Kill. Er wordt boorvloeistof in het gat gespoten met daarop cement.
Eerder werd geprobeerd een koepel over het lek te plaatsen, maar dat mislukte.
BP gebruikt ook de omstreden chemische stof Corexit in de strijd tegen de olievervuiling. Deze stof wordt in de bron gespoten en lost de olie op om te verhinderen dat hij de oppervlakte van de zee bereikt.
Ook zijn chemische middelen ingezet om olie aan de oppervlakte te bestrijden. Mogelijk zijn de gebruikte stoffen oorzaak van de gezondheidsklachten van de vissers.
(Bron)

Maar het valt allemaal best mee. Houdt BP vol.
Armoedeval aanzienlijk in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdammers met een minimuminkomen hebben te maken met een aanzienlijke armoedeval.
Als zij zelf meer geld gaan verdienen, leidt dat slechts tot een kleine stijging van hun besteedbaar inkomen. Oorzaak: allerlei landelijke en gemeentelijke inkomensondersteunende maatregelen voor minima, die wegvallen als zij meer gaan verdienen.
Dat is een van de conclusies van een rapport dat de Rekenkamer Amsterdam donderdag heeft gepubliceerd over het armoedebeleid van de gemeente Amsterdam.
Zij geeft het volgende voorbeeld: Als een gezin met kinderen zelf 30 procent meer gaat verdienen dan het bijstandsniveau, komt er bijna 4.200 euro meer geld binnen. Doordat het allerlei bijdragen van de overheid verliest, heeft het echter slechts 855 euro meer te besteden.
Volgens de Rekenkamer komt dit voor het grootste deel (55 procent) door allerlei regelingen van de gemeente zelf. De overige 45 procent is te wijten aan het wegvallen van landelijke regelingen en de kwijtschelding van de waterschapslasten.
De gemeente krijgt het advies om te kijken naar maatregelen om de armoedeval te beperken. Daarbij valt te denken aan het stapsgewijs verminderen van financiële ondersteuning bij het stijgen van het eigen inkomen.
De Rekenkamer stelt verder onder meer dat het aantal minimahuishoudens in Amsterdam hoger is dan de gemeente denkt. Volgens de armoedemonitor waar de hoofdstad elk jaar mee komt, zijn het er 69.000. De Rekenmaker schat echter dat de teller op 80.000 staat.
Hierdoor bereiken de armoedemaatregelen van de gemeente ook een kleiner deel van deze huishoudens dan gedacht: 60 in plaats van 69 procent.
Amsterdam gaf in 2008 ruim 78 miljoen euro uit aan armoedebeleid. Het grootste deel hiervan ging naar financiële hulp aan minimahuishoudens.
Voorbeelden van maatregelen zijn het kwijtschelden van belastingen, langdurigheidtoeslag voor gezinnen die langere tijd een laag inkomen hebben en bijzondere bijstand in geval van nood, ziekte of een handicap.
(Bron)

Het zal niet alleen voor Amsterdam gelden.
Toch viel het me gisteren weer op. Bij tennis wordt direct gestopt zodra het regent.
Bij voetbal gaan ze door zelfs al komt er een bak water naar beneden die de beste douche nog niet voor elkaar krijgt en je niet eens de overkant van het veld kunt zien.
Ernstige spoorvertraging in België door 'bom'

BRUSSEL - Een verdacht pakketje in een trein in het station van de Brusselse gemeente Schaarbeek heeft woensdag gezorgd voor ernstige vertraging van het spoorverkeer in de avondspits in en rond de Belgische hoofdstad.
Honderden forenzen zaten urenlang opgesloten in treinen in diverse stations in Brussel. Het pakketje was een weckfles met wit poeder, die werd aangezien voor een bom.
De ontmijningsdienst van het leger werd ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken, maar zij stelde vast dat het vermoedelijk ging om loos alarm.
Het poeder wordt nog nader geanalyseerd.
(Bron)
‘Wetenschapper besmet zichzelf met computervirus’

AMSTERDAM – Een Britse wetenschapper heeft een met een computervirus geïnfecteerde chip in zijn hand geplaatst om het gevaar van technologische implantaten aan te tonen.
Onderzoeker Mark Gasson van de Universiteit van Reading gebruikt de chip in zijn hand om deuren te openen en zijn mobiele telefoon te activeren. Hij heeft het implantaat echter ook bewust met een computervirus besmet om te onderzoeken of hij met de chip andere apparaten kan besmetten.
Dat blijkt inderdaad het geval. Gasson beweert dat het computervirus op de geïnfecteerde chip kan worden overgedragen op de computersystemen die hij bedient met zijn implantaat.
Als andere mensen met een geïmplanteerde chip die systemen ook gebruiken, kunnen hun implantaten volgens de wetenschapper mogelijk ook besmet raken met het computervirus, zo meldt BBC News. Gasson maakt de volledige resultaten van zijn onderzoek binnenkort bekend op het International Symposium for Technology and Society in Australië.
Met zijn experiment wil de Britse wetenschapper waarschuwen voor medische implantaten die mogelijk kwetsbaar zijn voor computervirussen, zoals pacemakers en gehoorapparaten.
“Met de voordelen van dit soort technologieën komen ook nadelen”, aldus Gasson. “Als dit soort apparaten net zo geavanceerd worden als bijvoorbeeld mobiele telefoons, zullen er veiligheidsproblemen ontstaan en worden ze bijvoorbeeld kwetsbaar voor virussen.”
Gasson gelooft zelfs dat het probleem nog veel groter zal worden, omdat mensen volgens hem niet alleen implantaten zullen nemen om medische redenen.
“Als er ooit een implantaat wordt uitgevonden waarmee iemands geheugen of intelligentie kan worden verbeterd, is het goed mogelijk dat mensen uit vrije wil voor zo’n procedure zullen kiezen.”
(Bron)

woensdag, mei 26, 2010

Spanje heft extra belasting op rijken

MADRID - De Spaanse regering wil zijn rijkste onderdanen meer belasting laten betalen. Dat heeft premier José Luis Rodríguez Zapatero woensdag gezegd in het parlement.
''Ik heb gezegd dat we de rijken om een groter offer zullen vragen'', aldus Zapatero.
De extra heffing, op vermogens boven 1 miljoen euro, moet samen met 15 miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen leiden tot een verlaging van het begrotingstekort van Spanje.
(Bron)
Fuut op Madagascar uitgestorven

AMSTERDAM - De vale fuut, een kleine watervogel die alleen voorkwam in Madagascar, is uitgestorven. Dat heeft milieugroep BirdLife International woensdag gezegd.
De watervogel is waarschijnlijk uitgestorven doordat vissers nylon netten zijn gaan gebruiken en door kuikens etende baarzen, die voorheen niet in het gebied voorkwamen.
De laatste keer dat het dier is gezien was 25 jaar geleden. Wetenschappers wilden het dier echter niet te snel als uitgestorven beschouwen, omdat de habitat van het dier moeilijk te doorzoeken is.
"We wilden niet iets uitgestorven verklaren en dan twee jaar later het dier ineens zien opduiken", aldus Martin Fowlie van BirdLife.
Een vergelijkbaar lot wacht de Zapata-ral, die leeft in de moerassen in het westen van Cuba. Het dier wordt bedreigd met uitsterven door mangoesten en meervallen, dieren die van oorsprong niet in het gebied huisden.
Hoewel een aantal vogelsoorten uitsterft, zijn er ook soorten die zich herstellen. De goudvink en de Colombiaanse papegaai profiteren van maatregelen om de soort te behouden.
(Bron)
Telefoon Griekse premier per abuis afgesloten

ATHENE - Eén cijfer heeft er voor gezorgd dat de telefoon in het huis van de Griekse premier George Papandreou even niet meer rinkelde.
Het telefoonnummer op het thuisadres van Papandreou verschilt een cijfer van dat van een klant die zijn rekeningen niet had betaald. Niet de klant maar de premier werd afgesloten.
Dat zei het verantwoordelijke bedrijf OTE woensdag. De telefoonmaatschappij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en het probleem opgelost.
Griekenland verkeert in een economisch zwaar weer. De Griekse overheid probeert uit de problemen te komen door het verlagen van lonen en verhogen van belastingen. Veel Grieken kunnen hierdoor hun rekeningen niet meer betalen.
(Bron)
TT 104 Overkapping A2 Utrecht vertraagd

De aanleg van een overkapping van de A2 bij Utrecht is ernstig vertraagd. Het project, met een lengte van 1,6 km, moest in juli klaar zijn, maar dat wordt op zijn vroegst december en mogelijk zelfs over twee jaar. Dat komt door ruzie tussen Rijkswaterstaat en de aannemer over geld en door de veiligheidseisen.
Wat die eisen betreft is de kans groot dat er veel aanpassingen moeten komen. De overkapping bij Leidsche Rijn moet de geluidsoverlast beperken.
De gemeente Utrecht wil daar een snelle verbinding bouwen tussen het centrum en de vinexwijk. De stad is bang voor een verkeerschaos door de vertraging.

Ze passen zich gewoon aan aan de Utregse planningen.
Neckermann heeft een speciaal WK-gidsje. Tv's (een breedbeeld-tv van 38 cm), oranje dekbedovertrekken, shirts, broeken enzovoorts.
Aan de dames is ook gedacht: een vibrator met naar keuze een rozen-, zonnebloemen- of tulpenprint.
Jongen doodt vader om slechte cijfers school

BELGRADO - Ruzie over slechte schoolprestaties is voor een 16-jarige Servische jongen aanleiding geweest zijn vader te vermoorden. De scholier schoot zijn vader dood met een jachtgeweer terwijl die sliep, meldden Servische kranten woensdag.
De jongen gaf zich daarna zelf aan bij de politie.
De jongen woonde sinds de scheiding van zijn ouders bij zijn vader in het dorp Takovo, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Belgrado. Volgens familieleden en buren was de 40-jarige man een zeer strenge vader.
(Bron)

Als je de druk maar hoog genoeg opvoert, wordt een kind vanzelf gek.
Obama bezoekt met olie vervuild gebied

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama reist vrijdag naar de staat Louisiana om het met olie vervuilde kustgebied te bezoeken.
Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris dinsdag laten weten.
Het is Obama's tweede bezoek aan het gebied sinds de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon, die een enorme milieucatastrofe tot gevolg heeft.
Dagelijks stromen vele honderdduizenden liters olie in de Golf van Mexico en grote hoeveelheden olie vervuilen de kust.
(Bron)
'Haai kan zichzelf onzichtbaar maken'

AMSTERDAM – Sommige haaien zenden lichtstralen uit met hun lichaam en kunnen zichzelf daardoor zo goed als onzichtbaar maken voor hun omgeving. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt.
Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Louvain zijn er ongeveer vijftig haaiensoorten die beschikken over zogenaamde fotophoren.
Dat zijn organen die licht geven. Deze ‘lichtgevende’ haaien zijn in staat om gloed die van hun lichaam afkomt aan te passen aan hun omgeving.
Hierdoor zouden de dieren zo goed als onzichtbaar worden voor hun prooien en vijanden.
Maar het licht dat de haaien uitzenden dient waarschijnlijk niet alleen als camouflagemiddel.
Mogelijk gebruiken de dieren hun lichtgevende organen ook om de aandacht van seksuele partners te trekken, zo melden de onderzoeker in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.
Bij het onderzoek richtten de Belgische wetenschappers zich vooral op de donkerbuiklantaarnhaai, die beschikt over een lichtgevende buik. Ze vingen verschillende exemplaren en zetten de dieren vervolgens uit in donker en koud water.
Daarna brachten ze de lichtintensiteit in kaart die de haaien uitzonden met hun fotophoren. Uit het onderzoek bleek dat de dieren in het donkere water vrijwel onmiddellijk een minder felle gloed produceerden met hun buik.
“Het is erg verrassend dat de uitstraling van licht wordt aangepast aan het licht in de omgeving”, verklaart haaiendeskundige Rui Coelho op Discovery News. “De haaien kunnen zich daardoor op een efficiënte manier camoufleren voor mogelijke prooi en roofdieren.”
De lichtgevende organen kunnen volgens de onderzoekers echter ook worden gebruikt om soortgenoten te verleiden. “De gloed die haaien uitzenden is deels ook bedoeld voor communicatie”, verklaart hoofdonderzoeker Julien Claes.
“Sommige delen van het lichaam van de dieren zijn door het licht beter te zien van dichtbij, zoals bijvoorbeeld de geslachtsorganen.”
(Bron)
Gewonden na trambotsing Den Haag

DEN HAAG - Twee trams zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst nabij de Bierkade in het centrum van Den Haag. Zes personen zijn daardoor lichtgewond geraakt. Dat heeft openbaar vervoersbedrijf HTM bekendgemaakt.
Door de kop-staartbotsing lag het tramverkeer op de lijn tijdelijk stil. De trams liepen lichte schade op. De trams hebben enige tijd stilgestaan op de plaats van het incident.
(Bron)
Strafrechtelijk onderzoek tegen Rita Verdonk
Uitgegeven: 26 mei 2010 13:34

ARNHEM - Tegen Rita Verdonk, lijsttrekker van Trots op Nederland (TON), loopt een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldde de voormalig coördinator Jacques Smits van de partij woensdag.
Smits deed eerder aangifte tegen Verdonk en twee andere partijleden uit de kieskring Gelderland-Noord, Tamara Horst en Bert Geurts. Hij beschuldigt het drietal van laster en smaad.
Het OM in Arnhem bevestigt dat een strafrechtelijk onderzoek tegen Verdonk loopt. Naast die van Smits onderzoekt de politie ook twee andere aangiftes.
Smits sloot zich afgelopen zomer aan bij TON en werd coördinator Arnhem. De partij zette hem niet veel later uit de partij en deed ook aangifte tegen hem van bedreiging en stalking.
Smits vindt die beschuldigingen niet terecht en stelt dat ze elke feitelijke onderbouwing missen. Hij zegt dat zijn reputatie schade heeft opgelopen door uitspraken van TON-leden in de media. Eerder deed hij overigens al aangifte van smaad en laster.
Een woordvoerder van Rita Verdonk laat weten vertrouwen te hebben in een goede afloop.
(Bron)
SGP eist excuses voor songtekst muziekexamen

GOUDA - De SGP eist excuses van het College van Examen (CvE) voor het gebruik van een godslasterende songtekst bij een vraag op het havo-examen muziek. Dat heeft de jongerenafdeling van de partij woensdag gemeld.
De vraag betrof het lied Jesus of Suburbia van de Amerikaanse band Greenday.
In de tekst wordt onder meer gesproken over 'stad van de verdoemden', 'niemand stierf ooit voor mijn zonden in de hel' of 'geboren en getogen door hypocrieten'.
''Een minder godslasterende tekst zou beter op zijn plaats zijn geweest. Er wordt in de examenopgave alleen naar enkele technische muziekbegrippen gevraagd. Het lied dat nu is gebruikt, is daardoor onnodig kwetsend'', aldus de SGP.
(Bron)

Stel je eens voor dat het niet de SGP was, maar een club van moslims.

dinsdag, mei 25, 2010

'Grondbacterie kan hersenen stimuleren'

AMSTERDAM –Een specifieke bacterie die in aarde en stof voorkomt, kan mogelijk de leerprestaties van mensen verbeteren. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers na een experiment met muizen.
De bacterie met de naam Mycobacterium vaccae stimuleert de groei van bepaalde zenuwcellen in het brein van muizen. Ook worden de dieren minder snel zenuwachtig.
Muizen die worden gevoed met de bacterie vinden daardoor sneller de weg in een doolhof, zo melden wetenschappers van The Sage Colleges in New York.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen toen ze twee groepen muizen lieten navigeren door een doolhof. De ene groep kreeg voedsel met Mycobacterium vaccae voorgezet. De andere muizen kregen voer zonder de bacterie te eten.
De eerste groep vond veel sneller de weg door het gangenstelsel. En de invloed van de bacterie op hun leerprestaties was blijvend. Zelfs toen het speciale dieet met de bacterie al een tijdje was beëindigd, bleven de muizen beter presteren dan hun soortgenoten die de bacterie niet hadden binnengekregen.
De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Society for Micobiology in San Diego.
Volgens de wetenschappers zijn hun bevindingen erg overtuigend. “We hebben vastgesteld dat de muizen die Mycobacterium vaccae te eten krijgen, gemiddeld twee keer zo snel de weg in het doolhof vinden dan de andere muizen”, verklaart hoofdonderzoekster Dorothy Matthews op nieuwssite Physorg.com. “Ook vertonen ze minder stressgedrag dan hun soortgenoten.”
De onderzoekers vermoeden dat ook het leergedrag van mensen kan worden gestimuleerd met de bacterie. “Het is interessant om te speculeren dat scholen leerprestaties zouden kunnen verbeteren en stressgedrag zouden kunnen verminderen door een speelkwartier te houden in een gebied waar Mycobacterium vaccae aanwezig is.”, aldus Matthews.
(Bron)
Britse kranten lanceren betaalsites

LONDEN - De Britse kranten The Times en The Sunday Times hebben dinsdag hun nieuwe websites gepresenteerd.
De sites zijn tot eind juni gratis toegankelijk, daarna wordt daar geld voor gerekend. De twee zijn daarmee de eerste Britse kranten die geld gaan vragen voor het lezen van het nieuws op hun websites.
Om de kranten eenmalig online in te zien wordt een bedrag van 1 pond (1,20 euro) gevraagd, om de krant de hele week via het web te kunnen raadplegen wordt het dubbele gerekend.
Nu is er nog een website voor de digitale versies van de twee kranten, timesonline.co.uk. Dat worden twee afzonderlijke sites: thetimes.co.uk en thesundaytimes.co.uk.
Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van de twee kranten via zijn News Corporation, maakte in augustus vorig jaar bekend dat hij geld wil gaan vragen voor toegang tot al zijn nieuwssites.
In Groot-Brittannië zijn The Times en The Sunday Times nu de eerste kranten die geld gaan vragen voor toegang tot hun hele site.
De Financial Times laat lezers al betalen voor toegang tot bepaalde artikelen. The Wall Street Journal, ook eigendom van Murdoch, is op het moment de enige Amerikaanse krant die lezers laat betalen voor volledige toegang tot zijn website.
The New York Times kondigde in januari aan dat vanaf begin 2011 geld gevraagd wordt voor het lezen van de online-editie.
(Bron)
Amsterdam strijdt tegen eikenprocessierups

AMSTERDAM - Amsterdam gaat de eikenprocessierups aanpakken. De GGD gaat samen met de stadsdelen en de Dienst Ruimtelijke Ordening bomen preventief behandelen, eiken inspecteren om nesten op te sporen, nesten verwijderen en het verspreidingsgebied van de vlinders in kaart brengen.
Ook komt er informatiemateriaal voor het publiek en worden onder anderen buitendienstmedewerkers en huisartsen geïnformeerd, liet de Amsterdamse GGD dinsdag weten.
De eikenprocessierups kwam aanvankelijk alleen in zuidelijk Nederland voor, maar rukt steeds verder op naar het noorden.
Vorig jaar kwam het beestje al voor op eiken in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost en in het Amsterdamse Bos. Dit jaar is hij op meer locaties in Amsterdam te verwachten, aldus de GGD.
De rups, een larve van een nachtvlinder, zorgt voor flink wat overlast. Dat komt door de brandhaartjes op het lichaam van de rups, die vanaf half mei loslaten.
Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.
(Bron)
Passagiers moeten brandende trein uit

SCHIEDAM - De passagiers van een stoptrein hebben dinsdagmiddag bij Schiedam de trein moeten verlaten omdat er sprake was van brand en rookontwikkeling.Dat meldde een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail. De reizigers stapten uit in een weiland tussen Schiedam en Delft. De trein kwam uit de richting Den Haag.
De brandweer heeft de brand, die door onbekende oorzaak uitbrak, geblust. Het treinverkeer ligt naar verwachting tot circa 20.15 uur stil.
De passagiers zijn opgehaald door een andere trein. Reizigers tussen Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met een vertraging van meer dan 60 minuten. Ze kunnen omreizen via Gouda.
(Bron)
KRO wekt wrevel bij PVV en GroenLinks

DEN HAAG - De KRO heeft dinsdag opzien gebaard door zijn 460.000 leden te waarschuwen voor een stem op de PVV of GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Deze partijen willen volgens de omroep zo drastisch bezuinigen op de publieke omroep dat het einde van de KRO dreigt.
De brief aan de leden is deze week opgenomen in KRO Magazine en Mikrogids. De leden worden opgeroepen om hun stem te laten horen en met het zetten van een handtekening op de website ''een krachtig tegengeluid'' af te geven.
De omroep hoopt zo de politiek onder druk te kunnen zetten.
De PVV is onthutst over het stemadvies. De partij wil dat het kabinet onmiddellijk de subsidie aan de KRO stopzet. Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma is het stemadvies in strijd met de Mediawet.
''Dit is opnieuw een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is. Nu gebruikt men ons belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden.''
De PVV wil nu dat demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs de subsidie aan de KRO per direct staakt.
PVV-leider Geert Wilders vindt het stemadvies van de publieke omroep ''schandalig''. Omdat de KRO wordt betaald door de belastingbetaler, vindt hij dat de minister hiertegen in actie moet komen en de KRO moet corrigeren.
GroenLinks-leider Femke Halsema noemt de actie van de KRO ''ongepast''. Ze wijst erop dat haar partij niet bezuinigt op de publieke omroep en al jaren kiest voor twee reclamevrije tv-netten.
Halsema wil dat publiek geld vooral naar televisieprogramma's gaat en niet naar gebouwen of naar het hoge salaris van managers en bestuurders.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Media) wil geen oordeel geven. ''Het is de verantwoordelijkheid van de KRO om als vereniging met haar leden te communiceren. Het is niet aan mij om daar een oordeel over te hebben, maar aan de leden.''
Directievoorzitter Koen Becking van de KRO benadrukt dat zijn omroep beseft dat in economisch moeilijke tijden ook de publieke omroep zijn steentje moet bijdragen.
''Wij zijn tegen het schrappen van omroepverenigingen en programma's, maar zijn wel voor gericht bezuinigen. Ik vind dat het huidige omroepbestel kan worden vereenvoudigd en goedkoper kan worden georganiseerd.''
Zo kan er in zijn ogen gesneden worden in bureaucratie en regelgeving en kunnen omroepen beter samenwerken.
De omroep vindt het negatieve stemadvies niet raar. ''We vinden het geen stemadvies, maar we attenderen onze leden op de standpunten van de politieke partijen en de gevolgen die deze kunnen hebben'', aldus een woordvoerster.
(Bron)

Het verschil in toon van de reacties ij beide politieke partijen zegt weer veel.
'Internetten op het werk belangrijker dan salaris'

AMSTERDAM – Acht op de tien werkenden zegt het uitermate belangrijk te vinden dat ze op hun werk vrij over het internet kunnen surfen. Het mogen ‘twitteren’ en ‘facebooken’ onder werktijd wordt zelfs belangrijker genoemd dan het salaris.
Dat schrijft het Britse IT-magazine Computing op basis van onderzoek onder ruim 1600 managers en werknemers in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Australië.
Iets meer dan een vijfde van de ondervraagden gaat nog een stap verder door te zeggen dat een verbod op het bezoeken van sociale netwerksites reden zou zijn om ontslag te nemen.
Onderzoeker Andrew Wyatt spreekt van opmerkelijke resultaten in het licht van de economische crisis en het hoge werkloosheidscijfer.
De trend is vooral waarneembaar onder 25- tot 35-jarigen, de groep die al op jonge leeftijd gewend raakte aan het dagelijks gebruik van internet.
“Dit zijn de mensen die bij hun geboorte de fles, een mobieltje en een laptop kregen”, aldus Waytt. “Ze zijn continue bereikbaar via e-mail en mobiele telefoons, dat is hoe hun wereld eruit ziet.”
(Bron)
'Grote verschillen in behandeling artsen'

BILTHOVEN - Er zitten grote verschillen in kwaliteit en prijs tussen de behandelingen die artsen hun patiënten bieden. Dat blijkt uit een rapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepresenteerd.
De verschillen bestaan tussen huisartsen onderling, maar ook tussen medisch specialisten, zegt een van de onderzoekers, hoogleraar Geert Westert.
''De ene huisarts schrijft bijvoorbeeld wel medicijnen volgens de richtlijnen voor, terwijl anderen dat veel minder doen.
We hebben geen een arts gevonden die volledig volgens de richtlijnen werkt. De verschillen liggen tussen de 49 en 77 procent.''
De verschillen gelden ook voor andere sectoren. Zo voeren specialisten in het ene ziekenhuis veel meer noodkeizersnedes uit dan in het andere. Bij de ene psychiatrische kliniek lopen veel meer klanten weg dan elders. Ook komen in het ene verpleeghuis veel meer medicijnfouten voor dan in het andere.
Verder zijn er grote verschillen in de prijs die artsen voor behandelingen vragen. Volgens het RIVM is het voor patiënten heel moeilijk om te achterhalen bij welke arts ze de beste behandeling krijgen.
Zorgverzekeraars letten, bij het afsluiten van contracten met artsen en instellingen, volgens de onderzoekers vooral op de prijs en niet genoeg op de kwaliteit van de zorg.
(Bron)

Wat dat laatste betreft: vrijemarktwerking hè?
Akkoord over aanpak leegstand kantoren

DEN HAAG - Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM heeft met marktpartijen een akkoord gesloten over een gezamenlijke aanpak van de leegstand van kantoren.
Volgens haar willen de beleggers, ontwikkelaars en huurders het probleem zelf ook oplossen.
De partijen gaan zich volgens de minister inzetten voor het herontwikkelen van de bestaande voorraad kantoren.
Hiermee kan voorkomen worden dat er veel nieuwe kantoorpanden worden bijgebouwd, terwijl andere leegstaan.
De afspraken tussen VROM en de marktpartijen worden in de komende drie maanden verder uitgewerkt.
Vorige maand liet Huizinga al weten maatregelen te nemen tegen leegstand. Zo mogen straks alleen nog kantoren worden gebouwd, als is aangetoond dat er geen alternatieven zijn binnen bestaande kantorenparken. In Nederland staat 14 procent van de kantoren leeg.
De beleggers in vastgoed, verenigd in de IVBN, noemen dat percentage maatschappelijk en bedrijfseconomisch onacceptabel.
Er zouden alleen nieuwe kantoren moeten komen op toplocaties als er een ''echte'' vraag naar is in de markt, en nieuwbouw zou dan gepaard moeten gaan met het uit de markt nemen van verouderde kantoren, aldus de IVBN.
(Bron)
Olie in zee na botsing tanker bij Singapore

SINGAPORE - Een olietanker en een bulkcarrier hebben dinsdag voor de kust van Singapore een aanvaring gehad. Daarbij is ruwe olie in zee terechtgekomen, berichtten de havenautoriteiten van de stadstaat Singapore.
Bij de aanvaring in de Straat van Singapore, 13 kilometer ten zuidoosten van het eiland, zijn geen gewonden gevallen. De autoriteiten hebben personeel en materieel naar de plaats van het ongeluk gestuurd om de olievervuiling te bestrijden.
De scheepvaart in de zeestraat ondervindt volgens hen geen hinder van het incident berichtte The Straits Times.
De Maleisische autoriteiten meldden dat de romp van de tanker een scheur vertoont van circa tien meter lang en er naar schatting 2000 ton ruwe olie uit het schip, de Bunga Kelana 3, is gelekt.
(Bron)
'Marslander bezweken'

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar pogingen gestaakt om contact te krijgen met de Marslander Phoenix. Dat heeft het Jet Propulsion Laboratory van NASA maandag gezegd.
Herhaalde pogingen om contact te krijgen met de lander, die in de buurt van de noordpool van Mars staat, liepen op niets uit.
Een foto, gemaakt door een ruimtesonde die in een baan rond de Rode Planeet cirkelt, lijkt erop te wijzen dat de zonnepanelen van de Marslander door ijs zijn beschadigd.
De Phoenix landde op 25 mei 2008 en werkte met succes vijf maanden lang -twee maanden langer dan gepland- totdat het zonlicht op de noordelijke locatie van de lander afnam.
Wetenschappers van NASA verwachtten niet dat de Phoenix de strenge winter op Mars zou overleven, maar probeerden desalniettemin opnieuw contact te krijgen.
Op de foto is te zien dat de schaduw van de lander is veranderd. Waarschijnlijk is dat het gevolg van honderden kilo's bevroren koolstofdioxide, onder het gewicht waarvan de zonnepanelen van de Phoenix zijn verbogen of gebroken.
(Bron)