zaterdag, januari 10, 2009

TT 131 Dave Dee,de zanger van de Engelse band Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij leed al zeven jaar aan kanker. De band maakte in de jaren 60 furore met hits als Zabadak, Legend of Xanadu, Save Me, Bend It en Hold Tight.
Router XS4All zorgt voor grote storing

AMSTERDAM - Een kapotte router van XS4All zorgt vrijdag voor een grote storing. Hierdoor kan er in veel gevallen geen internetverbinding worden gemaakt. Daar kunnen maximaal 25 duizend mensen last van hebben.
XS4All maakt gebruik van twaalf van deze routers, vertelt woordvoerder Niels Huijbregts van XS4All. Op elke router zijn zo'n 25 duizend abonnees aangesloten.
Huijbregts vertelt dat het nog onduidelijk is wat het probleem is. “Meestal is het voldoende om de router te herstarten, maar dat helpt in dit geval niet. We zijn hard bezig het probleem op te lossen.”
Eerder op de dag meldde de internetprovider op de website dat het probleem bij KPN lag.
(Bron)
Bedreiger buschauffeur Delft aangehouden

DELFT - De politie heeft een 40-jarige Zoetermeerder aangehouden die op 31 oktober een buschauffeur in Delft met een vuurwapen zou hebben bedreigd. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De man bejegende de 44-jarige chauffeur op agressieve toon en gaf aan dat hij naar Zoetermeer wilde reizen.
Toen de chauffeur zei dat de opstap voor Zoetermeer elders was, haalde de verdachte een pistool te voorschijn dat hij op de buschauffeur richtte. Na enige tijd verliet hij de bus. De chauffeur was na het incident zo overstuur dat hij niet meer verder kon rijden.
De politie kwam de verdachte op het spoor nadat enkele geluidsfragmenten van de bedreiging op een regionaal opsporingsprogramma waren uitgezonden.
De buschauffeur had de noodknop ingedrukt, waardoor de alarmcentrale de woordenwisseling tussen hem en de verdachte kon opnemen. Dit leverde enkele tips op, die naar de verdachte leidden. De man werd op 22 december door een arrestatieteam bij zijn woning aangehouden.
(Bron)

Dat was dus niet zo'n achterlijk snotjoch. Dit was een achterlijke "volwassene".

vrijdag, januari 09, 2009

Brazilië wil reisgids verbieden om 'seksmachine'

BRASILIA - Het Braziliaanse bureau voor toerisme, Embratur, heeft justitie gevraagd een reisgids te verbieden omdat die 'kwetsend voor het Braziliaanse volk' zou zijn. 'Rio for Partiers' omschrijft een deel van de Braziliaanse vrouwen als makkelijke seksmachines.
Onder het kopje 'hoe om te gaan met Braziliaanse vrouwen' worden Braziliaanse vrouwen ingedeeld in vier categorieën: Britney Spears, ofwel moeilijk te krijgen, mooie middenklasse meisjes. De 'popozudas' zijn ''seksmachines met lekkere billen, die altijd in is om een motelletje in te duiken'' en dus een investering waard, aldus de gids.
Dan zijn er nog de 'hippie/ravers', die omschreven worden als vrolijke meisjes, die makkelijk benaderbaar zijn, maar moeilijk zoenbaar. En tot slot de 'Balzac-meisjes', die vooral plezier willen hebben. Mannen die een beetje investeren, worden door hen ''als koning behandeld''.
De carnavalfeesten worden als semi-orgies omschreven. Er heeft geen expliciete seks op straat plaats, maar seks is volgens de gids gegarandeerd als je hem of haar mee naar huis neemt.
Justitie heeft nog geen besluit genomen over een verbod van de online-reisgids. De Braziliaanse regering probeert sinds enkele jaren het sekstoerisme aan banden te leggen en het imago van makkelijk seksland te bestrijden.
(Bron)
Brinkman uit delegatie gezet op Aruba

ORANJESTAD - De Nederlandse parlementariërs hebben PVV-delegatielid Hero Brinkman vrijdagochtend vlak voor het einde van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba uit de delegatie gezet. Dat heeft het PvdA-delegatielid John Leerdam bevestigd.
De aanwezigheid van Brinkman was met nog maar een paar uur te gaan voor het einde van het POK niet meer in stand te houden, aldus Leerdam.
''Brinkman vroeg het woord toen we de Slotverklaring bespraken en begon tot onze verbazing een tirade af te steken tegen de Arubaanse delegatie en Arubaanse bewindslieden. Daarmee schoffeerde hij ook indirect de Nederlandse delegatie.''
Brinkman is tevens verzocht het gebouw van het Arubaanse parlement te verlaten.
Fractieleider van de PVV Geert Wilders vindt het ongelooflijk dat de Nederlandse commissie zo met een van haar leden omgaat.
''Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een solidariteit van nul komma nul. Het getuigt van echte labbekakkerigheid'', zei hij.
Ook premier Jan Peter Balkenende sprak zich vrijdag na de ministerraad uit over de gang van zaken overzee.
De premier zei dat het nu met de staatskundige vernieuwingen van belang is om ''te werken aan nieuwe verhoudingen binnen het koninkrijk''. Daarbij moeten volgens hem problemen benoemd en aangepakt worden.
Maar wanneer rondom dit proces allerlei andere zaken een rol gaan spelen is dit niet goed. ''Het is buitengewoon vervelend als inhoud wordt verstoord door gedoe.''
Delegatieleider en Tweede Kamerlid Willibrord van Beek van de VVD heeft donderdag (lokale tijd) een verklaring uitgebracht, waarin nadrukkelijk afstand wordt genomen van het gedachtegoed van Brinkman.
Vooral sinds Brinkman een paar dagen geleden voor de tweede keer op de Amerikaanse televisiezender FoxNews zei dat Aruba corrupt is, heerst binnen het POK een geladen sfeer.
Zowel Arubaanse, Antilliaanse als Nederlandse parlementariërs wilden per se een statement maken. Een bijeenkomst werd er donderdag uren voor geschorst. Daarna zei Van Beek in het Arubaanse parlementsgebouw: ''Brinkman spreekt op eigen titel en verantwoording zoals ieder lid van de Nederlandse delegatie.''
Een dag eerder was het overleg al vertraagd door een opmerking van Brinkman in een debat over de registratie van Arubaanse en Antilliaanse probleemjongeren in Nederland. ''Jullie sturen jullie rotzooi naar Nederland'', zei Brinkman tot ontsteltenis van Antilliaanse parlementariërs.
Volgens Van Beek hanteerde Brinkman fors taalgebruik dat bij andere delegaties verkeerd werd begrepen.
''Mensen denken hier snel dat een uitspraak van een Nederlands delegatielid de gedachte is van alle delegatieleden'', aldus PvdA'er John Leerdam. ''Zodra Brinkman zijn mond opendoet, komt de emotie naar boven'', vult CDA'er Bas Jan van Bochove aan.
GroenLinks-collega Ineke van Gent vindt de opmerkingen ten koste van inhoudelijk overleg gaan.
Brinkman vindt de verklaring van de Nederlandse delegatie over hem niet nodig. ''Iedereen mag interviews geven zolang het niet over de inhoud van het parlementair overleg op Aruba gaat. Daar heeft de voorzitter het woord over. Als het gaat over andere zaken, zoals de Natalee Holloway-zaak, dan mag ik daar over zeggen wat ik vind.''
(Bron)

Tuurlijk mag ie zeggen wat ie vindt. En anderen mogen daar ook weer iets van vinden - kennelijk is dat iets minder logisch voor Brinkman en consorten.
Man in mootjes in tonijnfabriek

TRAPANI - In een Siciliaanse conservenfabriek is vrijdag een werknemer terechtgekomen in een machine waarmee tonijn in mootjes wordt gesneden voordat de vis in blikjes gaat.
De 40-jarige Mimmo Iovino was op slag dood, meldden Italiaanse media.
De politie onderzoekt het tragische incident. Het personeel van de fabriek in Erice is spontaan bijeengekomen voor een vergadering over de gebeurtenis.
(Bron)
Winterweer begint zijn tol te eisen

RIJSWIJK - De aanhoudende vorst biedt veel vermaak, maar koning winter begint ook zijn tol te eisen. Operatiekamers moeten dicht, mensen kunnen hun toevlucht niet meer in de kerk zoeken en de gaten vallen in de wegen.
Dat laatste maakt voor mensen die zouden afrijden niet veel uit, omdat veel rijexamens toch niet doorgaan.
Niet alleen het wegverkeer heeft last, ook de scheepvaart ondervindt problemen. Rijkswaterstaat overweegt op een aantal hoofdvaarwegen het ijs te breken, ook al omdat het bevroren water schade dreigt te veroorzaken aan stuwen en sluizen. Twaalf jaar geleden brak de dienst voor het laatst ijs.
Over het IJsselmeer varen deze dagen nog maar zo'n dertig binnenvaartschepen, in plaats van de gemiddeld honderd normaal. Tot nu toe redden ze het op eigen kracht. Mocht de situatie verergeren dan overweegt Rijkswaterstaat konvooivaren door het ijs, voorafgegaan door ijsbrekers.
Op de rijweg is het extra uitkijken geblazen. In het wegdek van de snelwegen vallen gaten door de vorst, vooral het zeer open asfaltbeton is kwetsbaar.
De Grote- of Martinikerk in het Gelderse Doesburg is te koud om mensen te ontvangen. De hervormd gereformeerde kerkgemeenschap Doesburg wijkt daarom zondag uit naar de kerk in het naburige Angerlo, die beter warm te stoken is.
Zes operatiekamers in het Carolus ziekenhuis in Den Bosch zijn dicht omdat de luchtbeheersing kapot is door een bevroren luchtkoker.
De dieren zijn een ander hoofdstuk. Door het ijs op de sloten kan vee uit de weilanden ontsnappen. Ondernemende schapen en pony's willen daarbij wel eens op de weg belanden. In een aantal provincies is de jacht op watervogels verboden.
De schaatsers kunnen dit weekeinde hun hart ophalen. Het blijft vriezen en op veel plaatsen zijn toertochten.
(Bron)
Tom is hopeloos. Vandaag scheen de zon, het was op het warmste moment niet eens -2, Tijger drentelde vrolijk steeds even buiten, Tom bleef op bed liggen.
Nu is het -9, het raam zit weer dichtgevroren (condens droop naar beneden en de gleuf waarin het raam moet glijden zit vol met ijs), en meneer wil naar buiten.
Als ik het raam al open zou krijgen, zou ie zich bedenken, maar dat is het probleem niet: hij mauwt hartverscheurend en dat geeft mij het gevoel dat hij denkt dat ik 'm uit gemenigheid niet buiten laat.

donderdag, januari 08, 2009

Die motsneeuw houdt maar niet op. Geeft wel mooie effecten, zeker in combinatie met de nevel.
Hulporganisatie trekt zich terug uit Gaza

AMSTERDAM - Vluchtelingenorganisatie Unrwa van de Verenigde Naties is donderdag gestopt met het verlenen van hulp aan Palestijnen in de Gazastrook. Het werk is te gevaarlijk geworden.
Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten of voorraden te komen. Ook wordt volgens het Unrwa geschoten op ambulances en hulpverleners.
De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met het uur, zegt de VN-organisatie. Een miljoen van de 1,5 miljoen mensen in de Gazastrook zit zonder stroom. Circa 750.000 mensen hebben geen water. De overvolle ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.
De voedselvoorraad van de Palestijnen is voor de komende dagen nog op peil. Maar sinds de sluiting van een belangrijke grensovergang vreest het Unrwa dat de voorraad snel slinkt en voedseltekorten zullen ontstaan.
Donderdag is in de Gazastrook een konvooi met hulpgoederen voor de Palestijnen beschoten door Israëlische strijdkrachten. Daarbij werd een Palestijnse VN-medewerker gedood; twee anderen raakten gewond.
Dit heeft het hoofd van de VN-hulpmissie Unrwa in Gaza, John Ging, gezegd tegen het tv-station al-Jazeera. Volgens hem had de VN zijn konvooi aangemeld bij de Israëli's. Het Israëlische leger zegt het incident te onderzoeken.
Ook het Rode Kruis klaagt steen en been over de omstandigheden waaronder het personeel moet werken in het gebied. De organisatie stelt dat Israël de toegang tot gewonden belemmert.
Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten te komen. Ook wordt volgens het Rode Kruis geschoten op ambulances en hulpverleners.
Een ander punt van kritiek is dat de dagelijkse adempauze tussen 13.00 en 16.00 uur te kort is om mensen te helpen. Ook Artsen zonder Grenzen kampt met de gevolgen hiervan.
,,De onveiligheid is zo groot dat onze bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om medische hulp te bieden extreem beperkt zijn'', aldus een woordvoerster.
De afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in het belaagde gebied worden overstroomd met gewonden. In het Shifa-ziekenhuis zijn de laatste tien dagen meer dan driehonderd operaties uitgevoerd.
De meeste noodgevallen zijn patiënten met ernstige verwondingen, meestal aan de borstkas, de buik en het gezicht.
Strijders van de beweging Hamas hebben donderdag ook tijdens de door Israël afgekondigde gevechtspauze raketten afgevuurd. Dit meldde een Israëlische legerwoordvoerder.
Hij zei dat sinds Israël woensdag een dagelijkse gevechtspauze heeft ingelast van 12.00 uur tot 15.00 uur onze tijd, in die periodes twee raketten vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd.
Donderdag werden volgens de Israëlische politie zeker zestien projectielen op Israël afgevuurd. Vier Israëlische militairen zijn daarbij gewond geraakt, van wie twee ernstig.
Belgische autoriteiten gaat gewonde kinderen uit de Gazastrook evacueren en helpen. Vrijdag is de eerste vlucht. Het doel is dat er elke dag vier kinderen worden opgehaald.
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft dat donderdag aangekondigd, meldde de Vlaamse omroep VRT. Onduidelijk is nog of er andere Europese lidstaten meedoen.
(Bron)
Flirtcursus voor nerds aan Duitse universiteit

POTSDAM - Nerds in het Duitse Potsdam hoeven niet meer eenzaam te blijven: de plaatselijke universiteit heeft een flirtcursus opgenomen in het vakkenpakket voor informaticastudenten.
Onhandige en saaie nerds kunnen tijdens de cursus leren hoe zij met een handig geformuleerde sms of e-mail het andere geslacht kunnen bekoren, aldus de Duitse krant Kölner Stadt-Anzeiger donderdag.
De cursus is niet alleen bedoeld om de amoureuze kansen van de toekomstige ingenieurs te vergroten. De directeur van het instituut wil dat de studenten in zijn algemeenheid beter leren met hun optreden andere mensen voor zich in te nemen.
De extra 'sociale competenties' moeten hun kansen bij het solliciteren voor een eerste baan en bij de verdere carrière vergroten.
(Bron)
NASA waarschuwt voor donkere aarde

UTRECHT - Klimaatverandering kan beter worden afgeremd als niet alleen de hoeveelheid broeikasgassen wordt teruggedrongen, maar ook de uitstoot van roet wordt aangepakt, zeggen wetenschappers van NASA.
Een studie van de ruimtevaartorganisatie laat zien dat het terugdringen van de vervuiling met donkere roetdeeltjes de wereldwijde temperatuurstijging kan temperen. Want ook de waargenomen toename van deze koolstofresten, die in grote hoeveelheden vrijkomen bij onvolledige verbrandingsprocessen, levert een belangrijke bijdrage aan de huidige opwarming.
De minuscule zwevende deeltjes maken de atmosfeer en het aardoppervlak iets donkerder. De albedo, het weerkaatsingsvermogen van de aarde, neemt daardoor af, waarbij een groter deel van de inkomende zonne-energie in warmte wordt omgezet. Vooral wanneer roetdeeltjes neerslaan op sneeuw en ijs rond de polen is het effect groot.
Opwarming door roet werkt daarmee buiten het broeikaseffect om en is tot nog toe voor een groot deel buiten de aandacht van klimaatwetenschappers gebleven, die hoofdzakelijk kijken naar de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering, broeikasgassen als CO2 en methaan.
NASA pleit er nu voor om naast CO2-reducties ook de uitstoot van roet terug te dringen. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen, stellen de Amerikanen. Zo blijft de CO2 die wij nu uitstoten zon honderd jaar actief, terwijl roetdeeltjes al na korte tijd uit de atmosfeer vallen. De hoeveelheid roet terugdringen kan de opwarming dus direct temperen. Daarnaast hebben veel landen al enige ervaring met het effectief verminderen van de roetuitstoot, onder andere met betere industrile filters.
Dergelijk beleid heeft bovendien een positief effect op de volksgezondheid. Roetdeeltjes, onder andere afkomstig uit uitlaatgassen, bevatten tot 40 verschillende kankerverwekkende stoffen. Daarnaast kunnen ze ademhalingsproblemen en hartklachten veroorzaken. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan twee miljoen mensen door roetvervuiling. In Nederland wordt de hoge concentratie fijnstof in verband gebracht met 10.000 sterfgevallen per jaar.
NASA concludeert: Het aanpakken van deze vervuiling biedt substantile voordelen voor de luchtkwaliteit terwijl het gelijktijdig een belangrijke bijdrage kan leveren in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast zou het een unieke kans bieden om ontwikkelingslanden bij de klimaatonderhandelingen te betrekken. Naast transport en industrie wordt ook veel roet uitgestoten door het platbranden van landbouwgronden en door het stoken op houtvuurtjes, de dagelijkse praktijk voor honderden miljoenen arme boeren. Met name de verspreiding van biogasinstallaties kan een belangrijke bijdrage leveren aan verlaging van die roetuitstoot.
Aan het begin van het beslissende jaar voor het nieuwe klimaatverdrag wordt het voorstel van NASA door de klimaatadviseurs voor de nieuwe Amerikaanse regering serieus genomen. Maar het Washingtonse Instituut voor Bestuur en Duurzame Ontwikkeling (IGSD) waarschuwt dat de NASA-studie vooral moet worden genterpreteerd als slecht nieuws. Het opwarmende effect van roet blijkt namelijk groter dan eerder gedacht en daarmee verloopt ook de huidige klimaatverandering sneller. Zwarte koolstof verergert de klimaatsituatie. Snel actie ondernemen is simpelweg onze enige korte termijnoptie, zegt Durwood Zaelke, hoofd van het IGSD.
(Bron)
Vermist Heerlens raadslid dood gevonden

HEERLEN - De politie heeft donderdagmiddag op de Brunssummerheide het ontzielde lichaam aangetroffen van de 55-jarige Trudie Souren uit Heerlen. Dat liet de politie weten.
Het lichaam werd vlakbij de woning van het raadslid gevonden. ''Ze was goed bekend in die omgeving'', zei een woordvoerster van de politie. De recherche stelt een onderzoek naar de doodsoorzaak in.
Rond drie uur donderdagmiddag meldden burgemeester Toine Gresel van Heerlen en locoburgemeester Riet de Wit zich bij de woning van het vermiste raadslid.
Bij de gemeente Heerlen werd met verslagenheid gereageerd. ''Verschrikkelijk'', zei een woordvoerster van de gemeente.
Om vijf uur begon de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heerlen. ''Gezien de dood van ons raadslid draagt deze bijeenkomst een sober karakter'', zei de woordvoerster van de gemeente. Er wordt geen drank geschonken en geen muziek ten gehore gebracht.
Souren werkte onder meer mee in de sterrenwacht van haar man, het Explorion Science Centre Nederland.
Daarnaast was ze onder meer voorzitter van de Heerlense vrouwenraad en bestuurslid van de Stichting Popmuziek Limburg. Sinds 1999 was ze gemeenteraadslid.
(Bron)
Schaatsers klunen over spoorwegen

UTRECHT - Op meerdere plaatsen in Nederland gaan klunende schaatsers over de spoorwegen. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail waarschuwde donderdag voor deze levensgevaarlijke praktijken.
ProRail kreeg van diverse kanten meldingen over schaatsers die over een spoorweg klunen. Dit gebeurde onder meer op het Naardermeer waar de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort loopt.
''Het is niet alleen verboden, maar vooral ook levensgevaarlijk'', aldus de woordvoerster.
Bij een melding krijgen de treinmachinisten op het betreffende traject de opdracht met aangepaste snelheid de rijden.
Ook gaat het Korps landelijke politiediensten naar de plek om de kluners weg te halen. Tot op heden zijn nog geen ernstige incidenten gebeurd.
(Bron)
Verliefdheid beïnvloedt reukorgaan

AMSTERDAM - Mensen die hevig verliefd zijn lijken minder goed in staat menselijke geuren te onderscheiden. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.
Johan Lundström en Marilyn Jones-Gotman van de McGill Universiteit in Montreal (Canada) verzamelden een groep van twintig mensen om een theorie te testen over geurverschillen bij hevig verliefde mensen.
De groep jonge gebonden vrouwen moest antwoorden geven op vragen die gingen over de liefde. In de vragenlijst (PDF) polsten Lundström en Jones-Gotman hoe gepassioneerd de relatie van de dames was.
Partners en goede vrienden werden gevraagd zeven nachten in een katoenen t-shirt te slapen. In de shirts waren sponsachtige elementen verwerkt onder de oksels, die de lichaamsgeur uit die holtes absorbeerden.
Na de zeven nachten werden de vrouwen gevraagd uit drie t-shirts het shirt van hun partner of vriend(in) te kiezen. Vrouwen die uit de test waren gekomen als hevig verliefd, bleken moeite te hebben geuren van bekenden te kunnen onderscheiden van de geuren van onbekende mensen.
De vrouwen die niet meer rotsvast op de roze wolk zaten bleken beter in staat dit onderscheid te maken.
Onderzoeker Lundström gebruikt de gegevens van het onderzoek om het brein van verliefde mensen verder te analyseren. "Ik ben geen liefdesgoeroe", zegt hij tegenover de wetenschappelijke nieuwssite New Scientist. "Onze focus ligt op veranderende processen in het brein van verliefde mensen."
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat lichaamsgeur een belangrijke rol speelt in de liefde. Zowel mannen als vrouwen kunnen flink afknappen op een geur die ze niet aanstaat. Een aangename geur kan juist het beslissende zetje geven naar het begin van een romance.
(Bron)
Acties op komst bij noodlijdend Philadelphia

NUNSPEET - Vakbonden bereiden acties voor tegen de stichting Philadelphia Zorg. Abvakabo FNV en NU'91 willen daarmee een sociaal plan afdwingen bij de in financiële problemen verkerende stichting.
Er is ondanks lang overleg nog geen akkoord over een sociaal plan. Het herstelplan van Philapdelphia voorziet erin dat 330 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Daarvan verdwijnen er 250 via natuurlijk verloop. Philadelphia zegt de zorg zoveel mogelijk te willen ontzien. Gedwongen ontslagen betreffen voornamelijk banen in het management en ondersteunende diensten.
''Philadelphia heeft geen liquiditeitsprobleem voor januari'', stelt de stichting op de website. ''Dat wil zeggen dat er voldoende financiële middelen zijn voor de salarissen.'' Wel erkent een woordvoerster dat er maandelijks verlies wordt geleden.
Bij Philadelphia, dat zorg biedt aan verstandelijk gehandicapten, werken 9500 mensen. De SP vindt dat staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) garant moet staan voor de stichting en het bestuur onder curatele stelt.
''Uit een uitgelekte brief aan het personeel blijkt dat Philadelphia van week tot week moet bezien of de banken nog voor middelen kunnen zorgen. Er schijnt een tekort te zijn van 20 miljoen euro'', aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.
De woordvoerster van Philadelphia bevestigt dat dat het verlies is dat de afgelopen jaren is geleden. De parlementariër wil na een debat over de zaak dinsdag een debat met Bussemaker aanvragen.
(Bron)
Arbeidsinspectie informeert personeel

DEN HAAG - De Arbeidsinspectie stuurt voortaan ook resultaten van onderzoek naar arbeidsomstandigheden, beloning en illegale arbeid naar de ondernemingsraad (OR) van een bedrijf.
De personeelsvertegenwoordiging is daardoor niet meer afhankelijk van de bereidheid van hun werkgever om openheid van zaken te geven als hij een rapport van de Arbeidsinspectie ontvangen heeft.
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft dat besloten op verzoek van FNV Bondgenoten. Cao-coördinator Anja Jongbloed van de grootste FNV-bond reageerde donderdag dan ook tevreden.
De bedoeling is dat werkgevers en werknemers zo veel mogelijk samenwerken, maar dat is volgens haar zeker niet altijd het geval.
Donner schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de Arbeidsinspectie niet alle rapporten gaat doorsturen, maar wel na een arbeidsongeval of speciale onderzoeken.
Maar volgens Jongbloed worden er juist veel speciale onderzoeken gehouden en zij gaat ervan uit dat in de praktijk de personeelsvertegenwoordiging vrijwel alle informatie krijgt.
Verder zegt Donner ook waarde te hechten aan de aanwezigheid van vertegenwoordigers van het personeel en de OR bij hun bedrijfsbezoeken.
Hij zal de inspecteurs van de Arbeidsinspectie vragen om ''vasthoudend te zijn'' als werkgevers daaraan minder waarde lijken te hechten.
(Bron)
Hamas-zender zendt per ongeluk 'porno' uit

AMSTERDAM - De streng islamitische televisiezender al-Aqsa TV heeft woensdagnacht per ongeluk beelden uitgezonden van een naakte vrouw. De terroristische organisatie Hamas zond via dat kanaal livebeelden uit van de oorlogssituatie, maar onderbrak de uitzending met beelden van een naakte blonde vrouw.
De blunder werd pas na enkele minuten opgemerkt. MEMRI, een onderzoeksinstituut in het Amerikaanse Washington dat onderzoek doet naar media in het Midden-Oosten, zette de beelden donderdag op internet.
De dienstdoende redacteur dacht op een rustig moment even te kunnen zappen naar een Poolse zender met erotisch getinte programma's, niet beseffend dat het publiek kon meekijken.
Hamas gebruikt de zender doorgaans om verklaringen af te leggen. Hamas-leider Mahmud Sahar sprak het volk maandag toe dat 'de overwinning op Israël nabij is'.
(Bron)
Het motsneeuwt al zo'n beetje de hele dag. Tijger wil wel graag steeds even vijf minuten naar buiten; Tom spaart het op: eens per zoveel tijd een kwartiertje.
TT 131 Spoorbeheerder ProRail en de politie zijn geschrokken van het grote aantal schaatsers dat klunend spoorlijnen oversteekt. Het levert levensgevaarlijke situaties op. Rond het Naardermeer reden treinen vanmorgen langzamer vanwege de vele overstekende schaatsers.
De heesheid begint iets op te trekken, waardoor er soms toeterachtige bijgeluiden geproduceerd worden als ik probeer te praten. Dat geeft rare effecten.
Weer telefoon, maar nu was ik snel genoeg om op te nemen. "Hallo meneer..." "Doe maar mevrouw, ik heb geen stem nu." "Ik ben op zoek naar meneer Hippo." "Die bestaat niet." "Oh. Oh... Nou, dan doe ik het met u. Ik heb een mooi aanbod voor u."
Verhaal laten vertellen, verteld dat ik geen interesse had, waarop me een fijne dag werd toegewenst en dat ik maar snel weer onder de wol moest.

woensdag, januari 07, 2009

Politie redt inbreker van bevriezingsdood

KOBLENZ - De Duitse politie heeft een zwaargewonde inbreker van de bevriezingsdood gered. De 44-jarige dief was bij een poging in te breken uitgegleden en van een vier meter hoge muur gevallen.
Bij de val brak hij een onderbeen. Hij kon zich niet meer bewegen, terwijl het 16 graden vroor.
In zijn nood belde hij met zijn mobieltje zijn minderjarige dochter op. Die besloot de politie te waarschuwen, meldden Duitse media woensdag.
(Bron)
TT 113 Ontsporing A'dam door kapotte wagon

De ontsporing van een goederentrein in november bij Amsterdam-Muiderpoort is veroorzaakt door een mankement aan een wagon. Dat melden betrokkenen aan de NOS. Door het ongeluk met de kalktrein was het treinverkeer dagen ontregeld.
De goederenterein was met kalk op weg naar Corus in IJmuiden. Bij Amsterdam- Muiderpoort liep de as van een wagon warm en brak af. De wagon liep uit de rails en nam acht andere volgeladen wagons mee.
Vier van de zes sporen raakten daarop geblokkeerd. ProRail schat de schade op anderhalf tot twee miljoen euro. Het is nog onduidelijk waarom de as warm liep.
De rugpijn is weg, wat bij longontsteking een goed teken is. De koorts is alleen 's avonds nog aanwezig: ook een goed teken. Ademen gaat een stuk makkelijker, wederom gunstig. De oren ploppen af en toe open, ook fijn, want dan doen niet alle geluiden zeer.
De mond-/keelpijn is weg. Ook goed.
Maar de stem is nog afwezig, en de hoestkramp overvalt me nog regelmatig, waarbij ik het erg benauwd krijg en inmiddels flink pijn in m'n zij heb van het hoesten en niet zoveel kracht meer kan zetten. De klieren in m'n nek zijn nog steeds opgezet. Dat bevalt me helemaal niet.
De antibioticakuur is afgelopen, de prednison moet nog 2 dagen na nu.
Oh ja, en de smaak is deels terug: die prednisonpil was verrekte bitter.
Van der Hoeven bezorgd over gasconflict

DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) is zeer bezorgd over de escalatie van het gasconflict tussen het Russischie Gazprom en Naftogaz uit Oekraïne.
Van der Hoeven wil dat de levering van gas aan landen die buiten het conflict staan onmiddellijk hervat wordt, aldus haar departement woensdag. Ook dient Tsjechië als voorzitter van de Europese Unie er alles aan te doen om te helpen een oplossing te vinden.
Eerder benadrukte Van der Hoeven al dat het conflict bewijst dat de toevoer van gas via meerdere pijplijnen en vanuit meerdere landen noodzakelijk is.
De gestaakte gasleverantie heeft volgens Van der Hoeven vooralsnog geen gevolgen voor de Nederlandse consument. Ze ziet vooralsnog ook geen reden de gasproductie in ons land te vergroten.
(Bron)
Amerikaanse kleuter schiet op oppas

AMSTERDAM - Een 4-jarige jongen uit Ohio heeft met een pistool op zijn babysitter geschoten. Het 18-jarige slachtoffer is met lichte verwondingen aan zijn arm en zij in het ziekenhuis opgenomen.
Ook een andere tiener raakte gewond. Dat heeft de politie van Jackson in de staat Ohio gemeld.
Volgens getuigen was de kleuter boos, omdat de oppas per ongeluk op zijn voet stond. Hij pakte vervolgens een pistool uit de kast en schoot. De jonge schutter wordt niet aangeklaagd.
Het slachtoffer paste met een stel andere tieners op een aantal kinderen in een woonwagen.
(Bron)

Zou ie dat van zijn ouders hebben afgekeken?
Hagenaar schildert ramen buren dicht

DEN HAAG - De politie heeft een 41-jarige Hagenaar aangehouden die in een beschonken bui de ramen van zijn buren had gewit. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De politie zag de man in de nacht van dinsdag op woensdag in de weer met een blik verf en een verfroller. Hij zei de ramen dicht te schilderen omdat hij het gegluur van zijn buren zat was.
(Bron)
Bultrug opnieuw gesignaleerd

DEN HELDER - In het Marsdiep tussen Den Helder en Texel is woensdag een bultrug gesignaleerd. De kapitein van de veerboot naar het eiland zag het dier zwemmen.
Dat meldde een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Op 27 december zag een helikopterbemanning ook een bultrug in de omgeving. Zij maakten foto's van het dier.
Volgens het NIOZ gaat het vermoedelijk om dezelfde bultrug. In de omgeving zit veel voedsel, vooral jonge haring. "Dat is een uitstekend dieet voor een bultrug. Wellicht blijft hij of zij dus nog even in Texelse wateren'', aldus de NIOZ-woordvoerder.
Het gebeurt niet vaak dat bultruggen in de omgeving van Nederland zwemmen, ze leven voornamelijk in de grote oceanen, in Europa in de omgeving van Engeland, Ierland en Schotland.
Sinds 2003 zijn negen bultruggen bij Nederland gezien, waarvan er vier dood waren. Begin december zwom er nog een voor de kust van Egmond.
(Bron)
'Piercings veroorzaken bevriezing'

BERLIJN - Mensen die een piercing dragen lopen met het koude winterweer groot risico op bevriezing. Daarvoor heeft dinsdag een woordvoerder van de grote Duitse ziektekostenverzekeraar TK (Techniker Krankenkasse) gewaarschuwd.
De TK heeft onderzoek gedaan naar de problemen die piercings voor de gezondheid van de drager betekenen.
Het metaal van de piercings geleidt goed. Het vriest gauw tegen de huid vast bij temperaturen onder nul, aldus de woordvoerder. In Duitsland zijn dinsdagmorgen temperaturen van min 26 graden Celcius gemeten.
De TK waarschuwt dat vooral op de kwetsbare huid bij de lippen, de mond of de neus piercings snel vastvriezen. Ze kunnen dan pijnlijke verwondingen door bevriezing achterlaten. Piercingdragers moeten hun sieraden tijdig verwijderen of warm blijven.
(Bron)
Belgische agenten handelden in ingezamelde wapens

BRUSSEL - Belgische politieagenten die verantwoordelijk waren voor het inzamelen van wapens worden ervan verdacht meteen een handeltje te hebben opgezet.
Dat meldde de Vlaamse krant het Laatste Nieuws woensdag. De agenten zouden de kostbaarste wapens achterover hebben gedrukt en vervolgens verkocht.
Het zogeheten Comité P, dat belast is met de controle op de politiediensten in België, bevestigt dat inmiddels tegen verscheidene politiemensen gerechtelijke onderzoeken lopen. De agenten zouden vooral zeldzame exemplaren illegaal hebben verkocht hebben aan handelaars, verzamelaars en in het illegale circuit.
Naar aanleiding van een wapenwet die in juni 2006 in werking trad, organiseerden de Belgische provincies inzamelacties van verboden wapens.
(Bron)
Rechter waarschuwt voor 'gorilla's' in gevangenis

SYDNEY - Een politierechter in Australië heeft geprobeerd een jonge bestuurder op een opmerkelijke manier ervan te weerhouden de weg weer op te gaan.
Rechter Brian Maloney waarschuwde een 19-jarige man ervoor dat hij met ''gorilla's zal douchen'' in de gevangenis als hij de wet opnieuw overtreedt.
''Je zult grote, sterke, harige mannen in de gevangenis tegenkomen die gezichten hebben waar alleen een moeder van kan houden en die veel aandacht aan je zullen besteden'', aldus Maloney.
Het was de derde keer dat de jonge bestuurder werd veroordeeld voor verkeersovertredingen, zoals gevaarlijk rijden en rijden zonder rijbewijs. De jongeman mag de komende vier jaar de weg niet meer op. De rechter maakte hem duidelijk dat hij de volgende keer in de cel verdwijnt.
(Bron)

Wel wat discriminerend ten opzichte van harige mannen...
Brandweer twee keer op pad voor één man

ROOSENDAAL - Een keer op een dag door de brandweer uit je auto worden bevrijd is al veel, maar een man in Roosendaal had woensdag de pech twee keer te moeten worden bevrijd.
Nadat hij eerst met zijn eigen auto een ongeval had gehad, kwam daarna de ambulance terecht in een kettingbotsing, meldde de politie.
De man reed eerst tegen een boom en de brandweer verwijderde het dak van de auto om de pechvogel te bevrijden. De ambulance met de man botste daarna echter op de A29 bij Willemstad tegen een personenauto die in slip was geraakt door de gladheid.
Een bestelbus reed achterop de ambulance, waardoor de achterdeuren niet open konden. De brandweer moest de pechvogel voor een tweede maal komen bevrijden.
(Bron)
Meer ‘verkeershufters’ raken rijbewijs kwijt

AMSTERDAM - Hard rijden en hufterig verkeersgedrag zorgden ervoor dat een recordaantal automoblisten het afgelopen jaar hun rijbewijs kwijtraakten. Dat blijkt uit cijfers van het KLPD en het Openbaar Ministerie (OM).
Vorig jaar raakten 5600 mensen hun rijbewijs kwijt, dat is een stijging van vijf procent met 2007, zo meldt het AD dinsdag.
Op de snelweg was de pakkans afgelopen jaar relatief nog groter. Daar raakten 888 mensen hun roze papiertje kwijt, tegen 738 mensen in 2007.
''De politie controleert gerichter. We weten inmiddels waar en wanneer er veel overtreders zijn,’’ zegt Martijn Boelhouwer van het OM in de ochtendkrant.
Mensen die voor de eerste keer hun rijbewijs kwijtraken, krijgen het document vaak binnen tien dagen terug van de officier van justitie, zeker als ze het nodig hebben voor het werk.
Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD wil daarom het rijbewijs minimaal een maand inhouden. ''Daar gaat ook een afschrikwekkende werking van uit’’, zegt hij in de krant.
Preciezer controles, betere training van agenten en betere apparatuur zorgen voor meer invorderingen. Bovendien kunnen videoteams de wegpiraten beter volgen omdat ze over snellere auto’s beschikken.
(Bron)
Familie snijdt foetus uit dochter

GHAZNI - Een Afghaanse tiener is in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat broer en moeder haar buik hadden opengesneden om een vijf maanden oude foetus te verwijderen. Dat meldde de gouverneur van de Afghaanse provincie Bamiyan dinsdag.
De dochter was in verwachting geraakt door een verkrachting en had vervolgens voor haar familie verzwegen dat ze zwanger was. In de primitieve islamitische boerengemeenschap waarin ze leefde is dat een schande en moest met de drieste ingreep kennelijk de familie-eer worden gered.
De moeder en broer hadden het meisje vastgebonden in een stal en haar buik met een groot mes opengesneden.
Nadat ze de foetus hadden verwijderd naaiden ze haar buik dicht met een dikke naald die anders wordt gebruikt om zakken meel te sluiten.
De wond raakte vervolgens ernstig geïnfecteerd waardoor ze naar het ziekenhuis moest. Ze is er slecht aan toe, meldde een ziekenhuisfunctionaris.
(Bron)

Idioten. Hebben ze de verkrachter ook aangepakt?
Verplegers mogen winnend staatslot niet houden

ALKMAAR - Even dachten ze een leuk meevallertje te hebben, maar het liep anders. De 120 personeelsleden van de afdeling neurologie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) die vorige week van een dankbare patiënt een staatslot kregen waarop een prijs van 25.000 euro viel, mogen het geld niet zelf houden.
Reden: het aannemen van geld is in strijd met de nationale beroepscode, zo meldt beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Volgens vereniging schrijft de code voor dat verpleegkundigen geen geld mogen aannemen, ook niet als dit in de vorm van een lot is.
''Het is natuurlijk een leuk cadeau, maar verpleegkundigen mogen nooit persoonlijk worden betaald. Dat wekt de indruk dat ze voor extra geld te koop zijn'', aldus een woordvoerder.
(Bron)
Blauw licht maakt blij

AMSTERDAM - Felle kleuren en lichten maken mensen vrolijk. Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt. Vooral blauw licht zou zowel mannen als vrouwen opvrolijken en blij maken.
Voor de studie werd een groep vrijwilligers blootgesteld aan verschillende kleuren en lichten. Blauw en groen maakten mannen gelukkiger, terwijl blauw, paars en oranje hetzelfde positieve effect hadden op vrouwen.
Blauw en rood verhoogden ook het zelfvertrouwen van mannen; blauw en paars maakten vrouwen zelfzekerder.
Na het zien van lichte kleuren vulden proefpersonen mentale tests tot 25 procent sneller in dan zonder blootstelling aan de kleuren. Hun reactievermogen was sneller en ook de hand/oogcoördinatie verbeterde.
De nieuwe bevindingen bieden een mogelijke verklaring waarom sombere winterdagen de menselijke geest negatief beïnvloeden. Hoe grijzer het weer, hoe groter het risico op neerslachtigheid.
Door tijdens winterdagen simpelweg meer kleur in het leven te brengen, kunnen we de winterblues misschien wel voorkomen.
(Bron)

Toch vreemd dat het dan de blues heet eigenlijk.

dinsdag, januari 06, 2009

Tom snapt het niet. Het is nu -8, en hij wil toch graag naar buiten. Als ik wakker ben en niet reageer als hij op de vensterbank zit, gaat ie aan het raam krabben. En daar gaat het nu mis: het zijn dubbele ramen in een schuifsysteem. Dus helemaal links zit slechts één raamdeel (omdat ik anders blijf schuiven). Dat is nu beslagen en onderaan flink bevroren. Als Tom dus aan het raam krabt, krijgt ie in eerst instantie natte tenen, waarna ie uitglijdt en op het bevroren deel terechtkomt. Dan is ie weer even rustig, tot ie weer bedenkt dat ie oh ja, eigenlijk wel naar buiten wil. Enzovoorts.
Op naar (lokaal) -20. En dan graag voorlopig effe geen gezeik meer dat het hier nooit koud is.
Man gaat politie met bijl te lijf

ALMELO - Een 55-jarige inwoner van Almelo is zondagavond in zijn woonplaats volledig door het lint gegaan. Hij joeg niet alleen een 55-jarige Almelose de stuipen op het lijf, ook de gealarmeerde politie moest het ontgelden.
De agressieve Almeloër ging de twee agenten met een bijl te lijf. In allerijl werd versterking opgeroepen. De man kon alsnog worden aangehouden.
Bij huiszoeking in de woning van de man vond de politie een groot arsenaal aan steekwapens. Waarom de Almeloër door het lint ging is nog onduidelijk, meldde de politie.
(Bron)
Fiscus start aangiftecampagne

DEN HAAG - Wie er echt snel bij wil zijn, kan nu aan de slag met het invullen van zijn belastingaangifte over het afgelopen jaar. De belastingdienst heeft maandag het aangifteprogramma inkomstenbelasting op de website gezet.
Voor 1 april moeten bijna negen miljoen mensen aangifte doen. Wie voor 1 april zijn gegevens inlevert, krijgt voor 1 juli bericht.
Nieuw dit jaar is dat belastingplichtigen die digitaal hun aangifte doen vanaf 1 maart gebruik kunnen maken van de zogenoemde vooraf ingevulde aangifte.
Met deze service kunnen mensen gegevens ophalen die de belastingdienst al in bezit heeft, zoals het burgerservicenummer, de geboortedatum, de WOZ-waarde en loongegevens.
In maart is de Belastingtelefoon ook op vrijdagavond en zaterdag bereikbaar voor vragen over de aangifte. Vorig jaar ontving de fiscus ruim twee miljoen vragen van particulieren over de aangifte inkomstenbelasting.
Jaarlijks let de belastingdienst extra scherp op een bepaald onderdeel van de aangifte. Deze keer gaat het om de aftrek van giften. Giften zijn alleen nog aftrekbaar als deze gedaan zijn aan een erkende zogenoemde algemeen nut beogende instelling (ANBI). Deze zijn geregistreerd bij de fiscus en terug te vinden op de website.
(Bron)
'Groot hek moet Tasmaanse duivel redden'

AMSTERDAM - Er moet een groot hekwerk op het Australische eiland Tasmanië worden gebouwd om het bestaan van de Tasmaanse duivel te redden. Die alarmerende oproep doen Australische wetenschappers tegenover de BBC.
Het buideldier wordt met uitsterven bedreigd door een besmettelijke ziekte waarmee reeds tweederde van de populatie besmet is.
Als er geen grootscheepse maatregelen worden genomen tegen verspreiding van het virus is de Tasmaanse duivel over twintig jaar uitgestorven, menen de wetenschappers.
Met een groot hekwerk om een deel van het land waar het dier zijn oorsprong kent moet de ziekte binnen de perken worden gehouden. Momenteel worden gezonde dieren in quarantaine geplaatst.
De 'duivels' kunnen de ziekte niet doorgeven aan hun nageslacht. Het buideldier staat ondermeer bekend om zijn schelle stemgeluid.
(Bron)
Wedgwood vraagt surseance aan

DUBLIN - De Brits-Ierse producent van kristal en porselein Waterford Wedgwood heeft voor bepaalde bedrijfsonderdelen faillissementsbescherming aangevraagd. Wedgwood kan niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.
Dat maakte het bedrijf maandag bekend.
Wedgwood heeft veel last van afzwakkende verkopen op zijn belangrijkste markten, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
De onderneming boekte in de afgelopen vijf jaar geen winst meer. Daar kwam de financiële crisis bovenop. De handel in het aandeel werd maandag stilgelegd op de beurs in Dublin.
Door de aanvraag voor surseance komen 1900 Britse banen en vijfhonderd arbeidsplaatsen in Ierland op de tocht te staan.
Wedgwood gaat nu op zoek naar een koper voor de Britse en Ierse onderdelen. Topman David Scully is optimistisch dat een koper zal worden gevonden. Volgens een woordvoerder lopen vijfduizend banen elders in de wereld geen gevaar.
Naast afzwakkende verkopen heeft Wedgwood ook veel last van de zwakke dollar en concurrentie uit het Verre Oosten.
Het bedrijf ontstond in 1986 door een fusie van het Ierse Waterford Crystal en het Britse Wedgwood en is ook bekend van de fabrikant van serviesgoed Royal Doulton.
Wedgwood voerde al enige tijd gesprekken over een overname door een Amerikaanse investeringsmaatschappij, maar die liepen op niets uit.
Om de kosten te drukken, verplaatste Wedgwood een paar jaar geleden al een groot deel van de productie in Ierland en Groot-Brittannië naar lagelonenlanden. Ook werden veel banen geschrapt.
(Bron)
Voetsporen in de sneeuw verraden inbreker

NIJMEGEN - Een 20-jarige Nijmegenaar is in de nacht van zondag op maandag aangehouden met dank aan de voetsporen die hij in de sneeuw achterliet. Agenten gingen na een inbraak de voetsporen achterna en stuitten prompt op de dader.
De sporen leidden naar een woning, waar de agenten schoenen vonden met hetzelfde profiel als de afdrukken in de sneeuw.
De 20-jarige beaamde dat de schoenen van hem waren en werd ingerekend, aldus de politie. Bij de inbraak werd een computer gestolen die ook in de woning werd gevonden.
(Bron)
FNV opent meldpunt voor nachtwerkers met borstkanker

AMSTERDAM - Het bureau beroepsziekten van de FNV roept leden met borstkanker op zich te melden als zij minimaal tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De vakcentrale doet dit omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien.
Een woordvoerder van de FNV bevestigde maandag een bericht hierover in dagblad Trouw. In Denemarken hebben al circa tien verpleegsters een schadevergoeding gekregen. In het land werd daarbij een termijn van vijftien jaar nachtarbeid gehanteerd. ,,We willen kijken of schadevergoedingen ook hier mogelijk zijn'', aldus de woordvoerder.
Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam.
Directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.
De Deense vrouwen kregen schadevergoedingen uiteenlopend van 13.000 tot 134.000 euro, afhankelijk van leeftijd, erfelijke aanleg en gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. In Denemarken hebben zich in totaal ongeveer veertig vrouwen gemeld.
(Bron)

Maar. Vrouwen doen vaak nachtwerk. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Hoe zeker is het dat hier een werkelijke relatie is, en geen spurious relation?

maandag, januari 05, 2009

Invoer honden- en kattenbont verboden

BRUSSEL - Kleding met honden- en kattenbont mag de Europese Unie niet meer binnen. Per 1 januari is een EU-importverbod van kracht geworden.
"Europese burgers kunnen nu zeker zijn dat ze geen risico meer lopen dat ze per ongeluk producten met honden- of kattenbont kopen'', zei EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) maandag.
De Europese Commissie had het verbod in november 2006 voorgesteld, na de ontvangst van 10.000 protestbrieven en 200.000 handtekeningen. Europeanen zijn erg gehecht aan honden en katten. De Verenigde Staten, Australië en Zwitserland hebben eveneens een dergelijke importverbod.
(Bron)

Nu nog alle andere bontimport en - productie.
Brinkman bedreigd met in elkaar slaan

ORANJESTAD - De chef protocol van Aruba, Eric Brete, heeft maandag gedreigd PVV-Kamerlid Hero Brinkman in elkaar te slaan.
''Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan'', zei Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad.
Brinkman was op dat moment in aanwezigheid van onder anderen de Kamerleden Jan Schinkelshoek, John Leerdam en Ineke van Gent. Regeringsmedewerkers moesten de razende Arubaan in toom houden.
Brinkman, die op Aruba is voor het halfjaarlijkse parlementair overleg tussen Nederland, de Antillen en Aruba, voelt zich bedreigd, maar doet geen aangifte van bedreiging.
''Het gaat om een naïeve man met het verstand van een kind van vier jaar'', aldus de PVV-politicus. ''Als hij mij in elkaar wil slaan, sta ik mijn mannetje wel. Ik ben 23 jaar bij de politie geweest.''
Opvallend is dat er op de publieke tribune van het Arubaanse parlement geen beveiligingspersoneel aanwezig is. Brinkman denkt dat het incident een reactie is op zijn uitspraken op tv dat Aruba ''corrupt as hell'' is. ''Ik verdiep me nu ook uitvoerig in de Holloway-zaak. Het is een blamagezaak die nog dertig jaar blijft doorgaan, als er niets gebeurt'', stelt de PVV-politicus.
Het Tweede Kamerlid heeft zondag op Aruba voor de tweede keer met de Amerikaanse zender FoxNews gesproken over de zaak.
Het overleg op Aruba tussen de parlementen van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba is tot nader order opgeschort. De Nederlandse delegatie onder leiding van Willibrord van Beek heeft er moeite mee dat de Arubaanse premier en ministers hun toespraken hebben afgezegd.
Dat hebben de Antilliaanse Arubaanse delegatieleiders maandag gemeld. De vier Arubaanse bewindsmannen zouden een toespraak houden op het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) dat halfjaarlijks plaatsheeft.
Vermoedelijk heeft de aanwezigheid van PVV-Kamerlid Hero Brinkman geleid tot afzeggingen. Vorig jaar ging een POK-bijeenkomst op Curaçao niet door vanwege uitlatingen van Brinkman.
De Arubaanse premier en de ministers van Aruba hebben geen officiële reden opgegeven voor hun afwezigheid. Minister Rudy Croes van Justitie heeft wel gemeld dat hij op familiebezoek is in de VS. ''Ik had de vlucht al geboekt'', aldus de bewindsman. ''De afzegging komt niet door de komst van Brinkman. Maar met wat hij heeft gezegd over Aruba, verdient hij wel een klap op zijn smoel.''
(Bron)
Burgers' Zoo te koud voor pinguïns

ARNHEM - De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo haalt maandag 48 zwartvoetpinguïns naar binnen wegens de nachtvorst in de nacht van maandag op dinsdag.
De voorspelde vrieskou van min vijftien graden is te veel voor de beestjes, aldus een woordvoerder van de dierentuin maandag.
De zwartvoetpinguïns komen normaal voor op de kust van Zuid-Afrika en zijn niet gewend aan zo veel kou, sneeuw en ijs. Andere pinguïnsoorten hebben op de Zuidpool geen probleem met vrieskou, maar voor de zwartvoetpinguïn is strenge vorst niet goed. "Die komt in hun woongebied in Zuid-Afrika niet voor", zegt de woordvoerder.
De pinguïns lopen bovendien het risico te verdrinken als het stromende water in hun buitenverblijf bevriest. Ze weten niet wat ze moeten doen als ze naar boven willen en tegen ijs aanbotsen.
Verzorgers zijn maandag druk bezig de dieren te vangen. "Een hele klus", aldus de woordvoerder. Het is nog duidelijk hoe lang de dieren binnenblijven. In 2002 moesten de Arnhemse pinguïns ook al eens naar binnen vanwege vrieskou.
Ook giraffes blijven binnen bij sneeuw en ijzel. "Als zij uitglijden en hun benen breken is dat meestal fataal", zegt Marielle van Aggelen, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.
Volgens Van Aggelen passen sommige exotische dieren zich aan de Nederlandse winter aan. "Stokstaartjes uit de woestijn ontwikkelen een dikkere vacht als ze hier al lange tijd leven. Zolang de grond waarin ze graven niet is bevroren, blijven ze gewoon buiten."
(Bron)
Gele vuilniszakken tegen meeuwen

LEIDEN - De gemeente Leiden deelt 150.000 gele vuilniszakken uit die bestand zijn tegen de scherpe snavels van meeuwen.
De gemeente wil met deze proef het zwerfvuil in het centrum van de stad terugdringen, zo liet een woordvoerster maandag weten.
Leiden hield vorig jaar op kleine schaal een proef met de gele zakken. "Dit keer betrekken we het hele winkelgebied in het centrum van de stad bij de proef", aldus de zegsvrouw.
Duizenden meeuwen houden huis in de gemeente. De beesten scheuren vuilniszakken open en houden met hun gekrijs mensen uit hun slaap.
De gele zakken zijn veel geavanceerder dan de bekende grijze variant. Meeuwen die de vuilniszakken willen opentrekken om zo etensresten te kunnen bemachtigen, kunnen er hooguit een gat in prikken, maar ze kunnen niets verscheuren.
(Bron)

zondag, januari 04, 2009

Update, van linksboven naar rechtsonder.
Linkerjukbeen, bovenkaak en oogkas doen van binnen en buiten zeer, ik moet er ook niet aan zitten. Bukken is een slecht idee. M'n neus is wel open, maar dat maakt kennelijk niks uit.
Overgang mondholte-keel, keel zelf en strottehoofd: ontstoken. Rood met vlekken, het gevoel dat je steeds een prop in je keel hebt die in de fik staat, en nog steeds geheel stemloos. Lymfeklieren her en der nog steeds flink opgezet.
De pijn op rug en borst links is weg, rechts nog aanwezig. Ademen gaat heel veel makkelijker, echte hoestkrampen zijn er nog maar af en toe. Liggen is nog steeds niet mogelijk omdat ik het dan te benauwd krijg.
Het hoesten op zich is nog wel vervelend, vooral omdat dat zeer doet aan rug, borst en gezicht (jukbeen etc). Maar wat me gerust stelt: ik hoor steeds vaker zo'n oorverdovende toeterhoest. Niet meer zo'n benauwd rochelhoestje. De boel gaat dus steeds verder open.
Wat niet bevalt: de koorts blijft, krapjes, maar toch - 38 overdag, ruim 38,5 's nachts.
M'n ogen zijn weer in orde, het tranen en de jeuk zijn opgehouden. Hoewel ik vanmiddag wel weer in tranen was toen buuf weer voor de deur stond met eten, maar dat had een andere reden...
Maximaal achter elkaar wakker, mits fysiek inactief: 2 uur. Zodra ik wat doe, al is het even uit het raam kijken, dekbed opnieuw over de bank leggen, naar de wc gaan en zoals nu even computeren: na 1 uur stort ik in, en slaap ik een kwartiertje.