zaterdag, april 21, 2007

Dodelijke gijzeling in NASA-complex

HOUSTON - Een ingenieur heeft vrijdag een collega en daarna zichzelf doodgeschoten in een gebouw van het Johnson Space Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Houston. Het slachtoffer was NASA-medewerker, de dader een ingehuurd technicus.
Van twee andere personen die waren gegijzeld, raakte er een gewond. De andere gegijzelde slaagde erin te vluchten en de autoriteiten te waarschuwen. De NASA tastte zaterdagochtend nog in het duister over het motief, maar vermoedt dat sprake was van een ruzie tussen schutter en slachtoffer.
(Bron)
Voormalige Miss America schiet van zich af

AMSTERDAM - De vrouw die in 1944 werd verkozen tot mooiste vrouw van de Verenigde Staten, gaf deze week blijk van een heel ander talent: Venus Ramey (82) dwong een indringer op haar boerderij met een geweer tot overgave.
Toen indringer Curtis Parrish aanstalte maakte om te vluchten schoot de voormalige Miss America zijn autobanden lek. "Ik dacht niet na, ik deed het gewoon", verklaarde de inwoonster van Kentucky tegenover Reuters.
Ramey moest tijdens het schieten steun zoeken op haar rollator. "Als hij het in zijn hoofd had gehaald om dichterbij te komen, zou hij nu onder de zoden liggen".
Als laatste wapenfeit hield de vrouw, wiens afbeelding tijdens de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse bommenwerpers sierde, een passerende automobilist aan die de politie alarmeerde.
(Bron)
TT 120 Twee deelnemers aan de toertocht van de Amstel Gold Race hebben een man en een vrouw uit Beek zwaar mishandeld. De twee reden in een auto achter de wielrenners en wilden passeren. Daarbij toeterde de bestuurder. De wielrenners uit Beverwijk dirigeerden de auto vervolgens naar de kant van de weg en schopten en sloegen de inzittenden.

Logisch. Wat een hufters zeg, zomaar toeteren! Er rijdt een hoop tuig rond tegenwoordig.

vrijdag, april 20, 2007

Babyboom in China verwacht

PEKING - In China wordt een babyboom verwacht. De geboortegolf in het land waar toch al bijna 1,3 miljard mensen wonen, is het gevolg van een bepaling in de strikte een-kindpolitiek, zo berichtte vrijdag het Chinese persbureau Xinhua.
De wetgeving, die vaststelt dat echtparen maar een kind mogen hebben, werd bijna dertig jaar geleden ingevoerd. Er waren echter verscheidene uitzonderingen mogelijk. Zo mochten echtparen op het platteland een tweede kind nemen als het eerste een meisje bleek te zijn. Maar ook stellen in steden die zelf beiden als enig kind waren opgegroeid mochten twee kinderen krijgen.
De generatie die na de introductie van de wetgeving is geboren is nu bijna dertig en zal nu zelf kunnen profiteren van de versoepeling die geldt voor enig kinderen. Dat betekent dat er de komende jaren duidelijk meer baby's zullen worden geboren, aldus de StaatsPopulatie- en GezinsplanningCommissie.
(Bron)
FNV: 1,5 miljoen vrouwelijke arbeidskrachten onbenut

AMSTERDAM - In Nederland blijft de arbeidskracht van circa 1,5 miljoen vrouwen onbenut. Ongeveer zes op de tien vrouwen van 15 tot 65 jaar heeft een betaalde baan van gemiddeld 29 uur per week.
Van degene die niet werkt, zou 56 procent dat wel graag willen. Bovendien wil een kwart van de werkende vrouwen meer uren aan de slag. Slechts 14 procent denkt aan minder werken.
Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek Vrouwenparticipatie 2007 van de FNV. De vakcentrale wil tijdens de zogeheten participatietop met het kabinet en werkgevers, die nog voor de zomer moet plaatsvinden, afspraken maken om vrouwen meer aan de slag te helpen.
(Bron)
VPRO lanceert vier kanalen op Youtube

AMSTERDAM - Via Youtube zijn vanaf vrijdag tal van VPRO-programma's te zien. De omroepvereniging opende vier kanalen, met onder meer documentaires en muziekprogramma's.
Daarmee is de VPRO naar eigen zeggen de eerste Nederlandse omroep die de stap naar de populaire videosite zet. De VPRO opende een kanaal met nieuwe afleveringen van programma's en hoogtepunten uit eerdere uitzendingen. Zo zijn afleveringen van Tegenlicht en Holland Sport te bekijken, maar ook klassiekers als 30 Minuten en Kreatief met Kurk.
Daarnaast lanceert de omroep een kanaal voor internetmuziekzender 3voor12, een documentairekanaal en een geschiedeniskanaal.
Door een storing bij Youtube waren de kanalen vrijdagochtend niet overigens beschikbaar. Volgens de VPRO is een medewerker van Youtube "uit zijn bed gebeld" om dat te verhelpen.
De stap is interessant, omdat binnen de publieke omroep momenteel overleg wordt gevoerd over de omgang met videosites als Youtube. Op de sites wordt veel materiaal geplaatst waarvan de omroepen de auteursrechten bezitten.
Volgens afdelingshoofd Nieuwe Media van de VPRO Erwin Blom is de stap evenwel bewust gezet. Kijkers kunnen de programma's ook van tv opnemen en op internet zetten. "Als je niet wilt dat je programma's ergens te zien zijn, moet je ze niet uitzenden."
Volgens Blom is de ontwikkeling niet tegen te houden. "Ga uit van het gegeven, en probeer je merk er zo sterk mogelijk uit te laten komen." Dat wil hij doen door in te spelen op het enthousiasme van internetgebruikers voor sites als Youtube. "Het is een kans om mensen te laten zien wat we te bieden hebben."
Blom kan zich indenken dat sommige omroepen huiverig zijn voor de stap naar sites als Youtube. "Het model is nu: als je niks gratis weggeeft, dan verkoop je ook niks. Je wordt niet groter of populairder door op je spullen te gaan zitten. Dat is de realiteit. Maar als je daar minder in zit, dan heb je twijfels. 'Moeten we dit nu ook al gratis weggeven?' denk je dan."
Toch betekent dat niet dat de VPRO nooit zal optreden tegen mensen die er met hun materiaal vandoor gaan. "Als mensen er rare dingen mee gaan doen, dan kunnen we natuurlijk best stappen ondernemen."
De BBC ging de VPRO onlangs voor. De Britse publieke omroep opende drie kanalen waar onder meer nieuwsreportages en tv-series te bekijken zijn.
(Bron)
Stormloop op gratis borstvergroting discotheek

ROTTERDAM - Geen gratis drank, maar een stel nieuwe borsten veroorzaakt een stormloop bij de Baja Beach Club in Rotterdam. De discotheek geeft aan een vrouw een gratis borstvergroting weg.
Ruim 170 vrouwen van tussen de 21 en de 45 jaar hebben zich binnen een maand op de website ingeschreven. "Dit hoge aantal hadden we niet verwacht", aldus een woordvoerder vrijdag.
Op vrijdag 27 april verloot de club, waar vrouwen in bikini en mannen in blote borst de bezoekers bedienen, de ingreep op het feest Cosmetics. De winnares krijgt daarna nog een intakegesprek, een onderzoek en een maand bedenktijd.
(Bron)

En of de uitbaters effe langs de psych willen.
Google maakt surfgedrag doorzoekbaar

AMSTERDAM - Google biedt een nieuwe dienst aan, die het voor gebruikers mogelijk maakt om hun surfgedrag op internet volledig doorzoekbaar te maken.
Google History houdt na aanmelding precies bij welke websites gebruikers bezoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sites terugvinden waarvan ze het adres vergeten zijn. Ook biedt de site allerlei statistieken, zoals de meest bezochte pagina's of populaire zoekopdrachten.
De gegevens worden opgeslagen op de servers van Google en zijn - na inloggen - dus vanaf iedere pc beschikbaar. Google hoopt gebruikers aan de hand van de gegevens relevantere zoekresultaten en gerichte advertenties te tonen.
Gebruikers kunnen overigens wel items uit hun zoekgeschiedenis verwijderen.
(Bron)
Britse schoonmakers verven waardevolle graffitikunst over

LONDEN - Schoonmakers van de Britse transportdienst hebben eerder deze week een muurschildering van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy overgeverfd.
Het werk, dat een scène uit de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino voorstelt, is vijf jaar geleden gemaakt en werd geschat op een waarde van ruim 370.000 euro. De schildering was aangebracht bij het metrostation Old Street in Londen.
In een verklaring verdedigt de schoonmaakdienst zich door te zeggen dat "onze graffitiverwijderteams niet bemand worden door professionele kunstcritici, maar door professionele schoonmakers".
Hun taak is het om "alle graffiti die een sfeer van verwaarlozing en afbraak creëert te verwijderen".
Banksy is een teruggetrokken dertiger wiens echte naam niet met zekerheid bekend is. Zijn werk is de afgelopen jaren bijzonder hip geworden en opgekocht door onder meer filmsterren als Angelina Jolie en Jude Law.
(Bron)
'Restauratie beschadigde koraalriffen mogelijk'

ARNHEM - Het is mogelijk om beschadigde koraalriffen in de wereldzeeën te restaureren. Dat concluderen ruim 150 experts op het gebied van koralen, die deze week in Burgers' Zoo in Arnhem bijeen zijn voor het eerste internationale koralencongres.
Op enkele kleine stukjes koraal op diverse plaatsen ter wereld wordt al geoefend.
Koraal wordt ernstig bedreigd door toerisme, vervuiling en klimaatverandering. Ook het zogeheten dynamietvissen verwoest grote stukken van het bijzondere zeeleven.
Koraalriffen vormen natuurlijke buffers voor kusten. Als de riffen zouden verdwijnen zou dat een ecologische en economische ramp zijn, aldus de koraalexperts in Arnhem.
De kennis over het behoud van koralen is de laatste jaren snel toegenomen, omdat diverse dierentuinen koraalriffen in aquaria hebben aangelegd.
Het is de bedoeling dat er voor koralen net als voor allerlei zoogdiersoorten een internationaal fokprogramma komt om uitsterven te voorkomen, zegt Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo.
De koralenexperts verwachten dat eeuwenoude riffen in zee te herstellen zijn door stukken gekweekt en gekloond koraal te laten aangroeien. Met name in Japan, Nederland en de Verenigde Staten is daar veel kennis over.
De kennis die deze week in Arnhem is uitgewisseld, wordt volgens Lukkenaar gebundeld tot een boek. Deze uitgave zal vooralsnog het wereldwijde standaardwerk zijn op het gebied van het behoud en de bescherming van koraal. Het handboek is naar verwachting over een jaar klaar.
(Bron)
Minister wil zakcomputer voor alle agenten

DEN HAAG - Agenten moeten worden uitgerust met een zakcomputer die hen rechtstreeks toegang geeft tot alle politiegegevens. Wanneer de politie op straat kan controleren of iemand geregistreerd staat wegens bijvoorbeeld een openstaande boete of een misdrijf, vergroot dat de pakkans.
Dat zegt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie in een interview met het AD dat zaterdag verschijnt. Een woordvoerder van het ministerie voegde daar vrijdag aan toe dat het niet de bedoeling is dat alle voorbijgangers straks standaard gecontroleerd worden.
Het is van belang dat de zakcomputer toegang geeft tot de gegevens van alle politiekorpsen, aldus Hirsch Ballin. Die informatie is nu nog vaak versnipperd, waardoor de politie in Groningen niet weet wat iemand elders heeft uitgehaald.
"Het meest ideale is als alle informatie ook beschikbaar is voor de agent op straat", zei ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag in een reactie. Momenteel is dat nog niet mogelijk.
Ter Horst noemde het plan van haar collega zeer interessant, maar liet doorschemeren er niet vooraf van op de hoogte te zijn gesteld: "Ik vind het niet erg om met goede ideeën overvallen te worden." Ze wil nog wel met Hirsch Ballin in gesprek over de financiering van het computerplan.
In Groningen is onlangs een proef begonnen waarbij surveillerende agenten een zakcomputer meekrijgen.
(Bron)
Duitse meisjes roken voor de lijn

BERLIJN - Ruim een derde van de rokende meisjes in Duitsland rookt voor de lijn. Sigaretten in plaats van voedsel, zo luidt het devies bij 35 procent van de 11- tot 20-jarige meisjes die roken.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van een ziekenfonds en de Duitse kankerstichting. Van de ondervraagde rooksters gaf bijna twee derde aan ontevreden te zijn met haar figuur. Bij de rokende jongens was dat 43 procent.
(Bron)
Oliver Stone maakt spotje tegen Irak-oorlog

AMSTERDAM - Oliver Stone werkt aan een reclamespot waarin hij de oorlogsvoering in Irak door de Amerikaanse president George Bush veroordeelt. De filmregisseur werd voor het televisiespotje gevraagd door twee Amerikaanse actiegroepen die het niet eens zijn met het regeringsbeleid. Dat meldt het Britse persbureau Reuters.
De 60-jarige regisseur, die op eigen verzoek naar Vietnam werd uitgezonden om voor Amerika te vechten, maakt zich zorgen over de troepen. "Onze leiders in Washington zeggen dat ze onze troepen steunen", zei Stone. "Maar degenen die het meeste lijden onder het beleid zijn de troepen zelf."
Het spotje zal bestaan uit video-interviews met soldaten en hun familieleden, die zich uitspreken tegen de oorlog. De reclame moet in de komende weken te zien zijn.
Stone verwerkte zijn ervaringen in Vietnam in de filmklassieker 'Platoon'. In 'Born on the fourth of july' komt het lot van oorlogsveteranen aan bod.
(Bron)
UWV waarschuwt voor ruim half miljoen werklozen

AMSTERDAM - Ruim een half miljoen langdurig werklozen en mensen met een ziekte of handicap hebben de komende vier jaar veel hulp nodig om uit de uitkering aan werk te komen. Driekwart van hen zal zelfs zeer moeilijk te bemiddelen zijn. Dat heeft uitkeringsinstituut UWV vrijdag bekendgemaakt.
Het UWV heeft deze analyse gemaakt naar aanleiding van de afspraak in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie om meer mensen het werk te krijgen. Daarbij zet het kabinet voor een belangrijk deel in op de onderkant van de arbeidsmarkt.
Maar het uitkeringsinstituut waarschuwt dat de re-integratie van mensen met een grote afstand op de arbeidsmarkt veel inspanningen vereist.
(Bron)

Goh.
Cafeïnezeep voor gehaaste werkers

LONDEN - Gehaaste werknemers die 's ochtends geen tijd hebben om koffie te zetten, kunnen nu ook tijdens het douchen de nodige dosis cafeïne binnen krijgen via een speciale cafeïnehoudende zeep.
Dit meldde de Britse krant The Guardian vrijdag. De speciale zeep, genaamd Shower Shock, produceert tijdens een douchebeurt van vijf minuten het cafeïne-equivalent van twee kopjes koffie.
De powerzeep is te koop via internet en kost 3,50 pond (5,15 euro).
(Bron)
Aantal besmette teken neemt sterk toe

WAGENINGEN - Het aantal teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie neemt sterk toe. Een beet van een besmette teek kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, die bij onvoldoende behandeling tot artritis en neurologische klachten leidt.
Dat blijkt uit een landelijk onderzoek, waarmee de Wageningen Universiteit een jaar geleden is gestart. Een vrijdag gepresenteerde tussenstand van het onderzoek toont aan dat een kwart tot de helft van de teken de besmettelijke bacterie bij zich draagt.
Teken worden behalve in de bossen ook opmerkelijk vaak in tuinen aangetroffen. Vooral uit Schouwen-Duiveland, Amsterdam, Ede en Apeldoorn hebben de onderzoekers veel meldingen binnengekregen.
Voor het onderzoek hebben vrijwilligers op 25 locaties maandelijks teken gevangen. Daarnaast kunnen mensen op www.natuurkalender.nl tekenbeten melden. Gebleken is dat het aantal besmette teken in Nederland veel hoger is dan in de rest van Europa. De Wageningse wetenschappers kunnen de alarmerende cijfers nog niet afdoende verklaren.
Op middelbare leeftijd, tussen de 45 en 65 jaar, lopen mensen de meeste kans op een tekenbeet, blijkt uit het onderzoek. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat wandelen en tuinieren, twee geliefde bezigheden onder deze leeftijdsgroep, het meeste risico opleveren. Jongeren tussen de 17 en 25 jaar worden het minst vaak gebeten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nieuw voorlichtingsmateriaal over bescherming tegen tekenbeten en het voorkomen van de ziekte van Lyme ontwikkeld, dat bij de plaatselijke GGD's te krijgen is. Ook start een speciale kindercampagne. Wandelaars, tuiniers en spelende kinderen zouden zich in elk geval telkens goed moeten controleren op teken op de blote huid. Bij tijdige ontdekking is er een goede behandeling met anitibiotica.
Het Wageningse onderzoek loopt nog tot eind dit jaar. Ook starten nieuwe onderzoeken naar effecten van preventie en de mogelijke oorzaken voor de tekenuitbarsting.
Dat zou te maken kunnen hebben met de aanplant van steeds meer recreatiebos, het veranderende klimaat of de groeiende wildstand. Teken groeien namelijk op wilde zwijnen, reeën en grote grazers en verplaatsen zich daarna via kleinere dieren als egels en muizen.
(Bron)
Duizenden ondertekenen manifest schoonheidsmoraal

AMSTERDAM - Ruim 2000 mensen hebben op internet een manifest ondertekend waarin de huidige schoonheidsmoraal wordt veroordeeld.
"Wij willen afrekenen met het idee dat vrouwelijkheid enkel gedefinieërd wordt door schoonheid. Normaal moet weer normaal worden, het extreme is niet de norm", zo staat in de verklaring die is opgesteld door documentairemaakster Sunny Bergman, filosofe Stine Jensen en een aantal journalistes.
Het manifest staat sinds dinsdag op internet. Volgens de opstellers is gewoon mooi, mooi genoeg. "Benen zonder cellulitis, zonder zichtbare adertjes, pronte borsten, ronde maar toch strakke billen, zwoele lippen en een Playboypoes: vrouwen die er zo uitzien representeren niet de werkelijkheid en dus moeten we er niet massaal op willen lijken."
Sunny Bergman maakte de documentaire Beperkt Houdbaar. De documentaire, onlangs op televisie, leidde tot veel discussie. De film laat zien hoe meiden en jonge vrouwen zich laten leiden door het schoonheidsideaal.
De opstellers van het manifest gaan actie ondernemen als blijkt dat er een serieuze klacht tegen een producent van cosmetische producten of een tijdschrift mogelijk is.
"De actie kan ludiek zijn in de vorm van een virtuele rechtszaak, het publiekelijk aanbieden van de brieven aan de betreffende producent, maar zelfs een echte rechtszaak behoort tot de mogelijkheden", zo staat te lezen op www.beperkthoudbaar.info.
Inmiddels heeft een aantal prominente Nederlanders onder wie Cisca Dresselhuys, Renate Dorrestijn, Staf Depla, Mirjam Sterk en Filemon Wesselink het pamflet ondertekend.
(Bron)
Liposuctiedode woog 54 kilo

AMSTERDAM - De 21-jarige vrouw die deze week na een liposuctiebehandeling in een Utrechtse privékliniek overleed, woog 54 kilo. Dat heeft haar vriend gezegd tegen De Telegraaf. De vrouw was volgens haar vriend een "gezonde, sportieve meid, die vijf keer in de week sportte."
De vrouw, een Amsterdamse, was echter niet tevreden met haar uiterlijk en liet, geïnspireerd door tv-programma's als 'Extreme Make Over' en 'Make Me Beautiful', vet wegzuigen en haar borsten corrigeren.
De Amsterdamse werd maandag behandeld in privékliniek Medisch Centrum Biltstraat. Het centrum zou operatieruimte hebben verhuurd aan Aestheticare, het bedrijf dat de operatie verrichtte.
De oorzaak van het overlijden is nog steeds niet duidelijk. "We horen pas over een paar weken wat er precies is gebeurd", aldus de vriend van het slachtoffer.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Aestheticare geadviseerd operaties te staken zolang het onderzoek nog niet is afgerond. Volgens de voorlichter heeft de IGZ de directeur en plastisch chirurg Edwin van Onselen van de kliniek voorgehouden of het niet verstandiger is voor hem en het medische personeel om voorlopig pas op de plaats te maken.
De Inspectie onderzoekt op het moment, net als het Openbaar Ministerie, of er fouten zijn gemaakt. Het onderzoek van de inspectie duurt naar verwachting enkele weken.
Aestheticare heeft vestigingen door het hele land. Het bedrijf was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

donderdag, april 19, 2007

Kom je je bed uit, ben je even later een Tijger kwijt. En jawel:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Dacht u dat het droog was? Als ik hier langs de bermen en veldjes fiets, die zo netjes worden bijgehouden (sja, met dit weer kun je je afvragen hoe slim dat is), droom ik steeds helemaal weg naar... Campinggras :-)
Die uitgedroogde veldjes, vergeeld, verdord, wel weer herlevend als ze de kans kregen, maar toch. De boel hier is nog selectief groen, bepaalde grassen zijn al verdroogd, andere leven nog, de paardebloemen doen het nog, maar je ziet steeds meer kale plekken.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Gemeenteambtenaren klagen over trage digitalisering

AMSTERDAM - De helft van de gemeenteambtenaren vindt het tempo waarin gemeenten digitale diensten invoeren te traag. Hierdoor zou de dienstverlening aan burgers problemen oplopen.
Dat blijkt uit een steekproef van bureau Ernst & Young onder 91 gemeentefunctionarissen.
Ongeveer 52 procent van de respondenten vindt de verantwoordelijkheid voor digitaliseringsprojecten binnen gemeenten onduidelijk geregeld. Verder vindt 55 procent dat digitale diensten te traag worden ingevoerd.
De ondervraagden wijten dit aan slechte interne communicatie en een gebrek aan interne sturing en resultaatgerichtheid. Negen op de tien gemeentefunctionarissen stelt dat de rijksoverheid meer ondersteuning moet bieden bij digitaliseringsprocessen.
Ernst & Young voerde het onderzoek uit bij de 28 Nederlandse gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Het onderzoeksbureau ondervroeg wethouders, directeuren digitale dienstverlening, managers publiekszaken, managers vergunningen en informatiemanagers.
Het onderzoek wordt dinsdag bij de opening van de beurs Overheid & ICT in de Jaarbeurs Utrecht gepresenteerd.
(Bron)
Lijkenpikker berooft dode treinpassagier

BERLIJN - Een Duitse man die in een trein in Hamburg een overleden passagier aantrof, heeft het slachtoffer beroofd en daarna net gedaan alsof hij probeerde hem te reanimeren.
Volgens de politie overleed de 32-jarige treinreiziger door natuurlijke oorzaak. Zijn lichaam arriveerde woensdagavond laat op het eindstation in Hamburg, waar de dief instapte.
Hij doorzocht de bezittingen van de dode, nam zijn portefeuille mee en kwam nog een paar keer terug voor andere spullen. Dat bleek uit opnames van bewakingscameria's. Pas toen twee andere passagiers instapten, deed de lijkenpikker alsof hij eerste hulp toepaste.
(Bron)
Meerderheid vindt één paspoort koningin genoeg

HILVERSUM - De koningin van Nederland zou maar één nationaliteit mogen hebben. Zes op de tien Nederlanders vinden dit, zo blijkt donderdag uit een EénVandaag enquête waaraan 24.000 mensen deelnamen.
De uitkomst zou kunnen betekenen dat als prinses Máxima koningin wordt, zij haar Argentijnse paspoort moet inleveren. Nu heeft zij naast de Nederlandse nationaliteit ook nog de Argentijnse.
De prinses blijft wel het populairste lid van het koninklijk huis. Ruim een kwart van de ondervraagden (26 procent) vindt haar het leukst , gevolgd door koningin Beatrix (16 procent) en kroonprins Willem-Alexander (15 procent).
Nederland zou volgens de ondervraagden een monarchie moeten blijven (73 procent). In Willem-Alexander hebben de meesten ook veel vertrouwen (60 procent).
Hij zou zijn moeder binnen vijf jaar moeten opvolgen. Ondanks het vertrouwen wil een derde van de ondervraagden dat de toekomstige koning alleen ceremoniële taken vervult. Vrijdag 27 april wordt Willem-Alexander veertig jaar.
(Bron)

Volgens mij kun je de Argentijnse nationaliteit niet 'inleveren', en zullen we het eens hebben over de dubbele nationaliteit van Beatrix? Want dat wordt wel angstvallig verzwegen.
Criminaliteit neemt af

DEN HAAG - Over de hele linie gezien was er in 2006 minder criminaliteit dan de jaren daarvoor. In het geval van geweldszaken ziet het Openbaar Ministerie (OM) echter een stijgende lijn, meldde het college van procureurs-generaal donderdag.
De samenleving pikt huiselijk en eergerelateerd geweld niet meer, aldus het OM. Gevolg is dat mensen sneller aangifte doen dan voorheen.
Het aantal rechtbankzaken dat om geweld draaide steeg vorig jaar met 2000 vergeleken met 2005. In totaal bracht het OM in 2006 54.700 rechtbankzaken aan die met geweld te maken hadden.
Opmerkelijk genoeg daalde het aantal diefstallen met geweld met 20 procent, het aantal overvallen op pompstations en winkels zelfs met 30 procent. "Een spectaculaire daling", noemde voorzitter Harm Brouwer van het college van PG's dit.
De groei van de hoeveelheid geweldszaken zit 'm derhalve vooral in het 'persoonlijke' geweld, zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld.
Brouwer benadrukte dat dit niet betekent dat méér geweld in de samenleving voorkomt. Het is alleen zichtbaarder geworden doordat meer mensen er melding van maken.
De afgelopen jaren zijn delicten als woninginbraken, diefstallen en overvallen (vermogenscriminaliteit) minder vaak gepleegd. Uit politiecijfers en slachtofferenquêtes blijkt volgens justitie dat het "criminaliteitsniveau door de bank genomen lager is dan in de jaren negentig".
Ook de jeugdcriminaliteit lijkt zich na jarenlange stijgingen, enigszins te stabiliseren. Brouwer sprak van een "voorzichtige conclusie" op dit gebied. In 2006 zijn ongeveer 35.500 jeugdzaken ingestroomd, vierhonderd meer dan in 2005. Voorheen was die stijging jaarlijks gemiddeld 2000 zaken.
Gerichte aandacht voor de 'harde kern' van criminele jongerengroepen, strikter toezicht en intensievere begeleiding van jeugdige veelplegers hebben volgens het OM hun vruchten afgeworpen.
(Bron)
NS moderniseert laatste Sprinters

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen investeren nog eens 42 miljoen euro in het moderniseren van de laatste zestig rijtuigen van het type Sprinter. De afgelopen jaren werden al 180 rijtuigen van dit type trein voorzien van een nieuw interieur.
NS is tevreden over het resultaat van de eerdere opknapoperatie en heeft daarom besloten om opnieuw miljoenen euro's te investeren in de Sprinters. Vanaf maart 2008 kan het spoorwegbedrijf de vernieuwde treinen weer inzetten.
Op dat moment hebben ze gestoffeerde stoelen, ruimere balkons en glazen tussenwanden. De gerenoveerde treinstellen beschikken ook over systemen die reizigers met beeld en geluid op de hoogte brengen van de meest recente reisinformatie.
(Bron)
PvdA wil gevangeniskleding terug bij jeugddetentie

DEN HAAG - Jeugdgevangenissen moeten kunnen voorkomen dat allochtone delinquenten hun machocultuur binnen de muren voortzetten. Dat kan door dure merkkleding en 'blingbling' te verbieden en weer gevangeniskleren in te voeren.
Dat schrijft PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem donderdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.
De woordvoerder integratie vindt dat jeugdgevangenissen een gedisciplineerde, strenge aanpak moeten hanteren voor macho-jongeren die daar gevoelig voor zijn. De PvdA wil dit soort zaken regelen in een wetsvoorstel voor een gerichte aanpak van probleemjongeren, die de Tweede Kamer deze maand behandelt.
Dijsselbloem concludeert dat de jeudzorg en jeugddetentie in hun huidige vorm totaal niet werken, aangezien 70 procent van de jongeren binnen een aantal jaar weer de fout in gaat. Hij bepleit dat rechters bij hun strafbepaling ook rekening houden met de culturele achtergrond van een jonge delinquent.
Voorts wil het Kamerlid de gettovorming in achterbuurten radicaal aanpakken, onder meer met een zero-tolerancebeleid. Ook moeten imams worden ingezet om ontspoorde jongeren weer op het rechte pad te krijgen.
(Bron)
RIP Pieke Dassen.
België lenigt nood Nederlandse gemeente

ALKEMADE - Armlastige inwoners van het Zuid-Hollandse Alkemade krijgen 'noodhulp' uit België. Het gaat om etenswaren, dranken, cosmetica en andere artikelen die van reizigers op het vliegveld Zaventem bij Brussel in beslag zijn genomen.
Dat heeft een woordvoerster van de voedselbank in Alkemade donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
De voedselbank kreeg contact met een op het Belgische vliegveld werkzame Nederlander, naar aanleiding van mediaberichten dat op Schiphol wekelijks grote hoeveelheden van dergelijke spullen worden vernietigd.
De voedselbank kan de goederen komen ophalen. Het gaat om een grote partij van zeker 1500 kilo. De instelling in Alkemade hoopt dat dit andere luchthavens tot voorbeeld dient.
(Bron)
Crematoria worstelen met overgewicht

AMSTERDAM - Het toenemend overgewicht bij de Britse bevolking is een groeiend probleem voor crematoria. Niet alle crematoria hebben ovens waar extra grote lijkkisten in passen, zo meldt de BBC.
Daardoor moeten nabestaanden soms honderden kilometers reizen om een geschikt crematorium te vinden.
Een lijkkist van een meter breed is geen uitzondering meer, zo stelt een Brits overheidsbedrijf. Een normale doodkist is 40 tot 50 centimeter breed.
Volgens het overheidsbedrijf laat dit voorbeeld goed zien dat overgewicht steeds vaker een probleem wordt voor de publieke dienstverlening.
Groot-Brittannië verwacht dat in 2010 eenderde van de bevolking aan overgewicht lijdt.
(Bron)
Chinese dissident sleept Yahoo voor de rechter

AMSTERDAM - Een Chinese dissident en zijn echtgenote hebben volgens de New York Times een rechtszaak aangespannen tegen internetgigant Yahoo. Het bedrijf zou informatie over Wang Xiaoning aan de autoriteiten hebben verstrekt, waarna hij werd veroordeeld tot tien jaar cel.
De man zou artikelen op internet hebben verspreid waarin hij pleitte voor democratische hervormingen en de introductie van een meerpartijenstelsel in de Volksrepubliek. Hij postte de gewraakte berichten in een nieuwsgroep van Yahoo. Het bedrijf bevestigde op verzoek van de autoriteiten dat het e-mailadres aan Xiaoning toebehoorde.
De dissident werd daarop gearresteerd, en zou in afwachting van zijn proces zijn geschopt en geslagen. In 2003 kreeg hij tien jaar gevangenisstraf.
De man, zijn vrouw en enkele medestanders verwijten Yahoo dat het bedrijf heeft meegewerkt aan marteling, en eisen een schadevergoeding en een verbod voor Yahoo om nog gegevens over dissidenten aan de Chinese autoriteiten door te geven.
Internetbedrijven die actief zijn in China krijgen veel kritiek van mensenrechtenactivisten, omdat ze medewerking verlenen aan censuur of de opsporing van tegenstanders van het regime. Google filtert bijvoorbeeld sommige trefwoorden uit zijn zoekresultaten, zoals de termen 'democratie' of 'Falun Gong', een verboden religieuze beweging. Cisco leverde China netwerkapparatuur die het mogelijk maakt om internetverkeer te filteren.
(Bron)
Belastingdienst voert controles op fraudeurs op

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft een nieuw plan ontwikkeld om fraudeurs beter op te sporen en aan te pakken. Daarvoor zijn 700 nieuwe extra medewerkers aangetrokken en opgeleid die 'in het veld' meer gaan controleren op kwaadwillende belastingplichtigen.
Ook komen er door het hele land stop-en-betaalacties van automobilisten die worden herkend als notoire wanbetalers. Dat maakte het ministerie van Financiën donderdag bekend.
Het gaat de fiscus vooral om ondernemers die in verschillende nieuwe branches actief zijn. Het betreft onder meer belwinkels, de vastgoedsector en groothandels.
Ook de snel opkomende wokrestaurants kunnen extra controles verwachten. Voor de extra controles worden de komende jaren nog meer fiscale toezichthouders aangetrokken.
In 2011 zal hun totaalaantal uitkomen op bijna 7000. Dat zijn er ruim 1500 meer dan nu, aldus een woordvoerder van Financiën.
Daarnaast komen er door het hele land acties tegen notoire wanbetalers. De fiscus werkt daarbij samen met de politie en diverse gemeenten. Flitsauto's zullen auto's scannen op openstaande belastingschulden, waarna de politie hen direct van de weg haalt.
De betrokkenen kunnen pas doorrijden nadat de schuld ter plekke is voldaan. Gebeurt dat niet, dan wordt de auto in beslag genomen.
Staatssecretaris Kees de Jager van Financiën stelt dat de acties niet alleen geld zullen opleveren. Het is ook belangrijk mogelijke fraudeurs verder te ontmoedigen.
Fraude binnen bedrijven wordt vaak gepleegd door hogere managers of leden van raden van bestuur. Het gaat dan voornamelijk om oudere, mannelijke werknemers met een diensttijd van meer dan twee jaar. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau KPMG.
In ongeveer de helft van de gevallen houdt de onderneming de fraude binnenskamers. In slechts 15 procent van de fraudegevallen wordt een beperkte groep mensen ingelicht zoals de raad van bestuur en het hogere management.
(Bron)
Zwarte kat legt verkeer Westerscheldetunnel plat

HOEK - Een zwarte kat heeft donderdag een korte verkeersstremming veroorzaakt in de Westerscheldetunnel. Het dier maakte een wandeling in de tunnel, waarop de bewaking besloot de weg af te sluiten. Dat liet een politiewoordvoerder weten.
De politie kon de kat vrij snel vangen en buiten de tunnel vrijlaten. Omdat de wandeling kort na middernacht in de oostbuis van de tunnel plaatsvond, moest slechts een gering aantal voertuigen voor de slagbomen wachten tot de weg werd vrijgegeven.
(Bron)

Beetje jammer dat het niet op vrijdag de dertiende was...

woensdag, april 18, 2007

Vakbond dreigt met acties in busvervoer

UTRECHT - De vakbond FNV Bondgenoten dreigt met acties in het openbaar busvervoer uit onvrede over het vastgelopen cao-overleg. De vakbond heeft de werkgevers een ultimatum gesteld, dat vrijdagmiddag om 12.00 uur afloopt. Dat maakte de vakbond woensdag bekend.
Als de werkgevers bij hun oude standpunt blijven, volgen komende maandag (23 april) de eerste acties.
Tot en met zondag 29 april rijden er tussen 09.00 uur en 16.00 uur en na 19.00 uur geen bussen van Arriva, Connexxion en Veolia.
In de spitsuren, voor 09.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur, rijden wel bussen, maar wordt er niet gecontroleerd op vervoersbewijzen.
"FNV Bondgenoten betreurt het dat het tot acties moet komen. Over zaken als de hoogte van de loonsverhoging, afspraken over arbeidsongeschiktheid en vooral de concurrentie op arbeidsvoorwaarden liggen de partijen mijlenver uit elkaar", motiveert de vakbond de keuze voor acties als middel om de cao-onderhandelingen weer op gang te krijgen.
Bestuurder Janny Koppens noemt de looneis van 3 procent "heel redelijk". Volgens haar hebben de ongeveer 12.000 buschauffeurs die vallen onder de cao openbaar vervoer, de afgelopen vijf jaar koopkracht ingeleverd.
"Daarnaast willen we naar één cao toe voor het hele openbaar vervoer. Maar daar willen ze niet aan", aldus Koppens.
De vakbondbestuurster stelt dat het caoconflict een direct gevolg is van de marktwerking in het openbaar vervoer. "De vervoerders schrijven zo laag mogelijk in op concessies, want de overheid kiest de goedkoopste", legt Koppens uit.
"De winnaar van de aanbesteding moet vervolgens die lage prijs ergens terugverdienen en dat is bij de arbeidsvoorwaarden van de chauffeur."
(Bron)
Vrouw overlijdt na liposuctie

UTRECHT - Een 21-jarige vrouw is dinsdag na een plastisch-chirurgische ingreep in Utrecht om het leven gekomen. Ze onderging volgens de koepelorganisatie van privéklinieken ZKN, een liposuctiebehandeling waarbij overtollig vet bij buik en/of bovenbenen wordt weggezogen.
De oorzaak van het overlijden is niet duidelijk. Een liposuctiebehandeling is doorgaans geen gevaarlijke ingreep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt hoe de operatie plotseling levensbedreigend kon worden.
Volgens een woordvoerder van de inspectie werd de vrouw behandeld in privékliniek Medisch Centrum Biltstraat. Het centrum zou operatieruimte hebben verhuurd aan Aestheticare, het bedrijf dat de operatie verrichtte.
De brancheorganisatie zegt het bedrijf niet te kennen. Het Medisch Centrum Bilthoven is lid van brancheorganisatie ZKN.
Wegens de complicaties was het nodig de vrouw over te brengen naar het Universitiar Medisch Centrum Utrecht. Daar overleed zij kort na aankomst. Het ziekenhuis meldde het incident bij de inspectie.
Privéklinieken schieten de laatste jaren uit de grond. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2004 in een rapport dat de kwaliteit van de klinieken sterk verschilt.
Bij ongeveer de helft was volgens de inspectie niet duidelijk of artsen de juiste diploma's hadden voor de behandelingen die ze uitvoerden.
Daarbij was het slecht gesteld met de hygiëne. Ook ontbraken duidelijke regels voor reanimatie, het toedienen van medicijnen en medische hulp voor noodgevallen buiten kantoortijden.
De brancheorganisatie ZKN probeert via een keurmerk klinieken die slechte kwaliteit leveren uit de markt te duwen. Woordvoerder Thijs Udo hoopt dat verzekeraars alleen nog contracten afsluiten met bedrijven die een keurmerk hebben gekregen via de ZKN.
(Bron)
Helft Nederlanders onbekend met beveiliging pc

AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders is niet bekend met de mogelijkheden van computerbeveiliging. Toch vindt 94 procent de beveiliging belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van internetprovider Tiscali.
Nederlanders vinden het belangrijk om veilig het internet te bezoeken maar verdiepen zich liever niet in de mogelijkheden, stellen de onderzoekers. Ongeveer vijftien procent geeft aan goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen rond internet en veiligheid.
Ruim de helft van de Nederlanders zegt de gevolgen van onveilig internetten te kennen, zoals het verlies van bestanden en het gevaar dat persoonlijke gegevens op straat kunnen belanden. De belangrijkste redenen voor de ondervraagden om de computer te beveiligen zijn de bescherming tegen virussen, veilig kunnen internetbankieren en de bescherming van persoonlijke gegevens.
Onderzoek van Tiscali met een klantenpanel en onderzoek van de Consumentenbond toonde vorig jaar al aan dat mensen niet weten hoe ze met internetbeveiliging moeten omgaan. De internetaanbieder wilde TNS NIPO laten uitzoeken wat mensen wel wisten over onveilig internetten en hoe ze daar mee omgaan.
Tiscali lanceerde woensdag in de Rembrandttoren in Amsterdam de website veiliginternettendoejezo.nl. Daarmee moeten mensen inzicht krijgen in hun persoonlijke veiligheidssituatie. Bovendien kunnen ze advies krijgen over passende beveiligingsmogelijkheden voor de computer.
(Bron)

Wel een vreemde test daar. Vragen of je weleens dingen downloadt, online games speelt, een spamfilter hebt, en dan komt er als resultaat uit: "Een veel voorkomend gevolg van onveilig internetten is een trage computer. Dit is niet direct schadelijk, maar wel erg hinderlijk! Op basis van jouw antwoorden op de vragen blijkt dat jij 34% kans hebt op een trage computer. Je loopt een risico."
Ja, als je comp vol zooi zit, kan ie traag worden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Hier wordt gewoon gedacht: oh, internet vaak, hm, zal wel niet zo safe zijn.
Maar als ik nou een abonnement neem op Tiscali anti-spam...
Sudan smokkelt wapens naar Darfur

NEW YORK - De Sudanese regering brengt met militaire vliegtuigen in de kleuren van de Verenigde Naties wapens en zware militaire uitrustingen de crisisregio Darfur binnen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van de VN, meldde The New York Times woensdag.
De regering van Sudan schendt met deze acties de resoluties van de Veiligheidsraad. In het interne VN-rapport komt echter ook naar voren dat de rebellen die tegen de regering vechten de resoluties eveneens met voeten treden.
Het rapport komt van een panel van vijf experts dat belast is met het toezicht op de naleving van de resoluties in Sudan.
Verscheidene landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, dreigen met hardere sancties tegen Sudan als Khartum de VN blijft tegenwerken.
Nu geldt er slechts een wapenembargo en zijn er reisbeperkingen voor leden van het regime. Uit het rapport blijkt nu opnieuw dat het wapenembargo niet wordt nageleefd.
De regering in Khartum bewapent de Janjaweed-milities en stuurt hen aan in de strijd tegen Afrikaanse rebellen in de crisisregio Darfur. Meer dan twee miljoen mensen zijn door het conflict van huis en haard verdreven, ongeveer 200 duizend mensen vonden de dood.
(Bron)
Gloeiend metaal doodt Chinese fabrieksarbeiders

PEKING - Een ongeval met gloeiend heet metaal heeft woensdag ten minste 32 Chinese fabrieksarbeiders het leven gekost.
Een gietvat vol gesmolten metaal tuimelde plotseling naar beneden waardoor de inhoud over de medewerkers van de staalfabriek werd gegoten, meldde het persbureau Xinhua. Twee arbeiders raakten gewond.
Op het moment van het ongeluk hielden twee ploegen net hun werkoverdracht. De oorzaak van het ongeval in de noordoostelijke provincie Liaoning is nog onduidelijk. Het gebied is een centrum van zware industrie.
(Bron)
Test met intelligente rolstoel

BRUSSEL - Een intelligente rolstoel die wordt aangestuurd door hersensignalen van de patiënt. Daarmee heeft de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven de afgelopen maanden geslaagde proeven uitgevoerd.
Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat dergelijke proeven zo succesvol zijn verlopen. De rolstoel bevat ook sensoren die botsingen voorkomen.
De intelligente rolstoel is een oplossing voor mensen die door een gebrekkige handmotoriek niet in staat zijn een rolstoel te besturen met hun handen. De geteste rolstoel vangt door middel van sensoren hersensignalen in het hoofd van de bestuurder op en zet die om in commando's zoals vooruit, links en rechts.
(Bron)
Berlusconi opnieuw betrapt op flirten

ROME - De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zich wederom in de nesten gewerkt. Het Italiaanse roddelblad Oggi heeft foto's gepubliceerd van Berlusconi die vijf jonge vrouwen op een wel zeer informele manier een tour geeft door zijn villa op Sardinië.
Berlusconi dreigt met een aanklacht tegen het roddelblad, meldden Italiaanse media woensdag.
In de fotoreportage 'Berlusconi's harem' wordt hij vereeuwigd met meerdere vrouwen op zijn schoot. Ook loopt Berlusconi hand in hand met twee vrouwen, onder wie een oud-bewoonster van het Italiaanse Big Brother-huis.
De oud-premier lijkt zich daarmee twee keer aan dezelfde steen te hebben gestoten. Enkele maanden geleden schreef zijn vrouw een open brief aan een Italiaanse krant waarin ze haar man publiekelijk een uitbrander gaf voor zijn geflirt met een jongedame op een feest.
(Bron)

Dat zie ik JP nog niet zo snel doen.
'Nucleaire centrale verwijderde organen werknemers'

LONDEN - De Britse regering begint een onderzoek naar beweringen dat bij overleden werknemers van de opwerkingsfabriek van nucleair afval in het Engelse Sellafield, lichaamsdelen zijn verwijderd voor medisch onderzoek. Dat zou zonder medeweten van de familie zijn gebeurd, meldden Britse media woensdag.
Volgens vakbonden zijn in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de organen van zeker zeventig werknemers die aan kanker overleden, in het geheim onderzocht op straling. "Ethisch, moreel en mogelijk juridisch is dat verkeerd", aldus een vakbondswoordvoerder. De minister van Industrie en Handel laat een onafhankelijk onderzoek instellen, zie hij woensdag in het Britse parlement.
Volgens de Britse Nucleaire Groep (BNG), de beheerder van Sellafield, blijkt uit de archieven dat lichaamsdelen wetenschappelijk zijn onderzocht. Maar BNG zegt bewijs te hebben dat dit in vrijwel alle gevallen op een juridisch correcte wijze is gegaan. Slechts in vier gevallen zou er onduidelijkheid zijn. De monsters zijn vanaf de jaren zestig tot begin jaren negentig genomen. Het zou gaan om organen en ook botten.
In 1952 werd in het kader van het Britse kernwapenprogramma nabij het plaatsje Windscale een kerncentrale gebouwd voor de productie van plutonium voor kernwapens. Ondanks een lange reeks ongelukken en vele protesten besloot de regering in 1978 naast de centrale een opwerkingsfabriek voor nucleair afval te bouwen.
Wegens de negatieve publiciteit werd de naam van het complex in 1981 gewijzigd in Sellafield, naar een ander plaatsje in de buurt.
De man die het Sellafield-onderzoek leidt is letselschadeadvocaat Michael Redfern. Hij deed eerder een vergelijkbaar onderzoek naar een schandaal in een ziekenhuis in Liverpool. In 2001 kwam aan het licht dat artsen in ziekenhuis zich jarenlang schuldig hadden gemaakt aan het verwijderen van organen van overleden kinderen zonder de toestemming van de ouders te vragen. Een Nederlandse arts werd een belangrijke rol toegedicht bij de illegale praktijken.
(Bron)
Opta wil zorgplicht internetaanbieders aanscherpen

DEN HAAG - De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) wil de zorgplicht van internetaanbieders voor de veiligheid van consumenten op internet aanscherpen. Dat schrijft de toezichthouder in een brief aan internetaanbieders.
Daarin vraagt Opta de bedrijven mee te denken over de nadere invulling van de wet, die volgens de toezichthouder te vaag is geformuleerd om goed toezicht te kunnen houden.
De waakhond wil specifieke eisen in de wet hebben, waar internetaanbieders als XS4all, KPN en Tiscali zich minimaal aan moeten houden. Zo wil de Opta internetaanbieders verplichten virus- en spamfilters aan te bieden aan klanten voor e-mailverkeer en hen verplichten eindgebruikers te adviseren firewalls te installeren en te gebruiken.
(Bron)
Familie zwartrijdster tuigt conducteurs af

AMSTERDAM - Een 14-jarige zwartrijder heeft maandagavond drie familieleden opgetrommeld om de twee tramconducteurs af te tuigen die haar hadden beboet. De controleurs raakten daarbij gewond, meldt de politie.
De tiener uit Delft werd rond 22.45 uur in Rijswijk betrapt op meerijden zonder geldig vervoersbewijs. Daarop kreeg zij een boete. Het meisje werd agressief. Ze ging tekeer tegen een medepassagier en belde vervolgens een aantal mensen op, vermoedelijk de familieleden. Toen zij tegen de tramdeur begon te schoppen, werd ze uit de tram gezet.
De controleurs stapten bij dezelfde halte uit, om naar de volgende halte te lopen, toen zij werden belaagd door de drie familieleden. De politie heeft het meisje en haar hulptroepen, familieleden van 14 tot 46 jaar, aangehouden.
(Bron)
Ik moet nog een en ander 'opruimen' hier. Opruimen op z'n Hippo's, maar toch. Want morgenochtend komt - als het goed is - de kozijnenman m/v.
We hebben hier nogal eigenaardige ramen. We hebben dubbel glas, maar dan net iets anders. In het slaapkamerraam zit echt dubbelglas, maar in de huiskamer zit gewoon glas in de vier ramen. De truc is dat je alle ramen dichtdoet: dubbel glas!
Theoretisch kun je bijvoorbeeld het linkerbinnenraam en het rechterbuitenraam op een kier zetten - in principe moet je dat vast kunnen zetten (heeft hier nooit gewerkt) en in principe moet je dan toch nog ventilatie hebben (heeft hier - juist).
Het keukenraam is precies zo.
De kozijnen zijn van kunststof. Je kan er een flinke stofzuiger op los laten, maar zodra je het raam openzet, waait er toch van alles in die gleufjes.
De handgreepjes, erg klein, zijn ook van kunststof. Dat spul wordt hard en bros (ontsnapte weekmakers?) en breekt af als je het raam open probeert te schuiven in dat stroeve kozijn. Gevolg: een lelijke haal in je handen, een onbruikbare raamgreep, en dan laat je het raam voortaan maar verder dicht, of op een kier.

Hoe dan ook, de woningbouwvereniging stuurt eens per jaar iemand langs daarvoor. Iemand met een hele sterke ministofzuiger en en een enorme voorraad greepjes.
Of we dan wel even de vensterbank willen leeghalen (geen punt). Maar dan lijkt het me zomaar dat z/hij ook wel bij dat andere raam wil, in de keuken. Misschien is het dan wel enigszins handig als ik die afwas ehm... Doe? Wegmoffel?
Vroeger was het heel gewoon dat een vrouw die ging trouwen, ontslag nam dan wel kreeg.
Blijkbaar is dat veranderd, en krijg je nu in sommige gevallen een huwelijksaanzoek bij je ontslag.

maandag, april 16, 2007

Youtube verwijdert video's zonder controle

AMSTERDAM - Een vijftienjarige Australiër heeft Youtube weten over te halen om meer dan tweehonderd video's te verwijderen. Hij deed zich voor als vertegenwoordiger van de Australische omroep en klaagde over auteursrechtschending.
De vijftienjarige puber stuurde Youtube een brief, waarin hij beweerde de eigenaar te zijn van de rechten op zo'n tweehonderd filmpjes, voornamelijk van de populaire tv-serie The Chaser's War on Everything. Hij zei te spreken namens het bedrijf 'Loop Australia' en noemde ABC de 'Australian Broddcasting Corperation'. Bij zijn contactgegevens vulde de jongen een Hotmailadres in.
Volgens de Sydney Morning Herald deed Youtube geen enkele moeite om de beweringen van de jongen te controleren. De omroep ABC nam zelf contact op met de populaire videosite nadat de filmpjes waren gewist.
ABC stimuleert gebruikers juist om filmpjes van zijn uitzendingen op Youtube te posten. Zo hoopt de omroep meer aandacht voor de programma's te krijgen. De jongen heeft ABC inmiddels zijn excuses aangeboden.
In het verleden bleek al dat veel internetbedrijven vaak zonder enige controle aan auteursrechtelijke claims tegemoet komen. Een groot aantal Nederlandse internetproviders verwijderde desgevraagd zonder morren die fragmenten uit Multatuli's Max Havelaar publiceerden, hoewel daarop helemaal geen rechten berusten.
(Bron)
Autodief maakt brokken

WELLINGTON - Een autodief in Nieuw-Zeeland heeft binnen een uur drie gestolen voertuigen in de prak gereden. De politie kon hem na het derde ongeluk arresteren.
De 23-jarige dief knalde met zijn eerste gejatte auto tegen een woning, waarop hij zich uit de voeten maakte. Vervolgens probeerde hij met een limousine weg te komen, maar daarmee ramde hij een brievenbus.
Met een kleine vrachtauto tenslotte raasde hij door een afgesloten poort richting afgrond. De wagen viel 8 meter, de onfortuinlijke dief raakte lichtgewond.
(Bron)
'ADSL minder snel dan beloofd'

AMSTERDAM - Snelle ADSL-abonnementen halen de beloofde snelheid nog vaak niet. Dat concluderen vaktijdschriften Computer Idee en PCM uit een onderzoek naar de vijftien grootste internetaanbieders van Nederland.
Ruim vijf van de in totaal zeven miljoen huishoudens in Nederland hebben een snelle verbinding met internet. Bekende voorbeelden van breedband, dat dient als vervanging van de oude modem, zijn ADSL en de kabel.
Vooral bij de snellere ADSL-varianten worden de beloofde snelheden bij lange na niet gehaald, stellen de onderzoekers. Orange en Tele2 scoren het slechtst. Casema scoort qua snelheid 'voorbeeldig', zo schrijven de tijdschriften.
Zo'n 3500 lezers deden mee aan het onderzoek. Daarnaast verrichtte internetonderzoeker iPing bijna 900 duizend metingen naar de downloadsnelheid. Ook onderzoeker Internetten.nl droeg bij aan de resultaten, onder meer met gegevens van abonnementen.
(Bron)

Niet echt nieuws...
PvdA-college staat nieuwe weigerambtenaar toe

ACHTKARSPELEN - De gemeente Achtkarspelen heeft sinds maandag een nieuwe weigerambtenaar in dienst. ChristenUnie-wethouder Pieter van der Veen heeft bij zijn installatie aangegeven gewetensbezwaren te hebben tegen het sluiten van homohuwelijken.
Zijn standpunt druist in tegen een motie van de gemeenteraad, die voorschreef dat alle toekomstige ambtenaren alle huwelijken moeten sluiten.
Alle oppositiepartijen en de PvdA steunden drie weken geleden die motie. Na aandringen van coalitiegenoten CDA en ChristenUnie ging de PvdA-fractie maandag echter alsnog akkoord met een alternatieve motie. Hierin staat dat er ruimte moet zijn om rekening te houden met de persoonlijke voorkeur van de trouwambtenaren.
(Bron)

Slappe hap.
(En wat zou er gebeuren als er een moslim-wethouder hetzelfde weigert?)
Doden door schietpartij op universiteit Virginia

BLACKSBURG - Zeker twintig mensen zijn maandag om het leven gekomen door een schietpartij in een gebouw van de technische universiteit in de Amerikaanse staat Virginia.
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er 22 doden te betreuren, onder wie de schutter. Het is onduidelijk of de dader door de politie is neergeschoten of de hand aan zichzelf heeft geslagen. Er zouden 28 gewonden zijn.
Volgens een woordvoerder van de politie begonnen de gewelddadigheden in een woongebouw op de campus. Daar zou zeker één persoon zijn gedood. Twee uur later richtte de dader een bloedbad aan in de zogeheten Norris Hall, waar zich een aantal klaslokalen bevinden.
Volgens de woordvoerder is het niet duidelijk of de dader een student was. Zeker is dat een aantal slachtoffers op Virginia Tech studeerde en enkelen in klaslokalen zijn doodgeschoten.
De rector van de universiteit, Charles Steger, sprak van "een tragedie met monumentale proporties".
Onder studenten van de technische universiteit van Virginia heerste maandag grote paniek. Sommige studenten in het gebouw sloten zichzelf op in hun kamers en zaten op de grond om onzichtbaar te zijn vanaf de straat. Andere studenten meldden dat ze op internet probeerden te ontdekken wat er aan de hand was.
In het lesgebouw Norris Hall, waar de meeste slachtoffers vielen, probeerden studenten wanhopig te vluchten. Zeker één persoon raakte gewond toen hij uit een raam sprong.
De Amerikaanse president George Bush heeft maandag zijn afgrijzen uitgesproken over de schietpartij. Bush was "met afschuw vervuld", liet zijn woordvoerder weten.
(Bron)
TT 109 48% slaapt slecht door geldzorgen

Van de Nederlanders slaapt 48 procent slecht omdat ze geldnood hebben. Dat zegt staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij baseert zich op een representatieve steekproef onder duizend mensen.
In Nederland hebben 100.000 tot 160.000 mensen een grote betalingsachterstand omdat ze onverantwoord veel geld hebben geleend. Daardoor kunnen ze geen water, gas, licht en hypotheek meer betalen.
De overheid is vandaag de campagne 'Blijf Positief' begonnen om daaraan een eind te maken. Zo worden op de site www.blijfpositief.nl tips gegeven om uit de schulden te blijven.
Wassenaar heeft meeste rijke wijken

AMSTERDAM - Van de twintig rijkste buurten in Nederland lagen er in 2004 vier in Wassenaar, drie in Bussum en drie in Den Haag. De rijkste buurt van Nederland was De Kieviet in Wassenaar, gevolgd door Westbroekpark in Den Haag en Villaparken in Hilversum. In De Kieviet lag het gemiddelde inkomen ruim boven de zestigduizend euro.
Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat ruim zesduizend woonbuurten vergeleek op inkomensniveau in 2004. Het gemiddelde inkomen van Nederlandse huishoudens lag in 2004 net iets boven de twintigduizend euro.
Van de honderd minst welvarende buurten liggen er ruim vijftig in het noorden en oosten van het land, bijna veertig in het westen. Den Haag voert de lijst aan met elf arme buurten, gevolgd door Leeuwarden met tien buurten van lage inkomens. Rotterdam telt negen arme buurten. Vierde staat Almelo met acht buurten, daarna volgen Arnhem, Dordrecht, Hoogezand-Sappemeer en Enschede.
Vrijheidswijk-West in Leeuwarden is met een gemiddeld inkomen van 11,5 duizend euro het minst welvarend van heel Nederland. Daarna volgen Plan-Zuid in Harlingen en Kerkelanden in Almelo met inkomens rond de 12,5 duizend euro.
Den Haag is de stad met de grootste welvaartscontrasten. Buurten met 'zeer lage' inkomens zijn geconcentreerd in de wijken Schildersbuurt en Transvaalkwartier. Zeer rijke buurten zijn te vinden in de wijken Benoordenhout en Westbroekpark en Duttendel, meldt het CBS.
(Bron)
Oostzee sterft langzaam

EKENAS - Het leven verdwijnt langzaam maar zeker uit de Oostzee, de baai tussen Finland, Zweden en Polen. Door gebrek aan vers oceaanwater wordt het water steeds troebeler.
Kilometerslange slierten van giftige blauwgroene algen verstikken er de flora en fauna. Honderden vierkante kilometers zijn al ecologisch dood.
Kabeljauw is al zeldzaam geworden en van de haring worden alleen nog hele dunne exemplaren gevonden, merkt Marko Reinikainen, manager van het zoölogisch station Tvärminne in de Finse kustplaats Ekenas, op tijdens een ontmoeting met de internationale pers.
"Belangrijke oorzaak is dat bij Denemarken er steeds minder vers water de Oostzee instroomt", zegt de expert. "De toegang bij Denemarken wordt steeds ondieper, omdat de bodem er langzaam stijgt. De aarde herstelt hier nog van de eeuwenlange druk van de twee kilometer dikke sneeuwlaag uit de IJstijd".
(Bron)
Zwollenaar zwaargewond bij ontploffing speedboot

AMSTERDAM - Een 42-jarige man uit Zwolle is zondagmiddag zwaargewond geraakt toen zijn nieuwe speedboot ontplofte. Toen hij wilde starten, explodeerde de motor.
De Zwollenaar sprong direct in het water om de ernstige brandwonden aan zijn handen en onderarmen af te koelen, laat de politie maandag weten.
Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. De brandweer heeft de brandende speedboot geblust.
Het incident gebeurde rond 16.30 uur aan de Holtenbroekerdijk.
(Bron)

Ik heb het niet zo op die speedboters, maar dit was in elk geval een slimmerd.
Optreden in Pauw & Witteman kost Jan Wolkers opdracht

HILVERSUM - Een optreden in het tv-programma Pauw & Witteman heeft kunstenaar Jan Wolkers een opdracht ter waarde van 80.000 euro gekost.
De gemeente Noordoostpolder heeft Wolkers laten weten een ander te zoeken voor een beeld dat in Emmeloord zou komen. Dat schrijft Paul Witteman in zijn column in VARA TV Magazine die deze week verschijnt.
Jan Wolkers, zijn vrouw en hun zoons waren donderdag 22 maart te gast in het tv-programma. Jeroen Pauw las een "pikant fragment" voor uit een dagboek van de kunstenaar uit 1974.
Korte tijd later liet, zo schrijft Witteman, de gemeente Noordoostpolder weten de besprekingen over de opdracht stop te zetten. Aan Wolkers was gevraagd een beeld te maken voor de binnenscheepvaart.
(Bron)

Wat een u-weet-wel-smoes. Willen ze beweren dat ze niet wisten dat Wolkers zulk materiaal heeft geschreven? En wat heeft dat trouwens te maken met zijn beeldhouwvaardigheden?
Bermbranden stremmen treinverkeer in Gelderland

AMSTERDAM - Door bermbranden rijden maandag op een aantal sporen in Gelderland geen treinen. Dat laat ProRail weten. De brandweer is volgens de spoorbeheerder onderweg.
Tussen Driebergen-Zeist en Veenendaal West rijden door de branden en de grote rookontwikkeling geen treinen. Ook tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen is geen treinverkeer mogelijk.
Daardoor rijden maandagmiddag geen treinen tussen Utrecht en Arnhem en Nijmegen.
Ook het autoverkeer moet rekening houden met vertraging. Tussen Maarsbergen en Driebergen staat vier kilometer file.
Wanneer de problemen zijn opgelost, weet een woordvoerder van ProRail niet. Reizigers wacht een vertraging van meer dan een uur. Reizigers die vanuit Utrecht naar Arnhem of Nijmegen gaan, moeten via Den Bosch reizen.
De branden komen volgens de woordvoerder door de droogte. Vonkjes van remmende goederentreinen springen op de droge begroeiing, die daardoor in brand vliegt. Voor zover bekend zijn er op andere trajecten nog geen bermbranden uitgebroken.
(Bron)
Dolle haas belaagt Oostenrijkers

LINZ - Een week na Pasen heeft een dolle haas in de Oostenrijkse stad Linz amok gemaakt. Volgens een woordvoerder van de politie vloog het beest een 74-jarige vrouw aan toen zij in de tuin wasgoed stond op te hangen. De haas beet de vrouw in de voet.
De bejaarde wist zich te ontworstelen aan haar belager en een veilig heenkomen te zoeken in huis. De 78-jarige echtgenoot kreeg het vervolgens aan de stok met de knager en moest door de politie worden ontzet. Toen de haas zijn woede vervolgens richtte op de dienders, maakten die met een gericht schot een einde aan het hazenlijk geweld.
Het kadaver van de Linzer haas wordt onderzocht op mogelijke rabiës.
(Bron)

Overigens is een haas geen knaagdier.
Rook Zuid-Amerikaanse bosbranden waait over naar Australië

UTRECHT - De koolmonoxide die tijdens het bosbrandenseizoen boven Australië hangt, is voor een groot deel afkomstig van Zuid-Amerikaanse bosbranden. De giftige stof is overgewaaid, bevestigen metingen met de Nederlands-Duitse satelliet Sciamachy.
Annemieke Gloudemans van het Nederlands ruimteonderzoekinstituut SRON presenteert dit onderzoek volgende week tijdens de internationale Envisat-conferentie in Montreux.
Ook de uitstoot van methaan is via ruimtesensoren te traceren. Metingen van de uitstoot van kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas, hebben nog geen betrouwbare resultaten opgeleverd.
(Bron)

En waar gaat de koolmonoxide van de Australische branden heen?
Verdachte gepakt voor diamantroof ABN Amro

ANTWERPEN - De politie heeft een verdachte opgepakt van de grote diamantroof bij de Antwerpse ABN Amro op 5 maart. Een inbreker kon toen ongestoord 21 miljoen euro aan diamanten meenemen uit de kluizen, nadat hij het vertrouwen had gewonnen van het bankpersoneel.
Na een tip uit de Verenigde Staten is verdachte Eliser M. (47) recent in de kraag gevat in Duitsland, meldde een woordvoerster van de Antwerpse justitie maandag. België vraagt Duitsland om uitlevering.
Hoofdverdachte Yehuda M. (55) is nog op vrije voeten. Hij ging na de kraak vermoedelijk naar Israël. De buit van totaal 120.000 karaat is nog niet teruggevonden.
Justitie in Antwerpen wilde niet zeggen hoeveel verdachten er zijn en wat hun rolverdeling was.
De verdachten lieten bijna geen sporen na. Ondanks honderden bezoeken aan de bank, waren er geen duidelijke camerabeelden van hen. Eliser maakte echter een foutje. Zijn huurauto bevatte gps, waardoor justitie zijn spoor kon volgen.
De man had onder meer door Nederland en Duitsland gereden en verbleef lange tijd in Frankfurt. Toen hij op het vliegtuig wilde stappen, slaagde de Duitse politie erin hem op te pakken. Eliser weigert elke medewerking aan het onderzoek.
ABN Amro was verzekerd voor de omvangrijke inbraak. De eigenaars van de diamanten worden dan ook vergoed. Voor informatie over de roof is twee miljoen euro tipgeld uitgeloofd. Onduidelijk is of inmiddels geld is betaald.
De ABN Amrobankmedewerker die verantwoordelijk was voor de kluizenruimte heeft inmiddels ontslag genomen.
(Bron)
Dewinter wil 'desnoods asiel in Nederland'

BRUSSEL - Filip Dewinter wil desnoods politiek asiel aanvragen in Nederland als hij in België geen politieke functie meer mag uitoefenen. Hij heeft dat gezegd als protest tegen een wetsvoorstel in België, aldus zijn woordvoerder maandag.
Het Belgisch parlement bespreekt woensdag een voorstel om politici automatisch uit te sluiten van hun functie, zodra ze veroordeeld zijn wegens racisme. Nu kan alleen de rechter zo'n uitsluiting opleggen.
"Dewinter voelt zich aangesproken, omdat tegen hem een zaak loopt", aldus zijn woordvoerder. In een tijdschrift had hij namelijk gezegd bang te zijn van de islam.
Het voorstel volgt op plannen om de subsidie aan het Vlaams Belang stop te zetten en een veroordeling wegens racisme van het voormalige Vlaams Blok. "Als hij in België politiek monddood wordt gemaakt, wil hij desnoods naar Nederland. Daar is kennelijk meer vrijheid van meningsuiting".
(Bron)

Wij willen geen criminele asielzoekers ;p
Portemonnee kwijt na salsadansje

DEN HAAG - Een man is zondag in het centrum van Den Haag zijn portemonnee kwijtgeraakt toen iemand als dank voor een vuurtje een salsadansje met hem wilde doen. Dat laat de politie maandag weten.
De zakkenroller sloeg een hand om zijn middel, waarna het slachtoffer zich losrukte uit deze onvrijwillige omhelzing, zo omschrijft de politie het incident.
Toen de man even later wilde betalen bij een café merkte hij dat zijn portemonnee uit zijn achterzak was verdwenen. De politie spreekt van een originele manier van zakkenrollen.
(Bron)

zondag, april 15, 2007

Spookrijder probeert motoragent omver te rijden

HEERLEN - De politie heeft zaterdag een 39-jarige Franse spookrijder gearresteerd die tijdens zijn kilometerslange rit op de A76 probeerde een politieman omver te rijden.
De Fransman, die onder invloed bleek van cocaïne, wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De man uit Straatsburg reed met zijn busje tegen het verkeer in, in de richting van Geleen naar Aken. Toen een motoragent hem probeerde te stoppen, reed de spookrijder recht op de agent af.
Datzelfde overkwam de politieman ter hoogte van een industrieterrein nog een keer. De man stopte uiteindelijk op de middenberm, waar de motoragent hem uiteindelijk kon inrekenen. Tijdens de achtervolging was een deel van de snelweg afgesloten.
(Bron)
Gebruik van antirimpelcrèmes niet zonder gevaar

Het gebruik van antirimpelcrèmes of faceliftcrèmes draagt een zeker gezondheidsrisico met zich mee, zeggen drie onderzoekers van de medische faculteit van de universiteit van Laval in Canada. Het gaat om de aanwezige chemische toevoeging DMAE in cosmetica zoals crèmes, lippenstift, shampoo, zeep en lotions die een negatief effect hebben op de gezondheid. Het gezondheidsrisico zal niet groot zijn, maar het is niet getest zoals dat bij medicijnen wordt gedaan. "Het is belangrijk dat er nadere studie wordt gedaan naar het effect van de aanwezige chemische stof", zegt François Marceau, docent-onderzoeker van de universiteit.
Hij steunt het idee dat de effecten van chemische toevoegingen in cosmetica moeten worden gekeurd zoals dat ook bij nieuwe medicijnen gebeurt. Volgens Marceau is men geneigd de negatieve effecten op de gezondheid van deze producten niet te willen zien. De onderzoeker zegt ook dat Botoxinjecties beter onderzocht moeten worden door de wetenschap. "Het is een vergif. Het betekent niet dat het niet gebruikt mag worden maar je moet goed weten hoe het gebruikt moet worden. We weten niet wat de effecten zijn voor het gebruik op langere termijn. Het is mogelijk dat toevoeging niet geheel oplost. Het blijft misschien achter in de cellen en we weten nog niet wat daar de consequenties van zijn. Dat is frustrerend", aldus Marceau.
In-vitro-tests wijzen uit dat de crème 25 procent van de cellen doodt na 24 uur dat het is opgedaan. Het effect van DMAE is om de huidcellen als het ware op te blazen om zo rimpels te doen verdwijnen. Ditzelfde goedje wordt gebruikt in lippenstiften om de lippen voller te laten lijken. De conclusies van het onderzoek door Marceau, Guillaume Morisette en Lucie Germain zijn opgenomen in het laatste nummer van British Journal of Dermatology.
(Bron)

Alles dat werkt, heeft bijwerkingen.
Kaketoe broedt chocolade-eieren uit

Engeland heeft er een publiekslieveling bij. In het dierenreservaat van Nuneaton en Warwickshire probeert een verwarde kaketoe al twee weken lang om een kom met met chocolade-eieren uit te broeden.
Kaketoe Pippa ging boven op de eieren zitten toen ze even uit haar kooi werd gelaten. Ze ging recht op de eieren af, klom erop en bleef er op zitten. Volgens G. Crewcock eigenaar van het reservaat denkt Pippa dat de eieren van haar zijn.
Grewcock is niet van plan de 17-jarige vogel bij de eieren weg te lokken. Ze laten haar op de kom zitten totdat ze beseft dat het geen echte eieren zijn. Pippa gedraagt zich tegenover de chocolade heel beschermend. Zo beet de kaketoe een bouwvakker die te dicht in de buurt van de eieren kwam.
(Bron)
Hmm... Verrassing met deze hitte: ik draai de keukenkraan open, en ik krijg nattigheid in m'n gezicht. Nou ligt er een en ander in de gootsteen, dus misschien spettert het water op?
Kraan dicht. Gootsteen leeghalen. Kraan open. En ik zie een compleet straaltje als een minidouche uit de bovenkant van de kraan komen, op de plek van de bocht. Bij nadere inspectie zie ik een bruinig, ingezakt plekje. Doorgeroeste kraan dus.
Dat valt onder de wbv-dingen, dus morgen maar bellen voor een afspraak, en intussen in gedachten houden dat ik m'n vinger op de kraan moet houden als ik 'm opendraai ;-)
Tbs'ers vrezen knieslot

AMSTERDAM - Tbs'ers willen geen knieslot. Dat meldt de Bond van Wetsovertreders (BWO, opgericht in '72, komt op voor gevangenen) zondag. De bond stuurde een vragenlijst naar driehonderd tbs'ers. Alle tbs'ers die hem invulden, zijn tegen het gebruik van het knieslot.
Een kleine meerderheid is tegen elke vorm van extra beveiliging. Een kwart heeft liever dat een beveiliger wordt ingezet. Twintig procent heeft liever een stang in de broek, zoals die nu bij gedetineerden wordt gebruikt.
De gevangenen weten volgens een woordvoerder van de BWO hoe het knieslot werkt doordat justitie eerder informatie naar de inrichtingen heeft gestuurd. De tbs'ers willen het slot volgens een woordvoerder niet vanwege de werking. "Als je je knie tijdens het lopen iets te ver buigt, schiet het al op slot. De stang in de broek is vriendelijker en voorkomt ook dat een tbs'er snel weg kan rennen."
De bond wil met de uitkomsten van het onderzoek naar het ministerie van Justitie, zegt de woordvoerder. "Wij willen dat ze over alternatieven nadenken. Het liefst hebben we een beveiliger en als er echt iets op het lichaam moet, dan liever een stang in de broek."
(Bron)
'Onderwijs in seksuele onthouding werkt niet'

WASHINGTON - Kinderen die seksuele onthouding voor het huwelijk kregen onderwezen, hebben in hun tienerjaren net zo vroeg seks als leerlingen die dat soort onderwijs niet genoten. Dat blijkt uit een groot onderzoek in vier Amerikaanse staten.
Washington heeft de afgelopen jaren jaarlijks 87,5 miljoen dollar uitgetrokken voor onderwijsprogramma's waarin seksuele onthouding wordt aangeprezen.
Het onderzoek onder 2000 tieners in Florida, Wisconsin, Mississippi en Virginia is uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse Congres, maar de bevindingen zijn dit weekeinde naar buiten gebracht door lobbygroeperingen en een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden.
De leeftijd waarop de tieners voor het eerst seksueel contact hadden was gelijk voor zowel de groep die op eerdere leeftijd informatie over onthouding tot het huwelijk had gekregen als voor kinderen die daar niks van hadden meegekregen. Beide groepen hadden voor het eerst seks toen ze gemiddeld 14,9 jaar oud waren.
Ook het gebruik van voorbehoedsmiddelen is in beide groepen gelijk. Ruim een kwart zei seks te hebben gehad en altijd een condoom te hebben gebruikt.
17 procent zou dat slechts af en toe hebben gedaan en vier procent deed het altijd zonder condoom. De gemiddelde leeftijd van de tieners die aan het onderzoek meededen was 16,5 jaar. Van hen zei 25 procent seks te hebben gehad met drie of meer partners.
(Bron)
Treinverkeer rond Hilversum plat door aanrijding

HILVERSUM - Het treinverkeer tussen Amersfoort en Amsterdam heeft zondag bijna de hele ochtend plat gelegen door een aanrijding op een spoorwegovergang in Hilversum.
Een fietser kwam daarbij om het leven. Het spoor is rond 11.15 uur vrijgegeven, waarna het treinverkeer weer op gang kwam. Dat meldt spoorbeheerder ProRail.
Op de alternatieve route, via Utrecht, rijden dit weekeinde geen treinen. Daar vinden dit weekeinde werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers liepen tot anderhalf uur vertraging op. Mensen uit het oosten en het noorden van het land die op weg waren naar Schiphol namen taxi's.
De aanrijding vond even voor 09.00 uur plaats op een spoorwegovergang bij de Noorderweg. Het slachtoffer werd geraakt door een intercity uit Hilversum die naar Naarden-Bussum reed en overleed ter plaatse.
(Bron)
Palestijnse groep meldt executie Britse journalist

GAZA-STAD - Een Palestijnse organisatie heeft zondag gezegd dat ze de Britse journalist Alan Johnston, die vorige maand werd ontvoerd, heeft vermoord. De groep presenteerde zich in een verklaring als al-Tawhid al-Jihad.
De groepering stelde dat er in de media heel veel aandacht is voor het lot van de ontvoerde Johnston, maar dat over de situatie van Palestijnen in Israëlische gevangenissen weinig wordt gemeld.
Volgens al-Tawhid al-Jihad hebben Groot-Brittannië en de Palestijnse regering zich onvoldoende ingespannen om de vrijlating van gevangen Palestijnen te bewerkstelligen. De organisatie liet weten dat ze op een later tijdstip een videoband van de moord op Johnston zal vrijgeven.
(Bron)

Vooropgesteld dat dit bericht klopt: wat ontzettend stoer. Je bent boos over het beleid van een land, dus je maakt een journalist van een ander land af. Dat zal helpen. De vrede zal nu wel snel uitbreken.
Man ontsnapt met heli uit gevangenis bij Luik

LUIK - Uit de gevangenis van Lantin bij Luik is zondag een gevangene op spectaculaire wijze met een helikopter ontsnapt. Twee mannen gijzelden in Sint Truiden de piloot en de instructeur van een helikopter om naar de gevangenis te vliegen. Ze bedreigden de piloot en instructeur met granaten.
De helikopter landde op de binnenplaats van de gevangenis van Lantin, waar een gedetineerde in het toestel stapte.
Na de vlucht uit de gevangenis werd de piloot gedwongen de helikopter een halve kilometer verderop weer aan de grond te zetten. De gedetineerde en zijn kompanen vluchtten daarna in een gereedstaande auto.
De ontsnapte gevangene zat in voorarrest voor twee diefstallen en verkrachting. Volgens juridische bronnen is de gevangene al eerder uit een gevangenis ontsnapt. Hij zou de Franse nationaliteit hebben.
(Bron)
'Hoge bloeddruk komt uit de hersenen'

LONDEN - De hersenen en niet het hart vormen de boosdoener die hoge bloeddruk veroorzaakt. Dit stellen wetenschappers in een zondag in Engeland gepubliceerd onderzoeksrapport.
Professor Julian Paton van de universiteit van Bristol hoopt dat de nieuwe kijk op hoge bloeddruk leidt tot betere behandelingsmogelijkheden.
Hypertensie of verhoogde bloeddruk kan onder meer leiden tot hartkwalen en beroertes. Hoge bloeddruk wordt eerder veroorzaakt door ontstekingen in de bloedvaten in de hersenen dan in het hart, volgens de Britse onderzoekers.
Ze stellen dat een proteïne met witte bloedcellen in de hersenen benoemd als JAM-1 de veroorzaker is van een ontsteking die de bloedstroom belemmert. Dat leidt tot zuurstofschaarste in de hersenen. Deze vaststelling moet leiden tot een nieuwe benadering van de kwaal en mogelijk meer doelmatige geneeswijzen.
(Bron)
Epilecticus verdrinkt na toeval

AMSTERDAM - Een 37-jarige man uit Heerhugowaard is verdronken in het water bij de Oosttangent in zijn woonplaats. Het slachtoffer leed aan epilepsie. Hij heeft vermoedelijk een toeval gekregen toen hij langs het water fietste.
Daarbij is hij te water geraakt en verdronken. Dat meldt de politie zondag.
Het stoffelijke overschot van het slachtoffer werd gevonden door een stel uit de Noord-Hollandse plaats dat aan het varen was.
(Bron)

Sja, eerst de stuip, en dan nog een tijdje bewusteloos - als je dan met je hoofd onder water bent geraakt, verdrink je :-(
Ik ben maar wat blij dat ik mijn aanvallen vrijwel altijd in m'n slaap heb, je bed is toch een hele veilige plek wat dat betreft.
Voetbalsters delen rake klappen uit

UTRECHT - Een voetbalwedstrijd voor vrouwen is zaterdag uit de hand gelopen in het Utrechtse dorp 't Goy. Een man en een vrouw zijn na een gevecht aangehouden, meldt de politie.
Verschillende getuigen worden nog ondervraagd. Mogelijk leidt dit tot meer aanhoudingen, want ook anderen zouden klappen hebben uitgedeeld.
Het rumoer ontstond nadat twee speelsters het verbaal met elkaar aan de stok hadden gekregen. Een van hen sloeg erop los toen woorden blijkbaar niet meer genoeg waren.
Daarna bemoeiden meer mensen zich met het opstootje. de arrestanten zijn een 44-jarige man uit Houten, de gemeente waar 't Goy deel van uitmaakt, en een twee jaar jongere plaatsgenote.
(Bron)
Amerika gebukt onder zware voorjaarsstorm

AMSTERDAM - De Verenigde Staten van Amerika (VS) worden geteisterd door een zware voorjaarsstorm. Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat twee tornados in Texas het leven van tenminste twee mensen hebben gekost.
Door onverwachte sneeuwval in de staat Kansas kwamen drie mensen om het leven bij ongevallen op de snelwegen.
In de staten die grenzen aan de Golf van Mexico veroorzaakte de ongebruikelijk sterke voorjaarsstorm zwaar onweer. Het systeem trekt momenteel via het midden van de VS naar het noordoosten.
Daar wordt gevreesd voor zware overstromingen in de kustgebieden, het uitvallen van de elektriciteit en sneeuwval van meer dan dertig centimeter.
"Dit is zeer vreemd voor deze tijd van het jaar", aldus meteoroloog John Koch. "Dit soort weer zien wij eigenlijk in het midden van de winter."
Vrijdagnacht (lokale tijd) werd de staat Texas opgeschrikt door twee tornados. Het zogenaamde tornadoseizoen begint in de zuidelijke staten pas in mei en duurt tot begin juni.
In Fort Worth kwam een man om het leven toen hij werd verpletterd door boomstammen die op zijn vrachtwagen waren geladen. In de stad Irving verongelukte een politieman.
In Kansas gingen sommige scholen en winkels vrijdagmiddag (lokale tijd) dicht. Zaterdagmiddag (zondagochtend Nederlandse tijd) stopte de sneeuwval in de Amerikaanse staat. Op dat moment was er in de staten van Louisiana tot aan Mississippi sprake van regenval veroorzaakt door het systeem.
Verwacht wordt dat de storm in kracht toeneemt als hij de Oostkust heeft bereikt. In New York wordt gevreesd voor overstromingen. Ook Long Island zou weleens de ergste overstroming sinds 1992 kunnen meemaken.
(Bron)
Warmterecord in De Bilt

DE BILT - Het warmterecord is zondag in De Bilt verbroken. De warmste dag van april overtrof het vorige record van 27,8 graden op 21 april 1968. Het KNMI nam een temperatuur van boven de 28 graden waar. De kans bestaat dat de temperatuur lokaal boven de 30 graden uitkomt.
De vroegste tropische dag van het KNMI staat genoteerd op 5 mei 1916. De thermometer gaf toen aan dat het in De Bilt 30,1 graden was. Landelijk zijn er hogere temperaturen gemeten op 21 april 1968. In de plaatsen Gemert en Venlo was het op die dag 32,2 graden.
(Bron)

Aanvulling: de maximumtemperatuur in De Bilt was vandaag 28,9 graden.

Marathon van Rotterdam gestaakt

ROTTERDAM - De marathon van Rotterdam is stilgelegd. De maatregel is genomen wegens de hitte en het grote aantal uitvallers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.
De maatregel, die om half drie zondagmiddag van kracht werd, treft een onbekend aantal prestatielopers. Zij hebben het advies gekregen wandelend naar de finish te komen. Er werden busjes ingezet om mensen eventueel op te pikken. "Iedereen krijgt een medaille", zei marathondirecteur Mario Kadiks.
Sommige deelnemers klaagden dat er te weinig drinkwater was. Kadiks wees dit van de hand. Volgens hem was er voor de lopers voldoende water voorhanden.
De organisatie besloot tot het stilleggen van de marathon toen de temperatuur begon op te lopen naar de 27 graden, aldus Kadiks.
Voorzover nu bekend zijn er zestien lopers [en drie toeschouwers] naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden. Een aantal van hen kampte met uitdrogingsverschijnselen. Niemand zou in levensgevaar verkeren.
Toen de marathon werd stilgelegd, was de wedstrijd al beslist. Die werd gewonnen door de Keniaan Joshua Chelanga. De 34-jarige finishte bij bijna 25 graden in een tijd van 2 uur 8 minuten en 21 seconden.
Voor de echte marathon (42,195 kilometer) hadden zich in totaal 7700 mensen ingeschreven, van wie het overgrote deel prestatielopers. Het loopevenement omvat ook afstanden van vijf en tien kilometer.
Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar noemde zondag het staken van de wedstrijd vanwege de warmte een verstandig besluit. "Ik ben blij dat de organisatie dit heeft gedaan. Toen ik over de finish kwam, maakte ik me al zorgen en vreesde voor slachtoffers onder de recreanten."
(Bron)
Goh. Volgens het algemene advies mag ik me vandaag en morgen niet eens inspannen. Teveel ozon, teveel fijn stof. Dat wordt weer fijn extra hoesten als de luchtvervuiling afneemt, want zo werkt dat. Zoals ik ook altijd de eerste dag op een Waddeneiland de longen zowat uit m'n lijf hoest, want die moeten wennen aan die schone lucht daar.
Westdorpe 29,2. En dinsdag wordt het misschien wel helemaal 17 graden. Dat was het in Zuidlimburg vannacht om 4 uur nog...