zaterdag, december 19, 2009

Inbraak in eigen woning nekt dief

BOCHUM - Een dief is een 'inbraak' in zijn eigen woning in het West-Duitse Bochum noodlottig geworden. Een getuige, die dacht dat de man een inbreker was, waarschuwde de politie.
De 41-jarige man opende de deur voor de agenten. Hij verklaarde dat hij door een raam was geklommen omdat zijn sleutel was afgebroken.
Nadat de identiteit van de man was vastgesteld, bleek dat hij werd gezocht.
Hij was niet komen opdagen nadat hij wegens meerdere diefstallen tot een gevangenisstraf was veroordeeld, meldden Duitse media vrijdag.
(Bron)
Politie krijgt boete voor verbrande tosti's

TIEL - De politie in Tiel heeft een boete van 500 euro gekregen van de lokale brandweerafdeling. De agenten lieten te vaak het tostiapparaat aanstaan als ze met spoed werden opgeroepen.
De brandweer moest hiervoor te vaak voor niets uitrukken, aldus brandweercommandant Peter van Ommeren vrijdag.
''Op jaarbasis mag de politie maximaal twee valse meldingen doen en ze zitten nu al aan vier. Dat is dus vier tosti's teveel'', zegt Van Ommeren.
De politie wijt de valse meldingen aan het enthousiasme van de agenten. ''Tijdens de lunch maken ze een tosti. Als ze dan worden opgeroepen en zo snel mogelijk weggaan, vergeten ze dat apparaat nog wel eens'', vertelt een woordvoerder.
De agenten zullen er op worden gewezen dat ze vaker de stekker uit het tosti-ijzer moeten trekken.
(Bron)
Man stuurt hond op handhaver af na ruzie over drol

AMSTERDAM - Een 38-jarige Hagenaar is aangehouden omdat hij zijn hond op een handhaver had afgestuurd. Hij was volgens de politie bekeurd omdat hij weigerde de ontlasting van zijn hond op te ruimen.
Dinsdag rond 16.30 uur werd de Hagenaar op de Dalerveenstraat in zijn woonplaats op de bon geslingerd.
De hond had net zijn behoefte gedaan en de man weigerde dit op te ruimen. De twee ambtenaren die hem daarop aanspraken kregen de wind van voren. Ze werden bedreigd en beledigd.
Daarna stuurde de Hagenaar zijn hond op de 46-jarige handhaver af. De hond sprong en beet hem in zijn arm. De handhaver raakte niet gewond.
De Hagenaar werd al snel aangehouden door toegesnelde agenten. Hij kreeg meerdere processen-verbaal aan zijn broek. Bij geweld tegen ambtenaren verdubbelt het Openbaar Ministerie de strafeis.
(Bron)
Linkshandigen hebben andere hersenen

NIJMEGEN - Onderzoek met links- en rechtshandigen hebben grotere verschillen in hersengebruik aangetoond dan tot nu werd gedacht. Volgens de leerboeken is bijvoorbeeld gezichtsherkenning een actie die plaatsheeft in de rechter hersenhelft.
Voor linkshandigen is dat niet zo; ze gebruiken beide hersenhelften evenveel, ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het was al bekend dat het taalgebied en het motorisch gebied bij rechtshandigen vooral links in het brein zitten en bij linkshandigen zijn verdeeld over de twee hersenhelften.
De Nijmeegse onderzoeksgroep ontdekte dat linkshandigen ook hun visuele actie verdelen over links en rechts.
Roel Willems van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit noemt de verschillen tussen de links- en rechtshandigen en hun hersengebruik heel opvallend.
Hij vermoedt daarom dat de hersenen van linkshandigen wezenlijk anders in elkaar zitten. ''De inrichting van de hersenhelften is flexibeler dan we dachten'', schrijft Willems in het tijdschrift Cerebral Cortex.
De zelf linkshandige Willems zegt dat het Nijmeegse onderzoek laat zien dat 'handigheid' veel meer inhoudt dan welke hand je voorkeurshand is. ''We zijn de diersoort met de sterkste voorkeur voor één hand."
"Zelf ben ik aanhanger van de theorie dat specialisatie van de hersenhelften ruimte vrijmaakte in het brein om andere functies zoals taal te ontwikkelen'', aldus Willems. Dat het motorische en het taalsysteem in een hersenhelft zitten, zou er volgens hem op kunnen duiden dat gesproken taal is voortgekomen uit gebarentaal.
(Bron)
Advocatenkantoor komt met scheidingsbon

AMSTERDAM – Advocatenbureau Lloyd Platt & Company lanceert vlak voor de feestdagen een bijzondere cadeaubon. De coupon ter waarde van 140 euro kan namelijk ingewisseld worden voor een half uur babbelen met een scheidingsadvocaat.
Vanessa Lloyd Platt, advocate bij het familiebedrijf, bedacht de voucher maar benadrukt dat ze geen doodsteken uit wil delen. “We willen mensen niet aanmoedigen om te gaan scheiden”, zegt ze.
Lloyd Platt kwam op het idee voor de bonnen door de ‘scheidingsdrukte’ die volgens haar traditioneel na de feestdagen plaatsvindt. “Kerst is een stressvolle tijd voor gezinnen”, aldus de rechtsgeleerde tegen de Daily Mail.
Echt storm loopt het nog niet, maar het advocatenbureau heeft toch al zo’n 60 bonnen weten te slijten. Naast echtgenoten wordt het presentje vooral gekocht door minnaressen en dierbaren van het koppel.
(Bron)
Aantekeningen maken helpt niet altijd

HEERLEN - De meeste mensen denken dat aantekeningen maken helpt om belangrijke informatie beter te kunnen onthouden. Maar dat is lang niet altijd het geval, zo blijkt uit onderzoek van Sandra Wetzels, die vrijdag promoveert aan de Open Universiteit in Heerlen.
Wetzels deed experimenten onder groepen studenten en scholieren. Ze concludeert dat alleen degenen met een gemiddeld niveau van voorkennis over een bepaald onderwerp baat hebben bij hun aantekeningen.
Mensen die weinig van een onderwerp weten, of degenen die er juist al veel vanaf weten, zijn er niet mee geholpen. Voor deze groepen kan het maken van notities zelfs nadelig werken, stelt de promovenda.
Mensen leren nieuwe dingen via hun werkgeheugen. Dingen die ze al weten liggen opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij het horen van nieuwe informatie worden bekende feiten uit het langetermijngeheugen gehaald en naar het werkgeheugen gebracht.
Wetzels heeft nu vastgesteld dat degenen die veel voorkennis hebben genoeg hebben aan plaatjes om hun werkgeheugen te activeren. Ze kunnen op die manier grote brokken informatie in één keer aan.
Mensen met een laag kennisniveau hebben brede, algemene instructie nodig om iets nieuws te kunnen onthouden. Aantekeningen of plaatjes zijn voor hen niet voldoende, aangezien hun voorkennis niet toereikend is.
Deze personen hebben veel structuur nodig om het hersenproces adequaat te laten verlopen. Notities brengen hen juist in de war.
(Bron)
Verwoestende tandarts moet betalen

SYDNEY - Een tandarts die alle 28 tanden en kiezen van een man veel te grondig onder handen nam, moet ruim 215.000 euro schadevergoeding betalen aan zijn cliënt, Todd Dean.
Dit berichtte maandag de Sydney Morning Herald. De behandeling van Dean had volgens in de rechtzaak geraadpleegde deskundigen kunnen volstaan met het herstel van drie tanden met behulp van een wortelkanaalbehandeling.
De tandarts bleef Dean jarenlang behandelen en rekeningen sturen. ''Het is naar mijn mening het slechtst mogelijke behandelingsscenario voor meneer Dean geweest. Bij Dean is elke zenuw en elke ader in zijn gebit geamputeerd'', aldus een tandheelkundige die getuigde voor de rechtbank in de Australische deelstaat New South Wales.
Voor de meest elementaire verwoestingen in Deans gebit rekende de tandarts meer dan 45.000 euro, maar dat was slechts een van de rekeningen.
Dean werkte eind 2001 als bomensnoeier. Tijdens zijn werk raakte een stuk hout zijn kin en kaak waarbij tanden werden beschadigd. De tandarts die hij raadpleegde, verrichtte onder meer wortelkanaalbehandelingen bij alles wat Dean aan tanden in zijn mond had.
Gedurende 2002 en 2003 bracht de tandarts telkens weer duizenden euro's in rekening, bijvoorbeeld 6200 euro enkel voor een bezoek. De zaak kwam aan het rollen, toen de werkgever en de verzekeraar van Dean de dure tandarts aanklaagden.
(Bron)
Olympisch gewichtheffer bevalt tijdens training

AMSTERDAM – De Chileense olympisch gewichtheffer Elizabeth Poblete (22) is tijdens een training volkomen onverwacht bevallen. Ze zou niet hebben geweten dat ze zwanger was.
Poblete verklaarde dat ze zich een week voor de bevalling al niet goed voelde, zo vertelt ze in The Guardian. Tijdens een training gewichtheffen in het Braziliaanse Sao Paolo beviel ze van haar zoon.
De baby is drie maanden te vroeg geboren en ligt op de intensive care. Opvallend genoeg heeft de moeder zelf het ziekenhuis vrijwel meteen verlaten en verklaarde ze voor de Braziliaanse televisie dat ze niet over de financiële mogelijkheden beschikt om de ziekenhuiskosten voor haar en haar pasgeboren kind te betalen.
Het ziekenhuis ontkent dat ze de 22-jarige gewichtheffer uit het ziekenhuis hebben ontslagen omdat ze de rekening niet betaalde.
(Bron)
Inktvissen gebruiken kokosnoten als schild

JAKARTA - Inktvissen zijn misschien toch slimmer dan gedacht. Australische wetenschappers onthulden dinsdag dat sommige octopussen kokosnoten als schild tegen gevaar gebruiken, een teken van intelligentie dat tot nu toe alleen werd waargenomen bij zoogdieren en vogels.
Het gaat om de 'Amphioctopus marginatus', ook bekend als kokosnoot octopus.
Bioloog Julian Finn zei dat hij compleet verbaasd was toen hij voor het eerst zag dat een inktvis een lege kokosnoot op sjouw nam.
Het dier is daarmee de eerste ongewervelde waarvan bekend is dat het gereedschap gebruikt. ''We associëren complex gedrag normaal gesproken niet met ongewervelden, met lagere levensvormen zou je kunnen zeggen'', aldus Finn.
De bioloog onderzocht tien jaar lang ongeveer twintig inktvissen in Indonesië. Vier daarvan namen lege kokosnoten onder de armen, sleepten ze mee en verstopten zich er later onder. Hiermee tonen de dieren aan dat ze vooruitdenken.
''Ze doen het, omdat ze later misschien kunnen worden aangevallen. Dat is anders dan dieren die iets oprapen en het voorwerp meteen op hun hoofd zetten ter bescherming.''
(Bron, met video)
'Diefstal Auschwitzbord is oorlogsverklaring'

WARSCHAU/JERUZALEM - De diefstal van het bord 'Arbeit macht frei' uit het in Polen gelegen voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft tot ontstelde en woedende reacties geleid.
De voorzitter van het Yad Vashem-instituut, Avner Shalev, noemde de diefstal een oorlogsverklaring.
''Ik neem aan dat het om neonazi's gaat'', aldus de voorman van het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
''Deze mensen willen Europa terugvoeren naar zeventig jaar geleden, naar de jaren van dood en vernietiging.''
De voorzitter van het Poolse hogerhuis, Bogdan Borusewicz, noemde het voorval ''bedroevend en pijnlijk''. Hij zei te hopen dat het historische bord niet wordt vernietigd.
Vrijdagochtend vroeg werd de diefstal ontdekt. Het bord met de spreuk, de cynisch misbruikte titel van een in 1873 gepubliceerde roman van Lorenz Diefenbach, is nog altijd spoorloos.
De nazi's hadden Poolse gevangen opgedragen de uitspraak in ijzeren letters te vervaardigen.
Diefenbachs boek verhaalde over een bedrieger die door hard werken weer op het juiste pad terecht kwam, maar de nazi's misbruikten de titel om Joden aan te sporen hard te werken zonder goed vooruitzicht.
Verscheidene concentratiekampen hadden een dergelijk bord. Die van Auschwitz was het bekendste exemplaar, vanwege de op zijn kop gelaste B in het woord Arbeit, dat mogelijk een protest van de Poolse makers was.
Ondertussen zijn de politie en Poolse autoriteiten naarstig op zoek naar het bord en de daders. Volgens museum Auschwitz ging aan de diefstal een gedegen voorbereiding af, want de ijzeren spreuk was eenvoudig los te maken ''als je weet hoe''.
President Shimon Peres van Israël toonde zich ''diep geschokt'' over de diefstal. ''Het teken bevat een diepe historische betekenis voor zowel Joden als niet-Joden als een symbool van de meer dan één miljoen levens die zijn vernietigd in Auschwitz'', aldus het staatshoofd van de Joodse staat.
In Auschwitz in Zuid-Polen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1,5 miljoen mensen om, vooral Joden.
In de persverklaring die Peres liet uitgeven, is 'Arbeit macht frei' drie keer verkeerd gespeld: één keer als 'Arbiet Macht Frie', één keer als 'Arbet Macht Frei' en één keer als 'Arbert Macht Fre'.
(Bron)
Botsende poollichten veroorzaken uitbarstingen van licht

AMSTERDAM - Een netwerk van camera's rond het noordpoolgebied en vijf NASA-satellieten hebben een opmerkelijk ontdekking gedaan over het zogeheten poollicht.
Soms blijken de enorme 'gordijnen' van dit lichtverschijnsel met elkaar in botsing te komen, waardoor een spectaculaire uitbarsting van licht ontstaat. Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, ontstaat doordat snelle, geladen deeltjes uit de ruimte via het magnetische veld van de aarde onze atmosfeer in worden geleid.
De energie van de deeltjes wordt door botsingen overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen op 80 tot 1000 kilometer hoogte, die de opgenomen energie op hun beurt weer als licht uitstralen.
Als het poollicht zich voordoet, is vanuit noordelijk gelegen gebieden een lichtgloed aan de nachthemel te zien, die vaak bewegende bogen, stralenbundels en gordijnachtige structuren vertoont. Een waarnemer op aarde ziet echter maar een klein stukje van het complete lichtverschijnsel.
Hierdoor zijn de nu ontdekte botsingen tussen poollichtstructuren niet eerder opgevallen: hun optreden is dermate grootschalig dat er een duizenden kilometers groot netwerk van gevoelige camera's voor nodig is om het vast te leggen.
Volgens de onderzoekers ontstaan de waargenomen uitbarstingen door verstoringen in de zogeheten plasmastaart van de aarde - een miljoenen kilometers lange stroom van geladen deeltjes aan de nachtzijde van de aarde.
Hetzelfde magnetische veld dat deze 'staart' bijeenhoudt, staat ook in verbinding met de poolgebieden van de aarde.
(Bron)
Dit weer leidt tot veel nieuwe geluiden: mensen die hun schoenen schoonschoppen tegen de muur, het krabben van autoruiten, bonken tegen vastgevroren ramen omdat je ze toch even open wilt doen, af en toe een plof van een landende sneeuwbal ergens.
'Tsjernobyl veel langer radioactief dan gedacht'

AMSTERDAM – De verboden zone rondom Tsjernobyl blijft vermoedelijk veel langer radioactief dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekend gemaakt.
Sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl zijn in het omliggende gebied elk jaar metingen verricht op verschillende dieptes om te bepalen hoe snel de radioactieve straling verdwijnt.
Uit het nog steeds voortdurende onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk 180 tot 320 jaar zal duren voordat de in de bodem aanwezige hoeveelheid van het radioactieve element cesium-137 is gehalveerd. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Geophysical Union.
Tot nu toe gingen wetenschappers er op basis van laboratoriumtests van uit dat de halveringstijd van cesium-137 ongeveer dertig jaar was.
“Normaal gesproken zou je zeggen dat de omstandigheden iedere dertig jaar de helft beter zouden worden. Maar dat is niet zo”, verklaart onderzoeker Tim Jannick in het Amerikaanse tijdschrift Wired. “Het zal veel langer duren voordat het gebied opnieuw kan worden bewoond.”
De conclusies van de metingen in Tsjernobyl komen als een verrassing. Wetenschappers vermoedden lange tijd dat verspreiding in de natuur de halveringstijd van radioactieve isotopen zou versnellen. Het omgekeerde blijkt het geval bij cesium-137.
Het onderzoek in Tsjernobyl is volgens de wetenschappers dan ook van groot belang om de bestaande modellen over de natuurlijke afbraak van radioactief materiaal bij te stellen.
(Bron)
Ronduit slecht jaar voor boeren en tuinders

DEN HAAG - Na een matig 2008 voor boeren en tuinders is 2009 een jaar dat ronduit slecht is. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van LEI Wageningen UR.
Voor de agrarische ondernemersgezinnen resteert na aftrek van rente, lonen en pacht een inkomen dat de helft lager is dan dat van vorig jaar.
De situatie in de glastuinbouw wordt dramatisch genoemd.
De omvang van de productie in de land- en tuinbouw nam toe en de productiekosten daalden, maar de agrariërs kregen slechte prijzen voor hun producten.
Als enig lichtpunt noemt het onderzoeksinstituut de leghennenbedrijven, de enige sector waarin het aantal bedrijven vorig jaar een groei liet zien.
Het inkomen van een gemiddeld land- en tuinbouwbedrijf is nog net positief, aldus het LEI. Hoewel de verwachtingen voor de agrarische sector op lange termijn niet ongunstig zijn, biedt de verslechterde financiële positie van veel bedrijven weinig ruimte om te investeren in duurzaamheid of versterking van de concurrentiepositie.
In de tuinbouw daalt het inkomen dit jaar in alle sectoren. Telers van bloembollen en snijbloemen hebben nu al voor het tweede jaar een negatief inkomen.
De glastuinbouw had niet alleen te maken met lagere afzetprijzen, maar dit jaar ook nog met een hoge gasprijs. De rentabiliteit in deze sector is gedaald naar een dieptepunt.
Het inkomen van melkveehouders daalt zeer sterk door een ongekend forse daling van de prijs in de loop van dit jaar. Ook bij hen is het inkomen over dit jaar negatief en dat is niet eerder voorgekomen, aldus het LEI. Inmiddels laat de melkprijs een duidelijk herstel zien.
Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, is het reële inkomen van boeren dit jaar gemiddeld gedaald met 12,2 procent. Voor Nederlandse boeren bedroeg de achteruitgang 13,8 procent.
Het meest leverden de boeren in Hongarije in: 35,6 procent. Hun Britse collega's zagen hun inkomen met 14,3 procent stijgen.
(Bron)
Mist aangetroffen op verre Saturnusmaan

AMSTERDAM - De grootste maan van de planeet Saturnus 'Titan' is misschien wel de enige plek, buiten de aarde, in het zonnestelsel waar grote hoeveelheden vloeistof aan het oppervlak aanwezig zijn.
Volgens Caltech-astronoom Mike Brown is er nog een overeenkomst Titan en onze planeet: op de maan komt mist voor.
De aanwezigheid van mist is het directe bewijs voor het bestaan van een kringloop. Alleen gaat het op de verre Saturnusmaan niet om een kringloop van water, maar om een kringloop van methaan en ethaan. De mist is hier in feite niets anders dan en wolk op grondniveau.
En wolken zijn er in overvloed op Titan. Het kostte dan ook de grootste moeite om op beelden die de ruimtesonde Cassini heeft gemaakt aanwijzingen te vinden voor de aanwezigheid van methaandruppeltjes op lage hoogte.
Uiteindelijk lukte het de onderzoekers om afzonderlijke wolken op 750 meter boven de grond op te sporen, die zich niet uitstrekten tot de grotere hoogten waar zich normale bewolking vormt: mist dus.
Net als mist op aarde ontstaat de mist op Titan wanneer de luchtvochtigheid ongeveer honderd procent is. Dat kan op twee manieren: door 'vocht' aan de lucht toe te voegen of door de lucht af te koelen, zodat deze minder vocht kan vasthouden.
Dat laatste gaat op Titan echter niet zo gemakkelijk: veel zonnewarmte is er niet, waardoor de temperatuurverschillen op gering zijn. De mist op Titan moet dus ontstaan door de verdamping van methaan uit de meren op het oppervlak.
(Bron)
'Sla bevat meer gif'

AMSTERDAM - Supermarkten Jumbo en Lidl verkopen sla met de meeste resten van bestrijdingsmiddelen. Bij Plus liggen de schoonste kroppen in de winkel.
Milieudefensie en Natuur en Milieu deden onderzoek naar sla en mandarijnen in tien supermarkten. C1000 en Jumbo hebben de meest vervuilde mandarijnen in de handel, met alle gezondheidsrisico's van dien, waarschuwen de milieuorganisaties donderdag.
Zij roepen de ketens op alleen groente en fruit zonder chemische bestrijdingsmiddelen aan de man te willen brengen. ''Alleen dan wordt onze gezondheid optimaal beschermd'', aldus de twee milieuorganisaties.
Al jaren doen de groeperingen onderzoek naar groenten, fruit en het gif. Een keer klaagde de voormalig supermarktketen Laurus, nu Super de Boer, hen aan wegens het verstrekken van leugens. De rechter stelde Laurus niet in het gelijk.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt ook de resten gif nauwgezet in de gaten. Volgens de VWA zit er niet te veel gif in de voedingsmiddelen.
''Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid'', benadrukt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij zei dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen de laatste jaren juist drastisch is gedaald.
(Bron)
Verwarde man houdt verkeer in Schipholtunnel op

SCHIPHOL - De spoorwegpolitie en de marechaussee proberen een man uit de Schipholtunnel te halen. De man verblijft daar al enkele uren en houdt het treinverkeer op.
De treinen worden sinds ongeveer vier uur vanmiddag omgeleid.
Het zou gaan om een verward persoon. Het is niet bekend of hij is gewapend, zo heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten zaterdagmiddag bekendgemaakt.
(Bron)

Inmiddels zijn de sporen weer vrijgegeven.
Kans op bijstand voor Q-koorts gedupeerden

DEN HAAG - Het kabinet overweegt boeren die door de Q-koorts zijn getroffen en een beroep moeten doen op de bijstand, tijdelijk te ontzien.
Zo zei minister Gerda Verburg (Landbouw) vrijdag na de ministerraad dat ''nu in de speciale situatie'' met ruimingen van geiten, de vermogenstoets buiten beschouwing gelaten kan worden. Hierdoor hoeven de geitenhouders niet eerst hun vermogen, zoals hun boerderij, 'op te eten' voordat ze een uitkering krijgen.
Verburg heeft dit besproken met collega-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Hij zei dat voor een besluit eerst overleg nodig is met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) die over de bijstand gaat. Zij was niet bij de ministerraad aanwezig.
Bovendien wees de minister erop dat gemeenten zelf (financieel) verantwoordelijkheid zijn voor de uitvoering van de bijstand. Gemeenten in de door Q-koorts getroffen gebieden kunnen volgens hem ook zelf hun beleid aanpassen.
(Bron)
Spookrijder A10 had heroïne bij zich

AMSTERDAM - De automobilist die woensdagavond een zwaar ongeval veroorzaakte op de ringweg A10 rond Amsterdam, had 800 gram heroïne bij zich. Hij reed na een achtervolging door de politie spookrijdend de snelweg op. Daar botste hij tegen twee andere auto's.
Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten donderdag bekendgemaakt. Hoewel de auto een Frans kenteken had, zaten er twee Amsterdammers in: een man van 20 en een vrouw van 19.
De man ligt nog in het ziekenhuis, maar is wel aangehouden. De vrouw moest ook korte tijd worden opgenomen, maar zit inmiddels in de cel.
In de andere twee voertuigen die bij het ongeval betrokken waren, zaten drie personen. Zij moesten ook gewond naar het ziekenhuis. De verwachting is dat zij in de loop van donderdag naar huis mogen.
De bestuurder sloeg op de vlucht toen politieagenten het voertuig rond zes uur 's avonds in de buurt van de Basisweg in het westelijk havengebied een stopteken gaven. Zij deden dat omdat het voertuig eerder op de dag ook al betrokken was geweest bij een incident.
De politie had de auto 's middags namelijk ook al eens tot stoppen gemaand. De bestuurder zat namelijk mobiel te bellen achter het stuur. De auto sloeg toen ook al op de vlucht en wist toen ook te ontkomen.
(Bron)
Treinpassagiers gewond door botsing in Oss

OSS - Door een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen op de Megensebaan in Oss zijn donderdagmiddag minstens zes inzittenden van de trein lichtgewond geraakt.
Het treinverkeer tussen Oss en Nijmegen ligt tot na de avondspits stil door een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen op de Megensebaan in Oss. Spoorbeheerder ProRail heeft dat gemeld.
Door de botsing omstreeks 12.15 uur raakten drie inzittenden lichtgewond. De vrouwen (18, 19 en 22 jaar) zijn voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.
De machinist, een conducteur en een aantal passagiers liepen schrammen op. De 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zwolle bleef ongedeerd.
Het was de tweede keer binnen een maand dat er op de spoorwegovergang een aanrijding plaatsvond. Vermoedelijk is wederom filevorming op de rijbaan de oorzaak van de aanrijding.
De trein heeft de overstekende vrachtwagen achter de cabine geraakt. De machinist, die de botsing zag aankomen, kon via de intercom de ongeveer 170 passagiers tijdig waarschuwen zich schrap te zetten. De passagiers werden met bussen verder vervoerd.
Op en rond het spoor lag een groot aantal wrakstukken van de vrachtwagen. De trein is minder erg beschadigd en kan zodra het spoor weer vrij is verder rijden.
(Bron)
Geldloper overgoten met benzine bij overval

AMSTERDAM - Twee gewapende mannen met bivakmutsen hebben donderdag in Amsterdam een geldloper overgoten met benzine bij een overval.
Ze dreigden hem in brand te steken. Uiteindelijk gingen ze er met een nog onbekende buit vandoor op een brommer. Dat maakte de politie bekend.
De geldloper wilde even na het middaguur met een collega pinautomaten bijvullen op de hoek van de Javastraat met het Sumatrastraat in Amsterdam-Oost, toen de overvallers opdoemden.
De daders zijn ontsnapt in onbekende richting. De politie neemt de zaak hoog op en spreekt van een zeer uitzonderlijke wijze waarop de overval is gepleegd. Ze roept getuigen op zich te melden.
(Bron)
Rechter wegens ongeschiktheid ontslagen

DEN HAAG - De Hoge Raad der Nederlanden heeft eerder deze week een rechter ontslagen omdat zij ongeschikt is om haar taken uit te voeren.
Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bekendgemaakt. De rechter bleek niet besluitvaardig genoeg, was vaak afwezig, was onzeker en werkte te langzaam, meldt het hoogste rechtscollege. Ook waren problemen in de privésfeer van invloed op haar functioneren.
Herhaaldelijk zijn er afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren, maar die hebben niet het gewenste resultaat gehad, vindt de raad.
Ze heeft een tijd op proef bij een andere dan haar 'eigen' rechtbank gewerkt en heeft verlof gekregen om orde op zaken te stellen, maar ook die maatregelen hadden niet het gewenste resultaat.
Uit de uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat de vrouw, die in 1992 is beëdigd als rechter, in 2006 een alcoholprobleem had en er een slechte persoonlijke hygiëne op na hield. In april van dat jaar vond de politie haar in verwaarloosde toestand in haar sterk vervuilde woning.
Ze is toen onder dwang meegenomen naar het politiebureau. In de periode die volgde, heeft de rechter geprobeerd haar leven weer op de rails te krijgen, maar de rechtbank waar ze werkte vond uiteindelijk dat ze te veel aan gezag had ingeboet om als rechter serieus genomen te worden.
Het voorval van april 2006 had volgens de rechtbank een veel grotere uitstraling dan eerst werd gedacht. Medewerkers van de rechtbank werden er bijvoorbeeld op aangesproken. In de periode hierna zijn allerlei maatregelen getroffen, en volgde de vrouw een reïntegratietraject, maar zonder het gewenste resultaat.
Volgens de Hoge Raad komen de problemen niet voort uit ziekte. De rechter is wel een aantal keer door ziekte uit de roulatie geweest, maar ze heeft buiten die periodes ''haar persoonlijke gedrag onvoldoende onder controle gehad'', stelt de raad.
Ook voorafgaand aan het incident in april 2006 ''moet betrokkene zich aan alcoholmisbruik hebben overgegeven''.
Het gebeurt zelden dat een rechter wordt ontslagen. Rechters moeten onafhankelijk kunnen werken en worden daarom voor het leven benoemd.
Als een rechter niet functioneert, of in opspraak komt, kiest die er vaak zelf voor weg te gaan. In augustus nog ging een van de vicepresidenten van de rechtbank in Den Haag, Hans Westenberg, met vervroegd pensioen omdat zijn functioneren ter discussie kon worden gesteld.
Hij ging op 1 oktober weg ''in goed overleg met en op verzoek van het bestuur van de rechtbank''.
(Bron)
Rendieren op snelweg Groningen

GRONINGEN - Op de snelweg A7 in de provincie Groningen is een aantal rendieren aangetroffen. Volgens de politie zijn ze ontsnapt van een boerderij in de omgeving van Boerakker.
Het is nog niet bekend om hoeveel dieren het gaat. Agenten proberen de dieren te vangen.
(Bron)
Minder treinen in weekend

AMSTERDAM - Dit weekend rijden er minder treinen dan normaal. De NS past de dienstregeling aan vanwege het zware winterweer.
In de Randstad en rond Eindhoven en Arnhem zullen de treinen die normaal elk kwartier rijden nu elk half uur vertrekken. Op de trajecten waar minder treinen rijden worden wel langere voertuigen ingezet.
Onder meer tussen Eindhoven en Utrecht, Schiphol en Nijmegen, Leiden en Schiphol en Rotterdam en Den Haag rijden minder treinen. De NS adviseert rekening te houden met een langere reistijd en extra overstappen.
Er zijn bovendien een aantal storingen op het spoor. Die worden veroorzaakt door bevroren wissels en kapotte treinen, zegt een woordvoerster van Prorail.
Zondag wordt in de loop van de dag bekeken of ook op maandag een aangepaste dienstregeling nodig is. Dat zal afhangen van het weer en de staat van de spoorwegen.
(Bron)
Passagiers uren vast in Kanaaltunnel

Meer dan tweeduizend treinreizigers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag uren vastgezeten in de Kanaaltunnel. Door het grote verschil in temperatuur tussen de warme tunnel en de koude buitenlucht ontstonden er volgens de zegsman van Eurostar elektrische problemen. Het treinverkeer met de Eurostar blijft tot maandag beperkt.
(Bron)
Koud. Ik ben te benauwd om nu boodschappen te doen, maar de winkel is morgen ook open. Weerbericht voor morgen: sneeuw en wind...
Ik heb nog spullen om brood te bakken, ik kan wel wat brouwen van wat er in de voorraadkast staat, en dat de voorraad wc-papier erg krapjes wordt, dat moet dan maar. Desnoods klop ik bij de buren aan en in echte nood zijn er nog zat kranten ;-)

donderdag, december 17, 2009

Tom is het zat. Hij gaat nu gewoon bij vorst en sneeuw naar buiten. De drang om z'n inspectierondje te doen is kennelijk zo groot, want hij kan ook niet meer drinken uit de waterbakken die buiten staan, daar ligt een laag ijs op. Gelukkig drinkt ie dan toch maar dat vieze vers-uit-de-kraanwater dat hier in hun bak te vinden is. Haalt het uiteraard niet bij dat groene algenwater, maar je kan niet alles hebben...
Tijger wil wel mee naar buiten als het midden op de dag is en nauwelijks onder nul, maar zodra het kouder is, blijft ze binnen. Verstandige meid.
TT 751 18:08 uur Provincies Groningen en Friesland

Vanaf 20.00 uur rijden er op alle trajecten van Arriva in Friesland en Groningen geen treinen en geen bussen.

Prognose: * vanaf 20.00 uur, de rest van de dag


17:25 uur Heel Nederland behalve het Zuiden

Door weersomstandigheden zeer beperkt treinverkeer van en naar Utrecht, bovendien rijden er in heel Nederland behalve het Zuiden minder treinen.

Vertraging: kan oplopen tot meer dan 60 minuten.

Prognose: * Dit duurt de rest van de dag.

Reisadvies: * Reizigers in Nederland, reis indien mogelijk na de avondspits vanaf 19.00 uur terug.
TT 108 Veel verkeersellende door sneeuwval

In de noordelijke provincies zijn de wegen slecht begaanbaar door een dik pak sneeuw. De politie Friesland raadt mensen af om de weg op te gaan.
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen liggen sneeuwduinen. Een automobiliste deed vier uur over een stuk van tien kilometer en strandde uiteindelijk.
Rijkswaterstaat zet 16 sneeuwschuivers in. Eén daarvan liep ook vast. Er zijn tientallen ongelukken gebeurd, waaronder veel met geschaarde vrachtwagens. De politie zelf kan ook nergens komen.
Het winterse weer trekt langzaam naar het zuiden. De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits met veel vertraging.

TT 751 05:56 uur Van en naar Groningen / Van en naar Leeuwarden

Door weersomstandigheden rijden er tussen Groningen en Leeuwarden en van en naar Groningen zeer beperkt treinen.
Ook het treinverkeer Leeuwarden-Harlingen/Stavoren ondervindt hinder.
Vertraging: meer dan 60 minuten.
Zo dan. We wilden sneeuw, we hebben sneeuw. En voor Friesland geldt het advies: ga niet de weg op - de sneeuw daar is alweer opgewaaid tot sneeuwduinen van anderhalve meter hoog en de eerste sneeuwschuiver van Rijkswaterstaat is al vastgelopen.
Hier ziet het er nog vrij onschuldig uit: er ligt al een laag en het sneeuwt nog wel even door.

woensdag, december 16, 2009

Het Dictee was erg gefocust op al dan niet aan elkaar schrijven, en verraderlijke verkleinwoordjes: eau de toiletteje, voor-de-gek-houderij, eau de cologne en de eau-de-colognefles... De eerste had ik fout trouwens, net als automatische piloottoestand, Bommelskonten, pico bello, statten en luxevoorwerpen.
Pfffffff.
Nu alleen nog maar sneeuw in het oosten... Maar er wordt voorspeld dat er morgenochtend 5-15 cm zal liggen. Dat wordt een leuke ochtendspits.

dinsdag, december 15, 2009

Die mafketels in Kopenhagen worden beschreven als 'klimaatactivisten'. Mijn vooroordeel: die zijn bezig met het milieu, eco-leven enzovoorts.
Dat kan ik niet rijmen met molotovcocktails en barricades in de hens steken.