zaterdag, maart 17, 2007

'Postbank hard bij schuldhulp'

RIJSWIJK - Voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet verwijt de Postbank dat die zich bij het verlenen van schuldhulp harder opstelt dan andere banken.
De NVvK, de organisatie van kredietbanken en andere schuldhulpverleners, heeft met banken en andere financieringsmaatschappijen een gedragscode opgesteld over het helpen van mensen die door schulden zwaar in de problemen komen.
Volgens Jaarsma stelt de Postbank zich in "een flink aantal zaken" harder op dan andere schuldeisers en wordt de kwestie daardoor niet in goed overleg opgelost, maar door de rechter die een bewindvoerder aanwijst.
Een woordvoerder van de Postbank zegt niet te weten waarop Jaarsma zijn verwijt baseert dat de Postbank zich harder opstelt dan andere banken. Hij wijst erop dat ook de Postbank in de Nederlandse Vereniging van Banken betrokken is bij overleg met de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet om de gedragscode te verbeteren.
(Bron)
Steeds meer agenten vermoord in Rio

RIO DE JANEIRO - Politieagent zijn in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is een gevaarlijk beroep. In de afgelopen acht dagen werden twaalf agenten in de stad vermoord.
Sinds het begin van het jaar zijn inmiddels 32 politieagenten omgekomen in schietpartijen, vaak buiten diensturen.
In 2006 werden nog 'slechts' negen agenten in de eerste drie maanden vermoord. Voormalig rechercheur Jairo de Souza onderzoekt de moorden, die mogelijk zijn gepleegd door 'drugshandelaren en andere criminelen'.
Hij noemt de ontwikkelingen een politieke zaak. "Wanneer agenten vermoord worden, blijft de maatschappij onbeschermd achter."
(Bron)
'Scholen besteden geen aandacht aan seks'

AMSTERDAM - Twee op de drie basisscholen besteden geen of nauwelijks aandacht aan seksuele voorlichting. Scholen die dat wel doen, doen dat alleen in de groepen 7 en 8.
Dat staat in een inventarisatie van de GGD in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), waarover het Algemeen Dagblad zaterdag schrijft.
De GGD bekeek de situatie op zestienhonderd scholen. Het NIGZ noemt het aantal scholen dat seksuele voorlichting geeft zorgwekkend laag.
"Onvoldoende kennis op jonge leeftijd over relaties en seksualiteit verhoogt de kans op negatieve seksuele ervaringen en verwarring rondom lichamelijke veranderingen in de puberteit", zegt seksuologe Sanderijn van der Doef van het NIGZ in de krant.
In het midden van Nederland zegt zestig procent van de scholen aandacht te besteden aan seksuele ontwikkeling. In Groningen ligt dat percentage op twintig. Veertig procent van alle scholen zegt er alleen over te praten als kinderen er naar vragen. Het NIGZ stelt dat leerkrachten en ouders zich generen. "Ze hebben de onterechte angst dat het geven van voorlichting kinderen tot seksueel gedrag aanzet."
Maandag begint de Week van de Lentekriebels. Tweehonderd basisscholen besteden dan in de groepen 1 tot en met 8 aandacht aan seksualiteit. De week wordt georganiseerd door de scholen, het NIGZ en de GGD.
(Bron)
Provincies: rampenbestrijding ver onder de maat

DEN HAAG - Politie, brandweer en ambulancediensten zijn nog altijd onvoldoende voorbereid op een grote ramp. De rampenbestrijding voldoet op veel punten niet aan de normen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dat stelde NRC Handelsblad zaterdag op basis van rapporten die de provincies eind vorig jaar aan het departement hebben gestuurd.
Volgens het dagblad, dat over de stukken beschikt, staat daarin dat veel regio's een risico lopen van de hoogste schaal, zoals een grote dijkdoorbraak of een vliegtuig dat op een woonwijk neerstort. De meerderheid van de regio's blijkt echter alleen de laagste 'maatramp' aan te kunnen, zoals een groot verkeersongeval.
Ook volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), die de 25 veiligheidsregio's in ons land onderzoekt, constateert volgens de krant dat het in de meeste regio's ontbreekt aan coördinatie. Ook kampen vooral de brandweer en ambulancediensten met een tekort aan personeel en materieel.
Regio's met een relatief hoog risico op rampen, zoals Zeeland (kerncentrale), Kennemerland (Schiphol) en Haaglanden (regeringscentrum), zijn daarom niet in staat grote calamiteiten effectief te bestrijden. Amsterdam en Rotterdam staan er iets beter voor.
De IOOV stelde vorige maand nog in een rapport dat de gemeentelijke brandweerkorpsen onder de maat presteren. Veel korpsen kunnen taken als het controleren van gebruikersvergunningen niet goed uitvoeren, omdat ze daarvoor te weinig personeel hebben.
Meer dan de helft van de gemeenten weet bovendien niet of hun brandweerkorps wel goed presteert en bijvoorbeeld snel genoeg bij incidenten aankomt.
In de afgelopen jaren bleek al vaker dat de rampenbestrijding in Nederland niet op orde is. De Raad van State buigt zich ondertussen over het wetsvoorstel veiligheidsregio's. Daarmee hoopt het kabinet de bestuurlijke en operationele 'slagkracht' van alle betrokken organisaties bij de bestrijding van rampen te verbeteren.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei zaterdag op Radio 1 dat ze maandag de commissarissen van de koningin zal opdragen ervoor te zorgen dat alle gemeenten over goede rampenplannen beschikken. Daarnaast moeten er duidelijke kwaliteitseisen zijn waaraan de rampenbestrijding moet voldoen.
Ter Horst beschreef de huidige situatie als een "zes min" terwijl dat volgens haar zeker een zeven zou moeten zijn.
(Bron)
24.000 reizigers Eurostar gestrand

LONDEN - Het treinverkeer door de tunnel onder het Kanaal is zaterdag weer langzaam op gang gekomen. Enkele tienduizenden reizigers van de Eurostar waren sinds vrijdag gestrand nadat een brand bij het Zuid-Londense Wandsworth het treinverkeer door de tunnel volledig had platgelegd.
Hierdoor strandden in Londen, Parijs en Brussel 24.000 reizigers, aldus de uitbater van de hogesnelheidslijn. Om 15.00 uur vertrok zaterdag de eerste Eurostar weer uit Brussel, terwijl een tweede twintig minuten later uit de Franse hoofdstad vertrok.
Rond 18.00 uur moeten ook de Eurostar-treinen vanuit Londen weer gaan rijden.
(Bron)
Man verpletterd onder eigen auto tijdens klussen

AMSTERDAM - Een 40-jarige man uit het Noord-Brabantse Sprundel is zaterdagavond overleden nadat hij onder zijn auto bekneld raakte tijdens het klussen. De man lag onder de auto te sleutelen aan het voertuig toen die door nog onbekende oorzaak op hem terecht kwam.
Een ter hulp gespoede traumahelikopter mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse. Dat meldt de politie zaterdag.
Het ongeluk vond even voor 19.00 uur plaats in de woning van de man aan de Noorderstraat. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.
(Bron)
Tien aanhoudingen door vechtpartij in Rotterdam

ROTTERDAM - De politie heeft tien aanhoudingen verricht in het centrum van Rotterdam, waar rond 12.00 uur een vechtpartij op de Van Oldebarneveltstraat was uitgebroken. Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdagmiddag gezegd.
Om 11.30 uur begon een demonstratie van de met extreemrechts geassocieerde Nationale Alliantie in een ander deel van het Rotterdamse centrum. Vermoedelijk is de vechtpartij ontstaan naar aanleiding van de demonstratie.
De politie heeft de tien aangehouden vechtersbazen meegenomen naar het bureau en onderzoekt de toedracht.
(Bron)

vrijdag, maart 16, 2007

Gevangene ontsnapt op weg naar rechter

AMSTERDAM - Een 32-jarige gevangene is vrijdagochtend in Sittard aan de politie ontsnapt tijdens zijn vervoer naar de rechtbank. De dakloze, die terecht moest staan wegens diverse diefstallen met geweld, kon korte tijd later in de kraag worden gevat. Een melding van een gestolen bestelwagen zette de politie op zijn spoor.
De verdachte zag kans te ontsnappen toen hij werd overgebracht naar een arrestantenbusje bij het politiebureau. Toen agenten hem naar de bus begeleidden, zette hij het op een lopen.
Niet veel later kwam een melding binnen van een gestolen bestelwagen in de Helstraat. Deze diefstal zette de politie op het spoor van de man, die kort daarna in een pand aan de Rembrandtstraat werd opgepakt. Daarna is de man alsnog overgebracht naar de rechtbank.
(Bron)
Winter wereldwijd warmste ooit

WASHINGTON - De afgelopen winter was niet alleen in Nederland de warmste ooit. Wereldwijd zijn gemiddeld nooit hogere temperaturen gemeten dan in de afgelopen wintermaanden. Dat heeft het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA bekendgemaakt.
De gecombineerde land- en zeetemperatuur tussen december en februari sloeg alle records sinds dergelijke metingen begonnen in 1880. De gemiddelde temperatuur lag 0,72 graden Celsius boven het gemiddelde van de 20e eeuw (12,0 graden).
"De trend naar hogere temperaturen en een gematigde El Nino in de Grote Oceaan droegen daaraan bij", aldus de overheidsinstantie in verklaring op haar website. Het vorige record werd gevestigd in 2004. De op twee na warmste winter was in 1998.
(Bron)
Cocaboeren boos op Coca Cola

LA PAZ - Boliviaanse cocaboeren zijn de strijd aangegaan met het Amerikaanse drankconcern Coca Cola. De boeren in het Zuid-Amerikaanse land willen dat het bedrijf het woord coca uit zijn naam schrapt.
Een commissie van de coca-industrie vindt dat Bolivia de naam van de cocaplant grondwettelijk moet beschermen, meldden media vrijdag. Alleen echte coca mag voortaan nog coca heten.
De boeren verwijten Coca Cola niets tegen de 'demonisering' van de coca te hebben gedaan. Tot enkele jaren geleden zou het concern jaarlijks enkele tonnen bladeren hebben gekocht.
Het groene cocablad geldt als mild pepmiddel. Bolivianen trekken er thee van. Uit de plant wordt echter ook cocaïne gewonnen.
(Bron)
Spoor bij Muiderpoort zaterdag weer vrij

AMSTERDAM - Het spoor bij station Muiderpoort in Amsterdam wordt zaterdagochtend waarschijnlijk vrijgegeven. ProRail adviseert reizigers voor vertrek teletekst of internet te raadplegen om te controleren of er nog problemen zijn.
Het treinverkeer ondervond de hele week hinder doordat maandagavond twee treinen bij het station op elkaar botsten. Een dag na het ongeluk werd begonnen met herstelwerkzaamheden. Die duurden door onbekende oorzaak langer dan verwacht.
De twee treinen reden maandag bij het Amsterdamse station op elkaar, waardoor een wagon op zijn kant belandde. Een machinist raakte gewond, reizigers kwamen met de schrik vrij. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.
ProRail sluit echter uit dat problemen met de seinen of met de beveiligingsinstallatie de oorzaak zijn. De uitkomsten van een onderzoek van de inspectie Verkeer en Waterstaat worden afgewacht, maar volgens ProRail kan het nog allerminst worden uitgesloten dat er door rood is gereden.
(Bron)

En die avond zeiden ze dat het diezelfde avond nog opgelost zou zijn.
Nee, geen flauwe grap over vertraging.
'Awacs vliegen niet te laag over chemiecomplex'

DEN HAAG - De Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO vliegen niet vaker dan voorheen en ook niet te laag over het terrein bij Sittard-Geleen, waar de chemiecomplexen DSM en Sabic zijn gevestigd.
Er is volgens staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) dan ook geen aanleiding om een vliegverbod in te stellen boven het zogeten Chemelotterrein. De bewindsman schrijft dat vrijdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA'ers Pauline Smeets en Frans Timmermans, die nu inmiddels zelf staatssecretaris is.
Zij vroegen zich af of de zorgen van burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen over te laag vliegende Awacs-toestellen terecht waren. Die sprak van een potentieel onveilige situatie door de Awacs, die de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen naderen.
Maar Van der Knaap deelt de ongerustheid van de burgemeester en de burgers niet. De verkeersleiding van Maastricht Aachen Airport heeft volgens hem geen overtredingen gemeld van de afspraak dat vliegtuigen boven het complex niet lager dan 450 meter vliegen. De toestellen blijven hier zelfs 100 meter boven deze minimale vlieghoogte, aldus Van der Knaap.
Ook vliegen er niet meer toestellen over het Chemelotterrein. In december 2006 waren er geen naderingen en in januari 2007 waren het 27. Dat is volgens de staatssecretaris minder dan het jaar ervoor. In december 2005 ging het om veertig naderingen en in januari 2006 waren het er 109. Volgens de bewindsman is het onvermijdelijk dat de Awacs deze aanvliegroute gebruiken.
(Bron)
Chelsea weert selderij uit stadion

AMSTERDAM - Supporters van Chelsea mogen niet meer met selderij gooien tijdens thuiswedstrijden. De Londense club waarschuwde de eigen aanhang vrijdag dat het gooien van de groente een stadionverbod oplevert. De fans op Stamford Bridge gooien al meer dan twintig jaar selderij vanaf de Shed End-zuidtribune en zingen daarbij een seksueel getint liedje.
De traditie rond het gooien van selderij stamt uit het begin van de jaren tachtig. De harde kern van de Blues verzon de tekst "Celery, celery. If she don't cum I'll tickle her bum with a lump of celery" op het destijds populaire popliedje 'Ask old brown to tea' van Chas Hodges. Hodges was lid van het duo Chas & Dave, twee grote fans van stadsgenoot Tottenham Hotspur, die veel liedjes over hun club schreven.
De Engelse voetbalbond FA stelde onlangs een onderzoek in naar het gooien van selderij op Stamford Bridge. Chelsea waarschuwt de eigen fans nu de traditie per direct te staken.
"Iedereen die vanaf nu nog selderij meeneemt naar het stadion kan de toegang worden geweigerd. Wie betrapt wordt op het gooien ervan krijgt een stadionverbod opgelegd. Het gooien van materiaal op een voetbalveld, inclusief selderij, is een strafbaar feit dat een strafblad kan opleveren."
Het is de club ernst: er is zelfs een speciaal telefoonnummer geopend waarop selderij-gooiende fans kunnen worden aangegeven.
(Bron)
'Internet terug naar de tekentafel'

AMSTERDAM - Onderzoekers van Stanford University willen internet opnieuw ontwerpen. Volgens de wetenschappers kunnen de huidige tekortkomingen van internet niet simpel worden opgelost met wat updates en willen daarom het hele internet terug op de tekentafel hebben.
Professor Nick McKeown vraagt zich af hoe internet er over vijftien jaar uit zal zien. "Het antwoord op die vraag is simpel. Wij moeten over vijftien jaar kunnen zeggen dat wij exact datgene gecreëerd hebben, wat wij nodig hebben."
De onderzoekers zullen hun plannen voor een veiliger en applicatievriendelijker internet op 21 maart, tijdens een bijeenkomst op Stanford, presenteren. Een overzicht van de plannen is echter al te vinden op de website van de universiteit.
Daarin wordt duidelijk dat het onderzoek rust op vijf pijlers: netwerkarchitectuur, applicaties, fysieke lagen, beveiliging en economisch beleid. Door met een schone lei te beginnen willen de onderzoekers een sneller en veiliger internet ontwikkelen dat nieuwe technologie beter kan ondersteunen.
Het onderzoek kan rekenen op brede steun uit de IT-sector. Zo hebben Deutsche Telekom, Cisco Systems en NEC zich al financieel verbonden aan het project.
(Bron)
Suriname werkt aan kerncentrale

AMSTERDAM - Suriname krijgt mogelijk zijn eerste kerncentrale. In de centrale wordt dertig miljoen dollar geïnvesteerd en Nederlandse investeerders zouden hieraan een bijdrage leveren.
De Surinaamse krant De Ware Tijd meldt vrijdag dat in Groot-Chatillon, tegenover Paranam, een aluminiumfabriek wordt gebouwd. Met de bouw van deze fabriek wordt in de tweede helft van het jaar begonnen. De fabriek moet volgens de krant gevoed worden met kernenergie uit de centrale die vlakbij wordt gebouwd. De financiering zou al rond zijn.
Om de 40 megawatt-kerncentrale te kunnen bouwen, moet Suriname lid worden van het Internationale Atoom Energie Agentschap. Minister van buitenlandse zaken Lygia Kraag-Keteldijk zegt bezig te zijn met een consultatieronde om advies in te winnen en te kijken of Suriname ver genoeg is om lid te worden.
De bouw van de kerncentrale zou drie jaar in beslag nemen. Afval van de centrale wordt om de drie jaar teruggenomen door de leveranciers, waardoor eventuele milieuproblemen volgens de krant worden uitgesloten.
Directeur Misram Chanderbosh zegt in de krant dat investeerders uit Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland klaar staan. De kerncentrale zou duizend tot vijftienhonderd arbeidsplaatsen creëren.
(Bron)
Rabbijnen verbieden koren deelname aan festival

AMSTERDAM - Drie koren van orthodox-joodse herkomst mogen niet deelnemen aan het eerste landelijke Joodse Korenfestival, dat zondag in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam wordt gehouden.
Zij zijn getroffen door een psak, een rabbinaal verbod. Dat heeft het Nieuw Israëlietisch Weekblad vrijdag gemeld.
De rabbijnen vinden dat de koren, het Amsterdams Synagogaal Koor, het CIZ-koor en Santo Servicio, dat verbonden is met de Portugees-Israëlietische Gemeente, niet mogen deelnemen aan activiteiten die in een gebouw van de liberale joden plaatshebben.
De Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft het verbod vanuit New York uitgesproken en het is door twee andere rabbijnen medeondertekend. De koren kregen de beslissing begin deze week te horen.
(Bron)

Bizar.
Geen treinen tussen Londen en Europa door brand

LONDEN - De hogesnelheidstreinverbinding tussen Londen en het Europese vasteland is tot zaterdag 18.00 uur onderbroken in verband met een brand langs het Britse spoor. Maatschappij Eurostar maakte dat vrijdagavond bekend.
Door de brand bij het Zuid-Londense Wandsworth dreigt de explosie van een gastank. Volgens Eurostar zijn vrijdagavond 11.000 reizigers de dupe van de uitval van de hogesnelheidstreinen. Ook andere treinen vielen uit.
De autoriteiten gaan ervan uit dat de situatie pas in de loop van zaterdag weer veilig is. Sinds de brand is geblust, is de brandweer bezig met het koelen van de tank, meldde de Britse omroep BBC.
(Bron)
Woedend nijlpaard trapt man dood

JOHANNESBURG - Een woedend nijlpaard heeft een Zuid-Afrikaan doodgetrapt. De 27-jarige man liep met een groep vrienden langs een dam in Modjadjieskloof, toen het nijlpaard om onbekende redenen kwaad werd.
De man werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn letsel bezweek, aldus de autoriteiten vrijdag.
(Bron)
Twee paspoorten is gratis etentje Fifteen

AMSTERDAM - Restaurant Fifteen Amsterdam heeft zich op een ludieke manier in de discussie over de dubbele nationaliteit gemengd. Het nodigt iedereen met twee paspoorten uit voor een gratis Umbriaans diner maandag.
Het idee is afkomstig van medeoprichter van Fifteen, Sarriel Taus. Die is zelf van Surinaamse afkomst. Het restaurant kenmerkt zich door de mix aan culturen. In het restaurant werken veel mensen van verschillende etnische afkomst, zoals Mauritius, Marokko, Turkije, Antillen en Somalië.
"Ook in Fifteen werd stevig gediscussieerd over de moties van Geert Wilders. Uiteindelijk heeft Fifteen besloten iets te doen. Wat iedereen binnen Fifteen met elkaar gemeen heeft, buiten het Nederlanderschap, is een passie voor eten en mooie producten. Een of twee paspoorten, het maakt niet uit. Eten verbroedert", aldus Taus.
Fifteen probeert op de actiedag ook nog Geert Wilders aan tafel te krijgen, maar vooralsnog is niet bekend of hij ook komt.
(Bron)

Ik denk dat ik maandag eens lekker uit eten ga :-)

donderdag, maart 15, 2007

'NS dwingt Belgiëganger in duurdere trein'

AMSTERDAM - Consumentenorganisaties vrezen dat de Nederlandse Spoorwegen de Beneluxverbinding opheffen. Dat staat in een advies aan de NS van het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Treinreizigers die van Amsterdam naar Brussel willen, kunnen dan over een paar jaar alleen nog kiezen voor de duurdere hogesnelheidslijn.
De Beneluxverbinding is een trein die vanaf Amsterdam via Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal naar Antwerpen en Brussel rijdt. In de toekomst moet er een hogesnelheidstraject komen dat Nederland en België verbindt. In december gaan er gewone treinen op dat traject rijden omdat er problemen waren met de levering van de hogesnelheidstrein.
Dat hogesnelheidstraject komt niet langs Den Haag, Dordrecht en Roosendaal. Maar de Beneluxtrein wordt volgens beleidsmedewerker Tim Boric van reizigersorganisatie Rover opgeheven zodra het hogesnelheidstraject in gebruik wordt genomen. "Vanuit Roosendaal kun je dan alleen nog met een stoptrein naar België reizen, dat is niet te doen", zegt Boric.
Volgens Locov is dit een eerste stap. "Rond 2009 gaan er snelle treinen op het hogesnelheidstraject rijden. Dan rijden er geen gewone treinen meer. Als je dan met de trein naar België moet, kan dat alleen met de duurdere hogesnelheidstrein."
Volgens Boric doet België pogingen om de intercityverbinding naar Roosendaal te behouden. "Maar de NS werkt tegen. De NS ziet liever dat mensen straks met de hogesnelheidstrein reizen." De NS was nog niet bereikbaar voor commentaar.
In het Locov zijn onder meer de Consumentenbond en reizigersvereniging Rover vertegenwoordigd, de samenwerking is opgericht in 1999 en brengt adviezen uit over het openbaar vervoer.
(Bron)
'Spoorboekje kan beter'

DEN HAAG - De gezamenlijke consumentenorganisaties vinden dat de dienstregeling van de NS voor 2008 beter kan. Zo zou ieder kwartier een intercity richting Utrecht op station Amsterdam Bijlmer Arena moeten stoppen.
Haarlem moet beter op de rest van het land worden aangesloten. De reistijd tussen Baarn en Amsterdam noemen de organisaties 'buitensporig'.
De aanbevelingen staan in een donderdag uitgebracht advies aan de Spoorwegen van het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov).
Het Locov is wel te spreken over de opening van de nieuwe stations Amsterdam Sloterdijk Hemboog en Purmerend Wijdevenne. Ook is het Locov blij dat intercity's weer in Hilversum gaan stoppen en dat de Brabantse steden op het nachtnet worden aangesloten.
(Bron)
Vrachtwagenchauffeur zet Defensie voor paal

CANBERRA - Een Australische vrachtwagenchauffeur heeft zich toegang verschaft tot geheime vergaderingen van hoge officieren van de luchtmacht. Hij wist gekleed in valse militaire kledij - inclusief onderscheidingen - tien maanden lang als een nepmilitair te leven.
Hij kreeg zelfs een identiteitskaart van de luchtmacht, aldus de Australische krant The Age.
De 54-jarige Peter Bennett begon zijn "militaire loopbaan" in september 2005. Zijn doel was mogelijk om de strijdkrachten in diskrediet te brengen. Bennett werd in 1971 op medische gronden afwezen om een militaire opleiding te volgen. Hij zou sindsdien haat koesteren tegen de Australische defensiemacht.
Bennett liep uiteindelijk tegen de lamp en hij staat intussen terecht. De rechter heeft een psychologisch onderzoek gelast alvorens hij over een aantal maanden vonnis zal vellen.
(Bron)
CPB voorspelt lagere economische groei

DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachte economische groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk ging het CPB nog uit van een groei van 3 procent, in de meest actuele cijfers is dat 2,75 procent, zo meldden ingewijden donderdag.
De groeiraming is van belang voor de voorjaarsnota waar minister Wouter Bos (Financiën) momenteel aan werkt. Volgende week begint hij afzonderlijke gesprekken met alle ministers over hun financiële wensen en mogelijke mee- en tegenvallers.
Tijdens de kabinetsformatie bleek dat er voor het nieuwe kabinet meer tegenvallers dreigen dan de ruim 800 miljoen euro waarvoor de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie al dekking moesten zoeken.
Uit de overzichten van mee- en tegenvallers die de departementen deze week moeten inleveren bij Bos moet blijken hoe de begroting er werkelijk voor staat.
De Rabobank toonde zich donderdag optimistischer dan het CPB over de Nederlandse economie. De bank voorspelt een groei van 3,25 procent. Ze rekent erop dat de particuliere consumptie en de bedrijfsinvesteringen flink zullen stijgen.
Ook voor 2008 is de bank optimistisch gestemd. Ze waarschuwt wel dat hoge loonstijgingen roet in het eten kunnen gooien. Ook de ontwikkeling op de Amerikaanse huizenmarkt vormt een risico.
(Bron)
Politie beëindigt gijzeling in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM - Een arrestatieteam van de politie heeft donderdag een einde gemaakt aan een gijzeling in een horecagelegenheid in Amsterdam-Zuidoost. Politieagenten hebben het slachtoffer bevrijd.
De man was gewond en moest naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. Elf personen zijn gearresteerd. Onder hen bevinden zich mogelijk nog meer slachtoffers.
Dat meldde een politiewoordvoerder. De politie kreeg donderdagochtend melding van een gijzeling in het eetcafé aan de Agatha Christiesingel. Agenten sloten de buurt af en een observatieteam hield de horecazaak in de gaten. In de loop van de middag hoorde de politie berichten dat er in het pand mensen werden mishandeld.
Rond twee uur 's middags hielden agenten twee mannen aan die het pand hadden verlaten. Enige tijd later konden nog twee personen worden opgepakt. Rond half vier forceerde het arrestatieteam het rolluik van de horecagelegenheid met een zogeheten shovel. In het pand arresteerden politieagenten nog zeven personen.
De politie gaat ervan uit dat een conflict over drugs het motief voor de gijzeling is.
(Bron)
Einde vervroegde vrijlating in zicht

DEN HAAG - De vuistregel dat gedetineerden op vrije voeten komen zodra zij twee derde van hun straf hebben uitgezeten, verdwijnt. Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met een voorstel om de vervroegde invrijheidstelling te vervangen door een regeling waarbij gevangenen alleen onder voorwaarden eerder vrijkomen.
Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van een wetsvoorstel hierover, waar al jaren om wordt gevraagd. Het voorstel regelt tevens dat gedetineerden die zich misdragen later of zelfs helemaal niet vervroegd worden vrijgelaten. "We zijn hier blij mee, maar wel met een verzuchting erbij: wat heeft dit lang geduurd", verwoordde SGP-Kamerlid Kees van der Staaij een breed gedragen gevoel.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei veel gebruik te zullen maken van de nieuwe regels, die grotendeels teruggrijpen op de behandeling van gevangenen zoals die tot de jaren tachtig gold.
"In de meeste gevallen zullen bijzondere voorwaarden aan gedetineerden worden gesteld", aldus de minister. "Het is niet de bedoeling dat het een gewone vervroegde invrijheidstelling wordt met een enkele algemene regel op de achtergrond."
Jaarlijks komen 3000 tot 4000 gevangenen in aanmerking voor de voorwaardelijke vrijlating. Hirsch Ballin verwacht dat in 80 procent van de gevallen bijzondere voorwaarden worden opgelegd, zoals bijvoorbeeld een meldingsplicht, een gebiedsverbod of de verplichting een cursus te volgen.
Zulke voorwaarden worden voor elke gevangene afzonderlijk opgesteld. Wanneer een gedetineerde op vrije voeten de verplichtingen niet nakomt, moet hij alsnog de rest van zijn straf uitzitten.
Het wetsvoorstel regelt tevens dat de minister van Justitie gevangenen kan vrijlaten voordat zij twee derde van hun straf hebben uitgezeten, als een cellentekort hem daartoe dwingt.
De SGP wil dat onderdeel van de nieuwe wet schrappen en wordt daarbij gesteund door in elk geval de VVD. De coalitiepartijen CDA en PvdA vinden echter dat Hirsch Ballin gebruik moet kunnen maken van dit "noodventiel". Momenteel is er overigens geen sprake van een cellentekort.
(Bron)
Mugabe trekt zich niets aan van kritiek

HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft geen enkele boodschap aan de kritiek van westerse regeringen op de behandeling van de oppositie in Zimbabwe. De critici lopen maar "naar de hel", aldus Mugabe.
De afgelopen dagen kregen de Zimbabwaanse autoriteiten veel commentaar op de mishandeling van oppositieleider Morgan Tsvangirai, die in het ziekenhuis belandde met ernstige hoofdwonden.
Hij was aangehouden na een bijeenkomst van de oppositie en in de dagen dat hij vastzat in elkaar geslagen. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij enige tijd op de afdeling intensieve zorg lag. Inmiddels verkeert hij niet meer in levensgevaar.
Een woordvoerder meldde donderdag dat hij volgens de artsen geen hersenletsel heeft opgelopen.
(Bron)
Aangifte tegen Albayrak dreigt voor belediging Turkije

DEN HAAG - De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz dreigt een strafklacht in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Hij waarschuwt de staatssecretaris dat zij haar vaderland niet mag beledigen.
Volgens de nationalistische advocaat kan Albayrak het beste haar Turkse paspoort inleveren, omdat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide veroordeelt.
Dat zei Kerincsiz donderdag in de actualiteitenrubriek Eén Vandaag. De dreiging van een strafklacht valt samen met de discussie die in Nederland wordt gevoerd over dubbele nationaliteit.
Staatssecretaris Albayrak heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook een Turks paspoort. In een reactie liet ze via haar woordvoerder weten af te wachten of er ook daadwerkelijk aangifte wordt gedaan.
Kerincsiz heeft in het verleden al strafklachten ingediend tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk en de etnisch Armeense journalist Hrant Dink, die in januari werd vermoord. In het geval van Dink leidde de aangifte tot een veroordeling, terwijl de rechtbank in Istanbul de zaak tegen Pamuk onder internationale druk afblies.
De advocaat beroept zich op het omstreden artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt.
Toen Albayrak in 2004 lid was van de Tweede Kamer, heeft ze een motie gesteund waarin wordt opgeroepen tot erkenning van de Armeense genocide. Dat verzoek werd unaniem aangenomen en ook overgenomen door het kabinet. Kerincsiz sprak in het tv-programma zijn onvrede uit over de steun van Albayrak aan deze motie.
(Bron)
Taxichauffeur dronken achter het stuur

ROTTERDAM - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 55-jarige Rotterdamse taxichauffeur aangehouden die dronken achter het stuur zat. Een passagier had de politie gewaarschuwd over de beschonken staat van de chauffeur.
Rond half vier werd de auto met de chauffeur op de Posthumalaan gevonden. De man had drie geopende flessen rum naast zijn bestuurdersstoel liggen. Ook had hij niet de juiste papieren op zak.
(Bron)
Nieuw meldpunt kinderporno op internet

AMSTERDAM - De politie heeft woensdag een digitaal meldpunt voor internetcriminaliteit geopend. Burgers die kinderporno en terroristische uitingen op internet tegenkomen, moeten via de website de politie snel en gemakkelijk kunnen waarschuwen.
Cybercrime is criminaliteit op of via internet. Een lijst van wat valt onder cybercrime staat op de website. Daar hoort het met seksuele bedoelingen benaderen van kinderen bij. Anoniem tips geven is vooralsnog niet mogelijk via de nieuwe website. Dat kan alleen telefonisch. Op de website moeten persoonlijke gegevens worden vermeld.
Het Meldpunt Cybercrime (MCC) is een initiatief van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Het dient als vervanging van eerdere digitale meldpunten. Onderzocht wordt nog of er digitale meldpunten voor andere vormen van criminaliteit moeten komen.
De Tweede Kamer besloot eind vorige jaar tot één landelijk loket voor aangiftes van internetcriminaliteit.
(Bron)
Connexxiontop levert deel bonus in om busdebacle

HILVERSUM - De buscrisis in Noord-Brabant heeft geleid tot lagere bonussen voor de directietop van Connexxion. "We hebben imagoschade geleden en daarvoor zijn wij verantwoordelijk", verklaarde Peter Kortenhorst, voorzitter van de raad van bestuur van het openbaarvervoerbedrijf woensdag tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Hilversum.
Kortenhorst kreeg vorig jaar een kortetermijnbeloning van 83.000 euro. In 2005 was dat nog 116.000 euro. Rob van Holten, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van Connexxion, zag zijn kortetermijnbonus dalen van 100.000 naar 74.000 euro.
De inkomens van Kortenhorst en Van Holten zijn opgebouwd uit een reeks componenten. Het netto-inkomen van Kortenhorst bedroeg vorig jaar 443.000 euro tegen 448.000 euro in 2005. Van Holten zag zijn netto-inkomen ook iets dalen, van 405.000 euro naar 397.000 euro.
Kortenhorst stelde dat de directietop zelf heeft voorgesteld om een gedeelte van de bonus in te leveren. "Als dit soort dingen zó fout gaan, moet je iets doen", zei de Connexxion-topman. Hij maakte duidelijk dat het ook een gebaar was naar het eigen personeel en naar de buitenwereld. "Een professionele onderneming had zo niet moeten handelen."
Vorig jaar ging het helemaal mis toen Connexxion meedeed in de aanbestedingsprocedure voor het openbaar vervoer in Noord-Brabant.
De provincie koos voor het bod van Connexxion, dat veel lager lag dan dat van de concurrentie. Connexxion trok dat bod weer in omdat het een fout had gemaakt in de berekening. De provincie nam daarmee geen genoegen en hield Connexxion aan het oorspronkelijke bod.
Daarop ontstond een patstelling. Brabantse buschauffeurs staakten enkele dagen en voerden actie bij het hoofdkantoor van Connexxion uit onvrede over de ontstane situatie. Uiteindelijk bereikten de busbedrijven een uniek compromis. Connexxion trok zich formeel terug en de concessies werden gegund aan BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant).
Peter Kortenhorst vindt dat het provinciebestuur veel te verwijten valt. Hij stelde dat Connexxion de provincie al vorig jaar zomer informeerde over de fout in de bieding. "Toen was al duidelijk dat we niet zouden gaan rijden op basis van dat bod", aldus Kortenhorst. "Ze hebben ons er toch aan gehouden en dus willens en wetens een risico gelopen. Van een politiek orgaan vind ik dat bezopen."
(Bron)
Politie Eindhoven waarschuwt voor GHB-toedieners

EINDHOVEN - De politie gaat komend weekeinde in het Eindhovense uitgaanscentrum Stratumseind flyers uitdelen waarin ze waarschuwt voor de synthetische drug GHB. Steeds vaker krijgt de politie meldingen van mensen die onwel zijn geworden nadat onbekenden de drug in hun drankje hadden gedaan.
Dat gebeurt de laatste tijd twee tot drie keer per weekeinde, zegt politieman Ton Beliën donderdag.
In Stratumseind gaan elk weekeinde ongeveer 19.000 jongeren stappen. Beliën is onder meer verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in dit gebied. "Hier komen voornamelijk jongeren tot een jaar of 23. Ze zitten zelf in de experimenteerfase als het gaat om drugs. Maar nu zijn er een stel idiote kwallen die GHB ongezien in je drankje stoppen met alle gevolgen van dien", aldus Beliën.
GHB staat voor gamma-hydroxy-butyraat, een vloeibaar middel dat afkomstig is uit de geneeskunde. Het wordt gebruikt als narcosemiddel. Mensen die GHB binnenkrijgen, worden vaak misselijk en gedesoriënteerd.
Als ze niet op tijd medische zorg krijgen, kunnen ze in coma raken, met het risico op dodelijke afloop. De partydrug heeft als bijnaam rapedrug (verkrachtingsdrug).
Vrouwen raken zo versuft dat ze een willoos slachtoffer worden van aanranders en verkrachters. Volgens Beliën zijn er nog geen meldingen van verkrachting bij de politie binnengekomen. De toedieners gaan willekeurig te werk alleen maar om te zien wat het effect van GHB is, zegt hij.
Op de flyers die de politie en verslavingszorginstelling Novadic-Kentron komend weekeinde gaan uitdelen staat dat het uitgaanspubliek glazen niet onbeheerd moet achterlaten. Ook adviseert de politie geen drankjes aan te nemen van volkomen onbekenden en raadt ze het horecapersoneel aan halfvolle onbeheerde glazen meteen te legen.
(Bron)
Canadezen eisen meer respect voor zeehondenjacht

DEN HAAG - Gehuld in traditionele jaagdracht van zeehondenvel stonden drie zeehondenjagers uit Canada donderdag in Den Haag oog in oog met dierenrechtenactivisten.
De jagers vinden dat hun Europese tegenstanders geen enkel benul hebben van de Canadese traditie van de zeehondenjacht, zo meldde een woordvoerder.
"Wij hebben jaren gespaard om vandaag onze stem te laten horen, het is moeilijk opboksen tegen de miljoenenlobby van de Europese dierenorganisaties", aldus een woordvoerder.
De Canadezen demonstreren tegen het importverbod op zeehondenproducten dat Nederland wil instellen.
Donderdagmiddag bieden zij een petitie aan in de Tweede Kamer om aan te geven dat dit verbod in strijd is met eerdere toezeggingen van Nederland voor steun aan de inheemse bevolking.
Een postzak met handtekeningen tegen de jacht werd eerder bezorgd bij de Canadese ambassade in Den Haag. Delegaties van de stichting Bont voor Dieren, de Zeehondencrèche Pieterburen en SP-Kamerlid Krista van Velzen waren hierbij aanwezig.
De stichting wil druk op Canada uitoefenen om de jacht te beëindigen. Bont voor Dieren zegt de afgelopen jaren veel handtekeningen tegen de jacht te hebben verzameld. De jagers waren ook aanwezig bij de ambassade.
Een aantal demonstranten toonde zijn vreugde over het verbod op de import van zeehondenproducten. De Raad van State brengt binnenkort advies uit over een wetsvoorstel van de PvdA en de VVD.
België en Kroatië kennen al een dergelijk verbod. Andere Europese landen zijn ermee bezig.
Het commerciële jachtseizoen begint eind deze maand in het oosten van Canada. De afgelopen jaren mochten 325 duizend dieren worden gedood. Het quotum voor dit jaar wordt aan het einde van de maand bekendgemaakt.
Een woordvoerder van de ambassade stelt dat het aantal dit jaar waarschijnlijk wordt verlaagd.
Het is donderdag de Internationale Actiedag tegen de Zeehondenjacht. In de hele wereld vinden acties plaats.
(Bron)

Een zeehond doodmaken omdat je 'm zelf opeet en/of de vacht zelf gebruikt, daar heb ik toch wat minder moeite mee dan met het grootschalig afmaken van beesten om vachten te verkopen aan handelaars.
Plunderaars miljonair na neerstorten vliegtuig

RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse politie is donderdag een speurtocht begonnen naar omgerekend bijna twee miljoen euro die zijn verdwenen uit een neergestort vliegtuigje.
Het tweemotorige vliegtuigje met vier inzittenden en 5,6 miljoen real (1,96 miljoen euro) aan boord stortte woensdag neer in de buurt van Salvador in het noordoosten van Brazilië. De inzittenden kwamen om het leven.
De politie vermoedt dat bewoners uit het gebied de zakken geld hebben meegenomen voordat de reddingswerkers ter plaatse waren. Het vliegtuig was een luchttaxi die was ingehuurd door een particulier beveiligingsbedrijf dat het geld van de stad Petrolina naar Salvador zou transporteren.
Onderzocht wordt nog waardoor het toestel neerstortte.
(Bron)
Groen licht voor testritten RandstadRail

DEN HAAG - De Haagse vervoerder HTM voert sinds donderdagochtend testritten uit op de Erasmuslijn tussen Nootdorp en Den Haag Centraal Station.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft daarvoor toestemming gegeven, zo meldde een woordvoerder van de gemeente donderdag.
De inspectie legde het grootste deel van de RandstadRail op 29 november stil na een reeks ontsporingen. Bij het ernstigste incident vielen zeventien gewonden.
De ritten worden uitgevoerd met lege voertuigen en zijn bedoeld om onder meer de rails, wissels en beveiliging te testen. Als de testritten goed verlopen, begint het proefbedrijf. De voertuigen rijden dan volgens dienstregeling, maar nog zonder passagiers. Het is nog onduidelijk wanneer reizigers weer gebruik kunnen maken van dit deel van de Erasmuslijn. Tussen Nootdorp en Rotterdam Hofplein rijden wel voertuigen met passagiers.
Het vervoer op de RandstadRail richting Zoetermeer ligt nog steeds stil. Volgens de zegsvrouw is het nog onduidelijk wanneer de testritten hier aanvangen.
(Bron)

woensdag, maart 14, 2007

Voorlopig geen foto's - de camera is wat ze noemen 're-pa-ra-bel'. Voor minimaal 65% van de nieuwprijs destijds in 2003.
Als ik 41 euro meer lap, heb ik een (veel betere) nieuwe, mits ik die oude inruil.
Moeilijke keuze hè?
Japan verlost van serie-lingeriedief

TOKIO - Een Japanse bouwvakker heeft zijn talent om te klimmen misbruikt om een reeks vrouwen hun ondergoed te ontnemen.
Volgens de Japanse politie verzamelde de 54-jarige man in zes jaar tijd 3977 onderbroekjes, 355 beha's en tien paar kousen.
"Omdat hij bouwvakker is, weet hij waar hij zijn voeten neer moet zetten om te klimmen en kwam hij gemakkelijk naar de eerste verdieping van woningen", zei een politiewoordvoerder in Hiroshima. De man was niet geïnteresseerd in een andere buit.
"Zolang het maar ondergoed was, was kennelijk alles goed."
(Bron)
'Meer wegwerppersoneel bij strakke ontslagregels'

DEN HAAG - Door oude, strakke ontslagregels blijven werkgevers volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zoeken naar meer 'wegwerppersoneel'. Dat stelde de bewindsman woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer in reactie op SP'er Paul Ulenbelt die wees op de toename van tijdelijk personeel dat geen vast contract krijgt.
Een cassière van 20 die na drie tijdelijke contracten vervangen wordt door een goedkopere 17-jarige, noemde Ulenbelt als voorbeeld van "wegwerppersoneel". De SP wil flexibel personeel meer zekerheid bieden en ontslag moeilijker maken. Maar volgens Donner zullen werkgevers dan zoeken naar ander goedkoop personeel waar ze makkelijk vanaf kunnen.
(Bron)
Bijna helft jongeren wil emigreren

UTRECHT - Van de Nederlandse jongeren wil 44 procent in de toekomst emigreren. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Interview/NSS in opdracht van Visie21, een burgerinitiatief dat werkt aan een langetermijnvisie voor Nederland. Voor het onderzoek zijn ruim zeshonderd jongeren ondervraagd.
Redenen om Nederland te verlaten zijn volgens de geënquêteerden het weer en de betere ontplooiingsmogelijkheden in het buitenland met betrekking tot studie en werk.
Ook vindt 94 procent van de jeugd dat er iets moet veranderen in Nederland. Zo moet de criminaliteit worden aangepakt (44 procent) en moet meer aandacht aan het milieu worden geschonken (43 procent).
Drie op de vijf jongeren geeft aan trots te zijn op Nederland en dan met name op het gebied van vrijheid. Bijna 10 procent zegt zich te schamen voor Nederland, daarvan noemt 25 procent racisme als oorzaak.
Het onderzoek, onder ruim zeshonderd jongeren, was voor Visie21 aanleiding tot de oprichting van een jeugdkabinet. Dat kabinet, bestaande uit acht jongeren, heeft de afgelopen weken gewerkt aan een jeugdregeerakkoord.
Het akkoord wordt donderdag in hotel Lauswolt in Beetsterzwaag overhandigd aan André Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin. Het jeugdkabinet wil daarna de minister voortdurend blijven informeren over de visies van de jeugd op het kabinetsbeleid met betrekking tot jongeren.
(Bron)
Bordeel geeft 66-plussers korting

KEULEN - Een van de grootste bordelen van Europa, Pascha in Keulen, geeft 66-plussers korting. Op de dagelijkse seniorenmiddag van 12.00 tot 17.00 uur kunnen zij voor de helft van de normale prijs aan hun gerief komen. Bij de eenvoudigste wens betekent dat een besparing van 25 euro.
De korting geldt vanaf 21.00 uur ook in de nachtclub, meldt de Pascha-website. Volgens eigen zeggen biedt het bordeel als enige wereldwijd ook een klaarkomgarantie: niet goed, geld terug.
(Bron)
Gemeenten ageren tegen overvolle treinen

OLST - De overvolle treinen op het traject Deventer-Zwolle is de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe een doorn in het oog. Volgens beide gemeenten zijn de treinstellen sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling overvol.
"Door de drukte is er sprake van een ontoelaatbare situatie", zei een woordvoerster van Olst-Wijhe woensdag. Deze gemeente wil samen met omliggende gemeenten pleiten voor de inzet van meer materieel op het spoor. De treinen zouden zo vol zijn dat reizigers regelmatig op perrons achter moeten blijven.
Regionale media hebben gemeld dat diverse reizigers door de drukte zijn flauwgevallen. Volgens de gemeente Deventer is een van de oorzaken van het probleem de inzet van onvoldoende materieel op het traject. In een brief aan NS schrijft de gemeente dat nu vier in plaats van zes treinstellen op het traject rijden. Dat terwijl de gemeente een bovengemiddelde groei van treinreizigers kent.
Reizigersorganisatie Rover meldt dat het probleem ook elders in het land speelt. "Er moet een betere afstemming zijn in de inzet van het materieel. Zo moet de NS ook de mottenballenvloot, de treinen die achter de hand gehouden worden, inzetten."
De NS zet alle zeilen bij, zei een woordvoerster. "De problemen zijn bekend en we zetten langere treinen in als dat nodig blijkt. Dat wordt dagelijks bekeken." Het treinpersoneel heeft geen meldingen gehad van flauwgevallen reizigers. "Wel zijn afgelopen week dertig reizigers in Olst en ook een aantal in Wijhe achtergebleven omdat de trein te vol zat. Toen bleek een te korte trein ingezet. Van een ontoelaatbare of onveilige situatie is echter geen sprake."
(Bron)
Rijpe vrouwen popelen voor naaktkalender

BRUSSEL - Belgische vrouwen van 50 jaar en ouder staan in de rij om naakt te poseren voor een 'pro-agekalander' van Dove in België. Liefst 860 vrouwen, tot 81 jaar oud, hebben gereageerd op een oproep van het zeepmerk om uit de kleren te gaan voor een fotograaf.
De Antwerpse Paula Marckx (81) is alvast geselecteerd om te poseren. "Als Sophia Loren het kan op haar zeventigste, dan kan ik het ook", zei de vrouw woensdag in de krant Het Laatste Nieuws. De animo blijkt viermaal groter dan de organisatie had verwacht.
Dove stelt dat de grote belangstelling bewijst dat veel oudere vrouwen zich actief en waardevol vinden. Het bedrijf stelt dat reclame en media een verkeerd beeld voorschotelen, waarbij alleen jonge en mooie vrouwen meetellen.
(Bron)
Jongste minister van Suriname ruimt veld na duur feestje

AMSTERDAM - De jongste minister uit de Surinaamse geschiedenis, minister van transport, communicatie en toerisme Alice Amafo, is dinsdag afgetreden na berichten dat zij voor een feest op haar 30ste verjaardag in januari omgerekend ruim 10.000 euro aan belastinggeld heeft besteed aan drank, eten en versiering.
"Vanwege de commotie die rond mij is ontstaan, heb ik besloten mijn ontslag aan te bieden aan president Venetiaan", zei Amafo op een persconferentie in haar kantoor in Paramaribo.
Amafo ontkende de beschuldigingen niet, maar zei dat sommige documenten die het parlementslid Jivan Sital van het Boerenverbond had laten zien om het misbruik van overheidsgeld aan te tonen gedeeltelijk vals waren. Welke delen dat waren, zei zij niet.
Sital zei in een reactie dat kabinetsfunctionarissen af moeten blijven van overheidsgeld. "Het is belastinggeld dat bedoeld is om ontwikkeling te brengen en armoede te bestrijden."
Venetiaan zei in het parlement dat de regering had vastgesteld dat "de gelden waren misbruikt". Of Amafo nog strafrechtelijk vervolgd wordt, is onduidelijk.
Amafo was toen zij in september 2005 aantrad 28 jaar. Haar partij, de A-Combinatie Alliantie, bezet vijf van de 51 zetels in het parlement. Volgens het regeerakkoord mag de partij een nieuwe kandidaat-minister naar voren schuiven.
Amafo is het tweede lid van het huidige kabinet dat heeft moeten aftreden. In januari legde minister van handel Siegfried Gilds zijn functie nadat hij als verdachte was genoemd in een onderzoek naar witwasserij. Inmiddels staat hij daarvoor terecht.
(Bron)
Mannen gaan beter om met stress

AMERSFOORT - Mannen gaan beter om met stress dan vrouwen en zijn daardoor op het werk beter inzetbaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsgezondheidsindex van Lifeguard.
Daarvoor zijn 4000 werknemers van 39 bedrijven in verschillende sectoren ondervraagd. Dit jaar is vooral gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen.
Vrouwen zijn over het algemeen fitter, eten gezonder en drinken minder alcohol. Mannen scoren beter op "omgaan met stress". Zij zeggen vaker dan vrouwen dat zij moeilijke situaties in het werk goed aan kunnen. Ook pakken zij problemen vaak "actief" en doelgericht aan.
Vrouwen stellen zich wat afwachtender op en scoren daardoor lager op dit punt. De manier waarop iemand met stress omgaat, is onder meer van invloed op de prestaties op het werk.
(Bron)
OV-bedrijven langs de meetlat

DEN HAAG - Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa van Verkeer legt de openbaarvervoerbedrijven langs de meetlat. Zij kondigde woensdag in de Tweede Kamer onderzoek aan naar hun prestaties, dat voor de zomer klaar moet zijn.
In de Kamer gaan stemmen op te morrelen aan de marktwerking in het openbaar vervoer, die voortvloeit uit een wet uit 2000. De SP en GroenLinks zouden dat graag zien. Regeringspartij PvdA wil de verplichte aanbesteding in de vier grote steden vanaf 2009 flexibiliseren. "Zij die dat kunnen, mogen dat wel al vanaf 2009", betoogde PvdA-Kamerlid Lia Roefs.
De marktwerking op de schop nemen, is niet de bedoeling, maakte de staatssecretaris duidelijk. Zij herinnerde de Kamer eraan dat die een paar maanden geleden nog de verplichte aanbesteding in het stadsvervoer goedkeurde.
Maar Huizinga liet de problemen bij OV-bedrijven in Limburg en Noord-Brabant niet onvermeld. Door technische mankementen moest busbedrijf Arriva een maand geleden bussen in Oost-Brabant in de remise laten staan. De dienstregeling lag daardoor overhoop. Chauffeurs kwamen in opstand. Arriva zocht de oorzaak in de late gunning van het OV-contract.
Aanvankelijk zou Connexxion in Noord-Brabant aan de slag gaan, maar het trok zich op de valreep terug. De concessie ging naar BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva.
VVD-fractiewoordvoerder Paul de Krom, die de marktwerking koestert, vroeg wel nadrukkelijk om een vergelijkend onderzoek naar bijvoorbeeld onderhoudskosten, subsidiëring en effectieve werkuren van chauffeurs. De staatssecretaris is daartoe bereid "om lessen te trekken voor volgende aanbestedingen". Andere lagere overheden kunnen van de ervaringen volgens haar gebruik maken.
Huizinga had woensdag met minister Camiel Eurlings een kennismakingsoverleg met de fractiespecialisten, die een spervuur van vragen afvuurden. Eurlings (CDA) toonde zich nadrukkelijk voorstander van een kilometerheffing die het kabinet versneld wil invoeren (voor 2012). De Krom had hem fijntjes eraan herinnerd dat hij als Kamerlid tegen de heffing was. Eurlings sprak nu van onomkeerbare stappen. Het kabinet wil na jaren discussie naar zijn zeggen "iets concreet op de mat leggen" onder de juiste voorwaarden (kosten, draagvlak en privacy).
(Bron)

"Iets concreet op de mat leggen" - het zal wel aan mij liggen dat ik dan denk aan huisdieren die niet op tijd naar buiten zijn gegaan...
Slachtoffer orkaan Rita na anderhalf jaar gevonden

BEAUMONT - De gemummificeerde resten van een slachtoffer van de orkaan Rita zijn na anderhalf jaar gevonden. De Amerikaanse man lag gewoon in zijn bed, in zijn vrijwel onbeschadigde huis in Beaumont, dat al die tijd nog niet was betreden omdat er twee grote bomen naast waren gevallen.
Volgens de politie in Texas is de man door een natuurlijke oorzaak gestorven en is het niet zeker of hij al dood was voordat de zware orkaan in 2005 aan land kwam.
De 51-jarige Texaan leefde een kluizenaarsbestaan, meldden Amerikaanse media dinsdag (plaatselijke tijd). Buren namen aan dat de man was gevlucht voor Rita en de hulpdiensten controleerden alleen woningen die schade hadden opgelopen door de zware windstoten van de orkaan.
(Bron)
Mannen slapen graag met teddyberen

AMSTERDAM - Mannen slapen vaker met een teddybeer dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de mannen wel eens een knuffel mee naar bed neemt als ze alleen slapen. Van de vrouwen slaapt 15 procent wel eens met knuffeldier, zo meldt Sky News.
Van de 2000 ondervraagden gaf 63 procent aan graag geknuffeld te worden voor het slapengaan. Acht procent van de vrouwen blijkt haar kussensloop of nachtkledij onder te spuiten met de aftershave van haar partner als zij buitenshuis slaapt.
Overigens zeggen drie van de vijf ondervraagden zich eenzaam te voelen als ze alleen moeten slapen. Zestien procent zegt moeilijker in slaap te kunnen vallen. Negen procent voelt zich zelfs bang.
(Bron)

dinsdag, maart 13, 2007

Aanhoudingen na vechtpartij in zandbak

UTRECHT - Bij een opstootje in een speeltuin in Utrecht is een 28-jarige vrouw in elkaar geslagen. Een vrouw uit Amersfoort en een man uit Utrecht zijn aangehouden.
De vechtpartij was het gevolg van een ruzie tussen twee kinderen, waarvan het slachtoffer de schuld kreeg. Maar volgens de politie was haar kind niet bij de ruzie betrokken.
Een 15-jarige jongen die zich met de arrestatie bemoeide is ook meegenomen naar het bureau. Daarbij gaf hij één van de agenten een kopstoot.
(Bron)
Omzet internetwinkels 28 procent gegroeid

EDE - Nederlandse consumenten hebben vorig jaar 2,82 miljard euro uitgegeven in internetwinkels. Dit is 28 procent meer dan in 2005, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Blauw Research in samenwerking met de thuiswinkelbranche.
Volgens de internetwinkels groeit het aantal kopers op internet nog steeds, vorig jaar met 1 miljoen naar ruim 6,4 miljoen. Daarnaast worden ook steeds meer bestellingen gedaan. Het gemiddeld bestede bedrag per koper steeg van 433 euro in 2005 naar 441 euro.
De reisbranche trekt het meeste geld uit de markt: 1,2 miljard euro. Consumenten geven verder op het internet veel geld uit aan elektronica, verzekeringen en kleding.
(Bron)
TT 124 Oppositieleden Zimbabwe voorgeleid

Oppositieleider Morgan Tsvangirai en 49 medestanders zijn voorgeleid aan de rechter in Zimbabwe. De groep is door de aanklager naar het ziekenhuis gestuurd voor medische verzorging.
De groep werd zondag opgepakt voor een manifestatie tegen president Mugabe. Volgens de oppositie zijn ze mishandeld door de politie. Ook de VN heeft felle kritiek geuit op hun behandeling en eist een onderzoek.
Tsvangirai is de belangrijkste opponent van Mugabe, die al 26 jaar aan de macht is. De president wordt verantwoordelijk gehouden voor wijdverbreide schendingen van de mensenrechten in zijn land.
Google helpt Indiase politie bij censuur

AMSTERDAM - Google heeft overeenstemming bereikt met de autoriteiten in de Indiase stad Bombay. Van Indiase internetters die op Googles sociale netwerksite Orkut bijvoorbeeld 'anti-Indiase' teksten verspreiden, geeft het bedrijf het IP-adres door aan de politie.
Dat melden lokale media. Op de site woedden felle discussies over politieke en historische figuren, zoals de 17e eeuwse vorst Shivaji en de politicus Ambedkar, een fel tegenstander van het omstreden kastesysteem.
Op de site bovendien zijn verschillende grote fanclubs actief van Indiase topcriminelen. Sommige kopstukken uit de georganiseerde misdaad in de miljoenenstad krijgen via Orkut zelfs huwelijksaanzoeken. Vooral de beruchte maffialeider Abu Salem zou populair zijn onder vrouwelijke Orkutbezoekers.
Ook kwam Orkut in India onlangs in opspraak omdat zich op de site een groep van 'India-haters' verenigd had.
Volgens de Indian Express hoeft de politie in Bombay Orkut vanaf nu "slechts een e-mailtje te sturen" om het IP-adres te verkrijgen van internetters die dergelijk materiaal posten. Een woordvoerder verwacht volgens de krant op korte termijn eenzelfde afspraak te kunnen maken met 'U Tube' - waarmee vermoedelijk Googles videosite Youtube bedoeld wordt.
Het is niet voor het eerst dat Google op een dergelijke manier medewerking verleent aan autoriteiten. In China filtert het bedrijf bijvoorbeeld sites over democratie, mensenrechten of Falun Gong uit de zoekresultaten.
(Bron)
TT 109 Onderzoek misser Duitse justitie

Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar het optreden van politie en justitie in Mönchengladbach. Een Nederlander uit Druten schoot daar afgelopen vrijdag zijn ex-vrouw en zijn 19-jarige dochter op straat dood.
Het OM denkt dat de moord voorkomen had kunnen worden. De man en de vrouw waren vlak voor de moord in de rechtbank voor hun scheiding. De rechter vroeg het OM de politie te halen, omdat de man ook werd gezocht voor verkrachting. Toen de politie niet kwam, mocht de man gaan.
Het OM onderzoekt nu waarom de politie niet is gekomen. Ook wordt bekeken of er strafmaatregelen genomen moeten worden.
Hoogbejaarde Duitser lijmt zich vast aan dak

AMSTERDAM - Agenten en brandweermannen hebben dinsdag een hoogbejaarde Duitser moeten lospeuteren van het dak waaraan hij zichzelf per ongeluk met teer had vastgelijmd.
De 91-jarige had het mooie voorjaarsweer in de stad Magdeburg aangewend om het dak van zijn tuinhuisje van een nieuwe laag teer te voorzien. Hij gleed echter uit en kwam vast te zitten aan de verse teer. De man is ongedeerd, maar zijn kleren kan hij wel weggooien.
(Bron)
Arrestatie voor in stukken zagen verkiezingsbord

AMSTERDAM - Een 29-jarige man uit het Gelderse dorp Oosterhout is zondagmiddag in zijn woonplaats opgepakt tijdens het doormidden zagen van een verkiezingsbord.
Hij wilde het hout, waarop een poster was geplakt voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart, mee naar huis nemen en gebruiken voor zijn open haard, meldt de politie maandag.
De man had zijn zinnen gezet op het bord bij de kruising van de Griftdijk en de Groenestraat. Daar merkte een agent hem rond 16.00 uur op. Het hout en de houtzaag zijn in beslag genomen. De man krijgt een boete.
(Bron)
Kinderen mogen schietende rappers inkleuren

AMSTERDAM - In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over een kleurboek voor kinderen. In het Gangsta Rap kleurboek, dat voor zes pond verkocht wordt bij Topshop, staan afbeeldingen van rappers die met vuurwapens en messen poseren.
Woedende ouders eisen dat het gewraakte kleurboek uit de schappen wordt gehaald, zo meldt de Britse krant The Sun. Ze vinden het "ziek" dat een dergelijk kleurboek wordt aangeboden.
Topshop heeft nog niet op alle commotie gereageerd.
(Bron)
Londen wil uitstoot CO2 met 60 procent terugbrengen

LONDEN - De Britse regering maakt dinsdag plannen bekend om de uitstoot van kooldioxide tot het jaar 2050 met 60 procent terug te brengen. Dat meldde de BBC.
Volgens de regering wordt Groot-Brittannië daarmee het eerste land dat een juridisch raamwerk schept voor de overgang naar een economie met een lage kooldioxide-uitstoot.
Londen wil om de vijf jaar nieuwe richtlijnen voor de uitstoot van kooldioxide vaststellen. Volgens minister Gordon Brown van Financiën betekent de wet dat ministers van Financiën in de toekomst "ons kooldioxidebudget met dezelfde zorgvuldigheid en discipline zullen betrachten" als de economische begroting.
Het broeikasgas kooldioxide is een van de voornaamste oorzaken van de opwarming van de aarde.
(Bron)
Eigenaar snackbar bekogeld met kaassoufflé

AMSTERDAM - Een klant van een snackbar in 's-Gravenzande heeft de eigenares bekogeld met een kaassoufflé. Hij kreeg woorden met haar omdat hij flyers van de ramen trok. Die zouden zijn uitzicht belemmeren.
Toen de eigenaresse hem aansprak op zijn gedrag kreeg ze een duw. Een klant ving haar op. Daarna gooide de kwade klant een kaassoufflé naar haar hoofd en nam de benen. De politie Haaglanden meldt dat hij de snack niet heeft betaald.
(Bron)
Uitgestorven mossoort ontdekt op Veluwe

HOENDERLOO - Onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam, Wageningen en Nijmegen hebben in nationaal park De Hoge Veluwe een mossoort ontdekt, waarvan werd aangenomen dat die was uitgestorven. Het gaat om het zogenoemde rijstkorrelmos (Pycnothelia papillaria).
De wetenschappers zijn bezig met een onderzoek naar het stuifzand op de Veluwe. Ergens in dat uitgestrekte zandgebied hebben zij een rijstkorrelmos van een kleine vierkante decimeter ontdekt, aldus een woordvoerder van het nationale park.
De Hoge Veluwe is extreem rijk aan korstmossoorten. In het grote en deels nog vrijwel ongerepte gebied komen korstmossteppes voor, die in West-Europa uiterst zeldzaam zijn. De vondst van een uitgestorven gewaande soort noemt het park spectaculair.
Rijstkorrelmos komt van nature voor in bergachtige streken. Het mos heeft het in het warmer wordende klimaat ook in Nederland moeilijk. Daarnaast heeft de soort last van verzuring van de grond.
De wetenschappers vrezen dat de mossoort op de zandgronden van de Hoge Veluwe niet lang zal kunnen overleven.
(Bron)
'Beweging geen garantie voor langer leven'

AMSTERDAM - Veel bewegen is geen garantie voor een langer leven. Dat concludeert gedragsbiologe Lobke Vaanholt van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed drie jaar onderzoek naar de gevolgen van verhoogd energieverbruik voor mens en dier.
Volgens de zogeheten 'rate of living'-theorie overlijden mensen of dieren eerder naarmate zij meer energie verbruiken. Net als een elektrisch apparaat dat intensief wordt gebruikt, zou biologisch leven eerder eindigen door intensieve inspanning. Volgens Vaanholt klopt deze theorie niet. Een hoger energieverbruik verkort het leven niet, maar verlengt het ook niet, luidt haar conclusie.
Voor het onderzoek volgde de onderzoeker drie jaar lang drie groepen muizen die aan verschillende niveaus van energieverbruik werden onderworpen. De eerste groep leefde in normale omstandigheden, de tweede rende veel rondjes in een loopwiel en de derde werd blootgesteld aan lage temperaturen.
Na drie jaar bleek dat de 'sportieve' muizen en de muizen in de kou niet langer leefden dan muizen die rustig en bij huiskamertemperatuur leefden.
Een hoog energieverbruik zorgt voor slijtage van het lichaam, maar het lagere vetgehalte van actieve mensen en dieren kan dat compenseren.
(Bron)
Verrassing...

'Wangedrag VS-militairen door drugs en alcohol'

WASHINGTON - Overmatig gebruik van alcohol en drugs onder Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan vormt een groeiend probleem. Dat meldde The New York Times dinsdag.
In beide landen is het gebruik van alcohol voor de militairen strikt verboden. Alcohol en drugs blijken steeds vaker in het spel te zijn bij misdaden gepleegd door Amerikaanse militairen gelegerd in beide oorlogszones.
De krant kreeg na een beroep op de Freedom of Information Act inzage in veroordelingen van militairen die actief waren in Afghanistan en Irak. Bij meer dan een derde van de aanklachten zijn alcohol of drugs betrokken. Van de 665 zaken waarbij het uiteindelijk tot een veroordeling kwam, was in 240 gevallen sprake van overmatig alcohol- of drugsgebruik.
Een van de bekendste gevallen van drankmisbruik die leidde tot geweld is de zaak-Mahmudiya. In deze Iraakse stad verkrachtten troepen van de 101e Luchtlandingsdivisie vorig jaar maart een 14-jarig meisje. Daarna vermoordden ze het meisje en haar familie. De militairen hadden volgens aanklagers lokaal gebrouwen whiskey gedronken.
Ondanks het verbod kunnen militairen in beide landen vrij eenvoudig aan alcohol en drugs komen. Zo sturen vrienden thuis naar uitgezonden militairen flessen met mondwater die gevuld zijn met alcoholische dranken. Ook is het voorgekomen dat medici wodka smokkelen in infuuszakken. Ook verkopen Iraakse militairen drank en illegaal gestookte alcohol.
Psychiater Thomas Kosten van een veteranenziekenhuis in Houston wijt het alcohol- en drugsgebruik aan de stress die werken in een oorlogszone met zich meebrengt. Soldaten die vochten in de Vietnamoorlog zochten ook hun heil in deze middelen, zegt hij in de krant. Het Pentagon noemt het probleem "zeer ernstig" en is "bijzonder bezorgd".
(Bron)
'Meer personeel moet thuiswerken'

SCHIPHOL - Meer werknemers moeten volgens VNO-NCW met de computer en internetverbinding thuiswerken om de economie verder te laten groeien.
Directeur Niek Jan van Kesteren van de werkgeversorganisatie wil met vakbonden en het kabinet afspraken maken tijdens de zogenoemde participatietop om via tele- en flexwerken meer mensen aan het werk te krijgen en het aantal files te verminderen.
Van Kesteren waarschuwde dinsdag tijdens een conferentie van het softwarebedrijf AllSolutions dat de Nederlandse economie wordt bedreigd door een verkeers- en een arbeidsmarktinfarct.
"Ongeveer 4 miljoen mensen werken in Nederland op kantoor. Als de helft van hen een of twee dagen per week niet meer in de trein of op de weg hoeft om naar het werk te komen, dan zouden we een enorme klapper maken."
(Bron)
ME doet ontruimingsrondje kraakpanden

AMSTERDAM - De mobiele eenheid (ME) heeft dinsdag zes kraakpanden ontruimd in Amsterdam. De actie begon om 06.00 uur en was tegen 13.00 uur afgerond. Volgens een politiewoordvoerster zijn de ontruimingen rustig verlopen. De ME heeft niemand aangetroffen.
De politie ontruimde panden in de Spuistraat, de Haarlemmerdijk, de Bilderdijkstraat, de Elandstraat, de Zaagmolenstraat en de Plantage Doklaan. In de Bilderdijkstraat stuitte de politie op zwaar gebarricadeerde deuren, waardoor het wat langer duurde voordat ze binnen was.
De ME houdt een paar keer per jaar een 'ontruimingsrondje' langs de kraakpanden in de stad.
(Bron)
Oh oh. Oh help.
Ik kijk al heel lang niet meer naar RTL5. Niet dat ik er vroeger veel naar keek, maar soms hebben ze ineens een leuke film. Dan kijk ik nog niet, om de simpele reden dat Casema een tijd terug RTL5 hier een andere frequentie heeft gegeven. En ja, ik weet nog dat ik destijds de zenders op tv heb ingesteld, dat dat helemaal niet moeilijk was. Alleen weet ik absoluut niet meer hoe ik dat gedaan heb, ik heb er op los geëxperimenteerd en het lukte me niet, en een gebruiksaanwijzing van de tv kan ik ook niet vinden. Dus dag RTL5.
Zit ik om een hele andere reden op de Casema-site te kijken, en wat zie ik: nieuwe zenderindeling per 27 maart.
Dat wordt wat.
Twee jaar geëist tegen hoofdredacteur Playboy-Indonesië

JAKARTA - Tegen de hoofdredacteur van de Indonesische versie van het tijdschrift Playboy is dinsdag twee jaar cel geëist. De aanklager eiste de straf voor Erwin Arnada omdat zijn blad de moraal van het land ernstig heeft geschaad.
In de rechtszaal brak tumult uit omdat islamitische activisten de eis veel te bescheiden vonden. Ze zien blijkens hun kreten meer in de doodstraf. Buiten zei de omstreden, extremistische geestelijke Abu Bakar Bashir dat hij een hogere eis had gewild. Het vonnis wordt niet voor de maand april verwacht.
De Indonesische Playboy verscheen een jaar geleden voor het eerst en toont geen naakt. Maar afbeeldingen van gedeeltelijk ontblote vrouwenborsten leidden tot een reeks klachten.
Arnada week ondertussen met de Playboy-redactie uit naar het hindoeïstische eiland Bali en het blad blijft van daaruit verschijnen.
(Bron)
Tis mooi weer. De vogeltjes fluiten, de ganzen trekken naar het noorden, de Chinooks plokken over.
Indonesië gaat internetgebruik bijhouden

JAKARTA - Indonesië is van plan om online criminaliteit aan te pakken door internetgebruikers strenger in de gaten te houden. De autoriteiten willen onder meer registreren wanneer en waar surfers inloggen op het internet en welke websites zij vervolgens bezoeken.
De maatregel moet van toepassing worden op alle internetgebruikers, zowel thuis, als op kantoor en in internetcafés. Dit moet onder meer fraude met creditcardgegevens tegengegaan. De controleurs registreren niet de identiteit van personen. Wel kunnen zij de politie doorgeven waar en wanneer computers werden gebruikten voor criminele activiteiten.
(Bron)
Directeur woningcorporatie gegijzeld

HULST - Een man heeft dinsdagmorgen op het Godsplein in Hulst ruim een uur lang de directeur van een woningbouwvereniging gegijzeld gehouden.
Dat gebeurde in het kantoor van de woningcorporatie. De politie overmeesterde de gijzelnemer en heeft hem gearresteerd.
Dat meldde een woordvoerder van de politie. Over de motieven van de verdachte is nog niets bekend. De gijzeling begon om ongeveer 10.45 uur.
(Bron)
Circussen stellen regels op voor gebruik dieren

AMERSFOORT - De circussen in Nederland hebben zelf richtlijnen opgesteld voor dieren die er optreden. Met de regels willen ze een concrete stap maken op het gebied van het welzijn van (wilde) circusdieren, aldus de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) dinsdag.
Ze komen hiermee tegemoet aan de groeiende kritiek van actiegroepen en enkele gemeenten op het gebruik van circusdieren.
De circussen hebben per diersoort regels opgesteld voor zaken als de grootte van het hok, het voedsel en de inspanningen in de piste. "We hebben het meest gekeken naar de natuurlijke omstandigheden van de dieren", aldus een woordvoerder van de VNCO.
Trainers leren beesten alleen dingen die ze van nature ook al kunnen. "Zoals een tijger die door een hoepel springt. Een tijger kan in de natuur ook goed springen." Met een giraf hoef je zoiets niet te proberen, aldus de zegsman.
(Bron)
Politie houdt toezicht in Ondiep

UTRECHT - De politie gaat dinsdagavond toezicht houden in de Utrechtse wijk Ondiep om te voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan, zoals maandagavond. "We willen geen risico nemen", stelt een woordvoerster van de gemeente.
Hoeveel politie er aanwezig zal zijn is onduidelijk. De zegsvrouwe spreekt echter tegen dat het zou gaan om een "forse politiemacht". Ook is er niet bij voorbaat sprake van inzet van de mobiele eenheid.
Burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht gaat waarschijnlijk in de loop van dinsdagmiddag een bezoek brengen aan de wijk. De burgemeester wil van de bewoners horen wat hen dwarszit en trekt daarom rond 15.30 uur de wijk in.
Rond 17.00 uur is er een besloten bewonersbijeenkomst, met aansluitend een persgesprek. De gemeente hoopt dat het bezoek van de burgemeester de spanning in de wijk wegneemt en nieuwe rellen voorkomt.
Maandagavond braken in de wijk relletjes uit. Aanleiding daarvoor was de dood van een buurtbewoner zondagavond. De man werd doodgeschoten door een politieagent die zich bedreigd voelde.
(Bron)

Aanhoudingen bij onrust in Utrechtse wijk

AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond twee aanhoudingen verricht in verband met ongeregeldheden in de Utrechtse wijk Ondiep. Een agent raakte lichtgewond toen stenen door de ruiten van de politieauto werden gegooid.
In een reactie zei een woordvoerder van de gemeente dat er maatregelen zullen volgen op de ongeregeldheden van maandagavond.
Burgemeester Annie Brouwer heeft de inwoners tegen 23.00 uur via de regionale media toegesproken. Na middernacht werd het volgens de politie rustiger in de wijk.Zondagavond schoot een motoragent in de wijk een man dood nadat hij en een collega met een mes werden bedreigd. Dit vormde de aanleiding voor de onrust in de wijk.
De politie en de gemeente hebben maandag geprobeerd contact met bewoners in de wijk te leggen en de rust te bewaren. Toch verzamelden zich aan het begin van de avond een grote groep jongeren, stelt de politie. Een groot deel daarvan zou niet in Ondiep wonen.
De jongeren liepen met stenen rond en stichtten diverse brandjes, onder meer in een bureau Halt en een auto, zegt de politie. De brandweer bluste alle brandjes, maar één brandweerauto raakte beschadigd door een steen. Ook richtte de groep zich tegen de politie, waarbij een agent gewond raakte.
De burgemeester zei maandagavond de emoties te begrijpen maar de ongeregeldheden te betreuren. Ze benadrukte dat de politie-inzet er vooral op gericht is de bewoners in de wijk te beschermen en de rust te herstellen.
Politie en gemeente zeggen een bijeenkomst voor de bewoners voor te bereiden. Wanneer deze plaatsvindt, is niet bekend. De politie houdt rekening met nieuwe ongeregeldheden.
(Bron)
Spelletjessite sluit chatgedeelte wegens 'misbruik'

HILVERSUM - De website spelletjes.nl heeft haar chatgedeelte voor onbepaalde tijd gesloten nadat er van een moeder een klacht was binnengekomen dat haar 7-jarige dochter was lastig gevallen.
Dat meldde een woordvoerster van de maker van de site, de Spill Group, dinsdag. Het kind was in een seksueel getint gesprek verzeild geraakt.
Het bedrijf gaat ervan uit dat dit met een ouder iemand was. "We zijn er erg van geschrokken. Heel vervelend dat dit is gebeurd", aldus de woordvoerster.
Eerder sloot ook onder meer het Jeugdjournaal de chatbox omdat volwassenen op de internetpagina op zoek waren naar seksuele contacten met jeugdige bezoekers.
De chatfunctie van spelletjes.nl was volgens de website bedoeld als leuke toevoeging op het spelen van de games. Het voorval met het meisje deed zich voor in een privégesprek buiten de publieke chat. Toch heeft Spill Group besloten het gehele chatbox af te sluiten. Het bedrijf wil de functie pas weer aanbieden als dat volledig veilig kan.
(Bron)
'Taskforce voor veiligheid op het spoor'

UTRECHT - FNV Bondgenoten bepleit een integrale aanpak voor de veiligheidsproblemen in de gehele spoorwegsector. Ook moet er een taskforce komen die de veiligheid bewaakt, oplet of verbeteringen worden uitgevoerd en verantwoording aflegt aan de overheid.
De vakbond komt dinsdag met dat pleidooi bij de presentatie van het rapport 'Door het oog van de naald-deel 2'. Onderdeel van die rapportage is een lijst van onveilige situaties die werknemers van spoorwegbedrijven sinds december 2006 hebben gemeld bij FNV Bondgenoten.
Bij de FNV-meldlijn kwamen in totaal 67 meldingen binnen. Vakbondsbestuurder Tonnie Nijenhuis stelt dat de veiligheid op het spoor op gespannen voet staat met het streven om zoveel mogelijk treinen te laten rijden en achterstallig onderhoud weg te werken.
In december riep de bond voormalig verkeersminister Karla Peijs al op zich uit te spreken voor een sectorbreed onderzoek naar de veiligheid op en rond het spoor. Eerder vroeg de vakbond bedrijven in de spoorsector mee te werken aan een groot preventief veiligheidsonderzoek.
(Bron)
'Artsen weigeren mee te werken aan adoptiebeleid'

AMSTERDAM - De meeste huisartsen wijzen zwangere vrouwen die abortus willen niet op de mogelijkheden van adoptie. Dat blijkt dinsdag uit een steekproef van het Algemeen Dagblad en de website Huisartsvandaag onder bijna honderd huisartsen.
Zelfs als het kabinet de artsen wettelijk verplicht de mogelijkheid te noemen, zal 85 procent nog steeds weigeren.
In het regeerakkoord dat het CDA, de PvdA en de ChristenUnie hebben gesloten, staat dat het kabinet met een 'samenhangend pakket van positieve maatregelen' komt om alternatieven te bieden voor abortus. Dit is vooral een wens van de ChristenUnie, die tegen abortus is.
Gedacht moet worden aan een verruiming van adoptiemogelijkheden en begeleiding en ondersteuning van ongewenst zwangere tieners.
De huisartsen menen dat zij de vrouwen vragen er goed over na te denken. Zij denken dat de zwangere vrouw zich niet serieus genomen voelt als zij ongevraagd over adoptie beginnen. Artsenorganisatie KNMG zegt in de krant dat het afstaan van een kind geen alternatief kan zijn voor abortus.
"Het is dan ook ondenkbaar daar de wet voor aan te passen", zegt woordvoerder Saskia Danse. "Hoe moet dat bijvoorbeeld bij minderjarigen die zwanger worden? Abortus is een heel emotioneel proces. Dat moet je niet nog eens extra belasten met een meestal onrealistische keuzemogelijkheid."
(Bron)
Mooi weer veroorzaakt stank in Rijnmond

AMSTERDAM - Het mooie weer zorgt voor stank in het Rijnmondgebied. De Milieudienst Rijnmond heeft dinsdagochtend zestig meldingen ontvangen. Maandagavond waren dat er nog 32.
De klachten gaan over oliegeur, verbrand rubber en chemische luchten. Doordat er weinig wind staat, blijven de gassen van industrie en verkeer volgens de milieudienst hangen.
De milieudienst overweegt een stankcode uit te geven voor de industrie. Dit hangt af van de weersverwachtingen en het aanhouden van de stankoverlast.
(Bron)

maandag, maart 12, 2007

Onrust in Utrechtse wijk Ondiep na schietpartij

AMSTERDAM - In de Utrechtse wijk Ondiep zijn maandag ongeregeldheden uitgebroken, meldt RTV Utrecht.
Aan de Plantage werd een voormalig politiebureau in brand gestoken, en volgens ooggetuigen zouden auto's zijn vernield.
De politie houdt een peleton mobiele eenheid paraat. Zij heeft nog geen arrestaties verricht.
De rellen volgen op het neerschieten door de politie zondagavond van een buurtbewoner. De man had geklaagd over hangjongeren.
De buurt zou zich in de steek gelaten voelen door de politie en de gemeente, omdat er al heel lang sprake zou zijn van overlast.
(Bron)
TT 120 Bonaire wil als aanstaande gemeente van Nederland geen homohuwelijken sluiten. Dat zegt de UPB, de grootste partij van het eiland. Bonaire wil over de kwestie onderhandelen met Nederland.
Verzekeraar komt met pakket voor woonwagenbewoners

RIJSWIJK - Verzekeringsmaatschappij Rialto heeft een specifiek verzekeringspakket voor woonwagenbewoners ontwikkeld. Volgens het bedrijf is daarmee het probleem opgelost dat veel woonwagenbewoners zich niet of slechts beperkt kunnen verzekeren.
In het nieuwe pakket kunnen mensen hun woonwagen tot 250.000 euro verzekeren. Voorheen was het maximum 50.000 euro, aldus de verzekeraar.
Rialto ontwikkelde het pakket op verzoek van de gemeente Maastricht, die zich zorgen maakte over de onverzekerbaarheid van bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag.
(Bron)
Nieuwe site moet parlementariërs gezicht geven

AMSTERDAM - Een nieuwe internetsite moet de leden van de Tweede Kamer een gezicht geven. Op de site 150volksvertegenwoordigers.nl kunnen bezoekers vanaf woensdag meer te weten komen over het privéleven van de parlementariërs.
Het gros van de Tweede Kamerleden is volgens de initiatiefnemers vrijwel onbekend bij de kiezers.
De initiatiefnemers hebben voor het bouwen van de site alle Kamerleden geïnterviewd. Op de website zijn privéfoto's te zien, is te lezen voor welke voetbalclub de volksvertegenwoordigers zijn en welke hobby's ze hebben.
De site wordt woensdag gelanceerd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Aansluitend op de lancering is er een debat over de stand van de volksvertegenwoordiging. Daaraan wordt onder anderen een bijdrage geleverd door de Kamerleden Samira Abbos, John Leerdam, Hans van Baalen en Alexander Pechtold.
(Bron)
Ruim een derde volwassenen krijgt zorgtoeslag

VOORBURG - Vorig jaar hebben 4,9 miljoen mensen een zorgtoeslag ontvangen. In totaal is voor 2,4 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd, zo blijt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag naar buiten heeft gebracht.
Ruim 38 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder kwam in aanmerking voor een zorgtoeslag. Gemiddeld kregen zij 480 euro per jaar.
De toeslag is inkomensafhankelijk, dus hoe lager het (gezamenlijke) inkomen hoe hoger de toeslag. Een stel kon maximaal 1155 euro krijgen.
(Bron)
Agent schiet man dood in Utrecht

AMSTERDAM - Een agent heeft zondagavond in Utrecht een man doodgeschoten. De politie was gealarmeerd vanwege een vechtpartij in de wijk Ondiep. Ter plaatse werden twee motoragenten bedreigd met een mes, is de lezing van de politie. Omstanders spraken van een knuppel.
Eén van hen trok daarop zijn dienstwapen en schoot. Volgens RTV Utrecht overleed de man direct aan zijn verwondingen.
De rijksrecherche doet onderzoek naar de dodelijke schietpartij. De politie wil verder geen informatie verstrekken.
(Bron)
Ook OVSE kritisch over Nederlandse stemcomputers

DEN HAAG - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft kritiek op de stemcomputers die Nederland bij verkiezingen gebruikt. De machines bevatten geheime software, het is niet mogelijk om vast te stellen dat de software in een stemcomputer de goedgekeurde versie is en ook een hertelling is onmogelijk.
Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde verslag van waarnemers van de OVSE die de Tweede Kamerverkiezingen van november in ons land volgden. Voorafgaand daaraan ontstond twijfel over de betrouwbaarheid van de stemmachines die vrijwel overal worden ingezet. Volgens de Europese waarnemers zou een onafhankelijke instantie de stemsystemen voortaan moeten controleren.
Om het vertrouwen in de stemmachines te versterken, pleit de OVSE er ook voor de apparaten te voorzien van een zogeheten 'paper trail'. Met zo'n papieren afdruk van de uitgebrachte stem kan de kiezer controleren wat hij heeft gestemd en is het mogelijk de stemmen opnieuw te tellen. De overheid zou verder geen systemen meer moeten gebruiken waarbij geen onafhankelijke controle van software mogelijk of toegestaan is.
Het waarnemersteam constateert dat er door een hoge mate van vertrouwen in overheid en verkiezingsautoriteiten brede steun is voor het gebruik van stemcomputers. Hoewel er geen verdenkingen zijn geuit dat dit vertrouwen op enig niveau is geschaad, meent de OVSE dat het nu een goed moment is voor meer transparantie bij de invoering van nieuwe stemtechnieken.
Maurice Wessling van de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is erg blij met het rapport van de OVSE-waarnemers. "Het sluit punt voor punt aan bij de kritiek die wij hebben geleverd, zoals beveiliging door geheimhouding en het ontbreken van een paper-trail", zei hij. "Als je dit leest, moet je concluderen dat we in Nederland hebben zitten slapen de afgelopen jaren." Volgens Wessling is het 'einde van een tijdperk' van de huidige generatie stemcomputers nabij.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet inhoudelijk op het rapport ingaan. Een woordvoerster wees er wel op dat de commissie die momenteel het verkiezingsproces onderzoekt, zich over de aanbevelingen zal buigen. Het is aan die commissie, onder leiding van oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes, om er vervolgens over te adviseren, aldus de woordvoerster.
(Bron)
'Geluidsvreters' voor kantoren in de maak

EDINBURGH - Schotse wetenschappers werken aan "sound nullifiers" (geluidsopheffers) die lastige kantoorgeluiden van bijvoorbeeld kopieerapparaten, printers of magnetrons moeten neutraliseren. Dit meldde de krant The Times zaterdag.
Microfoontjes op de werkplek moeten de lastige achtergrondgeluiden opvangen en binnen fracties van een seconde identificeren. Vervolgens kan een golfpiek van het geluid worden geneutraliseerd met een golfdal uit de sound nullifier, en omgekeerd.
Het duurt waarschijnlijk nog zo'n twintig jaar voordat de sound nullifier wordt verkocht, aldus de deskundigen aan de universiteit van Edinburgh.
(Bron)

Graag ook zoiets voor snelwegen en die nepstoere boenkeboenk-otootjes.
'Mierendilemma' voor geweldloze monniken

AMSTERDAM - Boeddhistische monniken breken zich het hoofd over hoe ze een Maleisische tempel kunnen vrijmaken van een mierenplaag zonder de insecten te doden. Hun levensbeschouwelijke overtuiging verbiedt enig geweld tegen mensen of dieren.
De Hong Hock See tempel in de noordelijke staat Penang wordt nu al een jaar geplaagd door stekende rode mieren, aldus een woordvoerder van de tempel. Een bezoeker werd vorige maand zo hard gebeten dat hij in het ziekenhuis moest worden behandeld.
Geprobeerd is de mieren met een stofzuiger te verwijderen en ze in een nabijgelegen bos los te laten, maar dat bleek niet afdoende. Voorlopig is een waarschuwingsbord geplaatst.
In de tempel wonen zo'n tien monniken en het heiligdom wordt bezocht door honderden volgelingen.
(Bron)
Haarverf veroorzaakt huidaandoeningen

BRUSSEL - Van 46 onderzochte haarverfmiddelen in de EU blijkt meer dan de helft blijvende allergische huidaandoeningen te veroorzaken. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie, die maandag is bekendgemaakt.
Tien producten voor haarverf leidden zelfs tot zeer sterke reacties van de huid. De Europese Commissie bekijkt wel strategie mogelijk is om de risico's te verminderen.
"De veiligheid van producten ligt in het hart van ons beleid om consumenten te beschermen", zei Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken).
De zaak is vooral belangrijk, omdat vrouwen steeds jonger beginnen hun haar te verven. Deens onderzoek toonde dat vrouwen gemiddeld op hun zestiende jaar voor het eerst hun haar verven.
Brussel verbood eerder een reeks substanties voor haarverf die kanker kunnen veroorzaken.
(Bron)

Niet echt nieuws.
Minder sterfgevallen door warmer weer

AMSTERDAM - Het aantal sterfgevallen in Nederland neemt de komende jaren af. Dat voorspellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in De Telegraaf. De daling is volgens de onderzoekers het gevolg van de stijging van de gemiddelde temperatuur.
In 2002 overleden 142 duizend mensen in Nederland, vorig jaar waren dat er 136 duizend.
Hoewel het aantal zogenoemde hittedoden in de zomer toeneemt, weegt die stijging niet op tegen de daling van het aantal sterfgevallen in de winter. Hoe warmer de winter, des te minder mensen overlijden aan griep of longontsteking.
De Telegraaf meldt dat door deze ontwikkeling de uitvaartbranche in grote nood verkeert.
(Bron)

Steeds minder doden, steeds meer uitvaartgerelateerde werkgelegenheid. Dat zet je toch aan het denken...
Enorme diamantroof bij ABN Amro Antwerpen

ANTWERPEN - Bij een inbraak in de gebouwen van ABN Amro in Antwerpen is voor 28 miljoen dollar (21,3 miljoen euro) aan diamanten geroofd. Dat heeft justitie in Antwerpen maandag bekendgemaakt.
Vermoedelijk heeft een Engelstalige man van tussen de 55 en 60 jaar de kluizen van de bank in het hart van de Antwerpse diamantbuurt vorige week maandag leeggehaald.
Hij kwam zeer regelmatig in de bank aan de Pelikaanstraat en bereidde zo zijn inbraak een jaar lang minutieus voor, aldus justitie. De roof zelf is "zeer keurig en precies" uitgevoerd.
De verdachte deed zich voor als een Argentijn, maar inmiddels blijkt dat hij zijn paspoort had gestolen. Op bewakingscamera's is zijn gezicht slecht te zien: hij vermeed de camera's en droeg steeds een pet. "De verdachte heeft ons weinig aangereikt waar we verder mee kunnen", aldus de Antwerpse justitiewoordvoerster over eventuele sporen.
De politie onderzoekt nog of de verdachte binnen de bank medewerking kreeg. Vooralsnog zijn alle medewerkers echter gewoon op hun werk verschenen.
De diamanten waren onderpand voor leningen die ABN Amro had verstrekt. De bank vergoedt de gedupeerde klanten voor de roof uit het goed beveiligde gebouw, aldus de Vlaamse omroep VRT. De bank wil geen commentaar geven.
Voor een gouden tip wordt een beloning van twee miljoen euro uitgeloofd, aldus justitie. Van wie dat geld komt, wilde de woordvoerder niet zeggen. "Het is zeer uitzonderlijk dat in België zo'n tipgeld wordt uitgeloofd. Wij hebben zo'n traditie niet", aldus een justitiewoordvoerster.
De roof is geen record. In dezelfde diamantwijk in Antwerpen is vier jaar geleden voor bijna honderd miljoen euro buitgemaakt. In Nederland is op Schiphol twee jaar geleden voor ongeveer 75 miljoen euro aan diamanten en sieraden gestolen: de zaak is nooit opgelost.
(Bron)
Werkgelegenheid in uitvaartbranche verdubbeld

AMSTERDAM - De uitvaartbranche biedt steeds meer werk. Het aantal banen in de sector is tussen 1996 en 2006 verdubbeld. Ook het aantal uitvaartverzorgingsbedrijven is toegenomen.
In 2006 waren er ruim zevenhonderd bedrijven in de branche, anderhalf keer zoveel als in 1996. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.
In de branche zijn vooral kleine bedrijven actief, meldt het CBS maandag. Vorig jaar had ruim 85 procent van de uitvaartbedrijven vijf of minder medewerkers in dienst. Nederland telt nu bijna duizend vestigingen van uitvaartbedrijven. Zuid-Holland en Gelderland huisvesten een derde van alle vestigingen.
Het CBS noemt het opvallend dat het aantal bedrijven en de werkgelegenheid in de sector weliswaar zijn gestegen, maar dat er niet meer mensen doodgaan. Sinds 2002 is het aantal overledenen zelfs met vijf procent gedaald.
(Bron)
OM eist cel voor seks minderjarige chatvriendinnetjes

ARNHEM - Een 27-jarige militair die in 2006 seks had met twee minderjarige chattende Duitse meisjes, verdient wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft een celstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De officier van justitie in Arnhem eiste die straf maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.
De militair J.J. uit Helmond gaf tegenover de rechtbank toe dat hij met beide meisjes seks heeft gehad, maar stelde dat hij niet wist dat dat strafbaar was als de meisjes het zelf wilden. De ongeveer veertien jaar oude meisjes kende hij van internet.
De een maakte internetradio op hetzelfde station als hijzelf. De man zocht haar op bij haar ouders in Duitsland en nodigde haar een keer uit in zijn huis in Helmond. Het andere meisje kende hij van een chatsite, van waaruit in Duitsland een ontmoetingsdag werd georganiseerd onder de chatters.
Behalve voor gemeenschap en ontucht met de minderjarige meisjes, eiste de officier van justitie de straf ook wegens vervaardiging en bezit van kinderporno. De recherche achterhaalde meerdere gewiste plaatjes en filmpjes op zijn computer. Ook zijn plaatjes gevonden die hij mogelijk zelf heeft gemaakt van een van de meisjes.
J. werd aangehouden in zijn woning in Helmond, nadat kinderen uit de speeltuin voor zijn woonkamerraam hem zichzelf hadden zien bevredigen.
(Bron)
'Kans op trombose groter door computerwerk dan vliegen'

WELLINGTON - Mensen die urenlang achter de computer zitten, hebben een grotere kans op trombose dan vliegtuigpassagiers. Uit onderzoek van een Nieuw-Zeelands onderzoeksinstituut blijkt dat 34 procent van de mensen die met tromboseverschijnselen moeten worden opgenomen, zittend werk deden. De vliegtuigpassagiers vormen 21 procent van de trombosepatiënten.
Bij trombose worden in de aderen bloedproppen gevormd, vooral bij mensen die lange tijd in dezelfde houding zitten of liggen. De bloedproppen kunnen door de aderen gaan zwerven, wat in de ernstigste gevallen een hartaanval of herseninfarct tot gevolg kan hebben. De aandoening wordt veelal in verband gebracht met de langdurige krampachtige houding die mensen tijdens lange vliegreizen moeten aannemen.
Professor Richard Beasley zei maandag in de krant The New Zealand Herald dat de onderzochte patiënten vaak urenlang achter elkaar computerwerk deden. "Dan gaat het om mensen in IT-bedrijven of callcentra, van wie de baan onlosmakelijk met computerwerk te maken had."
Het onderzoek wordt deze maand gepubliceerd in het tijdschrift New Zealand Medical Journal.
(Bron)

Het verbaast me niets :-(