zaterdag, mei 28, 2005

Ex-baas FPÖ was informant Mossad

Voormalig secretaris-generaal Peter Sichrovsky van de extreem rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) heeft enige tijd informatie doorgespeeld aan de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Dat heeft hij bekend in een interview met het Oostenrijkse tijdschrift Profil.
Sichrovsky zegt in het blad te hebben samengewerkt met de Mossad in de periode dat partijleider Jörg Haider contact legde met de Iraakse president Saddam Hussein en andere Arabische leiders. "Ik werkte samen met de Mossad tot ik uit de politiek ging", zegt Sichrovsky. "Ik wilde Israël helpen en heb zeker niets verkeerd gedaan. Ik ben geen James Bond."
Haider, die na ruzie bij de FPÖ onlangs een nieuwe partij heeft opgericht, noemt de uitspraken van de voormalige secretaris-generaal in een reactie in Profil nonsens. De Oostenrijkse populist, die bekendstond om zijn nazistische uitspraken maar zich inmiddels wat gematigder opstelt, bezocht Saddam in Bagdad aan de vooravond van de oorlog in Irak. Hij is ook een vriend van de Libische leider Moammar Gadhafi. Volgens Sichrovsky, die schrijver is, wilde Israël gebruik maken van zijn contacten met Arabische landen waarmee het zelf geen betrekkingen onderhield.
(Bron)
Man steekt blouse in de brand na aanhouding politie

Een 47-jarige man uit Zwolle heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag achter in een politieauto zijn blouse in de brand gestoken. Kort daarvoor was de man aangehouden voor een mishandeling van een 54-jarige plaatsgenoot. De man liep door het vuur brandwonden op en is naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie IJsselland bekendgemaakt.
De Zwollenaar kreeg op straat in Zwolle ruzie met de andere man en sloeg hem in het gezicht. Het slachtoffer pakte de man daarop vast en werkte hem naar de grond. Daar hield hij hem in de houdgreep totdat de politie arriveerde en de man kon arresteren.
In de auto gaf de man aan dat hij niet in een cel wilde overnachten omdat hij psychische klachten had en hij zijn medicijnen niet bij zich had. De agenten vertelde de man dat een arts zou worden gewaarschuwd om zijn medicijnen te regelen. De man was onrustig en onderweg naar het politiebureau stak hij zijn blouse in brand. Het lukte de politie om het vuur te doven waardoor de brandwonden niet ernstig waren.
(Bron)
'Snacks eten is vermoeiend'

AMSTERDAM - Mensen die regelmatig snacks tussen de maaltijden door eten en veel alcohol drinken zijn vaker moe dan mensen die regelmatig inspannende activiteiten verrichten zoals fietsen of tuinieren. Dat blijkt uit een onderzoek naar vermoeidheid uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).
Ruim eenderde van de bevolking heeft last van vermoeidheid. Van hen bespreekt 6 procent dit met de huisarts. Deze groep komt gemiddeld twee keer zo vaak bij de huisarts als mensen die zeggen niet moe te zijn. Hoe langer de vermoeidheid duurt, hoe vaker de huisarts wordt bezocht met allerlei klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn.
Ook hebben vermoeide mensen een slechtere geestelijke gezondheid dan fitte mensen.
(Bron)
Poolse douane intimideert Amsterdamse scholieren

AMSTERDAM - Een groep van ongeveer dertig Amsterdamse vmbo-leerlingen is deze week urenlang vastgehouden bij de Poolse grens, waar ze een bezoek zouden brengen aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz. De douaniers hadden het vooral gemunt op de scholieren van Marokkaanse komaf en maakten vervelende en seksueel getinte opmerkingen. Zo vroegen ze zich hardop af of er nog 'normale kinderen' in de bus zaten.
Wethouder Aboutaleb (Onderwijs en Integratie) neemt de zaak hoog op, liet zijn woordvoerder zaterdag weten. Hij stuurt volgende week een brief aan minister Bot van Buitenlandse Zaken met het verzoek opheldering te vragen bij de Poolse en Duitse ambassade. De leerlingen van het Montessori College in Amsterdam-Oost ondervonden de intimidatie zowel op de heen- als de terugreis.
Het bezoek maakte onderdeel uit van een project van de gemeente Amsterdam om jongeren meer over de geschiedenis bij te brengen. Eerder bleek dat op een aantal scholen in de hoofdstad docenten problemen hadden met het lesgeven over de Tweede Wereldoorlog. Vooral allochtone jongeren stonden totaal niet open voor de gebeurtenissen destijds.
De intimidatie en discriminerende opmerkingen van de douaniers zijn Aboutaleb dan ook tegen het zere been. "We proberen kinderen met veel moeite meer historisch bewustzijn mee te geven. Dit soort incidenten zijn dan wel het laatste wat we kunnen gebruiken", aldus zijn zegsman.
De vorige reis van Amsterdamse vmbo-scholieren naar Auschwitz verliep ook niet geheel probleemloos. Het geplande bezoek op 4 mei kon plotseling niet doorgaan, omdat het voormalige concentratiekamp dicht moest voor de voorbereidingen voor het bezoek van de Israëlische premier Sharon.
Burgemeester Cohen moest eraan te pas komen om de leerlingen, die al naar Polen onderweg waren, alsnog toegang te verlenen tot het kamp. De jongeren mochten het kamp direct bij aankomst, rond middernacht, bezoeken.
(Bron)
Benoemsnelheid kleuters voorspelt dyslexie

GRONINGEN - Dyslexie is al op jonge leeftijd te voorspellen door bij kleuters de zogenaamde benoemsnelheid te testen. Dat is de snelheid waarmee jonge kinderen onder meer plaatjes en kleuren kunnen benoemen. Wanneer een kleuter een lage benoemsnelheid heeft, is de kans op woordblindheid groter, blijkt uit promotieonderzoek van orthopedagoge M. Eleveld aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De uitkomsten van het onderzoek zijn goed nieuws voor het onderwijs, vindt Eleveld. "Benoemsnelheid is eenvoudig te testen. Het zou een goede zaak zijn als leerkrachten alle kleuters in groep 1 deze testen zouden afnemen. Hierdoor kun je al heel vroeg onderkennen welke kinderen later leesproblemen kunnen krijgen."
De nieuwe inzichten bieden echter geen uitzicht op voorkoming van dyslexie op latere leeftijd, omdat het niet mogelijk is de benoemsnelheid van kleuters te verbeteren. "Blijkbaar is het een vaardigheid die moeilijk te verbeteren valt met behulp van training", aldus Eleveld.
De onderzoekster noemt het opmerkelijk dat het trainen op spraakklanken geen invloed heeft op het kunnen lezen en spellen in groep 3. Bij kleuters worden spraakklanken getraind met behulp van rijmoefeningen. "In andere talen, zoals het Engels, heeft het trainen van deze vaardigheden wel effect", aldus Eleveld uit.
"Mogelijk komt dit doordat het Engels een meer complexe taal is. Het Nederlands is, evenals Duits, veel regelmatiger en transparanter, waardoor juist de benoemsnelheid een grotere rol speelt."
De orthopedagoge pleit voor een compleet nieuw leesprogramma voor kinderen met een lage benoemsnelheid. Hoe dat programma er precies moet gaan uitzien, moet nader onderzoek uitwijzen. Eleveld benadrukt dat dyslexie geen modeverschijnsel is. "Het is een hardnekkige, erfelijke handicap waar je je hele leven last van houdt."
(Bron)
TT 125 Tsjechische centrale lekt koelwater

PRAAG Uit de Tsjechische kerncentrale in Temelin is 3000 liter radio-actieve koelvloeistof weggelekt. Dat gebeurde tijdens onderhoudswerk aan reactor nummer twee. Volgens een woordvoerder van de centrale is er geen gevaar voor het milieu, omdat de koelvloeistof terecht kwam in een opvangvat.
De milieu-organisatie Greenpeace heeft al jaren kritiek op de atoomcentrale in Temelin. En vooral op reactor nummer twee. Volgens Greenpeace is bij de bouw een fout gemaakt en wordt die door de verantwoordelijken verdoezeld.
De Tsjechische centrale ligt bij de grens met Duitsland en Oostenrijk.
'Muziek werkt als extra verdoving tijdens operatie'

NEW HAVEN - Patiënten die tijdens een operatie naar hun favoriete muziek luisteren, hebben minder verdoving nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Yale, waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.
De wetenschappers hebben onderzoek gedaan bij negentig patiënten die onder narcose een operatie ondergingen. Een deel van hen kreeg muziek te horen die zij van tevoren hadden uitgezocht. Anderen kregen ruis te horen die de geluiden in de operatiezaal onderdrukte. De rest moest het stellen met het lawaai van de operatiekamer.
De patiënten die tijdens de narcose naar hun favoriete muziek luisterden, hadden minder verdoving nodig. Dat gold niet voor degenen die naar ruis lagen te luisteren. Volgens onderzoeksleider en anesthesist Zeev Kain kan muziek kennelijk tijdens operaties worden gebruikt als aanvulling op de narcose.
(Bron)
CU wil wet op ontkennen holocaust

De ChristenUnie werkt aan een initiatiefwetsvoorstel om het ontkennen van de holocaust te verbieden. Het gaat dan niet alleen om de massamoord op het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog, maar ook op het ontkennen van andere genocides, zoals die op de Armeniërs en in Rwanda.
Het ontkennen van de stelselmatige vernietiging van de joden door het regime van Adolf Hitler is in Nederland nu niet apart strafbaar gesteld. Het valt momenteel onder de artikelen 137c (het verbod op de discriminerende belediging), 137d (het verbod op het aanzetten tot haat) en 137e (het verbod op het verspreiden van discriminerende uitlatingen) van het Wetboek van Strafrecht. Je kunt er dus nu wel degelijk voor veroordeeld worden. In veel andere Europese landen is de holocaustontkenning wel apart strafbaar gesteld. Duitsland kent bijvoorbeeld een wet die het verspreiden van de 'leugen over Auschwitz' ('Auschwitzlüge') verbiedt, en België kent een wet tegen het 'negationisme'.
Op die Belgische wet baseert de ChristenUnie haar initiatiefwetsvoorstel. In het voorstel wordt het ontkennen van genocides in het algemeen verboden. Op deze wijze kunnen ook de genocides in Rwanda en op de Armeniërs onder de wet vallen. Een verbod op het ontkennen van de Armeense genocide ligt overigens zéér gevoelig, omdat Turkije die niet wil erkennen.
De ChristenUnie komt onder meer met het wetsvoorstel omdat van zo'n wet volgens de partij een signaal uitgaat.
CU-Kamerlid Tineke Huizinga: "Ja, ook naar het onderwijs. Ik weet dat leraren op sommige middelbare scholen met een grote Noord-Afrikaanse populatie, moeite ondervinden bij het vertellen over de holocaust. Er zijn door leerlingen dingen gezegd, die grenzen aan antisemitisme - zo het dat niet is. Ik denk dat zo'n wet automatisch een dam opwerpt tegen antisemitische uitlatingen."
Volgens het Kamerlid weegt een verbod op het ontkennen van de holocaust zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting: "Ook aan die vrijheid zitten grenzen. Ik vind ontkenning van de holocaust zó ver gaan, dat ik dat niet onder de vrijheid van meningsuiting wil laten vallen."
De christelijke parlementariër ziet het ook als verplichting van Westerse landen zo'n wet in te voeren, gezien de schuld die die landen hebben aan het niet voorkomen van de holocaust.
(Bron)
'Preventie van huidkanker niet altijd gezond'

BOSTON - Wie zich altijd insmeert met zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor om huidkanker te voorkomen, is niet zo gezond bezig als hij of zij wel denkt. Dat meldden Amerikaanse media zondag op basis van uitspraken van wetenschapper Edward Giovannucci van de universiteit van Harvard op een congres van de American Association for Cancer Research.
Wie sunblock gebruikt, verhindert dat zijn lichaam vitamine D aanmaakt. De huid maakt die vitamine uit ultraviolette straling. Zonnebrandmiddelen verhinderen dat proces. Die zonnebrandmiddelen werden echter tot nu toe door huidartsen en in voorlichtingscampagnes dringend aangeraden om huidkanker te voorkomen. Maar nu zijn er wetenschappers die dat advies ter discussie stellen.
Giovannucci zei dat vitamine D dertig sterfgevallen als gevolg van kanker kan voorkomen tegenover elk sterfgeval door huidkanker als gevolg van minder preventieve maatregelen. "Ik zou iedereen willen uitdagen om iets te vinden dat net zo goed werkt tegen kanker als vitamine D." Hij stelt dat uit een aantal recente studies is gebleken dat vitamine D helpt tegen kanker van de dikke arm, lymfklierkanker, prostaatkanker, longkanker, en - ironisch genoeg - huidkanker.
Hij benadrukte dat zijn advies om wat minder aan preventie te doen niet betekent dat mensen op het strand moeten gaan liggen bakken. Hij en zijn collega's geloven dat een aantal keren per week vijftien minuten zonder zonnebrandmiddel in de zon echt helpt.
(Bron)
'Opwarming aarde bedreigt voedselproductie'

ROME - Door opwarming van de aarde dreigt in ontwikkelingslanden een afname van de hoeveelheid grond die geschikt is voor landbouw. Daardoor zal het aantal mensen dat honger lijdt, dramatisch stijgen, waarschuwde de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) donderdag in een rapport.
Volgens de FAO geldt de dreiging voor ongeveer veertig arme landen, die samen twee miljard inwoners tellen. In die landen wonen nu al 450 miljoen ondervoede mensen en dat aantal dreigt explosief te stijgen, aldus het VN-orgaan. In het deel van Afrika onder de Sahara lijken de hardste klappen te gaan vallen.
De opwarming van de aarde wordt grotendeels toegeschreven aan de ophoping van zogeheten broeikasgassen in de atmosfeer. Die zorgen ervoor dat warmte niet kan ontsnappen (het broeikaseffect). Veel wetenschappers vrezen dat door de stijgende temperatuur, de zeespiegel stijgt als gevolg van smeltend poolijs, waardoor wereldwijd het klimaat ontregeld raakt.
Tegen het einde van deze eeuw kunnen die ingrijpende klimaatsveranderingen in sommige gebieden leiden tot overstromingen en stormen, en in andere gebieden tot extreme droogte. Gevreesd wordt dat in Afrika tussen nu en 2080 een gebied dat vier keer zo groot is als Groot-Brittannië, te droog kan worden voor voedselproductie.
(Bron)
Bavaria brengt 'condoombier' op de markt

Bierbrouwerij Bavaria gaat in Afrika gratis condooms meegeven bij bier. Het bedrijf wil op deze manier een bijdrage leveren aan de bestrijding van aids op het continent. Dagelijks sterven gemiddelde zesduizend Afrikanen aan de gevolgen van de ziekte.
De condooms worden verstrekt bij het biermerk 8.6, het grootste merk van Bavaria in Afrika. De brouwer wilde de actie aanvankelijk stilhouden omdat gevreesd werd dat men de combinatie alcohol en aids verkeerd zou uitleggen. Toen de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne concurrent Heineken echter opriep om condooms uit te delen in Afrika, bracht Bavaria de actie naar buiten.
(Bron)
Israëlische soldaten geschorst na 'kaping' huis

Naar aanleiding van een incident rond de Champions League finale tussen AC Milan en Liverpool zijn zes Israëlische militairen - een officier en vijfondergeschikten - geschorst. Het zestal had op de betreffende avond een Palestijns huis bezet om aldaar de voetbalwedstrijd op televisie te kunnen zien.
Eén van de gedupeerde Palestijnen deed op de Israëlische televisie beklag over het gedrag van de militairen. De jongen was op straat door enkele soldaten gevraagd of hij thuis satelliettelevisie had. Toen hij dat bevestigde, vergezelden de militairen hem naar zijn huis, waar zij de bewoners opsloten in een kamer, om vervolgens de - na strafschoppen door Liverpool gewonnen - finale te gaan kijken.
De Israëlische televisie zond naast het interview ook beelden uit van het betreffende huis, waarin viel te zien dat meubels en ramen beschadigd waren. De Palestijnse familie claimt dat deze schade is aangericht door de militairen. Het Israëlische leger ontkent dat, en stelt ook dat de militairen slechts enkele minuten in het huis zijn verbleven. Het leger bestempelt de actie echter wel als onacceptabel, en heeft de militairen geschorst in afwachting van verdere maatregelen.
(Bron)
Big Ben voor de 4e keer stil blijven staan

De klok van de Londense Big Ben heeft gisteravond anderhalf uur stilgestaan. Dit was de vierde keer in 146 jaar dat de wijzers van Engelands beroemdste klok niet meer verder wilden.
Om 22.07 uur bleef de grote wijzer stilstaan. Deze ging kort daarop weer aan de slag, maar bleef om 22.20 uur weer stilstaan. Pas negentig minuten later tikte de klok weer naar behoren. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.
De klok in de Big Ben wordt als één van de betrouwbaarste uurwerken ter wereld omschreven. De laatste storingen vonden plaats in 1962, door sterke sneeuwval, en in 1949, toen spreeuwen de klok bezet hadden. De bombardering van Londen in de Tweede Wereldoorlog kon het uurwerk echter niet uit zijn ritme halen.
(Bron)
Trio motorrijders raakt rijbewijs kwijt

Een te 'snelle rechterhand' heeft drie motorrijders in de kop van Noord-Holland hun rijbewijs gekost. Het trio werd geklokt met 181 kilometer per uur op Rijksweg A7. De drie motorvrienden, 23 en 24 jaar oud en allen afkomstig uit Zwaagdijk, reden 61 kilometer per uur te hard, waar de maximumsnelheid ter plaatse '120' is.
Begin deze week verongelukte op de N242 tussen Heerhugowaard en Alkmaar nog een 25-jarige motorrijder uit Heerhugowaard, toen hij samen met een kennis op een recht stuk onderuit ging. De politie vermoedt dat deze twee motorrijders op het rechte stuk weg beiden het gas opentrokken en met elkaar in botsing zijn gekomen. Eén belandde in een sloot en overleefde het ongeval; het dodelijke slachtoffer knalde tegen een boom.
(Bron)
Hoop voor borderlinepatiënten

UTRECHT - Borderlinepatiënten en mensen met de antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS) hebben wellicht toch baat bij behandeling. Dat heeft het Trimbos-instituut maandag bekendgemaakt in de Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid. Tot nu toe golden persoonlijkheidsstoornissen als onbehandelbaar.
"Sinds kort bestaan er voor enkele psychotherapeutische behandelingen aanwijzingen dat ze werken voor persoonlijkheidsstoornissen", meldde het instituut in een verklaring.
ASP komt vooral voor bij mannen tussen 20 en 40 jaar. Zij zijn onverschillig over hun vaak gewelddadig gedrag. Van alle gedetineerden lijdt meer dan de helft aan deze stoornis. "Belangrijkste doel van de behandeling is het aanleren van woedebeheersing." Volgens Trimbos zijn er enkele therapieën ontwikkeld die de agressie verminderen.
De aandoening Borderline komt naar schatting bij 100.000 Nederlanders voor. Zij zijn "grillig in hun relaties, zelfbeeld, en emoties", aldus het instituut. Uiteindelijk pleegt een op de tien mensen met Borderline zelfmoord. Een vorm van gedragstherapie vermindert deze neiging.
(Bron)
Moordverdachte na drie dagen van bouwkraan gehaald

ATLANTA - De Amerikaanse politie heeft zaterdagochtend een van moord verdachte man aangehouden die zich gedurende 57 uur bovenop een honderd meter hoge bouwkraan in Atlanta had verschanst.
De politie gebruikte een 'stun gun' om de 41-jarige Carl Edward Roland enigszins te versuffen, meldden Amerikaanse media. Een agent slaagde er daarna in hem te overreden naar beneden te klimmen. Eenmaal op de grond werd hij aangehouden.
(Bron)
Sokking news!

Romeinen droegen in Engeland sokken

LONDEN - De Romeinse soldaten in de klassieke oudheid droegen sokken in hun sandalen, als zij in de provincie Britannia waren gestationeerd, een van de koudste delen van hun wereldrijk, het Imperium Romanum.
Dit blijkt uit archeologisch onderzoek, zo meldt de Britse krant The Guardian vrijdag op de voorpagina. Duikers hebben nabij een plaats waar vroeger waarschijnlijk een Romeins legerkamp heeft gelegen, een antiek scheermes gevonden. De handgreep heeft de vorm van een menselijk been, met aan de voet een sandaal met een teenvrije sok.
(Bron)
Balkenende: 'Bij nee sta ik voor gek'

DEN HAAG - Premier Balkenende kan met een Nederlands nee tegen de Europese grondwet in Brussel geen kant uit. Als hij de uiteenlopende verhalen van het neekamp in Brussel moet gaan bepleiten "sta ik voor gek". De minister-president zegt dit in een interview in het Algemeen Dagblad van zaterdag.
Volgens de premier is het tegenkamp te versplinterd om aan te geven wat het dan wel wil. "Marcel van Dam vindt deze grondwet niet democratisch genoeg. De christenunie wil een verwijzing naar de joods-christelijke traditie, waar een meerderheid van de Kamer tegen is. Nog weer anderen willen geen superstaat", somt de premier op.
Bovendien vindt Balkenende dat hij niet met een 'nee' kan aankomen in Brussel. "Buitenlandse leiders kennen Nederland als drager van de Europese integratie, als land dat altijd constructief en kritisch meewerkt in internationale instellingen. Die reputatie staat op het spel."
De premier verwijt de tegenstanders dat ze geen alternatieven aandragen en wijst nogmaals op de brede steun. "In de Tweede Kamer is 85 procent voor de grondwet. Vakbondsleiders, werkgevers, milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties, jongerenclubs - allemaal voor!"
(Bron)

Weer een goeie reden om nee te stemmen dus.
Vrouw klaagt Yahoo aan wegens naaktfoto's

LONDEN - Een 45-jarige Amerikaanse heeft internetbedrijf Yahoo aangeklaagd omdat die naaktfoto's van haar op het internet had laten staan, ondanks haar uitdrukkelijke verzoek die te verwijderen. De vrouw wil 3 miljoen dollar zien van Yahoo. Dat heeft de Britse krant The Times zaterdag gemeld.
De foto's waren in een zogenoemd Yahoo-profiel gepost door een ex-vriend, samen met telefoonnummer en emailadres van de vrouw. Dat leidde tot veel vervelende reacties, ook van collega's en vrienden.
In januari vroeg de vrouw Yahoo om het profiel te verwijderen, maar daar kreeg ze - volgens haar advocaat - geen respons op, ook niet na herhaalde verzoeken. Later zijn wel de adresgegevens verwijderd, maar de foto's bleven staan. Het internetbedrijf wilde niet reageren.
(Bron)

Kan ze dan niet beter (ook) die ex aanklagen?
Brand in nachtclub Rotterdam aangestoken

ROTTERDAM - De brand zaterdagochtend in een Rotterdams pand aan de 's Gravendijkwal waarin twee horecagelegenheden zitten, is aangestoken door een klant die eerder de toegang was geweigerd. Dat maakte de politie zaterdag bekend. Door de brand liepen twaalf mensen verwondingen op. In het pand zijn een nachtclub en een nachtcafé gevestigd.
Volgens de politie werd een nog onbekende klant rond kwart over drie geweigerd bij het nachtcafé, vermoedelijk omdat hij niet aan de kledingvoorschriften voldeed. De man haalde daarna bij een tankstation een jerrycan met benzine waarmee hij in het trappenhuis van het horecapand brand stichtte. De dader vluchtte na zijn daad en stapte volgens getuigen op de Nieuwe Binnenweg in een taxi.
Op het moment dat de brand uitbrak, waren er veel mensen in de nachtclub en het café aanwezig. Alle klanten konden zich via het trappenhuis en de nooduitgangen in veiligheid brengen maar daarbij raakten twaalf personen gewond. Een van hen liep een slagaderlijke bloeding op na het inslaan van een ruitje.
Twee andere personen liepen peesletsel op. De negen overigen raakten licht gewond, mede door het inademen van de vrijgekomen rook. Alle slachtoffers zijn behandeld in het ziekenhuis. De brand kon snel door omstanders worden geblust.
(Bron)

Die hufter heeft in elk geval aangetoond dat het terecht was dat ie geweigerd werd. Hoe gek kun je zijn?

vrijdag, mei 27, 2005

'Te weinig waardering voor vuilnisman'

AMSTERDAM - Nederlanders hebben te weinig waardering voor het werk dat de vuilnisman doet. De helft van de Nederlanders noemt het het meest ondergewaardeerde beroep, zo bleek vrijdag uit een enquête van Amsterdam Rai.
In de aanloop naar de Afval & ReinigingsRai, die volgende week wordt gehouden, zijn Nederlanders ondervraagd over een scala aan onderwerpen die te maken hebben met afval en huisvuil. Wat betreft het vuil op straat is hondenpoep nog steeds de grootste ergernis; 75 procent van de ondervraagden stoort zich hier het meest aan.
Het scheiden van het huisvuil noemt 95 procent goed, maar 'slechts' 80 procent handelt daarnaar. De aparte inzameling van schoenen is evenals het gft-afval bij eenvijfde van de geënquêteerden nog geen gewoonte.
(Bron)
Met een stopwatch het bed in

De gemiddelde tijd tot ejaculeren duurt bij de gemiddelde man 5,4 minuten. Bij een vrijpartij wel te verstaan. De Nederlandse man doet er 5,1 minuten over en zit dus tegen het gemiddelde aan. Turkse mannen schijnen, uit onderzoek van de Utrechtse seksueel-psychofarmacoloog dr. Marcel Waldinger en collega's, het snelst klaar te komen. Hun zaadlozing komt al na 3,7 minuten. Engelsen doen er weer langer over (7,6 minuten). Voor dit opmerkelijke verschil per land hebben de farmacologen geen verklaring.
Naarmate mannen ouder worden, komen ze tijdens de daad eerder klaar. Mannen boven de 51 jaar komen gemiddeld binnen 4,3 minuten klaar, tegenover 6,5 minuten voor mannen tussen de 18 en 30 jaar.
De eerder genoemde onderzoekers hebben dit ontdekt door een groep van 500 willekeurige stellen te vragen om bij het verrichten van 'de daad' met een stopwatch de ejaculatietijd te klokken. De stellen moesten een relatie van minstens 6 maanden hebben en regelmatig seksueel contact. Ze waren afkomstig uit Nederland, Engeland, Spanje, de VS en Turkije.
Onderzoek naar deze zogheten IELT (intravaginal ejaculation latency time) is van belang voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing (binnen 1 minuut). Volgens Waldinger zijn vroegtijdige zaadlozingen een neurobiologische kwaal, en niet een psychologische.
Condoomgebruik en het al of niet besneden zijn van de man, maakt voor de IELT niet uit, aldus het onderzoek. Daardoor komen mannen niet significant sneller of langzamer klaar.
(Bron)
Holocaust-spotje VVD per ongeluk toch op tv

BRUSSEL - Een omstreden reclamespotje voor de Europese grondwet waarin de VVD-leden van het Europees Parlement verwijzen naar de holocaust, is deze week per ongeluk uitgezonden bij onder meer de regionale zender RTV Drenthe. Eind vorige week had de VVD het filmpje op het laatste moment teruggetrokken.
De Publieke Regionale Omroepen bieden in een verklaring van vrijdag excuses aan voor de uitzending, die door een "menselijke fout" is ontstaan.
Vorige week presenteerden de vier europarlementsleden van de VVD hun eigen spotje, bestemd voor de regionale omroepen, met daarin beelden van onder meer de holocaust en Srebrenica. Zo wilden ze de kijkers overtuigen van het belang van Europa en van een 'ja' bij het referendum over de grondwet.
Na spoedoverleg met het partijkantoor van de VVD in Den Haag is het spotje vervangen door een minder omstreden alternatief.
(Bron)
Amerikaans onderzoek naar blindheid door Viagra

WASHINGTON - De Amerikaanse federale gezondheidsdienst FDA onderzoekt berichten over mannen die blind zijn geworden na het gebruik van de potentiepil Viagra. Wereldwijd gebruiken ongeveer 23 miljoen mannen Viagra.
Volgens de FDA zijn ongeveer vijftig gevallen bekend van Viagra-gebruikers die hun gezichtsvermogen deels hebben verloren. Hoewel een direct verband met het gebruik van de potentiepil niet is bewezen, zegt de FDA zeer bezorgd te zijn. De zaak heeft de hoogste prioriteit, aldus de gezondheidsdienst.
Fabrikant Pfizer benadrukt dat onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het potentieverhogende middel geen negatieve effecten op het gezichtsvermogen aan het licht heeft gebracht. Toch zegt het bedrijf in gesprek te zijn met de FDA over mogelijke aanpassing van de bijsluiter.
(Bron)
Moordverdachte al drie dagen bovenop bouwkraan

ATLANTA - In de Amerikaanse stad Atlanta zit een man die verdacht wordt van moord op zijn ex-vriendin, al drie dagen bovenop een bouwkraan. De politie probeert de man met rondcirkelende helikopters en loeiende sirenes uit te putten en hem ertoe te bewegen zijn wanhoopspoging op te geven, meldden Amerikaanse media vrijdag.
De moordverdachte klom woensdag in de 50-meter hoge kraan die in een drukke buurt van Atlanta staat. De 41-jarige man zit op een metalen rooster op de kraanarm. Hij heeft al die tijd eten en drinken geweigerd en dreigt zelfmoord te plegen als de politie hem probeert te overmeesteren.
De vroegere vriendin van de man werd dinsdag dood aangetroffen in een vijver achter het appartementsgebouw waar zij woonde.
(Bron)
Minder WAO'ers, meer WW'ers

AMSTERDAM - Het aantal mensen met een WAO-uitkering is in het eerste kwartaal van dit jaar met 11.000 gedaald tot 755.000. Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering is met 16.000 gestegen tot bijna 338.000. Dit blijkt uit het kwartaalverslag dat uitkeringsinstantie UWV vrijdag naar buiten heeft gebracht.
Er komen dit jaar maar weinig nieuwe WAO'ers bij, omdat mensen nu na twee jaar in plaats van na één jaar Ziektewet in de WAO komen. Tegelijkertijd houden minder mensen recht op een uitkering als gevolg van de strengere herkeuring van WAO'ers.
Tot nu toe zijn ruim 22.000 mensen herkeurd. Van de WAO'ers werd in de helft van de gevallen de uitkering verlaagd of beëindigd. Van de groep herkeurde jonggehandicapten was dat 9 procent. Gemiddeld mondde 37 procent van de herkeuringen uit in een lagere uitkering of stopzetting van de uitkering.
(Bron)
TT 110 Ook kabinet wil discussie evolutie

DEN HAAG Het kabinet steunt het plan van minister Van der Hoeven om een discussie over de evolutietheorie en de scheppingsgedachte op gang te brengen. Premier Balkenende zegt dat in het hele kabinet het idee leeft dat het goed is die discussie te voeren.
Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is iets in de examens of lesprogramma's op scholen te veranderen.
Van der Hoeven zei vorige week dat de evolutietheorie vragen openlaat. Ze wees op Intelligent Design (ID), een stroming uit de VS die een bewust ontwerp achter het leven vermoedt. Toen er kritiek kwam, zei ze dat ze ID niet aanhangt.
Weer naar binnen gevlucht. In de huiskamer is het gewoonweg koud - 24,5 graden zegt de thermometer. In de tuin is het boven de 30 graden en ik durf er niet aan te denken hoe warm het in de zon is. Zelfs Tijger ligt nu niet meer in de zon te bakken, en dat is een veeg teken, Tijger gaat met 28 graden nog lekker op de voorverwarmde tegels in de zon languit liggen genieten (waarbij ze af en toe naar binnen komt voor een aai en je bijna je handen brandt aan die vacht).
Morgen zou heter zijn, maar het ziet er nu naar uit dat dit de heetste dag is. Doe mij toch maar liever 25 graden - lekker warm zonder dat ik acuut verlep als ik buiten de deur kom.
TT 402 Te huur: bezemkast voor 820 euro

Het kleinste appartement van Londen is na drie dagen alweer verhuurd. De nieuwe bewoonster betaalt maar liefst 820 euro per maand voor de woning, die wel vijf vierkante meter groot is.
Onder een hooggeplaatst bed zijn een een keukentje, douche en kast gemaakt. De woning bevindt zich in een historisch pand in het hart van de trendy Londense wijk Notting Hill.
Volgens de verhuurder heeft de nieuwe bewoonster een druk sociaal leven. "Ze zal waarschijnlijk niet veel in haar woning zijn. Althans, dat hoop ik", aldus de zegsman van het makelaarskantoor.
Nabestaandenorganisatie VS weigert Filippijnse lidmaatschap

De moeder van een in Afghanistan gesneuvelde Amerikaanse militair is het lidmaatschap geweigerd van 'American Gold Star Mothers', een organisatie van moeders van gesneuvelde militairen, omdat zij geen officieel Amerikaans staatsburger is. De vrouw, van Filippijnse afkomst, is een permanente inwoonster van de Verenigde Staten, betaalt belasting en verloor vorig jaar haar zoon in Afghanistan, waar hij als sergeant in het Amerikaanse leger diende.
Volgens de voorzitter van de vrouwenorganisatie is het Amerikaanse staatsburgerschap absoluut vereist om lid te kunnen worden. Leden van het Amerikaanse Congres en de Senaat, onder wie Hillary Clinton, oorlogsveteranen en sommige leden van de organisatie hebben felle kritiek geuit op de redenering van de voorzitter en eisen dat de organisatie haar regels aanpast.
(Bron)
Bengalese dorpen overstroomd, 150.000 mensen ingesloten

Meer dan tweehonderd dorpen in het noordoosten van Bangladesh zijn overstroomd doordat rivieren na hevige regenval buiten hun oevers traden. In het gebied zijn onlangs al minstens zeven mensen door plotselinge overstromingen om het leven gekomen. Momenteel zijn zo'n 150.000 mensen door het water van de buitenwereld afgesloten en voor vervoer afhankelijk van boten. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat op korte termijn meer gebieden kunnen overstromen. Terwijl voedsel, medicijnen en drinkwater hard nodig zijn in de overstroomde gebieden, wordt de hulpverlening bemoeilijkt doordat wegen onder water staan.
Grote delen van Bangladesh overstromen jaarlijks tijdens het regenseizoen. Vorig jaar overstroomde tweederde van het laaggelegen Zuid-Aziatische land, met achthonderd doden als gevolg.
(Bron)
Opa redt kleinzoon, maar komt zelf om

Het redden van zijn kleinzoon heeft een 76-jarige man uit Wijchen gisteravond met de dood moeten bekopen. Hij kon zijn 18-jarige kleinzoon nog net van een spoorwegovergang in Europoort wegduwen voordat hij zelf door een trein gegrepen werd. De man was samen met de jongen uit Volkel op weg naar Rotterdam Airport, toen zij autopech kregen.
De twee waren even weg gelopen bij de auto en toen zij teruggingen, zagen zij de naderende trein over het hoofd. De opa overleed ter plaatse.
(Bron)
Nauwelijks thuiszorg voor terminale Marokkanen

Marokkaanse en Turkse stervende patiënten in Nederland krijgen zelden thuiszorg. Bijna altijd is de soms maanden durende zorg voor de stervende in handen van één vrouwelijk familielid. Zij raakt daardoor vaak overbelast. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Huisartsen en medewerkers van de thuiszorg zien taal- en cultuurbarrières als oorzaak voor het karig gebruik van de thuiszorg. Naasten van de terminale patiënten geven aan dat hun voorkeur voor zorg door de eigen familie de belangrijkste reden is. Bijna de helft van de huisartsen die een terminale Turkse of Marokkaanse patiënt niet heeft verwezen naar de thuiszorg, heeft daar achteraf spijt van.
"Huisartsen zouden niet direct van zorg moeten afzien als de Turkse en Marokkaanse mannen zeggen dat thuiszorg niet nodig is", zegt onderzoeker Fuusje de Graaf van het Nivel. Wanneer wel thuiszorg wordt gegeven, is ongeveer driekwart van de cliënten tevreden over de zorg.
(Bron)
Het kan niet lang meer duren. Ik moet naar een asocontainer.
1opdemiddag heeft Gerda Verburg te gast. En die meldt dat uitkeringen ertoe leiden dat mensen aan de rand van de maatschappij terecht komen, uit hun woningen worden gezet omdat ze overlast veroorzaken en dan naar asobakken aan de rand van de stad moeten. Ofwel: als je een uitkering hebt, ben je asociaal, en pas je niet meer in de maatschappij. Niet uitschakelen maar inschakelen zei ze, waarmee ze bedoelde: zorg dat mensen aan het werk komen.
Nou, prima Gerda, ik ben sinds februari 2003 bezig, het lukt me niet, dus help me maar. Liefst vóór ik naar die asocontainer moet, natuurlijk.
Gelukkig ben ik nog niet echt asociaal, anders zou ik zomaar noteren waar Gerda bereikbaar is - aan de andere kant: die gegevens waren openbaar. Toen ik de lijst met kamerleden downloadde, werden van de meeste leden de huisadressen nog vermeld.
Ik ga nadenken: harde muziek, flinke vervuiling, buren bedreigen - nog meer tips?
Finnen hamsteren massaal toiletpapier

In Finland zijn de inwoners massaal toiletpapier aan het inslaan, vanwege een hoogopgelopen arbeidsconflict in de papierindustrie. De Finnen hamsteren nu de grootverpakkingen toiletpapier, zo meldt een manager van een winkel in Helsinki. In de zaak was woensdag al het wc-papier uitverkocht.
Het meest recente overleg tussen werkgevers en werknemers leidde tot geen resultaat. Komende maandag zullen de gesprekken worden hervat. Werkgevers willen dat de Finnen ook op sommige feestdagen gaan doorwerken.
(Bron)
Britse rechter verbiedt jongen dragen pet

Een Britse rechter heeft afgelopen donderdag een zestienjarige jongen een opmerkelijk verbod opgelegd. De jongen mag namelijk de komende vijf jaar geen capuchon of pet dragen. Ook mag hij geen vuurwerk, een bijl of een kettingzaag in zijn bezit hebben. De rechter heeft dit verbod opgelegd nadat hij schuldig is bevonden aan het jarenlang terroriseren van een wijk in Manchester.
De veroordeling is het gevolg van de invoering van de zogenoemde 'Asociale Gedragswet', nu twee jaar geleden. Hiermee wilde de Britse regering probleemjongeren makkelijker kunnen aanpakken. Het is de eerste keer dat iemand in Groot-Brittannië door deze wet is veroordeeld.
Mocht de zestienjarige jongen zich niet houden aan de verboden, dan kan hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen. Hij kreeg deze verboden opgelegd omdat hij samen met een aantal andere jongeren jarenlang de wijk angst aanjoeg. Zo hebben ze vuurwerk naar fietsers gegooid, bewakingscamera's omgezaagd met een kettingzaag en hebben ze iemand bedreigd met een bijl.
(Bron)
Europees Parlement tegen opslag data

BRUSSEL - De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft donderdag bijna unaniem voorstellen afgewezen om gegevens over computer-, internet- en telefoonverkeer langer op te kunnen slaan. Dat gebeurde op initiatief van PvdA-europarlementariër Mastenbroek, die ervan uitgaat dat het voltallige EP in juni het voorstel ook zal verwerpen.
Het plan om onbeperkte opslag van persoonlijke data mogelijk te maken, komt van de Britse ex-minister van Binnenlandse Zaken Blunkett. Die wilde het in Europees verband regelen, nadat hij er in het nationale parlement geen meerderheid voor had gekregen.
Frankrijk, Zweden en Ierland steunden hem in dat streven. Nederland zette het onderwerp in de tweede helft van vorig jaar onder zijn EU-voorzitterschap op de Europese justitie-agenda.
Het Europees Parlement heeft alleen adviesrecht op dit terrein. Invoering van de Europese grondwet zou het EP wel volledige beslissingsbevoegdheid geven. Na het advies van het parlement moeten de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zich opnieuw buigen over de data-opslag.
(Bron)
Ziekenhuizen niet klaar voor publicatie sterftecijfers

DEN HAAG - Nederlandse ziekenhuizen zijn er nog niet klaar voor om hun sterftecijfers openbaar te maken. In Engeland gebeurt dit wel. Daar kan iedereen de sterftecijfers van ziekenhuizen vergelijken op de website van dr. Foster die hiervoor samenwerkt met hoogleraar epimediologie en volksgezondheid B. Jarman van het Imperial College London.
Volgens hoofdinspecteur P. Edgar van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg hoeft ook niet elke indicator voor de meting van kwaliteit van ziekenhuizen openbaar te zijn.
Dat blijkt uit een verslag van een besloten bijeenkomst in Bilthoven in het vakblad Medisch Contact van vrijdag. Behalve de inspectie, waren daar ook vertegenwoordigers van de ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en kwaliteitsinstituut CBO aanwezig.
Jarman presenteerde daar op verzoek van voorzitter L. Touwen van de Reinier de Graaf Groep zijn Britse onderzoeksmethode. Daarbij houdt hij rekening met factoren als veel oudere patiënten, leverpatiënten of spoedopnames. Om die reden is het volgens hem wel degelijk een goede methode om de kwaliteit van de zorg te meten en problemen op te sporen en te verbeteren.
Jarman berekende ook de sterftecijfers van 93 Nederlandse ziekenhuizen over 2001 tot en met 2003. Hieruit bleek dat vijftien ziekenhuizen hogere sterftecijfers hadden dan verwacht mocht worden. Over het algemeen daalde de sterfte in genoemde jaren.
De cijfers waren echter afgezet tegen 2000. Als ze waren afgezet tegen het voorgaande jaar, dan had ongeveer de helft van de ziekenhuizen te hoge sterftecijfers gehad.
De Nederlandse toehoorders reageerden volgens Medisch Contact niet onverdeeld enthousiast. Bestuurslid R. de Folter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen was voorzichtig. Hij wilde eerst meer garanties of het niet te ingewikkeld was en of het wel beter is dan de andere kwaliteitsindicatoren.
Folter was wel van plan de cijfers van het Amphia Ziekenhuis op te vragen, daar is hij voorzitter van de Raad van Bestuur. H. van Hulsteijn van de Orde van Medisch Specialisten was wel enthousiast, maar kon geen toezeggingen doen. "Het lijkt me waarschijnlijk dat de Orde eraan wil meewerken."
Maar het publiceren van de cijfers leek ook initiatiefnemer Touwen van de Reinier de Graaf Groep een stap te ver. "Laten we beginnen met het opvragen van de gegevens over het eigen ziekenhuis. Elk ziekenhuis kan zelf bepalen of het naar buiten wil treden."
(Bron)
'Wij hebben Donna niet gekocht'

LEUSDEN - Het echtpaar Jansen uit Leusden, dat wordt beschuldigd van kinderhandel, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. In het actualiteitenprogramma Netwerk liet het donderdagavond weten de inmiddels drie maanden oude baby Donna niet voor 15.000 euro te hebben gekocht van de Vlaamse draagmoeder An Blomme.
We hebben zoals afgesproken met de draagmoeder alleen de onkosten van 5000 euro betaald, legde het echtpaar uit. Het duo beaamde wel gul te zijn geweest met cadeaus en etentjes. "Als iemand zo iets wilt doen, leg je ze in de watten", aldus vader Jansen.
Het stel uit Leusden vertelde in het programma dat het al heel lang graag een kindje wilde. Na een doodgeboren dochtertje volgden jaren van wanhopige pogingen om zwanger te raken. Via internet kwamen zij in contact met een Belgische vrouw die draagmoeder wilde zijn.
De vrouw bleek in verwachting voor een ander kinderloos paar uit België, maar al gauw bleek dat er een conflict was tussen het paar en An Blomme. Volgens het Nederlandse stel zou het Belgische koppel hebben gewild dat de draagmoeder illegaal in Frankrijk zou bevallen. "Omdat het kind dan direct aangegeven kon worden", legde de familie Jansen uit.
De Belgische mensen lieten op tv echter weten dat de ruzie over geld ging. Vervolgens vertelde de draagmoeder het stel dat de baby was overleden. Bovendien zou het kind niet van de Belgische man zijn maar van haar eigen echtgenoot.
Het kindje was echter niet dood want de draagmoeder bood Donna aan via internet. De familie Jansen zei niets te hebben geweten van de geruchten in België. "Het kind zou met acht weken geboren worden dus wij waren druk met de kinderkamer enzo", aldus het echtpaar.
Het Nederlandse stel zegt kapot te zijn van alle commotie. "Ik vind het vreselijk erg allemaal." Bovendien zijn de Jansens bang. "Straks halen ze haar weg."
Eerder liet de Kinderbescherming weten dat de dienst geen toestemming heeft gegeven voor de adoptie. Het echtpaar uit Leusden heeft eerder wel contact gehad met de dienst over mogelijke strafbaarheid van zijn daad. Maar toen was volgens een woordvoerster nog niet duidelijk dat het om een kindje uit het buitenland ging en was het ook nog niet geboren.
Justitie in België is een onderzoek begonnen, net als de Raad voor de Kinderbescherming in Nederland.
(Bron)

Wat er ook gebeurt, iedereen verliest. En dat hadden alle partijen van tevoren kunnen weten :/
Helft Nederlanders tegen huidig zorgbeleid

LEUSDEN - Ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) is negatief over het huidige overheidsbeleid in de zorg. Een op de tien is er positief over en ruim eenderde (34 procent) staat er neutraal tegenover. Huisartsen zijn geen van alle positief over het zorgbeleid, 93 procent is negatief en 7 procent is neutraal.
Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Triple M, die vrijdag tijdens het seminar Geld zat in de zorg in Leusden wordt gepresenteerd. De onderzoekers ondervroegen vijfhonderd Nederlanders en honderd huisartsen. Hieruit blijkt onder meer dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) van mening is dat de zorguitgaven te laag zijn, vergeleken met de totale overheidsuitgaven.
Ruim 60 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid jarenlang teveel heeft bezuinigd op zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ruim een kwart denkt dat er nog wel wat te besparen valt. De helft van hen denkt dat dit kan door op managers te bezuinigen, 32 procent dat zorgverzekeraars scherper moeten onderhandelen.
Tweederde (67 procent) zei waarschijnlijk of zeker bereid te zijn zelf meer bij te betalen als hij of zij een chronische ziekte krijgt. Een extra eigen bijdrage van 43 euro per maand wordt acceptabel gevonden. [Zo gezond en rijk zijn de meeste mensen dus blijkbaar, dat ze niet beseffen dat een chronische ziekte tot een uitkering kan leiden, waarbij je blij mag zijn als je 43 euro per maand overhoudt voor je boodschappen en onvoorziene kosten.]
Ongeveer driekwart (77 procent) is op de hoogte van verontrustende berichten dat nieuwe medicijnen en technieken te duur zijn en daarom niet worden toegepast. 58 Procent vindt dit een schandaal, 12 procent denkt dat er in werkelijkheid geld zat is.
75 Procent legt zich er ook bij neer dat uitgaven voor zorg wegens de vergrijzing vermoedelijk flink zullen toenemen in de toekomst. Ongeveer 91 procent is op de hoogte van alarmerende berichten over de kwaliteit van de zorg voor ouderen. 70 Procent vindt dit een schandaal, 9 procent denkt dat het in werkelijkheid wel meevalt.
Over de vraag of de verpleeghuiszorg op de schop kan, zijn de meningen verdeeld. 44 Procent kijkt positief naar een zorgmodel waarin bewoners nog zoveel mogelijk zelf doen en familie en vrienden een handje helpen. Ruim de helft (52 procent) ziet dat niet zitten.
Maar volgens H. Becker van de Raad van Bestuur van Humanitas valt er nog een wereld te winnen in die sector. Hij pleit op het seminar voor meer aandacht voor welzijn in de ouderenzorg. "Geef bejaarden hun eigen huisdier, huis, meubilair en een fles champagne, en je kunt 20 procent van de zorg besparen."
(Bron)
Wieringen wordt weer eiland in Waddenzee

WIERINGEN/WIERINGERMEER - De gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer hebben donderdagavond groen licht gegeven voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. Het meer moet worden aangelegd op de grens van beide gemeenten en geeft Wieringen zijn oude status terug: die van eiland.
Het plan voorziet in de aanleg van een groot meer, dat aan de westzijde is verbonden met het Amstelmeer en aan de oostzijde met het IJsselmeer. Rondom het meer moeten in het jaar 2030 ruim 1800 woningen zijn verrezen. Ook moet het plan zorgen voor meer toerisme en bedrijvigheid in de regio.
De totale kosten bedragen ongeveer 340 miljoen euro. De helft van dit bedrag betaalt Lago Wirense, een bouwconsortium van Volker Wessels Bouw en Vastgoedontwikkeling Nederland, Boskalis en Witteveen+Bos. De andere helft moet komen van de provincie, de gemeenten en eventueel het rijk. Alvorens akkoord te gaan, had de raad van Wieringen vragen over de risico's die Wieringen en Wieringermeer lopen als kleine kwetsbare gemeenten. Beide trekken tot en met 2030 elk 2,5 miljoen euro uit voor het project.
Volgens de burgemeester van Wieringen, Titia Lont, zijn de risico's afgedekt. Ze wijst op een brief van gedeputeerde Ton Hooijmaaijers die garandeert dat iedere gemeente maximaal 100.000 euro kwijt is, mocht het fout gaan.
De plannen voor het Wieringerrandmeer werden eind vorig jaar verworpen door de gemeenteraad van Wieringen. Die vond dat er te veel financiële onzekerheden waren. Na bemiddeling door de provincie Noord-Holland ondertekende de Wieringer raad in maart alsnog een intentieovereenkomst.
Lont is blij dat beide raden donderdag unaniem akkoord gingen met het voorstel. "Dat is een grote steun in de rug. Daaruit blijkt dat het een gedragen planconcept is."
De burgemeester verwacht dat maandag ook Provinciale Staten akkoord gaan. Dan kan uiterlijk begin 2006 een samenwerkingsovereenkomst tussen alle betrokken partijen worden ondertekend. De uitvoering van de plannen voltrekt zich daarna in fases. In 2020 moet het meer er liggen, in 2030 moet ook alle woningbouw zijn afgerond.
(Bron)
Personeel GVB Amsterdam legt maandag werk neer

AMSTERDAM - Medewerkers van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) houden maandag 30 mei een werkonderbreking. Tussen 5.30 uur en 8.30 uur zullen geen bussen, trams en metro's rijden. Ook de veren over het IJ varen niet, zo meldt het GVB.
In de loop van maandagochtend zal de dienstregeling weer volgens schema verlopen. Een tunnelbuis van de IJ-tunnel zal gedurende de actie worden afgesloten voor auto's en openstaan voor voetgangers en fietsers. Automobilisten kunnen in beide richtingen gebruikmaken van één tunnelbuis van de IJtunnel, maar hen wordt aangeraden een andere route te kiezen om vertragingen te voorkomen.
Het personeel voert actie wegens het uitblijven van de CAO voor gemeentepersoneel.
(Bron)
'Downloaden van illegale software moet verboden worden'

AMSTERDAM - "Het downloaden van illegaal aanbod op het internet is verreweg de meest schadelijke vorm van piraterij ooit. Dat moet strafbaar gesteld worden" zegt Tim Kuik, directeur Stichting Brein vrijdag.
In de huidige wet is alleen het illegaal aanbieden (uploaden) strafbaar en downloaden niet. "Maar let op," zegt Kuik, "Gebruikers van p2p-uitwisseldiensten downloaden niet alleen maar zijn zelf ook illegale aanbieders en dus strafbaar. Ze worden daarbij geholpen door service providers en andere tussenpersonen die niet mee willen helpen aan de handhaving maar ondertussen wel aan die illegale klanten verdienen, onder het mom van: downloaden mag."
"Onder invloed van hun sterke lobby ontstaat er een scheefgroei van aansprakelijkheid. Het moet duidelijk zijn dat je aan handhaving tegen illegaliteit behoort mee te werken."
Verreweg de meeste softwarepiraten in Nederland zijn eenlingen. De georganiseerde piraterij in Nederland legt zich vooral toe op maandelijkse dvd's met verzamelingen van populaire muziek en games, zoals de zogenoemde Onyx-collectie.
(Bron)
Ziekenhuisbacterie rukt op in België

BRUSSEL - Bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, de zogeheten ziekenhuisbacterie, zijn in opmars in België. Minister Demotte van Volksgezondheid heeft volgens dagblad De Standaard van vrijdag becijferd dat de bacteriesoorten MRSA en MREA jaarlijks 2500 tot 3000 slachtoffers maken in België.
Niet alleen ziekenhuizen, maar ook bejaarden- en verpleeghuizen krijgen in toenemende mate te kampen met bacteriën die niet gedood kunnen worden met gewone medicijnen. Het probleem is ook in Frankrijk en Spanje groot.
Oorzaak is de jarenlange overconsumptie van antibiotica in veel Zuid-Europese landen en ook in België. Daardoor kregen de bacteriën de kans zich aan te passen en ongevoelig te worden voor de eens zo succesvolle medicijnen. De laatste jaren voert de Belgische overheid campagne om het voorschrijfgedrag van artsen in te tomen.
(Bron)
KPN te duur voor Albert Heijn

AMSTERDAM - Albert Heijn (AH) laat zijn klanten voortaan met Telfort bellen in plaats van KPN. De reden is dat Telfort voordeliger is. Dat heeft een woordvoerder van Albert Heijn vrijdag laten weten.
Het betekent dat het belpakket AH Paars, dat over het KPN-netwerk loopt, de komende weken uit de markt wordt gehaald. Half juni verdwijnen de paarse opwaardeerkaarten al uit de schappen. Er kan wel gewoon doorgebeld worden met de kaarten.
Mensen die bij AH Mobiel paars blijven, gaan na 1 januari 2006 verder als Hi- of KPN-klant. Volgens de AH-woordvoerder belt al een groot deel van de AH Mobiel-klanten via het netwerk van Telfort.
(Bron)
Vader helpt gehandicapte zoon en wordt neergestoken

ROTTERDAM - Een vader die donderdagavond in Rotterdam zijn gehandicapte zoon wilde helpen, is neergestoken. Aan het begin van de avond werd de zoon gepest door een groep jongens. Toen de vader wilde ingrijpen, ontstond er een handgemeen waarbij de 47-jarige Rotterdammer met een mes werd gestoken.
De man ligt vrijdag volgens een politiewoordvoerster nog in een ziekenhuis. Ze weet niet hoe ernstig hij gewond is geraakt. Een 17-jarige Rotterdamse jongen heeft zich gemeld op het politiebureau. Het incident gebeurde in de wijk Spangen.
(Bron)
Kermisexploitanten folterden hulpjes

ROERMOND - Twee kermisexploitanten uit Roermond zouden anderhalf jaar lang op grove manier hun twee jongere hulpen te hebben gefolterd. De twee Roermondse mannen werden in maart gearresteerd. Zij moeten op 9 juni voor de rechtbank in de Limburgse stad verschijnen.
Het gaat om de 46-jarige Michel P. en de 49-jarige Donny L.. In het onderzoeksdossier, waaruit Dagblad De Limburger vrijdag publiceerde, staan enkele gruwelijke voorvallen vermeld, gebaseerd op verklaringen van de twee slachtoffers.
Een van de verklaringen gaat over hoe een kermishulp naakt aan een boom werd gebonden. De twee verdachten plakten zijn mond dicht met tape en gooiden een zak over het hoofd van het slachtoffer. Daarna moest het slachtoffer een lustopwekkend goedje snuiven. De daders hielden tegelijkertijd een brandende sigaar tegen zijn geslachtsdeel.
(Bron)

donderdag, mei 26, 2005

Zo verhelderend, het beroepskeuzeadvies op werk.nl.

Ik moet communicatie, recht, geologie, sociale geografie, medicijnen of biologie gaan studeren, of op mbo-niveau: in de techniek (maar geen elektro of voertuigen) of in de maatschappelijke of commerciële dienstverlening.

Of ik moet kleuterjuf worden, politicus, leidinggevende bij sloopwerk of personeelswerk. Zal ik gewoon bij een ministerie gaan werken? Dat ik dat allevier combineer in 1 functie?
Hele zwermen koolmezen vliegen rond, pa en ma vooruit, de kleintjes er nog wat onzeker achteraan, vliegend alsof ze iets te zwaar zijn, en met duidelijk nog wat moeite met sturen. Het tsjie-tsjie-tsjiept aan alle kanten.
Inbrekers vrijen er op los

Een opmerkelijke zaak vanuit Gelderland. Daar trof de politie in Beuningen twee inbrekers aan die bezig waren met een flinke vrijpartij. Ze werden op heterdaad betrapt nadat bewoners in de Schoolstraat nogal vreemde geluiden hoorden.
De politie werd gealarmeerd en ging een kijkje nemen. Die trof een vrijend stel aan. Uit verklaringen van de 35-jarige vrouw en de 39-jarige man blijkt dat ze ineens zin hadden in een stevige wip en vervolgens in een woning inbraken. In overleg met justitie is besloten om niet over te gaan tot vervolging.
(Bron)
86-jarige cel in na misbruik alarmnummer

Een hoogbejaarde Amerikaanse vrouw moet de cel in, omdat ze binnen een half uur tijd twintig maal het alarmnummer 911 had gebeld. De 86-jarige vrouw eiste telkens op het nummer de arrestatie van een pizzakoerier die weigerde bij haar aan huis te bezorgen.
Het gebeurt niet vaak dat iemand in de cel belandt wegens het misbruiken van het alarmnummer. De vrouw bleef echter doorgaan, ook nadat haar meermaals dringend was verzocht te stoppen.
De Amerikaanse zei tegen de telefonisten van het alarmnummer dat een plaatselijk pizzarestaurant niet een pizza bij haar wilde bezorgen. Ook klaagde de bejaarde dat iemand anders bij het pizzarestaurant haar een 'gek oud wijf' had genoemd.
Ze wilde dan ook dat de mannen hiervoor gearresteerd zouden worden. In plaats daarvan kwam de politie háár arresteren. De bejaarde vrouw van slechts 1,5 meter hoog viel een agent aan die bij haar flat arriveerde. Ze krabde hem in het gezicht, schopte hem en beet hem in zijn hand. Daarvoor heeft ze nu een extra aanklacht te pakken.
(Bron)
Europees Hof vindt korting melkprijs onterecht

BRUSSEL/LUXEMBURG - Zuivelcoöperaties mogen boeren geen prijs betalen die lager ligt dan de vastgestelde minimumprijs voor melk die niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Bovendien is het Nederlandse zuivelconcerns niet langer toegestaan boeren bonussen te geven voor melk die wel aan de eisen voldoet. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag besloten.
De kortingen zijn volgens de rechter strijdig met de Europese regelgeving die het EU-lidstaten verbiedt op eigen houtje in te grijpen in de prijsvorming van rauwe melk. De voor zuivelfabrieken verplichte korting op de prijs van 0,226 euro (0,50 oude gulden) per kilo geldt voor melk die te veel anti-bacteriële stoffen bevat. Het Productschap Zuivel stelt doorgaans de hoogte van die korting vast.
De uitspraak van de rechter staat haaks op het advies van de advocaat-generaal, eind vorig jaar. Die vond dat het kortingsmechanisme van het Productschap Zuivel niet in strijd was met de Europese regels. De zaak tegen het productschap was aangespannen door de Nederlandse melkveehouder Kuipers, die de kortingen in juli en augustus 1995 kreeg opgelegd.
(Bron)
Heinz wil merk Hak afstoten

PITTSBURGH - Het Amerikaanse levensmiddelenconcern H.J. Heinz wil in Noord-Europa af van het merk Hak. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers die een daling van de winst te zien gaven.
Over het afgelopen boekjaar dat 27 april eindigde, noteerde de onderneming een winst van 753 miljoen dollar tegen een resultaat van 805 miljoen dollar in het voorgaande boekjaar. De omzet klom bijna 6 procent naar 8,9 miljard dollar.
De cijfers voor Europa gaven een zelfde tendens te zien. De omzet nam toe van 3,3 miljard naar 3,5 miljard dollar, terwijl het bedrijfsresultaat zakte van 615 miljoen naar 585 miljoen dollar.
Heinz kreeg Hak in zijn bezit samen met Honig bij de overname van de voedseldivisie van CSM in december 2000.
(Bron)
Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen.
Huilend, huilend de hele dag alleen.
Sta op meisjelief en droog je traantjes af.

Klein klein kleutertje
Wat doe je in mijn hof
Je plukt er alle bloempjes af
En maakt het veel te grof

Als je 3 Marokkaanse jongens van een jaar of 11,12 dit vol overgave hoort zingen als liedjes van vroeger, krijg je toch weer vertrouwen in de integratie.
'Volgende week waarschijnlijk nieuwe acties'

UTRECHT - Als het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weigert de korting op de huisartsenzorg van 90 miljoen euro in te trekken, gaan de huisartsen volgende week opnieuw staken. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft dat donderdag gezegd. Hij denkt aan woensdag en donderdag als nieuwe stakingsdagen.
Patiënten hebben volgens hem dan maandag, dinsdag en vrijdag de mogelijkheid om hun huisarts te bezoeken. De huisartsen staken deze week woensdag tot en met vrijdag. Patiënten moeten voor noodgevallen aankloppen bij een huisartsenpost of ziekenhuis.
Voorzitter Vos heeft vrijdag een afspraak met een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. "De plannen voor de 90 miljoen moeten dan van tafel", eist Vos. "Zo niet, dan zijn de onderhandelingen voor ons heel snel afgelopen."
Minister Laagst van Volksgezondheid zei donderdagmorgen in de Tweede Kamer graag met de huisartsen te willen onderhandelen om uit het conflict te komen. Hij zei er echter meteen bij dat over geld niet te praten valt.
Minister en huisartsen liggen al lange tijd overhoop over de structuur van de huisartsenzorg per 2006. De regering wil de huisartsenzorg op 1 januari volgend jaar moderniseren. Een van de onderdelen van het plan is dat huisartsen gezamenlijk 90 miljoen euro moeten inleveren.
Zorgverzekeraars krijgen vervolgens zeggenschap over dat geld. Zij kunnen het geld weer teruggeven aan de artsen als die bijvoorbeeld meer patiënten met suikerziekte onder hun hoede nemen. Nu worden die patiënten vaak in het ziekenhuis behandeld. Dat is duur.
Bovendien is de medische zorg vaak niet toegesneden op de situatie van de individuele patiënt. Huisartsen zijn echter bang dat zij in het nieuwe systeem afhankelijk worden van de grillen van de ziektekostenverzekeraars.
Ze weigeren de 90 miljoen dus af te staan. Volgens Vos komt dat bedrag neer op ongeveer 14.000 euro per huisarts.
(Bron)
'Aantal HIV-besmettingen in India drastisch gedaald'

AMSTERDAM - Het aantal nieuwe gevallen van HIV-besmetting is vorig jaar in India voor het eerst in lange tijd scherp gedaald. Dat heeft het hoofd van de Indiase aids-bestrijding, S. Y. Quraishi, donderdag gezegd. In 2004 werden in India 28.000 nieuwe gevallen van besmetting met het aids-virus geregistreerd, tegen 520.000 in het jaar daarvoor en volgens Quraishi is die daling te danken aan de inspanningen van de overheid.
In India zijn volgens de officiële cijfers 5,13 miljoen mensen besmet met HIV. India is daarmee na Zuid-Afrika het land met de meeste seropositieven, maar volgens sommige deskundigen kloppen de officiële cijfers niet en telt India inmiddels meer seropositieven dan Zuid-Afrika.
De vrees bestaat dat het land een enorme ramp te wachten staat, als het de aids-bestrijding niet veel serieuzer gaat aanpakken. Quraishi zei echter dat de nieuwe cijfers laten zien dat de aids-epidemie niet verder uit de hand loopt en dat de regering daarom op de ingeslagen weg doorgaat.
In India raken steeds meer jonge meisjes en vrouwen met HIV besmet en dat baart zorgen, omdat de medische zorg voor vrouwen in het land slechter is dan die voor mannen.
(Bron)
CDA-Kamerlid boos over examenvraag

Een vraag in het Havo-eindexamen Economie over de prijs van melkpoeder, is zeer slecht gevallen bij CDA-Kamerlid Joop Atsma. De vraag suggereert volgens de parlementariër dat het landbouwbeleid van de Europese Unie schadelijk is voor Derde Wereldlanden.
De vraag luidde ongeveer: Hoe kan het dat melkpoeder uit Nederland in Sudan goedkoper is dan verse melk uit het land zelf? Het goede examenantwoord is: Omdat er sprake is van oneerlijke concurrentie; het melkpoeder wordt namelijk door de Europese Unie gesubsidieerd.
Atsma heeft minister Cees Veerman van Landbouw ingeschakeld. Die gaat de zaak aankaarten bij collega Maria van der Hoeven van Onderwijs.
(Bron)
Spoorwegpersoneel onwel na preilucht

Zes medewerkers van het rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen in Lelystad zijn dinsdagavond ziek geworden van een vieze lucht. Het personeel had last van hoofdpijn en misselijkheid en was bang dat er misschien giftige stoffen waren vrijgekomen.
Toen op woensdagavond wederom een nare lucht op het terrein hing, is de politie op onderzoek uitgegaan. De ziekmakende lucht bleek afkomstig te zijn van rottende prei die nog op het land stond.
(Bron)

Tis niet zo moeilijk hoor, dat bio-terrorisme.
Spaanse politie rolt 'bende babyverkrachters' op

MADRID - De Spaanse politie heeft een "bende van babyverkrachters" opgerold. De vijf mensen zouden kleine kinderen hebben misbruikt en de beelden daarvan hebben verspreid via internet, meldde het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.
Op de beelden zouden tientallen kinderen zijn vastgelegd, velen van hen slechts een paar maanden oud. De arrestatie "heeft een perversie en een ontaarding in de openbaarheid gebracht die alle grenzen te buiten gaat", aldus de verklaring van het ministerie. De politie begon met het onderzoek toen Interpol op beelden stuitte van een dreumes die door twee mannen werd misbruikt.
Door op details in de beelden af te gaan, waaronder een treinkaartje uit een buitenwijk van Madrid, achterhaalde de politie de bendeleider. Die 23-jarige Spanjaard zou in pedofiele kringen bekend staan onder de bijnaam Nannysex. De man werkte als oppas om toegang te krijgen tot de baby's.
(Bron)
Bolkestein heeft achteraf spijt van euro

HILVERSUM - Bolkestein zou de VVD niet hebben geadviseerd om voor de euro te stemmen, als hij had geweten dat het stabiliteitspact niet gehandhaafd zou worden. Dat zei de oud-eurocommissaris Interne Markt woensdagavond in het televisieprogramma Nova.
In het stabiliteitspact spraken de twaalf landen die de euro invoerden af, dat ze hun begrotingstekorten niet hoger zouden laten oplopen dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Frankrijk en Duitsland haalden dat niet, maar dat had geen gevolgen. De regeling is onlangs versoepeld.
"Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had ik mijn partij niet geadviseerd om voor die muntunie te stemmen", zei Bolkestein die zich vorig jaar heftig verzette tegen het besluit van de Europese Commissie om af te zien van sancties.
Bolkestein die donderdag zijn kritische dagboek presenteert over zijn tijd als eurocommissaris in het bureaucratische Brussel, benadrukte echter dat dit punt voor hem geen reden is om tegen de Europese grondwet te stemmen.
Hij vertelde verder momenteel de laatste hand te leggen aan een scenario voor een televisiefilm. De film gaat over een staatssecretaris en een moord, verklapte hij, maar het gaat niet over de actuele politiek. Elke gelijkenis met bestaande situaties en personen berust op toeval.
(Bron)
Verrassing:

Nieuwe wet kinderopvang blijkt vooral gunstig voor werkgever

AMSTERDAM - Het blijkt vooral de werkgever die financieel profiteert van de nieuwe wet kinderopvang, zo blijkt uit de cijfers van De Breed & Partners Beloningsonderzoek .
Het beloningsonderzoek van De Breed & Partners, uitgevoerd onder middelbaar en hoger opgeleiden, laat zien dat in 2005 iets meer werknemers gebruik hebben gemaakt van een kinderopvangregeling. Hier tegenover staat echter dat het gemiddeld ontvangen bedrag sterk is gedaald.
Het aantal werknemers dat een bijdrage krijgt van de werkgever voor kinderopvang steeg met ongeveer 5 procent, waarbij er grote verschillen worden gemeten tussen de vakgebieden. Zo nam het aantal ICT'ers met een kinderopvangregeling met 1 procent toe, terwijl het aantal P&O'ers met een bijdrage aan de kinderopvang met 8 procent steeg.
De gemiddeld ontvangen bijdrage daalde echter van ruim 2.950 euro per jaar naar iets meer dan 1.800 euro per jaar. Een daling van 38 procent.
Hierdoor is de gewogen werkgeversbijdrage aan de kinderopvang de eerste maanden van 2005 met 16 procent gedaald ten opzichte van 2004. In de gewogen bijdrage wordt rekening gehouden met het aantal mensen dat een bijdrage ontvangt en het per persoon uitgekeerde bedrag. Netto dragen werkgevers in 2005 dus 16 procent minder bij aan de kinderopvang dan in 2004.
(Bron)
Consul Ethiopie als terrorist aangehouden

In Den Haag heeft de politie gisteren de consul van Ethiopië gearresteerd omdat zij meenden met een terrorist van doen te hebben. De agenten dachten dat de heer T. Demeke Abebe het voorzien had op VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.
Na enkele uren in de cel bleek dat Demeke Abebe geen kwaad in de zin had, en werd hij met excuses weer vrijgelaten. Een politiechef deelde hem daarbij mede dat er een anonieme telefonische tip was binnengekomen dat op straat een man liep met een bom voor Hirsi Ali in zijn tas.
Abebe zegt zeer hardhandig te zijn gearresteerd. Politiemensen in burger werkten hem op brute wijze tegen de grond en voerden hem geboeid af: "Ik werd met mijn gezicht tegen het asfalt gedrukt. Ik heb verwondingen en meerdere blauwe plekken en voel pijn in nek en borst. Daarnaast ervaar ik de gebeurtenissen als een schande."
Demeke Abebe, die in het bezit is van een diplomatiek paspoort en sinds 2001 in Nederland verblijft, dient vandaag een klacht in tegen de Haagse politie. Hij wil schadevergoeding en officiële verontschuldigingen van de overheid.
(Bron)
Saudi-Arabië versnippert bijbels''

In het strenge islamitische Saudi-Arabië worden routinematig bijbels in beslag genomen van mensen die het land willen bezoeken. In een aantal gevallen zouden bijbels zelfs door de papierversnipperaar zijn gehaald. Dat stelt de Amerikaanse nieuwsdienst Crosswalk.
Crosswalk is van mening dat dergelijke berichten te weinig in de westerse media onder de aandacht komen. Dit in tegenstelling tot de discussie rondom Newsweek, die schreef over het ontheiligen van de koran door Amerikaanse soldaten.
"Moslims hebben meer respect voor de koran dan christenen voor de Bijbel", aldus de Sri Lankaanse predikant Danny Nalliah tegen Crosswalk. Hij was in de jaren negentig betrokken bij het runnen van de ondergrondse kerk in Saudi-Arabië. "Het is bekend dat als de douane op het vliegveld bij iemand een bijbel aantreft, deze in beslag wordt afgenomen en in de papierversnipperaar gedaan", zo vertelt hij. "Wie meerdere bijbels bij zich heeft, wordt in bewaring gesteld. Smokkelaars van grote aantallen krijgen zeventig zweepslagen of worden geëxecuteerd."
Eerder stelde de Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid van de Verenigde Staten al vast in 2003 dat "douaneambtenaren regelmatig bijbels en godsdienstig materiaal in beslag nemen als christelijke werknemers na een bezoek aan hun thuisland of vakantie op het vliegveld aankomen."
(Bron)
Laagst: Ik ben dom geweest

DEN HAAG - Minister Laagst van Volksgezondheid heeft in de Tweede Kamer spijt betuigd over uitspraken die hij begin mei in een interview in de Volkskrant heeft gedaan. Hij zei toen dat hij macht fantastisch vond, en dat hij Nederland graag per decreet zou regeren. "Ik ben dom geweest", zei hij daarover donderdag in de Kamer.
De uitspraken zetten veel kwaad bloed bij de huisartsen die toen al een conflict met Laagst hadden. Volgens de minister hebben zijn uitlatingen escalerend gewerkt. De huisartsen zagen er een bevestiging in dat de minister niet deugde en alleen uit was op macht.
Vrijwel alle huisartsen in Nederland staken sinds woensdag. Ze protesteren tegen plannen van Laagst om de gezondheidszorg te hervormen.
(Bron)
Brusselse verkeersagent gaat liever roken

BRUSSEL - De extra verkeersagenten die Brussel van de eeuwige files moesten verlossen, lopen de kantjes ervan af. De korpsleiding ziet verkeer regelen als strafwerk. Onaanvaardbaar vindt Celine Delforge, lid van het Brusselse regioparlement voor de Franstalige groenen.
"Zodra het regent zijn ze nergens meer te zien", klaagt Delforge. Enkele jaren geleden trok de regioregering geld uit voor extra verkeersagenten op de belangrijkste kruispunten om de files te verminderen.
Veel helpt het niet. "Liever draaien ze een shagje op afstand dan bonnen uit te schrijven", bromt de politica. "Hoe kun je nou verwachten dat mensen verkeersregels respecteren als de politie haar werk toch niet doet?"
Hoofdverantwoordelijke voor de problemen met de kruispuntagenten zijn volgens de politica de gemeenten. Zij mogen het extra geld besteden aan politievolk maar roepen hun beste politiemannen van de straat als er urgentere dingen aan de hand zijn. Als de gemeenten het verkeer meer als een prioriteit gaan zien maken ze er volgens Delforge vanzelf meer gemotiveerde mankracht voor vrij.
De Brusselse verkeersminister Smet heeft inmiddels laten weten wel iets te zien in de oprichting van een apart korps voor Verkeerspolitie.
(Bron)

In Utrecht is het eind van de maand weer in zicht, en dus het eind van de boekhoudoeriode voor de bonnen. Blijkbaar waren er nog niet genoeg verkeersboetes uitgedeeld, want ik zag op een aantal plekken agenten fietsers vangen.
Schapen dood na mishandeling

RIJEN - Aan de Oosterhoutseweg in Rijen zijn woensdagmorgen twee schapen overleden, nadat ze ernstig waren mishandeld en misbruikt. Dat is donderdag naar buiten gekomen. Volgens eigenaresse José Nooren werden de dode schapen gevonden, toen iemand drie schapen ging bijvoederen. De dieren stonden op een klein terrein tussen de woning van Nooren en haar manege De Vijf Eiken.
Op het veldje verbleven drie schapen en vijf lammeren. Volgens een dierenarts moet het geweld tegen de dieren rond zeven uur 's morgens zijn toegepast. De arts heeft geconstateerd dat de ogen van beide dode dieren ernstig verwond waren en dat bij een ervan zelfs een oog eruit lag. Ook zaten beide dieren onder de blauwe plekken.
Nooren zegt dat de lammeren erg gespannen zijn en dat kunstmatige voeding tot nu toe nauwelijks lukt. Zij heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan. De politie liet donderdag weten een buurtonderzoek in te stellen.
(Bron)

Ik kan me echt niks voorstellen bij zoiets: waarom kick je daarop??
'Wadden is helemaal niet klaar voor werelderfgoedlijst'

GRONINGEN - Het waddengebied is helemaal niet klaar om op de werelderfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco te komen. Nu nog komen vooral Nederlanders en Duitsers op de waddeneilanden. Mocht het waddengebied op de werelderfgoedlijst komen, dan trekken toeristen uit de hele wereld naar de wadden.
Voordat het internationale toerisme op de eilanden kan worden ontvangen, moet eerst 5 à 10 miljoen euro in bezoekerscentra worden gestoken, zo betogen MKB Noord en MKB Noordwest-Holland. De vertegenwoordigers van het noordelijke midden- en kleinbedrijf zijn tegen plaatsing op de Unesco-lijst. Gezien de meningen van betrokken overheden en andere organisaties lijkt het er echter op dat het waddengebied wel degelijk de status 'werelderfgoed' krijgt.
(Bron)
Lustkapper Emmen slaat weer toe

EMMEN - Vrouwen in de wijk Emmerhout in Emmen lopen de laatste tijd kans lastig te worden gevallen door een man die zich ten onrechte voordoet als kapper.
Deze lustkapper, zoals hij in de volksmond genoemd wordt, probeert vrouwen met lang haar over te halen zich te laten te knippen. Hij stopt briefjes onder ruitenwissers van auto's of belt bij mensen aan. Hij doet zich voor als medewerker van een kapsalon.
Bij de politie is de lustkapper bekend omdat hij al vanaf 1995 met enige regelmaat actief is. Maar omdat hij geen strafbare feiten pleegt, is het volgens een politiewoordvoerder donderdag erg moeilijk om hem aan te pakken. De politie raadt een knipbeurt door de lustkapper af gezien de beroerde knipkunst van de man.
(Bron)
Hackers eisen losgeld voor gestolen bestanden

AMSTERDAM - Computercriminelen hebben een nieuwe manier ontwikkeld om geld te verdienen. Via een 'Trojan Horse' (virus) breken ze in bij pc's, versleutelen ze de bestanden en eisen vervolgens 200 dollar van de gebruiker om zijn bestanden weer in te kunnen zien. Dat meldt CNN.
Veiligheidsanalisten denken dat het losgeld dat geëist wordt, zal leiden tot de arrestatie van de criminelen. De experts zeggen dat deze methode al enige tijd toegepast wordt, maar tot nu toe alleen bij grote bedrijven die op deze manier gehacked werden door ontslagen werknemers. De hackers coderen de informatie, die alleen geëncodeerd kan worden met een 'geheime sleutel' of een password.
Volgens Mark Rasch, hoofd beveiliging voor Solutionary Inc., is dit de eerste keer dat een dergelijk programma is uitgevonden om een misdaad te plegen. "Ik zou behoorlijk verrast zijn als de FBI deze inbrekers niet weet te traceren", aldus Rasch.
(Bron)
Patiënten zijn no-claim kwijt door staking

AMSTERDAM - Mensen die ziek zijn raken deze dagen hun no-claimkorting kwijt als gevolg van de driedaagse staking van de huisartsen. Volgens het Algemeen Dagblad worden zorgverzekeraars hierover veel gebeld. Patiënten kunnen deze week drie dagen niet naar de huisarts, maar moeten zich in het ziekenhuis melden.
De no-claimregeling is dit jaar in het leven geroepen. Ziekenfondsverzekerden die geen medische zorg nodig hebben, kunnen aan het eind van het jaar ongeveer 250 euro terugkrijgen van de verzekering. Een bezoek aan de huisarts heeft geen gevolgen voor het bedrag; een bezoek aan het ziekenhuis wel.
Volgens de krant heeft minister van Volksgezondheid Hans Laagst aangegeven niets te kunnen doen voor mensen die als gevolg van de staking (een deel van) hun no-claim kwijtraken. Die mening wordt gedeeld door het CDA en de PvdA. De VVD is van mening dat de huisartsen 'een gebaar' moeten maken naar de patiënten.
Ongeveer achtduizend huisartsen staken deze week uit onvrede over het nieuwe financieringssysteem in de zorg.
(Bron)
Lunch

Biologische broodjes, vleeswaren, salades en dranken zullen in de bedrijfs- restaurants van zeven ministeries steeds meer te vinden zijn. Het Rijk wil hiermee het goede voorbeeld geven en bedrijven stimuleren meer biologisch voedsel in de kantines te verkopen. Het ministerie van Landbouw wil zijn ambtenaren in 2007 enkel nog natuur- en diervriendelijke lunches voorschotelen.
(Bron)

_Zeven_ ministeries?
Zomer in Utrecht: ik kom door een straat waar al twee bewoners buiten zitten, de slanke gekleed in de schaduw, de man met de borsten in een boxer in de zon. Beide aan het bier.
In de stad is het 28 graden, sommige mensen genieten, anderen lopen zwetend te mopperen. Terrassen zitten vol, mensen zijn ontspannen, een bries maakt het prima uit te houden.
Terug door dezelfde straat, een uur later. Inmiddels zitten er een stuk of tien mannen, de dikke man nog lekker in de zon, de rest in de schaduw. Langstrekkende groepen studentes worden uitgebreid becommentarieerd, het bier gaat hard, ze hebben het naar hun zin.
Thuis zie ik Tom amechtig op een schaduwplekje weggekropen, Tijger zit in de zon te bakken.
Nog een paar dagen.

woensdag, mei 25, 2005

TT 111 Stroomstoring dreigt voor Nederland

HILVERSUM De kans is groot dat ons land binnenkort een grote stroomstoring te verwerken krijgt. De dreiging komt van een windmolenpark in Duitsland.
Als het hard waait, zoals in december en januari het geval was, komt er ineens zo veel stroom op het Duitse net, dat het niet verwerkt kan worden. In dat geval kan het Nederlandse stroomnetwerk een flinke klap krijgen en uitvallen.
Volgens netwerkbeheerder Tennet is de situatie zo instabiel dat het snel een keer echt misgaat en delen van het land zonder stroom komen te zitten. Minister Brinkhorst bespreekt de kwestie morgen met zijn Duitse collega.
Politieman loopt klappen op

Bij zijn poging een voetgangster te bekeuren heeft een politieman in Enschede klappen opgelopen van haar vader. De voetgangster, een 23-jarige vrouw uit Enschede, negeerde een rood licht, waarop de agent haar staande wilde houden. De vrouw zette het daarbij echter meteen op een schreeuwen. Ook zag ze kans om met haar mobieltje haar vader te bellen en hem te vertellen dat ze werd lastiggevallen door een politieman.
De vader kwam al snel ter plaatse en sloeg de diender in zijn gezicht. Uiteindelijk slaagde de agent er toch in het tweetal te arresteren, nadat twee bewakingsmensen hem te hulp schoten. Bij de arrestatie van de twee uitte de vader nog enkele dreigementen aan het adres van de agent, evenals een medestander van het duo. Daarop is ook de medestander aangehouden.
Tegen alledrie is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Woningisolatie heeft op dit soort dagen gekke effecten: dat je van buitenaf de gang in loopt en de neiging hebt een jas aan te trekken omdat je naar binnen loopt, de koelte in.
De komende dagen is het alleen maar lekker als het in huis koel is, maar de eerste dagen dat het opvalt zijn altijd wel wennen :-)
Dorp Noordeinde moet wijken voor rivier

Een inwoonster van het dorp Noordeinde ontdekte bij toeval in de bibliotheek van Kampen dat haar dorp dreigt te verdwijnen. Het project IJsseldelta voorziet een bypass van de IJssel ten zuiden van Kampen. Vanavond is in Netwerk (Nederland 1, 20.30u), een uitzending te zien met de betrokkenen.
Het project IJsseldelta moet vier veranderingen in het landschap verenigen tot één geheel: de aanleg van de Hanzelijn, uitbreiding van de stad Kampen, de opwaardering van de N50 naar een autosnelweg en een bypass van de IJssel. Dat laatste is om toekomstige overstomingen tegen te gaan. De organisatie is een samenwerkingsverband tussen ministeries, de provincie Overijssel, de gemeenten Kampen, Zwolle, Zwartewaterlanden en het waterschap Groot Salland.
Het dorpje Noordeinde ligt echter niet in Overijssel, maar in Gelderland. Inwoners zijn daardoor niet op de hoogte gesteld van de plannen. De inwoonster, die in Kampen drie dagen voor het verlopen van de inspraakprocedure de plannen ontdekte, heeft samen met dorpelingen een zesde scenario bedacht, zodat haar dorp bespaard kon blijven. Deze is voorgelegd aan het samenwerkingsverband. Vanaf 10 juni worden de eerste resultaten van de inspraakprocedure bekend gemaakt.
(Bron)
Star Wars-fans zwaargewond na duel lichtzwaarden

LONDEN - Twee jonge Britse Star Wars-fans zijn ernstig gewond geraakt toen zij een gevecht uit de nieuwe film Revenge of the Sith probeerden na te bootsen met zelfgemaakte lichtzwaarden. Zij hadden daarvoor neonbuizen gevuld met benzine en aangestoken. Hun toestand is kritiek, berichtte de BBC op gezag van de politie.
Het tweetal, een 20-jarige man en een 17-jarig meisje uit Hemel Hempstead, ten noorden van Londen, wilden hun nepduel op video vastleggen. Als locatie hadden zij een bos in de buurt van hun woonplaats uitgezocht. Bij het activeren van hun lichtzwaarden - wapens waarmee de hoofdrolspelers in de film elkaar te lijf gaan - ging het echter mis. Een van de buizen ontplofte toen zij ze in brand staken. Daarbij liepen de jonge 'jedi's' zware brandwonden op.
(Bron)
Slechts enkele huisartsen staken niet

DEN HAAG - Bijna alle huisartsen in Nederland voeren vanaf woensdag drie dagen actie tegen de plannen van minister Laagst (Volksgezondheid). De meeste staken, slechts een enkele huisarts doet helemaal niet mee. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal actiecoördinatoren.
Afgelopen vrijdag leek het erop dat 68 procent van de ruim 8000 huisartsen zou meedoen, maar actiecoördinator G. van Loenen schat dat inmiddels 90 procent dezer dagen de deur van de praktijk sluit. Het ziet er naar uit dat de meeste spreekuren zijn afgeschaft. Alle actievoerende huisartsen hebben geregeld dat een collega nog wel uitrukt voor spoedzaken, terminale of chronische patiënten.
Daarnaast verwijzen de meeste huisartsen naar een callcenter of huisenartsenpost die telefonisch bereikbaar is. Indien er echt sprake is van directe nood, wordt de patiënt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het dichtsbijzijnde ziekenhuis of wordt aangeraden 112 te bellen.
Op regionaal niveau zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen en ambulancediensten. Ook apothekers houden rekening met de actie. Ze hebben aangekondigd coulant te zijn met mensen die zonder recept herhaalmedicatie nodig hebben.
De huisartsen zelf staken, maar blijven wel aan het werk. Zo gaan de artsen in de regio Den Haag op sociale visites bij bijvoorbeeld pasgeborenen of ouderen die ze al lang niet meer gezien hebben. "Dingen die we vroeger deden, maar waar we nu niet meer aan toekomen."
In Almelo, Enschede en Midden-Twente gaan de huisartsen zelf achter de telefoon zitten om patiënten te woord staan en gaan ze tijd besteden aan het verwerken van de administratie. "Dat is een hoop werk."
Zorgverzekeraars en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) waarschuwen dat een bezoek aan de spoedeisende hulp ziekenfondspatiënten geld kan kosten. De rekening van het ziekenhuis zal worden afgetrokken van de 255 euro die ziekenfondspatiënten volgend jaar maximaal kunnen terugkrijgen als ze geen zorgkosten maken. De huisartsenkosten worden daar niet vanaf getrokken. Huisartsen denken echter dat het niet zo'n vaart zal lopen en ook de ziekenhuizen verwachten geen grote toeloop van extra patiënten.
(Bron)
Nederlanders sterven liefst thuis

BUNNIK - Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, sterven het liefst thuis. Bijna niemand wil in een verpleeghuis sterven, terwijl zogeheten bijna-thuis-huizen en hospices gewenster zijn. Dat is woensdag gebleken uit een onderzoek van het Instituut voor beleidsonderzoek en advies (IVA) onder 1804 ongeneeslijk zieke mensen.
Volgens het IVA geven mensen tussen de 35 en 64 jaar vaker de voorkeur aan thuis sterven, dan ouderen (respectievelijk 75 procent en 65 procent). Als mensen niet thuis kunnen sterven, kiest 58 procent volgens het onderzoek voor een bijna-thuis-huis. 18 Procent kiest voor een hospice.
Slechts 2 procent van de mensen wil in een ziekenhuis sterven. In realiteit sterft 35 procent van de mensen daar.
(Bron)
Sinn Fein veilt afluisterapparatuur op internet

AMSTERDAM - Sinn Fein, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft woensdag een apparaat, dat waarschijnlijk door de Britse geheime dienst MI5 in het partijkantoor is geplaatst om de partij af te luisteren, op internet te koop aangeboden.
Het elektronische apparaat werd vorig jaar aangetroffen en deze week op de veilingsite eBay aangeboden. Zonder opgaaf van redenen verwijderde eBay dinsdag het item van Sinn Fein van de site, waarna de partij haar toevlucht zocht tot haar eigen verkoopsite. Het hoogste bod staat vooralsnog op omgerekend 1.700 euro, maar bieden is mogelijk tot 4 juni.
(Bron)
Ouders binden baby's vast in bed

AMSTERDAM - Eén op de tien Nederlandse ouders bindt hun baby of kind vast in bed. Dat gebeurt met riempjes of sjaals die door een slaapzak worden gestoken. Ook worden er zogeheten dekenklemmen gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de consultatiebureaus in Friesland waar het Algemeen Dagblad woensdag over schrijft.
Met het vastbinden van hun baby's voorkomen de ouders dat het kind van de rug op de buik gaan liggen. Buikliggen verhoogt de kans op wiegendood. Volgens de stichting Consument en Veiligheid is het vastbinden levensgevaarlijk. Per jaar overlijden zeker zes kinderen doordat ze in bed verstrikt raken.
Ouders van peuters binden hun kinderen vast omdat ze niet willen dat ze uit hun ledikant vallen en verkeerd terecht komen. Ook zijn ouders bang dat kinderen 's nachts rond gaan dwalen en ongelukken veroorzaken. "Het is echt gevaarlijk. Er zijn vastgebonden kinderen geweest die zich met matras en al omdraaiden, klem kwamen te zitten en stikten", aldus Kees Meijer van Consument en Veiligheid in de krant. De stichting begint deze maand een campagne om het vastbinden tegen te gaan.
(Bron)
Vliegtuigje boven Washington ontsnapt aan F16-aanval

WASHINGTON - Het vliegtuigje dat twee weken geleden per ongeluk een verboden zone boven Washington invloog was bijna neergeschoten. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld had hiertoe persoonlijk opdracht gegeven, meldde The Washington Post woensdag. De Amerikaanse krant baseert zich op anonieme bronnen binnen het Pentagon.
De Cessna vloog op 11 mei boven de Amerikaanse hoofdstad. Twee F16-gevechtsvliegtuigen gingen direct op het toestel af om poolshoogte te nemen, maar ze slaagden er niet in om radiocontact te maken. Toen het vliegtuigje het Witte Huis en het Capitool op 5 kilometer naderde brak paniek uit. Volgens een functionaris zou het nog "15 tot 20 seconden" hebben geduurd voordat er was ingegrepen.
Uiteindelijk keerde de Cessna om nadat er lichtkogels waren afgevuurd. Het toestel werd gedwongen te landen op een kleine luchthaven. De twee inzittenden van de Cessna, een piloot en zijn leerling, werden na verhoor weer vrijgelaten. De piloot is wel zijn vliegbrevet voorlopig kwijt.
(Bron)
Verdonkeremanen komt weg met excuses

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft woensdag verzekerd dat zij de Tweede Kamer niet bewust en opzettelijk verkeerde informatie heeft verstrekt. Dat gebeurde tot twee keer toe: in een debat over achtergelaten migrantenvrouwen en opnieuw in de brief die zij twee dagen later schreef om een en ander recht te zetten. De bewindsvrouw bood daarvoor haar excuses aan tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Vooral de oppositiepartijen vielen Verdonkeremanen woensdag keihard aan. GroenLinks-Kamerlid Azough verweet haar slordigheid, bluf en inconsistentie en niet alleen in dit dossier. PvdA-Kamerlid Arib meende dat de bewindsvrouw de Tweede Kamer niet serieus neemt.
Regeringspartij CDA noemde de dubbele fout "buitengewoon onhandig". VVD-Kamerlid Hirsi Ali toonde zich in de ogen van PvdA, GroenLinks en SP veel milder in haar kritiek op Verdonkeremanen dan vorige week. De drie partijen vielen haar daarop gezamenlijk aan.
(Bron)

Opvallend: Nu.nl plaatst dit in de roddelrubriek.
'Vreselijk druk op eerste hulp'

ALKMAAR - Patiënten die woensdag naar de spoedeisende hulp in het Medisch Centrum Alkmaar gaan, kunnen op een wachttijd van 3,5 tot 4 uur rekenen. "Het is hier vreselijk druk", aldus afdelingshoofd G. Postma.
Tot drie uur hebben de artsen en verpleegkundigen 115 patiënten verwerkt, van wie zestig spoedeisend en 55 die niet terecht konden bij de huisarts. "Normaal behandelen we over 24 uur maximaal negentig patiënten."
Het ziekenhuis heeft tijdens de huisartsenacties extra personeel ingezet op de eerste hulp. "Als het zo doorgaat hebben we nog meer personeel nodig. Dat valt nog te regelen. Wat we missen zijn extra behandelruimtes." Het Medisch Centrum Alkmaar is het grootste ziekenhuis in de regio en heeft een grote afdeling spoedeisende hulp.
De verpleegkundigen van de eerste hulp in Alkmaar bepalen eerst of een patiënt met spoed moet worden behandeld of nog even kan wachten. "Sommigen patiënten verwijzen wij weer door naar de poliklinieken in het ziekenhuis waar ze door een arts op hun klachten worden onderzocht."
Postma vreest voor de andere twee actiedagen. "De verwachting was dat het drukker zou zijn op donderdag en vrijdag. Als dat zo is dan houd ik mijn hart vast."
In Alkmaar hebben bijna alle huisartsen hun praktijk gesloten. Via de telefoon worden de patiënten doorverwezen naar de spoedeisende hulp en in geval van een levensbedreigende situatie naar 112.
(Bron)
TT 402 Lijnende jongen eet voer van zijn hond

De ouders van een een 10-jarige jongen uit het Italiaanse Frosinone maakten zich een beetje zorgen om hun kind. Het joch woog vijftig kilo, schoon aan de haak, waardoor hij op dieet werd gezet.
Ondanks het strenge eetregime bleef het gewicht van de jongen toenemen. Tot de ouders ontdekten dat hun zoon stiekem het voer van de hond opat. Het kwam aan het licht nadat het dier de jongen in zijn bil had gebeten.
De vader vertelde dat het hem wel was opgevallen dat het huisdier er zo mager uitzag, maar hij had nooit een verband gelegd met het dieet van zijn zoon.
Ongeduldige bewoner steekt verhuizer neer

AMSTERDAM - Een zeer ongeduldige man heeft dinsdagavond in zijn woning in Amsterdam-West een verhuizer neergestoken na een ruzie over verhuisdozen. De 37-jarige Engelsman sprong uit zijn vel, omdat de dozen niet snel genoeg werden bezorgd.
Toen de bestelling uiteindelijk aankwam, ontstond een woordenwisseling die uitmondde in een worsteling in het trappenhuis. De 57-jarige verhuizer werd daarbij neergestoken en raakte levensgevaarlijk gewond.
Het slachtoffer wist te ontkomen en vluchtte naar een café waar hij in elkaar zakte, meldde de politie woensdag. Zijn toestand is zorgwekkend. De politie kon de Engelsman direct na het incident arresteren.
(Bron)
TT 402 Schrijffouten op Belgische ID-kaarten

De nieuwe Belgische identiteitskaarten bevatten enkele schrijffouten. De naam van het land wordt er vermeld in vier talen. In plaats van het Duitse Belgien staat er echter Belgine en het Engelse Belgium is gespeld als Belguim. Volgens regeringswoordvoerder Luc Vanneste zijn de fouten bewust gemaakt, om vervalsers om de tuin te leiden.

Vast...
TT 402 Tandarts moet patiënte boete betalen

Een Duitse tandarts moet een patiënte 6000 euro boete betalen. De medicus gaf de vrouw 14 wortelkanaalbehandelingen in één dag.
Normaal gesproken wordt zo'n operatie over meerdere weken gespreid, maar deze arts klaarde de klus in één twaalf uur durende sessie. Tussen het boren door voerde hij de vrouw dronken met enkele grote glazen cognac, naar eigen zeggen om de pijn een beetje te verdoven.
Na de behandeling klaagde de vrouw over enorme pijn en deed ze de behandelaar een proces aan. De rechtbank in München stelde het slachtoffer in het gelijk.

dinsdag, mei 24, 2005

Elke zes uur Zuid-Afrikaanse vermoord door partner

JOHANNESBURG - In Zuid-Afrika wordt elke zes uur een vrouw vermoord door haar partner. Minder dan 40 procent van de moorden leidt tot een veroordeling. Dat is gebleken uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van onder meer de Universiteit van Kaapstad.
Volgens de wetenschappers is dat het hoogste misdaadcijfer onder partners dat ooit waar dan ook ter wereld is gemeld. Uit de cijfers blijkt dat de daders vooral arbeiders, boeren of veiligheidsmensen zijn.
Het rapport draagt bij aan Zuid-Afrika's gewelddadige reputatie. Nog vorige week schoot een politieman zijn vrouw en drie kinderen dood.
(Bron)
New York verstrekte Viagra aan verkrachters

Zo'n 200 veroordeelden in de Amerikaanse staat New York hebben de afgelopen vijf jaar op kosten van de staat Viagra, het medicijn voor mensen met erectieproblemen, gekregen. Het gaat om personen die mensen die hebben verkracht, incest hebben gepleegd, mensen hebben ontvoerd en kinderen hebben mishandeld. De slachtoffers waren in sommige gevallen maar twee jaar.
De zaak kwam afgelopen zondag aan het licht. De namen van de zwaarste misdadigers van de staat New York, die waarschijnlijk in herhaling zullen vallen, werden gematcht met honderden ziekenfondsdossiers.
Dat de verkrachters hun Viagra vergoed kregen, was mogelijk door een maas in de wet. Een wet uit 1998 draagt de Amerikaanse staten op Viagra in het ziekenfondspakket op te nemen. Het ziekenfonds Medicaid moet de kosten van Viagra voor iedereen die dat zelf niet kan betalen, vergoeden. De overheid onderzoekt nu of de wet, na dit "onbedoelde gevolg" kan worden aangepast.
(Bron)