zaterdag, juni 19, 2004

WE stonden voor, en nou hebben ZE toch verloren!
Nou ja, zijn we weer snel van die oranjezooi af.
Zesjarig meisje verkracht in Halsteren

HALSTEREN - Een 6-jarig meisje uit het Brabantse Halsteren is vrijdagavond door een nog onbekende man in de omgeving van haar ouderlijk huis verkracht. De politie is onmiddellijk een onderzoek begonnen, maar heeft de dader nog niet kunnen vinden.
Het meisje was omstreeks 19.30 uur in de buurt van de ouderlijke woning aan de Jannelandseweg in Halsteren aan het spelen, toen ze werd aangesproken door een onbekende jongeman. Volgens de politie heeft hij zich daarna aan het kind vergrepen in het pad naast het blok huizen in die straat.
Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Vast staat wel dat het meisje is verkracht.
(Bron)
Buurvrouw twee huizen verderop geeft als politieagente het goede voorbeeld, luid toeterend in de partytent. Bij elk (Nederlands) doelpunt en bij elke poging daartoe komen de katten verwilderd binnenracen.
Vrouw wil hond mee op vliegtuig en doet beest 13 kilo vermageren

Amper 12 kilogram weegt Leonie nog. De hond woog 25 kilogram en moest op dieet. Haar baasje Gerda M. Wilde haar meenemen in haar handbagage op het vliegtuig. De politie van het Duitse Nürenberg pakte de vrouw op en stopte het beest in een asiel.
De agenten zagen Gerda met de graatmagere Leonie op straat wandelen. Het baasje vertelde de agenten dat ze haar hond graag in haar handbagage mee wou nemen op een vliegtuig. Vijf kilo moest Leonie vermageren maar het werden er uiteindelijk 13. De directeur van het hondenasiel was onder de indruk. "Ik heb in mijn leven al afschrikwekkende en ellendige dingen gezien bij dieren, maar dit sloeg echt alles. Het beest woog nog slechts 12 kg," aldus de directeur.
De vrouw bleef ontkennen dat haar huisdier te veel was vermagerd. "Het gaat goed met mijn hondje. Ze is niet te mager! Ik heb haar normaal eten gegeven", aldus Gerda M. De politie diende een klacht in bij het parket van Nürenberg, dat een onderzoek opende wegens dierenmishandeling.
(Bron)
Meer in Missouri verdwijnt in één nacht

In de Amerikaanse staat Missouri is een heel meer in één nacht verdwenen, tot grote verbijstering en ergernis van de omwoners die nu uitzicht hebben op een reuzenkuil met slijk en stinkende dode vissen in plaats van op een meer.
Er is een wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen. Volgens geologen is het water door een gat in de bodem van het kunstmatig aangelegde meer weggetrokken. Dat gat zou ontstaan zijn door recente hevige regenval.
[Oftewel: een meer dat niet tegen water kan?]
Een week geleden was het al enkele mensen opgevallen dat de waterspiegel van het negen hectaren grote meer Chesterfield aan de rand van de stad St.Louis begon te dalen. Tegen woensdag was het meer volledig opgeslokt.
"Dit is waanzinnig", aldus een bewoonster in de krant 'St.Louis Post-Dispatch'. "En het is treurig. Je koopt een huis bij een meer, en dan gebeurt zoiets".
(Bron)
Condoomfabrikant maakt postkaarten om penis te meten

Een Tsjechische condoomfabrikant heeft als promotiestunt gratis postkaarten ontwikkeld waarmee mannen hun penis kunnen meten.
De kaarten worden uitgegeven door condoomfabrikant Pepino. Naast een onderverdeling in centimeters voor de lengte van de penis, zijn er ook vier gaten in de kaart om de breedte te meten.
"Wees een man en meet jezelf. Je bent het waard," is de slogan op de kaart. Door het meten word je meteen onderverdeeld in categorieën van verschillende penislengten. De laagste categorie is 'primaat', gevolgd door 'jakhals', 'everzwijn' en de hoogste categorie 'stier'. De promotiestunt wil vooral mannen met een leeftijd tussen de 15 en de 30 bereiken. Als ze zelfs een sms?je met hun maten sturen naar de condoomfabrikant kunnen ze in de prijzen vallen.
"Onze actie is een groot succes. Na een week zijn er al duizenden sms?jes binnengekomen. De meeste mannen zitten in de 'everzwijn'-categorie,' zegt een woordvoerder van het bedrijf. Pepino heeft ongeveer een miljoen kaarten laten drukken voor cafés, discotheken en hotels en wil nu ook in magazines gaan adverteren.
(Bron)
Gedetineerde graaft tunnel naar gevangenis

LISSABON - Een gedetineerde in Portugal heeft zich misrekend. Hij wilde een tunnel naar de vrijheid graven, maar het gat liep in de richting van de binnenplaats van het gevangeniscomplex.
Het begin van de tunnel is onder een cel ontdekt, meldde een woordvoerder van de gevangenis in Coimbra vrijdag aan Portugese media. De 28-jarige gevangene zit sinds 1996 vast voor roof. Meteen na zijn opsluiting had hij al een uitbraakpoging ondernomen. Hij is tot zeventien jaar veroordeeld.
(Bron)
Prehistorische mens had rauwe olifant op het menu

LONDEN - Archeologen hebben voor het eerst bewijs gevonden dat de prehistorische mens in Groot-Brittannië circa 400.000 jaar geleden olifanten at. Het vlees werd rauw gegeten, want het zou nog 125.000 jaar duren voordat er vuur werd ontdekt, aldus The Times in de zaterdageditie.
De onderzoekers hebben in Kent de restanten van een olifant gevonden, met vlak daarbij stenen werktuigen om vlees te kunnen snijden. De betrokken olifantensoort, Palaeoloxodon antiquus, was tot 100.000 jaar geleden aanwezig in Groot-Brittannië.
(Bron)
Trouw: strijd om de macht bestuur LPF

AMSTERDAM - Binnen de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is een felle strijd om de macht losgebarsten. Het bestuur van de partij voelt zich gechanteerd door vastgoedhandelaar Thünnessen, die wil dat het bestuur aftreedt. Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag.
De partij verkeert in financiële moeilijkheden. Thünnessen wil alleen geld lenen aan de LPF als de bestuursleden vandaag op de ledenvergadering plaatsmaken voor mensen in wie hij vertrouwen heeft, zoals Marten Fortuyn en Gerard van As.
Als het bestuur niet aan de eisen van Thünnessen tegemoet komt, weigert hij een nieuwe lening van 70.000 euro te verstrekken. Eerder leende hij de partij al 800.000 euro. Dat bedrag heeft hij teruggeëist van het bestuur via een deurwaardersbevel.
(Bron)

'Bestuur LPF treedt af'

DEN HAAG - Het bestuur van de LPF treedt af. Dat heeft het Tweede-Kamerlid Van As zaterdag gezegd. De ledenvergadering staat volgens hem op het punt om een nieuw bestuur te kiezen dat de fractie in de Tweede Kamer goedgezind is.
Van As heeft er vertrouwen in dat de twee belangrijkste financiers van de LPF, de vastgoedondernemers Maas en Thünnessen, het met elkaar eens zullen worden over de schuldenlast van de partij.
(Bron)
Vermiste Eindhovense jongen zit in Somalië

EINDHOVEN - De vermiste 7-jarige Libaan Ali is teruggevonden in Somalië. Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdag bekendgemaakt.
De Somalische jongen verdween dinsdagmiddag. Het kind was voor het laatst gezien op een speelterreintje, vlakbij de woning waar de jongen samen met zijn oma woont. Dat is in de Eindhovense wijk Woensel.
Libaan zit bij familie in Somalië. Het lijkt erop dat een familielid uit Somalië de jongen hier heeft opgehaald en naar Somalië heeft gebracht. De politie kwam achter de huidige verblijfplaats van de jongen doordat hij vrijdag zijn oma had gebeld. In het telefoongesprek zei Libaan dat zij zich niet ongerust hoefde te maken.
Inmiddels heeft ook de recherche telefonisch contact gehad met Libaan. De politie gaat maandag onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het meenemen van het kind en hoe Libaan kan worden teruggehaald naar Nederland.
(Bron)

vrijdag, juni 18, 2004

TT 110 Kabinet: examens gespreid over jaar

DEN HAAG Middelbare scholieren mogen in de toekomst gespreid over het jaar examen doen. Ze kunnen dan eerst examen doen in de vakken waarin ze goed zijn, zodat ze zich daarna op de moeilijker vakken kunnen concentreren.
Het kabinet heeft dat op voorstel van minister Van der Hoeven besloten. Nu zijn de examens voor vmbo, havo en vwo in mei. Van der Hoeven stelt voor twee of drie examenmomenten eerder in het schooljaar in te stellen.
De beste leerlingen zouden zelfs al halverwege het jaar in alle vakken examen kunnen doen. Nog onduidelijk is wanneer de wijziging ingaat.

Baalt de koningin van al die vlaggen of zo?
2000 woorden Nederlands. Wat denkt u, beheers ik die?
TT 109 Velen onterecht in cel op Schiphol

SCHIPHOL Een op de vijf mensen die bij de 100%-drugscontroles op Schiphol worden opgesloten, blijkt onschuldig. In 2003 zijn 365 passagiers van zogeheten risicovluchten ten onrechte beschouwd als bolletjesslikkers. Ze waren opgepakt omdat ze "aan het profiel" voldeden.
De verdachten zaten een aantal dagen voor niets in de cel. Ze moesten drie keer ontlasting zonder bolletjes hebben voor ze cocaïne-vrij werden verklaard.
Vanaf maandag worden passagiers met een bodyscan onderzocht, waarmee bolletjes meteen zichtbaar zijn. Wie onterecht is opgepakt, kan voor elke dag dat hij vast heeft gezeten, 95 euro vergoed krijgen.

Dan is de vraag: wat is het profiel?
En wat gebeurt er als je die scan weigert? Ik wens niet als verdachte behandeld te worden alleen omdat ik in een vliegtuig heb gezeten.
TT 104 Wellink: snijden in WW-uitkering

AMSTERDAM President Wellink van de Nederlandsche Bank vindt WW-uitkeringen te hoog. Ook worden ze te lang verstrekt aan werklozen, vindt hij. Verder is de ontslagbescherming van werknemers in vaste dienst volgens hem te royaal.
Dat leidt allemaal tot het oplopen van de werkloosheid, vindt Wellink. Werklozen die lang een uitkering hebben, verliezen hun vaardigheden. In Nederland krijgt een werkloze in het eerste jaar 70% van het laatst verdiende loon, tegen 50% in andere Europese landen.
De ministers Zalm en Brinkorst zijn ook voor een kortere duur van de uitkering. Minister De Kneus verzet zich daartegen.

Wat verdient meneer Wellink zelf? Als ie bewezen heeft dat ie een half jaar van een minimuminkomen kan leven, mag ie meepraten.
Hij zegt hier dus: omdat je een uitkering krijgt, zoek je geen werk.
Nou meneer Wellink, neem even contact met me op (mailadres staat onder de hippo), blijkbaar heeft u werk genoeg, dus ik kom graag bij u werken.
Steeds meer gezinnen op straat gezet

UTRECHT - Het aantal gezinnen dat als gevolg van financiële problemen op straat komt te staan, neemt flink toe. De daklozeninstellingen die opvang bieden aan gezinnen, zitten overvol. De toename blijkt uit een rondgang langs instanties voor maatschappelijke opvang in Nederland.
Bij het Leger des Heils in Rotterdam steeg het aantal opgevangen gezinnen van 103 in 2001 tot 145 in 2003. In 2004 verwacht de instelling zeker 200 gezinnen; een verdubbeling in drie jaar tijd.
In Utrecht kwamen bij de afdeling van Woningnet die zich bezighoudt met urgentiebepalingen voor (bijna) dakloze gezinnen in de eerste maanden van 2004 26 aanmeldingen binnen. Meer dan in het hele jaar ervoor. 'Die toename is erg opvallend', zegt woningadviseur Bas.
In verreweg de meeste gevallen gaat het om gezinnen die het huis uit worden gezet als gevolg van huurschulden. Door de economische recessie, bezuinigingen op armoedebestrijding en huursubsidie en daarnaast het kopen op krediet, komen de gezinnen in de problemen, zegt Van den Bichelaer van het Platform voor Integrale Schuldhulpverlening.
'Werkloosheid en hogere lasten zijn belangrijke oorzaken. En dan is het met kinderen moeilijker om te bezuinigingen. Bovendien spelen die een emotionele rol: hun mag het aan niets ontbreken.' Het percentage gezinnen dat bij de schuldhulpverlening terechtkomt, is de afgelopen jaren fors toegenomen, blijkt uit onderzoeken. In 1997 ging het om 10,2 procent, in 2003 om 35 procent.
'Wij zitten sinds 2003 altijd vol', zegt afdelingshoofd Bens van de vrouwen- en gezinsopvang Roggeveen in Amsterdam, dat twaalf tijdelijke woningen voor gezinnen heeft. 'Het aantal aanmeldingen houden we al niet eens meer bij.' Verdam van het Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn (CWZW) Flevoland van het Leger des Heils: 'Tot 2003 hadden we twee à drie gezinnen per maand die bij ons aanklopten voor hulp. Nu zijn het er structureel ongeveer zes.' In Den Haag kwamen er in de eerste vijf maanden van dit jaar 16 gezinnen bij de stichting Kessler terecht, tegenover 22 in heel 2002.
Ook buiten de Randstad neemt het aantal dakloze gezinnen toe. Maar weinig daklozeninstanties zijn echter ingesteld op gezinnen, waardoor ze bijna nergens terecht kunnen. Woordvoerder Schievink van Den Eikelaar in Groningen: 'Wij hebben in 2000 86 gezinnen afgewezen, in 2003 125.'
Majoor Van de Venus, directeur van het CWZW Veluwe/IJsselstreek van het Leger des Heils: 'We zijn overvol geraakt in het laatste halfjaar. We hebben plek voor 35 personen, maar soms zijn het er wel 50.'
Zo'n 40 procent van de 137 duizend huishoudens die met problematische schulden te maken hebben, valt beneden het minimuminkomen. 'De koopkracht van de minima gaat achteruit', zegt voorzitter Van Raak van het Platform voor Integrale Schuldhulpverlening. 'De werkgelegenheid kalft af, terwijl allerlei vangnetregelingen voor mensen in de bijstand worden geschrapt. Men wordt intussen zeer agressief benaderd door kredietinstellingen. Dit kabinet gaat ten onrechte uit van een grote individuele verantwoordelijkheid bij mensen.'
(Bron)
Burger VS slaat Afghaanse gevangene dood

Voor het eerst wordt een Amerikaanse burger vervolgd in het onderzoek naar wanpraktijken in gevangenissen in Irak en Afghanistan. De 38-jarige David Passaro is donderdag gearresteerd en aangeklaagd wegens brute mishandeling van een Afghaanse gedetineerde. Hij was door de CIA ingehuurd om gevangenen te ondervragen. Hij riskeert maximaal veertig jaar gevangenisstraf.
Passaro zou de gevangene hebben geschopt en geslagen met de vuisten. Ook ranselde hij hem af met een grote zaklantaarn. De gevangene, Wali, stierf na twee dagen mishandeld te zijn. Wali gaf zichzelf over op 18 juni 2003. Hij zou raketaanslagen gepleegd hebben op Amerikaanse troepen in het bergachtige noordoosten van Afghanistan.
Op de vraag waarom Passaro niet wordt vervolgd wegens marteling of andere zware vergrijpen, antwoordde de Amerikaanse minister van justitie John Ashcroft dat de aanklacht gebaseerd is op het beste bewijs dat voorhanden was. Als er nieuw bewijs opduikt, kan er een zwaardere beschuldiging volgen.
(Bron)
Gezakte leerling bedreigt leraar met dood

ASSEN - Een 17-jarige leerling van het Nassau College in Assen heeft donderdag gedreigd een leraar dood te schieten toen hij te horen kreeg dat hij gezakt was voor het examen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De jongen is gearresteerd.
(Bron)

Hoeft ie zich voorlopig niet meer druk te maken over zijn diploma.
'Wereldwijd netwerk geheime Amerikaanse gevangenissen'

WASHINGTON - De Verenigde Staten houden er een wereldwijd netwerk op na van zeker 25 gevangenissen waar terrorisme-verdachten worden vastgehouden. Zeker de helft ervan opereert onder volledige geheimhouding.
Dit zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights First (HRF) in een donderdag gepresenteerd rapport. De VS houden mensen vast zonder afdoende toezicht van buiten en zonder op een adequate manier verantwoording af te leggen. Dat werkt misbruik in de hand, aldus HRF.
De terreurverdachten worden vastgehouden in onder meer Guantánamo Bay op Cuba, in Irak, Afghanistan, Pakistan en aan boord van Amerikaanse oorlogsschepen.
(Bron)
1600 mensen per jaar maken operatie bewust mee

LEIDEN - In Nederland voeren specialisten jaarlijks 780.000 operaties uit op een patiënt die volledig onder narcose is.
Meestal gaat dat goed, maar bijna 1600 keer per jaar maakt de patiënt de operatie in meer of mindere mate bewust mee. Dat stelde dr. A. Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zaterdag houdt hij een symposium over dit fenomeen, dat "Awareness'' (bewustzijn) genoemd wordt.
Als dit een patiënt overkomt, dan verstaat hij of zij bijvoorbeeld gesprekken van operatiekamerpersoneel, ervaart de patiënt wat de chirurg doet, voelt soms ook pijn, is bang, voelt zich hulpeloos. Sommige patiënten houden er ernstige psychische problemen aan over.
(Bron)

Degenen die pijn voelen, moeten hopen dat de anesthesist beseft waarom bloeddruk en hartslag plots enorm oplopen. Want de meest akelige optie van awareness is: de pijnstilling werkt niet, maar de verlammende stof wel - dus je voelt alles, maar je hebt geen mogelijkheid daar iets tegen te doen. En dat je daar psychische klachten aan kunt overhouden, kan ik me goed voorstellen :/
Verbod op productie 'zwemmende zaklantaarn'

DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw wil bij wet verbieden dat dieren voor vermaak of sport genetisch worden aangepast. Dat heeft hij donderdag aan de Tweede Kamer beloofd. Voor genetische modificatie bij dieren voor de voedselproductie wil de minister de deur op een heel klein kiertje laten.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu zou ook graag op Europees niveau een importverbod zien op bijvoorbeeld het Amerikaanse lichtgevende visje, de glofish.
Door Kamerlid Ormel (CDA) de "zwemmende tropische zaklantaarn" genoemd. Onder de huidige omstandigheden is dat volgens Veerman echter "onmogelijk". Wel zegde hij de Kamer toe andere lidstaten te willen proberen overtuigen van het belang van een dergelijk verbod.
(Bron)
Politie onderzoekt anonieme bedreiging Verdonkeremanen

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie doet onderzoek naar een anoniem telefoontje dat donderdag binnenkwam bij de redactie van RTV Noord-Holland. Een man die zei te spreken namens actiegroep Section Eight eiste daarin de 'ketchupactie' tegen minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie op. De politie heeft dat vrijdag laten weten.
De beller gaf de minister bovendien twee weken de tijd het integratiebeleid terug te draaien, anders zou zij daarvan de gevolgen merken. Een concrete doodsdreiging uitte de man niet, maar hij sloot niks uit en refereerde wel aan de moord op Pim Fortuyn.
Verdonkeremanen werd woensdag in Amsterdam door twee vrouwen besmeurd met ketchup. De vrouwen zitten vast en weigeren een verklaring te geven aan de politie. Hun identiteit is nog onbekend. Of de anonieme beller namens de vrouwen spreekt of hen kent, is niet duidelijk.
Omdat de vrouwen weigerden een verklaring af te leggen, is hun identiteit niet komen vast te staan. Of de anonieme beller namens de vrouwen sprak of hen kent, is niet duidelijk.
(Bron)

Elk ei kan die actie natuurlijk opeisen.
Meerderheid werknemers maakt onbetaald extra uren

UTRECHT - Ruim 60 procent van de werknemers maakt weleens overuren. Drie op de tien werkt ten minste vijf uur per week meer dan in hun arbeidscontract staat. Ruim 10 procent draait elke week een extra werkdag. De meerderheid van deze werknemers krijgt niet extra betaald voor hun overuren.
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer, waaraan ruim 24.000 werknemers tussen januari 2002 en september 2003 hebben meegewerkt. Volgens de Stichting, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam, de vakcentrale FNV en vacaturesite Monsterboard.nl, werken mensen met een voltijdscontract relatief het meeste over.
Hoe langer de werkweek, hoe minder tevreden mensen zijn over hun arbeidstijden. Van de werknemers die vijf dagen of veertig uur per week werken, is iets meer dan de helft daarover goed te spreken. Wanneer mensen zes of zeven dagen per week aan de slag moeten, zakt de tevredenheid tot 43 procent.
Personeel met een contract voor twee tot drie dagen, twaalf tot dertig uur, per week is relatief het meest tevreden. Tweederde is gelukkig met zijn arbeidstijden en wil ook best meer uren maken.
(Bron)

En hoeveel mensen zou je met die uren aan een betaalde baan kunnen helpen?
Slingeraap ontsnapt uit Blijdorp

ROTTERDAM - Uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een slingeraap ontsnapt. Het roodharige beestje werd vrijdagmorgen gezien in het nabijgelegen Vroesenpark. Het is verzorgers nog niet gelukt om de aap met behulp van verdovingspijlen te vangen.
Volgens een woordvoerder van Blijdorp gaat het om een mutslangoer, een kleine bladetende aap. "Het wordt nu afgeschilderd alsof er minstens een gorilla over de Lijnbaan loopt, maar in werkelijkheid is de aap net zo groot als twee eekhoorns. Dat maakt het ook zo moeilijk om haar te vangen."
De zegsman denkt dat het zwangere wijfje vanzelf terugkomt, omdat ze niet zelfstandig de winter zal overleven. Blijdorp heeft wel vaker te maken met ontsnapte dieren, maar dat zijn meestal kleine exemplaren. Het grootste incident dateert van twintig jaar geleden. Toen ontsnapte een zebra, die in galop via de spoorbaan het station Rotterdam CS binnenrende.
(Bron)
Voorlopig geen korting op huursubsidie

DEN HAAG - De ongeveer een miljoen ontvangers van huursubsidie krijgen een onverwachte meevaller. De korting van 12 euro per maand vanaf 1 juli gaat voorlopig niet door, doordat de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is vertraagd tot na de zomer.
Het ministerie van Volkshuisvesting heeft voor de maand juli de korting al uitgevoerd op basis van de nieuwe wet. "Dit bedrag wordt vanzelfsprekend terugbetaald", meldde het ministerie vrijdag.
Volgens een woordvoerder zal zolang de senaat het voorstel van minister Dekker in bespreking heeft, niet worden gekort op de uitkering. Dat kan volgens een Kamerwoordvoerster tot in september of zelfs oktober duren.
Voor de begroting van VROM scheelt dit uitstel maandelijks een bedrag in de orde van grootte van 12 miljoen euro. Naar een oplossing voor dit gat in de begroting wordt gezocht, want de VVD-bewindsvrouw moet aan de afgesproken bezuiniging (in totaal 210 miljoen euro in 2007) tegemoetkomen. De woordvoerder kon daarover nog geen uitsluitsel geven.
(Bron)

Dat geld is al gecompenseerd doordat ze zoveel vertraging hebben met het uitbetalen van de huursubsidie...
Agent geschorst wegens ontucht

ENSCHEDE - De politie Twente heeft een 34-jarige hoofdagent geschorst wegens ontucht. De man wordt ervan verdacht dat hij ontuchtelijke handelingen heeft gepleegd met een minderjarige. Dit heeft de politie Twente vrijdag bekendgemaakt.
Er is geen direct verband tussen het werk van de agent en de seksuele handelingen die hij met de minderjarige verrichtte. In afwachting van het onderzoek van het Bureau Interne Zaken blijft de agent geschorst.
(Bron)
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.
Bijna eenderde computers heeft spyware

AMSTERDAM - Bijna eenderde van alle computers heeft last van spyware. Dit blijkt uit een onderzoek van Webroot en internetprovider EarthLink. De onderzoekers doorzochten vorige maand 1.483.517 computers en vonden ruim 40 miljoen spyware-programma's. 33 procent van de computers was besmet.
Adware kwam 2,3 miljoen keer voor. Adware is een algemene term voor software dat reclame aan de nietsvermoedende internetgebruiker toont. Adware verandert bijvoorbeeld de homepage van de gebruiker en installeert ongevraagd programma's op de besmette computer.
Ook vonden de onderzoekers bijna 8,9 miljoen spyware-cookies op de computers. Cookies waren in eerste instantie bedoeld om de gebruiker het makkelijker te maken. 'Goede' cookies dus. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die opgeslagen zijn op de harde schijf. Deze bestanden onthouden bijvoorbeeld welke reclame de internetter heeft gezien bij het bezoeken van een bepaalde website. Bij het volgende bezoek worden dan andere reclame-uitingen vertoond.
Zogenaamde spyware-cookies slaan hele andere gegevens op en sturen gevoelige informatie door naar de maker van deze cookies. Bijvoorbeeld een compilatie van het surfgedrag van de gebruiker of in het ergste geval zelfs wachtwoorden.
(Bron)

Anti spyware top tien
'Supermarkten weinig maatschappelijk verantwoord'

UTRECHT - Nederlandse supermarkten bieden veel minder biologische producten aan dan hun concurrenten in Europa. De winkels lopen achter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat heeft Stichting Natuur en Milieu vrijdag gezegd.
Volgens de milieuorganisatie is de achterstand voor een deel te wijten aan de prijzenoorlog. "Verantwoord geproduceerde producten worden weggedrukt door andere veel goedkopere producten." De concurrentieslag tussen supermarkten heeft de prijsverschillen met 10 tot 15 procent vergroot, aldus de stichting.
In vergelijking met de gemiddelde Nederlandse supermarkt, doen Albert Heijn, Konmar, Super de Boer en C1000 het relatief goed, zegt Natuur en Milieu. Toch blijkt dat vergelijkbare supermarkten in andere EU-landen vaak twee keer zoveel verantwoorde producten in de schappen hebben liggen.
Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben supermarkten het maatschappelijk verantwoord ondernemen wel degelijk hoog in het vaandel staan. De koepelorganisatie van supermarkten trekt de betrouwbaarheid van onderzoek door maatschappelijke organisatie zoals Natuur en Milieu in twijfel. Bovendien sluiten "veel van hun wensen niet aan bij datgene wat de consument in de winkel belangrijk vindt".
Het CBL verdedigt zich daarnaast door te stellen dat supermarkten onmogelijk alles tegelijk kunnen aanpakken. De maatschappelijke organisaties willen "te veel en te snel".
(Bron)
Arafat accepteert dat Israël joods moet blijven

JERUZALEM - De Palestijnse president Yasser Arafat accepteert het joodse karakter van de staat Israël. Hij is bereid een vredesakkoord te tekenen waarin wordt opgenomen dat slechts een deel van de Palestijnse vluchtelingen mag terugkeren. Arafat heeft dat vrijdag gezegd in een vraaggesprek met het Israëlische dagblad Haaretz.
In zo'n verdrag zou de Palestijnse staat gevestigd worden op 97 tot 98 procent van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook. Israël zou de soevereiniteit behouden over de Klaagmuur en de joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem. De Palestijnen zouden dan de rest van Oost-Jeruzalem inclusief de Tempelberg/Haram al-Sharif onder controle krijgen.
Arafat begrijpt en accepteert "absoluut" dat Israël zijn joodse karakter moet behouden. Het is volgens de krant voor het eerst dat de leider van de Palestijnse Autoriteit dit erkend. De terugkeer van Palestijnse vluchtelingen mag het joodse karakter van Israël dan ook niet niet aantasten. Dat is "duidelijk en voor de hand liggend", aldus Arafat.
Veel Israëli's vrezen voor het joodse karakter van Israël als alle gevluchte Palestijnen mogen terugkeren. De kwestie was een belangrijke struikelblok bij eerdere onderhandelingen tussen beide partijen. Hoeveel Palestijnen mogen terugkeren wil Arafat niet zeggen. Hij dringt vooral aan op een oplossing voor de ongeveer 200.000 Palestijnen die onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen in Libanon wonen.
De Israëlische premier Ariel Sharon wil geen contact meer met Arafat. Hij heeft de Palestijnse leider "irrelevant" verklaard. De Likud-premier heeft gedreigd hem het land uit te zetten. De Amerikaanse regering verzet zich hiertegen, al wil Washington ook niet meer met hem spreken. Onder meer de EU, VN en Rusland overleggen nog wel met Arafat.
(Bron)
Ik heb de eerste aardbei uit eigen tuin op. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...

donderdag, juni 17, 2004

Tis net of ik héél erg moe ben...
Meer.
Kamille in de knallende zon, dat geeft rare effecten op beeld...

UWV weer in opspraak wegens uitgaven

De UWV is weer in opspraak vanwege exorbitante uitgaven, schrijft de Volkskrant donderdag. Het budget voor externe adviseurs werd in 2003 overschreden met 240 procent. Het kabinet wil uitgaven aan externe werknemers juist beperken. Volgens de uitkeringsinstantie zijn de overschrijdingen te wijten aan reorganisaties.
Voor het inhuren van externe krachten bij de UWV was 40 miljoen euro gereserveerd. De uitgaven voor 2003 waren echter 135 miljoen euro. Volgens de Volkskrant werden de uitgaven op een indirecte manier in het jaarverslag gemaakt, waardoor de verantwoordelijke minister, Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken, niet op de hoogte was van de overschrijdingen.
De overschrijding is volgens de UWV te wijten aan reorganisaties. Werknemers die vertrekken, worden niet vervangen. Daarom worden externe medewerkers, zoals ICT-consultants, verzekeringsartsen en uitzendkrachten, aangenomen. Verwacht wordt dat nog 6.300 banen bij de UWV verdwijnen.
De uitkeringsinstantie kwam eerder onder vuur te liggen, omdat er te veel geld zou zijn uitgegeven aan de luxe inrichting van het hoofdkantoor.
(Bron)
'Rumsfeld beval gevangene te verbergen voor Rode Kruis'

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft ten minste een Iraakse gevangene die mogelijk zeer waardevolle informatie had, verborgen gehouden voor het Internationale Comité van het Rode Kruis. Dat meldde de Amerikaanse tv-zender Fox News donderdag op gezag van bronnen binnen de regering in Washington. Het bevel om de gevangene verborgen te houden zou afkomstig zijn van minister van Defensie Donald Rumsfeld.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft, bij monde van woordvoerder Bryan Whitman, inmiddels toegegeven dat er bij de behandeling van de 'gevangene XXX' fouten zijn gemaakt. "We hadden het Rode Kruis eerder moeten inlichten", aldus de zegsman. Hij zei dat de gevangene humaan behandeld is.
De man wordt vastgehouden in Camp Cropper, een gevangenenkamp dichtbij het vliegveld van Bagdad. Hij zou lid zijn van de islamitische groepering Ansar al-Islam, die banden zou onderhouden met al-Qaeda. Hij is volgens een bron waardevol omdat hij op de hoogte zou zijn van de leiderschapsstructuur van Ansar al-Islam, kennis zou hebben van hun trainingstechnieken en locaties zou kennen van traningskampen.
In Camp Cropper wordt de 'spookgevangene' zwaar bewaakt en geïsoleerd. Het Rode Kruis werd niet op de hoogte gesteld van zijn naam en locatie. Het bevel hiertoe zou van het Pentagon zijn gekomen, op verzoek van de scheidende CIA-topman George Tenet, aldus Fox.
Begin mei veroordeelde een rapport over de toestand in de Abu Ghraib-gevangenis, opgesteld door generaal-majoor Taguba, het verbergen van gevangenen. Het rapport stelde dat deze praktijk "tegen de Amerikaanse en internationale rechtsbeginselen inging".
(Bron)
Gen maakt overspelige muis trouw

RIJSWIJK - Een enkel gen kan van een overspelige muis een trouwe partner maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Emory University in Atlanta dat het wetenschappelijke tijdschrift Nature deze week publiceerde.
Het gen stimuleert de aanmaak van het hormoon vasopressine. Bij mannetjes van de graslandwoelmuis (Microtus pennsylvanicus), die van nature promiscue zijn, heeft dat tot gevolg dat het knaagdier zich gaat binden aan zijn partner.
De muizen die meededen aan het onderzoek kregen het gen ingebracht. Vervolgens werd elke muis een dag lang bij een vrouwtje gezet, waarna hij een trouwheidstest moest ondergaan. Die bestond eruit dat ze toegang kregen tot de 'partner' en een ander muizenvrouwtje. De behandelde mannetjes waren niet meer bij hun partner weg te slaan, terwijl mannetjes die geen genbehandeling hadden gehad liever alleen bleven.
Volgens de onderzoekers wijst de studie uit dat overspelige diersoorten tot trouw kunnen worden bewogen. Of dat voor de mens ook geldt, is niet uit het onderzoek af te leiden. Wel is het zo dat promiscue en monogame apen verschillende vasopressineniveaus hebben. Het kan dus best zijn dat de hersenen van de mens ook zo werken, aldus de wetenschappers.
(Bron)
Computers gestolen op beveiligingsbeurs in Hongkong

AMSTERDAM - Terwijl standhouders de nieuwste snufjes op het gebied van beveiligingstechnologie lieten zien, hebben dieven hun slag geslagen op een internationale beurs in Hongkong.
Zij wisten woensdag de Asia Securitex 2004 te verlaten met gestolen computers en een mobiele telefoon. Tot grote verbazing van de deelnemers: "Als je hier geen goede beveiliging kunt verwachten, waar dan wel?", aldus Shinah Lunty, wier mobieltje gejat werd, in de South China Morning Post.
(Bron)

woensdag, juni 16, 2004

TT 105 Grote inval in klein Limburgs kamp

GUTTECOVEN De politie is vanavond in Zuid-Limburg met groot machtsvertoon een klein woonwagenkamp binnengevallen. De actie wordt uitgevoerd in opdracht van het landelijke Openbaar Ministerie. Dat duidt erop dat het gaat om een grote zaak.
Het gaat om een kamp van zes woonwagens in Guttecoven, een dorp in de omgeving van Sittard. Het kamp is omsingeld door tientallen ME'ers. Het OM wil over de reden van de inval niets kwijt, maar zegt wel dat de landelijke recherche in het kamp bezig is met een onderzoek.
De bewoners mogen het kamp niet uit. De politie houdt de pers op afstand.
Niet kunnen legitimeren levert maximaal 2250 euro boete op

Een meerderheid van de Eerste Kamer is akkoord gegaan met een uitgebreide identificatieplicht. Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar zich te allen tijde kunnen legitimeren in de openbare ruimte, als de politie, opsporingsambtenaren of toezichthouders hun daarom vragen. Doet men dit niet, dan riskeert men een boete van maximaal 2250 euro boete.
Volgende week zal de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie. De PvdA weet nog niet of ze dit voorstel zal steunen. De SP is tegen, omdat ze de maatregel buiten proportie vindt. Ook de jonge leeftijd waarvoor de identificatieplicht moet gaan gelden, zit SP-senator Kox dwars.
Afgelopen december stemde de PvdA in de Tweede Kamer wel in met de wet. De PvdA-senatoren hebben echter moeite met sommige gevolgen van de wet. De partij vindt dat de politie goede redenen moet hebben om mensen naar hun identiteit te vragen. Donner gaat ervan uit dat de politie een gegronde reden heeft. Dit wil hij niet regelen in bevoegdheden, omdat hij vreest dat mensen dan in discussie gaan met de politie voordat ze hun identiteit bekend maken. Interne gedragscodes zouden moeten voldoen volgens Donner.
Verder hield Donner vast aan een toonplicht en geen draagplicht, zoals CDA en VVD in de Eerste Kamer hadden geopperd. Dan zijn mensen niet verplicht een identiteitsbewijs op zak te hebben. Maar ze zijn wel verplicht dat bewijs te tonen als daarom gevraagd wordt. Het niet bij je hebben, is dus het risico dat de betrokkene neemt. Na drie jaar zal de wet geëvalueerd worden.
(Bron)
Gestopte rokers tegenvaller voor kabinet

De accijnsverhoging op tabak die per 1 februari is ingegaan had vierhonderd miljoen euro extra in het laadje moeten brengen. Maar door het massaal stoppen met roken komt zo?n 150 miljoen euro minder dan verwacht de schatkist binnen. Een belangrijke tegenvaller voor het kabinet.
Het Bureau Voorlichting Tabak heeft de tabaksverkoop over de afgelopen periode van dit jaar en die van vorig jaar met elkaar vergeleken en geeft aan dat de tabaksverkoop met een kwart is gedaald. In maart was dat zelfs met 45 procent. Dit had te maken met een na-ijleffect van het massaal hamsteren van sigaretten in januari; toen deze nog voor de oude prijs verkrijgbaar waren.
Van de één miljoen mensen die per 1 januari zijn gestopt zijn er nu nog zo?n 320.000 overgebleven, zo meldt de Stichting Volksgezondheid en Roken.
(Bron)
Patat valt in Amerika onder 'verse groente'

Ongebakken patat die niet is ingevroren valt in de Verenigde Staten onder de categorie 'verse groente'. Dit komt naar voren uit uitlatingen die de woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Landbouw dinsdag heeft gedaan.
De VS kenden in de jaren tachtig al een 'verse-groente-affaire'. De pas geleden overleden Ronald Reagan probeerde toen ketchup als 'groente' door het leven te laten gaan. Ketchup zat toen bij veel maaltijden voor scholieren. Toen werd de stelling over gezond voedsel voor Amerikaanse scholieren na protesten weer ingetrokken.
(Bron)
Man verzekert zich tegen verlies borsthaar

LONDEN - De Britse verzekeringsmaatschappij Creechurch, onderdeel van de beroemde verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen, heeft een wel heel merkwaardig verzoek gekregen. Of er een polis kon worden opgesteld die het verlies van borsthaar dekt, luidde de vraag. Woensdag verklaarde Jonathan Thomas van Creechurch een polis te hebben opgesteld die objectief aangeeft wanneer er sprake is van enige schade.
De maatschappij gaat over tot betalen wanneer twee onafhankelijke medische deskundigen hebben vastgesteld dat meer dan 85 procent van het borsthaar verloren is gegaan. Hoe hoog de premie is, is niet bekend. De verzekering zou moeten gelden voor een bekend persoon.
Thomas zei niet te weten wie dat is. Hij verklaarde zich te kunnen voorstellen dat de betrokkene een reclamecontract heeft lopen die te maken heeft met zijn borsthaar.
De verzekering geldt slechts in gevallen van "toevallige lichamelijke ongevallen". Zoals gebruikelijk is er een lange lijst van uitzonderingen aan verbonden. Is de kaalheid het gevolg van revolutie, radioactieve besmetting of terrorisme, dan volgt geen uitbetaling.
Ook de levenswijze van de verzekerde is omschreven. Zo mag die zich niet bezighouden met vuurspuwen. Ook, en dat tekent de gebruikelijke voorzichtigheid van de verzekeraar, vindt geen betaling plaats in geval van zwangerschap en geboorte.
(Bron)
TT 401 Toen een 37-jarige Nieuw-Zeelander zondag werd aangehouden wegens het overschrijden van de maximumsnelheid, vertelde hij de agenten dat hij zijn auto slechts aan het 'föhnen' was.
De overtreder gaf aan dat hij zijn auto net had gewassen en toen op het idee kwam om hem droog te rijden. In verband met zijn slechte rug voelde de man er namelijk weinig voor om de auto met een zeemlap af te nemen.
"Ik keek naar het water op de motorkap terwijl ik optrok, maar ik nam gas terug toen ik me realiseerde hoe snel ik ging," vertelde de man die 120 km/uur reed op een weg waar 50 is toegestaan.
TT 401 Bulgaarse artsen hebben een 10 cm lange worm uit het oog van een patiënt getrokken. De man werd geopereerd omdat hij een gezwollen oog had gekregen en steeds slechter zag. Volgens media in Sofia heeft het beestje zich ontwikkeld uit een eitje dat in het oog zat.
TT 401 De Luikse politie heeft maandag een vermeende drugsdealer opgepakt. Bij het fouilleren ontdekte de agent dat de man geen drugs, maar gips op zak had. De 37-jarige Luikenaar verkocht de balletjes gips aan enkele drugsgebruikers. In zijn wagen ontdekte de politie vijf kilogram cement, dat de dealer als bruine heroïne te koop aanbood. De man zal niettemin voor de rechter moeten verschijnen.
TT 125 Geen bewijs complot Irak/al-Qaeda

WASHINGTON De onafhankelijke commissie die de aanslagen van 11/9 onderzoekt, heeft geen bewijs gevonden voor de stelling dat al-Qaeda steun kreeg van Irak bij de voorbereiding van een terreuraanslag op de Verenigde Staten.
Het rapport maakt wel melding van een ontmoeting van Osama bin Laden met een Iraakse inlichtingenofficier in 1994, maar tot werkelijke samenwerking kwam het niet. Functionarissen van de CIA en FBI onderschrijven die conclusie.
President Bush herhaalde deze week nog dat de samenwerking van al-Qaeda met het regime in Bagdad een onaanvaardbare bedreiging voor de VS vormde.
TT 124 24 Irakezen geëlektrocuteerd

BAGDAD In Latifiya, dertig kilometer ten zuiden van Bagdad, zijn 24 burgers door elektrocutie om het leven gekomen. De mannen waren bezig een beek te ontdoen van schadelijke planten, toen onbekenden een stroomkabel in het water gooiden.
De arbeiders zouden door rebellen zijn gedood omdat zij hand- en spandiensten verleenden aan de Amerikaanse bezetter.
Bij een andere aanslag, in de naburige plaats Haswa, werden zes Irakezen gedood bij een aanslag op twee personenauto's. Onbekenden vielen de auto's aan en schoten de inzittenden dood. In Ramadi heeft een aanslag met een autobom het leven gekost aan zeker vier Irakezen.
TT 121 CD&V spreekt met Vlaams Blok

BRUSSEL De Vlaamse christen-democraten hebben het Vlaams Blok uitgenodigd voor een gesprek ter voorbereiding van de regeringsvorming in Vlaanderen.
Voorzitter Leterme van de CD&V laat met nadruk weten dat het niet de bedoeling is met het Vlaams Blok te gaan regeren. Wel wil hij in deze 'informatieronde' "uit respect voor de 980.000 kiezers van het Blok" de mening van de partij over bepaalde beleidspunten weten.
De partij van Flip Dewinter werd zondag de tweede partij in Vlaanderen, met een kwart van de stemmen. Tot nu toe wordt het Blok middels een 'cordon sanitaire' steeds buiten het bestuur gehouden.
TT 120 BREDA Zo'n 4000 vogels hebben zich te pletter gevlogen tegen de transparante geluidsschermen langs het zuidelijke traject van de hogesnelheidslijn. De Westbrabantse Vogelwerkgroep eist dat minister Peijs actie onderneemt.
TT 120 AMSTERDAM Een onbekende koper heeft in Veilinghuis Christie's Amsterdam voor een recordprijs de door Gerrit Rietveld ontworpen Steltmanstoel aangeschaft. De prijs was 69.310 euro, de taxatie 8.000.
TT 111 Project probleemjeugd A'dam succes

AMSTERDAM Tachtig procent van de licht criminele jongeren die deelnamen aan het project "Nieuwe Perspectieven" is twee jaar na afloop van het traject nog aan het werk of gaat nog naar school. Dit blijkt uit een evaluatie over de laatste vijf jaar.
Veertig procent van de probleemjeugd houdt zich binnen twee jaar echter wel weer bezig met kleine criminaliteit. Zes procent belandt bij een harde kern van 1500 jongeren die in Amsterdam voor veel overlast zorgen.
Het traject Nieuwe Perspectieven moet voorkomen dat licht criminele jongeren 'doorgroeien' naar de harde kern.
TT 108 Raad acht gasnetwerk niet veilig

DEN HAAG De netwerkbeheerders van het Nederlandse gasnetwerk leven hun eigen afspraken onvoldoende na. De veiligheid van het netwerk loopt daarom gevaar. De Raad voor de Transportveiligheid stelt dat in een rapport over het gaslek in Groningen in maart 2003.
Essent Netwerk Noord zou onvoldoende weten van de risico's van het eigen netwerk. Essent bestrijdt de conclusie van de Raad. "Onze netwerken zijn veilig en onze procedures voldoen aan de normen," liet een woordvoerder weten.
In Groningen ontstond 27 maart 2003 een gaslek bij werk aan de waterleiding. Het duurde uren voordat het was gedicht.

Dit was dus nog voor het lek in Venlo.
TT 115 Verdonkeremanen besmeurd met ketchup

AMSTERDAM Minister Verdonkeremanen is door betogers met tomatenketchup besmeurd. Dat gebeurde toen zij in Amsterdam het Bijbels Museum binnen wilde gaan om de opening van een tentoonstelling bij te wonen.
De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie gaat aangifte doen bij de politie. Twee vrouwen zijn aangehouden wegens belemmering en belediging, meldde de politie.
De demonstranten deden zich voor als leden van een cameraploeg. Toen ze bij Verdonkeremanen in de buurt kwamen, gooiden de actievoerders met ketchup. Hoewel zij door de actie was aangedaan, heeft de minister toch haar speech gehouden.
Veel zeehondjes moeder kwijt door harde wind en hoog tij

PIETERBUREN - Zeehondencrèche Pieterburen heeft de afgelopen dagen 11 jonge zeehonden binnengekregen die door de harde wind en het hoge tij hun moeder zijn kwijtgeraakt. Directeur Lenie 't Hart verwacht dat dit jaar minimaal vijftig jonge zeehondjes hulp nodig hebben. Normaal gesproken krijgt de crèche in het geboorteseizoen 30 à 35 jonge zeehondjes binnen.
"Door de harde noordwesten wind is er veel water op het Wad. Dinsdag was het twee meter boven NAP. De zandplaten vallen daardoor niet lang genoeg droog. De moeders kunnen de jongen dan niet goed voeden en ze raken elkaar dan kwijt", zei 't Hart woensdag.
De dieren, die vaak slechts een paar dagen oud zijn, zoeken houvast bij boeien en andere voorwerpen die ze als moeder beschouwen. Een zeehondje dat bij Delfzijl strandde, zag een jongetje zelfs voor zijn moeder aan. Niels Westera ontfermde zich over de huiler toen hij tijdens een wandeling met zijn ouders het zeehondje 'Rex' zag liggen. Het duo was onafscheidelijk tot de medewerkers van de zeehondencrèche kwamen.
De zeehondencrèche verwacht de jonge zeehondjes in augustus en september terug naar de Waddenzee te kunnen brengen. Ze zijn dan gegroeid van ongeveer acht naar ongeveer 45 kilo. 'Moeder' Niels mag Rex dan terug naar de Waddenzee brengen.
(Bron)
Groot gaslek in Venlo

VENLO - In Venlo is woensdagmiddag om half één een groot gaslek ontdekt in de buurt van de kruising Horsterweg/Groot Bollerweg. Politie en brandweer hebben het gebied afgezet, meldt een woordvoerder van de gemeente Venlo.
In het gebied lopen twee gasleidingen: een belangrijke van de Gasunie waar bijna 40 atmosfeer druk op staat en een kleinere leiding van Essent. Waarschijnlijk zit het lek in laatstgenoemde.
Energiebedrijf Essent is in een omtrek van enkele kilometers op diverse plaatsen aan het graven op zoek naar de lekkage. Het bedrijf heeft de gaskraan voor de leiding dichtgedraaid.
Vooralsnog wordt het gebied, waar zich vooral bedrijven bevinden, niet ontruimd. De politie houdt alle autoverkeer naar bedrijven in het afgezette gebied tegen. De werknemers mogen wel te voet naar hun werkplek of via een speciale uitgang met hun personenauto het terrein af.
De vrees bestond dat het gas zich via de riolering zou verspreiden, omdat uit die riolen een sterke gaslucht opstijgt. Inmiddels zijn alle putdeksels in het gebied opengezet om het gas te verspreiden.
De hulpdiensten lichten bewoners en bedrijven in het gebied momenteel in over het lek. De gasleiding wordt afgesloten.
(Bron)
Sommige dingen veranderen nooit, lijkt het:

Kinderen gunstig voor salaris van vader, niet voor moeder

DEN HAAG - Als mannen meer geld willen verdienen, kunnen ze maar beter kinderen nemen, maar vrouwen niet. Het salaris van moeders blijft vanaf hun 30e jaar steeds verder achter bij de lonen van vrouwen zonder kinderen, terwijl dat van mannen precies andersom ligt.
Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde Loonwijzer-onderzoek, waaraan ongeveer 6300 vrouwen en 6700 mannen hebben meegewerkt. Daaruit blijkt dat mannen in 2002 en 2003 gemiddeld 15,84 euro bruto per uur verdienden. Dat is ruim 15 procent meer dan het gemiddelde uurloon van 13,69 euro van vrouwen.
(Bron)
Milieupolitie incognito achter de vensterbank

AMSTERDAM - De milieupolitie in de Indische Buurt in Amsterdam gaat incognito om paal en perk te stellen aan bewoners die de afvalregels aan hun laars lappen.
Hun uniform ruilen ze in voor hun dagelijkse kloffie om bewoners direct in de kraag te kunnen grijpen als zij hun grofvuil op een verboden tijdstip bij een ondergrondse afvalcontainer dumpen. In onherkenbare auto's en achter de vensterbank van woningen tegenover de containers gaan zij de overtreders bespieden.
De undercoveractie is volgens het stadsdeel Zeeburg nodig omdat enkele tientallen bewoners hun vuilnis bij de containers achterlaten wanneer ze maar willen. Zij trekken zich niets aan van de stickers op de containers, waar op staat op welke dagen en tijdstippen het wel mag. Meer patrouilleren bleek niet genoeg. Als in de verte een auto van de milieupolitie kwam aanrijden, gingen de vervuilers er als een haas vandoor.
Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 46 euro en moet het grofvuil weer meenemen. Bij een tweede overtreding is de boete flink hoger. De eerste resultaten zijn hoopgevend, aldus het stadsdeel.
Sinds de milieupolitie post bij de afvalcontainers, schrijft zij aanzienlijk meer bekeuringen uit. "We vertellen natuurlijk niet wanneer en waar we staan, maar het kan ook in jouw straat gebeuren", aldus stadsdeelwethouder J. Hoek. "En we houden er niet na een week mee op!".
(Bron)

Milieustillen, weer wat nieuws.
Lekker met Zeppo kersen wezen eten. (En aardbeien.) Toch ideaal als je zo dichtbij de stad een fijne boomgaard hebt. Ze hebben er zelfs nog echte hoogstambomen, en er lopen braaf mensen rond om spreeuwen te verjagen, zoals ze ook geluiden van roofvogels laten horen.
Fijn zitten kleppen, intussen kersen snoepend.
Nu heb ik van die zwarte vingertoppen ;-)
Arbeidsongeschiktheid hangt grotendeels af van levensstijl

TILBURG - De kans dat een boer arbeidsongeschikt raakt, hangt veel meer van zijn levensstijl af dan tot dusver werd gedacht. Zo heeft een rokende boer twee keer zoveel kans om arbeidsongeschikt te raken als een niet-rokende boer. Ook is het risico van agrariërs met overgewicht op arbeidsongeschiktheid tweemaal zo groot als dat van boeren met een normaal gewicht.
Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Ester Hartman van de Universiteit van Wageningen. Roken speelt een belangrijke rol bij het veroorzaken van arbeidsongeschiktheid. Volgens Hartman is de verklaring daarvoor dat rokers langzamer herstellen dan niet-rokers. Daarbij zijn ze minder fit.
Doordat rokers een lagere bewegings- en reflexsnelheid hebben, ontstaan er eerder ongelukken. "Stel je voor dat iemand op een tractor moet uitwijken. Een roker reageert dan minder snel en veroorzaakt misschien een ongeval", aldus Hartman.
De promovenda denkt dat een onderzoek in de bouw ongeveer dezelfde resultaten te zien geeft. Hartman deed haar onderzoek in opdracht van verzekeraar Interpolis. Het Tilburgse bedrijf heeft 50 procent van de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in handen.
(Bron)
Kabinet bekijkt geen-bezwaarsysteem orgaandonatie

DEN HAAG - Het kabinet laat bekijken of een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie haalbaar is. Het systeem zou het huidige, dat te weinig donoren oplevert, moeten vervangen. Naar alle waarschijnlijkheid besluit de ministerraad vrijdag om een onderzoek naar het geen-bezwaarsysteem af te wachten. Dat hebben bronnen rond het kabinet woensdag bevestigd.
Het geen-bezwaarsysteem houdt in dat mensen die na enkele oproepen niets van zich laten horen automatisch worden ingeschreven als donor. Nu is het nog zo dat mensen zich actief moeten aanmelden.
(Bron)
Woestijn rukt onrustbarend snel op

AMSTERDAM - Het tempo waarin land in woestijn verandert is sinds de jaren '70 verdubbeld, ondanks internationale inspanningen om dat tegen te gaan. Volgens de Verenigde Naties dreigt de woestijnvorming miljoenen mensen op de vlucht te jagen, op zoek naar groenere landen.
Een derde van het aardoppervlak loopt volgens de VN risico. Bijna een derde van Spanje dreigt in woestijn te veranderen, terwijl China sinds de jaren '50 92.100 vierkante kilometer vruchtbaar land is verloren - een gebied met de omvang van Portugal.
"Het is een catastrofe die zich sluipend voltrekt", zegt Michel Smitall, woordvoerder van de VN-organisatie die toezicht houdt op de naleving van akkoord dat woestijnvorming wereldwijd had moeten tegengaan. "Hele delen van de wereld kunnen onbewoonbaar worden."
De VN staan stil bij het feit dat het akkoord, de Conventie ter Bestrijding van Woestijnvorming, tien jaar geleden werd aangenomen. Met een ceremonie donderdag in het Duitse Bonn en een vijfdaagse conferentie, volgende week in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, hopen de VN aandacht te krijgen voor het probleem.
Onrustbarende feiten zijn er genoeg. Per jaar verandert tegenwoordig wereldwijd bijna 3.500 vierkante kilometer grond in woestijn. In de jaren '70 was dat nog 1.560 vierkante kilometer. In 2025 is tweederde van het vruchtbare land in Afrika verdwenen, net als eenderde van dat van Azië. Zo'n 135 miljoen mensen - evenveel als de bevolking van Frankrijk en Duitsland samen - dreigen door deze ontwikkelingen op de vlucht te worden gejaagd.
Een van de oorzaken is bevolkingsgroei. Dit leidt vooral in de Derde Wereld tot een te grote druk op het land waarvan de bevolking leeft: grasland wordt leeggegraasd, complete bossen worden omgehakt, akkers worden overbebouwd en raken uitgeput, water wordt schaarser en vervuilder.
Moderne technologie maakt het probleem niet zelden erger. in Australië pompen irrigatiesystemen zout water naar boven, waardoor landbouwgrond langzaam maar zeker verzilt en onbruikbaar raakt. In Saudi-Arabië trekken herders niet langer van oase naar oase nu ze de beschikking hebben over tankwagens met water. De kuddes blijven op één plaats, worden groter en eten alles op wat groen is. In landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland slorpen vakantieoorden aan de kust het water op dat voorheen het land vochtig hield.
Experts zoals Richard Thomas van het in Syrië gevestigde Internationaal Centrum voor Landbouwonderzoek in Droge Gebieden vergelijken het probleem met huiduitslag: op diverse plaatsen ontstaan aangetaste plekken. "Het is niet zo dramatisch als een overstroming of een aardbeving", zegt Thomas. "Er zijn plaatsen waar de situatie beter wordt en plaatsen waar de situatie slechter wordt. Maar over het algemeen is de trend er een van toenemende verslechtering."
Nieuw is de ontwikkeling niet. Ooit waren Noord-Afrika en het Midden-Oosten groene gebieden. De Sahara was een savanne. Oeroude schilderingen op rotswanden, nu omringd door niets dan zand, laten de giraffes, olifanten en koeien zien die er vroeger leefden. Wel gaat de woestijnvorming nu veel sneller. De wereldwijde stijging van de temperaturen verergert het probleem. "De meeste ecosystemen hebben een kritiek punt", zegt Thomas. "Zodra je dat voorbij bent, gaat het bergafwaarts."
(Bron)

Over x tijd bestaat de wereld misschien wel alleen nog uit zilte, lauwe oceaan, en zandplaten. Maar nogmaals, milieu, da's niet ons pakkie an.
Politie zoekt vermist Eindhovens jongetje

EINDHOVEN - De Eindhovense politie is vanaf dinsdagavond op zoek naar een zevenjarig jongetje uit die plaats. Het kind, Libaan Ali, is dinsdagmiddag voor het laatst gezien toen hij naar een speelveldje ging. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor.
Aanvankelijk is de familie zelf op zoek gegaan naar het kind. Daarna is de politie ingeschakeld. Een woordvoerder van de politie heeft dit woensdag bekendgemaakt.
Het jongetje is van Somalische afkomst maar spreekt goed Nederlands. De politie zoekt de omgeving af met onder anderen een peloton van de mobiele eenheid. Ook is een helikopter ingezet.
(Bron)
Einde aan hergebruik plastic fles

AMSTERDAM - De anderhalve-literfles, die nu nog meerdere malen wordt gebruikt, zal binnenkort worden vervangen door een eenmalig exemplaar. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van geheime afspraken die staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu met de frisdrankindustrie heeft gemaakt.
De overeenkomst is al in december 2002 gesloten. Van Geel heeft daarbij zijn zowel zijn eigen ambtenaren als de Tweede Kamer gepasseerd. Het is niet bekend wanneer de meermalige fles verdwijnt. Als voorwaarde aan de deal heeft Van Geel gesteld dat de nieuwe fles niet slechter voor het milieu is.
Recycling Netwerk, een organisatie die acht milieuorganisaties vertegenwoordigt, is razend over het verdwijnen van de statiegeld petfles. Een eenmalige fles geeft tweeënhalf keer meer afval, vergt 70 procent meer energie en veroorzaakt tot 50 procent meer broeikasgas dan een meermalen te gebruiken fles, die tot vijfentwintig meegaat.
De industrie vindt de meermalige fles echter te duur, onder meer vanwege het vervoer van lege flessen terug naar de fabriek. Ook supermarkten worstelen met de opslag van de flessen.
(Bron)

Wat dondert dat milieu nou joh.
Dakpannen-bombardement van Rotterdammer

ROTTERDAM - Een 21-jarige man heeft de politie in Rotterdam in de nacht van dinsdag op woensdag aardig bezig gehouden. Hij klom rond half een op het dak van een woning aan het Steen en gooide dakpannen naar beneden. Verschillende auto's raakten beschadigd door het 'bombardement'.
Agenten en buurtbewoners praatten op de Rotterdammer in om hem naar beneden te krijgen. Rond vier uur viel de nachtbraker plotseling van de tweede verdieping naar beneden en raakte licht gewond. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek hij onder invloed van drugs te verkeren. De man krijgt een bekeuring.
(Bron)
Rutte staatssecretaris van Onderwijs

DEN HAAG - Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken zal de vorige week afgetreden staatssecretaris Nijs van Onderwijs opvolgen. Hij wordt op zijn beurt opgevolgd door H. van Hoof, voormalig staatssecretaris van Defensie en oud-VVD-Kamerlid.
Ingewijden hebben dat woensdag bevestigd. Rutte en Van Hoof worden naar verwachting woensdag ontvangen door premier Balkenende. VVD-staatssecretaris Nijs trad vorige week af na ruzie met naar minister Van der Hoeven. De VVD-top is een week bezig geweest met het vinden van een opvolger voor haar.
Mark Rutte (37) werd in 2002 staatssecretaris van Sociale Zaken. Daarvoor had hij geen politieke ervaring, afgezien van zijn voorzitterschap van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Hij geldt in de VVD als zeer talentvol en zelfs als een mogelijke toekomstige partijleider.
Henk van Hoof (56) was van 1991 tot 1998 Tweede-Kamerlid voor de VVD. Hij hield zich in die periode vooral bezig met de portefeuille Sociale Zaken. Zo was hij onder meer lid van de parlementaire enquêtecommissie-Buurmeijer, die in 1993 onderzoek deed naar misbruik van de WAO. In 1998 werd voormalig marine-officier Van Hoof staatssecretaris van Defensie in Paars-2.
Een van zijn belangrijkste onderwerpen was de JSF, de opvolger van de F16. Van 2002 tot 2003 was Van Hoof weer Kamerlid. Daarna verliet hij de politiek. Hij wordt, net als Rutte, gerekend tot de linkervleugel van de VVD.
(Bron)
De Winkel van Jeanne bestaat drie jaar, en trakteert op fikse kortingen, grijp je kans!
Gefeliciteerd Jeanne!

dinsdag, juni 15, 2004

Mja.
Man vangt leeuw met dode echtgenote

LONDEN - Een Tanzaniaanse man heeft de resten van zijn vrouw gebruikt om haar moordenaar te vangen, meldde de BBC dinsdag. Een leeuw had zijn vrouw gedood en half verorberd. De man besprenkelde daarop de resten van het lijk van zijn vrouw met gif en wachtte totdat de leeuw zou terugkeren om zijn maaltijd voort te zetten. Zijn opzet slaagde. De leeuw overleefde de maaltijd niet.
Somoe Abdallah werd even buiten haar huis verrast door een leeuw, die haar doodde en haar benen opat. Toen Selemani Ngongwechile het lijk van zijn vrouw ontdekte, raakte hij niet in paniek, maar goot hij er gif overheen. Hij verwachtte terecht, dat de leeuw zou terugkomen om de rest van zijn echtgenote te nuttigen. De lokale politie stelde in een reactie op het incident dat zij van plan is alle wilde leeuwen in de buurt af te maken. De politie maakt echter gebruik van meer orthodoxe methoden, verzekerde een woordvoerder.
(Bron)
Ik ben erg goed in uitstellen. Het gras moest nodig gemaaid worden, maar ja, als de zon schijnt kan het niet (verbrandt het gras) en als het gras nat is, kan het ook niet (gevaarlijk met elektra). Dus meestal redenen te over om het nog maar even te laten. Als het nou eens bewolkt was en zou blijven...
Dat is het nu dus. Dus ik mezelf een schop onder m'n kont gegeven, verlengsnoer uitgerold, strimmer gepakt. De katten maken dan al dat ze wegkomen, dus dat scheelt.
Maaimaaimaai. Geeft wel voldoening als het groen weer wat lager is, en vooral door die distels en brandnetels heenhakken is leuk. Nadeel van een strimmer: hij versnippert alles, en strooit nogal wat om zich heen, dus ja, nu branden m'n enkels omdat ze langzaamaan bedekt werden met brandnetelpuree.
Maar: ik ben halverwege het grote stuk gestopt. Want daar, in dat hoge gras waar ook nog wat potten in staan, zit een kolonie padjes! Tussen het gras, in de aarde, onder blaadjes... Bij 20 ben ik opgehouden met tellen, en ik kon het niet over m'n hart verkrijgen ze weg te jagen zodat ik die twee vierkante meter kon maaien.
Ik gok er maar op dat ze nu zelf een nieuw plekje zoeken, en dat ik morgen verder kan.
Ik neem aan dat het gewone padden zijn, al zijn ze wel erg klein, de grootste was een centimeter of 4, en padden kunnen zo'n 15 cm worden. Maar ook padden zullen wel klein beginnen ;-) Of het zijn alleen maar mannetjes, die zijn kleiner.
Tienduizenden pelikanen spoorloos verdwenen

In een nationaal wildpark in de VS is twee weken geleden een enorme hoeveelheid pelikanen op mysterieuze wijze verdwenen, hun nesten met onuitgekomen eieren achterlatend. Niemand weet waarom en waar ze gebleven zijn.
Het Chase Lake National Wildlife Refuge is de basis van de grootste nestelende kolonie pelikanen in Noord-Amerika. Twee weken geleden gebeurde er iets bizars. Maar liefst 27.000 pelikanen zijn van de een op de andere dag spoorloos verdwenen. Op de grond liggen er duizenden nesten met onuitgebroede eieren.
Er nestelen jaarlijks zo'n 30.000 pelikanen in het gebied. In 1970 waren dit 10.000, in 2000 waren dit 35.466 en vorig jaar 29.000. Een vreemd incident als dit is nog niet eerder voorgekomen. Kim Hanson, manager van het park denkt niet dat de pelikanen vermoord of gevangen zijn, maar door iets gestoord zijn.
(Bron)
TT 401 Levensgevaarlijk is het tegenwoordig op een bedrijventerrein in Hoogeveen. Daar is namelijk de Hoogeveen Racing Scene actief met een nieuw fenomeen: klikodrifting.
Bij deze sport wordt een minicontainer met daarin één of meerdere mensen met hoge snelheid voortgetrokken achter een auto. Burgemeester Urlings is bang dat er slachtoffers zullen gaan vallen; de stunters mogen dan ook rekenen op fikse boetes, als ze ingehaald zijn dan.
De klikodrifters werden gesignaleerd door een rijschoolhouder, die regelmatig moet uitwijken voor een drifter. Daarbij geven ze ook niet het goede voorbeeld.
TT 125 Vlaams Groen! wil niet meeregeren

BRUSSEL Voorzitter Dua van de Vlaamse partij Groen! wil niet meer regeren in het gewest Vlaanderen. Regeren kost de partij te veel stemmen, zo zegt zij.
[Wat een rare gedachtegang.]
De politieke raad van de partij vergadert morgen over het voorstel. Groen! maakt nu deel uit van een paarse coalitie.
Het besluit van Groen! zou betekenen dat alleen een regenboogcoalitie van socialisten, christen-democraten en liberalen mogelijk zou zijn.
Geen enkele partij wil met het Vlaams Blok regeren. De extreem-rechtse partij behaalde bij de regioverkiezingen van gisteren 24% van de stemmen en werd zo de tweede partij van Vlaanderen.
TT 112 Nederlandse en Duitse fans slaags

PORTO In Porto is het afgelopen nacht tot ongeregeldheden gekomen tussen Nederlandse en Duite voetbalfans. De Duitsers begonnen te vechten nadat ze door Nederlandse supporters uitgelokt waren. Vijf Duitsers zijn opgepakt.
Ernstiger waren de rellen in Albufeira, waar Engelse supporters het aan de stok kregen met de plaatselijke horeca. Toen de politie ingreep, werd ze bekogeld met stoelen, flessen en glazen. De politie rekende elf Engelse hooligans in.
Op de zwarte markt is de prijs van een kaartje voor Nederland-Duitsland flink gedaald. Een plaats op de eretribune kost nu 500 euro. Dat was ruim 700 euro.
TT 108 Verplichte identificatie definitief

DEN HAAG De invoering van de verplichte identificatie, per 1 januari, voor mensen van 14 jaar en ouder is definitief, nu ook de Eerste Kamer ermee instemt.
Dat betekent dat alle Nederlanders met ingang van 2005 een legitimatiebewijs, paspoort of rijbewijs moet kunnen laten zien,als de politie daarom vraagt. Wie dat niet kan, riskeert een boete van 2200 euro. Jongeren die op het paspoort van hun ouders staan, moeten daarnaast een eigen legitimatie kopen.
Nu geldt een identificatieplicht voor mensen vanaf 18 jaar, en alleen op het werk, in de auto en in het openbaar vervoer.
TT 107 PKN zet 41 predikanten uit ambt

UTRECHT De PKN (Protestantse Kerk in Nederland) heeft 41 predikanten van hun ambt ontheven. Het gaat om predikanten die uit onvrede buiten de kerkfusie willen blijven. De predikanten hadden zelf aangegeven geen predikant in de PKN te willen en kunnen zijn.
De PKN ontstond op 1 mei uit de fusie tussen de Hervormde, Gereformeerde en de Luthers-Evangelische Kerk. Behoudende hervormden hebben inmiddels de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk opgericht.
Een groep van 53 (wijk-)gemeenten is een bodemprocedure begonnen om af te dwingen buiten de PKN te mogen blijven met behoud van naam en bezittingen.
TT 105 Bonden en werkgevers ruziën over WW

DEN HAAG De vakcentrale FNV is "woest" over de houding van de werkgevers in de discussie rond de toekomst van de WW. De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil net als het kabinet de WW afschaffen voor mensen die maar kort hebben gewerkt.
Het gaat om een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, die niet leidt tot lagere premies, zei FNV-bestuurder Ton Heerts na afloop van een vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Door de nieuwe ruzie tussen vakbonden en werkgevers lijkt een SER-akkoord ver weg. Vrijdag moet er een advies over de sociale zekerheid naar het kabinet, maar dat dreigt een verdeeld stuk te worden.
'Rijnreisje' met de politie

BREDA - Een 85-jarige demente vrouw uit Breda had zich van haar Rijnreisje vast wat anders voorgesteld dan in een politieauto naar de huisartsenpost. De vrouw stond midden in de nacht in de Bredase wijk Sportpark te wachten op het begin van haar Rijnreis.
De Bredase was met haar rollator op pad gegaan om bij een halte te worden opgepikt "door een bus of een boot" om een reis over de Rijn te gaan maken, zo vertelde ze de politie. De agenten konden haar overtuigen dat dat van daaruit echt niet ging lukken en besloten de vrouw thuis af te zetten en familieleden te waarschuwen.
De familie die via de telefoonklapper waren opgespoord, wilde echter niets meer met de vrouw te maken hebben. Voor de politiemensen zat er niets anders op dan met haar naar de huisartsenpost te rijden. De vrouw was volgens de politie weliswaar 'prettig dementerend', maar om haar nu in deze toestand alleen thuis te laten... De dienstdoende arts gaf haar een forse dosis slaappillen om de nacht zonder verdere problemen door te komen. De volgende dag zouden hulpverleners zich over de vrouw ontfermen.
(Bron)
Annan waarschuwt voor humanitaire ramp Sudan

SAO PAULO/NEW YORK - In de Sudanese regio Darfur dreigt een humanitaire ramp. Daar moet onmiddellijk iets aan worden gedaan, "niet morgen, maar nu". Dit heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan maandag (plaatselijke tijd) verklaard in de marge van een VN-conferentie in Sao Paulo.
In Darfur wordt de zwarte bevolking geterroriseerd door Arabische milities. Een miljoen mensen zijn al op de vlucht geslagen, binnen Sudan of naar buurland Tsjaad.
De ontheemden en vluchtelingen hebben dringend humanitaire hulp nodig. "De wereld moet erop staan dat de Sudanese autoriteiten de milities neutraliseren en ontwapenen", aldus Annan.
In New York lichtte VN-ondersecretaris-generaal Jan Egeland de Veiligheidsraad in over de situatie in Sudan. Na afloop verklaarde hij dat hulpverleners geregeld worden dwars gezeten door de Sudanese bureaucratie.
Zo heeft Artsen zonder Grenzen problemen bij het verkrijgen van visa. Ook wordt radiocommunicatieapparatuur afgepakt die voor de veiligheid van de hulpverleners noodzakelijk is.
Sommige VN-functionarissen hebben de Sudanese regering beschuldigd samen te werken met de Arabische milities die in Darfur zwarte dorpelingen vermoorden, martelen en verkrachten. Khartum ontkent dat.
(Bron)
'Halt-straf weinig effectief'

AMSTERDAM - De helft van de Amsterdamse jongeren die voor het eerst met de politie in aanraking komen, gaat later weer de fout in. De gemeente heeft het rijk daarom gevraagd om een betere aanpak van de zogeheten first offenders, zo meldt Trouw.
Ongeveer 80 procent van jeugdige criminelen krijgt een Halt-straf. Dat zijn alternatieve straffen voor alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een relatief lichte overtreding hebben begaan, zoals vernieling, diefstal of mishandeling. Justitie is er altijd van uit gegaan dat dat een succesvolle methode is, slechts 30 procent van de jongeren die een Halt-straf krijgen zou opnieuw met politie in aanraking komen.
Volgens het ministerie komen er echter signalen van de openbaar ministeries dat steeds meer jongeren onverschillig zijn over zo'n taakstraf. Justitie komt daarom dsit najaar met een eigen onderzoek naar de effectiviteit van de jeugdstraffen.
Amsterdam telt ongeveer 1.400 zwaar criminele jongeren, die steeds moeilijker te behoeden zijn voor een criminele carrière. De gemeente heeft het kabinet dan ook opgeroepen op het jeugdstrafrecht anders in te richten. "Begin niet per definitie met de lichtste sanctie maar bekijk per doelgroep of per jongere wat het beste werkt."
(Bron)
Luchtfoto's militaire objecten op internet

AMSTERDAM - Op internet blijken al anderhalf jaar zeer gedetailleerde luchtfoto's van alle militaire complexen en vliegvelden in Nederland te circuleren. Defensie wil dat al het materiaal nog deze week wordt gecensureerd, aldus De Telegraaf.
Vorige week liet het ministerie al luchtfoto's van de luchtmachtbasis in Leeuwarden van internet verwijderen. Inmiddels is gebleken dat op een website alle militaire objecten uitgebreid te zien zijn. Defensie eist dat de beheerder van de site de foto's weghaalt of aanpast.
De beelden, die voor iedereen vrij toegankelijk zijn, kunnen gevoelige informatie opleveren voor terroristen, zo concludeerde de Militaire Inlichtingendienst na onderzoek. Op de foto is daarom de luchtmachtbasis Leeuwarden sinds vorige week onder weilanden verborgen.
De luchtfoto's zijn te zien op de website www.vanuitdelucht.nl van het Rotterdamse bedrijf OnSite Terradesk. Bezoekers kunnen hierop luchtfoto's van locaties en gebouwen in heel Nederland bekijken. Terradesk heeft inmiddels toegezegd een aantal foto's te zullen aanpassen. "Al is dit wel rijkelijk laat", aldus de directeur van het bedrijf, die zegt dat de foto's uit 1999 al anderhalf op de site staan.
(Bron)
Vaccin tegen cocaïneverslaving dichterbij

LONDEN - Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat cocainëverslaafden kan helpen van hun verslaving af te komen. Testen in de Verenigde Staten hebben uitgewezen dat de helft van de verslaafden die het middel kregen, een halfjaar van de drugs kon afblijven. Dat heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld.
Het TA-CD-vaccin, ontwikkeld door een Brits farmaceutisch bedrijf, voorkomt dat gebruikers high worden als ze cocaïne nemen. En dat gevoel is volgens het bedrijf nu juist de reden dat mensen cocaïne gebruiken.
(Bron)
Man vindt eigen gestolen camera op internet

DEVENTER - Een 24-jarige man uit Hengelo heeft op internet zijn begin juni gestolen digitale fotocamera teruggevonden. Op de geheugenkaart van de camera bleken nog door hem geschoten foto's te staan, meldde de politie dinsdag.
De man zocht op internet en vond hetzelfde type en merk camera, aangeboden door een 32-jarige inwoner van Deventer. Bij bezichtiging van de camera vond hij zijn eigen foto's terug, waarop hij de politie inschakelde. De aanbieder van de camera is aangehouden voor heling.
(Bron)
Man gooit spijkerbom naar agenten

ROTTERDAM - Een 46-jarige Rotterdammer heeft maandag vanaf een galerij een spijkerbom naar politieagenten gegooid. Die stonden bij de ingang van de flat aan de Wateringhestraat te wachten op een rechterlijke machtiging om de woning van de man te betreden toen hij van tien meter hoogte een soort fragmentatiebom liet vallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag laten weten.
Niemand raakte gewond. Volgens de zegsman was de bom gevuld met munitie, kleding en spijkers. Toen het voorwerp de grond raakte, spatte het naar alle kanten uiteen.
De politie wilde de woning van de Rotterdammer doorzoeken, omdat de man eerder vanuit zijn huis met een luchtdrukwapen op een aantal metselaars had geschoten. Hij is inmiddels aangehouden en in verzekering gesteld.
In de woning van de man trof de politie ook een pistool, stiletto en diverse soorten munitie aan. De woordvoerder liet weten dat er wel eens met geraniums wordt gegooid, maar dat spijkerbommen bijzonder weinig voorkomen.
(Bron)
Nieuw computervirus vermomt zich als digitale groet

RIJSWIJK/DEN HAAG - Veel computergebruikers zijn maandag verrast door het nieuwe computervirus Zafi.B. Het virus is vermomd als uitnodiging om een digitale ansichtkaart te bekijken en heeft ook een Nederlandstalige variant.
De Nederlandse databank van computervirussen VirusAlert en de officiële waarschuwingsdienst van de overheid hebben maandag alarmeringen uitgegeven. Het virus schakelt beveiligingsprogramma's uit en maakt computers daardoor kwetsbaar voor aanvallen. Het verspreidt zichzelf via het adresboek. Ontvangers moeten de bijlagen of links in de uitnodiging niet aanklikken, luidt het advies van de Waarschuwingsdienst.
Het nieuwe computervirus is volgens een woordvoerder van VirusAlert uniek omdat het zich aan de ontvanger aanpast. In ons land circuleert daarom vooral de Nederlandstalige versie. De Nederlandse variant lijkt verstuurd door de redactie van een internetpagina voor leraren in het basisonderwijs (taalsite.nl).
Het mailtje bevat een bijlage die is vermomd als verwijzing naar de internetpagina postkaarten.nl. Geen van de beide pagina's is verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus, meldde VirusAlert.
"Wij kunnen weinig tegen deze 'grappen' doen", staat in een verklaring op taalsite.nl. "Ons e-mailadres wordt misbruikt. We hebben niets te maken met deze mailtjes en we hopen dat de dader snel zal worden getraceerd", stellen de makers van postkaarten.nl.
(Bron)

Ik heb 'm al een paar keer binnengehad, maar als ik zo'n mail krijg van een afzender waar ik niets mee te maken heb, en er zit een attachment bij, weet ik wel genoeg.
Verraderlijker was die mail eergisteren, van iemand die me inderdaad een mail zou sturen, met een subject dat onverdacht was, en zonder attachment. Ik klik erop, en hoppa, Netsky, dank u wel. Dus alsnog weggemikt, en weer wat alerter.
Ruzie om fiets: hoogbejaarde schiet Italiaan dood

POTENZA - Een 88-jarige Italiaan uit Potenza heeft een 67-jarige dorpsgenoot doodgeschoten. Aanleiding was een ruzie om een fiets die op een verkeerde plek zou staan. Dat meldde dinsdag de krant La Repubblica.
De hoogbejaarde schoot maar liefst vier keer op zijn dorpsgenoot en belaagde daarna ook nog diens vrouw. Tegen de politie zei de oude Italiaan dat de fiets hem in de weg stond.
(Bron)
Politie ontruimt bezet opleidingscentrum IND

UTRECHT - De politie is dinsdag aan het eind van de ochtend begonnen met de ontruiming van het landelijk opleidingscentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Utrecht.
Het centrum werd 's ochtends bezet door een groep activisten. De bezetters, leden van de zogeheten Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht, willen de lessen een dag stilleggen uit protest tegen het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Ook protesteren ze tegen de rol die de IND volgens hen speelt in het afwijzen en uitzetten van vreemdelingen.
Ongeveer vijftien demonstranten die zich voor de ingang van het gebouw hadden opgesteld, verlieten die plek vrijwillig. In het pand zit een nog onbekend aantal activisten. Enkele demonstranten hebben zich volgens de politie vastgeketend.
(Bron)
Aegon en Albert Heijn stoppen spaarsysteem

AMSTERDAM - Ahold-dochter Albert Heijn en verzekeraar Aegon stoppen met het spaarsysteem in de winkels van Albert Heijn. Reden is volgens de partijen dat er onder de huidige wetgeving geen mogelijkheden zijn om meer niet-adviesgevoelige financiële producten in de supermarkt aan te bieden.
Beide stellen dat de samenwerking tot dusverre succesvol is geweest. Door de veranderde wetgeving zou echter een ingrijpende investering moeten worden gedaan om het totale spaarsysteem in de winkels aan te passen.
Klanten kunnen tot en met 20 juni aanstaande doorsparen, waarna de spaarzuilen uit de winkels worden verwijderd.
De AH Spaarrekening werd op 5 februari 2001 in alle Albert Heijn- winkels geïntroduceerd.
(Bron)

En dan zijn we ook weer mooi van het gedoe af dat er pas gepind kan worden ná het bevestigen dan wel stoppen van het sparen.
Afgewezen arts doodt patiënte met zwavelzuur

AMSTERDAM - Een Moldavische arts heeft een patiënte met een liter zwavelzuur heeft overgoten omdat zij niet in wenste te gaan op zijn avances, heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De vrouw is maandag aan haar verwondingen overleden en de arts dezelfde dag aangehouden.
De 46-jarige arts, gespecialiseerd in huidziekten en seksueel overdraagbare aandoeningen, heeft bekend de vrouw zaterdag te hebben aangevallen bij haar huis in een buitenwijk van Chisinau. Hij was zo kwaad om haar afwijzing dat hij niet meer wist wat hij deed, zei hij. "Ik verleende haar niet eens eerste hulp."
Na zijn daad sloeg de arts op de vlucht. Buren die de vrouw hoorden schreeuwen brachten haar naar het ziekenhuis.
(Bron)

maandag, juni 14, 2004

TT 109 Defensie vroeg verbod Journaal-item

HILVERSUM Defensie heeft via een kort geding proberen te voorkomen dat het Journaal zou berichten over missies met een 'license to kill'. De rechter stond publicatie toe op voorwaarde dat het Journaal geen details bekendmaakte die Erik O. in gevaar kunnen brengen.
Zo zegt het Journaal wel dat O. door de minister van Defensie is onderscheiden, maar niet om welke minister het gaat en voor welke missie hij werd gelauwerd.
Volgens justitie geeft de regering geen goede onderbouwing voor het toestaan van geheime missies. Justitie is nooit bij de staatsgeheime missies betrokken en had er zelfs niets van mogen weten.
(Meer)
TT 110 AzG geeft losgeld Erkel niet terug

AMSTERDAM Artsen zonder Grenzen weigert het losgeld van 1 miljoen euro voor Arjan Erkel terug te betalen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. AzG houdt de Nederlandse en de Russische regering verantwoordelijk voor de lange duur van Erkels ontvoering in Dagestan.
AzG voert aan dat ze de regering nooit heeft gemachtigd te onderhandelen over de vrijlating van Erkel. AzG eist ook 230.000 euro terug die ze gedeponeerd had bij de ambassade in Moskou.
Erkel kwam in april na een gijzeling van 20 maanden vrij. Den Haag verzuimde volgens AzG Rusland over te halen de zaak-Erkel op te lossen.
Nieuw Doritos-zoutje krijgt naam weblog

AMSTERDAM - Het nieuwe Doritos-zoutje krijgt de naam van een weblog . Internetters konden de afgelopen maanden een naam verzinnen voor een nieuwe smaak van het chipsmerk. Weblog Geenstijl riep zijn lezers op tot het stemmen op de naam 'Geenstijl'. Niet onverdienstelijk; het zoutje 'Geenstijl' ligt naar verwachting begin juli 2004 in de winkels, aldus de weblog.
"Geen loze verkiezingsbeloften, maar een duidelijke doelstelling: een zak chips met de naam van een weblog in de winkels. De uitslag is zojuist officieel door de zoutjesbakker aan ons meegedeeld," aldus een van de makers op de site.
Doritos lag in februari 2004 nog onder vuur door de weblog. De site claimde toen dat de internetprijsvraag doorgestoken kaart was. "Net nadat wij onze lezers hadden opgeroepen om te stemmen op de naam 'Geenstijl' en de eerste plaats bereikte, kwam de naam 'Texan Crunch' opeens in opmars. Texan Crunch kreeg er exact elke 5 minuten 1 stem bij, 's nachts."
Moederbedrijf van Doritos, Smiths, ontkende toen het gerucht: "Ik kan mij ook helemaal niet voorstellen dat het zo is. Het kan best zo zijn dat iemand anders een script heeft geschreven, die de naam Texan Crunch erg mooi vindt. Maar wij weten van helemaal niks."
(Bron)

Mag Smiths nog blij zijn dat het niet de naam van dat andere log is...
TT 120 HAARLEM Een 51-jarige manager van de politie Kennermerland is buiten functie gesteld, omdat in zijn huis in Purmerend een wietplantage is aangetroffen. Hij wordt strafrechtelijk vervolgd.
'Kleinere bedrijven achtergesteld bij lastenvermindering'

DELFT - Middelgrote en kleine bedrijven worden in de kabinetsplannen om de administratieve lasten te verminderen achtergesteld ten opzichte van grote ondernemingen. Daar waar ondernemingen met meer dan 250 werknemers straks 25 procent minder tijd en geld kwijt zijn aan wet- en regelgeving, wordt de lastendruk voor bedrijven met gemiddeld 7 personeelsleden slechts 17 tot 18 procent verlicht.
Dat blijkt uit berekeningen van het economisch instituut EIM, die in opdracht van MKB-Nederland zijn verricht. De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers heeft de Tweede Kamer via een brief opgeroepen het kabinetsbeleid bij te sturen. Maandag is er een Kamerdebat met de ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) over de voortgang van de plannen om de administratieve lastendruk aan te pakken.
"Het kabinet is goed begonnen, maar nu moet er meer aandacht komen voor het midden- en kleinbedrijf. Anders komt onze concurrentiepositie in gevaar", aldus MKB-voorzitter L. Hermans. "Er is tot nu toe voor de eenvoudige lijn gekozen. Bij de aanpak van regels zijn ze vergeten dat MKB-ondernemers alles toch zelf moeten uitvoeren, terwijl grote bedrijven daarvoor hele stafafdelingen hebben."
Hermans stelt dat de administratieve lastendruk nu al negen keer zwaarder is voor de bedrijven met één tot 250 werknemers dan voor grotere ondernemingen. Het EIM heeft becijfert dat elke 10 procent lastenvermindering leidt tot bijna 1 procent economische groei. "Kun je nagaan als de achterstand van het MKB nog groter wordt, wat dat betekent voor onze concurrentiepositie."
Vooral in de industriële sector en de horeca raakt de positie van kleinere bedrijven verder achterop. Soms neemt het verschil volgens Hermans wel met een factor drie toe. Hij stelt dat in deze sectoren bedrijven relatief veel werk hebben aan de uitvoering van loonbelasting en werknemersverzekeringen. "Het zou veel schelen als kleinere ondernemers niet alles elke keer weer per werknemer hoeven te regelen, maar dat in een keer als bedrijf kunnen doen."
Ook het vergunningenstelsel moet volgens MKB-Nederland op de schop. "Voer voor kleinere bedrijven een meldingsplicht in voor zaken waarvoor nu nog een vergunning is vereist. De gemeente kan altijd achteraf controleren, zoals ook nu gebeurt, of het bedrijf zich aan de regels houdt", aldus Hermans.
(Bron)
Belg legt 254 kilometer koprollend af

DADIZELE/ROTTERDAM - In het West-Vlaamse Dadizele is zondagavond de 44-jarige Marcel Waeytens teruggekeerd van een ongewoon uitstapje naar Rotterdam. Waeytens legde de reis van 254 kilometer binnen tien dagen al koprollend af. De opbrengst van zijn tocht is bestemd voor het Vlaamse Kinderkankerfonds.
Waeytens maakte al eerder bizarre uitstapjes. Vorig jaar kroop hij hetzelfde traject op handen en voeten. Vijf jaar geleden bleef hij voor een goed doel honderd uur wakker en in 2001 liep hij in vijf dagen tijd een afstand van 500 kilometer op een loopband.
De koproltocht begon tien dagen geleden in de buurt van stadion De Kuip in Rotterdam. De Vlaamse stuntman was voor zijn reis gekleed in een speciaal pak, voorzien van een dik kussen op zijn rug. Verder had hij een skateboardhelm op zijn hoofd.
Vermoeid en voorzien van lichte verwondingen aan hoofd, polsen en knieën werd Waeytens zondagavond laat in gehaald door tientallen sympathisanten.
(Bron)
'Kleine verkeersovertredingen harder aanpakken'

AMSTERDAM - De meeste automobilisten denken dat hard rijden toegestaan en ongevaarlijk is. De politie moet een eind maken aan deze informele norm door veel vaker overtreders staande houden en hun wijzen op de gevaren van (kleine) snelheidsovertredingen. Dat schrijft Trouw naar aanleiding van een aanbeveling door een werkgroep cognitieve psychologen van de universiteit Leiden.
In opdracht van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer heeft de groep geprobeerd inzicht te krijgen in onveilig verkeersgedrag. Naast overtredingen gaat het om gevaarlijke fouten, zoals onverantwoord inhalen, gebrekkige aandacht (niet opletten bij stoplichten) en vergissingen (richtingaanwijzer aanzetten in plaats van ruitenwisser).
Uit het onderzoek onder tweeduizend automobilisten blijkt dat veel mensen de maximumsnelheid als richtsnelheid beschouwen, die best een beetje overschreden mag worden. Tot de meest frequent voorkomende gevaarlijke behandelingen behoren: opzettelijk te hard rijden, om de verkeersstroom te volgen, om in te halen, bij stoplichten die net op oranje springen en op rustige wegen.
Er is een verband tussen het rijgedrag van automobilisten en de mate waarbij bij ongevallen betrokken zijn. Mensen die veel gevaarlijke fouten maken, zijn het vaakst bij ongevallen betrokken. Het gaat vooral op jonge, mannelijke chauffeurs. Het opsporen van deze veelplegers verdient prioriteit, aldus de onderzoekers.
(Bron)
Boeren klussen steeds vaker bij

VOORBURG - Boeren vullen hun inkomen steeds vaker aan met neveninkomsten. "Vooral huisverkoop van eigen boerderijproducten, caravanstalling en het verhuren van accommodatie voor toeristen zijn in trek", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Vorig jaar verkochten bijna 5400 boeren aardappelen, bloemen, groenten, fruit en kaas direct vanuit huis. "Hiermee kan de consument boodschappen doen bij 6 procent van de boerenbedrijven", zegt het CBS. In 1998 deden iets meer dan 4000 boeren aan huisverkoop.
Verder hadden vorig jaar bijna 4000 boerenbedrijven een stalling voor bijvoorbeeld caravans en verhuurden bijna 2500 boeren accommodatie. In 1998 stelden iets meer dan 1000 boeren stallingsruimte beschikbaar. In dat jaar hadden ook iets meer dan 1000 plattelanders een bed klaarstaan voor toeristen.
"Agrotoerisme is het meest ingeburgerd bij de boeren in Zeeland. Bijna 9 procent van de Zeeuwse boeren verhuurt op de boerderij ruimte voor toeristen", volgens het CBS. "Het minst gangbaar is deze vorm van toerisme in de provincies Groningen, Zuid-Holland en Noord-Brabant."
Naast huisverkoop, stalling en toerisme verdienen boeren ook bij met windenergie en zorgtaken. Enkele honderden van hen zijn hierin actief. Hun aantal groeit relatief langzaam.
(Bron)
Japans bedrijf komt met oplossing voor slaapproblemen

AMSTERDAM - Het licht dooft langzaam uit, het gemurmel van een koel beekje werkt als balsem op je gespannen zenuwen, je rug wordt zachtjes gemasseerd, waardoor je spieren, verkrampt door de lange zit in het openbaar vervoer, weer op rek komen. Voordat je er erg in hebt ben je vast in slaap. Het lijkt op een schoonheidsbehandeling in een exotisch kuuroord. Maar het is een slaapmachine, ontworpen door het Japanse elektronicabedrijf Matsushita.
Japanners lijden in steeds heviger mate aan slaapstoornissen en Matsushita denkt met zijn elektronisch bestuurde ameublement, bestaande uit een speciaal bed, breedbeeld-tv en geluidabsorberende muren, in een groeiende behoefte te kunnen voorzien.
Het is bekend dat Japanners de neiging hebben zich over de kop te werken. Volgens een overheidsrapport uit 2000 krijgt 31 procent van de bevolking naar eigen zeggen niet genoeg slaap omdat ze te lang moeten werken, studeren en reizen naar school of bedrijf. Nog eens 29 procent zegt niet te kunnen slapen van de stress.
Voordat Matsushita met zijn slaapmachine kwam was er al een groeiend aanbod van artikelen die het mensen gemakkelijker moeten maken de slaap te vatten, waaronder speciale kussens, new-age muziek, aromatherapie en droomopwekkende computerprogramma's.
Volgende week wordt een model van de elektronische 'slaap-kamer' in Tokyo opengesteld voor het publiek. Sinds begin juni mochten medewerkers van Matsushita en journalisten hem al uitproberen.
De bezoeker wordt eerst meegenomen naar een showroom met massagestoelen waarin kantoormedewerkers in overhemd en stropdas een middagdutje doen. In een hoek voor "vitaliteitsdiagnose" worden aan de hand van door het bedrijf ontwikkelde software zijn slaapproblemen in kaart gebracht en wordt een 'slaapprofiel' opgesteld.
Als dat achter de rug is mag men de slaap-kamer betreden voor een proefprogramma van een half uur. Aan het begin staat het bed in zitstand, waardoor de blik precies valt op het enorme tv-scherm dat boven het dressoir is bevestigd en waarop je beelden ziet van een riviertje dat zich door een bos slingert. Zachte gitaar- en pianomuziek begeleidt het gekabbel van water en het gezang van vogels.
Na een paar minuten ontspanning treedt de slaapmachine in werking: langzaam dimmen de lichten, het tv-scherm wordt zwart, de muziek vaagt weg - maar het water kabbelt nog steeds - en het bed zakt in slaappositie. En dan komt het: de mechanische massage. De matras begint te vibreren en te golven bij je onder- en bovenrug, waardoor je ruggengraat maximaal wordt gestrekt. Tenslotte wordt het helemaal donker, de massage houdt op en er komt lucht uit de matras die zorgt dat je lichaam zich soepel neervlijt. Tegen die tijd lig je al te dromen.
De slaapmachine maakt je ook weer wakker. Het licht gaat weer langzaam aan en op de tv verschijnt een kristalhelder meer. De gordijnen gaan open en het bed verheft zich naar zitstand.
Het slaapsysteem van Matsushita komt waarschijnlijk volgend jaar juni op de markt voor rond de drie miljoen yen (22.670 euro). Niet goedkoop, maar succes verzekerd. Volgens Takahiro Heiuchi, die het in Tokyo demonstreert, is nog nooit iemand die het uitprobeerde niet in slaap gevallen.
(Bron)

Ik geef me graag op als vrijwilliger!
Leerlingen krijgen herkansing na examenfraude docent

HAARLEM - Zes leerlingen van het Haarlemse Damiate College mogen voor een vak opnieuw examen doen, nadat zij door toedoen van hun leraar hadden gefraudeerd. Dat heeft directeur G. Jägers van de school maandag meegedeeld. De school heeft de frauderende docent ontslagen en de zaak gemeld bij de Onderwijsinspectie.
De school legt de schuld voor de examenfraude in eerste instantie bij de docent. Die gaf zes leerlingen de kans buiten schooltijd opnieuw in zijn vak examen te doen om een hoger cijfer te kunnen halen. De zaak kwam uit toen de docent zelf met het verhaal naar de schoolleiding stapte.
(Bron)

Dus nu mogen ze het voor de derde keer doen? Dan zou je denken dat de cijfers vanzelf al wat hoger gaan uitvallen.

zondag, juni 13, 2004

Man opgesloten in kofferbak

Een 22-jarige man uit Almere heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee hachelijke uurtjes beleefd in de kofferbak van een mercedes. De man liep met vrienden langs de verlaten auto waarvan om onbekende reden de kofferbak open stond. De man ging er voor de grap in liggen en zijn vrienden gooiden het kofferdeksel dicht.
Zijn vrienden kregen de klep niet meer open. De man probeerde zelf van binnenuit de klep te openen met een schroevedraaier, maar ook dat lukte niet. De politie werd te hulp geroepen en die riep een bergingsbedrijf in. Om de onfortuinlijke man te bevrijden werden een ruit en een slot vernield. Zelf had hij inmiddels flinke deuken in de auto getrapt.
De eigenaar van de auto meldde zich in de loop van de ochtend bij de politie. Hij zal de schade op de man uit Almere gaan verhalen.
(Bron)
TT 103 TNO: vrachtwagens vervuilen te veel

HILVERSUM Vrachtwagens vervuilen veel meer dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nog niet openbare cijfers van TNO, waar het NOS Journaal over beschikt. De uitstoot van gassen ligt 30% hoger.
Een vrachtwagen rijdt op de weg anders dan in het laboratorium getest wordt. Op de weg komt meer stikstofoxide vrij.
De kans bestaat dat Nederland de normen voor het terugdringen van de vervuiling van het milieu niet haalt. Van Geel, de staatssecretaris van Milieu, wil extra maatregelen. Hij denkt eraan de normen voor vrachtwagens strenger te maken en het wagenpark versneld te vernieuwen.
Vlaams Blok tweede partij van België

BRUSSEL - Het extreemrechtse Vlaams Blok is momenteel de tweede partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een prognose van de Vlaamse publieke omroep VRT na de regioverkiezingen van zondag. Het Blok zou uitkomen op 24 procent van de stemmen. De Vlaamse christen-democraten zouden eindwinnaar zijn van de verkiezingen met 27 procent.
De paarse regeringspartijen lijden zware verliezen. De liberale VLD van premier Verhofstadt, die op nationaal niveau ook in de problemen kan komen, komt uit op 20 procent. De socialisten (SP.A) van Stevaert zouden onverwacht naar de vierde plaats zakken met 19,5 procent.
De groenen halen wel de kiesdrempel van 5 procent met een voorspelde uitslag van 7,5 procent. Voor de vorming van een Vlaamse regionale regering zouden drie partijen nodig zijn om het Vlaams Blok van de macht te houden.
De liberale Belgische Kamervoorzitter De Croo zegt dat het forse verlies van zijn partij met ruim 5 procentpunt het gevolg is van het accepteren van het migrantenstemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen en de zware onderlinge strijd hierover binnen de VLD. Ook de Blokkopstukken zeggen hun overwinning te danken te hebben aan de strijd hierover binnen de VLD.
Volgens Blokvoorzitter Vanhecke is verder de recente veroordeling van zijn partij wegens racisme door de rechtbank van Gent een teken "dat nu bijna een miljoen Vlamingen dit gebrek aan vrije meningsuiting niet langer accepteren''. Vanhecke roept de christen-democraten op met hem op Vlaams niveau een regering te vormen. Vanhecke zegt dat ook op nationaal niveau de paarse regering Verhofstadt-II niet aan kan blijven en vraag om nieuwe Kamerverkiezingen.
Het Blok is in Mechelen met 31,9 procent van de stemmen met afstand de grootste partij. In bolwerk Antwerpen lijkt de partij ook verder te groeien. De uitslag van de gemeente Antwerpen zelf is nog niet bekend. Wel gaat het Blok er in de regio Antwerpen met 3,8 procentpunt op vooruit. De socialisten blijven in de Antwerpse regio stabiel op 24,3 procent. De liberalen zakken in Antwerpen terug tot zo'n 15 procent.
In Franstalig België lijkt de status quo te blijven bestaan, waarbij de socialisten met ruim 30 procent de grootste partij blijven en de liberalen stagneren rond de 24 procent. De christen-democraten gaan er licht op vooruit rond 17 procent. De Franstalige groenen zouden er in vergelijking met de dramatisch verlopen Kamerverkiezingen van vorig jaar flink op vooruit gaan tot 16 procent. Franstalig extreemrechts zou met 4,4 procent niet voor regionale zetels in aanmerking komen.
In het gewest Brussel is de situatie nog onduidelijk. Als het Vlaams Blok daar meer dan de helft van de zeventien voor Vlamingen gereserveerde zetels in het regioparlement haalt, kan de partij de werking van het gewest en de nationale regering blokkeren. Het lijkt er echter niet op dat het Blok in Brussel die meerderheid haalt. De Vlaamse socialisten zouden het in Brussel volgens prognoses juist weer opmerkelijk goed doen.
(Bron)

Extreem-rechts in Oostenrijk lijdt verlies

WENEN - De Europese verkiezingen in Oostenrijk zijn een nek-aan-nekrace tussen rechts en links, terwijl extreemrechts fors verlies lijdt. Dat is althans de uitkomst van de peilingen van zondag na de sluiting van de stemlokalen om 13.00 uur.
De sociaal-democratische oppositiepartij SPO zou 34 procent van de stemmen hebben gekregen oftewel zeven van de achttien Oostenrijkse zetels in het Europees Parlement. De rechtse ÖVP van bondskanselier Wolfgang Schüssel kreeg volgens de peilingen 33,5 procent. De extreemrechtse coalitiegenoot FPÖ kwam niet verder dan 6,6 procent van de stemmen. Bij de vorige Europese verkiezingen was dat nog 23,5 procent.
Verrassende derde is volgens de peilingen Hans-Peter Martin. Hij hekelde de fraude met verblijfskosten waaraan collega's in het Europees Parlement zich schuldig hebben gemaakt. Hij zou 13,7 procent van de stemmen hebben gekregen. Analisten verwachtten al dat Martin proteststemmen zou trekken die doorgaans naar extreemrechts gaan.
(Bron)