zaterdag, augustus 17, 2002

Charlotte wilde weten wat een daas is. Een daas is een steekvlieg (overigens iets anders dan een horzel - die legt eitjes in je vlees, een daas zuigt alleen bloed).

Daas


Ik ken de goudoogdaas (met prachtige grote ogen), de runderdaas, de regendaas van dichterbij dan ik zou willen. Waar vriendje een prik voelt en een muggenbultachtige plek krijgt, kreeg ik tot vorig jaar na een niet-gevoelde steek bulten ter grootte van een schoteltje, centimeters dik. Dat was niet het ergste: ze JEUKTEN. Heel erg. Als je dan een bult hebt op je linkerarm en je linkerschouder, je rechterzij, allebei je benen en je rug, is er geen manier te bedenken om te gaan liggen of kleren aan te hebben zonder dat je die bult er het liefst uit wilt hakken omdat het jeukt. En zodra je krabt, verandert de jeuk in branderigheid. Je vindt dazen vooral op plekken waar ook vee is of was, en je herkent ze aan plakkerig gedrag: ze zoemen om je heen, vliegen je achterna, weten op de een of andere manier het zoemen uit te zetten voor de landing, zodat je niet weet waar ze zitten en je als een soort flagellant jezelf loopt te slaan, wild heen en weer springend.
Ik houd hoop: vorig jaar werd ik weer vaak gestoken, en kreeg ik net zulke bulten als mijn vriend. Misschien ben ik minder allergisch. Maar dit jaar gaan we weer naar Terschelling, waar zelfs een gebiedje de Dazenplak heet, oftewel de Dazenplek, en terecht helaas. Daar ben ik de vorige keer binnen minuten vertrokken.
Pas dus op voor vliegachtige beesten die luid zoemend om je heen hangen en zich niet weg laten jagen. Vooral als ze opvallend grote groene ogen hebben of opvallend geblokte vleugels (als een dambord in geel-bruin).

Regendaas

Goudoogdaas
20 vouchers. Voor schuttingen en toebehoren.
Tot en met woensdag werken, donderdag die vouchers besteden, vrijdag pompommen, zaterdag bijkomen èn zaterdag of maandag wanhopig proberen al die schuttingen binnen op te slaan totdat vriendje en ik ons er aan durven te wagen - hopelijk niet te lang.
Dit soort weer is trouwens ideaal voor de lijn: ik heb vandaag een waterijsje op, en ik zit nu tegen twee boterhammen aan te kijken waarvan ik vind dat ik ze op moet eten.
Vriendje heeft somber berekend dat ie deze week wel 1000 dazen heeft doodgeslagen. Eén keer leidde dat zelfs tot rondspattend bloed en een lekkend voorhoofd - daas iets te laat doodgeslagen. Vriendje houdt van bijna alle beesten. Hij heeft het alleen niet zo op koeien die hem willen aflikken (lekker zout zweet, vooral lastig als ze dichtbij durven te komen als ie op de grond een plantje zit te bekijken, en er hysterisch vandoor gaan als ie - eng! eng! - opstaat en weer veel hoger is dan zij), rammen die op tilt gaan omdat ie in de buurt komt, keffende boerderijhondjes en dazen. Koeien, rammen en honden zijn vrij eenvoudig te kalmeren, maar tegen dazen helpt alleen doodslaan. En hoe meer je er doodslaat, hoe meer plek er is voor andere dazen. Vriendje is heel zielig.

vrijdag, augustus 16, 2002

Ramen en gordijnen dicht, buitenthermometer (_in_ de zon) staat op 48 graden, diepvriespizza gehaald voor vanavond en aan het twijfelen of we wel zin hebben om iets te eten, vriendje zit in een volle warme trein van Amsterdam hierheen, ik lig half te soezen op de bank omdat ik het te warm vind om iets zinvols te doen.
NOS-TT 401 vr 16 aug

Door keihard de muziek te spelen van Janis Joplin en deze vakkundig te begeleiden door op pannen te slaan, hebben twee bejaarde vrouwen drie dagen lang in de Australische woestijn wilde kamelen op afstand gehouden.
Volgens een Australisch tv-station maakten Judy Davidson en Fay Howard ten zuiden van Alice Springs een trektocht per kameel, toen 35 wilde soortgenoten opdoken en de weg versperden.
Dankzij de muziek van de in 1970 aan heroïne overleden zangeres, gebeurde er niets. Pas na drie dagen kwam er hulp opdagen. Nadat men de beesten verdreven had, vervolgden de dames hun uitstapje.
Volgende week vrijdag zit ik in de trein te pompommen. Vorig jaar ontstond op een mailinglijst een draadje met als subject Pompom. In die draad kwam ter sprake dat ik van de NS een dagkaart had gehad ter compensatie van bergen treinellende, en ik was aan het puzzelen of ik 1000 kilometer kon maken zonder mijn route ergens te kruisen. Uiteindelijk werd het een soort tour langs en met een aantal deelnemers van de mailinglijst. Een vermoeiende maar vreselijk leuke dag. Nu ik door mijn werk een vrij-reizenkaart heb, kreeg ik van diverse mailers alweer de vraag: ga je dit jaar weer?
Dus ik puzzel en plan, Groningen moet, Amersfoort moet, Eindhoven moet, Hilversum moet, Maastricht moet, en ik wil niet drie keer heen en weer op hetzelfde rechte stuk, gezien de problemen op sommige plekken zijn er no-go-areas (Lage Zwaluwe; Leiden-Alphen), ik check de reisplanner en blader ouderwets door het spoorboekje. Rekening houden met overstaptijden, pauzetijden inbouwen voor een sanitaire stop op een schone plee (dat is dan gelijk een compensatiemogelijkheid voor vertragingen etc.).
Vorig jaar gingen we keurig volgens schema langs Rotterdam, Eindhoven, Venlo, Nijmegen, Groningen en Leeuwarden. Conducteurs vorig jaar reageerden erg enthousiast ;-)
Vrijdag zult u weinig van mij horen wegens in de trein, zaterdag ben ik waarschijnlijk nog wat verlept. En als u vrijdag een stel meiden in een trein ziet zitten bladeren in een spoorboekje: u kunt het risico nemen om te vragen of ze aan het pompommen zijn. Als ze u aankijken of u gek bent, zijn het anderen.
Uit de hele buurt klinken geluiden die niet bij deze warmte passen. Het klinkt meer als herfst of lente: er wordt gemaaid, gehakt, geschoffeld, gewied, gevloekt en getierd. Grote tuinschoonmaak, want vandaag is De dag. Ik moet weer maaien maar daar vind ik het veel te warm voor, dan is het gras gelijk dood. De planning is dat ik volgende week deze tijd de schuttingen heb gekocht. Ik ben benieuwd.
'Pauseuro' al meer dan 100 euro waard

ROME - Een euro uit het Vaticaan is meer dan 100 euro waard. Verzamelaars tellen gretig grote bedragen neer voor de relatief zeldzame euromunt met de beeltenis van paus Johannes Paulus II. Vooral de complete eurosets met een nominale waarde van 3,88 euro doen het goed.
De 'pauseuro's' zijn vooral zo gezocht omdat het Vaticaan de nieuwe munt als laatste van de eurolanden in omloop bracht. Pas in februari was de eerste voorraad Vaticaanse munten met een totale waarde van 670.000 euro geslagen. Maar vorig jaar was op internet de handel in de Vaticaanse euro al begonnen.
Carlo Pileri uit Rome heeft goede zaken gedaan met het Vaticaanse verzamelaarsobject. Een arts uit het Duitse Regensburg telde 450 euro neer voor zijn set pausmuntjes. De koper is ook tevreden: "In Duitsland betalen sommigen het dubbele."
Werknemers van het Vaticaan en gepensioneerden hadden voorrang bij het verkrijgen van eurosetjes van de stadstaat. Velen verkochten de munten onmiddellijk door. Dat leverde hun een aardige bijverdienste op. Ook het Vaticaan zelf is er niet slechter van geworden. De setjes kostten namelijk 12 euro, meer dan driemaal zoveel als de nominale waarde.
(Bron)
NOS-TT 106 vr 16 aug

"Militaire tucht voor hooligans"

HILVERSUM Voetbalvandalen moeten kunnen worden opgesloten in een kazerne waar zij een sportief militaire opleiding ondergaan. De hooligans die zich daarin goed gedragen, kunnen een baan in het leger krijgen. Dit zei LPF-Kamerlid Janssen van Raay voor de VPRO-radio.
Hij reageerde op de wens van de Tweede Kamer om voetbalvandalisme krachtig aan te pakken. De LPF'er steunt VVD-Kamerlid Rijpstra die een lik-op-stukbeleid wil invoeren bij risicowedstrijden. Janssen van Raay gaf de behandeling van vandalen in Singapore als voorbeeld. Die worden met een militaire opleiding op het rechte pad geholpen.

Zouden de geachte afgevaardigden wel eens van de tem 'Lubberskampementen' hebben gehoord? Zo niet, dan bij deze het advies om zich te verdiepen in die plannen en de uitwerking ervan.
NOS-TT 371 vr 16 aug

Opscheppen is geen goede gewoonte en opscheppen op de radio is al helemaal niet slim, zo ontdekte een man uit het Amerikaanse San Antonio onlangs.
Humberto Perez had vol trots op de radio verkondigd hoe hij zijn eigen verzekeringsmaatschappij had opgelicht. Toen de FBI lucht kreeg van zijn opschepperij, zochten ze de zaak meteen uit. Perez werd gearresteerd en tot vijf jaar gevangenis veroordeeld.
De 31-jarige opschepper had tegen zijn verzekeringsmaatschappij gezegd dat zijn vrachtwagen gestolen was, terwijl dat helemaal niet het geval was.
Het lijkt er op dat publishen weer mogelijk is...
Vanavond maar vast een kaartje voor de boot gekocht. Nu alleen zorgen dat ik dat twee weken niet kwijtraak.
En natuurlijk is Blogger weer aan het serverprutsen of zo. En ontploft comp 2 als ik een MP3 wil horen. Kweenie, tis zo'n dag geloof ik. Na dagen diepe rust op het werk, heb ik me twee dagen suf gewerkt. Bijna alles wat mis kon gaan, ging mis, en allemaal tegelijk. Ik heb de meest kalme collega's verwilderd zien schreeuwen dat ze die-en-die nu onmiddellijk iets aan zouden gaan doen. Superbeleefde types met telefoonhoorns zien gooien tijdens een gesprek. Het ligt niet (alleen) aan de warmte. Het is gewoon zo'n dag.

woensdag, augustus 14, 2002

Ik maak me altijd een beetje druk over de uitspraak (zoals ik die vandaag ergens hoorde) dat er in de nazikampen zes miljoen slachtoffers zijn gevallen. Dat onvoorstelbare getal geldt voor de joodse slachtoffers. Er waren er meer: homo's, zigeuners, politieke gevangenen, Jehova's, aanhangers van andere stromingen, geestelijk en/of fysiek gehandicapten, Polen, Slaven en mensen die 'gewoon' doodgingen omdat ze direct al naar de gaskamers werden gestuurd wegens niet geschikt voor werk, of omdat ze zich doodwerkten, of omdat ze verhongerden, of omdat ze ruzie kregen met een bewaker.
'Ouderdom begint bij 85 jaar'

ASJCHABAD - De autocratische president Niyazov van Turkmenistan heeft bij decreet bepaald dat ouderdom begint bij 85 jaar. Hij zelf zit met zijn 62 jaar in de ,,inspirerende fase'' van het leven.
Volgens de Turkmeense media heeft de president, die zich ,,Turkmenbashi'' (Hoofd van alle Turkmenen) laat noemen, verordonneerd dat het leven in Turkmennistan uit twaalf fases bestaat.
De kindertijd eindigt wanneer een Turkmeen dertien jaar oud wordt. Daarna volgt tot het 25e levensjaar de adolescentie. Jong is men tot zijn 37e, waarna men ,,op rijpe leeftijd'' komt. Wie tussen 49 en 61 jaar is, zit in de profetische jaren. Van deze jaren plukt eenieder vervolgens de vruchten in de inspirerende fase van het leven, die bij 73 jaar eindigt.
Iedere burger die de leeftijd van 97 jaar haalt, komt in de fase die de naam van de stichter van de Turkmeense natie, Ogoezchan, draagt.
Eerder deze maand stemde het parlement ermee in dat Niyazov tot het eind van het leven president blijft. In de vroegere Sovjetrepubliek is sprake van een enorme persoonsverheerlijking van de president. Aan alle regeringsgebouwen hangen reusachtige portretten van hem en in de hoofdstad Asjchabad is een verguld standbeeld van Niyazov te bewonderen.
De president heeft deze maand een verandering van de namen van de maanden bekendgemaakt. Januari heet voortaan Turkmenbashi. Andere namen zijn De Vlag, Moeder en Onafhankelijkheid.
(Bron)

dinsdag, augustus 13, 2002

NOS-TT 110 di 13 aug

De Vilder geen staatssecretaris

DEN HAAG LPF-kandidate Fiona de Vilder wordt niet de nieuwe staatssecretaris van Emancipatie en Gezinszaken, zo heeft zij bevestigd. NRC Handelsblad meldt dat De Vilder onder druk is gezet om "een andere functie te ambiëren".
Vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de LPF sprak eerder op de dag nog tegen dat De Vilder van de post afziet.
De Vilder had gisteren een gesprek met premier Balkenende. Eerder sprak zij al met minister De Geus van Sociale Zaken.
Volgens de krant maakte zij geen goede indruk op hen. De LPF moet nu opnieuw op zoek naar een opvolger voor Philomena Bijlhout, die acht uur in functie was.
NOS-TT 371 di 13 aug

27 uur lang vastzitten op een zolder. Dat overkwam vier Britse tieners die in de veronderstelling waren dat het luik op slot zat. Urenlang hadden ze aan het luik getrokken, maar kregen met geen mogelijkheid deze deur open. Na 27 uur kwamen ze tot de ontdekking dat ze een duwtje hadden moeten geven.
Het luik sloot achter de jongens toen ze bier aan het halen waren. Een van de opgeslotenen had een GSM mee, maar die had helaas onvoldoende bereik. De ouders waren op vakantie, zodat er ook niemand aan de deur verscheen. Er was gelukkig genoeg proviand aanwezig, want de zolder lag vol met chips en braadworsten.
Link speciaal voor de IE-surfers.
Voor anderen maar even geknipt:
"You were landed on this page because you are using Microsoft Internet Explorer. Nothing wrong with that, really, except that this particular browser is not welcome on this particular server. Webmaster's whim, if you want the easy explanation. The more complex explanation has to do with Microsoft's monopolistic ambitions and the simple measures that people like you and I can take against the arrogant rhino from Redmond.
If the information you were trying to access is worth the trouble, you can install Mozilla, Netscape, Opera, Star Office or any other browser and then come back. If, on the other hand, you feel that's too much hassle, then obviously you can live just as happily without the information you were trying to access. This approach is known as "Microsoft manners" and works very well, as Microsoft itself has proved."

maandag, augustus 12, 2002

Aardbeien in stukjes, blauwe bessen, abrikozen, overgoten met een mix van het vrijgekomen sap, cognac, gember en wat poedersuiker. Tijd laten staan om in te trekken, opeten met lange vingers. Errug lekker.
Bilschot
Een 35-jarige Amerikaanse agente is doodgeschoten door een 60-jarige vrouw die een klein pistool in haar bilspleet verborgen had, zo schrijft de Star Tribune. De agenten hadden de vrouw net gefouilleerd toen ze vroeg of ze naar het toilet mocht. Toen ze buitenkwam loste ze meteen enkele schoten met het pistool, en trof agente Melissa Schmidt dodelijk. (NU.nl)
Zouden de gegevens van dat slot op het PSV-hek bekend gemaakt kunnen worden? Zo'n slot zoek ik namelijk voor mijn fiets.
(En liever dat ze hun eigen team opsluiten dan dat ze op het spoor gaan lopen, trouwens. Dat waren FC-Utrechtfans, weet ik wel, maar toch.)

zondag, augustus 11, 2002

Nou, Schuttingtaal dus maar.
Dit weekend een paar dingen tegelijk:
- voor de gein eens uitgerekend wat een totale 'beschutting' zou kosten
- briefje van de werkgever
- overleg met een technische collega met ervaring in het schuttingzetten
- gekeken op de Praxissite

Dat bedrag, dat viel niet mee. Ik kan het wel betalen, maar het is een beetje zonde van m'n (spaar-)geld - vooral omdat het zo afgedwongen is.
De technische collega vertelde me hoe je zorgt voor een stabiele schutting - veel minder ingewikkeld dan ik dacht. Dat maakt het weer iets goedkoper.
De Praxissite meldde een actie waarbij je voor 1000 airmiles 10 euro korting krijgt op 25 euro besteding. Nou zwem ik in de airmiles. Even nagekeken: ruim 30000. Want ik ruil ze hooguit eens in voor korting op een boek of iets praktisch. Dus dat bouwt maar op en wordt nooit minder. Als je dan honderden euro's (is er al een woord als 'piek' voor de euro?) uitgeeft, en voor anders toch ongebruikte airmiles 40% korting krijgt, wordt dat ineens een stuk interessanter.
Als laatste het briefje, met een kort verslag van de vorderingen van de CAO-onderhandelingen. Met als een van de eerste resultaten een salarisverhoging met terugwerkende kracht.
Samengevat: die schutting gaat er komen :-)
Vriendje suggereert een kopje voor alle tuinverhalen:

SCHUTTINGTAAL