zaterdag, augustus 06, 2005

Verliefde moeder dumpt tienerdochter

Stel, je bent vijftien jaar oud, je komt op een dag uit school, en wat blijkt? Je moeder is vertrokken naar het buitenland om een nieuw leven te beginnen met haar nieuwe liefde. Het overkwam Laura uit het Britse Yorkshire, die vervolgens tevens tot de ontdekking kwam dat de huur van haar woning was opgezegd.
Politie en maatschappelijk werk hebben de zaak inmiddels in onderzoek. De verliefde moeder zou samen met een zeventienjarige dochter naar Turkije zijn afgereisd. Ze had 25 pond (bijna 38 euro) voor haar jongste dochter laten liggen om van te leven. De achtergebleven Laura is voorlopig gastvrij opgenomen in het gezin van een van haar vriendinnen.
(Bron)
Avondomzet supermarkten stijgt

RIJSWIJK - Consumenten die in de avonduren in supermarkten boodschappen doen, besteden meer dan vorig jaar. Het aandeel op de totale omzet steeg van 8,8 procent in de eerste helft van 2004, naar 9,3 procent in dezelfde periode van dit jaar. Het is voor het eerst sinds jaren dat de avondomzet van de supers stijgt. Dat meldde het vakblad voor supermarkten Distrifood zaterdag.
In 1999 was avondomzet nog goed voor 10,4 procent. De jaren daarna daalde het percentage alleen nog maar.
Volgens onderzoek van GfK Panel Services doet bijna 64 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens boodschappen in de avonduren. Dat aantal klanten is dit jaar onveranderd gebleven. Woordvoerder J. Holla van GfK kan geen reden geven voor de stijging van de omzet.
(Bron)
Hulp aangekomen bij Russische duikboot

MOSKOU - Op het Russische schiereiland Kamtsjatka zijn zaterdag Britse en Amerikaanse transportvliegtuigen aangekomen met onbemande reddingsduikboten. Het zal nog zes uur duren voor het materieel per schip bij de plek aankomt waar de Russische duikboot in zware problemen is geraakt. Dat hebben Russische media gemeld.
Het gaat om twee Scorpio's, die op grote diepten kunnen opereren en kabels kunnen doorknippen. Het materieel is meteen per schip naar de plek des onheils vertrokken.
Er is nog steeds onduidelijkheid over de hoeveelheid zuurstof aan boord. De Russische vice-admiraal Pepeljaev zei zaterdag dat er 'genoeg is voor iets meer dan 24 uur'. Dat betekent dat er niet veel tijd is om de zeven opvarenden te redden.
Aanvankelijk werd ook gemeld dat de propeller van de duikboot verstrikt was geraakt in een verdwaald stalen visnet, maar inmiddels hebben Russische marinewoordvoerders gezegd dat het om een antenne van een kustsurveillancesysteem gaat.
De echtgenote van de kapitein van de onderzeeboot, Wjatsjeslav Milasjevski, zei zaterdag tegen het Russische persbureau Ria Novosti dat haar man 'zeer ervaren' is. De 25-jarige kapitein heeft al zeven duiken van de miniboot AS-28 geleid, aldus Jelena Milasjevski.
"Hij is gek van de marine", zei de vrouw. Het stel heeft een tweeling van twee jaar oud. "De meisjes missen hun vader en sinds donderdag hebben ze het moeilijk."
De Russische marine zelf is spaarzaam met informatie over de zeven opvarenden. Volgens eerdere mededelingen gaat het om de basisbemanning van vier man, twee hogere officieren en een 'vertegenwoordiger van het bedrijfsleven'.
(Bron)

Vraag: zeven mensen in gevaar, en de wereld snelt toe om te helpen.
Zegt "Sudan" u nog iets?
Britse oud-minister Cook overleden

LONDEN - De Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook is overleden. Dit heeft de BBC zaterdag gemeld op gezag van de politie. Het ziekenhuis bevestigde dit zaterdag.
De 59-jarige Cook was eerder zaterdag in 'ernstige toestand' opgenomen in het Raigmore-ziekenhuis in Inverness nadat hij onwel was geraakt tijdens een bergwandeltocht met vrienden in de Schotse Hooglanden. Hij werd dood verklaard vijf minuten na aankomst op de afdeling spoedeisende hulp.
Cook zou onwel zijn geworden toen hij bijna de top bereikt had van de berg Ben Stack in de omgeving van de plaats Inverness. De Ben Stack is 721 meter hoog. Hij is per helikopter naar het ziekenhuis gebracht.
De politie vermoedt dat Cook een hartaanval heeft gekregen. Ook liep hij zware verwondingen op toen hij een val maakte nadat hij onwel was geworden.
Bijzonderheden over zijn doodsoorzaak zijn nog niet bekend. Cook was van 1997 tot 2001 minister van Buitenlandse Zaken en daarna 'Leader of the House'. In die functie was hij de technisch voorzitter van het Lagerhuis, vooral belast met de contacten tussen kabinet en parlement. Cook zat sinds 1974 voor de socialistische Labour Party in het Lagerhuis.
Hij stelde zijn principes voor zijn ambitie zich in het middelpunt van de macht te bevinden en stapte in 2003 uit het kabinet-Blair. Cook vond toen dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten alleen de strijd mochten aangaan met goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad en diende dus zijn ontslag in als 'Leader of the House', het kabinetslid dat in overleg met het parlement de wetgevingsagenda bepaalt.
De Schot stond bekend als een scherpzinnige en felle spreker, die voor de eerste regeringsperiode van New Labour werd gevreesd door zijn politieke tegenstanders van de Conservatieve Partij. Zijn optreden als schaduwminister van Gezondheidszorg en later van Buitenlandse Zaken zorgde voor hooggespannen verwachtingen toen hij in 1997 het ministerie van Buitenlandse Zaken onder zijn hoede kreeg.
Zijn ongelukkige optreden tijdens een staatsbezoek van koningin Elizabeth aan India veroorzaakte flinke deuken in zijn imago en zijn naar verluidt enorme ego. Cook suggereerde dat Groot-Brittannië kon bemiddelen in het conflict tussen India en Pakistan over het omstreden gebied Kashmir. Daarmee laadde hij zich de woede van New Delhi op de hals. In hetzelfde jaar scheidde hij na een huwelijk van 28 jaar van zijn eerste vrouw en trouwde met zijn secretaresse, waardoor zijn politieke aandacht enigszins verslapte.
Het zwaarst werd Cook aangerekend dat hij beloofde een "ethische dimensie" te geven aan de Britse buitenlandse politiek, maar daarin maar gedeeltelijk slaagde. Weliswaar zette Cook zich in voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat een eind moet maken aan straffeloosheid voor de zwaarste misdaden. Voor de rest kon hij die belofte in de praktijk niet waarmaken, zoals zijn tegenstanders hem steeds opnieuw nadroegen. Dat was waarschijnlijk mede een reden waarom hij in 2001 niet opnieuw minister van Buitenlandse Zaken werd.
Omissies uit de tijd van zijn ministerschap maakte hij goed door zijn aftreden in de aanloop naar de Brits-Amerikaanse overval op Irak, die later ook door VN-secretaris-generaal Annan als 'illegaal' werd omschreven.
Cook werd op 28 februari 1946 geboren als zoon van een leraar scheikunde. Hij had twee kinderen uit zijn eerste huwelijk. Hij studeerde Engelse letteren en werd in 1974 voor het eerst in het Lagerhuis gekozen.
(Bron)
Kleuter vindt dood in wasmachine

CAIRO - Een Egyptisch jongetje van drie jaar is op tragische wijze omgekomen in de wasmachine van zijn moeder. Dat heeft een Egyptische krant zaterdag gemeld.
Toen de vrouw even de deur uit was, wist het jongetje bovenop de machine te klimmen en het bovendeksel te openen. De kleuter viel in de draaiende trommel en overleefde het avontuur niet.
De temperatuur in de machine liep op tot 70 graden. Omdat uit onderzoek niet is gebleken hoe het kind het deksel heeft kunnen openen, is besloten de moeder niet strafrechtelijk te vervolgen.
(Bron)
Opnieuw gevaarlijke tbs'er ontsnapt

RIJSWIJK - Er is opnieuw een gevaarlijke tbs'er ontsnapt. Dit keer gebeurde dat in de geestelijke gezondheidskliniek in Halsteren. Dat blijkt uit een opsporingsbericht dat de politie zaterdag op de televisie heeft uitgezonden. Het gaat om de 34-jarige Marciano Ernst.
De man is in 1997 veroordeeld voor geweld. Als hij zijn medicijnen niet neemt, kan hij gevaarlijk voor zijn omgeving worden. Op de televisie werd hij herkenbaar in beeld gebracht.
Op 7 juni nam tbs'er Wilhelm Schippers de benen tijdens een begeleid verlof. Ook hij werd in een opsporingsbericht herkenbaar in beeld gebracht. Zijn ontsnapping leidde tot een dodelijk slachtoffer. Schippers heeft inmiddels bekend op 12 juni een man te hebben doodgeslagen. Schippers sloeg het slachtoffer, een 73-jarige Amsterdammer, dood tijdens een boottocht over het Noordhollandsch Kanaal.
Minister Donner werd hierna naar de Tweede Kamer geroepen om zich voor het tbs-beleid te verantwoorden.
(Bron)
Doden door vliegtuigcrash bij Sicilië

ROME/PALERMO - Een chartervliegtuig van de Tunesische maatschappij Tuninter, een dochteronderneming van Tunisair, is zaterdagmiddag kort voor vier uur in zee terechtgekomen bij Sicilië. Zeker negentien van de 39 inzittenden zijn om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee kinderen, aldus de Italiaanse publieke omroep RAI.
Al vrij snel nadat het toestel in het water was terechtgekomen, zag de bemanning van een vliegtuig van de havendienst van Palermo dat een aantal inzittenden erin geslaagd was uit de cabine van het vliegtuig te komen en op de vleugels te klimmen.
Volgens de havendienst van Palermo hebben twintig personen het ongeluk overleefd. Van de 24 mensen die werden gered door schepen van de kustwacht, zijn er vier aan hun ernstige verwondingen bezweken. Dat zei de onderzoeksrechter die is belast met het onderzoek naar het ongeluk.
Veel gewonden hebben ernstige brandwonden opgelopen. Het toestel is na de crash in drieën gebroken en deels in brand gevlogen.
Het vliegtuig is een ATR-72, een tweemotorig propellertoestel van de fabrikanten Aerospatiale en Alenia, dat tot vijftig passagiers kan vervoeren. Er waren 39 personen aan boord van het toestel, dat op weg was van het Zuid-Italiaanse Bari naar Djerba in Tunesië. Volgens officiële bron in Tunis kwamen alle 35 passagiers uit Italië. In het toestel zaten vier bemanningsleden.
Het ongeluk gebeurde 13 kilometer uit de kust bij Palermo, een half uur nadat de piloot had gevraagd een noodlanding te mogen maken op de luchthaven van Palermo. Zijn poging om het toestel aan de grond te zetten, mislukte. De piloot zei tijdens een eerste ondervraging na de ramp dat de motoren van het toestel vermogen hadden verloren. De ATR-72 was in maart nog aan een technische inspectie overworpen in Italië. Toen was nog alles in orde.
Hij slaagde er uiteindelijk in met zijn toestel een noodlanding op zee te maken ten noorden van het het natuurgebied Capo Gallo in het noorden van Sicilië.
Het is '99 procent zeker' dat zaterdag bij het ongeluk geen Nederlanders betrokken zijn geweest. Dat zegt Hans Weusten van Mondial Assistance. De verzekeringsorganisatie heeft contact gehad met haar zusterorganisatie in Italië. Die kon 'met nagenoeg honderd procent zekerheid' melden dat er alleen Italianen aan boord van het vliegtuig waren.
(Bron)

vrijdag, augustus 05, 2005

TT 192 Zeehond duikt op in centrum Leiden

LEIDEN In een gracht in het centrum van Leiden is vrijdagmiddag een zeehond opgedoken. Het jonge dier zwom in het water van de Oude Singel/Oude Vest en probeerde op de kant te klimmen. Een voorbijganger haalde het uitgeputte en vermagerde dier uit het water.
De plaatselijke dierenambulance heeft de zeehond opgehaald en overgedragen aan de zeehondenopvang in Pieterburen. Daar wordt het jonge beest onderzocht en kan het aansterken.
Het is een raadsel hoe de zeehond in de binnenstad van Leiden terecht is gekomen.Mogelijk is hij vanaf Katwijk landinwaarts gezwommen.
TT 121 Brand tussen bommen in Frankrijk

TOULON De Franse brandweer maakt zich zorgen over een brand op een terrein dat bezaaid is met landmijnen, bommen en granaten. De bos- en heidebrand woedt op een heuvel bij het Zuid-Franse Toulon.
De verschillende explosieven lagen in een fort dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgeblazen. De bommen, die verspreid terechtkwamen, zijn sindsdien nooit opgeruimd. Door de bosbrand gaan de explosieven stuk voor stuk af.
Om mensen weg te houden bij de spontaan ontploffende bommen en granaten zijn vannacht 1500 mensen geëvacueerd naar sportzalen in de buurt. Onder hen zijn veel vakantiegangers.
TT 402 Afrikaanse neushoornvogel is kwijt

Bij Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn maken ze zich grote zorgen. Donderdag is tijdens een demonstratie de Afrikaanse neushoornvogel Zazu in paniek weggevlogen. Het zwartwitte dier heeft een lange staart en een oranje snavel. Wie hem ziet, wordt verzocht contact op te nemen met het vogelpark.
Man schiet nagel in zijn hart

De Brit Nigel Kirk is aan de dood ontsnapt toen hij een nagel in zijn hart schoot. Hij was bodemplanken aan het vastnagelen in zijn badkamer, toen hij struikelde en per ongeluk de trekker van het nagelpistool overhaalde. Hij wist nog net het alarmnummer te bellen en werd naar het ziekenhuis gebracht.
Doktoren konden de nagel met een operatie verwijderen. De Brit heeft veel geluk gehad, aangezien de nagel precies één millimeter van een vitale slagader vast bleef zitten. Daarnaast heeft hard littekenweefsel dat hij 30 jaar geleden door een ziekte kreeg, hem gered.
"Ik voelde helemaal niks, dus ik dacht dat de nagel tegen het toilet of de muur was geketst", zo zegt Kirk over de gebeurtenis. "Toen ik opstond voelde ik echter pijn in mijn hart." Als hij zelf de nagel uit zijn hart had proberen te halen, had hij het volgens de artsen nooit gered.
(Bron)
Bejaarde man steekt eigen scootmobiel in brand

Een bejaarde man uit Oud-Beijerland heeft woensdagavond per ongeluk zijn nieuwe scootmobiel in de brand gestoken. De brand ontstond op de kamer van de 82-jarige man, die in een seniorenflat woont.
De man had zojuist zijn scootmobiel geleverd gekregen, en deze zat nog in de folie verpakt. Om de folie te verwijderen wilde de man een aansteker gebruiken. In plaats van het gewenste effect, vloog het hele vervoermiddel in de brand.
De brandweer kon het vuur bijtijds blussen, waardoor de schade tot één kamer beperkt bleef. De oude man kon door werknemers van de flat uit zijn kamer worden gered. Hij liep één verbrande vinger op. Eén van de vogeltjes van de man overleefde de brand niet.
(Bron)
Sportfan die vrouw vermoordde krijgt doodstraf

Een 30-jarige Amerikaan die uit woede zijn vrouw doodsloeg toen zij na een vrijpartij wilde knuffelen, is woensdag ter dood veroordeeld. De vrouw wilde nog even knuffelen en bleef maar vragen of hij terug naar bed kwam terwijl hij liever naar sport op tv keek. Hij ontstak in woede en sloeg haar zeventig keer met een hamer op haar hoofd. In de rechtszaal sprak de man geen woord, maar in een eerder gegeven interview zei hij dat zij het verdiende te sterven.
(Bron)
Taxi rijdt over klant heen

In Hoofddorp is afgelopen nacht een dronken Brit (33) overreden door een taxi die hij zelf besteld had. Nadat de Brit gebeld had ging hij net na een bocht, languit op het wegdek liggen wachten op de komst van het vervoer.
De taxichauffeur zag de op de weg liggende klant echter over het hoofd en reed pardoes over zijn onderbeen heen. De Brit hield er een gebroken enkel aan over. In plaats van naar zijn oorspronkelijke reisdoel werd hij nu naar het ziekenhuis getransporteerd.
(Bron)
Zoekactie naar verstopte jongen

ARNEMUIDEN - Hulpdiensten zijn donderdagavond op zoek geweest naar een 12-jarige jongen die werd vermist, nadat hij in het water was gevallen. De jongen was echter bang dat zijn ouders kwaad zouden zijn en had zich verstopt. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.
De 12-jarige jongen was in een bootje van zijn vader gestapt en wilde de buitenboordmotor eraf halen. Doordat het bootje schommelde, duikelde de jongen in het water. Zijn broertje was getuige van het voorval en rende naar huis om zijn ouders te waarschuwen. De drenkeling kon intussen op de kant klimmen, waar hij zich verstopte. Op het moment dat duikers van de brandweer het water wilden ingaan, kwam de jongen tevoorschijn.
(Bron)
Veertig agenten gewond bij rellen in Belfast

BELFAST - Zeker veertig politieagenten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag gewond geraakt bij rellen in Belfast in Noord-Ierland. De onlusten braken uit nadat de politie zes mannen had gearresteerd in verband met een vete tussen twee protestantse paramilitaire groepen, waarbij drie mensen waren gedood.
Een menigte kaapte daarop elf voertuigen, waaronder een bus, en stak die in brand. Ook gooiden de relschoppers verfbommen en vuurwerk naar de politie. Agenten gebruikten onder meer rubber kogels om een eind aan de onlusten te maken.
(Bron)
Pools meisje verdronken in Noordzee

HOEK VAN HOLLAND - Een 17-jarig Pools meisje is donderdagavond verdronken voor de kust van 's Gravenzande. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten.
Het meisje was met vrienden in de branding aan het spelen. Toen ze niet meer boven water kwam, sloeg de groep alarm. Uren later zagen reddingswerkers vanuit een helikopter haar lichaam drijven, 2 kilometer van de plek waar ze verdween.
(Bron)
Po vol met 'coke'

LONDEN - Het water in de Italiaanse rivier de Po bevat grote hoeveelheden chemicaliën die wijzen op fors cocaïnegebruik van de bewoners langs de waterstroom. Dat berichtte de BBC vrijdagochtend.
Italiaanse wetenschappers stellen op basis van hun metingen dat het rivierwater in de Po-vallei dagelijks het equivalent van 40.000 'shots' aan cocaïne bevat.
De onderzoekers onderzochten de aanwezigheid van benzoylecgonine, de stof die voorkomt in de urine van cocaïnegebruikers. De uitkomsten wijzen erop dat het vermoedelijke cokegebruik in de Po-vallei driemaal hoger is dan gedacht. De nu veronderstelde hoeveelheid gebruikte cocaïne zou overeenkomen met een bedrag van ruim 125 miljoen euro per jaar.
(Bron)
Reddingswerkers trekken gestrande onderzeeër vlot

MOSKOU - Russische reddingswerkers zijn er vrijdagavond (Nederlandse tijd) in geslaagd de kleine onderzeeboot die donderdag was gestrand voor de Siberische kust, vlot te trekken. Het schip is ongeveer een kilometer versleept. Dat heeft de commandant van de Russische Pacifische vloot, admiraal Viktor Fjodorov, gezegd.
Het 13,5 meter lange vaartuig lag op een diepte van 190 meter. Het was vermoedelijk verstrikt geraakt in een vissersnet. Gepoogd wordt het schip naar ondieper water te slepen zodat duikers het kunnen bereiken. Volgens Fjodorov hoopt de Russische marine de zevenkoppige bemanning binnen acht uur te redden.
(Bron)
'Zware hoofdpijnaanval te voorkomen'

AMSTERDAM - De zware hormonale hoofdpijnaanvallen waar in Nederland ruim 310 duizend vrouwen maandelijks last van hebben, zijn te voorkomen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Uit een grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de antimigrainemiddelen met triptanen, die de migraineaanval afbreken, preventief kunnen worden geslikt om de hoofdpijnaanvallen te voorkomen.
Vrouwen die getroffen worden door de hoofdpijnaanvallen zijn gemiddeld drie dagen in de maand volledig uitgeschakeld, meldt de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP). Tot nu toe adviseren artsen deze vrouwen de medicijnen pas te gaan slikken als de pijn begint. De vrouwen mogen de medicijnen maximaal twee dagen gebruiken.
Het onderzoek heeft nu uitgewezen dat een zware hormonale hoofdpijnaanval te voorkomen is wanneer de vrouw twee dagen voor de menstruatie start met het slikken van de medicijnen, en daar gedurende de ongesteldheid mee doorgaat. "Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het niet gevaarlijk is om ze in uitzonderlijke gevallen zelfs zeven tot acht dagen te gebruiken", zegt neuroloog van de Boerhavekliniek in Amsterdam Emile Couturier tegen de krant.
De NVvHP raadt patiënten met hormonale migraine aan voor de nieuwe behandelmethode naar de huisarts te gaan. Hoofdpijn is volgens de vereniging een onderschat probleem. Nederland telt 1,4 miljoen migrainepatiënten. Daardoor lijdt de arbeidsproductiviteit volgens de krant jaarlijks een verlies van 4,6 miljoen werkdagen.
(Bron)
Bevolking wil verbod op hoofddoek bij ambtenaar

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een meerderheid van de Nederlanders wil dat er een wet komt die ambtenaren verbiedt een hoofddoek of andere islamitische kledij te dragen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van het onafhankelijk weekblad Binnenlands Bestuur. Dat heeft de resultaten vrijdag gepubliceerd.
Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer is er tot dusver altijd tegen geweest om religieuze uitingen van ambtenaren, zoals hoofddoekjes, te verbieden. Ook wethouders vinden dat islamitische kledij moet kunnen, zolang het maar niet gaat om verhullende sluiers of djellaba's.
Het onderzoek werd gehouden onder 433 Nederlanders van achttien jaar en ouder, 292 werknemers van de overheid en vijftig wethouders.
Nederlanders hebben in de afgelopen twee jaar meer afkeer gekregen van moslimdracht bij ambtenaren. In een soortgelijk onderzoek in 2003 vond een meerderheid een hoofddoek bij overheidsfunctionarissen nog acceptabel. Nu heeft 57 procent van de burgers principieel bezwaar tegen een lerares met een hoofddoek, 77 procent wil geen politieagentes met hoofddoek en 81 procent wil niet dat een rechter die draagt.
Circa 63 procent is voorstander van een wettelijk verbod op het dragen van een hoofddoek door ambtenaren. Ongeveer 80 procent is het grotendeels eens met de stelling dat er een wet moet komen die het dragen van alle islamitische kledij door ambtenaren verbiedt.
(Bron)

Hoofddoekjes mogen van mij verboden worden, mits ook kruisjes om de nek, keppels, en die visjes op auto's (enz. enz.) worden verboden.
Boete voor milieuvriendelijk bemesten

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag veehouder J.Treur (55) uit Almkerk veroordeeld tot 450 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij een door hem zelf uitgevonden milieuvriendelijke methode heeft toegepast om mest uit te rijden. Deze manier van bemesting is echter verboden omdat de controle erop te moeilijk zou zijn.
Volgens Treur levert de door hem ontwikkelde 'duospray' een beperking op van de ammoniakuitstoot met 70 procent ten opzichte van gangbare methodes. Dit komt doordat de mest direct in de grond wordt gespoten met ongeveer eenzelfde hoeveelheid water. Volgens het ministerie van Landbouw is de verhouding tussen mest en water niet te controleren.
Het gebruik van zijn uitvinding is voor Treur een principekwestie. Daarom betaalde hij een in 2003 opgelegde boete niet en liet de zaak voorkomen bij de politierechter in Breda en vervolgens bij het gerechtshof in Den Bosch. De hoogte van de boete is conform de eis van het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Wikipedia legt bewerken informatie aan banden

BERLIJN - Wikipedia, de online encyclopedie die iedereen vrij kan raadplegen, bewerken en aanvullen, gaat strengere regels stellen om misbruik van de databank te voorkomen. Dat heeft de Amerikaanse oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, gezegd in een interview met de Süddeutsche Zeitung, dat vrijdag is gepubliceerd.
Volgens Wales plaatsen vandalen steeds vaker expres verkeerde informatie en beeldmateriaal op de website. Zo werd na de inauguratie van Benedictus XVI zijn foto vervangen door die van Darth Vader, het duivelse personage uit de Star Wars-films. Wikipedia wil er nu voor zorgen dat artikelen waarvan vaststaat dat ze betrouwbaar zijn, onveranderd blijven.
De Nederlandstalige Wikipedia ging in 2001 online en bestaat inmiddels uit meer dan 83.000 artikelen. Wereldwijd is de encyclopedie er in meer dan honderd talen. Wikipedia vermeldt nu al op haar website dat het geen garantie kan geven over de juistheid van de aanwezige informatie.
(Bron)
Zeiler slaapt zijn roes uit

VLISSINGEN - Een 56-jarige zeiler keek donderdagavond te diep in het glaasje en sliep terwijl zijn jacht dobberde op de golven van de drukbevaren Westerschelde. Hij werd wakker door de schijnwerper van een zeeschip dat de haven van Vlissingen wilde binnenvaren. Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten KLPD vrijdag gezegd.
De schipper was donderdagavond uit het Britse Dover vertrokken naar IJmuiden. Hij besloot een hapje te eten en wat te drinken, nadat de brandstof voor de motor van het jacht ter hoogte van het Belgische Blankenberge was opgeraakt. Hij viel in slaap, maar voordat dat gebeurde, hees hij het grote voorzeil waardoor het schip langs de Belgische kust de Westerschelde op zeilde.
(Bron)
ME zoekt sporen na steekpartij homo-ontmoetingsplaats

HORN - Tien medewerkers van de mobiele eenheid van de politie zoeken vrijdagmiddag op de Defensieweg in Horn naar sporen naar aanleiding van een steekpartij donderdagavond op de homo-ontmoetingsplaats. Dat meldde de politie vrijdag.
Door de steekpartij raakte een 55-jarige man uit het Duitse Waldfeucht ernstig gewond. Hij is in het Roermondse ziekenhuis geopereerd.
Een half jaar geleden werd op dezelfde plek ook al iemand neergestoken, bevestigde de politie. Het afgelopen jaar werden bezoekers bij herhaling bedreigd door "potenrammers", onder meer met knuppels, aldus de politie.
Het probleem is dat niemand aangifte doet en er geen getuigen te vinden zijn, wegens de anonimiteit van de ontmoetingsplek, aldus een woordvoerder van de politie.
(Bron)
Rechter stelt sla-plukkers in het gelijk

ROERMOND - De Limburgse slateler Van Dijck heeft ten onrechte een tiental Poolse werknemers op staande voet ontslagen. Dat staat in het vonnis van de rechtbank in Roermond. Vakbond FNV Bondgenoten had namens de Polen een kort geding aangespannen tegen de werkgever.
Het tuindersbedrijf in Meterik had de mannen ontslagen wegens hun vermeende rol in een gewelddadig incident met andere Polen op 10 juli. Dat gebeurde in het holst van de nacht op een camping, waar ongeveer 180 seizoenswerknemers verblijven.
Eind juni was op het bedrijf een wilde staking uitgebroken. De Polen hervatten het werk, nadat vakbond FNV Bondgenoten had bemiddeld. Naast het kort geding waarin vrijdag uitspraak werd gedaan, loopt er nog een tweede juridische procedure. Deze zaak dient op 7 september en gaat over een CAO-conflict.
De diverse partijen in het conflict hebben vele verklaringen afgelegd over het incident van 10 juli. Volgens Van Dijck veroorzaakte de staking grote verdeeldheid onder de Polen en leidde die weer tot scheldpartijen, intimidaties en uiteindelijk zelfs een handgemeen met de politie. Daarbij zou het later ontslagen tiental een hoofdrol hebben gespeeld. De beschuldigde Polen ontkennen zich aan deze zaken schuldig te hebben gemaakt.
De rechter stelt vast dat het onmogelijk is een goed beeld te krijgen van wat er is voorgevallen. Een bodemprocedure kan volgens de magistraat mogelijk duidelijkheid verschaffen.
Ontslag op staande voet was in ieder geval een verkeerde beslissing van het bedrijf, aangezien de onderbouwing volgens de rechter niet deugt. Het bedrijf heeft zich slechts gebaseerd op de aangifte die vier andere Polen hadden gedaan bij de politie en het heeft niet de moeite genomen om hoor en wederhoor toe te passen bij de ontslagen werknemers. Verder heeft de onderneming verzuimd om direct de dringende reden voor het ontslag op correcte wijze mee te delen. Waarschuwingen zijn ook nooit uitgedeeld.
A. Engels, de advocaat van de slateler, spreekt van "een schandalige uitspraak" en kondigde vrijdagmorgen direct hoger beroep aan. Ze zegt "zeer verbaasd" te zijn over de motivering van de rechter. "Ik begrijp het dat werknemers als de zwakkere partij in een arbeidsconflict het voordeel van de twijfel krijgen. Maar in dit geval is er aantoonbaar gelogen en zijn tegenstrijdige verklaringen afgelegd", aldus Engels.
Bestuurder W. Baltussen van FNV Bondgenoten is juist tevreden met het vonnis. Sinds de problemen begonnen, verschaft hij de ontslagen Polen onderdak in zijn woning in Eindhoven. "We gaan nu samen verder met het voorbereiden van de andere zaak", zegt Baltussen.
(Bron)

donderdag, augustus 04, 2005

U weet de rest van de foto's wel te vinden hè?
TT 120 EINDHOVEN Een 24-jarige man uit Geldrop is overleden na een ongeluk bij een bouwmarkt in Eindhoven. De man had daar een stapel panelen gekocht. Buiten viel de kar met het hout over hem heen. Hij overleed in het ziekenhuis in Nijmegen.
Toename aantal oplichtingspraktijken

De politie Hollands Midden waarschuwt voor oplichtingspraktijken. Volgens de politie zijn er opvallend veel meldingen binnengekomen van onbekenden die diensten aanbieden aan huiseigenaren. Het gaat dan onder meer om dakbedekkingwerkzaamheden, scharenslijpen of het opknappen van tuinen. De politie adviseert mensen om niet in te gaan op de aanbiedingen en al helemaal geen aanbetalingen te doen om later 'goedkoper uit te zijn'.
De politie pakte maandag een oplichter op die een bejaarde man in Oegstgeest een rekening van zesduizend euro wilde laten betalen. De man was samen met een collega het dak opgegaan van het slachtoffer en vastgesteld dat het dak gerepareerd moest worden. Door een storing in een pinautomaat is het die dag niet tot een aanbetaling gekomen.
De mannen zouden later voor het geld terugkomen. De bejaarde man rook echter onraad toen hij merkte dat er geld uit zijn portemonnee was verdwenen. Hij waarschuwde de politie die een van de twee oplichters opwachtte toen hij het geld kwam halen.
De politie pakte eind juli vijf mensen uit Utrecht op die zogenaamd vakantiekaarten voor het goede doel aan het verkopen waren. De vijf uit Utrecht waren niet in het bezit van een ventvergunning. Bij navraag bij de goede doelen bleek dat er nooit geld door de verdachten is overgemaakt en zij het verdiende geld in eigen zak stopten.
(Bron)
'Overleden vrouw bezocht tandarts'

Een vrouw uit Assen die vijf jaar geleden is overleden, heeft op 14 juni een bezoek gebracht aan haar tandarts. Dat staat in de administratie van zorgverzekeraar Groene Land Achmea. Volgens de verzekeraar gaat het om een fout bij het invoeren van de polisnummers.
De weduwnaar van de vrouw kreeg van de verzekeraar het bericht dat voor 55,10 euro aan tandheelkundige hulp gedeclareerd zou zijn. Groene Land Achmea noemt de fout 'verschrikkelijk'. "Zoiets mag gewoon nooit gebeuren", zegt woordvoerder Miriam Fokkema. "Het is waarschijnlijk fout gegaan bij het invoeren van de laatste drie cijfers." De polisnummers worden handmatig ingevoerd.
Groene Land Achmea heeft de weduwnaar een excuusbrief gestuurd.
(Bron)
Vrouw poogt deur vliegtuig te openen

Een Amerikaanse heeft woensdag geprobeerd tijdens een vlucht van United Airlines naar Seattle de deur van het vliegtuig te openen. De 52-jarige vrouw verliet op het moment dat de piloot de landing had ingezet haar stoel en begon aan de hendel van de deur te draaien. Het vliegtuig vloog toen op een hoogte van 1.200 meter.
De vrouw slaagde er niet in de deur te openen. Wel ging een waarschuwingslampje branden in de cockpit van het toestel. Een van de bemanningsleden verzocht de vrouw daarop weer in haar stoel plaats te nemen, maar niemand trad fysiek op. Ook de overige passagiers bleven in hun stoel zitten. Na de landing werd de vrouw op het internationale vliegveld van Seattle door de politie in hechtenis genomen.
(Bron)
Picknickster zonder tanden bijt agente

Een vijftigjarige inwoonster van Maastricht heeft gisteren een politieagente in haar arm gebeten, toen zij de vrouw sommeerde om haar picknickrommel op te ruimen. Gelukkig voor de agente was de vrouw tandenloos, dus deed de beet geen pijn.
De bijtgrage vrouw was op een gazon aan het Oranjeplein aan het eten en liet nogal wat rommel om haar heen slingeren. Toen de vrouw de troep niet wilde opruimen, bukte de agente zich om het goede voorbeeld te geven. Op dat moment beet de vrouw haar in de arm. Daarna spuugde zij het voedsel dat zij nog in haar mond had in de richting van de agente en haar collega.
De agenten bleven ongedeerd.
(Bron)
Man op straat in Eindhoven doodgeschoten

EINDHOVEN - In de Humboldtstraat in Eindhoven is woensdagavond een man doodgeschoten. Over de identiteit van het slachtoffer en de toedracht is nog niets bekend, aldus een woordvoerster van de politie.
De politie kreeg rond half 10 een melding van een schietpartij in de Humboldtstraat. Daar trof ze op het trottoir een man aan die kort daarvoor was doodgeschoten. Van een dader ontbreekt ieder spoor. De politie was eind van de avond nog druk bezig met het onderzoek ter plaatse en het horen van getuigen.
(Bron)
Dioxinekip en sms'en in nieuwe 'dikke Van Dale'

UTRECHT - Dancing queen, sms'en en kofferbakhandel zijn straks keurig en correct Nederlands. Ook andere woorden van deze tijd als megafoondiplomatie, regenboogcoalitie en dioxinekip gaan officieel de boeken in in de nieuwe editie van de 'dikke Van Dale'.
Wie alle 9000 nieuwe woorden wil weten, moet nog even geduld hebben. De veertiende editie van de Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal verschijnt volgens planning op 18 oktober. En tot die tijd wil de uitgever het nog een beetje spannend houden, liet een woordvoerster woensdag weten.
De laatste versie van de 'dikke' verscheen in 1999. In de tussentijd is de Nederlandse taal verrijkt met nieuwe woorden als jip-en-janneketaal en tepelklem, die volgens de uitgever in ieder geval niet zullen ontbreken in de nieuwe editie.
Bij dit eerste inkijkje valt degenen die een beetje verstand van de Nederlandse taal hebben, op dat Van Dale in de veertiende editie nieuwe paden bewandelt. Dancing queen en jip-en-janneketaal zijn immers geen woorden maar zogenoemde allusies. Zulke woorden en uitdrukkingen, die zijn ontleend aan bijvoorbeeld popmuziek en titels van boeken en films, zijn voor het eerst opgenomen in het woordenboek.
Een andere nieuwigheidje dat de uitgever alvast wil prijsgeven, is dat de woordenlijst straks twee kleuren zal hebben: zwart voor de woorden en hun betekenissen en blauw voor etymologische informatie over de herkomst ervan. Ook zal de veertiende 'dikke' in beperkte oplage in luxe uitvoering te verkrijgen zijn. Van Dale gaat tevens met zijn tijd mee en levert de complete inhoud van de drie delen in een vierde deel mee op cd-rom.
(Bron)
Fikse boete voor gezakte rij-instructeur

RIJSWIJK - Tien keer zakken voor zijn examen bleek voor een autorij-instructeur in Rijswijk (ZH) geen reden om de lessen aan zijn leerlingen te onderbreken. De politie meldde donderdag dat zij de 48-jarige Hagenaar woensdag betrapte bij een controle en hem een boete van 495 euro heeft opgelegd.
Het certificaat van de instructeur was verlopen sinds januari 1997, aldus de politie. Een andere instructeur die aan de politiecontrole werd onderworpen, bleek ook een verlopen certificaat te hebben.
Hij mocht 'pas' sinds 12 juli geen les meer geven, maar hij kreeg wel dezelfde boete als zijn collega. De lessen van de twee werden afgebroken en de L-bordjes zijn van de auto's gehaald, aldus de politie.
(Bron)
Britse politie kwaad over Amerikaanse onthulling

NEW YORK/LONDEN - De Londense transportpolitie is boos op New Yorkse politiefunctionarissen omdat die details hebben onthuld over de bommen die op 7 juli in Londen zijn ontploft. Het onderzoek zou daardoor gehinderd worden.
De Newyorkse commissaris Ray Kelly onthulde dat de grondstoffen van die bommen onschadelijke en gemakkelijk verkrijgbare producten waren, zoals waterstofperoxide, voedselconserveringsmiddelen en tabletjes die militairen gebruiken om voedsel te verwarmen.
Zijn collega Michael Sheehan vertelde op dezelfde bijeenkomst dat de bommenmakers hun explosieven hadden bewaard in een koelkast van een type dat normaal in bedrijven of winkels wordt gebruikt om te voorkomen dat ze uiteen zouden vallen of voortijdig zouden ontploffen.
Hij vond dat een interessant detail, omdat de aanwezigheid van een dergelijke koelkast in een appartement een 'indicator kan zijn voor problemen'.
Amerikaanse politiefunctionarissen zijn na de aanslagen in Londen geweest om zich op de hoogte te stellen van het onderzoek. Daar hadden zij vernomen dat de zelfmoorddaders een explosief op basis van waterstofperoxide hadden gebruikt, dat bekend staat als HMDT.
"Het recept om een bom te maken is op internet helaas net zo gemakkelijk te vinden als het recept voor gehaktbrood", zei commissaris Kelly.
Plaatsvervangend hoofd van de Britse transportpolitie Andy Trotter zei donderdag met enige gevoel voor understatement tegen CNN dat "dat op het moment nogal weinig behulpzaam is". "Het is niet iets dat we nu in de openbaarheid zouden brengen." Hij vindt dat de mededeling van Kelly en Sheehan het onderzoek schade toebrengen.
Het is niet voor het eerst dat er in de VS details over de aanslagen worden onthuld die de Britse politie liever nog niet wil prijsgeven. Zo liet het televisienetwerk ABC vorige week beelden zien van niet-ontplofte bommen die de Britse politie in beslag had genomen en van de verwoeste metrotreinen.
(Bron)
NS krijgt schadevergoeding na mishandeling conductrice

ALKMAAR - NS Reizigers heeft van de rechtbank in Alkmaar een schadevergoeding toegewezen gekregen naar aanleiding van de mishandeling van een conductrice. De vrouw werd in september 2003 met een stoeptegel tegen het hoofd geslagen. De dader moet de NS ruim 29.000 euro betalen, besliste de rechtbank woensdag.
De conductrice werd mishandeld nadat zij een reiziger op het traject Amsterdam - Hoorn de trein had uitgezet, omdat hij geen kaartje bij zich had. De schadevergoeding is gebaseerd op het loon dat de NS de vrouw heeft moeten doorbetalen gedurende de periode dat zij arbeidsongeschikt thuis zat. Omdat de vrouw nog steeds niet aan het werk is, moet de man nu nog ruim 70 euro per dag betalen.
(Bron)
Zuid-Koreanen klonen voor het eerst hond

SEOUL - Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben als eersten ter wereld een hond gekloond. De Afghaanse Windhond Snuppy wordt in de jongste editie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature voorgesteld.
Net als bij het kloonschaap Dolly, in 1996 het eerste gekloonde dier ter wereld, werd de celkern van een volwassen dier in een eicel zonder kern geplaatst, waarmee vervolgens een draagmoeder werd bevrucht.
De draagmoeder van Snuppy, een gele Labrador, bracht de pup na een zwangerschap van zestig dagen met behulp van een keizersnee ter wereld. Aanvankelijk had Snuppy het gezelschap van een identieke tweelingbroer, maar die overleed na 22 dagen aan een longonsteking.
Het onderzoeksteam onder leiding van dierenarts Woo Suk Hwang noemt de kloonmethode nog inefficiënt. In totaal waren er 123 pogingen nodig voor één succesvolle zwangerschap.
Hwang geldt als een pionier op het gebied van klonen. In 2004 slaagde hij er als eerste in om stamcellen uit een gekloonde menselijke embryo te halen.
(Bron)
Weinig vertrouwen in nieuwe zorgverzekering

DEN HAAG - Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking verwacht weinig heil van de nieuwe zorgverzekering, die per 1 januari wordt ingevoerd. Niet meer dan 6 procent verwacht financieel voordeel te hebben van de nieuwe situatie. Een meerderheid (54 procent) verwacht minder waar voor zijn of haar geld te krijgen.
Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond, die vrijdag wordt gepubliceerd in de Gezondgids. Aan de in juni uitgevoerde peiling deden 2200 mensen mee. De respondenten verwachten slechtere zorg tegen een hogere prijs en een toename van bureaucratie.
De enquête is volgens de belangenorganisatie een nulmeting en hij is bewust gehouden in de periode voordat het ministerie van Volksgezondheid begon met een grote publiciteitscampagne. Minister Laagst heeft 16 miljoen euro uitgetrokken om met spotjes, brieven aan alle Nederlanders, advertenties en een website uit te leggen hoe de verplichte nieuwe zorgverzekering in elkaar steekt.
In het najaar gaat de Consumentenbond de peiling herhalen. Dan moet blijken of de campagne het door Laagst gewenste effect heeft.
Volgens de bond is het nu nog zo dat onbekend onbemind maakt. Twee op de drie Nederlanders zeggen er weinig vertrouwen in te hebben dat de zorgverzekeraars de nieuwe regels goed gaan uitvoeren.
Ten tijde van de junipeiling gaven veel mensen aan dat ze wisten dat er iets zou gaan veranderen met hun verzekering tegen ziektekosten. Ze konden echter niet goed aangeven wat de gevolgen zouden zijn voor hun eigen situatie. Veel mensen hebben geen idee wat de zorgtoeslag inhoudt. Het gaat hier om een tegemoetkoming voor mensen met een kleine beurs.
Alleenstaanden kunnen maximaal 420 en gezinnen 1200 euro per jaar terugkrijgen. Laagst schat dat ongeveer zes miljoen Nederlanders hiervoor in aanmerking komen. In het nieuwe stelsel gaan de premies flink omhoog.
Juist mensen die recent veel met gezondheidszorg te maken hebben gehad, zijn sceptisch over de verzekering die het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier opheft. Zes op de tien mensen uit deze groep ziet de verandering als een verslechtering.
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com

woensdag, augustus 03, 2005

Brit in Thailand opgepakt met honderden valse paspoorten

In Thailand is woensdag een Brit gearresteerd die 452 valse Europese paspoorten op zak had. Het ging om Belgische, Franse, Spaanse en Portugese paspoorten, die waren bedoeld om te worden verkocht in Londen, aldus de Thaise politie.
De verdachte, een Brit van Algerijnse afkomst, werd aangehouden op de luchthaven van Bangkok. Hij zei voor vijftienduizend pond als koerier te zijn ingehuurd door 'iemand in Londen', aldus de politie. De paspoorten zouden hem op het toeristeneiland Samui zijn overhandigd door een Pakistaan. De politie legde geen verband met terrorisme, maar zei nog nader onderzoek te moeten verrichten. In Thailand bestaat een bloeiende handel in valse paspoorten.
(Bron)
Amsterdamse hoofdagent uit functie gezet

Een 48-jarige hoofdagent van de politie Amsterdam-Amstelland is woensdag uit zijn functie gezet. De korpsleiding is tot dit besluit gekomen, omdat de man wordt verdacht van 'plichtsverzuim en ongewenst gedrag in de privé-sfeer'. Het onderzoek naar de man loopt nog. Om die reden worden geen verdere mededelingen gedaan.
Het is dit jaar zeker de negende agent van het korps Amsterdam-Amstelland die uit zijn functie is gezet. De redenen daarvoor variëren. Zo werd een inspecteur uit zijn functie gezet nadat hij vertrouwelijke informatie doorspeelde. Ook is huiselijk geweld een reden geweest om een hoofdagent uit zijn functie te zetten.
(Bron)
Legendarische popjournalist Aronowitz overleden

Bob Dylan zou 'Mr. Tambourine Man' in zijn keuken hebben geschreven en hij was de man achter de ontmoeting tussen Dylan en The Beatles in 1964: Al Aronowitz, die maandag aan kanker overleed, wordt gezien als een icoon in de Amerikaanse popjournalistiek.
Aronowitz begon als popjournalist in de jaren '50. De ontmoeting tussen Dylan en The Beatles kwam voort uit een verhaal dat Aronowitz schreef voor de Saturday Evening Post. Aronowitz schreef ook een boek over de band tussen Dylan en The Beatles. Een boek over Mick Jagger en Miles Davis heeft hij niet kunnen afmaken. Aronowitz werd 77 jaar.
(Bron)
Verkrachter blijkt na 19 jaar onschuldig

Een Amerikaan die in 1986 voor maximaal 26 jaar de cel in draaide wegens verkrachting is maandag na negentien jaar vrijgelaten. Uit een DNA-test bleek dat het sperma van de 46-jarige Thomas Doswell niet overeenkwam met het sperma dat destijds in het slachtoffer werd aangetroffen.
Aanklagers hadden zich verzet tegen de nieuwe test, maar een rechter gaf toestemming. Omdat Doswell nooit heeft willen toegeven dat hij verantwoordelijk was voor de misdaad werd vier keer een verzoek tot vervroegde vrijlating afgewezen. Doswell, een vader van twee kinderen, werd ervan beschuldigd in 1986 een 48-jarige vrouw in een ziekenhuis in Pittsburgh te hebben misbruikt.
Doswell werd volgens eigen zeggen veroordeeld nadat getuigen hem hadden geïdentificeerd via een foto. Zijn foto was de enige in de reeks waarbij de politie de letter R had gezet. Hiermee werden mannen aangemerkt tegen wie ooit een aanklacht wegens verkrachting (rape) was ingediend. Doswell was eerder door een ex-vriendin beschuldigd, maar was daarvan vrijgesproken.
(Bron)
Hersendode vrouw bevalt van dochter in VS

ARLINGTON - Een hersendode Amerikaanse is dinsdag bevallen van een dochter, na bijna drie maanden kunstmatig in leven te zijn gehouden. De baby kwam in een ziekenhuis in Arlington in de staat Virginia ter wereld door middel van een keizersnede en maakt het goed.
De vrouw, Susan Torres, was zeven maanden zwanger en het kind, dat naar haar moeder is genoemd, woog bij de geboorte ruim achthonderd gram. De 26-jarige Torres was hersendood sinds ze op 7 mei werd getroffen door een beroerte. In de Engelstalige medische literatuur is sinds 1979 melding gemaakt van zeker twaalf soortgelijke gevallen.
Het ziekenhuis maakte na de bevalling niet bekend of Torres nog kunstmatig in leven werd gehouden. Volgens de Richmond Times-Dispatch heeft de echtgenoot, Jason Torres, besloten zijn vrouw 'te laten gaan'.
Vrienden van de familie hebben een fonds opgericht om de dure ziekenhuisrekeningen van te betalen. Inmiddels is al meer dan 400.000 dollar opgehaald.
(Bron)
Gewonde bij schietpartij op snelweg

PURMEREND - Een inzittende van een auto is woensdagochtend vroeg op de A7 tussen Hoorn en Purmerend gewond geraakt bij een schietpartij. Dat liet de politie woensdag weten.
De auto, waarin naast de gewonde man nog twee personen zaten, werd rond 03.00 uur beschoten vanuit een andere wagen. De bestuurder van het getroffen voertuig reed door naar Purmerend waar hij contact opnam met de politie. De geraakte man, een 24-jarige Rotterdammer, zat op de achterbank. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een rechercheteam samengesteld dat de zaak onderzoekt.
(Bron)
Passagiers overleven crash op luchthaven Toronto

TORONTO - Een Airbus 340 van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is dinsdag bij de landing op de luchthaven Pearson in het Canadese Toronto van de baan gegleden en in brand gevlogen. Alle 297 passagiers en twaalf bemanningsleden overleefden de crash, aldus Air France en de Canadese luchthavenautoriteiten. Volgens een woordvoerder van Air France in Parijs waren er geen Nederlanders aan boord.
De waarschijnlijke oorzaak van het ongeval was blikseminslag. De Franse en Canadese autoriteiten kondigden in de nacht van dinsdag op woensdag een nauwgezet gezamenlijk onderzoek aan. Ten tijde van de landing van de Airbus was er op Pearson een waarschuwing van kracht voor onweer en bliksem, waardoor de activiteiten op de platforms al stillagen.
Volgens de Amerikaanse zender CNN werden ruim veertig passagiers met lichte verwondingen of een shock naar een ziekenhuis gebracht. Ook de piloot zou lichtgewond zijn geraakt. Onder de gewonden is een negen maanden oude baby, meldde de Canadese zender CBC.
Veel reizigers aan boord waren diep geschokt. Ze werden opgevangen op de luchthaven, in hotels en in ziekenhuizen in de Canadese stad. Sommige passagiers waren na de crash opgepikt door autobestuurders die op snelweg 401 reden, vlakbij het brandende vliegtuig.
De brand brak volgens ooggetuigen uit in de staart van het vliegtuig, dat van de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs kwam. De A340-300 kwam 200 meter van het einde van de landingsbaan tot stilstand in een diepe greppel. Volgens een ooggetuige kon iedereen rap worden geëvacueerd voordat de brand groter werd. In 1978 kwam een toestel van Air Canada ook al die greppel terecht. Toen vielen er twee doden.
"Ik moest rennen voor mijn leven", zei Airbus-passagier Roel Bramar tegen de zender CBC. Andere ooggetuigen verklaarden dat de landing plaatshad in slecht weer en dat het onweerde en bliksemde. Mogelijk heeft de bliksem de elektronica van het vliegtuig lamgelegd. Daardoor zouden de piloten de controle over het toestel zijn verloren kort na de landing. Ooggetuigen zeiden dat kort voor landing alle verlichting in het toestel plots uitging.
Op televisiebeelden was na de crash een grote vuurbal te zien. Honderden brandweerlieden probeerden vervolgens het hevige vuur te blussen. Dikke rookpluimen kwamen uren later nog van het toestel af. Het autoverkeer nabij de luchthaven werd ernstig ontregeld door de rookontwikkeling en het vliegverkeer op de drukste luchthaven van Canada kwam volledig tot stilstand.
De Airbus 340, al veertien jaar in de lucht, heeft een goede staat van dienst. Volgens de website van de Europese vliegtuigbouwer was het type betrokken bij vier grotere incidenten sinds 1994, alle zonder dodelijke slachtoffers. Op 20 januari 2004 brak er brand uit tijdens werkzaamheden aan het toestel op Charles de Gaulle. In november 1997 moest een A340 een noodlanding maken op Heathrow in Londen wegens een probleem met het landingsgestel. Niemand raakte gewond.
Op 8 augustus 1998 was er een incident met dit type Airbus op de luchthaven van Brussel, ook toen met het landingsgestel. Op 9 april 2004 was er een probleem bij het vertrek van een A340 in Singapore. Het toestel schoot door bij de vertrekbaan, maar uiteindelijk liep ook deze manoeuvre met een sisser af. De A340 die dinsdag in Toronto van de baan schoot, was in juli voor het laatst volledig technisch gecontroleerd.
(Bron, met video)
Lijk in Wilhelminakanaal Tilburg

TILBURG - De Tilburgse politie heeft woensdagmorgen in het Wilhelminakanaal in Tilburg het stoffelijk overschot van een man gevonden. Omdat op het lichaam van de man sporen van geweld zijn gevonden, gaat de politie uit van een misdrijf. Dit meldde een woordvoerder van de politie woensdag.
Een voorbijganger vond het lichaam van de man woensdagmorgen rond half negen. Volgens de politie ligt waarschijnlijk ook de auto van de man in het kanaal. Het is nog niet duidelijk hoe lang het slachtoffer in het water heeft gelegen. Een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft woensdagmorgen opnamen gemaakt van de plaats van het misdrijf.
(Bron)
'Ruzie over geloof oorzaak gezinsdrama'

AMSTERDAM - Een ruzie over jaloezie en het geloof is de directe aanleiding voor het familiedrama maandag in het Groningse Tolbert. Dat heeft de moeder van de twee omgekomen kinderen tegen een vriendin gezegd, meldt De Telegraaf woensdag.
De 33-jarige moeder zit na de moord op haar twee kinderen van 2 en 4 jaar oud bij een vriendin ondergedoken. De kinderen werden dood gevonden in de woning van de vermoedelijke dader, de vriend van de moeder. De vriend, de 46-jarige Avi C., zou de moeder met een ijzeren staaf te lijf zijn gegaan, zegt een vriendin van de moeder in de krant. Zij wist te ontkomen door van het balkon te springen. De kinderen waren op dat moment nog in de woning aanwezig.
De biologische vader van de twee kinderen zegt in De Telegraaf de kinderbescherming al eerder te hebben gewaarschuwd. Volgens de vader werd er niet goed naar zijn verhaal geluisterd en alleen maar naar 'zijn dossier gekeken'.
De GGD in Groningen onderzoekt welke rol de verschillende hulpverleningsinstanties hebben gespeeld bij de begeleiding van het gezin. Dat heeft een woordvoerder van de GGD woensdag bekendgemaakt.
"Het gaat om het in kaart brengen van de hulpverlening rondom het gezin", benadrukt de zegsman. Of de hulpverlening aan het gezin gefaald heeft, kan de dienst niet beoordelen. "Wij kunnen als GGD geen oordeel vellen over de kwaliteit van de hulpverlening."
De afgelopen jaren is het gezin geregeld in aanraking gekomen met diverse hulpverlenende instanties. De Kinderbescherming had in 2003 en 2004 enkele malen contact met de moeder en de biologische vader van de kinderen. In 2005 uitte de biologisch vader via het Advies en Meldpunt Kindermishandeling zijn bezorgdheid over de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin.
De Inspectie Jeugdzorg stelt vooralsnog geen onderzoek in naar het handelen van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, waarmee de moeder die tot voor kort in Haarlem woonde, in 2004 contact had gezocht. Het bureau zag geen reden voor ondertoezichtstelling van het gezin en de moeder zag af van hulp op vrijwillige basis. Wel doet Jeugdzorg zelf onderzoek naar de gang van zaken. Wanneer de resultaten daarvoor aanleiding geven, kan de inspectie alsnog ingrijpen.
De inspectie gaf woensdag aan dat "iedere steen boven moet komen" en dat Jeugdzorg moet bekijken welke afwegingen zijn gemaakt om de veiligheid van de kinderen te garanderen.
Jeugdzorg Noord-Holland was eerder ook betrokken bij het gezin van de vermoorde Alphense kleuter Savanna. Na behandeling van de moeder achtte het bureau, dat het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, haar weer in staat het kind zelf op te voeden.
De politie vond het lijkje van de 3,5 jaar oude Savanna in september 2004 in de kofferbak van haar moeders auto. De moeder en stiefvader werden veroordeeld wegens doodslag en mishandeling. De inspectie bracht naar aanleiding van de zaak een uitermate kritisch rapport over Jeugdzorg Noord-Holland uit.
(Bron)

Geloof zal een hoop mensen iets moois geven, maar sommige mensen menen het te kunnen gebruiken om hun eigen gelijk door te drammen :-(
Leger Mauritanië pleegt staatsgreep

NOUAKCHOTT - Militairen hebben woensdag in Mauritanië een greep naar de macht gedaan. De grenzen van de West-Afrikaanse republiek zijn gesloten.
De staatsradio en -televisie zijn sinds de vroege ochtend uit de lucht en militairen, voornamelijk leden van de presidentiële garde, hebben de straten rond het presidentieel paleis en woningen van ministers in de hoofdstad Nouakchott afgesloten.
Bij het paleis van president Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya zijn schoten gehoord, melden ooggetuigen. De luchthaven van de hoofdstad Nouakchott is bezet door militairen en gesloten voor de burgerluchtvaart.
Het staatshoofd is niet in het land. Hij ging dinsdag naar Saudi-Arabië voor de begrafenis van koning Fahd. Woensdagmiddag arriveerde Taya in Niger. Volgens een Mauritaanse oppositiewoordvoerder in Parijs is de coup geslaagd.
In het woestijnland heeft het leger de afgelopen jaren een aantal keer een einde gemaakt aan pogingen van militairen en burgers om de regering omver te werpen. Voor het laatst was dat in september vorig jaar. Veiligheidsdiensten arresteerden verscheidene militairen en burgers en namen wapens en munitie in beslag.
In 2003 smoorde het leger een staatsgreep in bloed. Vijftien personen kwamen om, toen de regering met tanks de macht in de hoofdstad liet veiligstellen.
President Taya kwam in 1984 zelf door een staatsgreep aan de macht. Hij knoopte in 1999 officiële betrekkingen aan met Israël. Die maatregel oogstte veel kritiek onder de moslimbevolking van het straatarme Mauritanië.
(Bron)
Zorgen over gevaren maagband

HILVERSUM - De Nederlandse Obesitas Kliniek uit Hilversum waarschuwt voor de gevaren van de maagband. Volgens de kliniek laten steeds meer dikke Nederlanders "zomaar" een band rond hun maag aanbrengen in België nadat ze in Nederland voor deze ingreep zijn afgewezen. De maagband kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de patiënt.
De patiënt moet zich met de band aan strikte leef- en eetregels houden. Als hij of zij dat niet doet, kan de maag bijvoorbeeld scheuren.
Volgens internist G. de Groot van de obesitaskliniek willen steeds meer dikke mensen een maagband om van hun overgewicht af te komen. Volgens hem komt slechts een op de vier aanmelders uiteindelijk in aanmerking voor de band.
De Nederlandse Obesitas Kliniek is een particuliere instelling. In Nederland storten veel ziekenhuizen en particuliere klinieken zich op de groeimarkt van mensen met ernstig overgewicht. Het aantal aanvragen voor maagbanden, die veel eten onmogelijk maken, stijgt sterk.
Mensen denken zonder zware diëten op een gemakkelijke manier van hun overtollige kilo's af te komen. Vanwege de gevaren gelden in Nederland strenge regels voor het operatief aanbrengen van een maagband. Patiënten moeten bijvoorbeeld eerst een psychologische- en gezondheidstest ondergaan.
(Bron)

Die risico's zijn allang bekend. Maar misschien komen er meer overeters die denken dat hun dwang op deze manier in de hand gehouden kan worden. Een therapie tegen binge eating is effectiever, goedkoper en minder gevaarlijk...
Koningin uit top-100 van Forbes

DEN HAAG - De macht van koningin Beatrix is sterk afgenomen. Zij komt niet meer voor op de ranglijst van 's werelds machtigste vrouwen van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Vorig jaar stond de koningin nog op de 35e plaats in de tophonderd.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, geldt net als vorig jaar als de machtigste vrouw ter wereld. Zij wordt op de lijst gevolgd door de Chinese vice-premier Wu Yi.
(Bron)
Astronaut begint unieke reparatie shuttle

HOUSTON - De astronaut Steve Robinson is woensdagmiddag begonnen aan historische herstelwerkzaamheden aan de buik van de spaceshuttle Discovery. Op twee plaatsen tussen hittewerende tegels moet hij beschadigd voegsel verwijderen. Nooit eerder is een hitteschild van een spaceshuttle in de ruimte gerepareerd.
Op rechtstreeks uitgezonden beelden van NASA-televisie was te zien hoe Robinson even voor 14.30 aan de achtttien meter lange transportarm van het ISS naar de neus van de spaceshuttle werd gebracht.
"Dit is werkelijk spectaculair", zei de 49-jarige Amerikaan terwijl hij voor de hittewerende tegels hing. "Ik heb er geen andere woorden voor."
Robinson werd vooraf bijgestaan door zijn Japanse collega Soichi Noguchi. Die maakte hem onder meer vast aan de robotarm, en zorgde er verder voor dat Robinson geen spullen om zich heen heeft zweven die de romp van de shuttle zouden kunnen raken. De reparatiewerkzaamheden kunnen een uur kunnen duren.
Uit angst dat de hittewerende tegels worden beschadigd, mag Robinson bij de verwijdering van de voegsels maar lichte druk uitoefenen. De bemanning heeft in het ruimteschip eigenhandig een ijzerzaagje aangepast om het voegsel eventueel weg te zagen.
Robinson sprak dinsdag van "een delicate maar simpele opdracht". Hij en Noguchi hebben op aarde drie dagen lang in een zwembad dergelijke operaties geoefend.
De uitstekende voegsels kunnen bij terugkeer op aarde op 8 augustus mogelijk voor problemen zorgen. Bij eerdere vluchten schonk NASA nooit veel aandacht aan uitstekend voegsel, maar nu neemt de organisate geen enkel risico. In 2003 ontplofte het ruimteveer Columbia bij terugkeer op aarde door schade aan het hitteschild.
(Bron, met video)

Hoe zet je zoiets op je CV? 'Klusser in space"? ;-)

dinsdag, augustus 02, 2005

AzG-directeur: woede over situatie in Darfur

AMSTERDAM - "De situatie in Darfur is nog steeds zeer, zeer zorgwekkend. Vluchtelingen blijven alleen maar in leven dankzij humanitaire hulp. Het geweld gaat door. Er zijn aan de lopende band aanvallen en schietpartijen." Geoff Prescott, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen, kwam maandag terug uit Darfur. Hij is "heel, heel boos".
In de Sudanese regio Darfur zaaien Arabisch milities al lange tijd dood en verderf onder de zwarte bevolking. De slachtpartijen en honger en ziektes hebben al ongeveer 200.000 levens geëist. Twee miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven.
Het geweld leidde tot herhaaldelijke internationale veroordelingen en de waarschuwingen over een crisis die steeds rampzaliger vormen aanneemt, stapelen zich op. Maar concrete oplossingen zijn niet in zicht en de gemiddelde vluchteling merkt er bar weinig van. De Sudanese regering lijkt niet van zins iets aan de situatie te doen. Vrijdag kwamen de Verenigde Naties met een vernietigend rapport over de mensenrechtensituatie.
AzG-Nederland heeft er 52 hulpverleners zitten, die vooral medische zorg geven. Dit voorjaar publiceerde de organisatie een zorgwekkend rapport over stelselmatige verkrachtingen in Darfur, ook door de politie. Na die publicatie hielden de Sudanese autoriteiten twee AzG-medewerkers korte tijd vast omdat de hulporganisatie zich niet met politiek had te bemoeien. Woensdag komt Artsen zonder Grenzen met een nieuwe noodkreet.
Prescott: "De hulpverlening verloopt vaak erg moeilijk. Veel dorpen liggen in te gevaarlijke gebieden, dus voor veel mensen is de hulp onbereikbaar." De miljoenen vluchtelingen verblijven in kampen en hebben daar behoefte aan voedsel, medische zorg, drinkwater (AzG distribueert drie miljoen liter water per dag), onderdak en sanitair. "In de meeste kampen loopt dit redelijk, maar er is een kamp dat drie maanden geen voedsel geleverd heeft gekregen. Het is regenseizoen, dus de verspreiding van de hulp verloopt moeilijk. We hebben het hier over een gebied dat de helft zo groot is als West-Europa."
Prescotts medewerkers behandelen niet zelden mannen, vrouwen en kinderen met schot- en steekwonden, brandblaren en gebroken botten. Razend is hij dat onschuldige burgers de dupe worden van "gekken die zo nodig oorlog willen voeren". "En zonder enige reden, hoor. Hele dorpen zijn uitgemoord. Er was een man die thuis met zijn gezin zat en op de bank in zijn maag werd geschoten. Buren brachten hem naar het ziekenhuis. Toen hij terugkwam, was zijn gezin uitgemoord. En waarvoor?"
(Bron)

Irak is veel belangrijker. Irak heeft olie.
Doodgeboren baby's en foetussen gevonden

PARIJS - In een ziekenhuis in Parijs zijn 351 doodgeboren baby's en foetussen gevonden. De lijkjes bevonden zich "buiten elk juridisch kader" in het mortuarium van het hospitaal Saint-Vincent-de-Paul, aldus de Franse minister voor Volksgezondheid, Bertrand, dinsdagavond.
Een deel van de stoffelijke overschotten was al zeker twintig jaar geleden opgeslagen. Ze werden bewaard in grote containers, ondergedompeld in formaline. De zaak kwam aan het licht nadat een familie had gevraagd wat er met een foetus was gebeurd.
Het in opspraak geraakte ziekenhuis huisvest een kraamkliniek met een gevestigde reputatie. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Onder de Franse wet moeten doodgeboren baby's en foetussen die niet worden opgehaald binnen tien dagen worden gecremeerd.
Volgens bewindsman Bertrand heeft de Franse premier De Villepin justitie tot spoed gemaand. Hij wil dat de zaak zo snel mogelijk wordt opgehelderd en de verantwoordelijken worden vastgesteld. Ook wil De Villepin een onderzoek in de mortuaria van alle andere Franse ziekenhuizen met een kraamkliniek.
De affaire roept herinneringen op aan de ontdekking van ongeveer vierhonderd foetussen in 2000 in een ziekenhuis in het Britse Liverpool. Het hospitaal bleek zonder toestemming van de ouders ook achthonderd organen van dode kinderen te bewaren.
(Bron)
'Kinderen zijn vuile, corrupte anarchistjes'

"Ik vind dat kinderen gewelddadige, vuile, corrupte anarchistjes zijn. Simpelweg volwassenen-in-wording." Dat zegt de Britse regisseur Mike Newell, die bezig is de laatste hand te leggen aan de verfilming van Harry Potter en de Vuurbeker. De 63-jarige filmmaker is niet van plan zijn wantrouwen naar kinderen onder stoelen of banken te steken.
Newell wil het Potterverhaal ontdoen van elk gevoel van valse onschuld, overtuigd als hij is van het idee dat kinderen meer waarheidsgetrouw neergezet horen te worden; als 'bloeddorstige maniakken'. "Ik wilde graag wat anders dan het braverikjesgevoel van de eerdere delen", aldus Newell. Het vierde deel van Harry Potter zal vanaf november in de bioscopen draaien.
(Bron)
Ik besefte me dat die mensen gemijd worden, omdat hun groter zijn als die kleinen en even groot dan die grootten.

Ach ja. Taal ontwikkelt zich.
Toch geen verbod losse spullen in auto

Het eerder afgekondigd verbod van minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) op rondslingerende spullen in auto's blijkt te berusten op een misverstand. Peijs dacht dat de bepaling in het nieuwe voertuigreglement alleen gold voor het vervoer van rolstoelen.
In het weekblad Elsevier liet de minister weten dat ambtenaren haar niet hebben verteld dat de bepaling voor alle voertuigen zou gelden. Ze heeft nooit de bedoeling gehad losse spullen in de auto te verbieden.
Voor het zomerreces kreeg de minister al veel kritiek op haar plan vanuit de Kamer. CDA, PvdA, VVD en D66 bestempelde het verbod in een reactie als 'onzin'. De regels zouden betuttelend overkomen terwijl het Kabinet juist minder regels nastreeft. Na de zomer moet de Tweede Kamer het voertuigreglement van de minister nog goedkeuren.
(Bron)
'Marokko martelde voor de VS'

Volgens advocaat Clive Stafford Smith heeft Marokko een Britse terreurverdachte van Ethiopische komaf gemarteld in opdracht van de VS. De Britse krant The Guardian publiceert vandaag een verslag van wat zij noemen 'uitbestede martelingen' van terreurverdachten in andere landen.
De gemartelde Benyam Mohammed (inmiddels 26 jaar) werd in 2002 in Pakistan opgepakt. Er volgde een jarenlange lijdensweg via detentiecentra in Pakistan, Afghanistan en Marokko, voordat hij naar Guantánamo Bay werd getransporteerd. Volgens Mohammed kwam hij, voordat hij naar Marokko werd gestuurd, in Pakistan Amerikaanse bewakers tegen die aankondigden dat Arabische folteraars wel raad met hem wisten. Een Amerikaans vliegtuig heeft hem naar Marokko gevlogen.
Marokkaanse ondervragers hebben Mohammeds penis en borstkas met operatiemessen bewerkt. De folteraars maakten meer dan één centimeter lange insnijdingen op zijn geslachtsorgaan. Toen Amerikaanse militairen hem na 18 maanden Marokko kwamen ophalen, waren die "zichtbaar geschokt" door zijn verwondingen, aldus Mohammed.
De inlichtingendienst CIA en andere Amerikaanse overheidsdiensten weigeren commentaar op de verhalen over 'uitbestede martelingen'. De Marokkaanse vluchtgegevens waarop The Guardian de hand heeft weten te leggen, komen echter overeen met het relaas van Mohammed. Ook de beschrijving die hij heeft gegeven van de plaats waar hij is mishandeld, komt overeen met het martelcentrum Temara bij Rabat, dat eerder al door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is beschreven.
Voor advocaat Stafford Smith is het duidelijk: "Dit is gewoon simpelweg het uitbesteden van marteling. Amerika weet dat marteling verkeerd is en laat anderen het vuile werk doen." De VS verdenken Benyam Mohammed van het plannen van een aanslag met een vuile bom. De verdachte ontkent dat.
(Bron)
Werkzoekenden rekenen op baan in circa een halfjaar

ROTTERDAM - Werkzoekenden denken gemiddeld meer dan een half jaar (6,5 maanden) nodig te hebben om een baan te vinden. Door de algehele onzekerheid op de arbeidsmarkt zijn er nauwelijks verschillen tussen werkenden die vrezen voor ontslag en noodgedwongen moeten solliciteren, en werknemers die vrijwillig om zich heen kijken.
Dat stelde een woordvoerster van de Intelligence Group dinsdag in een toelichting op een rapport dat het instituut samen met SEO Economisch Onderzoek heeft gepubliceerd. De organisaties hebben de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een index voor arbeidsmarktvertrouwen en de baanzoekduur. Daarvoor hebben ze 23.452 personen tussen de 15 en 64 jaar ondervraagd.
Ongeveer een op de zes werkzoekenden verwacht het komend jaar zijn baan te verliezen. Zij denken gemiddeld zeven maanden nodig te hebben om iets anders te vinden. Bijna 60 procent van de mensen die een baan zoekt, doet dat overigens vrijwillig. Zij verwachten binnen een halfjaar iets geschikts te vinden.
Schoolverlaters zijn het meest optimistisch onder de werkzoekenden. Zij denken ongeveer vier maanden te moeten zoeken. Andere niet-werkenden, zoals werklozen, arbeidsongeschikten en huisvrouwen, denken daarentegen gemiddeld acht maanden nodig te hebben. Onder hen zijn de WAO'ers het meest negatief met een verwachte zoektocht van 9,5 maanden.
Volgens de zegsvrouw is het weinige vertrouwen in de arbeidsmarkt in de afgelopen anderhalf jaar nog iets gedaald. Zo dachten begin 2004 werkzoekenden gemiddeld 6,2 maanden nodig te hebben voor het vinden van een baan, aan het eind van het onderzoek is dat opgelopen tot 6,5 maanden.
(Bron)
Beoogde ambassadeur van de VS omstreden

Roland Arnall, door president George Bush naar voren geschoven om ambassadeur van de VS in Nederland te worden, is in eigen land verwikkeld in verschillende juridische procedures. Tienduizenden Amerikanen zijn procedures begonnen tegen Arnalls bedrijf Ameriquest, een hypotheekverstrekker.
De klanten - veelal afkomstig uit lagere inkomensgroepen - zijn van mening dat Ameriquest hun duurdere leningen heeft aangesmeerd dan ze konden betalen, en een hogere rente zou hebben berekend dan was afgesproken. Het bedrijf van Arnall maakte onlangs bekend een bedrag van 325 miljoen dollar te hebben gereserveerd om eventuele schadeclaims af te kunnen kopen.
De voordracht van Arnall moet nog door de Amerikaanse Senaat. Ongetwijfeld zullen de beschuldigingen aan het adres van Ameriquest daarbij ter sprake komen. Miljardair Arnall staat volgens het tijdschrift Forbes 321e op de lijst van rijkste wereldburgers. Volgens The Washington Post heeft Arnall ten minste 12,2 miljoen dollar geschonken dan wel opgehaald voor de herverkiezingscampagne van Bush in 2004.
(Bron)
Gewonden bij explosie in Antalya

ANTALYA - Bij twee bomontploffingen in de Turkse badplaats Antalya zijn dinsdag zes gewonden gevallen. Dit hebben een Turks tv-station en het persbureau Anatolia gemeld. De bommen zijn ontploft in vuilnisbakken in het centrum van de stad. Onder de slachtoffers zouden ook twee toeristen zijn.
De politie geeft voorlopig geen commentaar. Recentelijk zijn in Turkije aanslagen gepleegd door Koerden, militante moslims en linkse radicalen.
(Bron)
Winkelcriminaliteit daalt

LEIDSCHENDAM - Het aantal winkeldiefstallen en -overvallen is het afgelopen jaar gedaald. Het PlatformDetailhandel heeft becijferd dat de winkelcriminaliteit met 8 procent is geslonken. Ze heeft volgens de brancheorganisatie bijna 1 miljard euro gekost. De omzet in de detailhandel bedroeg vorig jaar 75 miljard euro.
Uit zijn maandag verschenen jaarverslag blijkt het aantal overvallen ten opzichte van 2003 te zijn verminderd van 944 naar 866. Die daling is volgens het Platform vooral te danken aan betere preventieve maatregelen en meer samenwerking tussen overheid (politie) en bedrijfsleven.
"De overvallen worden echter steeds gewelddadiger." Het Platform wijst op de groei van de internationaal georganiseerde winkelcriminaliteit. Die kan volgens de organisatie bestreden worden met het aanpassen van privacywetgeving "om relevante informatie uit te wisselen tusen overheid en winkeliers".
Het afgelopen jaar is voor 290 miljoen euro gestolen uit winkels. Een aanzienlijk deel van deze diefstallen komt op het conto van veelplegers. Om hen dwars te zitten, gaan winkeliers op ruime schaal het vorig jaar ingevoerde collectieve winkelverbod toepassen. Hiermee zijn winkelcentra en winkelketens voor langere tijd verboden gebied voor veelplegers. Het Platform verwacht dat er eind dit jaar 5000 met een dergelijk verbod rondlopen.
(Bron)
Walvis aangespoeld op strand Texel

DE KOOG - Op het strand van Texel is maandag aan het einde van de middag een zwaar verrot kadaver van een walvis aangespoeld. Dat is dinsdag bekendgemaakt door Ecomare, het centrum voor de wadden en de Noordzee op Texel.
Het kadaver is ruim zes meter groot en de kop ontbreekt. Volgens conservator A. Oosterbaan van Ecomare heeft het dier geruime tijd dood in zee rondgedreven, voor het op Texel aanspoelde.
Om welke soort walvis het precies gaat, is nog niet bekend. Er zijn botten uit het skelet gehaald om dat vast te stellen, zo liet Oosterbaan weten. De kop is tijdens het drijven in zee afgescheurd, vermoedt de conservator. "De walvis dreef op zijn rug met de kop naar beneden, die scheurt dan na een tijdje af."
Ecomare denkt dat de walvis, die even ten zuiden van de Sluftermond aanspoelde, inclusief kop ongeveer negen meter groot moet zijn geweest. Het dier verkeert in verregaande staat van ontbinding en is inmiddels van het strand verwijderd. In overleg met het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is besloten het kadaver te vernietigen.
(Bron)

Volgens de radio is het een vinvis, en is het (nog) niet bekend of het een dwerg-, Noordse of gewone betreft.
Brandnetels als wapen tegen buitenseks

AMSTERDAM - Recreatieschap Het Twiske onder de rook van Amsterdam bindt de strijd aan met buitenseks. Recreanten stuiten steeds vaker op mannen die in de bosjes de liefde bedrijven. Door sommige struiken flink te snoeien, in bepaalde gebieden brandnetels en distels te laten staan en extra toezicht hoopt Het Twiske het gebied binnen een mum van tijd weer 'seksloos' te maken.
Dat liet R. Wolterbeek van Recreatie Noord-Holland dinsdag weten. Volgens hem vindt buitenseks al jaren plaats in het gebied, maar lijkt het erop dat bezoekers de laatste tijd brutaler zijn geworden. "Mensen opereren egocentrischer, zo van 'ik doe wat ik wil'." De overlast speelt zich vooral af bij parkeerplaatsen in de buurt van het naaktstrand.
J. Evers, een van de toezichthouders die de mannen dagelijks ziet, stelt dat het om 75 tot honderd mensen gaat. Hij constateert dat steeds meer bezoekers het in het openbaar doen, op de motorkap of aan de openbare weg. "Jaarlijks komen hier twee miljoen bezoekers. We laten het niet gebeuren dat Het Twiske door dat honderdtal mensen een vervelende naam krijgt. Dat pikken we niet."
De mannen komen vooral naar Het Twiske bij mooi weer. Aangezien er dan ook veel recreanten zijn, hebben de toezichthouders hun handen vol. "We betrappen op een drukke dag soms wel tien tot vijftien stellen", vertelt Evers. De 'seksrecreanten' zijn echter moeilijk te pakken, omdat ze elkaar via de mobiele telefoon inseinen, als ze een boswachter of agent zien. Als ze wel op heterdaad betrapt worden, krijgen ze een boete.
Het recreatieschap is nog in overleg met de politie om extra mountainbikeagenten te laten patrouilleren. Ook overweegt Het Twiske de bospercelen een andere functie te geven, bijvoorbeeld door de aanleg van een mountainbikeparcours of een paintballterrein.
(Bron)

Dat pikken we niet, dus we gaan prikken. Binnenkort dus misschien de nieuwste variant: brandnetelerotiek. Waarbij je je na de sex fijn insmeert met Azaron.
Verdachte moeder in babylijkjeszaak is 'de tel kwijt'

BERLIJN - De Duitse vrouw die wordt verdacht van de moord op negen van haar kinderen, kan zich een aantal geboortes niet meer herinneren. Ze lijdt aan geheugenverlies. Op een vraag van de politie hoeveel kinderen ze heeft gebaard, zei ze "de tel te zijn kwijtgeraakt". Dat heeft de politie dinsdag gezegd.
De speurtocht in het vroegere huis van de vrouw, in een dorpje ten zuiden van Frankfurt aan de Oder, gaat door, omdat de politie vermoedt dat er nog meer babylijkjes liggen. De 39-jarige vrouw heeft volgens justitie de baby's gedood in de periode van 1988 tot 2004, telkens meteen na de bevalling.
Duitse media meldden dinsdag dat de verdachte opnieuw zwanger is, maar daar wilde de politie niets over zeggen. Een kennis van de vrouw vertelde tegen de krant Bild dat de baby's vrijwel allemaal verschillende vaders hadden.
De stoffelijke resten werden zondag gevonden, nadat een man bij het opruimen van de garage van het vroegere huis van de vrouw menselijke botten had gevonden. De politie kamde de omgeving uit en trof nog eens acht lijkjes aan, die in bloempotten, bloembakken en emmers onder zand en aarde waren begraven.
Het gaat om een van de ergste gevallen van kindermoord in de Duitse geschiedenis. De vrouw is inmiddels verhuisd en woont met haar vier kinderen (een baby en drie tieners) in Frankfurt aan de Oder, maar de moeder van de vrouw woont er nog. Buren noemden haar altijd erg vriendelijk.
Het is kennelijk niemand opgevallen dat de vrouw zo vaak zwanger was, maar dat daar geen kinderen uit voortkwamen. De nieuwe vriend van de verdachte vrouw zei tegen Bild dat hij geen idee had van wat er is gebeurd.
(Bron)
Onervaren automobilist raakt rijbewijs kwijt

HAARLEMMERMEER - Een 47-jarige Amsterdammer die nog maar net zijn rijbewijs had, is het roze papiertje al weer kwijt. De politie nam het rijbewijs van de man in beslag omdat hij over te weinig rijvaardigheid beschikt en een gevaar op de weg is.
Surveillerende politiemensen zagen zondagavond op rijksweg A4 een auto rijden die niet harder ging dan 80 kilometer per uur waar 120 is toegestaan. Ook had de auto moeite rechts te houden. De agenten sommeerden de 47-jarige bestuurder de wagen aan de kant te zetten. Na controle bleek de Amsterdammer een rijbewijs te hebben en niet te hebben gedronken en dus mocht hij zijn weg vervolgen.
Bij het wegrijden vanaf de vluchtstrook zagen de agenten tot hun verbazing dat de automobilist vanuit stilstand direct de rijksweg opreed waar het verkeer met 120 kilometer per uur langsraasde. De Amsterdammer werd opnieuw aan de kant gezet en gewezen op zijn onvoorzichtige gedrag. Vervolgens deed de man precies hetzelfde en grepen de agenten weer in. Deze keer stopte de automobilist niet op de vluchtstrook, maar midden op de rijksweg.
Voor de politie was daarmee de maat vol. Ze nam zijn rijbewijs in. De Amsterdammer zal opnieuw examen moeten doen, aldus de politie Haarlemmermeer.
(Bron)
Hongerstakers Ter Apel overgeplaatst

TER APEL - De vijf uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die al 33 dagen in hongerstaking zijn in het vertrekcentrum in Ter Apel, zijn dinsdagochtend overgeplaatst. De hongerstakers vertrokken rond negen uur 's ochtends van het vertrekcentrum met taxibusjes naar verscheidene asielzoekerscentra (azc's). De vijf Iraniërs worden gescheiden van elkaar ondergebracht in azc's in Zweeloo, Franeker, Holten, Dongen en Emmen.
De uittocht uit het vertrekcentrum in Ter Apel verliep zonder problemen. Slechts een groepje journalisten en woordvoerder Hans Alderkamp van de Werkgroep Vluchtelingen Vrij (WVV) zagen de vijf taxibusjes met de bleke, vermagerde asielzoekers het terrein afrijden.
"Dat doen ze heel bewust zo vroeg in de ochtend", weet Alderkamp. "Rond deze tijd liggen de meeste vluchtelingen in het centrum nog te slapen. Geloof mij maar dat er anders veel meer weerstand was geweest tegen deze deportatie." De zegsman bekijkt het tafereel noodgedwongen vanaf de openbare weg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft hem afgelopen weekeind een terreinverbod opgelegd omdat hij zich misdragen zou hebben.
Op aanwijzing van de hongerstakers zelf stoppen de chauffeurs van de taxibusjes even zodat Iraniërs met de pers kunnen praten. "Het gaat erg slecht", mompelt de 29-jarige Mohammad Mehdi Neshat. "Maar we geven niet op." Een verzoek van het vijftal om niet naar vijf verschillende asielzoekerscentra te worden gestuurd, wees het COA af. "Ze willen ons breken, maar we geven niet op", herhaalt Mehdi Neshat zacht. "Er moet echt iets veranderen, dit kan zo niet langer. We geven niet op."
De uitgeprocedeerde asielzoekers leven al 33 dagen op water en suiker omdat Justitie volgens hen geen duidelijke regels hanteert bij het voorbereiden van de terugkeer naar het land van herkomst. Het kan dat een vluchteling tijdens deze procedure alsnog een verblijfsvergunning krijgt. Volgens de hongerstakers zijn er echter geen duidelijke richtlijnen of afspraken waar Justitie zich aan moet houden.
De busjes stoppen nog één maal, aan de rand van het terrein. Een mager handje steekt uit het raam richting Alderkamp. Deze pakt hem hartelijk vast en buigt naar voren om de Iraniër moed in te spreken. "Het COA schiet er niets mee op ze te verspreiden", verzekert Alderkamp. "We hebben de lokale media bij de azc's waar ze heen worden gebracht al ingeseind: die staan ook te trappelen om hun verhalen aan te horen. Het werkt alleen maar averechts: hoe meer Justitie met ze solt, hoe meer aandacht het ze oplevert."
(Bron)
Tien gewonden door brand in Rotterdamse flat

ROTTERDAM - Door een brand in een flatgebouw aan de Dordtselaan in Rotterdam zijn dinsdag tien mensen gewond geraakt. Een klein kind raakte zwaargewond nadat de ouders, die in paniek waren geraakt door de zware rookontwikkeling, het vanaf de vierde verdieping lieten vallen. De overige slachtoffers hadden ademinghalingsmoeilijkheden. Dat liet de politie dinsdag weten.
De brand brak om kwart voor elf uit in de keuken van een flatwoning op de tweede verdieping van het vier etages hoge gebouw. "De brand is ook beperkt gebleven tot die keuken, maar ging wel gepaard met een enorme rookontwikkeling", aldus een woordvoerster van de politie. Negen personen, bewoners van de brandende woning en van bovenliggende etages, kregen ademhalingsmoeilijkheden door de ingeademde rook.
"Er ontstond grote paniek door de rook", aldus de woordvoerster. "In een geval was die zo groot dat de ouders hun kind van de vierde etage hebben laten vallen." Volgens de politie gaat het om een kind van ongeveer drie jaar. Het slachtoffer is opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum.
(Bron)
Cisco onder vuur na stilhouden lek

AMSTERDAM - Cisco ligt onder vuur nadat een bedrijfsdeskundige vorige week een lek in de Cisco-routers openbaarde dat het bedrijf liever geheim had willen houden. De deskundige, Michael Lynn, ontdekte dat terroristen en andere criminelen tot een paar maanden geleden het hele internet compleet stil hadden kunnen leggen.
De 24-jarige Lynn had zijn baan bij beveiligingsbedrijf ISS opgezegd om het nieuws naar buiten te kunnen brengen. De software staat op zogeheten routers, de computers die het internetverkeer regelen. Door fouten in die software konden buitenstaanders de routers desgewenst uitschakelen of ongemerkt al het internetverkeer kopiëren danwel de inhoud aanpassen.
De expert Michael Lynn werkte bij het beveiligingsbedrijf ISS toen dat in januari door Cisco, de maker van de software, werd gevraagd een ogenschijnlijk kleine fout op te sporen. Lynn ontdekte niet alleen dat de fout bij de juiste vorm van misbruik veel ernstiger gevolgen kon hebben, maar ook dat er nog tien vergelijkbare problemen in de software zaten. Daarop is in alle stilte aan oplossingen gewerkt, die inmiddels aan alle gebruikers van de Cisco-software zijn aangeboden.
Lynn deed onverwacht in een toespraak op de beveiligingsconferentie BlackHat uit de doeken hoe Cisco-routers op afstand uitgeschakeld kunnen worden door een lek in de software. Lynn had aanvankelijk met Cisco en ISS afgesproken om niets naar buiten te brengen over het lek. Tijdens zijn presentatie veranderde hij plotseling van onderwerp en vertelde hij details van zijn ontdekking.
Het feit dat Cisco het lek in de routers onder de pet wilde houden, is bij een aantal beveiligingsdeskundigen in het verkeerde keelgat geschoten. Het handelen van Cisco roept echter wel vragen op bij beveiligingsexperts.
"Het is beangstigend als je wordt verboden om bepaalde negatieve dingen van je bedrijf aan de kaak te stellen", aldus een woordvoerder van Counterpane Internet Security.
De toespraak baart beveiligingsexperts ook zorgen omdat de hackersgemeenschap nu weet hoe dit lek is uit te buiten, aldus Thor Larholm van Pivx Solutions. De reactie van Cisco wekt volgens deskundigen juist de interesse van hackers, in plaats van dat het de aandacht van het lek afleidt.
(Bron)
Hulpinstantie wilde onderzoek naar gezin Tolbert

TOLBERT - Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) wilde een onderzoek instellen naar het gezin in Tolbert, waar maandag een 2-jarige jongen en een 4-jarig meisje met geweld om het leven werden gebracht. Dat liet een woordvoerster van het AMK maandag voor Radio Noord weten. Het AMK oordeelde eerder dat er geen acuut gevaar was voor de kinderen.
Het AMK besloot tot een onderzoek na meldingen door de biologische vader van de twee kinderen in juli. Hij stelde de hulpverlenende instanties meermalen op de hoogte van de problemen in het gezin van zijn ex-vriendin. Volgens de woordvoerster oordeelde het AMK indertijd dat de melding niet van dien aard was, dat er sprake was van acuut gevaar voor de kinderen.
De biologische vader, P. Rongen, zei voor Radio Noord dat de hulpverlenende instanties hebben gefaald. "Er werd gezegd: wacht maar tot je kinderen achttien zijn, dan komen ze vanzelf", aldus Rongen. "Maar nu komen ze dus nooit meer." Rongen was uit de ouderlijke macht ontheven en mocht de kinderen van de rechter niet meer zien. De politie wil nog niet reageren op zijn verhaal.
De gemeente Leek liet dinsdag weten dat de gemeente en de politie dinsdagavond een bijeenkomst houden voor buurtbewoners van het gezin in Tolbert waarvan maandag twee kinderen met geweld om het leven werden gebracht.
De politie en de gemeente zullen in Sportcentrum Leek in Leek de bewoners inlichten. Daar wordt ook nazorg verleend. Slachtofferhulp is aanwezig. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.
De opzet zal ongeveer hetzelfde zijn als die van maandagavond, liet een woordvoerster van de gemeente weten. De gemeente verwacht een hoge opkomst. Alle direct omwonenden zijn uitgenodigd. De gemeente heeft hiertoe zo'n driehonderd brieven de deur uit gedaan.
Ook de GGD verricht onderzoek en zal indien mogelijk haar bevindingen rapporteren. "We willen iedereen zo goed mogelijk opvangen", aldus de politie.
(Bron)

Beetje te laat :-(
Okee, de t zit best dicht bij de f. Maar is dit nou een tikfout of een tikker met een Pythonesk gevoel voor humor? (Ze hebben er in elk geval vakantie want het is al een tijdje geleden gemeld...)

Image hosted by Photobucket.com

maandag, augustus 01, 2005

Nieuwe impuls herdenking Kerwin Duinmeijer

Op 20 augustus vindt in Amsterdam weer de jaarlijkse herdenking plaats voor de in 1983 door een racist vermoorde Kerwin Duinmeijer, waaraan dit keer een nieuwe impuls wordt gegeven. Er wordt vooral gefocust op moslims omdat die volgens de organisatie de laatste tijd voornamelijk slachtoffer van racisme zijn. Zo zal een lid van de Marokkaanse gemeenschap uit Venray een toespraak houden bij de herdenking. Hij is door de organisatie uitgenodigd omdat er in Venray veel problemen zijn met 'Lonsdale jongeren' die buitenlanders belagen. Bovendien vinden de organisatoren dat allochtonen en autochtonen in de politiek en in de media tegen elkaar worden opgezet met racistische uitspraken.
Dit jaar bestaat de organisatie van de herdenking buiten de stichting vrienden van Kerwin ook uit Samen Tegen Racisme en Anti Fascistische Actie (AFA).
De uit de Antillen afkomstige Kerwin Duinmeijer werd in 1983 neergestoken door neo-nazi Nico B. vanwege zijn huidskleur. Duinmeijer wist nog De Dam te bereiken en vroeg een taxichauffeur hem naar het ziekenhuis te brengen. Die weigerde dat want hij wilde "geen bloed op de achterbank". Toen na 20 minuten een ambulance arriveerde had Kerwin als zoveel bloed verloren dat hij korte tijd later overleed. Zowel de moordenaar als Duinmeijer waren 15 jaar oud.
De Kerwin Duinmeijerherdenking start op 20 augustus om 19:00 uur op de Dam met sprekers en muziek. Om 20:00 uur vindt er een optocht tegen racisme plaats die eindigt met een bloemlegging bij standbeeld Mama Baranka in het Vondelpark waarna er ruimte is voor discussie.
(Bron)
Turken sturen fors minder geld naar Turkije

Turkije ontvangt steeds minder geld van naar West-Europa geëmigreerde Turken. In 1998 ontving het land nog bijna vijf miljard euro aan overmakingen en andere uitgaven van Turkse gastarbeiders in Europa, vorig jaar was dat nog maar 600 miljoen. De eerste zes maanden van dit jaar is dat nog verder teruggelopen tot een kleine 250 miljoen euro.
Er zijn een aantal oorzaken voor deze verminderde instroom van westerse valuta. Zo hebben de Turken in Europa net als iedereen te lijden onder de verslechterde economische situatie, waardoor ze minder geld kunnen sturen. In bijvoorbeeld Duitsland is de werkloosheid onder Turken opgelopen tot 30%. In Nederland is eenzelfde trend waarneembaar.
Ook een belangrijk fenomeen is dat de West-Europese Turken steeds minder behoefte voelen om familieleden in het moederland te spekken. De jongere generatie investeert liever in de eigen toekomst. Volgens Faruk Sen, voorzitter van Bureau Onderzoek Turken in Duitsland, is dit alles een duidelijk teken van de toenemende integratie van Turken in hun nieuwe landen: "In Duitsland hebben de Turken tot nu toe 64.000 bedrijven geopend. Tegenwoordig kopen ze ook huizen. Het geld blijft in Duitsland, omdat ze hun investeringen hier doen."
Verder speelt mee dat Turkse banken geen torenhoge rentes meer uitkeren. Met als gevolg dat de Turken in Europa hun geld terughalen naar de landen waar ze wonen. Ook speelt mee dat veel Turken fors geld hebben verloren aan islamitische holdings, waardoor men weinig vertrouwen meer heeft in investeringen daar. De 40-jarige Turk Sinan Renkli uit Amsterdam voorspelt dat zijn moederland nooit meer zoveel aan de gastarbeiders zal verdienen. "De eerste generatie wist niet beter dan al het geld naar Turkije te sturen. De familie en kennissen hebben van die naïviteit goed geprofiteerd. De nieuwe generaties weten wel beter."
Voor Turkije is de verminderde instroom van buitenlandse valuta van gastarbeiders rampzalig. Met zijn torenhoge buitenlandse schulden kan het land elke euro immers goed gebruiken. Er wonen naar schatting bijna vier miljoen Turken in het buitenland, waarvan meer dan 2 miljoen in Duitsland. In de jaren zeventig hebben de deviezen van de gastarbeiders het land als het ware gered van de ondergang.
(Bron)
Dieven stelen 26 huisnummerbordjes

Plaatsnaamborden worden weleens meegenomen, zeker als het om exemplaren met een leuke of opvallende naam gaat. Huisnummerbordjes zijn iets minder geliefd, maar toch werden in de nacht van zaterdag op zondag in het Limburgse Stein 26 plaatjes afgeschroefd.
Vijf jongens uit Beek, Stein en Geulle bleken de boosdoeners te zijn. Zij verklaarden tegenover de politie dat ze een feestje hadden gehad en op weg naar huis een 'spontane ingeving' kregen. De jongens mochten met een proces-verbaal het politiebureau verlaten.
(Bron)
Sudanese vice-president Garang verongelukt

KHARTUM - De Sudanese ex-rebellenleider en eerste vice-president John Garang is zaterdagavond omgekomen door een helikopterongeluk. Dat berichtte BBC World in de nacht van zondag op maandag. De Britse omroep baseert zich op bronnen bij de Verenigde Naties in Sudan. Vertegenwoordigers van Garangs SPLA bevestigden zijn dood maandagochtend.
Een helikopter die Garang zaterdag van Uganda naar Zuid-Sudan bracht, werd zondag als vermist opgegeven, hoewel de Sudanese staatstelevisie aanvankelijk had gemeld dat Garang terecht was. Dat bericht werd later ingetrokken en ook de Ugandese autoriteiten meldden maandagochtend dat de heli werd vermist.
Garang was zaterdagavond na een bijeenkomst met de Ugandese president Yoweri Museveni vanuit Uganda op weg gegaan naar Zuid-Sudan. Volgens de BBC was het weer op dat moment in het noorden van Uganda slecht.
Met de ondertekening van een vredesakkoord kwam in januari officieel een einde aan 21 jaar burgeroorlog tussen het zuiden en Khartum. Tot die ondertekening was Garang de belangrijkste leider van de opstandelingen uit het zuiden van Sudan. Hij werd 9 juli ingezworen als vice-president van het immense Afrikaanse land.
Garang startte in 1983 met zijn Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) de tweede periode van gewapende rebellie tegen de centrale regeringen. Die worden gedomineerd door radicale islamitische politici en generaals die zich tegen zelfbestuur in het zuiden hebben verzet.
Ook het huidige bewind in Khartum kwam met een staatsgreep in 1989 aan de macht die de uitvoering van een vredesakkoord destijds voorkwam.
De groeiende oliewinning in vooral Zuid-Sudan heeft ertoe bijgedragen dat de internationale druk op Khartum en op de SPLA om een regeling te treffen, werd verhoogd. De crisis in het noordwestelijke Darfur staat los van het akkoord tussen Khartum en de SPLA.
(Bron)
Twee kinderen overleden na familiedrama

TOLBERT - De politie heeft maandagmiddag een man in Tolbert aangehouden in verband met de gewelddadige dood van de twee kinderen van zijn vriendin. De vrouw had de politie gewaarschuwd nadat de man de kinderen zeer ernstig had mishandeld. De politie trof de twee kinderen dood aan in de woning. Onderzoek moet uitwijzen hoe zij om het leven zijn gekomen.
De twee overleden kinderen zijn een jongetje en een iets ouder meisje, aldus de politie. Ze zijn allebei jonger dan vijf jaar. De moeder was na de mishandeling naar de buren gevlucht om de politie te waarschuwen. Ook zij is gewond geraakt door de mishandeling.
De man, die de vriend is van de moeder, heeft zich verzet bij de aanhouding. De politie kon hem overmeesteren. De man raakte daarbij gewond. Zowel de verdachte als de moeder is opgenomen in het ziekenhuis. Zij verkeren niet in levensgevaar.
(Bron)