zaterdag, oktober 30, 2004

Misschien dat ik vanavond wat puf verzamel om te loggen, maar nu ga ik gewoon weer daarheen waar ik net vandaan kom: m'n bed in. Stuip gehad, en dat in combi met een heftige verkoudheid en een erg mineure stemming is net effe teveel.

vrijdag, oktober 29, 2004

Ik ben er nog niet lang uit, maar ik duik er weer in.
Gezellig proberen te slapen terwijl je ergens boven je bed zweeft, met twee proppen pleepapier in je neus en een hoofd dat op ontploffen lijkt te staan.
Ik ben tégen verkoudheden!


Meer foto's
Pluimes in herfstkleur:

'Als ik jou niet zie, zie je mij toch ook niet?'

Het kraakt weer!
HaaaaaAAAAAAATSJOE!!
Mensen zonder tanden hebben slechter geheugen

STOCKHOLM - Als de tandarts een kies trekt, verwijdert hij mogelijk ook een deel van het geheugen van zijn patiënt. Dat staat in een Zweedse studie die vrijdag in Stockholm wordt gepresenteerd.
"Tanden en kiezen blijken uiterst belangrijk voor ons geheugen", zei Jan Bergdahl, hoogleraar psychologie, tandarts en een van de schrijvers van de studie. De onderzoekers volgden sinds 1988 1962 mensen in de leeftijd van 35 tot 90 jaar. Zij vergeleken het geheugen van degenen die hun eigen gebit nog hadden met dat van degenen met een kunstgebit.
"Als mensen geen tanden en kiezen meer hebben, is hun geheugen duidelijk slechter", aldus Bergdahl. Het Zweedse onderzoek onthult niet wat het trekken van één tand of kies met het geheugen doet. Dat willen de wetenschappers nog onderzoeken, net als hoeveel tanden en kiezen iemand kan missen zonder dat dat het geheugen beïnvloedt.
(Bron)
Parlementaire enquête naar dood Antilliaanse minister

WILLEMSTAD - De Antilliaanse Staten stellen een parlementaire enquête in naar de behandeling van zieke gedetineerden in de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. De aanleiding is het overlijden van Ben Komproe, de voormalig minister van Justitie. Komproe overleed ruim twee weken geleden, nadat hij begin september was gearresteerd op verdenking van strafbare feiten.
Het initiatief voor het onderzoek komt van oppositiepartij Frente Obrero Liberashon (FOL), de partij van Komproe. Alle politieke partijen in de Staten hebben donderdag ingestemd met de enquête.
Regeringspartij PAR vindt het eigenlijk nog te voorbarig omdat het parlement nog voldoende andere instrumenten heeft om haar controlewerk te doen, maar de partij wilde niet de enige zijn die tegenstemt. Langer dan twee maanden mag het onderzoek niet duren, vindt de PAR.
De affaire-Komproe is niet de enige reden voor de parlementaire enquête, verklaart de FOL-fractie. De afgelopen zes maanden zijn ook andere gedetineerden ernstig ziek geworden in de gevangenis. De grote man achter de FOL, Nelson Monte, belandde in het ziekenhuis met hartklachten. Ook voormalig minister van Sociale Zaken, Rufus McWilliam moest worden opgenomen.
Hij zat in voorarrest op verdenking van fraude rond de Antilliaanse posterijen. Komproe zat vast op onder meer de verdenking van deelname aan een criminele organisatie en schending van zijn ambtseed als minister.
"We vragen ons af of het leefklimaat, de voeding, de hygiëne en de gezondheidszorg binnen de gevangenismuren wel voldoende is. Ook de wijze van verhoren door de recherche mag niet buiten beschouwing blijven", aldus fractievoorzitter van de FOL in de Staten, Richenel Look.
Dat minister van Justitie Norberto Ribeiro de commissie-Römer al heeft gevraagd onderzoek te doen naar de omstandigheden rond het overlijden van Komproe, is volgens de FOL niet voldoende. "We hebben wel vertrouwen in het werk van de commissie, maar we vinden dat de Staten zelf onderzoek moeten doen en het niet aan anderen moet overlaten", aldus Look. Berichten in de media dat de FOL uit is op de val van Ribeiro spreekt Look tegen. "Dat is zeker niet ons doel. Wij willen duidelijkheid."
Het is de vierde keer in de geschiedenis van de Antillen dat er een parlementaire enquête wordt gehouden. De laatste keer was meer dan twintig jaar geleden.
(Bron)

Veelzeggend dat er nu een enquête gehouden gaat worden, terwijl er al zo lang klachten zijn.
Gehoor jeugd slechter dan gedacht

LEIDEN - Het gehoor van jongeren is slechter dan wetenschappers tot op heden vermoedden. Uit een tussentijdse analyse van testen die 80.000 jongeren uitvoerden op de internetpagina oorcheck.nl, concludeert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bovendien dat kinderen al op vroege leeftijd schade aan het gehoor oplopen.
Van de deelnemers aan de hoortest op internet behaalde slechts iets meer dan eenderde (37 procent) de uitslag 'goed', terwijl tweederde vooraf dacht goed te scoren. In tegenstelling tot de verwachting scoort de jongste groep (11- en 12-jarigen) niet significant beter dan de oudere deelnemers (13 tot 24 jaar).
"Blijkbaar lopen jongeren al op vroege leeftijd schade op aan het gehoor", stellen de initiatiefnemers van oorcheck.nl vrijdag. "We zijn geschrokken van de uitkomsten", stelt dr. ir. J. de Laat, hoofd van het Audiologisch Centrum van het LUMC. "In de statistieken gaan we ervan uit dat een op de vijftig jongeren een slecht gehoor heeft. Volgens dit onderzoek scoort maar liefst een op de tien slecht."
De Nationale Hoorstichting en de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) lanceren vrijdag twee initiatieven om slechthorenden en huisartsen te manen tot snellere actie bij gehoorklachten.
Op internet komt een Nationale Hoortest, de digitale versie van een telefoonlijn die in januari 2003 werd opengesteld en sindsdien door 135.000 mensen werd geraadpleegd. Een Hoorwijzer is ontwikkeld voor mensen die informatie willen over een gehoorapparaat of andere hulpmiddelen.
Uitstel van gehoorrevalidatie heeft grote gevolgen, stelt de Hoorstichting. Een slechthorend oor dat onvoldoende geluid opneemt, loopt een nog grotere kans op achteruitgang. Bovendien went een hoortoestel moeilijker op hoge leeftijd of na een (te) late aanschaf.
(Bron)
Onderzoekscommissie vond Lubbers wel schuldig

NEW YORK - Ruud Lubbers was volgens een intern onderzoeksbureau van de Verenigde Naties wel degelijk schuldig aan seksuele intimidatie van een 51-jarige collega bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr. VN-secretaris-generaal Kofi Annan negeerde de mening van het Bureau voor Intern Toezicht echter en sprak de 65-jarige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in juli vrij.
Dat blijkt uit een rapport van het interne bureau dat deze week onder journalisten bij de VN in New York is verspreid. Het integriteitsbureau raadde Annan daarin aan om "gepaste maatregelen" te nemen.
De hoogste VN-baas besloot echter dat de aantijgingen onhoudbaar waren, aldus zijn woordvoerder Fred Eckhard. Dat gebeurde nadat Annan het rapport "zorgvuldig" had gelezen, met Lubbers had gesproken en juridisch advies had ingewonnen. "Hij zei niet dat er geen bewijs was. Hij zei dat de beschuldigingen niet werden gedragen door een wettige basis."
De klacht vanwege seksuele intimidatie komt van een Amerikaans vrouwelijk staflid van de Unhcr in Genève. Lubbers zou haar in de billen hebben geknepen, toen zij na een vergadering met stafleden Lubbers' kantoor verliet, kort voor Kerstmis 2003. De vrouw diende de klacht in april in.
Lubbers zelf heeft steeds ontkend iets verkeerd te hebben gedaan. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen ging het om een "vriendschappelijk gebaar".
Annan sprak Lubbers in juli vrij omdat de aanklacht volgens hem niet te bewijzen viel. Hij berispte de voormalige premier van Nederland wel over de manier waarop die de klacht behandelde.
"Hoewel ik de klacht tegen de heer Lubbers ongegrond acht, heb ik hem schriftelijk in de sterkste bewoordingen mijn zorgen overgebracht over het incident en de daarop volgende gebeurtenissen tijdens het onderzoek", aldus Annan in een brief aan het kaderpersoneel van de Unhcr.
(Bron)
Zorg niet klaar voor groei kankerpatiënten

AMSTERDAM - Nederland telt in 2015 naar schatting 692.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. De gezondheidszorg is niet voorbereid op deze groep patiënten. KWF Kankerbestrijding heeft overheid en zorgverleners daarom vrijdag opgeroepen op tijd maatregelen te nemen.
Op dit moment leven in Nederland 366.000 mensen met kanker. De werkgroep Prevalentie van kanker van KWF schrijft de enorme toename van het aantal patiënten de komende tien jaar onder meer toe aan de vergrijzing. De ziekte komt immers vooral voor op oudere leeftijd. Artsen slagen er daarbij steeds vroeger in de ziekte op te sporen. Ook kan kanker steeds beter behandeld worden zodat meer patiënten de ziekte overleven.
Nederland moet zich voorbereiden op dit 'kankerprobleem', zegt KWF Kankerbestrijding. "In het licht van de tekorten in de zorg die nu al bestaan, dreigt anders de kwaliteit van de zorg voor kankerpatiënten in de komende jaren ernstig tekort te schieten."
(Bron)
Internet viert 35e verjaardag

AMSTERDAM - Vrijdag wordt het internet 35 jaar. Op die dag werd in 1969 binnen UCLA een eerste berichtje uitgeprobeerd over het Arpanet, waaruit het Worldwideweb ontstond. De man die dit deed, professor Leonard Kleinrock, ook wel 'de vader van het internet genoemd' zegt trots te zijn dat zijn software het internet mogelijk heeft gemaakt.
Het netwerk bestond uit twee hostcomputers en verbond UCLA met Stanford. Vanaf december van hetzelfde jaar bestaat er op het ARPANET, met de toevoeging van Santa Barbara en Utah, vier hosts. Twee jaar later, eind 1971, waren 23 host met het ARPANET verbonden.
Sommige critici zeggen dat het internet pas is uitgevonden door Robert Kahn en Vincent Cerf in 1974. Zij ontwikkelde de eerste versie van het TCP (transmission control protocol). Met dit protocol is het namelijk mogelijk om verschillende soorten computers te kunnen laten communiceren met elkaar.
(Bron)
Kabinet wil overtreders arbowet aan de schandpaal

DEN HAAG - De Arbeidsinspectie gaat zich vooral concentreren op grote risico's op de werkplek, zoals explosiegevaar, werken met asbest of hard geluid.
Overtredingen en misstanden worden daarbij harder aangepakt door de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken. Zo overweegt het kabinet de methode van "naming en shaming"; ofwel het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van werkgevers die zich niet aan de regels houden.
Dat is vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Het kabinet hoopt dat er "een preventieve uitwerking uitgaat" als namen van bedrijven en instellingen waar misstanden voorkomen openbaar worden gemaakt.
Verder gaat de Arbeidsinspectie meer controleren op grote risico's en kan bij een overtreding een twee keer zo hoge boete opleggen. Voor ernstige overtredingen worden de boetes met ingang van volgend jaar al met een eenderde verhoogd.
(Bron)

Is er ook een regeling voor mensen die misstanden melden?

donderdag, oktober 28, 2004

'Rode wijn beschermt tegen longkanker, witte juist niet'

LONDEN - Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela, donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.
De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens onderzoeksleider Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker.
Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers.
Witte wijn, schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die die drank bevat. Ethanol kan genen aantasten.
Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten.
Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.
(Bron)
Aardbeving in Roemenië

BOEKAREST - In Roemenië heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag een aardbeving voorgedaan. De schok had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter en deed zich voor in de regio Vrancea, in het oosten van het land.
Er zijn geen meldingen over slachtoffers of schade. Volgens het seismologisch instituut duurde de beving vijf seconden. Enkele honderden mensen gingen in paniek de straat op, ook in de hoofdstad Boekarest.
(Bron)
'Beste koffie in Zutphen, slechtste op station'

AMSTERDAM - De beste koffie komt uit de provincie. Dat blijkt uit de Nationale Koffietest van Algemeen Dagblad, woensdag. De lekkerste koffie wordt geschonken in Zutphen, Breda en Zaltbommel. Wat iedereen al wist, wordt nu met cijfers gestaafd: de koffie van grote aanbieders als de kiosken van de treinstations, benzinestations en de McDonald's scoren een nul in dit smaakrapport.
De koffie wordt wat beter, schrijft het AD. "Vorig jaar scoorde niet meer dan een kwart van de in de horeca geserveerde kopjes koffie een voldoende, nu haalt eenderde een hoger cijfer dan een 5,5." Ook wordt de koffie goedkoper: gemiddeld 1,59 euro per kopje. De koffietest is in één geval zelfs verantwoordelijk voor een drastische prijsverlaging: eetcafé Baloe Beer uit Dordrecht schenkt zaterdag gratis koffie, om te bewijzen dat de drank meer dan de door het AD gegeven vier verdient.
Voor de test ging de krant langs bij 63 cafés, restaurants, tankstations en grootwinkelbedrijven. De Nederlandse Vereniging van Koffiebranders en Theepakkers noemt de test 'subjectief en tendentieus' en stelt dat de krant lezers op het verkeerde been zet met de koffietest.
(Bron)
Illegalen met tbs in sobere kliniek

DEN HAAG - Illegale of ongewenste buitenlanders die zijn veroordeeld tot tbs, komen in een aparte 'sobere' kliniek. Daar vallen ze buiten verlofregelingen en projecten voor een terugkeer in de samenleving. Wel krijgen ze in de kliniek psychiatrische of medische zorg. Dat blijkt uit een brief van minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer.
Donner zit erg met de illegale tbs'ers in zijn maag. Voorbereiden op terugkeer in de samenleving kan niet omdat ze illegaal zijn. Gevolg daarvan is weer dat de tbs niet kan worden beëindigd, omdat niet kan worden aangetoond dat de veroordeelde eenmaal in de maatschappij niet weer in een herhaling van zijn oude fouten vervalt. Daarom proberen de Immigratie- en Naturalisatiediens (IND) en de klinieken de illegalen zo snel mogelijk uit te zetten naar het land van herkomst.
Donner werkt behalve aan de opzetting van sobere tbs-klinieken ook nog aan andere maatregelen. Zo zal het Openbaar Ministerie waar mogelijk niet meer tbs opleggen aan illegalen of legale buitenlanders die door hun veroordeling hun verblijfsstatus zullen verliezen. Ook werkt de minister aan een wetswijziging waardoor hij zelf de bevoegdheid krijgt tbs tussentijds te beëindigen.
(Bron)
'Belg dwong Filippijnse meisjes tot virtuele seks'

AMSTERDAM - De Filippijnse politie heeft drie mannen opgepakt die vrouwen en meisjes tot cybersex zouden hebben gedwongen. Een van de arrestanten is een Belg. De anderen zijn een Amerikaan en een Filippijn. Twee Belgen zijn nog voortvluchtig, meldde de politie donderdag.
Bij een inval eerder deze week in Angeles City, ten zuiden van Manilla, stuitte de politie op vier meisjes van 15 en elf vrouwen van tussen de 18 en 23. De verdachten zouden hen hebben gedwongen tot virtuele seks met internetgebruikers. De politie vond onder meer webcams, videocamera's en seksspeeltjes.
De arrestanten worden vervolgd wegens overtreding van de wet op de handel in mensen. Ze kunnen tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.
(Bron)
Florida vervangt zoekgeraakte stembiljetten

MIAMI - Tienduizenden kiezers in de Amerikaanse staat Florida krijgen een nieuw biljet waarmee zij alsnog voor 2 november per post hun stem kunnen uitbrengen. Dat hebben de autoriteiten in Florida donderdag bekendgemaakt, nadat zij er niet in waren geslaagd te achterhalen waar 58.000 zoekgeraakte 'absentee ballots' waren gebleven.
De stembiljetten waren verstuurd naar kiezers die ze hadden aangevraagd omdat ze niet in staat zijn om op 2 november naar de stembus te gaan. Van de ruim 127.000 absentee ballots zijn er echter 58.000 niet aangekomen bij de geadresseerden.
Dat heeft geleid tot vrees voor herhaling van de chaos die vier jaar geleden ontstond in Florida. Door allerlei problemen en onregelmatigheden kon de uitslag van de presidentsverkiezingen pas vijf weken na de verkiezingsdag officieel worden bekendgemaakt. Tot overmaat van ramp was de uitslag in Florida ook nog eens bepalend voor de einduitslag.
Volgens de krant The Orlando Sentinel hebben in Florida inmiddels al zo'n 1,4 miljoen mensen vervroegd gestemd. Dat kan sinds 18 oktober. De helft van hen kwam in persoon stemmen, de andere helft deed dat per post. Verwacht wordt dat op 2 november al twee miljoen inwoners van Florida, eenvijfde van het electoraat, al vervroegd hebben gestemd.
(Bron)
Brinkhorst uitgeschakeld na ongeval

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken is minstens een week uitgeschakeld, nadat hij woensdagavond een ongeval heeft gehad met zijn fiets. Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag meegedeeld.
De minister heeft hoogstwaarschijnlijk een hersenschudding. Hij was donderdagmorgen nog in het ziekenhuis. Minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken nemen de werkzaamheden over.
(Bron)

Het was een klassiek geval van sturen in elkaar haken. Maar wel raar dat je met een hersenschudding (minstens) een nacht in het ziekenhuis ligt.
En wat een kneuzenkabinet is het toch.
Politiehond maakt einde aan liefdesavontuur

TILBURG - Politiehond Rico heeft dondermorgen in alle vroegte abrupt een einde gemaakt aan een liefdesavontuur. Een 53-jarige vrouw uit de wijk Reeshof had vanuit de woonkamer iemand naar boven zien sluipen. Zij had zich uit angst opgesloten in het toilet en belde daarvandaan de politie.
Na waarschuwingen van de agenten dat Rico losgelaten zou worden, kwam de 13-jarige dochter des huizes naar beneden. Zij was nogal over haar toeren en niet aanspreekbaar.
Bij nader onderzoek vond Rico achter een bed een 15-jarige Tilburger. Hij was een vriendje van de dochter. De politie kon niet voorkomen dat Rico de jongen een paar keer beet. De knaap werd in het ziekenhuis opgelapt en kon daarna door zijn ouders opgehaald worden. Tegen de jongen is geen proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Personeel AH 'stenigt' gewapende winkeldief

AMSTERDAM - Medewerkers van de Albert Heijn in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam raakten woensdagavond opnieuw betrokken bij een ruzie met een winkeldief. De 40-jarige man wilde een fles wijn uit de supermarkt stelen, maar werd tegengehouden door het personeel.
De dief kwam later echter terug en dreigde met een mes. Daarop gooiden de medewerkers een steen naar zijn hoofd, die een kleine hoofdwond veroorzaakte.
De politie liet donderdag weten het incident niet te vergelijken met eerdere gebeurtenissen in de supermarkt van vorig jaar en het jaar ervoor, waarbij winkelmedewerkers dieven tot drie keer toe hardhandig mishandelden. De politie heeft de wijndief aangehouden en onderzoekt de zaak. Onder het personeel verrichtte ze geen arrestaties.
(Bron)
Straffen tot vier jaar geëist voor nepoverval

AMSTERDAM - Officier van justitie M. van IJzendoorn heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vier jaar geëist tegen vier mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een in scène gezette overval op een auto van waardetransporteur Geldnet.
Die werd gepleegd op 1 december van het vorig jaar in Amsterdam-Noord. Bij die 'overval' werd bijna 900.000 euro buitgemaakt. Zeven ton daarvan is tot op heden niet teruggevonden.
Onder de vier verdachten bevindt zich ook de chauffeur van de Geldnetauto, de 32-jarige A.N. Hij beweert bedreigd te zijn door de drie andere verdachten en gedwongen tot medewerking aan de roof, maar aan die verklaring wil aanklager Van IJzendoorn geen geloof hechten. Hij eiste dertig maanden cel tegen N., waarvan zes maanden voorwaardelijk. Juridisch kwalificeerde de officier het misdrijf als verduistering in dienstbetrekking.
De 'overval' trok destijds vooral de aandacht doordat de verdachten zich hadden bewapend met een raketwerper en een handgranaat. Dit grove wapentuig werd kort na het misdrijf in een open auto teruggevonden. Dit voertuig stond nabij een basisschool geparkeerd, met alle risico's vandien, benadrukte de officier.
Van IJzendoorn eiste de hoogste straf tegen de 27-jarige N.L., omdat hij reeds eerder betrokken is geweest bij een overval op een waardetransport. L. heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht, evenals medeverdachte O.D. Alleen diens neef M.D. heeft verklaringen willen afleggen.
Die kwamen erop neer dat chauffeur N. met het plan voor de nepoverval is gekomen. N. zou ervoor hebben gezorgd dat hij op de bewuste dag die specifieke route kon rijden. Bovendien kon hij, als Geldnetmedewerker, weten dat de geplande 'overval' een stevige buit zou opleveren.
Om de zaak extra echt te doen lijken, aldus officier IJzendoorn, werd N. door zijn vermeende handlangers tijdens de 'overval' tegen de grond geslagen. De raketwerper en de handgranaat zijn overigens niet gebruikt, ook niet ter dreiging - de wapens zijn in de vluchtauto gebleven.
Nadat de politie de groep verdachten op het spoor was gekomen, luisterde zij telefoons af en voerde zij observaties uit. Vooral de afgeluisterde gesprekken van N. doen vermoeden dat zijn rol een heel andere is geweest dan hij zelf voorgeeft.
De verdachten zwijgen als het graf over het verdwenen geld. Mogelijk ligt dit ergens begraven. Ook is niet uitgesloten dat het de grens over is gesmokkeld. Een deel ervan is in elk geval opgesoupeerd. Verdachte M.D. kocht kort na de overval een peperdure Mercedes. Geldnet heeft het buitgemaakte bedrag van de verdachten teruggevorderd. Ook justitie komt nog met een vordering.
De rechtbank doet uitspraak op 11 november.
(Bron)
Privacycollege geeft e-mailadressen prijs

DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft per ongeluk de e-mailadressen van duizend op zijn nieuwsbrief geabonneerde mensen prijsgegeven. "Er is technisch iets fout gegaan. Dat ons zoiets overkomt, vinden we bepaald niet leuk", aldus een woordvoerder donderdag.
Het college, dat zich inzet voor de bescherming van de privacy van Nederlanders, heeft sinds 2003 een nieuwsbrief die via e-mail wordt verspreid. Elke twee tot drie weken krijgen 4000 abonnees de nieuwsbrief.
De brief gaat in plukken van duizend e-mailadressen via het e-mailprogramma Outlookexpress naar de abonnees. De redactie van de nieuwsbrief zet de adressen in het BCC-veld (Blind Carbon Copie) en verstuurt de mail.
"Normaal zie je dan de overige namen en adressen niet, maar nu stonden ze toch allemaal in het Aan- of het CC-veld van de mail", aldus de woordvoerder. Vervelende bijkomstigheid was dat de excuusmail die het college daarop verstuurde opnieuw alle namen en adressen bevatte.
Volgens de woordvoerder is het e-mailprogramma vermoedelijk gecrasht, maar wat er precies is foutgegaan, is nog niet duidelijk. "Het eerste wat we zullen doen is Outlookexpress opnieuw installeren. Bij de volgende nieuwsbrief is hopelijk alles weer in orde. Het moet gewoon veiliger, want deze fout krijgen we natuurlijk recht in het gezicht terug."
(Bron)
Jongen rijdt twee keer politiewagens kapot

ZWOLLE - Een 17-jarige jongen uit Ermelo is deze week tot twee keer toe bij een achtervolging met een auto tegen een politiewagen aangereden. De schade was dusdanig dat de politieauto's zijn weggesleept. Dat meldde de politie donderdag.
De jongen ramde in de nacht van zondag op maandag tijdens een achtervolging door Zwolle en omgeving een politiewagen en werd vervolgens tot stoppen gedwongen. De auto die hij bestuurde, had hij gestolen. Met een dagvaarding op zak, onder meer voor autodiefstal, mocht hij vertrekken.
In de nacht van woensdag op donderdag maakte de politie opnieuw jacht op hem in Zwolle, ditmaal omdat hij had getankt zonder te betalen. Nu werd de jongen na een lange achtervolging klemgereden. Hierbij ontstond wederom omvangrijke schade aan politievoertuigen, aldus een woordvoerder.
De jongen, die vanwege zijn leeftijd geen rijbewijs heeft, zit nog vast. De politie heeft de zaak overgedragen aan justitie.
(Bron)
Diepgevroren lijken in vissersschip

DHAKA - De politie van Bangladesh heeft in een verlaten vissersschip 25 diepgevroren lijken aangetroffen. De autoriteiten vermoeden dat het om de bemanning gaat, die mogelijk door piraten in een vriescel is opgesloten.
De piraten zouden de netten en waardevolle delen van de motor hebben gestolen. Het schip dreef op zee bij de haven Cox's Bazar in de Golf van Bengalen, 360 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dhaka.
(Bron)

woensdag, oktober 27, 2004

Kabinet en bonden weer bijeen

DEN HAAG - De top van het kabinet en de vakbeweging zitten sinds circa 21.30 uur woensdagavond bijeen op een geheime locatie om te praten over VUT, prepensioen, WAO, WW en loonmatiging. Volgens goed ingevoerde bronnen is het niet uitgesloten dat er in de loop van de avond of nacht een akkoord bereikt wordt.
Sinds zondag kwamen de partijen al twee maal eerder in het geheim bijeen. Ook was er de afgelopen dagen veelvuldig telefonisch contact en vond er technisch overleg plaats op ambtelijk niveau. Volgens een betrokkene zijn de partijen daarbij 'een flink eind op streek geraakt'.
(Bron)
Bedrijf komt met allergievrije kat op de markt

LOS ANGELES - Een Amerikaans bedrijf komt binnenkort met een allergievrije kat op de markt. Door genetische manupilatie beschikt het dier niet over een allergie veroorzakende proteïnen, waar miljoenen mensen last van hebben.
Volgens een eigen verklaring is het Californische bedrijf bezig met het fokken van een Britse kortharige kattensoort. Door genetische manupilatie wordt het gen dat de allergie veroorzaakt, geblokkeerd.
Naar verwachting komt de eerste allergie-vrije kat in 2007 op de markt. Het bedrijf hoopt de allergievrije dieren in de Verenigde Staten te kunnen verkopen voor 3500 dollar. De dieren doen in Japan naar verwachting 10.000 dollar. Het bedrijf verwacht aleen al in de VS per jaar 200.000 katten te kunnen slijten. Belangstellenden kunnen nu alvast een aanbetaling doen van 250 dollar.
Naar schatting 10 procent van de Amerikaanse bevolking, onder wie kattenbezitters, is vatbaar voor allergieën die katten meebrengen en irritatie veroorzaken aan ogen, neus, longen of huid.
(Bron)
Bouwers willen woningen in oude kantoren

DEN HAAG - Maak het makkelijker oude, overtollige kantoorruimte om te bouwen tot woningen. Met die boodschap kwamen woensdag de NVB Vereniging van ontwikkelaars & bouwondernemers en het adviesbureau Twynstra Gudde aan bij minister Dekker van VROM. Zij overhandigden de bewindsvrouw een onderzoeksrapport waarin zij voor deze transformatie een lans breken.
De leegstand in de kantorensector is enorm. In twee jaar tijd nam het aantal niet gebruikte meters ruimte met de helft toe. Er is nu 5,5 miljoen vierkante meter beschikbaar. Dit overaanbod zal de komende jaren aanhouden. Veel panden zijn zo verouderd dat er nooit een nieuwe gebruiker voor zal zijn te vinden.
(Bron)

Dit wordt al heel lang geroepen door woningzoekenden.
En waarom alle oude panden? Hoe vaak zie je geen kantoorpanden waar de 'te huur'-plakkaten al bijna vergaan zijn, terwijl er pal naast een nieuw kantoorgebouw uit de grond gestampt wordt?
Kinderleidster uit Purmerend geslagen

AMSTERDAM - Een 21-jarige kinderleidster uit Purmerend is dinsdagmiddag geschopt en geslagen door een 33-jarige vrouw. Daarbij liep het slachtoffer pijn aan het achterhoofd en de lippen op. Er is proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie woensdag.
De vrouw liep met een groepje kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar over de stoep. Daar stond een auto, waardoor de groep een stukje over de rijbaan moest lopen. De kinderleidster sprak de bestuurster van de stilstaande auto aan. Deze was hier niet van gediend en begon te slaan en te schoppen. Het kenteken van de auto van de verdachte was opgenomen, zodat ze even later door de politie in haar woning kon worden aangehouden.
(Bron)
Campagne identificatieplicht begint donderdag

DEN HAAG - De politie om de tuin leiden door een valse naam op te geven is er niet meer bij vanaf 1 januari. Dan moet namelijk iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen, als de politie, een boswachter of een milieu-inspecteur daarom vraagt. Donderdag geven de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) het startsein voor een campagne om iedereen te wijzen op de identificatieplicht.
De gedachte achter de plicht is dat Nederland veiliger moet worden. Mensen die de wet overtreden, moeten niet anoniem in de massa kunnen onderduiken, zoals nu nog kan. Dat moet na 1 januari dus afgelopen zijn. Dan kunnen politie en toezichthouders vragen om een identiteitsbewijs, maar alleen als daar aanleiding toe is.
Burgers mag dus niet lukraak worden gevraagd hun paspoort of rijbewijs te tonen. Een politieagent bijvoorbeeld mag er alleen naar vragen als dat nodig is om zijn werk goed te kunnen doen, zoals bij een dreigend relletje of om een bekeuring te kunnen uitschrijven, een boswachter alleen bij iemand die planten of dieren steelt uit een natuurgebied.
Een beveiliger in bijvoorbeeld een supermarkt mag weer geen identiteitsbewijs eisen, want dat is geen toezichthouder zoals hier is bedoeld. Hij mag er wel naar vragen, en iemand de toegang weigeren tot de supermarkt als die niet meewerkt.
De plicht geldt overigens voor het tonen van een identiteitsbewijs, niet voor het dragen ervan. In feite komt het op hetzelfde neer, want iemand die het niet bij zich heeft kan het ook niet laten zien en loopt dus het risico op een boete van hoogstens 2250 euro.
Onder identiteitsbewijs wordt verstaan een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart en een vreemdelingendocument.
(Bron)

"Een beveiliger in bijvoorbeeld een supermarkt mag weer geen identiteitsbewijs eisen, want dat is geen toezichthouder zoals hier is bedoeld. Hij mag er wel naar vragen, en iemand de toegang weigeren tot de supermarkt als die niet meewerkt."

Toekomstbeeld: u meldt zich bij de ingang van de supermarkt en neemt plaats in een winkelstoel, met gordel. Die rijdt u volautomatisch naar het toegangshekje, waar de bonusstrip op uw voorhoofd gescand wordt. Op basis van de gegevens over uw gezinsgrootte en uw eerdere boodschappen, wordt er een route uitgestippeld door de super en wordt uw winkelwagentje (achter uw stoel) automatisch volgepakt. Afwasmiddel kocht u de vorige keer al, dus dat schap kan buiten de route blijven. Indien u af wilt wijken van uw standaardpatroon, kunt u dat voor het passeren van het toegangshek aangeven.
U krijgt dus ook automatisch een afgewogen, gezond, verantwoord boodschappenpakket mee. Mocht u te licht of te zwaar zijn (u wordt gewogen zodra u plaats neemt in de winkelstoel), worden uw boodschappen aangepast.
Bij het verlaten van de supermarkt wordt het totaal van uw aankopen afgeschreven van uw rekening, en kunt u de gordel weer losmaken.
Huisarts en verzekeraars hebben toegang tot uw boodschappengegevens.
In bepaalde wijken, in bepaalde panden, te bereiken via achterafsteegjes en te vinden via vrienden en kennissen, zijn vrijwinkels, waar je zonder registratie bepaalde producten kunt kopen: bier, chips, koffie, rookwaren, frituurvet, suiker, zout.
Ik heb in de huiskamer twee dubbele schuiframen. Dus in totaal 8 kanten: linksbinnen binnen- en buitenkant, linksbuiten binnen- en buitenkant, rechtsbinnen - enzovoorts.
Nu heb ik, voor het eerst sinds ik hier woon (pas 4 jaar, valt wel mee toch?) de linkerkant van de ramen gewassen. Er zitten wat streepjes, ik zie onderin nog wat vlekjes, maar over het algemeen is het een eh... dramatisch verschil met de rechterkant.
En ik ben dan zo'n maniak die rechts dan nog even laat zitten, zodat ik van het verschil kan genieten.
Over 4 jaar zal ik rechts doen schat ik.
Rechter organiseert feest voor veroordeelde

Een Texaanse rechter was zo verheugd over de gevangenneming van de voortvluchtige Billy Wayne Williams dat ze zijn terugkeer in haar rechtbank vierde door hem op een feestje te trakteren. In een met slingers en ballonnen versierde rechtbank, waar ook nog eens cake werd uitgedeeld, sprak ze het vonnis uit: levenslang. "We zijn zo verheugd je weer te zien, dat we besloten hebben een feestje voor je te vieren", aldus de rechter.
Wiliams, die in absentia werd veroordeeld voor het wurgen van zijn vriendin, kon er de lol niet van inzien. "Het lijkt erop dat iedereen een feestje wil vieren, en dat zal vast heel leuk voor jullie zijn, maar niet voor mij", zei Williams terwijl hij geboeid werd afgevoerd.
Ook Seana Willing van de "Texas Commission on Judicial Conduct" was niet echt te spreken over de actie van de rechter. "Hoe haalt ze het in haar hoofd?". Willing gaf aan dat de commissie zal onderzoeken of er naar aanleiding van de gebeurtenis een klacht is ingediend, en zal beoordelen of nader onderzoek gewenst is.
(Bron)
ANP beschuldigt Novum van inbraak op computers

RIJSWIJK - Het Algemeen Nederlands Persbureau heeft een kort geding aangespannen tegen persbureau Novum Nieuws. Het ANP wil via de rechter voorkomen dat Novum nog langer via valse toegangscodes inbreekt in de ANP-computers.
Na onafhankelijk onderzoek is vast komen te staan dat Novum stelselmatig en op grote schaal de ANP-artikelen via deze valse codes ophaalt en gebruikt voor zijn eigen berichtgeving, stelt het ANP. De ANP-berichten zijn alleen toegankelijk voor betalende klanten en Novum Nieuws is dat niet.
"Al maandenlang kreeg de leiding van het ANP signalen van zijn staf en correspondenten dat er voortdurend verrassende overeenkomsten te zien waren tussen de kopij van ANP en de stukken van Novum.
Dat bleek niet alleen uit teksten die in wisselende mate overlappend waren en uit overgenomen foutjes, maar evenzeer uit signalen van woordvoerders en andere zegslieden van het ANP", aldus hoofdredacteur R. de Spa van het ANP. "Het aantal van deze meldingen groeide zo sterk dat de leiding van het ANP heeft besloten om een onderzoek uit te laten voeren."
Met digitale detectie, tekst- en tijdanalyse en getuigenverklaringen is vastgesteld dat Novum zich dagelijks met valse codes toegang heeft verschaft tot de besloten nieuwsvoorziening van het ANP.
Novum heeft geen abonnement en heeft dus geen recht op deze toegang, maar heeft er niettemin continu gebruik van gemaakt. Op basis van de ANP-feed heeft Novum stelselmatig artikelen gemaakt die opvallende overeenkomsten vertoonden, constateert het ANP op basis van het onderzoek.
"Pogingen van het ANP om Novum de ernst en de schadelijkheid van zijn handelwijze te laten inzien, hebben niet tot het gewenste resultaat geleid", concludeert De Spa. "Vandaar dat het ANP zich tot de rechter heeft gewend."
In een verklaring zegt Novum dat uit een eigen intern onderzoek is gebleken dat één redactielid "gedurende enige tijd toegang blijkt te hebben gehad" tot de berichten van het ANP.
"Gebleken is dat een nieuwe werknemer, van wie het dienstverband is aangevangen op 1 april 2004, zonder medeweten en/of toestemming van directie en hoofdredactie van Novum, gebruik heeft gemaakt van de username en password van vorige werkgevers. De bewuste werknemer heeft de username en password ook aan andere redacteuren binnen Novum ter beschikking gesteld, wederom zonder medeweten en/of toestemming van directie en hoofdredactie."
Novum zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Er zijn technische beveiligingen aangebracht, zodat niet meer op het ANP kan worden ingelogd, laat Novum weten. Ook is de redacteuren te verstaan gegeven dat "dergelijk gedrag" niet wordt getolereerd op straffe van ontslag op staande voet.
Volgens Novum heeft het meelezen met het ANP uitsluitend tot doel gehad om de producten te vergelijken. "Novum spreekt uitdrukkelijk tegen dat zij enig voordeel heeft gehad, zoals het ANP beweert. Uit eigen intern onderzoek zou zijn gebleken dat de door het ANP geselecteerde en als bewijs opgevoerde berichten "zonder uitzondering volledig gebaseerd waren op Novum's bronnen."
Novum meent verder dat het als concurrent van "monopoliehouder ANP" wordt geconfronteerd met een "vooropgezet juridisch plan", waarbij het ANP "moedwillig tot doel heeft de goede reputatie die Novum de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd, onherstelbaar te beschadigen."
Volgens ANP-hoofdredacteur R. de Spa heeft het ANP niets tegen concurrentie. "Wel tegen oneerlijke concurrentie." Het kort geding dient op 28 oktober voor de rechtbank in Amsterdam.
(Bron)
Stijging uurloon vlakt af

BRUSSEL - De arbeidskosten van een werknemer in Nederland zijn in het tweede kwartaal gestegen met 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens een woensdag uitgegeven tabel van bureau Eurostat zit Nederland daarmee precies op het gemiddelde van de twaalf eurolanden.
De afgelopen jaren stegen de arbeidskosten per uur in Nederland telkens harder dan in de eurolanden. In Duitsland zit de arbeidskostenstijging onder het gemiddelde van het eurogebied.
(Bron)
'Honger in Cuba, Noord-Korea en Palestijnse gebieden'

NEW YORK - Cubanen, Noord-Koreanen, Palestijnen en Sudanezen lijden honger. Ook is het slecht gesteld met hun mensenrechten. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gemeld. Volgens een speciale rapporteur is de hongersnood in deze gebieden wijdverspreid en langdurig.
De VN vinden het recht op voedsel van evengroot belang als andere mensenrechten. Jean Ziegler, de speciale rapporteur, becijfert in zijn verslag dat wereldwijd 842 miljoen mensen honger lijden. "Honger doodt meer mensen dan welke hedendaagse oorlog of terreuraanval dan ook."
De Verenigde Staten krijgen van Ziegler een veeg uit de pan omdat de Amerikaanse sancties tegen het communistische Cuba daar veel honger en armoede veroorzaken. In Noord-Korea zijn de afgelopen tien jaar 'honderdduizenden mensen' gestorven en lijden miljoenen mensen aan ondervoeding.
In de door Israël bezette Palestijnse gebieden is 22 procent van de kinderen 'ernstig ondervoed'. De helft van de Palestijnen is er afhankelijk van voedselhulp, aldus het rapport.
(Bron)
Jager schiet man neer tijdens konijnenjacht

NUENEN - Een jager heeft dinsdagmiddag in een bos bij de Papenvoortse Heide in het Brabantse Nuenen een van de drijvers beschoten. De jager dacht op een konijn te schieten, maar trof daarbij de 67-jarige man uit Noordeloos, die het wild tijdens een jachtpartij opdreef in de richting van de negen jagers. Dat heeft de politie dinsdagavond gemeld.
Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis in Geldrop gebracht. De 58-jarige jager uit Noordeloos is aangehouden. Na verhoor kon hij naar huis. De neergeschoten man was een van de vier drijvers, maar verliet volgens de politie op een gegeven moment de linie en kwam daardoor in het schootsveld terecht.
(Bron)
Te weinig plakjes kaas en vlees in verpakking

DEN HAAG - In de meeste verpakkingen met plakjes vlees of kaas zit minder dan er op staat vermeld. Op elke tien hebben er zeven een te laag gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
De voedselinspectie heeft 511 monsters voorgesneden vleesproducten en 87 monsters voorgesneden harde kaas onderzocht. Een groot aantal overtreders is gewaarschuwd, een aantal anderen is beboet met een bedrag tussen de 450 en 900 euro.
(Bron)
Website George Bush tijdelijk plat

WASHINGTON - De officiële website van George Bush ligt sinds dinsdagavond plat. Campagnemedewerkers denken dat de site is gekraakt door hackers.
De site (www.georgewbush.com) is ingesteld voor de verkiezingen.
Andere bronnen denken dat de site alleen niet te bereiken voor mensen buiten de Verenigde Staten.
Uit een onderzoek van Netcraft is gebleken dat de website van George W. Bush vanuit Londen, Amsterdam en Sydney niet te bereiken was, terwijl het surfen via vier plaatsen in de VS geen problemen opleverde. Het lijkt er dus op dat Bush even geen buitenlandse bezoekers op zijn site wil [of mag?] hebben.
(Bron)

dinsdag, oktober 26, 2004

SER somber over ruzie tussen kabinet en vakbonden

DEN HAAG - Kroonlid A. Kolnaar van de Sociaal-Economische Raad (SER) vreest dat leiders van de vakbeweging en het kabinet hun conflict niet zullen bijleggen. "Ik zie het somber in. Persoonlijke eer legt een heel zwaar gewicht op het overleg." Dat heeft Kolnaar, tevens hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, dinsdag gezegd.
Het SER-lid beticht alle partijen in het overleg, de bonden, de werkgevers en het kabinet, van een slechte regie tijdens de moeizame onderhandelingen sinds het Najaarsakkoord van een jaar geleden. Hij vindt het bovendien onbegrijpelijk dat het kabinet de afspraak om de lonen te bevriezen "door de vingers heeft laten glippen".
Volgens Kolnaar heeft vooral het kabinet zichzelf ingegraven met rigide voorstellen, zoals de afschaffing van het VUT en prepensioen en de plannen voor de WAO en door de mededeling dat dit beleid definitief is. "Als je je zo hebt ingegraven, dan wordt het lastig. Ik vind dat het kabinet aan zet is. Dat is buitengewoon moeilijk voor dit kabinet, zeker gegeven de mannen die erin zitten", zegt hij.
Maar ook de werkgevers en de bonden hebben zich te star opgesteld. "De werkgevers hebben te gemakkelijk gedacht, wij liften eenvoudig mee met het kabinet", meent de hoogleraar. De vakbonden hebben volgens hem het conflict "steeds verder op de spits gedreven" zonder zich af te vragen hoe de partijen de ruzie kunnen bijleggen.
De Nederlandse economie betaalt de rekening, zegt Kolnaar. "En dat terwijl het technisch niet moeilijk is om het conflict op te lossen." Volgens de hoogleraar moeten bonden, werkgevers en kabinet duidelijke doelstellingen formuleren. Zij zijn het er namelijk over eens dat meer ouderen aan de slag moeten om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.
Knopen over de maatregelen om dit doel te bereiken, hoeven volgens Kolnaar nog niet te worden doorgehakt. "Het is allemaal niet zo'n haastwerk, daar kunnen we nog even goed naar kijken. De vergrijzing laat nog even op zich wachten."
(Bron)
Dronken Brit rijdt op grasmaaier naar werk

Een Brit die met de grasmaaier op weg was naar zijn werk is aangehouden wegens openbare dronkenschap. Ook is hij zijn rijbewijs tijdelijk kwijt.
De man reed op zijn machine met maar liefst zes kilometer per uur op de stoep. De politie zag hem hevig slingeren en haalde hem vervolgens van de weg en pakte zijn rijbewijs, wat hij wel bij zich had, af. De man leek het niet veel te deren: "Ik zit niet vaak in de auto, dus ik mis het niet."
(Bron)
Kweeniet hoor.
Vanochtend een sollicitatiegesprek voor een baan die me heel leuk lijkt.
Dus vannacht kon ik niet slapen, kreeg ook steeds meer keelpijn aan één kant.
Na opstaan braaf twee boterhammetjes gegeten, en verschrikkelijk staan overgeven, Tijger kwam er mauwend bijstaan met grote ogen.
Beetje laat naar het station daardoor, maar de trein was toch vertraagd. Iemand had een tas met boeken laten staan en dat zorgde voor oponthoud.

Uiteindelijk ruim op tijd bij het kantorenpand in Amsterdam, en op de juiste verdieping lopen dwalen op zoek naar het goeie kantoor (dat staat niet heel erg duidelijk aangegeven, en het ziet er daar uit als in zo'n droom waarin je ergens moet zijn maar het _niet_ kunt vinden, linksaf, rechtsaf, bochtje om, nog eens rechtsaf, was ik hier niet al eerder?).

Gevonden, kamer met een zijkamertje. Het was een beetje raar gesprek, eigenlijk verwachtte ik elk moment een soort Candid Camera-team. Ik kreeg de indruk dat de functie waar ik op solliciteerde misschien niet bestond - hij kon me er niet veel meer over vertellen dan in de advertentie stond (okee, die was vrij uitgebreid), maar hij was er zelf nog nooit geweest en kon me niet vertellen hoeveel mensen er werkten en zo.
Volgende week maakt ie zelf de selectie van wie hij voordraagt aan het bedrijf, en het bedrijf bepaalt wie ze uitnodigen voor het echte gesprek, 'dus als je niks hoort zit je er niet bij'. Wel gezegd dat ik het op prijs stel om sowieso wat te horen, ook bij niet-selectie, maar daar keek ie een beetje raar bij.

Terug naar Utrecht, alle treinen vertraagd behalve het stoppertje, dus redelijk op tijd terug.
M'n bed ingerold, even geslapen, griepprik gehaald en sjongejonge - dat heb ik nooit meegemaakt. Ik zakte op de praktijk al bijna door m'n hoeven, en ben na effe bijkomen zwabberend naar huis gefietst.
Zolang ik zit gaat het wel, als ik loop ga ik duizelen. Vriendje heeft het eten opgehaald om thuis op te eten en ik ga straks eens wat geroosterd brood proberen.
Dus ik wissel comp en bank nu af, en morgen zal het wel beter gaan.
Maar het was echt zo'n dag waar ik zelf niet helemaal bij leek te zijn.
Jongeren gooien buis op hoofd van meisje

Drie jongeren, twee jongens en een meisje, hebben vanmiddag in Amsterdam-Noord een buis vanaf een brug op een meisje gegooid. De buis raakte het 11-jarige meisje vol op het hoofd, het slachtoffer moest naar een ziekenhuis worden vervoerd.
Het meisje fietste rond drie uur vanmiddag op het fietspad bij de Nieuwe Purmerweg in Amsterdam-Noord. Toen ze bij een viaduct kwam, gooide één van de jongeren de 40 centimeter lange buis naar beneden. Deze raakte haar vol op het hoofd. Door de klap viel ze tevens van haar fiets, wat haar enkele flinke verwondingen opleverde. Ze moest met meerdere verwondingen naar het ziekenhuis worden vervoerd en maakt het naar omstandigheden goed.
(Bron)
Geblondeerd voetbalprotest in Tilburg

De voornamelijk Marokkaanse en Turkse voetballers van GFC '93 uit Tilburg vinden dat ze worden tegengewerkt door de scheidsrechters. Teams met Nederlandse spelers worden volgens hun voorgetrokken. Komend weekend willen ze dan ook uit protest met geblondeerd haar gaan spelen.
Voorzitter Van de Oetelaar van de voetbalclub ziet de actie echter niet zitten. Hij vindt de plannen overdreven en vreest de publiciteit. Verder is hij van mening dat de spelers de actie met het bestuur hadden moeten bespreken. Hij wil dan ook daarom dat de spelers van hun voornemen afzien.
(Bron)
Abou Jahjah wil terug naar Libanon

De leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, zal binnen 5 jaar België verlaten en terugkeren naar Libanon. Hij denkt in zijn geboorteland meer te kunnen bereiken dan bij onze zuiderburen, dat hij als een overwegend racistisch volk beschouwt. Abou Jahjah wil in Libanon een grote internationale Arabische beweging gaan opzetten die, zoals hij zelf zegt, tegenwicht moet bieden tegen de corrupte leiders en de gekken onder de moslimfundamentalisten. Terroristenleider Osama bin Laden noemt hij ideologisch gezien een rivaal maar de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi een 'klojo'.
Jahjah, die enkele maanden geleden trouwde en Antwerpen voor een Brusselse allochtonenwijk verruilde, vertrekt zodra hij de AEL in België met goede opvolgers achter denkt te kunnen laten. Daarvoor heeft hij maximaal vijf jaar nodig, zo schat hij. Abou Jahjah wordt bij onze zuiderburen overwegend als een paria behandelt. Hij ziet daarom ook geen toekomst meer. "Hoe sneller ik uit België weg kan hoe liever. Ik heb geen affiniteit met dit land."
Jahjah, die bij verkiezingen in Vlaanderen dit jaar slechts 1.700 stemmen haalde, doorbrak gisteren zijn maandenlange stilzwijgen met een interview in de krant Het Laatste Nieuws. Daarin zei hij onder meer iedere in Irak gedode Britse, Amerikaanse of Nederlandse soldaat, als een zege te beschouwen.
(Bron)

Soms heeft ie dus toch goeie ideeën...
Inbreker laat stukje vinger achter

AMSTERDAM - De politie in het Limburgse Nuth is op zoek naar een inbreker die een stukje van zijn vinger mist. De dader brak in bij een apotheek en verloor daarbij een deel van zijn vinger. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
De inbraak is gepleegd in de nacht van zondag op maandag. Afgezien van het vingertopje van de inbreker ontbreekt van hem vooralsnog ieder spoor.
(Bron)
Gat in hek: leger Zuid-Korea paraat bij grens

SEOUL - Zuid-Koreaanse legereenheden bij de grens met Noord-Korea zijn dinsdag in opperste staat van paraatheid gebracht nadat een gat in een hek was ontdekt. Volgens het ministerie van Defensie wordt onderzocht of er sprake is van een mogelijke infiltratie vanuit Noord-Korea.
Volgens het niveau van paraatheid moeten de militairen rekening houden met een invasie van gewapende guerrilla's of geheim agenten vanuit het communistische noorden.
Het gat zat in een prikkeldraadhek bij Yeoncheon, 62 kilometer ten noorden van de hoofdstad Seoul en is dinsdagochtend ontdekt. In de omgeving voeren soldaten controles uit op de belangrijkste wegen naar Seoul. Ook zijn reservisten snel op te roepen, aldus Defensie.
De beide Korea's zijn formeel nog steeds met elkaar in oorlog, omdat er na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) nooit een vredesverdrag is getekend. Noord-Korea zorgt bovendien internationaal voor onrust met zijn nucleaire plannen.
De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken is in Seoul om overleg te voeren over de nucleaire ambities van Noord-Korea. Powell herhaalde dat Amerika werkt aan een vreedzaam en kernwapenloos Koreaans schiereiland.
Powell reist door het gebied om de buurlanden van Noord-Korea achter zich te krijgen voor een oplossing van het conflict met Pyongyang. Een eerste stap is hernieuwd overleg met zes landen. Zuid-Korea heeft steun toegezegd, zo zei minister Ban Ki-moon van Buitenlandse Zaken dinsdag.
(Bron)
Hoogleraren, directeuren en artsen tegen privatisering zorg

AMSTERDAM - Marktwerking in de gezondheidszorg is niet heilzaam voor de patiënt en leidt juist tot hogere kosten. Het kabinet moet daarom de plannen voor meer concurrentie in die sector terugdraaien.
Dat is de strekking van een manifest, dat is ondertekend door bijna veertig hoogleraren, zieken- en verpleeghuisdirecteuren, artsen en specialisten. Het manifest, dat is opgesteld door SP-kamerlid Agnes Kant, is dinsdag gepubliceerd in de Volkskrant.
Volgens het schrijven wordt de zorg duurder door de marktwerking. "De markt en de vraagsturing daarin, zullen de kosten niet in de hand houden. Bij de huidige schaarste zullen de prijzen stijgen (bij het loslaten van de prijzen) en bij het opheffen van de schaarste zal de vraag stijgen", aldus het manifest. "Marktwerking werkt consumptie in de hand."
De ondertekenaars vrezen verder dat er binnen de zorg minder zal worden samengewerkt, de kwaliteit afneemt, er meer bureaucratie ontstaat en dat de markt zich zal richten op de lucratieve zorg waar snel geld in te verdienen valt.
Onder de ondertekenaars zijn mensen als prof. Baartman (bijzonder hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling VU Amsterdam), prof. Galjaard (emeritus hoogleraar humane genetica) en prof. Verheij (hoogleraar huisartsgeneeskunde UMC Utrecht).
(Bron)
Voedselinspectie legt boerderij stil door dioxinemelk

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een melkveehouderij in de buurt van Lelystad stilgelegd na de vondst van dioxine in melk van het bedrijf. Dat heeft de inspectiedienst dinsdag gezegd.
Volgens de VWA is een deel van de besmette melk in de voedselketen terechtgekomen. Dat heeft echter geen gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd. Tijdens het vervoer is de melk vermengd met melk van andere boeren. Hierdoor is de concentratie dioxine in consumptiemelk uiteindelijk onder de norm gebleven.
De concentratie dioxine, die meer dan zes keer de norm overschreed, kwam aan het licht tijdens een routinecontrole van de VWA. De veehouder mag voorlopig geen dieren of dierlijke producten van zijn bedrijf afvoeren.
De inspectiedienst heeft een onderzoek ingesteld naar de bron van de verontreiniging. "De eerste resultaten van het onderzoek worden in de loop van deze week verwacht", aldus een woordvoerster van de VWA.
(Bron)
Meisje vast in rotsspleet Ardennen

ROCHEFORT/BRUSSEL - Een Belgisch meisje van 15 jaar heeft sinds maandagavond twaalf uur lang vastgezeten in een rotsspleet in een grot in de Ardennen. De hulpdiensten zijn er dinsdag aan het einde van de morgen in geslaagd het meisje te bevrijden.
Het meisje deed mee aan een uitstapje van haar instituut uit Braine-l'Alleud naar de grot Trou du Virage, tussen Rochefort en Han-sur-Lesse. Ze raakte maandagavond rond half elf beklemd. De redders hebben stukken rots rond haar knie weggehakt om haar vrij te krijgen.
(Bron)
Personeel UWV gewaarschuwd na dreigbrieven

AMSTERDAM - Bij uitkeringsinstantie UWV zijn bij diverse kantoren dreigbrieven binnen gekomen. De brieven zijn vorige week naar verschillende kantoren van de instantie gestuurd, aldus woordvoerder Jan Stalman.
De brieven komen van het Comité Sociale Burgerrechten Nederland. Medewerkers van het UWV maken zich volgens de briefschrijvers schuldig aan het uitvoeren van het kabinetsbeleid. Gedreigd wordt met het bespuiten met een bijtende stof.
Het UWV heeft de medewerkers ingelicht over de bedreigingen en hen gevraagd extra oplettend te zijn. De brieven zijn aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam gegeven, die de zaak in onderzoek heeft.
(Bron)
'Balkenende' als kakkerlak in Pluk-verfilming

AMSTERDAM - Een moralistische kakkerlak met het stemgeluid van premier Jan-Peter Balkenende. Dat biedt de verfilming van het Annie M.G. Schmidt-boek Pluk van de Petteflet, die volgende maand in de bioscoop gaat draaien.
Cabaretier Owen Schumacher, die de premier al regelmatig persifleerde in het tv-programma Kopspijkers, leent als zijn bekende typetje Balkenende zijn stem aan kakkerlak Zaza, de goede vriend van hoofdrolspeler Pluk. Dat heeft regisseur Ben Sombogaart dinsdag gemeld.
De dieren in de film worden gespeeld met handpoppen. Bekende Nederlanders als Karin Bloemen (paard Langhorst), Martine Sandifort (Dollie de duif), Marc-Marie Huijbrechts (de Lispeltuut), Frits Lambrechts (de Heen-en-weerwolf) en Dolf Jansen (Schuw konijn) spreken de stemmen van de dieren in.
"Het is zeker niet de bedoeling onze premier te beschimpen", verduidelijkte Sombogaart. "Scenariste Tamara Bos had al vanaf de eerste scriptversie de stem van Schumacher als Balkenende in haar hoofd. Zaza heeft ook regeltjes, normen en waarden hoog in het vizier staan en is bovenal een keurige kakkerlak." Sombogaart benadrukte dat er geen uiterlijke gelijkenis is tussen Zaza en Balkenende.
Pluk van de Petteflet vertelt het bekende verhaal van Annie M.G. Schmidt over een jongetje dat in een klein rood kraanwagentje door de stad rijdt op zoek naar een huis om in te wonen. Via Dolly de Duif komt hij terecht in de torenkamer van de Petteflet. Samen met een groot aantal medebewoners, onder wie Zaza de kakkerlak, de familie Stamper en Paard Langhors, komt hij vervolgens in actie wanneer blijkt dat de kwade Parkmeester de bomen in de wilde Torteltuin wil omhakken.
De film is vanaf 17 november in meer dan 115 bioscopen te zien.
(Bron)
'Thee kan helpen tegen Alzheimer'

LONDEN - Het drinken van thee kan het geheugen stimuleren en zelfs de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer vertragen. Dat berichtte de BBC dinsdag op gezag van Britse wetenschappers.
Volgens de onderzoekers van de universiteit van Newcastle remmen groene en zwarte thee de werking van het enzym acetylcholinesterase (AChE). Dat enzym breekt de stof acetylcholine af. Een tekort daaraan in de hersenen wordt in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.
Beide soorten verhinderen ook de werking van het enzym butyrylcholinesterase, dat is aangetroffen in de hersenen van Alzheimer-patiënten. Groene thee blijft volgens de wetenschappers een week werkzaam, zwarte thee een dag.
(Bron)
Man uit Wormer begraaft eigen moeder opnieuw

AMSTERDAM - Een man uit het Noord-Hollandse Wormer heeft zijn eigen moeder zelf opnieuw begraven. Dat heeft de gemeente Wormerland dinsdag bekendgemaakt. De man is zaterdag naar het graf van zijn moeder gegaan, heeft de kist geopend en zijn moeder overgeplaatst in een nieuwe kist. Vervolgens heeft hij het graf weer gedicht. Wat de beweegredenen van de man zijn geweest, is niet bekend.
De gemeente Wormerland is wettelijk verplicht aangifte te doen vanwege grafschennis. Ook de echtgenoot van de anderhalf jaar geleden overleden vrouw is ingelicht. De gemeente wil zo snel mogelijk het graf in de oorspronkelijke staat herstellen.
De gemeente kwam de kistverwisseling op het spoor na een melding van de uitvaartassociatie. Bij controle werd een omgewoeld graf aangetroffen met onder een dun laagje grond een nieuwe kist.
(Bron)
Gesprekken kabinet en sociale partners abrupt afgebroken

DEN HAAG - Het overleg tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet is dinsdagmiddag voordat het goed en wel op gang was gekomen, alweer afgebroken. De FNV-vice-voorzitter A. Jongerius kwam na korte tijd woedend naar buiten.
Zij riep dat zij "voor niets" naar Den Haag was gehaald en zei dat zij haar tijd wel beter had kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de acties in de metaal die woensdag worden gehouden.
Volgens Jongerius was geen serieus overleg mogelijk. Zij verwijt het kabinet een halsstarrige houding. Jongerius had graag dinsdag willen horen over welke onderwerpen het kabinet bereid is verder overleg te voeren, maar dat is niet gebeurd. De vakbeweging was bovendien gepikeerd dat "in deze verkennende fase" de pers was geïnformeerd over het geheime overleg.
De FNV gooit de deur voor overleg niet dicht. "Zaken doe je nu eenmaal aan de onderhandelingstafel. Maar het blijkt dat de tijd nu nog niet rijp is", zei Jongerius. De vakcentrales CNV en MHP wilden zelf na het korte overleg geen commentaar geven. Zij verwezen naar de woorden van Jongerius.
Het gesprek van dinsdagmiddag was een vervolg op een overleg van premier Balkenende en de ministers Zalm (Financiën) en De Kneus (Sociale Zaken) maandagavond met de top van vakbonden en werkgeversorganisaties. Het was voor het eerst sinds het stuklopen van het voorjaarsoverleg in mei dat de partijen op dit niveau met elkaar spraken.
Zalm zei dinsdag dat er op dit moment "op allerlei niveaus allerlei contacten plaatshebben" en bevestigde dat Balkenende, die nog herstelt van zijn voetoperatie, daarbij betrokken is. Verder wilde hij niets kwijt. "Een broedende kip moet je niet storen." Volgens ingewijden is Zalm bereid zo nodig wat extra geld op tafel te leggen om een akkoord met de sociale partners mogelijk te maken.
Het conflict tussen kabinet en sociale partners gaat vooral over de WAO en de voorgenomen ingreep in VUT en prepensioen. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten het debat over dat laatste onderwerp, dat maandag zou plaatsvinden, een week uit te stellen. Het kabinet slaagt er namelijk niet in de schriftelijke vragen die de Kamer over het wetsontwerp heeft gesteld op tijd te beantwoorden.
(Bron)
TT 406 De Britse dj John Peel,die dinsdag overleed aan een hartaanval in Peru, werd in 1939 als John Robert Parker Ravenscroft geboren. 'Peel' was zijn zogenoemde piratennaam.
Hij begon zijn carrière ruim veertig jaar geleden bij een radiostation in Dallas. In 1967 stapte hij over naar BBC Radio 1, de popzender. Als voorvechter van alternatieve muziek speelde hij een belangrijke rol bij de doorbraak van diverse Britse bands.
Van 1984 tot 1986 maakte hij wekelijks een programma voor de VPRO, de John Peel Show. Ook werkte hij incidenteel mee aan Nachtleven van dezelfde omroep.

maandag, oktober 25, 2004

Man pleegt zelfmoord in C&A Eindhoven

In Eindhoven heeft een 37-jarige man afgelopen middag zelfmoord gepleegd in een winkel van C&A. Door vanaf drie etages hoog langs de roltrappen naar beneden te springen, maakte de man een einde aan zijn leven. Het was op dat moment erg druk in de winkel.
Volgens de politie verliep de ontruiming van het pand rustig. Een aantal mensen was getuige van de fatale sprong. Zij worden opgevangen door onder andere slachtofferhulp. Het winkelpersoneel is erg aangeslagen door het incident. Zij wilden geen reactie geven.
(Bron)
Fietsers slaan automobilist in elkaar

Een 19-jarige automobilist is afgelopen vrijdagnacht door twee fietsers mishandeld, nadat hij een opmerking over hun asociale rijgedrag maakte. Het incident vond plaats omsteeks 02.45 uur op de Stadhouderskade in Amsterdam.
De automoblist stond te wachten voor het stoplicht. Toen deze op groen sprong en de man wegreed, moest hij noodgedwongen stoppen voor de twee fietsers die door rood reden. Nadat de man een opmerking hierover maakte en uitstapte, kwamen de fietsers op hem af.
De fietsers begonnen vervolgens op de man in te slaan, waardoor hij op het wegdek belandde. Hier kreeg hij nog enkele schoppen in zijn borstkas te verwerken. Uiteindelijk wist de man zelf een EHBO-post in het ziekenhuis te bereiken. Later heeft hij aangifte gedaan bij de politie.
(Bron)
Wij hadden gepland: andijviestamp met karbonade. Maar ik had nog een zak krieltjes die op moest, dus het werden gebakken aardappels (lukt me nooit goed, maar ik geloof dat ik het begin te leren - ze waren zowaar bruin en lekker), met andijviesalade (morgen dus weer andijvie...) en karbonade.
En zowaar, zelfs Tijger die normaal keurig afwacht en hooguit in hypnosestand gaat (grOOOOte ogen), sprong nu zowat bovenop onze borden.
Tom doet dat wel vaker, die hapte deze keer bijna het vlees uit vriendjes mond.
De resterende botjes zijn zorgvuldig opgeborgen en de klep van de vuilnisbak vastgezet, anders zitten er straks twee katten in de bak.
Hadden we deze keer eens een toetje, zijn we het helemaal vergeten door het kattencircus ;-)
Gisteren appeltaartje gebakken, helft ingevroren, kwart opgegeten, kwart bewaard voor vandaag. En dat kwart staat dus nog steeds in de ijskast.
Morgen dus iets met andijvie, en met appeltaart...
TT 113 Inburgeringsplan juridisch moeilijk

DEN HAAG Minister Verdonk heeft van drie commissies een negatief advies gekregen over de verplichte inburgering van allochtonen. Op grond daarvan heeft zij een overleg met de Kamer over haar plannen uitgesteld, meldt het Journaal.
Verdonk moest de Kamer voor 1 november uitsluitsel geven. Haar plan houdt in dat ook mensen die hier al jaren wonen een inburgeringscursus moeten volgen. Volgens het gelijkheidsbeginsel kunnen mensen met een Nederlands paspoort daar echter niet toe gedwongen worden.
Het inburgeringsbeleid blijkt bovendien erg duur, en de verplichte inburgering van Turken ontmoet juridische bezwaren.
TT 401 Toen de Amerikaanse Beverly Mitchell thuiskwam van vakantie wachtte haar een vreemde verrassing. De lichten in haar huis in Douglas County brandden en op de oprit stond een onbekende auto.
Mitchell belde de politie, die binnen de 54-jarige Beverly Valentine aantrof. In de 2,5 weken dat Mitchell weg was, had Valentine met haar hond haar intrek genomen. Ze had de stroom op haar naam laten zetten, een wasmachine gekocht en een van de kamers compleet gerenoveerd.
De vrouw deed eerst alsof ze het huis huurde, maar gaf later toe ingebroken te hebben. Inmiddels is ze weer onder de pannen: achter de tralies van haar cel.
'Medische missers vijfde doodsoorzaak in VS'

SINGAPORE - In het rijtje belangrijkste doodsoorzaken staat in de VS op de vijfde plaats niet een ziekte maar 'vermijdbare medische fouten'. Jaarlijks sterven 98.000 mensen in Amerikaanse ziekenhuizen door medische missers. Dat heeft een wetenschapper maandag gezegd op een congres in Singapore.
Volgens emeritus-hoogleraar William Hammond van de Amerikaanse Duke University gaat het vooral om te hoge doses medicijnen, het verwisselen van bloedgroepen en verkeerde behandelingen. Volgens hem grijpen vaak ook huisartsen niet op de juiste manier in.
Hammond, die een studie heeft gemaakt van doodsoorzaken in de VS, zei dat hij het onthouden van medische hulp nog niet eens heeft meegerekend. De gezondheidsdeskundige zei dat dergelijke fouten overal ter wereld voorkomen.
(Bron)
Agent geschorst na mishandelen Marokkanen

De 41-jarige agent J. den O. van het politiekorps van Den Bosch is door de rechtbank vandaag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en drie jaar schorsing uit zijn functie. De straf was zwaarder dan de eis van 60 uur werkstraf en 2 jaar schorsing. Dit omdat van een agent meer mag worden verwacht dan van een burger, aldus de rechtbank.
De rechter acht Den O. schuldig aan het expres omverduwen van twee Marokkanen op een brommer en het opmaken van een vals proces-verbaal. Eén van de mannen raakte bij de val ernstig gewond. Hij is meerdere malen geopereerd aan zijn knie, en zal waarschijnlijk blijvend letsel ondervinden.
De agent kwam vier jaar geleden ook al eens in opspraak toen hij de FC Den Bosch-supporter Pierre Bouleij doodschoot, waarna rellen in de stad uitbraken. Hij werd toen vrijgesproken van doodslag, omdat hij volgens de rechter uit noodweer had gehandeld. Ook na het omverduwen van de Marokkanen in de Graafsewijk ontstonden er rellen. Den O. werd tevens bedreigd en voor racist uitgemaakt.
(Bron)
Automobilist rijdt rond met voet op bumper

In Groot-Brittannië heeft een automobilist rondgereden met een voet op zijn bumper. De voet behoorde toe aan een motorrijder met wie hij even daarvoor in botsing was gekomen.
De 23-jarige bestuurder, die doorreed na het ongeval, meldde zich bij de politie nadat hij het lichaamsdeel op zijn wagen had aangetroffen. Volgens de motorrijder, Richard Sholl, reed de automobilist van links op hem in. Het been van Sholl moest vanaf de knie worden geamputeerd.
(Bron)
Productiviteit van werknemers fors toegenomen

VOORBURG - De arbeidsproductiviteit in Nederland is in de eerste helft van dit jaar toegenomen met 3,3 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. De groei is een stuk hoger dan in de periode van 2000 tot 2003. Toen nam de productiviteit gemiddeld met slechts 0,4 procent per jaar toe.
Volgens het CBS wordt de hogere groei veroorzaakt doordat de productie zich herstelt, terwijl de werkgelegenheid nog daalt. Dezelfde ontwikkeling was ook te zien nadat de economie in 1983 en 1993 begon aan te trekken. Ook toen nam de werkgelegenheid niet direct toe nadat het economisch herstel zich had ingezet.
De stijging van de productiviteit was het grootst in de industrie en de bouw (6,5 procent). In deze bedrijfstakken nam de werkgelegenheid relatief het meeste af, terwijl de productie flink steeg.
(Bron)
Satanisme erkend als religie binnen Britse leger

De Britse Royal Navy heeft het satanisme als geloof erkend binnen haar gelederen. De reden is dat één van de marinemensen, een 24-jarige technicus aan boord van de HMS Cumberland, dit als geloofsbelijdenis heeft opgegeven, en ook te kennen heeft gegeven daarvoor de ruimte te willen hebben om de bijbehorende rituelen uit te kunnen voeren.
De man, Chris Cranmer, heeft aan boord de rang gelijk aan een korporaal, en heeft hierdoor ook het recht op een begrafenis volgens de regels de 'Kerk van Satan', mocht hij tijdens zijn dienst komen te overlijden. Cranmer heeft nu als doel gesteld zijn geloofsvorm binnen alle krijgsmachtonderdelen erkend te krijgen.
De Kerk van Satan werd in 1966 opgericht door Anton Szandor LaVey. Kern van deze religie is dat men wraak verkiest boven vergeving en zichzelf boven ieder ander.
(Bron)
Vlaams Blok populairste in peiling

Volgens een opiniepeiling van de Waalse krant Le Soir en de omroep RTBF is het extreem-rechtse Vlaams Blok nu de populairste partij van België. Bijna 27% van de zes miljoen Vlamingen zou op het Vlaams Blok stemmen. De liberale partij VLD van de huidige premier Guy Verhofstadt komt niet verder dan een vierde plaats, achter de christen-democratische CD&V en de sociaal-democratische SPA.A.
Afgelopen zomer haalde het Vlaams Blok 24,2% van de stemmen bij de regionale verkiezingen. In mei vorig jaar, bij de landelijke verkiezingen was dat nog 17,9%. Een andere opiniepeiling vorige maand, van de kranten La Libre Belgique en Het Laatste Nieuws en de tv-zender VTM, wees ook al uit dat het Vlaams Blok in Vlaanderen de populairste partij was geworden met 24,3%.
(Bron)
Studentengrap: varken mishandeld achtergelaten

Een stel studenten uit Delft heeft afgelopen weekend een varken mishandeld omdat ze het dier zonodig moesten gebruiken bij een huwelijksfeest in de Amsterdamse kerk De Duif aan de Prinsengracht. Een oud-lid van het dispuut - een zogeheten knor - ging trouwen en het varken was volgens de studenten een 'toepasselijk cadeau'. De heren studenten hadden het beest via internet gratis op de kop getikt in Klazienaveen.
Het bruidspaar, de beheerder van de kerk H.M. Fischer en de rest van het aanwezige publiek kon de lol van de studentengrap niet inzien. Het varken moest daarom de kerk weer verlaten, nadat het beest net de hele kerktrap al was opgesjord. Kerkbeheerder Fischer: "Het was vreselijk, het varken werd aan een touw meegesleurd, geschopt en geslagen. Ik heb die gasten uit mijn kerk gejaagd en eenmaal buiten bonden ze het dier aan een paal vast en gingen er in busjes vandoor."
Bij het achtergelaten varken werd onder meer een opengescheurde rug en een aantal kneuzingen geconstateerd. Fischer belde meteen woedend de politie. Die achterhaalde al snel de busjes en ondervroeg de heren studenten. Twee dispuutleden wierpen zich op als verantwoordelijken. Die zijn vervolgens gearresteerd en 'getracteerd' op een proces-verbaal wegens het overtreden van de Gezondheidswet voor dieren. Bovendien moeten zij het vervoer van het varken betalen.
Het varken is door een dierenambulance teruggebracht naar Klazienaveen.
(Bron)
R'damse ouders boos op politie na aanhoudingen

Woedend zijn de ouders van vijfentwintig meest minderjarige Rotterdammers op de politie. Die hield de groep (tussen de 14 en 19 jaar oud) afgelopen donderdagavond aan nadat op de Honingerdijk voor enkele duizenden euro's vernielingen waren aangericht in twee trams. De groep, die deel uitmaakte van in totaal zo'n vijftig jongelui, werden drie dagen (waarvan twee nachten) vastgehouden in politiecellen.
Volgens de ouders zijn hun kinderen door de arrestatie en het langdurig verblijf in de politiecel zwaar getraumatiseerd. Bovendien zouden zij niet geïnformeerd zijn door de politie over waar hun kinderen verbleven. Op TV Rijnmond zei een moeder dat men bezig is om de allochtone jeugd te criminaliseren.
(Bron)

Als de arrestanten niet zeggen wie ze zijn, kunnen de ouders moeilijk geïnformeerd worden.
En sja, getraumatiseerd? Misschien moet je dan gewoon je poten thuishouden.
EU-beraad over vingerafdruk in paspoort

BRUSSEL/LUXEMBURG - De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken komen maandag en dinsdag in Luxemburg bijeen om een besluit te nemen over de opname van vingerafdrukken in paspoorten.
Paspoorten moeten onder druk van de Verenigde Staten vanaf 2006 al beschikken over een digitale foto, waardoor reisdocumenten moeilijker te vervalsen zijn. De EU overweegt nu daar ook een vingerafdruk aan toe te voegen. Het staat lidstaten nu al vrij om ook de vingerafdruk in een paspoort op te laten nemen. De discussie gaat nu over de mogelijke verplichting daarvan. De Verenigde Staten eisen meer zogeheten biometrische identificatiegegevens in paspoorten in de strijd tegen terrorisme.
Vanaf oktober 2006 zijn dergelijke gegevens verplicht om zonder vooraf aangevraagd visum naar de VS te kunnen reizen.
De Europese bewindslieden praten onder Nederlands voorzitterschap verder over de bestrijding van vervuiling op zee door schepen, de voorbereiding van een grote conferentie over integratie, later deze week in Groningen en de uitwisseling van informatie over terrorisme.
(Bron)
Verkeerschaos dreigt door Duitse tolheffing

AMSTERDAM - Er dreigt een chaos te ontstaan aan de Duitse grens als Duitsland op 1 januari 2005 een tol voor vrachtwagens invoert. Dat meldt de Telegraaf. Slechts een op de zes Nederlandse truckers beschikt over een elektronisch kastje waarop de tol automatisch kan worden geregisterd. Een vrachtwagen hoeft op deze manier niet te stoppen.
Het bedrijf dat de tolkastjes levert heeft grote problemen de klanten tijdig van kastjes te voorzien. De kans is groot dat truckers na 1 januari met de hand moet betalen. Dit zal kilometerlange files aan de grens tot gevolg hebben.
(Bron)
Hannes gestolen uit Zeehondencrèche Pieterburen

PIETERBUREN - Babyzeehond Hannes is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit de zeehondencrèche in Pieterburen. Dat heeft de politie in Groningen maandag bevestigd.
Zeehondje Hannes ontsnapte begin september uit de Duitse dierentuin Nordhorn en werd in Dalfsen in Nederland gevangen. Hij werd ondergebracht bij de Zeehondencrèche Pieterburen. De Duitse dierentuin eiste het beest terug, maar de crèche wilde Hannes in het wild uitzetten.
De diefstal is in overleg met de politie twee dagen stil gehouden, omdat de daders zich volgens een woordvoerder mogelijk zouden melden bij de crèche. Dat is tot nog toe niet gebeurd. Lenie 't Hart van het opvangcentrum is geschokt over de diefstal. "Het is in 33 jaar nog nooit voorgekomen dat hier een zeehond gestolen is."
(Bron)

Inmiddels heeft een actiegroep gesteld Hannes uitgezet te hebben in zee.
'Grote hoeveelheid explosieven verdwenen in Irak'

NEW YORK - De Iraakse interim-regering heeft de VS en internationale wapeninspecteurs gezegd dat bijna 380 ton krachtige explosieven zijn verdwenen uit een voormalige militaire basis. De locatie wordt niet meer gecontroleerd door de Amerikanen. Afgelopen zaterdag is er nog geplunderd. Dat heeft The New York Times maandag gemeld.
Volgens de krant hebben functionarissen van het Witte Huis en het Pentagon toegegeven dat de explosieven, die lagen opgeslagen op het complex al-Qaqaa (30 kilometer ten zuiden van Bagdad), ergens na de Amerikaanse inval vorig jaar zijn verdwenen. Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur, zou er pas de afgelopen maand over zijn geïnformeerd.
Amerikaanse wapendeskundigen zeggen in de krant bang te zijn dat de explosieven worden gebruikt tegen Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen. Met de explosieven RDX en HMX, de meest krachtige en brisante conventionele explosieven, kunnen grote gebouwen worden opgeblazen, raketten worden geproduceerd en nucleaire wapens tot ontploffing worden gebracht.
Europese diplomaten hebben tegen The New York Times gezegd dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de VS hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de krachtige explosieven. Er zou bij de Amerikanen op zijn aangedrongen om de "grootste vindplaats van explosieven in de moderne geschiedenis" tegen terroristen te beschermen.
(Bron)
Tevredenheid onder AH-personeel daalt

ZAANDAM - De supermarktketen Albert Heijn telt minder tevreden werknemers. Vooral op het hoofdkantoor en in de distributiecentra laat het personeel zich kritisch uit over bijvoorbeeld de werkdruk en de sfeer.
De oorzaak van de groeiende ontevredenheid is terug te voeren op "de pijnlijke reorganisatie, waarbij ruim vijfhonderd arbeidsplaatsen zijn verdwenen", stelde een woordvoerder van AH maandag.
Sinds 2001 peilt de onderneming jaarlijks de mening van haar personeel over tal van werkgerelateerde zaken. Deze keer namen 21.660 mensen de moeite om de vragenlijst in te vullen en op te sturen. De resultaten zijn gepresenteerd in het personeelsblad van het supermarktbedrijf.
(Bron)
Dief gaat er met politiewagen vandoor

BERGEN OP ZOOM - Zou de man altijd al een keer voorin in plaats van achterin een politieauto hebben willen zitten, of was de grond hem gewoon te heet onder de voeten geworden en pakte hij daarom de eerste de beste wagen die hij tegenkwam? De politie weet het zelf ook niet, maar is allang blij dat de gestolen dienstauto weer ongeschonden terug is.
De politiewagen werd in de nacht van zondag op maandag in Bergen op Zoom gestolen toen twee agenten een vluchtauto die bij een inbraak stond te wachten, te voet achtervolgden. De agenten hadden de wagen zien staan en waren hun surveillanceauto uitgestapt om de bestuurder aan te houden. De man wilde daar echter niet op wachten en ging ervandoor, gevolgd door de rennende agenten.
Voor de andere inbreker die plotseling zonder vervoer zat, bleef er toen niets anders over dan een andere auto te nemen. Dat was de Opel Astra van de politie waarvan de sleutel in het contact zat. De politiewagen werd enkele uren later in Bergen op Zoom teruggevonden.
(Bron)
'Printerafdrukken bevatten verborgen code'

AMSTERDAM Printers voegen een unieke verborgen code toe aan kleurenafdrukken. Opsporingsdiensten kunnen deze code gebruiken om bijvoorbeeld vervalsers op te sporen, zo meldt Webwereld maandag.
Hoewel er veel merken consumentenprinters zijn, verschilt het binnenwerk van de huidige generatie kleurenprinters niet zoveel. Het hart van de printer, de zogenoemde engine, wordt namelijk maar door een beperkt aantal fabrikanten geleverd. Deze engines bevatten een eigen 'identiteit' die kan worden herleid.
Opsporingsdiensten blijken hier handig gebruik van te maken om criminelen op te sporen, zo ontdekte WebWereld. Welke opsporingsdiensten en autoriteiten de 'meegebakken' codes gebruiken om verdachten op te sporen, is niet bekend. In Nederland rechercheert het Korps Landelijke Politiediensten in ieder geval wel aan de hand van de ingebakken code én heeft hiermee zelfs al successen geboekt.
Door 'medewerking' van printerfabrikanten kunnen opsporingsteams achterhalen bij welke distributeur een specifieke printer is afgeleverd. Via de administratie van deze distributeur kan vervolgens achterhaald worden naar welke winkel de printer is verscheept. Met een beetje geluk kan bij de winkel vervolgens worden achterhaald wie de printer heeft gekocht.
De PvdA en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) stellen tegenover WebWereld 'geschokt' te zijn over deze onthulling. "Het idee dat vrijheid van meningsuiting kan worden getraceerd, heft elke vorm van anonimiteit op", zegt Maurice Wessling van BoF. "Dit is blijkbaar een gekoesterd geheim, dat vind ik schokkend."
(Bron)
Geweld en vernieling door meisjes toegenomen

VOORBURG - Steeds meer minderjarige vrouwen maken zich schuldig aan geweld en vernieling. Het aandeel van meisjes hierin is sinds 1960 verdrievoudigd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.
In 1960 werden 1650 verdachten gehoord voor vernielingen, daar zaten vijftig meisjes tussen. In 2003 werden van de in totaal 17.341 jongeren, van wie 1656 minderjarige vrouwen gehoord voor vernieling. Voor geweld kwamen in 1960 honderd meisjes (van de in totaal 1900 jongeren) op het politiebureau, in 2003 waren dat er 1717 van de in totaal 11.728.
Van de jongeren die verdacht zijn van vermogensmisdrijven (diefstal zonder geweld, verduistering, bedrog en heling) was een op de vijf een meisje. Vergeleken met begin jaren zestig is het aandeel van de meisjes in de totale jeugdcriminaliteit verdubbeld. Het aantal gehoorde verdachte meisjes van een misdrijf steeg tussen 1998 en 2003 met 48 procent, het aandeel van de verdachte jongens steeg met 14 procent.
Het aantal verdachte volwassen vrouwen is ook sterker gestegen dan het aantal mannen. In de periode 1998 - 2003 nam het aantal mannelijke verdachten met 25 procent toe, terwijl het aantal vrouwelijke verdachten steeg met 38 procent. Het gaat hierbij om alle misdrijven, zo meldt het CBS. Niet alleen op het gebied van vermogen, vernieling en geweld maar ook om verkeers-, drugs- en vuurwapenmisdrijven.
Toch blijft de misdaad wel een mannenzaak. Bijna negen van de tien gehoorde verdachten zijn mannen. In 2003 hoorde de politie in totaal 347.000 verdachten van een misdrijf. Vergeleken met 1998 is dat een stijging van 26 procent. In de categoriën diefstal, inbraak en geweld scoren vooral minderjarige jongens hoog.
(Bron)
BBC wil duizenden medewerkers ontslaan

LONDEN - De Britse omroep BBC heeft plannen voor het ontslaan van 6000 van zijn 28.000 werknemers. Ook zullen meer producties worden uitbesteed en zal een aantal activiteiten worden geprivatiseerd. Dat meldde de Britse krant The Times.
De publieke omroep BBC wordt grotendeels gefinancierd door kijk-en luistergeld. Ondanks de ontvangst van 2,8 miljard pond (ruim 4 miljard euro) aan omroepbijdragen in het afgelopen jaar, had de BBC aan het einde van 2003 een tekort van 249 miljoen pond (bijna 360 miljoen euro).
Volgens The Times wil de omroep, via de grootste reorganisatie in zijn geschiedenis, aantonen dat hij de financiën onder controle kan krijgen.
(Bron)
Te weinig aandacht werkgevers voor infectieziektes

AMSTERDAM - Werkgevers hebben te weinig aandacht voor de risico's van infectieziektes. De gevolgen voor personeel bij de politie, brandweer, gevangenissen, dagverblijven, plantsoenendiensten en afvalverwerking kunnen 'zeer ernstig' zijn. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) maandag gezegd.
Ook arbodiensten, die werkgevers helpen het ziekteverzuim terug te dringen, hebben nauwelijks aandacht voor infecties die mensen kunnen oplopen tijdens hun werk. Zij moeten bijvoorbeeld afspraken gaan maken over het vaccineren van personeel, vindt het centrum. Alleen in de gezondheidszorg doen instellingen en arbodiensten het goed.
Verder houden werkgevers volgens het NCvB te weinig rekening met oudere werknemers. Zij hebben vaker last van de gezondheid als gevolg van hun werk. Ook houden bedrijven weinig rekening met de extra stress die reorganisaties met zich meebrengen, zegt het centrum.
(Bron)
AEL-leider Abou Jahjah noemt dode Nederlandse soldaat een zege

BRUSSEL - De Belgisch-Libanese voorman van de Arabisch-Europese Liga, Dyab Abou Jahjah, heeft maandag scherp uitgehaald naar de Nederlandse aanwezigheid in Irak. "Elke dode Amerikaanse, Britse of Nederlandse soldaat beschouw ik als een overwinning", zegt hij in een interview met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.
Abou Jahjah, die de laatste tijd wat minder in het nieuws is sinds zijn politieke aspiraties bij de jongste verkiezingen in België weinig succes opleverden, keert zich wel tegen het onthoofden van gijzelaars in Irak. "Onthoofden is ethisch en religieus fout. Moslims slachten zelfs een schaap niet op die manier."
De moslimleider, wienst Liga ook in Nederland aanhang heeft, woont niet langer in Antwerpen, maar in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Over Vlamingen zegt hij dat er nog veel meer racisten zijn dan de bijna een miljoen die op het Vlaams Blok stemmen. "Vlaanderen is een rechts bolwerk in Europa", aldus Abou Jahjah, die verder stelt dat "God niet vrijgevig is geweest voor Vlaanderen toen hij het verstand uitdeelde".
(Bron)

Als dat laatste zo is, dan zit ie daar prima op zijn plek.
Lange reis

Een vrouw uit het Engelse Birmingham dacht het slim voorelkaar te hebben. Ze kocht via het internet vliegtickets naar Spanje voor haar familie. Daarbij boekte ze ook een hotelkamer in het Avalon Hotelpark. Toen de familie arriveerden aan de Costa Del Sol, bleek het hotel niet te bestaan in Spanje. De vrouw had per ongeluk een hotelkamer in Duitsland gereserveerd. "Ik dacht dat het goedkoper was om zelf je reis samen te stellen," aldus de 28-jarige Christina.
(Bron)

zondag, oktober 24, 2004

Man vernielt busruit na niet openen deur

De politie heeft in Marken een 36-jarige man uit diezelfde plaats aangehouden, vanwege de vernieling van een ruit in de bus. De man sloeg de ruit met een noodhamer in. Hij heeft inmiddels beloofd de schade van ruim 800 euro te vergoeden aan de busonderneming.
Op het politiebureau vertelde de man dat hij slechts zelden met het openbaar vervoer reist en dat hij stond te wachten tot de chauffeur de deur voor hem open zou doen, zodat hij bij de laatste halte uit kon stappen. De man had niet door dat hij zelf op een knopje moest drukken. Omdat de deur maar niet open ging, sloeg hij het raam stuk en verliet hij de bus.
(Bron)
Wilde afwasactie. Eerst alles stapelen en hé, het blijkt op de ene helft van het aanrecht te passen! Andere aanrechthelft leeg, gootsteen leeg, en inmiddels alle bestek, borden, pannen gedaan (minus dat wat elders in huis zwerft, ik zie nog het een en ander staan).
Nu nog schalen (niet erg), en kopjes en glazen (en dat haat ik).
Effe pauze, straks weer verder.
Voetballer gooit blikje terug naar publiek

Een opmerkelijke actie van een voetballer in de Japanse competitie heeft bij de wedstrijd tussen Kashima Antlers en Urawa Reds tot ernstige rellen geleid. Yasuto Honda gooide in het duel een bierblikje terug, nadat hij bijna was geraakt toen het voorwerp vanuit het publiek naar hem toe was gegooid.
Een groep van zo'n dertig woedende supporters bestormde vervolgens het veld en sleurde Honda aan zijn haren één van de doelen in. De speler van Kashima moest door de politie worden ontzet. Ook Toninho Cerezo, de Braziliaanse coach van Kashima, werd belaagd door boze fans toen hij het stadion verliet.
"Ik heb spijt van mijn actie. Maar wat de gewelddadige fans hebben gedaan is helemaal verkeerd. Onder de douche stond ik te bloeden", zei Honda na afloop. Kashima Antlers verloor de wedstrijd met 3-2. De politie verhoorde na afloop 32 voetbalsupporters.
(Bron)

Dus een supporter mag wel een blikkie het veld inkeilen, maar een speler mag het niet terugsmijten?
Maansverduistering op 28 oktober

Als het weer meewerkt is donderdag 28 oktober vroeg in de ochtend een totale maansverduistering te zien in Nederland. De verduistering begint om 3:14 en tussen 4:23 en 5:44 zal de maan volledig in de schaduw van de aarde hangen. De vorige maansverduistering in Nederland, op 4 mei van dit jaar, ging op veel plekken helaas schuil achter een dik wolkendek.
Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De maan trekt dan door de schaduw van de aarde. De maan is overigens niet geheel onzichtbaar, maar straalt met een donkere, oranjerode gloed. Een volledige maansverduistering komt zo'n 66 keer per eeuw voor. Na donderdag moeten we tot 2007 wachten voor de volgende maansverduistering.
(Bron)
CIA haalde gevangenen voor ondervragingen uit Irak

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de inlichtingendienst CIA toestemming gegeven om gevangenen voor verhoor uit Irak te halen. Deskundigen stelden in de zondageditie van The Washington Post dat de regering-Bush daarmee in strijd handelde met het internationaal recht.
Volgens The Washington Post hebben medewerkers van de CIA de afgelopen zes maanden tientallen gedetineerden uit Irak gehaald. Een functionaris van de inlichtingendienst liet weten dat de gedetineerden verborgen werden gehouden voor het Internationale Rode Kruis en andere instanties.
Deskundigen stellen dat daarmee de Geneefse Conventies over de behandeling van (krijgs)gevangenen worden geschonden. Volgens de conventies is het verboden om burgers in oorlogstijd gedwongen naar het buitenland over te brengen.
(Bron)

We weten toch allang dat de VS niet aan internationaal recht doet?
België waarschuwt luchtreizigers voor vogelgriep

BRUSSEL - De Belgische overheidsdienst Volksgezondheid adviseert vliegtuigpassagiers die onlangs van Bangkok via Wenen naar Brussel zijn gereisd een arts te raadplegen. Dat heeft het Belgische persbureau Belga zondag bericht.
De waarschuwing komt nadat eerder deze week op vliegveld Zaventem twee gesmokkelde roofvogels in beslag zijn genomen die besmet bleken met het vogelgriepvirus H5N1. De smokkelaar reisde op 18 oktober met EVA Airways van Bangkok naar Wenen, waar hij een vlucht boekte van Austrian Airlines naar de Belgische hoofdstad.
Passagiers die een van deze vluchten hebben genomen, krijgen het advies naar een arts te gaan als ze zich de komende zeven dagen grieperig, koortsig of onbehaaglijk voelen. Hoewel het risico op overdracht van dier op mens beperkt is, wil Volksgezondheid alle zorgsmaatregelen nemen om invoer van het virus in Europa te vermijden.
(Bron)
Belgische jongeren in weekeind niet achter stuur

BRUSSEL - De Belgische verkeersminister Landuyt wil het jonge chauffeurs niet langer toestaan op vrijdag- en zaterdagavond achter het stuur van hun auto te kruipen. Landuyt hoopt daarmee een rem te zetten op het grote aantal dodelijke verkeersongevallen met jonge automobilisten in de weekeinden.
De Belgische bewindsman overweegt verder een rijbewijs met punten in te voeren. Chauffeurs die vaak dezelfde verkeersovertreding begaan, verliezen een aantal punten. Wie te veel punten verliest, raakt het rijbewijs tijdelijk kwijt.
De wetgeving daarvoor werd al vijftien jaar geleden goedgekeurd door het Belgische parlement. De daadwerkelijke invoering ervan bleef echter uit. De onlangs aangetreden Landuyt wil nu de verkeerswetgeving evalueren en mogelijk toch overgaan tot het puntenrijbewijs.
(Bron)

Ah ja, elke jongere zuipt, natuurlijk. Ik neem wel aan dat er dan ook een vorm van vervangend vervoer wordt geregeld?
Tientallen lijken van Iraakse rekruten gevonden

BAQUBA - Bij de Iraakse stad Baquba, ten noorden van Bagdad, zijn de lijken gevonden van zeker 49 rekruten van het Iraakse leger. Dat heeft een lokale overheidsfunctionaris zondag gezegd.
De rekruten zijn allemaal doodgeschoten. Zaterdag zijn al 37 lijken gevonden en nog eens twaalf werden zondag ontdekt langs de weg bij het dorpje Mandali bij de Iraanse grens. De lichamen zijn overgebracht naar de stad Baquba, ten noorden van Bagdad.
De slachtoffers waren met verlof op weg naar huis, nadat ze drie weken in een trainingskamp hadden doorgebracht, aldus de zegsman. Ze zijn vervolgens in een hinderlaag gelopen en door Iraakse opstandelingen gedwongen te gaan liggen, waarna ze werden doodgeschoten, aldus de politie.
Iraakse opstandelingen voeren geregeld aanslagen uit op Iraakse militairen en rekruten.
(Bron)
Waarom is het nu minder warm (?) dan vanochtend om 5 uur? Toen was het ruim 17 graden buiten...