zaterdag, augustus 30, 2008

'Ergste Britse economische crisis in 60 jaar'

LONDEN - Groot-Brittannië staat voor de zwaarste economische crisis sinds zestig jaar. Dat heeft Britse minister van Financiën Alistair Darling zaterdag gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian.
Volgens de minister zal de economische neergang "diepgaander en langduriger" zijn dat de meeste mensen tot nu toe hadden gevreesd.
Volgens de krant had de minister geen idee hoe erg de crisis was, tot een rapport van de Bank van Engeland hem met de neus op de feiten drukte. Daar stond in dat twee miljoen mensen voor kerst zonder baan kunnen komen te zitten, als de economische neergang doorzet.
Darling legt de schuld van de crisis deels bij premier Gordon Brown en zijn kabinet, waar hij zelf ook deel van uitmaakt. Labour heeft "duidelijk" gefaald om begrip te uiten voor de situatie van burgers, waardoor stemmers "pissed off" zijn achtergebleven.
De komende maanden zijn daarom voor de partij cruciaal als ze de volgende verkiezingen willen winnen, aldus de minister.
(Bron)

Ik moet ineens heel erg denken aan de Arthur Scargill-tijd, de TUC en de mijnwerkersstaking.
Toestel Ryanair maakt opnieuw voorzorgslanding

ROME - Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft vrijdag een voorzorgslanding gemaakt op het vliegveld Fiumicino bij Rome. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
Het toestel was onderweg van Bologna naar Ciampino, een andere luchthaven van Rome. Bij het inzetten van de landing kreeg de piloot het signaal dat het landingsgestel niet werkte, waarop hij besloot op het dichtstbijzijnde vliegveld, Fiumicino, te landen.
Het is de derde keer deze week dat een toestel van Ryanair een ongeplande landing moet maken. Maandagavond viel de luchtdruk in een vliegtuig boven Frankrijk weg.
In 5 minuten daalde het vliegtuig ongeveer 8000 meter. Zeker zestien mensen moesten naar het ziekenhuis.
Een ander toestel van de Ierse prijsvechter moest maandag een ongeplande landing maken in het Duitse Frankfurt, nadat champignonsoep uit het bagagecompartiment op het hoofd van een passagier was gelekt en een ernstige allergische reactie had veroorzaakt.
(Bron)

Dat laatste kun je de maatschappij niet echt verwijten lijkt me.
Verdachten schietpartij Rotterdam aangehouden

AMSTERDAM - Na een schietpartij in Rotterdam zijn vrijdagnacht twee personen aangehouden. Dat meldt de politie zaterdag. Het betreft twee Rotterdammers van 30 en 31 jaar oud.
De politie kreeg rond 03.00 uur de melding dat er werd geschoten op de Wilhelm Tellfhof in de wijk Hoogvliet.
Op een nabijgelegen grasveld werd vervolgens een 31-jarige Rotterdammer aangetroffen die in zijn borst was geraakt. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.
De twee verdachten konden korte tijd later aan de hand van het opgegeven signalement worden aangehouden op de Middenbaan-Noord en zijn ingesloten voor verhoor.
Zij zijn gefouilleerd, maar de politie heeft geen vuurwapen gevonden. De auto van de verdachten is in beslag genomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Recessie Europese Unie nauwelijks af te wenden'

FRANKFURT AM MAIN - Een recessie in de Europese Unie is nauwelijks af te wenden. Dat zei Norbert Walter, de hoogste econoom van de Deutsche Bank, in een interview met de zakenkrant Euro am Sonntag.
Volgens Walter kan de recessie worden vertraagd door een sterke daling van de energie- en voedselprijzen, een verassende economische stabilisatie in de Verenigde Staten of een wonderbaarlijk sterke dollar.
De econoom houdt dit echter niet voor mogelijk. "We zitten midden in een periode waarin sprake is van een vertraagde economische groei. Die zal pas ophouden in 2010."
Walter is verder tegen economische programma's. Volgens de econoom zijn die nauwelijks effectief.
(Bron)
Boer komt onder eigen tractor

AMSTERDAM - Een 40-jarige man uit het Gelderse Kerkwijk is zaterdagochtend onder het draaiend achterwiel van zijn eigen tractor terechtgekomen en overleden.
Volgens de politie was hij in zijn eentje aan het werk op een akker aan de Laagstraat. Daarom heeft niemand gezien wat er is gebeurd.
Een passant zag de man onder de tractor liggen en waarschuwde iemand die met een tractor de tractor van het slachtoffer heeft opgetild. Dat bleek te laat. De technische recherche onderzoekt het ongeluk.
Een vrouw is zaterdag omgekomen toen ze in het Groningse Woldendorp door eveneens een tractor werd overreden. De politie heeft dat bekendgemaakt.
Het ongeluk gebeurde even na drie uur in de middag. De politie kon nog geen nadere bijzonderheden geven.
In het Brabantse Heusden kwam zaterdag ook iemand om het leven bij een ongeluk met een tractor. Daar ging het om een man.
(Bron)
'Palestijnse arts verkracht door hond'

PARIJS - Een Palestijnse arts die ruim acht jaar in een Libië vastzat in een geruchtmakende hiv-zaak, is naar eigen zeggen in de gevangenis verkracht door een Duitse herdershond.
Dat blijkt uit een getuigenis van hem voor een rechtbank in Parijs die vrijdag is bekeken door het Franse persbureau AFP.
De arts, Ashraf el Hagoug Gomma, heeft ook andere schokkende details van zijn opsluiting bekendgemaakt. Zo zouden zijn nagels zijn uitgetrokken en kreeg hij elektrische schokken toegediend door zijn folteraars. Na zijn ervaring met de hond zou hij zijn doorgeslagen en allerlei onware bekentenissen hebben gedaan.
De arts werd ervan verdacht dat hij samen met vijf Bulgaarse verpleegsters in een Libisch ziekenhuis opzettelijk honderden kinderen had geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.
Ze kwamen in juli vrij na een diplomatiek offensief. Volgens experts zijn de kinderen besmet door de slechte hygiënische omstandigheden in het ziekenhuis.
(Bron)
Noodbevel in Zwolle om demonstratie

AMSTERDAM - De burgemeester van Zwolle heeft een noodbevel uitgevaardigd, omdat de Nederlandse Volksunie zaterdag vanaf 13.00 uur in de stad demonstreert.
Uit angst voor tegendemonstranten geldt het bevel van 10.00 uur tot 20.00 uur. De politie kan dan ordeverstoorders uit het centrum en stationsgebied weren.
Antifascisten roepen op Indymedia op om een wandeling tegen de nationalisten te houden. Volgens hen is het 'natuurlijk te zot voor woorden dat gevaarlijke neonazi's de vrijheid van meningsuiting van anderen beperken door simpelweg zelf te demonstreren'.
Vorig weekeinde vond een nationalistische demonstratie plaats in Alphen aan den Rijn. Vijftig jongeren van de Nationaal Socialistische Actie demonstreerden voor een 'nationalistische vrijplaats'.
Vijf demonstranten werden opgepakt voor lichte vergrijpen, verder verliep de actie rustig.
(Bron)
Elk jaar weer verrassend. Ineens is het 25 graden en zonnig. Na die grauwe grijze kille dagen breekt er dan acute gekte uit. Ineens liggen gangpaden in de super weer vol met briketten en kooltjes, winkelwagens zijn vol vlees en bier geladen en de eerste dampen zullen zo wel loskomen.
De krentenboompjes waren al lang aan het verkleuren, nog niet erg overtuigend maar toch, maar toch.
En toen ik langs de populieren fietste, al heimweedenkend aan vroeger toen dit dan het laatste stukje vrijheid was voor die helse school weer begon, trof het me als elk jaar letterlijk recht in mijn gezicht: een muur van populierengeur. Afgevallen blad, warrelend in de wind, sterk ruikend, zeker niet onaangenaam maar meer herfst dan zomer. En hé... Die grote populieren zien er goed uit ook al valt er al blad af, maar die knotpopeltjes verderop... Die zijn al vergeeld!
Geuren dringen rechtstreeks je brein binnen, voeren je naar je verleden - rondom mijn school stonden populieren. Bij het gymveld waren populieren. De weg naar het zwembad werd omzoomd door populieren. Half Nederland staat ermee vol, maar het rivierenland lijkt uitsluitend uit populieren en wilgen te bestaan. En die geur blijft je hele leven bij je.
Zo'n dag (of zo'n weekend) voelt dan ineens als een cadeautje :-)

vrijdag, augustus 29, 2008

FBI waarschuwt voor afpersingsmail

AMSTERDAM - De Amerikaanse FBI waarschuwt internetters om niet in te gaan op e-mails van een zelfverklaarde huurmoordenaar, die geld eist om het leven van de ontvanger te sparen.
De afzender beweert opdracht te hebben de lezer te liquideren. In ruil voor een grote som geld is hij bereid om daarvan af te zien. De ontvanger moet daarvoor een telefoonnummer bellen.
In een andere versie waarschuwt de afzender dat een geliefde binnenkort ontvoerd zal worden, tenzij het slachtoffer losgeld betaalt.
De e-mails kunnen heel geloofwaardig overkomen, omdat de afzender persoonlijke details van de ontvanger in de e-mail vermeldt.
De mailtjes doen volgens de opsporingsdienst sinds juli de ronde. Het gaat echter om nieuwe varianten van een e-mail die al in 2006 voor het eerst opdook.
(Bron)
Ouderen kunnen AOW jaren uitstellen

AMSTERDAM - Ouderen kunnen straks hun AOW maximaal vijf jaar later laten ingaan. Dat betekent dat zij tot hun zeventigste kunnen doorwerken. Daarna krijgen ze meer AOW. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Met de maatregel wil het kabinet bereiken dat het normaler wordt om na je 65e door te werken, zei minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA). Mensen kunnen hun AOW ook op hun 65e laten ingaan, zoals nu.
Wie ervoor kiest om na zijn 65e door te werken en zijn AOW uit te stellen, krijgt later meer AOW. Hoeveel precies, moet nog worden uitgerekend. Dat gebeurt op basis van de levensverwachting.
(Bron)
Goed kattenvoer hoeft niet duur te zijn

DEN HAAG - Kattenvoer dat alle benodigde voedingsstoffen bevat die een poes per dag nodig heeft, hoeft niet duur te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, dat vrijdag openbaar werd.
De bond onderzocht twintig kattenvoeders en het goedkoopste voer uit de test blijkt net zo uitgebalanceerd als de brokjes die ruim zeven keer zoveel kosten.
Zes soorten kattenvoer scoren in de test nagenoeg evengoed; zij behalen het stempel 'zeer goed'. De krokante brokjes van de C1000 met rund, vis en wild staan op nummer 1, omdat deze even goed zijn als de andere, maar ook nog eens slechts 0,11 cent per dagportie kosten.
Uit de test blijkt overigens dat zeventien van de twintig geteste soorten alle benodigde stoffen bevatten.
(Bron)

Tijger was dol op Tom Poes, maar dat heeft duidelijk afgedaan. AH huismerk is ook maar zozo. C1000 huismerk gaat nog, hoewel dat vermoedelijk ook niet zo lang meer gaat duren. Maar Whiskas en Felix zijn het populairst - daar eet Tom ook gezellig van mee.
Duizenden bedreigde apen ontdekt in Cambodja

PHNOM PENH - Wetenschappers hebben in een afgelegen stuk oerwoud bij de grens met Vietnam een groot aantal apen ontdekt. Het gaat om twee soorten slankapen en gibbons, die te boek staan als uitstervende diersoorten.
Tijdens een uitgebreid veldonderzoek, waarbij onder meer de Wildlife Conservation Society betrokken was, is vastgesteld dat ongeveer 42.000 slankapen in het gebied voorkomen en circa 2500 geelwangkuifgibbons. Daarmee gaat het om de met afstand grootste populaties van deze soorten op aarde.
Tot voor kort gingen onderzoekers er vanuit dat Vietnam beschikte over de grootste aantallen. In dit land leven naar schatting zeshonderd slankapen en tweehonderd gibbons van de betreffende soorten.
Het is de tweede keer in korte tijd dat er goed nieuws te melden valt over bedreigde apensoorten. Begin deze maand bleek de gorillapopulatie in de Democratische Republiek Congo twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. In het Afrikaanse land leven volgens de meest recente telling zeker 125.000 gorilla's.
(Bron)
Baby geboren aan boord van vliegtuig

Een vrouw uit India is woensdag aan boord van een vliegtuig bevallen van een gezonde baby. Dat heeft een Australisch radiostation woensdagavond bekendgemaakt.
De 29-jarige Paramjit Kaur bevond zich aan boord van een toestel van Cathay Pacific, toen plotseling de weeën begonnen.
Gelukkig bevonden zich vier artsen aan boord, die allemaal meehielpen met de bevalling. De moeder was 34 weken zwanger en haar baby, een jongetje, werd zes weken te vroeg geboren, maar werd gezond op de wereld gezet. Het kind woog bijna 5,5 pond.
Het was de eerste keer dat de moeder vloog. Zij was op weg naar haar man, die in Australië woont. De vlucht werd omgeleid naar Darwin, waar de moeder twee uur na de bevalling werd opgenomen in het ziekenhuis.
De vader van het jongetje sprong meteen op het vliegtuig om bij zijn vrouw en kind te kunnen zijn.
(Bron)
Vrouw gooit mes naar treinconducteur

AMSTERDAM - Een 19-jarige vrouw uit Kerkrade heeft woensdag op het station in Spaubeek een mes naar een treinconducteur gegooid. Hij kon het mes ontwijken. De vrouw is later aangehouden met een vriendin.
Na verhoor zijn beiden vrijgelaten, meldt het Korps Landelijke Politiediensten donderdag. De 53-jarige man heeft aangifte gedaan.
Rond 15.15 uur kwam de trein van Heerlen naar Sittard aan op het station in Spaubeek.
Kort voor aankomst kreeg de hoofdconducteur een waarschuwing van een collega van een andere trein voor twee agressieve vrouwen. Zij waren door de collega uit de trein gezet omdat ze agressief deden en geen kaartje hadden.
Een van de vrouwen stapte uit, maar de vrouw uit Kerkrade werd volgens het KLPD hysterisch en liep schreeuwend door de coupé. Toen de hoofdconducteur haar vroeg de trein te verlaten, stapte ze het perron op en trok ze een mes.
Daarop sloot de conducteur de deuren, maar vlak daarvoor gooide zij het mes naar binnen. Tegen de vrouw uit Kerkrade is proces-verbaal opgemaakt voor zware mishandeling.
De Telegraaf schreef donderdag een intern NS-rapport in handen te hebben waaruit zou blijken dat geweld in treinen steeds vaker voorkomt en verhardt.
Bovendien zou de politie bij ernstige incidenten regelmatig niet komen opdagen. Tussen april en juni steeg het aantal geweldsincidenten in Nederlandse treinen met vijftien procent, meldde de krant.
De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de kwestie. De partij van Wilde Geert pleit voor een zero-tolerancebeleid voor geweldplegers in de trein.
(Bron)

En hoe dan? Dan zul je toch ingangs-/toegangscontroles moeten hebben. Een Engels systeem of zo.
Best, mits de treinen dan ook op tijd rijden.
Resten voormalige steden in Amazone ontdekt

BRASILIA - Wetenschappers hebben in het Amazonewoud in het noorden van Brazilië de resten van dichtbevolkte steden en dorpen getraceerd. De nederzettingen dateren van voor de ontdekking van Amerika door de Europeanen en zijn nu bijna volledig overwoekerd door het tropische regenwoud.
De bevindingen van de onderzoekers zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers stellen dat de vondst van de resten van steden in de regio Boven-Xingu een bevestiging is van het vermoeden dat delen van het tropische regenwoud niet zo maagdelijk zijn als lange tijd is verondersteld.
Met behulp van gps-navigatie en satellietbeelden is ruim tien jaar gewerkt aan het traceren en in kaart brengen van de nederzettingen. Bij het onderzoek naar de steden en dorpen kregen de wetenschappers medewerking van een lid van de Kuikuro-stam.
De Kuikuro zijn de vermoedelijke afstammelingen van de indianen die in het precolumbiaanse tijdperk de nederzettingen bouwden.
De onderzoekers schetsen in Science een beeld van plaatsen die rond grote pleinen waren gebouwd en die door wegen met elkaar waren verbonden. De nederzettingen in het Amazonegebied waren omringd door aarden wallen. Resten van die wallen zijn getraceerd.
Vermoedelijk zijn de vestigingen in verval geraakt door het contact van de bewoners met Europeanen en de ziekten die ze naar het gebied meenamen.
(Bron)
Partner heeft invloed op carrière

Je partner heeft invloed op je loopbaan. Een partner met een succesvolle carrière zorgt ervoor dat je zelf ook succesvoller wordt. Dat blijkt uit onderzoek naar loopbanen van paren waarop sociologe Ellen Verbakel op 12 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
De sociologe deed onderzoek naar de invloed van partners op elkaars loopbaan. Uit het onderzoek bleek dat een hoogopgeleide partner met een goede beroepsstatus een positieve invloed zou kunnen hebben.
Redenen zouden kunnen zijn dat de partner ervaring over kan dragen, mee kan denken, netwerkcontacten heeft of informatie over vacatures. De uitkomst geldt zowel voor mannen als vrouwen.
Volgens Verbakel is het opvallend dat de invloed van de partner sinds 1940 niet wezenlijk veranderd is. Vrouwen zijn wel meer gaan werken en opvattingen zijn veranderd. Maar dit heeft geen uitwerking gehad op hoe mensen beïnvloed worden door het opleidingsniveau of beroepsstatus van hun partner.
(Bron)
Jongen dood door snuiven reinigingsspray

BREDA - Een 17-jarige jongen uit Chaam die in februari overleed in het huis van een 30-jarige kennis, kreeg hartritmestoornissen door het snuiven van reinigingsspray voor computeronderdelen.
Het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Justitie heeft de zaak gesloten omdat de 30-jarige man adequaat reageerde toen de jongen onwel werd, aldus een woordvoerster.
Het duo inhaleerde de spray wel vaker om high te worden. De spuitbussen bevatten onder meer butaan, isobutaan en propaan en zijn te koop als kantoorartikel.
Op 26 februari moest de jongen overgeven na het inademen van de gassen. De 30-jarige vriend paste reanimatie toe en alarmeerde de hulpdiensten. De hulppogingen mochten niet meer baten.
De 30-jarige man werd aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van de jongen, maar werd binnen enkele dagen weer vrijgelaten omdat geen aanwijzingen werden gevonden dat zijn handelen of nalaten invloed hadden gehad.
Volgens de politie circuleren op internet tientallen filmpjes waarop mensen dezelfde middelen gebruiken.
(Bron)
Zomer warmer en natter dan normaal

DE BILT - De meteorologische zomer is bijna voorbij en hij was warmer en natter dan normaal. Ondanks dat kreeg Nederland gemiddeld wel het 'normale' aantal zonuren. Dat heeft het KNMI laten weten.
Hoewel de zomer droog van start ging, in juni viel landelijk gemiddeld 'slechts' 49 millimeter neerslag tegen 71 normaal, waren juli en augustus nat met 111 en 100 millimeter tegen normaal respectievelijk 70 en 60.
In juli waren maar vijf dagen helemaal droog, in augustus zelfs maar drie. Op het meetstation in Maastricht was het deze zomer het natst: 355 millimeter neerslag. Gemiddeld over het hele land viel er 260 millimeter neerslag.
De temperaturen lagen wel wat hoger dan normaal, in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 17,3 tegen 16,6 graden normaal. Het werd in De Bilt echter slechts een keer tropisch warm (maximumtemperatuur 30 graden of hoger), op 2 juli.
Normaal telt een zomer drie dagen met dit soort temperaturen. Op die dag werd het in Eelde 34,3 graden, een recordtemperatuur voor deze zomer.
Het aantal zonuren, gemiddeld over het land 600, week dit jaar nauwelijks af van het langjarig gemiddelde: 590. In juni was het zonniger dan normaal (242 uren tegen 192 normaal), in juli werd ons land verwarmd door 203 uur zon, tegen 201 normaal.
Augustus was een sombere maand: 155 uur zonneschijn tegen 198 normaal. In de Kooy was het het zonnigst: 960 zonuren. In Arcen was het met 530 uur het donkerst.
(Bron)
Man bijt agenten

AMSTERDAM - Een 25-jarige Roemeen die donderdag in Amsterdam was opgepakt, heeft twee agenten in arm en been gebeten. Dat meldde de politie vrijdag.
De agenten wilden de dronken man op het Frederik Hendrikplantsoen aanhouden omdat hij zich hinderlijk gedroeg toen iemand anders werd bekeurd. Op het moment van zijn arrestatie hapte hij toe.
De dienders moesten zich in een ziekenhuis aan hun verwondingen laten behandelen, maar konden daarna weer aan het werk.
(Bron)
TT 111 Transavia-'kaping' was liefdesdrama

De man die dinsdag werd opgepakt voor een poging een Transavia-vliegtuig te kapen, is vrijgelaten. Zijn vriendin en de man die 112 belde om de dreigende kaping te melden, blijven vastzitten.
Volgens advocaat Spong was de beller de minnaar van de vrouw. De twee wilden niet dat zij met haar vaste vriend op vakantie zou gaan. Nadat alle andere pogingen om het vertrek te saboteren waren mislukt, probeerden ze het met een bommelding, aldus Spong.
Eerder was de vrouw opzettelijk te laat gekomen, zodat ze het vliegtuig misten. Ze konden toen met een ander vliegtuig mee, waarop ze een bommelding deden.

Sja.
Bedelaar die miljonair werd terug bij af

BRUSSEL - Een Belgische man die van bedelaar drie jaar geleden miljonair werd dankzij een erfenis, is weer helemaal terug bij af. De man raakte al zijn geld kwijt en bedelt inmiddels weer in de Brusselse metro.
Marc Lecocq was drie jaar geleden wereldnieuws toen zijn vader - met wie hij geen contact meer had - overleed en hem een miljoenenerfenis naliet.
Lecocq verbraste het geld niet, maar leende wel veel uit aan vrienden en bekenden. De rest stak hij in aandelen. Die zijn nu grotendeels waardeloos geworden, aldus Lecocq vrijdag in de krant Het Laatste Nieuws.
"Er is één schuldige voor mijn ellende: George Bush. Hij lokte met zijn rampzalige economische beleid een kredietcrisis uit, zodat mijn aandelen - onder meer van Fortis - waardeloos werden."
(Bron)
Beste 'vliegenmep-techniek' vastgesteld

Een Amerikaanse wetenschapper heeft uitgezocht wat de meest effectieve manier is om een vlieg dood te slaan. Zijn tips zijn gebaseerd op een analyse van digitale videobeelden waarop vliegen worden geconfronteerd met een vliegenmepper.
Insectendeskundige Michael Dickinson van het California Institute of Technology wilde eindelijk wel eens het antwoord vinden op de vraag die hem het vaakst wordt gesteld door journalisten: 'waarom zijn vliegen zo moeilijk dood te slaan?'
Hij bestudeerde samen met collega's honderden vertraagde videobeelden van fruitvliegen die worden aangevallen met een vliegenmepper. Uit zijn analyse blijkt dat de insecten inderdaad buitengewoon vaak ontsnappen.
Binnen een tiende van een seconde kunnen ze het gevaar signaleren, hun eigen positie bepalen en hun pootjes in de juiste positie plaatsen om weg te vliegen. Opmerkelijk is ook dat de vliegen altijd even snel reageren, ongeacht hun houding of de hoek van waaruit de vliegenmepper op hen afkomt.
"We hebben ontdekt dat een vlieg zijn ontsnappingroute al plant voordat hij wegvliegt", aldus Dickinson in The Daily Telegraph.
"Als hij een gevaar signaleert, kan zijn lichaam in allerlei houdingen staan, afhankelijk van of hij aan het eten, wandelen of paren is. Maar de vlieg 'weet' altijd hoe hij zijn lichaamshouding moet aanpassen om zo snel mogelijk weg te vliegen."
De resultaten van het onderzoek bewijzen volgens de wetenschapper dat het brein van een vlieg in staat is om de positie van een aanstormende bedreiging om te zetten in een gedetailleerd actieplan. "De vlieg moet visuele informatie combineren met mechanische informatie over de positie van zijn poten", zegt Dickinson. "Dat is een vrij geavanceerd proces en het is nog onduidelijk waar in zijn hersenen dat gebeurt."
Volgens de wetenschapper werken de hersenen van fruitvliegen op exact dezelfde manier als de huisvlieg. Zijn onderzoek zou daarom goed van pas komen bij het gebruik van een vliegenmepper.
"De studie wijst uit dat je rekening moet houden met de reactie van de vlieg als het insect de vliegenmepper ziet", zegt hij. "Het beste kun je daarom niet mikken op de startpositie van de vlieg, maar iets voor zijn lichaam."
Verder kun je volgens Dickinson het beste van dichtbij uithalen, zodat het insect je slag niet van ver ziet aankomen. Ook is het slim om een vliegenmepper te gebruiken die zo min mogelijk contrasteert met de omgeving.
(Bron)
Hersenweefselverlies bepaalt ziekteverloop MS

Het ziekteverloop bij MS wordt bepaald door de locatie van verlies van hersenweefsel. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Bas Jasperse van het VU Medisch Centrum.
MS is een ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) waarbij de 'isolatielaag' (de myelineschede) rond de zenuwbanen wordt aangetast. Hierdoor is de prikkeloverdracht van zenuwen verstoord. Dat zorgt voor het ontstaan van uiteenlopende lichamelijke beperkingen.
Volgens de onderzoeker komt het uitvallen van specifieke lichaamsfuncties bij mensen met MS door het verlies van hersenweefsel op bepaalde plekken.
In eerder onderzoek toonde Jasperse al aan dat de mate van hersenweefselverlies en de hoeveelheid ontstekingshaarden vroeg in de ziekte bepalend zijn voor de snelheid waarmee hersenweefsel afneemt in de periode daarna. Met deze ontdekking is het mogelijk de ontwikkeling van de ziekte op langere termijn te voorspellen.
In zijn proefschrift wordt deze bevinding uitgebreid naar specifieke lichaamsfuncties. Jasperse hoopt op dinsdag 2 september te promoveren aan het VU Medisch Centrum.
(Bron)
John McCain kiest vrouw als running mate

AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain kiest de 44-jarige gouverneur van Alaska, Sarah Palin, als running mate. Dat heeft het campagneteam van McCain vrijdag bekendgemaakt.
Amerikaanse media speculeerden enkele uren voordat McCain zijn keuze in Dayton in de Amerikaanse staat Ohio zal bekendmaken, al over Palin als 'verrassingskandidaat'.
De conservatieve Palin zal na de Democratische Geraldine Ferraro in 1984 de tweede vrouw in de Amerikaanse geschiedenis zijn die als running mate de verkiezingen in gaat en de eerste bij de Republikeinen.
Volgens waarnemers wil McCain met Palin de aanhangers van de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton afsnoepen. Palin werd in 2006 als jongste gouverneur in de geschiedenis van Alaska gekozen.
Palin studeerde journalistiek, is getrouwd en heeft vijf kinderen. Ze heeft zich in Alaska ingezet voor klimaat- en energiebeleid. Ze kreeg landelijke bekendheid als klokkenluidster toen zij wangedrag van Republikeinse partijleiders aankaartte.
Volgens de BBC zal McCain Palin tijdens een bijeenkomst in Dayton in de staat Ohio presenteren, waar de presidentskandidaat zijn 72e verjaardag gaat vieren.
(Bron)

Verrassende keuze.

donderdag, augustus 28, 2008

TT 130 De Canadese luchtvaartmaatschappij Jazz haalt de reddingsvesten uit al z'n vliegtuigen. Die worden zo lichter, zodat Jazz dure brandstof uitspaart. Volgens de Canadese wet hoeven vliegtuigen die tot 80 kilometer uit de kust vliegen geen reddingsvesten te hebben.

Wie zwemt er nou nooit 80 kilometer (in zulk water).
Koopkracht volgend jaar verbeterd

DEN HAAG - Minima gaan er volgend jaar niet op achteruit en werkende gezinnen gaan er het meest op vooruit. Het kabinet heeft donderdag een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. Deze wordt op Prinsjesdag gepresenteerd.
Minister Wouter Bos (Financiën) maakte donderdag duidelijk dat het gelukt is om de koopkracht voor alle kwetsbare groepen op peil te houden. In voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) zaten zij aanvankelijk nog fors in de min.
Volgens Bos komt het kabinet ook de belofte na om werkende gezinnen wat extra's te geven. Vorig jaar kreeg het kabinet nog veel kritiek dat juist de hardwerkende Nederlander het tijdens economisch mindere jaren extra zwaar te verduren kreeg vanwege allerlei lastenverzwaringen.
"De grootste plussen zitten bij de werkende gezinnen", aldus Bos. "Het is een plaatje waar we trots op kunnen zijn."
De verbeterde koopkracht is vooral het gevolg van het schrappen van de geplande btw-verhoging en het schrappen van de WW-premie voor werknemers. Het kabinet gaat er vanuit, zoals vorige week gevraagd, dat de vakbonden hun looneisen zullen matigen. Zij riepen het kabinet eerder op de btw-verhoging niet door te laten gaan.
Donderdag hakte het kabinet ook de knoop door over het extra geld dat nodig is voor de kinderopvang, waar opnieuw sprake is van financiële tegenvallers. Daarnaast is afgesproken dat het systeem van kinderopvang opnieuw wordt doorgelicht.
Uitgangspunt wordt het advies van de commissie-Bakker, die eerder dit jaar het kabinet adviseerde hoe meer mensen aan de slag kunnen worden geholpen.
Bakker stelde voor om de toeslag voor kinderopvang afhankelijk te maken van het inkomen van de meest verdienende ouder. Die aanpak stimuleert de minst verdiende de ouder (doorgaans de vrouw) meer te gaan werken.
In het huidige systeem bepaalt het gezamenlijke inkomen van man en vrouw de hoogte van de toeslag. Wanneer de nieuwe opzet ingaat, is nog niet duidelijk.
In het belastingplan, dat ook op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, is de verdere uitwerking opgenomen van de AOW-heffing die ouderen met een wat hoger inkomen vanaf 2011 moeten gaan betalen.
In het regeerakkoord waren daar afspraken over gemaakt. Wie voor zijn 65e stopt met werken, krijgt een heffing. Wie wel doorwerkt tot zijn 65e, wordt ontzien.
(Bron)
'Biologische producten zijn te duur'

ROTTERDAM - Veel consumenten laten biologische en 'eerlijke' producten als Max Havelaar-koffie in de schappen staan omdat ze te duur zijn. Ook menen consumenten zelf wel in staat te zijn om te bepalen of een product een gezonde keuze is.
Ze zien de verschillende gezondheidskeurmerken ook steeds meer als reclame.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Bedrijfsvergelijkingen Levensmiddelendetailhandel van Deloitte onder 2700 consumenten, dat donderdag is gepubliceerd.
Zes op de tien Nederlanders (61 procent) noemt de prijs de reden om biologische producten niet te kopen. Het percentage lag vorig jaar op 55.
Van de ondervraagden gaf 13 procent aan meer biologische producten te gaan kopen als het prijsverschil tussen reguliere en biologische producten kleiner wordt. Van de consumenten wil 14 procent dat het aanbod uitgebreid wordt, vooral als het gaat om vlees, groente en fruit.
De ondervraagden zitten echter niet te wachten op een uitbreiding van het assortiment met het keurmerk Fair Trade. Wilde vorig jaar nog een derde van de ondervraagden meer 'eerlijke' producten, nu is dat nog maar 11 procent.
Bijna twee derde van de consumenten zegt geen logo of keurmerk nodig te hebben om te weten of een product gezond is. Het aantal consumenten dat bewust een product met een gezondheidskeurmerk koopt is dan ook afgenomen.
(Bron)
Loket voor klachten openbaar vervoer geopend

AMERSFOORT - Reizigersorganisatie Rover opent per 1 september een ov-loket voor allerhande vragen en klachten over het openbaar vervoer. Dat heeft projectleider Trudy Schippers van Rover donderdag gezegd.
Volgens Rover is er behoefte aan een dergelijk loket omdat er in Nederland inmiddels "een lappendeken is ontstaan van vervoerders en concessiehouders" en reizigers zodoende niet altijd weten waar zij met hun vraag of klacht terecht kunnen.
Bovendien worden klachten niet altijd naar behoren afgehandeld, meent Rover. De website www.ovloket.nl moet 1 september in de lucht zijn.
Ook krijgt de belangenclub via het meldpunt beter inzicht in welke problemen er landelijk spelen. In eerste instantie zal Rover proberen er met de vervoerder of concessiehouder uit te komen. Maar het wordt geen tandenloze tijger. "We gaan op regelmatige basis rapportages opstellen en publiceren."
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) opent het loket 9 september officieel. Het ministerie betaalt eraan mee.
(Bron)
PVV zakt flink in peiling

DEN HAAG - De Partij voor de Vrijheid (PVV) doet het slecht in de peilingen. Kon de partij in juli nog op elf zetels rekenen, in de jongste enquête moet de PVV het met zes stellen.
Dat zijn er drie minder dan de negen zetels die de partij van Geert Wilders tijdens de laatste algemene verkiezingen binnensleepte.
Dat blijkt uit de Politieke Barometer van deze week. Trots op Nederland lijkt te profiteren van het verlies van de PVV. De beweging van Rita Verdonk haalt deze week twintig zetels, drie meer dan in de peiling van vorige maand.
De twee regeringspartijen CDA en PvdA krabbelen wat op. Zij halen respectievelijk 37 en 24 zetels, in beide gevallen drie meer dan tijdens de peiling van een maand geleden.
De cijfers betekenen nog steeds een flink verlies ten opzichte van de zetelaantallen van 41 en 33 tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen.
(Bron)
Blikseminslag doet Chinese man schuld afbetalen

SHANGHAI - "Ik zweer dat ik nooit geld van je geleend heb, moge de bliksem me raken als ik lieg." Een Chinese man uit de zuidwestelijke provincie Fujian had de woorden nog niet uitgesproken of hij werd inderdaad geraakt door de bliksem.
Dat schrijft de krant Shanghai Daily donderdag. De man, Xu, bezwoer geen geld van zijn vriend Huang geleend te hebben. De eed moest een einde maken aan de twist tussen de twee mannen, die steggelden over een bedrag van ongeveer vijftig euro.
Xu is opgenomen in het ziekenhuis en is buiten levensgevaar. Hij moet wel zijn schuld terugbetalen, zei Huang tegen de krant.
(Bron)
Zweedse op bagageband beland

STOCKHOLM - De luchthaven Arlanda bij Stockholm doet er goed aan om eens kritisch te kijken naar de uitleg bij het zelfstandig inchecken.
Een 78-jarige vrouw begreep de instructie niet helemaal en vlijde zichzelf op de bagageband in plaats van haar koffers, zo meldde het Zweedse dagblad Upsala Nya Tiding woensdag op zijn website.
De vrouw kwam na een kort ritje terecht in het lager gelegen deel van de luchthaven waar de bagageafhandeling plaatsheeft. Daar werd ze weer van de band afgeholpen. Ze liep geen ernstige verwondingen op en haalde alsnog haar vlucht naar Duitsland.
(Bron)
New Orleans bereidt evacuatie voor

NEW ORLEANS - Kort voor de derde verjaardag van de ramp die de orkaan Katrina 29 augustus 2005 over New Orleans en de delta van de Mississippi uitstortte, overweegt New Orleans opnieuw de stad te evacueren.
De hevige tropische storm Gustav dreigt uit te groeien tot een wervelstorm en kan begin komende week over de nog steeds niet herstelde stad trekken.
De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, heeft de Democratische Partijconventie in Denver nog voor Obama's slotspeech verlaten om zijn stad op de wervelstorm voor te bereiden.
De werkzaamheden om de stad te beschermen tegen overstromingen, zijn nog lang niet af. Van de vijftien miljard dollar die ervoor is uitgetrokken, is nog maar voor twee miljard aan werk uitgevoerd, meldde donderdag de website van de plaatselijke krant The Times-Picayne. "Op veel plaatsen kan er vrijwel niets worden gedaan om dammen en waterkeringen weerstand te laten bieden tegen een wervelstorm."
De krant geeft als voorbeeld het gebied in het oosten van New Orleans op de linkeroever van de rivier de Mississippi. Daar zijn de waterkeringsplannen ter waarde van bijna 700 miljoen dollar voornamelijk nog in een papieren fase.
Woensdag en donderdag zijn er weer zandzakken op dammen gegooid. De gouverneur van Lousiana, Bobby Jindal, heeft drieduizend man van de Nationale Garde in paraatheid gebracht en de ontruiming van kustgebieden bevolen.
Media berichtten dat de plaatselijke overheden geen risico's willen lopen. Ze zijn al met de uitwerking van evacuatieplannen begonnen.
De eerste 30.000 bewoners zouden vrijdag al kunnen vertrekken. De overheid wil geen chaotische opvang van bewoners zoals in 2005 in bijvoorbeeld een stadion, maar een ordelijk en geleidelijk vertrek met treinen of bussen.
Wanneer Gustav in de wervelstormcategorie 3 of meer belandt (windsnelheden vanaf 177 kilometer per uur), wordt de verplichte evacuatie afgekondigd.
De orkaan Katrina richtte drie jaar geleden kolossale schade aan in Louisiana, Mississippi en Alabama. Dammen in New Orleans braken en ongeveer 80 procent van de stad kwam onder water te staan. Meer dan 1575 mensen verloren in de staat Louisiana het leven door deze wervelstorm.
De tropische storm Gustav heeft tot dusverre in Haïti en de Dominicaanse Republiek al aan meer dan twintig mensen het leven gekost.
(Bron)
Bank wijzigt wachtwoord van kritische klant

AMSTERDAM - De Britse bank Lloyds is niet pet. Dat vond althans een medewerker van de bank, die daarom het wachtwoord van een klant veranderde.
Steve Jetley uit Shrewsbury had zijn wachtwoord voor telebankieren uit onvrede met de service van de bank veranderd in 'Lloyds is pants', Brits jargon voor 'Lloyds is pet'. Op een dag ontdekte hij dat het wachtwoord niet meer werkte.
Een medewerker van de bank bleek het wachtwoord op eigen initiatief te hebben gewijzigd in 'No it's not'. Jetley mocht het wachtwoord niet terugveranderen, omdat dat 'ongepast' zou zijn. Hij suggereerde daarop verschillende alternatieven, zoals 'Barclays (een concurrent - red.) is better' en 'censorship', maar ook die werden afgekeurd.
Een woordvoerder van Lloyds laat tegenover de BBC weten het geval te betreuren. Volgens hem is het geen beleid dat Lloyds-personeel zonder overleg wachtwoorden aanpast. De betreffende medewerker zou inmiddels niet meer voor Lloyds werken.
(Bron)
Kwart jonge vrouwen in Groenland suïcidaal

KOPENHAGEN - Een op de vier jonge vrouwen in Groenland heeft weleens een zelfmoordpoging gedaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Deense nationale instituut voor volksgezondheid, dat woensdag werd gepubliceerd op het autonome Deense eiland.
Van de jonge mannen heeft 17 procent ooit geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. De onderzoekers kunnen de schrikbarend hoge aantallen zelfmoordpogingen onder jonge mensen moeilijk verklaren, maar zeggen dat jongeren op het Groenlandse platteland weinig kansen krijgen zichzelf te ontplooien.
Het aantal zelfmoorden in Groenland is een van de hoogste ter wereld. In 2005 waren er per 100.000 inwoners ongeveer honderd suïcides. Dat is bijna negen keer zoveel als in Denemarken zelf.
(Bron)
Hygiëne kost Nederlanders twee tientjes per maand

AMSTERDAM - Nederlanders spenderen 20 euro per maand aan persoonlijke hygiëne, 2 euro meer dan de Britten. Spanjaarden spenderen dubbel zo veel aan persoonlijke verzorging.
Dit blijkt donderdag uit een Europees onderzoek, uitgevoerd door Insites Consulting in zeven landen.
Belgen besteden 36 euro per maand in de drogist en de Italianen zijn maandelijks 35 euro kwijt aan onder andere bad- en douchegels, badoliën, shampoo, condooms, tandpasta, make-up en crèmes.
Het onderzoek toont eveneens aan dat 94 procent van de Europeanen dagelijks de tandenborstel hanteert. Een op de twee poetst de tanden meer dan eenmaal per dag. In Frankrijk en Italië wordt het meest gepoetst.
Spanjaarden douchen meer dan de gemiddelde Europeaan, acht op de tien doet dit dagelijks. Gemiddeld in Europa is dit zes op de tien.
(Bron)
Defibrillatoren redden steeds meer mensenlevens

AMSTERDAM - Steeds meer mensen met een hartstilstand overleven dankzij defibrillatoren, die een stilstaand hart een stroomstoot geven om weer op gang te komen. Dat zei de directeur van de Nederlandse Hartstichting, Hans Stam, donderdagochtend op BNR Nieuwsradio.
Stam: "Waar 10 jaar geleden slechts 10 procent van de patiënten die op straat werd gereanimeerd een hartstilstand overleefden, is dat nu 19 à 20 procent". In Nederland zijn 20.000 defibrillatoren aanwezig in bedrijven en instellingen.
Als het apparaat tijdig wordt gebruikt in combinatie met reanimatie, is het in 35 procent van de gevallen succesvol. In vergelijking met alléén reanimatie verdubbelt het de kansen.
(Bron)
Vrouw overleeft vijf dagen op bodem ravijn

AMSTERDAM - Een 21-jarige vrouw is maandag teruggevonden na vijf dagen in het wrak van haar auto in een ravijn te hebben gelegen bij een snelweg in de Amerikaanse staat North Carolina. Dat hebben de autoriteiten gezegd.
Bomen en klimplanten in het dertig meter diepe ravijn onttrokken het wrak aan het zicht.
Hulpverleners lieten zich aan touwen in het ravijn zakken en slaagden er na bijna drie kwartier in de vrouw, Amber Pennell, los te zagen uit haar auto. Zij had toen al vijf dagen zonder voedsel of water op de bodem van het ravijn doorgebracht.
Pennell heeft onder meer een schedelbasisfractuur, een gebroken arm en gebroken been, maar zal naar verwachting goed herstellen. Ze vertelde haar man dat de gedachte aan haar kinderen haar in leven hield.
(Bron)
'Bezwaren omwonenden Awacs-basis ongegrond'

DEN HAAG - De bezwaren van omwonenden van de NAVO-Awacs-vliegbasis vlak over de grens bij het Limburgse Onderbanken zijn ongegrond verklaard.
Er is geen bewijs dat de geluidoverlast sinds de kap van bomen in 2006 is toegenomen, zo is donderdag uit welingelichte Haagse bronnen vernomen.
Verantwoordelijk milieuminister Jacqueline Cramer wilde zelf na kabinetsoverleg over Prinsjesdag niet vooruitlopen op de beslissing die vrijdag uit haar koker moet komen.
Zij wilde alleen kwijt, zoals zij al maandag liet weten, dat zij geen dwang zal gebruiken als er meer bos moet verdwijnen voor de basis in het Duitse Geilenkirchen. "Die maatregel heb ik ingetrokken. Ik zal dat vrijdag opnieuw laten weten", zei Cramer.
Vorige week klaagde een kleine Limburgse delegatie op een hoorzitting van het ministerie van VROM haar nood over de Awacs-lawaaibakken. De Limburgers lieten geen spaan heel van onderzoeksrapporten, omdat ze die kort voor de bijeenkomst hadden ontvangen.
De gemeente Onderbanken zelf meed de hoorzitting, vanwege een te korte voorbereidingstijd.
Minister Cramer moest van de Raad van State uiterlijk vrijdag een nieuw besluit nemen over de dwangmaatregel, op straffe van een dwangsom.
Haar voorgangster, VVD-minister Sybilla Dekker, gebruikte die 'Nimby-procedure' destijds toen Onderbanken medewerking weigerde aan de kap van de eerste bomen.
Mocht het nodig zijn nog eens 14 hectare te kappen, zoals de NAVO wil, dan gebeurt dat alleen in goed overleg met de gemeente, liet Cramer maandag weten.
De vereniging Stop AWACS gaat de bevolking opnieuw mobiliseren om ter voorkoming van boskap de bossen lange tijd bezet te houden, zei een woordvoerder.
Een woordvoerder van GroenFront! zei in een reactie dat "de minister een bord voor haar kop heeft en aan de leiband van defensie loopt".
(Bron)

Sja. Verplaats die AWACS-basis dan naar Den Haag, als ie zo weinig overlast geeft.

woensdag, augustus 27, 2008

Een derde artsen voelt zich 's nachts onzeker

UTRECHT - Een op de drie artsen (33 procent) voelt zich tijdens nachtdiensten onzekerder dan overdag. Dit meldt het vakblad Medisch Contact deze week in een themanummer over gezondheidszorg in de nacht.
Het blad hield een enquête onder 746 artsen. Ondanks de onzekerheid meent meer dan 90 procent van de artsen dat patiënten 's nachts in goede handen zijn.
Bijna 40 procent van de artsen die aangeven 's nachts onzekerder te zijn, vindt dat de mogelijkheid voor aanvullend onderzoek 's nachts matig of onvoldoende is.
Iets minder dan een derde wil extra mogelijkheden om in de nacht een meer deskundig arts te raadplegen.
Een rondgang langs deskundigen laat zien dat er eigenlijk maar weinig bekend is over de kwaliteit van de zorg in de nacht. Volgens Medisch Contact worden binnenkort de resultaten bekend van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Arbeidsinspectie naar werktijden en -omstandigheden van artsen in opleiding deed.
In het vakblad loopt hoofdinspecteur Wim Schellekens vooruit op de uitkomsten van dat onderzoek. Hij noemt ze zorgwekkend.
"Patiënten die buiten kantooruren naar het ziekenhuis gaan, verwachten specialistische zorg, maar krijgen vaak zorg van basisartsen," zegt Schellekens. Volgens hem moet de zorgsector normen opstellen voor verantwoorde zorg buiten kantooruren.
(Bron)
Tekort dreigt aan stralingsmateriaal

PETTEN/FLEURUS - In ziekenhuizen in Europa kan binnenkort een tekort ontstaan aan stralingsmateriaal om onder meer kanker, botziekten en hartafwijkingen om te sporen en te behandelen.
De meeste leveranciers liggen momenteel stil door storingen en onderhoud. De Europese vereniging van nucleaire geneeskunde Aipes waarschuwde woensdag dat er nog voorraad is tot 8 september.
Vrijdag werd bekend dat de kernreactor in Petten in september nog dicht blijft wegens een storing. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op.
De productie van de zogeheten medische isotopen in België is dinsdag stilgelegd. Bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen IRE in Fleurus was jodium gelekt.
Het gaat om een incident op het niveau drie op een schaal van nul tot zeven, aldus de controle-instantie FANC.
Bovendien is een reactor in Frankrijk buiten werking wegens onderhoud. Daarnaast zijn er alleen leveranciers in Zuid-Afrika, Canada en Australië.
Ziekenhuizen krijgen normaal minstens eenmaal per week isotopen geleverd. "De isotopen hebben een beperkte levensduur, soms 66 uur", zegt Aipes. "De ziekenhuizen krijgen ze maar geleverd in zeer kleine dosissen, soms bijna dagelijks, voor behandelingen en diagnoses."
(Bron)
Dieven stelen diamanten op Schiphol

SCHIPHOL - Dieven hebben dinsdagmiddag diamanten gestolen uit een winkel op Schiphol. Het gaat om een plateau met circa twintig steentjes met een totale waarde van 53.000 euro.
De diefstal gebeurde in een filiaal van Gassan Diamonds dat zich achter de beveiliging bevindt, aldus directeur van het bedrijf Benno Leeser woensdag.
Volgens hem sloegen de dieven toe nadat ze de verkoopster in de winkel hadden afgeleid. Dat gebeurde op een moment dat het er sowieso al onrustig was omdat een ander bedrijf de lampen in het filiaal aan het vervangen was. De criminelen gebruikten geen geweld bij de diefstal.
De Koninklijke Marechaussee laat weten dat zij nog niemand heeft aangehouden.
(Bron)
Amerikaanse staat laat werknemer betalen voor overgewicht

MONTGOMERY - Werknemers in de Amerikaanse staat Alabama die overgewicht hebben, krijgen tot 2010 om af te vallen. Lukt ze dat niet, dan moeten ze per maand 25 dollar (iets meer dan 17 euro) extra betalen voor hun ziektekostenverzekering. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.
Als de werknemers binnen een jaar een gratis gezondheidsscan laten doen, de adviezen van artsen opvolgen en erin slagen af te vallen, wordt hun gewicht hen niet aangerekend.
De zuidelijke staat is de eerste in de Verenigde Staten die obese werknemers aanpakt met strafmaatregelen. Rokende werknemers die niet wensen te stoppen, betalen er al langer maandelijks extra geld aan hun zorgverzekeraar.
Meer dan 30 procent van de inwoners van Alabama kampt met ziekelijk overgewicht of obesitas. De werknemersvakbond is van mening dat het plan niet ontworpen is om werknemers te straffen. Een handjevol andere staten beloont werknemers die zichzelf een gezondere leefstijl aanmeten.
(Bron)

Dan mogen die graatmagere types die alleen maar bezig zijn met 'nog een kilo er af' ook wel gaan bijleggen.
Steeds meer mensen werken in deeltijd

VOORBURG- Nederland telt 2,9 miljoen deeltijdwerkers. Dat zijn er 107.000, oftewel 4 procent, meer dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
De groei zit hem vooral in de grote deeltijdbanen van tussen de twintig en 34 uur per week, aldus Michiel Vergeer van het CBS. Die groep groeide met 5 procent. Het aantal mensen met een baan van twaalf tot twintig uur per week nam toe met 8.000; een groei van 1 procent.
Het aantal mannen dat in deeltijd werkt, groeide het afgelopen jaar net zo hard als het aantal vrouwen. Maar vrouwen hebben nog steeds veel vaker een parttimebaan dan mannen. Zeven op de tien vrouwen werken in deeltijd. Bij mannen heeft slechts 15 procent een baan van 12 tot 35 uur per week.
Vooral 45-plussers zijn de afgelopen jaren meer in deeltijd gaan werken. Het zijn er nu 1,1 miljoen; 5,3 procent meer dan een jaar geleden. Vanaf het eerste kwartaal van 2006 lag de jaarlijkse groei van deze groep bijna elk kwartaal boven de 6 procent.
Het totale aantal werkende 45-plussers is het afgelopen jaar toegenomen met 4,2 procent tot 2,8 miljoen.
(Bron)
Blunder in wegbelijning kost Groningen 1 miljoen

GRONINGEN - Een blunder bij de aanleg van de nieuwe Eemshavenweg tussen Groningen en de Eemshaven kost de provincie Groningen 1 miljoen euro. Dat heeft de provincie woensdag laten weten.
Vorige week bleek dat bij de renovatie van de ongeveer 30 kilometer lange N46 de belijning aan weerszijden van de weg 15 centimeter te dicht op de berm is geplaatst waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Normaal gesproken hoort er tussen de buitenste lijn en de berm een afstand van minimaal 25 centimeter te zitten. Op de nieuwe Eemshavenweg, die pas weer enkele weken open is, bedraagt die afstand slechts 10 centimeter.
De provincie heeft nu besloten aan weerszijden van de weg, die pas enkele weken weer geopend is, een strook van 40 centimeter asfalt te storten.
Volgens een woordvoerder wordt zo snel mogelijk met de werkzaamheden begonnen. De Eemshavenweg zal gedurende dit werk slechts een rijstrook open hebben.
Het is nog niet bekend hoe de fout heeft kunnen ontstaan. De provincie zoekt dat uit.
(Bron)
'Kaas op pizza's is nep'

AMSTERDAM - Veel kaas op producten als pizza's, cheeseburgers, moussaka en lasagne is nep. Dat blijkt uit een onderzoek van het RVU-televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde dat donderdag wordt uitgezonden.
De voedselproducenten stoppen volgens de onderzoekers veel plantaardige olie in de 'kaas' in plaats van melk. Vooral bij pizza's zou alleen maar nepkaas worden gebruikt. De consument zou via de etiketten op de verpakkking niet exact kunnen achterhalen dat er met de kaas is gerommeld.
De onderzoekers vonden in de cheeseburgers van McDonalds 30 procent nepkaas. In de lasagne van het huismerk van Albert Heijn zat 40 procent, en op een pizza van de COOP, onderdeel van Superunie, zat 70 procent nepkaas.
De Consumentenbond spreekt van misleiding en vindt dat de Voedsel en Waren Autoriteit onderzoek moet doen. Volgens de bond moet de klant duidelijk kunnen lezen op het etiket dat er nepkaas in de producten zit verwerkt in plaats van echte kaas. De Consumentenbond beroept zich op de Warenwet waarin staat dat teksten op etiketten geen onjuiste indruk mogen wekken.
De Nederlandse Zuivel Organisatie en het Voedingscentrum steunen de oproep van de Consumentenbond. Volgens het Voedingscentrum is de nepkaas in principe niet ongezonder dan echte kaas.
(Bron)
Luchthaven Lelystad oogst koolzaad

LELYSTAD - Luchthaven Lelystad Airport is dinsdag begonnen met de oogst van koolzaad die zij in februari op eigen terrein had ingezaaid. Het koolzaad wordt verwerkt tot brandstof.
Met de 15.000 liter koolzaadolie die dat waarschijnlijk opbrengt, kunnen alle eigen voertuigen van de luchthaven een jaar rondrijden, zo heeft het vliegveld dinsdag bekendgemaakt.
De luchthaven wil zo een bijdrage leveren aan een beter milieu. Het gaat om een proef, waarvoor een veld van 10 hectare is ingezaaid. De komende maanden wordt de 'energiebalans' opgemaakt, aldus de woordvoerder van Lelystad Airport.
De luchthaven kijkt dan hoeveel energie de verbouw en verwerking van het koolzaad heeft gekost en hoeveel biodiesel het heeft opgeleverd. Ook naar de kosten wordt gekeken.
Lelystad Airport is de eerste luchthaven in Nederland die op eigen terrein koolzaad heeft gekweekt. Slaagt de proef, dan wil het vliegveld een veel groter terrein gaan gebruiken voor de productie van koolzaad. De luchthaven heeft ongeveer 100 hectare aan landbouwgrond.
(Bron)
Mislukt ICT-project kost UWV miljoenen

AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV heeft een groot automatiseringsproject dat 87 miljoen euro heeft gekost, zien mislukken. Diepgaand onderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat het project is mislukt en of onderdelen van het systeem dat werd gebouwd nog bruikbaar zijn. Dat onderzoek is waarschijnlijk eind van het jaar afgerond. Een woordvoerster van het UWV heeft woensdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.
Samen met specialisten van Logica bouwde UWV tweeënhalf jaar aan een groot computersysteem. In juni van dit jaar besloot de raad van bestuur het project stop te zetten. Doorgaan was volgens UWV geen optie, omdat "als er al een functionerend systeem zou komen, dit veel te complex en te duur zou zijn."
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is hierover destijds geïnformeerd en hij heeft toen ook de Tweede Kamer op de hoogte gesteld.
(Bron)
Kraaien onthouden gezichten

AMSTERDAM - Kraaien kunnen menselijke gezichten tot in detail herkennen en onthouden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met experimenten waarbij ze maskers droegen.
De onderzoekers van de University of Washington vingen eerst een groot aantal kraaien op de universiteitscampus en voorzagen de dieren van een ringetje om hun poot. Terwijl ze dat deden, bedekten ze hun hoofd met een griezelig masker om te testen of de vogels hun gezicht registreerden.
In de daaropvolgende maanden maakten de wetenschappers een aantal keer een wandelingetje over het universiteitsterrein met het masker op hun hoofd. Ze merkten dat ze op die momenten veel agressiever werden benaderd door kraaien, dan wanneer ze het masker niet droegen.
Voor hoofdonderzoeker John Marzluff kwam de conclusie van het experiment niet als een verrassing. Het was hem al vaker opgevallen dat de kraaien op de universiteit extra behoedzaam reageren wanneer er wetenschappers in hun buurt komen, die regelmatig vogels vangen voor onderzoek.
De bioloog vroeg zich echter af hoe geavanceerd het 'gezichtsherkenningsysteem' van de kraaien was. Marzluff herhaalde het experiment daarom met een groot aantal realistische maskers van menselijke gezichten.
De onderzoekers vingen opnieuw enkele tientallen kraaien, terwijl ze de verschillende vermommingen droegen. Daarna lieten ze de dieren weer los en werden de maskers uitgedeeld aan willekeurige proefpersonen, die hun eigen gezicht ermee bedekten tijdens een wandeling over de campus. Sommige deelnemers aan het experiment kregen echter ook een masker dat niet was gebruikt tijdens het vangen van de kraaien.
Al snel bleek dat die laatste groep nauwelijks last had van de kraaien. Maar wederom reageerden de vogels agressief op de maskers die wel bij de vogelvangst waren gebruikt. Sommige proefpersonen voelden zich zelfs bedreigd door de kraaien. "De vogels schreeuwden zich schor toen ik langsliep", zo verklaarde vrijwilliger Bill Pochmerski in de New York Times. "En het was duidelijk dat ze niet zomaar kwaad waren, ze waren kwaad op mij."

Profiteren

Volgens John Marzluff bewijst het experiment dat kraaien het vermogen hebben om individuele gezichten van mensen te herkennen. "Kraaien zijn blijkbaar goed in staat om te bepalen wie ze moeten vermijden en van wie ze kunnen profiteren", aldus de onderzoeker. "Ik denk dat de vogels daardoor gemakkelijker overleven in onze buurt en mogelijk zelfs voordeel halen uit onze aanwezigheid."
(Bron)
'Koran vrouwvriendelijker dan gedacht'

HILVERSUM - De Koran is een stuk vrouwvriendelijker dan gedacht. Dat concluderen de samenstellers van de website BijbelenKoran.nl van IKON en Radio Nederland Wereldomroep na een vergelijking van teksten uit de beide heilige boeken.
Filosofe Marlies ter Borg en Karima Bisschop (Moslima.nl) bekeken de teksten aan de hand van dertien thema's, waaronder de gelijkheid van man en vrouw, de economische positie van de vrouw, liefde, huwelijk, kuisheid en kleding, moederschap, seks buiten het huwelijk, echtscheiding en polygamie.
Ter Borg: "Dat de man zijn vrouw moet slaan, blijkt een vertaalfout. Ook zijn we nergens tegengekomen dat hoofddoekjes verplicht zijn. Maar dat niet alleen. De Koran geeft de vrouw recht op eigen financiële middelen, twee jaar zwangerschapsverlof en alimentatie."
Maar ook in de Bijbel ontdekte Ter Borg meer vrouwvriendelijke passages dan ze verwacht had. Bijvoorbeeld "schitterende passages over de liefde" in het Hooglied en in de brieven van Paulus.
"En in de Bijbel worden tal van sterke vrouwen met name genoemd. Dat is in de Koran dan weer niet het geval, daarin worden ze aangeduid met 'de vrouw van'."
Aan de hand van een vergelijking van teksten uit Bijbel en Koran kan de bezoeker van BijbelenKoran.nl ook zelf een oordeel vormen over het karakter van beide boeken. Op de website staan de integrale teksten van Bijbel en Koran.
De website is in december 2007 gelanceerd en heeft versies in het Nederlands, Arabisch en Engels. Inmiddels is de site 1,2 miljoen keer bezocht.
(Bron)
Mogelijke vliegtuigkaping verijdeld op Rotterdam Airport

ROTTERDAM - De marechaussee heeft dinsdagavond op Rotterdam Airport drie passagiers van een Transavia-vliegtuig aangehouden na een dreigtelefoontje.
Het toestel werd dinsdagmiddag en -avond op het vliegveld urenlang aan de grond gehouden nadat het dreigement binnenkwam. Dit heeft een woordvoerder van de marechaussee gezegd.
Het telefoontje kwam binnen via het alarmnummer 112. De marechaussee nam de dreiging dermate serieus dat besloten werd het toestel niet te laten vertrekken.
De bedreiging hield in dat er een mogelijke gijzeling zou komen aan boord van het vliegtuig, meldde het Openbaar Ministerie (OM) later. Het toestel is vervolgens doorzocht, maar de autoriteiten hebben niet bekendgemaakt of er iets is gevonden.
Het vliegtuig zou om 15.20 uur vertrekken naar Bodrum in Turkije. Aan boord waren 114 passagiers. Zij konden het toestel pas in de loop van de avond verlaten. De marechaussee hield drie personen aan voor ondervraging, aldus het OM. Het gaat om twee mannen (een 31-jarige, de leeftijd van de ander is niet bekend) en een 28-jarige vrouw.
Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen op een eventuele kaping. De onbekende man is later vrijgelaten.
De passagiers hebben in totaal bijna vijf uur in het toestel gezeten, zei een woordvoerster van Transavia. Toen ze het toestel uiteindelijk konden verlaten, zijn ze in het restaurant van het vliegveld opgevangen.
"Nogal wat passagiers reageerden emotioneel, verbaasd of boos", aldus de woordvoerster. Met een hapje en een drankje konden ze daar weer wat op verhaal komen.
Transavia heeft geregeld dat alle passagiers dinsdagavond laat alsnog met een ander toestel naar Turkije kunnen vliegen. "Alle of vrijwel alle passagiers zullen daar gebruik van maken", zei de Transavia-woordvoerster.
(Bron)
Muziek luisteren vergroot muzikaliteit

AMSTERDAM - Het luisteren naar muziek vergroot de muzikale vaardigheden, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Aan het online luisterexperiment deden ruim 3000 luisteraars mee.
De onderzoekers splitsten de groep in tweeën: muziekexperts en mensen zonder muzikale achtergrond. Vooral mensen die luisteren naar een specifiek genre, zoals klassiek, jazz of rock, pikten de melodieën snel op.
Professor Henkjan Honing zegt over het onderzoek: "steeds meer laboratoria tonen aan dat mensen die veel naar muziek luisteren muzikale talenten ontwikkelen."
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Experimental Psychology.
(Bron)
Drie man vast voor mogelijk complot tegen Obama

AMSTERDAM - De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken berichten dat een man die in het weekeinde met geweren, munitie en drugs in zijn auto bij Denver werd aangehouden, bedreigingen heeft geuit aan het adres van Democratisch presidentskandidaat Barack Obama.
In de zaak zijn ook twee andere mannen aangehouden. Obama is later deze week in Denver om de presidentsnominatie van de Democratische Partij te aanvaarden.
De FBI bevestigde dat de dienst onderzoek doet, maar wilde geen bijzonderheden geven. Het gezamenlijke informatiecentrum van de autoriteiten in Denver had geen commentaar.
De politie in de voorstad Aurora zei zondagochtend bij een verkeerscontrole een 28-jarige man te hebben aangehouden die in zijn auto twee geweren, waarvan een met telescoopvizier, een kogelvrij vest, dozen met munitie, walkie-talkies en verdovende middelen had.
De politie alarmeerde de federale autoriteiten, die in hotels in Denver en het nabijgelegen Glendale twee mannen van 32 en 33 aanhield. Een van de twee probeerde aan arrestatie te ontkomen door van vijf hoog uit het raam te springen.
De politie van Aurora zei niet hoe de mannen aan elkaar verbonden waren. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht.
Een woordvoerder van de politie in Denver zei tegenover de New York Times: "We zijn er zeker van dat de situatie op dit moment niet dreigend is voor de presidentskandidaat en alle mensen die momenteel aanwezig zijn bij de Democratische Conventie."
Later op de dag wordt via een persconferentie meer informatie naar buiten gebracht.
(Bron)
Passagiers vliegtuig gewond na valduik

LIMOGES - Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft maandagavond een noodlanding moeten maken in Frankrijk. Het vliegtuig daalde in vijf minuten plots 8000 meter, waardoor inzittenden last kregen van hun oren.
Zeker zestien mensen moesten naar het ziekenhuis, meldde Ryanair dinsdag.
Volgens woordvoerders van de Franse luchthaven moesten 26 mensen naar het ziekenhuis. De problemen met het gehoor van de inzittenden zouden klein zijn.
Het toestel was van Groot-Brittannië op weg naar Spanje toen het in de problemen kwam. De luchtdruk in het vliegtuig verdween, zuurstofmaskers sprongen tevoorschijn en het toestel daalde snel.
Een eerste onderzoek van het toestel heeft geen uitsluitsel gegeven over het verdwijnen van de luchtdruk.
(Bron)
'Agente kreeg 500 euro voor hulp bij diefstal'

DEN BOSCH - Een 30-jarige politieagente uit Eindhoven heeft 500 euro ontvangen voor haar hulp bij de diefstal van 17 kilo hennep uit een politiebureau in Tilburg.
De 32-jarige hoofdverdachte G.B. heeft dat tegen de politie verklaard, bleek woensdag tijdens de behandeling van zijn rechtszaak.
De man uit Geldrop heeft de diefstal bekend. De agente ontkent haar rol. B. stelt dat zij hem heeft verteld over twee sporttassen met in beslaggenomen wiet ter waarde van zeker 60.000 euro, die vorige zomer wekenlang in de garage van het politiebureau aan het Wilhelminapark lagen. Bovendien liet ze hem haar sleutel kopiëren, vertelde hij de politie.
Wie de kennis is met wie hij de diefstal pleegde wil hij niet zeggen. De vraag van de rechtbank waarom hij wel de naam van agente noemde, wilde hij niet beantwoorden.
Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft bevestigd dat de sleutel van de agente als model voor een kopie heeft gediend, vertelde officier van justitie V. Vreeling woensdag. Als overig bewijs noemde ze het vele contact tussen de politiemedewerkster en de verdachte.
Ze eiste tegen hem vijf jaar gevangenisstraf voor de diefstal uit het bureau plus een diefstal uit een coffeeshop in Leerdam na ontvoering van een medewerkster en een mishandeling.
Ook vier medeverdachten die betrokken waren bij de ontvoering en diefstal in Leerdam hoorden straffen van vier en vijf jaar celstraf eisen.
De zaak tegen de agente dient volgende maand. De Eindhovense zit geschorst thuis en stelt dat ze geen informatie bewust heeft doorgespeeld. Een beloning heeft ze evenmin ontvangen, verklaarde ze tegen de rijksrecherche.
(Bron)
'Bezoekrechten Antarctica verhandelen'

MAASTRICHT - Het toerisme in het zuidpoolgebied moet aan banden, want Antarctica is kwetsbaar. Verhandelbare bezoekrechten is een mogelijke oplossing, zoals ook handel in CO2-emissierechten wordt toegepast in het klimaatbeleid, zegt de Maastrichtse onderzoeker Bas Amelung.
Het toerisme in Antarctica is sterk gegroeid. Bezochten in 1985 enige duizenden mensen het gebied, in het seizoen 2007/08 waren het er ruim 40.000.
Amelung stelt voor een maximum aan het aantal toeristendagen in Antarctica te stellen.
Voor een soepele overgang wordt dit maximum hoger gesteld dan het daadwerkelijke aantal toeristendagen. Zodra de vraag naar dagen in Antarctica hoger is dan het maximum, stelt Amelung, vertegenwoordigen de rechten op die dagen een waarde.
Aangezien Antarctica geen soevereine staat is, is regelgeving moeilijk, heeft de onderzoeker overwogen. Met strenge richtlijnen en gedragscodes heeft de koepelorganisatie van de Antarctische touroperators IAATO veel zorgen weggenomen. Toch is deze zelfregulering geen absolute garantie voor een milieuveilig toerisme.
Door de rechten toe te wijzen aan het Antarctische Verdragsysteem ATS, kunnen de opbrengsten worden gebruikt voor handhaving, waarvoor nu maar weinig geld is, stelt Amelung voor.
De bezoekrechten worden geveild en verkocht aan de hoogste bieder. Vervolgens kunnen de kopers ze onderling verhandelen.
(Bron)
Vanaf 2015 meer sterftes dan geboortes in EU

LUXEMBURG - Vanaf 2015 overlijden er meer mensen in de huidige EU-landen dan er geboren worden. Dat staat in een prognose van het Europees statistisch bureau Eurostat dinsdag.
De trend heeft alles te maken met de vergrijzing. De 65-plussers vormen nu ruim 17 procent van de bevolking. Dat stijgt tot meer dan 25 procent in 2035 en zelfs 30 procent in 2060.
De bevolking van de huidige EU-landen groeit volgens Eurostat van 495 miljoen op 1 januari 2008 tot 521 miljoen in 2035. Door dalende immigratie daalt het aantal dan tot 506 miljoen in 2060.
(Bron)
Internet Explorer krijgt 'pornoknop'

AMSTERDAM - De volgende versie van Microsofts webbrowser Internet Explorer biedt gebruikers meer mogelijkheden om hun privacy op internet te waarborgen, waaronder een zogenoemde 'pornoknop'.
Die laatste functie, door Microsoft 'InPrivate Browsing' gedoopt, activeert een modus waarbij de browser niet vastlegt welke sites de gebruiker heeft bezocht. De sites worden niet opgenomen in de browsergeschiedenis, zogenoemde cookies worden niet bewaard, en gebruikersnamen en wachtwoorden niet opgeslagen.
Apples webbrowser Safari beschikt al langer over zo'n functie, die onder gebruikers bekend staat als de 'pornomodus'. Volgens Microsoft, dat iedere associatie met volwassen vermaak zelf zorgvuldig vermijdt, is zo'n knop een veelgevraagde uitbreiding van de webbrowser.
Tegelijk met InPrivate Browsing introduceert het bedrijf in Internet Explorer 8, dat voor het einde van het jaar moet verschijnen, enkele andere functies die de privacy van gebruikers moet helpen beschermen.
Zo wordt het gemakkelijker om handmatig specifieke webadressen, cookies of andere informatie te wissen. Ook wapent IE8 gebruikers tegen websites die hun surfgedrag vastleggen. Als InPrivate Blocking wordt ingeschakeld, blokkeert de browser cookies en scripts die worden geladen vanaf andere sites dan de internetter bezoekt. Veel sites maken daarvan gebruik om hun bezoekers elders op het web te kunnen volgen.
(Bron)
Twaalf doden door consumptie besmet vlees in Canada

AMSTERDAM - Twaalf inwoners van de Canadese provincie Ontario zijn tot nog toe gestorven in een uitbraak van listeriose, een dodelijke bacterie die hoogstwaarschijnlijk werd verspreid via besmet vlees. Dat hebben de Canadese gezondheidsautoriteiten maandag gemeld.
Het vleesverwerkingsbedrijf waar het vlees waarschijnlijk besmet is geraakt, Maple Leaf, gaat mogelijk dinsdag na een grondige ontsmettingsprocedure weer open.
Listeriose is met name gevaarlijk voor ouderen, zeer jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn, stijfheid, misselijkheid, buikpijn en diarree.
(Bron)
Gegevens miljoen bankklanten op eBay

AMSTERDAM - De bankgegevens van mogelijk een miljoen Britten zijn opgedoken op een oude pc die voor 35 pond (zo'n 45 euro) werd verkocht op veilingsite eBay.
De computer bevatte onder meer namen, adressen, rekeningnummers en zelfs handtekeningen van een groot aantal klanten van Natwest en de Royal Bank of Scotland, meldt The Times dinsdag.
Het systeem was te koop gezet door een werknemer van het bedrijf Graphic Data, dat gegevens voor de banken beheert. De gevoelige informatie werd ontdekt door een it'er die de computer had gekocht.
Het is niet de eerste keer dat in Groot-Brittannië gevoelige persoonlijke informatie van grote groepen mensen op straat komt te liggen. Onlangs werd bekend dat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken een geheugenstick was verloren met daarop de gegevens van tienduizenden gedetineerden.
Vorig jaar verloor een ambtenaar zelfs twee cd-roms met financiële gegevens van 25 miljoen Britten, waaronder geboortedata, kinderbijslagnummers, verzekeringsnummers en bankgegevens.
(Bron)
Vlaming gebruikt dertig namen voor lezersbrieven

LONDERZEEL - De Vlaams Belang-secretaris van Londerzeel blijkt onder dertig schuilnamen lezersbrieven te sturen naar media. Het Vlaamse weekblad Humo ontmaskerde de gepensioneerde onderwijzer Swa Cauwenbergh als de schrijver.
De man trekt in de brieven steeds op dezelfde manier van leer tegen Franstalige politici, moslims en het koningshuis. Humo ontdekte dat de opgegeven namen en adressen van de zogenaamde schrijvers niet bestaan. Wel was er van elke gemailde brief een kopie gestuurd naar het mailadres van Cauwenbergh.
In een reactie aan Humo ontkent de Vlaams Belang-activist dat hij brieven stuurt onder valse namen. Hij zegt dat hij de bewuste mensen ooit heeft ontmoet in een inmiddels failliet café waarvan hij de naam niet meer weet. Waarom al die mensen hem een kopie van hun mail sturen, weet hij niet.
(Bron)
'Mensen met epilepsie verdrinken vaker'

AMSTERDAM - De kans dat iemand met epilepsie verdrinkt is negentien keer zo hoog als bij iemand die niet aan deze ziekte lijdt. Dit blijkt uit een Brits onderzoek waarbij data van 51 studies van over de hele wereld werden vergeleken.
Hieruit blijkt dat waar vijf doden ten gevolge van verdrinken werden verwacht, er 88 vielen. Dit meldt de BBC.
Volgens het onderzoeksteam van de Universiteit van Londen, kunnen deze doden makkelijk worden vermeden. Het wordt mensen met epilepsie aangeraden niet alleen te zwemmen. Ook kan het nemen van een douche in plaats van in bad 'levens redden'.
Het was al eerder bekend dat mensen met epilepsie vaker overlijden ten gevolge van een ongeluk. Wat het specifieke risico van verdrinken ten gevolge van een epileptische aanval is, was echter nooit eerder onderzocht.
Epilepsie is een aandoening waarbij mensen het bewustzijn verliezen bij een aanval. Dit kan gepaard gaan met hevige schokbewegingen.
(Bron)
DierenPark Amersfoort stelt gedragstherapeute aan

AMERSFOORT - In DierenPark Amersfoort krijgen de bewoners vanaf eind deze maand les. Toinny Lukken, de expert van Nederland in het trainen van dierentuindieren, gaat in het park werken met de chimpansees, tijgers, olifanten en giraffes.
Op dierentuincongressen hoorde ze veel verhalen van dierentuinen die worstelen met medische controles.
Vaak moesten dieren onder narcose worden gebracht voor eenvoudige onderzoeken. Lukken had bij het Dolfinarium geleerd dieren via trainingen vrijwillig te laten meewerken aan gezondheidsonderzoeken als temperatuurmetingen, bloedafnames en echo's bij zwangere dolfijnen.
"Ik dacht: Als je dolfijnen dat kunt leren, moet het ook te doen zijn bij apen of tijgers", aldus Lukken. In Apenheul en Ouwehands Dierenpark deed ze al goede ervaringen op en in Amersfoort gaat ze eind van de maand aan de slag.
De giraffes en tijgers moeten leren bloed af te laten nemen en zich te laten betasten, de chimpansees gaan leren controles te ondergaan aan gebitten, handen en voeten en de olifanten krijgen behandelingen van een pedicure. Lukken verwacht dat de dieren in drie tot zes maanden de eerste vorderingen hebben gemaakt.
(Bron)
Actiefste fietsendief ter wereld opgepakt

TORONTO - De Canadese politie denkt dat zij de actiefste fietsendief ter wereld heeft opgepakt: Igor Kenk (49) uit Toronto zou 2865 fietsen hebben gestolen.
Dit heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld. De politie in de stad Toronto merkte in juni op dat het aantal fietsendiefstallen scherp was gestegen.
Daarop werden lokfietsen in de stad geplaatst, die in de gaten werden gehouden door agenten in burger.
Zo werd Kenk gepakt. Zijn winkel Bicycle Clinic stond zo stampvol gestolen fietsen dat de brandweer via het raam fietsen uit de bovenverdiepingen ging halen.
Ook had Kenk 200 fietsen thuis en daarnaast garages gehuurd voor gestolen rijwielen.
(Bron)
Neanderthalers niet zo dom als we dachten

EXETER - De reputatie van neanderthalers als domme beesten die zijn uitgestorven omdat de moderne mens hen te slim af was, is onterecht. Dat zeggen Britse onderzoekers aan de Universiteit van Exeter, aldus Britse media dinsdag.
De onderzoekers legden opgegraven gereedschap en gebruiksvoorwerpen van de uitgestorven prehistorische mens onder de loep. Volgens de wetenschappers waren de neanderthalers technologisch net zo geavanceerd en efficiënt als de homo sapiens.
Er moeten andere redenen zijn waarom de neanderthalers 28.000 jaar geleden uit Europa verdwenen, na 10.000 jaar naast de homo sapiens te hebben geleefd.
(Bron)
'Hangend boven wc plassen maakt ziek'

DEN HAAG - Mensen die vies zijn van een wc-bril en daarom erboven hangend plassen, lopen een grotere kans op blaasontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift gezondNU. Veel mensen met blaasontsteking blijken volgens het tijdschrift 'hangend' te plassen.
Het onderzoek wijst uit dat bijna 80 procent van de Nederlandse vrouwen wel eens boven de wc-bril hangt om contact met de bril te vermijden. Bij de mannen ligt dat percentage op 40.
De helft van de vrouwen en 40 procent van de mannen probeert sowieso niet buitenshuis naar het toilet te gaan. Ze drinken bijvoorbeeld minder of houden hun plas op.
Volgens het tijdschrift is dat ook niet zonder risico's; ook hiervan kunnen mensen blaasontsteking krijgen. Bovendien kunnen darmen en nieren extra worden belast. Door het ophouden van de plas zouden afvalstoffen zelfs via de darmen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.
Mensen kunnen bij 'hangend plassen' blaasontsteking krijgen omdat ze zich in de inspannende houding niet genoeg kunnen ontspannen. De kans is groot dat er urine achterblijft, en die kan de ontsteking veroorzaken.
Mensen mijden vooral contact met de wc-bril op parkeerplaatsen langs de snelweg (81 procent), bij benzinestations (80 procent), in de trein (75 procent), bij openbare toiletten in het stadscentrum of in winkels.
Een groep ondervraagden kiest voor een alternatief voor de wc-bril: Ze gaan wildplassen op straat of in de berm. GezondNU wijst erop dat ook die keus risico's met zich meebrengt: een boete van ongeveer 75 euro.
De redactie van gezondNU concludeert dat de angst voor vieze wc-brillen eigenlijk relatief is. De duwstang van een winkelwagentje is volgens het blad over het algemeen veel meer verontreinigd met bacteriën.
(Bron)

Maar die duwstang raak je met andere onderdelen van je lijf aan, dat scheelt nogal.
Uitzetten van diersoorten herstelt vaak populatie

VOORBURG - Het uitzetten van diersoorten die geheel of voor een deel uit Nederland waren verdwenen, is voor de meeste soorten succesvol verlopen.
Van negentien soorten dieren zijn de afgelopen dertig jaar exemplaren in het wild uitgezet om de populaties te herstellen. Ongeveer de helft van de herintroducties had succes.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Bij de bever, de hamster, de raaf, de ooievaar en het pimpernelblauwtje zijn deze uitzettingen succesvol verlopen.
Minder succesvol waren de herintroducties van het donker pimpernelblauwtje en de zilveren maan. Het uitzetten van de vlagzalm en de bosparelmoervlinder is helemaal mislukt.
Voor een aantal soorten is het nog te vroeg om te kunnen beoordelen of de herintroductie een succes is.
(Bron)
'Bach helpt soja gisten'

YAMAGATA - Japanse bedrijven die soja en miso produceren maken steeds vaker gebruik van klassieke muziek om het fermentatieproces te versnellen. Volgens een plaatselijke sojasausmaker is het productieproces van miso met 10 procent ingekort, dankzij de Matthäus Passion van Bach.
De ondernemer richtte zeven speakers op de tanks waar de miso in wordt gemaakt, meldt het Japanse persbureau Kyodo dinsdag. Andere ondernemers kiezen voor Mozart of Beethoven om de rijst of sojabonen sneller te laten gisten.
De hoge tonen in de muziek zouden volgens de zakenlui verantwoordelijk zijn voor het versnelde gisten. Ook zijn de producten lekkerder, claimen de fabrikanten.
(Bron)
Bezoekers Tros Muziekfeest raken onwel

BREDA - Tijdens het Tros Muziekfeest dinsdagavond in het centrum van Breda zijn ongeveer zestig mensen onwel geworden. Vier van hen zijn onder meer vanwege hartklachten en hyperventilatie opgenomen in een ziekenhuis, de rest is ter plekke behandeld. Dat heeft de politie gemeld.
Op de Grote Markt waren ongeveer 15.000 muziekliefhebbers aanwezig en in omliggende straten verzamelden zich nog eens vijfduizend personen. De slachtoffers raakten onwel in het gedrang.
Om verdere problemen te voorkomen besloot het gemeentebestuur het festivalterrein af te sluiten. Uit voorzorg werd er ook een noodhospitaal ingericht om flauw gevallen personen op te vangen.
(Bron)
'Koeien hebben ingebouwd kompas'

AMSTERDAM - Koeien zijn gevoelig voor het magnetisch veld van de aarde en stellen zich het liefst op met hun lichamen op een as van noord naar zuid of precies tegengesteld.
Dat zeggen Duitse en Tsjechische wetenschappers na op satellietfoto's van Google Earth de positie van meer dan achtduizend koeien te hebben bekeken.
In zestig tot zeventig procent van de gevallen lagen de koeien loodrecht op de evenaar, wat volgens de onderzoekers een significante afwijking is van willekeurige houdingen.
De resultaten van het onderzoek verschijnen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De beelden van Google Earth misten overigens de scherpte om uit te kunnen maken of de koeien hun kop vooral naar het noorden of naar het zuiden keren.
Het idee om te onderzoeken of runderen gevoelig zijn voor magnetisme onstond vanuit eerdere studies naar het effect van het magnetisch veld op kleinere dieren.
Zo is bekend dat bijen en termieten zich met behulp van een speciaal orgaan aan de hand van magnetisme oriënteren.
De onderzoekers zeggen mogelijke andere verklarende factoren - zoals een geprefeerde houding van de koeien ten opzichte van de zon of de wind - te hebben kunnen uitsluiten.
Bij andere dieren, zoals herten, werd in het onderzoek een soortgelijk fenomeen waargenomen. De onderzoekers, onder meer verbonden aan de Duitse universiteit van Duisburg-Essen, zijn nu van plan ook te gaan kijken naar schapen, geiten, paarden en wilde zwijnen.
(Bron)
Nertsenchaos in Denemarken

FREDERIKSHAVN - Een vrachtwagenchauffeur wist niet wat hij zag toen midden in de nacht plotsklaps duizenden nertsen de weg nabij het Deense Frederikshavn overstaken. De dieren ontsnapten uit een nertsenkwekerij, schrijft de Deense krant BT dinsdag.
In totaal ontsnapten 8600 nertsen, waarvan vierduizend daadwerkelijk het terrein wisten te verlaten. De rest zit inmiddels weer in de hokken. Volgens de politie zijn de verblijven opengezet. Onduidelijk is nog door wie.
Nertsenboerderijen zijn wel vaker slachtoffer van acties van dierenactivisten. Zij bevrijden de diertjes, die worden gehouden voor hun vacht. De politie zoekt in die hoek ook naar de daders, hoewel vandalisme niet wordt uitgesloten.
De politie adviseert het verkeer voorlopig voorzichtig te rijden. Veel nertsen lopen nog rond in de omgeving.
(Bron)
'Krakers tot 32 maanden de cel in'

DEN HAAG - CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken. Krakers hangt een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar. Bovendien willen de partijen gemeenten voortaan de mogelijkheid geven langdurig leegstaande panden te gebruiken.
Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel 'Kraken en leegstand' dat ChristenUnie, VVD en CDA dinsdag naar de Raad van State sturen voor advies. Volgens Arie Slob (ChristenUnie) is een kraakverbod te beperkt en zet de wet ook in op een actief leegstandsbeheer.
Gemeenten kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten.
Bij herhaling kan de straf verder oplopen. De initiatiefwet gaat ervan uit dat het kraken een misdrijf is. Als er ook sprake is van geweld en vernieling, kan de straf voor krakers oplopen tot 2 jaar en 8 maanden cel, staat in de initiatiefwet.
De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (volkshuisvesting) noemde de plannen in een reactie "een tamelijk bureaucratisch, slap systeem". Hij vindt ze veel te vrijblijvend voor eigenaren die hun panden laten leegstaan.
"De misstand van de leegstand wordt met deze voorstellen niet aangepakt." De wethouder zei verder dat geweld niet door de beugel kan, maar dat lang niet alle krakers zich hieraan schuldig maken.
De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag stuurden vorige maand al een brief aan de makers van de initiatiefwet. Daarin lieten ze weten niets te zien in een kraakverbod.
Ook pleitten ze voor meer mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.
(Bron)

Ach, er is woonruimte genoeg. Er is geen student die in een tent of barak of andere noodopvang woont, niemand blijft noodgedwongen bij zijn/haar ouders wonen.
En die leegstaande kantoren die niemand wil huren, daar kun je niks mee natuurlijk. Vertimmer die dan tot studentenhokken, en zorg dat er geen _woningen_ leegstaan (want die zijn meestal in handen van speculanten).
Napolitaanse bakkers geven duizenden pizza's weg

NAPELS - Pizzabakkers in het Italiaanse Napels geven woensdag meer dan 5000 pizza's weg op het centraal gelegen Piazza Dante. Ze protesteren tegen restaurants die de sterk gestegen voedselprijzen aanwenden om de verkoopprijs voor pizza's te verhogen.
"Pizza is een van de meest gegeten maaltijden ter wereld en zou nooit meer moeten kosten dan 3,50 euro", aldus Sergio Miccu, de voorzitter van de lokale bakkersbond.
Met de gratis pizza's willen de bakkers de families helpen die door de sterk gestegen voedselprijzen al veel meer geld aan eten kwijt zijn dan normaal.
(Bron)
Computervirus in ruimtestation ISS

AMSTERDAM - Enkele laptops in het internationale ruimtestation ISS zijn in juli besmet met een computervirus. Dat heeft de NASA bevestigd.
Tegenover Wired zegt een woordvoerder dat het virus niet gevaarlijk is, maar alleen hinderlijk. Hij kon niet zeggen om welk virus het gaat, of hoe de infectie heeft kunnen plaatsvinden. Wel zou het niet de eerste keer zijn dat een computervirus een ruimtereis maakt.
Volgens de site Spaceref.com, die het nieuws als eerste bracht, gaat het om de worm W32.Gammima.AG. Die worm verspreidt zich via verwijderbare media, zoals usb-sticks, en is ontworpen om wachtwoorden te onderscheppen voor online computerspellen.
De besmette laptops vervullen geen kritieke functies aan boord van het ruimtestation. Volgens de NASA-zegsman worden ze voornamelijk gebruikt om e-mail te versturen en experimenten te doen. De schootcomputers hebben geen rechtstreekse internetverbinding.
(Bron)

maandag, augustus 25, 2008

Drie panda's geboren in Chinees fokcentrum

PEKING - Tijdens het slotweekeinde van de Olympische Spelen zijn als klap op de vuurpijl drie panda's geboren in het fokcentrum in Chengdu in de Chinese provincie Sichuan. Op zaterdag kwam een tweeling ter wereld, zondag volgde nog een kleintje.
De bedreigde diersoort leeft alleen in China in het wild en fungeerde tijdens de Spelen als mascotte.
Panda's planten zich moeizaam voort, dus volgens een woordvoerder van het fokcentrum is de kleine geboortegolf bijzonder. In totaal zijn dit jaar in Chengdu 19 panda's geboren. In gevangenschap leven ongeveer 180 panda's in China, in het wild nog 1600.
(Bron)
Demonstratie thuishulpen tegen topsalarissen

DOETINCHEM - Ruim honderd werkers in de thuiszorg hebben maandag bij het gemeentehuis van Doetinchem gedemonsteerd tegen de topsalarissen in deze sector. Ze hebben een petitie aangeboden aan minister Ab Klink (Volksgezondheid).
De thuishulpen zijn afkomstig van thuiszorgorganisaties uit de koepel Meavita die werkzaam is in Den Haag, Utrecht, Gelderland en Groningen. Ze zijn het er niet mee eens dat de topsalarissen van managers in de thuiszorg zijn opgelopen tot ruim 2 ton, 30.000 euro boven de zogheten Balkenende-norm.
De demonstranten bepleitten betere arbeidsvoorwaarden voor de thuiszorgers.
Klink, die een werkbezoek aan Doetinchem bracht, zei dat het kabinet een salariscode zal invoeren. Hoe hoog dat plafond is en wanneer die wordt ingevoerd, kon hij niet zeggen.
Wel vindt de bewindsman dat de raden van toezicht van de instellingen strenger moeten worden gecontroleerd.
Thuishulp Wilma Supheert, werkzaam bij de instelling Sensire, meldde dat mensen die thuiszorg krijgen goed kunnen merken dat ze gehaaster is. "Er is veel meer stress.
We moeten hetzelfde werk doen in minder tijd." Onder de aanwezigen was ook Agnes Kant, de fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer.
(Bron)

Het is niet normaal dat de bestuurders zoveel geld vangen terwijl de mensen op de werkvloer zich kapot werken voor een laag salaris met slechte arbeidsvoorwaarden.
Wasberen geen bedreiging

DEN HAAG - Het aantal wasberen in Nederland is nog erg klein en er zijn geen aanwijzingen dat dit snel toeneemt. Wasberen vormen dan ook geen acute bedreiging voor de biodiversiteit, de landbouw of de volksgezondheid in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Alterra in opdracht van het ministerie van Landbouw heeft gedaan.
Vorige maand waarschuwde de stichting AAP dat het toenemend aantal in het wild levende wasberen in Nederland een serieuze bedreiging vormt voor de weidevogels.
Zij eten onder meer hun eieren.
Volgens Alterra zijn er nu circa tien wasberen in het land. Zij zijn doorgaans afkomstig uit gevangenschap. Het onderzoeksbureau verwacht niet dat het aantal snel groeit.
Wel zijn er veel geschikte leefgebieden voor het dier in Nederland. Zonder extra maatregelen zou de wasbeer over vijftien jaar wel vaker kunnen voorkomen.
Wasberen zijn op zich niet gevaarlijk, maar zij kunnen wel spoelwormen bij zich dragen, waar de mens ziek van kan worden. Wie de larve van de worm in zijn lichaam krijgt, kan uiteindelijk sterven aan hersenbeschadiging. Mensen kunnen de worm oplopen wanneer zij in contact komen met de uitwerpselen van de wasbeer.
(Bron)

Die spoelwormen komen ook voor bij katten en honden die niet goed ontwormd worden.
'Zwarte lijst huurders in oktober een feit'

AMSTERDAM - Het Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurgedrag (NMOH) gaat eind oktober van start, meldt dagblad De Telegraaf maandag.
Dat meldpunt gaat een lijst bijhouden van huurders die wangedrag vertonen.
Jaarlijks verliezen Nederlandse verhuurders een kwart miljoen euro door wietplantages of illegale bordelen in hun panden en door wanbetaling en onderverhuur.
Bij het meldpunt is straks na te gaan of een klant iets op zijn kerfstok heeft, aldus de ochtendkrant.
(Bron)

Waar zit het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag?
Vakbond boos over weinig aandacht Bosnië-missie

LEUSDEN - De naar Bosnië uitgezonden militairen krijgen te weinig aandacht van Defensie.
Ze horen soms te laat dat ze op missie gaan, krijgen onvoldoende voorbereiding en ter plekke zijn voor sommigen weinig middelen of voorzieningen zoals medische zorg. Ook de nazorg is slecht geregeld.
Dat stelde maandag voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM na een verblijf van een week bij de Europese missie Eufor in Bosnië.
Een kwart van de 85 Nederlanders die er zitten, heeft geen goede voorbereiding gehad, schat Kleian.
"Defensie belooft een goede voorbereiding en uitvoering maar dit is de krenterigheid ten top", zei Kleian, die gaat klagen bij Defensie. "Het lijkt wel of echt alle aandacht uitgaat naar Afghanistan."
De slechte voorbereiding treft volgens hem vooral personeel van de 'paarse' organisaties binnen Defensie, die administratief werk doen. Zij moeten tijdens missies wel operationele taken uitvoeren.
Door te oefenen moeten zij de basisvaardigheden weer onder de knie krijgen, ook schieten. Kleian sprak met een militair die vier dagen was voorbereid in plaats van de maand die er volgens hem voor staat. Anderen hadden al jaren niet meer geschoten.
Defensie herkent zich vooralsnog niet in de signalen, aldus een woordvoerder. Hij is verbaasd de klachten via de media te vernemen zonder dat de bond dit bespreekt met Defensie.
(Bron)
Man zwaargewond door ontploffing zelfgemaakte bom

HARICH - Een 33-jarige man uit Hindeloopen is maandagochtend in Harich (Friesland) zwaargewond geraakt toen een zelfgemaakte bom in zijn handen ontplofte.
Hij verloor een hand en een aantal vingers aan zijn andere hand, zo meldde de politie maandag.
De Hindelooper reed als passagier mee in een auto van een collega uit Elahuizen. Omdat de bestuurder geen bom in de auto wilde, stapte de Hindelooper met de bom uit.
Even later volgde er een explosie. De bom was gemaakt op basis van kunststof.
De Hindelooper is overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De collega bleef ongedeerd en kwam met de schrik vrij. Wat de man met de bom van plan was is de politie nog niet duidelijk.
(Bron)

"Omdat de bestuurder geen bom in de auto wilde" - dus die gek stapte in en zei "Hoi, ik heb een bom bij me" of iets dergelijks?
'Slachtoffer zinloos geweld liet geen euthanasie plegen'

AMSTERDAM - Officier van Justitie Henk Mous zegt dat het slachtoffer van zinloos geweld, Niels Kooistra maandag geen euthanasie liet plegen. Kooistra werd begin augustus meerdere malen gestoken met een mes door een 18-jarige stadsgenoot die nu als verdachte vastzit. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
"Ik heb net met de familie gebeld en die wil ook niet dat er van euthanasie wordt gesproken," verklaart Mous tegenover het dagblad.
Het stopzetten van de beademing zou onvermijdelijk zijn omdat verdere behandeling zinloos was.
De Officier van Justitie stelt ook dat Niels ter plekke zou zijn overleden als de hulpdiensten vijf minuten later waren gearriveerd. Daarom zou volgens de officier geen sprake zijn van actieve euthanasie.
Mous zegt dat de dood van Kooistra op een bepaalde manier aan de 18-jarige verdachte toe te rekenen is. "Het gaat ons erom om dat aan te tonen," zegt hij tegen de Leeuwarder Courant.
Wanneer het slachtoffer zelf voor zijn dood gekozen zou hebben, kan het lastig zijn om de dader voor moord of doodslag te laten veroordelen.
Volgens de familie is er sprake van zinloos geweld omdat de 18-jarige een Friese groet opvatte als een belediging.
(Bron)