zaterdag, juni 11, 2005

Genialiteit en gekte horen bij elkaar

LONDEN - Genialiteit kan niet bestaan zonder een psychiatrische aandoening. Volgens een Ierse expert in de autistische stoornis Asperger leden zeker 21 bekende artiesten aan het syndroom.
Beethoven, Mozart, Hans Christian Andersen, Immanuel Kant en George Orwell staan op de lijst met musici, schrijvers, schilders en filosofen die volgens de psychiater aan Asperger leden. Ook Einstein zou mogelijk de vorm van autisme hebben gehad, meldde de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag.
De Ierse professor Michael Fitzgerald heeft in ruim dertig jaar meer dan 900 mensen gediagnosticeerd met het syndroom, dat invloed heeft op de sociale vaardigheden maar niet op het intellect. Volgens hem kunnen mensen met het syndroom uitzonderlijk artistiek of wiskundig geniaal zijn.
Een van de uitingen van Asperger is het onvermogen tot creatief spel. Volgens Fitzgerald zouden George Orwell, de Britse schilder Laurence Stephen Lowry en de Britse schrijver en wiskundige Lewis Carroll als 'zelfhulpverlening' zijn gaan schrijven en schilderen. "Asperger en creativiteit zijn twee zijden van dezelfde munt, het één kan niet zonder het ander", aldus Fitzgerald, die is verbonden aan de universiteit van Dublin. Hij publiceert zijn bevinden later deze maand.
Voor het onderzoek gebruikte Fitzgerald de biografieën en getuigenissen over de 21 beroemdheden. Dat Orwell aan het syndroom leed, leidde hij af uit diens sociale onvermogen, beperkte zienswijze, herhalingen in zijn gedrag en Orwells onhandigheid. Ook Beethoven zou onbeholpen en emotioneel onvolwassen zijn geweest en zou een ongebruikelijk groot hoofd hebben gehad, eveneens een kenmerk van Asperger.
De Britse belangenvereniging van autisten onderschrijft de bevindingen van de Ierse professor. Beethoven-expert Barry Cooper is echter verbluft over de postume diagnose. "Beethoven was slonzig omdat hij met hogere zaken bezig was. En ik heb hem nog nooit horen omschrijven als emotioneel onvolwassen."
(Bron)

Dat sommige Aspergerpatiënten misschien geniaal zijn, houdt niet in dat genialen dús Asperger hebben.
Geweld tegen Iraaks gezin Roelofarendsveen

Afgelopen nacht is een 20-jarige inwoner van het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen opgepakt die vermoedelijk de voordeur van een huis van een Iraaks gezin in die plaats in brand heeft gestoken. Het allochtone gezin wordt al geruime tijd geterroriseerd door jongeren uit de omgeving. In verband daarmee werden in maart al elf jongeren tussen de 14 en 20 jaar uit Alkemade, waar Roelofarendsveen onder valt, aangehouden wegens vernielingen en openbare geweldpleging. Ze richtten die vooral tegen inwoners van allochtone afkomst en met name tegen het Irakese gezin.
Het gezin uit Irak, met kinderen, wordt al sinds november 2004 door autochtone jeugd getreiterd. Om 01.00 uur vannacht werd hun deur in brand gestoken terwijl alle leden van het gezin in huis aanwezig waren. Ze hebben de brand spoedig ontdekt en konden het vuur snel blussen. De politie onderzoekt of er meer mensen betrokken zijn bij de brandstichting.
(Bron)
Alle deelnemers albatros-race omgekomen

Zeventien albatrossen die er door onderzoekers op uit werden gestuurd in het kader van een wetenschappelijk experiment, zijn allemaal omgekomen tijdens hun vlucht. De beesten zijn waarschijnlijk het slachtoffer geworden van het doel van het experiment. De onderzoekers wilden met behulp van de vlucht vaststellen welke gevaren de dieren op hun weg tegenkomen.
Een maand na het begin van de overtocht hebben de organisatoren van de race geconstateerd dat alle deelnemers hoogstwaarschijnlijk boven de Indische Oceaan om het leven zijn gekomen.
(Bron)
Strandgangers Portugal belaagd door 500 jongeren

Strandgangers van een populair strand bij de Portugese hoofdstad Lissabon werden gisteren belaagd door een groep van ongeveer vijfhonderd criminelen. Talrijke badgasten werden beroofd van hun spullen en er brak grote paniek uit op het strand.
Ooggetuigen meldden dat de dieven zich agressief en gewelddadig gedroegen. Het gaat om een groep jongeren tussen de twaalf en twintig jaar, afkomstig uit de arme woonwijken van Lissabon.
De politie zette zestig agenten in om de situatie in de hand te krijgen en er moesten waarschuwingsschoten gelost worden. Vijf personen, waaronder twee politieagenten, raakten lichtgewond. In totaal konden vier verdachten worden opgepakt.
(Bron)
Linkse activisten in Rotterdam opgepakt

In Rotterdam zijn vanmiddag 12 linkse actievoerders opgepakt. Het twaalftal was naar Rotterdam-Lombardijen gekomen om actie te voeren tegen een demonstratie die gericht was tegen de komst van een islamitisch gebedshuis.
Voor het protest tegen de moskee, die georganiseerd was door de extreem-rechtse Nationale Alliantie (NA), was een vergunning verleend. Leden van de Alliantie demonstreerden tegen de komst van een Surinaamse moskee in de wijk IJsselmonde. Volgens de NA "moet de islamisering van Nederland worden gestopt voordat het te laat is en iedere Nederlander gedwongen zal worden zijn neus naar Mekka te richten".
Linkse activisten, die op Samen tegen Racisme.nl hadden opgeroepen tot een tegengeluid jegens "de neo-fascistische Nationale Alliantie", mochten wel een tegendemonstratie houden, maar niet in de buurt van waar de NA haar protest hield. Zij mochten demonstreren op het Schouwburgplein in het centrum van de stad. De twaalf linkse activisten wilden toch naar het NA-protest, en werden daarom opgepakt. Enkele tientallen andere linkse activisten werden door de politie op een bus richting het centrum gezet.
De demonstratie van extreem-rechts tegen de moskee verliep volgens de politie probleemloos.
(Bron)
Stel vast voor mishandelen Marokkaans meisje

Een man en een vrouw uit Rotterdam zitten vast op verdenking van ernstige mishandeling van een 12-jarig Marokkaans meisje. Het stel had het kind vorig jaar zomer met vervalste papieren uit Marokko gehaald om haar hier te laten werken in de huishouding.
Advocaat Van der Kruis van de vrouwelijke verdachte zegt dat zijn cliënte de familie van het meisje kende. Volgens hem lag het initiatief om het meisje naar Nederland te laten overkomen in Marokko, omdat het daar niet ongewoon is meisjes als hulp in de huishouding te laten werken. In ruil voor de gratis hulp in de huishouding betaalde het stel de ziekenhuisopname van de biologische vader van het kind in Marokko.
De advocaat zegt dat het meisje in Nederland een opleiding zou krijgen. Dat is fout gegaan omdat het meisje, dat tegen haar zin uit haar natuurlijke omgeving was gehaald, zich recalcitrant gedroeg, waardoor het Rotterdamse stel 'zich geen raad wist'. Vanuit Marokko zou gezegd zijn dat men het kind dan maar moest straffen.
Dat straffen gebeurde volgens justitie door het kind regelmatig te slaan met een stok, het onderdompelen in een bak met ijsblokjes, krabben, bijten, het bewerken van de hand met scheermesjes, brandende voorwerpen tegen het lichaam houden tot aan het kaalscheren van het kind aan toe. De zaak kwam aan het licht toen het illegale meisje in februari wist te ontsnappen. Ze is inmiddels ondergebracht bij een pleeggezin.
De 30-jarige man en zijn 33-jarige vriendin moesten gisteren voor de rechter verschijnen. De zaak werd echter nog niet inhoudelijk behandeld. Wel werd duidelijk dat het stel ook verdacht wordt van xtc- en wapenbezit en het slaan van een dokters-assistente. Volgens de advocaat worden een aantal mishandelingen door zijn cliënte ontkent. Hij zegt dat het slachtoffer nog nader verhoord zal worden.
(Bron)
G8 akkoord over kwijtschelding schulden

LONDEN - De ministers van Financiën van de G8, de groep van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland, hebben zaterdag een akkoord bereikt over kwijtschelding van de schulden van de armste landen ter wereld. Dat heeft de initiatiefnemer van de kwijtschelding, de Britse minister van Financiën Gordon Brown, zaterdag gezegd.
De kwijtschelding van alle schulden die achttien landen hebben bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank gaat onmiddellijk in. Daarvoor hebben de ministers een bedrag van 40 miljard dollar (33,9 miljard euro) beschikbaar gesteld.
Volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank hebben de armste landen in zuidelijk Afrika een totale schuld van 231 miljard dollar uitstaan. Daarvan zijn ze 69 miljard dollar schuldig aan multilaterale instanties als de Wereldbank.
Het schrappen van de schulden moet een einde maken aan de armoede in Afrika, waardoor de landen de strijd kunnen aangaan met de ziektes die jaarlijks miljoenen levens eisen, waaronder aids. De ministers spraken daarom een pakket aan maatregelen af, waaronder verdubbeling van de ontwikkelingshulp en opvoering van de campagnes die onder meer aids moeten tegengaan.
De G8 nodigden zaterdag olieproducerende landen en andere staten uit om bij te dragen aan een fonds, dat de arme landen moet helpen grote schommelingen in de olieprijzen op te vangen. Brown deed eerder al een oproep de landen in het Golfgebied, die profiteren van de stijgende olieprijzen, om bij te dragen aan de pogingen een einde te maken aan de armoede in Afrika.
Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) noemde voor Radio 1 het akkoord "fantastisch" maar meende dat het al veel eerder had kunnen gebeuren. "Het is moeilijk de rijke landen op een lijn te krijgen." Zij vindt verder dat het niet bij schuldsanering moet blijven. "We moeten onze markten openen en de handel onderling versterken." Nederland scheldt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro kwijt aan schulden van ontwikkelingslanden.
De G8 bestaat naast Groot-Brittannië en Rusland uit de Verenigde Staten, Japan, Canada, Frankrijk, Italië en Duitsland.
(Bron)
'Spiderman' beklimt wolkenkrabber met blote handen

HONGKONG - De Franse klimmer Alain Robert, bijgenaamd Spiderman, heeft zaterdag met blote handen een 283 meter hoge wolkenkrabber in Hongkong bedwongen. De 42-jarige Fransman had een uur nodig voor de klauterpartij, die hij slechts gekleed in een rode broek volbracht.
Beneden stond een menigte te kijken naar Robert, die onderweg zelfs even de tijd nam om een oproep op zijn mobiele telefoon te beantwoorden. Bovenop de kantoortoren, het 62 verdiepingen tellende Cheung Kong Centre, stond de politie de Fransman op te wachten. Hij had geen toestemming voor de klimpartij, maar mocht na controle van zijn paspoort weer gaan.
Robert staat erom bekend dat hij zonder klimgereedschap hoge gebouwen beklimt. Eerder bedwong hij de Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, de Petronas Towers in Kuala Lumpur en de Taipei 101 in Taiwan.
(Bron)
PvdA blijft zakken in peiling

In de meest recente peiling van het tv-programma NOVA en onderzoeksbureau Interview/NSS, de zogenaamde politieke barometer, is de PvdA bijna beland op het niveau wat ze nu in de Kamer aan zetelaantal hebben. Daarmee is de grote zetelwinst uit de peilingen van het afgelopen jaar, toen de partij op meer dan 50 zetels stond, bijna teniet gedaan. De PvdA komt nu uit op 43 zetels; één meer dan bij de verkiezingen van 2003.
De tegenstanders van de Europese Grondwet, SP, Wilders en ChristenUnie, gaan flink omhoog in de peiling. De partij van Marijnissen komt uit op 20 zetels, die van Rouvoet op 7 en Wilders op 6.
Regeringspartij CDA zakt verder weg en komt in de politieke barometer uit op 32 zetels, terwijl de christen-democraten er in de kamer 44 hebben. Peter R. de Vries tenslotte heeft op dit moment geen noemenswaardige aanhang meer over.
(Bron, met totaaloverzicht)
Lid Hofstadgroep overgeplaatst na ronselen

DEN HAAG - Een van de leden van het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep is overgeplaatst naar een ander huis van bewaring omdat hij vanuit de gevangenis medegedetineerden probeerde te werven voor de jihad.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie is hij daarom overgeplaatst van Rotterdam naar een ander huis van bewaring, zo zei ze zaterdag. Het gaat om Ismail A., die in november werd aangehouden tijdens de belegering van een woning in het Haagse Laakkwartier.
Volgende maand dient een pro forma-zitting tegen Bilal L., die een straf heeft uitgezeten voor het bedreigen van Tweede-Kamerlid Wilders, werd een paar weken na zijn vrijlating aangehouden, omdat hij in de gevangenis zou hebben geronseld voor de jihad. Hij wordt nog niet in verband gebracht met de Hofstadgroep, hoewel zijn naam wel in het dossier van de vermeende leden van het terreurnetwerk voorkomt.
(Bron)

Verstandig hoor Ismail - zo geef je de gevangenis een reden in handen om je te isoleren.
Jaarlijks voor miljard euro aan versproducten weggegooid

RIJSWIJK - Jaarlijks gooien bedrijven en consumenten voor ongeveer 1 miljard euro aan verse producten, zoals vlees en groenten, weg wegens derving. Dat komt neer op 35 procent van de totale versomzet, zo blijkt uit cijfers van de stichting Agro Keten Kennis (AKK) in samenwerking met het onderzoeksbureau WUR Agrotechnology & Food Innovations van de universiteit van Wageningen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale hoeveelheid weggegooid voedsel omgerekend neerkomt op een miljoen kubieke meter ofwel vijfhonderd volle supermarkten per jaar. Het grootste gedeelte (20 tot 25 procent) gaat verloren bij de producenten en toeleveranciers. Hierbij gaat het dan om afgekeurde producten of schade tijdens transport. Ook een mislukte oogst kan leiden tot derving. Bij de detailhandel zelf gaat 2 tot 6 procent verloren.
De consument is ook verantwoordelijk voor veel weggegooid voedsel. Jaarlijks gooit elke Nederlander gemiddeld 135 kilo aan versproducten weg.
De onderzoekers denken dat veel derving, van bijvoorbeeld vlees, kan worden teruggebracht door nieuwe verbeterde verpakkingsvormen te gebruiken.
(Bron)

Misschien ook eens cursussen planning organiseren?
Groepen jongeren raken slaags in Amsterdam

Op het Belgiëplein in Amsterdam-West zijn gisteravond twee groepen jongeren slaags geraakt. Hierbij raakten twee mensen gewond, drie werden er opgepakt wegens poging tot doodslag.
De confrontatie vond gisteravond rond 21.00 uur plaats. Tijdens de massale vechtpartij werd er ook gebruik gemaakt van messen. Tevens werd er een man door een auto overreden. Wat de aanleiding van de vechtpartij was, is niet bekend. Dit zal mogelijk onbekend blijven, aangezien alle verdachten een verklaring weigeren af te leggen Wel is duidelijk dat de twee groepen bekenden van elkaar waren. De twee gewonden konden na behandeling weer naar huis.
(Bron)

De voetbalstadions zijn straks weer leeg, laten ze daar lekker gaan knokken. Net als vroeger, roeit de groep zichzelf wel uit.
Arrestant Aruba bekent moord op meisje

ORANJESTAD - Een van de verdachten die op Aruba is aangehouden in de zaak van een 18-jarige vermiste Amerikaanse, heeft bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag. Een politiefunctionaris zei dat de verdachte heeft toegezegd de politie naar de plek te brengen waar de scholiere Natalee Holloway is omgekomen.
Een van de drie aangehouden verdachten is een Nederlander, de zoon van een rechter die al jaren op Aruba werkt. De politie wil niet zeggen welke verdachte een bekentenis heeft gedaan.
Holloway verdween bijna twee weken geleden aan het eind van een reisje met ruim 120 schoolgenoten. De arrestanten zeiden eerder haar naar haar hotel te hebben gebracht, na een avondje stappen. Een dag later kwam de scholiere echter niet opdagen op het vliegveld voor haar vlucht naar huis.
(Bron)
Topinkomens afgelopen jaar 13 procent omhoog

AMSTERDAM - De inkomens van Nederlandse topmanagers zijn in 2004 met gemiddeld 13 procent gestegen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek onder bijna tweehonderd bedrijven.
Van de Nederlandse bedrijven betaalde Unilever zijn bestuurders het beste. In 2004 ontving de gemiddelde Unileverbestuurder 3 miljoen euro. Op een goede tweede plaats staat Ahold met een gemiddeld salaris voor bestuurders van 2,1 miljoen euro. Uit de gegevens blijkt verder dat in de afgelopen vijftien jaar de topinkomens bijna zijn verdrievoudigd. In dezelfde periode stegen de CAO-lonen met 45 procent.
Vooral de topinkomens bij grote beursgenoteerde ondernemingen lieten vorig jaar een opvallend grote stijging zien. Topman Jeroen van der Veer van oliemaatschappij Shell ontving 123 procent meer dan in 2003 en Philip Green van rederij P&O Nedlloyd zag zijn beloning stijgen met 150 procent. Ben Noteboom van uitzendconcern Randstad kreeg met 1,3 miljoen euro bijna anderhalf keer meer dan een jaar eerder.
Het onderzoek laat ook zien dat bonussen een steeds belangrijker onderdeel worden van de beloning van topmensen. Bonussen maken inmiddels 30 procent van de totale beloning uit. Betalingen aan pensioenvoorzieningen zijn goed voor ruim 12 procent van de beloning.
De grootse verdiener in het onderzoek is de Indiaas-Britse staalbaron Lakshmi Mittal. De baas van Mittal Steel, het grootste staalbedrijf ter wereld, verdiende vorig jaar 4,6 miljoen euro, bijna 2,5 keer zoveel als een jaar eerder. Zijn beloning valt overigens in het niet bij zijn totale vermogen. Dat wordt geschat op 21 miljard euro.
De gestegen topinkomens leidden eerder dit jaar tot commotie bij werknemers, werkgevers en in de politiek. Het CNV stelde zich niet langer gebonden te voelen aan centrale afspraken met werkgevers en werknemers over loonmatiging als topmanagers zichzelf excessief blijven belonen. De discussie laaide verder op toen bleek dat de topmannen van de energiebedrijven Nuon en Essent er flink in inkomen op vooruit waren gegaan.
Het CDA kwam in geweer tegen deze forse salarisverhogingen. Premier Balkenende noemde topmanagers die zichzelf verrijken in een tijd dat Nederland juist pas op de plaats moet maken "schadelijk voor de economische ontwikkeling". Zijn uitspraken stuitten op zware kritiek van toenmalig voorzitter Schraven van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij stelde dat Nederland door de kritiek van met name het CDA onaantrekkelijker wordt als investeringsland.
(Bron)

Heeft iemand een teiltje voor me?
PvdA wil onderzoek naar bouwverbod bij Schiphol

DEN HAAG - De PvdA vermoedt een samenspanning tussen diverse overheden en Schiphol tegen projectontwikkelaar Chipshol. Deze onderneming probeert al jarenlang een groot bedrijventerrein bij de luchthaven neer te zetten, maar door een bouwverbod is dat nog niet gelukt. Tweede-Kamerlid Duivesteijn van de PvdA wil een onafhankelijk onderzoek, zei hij zaterdag tegen Radio 1.
Chipshol heeft alle vergunningen rond voor een bedrijvenpark op het Groenenberg-terrein bij het vliegveld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft echter, op verzoek van Schiphol, een bouwverbod opgelegd. De veiligheid zou in gevaar komen, omdat het terrein dicht bij de Aalsmeerbaan ligt.
Chipshol heeft al diverse rechtszaken aangespannen, waaronder tegen de provincie Noord-Holland, het ministerie en Schiphol. Begin dit jaar besloot de rechter dat de gebiedsontwikkelaar recht heeft op een schadevergoeding van Schiphol. Chipshol denkt aan 100 miljoen euro, maar de luchthaven noemde dat eerder buiten proporties.
Duivesteijn zei dat het erop lijkt dat Schiphol een concurrent buiten de deur wil houden. Hij wil duidelijkheid over de rol van staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) in het conflict. Bovendien wil hij weten wie de eventuele schade die Chipshol heeft geleden, moet betalen.
Uit een recent rapport van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) blijkt dat de geplande gebouwen geen invloed hebben op de veiligheid. Alleen vrachtwagens op een parkeerterrein zouden gevaar kunnen opleveren, maar Chipshol heeft de plannen daarvoor al geschrapt.
De eigenaren van Chipshol, de familie Poot, houden Schiphol-directeur Cerfontaine verantwoordelijk voor het conflict. Zij verwijten hem zelfs crimineel gedrag. Chipshol sluit een strafrechtelijke procedure niet uit.
Een speciale commissie heeft onlangs geconcludeerd dat het bouwverbod gerechtvaardigd is. Staatssecretaris Schultz geeft binnenkort alle partijen de kans om op het rapport te reageren tijdens een hoorzitting. Op basis hiervan zal Schultz haar eerdere besluit nog eens onder de loep nemen, aldus haar woordvoerder zaterdag.
Schiphol krijgt zeer waarschijnlijk een tweede schadeclaim aan de broek van meer dan 200 miljoen euro. Ook op een stuk grond ten noorden van de luchthaven, Badhoevedorp-Zuid, wil Chipshol een bedrijventerrein plaatsen. Door toedoen van Schiphol en de provincie Noord-Holland is er volgens de projectontwikkelaar nog geen begin gemaakt met de bouw.
(Bron)

vrijdag, juni 10, 2005

Cao-acties in onderwijs voorbereid

De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat acties voeren als minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) de 'nullijn' niet loslaat. Het ministerie van Onderwijs heeft nul procent loonsstijging vastgesteld, maar de bonden nemen daar geen genoegen mee.
Deze maand overleggen de bonden voor primair- en voortgezet onderwijs met de minister over de cao. Het ministerie wil voor dat overleg niet reageren op het dreigement van de AOb, maar een woordvoerder geeft wel aan 'verrast' te zijn.
Volgens AOb-woordvoerder Robert Sikkes is de stakingskas geopend. Dat wil niet per se zeggen dat er ook stakingen komen. "We zijn nog bezig met voorbereidingen", zegt Sikkes. "Of het onderwijs een dag plat gaat of dat we een uur demonstreren, staat dus nog open."
Volgens Sikkes komt het meningsverschil voort uit de resultaten van het 'Museumpleinakkoord', dat de regering en de bonden sloten na de grote demonstratie op het Amsterdamse Museumplein, begin oktober. Daarin werd de nullijn losgelaten. "Het ministerie van Onderwijs heeft nog voor dat akkoord het budget ? mét nullijn ? vastgesteld en wil daar nu niet meer vanaf, terwijl wij juist uitgaan van de situatie van ná het Museumpleinakkoord."
Volgens de AOb betekent vasthouden aan de nullijn in een tijd van stijgende lasten dat mensen eerder uit het onderwijs stappen, 'en dat terwijl het ministerie zelf ook toegeeft dat er vanaf 2007 een tekort te verwachten is, door een pensioengolf van oudere werknemers'.
(Bron)
Breedbladige wespenorchis, nog niet in bloei:

Image hosted by Photobucket.com
Bermzegge:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Foto's.
Britse bus rijdt op schapenurine

Een bus die in plaats van op fossiele brandstof op schapenurine rijdt. Het klinkt als een slecht science-fiction verhaal, maar in het zuiden van Engeland rijdt sinds kort echt zo'n bus.
De bus van busmaatschappij Stagecoach heeft een tank die is gevuld met gas gemaakt uit de urine van schapen. Bij verbranding van het gas komt minder stikstof vrij dan bij de verbranding van de reguliere brandstoffen. Dit is dus beter voor het milieu.
Directeur van Stagecoach South, Andrew Dyer, legt uit: "Het is een nieuwe manier om de vervuiling tegen te gaan, en wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is." Dyer moest zelf ook even aan het idee wennen. Toen hij voor het eerst van de nieuwe brandstof vernam, barstte hij in lachen uit. "Het is echter realiteit geworden. In Winchester rijdt momenteel zo'n bus rond."
Volgens Dyer is het de meest recente uitvinding op het vlak van groene technologie. Hij is ervan overtuigd dat dit initiatief het stadse leven op den duur beter gaat maken.
(Bron)
Man bestolen in epileptische aanval

Een 33-jarige inwoner van Amsterdam is vorige week maandag 30 mei beroofd van zijn spullen toen hij in het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert een epileptische aanval kreeg. De man reed op zijn fiets toen hij onwel werd. Omstanders boden de "helpende" hand. Toen de man weer bij zijn positieven kwam, waren zijn fiets en zijn mobiele telefoon verdwenen.
Door zijn aanval wist het slachtoffer de daders niet goed te omschrijven. Het vage signalement is: blanke man, 16-30 jaar, droeg zwart vest met capuchon en bruine handschoenen.
(Bron)
Man beukt in op eigen Mazda RX8

Langs de snelweg A7 Amsterdam - Hoorn, ter hoogte van de afslag Wognum, heeft een autobezitter gisteren zijn voertuig in elkaar gebeukt. De eigenaar van een Mazda RX8 kreeg pech langs de weg, en besloot uit pure frustratie zijn eigen auto gedeeltelijk kapot te trappen en te slaan.
De politie trof de kapot geslagen wagen, enige uren nadat deze gestrand was, langs de A7 aan.
(Bron)

Dus het geweld hielp niet. Als die gek dat nou onthoudt...
Bedreigde doedelzakspeelster huurt bodyguards in

De Britse doedelzakspeelster Jacqui Powell-Swinburne, alias Ryofu, heeft besloten bodyguards in te huren om haar 24 uur per dag te beschermen. Zij deed dit na meerdere bedreigingen te hebben ontvangen, aldus de BBC. Ryofu heeft in het Verenigd Koninkrijk een opvallende reputatie opgebouwd, door met haar traditionele instrument rockmuziek ten gehore te brengen. Zo zijn voor haar eerste cd, die binnenkort verschijnt, onder meer covers van Frank Zappa en Black Sabbath opgenomen.
Juist dit rockrepertoire lijkt nu de reden te zijn van de bedreigingen die zij ontving. Men vermoedt dat deze afkomstig zijn van liefhebbers van de meer traditionele doedelzakmuziek, die haar klaarblijkelijk niet kunnen waarderen. Die weerstand deert haar overigens niet: "Rockmuziek heeft altijd een rol in mijn leven gespeeld en ik houd van mijn instrument. Rock is het enige dat ik kan spelen en ik zie niet in waarom ik dat niet zou mogen doen", verdedigde de muzikante haar keuze.
(Bron)
Boze Brit zorgde voor 'scheldende' helpdesk

Een Engelsman was een lange telefonische wachttijd bij een helpdesk zo beu dat hij wraak nam. De 26-jarige Ashley Gibbins ontdekte bij toeval dat hij de tekst van de welkomstboodschap kon veranderen, toen hij tijdens het wachten twee keer de ster-knop van zijn telefoon indrukte. Die mogelijkheid liet hij niet aan zich voorbij gaan.
"Hello, you are through to NTL customer services. We don't give a fuck about you, basically, and we're not going to handle any of your complaints. Just fuck off and leave us alone. Get a life", kregen bellers naar de Britse kabelmaatschappij NTL even later te horen. NTL was 'not amused', en deed aangifte bij de politie. Gibbins, die belde voor een kabelabonnement, werd gearresteerd en moest voor de rechtbank verschijnen.
Het voorval vond in september 2004 plaats. De rechter oordeelde deze week echter dat de boodschap niet 'bijzonder beledigend' was, en sprak de man vrij.
(Bron)
Kabinet handhaaft WAO-voorstel

DEN HAAG - Het kabinet zal zijn wetsvoorstel voor een nieuwe WAO vooralsnog niet aanpassen, hoewel daarvoor in de Tweede Kamer geen enkele steun bestaat. "We gaan eerst in debat met de Kamer", zei minister De Geus van Sociale Zaken vrijdag na afloop van de ministerraad. De Kamer bespreekt het WAO-plan volgende week maandag en vrijdag.
Volgens De Geus moet het debat "op argumenten gevoerd worden". Hij wil niet "vooraf posities innemen". Als de Kamer met wijzigingsvoorstellen komt, zal De Geus "advies geven of die wel of niet verstandig lijken". Het tijdsaspect zal bij die beoordeling een belangrijke rol spelen, aldus De Geus. Het kabinet hecht volgens hem veel waarde aan een invoering van het nieuwe WAO-regime per 1 januari volgend jaar.
De minister wees erop dat de kritiek uit de Kamer niet het hele WAO-plan betreft, maar alleen de uitvoering van de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. De Geus wil die door zowel de publieke uitkeringsfabriek UWV als door private verzekeraars laten verrichten.
De coalitiefracties wijzen die aanpak als te complex van de hand, maar zijn onderling ook verdeeld. CDA en D66 willlen een uitvoering door alleen de verzekeraars, de VVD gaat liever in zee met het UWV. Bij een private uitvoering is sprake van aanloopkosten van 6 miljard euro en dat vinden de liberalen veel te veel.
CDA en D66 werken achter de schermen aan een oplossing voor die hoge aanloopkosten. Ze hopen de VVD daarna mee te krijgen. De oppositie ziet het liefst dat de hele wet van tafel gaat.
(Bron)
ETA beschiet Spaans vliegveld

ZARAGOZA/MADRID - Het vliegveld van de Noord-Spaanse stad Zaragoza is vrijdag even beschoten met mortiergranaten. De Baskische terreurbeweging ETA heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
De ETA waarschuwde vooraf via een krant in Baskenland. Niemand is bij de beschieting gewond geraakt.
De ETA wil al circa veertig jaar de Spaanse regio Baskenland met geweld afscheiden. De groepering is onder meer berucht door talrijke bomaanslagen, moorden op lokale politici en afpersing van ondernemers en bedrijven in Baskenland.
(Bron)
Feestende studenten zakken door balkon

NIJMEGEN - Twaalf feestende studenten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in Lent bij Nijmegen door de galerij van een studentenwoning gezakt. Enkele studenten liepen botbreuken op en andere hadden snij- en schaafwonden. Volgens de politie dansten er zo'n achttien mensen op de galerij, toen die het begaf.
De studentenwoning maakt deel uit van een complex afgedankte units van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Bijna alle studentensteden hebben deze units de laatste jaren van het COA gekocht om de kamernood tijdelijk op te lossen. In Lent bij Nijmegen staan in totaal 54 gebouwtjes van twee verdiepingen, die samen 220 studenten huisvesten.
De stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) is volgens directeur M. Derks geschokt door de gebeurtenis. "Het gaat weliswaar om tweedehands gebouwen, maar die moeten natuurlijk bouwtechnisch wel perfect in orde zijn", zei hij vrijdagmorgen. Constructiedeskundigen en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Nijmegen zijn vrijdag meteen begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
De SSHN laat de komende dagen het hele complex controleren op bouwtechnische gebreken. Daarna neemt de stichting een besluit over voortzetting van de tijdelijke huisvesting in Lent, aldus Derks. De huidige bewoners krijgen vrijdag de dringende waarschuwing dat zij in elk geval voorlopig niet met veel mensen tegelijk op de galerijen moeten springen of dansen.
(Bron)

"Tweedehands gebouwen"?? Dat zijn dan alle gebouwen behalve de woningen die door de eerste huurder/koper worden bewoond.
Het ging om een houten balkon en er wordt gesuggereerd dat die balkons niet juist bevestigd zouden zijn. Maar als je met z'n twintigen gelijktijdig op en neer gaat springen, wordt de druk wel erg groot.
Opnieuw goederentrein ontspoord bij Amsterdam Centraal

AMSTERDAM - Een lege goederentrein is in de nacht van donderdag op vrijdag aan de westkant van station Amsterdam Centraal ontspoord. Drie van de 36 wagons van de kolentrein raakten door nog onbekende oorzaak van de rails. Er vielen geen gewonden.
Volgens een woordvoerder van ProRail vallen de gevolgen van het ongeluk mee. Reizigers tussen Haarlem en Amsterdam moeten rekening houden met dertig minuten vertraging. ProRail verwacht dat het spoor in de loop van vrijdag kan worden vrijgegeven. "We verwachten dat de ontspoorde wagons rond het middaguur weer op de rails zijn gezet", aldus een woordvoerster.
"Afhankelijk van het onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing zou het spoor in de loop van de dag weer beschikbaar kunnen zijn. Zoals het er nu uitziet, is er weinig schade aan de infrastructuur." De trein was op weg van Keulen naar industriegebied Amsterdam Westhaven. Eerder deze week ontspoorde een trein met grind, eveneens aan de westkant van het Centraal Station. Het ongeval leidde tot dagenlange stremmingen.
(Bron)
Rotterdam spoort wanbetalers hondenbelasting op

ROTTERDAM - Gemeentebelastingen Rotterdam heeft ongeveer 8000 hondenbezitters opgespoord, die tot nu toe geen belasting betaalden voor hun huisdier. Een woordvoerder van de gemeentelijke dienst liet vrijdag weten dat de stad op de betreffende adressen 850.000 euro kan gaan innen. In Rotterdam stonden in 2004 20.000 hondenbezitters geregistreerd.
De nieuwe adressen komen uit bestanden van dierenartsen uit de regio. De belastingdienst eiste de gegevens op om de adresbestanden te kunnen vergelijken. De dierenartsen verzetten zich tegen de eis, maar leverden toch 16.000 adressen aan, nadat de rechter in maart in een proefproces de belastingdienst gelijk had gegeven. De helft van de aangeleverde hondenbezitters staan bij gemeentebelastingen niet als zodanig bekend.
Het gaat om een eerste inventarisatie van de gemeente, dus het uiteindelijke bedrag zou kunnen afwijken. "We moeten natuurlijk controleren of de honden nog wel leven, maar we gaan ervan uit dat de bestanden van de dierenartsen actueel zijn. Niet alle 8000 honden zullen overleden zijn", aldus de woordvoerder.
Gemeentebelastingen is verrast door het hoge aantal wanbetalers. Zelf schatte de dienst de hondenpopulatie op ongeveer 24.000 dieren. "Maar nu loopt het misschien wel op tot 30.000 honden". Circa dertig van de vijftig dierenartsen leverden hun bestanden aan, de rest moet nog volgen. Een dierenarts heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in maart. Hij en een aantal andere artsen willen dat afwachten, alvorens zij de gegevens doorspelen.
(Bron)
TT 113 Chaotische drukte rond begin Oerol

HARLINGEN In de bootterminal van rederij Doeksen in Harlingen is het vanmiddag zeer druk met Oerolgangers. Door de lange inscheeptijd hebben de veerboten vertraging opgelopen. Daardoor verloopt het inschepen chaotisch.
Honderden mensen moeten uren op de overvaart wachten. Soms vechten ze bijna letterlijk om op het schip te komen. De veren hebben minder ruimte dan normaal omdat er minder mensen mogen op het buitendek vanwege de lage temperatuur.
Het jaarthema van Oerol is Eindeloze Deining. Ruim 30 van de 55 optredende theatergroepen brengen een première. Het festival loopt tot en met 19 juni.
'Ibuprofen verhoogt kans op hartaanval'

LONDEN - Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, geeft bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham. De onderzoekers hebben gebruikers van de pijnstillers opgeroepen niet acuut te stoppen met de medicijnen maar verder onderzoek af te wachten, meldden vrijdag diverse Britse kranten.
Ibuprofen wordt gebruikt als een alternatief voor pijnstillers als paracetamol en aspirine. Het bezit ontstekingremmende kwaliteiten en wordt regelmatig geslikt door mensen met onder meer ontstekingen aan gewrichten, zoals lijders aan artritis. De stof behoort tot een brede groep van ontstekingremmers en is in relatief lage doseringen verwerkt in pijnstillers als Nurofen en Advil.
In het onderzoek is gekeken naar meer dan 9000 mensen tussen 25 en 100 jaar oud die tussen 2000 en 2004 voor het eerst een hartaanval kregen. Nadat risicoverhogende factoren als de leeftijd en roken in acht waren genomen, bleek dat de patiënten die in de drie maanden voor hun hartfalen ibuprofen voorgeschreven hadden gekregen, 24 procent meer kans hadden op een hartaanval. Het slikken van een nog sterker ontstekingremmend middel, diclofenac, bleek de kans met 55 procent op te stuwen.
De universiteit in Nottingham wijst er zelf op dat verdere studie noodzakelijk is om vast te stellen of het huidige onderzoek de juiste data voort heeft gebracht. Duidelijk is volgens de onderzoekers wel dat "gezien het frequente gebruik van de bewuste medicijnen door oudere mensen, er mogelijk belangrijke gevolgen kunnen optreden voor de volksgezondheid".
De studie bevestigt overigens dat ook een nieuwe generatie ontstekingsremmers, de zogenoemde Cox-2 remmers, eveneens een groter risico op hartfalen met zich meebrengen. Het gaat om onder meer het medicijn Vioxx. Dat middel werd al vorig jaar van de markt gehaald, toen er aanwijzingen waren dat in de Verenigde Staten circa 140.000 mensen die Vioxx slikten een hartaanval hadden gehad.
(Bron)
Burgerraad ontwerpt nieuw kiesstelsel

DEN HAAG - Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing wil dat een 'burgerraad' van 160 Nederlanders een opzet voor het nieuwe kiesstelsel schrijft. De bewindsman vindt dat vervolgens zowel het kabinet als alle Nederlanders hun goedkeuring aan het voorstel moeten geven. Dat heeft zijn ministerie vrijdag gezegd.
Met deze onorthodoxe aanpak wil Pechtold de politiek dichter bij de burger brengen. Het is de bedoeling dat het referendum over het nieuwe kiesstelsel tegelijk met de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 wordt gehouden.
Pechtold denkt dat de politieke partijen niet om de plannen van de burgerraad heen kunnen. Ook de uitslag van het referendum moeten zij respecteren, vindt hij.
Om hun hervormingsplan voor het kiesstelsel te schrijven moeten de 160 Nederlanders in de burgerraad scholing en ondersteuning van ambtenaren krijgen. Pechtold zelf zal de voorzitter benoemen. De ideeën voor het nieuwe stelsel komen van bijeenkomsten in het land en schriftelijke bijdragen van burgers en deskundigen.
Verder is het de bedoeling dat de leden van de burgerraad, die zich ambassadeur mogen noemen, actief voorlichting gaan geven over hun plannen. Zo raken alle Nederlanders bij het proces betrokken, denkt Pechtold. De kosten voor het project zijn begroot op 3 tot 3,5 miljoen euro.
(Bron)
Konijn heeft het zwaar

RIJSWIJK - Het gaat slecht met het konijn in Nederland. Van de totale Nederlandse konijnenpopulatie in 1994 was in 2004 nog maar eenderde over. Waarschijnlijk is een dodelijke variant van het konijnenvirus RHD de grote boosdoener, stelde Zoogdiervereniging VZZ donderdagavond.
In april maakte de Stichting Duinbehoud vanwege de zeldzaamheid van het dier al bezwaar bij Gedeputeerde Staten van Zeeland tegen het verlenen van ontheffing voor de konijnenjacht op Waterland Neeltje Jans. Het konijn is een beschermde diersoort, maar met een vergunning mag er van 15 augustus tot 31 december op worden gejaagd.
(Bron)
Sommige vrienden zijn een ontzettende luxe. Dank je wel! (Je weet zelf wel dat ik jou/jullie bedoel ;-))
Toertocht naaktfietsers vanaf Amsterdam Centraal

AMSTERDAM - Een groep naakte fietsers maakt zaterdag rond het middaguur vanaf het Amsterdamse Centraal Station een tocht naar een nog onbekende bestemming. Dat meldt de organisatie op de website.
De naaktfietsers willen op deze manier protesteren tegen onder meer 'de autocultuur' en laten zien dat er niets mis is met het naakte menselijke lichaam. Een woordvoerster van de naamloze organisatie van de rit verwacht, afhankelijk van het weer, ongeveer honderd deelnemers.
De toertocht wordt voor de tweede keer in Nederland gehouden. Vorig jaar reden ongeveer dertig mensen naakt in de omgeving van Apeldoorn. De politie maakte toen voortijdig een einde aan de rit.
"We hebben ook nu geen vergunning aangevraagd. Dat is toch niet nodig voor gewoon een rondje fietsen," vindt de zegsvrouw. "De kans op een proces-verbaal acht ik nihil. Ik verwacht wel veel toejuichingen van omstanders."
Onder meer in Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vinden morgen soortgelijke toertochten plaats. Toch is er, volgens de woordvoerster, geen sprake van een wereldwijde organisatie. "We houden via internet wel contact met elkaar en wisselen ervaringen uit."
(Bron)
Scholier verwondt tientallen leerlingen met explosief

TOKIO - Bijna zestig leerlingen van een school in het Japanse Hikari zijn gewond geraakt, doordat een leerling een explosief in een klas gooide. De verdachte, een 18-jarige scholier, is gearresteerd. De politie vermoedt dat het explosief uit een glazen fles met vuurwerk bestond, meldde het Japanse persbureau Kyodo vrijdag.
Een jongen liep ernstige verwondingen op aan zijn buik en een been. Andere scholieren klagen over misselijkheid, oorpijn of oogpijn door de klap. Ze zijn in twee nabijgelegen ziekenhuizen opgenomen. Ongeveer 35 leerlingen bevonden zich in het lokaal op het moment dat de zelfgemaakte bom afging.
De verdachte heeft volgens de politie inmiddels bekend dat hij het explosief heeft gefabriceerd en in de klas heeft gegooid. Over het motief van de achttienjarige man deden de autoriteiten geen mededelingen.
(Bron)
Jongen (16) vermoord in Wassenaar

DEN HAAG - Een 16-jarige jongen uit Wassenaar is vermoord. Zijn levenloze lichaam werd vrijdagochtend ontdekt in een woning in zijn woonplaats.
Justitie in Den Haag maakte de vondst vrijdag bekend. Over de toedracht van het misdrijf is niets bekendgemaakt.
(Bron)
Crucell ontdekt antistof tegen West-Nijlvirus

LEIDEN - Het biotechnologiebedrijf Crucell heeft een menselijke monoklonale antistof tegen het West-Nijlvirus ontdekt. In tests op muizen bleek de antistof het virus te neutraliseren en bood hij bescherming tegen een dodelijke besmetting. Dat heeft het bedrijf uit Leiden vrijdag bekendgemaakt.
De antistof is afkomstig van patiënten die een besmetting met het levensgevaarlijke West-Nijlvirus hebben overleefd. Sinds de ontdekking van het virus in 1999 heeft het zich over de Verenigde Staten verspreid.
Een beet van geïnfecteerde muggen kan hersenvliesontsteking veroorzaken bij mensen en sommige dieren. In de zomermaanden steekt de ziekte de kop op. Vorig jaar werden 2470 besmettingen gemeld, waarvan 88 met dodelijke afloop.
(Bron)
Elektronisch toezicht voor groepsverkrachters

LEEUWARDEN - Het hof in Leeuwarden heeft zes mannen veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar voor een groepsverkrachting in april 2003. Tijdens de zes maanden voorwaardelijke straf staan de veroordeelden onder elektronisch toezicht. Dit gaat in nadat ze een werkstraf van 240 uur en een leerstraf van 40 uur hebben afgerond.
De mannen zijn schuldig bevonden aan het meermalig seksueel misbruik van twee meisjes. De slachtoffers waren 14 en 16 jaar oud. De mannen, die toen in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar waren, hebben de meisjes met opzet dronken gevoerd en laten blowen, zodat ze de seksuele handelingen makkelijker toe zouden laten.
(Bron)
Dirk van den Broek verhevigt prijzenoorlog

AMSTERDAM - Supermarktketen Dirk van den Broek gaat vanaf vrijdag een mobiele kassa voor de deur van zijn concurrentie parkeren. De supermarktketen wil hiermee aantonen dat zij ondanks de prijzenoorlog de goedkoopste zijn.
Bij de zogenoemde KassaMobiel kunnen consumenten hun boodschappen opnieuw laten scannen. De KassaMobiel berekent welk bedrag ze bij Dirk betalen, voor dezelfde tas met boodschappen. Mocht een van de gescande artikelen lager geprijsd zijn dan hetzelfde product bij Dirk, dan zal via 'de Rode Prijslijn' contact gezocht worden met het hoofdkantoor en wordt de prijs direct verlaagd.
De Albert Heijn is niet bang voor de actie van Dirk van den Broek. "Wij zijn niet tegen prijsvergelijkingen, in tegendeel. Wat wij wel heel belangrijk vinden is dat er geen appels met peren worden vergeleken. Wij hebben 18.000 artikelen in ons assortiment en Dirk van den Broek 8.000 producten. Albert Heijn biedt de klant naast deze producten ook service en kwaliteit. En wij denken dat de klant dat erg waardeert. De klant beslist uiteindelijk. Uit het zomerrapport 2005 van GFK zijn wij gestegen de afgelopen jaar in waardering, volgens mij is Dirk juist gedaald," aldus woordvoerster José Mes van de Albert Heijn.
Dirk van den Broek zegt dat een eerlijke prijsvergelijking gaan uitvoeren: "A-merken worden gewoon vergeleken met A-merken. Iedereen weet dat appels en peren vergelijken niet echt opschiet. Maar ook de ene appel is de andere niet. De enige eerlijke en duidelijke vergelijking is daarom die tussen A-merken."
(Bron)
Treinen staan volgende week vrijdag stil

UTRECHT - De vakbonden zetten hun spoorwegstaking voor volgende week vrijdag door. Dat is het gevolg van het uitblijven van een reactie van spoorbeheerder ProRail op een ultimatum van de bonden in hun ruzie over een nieuwe CAO. Dat heeft FNV Bondgenoten vrijdag gezegd.
"Wij hebben geen telefoontje, fax of e-mail gehad om te komen onderhandelen", zegt FNV-bestuurder T. Nijenhuis. ProRail regelt het treinverkeer en onderhoudt het spoor. Een staking onder de 3000 werknemers kan dus het hele verkeer stilleggen. De 24-uursstaking op 17 juni kan volgens Nijenhuis nog alleen voorkomen worden als ProRail de bonden uitnodigt om te komen praten over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers.
Donderdag liep echter een voorstel van ProRail om een arbitragecommissie in het leven te roepen op niets uit. De werkgroep had advies moeten geven over het CAO-conflict. Volgens FNV Bondgenoten had een arbitragecommissie geen zin omdat het besluit aan de vakbondsleden moet worden voorgelegd. En zij hebben al laten weten wat ze van ProRail eisen.
De bonden willen vooral dat het gat in de beloning van personeel van de Nederlandse Spoorwegen en die van de werknemers bij de spoorbeheerder wordt gedicht. Om de verschillen te verkleinen eisen ze 4,75 procent loonsverbetering. ProRail biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006.
(Bron)

donderdag, juni 09, 2005

Wild gemauw en gebler. Tom tegenover de rooie in de tuin, raam open en roepen helpt niet, dus er dan maar op af.
De rooie racet er vandoor, Tom komt binnen (en wordt besnuffeld door Tijger - normaal rent Tom er dan vandoor maar na een knokpartij mag Tijger even snuffelen). De nagels van Toms voorpoten zitten vol rooie haren.
Een dag later loop ik in de tuin. Een stukje verderop dan waar ik de katten zag, ligt links een flinke hoeveelheid dotten zwarte haren, en rechts een gelijkwaardige hoeveelheid dotten rood haar. Het ziet er meer uit alsof een roofvogel er iets geplukt heeft, dan als het effect van een kattenknokpartij.
Nederlander gearresteerd op Aruba

WILLEMSTAD - Een 17-jarige Nederlander is donderdag aangehouden in Oranjestad op Aruba. De politie verdenkt de jongeman van betrokkenheid bij de vermissing van een 18-jarige Amerikaanse scholiere.
De jongen blijkt de zoon van een Nederlandse rechter te zijn, die al enkele jaren op Aruba werkt. De Nederlander is rond 6 uur 's ochtends (lokale tijd) gearresteerd.
Ook twee Surinaamse broers van 18 en 20 jaar zijn aangehouden. De drie zijn eerder gehoord als getuige in de zaak omdat zij de vermiste Natalee Holloway als laatste hadden gezien. Inmiddels zijn de drie verdachten, bevestigt de onderzoeksleider van de politie.
De 18-jarige Holloway verdween tien dagen geleden aan het eind van een reisje met ruim 120 schoolgenoten. Het drietal zegt Holloway vorige week zondag naar haar hotel te hebben gebracht, na een avondje stappen. Een dag later kwam de scholiere echter niet opdagen op het vliegveld voor haar vlucht naar huis.
De twee mannen (28 en 30 jaar oud) die afgelopen zondag werden gearresteerd in deze zaak, zitten nog steeds vast. De rechter-commissaris bepaalde woensdag dat hun detentie met acht dagen kon worden verlengd. Deze mannen werken als bewaker in een hotel dat vlakbij het Holiday Inn ligt waar Holloway logeerde.
Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Holloway niet meer leeft. De advocaat van een van de bewakers bevestigt dat zijn cliënt wordt verdacht van onder meer "ontvoering met de dood tot gevolg hebbende".
Op Aruba wordt nog steeds met man en macht naar de scholiere gezocht. Behalve de lokale autoriteiten doen ook Nederlandse mariniers, Amerikaanse FBI-agenten en honderden burgers, ambtenaren en toeristen hun best de scholiere terug te vinden.
Aruba staat bekend als een veilig eiland in het Caribisch gebied. Per jaar worden gemiddeld 1 tot 3 moorden gepleegd. De laatste keer dat een toerist door geweld om het leven kwam was in 1996.
(Bron)
Inburgeringsexamen uitgesteld

DEN HAAG - De inburgeringstoets die een migrant al in het herkomstland moet afleggen, wordt later ingevoerd dan 1 juli, zoals de planning was. Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) schrijft aan de Tweede Kamer dat het wetenschappelijk rapport over de toetsing nog niet klaar is.
Ze zou deze rapportage in mei al naar de Tweede Kamer sturen maar ze verwacht dat dit pas in het zomerreces gebeurt. Daardoor kan de parlementaire behandeling niet in juni worden afgerond.
(Bron)
Elektronisch huisarrest voor voetbalvandalen

DEN HAAG - De reclassering begint in september een proef met elektronisch huisarrest voor voetbalsupporters die van de rechter een stadionverbod hebben gekregen. De reclassering gaat hierbij voor het eerst gebruik maken van stemherkenning, zo zei J. Bijl, hoofd beleid bij de reclassering Nederland donderdag in de Tweede Kamer.
Het parlement hield een hoorzitting over voetbalgeweld in en rond stadions waarbij mensen uit de praktijk, onder wie vertegenwoordigers van de KNVB, burgemeesters en supporters, aanwezig waren.
Het gaat om pilots in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem en betreft ongeveer dertig mensen. Zij moeten zich vanuit huis telefonisch melden, waarbij een computer aan de hand van stemherkenning controleert of de juiste persoon belt. De reclassering vindt dit een goedkope en effectieve manier om mensen te controleren en te beletten naar het stadion af te reizen.
Volgens Bijl gaat het overigens om jongeren die geen voetbalsupporter zijn, maar ook bij andere gelegenheden problemen maken. Ook wordt gekeken naar andere andere strafmogelijkheden, zoals het uitvoeren van taakstraffen tijdens voetbalwedstrijden, om de jongeren zo van de straat te houden.
De reclassering onderzoekt overigens de mogelijkheden om de maatregel met stemherkenning ook te kunnen toepassen bij civielrechtelijke stadionverboden, dat wil zeggen, verboden die door KNVB of een club zijn opgelegd. Dat zijn er veel meer. Wettelijk gezien is dat nu niet mogelijk.
Een vertegenwoordiger van de KNVB zei donderdag dat er dit voetbalseizoen in totaal zo'n duizend stadionverboden zijn opgelegd, tegen achthonderd tijdens het vorige competitieseizoen.
J. van Deursen, korpschef van politieregio Gelderland-Midden en binnen de Raad van Hoofdcommissarissen belast met voetbalzaken, gaf aan dat hard wordt gewerkt aan een centrale registratie van voetbalvandalen. Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme heeft straks de beschikking over een fotobestand van vijfhonderd voetbalvandalen.
Uit de hoorzitting kwam de wens van diverse partijen naar voren om voetbalvandalen in de toekomst aan te merken als veelplegers. Dat zou de rechter veel meer mogelijkheden geven zwaardere straffen op te leggen.
(Bron)
'Taxiboot' met vluchtelingen haalt VS niet

Twaalf Cubaanse vluchtelingen die in een hemelsblauwe tot boot omgebouwde taxi Florida poogden te bereiken hebben hun doel niet gehaald, zo meldt de Miami Herald. Veertig kilometer voor de kust werd de 'taxiboot' door de Amerikaanse kustwacht onderschept. De Cubanen, op de vlucht voor het communistische regime in hun land, hadden hun vaartuig geconstrueerd door onder een taxi, van het type Mercury en gebouwd in 1948 een scheepsromp te plaatsen.
Het is nog niet zeker of de Cubanen zullen worden toegelaten tot de Verenigde Staten. Cubaanse bootvluchtelingen die de Amerikaanse kust weten te bereiken krijgen meestal een verblijfsvergunning. Worden ze op volle zee onderschept dan wacht een terugreis naar Cuba.
(Bron)
Hoereninvasie verwacht bij WK voetbal

De Duitse stad Dortmund wil niets aan het toeval overlaten tijdens het WK voetbal in 2006. Daarom is er ook gedacht aan de seksuele lusten van al die voetbalfans. De gemeente laat namelijk een groot aantal speciale garages bouwen, waarin voetbalfans flink van bil kunnen gaan met prostituees.
De speciale seksruimtes zijn van Nederlandse makelij. Ze zijn ontworpen voor voetballiefhebbers die zich met een prostituee willen terugtrekken. Duitsland verwacht dat er 40.000 prostituees tijdens het WK zijn in de steden waar er gevoetbald wordt. De overheden willen vermijden dat die met hun klanten over het hele stadscentrum uitzwermen.
(Bron)
Televisieverslaafde vrouw gijzelt reparateur

Een 44-jarige televisieverslaafde vrouw uit Pasco County, Florida, was zo wanhopig toen de reparateur aan huis vertelde dat haar tv-toestel onherstelbaar kapot was, dat ze de man in gijzeling nam.
De reparateur was al verschillende keren eerder bij haar langsgeweest om haar televisie te repareren, maar gezien de leeftijd van het apparaat waren alle pogingen vergeefs. Toen hij ook deze keer weer de vrouw daarover inlichtte en aanstalten maakte om te vertrekken, hield ze hem onder bedreiging van een pistool tegen: "Jij gaat niet weg voordat je de tv hebt hersteld!", beet de televisieverslaafde vrouw de overdonderde reparateur toe.
De man bleef kalm en besloot een onderhandelingspoging te wagen. Hij stelde de vrouw voor om zijn baas te bellen en haar een splinternieuwe tv regelen. De vrouw vertrouwde het voorstel echter niet en dacht dat de man de politie zou inschakelen. Daarop dreigde zij eerst hem neer te schieten en daarna zichzelf van kant te maken indien er politie bij zou komen. Pas toen hij een collega op kon bellen die haar een nieuwe tv beloofde, liet ze de man gaan. Eenmaal buitengekomen, lichtte hij alsnog de politie in.
De ingeschakelde politie heeft de vrouw gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Volgens haar echtgenoot, die tijdens het gebeuren niet thuis was, kampte de vrouw erg met de gevolgen van het vooruitzicht 'even zonder televisie te zitten' en zou de vrouw bovendien aan schizofrenie lijden. De vrouw zelf ontkent overigens de reparateur daadwerkelijk met een pistool te hebben bedreigd.
(Bron)
Jeugdzorg haalt zeven kinderen weg bij 'stadsnomade'

AMSTERDAM - Bureau Jeugdzorg heeft donderdag in Amsterdam zeven kinderen weggehaald bij hun vader omdat hij hen niet naar school wil sturen. Een achtste kind, dat donderdagochtend niet aanwezig was, zal ook uit huis geplaatst worden. Dat heeft Jeugdzorg Amsterdam bekendgemaakt.
De man, A. van der Louw, staat in Amsterdam bekend als de stadsnomade en woonde met zijn kinderen in caravans op een nomadenkamp voor de poorten van de gekraakte scheepswerf ADM. Zeven van de acht kinderen, die tussen de 2 en 15 jaar oud zijn, zijn leerplichtig. Door zijn levensbeschouwing raakte de man steeds in conflict met de scholen van de kinderen, haalde hen eraf, maar meldde ze vervolgens niet aan op een andere school.
(Bron)
Nederland stuurt vliegtuigen naar Darfur

BRUSSEL - Nederland doet mee met de NAVO-operatie in Darfur. Nederland zal enkele vluchten uitvoeren om Afrikaanse soldaten te vervoeren naar het spanningsgebied Darfur.
Minister Kamp (Defensie) heeft dat donderdag gezegd bij een NAVO-vergadering in Brussel. Om hoeveel vluchten het gaat, kon Kamp nog niet zeggen. "We kijken nog wanneer onze toestellen beschikbaar zijn", zei de bewindsman over de toestellen die doorgaans de Nederlandse troepen in Afghanistan bevoorraden.
Nederland heeft C-130 Herculestoestellen en DC-10 personen- en vrachttoestellen beschikbaar voor de vluchten. Andere landen die meedoen zijn Frankrijk, Canada en de VS. Ze vervoeren binnen enkele weken ongeveer 5000 Afrikaanse soldaten naar het crisisgebied. De operatie gebeurt samen met de Europese Unie, op verzoek van de Afrikaanse Unie. Het is de eerste NAVO-actie in Afrika.
Kamp bevestigde donderdag dat Nederland momenteel bekijkt of het in 2006 troepen kan leveren voor zuid-Afghanistan. Dit past in een geplande uitbreiding van de NAVO naar gevaarlijker Talibangebied. Engeland en Canada doen in elk geval mee met deze uitbreiding naar het zuiden.
Nederlandse heeft momenteel ongeveer vijfhonderd man in Afghanistan, onder wie een groep F-16 piloten. Voor de komende parlementsverkiezingen komen er tijdelijk 750 mariniers bij. Kamp benadrukte dat de inzet in 2006 minder groot is dan in 2004, toen Nederland ook volop in Irak en Bosnië de vrede hielp bewaren.
"Vorig jaar zaten we aan de grens van onze mogelijkheden", aldus Kamp. "Het kan wel iets minder. Maar we bezwijken niet voor de verleiding om helemaal op de rem te trappen. Het is namelijk goed voor de organisatie om de focus te houden op daadwerkelijke inzet."
(Bron)
Vader leert zoontje (9) autorijden

ZUIDLAREN - De politie heeft woensdagavond een 45-jarige inwoner van Zuidlaren bekeurd, omdat hij zijn 9-jarig zoontje liet autorijden. Dat heeft de politie donderdag laten weten.
Agenten zagen op een parkeerterrein in het Drentse dorp een auto rijden waarin de bestuurder nauwelijks boven het stuur uitkwam. Nadat de auto was gestopt, kwam aan de bijrijderskant een volwassen man naar buiten, terwijl aan de bestuurderskant een jongetje uitstapte.
Het kereltje bleek "al bijna 10 jaar" en zijn vader vond het "dan ook tijd worden" dat hij leerde sturen. De amateur-rijinstructeur vond het volgens de woordvoerder maar flauw dat hij een bekeuring kreeg.
(Bron)
Betogers bezetten olievelden Bolivia

LA PAZ - In het oosten van Bolivia hebben woedende betogers woensdag zeven olievelden van British Petroleum en het Spaanse Repsol bezet. De betogers, indiaanse boeren, eisen dat de olie- en gasindustrie in het straatarme Zuid-Amerikaanse land wordt genationaliseerd.
De betogers namen vier velden van Repsol in ten noorden van de stad Santa Cruz, meldde een woordvoerder van de groep die twintig internationale energiemaatschappijen in Bolivia vertegenwoordigt. Daarna zouden de Guarani-indianen drie velden van het Britse BP in de omgeving hebben bezet.
Eerder drongen demonstranten al een pijpleidingstation in het uiterste zuiden van het land, aan de grens met Chili, binnen. De export van ruwe olie naar de Noord-Chileense havenstad Arica is daardoor stil komen te liggen.
In Bolivia, met name in de hoofdstad La Paz, is het al wekenlang onrustig als gevolg van protestacties. Boeren en mijnwerkers, gesteund door de vakbonden en de linkse oppositie eisen onder meer dat de inkomsten uit de lucratieve energiesector ten goede komen aan de Boliviaanse bevolking.
De demonstranten hebben de toegangswegen naar La Paz geblokkeerd. Als gevolg daarvan dreigt een ernstig voedsel- en brandstoftekort in de hoofdstad. Vanwege de onrust heeft de Boliviaanse president Carlos Mesa zijn ontslag ingediend en opgeroepen tot vervroegde verkiezingen.
(Bron)
VVD voorstander stakingsverbod in openbaar vervoer

DEN HAAG - VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra pleit in de ronde bewoordingen voor een stakingsverbod voor het personeel van het openbaar vervoer (ov), op dezelfde dag dat door ambtenarenacties het stadsvervoer in enkele grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht stilligt.
Hij erkent het recht op staken "maar dat recht heeft grenzen als het maatschappelijk leven erdoor wordt ontwricht", zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over meer concurrentie in het openbaar vervoer.
Hofstra noemt dit soort stakingen "immoreel". Stakingen in ziekenhuizen, elektrische centrales kunnen niet. "In vitale sectoren moeten we regelend optreden." Hofstra kreeg overigens geen enkele steun van andere Kamerleden.
De oproep herinnerde GroenLinks-collega Duyvendak aan de 'worgwet' van Abraham Kuyper uit 1903, die een stakingsverbod voor ambtenaren en spoorwegpersoneel omvatte. Tegenwoordig kan de rechter beslissen over de rechtmatigheid van stakingen in het ov.
"U gaat op de stoel van de rechter zitten", concludeerde Duyvendak. "De rechter beslist op basis van een wet. Die moet dus wat aangescherpt", aldus Hofstra.
(Bron)

Als diensten zo essentieel zijn dat een staking de smaenleving bedreigt - zou je ze dan niet dienovereenkomstig moeten betalen en behandelen?
Condensvorming wagon vertraagt treinverkeer Venlo

VENLO - Treinreizigers van en naar Venlo hebben donderdagmiddag enige vertraging opgelopen, omdat het treinverkeer op last van de brandweer was stilgelegd. Op het emplacement bij Venlo stond een goederentrein met een lekkende ketelwagon.
Na onderzoek bleek de lekkende vloeistof condensvorming te zijn, zo meldde vrachtvervoerder Raillion.
"De trein is vannacht geladen in Rotterdam. De vloeistof is vanwege de lage nachttemperatuur nog koud. De wagons zijn tijdens de stop op het spoorwegemplacement opgewarmd. Hierdoor is condensvorming ontstaan, wat is gaan druppelen", aldus een woordvoerder van Raillion.
In eerste instantie werd gedacht aan een lekkende wagon met een bijtende stof. Uit voorzorg werd het treinverkeer om 14.45 uur stilgelegd. Rond vier uur kwam het treinverkeer weer op gang.
(Bron)
Ruim 10.000 actievoerders op Museumplein

AMSTERDAM - Het aantal actievoerende gemeenteambtenaren op het Museumplein in Amsterdam is donderdagmiddag volgens de organiserende vakbonden opgelopen tot 20.000. Een zegsman van Abvakabo FNV baseerde zijn schatting op het aantal bussen en het aantal uitgedeelde lunchpakketten. De politie in de hoofdstad houdt het op 10.000 aanwezigen.
Stakende brandweerlieden hebben bij het podium een symbolische brand geblust. De brandweer had het vuur eigenhandig aangestoken. Het veroorzaakte flinke rook boven het plein.
Actiecoördinator P. Wiechmann en FNV-voorzitter A. Jongerius reageerden tevreden op de opkomst. De vakbonden hopen dat de werkgevers tegemoetkomen aan hun eisen en zijn daar optimistisch over. "Maar als de gemeenten niet in beweging komen, volgen de komende maanden meer acties", dreigde Wiechmann.
Donderdag is door Abvakabo FNV en Publieke Zaak (CNV) uitgeroepen tot landelijke actiedag. In Amsterdam en Utrecht staakt bijvoorbeeld het personeel van de gemeentelijke vervoersbedrijven en ligt het stadsvervoer stil.
Op het Centraal Station in Amsterdam zijn tram- en bushaltes uitgestorven. De metrostations houden hun deuren gesloten. Een enkele toerist dwaalt rond, maar anders dan bij de staking van anderhalve week geleden krijgen reizigers nu in twee talen te horen dat het stadvervoer niet rijdt. Ook hangen op de tram- en bushokjes gele stickers waarin de stakingsactie wordt aangekondigd.
De meeste reizigers zijn op de hoogte van de ambtenarenactie en lopen of nemen de taxi. Anders ligt dat bij veel bewoners in Amsterdam, die ondanks de staking bij de reinigingsdienst hun vuilnis op straat hebben gezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor stadsdelen als Centrum en Westerpark. Op de populaire Nieuwmarkt kijken bezoekers van terrassen de hele dag tegen een berg vuilniszakken aan.
In Eindhoven is bijna niets te merken van de acties van de gemeenteambtenaren. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het onduidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de bonden om het werk neer te leggen.
De loketten op het stadhuis zijn open. Het openbaar vervoer en het ophalen van huisvuil is in Eindhoven uitbesteed aan particuliere bedrijven. Die zijn gewoon aan het werk. Een klein deel van het brandweerpersoneel staakt, maar dat heeft geen gevolgen voor de bezetting van de kazernes. De brandweerlieden draaien wel een zondagsdienst.
De actiebereidheid in het oosten van het land is gering. Zowel in Zwolle als in Apeldoorn laten donderdag vijftig ambtenaren de gemeentelijke stukken voor wat ze zijn. Bij brandweerkorpsen ligt het mislukken van de CAO-onderhandelingen gevoeliger. Zij draaien zondagsdiensten.
De donderdag is bij de brandweer een zondag geworden. "Tijdens zondagsdiensten zitten we met een krantje te wachten tot er brand uitbreekt. Zo zal het vandaag ook zijn", zei commandant A. Poirot van het brandweerkorps in Zwolle.
Op het gemeentehuis in Apeldoorn is weinig te merken van de staking. "De loketten blijven gewoon open, dus de burger merkt er niets van. Vijftig collega's, inclusief enkele brandweerlieden, gaan in een bus naar de manifestatie in Amsterdam", zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.
Ook bij het personeel van de AmbulanceZorg Noord- en Oost-Gelderland is weinig animo. Daar gaat het merendeel van de ongeveer 140 ambulancebroeders gewoon aan het werk.
De werknemers van vervoersmaatschappij RET in Rotterdam hebben donderdag enkele uren het werk neergelegd. Van elf tot een uur lag het openbaar vervoer volledig plat. Rond tien uur gingen de eerste trams, metro's en bussen richting remise. Reizigers konden vanaf twee uur weer volgens de dienstregeling naar hun bestemming.
Een zegsman van vakbond Abvakabo FNV meldde dat iedere RET-medewerker heeft meegedaan aan de werkonderbreking. Diegenen die niet het werk wilden neerleggen, gaven volgens een woordvoerster van de vervoersmaatschappij informatie aan niets vermoedende, wachtende reizigers. De stakers voerden actie wegens het vastlopen van de CAO-onderhandelingen.
Actievoerende brandweermannen hebben eerder op de ochtend in Schiedam chauffeurs van stadsbussen belemmerd hun werk te doen. Een half uur lang hebben zij een rijbaan bij metrostation Vijfsluizen afgesloten. Na overleg tussen de RET en de actievoerders werd de weg even na negen uur vrijgegeven.
(Bron)
Noord-Korea benadrukt bezit van atoombommen

WASHINGTON - Het communistische regime van Noord-Korea heeft woensdagavond benadrukt dat het land over een voorraad atoombommen beschikt. De machthebbers in Pyongyang laten meer kernwapens maken, stelde vice-minister Kim Gye Gwan van Buitenlandse Zaken in een gesprek met de Amerikaanse zender ABC.
Volgens de bewindsman heeft Noord-Korea voldoende wapens "om zich tegen een Amerikaanse aanval te verdedigen". Hij verklaarde dat het Noord-Koreaanse atoomprogramma niet is bedoeld om de Verenigde Staten aan te vallen.
Waarnemers plaatsen vraagtekens bij de claim van Pyongyang over kernwapens, omdat het land geen nucleaire proeven zou hebben gehouden. De atoomwaakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergie Agentschap, zei eerder dit jaar dat Noord-Korea "meerdere" kernbommen bezit.
(Bron)
Guur weer en overstromingen op Balkan

SOFIA/BELGRADO - De Balkan heeft te maken met zeer ongewone weersomstandigheden. Die veroorzaken hevige regen en overstromingen in Bulgarije en kou en sneeuwbuien in Servië-Montenegro en Bosnië. Dit meldden lokale media donderdag.
Bulgarije ondervindt de ergste regenval in vijftig jaar. Hierdoor zijn rivieren buiten hun oevers getreden en zijn huizen en straten onder water komen te staan.
In buurland Servië-Montenegro is ook veel regen gevallen en werden windsnelheden tot 70 kilometer per uur gemeten. Door de kou kwam het kwik in de hoofdstad Belgrado donderdagochtend niet boven 8 graden uit. In de hogergelegen gebieden van het land en het naburige Bosnië viel sneeuw.
Naar verwachting zal het weer in het weekeinde opklaren, zeiden meteorologen in Belgrado.
(Bron)

Arme Yli
Zelfmoordpoging in zwembad schokt kinderen

HOOGEZAND - Tientallen kinderen hebben woensdagmiddag in een zwembad in het Groningse Hoogezand gezien hoe een 35-jarige man uit die plaats probeerde zelfmoord te plegen. Dat heeft de gemeente Hoogezand donderdag gemeld.
Volgens een woordvoerder waren er ongeveer tachtig basisscholieren in het water, toen de man aan de rand van het zwembad probeerde zijn polsen door te snijden. Het personeel haalde de zwemmertjes meteen uit het water.
In de kantine hebben ouders en medewerkers hen opgevangen. Volgens een zegsman van de gemeente waren de kinderen "behoorlijk overstuur".
Omdat de politie en het zwembad woensdagavond telefoontjes kregen van verscheidene verontruste ouders, heeft burgemeester Salet een telefonische hulplijn ingesteld. De gemeente heeft inmiddels alle scholen in Hoogezand over het voorval geïnformeerd.
De man ging er na zijn zelfmoordpoging vandoor, maar kon later op de dag door de politie in zijn woning worden aangehouden. Hij laat zich vrijwillig opnemen in een kliniek in Groningen.
(Bron)
Politiemedewerkers benadelen parkeergarage

ZOETERMEER - Medewerkers van het Korps Landelijke Politiediensten hebben een parkeergarage in Zoetermeer benadeeld door te sjoemelen met in- en uitrijtijden. De korpsleiding heeft een verbod ingesteld op de praktijk en neemt "disciplinaire maatregelen" tegen agenten die ermee doorgaan.
In een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdagavond te zien hoe de agenten de parkeertarieven ontduiken. In de garages rond het kantoor in Zoetermeer is het parkeren de eerste drie uur gratis, daarna moet er worden betaald.
KLPD-medewerkers reden vlak voordat de eerste drie uur om waren naar buiten om meteen weer naar binnen te rijden. Ook kwam het voor dat KLPD'ers een paar keer heen en weer reden om collega's aan een 'vers' parkeerkaartje te helpen.
(Bron)
Vrouw baart kind tijdens rit van 140 km/u

BANGKOK - Een Thaise vrouw heeft tijdens een dollemansrit een kind gebaard op de bijrijdersstoel van een auto. Het kind kwam ter wereld op het moment dat de kilometerteller een slordige 140 aangaf, meldde de Thaise krant The Nation donderdag.
De 18-jarige vrouw was pas zeven maanden zwanger toen zij hevige weeën kreeg. Haar schoonouders brachten haar vervolgens in allerijl naar het ziekenhuis. Met nog 19 kilometer te gaan werd het kind geboren.
Volgens doktoren maken de vrouw en de baby, die 1800 gram woog bij de geboorte, het goed. Ze moeten naar verwachting wel nog twee weken in het ziekenhuis blijven.
(Bron)
Politie ontruimt fort Utrecht

UTRECHT - De politie ontruimt donderdagochtend het terrein rond een fort in Utrecht. Daar probeert de stichting Het Hof van Eden biodiversiteit in stand te houden. De gemeente Utrecht wilde de stichting weg hebben omdat er te veel dieren zouden rondlopen en de beesten bovendien verwaarloosd zouden worden. De rechtbank stelde de gemeente enkele maanden geleden in het gelijk.
De stichting had het terrein gratis in bruikleen gekregen van de gemeente, maar de rechtbank vond dat de gemeente de bruikleenovereenkomst mocht opzeggen omdat Het Hof van Eden zich niet aan de afspraken over het aantal dieren hield.
Bovendien heeft de stichting volgens de rechter niet meegewerkt aan inspectiebezoeken. Het belang van de gemeente om het fort als monument in stand te houden was voor de rechter doorslaggevend.
Volgens een woordvoerder verloopt de ontruiming zonder problemen. Er lopen nog ongeveer honderd dieren rond, vooral kippen, eenden en ganzen. Grotere dieren als schapen zijn al eerder weggehaald.
De dieren worden op diverse plekken opgevangen, zoals kinderboerderijen. Bij de ontruiming is een veearts aanwezig. De verwachting is dat het enkele dagen duurt, voordat al het materiaal van de stichting is weggehaald.
(Bron)
Politie licht arrestant op

AMSTERDAM - Twee medewerkers van de regiopolitie Gelderland hebben een arrestant opgelicht, door een vals bankbiljet bij hem om te wisselen voor een echte. Het valse biljet hadden zij van een andere arrestant ingenomen. De beide medewerkers zijn ontslagen, meldt de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland donderdag.
De politie wil niet zeggen of het om agenten of andere politiemedewerkers gaat. Ook is niet bekend wat de waarde van het bankbiljet was. De politie ziet het voorval als 'ernstig plichtsverzuim'.
(Bron)
Financiële managers somber over economie

AMSTERDAM - Een meerderheid van financiële managers in Nederland (59 procent) ziet geen opleving van de Nederlandse economie in de komende twaalf maanden. Een meerderheid (57 procent) van de CFO's verwacht daarentegen wel een toenemende winst voor het eigen bedrijf.
Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Trendbox, dat is verricht in opdracht van het tijdschrift Chief Financial Officer Magazine. Resultaten van het onderzoek werden donderdag bekendgemaakt.
Meer dan 70 procent van de CFO's acht de eigen financiële rapportage betrouwbaarder, beter te interpreteren en beter uit te leggen dan voorheen. Aan de andere kant meent maar 50 procent van de ondervraagden dat de kans op problemen en schandalen is afgenomen, zo blijkt verder uit het onderzoek.
(Bron)


Lichte groei in aantal miljonairs in Nederland

AMSTERDAM - Ondanks het tegenvallende economische klimaat is het aantal miljonairs in Nederland het afgelopen jaar licht gestegen. De groep van rijkaards in ons land zag tegen het eind van 2004 zijn ledenbestand stijgen met 2,4 procent tot 102.600 mensen.
Een jaar eerder was er nog sprake van stilstand. Dat blijkt uit een donderdag verschenen jaarlijks rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Cap Gemini.
Nederland bleef wel flink achter op Europa en de rest van de wereld. In Europa steeg het aantal vermogende particulieren (mensen met ten minste 1 miljoen dollar aan eigen vermogen, zonder dat de waarde van hun huis of andere dure goederen zijn meegerekend) met 4,1 procent tot 2,6 miljoen. Vooral in Spanje en Engeland kwamen er veel welgestelden bij. Het aantal groeide in beide landen met bijna 9 procent.
(Bron)
Eindelijk degene te pakken die ik hebben moest over reïntegratie.
Verhaal verteld, vrouw ging zoeken naar het dossier. Dat was er niet.
Na heel veel heen-en-weer-gedoe bleek waarom: zij doet de reïntegratieverzoeken van WW'ers. Ik ben een WW'er, maar (het zal weer niet), ik val niet onder haar zaken want ik heb ooit in de WAO gezeten.

Ik uitgelegd: dat was omdat ik elke maand 1 dag ziek was, en na een jaar bleek dat ineens te tellen als 1 jaar volledig arbeidsongeschikt. Ik kreeg destijds een oproep voor een WAO-keuring, arts en ik waren het volledig eens dat ik niet arbeidsongeschikt was en al met al heb ik één hele maand in de WAO gezeten, september 2000.
Dat heeft nu tot gevolg dat ik de status arbeidsgehandicapt heb. Is op zich prima, want door die epilepsie heb ik inderdaad een nadeel op de arbeidsmarkt.
Maar goed, die status houdt in dat er een andere afdeling over mijn zaak gaat, namelijk de afdeling Inkoop Reïntegratie, IR. Daar is in december 2003 een reïntegratie-advies heen gestuurd, wat leidde tot steeds de mededeling dat ik moest wachten, als ik belde hoe het er voor stond.
Daarheen gebeld.

Man daar heeft de hele boel overhoop gehaald: geen gegevens bekend.
Hij is een half uur aan het woord geweest, samengevat komt het er op neer dat ik 2 dingen kan doen: de reïntegratietelefoon bellen, waarna ik een uitnodiging zal krijgen voor een gesprek met een arbeidsdeskundige die een reïntegratievisie zal opstellen, of zelf een reïntegratiebureau zoeken waarmee het klikt (ik kreeg een url van een site waar alle erkende bureaus op staan), en dan gaan voor een IRO, een individuele reïntegratieoverkomst. Dan maak je met het bureau een plaatsingsplan,
dat wordt ingediend bij die afdeling IR, en als die het goedkeuren, wordt het gefinancierd.
Man adviseerde me gezien mijn achtergrond en mijn twijfel over wat ik precies wil, voor zo'n IRO te gaan, omdat daar meer kans is dat er scholing betaald wordt.

Dus nu maar eens speuren, en zien of ik op basis van een site al een selectie kan maken van welke bureaus me aanstaan.

Geen werk hebben kan echt heel vermoeiend zijn.
Wie paus wil zien, moet examen afleggen

In een poging om illegale immigranten te weren die Duitsland proberen binnen te komen tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI, zal elke bezoeker eerst zijn geloof moeten bewijzen. Dit zal gaan aan de hand van een vragenlijst bestaande uit 14 vragen.
Aan de hand van de 14 vragen zal het kaf van het koren moeten worden gescheiden. De vragenlijst begint makkelijk met vragen als 'wie waren de eerste mensen op aarde?'. Het niveau neemt echter wel toe, zo zal ook moeten worden beantwoord welke sacramenten er zijn en hoe de zeven hoofdzonden heten.
(Bron)

Geldt dit voor alle bezoekers? En als je nou niet voor de paus komt? En wat als je de paus wilt zien maar niet katholiek bent?
Onbeheerd mobieltje zorgt voor paniek in vliegtuig

LONDEN - Een onbeheerd achtergelaten mobieltje heeft dinsdagavond paniek veroorzaakt aan boord van een passagiersvliegtuig, dat op weg was van Portugal naar Groot-Brittannië.
Twee Britse gevechtsvliegtuigen begeleidden het toestel naar de Londense luchthaven Stansted, waar explosievenexperts het verdachte zaktelefoontje onderzochten.
Het bleek ongevaarlijk te zijn.
(Bron)
Eerste Kamer akkoord met hoofdlijnen zorgstelsel

DEN HAAG - De Eerste Kamer is akkoord met de hoofdlijnen van het nieuwe zorgstelsel. Dat bleek dinsdag na afloop van het debat met minister Laagst (Volksgezondheid) over de nieuwe zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag. Hij wist de grootste bezwaren bij de senaat weg te halen.
Volgende week volgt nog een hoofdelijke stemming over de twee wetten, die nodig zijn om het nieuwe zorgstelsel volgend jaar in te laten gaan. Overigens moet er nog een wet worden goedgekeurd door zowel de Eerste als Tweede Kamer. Die zogenoemde invoeringswet ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer.
De minister houdt er rekening mee dat er problemen ontstaan bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, maar hij verwacht geen grote chaos. Het is Laagst er alles aangelegen dat het goed gaat: "Als het niet goed gaat heb ik niet alleen politiek maar ook persoonlijk een probleem."
Het CDA dat aanvankelijk kritisch was, ontpopte zich als de beste verdediger van de plannen van de minister. Naast minister Laagst verkeerden ook de ambtenaren die het debat bijwoonden in een jubelstemming. Al dertig jaar wordt er gesproken over één basisverzekering.
Het nieuwe zorgstelsel, dat op 1 januari 2006 moet ingaan, maakt een einde aan het verschil tussen de ziekenfondswet en particuliere verzekeringen. Iedereen moet verplicht een basisverzekering afsluiten.
De vergoedingen in die verzekering zullen vergelijkbaar zijn met het basispakket van de huidige ziekenfondsverzekering. De nominale premie bedraagt naar verwachting 1100 euro. Daarnaast is er een inkomensafhankelijke bijdrage die verplicht betaald wordt door de werkgever of de uitkeringsinstantie.
Mensen met lagere inkomens komen in aanmerking voor een zorgtoeslag die net als de huursubsidie maandelijks wordt uitgekeerd. De toeslag kan oplopen tot maximaal 425 euro voor een alleenstaande en 1200 euro voor een stel.
Daarnaast is het de bedoeling dat zorgverzekeraars meer gaan onderhandelen met artsen en ziekenhuizen over de prijs van behandelingen. Door marktwerking hoopt de minister de zorg betaalbaarder en efficiënter te krijgen.
(Bron)

Dus. Ik betaal nu ruim 900 euro per jaar voor ziekenfonds en tandartsverzekering. Straks betaal ik 1100 euro per jaar exclusief tandarts, en krijg ik max. 425 euro terug. Al met al zal ik dan iets duurder uit zijn, maar dat ben je toch elk jaar.
En: alle partijen roepen dat straks de vrije keuze van behandelaar en behandelplek wordt opgeheven, de minister zegt dat dat niet zo is. We zullen zien.
En: de minister zegt dat het invoeren goed zal gaan, en suggereert dat hij anders opstapt.
En: de premie-inning gaat anders lopen, het si mij in elk geval niet duidelijk wat daar het voordeel van is - ja, misschien meer mensen aan het werk omdat dat ook een enorme administratie zal zijn.
Laten we hopen dat het inderdaad goed gaat, en laten we dan maar afwachten hoe lang het duurt voor men vindt dat er dingen gewijzigd moeten worden.
Omzet Nederlandse industrie stijgt door prijzen

VOORBURG - De Nederlandse industrie heeft in april van dit jaar 6 procent meer omzet geboekt dan een jaar eerder, hoewel er minder werd geproduceerd. De toename is het gevolg van hogere afzetprijzen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
De toename van de omzet in april is ongeveer gelijk aan de stijging van de verkoopprijzen. Wel moet worden meegewogen dat de maand april in 2005 één werkdag meer had dan in 2004, wat leidde tot een positief effect op de omzet van 2 procent, aldus het CBS.
De industrie produceerde in april, gecorrigeerd voor het verschil in aantal werkdagen, minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De afname van de productie was echter minder groot dan in maart.
(Bron)

Toch knap, hogere afzetprijzen terwijl niks duurder wordt.
Wapendepot gevonden in Iraakse ambassade Londen

LONDEN - In de Iraakse ambassade in Londen is na de val van het regime van Saddam Hussein in Irak een voorraad wapens en spionageapparatuur gevonden. Dat berichtte de Britse publieke omroep BBC woensdag.
Het ambassadepersoneel verliet het gebouw begin 2003, voordat de Amerikaans-Britse invasie in Irak begon. Toen de nieuwe ambassadeur anderhalf jaar later een aantal kluizen in de ambassade opende, stuitte hij op een hoeveelheid vuurwapens en afluisterapparatuur, aldus de BBC.
(Bron)
Dat krijg je er nou van als je stemt:

Image hosted by Photobucket.com


Het is alleen erg flexibel ;-)
Mentaliteit gaat meetellen voor rijbewijs

DEN HAAG - Het CBR heeft dinsdag bij minister Peijs (Verkeer) het plan voor een vernieuwd rijexamen ingediend. De minister had daarom gevraagd om het grote aantal ongevallen onder beginnende bestuurders omlaag te brengen. In het nieuwe rijexamen tellen mentaliteit, zelfkennis en het vermogen om gevaar te herkennen zwaar mee.
Het CBR verwacht dat de rijopleiding door de grotere slaagkans even lang duurt als nu. Het nieuwe examen kan in de loop van 2007 voor het eerst worden toegepast. Duurder wordt de hele procedure wel: waarschijnlijk 6,5 procent.
In het eerste deelexamen, dat volgens het CBR al vrij vroeg in de opleiding plaatsvindt, moeten kandidaten laten zien dat zij de auto onder controle hebben en eenvoudige verkeerssituaties aankunnen. Ook de bijzondere verrichtingen (inparkeren, hellingproef, bochtje achteruit) worden geleerd.
Wie voor deelexamen 1 is geslaagd, mag opgaan voor het theorie-examen dat uit twee delen bestaat: toetsing van kennis en inzicht, en een nieuw deel gevaarherkenning.
Op driekwart van de rijopleiding vindt een toets plaats om te beoordelen hoever de leerling is gevorderd met de beheersing van complexe verkeerssituaties, mentaliteit en zelfkennis. Bij die weging speelt het logboek dat vanaf de start van de opleiding wordt bijgehouden, een belangrijke rol.
Tot slot moeten kandidaten in het tweede deelexamen aantonen, dat zij risico's bijtijds zien aankomen en op een veilige manier ingewikkelde verkeerssituaties weten op te lossen.
(Bron)
Amsterdam pakt geweld tegen homo's aan

AMSTERDAM - De gemeente , de politie en het COC in Amsterdam gaan gezamenlijk het geweld tegen en de discriminatie van homoseksuelen in de hoofdstad aanpakken. Dat hebben burgemeester Cohen, wethouder Aboutaleb, plaatsvervangend korpschef Wijbenga en de vertegenwoordigers van het COC Nederland en COC Amsterdam woensdag met elkaar afgesproken.
Aanleiding voor het gesprek tussen het COC, de gemeente en politie was de mishandeling van de Amerikaanse journalist Chris Crain op koninginnenacht in Amsterdam. Volgens het COC blijkt uit "een aantal recente incidenten" dat de acceptatie van homoseksualiteit in de hoofdstad ernstig afkalft.
Plaatsvervangend korpschef Wijbenga zegde toe dat de politie aangiften waarin homoseksualiteit een rol speelt voortaan beter registreert. Ook zal de politie in samenwerking met het COC op korte termijn een onderzoek opzetten om de gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen homo's en lesbiennes in kaart te brengen. [Dan gaan ze het héél druk krijgen...]
De korpschef erkende dat de politie in de afgelopen tijd bij een aantal voorvallen niet thuis had gegeven, maar beloofde met het COC structureel overleg te gaan voeren om doelgericht geweld en discriminatie aan te pakken.
"Dankzij het overleg zullen een aantal projecten van het COC met spoed worden uitgevoerd", aldus de projectmanager van COC Amsterdam. Zo zal de organisatie vaker zichtbaar aanwezig zijn op (multiculturele)evenementen in de stad en zal meer voorlichting worden gegeven op scholen. Ook gaat het COC meer doen voor allochtone homoseksuelen, op het gebied van opvang, voorlichting en het organiseren van ontmoetingen. De gemeente ondersteunt de projecten.
(Bron)
Twee terreurverdachten gearresteerd

ROTTERDAM - De nationale recherche heeft twee mannen van Iraakse afkomst aangehouden die ervan worden verdacht dat zij behoren tot een terroristische organisatie.
Een van hen bezit de Nederlandse nationaliteit. Deze 32-jarige man is begin mei in Amersfoort gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij aanslagen op Amerikaanse legervoertuigen in Irak. De ander is een 35-jarig Iraakse immigrant uit Amersfoort. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket woensdag bekendgemaakt.
In de woning van de Nederlander in Amersfoort is een videoband aangetroffen waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag op een Amerikaanse militair konvooi in Irak. De opnamen dateren van oktober 2003. De verdachte Irakees staat zelf ook op de beelden.
Op de band leggen gemaskerde mannen in het Arabisch verklaringen af over aanslagen op het Amerikaanse leger in de omgeving van de Iraakse stad Fallujah. Deze verklaringen worden gelardeerd met beelden van ingegraven mijnen. Volgens het landelijk parket luidt het commentaar bij de beelden: "Dit zijn explosieven. De Amerikaanse voertuigen gaan over deze weg. Als zij het benaderen, kunnen wij ze op een afstand van 500 meter tot ontploffing brengen met een afstandsbediening, zodat onze mensen geen gevaar lopen."
De nationale recherche hield naast de 32-jarige man in totaal drie Irakese immigranten aan, in Amersfoort en Barneveld. Twee van hen, 35 en 20 jaar oud, worden (vooralsnog) niet verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij zijn gearresteerd op verdenking van inbraak, bedreiging en illegaal wapenbezit. Volgens de parketwoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Nederland voorbereidden.
De recherche vond bij doorzoeking van de woningen van de verdachten twee vuurwapens en munitie. Tevens werden mobiele telefoons, videobanden, fotorolletjes, foto's, negatieven, computerbestanden en administratieve stukken in beslag genomen. Ook vonden de rechercheurs een groot aantal cd-roms met amateurbeelden van (zelfmoord-)aanslagen in vermoedelijk Irak.
Het onderzoek naar de Irakezen is in september 2004 onder leiding van het landelijk parket begonnen. Aanleiding daarvoor was informatie van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD over betrokkenheid van Irakese immigranten bij aanslagen in Irak. het landelijk parket onderhoudt contact met de justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten over de zaak.
Na hun aanhouding zijn de verdachten door de rechtbank in Rotterdam in voorlopige hechtenis geplaatst. De twee hoofdverdachten worden vrijdag voorgeleid bij de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam, de andere twee zijn voor negentig dagen vastgezet.
De AIVD liet begin dit jaar weten radicale moslims te volgen die vanuit Nederland naar Irak afreizen om te vechten tegen de Amerikanen. Het ging toen om enkele mannen die begin 2005 naar Irak waren vertrokken. Woordvoerder V. van Steen zei woensdag dat de aanhoudingen die nu zijn verricht, "hierop betrekking hebben".
Volgens Van Steen zijn er nog steeds radicale moslims die die kant opgaan. "Irak is een van de strijdfronten waar we onderzoek naar doen. Wij houden dit soort reisbewegingen in de gaten en bij terugkeer in Nederland worden de mensen gevolgd, omdat ze een gevaar kunnen vormen."
(Bron)
Duitser koopt studiebeurs voor 18,50 euro op eBay

LEEUWARDEN - De Duitser Ulrich Brügge heeft via de veilingsite van eBay voor 18,50 euro een Nederlandse studiebeurs ter waarde van 2500 euro gekocht. De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden hoopt door het veilen van de studiebeurzen een groter aantal Duitse studenten binnen te halen.
Ondanks het lage bedrag dat Brügge kwijt is, noemt de CHN de veiling een succes omdat de naamsbekendheid van de Friese hogeschool in Duitsland is toegenomen, zo zei een woordvoerder woensdag.
Brügge gaat vanaf het nieuwe schooljaar in Leeuwarden Retailmanagement studeren. Hij moet voor de vier jaar durende studie gewoon collegegeld betalen, maar krijgt wel eerst 2500 euro op zijn bankrekening. Vrijdag krijgt de student uit Rengsdorf de beurs in Leeuwarden uitgereikt. In totaal veilt de hogeschool vier beurzen. De beurs voor de studie International Business Management leverde de school 156 euro aan biedingen op. De andere twee beurzen moeten nog worden geveild.
(Bron)
Actiegroep steekt auto Deense minister in brand

Een actiegroep heeft in de afgelopen nacht de auto van de Deense minister van Immigratie Rikke Hvilshøj in brand gestoken. Behalve de auto brandde de garage van de politicus uit. Het dak van haar woning liep schade op. De minister en haar familie bleven ongedeerd. Premier Anders Fogh Rasmussen veroordeelde de aanslag vandaag.
De onbekende groep 'Aktionsgruppen Grænseløse Beate' eiste de brandstichting op. De groep zegt te protesteren tegen het strenge asielbeleid van Hvilshøj, die in februari aantrad als verantwoordelijk bewindsvrouw voor immigratiepolitiek. "In schaamteloze huichelachtigheid heeft Fogh (Rasmussen) zijn verontschuldigingen aangeboden voor het uitleveren van joden op de vlucht uit nazi-Duitsland op het tijdstip dat 1940 vluchtelingen wachten op uitzetting uit Denemarken. We zullen niet passief toekijken hoe het officiële Denemarken zijn racistische vluchtelingenpolitiek uitvoert. Daarom handelen we nu", stelde de groepering in een verklaring.
(Bron)

Ongetwijfeld is de minister nu bekeerd.
TT 402 Mechelen wil kerktoren verhogen

In de Belgische stad Mechelen leeft een plan om de 97 meter hoge kerktoren te verhogen tot de hoogte van 165 meter. De Sint-Romboutstoren zou daarmee een van de hoogste ter wereld worden.
De bouw werd in 1520 gestaakt wegens geldgebrek. Bijna vijfhonderd jaar later heeft stadsbeiaardier Jo Haazen bedacht dat de bouw alsnog kan worden afgerond.
Technisch is het mogelijk en geld is geen probleem, verwacht Haazen. "Het kost niet meer dan de bouw van een flinke concertzaal. Maar het zal de Mechelse middenstanders miljonair maken, want de hele wereld zou ernaar komen kijken."
Duitse politie houdt skelet in auto aan

Bij het Beierse Staubing heeft de Duitse politie een auto aangehouden, waarvan zij dachten dat die bestuurd werd door een skelet. Toen ze de wagen langs de kant van de weg gezet hadden, bleek het echter om een Brits model te gaan, met het stuur dus aan de rechterkant.
Aan de rechterkant zat de 24-jarige eigenaar van de auto netjes achter het stuur. Hij zei dat hij het cool vond om met een dergelijke passagier onderweg te zijn. Het plastic geraamte op de bijrijdersplek had overigens netjes een gordel om. De man mocht doorrijden.
(Bron)
Zware vrouw zit uur lang op overvaller

De volgende keer zal een Russische misdadiger waarschijnlijk wel goed kijken naar de omvang en het lichaamsgewicht van zijn slachtoffer, alvorens hij besluit tot beroving over te gaan. De 41-jarige vrouw die hij, samen met twee anderen, beroofde ging namelijk een uur lang bovenop de man zitten. De twintigjarige dief kwam er vanaf met opgezwollen en gekneusde ledematen.
De gewapende overvaller probeerde samen met twee kompanen een Russische huisvrouw van al haar kostbare bezittingen te beroven. De 41-jarige moeder pikte dit niet, en ging met haar 120 kilogram op één van de misdadigers zitten. De overvaller kreeg hierdoor nog nauwelijks ademruimte.
De twee andere overvallers vluchtten uit angst voor de kolossale vrouw het huis uit, hun maat achterlatend. Na een uur kwam de dochter van de vrouw thuis, en kon de politie gebeld worden.
(Bron)
Studente in Leids laboratorium verkracht

Een 30-jarige studente is gisteren aan het eind van de middag in een gebouw van de universiteit van Leiden verkracht. Het voorval vond plaats in een studiekamer van het Gorlaeus Laboratorium aan de Einsteinweg. De vrouw raakte licht gewond aan armen en benen.
Een klopjacht naar de dader leverde aanvankelijk niets op. De politie was met dertig man, speurhonden en een politiehelikopter lange tijd in touw, maar tevergeefs. Ook in het universiteitsgebouw zelf werd geen verdachte aangehouden. Enkele uren na de verkrachting werd elders in Leiden een verdachte aangehouden. Het is nog niet duidelijk of dit de dader betreft.
(Bron)
Schipholse diamantrovers in het nauw

De bende die eind februari een geruchtmakende diamantroof op Schiphol pleegde voelt zich in het nauw gedreven. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag, op basis van anonieme bronnen rond de daders. De groep zou bestaan uit ongeveer acht personen, van Nederlandse en Nederlands-Surinaamse afkomst.
Verschillende leden overwegen de wijk te nemen naar Suriname. "We moeten maar eens heel lang op vakantie", zo zou één van de diamantrovers onlangs geopperd hebben. De daders zijn afkomstig uit Amsterdam-West, -Oost en Diemen, en ontmoeten elkaar in cafés en op de tribune bij een Ajax-wedstrijd. Vorige maand werd al een 39-jarige inwoner uit Diemen aangehouden, een medewerker van luchtvaartmaatschappij Martinair. Een eerdere verdachte werd na enkele weken hechtenis weer op vrije voeten gesteld.
De bendeleden voelen de hete adem van de Koninklijke Marechaussee in hun nek, wat hun wantrouwend maakt. Leider van de groep is August B., vanwege zijn lengte (circa twee meter) ook wel 'De Lange' genoemd. B. vreest de loslippigheid van andere bendeleden en hun vrouwen en vriendinnen. De onzekerheid en angst is zo groot dat bijna niemand meer twee nachten op dezelfde plaats slaapt. De buit wordt nog niet aangesproken, de acht daders zouden net als voor de roof leven van een werkloosheidsuitkering.
(Bron)