zaterdag, november 03, 2007

Ik geloof echt dat het niet zo goed met me gaat. Ik begrijp veel nieuwsberichten niet meer.
"Elke elektrische locomotief die de laatste twee weken van deze maand over de Betuwelijn rijdt, krijgt begeleiding van een auto met technici. Die moeten ingrijpen als er iets mis gaat." (Bron)
SZW-medewerkers kijken sinds 2006 mee op de computers van de GPD - dat verrast me niet eens zo heel erg. Maar dat een ambtenaar dan het persbureau belt om te klagen over een verhaal dat nog niet gepubliceerd is, waardoor de boel aan het licht komt...
En: dat die computers blijkbaar zo slecht beveiligd zijn... (Bron)
Een gevangene gaat op proefverlof en krijgt vergadernotulen van het personeel mee, plus een lading verslagen van functioneringsgesprekken. (Bron)
En dan begin ik nog niet eens over dat CU-gedoe. Als een allochtoon zoiets zou zeggen, zou het halve land brullen dat ie moet oprotten, terug naar waar ie vandaan komt. Maar wat te doen met figuren die zoiets over homo's zeggen of in elk geval zeggen dat er nog over nagedacht moet worden? Kunnen we die terugsturen naar de Biblebelt? Ze mogen het van mij vinden hoor, maar ze horen dan niet in de regering thuis - daar prevaleert de grondwet. Wens je je daar niet aan te houden, dan moet je niet gaan regeren.

vrijdag, november 02, 2007

Eurlings wil ex-studenten behouden voor OV

DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings van Verkeer werkt aan maatregelen om voormalige studenten te behouden voor het openbaar vervoer. Dat kan via een overgangsregeling, zo opperde Eurlings donderdag tijdens een congres met de spoorsector in Scheveningen.
Zodra Nederlanders hun studie hebben afgerond, moeten ze nu vrijwel direct hun ov-jaarkaart inleveren. Eurlings stelt dat ze zich vervolgens "een hoedje schrikken" als ze weer gewoon een treinkaartje moeten kopen.
Om te voorkomen dat ze de trein voorgoed vaarwel zeggen, kan een overgangsregeling soelaas bieden.
De bewindsman gaf nog niet aan op welk voordeel de ex-studenten straks kunnen rekenen en hoe hij dat gaat financieren. "Het kost natuurlijk geld. Ik ga me er sterk voor maken dat dat geld er ook echt komt."
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) juicht het plan toe. Volgens de bond kan Eurlings oud-studenten een algemene kortingskaart geven of korting op bijvoorbeeld een trajectkaart.
Om mensen die nog een opleiding volgen vaker te laten treinen, herhaalt de bond haar standpunt dat het verschil tussen het weekabonnement en het weekendabonnement van de ov-jaarkaart moet verdwijnen.
De regeling is een onderdeel van een groter plan voor jaarlijks 5 procent meer reizigers in het openbaar vervoer, dat de minister in principe op 19 november presenteert.
De aanwezigen in het Scheveningse Kurhaus kregen alvast een paar punten te horen. Naast de regeling voor ex-studenten wees Eurlings erop dat voor leaserijders de trein in sommige gevallen een goed alternatief is.
"Maar door de bijtelling vinden werknemers het zonde om hun leaseauto te laten staan", weet de CDA-bewindsman. "Dan sluiten ze liever aan in de file. Als je daar nu iets voor regelt, kun je ook die groep ertoe verleiden vaker de trein te nemen."
Ook bij dit voorbeeld gaf de minister nog geen financiële details.
(Bron)

Ach Camiel - maak de trein dan goedkoper!
Chimpansee die gebarentaal leerde overleden

WASHINGTON - Het eerste dier dat de gebarentaal van mensen leerde, de chimpansee Washoe, is op 42-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers donderdag laten weten.
De vrouwelijke chimpansee Washoe woonde in een instituut in Washington dat de communicatie van mensen en chimpansees bestudeert. Wetenschappers van het instituut meldden dat Washoe dinsdag is overleden.
Volgens een biografie op de website Friends of Washoe was de chimpansee het eerste dier dat zich in een door mensen gebruikte taal wist uit te drukken. Ze had 250 woorden in gebarentaal geleerd. Daarvan droeg Washoe een deel over aan de door haar geadopteerde zoon Loulis.
(Bron)
Donner snapt opwinding over ontslagrecht niet

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken snapt de opwinding niet die deze week in de Tweede Kamer is ontstaan over het ontslagrecht. Een deel van de oppositie eiste donderdag een brief over de nieuwste ontwikkelingen en overweegt een spoeddebat over het onderwerp.
"Het is ons niet duidelijk waar de brief over moet gaan, dus die is snel geschreven", grapte Donner vrijdag na de ministerraad.
De onrust in de Kamer ontstond door uitlatingen van CDA-fractieleider Pieter van Geel. Hij noemde het "een politieke realiteit" dat Donners plannen om het ontslagrecht te hervormen aangepast moeten worden.
Volgens een aantal fracties heeft Van Geel zijn partijgenoot Donner hiermee laten vallen.
Donner wees erop dat hij al langer bezig is met het aanpassen van zijn oorspronkelijke voorstel. Dat is nodig omdat de PvdA het onaanvaardbaar vindt om ontslagen niet langer vooraf door de rechter te laten toetsen, zoals in Donners plan staat.
Ook de ChristenUnie heeft hier grote moeite mee. De ontslagbescherming van werknemers wordt hierdoor te veel aangepast, vinden de twee regeringspartijen.
Premier Jan Peter Balkenende kon vrijdag niet zeggen wanneer het kabinet met een nieuw plan voor de toekomst van het ontslagrecht komt.
"Als de tijd rijp is", zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier wees erop dat het om een gevoelig thema gaat.
Ook een deel van het CDA heeft bezwaren tegen schrappen van de ontslagtoets vooraf door de rechter. Tijdens een partijcongres volgende week zaterdag wil een groep CDA'ers daar een resolutie over indienen.
(Bron)
Meer dan een derde van Europese zoetwatervissen bedreigd

AMSTERDAM - Meer dan een derde van de Europese zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd omdat de ecosystemen waarin ze leven worden verwoest, zo heeft de World Conservation Union (IUCN) donderdag gezegd.
Duitse en Zwitserse wetenschappers hebben geconcludeerd dat tweehonderd van de 522 Europese zoetwatervissoorten worden bedreigd door de snelle ontwikkeling van landbouw en industrie in de afgelopen honderd jaar.
Volgens de organisatie zijn al twaalf soorten uitgestorven. Bedreigd worden onder andere de Europese paling, de jarabugo in het zuidwesten van Spanje en in Portugal en verscheidene vissoorten die slechts op één plek voorkomen. Bijvoorbeeld een witvis die alleen in de Ammersee in Duitsland wordt aangetroffen.
De IUCN - een netwerk van landen, agentschappen en ongeveer tienduizend wetenschappers en deskundigen uit 181 landen - brengt jaarlijks een 'rode lijst' uit van bedreigde diersoorten.
Alleen als vervuiling wordt tegengegaan, moeraslanden worden beschermd en minder water aan beken en rivieren wordt ontrokken kunnen de vissoorten behouden blijven.
(Bron)
Oxfam waarschuwt voor gevolgen biobrandstof

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam waarschuwt voor de negatieve gevolgen van de grootschalige productie van biobrandstoffen. Die kan leiden tot verdrijving van boeren van hun land, uitbuiting van arbeiders, een stijging van de voedselprijzen en ecologische kaalslag.
De landen van de EU spraken in maart af dat in 2020 minimaal 10 procent van de voertuigbrandstof komt uit biobrandstoffen, omdat de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) geringer is dan bij normale benzine.
Maar voor de teelt van suikerriet, maïsolie en koolzaadolie - waarmee biobrandstof gemaakt wordt - worden veel bomen gekapt of hele bossen in de fik gestoken.
Ook is er veel kunstmest voor nodig om ze te laten groeien. De steeds grotere plantages verdrijven de oorspronkelijke bewoners en boeren. Boeren die op het land mogen blijven werken, worden vaak uitgebuit.
Volgens Oxfam blijkt uit rapporten dat in India, Brazilië, Zuidelijk Afrika en Indonesië de komende twintig jaar een gebied tien keer zo groot als Frankrijk vrijgemaakt wordt voor de productie van biobrandstoffen.
Volgens de Verenigde Naties zullen 60 miljoen mensen van hun land verdreven worden.
De oproep aan de EU is niet aan dovemansoren gericht. De EU erkent de risico's en waarschuwde zelf in juli al voor negatieve effecten van biobrandstofproductie.
(Bron)
Vergrijzing dwingt luierfabrikant tot uitbreiding

HOOGEZAND - Luierfabrikant SCA in Hoogezand breidt de productie fors uit. Door de vergrijzing en daarmee toegenomen vraag naar incontinentieluiers is het bedrijf gedwongen een extra productielijn in gebruik te nemen, zo maakte SCA vrijdag bekend.
Het gaat om een productie-uitbreiding van incontinentieverbanden voor volwassenen die veel lijken op normaal ondergoed. Deze luiers winnen volgens SCA in veel Europese landen aan populariteit omdat ouderen het steeds belangrijker vinden zo lang mogelijk mobiel te blijven.
De uitbreiding vergt een investering van 20 miljoen euro en levert ongeveer twintig nieuwe banen op. De verwachting is dat de nieuwe productielijn volgend jaar in gebruik kan worden genomen.
(Bron)
Uitstel ov-chipkaart hangt in de lucht

DEN HAAG - De invoering van de ov-chipkaart op 1 januari 2009 staat op losse schroeven. In een onderzoek in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) staat dat die geplande datum niet gehaald zal worden.
Huizinga toonde zich donderdag "ongelukkig" met het uitlekken van het rapport in NRC Handelsblad. Zij bestreed de conclusie ervan niet.
Het rapport is opgesteld door adviesbureau Horvat & Partners, dat moest nagaan of de invoeringsdatum voor het stad- en streekvervoer van begin 2009 haalbaar is.
De ov-chipkaart zou dan overal in trein, tram, bus en metro werken. Ook de Nederlandse Spoorwegen sluiten uitstel niet uit.
Het bedrijf mikt nog steeds op de geplande datum, maar benadrukte donderdag tegelijk hoe belangrijk is dat er een balans is tussen snelheid en zorgvuldigheid.
Veronderstelde knelpunten zijn volgens de NRC onvoorziene maar te verwachten technische problemen, onvoldoende distributiepunten voor de verkoop van de chipkaart en vertragingen in de levering van bestelde apparaten.
Over twee weken overlegt de staatssecretaris met de Tweede Kamer over de problematiek. Vooruitlopend daarop kondigde ze aan dat ze de Kamer volgende week in een brief zal laten weten "hoe we omgaan met de ov-chipkaart".
Volgens het onderzoek is het mogelijk dat de strippenkaart medio 2009 verdwijnt, maar is het gezien de risico's niet uitgesloten dat die datum voor enkele regio's ook niet haalbaar is.
GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak wil Huizinga dinsdag aan de tand voelen in het vragenuurtje. Hij heeft bovendien een amendement ingediend op haar begroting om de introductie van de chipkaart uit te stellen totdat alle tekortkomingen zijn verholpen. "Ze kan daardoor geen cent meer eraan uitgeven."
"Als er meer tijd nodig is om het product aantrekkelijk te kunnen maken voor de reiziger, dan moet dat maar", was de reactie van reizigersorganisatie Rover op het dreigende uitstel.
Haastige spoed zoals in Rotterdam is niet goed, aldus de Rover-woordvoerder. In de Maasstad loopt al twee jaar een proef, maar met zoveel kinderziektes dat Huizinga tegen de zin van het stadsvervoerbedrijf RET en de gemeente doordrukte dat de strippenkaart voorlopig nog gebruikt mag worden.
RET en gemeente wilden vanaf 1 oktober alleen nog de ov-chipkaart toelaten als betalingsbewijs.
(Bron)

Ach, OV, Onbepaalde Vertraging, dat zijn de OV-gebruikers wel gewend.
Chronisch zieke zwakker op arbeidsmarkt

ROTTERDAM - Chronisch zieken zijn als het gaat om werk slechter af dan negen jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL en AMC onder 2000 chronisch zieken.
Bijna een kwart van hen ervaart nu knelpunten. Ze kunnen moeilijk een baan vinden en als ze die al hebben, is hun salaris te laag. Verder hebben ze concentratieproblemen, conflicten en worden ze snel ontslagen. Op het gebied van de zorg zijn chronisch zieken er beter aan toe dan in 1998, toen hetzelfde onderzoek werd verricht.
Het onderzoek van NIVEL en AMC wordt op 9 november, de openingsdag van de Week van de Chronisch Zieken, in Rotterdam gepresenteerd. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan reikt dan de Support Award uit, een prijs van het Reumafonds voor de werknemers van een bedrijf die het mogelijk maken dat een collega met reuma aan het werk blijft.
(Bron)

Da's niet echt nieuws :-(
Inbreker met etalagepop zwemmend op de vlucht

GENT - Een inbreker in het Vlaamse Gent heeft geprobeerd met zijn buit - een etalagepop - zwemmend te ontsnappen aan de politie. De twintigjarige man had met een handlanger een etalage ingegooid van een kledingzaak.
Toen de politie arriveerde, gingen de twee er met etalagepoppen en kleding vandoor.
De ene man wist te ontsnappen, de ander verstopte zich achter de Dulle Griet, het vijftiende eeuws kanon in het centrum van Gent. Vervolgens sprong hij met etalagepop en al in het water. Toch slaagde de politie er in hem uit het water te vissen.
(Bron)
Consument ergert zich aan vergoeding ziektekosten

AMSTERDAM - Ruim een kwart van de verzekerden, 27 procent, ergert zich aan de vergoeding van hun ziektekostenverzekering. Ze vinden die tegenvallen.
Nog eens negentien procent is ontevreden over de declaratieafhandeling en negen procent vindt dat zorgverzekeraars veel fouten maken in hun administratie. Dat meldt Independer vrijdag op basis van onderzoek onder ruim achttienhonderd bezoekers van de website.
Consumenten ergerden zich het meest aan de beperkte vergoeding van met name alternatieve geneeswijzen en tandartskosten. Kosten blijken niet gedekt wanneer consumenten dat wel hadden verwacht of de polisvoorwaarden zijn er niet duidelijk over.
Een andere bron van irritatie is de declaratieafhandeling. Consumenten noemden regelmatig dat verzekeraars declaraties traag uitkeerden en veel fouten maakten.
Wijzigingen worden volgens de ondervraagden niet of pas laat verwerkt, polissen zijn niet correct opgemaakt en met betalingen zou ook het nodige mis gaan.
Uit het onderzoek blijkt dat twaalf procent van de verzekerden van plan is naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Vier procent geeft aan zeker te veranderen en acht procent is dit zeer waarschijnlijk van plan.
Vorig jaar is 4,5 procent daadwerkelijk overgestapt. De hoge premie en een betere dekking zijn de meest genoemde redenen om te willen stoppen.
(Bron)
Privacyclubs willen webreclame zonder volgsysteem

AMSTERDAM - Negen Amerikaanse privacyorganisaties willen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om hun activiteiten op internet niet te laten registreren door advertentiebedrijven. Daartoe zou een register moeten worden opgericht, net als tegen ongewenste telefonische verkoop.
Advertentiebedrijven kunnen via zogenoemde 'tracking-cookies' bijvoorbeeld nagaan welke websites een internetgebruiker zoal bezoekt. Aan de hand van die informatie is een gedetailleerd interesseprofiel op te stellen, waardoor het mogelijk is om hem of haar relevantere reclame voor te schotelen. Dat zou voor consumenten minder storend zijn, en bovendien aantrekkelijker voor de adverteerder. Critici maken zich echter zorgen over de privacy.
Onder meer de digitale burgerrechtenbeweging EFF en het Center for Democracy and Technology CDT willen dat de Amerikaanse handelswaakhond FTC een register instelt waar consumenten zich kunnen inschrijven als ze niet willen dat reclamemakers hun surfgedrag volgen. Ook zouden de adverteerders internetgebruikers de mogelijheid moeten geven om informatie in hun profielen aan te passen of te verwijderen.
Eerder stelde de Amerikaanse overheid een vergelijkbaar register in voor mensen die niet willen worden gebeld door telemarketeers. Dat zogenoemde 'Do Not Call List' is zeer succesvol.
Het register zou moeten werken via de browser van de consument. Die zou via een speciale uitbreiding een steeds geactualiseerde lijst moeten ontvangen van websites die gebruik maken van tracking-cookies, die dan geblokkeerd kunnen worden.
(Bron)

De reclamemakers zouden er blij moeten zijn - geen reclames meer voor mensen die er niets van willen weten, dat zou geld kunnen schelen in de goeie zin...
Ongeluk is oneerlijk verdeeld

Sommige mensen hebben vaker ongevallen dan anderen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Ellen Visser.
Mensen gedragen zich verschillend. Degenen met risicovol gedrag hebben een grotere kans op ongelukken. Sommige ongelukken komen ook voort uit onbewuste zelfdestructieve neigingen. Patiënten die een ongezonde levensstijl hebben, blijken vaker bij ongelukken te zijn betrokken. De groep mensen die vaker bij ongevallen betrokken is, is anderhalf keer groter dan wanneer ongelukken toevallig verdeeld zouden zijn.
Visser bekeek de eigenschappen van mensen die binnen twaalf maanden verschillende keren de spoedeisende hulp bezochten. Bij patiënten die meerdere 'ongelukjes' hebben, spelen eigen agressie, alcohol- en medicatiegebruik vaker een rol dan bij patiënten met maar één verwonding. Ook omgevingsfactoren spelen een rol. Mensen die werken in een risicovolle omgeving of veel tijd doorbrengen in het verkeer, hebben eveneens een grotere kans op een ongeval.
(Bron)
Hond loopt huis binnen met menselijke voet

AMSTERDAM - Toen een hond het huis van zijn baasje in de buitenwijken van Atlanta binnenliep met een afgehakte voet, dacht het baasje dat het misschien ging om een vroege Halloween-stunt.
Maar nadat de vrouw de plaatselijke politie waarschuwde, stelde die een onderzoek in naar moord. Vervolgens werden ook andere lichaamsdelen van een vrouw gevonden, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
De hond vond de voet dindsdagochtend in een dichtbebost en dunbevolkt gebied bij een snelweg in Newton County. Later op de dag vonden agenten de helft van het in stukken gehakte lichaam van een blanke of latino vrouw.
De politie denkt dat ze een dag eerder om het leven is gebracht. Volgens de politie is er niemand als vermist opgegeven die aan het signalement van de vrouw voldoet.
(Bron)
Duitse politie stopt Twingo met tien personen

BERLIJN - De Duitse politie heeft tien personen op de bon geslingerd omdat zij met zijn allen in een Renault Twingo reden. De drie volwassenen en zeven kinderen waren in de kleine auto op weg naar een verjaardagsfeestje, meldde de politie vrijdagavond. Iedereen kreeg een boete van 40 euro.
Niemand had de gordel om, ook waren er geen kinderzitjes. Verder reed de 29-jarige bestuurster zonder rijbewijs.
(Bron)

40 euro voor rijden zonder rijbewijs? Dat vind ik niet veel.
Eco-voedsel heel erg gezond

Voedsel waarbij geen kunstmatige stoffen worden gebruikt is niet alleen écht gezonder, maar heel veel gezonder.
Ecologisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede ingrediënten dan bespoten exemplaren. Zoals veertig procent meer antioxidanten. Deze stoffen zijn een belangrijk verdedigingsmechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en hartziekten.
Volgens professor Carlo Leifert, de coördinator van het Europees onderzoek, zijn de verschillen tussen ecologische en bewerkte groenten en fruit niet zomaar groot, maar ontzettend groot. Hij zegt dat het eten van ecologisch voedsel hetzelfde is als het eten van één extra portie groente of fruit per dag.
Voor dit onderzoek teelden de wetenschappers groenten en fruit, waaronder kool, sla, aardappelen en graan, op een eigen stuk land. De helft werd ecologisch geteeld en de andere helft op de traditionele manier. Hierna werden ze vergeleken op verschillende factoren zoals de voedingswaarde.
(Bron van bron
'Kamer wil kraakverbod'

AMSTERDAM - Kraken is binnenkort hoogstwaarschijnlijk verleden tijd. Een initiatiefwet van het CDA kan rekenen op een meerderheid van de Tweede Kamer, schrijft De Telegraaf. VVD en PVV zijn al langer voor het strafbaar stellen van kraken.
ChristenUnie en SGP staan welwillend tegenover een verbod, schrijft de krant, maar zouden hun steun nog laten afhangen van de vorm waarin de initiatiefwet van het CDA wordt gegoten. De vijf partijen hebben samen tachtig zetels in de Tweede Kamer.
Vroeger was kraken nog idealistisch, zegt ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker in de krant. "Maar dat wordt nu overschaduwd door internationale krakers die hierheen komen om rotzooi te schoppen."
Krakers in Amsterdam zouden maandag tijdens een ontruiming de Kerkstraat geprobeerd hebben politiemensen te doden of ernstig te verwonden. Op het moment dat de Mobiele Eenheid via het dak het pand zou binnendringen, zou door een apparaatje een steunbalk worden weggetrokken.
"In het gunstigste geval waren de politiemensen gewond geraakt, maar eerder denk ik dat er doden te betreuren zouden zijn geweest als de motor van het apparaat niet zou zijn vastgelopen", zegt de commissaris die de ontruimingen leidde in de krant. "Ons is er nu alles aan gelegen de verantwoordelijken hiervoor op te pakken. Ook zullen we in de toekomst niet langer ontruimingen aankondigen zodat krakers zich in alle rust kunnen prepareren."
Volgens De Telegraaf vinden CDA en VVD in de Tweede Kamer dat de krakers moeten worden vervolgd wegens poging tot moord.
(Bron)

Als het een val was, pak dan degenen die 'm gemaakt hebben.
En dat de VVD tegen is, ach, dat is nooit anders geweest. Die moeten de huizenmelkers en de 'laat die kantoren toch leegstaan, dat levert geld op'-idioten te vriend houden.
Man met 500 kilo springstof krijgt boete

DELFT - De politie heeft donderdag op een parkeerplaats langs de A13 bij Delft 500 kilo springstof aangetroffen in een busje uit Tsjechië. De explosieven waren bestemd voor TNO in Delft die de springstof gebruikt voor onderzoek.
Dat heeft de politie gemeld. De Tsjechische chauffeur was de weg naar het onderzoekinstituut kwijt en vroeg hulp aan de politie.
Die heeft hem begeleid naar zijn bestemming. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt, omdat hij niet in bezit was van de juiste papieren om explosieven in Nederland te vervoeren.
(Bron)
Chilipepers als pijnstiller

Meestal gebruik je chilisaus om je eten pittig te maken. Maar wetenschappers druppelen het nu in open wonden. Het blijkt de pijn te stillen.
In chilipepers zit de stof capsaïcine, die ervoor zorgt dat de peper 'heet' is en brandt. Het is ook een ingrediënt van pepperspray. Onderzoekers in verschillende Amerikaanse ziekenhuizen testen het spul nu als pijnstiller. Bedoeld om de zenuwen te verdoven tijdens herstel van extreem pijnlijke operaties.
De eerste resultaten zijn positief. In een studie onder 41 mannen die een herniaoperatie ondergingen, hadden degenen met capsaïcine minder pijn. Bij een ander onderzoek naar knieoperaties, daalde de vraag naar morfine.
De peperdruppels worden ook buiten operaties getest. Artsen geven ze bijvoorbeeld aan kankerpatiënten die met chronische pijn kampen. Wetenschappers van Harvard proberen er een nieuw soort ruggenprik mee te ontwikkelen. Tenslotte wordt er gewerkt aan betere tandheelkundige injecties.
(Bron)
Meer dan honderd doden door Noel

SANTO DOMINGO - De tropische storm Noel heeft in het Caribisch gebied meer dan honderd levens geëist.
Met 66 doden, tientallen vermisten en tienduizenden vluchtelingen is de Dominicaanse Republiek het zwaarst getroffen. In Haïti vielen zeker 34 doden, op Jamaica overleefde een persoon het noodweer niet.
Zeker 52 dorpen in de Dominicaanse Republiek zijn nog van de buitenwereld afgesloten. Minimaal 15.000 huizen raakten beschadigd door de storm en overvloedige regenval.
De autoriteiten hebben meer dan 62.000 mensen geëvacueerd, meldde de krant Dominican Today donderdag.
Ook in Cuba zijn duizenden mensen geëvacueerd wegens Noel, die op zijn hoogtepunt snelheden van 95 kilometer per uur bereikte. De komende dagen verwachten meteorologen meer zware regenval. Noel verplaatst zich rustig noordwaarts en bereikte donderdagmiddag Nassau op de Bahama's.
(Bron)


Caribische storm Noel verandert in orkaan

MIAMI - Tropisch storm Noel is donderdagavond in het Caribische gebied veranderd in een orkaan met windsnelheden van 120 kilometer per uur.
Dat maakten meteorologen bekend van het Amerikaanse Nationale Orkaan Centrum (NHC) in Miami. Noel valt daarmee in de eerste categorie op de zogeheten vijf klasses tellende Saffir-Simpson schaal voor orkanen.
Noel keerde zich in de nacht van donderdag op vrijdag af van de Bahama's en ging richting open zee naar het eiland Bermuda. De orkaan bevond zich op 1300 kilometer ten zuidwesten van het eiland Bermuda en bewoog zich met een snelheid van 29 kilometer per uur.
Meteorologen verwachten dat Noel het komende etmaal in snelheid toeneemt, maar dat hij voor zaterdag weer terug is op het niveau van een tropische storm.
De wervelwind heeft al meer dan honderd doden op zijn geweten in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica. De Dominicaanse regering vroeg donderdag de internationale gemeenschap voor hulp, na drie dagen zeer hevige regenval.
De overheid verzocht financiële instanties hen 200 miljoen dollar te lenen voor het herstellen van wegen, bruggen en het elektriciteitsnetwerk.
Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan loopt van juni tot en met november. Dit jaar vormden zich al veertien tropische stormen en vijf orkanen, waaronder Noel. Twee van de orkanen bereikten de vijfde categorie.
(Bron)
Marechaussee pakt mensenhandelaar

ARNHEM - De Koninklijke Marechausssee heeft deze week een auto met Bulgaren onderschept bij de grensovergang tussen Duitsland en Nederland op de A12. In de auto zat een 13-jarig meisje dat in de prostitutie moest gaan werken.
Het kind bleek zwanger en wordt nu opgevangen door de Jeugdzorg, aldus een woordvoerster van de marechaussee vrijdag.
De bestuurder van de auto is aangehouden op verdenking van mensenhandel. De andere passagiers, een man en vrouwen van 24 en 27, zijn na aanhouding op vrije voeten gesteld.
De marechaussee houdt geregeld zogeheten mobiel toezicht vreemdelingen bij de grensovergang. Motoragenten pikken auto's van de snelweg voor controle.
(Bron)
'Artsen geen interesse in doorligwonden'

UTRECHT - Bedlegerige patiënten die kampen met doorligwonden of decubitus vormen een groot medisch probleem. Maar artsen zijn hier nauwelijks in geïnteresseerd.
Dat stelt dermatoloog Ronald Houwing, die dinsdag promoveert aan het universitair medisch centrum Utrecht. Volgens Houwing ontbreekt het aan gedegen onderzoek naar het ontstaan van de aandoening.
"In kosten is decubitus de vierde ziekte, maar wereldwijd houden zich nog geen tien groepen wetenschappers hiermee bezig", zegt Houwing. Artsen laten het probleem over aan de verpleegkundigen, meent de promovendus.
"De overheid vindt dat er wat moet gebeuren, maar heeft er veel te weinig geld voor over. Nu wordt vooral onderzoek verricht met steun van de industrie. De vraag is of dat wel de juiste oplossing is."
Houwing stelt dat de industrie van voeding en verbandmiddelen in tegenstelling tot geneesmiddelenfabrikanten nauwelijks aan regels zijn gebonden.
Hij hoopt dat toekomstig onderzoek risicopatiënten kan aanwijzen. "We moeten uitzoeken welke patiënten het wel en niet krijgen. Met die kennis kunnen we gericht preventieve maatregelen inzetten, want het is veel te duur om alle risicopatiënten preventief te behandelen."
Doorligwonden zijn te voorkomen door bedlegerige patiënten vaak van houding te laten wisselen, maar dat kost veel verpleegkundige kracht. Ook zijn speciale matrassen nodig.
(Bron)

En mensen moeten voldoende eiwitten binnen krijgen - een oudere die slecht eet en daarna bedlegerig raakt, die heeft een groot probleem.
'Vroeger' dacht men dat decubitus onvermijdelijk was, maar dat is beslist niet het geval. Dus hoera voor Ronald Houwing!
Man geeft schoonzoon aan als terrorist

Een Zweedse man heeft onlangs zijn schoonzoon in een lastig parket gebracht door hem bij de FBI aan te geven als terrorist. Hij wilde voorkomen dat de schoonzoon op zakenreis naar Amerika zou gaan en zo zijn dochter en kleinkinderen alleen zou laten.
De wanhopige schoonvader stuurde een e-mail naar de FBI met de mededeling dat de geliefde van zijn dochter banden heeft met terreurnetwerk al-Qaida en naar Amerika zou vliegen om er zijn 'contacten' te ontmoeten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De man werd vervolgens door de Amerikaanse inlichtingendienst in de kraag gevat en elf uur lang verhoord, waarna hij op het eerste vliegtuig terug naar Zweden werd gezet.
De Zweedse collega's van de FBI kwamen er later achter hoe de vork werkelijk in de steel zat. De schoonvader verklaarde verbaasd te zijn geweest over hoe makkelijk zijn verhaal door 's werelds bekendste inlichtingendienst werd geloofd.
(Bron)
2 november, 15 graden. Toen het eenmaal niet meer regende was het wel erg prettig fietsen.

donderdag, november 01, 2007

TT 120 Op een parkeerplaats langs de A13 bij Delft is 500 kilo springstof gevonden in een Tsjechisch busje. De lading moest naar TNO, waar onderzoek gedaan wordt met explosieven. De chauffeur wist de weg niet en was even gestopt. Omdat de papieren niet klopten is hij opgepakt.
Nadeeltje van dit vrij zachte weer: bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Nee, geen snurkgeluid, eerder dat geluid dat je uit je slaap haalt. En geen tijgermuggen maar gewone.
Ze steken goed, en ik heb inmiddels 7 bulten op m'n linkerhand en -pols. Precies op die nare plekken: gewrichtjes van de vingers, top van de duim, zijkant van hand en pols, jeukt als wat :-(
Tom is de laatste tijd weer erg van het wegkruipen. Hij ligt op bed als ik slaap, maar zodra ik opsta, is ie weg. Naar buiten, of ergens ingekropen.
Meestal heeft ie goed door wanneer ie moet gaan kiezen of ie binnen of buiten wil zijn, maar laatst kwam meneer niet in beweging, en ach, toen liet ik bij uitzondering de slaapkamerdeur ook maar op een kier. Ze konden dus door de slaapkamer en de huiskamer en de gang darren, in plaats van alleen door de huiskamer - of, zoals meestal, Tom door de tuin en Tijger door de huiskamer.
Dat blijkt nu een vergissing. Want toen ik vanavond na veel vertraging thuiskwam (neem nooit een bus langs de Jaarbeurs als daar de Kreadoe is), en ik het raam openschoof, wilde Tijger wel naar buiten, maar Tom kwam niet binnen. Zou ie dan toch binnen hebben gezeten?
Ultieme test: bakjes voor het natvoer tegen elkaar tikken. Tijger door het dolle, maar geen Tom. Dan maar een zakje in een bakje voor Tijger, en toch, en toch... Nog even kijken in de slaapkamer. Er schoot een zwarte flits voorbij die uit het raam sprong en even later weer terug kwam rennen. Meneer heeft dus lekker geslapen, toen ontdekt dat ie er niet uit kon en braaf zitten wachten tot ie verlost zou worden, zodat ie ook nog eens kon piesen. Arm beest. Maar na zijn eigen portie natvoer en nog wat hapjes van mijn eten, was ie weer helemaal happy.
Misschien voortaan die deur toch maar open laten...
Weekend. Toch best lekker, 4 x 9 uur werken.

woensdag, oktober 31, 2007

Je zou het bijna een deeltijd-winterslaap gaan noemen. Om pakweg 11 uur word ik even wakker, tegen 3 uur weer, en als ik mazzel heb kan ik daarna nog wat slapen. Anders is het gewoon langzaam wakkerder worden tot het tijd is naar het werk te gaan.
Als ik maar vroeg genoeg ga, begint het licht te worden op de heenweg, en is het nog licht als ik terugga.
's Ochtends de tikkende roodborstjes, 's middags de slaapvluchten van allerlei vogels. In elk geval zie ik nu nog wat licht onderweg ;-)

dinsdag, oktober 30, 2007

En verder zzzzzzzzzzzzz...
(Tussendoor ben ik wel wakker hoor, geen zorgen.)

zondag, oktober 28, 2007

Vakbond bezorgd over werk met gegaste containers

UTRECHT - FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over werknemers die zogeheten gegaste containers openen. Daarom heeft de bond zaterdag op internet een meldpunt geopend.
Volgens de vakbond staat personeel dat containers opent ongewild bloot aan giftige stoffen die er voor verzending in worden gespoten om te voorkomen dat insecten uit Azië en Afika met de lading meereizen.
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten wil er via het meldpunt onder meer achterkomen of werknemers voorlichting krijgen over de risico's en of ze beschermende kleding dragen.
Volgens hem komen er jaarlijks ruim een miljoen containers met giftige gassen het land binnen. Alleen al in de Rotterdamse haven arriveren per jaar ongeveer vier miljoen containers, waarvan ongeveer 75.000 uit China.
Het ministerie van VROM kondigde strengere controles aan na een reeks incidenten met goederen uit China. Beddenproducent Beter Bed haalde in augustus nog 1300 Chinese matrassen terug die mogelijk giftige stoffen bevatten.
(Bron)
VWA gaat zonnebankcentra controleren

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat vanaf volgende maand controleren of zonnebankcentra en fabrikanten en importeurs van de apparaten zich houden aan de nieuwe regels voor bruiningsmachines. Dit heeft de VWA vrijdag bekendgemaakt.
Sinds 23 juli van dit jaar gelden strengere regels voor zonnebanken. De normen voor de hoeveelheid UV-straling zijn aangescherpt door de maximaal toegestane straling te verlagen.
Door te veel UV-straling verbrandt de huid en het kan op langere termijn leiden tot huidkanker. Ook zal de VWA er bij controles van zonnebankcentra op letten of er instructies voor het gebruik van de zonnebank voor de consument aanwezig zijn.
De VWA informeert de zonnebankcentra en ondernemers eerst over de nieuwe eisen; aansluitend vinden de controles plaats. Bij de eerste inspectie zal in het geval van een overtreding een waarschuwing gegeven worden.
Is de apparatuur bij een tweede controle nog steeds niet in orde, dan volgt een boete van een paar honderd euro.
(Bron)

Laatst op de radio een verhaal over 'tanorexia' - bij een straatinterview zei een meisje dat ze niet zo vaak naar de zonnebank ging, gewoon, twee of drie keer per week.
Ambtenaren willen minder vergaderen

AMSTERDAM - Ambtenaren vinden dat zij te vaak vergaderen. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het weekblad Binnenlands Bestuur onder 218 ambtenaren en 678 werknemers uit het bedrijfsleven.
De ondervraagde overheidsfunctionarissen zitten gemiddeld ruim vijf uur per week rond de vergadertafel. Niet-ambtenaren beraadslagen wekelijks slechts drie uur. Daarnaast vergaderen ambtenaren vaker en met meer mensen dan hun collega's uit de private sector.
Volgens de ambtenaren kan er minstens de helft minder overlegd worden, zonder dat het ten koste gaat van de slagvaardigheid en resultaten.
De grootste klacht in zowel de publieke als de private sector is dat het in vergaderingen regelmatig ontbreekt aan heldere besluiten. Vaak is niet duidelijk wat er precies is besloten en wie er actie gaat ondernemen.
(Bron)
Duizenden werkloos na failliet taalschool Japan

TOKIO - Duizenden buitenlandse docenten in Japan zitten zonder baan en dreigen op korte termijn hun woning te moeten verlaten.
Het Engelse taalinstituut Nova waar zij voor werkten heeft vanwege een dreigend faillissement alle 925 scholen gesloten en bij de rechtbank bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd, meldden Britse en Australische media zaterdag.
In totaal zitten 5000 buitenlanders, onder wie veel Britten en Australiërs, in grote problemen. Beide landen hebben hun ambassades in Tokio opengesteld voor ondersteuning. Ook 2000 Japanse werknemers en circa 300.000 studenten die hun lessen vooruit hebben betaald, zijn de dupe.
De Australische regering heeft de nationale vliegmaatschappij Qantas gevraagd gedupeerde landgenoten aan een goedkoop vliegticket te helpen zodat ze naar huis kunnen.
De veelal jonge docenten zitten al weken zonder salaris en komen op korte termijn op straat te staan omdat de taalschool hun huisbazen rechtstreeks betaalde.
"Ik heb 270 dollar op mijn bankrekening staan en ik weet niet wat ik ga doen", aldus de 27 jaar oude Chris McCauley uit Melbourne.
"Ik kan de huur niet betalen en ook niet een terugvlucht naar Australië. Een nieuwe baan zoeken als Engelstalige docent is vrijwel onmogelijk met 5000 andere werklozen als concurrent".
Nova, bekend als de McDonald's onder de taalscholen in Japan, heeft een schuld van omgerekend 269 miljoen euro. De kans op een geslaagde schuldsanering is klein.
De financiële problemen komen door een te snelle uitbreiding waardoor de kwaliteit van de scholen achteruit is gegaan.
De Japanse autoriteiten oordeelden eerder dit jaar dat een wervingscampagne van Nova misleidend was en stelden een studentenstop in.
(Bron)
Moeder steekt per ongeluk zoon dood

HAMBURG - Een vrouw in het Duitse Hamburg heeft per ongeluk haar 14-jarige zoon doodgestoken. Met een lang vleesmes in de hand botste de moeder (43) tegen het kind op, dat in de borststreek werd getroffen. De tiener overleed enkele uren later in het ziekenhuis.
Volgens de moeder ging ze de zoon halen omdat hij niet had gereageerd op haar verzoek om mee te helpen bij het leegruimen van de vaatwasser. Met een mes in de hand liep ze onbedachtzaam uit de keuken.
De politie gaat er vanuit dat de lezing van de vrouw klopt, meldden Duitse media zondag. De vrouw verkeert in een zware shocktoestand.
(Bron)
'Polen mogen slechts half jaar in Nederland werken'

AMSTERDAM - Poolse werknemers mogen maar tijdelijk verblijven in Nederland. Na een periode van drie maanden of een half jaar moeten ze terug naar hun eigen land om daar het welvaartspeil te verhogen.
Dat zei Kamerlid Rita V. zondagmiddag in het televisieprogramma Business Class.
Ze stelde dat Polen 'harde werkers zijn die we hier nodig hebben', maar dat ze in Nederland maar tijdelijk moeten willen werken. Ze zei de discussie over inburgering van Polen onnodig te vinden omdat Polen zich hier niet permanent moeten vestigen.
De oud-minister was verder kritisch over extra steun voor de Antillen. "Dan hoor ik dat er 2,2 miljard euro extra bij moet. Het wordt zo langzamerhand te gek voor woorden", lichtte het Kamerlid toe.
V. liet verder weten dat ze de komende tijd veel het land zal intrekken.
(Bron)
Gemeenten kampen vooral met rechts-radicalisme

DEN HAAG - Nederlandse gemeenten hebben vaker te kampen met rechts-radicalisme dan met islamitische radicalisering. Dat blijkt uit een onderzoek door het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Aan het onderzoek hebben 75 gemeenten deelgenomen. Bij de gemeenten die incidenten meldden, ging het in 27 gevallen om rechts-radicalisme en in acht gevallen om moslimradicalisme.
Verder blijkt uit het onderzoek dat gemeenten maar beperkt zicht hebben op de problematiek van radicalisering. Volgens de onderzoekers is dat begrijpelijk omdat deze problematiek zeer complex is.
Het is voor het eerst dat de gemeenten zijn gepeild over deze problematiek. Gemeenten blijken vooral behoefte te hebben aan hulp bij het signaleren van radicalisering. Ook willen ze informatie over projecten en maatregelen op het gebied van deze problematiek.
Daarnaast zouden gemeenten geholpen zijn met duidelijke richtlijnen van politie en maatschappelijke instanties over de aanpak van radicalisering.
(Bron)
Zondagmiddag in de stad, en ineens rijden er ME-busjes het plein op. Vreemd, want het voetballen is toch allang afgelopen?
Later, op weg naar huis, zagen we veel mensen - mannen, vrouwen, kinderen - lopen met Turkse vlaggen, en achteraf bleek die ME daar dus mee te maken te hebben: een demonstratie tegen het geweld van de PKK, door (afhankelijk van de bron) vier- tot vijfduizend Turkse Nederlanders.
Her en der wordt dan ook nog gemeld dat er één ruit is gesneuveld.
Hebbuh!