zaterdag, februari 14, 2009

TT 106 Kleuter terecht na 'Amber Alert'

De politie heeft voor het eerst het Amber Alert gebruikt voor een vermist kind. Een Rotterdams jongetje van 4 werd drie kwartier na het alarm ongedeerd teruggevonden. Hij was aan het begin van de middag in het centrum weggelopen.
Toen de kleuter drie uur werd vermist, schakelde het KLPD het Amber Alert in. Mensen die zich hebben aangemeld op www.amberalertnederland.nl krijgen dan een sms'je of een e-mail.
De jongen werd uiteindelijk niet na een tip van het publiek teruggevonden, maar nadat hij was gesignaleerd op een bewakingscamera bij een filiaal van McDonald's in Rotterdam.
Ik zag een flinke groep ganzen vliegen - naar het zuiden. Verdacht...

(Bad request vijf, publishen wil niet, opslaan als concept lukt ook niet.)
Tachtig computers nucleair lab VS weg

SAN FRANCISCO - Een groot nucleair laboratorium in de Amerikaanse staat New Mexico is tachtig computers kwijt. Dat meldt de non-profit organisatie POGO op zijn website.
De organisatie, die onder meer onderzoek naar misstanden bij de Amerikaanse defensie, publiceerde een interne memo van Los Alamos National Laboratory op haar website.
Daarin staat dat dertien computers het afgelopen jaar zijn gestolen. De 67 anderen staan genoteerd als 'weg'.
Het is onduidelijk welk risico het laboratorium loopt, omdat niet duidelijk is welke informatie is verdwenen.
De Amerikanen ontwikkelden tijdens de Tweede Wereldoorlog hun eerste atoombom in Los Alamos.
Vijf jaar geleden verdwenen twee diskettes met geheime informatie uit het laboratorium. De directie van het complex kondigde toen een aanscherping van de veiligheidsregels aan.
(Bron)
Drie zeehonden ontsnapt uit Pieterburen

PIETERBUREN - Uit de zeehondencrèche Pieterburen zijn zaterdagochtend drie zeehonden ontsnapt. Zij verbleven in een van de buitenbaden op het terrein.
De medewerkers van de crèche zijn met man en macht op zoek naar twee van de vermiste dieren. Eentje is al gevonden.
Dat heeft Lenie 't Hart zaterdag gemeld. Het is de eerste keer in het bijna veertigjarig bestaan van de instelling dat er dieren zijn ontsnapt. Seppe, Emma en Ulbe zijn alle drie een half jaar oud.
De zeezoogdieren zijn vermoedelijk weggekropen door een open hek. Maar wie er verantwoordelijk is voor het openen van het hek, is niet duidelijk. De politie is ingeschakeld en onderzoekt de zaak.
De ontsnapte dieren bevinden zich in een van de sloten of kanalen landinwaarts in de provincie Groningen. Ulbe is in zo'n sloot aangetroffen en ingesloten. Hij moet nog worden gevangen.
(Bron)
Vliegtuig uit Amsterdam maakt noodlanding in Londen

AMSTERDAM - Een passagiersvlucht van Amsterdam naar Londen heeft op de landingsbaan van London City Airport een noodlanding gemaakt vanwege een vastzittend onderstel.
Dat meldt de Britse televisiezender Sky News. Alle inzittenden zijn inmiddels geëvacueerd.
Oorzaak van de crash lijkt het voorste onderstel te zijn geweest, wat bij de landing weigerde open te gaan.
Het vliegtuig had 67 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord. Vier mensen werden ter plekke behandeld voor lichte verwondingen. Geen van de gewonden op de vlucht BA8456 moest in een ziekenhuis worden behandeld.
Een van de passagiers heeft een foto van het vliegtuig na de landing op internet gezet.
London City Airport ligt in het zuidoosten van Londen en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlands en Europees verkeer. Het vliegveld is tot nader order gesloten.
(Bron)
GroenLinks wil wettelijk recht op thuiswerk

DEN HAAG - Vakbonden en werkgevers reageren verdeeld op het voorstel van GroenLinks voor een wettelijk recht op thuiswerk.
Werknemers moeten het recht krijgen om maximaal één dag in de week thuis te werken, tenzij zwaarwegend belang van het bedrijf dit onmogelijk maakt.
Daartoe dienen Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Ineke van Gent van GroenLinks een initiatiefwet in.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW verzet zich tegen het plan van GroenLinks. ''Werktijden en organisatie van werk zijn een zaak tussen werkgever en werknemer. Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien'', aldus een woordvoerder.
Hij stelt dat de werkgroep van Lodewijk de Waal zich ook heeft uitgesproken tegen wetgeving hierover.
Vakcentrale FNV onderschrijft het initiatief om meer thuis te werken. Maar een woordvoerster vraagt zich af of dit wettelijk valt te regelen.
''Wij doen dat liever via de arbeidsvoorwaarden in de cao's, voor zoveel mogelijk werknemers en voor zover mogelijk.'' De FNV-woordvoerster wijst erop dat thuiswerk voor veel beroepen niet mogelijk is.
''Voor secretarieel werk zal het kunnen om een dag per week thuis te werken. Maar dat geldt niet voor een serveerster in de horeca. Ook verpleegkundigen zullen gewoon op hun werkplek moeten zijn.''
Vendrik zal de initiatiefwet maandag indienen tijdens het Kamerdebat over de mobiliteitsaanpak met minister Camiel Eurlings van Verkeer. Oud-vakbondsvoorman Lodewijk de Waal adviseerde eind vorig jaar als voorzitter van een door Eurlings ingestelde werkgroep al dat de files door thuiswerken kunnen worden verminderd.
De files nemen naar verwachting met ongeveer een vijfde af als een derde van de werkenden één of meer dagen thuis gaat werken, blijkt volgens GroenLinks uit onderzoek.
Dat zou het bedrijfsleven weer 500 tot 700 miljoen euro besparen. ''Welkom in de tijden van recessie'', aldus Vendrik.
Hoewel telewerken werkgevers geld kan opleveren, stuiten volgens Van Gent nog veel werknemers op ''een ouderwetse baas'' die bang is het personeel uit het oog te verliezen.
Een wettelijk afdwingbaar recht moet deze werknemers een steuntje in de rug geven. Volgens haar is ook bewezen dat mensen productiever worden als ze het vertrouwen en de vrijheid krijgen om hun werk zoveel mogelijk zelf in te delen.
(Bron)
Plek in sociale werkplaats minder vanzelfsprekend

DEN HAAG - Werkzoekenden met een beperking die zich melden voor de sociale werkplaats, moeten voortaan eerst proberen aan de slag te komen bij een 'gewone' werkgever.
Toelating tot de sociale werkvoorziening wordt minder vanzelfsprekend. Een beschutte werkplek komt pas in beeld, als blijkt dat geestelijk en lichamelijk gehandicapten ondanks allerlei hulp niet aan een baan te helpen zijn.
Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.
Het plan is om vanaf 2010 met zes tot acht proefprojecten uit te zoeken hoe gehandicapten die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld AWBZ-zorg, bijstand of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en zich melden voor de sociale werkplaats, het beste aan werk geholpen kunnen worden.
Klijnsma benadrukte dat aan de rechten van de kleine 100.000 mensen die nu werken in de sociale werkvoorziening, niet getornd wordt.
Dat geldt ook voor de 20.000 personen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkplaats.
Die wachtlijst was aanleiding voor het kabinet om een commissie onder leiding van oud-minister Bert de Vries (Sociale Zaken) een herbezinning te laten maken over de sociale werkvoorziening.
Klijnsma omarmt het advies-De Vries, maar ze wil met proefprojecten in de regio uitzoeken of zonder extra kosten ook meer gehandicapten aan werk te helpen zijn.
Voor de zomer wordt duidelijk hoe de proeven eruit komen te zien. De PvdA-bewindsvrouw verwacht dat ondanks de economische crisis werkgevers bereid zijn om mensen met een beperking in dienst te nemen.
Zij wijst erop dat door de vergrijzing een toenemend personeelstekort wordt verwacht.
Werkgevers hebben de mogelijkheid het personeel minder uit te betalen dan hun andere personeel. Dit bedrag wordt zonodig aangevuld met bijvoorbeeld de bijstandsuitkering die de mensen al hadden.
Dat kan volgens Klijnsma betekenen dat mensen onder het minimumloon uitkomen, maar het is altijd meer dan de uitkering. ''Uitgangspunt is dat werken moet lonen.''
De organisatie voor arbeidsbemiddeling voor mensen met een handicap Cedris steunt de staatssecretaris in haar plannen.
Volgens voorzitter Joan Leemhuis-Stout zijn de proefprojecten heel belangrijk. Die moeten immers uitwijzen of het plan kans van slagen heeft.
''Het grote punt van zorg is of de werkgevers bereid zullen zijn de mensen aan te nemen'', zei ze vrijdag. Sociale Diensten en vakbonden vinden dat de mensen met fysieke of verstandelijke handicaps niet langdurig minder mogen verdienen dan het minimum inkomen.
(Bron)

Steeds minder werk, en dan dit. Overigens moet werk gewoon betaald worden, dat minimumloon bestaat niet voor niets.
Het gaat echt lekker, zie het Nu-overzicht van het economische nieuws:

Huis van Afgevaardigden keurt steunplan VS goed
DAF en vakbonden zijn eruit
DAF kibbelt over ontslagvergoeding
NS ziet het somber in voor 2009
Verkopen woningen sterk gedaald
Huishoudens lenen meer geld
Aantal vacatures scherp gedaald
Nederland sinds april in recessie
Europese economiën steeds verder achteruit
Air France-KLM diep in de rode cijfers
Sterke krimp Nederlandse economie verwacht
Minder mensen geven geld uit aan Valentijn
Geen hoger salaris ministers
Uitgever Financieele Dagblad ontslaat personeel
CDA en PvdA bezorgd over groeiend aantal zzp'ers
Bos praat met bankdirecteuren
Recessie raakt ook Renault
Ambtenaren blij met baan
'Fusie Zeeuwse ziekenhuizen onvermijdelijk'
Handel in Fortis donderdag hervat
Geen gedwongen ontslagen bij IJsselmeerziekenhuizen
Nokia schroeft productie terug
Toekomst Fortis ongewis na nee-stem
Extra Europese top over aanpak crisis
Rabobank voorspelt daling huizenprijs
Petroleumfabriek in brand in Europoort

ROTTERDAM - Bij raffinaderij Kuwait Petroleum Europoort BV. in Rotterdam Europoort heeft vrijdagavond een grote brand gewoed.
De brand ontstond rond negen uur vrijdagavond door nog onbekende oorzaak in een zogeheten ontzwavelingsfabriek aan de Moezelweg, een unit waar zwavel uit dieselolie wordt verwijderd.
De waterstof die bij dit proces een rol speelt, kan exploderen als het in aanraking komt met zuurstof.
De brand was rond kwart over elf onder controle. De brandweer laat de brand gecontroleerd uitbranden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden of vermisten.
Volgens een politiewoordvoerder was er sprake geweest van een knal, vermoedelijk een explosie. Daarop is de brand ontstaan, aldus de politie.
De brandweer werkte met man en macht aan het doven van het vuur. De zegsman van de politie zei nog niet te weten of er giftige stoffen zijn vrijgekomen.
Uit voorzorg stonden er ambulances en andere hulpdiensten paraat. De Moezelweg werd gedeeltelijk afgesloten.
Bij de brandweer zijn tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen uit de wijde omgeving die het vuur zien. De brand veroorzaakte dan ook een grote vuurkolom, aldus de brandweer.
Woordvoerder Anton Fransen van Kuwait Petroleum weet niets van explosies in de unit. Hij bevestigt wel dat er geen vermisten en gewonden zijn.
Volgens hem wordt het gedeelte waar de brand woedde uit bedrijf genomen.
(Bron)
Babygebaren voorspellen schoolprestaties

CHICAGO - Baby's die gebaren gebruiken om te communiceren hebben een grotere woordenschat als ze vier jaar oud zijn, dan baby's die niet veel gebaren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Uit het onderzoek onder 50 kinderen bleek dat baby's van 14 maanden uit welvarende gezinnen meer gebaren gebruikten, dan kinderen uit minder welvarende gezinnen.
Toen deze kinderen naar school gingen, hadden de kinderen uit de rijkere gezinnen een grotere woordenschat.
De rijkere ouders bleken hun kinderen meer te stimuleren om te bewegen.
Ook praten en gebaren ze meer met hun kinderen dan andere ouders. Daardoor maakten de kinderen als baby ook meer gebaren. Op school bleek later dat de woordenschat van deze kinderen groter was.
(Bron)

vrijdag, februari 13, 2009

Achterzijde maan was langer vulkanisch actief

AMSTERDAM - De achterzijde van de maan is langer vulkanisch actief geweest dan tot nu toe was aangenomen. Dat blijkt uit metingen van de Japanse maanverkenner Kaguya die vrijdag gepubliceerd zijn in het Amerikaanse weekblad Science.
Kaguya draait al ruim een jaar in een baan om de maan, waarbij metingen worden verricht aan de topografie en het zwaartekrachtsveld van de maan.
Met radarinstrumenten is tevens een gedetailleerde hoogtekaart gemaakt, en is onderzoek gedaan naar de opbouw van de maankorst.
Uit kratertellingen blijkt dat er 2,5 miljard jaar geleden nog vulkanische activiteit voorkwam op de achterkant van de maan. Rond die tijd moet onder andere de opvallend donkere Mare Moscoviense (de Moskou-zee) zijn ontstaan.
Tot nu toe werd aangenomen dat de maan al minstens drie miljard jaar geen vulkanische activiteit meer vertoont.
Metingen aan het zwaartekrachtsveld van de maan, verricht met behulp van de kleine hulpsatelliet Okina, wijzen uit dat de lithosfeer (de buitenste gesteentenlaag) van de maan aan de achterzijde veel stijver en dikker is dan aan de voorzijde.
Radarmetingen van Kaguya doen vermoeden dat de bazaltlagen in de maanzeeën op de voorzijde hooguit enkele honderden meters dik zijn. En hoogtemetingen hebben het hoogste en het laagste punt op de maan aan het licht gebracht.
Het hoogste punt bevindt zich aan de zuidrand van het oude Dirichlet-Jackson-inslagbekken op de achterzijde van de maan; het laagstgelegen punt is de bodem van de 143 kilometer grote krater Antoniadi, die zich in het South Pole Aitken-bekken bevindt, eveneens op de achterzijde.
Het hoogteverschil tussen het hoogste en laagste punt op de maan blijkt 19,81 kilometer te bedragen.
(Bron)
Auto met bumpers van coke gevonden

MEXICO-STAD - De Mexicaanse politie heeft in de havenstad Manzanillo een bestelauto aangetroffen met bumpers van cocaïne. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De coke was omhuld door glasvezel. De bumpers wogen 74,5 kilogram. De wagen werd gevonden in een zeecontainer die uit Colombia kwam.
(Bron)
'Vrouwen minder tolerant naar elkaar dan mannen'

AMSTERDAM - Vrouwen vormen sneller een negatieve mening over gezelschap van hetzelfde geslacht, dan mannen. Dat hebben Amerikaanse psychologen vastgesteld.
Tijdens een experiment aan het Emmanuel College in Boston werd aan mannelijke en vrouwelijke studenten gevraag om de relatie met hun kamergenoten (altijd van hetzelfde geslacht) te beoordelen. Ook kregen de deelnemers aan het onderzoek enkele fictieve situaties voorgelegd, waarin een vriend zich misdroeg.
Aan de hand van de reacties, concludeerden de onderzoekers dat vrouwen over het algemeen minder tolerant zijn ten opzichte van elkaar dan mannen.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science.
De ondervraagde vrouwen gaven volgens de onderzoekers veel vaker aan dat ze problemen hadden met hun kamergenoten, terwijl mannen de relatie meestal betitelden als ‘plezierig’ en ‘probleemloos’. Ook bleek dat vrouwen sneller overwegen om andere kamergenoten te zoeken.
Bij een van de opdrachten in het experiment moesten de proefpersonen een vriend of vriendin van hetzelfde geslacht beoordelen die zich na een lange probleemloze relatie één keer vervelend gedroeg. De persoon daalde bij de meeste vrouwen onmiddellijk in achting, terwijl mannen veel minder beledigd waren.
Hoofdonderzoekster Joyce Benenson zoekt de verklaring voor haar bevindingen in het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vriendschap. “Het zou kunnen dat vrouwen negatieve informatie simpelweg zwaarder wegen dan mannen omdat het de intimiteit in een relatie verstoord”, verklaart ze in de Britse krant Daily Telegraph.
“Dat aspect is belangrijker in vriendschappelijke relaties tussen vrouwen dan in diezelfde relaties tussen mannen.”
(Bron)
Brutale bankoverval binnen in Europarlement

BRUSSEL - Binnen in het Europees Parlement in Brussel heeft donderdag een brutale bankoverval plaatsgevonden. Een man met een pruik dwong de caissière van de ING Bank een tas met biljetten af te geven. De man zwaaide met een revolver of een neprevolver.
De verdachte is mogelijk nog in het enorme pand dat momenteel door de politie zwaar is bewaakt, bevestigde een woordvoerster van het parlement.
Een Servische tv-journaliste, die ooggetuige was, hoorde de caissière hard gillen tijdens de overval.
Een tv-ploeg van RTL4 toonde onlangs al dat die ongemerkt ambtenarenkamers kon binnenlopen en een dossier stelen.
Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt het ongelooflijk dat dit kan gebeuren binnen het parlement, waar regelmatig regeringsleiders rondlopen. ''Echt waanzinnig. Dit laat wel zien dat de beveiliging zo lek is als een mandje'', zegt de politica, die politiebewaking krijgt om naar haar auto te lopen.
(Bron)
Gemeenten kennen burgers nauwelijks

ENSCHEDE - Gemeenten hebben een slecht beeld van het gebruik dat burgers van hun diensten maken.
Op de manier waarop burgers email en telefoonverkeer benutten, hebben gemeenten vaak geen zicht. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat gemeenten niet goed weten hoe hun inwoners deze 'dienstverleningskanalen' gebruiken.
Dat goede toegankelijkheid van dienstverlening belangrijk is, erkennen de gemeenten. Twee derde van hen heeft daarover echter geen beleid daarover geformuleerd.
Slechts de helft van de 126 gemeenten die aan het onderzoek hebben meegewerkt, weet bijvoorbeeld hoeveel burgers hun website in een bepaalde periode hebben bezocht.
Omdat de gemeenten geen goed beeld van het gebruik van hun diensten hebben, maken ze onjuiste aannames. Zo wordt vaak het internetgebruik van de burger overschat.
De gemeenten denken dat de burger alle informatie online kan vinden, maar dat is volgens de onderzoekers niet het geval. De gemeenten beschouwen nieuwe manieren van dienstverlening, zoals internet, als vervanging, maar ze zijn eerder een aanvulling op wat er al is.
Den Haag wil dat gemeenten meer uitgaan van de behoeften van de burger. Ze moeten zich afvragen hoe de burger de informatie wil opvragen.
Vanaf 2015 moeten de gemeenten zelfs het voorportaal van de landelijke en provinciale overheid vormen. De burger moet dan met al zijn vragen bij de gemeente kunnen aankloppen.
(Bron)
Zangvogels vliegen sneller dan gedacht

WASHINGTON - Zangvogels verplaatsen zich verbazingwekkend snel, met uitschieters van 577 kilometer per dag.
Dat hebben Amerikaanse onderzoekers donderdag bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers volgden lijsters en zwaluwen die in de herfst van de VS naar Brazilië trokken en in de lente weer terugvlogen naar de VS.
Een vrouwtjeszwaluw vertrok op 12 april vanuit het Amazonegbied en vloog in 13 dagen 7500 kilometer. Dat is 577 kilometer per dag.
Voorheen stonden zangvogels bekend als langzaam met een snelheid van 150 kilometer per dag.
(Bron)
Japans verkrachtingsspel uit virtuele schappen

SAN FRANCISCO - De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com heeft een Japans verkrachtingsspel uit de digitale schappen gehaald. Het gaat om het computerspel Rapelay dat door derden via de internetwinkel werd aangeboden.
In het computerspel moeten spelers meisjes verkrachten. Amazon vindt het spel ongepast en wil het niet verkopen.
Het spel werd in 2006 exclusief op de Japanse markt gebracht door het in Japan gevestigde Illusion studio. Andere games die dit bedrijf aanbiedt zijn Battle Raper en Artificial Girl.
(Bron)

Bizar.
Brits jochie (13) krijgt dochter

AMSTERDAM – Een Britse jongen van 13 is vader geworden van een meisje: Maisie. De jongen, Alfie Patten, ziet er voor zijn leeftijd ook nog eens bijzonder jong uit.
“Ik heb geen idee hoeveel luiers kosten”, geeft de kleine Alfie toe aan The Sun.
Alfie en de moeder van Maisie, Chantelle Steadman (15), besloten dat het goed was het kind te houden, toen bleek dat Chantelle zwanger was.
De jongen, die niet eens de baard in keel heeft, geeft toe dat hij er niet over heeft nagedacht dat hij eigenlijk geen geld heeft om het kind te onderhouden.
“Mijn vader geeft me weleens 10 pond”, aldus Alfie. Wel heeft hij vertrouwen in zijn vaardigheden als papa: “Ik zal goed zijn en voor haar zorgen.”
(Bron)
'Vissen zullen migreren naar koelere oceanen'

AMSTERDAM - De verspreiding van ruim duizend vissoorten over de wereldoceanen zal drastisch veranderen onder invloed van toekomstige klimaatsverandering. Dat voorspellen Amerikaanse wetenschappers aan de hand van computermodellen.
Onderzoekers van de universiteiten van Princeton, East Anglia en British Columbia hebben verschillende klimaatmodellen gebruikt om de migratiepatronen van vissoorten en schelpdieren tot 2050 te voorspellen met de computer.
De computermodellen suggereren dat grote aantallen zeedieren onder invloed van klimaatsverandering zullen migreren vanuit tropische wateren naar koelere zeegebieden, zoals de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke Oceaan.
De meeste soorten zullen zich volgens de onderzoekers met een gemiddelde snelheid van 40 tot 45 kilometer per decennium verplaatsen.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Fish and Fisheries.
"Dit gaat een geweldige impact hebben op ons leven en het leven van onze kinderen", zo verklaarde hoofdonderzoeker William Cheung tegen op de website van CNN."De klimaatsverandering geeft ons hier echt een schop onder de kont."
Als de voorspellingen uit de studie uitkomen, zal het aantal vissoorten in de Atlantische oceaan ernstig slinken. Vooral vissers in de tropen kunnen volgens Cheung rekenen op sterk afnemende vangsten. "De ontwikkelingslanden zullen het hardst worden getroffen door de impact van deze vismigratie", aldus Cheung.
Sommige onderzoekers zijn zelfs bang dat de migratie zal leiden tot economische en politieke conflicten tussen landen, omdat vissoorten compleet kunnen verdwijnen uit sommige gebieden.
"Stel je voor: er staan fruitbomen in je tuin", zegt Daniel Pauly van de universiteit van British Columbia. "Op een dag staan die bomen plotseling in de tuin van je buurman en je kunt er niets tegen doen.''
(Bron)

Little Nemo's in de Noordzee?
Handen drogen met hete lucht ongezond

LONDEN – Je handen drogen onder een elektrische handdroger blijkt helemaal niet zo hygiënisch als altijd beweerd. Sterker nog, het kan zelfs een gevaar vormen voor de gezondheid.
De heteluchtdrogers kunnen zorgen voor een sterke toename van het aantal bacteriën op de handen. Ook besmetten ze de ruimtes waarin ze zijn geïnstalleerd.
Hierdoor lopen gebruikers een verhoogd risico op ziekten. Wetenschappers van de University of Westminster maakten deze resultaten online bekend.
Na het wassen en drogen met een heteluchtdroger is het aantal bacteriën op de handpalmen met 230 procent toegenomen. Een papieren wegwerphanddoek blijkt veel hygiënischer. Na het wassen en drogen hiermee is het aantal bacteriën op de handpalmen verminderd met 78 procent.
Ook andere personen in de ruimte kunnen besmet worden met bacteriën door de blazers. De extra sterke hogesnelheidsdroger kan andere gebruikers op een afstand van 2 meter besmetten met micro-organismen. Papieren doekjes besmetten anderen niet.
De onderzoekers suggereren dan ook dat het verstandiger is om papieren handdoeken te gebruiken in ruimtes waar hygiëne erg belangrijk is.
Zoals in het ziekenhuis, verzorgingshuis, kinderdagverblijven en ruimtes waarin voedsel wordt bereid.
(Bron)

Wie logisch na kan denken, wist dit allang.
Balkenende berispt Verhagen om Twitterfoto

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag aangesproken omdat die onlangs een foto uit de Trêveszaal op internet heeft gezet.
''Dat was niet juist'', zei Balkenende na afloop van de ministerraad. Verhagen twittert, wat betekent dat hij steeds met korte berichtjes op internet aan geïnteresseerden duidelijk maakt waar hij mee bezig is.
Recent publiceerde hij zo ook een foto die hij maakte tijdens het kabinetsberaad in de Trêveszaal.
Balkenende sprak zijn waardering uit dat een bewindsman zich bezighoudt met allerlei nieuwe technieken, maar gaf aan dat er grenzen zijn. ''Hij mag dat op vele plaatsen doen, maar niet in de Trêveszaal.''
''Maar mijn kamer op Buitenlandse Zaken mag lekker wél'', twitterde Verhagen vrijdagavond na de berisping van Balkenende. Hij plaatste daarbij een foto van zijn werkkamer op het ministerie.
(Bron)

'Mag lekker wel'?? Pfffff...
Koeienurine als nieuw Indiaas drankje

AMSTERDAM - Nieuw in India: frisdrank gemaakt van koeienurine. Het drankje is in de laatste fase van de ontwikkeling en kan bijna gelanceerd worden.
Dat zegt althans de Cow Protection Department van de Rashtriya Swayamsevak Sangh, India’s grootste en oudste Hindoe-groep.
‘Gau jal’, dat vrij vertaald ‘koeienwater’ betekent, wordt nu onderworpen aan laborale tests en kan waarschijnlijk al eind dit jaar op de markt komen. Dat meldt The Times op haar website.
Om Prakash van de Cow Protection Department zegt dat het niet ruikt naar urine, maar dat het juist een lekker en gezond drankje is met veel carbonaten.
Koeienpoep wordt in Indiase dorpen traditioneel gebruikt als brandstof en schoonmaakmiddel. De urine wordt gebruikt bij de uitvoering van Hindoe rituelen.
De koeienurine moet buitenlandse invloeden buiten de deur houden en het Hindoeïsme promoten, aldus de organisatie.
De beweging is vaker beschuldigd van het gebruik van geweld, zoals het doden van 67 christenen vorig jaar en de mishandeling van vrouwen vorige maand in een pub.
In 1994 zette de Cow Protection Department een boycot op poten van producten van multinationals, inclusief Pepsi en Coca Cola.
(Bron)

donderdag, februari 12, 2009

Inbreker verstopt zich in vriescel

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft in de nacht van woensdag op donderdag een inbreker opgepakt die zich had verstopt in de vriescel van een restaurant.
Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.
Na een melding van een inbraak gingen agenten naar de horecazaak aan het Waterlooplein. Bij aankomst zagen zij een man met een mes bij een raam staan. Hij was van plan via de ruit te ontkomen, maar ging weer naar binnen toen hij hen zag.
Een speurhond leidde de politiemensen naar de vrieskist, waar de crimineel zich had verstopt.
(Bron)
Zuid-Afrikaanse zender blundert met dood Bush

AMSTERDAM - ‘George Bush is dead’, was de tekst die in de nieuwsbalk verscheen tijdens de uitzending van een Zuid-Afrikaans nieuwsbulletin.
Het was een foutje van een technisch medewerker die even wilde controleren hoe een banner met urgent nieuws eruit zou zien tijdens de uitzending. Dat meldt de website van BBC News.
Per ongeluk drukte hij op het knopje ‘live uitzending’ in plaats van de test-knop, waardoor drie seconden lang het bericht verscheen dat de oud-president was overleden.
''We hebben hiervan geleerd en zullen nu altijd werken in een apart programma'', zei een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ETV News in een reactie.
(Bron)
Doodslag met tequila

BERLIJN - Een 28-jarige barkeeper in Berlijn wordt beschuldigd van doodslag omdat hij een tiener 45 glaasjes tequila liet drinken. Justitie in de Duitse hoofdstad heeft dat woensdag bekendgemaakt.
De barman deed een wedstrijd drinken met het zestienjarige slachtoffer en vier andere jongens in de leeftijd van zeventien tot 21 jaar.
De barman deed echter alsof hij allemaal tequila dronk maar nam voornamelijk water tot zich in de drinkwedstrijd van bijna een uur tijd.
De jongste raakte in coma en overleed vier weken later aan alcoholvergiftiging. De vier andere deelnemers worden ook vervolgd.
(Bron)

45 borrels in een uur. Dan ben je ook wel oliedom.
Twee communicatiesatellieten botsen in de ruimte

WASHINGTON - Een Russische en een Amerikaanse communicatiesatelliet zijn dinsdag op 800 kilometer boven Siberië op elkaar gebotst.
Het is de eerste keer dat een dergelijke botsing plaatsvindt, berichtte The Washington Post woensdag (lokale tijd) op zijn website op basis van informatie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Door de botsing zijn twee wolken met brokstukken vrijgekomen, die eventueel een gevaar kunnen vormen voor het internationale ruimtestation ISS.
De NASA acht de kans volgens The Washington Post zeer klein dat het internationaal ruimtestation ISS door de brokstukken wordt getroffen.
Het ISS bevindt zich op 354 kilometer hoogte. Het ISS kan zonodig een uitwijkmanoeuvre uitvoeren. De geplande lancering later deze maand van de spaceshuttle Discovery gaat ook gewoon door.
De commerciële, 560 kilo zware communicatiesatelliet van het Amerikaanse bedrijf Iridium werd in 1997 in een baan om de aarde gebracht.
De defecte Russische Cosmos-satelliet (900 kilogram) was in 1993 gelanceerd. Iridium omschrijft het incident als 'extreem uitzonderlijk' en benadrukte dat er geen problemen waren met de satelliet.
Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos bevestigde de botsing en verklaarde dat het incident wordt onderzocht, aldus de BBC. Een zegsman van het Russische ruimtevaartprogramma van de krijgsmacht zei dat het om een militaire sonde ging die twee jaar na de lancering kapot was gegaan.
Sinds 1957 zijn zesduizend satellieten in een baan om de aarde gebracht. Hiervan werken nog drieduizend, aldus de NASA.
(Bron)
Transseksuele maffiabaas opgepakt

ROME - De politie in Italië heeft donderdag een transseksuele maffiabaas opgepakt in Napels.
De 'man' stond aan het hoofd van een afsplitsing van de camorra, de maffia in de regio Campanië. Dat melden Italiaanse media.
De naam van de 27-jarige maffioos is Ugo Gabriele, maar de arrestant laat zich Ketty noemen. Speurders noemen de transseksueel een opvallende verschijning binnen de clan.
De politie liet daarnaast weten dat Ketty niet alleen aan drugshandel deed, maar zich ook prostitueerde. Volgens waarnemers is het zeer ongebruikelijk dat een transseksueel een maffiaorganisatie leidt, gezien de machocultuur binnen die criminele clubs.
Twee dagen geleden wist Ketty nog te ontsnappen toen de politie ongeveer dertig personen arresteerde voor drugshandel van Spanje naar Italië.
(Bron)
Kroatische agent filmt eigen corruptie

ZAGREB - Een niet al te snuggere Kroatische agent draait acht maanden de cel in wegens corruptie.
De diender had met een camera opnamen gemaakt van een ongeval, maar vergat de opnameapparatuur uit te zetten toen hij van een van de betrokkenen geld aannam bij een poging de verzekering te tillen.
Dat meldde het Kroatische dagblad Jutarnji List dinsdag. De agent nam 50 euro aan van de automobilist. In ruil daarvoor schreef hij een veel grotere schade op het registratieformulier, zodat de eigenaar van de auto fors meer verzekeringsgeld zou kunnen incasseren.
De fraude kwam aan het licht tijdens een nader onderzoek van het ongeval.
Een rechtbank veroordeelde de agent tot acht maanden gevangenisstraf en een beroepsverbod van drie jaar. De autobestuurder kreeg drie jaar cel wegens het omkopen van een ambtenaar.
(Bron)
Gebarentaal blijkt aangeboren bij gorilla’s

AMSTERDAM - Gorilla’s over de hele wereld gebruiken min of meer dezelfde gebaren om met elkaar te communiceren, zo hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van St. Andrews University in Schotland bestudeerden en vergeleken de gebarentaal van gorilla’s in meerdere dierentuinen en wildparken over de hele wereld.
Ze kwamen tot de conclusie dat de mensapen beschikken over een gezamenlijk repertoire van 102 specifieke gebaren. Dat is meer dan elk ander dier.
De wetenschappers brachten de signalen van de gorilla’s afzonderlijk in kaart met een beschrijving zoals ‘armzwaai met object in hand’ of ‘aantikken van een andere aap’. Door die nauwgezette administratie ontdekten ze dat de apen overal ter wereld ongeveer dezelfde gebarentaal gebruiken.
“We voegden steeds meer populaties aan de studie toe”, aldus hoofdonderzoeker Richard Byrne. “En steeds bleek dat gebaren die eerst uniek leken voor één groep apen, toch ook weer ergens anders opdoken."
"Twee verschillende groepen gorilla’s kunnen in de praktijk weliswaar heel verschillende gebaren laten zien. Maar al die bewegingen zijn uiteindelijk afkomstig uit een grote pool van signalen die de gorilla’s als soort met elkaar delen."
De uitkomsten van het onderzoek wijzen er volgens de wetenschappers op dat gorilla’s niet elk gebaar afzonderlijk hoeven te leren, maar dat hun gebarentaal is aangeboren.
Dat zou ook verklaren waarom de dieren vaak maar in beperkte mate in staat zijn om door mensen ontwikkelde gebarentaal te leren begrijpen en gebruiken.
“We denken dat apen in staat zijn om menselijke gebaren te imiteren, omdat ze zelf uit zo’n groot repertoire van gebaren kunnen putten”, aldus Byrne.
“Dat verklaart eveneens waarom hun imitaties meestal niet helemaal kloppen: ze ‘hergebruiken’ signalen uit hun eigen repertoire. Ze kunnen geen nieuwe gebaren aanleren.”
(Bron)
Russische neonazi's versturen dodenlijst

MOSKOU - Een groep Russische neonazi's heeft een dodenlijst opgesteld van mensenrechtenactivisten en journalisten die ze dit jaar willen doden. Dat heeft een van de activisten op de lijst donderdag gezegd.
Galina Kozjevnikova, hoofd van mensenrechtenwaakhond Sova Centre, vertelde dat ze zondagavond een mail had ontvangen met een lange lijst academici, activisten en journalisten.
"Ze zeiden dat ze mij en mijn collega's gaan vermoorden om het werk dat we doen.'' De groep noemt zichzelf BTO.
Russische ultranationalisten willen niet dat activisten opkomen voor de rechten van minderheden en bedreigen ze geregeld. "Mijn naam is al eerder opgedoken op zulke dodenlijsten'', aldus Kozjevnikova.
Ook is haar adres vorig jaar op internet geplaatst. "Maar ik heb nog nooit eerder zo'n brief gekregen.''
Het incident volgt op enkele moorden op prominente journalisten en activisten. Vorige maand werden mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov en verslaggeefster Anastasia Baboerova in Moskou op klaarlichte dag doodgeschoten toen ze uit een persconferentie kwamen.
(Bron)

Hup wilde Geert! Doe iets voor het recht op vrije meningsuiting! Reis naar Rusland!
Man rijdt in op ambtenaar Zaanstad

ZAANDAM - Een 53-jarige buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Zaanstad is maandag aan een zwaar ongeval ontsnapt door ternauwernood weg te duiken voor een personenauto.
De vrouw heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. Dit maakte de politie woensdag bekend.
De ambtenaar zag een auto tegen de verplichte rijrichting inrijden en wilde de bestuurder daarop aanspreken.
De automobilist was hier niet van gediend. Hij gaf flink gas en reed met hoge snelheid op de vrouw af. Door opzij te springen kon zij zich net op tijd in veiligheid brengen.
De politie heeft nog geen aanhouding verricht.
(Bron)
Turk opgepakt met twee ton cash op zak

AMSTERDAM - Een Turkse man die op het punt stond uitgezet te worden is op Rotterdam Airport aangehouden met een koffer vol geld. De 58-jarige vreemdeling had tussen zijn bagage 220 duizend dollar en zeventienduizend euro contant geld verstopt.
Hij is aangehouden op verdenking van witwassen en zit nog vast in Nederland. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee.
De aanhouding werd vorige week maandag al verricht, maar woensdag pas bekendgemaakt.
Volgens de zegsvrouw wilde de marechaussee daarmee voorkomen dat mogelijke andere betrokkenen zouden vluchten of bijvoorbeeld bewijsmateriaal zouden vernietigen.
De Turk heeft nog niet gezegd waar het geld vandaan kwam of waar hij het mee naartoe wilde nemen. Het is de marechaussee ook niet duidelijk hoe de man, die voor zijn uitzetting in vreemdelingenbewaring zat, aan een koffer vol geld komt.
Het geld was verpakt in plastic zakjes en voorzien van labels met de tekst Akbank erop.
Medewerkers van het uitzetcentrum vonden het en schakelden de marechaussee in. De marechaussee kan niet zeggen of de Turkse bank iets met de vondst te maken heeft. Wel zegt de woordvoerder dat alle aanknopingspunten worden nagetrokken.
(Bron)
Mannenbotten snel broos na vitaminegebrek

UTRECHT - Mannen die als tiener te weinig vitamine D binnenkregen, lopen vanaf 36-jarige leeftijd een grotere kans op botontkalking (osteoporose). Door de mindere botdichtheid kunnen die botten eerder breken.
Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Vrije Universiteit en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in het wetenschappelijke tijdschrift Bone. De onderzoekers veronderstellen dat de afname van botdichtheid al jong begint. Het meeste onderzoek naar osteoporose is verricht onder ouderen.
Bij mannen die als 13-jarige jongen door hun voeding al minder vitamine D kregen, zie je op 36-jarige leeftijd een mindere botdichtheid in het hele lichaam, zegt onderzoeker Christel van Dijk. ''Bij vrouwen vonden we geen verschillen.'' Van Dijk denkt dat dat te maken heeft met de hormonale cyclus van vrouwen.
Botontkalking is wereldwijd een steeds vaker voorkomende aandoening die tot invaliditeit leidt. Een van de kenmerken van botontkalking is een lage botdichtheid. Bij ouderen komt botontkalking juist meer bij vrouwen voor.
Vitamine D speelt een rol in verschillende mechanismen die samenhangen met botaanmaak en -afbraak. Een tekort kan daardoor leiden tot een verminderde botdichtheid. Deze vitamine zit vooral in vette vis, margarine en in mindere mate in melk en ook in zonlicht.
De onderzoekers hebben tussen de leeftijd van 13 tot 36 is bij 152 mannen en 168 vrouwen drie tot acht keer de inname van vitamine D gemeten. Op de leeftijd van 36 jaar werd bij allemaal de botdichtheid van wervelkolom, heup en het hele lichaam bekeken.
(Bron)
Haagse voedselbank deelde hongerstillers uit

DEN HAAG - De voedselbank Haaglanden heeft in januari hongerstillers, laxeermiddelen en voedingssupplementen in haar voedselpakketten gestopt.
Voorzitter Dick Vos van de voedselbank bevestigde donderdag een bericht hierover in de lokale krant Den Haag Centraal.
"Achteraf gezien was het wat merkwaardig dat die spullen in de pakketten zaten. Toen we ons dit realiseerden, zijn we er meteen mee gestopt", zei Vos.
De pillen waren van het merk Gayelord Hauser. Ze zaten in een grote lading van tien pallets die de voedselbank als gift had ontvangen. Vrijwilligers hebben de producten vervolgens in de voedselpakketten gestopt.
(Bron)
Geredde koala's ontroeren Australiërs

MELBOURNE - De beelden van aan ernstige brandwonden lijdende koalabeertjes die elkaar steun bieden hebben Australië diep ontroerd.
De vrouwtjeskoala Sam werd begin deze week door de vrijwillige brandweerman Dave Tree gered ten zuidoosten van Melbourne.
Tree gaf haar water en de koala leverde zich over aan de helper. Een collega legde de beelden zondag vast via een mobiele telefoon.
Sam zocht en kreeg in het opvangcentrum onmiddellijk steun en vriendschap van de ook deels verbrande koala Bob die vrijdag was gered.
De beelden van brandweerman Tree en de koalaslachtoffers van de hevige branden zijn een hit op het internet.
De overlevende koala's en hun vriendschap bieden enige afleiding in het drama dat in het zuidoosten van Australië al meer dan 180 mensenlevens heeft geëist. Reddingswerkers vrezen nog veel meer slachtoffers aan te treffen in uitgebrande dorpen.
(Bron)

En die man heet dan Tree...
Gemeente Leeuwarden is porno kwijt

LEEUWARDEN - Het porno-archief van de gemeente Leeuwarden is verdwenen. Dat heeft een medewerker van het Historisch Centrum Leeuwarden donderdag gezegd.
Het archief is in de jaren zeventig aangelegd door een gemeenteambtenaar. ''Alles wat met Leeuwarden te maken heeft moest destijds gearchiveerd worden, dus ook pornografische afbeeldingen, aldus de medewerker.
Tijdens een verhuizing is het archief verdwenen. ''Het had geen vaste plek.'' De medewerker sluit niet uit dat een collega het stiekem mee naar huis heeft genomen.
Burgemeester Ferd Crone reageert verbaasd: "Ik wist helemaal niet dat er een pornoarchief was. Misschien dat het alleen maar een historisch karakter heeft gehad. Ik denk niet dat we er vieze gedachten bij moeten hebben.''
(Bron)

Leeuwardenporno? Foto's gemaakt in de Oldenhove, of moeten we meer denken aan een verzameling Mata Hari?
Geert W. geweigerd door Groot-Brittannië. Dat zal dan wel weer een Schande zijn. Maar wat is het verschil met het weigeren van bepaalde radicale predikers, waar Geert W. erg voor is? W. is toevallig parlementslid, maar dan nog heeft een land het recht om iemand de toegang te weigeren lijkt me. Of het slim is van zo'n land, is een tweede. Of het recht om iemand op grond van zijn of haar opvattingen te weigeren fair is, is ook een vraag.
Maar om de een of andere reden vermoed ik zomaar dat W. intussen fijn van de exposure geniet.
Op hoop van zegen.
Wat was het koud vanochtend! Zelfs de vaste vogels (roodborst, winterkoning, merels, een paar kauwen) waren stil, zó stil dat ik even twijfelde of ik niet te vroeg van huis was gegaan.
En toch wordt het lente. Wacht maar. (Het is al véél vroeger licht, het verbaasde me gisteren zelfs.)
Een testje dan maar weer.

zondag, februari 08, 2009

Er verdwijnen nog steeds posten. Ik wilde nog plaatsen:

http://www.nu.nl/algemeen/1913704/automobiliste-rijdt-in-op-verkeersregelaar-az.html
http://www.nu.nl/internet/1913703/nederlanders-kampioen-flirten-tijdens-chatten.html

Deze had ik al geplaatst en verdwenen:

http://www.nu.nl/algemeen/1913776/lifter-mishandeld-en-beroofd.html
http://www.nu.nl/gezondheid/1913599/magere-rookworst-blijkt-moddervet.html
http://www.nu.nl/algemeen/1913618/joyrider-15-rijdt-150-kilometer-per-uur.html
http://www.nu.nl/algemeen/1913755/politie-pakt-plaatsers-skimapparatuur.html


En ik ben het nu spuugzat.
Open deur-onderzoek van de dag:

Magere rookworst blijkt moddervet

DEN HAAG - Magere rookworsten zijn moddervet. ,,Na de gewone rookworst en braadworst zijn ze het de vetste veel gegeten vleesproducten. Vetter dan hamburgers, gehaktballen en karbonades'', stelt de Consumentenbond na onderzoek van 22 verschillende rookworsten. Het onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids.
De worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie 'mager' andere regels gelden dan voor 'light'.
Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen als er maximaal 20 procent vet in zit.
''De term mager is sowieso bedenkelijk voor een stuk vlees dat voor een vijfde uit vet bestaat.'' Van alle geteste rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland ook de vetste: de verse worst van de HEMA.
De Gezondgids constateerde dat verschillende magere worsten op de verpakking claimen dat ze minstens 30 procent minder vet bevatten dan de gewone variant.
''Dat klopt niet. Bij alle geteste worsten bleek het verschil kleiner.'' Dat bleek vooral te komen omdat de vetpercentages op de gewone worsten nota bene naar boven worden afgerond tot het mooie ronde getal van 30 procent.
De term rookworst is inmiddels ook een misplaatst begrip geworden. Alleen de verse worst van Albert Heijn is echt gerookt.
De rest dankt hun 'rooksmaak' aan rookaroma dat in de vorm van poeder of vloeistof aan de worst wordt toegevoegd.
De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks zo'n 860 gram rookworst, de magere en vettere variant.
(Bron)

Maar dat weet iedereen toch? Bijt in zo'n magere rookworst en het vet druipt over je kin - minder dan bij de volvette variant, maar toch.
TT 129 Groep Amerikanen gered van ijsplaat

In de Amerikaanse staat Ohio zijn meer dan honderd mannen gered van een losgebroken ijsplaat in het Eriemeer. Eén man viel eerder al in het water. Hij overleed in het ziekenhuis.
De mannen waren aan het vissen op het meer. In de ochtend waren ze een scheur in het ijs overgestoken, met behulp van planken. Toen de temperatuur steeg en de wind toenam, brak het ijs los en dreef een kilometer uit de kust.
Bij de reddingsactie werden boten en helikopters ingezet. Volgens de politie waren de mannen te onervaren, ze wisten niet hoe ze de toestand van het ijs moesten inschatten.