zaterdag, september 15, 2007

Straks bestaat dit log 6 jaar. Straks besta ik 40 jaar.
Het zou dit weekend een feestweekend worden, maar in plaats van op het strand van Texel, was ik naar een begrafenis. Verwarrend.
Het was een mooie uitvaart - heel naar dat het moest, maar een goed afscheid.
'Aarde verkeert in slechte gezondheid'

DALLAS - De aarde verkeert in slechte gezondheid. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van een Amerikaanse denktank, die de gezondheid van de aarde beoordeelt op vitale punten. Zo is de ontbossing in 2005 flink gestegen evenals de vleesproductie.
Het meest urgent is echter de klimaatverandering, aldus donderdag Erik Assadourian, directeur van het project.
Volgens Assadourian is niet-duurzaam consumeren verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Massale consumptie en klimaatverandering hebben vervolgens weer invloed op de uitstoot van kooldioxide en andere ecologische rampspoed.
Van de 44 trends in het rapport zijn er 28 "uitgesproken slecht" en zes positief.
De vleesproductie is gestegen naar een recordhoogte van 276 miljoen ton in 2006. Dat betekent wereldwijd 43 kilo per persoon aan vleesconsumptie.
Daardoor is de vraag naar sojabonen voor veevoer zo enorm gestegen, dat miljoenen hectares tropisch regenwoud zijn platgebrand om nieuwe plantages aan te leggen.
Toch zijn er ook analisten en denktanks die de gezondheid van de aarde minder alarmerend vinden. Volgens hen verdwijnt er wereldwijd massaal tropisch regenwoud, maar heeft er in Europa en Noord-Amerika de afgelopen decennia juist massale herbebossing plaatsgevonden.
(Bron)

Maar er is nogal een verschil tussen een 'oud' woud en verse aanplant...
Kortere zeeweg naar Azië ontdooid

PARIJS - Voor het eerst kunnen schepen van de Atlantische Oceaan boven het Noord-Amerikaanse vasteland langs naar de Stille Oceaan varen, onder meer tussen Canada en Groenland door. Het smelten van ijsmassa's in de noordelijke zeeën maakt dat mogelijk.
Dat meldde het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) vrijdag op basis van satellietfoto's. De snelheid waarmee het ijs verdwijnt, wijst er volgens sommige waarnemers op dat de opwarming van de aarde mogelijk sneller gaat dan tot dusverre is aangenomen.
De route, de noordwest-corridor, wordt al bijna dertig jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Deze waterweg was al die tijd nooit volledig bevaarbaar.
De kortere route van Europa of het oosten van Noord-Amerika naar Oost-Azië zorgt al voor geschillen over wie er over deze nieuwe vaarroute gaat. Canada claimt dat het een Canadese zeeweg is, maar de Verenigde Staten en de Europese Unie dringen aan op een internationale benadering van het ontdooide vaarwater tussen de Labradorzee en de Beringzee.
Reders verwachten dat een doorvaart langs deze noordelijke route voor veel schepen veel korter en dus goedkoper is, omdat ze dan niet meer gebruik hoeven te maken van het Panamakanaal in Midden-Amerika.
De zeeroute boven het vasteland van Rusland, waarnaar de Nederlandse zeevaarders Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck in de 16e eeuw al op zoek waren voor een korte route naar het Verre Oosten, is nog wel dicht. Deskundigen menen dat ook deze waterweg eerder open is dan aanvankelijk gedacht. Volgens sommige wetenschappers is de Noordpool in 2040 helemaal ijsvrij als gevolg van klimaatsveranderingen.
(Bron)
Aldi verkoopt notebook met virus

AMSTERDAM - De low-budget supermarktketen Aldi heeft laptops verkocht waar een virus op staat. Het gaat om notebooks van het merk Medion die voornamelijk zijn verspreid in Duitsland en Denemarken.
De Fabrikant van Medion heeft toegegeven dat er per abuis een virus met de naam 'Stoned Angelina' op de laptops met het typenummer MD96290 is aangetroffen.
Het virus is meer dan dertien jaar oud en daarom niet erg schadelijk meer. Een goede virusscanner zal het virus meteen detecteren. Het bij de laptop meegeleverde antivirusprogramma kan het virus echter niet verwijderen.
Medion heeft inmiddels voor een herstel-dvd gezorgd, die het virus kan verwijderen. Het is niet bekend hoe het virus op de notebooks terecht is gekomen.
De notebooks van Medion zijn vanaf 5 september bij Nederlandse vestigingen van Aldi te koop.
(Bron)

vrijdag, september 14, 2007

Allemachtig. De NOS zendt het VVD-congres morgen rechtstreeks uit.
Het is nu officieel Herfst. Ze zit in de hoek tussen muur en plafond, vlakbij het raam. Haar lijf is ruim 3 cm, hoe lang de poten zijn wil ik niet eens bedenken.
Tegenaria (gigantea?) oftewel: de huisspin. Ik heb niet veel moeite met spinnen, maar wel met deze, omdat ze te hard lopen zodat ik niet in de gaten kan houden waar ze zijn. Waaruit maar weer blijkt dat die spinnenangst vooral pragmatisch is. Want die trillertjes aan het plafond, die muggen vangen: geen enkele moeite mee. De kruisspinnen in de tuin: welkom. Al die andere achtpoters die ik niet bij naam ken, in allerlei soorten en maten: geen punt. Sommige spinnen in de tuin vind ik zelfs erg leuk, zoals die lichtgroene minibeestjes, en de zebraspinnen die driftig jagen en rondspringen.
Maar deze, nee. deze niet.

donderdag, september 13, 2007

Burgemeesterskandidaten: Pans en Wolfsen

UTRECHT - De strijd om het burgemeesterschap in Utrecht gaat tussen twee PvdA-kandidaten. Het zijn Ralph Pans en Aleid Wolfsen.
Ralph Pans (PvdA) is directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij was eerder burgemeester van Almere en Rosmalen. Aleid Wolfsen (47) zit sinds 2002 in de Tweede Kamer voor de PvdA.
Inwoners van de gemeente Utrecht mogen op 10 oktober kiezen in een raadplegend referendum.
(Bron)

Sja.
School lanceert nieuwe manier van E-learning

EMMEN - Het Hondsrug College in Emmen heeft een nieuwe manier van E-learning geïntroduceerd. Leerlingen nemen sinds kort de colleges van hun docenten op, om een database van video's mee aan te leggen. De filmpjes zijn voor alle leerlingen en docenten te bekijken.
Volgens John Pals, een van de initiatiefnemers en IT-specialist van de school, worden de filmpjes opgenomen door leerlingen van de ICT-opleiding. Zij maken er ook instructievideo's van. De filmpjes duren ongeveer vijf minuten.
"Veel van wat in de lessen wordt besproken, vergeet een student weer of wordt gewoon niet opgeslagen. Leerlingen kunnen nu thuis inloggen in onze database en de les nog een keer bekijken", aldus Pals.
(Bron)

Lesgemist.nl? En duurt zo'n les maar 5 minuten en nemen de studenten het dan nog steeds niet op? Hm...
Meisje van zes in Texas misbruikt en opgehangen

Een 6-jarig meisje is in de Amerikaanse staat Texas opgehangen in de garage van haar huis gevonden met tekenen van seksueel misbruik. Dat heeft de plaatselijke politie woensdag gemeld.
Het was haar moeder die het meisje, Hannah Mack, daar maandag aantrof. Dat zei Mike Cox, de hulpsheriff van Navarro county, de gemeente waar Corsicana, het dorp waar het drama zich voltrok, onder valt.
Hij zei dat een aantal personen is verhoord en dat de politie nog niemand als verdachte uitsluit, maar dat er nog geen arrestaties zijn verricht.
De politie verstrekte geen verdere details, omdat dat het onderzoek zou kunnen schaden.
Omwonenden in deze kleine plattelandsgemeenschap in het oosten van Texas worden maar mondjesmaat geïnformeerd over de zaak en maken zich zorgen dat de moordenaar nog op vrije voeten is en opnieuw toeslaat.
Uit een brief van een onderzoeksrechter aan de politie bleek dat autopsie uitwees dat het meisje om het leven kwam "door een opeenstapeling van gebeurtenissen".
(Bron)
'Referendum niet nodig voor nieuw EU-verdrag'

DEN HAAG - Het is niet nodig de bevolking te raadplegen over het nieuwe Europese hervormingsverdrag dat de EU-lidstaten in juni sloten.
Het verdrag bevat niet meer de grondwettelijke aspecten die wel in de verworpen Europese grondwet stonden.
Dat is de globale strekking van het advies dat de Raad van State woensdag heeft uitgebracht aan het kabinet, meldden ingewijden donderdag. Het kabinet spreekt vrijdag over de kwestie.
De regeringspartijen zijn sterk verdeeld over het houden van een volksraadpleging over het nieuwe EU-verdrag. De PvdA is voor, maar CDA en ChristenUnie voelen er helemaal niets voor.
Als het kabinet besluit geen referendum te houden - en bronnen in politiek Den Haag gaan daar wel van uit - zouden een of meer Tweede Kamerfracties met een initiatiefwet kunnen komen. Die zou dan met steun van PvdA, SP, PVV, GroenLinks en D66 een meerderheid kunnen halen.
Naar verwachting zal de VVD in de Eerste Kamer die initiatiefwet echter blokkeren. In de senaat beschikken CDA, ChristenUnie en VVD samen over een meerderheid.
De liberalen in de Eerste Kamer voelen heel weinig voor referenda.
In 2005 vond er een referendum plaats over wat toen formeel een grondwettelijk verdrag voor de EU heette. Dat werd gehouden op grond van een initiatiefwet van PvdA, GroenLinks en D66.
Een ruime meerderheid van de bevolking stemde toen tegen. Ook de Franse bevolking keurde het verdrag af.
Bij de onderhandelingen over een nieuw verdrag op de EU-top heeft het kabinet wijzigingen binnengehaald om tegemoet te komen aan de wensen van de Nederlanders.
Zo is onder meer de rol van nationale parlementen op bepaalde punten sterker gemaakt.
(Bron)

Ach, zodra er iets uit een referendum komt dat niet gewenst is, dan was het niet-bindend, heeft het volk het niet begrepen, enzovoorts.
En zo'n initiatiefwet die nergens komt, ach, tis allemaal zo zinloos.
Kindersterfte naar laagterecord

NEW YORK - De moeizame strijd tegen kindersterfte werpt vruchten af. Donderdag gepubliceerde cijfers van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, tonen een laagterecord: 9,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar oud stierven in 2006.
Unicef noemt dit in een verklaring "historisch" en "een solide vooruitgang voor de overlevingskansen van kinderen". Het is voor het eerst dat Unicef een kindersterfte registreert van minder dan 10 miljoen kinderen. In 1990 overleden bijvoorbeeld nog dertien miljoen jonge kinderen.
Het kinderfonds constateerde een snelle daling van de kindersterfte in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Centraal- en Oost-Europa, de voormalige Sovjetrepublieken, het Verre Oosten, het Stille Zuidzeegebied en zelfs in delen van Afrika.
"Meer kinderen dan ooit tevoren overleven. En nu moeten we verder bouwen met de behaalde successen in de volksgezondheid en streven naar het bereiken van de Millennium Ontwikkelings-doeleinden (MDG's)," aldus Unicef-directeur Ann Veneman.
De internationaal afgesproken doeleinden beogen onder meer het terugdringen van de kindersterfte tussen 1990 en 2015 met 66 procent.
Het verlies van 9,7 miljoen kinderen blijft onaanvaardbaar. De meeste sterfgevallen zijn te voorkomen en behaalde successen bewijzen dat er meer bereikt kan worden meent Veneman.
(Bron)
Moeheid meisjes vooral door somberheid en angst

AMSTERDAM - Emotionele klachten als somberheid en angst, en in mindere mate weinig lichaamsbeweging en een slechte nachtrust, zijn in de meeste gevallen de oorzaak van vermoeidheidsklachten bij jongeren. Dit concludeert Maike ter Wolbeek in haar proefschrift.
Ter Wolbeek voerde een grootschalig onderzoek uit voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. Hiervoor liet zij 3454 middelbare scholieren een vragenlijst invullen over vermoeidheid, gezondheid en levensstijl.
Hieruit bleek dat maar liefst 20,5% van de meisjes en 6,5% van de jongens last hadden van ernstige vermoeidheid.
Nader onderzoek wees uit dat de vermoeidheid bij de meisjes (en de duur ervan) vooral door emotionele klachten, en in mindere mate door weinig lichaamsbeweging en slechte nachtrust, worden veroorzaakt. Afwijkingen in het immuunsysteem en het hormonale stressregulerende systeem bleken vooral voor te komen bij meisjes die langdurig moe waren of naast de moeheid ook last hadden van emotionele problemen.
Volgens Ter Wolbeek is het belangrijk om in de toekomst te achterhalen of juist deze meisjes een risicogroep vormen om een vermoeidheidsziekte ontwikkelen. Zij beveelt aan om jongeren die last hebben van somberheid en angst, weinig bewegen en slecht slapen, preventief hulp te bieden ter voorkoming van ernstige vermoeidheidsklachten.
(Bron)
Man mishandeld en dak op gejaagd

AMSTERDAM - Op een plat dak van een pand in Maastricht is woensdagavond een mishandelde man gevonden. De man werd door een aantal mensen in elkaar geslagen en vluchtte waarschijnlijk het dak aan de Goltziusstraat op om aan zijn belagers te ontkomen.
De verwondingen van het slachtoffer, van buitenlandse afkomst, zijn niet ernstig, meldt de politie donderdag.
Getuigen belden rond 21:30 de politie. Ze zeiden knallen te hebben gehoord en flitsen te hebben gezien, maar sporen die duiden op een schietpartij zijn tot nu toe niet gevonden.
Over de aanleiding van de mishandeling kon nog niets gezegd worden. In de buurt gingen geruchten dat het om een uit de hand gelopen drugsdeal zou gaan. Volgens een politiewoordvoerder is echter nog niet gebleken dat dit klopt.
(Bron)
TT 120 Alle pasgeboren baby's in Nederland krijgen van minister Rouvoet een cd toegestuurd. Daarop staat het Nationale Welkomstliedje, gezongen door Idols-winnares Raphaëla. Met de cd wil Rouvoet ouders ondersteunen bij de opvoeding.

Opvoedingsondersteuning door een liedje??
DSM geeft zalm extra kleur

HEERLEN - Het chemieconcern DSM heeft een middel uitgevonden dat gekweekte zalm de kleur geeft van wilde zalm. Het gaat om een natuurlijke kleurstof die aan het voer wordt toegevoegd. Dat heeft DSM donderdag bekendgemaakt.
De kleur van gekweekte zalm is fletser dan die van zijn wilde soortgenoot. Door de kleurstof Stay-Pink aan het voer toe te voegen, krijgt de zalm de kenmerkende roze vleeskleur. De kweekvissen worden daardoor aantrekkelijker voor de consument, denkt DSM.
Stay-Pink is een verbeterde versie van wat de onderneming al in huis had en wereldwijd verkoopt, aldus een woordvoerster van DSM. Het concern uit Heerlen verwacht nog dit jaar goedkeuring te krijgen van verschillende overheden om het middel te mogen verkopen.
DSM wil de komende jaren veel geld steken in innovaties op het gebied van voedingsingrediënten, hoogwaardige materialen en gezondheidsproducten.
Begin dit jaar sloot DSM een samenwerkingsverband met zuivelconcern Campina voor een nieuw afslankmiddel. DSM ontwikkelde een 'vetbolletje' dat aan zuivelproducten kan worden toegevoegd en een gevoel van verzadiging opwekt waardoor de eetlust vermindert.
(Bron)

Dus eerst roeien we de zalm bijna uit, daarna gaan we 'm kweken, dan zeiken we dat ie te bleekjes is en gooien we er verf tegenaan. Logisch.
Wilde Geertje lonkt naar Rita V. - maar die zegt niet te willen. Stel je voor, die 2 in één clubje...
Keniaanse stam bedreigd met uitsterven

NAIROBI - Uitsterving dreigt voor een eeuwenoude Keniaanse stam als niet snel maatregelen worden genomen. Dit lieten onderzoekers donderdag weten. De El Molo-stam telt nu nog maar veertig leden.
De uiterst kleine El Molo-stam is een van de onbekendste bevolkingsgroepen in Kenia, een land waar de verschillende volksstammen een belangrijke rol spelen in het moderne sociale en politieke leven.
De leden van El Molo zijn in hun aantal verminderd door gezondheidsproblemen en aanvallen van strijdlustige buurstammen, aldus de onderzoekers.
Ziektes en misvormingen komen binnen de El Molo-stam vaak voor. Artsen wijten dit aan een gebrek aan calcium en vitamine D. Zij roepen de regering op om snel maatregelen te nemen.
De regering van Kenia laat weten een uitgebreid programma te hebben opgesteld voor het behoud van alle bevolkingsgroepen in het land.
(Bron)
Vaker resten geneesmiddelen in drinkwater

In drinkwater worden steeds meer sporen van geneesmiddelen aangetroffen. Een gemiddeld glas 'gemeentepils' kan de restanten van wel 22 verschillende medicijnen bevatten. Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid, stelt het RIVM gerust.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft bij 22 drinkwaterproducenten onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat sinds 2003 meer verschillende en grotere hoeveelheden medicijnen in het drinkwater achterblijven. De restanten zijn afkomstig van moeilijk afbreekbare medicijnen en middelen die veel gebruikt worden.
In Groot Brittannië druppelen al enige tijd restanten van het antidepressivum prozac uit de kraan. In Nederland gaat het vooral om de pijnstillers acetylsalicylzuur en fenazon. De volksgezondheid loopt (nog) geen gevaar. Wel ligt er een pakket maatregelen klaar die verdere vervuiling moeten voorkomen. Zo wil het kabinet dat toekomstige geneesmiddelen beter worden opgenomen door het lichaam en makkelijker afbreekbaar zijn als het lichaam verlaten.
(Bron)

Zit er hier geen Prozac in het water? Want dat zou wel verklaren waarom het 'geluk' in de maatschappij toeneemt.

woensdag, september 12, 2007

Mensen mogen niet 'zomaar' doodgaan :_(
EU-Parlement wil roken onder jongeren ontmoedigen

BRUSSEL - Het Europees Parlement wil het aantal jongeren dat rookt in Europa met de helft terugbrengen. Die doelstelling moet worden bereikt in 2025.
De Commissie Volksgezondheid van het EP stemde woensdag met nipte meerderheid voor zo'n ontmoedigingsbeleid, een voorstel van Europarlementariër Jules Maaten (VVD).
De lidstaten mogen in de komende jaren zelf invullen hoe ze de doelstelling willen bereiken. Jules Maaten: "De lat moet hoog liggen, aangezien de meeste mensen beginnen te roken als ze tussen de 16 en 18 jaar zijn."
In oktober zal over het rapport in Straatsburg plenair door het Europees Parlement worden gestemd. Jules Maaten zorgde er in het verleden al voor dat waarschuwingsfoto's op sigarettenpakjes mogelijk werden.
(Bron)

Als je nuchter nadenkt, zou roken gewoon verboden moeten worden. Dan zal de pleuris wel uitbreken en krijg je smokkel en thuisteelt en dergelijke, maar puur om gezondheidsredenen zu je het wel moeten doen. Als tabak nu ontdekt werd, zou het niet toegestaan worden. Maar ja... Hoeveel accijnsen zou het schelen?
EP eist milieuvriendelijker pesticiden

BRUSSEL - Chemische bedrijven en boeren moeten zorgen voor pesticiden die minder schadelijk zijn voor het milieu. Daarvoor pleitte het Europees Parlement (EP) woensdag. De milieucommissie van het EP vindt ook dat EU-landen zelf bepaalde pesticiden mogen weren.
Middelen tegen plantenziektes die minder schadelijk zijn dan andere, moeten sneller op de markt worden toegelaten. Volgens de PvdA in het EP is het aangenomen rapport van de milieucommissie een oproep aan chemische bedrijven als BASF en Bayer om meer milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen te gaan produceren.
CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij heeft tegen het rapport gestemd. Hij vindt het fout dat de term 'gewasbeschermingsmiddelen' niet meer mag worden gebruikt, want die valt volgens Van Nistelrooij niet onder de term 'pesticiden'. Ook vindt hij dat kleine teelt, zoals bloemen, witlof, sla en sperziebonen nog aan te strenge gewasbeschermingsregels gebonden zijn.
(Bron)

Stimuleer de biologische teelt dan eens wat meer!
Chimpansees krijgen seks in ruil voor vruchten

SAN FRANCISCO - Dat liefde door de maag gaat blijkt ook te gelden voor apen. Wetenschappers van de Schotse universiteit Stirling hebben ontdekt dat chimpanseemannetjes vruchten stelen uit tuinen en van akkers, om met deze geschenken hun liefjes te imponeren.
Met de rooftochten tonen de mannetjes hun dapperheid aan de andere leden van de groep, met name van het andere geslacht. Het gevolg van de cadeautjes is dat de vrouwtjes meer bereid zijn tot seks. Na observatie van een groep chimpansees bleek dat de apen die de vruchten delen met vrouwtjes zelfs meer seksueel contact hebben dan het alfamannetje van de groep.
De wetenschappers hebben voor hun onderzoek twee jaar lang een in het westen van Afrika levende groep chimpansees geobserveerd. Dinsdag verschenen de resultaten van het onderzoek.
(Bron)
NASA-robots op Mars weer aan het werk

WASHINGTON - Twee robots van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA op Mars gaan weer aan het werk na een grote stofstorm in juli. De NASA heeft dit dinsdag in de VS bekendgemaakt.
De twee door noodweer getroffen voertuigen verkennen Mars en heten Spirit en Opportunity. Ze werden in juli verlamd door een enorme stofstorm waarmee onder meer de zonnepanelen van de voertuigen werden bedekt.
De robots hebben het noodweer overleefd en het klaart inmiddels weer op op Mars.
De twee zijn al 43 maanden op Mars terwijl de NASA aanvankelijk meende dat de missie slechts drie maanden zou duren.
De Opportunity daalt komende week verder af in een grote krater die Victoria is genoemd. Spirit is al bezig een hoogte te beklimmen die Home Plate is genoemd, meldde de NASA.
(Bron)
Zware aardbevingen teisteren Indonesië

JAKARTA - Ten westen van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich woensdag een zware aandbeving voorgedaan met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Het natuurgeweld leidde direct tot een reeks aan internationale waarschuwingen voor tsunami's in het gebied van de Indische Oceaan.
Voor zover bekend zijn er geen grote tsunami's waargenomen, ook niet na een aantal krachtige nabevingen (tot een kracht van 6,6) in dezelfde regio. Indonesië heeft woensdagavond het tweede tsunami-alarm opgeheven.
Over de omvang van de schade en het aantal doden en gewonden was woensdagavond nog weinig duidelijkheid. Indonesische media spraken van zeker zeven doden en 120 gewonden. De beving lijkt vooral in en rond Bengkulu op Zuid-Sumatra tot dood en verderf te hebben gezaaid.
Het epicentrum lag op ongeveer 130 kilometer van Bengkulu. Behalve daar zouden ook gebouwen zijn verwoest in Padang, de hoofdstad van de provincie West-Sumatra, en in Mukomuko. Op veel plaatsen viel ook de stroom uit.
Volgens verscheidene media werd de zwaarste beving gevoeld tot in Singapore en in de hoofdstad Jakarta.
Daar werden gebouwen uit voorzorg ontruimd. Nederlanders in Jakarta zeiden woensdagavond evenwel weinig te hebben gemerkt van de beving en dat er slechts beperkt en kortstondig paniek was.
De communicatie met het hardst getroffen deel van Sumatra is overigens grotendeels uitgevallen. Reddingwerkers zijn wel afgereisd. Jakarta gelastte ook de inzet van militairen, aldus Indonesische media.
De bevingen leidden tot waarschuwingen voor tsunami's door onder meer India, Sri Lanka, Maleisië, Bangladesh, Australië en zelfs Kenia.
Hoewel er vloedgolven werden gezien tot drie meter hoog voor de Sumatraanse kust, waren er geen berichten over grootschalige verwoestingen door vloedgolven.
Op veel plaatsen was er wel paniek en werd gevreesd voor een herhaling van de ramp op tweede kerstdag 2004. Toen leidde een beving voor de kust van Sumatra tot een van de grootste en dodelijkste natuurrampen in de moderne geschiedenis.
Door deze beving, met een kracht van circa 9 en de daarop volgende tsunami's vielen er zeker 231.000 doden, vooral in Indonesië.
In de Indische Oceaan bestond er destijds geen alarmsysteem voor tsunami's. Met hulp van de Verenigde Naties is er inmiddels een systeem in werking, maar helemaal klaar is het allemaal nog niet.
Desondanks wordt er intussen geregeld en snel gewaarschuwd voor mogelijke vloedgolven, vooral in Indonesië dat zeer vaak wordt opgeschrikt door aardbevingen.
De vorige krachtige beving in Indonesië was in maart in West-Sumatra. Er vielen meer dan zeventig doden. In juli 2006 kwamen circa 550 mensen om het leven door een beving van 7,7 in West-Java.
Eind mei van dat jaar was er een beving (6,2) in de drukbevolkte regio Yogyakarta. Zeker 5700 mensen overleefden dat niet.
(Bron)
Bijstandsuitkeringen in Den Haag 'historisch laag'

DEN HAAG - Het aantal mensen met een bijstandsuitkering in Den Haag is de afgelopen dertig jaar niet zo laag geweest als nu. De gemeente maakte woensdag bekend dat het aantal uitkeringen 'historisch laag' is.
Eind juni waren er ruim 17.000 mensen onder de 65 jaar met een bijstandsuitkering in de hofstad. Het afgelopen half jaar daalde het aantal mensen met een uitkering met bijna 6 procent, aanzienlijk meer dan in andere grote steden als Amsterdam (bijna 2 procent) en Rotterdam (ruim 3 procent).
Een van de oorzaken van de sterke daling is dat jongeren tot 27 jaar alleen bij hoge uitzondering nog een bijstandsuitkering krijgen.
Vroegtijdige schoolverlaters worden als het even kan teruggestuurd naar de schoolbanken, of moeten gaan werken. Mede daardoor is het aantal jongeren in de bijstand in anderhalf jaar tijd met 30 procent gedaald.
Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) is trots op deze 'rapportcijfers'. "Het is mijn stellige overtuiging dat werk de beste weg uit armoede en isolement is.
Natuurlijk zit de economie mee, maar Den Haag, door de vele overheden toch vooral een schrijftafelstad, profiteerde daar traditioneel minder van dan de andere steden", volgens Kool.
De gemeente Den Haag moet het aantal bijstandsuitkeringen op 1 januari 2012 hebben teruggebracht tot 14.000. Dat is een gevolg van het akkoord tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Kool heeft echter de ambitie om al in het voorjaar van 2010 minder dan 15.000 huishoudens in de bijstand te hebben.
(Bron)

En in veel steden is het ook zo dat mensen boven de 27 geen bijstand krijgen - die worden aan het werk gezet, klere-hangers sorteren. Zo kan ik m'n uitkeringscijfers ook omlaag krijgen (en wat verdient de gemeente er eigenlijk aan?).
Tbs'er steekt medegevangene neer met schaar

AMSTERDAM - Een gedetineerde van tbs-kliniek De Kijvelanden in Portugal heeft afgelopen weekeinde een medegevange met een schaar neergestoken.
Dat meldt de Telegraaf woensdag. Volgens de krant ging het er zo heftig aan toe, dat de aanwezige begeleiders niet durfden in te grijpen.
De dader zou 22 keer op het slachtoffer hebben ingestoken. Het slachtoffer werd uiteindelijk ontzet door een intern bijstandsteam.
De tbs'er had volgens de krant 's avonds om een schaar gevraagd. Toen de gedetineerde een stomp exemplaar kreeg, vroeg hij om een scherpere papierschaar. Aangezien de man vrijstelling had om een schaar te gebruiken, kreeg hij die.
Kort daarna stak de tbs'er meerdere malen op een medegedetineerde in. Drie vrouwelijke medewerkers waren daar getuige van.
Justitie heeft het incident bevestigd en omschrijft het als 'ernstig'. Verder wil het ministerie niet op de steekpartij ingaan. "Er is aangifte gedaan en de politie heeft de zaak in onderzoek."
Het slachtoffer is inmiddels weer in de kliniek na een kort verblijf in het ziekenhuis.
(Bron)
Neanderthalers gebruikten tandenstokers

AMSTERDAM - Uit recente archeologische vondsten blijkt dat Neanderthalers een goede mondhygiëne hadden. "Groefjes in de tanden van een scherp voorwerp bevestigen dat ze stokjes gebruikten om het gebit schoon te houden", zei paleontoloog Juan Luis Asuarga dinsdag tegen de Spaanse krant El Pais.
De krant meldt dat wetenschappers verschillende fossiele resten vonden tijdens een opgraving in het Spaanse Pinilla del Valle.
Behalve dierlijke resten troffen de archeologen ook resten aan van mensachtigen. Dat was voor het eerst sinds 25 jaar.
Bij de vondst zaten twee kiezen van een Neanderthaler, een mensachtige die in een periode leefde van 125 duizend jaar geleden tot 30 duizend jaar terug.
De kiezen zijn naar schatting 63.400 jaar oud en zijn van een Neanderthaler van rond de dertig jaar. De exemplaren verkeren nog in uitstekende staat.
(Bron)
'De helft van de kankergevallen door ongezond leven'

AMSTERDAM - Minstens de helft van alle gevallen van kanker wordt veroorzaakt door ongezond leven. KWF Kankerbestrijding stelt dit in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Volgens de organisatie weten Nederlanders dat vaak niet.
Ze denken dat milieu of erfelijkheid een grote rol spelen, terwijl in feite zaken als roken, alcohol, overgewicht en weinig beweging grotere boosdoeners zijn.
Ongeveer 30 procent van de kankergevallen wordt volgens KWF Kankerbestrijding veroorzaakt door roken. Overgewicht is verantwoordelijk voor ongeveer 8 procent van de gevallen en ongezonde voeding 15 tot 30 procent.
Erfelijkheid en milieu veroorzaken slechts enkele procenten van de gevallen van kanker.
De KWF Kankerbestrijding gaat via een nieuwe campagne mensen wijzen op de risico's van een ongezonde leefstijl.
(Bron)
Steeds meer planten en dieren dreigen te verdwijnen

GLAND - Steeds meer dier- en plantensoorten op aarde dreigen voorgoed te verdwijnen. De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN presenteerde woensdag een geactualiseerde 'Rode Lijst' met 41.415 soorten planten en dieren die in meer of mindere mate in de gevarenzone zitten.
Voor 16.306 soorten dreigt het doek voor altijd te vallen. Dat zijn er 188 meer dan in 2006, zo meldde IUCN.
De verscheidenheid aan planten- en diersoorten staat al vele decennia onder druk door onder meer de groei van de wereldbevolking, de toenemende ontbossing en andere aantasting van de natuur, de vervuiling en door gebrekkige beschermingsmaatregelen.
De Rode Lijst geldt internationaal als een goede en gezaghebbende indicator voor de ernst van de situatie.
Volgens IUCN is een op elke vier zoogdierensoorten in gevaar. Bij vogels gaat het om een op de acht en bij amfibieën om een op de drie. Bij de plantensoorten geldt dat 70 procent op enigerlei wijze in gevaar is.
Tot dusver zijn 785 planten- en diersoorten al voorgoed verdwenen. Zeker 65 soorten komen alleen nog in gevangenschap of in gecultiveerde vorm voor.
De lijst maakt duidelijk dat onder meer de Westelijke Laagland-gorilla ernstig in de problemen zit en dat de Jangtze-dolfijn in China waarschijnlijk al niet meer voorkomt op aarde.
Voor het eerst zijn er nu ook koralen op de Rode Lijst geplaatst: tien soorten die voorkomen rond de Galapagos-eilanden. Ook de krokodillenpopulaties in India en Nepal staan er beroerd voor. Op de lijst staan iets meer dan 12.000 soorten planten, waarvan er 8447 nu direct gevaar lopen.
IUCN hoopt dat overheden en organisaties met de lijst onder ogen nadere actie ondernemen om de biodiversiteit op onze planeet te beschermen.
Volgens directeur-generaal Julia Marton-Lefèvre is er sprake van een wereldomspannende crisis. Ze wees er woensdag op dat het voortbestaan van mensen op aarde direct in verband staat met de staat van de natuur en dat bescherming van dieren en planten "noodzakelijk is voor ons eigen lot op aarde".
(Bron)

Advocaat van de duivel: de natuur is een dynamisch systeem. Er hóren soorten uit te sterven (en bij te komen), dat is normaal. Het enige probleem nu is dat de mensheid het tempo verstoort. Maar wie kan zeggen welk beest of welke plant 'normaal gesproken' zou hebben moeten uitsterven, of dat het door de mens komt?
We verprutsen de halve wereld, maar: we horen zelf net zo goed bij die natuur. Ooit sterven we zelf uit. Tegen die tijd zal de wereld er anders uitzien, maar wie weet wat daarna weer komt.
Inbreker belt urenlang met sekslijnen

WELLINGTON - Een inbreker in Nieuw-Zeeland heeft een van zijn slachtoffers niet alleen bestolen maar haar ook nog eens met een torenhoge telefoonrekening opgezadeld.
De man belde twee uur lang met sekslijnen alvorens hij het huis van de 85-jarige vrouw leeghaalde, meldden Nieuw Zeelandse media woensdag.
Het slachtoffer was gewoon thuis toen de man zijn slag sloeg. De vrouw bemerkte 's ochtends dat de dief een televisie, camera en de telefoon had meegenomen.
Twee weken kreeg de telefoonloze vrouw nog een schok te verwerken, de telefoonmaatschappij sloeg haar aan voor acht gesprekken met sekslijnen voor een bedrag van omgerekend 70 euro.
De autoriteiten hebben de man gegrepen. Het gaat om een recidivist.
(Bron)
Klimaatverandering bedreiging voor veiligheid

LONDEN - Klimaatveranderingen vormen een potentieel grote bedreiging van de internationale veiligheid. Samen met moslimextremisme en de verspreiding van nucleaire wapens vormen de klimaatveranderingen momenteel het grootste gevaar voor de wereldvrede.
Dat stelt het gezaghebbende International Institute for Strategic Studies (IISS) in het woensdag verschenen jaarverslag.
De 'denktank' wijst op potentiële strijd tussen landen of regio's over goede landbouwgronden en watervoorraden als de klimaatveranderingen zich verder voortzetten.
De stabiliteit in sommige regio's kan ook in gevaar komen als stromen vluchtelingen op gang komen als gevolg van klimaatveranderingen, die gepaard kunnen gaan met overstromingen, zware stormen of juist grote droogte.
Het IISS rept van een in potentie "catastrofale" wereldcrisis die "het niveau van een nucleaire oorlog evenaart". Volgens de rapportage is gecoördineerd internationaal beleid tegen het versterkte broeikaseffect hard nodig om grote conflicten te kunnen voorkomen.
De samenstellers van het rapport pleiten ervoor dat eindelijk een land eens "effectief leiderschap" toont om de milieucrisis aan te pakken.
(Bron)
'Het is bijna onmogelijk moedertaal te verleren'

AMSTERDAM - Het is bijna onmogelijk om je moedertaal te verleren. Die conclusie trekt promovenda Merel Keijzer in haar proefschrift over de taalvaardigheid van emigranten.
Ze promoveert donderdag 20 september op haar studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Mensen ontwikkelen hun taalvaardigheid tot ver in de puberjaren, stelt Keijzer. Als ze langdurig in andere landen verblijven, zullen ze steeds meer moeite krijgen met bijvoorbeeld het vervoegen van werkwoorden, het benoemen van meervouden of het formuleren van ontkenningen.
Ze verwijst daarbij naar Nederlandse emigranten die jarenlang in Canada hebben gewoond.
Maar volgens de promovenda blijft de taal die aan het begin van het leven is geleerd, het langst hangen en gaat de kennis die er op het laatst inging er weer het snelst uit.
(Bron)
Na tien jaar weer kat op Downing Street

LONDEN - Na een afwezigheid van tien jaar is er een weer een kat in het centrum van de Britse macht. Sybil volgt de kater Humphrey op die tien jaar geleden het veld moest ruimen, aldus een regeringswoordvoerder op woensdag.
Sybil woont in bij haar baas Alistair Darling in de woning boven nummer 10, de ambtswoning en het kantoor van de premier.
Sybil stamt net als premier Gordon Brown uit Schotland. Ze mag overal komen en op muizen jagen, aldus de woordvoerder tegen de krant Daily Mail.
Gordon Brown en zijn vrouw wonen overigens op nummer 11. Ze hebben geen probleem met hun Schotse buur.
(Bron)
'Nederlandse markt verwoest steeds meer bos'

AMSTERDAM - Voor de Nederlandse markt moeten wereldwijd steeds meer bossen worden gekapt. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent, heeft Greenpeace berekend in een studie waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.
Vooral de productie van soja, vlees en palmolie dragen bij aan de ontbossing.
In elf landen die de milieuorganisatie heeft laten onderzoeken, is de afgelopen tien jaar voor de Nederlandse import bijna 1,6 miljoen hectare bos verdwenen.
In de periode van 1996 tot 2000 ging het wereldwijd om bijna 600.000 hectare bosgebied. Tussen 2001 tot 2005 was dat opgelopen tot circa een miljoen hectare.
De grootste impact, een toename van ruim 180 procent, heeft Nederland op de Braziliaanse wouden. Daar ging ruim 840.000 hectare om. Ons land importeert daar vandaan veel soja.
Greenpeace onderzocht de bomenkap in de elf landen waaruit Nederland de meeste hout, papier, pulp, soja, vlees en palmolie importeert.
Volgens de onderzoekers ligt "de werkelijke verwoesting als gevolg van Nederlandse import nog veel hoger", omdat niet alle landen en alleen de effecten van deze producten onder de loep zijn genomen.
Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace verwacht dat de tendens van toenemende ontbossing de komende jaren doorzet. "De opmars van biomassa en biobrandstof maakt de vooruitzichten voor het kwetsbare oerbos slecht. In de bossen van Indonesië en Brazilië worden bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten. Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eindeloze plantages met soja en oliepalmen."
(Bron)

Biobrandstof is dus op deze manier niet goed voor het milieu. Vlees eten niet, maar sojaproducten gebruiken ook niet. Ingewikkeld :-(
Minister onderzoekt werking tv-klachtensysteem

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Media) gaat onderzoeken of een Amerikaans systeem om te klagen over de inhoud van televisieprogramma's ook in Nederland soelaas biedt. Dat zei hij woensdag bij het in ontvangst nemen van de SGP-nota Waarden, Normen en Media, die de partij heeft opgesteld om schadelijke en immorele tv-programma's te weren.
De PvdA-bewindsman komt eind oktober met zijn zogenoemde mediabrief waarin hij zijn plannen met betrekking tot de media ontvouwt. In die brief aan de Tweede Kamer zal hij ook ingaan op normen en waarden in de media, beloofde hij SGP-voorman Bas van der Vlies woensdag.
In het Amerikaanse systeem kunnen ouders bij een organisatie klagen over geweld, seksualiteit en schuttingtaal in televisieprogramma's. Deze Parents Television Council houdt zich continu bezig met ongewenste media-uitingen. "De angst voor dit invloedrijke instituut is groot", aldus de SGP.
De partij stelt daarom voor om in Nederland een soortgelijk instituut op te zetten. "Vooraf vastgestelde normen kunnen zo worden getoetst. Het Commissariaat voor de Media dient te handhaven en zou de mogelijkheid moeten krijgen forse boetes uit te delen. Zo worden omroepen financieel genekt wanneer ze ongewenste programma's uitzenden. Als ultieme sanctie moet het mogelijk zijn programma's van de buis te halen", staat er in de nota.
Omdat Plasterk niets voelt voor maatregelen die rieken naar censuur, maar ook niet altijd een 'laat maar waaien-mentaliteit' voorstaat, wil hij zich gaan verdiepen in het klachtensysteem.
Van der Vlies en Plasterk gaven verder aan dat ze hoge verwachtingen hebben van media-educatie op scholen. Dit vooral omdat ze toegeven dat het probleem van het zien van schadelijke beelden op internet veel groter is dan op televisie. Op het wereldwijde web is met een paar muisklikken veel meer gruwelijks te zien dan op tv, stelde de minister.
Van der Vlies gaf aan dat hij dat ook vindt, maar dat het web zoveel groter is en veelomvattender dat het moeilijk is om daar greep op te krijgen. Hij heeft het probleem wel aangekaart bij politieke verwanten in internationale gremia.
(Bron)
Hagedissenspuug helpt tegen diabetes

Patiënten met suikerziekte kunnen binnenkort waarschijnlijk behandeld worden met een revolutionair middel: een hormoon afkomstig uit het speeksel van een giftige hagedis. Het geneesmiddel verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt bovendien voor gewichtsverlies.
Het middel is ontwikkeld door wetenschappers van het Amsterdamse VU medisch centrum. Leverancier van het speeksel is het bruin-geelgekleurde gilamonster. Een belangrijke eigenschap van het medicijn is dat het gewichtsverlies bevordert. Veel diabetici kampen namelijk met overgewicht, wat de problemen veroorzaakt door suikerziekte verergert.
Een studie moet nog uitwijzen of het hagedissenspeeksel ook op lange termijn de gezondheid van diabetici positief beïnvloed. Als dat zo is, zouden honderdduizenden Nederlanders met type-2 diabetes, veroorzaakt door ouderdom of overgewicht, beter behandeld kunnen worden.
(Bron)
Zes procent moslims steunt geweld tegen afvalligen

DEN HAAG - Driekwart van de moslims beschouwt afvalligheid als een persoonlijke keuze, maar lang niet iedereen juicht die keuze toe.
Uit een enquête in opdracht van het tv-programma Nova blijkt dat 38 procent van de ondervraagde moslims afvalligheid afkeurt. 24 Procent verbreekt elk contact met afvalligen.
Zes procent is van mening dat ze geweld mogen gebruiken tegen een afvallige. Verder blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoek dat 11 procent van de ex-moslims vindt dat het Comité voor Afvallige Moslims van Eshan Jami nodig is.
Een ruime meerderheid van 66 procent is het daar niet mee eens.
(Bron)

Ik heb nog steeds het gevoel dat de islam, jonger dan het christendom, simpelweg nog niet zo ver is met de secularisatie. En dat de islam niet zozeer het probleem is, maar het fanatisme. De gemiddelde moslim is net zo gevaarlijk als de gemiddelde christen, jood, agnost, atheïst, enzovoorts.
Maar er lopen een aantal gekken rond die gebruik maken van onzekerheid en zoeken naar houvast. Ook dat kan in alle levensopvattingen voorkomen - herinnert u zich de Mansonsekte nog? Of Jim Jones? Enzovoorts?
De grote vraag is: waaróm zijn schijnbaar relatief veel mensen gevoelig voor die gestoorde types als Bin Laden?
En ik vraag me ook af: die gasten in Nederland die een grote bek hebben over dat het ware paradijs (het juiste leven volgens de regels) in pakweg Saoedi-Arabië of bepaalde delen van Afghanistan is, waarom gaan ze dan niet daarheen? Als je die vraag stelt, hebben ze meestal geen antwoord.
Net zo zinvol als een discussie met mannen die zeggen dat vrouwen een hoofddoek om moeten want dat staat in de Koran - maar als je dan vraagt waarom hij, als goed moslim, rookt, dan staat ie met de mond vol tanden.
Het zal wel goed komen, maar het heeft tijd nodig. En hopelijk roeien in die tussentijd de echte fanaten die vinden dat zij anderen mogen doden omdat ze andersdenkend zijn, zichzelf uit zonder anderen mee te nemen.
Dode door schietpartij in Roosendaal

ROOSENDAAL - Door een schietpartij in het Brabantse Roosendaal is woensdagochtend vroeg een man om het leven gekomen. Het incident had plaats aan de Stationsstraat in een woning boven een café. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De woning staat in Roosendaal bekend als drugspand. De eigenaar van het café zegt dat het horeca- en woongedeelte gescheiden van elkaar zijn.
Wie het slachtoffer is kon de politie woensdagavond nog niet met zekerheid zeggen. Boven het café woonde sinds enkele weken een man, zegt de horecabaas.
Het onderzoek in en bij de woning heeft de hele dag geduurd. De drukke Stationsstraat was daardoor de hele tijd afgezet. De politie werkt met 25 rechercheurs aan de zaak.
(Bron)

Gezellig in Brabant de laatste tijd :-(
Verwarde Brabander met mes zaait paniek

AMSTERDAM - Een 35-jarige verwarde man uit Bergen op Zoom heeft dinsdagmiddag voor onrust gezorgd in het Brabantse Zevenbergen door met een mes rond te zwaaien en het proberen te beroven van de auto van mensen.
Niemand raakte bij de acties van de man gewond. Hij kon kort nadat hij een voorbijganger bedreigde worden opgepakt.
In het huis van de man, die volgens de politie compleet was doorgedraaid, troffen agenten een vernielde inboedel, bloed en een zwaar verminkte hond aan.
De Brabander belaagde even na 15.30 uur een voorbijganger op de Zuidhaven. Hij pakte de 42-jarige man uit Helmond vast en bedreigde hem met een keukenmes.
Verder maakte hij kenbaar dat hij het op de auto van de man had voorzien. De Helmonder kon loskomen en vluchtte een nabijgelegen postkantoor binnen.
De belager achtervolgde hem en riep: "Ik moet een auto hebben". Hij maakte steekbewegingen naar de man en de ongeveer drie medewerkers van het postkantoor. Die namen daarop de benen.
De verwarde man rende daarop ook naar buiten en hield passerende auto's tegen. Een 59-jarige vrouw uit Zevenbergen werd uit haar auto getrokken. Zij bleef ongedeerd.
Een 40-jarige man uit Zevenbergen greep in, waarbij met de dader in gevecht raakte. De verdachte liep hierbij lichte verwondingen op.
(Bron)
Bij steekt borstimplantaat leeg

AMSTERDAM - Een bijensteek is het borstimplantaat van een Taiwanese vrouw fataal geworden. Toen een bij de vrouw in haar rechter namaakborst stak, liep het implantaat langzaam leeg.
De 31-jarige vrouw uit Miaoli reed op haar motor toen het insect haar aanviel. Ze droeg een laag uitgesneden jurk, waardoor het beest rechtstreeks haar decolleté kon invliegen.
De borst liep gedurende twee dagen compleet leeg. Volgens de behandelend chirurg zou dat niet mogen gebeuren bij een borstimplantaat. "De vrouw is erg mager, daardoor kan de huid van haar borsten zo dun zijn dat er gemakkelijk doorheen te prikken is", aldus de arts.
De vrouw heeft inmiddels een nieuw implantaat, maar moet van de arts wel oppassen voor dunne naalden in de buurt van haar borstpartij.
(Bron)
Somalische kinderen bedreigd door hongerdood

NAIROBI - Vele duizenden Somalische kinderen in het midden en zuiden van het Afrikaanse land dreigen de hongerdood te sterven. Daarvoor heeft het kinderfonds van de Verenigde Naties woensdag gewaarschuwd.
"In centraal en zuid-Somalië lijden 83.000 kinderen aan ondervoeding, 13.500 van hen zijn zwaar ondervoed en dreigen te sterven", aldus de VN-organisatie.
Het midden en zuiden van het land gelden als de graanschuur van Somalië. Het feit dat daar honger heerst, geeft volgens Unicef aan hoe nijpend de situatie is.
Het aantal Somaliërs dat afhankelijk is van humanitaire hulp is sinds januari dit jaar gestegen van een naar anderhalf miljoen. Het oplaaiende geweld in het land heeft veel mensen op de vlucht gedreven.
(Bron)

dinsdag, september 11, 2007

Twintig tijgers boven water in India

MUMBAI - Voor het eerst in dertig jaar zijn er in een tropisch regenwoud in Maharashtra, in het westen van India, weer tijgers gesignaleerd. Dit meldden Indiase experts dinsdag.
Milieudeskundigen waren er al die tijd van uit gegaan dat de tijgerpopulatie in het regenwoud door stropers geheel uitgeroeid was. Nu blijkt dus dat er toch nog enkele tijgers in de bossen verscholen zaten die zich hebben voortgeplant. Geschat wordt dat er inmiddels zeker twintig tijgers in het regenwoud rondlopen.
India herbergt de helft van alle nog bestaande tijgers. Biologen schatten dat er wereldwijd nog maar tussen de 1300 en 1500 tijgers over zijn.
(Bron)
Raadsels rond lezen ontrafeld

Kunnen lezen is voor de meeste volwassenen vanzelfsprekend. Wetenschappers verbazen zich echter al jaren over de bewegingen die onze ogen maken als ze informatie opnemen van het beeldscherm of papier. Nu zijn ze er eindelijk achter hoe het werkt.
Als we lezen komen er twee beelden binnen bij de hersenen. Een van het linker en een van het rechter oog. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat het brein één van die beelden onderdrukt en het andere beeld verwerkt. Dat blijkt niet zo te zijn. Beide beelden worden gebruikt en onze ogen focussen zich de helft van de tijd op verschillende letters.
Terwijl je dit leest, kijkt het ene oog bijvoorbeeld naar deze 'a', en is je andere oog alweer twee tekens verder. Iets anders dat opvalt, is dat onze ogen niet in een vloeiende beweging langs een zin gaan. Lezers focussen zich steeds op een woord en 'springen' dan naar het volgende.
Deze kennis is van groot belang om dyslexie beter te begrijpen en te behandelen. Ook kunnen er betere methodes worden ontwikkeld om kinderen te leren lezen, nu duidelijker is hoe onze ogen en hersenen handelen tijdens het bestuderen van een boek of krant.
(Bron)
Veelvuldig gapen geeft blijk van empathie

LONDEN - Mensen die vaak gapen hebben een groot inlevingsvermogen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leeds.
"Personen die gapen als aanstekelijk ervaren, leven zich in in het gedrag en de fysiologie van een ander mens", aldus de wetenschappers. Voor het onderzoek werden proefpersonen om beurten in een wachtruimte gezet, waar een andere persoon in tien minuten tijd tien keer gaapte. De wetenschappers registreerden hoe vaak de proefpersonen mee gaapten.
Vervolgens werden alle proefpersonen door middel van een psychologische test beoordeeld op empathie. De personen die het meeste gaapten bleken ook degenen te zijn met het grootste inlevingsvermogen.
(Bron)
Virusuitbraak in Congo is ebola

AMSTERDAM - Het virus dat in enkele maanden in de Congolese provincie west-Kasai aan tientallen mensen het leven heeft gekost, is het gevreesde ebola. Dat meldt persbureau Reuters.
Volgens Reuters heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ziekte geïdentificeerd. Sinds april zijn tenminste 120 zieken overleden, al zijn zij mogelijk niet allemaal aan de gevolgen van ebola gestorven.
Volgens Artsen zonder Grenzen, dat zich baseert op lokale media, zou het dodental inmiddels zelfs al zijn opgelopen tot zeker 160. In het getroffen gebied, ten noorden van de provinciehoofdstad Kananga, wonen zo'n negenduizend mensen. De organisatie stuurt een team van vijftien medici en andere hulpverleners naar de regio.
Ebola is een zeer besmettelijke virusziekte. Patiënten krijgen hevige inwendige bloedingen en overlijden in 50 tot 90 procent van de gevallen aan de ziekte.
De ziekte komt vooral in centraal Afrika voor. In het gebied rond Kikwit, ten westen van Kananga, eiste ebola in 1995 enkele honderden levens.
(Bron)
Grutto vestigt trekvogelrecord

WELLINGTON - Wetenschappers in Nieuw-Zeeland staan versteld van een grutto die non-stop 11.500 kilometer heeft gevlogen.
De trekvogel kan worden gevolgd omdat zij begin dit jaar van onderzoekers een zendertje ingeplant heeft gekregen. Ze heet sindsdien 'E7'.
E7 vloog dit jaar van Nieuw-Zeeland naar Alaska en terug. Op terugtocht vloog de grutto 11.500 kilometer aan een stuk door en vestigde daarmee een trekvogelrecord, meldde de New Zealand Herald dinsdag.
Het record dat E7 sloeg was van haar eigen heenreis. Op die tocht keek de grutto vijf weken rond in een natuurgebied in China na een ononderbroken vlucht van 10.000 kilometer vanuit Northland, Nieuw-Zeeland.
Aangesterkt vloog E7 toen in mei nog 7300 kilometer verder naar een broedterrein in Alaska. In juli en augustus genoot de trekvogel nog zo veel mogelijk van Noord-Amerika. De terugreis was deze maand.
Onderzoeker Phil Battley van de Massey Universiteit in Nieuw-Zeeland houdt via satelliet sinds februari in totaal zestien grutto's in de gaten.
Pogingen echter om de recordhoudster E7 te fotograferen in het noorden van Nieuw-Zeeland zijn vooralsnog vruchteloos gebleven. Ze houdt zich op tot de volgende vlucht in een uiterst afgelegen en ontoegankelijk gebied, aldus Battley.
(Bron)
Zeventien keer per dag inloggen in alle (zeven) verschillende systemen, en alle toegangscodes wachtwoorden passwords en specifieke begincommando's onthouden, dat is soms vervelend.
Maar dat elk systeem zonodig een iets andere naam vereist, dat is om gek van te worden.
Voorbeeld: je heet Hippopotamus. In systeem 1 ben je hippopopotatamus. In systeem 2 ben je Hipopotamuz1. In 3 ben je Hippopotamis2. In 4 ben je hiPPotamus17.
Enzovoorts.

maandag, september 10, 2007

TT 751 19:20 uur Utrecht Centraal

Door een seinstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht en:

* Bilthoven
* Maarssen
* Den Bosch
* Zoetermeer
* Nieuwerkerk a/d IJssel
* Tiel
* Arnhem
* Hilversum
* Leiden
* Rhenen

* Geldermalsen - Leerdam
* Barneveld Centrum - Ede-Wageningen

Vertraging: meer dan 60 minuten.

NS adviseert om indien mogelijk een andere reisroute te kiezen en bovenstaande trajecten te mijden.

zondag, september 09, 2007

Verrassing. Ik kreeg ooit een kamerlinde, en die deed het erg slecht bij mij. In de lente zette ik 'm buiten, een soort 'als je het overleeft, zien we wel weer'.
Nu ik wat ander spul eromheen verwijderde, zag ik ineens dat ie groter is geworden. Flink groter ;-)

Kamerlindeblad
Conifeer, es op de achtergrond, en ook nog een spin:

Bovenkant van de sering...

Sering overwoekerd door Clematis
Het mottenkruid bloeit al maanden:

Mottenkruid
De muurleeuwebek blijft vrolijk aan de woeker:

Muurleeuwebek
De Buddleja bloeit maar door:

Buddleja


De Spirea is aan de vierde bloeigolf bezig (linksachter zie je een uitgebloeide tak, rechts knoppen):

Spirea
Slechte foto maar zo zie je wel hoeveel bessen die Cotoneaster heeft:

Cotoneaster


De wingerd doet het ook goed:

Wingerd met bessen
Salie
Katten op de foto zetten is soms erg lastig. Als ze lekker blijven liggen, gaat het wel:

Tom in z'n zelfgemaakte nest

Tom twijfelt

Stilstaan is niet zijn vak

Errug bewogen...

Wat wil je nou toch van me?!
Oogt goed, smaakt nergens naar en bevat alleen maar taaie pitten: schijnaardbei.

Schijnaardbei
Ontslag wegens prijzen familiebeleid nazi's

BERLIJN - De Duitse publieke omroep NDR heeft de talkshowhost en gewezen presentatrice van het nieuws, Eva Herman, ontslagen omdat ze het familiebeleid van nazi-Duitsland had geprezen.
De 48-jarige presentatrice deed haar omstreden uitlatingen tijdens de presentatie van haar boek over kinderopvoeding.
Directeur Volker Herres van de NDR maakte het ontslag bekend op de webiste van de omroep. De uitspraken van Herman zijn volgens hem "niet verenigbaar met haar rol als televisiepresentatrice en talkshowhost".
Tijdens de presentatie van haar boek stelde Herman dat de familiewaarden zoals die ten tijde van nazi-Duitsland werden omhelsd in de tumultueuze jaren zestig werden weggegooid.
"Het was een verschrikkelijke tijd met een manische en gevaarlijke leider die de Duitsers te gronde richtte zoals we allemaal weten.
Maar er was in die tijd ook iets goeds; en dat waren de waarden, de kinderen, de families en het saamhorigheidsgevoel. Dat is allemaal afgeschaft, er is niets van over", zei de schrijfster.
(Bron)

Bij de Joodse families was ook veel saamhorigheid, daar is ook weinig van over. En veel kinderen en hele families zijn ook verdwenen in die tijd, heel gek.
Ze zal het waarschijnlijk niet zo bedoeld hebben, maar het is wel een hele domme manier om het te formuleren. Enne, die saamhorigheid en die waarden en die kinderen: dat lag niet aan de nazi's, dat was gewoon de tijd. Want dat was hier ook, nog voor de nazi's kwamen. En ongetwijfeld was het in andere landen ook zo.
Weer een raadsel opgelost. In de tuinschutting zit een deur. Zelf gefabriekt, gewoon een frame van latten met gaas erin. Voor de privacy hang ik er zo'n rieten matje aan. Zo'n matje vergaat na een tijd. Dan hang je er een nieuwe aan. Het gekke is: de laatste tijd gingen ze steeds aan de onderkant kapot in plaats van aan de bovenkant.
Maar nu weet ik waarom dat is...

Tijger zit graag bij die deur. Je ziet hier ook hoe die mat er aan de onderkant aan toe is (en je ziet de krabpaalboom; alles ziet er wat vreemd uit wegens flits).

Tijger geflitst bij de tuindeur


Foto van de mat zelf:

Restanten mat


Als je goed kijkt zie je dat de hele mat een zoompje heeft. Die zoom is los aan de onderkant. Dat is geweldig Tijgerspeelgoed: vangen, trekken, op kauwen, loslaten, weer vangen... En daar kan die mat niet tegen :-)
Mobieltje verraadt verstopte tiener

AMSTERDAM - Een bel mag dan spreekwoordelijk redding brengen, een 17-jarige jongen uit het Twentse Vroomshoop baalde flink toen zijn mobiele telefoon rinkelde.
Hij had zich op dat moment juist in de bosjes verstopt om aan de politie te ontkomen. Nadat de ringtone hem verraadde, werd hij door agenten ingerekend.
De politie was vrijdag afgekomen op een melding van geluidsoverlast door jongeren. Bij het zien van de agenten zetten de jongeren het op een lopen.
De gesnapte tiener kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. Daarbij verzette hij zich hevig, meldt de politie zondag. Met handboeien om werd hij naar het bureau gebracht, waar hij na verhoor weer werd vrijgelaten.
(Bron)

Wel heel toepasselijk, geluidsoverlast en dan door de mand vallen door je mobiel ;-)
Gewonden bij steekpartij Vlaardingen

VLAARDINGEN - Twee personen zijn in de nacht van zaterdag op zondag bij een café in Vlaardingen (Zuid-Holland) gewond geraakt bij een steekpartij.
Een 28-jarige Vlaardinger liep een hoofdwond op, een 21-jarige man uit Barneveld een wond aan zijn arm. Beide slachtoffers moesten naar het ziekenhuis.
De politie maakte zondag bekend dat omstreeks 02.30 uur bij café De Salon aan de Oosthavenkade onenigheid ontstond tussen een aantal mensen. De ruzie liep uit op een steekpartij. De precieze toedracht is nog onbekend.
De politie heeft twee verdachten aangehouden. Agenten vatten een 27-jarige man uit Vlaardingen in de kraag op de plek van het misdrijf. Zondagochtend meldde zich een 25-jarige man, eveneens uit Vlaardingen, op het politiebureau.
(Bron)

Uit, ja, gezellig.
Neonazi's gearresteerd in Israël

JERUZALEM - De politie in Israël heeft acht Israëliërs gearresteerd die worden verdacht van lidmaatschap van een neonazistische organisatie. De neonazi's, in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, hebben het gemunt op religieuze joden, drugsverslaafden en immigranten, aldus de politie zondag.
De verdachten zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie. Volgens de politie vallen ze vooral mensen aan die er zwak uitzien. De neonazi's hebben een aantal mishandelingen op video vastgelegd.
De politie vond in hun woningen portretten van Adolf Hitler, nazi-uniformen, geweren en steekwapens. "Het is moeilijk te geloven dat er in Israël sympathisanten zijn van de nazi-ideologie, maar het is een feit", aldus een politiefunctionaris.
De politie begon het onderzoek naar de bende in 2006 toen swastika's en de naam van Hitler op een synagoge waren geschreven.
(Bron)

Ze pakken vooral mensen die er zwak uitzien - dus ze zijn niet alleen achterlijk, maar ook laf.
Online identiteit verwisselen wordt strafbaar

AMSTERDAM - Wie zich op internet voordoet als iemand anders om in contact te komen met jonge kinderen kan binnenkort door justitie worden vervolgd.
Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) hoopt op die manier te kunnen ingrijpen voordat onheil is geschied.
De bewindsman zei zondag in het discussieprogramma Buitenhof dat hij aan een wetsvoorstel werkt om dit preventief ingrijpen mogelijk te maken.
Het plan past in het kabinetsbeleid om vaker preventief in te grijpen. De officier van justitie krijgt daarvoor extra bevoegdheden. Dat past de rechtsstaat geenszins aan, zei Hirsch Ballin in Buitenhof.
De EU-lidstaten willen in oktober afspraken maken over een gezamenlijke aanpak van dit soort praktijken. Daarna zal Hirsch Ballin in Nederland een wetsvoorstel indienen.
Deze week werd al bekend dat hangjongeren of voetbalhooligans die voor ernstige overlast zorgen, voortaan zonder tussenkomst van de rechter een gebiedsverbod kunnen krijgen opgelegd.
(Bron)

Het enge is dat het vaak zo uitpakt dat degenen die je wilt grijpen met dit soort regels, net zo ongrijpbaar blijven, terwijl degenen die niks fout doen, 'preventief' al allerlei problemen krijgen.
Vrouw rijdt mee op motorkap van overvallers

DEN HAAG - Een 19-jarige vrouw is vrijdagavond in Den Haag een paar straten meegesleurd door de auto van twee mannen die haar hadden overvallen. Dat maakte de politie zondag bekend.
De Haagse liep 's avonds laat door de Jan ten Brinkstraat, toen zij werd aangesproken door twee mannen in een personenauto.
Zij probeerden plotseling haar handtas uit haar handen te rukken en weg te rijden. Doordat de vrouw haar tas bleef vasthouden, belandde ze op de motorkap.
Pas enkele straten verder hield het slachtoffer het niet meer vol en viel ze op straat. Daarbij raakte ze lichtgewond. De overvallers wisten met tas en al te ontkomen.
(Bron)
'MIVD verzwijgt wapenvondst in onderwereld'

AMSTERDAM - De militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft een wapenvondst bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in 1991 verzwegen.
De wapens waren geroofd uit een depot van een geheime overheidsorganisatie en de vondst zorgde voor grote onrust bij de MIVD. Dat meldt het tv-programma Reporter zondag op basis van een vertrouwelijk document van de dienst.
Het ondergrondse wapendepot behoorde toe aan Operatiën & Inlichtingen, ook wel Gladio genoemd. Deze overheidsorganisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om in het geval van een Russische bezetting het binnenlands verzet te leiden. Gladio heeft tot 1992 bestaan.
Op 29 augustus 1991 arresteerde de Alkmaarse politie Sam Klepper en John Mieremet. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten.
De MIVD stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het leeggeroofde Gladio-depot.
Het depot lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het omvatte veertig metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex.
De roof vond midden jaren tachtig plaats, maar werd volgens Reporter pas geruime tijd later ontdekt omdat de daders de wapenkisten hadden vervangen door oude ijskasten.
Daardoor werd de diefstal bij tussentijdse inspecties met een metaaldetector niet opgemerkt.
De inlichtingendienst besloot de vondst onder de pet te houden, omdat de zaak politiek uiterst gevoelig lag, meldt het tv-programma. "Dit kan ongewenste publiciteit teweegbrengen, wellicht zelfs in de Gladio sfeer", concludeerde de MIVD.
(Bron)
Passagiers opgelucht na aanhouden wilde touringcar

AMSTERDAM - Een touringcar met Engelse passagiers is zaterdagavond door de verkeerspolitie van de weg gehaald. De bus was opgevallen door gevaarlijk rijgedrag. Zo reed de chauffeur enkele malen op de vluchtstrook en schampte hij de tunnelwand van de Beneluxtunnel.
De 64-jarige chauffeur uit het Brabantse Rijen had niet gedronken, zoals agenten vermoedden, maar verklaarde dat hij zich niet lekker voelde en medicijnen slikte. De passagiers lieten weten doodsangsten te hebben uitgestaan tijdens de rit. De chauffeur is opgenomen in een Rotterdams ziekenhuis.
De capriolen van de chauffeur leverde diverse meldingen van weggebruikers op bij de verkeerspolitie. Bij het Kleinpolderplein op de A20 kreeg de chauffeur een stopteken. De bus kwam volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gevaarlijk dichtbij de surveillanceauto tot stilstand.
De reis ging van Amsterdam naar Europoort om de ferry naar Hull te nemen. Rond 19.00 uur zijn de passagiers door een andere chauffeur met dezelfde bus naar de ferry gebracht.
(Bron)