vrijdag, mei 06, 2011

Spinnende Britse kat officieel recordhouder

LONDEN - Het is nu officieel: de 12-jarige Britse kat Smokey heeft een record gevestigd met zijn gespin.
Het dier produceert met 67,7 decibel het allerluidste gespin ter wereld. Ter vergelijking: een grasmaaier produceert negentig decibel.
De kat kwam in februari in het nieuws toen een Britse school een geluidsopname maakte van de spinnende Smokey. De opname werd ingediend bij Guinness World Records.
De grijswit gestreepte kat verzorgde vervolgens meerdere optredens voor lokale verslaggevers. Die vergeleken het gesnor met het geluid van een Boeing 747 op een kilometer afstand.
Volgens Guinness kunnen blauwe vinvissen het hardste geluid voortbrengen. Hun 'gezang' heeft een geluidssterkte die kan oplopen tot 188 decibel.
(Bron, met video)
Ploegende boer schiet ooievaar dood

CUXHAVEN - Een 75-jarige boer in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft tijdens het ploegen een ooievaar doodgeschoten en het dier ondergeploegd.
De man schoot volgens de politie vanaf zijn tractor op meeuwen, maar raakte de ooievaar. Getuigen meldden dat de boer daarna bewust verscheidene keren op de gewonde vogel vuurde.
Toen de politie arriveerde, ploegde de man doodgemoedereerd voort. De politie spreekt van een ''ongelooflijk voorval''. Agenten namen zijn geweer in beslag en onderzoeken de zaak.
(Bron)
Vuurmieren vormen levende reddingsvlotten in water

AMSTERDAM – Rode vuurmieren zijn in staat om te blijven drijven in water door zich massaal aan elkaar vast te klampen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Rode vuurmieren van de soort Solenopsis invicta kunnen weken tot zelfs maanden op het water drijven door een levend reddingsvlot te vormen dat bestaat uit twee lagen. De diertjes klampen zich met hun kaken vast aan de pootjes van soortgenoten om hen heen.
Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Scientific American op basis van onderzoek aan het Georgia Institute of Technology.
Waarschijnlijk is het gedrag van de mieren een aanpassing aan hun oorspronkelijke leefomgeving, het Braziliaanse regenwoud. In dit gebied komen vaak overstromingen voor. De nesten van de insecten worden dan opeens overspoeld met water.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door groepen van 500, 3000 en 8000 vuurmieren in een bak met water te plaatsen. Eenmaal in het water vormden de diertjes snel een levend reddingsvlot met een boven- en onderlaag. In deze samenstelling konden de mieren weken tot maanden blijven drijven.
De mieren die deel uitmaakten van de onderste laag kwamen gedeeltelijk onderwater terecht. Maar de kleine haartjes op hun lichamen zorgden voor het ontstaan van kleine luchtzakjes in het water. Daardoor konden de diertjes toch blijven ademhalen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Hoofdonderzoeker Nathan Mlot gelooft dat zijn ontdekking wetenschappers kan helpen bij de ontwikkeling van robots die blijven drijven op water. Deze robots zouden het gedrag van de mieren moeten imiteren.
(Bron)
Verstoringen dodenherdenking in Utrecht en Borne

BORNE - Een groep jongeren heeft woensdagavond de dodenherdenking bij het Dorset Mansion House in de Overijsselse plaats Borne verstoord.
De tieners begonnen tijdens de twee minuten stilte te schreeuwen vanuit een naast het restaurant gelegen tuin, zo meldde de politie donderdag.
Agenten die bij de herdenking aanwezig waren, spraken de jongeren direct aan en noteerden hun identiteitsgegevens. ''Het verstoren had niet de proporties van het incident op de Dam vorig jaar'', aldus een zegsvrouw.
''Maar het was gewoon zeer ongepast. Dat hebben we ze zeer nadrukkelijk laten weten.''
De politie in Utrecht heeft drie mannen aangehouden wegens verstoring van de dodenherdenking op het Anne Frankplein in de wijk Kanaleneiland.
Volgens een woordvoerder van de politie kwamen de drie mannen in een auto langsrijden en schreeuwden ze tijdens de twee minuten stilte zeer kwetsende en beledigende teksten over Joden en de oorlog.
De politie ging er achteraan en hield drie mannen aan. Tijdens hun aanhouding waren ze volgens de woordvoerder zeer beledigend tegen de agenten. Een verdachte zit nog vast.
In Groningen zijn twee slopers op non-actief gezet omdat ze tijdens de dodenherdenking zijn doorgegaan met werken. Ze waren bezig met de sloop van twee silo's op het terrein van de voormalige fabriek van de Suikerunie.
De werknemers waren ingehuurd door sloopbedrijf Jager uit Midwolde, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van het gebouw. Ze hadden om 19.00 uur moeten stoppen, maar waren om 20.00 uur nog aan het werk.
Bij de regionale omroep RTV Noord kwamen vervolgens klachten van omwonenden binnen. Directeur van het sloopbedrijf Jan Kroese is 'verbolgen'. "Hier is het laatste woord nog niet over gesproken", zegt hij voor de microfoon van RTV Noord.
(Bron)

donderdag, mei 05, 2011

Sproei je tuin 3 uur onafgebroken en de merels jubelen letterlijk: ze badderen in de sproeinevel, en in de aangevulde waterbakken, pulken rond in de delen van de tuin die ik extra nat maakte in de hoop dat daar beestjes zouden gaan scharrelen.
En ineens heb je meer merels in je tuin dan je dacht dat er in de hele buurt zaten, die tot diep in de schemer doorscharrelen, zelfs als bovenbuurmeiden ineens sterretjes in je tuin gooien "om te zien of het brandt".
En uiteraard een hele Beledigde Tijger, die houdt niet van nat.
Het spinnenbroed tiert al dagen welig, in de conifeer, in de naden van het houtwerk - een geel dotje dat bij nader bestuderen bestaat uit heel erg veel minispinnetjes, geel met wat donkerder stukjes. Als ze je bemerken, krioelen ze alle kanten op en lijken zo dus een veel grotere dot.
Straks zijn het minder spinnetjes maar wel groter, en na een tijdje zijn ze dan weg, groot genoeg om elk op hun eigen acht pootjes te staan.

dinsdag, mei 03, 2011

Wat is dat toch met verkoudheid: wat (redelijk) droog moet zijn, gaat overmatig lopen; wat (redelijk) vochtig moet zijn, wordt droog.
Loopneus, kikkers in de keel, hoesten, droge ogen, keelpijn en het gevoel dat ik elk moment koorts kan krijgen - maar dat heb ik al twee dagen en nog steeds geen koorts, dus een geniepige verkoudheid gok ik zo.

maandag, mei 02, 2011

Verhoogde straling kerncentrale Japan

TOKIO - In een reactor van een kerncentrale in het westen van Japan is een verhoogd stralingsniveau vastgesteld. Vermoedelijk komt dit door een lek van de brandstofstaven in het koelwater, zei een woordvoerder van de kerncentrale maandag.
Volgens de Japan Atomic Power kerncentrale is geen straling gemeten buiten de reactor. Het incident gebeurde in Tsuruga, ongeveer 350 kilometer ten westen van Tokio.
Het verhoogde stralingsniveau kwam aan het licht tijdens een reguliere controle. Het bedrijf overweegt de hele centrale voor nadere inspectie stil te leggen.
Intussen proberen reddingswerkers nog steeds met man en macht de Fukushima-kerncentrale in het noordoosten van Japan te stabiliseren sinds deze ernstig beschadigd raakte door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami.
(Bron)
Schiermonnikoog mogelijk weken zonder internet en telefonie

AMSTERDAM – Een deel van Schiermonnikoog is afgesloten van internet en telefonie. De storing is vrijdag ontstaan. KPN zou de bewoners hebben laten weten dat het nog drie weken gaat duren voordat de storing verholpen wordt.
Dat meldt RTV Noord.
Normaal moet een storing binnen 48 uur verholpen worden. Voor het eiland gelden andere voorwaarden omdat het voor technici moeilijker is om storingen buiten het vasteland te verhelpen.
KPN kan de storing nog niet bevestigen. Zij zijn een onderzoek gestart.
(Bron)
'Oceaanwater warmt West-Europa op'

UTRECHT - West-Europa zou in de toekomst wel eens warmer kunnen worden door warm zeewater dat uit de Indische Oceaan naar de koelere Atlantische Oceaan stroomt.
Dit blijkt uit internationaal onderzoek waar oceanografen van de Universiteit Utrecht en het Nederland Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) aan hebben meegewerkt. Het onderzoek verschijnt donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Bij de kust van Zuid-Afrika stromen uit het zogeheten Angulhas-lek enorme hoeveelheden warm, zout zeewater vanuit de Indische Oceaan richting de veel koelere Atlantische Oceaan. De watermassa’s zijn soms wel 300 kilometer breed en bewegen zich naar het noorden.
Uit nieuw onderzoek blijkt volgens oceanograaf Wil de Ruijter van de Universiteit Utrecht dat er zo veel water wegstroomt, dat dit 'lek' in klimaatmodellen moet worden meegenomen. Veranderingen in het klimaat kunnen dan exacter worden voorspeld, zegt hij.
''Het gevolg van het uitdijende Angulhas-lek voor ons in West-Europa is dat het hier binnen tien tot twintig jaar warmer wordt dan we dachten, legt De Ruijter uit. , ''Over hoeveel graden het gaat is niet te zeggen.”
Hij verwacht dat ook de komst van een eventuele nieuwe ijstijd hierdoor vertraagd zal worden. Eerder werd nog gedacht dat het klimaat abrupt kon veranderen door grote veranderingen in de oceaanstromingen. ''Hier is nu minder kans op'', aldus De Ruijter.
De onderzoekers gaan op basis van hun bevindingen de huidige klimaatmodellen aanpassen.
(Bron)

zondag, mei 01, 2011

Vier arrestaties na doodrijden fietsster

AMSTERDAM - De politie heeft zondag vier mannen aangehouden in verband met een dodelijk ongeval in Den Helder waarbij de auto is doorgereden.
Hierbij kwam een 67-jarige fietsster uit Den Helder om het leven. Dit maakte de politie zondag bekend.
Het ongeval had plaats op de Doggersvaart. De vrouw stak kort na tien uur met haar fiets de verkeersweg over en werd aangereden door een personenauto. De bestuurder van de auto reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De vrouw overleed ter plaatse.
De politie hield even later vier mannen aan in een zilverkleurige personenauto. De auto is in beslag genomen. Technisch onderzoek moet uitwijzen of de auto bij het ongeval betrokken is geweest en wie ten tijde van het ongeval de auto heeft bestuurd. Zolang dat niet duidelijk is, wil de politie de identiteit van de gearresteerde personen niet bekendmaken.
(Bron)
Kaak prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel

AMSTERDAM - Op het strand in Texel is een stuk kaak van een reuzenhert gevonden. Het dier leefde tussen de dertig- en veertigduizend jaar geleden, meldt waddencentrum Ecomare vrijdag.
Een medewerker van Ecomare trof de kaak aan op een plek die met hoogwater onder water staat. Deskundigen zijn het erover eens dat het om een stuk bovenkaak van een volwassen reuzenhert gaat dat tienduizenden jaren geleden heeft geleefd.
Reuzenherten waren van de grond tot het begin van hun nek ongeveer twee meter hoog en droegen een gewei dat drieënhalf tot vier meter breed was.
Ze leefden in de ijstijd met allerlei andere reusachtige dieren die inmiddels zijn uitgestorven, zoals wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppenwisenten.
(Bron)
Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

DEN HAAG - Het Rijk wil bij het inkopen van diensten, zoals in de schoonmaak, catering en bouwprojecten, dat ook werklozen en gehandicapten worden ingezet die anders moeilijk aan de slag komen.
Vanaf 1 juli dit jaar wordt dit een voorwaarde die de rijksoverheid in het contract opneemt bij de aanbesteding van opdrachten met een waarde van boven de 250.000 euro.
Dit heeft het kabinet vrijdag besloten in de ministerraad op voorstel van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).
De bewindspersonen hopen op deze manier meer werk(ervarings)plekken te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Er wordt naar gestreefd dat 5 procent van het werk bij de aanbestedingen straks wordt gedaan door mensen, die moeilijk aan de bak komen. De komende twee jaar wordt de uitvoering van de plannen verder ontwikkeld.
Mede op initiatief van het CDA en de PvdA in de Tweede Kamer zijn de afgelopen tijd al initiatieven genomen om uit te proberen of bij aanbestedingen gevraagd kan worden dat daarbij bijvoorbeeld ook gehandicapten met een Wajong-uitkering en werkloze jongeren zonder werkervaring of goede opleiding worden ingezet.
Gemeenten hebben al meer ervaring met het inzetten van mensen uit de bijstand en sociale werkplaatsen bij het uitbesteden van werk.
Uit onderzoek van TNO blijkt nu dat hierdoor daadwerkelijk mensen een kans krijgen om aan de slag te komen of werkervaring op te doen, die ze misschien anders niet hadden gekregen.
Bovendien blijkt het niet zo te zijn dat de overheid duurder uit is of dat de kwaliteit van het werk achteruitgaat als van uitvoerders wordt geëist dat ze ook mensen inzetten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
(Bron)
Jongetje (11) door leeftijdgenootjes gestoken

RIJSWIJK - Drie jongens van 9, 10 en 12 jaar zijn door de politie opgepakt omdat ze in Rijswijk (Zuid-Holland) een 11-jarig plaatsgenootje met een mes zouden hebben gestoken. Dat meldde de politie zondag.
De 11-jarige was met vriendjes aan het spelen toen een groepje jongens op hem afkwam. Twee van de jongens hadden een mes bij zich.
De 11-jarige werd door een van hen in zijn borst gestoken. De vriendjes van het slachtoffer konden ontkomen.
De jongen raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis. De steekpartij had plaats aan de Hoogkamerlaan. De drie verdachten moeten zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden, aldus de politie.
(Bron)
Charges tegen jongeren in Urk

AMSTERDAM - Ongeveer honderdvijftig jongeren op scooters hebben vrijdagnacht de woning van de burgemeester van Urk belegerd.
De politie heeft de straat voor de woning schoongeveegd, meldt de NOS.
De politie had al eerder in de nacht tegen de jongeren opgetreden omdat ze zonder uitlaat door Urk reden, een gewoonte in de koninginnenacht. Tegen de ochtend zou het weer rustig zijn geweest in Urk.
(Bron)

Noemen we die dan kutNederlanders?