zaterdag, juni 07, 2008

'Jongens van 9 verkocht als kindsoldaten'

LONDEN/DEN HAAG - In vluchtelingenkampen in Tsjaad worden jongetjes uit Darfur ontvoerd en vervolgens verkocht om als kindsoldaten in Sudan te vechten. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Waging Peace in een zaterdag gepresenteerd rapport.
Jongens die het conflict in de Sudanese regio Darfur zijn ontvlucht, worden in kampen in Tsjaad ontvoerd met de stilzwijgende toestemming van de regering van dat land, zo stelt Waging Peace.
De slachtoffers zijn meestal tussen negen en vijftien jaar oud. De kinderen worden op klaarlichte dag ontvoerd, zo klagen vluchtelingen in de kampen.
Begin 2003 brak in Darfur een conflict uit tussen de zwarte minderheid en Arabische Janjaweed-milities, die gesteund worden door de Sudanese regering.
Het conflict heeft volgens de VN al aan bijna 300.000 mensen het leven gekost. Meer dan 2,2 miljoen Darfuri's zijn van huis en haard verdreven.
De VN schatten dat vorig jaar in het oosten van Tsjaad 7000 à 10.000 kindsoldaten zijn gerecruteerd. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur.
(Bron)
Agent getuige diefstal eigen fiets

ROTTERDAM - Een Rotterdamse politieagent die vrijdagavond 'in burger' op straat met zijn werk bezig was, zag tot zijn verwondering hoe twee mannen zijn fiets aan het stelen waren.
Het duo kwam doodgemoedereerd met het rijwiel langswandelen.
De diefstal gebeurde op de Linker Rottekade in Rotterdam-Crooswijk. Een van de verdachten, een 34-jarige Rotterdammer, had ook wat inbrekersgereedschap bij zich.
(Bron)
Egypte verbiedt vrouwenbesnijdenis

CAIRO - Het Egyptische parlement heeft zaterdag een wet aangenomen die vrouwenbesnijdenis verbiedt. Aan de stemming gingen weken van verhit debat vooraf.
Volgens de Moslimbroederschap, de grootste Egyptische oppositiepartij, is er "niets in de islam dat besnijdenis verbiedt". Ook betoogden voorstanders van vrouwenbesnijdenis dat de praktijk nodig is om de eerbaarheid van de vrouw te beschermen.
De wet staat vrouwenbesnijdenis nog wel toe "bij medische noodzaak". Voorstanders van een totaal verbod vrezen misbruik van die clausule. In Egypte zijn eerder pogingen gedaan vrouwenbesnijdenis per decreet te verbieden, maar toch komt de praktijk nog op grote schaal voor.
De wet voorziet in straffen van maximaal twee jaar cel of 5000 Egyptische pond (600 euro) boete. Vrouwenbesnijdenis komt in Egypte voor sinds de tijd van de farao's.
(Bron)

Waarom zou vrouwenbesnijdenis de eerbaarheid van vrouwen vergroten? Afhankelijk van om welke vorm het gaat: de clitoris insnijden/verwijderen beoogt het controleren van lustgevoelens, de hele boel dichtnaaien 'garandeert' dat de vrouw als maagd het huwelijk in gaat. Waarom dan niet bij mannen de eikel afhakken, of de hele penis? Ben je van het hele seksprobleem af, en zwanger worden kan ook wel op andere manieren.
Alleen dat velletje verwijderen is _niet_ vergelijkbaar met de gangbare vrouwenbesnijdenispraktijken.
(En die Moslimbroederschap heeft boter op het hoofd: vrouwenbesnijdenis is niet oorspronkelijk islamitisch.)
Dode en vermiste door ongelukken speedboten

HILVERSUM - Een 36-jarige man uit Bussum is in de nacht van vrijdag op zaterdag verdronken in de Loosdrechtse Plassen nadat hij overboord was geslagen vanuit een speedboot.
In Friesland wordt een man vermist sinds hij in dezelfde nacht te water raakte toen zijn speedboot in aanvaring kwam met een binnenvaartschip.
De Bussumer was zijn evenwicht verloren toen hij op de punt van de boot stond. Nadat hij overboord was geslagen, voer de speedboot over hem heen. Vrienden aan boord belden de politie.
Het ongeluk gebeurde rond half drie 's nachts. De man werd iets voor vier uur levend gevonden en naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht gebracht, waar hij vlak na aankomst overleed.
De politie stelt een nader onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeluk.
In Friesland voeren die nacht zes mannen op het Prinses Margrietkanaal tussen Grou en Wartena toen hun speedboot rond half drie in botsing kwam met een binnenvaartschip. Alle mannen sloegen daarbij overboord. Een van hen werd niet teruggevonden.
Politie en brandweer hebben met duikers en een helikopter naar de man gezocht. Ze zetten de zoektocht zaterdag voort.
(Bron)
Honderd schapen uit weiland gestolen

WARDER - De politie heeft een vader en zoon opgepakt die ervan worden verdacht donderdagnacht honderd schapen en lammeren uit een weiland in het Noord-Hollandse Warder te hebben gestolen.
Dat heeft de politie zaterdagmiddag bekendgemaakt. De eigenaar van de 35 ooien en 65 lammeren miste de dieren vrijdag.
Aan de hand van tips kon de politie vrijdagavond de twee verdachten aanhouden. De dieren zijn inmiddels terecht en verkeren in goede gezondheid.
Schapendiefstal van een dergelijke omvang gebeurt volgens de politie zelden in de regio. De laatste grote schapendiefstal dateert van oktober 2007.
Toen werden zo'n dertig schapen gestolen. Dat gebeurde bij dezelfde boer.
(Bron)
'Informatie uit geheim onderzoek gelekt'

AMSTERDAM - Gevoelige informatie over een geheim onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen door hooggeplaatste functionarissen bij de politie en Justitie in Amsterdam ligt op straat.
Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van documenten die de krant in bezit heeft. Het betreft informatie van de veiligheidsdienst BVD, de voorloper van de AIVD.
Betrokkenen bij het toenmalige BVD-onderzoek zeggen dat informatie uit het onderzoek letterlijk wordt weergegeven op websites van 'Kleintje Muurkrant', een links activistisch bolwerk.
"Ik zie teksten terug die ik in het verleden exact zo op papier heb zien staan", zegt een ingewijde in de krant.
Eerder deze week deed ook oud-BVD'er Paul H. aangifte tegen Kleintje Muurkrant. Op de websites zouden steeds vaker artikelen verschijnen met staatsgeheime informatie, inclusief vermelding van personen en bronnen.
"Ik word met naam en toenaam in verband gebracht met criminelen die ik nog nooit van mijn leven heb ontmoet", zegt H.
Hij werd zelf een half jaar geleden veroordeeld tot twee jaar cel wegens het 'onder zich houden' van staatsgeheimen.
(Bron)
Trein rijdt stootblok omver

DORDRECHT - Een personentrein heeft zaterdagmorgen omstreeks half acht op het station van Dordrecht een stootblok omver gereden. Dat meldde de politie.
In de trein van Arriva zaten behalve de machinist en steward negen passagiers. Niemand raakte gewond, aldus een woordvoerster van het bedrijf. Er is wel "behoorlijk" wat materiële schade.
De trein kwam uit Geldermalsen. Nadat hij door onbekende oorzaak door het stootjuk op spoor 15 was gereden, kwam hij tegen een betonblok tot stilstand.
Een kraan moest helpen bij de berging van het voertuig. Uiteindelijke duurde het tot zaterdagavond voordat het treinstel kon worden weggereden.
ProRail verricht reparatiewerkzaamheden en het spoor kan naar verwachting zondagochtend weer gebruikt worden. Het treinverkeer had geen last van het ongeval.
(Bron)
Van dichtbij en van wat verder weg (er staan er nu 5, één beperkt zich tot een bladrozet - slecht te zien op de tweede foto, aan de voet van de hoogste orchis).

Ophrys apifera, bijenorchis

Ophrys apifera, bijenorchis

vrijdag, juni 06, 2008

SuperSmoker moet stoppen met reclame

DEN HAAG - SuperSmoker moet binnen vijf dagen stoppen met reclame voor de elektronische sigaret die het bedrijf op de markt brengt.
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt SuperSmoker zich niet aan de afspraak dat in reclames en op verpakkingen uitdrukkelijk moet staan dat er geen nicotine in de e-sigaret zit.
Dat heeft de inspectie vrijdag laten weten. In de praktijk betekende dit dat SuperSmoker alleen reclame mocht maken voor de nicotinevrije e-sigaret. Het bedrijf verkoopt ook elektronische sigaretten waar wel nicotine in zit.
De afspraak over de reclame berust op een schikking die het ministerie van Volksgezondheid en SuperSmoker troffen nadat het bedrijf had gedreigd met een kort geding.
SuperSmoker wilde onder meer schadevergoeding voor een reclameverbod dat minister Ab Klink aanvankelijk had ingesteld voor de elektronische sigaret.
Op grond van de schikking mocht SuperSmoker onder voorwaarden toch gaan adverteren. Nu SuperSmoker zich daar volgens het ministerie niet aan houdt, wordt het bedrijf gesommeerd de reclame weer te staken.
SuperSmoker-directeur Dimitri Kyriakopoulos stelt dat zijn bedrijf zich in de reclame, die sinds zes weken te zien is, wel degelijk houdt aan de afspraken.
Hij stelt dat de inspectie al die tijd nooit heeft aangegeven dat de advertenties niet zouden deugen. De IGZ houdt vol dat de vermelding die SuperSmoker in reclames gebruikt niet voldoet aan de afspraak dat deze heel duidelijk zou zijn.
Kyriakopoulos zegt nog met zijn advocaat te moeten overleggen, maar kondigt aan het eerder afgeblazen kort geding en een bodemprocedure alsnog door te gaan zetten. De reclame haalt hij niet van de buis.
(Bron)

Ik hoorde al berichten over kantoren waar ie verboden is, en werkplekken waar het gedonder geeft omdat de rokers braaf buiten staan in hun pauzes en de Supersmokergebruiker fijn achter z'n bureau rookt in werktijd.
Stamcellen tegen acuut leverfalen

Mesenchymale stamcellen (MSC) zijn veelbelovend voor de behandeling van acuut leverfalen. Dat blijkt uit het proefschrift van Daan van Poll waarop hij vandaag aan de Universiteit van Utrecht promoveert.
De stamcellen zijn makkelijk te verkrijgen uit bijvoorbeeld het beenmerg. De onderzoeker wekte in ratten acuut leverfalen op door een bepaalde gifstof in te spuiten. Zonder behandeling overleed 85 procent van de dieren.
Vervolgens behandelde hij de ratten op verschillende manieren. Na de behandeling met de stamcellen overleefde meer dan 70 procent van de dieren en overleed een kleine 30 procent.
Het injecteren van alleen de stoffen die de MSC uitscheiden was voldoende om een therapeutisch effect te bereiken.
(Bron)
Chinezen verplicht op bezoek bij hun ouders

SHANGHAI - Volwassenen en kinderen van boven de achttien worden verplicht regelmatig hun ouders te bezoeken. Met die opmerkelijke maatregel hoopt het volkscongres in de Chinese provincie Liaoning de eenzaamheid onder bejaarden te kunnen verminderen.
Het wetsvoorstel moet voor het einde van dit jaar in werking treden, meldt de Chinese krant China Daily vrijdag. Kinderen die niet meer bij hun ouders wonen moeten volgens de nieuwe wet "regelmatig berichtjes sturen en naar huis komen voor familiebezoek".
Overheidsfunctionarissen die zich niet aan de regel houden, zullen worden bestraft door hun leidinggevenden. Wat de sancties zijn en of ze ook zullen gelden voor Chinezen die niet in overheidsdienst werken, is nog niet bekend.
China is het meest vergrijzende land ter wereld als gevolg van het decennialange éénkindbeleid.
(Bron)
Vakbonden blij met analyse De Vries

DEN HAAG - De vakbonden vinden de analyse van Klaas de Vries helder. FNV Bondgenoten roept de overheid op "de handschoen snel op te pakken". Het CNV schaart zich achter De Vries en wil ook dat er snel een 'overbruggings-cao' wordt afgesloten.
Wyb Kusters (CNV BedrijvenBond) kan zich vinden in de vaststelling dat de marktwerking te wensen overlaat. "Verder blijkt dat de rijksoverheid en provincies grote steken laten vallen. Het ontbreekt volgens De Vries aan regie. Wij delen die mening. Deze marktwerking deugt niet."
Dat vindt ook Janny Koppens (FNV Bondgenoten). "Het rapport toont aan dat het cao-conflict in het streekvervoer geen standaard-cao-conflict is, omdat een derde partij een grote rol speelt."
De overheid zou volgens De Vries een overbruggingsperiode kunnen faciliteren. Daarom roep ik de overheid hierbij op die handschoen snel op te pakken, in het belang van de sector, chauffeurs en reizigers."
Wat betreft Koppens kan er een eenjarige cao komen. "In de tijd dat die er ligt, kan er dan één cao komen voor de gebieden waar het openbaar vervoer is aanbesteed. Als staatssecretaris Tineke Huizinga die handschoen oppakt, zitten we wat mij betreft morgen al om de tafel."
Haar CNV-collega Kusters sluit zich ook aan bij de aanbeveling in het rapport."We willen nu snel met de werkgevers praten om een overbruggings-cao af te sluiten die marktconform is. Vervolgens dienen we samen met werkgevers, overheid en provincies aan de slag te gaan om de in het rapport geschetste problemen aan te pakken."
(Bron)
Hoger sterftecijfer lager opgeleiden

Het sterftecijfer onder mensen met een lage opleiding ligt een stuk hoger dan bij mensen die hoogopgeleid zijn. Dit geldt voor heel Europa. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Het verschil in sterfte tussen mensen met een hoge of een lage opleiding komt vooral door hart- en vaatziekten. Roken en overmatig alcoholgebruik spelen een grote rol.
De onderzoekers keken naar gezondheidsverschillen in relatie tot opleiding, beroep en inkomen in 22 Europese landen. De verschillen blijken groot. Het kleinste verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden bij zowel mannen als vrouwen vonden ze in het Baskische deel van Spanje.
Het grootste verschil bestond in de Tsjechische republiek en in Litouwen. Dat gezondheidsverschillen zo in omvang uiteenlopen, betekent volgens de onderzoekers dat ze veranderbaar zijn.
In heel Europa wordt het verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden vooral veroorzaakt door hart- en vaatziekten, met 50 procent bij vrouwen en 33 procent bij mannen. In de Oost-Europese en de Baltische landen zijn de door roken veroorzaakte verschillen groter dan in de rest van Europa.
(Bron)
Zorgautoriteit valt ziekenhuis binnen

WINSCHOTEN - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vrijdag een inval gedaan in het Sint Lucas ziekenhuis in Winschoten. In interne e-mails waarover de NZa beschikt, zou personeel worden opgeroepen patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis verblijven als klinisch te registreren. Dat maakte de NZa bekend.
De inval begon rond half elf vrijdagochtend en was om vijf uur 's middags nog bezig. Er is gezocht naar bewijzen voor de vermoede fraude en er is gepraat met een interne bron.
Het ziekenhuis zou door op papier ziekenhuisbedden toe te wijzen aan poliklinische patiënten meer verzekeringsgeld hebben ontvangen. Volgens het ziekenhuis gaat het hooguit om een paar gevallen van miscommunicatie.
"Ik vind het heel verdrietig dat er zo'n storm in een glas water van gemaakt wordt", aldus medisch directeur van het ziekenhuis Els van der Wel. "Het is zeker geen beleid om zo veel mogelijk patiënten als klinisch te registreren."
"De mailtjes waar het om gaat, stammen van een maand geleden en zijn gebaseerd op misverstanden. Die hebben we intern inmiddels opgelost. Bovendien wordt alles gecontroleerd, onterechte registraties zouden nooit door die controle komen."
De NZa onderzoekt of er genoeg aanknopingspunten zijn om een onderzoek te beginnen. "We zijn momenteel hard aan het werk om te zien of een onderzoek zinvol zou zijn. Mocht dat zo zijn, dan zullen we er zo snel mogelijk mee beginnen", aldus een NZa-woordvoerster.
Ook zorgverzekeraar Menzis wil tekst en uitleg van het ziekenhuis over de vermeende fraude met verzekeringsgeld. "We nemen de boodschap in de e-mail hoog op. Daarom hebben we de directie van het ziekenhuis gevraagd maandag een toelichting te geven", aldus de voorzitter van de raad van bestuur van Menzis, Roger van Boxtel.
De zorgverzekeraar neemt het signaal zo serieus dat hij overweegt een onderzoek te beginnen naar de gang van zaken in alle ziekenhuizen. "Als blijkt dat hier meer aan de hand is, dan hebben we mogelijk een groot probleem."
(Bron)
Extern personeel kost overheid 1,2 miljard

DEN HAAG - De rijksoverheid heeft vorig jaar 1,2 miljard euro uitgegeven aan het inhuren van externe medewerkers. Dat blijkt uit een totaaloverzicht dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vrijdag heeft gepubliceerd.
De bewindsvrouw heeft de Tweede kamer geschreven dat de rijksoverheid dit totaalbedrag aan inhuur de komende jaren niet zal overschrijden. Ze probeert tegelijkertijd de uitgaven terug te dringen.
Ter Horst verwacht dat de rijksoverheid kan besparen op externe krachten door slimmer gebruik te maken van de ambtenaren die de departementen in dienst hebben.
Daarnaast moeten ministeries beter kijken wat hun collega's op andere departementen doen. Zo kan worden voorkomen dat extern personeel wordt ingehuurd voor de oplossing van een vraag waarop een ander departement het antwoord al heeft.
De minister liet in mei weten dat de kosten van inhuur vorig jaar zeker 1 miljard euro bedroegen, maar dat het uiteindelijke bedrag waarschijnlijk hoger zou uitkomen.
Ter Horst waarschuwt dat het definitieve cijfer van 1,2 miljard euro zich moeilijk laat vergelijken met dat van de voorgaande jaren, omdat de bedragen steeds verschillend zijn opgebouwd.
Volgens haar mag de conclusie dan ook niet luiden dat de kosten van inhuur de afgelopen jaren een sterke stijging hebben doorgemaakt.
De Tweede Kamer let scherp op het geld dat ministeries uitgeven aan extern personeel. Het kabinet wil het aantal ambtenaren met 12.800 terugdringen. Voorkomen moet worden dat deze krachten via de achterdeur terugkomen in de vorm van extern personeel, vindt ook Ter Horst.
(Bron)
Ochtend- of avondmens genetisch bepaald

Of je een ochtendmens bent of een avondmens is genetisch bepaald. Voorheen kon dit gemeten worden met een bloedtest, maar nu is er een eenvoudigere test ontwikkeld.
Voor de test halen de onderzoekers van Swansea University uit Wales simpelweg een wattenstaafje over de binnenkant van de wang. Zo krijgen ze voldoende informatie om te kunnen bepalen of iemand een ochtend- of avondmens is.
Op een Wetenschapsfestival in Cheltenham in Engeland testten zij mensen voor en na een praatje. Door een bepaald gen (REV-ERB) te bestuderen bepalen ze op welk tijdstip je het meest wakker bent. Dit doen ze door te kijken hoeveel moleculen (RNA) dit gen maakt. Wanneer dit gen om 4 uur 's nachts veel RNA maakt, ben je waarschijnlijk een avondmens.
Deze informatie kan goed van pas komen bij andere onderzoeken. Bij slaaponderzoek, maar ook bij de behandeling van kanker. Zo slaan bepaalde chemokuren alleen op specifieke tijden aan. Door te bepalen of iemand een avond- of ochtendmens is, kun je hier de beste tijd voor berekenen.
(Bron)
Dronken moeder zet peuter achter stuur

WASHINGTON - Een politieman heeft deze week in de buurt van de Amerikaanse stad Cincinnati een beschonken vrouw aangehouden, die haar 1-jarige zoon in haar auto liet rijden.
De agent trof de peuter met de handen aan het stuur aan, zo heeft de politie donderdag laten weten.
In de auto zaten nog twee andere kinderen van vijf en acht. De 29-jarige vrouw was al twee keer eerder opgepakt voor rijden onder invloed.
(Bron)
Ze vliegen nu fijn rondjes om het laagst.
Het voelt alsof m'n vullingen er los van gaan zitten - zou je dat als schade kunnen claimen?
De luchtmacht oefent vandaag duidelijk weer eens 'mooiweervliegen'.

woensdag, juni 04, 2008

Oppositieleider Zimbabwe aangehouden

HARARE - De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai, leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), is woensdag door de politie aangehouden. Dit heeft een MDC-woordvoerder gezegd.
Tsvangirai en zijn gevolg zijn in Lupane in het zuidwesten van Zimbabwe opgepakt. Hij voert campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni.
Volgens de MDC was hij al in de eerste ronde in maart gekozen tot president, maar moest er door verkiezingsfraude door het regeringsapparaat van zittend president Robert Mugabe een tweede stembusgang komen.
Het is nog onduidelijk waarom Tsvangirai wordt vastgehouden. "Agenten zeggen dat we moeten wachten op de leidinggevende", aldus zijn zegsman. "Het lijkt erop dat ze onze verkiezingscampagne willen verstoren."
Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gebruikt Mugabe voedsel als wapen om de presidentsverkiezingen te winnen. "In de plattelandsgebieden mag alleen Mugabe nog voedsel uitdelen", aldus HRW, die stelt dat Mugabe hiermee een keus kan maken welke mensen hij wil voeden.
Hulporganisatie Save the Children ontkent dat zij van Mugabe niet meer in heel Zimbabwe mag helpen, zoals HRW stelt. Het gaat slechts om één district, waar tot nu toe wel 60.000 kinderen werden geholpen.
Miljoenen mensen in Zimbabwe lijden honger door het economisch wanbeleid van Mugabe. Honderdduizenden worden gevoed door hulporganisaties.
Geïmporteerd voedsel biedt verlichting, maar de erbarmelijke financiële staat waarin het land in zuidelijk Afrika verkeert, maakt voldoende import onmogelijk.
(Bron)
Onrust in Bijlmerbajes

AMSTERDAM - Ongeveer 24 gedetineerden in de Bijlmerbajes weigeren woensdagmiddag terug te gaan naar hun cel. Ze zijn ontevreden over de nieuwe indeling van het dagprogramma.
Na ingrijpen van een zogenoemd intern bijstandsteam (IBT) is de protestactie beëindigd.
Volgens de woordvoerder is per 1 juni een nieuw regime voor de dagindeling van kracht geworden voor de zes Bijlmertorens, die op hun beurt bestaan uit paviljoens.
Tussen de torens bestonden verschillen in recreatietijd. Die zijn rechtgetrokken met als resultaat dat sommige gedetineerden meer vrije tijd hebben gekregen en andere minder. De gevangenen die woensdag in opstand kwamen, zijn daarover ontevreden.
De gevangenen hebben begin van de avond telefonisch contact opgenomen met de lokale Amsterdamse omroep AT5. Ze uitten hun ongenoegen over de "drastisch" verkorte luchttijd en het maar twee keer per week mogen douchen.
"We pikken het niet langer", aldus een gedetineerde tegenover de zender.
Volgens Justitie is het gewijzigde regime geheel volgens de mogelijkheden van de wet uitgevoerd.
(Bron)
Havenwerkers demonstreren voor pensioen

ROTTERDAM - Zeker tweehonderd havenwerkers hebben woensdag in Rotterdam gedemonstreerd voor hun pensioen. In een optocht liepen zij vanaf de voet van de Erasmusbrug naar de rechtbank, waar woensdag getuigenverhoren plaatsvinden in de Optas-affaire.
De kwestie draait om de vraag van wie honderden miljoenen euro's aan pensioengeld van havenwerkers zijn.
Werkgevers en vakbonden in de haven liggen daarover overhoop met verzekeraar Aegon, die het pensioengeld nu beheert, en met Optas, de oude eigenaar van het fonds. Zij willen dat een gespaarde buffer van 768 miljoen euro wordt gebruikt voor indexatie van de pensioenen.
Aegon nam het havenpensioenfonds vorig jaar over voor 1,3 miljard euro. Het geld ging naar de stichting Optas, de enige aandeelhouder van het gelijknamige fonds. Tot woede van de havenwerkers wil de stichting het geld steken in maatschappelijke en culturele projecten.
Na vragen in de Tweede Kamer boog minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zich over de kwestie. Hij stelde maandag Elco Brinkman aan om te bemiddelen in het conflict.
De voorzitter van Bouwend Nederland en de ABP moet onderzoeken of er voldoende gemeenschappelijke basis is voor bemiddeling tussen de strijdende partijen.
Niet alleen werd er gedemonstreerd in Rotterdam. Op de werkplekken werden nog eens duizenden andere havenwerkers geïnformeerd.
(Bron)
Kamerleden slapen gratis in Saudi-Arabië

DEN HAAG - De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer betaalt toch niet zelf voor haar overnachtingen tijdens een werkbezoek in Saoedi-Arabië.
De commissie vroeg en kreeg onlangs nog extra reisgeld, omdat ze zich niet door de Saudi's wilde laten fêteren. Het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, heeft woensdag om opheldering gevraagd.
De Tweede Kamer betaalt in de regel altijd zelf haar reis- en verblijfkosten als ze een werkbezoek aflegt.
Uit het overzicht dat het presidium kreeg, bleek echter dat de vrijdag vertrekkende zeven Kamerleden van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks "overnachten in conference centre op uitnodiging".
De PVV, SP en D66 gaan niet mee. De PVV heeft er geen goed woord voor over en vindt dat de reis direct moet worden afgeblazen. D66 vindt dat niet nodig, maar had liever een overschrijding van het reisbudget gezien, dan dit "wegmoffelen".
(Bron)
Groot deel zorg gaat naar kleine groep jongeren

ROTTERDAM - Een groot deel van de zorg aan jongeren in de stadsregio Rotterdam gaat naar een relatief kleine groep. Het betreft jongeren bij wie de kinderrechter het ouderlijk gezag heeft beperkt of geheel heeft opgeheven. Die jongeren gebruiken 50 procent van het totale aanbod.
Dat blijkt uit een onderzoek van de B&A Group. Doordat de desbetreffende jongeren zo'n groot beroep op de zorg doen, ontstaan lange en hardnekkige wachtlijsten.
Rotterdam noemt het onderzoek uniek voor Nederland. Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft de onderzoekers opdracht gegeven tot een soortgelijke studie in de provincies Noord-Brabant en Utrecht, omdat Rotterdam en zijn omgeving mogelijk niet representatief voor heel Nederland zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat 9000 (ruim 3,5 procent) van de 250.000 jongeren tot 18 jaar in Rotterdam en omgeving gebruikmaken van jeugdzorg. Dat is lager dan tot nu toe werd aangenomen.
De overheid ging uit van 5 procent. Bij bijna 3000 kinderen heeft de kinderrechter het ouderlijk gezag beperkt of geheel ontnomen.
Van die 3000 kinderen hebben er 2400 een ondertoezichtstelling (begeleiding van en toezicht op het gezin). Dat is fors meer dan de 1700 kinderen in 2005. Het aantal kinderen met een voogdijmaatregel is met zeshonderd stabiel, maar aanzienlijk hoger dan in de regio's Amsterdam en Den Haag.
Rouvoet tekent donderdag met de stadsregio Rotterdam een convenant over proefprojecten voor nieuwe vormen van samenwerking in het jeugdbeleid en de jeugdzorg.
(Bron)
Lege handgranaat leidt tot commotie in Amsterdam

AMSTERDAM - Een lege handgranaat heeft dinsdag enige tijd voor commotie gezorgd in Amsterdam. Volgens de politie gaat het "waarschijnlijk om een verzamelaarsobject".
Een voorbijganger vond dinsdagmiddag de handgranaat op de Lijnbaansgracht in de hoofdstad. De man ging er mee aan de wandel richting politiebureau, maar besloot onderweg het ding voor alle zekerheid toch maar in het Weteringplantsoen achter te laten.
De politie, die de melding even na half vijf binnenkreeg, zette het plantsoen enige tijd af. Tegen kwart voor zeven bleek het te gaan om een lege granaat.
(Bron)
'Ergste crisis in Somalië sinds tien jaar'

GENEVE - Somalië staat aan de vooravond van de ergste humanitaire crisis van de afgelopen tien jaar. Water- en voedseltekorten, toenemend geweld en de zware droogte die het land teistert, leiden tot bijna onmenselijke omstandigheden om in te leven.
Dat zei woensdag Pascal Hundt, hoofd van de Somalische delegatie van het internationale Rode Kruis.
"Mensen zijn volkomen uitgeput van de ononderbroken strijd om te overleven", aldus Hundt. Door het geweld tussen regeringstroepen en opstandelingen zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.
Zij leven nu in de open lucht of in tentenkampen, zonder toegang tot medische zorg.
Somalië bevindt zich al langer in een humanitaire crisis, maar nu loopt het volgens het Rode Kruis de spuigaten uit. Daarom worden de komende tijd meer dan 400.000 mensen voorzien van een rantsoen van gedroogd voedsel, waar ze vier maanden mee kunnen doen.
Ook krijgen 150.000 mensen dekens, materiaal om onder te schuilen en kookbenodigdheden. Het Rode Kruis deelde de afgelopen weken ook al zulke hoeveelheden hulp uit.
Somalië kent geen functionerende regering meer sinds 1991, toen dictator Mohamed Siad Barre werd afgezet.
In het ontstane machtsvacuüm strijden verscheidene facties om de heerschappij. Vele pogingen de stabiliteit in het land te herstellen, mislukten.
(Bron)
'Werkgever moet na ontslag helpen bij vinden baan'

DEN HAAG - Werkgevers moeten een personeelslid dat wordt ontslagen begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Tijdens die zoektocht moeten ze het loon doorbetalen en hoeft de ontslagen werknemer geen WW aan te vragen.
Volgens diverse ingewijden staat dit in een conceptadvies van de commisie-Bakker, die op verzoek van het kabinet met aanbevelingen komt over verhoging van de arbeidsparticipatie.
Voor de werknemer staat daar tegenover dat hij verplicht is mee te werken aan scholing. Die moet worden betaald uit een potje waaraan hijzelf en de werkgever meebetalen. Eerder lekte uit dat de commmissie-Bakker de duur van de WW drastisch wil bekorten, tot de helft of een derde.
De commissie-Bakker gaat er volgens bronnen van uit dat werkgevers beter hun best zullen doen een personeelslid elders aan de slag te helpen als ze er financieel belang bij hebben dat deze zo snel mogelijk een andere baan vindt.
De commissie zou de gang van zaken bij bedrijven als Nedcar en KPN voor ogen hebben, waar bij een reorganisatie het overtollig geworden personeel op grote schaal bemiddeld werd naar ander werk.
Het voorstel van de commissie-Bakker zou ook de politieke angel halen uit de discussie over het ontslagrecht. Als bedrijven voorafgaand aan een ontslagronde al maatregelen treffen om te voorkomen dat werknemers op de keien belanden, is het aanvragen van ontslagvergunning bij de kantonrechter overbodig.
De commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker werd eind vorig jaar ingesteld omdat de regeringspartijen het niet eens konden worden over een voorstel van CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om het ontslagrecht te versoepelen.
Voor de PvdA was dat plan onbespreekbaar. De partij dreigde zelfs met een kabinetscrisis.
Naar verwachting presenteert de commissie-Bakker 16 juni haar advies. Daar staat ook in dat de AOW-leeftijd vanaf 2016 geleidelijk verhoogd moet worden naar 67 jaar, zo werd dinsdag bekend.
(Bron)
Meisjes (11 en 14) bekogelen politiebus

TILBURG - Twee meisjes van 11 en 14 jaar uit Tilburg hebben dinsdag de politie flink wat werk bezorgd. Ze bekogelden een politiebus met stenen en dakpannen waardoor de bus ernstig beschadigd raakte.
Ook een tweede politieauto werd 'onder vuur' genomen en moest afstand houden. Pas toen er een hondengeleider met een schild aan te pas kwam, lukte het agenten de twee meisjes aan te houden, meldde de politie.
De meisjes gooiden vanaf het dak van een woning aan de Seringenhof steentjes naar voorbijgangers. Een persoon werd daarbij geraakt aan zijn hoofd.
Toen de politie arriveerde, werden de agenten en hun politiebus bekogeld met steeds zwaardere stenen en uiteindelijk zelfs dakpannen.
Van het voertuig sneuvelden ruiten, werden het zwaailicht en de sirene vernield en het raakte gedeukt. Het 14-jarige meisje verklaarde de stenen te hebben gegooid uit 'algemene frustratie', de ander zou haar gevolgd hebben. De oudste zit vast op het politiebureau, de jongste mocht na verhoor naar huis.
(Bron)
Als een blok. De foon ging eenmaal zij het langdurig ('Oh sorry, verkeerd verbonden'), de buurjongen belde aan voor een kopje suiker, maar beide keren was ik zo weer vertrokken.
Bijna 12 uur geslapen. Wat kun je daar geweldig van opknappen.

dinsdag, juni 03, 2008

Vrijdag en zaterdag bruiloft bij de buren, geniepig onderuit gaan, 's nachts steeds knetterend onweer (wat was het vanochtend vies vochtig...), en dan een klein stukje lopen naar het station. Helemaal niet ver. Een kippeneindje.
Het voelde als het beklimmen van een flinke heuvel, met zware bepakking. Waarna ik zowaar in de bus in slaap viel en gelukkig net op tijd wakker werd.
Me naar huis geslaapt, ehm, gesleept. Wat dingen uit de ijskast in de pan gemikt, opgegeten, en nu heb ik het tot het maximum gerekt.
Lekker onder de douche en hoera! M'n bed in.
U mag een beetje duimen dat het vannacht een keer niet onweert, of in elk geval niet zodanig dat het een wekkereffect heeft.

maandag, juni 02, 2008

Escortbureau boos op CWI

GRONINGEN - Het Groningse escortbureau He & She vindt dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Groningen zich schuldig maakt aan discriminatie.
Exploitant Job te Boekhorst zegt dat het arbeidsbemiddelingsbureau weigert actief op zoek te gaan naar prostituees en telefonistes voor zijn bedrijf. Het bureau overweegt juridische stappen.
Een woordvoerster van het CWI in Groningen zegt dat het centrum zich daarmee aan de regels houdt zoals die door de staatssecretaris zijn opgesteld.
(Bron)

Vermoedelijk staan er weinig mensen voor die beroepen ingeschreven - hoewel er vast wel telefonisten op zoek naar werk zijn, is de vraag hoe het met bemiddelen zit.
Een tijd terug was er een rel omdat een exploitant dames zocht voor zijn bordeel - toen is de afspraak gemaakt dat zulke vacatures wel worden opgenomen, maar niet ac tief worden bemiddeld, juist omdat iemand met een uitkering een aangeboden vacature feielijk niet mag afwijzen.
Bussen Hermes niet in orde

EINDHOVEN - Bij een controle van bussen van het openbaar vervoerbedrijf Hermes in Eindhoven zijn tien van de vijftien exemplaren afgekeurd.
Dit heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat zondag laten weten. De bussen voldoen niet aan de veiligheidseisen.
Tien van de vijftien gecontroleerde bussen vertoonden ernstige mankementen op het gebied van reminrichting (5), wielophanging (2) of stuurinrichting (3).
Het betrof bussen die voor het merendeel ouder waren dan vijf jaar en minimaal een half jaar geleden voor APK waren aangeboden. Deze bussen waren vooraf geselecteerd aan de hand van een risicoanalyse.
De inspectie eist nu dat in totaal 35 van de 78 bussen opnieuw worden herkeurd voordat ze weer passagiers mogen vervoeren. Voor de overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Rechtbank dwingt Aldi tot onderzoek werkdruk

ZWOLLE - Supermarktketen Aldi moet binnen vier weken een onderzoek beginnen onder het personeel naar onder meer de werkdruk. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald in een kort geding dat de CNV Dienstenbond had aangespannen tegen Aldi.
Volgens de voorzieningenrechter staat vast dat Aldi de vakbond in een eerder stadium mondeling én schriftelijk toezeggingen heeft gedaan over het onderzoek. Daarvoor zouden werknemers van de Aldi-vestigingen in Ommen en Groenlo worden geënquêteerd.
Later kwam Aldi terug op deze belofte. De vakbond begon daarop een kort geding, om te bewerkstelligen dat het onderzoek alsnog zou worden uitgevoerd. De rechtbank stelde CNV Dienstenbond maandag in het gelijk.
De arbodienst van Aldi moet het onderzoek alsnog gaan uitvoeren. Als het daarvoor een vragenlijst gaat gebruiken, moet de dienst deze lijst vooraf met de bond bespreken. Die moet ook de gelegenheid krijgen om op- of aanmerkingen te maken.
Als het onderzoek klaar is, moeten de resultaten direct beschikbaar zijn voor de bond. Als stok achter de deur hanteert de rechter een dwangsom van 25.000 euro per dag vertraging, met een maximum van 500.000 euro.
De werksituatie bij de Aldi-winkels trok eind vorig jaar de aandacht van de bond na klachten van enkele leden. CNV Dienstenbond hield een enquête onder de eigen leden, waaruit naar voren kwam dat 90 procent van de werknemers de werkdruk bij Aldi te hoog vindt.
De voorzieningenrechter noemt die kwalificatie 'onjuist', aangezien de enquête slechts door 84 personen werd ingevuld, terwijl Aldi landelijk ongeveer 5000 mensen in dienst heeft.
CNV Dienstenbond is ondanks die terechtwijzing verheugd over de uitspraak. "De rechtbank onderstreept de waarde van een handtekening onder een akkoord tussen werkgever en werknemer", stelt CNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. "Afspraken kunnen niet eenzijdig zonder geldige redenen worden opgezegd."
De vakbond mag in contacten met de media niet langer uitingen doen als "uit een enquête is gebleken dat 90 procent van de werknemers die in dienst zijn bij Aldi lijden onder een te hoge werkdruk", of woorden van die strekking.
Overtredingen leiden ook hier per geval tot een dwangsom van 25.000 euro met een maximum van 500.000 euro.
(Bron)
Aanslag op Deense ambassade in Pakistan

ISLAMABAD - Door een zelfmoordaanslag op de Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn maandag zeker acht doden en dertig gewonden gevallen.
Vijftien van hen zweven tussen leven en dood, aldus de chef van de reddingswerkers ter plaatse, Asmatullah Marwat. Hij zei dat er een buitenlander onder de doden is.
Ook zijn een Pakistaanse medewerker van de ambassade en twee politieagenten, die voor de deur de wacht hielden, om het leven gekomen.
De dader pleegde de aanslag met een krachtige autobom die een grote krater voor het pand veroorzaakte. Het was een zelfmoordaanslag die met een auto is uitgevoerd, bevestigde een anonieme veiligheidsfunctionaris.
Nabijgelegen panden waaronder het kantoor van een hulporganisatie alsmede twee gebouwen aan de overkant van de straat liepen aanzienlijke schade op.
Het ambassadegebouw was sinds februari vrijwel niet meer in gebruik uit vrees voor aanslagen naar aanleiding van de opgelaaide commotie over Deense spotprenten van de profeet Mohammed.
Werknemers van het nabijgelegen pand van de Nederlandse diplomatieke missie in Islamabad zeiden tegen verslaggevers het Pakistaanse dagblad The Dawn dat hun gebouw geen schade had opgelopen en dat er geen gewonden zijn gevallen.
De Indiase ambassade iets verderop liep glasschade op. Noorwegen heeft zijn ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islambad maandag uit voorzorg geëvacueerd. Dat heeft de Noorse radio gemeld.
Het was de eerste bomaanslag in de federale hoofdstad sinds 15 maart, toen een Italiaans restaurant waar veel buitenlandse gasten kwamen het doelwit was.
In Pakistan wordt al sinds 2006 geregeld gedemonstreerd tegen het Scandinavische land vanwege de cartoons van de profeet Mohammed die Deense tekenaars maakten.
Nederland, de laatste maanden ook geregeld het doelwit van protesterende moslims vanwege de anti-Koranfilm van Geert Wilders, heeft eerder dit jaar uit angst voor aanslagen de activiteiten van zijn ambassade in Islamabad verplaatst.
De Deense cartoons en de film zijn in ogen van conservatieve moslims godslasterlijk. Tijdens rellen tegen de spotprenten kwamen in 2006 in Pakistan meerdere mensen om. Een geestelijke bood toen iedereen die een van de tekenaars zou kunnen doden één miljoen dollar en een nieuwe auto aan.
(Bron)

Zo'n geestelijke is pas echt gestoord.
Journalisten Brazilië gemarteld door agenten

RIO DE JANEIRO - Een verslaggever en een fotograaf van de Braziliaanse krant O Dia zeggen dat zij zijn gemarteld door politieagenten.
Zij uitten deze beschuldiging maandag in hun dagblad. Het hoofd van de politie in Rio de Janeiro heeft inmiddels bevestigd dat agenten betrokken waren bij de marteling.
De journalisten waren voor de krant undercover gegaan in de sloppenwijk Batan in Rio de Janeiro. Daar woedt een machtsstrijd tussen criminele bendes en burgerwachten.
Naar eigen zeggen werden de journalisten op 14 mei door buurtbewoners uitgenodigd. Opeens stonden zij oog in oog met tien gewapende en gemaskerde mannen, die hen urenlang sloegen. Ook zouden de gijzelnemers Russisch roulette met hen hebben gespeeld.
Volgens O Dia maakten de agenten deel uit van een plaatselijke burgerwacht. Zulke milities eisen geld van bewoners van sloppenwijken in ruil voor bescherming tegen de drugsbendes in de favelas. Deze milities brachten de afgelopen jaren minstens tweehonderd mensen om het leven, aldus de krant.
De beschuldigingen komen precies zes jaar na de dood van de journalist Tim Lopes. Hij werd vermoord nadat drugsdealers hadden ontdekt dat hij met een verborgen camera opnames maakte in een andere sloppenwijk van Rio de Janeiro.
(Bron)
Verwarde man (82) wandelt over A4

DEN HOORN - Een 82-jarige zeer verwarde man heeft zondag een wandeling gemaakt over de A4. Enkele motorrijders haalden de man bij de rotonde bij Den Hoorn van de weg en bleven bij hem totdat de politie arriveerde. Dat maakte de politie maandag bekend.
De man was erg verward en dacht dat hij in België was. Op het politiebureau noemde hij de naam van zijn dochter, die in Vlaardingen bleek te wonen.
Zij was opgelucht om te horen dat haar vader weer terecht was. De vrouw had hem eerder die dag als vermist opgegeven.
(Bron)
Gambia op matje vanwege homofobe plannen

DEN HAAG - De mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger heeft maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken de hoogste diplomaat van Gambia ontboden om namens Nederland te protesteren tegen de homofobe uitspraken van de Gambiaanse president Yahya Jammeh.
Die kondigde onlangs antihomowetgeving aan en zei dat alle homoseksuelen onmiddellijk het land moeten verlaten. Ook vindt hij dat homoseksuelen moeten worden onthoofd.
Hamburger heeft duidelijk gemaakt dat strafbaarstelling van homoseksualiteit een schending is van de mensenrechten, zo heeft het departement gemeld.
De tijdelijk zaakgelastigde van Gambia, Amie Nyan-Alaboson, ontkende nadrukkelijk dat Jammeh over onthoofding heeft gesproken. De andere uitlatingen moeten volgens haar gezien worden in de binnenlandse context van Gambia.
Maar volgens de mensenrechtenambassadeur kan geen enkel land religie of cultuur gebruiken als excuus voor homofobie. Nederland keurt discriminatie van homoseksuelen en de doodstraf af.
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft er inmiddels bij de Europese Unie op aangedrongen de Gambiaanse autoriteiten te laten weten dat de EU de uitspraken afkeurt.
Direct na de uitspraken van de Gambiaanse leider had Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Gambia, een populaire vakantieplek, aangepast. Reizigers wordt dringend geadviseerd hun homoseksuele geaardheid niet in het openbaar te tonen.
(Bron)
Belgische notaris schiet op doof paar

LUIK - Een notaris in Crisnée bij Luik heeft zaterdag met een revolver op een doof paar geschoten dat hem de weg kwam vragen naar een verjaardagsfeestje.
Hoewel de doven hem de uitnodiging voor het feestje toonden, dacht de notaris dat ze overvallers waren.
Hij sloeg eerst de dove man met de kolf van zijn revolver. Toen het koppel vluchtte, vuurde hij in de richting van hun auto. In de auto zaten drie kinderen.
Notaris Georges D. (62), net twee weken met pensioen, is aangehouden voor poging tot doodslag. Hij verklaarde dat hij niet weet wat hem heeft bezield.
(Bron)
Aangepast rietbeheer moet vogels redden

KAMPEN - Met aangepast rietbeheer moet de afname van het aantal watervogels in de noordelijke Randmeren worden gestopt. Dat bleek maandag uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vogelbescherming.
Het Zwarte Meer, Ketelmeer en Vossemeer tussen Overijssel en Flevoland zijn in Nederland het belangrijkste leefgebied voor onder meer de grote karekiet. Het gebied is ook van groot belang voor de commerciële rietteelt.
Door onder meer het maaiseizoen te verplaatsen, kunnen de moerasvogels worden behouden, aldus de Vogelbescherming.
De grote karekiet is bedreigd, net als de in dit gebied voorkomende purperreiger en de roerdomp. Met het aangepaste beheer blijft commerciële rietteelt in het gebied mogelijk, aldus de Vogelbescherming.
De oeverzone langs het Zwarte Meer is grotendeels eigendom van de gemeente Kampen. Het verpachtbedrijf van de gemeente, Stadserven NV, heeft vooruitlopend op het onderzoek het beheer overgedragen aan Natuurmonumenten. Het rietbeheer is dit maaiseizoen al aangepast.
Rijkswaterstaat gaat naar aanleiding van de onderzoeksresultaten misschien het rietbeheer in het hele IJsselmeergebied aanpassen. Het onderzoek is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en Rijkswaterstaat. De gemeente Kampen, de provincies Flevoland en Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werkten mee.
(Bron)
Dode en gewonden bij busongeluk op A67

EINDHOVEN - Door een aanrijding tussen een vrachtwagen en een volle touringcar op de A67 bij Eindhoven is maandagochtend rond half tien een reisleider uit India om het leven gekomen.
Drie inzittenden raakten ernstig gewond en 27 passagiers liepen lichte verwondingen op. Een politiewoordvoerster heeft dat gemeld.
Volgens de woordvoerster is de Italiaanse bus op het viaduct van knooppunt Leenderheide achterop de Poolse vrachtwagen gereden en tegen de linker vangrail tot stilstand gekomen. In de bus zat een Indiaas gezelschap dat op reis was door Europa.
Zeven gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, de lichtgewonden werden geholpen bij een motel in de buurt. Zij zijn in de loop van de dag naar hun hotel teruggebracht.
De Poolse vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. De Italiaanse buschauffeur is door de politie aangehouden, verhoord en daarna weer vrijgelaten.
De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van de botsing.
Het ongeluk gebeurde in westelijke rijrichting. De A67 was de rest van de ochtend helemaal afgesloten waardoor een lange file ontstond. Richting Venlo ging de linkerrijstrook dicht, aldus de ANWB. Rond het middaguur werden alle belemmeringen opgeheven.
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven liet zich in het motel bijpraten, sprak met enkele slachtoffers en toonde zijn medeleven. Volgens hem waren ook enkele kinderen bij het ongeval betrokken.
Het gezelschap is maandagmiddag teruggekeerd naar het hotel in Geldrop waar zij verbleven. Volgens de burgemeester zijn alle nodige voorzieningen getroffen voor contact met de achterblijvers in India.
Op de A67 ten zuiden van Eindhoven gebeuren relatief veel aanrijdingen, vooral in de spits. Op het wegvak komt verkeer van de A2 uit het noorden en het zuiden samen met het intensieve internationale (vracht)verkeer uit Antwerpen, Rotterdam en het Ruhrgebied.
Het Korps landelijke politiediensten controleert er sinds enige tijd extra intensief op verkeersovertredingen.
(Bron)
'Werken op de Wallen kon niet zonder te betalen'

ALMELO - Het was in de tijd dat de gebroeders B. de scepter zwaaiden over de Wallen voor prostituees onmogelijk daar te werken zonder geld aan deze mannen af te dragen. Dat heeft een van de vermoedelijke slachtoffers van de bende mensenhandelaren tegen de politie gezegd.
De rechtbank in Almelo behandelt deze weken de rechtszaak tegen zes verdachten van mensenhandel, de 'Groep B.'. Jarenlang zou het netwerk tientallen vrouwen op gewelddadige wijze hebben gedwongen zich te prostitueren.
Behalve op de Wallen in Amsterdam gebeurde dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar, Utrecht, Den Haag en Antwerpen. Het geld dat de vrouwen verdienden, moesten ze afstaan, zegt justitie.
De broers Hasan en Saban B. moesten vorige week samen met een medeverdachte als eersten voor de rechtbank verschijnen. Later deze week volgen drie andere verdachten. Vooral tegen de 37-jarige Saban heeft het OM een dik pak verklaringen van vrouwen die slachtoffer zouden zijn geworden van zijn dwang en gewelddadigheid.
Degene die verklaarde over betalingen aan de Groep B., nam zelf contact op met de politie nadat ze een uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk had gezien.
Net als andere vrouwen die een verklaring aflegden, rept ze van ernstige mishandelingen, afpersing, verkrachting en bedreiging. Saban deed dit af als onzin. Dat hij haar opzocht en terughaalde toen ze was weggelopen, is ook niet waar. "Ik ben haar niet gaan zoeken, want het was mijn vriendin niet en ik had geen enkel voordeel uit haar."
Saban en zijn advocaten Gerard Spong en Jan-Hein van Dijk twijfelen sterk aan de verklaringen van de vrouw, die aan de psychische stoornis borderline zou lijden. Daarom willen ze hoogleraar forensische psychologie Ruud Bullens haar verklaringen laten beoordelen.
De verdediging wil dat hij uitspraken doet over de betrouwbaarheid van haar beweringen. Naar verwachting komt Bullens op 9 juni met zijn bevindingen naar de rechtbank.
(Bron)
Leven op Mars

BARMY - Leven op Mars? Het kan! Engelsman Keith Sorrell is daarvoor het levende bewijs; hij at 17 jaar lang niets anders dan de welbekende chocoladereep.
Gedurende een dag gaan er dan ook minimaal 12 Marsen doorheen, dat zijn er ruim 4000 per jaar. "Als het etenstijd is voor anderen," vertelt Sorrell (37) aan The Sun, "eet ik normaalgesproken twee of drie Marsen, en op het werk heb ik er altijd één bij de hand."
De liefde ontstond op school. "Tussen de maaltijden door nam ik er één, soms twee. Al mijn zakgeld ging eraan op en ineens viel het kwartje: ik kan niet zonder. Ik ben compleet verslaafd."
Zorgen over zijn gezondheid heeft hij niet. "Ik drink veel jus d'orange." Ook slikt Sorrell de nodige vitaminepillen.
Een woordvoerder van Mars laat weten dat het bedrijf mensen aanmoedigt van de chocoladerepen te genieten, zij het in een gebalanceerd dieet.
(Bron)
Man valt stomdronken uit invalidenwagen

UTRECHT - De politie heeft zaterdagavond in Utrecht een man aangehouden die stomdronken uit zijn invalidenwagen was gevallen. Agenten troffen hem liggend aan op de St. Jacobsstraat met een hoofdwond.
In het politiebureau bleek dat de 36-jarige Utrechter een onwaarschijnlijk hoog promillage alcohol in zijn bloed had, aldus een zegsman van de politie.
De Utrechter werd in het politiebureau verzorgd door een arts. Binnenkort moet hij zich voor de politierechter verantwoorden.
(Bron)
Kinderen Ethiopië omgekomen door overstromingen

JIJIGA - In de Oost-Ethiopische stad Jijiga zijn zeker 29 mensen, voornamelijk kinderen, omgekomen door overstromingen als gevolg van zware regenval.
De stortregens kwamen na een periode van grote droogte, doordat het regenseizoen was uitgebleven, aldus regeringsfunctionarissen zondag.
Vorige maand zeiden internationale hulporganisaties dat 3,4 miljoen mensen voedselhulp nodig hadden als gevolg van de droogte en mislukte oogsten.
Volgens de VN-organisate Unicef lijden in de Hoorn van Afrika 6 miljoen kinderen aan ondervoeding. Als de regen komt zal de situatie langzaam verbeteren, aldus de regering.
(Bron)
Plaspauze leidt tot ongeluk

HELMSTADT - De hoge nood van een Duitse vrachtwagenchauffeur heeft maandag tot een ongeluk geleid op een parkeerplaats langs de A3 bij Helmstadt. De 56-jarige man uit Frankfurt wilde snel uit de cabine stappen, maar gleed uit.
Hij probeerde zich nog vast te grijpen en trok daarbij de handrem los. Hij smakte op de grond en brak zijn arm, terwijl de vrachtwagencombinatie wegrolde.
De oplegger doorboorde de benzinetank, waardoor 500 liter diesel op de weg terechtkwam.
(Bron)
Hoorde ik dat goed? Bo Diddley dood? Daar gaat weer een icoon...

zondag, juni 01, 2008

Vanavond fietste ik langs de sloot hier vlakbij, toen er iets... niet langsfladderde, het vloog niet zo heel 'strak', maar een vlinder was het zeker niet. Dat formaat had het wel ongeveer. Het landde op een boomstam en draaide met mij mee zodat het zich achter die stam kon verschuilen. Het was een jong winterkoninkje, staart nog niet volgroeid en een slagje kleiner dan een volwassen winterkoning.