zaterdag, oktober 18, 2008

Meldpunt voor hinderlijke 'straatverkopers'

AMSTERDAM - Consumenten die op straat hinderlijk worden benaderd door mensen die abonnementen verkopen of voor goede doelen werken, kunnen straks klagen bij een speciaal meldpunt.
Dat heeft advocaat Jetse Sprey, die in het bestuur van de Stichting Reclamecode zit, zaterdag gezegd naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad.
Het meldpunt wordt opgenomen in een nieuwe code, die ook gedragsregels voor de 'straatverkopers' bevat. Zo mogen ze niet met mensen meelopen en hen niet twee keer achter elkaar benaderen.
(Bron)
Nog altijd problemen bij Ziggo

AMSTERDAM - Een half jaar na de fusie van Casema, Athome en Multikabel heeft kabelbedrijf Ziggo nog altijd last van kinderziekten.
Dat meldt RTV Utrecht donderdag.
Afgelopen zomer beloofde Ziggo beterschap, maar nog altijd krijgt het bedrijf te maken met veel klachten. Vooral in de regio Utrecht zou de ellende groot zijn: mensen kunnen niet bellen, niet internetten en de helpdesk is vaak slecht bereikbaar. Wachttijden kunnen oplopen tot 20 minuten.
Ziggo zegt last te hebben gehad van een storing. Vorige week werden daardoor zo'n vierhonderdduizend gebruikers getroffen. Een woordvoerder van de internetprovider, Gradus Vos, zegt dat er 'bikkelhard gewerkt wordt aan oplossingen'. "Ik weet dat gebruikers daar weinig aan hebben, want die ondervinden gewoon problemen, maar meer dan bikkelhard werken kunnen wij ook niet."
Over de oorzaak van de voortdurende haperingen is Vos kort. "Wat we gezien hebben is dat de problemen die we vier maanden geleden hebben aangepakt, minder zijn geworden, terwijl aan de andere kant nieuwe problemen boven water zijn gekomen."
Wanneer de problemen definitief verholpen zijn, kon Vos niet zeggen.
(Bron)
Verbod op zeehondenbont ter discussie

BRUSSEL - Het unieke Nederlandse en Belgische handelsverbod op zeehondenbont staat ter discussie. De ministers van Milieu van de 27 EU-landen bespreken dinsdag een EU-voorstel dat minder ver gaat.
Zonder aanpassing moet Nederland wellicht toch producten toelaten van 'humaan gedode zeehonden': als een zeehond bijvoorbeeld met een gerichte kogel is gedood in plaats van met een knuppel is doodgeslagen.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) bepleit bij het EU-beraad dat Nederland strenger mag zijn dan de EU-afspraak. Liever nog ziet Cramer dat de hele EU-afspraak net zo streng wordt als de Nederlandse en Belgische regeling.
Een totaalverbod is namelijk beter te controleren dan een verbod op 'humaan gedode zeehonden'. Dat vereist dat er steeds controleurs meelopen met de jagers. De landen met zeehondenjacht moeten dan certificaten uitgeven die garanderen dat strenge regels in acht zijn genomen.
De zeehondenjacht vindt voornamelijk plaats in Canada, Groenland (Denemarken) en Namibië. Jagers in deze landen leveren zo'n 60 procent van de 900.000 zeehonden die jaarlijks in de wereld worden gedood. Andere landen waar de zeehondenjacht wordt beoefend zijn Zweden, Finland, Noorwegen, Groot-Brittannië, IJsland, Rusland en de Verenigde Staten.
Nederland verbiedt sinds eind vorig jaar de handel in alle producten van zeehonden, in navolging van België. Dat gebeurde na sterk aandringen van de Tweede Kamer. Tegen het Nederlandse en Belgische verbod heeft Canada inmiddels een klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO. Inmiddels heeft de WTO de klacht van Canada afgewezen, meldde een Nederlandse deskundige vrijdag.
(Bron)
Operatiekamers dicht door gebrek aan personeel

AMSTERDAM - Ziekenhuizen sluiten operatiekamers omdat ze te weinig verpleegkundigen hebben. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag na een rondgang langs twintig ziekenhuizen in het westen en midden van het land.
Ziekenhuizen kunnen verpleegkundigen inhuren bij detacheringsbureaus, maar dat is veel duurder en die kunnen ook niet altijd het benodigde personeel leveren.
Veel verpleegkundigen kiezen er voor in het bedrijfsleven te gaan werken, of voor een detacheringsbureau. Daar verdienen ze meer, waardoor ze soms minder willen werken en bijvoorbeeld liever ook geen nachtdiensten meer draaien.
Door de vergrijzing zijn er meer bedden nodig op de afdelingen intensive care. Ziekenhuizen willen die dan ook uitbreiden, maar dat is door het personeelstekort vaak onmogelijk.
Een woordvoerster van NU'91, de vakorganisatie voor verpleegkundigen, noemt het artikel "heel herkenbaar". Volgens haar is de cao voor verpleegkundigen al een hele tijd niet marktconform.
"Maar ze verlaten niet alleen de ziekenhuizen voor het geld. Ook de arbeidsomstandigheden, te weinig carrièreperspectief en het tekort aan personeel zijn belangrijke factoren voor de uitstroom."
Bovendien moeten er volgens haar meer opleidingen komen. "Nu is dat te vaak een sluitpost en wordt er als eerste op bezuinigd."
Volgende week neemt NU'91 contact op met het ministerie en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen om de problemen in de ziekenhuizen opnieuw aan te kaarten.
(Bron)
Nederlandse wietexport is twee miljard waard

AMSTERDAM - Nederlandse wietkwekers verdienen jaarlijks ruim twee miljard euro met illegale export. Dat zegt politiecommissaris Max Daniel zaterdag in NRC Handelsblad.
Uit ramingen blijkt volgens de commissaris, die de landelijke bestrijding van hennepteelt leidt, dat ieder jaar meer dan vijfhonderd ton nederwiet de grens over gaat.
Ruim tachtig procent van de illegale kweek is bestemd voor export, stelt Daniel. Vooral vanuit Engeland, België, Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten zou de vraag groeien. Hierdoor neemt de criminaliteit rond hennepteelt toe. "In Nederland gebruiken vierhonderdduizend mensen hennep. Als dat alles zou zijn, hadden we een heel beheersbaar probleem."
De politie signaleert, net als bij heroïne- en cocaïnehandel, ook bij de hennepteelt een verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Zo zouden banken hypotheken verstrekken aan wietkwekers.
Verder helpen bedrijven en aan landbouwuniversiteiten verbonden laboratoria volgens Daniel kwekers het productieproces van hennep te optimaliseren.
(Bron)
'Weinig Nederlanders stammen af van boeren'

LEIDEN - Slechts weinig Nederlanders stammen af van boeren. Dit is de belangrijkste conclusie uit het experiment 'Het Genoom van Nederland' in het kader van de landelijke oktober Kennismaand.
Aan de hand van DNA-onderzoek van wangslijm onder ruim tweehonderd scholieren hebben wetenschappers de afkomst van Nederlanders in kaart proberen te brengen. De resultaten zijn zaterdag in Naturalis in Leiden bekendgemaakt.
Volgens de analyses is 77,5 procent 35.000 jaar geleden in de Oude Steentijd als jager/verzamelaar West-Europa binnengekomen. Slechts 20 procent kwam 7000 jaar geleden als boer in de Nieuwe Steentijd Nederland binnen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er maar een beperkte immigratie van boeren is geweest op de overgang van de Nieuwe naar de Oude Steentijd.
De Nederlandse jagers die al in ons land leefden hebben de leefstijl van de nieuwkomers overgenomen.
Dat mensen in het zuidwesten van Nederland in een ander tijdperk naar ons land zijn gekomen dan bewoners in het noorden is niet gebleken. De onderzoekers hebben geen verschillen in het DNA-profiel gevonden van Zeeuwen of Groningers en Friezen die zouden wijzen op verschillende periodes van immigratie.
Het Nederlandse onderzoek sluit aan bij een mondiaal project dat de migratie van de mens in kaart brengt toen zij zich zo'n 60.000 jaar geleden vanuit Afrika over de wereld verspreidden.
(Bron)
Norovirus heerst in Lourdes

ETTEN-LEUR - In Lourdes zijn veel mensen ziek geworden door het norovirus of andere vormen van buikgriep. Dat zei woordvoerder Olivier Dols van de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten zaterdag naar aanleiding van de sterfgevallen in een GGZ-verzorgingstehuis in Etten-Leur.
Het virus heeft bij 54 cliënten en medewerkers van GGZ-instelling 't Hooghuys in Etten-Leur toegeslagen. Vier oudere patiënten stierven door het virus. De stichting heeft tussen 25 september en 2 oktober 24 mensen van dit tehuis per trein naar Lourdes vervoerd. Bij terugkeer bleek een van hen al ziek door het norovirus.
Dols zei dat dit jaar tien miljoen mensen Lourdes bezoeken of hebben bezocht, onder wie ruim 30.000 Nederlanders. "Die mensen komen uit de hele wereld. Als iemand die ziekte heeft, kan die worden overgedragen", aldus Dols.
De 24 pelgrims uit Etten-Leur maakten deel uit van een gezelschap van in totaal 1100 Nederlanders, die eind september met de stichting naar Lourdes reisden. Afgelopen maandag hoorde de stichting van de GGZ-instelling voor het eerst dat mensen ernstig ziek waren geworden na afloop van de reis, aldus Dols. "Een heel vervelend verhaal", vindt Dols.
Hij vertelde dat in Lourdes op dit moment enkele pelgrims in een hotel dat door de stichting geboekt is, last hebben van diarree en misselijkheid.
Lourdes is een heilige plaats omdat Maria daar 150 jaar geleden aan de 14-jarige Bernadette Soubirous zou zijn verschenen.
(Bron)
Agenten gewond tijdens ongeregeldheden Harderwijk

APELDOORN - Twee politieagenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt tijdens ongeregeldheden in Harderwijk. Vijf relschoppers zijn aangehouden. Daarbij zijn de wapenstok en diensthonden ingezet, maakte de politie zaterdag bekend.
De ongeregeldheden begonnen met de melding van een vechtpartij in een café aan de Markt. De politie hield daar een 21-jarige man aan. De vechtpartij leidde tot veel belangstelling waardoor zich een grote groep mensen op de Markt verzamelde.
Daar werden diverse vernielingen aangericht. Om de orde te herstellen, besloot de politie de Markt te ontruimen. Tijdens deze actie zijn nog drie aanhoudingen verricht.
(Bron)
Lone van Roosendaal schaamt zich niet voor botox

AMSTERDAM - Lone van Roosendaal schaamt zich er niet voor dat ze botox gebruikt. Dat vertelt de actrice uit Voetbalvrouwen zaterdag in de Vrouw-bijlage van De Telegraaf.
"Ik wil er gewoon uitgerust uitzien en een paar kleine spuitjes maken mijn gezicht ontspannen. In dit vak moet je het toch ook van je uiterlijk hebben."
Kritiek op het gebruik van het middel tegen rimpels is niet aan de 39-jarige actrice besteed. "Dan zeggen mensen tegen mij dat het gif is, terwijl ze zelf de ene sigaret met de andere aansteken", schampert ze.
(Bron)

Met een beetje mazzel heeft ze straks zo'n fijne uitgestreken kop zonder enige expressie, echt een pro in haar vak.
Monaco rekent beruchte juwelendieven in

PARIJS - De politie van Monaco heeft twee leden opgepakt van een beruchte, internationale juwelenbende, die voor meer dan 100 miljoen euro gestolen heeft. Dat heeft het internationale opsporingsbureau Interpol vrijdag gemeld.
De 27-jarige Serviër en de 30-jarige Bosniër werden woensdag al gearresteerd, nadat een van de twee door een politieagent werd herkend na een ongeval.
De bende, met ongeveer tweehonderd leden afkomstig uit verschillende landen, pleegde de afgelopen negen jaar zeker honderd gewapende overvallen in bijna twintig landen. De bendeleden worden ook wel de Pink Panthers genoemd, door de hoge waarde van hun buit.
(Bron)
TT 120 Een dronken automobilist heeft op de A12 tussen Woerden en De Meern 200 reflectorpaaltjes kapotgereden. De 28-jarige Rotterdammer is bekeurd.

vrijdag, oktober 17, 2008

Nog één dan. Omdat de lucht ook zo stralend blauw was.

Eik tegen blauwe lucht
In de strooisellaag duiken kleine paddestoeltjes op:

Verstopte paddestoeltjes

Verstopte paddestoeltjes
De grote berenklauw is nog heel decoratief:

Grote berenklauw
Al doende trek je soms de aandacht:

Zwarte kat
Sommige rozen houden vol:

Roos

Bottels
Knallende eik:

Eik

Eik

<Eik
En dan een probleem. Ik dènk dat dit Kuehneromyces mutabilis is, oftewel het stobbezwammetje. Maar zeker weten doe ik het niet. Het spul staat op een sloothellinkje, van dichterbij bekijken zou beslist leiden tot een groene Hippo (veel kroos in de sloot). Ik denk zomaar dat ze op een rest van een afgezaagde elzenstam staan, maar ook dat weet ik niet zeker.

Stobbezwam?

Stobbezwam?
Esdoorn in rood en in geel:

Esdoorn rood

Esdoorn geel
Nog meer pluimes, zo rood dat de lucht er een vreemde zweem van krijgt:

Pluimes
Maar dit is er ook nog:

Boterbloem
Pluimessen verkleuren erg mooi:

Pluimes
Wingerd
Kraai op doel:

Kraai op doel
En een week na deze foto is de krentenboom compleet kaal:

Krentenboom
De kastanjes zijn compleet leeg:

Onder de kastanjebomen
Vorige week had de fluweelboom nog blad:

Fluweelboom
De abelen verderop hadden vorige week nog blad (inmiddels zijn ze zo goed als kaal):

Abeel

Abeel
Haaienbloed mogelijk wapen tegen kanker

Wetenschappers in Australië hebben ontdekt dat de afweerstoffen in het bloed van haaien mogelijk een krachtig wapen zijn in de strijd tegen kanker.
Het immuunsysteem van haaien lijkt veel op dat van een mens, maar hun afweerstoffen zijn veerkrachtiger. De onderzoekers geloven dat die eigenschap kan helpen om de verspreiding van ziektes als kanker door het lichaam af te remmen.
De wetenschappers ontdekten dat de afweerstoffen van haaien bestand zijn tegen hoge tempraturen en extreme zuren. Dat betekent dat de stoffen kunnen overleven in de maag van een mens. Dat is essentieel bij het maken van een medicijn tegen kanker.
Ook kunnen de moleculen van haaien zich hechten aan kankercellen en daarmee voorkomen dat ze zich verspreiden. Er is al bewijs dat de afweerstoffen van haaien het uitzaaien van borstkanker tegengaan. Uiteindelijk is het de bedoeling om haaienbloed ook te gebruiken om ziektes als malaria en reuma te behandelen.
(Bron)
Bee Gees-hit hulpmiddel bij reanimatie

AMSTERDAM - De hit Stayin' alive van The Bee Gees is een handig hulpmiddel tijdens het reanimeren. Dit heeft een Amerikaanse arts, David Matlock, ontdekt.
Het nummer heeft 103 beats per minuut. Tijdens het reanimeren moeten verpleegkundigen 100 keer per minuut de borst van de patiënt indrukken.
De onderzoeker van de University of Illinois College of Medicine in Peorie liet tien artsen en vijf geneeskundestudenten reanimatieoefeningen uitvoeren op etalagepoppen terwijl ze op de iPod luisterden naar de hit uit de dansfilm Saturday Night Fever.
Volgens Matlock helpt alleen het denken aan het nummer al. Reanimeren moet volgens hem hard en snel. De proef is nog niet getest op echte patiënten.
(Bron)
Roermond weer per trein bereikbaar

AMSTERDAM - Het treinverkeer rondom Roermond komt langzaamaan weer op gang. Het station was vrijdagmiddag onbereikbaar geworden wegens een stroomstoring.
Volgens spoorwegbeheerder ProRail moeten reizigers nog wel rekening houden met vertragingen. Die duren tot in de loop van de avond.
Over de oorzaak van de storing kon ProRail niets zeggen. De problemen ontstonden omstreeks 15.30 uur. Alleen voor reizigers tussen Roermond en Venlo was busvervoer geregeld.
(Bron)
Jongeren bezetten Watertoren in Den Bosch

DEN BOSCH - Een groep van tien jongeren houdt sinds vrijdagochtend de twee bovenste verdiepingen van opvangcentrum de Watertoren aan de Hinthamereinde in Den Bosch bezet.
Dat heeft directeur Madeleine Sleiffer de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) laten weten. De jongeren zijn het niet eens met de gemeentelijke bezuinigingen bij de SMO.
Door bezuinigingen is de hulpverlening voor jongeren in de Watertoren sinds begin oktober ondergebracht naar een andere locatie in Den Bosch waar meerdere vormen van jeugdhulpverlening onderdak hebben. De jongeren vrezen een verschraling van de hulpverlening door de bezuinigingen.
Plaatsvervangend wethouder Rodney Weterings van Den Bosch sprak vrijdagochtend met de jongeren en zegde voor volgende week een gesprek toe met zijn verantwoordelijk collega Bart Eigeman. De jongeren blijven voorlopig nog in de Watertoren. De actie heeft een vriendelijk karakter.
(Bron)
Dakloze bevrijd uit holle boom

AMSTERDAM - Een dakloze is in een park in het Duitse Stuttgart uit een holle boom gered. Hij had daar sinds enkele dagen ziek en in hulpeloze toestand zijn kamp opgeslagen, maar kon zich niet meer uit zichzelf bevrijden. De 43-jarige man is door hulpverleners naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.
Twee stadswachten liepen donderdag met een diensthond door het park, toen het beest zijn baasje plotseling richting een boom trok. Daar zagen zij in een holte van de boom de dakloze in een deken gerold liggen.
De man was aanspreekbaar en vertelde dat hij te ziek en te zwak was om weer uit de holte te klimmen. De verticale scheur in de boom was ongeveer veertig centimeter breed en een meter hoog en bevond zich op grondniveau.
(Bron)
Indiase onthoofdt belager

AMSTERDAM - Een vrouw in het noorden van India heeft donderdag een man onthoofd die haar zou hebben belaagd. Met het hoofd is ze vervolgens over de markt van het dorp Makkapurva gelopen.
De politie arresteerde de vrouw 's avonds, nadat geschrokken getuigen hadden gemeld dat er een bebloede vrouw door het dorp liep die een afgehakt hoofd bij zich had.
Tegen de politie zei de 35-jarige vrouw dat ze in het bos gras aan het maaien was voor haar vee, toen ze plotseling van achteren door een man werd aangevallen.
"In een poging haar eer te bewaren onthoofdde ze hem met een sikkel", verklaarde een politieman. Hij zei erbij dat de vrouw in haar nek en wang gebeten was. Volgens de vrouw viel de aanvaller haar al drie maanden lastig. Ze zei er geen spijt van te hebben dat ze haar belager had gedood.
Waarschijnlijk wordt de vrouw dood door schuld ten laste gelegd, zei de politie.
(Bron)
Gracht in Zwolle vol mortiergranaten

ZWOLLE - Bij het baggeren van de Achtergracht in Zwolle zijn 75 mortiergranaten, een hand- en een brisantgranaat ontdekt.
De munitie is vrijdag buiten de stad door het Explosieven Opruimings Commando (EOC) tot ontploffing gebracht, meldde de gemeente Zwolle.
Begin dit jaar werd het baggeren ook al eens stilgelegd na de vondst van dertien mortiergranaten. De munitie bleek vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in het water te zijn gegooid.
Na het treffen van veiligheidsmaatregelen werd het baggeren eind september hervat. Zo is nu een straal van 200 meter rond de gracht tijdelijk tot verboden gebied verklaard.
Ook staan er scherfwerende dekens langs de gracht en wordt gebaggerd met een beveiligde kraan. De verwachting is dat ook later dit jaar nog munitie in de gracht wordt gevonden. Sinds vorig jaar wordt er gebaggerd in de vervuilde stadswateren van Zwolle. Het project kost 22,5 miljoen euro.
(Bron)
Australië stelt internetfilters verplicht

AMSTERDAM - Australische internetgebruikers hebben straks de keuze om wel of geen gebruik te maken van een filter dat pornosites blokkeert. Een ander filter voor 'illegaal materiaal' wordt echter verplicht.
Dat meldt de Australische editie van Computerworld op gezag van een it'er die bij de implementatie van de filters is betrokken. Een woordvoerder van de Australische regering bevestigt het bericht tegenover de nieuwssite.
Australië werkt al geruime tijd aan systemen die moeten verhinderen dat kinderen met pornografisch materiaal worden geconfronteerd. Tot dusverre werd daarbij altijd de suggestie gewekt dat internetters de filters konden laten uitschakelen.
Dat blijkt nu slechts gedeeltelijk juist: een zwarte lijst met sites die 'illegaal materiaal' aanbieden, wordt in alle gevallen geblokkeerd.
Volgens netwerkbeheerder Mark Newton, die bij het project is betrokken, is dat logisch. "De regering gaat natuurlijk niet eerst een uitgebreide lijst opstellen van materiaal dat ze als illegaal beschouwt, om daar vervolgens desgevraagd toch toegang toe te geven."
Critici, zoals de elektronische burgerrechtenbeweging EFA, zijn bang dat de reikwijdte van de zwarte lijst geleidelijk steeds meer zal toenemen. De organisatie vreest dat politici en allerlei belangengroepen zullen aandringen op blokkades van bijvoorbeeld downloadsites, sites over seks of drugs of politieke debatsites.
"Als er eenmaal een systeem is om bepaalde informatie te blokkeren, wordt het veel gemakkelijker om daar gebruik van te maken", aldus EFA-voorman Dale Clapperton tegenover Computerworld.
(Bron)
Aldi en Lidl stoppen met vlees van gecastreerde varkens

AMSTERDAM - De supermarkten Aldi en Lidl verkopen vanaf begin volgend jaar alleen nog vleeswaren van niet-gecastreerde varkens. Dat hebben de concerns besloten na overleg met Varkens in Nood, zo maakte de stichting vrijdag bekend.
Biggen worden gecastreerd omdat het vlees anders kan stinken in de pan. Varkens in Nood wil af van de castratie, omdat consumenten maar eens in de dertig jaar het risico lopen stinkend varkensvlees te kopen. Aldi en Lidl kunnen zich daarin vinden.
De koepel van supermarkten beloofde eerder al dat de supers vanaf voorjaar 2009 geen producten meer verkopen van varkens die zonder verdoving zijn gecastreerd. De varkenshouders leren nu hoe ze de dieren moeten verdoven tot er uiterlijk in 2015 alternatieven moeten zijn gevonden voor de ingreep.
Varkens in Nood daagt twee andere supermarkten, AH en C1000, die nu niets extra's willen doen. Volgens Hans Baaij, directeur Varkens in Nood, voelen deze bedrijven zich niet verantwoordelijk voor dierenwelzijn.
"Dat zijn ze wel. Ze hebben de touwtjes in handen en dragen verantwoordelijkheid voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook het dierenwelzijn", meent Baaij.
Hij wil een uitspraak van de rechtbank over deze kwestie, aangezien de afweging tussen de belangen van een supermarkt of van varkens nooit is gemaakt. Volgens Baaij is sprake van nalatigheid op het gebied van dierenwelzijn.
Baaij hoopt dat het voorbeeld van Aldi en Lidl navolging vindt. "Dit is echt een doorbaak. En als zij het kunnen, waarom andere bedrijven dan niet." Coop verkoopt al sinds april hoofdzakelijk vlees van niet-gecastreerde varkens.
(Bron)
'Britten ontcijferen terroristenkinderporno'

LONDEN - Er is een verband tussen terrorisme van jihadisten en kinderporno van pedofielen. Eén manier om te ontdekken wie terroristen zijn, is kinderpornosites te onderzoeken, aldus een anonieme bron uit een Britse antiterrorisme-eenheid.
Bestrijders van terrorisme verdiepen zich in de relatie en vooral de websites die pedofielen en terroristen kennelijk delen, meldde vrijdag de Britse krant The Times.
Bij verscheidene terreurverdachten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië is kinderporno aangetroffen.
"Wanneer we ontcijferen hoe terrorisme en kinderporno verweven zijn, kunnen we beide soorten criminelen veel beter begrijpen. Het kan vitale informatie opleveren om terroristische plannen te ondermijnen", aldus een Britse bron in The Times.
Al kort na de terroristische aanslagen in september 2001 in het noordoosten van de VS werden tot verbazing van rechercheurs bij een antiterreuractie in Milaan pornografische afbeeldingen inclusief kinderporno aangetroffen op de computer van de extremist Abdelkader Mahmoud Sayed.
Hij had in de burelen van de Via Quarantamoskee een soort al-Qaeda-recruteringscentrum opgezet.
De Italiaanse onderzoeksrechter belast met het dossier al-Qaeda, Stefano Dambruoso, zei tegen The Times dat "naar zijn ervaring is gebleken dat islamitische cellen met banden met al-Qaeda pornografische afbeeldingen gebruiken om boodschappen te camoufleren".
In Spanje werd een jaar geleden nog een Algerijn wegens terroristische activiteiten aangehouden die via internet opriep tot de strijd tegen ongelovigen in Irak en Afghanistan.
Hij stuurde geld naar gevangen zittende extremisten. Bij zijn aanhouding in Burgos vond de politie in zijn computer ook een enorme hoeveelheid kinderporno.
Hetzelfde overkwam de recherche in Londen een jaar eerder bij de aanhouding van een man die zich als islamitische geestelijke opwierp en verdacht werd van terroristische activiteiten.
Onderzoekers verbazen zich ook over de treffende gelijkenis in de manieren waarop extremisten zieltjes voor de jihad winnen en pedofielen hun slachtoffertjes in de val lokken.
Ze gaan eerst voorzichtig als bezorgde vriend te werk en introduceren het misdadige element druppelsgewijs tot het normaal lijkt voor het slachtoffer. Extremisme en kindermisbruik hebben veel gemeen aldus een Britse bron.
En de terrorist en de pedofiel zijn beiden geobsedeerde, enigszins paranoïde outcasts met een noodzaak tot geheimhouding.
(Bron)
Browsen via streepjescode met de gsm

UTRECHT - Maak met de camera in je gsm een foto van een soort streepjescode. De browser in de telefoon roept vervolgens automatisch een website op. In Japan is dit al volledig ingeburgerd maar in Nederland is het gloednieuw.
Dat zegt Michel van Velde van het Utrechtse bureau One Shoe. Hij introduceerde de zogenoemde Quick Response-code (QR) in Nederland. De code is een vierkante afbeelding van een blokjespatroon.
De meeste cameratelefoons van Nokia kunnen de code al herkennen en voor veel andere merken is software beschikbaar.
In Utrecht staat het eerste huis te koop met op het bord van de makelaar een QR-code. Wie de code fotografeert komt direct op een speciale mobiele website waarop allerlei informatie over het huis is te vinden, zoals foto's van het interieur. De QR-code is sinds kort ook te vinden op een aantal wokproducten van Go-Tan. Een fotootje van de code leidt naar een miniwebsite met recepten. Van Velde verwacht een explosieve groei van het gebruik van de QR-code's. Ze zijn bijvoorbeeld ook toepasbaar op visitekaartjes, T-shirts of bioscoopaffiches.
(Bron)

Handig.
Gsm veroorzaakt allergie

Bellen met een gsm kan allergieën veroorzaken. Dat meldt de British Association of Dermatologists.
Mensen die te veel gebruik maken van een mobiele telefoon kunnen hier last van krijgen. Na verschillende onderzoeken blijkt dat jeukende uitslag op de kaken of oren kan komen doordat de huid in contact komt met het nikkel op de telefoon.
Volgens de onderzoekers is het handig als artsen deze allergie in hun achterhoofd houden. Nu weten veel artsen nog niet dat het gebruik van de mobiele telefoon uitslag kan veroorzaken en sturen ze patiënten met de onverklaarbare uitslag weer naar huis. Maar het kan dus zijn dat het van de gsm komt.
De uitslag kan ook ontstaan op de toppen van je vingers. Die ontstaat doordat er teveel ge-sms't wordt. Voor een eerder onderzoek werden 22 populaire telefoons getest op de hoeveelheid nikkel. In tien van de telefoons werd nikkel aangetroffen.
(Bron)
Brand bij internetprovider Ziggo

AMSTERDAM - Bij het kantoorpand van Ziggo in Zwolle is vanochtend inpandig stroomhuisje ontploft, waarna brand is ontstaan. Dat bevestigt een woordvoerder van Ziggo.
Zeven personen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, waarvan één ernstig. Twee medewerkers van aannemer BAM raakten direct gewond door de ontploffing. Vijf mensen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Het gebouw is ontruimd en toegangswegen zijn afgesloten.
De brand is inmiddels onder controle. De brand zou geen gevolgen hebben voor de service van Ziggo.
(Bron)
Dronken messentrekker bedreigt agenten

AMSTERDAM - Een 35-jarige Amsterdammer heeft donderdagavond agenten in zijn woonplaats bedreigd met twee grote messen. Hij bond pas in toen de agenten hun pistool trokken.
Wel verzette de man zich nog hevig toen ze hem in de boeien wilden slaan, meldt de politie. De messentrekker had eerder op de avond om onduidelijke redenen iemand mishandeld op de Amstelveenseweg. Daarna ging hij naar het huis van zijn vriendin even verderop.
De politie stuitte op hem toen hij het huis aan de Sluisstraat net verliet. Hij begon direct met de twee grote keukenmessen te zwaaien. De man is een bekende van de politie en zit nog vast.
(Bron)
'Konijnenpopulatie neemt weer toe'

ARNHEM - De konijnenpopulatie in Nederland is zo goed als terug op het niveau van begin jaren negentig, voor die zwaar getroffen werd door de virusziekte RHD. Dat meldde de Zoogdiervereniging VZZ vrijdag op basis van onderzoek.
Uit dat onderzoek zou blijken dat steeds meer konijnen het virus overleven. Uit tellingen blijkt, zo zegt de VZZ, dat de konijnenpopulatie de laatste drie jaar weer toeneemt. Daarvoor was er sprake van een sterke afname. In Nederland leven enige honderdduizenden konijnen.
Uit het onderzoek van de VZZ zou blijken dat konijnen in Nederland minder kwetsbaar zijn geworden voor RHD. Bij gezonde, geschoten dieren werden antilichamen gevonden die wijzen op een overleefd contact met het virus. "Het lijkt er daarmee op dat er een natuurlijke resistentie tegen RHD ontstaan is", aldus de VZZ.
(Bron)
Tieners verdwalen in riool bij naspelen Turtles

NEW YORK- Drie Amerikaanse tieners die de bekende tv-serie Teenage Mutant Ninja Turtles aan het naspelen waren in het New Yorkse riool, zijn afgelopen woensdag betrapt door de politie. Dat meldt de website New York Daily News.
De nephelden kropen met ontbloot bovenlijf door het riool toen ze de weg kwijtraakten en gered moesten worden door de politie. Twee van de drie zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor, de derde tiener mocht naar huis.
Volgens de politie was het niet gevaarlijk wat de drie aan het doen waren, alleen 'heel dom'.
Teenage Mutant Ninja Turtles zijn vier schildpadden die zeer bedreven zijn in de ninjakunst en wonen in het riool. Begonnen als stripverhaal werden de beestjes eind jaren tachtig zo populair dat er tv-series, speelfilms en computerspellen over gemaakt werden.
(Bron)
PVV wil debat over voordracht Aboutaleb

AMSTERDAM - De PVV wil in een debat met het kabinet proberen de benoeming van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) tot burgemeester van Rotterdam tegen te houden.
PVV-Tweede Kamerlid Fleur A. maakte dat donderdagavond duidelijk in het tv-programma Pauw & Witteman. De Rotterdamse gemeenteraad heeft Aboutaleb voorgedragen.
De PVV is tegen omdat Aboutaleb behalve een Nederlands een Marokkaans paspoort heeft en de partij vindt dat niet kunnen bij overheidsfuncties. Eerder poogde de PVV Aboutaleb al uit het kabinet te krijgen vanwege zijn dubbele nationaliteit.
(Bron)

Hufters.
Spoorbedrijven in actie tegen vallende blaadjes

UTRECHT - Het is herfst en de blaadjes vallen, dus spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS nemen weer diverse maatregelen om de hinder op het spoor te beperken. Dat hebben ze vrijdag laten weten.
Door vallende blaadjes in combinatie met nattigheid wordt het spoor glad. Dat zorgt ervoor dat treinen langzamer optrekken en moeilijker afremmen.
Het moeizame afremmen kan weer leiden tot de befaamde 'vierkante' wielen, waardoor de treinen hersteld moeten worden en uit de dienstregeling gehaald moeten worden.
De herfstblaadjes kunnen dus tot vertraging of treinuitval leiden. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, snoeit ProRail bomen langs het spoor, ruimt de bladeren op en plaatst hekken om bladeren tegen te houden.
Bovendien wordt gel op het spoor gespoten die de rails juist weer stroever maakt. Als het heel erg glad is, gaan spoorbomen op overgangen eerder dicht, zodat die gesloten zijn als een doorglijdende trein voorbij komt.
(Bron)
Joe de Loodgieter bedriegt de boel

AMSTERDAM - Samuel Wurzelbacher, die de afgelopen week in zijn rol als Joe de Loodgieter in de Amerikaanse verkiezingsstrijd wereldberoemd werd, blijkt niet over de vereiste papieren te beschikken om zijn vak uit te voeren.
Ook komen er geluiden uit zijn omgeving dat Wurzelbacher veel zwartwerk zou verrichten. De BBC dook in zijn privéleven en kwam er achter dat hij de afgelopen twee jaar geen inkomstenbelasting heeft betaald.
In 2005 blijkt de gescheiden vader 100.000 dollar te weinig hebben opgegeven aan de belastingdienst. Daar staat nog een boete voor open van bijna 1200 dollar.
De Republikeinse presidentskandidaat John McCain haalde Joe er bij in het derde tv-debat met Obama, om een brug te maken naar de toekomst van de kleine zelfstandige in de Verenigde Staten.
De soap begon voor Joe toen hij zondag in discussie ging met Obama, die stemmers voor zich probeerde te winnen in Toledo (Ohio).
(Bron)
Elf gewonden bij aanrijding tram en bus

AMSTELVEEN - Bij een aanrijding tussen een tram en een bus zijn vrijdag in Amstelveen elf mensen gewond geraakt. Meerdere personen zijn zwaargewond.
Twee slachtoffers zaten bekneld, de brandweer heeft hen inmiddels bevrijd. Dat maakte de politie bekend.
De twee voertuigen botsten rond kwart voor elf door nog onbekende oorzaak tegen elkaar op de kruising van de Van Heuven Goedhartlaan en de Handelsweg.
De tram raakte daarbij uit de rails, de bus reed tegen de gevel van een kantoorpand. Het gebouw raakte lichtbeschadigd.
(Bron)

donderdag, oktober 16, 2008

Brein kan verlamde pols activeren

Uit een Amerikaans onderzoek bij apen blijken de hersenen in staat om verlamde lichaamsdelen weer aan te sturen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen met een dwarslaesie of herseninfarct.
Twee apen leerden om met een polsbeweging een computerspel te spelen. Daarna werd hun pols tijdelijk verlamd. Om door te kunnen spelen, moesten ze een hersencel leren besturen.
Wanneer ze deze hersencel activeerden, werd er een signaal doorgegeven aan hun pols en konden ze die weer gebruiken. De activiteit van de hersencel konden de dieren zien op een scherm.
Hieruit bleek dat de apen heel goed konden leren hoe ze de hersencellen konden besturen. Ze bleken hiervoor ook hersencellen te kunnen gebruiken, die in eerste instantie niet bedoeld zijn om spieren in de pols aan te sturen.
Nu wordt een verlamming soms verholpen met een apparaatje dat elektrische impulsen geeft aan de verlamde spieren. Hier is vaak een andere spier voor nodig, waarmee het apparaatje wordt geactiveerd. Met deze resultaten lijkt het dus in de toekomst mogelijk om de hersenen opnieuw deze taak te geven.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Cleveland. Onderzoeksleider Dawn Taylor laat de Amerikaanse pers weten dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat het nog tientallen jaren zou kunnen duren voordat deze methode toegepast kan worden bij mensen.
(Bron)
Miljoenen naar zorgsector voor voorbereiding rampen

DEN HAAG - De zorgsector krijgt jaarlijks 10 miljoen euro om zich beter te kunnen voorbereiden op rampen en crises. Het geld wordt onder meer gebruikt om mensen op te leiden, personeel te trainen en oefeningen te houden.
Betrokken partijen, waaronder vijf zorgkoepels en het ministerie van Volksgezondheid, hebben daarover donderdag een overeenkomst ondertekend.
Daarin staan afspraken over een goede en gezamenlijke voorbereiding op rampen, zoals overstromingen en ziektes die zich over een heel land of continent verspreiden (pandemieën).
De 10 miljoen euro wordt verdeeld over ziekenhuizen die ook als traumacentrum functioneren.
(Bron)
Eén op de drie kinderen heeft rugpijn

Een derde van alle Britse kinderen blijkt al voor hun achtste verjaardag last te krijgen van rugklachten. Dit is meer dan een aantal jaar geleden.
Van de elfjarigen heeft zelfs 45 procent wel eens last van rugpijn. In 2002 had nog maar 29 procent van de elf- tot achttienjarigen rugklachten. Het onderzoek werd uitgevoerd door het British Chiropractic Association (BCA). Zij ondervroegen 1200 kinderen naar hun gewoontes en rugklachten.
Het BCA vermoedt dat de toenemende klachten te maken hebben met de passieve levensstijl van de kinderen. Bijna de helft van de kinderen zat het grootste deel van hun vrije tijd voor de tv of achter de computer. Een tiende gaf aan nooit te sporten.
Bovendien moet 72 procent van de kinderen op schooldagen bijna zes kilo aan schoolboeken meenemen. Tweederde draagt zijn rugzak met boeken maar over één schouder, waardoor de gewichtsverdeling over het lichaam niet goed is.
De onderzoekers vinden de resultaten verontrustend. Kinderen die last hebben van hun rug, zullen dit volgens hen op latere leeftijd waarschijnlijk ook hebben.
(Bron)
McCain valt aan en verliest

HEMPSTEAD - De Republikein John McCain heeft niet geprofiteerd van zijn aanvallen op Barack Obama, zijn rivaal in de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten.
Peilingen van de tv-stations CNN, CBS en Fox wezen Obama aan als de duidelijke winnaar van het derde en laatste tv-debat, dat woensdagavond (lokale tijd) werd gehouden.
Een ruime meerderheid (55 procent) van de deelnemers aan de CNN-peiling wees de Democraat Obama aan als winnaar. Drie op de tien ondervraagden wees McCain aan als winnaar.
Bij CBS was Obama met 53 procent ook met grote voorsprong de winnaar, tegen 22 procent voor McCain. Fox ondervroeg een groep kiezers die voor het debat nog geen duidelijke voorkeur hadden. Binnen deze groep kwam Obama ook duidelijk naar voren als winnaar.
(Bron)
Wasbeurt nekt winnaar loterij

SAN JOSE - Een inwoner van Costa Rica grijpt definitief naast de 112.000 dollar die hij won in een loterij. Een wasbeurt werd het belangrijke papiertje fataal.
Volgens een verslag in de krant La Nacion had de man het lot in een zak van een spijkerbroek laten zitten. Hij vond het verfomfaaide bewijsmateriaal terug toen hij het kledingstuk uit de wasmachine haalde.
De organisator van de loterij weigerde het geld voor de tweede prijs uit te betalen omdat het lot niet meer compleet was.
De Costa Ricaan nam daarmee geen genoegen en stapte naar de rechter. Het hooggerechtshof in het Midden-Amerikaanse land bepaalde uiteindelijk dat de rechten van de man niet zijn geschonden door de organisator van de loterij en dat hij het geld definitief niet krijgt.
(Bron)
CWI sluit dertig vestigingen

DEN HAAG - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) sluit uiterlijk eind 2010 dertig van de 127 vestigingen. De sluiting heeft te maken met bezuinigingen die het kabinet het CWI heeft opgelegd.
De maatregel zal geen gevolgen hebben voor de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers, aldus het CWI. "Wel zal de reistijd voor een aantal bezoekers langer worden", liet de organisatie donderdag weten.
Het CWI en uitkeringsinstantie UWV gaan per 1 januari fuseren. Het kabinet had beide instanties opdracht gegeven om na de fusie 127 miljoen euro te bezuinigen. Vanaf 2012 wordt de nieuwe organisatie met dat bedrag gekort.
De raden van bestuur van CWI en UWV gaan een deel van deze bezuiniging realiseren door dertig vestigingen te sluiten. Daarmee wordt 10 miljoen euro bespaard. Ook gaan alle zes districtskantoren dicht, wat nog eens 2 miljoen euro oplevert.
In Den Haag gaan twee van de zes CWI-kantoren dicht, in Rotterdam een van de zes, in Utrecht een van de drie, in Groningen een van de twee en in Arnhem een van de twee vestigingen.
Amsterdam behoudt zijn vijf vestigingen. Verder gaan kantoren in veel kleinere gemeenten dicht, verspreid over het hele land. De sluiting heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij het CWI. Medewerkers van kantoren die dichtgaan, worden overgeplaatst.
Bij de keuze van te sluiten vestigingen is onder meer gelet op het huidige en verwachte aantal werkzoekenden en een maximale reistijd van 1,5 uur voor cliënten.
(Bron)
Europese plannen bedreigen teelt gewassen

WAGENINGEN - De Europese plannen voor aanscherping van de eisen waaraan gewasbeschermingsmiddelen moeten voldoen, kunnen desastreuse gevolgen hebben voor de landbouw in Nederland.
De teelt van onder meer de tulp, sierheesters, de roos en zaaiuien wordt in Nederland onrendabel als de nieuwe Europese regels beleid worden. Ook andere gewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, tomaten en komkommer zullen minder opleveren.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van landbouworganisatie LTO Nederland. "Als die regels vandaag worden ingevoerd, heeft dat desastreuse gevolgen", aldus Sjaak Langeslag van LTO Nederland. Zijn organisatie pleit voor aanpassing van de plannen.
Lukt dat niet dan moet er in elk geval een ruime overgangsperiode komen, zodat de sector tijd krijgt alternatieven te ontwikkelen.
Op Europees niveau liggen twee scenario's, één van het Europees Parlement en één van de Europese Commissie en de raad van ministers.
Wordt het eerste werkelijkheid, dan verdwijnen tientallen middelen. In het tweede zijn dat er een stuk minder, maar ook dat heeft volgens het onderzoek grote economische gevolgen.
Volgens het ministerie van Landbouw biedt het tweede scenario de sector overgangsregelingen die voldoende ruimte geven om alternatieven te ontwikkelen.
Het ministerie wijst erop dat het in de Europese plannen om stoffen gaat die lang in het milieu blijven en schadelijke gevolgen hebben.
Wageningen Universiteit heeft gekeken naar de gevolgen voor dertien teelts, aldus onderzoeker Piet Spoorenberg. Voor bijvoorbeeld tulpen, rozen en chrysanten blijven zelfs in het tweede scenario te weinig bestrijdingsmogelijheden over om de teelt nog winstgevend te houden.
Maar het wordt ook een stuk minder aantrekkelijk nog pootaardappelen, suikerbieten, komkommer, tomaten of suikerbieten te verbouwen. Eigenlijk alleen de opbrengst van wintertarwe wordt nauwelijks negatief beïnvloed door de aanscherping.
Alleen aanpassing van de Europese plannen of een hele ruime overgangstermijn kunnen deze dreiging voor de Nederlandse landbouw afwenden.
Volgens Spoorenberg moet dan aan een termijn van zeker tien jaar worden gedacht. "Het kost tijd om andere middelen te ontwikkelen die wel aan de nieuwe eisen voldoen, andere teelttechnieken op te zetten of resistentie in te bouwen".
(Bron)

En als je het al jaren verdomt om daar over na te denken, kun je nu mooi roepen dat het allemaal heel erg veel te snel is en dus niet eerlijk en ach en wee.
Bestaat die boterberg nog, voor op de hoofden van deze lui?
Trekvogels kunnen toveren met darmen

AMSTERDAM - Trekvogels kunnen hun darmen afhankelijk van hun voedselbehoefte groter of kleiner maken. Dat meldt onderzoeker Jan van Gils van het Nederlands Instituut voor Ecologie woensdag.
De kleine zwaan spant de kroon: het dier verlengt zijn darmen van tweeënhalf naar vier meter wanneer het in Nederland de winter doorbrengt.
De verlenging van de darm wordt veroorzaakt doordat de zwaan zijn eetsnelheid in de loop van de winter drastisch opvoert. Omdat de kwaliteit van het gras toeneemt, neemt de vogel naarmate de winter vordert geen vijfhonderd maar vijftienhonderd happen per uur.
Door de langere darmen kan de zwaan het voedsel beter verteren. Tijdens het onderzoek werden de darmen van 23 dode zwanen gemeten. Daarnaast werd tijdens observaties het aantal happen van de zwaan geteld.
De langere darmen zorgen ervoor dat de zwaan het gras beter kan verteren, wat goed is om energie op te doen voor lange vluchten. Een langere darm maakt het dier tegelijkertijd zwaarder en dat is dan weer ongunstig bij lange vluchten. De darmen worden weer kleiner als de winter ten einde loopt.
(Bron)

Die darmaanpassing was al veel langer bekend, maar nu zijn er duidelijker cijfers bij.
Tiener verandert naam in url

ASHEVILLE - Een Amerikaanse tiener heeft haar naam veranderd in CutOutDissection.com als protest tegen het ontleden van dieren op middelbare scholen.
Dat meldt het persbureau AP. Jennifer Thornburg vertelde aan een lokale krant dat ze alleen nog luistert naar de naam Cutout.
Haar nieuwe wettige naam is de naam van een website tegen het ontleden van dieren van de dierenbeschermingsorganisatie PETA.
De 19-jarige ontwikkelde op de middelbare school een aversie tegen het dierenleed na een schoolopdracht waarbij een kippenvleugel ontleed moest worden.
De tiener werkt nu als stagiaire bij PETA. Ze zegt dat de meeste van haar familieleden haar nog steeds Jennifer noemen.
(Bron)
Googlen blijkt goede hersentraining

Zoeken op internet blijkt grote delen van de oudere hersenen aan het werk te zetten. Volgens kleinschalig Amerikaans onderzoek is internetten een goede methode om het oudere brein scherp te houden.
Dat puzzelen goed voor je brein is, is ondertussen vaak bewezen. Maar de onderzoekers van de University of California in Los Angeles zijn de eerste die de hersenactiviteit hebben bekeken van mensen die aan het internetten zijn.
Op MRI-scans zagen ze dat een leestaak de hersenen bezighoudt, maar dat zoeken op het wereldwijde web veel meer hersendelen aanspreekt. Dit blijkt overigens alleen het geval te zijn bij ouderen die al bekend waren met internet.
Voor de studie werden 24 vrijwilligers onderzocht tussen de 55 en 76 jaar. De helft kon goed met internet omgaan, de andere helft had geen ervaring. Beide groepen waren gelijk in leeftijd, geslacht en opleiding.
Het is voor ouderen belangrijk om hun hersenen in vorm te houden, om achteruitgang tegen te gaan.
(Bron)
Paardenkastanjes massaal geveld door bacterie

AMSTERDAM - Een groot deel van de kastanjebomen in Nederland is aangetast door een bloedingsziekte en het merendeel overleeft dit niet. De oorzaak is een bacterie die kan worden bestreden met antibiotica, maar dat is vanwege de volksgezondheidsrisico's ongewenst.
Dat schrijft minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) woensdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).
Fractievoorzitter van de PvdD Marianne Thieme had vragen gesteld over de kwestie na een uitzending van EénVandaag, waarin werd beweerd dat de helft van de Nederlandse kastanjebomen doodgaat.
Verburg zegt de sterfte van kastanjebomen te betreuren, 'maar helaas zijn er weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen'. Zieke paardenkastanjebomen worden vervangen door andere boomsoorten of kastanjebomen van een resistenter type, schrijft Verburg. Die zien er wel anders uit.
Volgens de bewindsvrouw sterven kastanjebomen met waarneembare bloedingen sowieso, maar hebben bomen die nog niet of in lichte mate zijn aangetast, een kans om te overleven. Of de huidige afsterving van kastanjebomen onomkeerbaar is, is volgens haar echter niet te voorspellen.
Zij kan dan ook geen kansberekening geven voor de bomen waarvan wordt verondersteld dat ze zullen overleven. "De percentages die circuleren in de media, betreffen aangetaste bomen."
Ook in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland komt de ziekte op veel plaatsen voor, meldt de minister. De omvang van het probleem daar komt overeen met Nederland. Ook in deze landen worden geen maatregelen genomen tegen de bacterie, de Pseudonomos syringae.
(Bron)
Britten cel in voor seks op het strand

DUBAI - Een rechter in Dubai heeft donderdag twee Britten veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor seks op het strand. Ook moeten de man en vrouw 1000 dirham (ruim 200 euro) betalen voor het drinken van alcohol.
Na het uitzitten van de celstraf worden ze de Verenigde Arabische Emiraten uitgezet.
Michelle Palmer (37) en Vince Acors (34) werden onlangs schuldig bevonden aan het begaan van obscene handelingen op een openbare plaats. Ook hadden beiden diep in het glaasje gekeken op de bewuste avond begin juli. Ze verklaarden echter niet schuldig te zijn.
Palmer en Acors waren niet in de rechtbank aanwezig bij de strafbepaling, maar mochten de emiraten niet verlaten. Palmer was werkzaam in de uitgeverij, maar is ontslagen. Acors bezocht het emiraat als toerist.
De zaak staat volop in de belangstelling in de Britse media en richt de aandacht op de levensstijl van Britten in de populaire toeristische bestemming. Circa een miljoen Britten bezochten het emiraat vorig jaar en ruim 100.000 Britten werken in Dubai.
Bijna 85 procent van de 6 miljoen inwoners van het emiraat komt uit het buitenland, maar de stadstaat handhaaft enkele streng islamitische reglementen.
(Bron)
RTL Nieuws naar rechter om openheid Irak

HILVERSUM - RTL Nieuws gaat bij de rechter politieke openheid proberen af te dwingen over de Nederlandse steun voor de inval in Irak in 2003.
Daarvoor begint de nieuwsredactie een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken. Dat maakte de hoofdredactie donderdag bekend.
RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen vrij te geven van de ministerraad waarin Nederland besloot die inval politiek te steunen.
"Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde", aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.
Taselaar stelt dat net als in Groot Brittannië en de Verenigde Staten ook de Nederlandse politiek verantwoording moet afleggen over de reden van de oorlog.
"Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden." De hoofdredacteur vindt dat de politiek die openheid krampachtig tegenhoudt. "Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt."
RTL wil openbaarmaking van de verslagen van de vergaderingen van het kabinet en de bijbehorende stukken, in het halfjaar voorafgaand aan de militaire invasie.
"Wij vinden het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog. Of je nou voor of tegen die oorlog was - waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? Als de politiek íets zou kunnen doen om de kloof met burgers te dichten, is het verantwoording afleggen."
De kwestie houdt de gemoederen in politiek Den Haag ook al tijden bezig. Oud-bewindslieden die erbij betrokken waren, hebben het besluit achteraf op anonieme titel bekritiseerd. Maar het kabinet weigert daarop in te gaan. Beraadslagingen in de ministerraad zijn formeel geheim.
Coalitiepartij PvdA maakte in 2006 een verkiezingsthema van een onderzoek naar het kabinetsbesluit, maar verloor dat punt bij de laatste kabinetsformatie.
Het CDA en premier Jan Peter Balkenende zijn tegen. Volgens Balkenende was het Nederlandse besluit tot politieke steun niet gebaseerd op verkeerde informatie, maar op het stelselmatig niet naleven van VN-resoluties door Irak.
(Bron)
Hond adopteert aapje

AMSTERDAM - Een baby-aap heeft van zijn verzorgers in een Chinese dierentuin een persoonlijke beschermengel gekregen. Een hond beschermt het weesje, dat op de huid werd gezeten door de volwassen apen om hem heen.
Volgens de dierentuin doet hond Sai Hu zijn werk bijzonder goed. "Iedere keer dat het aapje door zijn soortgenoten wordt gepest, springt Sai Hu ertussen om de pestkoppen te verjagen", zo citeert Ananova een woordvoerder.
Het jonge aapje kreeg snel door wie zijn vriend is. "Zodra hij onraad ruikt, springt hij op de rug van de hond en houdt hij hem stevig vast."
(Bron)
Roken vermindert denkvermogen

BILTHOVEN - Het denkvermogen van rokers neemt sneller af dan dat van niet-rokers. Het zogeheten cognitief functioneren van rokers is vergelijkbaar met dat van mensen die drie tot zeven jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben.
Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat donderdag openbaar werd.
Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen als geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan niet-rokers.
Het onderzoek werd gehouden onder bijna tweeduizend mannen en vrouwen tussen 43 en 70 jaar. In het onderzoek zijn rokers, ex-rokers, mensen die recent stopten en nooit-rokers met elkaar vergeleken.
In het onderzoek zijn deze groepen met elkaar vergeleken. In vijf jaar tijd neemt het denkvermogen van rokers twee keer zo snel af als dat van nooit-rokers.
Dit geldt vooral voor flexibiliteit en geheugen. Ook de hoeveelheid sigaretten is bepalend: hoe meer men rookt of heeft gerookt, hoe sneller het bergafwaarts gaat.
Volgens de onderzoekers loont het om te stoppen met roken. Mensen die al langere tijd gestopt waren met roken hadden een zelfde graad van vermindering van denkvermogen als mensen die nog nooit hadden gerookt.
(Bron)
Familie cremeert moeder op barbecue

AMSTERDAM - Twee Amerikanen hebben hun bejaarde moeder en oma, Ramona Allmond (84), na haar dood gecremeerd op een barbecue in de achtertuin. Zij lieten de uitkering van de vrouw nog enkele maanden doorlopen.
De dochter van de overleden vrouw, Kathleen Allmond (50), en haar kleinzoon, Tony Ray (30), lieten de bejaarde vrouw na haar dood een week op bed liggen, voordat ze haar lichaamsdelen verbrandden op de barbecue in de achtertuin.
De twee meldden haar dood niet en ontvingen op die manier nog enkele maanden haar uitkering. Kathleen en haar zoon streken zo 25.000 dollar op.
De twee zijn zondag opgepakt door de politie in Corning in de Amerikaanse staat California. Zij worden verdacht van het verduisteren van grote geldbedragen, ouderenmisbruik en het laten verdwijnen van een lichaam.
Het onderzoeksteam van de politie vermoedt dat Allmond een natuurlijke dood is gestorven maar onderzoekt de toedracht van haar overlijden nog. Dat zei sheriff Paul Hosler tegenover persbureau AP.
Het opgepakte stel zei tegenover de politie dat Ramona in december 2007 gestorven is. Ze zouden de wens van hun moeder ingewilligd hebben om thuis te sterven en daar gecremeerd te worden.
De zaak kwam aan het licht toen een zoon van de bejaarde vrouw melding maakte van haar vermissing.
(Bron)
Virussen resistent tegen Tamiflu

De winter van 2007/2008 kende een mildere, maar langdurigere griepepidemie dan het voorgaande jaar. Opmerkelijk was dat 27 procent van de gevonden influenzavirussen AH1N1 resistent bleken tegen de virusremmer Tamiflu. Aldus de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) van het Nivel.
Het griepvirus AH1N1, dat het meeste voorkomt in Europa, heeft inmiddels nakomelingen die bestand zijn tegen Tamiflu, de internationaal meest gebruikte virusremmer.
Ondanks dat het middel nauwelijks in de huisartsenpraktijk wordt gebruikt, blijkt het resistente virus zich ook te verspreiden onder mensen die nooit met de virusremmer in aanraking zijn geweest. Het is dus niet het gebruik van het middel dat deze resistentie veroorzaakt heeft, maar een spontane mutatie van het griepvirus.
Het virus is nog niet resistent tegen twee andere virusremmers. De ziekteverschijnselen bij het Tamiflu-resistente virus zijn hetzelfde als bij het ongemuteerde griepvirus AH1N1.
Het vaccin in de griepprik sloot echter goed aan op zowel resistente als niet-resistente virussen. De griepprik blijft daarmee het belangrijkste middel om griep te voorkomen.
(Bron)
'Google verdient flink aan typefouten'

AMSTERDAM - Zoekmachine Google verdient geld aan typefouten van internetgebruikers, het zogeheten 'typosquatting' ('typfoutkraken'). Dat stelt Harvard-professor Ben Edelman.
De wetenschapper, tevens werkzaam voor beveiligingsbedrijf McAfee, heeft zelf onderzoek naar het fenomeen gedaan en wil dat er maatregelen getroffen worden tegen de zoekmachine.
Typosquatting - ook wel url-gijzelen genoemd - is een vorm van internetmisbruik gebaseerd op het feit dat mensen zich wel eens vergissen bij het intypen van een websiteadres. De typosquatter zet een website op, waarvan het adres een veel voorkomende typfout bevat.
Iedere keer als een internetgebruiker een webadres verkeerd invoert, komen ze terecht op een website van een typosquatter. Populaire websites om te typosquatten zijn Youtube, Cartoon Network en Wikipedia.
Van de twintigduizend best bezochte websites in de VS zijn er volgens Edelman 'miljoenen' vergelijkbare domeinnamen in het bezit van typosquatters.
Google verdient geld aan deze sites omdat ze voornamelijk vol staan met reclame van Googles eigen advertentiedienst Adsense. Voor iedere advertentie waarop geklikt wordt ontvangt Google een geldbedrag. Om hoeveel geld het precies gaat is niet bekend.
Volgens Edelman onderneemt Google hierdoor bewust geen actie tegen typosquatting. Ook beweert de wetenschapper dat de zoekmachine juridisch in overtreding is. Het bedrijf is bij wet verplicht links die sterk lijken op geregistreerde handelsnamen uit zijn zoekindex en zijn advertentieprogramma te verwijderen.
Edelman wil een rechtzaak beginnen tegen Google, maar het bedrijf zegt onder andere tegenover technologiemagazine Wired dat het onschuldig is. Het zou voor het bedrijf onmogelijk zijn om vast te stellen welke domeinen handelsmerken schenden. Daarnaast is het lastig om eigenaren van typosquatting sites op te sporen.
De zoekgigant belooft wel op verzoek van getroffen ondernemingen te sterk gelijkende domeinnamen te verwijderen. Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois beslist binnenkort of Edelman een zaak heeft.
(Bron)
Liefdadigheid maakt mensen seksueel aantrekkelijk

AMSTERDAM - Onbaatzuchtigheid is een van de belangrijkste karaktertrekken waarop met name vrouwen hun mogelijke partners beoordelen, zo blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Nottingham.
Psycholoog Tim Phillips onderzocht op verschillende manieren of onbaatzuchtig gedrag mensen aantrekkelijker maakt voor de andere sekse. Zo liet hij meer dan duizend proefpersonen vragenlijsten invullen waarop ze moesten aanvinken welk gedrag ze graag bij hun partner zouden zien.
Tussen voorbeelden van stoer, risicovol en romantisch gedrag, stonden ook enkele liefdadige activiteiten zoals het doneren van bloed en het werken als vrijwilliger in een plaatselijk ziekenhuis. De enquête (PDF) wees uit dat zulk onbaatzuchtig gedrag vooral bij vrouwen veruit het meeste indruk maakte.
Maar mannen wegen onbaatzuchtigheid waarschijnlijk ook mee bij de keuze voor een partner. Dat bleek uit een vervolgstudie waarbij Phillips 170 getrouwde mannen en vrouwen ondervroeg. De proefpersonen moesten eerst aangeven hoe belangrijk ze het vonden dat andere mensen zich onbaatzuchtig gedroegen.
Daarna gaven ze zichzelf een cijfer voor de mate waarin ze liefdadig waren ingesteld. Phillips ontdekte dat de mate waarin mensen onbaatzuchtigheid belangrijk vinden, meestal precies aansluit op het cijfer dat hun partner zichzelf geeft voor die karaktertrek.
Dat bewijst volgen de wetenschapper dat onbaatzuchtigheid één van de belangrijkste factoren is waarop mensen hun partner selecteren. Volgens Phillips is dat in de loop van de evolutie zo gegroeid, omdat de karaktertrek goed van pas komt bij de opvoeding van kinderen.
"Jarenlang heeft iedereen aangenomen dat onbaatzuchtig gedrag was gebaseerd op een gezamenlijk belang", verklaart hij op de website van de universiteit van Nottingham.
"Simpel gezegd: ik krab jouw rug, dan krab jij die van mij. Maar ik denk dat we de oorsprong van onbaatzuchtigheid ergens anders moeten zoeken. Het was voor onze voorouders van groot belang dat hun partner zou helpen bij de opvoeding van kinderen en niet voor die verantwoordelijkheid zou weglopen. De beste aanwijzing daarvoor was waarschijnlijk een onbaatzuchtig karakter."
(Bron)
Raad wil Aboutaleb als burgemeester Rotterdam

ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad heeft Ahmed Aboutaleb donderdagmiddag voorgedragen als opvolger van Ivo Opstelten. De raad gaf de PvdA-politicus de voorkeur.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de voordracht officieel nog bekrachtigen. Aboutaleb wordt de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst.
De raad noemde Aboutaleb donderdag onder meer "erg geïnteresseerd in lokaal bestuur" en "inspirerend voor alle Rotterdammers". Ook is de PvdA'er innemend en heeft hij de gave voor het woord, aldus de raad. "En heeft hij lef getoond in het verleden."
De voormalige wethouder van Amsterdam maakte zich geregeld kwaad over de politiek in Den Haag en stak dat niet onder stoelen of banken. Als staatssecretaris staat hij bekend als een no-nonsense bruggenbouwer.
Zijn enige overgebleven tegenkandidaat, de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers, liet donderdagmiddag al weten dat hij niet was verkozen.
"Ik ben om twee uur gebeld door de gemeente Rotterdam om te horen dat ik uit de race ben", aldus de burgemeester van Maastricht.
Leefbaar Rotterdam lag een lange tijd dwars. Zijn Marokkaanse afkomst en het feit dat hij Amsterdammer en PvdA-er is speelde daar een belangrijke rol in. Ook zagen ze liever hun eigen kandidaat Wim van Sluis als nieuwe burgemeester.
Eerder op de dag werd officieus bekend dat burgemeester van Maastricht Leers en staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) de twee overgebleven kandidaten waren van de vertrouwenscommissie.
Na de mededeling van Leers wordt daaraan nu in de wandelgangen getwijfeld. De raad vergadert al sinds twee uur achter gesloten deuren.
In de De Limburger zei Leers zich te kunnen vinden in de keuze voor Aboutaleb. "Een prima vent. Hij past goed bij Rotterdam."
De Maastrichtse burgemeester is niet van plan een gooi te doen naar andere burgemeestersposten. Wat hij wel gaat doen is nog niet bekend. Zijn tweede termijn in Maastricht maakt hij in elk geval niet af.
In maart diende de huidige burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten na tien jaar zijn ontslag in. Opstelten zit nog op zijn post tot eind dit jaar.
Oud-burgemeester Bram Peper vindt Ahmed Aboutaleb een uitstekende keus voor het burgemeesterschap van Rotterdam. De PvdA-politicus noemt zijn partijgenoot "een flinke vent, die bereid is zijn nek uit te steken".
Peper stelde dat de stad "een luxeprobleem had" door te kunnen kiezen uit drie zeer capabele kandidaten. Ook burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht en voormalig wethouder Wim van Sluis (Leefbaar Rotterdam) waren in de race.
Burgemeester Job Cohen heeft verheugd gereageeerd op de voordracht van zijn oud-wethouder Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam.
"Ahmed heeft hier in Amsterdam een voortreffelijke vooropleiding gehad. Ik wil Rotterdam hier geweldig mee feliciteren", liet Cohen donderdag weten.
Het Platform Buitenlanders Rijnmond noemt het "zeer goed nieuws" dat de gemeenteraad donderdag Ahmed Aboutaleb heeft voorgedragen als burgemeester van Rotterdam.
"Rotterdam krijgt een nieuwe burgervader met erg veel positieve bagage", aldus coördinator Mohamed Bibi. Bovendien vindt de organisatie het "erg goed dat Rotterdam een gekleurde burgemeester krijgt. We praten in deze stad heel veel over participatie en integratie, maar met deze voordracht geeft de raad ook een heel duidelijk, positief statement af over de multiculturele Rotterdamse samenleving."
Het Platform Buitenlanders merkt wel op dat Aboutaleb een burgemeester voor de hele stad moet worden. "Hij heeft natuurlijk een Marokkaanse achtergrond, maar dat betekent zeker niet dat de nieuwe burgemeester bepaalde kleuren of religies anders moet benaderen dan de rest van de Rotterdammers. De kracht van een burgervader is juist dat hij overal boven staat."
Het zou volgens Bibi een goede zaak zijn als Aboutaleb op het gebied van integratie in grote lijnen het beleid van zijn voorganger Opstelten voort zou zetten.
(Bron)

Als ie het wordt, is dat een gemis voor het kabinet. En Leefbaar Rotterdam moet zich kapot schamen. Maar dat is geen nieuws.
Veel forenzen met poepbacterie aan handen

Uit een onderzoek in Engeland blijkt dat veel mensen die met het openbaar vervoer reizen bacteriën aan hun handen hebben die uit hun ontlasting komen. Dit komt doordat mensen slecht handenwassen.
Gemiddeld had één op de vier reizigers in Engeland vieze handen; veel meer dan de onderzoekers hadden voorspeld. In Londen lag het gemiddelde lager, daar had slechts 13 procent een stoelgangbacterie bij.
Maar hoe Noordelijker de onderzoekers kwamen, hoe minder goed de handen werden gewassen. Ook bleken mannen gemiddeld vaker rond te lopen met de bacteriën, dan vrouwen.
Volgens de onderzoekers zijn niet alle bacteriën die ze aantroffen gevaarlijk. Maar als iemand een buikgriepvirus zou hebben gehad, zou dit virus door het gebrek aan hygiëne snel zijn verspreid. Ze raden iedereen dan ook aan om na toiletgebruik goed de handen te wassen met zeep.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van the London School of Hygiene & Tropical Medicine, in het kader van de internationale Dag van het Handenwassen. Deze dag moet handenwassen in ontwikkelingslanden promoten.
(Bron)

En handenwassen na het forenzen.
Das Kapital weer in door kredietcrisis

BERLIJN - Das Kapital, het bekendste werk van de Duitse filosoof Karl Marx, is in het oosten van Duitsland weer erg in trek sinds de uitbraak van de kredietcrisis.
De verkoop van het boek is ten opzichte van 2007 verdrievoudigd. Dat maakte een woordvoerder van de wetenschappelijke uitgeverij Karl-Dietz-Verlag donderdag bekend.
Er zijn zelfs honderd keer zoveel exemplaren verkocht als in 1990. "Iedereen dacht dat er nooit meer vraag zou zijn naar Das Kapital", stelt de zegsman verbaasd.
"Maar nu lezen zelfs bankiers en managers het werk weer in een poging te begrijpen wat er gaande is. Marx is weer helemaal in."
Het oosten van Duitsland was tot 1989 een communistische staat. Marx was de grondlegger van die politieke stroming. In Das Kapital (1867) schreef hij over de invloed van industrialisatie op de samenleving en de economie.
(Bron)

Ik vond het niet erg leesbaar.

woensdag, oktober 15, 2008

Brussel wil kappen met fout hout

BRUSSEL - In de strijd tegen het vele 'foute hout' doet de Europese Commissie vrijdag een voorstel waardoor handelaren zich moeten inspannen om illegaal gekapt hout te weren.
Zo moeten de handelaren meewerken aan een controle- en monitoringssysteem. De handelaren moeten daar onder meer het herkomstland van het hout aangeven. Brussel wil hiervoor nog nadere regels opstellen.
"De aanpak stelt de EU in staat om grote invloed te hebben op illegale houtkap", aldus de Europese Commissie in een aankondiging. "Het voorstel helpt de bossen beschermen, vooral in ontwikkelingslanden die hout exporteren naar de EU."
Een aanzienlijk deel van het hout uit bepaalde landen dat nu in de EU wordt verkocht is vermoedelijk van illegale herkomst, aldus de Europese Commissie. Minister Gerda Verburg (Natuur) hamerde er pas nog op dat de Europese Commissie het voorstel nu echt op tafel zou leggen. Verburg vindt dat het voorstel veel te lang op zich heeft laten wachten.
De EU-landen hebben tot dusver alleen vrijwillige akkoorden met bepaalde houtlanden. Deze vrijwillige afspraken uit het zogeheten FLEGT-actieplan blijken echter geen groot verschil te maken. Natuurorganisaties klagen over de vele gaten in de FLEGT-regeling.
Greenpeace en Milieudefensie stelden woensdag al vast dat ze het inmiddels uitgelekte wetsvoorstel van de Europese Commissie erg zwak vinden, want het draagt niet bij aan het tegengaan van de bossencrisis. In het voorstel hebben handelaren alleen een inspanningsverplichting om in legaal hout te handelen.
Bezit, verkoop en handel in illegaal hout worden niet expliciet strafbaar. Bovendien maakt het voorstel onvoldoende gebruik van bestaande internationale wetgeving over landrechten voor de inheemse bevolking.
Het Wereld Natuur Fonds had dit voorjaar nog in een onderzoek vastgesteld dat een vijfde van het hout dat de EU binnenkomt illegaal is gekapt. "Wij willen dat van zagerij tot winkelier duidelijk is dat het legaal gekapt hout is. De enige standaard daarvoor is toch het FSC", aldus een woordvoerster, die het commissievoorstel omschrijft als 'zwak'.
(Bron)
Consumenten betaalden jarenlang te veel voor bananen

AMSTERDAM - Consumenten in de Europese Unie hebben jarenlang tien tot twintig procent te veel betaald voor bananen.
De Europese Commissie zegt dat importeurs van Chiquita, Dole en Del Monte tussen 2000 en 2002 verboden prijsafspraken hebben gemaakt.
Dole en Weichert -dat Del Monte importeert- moeten daarom bij elkaar ruim zestig miljoen euro aan boete betalen. Chiquita is niet beboet omdat dat bedrijf de kwestie heeft gemeld bij de Europese Commissie.
De prijzen golden voor acht EU-lidstaten, waaronder de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Finland en Zweden. In die landen werd in 2002 voor 2,5 miljard euro aan bananen verkocht, zo'n 1,6 miljoen ton bananen.
Iedere week hadden de bedrijven contact over de prijs. Eurocommissaris Neelie Kroes noemt het onacceptabel dat bedrijven prijsafspraken maken, zeker gezien de grote bedragen die consumenten aan het fruit besteden.
De zaak kwam aan het licht toen Chiquita de prijsafspraken meldde bij de Europese Mededingingsautoriteit en in ruil daarvoor de verzekering ontving dat het bedrijf geen boete zou krijgen.
(Bron)
Utrechtse straatcoaches bedreigd

UTRECHT - Straatcoaches in de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden bedreigd tijdens hun werk. Dat heeft de politie woensdag bevestigd. Afgelopen twee maanden hebben coaches vijf keer aangifte gedaan: vier keer van bedreiging en een keer van belediging.
In twee gevallen waren toezichthouders in de wijk met de dood bedreigd.
De gemeente heeft de straatcoaches eerder dit jaar ingehuurd om toezicht op straat te houden. Zij moeten bijdragen aan de rust op straat. Kanaleneiland heeft last van een groep jongeren die de buurt terroriseert met onder meer intimiderend gedrag.
Volgens een woordvoerder van de politie hoeven de straatcoaches niet angstig de straat op. Voor iedere dienst hebben de coaches contact met de politie op het bureau in de wijk.
"Bovendien zijn de lijntjes heel kort. Van de vijf aangiftes hebben we in vier gevallen de dader op heterdaad kunnen oppakken", aldus de zegsman. De daders zijn tussen de 16 en 20 jaar en wonen in de wijk Kanaleneiland.
Volgens de politie is de criminaliteit in Kanaleneiland de laatste maanden afgenomen. "Maar de wijk behoeft nog steeds extra aandacht."
De politie zegt er alles aan te doen om dit soort geweld in de wijk terug te dringen. "We nemen deze aangiftes erg serieus. Dit soort gedrag is echt onacceptabel", aldus de woordvoerder van de politie.
(Bron)

Waarom lopen die gassies daar dan nog rond?
Agent doet aangifte van poging doodslag

ZWOLLE - Een 28-jarige politieman heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag nadat een 16-jarige bromfietser uit Zwolle hem omver had gereden. De jongen werd na een korte achtervolging aangehouden, meldde de politie woensdag.
De agent wilde de bromfietser dinsdag in Zwolle aanhouden. De jongen reed echter door en knalde tegen de fiets van de politieman. De diender kwam ten val, zijn fiets kwam meters verderop terecht.
Nadat de bromfietser was aangehouden, bleek dat de tweewieler niet verzekerd was en opgevoerd.
(Bron)
'Situatie klimaatopwarming veel kritieker'

WAGENINGEN - We hebben geen honderd, maar nog slechts dertig jaar om te voorkomen dat de temperatuur op aarde in de komende eeuwen zo'n zes tot tien graden oploopt. Dat zou een zeespiegelstijging van zes meter of meer veroorzaken.
Dat zegt hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Vellinga is de situatie kritieker dan de meeste mensen denken.
"De wereld komt maar langzaam in actie, een sterke sturing vanuit de overheid is noodzakelijk. Nederland is toe aan een nieuwe relatie tussen land en water", aldus de hoogleraar, die tevens voorzitter is van de stichting Natuur en Milieu.
Vellinga pleit voor een nieuwe benadering van zowel hoogwaterbescherming als energieopwekking. "Kolen- en kerncentrales staan wind- en zonne-energie in de weg. Alleen gascentrales maken efficiënte inpassing van zon en wind mogelijk", aldus de hoogleraar.
Vellinga denkt dat het smelten van de ijskappen tot staan gebracht kan worden, als de wereld er in slaagt in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten.
Net als veel anderen vindt Vellinga dat de dijken niet eindeloos verhoogd kunnen worden. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen.
"Dan hebben bewoners van die gebieden wel tijdelijk wateroverlast, maar dat lijkt niet op een dijkdoorbraak." Volgens de hoogleraar zijn de brede dijken heel geschikt om op te wonen.
(Bron)

Waar we vroeger hier en daar een terp hadden, hebben we straks hier en daar géén terp?
Nederlanders bij Belgische rechter om Hitlergroet

HASSELT - De Nederlandse Hitler-lookalike Stefan W. en de gewezen NVU-voorzitter Joop Glimmerveen zijn woensdag voor de rechtbank in het Belgische Hasselt verschenen voor het uitbrengen van de Hitlergroet tijdens een herdenking vorig jaar op een Duits soldatenkerkhof in Lommel.
Het Belgische Openbaar Ministerie vroeg om toepassing van de strafwet voor het aanzetten tot discriminatie.
In toespraken op het militair kerkhof viel Glimmerveen volgens justitie Turken en Marokkanen aan, terwijl de 41-jarige W. uit Oosterbeek het onder meer op asielzoekers en homohuwelijken had gemunt.
W., die bekendstaat als de Hitler van Kerkrade, gaf toe dat hij de Hitlergroet bracht, maar ontkende dat hij 'Heil Hitler' heeft geroepen. Hij wilde naar eigen zeggen niet tot discriminatie aanzetten.
De 79-jarige Glimmerveen uit Den Haag ontkende dat hij de Hitlergroet had gebracht. Hij noemde het de Germaanse groet, die weliswaar op de Hitlergroet lijkt maar die iets anders betekent.
De rechtbank in Hasselt doet op 19 november uitspraak.
(Bron)

Sneue kneuzen.
Turks vliegtuig korte tijd gekaapt

ISTANBUL - Een toestel van de Turkse vliegmaatschappij Turkish Airlines is woensdag gedurende korte tijd gekaapt geweest. Dit meldde de Turkse zender CNN Türk.
De kaper dreigde een bom te laten ontploffen. Hij werd overmeesterd door passagiers.
Het vliegtuig was van de Turkse badplaats Antalya op weg naar het Russische Sint Petersburg. Er waren 167 passagiers aan boord.
(Bron)
Obama neemt grote voorsprong in peiling

WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama ziet zijn voorsprong op zijn Republikeinse rivaal John McCain groeien in de peilingen.
Volgens een peiling van het tv-station CBS en de krant New York Times kan Obama rekenen op de steun van 53 procent van de kiezers, terwijl McCain slechts aanspraak zou kunnen maken op 39 procent.
Obama zag zijn aanhang met 3 procent toenemen in vergelijking met de vorige peiling van CBS en New York Times op 6 oktober. De verkiezingen in de Verenigde Staten hebben plaats op dinsdag 4 november.
Een andere peiling, van de Los Angeles Times en Bloomberg, geeft iets kleinere verschillen. Obama staat volgens dit onderzoek op 50 procent, tegen 41 procent voor McCain. In september was de verhouding tussen de twee nog 49 om 45 procent.
Alle ogen zijn nu gericht op McCain tijdens het derde en laatste rechtstreekse tv-debat tussen de twee presidentskandidaten. Dat heeft woensdagavond vanaf negen uur (lokale tijd) plaats op de Hofstra-universiteit in de plaats Hempstead (staat New York).
(Bron)
Jongen van 9 met fiets op snelweg

AITRACH - Een Duits jongetje van 9, zoon van gescheiden ouders, had erg veel zin om zijn vader weer eens te zien. Hij pakte in het huis van zijn moeder in het Zuid-Duitse Aitrach de fiets en vertrok naar zijn vader, die op meer dan 100 kilometer afstand woont, vlakbij Konstanz.
Automobilisten die het jongetje op de snelweg A96 zagen, belden de politie. Die bracht hem met de auto naar huis.
Hij had niet beseft hoe gevaarlijk zijn fietstocht was, aldus de politie woensdag.
(Bron)

Waarschijnlijk was het ook iets verder geweest dan ie gedacht had.
Tropische storm raast over Benedenwinden

KRALENDIJK/ORANJESTAD - De tropische storm Omar heeft de Benedenwindse eilanden bereikt. De meeste scholen zijn gesloten en bedrijven en winkels hebben de deuren dichtgedaan voor het wassende water.
Op Curaçao is de stroomvoorziening deels uitgevallen.
Op alle eilanden spat langs de kust het bruine, kolkende zeewater meters omhoog. Golven van twee meter slaan er tegen de branding.
In Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, heeft Omar voor veel schade gezorgd. Tenminste een hotel heeft alle gasten geëvacueerd vanwege overstromingen. De op de pier gelegen bar Karel's Beach is volledig weggeslagen.
Metershoge golven overspoelen de boulevard, die is afgezet voor alle verkeer. Wel gaan mensen massaal de boulevard op om foto's te maken. De politie zegt nog geen meldingen te hebben gekregen van slachtoffers.
Op Aruba rijden bestuurders veelal stapvoets over de wegen. Bomen en cactussen zijn omgewaaid. Ook modder zorgt voor overlast. De brandweer heeft enkele straten uit voorzorg afgesloten.
In enkele lager gelegen wijken staan huizen onder water. In sommige hotels houden toeristen op de begane grond het ook niet droog in hun kamers.
Verwacht wordt dat de storm Omar in de komende 48 uur in kracht zal toenemen, mogelijk pas nadat hij de Benedenwindse Eilanden is gepasseerd.
(Bron)
Stroomstoring in centrum Rotterdam

ROTTERDAM - Het centrum en het noorden van Rotterdam hebben woensdagochtend korte tijd last gehad van een stroomstoring.
Even voor 09.00 uur viel de elektriciteit uit. Ruim een uur later was de stroomvoorziening grotendeels weer hersteld.
Afgezien van het gestremde treinverkeer van en naar Rotterdam, heeft de storing niet geleid tot grote problemen.
De storing ontstond om 08.50 uur in een verdeelstation. Volgens netbeheerder Stedin hadden 20.000 huishoudens en bedrijven geen stroom. Omstreeks 10.30 uur kwam het treinverkeer weer langzaam op gang.
Doorgaande reizigers tussen Schiphol en Den Haag naar het zuiden en vice versa moesten gedurende de storing omrijden via Utrecht en Den Bosch.
Volgens de politie heeft de stroomstoring geen noemenswaardige incidenten tot gevolg gehad. Ongevallen door niet-werkende verkeerslichten deden zich evenmin voor.
Alleen op de toegangsweg naar verkeersknooppunt Kleinpolderplein deden zich chaotische taferelen voor omdat de verkeerslichten waren uitgevallen.
Gestoorde verkeerslichtinstallaties waren er ook de oorzaak van dat het tramverkeer van de RET vertraging opliep.
De stroomstoring had verder geen gevolgen voor metro en tram zelf omdat die rijden op een apart elektriciteitsnet, liet een woordvoerster weten.
De RET heeft wel de NS geassisteerd door bussen ter beschikking te stellen als alternatief voor de uitgevallen treinen tussen Gouda en Rotterdam-Alexander.
De winkels in het centrum en noorden van de stad hebben weinig hinder ondervonden van de storing, meldde de ondernemersvereniging Rotterdam City. De zaken bleven gewoon open in een verder rustige stad.
Het mobiele telefoonverkeer is korte tijd gestoord geweest. De zendmasten zaten zonder stroom.
Ook Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft woensdag last gehad van de grote stroomstoring. De dierentuin is overschakeld op noodvoorzieningen. "Die werken heel aardig", aldus een woordvoerder.
Alleen het meest noodzakelijke werd van elektriciteit voorzien. Bij de kassa's en de horeca was het volgens hem improviseren. De storing kwam erg ongelegen, omdat het herfstvakantie is.
(Bron)
Rappe oma achterhaalt tasjesdieven

LONDEN - Een rappe Britse oma is een stel straatrovers te snel afgeweest. Een drietal jongens had haar handtas afgepakt terwijl zij in Torquay op een bankje zat te wachten.
Ze troffen het niet met hun slachtoffer. De 68-jarige Janet Land is een voormalig cross-country kampioene. Ze aarzelde niet en zette direct de achtervolging in. De oma sprintte de drie rovers achterna totdat ze één van hen in de kraag vatte.
"Hij was zo bang dat hij mijn tas liet vallen, maar hij wist zich daarna los te rukken", aldus Land. Ze verklaarde enorm blij te zijn haar tas terug te hebben.
"Ik geloof dat die jongens een kleine oude dame voor zich zagen die een gemakkelijke prooi zou zijn, maar ik was absoluut niet van plan te blijven zitten en ze te laten ontsnappen."
(Bron)

dinsdag, oktober 14, 2008

'Ouderen sterven eerder door babytaal'

AMSTERDAM - Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van babytaal tegenover ouderen een schadelijk effect kan hebben op hun gezondheid. Dat meldt De Telegraaf.
Vaak is het goed bedoeld, de kinderlijke opmerkingen tegenover oudere mensen. " Hoe voelen we ons vandaag?" en "Gaan we lekker slapen?" zijn veelgehoorde termen in bejaardenhuizen.
Toch wordt de gesprekspartner niet beter van die goedbedoelde opmerkingen. "Het kan er zelfs voor zorgen dat ouderen 7,5 jaar vroeger sterven dan mensen die niet kinderlijk behandeld worden", zegt een woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds tegenover De Telegraaf.
Een onlangs uitgevoerde studie van de Amerikaanse onderzoekster Becca Levy van de Yale Universiteit leverde opmerkelijke resultaten op. Zij onderzocht 660 mensen met een leeftijd van 50 jaar en ouder.
Het Ouderenfonds kreeg de resultaten onder ogen. "Daaruit blijkt dat een kinderlijke behandeling bij ouderen stress kan veroorzaken, waardoor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid in gevaar komt."
(Bron)

Iedereen die goed bij zijn of haar hoofd is, wordt wel een beetje gek als z/hij aangesproken wordt met 'Gaan we lekker een drukje doen?' of 'Kom, we gaan lekker naar bed' en dat laatste dan niet in de seksuele zin. (Voorbeelden uit de praktijk - vooral bij die eerste wist ik even niet wat ik hoorde maar m'n toenmalige collega had het echt tegen een bewoner van het verpleeghuis die op de postoel gezet ging worden.)
Nederlanders willen donkerdere nacht

UTRECHT - Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, als dit maar niet ten koste gaat van de veiligheid.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties maandag openbaar maakten.
Acht op de tien ondervraagden stoort zich aan reclameverlichting. Te veel licht leidt volgens 75 procent tot bedreiging van nachtdieren en volgens 82 procent tot energieverspilling.
Nederlanders storen zich aan binnenverlichting van kantoren, laserlichten van discotheken en de verlichting van kassen.
Bijna de helft van de ondervraagden kan in zijn directe woonomgeving vrijwel geen sterren zien. In de steden is dat 11 procent.
De organisaties deden het onderzoek voorafgaand aan de Nacht van de Nacht, waarin ze aandacht vragen voor lichtvervuiling.
Volgens de milieuorganisaties is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld en wordt ons land elk jaar 3 procent lichter.
Zij roepen bedrijven dan ook op om onnodige verlichting tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends uit te schakelen.
(Bron)
Bonobo's minder lief dan gedacht

AMSTERDAM - Bonobo's stonden jarenlang bekend als een van de meest vredelievende diersoorten op aarde, maar Duitse wetenschappers hebben na onderzoek in Congo een andere kant van deze aapsoort ontdekt.
Bonobo's worden door wetenschappers gezien als het diersoort dat qua ontwikkeling het dichtst bij de mens staat. Het gedrag van de aapsoort wordt al jaren nader bestudeerd om een beter beeld te krijgen van de evolutie van de mens.
Zo werd enkele jaren geleden bekend dat de bonobo als een van de weinige diersoorten kan genieten van seks. Ze gebruiken het, naast de paringsrituelen, voor een begroeting en voor het oplossen van conflictsituaties.
Ook hadden wetenschappers uit het gedrag van de aapsoort opgemaakt dat het er in de groep een stuk vriendelijker aan toe gaat dan bij de chimpansees.
Juist die laatste groep komt er slecht vanaf in de meest recente onderzoeksresultaten. Duitse wetenschappers die de groep bonobo's vijf jaar volgden in centraal Afrika, kwamen tot de ontdekking dat de dieren een bredere menukaart hanteren dan tot op heden werd gedacht.
Naast eekhoorns, kleine antilopen en knaagdieren blijkt de bonobo ook chimpansees te verorberen. De hippie-apen, zoals de bonobo's liefkozend genoemd worden, bleken in de vijf jaar dat ze gevolgd werd, tien keer een jacht naar een chimpansee te hebben ondernomen.
Met een groep bonobo's kropen ze muisstil door struikgewassen om bij een groep chimpansees te komen. De dieren kozen voor een geluidloze tactiek zodat de prooi niet snel een boom in kon rennen.
Bij minder dan de helft van de missies had de bonobo succes. Opvallend aan de aanvallen was dat de vrouwtjes ook deel uitmaakten van het jachtteam, iets wat bij de meeste diersoorten niet vaak voorkomt.
"We hebben altijd het idee gehad dat jagen een mannenzaak is in het dierenrijk. Onze studie toont aan dat dit dus niet altijd het geval is", zei de Duitse onderzoeker Gottfried Hohmann tegenover Reuters. Hohmann maakt deel uit van het Max-Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Current Biology.
(Bron)
Meisje twee keer mishandeld op weg naar huis

AMSTERDAM - Een meisje van 16 jaar uit Dordrecht is twee keer in elkaar geslagen toen zij op weg was van een dansschool naar huis. Dat meldt de politie dinsdag.
De eerste keer, twee weken geleden, werd ze volgens de politie op de Cornelis van Beverenstraat in Dordrecht een zwarte auto in getrokken en door twee Turkse of Marokkaanse jongens over haar hele lichaam geslagen. Daarna werd ze weer op straat gegooid.
De tweede keer, afgelopen dinsdagavond, zouden twee jongens haar in dezelfde straat achter een container hebben getrokken, waar opnieuw werd geschopt en geslagen.
De politie heeft slechts vermoedens in welke richting gezocht moet worden en roept mogelijke getuigen op om aan de bel te trekken. Over wat voor vermoedens dat zijn doet de politie geen uitspraken om het onderzoek niet te schaden.
De politie is op zoek naar jongens van tussen de 16 en 18 jaar. Ze droegen lederen jassen met bontkragen. Het is niet duidelijk of dezelfde jongens voor de mishandelingen verantwoordelijk zijn.
(Bron)
Actuele reisinformatie in nieuwe bussen

UTRECHT - Op hete kolen in de bus zitten omdat je niet zeker weet of je de aansluiting met je trein gaat halen. Dat is vanaf half december verleden tijd in de bussen van Connexxion in de provincie Utrecht.
In nieuwe bussen is actuele reisinformatie over aansluitende bussen en treinen te zien op een beeldscherm.
De bussen hebben allemaal een boordcomputer. Via een UMTS-verbinding geeft de NS actuele reisinformatie door, legt een woordvoerder van Connexxion uit. "De verwachte aankomsttijd van de bus wordt vermeld, maar ook de vertrektijden van de treinen.
De reiziger weet dan of hij moet rennen om zijn trein te halen of dat hij op zijn gemak naar het perron kan lopen", aldus de zegsman.
De tweehonderd nieuwe bussen zijn volgens het vervoersbedrijf ook extra gebruiksvriendelijk voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. "Bovendien zijn ze allemaal voorzien van airco en is er meer beenruimte door een andere stoelindeling", aldus de woordvoerder.
De nieuwe bussen van Connexxion zijn vanaf deze maand te zien in het straatbeeld.
(Bron)

Hm, ik miste vandaag mijn verbinding omdat de buschauffeur - die al laat was - halverwege de rit een tijdje bleef kijken naar die dame die kennelijk net onder de douche vandaan kwam en zich stond af te drogen voor het raam (er zat wel een luxaflexachtig iets voor, maar de dame was toch erg zichtbaar - misschien wilde ze dat ook wel).