zaterdag, juli 31, 2010

Botsing tegen huis wekt bewoners niet

MARGRATEN - Een van de weg geraakte auto heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de gevel van een woning aan de Rijksweg in Margraten geramd.
De wagen kwam in de woning tot stilstand. De bewoners merkten daarvan niets en sliepen gewoon door. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
De bewoners werden pas achteraf uit bed getrommeld. Ze hadden van het ongeval niets meegekregen.
De schade van het huis is niet zo ernstig dat er gevaar voor instorting bestaat, aldus een woordvoerder van de politie.
Het ongeval gebeurde vlak na middernacht toen een automobilist een voor hem rijdende auto inhaalde, terwijl deze net linksaf sloeg. De inhalende auto raakte bij de botsing van de weg en ramde de voorgevel van de woning. Beide bestuurders zijn met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)

Dan slaap je wel erg goed.
Bijna duizend doden door watersnood Zuidelijke Azië

ISLAMABAD - Het dodental door overstromingen na hevige moessonregens in Pakistan is tot 870 opgelopen.
Dat hebben de autoriteiten in het Centraal-Aziatische land zaterdag laten weten.
Een dag eerder repten de autoriteiten nog van ruim vierhonderd doden. Door de aanhoudende regenval van de afgelopen dagen zijn in het noordwesten van Pakistan rivieren buiten hun oevers getreden en duizenden hectare landbouwgrond verwoest.
Ook zijn er tal van aardverschuivingen geweest. Een aantal dorpen en circa 45 bruggen zijn weggespoeld.
De Verenigde Naties meldden zaterdag dat ruim een miljoen mensen door het noodweer zijn getroffen. Volgens Pakistaanse media zijn het de ergste overstromingen in de regio van de afgelopen tachtig jaar.
Peshawar, met drie miljoen inwoners de grootste stad van het noordwesten van Pakistan, en de districten Shanglat en Swat zijn van de buitenwereld afgesloten omdat de wegen er naartoe zijn ondergelopen.
Volgens de BBC zijn honderdduizenden mensen naar hoger gelegen gebieden gevlucht. Tal van mensen hebben hun toevlucht gezocht in moskeeën en scholen.
Het Pakistaanse leger heeft helikopters en boten naar het rampgebied gestuurd om bewoners te evacueren. Pakistan heeft de internationale gemeenschap officieel nog niet om hulp gevraagd. De minister van Informatie van de provincie Khyber Pakthtunkhwa heeft wel laten weten dat steun uit het buitenland welkom is.
Ook het buurland Afghanistan is door de moessonregens getroffen. Het hoofd van het bureau rampenbestrijding liet zaterdag weten dat het noodweer zeker 65 levens heeft geëist.
Bijna de helft van de doden viel in de noordoostelijke provincie Kapisa. Ook in andere provincies als Nangarhar, Laghman, Kunar en Logar kwamen mensen om door overstromingen na zware regenval.
De Europese Commissie heeft zaterdag 30 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de getroffen bevolking van Pakistan. ''Ik ben blij dat we nieuwe humanitaire hulp kunnen bieden voor de meest kwetsbaren in Pakistan.", aldus EU-commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp).
Ze hoopt dat de vechtende troepen in Pakistan de hulpverleners met rust laten. De Europese Commissie stuurt tenten, dekens, keukengerei, voedselhulp, drinkwater en vele andere zaken.
In de laatste twaalf maanden heeft de Europese Commissie totaal 101 miljoen euro aan hulp gegeven voor de slachtoffers van de humanitaire problemen in Pakistan, inclusief het geld van zaterdag.
(Bron)
Hooglanden en eilanden benoemd tot erfgoed

BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft twee nieuwe locaties bestempeld als erfgoed. Het gaat om de hooglanden in Sri Lanka en de eilandengroep PapahDünaumokuDükea, ten noordwesten van Hawaï.
Dat hebben de Unesco en de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN zaterdag laten weten.
De IUCN noemt de centrale hooglanden van Sri Lanka van groot belang voor de biodiversiteit. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie zijn de grotendeels ongeschonden wouden van de hooglanden een belangrijk leefgebied voor het Srilankaanse luipaard en tal van bedreigde planten en dieren.
De eilandengroep PapahDünaumokuDükea is van grote archeologische betekenis, onder meer door de overblijfselen van pre-Europese nederzettingen op enkele eilanden.
Verder zijn in het gebied uitgebreide koraalriffen. In en rond de eilandengroep komen zes bedreigde plantensoorten voor zoals de Fan palm.
Door de nieuwe benoemingen staan nu in totaal 892 locaties op de werelderfgoedlijst. De commissie vergadert zaterdag verder over de dertig resterende voordrachten. Daaronder bevindt zich ook de 17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Vermoedelijk valt het besluit daarover in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd).
(Bron)

Ook Everglades bedreigd werelderfgoed

BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft vrijdag het Amerikaanse natuurgebied de Everglades op de lijst van bedreigd erfgoed gezet.
De conditie van de bekende moeraslanden in de staat Florida gaat hard achteruit, aldus Unesco.
De commissie vergadert deze week in Brazilië over de staat van het werelderfgoed. Volgens de experts is de watertoevoer naar de zogeheten wetlands in de afgelopen jaren teruggelopen met 60 procent.
Door vervuiling zijn planten excessief gaan groeien en is het aantal diersoorten afgenomen.
De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van het gebied is de bouw van woningen en de toename van akkerbouw in de regio. Het is de tweede keer dat de Everglades zijn bestempeld als bedreigd erfgoed.
Eerder gebeurde dat in 1993 nadat de orkaan Andrew veel schade had toegebracht aan het gebied, dat bekend staat om de alligators.
De commissie besloot ook een belangrijk oerwoud op Madagaskar op de lijst met bedreigd erfgoed te zetten. Het Atsinanana-woud kampt sinds de politieke crisis van 2009 met illegale houtkap en illegale jacht op maki's.
Donderdag belandden de kathedraal van Bagrati en het klooster van Gelati in Georgië ook al op de lijst, evenals de Tombes van de Buganda Koningen in Uganda.
Plaatsing van erfgoed in de gevarenzone kan een gunstig effect hebben. Eerder deze week werden de Galapagoseilanden weer op de gewone werelderfgoedlijst gezet, omdat de situatie in het gebied verbeterd was.
Unesco hoopt met de plaatsing op de lijst van bedreigd erfgoed overheden te dwingen meer te doen aan het behoud en de bescherming van een gebied. In sommige gevallen helpt het niet.
Zo werd vorig jaar het Elbedal bij Dresden 'onterfd' door de aanleg van een brug. Eerder schrapte Unesco ook een natuurgebied in Oman toen de Arabische Oryx die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.
(Bron)
Data honderd miljoen Facebookers gepubliceerd

AMSTERDAM – De publieke gegevens van honderd miljoen Facebookgebruikers zijn donderdag online gepubliceerd in een torrent die gedownload kan worden door iedereen die dat wil.
Ron Bowles heeft via een script gebruikersgegevens van Facebookleden verzameld en in een bestand samengevoegd.
Het bestand van 2,8 GB is door Bowles vervolgens op downloadwebsite The Pirate Bay geplaatst. Naar eigen zeggen maakt hij het bestand openbaar om privacy op internet aan de kaak te stellen.
Facebook laat tegenover de Britse omroep BBC weten dat de informatie in het bestand al openbaar toegankelijk was. “Gebruikers van Facebook hebben het recht om de informatie die zij willen, te delen met de rest van de wereld”, aldus de verklaring.
“In het bestand zijn alleen gegevens opgenomen van mensen die ermee hebben ingestemd hun gegevens openbaar te maken. Die gegevens zijn bijvoorbeeld al vindbaar via zoekmachines als Google en Bing en op Facebook zelf. Er zijn geen privégegevens uitgelekt.”
Facebook heeft een lijst met openbare profielen op de netwerksite staan. De personen op deze lijst zouden ook in het gepubliceerde bestand opgenomen zijn.
Toch krijgt Facebook kritiek op de privacyinstellingen die het bedrijf hanteert. Al maanden is er veel te doen om het feit dat de instellingen op de netwerksite te ingewikkeld zouden zijn. Lang hield Facebook zijn poot stijf, maar uiteindelijk versimpelde het de privacinstellingen.
Toch moeten gebruikers voor bepaalde informatie expliciet aangeven dat zij niet willen dat de gegevens openbaar worden. Critici willen dat Facebook alle gegevens standaard op privé zet en de gebruiker laat bepalen of het openbaar wordt.
In een blog op de website van Bowles, die inmiddels offline is, laat hij weten: “Dit is een schokkende privacykwestie. Ik kan de naam van vrijwel elke persoon op Facebook vinden. Zodra ik die naam en de URL van een gebruiker heb, kan ik hun foto’s, vrienden en informatie over hen bekijken. Als de instellingen zijn aangepast kan ik tenminste nog hun naam en foto zien.”
Simon Davies, van toezichthouder Privacy International, laat weten dat Facebook gewaarschuwd is dat iets dergelijks kon gebeuren. “Facebook had deze aanval moeten zien aankomen en had maatregelen kunnen nemen om het te voorkomen.”
Davies beschuldigt de netwerksite van nalatigheid en denkt dat het lekken van de informatie bijdraagt aan de verwarring rondom privacyinstellingen. “Mensen begrijpen de instellingen niet”, aldus Davies.
(Bron)
Website zou diefstal bronzen beelden stimuleren

ZWOLLE - De website beeldeninzwolle.nl zou diefstal van bronzen en koperen beelden in Zwolle in de hand werken.
Zwolle kampt sinds enige tijd met de diefstal van koperen en bronzen beelden.
Een bronzen borstbeeld van Herman Brood dat in Zwolle voor de ingang van een poppodium stond, is deze week zelfs verwijderd uit angst voor dieven.De eigenaar van het beeld, IQ Kunstuitleen, durft het beeld niet meer buiten te laten staan.
GroenLinks in Zwolle heeft zaterdag vragen gesteld aan het college over de verwijdering. De partij laat op haar website weten dat zij zich zorgen maakt over de diefstal van koperen en bronzen beelden.
Om het dieven moeilijker te maken, wil ze onder meer dat de website beeldeninzwolle.nl wordt aangepast. Via deze website is met een paar muisklikken te achterhalen waar alle bronzen en koperen beelden in de stad staan. Daarnaast wil zij dat er snel actie wordt ondernomen als er een beeld wordt gestolen.
Of het beeld van Herman Brood ooit weer buiten komt te staan, is niet bekend. Zwolle is de geboorteplaats van Brood, die in 2001 zelfmoord pleegde door van een hotel in Amsterdam te springen.
(Bron)
Pelikaan Groenerick gezien in Leek

LEEK - De uit het safaripark Beekse Bergen ontsnapte pelikaan Groenerick is vlakbij het Groningse Leek gezien.
Het safaripark kreeg zaterdagochtend een melding van een boer die een pelikaan langs het Lettelberterdiep had zien zitten.
Het park sluit niet uit dat het gaat om de laatste van de drie uit het park ontsnapte pelikanen. Dat maakte Beekse Bergen zaterdag bekend.
De melder liet weten dat de pelikaan al een aantal dagen in het gebied zit. Volgens een woordvoerder reizen er geen medewerkers van het safaripark naar het gebied totdat ze zeker weten dat het Groenerick is. Bewijs daarvoor zou een foto van de pelikaan zijn waarop een groene ring te zien is rond één van de poten.
De verzorgers hopen dat Groenerick vanzelf terugkomt naar het safaripark, hoewel het dier prima in het wild kan overleven. De twee andere pelikanen, Roderick en Blauwerick, zijn inmiddels weer terug in het park. Een van hen kwam zelf terug, de andere werd gevangen door een boer in Den Oever (Noord-Holland).
(Bron)
Hoogbejaarde man jaar vast in donker kamertje

PARIJS - De Franse politie heeft een 40-jarige vrouw aangehouden, die ervan wordt verdacht dat ze haar 80-jarige echtgenoot een jaar lang in een donker kamertje heeft opgesloten. Dat heeft de Franse politie zaterdag laten weten.
De bejaarde man werd geblinddoekt en zwaar ondervoed aangetroffen in de linnenkamer van zijn huis in Arrou, ten zuidwesten van Parijs. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.
Het is niet bekend waarom de aangehouden vrouw haar man had opgesloten. De politie verdenkt een zoon van de vrouw uit een eerdere relatie en haar minnaar van betrokkenheid bij het opsluiten van de 80-jarige man. De twee verdachte mannen zijn na verhoor vrijgelaten.
(Bron)

vrijdag, juli 30, 2010

VS willen sneller internetgegevens vergaren

WASHINGTON - De regering-Obama wil dat de federale recherche FBI makkelijker en sneller gegevens over internet bij bedrijven kan opvragen zonder rechterlijk bevel.
Het moet dan wel om een onderzoek naar terrorisme of geheime inlichtingen gaan. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.
De FBI kan dan sneller te weten komen wanneer en vanaf welke computer een e-mail is verstuurd en waarheen.
Ook kan mogelijk opgevraagd worden met welke computer wat is gedaan. Voor de inhoud van een e-mail en andere communicatie op het internet blijft een rechterlijk bevel nodig, aldus The Washington Post.
Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Barack Obama juist paal en perk te stellen aan het snuffelen van de overheid in het privéleven van burgers.
Volgens critici kan de overheid als de wet wordt aangepast veel meer en sneller informatie vergaren dan tot nu toe het geval is.
De overheid beweert dat het om hetzelfde gaat als gegevens over telefoonverkeer: wie van waar wanneer belde.
Maar ''een verzoek om vrienden te worden op Facebook, is dat net als een telefoontje of een e-mail?'', aldus een advocaat die internetbedrijven bijstaat.
(Bron)
D66, PvdA, SP, GroenLinks willen Kamerdebat

DEN HAAG - D66, PvdA, SP en GroenLinks zullen de Tweede Kamer terugroepen van reces omdat ze volgende week een Kamerdebat willen houden over de plannen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.
Voor een debat, waarbij ook informateur Ruud Lubbers aanwezig zal zijn, is een meerderheid van de Kamer nodig.
D66-leider Alexander Pechtold heeft het Kamerdebat aangevraagd. Eind juni hield de Kamer al een debat over de informatie waarbij toenmalig informateur Uri Rosenthal aanwezig was.
Pechtold stelt dat onderhandelen over een minderheidskabinet buiten de opdracht van informateur Lubbers valt.
(Bron)
Psycholoog beboet voor 'therapeutische' zoen

GIESSEN - De tuchtcommissie in het Duitse Giessen heeft een 75-jarige psycholoog veroordeeld tot een boete van 3500 euro omdat hij een patiënte een 'therapeutische' zoen had gegeven. De vrouw had daarop de behandeling afgebroken en aangifte gedaan wegens aanranding.
Volgens de psycholoog was de zoen bedoeld als 'shocktherapie'. Maar volgens de tuchtcommissie had de man de therapie eerst met de vrouw moeten bespreken en haar om toestemming moeten vragen voor de behandeling.
Daarom was de zoen in strijd met de beroepscode die seksuele contacten met patiënten verbiedt.
De psycholoog probeerde de vrouw op haar mond te kussen, maar zij draaide haar hoofd op tijd weg. Na de shocktherapie leed zij onder angstaanvallen, slapeloosheid en nachtmerries.
(Bron)
Kartonnen bekertjes terug van weggeweest

AMSTERDAM - Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) maakt weer kartonnen bekers nadat het daar in 1990 mee was gestopt. ''Je ziet ze weer overal in het straatbeeld'', zei operationeel directeur Miklas Dronkers vrijdag tijdens een mondelinge toelichting op de halfjaarcijfers.
''Plastic bekertjes zijn op hun retour. Bedrijven als Starbucks en Ben & Jerry's verpakken hun waren bij voorkeur in duurzame kartonnen bekers.''
De kartonnen bekers maken deel uit van nieuwe producten van CVG die geen last hebben van de snel toenemende digitalisering van informatie en publicaties. Daaronder vallen alle papieren en kartonnen verpakkingen waarvan de markt volgens CVG met 3 tot 4 procent per jaar groeit.
Verder maakt het bedrijf nieuwe papiersoorten voor waterbestendige buitenaffiches en voor de nieuwste digitale printers.
De productie van alle nieuwe producten is het afgelopen halfjaar met 20 procent gestegen tot 30.000 ton. Aan het einde van het jaar denkt de onderneming op 60.000 ton uit te komen. Het maakt inmiddels bijna een derde van het totale productievolume uit.
CVG verwacht volgend jaar 70.000 ton aan nieuwe papier- en kartonsoorten te produceren.
(Bron)
'Lang wachten op sociale huurwoning'

AMSTERDAM - De markt voor sociale huurwoningen is volkomen vastgelopen. In het hele land is de wachttijd voor een sociale huurwoning verder opgelopen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De doorstroming is in veel grote en middelgrote steden gestokt.
De wachttijd in Arnhem is opgelopen tot meer dan tien jaar. In Amsterdam is dit zeven jaar en in Utrecht 6,5 jaar.
Dat komt onder meer doordat tijdens de economische crisis minder bewoners van een huurwoning ervoor kiezen om een huis te kopen, stelt de krant.
Ook wordt 'een substantieel' deel van de vrijgekomen huurwoningen toegewezen aan mensen met een urgentieverklaring. Dit zijn bijvoorbeeld voormalige asielzoekers die onder de generaal-pardonregeling vallen of mensen die door stadsvernieuwingen moeten verhuizen.
De lange wachttijd in Arnhem wordt volgens de gemeente vooral veroorzaakt door de huisvesting van een groot aantal (ex-)asielzoekers. Dertig procent van de sociale huurwoningen vorig jaar toegewezen aan urgenten. In Amsterdam was dit 42 procent en in Utrecht was dit een derde.
(Bron)

En die oververtegenwoordiging van asielzoekers komt vooral doordat die groep eerst jaren heeft moeten wachten voor ze mochten verhuizen. Doordat er nu werk van gemaakt wordt, moeten de groepen die eerst bevoordeeld werden, nu even wachten.
Bestrijding exotische muggen in Brabant

AMSTERDAM – In Brabant is een begin gemaakt met de bestrijding van een drietal exotische muggen.
Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag.
Met de bestrijding moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen en zich verder verspreiden.
Het betreft de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug. Bij controles door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zijn deze kleine beesten en hun larven aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden.
Er zouden nog geen muggen zijn aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel gebleken dat de muggen mogelijk ziekten kunnen overdragen.
De bestrijdingsoperatie gaat enkele weken duren.
(Bron)
Partijen willen minderheidskabinet VVD en CDA

DEN HAAG - VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun zou leveren.
VVD-leider Mark Rutte zei vrijdagavond dat hij, Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen perspectief zien voor zo'n kabinet. Rutte zei dat nadat de drie verslag hadden uitgebracht aan informateur Ruud Lubbers.
De drie partijen zijn het niet eens over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie, maar accepteren dat meningsverschil en zullen op grond van hun eigen opvattingen handelen als ze het eens worden over een minderheidskabinet. Dat stellen Rutte, Wilders en Verhagen in een gezamenlijke verklaring.
''Er is echter veel wat partijen bindt: het sterker, veiliger en welvarender maken van Nederland is daarbij het gemeenschappelijke doel en uitgangspunt'', aldus de verklaring. Daarom hebben ze afgesproken dat de PVV het kabinet gedoogsteun zal verlenen.
VVD en CDA zullen in het 'gedoogakkoord' wensen van de PVV honoreren, zoals op het gebied van immigratie, integratie en asiel, veiligheid en ouderenzorg. De PVV zal de afspraken over bezuinigingen steunen.
Wilders zei dat hij ''ontzettend blij'' is met deze stap. ''Het kan gaan lukken.'' Volgens hem zou het fantastisch zijn voor Nederland als er een rechts minderheidskabinet komt.
Wilders gaf aan dat de stabiliteit van een minderheidskabinet valt of staat met de betrouwbaarheid van de gedogende partij. ''We zullen ons betrouwbaar tonen en dit kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen'', aldus Wilders.
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vertrouwt erop dat het beoogde minderheidskabinet een politieke samenwerking oplevert die stabiel is.
Hij zei dat het duidelijk is dat er verschillen van mening zijn tussen het CDA en de PVV als het gaat over de islam en over de godsdienstvrijheid. Daarom wordt ook gewerkt aan een minderheidskabinet, want CDA en PVV in één kabinet bleek niet mogelijk.
Verhagen zei ervan overtuigd te zijn dat de onderhandelingen kunnen leiden tot een regeerakkoord dat recht doet aan de CDA-beginselen rond de vrijheid van godsdienst en van onderwijs. De partijen zullen ''elkaars verschillen niet verdoezelen, maar accepteren'', aldus Verhagen.
Het besluit volgt na vijf dagen van 'informeel' overleg tussen Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA). Vrijdagmiddag bespraken de drie het resultaat met hun eigen fractie.
Lubbers riep vorige week de rechtse partijen op samen te gaan praten over samenwerking. Volgens hem bleef een rechtse coalitie boven de markt hangen.
(Bron)

Dus nu krijgt Wilders op veel gebieden z'n zin, terwijl hij geen echte verantwoordelijkheid krijgt? Doe mij ook zo'n baan.
Hoewel ik me afvraag hoelang hij het gaat volhouden om het kabinet niet af te bekken. En als ie dat niet doet, is het een stuk moeilijker je te profileren.
Partij Berlusconi valt uit elkaar

ROME - De grootste regeringspartij van Italië, het Volk van de Vrijheid (PDL) van premier Silvio Berlusconi, is uit elkaar gevallen. Aanhangers van medeoprichter Gianfranco Fini hebben vrijdag besloten zich af te splitsen.
De centrumrechtse regeringscoalitie van Berlusconi lijkt daarmee beroofd van haar meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer.
De dissidente PDL-parlementariërs besloten zelfstandig door te gaan, nadat het partijbestuur het vertrouwen in Fini had opgezegd.
De 33 ex-PDL'ers gaan samen verder onder de naam Toekomst en Vrijheid voor Italië. Fini zelf maakt geen deel uit van de groep.
Fini is voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. Berlusconi vroeg Fini afstand te doen van zijn positie als Kamervoorzitter omdat zijn opvattingen ''absoluut niet stroken'' met die van de partij. Fini weigerde dat.
De laatste maanden liepen de spanningen tussen Berlusconi en Fini al hoog op, doordat Fini zich openlijk ergerde aan schandalen binnen de partij.
Hij vindt onder meer dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Berlusconi wilde zich niet de les laten lezen door de Kamervoorzitter.
Politici die door de rechter zijn veroordeeld, kunnen gewoon naaste medewerkers van Berlusconi blijven.
Berlusconi zei blij te zijn over de breuk met Fini. ''Ik voel me bevrijd, net zoals na mijn echtscheiding.'' Zijn vrouw Veronica ging weg bij Berlusconi, onder meer omdat hij omging met een minderjarig meisje.
Als te veel parlementariërs de PDL verlaten, wil Berlusconi de vervroegde gang naar de stembus wagen, ondanks de slechte opiniepeilingen van dit moment: ''Ik ben een ondernemer; ik ben gewend aan risico.''
Berlusconi en Fini richtten de PDL vorig jaar samen op. De partij is een fusie van Berlusconi's Hup Italië (FI) en Fini's postfascistische Nationale Alliantie (AN).
(Bron)
Antwerpse speurratten ingezet in Angola

ANTWERPEN - Een Antwerpse organisatie gaat met speciaal getrainde ratten mijnen zoeken in Angola.
De organisatie Apopo had al ratten opgeleid tot mijndetectors in Mozambique en Tanzania, meldde Havard Bach van Apopo vrijdag.
Door de jarenlange burgeroorlog telt Angola heel wat mijnen. Door samenwerking met andere humanitaire organisaties en succesvolle fondsenwerving beginnen we in de provincie Moxico in 2011 een soortgelijk ontmijningsprogramma als in Mozambique'', vertelt Bach.
Apopo leert de lokale bevolking om grote Afrikaanse ratten op te leiden tot volleerde mijnenvinders.
''Ondertussen tellen we meer dan honderd getrainde ratten die we zeven tot acht jaar kunnen inzetten. In 2009 werd in Mozambique op die manier ruim 700.000 vierkante meter grond vrijgegeven voor de bevolking.''
Behalve voor mijnendetectie zet Apopo de ratten ook in voor tuberculosedetectie in Tanzania. De speurratten blijken sneller en beter te werken dan de gemiddelde laborant.
Terwijl een laborant veertig stalen per dag kan onderzoeken, screent een rat datzelfde aantal in zeven minuten. Bovendien ontdekken de ratten soms nog besmettingen die de laborant over het hoofd had gezien.
(Bron)
Cruiseschip schept walvis

ANCHORAGE - Een cruiseschip uit Alaska heeft een walvis geschept. Het dier werd woensdag gevonden, vastgepind op de boeg van het schip, de Sapphire Princess. Het is goed mogelijk dat de jonge bultrug al dood was toen het werd meegesleurd door het schip.
Het is de derde keer in tien jaar tijd dat een boot van de maatschappij uit Alaska, Princess Luxury Cruises, een walvis heeft aangevaren. Het karkas is verwijderd van het schip door de Amerikaanse kustwacht.
Er wordt een onderzoek ingesteld naar het incident, aangezien bultruggen een beschermde diersoort zijn. De rederij laat weten volledig mee te werken aan dit onderzoek en verbaasd te zijn dat er een aanvaring heeft plaatsgevonden.
De crew had niets gemerkt van de botsing en op voorhand ook geen walvissen in de buurt van het schip gezien.
(Bron)
Jongetje (4) schiet meisje (3) dood

AMSTERDAM - Een 4-jarig Amerikaans jongetje heeft donderdag een 3-jarig speelkameraadje doodgeschoten. Dat heeft de politie van Indianapolis vrijdag gezegd.
Het jochie pakte een doorgeladen pistool van de keukentafel en mikte het op het hoofd van het meisje, waarna hij de trekker overhaalde.
De kinderen waren in het huis van het meisje, Aunesti Lee Allen. De jongen was de zoon van de vriend van Aunesti's moeder.
In het huis trof de politie cocaïne en marihuana aan. De 26-jarige moeder is wegens verwaarlozing van een kind en drugsbezit ingerekend. De twee andere kinderen van de vrouw waren getuige van het drama.
(Bron)
Marswagentje Spirit zwijgt

AMSTERDAM - De vluchtleiding van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft al sinds 22 maart niets meer gehoord van het Marswagentje Spirit.
Helemaal onverwacht komt die zenderstilte niet, want in verband met de winterse omstandigheden op Mars waren zijn systemen op een laag pitje gezet. Tijdens die winterslaap wordt alle beschikbare (zonne)energie gebruikt om de accu's op te laden en cruciale interne systemen te verwarmen.
Maar zo langzamerhand zou Spirit weer eens een teken van leven kunnen geven. Sinds een paar dagen is NASA bezig om het contact te herstellen - tot nog toe tevergeefs.
De hoop bestaat dat het Marswagentje de komende maanden alsnog zal antwoorden, maar helemaal gerust zijn de vluchtleiders daar niet op.
Spirit heeft namelijk een ongekend koude winter doorgemaakt. Tijdens de drie voorgaande winters stond hij geparkeerd op een zonnige helling, maar omdat hij vorig jaar vast kwam te zitten in het zand, is dat ditmaal niet gelukt.
De verwachting is dat als Spirit niet vóór maart 2011 iets van zich laat horen, hij als verloren moet worden beschouwd.
(Bron)
Zaak afpersing homo's veel groter dan gedacht

AMSTERDAM - De minderjarige jongens die homo's afpersten in de omgeving van Bergen op Zoom, hebben waarschijnlijk tientallen slachtoffers gemaakt.
Eerder meldden zich vijf slachtoffers bij de politie, maar volgens de lokale tak van homobelangenorganisatie COC durven veel slachtoffers niet naar de politie te stappen.
Volgens voorzitter Peter Verhaegh van COC Bergen op Zoom zochten de slachtoffers via internet contact met de verdachten, die zich als jonger dan zestien voordeden. Aangezien dat strafbaar is, zijn veel slachtoffers huiverig om aangifte te doen, vertelt hij vrijdag.
Anonieme meldingen tonen volgens Verhaegh echter aan dat de Marokkaanse daders slachtoffers hebben gemaakt uit het hele land en België. Het zou gaan om tientallen gedupeerden.
De mannen zouden via chatsites contact leggen met een van de zeker drie 16-jarige verdachten, van wie er twee inmiddels vastzitten.
In de omgeving van Bergen op Zoom werden ze vervolgens geconfronteerd met uitdraaien van chatgesprekken met de minderjarige slachtoffers met de dreiging dat die bij de politie zouden belanden.
De slachtoffers moesten vervolgens pinnen en moesten in sommige gevallen ook horloges en telefoons afgeven. In enkele gevallen raakten ze tot 750 euro kwijt.
(Bron)
Inspectie sluit huisartsenpraktijk Veghel

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts J.M. Bonnet in Veghel opgedragen met onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden te staken, onder meer wegens onhygiënische toestanden in zijn praktijk.
Dat heeft de inspectie vrijdag bekendgemaakt.
Volgens de IGZ voldeed onder meer de wijze waarop de huisarts zijn instrumenten reinigde, niet aan de normen. Ook werd de praktijk zelf niet vaak genoeg schoongemaakt en ontbrak het aan goede voorzieningen om bijvoorbeeld de handen te wassen.
Inspecteurs troffen in de tas die de arts gebruikte om visites af te leggen, medicijnen aan die al meerdere jaren over de datum waren.
Ook de bereikbaarheid van de praktijk voor spoedgevallen is volgens de inspectie onder de maat. De arts mag pas weer aan de slag als de IGZ heeft vastgesteld dat de situatie voldoende is verbeterd.
De IGZ hield Bonnet al langer in de gaten, nadat de huisartsenpost 's-Hertogenbosch-Oss-Veghel hem wegens onprofessioneel gedrag op non-actief had gesteld. Deze week bleek tijdens een onaangekondigd bezoek dat de wijze waarop de man zijn beroep uitoefende, ''ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid'' opleverde.
(Bron)
'Zware jongens' blijken grappenmakers

ZOETERMEER - De politie in Zoetermeer heeft donderdag met veel machtsvertoon negen mannen met donkere bivakmutsen op van de weg gehaald.
De agenten dachten een groep zware criminelen op het spoor te zijn, maar het bleek te gaan om een uit de hand gelopen grap. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Een agent in burger zag hoe de mannen in de Wattstraat allemaal tegelijk een bivakmuts opzetten en in twee auto's wegreden. Hij waarschuwde zijn collega's en zette zelf de achtervolging in.
Op de Aziëweg reed de politie de twee auto's klem en werden de negen aangehouden. Een agent hield daarbij zijn dienstwapen op hen gericht.
Achteraf bleek dat de mannen een grap hadden willen uithalen. Zij hadden de bivakmutsen gekregen om onder hun helm te dragen tijdens een middagje karten, en hadden bedacht dat het leuk zou zijn om de oma van een van hen daar eens flink mee te laten schrikken.
De mannen zijn volgens de politie erg geschrokken en hebben hun excuses aangeboden. Uit niets bleek dat zij een strafbaar feit wilden plegen. Zij kwamen er dan ook met een flinke waarschuwing van af.
(Bron)
Tiener gooit onzindelijk katje tien keer uit raam

AMSTERDAM - Een 17-jarige Hagenaar heeft zijn jonge katje maar liefst tien keer uit het raam van zijn woning gegooid omdat het dier moeite had om zindelijk te worden. Het katje zette het volgens een getuige op een krijsen, meldt de politie vrijdag.
De tiener gooide het katje donderdag rond 16.00 uur met kattenbak en al uit het raam van zijn woning aan de Paviljoensgracht. Het katje krijste volgens de getuige.
De politie vond in de woning geen kattenvoer en in de kattenbak lagen heel weinig korrels. De tiener is aangehouden. Het katje is in beslag genomen.
(Bron)

Sja. Sommige mensen moet je eigenlijk een soort levenslang verbod op huisdieren kunnen opleggen. (Maar hoe controleer je dat?)
Treinkaartje 2 procent duurder

UTRECHT - De NS verhoogt de prijzen voor onder andere enkele reizen en dagretours begin volgend jaar naar verwachting met 2 procent. Dat heeft het spoorbedrijf vrijdag laten weten.
De verhoging, die ook geldt voor traject- en netabonnementen, zal net zo hoog zijn als de inflatie. Het Centraal Planbureau verwacht dat die 2 procent zal zijn. Als de inflatie anders uitvalt, past de NS zijn prijsverhoging aan.
In het licht van de invoering van de ov-chipkaart voert het bedrijf ook enkele tariefsveranderingen in. Per 1 januari kost reizen met de chipkaart en het papieren kaartje daardoor evenveel.
Het tarief voor een retour zal daarbij net zo veel kosten als twee enkele reizen. Om dat te bereiken, worden enkele reizen gemiddeld 3 procent goedkoper en papieren retourtjes 2 procent duurder.
Vanaf volgend jaar verdwijnt het weekendretour, zo meldt de NS. De reden is volgens het bedrijf dat het voordeel verdwijnt en reizigers met twee enkele reizen ''net zo voordelig uit'' zijn.
Ook de 5-retourkaart en Rondreis en omwegbewijs verdwijnen. De NS hebben overleg gehad met het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar vervoer over de tariefsveranderingen.
(Bron)
'Vreemd patroon in kosmische straling'

AMSTERDAM - Het nog in aanbouw zijnde 'neutrino-observatorium' IceCube, bestaande uit duizenden sensors diep in de ijskap van Antarctica, levert al wetenschappelijke resultaten op. En wel op een onderzoeksterrein waar het eigenlijk niet voor ontworpen is: de kosmische straling.
IceCube is bedoeld voor de detectie van energierijke neutrino's - vrijwel ongrijpbare deeltjes, afkomstig van supernova-explosies en zwarte gaten aan de noordelijke hemel die dwars door de aarde heen zijn gegaan.
Maar ondertussen worden de detectors voortdurend gebombardeerd met andere deeltjes uit de ruimte, die zijn vrijgekomen bij botsingen tussen deeltjes van de kosmische straling en atomen in de aardatmosfeer.
Voor neutrinowetenschappers is die kosmische straling niets anders dan storende 'ruis', maar andere wetenschappers zijn er juist erg in geïnteresseerd. Uit de IceCube-metingen blijkt dat de kosmische straling aan de zuidelijke hemel niet gelijkmatig uit alle richtingen komt.
Deze 'anisotropie' lijkt een voortzetting te zijn van de eerdere waargenomen ongelijkmatige verdeling van de kosmische straling op het noordelijk halfrond.
Wat de oorzaak van het onregelmatige patroon is, is nog onduidelijk. Het is mogelijk dat de straling afkomstig is van het overblijfsel van een relatief recente en nabije supernova-explosie.
(Bron)
Blik uit het raam, naar rechts (met lastig tegenlicht):

Rechts van het raam
Lekker luie Tom. (Beide katten zijn verslaafd aan van die nepbontdekens en plaids, eindeloos trappelen en dan in een soort verzaligde slaap wegzakken.)

Relaxte Tom
De schijnaardbei begint de tuin rood te vlekken:

Schijnaardbei
Natuur is leven en dood - dit wijlen egeltje lijkt wat formaat betreft verdacht veel op het kleintje dat ik laatst met een volwassen egel door de tuin zag raggen.

Wijlen een egel
De agrimonie in de tuin bloeit vrolijk verder, een beetje verscholen tussen varen, conifeer en guldenroede:

Bloeiende agrimonie

donderdag, juli 29, 2010

Dat hier grote groene sabelsprinkhanen zitten wist ik al. Maar nu zag ik ook een kleine grote groene sabelsprinkhaan: iets meer dan een halve centimeter schat ik. Springen kon ie al wel goed :-)
Diepte zien mogelijk later aan te leren

UTRECHT - Mensen die geen diepte kunnen zien, kunnen dat mogelijk op latere leeftijd nog leren. Neurobiologen van de Universiteit Utrecht hebben dat ontdekt.
Zij hebben hun bevindingen donderdag gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
Onderzoekers Chris Klink en Richard van Wezel onderzochten samen met collega's van de Vanderbilt University in de Verenigde Staten hoe de hersenen de beelden van twee ogen combineren.
Daarvoor lieten zij proefpersonen via spiegels met hun afzonderlijke ogen naar twee verschillende streeppatronen kijken.
''In het begin zagen de proefpersonen afwisselend het patroon van hun linker- en rechteroog'', vertelt Van Wezel. ''Na ongeveer een half uur begonnen ze echter steeds vaker een beeld te zien dat een combinatie was van de twee patronen.''
Volgens de onderzoekers pasten de hersenen hun strategie voor het combineren van beelden van de twee ogen geleidelijk aan.
De hersenen bleven deze strategie ook na het experiment toepassen. Pas toen de proefpersonen een tijdje normaal met twee ogen konden kijken, vormden de hersenen weer op de gebruikelijke manier één beeld.
Het onderzoek laat zien dat het brein van volwassen mensen het vermogen heeft om zich snel en blijvend aan te passen aan nieuwe visuele omstandigheden.
''Als het nodig is, verwerken je hersenen de beelden binnen een half uur op een andere manier dan in de tientallen jaren hiervoor'', aldus Van Wezel.
Die onvermoede flexibiliteit van de hersenen zou volgens de onderzoekers goed nieuws kunnen zijn voor mensen die geen diepte kunnen zien, bijvoorbeeld omdat zij een lui oog hebben gehad.
''Als de ogen worden getraind om goed naar één punt te kijken zou het voor deze mensen dus alsnog mogelijk kunnen zijn om diepte te zien.''
(Bron)
Oudste man in Tokio al dertig jaar dood

TOKIO - De man die met 111 jaar geregistreerd stond als de oudste man van Tokio blijkt al dertig jaar dood te zijn. Zijn familie deed mogelijk alsof hij nog leefde om het pensioen van Sogen Kato en zijn eveneens overleden vrouw op te strijken.
De politie onderzoekt de zaak. Dat melden Japanse media donderdag.
De lokale autoriteiten wilden hun lijst van honderdplussers opschonen en raakten wantrouwig toen functionarissen keer op keer door familieleden werden weggejaagd.
De familie zei dat het prima ging met de op 22 juli 1899 geboren man, maar dat hij niemand wilde zien.
Woensdag forceerden agenten zich een toegang tot het huis van Kato in het centrum van Tokio. Daar troffen ze een gemummificeerd lichaam gekleed in ondergoed en pyama in het bed van Kato aan.
De kleindochter van de man verklaarde dat haar opa zich dertig jaar geleden in zijn slaapkamer had opgesloten, omdat hij als een boeddha wilde leven. Waarschijnlijk is de man kort daarop overleden.
(Bron)
Man tankt onderbroek vol met benzine

HAARLEM - Een 46-jarige dronken automobilist uit Nijverdal heeft woensdagmiddag bij een benzinestation op de Schipholweg in Haarlem per abuis benzine in zijn onderbroek getankt. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De man probeerde bij het tankstation een jerrycan te vullen met benzine, maar dit lukte niet. Hij goot de brandstof daarentegen in zijn slip. Een getuige die het zag, waarschuwde de politie.
De man bleek bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol te hebben genuttigd. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de man moest mee haar het bureau. Hij is donderdagmiddag weer in vrijheid gesteld.
(Bron)
Omstreden chirurg weg bij Waterlandziekenhuis

PURMEREND - De omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin gaat weg bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Het ziekenhuis heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Volgens een onderzoekscommissie heeft de arts ernstige fouten gemaakt en vormt hij een risico voor de patiënten.
Er zijn 54 klachten en zestien schadeclaims binnengekomen tegen de chirurg. Het ziekenhuis verwacht dat een ''substantieel'' aantal daarvan gegrond zal worden verklaard.
De Bruin stelde verkeerde diagnoses, maakte fouten bij operaties en opereerde mensen die eigenlijk niet mochten worden geopereerd.
Daarbij verzweeg hij de risico's van de ingrepen en gaf hij patiënten valse hoop. In één zaak heeft een gedupeerde patiënte, die haar been verloor door verwijtbare fouten van de arts, al een voorschot van 50.000 euro gekregen op haar schadeclaim.
Het ziekenhuis is, net als andere ziekenhuizen, verzekerd tegen de claims. De voorzitter van de raad van bestuur, Jack Jansen, verwacht dat de kwestie het ziekenhuis toch ongeveer 1 miljoen euro zal kosten, omdat de verzekeraar de premies zal verhogen.
Topman Jansen zei niet te verwachten dat er een afvloeiingsregeling komt voor de dokter. De chirurg heeft 25 jaar bij het ziekenhuis gewerkt en gold als zeer gezaghebbend. Hij was de drijvende kracht achter het rugcentrum van het ziekenhuis.
De arts kreeg in 1998 al een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege. Omdat er daarna geen klachten meer bekend werden, dacht de leiding van het Waterlandziekenhuis dat de kwaliteit van het werk van de arts was verbeterd, zei Jansen donderdag.
Totdat in maart van dit jaar het tuchtcollege twee keer een berisping oplegde aan De Bruin. Hierna kwam plotseling een stroom aan klachten en schadeclaims op gang.
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de arts hoger beroep aangetekend tegen de berispingen door het tuchtcollege. De Bruin liet donderdag in een verklaring weten het voornemen van het ziekenhuisbestuur om zijn betrekking te beëindigen, te betreuren.
Volgens hem heeft de onderzoekscommissie ''een discutabele aanpak gevolgd'' en zijn de conclusies ''onvoldoende onderbouwd''.
De IGZ nodigt hem uit voor een gesprek om te horen of hij nog als dokter aan de slag zou willen. In theorie kan dat, omdat hij officieel als arts staat geregistreerd.
(Bron)
Obama is BlackBerry beu

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama streed bij zijn aantreden om het behoud van zijn BlackBerry, maar inmiddels is de lol er wel vanaf. Hij mag met maar tien mensen communiceren met het apparaatje.
De communicatie per mobiel verloopt wat stijfjes, omdat wordt gedacht dat de berichtjes opgeslagen worden in de archieven.
,,Dus niemand stuurt me de sappige details'', zei Obama in een talkshow van de Amerikaanse nieuwszender ABC. ''Het verloopt allemaal erg officieel: Meneer de president er komt een bijeenkomst aan waarover we u graag willen informeren.''
Obama liet in het programma The View, waarin onder meer journaliste Barbara Walters en actrice Whoopi Goldberg gespreksleider zijn, ook de inhoud van zijn iPod zien. Daarop staan nummers van rapper Jay-Z, Frank Sinatra en operalegende Maria Callas.
(Bron)

Comes with the job.
'Veel gratis applicaties sturen gevoelige data door'

AMSTERDAM – Bijna een kwart van de gratis applicaties voor iPhones en bijna de helft van alle gratis Android-applicaties slaan data van individuele gebruikers op en versturen die, zonder melding, naar derden.
Dat blijkt uit onderzoek van Lookout waarover verschillende Amerikaanse media berichten.
Het bedrijf dat software ontwikkelt voor de veiligheid van mobiele apparaten, analyseerde bijna 300.000 gratis applicaties voor de iPhone van Apple en toestellen die gebruik maken van besturringssyteem Android van Google.
Een groot deel van deze applicaties geeft volgens het bedrijf gevoelige data door aan onder andere adverteerders. Het zou gaan om contactgegevens, foto’s, sms’jes en de geschiedenis van het internetgebruik.
Volgens Lookout wordt de data vooral gebruikt om meer te weten te komen over de voorkeuren en handelingen van gebruikers. Het gevaar is echter dat de gegevens gevoelig worden voor hackers en gebruikt kunnen worden bij identiteitsdiefstal, waarschuwt Lookout.
Het script waarmee de gegevens worden binnengehaald is eigenlijk ontwikkeld voor het mogelijk maken van advertenties in applicaties, de code wordt door ontwikkelaars overgenomen in een applicatie. De software zou echter meer data opslaan dan gerealiseerd wordt door de ontwikkelaars.
“We hebben ontdekt dat gebruikers én ontwikkelaars niet weten wat er met hun applicaties gebeurt”, aldus John Hering, CEO van Lookout tegenover persbureau AP. Volgens Hering is het probleem dat smartphones geen waarschuwing geven wanneer er data wordt opgeslagen.
“iPhones waarschuwen de gebruiker alleen wanneer applicaties de locatie van een gebruiker willen opslaan. Toestellen die draaien op Android waarschuwen gebruikers alleen voor het opslaan van data bij de installatie, maar veel mensen klikken daar snel doorheen.”
In totaal kunnen 29 procent van de Android-applicaties volgens de cijfers van Lookout de locatie van de gebruiker opslaan. Bij applicaties voor de iPhone zou dit percentage op 33 procent liggen.
Lookout gaf bij de presentatie van het onderzoek ook een specifiek voorbeeld. 'Wallpaper, All Categories' is een applicatie voor Android die inmiddels tussen de 1,1 en 4,6 miljoen keer is gedownload. Precieze cijfers zijn niet bekend.
Deze applicatie stuurt gevoelige data door naar een server die wordt beheerd door een Chinese ontwikkelaar. Hering wilde verder geen uitspraken doen over de eventuele bedoelingen achter het doorsturen van deze informatie.
(Bron)
Overlevenden kinderkanker hebben vaak hartafwijking

AMSTERDAM - Ruim een kwart van de kinderen die genezen van kanker, heeft als jongvolwassene een hartafwijking die kan leiden tot hartfalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam.
De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift Archives of Internal Medicine.
Een team onder leiding van internist-oncoloog Heleen van der Pal heeft een groep gevolgd van ruim zeshonderd kinderen die kanker hadden overleefd. Van ruim vijfhonderd van hen is een hartecho gemaakt, gemiddeld vijftien jaar nadat zij genezen waren verklaard.
Bij 27 procent werden hartafwijkingen gevonden, meestal in een vroeg stadium en nog zonder klachten. De onderzochte personen hebben als kind chemotherapie en bestraling in de hartstreek ondergaan. Van die behandelingen is bekend dat zij nadelige gevolgen kunnen hebben voor het hart.
Het is al bekend dat kinderen die genezen van kanker een verhoogde kans hebben op gezondheidsproblemen in hun latere leven. Er was echter nog niet eerder bij zo'n grote groep overlevende kinderen onderzoek gedaan naar mogelijke hartstoornissen.
''Dit onderzoek toont aan dat we de ex-patiënten goed moeten volgen en bedacht moeten zijn op hartproblemen'', aldus Van der Pal. ''Met medicijnen is te voorkomen dat de problemen toenemen.''
(Bron)
Pentagon raakt bijna 9 miljard 'kwijt' in Irak

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie is sinds het begin van de Irakoorlog in 2003 ongeveer 8,7 miljard dollar aan wederopbouwgeld uit het oog verloren. De bijzondere inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Irak maakte dat dinsdag bekend in een rapport.
''Door de versnippering van de controle waren de gelden kwetsbaar voor verkeerd gebruik en onopgemerkte uitgaven'', aldus de inspecteur-generaal.
Defensie had geen centrale organisatie opgericht voor controle van de uitgaven. Daarnaast werden een aantal vereiste rekeningen niet geopend, aldus de waakhond.
Het Amerikaanse leger verzet zich tegen de bevindingen. Volgens het Pentagon is 2 miljard dollar zeker goed verantwoord en is voor de rest van de uitgaven de verantwoording waarschijnlijk nog wel aanwezig in een archief. Om daarvan bewijs te vinden, zullen ''aanzienlijke inspanningen'' gedaan moeten worden.
In totaal kreeg het Pentagon 9,1 miljard dollar uit een groter fonds, dat na de inval in Irak werd opgericht. In het fonds zat onder meer geld uit olie- en gasinkomsten en middelen van het verdreven regime van dictator Saddam Hoessein.
(Bron)
Delier vergroot kans op sterfte en dementie

AMSTERDAM - Ouderen die in het ziekenhuis een delier doormaken, een periode van acute verwardheid, lopen veel meer risico om binnen enkele jaren te overlijden of dement te worden.
Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan de hand van een literatuurstudie.
De wetenschappers maakten een analyse van alle relevante wetenschappelijke onderzoeken over delier die de afgelopen 25 jaar zijn verschenen.
De resultaten hebben zij dinsdag gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).
Uit de studie blijkt dat bijna 40 procent van de 65-plussers die tijdens een ziekenhuisopname een delier doormaken, binnen twee jaar overlijdt.
In de controlegroep is dat 27,5 procent. Ruim een derde van de delierpatiënten kwam binnen veertien maanden terecht in een verpleeghuis, tegen ruim 10 procent van de controlegroep.
Een delier lijkt ook de kans op dementie zeer sterk te verhogen. Binnen drie tot vijf jaar werd 62,5 procent van de patiënten dement. Dat is bij mensen die geen delier hebben gehad slechts 8 procent.
De onderzoekers tekenen daarbij wel aan dat het aantal studies naar dementie na een delier beperkt is.
Ongeveer een op de drie ouderen die in een ziekenhuis worden opgenomen, krijgt te maken met een periode van acute verwardheid.
Dat kan bijzonder angstaanjagend zijn voor de patiënt, maakt een langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk en veroorzaakt extra complicaties.
Een delier komt vooral voor na een operatie, een infectie of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Wat er precies in de hersenen gebeurt, is niet bekend.
Wetenschappers vermoeden dat de achterliggende oorzaken blijven doorwerken, ook nadat de patiënt genezen is en de verwardheid is verdwenen.
(Bron)
Turkse Facebookers krijgen melding 'te kleine penis'

AMSTERDAM – Turkse gebruikers van Facebook kregen door een verkeerde vertaling vorige week regelmatig de melding ‘Uw bericht kon niet worden verstuurd omdat u een kleine penis hebt’ te zien.
Dat meldt het internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro donderdag.
De melding werd weergegeven omdat Facebook gebruik maakt van een automatische selectie voor de vertaling van veelgebruikte zinnen als ‘Like’ en ‘Your message could not be sent because the user is offline.’
Deze zinnen worden voor veel landen vertaald en de netwerksite maakt daarbij gebruik van Facebook Translate. Hier kunnen gebruikers uit een bepaald land suggesties doen voor de beste vertaling. Krijgt een vertaling voldoende stemmen, neemt Facebook de suggestie automatisch over.
Een forum in Turkije maakte misbruik van de mogelijkheid suggesties te doen voor de juiste vertaling. Berichten op het forum riepen mensen op ‘Uw bericht kon niet worden verstuurd omdat u een kleine penis hebt’ als suggestie in te dienen.
Op deze manier wist het forum eerder ook al ‘Like’ te veranderen in het Turkse woord voor ‘fuck’. Facebook Translate nam de suggesties automatisch over. Inmiddels heeft de netwerksite de onjuiste vertalingen aangepast en is het vertaalprogramma in veel landen offline gehaald.
(Bron)
Kledingdief bewaart garderobe op station

AMSTERDAM - De spoorwegpolitie heeft dinsdag een 24-jarige man uit Schiedam aangehouden die voor ongeveer 4500 euro aan gestolen kleding in zijn bezit had. De man werd betrapt toen hij de kleding in een bagagekluis wilde stoppen op het Centraal Station van Amsterdam.
De spoorwegpolitie hield de kluis in de gaten nadat een agent in burger had gezien dat de man kleding in een kluis stopte.
Het vermoeden bestond dat het een geprepareerde tas was die wordt gebruikt bij winkeldiefstallen.
Toen de Schiedammer enige tijd later weer met een volle tas kleding aankwam, werd hij aangehouden.
De kledingstukken in de kluis waren nog voorzien van de prijskaartjes van een winkel in Amsterdam, maakte een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag bekend.
De winkel heeft aangifte gedaan van diefstal. De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Man rijdt met 144 door Brussel

BRUSSEL - De politie van Brussel heeft een automobilist betrapt die 144 kilometer per uur reed op een plek waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur bedraagt.
De man moest zijn rijbewijs inleveren. Bij dezelfde controle moesten ook 37 andere bestuurders hun rijbewijs inleveren wegens snelheidsovertredingen.
Dat heeft het Brusselse parket woensdag bekendgemaakt.
De Brusselse politie controleerde zaterdagavond en zondagnacht in totaal 3.173 auto's op snelheid. Daarvan reden er 635 te snel.
(Bron)
Ophef tijdens preek over homoseksualiteit

OSS - Enkele bezoekers van de kerk van de conservatieve pastoor Cor Mennen in Oss hebben zondag boos de eucharistieviering verlaten na een preek van diaken Edwin Veldman over de 'erfzonde' van homoseksueel handelen.
Veldman heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een weblog van de pastoor over het incident.
Veldman vertelde dat hij zelf ook enkele reacties heeft ontvangen, zowel positief als negatief. Volgens hem hebben kerkgangers nog nauwelijks katholieke standpunten.
De Osse pastoor Cor Mennen raakte in het verleden diverse keren in opspraak, onder meer vanwege zijn strenge standpunt over uitreiking van de hostie aan praktiserende homoseksuelen.
De rel ontstond toen Mennen weigerde de hostie aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het Brabantse dorp Reusel uit te reiken. Dat leidde ook al tot ludiek en later luid protest tijdens vieringen op verschillende plekken in het bisdom Den Bosch.
(Bron)
'Agent trekt vaker wapen door gebrek aan steun'

AMSTERDAM - Door gebrek aan mankracht moeten agenten vaker hun wapen trekken. Dat stelt vakbondsbestuurder van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging Henk Joore dinsdag in dagblad Metro.
Het geweld wordt volgens Joore heftiger. Zo zou eerder naar een fles of een ander soort wapen worden gegrepen.
Ook brandweermannen en andere hulpverleners zouden daar mee te maken hebben. Dat zou mede komen doordat minder mensen worden ingezet. "Agenten gaan op een melding af en weten zich minder gesteund."
Het aantal schietpartijen waar de politie bij is betrokken is de afgelopen jaren licht gestegen tot boven de twintig per jaar. De vakbondsbestuurder zegt te hopen dat een nieuwe regering 'ziet dat verder bezuinigen op de politie ten koste gaat van de veiligheid van het hele land'.
(Bron)
IVW verbiedt gebruik Spenotreinen

DEN HAAG - BAM, het bedrijf dat in opdracht van Prorail het treinspoor slijpt, mag niet meer rijden met treinen van het Italiaanse bedrijf Speno.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft dat besloten.
De IVW stuurde BAM dinsdag een brief om te laten weten dat het bedrijf geen Spenomaterieel meer mag gebruiken totdat het bedrijf kan aantonen dat het op een veilige manier kan, aldus een woordvoerder van de Inspectie.
Een onderhoudstrein van Speno reed zondagavond dwars door een watersportwinkel in het Friese Stavoren en veroorzaakte een grote ravage. Volgens de IVW zijn Spenotreinen in Nederland vaker betrokken geweest bij vergelijkbare incidenten.
De IVW wil dat BAM de risico's van het rijden met Spenotreinen in kaart brengt en per risico vermeldt welke maatregel het bedrijf neemt.
De opruimwerkzaamheden zijn in de nacht van maandag op dinsdag begonnen. De treinwagons hadden zich volgens een woordvoerder van Prorail diep in de grond geboord. Ook bleek dat er uit de trein olie is gelekt.
(Bron)
Belg ontvangt op een dag 28 rijverboden

BRUSSEL- Een 49-jarige Belg heeft donderdag op één dag 28 rijverboden ontvangen. Hij mag twintig maanden lang niet meer achter het stuur van een auto plaatsnemen.
Ook moet hij tweemaal psychologische tests en examens afleggen voor hij eventueel opnieuw een voertuig mag besturen.
De inwoner van Beersel, even ten zuiden van Brussel, moest zich donderdag bij de lokale politie melden. Daar lagen zestig dossiers op hem te wachten.
Het ging onder meer om 28 door verschillende rechtbanken opgelegde rijverboden, waarvan er twee al verjaard waren. De man werd bovendien aangehouden en vastgezet vanwege een nog uit te zitten celstraf.
Verder wilden de agenten hem als verdachte ondervragen in zeven zaken. De politie had ook nog dertig deurwaardersexploten voor de man, die pas recent voorwaardelijk vrij was gekomen.
(Bron)
Sterke afname plankton bedreigt oceanen

AMSTERDAM - Sinds 1950 is de hoeveelheid fytoplankton, die de basis vormt voor de oceanische voedselketen, met veertig procent afgenomen. De opwarming van de oceanen wordt de oorzaak van die daling genoemd.
Fytoplankton bestaat uit microscopisch kleine, plantaardige organismen. Het speelt een cruciale rol in het ecosysteem van onze planeet. Naast een voedselbron voor veel vissen is fytoplankton ook de grootste producent van zuurstof op aarde.
De verdwijning ervan bedreigt de stabiliteit van het klimaat, het welzijn van de visserij en van oceanen. Dat blijkt uit onderzoek van aquatisch ecoloog Daniel Boyce, dat deze week in het blad Nature verschijnt.
“Ik denk dat het heel moeilijk voor te stellen is dat fytoplankton zo belangrijk kan zijn, omdat de meeste mensen het niet zien in hun dagelijks leven”, aldus de Canadese Boyce. “Maar alles dat met ze gebeurt heeft effect op de gehele mariene voedselketen, en op ons.”
Een blauwe oceaan is niet per se iets goeds. Recente satellietfoto’s lieten zien dat de oceaan van groen naar blauw is veranderd, als gevolg van de vermindering van fytoplankton. Maar die gegevens zijn maar tot dertien jaar terug te bekijken.
Daarom hebben Boyce en zijn collega’s een half miljoen metingen van de helderheid van de oceaan bestudeerd. Zo konden ze een gedetailleerder beeld krijgen en verder terug in het verleden kijken.
Uit hun analyse bleek dat de hoeveelheid fytoplankton decennialang per jaar met gemiddeld één procent daalde in acht van de tien grote oceanen. De grootste afname vond plaats in de poolregio, de tropische gebieden rond de evenaar en op de open zee.
De wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen wat de oorzaak is van de massale verdwijning van het fytoplankton, maar temperatuurdata geeft een aanwijzing. De afname was het sterkst op plaatsen waar de oppervlakte van de zee het meest was opgewarmd.
De waterlagen mengen slechter als het temperatuurverschil groter is. Warmere oceaanwateren verminderen de hoeveelheid voedingsstoffen die vanuit de koude diepte naar het oppervlak kunnen komen. Het fytoplankton leeft van die voedingsstoffen.
Als er minder fytoplankton is, hebben vissen minder te eten. De verdwijning van het plankton zal vanzelf de rest van de voedselketen raken. Vissers zullen minder vis vangen en de dieren die van vis leven zullen minder te eten hebben.
Het fytoplankton beïnvloedt ook het klimaat, doordat het koolstofdioxide reduceert en warmte opneemt.
(Bron)
Banken waarschuwen voor phishing via telefoon

AMSTERDAM – Een aantal Nederlandse banken waarschuwt klanten online voor internetcriminelen die telefonisch contact opnemen en zich voordoen als bankmedewerkers.
Eerder deze week werd bekend dat een echtpaar uit Bovensmilde het slachtoffer is geworden van een vrouw die zich telefonisch voordeed als een medewerkster van ING-bank. Het stel werd 5000 euro afhandig gemaakt.
Naar aanleiding daarvan hebben zowel ING, ABN Amro als de Rabobank waarschuwingen op internet gezet die klanten moet wijzen op deze manier van internetcriminaliteit.
Regelmatig worden er door criminelen zogeheten phishingmails verstuurd waarin klanten gevraagd wordt inloggegevens voor internetbankieren af te staan. Nu wordt dus ook telefonisch geprobeerd klanten geld afhandig te maken.
Een woordvoerder van ING bevestigt het geval uit Bovensmilde tegenover NU.nl, maar kan niet spreken van een plotselinge trend: “Dit soort internetcriminaliteit vindt helaas vaker plaats en incidenteel wordt een klant de dupe van een dergelijk telefoontje. Klanten zijn gelukkig erg alert”, merkt de woordvoerder op. “Ze herkennen e-mails met slecht taalgebruik of een onjuiste opmaak.”
Mogelijk hebben de criminelen die telefonisch contact opnemen met klanten voor deze manier van communicatie gekozen omdat de taalfouten en de opmaak dan niet opvallen.
De problemen lijken zich al voor te doen sinds begin juni. Toen verschenen de eerste berichten over het recente telefonische contact van criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers. Rabobank waarschuwde begin juli voor deze vorm van internetcriminaliteit.
Het is vooralsnog niet bekend of het hier om een bende gaat en of er meerdere mensen de dupe zijn geworden van criminelen die telefonisch contact opnemen.
(Bron)
Valse tanden Churchill brengen 21.500 euro op

LONDEN - Valse tanden van de Britse oorlogspremier Winston Churchill hebben donderdag op een veiling in Engeland omgerekend 21.500 euro opgebracht.
Het gedeeltelijke kunstgebit van goud, dat bekendstaat als de ''tanden die de wereld redden'', bracht ruim drie keer meer op dan verwacht.
De tanden werden speciaal gemaakt tegen het geslis van Churchill, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met radiotoespraken het moreel van de troepen hoog wilde houden.
De nieuwe eigenaar is een particulier verzamelaar uit Groot-Brittannië, die ook al de microfoon bezit waarmee Churchill in 1945 het einde van de strijd in Europa bekendmaakte.
De tanden werden te koop aangeboden door de zoon van de tandtechnicus die ze maakte.
(Bron)
Planetoïde blijkt gevaarlijker dan gedacht

AMSTERDAM - De kans dat de ongeveer 560 meter grote planetoïde 1999 RQ3 in botsing komt met de aarde is groter dan gedacht. Dat blijkt uit nauwkeurige analyse van de baanbeweging van het hemellichaam door Spaanse wetenschappers.
De kans dat het tussen nu en het jaar 2200 daadwerkelijk tot een botsing komt is klein: slechts één op de duizend.
Maar verrassend genoeg laat de analyse zien dat die botsingskans voor meer dan de helft in het jaar 2182 ligt.
In de praktijk blijk overigens dat zo'n botsingskans, naarmate er meer gegevens beschikbaar komen, eerder daalt dan stijgt. 1999 RQ3 behoort tot een groep van ruim duizend objecten die de komende paar eeuwen relatief dicht in de buurt van de aarde komen.
Hoewel zijn huidige baan goed bekend is, treden er in de loop van de eeuwen kleine verstorende effecten op, die de beweging van de planetoïde beïnvloeden. Het zijn de gevolgen van deze verstorende effecten die de Spaanse wetenschappers hebben geanalyseerd.
(Bron)
Russen arresteren vliegtuigkaper

MOSKOU - Een speciale Russische eenheid heeft donderdag een man aangehouden die een vliegtuig met 105 mensen aan boord had gekaapt tijdens een binnenlandse vlucht.
Het team, verkleed als artsen, greep in na de landing van het toestel op de Moskouse luchthaven Domodedovo. Niemand raakte gewond.
Dat meldde het Russische persbureau ITAR-TASS op basis van een politiewoordvoerder. Alle passagiers bleven ongedeerd.
De 40-jarige man uit de Noord-Kaukasus vroeg na de landing tevergeefs om een telefoongesprek met de Russische premier Vladimir Poetin. Hij had zijn verzoek met telefoonnummer op papier aan het cabinepersoneel gegeven. Het is onduidelijk wat hij van Poetin wilde.
Toen na circa twee uur een kind aan boord onwel werd, stemde de man erin toe om hulp aan boord te laten, waarop hij in de boeien werd geslagen. De man was niet gewapend.
Het vliegtuig was eerder op de dag vertrokken uit het kuuroord Mineralnje Volni in de Zuid-Russische regio Stravropol.
(Bron)
'Nieuwe behandeling extreem hoge bloeddruk'

UTRECHT - Artsen van het UMC Utrecht ontwikkelen een nieuwe behandeling voor patiënten met een extreem hoge bloeddruk die niet met medicijnen kunnen worden geholpen.
De specialisten hebben woensdag voor het eerst in Nederland de methode daadwerkelijk op een patiënt toegepast.
Een op de vijf volwassen Nederlanders, dus meer dan een miljoen personen, heeft een te hoge bloeddruk. Ze lopen een verhoogd risico op een hartinfarct, een beroerte of nierproblemen.
De meeste patiënten krijgen medicijnen die de bloeddruk verlagen, maar bij een deel van de groep werken die middelen niet.
De behandeling komt erop neer dat de zenuwbanen tussen en nieren en hersenen worden geblokkeerd. Het was al langer bekend dat de hoge bloeddruk (mede) wordt veroorzaakt door de nieren. De blokkade heeft, zo nemen de artsen aan, een belangrijk bloeddrukverlagend effect.
Het uitschakelen van de zenuwen gebeurt via een katheter die via de lies van de patiënt wordt ingebracht. De patiënt krijgt daarvoor plaatselijke verdoving.
Het UMC hoopt dat de nieuwe behandeling binnen een aantal jaren ver genoeg is ontwikkeld om op grotere schaal te kunnen worden toegepast. Voorlopig worden twintig patiënten met de methode behandeld. In de toekomst zouden ook andere Nederlandse ziekenhuizen met de nieuwe methode kunnen gaan werken.
(Bron)
Dodelijk ongeval op circuit Zandvoort

ZANDVOORT - Op het circuit van Zandvoort is donderdagmiddag een bestuurder van een open raceauto omgekomen. De wagen vloog tijdens het rijden in brand. De 51-jarige coureur uit Jistrum kon er niet meer op tijd uitkomen en kwam ter plekke om.
Door de autoriteiten zijn nog geen mededelingen gedaan, maar een woordvoerder van het circuit zou tegen GPUpdate.net hebben verklaard dat de auto van de onfortuinlijke coureur spontaan in brand vloog.
De man kon de auto vervolgens nog wel aan de kant zetten, maar slaagde er niet in uit de auto te klimmen. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Het is nog onduidelijk hoe de auto in brand kon vliegen. De politie doet daar onderzoek naar.
Het slachtoffer is geen professionele coureur maar een particulier, aldus directeur van het circuit Erik Weijers.
Donderdag was er in Zandvoort een zogeheten 'experience dag'. Daarbij kunnen particulieren kennismaken met de racesport. Verder is nog niets over de identiteit van het slachtoffer bekendgemaakt.
Weijers liet weten ''redelijk aangeslagen'' te zijn door het ongeval. Het soort auto dat verongelukte, een Formule Ford, blijft voorlopig langs de kant staan.
Het programma op het circuit voor de komende tijd blijft echter ongewijzigd. Reden is dat het ongeluk niets te maken had met de veiligheid op het circuit, aldus Wijers.
Het is vandaag precies 37 jaar geleden dat er op het duinencircuit een ander dodelijk ongeluk plaatsvond. Tijdens de Formule 1-race destijds verbrandde de Brit Roger Williamson levend nadat hij in zijn March over de kop was geslagen en zijn wagen vlam vatte.
(Bron)
Jonge katjes overspoelen dierenasielen

DEN HAAG - Asielen zitten in de zomer bijna altijd voller dan in de rest van het jaar, maar dit jaar is het grote aantal jonge poesjes dat er terechtkomt, het grote probleem. ''Groter dan normaal zelfs'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming donderdag.
De doorstroom bij asielen is in de zomermaanden meestal bijzonder laag, mede doordat veel mensen de aanschaf van een huisdier uitstellen tot na hun vakantie. Hierdoor zitten de dieren gemiddeld één tot twee maanden langer in het asiel, zo blijkt uit een steekproef van de Dierenbescherming.
Het aantal kittens is dit jaar veel groter dan anders, aldus de zegsman. Hoeveel groter kon hij niet zeggen. Wel is duidelijk dat het voor sommige asielen lastig is alle dieren te herbergen. ''In Klarenbeek is een asiel waar zelfs een extra portokabin is neergezet, om katten in te huisvesten.''
Het grotere aantal katten en kittens in het asiel wordt volgens de zegsman mede veroorzaakt door het feit dat mensen die een dier kwijt willen of die een nestje jonge katjes hebben ''hun weg naar het asiel beter weten te vinden''.
Ook acties van de Dierenbescherming zelf, waarbij zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst, zorgen voor meer bevolking in de asiels. ''Daarbij zitten ook vaak zwangere katten waarvan de kittens dan in het asiel achterblijven.''
(Bron)
Overstromingen in Zwitserland door noodweer

LUZERN - Zware regenval heeft donderdag overstromingen veroorzaakt in delen van Zwitserland. Circa 650 brandweerlui moesten ondergelopen straten en kelders leegpompen in Luzern.
Ook was een deel van het spoor een tijd lang onbegaanbaar door de hoeveelheid water. In het midden en oosten van het land traden beken buiten hun oevers.
In de omgeving van de hoofdstad Bern en Aargau in het noorden was in de nacht van woensdag op donderdag veel regen en hagel gevallen.
De radio meldde 44 liter per vierkante meter. In Emmental bij Bern zouden enkele lichte aardverschuivingen hebben plaatsgevonden.
In de middag waren de grootste problemen voorbij.
(Bron)
UMCG waarschuwt voor magnetische piercing

GRONINGEN (ANP) Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwt voor het gebruik van magnetische balletjes die veel aan jongeren worden verkocht als alternatief voor een tong- of lippiercing.
Het per ongeluk inslikken van de balletjes kan grote schade veroorzaken aan de darmen, zo meldde het UMCG woensdag.
Het ziekenhuis komt met de waarschuwing, nadat onlangs een meisje in het UMCG terecht was gekomen, omdat ze de neppiercing had ingeslikt.
Het sieraad bestaat uit twee balletjes, waarvan er een aan de binnenkant en een aan de buitenkant van de lip wordt bevestigd. Doordat ze magnetisch zijn, blijven ze op hun plaats.
Volgens het UMCG is het vooral gevaarlijk, als beide balletjes worden ingeslikt, bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken. Wanneer de magnetische balletjes allebei in een ander deel van de darmen terechtkomen, trekken ze automatisch naar elkaar toe.
Het weefsel wordt samengedrukt en er ontstaat een gat in de darmen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Daardoor kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
(Bron)
Glazenwasser redt man uit brandende woning

EIBERGEN - Een glazenwasser heeft donderdag in Eibergen een 64-jarige man gered die op het punt stond vanaf de eerste verdieping uit zijn brandende woning te springen.
De glazenwasser die toevallig passeerde, gebruikte zijn ladder om de man veilig het pand te laten verlaten. Dat heeft de politie gemeld.
Een buurtbewoonster zag de brand en belde 112, terwijl een andere vrouw een passerende glazenwasser aanschoot.
Die haalde in allerijl een ladder van zijn bedrijfsauto en plaatste die onder het raam van de brandende woning. De benedenwoning brandde volledig uit, aldus de politie.
(Bron)
En als die relatiebemiddeling via de soos nou lukt, dan is dit een geweldig initiatief: de Trouwjurkenbank.
Gesorteerd op type en maat. Heel handig.
En als je nog trouwkleding of accessoires hebt die je kwijt wilt: elke donatie is welkom.
Hamas kuist lingeriewinkels in Gaza

GAZA-STAD - De radicaalislamitische Hamasbeweging heeft woensdag nieuwe regels voor lingeriewinkels in Gaza afgekondigd om de algemene moraal veilig te stellen. Winkels mogen onder meer geen paskamers of getinte ramen meer hebben.
Paspoppen in de etalage moeten bovendien voortaan netjes gekleed zijn.
Twee weken geleden kondigde Hamas al een verbod af voor vrouwen om in het openbaar waterpijp te roken. Ondanks de maatregelen ontkent Hamas islamitische wetgeving, de sharia, in te willen voeren in Gaza.
Vorig jaar werd vrouwen onder meer verboden op motoren te rijden en mannen mogen sindsdien niet meer in schoonheidssalons voor vrouwen werken.
(Bron)
Neonazi's hacken website Buchenwald

BERLIJN - Neonazi's hebben de website van voormalig concentratiekamp Buchenwald in Duitsland gehackt. Bezoekers werden omgeleid naar een website waarop de Holocaust wordt ontkend.
Dat heeft de directeur van de herdenkingsstichting van Buchenwald, Volkhard Knigge, woensdag bekendgemaakt.
Op de site www.buchenwald.de waren woensdag slogans te lezen als 'we komen terug'.
Op de site staan onder meer documenten ter herinnering aan de naar schatting 56.000 mensen uit heel Europa die tussen 1937 en 1945 stierven in een van de grootste en meest notoire concentratiekampen van nazi-Duitsland.
Ongeveer 250.000 mensen zaten in het kamp gevangen. Het ging om verklaarde tegenstanders van het Derde Rijk, onder wie Joden, zigeuners en homo's, uit onder meer Nederland.
(Bron)
Project 'Up to date', in Dongeradeel, Dantumadeel en Schiermonnikoog.
Alleenstaande bijstandstrekkers kunnen aan dat project meedoen, en krijgen dan een restyling en een date.
Via een stylingbureau krijgen ze kleuradvies en kledingadvies. Daarna gaan ze naar de kapper, en is er aandacht voor sociale vaardigheden, lichaamshouding en presentatie.
Dit gedeelte wordt afgesloten met een bezoek aan een fotograaf.
De foto gaat naar een relatiebemiddelingsbureau, 'met zorg gekozen', waar de inschrijfkosten voor 'gewone' klanten elfhonderd euro is.
Oftewel: stel dat er een relatie ontstaat en mensen gaan samenwonen, dan kan de bijstandsuitkering stoppen.
Het project is bedoeld om mensen aan het werk te helpen - het deel tot aan het relatiebureau snap ik dan wel, voor sommige mensen. Maar werkgevers zoeken niet via zo'n bemiddelingsbureau, dus dat slaat dan nergens op.
Wegens veel negatieve reacties is de gemeente Dantumadeel er al een paar dagen na bekendmaking van het project mee gestopt.
Je kunt je afvragen wie dit bedacht heeft en hoeveel dat gekost heeft.
Het was best eng. Wat het engst was, was dat de passagiers (twee vrienden van me) voetstoots aannamen dat ik dit kon. En goed kon.
Er zat maar één ding op: gaan!
Iedereen in de gordel, oordoppen op, motor aan, en langzaam, voorzichtig, een beetje schokkerig stegen we schuin op. Er zat een gewoon stuurwiel in (niet dat ik ooit een auto bestuurd heb), dus naar links en rechts was geen probleem. Een soort joystick zorgde voor hoger en lager vliegen en ook dat ging na een stroef beginnetje soepel.
Maar hé, een heli, daar kan je toch ook recht mee naar boven?
Terwijl de vrienden enthousiast waren over het uitzicht en over mijn vliegvaardigheid, zag ik het bos in de verte vooral als moeilijkheid: stijgen! Oppassen daar, bij die rivier kan vast wel turbulentie zijn! Waarom denken ze in vredesnaam dat ik dit kan!! Ehm... waarom denk ìk eigenlijk dat ik dit niet kan? We vliegen toch? Vooruit, achteruit, een rondje, omhoog, omlaag...
Ik begon me langzaamaan te ontspannen en te genieten van de helikoptertocht. Toen ik er echt lol in begon te krijgen, werd ik wakker. Maar ik heb nog een hele tijd nagenoten van deze droom :-)
104-jarige twitteraar overleden

AMSTERDAM - Ivy Bean, de oudste gebruiker van Twitter, is op 104-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Pat Wright, de manager van het verzorgingstehuis waar Bean haar levensdagen sleet, woensdag gezegd.
Volgens Wright werd Bean gegrepen door nieuwe technologie. "Ze wilde alles proberen."
Bean registreerde zich in 2008 bij Twitter en vergaarde meer dan 56 duizend volgers. Onder de volgers was Sarah Brown, de vrouw van ex-premier Gordon Brown.
Zij twitterde: "Triest om het nieuws over het overlijden van Ivy Bean te horen. Een grote geest geest met veel gevoel voor humor; een zeer gewaardeerd ambassadeur voor Twitter'.
De laatste tweet van Bean schreef ze op 6 juli: "Gaan nu lunchen, ben zo weer terug". Bean laat een dochter na.
(Bron)
'Vleeskuikens lijden onder snelle groei'

BRUSSEL - De snelle groei van vleeskuikens gaat ten koste van het welzijn van de dieren. Door genetische selectie zijn de dieren binnen zes weken voldoende gegroeid om te kunnen worden geslacht.
Dat gaat echter gepaard met problemen als kreupelheid, vocht in de buikholte en het plotseling doodvallen van dieren.
Dat staat in een wetenschappelijk advies dat de Europese voedselautoriteit EFSA woensdag heeft goedgekeurd.
Volgens deskundigen zijn er wel grote verschillen in de mate waarin deze problemen zich voordoen tussen landen en regio's.
Ook de verschillende bedrijfsmethoden die worden gebruikt, zijn van invloed. Het welzijn van de dieren kan worden verbeterd door bij de genetische selectie rekening te houden met de plek waar de dieren opgroeien.
Ook moet voorrang worden gegeven aan het terugdringen van het aantal kreupele vogels.
Volgens het advies moeten er voedselbeperkingen worden opgelegd om de snelle groei te beperken en zo de dieren gezond te houden. Verder kan het goed voor het welzijn van de vleeskuikens zijn om ze van zitstokken te voorzien.
Preventieve maatregelen om verwondingen van andere dieren te voorkomen, zoals het verwijderen van een deel van de teen of de kam, moeten liefst achterwege worden gelaten. Als ze toch noodzakelijk zijn, moeten ze worden uitgevoerd door goed opgeleid personeel dat daarvoor de minst pijnlijke methode gebruikt.
(Bron)

We hebben die plofkippen omdat ze overvoerd worden en te snel groeien, en de methode daartegen is onder andere ze minder voer geven? Maar de reguliere kippenfokker wil juist plofkuikens: snel geld verdienen.

woensdag, juli 28, 2010

Wetgeving computercriminaliteit aangescherpt

DEN HAAG - Wetgeving met betrekking tot het op internet zetten van vertrouwelijke gegevens van een persoon wordt verscherpt.
Dat heeft demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag bekendgemaakt.
Het wordt strafbaar als iemand die rechtmatig toegang heeft tot een computer daaruit niet-openbare gegevens zonder toestemming overneemt. Hierop staat voortaan maximaal een jaar.
Ook heling van computergegevens wordt strafbaar. Daarbij leggen criminelen de hand op informatie door middel van het 'hacken' van computers en sluizen die door. Tot nu toe was dit niet strafbaar, omdat de informatie niet feitelijk niet verdwenen is, maar nog steeds op de computer van de eigenaar staan.
Verder wordt het verbod op afluisteren verruimd. Een gespreksdeelnemer die een conversatie opneemt zonder toestemming, is straks strafbaar. Tot dusver was het alleen strafbaar als iemand die geen gespreksdeelnemer is een conversatie opneemt.
(Bron)
Vooral liefdesleven vrouw lijdt onder overgewicht

AMSTERDAM – Vrouwen die een teveel aan lichaamsgewicht met zich meetorsen hebben meer moeite een liefdespartner te strikken en zijn als gevolg daarvan seksueel minder actief dan dunnere dames. Bij mannen geldt dit effect minder, zo ontdekten Europese wetenschappers.
De onderzoekers interviewden zo'n 12.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 69 jaar en analyseerden de resultaten aan de hand van de gemeten vetpercentages.
Hieruit bleek dat vrouwen met overgewicht in het afgelopen jaar aanzienlijk minder liefdespartners hadden gehad dan hun slankere equivalenten, een verschil dat opliep tot 30 procent.
Volgens de onderzoekers komt dit door de fysieke problemen die obesitas met zich meebrengt, maar moeten oorzaken ook gezocht worden in laag zelfvertrouwen en maatschappelijke vooroordelen ten aanzien van dikkere mensen.
Eerdere onderzoeken toonden soortgelijke resultaten, aldus New York Daily News, maar de onderzoekers waren verrast over de discrepantie tussen beide seksen en het effect van de extra kilo’s op het seksleven.
"Vrouwen zijn wellicht toleranter ten aanzien van mollige echtgenoten dan mannen zijn", vermoedt onderzoekster Kaye Wellings, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Vrouwen hadden dan ook vaker dan mannen een partner met een vergelijkbaar figuur als dat van henzelf. Ongeveer 70 procent van de zwaarlijvige dames heeft een geliefde met eveneens een teveel aan lichaamsvet. Voor mannen geldt dit in 40 procent van de gevallen.
De resultaten van de studie zijn opgenomen in vakblad The Medical Journal BMJ.
(Bron)
'Privacyregels genegeerd bij opvragen klantgegevens'

AMSTERDAM – Nederlandse opsporingsdiensten lappen privacyregelgeving aan hun laars bij het opvragen van klantgegevens uit telecomdatabank CIOT.
Dat blijkt uit een analyse van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).
De organisatie bekeek een intern onderzoek van het ministerie van Justitie over het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).
De conclusie van BoF is dat onrechtmatigheden niet verholpen worden omdat de controle ontoereikend is. De opsporingsdiensten zijn sinds 2008 wel regelmatig op de vingers getikt, maar zij nemen nog geen maatregelen om misstanden te voorkomen, aldus BoF.
De opsporingsdiensten vragen drie miljoen keer per jaar klantgegevens op via het CIOT. Het gaat dan om gegevens als naam, adres, telefoonnummers, e-mail en ip-adressen. Het rapport van het ministerie van Justitie laat nu zien dat opsporingsambtenaren het CIOT zonder bevoegdheid raadplegen.
De rechtmatigheid van de verzoeken tot informatie wordt bovendien niet gecontroleerd en er wordt onvoldoende documentatie aangelegd over het hele proces wanneer een opsporingsdienst gegevens uit het CIOT wil hebben.
Interessant is dat de opsporingsdiensten zoals gezegd al eerder op de vingers zijn getikt. Ze horen deze kritiek niet voor het eerst. Veel van de problemen zijn in eerdere interne rapporten uit 2007 en 2008 al aan het licht gekomen.
“Eerdere conclusies en aanbevelingen blijven dus onverkort van kracht en dienen naar onze mening met hoge prioriteit te worden aangepakt”, aldus de onderzoekers in het rapport. Axel Arnbak van BoF sluit zich bij deze conclusie aan en hoopt dat Tweede Kamerleden de minister van Justitie om opheldering zullen vragen.
“Deze structurele gemakzucht van de opsporingsdiensten is onacceptabel. Strenge aanbevelingen en kritiek vanuit de samenleving hebben al drie jaar vrijwel geen effect. Het ministerie van Justitie moet ingrijpen en de vrijheid en veiligheid van Nederlanders waarborgen”, aldus Arnbak.
De openbaarmaking van het rapport komt op het moment dat het ministerie bezig is met de vraag of de rol van het CIOT flink uitgebreid kan worden. Zo wil het ministerie de historische klantgegevens - alle gegevens van het afgelopen jaar - en alle verkeersgegeven – wie met wie op welk moment belt, sms’t en e-mailt en waar diegenen zich bevinden – centraal opvraagbaar maken.
BoF hoopt dat het ministerie van Justitie nu inziet dat de huidige problemen met het CIOT eerst moeten worden opgelost, voordat opsporingsdiensten via het CIOT nog meer persoonlijke informatie kunnen inzien.
Arnbak verwacht dat er nu wel iets gaat gebeuren, omdat een dergelijk rapport voor het eerst openbaar is gemaakt. "Nu is pas voor iedereen duidelijk dat de opsporingsdiensten drie jaar privacyregels negeren", aldus Arnbak.
"Concreet komt het er op neer dat een agent al drie jaar lang ongemerkt kan checken of zijn vrouw twee mobieltjes heeft. Journalisten kunnen een bevriende agent vragen om het (e-mail)adres van een celebrity of van een politicus", gaat de BoF-medewerker verder.
"Veel Nederlanders komen op grote schaal in beeld van opsporingsdiensten en mogelijkerwijs wordt er op grote schaal misbruik gemaakt van een infrastructuur waarin alle Nederlanders zijn opgenomen. Een keer de fout in gaan kan gebeuren, maar dan dient er een beleidsverandering te volgen. Drie achtereenvolgende jaren niets doen, wekt de indruk dat men er lak aan heeft. Dat kan nu aan de kaak gesteld worden."
(Bron)
Inbreker neemt bad en jat onderbroek

EPE - Een inbreker heeft maandag in een woning aan de Vredenburglaan in Epe een bad genomen, zijn kleding gewassen en een schone onderbroek van de bewoner aangetrokken.
Dat maakte de politie dinsdag bekend.
De woning in het dorp op de Veluwe waar de 22-jarige man uit Vaassen was binnengedrongen, was wegens een verhuizing al voor de helft leeg. De politie kreeg een tip dat er een onbekende man in het huis rondliep.
Binnen troffen agenten de inbreker aan slechts gekleed in een slip van de verhuizende bewoner.
Zijn eigen kleding lag te weken in het water van de badkuip waar de man zojuist een wasbeurt had genoten. De inbreker is aangehouden.
(Bron)
Vrouw van 286 kilo eet zich dood

AMSTERDAM – Een Engelse vrouw van 40 heeft zichzelf dood gegeten in haar ziekenhuisbed. Hoewel ze maar liefst 286 kilo woog en op een strikt dieet was gezet, bleef ze zich volstoppen met junkfood dat familieleden stiekem voor haar meenamen.
Sharon Mevsimler was de dikste vrouw van Engeland, maar desondanks bleef ze haar familie na haar ziekenhuisopname smeken om fastfood. Hierop smokkelden haar familieleden emmers met gefrituurde kip, vis en patat het ziekenhuis in.
Haar enorme gewicht weerhield de moeder van vier kinderen er niet van haar eetgedrag voort te zetten, totdat ze uiteindelijk bezweek aan een hartaanval. Dit meldde de Britse tabloid The Sun maandag.
“Ze wilde gewoon niet stoppen met eten”, aldus een bron tegen The Sun. “Ze had overduidelijk een serieus probleem met eten, maar ze deed er niets aan. En haar bezoekers in het ziekenhuis hebben ook niet bepaald geholpen. Het was misselijkmakend om haar zichzelf letterlijk dood te zien eten.”
Mevsimler was zo groot dat zelfs het karretje waarop haar lichaam naar het mortuarium werd vervoerd bezweek onder het gewicht.
(Bron)
Weinig Oost-Europeanen met WW of bijstand

DEN HAAG ( ANP) - Slechts weinig Oost-Europeanen die in Nederland wonen, hebben een WW-uitkering of bijstand.
Eind 2009 ontvingen duizend Oost-Europeanen een werkloosheidsuitkering en ruim zeshonderd kregen een bijstandsuitkering.
Zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.
Het aantal dat een WW-uitkering krijgt, is ook relatief klein, maar is de laatste jaren wel sterker toegenomen dan gemiddeld, aldus het CBS.
Eind 2009 zijn op elke duizend Oost-Europeanen tussen de 15 en 65 jaar zestien WW-uitkeringen verstrekt. Gemiddeld ontvangen in Nederland 24 op de duizend inwoners WW.
Ook van de bijstand maken Oost-Europeanen in Nederland maar weinig gebruik. Negen op de duizend ontvangen bijstand, terwijl gemiddeld in Nederland 25 op de duizend mensen tussen de 15 en 65 jaar een bijstandsuitkering krijgen.
(Bron)
Hoe langer je zit, hoe korter je leeft

WASHINGTON - Mensen die minstens zes uur per dag zittend doorbrengen sterven eerder dan mensen die minder dan drie uur per dag zitten.
Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie van 14 jaar.
Ook mensen die veel zitten én weinig bewegen lopen een hoger risico om te sterven. Het effect is volgens de onderzoekers groter voor vrouwen dan voor mannen.
Hoofdonderzoeker Alpa Patel en zijn collega's begonnen in 1992 met hun studie. Ze bestudeerden de gegevens van 53.440 Amerikaanse mannen en 69.776 vrouwen die bij aanvang van de studie tussen de 50 en 74 jaar oud waren.
De vrijwilligers werd gevraagd hoeveel ze het afgelopen jaar op een gemiddelde dag bewogen en hoeveel tijd ze zittend doorbrachten.
De onderzoekers hielden er ook rekening mee of de vrijwilligers rookten, hoe zwaar ze wogen en hoe lang ze waren.
Zitten bleek de kans op kanker te vergroten, maar werd vooral gelinkt aan hartaandoeningen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.
(Bron)
TT 123 De bestrijding van de muskusrat heeft succes. De populatie in Nederland loopt sinds 2005 terug, zodat er jaarlijks minder hoeven te worden gevangen. Vorig jaar werden er 155.000 gevangen, en in 2008 nog 188.000. Dijken lopen gevaar doordat de muskusratten eronder graven.
Vernieling spoor leverde ernstig gevaar op

LELYSTAD - De schade die maandag werd toegebracht aan de spoorrails bij Lelystad is veroorzaakt door een snijbrander en leverde ontsporingsgevaar op voor het treinverkeer. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag gezegd.
Een of meerdere daders vernielden het spoor over een lengte van anderhalve meter. Volgens de zegsman was er direct gevaar voor het treinverkeer.
''En als ik aan gevaar denk voor een trein, dan denk ik als eerste aan ontsporing'', aldus de woordvoerder. Het landelijk parket is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de vernieling.
Volgens de zegsman is er geen sprake van een kwajongensstreek, maar van een ernstig feit. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de politie Flevoland zijn op zoek naar de dader(s).
(Bron)
Man belandt in sloot door ruzie op snelweg

MAARTENSDIJK - Door een verkeersruzie tussen twee automobilisten op de A27 ter hoogte van Maartensdijk is dinsdagmiddag een 44-jarige automobilist uit Almere in de sloot beland. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag gezegd.
Het slachtoffer reed op de linkerbaan en zag dat een andere automobilist die hem in wilde halen, zeer dicht op zijn bumper reed.
De Almeerder was niet gediend van het bumperkleven en zou als reactie op de rem hebben getrapt.
De medeweggebruiker raakte daardoor geïrriteerd en haalde hem rechts in. Daar schrok de man zo van dat hij van de weg raakte en in de sloot belandde. De geïrriteerde medeweggebruiker stopte om de man te helpen.
Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn auto geknipt en is met nek- en rugklachten naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)

Lijkt me niet slim om op de rem te trappen als er iemand zo dicht achter je zit.
Wel netjes dat de klever de man heeft geholpen.
XS4all verdubbelt internetsnelheid

AMSTERDAM – XS4all biedt vanaf deze week internettoegang aan via VDSL2, een technologie die ervoor zorgt dat veel hogere snelheden mogelijk zijn over het DSL-netwerk.
De provider zet hier naar eigen zeggen een belangrijke stap mee naar de toekomst.
“De hogere snelheid is een wens van veel klanten en maakt de weg vrij voor televisie via internet.” XS4all wil klanten komende winter de mogelijkheid bieden om televisie te kijken via het internet.
Een woordvoerder van de provider laat tegenover NU.nl weten dat televisie via internet in ieder geval voor het eind van dit jaar gelanceerd wordt. “Op dit moment zijn er nog weinig details bekend omdat het nog niet af is, maar het is in ieder geval duidelijk dat we een volwaardig tv-pakket gaan aanbieden.”
Klanten zullen na de start van het project televisiezenders kunnen ontvangen via hun internetverbinding. Een dergelijk aanbod wordt IPTV genoemd en wordt bijvoorbeeld al aangeboden door Tele2. Die provider maakte eerder deze maand bekend binnenkort juist over te stappen op kabeltelevisie.
XS4all zet in op televisie via internet omdat internet via VDSL2 hogere snelheden mogelijk maakt en tv-kijken via die verbinding dus gemakkelijker zal verlopen.
VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) is een technologie die gebruik maakt van hetzelfde netwerk als het bestaande ADSL, maar een zeer hoge bandbreedte mogelijk maakt.
Hierdoor wordt niet alleen internet sneller, maar kunnen ook aanvullende diensten als televisie en telefonie worden aangeboden via hetzelfde netwerk.
De snelheid van het internet via VDSL2 bij XS4all gaat tot maximaal 40 Mbit per seconde en heeft een uploadsnelheid tot 3 Mbit per seconde.
Op dit moment kan ongeveer een kwart van de klanten van XS4all profiteren van het snellere internet. “Er wordt hard gewerkt om de dekking van VDSL2 verder uit te breiden”, aldus de provider. Over de details van de uitbreiding kon XS4all nog niets zeggen.
Tele2 was in Nederland de eerste provider die VDSL2 commercieel aanbood. De provider heeft inmiddels een bereik van ongeveer 200.000 huishoudens. KPN startte in april met de levering van internet via VDSL2. KPN biedt ook HDTV aan via het netwerk.
(Bron)
Dozen vol dode wasbeerhonden gevonden bij A2

ABCOUDE - Langs de A2 bij Abcoude heeft een vrouw woensdag dozen vol dode wasbeerhonden gevonden. Volgens de actiegroep Bont voor Dieren zou het gaan om enkele duizenden dieren waarvan de ruggen zijn gebruikt voor bontjassen.
''Het is een bizarre vondst. De dieren zijn verder helemaal intact, alleen hun ruggen zijn er uitgesneden'', aldus directeur Claudia Linssen van de stichting.
Wasbeerhonden lijken erg op wasberen, maar zijn een geheel eigen diersoort. Ze worden veel gebruikt in de bontindustrie en komen in Nederlands nauwelijks voor.
''Het bont van hun ruggen wordt gebruikt voor de enorme bontkragen van de jassen die je afgelopen winter veel zag'', zegt Linssen.
Het is onduidelijk wie de dode dieren langs de snelweg heeft gedumpt. De gemeente heeft de dozen opgeruimd.
(Bron)