zaterdag, mei 05, 2007

Ik lag in bed, nog even lezen voor het slapengaan. De tuindeur stond open, de katten waren buiten, alles rustig.
Ik hoorde de bovenbuurvrouw haar balkondeur opendoen. Ze rommelde wat, en even later hoorde ik een enorm geplens: ze gaf de planten (zeer ruim) water.
Een milliseconde later stoof er een pisnijdige en zeiknatte Tijger binnen, die net op de verkeerde plek had gelegen. Ze presteerde het ook nog om bed te springen en zich daar uit te schudden, maar ik moest zo lachen dat ik niks kon doen ;-)
Geranium - blauw of blauw?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tom in het grashol, zoekplaatje:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Witbol komt uit:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Variant:

TT 751 Amersfoort - Ede-Wageningen

Door een tekort aan personeel bij de vervoerder rijden er tussen Amersfoort en Barneveld Noord minder treinen.
Vertraging: ongeveer 15 minuten.

Prognose: * Dit duurt de hele dag.
Politieagenten veroorzaken vaker ongevallen met auto

DEN HAAG - Politieagenten hebben in 2006 1700 keer een aanrijding veroorzaakt tussen hun politieauto en een andere auto. Dat is tweehonderd keer vaker dan het jaar ervoor. Dat heeft een woordvoerder van het Nederland Politie Instituut zaterdag gezegd.
In totaal kwam het aantal ongevallen met politieauto's vorig jaar uit op 8100. Daarbij zitten ook veel botsingen met paaltjes en bomen. In 2006 raakten vierhonderd agenten licht tot zwaar gewond bij ongelukken. Vier agenten overleden ten gevolge van ongelukken.
De woordvoerder noemt de situatie "zorgelijk". De Politieacademie opent dinsdag een nieuwe oefenbaan in Lelystad, met speciale rijsimulator, om agenten een aanvullende rijvaardigheidstraining te geven.
Volgens de woordvoerder worden de aanrijdingen voornamelijk veroorzaakt door de bijzondere omstandigheden waaronder agenten rijden. "Agenten komen vaak op plaatsen waar je normaal gesproken niet zo snel komt, in een park bijvoorbeeld. Dan rij je soms tegen een paaltje of een bruggetje. Vaak moeten we ook rijden onder hoge snelheid om ergens snel te kunnen zijn."
De politie heeft dagelijks ruim 10.000 politieauto's op de Nederlandse wegen rondrijden.
(Bron)
EU-landen verdeeld over kippenruimte

BRUSSEL - Een aangepast plan om Europese vleeskippen overal dezelfde maximumruimte te geven, stuit opnieuw op grote verdeeldheid onder de ministers van Landbouw van EU-landen.
Boeren zouden totaal ongeveer 38 tot 40 kilo kip per vierkante meter mogen houden, waarbij bepaalde voorwaarden waren geschrapt.
Polen, Frankrijk en enkele andere landen vinden dit nog steeds te streng. Ze pikken het niet dat bijvoorbeeld Braziliaanse boeren dan goedkoper kunnen produceren.
Maar Scandinavische landen vinden de voorgestelde ruimte juist te krap, aldus bronnen in Brussel zaterdag.
Nederland wil zowel een welzijnsrichtlijn als rekening houden met de concurrentiepositie. Maandag is een besluit gepland.
Het Europees Parlement vreest een zwak compromis. "De lobby van de bio-industrie lijkt te gaan winnen ten koste van het welzijn van dieren", waarschuwt Thijs Berman (PvdA), die het onderwerp volgt namens het Europees Parlement.
Het parlement wil hooguit 34 kilo kip per vierkante meter.
(Bron)
'Meisjes ook slachtoffer van lovergirls'

AMSTERDAM - Steeds meer jonge meisjes worden slachtoffer van lovergirls. Lovergirls sluiten vriendschap met minderjarige meisjes om ze vervolgens te laten werken als escortgirl, schrijft Metro donderdag.
Lovergirls zijn volgens de krant vaak populair en dragen merkkleding en dure sieraden. Zo proberen ze leeftijdsgenootjes te beïnvloeden en warm te maken voor de rijkdom die prostitutie zou meebrengen.
Bureau Jeugdzorg waarschuwt voor het verschijnsel. Volgens hulpverleningsinstantie Pretty Women doen de lovergirls het niet alleen voor zichzelf. Ook veel lovergirls zouden op hun beurt in dienst staan van loverboys.
(Bron)
Berlusconi: Kiezers van links zijn mentaal gehandicapt

PALERMO - Wie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Palermo later deze maand niet op rechts stemt, is geestelijk gehandicapt en zou moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Dit heeft oppositieleider Silvio Berlusconi zaterdag gezegd tijdens een campagnebijeenkomst in de hoofdstad van Sicilië, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
Het is de niet de eerste keer dat de rechtse ex-premier kiezers uitscheldt die het niet met hem eens zijn. Vorig jaar, tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen die hij zou verliezen, noemde hij de kiezers van links voor lopende televisiecamera's eikels.
(Bron)

Iemand met een geestelijke handicap hoort niet thuis in de psychiatrie, maar vooruit, we weten dat de heer B. dom is.
Minister wil belasting op plastic tassen

AMSTERDAM - Minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA) overweegt een belasting in te voeren op plastic tassen. Ze verwacht dat hiervan een negatieve prikkel uitgaat, waardoor het gebruik van plastic zakjes wordt teruggedrongen.
Dat heeft de minister geantwoord op Kamervragen van Boris van der Ham (D66).
Van der Ham wilde weten of plastic tassen kunnen worden verboden. Volgens Cramer is dat vanwege een Europese richtlijn niet mogelijk.
Bovendien, stelt zij, is het gebruik van plastic tasjes in Nederland al behoorlijk verminderd sinds er in de supermarkt tien tot vijftien cent voor moet worden betaald. Deze stevige tassen kunnen meerdere keren worden gebruikt.
Ierland heeft in 2002 de zogenoemde bag-tax ingevoerd, een heffing van vijftien eurocent per plastic boodschappentas, die aan de kassa wordt betaald. Herbruikbare plastic zakken die minimaal zeventig cent kosten, zijn van de heffing vrijgesteld.
Volgens Cramer nam het gebruik van tasjes in het land met meer dan negentig procent af en ligt het jaarlijkse gebruik nu op dertig tasjes per persoon.
In het regeerakkoord is opgenomen dat er een belasting komt op verpakkingen. Cramer stelt dat het voor de hand ligt dat er dan ook gekeken wordt naar een belasting op plastic tassen.
(Bron)
Medische fout werd acht mensen fataal

TARENTO - In een ziekenhuis in Italië zijn acht mensen om het leven gekomen nadat ze behandeld waren met stikstof in plaats van zuurstof.
De patienten in het ziekenhuis in de Zuid-Italiaanse stad Tarento overleden aan een stikstofvergiftiging.
Mogelijk zijn nog meer mensen het slachtoffer geworden van de verkeerde behandeling. Het is al de tweede keer in korte tijd dat Italie wordt opgeschrikt door een medisch schandaal.
Afgelopen februari kregen meerdere patienten in een ziekenhuis in Florence nieren en levers geïmplanteerd die besmet waren met HIV.
(Bron)
Bush minst populaire president sinds 1979

WASHINGTON - Nog maar 28 procent van de Amerikanen heeft een positieve mening over het beleid van president George Bush. Dit blijkt uit een nieuwe opiniepeiling die het weekblad Newsweek zaterdag heeft gepubliceerd.
Bush is nog nooit eerder zo impopulair geweest tijdens zijn presidentschap. De laatste president van de VS die even impopulair was in de Newsweek-peilingen als Bush nu, was Jimmy Carter in 1979 met eveneens 28 procent toestemming.
(Bron)
Effect van vogels voeren:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De dame verhuisde naar buiten, lekker op de poef:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Een andere pioen komt nu ook in bloei, en ook hier: mieren. (Nee, hij is niet helemaal scherp, ik weet het.)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Glanshaver, voorheen Frans raaigras. Denk ik tenminste ;-)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Niet storen!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De biobak staat onder de es. In de es zitten vaak vogels. Mijn biobak is altijd erg herkenbaar...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tom heeft een soort hol gemaakt in het hoge gras:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Dinosaurus opgegraven in Argentinië

BUENOS AIRES - Paleontologen hebben in Zuid-Argentinië een 150 miljoen jaar oud fossiel gevonden van een vleesetende dinosaurus. Het gaat om de tweebenige Condarraptor met een hoogte van zeven meter uit de Juratijd.
Volgens kenners is het een belangrijke ontdekking, omdat het fossiel vrijwel intact is.
De paleontologen denken nog minstens een jaar nodig te hebben om het fossiel verder uit te graven.
(Bron)
Nederland viert bevrijding

RIJSWIJK - Nederland viert zaterdag de bevrijding van de Duitse bezetter, 62 jaar geleden. Door het hele land worden festiviteiten gehouden. Het thema van de dag is vrijheid, grondrechten en veiligheid.
Utrecht is dit jaar de centrale plek voor de viering. De dag wordt hier geopend met de 5 mei-lezing, dat als thema Vrijheid zonder grenzen heeft, in de Domkerk.
Tijdens de lezing betoogde oud-minister Jan Pronk dat mensen in het Westen een grotere bijdrage moeten leveren aan vrijheid en veiligheid in de rest van de wereld.
"Erken dat ieder mens op deze wereld recht heeft om te leven. Probeer je te verplaatsen in de positie van de ander", zei de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en voormalig gezant van de Verenigde Naties in de Utrechtse Domkerk.
"Stel vragen, telkens opnieuw. Leg je er niet bij neer dat er grenzen zijn. Verdeel je tijd en aandacht anders. Voer actie door je stem te verheffen. Gebruik je vrijheid goed. Laat je niet op je kop zitten door je eigen vrees", adviseerde Pronk de aanwezigen in de kerk.
"Het gaat niet aan de eigen welvaart te maximaliseren en pas daarna, wanneer het ons goeddunkt, anderen iets toe te stoppen. Het gaat niet aan de eigen veiligheid boven alles te stellen en de vrijheden van anderen daaraan ondergeschikt te maken", aldus Pronk.
Volgens Pronk betekent 'vrijheid delen' accepteren dat anderen onze verworvenheden en vanzelfsprekendheden ter discussie stellen en dat we bereid zijn deze ook zelf ter discussie te stellen en er iets aan af te doen.
In de Domkerk waren circa zeshonderd mensen aanwezig, onder wie minister-president Balkenende, de commissaris van de koningin en diverse burgemeesters.
Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag rond het middaguur in Utrecht de zogenoemde Walk of Freedom geopend in het kader van de viering van Bevrijdingsdag.
De Walk of Freedom bestaat uit 120 stoeptegels in een route van het Domplein naar het Transpark.
In het park wordt het bevrijdingsfestival van Utrecht gehouden. Op de tegels staan tekeningen van kinderen. Die maakten zij rond het thema 'vrede'.
Om kwart over een heeft de premier het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee zijn de activiteiten voor 5 mei officieel begonnen.
(Bron)

Overigens is de naam van het park Park Transwijk.
Veel hardrijders niet meer gestraft in Brussel

BRUSSEL - Haastige automobilisten in Brussel hoeven zich weinig zorgen meer te maken. Justitie heeft de politie gevraagd pas te flitsen als de auto minstens 37 kilometer per uur te hard rijdt.
De diensten kunnen de huidige toevloed aan bekeuringen namelijk niet meer aan. In de Belgische hoofdstad zijn recent veel nieuwe radarcamera's geplaatst, die er lustig op los flitsen.
Door het advies kunnen automobilisten praktisch straffeloos met bijna 87 kilometer per uur door de bebouwde kom razen waar 50 km/u is toegestaan.
Burgemeester Didier Gosuin van de Brusselse deelgemeente Oudergem wijst bestraffend naar de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx. Hij vindt dat ze de diensten onvoldoende budget geeft en wil maandag een crisisvergadering.
(Bron)
'Overschot aan lichamen voor wetenschap'

AMSTERDAM - Ongeveer duizend Nederlanders hebben vorig jaar hun lichaam beschikbaar gesteld aan de medische wetenschap. Dat blijkt uit een rondgang langs Nederlandse anatomische instituten door Radio Nederland Wereldomroep.
De toename van het aantal ter beschikking gestelde lichamen is dusdanig dat verschillende academische ziekenhuizen een stop hebben ingesteld of overwegen dit te doen. Redenen voor de toename zijn onder meer de hoge kosten van een begrafenis en de bureaucratische rompslomp die begraven met zich meebrengt.
Hoe groot de toename van aanmeldingen is ten opzichte van vorige jaren is volgens het onderzoek en geraadpleegde anatomen moeilijk te zeggen. De verschillende instellingen houden - vaak alleen op papier - hun eigen registers bij, waardoor er geen centrale registratie is. Geschat wordt dat het aantal aanmeldingen de laatste vier jaar verdubbeld is.
Mede door aandacht in de media is het taboe op de zogeheten derde weg, naast begraven of cremeren, aan het verdwijnen, zo stelt een anatoom van het UMC Utrecht. De publiciteit rond de beschikbaarstelling van Hendrikje van Andel, destijds de oudste persoon ter wereld, zou daaraan bijvoorbeeld hebben bijgedragen.
Volgens de website van de uitvaartbranche uitvaart.nl is er jaarlijks behoefte aan ongeveer vijfhonderd lichamen. Wanneer een lichaam niet kan worden gebruikt door de wetenschap, zal het alsnog begraven of gecremeerd moeten worden.
Behalve bij een overschot aan lichamen kan een lijk ook geweigerd worden wegens de te hoge leeftijd van de overledene, een besmettelijke ziekte of omdat het te veel beschadigd is door een ernstig ongeluk.
(Bron)
'Driekwart raamprostituees uitgebuit'

AMSTERDAM - Driekwart van de raamprostituees is slachtoffer van mensenhandel. De vrouwen worden bedreigd, gedwongen klanten te ontvangen of moeten grote delen van hun inkomsten afstaan, schrijft de Volkskrant zaterdag.
De krant baseert dit op gesprekken met de landelijke coördinator mensenhandel van de politie, zedenrechercheurs, en medewerkers van de Nationale Recherche.
Het percentage slachtoffers is hoger dan aangenomen, omdat veel schattingen gebaseerd zijn op verklaringen van prostituees. Die zouden ontkennen dat ze worden uitgebuit, maar getuigenverklaringen, telefoontaps en observaties van de politie zouden een compleet ander beeld geven.
In februari en april werd een bende mensenhandelaars opgepakt. De bende liet de afgelopen jaren zeker negentig prostituees tegen hun wil werken achter ramen in Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Den Haag.
De vrouwen werden bewaakt door bodyguards en ernstig mishandeld. "De arrestatie van deze organisatie is slechts het topje van de ijsberg", zegt Jan van Til, teamleider van de Nationale Recherche.
(Bron)
Politie houdt negen internetprostituees aan

EINDHOVEN - Door zich voor te doen als klant, heeft de politie woensdag en donderdag negen vrouwen aangehouden die zichzelf via internet als escortdames aanboden. Zij bezaten geen vergunning voor escortwerkzaamheden, zo meldde de politie vrijdag.
Agenten reageerden op ongeveer vijftig escort-advertenties op internet. Met negen mensen in Helmond, Eindhoven, Best, Mierlo en Gemert werd contact gelegd.
Sinds oktober 2000 is prostitutie vergunningplichtig. De actie van de politie is ook bedoeld om de uitwassen te bestrijden, zoals minderjarigen die dit werk doen, gedwongen prostitutie en loverboy-praktijken.
(Bron)
Gedragsadvies voor Amerikanen bij bezoek Queen

WASHINGTON - Ruim 340.000 Amerikanen hadden vrijdag al een speciale website bezocht of een telefonische hotline gebeld waar zijn kunnen leren hoe zij zich moeten gedragen als zij de Britse koningin Elizabeth II tegenkomen, die momenteel de VS bezoekt.
Gouverneur Tim Kaine van Virginia heeft de site en de hulplijn ingericht omdat er bij eerdere bezoeken van de Britse koninklijke familie aan Amerika het nodige misging. Zo werd Elizabeth een keer omhelsd door een enthousiaste Amerikaan.
Kroonprins Charles kreeg bij een bezoek aan het Witte Huis ooit builtjesthee voorgeschoteld. Tot overmaat van ramp zat het theezakje er nog in.
Volgens het gedragsadvies van Kaine mag de koningin in geen geval omhelsd worden. Ook leren Amerikanen dat de Queen de eerste keer met Your Majesty moet worden aangesproken en vervolgens als Ma'am, rijmend op jam.
(Bron)

En welke lijn kunnen de royals bellen om te horen hoe ze met 'gewone' mensen moeten omgaan?
'Grotere kans op cholera door klimaatverandering'

AMSTERDAM - Het risico van cholera-infecties wordt groter door de klimaatveranderingen. Dat schrijven de wetenschappers M.A. Muijsken en H.J. Menger in de laatste uitgave van het Infectie Bulletin. De cholerabacterie, vibrio cholerae, vermenigvuldigt zich het snelst bij warm weer. Door de klimaatveranderingen worden steeds hogere temperaturen verwacht.
Met het oog op de berichten over het broeikaseffect moet rekening worden gehouden met een temperatuurstijging van het oppervlaktewater en dus met een toename van cholera-infecties, stellen Muijsken en Menger. Cholera is de laatste jaren uitsluitend een importziekte geweest.
De aanleiding van het onderzoek was de ziekenhuisopname van een 72-jarige man vorig jaar augustus. Hij bleek cholera te hebben. De bacterie zou hij hebben opgelopen bij het bereiden van IJsselmeerpaling.
Een week eerder was ook in Zweden bij drie patiënten cholera geconstateerd. In september werd gemeld dat bij Duitse badgasten die in de Oostzee hadden gezwommen eenzelfde diagnose was gesteld. Enkele weken later raakten drie Nederlandse patiënten besmet met de bacterie na zwemmen in de Oosterschelde.
De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Zo wordt de bacterie veelal doorgegeven via rauwe vis of met besmet water gewassen salade. De symptomen van iemand met cholera zijn ernstige diarree en uitdroging. De ziekte kan worden voorkomen door goede hygiëne. Zo helpt het om regelmatig de handen te wassen.
Het Infectie Bulletin is een uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
(Bron)
Stemwijzer schrapt computeradressen

AMSTERDAM - De Stemwijzer gaat computeradressen van gebruikers niet meer bewaren. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie achter de Stemwijzer, wil elke schijn vermijden dat de stemadviezen te achterhalen zouden zijn.
Een woordvoerder van het IPP heeft dit zaterdag gezegd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.
De krant had hackers op de site afgestuurd om te kijken of het mogelijk was inzicht te krijgen in stemadviezen.
Hoewel dit niet lukte, neemt het instituut nu het zekere voor het onzekere, vooral omdat veel mensen niet weten dat de computeradressen niets hoeven te zeggen over de personen die de Stemwijzer gebruiken.
Bij de Kamerverkiezingen van november gebruikten 4,7 miljoen mensen de Stemwijzer, bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart ruim een half miljoen.
(Bron)

De vraag is natuurlijk: waarom bewaarden ze die adressen dan?
Amerikaanse stad bijna van de kaart geveegd

WASHINGTON - Een zware tornado heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een Amerikaanse stad vrijwel volledig van de kaart geveegd: 90 procent van de huizen in Greensburg in de staat Kansas is vernield of zwaar beschadigd, aldus het Rode Kruis.
Door de wervelstorm vielen zeker drie doden en vijftig gewonden. Zeventien gewonden zijn er ernstig aan toe, aldus het tv-station MSNBC.
Het ziekenhuis van Greensburg is zwaar beschadigd. Van veel gebouwen staan alleen nog maar de façades.
(Bron)

Inwonertal is/was 1885. Het gebied is ook al twee keer getroffen door een meteoriet.
'Mobiel bellen warmt de aarde op'

BOGOTA - Mobiel bellen draagt bij aan de opwarming van de aarde en daarmee aan klimaatveranderingen. Dat heeft een groep van vijftig wetenschappers vastgesteld tijdens een conferentie in het Zuid-Amerikaanse Colombia. Ze riepen op tot een bewuster gebruik van een mobieltje.
De schade van mobiel bellen ligt volgens de vorsers niet alleen in de stroom die nodig is voor de batterijen, maar vooral in de energie die vrijkomt door het gebruik van radiofrequenties.
Een telefoontje is geen probleem, maar miljarden gesprekken en sms'jes in de wereld elke dag vormen wel een probleem, vinden ze.
(Bron)
Consumentenbond geeft strijd tegen KPN op

DEN HAAG - De Consumentenbond geeft de strijd tegen het telecomconcern KPN op. De belangenvereniging probeert al een halfjaar KPN zo ver te krijgen de vele problemen met internetbellen op te lossen, maar de pogingen hebben weinig opgeleverd.
Dat heeft de Consumentenbond vrijdag laten weten.
De consumentenorganisatie bemiddelde namens duizend KPN-klanten met het concern. Ze had zelfs een juridische actie in het vooruitzicht gesteld.
Dat heeft echter geen zin, zegt de bond nu, omdat de rechter de probleemgevallen als te verschillend zal bestempelen. "Iedereen zou apart naar de rechter moet stappen. Dat is geen optie", verduidelijkte een woordvoerder van de Consumentenbond.
Het concern zelf liet begin maart nog weten dat de problemen van de duizend klanten zouden worden opgelost.
Maar KPN is niet in staat gebleken "alle problemen adequaat op te lossen en betrouwbare informatie te geven over de afhandeling van de klachten van de leden van de bond", zo verklaarde de Consumentenbond.
Een woordvoerder van KPN zei dat er "haast sprake is van kwade wil" bij de Consumentenbond. Van de duizend klanten heeft 10 procent nog klachten, zei hij. "We zijn nog bezig alle klanten na te bellen om te vragen of ze probleemloos kunnen bellen", vervolgde de zegsman.
Hij wist verder te melden dat het callcenter van KPN inmiddels geen wachtrijen meer kent.
Klanten van KPN met een falende telefoonverbinding moeten nu zelf bij het concern aankloppen. De consumentenorganisatie stuurt wel een informatiepakket toe, waarin staat hoe klanten hun contract met KPN kunnen beëindigen.
Ook wordt daarin vermeld hoe ze een klacht bij een geschillencommissie kunnen indienen.
(Bron)
Veel Amerikaanse militairen voor marteling

WASHINGTON - Bijna 40 procent van de Amerikaanse militairen die in Irak vechten, vindt dat marteling moet zijn toegestaan om levens te redden of belangrijke informatie te verkrijgen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse strijdkrachten dat vrijdag is gepubliceerd. Het onderzoek was in november al klaar, maar werd stilgehouden. Na lekken in de pers is nu een gecensureerde versie openbaar gemaakt.
Slechts een minderheid van de ondervraagden (38 procent bij de mariniers, 47 procent bij de gewone landstrijdkrachten) vindt dat de Amerikanen Iraakse burgers met waardigheid en respect moeten behandelen.
10 Procent van de ondervraagden geeft toe al eens zonder noodzaak Irakezen te hebben mishandeld of bezittingen te hebben vernield.
(Bron)

vrijdag, mei 04, 2007

Meer werken is meer leren

MAASTRICHT - Een jaar werken levert iemand net zo veel kennis op als negen maanden studie. Dat stellen onderzoekers van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in de vrijdag verschenen editie van het tijdschrift ESB.
Het betekent dat jongeren die werken een enorme voorsprong hebben op degenen die niet of part-time werken, schrijven Lex Borghans, Bart Golsteyn en Andries de Grip.
Gemiddeld verrichten werkenden in Nederland gedurende 31 procent van hun werktijd leerzame werkzaamheden, becijferden de wetenschappers. Voor iemand met een volledige baan is dat 540 uur per jaar.
De gemiddeld 37 uur die werkenden jaarlijks aan formele cursussen en trainingen besteden, steken daar schril bij af: het is niet meer dan 6 procent van de totale leertijd.
Het drietal concludeert dat het formele leren slechts de top van de ijsberg van het totale leren vormt. Zij vinden dat er veel meer oog moet zijn voor wat er onder die top is: de kennis die mensen opdoen als zij werken. Om die reden zou moet worden gestimuleerd om aan het werk te gaan en te blijven.
Het opleidingsniveau heeft geen invloed op de tijd die werkenden besteden aan informeel leren. Ook is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Naarmate ze ouder worden, neemt de tijd die werkenden besteden aan informeel leren af.
Toch verrichten mensen rond de zestig jaar gemiddeld een kwart van hun werktijd werkzaamheden waarvan ze kunnen leren.
Vrouwen geven veel vaker dan mannen aan dat ze 's avonds te moe zijn om nog een opleiding te volgen. Ook zeggen vrouwen vaker dat zij het eng vinden om weer examen te moeten doen.
Mensen met een lage opleiding hebben eveneens vaker angst om examen te doen. Een groter zelfvertrouwen stimuleert de scholingsdeelname.
(Bron)
Noodtoestand afgekondigd in Italië door droogte

ROME - De Italiaanse regering heeft vrijdag in het noorden en het midden van Italië de noodtoestand afgekondigd in verband met de aanhoudende droogte. Volgens minister van Milieu Alfonso Pecoraro Scanio gaat het om een voorzorgsmaatregel.
Italië heeft de warmste winter in tweehonderd jaar achter de rug. Er viel weinig sneeuw in de Alpen waardoor er weinig smeltwater in de rivier de Po terechtkwam. Na de winter volgde nog eens een uitzonderlijk warm en droog voorjaar.
De Po, de grootste rivier in het land, loopt van west naar oost door het noorden van Italië. Het water van de rivier voedt de Povlakte waar een derde van alle landbouwproducten in Italië wordt geproduceerd.
De regering zal de komende weken bekijken welke concrete maatregelen moeten worden genomen om de watercrisis het hoofd te bieden, aldus Pecoraro Scanio volgens het Italiaanse persbureau ANSA. Behalve naar de hoeveelheden water die nodig zijn voor de landbouw, wordt ook gekeken naar alternatieve energiebronnen voor de verminderde productie van waterkrachtcentrales.
Het heeft de afgelopen dagen in Italië wel wat geregend, maar dat is volgens deskundigen onvoldoende om het tekort te compenseren dat tijdens de winter is ontstaan.
(Bron)
Commotie in Ierland om abortus tiener

AMSTERDAM - Een 17-jarig meisje dat een abortus wil laten plegen zorgt voor veel opschudding in Ierland. De tiener is vier maanden in verwachting. De foetus heeft geen overlevingskansen, maar de wet in Ierland staat niet toe abortus te plegen. Dat meldt de BBC.
Het groeiende kindje heeft een zeldzame aandoening, waardoor haar hersenen niet groeien. Na de geboorte zal het kind dan ook geen moment overleven. De kwestie zorgt voor veel commotie in Ierland.
Het Hooggerechtshof in Dublin heeft de aanstaande moeder, Miss D genaamd, verzocht naar de rechtbank te komen. Het meisje uit Leinster heeft zelfs een bevel ontvangen dat ze het land niet mag verlaten. Ze heeft een advocaat in de arm genomen die haar adviseert het uitreisverbod te negeren.
De enige uitzondering die gemaakt wordt op het verbod is als het leven van de moeder in gevaar komt tijdens de zwangerschap. Duizenden vrouwen reizen daarom jaarlijks af naar Engeland, waar abortus sinds 1967 wel toegestaan is.
(Bron)

Godallemachtig.
Kopers massaal op jacht naar werkende anti-rimpelcrème

LONDEN - Hele hordes aan winkelpubliek hebben zich vrijdag in Groot Brittannië verschanst voor Boots winkels. Alle kopers zijn op jacht naar Boots' No. 7 Protect & Perfect. Het BBC-programma Horizon meldde dat het anti-rimpelserum echt werkt. Sindsdien is het product niet meer aan te slepen.
De winkels hebben de een-fles-per-klant-regel moeten invoeren nadat hele voorraden op Ebay werden aangeboden. De prijs wordt op de veilingsite opgedreven tot 110 euro per 30 milliliter. Terwijl het wondermiddel in de winkel voor nog geen 25 euro de deur uit gaat.
Boots zelf zegt dat de crème effect heeft binnen vier weken. Om aan de vraag te voldoen, zijn 200.000 extra flessen van het spul verspreid door heel Groot Brittannië.
(Bron)

Ach, als je belazerd wilt worden... ;-)
Politieman verdacht van ontucht

TILBURG - De politie Midden- en West-Brabant heeft woensdag een 34-jarige agent van het eigen korps aangehouden op verdenking van ontucht met een minderjarig meisje. De korpsleiding heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
De man zou het meisje hebben meegelokt naar huis. Of hij toen in functie was, wilde een woordvoerder niet zeggen. Wat zich in de woning precies heeft afgespeeld moet intern onderzoek van de politie nog uitwijzen.
De agent is donderdag onmiddellijk buiten functie gesteld. Tegen hem loopt een strafrechtelijk en disciplinair onderzoek.
(Bron)
Belgische gevangenen mogen naar rosse buurt

LUIK - Gevangenen in de gesloten instelling van Paifve bij Luik mogen soms onder bewaking naar prostituees. Dat hebben bewakers onthuld in Belgische media.
Artsen geven zelfs Viagra aan pedofielen en verkrachters, omdat die chemisch zijn behandeld om hun seksuele driften tegen te gaan.
Officieel gaat het om een 'educatief stadsbezoek'. Terwijl de gedetineerden hun gang gaan, wacht de bewaker in een café.
De directrice vindt dat het seksbezoek past bij de terugkeer in de samenleving. "Bij het seksbezoek spelen wij in op het respecteren van vrouwen en beheersen van seksuele gevoelens", zegt directrice Jacqueline Vaneetveld vrijdag in krant Het Laatste Nieuws.
Deskundigen op het gebied van psychiatrie hebben ernstige twijfels of prostituees geschikt zijn om gedetineerden te laten wennen aan de samenleving buiten de gevangenismuren.
(Bron)

Educatief. Zo heetten onze schoolreisjes vroeger ook, maar die hadden toch een wat ander karakter.
En wie chemisch is behandeld om zijn driften tegen te gaan, krijgt dan weer een pilletje om op dat gebied in elk geval technisch weer te functioneren?
Hebben ze in België 1 april een paar weken later of zo?
Klimaatbeperking haalbaar voor 225 euro per aardbewoner

BANGKOK - Maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen zullen maar beperkte invloed hebben op de economische groei. Wil de opwarming van de aarde tot 2030 niet meer dan 2 graden Celsius bedragen, dan zal dat per wereldburger een slordige 300 dollar (225 euro) per jaar aan inkomsten kosten.
Dat heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) becijferd in een vrijdag in Bangkok verschenen rapport. Het is het derde rapport dit jaar van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) heeft een leidende rol gespeeld bij de samenstelling van het rapport, waaraan 160 auteurs hebben meegewerkt.
Lang is verondersteld dat minder uitstoot van broeikasgassen ook minder economische groei betekent. Gezien de verwachting dat het gemiddelde inkomen per hoofd van de wereldbevolking in 2030 10.000 dollar zal bedragen (nu is dat 5500 dollar) is het financiële nadeel begrensd. [Maar: is dat gemiddelde een beetje gelijk verdeeld?]
Beperking van de opwarming tot 3 graden Celsius leidt tot een afname van het verwachte inkomen van 60 dollar. Bij de vergelijking is de temperatuur in 2000 als uitgangspunt genomen.
Volgens het rapport zal de uitstoot van broeikasgassen zonder strakker klimaatbeleid in 2030 vergeleken met 2000 met 25 tot 90 procent stijgen. De afgelopen 35 jaar zijn de emissies al met 70 procent toegenomen.
Met energiebesparing binnens- en buitenshuis is tegen relatief lage kosten een vermindering van veel uitstoot mogelijk, aldus het IPCC. Daarnaast worden door het klimaatpanel ook hernieuwbare energie, bevordering van alternatieve vervoerssystemen, inzet van kernenergie en kooldioxide-afvang en -opslag in de diepere ondergrond genoemd.
De land- en bosbouwsectoren hebben behalve maatregelen om hun eigen uitstoot te verminderen belangrijke mogelijkheden om CO2 op te nemen. Door het vastleggen van koolstof in de bodem of in hout kan de groei van de emissies tenminste voor enige tijd worden goedgemaakt. Ongeveer 60 procent van de totale mogelijkheden om de uitstoot in 2030 te beheersen, kan in ontwikkelingslanden worden verwezenlijkt.
Het IPCC dringt, net als het MNP, in een eigen rapport dit jaar, aan op spoedige actie en wereldwijde samenwerking. Het MNP-rapport toonde aan dat Nederland de mogelijkheden heeft om de maximale temperatuurstijging tot 2 graden Celsius te beperken.
(Bron)
Bijna vijftig katten in zwaar vervuilde woning

AMSTERDAM - De politie heeft woensdag in een zwaar vervuilde woning aan de Sumatrastraat in het oosten van Amsterdam maar liefst 46 levende katten aangetroffen. De katten, waaronder een groot aantal jonge kittens, waren ernstig verwaarloosd.
De dieren zijn door medewerkers van de dierenambulance ondergebracht in het asiel. Ook stuitten de agenten op drie overschotten van overleden kittens die door uitdroging om het leven waren gekomen.
De driekamerwoning was ernstig verontreinigd en tot het plafond volgestouwd met huisvuil, in totaal 168 kuub. Ook werden 13 motorfietsen aangetroffen in het huis, waarvan enkele gestolen bleken te zijn. In de tuin lagen ongeveer 240 fietsen en fietswrakken en zes bromfietsen.
Agenten en medewerkers van de GGD zijn enkele dagen bezig geweest het appartement te ontruimen, liet de Amsterdamse politie vrijdag weten. Door de ernstige vervuiling zakten medewerkers van de politie en de GGD door de vloer tijdens het leeghalen van de woning.
Ook houden enkele katten zich waarschijnlijk nog schuil onder de vloer. De beesten zijn door de schrik van de ontruiming weggevlucht. Medewerkers van de dierenambulance proberen de beesten te vangen.
Het huis werd nog bewoond door een 53-jarige man. De geneeskundige dienst ging een kijkje nemen nadat al een tijd niets van de man was vernomen. Opmerkelijk genoeg had de politie geen klachten ontvangen van buren over de mogelijke overlast in de woning.
De man is gearresteerd omdat een aantal van de aangetroffen motoren van diefstal afkomstig is. Ook zal er een onderzoek plaatsvinden naar de geestelijke gesteldheid van de man. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van stadsdeel Zeeburg heeft de woning buiten gebruik gesteld.
(Bron)
Witbier Hoegaarden bijna op

JUPILLE - Het witbier Hoegaarden is bijna op. Niet door de grote vraag op zonnige terrassen, maar door ernstige problemen bij de productie.
De Belgische bierbrouwer InBev slaagt er niet in de juiste smaak en kleur te brouwen op de nieuwe locatie in Jupille. Het witbier is te bruin of smaakt niet fruitig genoeg.
Als noodoplossing is de productie opgevoerd in de oude brouwerij in Hoegaarden zelf, wat eigenlijk een museum had moeten worden. "De helft van de installatie in Hoegaarden was al afgebroken en verhuisd naar Jupille. We schatten dat we momenteel maar aan de helft van de vraag kunnen voldoen", aldus een vakbondsman bij het bedrijf vrijdag in Het Laatste Nieuws.
In België krijgen grote supermarktketens als Carrefour niet meer geleverd, voor het eerst in de historie.
Hoegaarden is in de jaren zestig op de markt gebracht door de Belg Pierre Celis, die in zijn huiskamer een oud recept had uitgeprobeerd. Zijn bedrijf is later overgenomen door InBev, de grootste brouwer ter wereld. InBev besloot in 2006 tot verhuizing, om kosten te besparen.
Celis waarschuwde in 2006 dat de verhuizing ten koste zou gaan van de smaak. Het andere water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen, zou de smaak aantasten.
De verhuizing van de brouwerij uit Hoegaarden leidde tot veel verzet bij werknemers en bewoners in het gelijknamige dorp. Drieduizend bierliefhebbers hielden in december zelfs een betoging.
(Bron)
Wimax toegepast op Brabants platteland

KNEGSEL - Bewoners van het Brabantse platteland bij Knegsel (ten zuidwesten van Eindhoven) maken als eerste in Nederland kennis met de gemakken van snel draadloos internet via Wimax. Internetbedrijf Casema heeft dat vrijdag laten weten.
Casema verwacht veel van de mogelijke opvolger van UMTS. Het is tot 13 keer sneller en bij uitstek geschikt in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden.
In de regio van Knegsel staan drie antennes die draadloos breedbandinternet verzorgen over afstanden tot 25 kilometer. Een ouder echtpaar krijgt via het netwerk digitale thuiszorg. Een beveiligingsbedrijf verzorgt via Wimax cameratoezicht bij een bedrijf met kostbare landbouwwerktuigen.
Abonnees kunnen inloggen met elk geschikt apparaat, waar en wanneer het uitkomt. Casema bekijkt in de testomgeving hoe de gebruikers het ervaren en wat bijvoorbeeld de invloed is van het weer.
(Bron)
Koken van schedel blijkt onschuldig

AMSTERDAM - Brian Sloan uit Chicago begrijpt maar niet waarom iemand de politie belde om te melden dat Sloan een menselijke schedel in een pan water aan de kook aan het brengen was.
De politie ging op onderzoek uit en kwam erachter dat Sloan inderdaad niets illegaals deed. "Hoe vreemd het ook is, het lijkt er niet op alsof er iets mis is", zei een agent.
Sloan had niet een maar vier menselijke schedels in zijn appartement. Hij koopt en verkoopt menselijke botten op eBay. Duizenden antropologen, medici en geïnteresseerden willen menselijke botten bestuderen, zei Sloan, die maar niet begrijpt waar de ophef over is.
Een bezoeker aan zijn appartement belde dinsdag de politie. De schedels zijn 70 tot 80 jaar oud en werden in het buitenland aangeschaft, aldus de politie. Er is slechts een klein probleem. De schedels mogen volgens de Amerikaanse wet niet worden verkocht. Het is nog onduidelijk of Sloan zijn in beslag genomen schedels terugkrijgt.
(Bron)

Ik vind het wel een beetje eigenaardig dat je zomaar botten kunt kopen. Ik geloof dat ik dacht dat daar gespecialiseerde bedrijven voor waren, en niet particulieren die gewoon in hun keuken de boel staan uit te koken.
(Hm, deze bouillon smaakt een beetje muf...)
Bewaking bij herdenkingskransen in Amsterdam

AMSTERDAM - De kransen die vrijdagavond tijdens de dodenherdenking worden neergelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, worden 's nachts binnengehaald. Zaterdagochtend keren ze terug bij het monument en zullen toezichthouders of buurtvaders ze een week lang bewaken, liet een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag weten.
Ook bij enkele herdenkingsplaatsen in andere Amsterdamse stadsdelen halen toezichthouders de kransen 's nachts binnen of zullen ze die bewaken. Met de veiligheidsmaatregelen wil de gemeente vandalisme voorkomen. De afgelopen jaren vonden enkele incidenten plaats waarbij kransen en bloemen werden vernield. In 2003 voetbalden jongeren in stadsdeel De Baarsjes met herdenkingskransen.
(Bron)

Op afstand bewaken die kransen. En wie er mee loopt te kloten, een week opsluiten, nu, en volgend jaar rond deze tijd weer.
Belachelijk dat er bewaking nodig is.
Directeur basisschool Putte verdacht van ontucht

PUTTE - Justitie verdenkt een 58-jarige man uit Ossendrecht van ontucht met verscheidene minderjarige basisschoolleerlingen. De man is dinsdag aangehouden.
Woordvoerders van politie en Openbaar Ministerie hebben dat vrijdag bevestigd na een bericht in de krant BN/De Stem. Het bestuur van basisschool Op Dreef in Putte bevestigde dat het gaat om directeur A.K..
Het schoolbestuur heeft aangifte gedaan namens verscheidene kinderen. Om hoeveel slachtoffers het gaat, vertelt de politie niet. Wel dat zij de aangifte ondersteunen. De ontucht zou over een langere periode zijn gepleegd.
Wat precies is gebeurd kan de politie niet zeggen. Dat is nog onderwerp van onderzoek. De krant schrijft dat de directeur aanwezig zou zijn geweest bij het douchen van de leerlingen, op school of bij hem thuis, en dat hij foto's heeft gemaakt.
Voorzitter Stephane Cépèro van het schoolbestuur liet in een verklaring weten dat de eerste klachten van ouders in januari zijn ontvangen en dat de vertrouwensinspecteur van onderwijs is ingeschakeld. Sinds 15 februari is de directeur niet meer op zijn werk.
De ouders is donderdag meegedeeld dat na de meivakantie een interimmanager begint. Op vragen ging Cépèro niet in.
De verdachte verscheen vrijdag voor de rechter-commissaris in Breda. Deze ging in op het verzoek van de officier van justitie de man in bewaring te stellen maar schorste deze in verband met persoonlijke omstandigheden. De man kan hierdoor in vrijheid de verdere gang van het proces afwachten.
(Bron)

donderdag, mei 03, 2007

Bob Dylan bezorgt kleuterklas nachtmerries

AMSTERDAM - Een kleuterklas in een voorstad van Los Angeles kan geen waardering opbrengen voor de muziek van Bob Dylan. Volgens de New York Post kwamen de kleuters steeds thuis met verhalen over een 'rare man' die in de klas 'enge' liedjes kwam zingen. Uit navraag bleek dat de 'rare man' niemand minder was dan de legendarische zanger en liedjesschrijver Bob Dylan.
De 65-jarige Dylan vond het leuk om af en toe eens een deuntje te spelen voor zijn kleinzoon en zijn klasgenootjes. De optredens worden echter niet op waarde geschat door de dreumesen. Hij joeg de kleuters de stuipen op het lijf met zijn muziek.
Sinds de jaren zestig heeft de muziek van Dylan invloed gehad op meerdere generaties muziekliefhebbers. Vorig jaar kwam 'Modern times' uit. Het is Dylans 44e album. In 2001 bracht de Amerikaanse zanger zijn laatste studioalbum 'Love and theft' uit, waarvoor hij een Grammy kreeg.
(Bron)
Sudan en Tsjaad tekenen akkoord over Darfur

RIYADH - De Afrikaanse buurlanden Sudan en Tsjaad hebben donderdag een akkoord gesloten waarin ze beloven hun vijandelijkheden in de kwestie-Darfur te staken. De overeenkomst kwam tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië.
Sudan en Tsjaad liggen geregeld met elkaar in de clinch. De regering van Tsjaad beschuldigt Sudan ervan opstandelingen in het oosten van haar land te steunen. Khartum op zijn beurt zegt dat Tsjaad rebellen in de crisisregio Darfur helpt.
Verscheidene internationale hulporganisaties hebben de vrees uitgesproken dat de toch al desastreuze situatie in Darfur alleen maar zal verergeren als het tot een oorlog komt tussen Sudan en Tsjaad. In het grensgebied is het al geregeld tot bloedig geweld gekomen.
De Sudanese president al-Bashir en zijn collega uit Tsjaad, Deby, tekenden het akkoord in Saudi-Arabië. Beide staatshoofden beloofden ook samen te zullen werken met de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties om de crisis in Darfur te bezweren.
(Bron)
Roemenen vinden heroïne in Porsche politie

BOEKAREST - Roemeense automonteurs hebben 60 kilo heroïne gevonden in een Porsche 911 van de politie, zo maakte een woordvoerder van de Roemeense regering donderdag bekend.
De technici troffen de drugs aan toen ze bezig waren de auto gereed te maken voor undercoverwerk.
Na onderzoek bleek dat de Porsche vier jaar geleden in beslag was genomen na een drugsvondst van eveneens 60 kilo heroïne. Het tweede pakket had de politie destijds over het hoofd gezien.
De auto heeft vier jaar lang ongebruikt in de garage van een regeringsgebouw gestaan.
(Bron)
'Kwaliteit bedrijfsmanagers onder de maat'

AMSTERDAM - In veel bedrijven is de kwaliteit van het management onder de maat. Die conclusie trekt de FNV uit het onderzoek "De baas de baas" dat de vakcentrale heeft gehouden onder een kleine 3000 werknemers.
Volgens zes op de tien ondervraagden hebben leidinggevenden moeite met het organiseren van gestructureerd werkoverleg. Ruim de helft geeft aan dat geen functioneringsgesprekken worden gevoerd.
Bijna een op de vijf heeft een problematische relatie met zijn directe baas. Volgens ruim de helft moeten managers zich met te veel zaken bezig houden.
Leiding geven is een vak, aldus de vakcentrale. Toch hebben de meeste managers geen specifieke opleiding genoten. De vakcentrale pleit dan ook voor goede, op de praktijk gerichte opleidingen.
Volgens het onderzoek is werkdruk het grootste knelpunt op het werk. De helft van de ondervraagden vindt dat de chef de werkdruk niet goed aanpakt. Volgens vier op de tien verdeelt de chef het werk niet goed over iedereen.
Omgaan met kritiek is volgens 55 procent moeilijk voor leidinggevenden. Bijna zes op de tien hebben behoefte aan een vertrouwenspersoon voor klachten over de baas.
(Bron)
Hooikoorts in laatste tien jaar niet zo vroeg

LEIDEN - Mensen met hooikoorts hebben de afgelopen tien jaar niet zo vroeg last gehad van kriebelende neuzen, jeukende ogen en prikkelende luchtwegen.
De berken bloeiden door het mooie weer al volop in de eerste helft van april en dat is uitzonderlijk vroeg, zei Ingrid Terreehorst, internist-allergoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Volgens haar kampen hooikoortspatiënten eerder met flinke klachten omdat de concentratie pollen door de vroege bloei hoger is dan in andere jaren rond deze tijd.
In de periode tussen 12 en 16 april zweefden er tussen de driehonderd en negenhonderd berkenpollen per kubieke meter door lucht, weet Terreehorst.
"Dat is een behoorlijk aantal voor de periode van het jaar. Meestal is het rond die tijd ongeveer tussen de vijftig en honderd per kubieke meter. Het is de afgelopen tien jaar niet zo vroeg begonnen.
Normaal gesproken bloeien de berken volgens haar pas eind april of in de eerste week van mei volop", vertelt zij.
"Als de berken half mei zijn uitgebloeid, komen de graspollen eraan. Ook die zijn er vroeg bij dit jaar", stelt Terreehorst. "De grassen zijn vaak heel stabiel en beginnen meestal rond 15 mei met hun bloei. Maar je ziet ze nu al komen in de tellingen."
(Bron)
Man beroofd met behulp van superlijm

JOHANNESBURG - In Zuid-Afrika is een man van middelbare leeftijd beroofd met behulp van superlijm. De gewapende overvallers dwongen de man zich uit te kleden en plakten hem naakt vast op zijn hometrainer, voordat zij met zijn waardevolle spullen ervandoor gingen.
Dit meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA donderdag. De man werd met handen en voeten vastgeplakt aan zijn oefenfiets. Tevens plakte de bende de mond van de man dicht met superlijm. Hij werd circa drie uur later door zijn partner in zijn benarde positie gevonden.
De drieste overvallers waren wel netjes gekleed in pakken, aldus SAPA.
(Bron)
Werkstraf geëist tegen dominee voor valse bommelding

AMSTERDAM - Justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 150 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 63-jarige dominee Willem G. uit Waardenburg.
De man had vlak voor het concert van Madonna in de Amsterdamse ArenA in september een valse bommelding gedaan.
Tijdens de act dat de Amerikaanse popster aan een kruis hangt en een doornenkroon op haar hoofd heeft, zouden volgens G. vijf clusterbommen ontploffen. "Dat zal niemand overleven", had hij de 112-meldkamer laten weten.
De politie kon de man tijdig achterhalen waardoor ontruiming van het stadion voorkomen kon worden, maar er had volgens officier van justitie E. van Doorn flinke angst en paniek in de mensenmassa kunnen ontstaan.
G. had in een opwelling het alarmnummer gedraaid, zei hij tegen de rechter. "De act van Madonna is des duivels. Ze maakt het christelijk geloof bespottelijk."
(Bron)

Madonna provoceert, en meneer G. trapt er volledig in. Slim.
Gas en elektriciteit relatief duur in Nederland

VOORBURG - De prijzen voor gas en elektriciteit in Nederland behoren tot de hoogste van de landen van de Europese Unie. Elektriciteit is alleen duurder in Denemarken en Italië.
Voor gas betalen alleen de Denen, Zweden en Duitsers meer, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
De prijs die consumenten in Nederland betalen voor aardgas en elektriciteit, is al jaren hoger dan gemiddeld in de vijftien oude EU-landen. Begin jaren negentig lag de prijs van elektriciteit in Nederland nog onder dat gemiddelde.
Sinds 1991 is de prijs in Nederland meer dan verdubbeld, onder meer door hogere heffingen. In de andere oude EU-landen steeg de prijs met een vijfde.
De prijs van gas is in Nederland sinds 2000 aanmerkelijk sterker gestegen dan gemiddeld in de vijftien oude EU-landen. De basisprijs liep op tot het gemiddelde in die landen, maar de heffingen gingen een stuk harder omhoog.
(Bron)

Dat wisten we nog niet :-(
Vier aanhoudingen na treinbrand in Delft

DELFT - Op het station van Delft-Zuid heeft woensdagavond een brand gewoed in een reizigerstrein. Alle passagiers konden ongedeerd de trein verlaten.
De machinist is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft wegens brandstichting vier aanhoudingen verricht. Dat meldde een woordvoerster van de Spoorwegpolitie. Het vuur vernielde de twee voorste coupés. De politie hield op basis van getuigenverklaringen vier jongemannen aan op het hoofdstadion van Delft, waar de trein vandaan kwam. Het gaat om Delftenaren van 17 en 18 jaar oud.
Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft laten weten dat het mogelijk is dat zij een schadevergoeding zullen eisen. "Wanneer deze mensen verantwoordelijk zijn voor de brand, dan moeten zij opdraaien voor de financiële kosten. In het verleden is dit al eens door de rechter toegewezen."
De totale brand- en rookschade aan het treinstel bedraagt ongeveer 700.000 euro.
De brand brak kort voor 22.00 uur uit en was tegen 22.30 uur geblust door de brandweer. De trein was op weg van Den Haag naar Dordrecht, aldus spoorbeheerder ProRail. Het treinverkeer is rond middernacht langzaam weer op gang gekomen.
(Bron)
iDEAL populairder dan creditcard

AMSTERDAM - Online betalen met iDEAL is populairder dan betalen met een creditcard. Consumenten vinden iDEAL een veiliger betaalmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van betaalmiddelenexploitant Currence, dat woensdag werd bekendgemaakt.
De consument vindt ook de snelheid en het gebruiksgemak een voordeel. iDEAL werkt zoals internetbankieren.
Het online gebruik van iDEAL steeg van 1 procent in 2005 naar 15 procent in 2006. Het aantal creditcardbetalingen daalde in 2006 van 19 procent naar 13 procent.
Ongeveer 95 procent van de Nederlandse bankenwereld is aangesloten bij iDEAL.
(Bron)
Dam meest hak-onvriendelijke plein van Nederland

AMSTERDAM - De Dam in Amsterdam is volgens vrouwen het meest hak-onvriendelijke plein van Nederland. Ruim een op de vijf vrouwen beschouwt de Dam letterlijk als grooste struikelblok voor hoge hakken. Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van Compeed, producent van voetverzorgingsproducten, onder achthonderd vrouwen.
De Dam wordt op ruime afstand gevolgd door het Onze Lieve VrouwePlein in Maastricht, de Grote Markt in Breda en het Utrechtse Domplein.
De Oude Gracht in Utrecht is door 20 procent van de ondervraagde vrouwen uitgeroepen tot meest hak-onvriendelijke winkelstraat van Nederland. Op de tweede plaats komt de Grote Straat in Maastricht, gevolgd door de Amsterdamse Kalverstraat.
Uit het onderzoek bleek verder dat van de Nederlandse vrouwen van 16 jaar en ouder 63 procent wel eens hoge hakken draagt. Iets meer dan een kwart van de vrouwen noemt autorijden met hoge hakken gevaarlijk.
In 2003 werd het gewraakte plein in de hoofdstad voorzien van twee natuurstenen banen die vrouwen op hakken en gehandicapten door de zee van kleine keitjes leiden. De Dam werd in 2001 geheel opnieuw bestraat met keitjes.
De wegen en fietspaden hebben geslepen keitjes, maar de steentjes op de voetgangersdelen zijn niet geslepen.
(Bron)
TNT stopt bloemenzaad in postzegels

In de nieuwste postzegel van TNT Post zijn zaadjes verwerkt. Het postbedrijf zegt dat het een wereldprimeur heeft. De postzegel is gedrukt in een oplage van 550 duizend. De zaadjes zijn verpakt in een beschermlaagje en zitten in een kuiltje in de postzegel. Ze zijn verwerkt in de illustratie op de postzegel.
Op de zogenoemde bloemenzaadpostzegel zitten zaadjes van anjers, petunia's, vlasleeuwenbekjes en lobelia's. Ze kunnen net als gewone zaadjes worden geplant. Volgens TNT Post worden de zaadjes tijdens het transport en bij het stempelen niet beschadigd.
Postzegelverzamelaars hoeven zich geen zorgen te maken dat hun verzameling over enkele jaren wordt overwoekerd door anjers. "De zaadjes ontkiemen pas als ze uit hun beschermlaagje zijn gehaald en in de grond worden gestopt", zegt een woordvoerder van TNT Post.
De zegels worden verkocht op vellen met acht stuks van 44 cent en twee postzegels van 88 cent.
(Bron)
McDonald's komt egels tegemoet

DEN HAAG - Op verzoek van de Dierenbescherming gaat McDonald's een ander 'egelvriendelijk' deksel bedenken voor de McFlurry-bekers. De rondslingerende ijsbekers blijken een grote aantrekkingskracht te hebben op egels. De snoepende beestjes komen echter met hun kop klem te zitten in de opening en verhongeren vervolgens.
Na verscheidene klachten trok de Dierenbescherming aan de bel bij het fastfoodconcern. In een reactie heeft het bedrijf nu laten weten dat de restaurants in Europa een ander ijsdeksel krijgen.
In Engeland gebeurde dat al eerder, maar die aanpassing voldoet niet vandaar dat het concern nog een oplossing zoekt.
"Het is goed dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en aandacht hebben voor dit probleem", aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.
(Bron)
Nederlanders hebben hogere schulden

RIJSWIJK - Nederlanders hebben steeds hogere schulden. De gemiddelde schuld van mensen die hulp krijgen voor het beheren van hun geld en betalingen, is in vier jaar gestegen van 16.413 euro naar 21.786 euro.
Dit blijkt donderdag uit cijfers van de SGBO, het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gelieerde onderzoeksbureau.
Bovendien is de hulpverlening van de gemeenten minder succesvol, concludeert de SGBO. In 2003 werd nog de helft van de hulpverleningstrajecten goed afgesloten, terwijl dit vorig jaar lukte in 31 procent van de gevalllen.
Ongeveer 80.000 Nederlanders doen een beroep op schuldenhulpverlening, van wie er uiteindelijk ongeveer 43.000 daadwerkelijk hulp krijgen. Onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken laat zien dat er tussen de 100.000 en 160.000 mensen achterlopen met het betalen van hypotheek, gas, water en licht.
De bevindingen van de SGBO staan in schril contrast met de in april gepresenteerde cijfers door de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
Volgens de NVVK is de schuldenhulpverlening in Nederland steeds succesvoller. In 2006 werd bij zeven van de tien (71 procent) van de gezinnen die bij verschillende kredietinstellingen aanklopten een schuldenregeling gestart. In 2005 lag dit percentage nog op 42 procent.
In 2006 klopten 46.000 mensen en gezinnen bij de verschillende instanties aan. Voor 42 procent van hen kon er een geslaagde regeling worden getroffen.
Ook het aantal akkoorden met schuldeisers ten opzichte van de verzoeken is gestegen van 14 procent in 2005 naar 21 procent in het afgelopen jaar.
(Bron)
Australiërs lachen niet om stinkbom in trein

SYDNEY - De Australische politie heeft furieus gereageerd op de explosie van een aantal stinkbommen in een trein in het noorden van Sydney. De ontploffingen veroorzaakten een terreuralarm, waarop de trein tot stilstand werd gebracht en reizigers werden geëvacueerd.
De politie constateerde al snel dat er een luchtje zat aan de 'explosieven', maar volgens een woordvoerder "was het geen grapje".
"De politie neemt alle veiligheidszaken en mogelijke terreurdreigingen uiterst serieus. Geintjes zoals deze worden niet getolereerd en de overtreders zullen de volle kracht van de wet voelen", zei hij tegen de krant Sydney Morning Herald.
De politie zoekt naar twee jongens die zijn gezien toen ze uit het station renden.
(Bron)
'Kleding beschermt niet altijd tegen de zon'

LONDEN - Mensen die denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke zonnestralen door het dragen van een T-shirtje komen bedrogen uit. Alleen stevige en donkere kleding beschermt de huid tegen UV-A- en UV-B-licht.
De beste bescherming biedt onder meer denim en dikke wol. Luchtige kleding van katoen of linnen, die bovendien licht van kleur is, biedt meestal slechts matige bescherming, te vergelijken met een zonnecrème factor 10. Dat schrijven onderzoekers in het medisch tijdschrift The Lancet van donderdag.
De wetenschappers realiseren zich dat de meeste mensen de zomermaanden niet in dikke broeken en truien zullen doorbrengen. Zij geven daarom ook advies over het gebruik van zonnecrèmes.
Neem een hoge beschermingsfactor, breng de crème ongeveer een half uur tevoren aan en wees zeker niet zuinig met de hoeveelheid die je op je huid smeert. Bovendien is crème die watervast is duidelijk te verkiezen boven de andere varianten. Maar zonnecrèmes zijn de laatste optie, aldus de onderzoekers.
(Bron)

Sja, en 'westerlingen' maar grapjes maken over de kleding die veel woestijnbewoners dragen.
Nederland breekt droogterecord

AMSTERDAM - Niet eerder viel zo lang achter elkaar geen regen in Nederland. Dat zegt het weerbedrijf Meteo Consult. Sinds 4 april is er in De Bilt geen druppel regen gevallen. Daardoor is het donderdag 29 dagen achter elkaar droog geweest.
Het vorige record komt uit 1995. Toen viel tussen 28 juli en 24 augustus geen neerslag. In april maakte het KNMI al bekend dat de eerste helft van de lente drie graden warmer was dan het langjarig gemiddelde.
Ook was er niet eerder zo lang zo weinig regen gevallen. Het KNMI laat donderdag, in tegenstelling tot Meteo Consult, weten nog geen nieuws over een mogelijk record te melden te hebben.
Meteoroloog bij Meteo Consult Reinout van den Born verwacht dat het nieuwe record op 33 dagen komt te staan. Zondag gaat het waarschijnlijk weer regenen. De hoeveelheid regen wordt sinds 1901 bijgehouden.
(Bron)


Spekglad wegdek dreigt door regen

AMSTERDAM - De regenbuien die begin volgende week waarschijnlijk een einde maken aan een lange periode van droogte, dreigen de Nederlandse wegen om te toveren in een spekgladde ondergrond.
Als het regenwater zich vermengt met olie, rubber en ander vuil, ontstaat een glibberige laag op het wegdek. Weggebruikers worden opgeroepen extra op hun snelheid en de afstand tot hun voorganger te letten.
Vooral motorrijders moeten zich ervan bewust zijn dat hun remweg langer wordt door de gladheid. Zodra de weersvoorspellingen aangeven dat op korte termijn regen is te verwachten, geeft Rijkswaterstaat waarschuwingen uit voor de gladheid, zegt een woordvoerder donderdag.
Dat gebeurt zo kort mogelijk voor het gaat regenen, om het effect van de waarschuwing niet te laten wegebben. De waarschuwingen worden uitgegeven via de verkeersinformatie en de media.
Ook vorig jaar zomer, toen in juli tijdens een droge periode plaatselijk weer eens neerslag voorkwam, werden de wegen glad. Als het eenmaal flink heeft geregend, is het vuil weg en zijn de problemen voorbij.
Sinds 22 maart is er in Nederland geen neerslag van betekenis meer gevallen. Komende week verwacht het KNMI een normaler weertype voor deze tijd van het jaar en kan het weer gaan regenen. Vooral maandag en dinsdag wordt regen voorspeld.
(Bron)
'VS grootste boosdoener in klimaatsverandering'

BANGKOK - De Verenigde Staten zijn als belangrijkste producent van broeikasgassen ter wereld de 'grootste boosdoener' in de klimaatsverandering.
Met die woorden riep het Wereld Natuur Fonds (WNF) Washington donderdag op om snel actie te nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Volgens het WNF negeren de Amerikanen de wetenschappelijke bevindingen over de veranderingen van het klimaat. Desondanks zouden de VS een leidende rol moeten spelen in de strijd voor een beter milieu.
De milieuorganisatie deed de oproep in de marge van de VN-Klimaatconferentie in Bangkok.
(Bron)
Apple wil groener worden

CUPERTINO - Het Amerikaanse computerconcern Apple is van plan milieuvriendelijker te werken en hier ook vaker over te rapporteren.
Dit blijkt uit een bericht van topman Steve Jobs onder de titel "A Greener Apple" op de site van het concern. Het bedrijf reageert naar eigen zeggen op kritiek van diverse milieugroeperingen.
Jobs wil van Apple het groenste bedrijf in de sector maken en hiervoor een aantal beleidswijzigingen doorvoeren. Het weglaten van giftige chemicaliën, zoals arsenicum, in nieuwe producten en het recyclen van oude producten zijn voorbeelden hiervan.
Later dit jaar hoopt Steve Jobs "interessante" data bekend te maken over de hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt bij de productie van bijvoorbeeld de muziekspeler iPod.
Daarnaast wil Apple deze zomer kapotte of ongewenste iPod-spelers verzamelen in zijn winkels om deze op een milieuvriendelijke manier te verwerken.
Greenpeace zegt in een reactie enthousiast te zijn over de omslag bij Apple, hoewel de milieugroepering nog wel een aantal verbeteringen mist.
Klanten zouden volgens de milieuorganisatie ook de mogelijkheid moeten hebben om op een milieuvriendelijke manier van andere Apple-producten dan de Ipod af te komen. Nu belanden de gebruikte producten meestal op afvalbergen in Azië.
Apple bungelde volgens de woordvoerster van Greenpeace Nederland tot voor kort onderaan lijstjes op het gebied van milieuvriendelijkheid. "Nu zullen ze nog niet bovenaan staan, maar het is een stap in de goede richting."
Greenpeace ziet vooral de grotere transparantie als een belangrijke stap. Ook is de organisatie erg tevreden over het feit dat Apple vanaf 2008 de zeer verontreinigende brandvertragers weg wil laten.
"Andere fabrikanten, waaronder concurrent Dell, willen dat pas vanaf 2009 doen."
(Bron)
Kabelzender zendt porno uit in plaats van cartoon

AMSTERDAM - Een kabelzender in de Verenigde Staten heeft een grote blunder begaan door in plaats van een kindercartoon keiharde porno uit te zenden.
Vader Paul Dunleavy uit New Jersey zag dinsdagmorgen zijn 5-jarig zoontje voor de televisie zitten, maar die keek niet zoals gebruikelijk naar de populaire cartoon Handy Manny, over de Latijns-Amerikaanse klusjesman Manny Garcia en zijn pratend gereedschap.
Een man en een vrouw hadden gemeenschap en de daad werd zonder opsmuk in beeld gebracht, zei Dunleavy tegen The New York Daily News. "Het was walgelijk."
Kabelzender Comcast bevestigde de fout en bood zijn excuses aan. Dunleavy erkende dat hij excuses had ontvangen, maar hij was nog steeds boos. "Mijn zoon was vreselijk van slag omdat hij dacht dat hij iets verkeerds had gedaan. We hopen dat wat hij heeft gezien geen probleem voor hem wordt."
(Bron)

Het jongetje dacht dat ie iets verkeerds gedaan had? Dat suggereert dat pa nogal fel gereageerd heeft, wat misschien niet de slimste zet is.

woensdag, mei 02, 2007

Sociale activiteiten voorkomen 'armoede-gevoel'

UTRECHT - Mensen voelen zich sneller arm als ze geen geld hebben voor sociale activiteiten. Dat bleek woensdag uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met het televisieprogramma EénVandaag.
Van de deelnemers aan de enquête die arm zijn, voelt 60 procent zich ook arm. De overige 40 procent heeft ondanks het lage inkomen niet het gevoel arm te zijn. Die mensen blijken vaker lid van een sportclub. Ze gaan stappen en gaan op vakantie.
Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat van de mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven, 70 procent letterlijk in de kou zit. De helft van de armen heeft niet elke dag een warme maaltijd.
Van de 20.000 deelnemers aan het onderzoek zegt 15 procent zich arm te voelen. Onder de alleenstaande ouders is dat gevoel het hoogst: 44 procent.
In de samengestelde 'top vijf van noodzakelijke bezittingen' staat een verwarmde woning op nummer één. Op twee komt dagelijks een warme maaltijd, gevolgd door een vaste telefoonverbinding. Lid zijn van een sport- of hobbyclub en jaarlijks nieuwe kleding kunnen kopen eindigden op de vierde en vijfde plaats. Bijna niemand van de ondervraagden zei iemand arm te vinden als die geen auto, vaatwasser of dvd-recorder bezit.
Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen die zeggen zich arm te voelen, toch eerder hun geld zouden besteden aan een mobiele telefoon, huisdier of dvd-recorder dan aan het verwarmen van hun huis of iedere dag een warme maaltijd.
(Bron)

Hm, blijkbaar zijn mijn normen verkeerd. Uitgaan en vakanties?
In arme tijden bezuinig ik inderdaad op verwarmings- en energiekosten (kwestie van wennen), en niet op voer voor de katten (Toms dieetvoer is prijzig).
Maar: gedurende de tijden dat ik wat meer geld heb, geef ik het ook makkelijk uit. En na een 'arme' periode helemaal, want dan is er meestal al een lijstje ontstaan van 'dingen die moeten' (zoals fatsoenlijke kleren, of een nieuwe bril).
TT 515 "Macht aandeelhouder doorgeschoten"

SER-voorzitter Rinnooy Kan vindt dat de macht van de aandeelhouders te ver is doorgeschoten. Hij merkt dat op naar aanleiding van het conflict tussen de aandeelhouders en het bestuur van ABN Amro over de opsplitsing van de bank.

Of u effe flink wilt investeren in een bedrijf, en vervolgens uw kop wilt houden.
Brandweer haalt naakte mannen uit hoogwerker

AMSTERDAM - De politie en de brandweer hebben dinsdagavond in Amsterdam de handen vol gehad aan twee mannen die op de Korte Prinsengracht in een hoogwerker waren geklommen.
Bovenin de cabine pleegden ze openbare schennis door zich uit te kleden. Het optreden van de twee veroorzaakte rond 18.45 uur veel commotie in de omgeving, meldt de politie woensdag.
Het lukte gealarmeerde agenten niet om contact met het ontklede tweetal te krijgen. Ook was het niet mogelijk de bak van de hoogwerker omlaag te brengen, doordat de besturing niet werkte. Daarop werd de brandweer gewaarschuwd, die voor alle zekerheid een springkussen plaatste.
Met een ladderwagen lukte het de hulpdiensten bij de mannen in de buurt te komen. Omdat zij agressief reageerden, werd pepperspray gebruikt om ze te bedwelmen.
Eén van de mannen sprong vervolgens in de gracht. De brandweer haalde hem met de hulp van een pleziervaartuig uit het water. De andere man werd door brandweerlieden uit de hoogwerker gehaald.
Beide mannen zijn aangehouden voor openbare dronkenschap en het plegen van openbare schennis. Ze waren onder invloed van alcohol en vermoedelijk van softdrugs.
(Bron)
Bijna kwart miljoen onverzekerden

VOORBURG - Ongeveer 241.000 mensen zijn niet verzekerd tegen ziektekosten. Dat is 1,5 procent van de Nederlandse bevolking.
Onder hen zijn relatief veel allochtonen, zo blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
Ook blijken veel gezinnen met kinderen niet verzekerd tegen ziektekosten, aldus het CBS. Het aandeel onverzekerden onder mensen met een uitkering is daarentegen betrekkelijk laag. [NB: in sommige gevallen wordt de zorgpremie via de uitkerende instantie betaald, dus ingehouden op de uitkering.]
Vorig jaar juli werd het aantal onverzekerden nog geschat op 182.000. Nu is een nauwkeurigere methode gebruikt om het aantal vast te stellen en valt het aanmerkelijk hoger uit.
Daarnaast zijn er volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) 240.000 wanbetalers. Zij hebben langer dan een half jaar hun zorgpremie niet betaald en dreigen daardoor ook onverzekerd te raken.
Volgens Stichting De Ombudsman blijkt uit hulpvragen dat de meeste onverzekerden geen geld hebben voor een zorgverzekeringen. De stichting wil een waarborgfonds waaruit zorg aan onverzekerden kan worden betaald.
Klink heeft al laten weten hier niet voor te voelen. Verder zou Stichting De Ombudsman graag zien dat de zorgtoeslag rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat, om het aantal wanbetalers terug te dringen.
Van de allochtonen in Nederland is ruim 4 procent niet verzekerd, tegen krap 1 procent van de autochtonen. Vooral allochtonen uit andere landen dan Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen en Aruba zijn onverzekerd, aldus het CBS.
Volgens CDA'er Pieter Omtzigt gaat het vaak om vluchtelingen die niet weten dat ze zich moeten verzekeren, zodra ze een officiële status hebben om in Nederland te blijven. Dat kan Klink volgens hem oplossen door te zorgen dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die mensen op tijd informeert.
Onder de niet-verzekerden zijn 40.000 kinderen. Zij komen vooral uit gezinnen waar ook de ouders geen verzekering hebben.
Omtzigt wijst erop dat kinderen gratis verzekerd zijn en daarom moet Klink zorgen dat toegang tot de zorg voor hen gegarandeerd is.
Ongeveer de helft van de mensen zonder verzekering is tussen 20 en 40 jaar. Volgens PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen gaat het om calculerende burgers die het risico nemen zich niet te verzekeren.
Klink moet hen harder aanpakken omdat zij de solidariteit van het zorgstelsel ondermijnen, vindt de PvdA'er. Een woordvoerder van Klink wijst erop dat het aantal onverzekerden niet hoger ligt dan voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel.
Nu blijkt dat door gerichte voorlichting het aantal onverzekerden onder uitkeringstrekkers laag is, zou het ook zin kunnen hebben de pijlen te richten op de groep van 65.000 westerse allochtonen die geen zorgverzekering hebben.
(Bron)

En daarbij dan het idee dat mensen die niet (meer) verzekerd zijn, een boete krijgen die hoger ligt dan de premie die ze zouden hebben moeten betalen.
Dat zal helpen ja, vooral in die gevallen waarbij armoede voor wanbetaling zorgt.
Jongetje (10) watert tegen politiebureau

AMSTERDAM - Een 10-jarig jongetje is dinsdag betrapt toen hij brutaal tegen de gevel van een politiebureau in Zoetermeer stond te plassen. Een agent zag het gebeuren en vatte de knaap in zijn kraag. Dat meldt de politie woensdag.
Agenten waarschuwden zijn moeder, die hem kwam halen op het bureau aan het Burgemeester Wegstapelplein. Zij zal volgens de politie voor een passende straf zorgen.
(Bron)

Ik las toch echt even 'een plassende straf'...
Kind gooit diamanten bij vuilnis

TEL AVIV - Een zesjarige Israëlische jongen heeft per ongeluk een zak diamanten bij het vuilnis gegooid. Toen zijn vader de fout ontdekte, waren de flonkerende stenen al door vuilnismannen opgehaald en tussen tonnen afval op de vuilnisbelt van Tel Aviv beland.
Dat meldde het Israëlische dagblad Jediot Achronot woensdag. Een urenlange zoektocht tussen het afval heeft niet geholpen.
(Bron)
Voetgangers in steden lopen steeds sneller

LONDEN - Voetgangers over de hele wereld hebben de laatste tien jaar hun tempo gemiddeld met 10 procent opgeschroefd. Dit blijkt uit een studie naar voetgangers in grote steden door psychologen aan de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië.
Volgens de onderzoekers is de toegenomen haast van mensen een gevolg van e-mail, sms en de steeds grotere druk om 24 uur per dag beschikbaar te zijn.
De eerste en enige Nederlandse stad op de lijst van 32 'snelle steden' is Utrecht, op plaats negen. De Nederlandse stad komt maar net na New York.
Deze stad maakt zijn reputatie van 'stad die nooit slaapt' met een achtste plaats niet waar.
Voetgangers in Singapore zijn het snelst. Hun snelheid is sinds het referentiejaar 1994 met 30 procent toegenomen.
Ook in de Chinese stad Guangzhou steeg het tempo flink, namelijk met 20 procent. De stad kwam op plaats vier. Kopenhagen en Madrid hebben de snelste lopers van alle Europese steden en komen op respectievelijk plaats twee en drie.
De onderzoekers hebben in elke onderzochte stad een drukke straat met een brede, gelijkmatige stoep zonder obstakels gebruikt als meetplek. Ze maten vervolgens de snelheid van 35 voetgangers die langskwamen over een afstand van 18 meter.
(Bron)
Ziek, koorts, benauwd. Zelfs bij kleine hummels wordt er dan niet gelijk aan een ziekenhuisopname gedacht. Zeker niet als de koorts snel weg of onderdrukt is. Zeker niet als de toestand als 'niet ernstig' wordt omschreven.
Kan iemand me uitleggen waarom die ene hummel dan wordt opgenomen en een week moet blijven?

dinsdag, mei 01, 2007

De egeltjes zijn getrakteerd op kattenvoer. Dat viel erg in de smaak - maar er werden er hier twee gek toen ik toch duidelijk met zakjes voer liep en hé! Ik ging de kamer uit! Ho effe!! Dat is van ONS!!!
Dus okee, de dame en heer hebben ook een zakje gehad.
Controle op tandartsen schiet tekort

AMSTERDAM - De inspectie op de tandheelkundige sector schiet ernstig tekort. Tandartsen kunnen jarenlang fouten maken voordat bevoegde instanties ingrijpen. Dat blijkt uit een onderzoek van actualiteitenprogramma EénVandaag.
De beroepsvereniging Associatie Nederlandse Tandartsen is verontwaardigd en vreest voor imagoschade binnen de sector. Zij pleit voor een keurmerk, zodat patiënten direct kunnen zien of een tandarts betrouwbaar is.
Uit het onderzoek blijkt dat de inspectie pas in actie komt tegen wantoestanden in de tandartspraktijk wanneer een patiënt de tandarts juridisch wil vervolgen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg, verantwoordelijk voor de controle van de beroepsgroep, erkent het gebrekkige toezicht. Op de tienduizend geregistreerde tandartsen is slechts één inspecteur beschikbaar voor preventieve controle.
"In de afgelopen periode heeft de inspectie geen algemene toezichtbezoeken bij tandartsen afgelegd. Zij heeft zich geconcentreerd op de behandeling van calamiteiten."
Het aantal incidenten met tandartsen in Nederland is toegenomen. Het gaat vaak om tandartsen met een buitenlands diploma, die patiënten verkeerd behandelen of oplichten.
(Bron)
Kinderen van manisch-depressieve ouders kwetsbaar

GRONINGEN - Als kinderen van ouders met een manisch-depressieve stoornis een depressie krijgen, hebben die een verhoogd risico zelf ook manisch-depressief te worden.
Dat blijkt uit onderzoek van Manon Hillegers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hillegers promoveert op 9 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Mensen die manisch-depressief zijn wisselen zware depressies af met periodes waarin ze erg energiek zijn. Tussendoor kunnen ze heel normaal functioneren. In Nederland komt een manisch-depressieve stoornis, ook wel bipolaire stoornis genoemd, bij 1 à 2 procent van de bevolking voor en begint meestal tussen het 15e en 25e jaar.
Hillegers onderzocht 140 kinderen tussen 12 en 21 jaar uit 86 gezinnen met een manisch-depressieve ouder. Bij de kinderen werd bloed afgenomen en ze werden psychiatrisch onderzocht en psychologisch getest.
Volgens Hillgers kunnen stressvolle gebeurtenissen (als een verhuizing of het overlijden van een huisdier) en schildklierafwijkingen aanzienlijk bijdragen aan de kwetsbaarheid van deze kinderen. Over de oorzaken van de stoornis is nog weinig bekend.
Vrijwel alle kinderen die uiteindelijk een bipolaire stoornis ontwikkelden, hadden eerst een depressieve periode. De meeste patiënten hebben al jaren klachten. Het kan jaren duren voordat de diagnose manisch-depressiviteit wordt gesteld.
(Bron)
Groot dinotransport in Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort worden woensdag zestig levensgrote dinosauriërreplica's naar het dinobos van DierenPark Amersfoort gebracht.
De 'dinokaravaan' bestaat uit zes open vrachtwagens met een totale lengte van ongeveer 200 meter. Het is de eerste keer dat er in Nederland een dinotransport van dergelijke omvang plaats vindt.
De dino's, waarvan de grootste 27 meter lang is en 6 meter hoog, zijn vanaf vrijdag 1 juni te zien in het DinoBos.
(Bron)
Privacywaakhond onderzoekt foto's hangjongeren

DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat zich hoogstwaarschijnlijk buigen over het elektronisch informatiesysteem waarin de politie Zuid-Holland Zuid foto's en privégegevens van hangjongeren opslaat. De Tweede Kamer wil weten of de database voldoet aan de privacyregels.
Het CBP heeft voor zover bekend nog niet inhoudelijk gekeken naar het zogeheten Jeugd Informatiesysteem, zei een woordvoerder.
De regeringspartijen CDA en PvdA hebben minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag gevraagd of het CBP dat alsnog kan doen. Als de minister met zo'n verzoek komt, zal het college ermee aan de slag gaan, aldus de CBP-zegsman.
(Bron)
Toename in handel Amerikaanse levensverzekeringen

AMSTERDAM - De handel in levensverzekeringen van terminale of oude Amerikanen neemt toe.
Zeker zeshonderd Nederlanders hebben de levensverzekering overgenomen van Amerikanen die op sterven liggen of bejaard zijn, voor in totaal 43 miljoen dollar. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.
De terminale of bejaarde patiënten zouden hun levensverzekering bij een verzekerde waarde van een miljoen dollar verkopen voor vier- tot zeshonderdduizend dollar.
De kopers nemen de polis over en worden zo de nieuwe begunstigde. Zij incasseren het verzekerde bedrag wanneer de Amerikaan overlijdt. De bedragen zouden variëren van één tot tien miljoen dollar.
De Amerikaan kan tot die tijd met de opbrengst van de verkoop leuke dingen doen.
(Bron)

En je weet niet van wie de polis is, tot z/hij overlijdt. Anders zou het voor sommigen misschien iets te verleidelijk zijn.
Depressiviteit verslechtert herstel na hartinfarct

TILBURG - Depressieve patiënten herstellen na een hartinfarct minder goed en overlijden sneller dan lotgenoten die lekker in hun vel zitten. Dat toonde Elizabeth Martens aan in onderzoek waarop ze 11 mei promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
Bij een hartinfarct krijgt niet alleen het lichaam, maar ook de geest een forse klap. Bijna de helft van de hartinfarctpatiënten ontwikkelt symptomen van depressie of angst, zo blijkt uit het onderzoek van Martens.
Deze groep maakt drie keer zoveel kans op een nieuw hartinfarct of overlijden dan patiënten zonder deze symptomen. De onderzoekster pleit dan ook voor nazorg voor hartpatiënten waarin medische en psychologische expertise wordt gecombineerd.
Martens volgde vier jaar lang 500 hartinfarctpatiënten in ziekenhuizen in Tilburg, Eindhoven en Geldrop, vanaf hun ziekenhuisopname tot gemiddeld anderhalf jaar daarna.
(Bron)
Honderden arrestaties bij 1 mei-demonstratie in Istanbul

ISTANBUL - Bij demonstraties voor de Dag van de Arbeid in de Turkse stad Istanbul zijn dinsdag zeker zevenhonderd aanhoudingen verricht. Onder de arrestanten zijn enkele vakbondsleiders, meldde de politie van de stad. De Turkse zender NTV sprak van negenhonderd arrestaties. Eén persoon zou ernstig gewond zijn geraakt.
De politie greep in met traansgas en waterkannonnen toen een van de betogingen zich naar het centrale Taksim-plein verplaatste, hoewel de autoriteiten dat nadrukkelijk hadden verboden. Het verkeer in de miljoenenstad raakte volledig verlamd, omdat de politie wegen, veerboten en metrolijnen afsloot in een poging de demonstraties tot staan te dwingen.
Op het Taksim-plein in het Europese gedeelte van Istanbul kwamen 30 jaar geleden 34 mensen om het leven toen een schutter het vuur opende op een demonstrerende menigte. De autoriteiten hadden een aantal vakbondsleiders dinsdag toestemming gegeven om rode anjers te leggen op de bewuste plek.
Toen het plein vervolgens volstroomde met honderden demonstranten greep de politie in. In de wijken rondom het plein kwam het vervolgens tot flinke ongeregeldheden waarbij onder meer molotovcocktails naar de politie werden gegooid en auto's in brand werden gestoken. Volgens de politie hadden demonstranten ook wapens bij zich.
Ongeveer 17.000 agenten waren op de been om de demonstranten in Istanbul in toom te houden. Een andere grote betoging op het Kadikoy-plein in het Aziatische deel van de stad verliep zonder noemenswaardige incidenten.
De Turkse autoriteiten zijn dit jaar extra alert tijdens de 1 mei-viering vanwege de politieke spanningen in het land. De legertop heeft impliciet gedreigd met ingrijpen als premier Recep Tayyip Erdogan vasthoudt aan zijn voordracht van zijn minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül voor het presidentschap.
(Bron)
Begin gemaakt met inzamelen kunststof

AMSTERDAM - De gemeente Halderberge in Noord-Brabant heeft een primeur. Woensdag maakte ze een begin met het inzamelen van kunststof flessen, zoals plastic drinkflesjes en melk- of shampooflacons. De komende twee maanden volgen nog twintig gemeenten. Het is de bedoeling dat eind dit jaar in heel Nederland kunststof afval wordt ingezameld.
Dat zei directeur Jan Storm van de stichting Nedvang dinsdag. Deze organisatie is namens het bedrijfsleven belast met het inzamelen van onder meer flessen en kunststof verpakkingen.
Huishoudens kunnen hun kunststofverpakkingen kwijt in een speciale bak, die bijvoorbeeld naast de glasbak komt te staan. Sommige gemeenten geven huishoudens zakken waarin ze het plastic afval kwijt kunnen. Deze worden vervolgens opgehaald.
Het afval wordt vervolgens tot korrels vermalen. Hiervan kunnen producenten nieuwe verpakkingen maken, maar ze kunnen de korrels ook gebruiken om er bijvoorbeeld autodashboards, bermpaaltjes, golfballen of fleecetruien mee te maken.
De gemeente Halderberge onthult woensdag een knaloranje bak, waar de inwoners hun kunststofafval in kunnen deponeren. De komende twee maanden volgen nog eens twintig gemeenten, waaronder Nijmegen, Arnhem, Soest, Zeist en Harderwijk. Deze steden doen bovendien mee aan een onderzoek naar de kosten van het inzamelingssysteem.
"Het bedrijfsleven moet de inzameling betalen. Afhankelijk van het onderzoek worden de vergoedingen aan de gemeenten berekend. De burger hoeft niet te betalen", zei Storm.
Nedvang wil later dit jaar met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken over een landelijke inzameling van kunststofverpakkingen. Uiteindelijk zullen ook de grootste steden van Nederland meedoen, denkt Storm.
"We willen eerst ervaring opdoen in grote steden als Arnhem en Nijmegen, maar niet in de allergrootste steden. Zo kunnen we het systeem makkelijker uitrollen."
Lokale campagnes moeten huishoudens erop wijzen dat ze kunststof niet langer in de vuilnisbak moeten gooien. Storm verwacht dat ze er snel aan zullen wennen. "Zodra een bak er staat, begint de campagne. We moeten het goed communiceren. De ervaring leert dat er dan een goede respons volgt." Bovendien opent Nedvang woensdag een internetsite waar consumenten op kunnen lezen welke plastic verpakkingen ze moeten scheiden.
Het bedrijfsleven heeft met de overheid afgesproken 55 procent van de kunststofflessen kleiner dan een halve liter in te zamelen. Van de grote flessen moet 95 procent worden gescheiden. Het overgrote deel daarvan komt binnen via het systeem van statiegeld. Van alle andere verpakkingen hoopt Nedvang 27 procent op te kunnen halen.
Nedvang moet kunnen aantonen dat het opgehaalde plastic wordt hergebruikt. "We werken met certificering van de afvalverwerkers", aldus Storm. Veel afvalverwerkingsbedrijven hebben zich bereid verklaard kunststof te willen verwerken. De deelnemende ondernemingen zijn actief in ongeveer tweehonderd gemeenten.
(Bron)

Golfballen en dashboards. Hm.
YouTube nieuwste wapen Amerikaans leger

BAGDAD - Het Amerikaanse leger heeft een nieuw front geopend in de propagandaoorlog in Irak: de populaire website YouTube.
In een poging terrein te heroveren op islamitische extremisten, die op internet al jaren video's verspreiden van onthoofdingen en bomaanslagen, verspreidt het leger nu regelmatig eigen beelden op de site - van scherpschutters verwikkeld in felle vuurgevechten in Bagdad tot mariniers die ontspannen met Iraakse kinderen praten.
De lancering van een kanaal met 'beelden vanaf het slagveld' laat zien hoe belangrijk het internet is geworden in de strijd om de publieke opinie. Die keert zich in de VS steeds meer af van de bloedige oorlog.
"Dit is een gevechtsterrein waarop we nog niet actief zijn geweest", aldus een legerwoordvoerder in dagblad The Los Angeles Times van dinsdag. "Dit is een medium dat we kunnen gebruiken om ons verhaal te vertellen." De populairste video, van een vuurgevecht met opstandelingen in Bagdad, is inmiddels bijna 300.000 keer bekeken.
Behalve officiële cameramensen van het leger, mogen ook gewone militairen hun beelden opsturen naar het team dat het kanaal verzorgt. Soldaten plaatsen al langer hun eigen video's op het net, soms tot irritatie van het leger.
"Het is frustrerend", aldus de woordvoerder. "Er zijn 150.000 militairen die elke dag geweldig werk doen, maar wat je te zien krijgt is die ene oen die de driepotige hond neerschiet en dat op YouTube zet. Dit is onze kans om te laten zien dat er militairen zijn die goed bezig zijn."
(Bron)

Braak.
'Bosverdrag VN betekent gigantische doorbraak'

NEW YORK - Na vijftien jaar discussiëren hebben lidstaten van de Verenigde Naties afgelopen weekeinde in New York een "gigantische doorbraak" bereikt met een akkoord over duurzaam bosbeleid.
Met die woorden vatte Hans Hoogeveen, de Nederlandse voorzitter van het United Nations Forum on Forests, het onderhandelingsresultaat maandag bij terugkeer in Nederland samen.
Het akkoord werd zaterdag bij het krieken van de dag bereikt na een afsluitende vergadersessie van 26 uur. Het is voor het eerst dat landen met elkaar in VN-verband afspraken maken over duurzaam bosbeleid.
De discussie spitste zich toe op de financiering en op de juridische status van de afspraken. Het akkoord roept de landen op om uiterlijk in 2009 te komen tot een nieuw 'financieringsmechanisme', waarbij het geld niet alleen afkomstig is van traditionele geldschieters, zoals de Wereldbank, maar ook van filantropen en particuliere fondsen.
Landen waar veel ontbossing plaatsvindt (bijvoorbeeld het Amazonegebied, Indonesië, Maleisie en delen van Afrika) kunnen dan financiële steun krijgen bij het opzetten van projecten voor duurzaam bosbeheer.
Een aantal landen pleitte voor een echt verdrag met sanctiemogelijkheden op overtredingen. Zij vonden een blok tegenover zich van ontwikkelingslanden die beschikken over veel bossen. Een verdrag met harde, afdwingbare afspraken ging hen veel te ver.
Het bereikte, minder vergaande akkoord betekent volgens Hoogeveen en diverse vertegenwoordigers van VN-lidstaten desondanks een mijlpaal. Bij de volkenrechtelijke organisatie heerst de verwachting dat het akkoord een grote impact zal hebben op internationale samenwerking en acties op landsniveau om ontbossing tegen te gaan.
Daarnaast worden positieve effecten voorzien op het gebied van de leefomgeving, armoedebestrijding en het bosmilieu.
Volgens schattingen van de Wereldbank zijn meer dan 1,6 miljard mensen in het dagelijks leven afhankelijk van bossen en oerwouden.
De bosbouw verschaft werkgelegenheid en economische groei. De wereldwijde omzet van bosproducten wordt geschat op 270 miljard dollar.
De keerzijde van de medaille bestaat uit ontbossing. Jaarlijks verdwijnt er volgens deskundigen van de Verenigde Naties over de hele wereld verspreid 13 miljoen hectare bos en oerwoud. Er is ook nog bijkomende schade voor het milieu, in de vorm van uitstoot van broeikasgassen.
(Bron)
Studenten willen af van limiet bijverdienen

UTRECHT - De grens voor bijverdiensten van studenten moet worden afgeschaft. Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een dinsdag verschenen notitie over het ondernemerschap.
"Die grens is een bureaucratisch pesterijtje", zegt ISO-voorzitter Sebastiaan den Bak. "De grens belemmert de studentondernemer." Als studenten meer dan 10.532 euro per jaar bijverdienen, krijgen ze geen studiefinanciering en OV-jaarkaart meer.
Het ISO richt het verzoek aan minister Ronald Plasterk (Onderwijs), die vorige week in de Tweede Kamer al verklaarde een grens te willen handhaven. Als studenten zo veel verdienen, hebben ze die studiefinanciering niet nodig, redeneerde hij.
Het verzoek van het ISO maakt deel uit van een tienpuntenplan, dat gericht is op bevordering van het ondernemerschap in het hoger onderwijs. Dat plan omvat ook de instelling van een investeringsfonds waarmee studenten hun bedrijfjes kunnen financieren.
Verder moeten volgens het ISO octrooien toegankelijker worden gemaakt voor studenten.
(Bron)

Een 'bureaucratisch pesterijtje'?! In welke wereld leeft die Sebastiaan den Bak? 10000 euro, veel uitkeringstrekkers halen dat bedrag niet eens.
Dat is géén bijverdienste. Dan is het onzin als je daarnaast nog eens studiefinanciering en een OV-kaart krijgt.
Warmte goed voor frisdrankverkopers

AMSTERDAM - De aanhoudende warmte legt de fabrikanten en leveranciers van verkoelende dranken geen windeieren. "Mensen maken er met dit mooie weer vaker een feestje van, gaan vaker buiten zitten. Biertje erbij, barbecue aan", zo vertelde een zegsvrouw van Albert Heijn dinsdag.
Bij de supermarkten van Albert Heijn werd dit jaar in april veel meer bier en frisdrank verkocht dan in een normale april, aldus de woordvoerster. "Er werd in onze winkels in april net zo veel bier en frisdrank verkocht als normaal in een warme zomermaand", zei ze.
Ook de rosé en het barbecuevlees vlogen de afgelopen maand de deur uit bij Albert Heijn. Het barbecueseizoen begon volgens berekeningen van Albert Heijn ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar het geval was.
Ondanks dat het nog maar lente is, waren de winkels van 's lands grootste supermarktketen toch goed bevoorraad met zomerse producten. Albert Heijn neemt onder meer de weersverwachtingen mee in het centrale computersysteem dat de bevoorrading van de supermarkten regelt.
De fabrikanten van frisdranken draaien de laatste weken overuren. "De vraag naar frisdranken loopt wel op tot 15 tot 20 procent extra in vergelijking met andere jaren", zei een woordvoerder van Coca-Coca. Volgens hem is de situatie in de ons omringende landsen niet anders.
De grootste leverancier van prik in Nederland kan overigens niet geheel aan de vraag voldoen. Het bedrijf kampt al bijna twee weken met leveringsproblemen door de invoering van een nieuw distributiesysteem in de fabriek in het Brabantse Dongen.
(Bron)