zaterdag, februari 16, 2008

Eritrea dwarsboomt VN-vredesmacht

NEW YORK - De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over hun vredesmissie UNMEE in Eritrea en het zuidelijke buurland Ethiopië.
Eritrea dwarsboomt de UNMEE-blauwhelmen door voedsel en brandstof tegen te houden. Ook verhinderde het Eritreese bewind dat de militairen zich op Ethiopisch grondgebied konden terugtrekken.
De Veiligheidsraad kwam vrijdagavond in spoedzitting bijeen om over de dreigende escalatie in het oosten van Afrika te beraadslagen.
De VN vrezen een nieuwe grensoorlog tussen de Eritrea en Ethiopië. Beide landen trokken langs hun gemeenschappelijke grens in totaal zo'n 200.000 manschappen samen.
De twee landen voerden van 1998 tot 2000 al een bloedige oorlog. De UNMEE kijkt sindsdien toe op de naleving van een wankel bestand. Een definitieve regeling bleef uit.
(Bron)
Grote brand in Haarlemse seksclub

AMSTERDAM - In seksclub Deep Inn in de Turfsteeg in Haarlem is zaterdag brand uitgebroken. De brand, die omstreeks 14.30 uur werd gemeld, is overgeslagen naar twee andere panden in de straat.
Een woordvoerder van de brandweer Kennemerland liet rond 17.15 uur weten dat het blussen nog bezig was.
De brandweer die met groot materieel is uitgerukt, heeft moeite om de brandhaarden onder controle te krijgen. Een hoogwerker probeert de brand van bovenaf te blussen.
"In het centrum van Haarlem staan de panden dicht op elkaar, dat maakt het lastig", zegt de woordvoerder.
Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Winkelpersoneel is geëvacueerd. De brandweer heeft een deel van de omgeving afgezet. Bewoners van de aangrenzende Kleine Houtstraat zijn ook geëvacueerd.
De vlammen trekken veel aandacht van het winkelend publiek. Volgens de woordvoerder valt de rookontwikkeling mee en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.
(Bron)

Wij wachten op de grapjes met termen als heet en vurig.
Politie verwijdert krakers in Ondiep

UTRECHT - De politie is zaterdagavond begonnen met het ontruimen van twee woninkjes in de Utrechtse wijk Ondiep. Daarin bevinden zich ongeveer zeventig krakers.
De krakers worden één voor één geboeid uit de panden gehaald en in een stadsbus gezet. Zij bieden nauwelijks verzet en noemen hun actie zelf mislukt.
De woninkjes werden eerder op de dag gekraakt uit protest tegen de sloop van het buurtje waar die staan, Het Kleine Wijk. Onlangs vertrokken de laatste bewoners. Eigenaar Mitros is vrijdag begonnen met de sloop.
Het Kleine Wijk was de eerste stadsuitbreiding in Nederland, die begin jaren twintig van de vorige eeuw gerealiseerd werd door een gemeente. Het is gebouwd in de tuindorpstijl en heeft, niet alleen volgens de krakers, cultuurhistorische waarde.
Het buurtje telt nu nog ruim tweehonderd kleine sociale huurwoningen. Die gaan allemaal tegen de grond om plaats te maken voor 89 koop- en 41 huurwoningen. Ook het verdwijnen van het grote aantal goedkope huurwoningen is voor de krakers reden tot protest.
(Bron)
'Ongeboren baby aanmelden bij jeugdzorg'

AMSTERDAM - Ongeboren baby's van vrouwen met ernstige problemen moeten worden aangemeld bij jeugdzorg. Een gezinsvoogd kan zich dan over hen ontfermen.
Dat stellen kinderrechters, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg uit Amsterdam zaterdag in de Volkskrant.
Het gaat om vrouwen met een verslaving, een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap. Van deze vrouwen wordt aangenomen dat zij niet in staat zullen zijn voor hun kind te zorgen.
De Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam telt jaarlijks tien tot vijftien van deze risicozwangerschappen.
Wanneer een kind tijdig onder toezicht wordt gesteld, kan een voogd de vrouw tot aan de geboorte in de gaten houden en eisen stellen aan het leven van de moeder.
Zo moet ze bijvoorbeeld gezond leven en een babykamer inrichten. Als de moeder haar levensstijl niet aanpast, kan de baby na de geboorte worden weggehaald.
Nu komt de hulpverlening pas op gang als het kind is geboren. Wanneer het kind dan plotseling wordt weggehaald, kan dat traumatisch zijn.
Wanneer de hulpverlening eerder wordt ingezet, kan de baby bij een familielid worden geplaatst.
(Bron)

Wat natuurlijk de mogelijkheid openlaat tot hele nare dingen. Want wie bepaalt of iemand verkeerd leeft?
Vijf procent van top beursbedrijven is vrouw

ROTTERDAM - Het aandeel vrouwen dat zitting heeft in de raad van bestuur of raad van commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is 5 procent.
Dat blijkt uit het onderzoek Female Board Index van Mijntje Lückerath-Rovers, docente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat heeft de universiteit zaterdag bekendgemaakt.
Lückerath-Rovers zette in haar onderzoek 122 beursondernemingen op een rijtje, gerangschikt naar het relatieve aandeel vrouwen. Onder de 928 bestuurders en commissarissen waren in december 48 vrouwen.
Philips staat op de laatste plaats. Het concern telt achttien bestuurders en commissarissen, geen daarvan is vrouw.
Ahold voert de ranglijst aan met vier vrouwen op een totaal van tien bestuurders en commissarissen.
Ruim 78 procent van de beursondernemingen heeft geen vrouw in beide raden. Concerns met minimaal een vrouw in een raad, zijn gemiddeld groter dan de bedrijven zonder vrouwen.
Ook blijkt uit het onderzoek dat van de 48 vrouwelijke bestuurders en commissarissen er 27 (56 procent) niet de Nederlandse nationaliteit hebben.
Bij de mannen is dat 27 procent. De vrouwen zijn gemiddeld jonger dan hun mannelijke collega's.
(Bron)
Turkse werkt zonder diploma tien jaar als arts

ANKARA - Een vrouw in Turkije heeft tien jaar lang als arts gewerkt, zonder dat ze was afgestudeerd. Dat hebben Turkse kranten zaterdag gemeld.
Haar familie wilde zo graag dat ze arts zou worden dat de vrouw niet durfde te vertellen dat ze haar opleiding had afgebroken.
Ze ging jarenlang met boeken onder de arm de deur uit, maakte zelf haar diploma en wist dat bij de notaris te laten registreren. Daarna kon ze voor de overheid aan de slag in verscheidene gezondheidscentra.
Zelfs haar echtgenoot wist niet dat de vrouw nooit als arts was afgestudeerd. De vrouw had alle studieboeken overigens wel doorgenomen. Zij viel misschien daardoor niet eerder door de mand.
(Bron)

Waarom is men er nu achter gekomen?
'Village People klaagt Zweedse torrentsite aan'

AMSTERDAM - Prince en de Village People zijn van plan voor de rechter miljoenen euro's te eisen van de Zweedse muzieksite The Pirate Bay.
Dat heeft de Zweedse advocaat Lars Sandberg vrijdag gezegd. Internetters kunnen via de website de muziek van Prince en de Village People downloaden.
De Zweedse autoriteiten voeren de druk op The Pirate Bay op. De site wordt door tien tot vijftien miljoen mensen wereldwijd gebruikt om films, muziek en ander materiaal waarop copyright berust te downloaden.
Vier Zweden die de site zouden runnen zijn vorige maand aangeklaagd voor het helpen van anderen bij het schenden van copyright-bepalingen.
Nog meer artiesten, zoals Van Morrison, dienen mogelijk ook een klacht in tegen The Pirate Bay, meldt de Zweedse internetkrant e24.
(Bron)

Ze rillen daar van angst, stel je voor dat die smeris langskomt...

vrijdag, februari 15, 2008

Onderzoek naar slaan van Afghaanse gevangene

DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de melding van een Afghaanse gevangene dat hij is geslagen door Nederlandse militairen in Uruzgan (TFU). Dat zou zijn gebeurd tijdens een ondervraging in 2007.
Dat staat in de voortgangsrapportage over de missie in Afghanistan die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
De betrokkene uitte zijn beschuldiging toen Nederlandse vertegenwoordigers de gevangenis bezochten om te kijken of de Afghaanse gevangenen goed worden behandeld. De melding is doorgegeven aan het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat een onderzoek heeft gelast.
Nederland hecht sterk aan een goede behandeling van Afghaanse gevangenen, ook nadat zij zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Daarvoor zijn speciale afspraken gemaakt met Afghanistan, die goed lijken te worden nageleefd.
Defensie stelt amper klachten te krijgen van gevangenen, en dan gaat het niet om misstanden maar om wensen voor betere voeding of doktersbezoek.
Verder schrijven de ministers dat er flinke voortgang wordt gemaakt in de wederopbouw, onder meer op het terrein van zorg en onderwijs. Ook de Afghaanse politie krijgt steeds meer vorm. Zo worden steeds meer hulpagenten omgeschoold tot volwaardige politiemensen. Tot nu toe waren dat er 200 en daar komen tot oktober dit jaar nog eens 480 bij.
(Bron)
'Nikab geen hindernis voor communicatie'

AMSTERDAM - Het dragen van een nikab, een hoofddoek waarbij de ogen te zien zijn door een smalle spleet, is geen beletsel voor het herkennen van emoties. Dit blijkt uit een eerste onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar het effect van de nikab op de onderlinge communicatie.
Een woordvoerder van de universiteit heeft een bericht van deze strekking op de website van De Volkskrant vrijdag bevestigd.
De onderzoekers toonden aan 119 proefpersonen een geluidloos filmpje waarin een vrouw een verhaal vertelde en diverse emoties liet zien. In het ene filmpje was het gezicht van de vrouw te zien, in het tweede filmpje droeg de vrouw een nikab waarbij alleen haar ogen zichtbaar waren en in een derde filmpje was alleen een uitsnede van een paar ogen zichtbaar.
De verwachting was dat emoties het best herkend worden als het hele gezicht zichtbaar is, maar in alle filmpjes werden de getoonde emoties goed herkend.
(Bron)
Beveiligers in Tilburgse nachtbussen

TILBURG - De nachtbussen in Tilburg gaan pas weer de weg op als ze allemaal zijn voorzien van beveiligingscamera's en bewakingspersoneel. Vervoersbedrijf Veolia, de gemeente en de provincie Noord-Brabant zijn dat overeengekomen naar aanleiding van een reeks incidenten.
Veolia staakte deze week het nachtelijk busvervoer als gevolg van baldadigheden afgelopen weekeinde.
Zodra alle maatregelen zijn getroffen, gaan de nachtbussen weer rijden, verklaarde een provinciewoordvoerster vrijdag. Wanneer dat is, wat de kosten zijn en wie ervoor opdraait, kon zij nog niet zeggen. Commercieel manager Piet van den Bosch van Veolia zegt dat het gaat om forse meerkosten waarvoor het bedrijf zich niet verantwoordelijk voelt.
Veolia verklaarde deze week de veiligheid van de chauffeurs en passagiers niet meer te kunnen garanderen. Bijna elk weekeinde krijgt het personeel te maken met geweld, vernielingen, bedreigingen en beledigingen.
Zaterdag werd het interieur van een nachtbus vernield door een groepje jongens. Nadat de jongeren de bus hadden verlaten, botste de chauffeur op een stalen hek dat op de weg was gezet.
(Bron)
Gratis eilandtrip 'shop een waddenjob'

VLIELAND - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) houdt 8 maart een gratis dagtocht naar Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog om jongeren en werkzoekenden te interesseren voor een waddenjob.
"Het wordt op de eilanden steeds moeilijker om vacatures te vervullen. Met de gratis dagtocht willen we het nuttige met het aangename verenigen", aldus woordvoerder Giep Lijzenga van het CWI Franeker vrijdag.
De reiskosten, inclusief bootticket, worden volledig vergoed. De deelnemers vertrekken vanaf opstapplaats Leeuwarden per bus naar de veerboten. "De ondernemers op Vlieland, Terschelling en Ameland organiseren op het eiland een gevarieerd programma.
De deelnemers kunnen speeddaten, werk- en slaapplekken bekijken en er is ruimte om het eiland te verkennen." De werkgevers zoeken zowel tijdelijke vakantiekrachten als vast personeel. De vraag loopt uiteen van caissières en kelners tot fietsenmakers en koks.
Wie zich voor de dagtocht wil opgeven kan terecht bij het CWI Franeker.
(Bron)
TT 118 Database met alle vingerafdrukken

De politie en het Openbaar Ministerie krijgen mogelijk een database met de vingerafdrukken van alle Nederlanders ouder dan zes jaar. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil de vingerafdrukken verzamelen van iedereen die een identiteitsbewijs aanvraagt.
Een woordvoerder van het ministerie heeft berichten van RTL Nieuws hierover bevestigd. De database zou alleen mogen worden gebruikt op verzoek van de officier van justitie.
Het project moet volgend jaar in juni beginnen. Het voorstel voor de database was oorspronkelijk bedoeld om fraude met paspoorten tegen te gaan.
Jonge kinderen willen slanker zijn

Veel kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud willen dunner zijn, terwijl zij een normaal gewicht hebben. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens.
Een op de tien kinderen in die leeftijdsgroep is zelfs bewust bezig met eten: zij eten liever geen dingen waar ze dik van kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd basisschoolkinderen in oost en zuidoost Nederland.
Een kwart van de kinderen met een gezond gewicht wil graag dunner zijn. Slechts 8 procent gaf aan dat zij nooit lijnt. Het gros van de ondervraagde kinderen was zich bewust van zijn of haar figuur en wat anderen daarvan vinden.
De meeste kinderen die zich druk maakten om hun lijn en hun voeding hadden een moeder die dat ook deed. Een op de vijf moeders was, volgens het kind, aan het lijnen. Dit gedrag slaat over op het zelfbeeld van het kind, denkt de onderzoekster.
De onderzoekster is orthopedagoog bij het UMC St Radboud in Nijmegen.
(Bron)
Verband gelegd tussen overgewicht en kanker

AMSTERDAM - Zwaarlijvigheid en zelfs overgewicht verhogen mogelijk de kans op een groot aantal soorten kanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek.
Dat gewichtstoename de kans op darm- en borstkanker verhoogt wordt al langer aangenomen, maar uit het nieuwe onderzoek komt ook een verband naar voren tussen overgewicht en onder andere slokdarm-, schildklier-, nier-, baarmoeder- en galblaaskanker.
Definitief bewijs dat kanker rechtstreeks door zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt is er niet. Om het verband te kunnen leggen tussen oorzaak en gevolg is nader onderzoek nodig, zegt de auteur van het onderzoek, Andrew Renehan van het instituut voor kankeronderzoek van de Universiteit van Manchester.
Voor het onderzoek werden de gegevens uit 141 eerdere onderzoeken samengevoegd en geanalyseerd. Op die manier werden meer dan 280 duizend gevallen kanker in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië bekeken.
De gegevens over de studieobjecten, zowel personen met overgewicht als personen met een normaal gewicht, beslaan negen tot vijftien jaar. Bij mannen bleek een gewichtstoename van vijftien kilo de kans op slokdarmkanker met 52 procent te vergroten, de kans op schildklierkanker met 33 procent en de kans op darm- en nierkanker met 24 procent.
Vrouwen die dertien kilo aankomen hebben bijna 60 procent meer kans om baarmoeder- of galblaaskanker te krijgen. De kans op slokdarmkanker neemt met 51 procent toe en de kans op nierkanker met 34 procent.
Het verband tussen gewicht en bot- en bloedkanker is bij zowel mannen als vrouwen minder duidelijk. Evenmin is nog altijd niet duidelijk hoe het komt dat overgewicht de kans op kanker vergroot.
"Een van de veronderstellingen luidt dat de aanwezigheid van een overschot aan vetcellen invloed heeft op het hormoongehalte in het lichaam, waardoor de ontwikkeling van tumoren mogelijk wordt bevorderd", zegt de Amerikaanse maagdarmspecialist David Robbins, die niet bij het onderzoek betrokken was.
In het vrijdag verschenen nummer van het medische tijdschrift The Lancet wordt verslag gedaan van het onderzoek.
(Bron)
Varkens zakken door de vloer

AALTEN - Negentien varkens zijn vrijdag in Aalten (Gelderland) op onfortuinlijke manier om het leven gekomen, toen zij samen met 34 andere door de vloer van hun stal zakten. Dat heeft de politie gemeld.
De brandweer zag kans om een aantal dieren te redden. Ook werd de mestkelder nog leeggepompt, maar voor negentien varkens kwam uiteindelijk de hulp te laat.
Hoe de varkens door de vloer konden zakken, is nog onbekend.
(Bron)

Wat vooral zielig is voor de boer, want de varkens werden ongetwijfeld niet gehouden voor het leuk.
Sexy clips beïnvloeden opvattingen tienermeisjes

UTRECHT - Meisjes hebben door het kijken naar sexy muziekclips de neiging te denken dat een sexy uiterlijk essentieel is voor vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit in Utrecht.
Ter Bogt voerde een onderzoek uit onder vijfhonderd jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. In het experiment werd de helft van de jongeren blootgesteld aan sexy clips uit de dance of hiphophoek.
De andere helft zag dezelfde artiesten, maar dan in een neutrale clip. De jonge mensen die sexy video's gezien hadden, waren over het algemeen sterker overtuigd dat een sexy uiterlijk voor vrouwen van belang is.
Opvallend is volgens de onderzoeker dat meisjes veel meer aangesproken werden door de clips dan jongens. De onderzoeker constateert ook dat jongens niet bijster gevoelig zijn voor de smaak van hun vaders of moeders, behalve als het gaat om de afkeer of liefde voor klassieke muziek.
Meisjes zijn wel gevoelig voor de invloed van het klimaat waarin zij opgroeien en in hun smaak lijken zij in een aantal opzichten op hun ouders, vooral op hun moeders.
Ter Bogt deed ook onderzoek naar de fascinatie voor muziek en komt tot de conclusie dat de liefde voor een bepaald type muziek stabiel is. De fascinatie voor artiesten kan komen en gaan, en het meelopen op een hype mag langere of kortere tijd duren. Toch vallen mensen altijd weer terug op een aantal basale preferenties voor typen muziek die verankerd zijn in hun persoonlijkheid.
Volgens de onderzoekers is er ook een verband tussen muziekvoorkeur en persoonlijkheid. Zo zijn jongeren die van hitparademuziek of hiphop/R&B houden extraverter en aardiger. Rockliefhebbers zijn eerder minder extravert, slordiger, maar wel opener voor nieuwe ervaringen. Liefhebbers van klassiek zijn aardiger, nauwkeuriger, opener voor nieuwe ervaringen en wat minder emotioneel stabiel.
(Bron)

Dat laatste vind ik nogal vaag...
Spionagesatelliet VS wordt neergeschoten

De VS wil een van haar eigen spionagesatellieten neerschieten. De USA 193 is al sinds zijn lancering in 2006 onbestuurbaar en dreigt nu ongecontroleerd op aarde neer te storten.
Om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met de giftige hydrazinebrandstof - en met militaire geheimen - lanceert de VS na de landing van ruimteveer Atlantis een aangepaste raket om USA 193 neer te halen.
De Amerikaanse spionagesatelliet valt eind februari of begin maart ongecontroleerd op aarde. Dat maakte de Amerikaanse regering eerder in februari bekend.
Al sinds de lancering eind 2006 heeft het Amerikaanse National Reconnaissance Office geen controle over "USA 193". Daardoor kunnen de Amerikanen de satelliet ook niet in een diep stuk oceaan laten vallen. Als de satelliet van 2,5 ton op land crasht, komt de giftige raketbrandstof hydrazine vrij in een straal van zo'n honderd meter.
Inademen kan dodelijk zijn; de Amerikaanse generaal James Cartwright vergelijkt het met inademen van chloorgas of ammonia.
Om een mogelijke ramp te voorkomen heeft de regering Bush besloten de satelliet al te vernietigen terwijl hij nog om de aarde draait. De kans dat de satelliet in bewoond gebied neerkomt is overigens maar 1 procent.
Cartwright ontkende tijdens een persconferentie dat de VS haar satelliet neerhaalt om geheime onderdelen te vernietigen voor die op aarde komen. Zulke apparatuur zou al verbranden tijdens de duikvlucht door de atmosfeer.
De temperatuur rond de satelliet loopt dan op tot meer dan duizend graden Celsius. Defensieanalist John Pike liet een iets ander geluid horen: "We zijn bang dat iemand een gevonden onderdeel op E-Bay zet en dat het in handen valt van China".
Het leger probeert de satelliet pas neer te halen na de veilige landing van ruimteveer Atlantis. Atlantis is op dit moment aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld en heeft daar het Europese ruimtelab Columbus afgeleverd. USA 193 vliegt op dit moment op zo'n 240 kilometer boven de aarde, nog onder de baan van het ISS.
Om te voorkomen dat Atlantis door een wolk brokstukken vliegt tijdens haar terugkeer naar de aarde, wordt USA 193 pas na 20 februari bestookt met een onderscheppingsraket. Tot die tijd is de satelliet een aantal avonden zichtbaar vanuit Nederland.
USA 193 werd op 14 december 2006 gelanceerd maar kwam destijds niet in zijn geplande baan terecht. Satellietenspotters zagen ook in de dagen na de lancering geen baanwijzigingen: teken dat de vluchtleiding de satelliet niet onder controle had. De spionagesatelliet zit in een lage omloopbaan, waar hij door zijn enorme snelheid van 7,5 km/s veel last heeft van luchtwrijving. Daardoor zakken snelheid en hoogte snel, met naar schattingen een kilometer per dag.
De precieze tijd en plaats waar de satelliet neerstort zijn nog onbekend. Het Amerikaanse leger moet de satelliet zien te raken vóór die in de lage atmosfeer terecht komt en door sterke turbulentie lastig te raken is. Bij een voltreffer zouden duizenden kleine fragmenten vrijkomen. Door de lage omloopbaan van de satelliet verbranden die snel in de atmosfeer.
Iets meer dan een jaar geleden had de VS nog zware kritiek op China, dat bij wijze van test een veel hoger vliegende oude weersatelliet vernietigde met een raket.
Daarbij kwamen meer dan 10.000 brokstukken vrij, waarvan er 2000 groter dan een hand. Zulk ruimtepuin kan flinke schade aanrichten aan satellieten, ruimteschepen of het internationale ruimtestation.
Om USA 193 neer te halen wordt een aangepaste raket uit het Amerikaanse Aegis-raketschild ingezet. Het schip USS Lake Erie, waar ook proeven worden gedaan om vijandelijke kernraketten neer te halen, lanceert de raket op basis van de radarbeelden van een zusterschip. Het is in Aegis-tests nog nooit gelukt een andere raket neer te halen, ook niet als die een radarbaken aan boord had.
Bij het mikken op USA 193 heeft het systeem wel langer de tijd dan het kwartier dat een intercontinentale kernbom onderweg is. Bij de poging de spionagesatelliet neer te halen zijn drie Aegis-schepen betrokken, elk met één raket die de satelliet kan raken. Lukt het de eerste keer niet, dan worden er misschien extra pogingen gedaan.
Vanuit Nederland is USA 193 tot eind februari zichtbaar als een heldere, snel bewegende ster. De hemelkaarten [zie bron] laten zien waar de satelliet op vijf verschillende nachten te zien is.
Op Kennislink staat een tabel met de exacte tijden waarop de satelliet boven Nederland te zien zal zijn.
(Bron)
Wandelaar overleeft aanval dolle stier

SCHINVELD - De 59-jarige Hugo van Leusen uit Schinveld gaat een schadeclaim indien bij Natuurmonumenten, nadat hij donderdagavond in de Schinveldse bossen op de horens is genomen door een loslopende stier.
De man liet zijn aangelijnde witte herder uit, toen de Schotse Hooglander plotseling vanuit de bosjes op hem afstormde en met een hoorn dwars door zijn jas heen stak.
Bij een tweede aanval sleurde het dier met zijn hoorns de man "als een lucifersdoosje" over de grond. "Het beest had dwars door me heen kunnen steken", aldus een gekneusde Van Leusen, die het bos voortaan mijdt.
Na een tijdje gaf de stier het gevecht op en verdween in de struiken.
(Bron)

We willen Echte Natuur, maar wel overzichtelijk en aaibaar, met richtingaanwijzers en infobordjes, en alleen lieve, aaibare beesten. Die natuurlijk niet vies doen, seksen, poepen, of zich op andere wijze gedragen als een beest.
Doos 'bombons' zorgen voor opschudding

AMSTERDAM - Een doos bonbons heeft voor opschudding gezorgd in het Amerikaanse plaatsje Olathe. De politie evacueerde een compleet winkelcentrum nadat een overvalster met een doos vol chocolade een bankfiliaal binnenstapte.
De vrouw liep de bank in en eiste geld door te dreigen dat de doos vol explosieven zat. De vrouw verliet de bank met een onbekend geldbedrag, de doos met daarin chocolaatjes en plastic draadjes liet zij achter.
(Bron)

Shock-Olathe?

donderdag, februari 14, 2008

Schaamlipvergroting schoonheidsideaal in Rwanda

WAGENINGEN - Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie WHO schaamlipvergroting op de lijst van genitale verminkingen heeft geplaatst, is die ingreep voor vrouwen in Rwanda een schoonheidsideaal.
De vrouwen beginnen al op jonge leeftijd met het oprekken van hun kleine schaamlippen, omdat het zowel voor henzelf als voor hun partner plezierig is.
Dat hebben sociologe Marian Koster en antropologe Lisa Price van de Wageningen Universiteit toevallig ontdekt, toen zij in Rwanda waren voor een promotieonderzoek naar de gevolgen van de genocide in dat land.
Tot nu toe was niet bekend dat vrouwen in een aantal Afrikaanse landen vrijwillig aan schaamlipvergroting doen. De Wageningse onderzoeksters publiceren over hun ontdekking in het februarinummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Culture, Health en Sexuality.
Rwandese meisjes maken een pasta van soorten onkruid dat in Afrikaanse landen overal groeit. Die pasta smeren ze op hun kleine schaamlippen, die ze daarna met de hand uitrekken. Onderzoek van Koster en Price heeft aangetoond dat de gebruikte plantensoorten een sterke antibacteriële werking hebben en mogelijk ook voor lichte verdoving zorgen.
De meisjes houden hun handelwijze meestal tot aan hun trouwdag vol. Dan zijn de geslachtsdelen centimeters langer geworden. Het ritueel is in Rwanda zo inburgerd onder vrouwen, dat zelfs kranten en radio er positieve aandacht aan besteden, stelt Koster.
Volgens de WHO valt schaamlipvergroting onder dezelfde noemer als vrouwenbesnijdenis. Koster vindt dat op basis van haar onderzoek niet terecht. "Ik ben geen voorstander van welke genitale ingreep dan ook, maar vrouwen in Rwanda ervaren dit helemaal niet als verminking. De methode die ze gebruiken is voor hun lichaam niet schadelijk en volgens hen is de seks veel beter. Je moet uitkijken dat je geen cultuuruiting gaat bestrijden."
(Bron)
ChristenUnie roept op tot boycot opening Spelen

DEN HAAG - De ChristenUnie vindt dat Nederland niet of slechts in een 'sobere' delegatie de openingsceremonie van de Olympische Spelen moet bijwonen.
Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dit plan overneemt.
Hij verwijst daarbij naar de Spelen van 1980 in Rusland. Toen deed Nederland dat ook, na de inval van de Russen in Afghanistan. Inmiddels heeft prins Charles ook al afgezegd voor de opening.
De ChristenUnie zou het vooral wrang vinden als de opening op het plein van de Hemelse Vrede zou plaatsvinden, vanwege de daar bruut neergeslagen studentendemonstraties in 1989.
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is niet van plan om zich in te zetten voor een sobere presentie tijdens de openingsceremonie.
Verhagen wees er op dat hij diverse malen met de Kamer had afgesproken dat Nederland de Spelen juist gebruikt om aandacht te vragen voor het mensenrechtenbeleid van China.
(Bron)
Hoge bloeddruk door vliegtuiglawaai Schiphol

BILTHOVEN - Zeshonderd tot zestienhonderd omwonenden van Schiphol hebben last van een te hoge bloeddruk wegens vliegtuiglawaai 's nachts.
Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend op basis van onderzoek dat de afgelopen jaren is uitgevoerd bij zes Europese luchthavens, waaronder Schiphol.
Het RIVM maakte de onderzoeksresultaten donderdag bekend.
Het RIVM schat dat het gaat om ongeveer 2 procent van het totale aantal mensen met hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. De kans op hoge bloeddruk neemt vooral toe bij blootstelling aan nachtelijk lawaai.
In een grote Europese studie waaraan het RIVM deelnam, werd onderzocht of mensen van 45 tot 70 jaar, die veel blootstaan aan geluid van vliegverkeer, vaker een hogere bloeddruk hebben dan mensen die niet blootstaan aan geluid. In gebieden waar het geluidsniveau laag was (30 decibel) had 54 procent van de mensen een verhoogde bloeddruk.
Dit percentage nam toe tot 59 procent bij personen die met een geluidniveau van 55 decibel waren geconfronteerd.
Voor de samenhang tussen hoge bloeddruk en het geluid van wegverkeer zijn vergelijkbare risico's gevonden. Het is volgens het RIVM nog niet mogelijk om aan te geven of er een geluidniveau is waaronder geen extra risico op hoge bloeddruk meer optreedt.
Milieudefensie wil dat het voor vliegtuigen verboden wordt om 's nachts van Schiphol te vertrekken. Volgens een woordvoerder zou het verbod moeten gelden tussen 23.00 en 07.00 uur.
Landen zou naar de mening van Milieudefensie wel 's nachts mogelijk moeten blijven, omdat dat minder lawaai maakt. De Tweede Kamer zou het verbod op nachtelijk opstijgen moeten instellen, aldus de milieuorganisatie.
(Bron)
Bankrekening loopt in de papieren

DEN HAAG - Het hebben van een bankrekening kost de consument steeds meer geld. Volgens de Consumentenbond zijn de kosten van een gewone betaalrekening met betaalpas de afgelopen jaren explosief gestegen.
Vooral klanten van ABN Amro zijn fors duurder uit. Tussen 2003 en 2008 zijn rekeninghouders bij deze bank 161 procent meer gaan betalen.
De Consumentenbond liet donderdag weten verdere stijging van de tarieven voor het betalingsverkeer onaanvaardbaar te vinden. Hij eist van de grote banken dat de komende vijf jaar de tarieven niet meer stijgen.
De klanten van ABN Amro waren vijf jaar geleden 11,50 euro kwijt voor een betaalrekening met bijbehorende pas. Dit jaar betalen ze jaarlijks 30 euro. Bij de Postbank stegen de kosten in dezelfde periode met 79 procent en bij de Rabo Bank met 110 procent.
Volgens de Consumentenbond staan de kostenstijgingen in schril contrast met het steeds efficiëntere betaalgedrag van de consument. Er wordt steeds meer gepind, mensen doen veel vaker aan internetbankieren en de automatische incasso verdringt het gebruik van de papieren overschrijvingskaart. Banken besparen met dit gedrag kosten, maar de consument merkt daar niets van.
De Europese Commissie concludeerde vorig jaar dat de vorming van één Europese betaalmarkt de banken en het bedrijfsleven een kostenbesparing van miljarden euro's per jaar gaat opleveren. Verdere verhoging van de consumentenkosten is daarom ongewenst, aldus de Consumentenbond.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet donderdag weten er begrip voor te hebben dat de Consumentenbond is geschrokken van de kostenstijgingen. "Maar er is altijd een nuance. Nederland springt er in Europa nog gunstig uit wat betreft de kosten van rekeningen en betaalpassen", aldus een woordvoerder van de NVB.
Uit een eerder onderzoek van het bureau McKinsey zou zijn gebleken dat de Nederlandse banken nauwelijks verdienen aan het particuliere betalingsverkeer. "Veel mensen denken dat het bij bankrekeningen net zo is als bij water uit de kraan. Ze realiseren zich niet dat kraanwater ook geld kost", zei de zegsman. Hij verwacht niet dat de banken hun tarieven zullen bevriezen.
Nederlanders stonden in 2007 meer rood op betaalrekeningen dan in 2006. Het openstaande bedrag steeg met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.
In totaal sloten Nederlanders vorig jaar voor 10,4 miljard euro aan nieuwe leningen af. Dat is net zoveel als een jaar eerder. Tegelijkertijd werd in 2007 voor 12,4 miljard euro aan leningen afgelost. Hierdoor daalde het uitstaande krediet.
(Bron)

"Het is erg, maar het kan nog erger." Goeie reden om niks te doen?
'Dordrecht blijft gevoelsmatig het onveiligst'

AMSTERDAM - Dordrecht staat dit jaar opnieuw op de eerste plaats in de Alternatieve Misdaadmeter van internetsite misdaadkaart.nl. Op de site konden bezoekers laten weten hoe zij de veiligheid in hun gemeente ervaren op een schaal van 1 tot 6. De laatste schaal stond daarbij voor 'bijzonder onveilig'.
In totaal werd dertigduizend keer gestemd. Met 542 stemmen kwam Dordrecht uit op een gemiddelde waardering van 4,6. Bergen op Zoom, Gouda, Heerlen, Roosendaal en Roermond volgden met een 3,9.
De vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven eindigden op een respectievelijk 36e, 8e, 34e, 27e, en 22e plaats. Ze kregen bijna allemaal vijfhonderd stemmen of meer. Alleen Den Haag kreeg relatief weinig stemmen, 101.
De zesde stad van Nederland, Tilburg, kreeg de meeste stemmen, 805. De stad eindigde met een gemiddelde waardering van 3,8 op de negende plaats. Groningen sluit de lijst van 53 plaatsen met een 2,6.
In de lijst staan alleen plaatsen waarop meer dan honderd keer gestemd is. Uit de resultaten blijkt niet of het aantal stemmen dat is uitgebracht invloed heeft op de waardering. Evenmin is duidelijk of bezoekers vaker dan één keer hun stem uitbrachten en in hoeverre zij representatief zijn voor de inwoners van hun stad.
Misdaadkaart.nl is in mei 2006 gelanceerd. Op de site kunnen bezoekers misdaden in een bepaalde wijk zoeken. De informatie die op de site kan worden gevonden komt uit persberichten van de politie. De database van de site gaat terug tot 2005. Vorig jaar presenteerde misdaadkaart.nl voor het eerst de Alternatieve Misdaadmeter, met ook toen Dordrecht op de eerste plaats.
Echte criminaliteitscijfers worden in de meting van misdaadkaart.nl niet meegenomen. De AD Misdaadmeter, een andere criminaliteitsmeter, is wel gebaseerd op cijfers van de Nederlandse politiekorpsen. De AD Misdaadmeter over 2007 is nog niet bekend.
(Bron)
Meerderheid asielzoekers slachtoffer van geweld

GENT - Een meerderheid van de asielzoekers en vluchtelingen is in de eerste periode na aankomst in Europa het slachtoffer van geweld.
Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd.
De Universiteit van het Belgische Gent verzamelde en analyseerde de onderzoeksgegevens. Van de asielzoekers en vluchtelingen kreeg 62 procent te maken met emotioneel-psychisch geweld, 57 procent met seksueel geweld en 47 procent met fysiek geweld.
(Bron)

woensdag, februari 13, 2008

Wereldvoorraad graan krimpt gestaag

AMSTERDAM - De voorraad graan in de wereld wordt gestaag kleiner en bereikt dit seizoen waarschijnlijk het laagste niveau in twintig jaar. De al sterk gestegen graanprijzen worden daardoor verder omhoog gestuwd.
Dat zegt de Organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) van de Verenigde Naties in een woensdag uitgebracht rapport. De FAO verwacht dat de graanvoorraad aan het eind van dit seizoen zal zijn afgenomen tot 405 miljoen ton, 22 miljoen ton (5 procent) minder dan aan het begin van het seizoen en het laagste niveau sinds 1982. En dat terwijl de graanproductie in 2007 is gestegen en er goede vooruitzichten zijn voor 2008.
De voorraad blijft laag en de prijzen hoog doordat de vraag sterk is gestegen, vooral door de toegenomen behoefte aan biobrandstof. Zelfs als er enkele jaren achtereen meer graan wordt geproduceerd, moet eerst de voorraad worden aangevuld voordat de prijs gaat dalen, aldus de FAO.
Biobrandstof wordt gemaakt van landbouwproducten als maïs, palmolie en suikerriet. Geschat wordt dat op dit moment ongeveer honderd miljoen ton graan, waarvan 95 miljoen ton maïs, voor de productie van biobrandstof wordt gebruikt. Graan is daarmee een belangrijke bron van deze 'schone' energie.
De Verenigde Staten zullen in het seizoen 2007-08 naar verwachting minstens 81 miljoen ton maïs gebruiken voor de productie van ethanol, wat zou neerkomen op een toename van 32 miljoen ton oftewel 37 procent. Een stijging van de import van maïs en andere granen door de Europese Unie zal er volgens de FAO mede voor zorgen dat de wereldhandel in graan in 2007-08 een nieuw record van tegen de 258 miljoen ton zal bereiken.
(Bron)
Rode streep scheidt Belgische leerlingen

BRUSSEL - In België is ophef ontstaan over een rode streep op een schoolplein die leerlingen gescheiden moet houden. De minister van Onderwijs van de Franstalige gemeenschap, Marie Arena, liet al een onderzoek instellen naar de praktijken van de middelbare school in Jumet.
De bewindsvrouw noemde de maatregel onaanvaardbaar. Een scheiding zou volledig in tegenspraak zijn met de principes van gelijkheid en openheid.
De leerlingen van het algemeen onderwijs mogen alleen rechts van de lijn komen. De leerlingen die beroepsonderwijs volgen, moeten op de linkerhelft van de speelplaats blijven.
De directeur van de school in Jumet gaf "redenen van disciplinaire aard" voor de maatregel, meldden Belgische media. "Onze jongeren hebben meer dan ooit nood aan bakens en moeten weten dat ze niet overal kunnen gaan". Als de school subsidie zou krijgen, zou hij een muur of een hek plaatsen, benadrukte de directeur.
(Bron)

Die directeur mogen ze wel afzetten.
Acht tieners opgepakt na internetfilmpje

AMSTERDAM - Acht tieners uit Hoofddorp zijn deze week opgepakt voor mishandeling van een 12-jarige plaatsgenoot. Ze liepen tegen de lamp doordat ze de mishandelingen filmden en op internet zetten.
Het gaat om kinderen van 12 tot 15 jaar oud, meldt de politie woensdag.
Het slachtoffer zou half januari door vier jongens zijn mishandeld in een woning. Begin februari werd de jongen volgens de politie belaagd door vier meisjes bij de straat Muiderbos en werd hierbij geschopt, geslagen en gebeten. Bovendien werd zijn fiets in het water gegooid. De jongen raakte beide keren lichtgewond.
Vier jongens van 12 tot 15 zitten nog vast. Ze worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of het nodig is om ze langer vast te houden. De vier meisjes van 12 tot 14 jaar zitten niet meer vast en moeten zich binnenkort voor de kinderrechter verantwoorden.
(Bron)
Nieuwe Hollandse Waterlinie opgeknapt

UTRECHT - De ministers Plasterk (OCW) en Verburg (LNV) en staatssecretaris Huizinga (V&W) hebben maandag met bestuurders van vijf provincies het Pact van Rijnauwen getekend.
In dit convenant staan afspraken om het Nationaal Landschap Hollandse Waterlinie op te knappen. Met de plannen is een bedrag van 150 miljoen euro gemoeid.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie, die werd aangelegd tussen 1815 en 1940. Ze loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Waterlinie bestaat uit 46 forten, vijf vestingssteden, kazematten en sluizen.
Na de Tweede Wereldoorlog verloor de linie haar functie en raakte ze in verval. In het Pact van Rijnauwen zijn 150 projecten omschreven die in de periode 2008-2011 moeten worden uitgevoerd.
Provincies, gemeentes, waterschappen en terreineigenaren hebben afgesproken dat er fiets- en wandelroutes komen rond de linie en dat de forten moeten worden aangesloten op het wegennet.
In het verdrag staat ook dat er twee fietsbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en een veerverbinding tussen de forten Honswijk en Everdingen aan de Lek komen. Ook Fort Vechten, dat nu vanaf de snelweg A12 bij Utrecht zichtbaar is, moet worden opgeknapt.
(Bron)

'Dat nu vanaf de snelweg zichtbaar is' - alsof dat de reden voor het opknappen is. Overkap dan die snelweg maar, met een goeie luchtzuiveringsinstallatie en anti-geluid en licht op zonne-energie of zo, doe het dan gelijk goed.
Overigens zijn er al veel fietsroutes langs de forten, alleen mag je de meeste forten alleen vanaf de overkant bekijken. Waarbij je dan soms kunt zien dat die ene inzakkende hoek het toch nog best lang volhoudt, en dat de vleermuizenkolonie er nog steeds zit, en dat margrieten het heel goed doen in kieren en scheuren.
Wethouder laat omstreden lesbrief aanpassen

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Hennah Buyne (Educatie) laat een lesbrief aanpassen die scholen moet helpen onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, politiek en geloof bespreekbaar te maken en zo spanningen onder leerlingen te voorkomen.
Ze doet dat nadat discussie was ontstaan over een passage daarin, liet haar woordvoerder woensdag weten.
De tekst waar het om gaat, waarschuwt scholen voor politici die sommige bevolkingsgroepen zwartmaken. "Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen", zo viel te lezen.
De XXX van Geert W. meende dat de tekst over die partij ging en stelde al schriftelijke vragen aan minister Ronald Plasterk (Onderwijs).
(Bron)

'Jullie hadden het over mij! Jullie hadden het over MIJ, ik heb jullie wel door, ik hóórde het wel hoor!'
'Nee joh, hoe kom je erbij? We hadden het helemaal niet over jou.'
'Zie je wel, jullie moeten me niet, jullie hebben een hekel aan me!'
Rel om make-up Jezus

SINGAPORE - Een winkelier heeft een cosmeticalijn met de naam 'Lookin' Good for Jesus' uit de schappen van zijn winkels in Singapore gehaald na klachten van rooms-katholieken, berichtten lokale media dinsdag.
De katholieken stoorden zich aan de seksuele toespelingen van het merk en dat het geen respect had voor het christelijke geloof.
Zo werden onder meer 'zedige vanille' lippenbalsem en 'houd je stevig vast aan Jezus' hand- en bodylotion verkocht, met op de producten een afbeelding van Jezus, geflankeerd door twee aantrekkelijke dames. Maar ook een portemonnee met daarop de tekst 'Show him the money' was de katholieken een doorn in het oog.
(Bron)
'Hangouderen zijn geen probleem'

UTRECHT - Hangouderen vormen geen maatschappelijk probleem en veroorzaken geen overlast. Dat concludeert de organisatie Movisie op basis van een onderzoek naar de vermeende problemen rond ouderen die in groepen op straat vertoeven. Naar schatting telt Nederland 70.000 tot 90.000 hangouderen.
Movisie concludeert dat berichten over overlast overtrokken zijn. Uit gesprekken met omwonenden en passanten komt namelijk een ander beeld naar voren. "Hun aanwezigheid zorgt juist voor sociale controle en levendigheid. Als kenners van hun stad, dorp of wijk wijzen ze menigeen de weg."
In 2005 deed het fenomeen hangouderen voor het eerst van zich spreken toen de gemeente Oude Pekela een samenscholingsverbod voor senioren instelde omdat ze bij het overdekte winkelcentrum overlast zouden veroorzaken.
Uiteindelijk werd een speciale plek voor hen ingericht. Uit onderzoek van Motivaction bleek in dat jaar dat bijna eenderde van de ondervraagden in een enquête zei zich te ergeren aan samenscholende ouderen.
(Bron)

Wacht maar tot ze hun rollators gaan pimpen, obsceen gaan doen met hun gebit en jongeren gaan lastigvallen.
Of zou het weer een kwestie zijn van 'dat zien we liever niet'? Zijn ouderen eng of confronterend? Willen we liever alleen wat rondhangende hupse meiden van 17, en wat stoere maar o zo beleefde jongens?
'Palmolie is ramp voor milieu'

BRUSSEL - De productie van palmolie voor biobrandstof is een ramp voor het milieu, waarschuwt milieuorganisatie Friends of the Earth Europe maandag.
De palmolie vergt veel CO2-uitstoot. De productie leidt tot 423 keer meer broeikasgas CO2 dan de biobrandstof bespaart bij verbranding.
Dat blijkt uit een onderzoek in Indonesië door de organisatie. Milieudefensie is bij Friends of the Earth aangesloten.
De nieuwe palmplantages gaan ten koste van het regenwoud, gebruiken veel bestrijdingsmiddelen en kosten veel water. De actiegroep vraagt het Europees Parlement een plan van de unie te verwerpen waarin staat dat 10 procent van de brandstof uit biobrandstoffen moet bestaan. "Beter is om openbaar vervoer te stimuleren en auto's zuiniger te maken", zegt campagneleider Adrian Bebb.
(Bron)
TT 130 Violist David Garrett heeft zijn Stradivarius verpletterd. Dat gebeurde toen hij van een trap viel. Gevreesd wordt dat reparatie van het 290 jaar oude instrument miljoenen gaat kosten.

Het had een 'Apeldoorntje' kunnen zijn...
Sombere mensen geven meer geld uit

Verdrietige mensen geven gemakkelijker meer geld uit dan mensen die zich goed voelen. Mensen die goed in hun vel zitten, letten beter op de prijs en hun budget.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. In het onderzoek kregen mensen een 'verdrietige' of een 'neutrale' film te zien. Na afloop van de film moesten de mensen een product kopen dat ze dagelijks gebruiken, zoals een flesje water. Deze producten werden in allerlei prijsklassen aangeboden. Degenen die een verdrietige film hadden bekeken, waren bereid drie keer zoveel voor hetzelfde product te betalen.
Bovendien gaven alle deelnemers aan dat ze in hun keuze niet waren beïnvloed door het voorafgaande filmpje. Mensen zijn zich dus niet bewust van de invloed van emoties op hun koopgedrag, zo de wetenschappers in het blad Psychological Science.
Volgens de wetenschappers komt dit omdat verdrietige gevoelens aanzetten tot het minder waarderen van jezelf en je bezittingen. Je bent dan eerder bereid veel geld uit te geven om daarmee je eigenwaarde op te krikken.
(Bron)

Hm... Die onderzoekers hebben zeker nooit goed opgelet in de stad?
Tuurlijk, logisch. Een (ruim) weekend met temperaturen van 15 graden, en nu motsneeuwt het uit de mist...

maandag, februari 11, 2008

Gehakkelde aurelia gesignaleerd!
Hoe maf ben je eigenlijk als je kleumend en wel het raam nog even open laat omdat de katten zo fijn in en uit wandelen?
(Smoezen voor mezelf: dan koelt het lekker af en slaapt het beter, en oh ja, luchten moet toch ook?)
Tegen (of over?) de 15 graden, veel mensen die plots een stuk opgewekter zijn.
Klein nadeel: weer een deel van de nacht jagen op een mug, en toch met een bult wakker worden. Ze steken dus wel degelijk nu :-(

zondag, februari 10, 2008

Oostenrijkse burgemeester vergiftigd met Mon Chéri

WENEN - De burgemeester van de Oostenrijkse plaats Spitz-an-der-Donau is in een kunstmatig coma gebracht nadat hij zaterdag een vergiftigde bonbon had gegeten. De Mon Chéri zat volgens Oostenrijkse media vol met strychnine, een pesticide dat tegen muizen en ratten wordt ingezet.
De chocolade bonbon, normaal gesproken gevuld met kersenlikeur, zou met een kaart als een geschenk zijn achtergelaten op de wagen van de burgemeester. De tekst op de kaart was: "Ik wil je iets belangrijks zeggen. Je bent voor mij heel bijzonder".
De politie heeft nog geen idee over de achtergrond van het incident. De burgervader is in een stabiele toestand, zo maakten zijn artsen zondagmiddag bekend.
(Bron)
Vrouwen laten kind achter bij winkeldiefstal

VLIJMEN - De politie heeft zaterdag drie vrouwen uit Haarsteeg (18) en Vlijmen (24 en 28) aangehouden, die bij een winkeldiefstal in Vlijmen een kind van een jaar hadden achtergelaten in een winkelwagen. Dat liet de politie zondag weten.
Vier vrouwen wilden met tassen vol boodschappen zonder te betalen de winkel uit lopen, maar werden door personeel aangehouden voor tassencontrole. Daarop renden ze zonder buit de winkel uit, de winkelkar met de peuter in de zaak achterlatend.
De politie kon drie van de vier vrouwen later inrekenen, toen zij terugkwamen voor het kind.
(Bron)
Automobilisten rijden in op agenten

HEERLEN/EIJSDEN - Automobilisten hebben in Zuid-Limburg dit weekeinde tot tweemaal toe ingereden op agenten van de politie. In Heerlen arresteerde de politie in de nacht van zaterdag op zondag daarbij een 19-jarige bestuurder uit het Duitse Simmerath.
De verdachte reed met hoge snelheid achteruit op een agent in, toen die de auto tot stoppen maande. De agent kon net op tijd wegspringen, waarna de auto zichzelf vastreed in een tuin. De andere drie inzittenden van de auto, tussen de 18 en 21 jaar oud, werden aangehouden wegens belediging van de agenten.
De nacht daarvoor reed een nog onbekende Franse autobestuurder bij een tankstation aan de A2 bij Eijsden in op agenten, toen deze hem wilden controleren. De agenten wisten het vege lijf te redden. De bestuurder is ondanks een achtervolging die tot in België doorging, ontkomen.
(Bron)
Demonstratie tegen afbraak sociale woningbouw

AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam zijn zaterdag een paar honderd mensen bijeengekomen om actie te voeren tegen de afbraak van sociale huurwoningen. De actievoerders stellen dat de zogeheten prachtwijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) vooral sloopwijken worden.
Van de 242.000 woningen die de woningbouwcorporaties hebben in de veertig wijken, staan 25.000 op de nominatie om te worden gesloopt, zegt de organisatie Stop Afbraak Sociale Huisvesting.
Daarvoor in de plaats willen de corporaties ruim 16.000 koopwoningen bouwen, tegenover ruim 13.000 huurwoningen.
De actievoerders verwijten de woningbouwcorporaties vooral te investeren in koopwoningen en te dure huurwoningen. Het regeringsbeleid werkt dit in de hand. Wel worden dure woningen in arbeiderswijken gecreëerd om de samenstelling van de wijken te verbeteren, maar er komt geen sociale woningbouw in dure wijken. Zo ontstaat er een tekort aan betaalbare woningen.
(Bron)

Huurwoningen worden vaak te koop aangeboden aan de zittende huurder, 'want dat wil de huurder'. Dat de meeste huurders het geld niet hebben voor zo'n aankoop, ook al is de prijs laag gehouden, ach, da's een detail.
Astronaut onwel aan boord van Atlantis

HOUSTON - Aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is zaterdag de Duitse astronaut Hans Schlegel onwel geworden, kort na de koppeling met het internationale ruimtestation ISS.
Het plan hem in de ruimte voor het Europese ruimtelaboratorium te laten werken, is daarom zondag opgeschort. Dit berichtte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.
Hans Schlegel werd onwel kort nadat het Amerikaanse ruimteveer Atlantis had aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. Met de Atlantis kwam het Europese laboratorium Columbus naar het ISS.
Naast Schlegels problemen heeft de bemanning van het ISS ook te kampen met een kapotte computer en een scheurtje in het warmte-afweerschild van Atlantis.
De eerste van drie ruimtewandelingen die op korte termijn zijn voorzien rond het ISS staat nu op het programma voor maandag en wordt uitgevoerd door de Amerikaan Stanley Love, aldus missiechef John Shannon.
De belangrijkste missie van de Atlantis-bemanning is om het 880 miljoen euro kostende Europese laboratorium Columbus aan het ISS te bevestigen. Daarvoor zijn enkele ruimtewandelingen nodig.
In de dertien ton zware Columbus zullen astronauten de komende tien jaar talloze wetenschappelijke experimenten doen. Het laboratorium bevat twee zogenoemde handschoenenkasten van Nederlandse makelij.
In die volledig afgesloten ruimtes kunnen astronauten experimenteren met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.
(Bron)
Bomenstichting opent meldpunt bomenkap

HILVERSUM - De Bomenstichting is zondag begonnen met een landelijke actie tegen het kappen van bomen die bepalend zijn voor hun omgeving.
In het VARA-programma Vroege Vogels op Radio 1 werd zondagochtend het meldpunt Kappen! geopend waar natuurliefhebbers bedreigde bomen kunnen doorgeven.
Op tientallen plekken in Nederland worden beeldbepalende bomen en boomgroepen geveld. Vaak leidt dat tot grote plaatselijke of regionale ophef. Als voorbeeld werd in de uitzending aandacht besteed het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuidoost belicht. Daar worden nu zo'n 8500 volwassen bomen geveld.
Veel gemeenten, provincies, tuinbezitters en andere grondeigenaren maken volgens de initiatiefnemers plannen waarbij onnodig bomen sneuvelen. "Bomenrijen met waardevolle eiken, een houtwal met berken, een bosje elzen en wilgen of soms zelfs een heel park dreigen dan te verdwijnen. Maar ook de tuineigenaar die de prachtige beuk in z'n achtertuin wil weghalen omdat hij er 'alleen maar last van heeft'. Terwijl bijna iedereen ervan overtuigd is dat bomen goed zijn voor de CO2-compensatie en tegen de luchtverontreiniging."
Het radioprogramma maakt samen met de Bomenstichting een inventarisatie van bomen in Nederland die op de nominatie staan te worden omgezaagd. Het meldpunt Kappen! is te vinden op de website van Vroege Vogels.
(Bron)
Meer jumbo-ambulances voor zware Australiërs

SYDNEY - De Australische deelstaat New South Wales heeft zijn arsenaal zelfontworpen mega-ambulances uitgebreid. De ziekenwagens zijn speciaal uitgerust om patiënten tot vierhonderd kilo te vervoeren.
De uitrusting van zes ambulances met hefsysteem, waardoor medewerkers geen patiënten meer hoeven te tillen, heeft de overheid inmiddels omgerekend ruim 600.000 euro gekost.
"Zwaarlijvigheid is een ernstig gezondheidsprobleem waarvoor we allemaal de prijs moeten betalen", aldus minister van Volksgezondheid Reba Meagher van de Australische staat, waarin ook Sydney ligt.
De nieuwe auto's worden ingezet bij patiënten die zwaarder zijn dan tweehonderd kilo. Dat zijn er in Sydney en omgeving naar schatting vierhonderd.
Volgens de jongste statistiek kampt 54 procent van de Australische volwassenen met overgewicht. In 1995 was dat 45 procent.
(Bron)
Evacuatie na 'bomdreiging' op boorplatform Noordzee

LONDEN - De Britse luchtmacht en reddingswerkers zijn zondag massaal in actie gekomen om meer dan vijfhonderd arbeiders uit de olie-industrie van een zogenoemd hotelplatform in de Noordzee te evacueren.
De autoriteiten spraken aanvankelijk van een "ernstig veiligheidsalarm", maar volgens Sky News gaat Londen intussen uit van een vals alarm.
Woordvoerders van Defensie spraken van een 'standaardprocedure' in dit soort situaties en zal de evacuatie wel gewoon worden afgerond om het zekere voor het onzekere te nemen.
Volgens Sky News zou een vrouw aan boord van de installatie Safe Scandinavia een dreiging hebben geuit. Vervolgens werd de kustwacht gealarmeerd en zetten de autoriteiten een enorme actie op touw.
Het leger heeft een explosievenopruimingsteam naar de installatie ruim 200 kilometer uit de kust van Schotland gestuurd. Ook is de Britse regering op de hoogte gebracht.
Rond 10.30 uur werd alarm geslagen op het platform, dat momenteel vastzit aan een olieplatform. Veertien helikopters zijn ingezet om de 539 medewerkers van het platform in de Noordzee te halen. Zij worden vooralsnog niet naar de kust, maar naar installaties in de buurt gebracht om niet te veel tijd te verliezen.
De Safe Scandinavia, gebouwd in 1984, biedt onderdak aan maximaal 583 werknemers uit de olie-industrie. Het is eigendom van het bedrijf Prosafe, dat een hoofdkantoor heeft op Cyprus. Oliebedrijven kunnen het platform inhuren bij bijvoorbeeld grote onderhoudsklussen bij boortorens.
Het platform, met een dekoppervlak van 400 vierkante meter en een eigen aandrijving, kan overal in de Noordzee worden gebruikt.
(Bron)
Grote olievlek voor kust van Scheveningen

SCHEVENINGEN - De Kustwacht heeft zondagochtend een grote olievlek van bijna 9 vierkante kilometer ontdekt voor de kust van Scheveningen. Waar de olie vandaan komt, is niet bekend.
Het risico dat de olie op het strand belandt, is verwaarloosbaar, want de substantie drijft zo'n 30 kilometer voor de Haagse kust.
Dat heeft de Kustwacht zondag gemeld. In overleg met Rijkswaterstaat Noordzee is besloten het oliebestrijdingsvaartuig Arca in te zetten. Het vaartuig vaart rond drie uur uit en hoopt anderhalf uur later ter plaatse te zijn.
De zegsman kan niet uitsluiten dat zeevogels worden bedreigd door de zwarte drab. Het vogelopvangcentrum Fûgelpits meldde zaterdag al de handen vol te hebben aan met olie besmeurde zeevogels.
Een onderzoeker van het centrum noemde de vervuiling langs de Duitse Noordzeekust "de ernstigste in de laatste tien jaar".
(Bron)
TT 105 Treinen bij R'dam urenlang gestremd

Vanwege een sein- en wisselstoring reden vanmorgen urenlang geen treinen van en naar Rotterdam. Reizigers liepen vertragingen op van meer dan een uur.
De storing begon rond 09.30 uur. Een uur later leek het probleem opgelost, maar direct daarna trad de storing opnieuw op. Om reizigers tegemoet te komen, reden er extra bussen. Internationale treinen werden omgeleid. ProRail loste het probleem met de bediening van de seinen en wissels even voor 13.00 uur op.
Vrijdagmorgen was er ook al een storing bij Rotterdam Centraal. Toen reden er geen treinen van en naar Rotterdam en Dordrecht.
Ik ben in de tuin, in de schaduw, en trek intussen wat brandnetelslierten uit. (Ik raak meer en meer overtuigd dat ik eigenlijk maar een paar exemplaren heb, want zo'n sliert kan meters lang zijn, met joost mag weten hoeveel uitlopers.)
Maar werken in de schaduw geeft hetzelfde effect als stilzitten in de zon: die (dunne) trui moet uit. Veel te warm. 14 graden in de schaduw.