zaterdag, juli 19, 2008

Vervuild water in Noordzeekanaal

AMSTERDAM - In verband met verontreinigd water adviseert Rijkswaterstaat om de komende drie dagen niet te zwemmen in het Noordzeekanaal bij Amsterdam.
Ook het consumeren van vis uit het kanaal wordt afgeraden. Dat heeft de instantie vrijdag laten weten. Het met een blusmiddel verontreinigde water is afkomstig van Schiphol en stroomt via het Gemaal Halfweg in Amsterdam het kanaal in.
Hoewel de stof schadelijk is voor het milieu, verwacht Rijkswaterstaat dat de verontreiniging geen effect zal hebben op de waterorganismen. Er zijn extra pompen ingezet om het vervuilde water snel af te voeren.
(Bron)
'VS heft reisbeperking hiv-patiënten op'

AMSTERDAM - De Amerikaanse Senaat heeft besloten de inreisbeperkingen voor mensen met hiv op te heffen. Dat hebben de Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds zaterdag bekendgemaakt.
Hoewel er nog een aantal stappen moet worden genomen, betekent dit dat in de nabije toekomst mensen met hiv weer vrijelijk naar de Verenigde Staten kunnen reizen.
De wet moet onder meer nog worden goedgekeurd door president George Bush. Maar de verwachting van beide organisaties is dat dit geen problemen oplevert. Al in 2006 stelde Bush voorstander te zijn van het afschaffen van de inreisbeperking.
Ook moet de wet nog worden aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.
De wet die mensen met een ernstige en bedreigende infectieziekte als hiv verbiedt om de Verenigde Staten binnen te gaan, dateert uit 1987. De grote initiatiefnemer van de wet was de conservatieve senator Jesse Helms, die onlangs overleed.
(Bron)
Treinverkeer Nijmegen gestremd na blikseminslag

UTRECHT - Het treinverkeer van en naar Nijmegen is zaterdagmiddag stil komen te liggen als gevolg van een blikseminslag. Dat meldde ProRail.
Door de inslag even na vijf uur ontstond een stroomstoring waardoor wissels en seinen niet meer konden worden bediend.
Er worden bussen ingezet om passagiers te vervoeren. De extra reistijd bedraagt ongeveer een uur. Hoe lang de storing gaat duren, was even voor zeven uur zaterdagavond nog niet bekend.
(Bron)
Elke keer als ik dacht: 'nu even boodschappen doen', werd het donker. Erg donker. Waarna de straten in no time blank stonden.
Toen het er echt even beter uitzag, ging ik op pad - voor de zekerheid met m'n enige waterdichte jas aan. Die is erg warm, maar ja, beter warm dan zeiknat.
Uiteraard: zon. En zon. En nog meer zon. Waardoor ik alsnog enigszins vochtig thuis arriveerde.
Intussen pulk ik verder aan Tom, de kleefkruidbolletjesverzamelaar. Ik ben al over de 100 - iemand behoefte aan kleefkruidzaad? ;-)

vrijdag, juli 18, 2008

FNV wil keurmerk voor gsm

AMSTERDAM - Een nieuw keurmerk moet het publiek informatie geven over het stralingsniveau van mobiele telefoons. De vakcentrale FNV wil dat het kabinet zo'n keurmerk in het leven roept.
"Toestellen die relatief weinig straling geven, moeten een groen vignet krijgen en slechte toestellen een rood vignet", aldus Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden bij FNV. "Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is."
De vakcentrale vindt dat het stralingsgevaar van mobiele telefoons meer aandacht verdient omdat steeds meer onderzoeken zouden aantonen dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid.
"Onlangs stierven bij een Belgisch onderzoek 16 van de 17 aan straling blootgestelde ratten aan een tumor", aldus de FNV. "Ons genetisch materiaal komt voor 90 procent overeen met dat van ratten. Ook een groot Europees onderzoek toonde aan dat DNA-structuren worden aangetast."
Volgens de FNV doet de Nederlandse overheid nu te weinig om het publiek te informeren over de gevaren van mobiel bellen. "Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een earphone in het oor", zegt Van Veelen.
De FNV-deskundige wijst er op dat Duitsland al een keurmerk voor mobiele telefoons heeft ingevoerd. De regering in Frankrijk heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico's. "Nederland heeft dus nog heel wat te doen."
Van Veelen vindt dat werkgevers ook meer moeten doen. "Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico's worden gewezen", vindt Van Veelen.
"Hoeveel werknemers weten dat het mobieltje dragen in je borstzak dicht bij de hartstreek of in je broekzak, dicht bij de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden? Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn."
(Bron)
Honderden laptops van Britse Defensie gestolen

LONDEN - Meer dan 650 laptops zijn de afgelopen vier jaar van het Britse ministerie van Defensie ontvreemd, dat is bijna het dubbele van het aantal waar het departement voorheen van uitging.
Verder maakte Defensie ook nog bekend dat 131 usb-sticks met geheime documenten zijn gestolen of verdwenen.
Volgens het liberale parlementslid Sarah Teather "kan deze regering gewoonweg geen geheime informatie bewaren". Ze spreekt van een "stuitende incompetentie" van de kant van de regering-Brown.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat een onderzoek gaande is en dat maatregelen worden genomen om de databescherming te verbeteren.
De afgelopen maanden is de regering opgeschrikt door een reeks schandalen waarbij de privacy van de burgers in het geding kwam.
Vorig jaar november verloor de belastingdienst de gegevens van 25 miljoen burgers. En in januari meldde Defensie een laptop te hebben verloren met daarop de persoonlijke informatie van 600.000 mensen.
(Bron)
'Rotterdammer steekt inbreker dood'

ROTTERDAM - De politie heeft deze week een 58-jarige Rotterdammer gearresteerd die een inbreker zou hebben doodgestoken. De 55-jarige Rotterdamse inbreker, van wie bekend was dat hij harddrugs gebruikte, raakte bij een worsteling met de bewoner gewond. Dat maakte een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.
De junk zakte later in elkaar op het metrostation Leuvehaven. Na medisch onderzoek bleek hij een steekwond te hebben, waaraan hij dagen later overleed.
Zelf zei hij dat hij in zijn rug was gestoken bij het pinnen, maar uit politieonderzoek kwam naar voren dat de man had gelogen en dat hij had ingebroken in een woning aan de Voorde. De bewoner had aangifte gedaan.
(Bron)

Vreemd verhaal. Had de aangever wel gemeld dat ie gestoken had? Of ontdekten ze dat pas achteraf?
Weer uraniumlek in Franse nucleaire installatie

PARIJS - In Frankrijk is voor de twee keer in korte tijd een uraniumlek in een nucleaire centrale ontdekt. In Romans-sur-Isère in het zuidoosten van het land is uit een ondergrondse leiding water met licht radioactief uranium gelekt, meldden de Franse nucleaire waakhond ASN vrijdag.
Volgens de ASN zat er al enkele jaren een scheur in de pijpleiding van de opwerkingsfabriek, die een aantal van de 58 reactoren in Frankrijk van nucleaire brandstof voorziet. De breuk is gedicht.
Er zijn geen gezondheidsrisico's voor de omwonenden en voor schade aan het milieu hoeft evenmin gevreesd te worden, zei de Franse minister van Energie en Milieu Jean-Louis Borloo.
De Franse regering laat alle nucleaire complexen in het land inspecteren na problemen vorige week in centrale in Tricastin. Circa 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof lekte uit een container, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier.
Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarop geen water drinken, geen vis uit lokale rivieren eten, geen akkers irrigeren en ook niet aan watersport doen.
De centrale in Tricastin is tijdelijk gesloten. De directeur van de betrokken installatie is ontslagen.
(Bron)
Grote rode vlek Jupiter verslindt baby-storm

BALTIMORE - Op Jupiter heeft de enorme wervelstorm met de naam Grote Rode Vlek een kleinere broeder verslonden. Dat blijkt uit foto's die de ruimtetelescoop Hubble heeft genomen.
De storm Baby Rode Vlek, eveneens een machtige orkaan was de grote storm de afgelopen weken te dicht genaderd en werd erdoor opgeslokt.
Baby Rode Vlek was pas dit jaar ontstaan. Volgens het Amerikaanse Hubble-instituut kunnen de beelden verklaren hoe het kan dat de Grote Rode Vlek zich in de turbulente atmosfeer van de gasgigant al zeker 150 jaar staande weet te houden. De grote storm is twee tot drie keer zo groot als de aarde.
Hubble fotografeerde de vlek op de gasplaneet op 15 mei, 28 juni en 8 juli. In dezelfde tijd wist een storm genaamd Rode vlek junior, een orkaan die in 2006 ontstond, de gigantische wervelstorm zonder kleerscheuren zuidelijk te passeren.
(Bron)
Man onder trein na negeren spoorboom

AKKRUM - Een 74-jarige inwoner van Heerde is donderdagavond in het Friese Akkrum om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een trein. Hij was onder een gesloten spoorboom gekropen. Dat meldde de politie vrijdag.
De man stond op het station in Akkrum en zag een trein naderen. Vermoedelijk dacht de man dat hij die trein moest halen om thuis te komen. Hij liep daarom onder een gesloten spoorboom door om het perron te bereiken. De bewuste trein bleek echter een sneltrein, die niet stopt in Akkrum.
De machinist van de sneltrein probeerde nog een noodstop te maken en de man met geluidssignalen te waarschuwen, maar tevergeefs. "Bij gesloten spoorbomen is er maar één devies: altijd wachten", aldus een zegsman van het Korps landelijke politiediensten.
Het treinverkeer tussen Heerenveen en Leeuwarden is door het ongeval donderdagavond enkele uren gestremd geweest.
(Bron)
Panda in Artis overleden na verslikking in kattenmelk

AMSTERDAM - De rode panda uit Artis die sinds 1 juli werd gezoogd door een huiskat is overleden. Het jonge diertje werd donderdagochtend levenloos aangetroffen, meldde Artis vrijdag.
Sectie wees uit dat de luchtpijp van het jong gevuld was met melk. Het beestje had zich verslikt. De conditie van de kleine panda was verder goed.
Nadat de pandamoeder het jong had verstoten, liet een verzorger van de dierentuin het jong zogen door zijn pas bevallen poes. Een ander pandajong dat door dezelfde moeder was verstoten, was al overleden aan onderkoeling.
De poes accepteerde het jong, dat op 30 juni was geboren. Het dier had enkele weken bij de poezenmoeder moeten blijven, maar zo ver is het niet gekomen. Nadat het pandajong donderdagochtend dood werd gevonden, bleek uit sectie dat zijn hele luchtpijp was gevuld met melk.
De moederpoes en haar vier jongen maken het volgens de dierentuin goed.
Of de verslikking door de kattenmelk komt, weet een woordvoerder van Artis niet. "Het is de eerste keer dat een kleine panda door een huiskat wordt gezoogd, dus we kunnen het nergens mee vergelijken. Daarbij zijn pandababy's gulzige drinkers, dus dat kan er ook mee te maken hebben."
Kleine panda's worden ook wel rode panda's genoemd. Ze komen uit het oostelijk deel van de Himalaya en leven van bamboe. De kleine panda is geen familie van de pandabeer, maar van de wasbeer.
In Azië worden de kleine panda's met uitsterven bedreigd.
(Bron)

donderdag, juli 17, 2008

Saint Tropez is helikopters beu

SAINT TROPEZ - Inwoners van Saint Tropez zijn de helikopters van de rijken beu. Met de vereniging Halte Hélico willen zij de geluidsoverlast van hefschroefvliegtuigen een halt toeroepen.
In de beroemde Zuid-Franse toeristenplaats aan de Cote d'Azur maken inmiddels veel welgestelden in de zomer gebruik van een helikopter.
De vereniging eist binnen twee weken maatregelen van het stadsbestuur. Anders komen er blokkades, dreigden leden donderdag. Zij telden in zes dagen 325 vluchten.
Onder druk van omwoners sloot Saint Tropez tien jaar geleden zijn officiële landingsplek voor helikopters. Sindsdien landen de wentelwieken van de rijken op provisorisch aangelegde banen, die snel in aantal groeien.
(Bron)
Tabaksindustrie 'lokt' jongeren met menthol

CHICAGO - De tabaksindustrie manipuleert de hoeveelheden menthol in sigaretten om roken aantrekkelijk te maken voor jongeren. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers woensdag bekendgemaakt.
"Menthol maakt roken gemakkelijker", zegt onderzoeker doktor Gregor Connolly, wiens onderzoek gepubliceerd wordt in het American Journal of Public Health. "Het verzacht de keel en luchtwegen."
De wetenschappers baseren hun bevindingen op onafhankelijk laboratoriumonderzoek en op onderzoek van de tabaksindustrie naar mentholgebruik. Zo is gebleken dat tabaksproducent RJ Reynolds in 1987 een strategie heeft uitgezet om nieuwe jonge rokers aan te trekken door verschillende hoeveelheden menthol te gebruiken.
In een interne notitie van het bedrijf staat dat de eerste reactie van beginnende rokers vaak negatief is, maar menthol het roken lekkerder maakt.
De tabaksindustrie weerspreekt de uitkomsten van het rapport. "Het lijkt erop dat dit onderzoek simpelweg gebruikt wordt om de overheid te bewegen de tabakswetgeving te reguleren", aldus een woordvoerder van RJ Reynolds, dat onder meer Camel-sigaretten produceert.
Volgens de huidige Amerikaanse tabakswet mogen fruit- en snoepsmaken niet aan sigaretten worden toegevoegd, maar menthol valt daar niet onder. Uit het onderzoek blijkt echter dat 70 procent van de Afro-Amerikaanse rokers en 30 procent van de blanke rokers mentholsigaretten consumeren.
Volgens een Afro-Amerikaanse anti-rookorganisatie is de wetgeving daarom onvolledig en discriminerend.
(Bron)

Er wordt wel meer aan tabak toegevoegd - nog even en tabak is het kleinste bestanddeel van de rookwaar.
Meeste Egyptische mannen vallen vrouwen lastig

CAIRO - Bijna tweederde van de Egyptische mannen heeft toegegeven vrouwen seksueel te hebben lastiggevallen. Volgens de meesten is het de schuld van de vrouwen zelf.
Dat toont een donderdag gepubliceerde enquête van het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten.
Het lastigvallen betreft onder meer aanraken van en lonken naar vrouwen, het maken van seksuele opmerkingen en het tonen van het mannelijk geslachtsdeel. "Dit is een ernstig probleem aan het worden in de Egyptische maatschappij", luidde het verslag.
Ruim 2000 mannen en vrouwen waren in de hoofdstad Caïro ondervraagd. Van de Egyptische vrouwen zei 83 procent te zijn lastiggevallen en bij buitenlandse vrouwen ging het om 98 procent. De helft van de vrouwen liet weten dat het dagelijks gebeurt.
De vrouwen klaagden tegen de onderzoekers over de ongewenste mannelijke aandacht, maar slechts een zeer klein aantal had het aangegeven bij de politie. De meesten dachten dat het toch niets zou helpen. Daarnaast waren sommigen bang dat het hun reputatie zou schaden.
Ondanks de conservatieve inslag van de traditionele islamitische samenleving, gaven de mannen toe dat ze ook vrouwen met hoofddoekjes lastigvielen.
Een meerderheid van zowel mannen als vrouwen vond dat vrouwen die strakke kleding droegen, de ongewenste intimiteiten aan zichzelf te danken hadden. De ondervraagde vrouwen vonden echter dat ze zelf conservatieve kleding droegen.
(Bron)

Dus als zo'n gast met zijn piemel begint te zwaaien, is het de schuld van de vrouw? Wat een macht hebben we toch! Die arme kerels! Als was in onze handen, willoos, alleen luisteren ze nog niet helemaal goed. Maar dat komt nog wel.
Meer zorg voor methadonverslaafden

DEN HAAG - De verslavingszorg kan extra personeel aantrekken om de ernstigste methadonverslaafden te helpen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) trekt hier dit jaar 7,5 miljoen voor uit, heeft hij donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Vanaf 2009 gaat er jaarlijks 15 miljoen euro extra naar de zorg voor methadonpatiënten. Klink had de Kamer al eerder beloofd met meer geld over de brug te komen voor deze groep. Ze zijn ernstig verslaafd en hebben veel lichamelijk en psychische klachten.
Klink wil het extra geld alleen geven als de instellingen voor verslavingszorg een bestaand registratiesysteem gaan gebruiken waarmee artsen precies kunnen zien hoeveel methadon en mogelijk andere medicatie een patiënt gebruikt.
Zo kunnen dubbele verstrekkingen en overdoses worden tegengegaan. Ook voorkomt een goede registratie illegale doorverkoop van drugs.
(Bron)
Grote weerschijnvlinder gespot in Voorsterbos

KRAGGENBURG - In het Voorsterbos bij Kraggenburg (Flevoland) fladdert een opvallende verschijning rond: de grote weerschijnvlinder. Dat heeft Natuurmonumenten bekendgemaakt.
De grote weerschijnvlinder staat op de rode lijst en geldt als ernstig bedreigd. Volgens Natuurmonumenten zitten er waarschijnlijk ongeveer dertig in het bos. Een woordvoerder van de Vlinderstichting schat dat het er landelijk rond de vijfhonderd zijn. Ter vergelijking: van het koevinkje zijn er tien miljoen.
Het Voorsterbos bij Kraggenburg, waar de bijzonder vlinders zijn aangetroffen, is volgens Natuurmonumenten uitgegroeid van een saai productiebos tot een waar eldorado voor vlinders.
(Bron)
Zieke bijen zoemen minder hard

AMSTERDAM - De zoem van de bij, en met name van de hommel, blijkt minder luid als het insect ziek is. Ook kampen de insecten met geheugenverlies als het immuunsysteem is aangetast.
Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers van de University of Leicester. De zieke bijen blijken grote moeite te hebben hun dagelijkse taken uit te voeren.
De wetenschappers stuitten op deze theorie toen zij onderzoek deden naar de krimpende populatie van bijen. "Bijen handelen puur naar geheugen. Als ze door een infectie minder goed gedachten terug kunnen halen, heeft dat grote gevolgen voor het bestaan van de beestjes", zegt bioloog Eamonn Mallon tegen Reuters.
De onderzoekers deelden een groep bijen in tweeën om hun theorie te testen. De ene helft werd geïnjecteerd met een vloeistof dat het immuunsysteem aantastte, de andere groep niet.
De bijen konden daarna kiezen uit een blauwe en een gele bloem, waarvan voor de insecten niet bekend was welke van de twee kleuren suikerwater bevatte. De gezonde bijen kozen direct de juiste bloem, de meeste versufte bijen vlogen naar de verkeerde bloem.
Ziektes en landbouwgiffen hebben ervoor gezorgd dat het aantal bijensoorten in Groot-Brittannië de laatste vijftig jaar afnam.
Bijen zijn enorm belangrijk voor het menselijk voedsel. Het insect is een belangrijke schakel in het proces van bestuiving, waar zo'n dertig procent van ons eten afhankelijk van is. Ook de aanmaak van honing komt voor rekening van de bij.
(Bron)
'Thuiswinkelbedrijf stelt consument vaak teleur'

AMSTERDAM - De dienstverlening van thuiswinkelbedrijven die hun producten via internet aanbieden laat te wensen over. Consumenten ergeren zich vooral aan de hoge verzendkosten en de beperkte en weinig flexibele bezorgtijden.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Ernst & Young. Bij 40 procent van de mensen die thuiswinkelen gaat er daadwerkelijk wel eens iets mis bij de bestelling of levering.
"Bedrijven die hun dienstverlening niet op orde hebben spelen met vuur omdat klanten minder loyaliteit naar webwinkels hebben dan naar reguliere winkels", aldus directeur Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT Leadership in een toelichting.
Een woordvoerder van branchevereniging Thuiswinkel.org erkent "dat er wel eens iets mis gaat bij de bestelling en levering". De ervaring van Thuiswinkel.org is dat het grootste gedeelte van de klachten draait om verkeerd geleverde producten.
"Wij adviseren onze leden om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Een goede bereikbaarheid en communicatie zijn daarbij van belang."
(Bron)
Vrouw spoelt vakantiegeld door toilet

OLDENZAAL - Vlak voordat een vrouw uit Oldenzaal donderdag op vakantie ging, spoelde ze per ongeluk de gereserveerde 900 euro door het toilet. Tijdens het bezoek aan het kleine kamertje, glipten de biljetten uit haar broekzak en vielen in de toiletpot.
Door ingrijpen van de gemeente heeft de vrouw haar geld terug. Nadat ze alarm had geslagen, speurde gemeentewerken het geld via een camera in de rioolbuis op.
Nadat de biljetten aan een waslijn waren gedroogd, kon de vrouw opgelucht op reis, aldus de gemeente.
(Bron)

Deed de gemeente dat gratis? Wat een service!
Koffer officier van justitie gestolen

ALMELO - Een officier van justitie uit Almelo is woensdagavond bestolen van zijn afgesloten, beveiligde koffer. Dat gebeurde op de parkeerplaats van het station in Zwolle, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo donderdag.
In de koffer zaten documenten die de aanklager mee naar huis had genomen om een zaak voor te bereiden.
De officier had de tas naast zijn auto gezet om het voertuig te openen. Op dat moment werd de koffer ontvreemd.
(Bron)

Wat een ei.
Man wil politiepaard in brand steken

NIJMEGEN - De politie heeft woensdagavond tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen een 33-jarige Nijmegenaar aangehouden, omdat hij de staart van een politiepaard in brand wilde steken. Dat meldde de politie donderdag.
De Nijmegenaar trok eerst enkele malen aan de staart van het politiepaard en probeerde deze even later aan te steken. Agenten hielden de man aan.
De vijfde avond van de Vierdagsefeesten verliep verder druk, maar zonder grote incidenten, aldus de politie.
Behalve de 33-jarige Nijmegenaar hielden agenten nog elf mensen aan voor kleine vergrijpen.
(Bron)
'Teenslippers schadelijk voor voeten'

AMSTERDAM - Uit onderzoek van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot and Ankle Society blijkt dat teenslippers slecht zijn voor de voeten.
Vooral de slippers zonder voetbed leveren diverse klachten op. Dat meldt de Telegraaf donderdag, dat navraag deed bij de Nederlandse sportpodoloog André Kox. Ontsteking van de achillespees of het bindweefselband op de voetzool, irritatie van het scheenbeen en bot- en teenbreuken zijn veelgenoemde klachten.
"Na de zomervakantie krijg ik steevast massa's patiënten binnen met dit soort problemen. Hiervan is 99 procent veroorzaakt door teenslippers", zegt Kox in de ochtendkrant. "De dragers klauwen met hun tenen om de platte slippers mee te kunnen nemen. Hierbij dreunt de hiel van links naar rechts over het schoeisel en soms ook ernaast. Slippers zijn alleen goed bij het zwembad als bescherming tegen schimmels."
Kox zegt in het interview dat slippers met een voetbed de uitzondering op de regel zijn. "Dan wordt de hiel wordt opgevangen in een kommetje. Maar ik kan niet genoeg waarschuwen voor die nare teenslippers. De mensen hebben niet door wat die dingen kunnen veroorzaken. Met een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool ben je zomaar acht maanden zoet."
De sportpodoloog krijgt voor een deel bijval van een hoogleraar orthopedie in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. "Wanneer je er een korte periode op loopt en afwisselt met goede schoenen, kan het weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op platte slippers loopt, is echt verkeerd bezig. Zeker voor mensen die wat ouder zijn en waarbij spieren en banden wat zwakker zijn geworden, is het niet goed lang op slippers te lopen", zegt hoogleraar Geesink.
(Bron)

En gaat het dan alleen om dat 'klauwen met de tenen'? Want op blote voeten lopen is niet schadelijk, toch?
Kat overal te volgen via Google Earth

HENGELO - Live de route volgen van je kat om te weten waar hij uithangt. Dat kan vanaf het laatste kwartaal van dit jaar als een elektronicabedrijf uit Hengelo een gps-systeem voor katten op de markt brengt. Met de elektronische vinding wil het bedrijf mishandeling van katten terugdringen.
Wilfried Peezenkamp bedacht het systeem nadat zijn eigen drie katten ernstig mishandeld waren thuisgekomen. De kat krijgt een kleine gps-ontvanger aan de halsband. Door een basisstation aan de pc te koppelen kan de gebruiker via de digitale atlas Google Earth zien waar de kat buitenshuis loopt.
"Als hij ergens vastzit, bijvoorbeeld omdat een poot in een klem zit, dan kun je gelijk actie ondernemen", aldus Peezenkamp. Hij heeft naar eigen zeggen al veel reacties ontvangen van bezorgde katteneigenaren.
(Bron)
Tumor blijkt dopje van flesje mondspray

AMSTERDAM - Een 50-jarige man in Dongen, die al tien jaar veel moest hoesten, kreeg onlangs te horen dat hij waarschijnlijk een tumor in zijn longen had. Die diagnose werd gesteld na een MRI-scan.
Het was nog afwachten of het een goed- of kwaadaardige tumor betrof. Maar na verder onderzoek kreeg de man goed nieuws: de vermeende tumor bleek het dopje van een flesje mondwater te zijn.
Toen het dopje eruit werd gehaald, herkende de man het meteen als het ontbrekende dopje van een flesje mondspray, dat hij tien jaar geleden cadeau kreeg. Hij kon zich niet herinneren dat hij het per ongeluk had ingeslikt, vertelt hij in het Brabants Dagblad.
De man heeft het voorwerp nog gezien. "Ik herkende het meteen. Thuis heb ik twee flesjes mondspray staan. Eén met en één zonder dopje. Ik heb ze een jaar of tien geleden cadeau gekregen bij de aankoop van twee builen shag in een Tilburgs pompstation. Voor een frisse adem. Dat ene dopje moet ik per ongeluk in hebben geslikt, dat kan niet anders."
(Bron)
Minderjarige kinderen veroordeeld voor mishandeling

DEN HAAG - De kinderrechter heeft donderdag zes kinderen tussen de 12 en 15 jaar jeugddetentie en werkstraffen opgelegd. De daders mishandelden stelselmatig een broer en zus van respectievelijk 8 en 11 jaar oud uit Rijswijk.
Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend.
Daarnaast kregen de minderjarige kinderen voorwaardelijke straffen met een proeftijd van twee jaar opgelegd. De slachtoffers werden vanaf de zomer van vorig jaar geterroriseerd door hun belagers.
De kinderen vertelden samen met hun moeder begin dit jaar hoe zij door een groep van in totaal tien kinderen in elkaar werden geslagen, terwijl daar met een mobiele telefoon opnamen van werden gemaakt.
De politie kwam de jonge daders op het spoor door rechercheonderzoek, verklaringen en bewijs op mobiele telefoons en computers. Het OM vond de zaak zo ernstig, dat het besloot om de verdachten voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Dit komt zelden voor bij zulke jonge kinderen.
Ook de rechter-commissaris nam de zaak hoog op en besloot de kinderen in bewaring te stellen. De zes kinderen hebben tussen de 11 en 41 dagen in voorarrest gezeten.
Vier daders die een kleinere rol hadden bij de mishandelingen, werden eerder al door de kinderrechter gestraft. Het OM liet weten tevreden te zijn over de opgelegde straffen.
(Bron)
Klimaat verandert in Nederland sneller

HILVERSUM - De klimaatverandering in Nederland gaat twee keer zo snel als gemiddeld wereldwijd. Dat meldde het RTL Nieuws woensdag op basis van twee nog niet gepubliceerde onderzoeken.
Cees Molenaars van het KNMI bevestigt het nieuws. Volgens hem is het afkomstig uit het rapport 'De toestand van het klimaat', een onderzoek dat het KNMI eens in de vijf jaar uitvoert.
De resultaten van de meest recente versie worden op 31 juli gepresenteerd. "Een van de onderdelen van het rapport betreft inderdaad de opwarming in heel West-Europa, die twee keer zo snel gaat dan elders", aldus Molenaars.
Volgens hem is er echter voor de korte termijn geen reden voor paniek. Wel worden volgens RTL Nieuws winters milder en valt er meer neerslag.
Door de klimaatverandering in Nederland neemt de kans op een warm voorjaar toe van een keer in de zevenhonderd jaar tot eens in de 250 jaar.
(Bron)

woensdag, juli 16, 2008

Prehistorische crematiegraven ontdekt in Rotterdam

ROTTERDAM - Archeologen hebben in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde crematiegraven aangetroffen die mogelijk ouder zijn dan 6500 jaar. Archeoloog Arnold Carmiggelt sprak woensdag van een unieke vondst voor Nederlandse begrippen.
In de drie graven, vermoedelijk van jagers, vissers en voedselverzamelaars, lagen verbrandde menselijke botten. De archeologen troffen ook resten van een oeros en een wild zwijn, die vermoedelijk aan de doden zijn meegegeven als voedsel.
"Aan de hand van onderzoek met radioactieve koolstof gaan we na hoe oud de resten precies zijn. Daar gaat wel een aantal maanden overheen", aldus Carmiggelt.
(Bron)
Treinkaartjes worden duurder

UTRECHT - In het nieuwe jaar kosten NS-kaartjes 4 procent meer dan nu het geval is. Dat maakten de Nederlandse Spoorwegen woensdag bekend.
De prijzen van treinkaartjes worden elk jaar aangepast. De inflatiecorrectie bedraagt 3,5 procent, de resterende 0,5 procent prijsverhoging komt door de hogere kosten die spoorbeheerder ProRail bij NS in rekening brengt voor het gebruik van het spoor.
De prijsverhoging is nog niet definitief. In september kijkt NS of de inflatieverwachting op 3,5 blijft staan en hoeveel geld er precies moet worden overgemaakt naar ProRail. De tariefverhoging kan dan alsnog worden bijgesteld.
Een aantal kaartjes blijft even duur of goedkoop als nu het geval is. Het gaat dan onder meer om de voordeelurenkaart (waarmee eigenaar en maximaal drie medereizigers na 09.00 uur met 40 procent korting reizen), de keuzedagen voor senioren, het vervoer van honden en fietsen en het kinderkaartje railrunner.
De Nederlandse Spoorwegen hebben het voorstel over de tariefsverhogingen woensdag aangeboden aan de belangenorganisaties van consumenten. Zij kunnen er nog op reageren.
Een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover liet weten een stijging van 3,5 procent "niet onredelijk" te vinden. "Het gaat om die laatste halve procent. Die hangt af van het bedrag dat Prorail in rekening brengt bij de NS voor gebruiksvergoeding. Als die rekening niet wordt goedgekeurd, staat die halve procent ter discussie", aldus de woordvoerder.
Hierover moet voor 1 januari duidelijkheid zijn.
(Bron)
Elk jaar zeker 80 doden door besmet voedsel

UTRECHT - Elk jaar worden zeker 700.000 mensen ziek en overlijden tachtig mensen door besmet voedsel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De cijfers staan in het recent verschenen Nationaal Kompas Volksgezondheid. Volgens onderzoeker professor Arie Havelaar zijn deze schattingen nog aan de voorzichtige kant en ligt het werkelijke aantal zieken en doden waarschijnlijk aanzienlijk hoger.
Onder de noemer 'Wat je moet weten, om veilig te eten!' is het RIVM op haar website een voorlichtingscampagne begonnen om mensen te wijzen op de gevaren op voedselinfectie in de keuken en bij de barbecue, waarvan is gebleken dat mensen het minder nauw nemen met de hygiëne bij het eten.
Volgens onderzoeker Havelaar is het echter moeilijk om mensen van de gevaren te doordringen. "Koken is gewoontegedrag dat bijna niet is te veranderen." Hij vindt daarom dat de bal vooral bij het bedrijfsleven ligt dat meer besmettingen moet zien te voorkomen.
Een goede methode is volgens hem het behandelen van kippenvlees met chloor en de omstreden 'chloorkip' zou wat hem betreft niet langer taboe moeten zijn.
(Bron)
Te veel agressie onder gevangenisbewaarders

DEN HAAG - Te veel gevangenisbewaarders staan nog te vaak bloot aan agressie van gedetineerden, maar ook van collega's. Dat blijkt uit gerichte controles van de Arbeidsinspectie in gevangenissen en tbs-klinieken, waar medewerkers al minder tevreden waren.
Bij deze instellingen heeft ruim vier op de tien gevangenisbewaarders regelmatig last van stress.
De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken benadrukte woensdag dat de resultaten van het onderzoek niet representatief zijn. Er zijn in totaal 31 van de 79 gevangenissen, tbs-klinieken, detentie- en uitzetcentra bezocht.
Een kwart van de werknemers in deze instellingen heeft dagelijks of wekelijks te maken met uitdagen, jennen en beledigen. Een op de zes wordt dagelijks of wekelijks mondeling bedreigd of geïntimideerd. De agressie komt meestal van gedetineerden, maar intimidatie door collega-bewaarders of leidinggevenden komt ook voor.
De Arbeidsinspectie noemt het teleurstellend dat veel van de gecontroleerde instellingen te weinig doen om de agressie tegen te gaan. Daarbij gaat het om twee derde van de 23 bezochte gevangenissen en vier op de vijf geinspecteerde tbs-klinieken. Bij de drie geïnspecteerde detentie- en uitzetcentra voor onder anderen bolletjesslikkers zijn geen overtredingen gesignaleerd.
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie noemt de cijfers zorgelijk. Ze is het met de Arbeidsinspectie eens dat er extra maatregelen nodig zijn om geweld en agressie tegen het personeel aan te pakken.
De hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die onder Albayrak valt, zal daartoe een plan van aanpak maken dat aan het einde van de zomer bij de Tweede Kamer moet liggen.
Vorig jaar had de staatssecretaris ook al maatregelen genomen om de agressie onder DJI-medewerkers terug te dringen. Maar die leiden nog niet tot het beoogde resultaat, erkende ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De Abvakabo FNV is blij dat de problemen eindelijk worden erkend. De bond waarschuwt al jaren voor een te hoge werkdruk en roept om meer personeel.
"Bewaarders zijn steeds meer alleen toezichthouders en hebben te weinig tijd om goed contact te houden met gedetineerden. Daardoor weten ze minder goed wat er speelt en ontstaan er snel geprikkelde situaties."
(Bron)
TT 120 De politie heeft vannacht een dronken fietser van de A58 bij Gilze gehaald. Hij reed zonder licht tegen het verkeer in. De man (21) was zo dronken dat hij zich vanmorgen niets meer herinnerde.
Zeeuwse autoriteiten waarschuwen voor duingraven

AMSTERDAM - De Zeeuwse autoriteiten zijn een campagne begonnen waarmee ze toeristen waarschuwen voor de gevaren van het graven in duinen. Dat meldt het AD.
Dinsdag overleed in Groede een 12-jarige Duitse jongen die bedolven raakte in een zelfgegraven tunnel; vorige week overkwam een 17-jarige jongen in België hetzelfde.
"Het heeft geen zin de duinen ontoegankelijk te maken voor strandgangers, want veel mensen trekken zich van prikkeldraad niks aan of zien daar juist een uitdaging in om toch de duinen in te trekken", zegt locoburgemeester Henk Luijendijjk van de gemeente Sluis.
Volgens de Stichting Strandexploitatie Walcheren worden wekelijks gravende kinderen uit de duinen gehaald.
Lukas Fransen, directeur van de stichting die het strand van de gemeente Veere beheert, laat in een reactie weten dat er elke week kinderen uit de duinen worden gehaald die zich een weg graven in het zand. "Het zijn gek genoeg toch vooral de Duitsers die extreme kuilen graven. Vaak zien we dat de vaders zelf gewoon meedoen."
Meer controle in het duingebied lijkt geen optie. Fransen: "Wij hebben helaas ook wel eens een ongeluk met dodelijke afloop meegemaakt. Onze strandwachten letten extra goed op de duinen, maar daar kun je ook niet overheen kijken."
(Bron)
Mars had miljoenen jaren lang water

LONDEN - Het zuidelijk halfrond van de planeet Mars heeft miljoenen jaren lang onder water gestaan. In theorie zou daar leven hebben kunnen bestaan.
Dat blijkt uit een onderzoek dat donderdag in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.
Amerikaanse wetenschappers zochten met een verkenningsvoertuig naar zogeheten phyllosilicaten op het oppervlak van de planeet. Deze mineralen ontstaan als vulkanisch gesteente lange tijd onder water staat.
Op duizenden plaatsen op het zuidelijk halfrond van de planeet werden phyllosilicaten aangetroffen. Hieruit leidden de wetenschappers af dat water een belangrijke rol speelde in het begin van het bestaan van Mars, ongeveer 4 miljard jaar geleden.
De zoektocht naar water op Mars houdt wetenschappers al tientallen jaren bezig. Als de planeet inderdaad ooit water heeft gehad, is er waarschijnlijk ook leven geweest. Water is bovendien noodzakelijk voor een eventuele menselijke kolonisatie van de planeet.
(Bron)
Website waarschuwt restaurants voor fraudeurs

AMSTERDAM - Restaurantwebsite Diningcity.com waarschuwt restauranthouders voor creditcardfraude.
De afgelopen maand hebben Nigeriaanse oplichters duizenden e-mails verstuurd naar restaurants waarin ze aangeven dat ze een reservering willen plaatsen voor een grote groep mensen, bevestigde Jeroen van den Brink van Diningcity.com woensdag een artikel in De Telegraaf.
De oplichters reserveren voor groepen van tien tot vijftien personen en doen zich voor alsof ze van een olieconcern of bank zijn, legt Van den Brink uit. Vervolgens proberen de fraudeurs creditcardgegevens te ontfutselen van de horecaondernemer door te zeggen dat ze vervoer willen regelen voor de gasten tussen het hotel waar ze verblijven en het restaurant.
"Ze willen op naam en creditcard van de restauranthouder reserveren en beloven het geld terug te betalen als de groep komt eten", aldus Diningcity.com.
Van den Brink kon niet zeggen of er daadwerkelijk restauranteigenaren zijn die hun gegevens hebben verstrekt aan de oplichter.
(Bron)
Toeristen gedood door afbrokkelende gletsjer

UUMMANNAQ - Op Groenland zijn zondag twee bejaarde toeristen om het leven gekomen toen een stuk van een gletsjer afbrokkelde en een kleine tsunami veroorzaakte.
Dit heeft de Groenlandse omroep KNR dinsdag gemeld. "De plek van de gletsjer waar de mensen stonden, was bedekt met stukken ijs, water en modder", aldus de kapitein van het schip dat de twaalf Deense toeristen naar de gletsjer had gebracht.
Vijf van hen werden in het ijskoude water gespoeld. Twee mannen van 73 en 70 jaar oud konden niet meer worden gered.
"Wij doen dit soort excursies al twintig jaar en hebben nooit eerder een tragedie als deze meegemaakt", aldus de kapitein.
(Bron)

Broeikaseffect?
NS wil druk traject tijdens spits ontlasten

AMSTERDAM - De NS broedt op allerhande maatregelen om reizigers op het drukke traject Haarlem-Amsterdam in de spits uit de trein te houden. Veel reizigers moeten op deze route tussen 7 uur en 9 uur 's ochtends staan in de trein.
Van 26 mei tot 21 juni heeft het bedrijf een proef met treinspitsmijden gehouden; een bewustwordingscampagne om mensen te bewegen de trein eerder of later te laten nemen. Van de reizigers op het traject gaf 4 procent aan wel te voelen voor spitsmijden. Dat heeft de NS dinsdag bekendgemaakt.
Omdat 4 procent wel het verschil tussen vol of overvol kan maken, maar het probleem niet oplost, kijkt de NS ook naar mogelijkheden om reizigers financieel te belonen voor het mijden van de spits, naar het voorbeeld van het spitsmijden op de weg.
(Bron)

Treinspitsmijden... Zullen werkgevers leuk vinden.
Friese eend met pijl in kont is dood

LEEUWARDEN - De mannetjeseend die sinds mei in Leeuwarden met een pijl in zijn kont rondvloog, is dood. Dat meldde de Vogelopvang in de Friese hoofdstad maandag.
De eend -met pijl in zijn achterste- werd halverwege mei ondekt, waarna de vogelopvang, de dierenambulance en de brandweer collectief jacht op de vogel maakten. Het lukte de organisaties echter niet de eend te vangen, want ondanks de pijl kon hij prima vliegen.
Zondag lukte het drie mannen in de buurt van Leeuwarden toch de eend te vangen, omdat hij was verzwakt. Een dierenarts haalde de pijl uit zijn kont, maar de eend overleefde het niet. "Was hij niet geopereerd, dan was hij sowieso overleden. Het was erop of eronder", aldus vrijwilliger Jaap Tilkema van de Vogelopvang.
Tilkema doet dinsdag aangifte bij de politie van dierenmishandeling. De vogelliefhebber meldt dat de pijl van 35 centimeter in de schietsport wordt gebruikt. "Dit is geen kwajongensstreek, er is een professionele boog gebruikt."
De eend ligt bij vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp in de vriezer. "Misschien dat een natuurmuseum hem wil hebben, het is toch een bijzondere vogel", stelt Tilkema.
(Bron)
Amersfoort wil zieke vinex'ers verhuizen

AMERSFOORT - Amersfoort kijkt met een aantal bewoners van de Vinex-wijk Vathorst naar de mogelijkheden voor een verhuizing. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente woensdag bekendgemaakt.
De gezinnen wonen in huurwoningen en kampen met gezondheidsproblemen. Zij hebben last van de luchtwegen. Deze worden vermoedelijk veroorzaakt door de ventilatiesystemen in de huizen.
De gemeente is samen met de woningcorporaties begonnen om de gezondheidsproblemen in de wijk te verhelpen. "Wij accepteren niet dat mensen in een huis wonen waar ze ziek worden", aldus de zegsvrouw.
Woningcorporaties werken aan problemen die te maken hebben met ventilatiesystemen in de huizen. De gemeente zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de schrijnende gevallen. "Met hen wordt gesproken over een mogelijke verhuizing."
In de wijk Vathorst hebben honderden mensen last van hun luchtwegen. Dinsdag stapte een groep bewoners van koopwoningen in de Vinex-wijk naar de rechtbank om een onafhankelijk onderzoek af te dwingen naar de gezondheidsproblemen in Vathorst.
(Bron)

Zijn er huizen dan waar ze zo heen kunnen verhuizen? En: wat gebeurt er met de leegkomende huizen?
Vrouwtjesapen dominanter in groepen met meer mannen

GRONINGEN - Vrouwtjesapen zijn dominanter als ze leven in groepen met procentueel meer mannetjesapen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen woensdag heeft bekendgemaakt.
De onderzoekers verklaren de uitkomsten doordat mannetjes vaker vechten, en dus verliezen, dan vrouwtjes. Omdat mannetjes daarnaast intensiever vechten, kan een verlies grote gevolgen hebben voor hun rang binnen de groep.
Wanneer vrouwtjes gevechten winnen van deze 'verslagen' mannetjes, stijgt hun rang en hun zelfvertrouwen, waardoor ze relatief dominant worden.
Volgens de onderzoekers is het niet ondenkbaar dat hetzelfde principe ook geldt voor relaties tussen de seksen bij mensen.
Het onderzoek werd verricht met behulp van een virtuele wereld. Hierin werden de uitkomsten van de strijd om dominantie berekend. Na toetsing met de werkelijkheid bleek de uitkomst van het model, dat vrouwtjes in groepen met relatief meer mannetjes dominanter zijn, te kloppen.
Volgens een van de onderzoekers, Charlotte Hemelrijk, werpt dit onderzoek nieuw licht op de apenwereld. "Er werd altijd aangenomen dat de mate van vrouwelijke dominantie over mannetjes - of vice versa - iets statisch is, maar het blijkt allemaal veel dynamischer en complexer te zijn", aldus Hemelrijk.
(Bron)
Politie redt dronken varkentje

VENETIE - De Italiaanse politie heeft een varkentje van slechts enkele maanden oud gered uit handen van een dronken Duitser.
Een aantal passanten had de politie gebeld omdat de man met het varkentje in een kinderwagen door het centrum van het Noord-Italiaanse Verona trok en het kleine zwijn dwong bier te drinken.
Man en varkentje zijn meegenomen naar het politiebureau. Het roze varkentje was al behoorlijk bedwelmd en is ter ontnuchtering overgedragen aan de dierenbescherming, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag.
Tegen de Duitser is aangifte gedaan wegens dierenmishandeling.
(Bron)
Moeder dode peuter Staphorst aangehouden

ZWOLLE - De 29-jarige moeder van het 3-jarige meisje dat dinsdag dood werd aangetroffen in haar ouderlijk huis in Staphorst, is aangehouden.
Justitie verdenkt de vrouw uit Staphorst van betrokkenheid bij de dood van het kind. Het Openbaar Ministerie maakte dat woensdag bekend. De aanhouding had dinsdagavond plaats.
Familieleden vonden de peuter hangend aan een touw. Reanimatie mocht niet meer baten, aldus justitie. Sectie moet uitwijzen wat precies de doodsoorzaak is.
De echtgenoot en vader van het vier kinderen tellende gezin was op het moment van het drama niet thuis. De kinderen en hun vader worden in de familiekring opgevangen.
Justitie bekijkt ook of het gezin bekend is bij hulpverleningsinstanties, "gezien de kennelijke nood binnen het gezin". Volgens de gemeente Staphorst is dat niet het geval.
Burgemeester Joop Alssema liet woensdagmiddag weten contact te hebben gehad met diverse hulpverleningsinstellingen en volgens hem is er geen hulpvraag geweest vanuit het gezin.
Alssema zei geschokt te zijn door het gezinsdrama. Hij heeft inmiddels contact gehad met de familie en zijn deelneming betuigd.
De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Mammoettand gevonden in Breda

AMSTERDAM - In Breda is tijdens werkzaamheden een mammoettand van een halve meter lang gevonden. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.
De tand werd maandag al gevonden in aangevoerd zeezand. De gemeente stuurde foto's van de slagtand naar natuurmuseum Naturalis.
Dat concludeerde dat het om een slagtand van de wolharige mammoet gaat. Omdat de tand vrij krom is, was hij waarschijnlijk van een wat ouder mannetje.
De mammoet deed zo'n tweehonderdduizend jaar geleden zijn intrede in Nederland. Tienduizend jaar geleden stierf het dier met het einde van de ijstijd uit.
De slagtand werd gevonden aan de Markendaalseweg tijdens werkzaamheden om het water weer in het stadscentrum te laten terugkeren. In Breda wordt de gedempte haven heropend en een stadsgracht aangelegd.
(Bron)
Koe op bezoek in bejaardenhuis

MUSSELKANAAL - Bewoners van het bejaardenhuis Beukenhof in Musselkanaal kregen woensdagmiddag bezoek van een nieuwsgierige koe.
Het jonge dier was uit haar weiland achter het tehuis ontsnapt en wandelde vervolgens ongezien via de hoofdingang van het zorgcentrum het washok binnen.
De gewaarschuwde politie slaagde erin de koe met brood terug naar haar weiland te lokken. De agenten hebben de eigenaar van het avontuurlijke rund gewezen op het gat in het gaas waardoor ze ontsnapt was. Hij heeft beloofd het te repareren.
(Bron)

Als die koe nu maar niet denkt: dat was lekker, dat brood, dat ga ik nog es halen!

dinsdag, juli 15, 2008

'Pindakaas kan astma bevorderen'

UTRECHT - Kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap dagelijks noten of producten van noten als pindakaas eten, hebben een tot meer dan 50 procent grotere kans op astma dan kinderen wier moeder zich in de negen maanden voor hun geboorte zelden of nooit daaraan te goed deed.
(Bron en meer)

Detail: een pinda ìs geen noot.

maandag, juli 14, 2008

Dit vind ik nou heerlijk weer: 23 graden, zon, en een warm briesje.
Ik merk wel dat ik meer vogels hoor zingen als ik 's ochtends vertrek: ik ga op dezelfde tijd weg, maar de zon komt al duidelijk later op.

zondag, juli 13, 2008

Oplichters aangehouden bij Sensation Black

AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier stewards aangehouden tijdens het dancefeest Sensation Black in de Amsterdam Arena. De arrestanten verkochten ingenomen toegangskaarten opnieuw aan de ingang, zo meldde de politie zondagmorgen.
De stewards voorkwamen dat een aantal toegangskaarten digitaal gescand werd wanneer gasten het stadion binnenkwamen. Deze tickets werden buiten het stadion verhandeld.
Naast de stewards werden nog 159 mensen aangehouden, vooral wegens het meedragen van drugs. Elf van hen zitten nog vast.
De meeste arrestanten vielen door de mand tijdens de toegangscontrole en door inzet van drugshonden.
(Bron)
Weinig belangstelling voor Neil Young op Bospop

WEERT - Hij moest de publiekstrekker van Bospop worden, Neil Young, maar het publiek bleef weg. Voor een bedrag van rond de 750.000 euro gecontracteerd wist de rocklegende vrijdagavond slechts een schamele achtduizend fans naar het festivalterrein in Weert te lokken.
Om het optreden mogelijk te maken, had de organisatie niet alleen een bom geld op tafel moeten leggen, maar moest zij ook voldoen aan allerlei eisen van Young. Alle TL-lampen moesten uit het gastenverblijf gedraaid worden en vervangen door zacht licht.
Ook moest alle schreeuwerige Coca-Cola-reclame van het terrein verwijderd worden. En dat is slechts een greep uit de vele eisen van de 62-jarige muzikant.
Zelfs Pinkpop is er nooit in geslaagd Neil Young te strikken voor een optreden. Bospop wel. Pinkpopbaas Jan Smeets reisde zelfs naar de kleine concurrent af om vrijdagavond naar zijn idool te komen kijken.
Het concert van Young was technisch perfect, het publiek zong uit volle borst mee. Organisator Paul Adriaens van Bospop denkt dat hij toch wel uit de kosten komt.
Zaterdag was met 12.000 bezoekers uitverkocht, zondag kwamen ruim 10.000 fans naar het festival.
Hoogtepunt zaterdag was een wervelend optreden van de 60-jarige gitarist Carlos Santana, die op 28 juni in Boedapest nog voor 300.000 fans excelleerde."Een feest vanaf het begin tot het einde", zei Adriaens.
Bospop geeft ook ruimte aan nieuw talent, zoals de 17-jarige Jimmy Bowskill uit Canada, die zaterdag op zijn gitaar tekeerging alsof hij al tientallen jaren de blues speelt. Ex-Rolling Stone Mick Taylor liet verstek gaan; hij heeft volgens Adriaens weer eens liefdesverdriet.
De muzikanten van afsluiter ZZ Top liepen zondag al vroeg over het terrein om er van de bands te genieten.
De sfeer op het terrein was zoals gebruikelijk gemoedelijk. Bospop kent een groeiende schare van trouwe fans, meest 40-plussers.
Begonnen op een boerenkar op een schoolplein in 1981, van stroom voorzien met een verlengsnoer van 600 meter, geleend van een boer aan de overkant, waarbij de catering bestond uit welgeteld één frituurpan, klom Bospop naar steeds grotere hoogten.
Adriaens kijkt terug op een geslaagde 28e editie van Bospop. "Zo'n line-up als dit jaar is niet meer te evenaren", zei hij zondag.
(Bron)

Achtduizend mensen. Wat een schande.
Chileense activiste paaldanst in metro

SANTIAGO - De politie heeft in de Chileense stad Chili een 26-jarige paaldanseres aangehouden, die al een week lang haar kunsten vertoonde in de metro.
Ze wilde daarmee protesteren tegen een gebrek aan tolerantie in het conservatieve land. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Agenten zaten de vrouw de hele week al op de hielen, maar ze was de politie steeds te snel af. Ze gaf haar show tussen twee stations, waarna ze overstapte op een andere metro. De vrouw danste alleen in wagons waar geen kinderen in zaten en nam geen fooien aan.
De vrouw zei bij haar aanhouding dat dit slechts het begin was van vele acties die het land "blijer" zouden moeten maken.
(Bron)
Hulp aan werklozen laat nog te wensen over

DEN HAAG - De hulp aan werklozen om een baan te bemachtigen, laat volgens de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) nog steeds te wensen over.
Zo krijgen veel mensen met een WW- of bijstandsuitkering vaak dezelfde hulp aangeboden, hoewel hun problemen verschillen. Ook neemt de hulp na een halfjaar werkloosheid af.
Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde rapporten van de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken.
In voorgaande jaren was het IWI ook al kritisch over de manier waarop het uitkeringsinstituut UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten werklozen aan de slag proberen te krijgen.
De problemen hebben deels te maken met een gebrekkige overdracht van gegevens tussen de verschillende instanties.
Om deze problemen op te lossen, is het kabinet momenteel al bezig met het vormen van zogeheten Locaties Werk en Inkomen (LWI's), waarbinnen UWV, CWI en gemeenten moeten samenwerken.
Werklozen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, lopen volgens het IWI het gevaar dat ze langer dan nodig of zelfs blijvend van een uitkering afhankelijk zijn.
Bijna alle werkzoekenden met een WW- of bijstandsuitkering krijgen in het begin enige vorm van ondersteuning bij het vinden van een baan, maar na zes maanden neemt de hulp af.
Ongeveer een kwart van de WW'ers en de helft van de bijstandsgerechtigden krijgen na een half jaar geen begeleiding meer.
Vaak gaat het juist om mensen die moeilijk aan de slag komen, doordat ze wegens een gebrek aan werkervaring en/of scholing een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Ook ouderen en mensen die niet om hulp vragen, krijgen minder vaak de ondersteuning die ze nodig hebben.
(Bron)
Rundertuberculose bij Nederlandse veehouderijen

DEN HAAG - In Nederland is rundertuberculose geconstateerd. De besmetting is afkomstig van een bedrijf in Engeland waarvandaan besmette kalveren zijn geëxporteerd naar zes Nederlandse bedrijven.
Om verdere verspreiding tegen te gaan, zijn inmiddels 27 bedrijven geblokkeerd en worden ongeveer 4000 runderen op tbc onderzocht, meldde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag.
Er zijn volgens LNV al twaalf geïmporteerde besmette kalveren gevonden. Dieren die tbc hebben, worden afgemaakt. Bij de besmettingen is een bedrijf met een melkveestapel betrokken.
"Omdat het vooral om slachtkalveren gaat, lijkt de verspreiding in Nederland vooralsnog beperkt te zijn", aldus het ministerie.
Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de tbc-besmettingen niet te vergelijken met de uitbraken van varkenspest of gekkekoeienziekte.
"Dat we 4000 runderen controleren hoeft niet te zeggen dat ze allemaal besmet zijn. Als ze gezond zijn, worden ze niet afgemaakt", aldus de woordvoerder.
Bij intensief contact met kalveren en als de tuberculose zich in de longen van een kalf heeft genesteld, is het overdraagbaar op mensen.
De bacterie die voor rundertuberculose zorgt, kan geruime tijd zijn gang gaan omdat aan het uiterlijk van het dier lang niets te zien is. Uiteindelijk vermageren de dieren en gaan ze hoesten.
In Engeland en Ierland komt tbc onder rundvee regelmatig voor. In 1999 deden zich de laatste gevallen in Nederland voor. Ons land is de ziekteverwekkende bacterie mycobacterium bovis de baas en heeft een 'rundertuberculose-vrije status'.
Ruim vijftig jaar geleden was nog ongeveer 30 procent van de rundveebedrijven met de ziekte besmet.
(Bron)
Kleuter met koffers mee naar bagagekelder Schiphol

AMSTERDAM - Een 5-jarige Belgische kleuter is deze week via de loopband voor koffers in de bagagekelder van Schiphol terechtgekomen.
Zijn moeder en een omstander die achter hem aan waren gegaan, kwamen ook in de kelder terecht. Allen bleven ongedeerd.
De kleuter stond donderdagmiddag met zijn ouders bij de incheckbalie en klom al spelend de loopband voor de bagage op, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.
Zodra zijn moeder ontdekte dat hij met de koffers werd afgevoerd, sprong ze achter hem aan. Een omstander deed hetzelfde en samen belandden ze ongeveer een halve meter lager in de kelder.
Ondertussen hadden omstanders het drietal opgemerkt. Ze drukten op de noodknop en voorkwamen dat ze nog verder werden meegenomen tussen de koffers.
De marechaussee hielp de kleuter en zijn redders weer naar boven. Ze waren volgens de woordvoerder flink geschrokken, maar konden hun reis gewoon vervolgen.
Dat een reiziger in de bagagekelder terechtkomt, is zeldzaam. De woordvoerder herinnert zich enkel nog drie baldadige Noren die vorig jaar de band op klommen en zich met de koffers mee lieten voeren. Zij kregen een boete.
(Bron)
Trein rijdt in op schapenkudde

BENSHEIM - Een trein in Duitsland is vrijdag ingereden op een kudde schapen.
Bij het ongeluk kwamen 52 schapen om, meldde de politie van Frankfurt am Main.
De dieren bevonden zich op het spoor nabij de plaats Bensheim, circa zestig kilometer ten zuiden van Frankfurt.
De machinist en ongeveer tien passagiers kwamen met de schrik vrij. Zij werden met een busje naar het eerstvolgende station gebracht.
De licht beschadigde trein kon na opruimwerkzaamheden zijn reis vervolgen. Hoe de schapen op het spoor zijn beland, is nog onduidelijk.
(Bron)
Boa constrictor ontsnapt in Eersel

AMSTERDAM - De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag in Eersel tevergeefs gejaagd op een ontsnapte boa constrictor.
De volgens de politie niet zeer gevaarlijke wurgslang was uit de auto gekropen van een man die op het militaire terrein in de Brabantse plaats een complex had gekraakt.
Toen hij woensdagavond door de marechaussee van het terrein werd verwijderd, bleek hij drie slangen in zijn auto te hebben gehouden.
Een van de slangen is eerder overleden, een andere, een boa constrictor red tale, werd in de auto aangetroffen en is naar een specialist gebracht. De derde slang, een 2,5 meter lange boa constrictor, had zich een weg naar buiten weten te banen. Het dier is sindsdien niet meer gesignaleerd.
Een team van de marechaussee kamde donderdag het hele gebied uit, maar dat mocht niet baten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Eersel is het zoeken naar een speld in een hooiberg. De zoekactie werd donderdagavond gestaakt.
De kans is volgens de politie zeer klein dat de wurgslang zich buiten het militaire terrein bevindt. De slang zou niet gevaarlijk zijn. Alleen wanneer hij in het nauw wordt gedreven kan hij bijten of zich vastklemmen. De beet zou vergelijkbaar zijn met een hondenbeet.
(Bron)
Man vermoord met opklapbed

AMSTERDAM - Een Russische vrouw heeft haar man om het leven gebracht door middel van een opklapbed. Dat bericht de Engelse Metro donderdag.
De Russische was kwaad op haar echtgenoot omdat hij dronken was en weigerde uit bed te komen. Ze greep hierop de hendel en het bed, met daarop de ongehoorzame echtgenoot, klapte omhoog tegen de muur.
De vrouw is weggegaan, maar kwam drie uur later toch even polshoogte nemen. Haar man bleef wel erg lang stil.
Hulpverleners hebben verklaard dat de man zo ongelukkig terechtgekomen is, dat hij op slag dood was. Het levenloze lichaam is inmiddels uit de woning verwijderd.
De politie wilde niet op het voorval reageren.
(Bron)
Lichte aardbeving bij Delfzijl

GRONINGEN - Tussen Appingedam en Delfzijl blijkt zich woensdagochtend een lichte aardbeving te hebben voorgedaan. Dat heeft het KNMI aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laten weten.
De aardbeving had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. De beving houdt volgens het KNMI waarschijnlijk verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld door de NAM.
In het Noorden worden sinds 1986 tientallen lichte aardbevingen per jaar waargenomen die in verband worden gebracht met de gaswinning. De meeste aardschokken zijn zo licht dat ze nauwelijks worden opgemerkt.
Bevingen die zwaarder zijn dan 1,8 op de schaal van Richter kunnen aan de oppervlakte worden gevoeld. Tot nu toe hebben zich dit jaar vier van dit soort bevingen voorgedaan in het Noorden.
De aardbevingen door de gaswinning kunnen volgens het KNMI maximaal een kracht hebben van 3,9 op de schaal van Richter. Meestal zorgen dit soort schokken voor geen of geringe schade. Ook door de lichte aardbeving van woensdag verwacht het KNMI geen schade.
(Bron)
Machine brengt tabaksgeur terug in de kroeg

GRONINGEN - Een bedrijf uit Groningen dat geurmachines verkoopt, heeft na het rookverbod in de horeca een luchtje ontwikkeld dat naar sigaretten ruikt.
De gesimuleerde tabaksgeur moet de stank van verschraald bier en zweet in horecagelegenheden verdringen, aldus Raymond Bolt van Rwin Showtechniek vrijdag.
De geur komt uit een soort ventilator die in plaats van frisse lucht verschillende aroma's een ruimte inblaast. De machine kan niet alleen de geur van sigaretten simuleren maar ook die van Havana-sigaren.
Volgens Bolt wordt er door horecaondernemers enthousiast gereageerd op zijn vinding. "Er is behoefte aan een geur die het zweet en andere nare luchtjes camoufleert", zegt hij.
De tabaksgeur die uit de machine komt, is niet schadelijk voor de gezondheid en de geur ervan trekt niet, zoals echte sigarettenrook, in de kleding.
(Bron)

Misschien eens studeren op een machine voor schone lucht?
Peking schrapt hond van het menu

PEKING - Hotels en restaurants in de Chinese stad Peking zullen tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics geen hond serveren.
De lekkernij mag tijdens de evenementen niet op de menukaart, om "de eetgewoonten van andere landen niet te beledigen". Dat maakte de overheid vrijdag bekend.
Hondenvlees is een delicatesse onder bepaalde bevolkingsgroepen in China. Vooral in China wonende Koreanen lusten wel pap van het dier. Tijdens de Spelen in 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoul werd hond ook uit de restaurants gebannen.
(Bron)

Mja, waarom is hond eten fout en eend, paard, koe enzovoorts eten niet fout?
Haai duikt op in Australisch zwembad

SYDNEY - Bezoekers van het Cronulla zwembad in Australië zullen voortaan wel goed uitkijken voor ze in het water duiken. In het op het strand gelegen bad troffen medewerkers vrijdagmorgen een 1 meter lange haai aan die op zijn gemak rondzwom.
Zwemmers die al vroeg in de donkere morgen het bad hadden betreden, hebben de haai niet eens opgemerkt.
Vermoedelijk is het dier met een golf vanuit zee in het zwembad beland. Volgens medewerkers van het bad is het uitzonderlijk omdat een golf nog nooit het bad overspoelde. "Er zitten hier weleens zeeleeuwen te zonnen en er spoelen soms dolfijnen aan op het strand, maar we hebben nog niet eerder te maken gehad met een haai".
De haai is met netten gevangen en weer in zee gegooid.
(Bron)
'Siemens gaat werknemers korten op salaris'

HAMBURG - Het Duitse technologieconcern Siemens wil honderden werknemers 10 procent op het salaris gaan korten. Dat schrijft Der Spiegel zaterdag.
Het bedrijf wil ongeveer 390 verkoopmedewerkers in Erlangen in een lagere salarisschaal indelen, waardoor zij er zo'n 10 procent op achteruit zullen gaan.
Ook wil Siemens afstand doen van 'randactiviteiten'. Zo worden bijna vierduizend woningen die nu nog worden verhuurd aan werknemers uiterlijk 21 december verkocht.
De nieuwe maatregelen komen bovenop de aankondiging eerder deze maand dat Siemens wereldwijd 17.000 banen gaat schrappen.
(Bron)
Koraal sterft door verzuring oceanen

FORT LAUDERDALE - De oceanen verzuren zo snel dat halverwege deze eeuw een derde van de koraalriffen zal sterven. De oceanen verzuren omdat ze het broeikasgas CO2 opnemen.
Dat schrijven wetenschappers in het magazine Science, meldde de Britse omroep BBC vrijdag.
Ook overbevissing, ontwikkeling van kustgebieden en de opwarming van de aarde spelen een rol bij het verdwijnen van koraal. Tot 1998 waren 13 van de 704 koraalsoorten bedreigd. Dat aantal is nu opgelopen tot 231, concluderen de wetenschappers.
De onderzoekers stellen dat als niets aan de uitstoot van CO2 wordt gedaan, al het koraal zal verdwijnen. Een kwart van de dieren in de oceanen is afhankelijk van koraalriffen. Als het koraal verdwijnt, zullen die ook uitsterven, verwachten de onderzoekers.
(Bron)
Homo moet rijexamen overdoen om geaardheid

CATANIA - Een Italiaanse man die zijn rijexamen over moest doen vanwege zijn geaardheid, krijgt 100.000 euro schadevergoeding van de overheid. Dat heeft een rechtbank in Catania op Sicilië zaterdag bepaald.
De 26-jarige Danilo Giuffrida zei tijdens de keuring voor militaire dienst dat hij homoseksueel was. De legerartsen gaven dat door aan het verkeersministerie, dat vervolgens bepaalde dat Giuffrida opnieuw rijexamen moest doen. Anders zou zijn rijbewijs worden ingetrokken vanwege een "seksuele identiteitsstoornis".
Giuffrida slaagde voor het herexamen, maar kreeg daarna een rijbewijs dat slechts een jaar geldig was in plaats van de gebruikelijke tien jaar. De rechtbank in Catania zei dat Giuffrida het slachtoffer is geworden van "duidelijke seksuele discriminatie" door de overheid.
(Bron)
Aangespoelde Canadese voeten vormen paar

AMSTERDAM - De Canadese politie heeft twee van de vijf voeten die in een jaar tijd zijn aangespoeld op de kust van British Columbia door middel van DNA-tests met elkaar weten te matchen.
Het blijft echter een raadsel aan wie de voeten toebehoorden en waarom ze op de kust aanspoelden.De derde voet, die in februari aanspoelde, bleek van dezelfde volwassen man als de laatste (en enige linker-) voet die in juni werd gevonden.
Dna-vergelijking met monsters uit de Candese databank van vermiste personen heeft geen matches opgeleverd.Volgens de politie zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Als menselijke lichamen lang in het water liggen, kunnen ledematen of zelfs het hoofd losraken.
Een van de theorieën is dan ook dat de voeten toebehoorden aan slachtoffers van een bootongeluk op zee of op de rivier de Fraser en dat ze naar de oceaan zijn gedreven om vervolgens op de kust aan te spoelen.
De Canadese politie zei overigens nog geen contact te hebben gehad met haar Zweedse collega's, die deze week in de buurt van Stockholm eveneens een aangespoelde voet vonden. Een zesde voet die in juni werd aangetroffen bleek geen mensenvoet, maar een dierenpoot die iemand bij wijze van grap in een gymschoen had gestoken.
(Bron)
Hotelhouder zet man naakt op straat

AMSTERDAM - Een hoteleigenaar uit Den Helder heeft donderdagavond een van zijn gasten naakt op straat gezet, omdat de man niet direct voor zijn kamer kon betalen. Dat laat de politie vrijdag weten.
De eigenaar van het hotel aan de Parallelweg ontdekte 's avonds laat dat de 45-jarige gast bij een hotel in Enkhuizen zijn rekening niet voldaan had. Hij maakte de man wakker en eiste dat deze meteen zou betalen.
De gast had echter geen geld bij zich, waarop de hotelhouder besloot hem op straat te zetten.
De wanbetaler kreeg geen tijd zich aan te kleden en werd naakt het pand uitgezet. Een medewerkster van het hotel liet de politie rond 01.00 uur weten dat de man zonder kleren op straat liep. De politie hield daarop beide mannen aan.
De hotelier had volgens de politie zijn gast niet zo op straat mogen zetten en zeker niet zonder hem zijn spullen mee te geven. De hotelgast kreeg op het bureau een papieren overall en werd vervolgens aangehouden voor flessentrekkerij.
De hoteleigenaar uit Den Helder en de eigenaresse van het hotel in Enkhuizen hebben allebei aangifte gedaan tegen de wanbetaler. De politie heeft de hotelhouder uit Den Helder in de loop van de nacht vrijgelaten.
(Bron)