zaterdag, maart 01, 2008

Je zou denken dat katten niet van zoet houden. Maar ik vergis me wel vaker in de smaak van vooral Tijger. Dus eigenlijk zou het me niet moeten verbazen dat ze graag wilde helpen bij het opruimen van het gevallen flesje schenkstroop. Gelukkig zat er al bijna niks meer in, want ze vond het me iets te lekker.
Doorgaans haat ze zoet, dus als ik iets zoets eet en ze kijkt erg geïnteresseerd, dan durfde (verleden tijd) ik het rustig voor haar neus te houden, in de wetenschap dat die snorharen fel naar achteren getrokken zouden worden en de dame me beledigd aan zou kijken: vies! Blijkbaar gaat dat niet altijd meer op...
Heeft u al het gevoel dat het maart is?
Computer hoort taalfouten

NIJMEGEN - Buitenlanders die Nederlands willen leren, kunnen binnenkort gebruik maken van een computerprogramma, dat hoort of zij fouten maken in de uitspraak, de zinsopbouw of woordvormen.
Onderzoekers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben van een Vlaams-Nederlands stimuleringsfonds een half miljoen euro subsidie gekregen om zo'n programma te ontwikkelen.
Een computerprogramma dat uit zichzelf fouten verbetert kan de aanwezigheid van een docent voor een groot deel vervangen.
Dat is volgens spraaktechnoloog Helmer Strik erg handig voor mensen die in hun eigen land Nederlands moeten leren, bijvoorbeeld om te kunnen slagen voor een taaltoets.
Het taalproject gaat naar verwachting drie jaar duren. Volgens Strik zal de technologie uiteindelijk ook geschikt zijn om mensen met een spraakhandicap te helpen.
(Bron)
'Universiteit voerde illegaal uranium in'

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft volgens justitie in 2003 illegaal kilo's radioactief materiaal geïmporteerd vanuit Engeland. Het verarmd uranium, bedoeld voor onderzoek, werd vervolgens vanuit Groningen vervoerd naar een verwerkingsbedrijf in Bunschoten, dat niet beschikte over de juiste papieren.
Een woordvoerder van de RUG bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Dagblad van het Noorden. De zaak kwam aan het licht door een inval bij het bedrijf in 2006. Daar werden papieren gevonden waarop de RUG stond vermeld.
Voor het materiaal kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, moest het eerst worden behandeld. "Je hoort te controleren of een verwerkingsbedrijf over de juiste papieren bezit, daar hebben we niet aan voldaan", aldus de woordvoerder.
Het radioactieve pakket reisde via Rotterdam naar Groningen. Vanuit daar transporteerde de universiteit het materiaal zelf naar verwerkingsbedrijf Highways International in Bunschoten. Volgens de RUG is dat vervoer volgens de regels gedaan.
De universiteit staat maandag terecht voor de rechtbank in Groningen op basis van de Kernenergiewet. Volgens de RUG gaat het in de zaak "louter om de vergunningen en is er niks fout gegaan bij het transport of de verwerking van het radioactieve materiaal".
Volgens justitie valt echter niet uit te sluiten dat bij de verwerking de omgeving radioactief besmet is geraakt.
Eigenaar Antoon van Belle (68) van Highways International bevestigt dat hij het radioactieve materiaal voor de Rijksuniversiteit Groningen heeft verwerkt. Volgens Van Belle gaat het om ongeveer 5 kilo verarmd uranium. Hij stelt dat zijn vergunningen echter helemaal in orde zijn.
Van kans op besmetting is volgens Van Belle geen sprake. "Dat is flauwekul, ik heb alles verwerkt in mijn kleine bedrijf en nooit iets in het milieu gedumpt." In 1990 brandde zijn bedrijfspand af na een chemische explosie.
Volgens de eigenaar was dat een ongeluk, veroorzaakt door een verkeerde leverantie van een Amerikaans bedrijf. "Volgens VROM moet ik bij iedereen nagaan of ze de juiste vergunningen hebben, maar dat is ondoenlijk."
Verarmd uranium is vooral gevaarlijk voor de gezondheid wanneer het in de vorm van fijnstof of damp wordt ingeademd of via besmette voeding in het lichaam wordt opgenomen.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil geen commentaar geven op de berichten. "Het is een zaak van justitie", aldus een zegsman.
(Bron)
Amerikanen snijden in voedselhulp

WASHINGTON - De Amerikaanse regering gaat drastisch snijden in de voedselhulp. Stijgende voedselprijzen maken het nodig om hulp aan enkele van de armste landen in de wereld terug te brengen.
Dat meldt dagblad The Washington Post zaterdag. De prijzen van onder meer tarwe, maïs en rijst zijn het afgelopen half jaar met ruim 40 procent gestegen, waardoor het agentschap voor ontwikkelingshulp USAID met flinke financiële tekorten kampt, inmiddels 120 miljoen dollar (80 miljoen euro).
De organisatie gaat alle noodhulpoperaties tegen het licht houden om nieuwe prioriteiten vast te stellen. USAID is onder meer actief in Ethiopië, Irak, Somalië en de Sudanese crisisregio Darfur.
(Bron)
Microsoft verlaagt adviesprijzen Windows Vista

AMSTERDAM - Microsoft heeft de Nederlandse adviesprijzen voor besturingssysteem Windows Vista drastisch naar beneden bijgesteld. De verlaging maakt deel uit van een wereldwijde prijsverlaging.
De mate waarin de adviesprijzen dalen, verschilt per variant. Een volledige versie van Windows Vista Ultimate, de duurste variant, gaat 309 euro kosten. Tot nu toe was dat 549 euro. De allergoedkoopste optie, een upgrade naar Home Basic vanaf een oudere Windowsversie, kost 99 euro, dertig euro minder dan voorheen.
De prijsverlaging, die zaterdag ingaat, geldt alleen voor los verkochte versies van het besturingssysteem. De meeste gebruikers schaffen Windows aan in combinatie met een nieuwe pc, waarop het dan is voorgeïnstalleerd.
Winkeliers zijn overigens niet aan de adviesprijzen gebonden.
Donderdag werd bekend dat Microsoft de adviesprijzen van Vista wereldwijd aanpast. Vooral ontwikkelingslanden profiteren daarvan.
Microsoft zegt te hopen dat de prijsverlaging, in combinatie met het binnenkort te verschijnen Service Pack 1, er toe zal leiden dat meer consumenten de overstap naar de nieuwe Windowsversie zullen maken.
De introductie van het nieuwe besturingssysteem verliep het afgelopen jaar niet bepaald probleemloos. Veel consumenten en bedrijven keken de kat uit de boom totdat Microsoft de eerste kinderziektes in Vista heeft opgelost. Ook klaagden gebruikers over niet-functionerende randapparatuur en de hoge systeemeisen van Windows Vista. In Nederland riep de Consumentenbond zelfs op tot een boycot van het systeem.
Volgens Microsoft zijn veel van de problemen inmiddels opgelost door nieuwe stuurprogramma's en andere updates.
(Bron)
Driekwart Nederlanders voor euthanasiepil

HILVERSUM - Driekwart van de Nederlanders is voor gecontroleerde verstrekking van een zogenoemde euthanasiepil.
Met die pil, ook wel bekend als de 'pil van Drion', zouden ouderen een eind aan hun leven kunnen maken als ze vinden dat het wel genoeg is geweest.
Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Intomart heeft uitgevoerd voor het NCRV-televisieprogramma Rondom Tien.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 45 procent van de bevolking vindt dat zelfdodingshulp aan ouderen die niet ernstig ziek maar wel levensmoe zijn, niet langer strafbaar moet zijn. Het huidige kabinet is tegen verruiming van de euthanasiewet.
Lichamelijke gebreken, eenzaamheid en het besef dat het leven geleefd is, kunnen volgens de ondervraagden redenen zijn voor ouderen om er een eind aan te willen maken. Volgens het onderzoek kan 55 procent van de bevolking zich voorstellen dat de eigen ouders of grootouders om die reden zelfdoding zouden overwegen.
De Nederlandse euthanasiewetgeving verbiedt tot nu toe hulp bij zelfdoding aan mensen die niet ongeneeslijk ziek zijn. Ook mensen die hun bestaan als afgerond beschouwen, hebben geen recht op euthanasie.
Rondom Tien besteedt zaterdagavond aandacht aan dit onderwerp. Aan het woord komen onder meer de kinderen van een hoogbejaarde vrouw uit Almelo. Justitie vervolgt hen omdat zij hun moeder, die niet langer wilde leven, hebben geholpen bij het sterven.
(Bron)
'Parlementair onderzoek naar Belastingdienst nodig'

DEN HAAG - Er moet een parlementair onderzoek komen naar de kwaliteit van de Belastingdienst. Dat vindt 59 procent van de bevolking, zo blijkt uit een representatieve steekproef van Bureau Consumentenonderzoek in opdracht van De Telegraaf.
Aanleiding voor de zaterdag gepubliceerde steekproef zijn de computerproblemen bij de Belastingdienst die deze week bekend werden.
Meer dan 700.000 belastingplichtigen moeten hun digitaal verstuurde belastingaangifte opnieuw opsturen.
In de Tweede Kamer was deze week ook forse kritiek op de Belastingdienst, maar alleen VVD en GroenLinks hintten op een eventueel parlementair onderzoek, als de problemen zich in de toekomst blijven voordoen.
Uit de steekproef van De Telegraaf blijkt dat ook de dienstverlening van de Belastingtelefoon nog steeds niet op orde is. Hierover heeft 44 procent van de ondervraagden klachten; 18 procent is wel tevreden.
(Bron)
Geen financiële vooruitgang voor werkende Wajonger

RIJSWIJK - Werken levert voor bijna de helft van de jonggehandicapten met een Wajonguitkering niet of nauwelijks iets op. Wajongers met een kleine deeltijdbaan verdienen meer dan met grotere deeltijdbanen.
Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van Regioplan dat is verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), CNV Jongeren en het platform voor jongeren met een handicap Jopla.
Volgens de organisaties is de complexe en ondoorzichtige regelgeving een van de oorzaken. Zo is de verrekeningssystematiek onduidelijk en trapsgewijs.
Ook wordt het inkomen van Wajongers die deeltijd werken, verrekend met de uitkering. Reiskostenvergoeding is daarnaast in veel gevallen niet vanzelfsprekend.
Maandag overhandigt Mis(s) Reni de Boer, de ambassadeur van Onbeperkt Nederland, het onderzoeksrapport aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Hij moet, volgens de organisaties, de wet-en regelgeving aanpassen.
Zo moet onder meer de trapsgewijze aanpassing van de uitkering worden vervangen door een glijdende inkomensschaal zodat elk extra gewerkt uur meer loon oplevert.
Het CDA liet zaterdag weten geschokt te zijn. "Jonggehandicapten moeten volwaardig kunnen meedoen in de samenleving, maar dan moet werken wel lonen", vindt CDA-kamerlid Eddy van Hijum. Hij wil aanstaande dinsdag in het vragenuurtje van minister Donner weten of hij de conclusies deelt.
Ook roept hij de minister op de conclusies van het onderzoek te betrekken bij de wijziging van de Wet Wajong, waarmee de minister nog voor de zomer naar de Kamer wil komen.
(Bron)
Amerikaan verkiest schotwond boven werken

AMSTERDAM - Een keer geen zin hebben in werken, het overkomt iedereen. Weinigen gaan echter zo ver om onder het werk uit te komen als de Amerikaan Daniel Kuch uit de staat Washington.
Hij vroeg een vriend om hem in de schouder te schieten, zodat hij met ziekteverlof kon en een drugstest op zijn werk kon vermijden. De vriend stemde toe en schoot Kuch door de schouder.
In eerste instantie zei het 'slachtoffer' tegen de politie dat onbekenden hem vanuit een auto onder vuur hadden genomen, maar later vertelde hij de waarheid, zeiden rechercheurs tegen de radiozender KONA.
De vriend is gearresteerd voor het in gevaar brengen van de gezondheid van Kuch, die zelf waarschijnlijk wordt aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte. Wat het beroep van Kuch is wilde de politie niet zeggen.
(Bron)

Idioten.
Zondagsrust hinderpaal voor SGP-burgemeesters

DEN HAAG - SGP'ers die als burgemeester solliciteren, worden "doorgezaagd" over hun standpunt over de zondagsrust. "Men heeft vaak alles liever dan een SGP'er. Mijn gevoelen is dat het hierdoor lastiger wordt om ergens burgemeester te worden."
SGP-voorzitter Wim Kolijn zegt dat zaterdag in een interview met het Reformatorisch Dagblad. "Is er niets om een SGP'er in diskrediet te brengen, dan zoeken ze het in het stuk van de godsdienst", aldus Kolijn. "Dus dan komen zondag en sinterklaas aan de orde."
De SGP vindt dat de zondagsrust gerespecteerd moet worden, behalve bij beroepen waar werken op zondag onvermijdelijk is, zoals brandweer en politie. SGP-leider Bas van der Vlies riep onlangs de koningin nog op om niet op zondag te werken.
De kwestie is actueel in SGP-kring doordat SGP'er H. van Kooten bij zijn sollicitatie voor het burgemeesterschap van Noord-Beveland zei op zondag wel een prijs voor een zeilwedstrijd te willen uitreiken. Dat kwam hem op scherpe kritiek van partijgenoten te staan. Ook Kolijn vindt dat hij te ver is gegaan.
(Bron)

Niet meer dan logisch dat mensen met deze achtergrond dan worden doorgezaagd. Moslims van bepaalde richtingen worden doorgezaagd over wel of niet handen geven.
Het heeft te maken met hoe strikt je de 'regels' toepast, hoe je die interpreteert.
En dit bericht klinkt een beetje alsof er weer een scheuring zit aan te komen in de gereformeerde hoek - de preciezen en de rekkelijken splitsen, waarna de starste preciezen ontdekken dat er toch nog rekkelijken onder hun zijn, en het hele circuus opnieuw begint.
Als kind bekeek ik dat gefascineerd, al die mensen zeiden in dezelfde god, pardon, Heere, te geloven, en knokten elkaar dan letterlijk de kerk uit, doorgaans over - in mijn ongelovige ogen - hele kleine dingen. Waarna de steilste tak meestal een nieuw zaaltje bouwde, weer wat verder weg (waar ze alleen lopend heen mochten), waar de andere tak dan weer verdoemd werd.
Dief neemt ladder met broeken mee op fiets

AMSTERDAM - Een winkeldief in Hoogezand had vrijdagavond een wel heel opmerkelijke methode om zijn buit op zijn fiets mee te nemen. De spijkerbroeken hingen in de winkel over de sporten van een ladder.
Hij nam de broeken met ladder en al mee naar buiten, legde de complete ladder op zijn rug en fietste weg. De gealarmeerde politie wist hij voor te blijven.
De man stal de broeken in een winkel aan de Gorecht-Oost in de Groningse gemeente. Fietsend richting de Kerkstraat ontkwam hij. De politie roept getuigen van het opmerkelijke tafereel op zich te melden.
(Bron)
Nederland gebukt onder storm

RIJSWIJK - Veel omgewaaide bomen, vallende dakpannen en rondvliegende rommel zorgden zaterdag voor heel wat schade op verschillende plaatsen in Nederland.
Sinds vrijdagavond raasden zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur over Nederland.
Rijkswaterstaat adviseerde in de nacht van vrijdag op zaterdag Hoek van Holland, Delfzijl, Den Helder en Harlingen dijkbewaking in te stellen. Volgens de dienst was er geen sprake van een acuut veiligheidsgevaar.
In heel het land hadden de politie en de brandweer hun handen vol met omgewaaide bomen en beschadigde auto's. Op meerdere plekken kwamen bomen op huizen terecht of waaiden daken van woningen.
Zo kwam in het Zuid-Hollandse Pijnacker een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd.
In Drenthe raakte een vrouw lichtgewond toen zij zaterdagmorgen met haar auto van de weg werd geblazen. In Groningen kwam een hond om het leven door een vallende boom.
In Noord-Brabant raakte het Staatscircus van Moskou-Holiday in de plaats Zeeland ernstig beschadigd. Daardoor kan het circus de komende dagen geen voorstellingen geven. In Eindhoven stortte een steiger van een nieuwbouwflat in waarbij de brokstukken op een auto terechtkwamen.
Op een aantal plaatsen in Limburg zijn stoplichten verbogen. Ook bleken veel verkeersborden langs de A73 niet bestand tegen de storm.
De harde wind zorgde in Zeeland voor kapotte ramen, gebogen verkeerslichten en een wegwaaiende afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.
In Zwolle viel een deel van de gevel uit een woning. Ook waaide een dak van een huis. Verder bleef de schade in de rest van Overijssel beperkt tot omgewaaide bomen, kapotte leidingen en blikschade.
In Culemborg waaide een fietsenhok weg en in Zutphen raakten weilanden bezaaid met piepschuim, afkomstig van een nabijgelegen bouwplaats.
De politie in Flevoland ontruimde uit voorzorg de zaterdagmarkt in Almere-Stad. Ook kwamen delen van een tent van de wegwerkzaamheden aan de Hollandse Brug door de harde wind op de A6 terecht.
Daardoor werden twee rijstroken afgesloten. De Houtribbrug op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen raakte beschadigd aan de tandwielen. De brug kon daardoor niet meer helemaal worden gesloten.
Friesland wacht mogelijk een recordwaterstand. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân denkt dat het water in de Waddenzee zaterdag een peil kan bereiken van wel 3,60 meter boven NAP. De hoogste waterstand ooit is in Friesland gemeten op 23 december 1954. Toen stond het peil op 3 meter en 73 centimeter boven NAP.
Het luchtverkeer ondervond veel vertragingen door de storm. Ook op het spoor kwamen vertragingen voor. Volgens de ANWB viel het landelijk gezien mee met de problemen op de weg.
(Bron)

vrijdag, februari 29, 2008

Plan voor permanente scholing werknemers

DEN HAAG - Werklozen en mensen met een baan moeten hun hele leven blijven leren. Werkgevers, vakbonden, gemeenten, publieke en commerciële scholen hebben een actieplan geschreven om dit te bereiken.
Dat heeft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), de adviesraad van werkgevers, werknemers en gemeenten, vrijdag gezegd. De organisaties willen voldoen aan de stijgende vraag van werkgevers naar vakmensen en hoger opgeleid personeel.
Het initiatief moet elk jaar minimaal 10.000 extra gediplomeerden op het hogeronderwijsniveau en 5000 mensen op mbo-niveau afleveren. Op termijn moet er voor werknemers en werklozen "een volwaardige en zelfstandige tweede leerweg" naast het reguliere onderwijs voor jongeren komen.
De RWI vindt dat zowel scholen van de overheid als commerciële instellingen deze lessen moeten verzorgen. Volgens de raad moet het aanbod van scholing in de regio aansluiten op de behoefte van lokale werkgevers. Ook de scholing voor werklozen moet gericht zijn op vacatures.
De overheid zou de scholing moeten stimuleren met meer belastingvoordeeltjes, vinden de organisaties.
(Bron)
Ellen DeGeneres roept op tot actie tegen homohaat

LOS ANGELES - Presentatrice Ellen DeGeneres doet vrijdag een emotionele oproep in haar talkshow. "Als je homo bent, kun je worden vermoord", aldus de Amerikaanse naar aanleiding van de moord op de 15-jarige Larry, die avances maakte richting een medescholier. "We moeten die boodschap veranderen." Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People vrijdag.
Terwijl ze haar tranen wegslikt, zegt DeGeneres, die op vrouwen valt: "Larry was geen tweederangsburger en ik ben dat ook niet. Het is oké om homo te zijn. We kunnen met ons gedrag voor een verandering zorgen. Vecht tegen haat!"
Het programma wordt vrijdagavond in Amerika uitgezonden.
(Bron)
Brit vindt vertrouwelijke cd in tweedehands laptop

AMSTERDAM - Een computerreparateur in Engeland heeft in een kapotte laptop een compact disc met vertrouwelijke informatie van de Britse overheid aangetroffen. Op de cd stonden de woorden 'Home Office' en 'Private and Confidential'.
Het Home Office is het Britse ministerie van binnenlandse zaken, dat verantwoordelijk is voor handhaving van de openbare orde en bestrijding van terrorisme.
De computer was door een klant van Leapfrog Computers in Bolton tweedehands gekocht op de veilingsite eBay. Verkoopdirecteur Jonathan Parry zei donderdag dat de schijf onder het toetsenbord in de laptop geklemd zat en daar blijkbaar opzettelijk was verstopt. Hij zei dat de politie werd gewaarschuwd toen bleek dat de gegevens op de cd versleuteld waren. Volgens Parry was de computer mogelijk gestolen.
De binnenlandse veiligheidsdienst kwam de cd en laptop de volgende dag zes man sterk ophalen. Van iedereen die het apparaat en de schijf in handen had gehad werden DNA-monsters en vingerafdrukken afgenomen, zei Parry.
Het ministerie van binnenlandse zaken bevestigde dat de cd echt was en dat de zaak werd onderzocht. De politie bevestigde dinsdag een laptop te hebben opgehaald, maar wilde verder geen informatie verschaffen.
De Britse overheid is de afgelopen maanden meerdere keren in verlegenheid gebracht door het zoekraken van vertrouwelijke of privacygevoelige informatie van burgers. De ministeries van defensie, volksgezondheid en verkeer raakten vertrouwelijke gegevens van potentiële rekruten, patiënten en rijexamenkandidaten kwijt.
De belastingdienst spande de kroon met het kwijtraken van computerschijven met de bankgegevens van bijna het halve land erop.
(Bron)
Meer ruimte in armoedebestrijding vanaf 2009

DEN HAAG - De bedoeling is dat gemeenten vanaf volgend jaar meer ruimte krijgen om zelf te bepalen wie in aanmerking komt voor een extra financieel steuntje in de rug wegens langdurige armoede.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) om dat vanaf 2009 te regelen.
Aboutaleb had vorig jaar al aan de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toegezegd dat er meer ruimte komt voor lokale overheden om armoede, maatschappelijke uitsluiting en werkloosheid aan te pakken.
Nu hebben alleen nog mensen die vijf jaar of langer moeten rondkomen van een bijstandsuitkering en geen perspectief op werk hebben, recht op een zogeheten landurigheidstoeslag.
Straks kunnen gemeenten ook steun geven aan mensen die bijvoorbeeld door een kleine baan al jaren leven op het sociaal minimum. Ook hoeven mensen die jaren in de bijstand hebben gezeten niet direct hun langdurigheidstoeslag meer te verliezen zodra zij een baan vinden.
Verder kunnen lokale overheden ervoor kiezen om in plaats van geld concrete zaken te verstrekken, zoals een computer met internet of een lidmaatschap van een sportclub aan arme gezinnen met kinderen.
(Bron)
'Miljoenen weggegooid door inspreken voicemails'

Bellers gooiden in de afgelopen twee jaar ruim 34,6 miljoen euro weg door voicemails in te spreken. Voicemailberichten worden vaak niet afgeluisterd, waardoor de beltijd verspilde moeite is.
Ingesproken berichten waarin om een reactie wordt gevraagd leiden daarnaast niet altijd tot een belletje terug. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsadviesbureau MacMountain.
Tijdgebrek is in zakelijke sferen de belangrijkste reden om de berichten niet af te luisteren. Ook komen berichten te laat aan, of worden ze door de telefoonprovider onafgeluisterd verwijderd. Het kost gemiddeld 31 seconden om een bericht in te spreken.
MacMountain heeft uitgerekend dat het inspreken van de niet afgeluisterde berichten 14,8 miljoen euro kost.
Als gebelde mensen het bericht wel afluisteren, bellen ze in ruim de helft van de gevallen niet terug ondanks dat daarom wordt gevraagd. "Indien het echt belangrijk of dringend is, wordt er wel teruggebeld", wordt als reden gegeven door een 'aanzienlijk deel' van de duizenden mensen in Nederland en België die telefonisch werden geïnterviewd.
De kosten voor het afluisteren van voicemailberichten waarin gevraagd wordt om terug te bellen zijn 12,7 miljoen euro.
In de privésfeer zijn de ondervraagden iets trouwer met het beantwoorden van ingesproken berichten. Zes op de tien mensen bellen terug nadat zij het bericht hebben afgeluisterd. De niet beantwoorde berichten kosten in totaal ruim zeven miljoen euro. De respondenten geven aan liever gebruik te maken van een sms, omdat het sneller en toegankelijker is.
(Bron)
'Almere lelijkste plek van Nederland'

ALMERE - Almere is de lelijkste plek van Nederland. Dat maakte volkskrantreizen.nl, die een verkiezing van lelijke plekken organiseerde, vrijdag bekend. Almere won nipt van Nieuwegein. Den Helder werd derde.
In totaal brachten 2900 gebruikers van volkskrantreizen.nl hun stem uit. Zij vinden vooral nieuwbouwsteden saai en daardoor niet om aan te zien. Steden die in de oorlog of daarna hun oude hart verloren, vinden zij ook niet mooi. Verkeerde stedenbouwkundige keuzes en overambitieuze politici worden veelal aangewezen als boosdoeners.
De verkiezing was het resultaat van een levendig debat op de site over lelijke plekken in binnen- en buitenland. Lezers nomineerden tien plekken en vonden die vooral dicht bij huis. Ze liggen allemaal in Europa.
Charleroi in België is verkozen tot lelijkste plek ter wereld. Tweede werd het Belgische Luik. Het Russische Nikel belandde op de derde plaats.
De drie mijnsteden zijn lelijk door de verouderde industrie, zwarte sneeuw, smog en bleke gezichten die het straatbeeld bepalen.
(Bron)
Agressieve vrouw tuigt buurman af

BEST - Een 45-jarige Bestenaar heeft het flink moeten ontgelden bij een burenruzie. De man werd door zijn 23-jarige buurvrouw geslagen en bij zijn geslachtsdelen gegrepen. Zijn bril werd evenmin ontzien en sneuvelde in de confrontatie.
Dat meldde de politie vrijdag.
De vrouw ging verder de ramen van haar buurman te lijf met de inhoud van haar voorraadkast. Ze werden besmeurd met sambal en mayonaise.
Ook de politie kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Nadat de vrouw in haar woning was aangehouden, verzette ze zich op het politiebureau hevig tegen haar insluiting. Daarbij werd een agent in zijn hand gebeten.
De 23-jarige heeft een proces-verbaal gekregen en mocht daarna weer naar huis. Waarover de ruzie ging is onduidelijk. Volgens een politiewoordvoerder heeft de vrouw het al langer op haar buurman voorzien.
(Bron)
Uitsterven dreigt voor Oostenrijkse bruine beer

WENEN - De Oostenrijkse bruine beer wordt met uitsterven bedreigd. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag bekendgemaakt.
Met behulp van DNA-testen zijn er nog maar twee beren in de Noordelijke Alpen getraceerd. Het gaat om de 19-jarige beer Djuro en zijn 7-jarige zoon Moritz.
In de jaren negentig waren er nog 35 beren. De Oostenrijkse berenpopulatie kwam toen tot stand met veel beren uit Slovenië. In 2006 waren er nog zes beren, waaronder drie jongen.
Met nog twee mannetjes over lijkt het uitsterven van de Oostenrijkse bruine beer een feit. Stropers zouden volgens het WNF verantwoordelijk zijn voor de afnemende berenpopulatie.
(Bron)
Dieven stelen as uit urn

BREDA - Dieven hebben donderdagavond de as van een overleden vrouw uit een huis in Breda gestolen. Dat meldde de politie vrijdag. De inbrekers hebben het zakje waar de as inzat meegenomen, maar de urn laten staan.
De as was van de overleden moeder van de bewoonster.
Verder namen ze onder meer een televisie, een laptop en een spelcomputer mee. De politie spreekt van een laffe daad en zegt de roof hoog op te nemen. Er is nog niemand aangehouden.
(Bron)

Misschien snuiven ze het wel op.
Inbreker zwemt Schie over

ROTTERDAM - Een inbreker in Rotterdam dacht donderdagavond aan de politie te kunnen ontsnappen door de Schie over te zwemmen. Surveillerende agenten betrapten de 39-jarige man toen hij in een woning probeerde in te breken.
De Rotterdammer probeerde zich te verstoppen, maar toen dat mislukte ging hij er vandoor en zag blijkbaar geen andere mogelijkheid dan in het koude water van de Schie te springen. Aan de overkant stonden agenten hem op te wachten. Nadat de man in het ziekenhuis was onderzocht, werd hij aangehouden voor verhoor.
Afgelopen zondag bekeurde de politie in Rotterdam een 36-jarige man omdat hij in de Nieuwe Maas zwom. Dat is verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordering (APV).
Dat geldt ook voor de Schie, aldus een woordvoerster van de deelgemeente Delfshaven vrijdag. Een woordvoerster van de politie zei desgevraagd dat de 39-jarige man daarvoor niet is bekeurd.
(Bron)
16-Jarige helpt agenten ziekenhuis in

ENSCHEDE - Een 16-jarige jongen uit Enschede heeft donderdag bij zijn aanhouding in het hoofdbureau van politie in Enschede zoveel stennis gemaakt dat drie agenten met verwondingen naar het ziekenhuis moesten. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.
De knaap kwam met zijn 41-jarige moeder naar het bureau om verhaal te halen over de wijze waarop hij een dag eerder door politiemensen was behandeld. Op het bureau sloegen volgens een politiewoordvoerder de stoppen door en werd de jongen aangehouden. Daarbij heeft hij drie agenten verwond. Twee van hen kunnen voorlopig niet werken.
Kort na het incident kwam de 21-jarige broer naar het bureau. Toen moeder en zoon weigerden te vertrekken werden ook zij aangehouden. Even later meldde zich een derde 22-jarige broer die eveneens stampij maakte en werd vastgezet. De moeder is inmiddels weer op vrije voeten, de drie zoons zijn vrijdag voorgeleid.
(Bron)
Veel jonge kinderen ernstig gewond bij skiën

DEVENTER - Het aantal jonge kinderen dat op de skipiste gewond raakt, stijgt aanzienlijk. Dat maakte de alarmcentrale van de VerzekeraarsHulpDienst (VHD) vrijdag bekend.
De VHD krijgt deze week gemiddeld 40 tot 50 algemene meldingen per dag. "Onze artsen zien enorm veel kinderen met een schedelbasisfractuur.
Dat hebben we niet eerder meegemaakt", aldus een woordvoerster. De hulpdienst onderzoekt of er een verband is tussen het hoge aantal schedelfracturen en het helmgebruik onder kinderen.
De VHD krijgt meldingen uit Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Nadere cijfers worden over twee weken bekendgemaakt.
(Bron)

Zo gezond, dat sporten terwijl je er geen ervaring in hebt.
'Gipsvluchten naar Nederland zijn op'

DEN HAAG - Nederlanders die tijdens de wintersport een arm of been hebben gebroken, kunnen voorlopig niet worden teruggevlogen naar Nederland. Volgens de ANWB zijn de gipsvluchten op, omdat een ongebruikelijk groot aantal mensen al wordt gerepatrieerd. Het is onduidelijk hoelang de andere pechvogels moeten wachten, zei een woordvoerder.
In de skigebieden is het drukker dan in andere jaren. "De drukte heeft zich opgehoopt. De regio's noord- en midden hebben tegelijkertijd vakantie en ook Fransen en Duitsers zijn op vakantie. In de ziekenhuizen in de skigebieden is het ook heel druk, mensen moeten soms op de gang wachten."
Het mooie weer in de Alpen speelt de skiërs parten, omdat de kwaliteit van de sneeuw daardoor minder wordt. In de afgelopen maand moesten 130 Nederlanders met een gipsvlucht naar huis. "Dat zijn er niet heel veel meer dan vorig jaar, maar het concentreerde zich wel rond deze week."
De ANWB verwacht vrijdag nog één vlucht en zaterdag nog eens vier, maar die zijn inmiddels vol. Twee mensen moeten in ieder geval tot maandag wachten. "En dat worden er geheid meer. We proberen alternatieven te vinden, bijvoorbeeld in vervoer met ambulances. En misschien kunnen we een vliegtuig van onze Duitse zusterorganisatie lenen", zegt de woordvoerder.
(Bron)
Duits crematorium verbrandt afval met lijken

BERLIJN - In een Oost-Duits crematorium is afval samen met lijken verbrand. Het vuilnis, zoals gebruikte operatiehandschoenen, was in doodkisten gestopt.
Justitie begon een onderzoek nadat twee ex-medewerkers de zaak hadden aangekaart, meldden Duitse media vrijdag. Het duo had met mobieltjes geopende kisten met rommel gefotografeerd.
Tegen de eigenaar van het crematorium is aangifte gedaan. De directeur ontkent de aantijgingen. Hij moet rekening houden met een boete van 7500 euro.
Justitie denkt niet dat de affaire een wraakactie van de twee voormalige medewerkers is, die alles in scène zouden hebben gezet. De misstanden zouden door anderen zijn bevestigd.
(Bron)
Kopersokken tegen voetschimmels op de markt

ALMELO - De oorlog tegen voetschimmels lijkt begonnen. Het Amerikaanse bedrijf Renfro, met een Europese vestiging in Almelo, brengt nog dit voorjaar sokken op de markt met daarin koper verwerkt.
Het koper gaat niet alleen voetschimmels te lijf, maar werkt ook als een geurvreter. De claim die het bedrijf maakt is in de Verengde Staten al gehonoreerd. In Europa moet die nog worden getoetst door de desbetreffende instanties. Directeur Robert du Mosch van Renfro Europa verwacht de goedkeuring binnen enkele maanden.
Nu is er door sokkenfabrikanten al meer gewerkt met anti-bacteriële oplossingen in sokken; veelal middels een spray, maar die was na een aantal keer wassen meestal weer verdwenen.
Renfro heeft nu een methode ontwikkeld waarin het koper zich nestelt in het garen en daardoor niet meer wegspoelt in de was. Het koper wordt in een bad vermengd met polyester garens en blijft daardoor vast zitten.
De zogeheten coppersocks zijn uitgeprobeerd bij militairen, atleten en werklui. Zij lopen veel en gebruiken daarmee ook hun sokken intensief.
(Bron)
Handig: 19:28, ik zap naar Nederland 3. En een fractie later: hop, helft van alle zenders ligt eruit of heeft storing. Op Ned3 zie ik nu met veel grijs en KGGGGRRGGGR-geluiden en ruis een hele slechte doorgave van Ned2. Ned1 en Ned2 zijn normaal.
Dan toch maar even Casema gebeld.
"Let op, op dit moment is er een storing in de hele provincie Utrecht plus Schoonhoven, Bergambacht en Culemborg. Casema werkt hard aan de oplossing van dit probleem. De verwachting is dat het om 11 uur opgelost is."
(Overigens staat op de site nog steeds 9 uur. Maar dat is duidelijk niet gelukt.)

Update 21:45: de boel doet het weer, hoera!
Balkenende komt straks met een Statement aangaande de Wildersfilm.
Niemand die die film al gezien heeft, maar de halve wereld is op tilt.
Ik ben niet pro-Wilders, ik vermoed op basis van zijn starre en stokerige houding dat die film me niet zal aanstaan, maar die actie van Verhagen staat me ook niet aan.

donderdag, februari 28, 2008

Scholen moeten acceptatie homoleerlingen vergroten

DEN HAAG - Scholen moeten meer doen aan de acceptatie van homoseksuele leerlingen. Dat vindt zowel een meerderheid in de Tweede Kamer als minister Ronald Plasterk van Emancipatie en Onderwijs.
Plasterk hecht sterk aan "een homovriendelijke situatie" in de lessen, maar hij constateert dat op "heel veel scholen dat niet het geval is".
Ook CDA, PvdA, VVD en D66 vinden dat scholen te weinig aandacht besteden aan homoseksualiteit.
Met de minister vinden CDA, PvdA en ChristenUnie echter dat de overheid niet mag opleggen hoe scholen daar aandacht aan moeten besteden. Plasterk gaat dat wel inventariseren.
In het parlement is brede steun voor de plannen van de PvdA-bewindsman. In november kondigde hij aan dat iedereen homoseksuelen beter moet accepteren. Plasterk trekt het budget voor voorlichting over homo's en lesbiennes daarom omhoog van 1 miljoen euro naar 2,5 miljoen.
Minstens een op de vijftien mensen is homoseksueel en dat is volgens Plasterk "heel gewoon". Hij wil de homo-emancipatie daarom de derde fase inleiden. De eerste fase was het einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. Daarna kwam de tweede fase, die hun gelijke rechten gaf, zoals het homohuwelijk.
De derde fase is volgens de minister de sociale acceptatie. "De emancipatie is nog lang niet klaar", zegt hij. Volgens hem willen veel mensen nog steeds niet met homo's en lesbiennes geconfronteerd worden.
Behalve voor scholieren eisen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 meer aandacht voor homoseksuele ouderen. De partijen willen bijvoorbeeld dat verplegers tijdens hun opleiding leren omgaan met deze 'roze ouderen'.
Boris van der Ham van D66 en Plasterk vinden wel dat homoseksuelen ook naar zichzelf moeten kijken. "Ouderdom ligt lastig onder homo's", aldus Van der Ham. Cynthia Ortega van de ChristenUnie vindt dat Plasterk meer maatregelen moet nemen om te verzekeren dat oudere homoseksuelen "zichzelf kunnen zijn" in bijvoorbeeld verpleeghuizen.
Zij wil verder een breed onderzoek naar de problemen die transseksuelen ondervinden. Zo moeten veel mensen die zich hebben laten ombouwen geregeld hun sekse aantonen bij officiële instanties.
(Bron)
'Lokhomo' lokt stelende date in de val

AMSTERDAM - Met hulp van een 'lokhomo' heeft de Amsterdamse politie een 25-jarige man opgepakt die wordt verdacht van meerdere diefstallen bij homoseksuele mannen.
De politie hield de man vrijdagnacht aan met hulp van een van de slachtoffers. Hij had de politie aangeboden contact te leggen met de man zodat hij op heterdaad kon worden betrapt, liet een politiewoordvoerster donderdag weten.
De Amsterdammer maakte via verschillende gay-chatboxen afspraken met veelal oudere homoseksuele mannen onder de nickname 'Faisel25'. Hij bestal ze vervolgens in hun eigen woningen.
De buit bestond vooral uit telefoons, portemonnees, fotocamera's en laptops. De slachtoffers zagen later hun eigen spullen voor een paar honderd euro te koop aangeboden op internet.
De zaak kwam aan het rollen nadat een van zijn slachtoffers het homonetwerk 'Roze in Blauw' van de Amsterdamse politie had ingeschakeld.
In overleg met justitie heeft een van de medewerkers van dit politienetwerk toestemming gekregen om de man via chatboxen te benaderen voor een 'date'.
Deze ving echter bot omdat hij niet voldeed aan het profiel van 'Faisel25'. Het slachtoffer dat de melding had gedaan bij 'Roze in Blauw' bood vervolgens aan zelf een afspraak te maken.
Tijdens deze 'date' in de nacht van vrijdag op zaterdag kon de politie 'Faisal25' voor een pand in Amsterdam-Oost aanhouden.
De politie vermoedt dat de man meer slachtoffers heeft gemaakt en vraagt hun hiervan aangifte te doen. Ook de homobelangenclub COC Amsterdam roept slachtoffers van beroving door de "internetchatboy" op aangifte te doen.
"Met name biseksuele mannen die in anonimiteit gemakkelijk slachtoffer worden van antihomoseksueel geweld roept COC Amsterdam op om aangifte te doen als zij door chatboys zijn beroofd of mishandeld."
(Bron)
Tiener probeert agent te wurgen

LEEK - Een 13-jarige jongen uit het Groningse Leek heeft woensdagavond geprobeerd een agent te wurgen. Dat meldde de politie donderdag. De man is gered door collega's die hem te hulp schoten.
Het incident vond plaats in de buurt van het politiebureau waar de jongen eerder die avond naartoe was gebracht. Hij was op heterdaad betrapt bij het stichten van een brandje.
Op het bureau probeerde de tiener aan de politie te ontsnappen door over een hek te klimmen. Een agent zette de achtervolging in maar werd daarbij door de jongen bij de keel gegrepen.
Hoewel de man hierbij ten val kwam, staakte de jongen zijn wurgpoging niet. Toegesnelde collega's wisten de agent uit zijn benarde positie te bevrijden.
De jongen zit vast. De politie heeft de ouders van de tiener inmiddels van de zaak op de hoogte gebracht.
(Bron)
Enorme stijging aantal kinderverkrachtingen Zimbabwe

HARARE - Het aantal gerapporteerde gevallen van kinderverkrachting in Zimbabwe is tussen 2003 en 2006 met 42 procent gestegen, van 2192 gevallen in 2003 tot 3212 meldingen in 2006.
Dit meldde The Zimbabwean Guardian donderdag op basis van politiestatistieken.
De slachtoffers van verkrachting zijn voornamelijk meisjes in de leeftijd tussen 9 en 16 jaar. Het jongste slachtoffertje in 2005 was slechts drie dagen oud.
Directeur Betti Makoni van Girl Child Network wijt de stijging vooral aan het populaire bijgeloof onder hiv-positieve mannen, dat seks met een maagd helpt om aids te genezen.
Unicef in Zimbabwe noemt ook de rap verslechterende economische situatie als oorzaak. Er is geen geld meer voor voedsel, school en zorg. Volwassenen reageren hun frustratie af op de kinderen, waardoor huiselijk geweld en misbruik toenemen.
Vooral de een miljoen aidswezen in Zimbabwe - die veelal worden opgevangen door familieleden of in tehuizen - vormen een kwetsbare groep, aldus de VN-kinderorganisatie. Unicef vermoedt ook dat het werkelijke aantal verkrachtingsgevallen nog vele malen hoger ligt dan het aantal dat wordt gemeld bij de politie.
De Zimbabwaanse overheid, Unicef en andere welzijnsorganisaties hebben inmiddels een nieuwe campagne gelanceerd tegen kindermisbruik, getiteld Stand up and Speak Out (Sta op en laat je horen).
(Bron)
'Brommers vuiler dan vrachtwagens'

UTRECHT - De Fietsersbond wil dat minister Jacqueline Cramer van Milieu maatregelen neemt tegen de uitstoot van ultrafijn stof van brommers.
Uit onderzoek van de bond en de Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijn stof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.
"Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijn stof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan", bevestigt een woordvoerder van de Fietsersbond donderdag een bericht in de Volkskrant over het onderzoek.
In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijne stof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden.
Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijne stof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.
Desondanks constateert de Fietsersbond opgelucht dat fietsen toch nog gezonder is dan autorijden. "Fietsen is niet alleen een oefening voor de longen, maar ook voor het hart, de spieren, het hele lichaam", zegt de woordvoerder.
Het onderzoek naar de concentratie van ultrafijn stof voor fietsers is onderdeel van het onderzoek Fietsbalans. Daarbij vergelijkt de bond in twintig steden ook andere aspecten waarmee fietsers en automobilisten te maken krijgen, zoals snelheid en het wegdek. Aan het eind van het jaar moet dat leiden tot de verkiezing van de beste fietsstad van Nederland.
De ANWB deelt de zorg van de Fietsersbond. "De uitstoot van ultrafijn stof is niet alleen voor fietsers maar voor iedereen negatief. Dat zou uit alle bronnen, dus ook auto's en vrachtwagens, moeten worden teruggedrongen," aldus een woordvoerster.
Het liefst zou de ANWB zien dat nieuwe brommers aan speciale eisen gaan voldoen waarbij de uitstoot van het stof wordt teruggebracht. Volgens de woordvoerster heeft de brommer juist in deze tijd van files en parkeerproblemen ook grote voordelen. "Bovendien stoot een brommer aanzienlijk minder CO2 uit."
(Bron)
Een op honderd Amerikanen achter tralies

WASHINGTON - Voor het eerst in de geschiedenis zit meer dan een op de honderd volwassen Amerikanen in de gevangenis. Dat heeft een studie van onderzoeksbureau Pew Research Center uitgewezen, berichtte het dagblad The New York Times donderdag.
Afgelopen jaar nam de gevangenispopulatie in de Verenigde Staten toe tot 2,32 miljoen mensen, terwijl Amerika 230 miljoen volwassen inwoners telt. Volgens de directeur van het onderzoeksbureau Susan Urahn staat tegenover de hogere gevangenispopulatie echter geen verhoogde veiligheidssituatie.
Voor sommige groepen is het percentage gedetineerden nog aanzienlijk hoger. Een op de 36 volwassenen met een Spaanstalige achtergrond zit achter de tralies. Bij de zwarte bevolking is de verhouding een op de vijftien, en bij zwarte mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 34 is het zelfs een op de negen.
(Bron)
Spinnen verleiden vrouwtjes met schijndood

AMSTERDAM - Schijndood is een bekend fenomeen in de dierenwereld om hongerige tegenstanders weg te jagen. Deense wetenschappers concludeerden na onderzoek dat dit bij spinnen ook gebruikt wordt om de partner te verleiden.
Wetenschappers merkten eerder al op dat de mannelijke spin zijn partner verleidt door voedsel naar haar te brengen en haar uit zijn mond te laten eten.
De achterliggende gedachte achter deze attente actie is dat de spin na de summiere maaltijd seksuele activiteiten mag verrichten met zijn verovering.
Uit de onderzoeksresultaten, die woensdag zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist, blijkt dat de schijndood-methode vele malen effectiever is voor de opgewonden spin.
De Deense onderzoekers onderzochten de Pisaura mirabilis, een spin die vooral in Europa veel voorkomt. De spinnen die geruisloos op hun rug gingen liggen, mochten zich ook langer bezig houden met de liefdesdaad, concludeerden de onderzoekers.
(Bron)
Stones-gitarist waarschuwt voor drugs

LONDEN - Gitarist Keith Richards van The Rolling Stones, die zelf nooit vies was van een trekje of een snuif, heeft jongeren gewaarschuwd van de drugs af te blijven.
"Geef het op, het is het echt niet waard", zei de 64-jarige Richards in een interview met het Britse muziektijdschrift Uncut.
In het vraaggesprek betitelde hij bandmaat Mick Jagger ook als een "power freak". "Hij is een maniak. Hij kan niet opstaan zonder direct te weten wie hij allemaal gaat bellen."
Zelf zegt Richards elke ochtend eerst God te bedanken dat hij wakker is, om vervolgens nog drie uur in bed te blijven liggen.
De gitarist is momenteel bezig met een promotietoer van Shine A Light, een documentaire over The Rolling Stones van Martin Scorsese.
(Bron)
Visser zwemt 10 uur na zinken boot

SYDNEY - De visser Michael Williams heeft meer dan tien uur gezwommen om hulp te zoeken voor zijn collega's nadat hun boot was gezonken voor de oostkust van Australië.
De uitgeputte zwemmer werd volgens de BBC donderdag uiteindelijk op het strand gevonden, waarna de kustwacht op zoek kon gaan naar zijn twee collega's die waren achtergebleven.
John Jarrat werd gevonden. Hij had zich meer dan dertig uur aan wrakresten vastgeklampt. Naar de kapitein van de boot wordt nog gezocht. Het schip was lek geslagen op een rif. Jarrat heeft laten weten nooit meer de zee op te gaan.
(Bron)

woensdag, februari 27, 2008

Krakers beschieten politie met moeren

AMSTERDAM - Krakers hebben de mobiele eenheid in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam beschoten met moeren.
Zij zouden katapulten hebben gebruikt om circa dertig van de ijzeren voorwerpen met een doorsnede van 2 centimeter af te schieten.
Dat stelde een politiewoordvoerder woensdag. De krakers ontkennen zich tijdens de ontruiming te hebben verzet.
Het desbetreffende pand stond een week geleden nog op de lijst tijdens een ontruimingsrondje.
Omdat de krakers geloven dat het onderkomen leeg blijft staan, bezetten ze het dinsdagavond opnieuw.
Daarbij mishandelden de actievoerders volgens de politie de twee in het pand aanwezige tijdelijke bewoners met hockeysticks en honkbalknuppels. Ook zouden ze hen hebben bespoten met traangas.
Een slachtoffer moest zich laten behandelen door een ambulancemedewerker. De krakers erkennen dat er sprake was van een "kort handgemeen".
De twee in het pand aanwezige personen waren volgens hen bewakers, die zelf ook klappen uitdeelden.
Op last van burgemeester Job Cohen ontruimde de politie het pand rond middernacht opnieuw. Toen de ME het gebouw betrad, bleken de krakers te zijn verdwenen.
Cohen zei in een reactie zowel de mishandeling als de beschieting van de politie "ten sterkste" af te keuren. "Ik vind dat dat absoluut niet kan." Ook liet hij weten dat volgens de eigenaar wel degelijk nieuwe bewoners in het pand zullen trekken.
De rechter had bovendien opdracht gegeven tot de ontruiming van vorige week en de krakers horen zich daar volgens de burgemeester bij neer te leggen.
Vorig jaar trof de politie in een te ontruimen pand in Amsterdam nog een speciale constructie aan. Als agenten een balk daarvan zouden weghalen, zou een deel van het dak op hen vallen.
Aan de deur van een ander gebouw hingen een jerrycan met brandbare vloeistof en een met een ontstekingsversnellend middel.
De combinatie had kunnen ontploffen als er tijdens het wegzagen van barricades vonken waren vrijgekomen.
(Bron)

Oma vertelt: vroeger gooiden we met verfbommen, en eieren. Toch een iets andere categorie...
Inspectie vindt wachtlijst sociale werkvoorziening te lang

DEN HAAG - De landelijke wachtlijst voor de sociale werkvoorziening is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Volgens de Inspectie voor Werk en Inkomen moeten mensen soms drie tot vier jaar wachten op een plek.
De gemiddelde wachttijd is ruim een jaar, blijkt uit een rapport over de werkvoorziening dat de inspectie woensdag heeft gepubliceerd.
In 2006 slaagden de sociale werkplaatsen erin meer mensen te plaatsen dan waartoe ze opdracht hadden.
Door de stijgende vraag nam het aantal mensen op de wachtlijst in dat jaar toch toe, van 15.380 tot 19.640. Dat is 20 procent van het werknemersbestand in sociale werkplaatsen.
Eind 2006 wachtte 45 procent van de mensen die voor een plaats in aanmerking kwamen langer dan een jaar op een plek. Drie procent wachtte langer dan drie jaar. Ongeveer 20 procent van de mensen verdwijnt van de lijst, zonder dat bekend is wat er met hen gebeurt.
De inspectie constateert grote verschillen in de wijze waarop gemeenten de sociale werkvoorziening organiseren. Bij de ene groeit de wachtlijst veel harder dan bij de andere. Dit komt volgens de inspectie doordat de subsidie van de werkplaatsen mede afhangt van de omvang van de wachtlijst.
Gemeenten hebben er dan financieel belang bij de wachtlijsten niet op te schonen.
Maar volgens staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) is de Wet sociale werkvoorziening (WSW) met ingang van dit jaar zodanig aangepast dat er wel degelijk prikkels zijn om de wachtlijsten aan te pakken.
Zo kunnen gemeenten voor elke WSW'er die ze helpen aan begeleid werk buiten de sociale werkplaats bij een 'normale' werkgever, een bonus krijgen van maximaal 3000 euro per jaar.
Verder moeten gemeenten sinds dit jaar hun bijstandsbudget ook gebruiken om mensen die wachten op een plek bij de sociale werkplaats zo nodig bij te scholen of bijvoorbeeld gesubsidieerd werk aan te bieden.
Ook zijn gemeenten nu verplicht de wachtlijsten op te schonen, omdat nogal eens bleek dat er mensen op stonden die al een baan hadden of te ziek waren om te werken.
De problemen met sociale werkplaatsen zijn volgens Aboutaleb echter zo fundamenteel dat hij onlangs nog een speciale commissie onder leiding van oud-minister Bert de Vries heeft gevraagd te adviseren over verdere hervorming. Het advies van deze commissie wordt voor 1 juli verwacht.
(Bron)
De Jager scheldt rente voor kleine groep kwijt

DEN HAAG - Mensen die in 2006 te veel hebben gekregen aan toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang en via een persoonlijk afgesproken betalingsregeling terugbetalen, hoeven niet meer de gebruikelijke invorderingsrente te betalen.
Het gaat om mensen die slechts een klein bedrag per maand kunnen overmaken. Onduidelijk is hoe groot de groep is.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) deed de toezegging woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Door problemen bij de Belastingdienst is voor veel mensen nog steeds niet definitief vastgesteld op hoeveel geld ze recht hadden in 2006.
De PvdA drong er daarom op aan om een gebaar te maken en de invorderingsrente kwijt te schelden.
Inmiddels zijn 4,6 miljoen toeslagen uit 2006 definitief toegekend. Voor 1 april hoopt De Jager dat nog eens voor ongeveer 1,6 miljoen te doen.
(Bron)
Nepagenten tillen bejaarden voor tonnen

AKEN/EUPEN - 'Valse' Belgische agenten hebben Duitse bejaarden zeker vijf ton afgepakt. Dit meldden de politiekorpsen in Aken en Eupen woensdag.
De nepagenten opereerden in het grensgebied en 'controleerden' bij voorkeur dure auto's met Duits kenteken en oude bestuurders. Daarbij stuitten zij geregeld op belastingontduikers die net zwart geld hadden opgehaald van een bank in Luxemburg.
De inmiddels opgepakte nepagenten namen het geld dan "ter controle" in beslag en verdwenen. Bij de politie zijn dertien gevallen bekend. De politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn die geen aangifte hebben gedaan uit vrees voor de fiscale opsporingsdienst.
(Bron)

Fout natuurlijk, maar toch ;-)
Politie houdt 21 Haarlem-supporters aan

HAARLEM - Na het bekerduel tussen Haarlem en Heracles Almelo dinsdagavond heeft de politie 21 supporters van de thuisclub aangehouden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
De verdachten zouden auto's hebben vernield en de politie met stenen hebben bekogeld. De mobiele eenheid voerde enkele charges uit om een groep van ongeveer 150 supporters uit elkaar te krijgen.
Alle aangehouden relschoppers zaten woensdag nog vast.
(Bron)
Celstraffen voor doodslag met barkruk

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag twee Rotterdammers veroordeeld tot celstraffen van zes en vijf jaar voor het doden van een 24-jarige Pool in de Rotterdamse popzaal Baroeg vorig jaar juni.
Hoofdverdachte Rodney M., die zes jaar de cel in moet, sloeg Michal Karlowicz meermalen met een barkruk op zijn nek en rug.
Zijn compaan Chi Ho T. schopte het slachtoffer een paar keer tegen het hoofd, terwijl de Pool al op de grond in een plas bloed lag. De rechter achtte bewezen dat het slachtoffer door de klappen om het leven is gekomen.
Diverse getuigen hebben verklaard dat M. niet op de benen sloeg, zoals hij zelf verklaarde, maar op zijn nek en rug. De benen vertoonden bovendien geen letsel.
Aan het drama was een ruzie voorafgegaan. T. verklaarde dat hij was uitgescholden door de Pool en enkele andere Oost-Europeanen. Die ruzie was aan de bar geëscaleerd.
De rechtbank achtte de maatschappij door het incident ernstig geschokt en besloot daarom de celstraffen op te leggen. "Wat een gezellige stapavond had moeten worden, eindigde in een drama", aldus de rechter.
(Bron)

Iemand scheldt je uit, jij vindt dat dat niet kan, en dus mag jij die ander dan doodslaan?
Belastingdienst checkt online profielen

AMSTERDAM - De Belastingdienst gebruikt vriendensites als Hyves, Facebook en LinkedIn om aangiftes te controleren.
In Ierland ondervroeg een plaatselijke belastinginspecteur deze week een Nederlandse expat omdat zijn gegevens op netwerksites Facebook, LinkedIn en Xing niet overeenkwamen met zijn aangifte. Oorzaak: hij was ze vergeten te updaten.
Ook de Nederlandse Belastingdienst doet dat wel eens, schrijft lifestylemagazine Bright.nl. De Belastingdienst controleert regelmatig profielpagina's van mensen naar wie onderzoek wordt gedaan.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Belastingdienst komt voor dat Hyves of de zakelijke netwerksite LinkedIn worden gebruikt tijdens inspecties. Op die profielen is veel informatie over het werk van mensen te halen.
De woordvoerder bevestigt dat wordt gekeken op profielsites naar wat iemand schrijft over zijn werkzaamheden. Dat gebeurt om te vergelijken of alle genoemde activiteiten ook aan de fiscus zijn opgegeven.
"Hetzelfde doen we altijd al door kranten te lezen en wat daarin over iemands werkzaamheden staat geschreven."
(Bron)
Duitsers krijgen nieuw computergrondrecht

KARLSRUHE - Duitsers hebben een "grondrecht op het waarborgen van de vertrouwelijkheid en de integriteit van IT-systemen".
Dit heeft de hoogste Duitse rechtbank, het Federale Constitutionele Hof (BVG), woensdag voor het eerst gezegd in een uitspraak die het snuffelen van de overheid in de computers van burgers aan banden moet leggen.
Advocaten, een journaliste en een politicus hadden een klacht ingediend tegen een wet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen waarbij de geheime dienst via internet in de computers van burgers mocht kijken. De voorwaarden waaronder dat mocht, gingen de opperrechters in Karlsruhe te ver; daarom hebben zij de wet vernietigd.
Volgens het BVG is zo'n 'online-huiszoeking' alleen toegestaan bij "daadwerkelijke aanwijzingen voor een concreet gevaar voor een uitzonderlijk belangrijk rechtsgoed". Die hogere belangen kunnen zijn: bedreiging van het bestaan van de staat of de mensheid of gevaren voor het leven, de vrijheid of de fysieke integriteit van een burger, aldus BVG-president Papier.
NRW-minister van Binnenlandse Zaken Ingo Wolf (FDP) had de wet gerechtvaardigd in de strijd tegen islamitische terroristen die via internet communiceren. De NRW-delegatie had tijdens de mondelinge behandeling van de zaak vorig jaar toegegeven dat de voorwaarden voor een online huiszoeking 'suboptimaal' zijn geformuleerd.
De roodgroene oppositie in het deelstaatparlement in Düsseldorf heeft al aangekondigd het aftreden van Wolf te zullen eisen.
(Bron)
Jersey in de ban van 'horrorhuis'

SAINT HELIER - Het Britse Kanaaleiland Jersey is volledig in de ban van de vondst van stoffelijke resten in de kelder van een voormalig kindertehuis. In het weekeinde werden de eerste resten aangetroffen in een afgesloten ruimte in de kelder.
Woensdag zei de politie aanwijzingen te hebben dat er mogelijk meer menselijke overblijfselen liggen.
Volgens Sky News is er een grootschalige zoektocht op gang gekomen. Gezien de grootte van het pand kan het nog wel dagen duren voordat het onderzoek is afgerond. De politie heeft al meer dan tweehonderd tips en getuigenissen binnen.
De politie stuitte op het huis nadat er aanwijzingen waren binnengekomen over mogelijk grootschalige kindermishandeling en seksueel misbruik in het grote gebouw, dat in de jaren zestig, zeventig en tachtig moeilijk opvoedbare kinderen herbergde.
Zij heeft enkele ex-stafleden al aangehouden voor verhoor.
(Bron)
Gemeente laat Schiphol niet uitbreiden

AMSTERDAM - Schiphol mag van de gemeente Haarlemmermeer tot 2020 geen extra start- of landingsbanen aanleggen.
De aanleg van een parallelle Kaagbaan leidt volgens het gemeentebestuur tot onacceptabele geluids- en milieuoverlast.
Eerder stond de gemeente op het standpunt dat er alleen een baan bij mag komen als er ook een baan verdwijnt. Dat standpunt is nu verscherpt. Haarlemmermeer keert zich tegen de aanleg van een tweede Kaagbaan, ook al verdwijnt bijvoorbeeld de Aalsmeerbaan of de Buitenveldertbaan.
Aanleiding voor de gemeente om haar standpunt te verscherpen is het besluit van de provincie Noord-Holland om rekening te blijven houden met een tweede Kaagbaan. De grens voor de luchthaven ligt voor de gemeente tussen 500 duizend en 520 duizend vluchten. Vorig jaar telde Schiphol 436 duizend vliegbewegingen.
Schiphol mag van de gemeente doorgroeien maar de gevolgen moeten niet eenzijdig terecht komen bij de Haarlemmermeer, vindt wethouder Luchthavenzaken Michel Bezuijen (VVD). Hij vindt dat gekeken moet worden of andere luchthavens de vluchten kunnen herbergen.
Schiphol laat woensdag via een woordvoerder weten kennis genomen te hebben van het standpunt van de gemeente. De woordvoerder benadrukt dat er slechts een 'ruimtereservering' ligt die door de provincie is verlengd. Van concrete plannen om een extra baan aan te leggen zou geen sprake zijn. De zegsman voegt toe dat het rijk uiteindelijk bepaalt of een extra baan aangelegd mag worden.
(Bron)
Elf tieners mishandelen Groninger

GRONINGEN - Een 28-jarige man uit Groningen is dinsdagmiddag mishandeld door een groep van elf tieners tussen de 12 en 16 jaar. Dat meldde de politie in Groningen woensdag.
Het slachtoffer fietste door het Noorderplantsoen in de stad toen de groep hem de weg versperde. Hij duwde daarop één van de jongens opzij, maar kwam daardoor zelf ten val.
Toen de man op de grond lag werd hij door de tieners, allen uit Groningen, geschopt en geslagen.
Het slachtoffer wist zonder fiets te ontkomen. De groep is inmiddels gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.
Een woordvoerster laat weten dat misschien meer jongens bij de mishandeling waren betrokken.
(Bron)
Onbehandelbare tbc rukt op

Er is nog nooit zoveel resistente tuberculose geweest als nu. Ook de extreem resistente tuberculose (XDR-tbc) die vrijwel niet te behandelen is, komt nu steeds vaker voor.
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren een waarschuwing afgegeven voor tbc. Ze hebben meer dan 90.000 tbc-patiënten getest op resistentie in 81 landen. Daarbij hebben ze een aanzienlijke groei gezien in de hoeveelheid resistente strengen: dit betekent dat de ziekte steeds moeilijker te behandelen is.
Tuberculose kan resistent zijn voor één soort antibiotica, maar ook voor meerdere. Als het voor meerdere geneesmiddelen resistent is, wordt het MDR-tuberculose genoemd. Jaarlijks worden een half miljoen mensen ter wereld hiermee besmet.
Tegenwoordig bestaat er ook XDR-tbc. Deze versie is resistent voor alle soorten antibiotica die tot nu toe als goede behandeling voor tbc werden beschouwd. XDR-tbc is dan ook vrijwel niet te behandelen. Deze variant is nu in 45 verschillende landen teruggevonden en lijkt zich dan ook internationaal snel te verspreiden.
(Bron)
Aardbeving treft Engeland

LONDEN - Grote delen van Engeland en delen van Wales zijn in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een middelzware aardbeving.
In onder meer Newcastle in het noorden en Londen in het zuiden werden schokken gevoeld. Op een aantal plekken gingen mensen in paniek de straat op, meldde de BBC.
In het plaatsje Barnsley raakte een oude man licht gewond toen een omgevallen schoorsteen door het dak van zijn slaapkamer stortte. In andere plaatsen werd lichte schade aan gebouwen gemeld.
Het epicentrum van de nachtelijke beving in Engeland was bij het plaatsje Grimsby aan oostkust, ruim 200 kilometer ten noorden van Londen.
De Britse geologische dienst berichtte dat de beving even voor 02.00 uur (onze tijd) een kracht van 5,3 op de schaal van Richter had. Het zou daarmee de zwaarste aardbeving op de Britse Eilanden sinds 1984 zijn. Toen werd Wales getroffen door een aardschok met een kracht van 5,4.
Getuigen van de nachtelijke beving woensdag hadden het over een angstaanjagend, diep geluid dat met de aardschokken gepaard ging.
(Bron)

Veel aardbevingen maken dat geluid. Maar als je nauwelijks weet wat er gebeurt, schrik je je gek.
De Jager grijpt in na fout met honderdduizenden aangiftes

DEN HAAG - De 730.000 digitale belastingaangiftes die inmiddels zijn ingediend zijn door een fout in het computersysteem onbruikbaar geworden.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft daarom besloten in te grijpen en het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn te reorganiseren.
Hij heeft daarover woensdag de Tweede Kamer ingelicht.
Mensen die al aangifte hebben gedaan krijgen binnenkort een brief waarin hen wordt gevraagd opnieuw aangifte inkomstenbelasting te doen. De fiscus rekent erop dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat.
Het is niet voor het eerst dat de Belastingdienst kampt met ict-problemen. De Jager wil nu dat er een afdeling 'ict regie en architectuur' komt die direct onder de ambtelijke en politieke leiding vanuit het ministerie voor een sterke centrale sturing zorgt. Daarnaast worden alle test- en implementatietrajecten herzien en worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in het hele verwerkingstraject van de belastingaangiftes.
De fout is afgelopen zaterdag hersteld zodat aangiftes die vanaf dat moment zijn binnengekomen wel bruikbaar zijn. Het probleem heeft zich overigens niet voorgedaan bij de aangiftes die door hulpverlenende instanties als vakbonden zijn verwerkt. De oorzaak van de fout kwam aan het licht bij een test die half februari is uitgevoerd.
De Tweede Kamer is geschrokken van de nieuwe problemen bij de Belastingdienst. Het CDA wil woensdagmiddag, als er een debat met De Jager staat gepland, opheldering.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat de fiscus er alles aan doet om het voor de gedupeerden zo eenvoudig mogelijk te maken opnieuw aangifte te doen. VVD-Kamerlid Johan Remkes ziet het liefst dat de Belastingdienst als geheel als groot project wordt aangeduid wat het parlement de mogelijkheid geeft beter de vinger aan de pols te houden.
Bij een groot project kan de Kamer eisen stellen aan de informatievoorziening waarna de verantwoordelijke bewindsman verplicht is regelmatig uitleg te geven over de stand van zaken.
SP-Kamerlid Ewout Irrgang spreekt van "de zoveelste blunder" van de Belastingdienst. Volgens hem ondergraven de nieuwe problemen ook de politieke geloofwaardigheid van de staatssecretaris die "steeds met verhalen komt dat de Belastingdienst op de goede weg is".
Belastingplichtigen hebben tot 1 april om hun aangifte in te dienen.
(Bron)

'De goede weg' is natuurlijk niet per se een rechte weg zonder hobbels. En reorganiseren - kweenie, een reorganisatie van een reorganisatie van een reorganisatie van een immense organisatie die allerlei reorganisaties plompverloren moet aanpakken van de politiek, dat klinkt wel een beetje naar 'we zijn er nog lang niet'.
Enorme zeehagedis opgegraven op Spitsbergen

OSLO - Noorse wetenschappers hebben op Spitsbergen de fossiele resten opgegraven van een circa 150 miljoen jaar oude zeehagedis van bijna vijftien meter lang. Het zou gaan om het grootste fossiele zeereptiel dat ooit is gevonden, aldus de BBC.
"Het Monster", zoals de vondst is gedoopt, is een pliosaurus, een beest dat met gemak een kleine auto in zijn bek had kunnen oppakken en vermorzelen. De eerste resten werden in 2006 gevonden.
Daarna volgden jaren van nader onderzoek. Daaruit is nu gebleken dat het een soort pliosaurus was die tot dusver nog niet was beschreven.
(Bron)
Blauwe envelop in de bus. De definitieve aanslag 2006. Op de een of andere manier blijft dat toch altijd een beetje spannend.
Te betalen: 0.
Bedrag van de aanslag: NIHIL.
Z.o.z.
En daar staat dat ik 35 euro moet betalen, maar dat aanslagen inkomstenbelasting tot 41 euro vastgesteld worden op nihil.
Voelt toch een beetje alsof je 35 euro cadeau krijgt ;-)

dinsdag, februari 26, 2008

Vlier, meidoorn, krentenboom: ze lopen al uit.
Autodief gaat er met politieauto vandoor

APELDOORN - Een ezel stoot zich over het algemeen geen tweemaal aan dezelfde steen, een autodief uit Apeldoorn deed dat dinsdag wel.
Twee mannen uit Apeldoorn stalen in de nacht van maandag op dinsdag in Vaassen een auto. Met die auto tankten ze later op de dag in Apeldoorn en reden daar weg zonder te betalen. Een paar uur later werden ze door een politieman met diensthond opgemerkt omdat ze in Nunspeet rondreden met een lekke band.
De politieman kon met hulp van zijn hond een van de verdachten aanhouden en vroeg om assistentie. De agent was zo druk met zijn arrestant, dat hij de tweede verdachte even uit het oog verloor. Die greep zijn kans en ging er vandoor met de dienstauto van de hondenbegeleider.
Omdat die auto voorzien is van een volgsysteem, was het vervolgens voor de politie een koud kunstje om te achterhalen waar de dief zich met de auto bevond. Hij kon bij het NS station in 't Harde worden klemgereden en ingerekend.
(Bron)
Olifantje geboren in Dierenpark Emmen

EMMEN - Het Dierenpark Emmen is sinds maandagavond een olifantje rijker. Om negen uur beviel moeder Htoo Yin Aye van een jongetje. Het dier weegt 125 kilo en heeft nog geen naam, zei een woordvoerder van het park dinsdag.
"Het is een heel krachtig jong. Het achttiende jong dat hier geboren is, maar zo vitaal hebben we ze nog niet vaak gezien. Hij zet ook geen pasjes, nee, het zijn gewone stappen", aldus de woordvoerder. "Ik heb hem ook al staand zien slapen, steunend op zijn slurf. De meeste kleintjes kunnen dat nog niet en ploffen op de grond."
Hij olifantje verblijft momenteel nog met zijn moeder in de stal. Hij krijgt volgens de traditie van het dierenpark een Birmaanse naam.
(Bron)
Duitse toerist moet gletsjer schoonmaken

WELLINGTON - Een Duitser heeft in Nieuw-Zeeland een gletsjer moeten schoonmaken die hij met graffiti had beklad. De 28-jarige toerist was anderhalve dag bezig met de reiniging van het natuurmoment, meldden Nieuw-Zeelandse media dinsdag.
Veel andere bezoekers spraken hem bestraffend toe.
Engelse vakantiegangers hadden de Duitser gefotografeerd terwijl hij bezig was rotsen en ijs van de Franz-Josefgletsjer een kleurtje te geven.
De Engelsen toonden de beelden aan de parkautoriteiten, die de politie informeerden. De Duitser werd aangehouden en moest onder toezicht de rotsen poetsen.
De graffiti op het ijs werd er door parkwachters afgehakt.
(Bron)
Twee EU-prijzen voor lichter werk

BRUSSEL - Twee Nederlandse projecten voor lichter werk hebben dinsdag prijzen gekregen van het EU-agentschap voor veilig en gezond werk.
Zo was er een prijs voor de stad Delft. Die gaf haar veertig stratenmakers betere apparaten en training in tiltechnieken. Het ziekteverzuim onder de stratenmakers daalde 3,9 procent.
Vloerenfabrikant Dycore kreeg een prijs omdat het houten pallets overbodig had gemaakt dankzij een nieuw ontwerp. Werknemers hoeven zo geen blokken van 25 kilo meer te slepen in de vestiging te Lelystad.
Het EU-agentschap reikte dinsdag in totaal negen prijzen uit aan projecten om zwaar werk te verlichten. In de EU klaagt 25 procent van de werknemers over rugpijn en 23 procent over spierpijn.
(Bron)
Japanner vindt vishaak in hamburger

TOKIO - Een Japanner die net een hamburger had verorberd kreeg hevige buikklachten. Toen hij in het zakje van de hamburger keek, bleek er een vishaakje in te zitten van een centimeter lang, aldus de politie zondag.
Na onderzoek in het ziekenhuis bleek een tweede vishaak zich in zijn dunne darm te hebben vastgezet. De man heeft zich beklaagd bij de avondwinkel, waar zijn moeder de burger gekocht had.
De avondwinkelketen heeft alle hamburgers uit de schappen van de winkels gehaald en stelt een onderzoek in.
Japan heeft de laatste tijd te kampen met diverse voedselschandalen. Zo werden honderden Japanners onlangs ziek van uit China geïmporteerde diepvriesknoedels die mogelijk pesticiden bevatten.
(Bron)
Gronings spookdorp van de kaart

GANZEDIJK - Het Groningse spookdorp Ganzedijk wordt waarschijnlijk helemaal met de grond gelijk gemaakt. Alle zestig huur- en koopwoningen in Ganzedijk vallen dan ten prooi aan de slopershamer.
Volgens de gemeente Reiderland, waar het gehucht onder valt, is er geen toekomst meer voor het dorp, dat al jaren kampt met ernstige leegstand. "Het beste is om Ganzedijk als samenleving te laten eindigen en terug te geven aan de natuur", zei wethouder Ruud Hietbrink dinsdag.
De plannen om het volledige dorp tegen de vlakte te gooien, zijn afkomstig van de Koöperatieve Architectenwerkplaats in Groningen die in opdracht van de gemeente Reiderland onderzoek heeft gedaan naar de toekomst van het dorp. Volgens de onderzoekers is er voor het verpauperde dorp maar één oplossing: de slopershamer.
Volgens Hietbrink is de kans groot dat het advies overgenomen wordt, maar kleven er nog wel wat haken en ogen aan. Vooral het bijkomende kostenplaatje vormt volgens hem een probleem. "Ongeveer de helft van de zestig woningen in Ganzedijk is particulier bezit. Dat betekent dat deze mensen moeten worden uitgekocht en daarvoor hebben we vooralsnog geen geld", zei hij.
De sloop wordt in stappen uitgevoerd, zegt Hietbrink. Het zal volgens hem zeker enkele jaren duren voordat het hele dorp tegen de vlakte is. De kans dat er dan opnieuw huizen worden gebouwd, noemt hij uitgesloten. "Het gebied wordt bestemd voor de landbouw of de natuur."
De bewoners van het dorp, die maandag van de plannen op de hoogte zijn gebracht, hebben woedend gereageerd. "De schok is enorm", zegt Leo de Raad, voorzitter van de in allerijl opgerichte bewonerscommissie. "Dit dorp is één grote familie; het nieuws is ingeslagen als een bom."
De commissie wil dan ook alles in het werk stellen om sloop te voorkomen en is druk bezig met een tegenvoorstel. "Ik weiger me te laten uitkopen", zegt dorpeling Fenna Freij, die al 27 jaar in een koopwoning in Ganzedijk woont. "Mijn twee kinderen zijn in dit dorp opgegroeid. Wat er ook gebeurt, mij krijgen ze niet weg."
Ganzedijk kreeg in 2000 nog landelijke bekendheid toen in het dorp de stoffelijke resten van Hannelore Klinkhamer-Godfrion werden opgegraven. De vrouw bleek te zijn vermoord door haar man Richard Klinkhamer, die daarover later het boek 'Woensdag Gehaktdag' schreef.
(Bron)

(Maar die woonden in Hongerige Wolf geloof ik.)
Een op acht pinpassen haalt vervangingsdatum niet

DEN HAAG - Een op de acht mensen heeft voor de vervangingsdatum een nieuw bankpasje nodig omdat het oude pasje het niet meer doet.
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 730 personen, zo meldt de bond in het laatste nummer van de Geldgids.
Aan de pasjes die het niet meer doen, is volgens de ondervraagden uiterlijk niets te zien. Bijna een kwart van de mensen denkt dat de kwaliteit van de pinpassen te wensen overlaat.
Bijna 45 procent denkt dat het pasje 'magnetisch' is beschadigd. Volgens de Consumentenbond draait de klant dan meestal op voor de vervangingskosten.
Het overige deel van de mensen denkt dat de pinpas het door hun eigen schuld niet meer doet. "Als een pinpas vlak na aanschaf niet goed werkt, verstrekken de meeste banken gratis een nieuwe", aldus de bond. "Daarna worden ze strenger en betaalt de klant tot 11,25 euro voor een nieuwe pas."
(Bron)

Toen ik net een nieuwe pas had, werd ik gek van de apparaten die 'm weigerden. Bepaalde pindingen lustten 'm alleen als ik 'm er heel langzaam doorheen haalde, bij andere types moest je juist snel zijn. Inmiddels doet ie het vrijwel altijd, ingesleten lijkt het.
Voor het eerst slapende walvissen aangetroffen

EDINBURGH - Een Schotse wetenschapper heeft voor het eerst diep slapende walvissen aangetroffen. Tot nu toe werd aangenomen dat walvissen alleen maar met een hersenhelft tegelijk slapen.
De andere hersenhelft blijft actief en een oog open, mogelijk omdat de half slapende walvis zo attent kan zijn op gevaren.
Dit heeft de Duitse krant Die Welt dinsdag gemeld. De Schot ontdekte uit de kust van Chili een groep diep slapende potvissen die met de bek omhoog verticaal in zee dreef.
Potvissen slapen overigens maar 7 procent van hun levenstijd en zijn daarmee de zoogdiersoort die de minste slaap nodig heeft - nog minder dan de giraf (8 procent). Veel mensen slapen een derde van hun leven.
(Bron)
Cocaïneverslaving heeft biologische basis

De hersenactiviteit van mensen die verslaafd zijn aan cocaïne is anders dan die van niet-verslaafde proefpersonen. Onderzoekers ontdekten een soort gebrek aan wilskracht in de hersenen van cocaïnegebruikers.
Dit kan verklaren waarom sommige mensen langdurig verslaafd raken aan de drug terwijl anderen het alleen af en toe op een feestje gebruiken. De resultaten van het onderzoek werden 26 februari gepresenteerd op een congres in Engeland.
Tijdens het experiment moesten de proefpersonen computertaken uitvoeren. Terwijl zij daar mee bezig waren, werden hersenscans gemaakt. De uitslag van deze scans kan gekoppeld worden aan de resultaten van de computertaken. Op die manier is het mogelijk om te meten hoe de hersenen reageren op het maken van fouten.
Maar ook impulsief gedrag kan op deze manier bestudeerd worden. De onderzoekers slaagden erin om in de hersenen de exacte regio’s te vinden die veranderen onder invloed van cocaïne. Het gaat vooral om de delen die verantwoordelijk zijn voor de controle over het eigen gedrag en het maken van goede beslissingen.
Het is nog niet bekend of de hersenregio’s van drugsverslaafden in aanleg al anders zijn dan die van niet-gebruikers. Als dit zo is, zou dat belangrijke informatie kunnen geven over het voorkomen van langdurige verslaving. Dat was op dit moment echter niet het doel van de onderzoekers. Ze wilden proberen om zoveel mogelijk te leren en vooral te begrijpen over het functioneren van de hersenen van verslaafden.
Het onderzoek naar drugsverslaving concentreert voornamelijk zich op emotionele aspecten. Gebruiken mensen drugs voor de gezelligheid, vinden ze het echt lekker of is het een manier om andere problemen te ontvluchten? We moeten ons meer richten op de directe effecten van drugs op de hersenen omdat die nu objectief gemeten kunnen worden, menen de onderzoekers.
“We moeten er vanaf dat drugsverslaving alleen als een zwakte wordt gezien. Met onze resultaten hopen we te bereiken dat mensen overtuigd raken van het feit dat verslaving ook een medische conditie kan zijn."
En omdat het ook een medische conditie is, werkt de behandeling van langdurig verslaafden op dit moment niet altijd goed. Dit kan op twee verschillende manieren veranderen. Ten eerste kunnen er nieuwe medicijnen ontwikkeld worden die zich richten op de aangetaste gebieden in de hersenen.
In therapie en afkickprogramma’s kan de verslaafde vervolgens leren om zijn eigen gedrag kritisch onder de loep te nemen. Door bijvoorbeeld te oefenen met het onderdrukken van impulsgedrag, zouden veel cocaïnegebruikers geholpen zijn.
(Bron)
Standvastigheid.

Zwembad Zwolle blijft bij verbod boerkini

Uitgegeven: 26 februari 2008 12:01
ZWOLLE - Het Hanzebad in Zwolle blijft voorlopig moslima's in boerkini tijdens reguliere openingsuren de toegang ontzeggen. Wel treedt het bestuur van het bad in overleg met de gemeente over de kwestie, zei directeur Hans Meijer dinsdag.
Een boerkini is een lichaamsbedekkend badpak met een soort nauwsluitende capuchon zodat ook het haar bedekt kan worden.
Meijer blijft bij zijn standpunt ondanks de opvatting van het stadsbestuur van Zwolle dat vrouwen in boerkini welkom moeten zijn tijdens reguliere openingstijden.
Vorige week werd een vrouw in boerkini het Zwolse zwembad uitgestuurd. Het bestuur van het Hanzebad wil tot na het overleg met de gemeente niet inhoudelijk reageren.
Het bestuur van de stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle, waaronder het Hanzebad valt, verwees eerder nog naar kledingvoorschriften van de vereniging Sport en Gemeenten.
De leiding van het bad zou de vrouw in boerkini uit het water hebben gehaald, omdat een dergelijk kledingstuk volgens deze voorschriften niet toegestaan zou zijn. "Wij hebben geen algemene kledingrichtlijnen uitgeschreven", zei André de Jeu, adjunct-directeur van de vereniging.
Deze vereniging waarbij nagenoeg alle gemeenten zijn aangesloten, behartigt de belangen van werkgevers en exploitanten van de publiek toegankelijke zwembaden. "Zwembaden vaardigen elk hun eigen richtlijnen uit." Bovendien zou volgens hem een landelijke richtlijn geen stand houden. "Dat zou alleen werken als het in wet- of regelgeving wordt opgenomen."
Naast de gemeente Zwolle en de vereniging Sport en Gemeenten zal de vrouw in boerkini waarschijnlijk ook steun vinden bij de Commissie Gelijke Behandeling.
Een woordvoerder van de commissie stelt dat instellingen "religieuze uitingen niet zomaar kunnen weigeren, ook niet als dat andere mensen tegen de borst stuit".
Volgens de zegsman is weigering alleen mogelijk als de veiligheid in het geding komt.
(Bron)


Zwols zwembad staat boerkini toch toe

Uitgegeven: 26 februari 2008 16:30

AMSTERDAM - De boerkini wordt toch toegestaan in het Hanzebad in Zwolle. De Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle (SEZZ), waaronder het Hanzebad valt, is door de knieën gegaan en past de kledingvoorschriften aan.
Dat is het resultaat van een overleg dinsdagmiddag tussen de gemeente en SEZZ. Het zwembadbestuur zei eerder dat de kledingvoorschriften een boerkini niet toestaan.
Vorige week werd een vrouw in het alles bedekkende badpak gevraagd het zwembad te verlaten. Andere badgasten zouden haar verschijning als aanstootgevend ervaren. Daarom zou de boerkini het zwembad klanten en daarmee inkomsten kosten.
De gemeente stuurde het zwembad maandag een brief, waarin werd aangegeven dat de weigering in tegenspraak is met het Zwolse gemeentebeleid. Ook staatsecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA) is voor het toestaan van de boerkini. Het kledingstuk zou de gezondheid, zwemvaardigheid en betrokkenheid bij de maatschappij bevorderen.
De SEZZ zegt dinsdag naar de partijen te hebben geluisterd en de kledingvoorschriften aan te passen. De gemeente Zwolle laat via een woordvoerder weten blij te zijn met het besluit van het zwembad.
(Bron)
Inbreker ontspant in bubbelbad

DELFT - Een inbreker in Delft had dinsdag kennelijk zo hard gewerkt, dat hij zichzelf wat ontspanning gunde. De 30-jarige man liep op het dak van een zwembad en reageerde niet op oproepen van de politie.
Nadat de agenten het pand waren binnengegaan, vonden ze de man relaxend in een bubbelbad met in zijn ene hand een flesje bier en in de andere hand een sigaretje.
De Delftenaar werd aangehouden en zit nog vast voor nader verhoor.
(Bron)

maandag, februari 25, 2008

Oeps. Radio 1 Journaal draait Je suis un rockstar van Bill Wyman, een muzikaal uitstapje 'van de drummer van de Rolling Stones'.
TT 128 Taliban willen gsm-masten aanvallen

De Taliban dreigen binnen drie dagen het mobiele netwerk van Afghanistan aan te vallen. Ze eisen dat de aanbieders van mobiele telefonie 's avonds en 's nachts het signaal uitschakelen.
Buitenlandse troepen gebruiken volgens de Taliban het signaal om aanhangers te traceren. Als de vier bedrijven niet op de eis ingaan, worden vanaf donderdag hun zendmasten en kantoren aangevallen.
Communicatie-experts zeggen dat de Amerikaanse troepen ook zonder de telefoonbedrijven het signaal kunnen traceren. Dat doen ze met satellieten. Mobieltjes werden in 2001 na de val van de Taliban geïntroduceerd.
'Technische problemen chipkaart stapelen zich op'

AMSTERDAM - Volgens de consumentenbond en reizigersvereniging Rover stapelen de technische problemen rond de ov-chipkaart zich op. De organisaties slaan maandag groot alarm in het AD.
De cijfers op de website die klachten over de ov-chip verzamelt, liegen er niet om. Sinds juli vorig jaar zijn daar meer dan 5000 klachten binnengekomen, meldt de krant.
De Consumentenbond maakt zich vooral zorgen over de onduidelijkheid van het systeem. Vaak is onduidelijk waar reizigers moeten uitchecken en weer inchecken, bijvoorbeeld bij een overstap van trein naar metro. Dat kost de reiziger extra geld.
(Bron)

Gaat lekker zo.
Pakistan blokkeert Youtube om Wilders

AMSTERDAM - De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) heeft de internetproviders in het land laten weten dat de toegang tot de populaire videosite Youtube tot nader order wordt geblokkeerd omdat er anti-islamitische filmpjes op staan.
Een medewerker van de dienst noemde zondag een trailer van de aangekondigde anti-koranfilm van Geert Wilders.
De medewerker zei dat de dienst ook websites met de omstreden tekeningen van de profeet Mohammed blokkeert. De PTA dringt er bij webgebruikers op aan naar Youtube te schrijven en om verwijdering van de aanstootgevende filmpjes te verzoeken.
Als dat is gebeurd, kan Youtube weer worden doorgegeven, zei de PTA-medewerker, die niet bij naam genoemd wilde worden omdat hij geen officiële woordvoerder is.
De Pakistaanse politie maakte begin deze maand bekend dat de bewaking van ambassades en consulaten van Nederland en andere Europese landen is verscherpt met het oog op de film van Wilders. Ook bedrijven, zoals ABN Amro, Philips en Makro hebben extra bewaking gekregen.
Volgens de fractieleider van de PVV in de Tweede Kamer Wilders speelt zijn film zich letterlijk binnen het heilige boek af. De beelden worden omlijst door de kaft van de koran. Na het openingsshot gaat het boek open en worden bijvoorbeeld beelden getoond van een onthoofding in Irak, een steniging in Iran of een executie in Saoedi-Arabië.
De beelden worden allemaal ontleend aan andere bronnen. Van de film is nog geen trailer uitgekomen. Op internet doken wel al diverse neptrailers op.
Pakistan is niet het enige land dat Youtube in de ban heeft gedaan. Een Turkse rechtbank verbood in januari de doorgifte van Youtube omdat sommige filmpjes beledigend waren voor de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk.
In Thailand was Youtube vorig jaar gedurende vier maanden onbereikbaar omdat de draak werd gestoken met koning Bhumibol. Marokko deed de site vorig jaar op slot vanwege filmpjes met kritiek op de manier waarop inwoners van de Westelijke Sahara werden behandeld.
(Bron)

Dus omdat er een nep-trailer van een nog steeds niet uitgekomen filmpje op staat, blokkeer je de boel? Wat kent zo'n land onze Wilde Geertje toch een macht toe, wat zal ie daar op kicken...
Jan Smeets werkt aan Pinkpopmuseum

EINIGHAUSEN - Pinkpopbaas Jan Smeets stelt alles in het werk om volgend jaar, als 'zijn' Pinkpop veertig jaar bestaat, een museum over het popfestival te openen.
Het museum moet verrijzen in zijn woonplaats Einighausen in Limburg. Dat liet Smeets maandag weten.
De permanente tentoonstelling moet onder meer films en video-opnamen van Pinkpop laten zien, maar ook foto's, contracten, posters, flyers, draaiboeken en entreekaartjes. Volgens Smeets is er veel belangstelling.
Hij merkt dat tijdens lezingen die hij in heel Nederland geeft. "Ze vragen dan of ik iets kan laten zien, maar ik ga niet mijn hele archief meeslepen door het land", aldus Smeets. "Zo ontstond het idee van een ruimte, waar we alles kunnen uitstallen".
Smeets was 42 jaar geleden medeoprichter van jongerencentrum Carna in Einighausen. Sinds kort is hij opnieuw voorzitter van het inmiddels tot activiteitencentrum omgedoopte Carna.
Hij wil in dit gebouw een ruimte geschikt maken voor de tentoonstelling over veertig jaar Pinkpop.
Voor het zover is, moet de gemeente Sittard-Geleen eerst het bestemmingsplan van het gebouw aanpassen. Ook moet Smeets nog een beleidsplan maken.
(Bron)
Vader schuldig aan doodschudden baby

ARNHEM - De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft maandag een ex-militair veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor doodslag op zijn eerste kind.
In december 2004 schudde de 31-jarige Alex van P. uit Gouda zijn amper drie weken oude zoontje net zo lang tot het slap en bleek werd.
Het hersendode kindje overleed later in het ziekenhuis, nadat artsen samen met de ouders besloten dat verdere behandeling geen zin meer had.
Hoewel er vraagtekens rezen, werd de man niet vervolgd. Niet veel later schudde hij ook zijn tweede baby door elkaar. Dit kind raakte zwaar gehandicapt. De vader werd in 2006 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Tijdens de behandeling bekende hij ook het schudden van de eerste baby.
De rechtbank vindt een lange onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats voor zo'n daad, maar liet het bij een jaar cel voorwaardelijk zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden ook eiste. De ex-militair wordt immers al behandeld in een tbs-kliniek.
De kwestie is onderzocht door de Inspecties voor de Sanctietoepassing, Gezondheidszorg en Jeugdzorg en heeft nieuwe richtlijnen opgeleverd. Afgelopen november deden de inspecties onder meer de aanbeveling dat bij opvallende babysterfte zoals hier, altijd de persoonlijkheid van de ouder(s) moet worden onderzocht.
Dat was nu niet gebeurd. De zaak van de eerste baby werd voorwaardelijk geseponeerd om de hulpverlening aan het gezin niet te doorkruisen.
Twee weken geleden stak de officier van justitie de hand in eigen boezem. Hij stelde dat het OM en andere betrokken instanties in theorie het zware letsel bij het tweede kind mogelijk hadden kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld doordat het tweede kindje dan misschien niet geboren was.
(Bron)
Op hol geslagen watertoevoer verraadt wietplantage

AMSTERDAM - Een hennepkwekerij in een bovenetage in het Drentse Assen is gevonden doordat de automatische watertoevoer op hol was geslagen. Bij een winkel onder de kwekerij stroomde het water zondagmiddag door de meterkast en het plafond naar binnen.
Omdat op de bovenverdieping niemand open deed, werd de politie gebeld. Die brak de deur open en vond in drie slaapkamers 530 hennepplanten die een halve meter lang waren. Het water stond volgens de politie tien centimeter hoog.
Een medewerker van een nutsbedrijf heeft de watertoevoer en de illegaal afgetapte elektriciteit afgesloten.
(Bron)
Halsema hekelt uithalen van Marijnissen en Wilders

DEN HAAG - GroenLinks-leider Femke Halsema hekelt de felle kritiek en grove uithalen waarvan politieke leiders zich bedienen. Op haar weblog zondag hekelt ze het feit dat haar collega's steeds vaker wild om zich heen slaan.
Diskwalificeren neemt zo de plaats in van argumenteren, aldus Halsema zondag op haar weblog. Ze vindt het verschrikkelijk dat hierdoor het debat wordt vervuild.
Halsema doelde op SP-leider Jan Marijnissen en PVV-leider Geert Wilders. De laatste noemde premier Jan Peter Balkenende een beroepslafaard omdat die de harde toon van de PVV-leider bekritiseerde.
Marijnissen zei zaterdag dat hij Wilders levensgevaarlijk vindt, omdat hij hele bevolkingsgroepen wegzet. Dat de SP-leider daarbij verwees naar etnische zuiveringen, schiet bij Halsema helemaal in het verkeerde keelgat.
Ze stelt dat Wilders elementaire waarden schendt van fatsoenlijke omgang met elkaar, wat kan zorgen voor onrust en toenemende intolerantie.
Maar "als je zijn grove stigmatiseringen gevaarlijk vindt, waarom betaal je hem dan met gelijke munt? Waarom draag je zelf bij aan de verspreiding van angst?" zo vraagt Halsema aan Marijnissen.
De GroenLinks-aanvoerder meent dat volksvertegenwoordigers een voorbeeld zouden moeten zijn in wellevendheid en welsprekendheid. Ze vreest dat zij op haar beurt nu wordt weggezet als naïef, soft of knettergek.
"Laat ik dan een praktisch argument geven. Je oogst wat je zaait." Ze wijst erop dat als de problemen groot zijn en de tegenstellingen onverzoenlijk, het op een democratische houding aankomt in plaats van elkaar de rug toe te draaien.
(Bron)
Man levensgevaarlijk gewond na supportersruzie

ARNHEM - Een 37-jarige man uit Duiven is afgelopen weekeinde levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ruzie tussen supporters van Vitesse en Feyenoord in het centrum van Arnhem. Dat bevestigde de politie maandag.
De politie had zondag al melding gemaakt van de ruzie, maar sprak toen van uitgaansgeweld.
Aanhangers van de twee clubs troffen elkaar zaterdagavond op de Korenmarkt in Arnhem. De Rotterdamse supporters waren op doorreis uit Almelo en veroorzaakten amok in het uitgaanscentrum. Aanhangers van Vitesse bemoeiden zich daar mee, waarna er een vechtpartij ontstond.
De politie zette onder meer de mobiele eenheid en honden in om een einde te maken aan de rel.
De 37-jarige - een omstander - kreeg vermoedelijk een baksteen tegen zijn hoofd en raakte levensgevaarlijk gewond, aldus een politiewoordvoerster. De man is naar het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen gebracht en is inmiddels buiten levensgevaar.
Direct na de vechtpartij hield de politie vier mensen aan. Het is onduidelijk of daar de gooier van de baksteen bij zit. De politie is een onderzoek begonnen en bekijkt daarbij onder meer camerabeelden.
(Bron)
Brits vliegtuig wijkt uit naar Turkije na dood copiloot

Een Brits vliegtuig dat met 156 passagiers onderweg was van Manchester naar Cyprus is zondag uitgeweken naar de luchthaven van de Turkse stad Istanbul nadat de copiloot plotseling was overleden.
Dat heeft de eigenaar van het toestel, GB Airways, maandag gezegd. De passagiers zijn niet in gevaar geweest, zei de maatschappij. Zij zullen maandag doorvliegen naar Cyprus.
(Bron)
Giraf 'Niek' geboren in Artis

AMSTERDAM - Het girafvrouwtje Oranya heeft afgelopen vrijdag in de Amsterdamse dierentuin Artis het leven geschonken aan een zoontje. De kleine heet Niek.
Moeder en jong maken het goed, maakte de dierentuin maandag bekend. Het is het tweede jong van Oranya en vader Asali.
De geboorte van een giraf is een hele gebeurtenis. Als de moeder het jong werpt, blijft ze gewoon rechtop staan. Daardoor maakt het veulen een val van meer dan 2 meter.
De voorpoten van de baby komen als eerste uit de buik, daarna pas het hoofd. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het veilig op de zij op de grond belandt.
Een giraf is bij de geboorte tussen de 1,70 en 1,90 meter lang en weegt tussen de 50 en 65 kilo. Binnen een kwartier na de geboorte gaat het dier al staan. De eerste stapjes volgen snel daarna.
Artis was de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. In 1856 kwamen de eerste van deze beesten aan in het land. Sindsdien zijn er al veel girafjongen in de Amsterdamse dierentuin geboren.
(Bron)