zaterdag, april 03, 2004

TT 128 Razzia Madrid tegen verdachten 11/3

MADRID De Spaanse politie houdt in de hoofdstad Madrid een razzia tegen verdachten van de aanslag van 11 maart.
Een huizenblok waar de verdachten zich mogelijk ophouden is afgrendeld. Volgens ooggetuigen vliegen helikopters laag over in het stadsdeel. Bewoners moeten binnen blijven.
Bij een explosie die de politie op een plein liet plaatsvinden zijn volgens een hulpverlener een politieman gedood en zeven mensen licht gewond geraakt.
De Spaanse publieke radio meldt dat de verdachten hebben gedreigd de flat waarin ze zich hebben verschanst, op te blazen.
Jongen stikt onder berg zand

ROSMALEN - Een zevenjarig jongetje uit Rosmalen is zaterdagmiddag gestikt toen hij bedolven werd onder een berg zand. Het ongeluk gebeurde op een braakliggend bouwterrein aan de rand van zijn woonplaats. Hij was daar met twee kinderen aan het spelen. Dat meldde de politie zaterdag.
De jongen werd tijdens het spelen bedolven onder een berg zand die begon te schuiven. Zijn twee vriendjes hebben de ouders gewaarschuwd die vlakbij wonen. Daarna zochten de politie en brandweer met speurhonden naar het kind. Hij is uiteindelijk opgegraven. Reanimatiepogingen bleven zonder succes.
Het ongeluk speelde zich af op een groot bouwterrein aan de rand van Rosmalen. Op het terrein dat vele hectare groot is, wordt de grond bouwrijp gemaakt voor de bouw van honderden nieuwe woningen. Het terrein is bezaaid met metershoge steile zandbergen omzoomd door braakliggende grond en grote waterplassen.
De jongen stond onderaan de berg en was volgens de politie net bezig om zijn kaplaarzen aan- of uit te doen, toen de berg plotseling begon te schuiven. Het terrein ligt afgelegen en was niet afgezet. Volgens de politie was het terrein daar te groot voor.
Aanvankelijk probeerden de ouders en mensen uit de buurt met scheppen en hun handen het zand af te graven. Later werden ze daarbij geholpen door de politie, brandweer en personeel van de ambulance en de traumahelikopter. Het kind had toen het uiteindelijk gevonden werd, twintig minuten onder het zand gelegen.
(Bron)
Vrachtschip zinkt na aanvaring

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Op de rivier de Boven Merwede is zaterdag ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam een vrachtschip gezonken na een aanvaring met een andere vrachtboot. Dat heeft de politie gezegd.
Het gezonken vaartuig is geladen met maïs. De andere boot is geladen met chroomerts. Het beschadigde vaartuig ligt aangemeerd langs de kade. Het chroomerts wordt overgeladen op een ander schip. Volgens de politie zijn er bij de aanvaring geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Twee bemanningsleden van het gezonken schip zijn van boord gehaald. De politie gaat ervan uit dat er geen slachtoffers zijn gevallen.
Het gezonken vaartuig vormt geen belemmering voor het overige vaarverkeer op de rivier.
(Bron)

Stel dat dat maïsschip in de fik gevlogen was...
Man overlijdt onder tram in Amsterdam

AMSTERDAM - Een 35-jarige man is zaterdag in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam overleden nadat hij onder een tram was terechtgekomen. De Amsterdammer stak de straat over en kwam door onbekende reden onder de tram terecht. Hij raakte bekneld en overleed ter plekke, aldus een woordvoerder van de politie. De brandweer moest eraan te pas komen om het slachtoffer onder de tram vandaan te halen.
Het is het tweede ernstige ongeluk met een tram in de hoofdstad in ruim een week. Vorige week zaterdag raakte een Duitse man zwaargewond op de Nieuwezijds Voorburgwal toen hij bij het oversteken onder een tram terechtkwam.
(Bron)
Makro mengt zich in prijzenslag

DIEMEN - De zelfbedieningsgroothandel Makro heeft zich gemengd in de prijzenslag die er tussen de supermarktketen heerst. De onderneming heeft daarvoor het goedkopere merk Aro van stal gehaald. "We zijn weliswaar geen supermarkt, maar het zou na?ef zijn om de prijzenslag bij de supermarkten te negeren", zei een woordvoerder in het vakblad Distrifood.
Aro is eigendom van het Duitse Metro, het moederconcern van Makro. Makro haalde vier jaar geleden de Aro-producten uit vrijwel alle schappen om die te vervangen door producten met een Metro-merk. Het merk Aro komt nu terug in vrijwel alle productcategorie?n.
(Bron)
"I am looking for a few understanding, charitable individuals to assist in my quest to permanently relocate to Europe. I'm not ready to face another four years of Bush. Yes, I'm begging. No, I have no shame. Yes, I'm desperate. Please help."



Meer op Beeldsoep.
Goh, motregen. En kater die gisteravond en vannacht niet binnen wilde komen, is zojuist gearriveerd. Normaal loopt ie dan gelijk naar de voerbak, maar nee. Blijkbaar heeft ie ergens al iets gegeten...

vrijdag, april 02, 2004

MDI wacht nu zelf aanklacht discriminatie

Wederom is het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) in opspraak geraakt. Na onder meer de affaire met Maroc.nl en de onduidelijke verantwoording van jaarverslagen, ligt het MDI nu overhoop met Mohammed Elmakkaoui van de website Maghrebonline.nl.
Beheerder Elmakkaoui van de Marokkaanse website gaat zelfs een klacht indienen tegen het MDI. Volgens hem maakt het meldpunt zich zelf ook schuldig aan discriminatie, omdat het weigert op te treden tegen discriminerende uitingen over moslims op Nederlandse sites.
Elmakkaoui maakte zich een tijdje terug boos over uitlatingen op het weblog Volkomenkut.com: '''Als alle moslims nou eens dood neer zouden vallen, hadden we gelijk vrede op de wereld en waren bijna alle problemen opgelost. Dat soort volk mag regelrecht aan het gas''. Hij meldde dit bij het MDI, maar die zeiden dat het Strafrecht niet van toepassing was op genoemde situatie.
Daarop besloot Elmakkaoui de tekst op het forum van zijn website Maghrebonline.nl te zetten, maar hij verving moslims door joden en Amerikanen. Binnen no-time kreeg hij een mail van het MDI waarin onder meer stond: ''Deze tekst is in strijd met de antidiscriminatie-bepalingen van het Wetboek van Strafrecht en is daarmee strafbaar. Wij verzoeken u dan ook deze te verwijderen.''
Volgens Suzanne Bronkorst van het MDI is er in dit geval een fout gemaakt. De uiting op Volkomenkut is ''absoluut strafbaar''. Bronkhorst zegt dat ze alsnog een verzoek tot verwijdering naar Volkomenkut zal sturen. Zij ontkent dat het MDI met twee maten meet. ''Wij hebben diverse meldingsafhandelaren. Soms worden dingen verschillend beoordeeld. Dat is heel vervelend. Het lijkt alsof we met twee maten meten, maar dat is niet zo''.
(Bron)
TT 401 De Nieuwzeelander John Sutton werd op weg naar zijn werk ineens met een harig beest op de voorruit van zijn auto geconfronteerd. Het bleek zijn kat Bono te zijn, die het dak van de wagen had uitgekozen om een tukkie te doen. Het dier hield zich bij een snelheid van 50 km per uur staande, maar gleed van het dak toen zijn baasje in de remmen ging.
Rel rond T-shirt over lesbische Barbie

NEW YORK - Een Amerikaanse leerlinge heeft 30.000 dollar schadevergoeding gekregen nadat zij van school was gestuurd omdat zij een T-shirt droeg met het opschrift 'Barbie Is Een Lesbienne'.
Toen de 15-jarige Natalie Young weigerde een ander T-shirt aan te trekken, plukte de directeur van de middelbare school in New York haar uit de klas.
De schorsing was het toppunt in een reeks pesterijen om haar seksuele geaardheid, stelde Youngs advocaat. Hij klaagde de stad aan en wees erop dat er op de openbare scholen helemaal geen kledingvoorschriften bestaan.
Als deel van de schikking besloot New York het dragen van T-shirts met politieke leuzen expliciet toe te staan, meldden Amerikaanse media vrijdag.
(Bron)
Even voor de duidelijkheid: die foto hieronder, van dat hek op het fietspad: da's helaas géén 1-aprilgrap.
TT 106 Vrouw zaak-Van Aartsen is advocate

DEN HAAG De vrouw die gisteren in Den Haag VVD-voorman Van Aartsen aanreed, is een advocate. Ze werkt sinds kort op een kantoor in Utrecht. Daarvoor werkte ze in Rotterdam. Haar werkgever heeft dat gezegd tegen het Radio 1 Journaal.
[Lekker, zo'n werkgever.]
Op internet zou de vrouw deelgenomen hebben aan discussies. Minstens één keer zou ze daarbij naar Pim Fortuyn hebben verwezen. Ook in de discussies zou ze een verwarde indruk hebben gemaakt.
Vanmiddag wordt de 41-jarige vrouw voorgeleid. Vóór de aanrijding stuurde ze NOVA een e-mail waarin ze de indruk wekte dat ze op het punt stond om een politicus te vermoorden.
TT 126 Aanslag op Spaanse TGV verijdeld

MADRID In Spanje is een bomaanslag op een hogesnelheidstrein verijdeld. Op het traject Madrid-Sevilla ontdekte een spoorwegmedewerker 60 kilometer ten zuiden van Madrid een verdacht pakje.
Nadat hij alarm had geslagen, werd het treinverkeer stilgelegd. In het pakketje zat 10 à 12 kilo explosief materiaal. Daaraan zat een kabel van 136 meter met een ontstekingsmechanisme.
De treinen die om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur vanaf station Atocha in Madrid zouden vertrekken en de treinen vanuit Sevilla zijn niet weggereden. De autoriteiten hebben geen idee wie de bom heeft geplaatst.
Ruim honderdduizend WAO'ers moeten op zoek naar werk

DEN HAAG - Door strengere herkeuringen moeten ongeveer 110.000 mensen die nu in de WAO zitten weer op zoek naar werk. Die verwachting sprak minister De Kneus van Sociale Zaken donderdag uit tijdens een debat in de Tweede Kamer over de WAO.
Per 1 juli krijgen de huidige WAO'ers jonger dan 55 jaar een herkeuring voor de kiezen. Volgens de bewindsman gaat het om een groep van in totaal 450.000 mensen, waarvan bij naar schatting 110.000 zal worden vastgesteld dat ze weer een het werk kunnen.
Veertigduizend kunnen waarschijnlijk op eigen kracht een baan vinden. De overige 70.000 hebben "steun in de rug nodig". Voor hen heeft De Kneus 288 miljoen euro op de plank liggen. Van dat geld, 4000 euro per persoon, kunnen de ex-WAO'ers zich laten om- of bijscholen en bijvoorbeeld ook een cursus Nederlands volgen.
De Kneus verwacht van de werkgevers dat ze banen beschikbaar stellen voor mensen die uit de WAO komen. Hij sprak van een "groot maatschappelijk project".
[En wat als die werkgevers dat niet doen?]
De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de vakcentrales verwachten dat het een kansloze missie zal zijn, omdat de economie er nog steeds slecht voorstaat en de werkloosheid blijft stijgen. Voor de ex-WAO'ers zijn er dan al helemaal geen banen, redeneren ze.
(Bron)
Bejaarde oplichtster tilt ook eigen advocaat

CHICAGO - Een 75-jarige Amerikaanse oma die autohandelaren met waardeloze cheques bedroog, is haar advocaat kwijt. De jurist besloot de bejaarde niet meer te verdedigen omdat hij van haar een ongedekte cheque had gekregen.
De bedriegster Betty Gooch bekende eind 2003 al dat ze met een valse cheque een Harley Davidson had willen kopen. Ze kreeg een boete van 385 dollar en de rechtbank besloot een jaar toezicht te houden.
(Bron)
Spaanse posterijen vinden bompakketjes voor media

ZARAGOZA - De Spaanse posterijen hebben donderdag op een postkantoor in de stad Zaragoza drie bompakketjes onderschept die waren geadresseerd aan journalisten van mediabedrijven in Madrid.
Bomexperts hebben twee van de explosieven, die zouden hebben moeten ontploffen als het pakje werd geopend, onklaar gemaakt. De explosieven zaten in blikjes, die in videodoosjes waren verpakt.
Het derde pakje is opgeblazen, deelde de politie mee. Op de pakketjes was volgens de politie een verzonnen naam als afzender vermeld.
[Flauw zeg!]
De brieven waren volgens het Spaanse persbureau Europa Press gericht aan journalisten van de televisiezender Antena 3, de radiozender Cadena Cope en de krant La Razón.
(Bron)
Vrachtwagenchauffeur wint 239 miljoen dollar in loterij

WASHINGTON - Een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur uit Winchester heeft de jackpot gewonnen in de loterij van de Amerikaanse staat Virginia. Hij is in één klap 239 miljoen dollar rijker. Dat maakte de organisator van de loterij donderdag bekend.
De echtgenote van de geluksvogel zakte bij het horen van het nieuws door haar knieën en dankte God met tranen in haar ogen. De man zelf bleef stoïcijns. "Zo belangrijk is het niet voor mij". Hij zei dat er weinig meer is dat hem nog in vervoering kan brengen, nadat hij 47 jaar achter het stuur van een vrachtwagen had doorgebracht.
(Bron)

Hij mag m'n gironummer, een half procentje is genoeg :-)
'VS waren op de hoogte van vliegtuigaanslagen Al-Qaeda'

LONDEN - Hoge Amerikaanse functionarissen wisten van al-Qaeda's plannen de Verenigde Staten aan te vallen met vliegtuigen, maanden voordat de aanslagen van 11 september 2001 plaatsvonden. Dat heeft een voormalige vertaalster van de FBI gezegd. Ze heeft documenten waaruit dat blijkt, overhandigd aan de commissie die de terreurdreiging onderzoekt.
De vertaalster, Sibel Edmonds, sprak in Washington met de Britse krant The Independent, die het interview vrijdag publiceerde. Ze vertelde dat ze in een drie uur durend besloten gesprek met de onderzoekscommissie informatie verschafte die binnen de FBI circuleerde in het voorjaar en de zomer van 2001. Daaruit kon worden opgemaakt dat een aanval met behulp van vliegtuigen over enkele maanden gepleegd zou worden en dat de terroristen op hun plaats waren.
De bewering van de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice dat zulke informatie er niet was, is volgens Edmonds "een grove leugen''. Intussen heeft de regering-Bush justitie gevraagd de vertaalster het zwijgen op te leggen. Een rechtbank heeft haar daarop verboden over de staatsgeheimen te spreken.
Edmonds vertelde de krant dat ze de commissie gedetailleerde informatie had verschaft over specifieke onderzoeksrapporten, data en welke managers verantwoordelijk waren voor welk onderzoek. "Er was ook algemene informatie over het tijdschema en methoden die zouden worden gebruikt, maar niet specifiek over hoe en waar precies. Er waren andere steden die werden genoemd. Grote steden met wolkenkrabbers'', aldus Edmonds.
De 33-jarige Edmonds is een Turks-Amerikaanse die Azerbeidzjaans, Farsi, Turks en Engels spreekt. De FBI nam haar op 13 september 2001 aan om documenten en afgeluisterde telefoongesprekken te vertalen. Door het werk met tweehonderd andere vertalers "krijg je ook een heleboel andere dingen te horen en te zien'', legde ze uit.
Wat de regering-Bush wist en wanneer staat centraal in het onderzoek van de commissie. Die hoort daarvoor openbaar of achter gesloten deuren regeringsfunctionarissen, medewerkers van de geheime diensten en geheime bronnen. De voormalig adviseur van het Witte Huis voor terreurbestrijding Richard Clarke beschuldigde de regering er onlangs van de terreurdreiging te hebben genegeerd.
(Bron)
Voorarrest verdachte aanrijding Van Aartsen getoetst

DEN HAAG - De 41-jarige vrouw die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen donderdag bewust te hebben aangereden, moet vrijdagmiddag voor de rechter-commissaris verschijnen. Deze onderzoeksrechter toetst of de vrouw terecht in voorarrest zit.
Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdagochtend laten weten. Justitie zei donderdag dat het nog geen aanwijzingen heeft dat de aanrijding een geplande of gecoördineerde actie was. De politie heeft donderdag nog de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij is een computer in beslag genomen, aldus persofficier van justitie A. Rijsdorp.
De recherche zal onder meer onderzoeken of de aangehouden vrouw de afzender is van e-mailtjes die deze week bij het tv-programma NOVA zijn binnengekomen. De actualiteitenrubriek kreeg maandag een eerste mailtje binnen dat mogelijk door de vrouw is geschreven. Deze e-mail was 'Moordaanslag' getiteld. Daarin werd geen politicus bij naam genoemd. De laatste zin in die mail luidde: "In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.''
(Bron)

donderdag, april 01, 2004

De top 100 van 1-aprilgrappen. Zoals:

Over the years numerous statues of the Virgin Mary have been known to miraculously start weeping, but in 1995 an Italian statue of Lenin in the town of Cavriago joined the club. A huge crowd gathered to witness the milky white tears rolling down the statue's metal cheeks. The crowd remained for hours until the tears were eventually revealed to be a prank.
Jongen hangt zich voor de grap op

Een lugubere grap is voor een 13-jarige jongen uit Maastricht totaal verkeerd uitgepakt. De knul wilde net doen of hij zichzelf ophing, wat tot gevolg had dat de tiener daadwerkelijk overleed.
De jongen wilde vorige week zijn moeder laten schrikken door te doen of hij zichzelf aan het ophangen was en had daarvoor een stuk touw om zijn nek gedraaid. Iets ging er echter fout, waardoor de knul zijn nek brak. Na drie dagen in coma te hebben gelegen, overleed de jongen.
De politie en de familie van het slachtoffer willen niet op het gebeuren reageren. Het enige wat naar buiten is gebracht is dat de jongen een fan was van het televisieprogramma 'Jackass'.
(Bron)
School dicht na 1 april stunt

Een uit de hand gelopen 1 april-grap heeft ervoor gezorgd dat de leerlingen en leerkrachten van het Gelders Mozaiek College in Arnhem vandaag een vrije dag hebben. Toen ze vanochtend bij de ingang kwamen, bleken onbekenden bij wijze van 1-aprilstunt de sloten dichtgespoten te hebben met pur-schuim.
Schooldirecteur Witt kon toch nog via de achterdeur binnen komen met behulp van Politie en brandweer. De schade aan de monumentale sloten bedraagt 5000 euro. Ze worden nu vervangen.
(Bron)
Politie rukt uit voor vastzittende hamster

Hamsters kunnen lastige beestjes zijn die overal inkruipen. En als zo'n diertje dan vast komt te zitten in de printer en je hem er zelf niet uit krijgt, zit er niets anders op dan de politie te bellen.
Een 48-jarige Oostenrijkse vrouw deed dit vandaag omdat haar hamster 'Teddy' in de printer was gekropen. Aangezien het beestje niet tot de dunsten van zijn soort behoorde, kon hij niet meer op eigen kracht uit het apparaat komen. De vrouw belde als eerste de dierenbescherming op, maar daar kreeg ze geen gehoor. Een daarna gebelde dierenarts raadde de vrouw aan de technische dienst te bellen. De vrouw besloot echter de politie te verwittigen.
De gealarmeerde agenten dachten eerst aan een 1 aprilgrap, maar gingen toch op de melding af. Eenmaal gearriveerd bleek Teddy echter al door een hulpvaardige buurvrouw te zijn bevrijd.
(Bron)
Canadese rechter tikt muziekindustrie op de vingers

TORONTO - De Canadese Federale rechtbank heeft woensdag de muziekindustrie in dat land een klap in het gezicht verkocht. De rechter bepaalde dat internetaanbieders niet gedwongen kunnen worden de namen vrij te geven van 29 mensen die op hun computer muziek voor anderen beschikbaar stelden.
De Canadese auteursrechtenbeschermers wilden de namen van de 29 zodat zij hen konden aanklagen wegens schending van het auteursrecht. De rechter oordeelde dat louter plaatsing van muziek op een op internet aangesloten computer geen schending betekende. De muziekindustrie kan nog beroep tegen de uitspraak aantekenen.
In zijn besluit stipte rechter Konrad von Finkenstein verder aan dat platenmaatschappijen niet konden bewijzen dat de 'schenders' daadwerkelijk muziek verspreidden. De uitspraak houdt in dat de Canadese auteursrechtenbeschermers niet kunnen optreden tegen ruilprogramma's als Kazaa en Morpheus.
Tegen Kazaa lopen in Australië en de Verenigde Staten momenteel vergelijkbare zaken. Eerder deze week nam de internationale vertegenwoordiger van de muziekindustrie juridische stappen tegen downloaders in Denemarken, Duitsland en Italië. In december vorig jaar bepaalde de Hoge Raad in Nederland al dat Kazaa niet verantwoordelijk is voor schending van auteursrechten door gebruikers.
(Bron)
Pesten op de werkvloer komt steeds vaker voor

Structureel pestgedrag op de werkvloer, zoals seksuele intimidatie, agressie of geweld, wordt steeds erger. Dat constateert de Landelijke Ontslaglijn donderdag. Eén op de tien telefoontjes naar deze lijn heeft als aanleiding structureel pestgedrag. Uiterlijke kenmerken zijn een veel voorkomende reden om te pesten.
Het structurele pestgedrag, ook wel 'mobbing' genoemd, zorgt voor een toename van het aantal arbeidsproblemen. Eén op de tien telefoontjes naar de Ontslaglijn heeft betrekking op een vorm van mobbing, volgens woordvoerder Maarten van Gelderen. Dit aantal is in twee jaar tijd verdubbeld.
De meeste voorkomende pesterijen op het werk hebben betrekking op iemands uiterlijk, geloof of seksuele voorkeur. Ook trouwe en loyale werknemers krijgen pestgedrag te verduren. Een periode van arbeidsongeschiktheid, een (verbroken) relatie met een collega of een hoge leeftijd zijn andere redenen waarom mensen structureel worden gepest op het werk.
Mensen die vragen hebben over hun ontslag kunnen deze voorleggen bij de Ontslaglijn. Een arbeidsrechtspecialist kan ze advies geven.
(Bron)
Overigens bloeit de vossenstaart ook al (sterker: die is op sommige plekken al bijna opgevreten door de muizen), en het fluitenkruid komt in bloei.

Schoolvoorbeeld van Utrechtse gemeentelogica:

Sigaretje kost Ierse topambtenaar zijn baan

DUBLIN - De Ierse schaduwminister van Justitie John Deasy is ontslagen omdat hij het rookverbod in een bar negeerde. Dit werd donderdag door een woordvoerder van de partij bekendgemaakt. De Justitie-woordvoerder van de oppositiepartij Fine Gael stond in de bar van het parlementsgebouw en wilde een sigaret opsteken.
De deur die naar de rookplek op een buitenplaatsje leidde, was op slot, waarop Deasy uit protest zijn sigaret in de bar opstak. Fine Gael-leider Enda Kenny zegt dat hij het niet kan gedogen dat de schaduwminister van Justitie de wet overtreedt.
Sinds 29 maart geldt in Ierland een zeer streng en controversieel rookverbod in openbare gelegenheden, restaurants en pubs. Overtreders riskeren een boete van 3000 euro.
(Bron)
Huiszoekingen in Nederland voor terrorisme-onderzoek

ROME/ROTTERDAM - De landelijk recherche heeft op verzoek van de Italiaanse Dienst voor maffiabestrijding (Direzione Distrettuale Antimafia - DDA) in Perugia donderdagochtend vijf adressen doorzocht. Het gaat om twee lokaties in Amsterdam, twee in Etten-Leur en een in Maassluis. Bij de invallen zijn computers, cd-roms, videobanden, mobiele telefoons, prepaid telefoonkaarten, simkaarten en documenten in beslag genomen.
De DDA doet op dit moment onderzoek naar de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij-front (DHKP-C). De Italiaanse dienst verdenkt een actieve eenheid van deze organisatie van betrokkenheid bij een tiental moorden en aanslagen, die in Turkije zijn gepleegd in de periode 1990 tot en met 1999. De DHKP-C is in Italië verboden, omdat die daar als een terroristische organisatie wordt beschouwd.
De in Italië woonachtige verdachten onderhielden volgens de DDA in Perugia contacten met personen in Nederland. Die zouden verantwoordelijk zijn voor het coderen van het berichtenverkeer van de organisatie. In Nederland is de DHKP-C niet verboden. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zijn er in Nederland geen mensen aangehouden in verband met dit onderzoek.
In Perugia zijn verscheidene mensen aangehouden die worden verdacht van "internationaal terrorisme". De arrestanten zouden deel uitmaken van een "goed georganiseerde" terreurcel van het DHKP-C. Dat heeft de openbaar aanklager Nicola Miriano donderdag gezegd. De politie arresteerde twee Turken en drie Italianen. Bovendien zijn nog eens zeven mensen in Duitsland aangehouden. Een van de arrestanten in Italië zou de cel leiden.
Volgens het tv-journaal van de VRT is in België Fehriye Erdal gearresteerd. Turkije verdenkt haar van medeplichtigheid aan de moord op een topindustrieel en zijn twee medewerkers in 1996. België heeft tot nu toe geweigerd haar uit te leveren omdat ze geen eerlijk proces zou krijgen. Ze leeft al enkele jaren op een geheim adres op huisarrest.
(Bron)
Man rijdt in op Van Aartsen

VVD-fractieleider Van Aartsen is donderdag rond het middaguur op het Lange Voorhout in Den Haag geraakt door een auto die op hem inreed. Hij viel over de motorkap maar bleef verder ongedeerd. Een man naast de oud-minister raakte gewond.
De man is doorgereden en volgens de politie nog voortvluchtig. De gewonde man die bij Van Aartsen was, is een voorlichter van de VVD. Beiden zijn naar een politiebureau gegaan waar ze een verklaring afleggen.
(Bron)
Nederlanders tuinen massaal in 1-aprilgrappen

RIJSWIJK - Wolven terug op de Veluwe, wegenbelasting voor fietsers, helium in perslucht voor brandweerlieden en nieuwe technologie tegen zappen tijdens reclameblokken. Kranten, televisie- en radioprogramma's zijn in de afgelopen dagen overstelpt met 1-aprilgrappen. Niet iedereen weet de grappen te waarderen.
Weekblad Echo publiceerde dinsdag een verhaal over plannen van de gemeente Amsterdam om wegenbelasting te heffen onder fietsers (150 euro per jaar). Het blad kondigt een protesttocht aan en betaalt de heffing voor de eerste honderd mensen die donderdag bellen. "Een grap waar de gemeente niet om kon lachen", erkende de redactie woensdag. Het stadhuis zou door meerdere boze fietsers zijn benaderd.
En na jarenlang wachten en uitkijken, doet de wolf deze week zijn herintrede in Nederland. "Dankzij de steun vanuit Brussel en van het ministerie worden donderdag in bijzijn van de commissaris van de koningin en de minister van Landbouw zes wolven uitgezet op een niet nader genoemde locatie tussen Ede en Arnhem", meldde de stichting Lupus maandag. Het ministerie reageerde ontstemd. Het bericht klopt niet, bekende de stichting.
Dagblad de Stentor en andere regionale kranten berichtten vorige week naar aanleiding van een persbericht van de gemeente Deventer over een onderzoek naar de mogelijkheden van helium in de luchtflessen van de brandweer. Het gewicht van de flesen kan omlaag, luidde de uitleg. De gemeente stuurde zelfs een foto mee van twee brandweerlieden, eentje licht gekromd met zware luchtfles, de ander rechtop met helium op zijn rug.
"Door de helium is het gewicht van de luchtademapparatuur de helft lager. Het enige nadeel is dat de stem van mensen die helium inademen, verandert. Het nieuwe communicatiesysteem C2000 biedt echter uitkomst, omdat een speciale module de stem in originele vorm terugbrengt", fantaseerden gemeente en brandweer er lustig op los.
Verder reageerden vierhonderd fans deze week op een bericht op de internetpagina van rapgroep Osdorp Posse. De opname van de nieuwe cd, die 1 april moest worden bijgeperst, was zoek. Het origineel was beland tussen de gewone cd's en dus in omloop. Het verzoek aan de fans was hun cd te controleren op een specifiek nummer, dat "toevallig" op elk album stond. Fans reageerden massaal maar ook Vara Laat, MTV, AT5, Kink FM en BNN tuinden in de grap.
Na Marco Borsato die geen cd's meer maakt, maar alleen dvd's, stopt ook Excelsior Recordings met de productie van cd's. In haar strijd tegen illegale muziekhandel doet de platenmaatschappij een stap terug in de tijd en brengt albums alleen nog maar uit op vinyl. Een grap? "Uh, tja", stamelde een woordvoerder woensdag. "Maar er bellen mensen die er serieus op ingaan", herstelde de zegsman zich.
Het maandblad Alle Hens van de Koninklijke Marine meldde in het jongste nummer dat de koudweertraining van de Nederlandse mariniers in Noorwegen mogelijk verhuist naar Siberië. Door de opwarming van de aarde is het in Noorwegen niet koud genoeg meer en er is te weinig sneeuw voor een echte koudweertraining. De Russen reageerden enthousiast, president Poetin ontvangt donderdag een delegatie van de Nederlandse marine...
Een nieuwe geheime technologie moet de zorgen van reclame- en televisiemakers, omroepen en kabelbedrijven over het zapgedrag van televisiekijkers wegnemen. Een voorgeprogrammeerde chip dwingt televisiekijkers reclameblokken helemaal te kijken, de chip maakt zappen onmogelijk. De allereerste proef met de geheime techniek begint... donderdag.
Het Duitse sportpersbureau SID verspreidde dinsdag wellicht de meest absurde grap. Marco van Basten, die vorige week zijn contract als trainer van jong Ajax verlengde, zou een terugkeer als speler nastreven. De 40-jarige voetballer heeft daartoe een contract ondertekend bij de Uruguayaanse eerste divisionist Tito Borjas.
(Bron)
Nederland neemt maatregelen tegen mogelijke aanslagen

DEN HAAG - Nederland bereidt zich voor op mogelijke terroristische aanslagen. Minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken schreven woensdag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze een aantal maatregelen bekendmaken om terrorisme in Nederland tegen te gaan.
Er komt een systeem waarmee overheidsinstanties, bedrijven en burgers kunnen worden geïnformeerd over het toegenomen risico voor terroristische aanslagen. 'Soft-targets' zoals stations die een mogelijk doelwit vormen, worden in kaart gebracht en er wordt extra capaciteit vrijgemaakt om potentiële terroristen op te sporen en te volgen.
Dit zijn een aantal maatregelen die het kabinet heeft genomen na de aanslag in Madrid, als aanvulling op het actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dit plan maakt een adequate reactie bij concrete dreigingen mogelijk. De AIVD en de terrorisme-unit van de politie zijn naar Madrid gereisd om daar informatie uit te wisselen.
Het Openbaar Ministerie is gevraagd om al hun informatie te bekijken op mogelijke terroristische connecties en er is een wetsvoorstel in de maak om informatie van de AIVD te gebruiken bij rechtszaken. Het werven voor de Jihad wordt strafbaar gesteld.
Er zullen ook meer structurele maatregelen genomen worden om het bewustzijn, de samenwerking en de capaciteiten van de AIVD te verhogen. Haar bevoegdheden worden uitgebreid. De bedoeling is dat mensen die zich vermoedelijk gaan bezig houden met terroristische activiteiten daarin worden verhinderd en eventueel worden aangehouden. Binnen Europa zullen meer gegevens worden uitgewisseld. Het gaat hier dan om vingerafdrukken, DNA-gegevens en visa-gegevens.
(Bron)
Europeanen dromen van leven zonder werk

RIJSWIJK - Nooit meer te hoeven werken is een droom voor bijna tweederde van de Europese werknemers. Dat blijkt uit een enquête in zeven Europese landen die de vacaturewebsite StepStone donderdag heeft gepubliceerd.
Nederlandse en Italiaanse werknemers verlangen het meest naar een leven zonder werk. In beide landen zou tweederde van de ondervraagden willen stoppen. Duitsers en Zweden zijn het werklustigst. In Duitsland zei 43 procent de zinvolle uitdaging nodig te hebben en in Zweden 41 procent. Aan de enquête werkten 3822 mensen mee in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Italië, België en Nederland.
De oorzaak van de wens te ontsnappen aan het dagelijkse werk is niet zo zeer stress, maar het verlangen naar meer persoonlijke voldoening, zo concludeert StepStone uit het onderzoek.
(Bron)
Zelfmoordfilmpje verschijnt op pornowebsite

AMSTERDAM - Op een pornowebsite is een filmpje opgedoken waarin te zien is hoe een man zelfmoord pleegt in de lobby van een pand in New York. De beelden zijn afkomstig van bewakingscamera's.
De politie probeert te achterhalen hoe de website aan het filmpje is gekomen. De veiligheidsagenten die de bewakingscamera's bedienen worden ondervraagd. De beelden werden door een digitale camera gefilmd en kunnen per e-mail zijn verstuurd. Een familielid van het 22-jarige slachtoffer lichtte de politie in.
De jongeman schoot zichzelf op 16 maart door het hoofd. Hij zou wanhopig geweest zijn na een ruzie met zijn vriendin, die werkt in het gebouw waar hij zelfmoord pleegde.
(Bron)
Minimumloon en uitkeringen dalen licht

AMSTERDAM - Uitkeringsgerechtigden gaan er vanaf 1 april met maximaal 33 eurocent op achteruit. Dat komt doordat het minimumloon daalt door een aanpassing in het belastingplan. De uitkeringen waar het om gaat zijn de AOW en de bijstand. Deze zijn gekoppeld aan het minimumloon.
Het wettelijk bruto loon voor personen ouder dan 23 is nu 1264,80 euro. De bijstand voor alleenstaanden bedraagt vanaf 1 april 1050,00 euro per maand.
(Bron)
Truck overrijdt jongen op strand Zandvoort

ZANDVOORT - Een chauffeur van een pick-up truck heeft woensdagmiddag op het strand in Zandvoort een 14-jarige jongen uit Amsterdam overreden. De jongen lag nietsvermoedend te zonnen, toen de wielen van de auto over zijn hoofd reden, aldus een politiewoordvoerder woensdag. De politie heeft de chauffeur aangehouden.
Het bizarre ongeval gebeurde aan het einde van de middag. De chauffeur van de truck was bezig met de opbouw van een strandpaviljoen. De jongen lag met zijn ouders en twee andere kinderen van het gezin tegen een talud. De moeder raakte door het ongeval gewond aan haar heup. Moeder en zoon zijn overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Volgens de woordvoerder is de toestand van de zwaargewonde jongen inmiddels stabiel.
De chauffeur was bij zijn aanhouding in shocktoestand. Hem treft geen blaam, meldde de zegsman. "Hij was achteruit aan het manoeuvreren en heeft de mensen niet kunnen zien liggen." Na het ongeval ontstond paniek op het strand.
(Bron)
AH Bonuskaart ontmaskerd

Uit een vandaag uitgelekt rapport van TNO blijkt dat de AH Bonuskaart een radio-chip bevat, die de codes en tijd stippen verzamelt van alle GSM-zenders die u passeert.
Deze GSM-zenders zitten tegenwoordig overal, zoals op flatgebouwen en kerken en zelfs in lantaarnpalen.
Bij uw eerstvolgende AH-bezoek worden deze codes uitgelezen, waarmee kan worden uitgerekend waar u in de tussentijd allemaal geweest bent. Zo kan bijvoorbeeld per winkel worden bekeken waar de klanten allemaal vandaan komen. Maar ook in welke andere winkels u geweest bent.
Dit is natuurlijk een enorme inbreuk op uw privacy. We hebben al verschillende tips binnen gekregen om hier wat tegen te doen.
1) De simpelste manier is om de radio-chip doof te maken, door uw Bonuskaart in aluminiumfolie (oftewel zilverpapier) te wikkelen. Gebruik voor de zekerheid minstens twee lagen. Daarmee maak je een zogenaamde Kooi van Faraday, waar de radiosignalen niet doorheen kunnen.
We twijfelen er overigens aan of dat helemaal afdoende is, denk aan een mobiele telefoon, die in een lift gewoon doorwerkt.
2) De chip zit op de Bonuskaart van zowel de kaart- als de sleutelhanger-uitvoering ongeveer onder het laatste cijfer dat onder de streepjescode staat. Met een perforator of een gaatjestang zou u een gaatje moeten maken ter grootte van een dubbeltje, om de chip uit te schakelen.
Dat u daarmee het getal beschadigt is niet erg, want dat getal staat ook in de streepjescode. Let er wel op dat u niet te veel van de streepjescode afhaalt, maar een hoekje is geen probleem.
3) Omdat chips niet goed tegen verhitting kunnen, kan hij ook worden uitgeschakeld door de kaart een paar seconden in de magnetron te laten bestralen. Volgens een deskundige zou 10 seconden op 800 Watt genoeg moeten zijn. Maar dit werkt alleen als er wat vocht in de chip zit (een magnetron
verhit immers het water), en dat hangt weer van het type chip af. Nog niet bekend is of in alle Bonuskaarten dezelfde soort chip zit.
Of elk van deze maatregelen voor alle Bonuskaarten voldoende zijn, is nog niet zeker. Daarom is het verstandig om een combinatie te doen, dus een gat in de kaart maken, en de kaart in aluminiumfolie wikkelen. Weest voorzichtig met de truc met de magnetron: haal wel eerst uw sleutels en de sleutelring van de sleutelhanger af. Doe natuurlijk ook geen aluminiumfolie in de magnetron!
Helaas heeft AH nog niet gereageerd. Het zou netjes zijn als je de chip in de winkel door AH-personeel op de juiste manier kan laten uitschakelen. We wachten af.
(Bron)

woensdag, maart 31, 2004

Antisemitisme in Europese Unie groeit

STRAATSBURG - Het aantal anti-joodse incidenten in het noordwesten van de Europese Unie is in 2002 en 2003 toegenomen, vergeleken met voorgaande jaren. Dat concludeert het Europese Monitoring Centrum voor Racisme en Xenofobie in zijn grootste rapport over antisemitisme in Europa. Het rapport is woensdag in Straatsburg gepresenteerd.
De toename is gemeld in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Andere EU-landen hebben geen gegevens of onvoldoende bewijs voor een toename, aldus het rapport. Het centrum vermoedt dat de toename samenhangt met de spanningen in het Midden-Oosten.
De incidenten variëren van hate-mail tot brandstichtingen. "Het is duidelijk dat Europa een probleem heeft. Veel van de 1,2 miljoen joden in de Europese Unie worden er bang van", zei Beate Winkler, directeur van het centrum.
Daders blijken hoofdzakelijk extreemrechtse blanke Europeanen. In sommige landen, waaronder Nederland, zijn incidenten ook veroorzaakt door jonge moslims uit Noord-Afrikaanse of Aziatische landen.
Voor Nederland bestaan de incidenten onder meer uit spreekkoren in voetbalstadions, hatelijke websites en bedreigingen. Ze deden zich vooral in 2002 voor, met name in Amsterdam, waar de meesten van de 30.000 joden in Nederland wonen.
Winkler riep politici op het probleem aan te pakken. "Het is de grootste prestatie van de Europese Unie dat conflicten tussen lidstaten ondenkbaar zijn. Nog mooier is als ook conflicten tussen groepen burgers ondenkbaar worden", zei Winkler.
In een reactie toonde het Europese joods congres zich niet verrast. "Het rapport bevestigt wat wij al merkten: het monster is terug", zei voorzitter Benatoff. "Joden in de Europese Unie kunnen geen normaal leven leiden. Dat is onaanvaardbaar."
(Bron)
Peuter komt om bij tragisch ongeval in crèche

GOES - Een tweejarig meisje is dinsdag om het leven gekomen door een tragisch ongeval in een peuterspeelzaal aan de Kuyperlaan in Goes. Uit een reconstructie die woensdag plaats had en gesprekken met de leidsters blijkt dat het kind zich heeft verhangen op de glijbaan, aldus de politie.
Het kind werd bewusteloos aangetroffen op de glijbaan. Het personeel van de peuterspeelzaal en ambulancemedewerkers probeerden het kind te reanimeren, waarna het onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed het meisje korte tijd later.
Volgens de politie is het meisje met zogenaamde loopblokken, met daaraan touwen, de glijbaan opgegaan. Bij het eraf glijden bleef een blok haken en het touw kwam om haar nek terecht waarna ze zichzelf wurgde. Het kind werd vervolgens niet direct opgemerkt omdat de glijbaan een opstaande kant heeft en zij in de glijbaan lag.
De politie laat donderdag sectie verrichten op het lichaampje. Justitie gaat onderzoeken of de twee leidsters van de peuterspeelzaal schuldig zijn aan de dood van het kind.
(Bron)
Iraki's slepen dode Amerikanen door Fallujah

BAGDAD/FALLUJAH/LONDEN - Iraki's hebben woensdag lijken van Amerikanen door de Iraakse stad Fallujah gesleept. Het ging om de verbrande lichamen van medewerkers van de buitenlandse bezettingsmacht, die om het leven waren gekomen door een aanval op hun voertuigen.
Een razende menigte bewerkte sommige lijken met ijzeren staven. Zeker twee lijken werden aan een brug opgehangen. De vier slachtoffer van de geweldsorgie waren aannemers die voor de Amerikaanse strijdkrachten werkten. Het incident roept herinneringen op aan Somalië 1993, toen Somaliërs het lijk van een Amerikaanse soldaat door de hoofdstad Mogadishu sleepten.
De beelden destijds leidden bij de Amerikanen tot woedende reacties en tot een discussie over de Amerikaanse aanwezigheid in het Afrikaanse land. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde woensdag in een eerste reactie dat Washington niet van zijn koers in het land zal afwijken en eind juni de macht zal overdragen.
Fallujah, bijna vijftig kilometer ten westen van Bagdad, geldt als een haard van verzet tegen de internationale coalitietroepen in het Arabische land. Het viertal reed in twee terreinwagens door de stad, toen onbekenden handgranaten naar de voertuigen gooiden. Bij de aanval zou ook zijn geschoten. De wagens vlogen in brand. De verbrande lichamen werden uit de voertuigen getrokken, geslagen en weggesleept.
Sommigen in de uitzinnige menigte maakten een vreugdedans en overwinningstekens. Enkelen riepen Lang Leve Fallujah en Allah Is Groot. "Dit is het lot van alle Amerikanen die naar Fallujah komen", riep een van de Iraki's.
Behalve de vier medewerkers van de Amerikaanse bezettingsmacht, werden woensdag ook vijf Amerikaanse militairen het slachtoffer van het Iraakse verzet. Net buiten Fallujah stierf het vijftal door een explosie langs de weg. Een bom ontplofte op het moment dat een konvooi van het Amerikaanse leger langs reed. De aanslag geldt als de bloedigste op leden van de internationale troepenmacht in weken.
Ten zuidwesten van de plaats Basra raakten zeker drie Britse militairen gewond door een vergelijkbare aanslag. Volgen de Britse strijdkrachten reden zij in een konvooi toen er een bom langs de weg afging.
De Britse regering heeft Nederland woensdag gevraagd langer in Irak te blijven. Minister Hoon van Defensie deed dat in een gesprek met minister Kamp in Londen. De 1200 Nederlandse militairen in Irak vallen onder een Britse divisiecommandant.
Hoon zei tegen Kamp dat het vanuit politiek en militair oogpunt bijzonder belangrijk is als Nederland in Irak blijft. Kamp antwoordde Hoon dat het kabinet in april of mei een besluit zal nemen over verlenging van de missie en dat daarna het parlement zich er nog over moet uitspreken. Hoon zei dat de Britten zo lang als nodig is in Irak zullen blijven.
Eerder vroegen secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties en de Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie Nederland ook al langer bij te dragen aan de stabiliteit en wederopbouw in Irak. Het kabinet zal de verzoeken van de VN, de Amerikanen en de Britten nadrukkelijk meenemen bij het uiteindelijke kabinetsbesluit, aldus Kamps woordvoerder.
(Bron)
Nu heb ik mijn fiets weggebracht voor reparatie. En ik weet gewoon al dat ik morgen voor iets de deur opendoe, en dan een hartklap krijg: fiets weg!!! Zo gaat het namelijk altijd :/
Beeldsoep heeft weer een paar nieuwe foto's.
Binnen is het 19 graden. Buiten is het warmer.
Vier meisjes gewond bij aanrijding Rotterdam

ROTTERDAM - Bij een aanrijding op de Statenweg in Rotterdam zijn woensdagmiddag vier jonge meisjes gewondgeraakt. Een automobilist schepte de kinderen van tussen de vijf en acht jaar toen ze een zebrapad overstaken. Eén meisje is zwaargewond en liep ernstig hoofdletsel op.
Twee andere kinderen hebben botbreuken. Het vierde meisje kwam er met lichtere verwondingen van af. De slachtoffers zijn naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. De bestuurder is aangehouden. De emoties onder ouders en familieleden van de meisjes liepen hoog op. De politie bracht hen naar een bureau om te kalmeren. De Statenweg is tijdelijk afgesloten.
(Bron)

Sja, een zebrapad, da's 'geef extra gas' voor sommige types.
TT 120 UTRECHT Utrecht Centraal is deels ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje in een stadsbus. Het is een doos met de tekst "verdacht pakket". Bomexperts zijn ter plekke om het pakje te onderzoeken.

Dagje te vroeg?
TT 192 Bloempottenbelasting op Vlieland

VLIELAND Bewoners van Vlieland zijn onaangenaam verrast door de heffing van bloempottenbelasting. Ambtenaren lazen in de gemeentewet dat de mogelijkheid bestaat om belasting te innen op de bloempotten en bankjes die bewoners op de openbare weg hebben geplaatst.
Vooral de bewoners van de hoofdstraat wisten niet wat ze overkwam toen bleek dat ze 4 tot 8 euro moesten betalen.
Burgemeester Van der Mark van Vlieland kan er hartelijk om lachen. "We wisten niet dat die regel bestond, anders was die allang geschrapt. Dat gebeurt nu alsnog zo snel mogelijk." De belasting hoeft niet te worden betaald.
TT 108 Vertrekcentra niet op tijd gereed

LAREN Het eerste vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers kan pas in oktober in gebruik genomen worden. Dat zei burgemeester Elbert Roest van Laren in VARA's De Ochtenden.
Laren ging afgelopen week als eerste gemeente akkoord met het ombouwen van een azc tot een vertrekcentrum, in het kader van het nieuwe terugkeerbeleid.
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken had aangegeven dat de vertrekcentra nog vóór de zomer operationeel zouden zijn.
Volgens het ministerie van Justitie kan het nieuwe terugkeerbeleid van het kabinet acht weken vóór de opening van een vertrekcentrum ingaan.
TT 103 Justitie onderzoekt omvallen mast

BEEK Justitie onderzoekt de oorzaak van het omvallen van de hoogspanningsmast bij Beek. Het gevaarte viel gisteren op de spoorbaan, waardoor het treinverkeer ontregeld raakte. De mast raakte ook een leiding waaruit kerosine lekte. Vijf woningen moesten worden ontruimd.
Essent mag vandaag geen herstelwerk verrichten vanwege het sporenonderzoek door justitie.
De mast raakte vorig jaar beschadigd door brand in een palletfabriek. Essent begon gisteren met het herstelwerk. De burgemeester van Beek wil weten waarom niet eerder met die werkzaamheden is begonnen en wie aansprakelijk is.
Da's nou weer jammer.

Nederlanders omgekomen bij reddingsoperatie

MADRID - Een ongeluk met een reddingshelikopter op het Spaanse eiland Gran Canaria heeft dinsdagmiddag twee Nederlandse vrouwen en drie Spaanse hulpverleners het leven gekost. De vrouwen waren gewond geraakt door een ongeval met een bus met 33 Nederlandse toeristen en drie Spanjaarden. Ook 26 andere Nederlanders raakten daarbij gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse consulaat in Las Palmas woensdag laten weten.
Volgens de woordvoerder is de excursiebus bij slecht weer van de weg geraakt en gekanteld. Mogelijk is een deel van het wegdek weggezakt toen de bus passeerde. In de bus zaten 33 Nederlandse passagiers, een gids, een chauffeur en een cameraman die de excursie zou filmen. Deze laatste drie hebben de Spaanse nationaliteit.
Enkele gewonden werden met traumahelikopters naar het ziekenhuis gebracht. De tweede helikopter raakte bij het opstijgen met zijn staart een hoogspanningskabel maar vloog aanvankelijk verder. Twee kilometer verderop stortte de helikopter neer en vloog hij in brand. De vijf inzittenden, twee Nederlandse vrouwen, een Spaanse piloot en twee Spaanse hulpverleners, kwamen om het leven.
De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Las Palmas en het zuiden van het eiland. Hun verwondingen zijn volgens de woordvoerder niet ernstig. "Het gaat vooral om gebroken ribben en gekneusde nekwervels." De identiteit van de twee doden is nog niet bekendgemaakt. Medewerkers van het consulaat hebben woensdagmorgen enkele gewonden bezocht in het ziekenhuis.
Hulporganisatie SOS International (0800-0990099) heeft tientallen telefoontjes van mensen gekregen die meer willen weten over het ongeval. "De meeste mensen vragen of een familielid of kennis bij het ongeval betrokken was", aldus een woordvoerder. Een team van Nederlandse hulpverleners is woensdagmorgen op Gran Canaria aangekomen om de getroffen vakantiegangers bij te staan.
De toeristen zijn met verschillende reisorganisaties naar Gran Canaria gereisd. OAD Reizen meldde woensdag dat zich in de bus in ieder geval acht Nederlanders bevonden die bij haar een reis hadden geboekt. Volgens directeur Boven zijn vier van hen gewond en bevinden zich vier in hun hotel. De klanten van OAD hebben aangegeven nog niet naar huis te willen.
De reisorganisatie TUI meldde dat zich in de bus in elk geval tien Nederlanders bevonden die bij haar een reis hadden geboekt. Volgens een woordvoerder raakten er bij het busongeval negen mensen van dit gezelschap lichtgewond. Een Nederlandse vrouw was zwaargewond en werd met de helikopter vervoerd die even later verongelukte. TUI heeft iemand van het management naar Gran Canaria gestuurd om de gewonden en nabestaanden bij te staan.
De andere Nederlandse dode maakte deel uit van een gezelschap van zeven Nederlanders die met Sudtours op vakantie waren op Gran Canaria. Volgens directeur H. Mosselman van Sudtours raakten twee mensen van het gezelschap gewond. Zowel TUI als Sudtours geeft geen informatie over de slachtoffers omdat de familie nog niet is ingelicht.
(Bron)
Gratis kopiëren remt cd-verkoop niet

AMSTERDAM - Het gratis uitwisselen van muziek via internet heeft geen aantoonbaar negatief effect op de legale verkoop van cd's. Als uitwisselingsprogramma's zoals Kazaa al gevolgen hebben, is dat het stimuleren van de cd-verkoop. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de Harvard Business School en de universiteit van North-Carolina.
De grote muziekmaatschappijen voeren al langere tijd harde campagnes tegen de mensen achter Kazaa en de gebruikers daarvan, omdat die verantwoordelijk zouden zijn voor de dalende cd-verkopen. De omzet van de muziekindustrie zakte in 2002 met 7 procent, en vorig jaar is de omzet vermoedelijk weer verder afgenomen.
De onderzoekers concluderen echter dat de muziekindustrie geen schade lijdt door het vele kopiëren, waardoor er ook geen schadevergoeding kan worden geëist. De wetenschappers hebben 17 weken lang gemeten welke muziek via (Amerikaanse) internet-servers werd uitgewisseld. Zij telden 1,7 miljoen nummers. Er bleek geen verband te bestaan tussen het aantal keren dat een liedje werd gedownload en het aantal keren dat de cd waarop dat nummer staat werd gekocht.
In het ergste geval leidt het 5.000 keer downloaden van een nummer tot één minder verkochte cd. Door alle gratis muziek zou de Amerikaanse muziekindustrie twee miljoen cd's per jaar minder verkopen, een fractie van de ruim 800 miljoen cd's die in het onderzoeksjaar 2002 in de VS werden verkocht.
(Bron)
Omgevallen mast boort zich in 'geheime' pijpleiding

DEN HAAG - De pijpleiding bij Beek, die dinsdag door een geknakte hoogspanningsmast werd beschadigd, maakt deel uit van een internationaal netwerk van leidingen voor de bevoorrading van geallieerde strijdkrachten. In Nederland valt het NAVO-netwerk onder de verantwoordelijkheid van de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) van de Koninklijke Luchtmacht.
De NAVO begon met de aanleg in 1950 aan het begin van de 'Koude Oorlog'. Het Central Europe Pipeline System (CEPS), waar DPO op zijn beurt weer deel van uitmaakt, beschikt over een leidingennet van 6000 kilometer. De Nederlandse organisatie beheert circa 1000 kilometer.
De ligging van de leidingen is bekend bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) in Maarssenbroek. Een globaal overzicht van het Nederlandse netwerk is te zien op de website van Defensie.
Van een geheim netwerk is geen sprake, aldus een woordvoerster van de luchtmacht. "De ligging moet bekend zijn om te voorkomen dat er bij graafwerkzaamheden ongelukken ontstaan."
(Bron)
Nep-verkeersagent mocht niet bij de politie

VLAARDINGEN - Een man uit Vlaardingen is dinsdagochtend opgepakt omdat hij zich als verkeersagent uitgaf en het verkeer stond te regelen op een druk kruispunt. Volgens de politie deed hij dit bovendien nogal chaotisch.
Hij werd opgemerkt toen agenten de man, uitgemonsterd in een bijna niet van echt te onderscheiden politie-uniform inclusief handboeien, automobilisten massaal de opdracht gaf het rode stoplicht te negeren. Toen de echte agenten hun 'collega' aanspraken, zei deze dat hij een collega van het KLPD was. Hij toonde hierbij vluchtig een legitimatiebewijs, om vervolgens snel naar zijn auto te lopen.
Toen de man door de argwanende politiemannen werd aangehouden, bleek dat hij de politieonderscheidingstekens en de handboeien in de winkel had gekocht. Het legitimatiebewijs dat hij gebruikte bleek een keycard te zijn die hij gebruikte als beveiliger bij het KLPD. De 36-jarige Vlaardinger verklaarde later dat hij graag politieagent had willen worden, maar dat niet mocht van zijn moeder. Na verhoor en afname van zijn politieattributen werd hij weer vrijgelaten.
(Bron)
Ontslagen bij Free Record Shop wegens diefstal

CAPELLE A/D IJSSEL - Free Record Shop heeft acht mensen ontslagen wegens diefstal en verduistering. De medewerkers van het distributiecentrum in Capelle aan den IJssel zouden voor honderdduizenden euro's cd's, dvd's en computerspelletjes hebben gestolen. Dat zei directeur H. Breukhoven woensdag.
Free Record Shop heeft nog acht anderen op non-actief gesteld van wie het vermoeden bestaat dat ze bij de diefstal betrokken zijn. Volgens Breukhoven worden zij deze week zo goed als zeker ook ontslagen. Zijn bedrijf heeft bij de politie aangifte gedaan.
Het onderzoek is nog in volle gang. Bij het distributiecentrum werken 150 mensen. Breukhoven sluit niet uit dat er meer medewerkers bij de illegale praktijken waren betrokken. Zes maanden geleden ontdekte zijn bedrijf een opmerkelijk verschil tussen in- en uitgaande goederen. Free Record huurde een extern bureau in en kwam erachter dat de werknemers voorraden manipuleerden.
"Er zaten mensen uit het middenkader bij, die met computerbestanden werken. Personeel dat al heel lang bij ons in dienst was. Ik ben goed van vertrouwen, maar dit valt zwaar tegen", aldus Breukhoven.
De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.
(Bron)
Geluk bij ongeluk

Een Amerikaan heeft na een auto-ongeluk 36 uur lang in de middenberm van een snelweg in Texas gelegen, uit het zicht van voorbijgaande auto's en verlamd door een gebroken nek. Uiteindelijk zag iemand hem liggen, vanuit het achterdeel van een pick-up truck. De agent dacht dat hij een lijk was en begon met zijn wapenstok in hem te prikken. Toen werd duidelijk dat Ed Theisen nog leefde. Hij was in de middenberm ingestort na verzekeringsgegevens te hebben uitgewisseld met de bestuurder van de auto waarmee hij in botsing was geraakt.
(Bron)
Dan kan je katten wel heel makkelijk paaien met een snoepje, maar dan moet je ze nog wel in de bench krijgen...
Uiteindelijk dus met twee handen twee katten tegelijk naar binnen gewurmd, deurtje dicht, hoera. Eén verontwaardigde mauw, maar verder waren ze erg rustig.
Ik heb ook sterk de indruk dat ze dat gehobbel op de fiets wel prettig vinden. Want zodra we stilstaan, komt er prompt een mauw, en zolang ik fiets, zitten ze gewoon naar buiten te kijken.
Inenting, ontwormingspil, en de vaststelling van redelijk wat tandsteen. Tom de kater had helemaal achteraan in z'n bekkie zelfs al ontstoken tandvlees. Daar heeft ie duidelijk nog geen last van, maar om dat zo te houden wordt over twee weken de boel schoongemaakt. Dat gebeurt onder verdoving, allebei de katten worden dan behandeld, waarna ze er voorlopig weer tegen kunnen. (En ze mogen dan vanaf zes uur de avond ervoor niet meer eten, wat zal ik veel aandacht van ze krijgen in de tussenliggende uren...)
Verder zijn ze in uitstekende conditie.
Rekening nu bijna 100 euro, rekening dan waarschijnlijk rond de 175, vooral door de roes. Dierenarts heeft een aantekening gemaakt dat dan gelijk de nagels van Tijgers achterpoten moeten worden geknipt, bij de prijs inbegrepen.
Over twee weken dus een nieuwe expeditie...
Zometeen weer even bezienswaardigheid spelen: op de fiets met een bench voorop waaruit dramatisch gemauw klinkt (tot ze de sloot ontdekken, die fascineert ze, en dan vermoedelijk vooral de eenden er in). En iedereen die 'ach gossie' dichterbij komt en zo'n uitstekend pootje wil aaien waarschuwen dat ik niet aansprakelijk ben voor de gevolgen.

dinsdag, maart 30, 2004

Net even ISS gekeken, en ik zag ook nog iets anders. Tom kan heel hoog springen - maar de vleermuizen vliegen gelukkig nog een stukje hoger. Ik begrijp nu ook waarom Tijger plotseling 's avonds weer naar buiten wil.
Verslaafden in Arnhem moeten zich netjes kleden

ARNHEM - Arnhemse drugsverslaafden moeten zich netjes kleden en een verzorgd uiterlijk hebben. Dat staat in een beheersplan dat in opdracht van de gemeente Arnhem is opgesteld. De maatregel moeten leiden tot vermindering van de 'audiovisuele' overlast door drugsverslaafden.
Volgens het beheersplan zorgt met name het onverzorgde uiterlijk van veel drugsverslaafden ervoor dat veel mensen zich onveilig voelen op straat. Bovendien zijn de verslaafden zelf ook beter af als ze op hun uiterlijke verzorging letten. Een woordvoerder van de gemeente zei dinsdag dat het nog niet vaststaat of de maatregel daadwerkelijk wordt doorgevoerd. De gemeenteraad moet zich nog over het plan uitspreken.
Het beheersplan is opgesteld naar aanleiding van de opening van de drugsboot, een 24-uurs opvang voor drugsverslaafden aan de Rijnkade in Arnhem. Op de boot is ruimte voor ongeveer zeventig verslaafden.
(Bron)

Zouden ze dat overmorgen bespreken, toevallig?
Kijk bij de NOS op de Juliana-site en je wordt omgeleid via:
http://www.nos.nl/prinses_juliana/opening_juliana.html
Ahum.

Ook leuk: Site tip: Trouw biedt een interactief overzicht van de grafkelder.
De Kneus verscherpt toezicht op UWV

DEN HAAG - Om herhaling van de rel over de inrichtingskosten van uitkeringsfabriek UWV te voorkomen, verscherpt minister De Kneus van Sociale Zaken het toezicht. Het UWV en de andere zelfstandige bestuursorganen waarvoor hij verantwoordelijk is, moeten hun huisvestingsbeleid vanaf nu begrijpelijk en tot achter de komma toelichten.
De Kneus heeft dat de Tweede Kamer dinsdag laten weten. Donderdag is er een debat over de UWV-kwestie, die topman Joustra de kop kostte. Hij zou De Kneus hebben voorgelogen over de inrichtingskosten van de nieuwe UWV-kantoren in Amsterdam.
(Bron)
Tis officieel.
Tis lente.
De eerste wesp was binnen.
TT 126 Grote anti-terreuractie Engeland

LONDEN De Britse politie heeft in de strijd tegen het terrorisme acht mensen gearresteerd tijdens huiszoekingen in en rond Londen. Ook werd vijfhonderd kilo ammoniumnitraat in beslag genomen, een grondstof voor explosieven.
Alle arrestanten zouden de Britse nationaliteit hebben. Ze variëren in leeftijd van 17 tot 32 jaar. Of het om moslimactivisten gaat, is niet bekend.
Volgens de politie staat de actie los van de bomaanslagen in Madrid, en het Noord-Ierse separatisme.
Discussie met Vruike, die een geweldige uitspraak deed:

"Bureaucratie was vroeger een euvel van links juist en werd RED TAPE genoemd... tegenwoordig hebben we te maken met BLUE TAPE... bureaucratie juist door de volstrekt DOORgeslagen privatisering (allerlei commerciele sub sub subbureautjes die ze inhuren)."
TT 126 Grote anti-terreuractie Engeland

LONDEN De Britse politie heeft in de strijd tegen het terrorisme een groot aantal arrestaties en huiszoekingen verricht. De aanhoudingen hadden plaats in Londen en een aantal steden in het zuidoosten van Engeland.
Sinds de bomaanslagen op vier treinen in Madrid onderzoekt de Britse politie een mogelijk verband tussen de Spaanse al-Qaeda-cel en Britse ingezetenen. Ook Londen zou doelwit van al-Qaeda zijn.
Volgens nog onbevestigde berichten zijn er bij de huiszoekingen belangrijke vondsten gedaan. De politie wilde niet bevestigen dat er materiaal gevonden is waarmee bommen gemaakt kunnen worden.
'Madrid 11/3' kostte maar twee weken werk

AMSTERDAM - Wie of wat zat er achter het plan om een stel treinen in Madrid op te blazen? Die vragen wachten nog op antwoord. Maar veel moeite heeft de zaak niet gekost. Afstandsbediening met mobieltjes was bekende techniek.
Het gestolen Volkswagenbusje is volgeladen met 110 kilo explosieven als twee agenten van de Guardia Civil even voorbij León, in Noord-Spanje, de bestuurder laten stoppen. De verkeersregels zijn overtreden - te hard gereden? - en de agenten schrijven een bon uit. Ze bellen even met het hoofdbureau om het kenteken te controleren, maar er is niets bijzonders geregistreerd. Doorrijden maar! De mannen vervolgen hun weg richting Madrid. Het is eind februari en de Spaanse politie laat nietsvermoedend de kans lopen een catastrofale terreuraanslag te voorkomen.
In het VW-busje zitten drie of vier mannen, allen waarschijnlijk van Marokkaanse afkomst. Ze komen net uit Avilés, een mijnstadje aan de noordkust. Achterin liggen explosieven van het type Goma 2 ECO, die ze met hulp van de oud-mijnwerker José Emilio Suárez Trashorras hebben gestolen. Viavia zijn ze bij Suárez, een Spanjaard, terechtgekomen - sinds hij is afgekeurd drijft hij een handel in tweedehands auto's. De springstof is bestemd voor een mijn in Noord-Afrika, maken ze hem wijs, want ach, het is daar zo lastig om legaal aan dynamiet te komen. 'Nog die zelfde avond zijn we naar het kruitmagazijn gegaan', zegt José Suárez later tegen de politie.
De tocht naar Madrid verloopt verder probleemloos. Waarschijnlijk brengen de mannen de explosieven naar Chinchón, dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad, waar ze een schuilplaats hebben. Het half afgebouwde huisje ligt afgelegen aan de M-313 en trekt nauwelijks de aandacht. De meeste leden van de terreurcel wonen in Madrid, maar dit is hun werkplaats. 'Ze kwamen sinds een maand of twee geregeld langs', zegt de benzinepomphouder uit de buurt later in de krant El País.
Wanneer de voorbereidingen van de treinaanslagen in Madrid precies zijn begonnen, is na tweeenhalve week onderzoek nog niet bekend. Maar uit de verklaringen van de Spaanse politie en justitie én de berichten in de Spaanse pers valt wel te reconstrueren dat pas in de laatste week van februari het materiaal voor de bommen is verzameld - maar dik twee weken voor de verwoestende bommenreeks in de ochtendspits. Achttien verdachten zitten vast: vijf zijn aangeklaagd wegens massamoord op 190 mensen, zeven vanwege samenwerking met terroristen en de zes anderen worden deze week voorgeleid aan de rechter.
Wie het brein achter de aanslagen is, wat hem op het idee heeft gebracht, het zijn vragen die pas later echt kunnen worden beantwoord. Maar de Spaanse justitie vermoedt dat de treinaanslagen onderdeel vormen van een terreurcampagne om de buitenlandse troepen uit Irak te verdrijven - en die is pas in augustus begonnen. Eén à twee maanden voor 11/3 hebben enkele verdachten contact gehad met Abu Musab Al Zarqawi, de terrorist die volgens de Verenigde Staten de Al Qa'ida-aanslagen in Irak leidt. Wellicht is hij de opdrachtgever.
De theorie wordt deels onderbouwd door het document Jihad Irak, hoop en gevaren, dat in december op radicale islamistische websites circuleerde. De Spaanse burgers, suggereert de anonieme strateeg, merken er niets van dat premier José María Aznar ruim dertienhonderd soldaten naar Irak heeft gestuurd. De aanloop naar de Spaanse parlementsverkiezingen wordt een goed moment voor actie genoemd.
Terwijl in Noord-Spanje de explosieven worden opgehaald, verzamelt Jamal Zougam veertien mobiele telefoons, die noodzakelijk zijn om de ontploffingen in gang te zetten. Zijn taak ligt voor de hand, omdat hij eigenaar is van de belwinkel Nuevo Siglo (Nieuwe Eeuw) in Lavapiés, de multiculturele wijk van Madrid. Al een jaar geleden hebben islamistische terroristen in Marokko de techniek met de mobieltjes-bommen bestudeerd. 'Wij hebben precies die ontwerpen op 17 mei vorig jaar gevonden in een huis in Tanger', heeft een Marokkaanse rechercheur maandag gezegd in The New York Times.
In de hoop de politie later op een dwaalspoor te brengen, koopt Zougam honderd prepaid-telefoonkaarten bij een concurrent in de wijk Alcorcón - later beweren de twee Indiërs die de zaak runnen niets van zijn bedoelingen te hebben geweten. Veertien kaarten uit de partij worden later gebruikt om de telefoons te laten functioneren - al vergeten ze de kaart met het nummer 652 282 963 daadwerkelijk te activeren. Jamal Zougam koopt de telefoonkaarten vijftien dagen voor de aanslagen.
Op 10 maart verzamelen zich de leden van de terreurcel in hun werkplaats in Chinchón - met hoevelen ze zijn is onbekend, maar de politie treft er vingerafdrukken van tien mensen aan, waaronder die van Jamal Zougam. Samen zetten ze de bommen in elkaar en bespreken nog eens het plan voor de volgende ochtend. Tijdens de voorafgaande dagen moeten ze op het station Alcalá de Henares de treinenloop hebben geobserveerd. Op het erf staat een witte Renault Kangoo, gestolen in Madrid op 28 februari. Met de bestelwagen rijden ze de bomtassen naar Madrid.
Drie mannen dragen donderdagochtend 11 maart rugzakjes van de Renault naar het station. 'Het lijkt wel of ze een bank gaan overvallen', denkt de portier van een appartementencomplex dat ze passeren. Ze verbergen hun gezicht achter sjaals en onder mutsen; ze zijn verdacht dik aangekleed voor een ochtend die de lente aankondigt. Deze mannen brengen rond zeven uur de veertien bommen naar de treinen - sommige getuigen zeggen Jamal Zougam daar te hebben gezien.
Veertig minuten later gaan de bommen af. Op één na, die leidt de politie binnen twee dagen naar Jamal Zougam. Als hij de week daarop wordt voorgeleid aan rechter Juan del Olmo, heeft hij dagenlang geen contact met de buitenwereld gehad. Gejaagd vraagt hij de klerken in de rechtbank steeds maar weer: 'Wie heeft de verkiezingen gewonnen?'
(Bron)
Salarisplafond voor directeuren van goede doelen

AMSTERDAM - Goede doelen gaan een salarisplafond instellen voor hun directeuren. Het maximale salaris voor een directeur moet worden opgenomen in een gedragscode voor goede doelen. Dat zegt voorzitter Paul Beerkens van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI).
'Een commissie van wijze mannen moet voor eind dit jaar een integrale gedragscode samenstellen, inclusief een salarisplafond', zegt Beerkens. De VFI is een brancheorganisatie van 85 grote goede doelen waar samen zo'n 80 procent van de particuliere giften binnenkomt.
Het salarisplafond wordt ingevoerd vanwege de onrust die is ontstaan onder donateurs na publicatie in de Volkskrant over salarissen van directeuren. Zo reageerden diverse vrijwilligers van de Hartstichting boos op het salaris van 170 duizend euro per jaar voor de directeur. De Hartstichting heeft vanwege de roep om transparantie aan de VFI gevraagd met richtlijnen te komen.
Over de hoogte van een plafond wil Beerkens zich nog niet uitlaten. 'Dat moeten externe deskundigen uitzoeken. Ik voorzie drie categorieën, kleine, middelgrote en grote goede doelen. Elke categorie krijgt een eigen plafond.'
(Bron)
TT 401 Een Londenaar die een tweedehands ladekast op de kop had getikt, ontdekte thuis dat er nog een extraatje in een van de laden verborgen lag. Onder wat kleren kwam een zakje chips vandaan. De man, niet vies van een snack, checkte de houdbaarheidsdatum van de gefrituurde aardappelschijven: ze waren 82 jaar oud.
TT 401 Een Duitser is maandag gearresteerd omdat hij bij een benzinepomp met een gestolen creditcard wilde betalen. De pompbediende keek raar op toen hij de creditcard toegereikt kreeg en zijn eigen naam erop zag staan! Zijn pas was niet lang daarvoor van hem gestolen en zijn nieuwe was nog onderweg.
TT 401 Mannen die krampachtig vast willen houden aan de traditionele verdeling in een gezin, moeten afreizen naar Mexico City. Daar biedt de Tota Topete school bijlessen aan voor 13 tot 18-jarige meisjes. 'Hoe een perfecte huisvrouw te worden', heet de cursus toepasselijk.
Tijdens de lessen leren de meiden hoe je zo goed mogelijk kan koken, strijken, naaien en voor de kinderen moet zorgen. Ook specifiek vrouwelijke zaken als het huis gezellig maken, komen aan bod.
Een leraar lichtte het project toe: "Tegenwoordig wil elke vrouw werken, maar dat is onmogelijk als je een man hebt. Het kan tot scheiding leiden."

En uiteraard ligt scheiding altijd maar één van de twee. En uiteraard zijn er ook cursussen voor de jongens van die leeftijd: 'Hoe een perfecte echtgenoot te zijn'. Neem ik aan.
TT 401 Blondines met blauwe ogen, kinderlijke gezichtstrekken en een eeuwige glimlach rond hun volle lippen hebben het makkelijker in het leven dan diegenen die deze eigenschappen niet bezitten. Dit blijkt uit een Brits onderzoek.
De Britse wetenschappers vroegen 1000 volwassenen welk type mensen ze het meest geloofwaardig vonden.
De bovengenoemde blondines kwamen als beste uit de test. Mensen die oogcontact vermijden en voortdurend grapjes maken worden als onbetrouwbaar beschouwd. Ook smalle, kleine mondjes worden gezien als onbetrouwbaar. Ze roepen achterklap en terughoudendheid op.
TT 401 De Britse televisiezender ITV begint een politieke variant van de populaire talentenjacht Idols. De tv-show krijgt waarschijnlijk de titel Vote for me (Stem op mij).
Een jury met deskundigen gaat op zoek naar de beste politicus in spé die in het openbaar kan debatteren, spreken en vragen beantwoorden.
ITV hoopt met het programma bij het publiek de interesse voor politiek te wekken. De zender benadrukt in de Britse krant The Independent dat het om een serieus programma gaat en niet om een stunt. "Wij zoeken een kandidaat die een zetel kan winnen bij verkiezingen."
TT 108 Scholier zwaargewond na steekpartij

HEERENVEEN Bij een steekpartij op een school voor praktijkonderwijs is in Heerenveen vanmorgen een 17-jarige leerling zwaargewond geraakt. De dader, eveneens 17 jaar,is aangehouden. Het slachtoffer is overgebracht naar ziekenhuis de Tjongerschans. Over de toedracht van het incident is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.
Volgens directeur De Jong gebeurde het voorval op het schoolplein, tijdens de pauze. Veel leerlingen waren er getuige van. De school stuurt de leerlingen niet naar huis, maar gaat in samenwerking met Slachtofferhulp inventariseren wie er behoefte heeft aan hulp.
Kwart meer loon voor topman Randstad

AMSTERDAM - De bestuursvoorzitter van uitzender Randstad, B. Noteboom, heeft vorig jaar 22,6 procent meer verdiend dan in 2002. In 2003 ontving Nooteboom inclusief bonussen en pensioenbetalingen 547.000 euro tegen 446.000 euro in 2002. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming.
De totale inkomsten van de raad van bestuur van Randstad stegen naar 1,48 miljoen euro in vergelijking met 1,41 miljoen in 2002. Dit totaal steeg onder meer minder hard doordat bestuurder C. Farla op 1 maart vorig jaar zijn functie neerlegde. Het aantal bestuursleden daalde daarmee van vijf naar vier leden.
(Bron)
Veel ouderen diep in de schulden

AMSTERDAM - Tienduizenden ouderen kampen met grote schulden. Directeur Marcel van Es van Intrum Justitia, het grootste incassobureau van Nederland, zegt in de Volkskrant dat hij het aantal incasso's onder 65-plussers binnen drie jaar heeft zien verdrievoudigen. Zijn bureau vorderde vorig jaar van 36 duizend ouderen een bedrag van 516 euro, ruim honderd euro meer dan bij een gemiddelde incasso.
Volgens Van Es ontstaan schulden bij ouderen door een te laag inkomen en niet, zoals bij een gemiddelde incasso, door te veel en te dure uitgaven. Bovendien maken veel ouderen geen gebruik van compensatiemaatregelen van de overheid. Zij laten dat niet alleen na uit schaamte, maar ook omdat ze het terugvragen te ingewikkeld vinden. Een grote groep ouderen kan niet rondkomen van alleen de AOW, aldus Van Es. Hij noemt de problemen 'het topje van de ijsberg'.
De ouderenbonden en het Nibud bevestigen het beeld dat de directeur schetst. Volgens de laatste cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) leven zeker tweehonderdduizend ouderen onder of op de armoedegrens. Ruim negentigduizend ontvangen alleen AOW, de rest heeft een klein aanvullend pensioen opgebouwd tot 200 euro per maand.
Naar verwachting zullen de komende jaren nog eens tienduizenden allochtone ouderen in de problemen komen. Zij hebben meestal geen pensioen ontvangen, en krijgen geen volledige AOW omdat zij geen veertig jaar in Nederland wonen.
(Bron)
Nazaten slaven klagen bedrijven aan

NEW YORK - Afstammelingen van zwarte slaven hebben maandag twee Amerikaanse bedrijven en een Britse verzekeringsmaatschappij aangeklaagd. Zij eisen ten minste 2 miljard dollar van de bedrijven die naar hun mening hebben geprofiteerd van de slavenhandel.
De Amerikaanse eisers, wier voorouders afkomstig waren uit Sierra Leone, Niger en Ghana, beschuldigen Lloyds of London ervan de verscheping van Afrikanen naar de Verenigde Staten te hebben verzekerd.
FleetBoston Financial Corp. was volgens hen verantwoordelijk voor de financiering van de operatie en RJ Reynolds Tobacco Company kocht de slaven kocht voor zijn tabaksplantages.
"We klagen die bedrijven aan voor volkerenmoord", zei Edward Fagan, de advocaat van de eisers. Hij is bekend door controversiële zaken. Fagan dwong Zwitserse banken in 1998 tot een schikking van 1,25 miljard dollar voor holocaust-slachtoffers en hun nabestaanden.
(Bron)
Britten blijven over in race om PCM

ROTTERDAM - Kranten- en boekenuitgever PCM komt in Britse handen. Binnen enkele weken wordt een akkoord verwacht met een van de twee Britse investeringsmaatschappijen Apax of Candover. Dat heeft PCM-krant Algemeen Dagblad dinsdag gemeld.
PCM staat al enige tijd in de etalage, omdat de aandeelhouders ING, Aegon en NIB hun belang willen verkopen. Zij hebben gezamenlijk een belang van 35 procent. Verder heeft de Stichting Democratie en Media, de vroegere Stichting Het Parool, ingestemd met een verkleining van haar belang van 57,4 procent.
Tot dusver waren nog vijf partijen in de race om de uitgever van onder meer de landelijke kranten NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant.
Volgens het AD zijn de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Providence en Warburg Pincus en de Belgische Persgroep inmiddels echter afgevallen. De Persgroep - uitgever van onder andere de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen - nam vorig jaar de Amsterdamse krant Het Parool over van PCM.
(Bron)
AWBZ-premies opnieuw omhoog

AMSTERDAM - De premies voor bijzondere ziektekosten (AWBZ) gaan nog dit jaar met tientallen euro's omhoog, aldus het Algemeen Dagblad. De ministers Gerrit Zalm (Financiën) en Hans Laager (Volksgezondheid) zullen dinsdag proberen het eens te worden over de omstreden maatregel, waarmee een belangrijk deel van de bezuinigingen van 2,5 miljard euro moet worden afgedekt.
Volgens bronnen rond het kabinet gaan de inkomensafhankelijke AWBZ-premies, die iedere Nederlander moet betalen, deze zomer met ongeveer 0,5 procent omhoog. De mensen met hoge inkomens gaan het meest in premie omhoog. Gemiddeld gaan burgers er 75 euro per jaar op achteruit. De bezuiniging levert Zalm ongeveer 600 miljoen euro op.
Vorige zomer gingen de AWBZ-premies ook al met 0,5 procent omhoog. De kosten van verpleeghuizen en andere instellingen voor intensieve verzorging van onder meer ouderen en gehandicapten zijn de afgelopen jaren fors gestegen.
(Bron)

Meer voor minder.
Hartpatiënten leven na operatie weer ongezond

SINGAPORE - Een jaar na een hartaanval leven negen van de tien slachtoffers weer net zo ongezond als daarvoor. Ze roken, eten te vet en bewegen weinig. Dat heeft een Singaporese krant maandag gemeld.
"Ze voelen zich goed en denken dat ze zijn genezen", zei cardioloog A. Johan van het Nationale Hart Centrum tegen de Engelstalige The Straits Times. "Sommigen denken dat de medicijnen alles voor ze doen, maar dat is niet zo."
Een halfjaar na bijvoorbeeld een bypass-operatie houdt ongeveer de helft van de patiënten de nodige veranderingen in zijn levensstijl nog vol. Na een jaar is dat nog maar ongeveer 10 procent, vertelde Johan.
En dat terwijl hun is verteld dat ze na een hartaanval twee keer zo veel kans hebben er nog een te krijgen. Volgens de hartspecialist lopen ze drie tot vier keer zo veel gevaar opnieuw een hartaanval te krijgen als ze hun gewoonten niet aanpassen.
(Bron)
Veroordelingen in Argentinië voor diefstal baby's

BUENOS AIRES - Een Argentijnse rechtbank heeft maandag een voormalige politiecommissaris en een arts veroordeeld tot elk zeven jaar gevangenisstraf. Zij waren betrokken bij de diefstal van baby's tijdens de dictatuur van Jorge Videla.
De rechtbank in La Plata veroordeelde Miguel Etchecolatz en de arts Jorge Berges voor hun rol in de levering van baby's aan familieleden van militairen in de periode 1976-1983. De moeders werden na de bevalling geëxecuteerd.
Ongeveer vijfhonderd kinderen zijn zo bij hun biologische familie weggehaald. Slechts 77 van hen hebben later hun ware identiteit ontdekt, dankzij de Grootmoeders van Plaza del Mayo.
(Bron)
Mediaconcern AOL geeft Porsche van spammer weg

AMSTERDAM - Het Amerikaanse mediaconcern AOL begint dinsdag met een wedstrijd waarbij de te winnen hoofdprijs een geconfisqueerde Porsche Boxster S is. Het concern verkreeg de wagen na een schikking in een rechtszaak tegen een man die volgens AOL meer dan een miljoen dollar verdiende aan het versturen van spam, ongevraagde e-mail.
Tot 8 april kunnen Amerikaanse AOL-leden zich aanmelden voor de prijs. De zilvergrijze tweedeurs Porsche heeft 29.000 kilometer op de teller, een lederen interieur en voor 38.700 euro aan opties. De auto werd in beslag genomen in het kader van een vijftal rechtszaken tegen individuen en bedrijven die samen een miljard e-mailberichten verstuurden om pornografie, universiteitsdiploma's, tv-decoders en andere producten te slijten.
Eerder won het bedrijf al rechtszaken waarbij het geld kreeg en computers van spammers mocht vernietigen, maar met nu wil AOL de speeltjes van de spammers afpakken. "We pakken auto's, huizen, boten, alles wat we kunnen vinden en in handen krijgen," aldus Randall Boe, vice-president van AOL. "Normaal gebruikt AOL de schadevergoedingen om advocaten te betalen en anti-spamtechnologie te ontwikkelen. Ditmaal kiest het bedrijf ervoor de auto weg te geven. Dit was een spammer die heel snel winst maakte en er voor zichzelf een Porsche van kocht," aldus Boe.
(Bron)

maandag, maart 29, 2004

Bijna duizend recepten voor nepmedicijnen verstrekt

DEN HAAG - Apothekers hebben vorig jaar ongeveer achthonderd tot negenhonderd mensen op doktersrecept een nepmedicijn verstrekt. In 95 procent van de gevallen had de huisarts deze zogeheten placebo's voorgeschreven. Dat heeft L. Tinke van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) maandag gezegd.
De patiënten waren niet op de hoogte van het feit dat ze geen echt werkzaam middel van de dokter kregen voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat placebo's in sommige gevallen therapeutisch effect scoren. De neppillen of -drankjes kostten ongeveer 10 tot 12 euro per recept en worden over het algemeen vergoed door de ziektekostenverzekeraars, aldus Tinke.
Vooral vrouwen worden door de dokter voor hun eigen bestwil voor de gek gehouden. Bijna 70 procent van de nepmedicijnen is verstrekt aan vrouwen, in de meeste gevallen vrouwen van boven de 60 jaar. Mannen krijgen minder vaak een placebo en als ze hem krijgen is dat meestal voor hun zestigste. Overigens daalt het gebruik van placebo's gestaag met ongeveer 6 procent per jaar.
Uit de gegevens van de SFK blijkt dat er een heel kleurenpallet aan capsules wordt verstrekt. In de meeste gevallen (43 procent) gaat het om witte pillen. Opvallend is dat mannen vaak rode krijgen voorgeschreven. Bij vrouwen is sprake van meer afwisseling. Placebo met citroensmaak wordt uitsluitend aan mannen gegeven.
(Bron)
Op een chat hadden we het over sigarettenimport, en iemand had een briljant idee:

"hello, my name is Johnson Mbusu, and my father died and left me 10 million cigarettes. to transfer these, a fee has to be paid, if you help me you get 10% of the cigarettes" nieuw idee voor de Nigerianen

Ik vind 'm geweldig :-)
Osama wilde aanslag op Heathrow

LONDEN - Kort na de aanslagen van 11 september heeft Osama bin Laden instructies gegeven om een aanslag voor te bereiden op Heathrow, de belangrijkste luchthaven van Londen. Dit heeft de opgepakte chef operatiën van Al-Qaeda, Khalid Sheikh Mohammed, gezegd tegen zijn ondervragers, zo meldt de Sunday Times zondag.
De Britse krant zegt inzage te hebben gehad in de protocollen van de ondervraging. “Osama had gezegd dat Blair onze belangrijkste vijand is en Londen ons doelwit”, aldus de 37-jarige Mohammed volgens de publicatie. De plannen zijn in het stadium van voorbereidende studie gebleven. Mohammed werd in maart 2003 in Pakistan opgepakt.
(Bron)
Linkse zege bij Franse regionale verkiezingen

PARIJS - In de tweede en beslissende ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk zijn zondag 21 van de 22 regio's in handen gekomen van links. Volgens de jongste prognoses zondagavond blijft alleen de Elzas centrumrechts. Tot nu had centrumrechts veertien regio's in handen.
Het gaat om een veel zwaardere afstraffing van de landelijke centrumrechtse regering van premier Raffarin dan alle voorspellingen aangaven. Raffarin zelf lijkt evenwel geen gevolgen voor zichzelf te willen trekken. “Het is nu zaak ons eensgezind achter president Chirac op te stellen en al onze energie aan te wenden om ons programma tot een goed einde te brengen. Frankrijk wil niet terug naar de onbeweeglijkheid van links”, reageerde de premier op het verlies.
Raffarin lijkt weinig zin te hebben om op te stappen na dit resultaat, dat hij niet wil vergelijken met algemene verkiezingen van nationaal belang. Algemeen wordt verwacht dat er volgende week in ieder geval een behoorlijke kabinetswijziging aankomt.
De socialistische winnaar van de Parijse regio, Jean-Paul Huchon, verweet de regering doof- en blindheid. In een aantal regio's had centrumrechts vooral last met verdeeldheid tussen de neo-gaullisten van de UMP en de liberalen van de UDF. In Bourgondië en de Languedoc-Roussillon bijvoorbeeld zijn liberale stemmen in de tweede ronde niet terechtgekomen bij de UMP-lijsttrekkers Soisson en Blanc. De twee politici werd verweten zes jaar geleden de regio's in handen te hebben gekregen door een pact te sluiten met het extreemrechtse Front National.
Verrassend was dat zondag zelfs regio's als Auvergne en de Loirestreek naar links overhelden. Na de eerste ronde leken oud-president Giscard d'Estaing en minister Fillon van Sociale Zaken daar verzekerd van hun overwinning. Nu wordt Fillon in zijn eigen Loire-regio uitgemaakt voor ‘minister van Werkloosheid’.
Extreemlinks verdwijnt uit de regionale vertegenwoordigingen, waar ze 24 zetels had. Hetzelfde geldt voor de 33 afgevaardigden van de jagerspartij CPNT. Het Front National houdt afgevaardigden in zeventien regio's. Tot nu toe telde het Front 275 regionale afgevaardigden in 21 regio's. Alleen op Corsica was de partij niet vertegenwoordigd.
(Bron)
Meer Nederlanders onder curatele

VOORBURG - Steeds meer Nederlanders komen onder curatele te staan. Vorig jaar begonnen 10.500 mensen met een schuldsanering, 11 procent meer dan in 2002. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag meegedeeld.
Sinds 1998 kunnen personen die hun schulden niet meer kunnen betalen via de rechter een regeling treffen met hun schuldeisers. Onder toezicht van een bewindvoerder betalen zij dan ongeveer drie jaar lang zoveel mogelijk van de schulden af. Daarna beginnen ze met een zo goed als schone lei.
(Bron)
Prozac mogelijk gevaarlijk voor ongeboren vrucht

CHAPEL HILL - Zwangere vrouwen die Prozac of andere middelen slikken om hun depressie te bestrijden, zouden de hersenen van hun ongeboren kind kunnen beschadigen. Daarvoor hebben pediatrische wetenschappers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten gewaarschuwd.
Philip Zeskind van de universiteit en zijn team vergeleken baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap Prozac, Seroxat, Zoloft of Celexa hadden gebruikt met die van vrouwen die geen serotonine verhogende middelen hadden geslikt. Bij meer dan de helft van de baby's uit de eerste groep bleek het neurologische systeem verstoord.
Zo beefden de baby's veel en bleven ze vaak in één fase van de slaap steken, in plaats van diverse fasen te doorlopen.
Uit het onderzoek is niet gebleken of de serotonine blijvend van invloed is op de hersenen van de baby's of dat de pasgeborenen alleen maar "afkick-verschijnselen" hebben nadat ze die stof via de moeder hebben binnengekregen.
Zeskind wil niet zeggen dat zwangere vrouwen de middelen niet zouden moeten slikken, maar vindt nader onderzoek wel belangrijk en dat niet gewoon moet worden aangenomen dat de antidepressiva geen kwaad kunnen.
(Bron)
Forse prijsverschillen bij internetreisbureau's

AMSTERDAM - Wie een weekendje weg wil boeken op internet doet er goed aan verschillende sites te vergelijken. De prijsverschillen zijn fors, blijkt uit onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in de Consumentengids.
De Consumentenbond bekeek 16 reiswebsites voor weekendjes weg. De bond keek onder andere naar de prijzen van een stedentrip (weekendje Antwerpen) en een weekendje weg in eigen land (Veluwe). Het ging steeds om een verblijf van twee nachten op basis van logies en ontbijt voor twee personen.
De prijsverschillen zijn fors, blijkt uit het onderzoek. Zo kost bijvoorbeeld een weekend op de Veluwe in het driesterrenhotel Tulip Inn Beekbergen via Weekendcompany.nl 187,00 euro. Weekendjeweg.nl vraagt voor hetzelfde arrangement 110,98 euro. Een verschil van maar liefst 76,52 euro.
Een trip naar Antwerpen met verblijf in het driesterrenhotel Fletcher Hotel Keyserlei kostte via Hotelspecials.nl 182,50 euro, terwijl hier juist Weekendcompany.nl weer goedkoper was: 147,50 euro.
Ook de reserveringskosten lopen flink uiteen. De Consumentenbond noteerde bedragen van 17,50 euro tot 34,00 euro. Er zijn ook sites bij die geen reserveringskosten in rekening brengen.
Verder viel op dat bij sommige reiswebsites administratiekosten betaald moeten worden, bovenop de reserveringskosten die de touroperator al in rekening brengt.
(Bron)
Overschot aan jonge docenten

AMSTERDAM - De eerste piek in het lerarentekort is voorbij. Pabo-studenten die dit jaar afstuderen, komen nauwelijks aan de bak, meldt het Algemeen Dagblad. Dat het lerarentekort bijna is opgelost, vooral in de grote steden, komt door het grote aantal zij-instromers en mensen die door de recessie van het afgelopen jaar voor een baan als docent kozen. Er is nu sprake van een overschot van leraren.
De HBO-raad spreekt van een vers probleem. In 2007 zal er weer een tekort zijn ontstaan van ruim 10.000 leraren. Met een reeks maatregelen probeert het ministerie van Onderwijs dat tekort te beperken tot ruim 2.000.
Marc Vermeulen, hoogleraar gespecialiseerd in de arbeidsmarkt in het onderwijs, spreekt van een 'buitengewoon riskante situatie', omdat er de komende tien jaar 120.000 oudere docenten het onderwijs zullen verlaten.
(Bron)

Tis net economie hè, al die cycli. In verband met dat dreigende tekort zou ik er dan toch voor proberen te zorgen dat de leraren van nu niet switchen naar een ander vak.
Actievoerders bezetten nieuw uitzetcentrum Schiphol

SCHIPHOL - Ongeveer veertig actievoerders hebben maandagochtend het nieuwe uitzetcentrum op Schiphol bezet. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol bevestigd. De actie is gericht tegen het Nederlandse asielbeleid.
Volgens de woordvoerder van de marechaussee verloopt de actie tot nu toe rustig. "Het is een vreedzame actie en voorlopig houden we de boel in de gaten." Het gebouw staat vlak naast het justitieel complex op Schiphol. Het uitzetcentrum wordt pas over twee weken in gebruik genomen.
De actie is georganiseerd door Actiegroep sluit de uitzetcentra. De actievoerders hebben zich verspreid in het gebouw en op het dak van het centrum. Ze hebben de toegangshek geblokkeerd en nieuwe sloten op de deuren gezet.
(Bron)
Geboortes vooral midden in de week en in de zomer

AMSTERDAM - Nederlandse kinderen worden vooral in het midden van de week geboren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op dinsdag, woensdag en donderdag vinden relatief veel geboortes plaats. In het weekend zakt dat aantal drastisch.
Opvallend is ook dat in de zomermaanden plus oktober het aantal geboorters hoger ligt dan in de rest van het jaar. Waar het gemiddelde in de andere maanden niet of nauwelijks boven de 540 uitkomt, ligt het gemiddelde in de voornoemde maanden rond de 580.
In 2002 zagen 202.000 kinderen het levenslicht, wat neerkomt op een gemiddelde van 554 per dag. Het dagelijks aantal geboorten varieerde echter sterk. Op dinsdag 24 september 2002 werd het grootst aantal kinderen geboren: 693. Op zondag 13 januari werd met 396 het kleinst aantal kinderen geboren.
Ook op feestdagen werden minder kinderen geboren. In 2002 zagen op Hemelvaartsdag, 9 mei, 457 kinderen het levenslicht, tegen 591 kinderen op een gemiddelde donderdag. Op nieuwjaarsdag werden 411 kinderen geboren, terwijl dit er op een gemiddelde dinsdag 601 waren. Ook op beide kerstdagen werden er minder kinderen ter wereld gebracht dan op een normale woensdag of donderdag.
(Bron, met staafdiagram)
Man stalkt nabestaanden uit rouwadvertenties

HOF VAN TWENTE - De politie Twente heeft een 44-jarige man uit Markelo aangehouden op verdenking van stalking van nabestaanden van overleden personen. Aan de hand van rouwadvertenties in diverse kranten nam de man contact op met de nabestaanden. Tientallen mensen zijn op deze manier gestalkt, zo heeft de politie Twente maandag bekendgemaakt.
De bal kwam in februari aan het rollen toen een echtpaar uit de gemeente Hof van Twente bij de politie aangifte deed. Het echtpaar wordt al vele jaren telefonisch lastig gevallen. De stalking begon na het overlijden van de zoon van het echtpaar.
De man valt de nabestaanden lastig met uiteenlopende vragen en opmerkingen. In verband met het onderzoek wil de politie niet inhoudelijk reageren. Ook over het motief is niets bekend. De slachtoffers komen vooral uit de regio Twente. De politie houdt rekening met nog meer aangiften.
(Bron)
Noodweer ontwricht Spaans verkeer

MADRID - Noodweer met hagel, sneeuw en regen heeft maandag grote verkeersoverlast veroorzaakt aan de Spaanse Middellandse-Zeekust en in het zuiden van Andalusië. Straten zijn overstroomd en de veerboten tussen de Spaanse kust en de Balearen zijn uit de vaart genomen.
Havens gingen dicht en het vliegveld van Barcelona sloot een van haar landings- en startbanen. In de woestijn in de provincie Almeria viel op grote hoogte sneeuw. Dit gebied geldt als een van de heetste gebieden in Europa.
In Malaga, waar in het weekeinde grote modderstromen voor overlast zorgden, is begonnen met de schoonmaak van straten en huizen.
(Bron)
Nigeriaanse oplichters bedenken nieuwe loterijtruc

AMSTERDAM - Tientallen Nederlanders dreigen dagelijks slachtoffer te worden van een nieuwe loterijtruc waarvan Nigeriaanse oplichters zich bedienen. Zij krijgen een brief thuis waarin een miljoenenprijs wordt beloofd. De ontvangers moeten wel eerst een bedrag aan kansspelbelasting overmaken. Na betaling blijft de prijs echter uit, zo schrijft De Telegraaf.
De loterijbedrijfjes zijn in Spanje gevestigd. Dagelijks krijgt de Spaanse ambassade in Den Haag zo'n twintig telefoontjes van mensen die al dan niet geld aan de oplichters hebben overgemaakt. Sommige mensen zijn voor enkele duizend euro's gedupeerd. Ook de Consumentenbond en het College van Toezicht op de Kansspelen krijgen dergelijke meldingen binnen.
Volgens de ambassade zoeken de Nigeriaanse oplichters vooral allochtone slachtoffers, omdat ze hopen dat die zich nog niet bedienen van de Hollandse nuchterheid. Daarvoor zoeken de zwendelaars simpelweg exotische namen in het telefoonboek. De West-Afrikanen werken vrij amateuristisch en zijn daardoor afhankelijk van de naïviteit van de ontvangers, aldus de politieattaché van de ambassade.
De oplichting lijkt veel op de werkwijze van de 'Nigerian Money Scam'. Deze oplichting gebeurde echter per e-mail en is een van de meest langlopende oplichtingszaken op het internet.
Al jaren verstuurt een Nigeriaanse bende e-mails naar miljoenen willekeurige internetgebruikers met het verhaal dat ze bemiddelen voor een afgezet Afrikaans staatshoofd (of een ander 'geloofwaardig' persoon). De oplichters vragen de ontvanger daarin zijn bankrekening beschikbaar te stellen voor het doorsluizen van enkele miljoenen dollars. Meewerken zal gul beloond worden...
Hoewel list en bedrog van de e-mail afdruipen zijn er toch in de loop van de jaren veel mensen erin getrapt waarna hun bankrekening is geplunderd. Zo ook een Amerikaanse vrouw die de bankrekening van haar baas beschikbaar stelde. Zij dacht een extra'tje voor haar baas te kunnen verdienen, in plaats daarvan werd de bankrekening helemaal leeggeplunderd (ruim 2,1 miljoen dollar).
(Bron)

Ik krijg die mails inmiddels ook 'uit' Liberia. Maar: wat te mooi lijkt om te geloven, is dat meestal ook.
Nedersla

Twee Belgen zijn zaterdagmiddag door de politie aangehouden in Bergen op Zoom op verdenking van het kopen van softdrugs. In hun auto werd een met plastic omwikkeld pakketje aangetroffen, volgens de drugstoeristen nederwiet 'van goede kwaliteit' ter waarde van 125 euro. Op het politiebureau bleek het echter niets meer of minder dan sla. De Belgen hadden verder een klein zakje met echte wiet. Ze hadden daarvan geproefd om te keuren.
(Bron)
Gisteravond op tijd naar bed, en dus (?) tot half elf vanochtend wakker gelegen. Ben dus pas een uur op nu, maar wel weer helder en mezelf.

zondag, maart 28, 2004

Stomme epilepsie speelt weer op. Maar braaf erg vroeg naar bed gaan.
Pornoproducer krijgt klappen van ondermaatse acteur

Een twintigjarige Serviër die met zijn vriendin meespeelde in een low budget pornofilm, zit in de gevangenis omdat hij de producer te lijf ging.
Slobodan Pejic wou wel voor 250 euro meespelen in een film van een producer Radoslav Vujaklia.
Na de opnames viel Pejic Vujaklia aan toen hij hoorde dat hij niet betaald zou worden. Zijn prestatie was namelijk niet goed genoeg.
Pejic brak de kaak van Vujaklia en stal zijn horloge en gsm. Slobodan Pejic kreeg van de rechter een jaar cel.
(Bron)
Hondje dood in tragisch liftongeluk

Een hondje vond de dood in een tragisch liftongeluk donderdagochtend in Breda. Het hondje was de lift uitgelopen terwijl de deuren zich sloten en de lift met zijn baas omhoog ging. De riem zat klem tussen de liftdeuren waardoor het hondje buiten de lift ook omhoog getrokken wordt.
Een hulpvaardige Bredanaar wilde het beest helpen, maar vergat toen de liftdeuren open gingen dat die lift zich inmiddels een etage hoger bevond. De man viel drie en een halve meter naar beneden de liftschacht in. De brandweer kwam eraan te pas om hem uit de schacht te halen. Hij werd met een verbrijzelde schouder en knie overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)