zaterdag, februari 26, 2005

Nederlanders hebben niet altijd ID op zak

Meer dan de helft van de Nederlanders blijkt niet altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dit kan tot een boete leiden als de betreffende persoon wordt aangehouden. Sinds 1 januari is iedereen vanaf 14 jaar namelijk verplicht een paspoort, ID-kaart of rijbewijs te kunnen tonen als de politie of andere toezichthouders daar om vragen.
Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg toonde aan dat slechts 43 procent van de Nederlands altijd een identiteitsbewijs op zak heeft. 52 procent zegt dit 'soms' of 'meestal' te doen en 5 procent heeft zelfs nooit een ID-bewijs bij zich.
Uit het onderzoek bleek bovendien dat de identificatieplicht bij elf procent van de ondervraagden associaties oproept met de Tweede Wereldoorlog. Alle Nederlanders van veertien jaar en ouder werden toendertijd door de Duitse bezetter verplicht zich te kunnen legitimeren met een zogeheten persoonsbewijs.
(Bron)
Student begaat overtredingen door gehele VS

Een student gaat op reis door de Verenigde Staten om de wetten te overtreden. Zijn overtredingen zullen hem waarschijnlijk niet in de gevangenis laten belanden, omdat hij slechts de bizarre en mysterieuze wetgeving zal overtreden, zoals het verbod tegen slapen in een kaasfabriek in Zuid-Dakota.
De 23-jarige Richard Smith, uit Portreath in Cornwall Engeland, zal onder andere proberen om te kaarten met een inheemse Amerikaan, wat tegen de wet is in Globe, Arizona. Hij zal "Oh Boy" roepen naar de autoriteiten in Jonesborough, Georgia, en honderd keer achterelkaar op één enkele gelegenheid om het stadsplein van Oxford Mississippi rijden. Andere "onwettige" acties die Smith wil gaan uitvoeren is het golfen in de straten van Albany, New York, en walvisjagen in Salt Lake City, Utah - een staat zonder kustlijn.
"Ik kreeg het idee toen ik een bordspel met mijn buur speelde in 2002", zei hij. "Het spel kenmerkte zich door de belachelijk wetten en ik dacht dat het leuk zou zijn om die echt te gaan overtreden." Smith gaat zijn ervaringen opschrijven en verfilmen en hoopt dat zijn boek wordt uitgebracht. Hij is van plan om veertig vreemde staats- en stadswetten te overtreden tijdens zijn reis door de Verenigde Staten en op passende wijze zal hij zijn reis in Alcatraz beginnen, het vroegere gevangeniseiland van San Francisco.
(Bron)

Uit het archief van Linke soep: Dumb laws
Transport verliest lading edelstenen

Een gepantserde transportwagen heeft in het zuiden van Duitsland twee koffers met edelstenen verloren. Eén van de koffers werd teruggevonden, de ander is nog altijd spoorloos. Volgens sommige bronnen is de waarde van de verdwenen edelstenen alleen al 800.000 euro. De politie houdt het in een verklaring op 'verscheidene honderdduizenden euro's'.
Het transport was donderdag onderweg naar de sieradenbeurs Inhorgenta in München, toen op de snelweg kennelijk één van de deuren openzwaaide. De 28-jarige bestuurder, in dienst van een veiligheidsfirma, merkte pas in München wat er gebeurd was, en stelde vast dat er twee zwarte koffers met edelstenen ontbraken. Eén van de koffers werd later op de snelweg tussen Nürnberg en München teruggevonden. De inhoud lag verspreid over de vluchtstrook.
(Bron)
'Drank kopen pas vanaf achttiende jaar'

BRUSSEL - Jongeren zouden in Europa pas vanaf hun achttiende jaar bier, wijn en sterke drank mogen kopen. De huidige grens van zestien jaar is te laag, meldde Europees Commissaris Kyprianou (Volksgezondheid) zaterdag in het Duitse weekblad Focus.
Kyprianou is bovendien voor hogere accijns op alcoholische drankjes. Fabrikanten zouden ook moeten stoppen met alcohollimonades ('alcopops'), vindt hij. Die limonades verleiden jongeren te makkelijk tot veel alcoholgebruik.
De eurocommmissaris kwam recent in het nieuws door zijn strijd tegen het roken. Hij wil een rookverbod in alle Europese horeca. Zo'n verbod bestaat nu alleen in Italië, Ierland en Malta.
(Bron)

Als het werkelijk om gezondheid ging, was roken allang verboden. Maar ja, die accijnsen hè?
Uitwisseling AIVD-informatie onderzocht

UTRECHT - Een werkgroep gaat bekijken hoe informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) beter kan worden uitgewisseld met burgemeesters. Dat hebben de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) zaterdag in Utrecht afgesproken met de korpsbeheerders.
De gezamenlijke werkgroep moet op korte termijn nadere afspraken maken over de vraag welke informatie op welk moment moet worden gedeeld, zei Remkes. De korpsbeheerders hadden de ministers uitgenodigd om te praten over de problemen die zij ook als burgemeester ervaren bij de bestrijding van terrorisme.
De burgemeesters Cohen (Amsterdam), Leers (Maastricht) en Deetman (Den Haag) maakten zich recent boos toen bleek dat bepaalde AIVD-informatie wel binnen hun politiekorps bekend was, maar dat zij niet mochten worden geïnformeerd. De werkgroep zal bestaan uit burgemeesters en vertegenwoordigers van de AIVD, het Openbaar Ministerie, de Raad van Hoofdcommissarissen en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.
Burgemeesters moeten volgens Remkes aangeven aan welke informatie ze in hun verschillende rollen behoefte hebben. Als beheerder van het politiekorps zijn ze verantwoordelijk voor de veiligheid van de politiemensen, als burgemeester hebben ze te maken met de openbare orde en veiligheid. Remkes wees er wel op dat gegevens over AIVD-operaties in principe geheim zijn. Voorzitter Cohen van het korpsbeheerdersberaad noemde de werkgroep een "uitstekend idee".
De korpsbeheerders hadden eerder ook hun zorgen geuit over de verhoogde druk op de politie sinds de moord op cineast Theo van Gogh begin november. Vooral de beveiliging van objecten en personen zorgt voor extra belasting. Remkes heeft tijdens het beraad toegezegd ongeveer 13 miljoen euro uit te trekken om de politie te versterken. Het grootste deel van dat bedrag had het kabinet al toegezegd, de rest is extra.
Ook de regionale inlichtingendiensten worden versterkt. Bovendien zal de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die er 250 arbeidsplaatsen bijkrijgt, na de uitbreiding ook bijstand kunnen verlenen aan lokale bestuurders, zei Remkes.
De werkgroep gaat ook bekijken in hoeverre andere gemeentebesturen hun voordeel kunnen doen met de manier waarop steden als Amsterdam en Rotterdam radicalisme en terrorisme bestrijden. Het is volgens de minister een illusie te denken dat terreur alleen door het Rijk kan worden aangepakt. Het lokale bestuur heeft via bijvoorbeeld wijkagenten, onderwijsinstellingen en woningcorporaties veel meer zicht op wat er plaatselijk gebeurt, aldus Remkes.
(Bron)
Abortusklinieken doelwit radicale christenen

In Groot-Brittanië is de christelijke groepering Christian Voice van plan om abortusklinieken in het land aan te gaan pakken. Volgens de beweging vloeit er in de klinieken massaal onschuldig bloed, hetgeen wraak oproept. Doel van hun actie is de sluiting van alle klinieken. Het Britse ministerie van binnenlandse Zaken zal door een parlementslid om onderzoek worden gevraagd.
In eerste instantie is Christian Voice van plan om wakes op de stoep voor de abortusklinieken te houden, aldus de leider van de groep tegenover The Times, Stephen Green. Verder zijn ze van plan telefoonnummers en adressen van kliniekpersoneel op internet te zetten.
De abortusklinieken vrezen voor Amerikaanse toestanden, waarbij prolife-activisten geweld niet schuwen. Het aantal abortussen was in 2003 recordhoog in Groot-Brittannië. In dat jaar werden er 181.600 uitgevoerd.
(Bron)
Bedrijf stuurt verboden wapen ter promotie

Banketbedrijf Van der Leur uit Bolsward blijkt bij de promotie van zijn nieuwste deegbodem 'Vlegels' een verboden wapen te hebben gestuurd naar vrijwel alle banketbakkers in Nederland. De bakkers vonden in hun brief een katapult, die paste bij de slogan 'ondeugend lekker'. "Wisten wij veel dat die katapult verboden is", aldus het bedrijf.
De bedoeling van de promotiestunt was dat de bakkers de katapult naar de jaarlijkse Bakkerijdagen in de Brabanthallen in Den Bosch zouden meenemen. Daar konden ze met pingpongballetjes schieten voor korting op het nieuwe artikel. "We hebben de deegbodem Vlegels genoemd", verduidelijkt commercieel manager Hans Sangers. "De V verwijst naar de V-vorm van de katapult. Het is zo'n typisch Pietje Bell-voorwerp." Dat een katapult een verboden wapen is, was niet bekend bij het Friese bedrijf.
De zaak kwam aan het licht toen een bakker uit Sittard bij de politie navroeg wat hij met de katapult moest doen. De politie heeft daarop bij het banketbedrijf aan de bel getrokken. "Meteen is een brief naar alle bakkers verstuurd waarin we de situatie uitleggen. We vragen om de katapult niet mee te nemen naar Den Bosch. Het ding moet vernietigd worden of ingeleverd bij de politie", aldus Sangers. Tegen bakkers die hun verboden wapen toch meenemen naar de Bakkerijdagen zal door de politie worden opgetreden.
(Bron)
Veel halal vlees vaak onrein

Amsterdamse winkels en restaurants blijken massaal ten onrechte halal producten te verkopen. Hoewel ze beweren dat hun producten halal zijn, blijkt dit vaak niet waargemaakt te kunnen worden. Moslims die in de veronderstelling zijn dat ze 'rein' vlees kopen en nuttigen, komen bedrogen uit. Dit stelt Ben Ali Salah, adviseur van Halal Correct Certification, vast.
De islamitische wet schrijft aan moslims voor dat ze enkel halal vlees mogen eten, wat afkomstig moet zijn van een rein dier. Een rein dier is er eentje die door een moslim wordt geslacht, terwijl heilige woorden worden uitgesproken. Hoewel veel Amsterdamse slagers, supermarkten en snackbars op de ramen melden dat zij halal producten verkopen, is dit volgens Ali Salah niet waar.
"Er is sprake van wildgroei. Als ik langs alle islamitische slagers ga, kan ik van driekwart aantonen dat die niet halal is." Ali Salahs beeld wordt bevestigd door Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst. "Er wordt meer halal vlees verkocht dan uit de slachterijen komt. Het gebeurt geregeld dat consumenten voor de gek worden gehouden."
Moslims die onrein vlees eten, kunnen op grote problemen stuiten volgens Ali Salah. Zij zijn erg zuinig op hun rituelen. Dit tast hun moraal aan. Ze weten niet meer zeker of hun gebed nog wordt geaccepteerd." Hij pleit dan ook voor overheidsingrijpen.
(Bron)
Tijger is een actieve en spraakzame kat, ze kijkt ook vanaf de vensterbank graag naar vogels - maar het bekende mekkeren deed ze eigenlijk nooit.
Net hief ze een compleet concert aan, haar hele lijf mauwde. Toen ben ik maar even gaan kijken wat er zó interessant was. Er zaten op het vogelhuisje twee Turkse tortels, lekker opgezet tegen de kou. Niet echt eenhapsvogeltjes.
Verzorgers maken naaktfoto's van bejaarden

Twee werknemers van verzorgingshuis Catharina Daemen in Brunssum zijn op staande voet ontslagen omdat zij met hun mobiele telefoon naaktfoto's hebben gemaakt van demente bejaarden. Hoewel bronnen binnen het Limburgse verzorgingshuis beweren dat de foto's op internet hebben gestaan, is dit volgens de raad van bestuur niet het geval.
De voorzitter van de cliëntenraad, N. Velraeds, toonde zich geschokt door het incident. "Wat ik heb gehoord, is dat het allemaal vrij speels is gegaan. Twee medewerkers hebben met hun nieuwe gsm twee foto's gemaakt en die aan collega's laten zien. De bejaarden zouden ook niet compleet naakt zijn geweest." Velraeds is desondanks van mening dat ontslag op staande voet de juiste procedure is, aangezien de belangen en privacy van de bewoners door de gebeurtenis op "een zeer ernstige wijze zijn geschaad". Wat hem betreft zouden de twee betrokken werknemers helemaal niet meer mogen terugkeren in de zorg.
(Bron)
Indiase jongen valt door de mand

LUCKNOW - Een tiener uit India heeft zo ongeveer zijn hele land in de maling genomen door te melden dat hij een prestigieuze wedstrijd van de ruimtevaartorganisatie NASA had gewonnen. Korte tijd werd de 17-jarige Saurabh Singh onthaald als nationale held, tot zijn verhaal in elkaar klapte.
De jongen had gemeld dat hij op de Britse Oxford-universiteit de befaamde Internationale Wetenschaps- en Ontdekkingskwis van de NASA had gewonnen. Het bestuur van de deelstaat Uttar Pradesh beloonde hem met bijna 10.000 euro. Meer dan honderd leden van de plaatselijke volksvertegenwoordiging gaven hem een dagsalaris, uit dank voor de bijzondere reclame die de jongen India en de deelstaat had bezorgd.
Maar terwijl de tiener in het presidentiële paleis wachtte tot het staatshoofd hem kon ontvangen, kwam een Indiase internetsite er via een simpel telefoontje met de NASA achter dat zo'n test helemaal niet bestaat. Een ontmoeting met de premier van India is haastig afgezegd. De jongen is weer terug in zijn dorp, alwaar de politie hem heeft ondervraagd.
(Bron)
Weisglas: optreden Donner kleinzielig

DEN HAAG - Tweede-Kamervoorzitter Weisglas vindt dat de brief die minister Donner (Justitie) afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurde over de beveiliging van de Kamerleden Hirsi Ali (VVD) en Wilders (Groep Wilders) niet door de beugel kan. Hij vindt de verwijten in de brief "buiten proportie" en betitelt het optreden van Donner als "kleinzielig".
"Ik ben er bijvoorbeeld echt van overtuigd dat Wilders op een cel slaapt", zegt Weisglas zaterdag in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). "Om deze Kamerleden nu allerlei verwijten te gaan maken. Dat vind ik zo kleinzielig."
Donner wilde afgelopen dinsdag in een brief aan de Kamer het beeld rechtzetten als zou de overheid niet geprobeerd hebben een vaste, goed beveiligde woning te vinden voor de zwaar bedreigde Kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Uit onvrede over het uitblijven aan goede huisvesting had Hirsi Ali vorige week de onderduikadressen van zichzelf en Wilders bekendgemaakt. Voor Wilders is dat Kamp Zeist, voor Hirsi Ali was dat het marineterrein in Amsterdam.
Tot ergernis van Wilders meldde Donner afgelopen week dat het Kamerlid niet in een cel verblijft. Bovendien schreeft de CDA-minister aan de Kamer dat Wilders zelf de voorkeur had gegeven aan deze verblijfplaats. Wilders ontkende dat meteen.
Op haar beurt ontkende Hirsi Ali de mededeling van Donner dat zij eerder een aangeboden woning heeft geweigerd. Wilders en Hirsi Ali oordeelden dat Donner in zijn brief de "halve waarheid" sprak.
(Bron)
Minima met kind hebben nauwelijks geld voor extra's

DEN HAAG - Gezinnen met kinderen die alleen een bijstandsuitkering hebben, kunnen nauwelijks rondkomen. Dergelijke huishoudens hebben erg weinig geld beschikbaar voor niet-noodzakelijke uitgaven, zoals huisdieren of cadeaus. Minima met drie schoolgaande kinderen komen elke maand zelfs geld tekort.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het rapport wordt volgende week gepresenteerd, zei een woordvoerster zaterdag.
Ook als er geen grote schulden of afbetalingsregelingen zijn, houden de minima weinig geld over. Het Nibud heeft onderzocht hoeveel geld er nog resteert na aftrek van alle noodzakelijk onkosten, zoals huur, telefoon en dagelijkse maaltijden. Een gezin met één kind heeft nog 73 euro over, voor huishoudens met twee kinderen is dat 18 euro. Gezinnen met drie schoolgaande kinderen komen maandelijks 55 euro tekort.
Het Nibud is er in het onderzoek vanuit gegaan dat de minima gebruikmaken van alle beschikbare overheidsbijdragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huursubsidie en de kinderbijslag. In Nederland moeten ongeveer 111.000 huishoudens met kinderen het doen met een uitkering.
Uit eerder onderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) kwam al naar voren dat het merendeel van de Nederlandse gezinnen met een inkomen vanaf modaal tot twee keer modaal moet snoeien in hun uitgaven om rond te kunnen komen. Zo geven ze minder geld uit aan onder meer kleding en vakanties.
(Bron)

vrijdag, februari 25, 2005

Geflitste man duwt radar het water in

Een geflitste automobilist uit Groningen werd vrijdagochtend zo boos, dat hij de aanhangwagen met radarapparatuur van de politie het naast de weg gelegen Aduarderdiep induwde. De woedende Groninger werd aangehouden toen hij weg wilde rijden. De 26-jarige man wordt aansprakelijk gesteld voor de toegebrachte schade.
De aanhangwagen moest door een bergingsbedrijf uit het water worden getakeld. Overigens bleken de foto's in het toestel nog gewoon bruikbaar, zodat alle snelheidsovertreders wel een procesverbaal krijgen. De man verklaarde op het politiebureau dat hij uit pure woede gehandeld had. Hij werd na het verhoor op vrije voeten gesteld.
(Bron)
Arrestant poogde agent met cheeseburgers om te kopen

Een vechtersbaas uit Florida staat terecht nadat hij een politieman trachtte om te kopen met cheeseburgers. De man, de 32-jarige Steven Denton uit Marathon, werd aangehouden na een vechtpartij in een lokale kroeg. In de politieauto stelde Denton de dienstdoende agent voor een ommetje langs McDonalds te maken.
"Als ik twee cheeseburgers voor je koop, laat je me dan gaan?", kreeg politieman Mark Eastly te horen. Eastly liet zich niet verlokken door het aanbod, en verbaliseerde de man voor een poging tot omkoping.
(Bron)
Veel ouderen nog zonder identiteitsbewijs

KAMPEN - Veel ouderen in verzorg- en verpleeghuizen hebben nog altijd geen identiteitsbewijs, meldden de Vereniging voor Burgerzaken en enkele ouderenbonden vrijdag. Diverse gemeenten proberen een inhaalslag te maken door naar woonzorgcentra toe te gaan om de ouderen aan een paspoort of identiteitskaart te helpen.
Sinds 1 januari is voor burgers vanaf veertien jaar een identificatieplicht van kracht. Veel ouderen, vooral in verpleeghuizen, zijn echter niet in staat zelf naar het gemeentehuis te gaan om een id-kaart aan te schaffen.
"Verschillende gemeenten zijn erg assertief en stappen zelf naar ouderen toe", zegt een woordvoerder van de Vereniging voor Burgerzaken. "Andere laten de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf of zijn omgeving liggen. Het is niet mogelijk een totaalbeeld te geven van de acties van gemeenten op dit punt."
Anbo, de landelijke vereniging voor 50-plussers, bevestigt dat veel ouderen nog geen identiteitsbewijs hebben. "We krijgen veel telefoontjes en brieven binnen van bijvoorbeeld kinderen van demente ouders. Ze willen weten hoe ze alsnog een id-kaart moeten regelen voor hun vader of moeder", aldus een zegsvrouw.
Apeldoorn en Raalte zijn voorbeelden van gemeenten waar de afdeling burgerzaken naar woonzorgcentra toe gaat. Dat vergt het nodige regelwerk, geeft een woordvoerder van Raalte aan. "Daarom hebben we dit niet kunnen afronden voor 1 januari. Voor sommige ouderen moet toestemming van de kinderen geregeld worden, er moet een fotograaf langskomen en het papierwerk dient in orde te zijn. Anders worden geen identiteitsbewijzen uitgereikt."
In Raalte worden 150 ouderen bezocht. In het grotere Apeldoorn gaat het om een veelvoud van dat aantal. "Wij proberen een of twee keer per week een instelling te bezoeken. In dit tempo zijn we dan ook voorlopig niet klaar. We kunnen helaas geen extra personeel aannemen, want we worden niet gecompenseerd voor deze rijksmaatregel."
"Eigenlijk hadden deze initiatieven niet nodig moeten zijn", vindt de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). "Het is voor met name 80-plussers absurd dat ze dergelijke papieren moeten hebben. Velen komen amper de deur meer uit."
(Bron)
Duitsland privatiseert stukken snelweg

BERLIJN - De regering van Duitsland brengt de bouw, de exploitatie en het onderhoud van vijf stukken snelweg in handen van particuliere bedrijven. De inschrijvingsprocedure voor het eerste project begint volgende maand. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer, Manfred Stolpe, vrijdag meegedeeld.
De financiering komt in wezen uit de begin dit jaar ingevoerde tolheffing voor vrachtwagens. De vijf trajecten zijn Augsburg West - München Allbach in de deelstaat Beieren, Waltershausen - Herleshausen (Thüringen), Düren - Keulen Noord (Noordrijnland-Westfalen), Baden-Baden - Offenburg (Baden-Württemberg) en Buchholz - Bremer Kreuz (Nedersaksen).
(Bron)
Politie arresteert 'Romeo en Julia'

HARDERWIJK - Twee scholieren zijn tijdens een moderne verfilming van de klassieker Romeo en Julia iets te veel in hun rol opgegaan. Tijdens het filmen donderdag in een fietstunnel in Harderwijk richtte een van de tieners een neppistool op een voorbijgangster, die onmiddellijk de politie inschakelde.
De tieners waren bezig met een schoolproject, meldde de politie vrijdag. Het voorval vond plaats toen de docenten kort afwezig waren. De 'acteurs' hebben inmiddels hun excuses aangeboden aan de fietsster. Het neppistool bleek van dusdanige fabricage dat het voor echt door kon gaan. De politie zal het laten vernietigen.
(Bron)
Februaristaking in Amsterdam herdacht

AMSTERDAM - Enkele duizenden mensen hebben vrijdag in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht. Zij hielden een defilé bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein en legden kransen neer. Burgemeester Cohen sprak de aanwezigen toe. Huub van der Lubbe, dichter en zanger van De Dijk, droeg enkele gedichten voor uit eigen werk.
Precies 64 jaar geleden legden duizenden werknemers uit Amsterdam en omgeving het werk neer uit protest tegen het optreden van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers ten opzichte van de joden. "Met gevaar voor eigen leven", zei Cohen vrijdag. "Nergens anders in Europa is er tijdens de Duitse bezetting sprake geweest van een staking als protest. Een daad die alleen mogelijk was omdat men kracht had. Kracht geboren uit eensgezindheid."
De burgemeester verwees daarmee ook naar de recente onrust in de samenleving. Het verleden moet volgens hem een les voor het heden zijn. "Voor het Nederland van nu, waar de tegenstellingen aan de oppervlakte komen en zich doen gelden. Maar laten we ons daardoor niet voor de gek houden. Alleen door eensgezindheid, alleen door de wil om met elkaar door te gaan en elkaar bij te staan, ontstaat de kracht die nodig is voor de vrije en verdraagzame samenleving waar wij allen voor staan."
De ambassadeur van Israël woonde de herdenking ook bij, evenals leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina, nadat ze even daarvoor een speciale kinderherdenking hadden gehouden in de Hollandsche Schouwburg. Op die plek werden tussen 1942 en 1943 duizenden joodse Amsterdammers verzameld voor deportatie.
De burgemeester bezocht even voor de herdenking vrijdagmiddag de FNV-bond Abvakabo in Amsterdam. Volgens hem stemt de totstandkoming van de Februaristaking ook voor de vakbonden tot nadenken. "Welke acties zijn nu nodig om solidariteit te waarborgen?" Hij riep hen op "schouder aan schouder" tegenstellingen het hoofd te bieden, intolerantie tegen te gaan en discriminatie te bestrijden.
In de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein was vrijdag een fototentoonstelling te zien van razzia's, gemaakt in 1941, op het Jonas Daniël Meijerplein.
(Bron)
Open tbc bij treinconducteur

DEN BOSCH - Bij een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen is open tbc vastgesteld. Vanaf maandag leidt de GGD een onderzoek naar mensen in de directe omgeving van de treinconducteur. De man zelf is sinds 14 februari ziek thuis.
Open tbc is een besmettelijke aandoening die door hoesten of niezen via de lucht wordt verspreid. De GGD Hart voor Brabant heeft vrijdag gezegd dat het onderzoek zich in eerste instantie richt op de naaste contacten van de zieke, in elk geval zijn familie.
Mogelijk volgt daarna nog onderzoek bij collega's. eventueel breidt de GGD de speurtocht uit naar minder naaste collega's en reizigers.
(Bron)
TT 402 Gecrashte ballon veroorzaakt bomalarm

Paniek in een bejaardenhuis in Zuid-Afrika. Op de parkeerplaats van het oord werd een tikkend pakketje waargenomen. De bewoners vreesden voor een tijdbom.
Pas toen de politie het voorwerp met een speurhond onderzocht, bleek het om een gecrashte weerballon te gaan.
TT 192 Politie 'overvalt' autohandelaar

LEEUWARDEN Een Leeuwarder autohandelaar is zich woensdag "doodgeschrokken" toen zijn bedrijf onderdeel bleek uit te maken van een oefening van de politie.
Woensdagavond was hij nog aan het werk toen hij buiten vier mannen tussen zijn auto's zag wegrennen, waarna een hond over het hek werd gesmeten. Buiten stond hij oog in oog met een man in het zwart met een bivakmuts op. Deze 'overvaller' legde op joviale toon uit dat ze bezig waren met een politieoefening.
De Friese politie biedt excuses aan en zegt dat andere bedrijven in de buurt wel over de oefening met een overvaller en een speurhond waren ingelicht.
Weermannen verantwoordelijk voor prognose

Weermannen en -vrouwen in de Russische hoofdstad Moskou mogen hun kaarten met depressies en lage drukgebieden voortaan wel erg goed nakijken voor ze een weerprognose doen. Burgemeester Joeri Loesjkov wil hen namelijk verantwoordelijk houden voor financiële schade die de stad lijdt na foute weersverwachtingen.
Begin deze maand viel in Moskou in één nacht twintig centimeter sneeuw, waardoor vele straten geblokkeerd waren en mensen niet naar hun werk konden. Deze sneeuwval was niet voorspeld. Maar volgens Loeskjkov kan de financiële aansprakelijkheid ook in de zomer optreden. Bijvoorbeeld als er op zonnige dagen openluchtfestivals zijn gepland, maar het die dag blijkt te regenen.
(Bron)
16-jarige 'bomfreak' aangehouden

OSS - De politie heeft donderdagmiddag een 16-jarige jongen uit Heesch aangehouden op zijn school in Oss. De jongen heeft inmiddels bekend dat hij bommen fabriceerde. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdag bekendgemaakt.
De afgelopen weken waren er in Oss vaak enorm harde knallen te horen. Op 14 februari ontplofte een prullenbak op het Walplein in Oss. De bak was met zoveel kracht uiteengespat dat over het hele plein delen van de prullenbak lagen. Daarbij raakte niemand gewond.
De politie kon de jongen aanhouden op basis van de getuigenverklaringen en een uitgebreid onderzoek. De verdachte verklaarde tegenover de politie gefascineerd te zijn door explosies en het maken van bommen.
Op basis van zijn verklaringen deed de politie samen met het Explosieven Opruimingscommando (EOC) huiszoeking in zijn ouderlijk huis. "Daarbij zijn chemicaliën gevonden waarvan alleen een chemicus weet wat het is", aldus een zegsman. Daarnaast werd ook nog vuurwerk aangetroffen.
(Bron)
Automobilist krijgt gipsplaat op auto

OLDENZAAL - Een 41-jarige man uit Oldenzaal heeft donderdagavond in zijn woonplaats een stuk gipsplaat op zijn auto gekregen. De man reed op de provinciale rondweg toen vlak voor een viaduct een plaat van ongeveer een bij een meter de voorkant van zijn auto raakte. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De man bleef ongedeerd.
De politie heeft geen enkel idee waar de gipsplaat vandaan is gekomen. "Wellicht is het materiaal van het viaduct gegooid, maar het kan ook van een aanhanger afkomstig zijn, die wellicht voor de auto van het slachtoffer reed," aldus een woordvoerder. Omdat het voorval tijdens de avondspits plaatsvond, hoopt de politie via getuigen achter de precieze toedracht te komen.
(Bron)
Jippie! Er heeft er hier eentje duidelijk trek. Dus ik heb 'm weer een proefverpakking voorgeschoteld, blikvoer met een flinke scheut water. Dat gaat nog vlotter naar binnen dan de brokjes van gisteravond, hopelijk blijft het ook binnen.
Maar wat meurt dat spul zeg, bah.
"Borsten bepalen persoonlijkheid"

De Italiaanse seksuoloog Piero Lorenzoni beweert dat hij aan de hand van de borstgrootte en borstvorm de persoonlijkheid van een vrouw kan bepalen. Borsten hebben volgens hem "invloed op het karakter van de vrouw, net zoals haar sterrenbeeld daarop invloed heeft".
De seksuoloog onderscheidt onder meer onderstaande type borsten, en hangt daar de volgende kenmerken aan:
De meloen: grote, ronde borsten als meloenen. Vrouwen met dergelijke borsten komen lief over, maar de schijn bedriegt. "Ze houdt van eten, wil bewonderd worden en haar partner moet haar regelmatig in de watten leggen. Ze is vaak niet bezig voor seks."
De citroen: borsten in de vorm van citroenen. "Deze eigenwijze vrouwen zitten vol levenslust en kunnen zichzelf relativeren. Ze willen een uitgebalanceerd leven zonder al te veel verrassingen."
De ananas: borsten die nogal ovaal van vorm zijn. "Een vrouw met deze borsten is intelligent, kiest doorgaans voor haar carrière maar heeft ook een romantische noot. Al wie haar hart verovert, zit veilig. Deze vrouw is trouw van karakter."
De grapefruit (pompelmoes): Vrouwen met borsten die lijken op pompelmoezen zijn volgens Lorenzoni meer in voor tederheid dan voor seks. "Ook al gaat ze vaak uitdagend gekleed en verwent ze graag haar partner, in feite is ze nogal schuw en huiselijk van karakter."
De sinaasappel: borsten die lijken op deze zuidvrucht. "Deze vrouwen hebben zelden seksgedachten. Ze genieten veel meer van een goed gesprek in een hechte relatie."
De kers: kleine borsten. "Deze vrouwen zijn vooral grappig en aangenaam in de omgang. Ze zijn intelligent en amusant, vormen prima partners voor het alledaags leven en hebben een gezonde interesse in seks."
De peer: borsten met een peervorm. "Deze vrouwen zijn nogal complex, ze beschouwen zich als heel gelovig, maar rijden wel eens een scheve schaats."
(Bron)

Die man heeft waarschijnlijk niks beters te doen.
Over de weg gespannen draad verwondt man

Een 47-jarige man uit Enschede, die gisteravond op zijn snorfiets door de Zwaluwstraat reed, is gewond geraakt door een draad die over de weg gespannen was.
De man reed rond 19.00 uur door de straat toen hij plotseling een hevige pijn in zijn gezicht voelde, ter hoogte van zijn ogen. De man stopte direct en ontdekte dat er een draad gespannen was. De Enschedeër moest zijn verwondingen laten behandelen. Hij hield een aantal striemen in zijn gezicht over aan het incident, maar er is geen sprake van blijvend letsel. De politie onderzoekt de zaak. Zij vermoedt dat de draad tussen 18.15 uur en 19.00 uur is gespannen.
(Bron)
Reinheitsgebot voor Duits bier onder druk

BERLIJN - De 500 jaar oude Duitse regels voor het brouwen van bier, samengevat in het zogenoemde Reinheitsgebot, dreigen verloren gegaan. Volgens de strenge, uit 1516 stammende regels mag bier alleen graan, hop en water bevatten om die naam te mogen dragen.
Een Duitse rechtbank heeft donderdag echter bepaald dat een brouwerij die suiker toevoegt aan haar product, dat toch onder de naam 'bier' aan de man mag brengen.
De Klosterbrauerei in Brandenburg heeft tien jaar jaar durend juridisch gevecht moeten leveren om zijn donkere brouwsel als 'bier' erkend te krijgen. De hoogste administratieve rechtbank in Duitsland stelde de producent in het gelijk omdat de suikersiroop waarmee de drank wordt gezoet, pas na het gistingsproces wordt toegevoegd.
(Bron)
Zelfbeeld managers spoort niet

HAARLEM - Het beeld dat leidinggevenden van zichzelf hebben, komt niet overeen met dat van hun medewerkers. Dat blijkt uit een door bureau ISS uitgevoerd onderzoek onder 250 managers en 250 ondergeschikten.
Managers menen dat ze goed motiveren, stimuleren en luisteren. De medewerkers merken daar echter weinig van en constateren daarentegen een "schrijnend gebrek aan belangstelling".
Resultaten van het onderzoek staan in het jongste nummer van het vakblad Managementteam dat vrijdag verschijnt. De enquête is een initiatief van de Stichting Nieuw Leiderschap. Die organisatie wil managers bewust maken van hun rol bij het stimuleren van nieuwe ideeën.
(Bron)
'Staatsgevaarlijke' Turkse godsdienstleraar opgepakt

DEN HAAG/ROTTERDAM/BRUSSEL - De politie heeft donderdagmiddag in Rotterdam een Turkse godsdienstleraar opgepakt die volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een gevaar voor de nationale veiligheid kan vormen. De man verbleef bovendien illegaal in Nederland. Dat heeft minister Verdonkermanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) bevestigd vanuit Brussel, waar zij overlegde met haar Europese collega's.
De man is overgebracht naar de vreemdelingenbewaring om te worden uitgezet. Volgens Verdonkeremanen opereerde hij vanuit de Iskender Pasa Camii-moskee aan de Insulindestraat in Rotterdam. Hij richtte zich in zijn werk op Turkse jongeren. "Hij verkondigde een orthodoxe, antiwesterse en antidemocratische vorm van de islam", aldus de minister.
Op basis van een ambtsbericht van de AIVD is de man ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Verdonkeremanen wilde niet ingaan op de vraag of de man alleen opereerde of dat hij deel uitmaakte van een netwerk.
Dinsdag meldde de VVD-bewindsrouwe [sic] al dat ze drie radicale imams van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven het land wil uitzetten, omdat ze een gevaar vormen voor de openbare orde en nationale veiligheid. In overleg met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) had ze besloten de verblijfsvergunning van twee imams in te trekken en de aanvraag voor verlenging van de vergunning van de derde af te wijzen.
De drie imams hebben aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen hun dreigende uitzetting. Volgens hun advocaat, mr. M. Wijngaarden, heeft de AIVD de bewering dat de imams een gevaar vormen voor de openbare orde verzonnen.
Het bestuur van de Iskender Pasa Camii-moskee heeft niets gemerkt van een antiwesterse of antidemocratische houding van de man. "Hij was vrijwilliger. Hij hielp ons met computerwerk. We zouden hem hebben aangegeven als hij niet het goede voor de samenleving zou hebben gedaan", reageerde bestuursvoorzitter I. Kandemir van de moskee.
Kandemir vroeg zich ook af waarom het nodig was met tien medewerkers van opsporingsdiensten de man in de moskee vast te nemen. "Dat had ook buiten de deur gekund, toen hij aan kwam lopen", zei Kandemir. Volgens hem is justitie slordig te werk gegaan. Opnieuw is op die manier opnieuw het imago van de moslim en de islam als geheel aangetast.
(Bron)
Achtjarige mag voor het eerst in 7,5 jaar weer eten

SAN FRANCISCO - Een Brits meisje van acht jaar heeft voor het eerst in 7,5 jaar weer gegeten. Toen Tilly Merrel een jaar was, vertelden artsen haar ouders dat ze nooit een normaal leven of zelfs maar een normale maaltijd zou kunnen hebben. De Amerikaanse krant San Francisco Chronicle deed donderdag verslag van die medische blunder.
Britse artsen kwamen tot de conclusie dat wat Tilly at, in haar longen terechtkwam en zo ernstige infecties veroorzaakte. Sindsdien werd ze gevoed via een slangetje naar haar maag. Ze droeg in een rugzak een voedselpomp die met haar maag was verbonden.
Toen familie en vrienden genoeg geld hadden ingezameld, ging Tilly voor onderzoek naar het kinderziekenhuis van de Stanford Universiteit in Californië. Daar ontdekten artsen na drie onderzoeken dat het meisje niets mankeerde. Wat ze doorslikte, kwam gewoon in haar maag terecht en niet in haar longen.
(Bron)
Vervanging homo-militairen dure grap

WASHINGTON - Het vervangen van openlijk homoseksuele militairen heeft de Amerikaanse strijdkrachten al ruim 200 miljoen dollar gekost. Vooral de vervanging van militairen met vertrouwelijke opdrachten of met goede talenkennis blijkt kostbaar.
Dat blijkt uit een onderzoek van het parlement, waarop Amerikaanse media beslag wisten te leggen. Naar verluidt worden de resultaten vrijdag officieel gepresenteerd.
De afgelopen tien jaar moesten ruim 10.000 mannen en vrouwen het leger verlaten, omdat zij hun geaardheid niet verzwegen. Zij werden ontslagen omdat zij zich niet hielden aan het beleid dat tijdens de regering van president Clinton was opgesteld. De legerleiding mag niet naar de geaardheid vragen, maar je mag je seksualiteit ook niet bekendmaken ("Niet Vragen, Niet Vertellen").
(Bron)
Europa bant agressieve verkooptactieken

STRAATSBURG/BRUSSEL - Agressieve verkoopmethoden zoals herhaaldelijk indringend opbellen, worden verboden in de hele Europese Unie. Het Europees Parlement heeft hiertoe donderdag een voorstel van de Europese Commissie aangenomen, in samenspraak met de EU-landen.
Het parlement heeft de verboden nog iets aangescherpt voor kinderreclame. Tv-spotjes of advertenties mogen kinderen niet langer rechtstreeks aanzetten om iets te kopen, bijvoorbeeld door de zin 'koop dit nu'. Een verbod op 'vraag je mama dit te kopen' was al eerder in het voorstel opgenomen.
"Een prima regeling", reageerde CDA-europarlementariër Bert Doorn. Hij vindt het vooral goed dat de verkoopregels in heel Europa hetzelfde worden. "Het rare Duitse verbod op 'twee halen en één betalen' verdwijnt dan gelukkig ook".
(Bron)
'Loverboys mikken op volwassenen'

AMSTERDAM - 'Loverboys' richten zich meer en meer op meerderjarige vrouwen, schrijft de Volkskrant vrijdag. Loverboys zijn jongens die meisjes vleien, verleiden en vervolgens in de prostitutie dwingen. Gebeurde dit voorheen vooral bij kwetsbare pubermeisjes en adolescenten, nu wordt het 'werkterrein' naar 18-plussers verlegd. Dat maakt loverboys minder kwetsbaar voor de wet.
De Volkskrant baseert zich op een onderzoek naar 92 loverboys die de afgelopen zeven jaar met justitie in aanraking kwamen. Deze charmante, berekenende jongens zijn meestal allochtoon, hebben een crimineel verleden en opereren alleen. Zij verleiden meisjes met het expliciete doel hen in de prostitutie te laten werken. De 92 werden opgepakt voor mensenhandel.
Van de 137 slachtoffers waarvan de zaak de afgelopen zeven jaar voor de rechter kwam, was slechts elf procent minderjarig. De loverboys leren de wet en de handhaving daarvan steeds beter kennen. Het is makkelijker vol te houden dat een meerderjarige vrouw vrijwillig achter de ramen zit, dan wanneer het slachtoffer minderjarig is.
De nieuwe 'doelgroep' is in meerderheid (75 procent) jonger dan 24 jaar. Sommigen worden voor hun achttiende jaar 'klaargestoomd' om na hun verjaardag in de seksindustrie te verdwijnen.
(Bron)
Japanse koelkast houdt maaltijd warm

TOKIO - Een Japans bedrijf heeft een koelkast ontwikkeld die maaltijden warm kan houden. De koelkast is vooral bedoeld voor families waarin de gezinsleden op verschillende tijden eten.
Het elektronicabedrijf Sharp heeft, naar eigen zeggen als eerste ter wereld, een koelkast gemaakt met een ruimte waarin de temperatuur 55 graden Celsius is, vlak naast een ruimte voor ijsblokjes.
Van de Japanse gezinnen eet 44 procent alleen in het weekeinde samen, blijkt uit een onderzoek dat het bedrijf liet uitvoeren.
(Bron)
Waterrekening stijgt met tientallen euro's

GRONINGEN - Huishoudens zijn de komende jaren 1,5 tot 3 procent per jaar meer kwijt aan water. De kosten voor drinkwater, riolering en waterzuivering zullen tot 2010 met enkele tientallen euro's stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens de onderzoekers is de stijging deels het gevolg van noodzakelijke investeringen in de riolering, waaronder het wegwerken van achterstallig onderhoud en de aansluiting van het buitengebied op het riool. Ook in de waterinfrastructuur, zoals het leidingstelsel, zijn investeringen nodig waarvan de kosten uiteindelijk zullen worden verhaald op de huishoudens, zei onderzoeker E. Gerritsen donderdag.
Een eenpersoonshuishouden was in 2004 gemiddeld 269 euro kwijt aan drinkwater, riolering en waterzuivering. In 2010 zal het gemiddelde bedrag tussen 294 en 321 euro liggen, hebben de onderzoekers berekend. Een vijfpersoonshuishouden betaalde vorig jaar nog 577 euro. In 2010 is dat gemiddeld 631 tot 689 euro.
Als het voornemen van het kabinet om een waterketenheffing in te voeren doorgaat, zijn huishoudens nog eens tientallen euro's extra kwijt aan water, aldus de onderzoekers. Huishoudens betalen nu nog verschillende bedragen voor drinkwater, riolering en waterzuivering. Onder meer om mensen bewust te maken van de kosten van het waterverbruik wil het kabinet de bestaande heffingen vervangen door één waterketenheffing. De nota zal dan deels uit een vast bedrag bestaan en voor het overige deel afhankelijk zijn van het waterverbruik.
Eerder onderzoek van COELO wees uit dat huishoudens dit jaar gemiddeld 11 euro meer kwijt zijn aan onroerendzaakbelasting (OZB), rioolrecht en reinigingsheffing.
(Bron)
Een op de tien Nederlanders is probleemdrinker

MAASTRICHT - Ruim 10 procent van de Nederlanders van 16 tot 69 jaar oud drinkt te veel alcohol en ondervindt daar problemen van. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek onder 8000 mensen, waarvan de resultaten vrijdag gepubliceerd zijn.
De ondervonden problemen lopen uiteen van drinken om zorgen te vergeten of meer zelfvertrouwen te krijgen tot black-outs door drankgebruik, stiekem drinken, maaltijden overslaan, ongevallen, regelmatige dronkenschap gevolgd door katers en sociale problemen, waaronder problemen met partner, familie of werk.
Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit in Maastricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).
(Bron)
Minder mensen winkelen 's avonds

AMSTERDAM - Steeds minder mensen gaan 's avonds naar de supermarkt. Ongeveer negen procent van de omzet van winkels wordt na zes uur 's avonds verdiend, en dat is het laagste aantal sinds 1996. Dat zegt het onderzoeksbureau Gfk.
Op de traditionele koopavonden, donderdag en vrijdag, worden nog steeds de meeste avondaankopen gedaan. Het aandeel van deze avonden in de totale avondomzet is wel gedaald van ruim zeventig procent in 1997 tot zestig procent vorig jaar. De zaterdagavond wordt daarentegen steeds populairder voor de boodschappen, nu ook steeds meer supermarkten op zaterdag langer open zijn.
Vooral tweeverdieners maken gebruik van de avondopenstelling. Dat verklaart ook waarom relatief veel kinder- en babyvoeding wordt verkocht in die uren. Ook kattenvoer, deodorant en bier blijken echte 'avondprodukten'. Gepensioneerden gaan juist nauwelijks na zessen naar de supermarkt, zo blijkt.
(Bron)
Psychische zorg in jeugdgevangenissen beneden maat

DEN HAAG - De vijftien jeugdgevangenissen in Nederland zijn niet in staat adequate psychiatrische zorg te leveren, terwijl er steeds meer jongeren met een stoornis in deze inrichtingen zitten. Het gaat om gedetineerden, maar ook om jongeren voor wie geen plaats was in de gewone jeugdinstellingen.
Er is veel te weinig voldoende geschoold personeel, de stoornissen van jongeren worden te laat ontdekt en de behandeling beperkt zich te vaak tot het geven van medicijnen. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2004 deed. Naar schatting 70 procent van de jongeren in de jeugdgevangenissen heeft een psychiatrische stoornis. Hierbij zijn aanpassings- en gedragsstoornissen ook meegeteld.
Formeel moet er minimaal één verpleegkundige op vijftig jeugdigen en minimaal één psychiater op ongeveer 58 jongeren werken. Die bezetting wisselt sterk per jeugdgevangenis. Zo is er een inrichting waar geen enkele verpleegkundige werkt. In de praktijk werkt er gemiddeld één verpleegkundige per negentig jongeren en moet één psychiater ongeveer 425 jongeren helpen.
Volgens de inspectie zijn er wel voldoende gedragswetenschappers in de gevangenissen. Maar zij zijn niet goed inzetbaar voor de behandeling van de jongeren. Ze zijn veelal bezig met het coachen van het personeel. Bovendien zijn het vaak geen gezondheidszorgpsychologen.
Ook op het medicijnenbeleid in de jeugdgevangenissen valt veel af te dingen, zo blijkt uit het rapport. In vijf inrichtingen worden medicijnen voorgeschreven door de huisarts in plaats van de psychiater. Bij drie instellingen gebeurt dit soms zonder dat de huisarts zijn patiënt ziet. De groepsleiders, soms bewakers, die de medicijnen uitdelen, weten er vaak te weinig van en hebben bijvoorbeeld geen verstand van mogelijke bijwerkingen.
De medicijnen liggen uitgepakt klaar. Bij het uitdelen kan de groepsleiding hierdoor niet meer controleren of het om het juiste middel gaat. Soms delen bewakers de medicijnen uit. Vaak ontbreekt ook de tijd om te controleren of de jongeren de pillen wel echt innemen. In de meeste inrichtingen wordt met enige regelmaat ook vergeten medicijnen uit te delen.
De jeugdgevangenissen zijn in de ogen van de inspectie juist weer te voorzichtig als het gaat om gedwongen medicatie. De instellingen stoppen jongeren met een psychose liever in een isoleerruimte dan dat ze een medicijn geven. Terwijl lang opsluiten niet helpt en soms juist extra schade veroorzaakt. Bij het insluiten houdt het personeel zich te weinig aan de richtlijnen, bovendien bestaat onduidelijkheid wanneer wel of niet een arts of psychiater ingeschakeld moet worden.
Als gedwongen medicatie echt onontkoombaar is, plaatsen de jeugdgevangenissen de jongeren liever over naar de enige forensische observatie- en begeleidingsafdeling (FOBA) voor jeugdigen in Nederland. Deze FOBA in Spijkenisse heeft echter zelf te weinig geld en deskundigheid in huis, oordeelt de inspectie. Zo is er bijvoorbeeld niet 24 uur een verpleegkundige in huis en is de psychiater erg weinig aanwezig.
(Bron)
Tijger in de huiskamer, met eigen bak, eigen brokjes, eigen water, deur dicht.
Tom in gang/slaapkamer, met eigen bak en eigen water (geen brokjes want ik wil weten wat ie wanneer eet).
Dus: Tom op bed, steeds eraf om druppeltjes te piesen, en om half vijf kotste ie alles onder. Er kwamen maar een paar brokjes mee, dus die heeft ie in elk geval binnen, en spugen doet ie steeds als ie heel nerveus is geweest. Dus: beest gerustgesteld, vloer gesopt, terug naar bed.
Vanochtend zag ik in de bak een fikse plas van normale kleur (jippie).
Tom z'n pillen gegeven, dat ging goed, 'm wat brokken laten eten die al even uit de ijskast waren, ging - tot nu toe - ook goed. Getroeteld met Tijger.
En toen wilde ik me aankleden en bleek dat het stapeltje broeken ondergepist was, ook met een aanzienlijke hoeveelheid... Dus bij Tom loopt alles weer goed door, en dat doet blijkbaar geen pijn meer.
Dus: nu wil Tom naar buiten, de was draait, Tijger wil aandacht en drentelt om de plek waar eerst toch echt altijd eten stond (zou ze al vergeten zijn dat ze net een heel bakje brokjes voor d'r neus had?), en ik ben nu al moe geloof ik ;-)
Als Tom vandaag goed blijft plassen mag ie in principe weer naar buiten, als ie maar op tijd voor z'n pillen weer binnen is. Maar omdat ie altijd keurig rond etenstijd weer binnenkomt stiefelen zit dat wel goed.
Pfffffffffffffffffffft.

donderdag, februari 24, 2005

Kwart vrouwen heeft meer dan 20 paar schoenen

"Wat moet je met zoveel paar?", zal menige vriend of echtgenoot wel eens verzucht hebben bij het zien van de grote hoeveelheid schoenen van zijn vriendin of vrouw. En niet ten onrechte. Uit een Duits onderzoek van textielfabrikant Gore-Tex is namelijk gebleken dat 26 procent van de vrouwen meer dan twintig paar schoenen thuis heeft staan. Zelfs het aantal vrouwen dat 'slechts' tien tot veertien paar thuis heeft staan bedraagt nog 28 procent. Mannen daarentegen bezitten gemiddeld tussen de vijf en negen paar schoenen.
De kans is echter groot dat het aantal schoenen in de vrouwelijke kledingkast nog zal groeien. Vijftien procent van de vrouwen betitelt het kopen van schoenen namelijk als haar hobby. Helaas voor 44 procent van de mannen. Zij vinden het verschrikkelijk als er schoenen gekocht moeten worden.
Eén ding hebben beide geslachten echter wel gemeen: hoe een schoen eruit ziet wordt door respectievelijk 97 procent van de vrouwen en 90 procent van de mannen als belangrijk gezien.
(Bron)

Ik ben een man.
Vibrator uit de muur in Tilburg

TILBURG - Tilburgers kunnen vanaf vrijdag een vibrator uit de muur halen. Dan krijgt de Brabantse stad als eerste in Nederland een zogenoemde erotiekautomaat.
Vrijdag wordt het apparaat dat aan de gevel van een café aan de Laarstraat in Tilburg hangt, officieel geopend. In de automaat zitten naast vibrators ook andere seksspeeltjes, lingerie en glijmiddel.
De welstandscommissie van de gemeente Tilburg stak eerder een stokje voor de automaat. De commissie vond dat de automaat niet paste in de omgeving. Nu de exploitant enige aanpassingen heeft gedaan aan het apparaat mag het alsnog in gebruik genomen worden, meldt de gemeente.
Om te voorkomen dat kinderen vibrators en andere seksspeeltjes kopen kan bij de automaat alleen met 'plastic geld' betaald worden.
(Bron)
Bewoonde beverburcht bij Gorinchem ontdekt

GORINCHEM - In een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de buurt van Gorinchem is een bewoonde beverburcht ontdekt. De bevers zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Biesbosch. Dat heeft Staatsbosbeheer donderdag bekendgemaakt.
In 1988 zijn in de Biesbosch de eerste veertig bevers uitgezet. Ook in de Millingerwaard bij Nijmegen en de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn dieren vrijgelaten.
Inmiddels zwemmen er ongeveer tweehonderd bevers in de Nederlandse wateren.
(Bron)
Schiermonnikoog mag strippenkaart niet afschaffen

SCHIERMONNIKOOG - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft Schiermonnikoog verboden de aloude strippenkaart af te schaffen. Schiermonnikoog wilde de strippenkaart van de hand doen om daarmee bezuinigen op het busvervoer op te kunnen vangen. De minister vindt dat overal in Nederland met hetzelfde systeem moet kunnen worden betaald voor busvervoer, zo liet een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat donderdag weten.
De gemeente Schiermonnikoog kwam in december met het plan de strippenkaart af te schaffen. Ze was boos omdat Schiermonnikoog geld uit de opbrengstenpot voor strippenkaarten op basis van een gemiddelde novembermaand zou krijgen. Aangezien vooral in de zomermaanden door toeristen op het eiland de bus wordt gepakt, zou Schier naar verhouding dus te weinig krijgen.
Vervoersbedrijf Arriva dreigde door bezuinigen in 2005 een buslijn te schrappen en een van de acht buschauffeurs te ontslaan. Ook daarom wilde Schier af van de strippenkaart.
Een busritje met strippenkaart kost nu 1,28 euro. Zonder het strippensysteem kan op het waddeneiland met kaartjes van 1,10 euro per ritje het huidige bussysteem blijven bestaan.
Wethouder J. Dijkstra van Vervoer is dan ook teleurgesteld in de minister. "Maar door een efficiëntieslag bij Arriva kan de dienstregeling die in 2004 gold ook dit jaar gelukkig blijven bestaan. Door die efficiëntieslag wordt er helaas wel een buschauffeur ontslagen", aldus Dijkstra.
(Bron)
'Malaria kan in Nederland terugkeren'

ROTTERDAM - Door de klimaatveranderingen neemt ook in Nederland de kans op terugkeer van infectieziektes als malaria en knokkelkoorts toe. Dat heeft infectiedeskundige J. Nouwen van het Erasmus MC in Rotterdam donderdag gezegd, in reactie op het deze week gepubliceerde milieurapport van de Verenigde Naties.
De VN waarschuwt in het rapport voor de toename van zowel nieuwe als voorheen bedwongen ziektes. Volgens Nouwen zouden parasieten en insecten die infectieziektes verspreiden door de temperatuurstijging in de toekomst ook in Nederland kunnen overleven. Daardoor kan zelfs malaria in de toekomst een bedreiging vormen voor de gezondheid van Nederlanders.
"Door de opwarming van de aarde wordt het leefgebied van de malariamug groter. Als de lucht in Nederland warm genoeg is, kunnen de gevaarlijke parasieten van de malariamug zich ook hier ontwikkelen en mensen infecteren."
Wetenschappers verschillen van mening over de termijn waarop voorheen bedwongen infectieziektes door de klimaatveranderingen in Nederland kunnen terugkeren. "Er zijn experts die denken dat het binnen twintig jaar al mogelijk is, anderen zijn van mening dat het hier dan wel heel erg warm moet worden", aldus Nouwen, die zich niet aan een voorspelling waagt.
Volgens de Rotterdamse wetenschapper zal een uitbraak van een epidemie niet tot een grote ramp leiden. Nederland is door de recente dreiging van onder meer de longziekte SARS en vogelgriep alert op de uitbraak van ziektes, denkt Nouwen. Door die dreigingen is de medische infrastructuur volgens de wetenschapper de afgelopen jaren verbeterd.
(Bron)
Vriendje grijpt Tom, ik zet m'n vingers tussen z'n kaken (toch handig als een kat zo mauwt), pillen erin, pillen eruit, pillen er weer in, snuit dicht, brokjes voorhouden, hap hap hap, pillen ook mee naar binnen.
Inmiddels een hopelijk werkbaar regime voor vannacht uitgedacht: Tijger in de huiskamer met haar eigen bak en haar eigen brokken, Tom in de slaapkamer met een eigen bak in de badkamer.
Hij piest nog steeds rooie druppels, maar al wel veel (véél) vaker.
Het enige dat ie nu Heel Graag wil: naar buiten!
Tom aan het drentelen. Doet ie wel vaker. Lekker naar buiten, na een tijdje weer naar binnen, en hé, op de bak? Dat klopt niet.
Vijf minuten later zat ie in een doos waar een krant in lag. En toen ik daar ging kijken, spoot hij eruit, met achterlating van wat rosegekleurde urine en druppels verdund bloed.
Eén relatief voordeel: toen ik Tom op de tafel bij de dierenarts had, pakte ze 'm beet, we horen een soort klotsend geluid en Tom liep leeg. Rooie drap op de tafel, bleek na onderzoek vol met gruis. Maar sommige katten schijnen geheel verstopt te raken, en dan ben je nog verder van huis.
Dus Tom kreeg twee prikken, twee doosjes pillen (antibiotica en blaasontspanner), en gratis om te testen zes verschillende portiezakjes en -blikjes blaasvoer, om te kijken wat ie het beste eet.
Over 9 dagen, einde van de langste kuur, urine opvangen en inleveren voor onderzoek - mag op een schoon schoteltje zei ze optimistisch.
Intussen mag ie niet naar buiten, en mag ie alleen dat meegegeven blikvoer. Nou is dat laatste geen punt, maar ik heb maar 6 blikjes en ik kan moeilijk hem hemels blikvoer geven en Tijger afschepen met brokjes.
Inmiddels is Tom weer wat gekalmeerd en ligt ie alweer op z'n eigen plekje te dutten.
Gelukkig maar dat ie binnen ook zo onrustig was, als ie alleen buiten was blijven spoken had het langer geduurd voor ik het merkte.
Nu voor de zekerheid maar wat kranten her en der dumpen, de brokjes weghalen (Tom vanavond het ene blikje, Tijger een blikje dat ik nog heb en intussen nadenken over een praktisch 'voederregime'). En me verheugen op het pillen geven...
Oh ja: 68 euro.
Automobilist met mes in hart aangetroffen

In de Belgische provincie Luik is gisteravond een man aangetroffen die met een mes in zijn hart achter het stuur van zijn Citroën C5 zat. Het slachtoffer werd opgemerkt omdat zijn auto enkele geparkeerde voertuigen had aangereden, kennelijk nadat de messteek was toegebracht.
Na de vondst is de levensgevaarlijk verwonde man overgebracht naar het ziekenhuis. De identiteit van het slachtoffer is vermoedelijk bekend. Omtrent de dader en de exacte omstandigheden van de feiten bestaat nog geen duidelijkheid.
(Bron)
Vrouw overlijdt na orgaandonatie aan echtgenoot

SINGAPORE - Een 33-jarige Singaporese die net één nier had afgestaan aan haar zieke echtgenoot, is na de operatie overleden. Dit meldt de krant Straits Times donderdag.
Enkele uren nadat een nier was weggehaald, stortte de moeder van drie jonge kinderen in en overleed. Haar 35-jarige man die jarenlang dialyse nodig had gehad, is na de niertransplantatie aan de beterende hand.
In Singapore worden al bijna dertig jaar nieren getransplanteerd van levende donoren. Voor zover bekend is dit het eerste sterfgeval, aldus de publicatie. De oorzaak van de fatale afloop van de ingreep wordt nog onderzocht.
(Bron)
NDP bereidt zich voor op voortzetting 'revolutie' in Suriname

PARAMARIBO - Het is vrijdag 25 jaar geleden dat onder leiding van Desi Bouterse een groep van zestien onderofficieren van het Surinaamse leger de gekozen regering in een staatsgreep afzette.
De Groep van Zestien kwam feitelijk op voor het oprichten van een vakbond, maar doopte de coup om tot de start van het tijdperk van 'revolutie' om het volk betere toekomstperspectieven te bieden. De 'revolutie' duurde tot november 1987, toen na moeizaam overleg met de oude politieke partijen weer verkiezingen werden gehouden. De kiezers wezen de 'revolutie' resoluut af.
De vroegere coupleider Bouterse, die nu voorzitter is van de in 1987 opgerichte Nationale Democratische Partij (NDP), is erop uit opnieuw 'revolutie' te voeren als zijn partij bij de verkiezingen van mei dit jaar de overwinning behaalt. In de eerste periode na 1980 zou veel vooruitgang zijn geboekt met de vier vernieuwingen: de sociale, economische, educatieve en politieke orde. De NDP hunkert ernaar de draad weer op te pakken.
Volgens Bouterse hoeft de NDP eigenlijk geen verkiezingscampagne te voeren. De kiezers moeten hun blikken maar richten op de 'revo' en eerlijk vaststellen dat er toen een heleboel van de grond is getild.
Het proces rond de 'zwarte bladzijde in de geschiedenis', de moord op vijftien prominente tegenstanders in december 1982 zal geen sta-in-de-weg zijn voor verkiezingswinst van de NDP, zei de voormalige legerleider woensdag (plaatselijke tijd) op een persconferentie in Paramaribo.
"Dat is het paradepaardje van mijn tegenstanders", aldus Bouterse. Suriname zal ook niet 'geïsoleerd' worden met een regering waarvan de NDP deel uitmaakt. Over de veroordeling wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel die hij van de Nederlandse rechter kreeg, sprak Bouterse niet.
De NDP hoopt na de aanstaande verkiezingen te kunnen rekenen op de vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels in het parlement, zodat presidentskandidaat Bouterse het roer in handen krijgt en de voortzetting van de 'revolutie' kan leiden. De partij heeft zelfs al kandidaten gesteld voor het vice-presidentschap en het voorzitterschap van het parlement.
Het gaat om Rabin Parmessar als vice-presidentskandidaat. Hij was enkele jaren directeur van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo en vertrok na een corruptieschandaal naar Nederland. De positie van parlementsvoorzitter ziet de NDP graag bekleed door Jenny Geerlings-Simons, die momenteel leider van haar fractie in de nationale assemblee is.
Vijfentwintig jaar revolutie wordt in de nacht van donderdag op vrijdag in Paramaribo herdacht met het leggen van kransen bij het 'Monument van de Revolutie', de restanten van het hoofdpolitiebureau dat in 1980 bij de coup in brand werd geschoten. Bouterse zal bij de kranslegging een toespraak houden. Zaterdag organiseert de NDP een 'mega-vergadering' in haar partijcentrum.
(Bron)
Meeste patatbakkers gebruiken ongezond vet

DEN HAAG - Een op de vijf patatbakkers misleidt de consument door te zeggen dat ze frituren in plantaardige olie terwijl ze in feite vet gebruiken. Dat zegt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Plantaardige olie is beter voor de gezondheid van de patateter. De VWA kondigt maatregelen tegen de patatverkopers aan.
Twee van de drie patatbakkers bakt zijn frieten in het ongezonde harde vet, blijkt uit een onderzoek van de VWA dat donderdag verschijnt. De toezichthouder op de voedselveiligheid onderzocht vorig jaar 679 snackbars en cafetaria's. In de plantaardige, vloeibare olie zitten veel minder verzadigde vetzuren die hart- en vaatziekten in de hand werken omdat het cholesterolgehalte omhoog gaat. De frietbranche promoot het gebruik van de olie, maar dit is niet verplicht.
De temperatuur van het olie of vet moet nu volgens de regels beneden de 185 graden liggen. Deze grens moet volgens de VWA 10 graden omlaag, omdat beneden de 175 graden vorming van de schadelijke stof acrylamide wordt beperkt.
Voorzitter van de sector fastfood- en ijsbedrijven M. Colijn van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) noemt het jammer dat "er altijd mensen zijn, die niet bij de les blijven". Maar volgens hem blijkt tevens uit onderzoek van de VWA dat het juist beter lijkt te gaan in de sector.
Momenteel blijkt 30 procent van de horecaondernemers te werken met gezondere vloeibare vetten of oliën. Verder overweegt nu 22 procent van de gebruikers van vast vet om over te stappen op vloeibaar frituurvet. Dat is volgens Colijn mede het resultaat van de campagne die KHN begin vorig jaar samen met VWA en het Voorlichtingsbureau Magarine, Vetten en en Olieën is begonnen.
(Bron)
'Verbod op homofeesten met onveilige seks'

DEN HAAG - Feesten waar homoseksuelen onveilige seks hebben moeten worden verboden. Bezoekers van deze zogeheten bareback-feesten lopen een te grote kans op een HIV-besmetting. Gemeentes moeten ook de promotie van deze feesten gaan verbieden.
Dat zegt J. van Wijngaarden in het boek Je lust of je leven dat donderdag verschijnt. Van Wijngaarden is inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar spreekt in het boek op persoonlijke titel. Hij is vanaf het begin van de aids-epidemie betrokken geweest bij de bestrijding. Het boek over de geschiedenis van aids-voorlichting is een uitgave van de Schorerstichting, instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn. T. Dekkers schreef het boek in opdracht van de stichting.
Het oordeel van Van Wijngaarden om de bareback-feesten te verbieden, stuit op verzet. Andere deskundigen die in het boek aan het woord komen, vinden dat een verbod niets oplost. L. Wigersma, voormalig adviseur van de gezondheidsraad en oud-hoogleraar aids-zorg, pleit ervoor de bestaande adviezen te herzien. "Niet alleen maar zeggen: nee, doe dat niet. De boodschap zou kunnen zijn: barebacken (neuken zonder condoom) niet, maar klaarkomen in de mond kan wel."
F. Strijthagen, directeur van de Schorerstichting, meent eveneens dat een verbod van bareback-feesten te ver gaat. Hij pleit wel voor een directere en meer confronterende aanpak om onveilige seks aan te pakken. Voor zijn organisatie ziet hij daarin een belangrijke rol weggelegd.
"We zijn in het verleden wel eens te veel belangenbehartiger en te weinig preventiewerker geweest. We moeten de feiten onder ogen zien. Als mensen met HIV vaak onveilige seks hebben, is het onze taak ze daar op aan te spreken en ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van anderen." Bovendien vindt hij dat de stichting homoseksuelen ervan moet doordringen dat het niet langer acceptabel is geen HIV-test te ondergaan.
HIV-voorlichters moeten meer de confrontatie opzoeken en niet bang zijn dat ze als moraalridders worden beschouwd, vindt Dekkers. De schrijver van het boek meent verder dat preventiewerkers te veel vrezen voor discriminatie en stigmatisering, terwijl daar door de homo-emancipatie in Nederland inmiddels weinig reden meer toe is.
Volgens de Schorerstichting vrijt slechts een heel klein deel, slecht 1 à 2 procent van de homoseksuelen bewust onveilig. Een precieze schatting in aantallen durft een woordvoerder niet te geven, omdat niet precies bekend is hoeveel homoseksuelen er in Nederland zijn. "Dit fenomeen krijg je nu eenmaal niet geheel scherp in beeld."
De SGP heeft de ministers Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) schriftelijk vragen gesteld over bareback-feesten. De partij pleit voor een wettelijk verbod op de feesten. Gemeenten zouden volgens SGP-Kamerlid Van der Staaij op zijn minst moeten voorkomen dat de bareback-feesten in het openbaar worden gepromoot.
(Bron)
Aangifte wegens godslasterende column

Tegen het NRC Handelsblad is aangifte gedaan wegens smalende godslastering. De klacht is afkomstig van de Bond tegen het Vloeken en heeft betrekking op een column van Frits Abrahams die op 20 januari geplaatst werd.
In die column, getiteld 'Onze Lieve Heer', gaat Abrahams in op een oud leesboekje uit 1907 wat hij onder ogen kreeg. Dat 'leesboek voor de jeugd', geschreven door Jos.M. Reynders, laat volgens Abrahams zien "hoe we onze kinderen nog geen eeuw geleden opvoedden - hersenspoelden is eigenlijk een beter woord - met een genadeloos fundamentalisme dat we nu op geen enkele lagere school, en zeker de islamitische niet, zouden dulden".
De woede van de Bond tegen het Vloeken is onder meer gericht tegen de volgende zin uit de column: "Onze Lieve Heer, die geile beer, liet een kindje doden en kwam zo in de hemel aan zijn gerief met dit kindjelief." Abrahams neemt zo een religieus versje uit het oude leesboekje op de hak. De Bond stelt in een persbericht: "Wij kunnen hierin niet anders lezen dan dat God hier pedofilie en/of necrofilie wordt toegedicht".
Ondanks dat 'smalende godslastering', waar de Bond een beroep op doet, in Nederland nauwelijks meer bestraft wordt (in de afgelopen 70 jaar heeft de rechter driemaal een veroordeling uitgesproken, waarvan de laatste in 1965), dient de Bond tegen het Vloeken tóch een strafklacht in. Directeur Rijk van de Poll: "De uitslag van een procedure is nooit te voorspellen. Misschien wil de rechter nu, sinds lange tijd, een inhoudelijke uitspraak doen over smalende godslastering".
De Bond spande eerder (1995) een rechtszaak aan tegen Theo van Gogh, die in een column de Bond tegen het Vloeken "de supportersvereniging van die 'rotte vis van Nazareth'", had genoemd. Van Gogh reageerde hiermee op de aangifte tegen collega-columnist Theodor Holman, die "iedere christenhond" een misdadiger had genoemd. Het Gerechtshof Amsterdam besloot toen echter geen strafvervolging in te stellen. In de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd de Bond in 1999 zonder opgaaf van redenen niet ontvankelijk verklaard.
Het NRC Handelsblad heeft laten weten volgende week op de aangiftebrief te zullen reageren. Columnist Abrahams kreeg vorig jaar nog in de aula van de Erasmus Universiteit de Leeskabinetprijs van het Rotterdamsch Leeskabinet uitegereikt voor zijn columns in het NRC.
Eind vorig jaar verwierp de Kamer nog een motie van D66 om smalende godslastering (artikel 147) uit het wetboek van strafrecht te halen. De motie werd verworpen door tegenstemmen van de PvdA, SP en GroenLinks, alsmede de christelijke partijen. De linkse partijen verwierpen toen de motie omdat ze 'het tijdstip' verkeerd achtte. Minister De Graaf van D66 blijkt het met die mening van de linkse oppositie eens te zijn. Vandaag pleitte hij voor het in de wet houden van het omstreden artikel. Hiermee staat hij lijnrecht tegenover zijn eigen fractie.
(Bron)
Gynaecologen boos om Valentijnskaart

Geneesmiddelenfabrikant Organon heeft de plank mis geslagen met de Valentijnsactie die zij tien dagen geleden hield. Het bedrijf stuurde aan ongeveer 800 Nederlandse gynaecologen een anonieme Valentijnskaart met de tekst 'Zullen we het nu maar aan iedereen vertellen?'. Bij de veelal getrouwde of samenwonende mannen en vrouwen leidde dit soms tot grote onrust thuis.
Op de kaart zelf stond geen enkele aanwijzing van wie de boodschap afkomstig zou kunnen zijn. Pas een dag later kwam de verklaring. Organon wilde op deze manier een nieuw voorbehoedsmiddel aanprijzen. Inmiddels heeft de geneesmiddelenfabrikant geprobeerd de klachten over de kaart naar ieders tevredenheid op te lossen. Zo is bij sommige gezinnen een verzoenend bloemetje bezorgd.
(Bron)
Veel döner kebab niet erg fris

Wie broodjes döner kebab bij eettentjes bestelt moet er rekening mee houden dat nogal wat broodjes te veel bacteriën bevatten. Dat stelt de Consumentenbond op basis van een onderzoek onder 35 kebabzaken. Volgens de bond overschrijdt 33% van de zaken de norm voor bacteriën. Tijdens het onderzoek trof de bond onder andere beschimmeld vlees aan.
De Consumentenbond zegt dat de grote hompen vlees in de kebabzaken vaak niet heet genoeg verwarmd worden om bacteriën te doden. Ook trof men onder meer rauw vlees aan tussen bereide producten en gebruikte vleesrollen die op de grond in de vriezer lagen. In een artikel haalt de Bond enkele voorbeelden aan van overtredingen in de zaken. Zo zat in een pand in Utrecht een papegaai in een kooi bij de vleesopslag. Bij een andere verkoper in die stad hing volgens de bond groen beschimmeld vlees in een koelcel. Volgens de uitbater ging het hier om een Turkse specialiteit. Bij een andere zaak werd een briefje 'verboden handen te wassen' aangetroffen.
Van de 35 onderzochte zaken kwam Nijmegen Döner Kebab als beste uit de bus.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft shoarmazaken al langer in de peiling. Bij eerdere inspecties bleek 50% van de bedrijven zich niet te houden aan de regels van de hygiënecode voor de horeca. Vuile bedrijfsruimten en te hoge bewaartemperaturen van vlees komen het meest voor. Dit jaar wil de inspectiedienst alle 1.400 shoarmabedrijven, die bij de VWA bekend zijn, "minimaal eenmaal" controleren.
(Bron)
Opnieuw kinderfilm onder vuur bij Christenen

De Traditional Values Coalition, een beweging van Christelijke fundamentalisten in de Verenigde Staten, waarschuwen ouders voor de 'verdorvenheden' die er naar hun oordeel in de kinderfilm Shrek 2 te zien zijn. Volgens hen staat de animatiefilm bol van seksuele toespelingen en lopen er te veel transseksuelen rond in de prent. Shrek 2 is dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Best Animated Feature Film'.
Waar de meeste mensen de film zien als een komisch verhaal over een groene kwelgeest en zijn ware liefde, bekijkt de Traditional Values Coalition de film met grote gevoelens van argwaan: "Shrek 2 staat op de affiche als onschuldig amusement, maar bevat subtiele seksuele toespelingen", aldus de verklaring op haar website. De beweging omschrijft zichzelf als een fundamentele interconfessionele pressiegroep waarbij meer dan 43.000 kerken zijn aangesloten.
Eerder al kregen (teken)filmkarakters als SpongeBob SquarePants, Barney de dinosaurus, de Teletubbies en Bert & Ernie uit Sesamstraat vanuit conservatieve Christelijke kringen al kritiek te verduren, vanwege het feit dat zij 'immorele en homoseksuele boodschappen' zouden uitdragen aan de jeugd.
(Bron)

Vraagje: hoe _herkennen_ ze die boodschappen, als reine onbesmette zielen?
Minister Brinkhorst wil autodialers hard aanpakken

AMSTERDAM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de Telecomwet aanpassen om de consument beter te beschermen tegen zogenaamde autodialers. Dit meldt Nova. Autodialers zijn programma's die automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers.
In de huidige Telecomwet is spyware, waar de autodialers ondervallen, per definitie niet verboden. Spyware is toegestaan, indien de internetter is geïnformeerd en de kans krijgt om het te weigeren. "Spam mag niet ongevraagd gestuurd worden, tenzij vooraf toestemming is gegeven (opt-in), terwijl spyware mag tot de computergebruiker duidelijk maakt dat hij er geen prijs op stelt (opt-out)," zo stelt de Tilburgse hoogleraar informatisering en recht J. Prins.
Volgens Nova worden duizenden consumenten op dit moment gedupeerd door de autodialers. Autodialers worden ongemerkt geinstalleerd op de pc van de gebruiker. De programma belt bijvoorbeeld naar dure 0906-nummers of naar dure nummers in het buitenland.
KPN zegt dat de klachten vooral de laatste weken flink zijn toegenomen. Het telecomconcern spreekt van honderd tot tweehonderd klachten per week.
(Bron)
Kapsel Poetins poedel kost maandelijks 300 euro

MOSKOU - Een modieus kapsel voor de poedel van de vrouw van de Russische president Vladimir Poetin kost maandelijks 300 euro.
Volgens de Russische krant Moskovsky Komsomolets gaat presidentsvrouw Lyudmila elke twee weken met het poedeltje voor een zogeheten leeuwenkapsel naar de hondenkapper. Daarbij wordt de vacht op het lijf kort geschoren en staan de haren rondom de kop uit.
De rekening van 150 euro per keer is voor Russische begrippen schrikbarend hoog. Het gemiddelde pensioen bedraagt 60 euro per maand. De president heeft zelf ook een hond, maar die hoeft niet regelmatig naar de hondenkapper. Poetin heeft een zwarte labrador, die Connie heet.
(Bron)
Ontslagen!

Twee verzorgers van de Amerikaanse gorilla Koko vinden dat ze onterecht zijn ontslagen. Koko, bekend om zijn uitstekende kennis van de gebarentaal, vroeg hen om een striptease. Toen de dames dit weigerden, werden ze de laan uitgestuurd. Koko ontkent alles.
(Bron)
Jongens aangehouden voor kladden racistische leuzen

DUIVEN - De politie in Duiven heeft in de afgelopen weken vijf jongens uit die plaats aangehouden, die muren en gebouwen hebben beklad met racistische uitingen en hakenkruisen. Het gaat om drie 13-jarige en twee 17-jarige jongens, aldus een politiewoordvoerster woensdag.
Buurtbewoners klaagden vanaf begin januari over de stuitende graffiti. Zij voelden zich daardoor volgens de politie onveilig. Eind januari betrapten agenten twee 13-jarige jongens, die eieren naar een woning gooiden.
Uit verhoor bleek dat zij met de drie anderen ook verantwoordelijk waren voor de bekladdingen op tal van plaatsen. Bovendien heeft het vijftal brand gesticht, ramen van woningen vernield en fietsen gestolen. De jongens zijn met een proces-verbaal overgedragen aan de jeugdreclassering.
(Bron)
Vossenjacht in Friesland weer mogelijk

LEEUWARDEN - Het is weer mogelijk om in Friesland op vossen te jagen. De provincie Friesland heeft een ontheffing verleend aan de Faunabeheereenheid Fryslân voor het vangen en doden van vossen ter bescherming van weidevogels. Dat heeft gedeputeerde A. Andriesen woensdag bekendgemaakt.
Twee jaar geleden had de provincie ook al een ontheffing voor het schieten van vossen afgegeven. Deze ontheffing werd in maart vorig jaar door de bestuursrechter geschorst. De provincie ging daarop in hoger beroep. De Raad van State heeft onlangs bepaald dat Gedeputeerde Staten wel bevoegd zijn een ontheffing te verlenen voor vossenjacht.
Wel stelde de raad dat de ontheffing te ruim was. De ontheffing gold voor heel Friesland en het was mogelijk om het hele jaar door op vossen te schieten. De provincie heeft daarom nu een beperktere ontheffing afgegeven en de ontheffing uitgebreider gemotiveerd. Zo is het alleen mogelijk om in een bepaalde periode op vossen te schieten, van 15 augustus tot 1 april. De provincie heeft er wel voor gekozen de ontheffing voor heel Friesland te laten gelden.
"Anders wordt het te ingewikkeld om aan jagers duidelijk te maken waar ze wel en niet op vossen mogen schieten, aldus Andriesen. Volgens de gedeputeerde kan de vossenjacht woensdag al in gang worden gezet.
(Bron)
Een op tien e-mails op werk is privé

AMSTERDAM - Een van de tien ontvangen en verzonden e-mails op het werk heeft te maken met privé-zaken. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Randstad naar 'kleine en grote zonden op het werk'.
Uit het onderzoek blijkt ook dat privé bellen met een zakelijke telefoon door de helft van de werknemers wordt gesignaleerd bij collega's. Ook denkt bijna de helft van de werkenden dat collega's zich wel eens ziek melden zonder echt ziek te zijn.
Overigens heeft ruim een derde van de ondervraagden geen probleem met privé e-mailen en bellen op het werk. Ongeveer evenveel mensen vinden dat het niet door de beugel kan.
Wanneer werknemers merken dat een collega iets van het werk mee naar huis neemt, bijvoorbeeld een cartridge of een nietmachine, meldt meer dan de helft van hen dat niet bij de baas. Zeventig procent van de ondervraagden zegt de collega op zijn gedrag aan te spreken.
Het blijkt te variëren op welke zaken werknemers een collega zouden aanspreken. Het schrijven van valse declaraties is voor negen van de tien werknemers reden er wat van te zeggen. Het rijden in een lease-auto voor privé-doeleinden is voor de helft daarvan aanleiding de collega aan te spreken.
(Bron)
Winst gehalveerd, NS toch tevreden

UTRECHT - De nettowinst van de Nederlandse Spoorwegen is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Het resultaat kwam uit op 32 miljoen euro tegenover 81 miljoen euro in 2003. De winstdaling is geheel terug te voeren op een eenmalige last. "Het financieel herstel van de NS ligt op koers", concludeerde het bedrijf woensdag dan ook.
De NS heeft een vordering op de Belastingdienst voor minder geld in de boeken gezet. Die moest worden aangepast in verband met een wetswijziging. Zonder de last zou de nettowinst juist 40 miljoen euro zijn gestegen.
Het reizigersvervoer is in 2004 uit de rode cijfers gekomen. In 2003 stond er nog een negatief bedrijfsresultaat van 37 miljoen euro in de boeken, maar afgelopen jaar was dat 49 miljoen positief. Door tariefstijgingen, de verkoop van meer abonnementen en de succesvolle exploitatie van spoornetten in het buitenland namen de inkomsten 88 miljoen euro toe. De totale opbrengsten kwamen uit op 1,8 miljard.
Voor het eerst in drie jaar is het aantal reizigers het afgelopen jaar toegenomen. Het aantal kilometers dat passagiers aflegden, steeg 1,8 procent. De totale kosten van het reizigersvervoer bleven nagenoeg gelijk.
De stations brachten meer geld op. De opbrengsten namen toe van 474 miljoen tot 511 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 80 miljoen euro (2003: 60 miljoen). De omzet van de horeca en winkels zat in de lift en de NS heeft verliesgevende onderdelen afgestoten. De bouwactiviteiten van dochter Strukton waren ook winstgevender.
De NS noemt 2004 een succesvol jaar. Niet alleen financieel ging het voor de wind, ook de kwaliteit van de dienstverlening en de tevredenheid van de klanten stegen. Ongeveer 86 procent van de treinen reed op tijd, een verbetering van bijna 3 procentpunten.
De NS spreekt van een uitdaging om deze stijgende lijn door te trekken. Spoorbeheerder ProRail verricht juist de komende jaren veel noodzakelijk onderhoud en vernieuwingen aan het spoor.
(Bron)
Grolsch begint strijd tegen biermoeheid

AMSTERDAM - De Enschedese bierbrouwer Grolsch wil een einde maken aan de dalende bierconsumptie in Nederland. Om dat te bereiken begint het bedrijf een grote reclamecampagne en voert het veranderingen op het etiket door. Tegelijk met deze aankondiging moest Grolsch woensdag bij de presentatie van de resultaten over 2004 een flinke winstdaling rapporteren.
Grolsch had voor de gelegenheid het trendy Amsterdamse restaurant Fifteen afgehuurd om de nieuwe campagne toe te lichten. "Bier moet weer premium worden", legt bestuursvoorzitter Ab Pasman uit. "Eerst waren er mixen, toen kwam de rosé en nu zijn cocktails populair. En bier werd biertje. Dat moet anders, want de consument heeft zijn interesse in bier verloren en die moet weer terugkeren."
Om van bier een premium te maken heet Grolsch op het etiket niet meer Grolsche Bierbrouwerijen maar Koninklijke Grolsch. Ook veranderen de letters en komen er nieuwe producten. Een zo'n product is een klikbeugel die iemand op een blikje kan zetten. "Dat drinkt een stuk makkelijker", aldus Pasman. "Rond Koninginnedag tref je ze overal."
Verder begint het bedrijf een grootscheepse mediacampagne, waarbij de oostelijke provincies woensdag de primeur krijgen. De rest van Nederland volgt een dag later. Grolsch moet gezelligheid uitstralen, samen met vrienden. De nieuwe slogan wordt: Bier op z'n Grolsch.
Het bedrijf heeft zichzelf een concrete doelstelling opgelegd. Grolsch moet harder groeien dan de markt. Concreter wilde Pasman niet zijn. Hij steekt meer geld in marketing. Pasman wilde echter niet zeggen hoeveel meer. De financiering hiervan moet komen uit een zuiniger bedrijfsvoering. Het werk in de nieuwe brouwerij moet efficiënter. Ook moeten de algemene kosten omlaag. Maar ook bij deze opsomming wilde hij geen bedragen noemen.
Op dit moment groeit de biermarkt in Nederland niet. De oorzaken hiervan liggen in de slechte zomer, de economie en de prijzenslag in de supermarktwereld. Grolsch had ook nog last van de opstart van de nieuwe brouwerij. Hierdoor zakte de nettowinst bijna 28 procent tot 22 miljoen euro. De voornaamste oorzaak is volgens het bierconcern gestegen afschrijvings- en financieringslastenniveau in verband met de nieuwe brouwerij in Boekelo, onder de rook van Enschede.
De omzet van het bierconcern steeg met 4,4 procent naar 314,8 miljoen euro. De stijging komt vooral door de overname van een drankenhandel. Maar de teruggang in de bierconsumptie in Nederland had weer een negatief effect.
Met het merk Grolsch verkocht de brouwer 3,2 miljoen hectoliter, een stijging met 1 procent ten opzichte van 2003. Het verkoopvolume van alle merken, inclusief Grolsch, steeg ook met 1 procent naar 3,4 miljoen hectoliter.
Grolsch verkoopt ongeveer de helft in Nederland. Eenderde gaat naar Groot-Brittannië en voor circa eenzesde op de overige internationale biermarkten.
Grolsch is zich meer gaan toeleggen op groei van de bierafzet in het buitenland, vooral Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Dat heeft in 2004 geresulteerd in een gemiddelde volumegroei van ruim 6 procent op die "internationale kernmarkten".
Voor 2005 geeft Grolsch geen concrete prognose. Het bedrijf geeft wel aan dat ook dit jaar sprake is van een stijging van de rente- en afschrijvingslasten in verband met de nieuwe brouwerij, die in april vorig jaar operationeel werd.
(Bron)
Bellers bang voor verlies vrienden bij diefstal mobieltje

AMSTERDAM - Een op de drie mobiele bellers is bang dat het verlies van hun telefoon ook verlies van vrienden inhoudt. Veel bellers hebben adresgegevens van vrienden enkel en alleen in de mobiele telefoon opgeslagen. Dat schrijft de Telegraaf op haar site. Het onderzoek is uitgevoerd door het Britse bedrijf Intervoice.
Meer dan vijftig procent van alle mobiele bellers raakte de afgelopen drie jaar zijn of haar mobieltje een keer kwijt door diefstal of verlies. Zo'n 54 procent heeft de contactgegevens van vrienden alleen in hun mobiele telefoon staan.
Negentien procent maakt zich zorgen over de tijd die het duurt om alle adresgegevens weer te verzamelen. En op de drie ondervraagde vrouwen geeft zelfs aan dat ze er vanuit gaan dat verlies of diefstal van hun mobieltje inhoudt dat het contact met sommige mensen geheel verloren zal gaan.
(Bron)

Zoiets ouderwets als een agenda is soms toch best handig...
'Onderhoud spoor moet beter'

UTRECHT - De aanpak van het onderhoud van het spoor moet anders. De sector werkt nu niet goed genoeg samen, waardoor het werk aan het railnet onnodig duur is en reizigers te vaak vertragingen oplopen. Dat zei directeur C. de Jongh van Railforum dinsdag.
Bij Railforum zijn onder meer ProRail, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de NS, Schiphol en aannemers aangesloten. De organisatie heeft onderzoek gedaan naar de huidige manier van spooronderhoud.
Het probleem zit hem vooral in de versnippering van de spoorsector, zei De Jongh. Enkele jaren geleden was slechts één bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud en het vervoer in Nederland. Maar sinds de splitsing daarvan beheert ProRail de rails, vervoert de NS reizigers en zijn er diverse railtransportbedrijven.
De afzonderlijke ondernemingen kijken volgens De Jongh vrijwel alleen naar hun eigen, kleine segment van de totale spoorsector. De treinreiziger is daar de dupe van. Zo kan het gebeuren dat een traject meerdere malen per jaar wordt afgesloten voor onderhoud, omdat het ene bedrijf niet weet wat het andere doet. Veel handiger zou zijn om alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren.
De versnippering van de spoorsector houdt bovendien vernieuwingen tegen die het onderhoud tot wel 40 procent goedkoper kunnen maken. Als voorbeeld noemde De Jongh de jaarlijkse inspectie van de rails. Nu is het zo dat ProRail een aannemer inhuurt die zijn werknemers het spoor laat controleren "Maar dit is arbeidsintensief en duur." Het kan veel eenvoudiger door een computer onder elke trein te hangen die elke dag kijkt hoe het spoor erbij ligt. "Dit stuit wel op problemen. ProRail zegt dat eerst de wet moet worden aangepast en de aannemer is bang een opdracht te verliezen", aldus De Jongh.
Bovendien is de financiering van innovaties een probleem. "Als een bedrijf maar met een klein deel bezig is, stopt het geen geld in iets waar alleen een ander van profiteert", verklaarde De Jongh.
Kostenbesparingen zijn hard nodig, aldus Railforum. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft tot 2010 853 miljoen euro extra gereserveerd voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan het spoor. Voor de daaropvolgende periode is nog eens 734 miljoen euro uitgetrokken. Veel te weinig, vindt de spoorsector. Er zou ruim 2 miljard euro nodig zijn.
Railforum wil dat de spoorsector betere afspraken gaat maken. De organisatie wil jaarlijks bijeenkomsten organiseren waar de branche wordt afgerekend op de behaalde resultaten.
(Bron)
Bangkok 9 centimeter verplaatst sinds zeebeving

BANGKOK - Bangkok heeft zich sinds de zeebeving van tweede kerstdag 9 centimeter in zuidwestelijke richting verplaatst, het vakantie-eiland Phuket zelfs 32 centimeter. Dit meldden Thaise media woensdag op gezag van deskundigen.
Volgens een onderzoeker van de Chulalongkorn-universiteit is er geen reden tot paniek. De conclusies zijn gebaseerd op GPS-metingen.
Door de buitengewoon sterke aardbeving (kracht 9 op de schaal van Richter) en de daarop volgende tsunami's kwamen circa 290.000 mensen om het leven.
(Bron)
Politie bestelt escortdames

AMSTERDAM - Rechercheurs hebben maandagavond een aantal callgirls naar een pand in Eindhoven laten komen. Het ging om een actie van het Prostitutie Controle Team. Twee vrouwen zijn aangehouden, omdat ze illegaal in Nederland verbleven.
Rechercheurs van het team namen contact op met twaalf escortbureaus die in de regio Eindhoven adverteren. Vijf bureaus stuurden daarop animeermeisjes naar een pand in Eindhoven, waar ze werden opgevangen door de rechercheurs.
De aangehouden vrouwen zijn een 30-jarige Hongaarse die illegaal in Nederland was, en een 21-jarige Joegoslavische vrouw die in een asielprocedure zit. De vrouwen zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie, meldt de politie Brabant-Zuid-Oost.
(Bron)

dinsdag, februari 22, 2005

Hoofd wetenschappelijk bureau VVD pleit voor doodstraf

DEN HAAG - De directeur van de Teldersstichting, het wetenschapelijk bureau van de VVD, pleit deze week in het blad Liberaal Reveil voor herinvoering van de doodstraf.
Het verbod op de doodstraf moet zo snel mogelijk worden geschrapt uit de grondwet, vindt P. van Schie. De straf moet in ieder geval gelden voor oorlogsmisdaden, terreurdaden, meervoudige moorden en bijzonder gruwelijke moorden.
De VVD wijst de oproep af, aldus Tweede-Kamerlid Griffith. Van Schie heeft het artikel geschreven op persoonlijke titel, zegt zij.
(Bron)
Strooiwagens in Amsterdam vernield

AMSTERDAM - Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag zestien strooiwagens en veegwagentjes van stadsdeel Amsterdam-Osdorp zwaar beschadigd. De vernielzuchtigen klommen over een hek van een afgesloten bedrijventerrein aan de Ookmeerweg en hebben daar flink huisgehouden, liet een woordvoerder van het stadsdeel dinsdag weten.
Ze sloegen met balken cabines aan gruzelementen en sloopten radio's, dashboards en ramen eruit. Eén voertuig werd in het water geduwd.
Ook stalen de vandalen diverse goederen, waaronder gereedschap. Bijna de helft van de pekelwagens en veegwagens is volgens het stadsdeel niet meer inzetbaar. Het onderhoud kan zonder problemen doorgaan, verzekerde de woordvoerder, door het lenen van voertuigen van andere stadsdelen. "Als er gestrooid moet worden, wordt er gestrooid." De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de daders.
De stadsdeelwerf werd tot enkele maanden geleden bewaakt door twee rottweilers. Eind augustus schoot de politie de waakhonden dood, nadat ze wisten te ontsnappen door een gat in het hekwerk. Ze waren zeer agressief en onbenaderbaar en vielen een paar mensen aan. De afgelopen maanden was het stadsdeel bezig met het neerzetten van een nieuw gebouw en een nieuw extra sterk hekwerk op het terrein. Eind maart zouden er nieuwe waakhonden komen.
(Bron)
Bevroren zee op Mars

NOORDWIJK - Onderzoekers hebben op de planeet Mars een bevroren watervlakte ter grootte van ruim de Noordzee ontdekt. Op beelden van de ESA-sonde Mars Express zou rond de evenaar een ijsvlakte te zien zijn.
Dat schrijft wetenschapper John Murray in een artikel, dat in het tijdschrift Nature zal verschijnen. Murray maakt deel uit van het camerateam Mars Express. De ijsvlakte is 800 bij 900 kilometer groot. De diepte van de zee wordt op 45 meter geschat. Deskundigen sluiten uit dat het om bevroren lavastromen gaat. Vorig jaar was al water op Mars ontdekt. Meren of een zee waren nog niet waargenomen.
De aanwezigheid van ijs werd geconstateerd door het Omega-instrument aan boord van de sonde, een combinatie van een camera en een infrarode spectrometer. Het instrument brengt de mineralogische samenstelling van het oppervlak van Mars nauwkeurig in kaart.
De Mars Express cirkelt sinds 25 december om de rode planeet. Het vinden van water gold als een van de doelstellingen van de missie. Water is een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van levensvormen. De vraag of er leven was of is op Mars is er een die wetenschappers zich al decennia stellen. Murray is momenteel in Noordwijk waar deze week een wetenschappelijke conferentie over de Mars Express wordt gehouden.
(Bron)
Gewonde per arrenslee naar ambulance

VAALS - Medewerkers van ambulancedienst en brandweer hebben dinsdagmiddag een gewonde hartpatiënt per arrenslee over de besneeuwde heuvels van het Vijlenerbos in Zuid-Limburg naar de ambulance gebracht.
De ambulance gleed weg op de spekgladde en steile weg naar boven en moest beneden aan de heuvel stoppen. Met behulp van de brandweer werd de gewonde per arrenslee naar beneden gegleden.
Dat meldde de brandweer van Vaals. In het bos was de al wat oudere wandelaar ten val gekomen en had zijn pols gebroken. Ook kreeg de man last van hartritmestoornissen en raakte hij onwel.
De man werd met een arrenslee van boscafé Het Hijgend Hert op de Vijlenerberg naar beneden gebracht. Het boscafé is sinds vijf dagen ingesneeuwd en voor auto's onbereikbaar. Volgens de eigenaar van het café ligt er gemiddeld zo'n 10 centimeter sneeuw.
(Bron)

maandag, februari 21, 2005

TT 112 Controle op hondsdolheid verwacht

LEIDEN De Nederlandse Transplantatie Stichting verwacht dat artsen in ons land donororganen gaan controleren op hondsdolheid. Nu wordt al wel op andere ziekten als hepatitis-B en virussen zoals hiv gecontroleerd.
Aanleiding is de dood van twee mensen in Duitsland. Die hadden een orgaan gekregen van iemand die hondsdolheid bleek te hebben. In totaal hebben zes mensen een orgaan van de overleden Duitse vrouw gekregen.
De Stichting noemt de besmetting met hondsdolheid zeldzaam, omdat de ziekte in West-Europa niet voorkomt. De Duitse donor was vermoedelijk besmet in India.

Dat wekt erg veel vertrouwen, dat die Stichting zo slecht op de hoogte is.
Zie hier bijvoorbeeld, of hier voor Belgische cijfers, of hier.
Astronauten hebben na ruimtevlucht minder bloed

AMSTERDAM - Astronauten hebben bij terugkeer uit de ruimte minder bloed in hun aderen dan voor hun ruimtereis. Dit is een van de conclusies van het onderzoek van Janneke Gisolf van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het SRON Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek, dat het onderzoek van Gisolf financierde, maakte dit maandag bekend.
Gisolf deed promotieonderzoek naar de invloed van zwaartekracht op de bloeddrukregeling. Astronauten werden voor en na hun ruimtewandeling getest op hun ademhaling, bloeddruk en hartslag. De ruimtereizigers hebben vaak last van duizelingen na de landing. Onderzoekster Gisolf: "Blijkbaar heeft het lichaam na een weekje gewichtloosheid toch behoorlijk wat tijd nodig om weer in balans te raken."
Met het onderzoek is een eerste stap gezet voor een beter begrip van de bloedsomloop. Projectleider John Karemaker denkt dat het onderzoek belangrijk kan zijn voor de behandeling van bedlegerige patiënten.
Fysiologe Gisolf denkt dat de terugkeer van de astronauten comfortabeler kan door meer ontspanning en meer lichaamsbeweging in de ruimte toe te passen. "Ruimtefitness bijvoorbeeld." Gisolf promoveert op 25 februari aan de Universiteit van Amsterdam.
(Bron)
Kirmizi biberli piliç, door mij oneerbiedig omgedoopt in 'kikkerkip'. Kippenbouten bakken met peper en chilipoeder, sjalotten en uien bakken, blik tomatenblokjes erbij, kip er weer bij, vlak voor het gaar is blik kikkererwten erbij. En ik heb er nog wat verse tomaat bijgedaan, en groene paprika voor het contrast en de beet.
Al tijdens het bakken liepen er twee onrustige wezens met enorme ogen te drentelen.
Tijdens het eten sprongen ze bijna in onze borden. We zijn gewend dat ze bij lekker ruikend eten pal voor onze neus zitten, met grote ogen en naarmate het bord leger wordt, een steeds paniekerige blik: 'Je vergéét me toch niet?!'. Tom legt bij wijze van hint (of dreigement?) af en toe een pootje op vriendjes knie.
Maar dat ze tegen je op klimmen en in je bord gaan loeren, nee, dat is nieuw. Hard 'NEE!!' roepen werkt nog steeds, maar misschien moeten we toch weer wat duidelijker maken wat de grenzen zijn...
(Vriendje tijdens het eten: 'Als ze zelfs maar twee keer zo groot waren, zouden we geen schijn van kans hebben'.)